Om gebruik te maken van de Youtube player moet u Analytische en functionele cookies toestaan.

Wijzig cookie voorkeuren
13-04-2011
Deel dit artikel:

VMware introduceert eerste open Platform-as-a-Service (+ video)


VMware introduceert Cloud Foundry, het eerste open Platform-as-a-Service (PaaS). Het nieuwe applicatieplatform is ontworpen voor cloud computing-omgevingen en wordt door enterprise datacenters en public cloud service providers geleverd als een service. Cloud Foundry maakt het ontwikkelen, leveren en uitvoeren van moderne applicaties eenvoudiger, zodat ontwikkelaars meer mogelijkheden hebben om hun applicaties te implementeren, te laten draaien en te schalen. Hiervoor hebben zij een brede keuze uit public en private clouds, professionele frameworks en diensten voor een applicatie-infrastructuur.

"De verschuiving naar cloud computing verandert grondig de verwachtingen van bedrijven en consumenten met betrekking tot applicaties, traditionele applicatieontwikkeling en infrastructuur", zegt Tod Nielsen, Co-President, Application Platform bij VMware. "Cloud Foundry levert een vereenvoudigde aanpak die de diversiteit en snelheid van de moderne ontwikkeling van applicaties combineert met de belangrijkste trends op het gebied van mobiel, social en cloud computing."

Cloud Foundry: Keuze uit frameworks, applicatiediensten en clouds
Met Cloud Foundry speelt VMware in op de belangrijkste factoren en eisen van applicatieontwikkeling vandaag de dag. Het platform arrangeert heterogene applicatiediensten en applicaties gebouwd in meerdere frameworks en automatiseert de implementatie van applicaties en de onderliggende infrastructuur in diverse cloud-infrastructuren. Cloud Foundry levert tevens het hoogste niveau van portabiliteit. Het minimaliseert lock-in doordat ontwikkelaars applicaties kunnen migreren tussen verschillende omgevingen, cloud providers en enterprise datacenters zonder onderbreking of mutatie van de applicatie.

Cloud Foundry ondersteunt populaire ontwikkel-frameworks zoals Spring voor Java, Ruby on Rails, Sinatra for Ruby en Node.js, maar ook andere JVM-gebaseerde frameworks zoals Grails. Door de open architectuur van Cloud Foundry is het mogelijk dat andere ontwikkel-frameworks in de nabije toekomst snel kunnen worden gefaciliteerd. Voor de applicatiediensten ondersteunt Cloud Foundry aanvankelijk MongoDB, MySQL en Redis databases met geplande support voor VMware vFabric-diensten.

Cloud Foundry is niet gebonden aan een bepaalde cloud-omgeving. Het vereist evenmin een VMware-infrastructuur. Cloud Foundry ondersteunt het gebruik van public en private cloud-omgevingen, waaronder ook omgevingen die zijn gebouwd op VMware vSphere die worden aangeboden door VMware vCloud-partners, niet-VMware public clouds en ondersteuning voor Amazon Web Services door cloud management provider RightScale.

Verschillende versies

Cloud Foundry wordt aangeboden in meerdere leveringsmodellen:

  • Nieuwe VMware Operated Developer Service: een public cloud PaaS-dienst, ondersteund door VMware, waarmee ontwikkelaars toegang hebben tot Cloud Foundry en nieuwe diensten kunnen testen en optimaliseren.

  • Open Source, Community PaaS Project: een open source project en community met Apache 2-licentie om de Cloud Foundry software te bekijken, evalueren en wijzigen en het risico van lock-in te minimaliseren. Dit model is eenvoudig uit te breiden en stelt ontwikkelaars in staat om Cloud Foundry te integreren met elk gewenst framework, applicatiedienst of cloud-infrastructuur.

  • Nieuwe Cloud Foundry Micro Cloud: een downloadversie van Cloud Foundry in een virtuele machine op een desktop van de ontwikkelaar. Met dit model kunnen zij applicaties bouwen en testen op hun eigen machines om er zeker van te zijn dat de applicaties lokaal ook in het bedrijf draaien. Beschikbaar in het tweede kwartaal van 2011.

  • Cloud Foundry voor enterprise en service providers: In de toekomst gaat VMware ook versies ontwikkelen voor bedrijven die PaaS-mogelijkheden willen aanbieden in hun eigen private clouds, en service providers, die Cloud Foundry willen aanbieden via hun public cloud-diensten.
Zie ook de video hieronder.
 

Terug naar video overzicht

Tags

Cloud
Cloud