Gartner: ‘Apple OS voorlopig dominant op tablet-markt’
12-04-2011

Gartner: ‘Apple OS voorlopig dominant op tablet-markt’


De komende jaren zal het Apple iOS het heersende besturingssysteem zijn op de markt voor tablet-pc’s. Volgens Gartner zal Apple tot 2015 marktleider blijven, met een aandeel dat dicht in de buurt blijft van de vijftig procent. Ook de sterk groeiende concurrentie van andere fabrikanten zal daar niet veel aan kunnen veranderen, al daalt het markt aandeel van Apple wel. In 20112 is het marktaandeel van Apple 69 procent, dit zal enigszins afnemen tot 47 procent van de tablet-markt in 2015.

Analisten van Gartner vergelijken het effect van Apple op de markt voor tablets met de manier waarop Apple de markt voor smartphones heeft gestimuleerd. Gartner spreekt zelfs van ´heruitvinden´, omdat een media-tablet niet slechts een variant is op een pc, maar een apparaat dat een veel bredere toepassing kent dankzij een breed aanbod van content vanuit een geheel eigen ecosysteem. En naarmate dit ecosysteem rijker wordt, wordt het voor gebruikers aantrekkelijker om ook tablets te gaan gebruiken.

“Nu ze zien hoe zowel consumenten als bedrijven reageren op de iPad, proberen veel vendors te concurreren door eerst de hardware te leveren, om dan pas het ondersteunende ecosysteem op te bouwen”, aldus analist Carolina Milanesi, research vice president bij Gartner. “Er zijn echter veel partijen die dezelfde fout maken als bij de introductie van de iPhone. Zij geven een hogere prioriteit aan de hardware-specificaties dan aan applicaties, diensten en de gebruikerservaring. Maar dat is juist waar tablets van afhankelijk zijn, en hoe sneller fabrikanten dat beseffen hoe groter hun kans is om succesvol te concurreren met Apple.”

Het volledige rapport is te vinden op: http://www.gartner.com
 

Terug naar nieuws overzicht