Redactie - 12 juni 2011

Interview: ‘Goede projectautomatisering vergroot marge’


Projectgeoriënteerde bedrijven opereren door de economische omstandigheden met krappe marges. Dit betekent dat er weinig speelruimte is in het budget om af te wijken van oorspronkelijke plannen, op straffe van een lagere of negatieve winstmarge. Aanbieders van gespecialiseerde software zien hierin hun kans, zoals de Amerikaanse ERP-aanbieder Deltek dat vorig jaar Maconomy overnam. De eerste tekenen wijzen op een nieuwe periode van groei.

Henk Jan Onstwedder, Managing Director van Deltek, is al in 2010 bij Maconomy aangetreden, vlak voor de overname door Deltek. Kenmerkend voor de software van beide bloedgroepen is dat zowel Maconomy als Deltek zich richten op de markt voor projectgeoriënteerde professionele dienstverleners, zoals architecten, IT Consultancy en marketing communicatie. Het van oorsprong Amerikaanse Deltek bestaat ondertussen dertig jaar, is in die tijd uitgegroeid tot een bedrijf met 1.800 medewerkers met 14.000 klanten in tachtig landen.

Momenteel voert Deltek in de Benelux twee productlijnen: Deltek Maconomy en Deltek Vision. Vision heeft in zijn segment in de Verenigde Staten een marktaandeel van tachtig procent. Ondertussen gebruikt ook de eerste Nederlandse onderneming dit product. Onstwedder: “Door die decennialange focus op projectmatige processen is de functionaliteit precies op de doelgroep afgestemd. Daardoor is maar weinig maatwerk nodig”. Hij heeft een ambitieuze agenda voor Deltek in Nederland. “We willen de natuurlijke keuze worden van projectgeoriënteerde bedrijven, en bovenaan de short list staan.”

Deltek heeft kort geleden samen met Synovate en PwC een onderzoek gedaan onder ingenieursbureaus. Dit onderzoek werd ondersteund door NLingenieurs De resultaten ziet Onstwedder als een kans voor Deltek: “Ondersteuning van de business met technologie staat in de markt hoog op de agenda. De oplossing die bedrijven nu vaak gebruiken is meestal uitsluitend geschikt voor de financiële backbone. Maar dergelijke software is te beperkt om organisaties verder te helpen met projecten. Dat is een vraag die we nu heel duidelijk zien in de markt.”

De vraag naar slimme oplossingen wordt voor een deel gedreven door de economische ontwikkelingen, bijvoorbeeld op de markt voor ingenieurs. “Een groot deel van de inkomsten van ingenieurs komt vanuit overheden, en die zijn fors aan het bezuinigen. Dat is in die markt een zorg. Je ziet dus dat er veel concurrentie is bij een beperkt aantal beschikbare opdrachten. Dat betekent voor de leveranciers wel dat ze heel goed moeten weten wat ze aanbieden. Er staat druk op de marge, waardoor de ruimte voor winst heel beperkt is. Wanneer je dus in de loop van een project teveel afwijkt van het oorspronkelijke plan kost dat geld. Die trend is een belangrijke reden dat de vraag naar gespecialiseerde ondersteuning met ICT groeit.”

De ondersteuning van projecten kan volgens Onstwedder dus veel beter. “Daarin zijn we echt op een missie. Projectleiders moeten zich realiseren wat de financiële consequenties kunnen zijn van aanpassingen in projecten. Die informatie is belangrijk, en moet direct beschikbaar zijn. We spreken daarover nu vooral met de CFO, die ziet dat er van alles gebeurt zonder dat hij daar altijd voldoende grip op heeft.”

Het is volgens hem opvallend hoeveel eensgezindheid er is door de onzekere situatie. “Ik heb het verloop van het onderzoek van dichtbij gevolgd, en wat mij opviel is de grote interesse die organisaties hebben om resultaten te delen. Ik heb het idee dat bedrijven op zoek zijn naar richting, ieder brokje informatie wordt beoordeeld om te bekijken of dat de richting kan bepalen. Door de heersende onzekerheid is er veel behoefte om met branchegenoten te overleggen over de vraag waar de markt naartoe gaat. Er wordt nu duidelijk gekeken naar investeringen in ondersteunende systemen. Dat is niet helemaal verrassend, die trend zat er al aan zat te komen. Het zal op een gegeven moment weer loskomen, dat zie je al bij de IT Consultancy, het zijn moeilijke jaren geweest maar het gaat nu weer stukken beter. Dat zie ik bij engineering ook weer gebeuren.”
 
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024