Redactie - 25 maart 2011

HP haalt hard uit naar Oracle


De aankondiging van Oracle om te stoppen met de ontwikkeling van software voor Itanium-servers heeft geleid tot een ongekend felle reactie van HP. In een persverklaring spreekt HP van anti-klant gedrag, "We zijn geschokt dat Oracle bedrijven en overheden in een riskante positie brengt, die de klanten honderden miljoenen dollars zal kosten aan verloren productiviteit in een schaamteloze poging eerlijke concurrentie te beperken.”
 
HP benadrukt dat het bedrijf zelf doorgaat met de ontwikkeling van software voor het Itanium Integrity server platformen, met het HP-UX operation system. HP belooft een roadmap van meer dan 10 jaar, en zegt klanten te blijven ondersteunen die bestaande versies van Oracle-software op Itanium gebaseerde Integrity servers draaien.

“Oracle lijkt een patroon van voortdurend anti-klant gedrag te vertonen, nu hun Sun server business faalt,” zegt Dave Donatelli, executive vice president and general manager Enterprise Servers, Storage and Networking bij HP. “HP gelooft in eerlijke concurrentie. Concurrentie is goed voor onze klanten, innovatie en markt. We zijn geschokt dat Oracle bedrijven en overheden in een riskante positie brengt, die de klanten honderden miljoenen dollars zal kosten aan verloren productiviteit in een schaamteloze poging eerlijke concurrentie te beperken.”
Ook Intel mengt zich in deze discussie. In een een reactie  die haaks staat op het statement van Oracle zegt Paul Otellini, president and chief executive officer, Intel Corporation: “Intel’s werk aan de Intel Itanium processoren en platformen gaat onverminderd door met diverse nieuwe generaties chips die op dit moment in ontwikkeling zijn en op schema liggen. We blijven sterk gecommit aan het leveren van een concurrerende, multi-generation roadmaps voor HP-UX en andere operating system klanten, die de Itanium gebruiken.” 

Op de achtergrond speelt een belangrijke verschuiving in de servermarkt. HP is gestegen naar de tweede plek in de Unix markt, terwijl Sun sinds de overname door Oracle marktaandeel heeft verloren en is teruggevallen naar de derde plaats. Volgens HP "is het duidelijk dat Oracle klanten door middel van hun aankopen tegen het Sun platform stemt. Deze annoncering van Oracle is duidelijk een poging om klanten te dwingen Sun servers te kopen in een wanhopige poging het inzakken van hun marktaandeel te vertragen."