Redactie - 23 maart 2011

Telecommarkt in beweging

De steeds verder voortschrijdende convergentie tussen zakelijke ICT, sociale media en privé-toepassingen heeft grote gevolgen voor de telecomsector. Twee grote acquisities, beiden deze week aangekondigd, geven de trend aan. In Nederland koopt Vodafone BelCompany BV voor 120 miljoen euro, terwijl in de Verenigde Staten AT & T een megadeal wil sluiten door T Mobile USA te kopen voor 39 miljard dollar. Hiermee lijkt een grote herschikking te beginnen bij de aanbieders van vaste en mobiele infrastructuur.

De acquisitie van BelCompany BV door Vodafone Nederland is volgens de koper een direct gevolg van de onstuitbare opkomst van smartphones, apps, tablets en mobiel internet. BelCompany BV is de grootste telecomretailer in Nederland, en momenteel nog onderdeel van de Macintosh Retail Group. Met deze overname breidt Vodafone zijn winkelorganisatie uit van 88 winkels uit met 176 BelCompany-filialen en 34 telefoonkopen.nl-winkels. De overname wordt nog voorgelegd aan beide Ondernemingsraden. Het merk BelCompany zal volgens Vodafone blijven bestaan.

In de Verenigde Staten is ondertussen de eerste stap gezet in het loskoppelen van T-Mobile USA van het Duitse moederbedrijf. AT&T biedt 39 miljard dollar voor de dochter van Deutsche Telekom. Hiermee wordt AT & T in één klap de grootste aanbieder van mobiele diensten in de Verenigde Staten, omdat zo 33 miljoen abonnees worden gevoegd bij de 95,5 miljoen bestaande gebruikers. Hiermee wordt Verizon Wireless, met 102 miljoen abonnees, de tweede aanbieder in de VS. De economische toezichthouders moeten nog wel toestemming geven voor deze transactie.