Redactie - 14 maart 2011

Waarschuwing voor zwart-wit-benadering cloud computing


Bedrijfssoftwareleverancier UNIT4 waarschuwt voor een zwart-wit-benadering van cloud computing-modellen, zoals door sommige IT-analisten wordt aanbevolen. In een aantal recente rapporten wordt gesuggereerd dat de multi-tenant cloud de enige manier is om de vruchten van cloud computing te plukken.

“We begrijpen niet waarom analisten een dergelijke zwart-wit-visie hebben op cloud computing, omdat deze zorgen voor verwarring onder ERP-gebruikers”, aldus Ton Dobbe, Vice President Product Marketing bij UNIT4. “Wij horen van klanten juist het tegenovergestelde: met name de middelgrote bedrijven, een belangrijk segment, vragen iets totaal anders aan ERP-aanbieders. Cloud-oplossingen worden volwassener als het gaat om de functionele mogelijkheden. Hoewel veel organisaties daar baat bij hebben, geldt dat zeker niet altijd voor organisaties die veel te maken hebben met veranderingen.”

In 2010 groeide de SaaS-omzet van UNIT4 met 31 procent tot 26,8 miljoen euro. UNIT4 heeft zowel multi-tenant als hybride, gevirtualiseerde cloud-modellen succesvol geïmplementeerd bij honderden organisaties. Het hybrid computing-model dat UNIT4 aanbiedt zorgt ervoor dat organisaties genieten van de voordelen van Software-as-a-Service (SaaS) (door lagere IT- en infrastructuurkosten, betere schaalbaarheid en snelle uitrol van oplossingen), terwijl ze geen last hebben van de nadelen. De locatie van de data is immers bekend en ze hebben de volledige vrijheid om weer terug te gaan naar een on-premise situatie of te verhuizen naar een andere cloud-omgeving. Bovendien worden ze niet beperkt in het doorvoeren van bedrijfsverandering.

Ton Dobbe: “Belangrijk is of de onderliggende architectuur van een applicatie bedrijfsveranderingen ondersteunt (zoals reorganisaties, acquisities, nieuwe wet en regelgeving). Dat geldt voor elke applicatie, onafhankelijk van de locatie waar deze is geïmplementeerd, dus zowel voor on-premise, public cloud als de private cloud. Snel veranderende organisaties zoeken naar bedrijfsoplossingen die tegemoet komen aan hun specifieke eigenschappen. Het effect van ingrijpende veranderingen zoals reorganisaties, fusies en overnames, compliance en nieuwe wet- en regelgeving op een organisatie is groot. De meerderheid van de ERP-oplossingen heeft hier nog steeds geen antwoord op, waardoor de kosten na de implementatie hoog zijn. De verwachting is daarom dat on-premise software steeds vaker vervangen zal worden door cloud-applicaties zodat dit probleem verschuift naar de softwareleverancier. De grote ERP-leveranciers hebben analisten blijkbaar ervan overtuigd dat cloud-technologie de problemen gaat oplossen die deze organisaties altijd al hebben gehad. Niets is minder waar. Cloud oplossingen geven inderdaad meer flexibiliteit, maar die flexibiliteit richt zich op IT-infrastructuur, niet op het ondersteunen van bedrijfsverandering binnen de applicaties.”

UNIT4 adviseert gebruikers om eerst in kaart te brengen waarvoor ze ERP-software willen inzetten, om vervolgens de voorkeur voor IT-beheer en daarna pas het deployment-model te bepalen – on-premise, private cloud, public cloud of een combinatie daarvan.