Redactie - 11 maart 2011

BSA: illegale software kostte Europese ondernemingen ruim 12,8 miljoen euro in 2010


In 2010 kostte illegale software het Europese bedrijfsleven bijna dertien miljoen euro als gevolg van juridische acties door de Business Software Alliance (BSA). BSA ontving in het afgelopen jaar meer dan drieduizend meldingen van bedrijven in de EMEA-regio, die illegale software gebruiken. In Nederland is het aantal juridische acties en schikkingen in 2010 met ongeveer vijftig procent toegenomen ten opzichte van 2009.

“Net als in voorgaande jaren heeft de BSA in 2010 een belangrijke boodschap uitgedragen. Zo herinnerden we bedrijven eraan dat het verkrijgen van de juiste licenties hoogste prioriteit moet zijn. Bovendien heeft onze recent aangekondigde ‘Zwart op Wit’-campagne er al voor gezorgd dat we in de eerste maanden van 2011 een significante verhoging van het aantal meldingen hebben ontvangen, vergeleken met voorgaande jaren”, zegt Sarah Coombes, Senior Director Legal Affairs EMEA bij BSA. “Zeker met het oog op de huidige economische omstandigheden moeten bedrijven de risico’s van illegaal softwaregebruik vermijden. Dit brengt hun dagelijkse werkprocessen in gevaar. Het grote risico op juridische acties resulteert in substantiële schadevergoedingen voor schikkingen en de aanschaf van achterstallige licenties. Daarnaast vergroot het gebruik van software zonder licentie de risico’s op een onveilig netwerk en dataverlies.”

“Ondernemingen moeten verder rekening houden met de indirecte kosten die juridische acties met zich meebrengen. Denk hierbij aan de onderbreking van zakelijke operaties, de invloed die het heeft op de cashflow van ongeplande aankopen en de negatieve effecten op de bedrijfsreputatie”, zegt Jacco Brand, voorzitter van het BSA Benelux Committee. “Het is duidelijk dat het gebruik van illegale of ongelicenseerde software een bedrijf blootstelt aan enorme risico’s.”

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024