Nieuws Nieuws http://executive-people.nl http://executive-people.nl/item/290/onderzoek.html Sun, 19 Apr 2015 22:48:05 +0100 FeedCreator 1.7.2-ppt (info@mypapit.net) B2B sales managers maken steeds vaker plaats voor e-commerce analisten http://executive-people.nl/item/527487/bb-sales-managers-maken-steeds-vaker-plaats-voor-e-commerce-analisten.html B2B sales banen verdwijnen vaker de komende vijf jaar ten gunste van banen voor e-commerce analisten, aldus analist Forrester. Bedrijven gaan daarom steeds vaker hun verkoopkanalen digitaliseren.

Tegen 2020 zijn in de VS 1 miljoen b2b sales banen dan verdwenen. Reden? Zakelijke beslissers kopen vaker online in en willen slimme online functies bij het vinden en kopen van producten en services, aldus Forrester analist Andy Hoar in een blog.

]]>
Sun, 19 Apr 2015 10:12:50 +0200
Voor het eerst meer prioriteit aan BI en business analytics dan security onder banken http://executive-people.nl/item/527395/voor-het-eerst-meer-prioriteit-aan-bi-en-business-analytics-dan-security-onder-banken.html Bedrijven in de financiële sector investeren steeds meer in business intelligence (BI) en business analytics. De investeringen binnen de sector in deze technologieën zijn dit jaar voor het eerst hoger dan de investeringen in security.

Dit blijkt uit onderzoek van Ovum. 29% van de banken noemt BI en business analytics het belangrijke IT-thema. Hiermee eindigt het thema iets hoger dan security, dat door 28% het belangrijkste thema wordt genoemd. Ovum stelt dan ook dat BI en business analytics een kritiek onderwerp is geworden voor 2015.

Naar verwachting geven bedrijven in de financiële sector dit jaar fors meer geld uit aan IT. Ovum verwacht de IT-bestedingen met 43% te zullen zien stijgen ten opzichte van 2014. De IT-bestedingen blijen ook de komende jaren flink groeien. Naar verwachtingen geven financiële instellingen wereldwijd dit jaar 131 miljard dollar uit aan IT. Ovum voorspelt dat dit bedrag stijgt tot 157,6 miljard dollar in 2019. Tweederde van de instellingen zou zijn IT-budget dit jaar verhogen.

]]>
Fri, 17 Apr 2015 14:44:25 +0200 Voor het eerst meer prioriteit aan BI en business analytics dan security onder banken http://executive-people.nl/item/527395/voor-het-eerst-meer-prioriteit-aan-bi-en-business-analytics-dan-security-onder-banken.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Klantgerichtheid blijkt belangrijkste groeistimulator voor mkb'ers http://executive-people.nl/item/527391/klantgerichtheid-blijkt-belangrijkste-groeistimulator-voor-mkbers.html In opdracht van Microsoft onderzocht Ipsos MORI welke technologieën mkb’ers dagelijks privé, op het werk en onderweg gebruiken, met als doel om de klantervaring en de werkbelasting te verbeteren. Een verbeterd contact met klanten ziet 35 procent van de mkb’ers als een belangrijke groeistimulator voor een succesvol bedrijf. Dat is te realiseren met technologie: tools die het bedrijf slimmer en sneller maken, en inzichten verschaffen in de wensen van de klant. Alleen maakt niet elke organisatie hier gebruik van.

Hoewel mkb’ers zeggen het belang van de klantgerichtheid te begrijpen, tonen de resultaten dat niet aan. Uit het onderzoek blijkt dat mkb’ers sneller op e-mail van collega’s reageren dan op die van klanten: 31 procent reageert binnen één uur op collega’s tegen 21 procent op klanten. Slechts twee op de vijf (veertig procent) reageert direct op de klant. Hoewel de verwachtingen van klanten steeds hoger liggen doordat iedereen altijd, overal en via elk device kan werken, geeft slechts 24 procent van de mkb-werknemers aan dat buiten de reguliere werkuren te doen. “Hoewel de technologie het mogelijk maakt om altijd en overal te werken en Het Nieuwe Werken stimuleert, blijft er bij bedrijven een spanningsveld tussen reguliere werkuren en het ritme van de medewerkers. Met een meer mobiele werkhouding en een verandering van de bedrijfscultuur, mogelijk gemaakt door technologie, kun je juist ook de klantervaring verbeteren”, aldus Ron Augustus (foto), directeur MKB bij Microsoft.

Oplossingen voor een betere werkbaarheid
Mkb’ers gaven in het onderzoek aan dat het implementeren van de juiste informatietechnologie binnen hun bedrijf zorgde voor een betere klantgerichtheid, en zij vonden dit ook direct het beste voordeel ervan. Twintig procent geeft aan dat de klanttevredenheid is verbeterd dankzij de inzet van nieuwe technologie, en zeventien procent noemt zelfs dat nieuwe technologie de productiviteit van werknemers heeft verhoogd. Zeker met het oog op de aankomende flex- en thuiswerkwetgeving is dit gegeven een stimulans voor werkgevers.

Bewezen is, dat het implementeren van de juiste technologie de business helpt werkzaamheden slimmer aan te pakken en (klant)inzicht te verschaffen. Daardoor is het eenvoudiger om in te spelen op de vraag van de klant. Tegelijkertijd helpt het de medewerkers te werken in hun eigen ritme en verhoogt het hun productiviteit. “Tegenwoordig kan zelfs het CRM-systeem in je broekzak op je telefoon zitten. Implementatie van de nieuwe technologie biedt enorme groeikansen voor het mkb – kansen die nu onbenut worden gelaten”, aldus Augustus.

]]>
Fri, 17 Apr 2015 08:25:20 +0200 Klantgerichtheid blijkt belangrijkste groeistimulator voor mkb'ers http://executive-people.nl/item/527391/klantgerichtheid-blijkt-belangrijkste-groeistimulator-voor-mkbers.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederland op vierde plaats in ICT-gebruik http://executive-people.nl/item/527308/nederland-op-vierde-plaats-in-ict-gebruik.html Nederland staat op de vierde plaats als het gaat om gebruik van ICT voor economische groei, innovatie, werkgelegenheid en maatschappelijk welzijn. Het is het derde jaar op rij dat Nederland deze positie in handen heeft.

Dit blijkt uit de Networked Readiness Index (NRI) van het World Economic Forum (WEF). Op deze ranglijst worden 143 landen beoordeeld op de mate waarin zij ICT optimaal benutten. Singapore eindigt op de eerste plaats, gevolgd door Finland en Zweden. Nederland scoort met haar vierde plaats beter dan zowel de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk.

De score van landen wordt bepaald aan de hand van vier indicatoren (dikgedrukt), die zijn verdeeld in verschillende pilaren:

 • Omgeving (#7): politieke en juridische raamwerk (#7) & business en innovatie omgeving (#8) 
 • Readiness (#18): infrastructuur en digitale content (#14), betaalbaarheid (#72) & skills (#6)
 • Gebruik (#5): individueel gebruik (#7), zakelijk gebruik (#6) & overheidsgebruik (#13)
 • Impact (#2): economische impact (#5) & sociale impact (#3)

Alle cijfers zijn hier te vinden.

]]>
Thu, 16 Apr 2015 09:11:56 +0200 Nederland op vierde plaats in ICT-gebruik http://executive-people.nl/item/527308/nederland-op-vierde-plaats-in-ict-gebruik.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Klanten switchen steeds sneller van leverancier http://executive-people.nl/item/527330/klanten-switchen-steeds-sneller-van-leverancier.html Nederlandse bedrijven kunnen het tempo van hun klanten moeilijk bijhouden, nu deze altijd online zijn, meer gebruikmaken van digitale kanalen en steeds vaker vertrouwen op niet-traditionele providers, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van Accenture. Het resultaat is een 'switch- of overstapeconomie'. De potentiële omzetmogelijkheden door een veranderend uitgavenpatroon van consumenten en overstapratio - is inmiddels opgelopen tot een geschatte wereldwijde omzet van 5,8 triljoen euro.

De analyse van de 'switcheconomie’ is onderdeel van het jaarlijks Global Consumer Pulse Research van Accenture. Hierin worden de ervaringen en houdingen van 23.665 klanten gemeten ten aanzien van minstens 4 leveranciers in 11 sectoren op het gebied van marketing, sales en klantenservice. Aan het onderzoek deden 459 Nederlandse consumenten mee.

Meer dan de helft van de consumenten (53 procent) meldt dat het aantal merken dat ze in overweging nemen, de afgelopen 10 jaar aanzienlijk is toegenomen. En 45 procent denkt dat de kans dat ze overstappen naar een andere provider hoger is dan 10 jaar geleden. Meer dan twee derde (78 procent) van de ondervraagden gebruikt minstens één online kanaal wanneer ze een nieuwe serviceprovider zoeken. Bijna de helft van de consumenten (45 procent) gebruikt hierbij een mobiel apparaat. Dit is een stijging van bijna 10 procent vergeleken met vorig jaar (36 procent).

"Veel ondernemingen reageren te traag op de behoeften van de moderne 'non-stop klanten' en worden daardoor geconfronteerd met klantverlies en een lager omzetpotentieel", aldus Marc Huijbregts (foto), Managing Director Accenture Digital. "Ze hebben geprobeerd de kansen van digitaal te benutten, maar hebben niet de hoofdoorzaken aangepakt van de problemen die zich voordoen bij een gebrekkige uitvoering. Bedrijven hebben alleen gefocust op 'dezelfde dingen beter doen', in plaats van zich te richten op 'dingen anders doen'."

Dingen anders te doen

De website van een bedrijf is de nummer één bron van informatie voor consumenten, met 61 procent, maar bijna een kwart (23 procent) wil meer digitale interactie van providers. Ondanks het hoge aantal online gebruikers, vindt slechts een derde van consumenten (32 procent) dat bedrijven interacties op mobiele apparaten effectief gebruiken om consumenten een verbeterde en specifieke ervaring te bieden. Slechts 9 procent van de consumenten vindt dat bedrijven erin slagen digitale, mobiele, sociale en traditionele kanalen effectief samen te brengen.
"De loyaliteit van een klant aan een vertrouwde provider weegt tegenwoordig dikwijls niet op tegen een gepersonaliseerde ervaring bij een concurrent," aldus Huijbregts, Accenture Digital. "Uit ons onderzoek blijkt dat sommige bedrijven in zee gaan met 'niet-traditionele' concurrenten die vaak bereid zijn 'dingen anders te doen' en die potentiële klanten meer op maat aangepaste mogelijkheden bieden."

Een kwart van de Nederlandse consumenten (25 procent) voelt zich zeer loyaal ten opzichte van hun providers en 22 procent is bereid ze aan te bevelen aan anderen. Deze cijfers zijn de afgelopen zeven jaar vrijwel consistent gebleven. Bijna een derde (29 procent) is bereid producten en diensten te kopen van niet-traditionele providers en ongeveer evenveel ondervraagden overwegen hun aankopen te doen via C2C-kanalen (consumer-to-consumer) voor huisvesting, vervoer of kredietverlening.

Veel algemene klachten en gewoonten van consumenten die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen, bestaan al enkele jaren, waaruit blijkt dat veel bedrijven de onderliggende problemen niet effectief aanpakken. En doordat problemen niet tijdig worden aangepakt, wordt de trend van overstappen verder versterkt. De afgelopen zes jaar is hierin weinig verbetering gekomen. De top drie frustraties van Nederlandse consumenten over klantenservice – probleem oplossen bij eerste contact (92 procent), service komt niet overeen met eerder gedane beloften (91 procent), en lange wachttijden aan de telefoon (90 procent) – zijn vrijwel gelijk gebleven.

Consquenties

Bij de Nederlandse consumenten met een negatieve marketing of saleservaring werden de consequenties direct gevoeld: Ongeveer 40% stopte de contacten met het bedrijf of ging naar een nieuwe service provider en 11% plaatste negatieve berichten online. 71% van de respondenten gaf aan dat het bedrijf iets had kunnen doen om hen als klant te behouden.

De tevredenheid met klantenservice via onlinekanalen, zoals online chat, mobiele applicaties, recensies van websites door derden of forums en sociale media, is relatief goed vergeleken met 'traditionele' kanalen: iets meer dan de helft van de respondenten zegt tevreden te zijn over online chat (54 procent) en videochat (40 procent), tegenover iets meer dan 60 procent die tevreden is met traditionele support via het callcenter.

Ondanks de relatief hoge tevredenheid met digitale kanalen gebruiken consumenten deze technologieën nog niet op grote schaal binnen de hele mix van kanalen. Diverse obstakels spelen hierbij een rol, zoals het niet kunnen vinden van de juiste informatie in de kanalen, gebrek aan vertrouwen in de kanalen, en niet weten hoe deze kanalen kunnen worden gebruikt.

"De rendabele groei van veel bedrijven is de afgelopen 10 jaar gehinderd door twee voortdurende problemen op het gebied van klantenservice: een chronisch hoog aantal overstappers en minder bestedingen door de resterende klanten", aldus Huijbregts. "Bedrijven die de juiste combinatie van digitale en analoge kanalen weten te bieden voor een betere klantervaring, kunnen veel voordeel behalen door het behoud van bestaande klanten en het weglokken van een bovengemiddeld aantal nieuwe klanten bij de concurrentie."

WK

]]>
Thu, 16 Apr 2015 00:24:30 +0200 Klanten switchen steeds sneller van leverancier http://executive-people.nl/item/527330/klanten-switchen-steeds-sneller-van-leverancier.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Cloudapplicaties gemeengoed in onderwijssector http://executive-people.nl/item/527328/cloudapplicaties-gemeengoed-in-onderwijssector.html De onderwijssector maakt met voorsprong het meeste gebruik van cloudoplossingen. Door de grote hoeveelheid branchespecifieke oplossingen die vanuit de cloud worden aangeboden, gebruikt momenteel 84 procent van de onderwijsinstellingen een cloudoplossing. Overall ligt de penetratie op 41 procent van de bedrijfsvestigingen (met 50 of meer werknemers), een gemiddelde stijging van 40 procent per jaar. Dit blijkt uit analyse van circa 5.000 interviews die Computer Profile hield met IT-verantwoordelijken van Nederlandse bedrijfsvestigingen over het gebruik van bedrijfsapplicaties.

De resultaten van de analyse laten zien dat het zwaartepunt in het gebruik van cloudapplicaties ligt bij bedrijfslocaties met circa 200 medewerkers. Bij 100 tot 200 werknemers ligt de penetratie namelijk op 46 procent en bij locaties met 200 tot 500 medewerkers is dit percentage 43.

Office uit de cloud heeft momentum
Momenteel geeft 62 procent van de bedrijfsvestigingen aan gebruik te maken van HR-software. Ongeveer een derde hiervan betreft een cloudoplossing. Daarmee ligt het percentage gebruikers van HR-software uit de cloud op een kleine 19 procent van alle locaties. In 2013 was de penetratie HR-oplossingen uit de cloud nog 11 procent. Ook office-applicaties worden steeds vaker (15%) uit de cloud afgenomen. Dat betreft in 3 van de 10 gevallen een Google-oplossing en 7 van de 10 een Microsoft-oplossing (Office 365).

Branchespecifieke applicaties worden door 45 procent van de bedrijfslocaties gebruikt, waarvan 4 procent kiest voor een branchespecifieke oplossing uit de cloud. Groupware uit de cloud is in gebruik bij een kleine 6 procent van de locaties, een relatief klein deel van het totale groupware-gebruik.

Cloudleveranciers
Verder blijkt uit de analye dat Microsoft actief is op meerdere terreinen. Het bedrijf biedt office-applicaties, groupware/document management en CRM uit de cloud. Hierdoor is Microsoft overall gezien de meest voorkomende leverancier van cloudtoepassingen. Circa 11 procent van de bedrijfsvestigingen (met 50 of meer werknemers) gebruikt één of meerdere cloudapplicaties van Microsoft.

De nummers twee en vier op de lijst zijn beiden actief binnen het domein van HR-oplossingen. 7 procent van de locaties gebruikt een cloudtoepassing van RAET. Voor ADP, de nummer vier, zijn deze cijfers: 2 procent in 2013, 4 procent in 2014 en op dit moment is ruim 5 procent van de gebruikte toepassingen van ADP afkomstig uit de cloud. Schoolmaster, Blackboard en itslearning zijn alle drie actief in de onderwijssector waar het gebruik van cloudtoepassingen bovengemiddeld hoog is.

 

]]>
Thu, 16 Apr 2015 00:15:28 +0200 Cloudapplicaties gemeengoed in onderwijssector http://executive-people.nl/item/527328/cloudapplicaties-gemeengoed-in-onderwijssector.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederland in Europa meest kwetsbaar voor cyberaanvallen http://executive-people.nl/item/527327/nederland-in-europa-meest-kwetsbaar-voor-cyberaanvallen.html Symantec’s jaarlijkse Internet Security Threat Report (ISTR) laat zien dat Nederland ook dit jaar in de top vijf staat van de Global Threat Rank en op nummer één van de European Threat Rank. Het rapport laat ook een tactische verschuiving zien: cyberaanvallers infiltreren netwerken en ontwijken detectie door de infrastructuur van grote bedrijven te kapen en tegen hen te gebruiken.

"Aanvallers hoeven niet in te breken in het netwerk van een bedrijf als de sleutels gewoon beschikbaar zijn," aldus Tom Welling, Senior Manager Technical Alliance Manager bij Symantec Benelux. "We zien dat aanvallers bedrijven zichzelf laten infecteren met Trojaanse software-updates van gewone programma's en wachten dan rustig af tot hun doelwitten deze downloaden. Zo krijgen aanvallers ongehinderd toegang tot het bedrijfsnetwerk."

Uit het onderzoek van Symantec blijkt dat softwarebedrijven bij zero-day kwetsbaarheden, gemiddeld 59 dagen nodig hebben om patches te maken en te implementeren. Dit is vier dagen meer dan in 2013. Aanvallers maakten gebruik van deze vertraging en grepen in het geval van Heartbleed binnen vier uur hun kans om hierop in te spelen.

Spear-phishing aanvallen zijn in totaal met 8 procent gestegen in 2014, waarbij de precisie van de aanvallen opmerkelijk was. Er zijn 20 procent minder e-mails gebruikt maar er is een toename te zien in het aantal drive-by malware downloads en andere webgebaseerde exploits.

Daarnaast zag Symantec dat aanvallers:

Gebruikmaken van gestolen e-mailaccounts van het ene zakelijke slachtoffer om andere slachtoffers uit zijn netwerk te bereiken; gebruikmaken van de beheertools en procedures van bedrijven om gestolen waardevolle informatie door het bedrijfsnetwerk te verplaatsen vóór exfiltratie; op maat gemaakte aanvalssoftware maken binnen het netwerk van hun slachtoffers om hun activiteiten nog beter te verbergen.

E-mail blijft een aanzienlijk middel voor cybercriminelen. Wat opvalt is dat geëxperimenteerd wordt met nieuwe aanvalsmethoden op mobiele apparaten en sociale netwerken, om met minder moeite meer mensen te bereiken. "Cybercriminelen zijn vrij lui. Ze geven de voorkeur aan geautomatiseerde tools en gebruiken onwetende consumenten om het vuile werk voor hen te doen," zegt Kevin Haley, director bij Symantec Security Response. "Vorig jaar werd 70 procent van sociale media-scams handmatig gedeeld doordat aanvallers gebruikmaakten van mensen die content vertrouwen die door hun vrienden gedeeld werd."

Hoewel cybercriminelen snel geld kunnen verdienen met sociale media-scams, vertrouwen sommigen op lucratievere en agressievere aanvalsmethoden, zoals ransomware. In vergelijking met 2013, is deze aanvalsmethode met 113 procent gestegen.

WK

]]>
Thu, 16 Apr 2015 00:02:42 +0200 Nederland in Europa meest kwetsbaar voor cyberaanvallen http://executive-people.nl/item/527327/nederland-in-europa-meest-kwetsbaar-voor-cyberaanvallen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bedrijven gemiddeld getroffen door 78 beveiligingsincidenten per jaar http://executive-people.nl/item/527266/bedrijven-gemiddeld-getroffen-door-beveiligingsincidenten-per-jaar.html ICT- en beveiligingsprofessionals bij organisaties worden overspoeld met beveiligingsincidenten: gemiddeld 78 per jaar. Bij 28 procent van deze incidenten gaat het om doelgerichte aanvallen – een van de gevaarlijkste en potentieel schadelijkste vorm van cyberaanvallen.

Dit zijn enkele conclusies uit een nieuw onderzoeksrapport van Intel Security, getiteld Tackling Attack Detection and Incident Response. Dit rapport is in opdracht van Intel Security samengesteld door Enterprise Strategy Group (ESG). Het geeft inzicht in de beveiligingsstrategieën en de uitdagingen en behoeften op het gebied van incident respons. Volgens de respondenten zijn betere detectietools, betere analysetools en betere trainingen over hoe om te gaan met beveiligingsincidenten de belangrijkste manieren om de effectiviteit van informatiebeveiliging te verbeteren.

“In de medische wereld wordt wel gesproken over het ‘Gouden Uur’ na een hartaanval. Wanneer patiënten binnen een uur na een hartaanval in het ziekenhuis behandeld worden, nemen hun overlevingskansen significant toe. Op dezelfde manier moet ook de beveiligingsindustrie er naar streven dat de tijd die organisaties nodig hebben om aanvallen te detecteren en af te slaan, zo kort mogelijk is. Voordat er schade wordt aangericht”, zegt Wim van Campen (foto), vice president Noord Europa bij Intel Security. “We moeten ons daarom afvragen wat er nu niet goed werkt en anders gaan nadenken over hoe we informatiebeveiliging aanpakken.”

Het complete rapport van Intel Security is te vinden op http://www.mynewsdesk.com/nl/mcafee/documents/intel-security-rapport-tackling-attack-detection-and-incident-respons-44857.

]]>
Wed, 15 Apr 2015 12:30:10 +0200 Bedrijven gemiddeld getroffen door 78 beveiligingsincidenten per jaar http://executive-people.nl/item/527266/bedrijven-gemiddeld-getroffen-door-beveiligingsincidenten-per-jaar.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Europa heeft binnen enkele jaren 800.000 vakbekwame ICT’ers nodig http://executive-people.nl/item/527192/europa-heeft-binnen-enkele-jaren-vakbekwame-icta-ers-nodig.html In Europa is een groot tekort aan vakbekwaam ICT-personeel. Naar verwachting is er binnen Europese bedrijven in 2020 vraag naar zo’n 800.000 nieuwe medewerkers. De sector creëert jaarlijks zo’n 120.000 nieuwe banen.

Dit heeft Andrus Ansip, Eurocommissaris digitale interne markt volgens V3.com gezegd tijdens een toespraak in België. Ansip geeft aan nog grote verschillen te zien in het ICT-kennisniveau in verschillende landen binnen de Europese Unie. Ook zijn in landen verschillende nationale programma’s geïmplementeerd die allen zijn bedoeld om de digitale fragmentatie van Europa juist te voorkomen.

‘Big data gaat veel nieuwe banen scheppen’
Ansip verwacht vooral veel van big data. De wereldwijde markt voor big data-technologie en -diensten groeit naar verwachting van 3 miljard dollar in 2010 naar 16 miljard dollar dit jaar. Het segment maakt hiermee een zevenmaal snellere groei door dan de volledige ICT-markt. Ansip verwacht dat de big data-markt de komende jaren dan ook honderdduizenden nieuwe banen zal scheppen. De Eurocommissaris merkt wel op dat slechts 29% van de grote Europese bedrijven aangeeft klaar te zijn voor big data.

Ook cloud schept in Europa hoge verwachtingen. Ansip wijst op het feit dat de cloudmarkt naar verwachting in 2020 vervijfvoudigd is ten opzichte van 2013. De markt levert hierdoor steeds meer waarde voor de economie, creëert steeds meer banen en zorgt voor meer innovatie.

]]>
Tue, 14 Apr 2015 16:35:51 +0200 Europa heeft binnen enkele jaren 800.000 vakbekwame ICT’ers nodig http://executive-people.nl/item/527192/europa-heeft-binnen-enkele-jaren-vakbekwame-icta-ers-nodig.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Kwart van ontvangers opent phishingmails http://executive-people.nl/item/527189/kwart-van-ontvangers-opent-phishingmails.html Bijna een kwart (23%) van alle mensen die een phishingmail ontvangt opent deze ook daadwerkelijk. Malafide e-mailbijlages worden door 11% geopend.

Deze verontrustende cijfers brengt Verizon naar buiten in het Verizon 2015 Data Breach Investigations Report. Voor bedrijven is dergelijk gedrag een groot gevaar, aangezien medewerkers de deur hiermee wagenwijd openzetten voor hackers. Via malafide bijlages kunnen aanvallers proberen machines te besmetten met malware.

Informatie in handen krijgen
Ook kunnen aanvallers via phishingmailtjes proberen informatie over werknemers of bedrijven in handen te krijgen. Phishingwebsites blijken minder succesvol te zijn geworden. Het aantal mensen dat deze websites bezoekt en hun wachtwoord invult neemt af.

Voor cybercriminelen is het opzetten van een phishingcampagne overigens erg interessant. Het onderzoek toont aan dat zelfs een campagne waarin slechts 10 phishingmailtjes worden verstuurd al 90% kans heeft om een machine te besmetten.

Springplank naar een ander doelwit
Slachtoffers van cyberaanvallen blijken overigens met grote regelmaat niet zelf het doelwit van de cybercriminelen te zijn. Zo kunnen slachtoffers worden gebruikt als springplank naar een ander doelwit, bijvoorbeeld hun werkgever of iemand in hun netwerk. Ook kunnen aanvallers websites hacken met als doel bezoekers van deze website te voorzien van malware.

75% van de aanvallen bleek binnen 24 uur te zijn verspreid naar een ander doelwit. In 40% van de aanvallen op bedrijven werd binnen een uur ook een tweede bedrijf aangevallen.

Top 5 cyberdreigingen
Als we kijken naar de belangrijkste cyberdreigingen van dit moment ziet de top 5 er als volgt uit: 

 1. Point of Sale-systemen
 2. Crimeware
 3. Cyberspionage
 4. Misbruik van rechten
 5. Webapplicaties
]]>
Tue, 14 Apr 2015 14:22:45 +0200 Kwart van ontvangers opent phishingmails http://executive-people.nl/item/527189/kwart-van-ontvangers-opent-phishingmails.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Cybercriminelen vallen bedrijven steeds vaker indirect aan’ http://executive-people.nl/item/527186/a-cybercriminelen-vallen-bedrijven-steeds-vaker-indirect-aana.html Cybercriminelen hebben een nieuwe manier gevonden om bedrijven binnen te dringen. De aanvallers richten zich vaak niet langer rechtstreeks op het bedrijf, dat meestal goed beveiligd is. Door ‘gewone’ websites die door werknemers van een organisatie worden bezocht te besmetten met malware kunnen de cybercriminelen deze beveiliging omzeilen.

Hiervoor waarschuwt Symantec in haar jaarlijkse dreigingsrapport. Persbureau ANP meldt dat het beveiligingsbedrijf dit rapport presenteert tijdens de cybertop in Den Haag. Werknemers bezoeken allerlei normale, onschuldige websites vanaf zakelijke apparaten. Aanvallers kunnen deze websites echter hacken en malware verstoppen in bijvoorbeeld een legitieme software-update die op de site wordt aangeboden. Zodra een medewerker deze update nietsvermoedend installeert zijn de aanvallers binnen op de machine van de werknemer, en kunnen zij hun aanval uitbreiden naar de rest van het bedrijf.

Nederland populair onder cybercriminelen
Het dreigingsrapport van Symantec laat ook zien dat Nederland afgelopen jaar opnieuw een populair land was voor cybercriminelen. De goede digitale infrastructuur in ons land maakt Nederland een aantrekkelijke vestigingsplaats voor servers. Een deel van deze servers wordt echter voor malafide doeleinden gebruikt. Met het oog op de grote hoeveelheid servers in ons land is het dan ook niet verrassend dat Nederland afgelopen jaar opnieuw veel servers heeft gehuisvest die voor criminelen doeleinden zijn gebruikt.

Nederland is in Europa de belangrijkste vestigingsplaats van dit soort servers. Wereldwijd staat ons land op de vierde positie. Alleen de Verenigde Staten, China en India gaan ons land voor. Dit betekent overigens niet dat er in Nederland veel cybercriminelen wonen. De servers die in Nederland zijn gehost zijn via internet vanuit iedere locatie te bereiken. Nederland wordt in veel gevallen dan ook gebruikt als een tussenstop, waarbij servers in Nederland vanuit het buitenland worden aangesproken en aangestuurd.

Nieuwe kwaadaardige software
Symantec meldt afgelopen jaar 317 miljoen nieuwe malware-exemplaren te hebben opgespoord. Ransomware is een vorm van kwaadaardige software die data op geïnfecteerde machines in gijzeling neemt en losgeld eist in ruil voor toegang tot deze data. Het aandeel van ransomware in de totale hoeveelheid malware neemt volgens Symantec steeds verder toe.

]]>
Tue, 14 Apr 2015 11:26:23 +0200 ‘Cybercriminelen vallen bedrijven steeds vaker indirect aan’ http://executive-people.nl/item/527186/a-cybercriminelen-vallen-bedrijven-steeds-vaker-indirect-aana.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
MKB heeft weinig aandacht voor HPC http://executive-people.nl/item/527137/mkb-heeft-weinig-aandacht-voor-hpc.html Onder het midden- en kleinbedrijf is maar weinig aandacht voor High-Performance Computing (HPC) clusters. Het gaat hierbij om grote hoeveelheden servers die aan elkaar worden gekoppeld om een grote hoeveelheid rekenkracht beschikbaar te maken. Slechts 5% van de mkb’ers maakt gebruik van HPC. Het ontbreekt IT-beheerders in veel gevallen aan kennis over HPC.

Dit blijkt uit een enquête van transtec onder 254 IT-beheerders. transtec verwacht dat HPC-systemen in de toekomst zelfs onmisbaar zullen zijn voor het mkb. In alle bedrijfstakken groeien gegevensvolumes dusdanig snel, dat het voor conventionele systemen zeer moeilijk zal zijn om deze grote hoeveelheid gegevens te analyseren. HPC systemen bieden uitkomst. De systemen zijn daarnaast ook essentieel voor Big Data analyses. transtec verwacht dat ook kleine bedrijven op termijn op grote schaal gebruik gaan maken van HPC.

‘Gebrek aan innovatie’
Het bedrijf spreekt van een gebrek aan innovatie onder kleine tot middelgrote ondernemingen. Dit zou met name zijn veroorzaakt door de economische onzekerheid in grote delen van Europa. Hierdoor investeren steeds minder bedrijven in nieuwe producten of processen. transtec merkt op dat deze bedrijven hierdoor juist hun concurrentievermogen in gevaar brengen. Het inzetten van HPC-oplossingen zou de mogelijkheid bieden de time-to-market- en ontwikkelingskosten van alle producten drastisch te verminderen.

Met de kennis over HPC is het onder de ondervraagde IT-beheerders slecht gesteld. Slechts 10% van de respondenten geeft aan van de term ‘HPC’ te hebben gehoord. Hierbij blijkt een relatie te bestaan tussen de omvang van het bedrijf waar een IT-beheerder werkt en de kennis over dit onderwerp. Hoe kleiner het bedrijf, hoe kleiner ook de kennis.

Bijna 95% gebruikt geen HPC
Meer dan 9% van de bedrijven met 201 werknemers of meer geeft
aan HPC systemen te gebruiken. Dit cijfer daalt tot ongeveer 3%
onder de bedrijven met 11 tot en met 200 medewerkers. Van de kleinste onderzochte ondernemingen (maximaal tien werknemers) gebruikt niet één van hen een HPC-oplossing. Het gemiddelde onder alle bedrijven ligt op 5,1%. De overige 94,9% geeft aan geen HPC-oplossing te gebruiken of niet te weten wat dit is.

]]>
Mon, 13 Apr 2015 15:17:36 +0200 MKB heeft weinig aandacht voor HPC http://executive-people.nl/item/527137/mkb-heeft-weinig-aandacht-voor-hpc.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Windows XP-boost voor pc-markt is voorbij; verkoopcijfers dalen weer http://executive-people.nl/item/527061/windows-xp-boost-voor-pc-markt-is-voorbij-verkoopcijfers-dalen-weer.html Bedrijven lijken de overstap van Windows XP naar een nieuwer besturingssysteem grotendeels te hebben afgerond. Waar eerder nog een stijging in het aantal verkochte PC’s zichtbaar was door de uitfasering van Windows XP, is het aantal verkochte PC’s in het eerste kwartaal van 2015 weer gedaald.

Dit blijkt uit de Worldwide Quarterly PC Track van IDC. In het eerste kwartaal van 2015 is het aantal verkochte pc's teruggelopen naar 68,5 miljoen eenheden. Dit is 6,7 minder dan dezelfde periode een jaar eerder.

Lenovo zag de verkoop van PC’s met 3,4 procent stijgen naar 13,4 miljoen stuks. HP verkocht 3 procent meer eenheden met een totaal van 13 miljoen pc's. Dell zag de verkoop met 6,3 procent dalen tot 9,2 miljoen pc's. Acer zag de verkoop met 7,1 procent teruglopen naar 4,83 miljoen eenheden. ASUS verkocht 4,4% minder eenheden (4,8 miljoen stuks).

]]>
Sun, 12 Apr 2015 15:24:32 +0200 Windows XP-boost voor pc-markt is voorbij; verkoopcijfers dalen weer http://executive-people.nl/item/527061/windows-xp-boost-voor-pc-markt-is-voorbij-verkoopcijfers-dalen-weer.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Onderzoekers waarschuwen voor slechts beveiliging Internet of Things-apparatuur http://executive-people.nl/item/527052/onderzoekers-waarschuwen-voor-slechts-beveiliging-internet-of-things-apparatuur.html Internet of Things-apparatuur is zeer slecht beveiligd. Fabrikanten besteden onvoldoende aandacht aan beveiliging, terwijl dit in de ontwerpfase al centraal zou moeten staan.

Hiervoor waarschuwen beveiligingsonderzoekers van Veracode. De onderzoekers namen zes Internet of Things-apparaten onder de loep: de Chamberlain MyQ Internet Gateway, de Chamberlain MyQ Garage, de SmartThings Hub, the Ubi, de Wink Hub en de Wink Relay. Alle apparaten blijken beveiligingsgaten te bevatten.

Gaten in vier categorieën
Met de beveiliging van de Chamberlain MyQ Internet Gateway, de Chamberlain MyQ Garage, the Ubi, de Wink Hub en de Wink Relay is het ronduit slecht gesteld. De apparaten blijken in alle vier onderzochte categorieën beveiligingsgaten te bevatten. Het gaat hierbij om user-facing cloud services, back-end cloud services, mobile application interface en device debugging interfaces. Hierdoor zouden aanvallers data kunnen verzamelen over gebruikers en apparaten zelfs geheel kunnen overnemen 

SmartThings Hub is een uitzondering en scoort stukken beter. Desondanks waarschuwen de onderzoekers dat aanvallers ook bij de SmartThings Hub toegang kunnen verkrijgen tot het account van een gebruiker. Dit maakt het mogelijk allerlei aangesloten apparatuur zoals lichtknoppen en deursensoren te manipuleren. De SmartThings Hub maakt echter wel gebruik van sterke versleuteling, waardoor data niet zo maar kan worden onderschept.

Security centraal stellen in ontwerpfase
Veracode stelt dat fabrikanten van Internet of Things-apparatuur meer aandacht zouden besteden aan security. De apparaten zouden alleen voldoende beveiligd kunnen worden als fabrikanten beveiliging tijdens de ontwerpfase al centraal stellen.

De slechte beveiliging Internet of Things-apparatuur klinkt wellicht als een probleem waarmee met name consumenten te maken hebben. Ook in zakelijke omgevingen wordt echter gebruik gemaakt van allerlei apparaten die steeds slimmer wordt en (op termijn) in verbinding staat met internet. Denk hierbij aan printers en scanners, maar ook aan bijvoorbeeld koelkasten.

 

]]>
Sun, 12 Apr 2015 11:01:13 +0200 Onderzoekers waarschuwen voor slechts beveiliging Internet of Things-apparatuur http://executive-people.nl/item/527052/onderzoekers-waarschuwen-voor-slechts-beveiliging-internet-of-things-apparatuur.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Helft van de bedrijven gebruikt cloud-gebaseerde BI-oplossingen’ http://executive-people.nl/item/527050/a-helft-van-de-bedrijven-gebruikt-cloud-gebaseerde-bi-oplossingena.html Ruim de helft van alle bedrijven maakt gebruik van cloud-gebaseerde Business Intelligence (BI)-oplossingen of heeft hier plannen voor. Desondanks zien organisaties obstakels die de omarming van BI in de cloud in de weg staat.

Dit blijkt uit onderzoek van Dresner Advisory Services. Beveiliging blijft voor organisaties het belangrijkste obstakel dat hen tegenhoudt met BI de overstap te maken naar de cloud.

Populair onder verkoop- en marketingmedewerkers
De belangrijkste gebruikers van cloud-gebaseerde BI-oplossingen zijn op dit moment verkoop- en marketingmedewerkers. Hierbij wordt voornamelijk gekozen voor een private cloudomgeving om de veiligheid van de oplossingen te waarborgen.

In een analyse schrijft Jim Ericson, onderzoeksdirecteur van Dresner Advisory Services, dat veel respondenten niet op de hoogte blijken te zijn van relevante industriestandaarden op het gebied van beveiliging van data in de cloud. Verschillende incidenten hebben volgens Ericson aangetoond dat data die dichtbij wordt gehouden tegenwoordig net zo kwetsbaar is als data in de cloud.

]]>
Sun, 12 Apr 2015 09:11:36 +0200 ‘Helft van de bedrijven gebruikt cloud-gebaseerde BI-oplossingen’ http://executive-people.nl/item/527050/a-helft-van-de-bedrijven-gebruikt-cloud-gebaseerde-bi-oplossingena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Publieke sector heeft weinig vertrouwen in big data http://executive-people.nl/item/527049/publieke-sector-heeft-weinig-vertrouwen-in-big-data.html De publieke sector blijkt een stuk minder vertrouwen te hebben in big data dan de private sector. 21% van de professionals in de private sector heeft geen plannen big data te omarmen, tegenover 12% van alle respondenten.

Dit blijkt uit onderzoek van Capgemini onder leidinggevenden naar de perceptie van big data in de publieke sector. 13% van de respondenten uit de publieke sector geeft aan dat big data de kans biedt nieuwe winststromen te creëren. Onder alle respondenten ligt dit percentage op 27%. 16% van de leidinggevenden ziet big data als een op zichzelf staande winstdrijver. Dit percentage ligt onder alle respondenten op 23%.

Weinig ervaring met big data
De ervaring met big data in de publieke sector blijkt relatief laag te zijn. 63% van de leidinggevenden in de publieke sector geeft aan geen ervaring te hebben met big data, ten opzichte van 42% onder alle respondenten.

54% van de organisaties in de publieke sector is op dit moment bezig met de implementatie van een big data-technologie. Onder alle respondenten ligt dit gemiddelde op 71%. Slechts 35% van de organisaties in de publieke sector is van plan in de komende drie jaar meer te gaan investeren in big data (tegenover 56% onder alle respondenten)

]]>
Sat, 11 Apr 2015 15:39:49 +0200 Publieke sector heeft weinig vertrouwen in big data http://executive-people.nl/item/527049/publieke-sector-heeft-weinig-vertrouwen-in-big-data.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Wereldwijde IT-uitgaven dalen met 1,3% http://executive-people.nl/item/526940/wereldwijde-it-uitgaven-dalen-met.html Bedrijven wereldwijd geven dit jaar 1,3% minder uit aan ICT. De bestedingen komen dit jaar uit op 3,66 biljoen dollar. Vooral de stijgende wisselkoers van de dollar is verantwoordelijk voor de daling.

Dit voorspelt Gartner. “We voorspellen dat de wereldwijde IT-bestedingen, die berekend worden op basis van dollars, in 2015 met 1,3% afneemt. Dit in tegenstelling tot de 2,4% groei die we in de laatste kwartaalupdates voorspelden”, zegt John-David Lovelock, vice president onderzoek bij Gartner.

Geen crash
Lovelock voegt hieraan toe: “Dit is echter geen crash, ook al lijkt het daar wel op. De recente snelle waardestijging van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de meeste andere munteenheden heeft gezorgd voor een ‘valutashock’ in de wereldwijde IT-markt. Als we de impact van de bewegingen van wisselkoersen buiten beschouwing laten komt de groei uit op 3,1%, een afwijking van slechts 0,6% ten opzichte van de laatste kwartaalupdate. Dit zijn illusies die grote wisselingen in de waarde van de dollar ten opzichte van andere munteenheden kan veroorzaken.”

Gartner verwacht dat vooral telecomdiensten het zwaar krijgen met een daling van 2,6% in omzet. Ook de wereldwijde uitgaven aan devices loopt terug (-1,2%), evenals uitgaven aan IT-diensten (-0,7%).

]]>
Thu, 09 Apr 2015 15:11:05 +0200 Wereldwijde IT-uitgaven dalen met 1,3% http://executive-people.nl/item/526940/wereldwijde-it-uitgaven-dalen-met.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bedrijven zetten steeds meer big data-projecten op http://executive-people.nl/item/526795/bedrijven-zetten-steeds-meer-big-data-projecten-op.html Bedrijven hebben steeds meer big data-projecten draaien binnen hun organisatie. Tweederde van de bedrijven heeft drie of meer big data-projecten draaien, terwijl 20% zelfs over vijf of meer rapporten spreekt.

Dit blijkt uit onderzoek van EMA/9sight naar het gebruik van big data binnen organisaties. In het onderzoek is naar ruim 1.000 verschillende big data-projecten gekeken. Data speelt een steeds belangrijkere rol binnen veel bedrijven. Bijna 63% van de respondenten geeft aan dat een data-gedreven strategie binnen hun organisatie een belangrijke rol speelt.

‘Big data gaat niet alleen om omvang’
EMA/9sight stelt dat het bij de term big data al snel gaat om omvang, iets wat met name door de term zelf zou worden veroorzaakt. Bedrijven richten zich in toenemende mate echter niet langer uitsluitend op de omvang van de datasets waarover zij beschikken, maar juist steeds meer op de snelheid waarmee zij deze data kunnen verwerken. Voor 20% speelt snelheid inmiddels de belangrijkste use case geworden.

Big data wordt daarnaast steeds vaker ingezet binnen bedrijven. Ruim 55% van de respondenten geeft aan dat een big data strategie binnen hun bedrijf ‘belangrijk’ of zelfs ’essentieel’ is. Opvallend is dat ruim 50% van de respondenten aangeeft het Internet of Things te hebben omarmd en dit als een essentieel onderdeel van hun bedrijfsvoering te zien.

‘Big data implementaties worden volwassener’
“Big data implementaties zijn in de drie jaar dat dit onderzoek wordt uitgevoerd aanzienlijk volwassener geworden. Het meest opvallend dit jaar is de nadruk op het Internet of Things, wat een verschuiving van focus is van marketing naar operationele uitdagingen”, legt Barry Devlin, oprichter van 9sight Consulting, uit.

]]>
Wed, 08 Apr 2015 10:42:37 +0200 Bedrijven zetten steeds meer big data-projecten op http://executive-people.nl/item/526795/bedrijven-zetten-steeds-meer-big-data-projecten-op.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘MKB gebruikt nieuwe communicatiemiddelen nauwelijks’ http://executive-people.nl/item/526793/a-mkb-gebruikt-nieuwe-communicatiemiddelen-nauwelijksa.html Het MKB maakt slechts mondjesmaat gebruik van nieuwe communicatiemiddelen. E-mail staat onder ondernemers in het MKB nog altijd op de eerste plek als het gaat om communicatiemiddelen waar intern het meest gebruik van wordt gemaakt (54%). Ook bij externe communicatie staat e-mail met 51% op de eerste plek.

Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van Infopact, leverancier van IP-communicatieoplossingen voor de zakelijke markt, onder 500 beslissers binnen het MKB. 39% van het MKB dat e-mail over drie jaar nog steeds het meest gebruikte communicatiemiddel is. Het gebruik van e-mail is dus allesbehalve op zijn retour, wat weleens gesuggereerd wordt door de opkomst van social media en tools voor het online delen van documenten.

Vooral e-mail en telefonie zijn populair
Bij bedrijven met meer dan 200 medewerkers wordt e-mail intern het meest gebruikt (66%). Telefonie met 40% bij intern gebruik en ruim 44% bij extern gebruik. Opvallend is dat MKB’ers binnen deze categorie zowel in- als extern geen gebruikmaken van chat in de organisatie. Van alle respondenten uit het MKB geeft slechts 6% aan nieuwe communicatiemiddelen zoals online samenwerkingstools, videoconferencing en chat intern het meest te gebruiken. Extern is dat in totaal 5%.

Gerard Bergsma, commercieel directeur van Infopact: “Opmerkelijk is dat het gebruik van online samenwerkings- en communicatietools in de consumentenmarkt de afgelopen jaren is gegroeid en privé-mail juist aan het uitsterven is. Wat dat betreft valt er voor het MKB nog veel terrein te winnen. De integratie van nieuwe communicatiemiddelen zien we nog niet sterk terug, terwijl organisaties hiermee flinke tijds- en kostenbesparingen kunnen realiseren. Een unified communications oplossing uit de cloud kan ondernemers voor een vast bedrag per werkplek volledig ontzorgen. Zij beschikken daarmee over een compleet pakket om effectief samen te werken en te communiceren, waarmee een aanzienlijke productiviteitswinst te realiseren is. Dat maakt deze oplossing relevant voor elke organisatie.”

]]>
Wed, 08 Apr 2015 09:21:15 +0200 ‘MKB gebruikt nieuwe communicatiemiddelen nauwelijks’ http://executive-people.nl/item/526793/a-mkb-gebruikt-nieuwe-communicatiemiddelen-nauwelijksa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Steeds meer vrouwen ontwikkelen software http://executive-people.nl/item/526787/steeds-meer-vrouwen-ontwikkelen-software.html Steeds meer vrouwen zijn actief als softwareontwikkelaar. Het aantal vrouwelijke ontwikkelaars ligt momenteel hoger dan in de afgelopen vijftien jaar. Ten opzichte van 2001 is het aantal zelfs verdubbeld.

Dit blijkt uit onderzoek van Evans Data, dat sinds 2001 het aantal vrouwelijke ontwikkelaars in kaart brengt. Tussen 2003 en 2009 was een duidelijke dip zichtbaar en zakte het aantal vrouwelijke ontwikkelaars terug in percentage met enkele cijfers. Sindsdien gaat het beter en zijn er steeds meer vrouwelijke ontwikkelaars te vinden.

Op dit moment is 22,2% van alle ontwikkelaars wereldwijd een vrouw. In absolute aantallen komt het aantal uit op 4 miljoen ontwikkelaars. Gemiddeld zijn vrouwelijke ontwikkelaars 34 jaar oud, wat iets jonger is dan mannelijke ontwikkelaars (gemiddelde 37 jaar oud).

]]>
Tue, 07 Apr 2015 14:22:58 +0200 Steeds meer vrouwen ontwikkelen software http://executive-people.nl/item/526787/steeds-meer-vrouwen-ontwikkelen-software.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Klantervaring speelt steeds belangrijkere rol in digital marketing' http://executive-people.nl/item/526768/klantervaring-speelt-steeds-belangrijkere-rol-in-digital-marketing.html Digital marketing evolueert in een duizelingwekkend tempo. Bedrijven in de Benelux realiseren zich dan ook dat ze mee moeten met de nieuwste trends om de concurrentie vóór te blijven. Daarbij speelt klantervaring een steeds prominenter rol. Dat blijkt uit het rapport ‘Digital Marketing Trends in The Benelux’, dat werd opgesteld door Sitecore, marktleider op het gebied van customer experience software.

Sitecore ondervroeg voor het rapport 169 digital-marketingexperts in de Benelux over hun verwachtingen voor 2015. Daaruit kwam een aantal trends naar voren, waarvan dit de vijf belangrijkste zijn.

1. Predictive analytics

Big data en kennis over consumentengedrag zorgen ervoor dat bedrijven steeds beter worden in het voorspellen van aankoopgedrag. Door patronen en trends te herkennen, zijn ze in staat om te anticiperen op de voorkeuren en behoeften van de consument, en zo een meer persoonlijke ervaring te bieden. Voorspellende analytics zorgen daardoor uiteindelijk voor meer klantloyaliteit en een hogere conversie.

2. Interpretatie van big data

Het gebruik van big data kan een marketingcampagne maken of breken. Grote hoeveelheden data zijn echter niet altijd even makkelijk te interpreteren. Het is daarom van tevoren belangrijk om een goede strategie te hebben om te kunnen bepalen welke informatie men moet verzamelen. Want hoe meer overbodige informatie, hoe meer irrelevante data om te analyseren. Daarnaast is het erg belangrijk om over de juiste technologie en tools te beschikken, die helpen de data te begrijpen en verbanden te leggen.

3. Personalisatie

Een relevante en gepersonaliseerde klantervaring zorgt niet alleen voor meer tevredenheid en omzet, het bespaart bedrijven ook nog eens tijd en geld. Voorspellende analytics stellen marketeers in staat om te identificeren in welke fase van een aankoopproces iemand zich bevindt, en hem of haar daar de juiste, relevante content bij te tonen. Het dringt tot steeds meer bedrijven door dat ze consumenten als individuen moeten zien in plaats van iedereen te bestoken met dezelfde boodschap.

4. CRM-integraties

E-mailmarketing en webanalytics zijn anno 2015 geen ‘hot topic’ meer. Dat neemt niet weg dat het wel de belangrijkste fundamenten zijn voor het genereren van online conversie. In combinatie met marketing automation, CRM-integratie en personalisatie blijft e-mail een van de belangrijkste tools om communicatie om te zetten in conversie.

5. Integratie met social media

In 2015 is er veel aandacht voor integratie met social media. Bijvoorbeeld om social accounts van klanten te koppelen aan hun klantprofiel om toekomstige interacties daarop af te stemmen.

Traditionele digital-marketingkanalen

Uit ander onderzoek dat Sitecore samen met IDG verrichtte, blijkt dat marketeers veel aandacht houden voor traditionele digital-marketingkanalen. Behalve het eerder genoemde e-mail – voor 75 procent van de marketeers het belangrijkste marketingkanaal – blijft bijvoorbeeld zoekmachineoptimalisatie (SEO) een dominante rol spelen in de digitale-marketingmix. Daarnaast blijkt dat zeventig procent van de marketeers gebruik maakt van mobiele apps voor het distribueren van content.

De resultaten van dit andere onderzoek geven een gedetailleerd inzicht in welke kanalen digital marketeers veel gebruiken, en tegen welke uitdagingen ze daarbij aanlopen. Daarnaast geeft het een goed beeld van de adoptie van marketing automation, in hoeverre marketeers van IT afhankelijk zijn om problemen op te lossen, en of merken digitaal volwassen zijn.

Enorme kansen
“Uit het onderzoek dat Sitecore samen met IDG verrichtte, blijkt dat veel bedrijven kansen laten liggen, omdat ze niet genoeg innoveren. Het rapport Digital Marketing Trends geeft gelukkig reden om te geloven dat hier snel verandering in komt”, zegt Ties Arts (foto), Managing Director Benelux bij Sitecore.

Download het volledige Digital Marketing Trends-rapport als pdf.

]]>
Tue, 07 Apr 2015 11:01:18 +0200 'Klantervaring speelt steeds belangrijkere rol in digital marketing' http://executive-people.nl/item/526768/klantervaring-speelt-steeds-belangrijkere-rol-in-digital-marketing.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bedrijven investeren in BYOD-apparaten, -oplossingen en -applicaties http://executive-people.nl/item/526684/bedrijven-investeren-in-byod-apparaten-oplossingen-en-applicaties.html Bedrijven investeren de komende jaren flink in Bring Your Own Device (BYOD). De markt maakt naar verwachting een jaar-op-jaar-groei van 25,32% door.

Dit voorspelt onderzoeksbureau Research and Markets, dat verwacht dat bedrijven in toenemende mate een BYOD-beleid zullen omarmen. Een dergelijk beleid stelt werknemers in staat persoonlijke mobiele apparaten op de werkvloer te gebruiken. De belangrijkste drijfveer in de markt is het groeiende gebruik van verschillende mobiele besturingssystemen, waardoor het beheer van de apparaten steeds complexer wordt.

BYOD beveiligingsoplossingen
De groeiende interesse in een BYOD-beleid drijft ook de populariteit van BYOD beveiligingsoplossingen aan. Bedrijven willen de BYOD-apparaten die binnen hun bedrijf wordt gebruikt goed beveiligen. Via BYOD beveiligingsoplossingen kunnen zij configureren wie welke data mag in zien, zeker stellen dat zakelijke data van persoonlijke data wordt gescheiden en kunnen zij deze zakelijke data beheren.

Inmiddels zijn er ook steeds meer applicaties beschikbaar die specifiek gericht zijn op BYOD. Deze apparaten helpen werknemers bijvoorbeeld via mobiele apparaten beter samen te werken en data te delen. Mobiele virtualisatie wordt ook steeds populairder. Hiermee kunnen gebruikers meerdere besturingssystemen gelijktijdig draaien op één mobiel apparaat.

]]>
Sat, 04 Apr 2015 10:28:15 +0200 Bedrijven investeren in BYOD-apparaten, -oplossingen en -applicaties http://executive-people.nl/item/526684/bedrijven-investeren-in-byod-apparaten-oplossingen-en-applicaties.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Eén op de tien gaat met positieve energie aan het werk http://executive-people.nl/item/526644/ea-copy-n-op-de-tien-gaat-met-positieve-energie-aan-het-werk.html Het is slecht gesteld met de mate van positieve energie waarmee Nederlanders aan het werk gaan. Slechts 8% van de Nederlanders gaat dagelijks met positieve energie aan de slag.

Dit blijkt uit het zevende onderzoek naar de werkbeleving in Nederland van onderzoeks- en adviesbureau Integron. Werknemers blijken gemiddeld slechts 9% van hun activiteiten op werk uit te voeren omdat zij het willen in plaats van het dat alleen moet. Integron spreekt van een energielek, dat voor werkgevers belangrijk is om te dichte .

Sleutel tot succes

Positieve energie en drive zijn volgens het bedrijf de sleutel tot succes, zeker in een aantrekkende economie. Uit het onderzoek blijkt ook dat 13% van de Nederlanders aangeeft dat hun werkgever hun werkpotentieel en mogelijkheden volledig benut. Dit blijkt van grote invloed op de wijze waarop werknemers aan de slag gaan. Indien het potentieel van medewerkers wel volledig wordt benut geeft 47% aan met positieve energie aan het werk te gaan.

Stephan van Gelder, algemeen directeur van Integron, stelt: “Wanneer organisaties zo ingericht worden dat medewerkers meer van hun potentieel kunnen inzetten, geeft dat een impuls aan de positieve en aanstekelijke energie op de werkvloer”. Alle resultaten van het onderzoek naar werkbeleving zijn in deze infographic te vinden.

]]>
Fri, 03 Apr 2015 13:33:27 +0200 Eén op de tien gaat met positieve energie aan het werk http://executive-people.nl/item/526644/ea-copy-n-op-de-tien-gaat-met-positieve-energie-aan-het-werk.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
ZZP’ers hebben vaak driemaal langere reistijd dan vaste werknemers http://executive-people.nl/item/526588/zzpa-ers-hebben-vaak-driemaal-langere-reistijd-dan-vaste-werknemers.html Gemiddeld moeten Nederlanders zo’n 22,6 kilometer reizen voordat zij op hun werkplek zijn aanbeland. Deze afstand is onder ZZP’ers echter bijna drie keer zo hoog.

Dit blijkt uit ZP Facts, de nieuwe marktmonitor voor zp’ers. Eerdere onderzoeken tonen aan dat de gemiddelde Nederlander ongeveer 22,6 km moet afleggen naar het werk. Hemelsbreed bedraagt de afstand ongeveer 14 km. ZP Facts onderzocht de kortste autoroutes van de woonplek naar de standplaats van de huidige opdrachtgever van meer dan 1.500 in Nederland werkende zelfstandig professionals. Zij reizen gemiddeld 63 km naar hun opdrachtgevers (enkele reis). De gemiddelde reistijd met de auto komt daarmee op drie kwartier, zonder vertragingen. Dat is bijna drie keer zoveel als de gemiddelde Nederlander.

Groningen en Friesland spannen wat betreft reistijd de kroon. De reistijd heen en terug kan in deze provincie makkelijk oplopen naar drie uur per dag. Een ander opvallend aspect is dat professionals in Limburg en Zeeland opdrachten zoeken die dichter in de buurt van hun woonplek zijn. ZP Facts stelt dat deze groep mogelijk niet voor werk in de Randstad in aanmerking komt gezien hun grote reisafstand. Tegelijkertijd zouden ZZP’ers in Limburg en Zeeland profiteren van schaarste aan aanbod van professionals in hun eigen regio.

http://executive-people.nl afbeelding

]]>
Thu, 02 Apr 2015 15:22:12 +0200 ZZP’ers hebben vaak driemaal langere reistijd dan vaste werknemers http://executive-people.nl/item/526588/zzpa-ers-hebben-vaak-driemaal-langere-reistijd-dan-vaste-werknemers.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
’Het ontbreekt informatiemanager aan advieskracht’ http://executive-people.nl/item/526581/a-het-ontbreekt-informatiemanager-aan-advieskrachta.html Directies begrijpen de rol en functie van hun informatiemanagers niet. Dit terwijl informatie de levensader is van veel bedrijven. De informatiemanager weet de mogelijkheden met die informatie niet over te dragen en te operationaliseren. Ook is de informatiebehoefte van de collega’s op de afdelingen vaak onduidelijk. De informatiemanager kan leiderschap tonen met verbeterde adviesvaardigheden en aangescherpte dienstverlening.

Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Iron Mountain, wereldwijd marktleider in informatiebeheer. Het optimaal benutten van informatie is voor veel bedrijven een prioriteit. Veel organisaties slagen hier op dit moment echter niet in. Slechts 4% van de ondervraagde Nederlandse directies heeft het volste vertrouwen dat hun bedrijf de maximale waarde uit de beschikbare informatie put. 7% van de Nederlandse managers zegt volledig te begrijpen wat hun informatiemanagers doen

Slecht beeld van informatiebehoefte
Informatiemanagers blijken daarnaast een slecht beeld te hebben van de informatiebehoefte binnen hun organisatie. 22% van de Nederlandse informatiemanagers weet wat het bestuur aan informatie nodig heeft. Voor 82% van de informatiemanagers is het onduidelijk welke informatie collega’s op afdelingen als marketing, productie en financiën nodig hebben. Dit blijkt uit ook uit de mate waarin werknemers toegang hebben tot de juiste data. Zo geeft slechts 27% van de bedrijven aan dat medewerkers daadwerkelijk toegang hebben tot de gegevens die ze nodig hebben. 42% geeft toe dat de toegang tot die gegevens omslachtig is.

”Een goede adviseur doet het kennisniveau van zijn klant stijgen. De informatiemanager kan onzes inziens een snelle sprong voorwaarts maken door leiderschap te tonen met verbeterde adviesvaardigheden en aangescherpte dienstverlening. Hij of zij moet de obstakels slechten zodat informatie daadwerkelijk wordt geïntegreerd in de bedrijfsprocessen.", zegt Jeroen Strik van Iron Mountain. ”Goed uitvragen, een helder aanbod formuleren - misschien in de vorm van een dienstencatalogus - en de directie adviseren over de mogelijkheden en de voorwaarden daartoe.”

Inzicht in eigen rol en functioneren van de afdeling
”Het is een kwestie van inzicht in de eigen rol en het functioneren van de afdeling. We hebben al goede resultaten gezien als dit besef handen en voeten krijgt. Uit ons onderzoek blijkt ook dat 82% van de Nederlandse informatiemanagers er vertrouwen in heeft dat zij de waarde van informatie kunnen maximaliseren. De behoefte en het vertrouwen is er. Dan kan een beter inzicht en een sprong voorwaarts zijn een groot verschil uitmaken."

]]>
Thu, 02 Apr 2015 13:26:30 +0200 ’Het ontbreekt informatiemanager aan advieskracht’ http://executive-people.nl/item/526581/a-het-ontbreekt-informatiemanager-aan-advieskrachta.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Te weinig ICT-investeringen in 112-meldkamers http://executive-people.nl/item/526558/te-weinig-ict-investeringen-in-meldkamers.html De inrichting en de taakuitvoering van de meldkamers is zowel tussen als binnen de disciplines zeer divers. Ook zijn veel meldkamers op dit moment op het gebied van continuïteit kwetsbaar. Meldkamers kunnen niet of beperkt taken van andere meldkamers overnemen. Dit blijkt uit onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie en Agentschap Telecom.

"Ze beschikken niet of over een beperkte uitwijklocatie. Daarbij ontbreekt het aan sturing op het beheer van de meldkamer en aan een algehele risico-inventarisatie ten aanzien van de continuïteit. Tot slot voeren veel meldkamers in het kader van de transitie naar de landelijke meldkamerorganisatie (LMO) een terughoudend investeringsbeleid ten aanzien van personeel en (ICT-)systemen", aldus Inspectie Veiligheid en Justitie en Agentschap Telecom.

Beide inspecties hebben in het kader van de transitie naar de LMO onderzoek gedaan naar de huidige situatie van de 25 meldkamers in Nederland. Per meldkamer is een beeld (een zogeheten ‘foto’) van de huidige situatie op het gebied van organisatie, personeel, taakuitvoering en beheer opgesteld. Op basis van de beelden brachten de inspecties de verschillen tussen en de aandachtspunten voor de meldkamers in kaart.

Een deel van de bevindingen is mede de reden voor de transitie van de huidige meldkamers naar de LMO. De transitie naar de LMO is volgens de huidige planvorming afgerond in 2021. Dit maakt dat pas over zes jaar alle huidige aandachtspunten van de meldkamers daadwerkelijk zijn opgelost. De inspecties zijn van oordeel dat een aantal aandachtspunten, met name gericht op de borging van de continuïteit van de huidige meldkamers, al gedurende de transitie opgepakt moet worden. De minister van Veiligheid en Justitie heeft het rapport voorzien van zijn beleidsreactie vandaag aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal aangeboden, aldus  Inspectie Veiligheid en Justitie en Agentschap Telecom.

WK

]]>
Thu, 02 Apr 2015 09:20:12 +0200 Te weinig ICT-investeringen in 112-meldkamers http://executive-people.nl/item/526558/te-weinig-ict-investeringen-in-meldkamers.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Generatie Y: ‘Medewerkers krijgen steeds meer inspraak in werkrooster’ http://executive-people.nl/item/526466/generatie-y-a-medewerkers-krijgen-steeds-meer-inspraak-in-werkroostera.html Medewerkers krijgen in de toekomst alleen nog maar meer inspraak in hun werkrooster. Dit verwacht de Generatie Y-planners. Oudere personeelsplanners geven juist vaker aan dat zij niet verwachten dat medewerkers meer inspraak zullen krijgen.

Dat blijkt uit een enquête van Paralax Planning Solutions onder 152 Nederlandse personeelsplanners tussen de twintig en zeventig jaar oud. Hoewel vaak wordt gedacht dat zelfroosteren het vak van de planner zou bedreigen, blijkt dat alle generaties het erover eens zijn dat planners juist niet overbodig raken als medewerkers meer inspraak krijgen in het rooster. Wel beschouwt de jongste generatie zelfroosteren vaker als een lust voor de planner (85%) dan de oudere generaties. Vooral de respondenten tussen de 44 en 55 jaar oud blijken sceptisch: in deze groep geeft de helft aan het zelfroosteren als een last te zien voor roostermakers.

Hogere tevredenheid
Ruim 65% van de respondenten verwacht dat meer inspraak in het rooster leidt tot een hogere medewerkerstevredenheid. 56% van de onderzoeksgroep denkt ook dat de balans tussen werk en privé hierdoor verbetert. Verder geven de respondenten aan dat zij (zij het in mindere mate) ook een positieve invloed verwachten op betrokkenheid (35%) en de productiviteit van medewerkers (35%).

Personeelsplanners blijken dus verschillende voordelen te zien van zelfroosteren. Desondanks geeft slechts 8% van de responten aan dat medewerkers in hun organisatie het rooster zelf moeten rondmaken. Medewerkers hebben momenteel vooral invloed op het werkrooster door onderling te ruilen (64%) en door hun beschikbaarheid en verlof aan te geven (79%). In 15% van de gevallen hebben de respondenten helemaal geen inspraak in hun werkrooster.

Participerend plannen
“Medewerkers krijgen steeds meer inspraak in het werkrooster en in de huidige tijd is dat eigenlijk niet meer dan normaal”, zegt Rob Buikema, directeur Paralax Plannings Solutions. “Participerend plannen is niet alleen prettig voor de medewerkers, maar ook voor de werkgevers. Het zorgt voor meer betrokken en productievere medewerkers. Een win-winsituatie dus.”

]]>
Wed, 01 Apr 2015 11:30:23 +0200 Generatie Y: ‘Medewerkers krijgen steeds meer inspraak in werkrooster’ http://executive-people.nl/item/526466/generatie-y-a-medewerkers-krijgen-steeds-meer-inspraak-in-werkroostera.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
IT-beslissers kiezen voor extern gehoste applicaties http://executive-people.nl/item/526433/it-beslissers-kiezen-voor-extern-gehoste-applicaties.html SAP (22%) en Exact (16%) zijn de koplopers in de markt voor financiële ERP-software. Beide bedrijven richten zich wel elk op andere delen van de markt. Waar SAP met name goed vertegenwoordigd is in de publieke sector en bij multinationals, staat Exact sterk bij de kleinere en middelgrote bedrijven. Microsoft (12%), UNIT4 (8%) en Oracle (7%) maken de top vijf in de markt voor financiële ERP-software compleet.

Dit blijkt uit analyse van Computer Profile, gebaseerd op 5.700 interviews met IT-verantwoordelijken van Nederlandse commerciële en publieke instellingen, met 50 of meer medewerkers, over het gebruik van bedrijfskritische applicaties.

Verschuiving van lokaal naar datacenter
Een duidelijke trend voor het gebruik van bedrijfskritische applicaties, waaronder financiële software, betreft de verschuiving van lokaal geïnstalleerde naar extern gehoste applicaties. Meer dan een kwart van de gebruikte financiële toepassingen wordt in de cloud of een datacenter van een externe dienstverlener gehost. Ongeveer 33 procent van de financiële toepassingen draait nog steeds op de eigen locatie, een even groot deel draait remote (op een andere locatie binnen de eigen organisatie). In 2012 draaide 46 procent van de financiële toepassingen nog lokaal. Slechts 9 procent werd toen gehost door een externe dienstverlener en een kleine 2 procent draaide in de cloud.

HR-software

Ook voor de markt voor HR-software geldt dat SAP de koploper is, met 22 procent marktaandeel. Microsoft, RAET, AFAS en Exact hebben elk een aandeel van meer dan 10 procent.

Veel HR-software in de cloud

Ook HR-oplossingen verhuizen steeds vaker naar externe hosting. In deze markt wordt relatief veel voor cloudoplossingen gekozen: 13 procent van de besproken oplossingen draait in de cloud. Een jaar geleden bedroeg dit 12 procent en in 2012 was dat circa 7 procent. Naast het toenemende gebruik van HR uit de cloud neemt ook het uitbesteden van de HR-workload naar een datacenter van een externe dienstverlener de afgelopen jaren aanzienlijk toe. In 2012 draaide 9 procent van de gebruikte HR-oplossingen in een hosted omgeving (datacenter van een externe dienstverlener), in 2013 was dat een kleine 15 procent en momenteel 23 procent.

]]>
Tue, 31 Mar 2015 11:33:14 +0200 IT-beslissers kiezen voor extern gehoste applicaties http://executive-people.nl/item/526433/it-beslissers-kiezen-voor-extern-gehoste-applicaties.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bijna de helft van de ICT-ZZP'ers verdient meer dan 3.000 euro per maand http://executive-people.nl/item/526413/bijna-de-helft-van-de-ict-zzpers-verdient-meer-dan-euro-per-maand.html ZZP’ers in de ICT-sector verdienen gemiddeld aanzienlijk meer dan collega’s in andere sectoren. Ruim 45% van de ZZP’ers in de ICT verdient meer dan 3.000 euro per maand, terwijl 19% zelfs meer verdiend dan 5.000 euro per maand.

Dat blijkt uit een analyse van de research redactie van Consultancy.nl. ZZP’ers in de ICT-sector verdienen hiermee aanzienlijk meer dan collega’s in andere sectoren. Ter vergelijking: 16% van de ZZP’ers in andere sectoren verdient meer dan 3.000 euro per maand.

Verklaringen voor inkomensverschil
Consultancy.nl heeft drie verklaringen onderzocht voor het verschil in inkomen onder ZZP’ers in verschillende sectoren. 53% van de ICT’ers in de ZZP-markt werkt per week 40 tot 60 uur in zijn onderneming. Alleen de bouw scoort op dit gebied hoger. ICT’ers zijn echter niet de groep die de meeste uren in hun bedrijf steken. Zowel in de landbouw als bouw wordt vaker meer dan 40 uur gewerkt dan in de ICT-sector

http://executive-people.nl afbeelding

Als we kijken naar het uurtarief dat ZZP’ers rekenen zijn duidelijke verschillen zichtbaar. In de ICT-sector ligt dit uurtarief gemiddeld op 73 euro. Alleen ZZP-adviseurs presteren beter met een gemiddeld uurloon van 86 euro per uur. Op de derde plaats staat de onderwijs- en trainingsbranche, waar ZZP’ers gemiddeld 62 euro per uur rekenen.

http://executive-people.nl afbeelding

Opleidingsniveau
Ook in opleidingsniveau scoren ICT’ers relatief hoog. 69% van de ICT ZZP’ers bezit een diploma van een hogeschool of universiteit. Hiermee staan ICT’ers op de derde plaats. Alleen zorg & welzijn (74%) en zakelijke dienstverleners (83%) scoren op het gebied van opleidingen beter.

http://executive-people.nl afbeelding

Het aantal zelfstandigen zonder personeel (ZZPers) in Nederland is de afgelopen jaren toegenomen. Begin 2004 waren er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) minder dan 550.000 ZZP’ers in Nederland actief. Dit aantal is halverwege 2013 toegenomen tot 800.000. De komende jaren zet deze groei naar verwachting door. Het komende decennium wordt dan ook de grens van 1 miljoen ZZP’ers overschreven.

]]>
Mon, 30 Mar 2015 13:20:06 +0200 Bijna de helft van de ICT-ZZP'ers verdient meer dan 3.000 euro per maand http://executive-people.nl/item/526413/bijna-de-helft-van-de-ict-zzpers-verdient-meer-dan-euro-per-maand.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlandse overheid diende minder informatieverzoeken in bij Microsoft dan in 2013 http://executive-people.nl/item/526326/nederlandse-overheid-diende-minder-informatieverzoeken-in-bij-microsoft-dan-in.html De Nederlandse overheid heeft in de tweede helft van 2014 meer informatieverzoeken ingediend bij Microsoft. In bijna 85% van de gevallen werd door Microsoft informatie verstrekt. Als we kijken naar heel 2014 is het aantal informatieverzoeken juist licht gedaald ten opzichte van een jaar eerder.

Dit blijkt uit het transparantierapport dat Microsoft heeft vrijgegeven. Het Amerikaanse IT-bedrijf maakt ieder half jaar inzichtelijk hoeveel informatieverzoeken het bedrijf uit landen heeft ontvangen en hoe hierop is gereageerd.

381 informatieverzoeken
In de tweede helft van 2014 werden door de Nederlandse overheid in totaal 381 informatieverzoeken ingediend bij Microsoft. Deze verzoeken hadden betrekking op 478 verschillende gebruikers. In 81,4% van de gevallen werd op basis van deze verzoeken informatie verstrekt door Microsoft. In 17,3% had het verzoek betrekking op informatie die niet beschikbaar was, terwijl Microsoft het verzoek in 1,3% van gevallen heeft geweigerd.

Het aantal informatieverzoeken is licht gestegen ten opzichte van de eerste helft van 2014, toen de overheid nog 353 informatieverzoeken indiende die betrekking hadden op 470 gebruikers. Microsoft verstrekte in de eerste helft van 2014 in 84,14% van de vallen informatie aan de Nederlandse overheid. In 14,73% van de gevallen kon de aangevraagde informatie niet worden teruggevonden, terwijl in 1,13% het verzoek werd afgeweken.

Minder informatieverzoeken dan in 2013
Het totaal aantal informatieverzoeken komt hiermee uit op 734, die betrekking hadden op 948 verschillende accounts. Dit is fors minder dan in 2013, toen de Nederlandse overheid bij Microsoft nog informatie opvroeg over 2.265 accounts.

]]>
Sat, 28 Mar 2015 14:43:21 +0100 Nederlandse overheid diende minder informatieverzoeken in bij Microsoft dan in 2013 http://executive-people.nl/item/526326/nederlandse-overheid-diende-minder-informatieverzoeken-in-bij-microsoft-dan-in.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Gemiddelde uurloon van ICT’er is licht gedaald http://executive-people.nl/item/526214/gemiddelde-uurloon-van-icta-er-is-licht-gedaald.html Het gemiddelde uurloon van een ICT’er is afgelopen jaar met 2,6% gedaald. Een ICT’ers verdiende gemiddeld 14,70 euro per uur in 2014, tegenover 15,10 euro per uur een jaar eerder. Hiermee verdienen ICT’ers wel meer dan het gemiddeld in Nederland.

Dit blijkt uit de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index, het rapport geeft inzicht in de loonontwikkeling en arbeidsmarkt in Nederland. Als we naar de complete arbeidsmarkt kijken zijn in 2014 de lonen gestabiliseerd. De lonen daalden licht met 1,4 procent ten opzichte van 2013. Het gemiddelde bruto uurloon nam van 14,60 euro in 2013 af naar 14,40 euro in 2014.

Het gemiddelde bruto uurloon is in Nederland het hoogst in het onderwijs (€ 16,50) en de productiesector (€ 15,70). In de horeca & het toerisme wordt met een gemiddeld uurloon van € 10,70 het minst verdiend. Ondanks dat het loon in deze sector laag is, is het aantal medewerkers met een minimumloon gezakt van 22 naar 18 procent.

]]>
Fri, 27 Mar 2015 15:33:05 +0100 Gemiddelde uurloon van ICT’er is licht gedaald http://executive-people.nl/item/526214/gemiddelde-uurloon-van-icta-er-is-licht-gedaald.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Best Workplaces van Nederland 2015 kent veel ICT-bedrijven http://executive-people.nl/item/526302/best-workplaces-van-nederland-kent-veel-ict-bedrijven.html In het lijstje van Best Workplaces 2015 staan veel IT-bedrijven zoals RES Software, Comparex, SAS, EMC, NetApp en Incentro.

Organisaties die op de lijst van Best Workplaces staan voldoen aan bepaalde criteria en laten bijzonder beleid zien dat ervoor zorgt dat er vertrouwen is in het management, medewerkers trots zijn op wat ze doen en plezier hebben met hun collega’s. De plaats op de lijst wordt bepaald door de score op het medewerkersperceptieonderzoek (twee derde) en door de evaluatie van het werkgeversbeleid (één derde).

Lees de lijst hier.

]]>
Fri, 27 Mar 2015 10:47:52 +0100 Best Workplaces van Nederland 2015 kent veel ICT-bedrijven http://executive-people.nl/item/526302/best-workplaces-van-nederland-kent-veel-ict-bedrijven.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederland in Europese top 3 van landen met snelste internetverbindingen http://executive-people.nl/item/526264/nederland-in-europese-top-van-landen-met-snelste-internetverbindingen.html Nederland staat op de derde plaats als het gaat om de gemiddelde snelheid van internetverbindingen in Europa. Hiermee valt Nederland officieel in de ‘high broadband’-groep waarin landen zitten die een gemiddelde snelheid realiseren van minimaal 10 Mbps.

Dit blijkt uit het State of the Internet rapport van Akamai Technologies. De gemiddelde verbindingssnelheid in Nederland lag in het laatste kwartaal van vorig jaar op 14,2 Mbps. Alleen Zweden (14,6 Mbps) en Zwitsers (14,5 Mbps) hebben gemiddeld beschikking over een sneller internetverbinding dan Nederlanders.

Wereldwijde gemiddelde verbindingssnelheid
Voor het derde opeenvolgende kwartaal is de wereldwijde gemiddelde verbindingssnelheid boven de breedbandgrens van 4 Mbps gebleven, de snelheid is vergeleken met een kwartaal eerder toegenomen met 0,7% tot 4.5 Mbps

Akamai heeft ook gekeken naar aanvalsverkeer, dataverkeer gegeneerd door cyberaanvallen. Akamai maakt gebruik van slimme technologien en sensoren die het verkeer over het Akamai-netwerk in de gaten houden en zich specifiek richten op connectieverzoeken die potentieel geclassificeerd kunnen worden als aanvalsverkeer. Op basis van de data die zo verzameld wordt heeft Akamai inzicht in de landen waar dit verkeer vandaan komt en in de doelwitten van aanvallen, zowel op land-niveau als op netwerkniveau.

Afzendadres kan worden vervalst
Het technologiebedrijf merkt wel op dat in het onderzoek wordt gekeken naar de herkomst van het IP-adres waar aanvalsverkeer van afkomstig is. Criminelen zijn in veel gevallen echter in staat om hun afzendadres te vervalsen. De cybercriminelen hoeven dus per definitie niet woonachtig of actief te zijn in de genoemde landen.

In het vierde kwartaal van 2014 zag Akamai aanvalsverkeer komen vanuit 199 verschillende landen. China steekt hiermee met 41% van het verkeer met kop en schouders uit boven alle andere landen wereldwijd. Nummer twee is de Verenigde Staten met ‘slechts’ 13% van het aanvalsverkeer

1,2% van het verkeer komt uit Nederland
Nederland is goed voor 1,2% van het aanvalsverkeer dat door Akamai is gemeten in het vierde kwartaal van 2014. Het aanvalsverkeer vanuit Europa is sinds een kwartaal eerder gestegen met 11% naar 19% van het totaal. Het merendeel van het aanvalsverkeer komt nog steeds uit Azië (59%).

]]>
Fri, 27 Mar 2015 10:05:46 +0100 Nederland in Europese top 3 van landen met snelste internetverbindingen http://executive-people.nl/item/526264/nederland-in-europese-top-van-landen-met-snelste-internetverbindingen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
CIO’s besteden 5 tot 15% van het IT-budget aan schaduw-IT http://executive-people.nl/item/526231/cioa-s-besteden-tot-van-het-it-budget-aan-schaduw-it.html 60 procent van de CIO’s is van mening dat het steeds gebruikelijker wordt om te investeren in schaduw-IT. Dit is alle IT die buiten de IT-afdeling valt en niet officieel is goedgekeurd. In 2014 liepen deze uitgaven op tot naar schatting 13 miljoen euro als onderdeel van het totale IT-budget van bedrijven*. Dit wordt bevestigd door 51 procent van de beslissingsbevoegden van bedrijven, die erkennen dat tussen 5 en 15 procent van het budget - in totaal ruim 8,6 miljoen euro - wordt besteed aan schaduw-IT. Naar verwachting nemen deze uitgaven in 2015 met ruim 20 procent toe. Dat blijkt uit een onderzoek van Canopy, de Atos cloud.

Schaduw-IT is in opkomst door de introductie van cloud computing. Dankzij de cloud kunnen gebruikers met één muisklik alle denkbare diensten via het web afnemen. Schaduw-IT kan een belangrijke bijdrage leveren aan innovatie en aan de basis staan van IT-oplossingen die in een later stadium wel worden goedgekeurd. IT-managers staan hierbij voor de uitdaging om te kijken of deze hard- en software aan alle veiligheidseisen voldoen. Beslissingsbevoegden geven aan dat de belangrijkste drijfveer voor deze investeringen bestaat uit back-upbehoeften. Zo heeft 44 procent in 2014 hierin geïnvesteerd. File sharing-software (36 procent) en data-archivering (33 procent) zijn ook een belangrijke reden om te investeren in schaduw-IT. Uit het onderzoek blijkt dat front-end gerelateerde IT-functies, die door projecten op het terrein van digitale transformatie vaak een hoge omzet genereren - zoals mobility en social tools (28procent) en statistieken (27 procent) - in 2014 minder vaak leiden tot vergelijkbare investeringen. Slechts 17 procent van de CIO’s stelt dat het leveren van functionaliteiten voor een betere en snellere digitale ervaring ten opzichte van de concurrentie een reden is om de IT-afdeling te omzeilen.

Backoffice rules

“Het is verrassend dat schaduw IT-uitgaven worden besteed aan backoffice-functies. Dit zijn afdelingen die in de meeste ondernemingen gecentraliseerd en zorgvuldig beheerd worden door de IT-afdeling”, aldus Philippe Llorens (foto), CEO van Canopy. “Dit toont aan dat op de meeste IT-afdelingen nog steeds een betere verslaglegging nodig is. Aangezien bedrijven digitalisering omarmen, is het cruciaal dat de IT-afdeling niet alleen de IT-infrastructuur en -diensten levert voor het ondersteunen van digitale transformaties. Zij moet ook het governance-model leveren voor een maximale kostenefficiëntie, een goed risicobeheer en het leveren van veilige IT-diensten.”

De grootste gebruikers van schaduw-IT zijn volgens CIO’s bedrijven uit de Verenigde Staten. Hieraan is in 2014 ruim 26 miljoen per bedrijf uitgegeven als onderdeel van hun totale IT-budget. Dat is ruim het dubbele van de uitgaven van bedrijven in het Verenigd Koninkrijk (11 miljoen euro) en Frankrijk (10 miljoen euro). Duitse bedrijven geven ruim vier keer minder uit aan schaduw-IT dan Amerikaanse ondernemingen. Hieruit blijkt dat internationale bedrijven voor de uitdaging staan de verschillende houdingen van werknemers ten opzichte van schaduw IT-uitgaven te managen.

Schaduw-IT trends in 2015

Met het oog op toekomstige groei voorspelt 37 procent van de CIO’s, CFO’s en beleidsmakers in bedrijven waar al in schaduw-IT wordt geïnvesteerd dat een betere mobiliteit grote invloed heeft op toekomstige investeringen. Dit percentage is hoger dan gemiddeld in de retail (44 procent), IT en telecom (42 procent) en de financiële dienstverlening (39 procent). Canopy vindt het zorgwekkend dat 37 procent van de respondenten aangeeft dat investeringen in schaduw-IT vooral worden veroorzaakt doordat IT-afdelingen niet meewerken aan korte pilots. 34 procent denkt dat dit komt doordat zij niet in staat zijn producten tijdig voor de lancering te hosten. Ruim 6 op de 10 managers van nutsbedrijven noemen trage IT-afdelingen als een belangrijkste reden. 34 procent noemt een betere dienstverlening aan klanten door de ontwikkelen van nieuwe toepassingen als belangrijkste motivatie. Dit geldt vooral voor de retailsector, waar 43 procent deze mening deelt.

“Naarmate bedrijven gewend raken aan het opereren met digitale snelheid, waarbij IT wordt ingezet voor een betere klantervaring en het vergroten van de omzet, moet de IT-afdeling hiervoor zijn toegerust, zowel op technologisch gebied als op terrein van verslaglegging. Korte-termijnprojecten moeten worden ondersteund en de ontwikkeling van cloud-native applicaties versneld, zodat de service beter wordt en de klant meer gaat uitgeven”, aldus Llorens.

*Over het onderzoek
Het onderzoek stond onder leiding van Vanson Bourne en is in september 2014 verricht in vijf kernmarkten. In het onderzoek komen 75 CIO’s, 75 CFO’s en 50 BDM’s uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten aan het woord. In Nederland waren dit 50 CIO’s, 50 CFO’s en 50 BDM’s. 59 procent is werkzaam voor beursgenoteerde bedrijven, van wie 21 procent aan de FTSE, 34 procent aan de NASDAQ, 33 procent aan de NYSE en 44 procent aan EURONEXT. 71 procent is werkzaam in relatief kleine organisaties (met 1000+ werknemers) en 17 procent voor ondernemingen met ruim 10.000 werknemers. De gemiddelde jaarlijkse omzet bedraagt 1,49 miljard euro. Bedrijven met meer dan 10.000 werknemers realiseren een gemiddelde jaaromzet van 4,06 miljard euro. De respondenten zijn werkzaam in de financiële dienstverlening (inclusief verzekeringen), IT en telecom, productiebedrijven, de zakelijke dienstverlening, retail, media, vrije tijd en amusement, transport en reizen, nutsbedrijven (inclusief olie en gas), de logistieke sector en consumentendiensten.

WK

]]>
Fri, 27 Mar 2015 08:22:34 +0100 CIO’s besteden 5 tot 15% van het IT-budget aan schaduw-IT http://executive-people.nl/item/526231/cioa-s-besteden-tot-van-het-it-budget-aan-schaduw-it.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Eén op de vijf werknemers kijkt porno op BYOD-apparaten http://executive-people.nl/item/526211/ea-copy-n-op-de-vijf-werknemers-kijkt-porno-op-byod-apparaten.html Eén of de vijf werknemers wel eens porno heeft gekeken op een apparaat dat ook op de werkvloer wordt gebruikt. Dit klinkt wellicht vooral als ongepast, maar kan ook beveiligingsrisico’s opleveren. Via de sites wordt relatief veel malware verspreidt, wat het risico op malware-infecties dus vergroot.

Dit blijkt uit onderzoek van Elitetele.com onder 2.000 Britse werknemers. Het aantal persoonlijke apparaten op de werkvloer neemt door de Bring Your Own Device (BYOD)-trend snel toe. 21% van de ondervraagde geeft toe wel eens porno te hebben bekeken op een persoonlijk apparaat dat zij ook voor zakelijke doeleinden gebruiken. Van de groep die wel eens porno op een apparaat heeft gebruikt dat op de bedrijfsvloer wordt gebruikt geeft een kwart aan zich niet bewust te zijn dat hun apparaat hierdoor besmet kan worden met malware of virussen die bedrijfsdata in gevaar kan brengen.

Het probleem wordt vergroot door schaamte. 24% van de ondervraagde vrouwen en 21% van de ondervraagde mannen geeft toe een besmetting door het bezoeken van een pornowebsite niet te durven melden bij hun werkgever. 7% geeft aan dit na een week waarschijnlijk alsnog te zullen doen, terwijl 2% hier zelfs een maand over denkt te doen. Indien een bedrijf zijn beveiliging niet op orde heeft kan deze schaamte ertoe leiden dat malware langere tijd zijn werk kan blijven doen.

]]>
Thu, 26 Mar 2015 16:10:10 +0100 Eén op de vijf werknemers kijkt porno op BYOD-apparaten http://executive-people.nl/item/526211/ea-copy-n-op-de-vijf-werknemers-kijkt-porno-op-byod-apparaten.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Slecht gesteld met IT-beveiliging in olie- en gasindustrie http://executive-people.nl/item/526209/slecht-gesteld-met-it-beveiliging-in-olie-en-gasindustrie.html Bedrijven in de olie- en gasindustrie zijn zich bewust dat zij beveiligingsmaatregelen moeten nemen tegen cyberdreigingen. De organisaties nemen echter onvoldoende concrete stappen om deze maatregelen daadwerkelijk in te stellen.

Dit blijkt het wereldwijde onderzoek ‘Is Your Company’s Cyber Security Actually Good Enough?’, dat Fox- IT heeft laten uitvoeren door informatieportal Oil & Gas IQ onder bedrijven in de olie- en gasindustrie. Negen op de tien bedrijven noemt het van vitaal belang om binnen enkele uren te reageren op een security-incident. Slechts vier op de tien bedrijven beschikt echter over een effectief Incident Response-systeem dat bij een beveiligingsincident direct in actie komt.

Hacktivisme
Een van de belangrijkste zorgen van bedrijven in de olie- en gasindustrie is ‘hacktivisme’, wat Fox-IT omschrijft als ‘internetaanvallen op organisaties’. Ook Advanced Persistent Threats (ATPs), malware die langere tijd ongemerkt actief kan zijn op een netwerk, is een ernstig risico. De meerderheid van de onderzochte bedrijven blijkt echter nog niet voldoende stappen te hebben genomen om zich daadwerkelijk tegen deze dreigingen te beschermen.

Het onderzoek kijkt ook naar het vertrouwen dat bedrijven hebben in hun huidige verdedigingsmaatregelen om dergelijke aanvallen te kunnen detecteren en afslaan. Dit vertrouwen blijkt relatief laag te zijn. 37% geeft aan hier ‘geen vertrouwen’ in te hebben, terwijl 45% aangeeft ‘enig vertrouwen’ te hebben in de huidige maatregelen. Slechts 11% van de ondervraagde organisaties vertrouwt er volledig op dat hacks snel en effectief worden gedetecteerd en aangepakt.

Hoge herstelkosten
49% van de bedrijven in de olie- en gasindustrie schat dat de herstelkosten voor een cyberaanval tussen 500.000 en 1 miljoen euro liggen. Het ontbreken van voldoende beveiligingsmaatregelen is dan ook opvallend. 23% van de bedrijven geeft aan het netwerk niet actief te monitoren op verdachte activiteiten, terwijl 19% geen scheiding heeft aangebracht tussen het IT-netwerk en het ‘operational technology’-netwerk. Fox-IT stelt dat dit essentiële maatregelen zijn tegen cyberdreigingen en noemt de bevindingen dan ook zorgwekkend.

“De resultaten van dit onderzoek zijn reden tot zorg. Je vraagt je af of de betrokkenen in de olie- en gasindustrie zich wel bewust zijn van de urgentie van de situatie. Het is cruciaal dat zij hun industriële netwerken zo snel mogelijk goed beveiligen. Anders kan een desastreuze aanval realiteit worden. Als we kijken naar de afgelopen vijf jaar, zien we dat kritieke infrastructuren wel degelijk het doelwit zijn van hackers en kwaadwillende natiestaten. Zij proberen deze essentiële infrastructuren te verstoren voor financieel gewin, of voor sabotage en nog erger”, zegt Ronald Prins, directeur en medeoprichter van Fox-IT. “We zien dagelijks nieuwe cybersecurity-incidenten, hieruit blijkt hoe belangrijk het is om goed voorbereid te zijn. Eerste stap is een goed systeem om het netwerk te monitoren en een absolute scheiding aan te brengen tussen het IT-netwerk en het industriële netwerk. Bijvoorbeeld met een systeem dat data maar in één richting doorlaat, een zogeheten ‘datadiode’: wel van het industriële netwerk naar het IT netwerk, maar niet andersom. Vervolgens moet er een goed responsplan zijn en een team dat direct in actie kan komen als zich een incident voordoet.”

]]>
Thu, 26 Mar 2015 13:03:42 +0100 Slecht gesteld met IT-beveiliging in olie- en gasindustrie http://executive-people.nl/item/526209/slecht-gesteld-met-it-beveiliging-in-olie-en-gasindustrie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Aantal managers in Nederland met 30.000 afgenomen in één jaar tijd http://executive-people.nl/item/526204/aantal-managers-in-nederland-met-afgenomen-in-a-copy-a-copy-n-jaar-tijd.html Het aantal werkende managers in Nederland is in één jaar tijd met 30.000 afgenomen. Managers steken hiermee boven andere beroepsgroepen uit.

Dit blijkt uit een analyse van het ING Economisch Bureau op basis van nieuwe statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). ING spreekt ondanks de voor managers tegenvallende cijfers van een herstellende arbeidsmarkt. De werkzame beroepsbevolking is sinds het dieptepunt met zo’n 100.000 mensen gegroeid.

Kansen op arbeidsmarkt variëren
ING meldt dat er voor de ene beroepsgroep op dit moment volop kansen zijn, terwijl voor andere beroepsgroepen juist zeer weinig werk te vinden is. Het aantal werkende ingenieurs en softwareontwikkelaars is afgelopen jaar bijvoorbeeld fors toegenomen. Ook het aantal operators en organisatieadviseurs is gestegen.

Als we naar beroepsgroepen kijken die het juist moeilijk hebben springen vooral managers eruit. Het aantal werkende managers is in 2014 met 30.000 sterk teruggelopen.

]]>
Thu, 26 Mar 2015 10:21:20 +0100 Aantal managers in Nederland met 30.000 afgenomen in één jaar tijd http://executive-people.nl/item/526204/aantal-managers-in-nederland-met-afgenomen-in-a-copy-a-copy-n-jaar-tijd.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Wearables op de werkvloer brengen risico’s met zich mee’ http://executive-people.nl/item/526129/a-wearables-op-de-werkvloer-brengen-risicoa-s-met-zich-meea.html Binnen 76% van de Europese organisaties nemen werknemers wearables mee naar de werkvloer. 79% verwacht dat dit percentage in 2015 alleen maar verder toeneemt. 95% erkent de beveiligingsrisico’s die wearables met zich meebrengen. 90% noemt het noodzakelijk het beveiligingsbeleid aan te passen door de komst van wearables.

Dit blijkt uit onderzoek dat Vanson Bourne in opdracht van Trend Micro onder 800 senior IT-beslissers uit Europa heeft gehouden. Bedrijven zien allerlei risico’s kleven aan de komst van wearables. 44% van de organisaties verwacht zelfs dat de risico’s van wearables groter zijn dan die van smartphones.

Gebruik van wearables wordt niet vaak ontmoedigd
De zorgen blijken echter geen reden wearables op de werkvloer te verbieden. Slechts 23% ontmoedigt het gebruik van draagbare apparatuur op werk. Opvallend genoeg ligt dit percentage in de Benelux met 42% fors hoger. 63% van de organisaties wereldwijd geeft personeel toestemming op privé-apparaten met bedrijfsdata te werken, terwijl dit percentage in de Benelux op 43% ligt. Hiermee scoort de Benelux lager dan alle andere Europese landen.

Opvallend is dat er relatief weinig aandacht is voor security. Zo stelt slechts 60% van de bedrijven werknemers verplicht apparaten die op de werkvloer worden gebruikt te beveiligen met een wachtwoord of pincode. Daarnaast geven bedrijven in de Benelux gemiddeld zo’n 2.750 euro per maand uit aan data-encryptie. Ter vergelijking: bedrijven in het Verenigd Koninkrijk gaan op dit gebied aan kop met een gemiddelde investering van 12.817 euro per maand.

]]>
Wed, 25 Mar 2015 13:11:02 +0100 ‘Wearables op de werkvloer brengen risico’s met zich mee’ http://executive-people.nl/item/526129/a-wearables-op-de-werkvloer-brengen-risicoa-s-met-zich-meea.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Verrassende resultaten en open deuren uit ERP onderzoek http://executive-people.nl/item/526091/verrassende-resultaten-en-open-deuren-uit-erp-onderzoek.html IT Selector heeft een enquête uitgezet met als doel antwoord te krijgen op de vraag welke ERP software het best wordt gewaardeerd. In deze “Waardering ERP software” enquête worden diverse vragen gesteld over de selectie en keuze van ERP software en wat van belang is bij deze keuze. De resultaten zijn geanalyseerd, met als resultaat deze whitepaper. Hierin worden zowel verrassende resultaten beschreven als open deuren bevestigd.

In de whitepaper wordt onder andere ingegaan op de volgende zaken: Wat is het meest belangrijk bij de selectie van ERP software? Hoe reëel zijn vooraf gestelde budgettering en doorlooptijd? Wat is het belang van (requirements- en proces) inventarisatie?

Link van de whitepaper: http://www.itselector.nl/whitepapers/waardering-erp-software-2015/

]]>
Wed, 25 Mar 2015 07:59:18 +0100 Verrassende resultaten en open deuren uit ERP onderzoek http://executive-people.nl/item/526091/verrassende-resultaten-en-open-deuren-uit-erp-onderzoek.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Merendeel van de Nederlandse bedrijven heeft concrete big data-plannen voor 2015 http://executive-people.nl/item/526065/merendeel-van-de-nederlandse-bedrijven-heeft-concrete-big-data-plannen-voor.html Een groot deel van de Nederlandse organisaties (62%) heeft concrete plannen in 2015 big data-projecten te starten. De aanleiding voor deze projecten is voornamelijk het kunnen realiseren van zakelijke groei. Bedrijven zijn daarom in veel gevallen bereid geld en energie te investeren in big data-projecten. Hoe de projecten er exact uit gaan zien en welke technologie daarvoor gebruikt moet worden lijkt vooraf lang niet altijd duidelijk.

“Een van de trends is Analytics en in het bijzonder het kunnen analyseren van grote hoeveelheden data. Maar in hoeverre is dit een hype en waar staan we met de implementatie van big data-projecten? Daar wilden we inzicht in krijgen tijdens ons event Innovation Day”, zegt Bert Stam, Regional Director voor de CEMA-regio van Rackspace. “Uit ons onderzoek blijkt dat big data het stadium ‘hype’ inmiddels is ontstegen en dat veel organisaties hier serieus mee aan de slag zijn gegaan of dat op korte termijn van plan zijn.”

Stakeholders overtuigen van de waarde van big data
30% van de respondenten geeft aan weinig tot geen moeite te hebben om de juiste stakeholders te overtuigen van de waarde van big data. Bijna 30% geeft aan hier juist wel moeite mee te hebben. De inzet van big data-projecten zal volgens 65% van de ondervraagde IT-beslissers helpen bij het realiseren van doelstellingen van de organisatie.

Tegelijkertijd maken managers zich echter ook zorgen over de veiligheid en beveiliging van vergaarde big data. 25% zegt hier enige bedenkingen bij te hebben, terwijl 44,7% zeer grote bedenkingen stelt te hebben. Bijna 78% geeft aan te twijfelen of de privacy van klanten niet in gevaar komt wanneer zij daadwerkelijk big data-projecten starten waarbij klantgegevens worden gebruikt.

]]>
Tue, 24 Mar 2015 12:33:57 +0100 Merendeel van de Nederlandse bedrijven heeft concrete big data-plannen voor 2015 http://executive-people.nl/item/526065/merendeel-van-de-nederlandse-bedrijven-heeft-concrete-big-data-plannen-voor.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Loyaliteit van werknemers naar werkgevers licht gedaald http://executive-people.nl/item/526023/loyaliteit-van-werknemers-naar-werkgevers-licht-gedaald.html Werknemers in Nederland zijn iets minder loyaal naar hun werkgever dan vorig jaar. 83% van de Nederlandse medewerkers geeft aan dit jaar bij zijn huidige werkgever te willen blijven werken. Dit percentage lag in 2014 nog op 85%. De mate van vertrouwen onder werknemers is wel gestegen, van 72% in 2014 naar 73% dit jaar.

Dit blijkt uit het Best Workplaces 2015 onderzoek van Great Place to Work. Aan het onderzoek werkten dit jaar in Nederland ruim 29.000 respondenten mee, verdeeld over 120 organisaties. Great Place to Work is een instituut dat wil bouwen aan een betere samenleving door organisaties te helpen in hun ontwikkeling naar een ‘Great Workplace’. Een Great Workplace is een organisatie waarin medewerkers vertrouwen hebben in de mensen waarvoor zij werken, trots zijn op de functie die zij vervullen en met plezier samenwerken met collega’s.

‘Sommige collega’s worden voorgetrokken’
Medewerkers hebben het idee dat niet iedereen op de werkvloer gelijk wordt behandeld. Een derde van de respondenten stelt dat managers sommige collega’s voortrekken. Slechts tweederde vindt dat promoties ook daadwerkelijk gaan naar medewerkers die dat het meest verdienen.

Erik van Riet, directeur van Great Place to Work Nederland: "We zien dat de economie weer aantrekt en dat oude patronen weer naar boven kunnen komen die medewerkers niet meer pikken. In tijden dat het minder gaat, spelen zaken als promotie of het verdelen van winst veel minder omdat het er eenvoudigweg niet of veel minder is. Interessant is om te zien - nu het management weer meer kleur moet bekennen op deze beleidsterreinen - hoe de medewerkers dit gaan waarderen. Dit vraagt, veelal bepaald door de mate van transparantie, om aandacht bij de Best Workplaces".

Familie of teamgevoel
Het kameraadschap onder medewerkers is met 86% hoog te noemen. Dit is het hoogste percentage in vijf jaar tijd. 79% van deze groep spreekt van een familie- of teamgevoel, ten opzichte van 77% in 2014. 90% is van mening dat mensen veel verantwoordelijkheid hebben, ten opzichte van 87% in 2014. 85% geeft aan op collega’s te kunnen rekenen, de hoogste score sinds 2011.

]]>
Tue, 24 Mar 2015 10:03:11 +0100 Loyaliteit van werknemers naar werkgevers licht gedaald http://executive-people.nl/item/526023/loyaliteit-van-werknemers-naar-werkgevers-licht-gedaald.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bedrijven investeerden 30 miljard dollar in Big Data http://executive-people.nl/item/525967/bedrijven-investeerden-miljard-dollar-in-big-data.html Bedrijven wereldwijd hebben afgelopen jaar bijna 30 miljard dollar geïnvesteerd in Big Data. De investeringen lopen de komende jaren alleen maar verder op.

Dit blijkt uit onderzoek van SNS Research. Het bedrijf meldt in het rapport ‘The Big Data Market: 2014 - 2020 - Opportunities, Challenges, Strategies, Industry Verticals and Forecasts’ dat de investeringen in Big Data de komende zes jaar een jaar-op-jaar groei van 17% zullen doormaken. De markt is hierdoor in 2020 naar verwachting goed voor een jaarlijkse wereldwijde omzet van 76 miljard dollar.

Van de investeringen in Big Data wordt op dit moment zo’n 70% uitgegeven aan de aanschaf van hardware en het afnemen professionele diensten op het gebied van Big Data. De potentie van de markt is ook goed terug te zien bij grote IT-leveranciers. Nagenoeg alle grote IT-bedrijven bieden inmiddels een Big Data-portfolio aan. Met name softwareleverancier zetten de komende maanden fors in op de Big Data-markt nu deze markt steeds volwassener wordt.

WK

]]>
Mon, 23 Mar 2015 15:47:51 +0100 Bedrijven investeerden 30 miljard dollar in Big Data http://executive-people.nl/item/525967/bedrijven-investeerden-miljard-dollar-in-big-data.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Achterhaalde werkwijze met documenten staat productiviteit, efficiëntie en tevredenheid in ... http://executive-people.nl/item/525961/a-achterhaalde-werkwijze-met-documenten-staat-productiviteit-efficia-laquo-ntie-en-tevredenheid-in-de-wega.html Verouderde bedrijfsprocessen en achterhaalde werkwijzen hebben een negatieve invloed op de productiviteit, efficiëntie en medewerkerstevredenheid. 83% van de medewerkers vindt dat hun succes en productiviteit wordt afgeremd door achterhaalde manieren van werken met documenten. 61% is zelfs bereid van baan te veranderen als dit zou leiden tot minder document-gedreven en administratief werk.

Dit blijkt uit onderzoek van Adobe onder ruim 5.000 kantoormedewerkers. De bevindingen van Adobe zijn terug te vinden in het rapport ‘Paper Jam: Why Documents are Dragging Us Down’. Een kwart van de respondenten stelt dat eentonige taken en omslachtige, inefficiënte processen hen ervan weerhouden zich verder te ontwikkelen in hun carrière.

Belemmeringen om werk af te krijgen
Document-gerelateerde taken belemmeren medewerkers bij het afkrijgen van werk. 55% van de kantoormedewerkers telt door eentonige en inefficiënte processen ervan te worden weerhouden belangrijke taken uit te voeren. 49% vindt zelfs dat deze inefficiënties hen ervan weerhouden om hun beste werk te leveren.

43% vindt dat het aantal bijlagen dat ze per e-mail ontvangen hun werk compliceert. De grootste hekelpunten hierbij zijn het niet terug kunnen vinden van documenten (82%) en niet weten welke versie van een bepaald bestand de laatste is (78%). 43% van de ondervraagde medewerkers is weleens een digitaal bestand of document verloren. In 70% van de gevallen werd dit veroorzaakt door het vastlopen van de computer of harde schijf.

‘Waarom zijn documenten niet gedigitaliseerd?’
“Andere vormen van content, zoals muziek en foto’s, zijn op succesvolle wijze overgegaan naar digitaal. Waarom zijn documenten dat niet?”, zegt Kevin Lynch, senior vice president en general manager, Document Services bij Adobe. “De verdere opkomst van mobiel zal deze document-kloof verder vergroten. Het wordt daarom hoog tijd dat het bedrijfsleven zich ervan bewust wordt dat dit ten koste gaat van de productiviteit en dat ze hier iets aan moeten doen.”

Respondenten geven aan het belangrijkste te vinden dat zij overal toegang hebben tot informatie, ongeacht of dit voor werk (65%) of privé-gebruik is (60%). Slechts 6% van de respondenten heeft zijn data echter in de cloud opgeslagen. 65% geeft aan dat hun foto’s digitaal beschikbaar zijn en de meerderheid (57%) geeft aan dat ze hun muziek digitaal hebben, maar slechts 41% van de ondervraagden heeft documenten digitaal beschikbaar.

Privégebruik van digitale content
Het privégebruik van allerlei vormen van digitale content is veelal geaccepteerd, maar op het werk houden mensen vast aan traditionele papieren documenten. Vier op de vijf respondenten vindt dat het overstappen naar papierloze werkprocessen tijd zou besparen en werken zowel sneller als eenvoudiger zou maken. Toch zegt 73% van de respondenten dat ze op het werk afhankelijk zijn van papieren documenten.

52% geeft zelfs aan emotioneel gehecht te zijn aan papieren documenten. Respondenten voelen zich niet op hun gemak bij het idee dat al hun belangrijke, persoonlijke (55%) en werk-gerelateerde (40%) documenten alleen digitaal beschikbaar zijn. De helft (50%) van de respondenten geeft aan dat ze denken dat ze over vijf jaar nog steeds afhankelijk zijn van papier om hun werk te kunnen doen.

]]>
Mon, 23 Mar 2015 13:26:50 +0100 ‘Achterhaalde werkwijze met documenten staat productiviteit, efficiëntie en tevredenheid in de weg’ http://executive-people.nl/item/525961/a-achterhaalde-werkwijze-met-documenten-staat-productiviteit-efficia-laquo-ntie-en-tevredenheid-in-de-wega.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Digitale economie is goed voor 22% van het Nederlandse BBP' http://executive-people.nl/item/525960/digitale-economie-is-goed-voor-van-het-nederlandse-bbp.html Op basis van een uitgebreide analyse van de digitale waarde die Nederlandse organisaties toevoegen heeft The METISfiles het 'Bruto Binnenlands Product Digital' gewaardeerd op 129 miljard euro. Dat is 22 procent van het Nederlandse BBP. Dit meldt Marcel Warmerdam (foto) Partner en Principal Analyst. Lees het Engelstalig onderzoek hier.

 

Dimensionering van de digitale economie

trade vs finance

]]>
Mon, 23 Mar 2015 11:14:06 +0100 'Digitale economie is goed voor 22% van het Nederlandse BBP' http://executive-people.nl/item/525960/digitale-economie-is-goed-voor-van-het-nederlandse-bbp.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Beveiliging van medische Internet of Things-apparatuur is van groot belang' http://executive-people.nl/item/525957/beveiliging-van-medische-internet-of-things-apparatuur-is-van-groot-belang.html Medische apparaten die via een netwerk in verbinding staan met het Internet of Things (IoT) bieden tal van voordelen voor de gezondheidszorg, mits beveiliging van meet af aan in deze apparaten is ingebouwd. Dit is de belangrijkste conclusie van een nieuw rapport van Intel Security en de Atlantic CouncilThe Healthcare Internet of Things: Rewards and Risks.

Het rapport onderzoekt de beveiligingsuitdagingen en kansen voor de samenleving die medische apparatuur met een netwerkverbinding biedt. Daaronder vallen ook wearable apparatuur en apparaten die tijdelijk worden ingeslikt of worden geïmplanteerd in het menselijk lichaam voor bijvoorbeeld het toedienen van medicatie, of apparaten voor het monitoren van de gezondheid of voor fitness. Het rapport geeft een aantal aanbevelingen voor de industrie, voor toezichthouders en voor medische professionals. Deze adviezen kunnen er toe bijdragen dat patiënten de best mogelijke zorg krijgen en dat tegelijkertijd de beveiligingsrisico’s in software, firmware en communicatietechnologie via netwerken en devices zo veel mogelijk worden gereduceerd.

Uiteraard wil Intel meeprofiteren met de verkoop van zijn security oplossingen. “Als de medische gegevens van een persoon worden gemeten via een apparaat met een internetverbinding, kan deze informatie makkelijk worden uitgewisseld met ziekenhuizen en andere zorginstellingen. En dat kan een wezenlijke verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg opleveren. Maar er zijn ook reële uitdagingen rond de bescherming van de privacy en de beveiliging van deze apparaten. Daarom zou beveiliging van meet af deel moeten uitmaken van het gehele systeem: van het apparaat tot het netwerk en het data center”, aldus Wim van Campen (foto), vice president Noord en Oost Europa, Intel Security.

Het complete rapport is te downloaden via: http://www.mynewsdesk.com/nl/mcafee/documents/rapport-the-healthcare-internet-of-things-rewards-and-risks-44092

WK

]]>
Mon, 23 Mar 2015 10:15:38 +0100 'Beveiliging van medische Internet of Things-apparatuur is van groot belang' http://executive-people.nl/item/525957/beveiliging-van-medische-internet-of-things-apparatuur-is-van-groot-belang.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Meerderheid van de zzp’ers in ICT-sector wil zelfstandige blijven http://executive-people.nl/item/525954/meerderheid-van-de-zzpa-ers-in-ict-sector-wil-zelfstandige-blijven.html Een grote meerderheid van de ondernemers actief in de ICT-sector is vastberaden als zzp’er actief te blijven. Van alle ondernemers geeft 81% aan het liefst zelfstandige te blijven.

Dit blijkt uit cijfers van Panteia onder 3.000 zzp’ers. Het aantal zzp’ers is de laatste jaren sterk gestegen. Op het gebied van procesinnovaties zijn zzp’ers vooruitstrevend te noemen. Bijna een op de twee zzp'ers geeft de eigen interne bedrijfsprocessen te hebben verbeterd of vernieuwd. Bijna één op de drie heeft deze verbeteringen op eigen kracht doorgevoerd. 36% van de zzp’ers wordt ingeschakeld door derden voor innovatieprojecten.

In aanzien gestegen
De laatste 15 jaar is het aantal zzp’ers verdubbeld tot 800.000 in 2014. Een belangrijke reden hiervoor is een culturele verandering. Ondernemerschap staat sinds de laatste decennia aanzienlijk hoger in aanzien. Zeker in de zakelijke dienstverlening, maar ook in andere sectoren, heeft de opkomst van internet en social media een grote rol gespeeld. Het is veel eenvoudiger geworden om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

Verreweg de meeste zzp’ers zijn voordat zij een eigen onderneming startten actief geweest in loondienst. De mogelijkheid om maatwerk te leveren, te werken op de manier waarop men dat zelf wil en vooral ook om autonoom te opereren zijn doorgaans de meest genoemde startmotieven.

Zzp’ers vinden hun werk leuk
Veel zzp’ers vinden hun werk leuk. De belangrijkste reden tot of zelfs tot na de het 65e jaar door te blijven werken is het feit dat het werk te leuk is om te stoppen. Een tekort aan opgebouwd pensioen is voor slechts 3% van de ondernemers reden door te blijven werken.

Het zzp-panel van Panteia bestaat sinds 2009. Elk jaar worden twee metingen uitgevoerd. De bovenstaande resultaten komen voort uit de eerste meting van 2014, aangevuld met eerdere metingen. Deze meting is via een telefonische enquête onder 3.000 panelleden uitgevoerd in de periode juli-september 2014.

]]>
Mon, 23 Mar 2015 09:39:53 +0100 Meerderheid van de zzp’ers in ICT-sector wil zelfstandige blijven http://executive-people.nl/item/525954/meerderheid-van-de-zzpa-ers-in-ict-sector-wil-zelfstandige-blijven.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Slecht gesteld met beveiliging van mobiele apparaten en software’ http://executive-people.nl/item/525952/a-slecht-gesteld-met-beveiliging-van-mobiele-apparaten-en-softwarea.html Het is slecht gesteld van de beveiliging van mobiele apparaten en mobiele apps. 40% van de grote bedrijven neemt onvoldoende maatregelen om apps binnen het bedrijf te beveiligen. Ook de beveiliging van zakelijke en BYOD mobiele apparaten laat te wensen over.

Dit blijkt uit onderzoek van IBM Security in samenwerking met Ponemon Institute onder grote bedrijven. Het onderzoek toont aan dat op ieder willekeurig moment 11,6 miljoen gadgets worden getroffen door fouten in de broncode van apps. Deze fouten kunnen door hackers worden misbruikt om apparaten aan te vallen.

Nog niet de helft van de apps wordt getest
Het testen van applicaties helpt fouten in de broncode vroegtijdig op te sporen, voordat kwaadwillenden hier misbruik van hebben gemaakt. Grote bedrijven ontwikkelen vaak ook zelf apps die zij binnen het bedrijf gebruiken. Van deze apps blijkt nog geen 50% te worden getest. 33% van de organisaties geeft aan applicaties nooit te testen.

De grote bedrijven die in het onderzoek zijn opgenomen geven gemiddeld per jaar 35 miljoen dollar uit aan appontwikkeling. Van dit enorme bedroeg wordt slechts 5,5% besteedt aan het beveiligen van deze apps en het testen van de veiligheid, wat het mogelijk maakt de veiligheid van apps te garanderen voordat deze worden gelanceerd.

]]>
Sun, 22 Mar 2015 13:11:00 +0100 ‘Slecht gesteld met beveiliging van mobiele apparaten en software’ http://executive-people.nl/item/525952/a-slecht-gesteld-met-beveiliging-van-mobiele-apparaten-en-softwarea.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Twitter voor de rechter wegens discriminatie op basis van geslacht http://executive-people.nl/item/525951/twitter-voor-de-rechter-wegens-discriminatie-op-basis-van-geslacht.html Een voormalig medewerker sleept Twitter voor de rechter wegens discriminatie op basis van geslacht. Besluiten over promoties zouden binnen het bedrijf door onduidelijke geheime commissies worden genomen, wat ertoe leidt dat mannen worden voorgetrokken.

Mashable meldt dat de rechtszaak is aangespannen door Tiny Huang, een programmeur die sinds 2009 voor Twitter werkte. De vrouw is een class action-rechtszaak begonnen, waar andere werknemers van Twitter zich bij kunnen aansluiten. De verhouding tussen mannen en vrouwen zou door de discriminatie ver te zoeken zijn. 30% van de werknemers van Twitter zou een vrouw zijn, terwijl dat percentage onder de technische staf zelfs op slechts 10% ligt.

Huang zelf stelt overigens bij Twitter te zijn ontslagen. Dit zou zijn gebeurd nadat zij in een mail naar Twitter-CEO Dick Costolo haar frustraties over de slechte positie van vrouwen binnen het bedrijf had gedeeld. Twitter stelt echter dat Huang helemaal niet is ontslagen, maar juist zelf bij het bedrijf is vertrokken.

]]>
Sun, 22 Mar 2015 11:29:47 +0100 Twitter voor de rechter wegens discriminatie op basis van geslacht http://executive-people.nl/item/525951/twitter-voor-de-rechter-wegens-discriminatie-op-basis-van-geslacht.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Smartwatches krijgen steeds meer functies http://executive-people.nl/item/525934/smartwatches-krijgen-steeds-meer-functies.html De smartwatches en fitness trackers markten convergeren de komende jaren zo voorspelt GfK.

Leveranciers van fitness trackers zullen nieuwe functies toevoegen zoals berichten en messaging diensten. Smartwatchleveranciers zullen hun slimme horloges, die ook een sim-kaart kunnen hebben, positioneren als hybride fitness devices. Zo brengt LG binnenkort een LTE-gebaseerde smartwatch op de markt.

Volgens onderzoeksbureau Juniper Reasearch blijven op korte termijn fitness trackers in trek, maar op lange termijn zullen smartwatches ook als fitness trackers worden gebruikt omdat ze die functies hebben en bestaan uit aantrekkelijke modellen, zoals met design, goud en diamanten. Daarnaast willen gebruikers de mogelijkheid hebben op stap te gaan met een smartwatch waarbij ze hun mobiele telefoon thuis kunnen laten, zo meldt GfK.

WK

]]>
Sun, 22 Mar 2015 10:01:42 +0100 Smartwatches krijgen steeds meer functies http://executive-people.nl/item/525934/smartwatches-krijgen-steeds-meer-functies.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Ongunstige tijd voor bedrijven om PC’s en smartphones aan te schaffen http://executive-people.nl/item/525887/ongunstige-tijd-voor-bedrijven-om-pca-s-en-smartphones-aan-te-schaffen.html PC’s en smartphones zijn dit jaar duurder, wat met name wordt veroorzaakt door de zwakke euro. Voor bedrijven is het dan ook een ongunstige tijd dit soort nieuwe hardware aan te schaffen.

De zwakke euro is goed terug te zien in de wereldwijde verkoop van pc’s, notebooks, tablets en smartphones. De verkoop van dit soort hardware stijgt tussen 2014 en 2017 met ongeveer 2,8% naar 2,5 miljard eenheden. De omzet loopt echter met 7,2% terug naar 226 miljard dollar.

Als we uitsluitend naar de pc-markt kijken daalt deze met 2,4 procent naar 306 miljoen eenheden. Dat er dit jaar minder pc's worden verkocht heeft volgens Gartner te maken met de verwachte prijsstijging van de toestellen in Europa en elders. "Die komt er door de dalende waarde van de lokale munt tegenover de dollar,' zegt Ranjit Atwal, research director bij Gartner. "Die situatie maakt dat pc-verkopers hun prijzen moeten verhogen om winstgevend te blijven. Maar dat beperkt op zijn beurt het aantal aankopen."

Table 1

Worldwide Devices Shipments by Device Type, 2014-2017 (Thousands of Units)

Device Type

2014

2015

2016

2017

Traditional PCs (Desk-Based and Notebook)

277,118

252,881

243,628

236,341

Ultramobile (Premium)

36,699

53,452

74,134

90,945

PC Market

313,817

306,333

317,762

327,285

Ultramobiles (Tablets and Clamshells)

227,080

236,778

257,985

276,026

Computing Devices Market

540,897

543,111

575,747

603,311

Mobile Phones

1,878,968

1,943,952

2,017,861

2,055,954

Total Devices Market

2,419,864

2,487,062

2,593,608

2,659,265

Note: The Ultramobile (Premium) category includes devices such as Microsoft's Windows 8 Intel x86 products and Apple's MacBook Air.

The Ultramobile (Tablets and Clamshells) category includes devices such as, iPad, iPad Mini, Samsung Galaxy Tab S 10.5, Nexus 7 and Acer Iconia Tab 8.

Ultramobiles – all Ultramobile Basic and Utility Devices

Source: Gartner (March 2015)

 Table 2

Worldwide Computing Devices Market Spending by Device Type, 2014-2017 (Billions of U.S. Dollars)

Device Type

2014

2015

2016

2017

PC Market Total

193

178

179

177

Ultramobiles  

51

48

50

51

Total Computing Devices Market

244

226

229

228

Note: The data has been rounded up and may impact he overall growth rate.

Source: Gartner (March 2015)

]]>
Fri, 20 Mar 2015 10:55:26 +0100 Ongunstige tijd voor bedrijven om PC’s en smartphones aan te schaffen http://executive-people.nl/item/525887/ongunstige-tijd-voor-bedrijven-om-pca-s-en-smartphones-aan-te-schaffen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Vraag naar big data-professionals neemt toe http://executive-people.nl/item/525828/vraag-naar-big-data-professionals-neemt-toe.html 44% van de IT-managers verwacht meer big data-gerelateerd personeel in dienst te zullen nemen. Slechts 4% verwacht het aantal big data-vacatures te zullen zien teruglopen. Het blijkt echter niet eenvoudig big data-personeel aan te trekken.

Dit blijkt uit onderzoek van TEKsystems onder 200 IT-managers wereldwijd. De opkomende omarming van big data vraagt om nieuwe vaardigheden. 42% van de IT-managers geeft aan naar training en het herpositioneren van bestaande personeel te kijken om deze vaardigheden op de juiste plek te krijgen. 35% kiest ervoor tijdelijk personeel in te huren, terwijl 29% full-time personeel aanneemt. 20% besluit big data-gerelateerde posities te outsourcing.

Het aantrekken van nieuw personeel met vaardigheden en kennis op het gebied van big data blijkt echter niet eenvoudig te zijn. 65% van de ondervraagde IT-managers geeft aan de meeste moeite te hebben big data architecten te vinden. Datawetenschappers is voor 48% een probleem, terwijl 43% vooral moeite heeft specialisten op het gebied van datamodeling aan te trekken.

]]>
Thu, 19 Mar 2015 14:34:49 +0100 Vraag naar big data-professionals neemt toe http://executive-people.nl/item/525828/vraag-naar-big-data-professionals-neemt-toe.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Kleine bedrijven zijn zich steeds meer bewust van de noodzaak beveiligingsmaatregelen ... http://executive-people.nl/item/525821/kleine-bedrijven-zijn-zich-steeds-meer-bewust-van-de-noodzaak-beveiligingsmaatregelen-te-nemen.html De wereldwijde uitgaven van bedrijven aan content security is afgelopen jaar met 9,6% gestegen. De markt is inmiddels goed voor een wereldwijde omzet van 2,6 miljard dollar en maakt 28% uit van de totale enterprise content security markt. Dit is 1% meer dan in 2013.

Dit blijkt uit cijfers van Canalys. Afgelopen jaar zijn de algemene IT security budgetten van bedrijven gestegen, waarmee ook de investeren in content security zijn toegenomen. Eigenaren van kleine bedrijven zijn zich steeds bewuster van de noodzaak securitymaatregelen te nemen, vaak nadat zij zelf op hun netwerk dreigingen aantroffen. Het soort en de complexiteit van dreigingen is de afgelopen tijd fors toegenomen.

Soorten dreigingen
Kwaadaardige software (malware), acties waarbij aanvallers vissen naar informatie (phishing) en spionagesoftware (spyware) zijn de meest voorkomende dreigingen. Ook Denial of Distributed Service (DDoS), een aanval waarbij een server wordt overspoeld met een enorm aantal aanvragen en hierdoor zijn werk niet meer kan doen, komt steeds vaker voor.

Kleine bedrijven zijn ook steeds vaker doelwit van aanvallen op de supply chain van grotere bedrijven waarvoor zij werken. Deze grotere bedrijven zijn vaak zeer goed beveiligd, terwijl de IT-beveiliging bij kleinere bedrijven minder op orde is. Cybercriminelen gebruiken daarom steeds vaker kleine bedrijven in de supply chain als springplank voor een aanval op grote IT-bedrijven.

‘Investeringen uitstellen is onverstandig’
Canalys waarschuwt dat het niet verstandig is investeringen in security uit te stellen. Niet alleen lopen bedrijven hierdoor risico hun IT-bezittingen onvoldoende te beveiligen, ook kan het een uitdaging zijn op termijn nog een schaalbare security-strategie te implementeren. Met name de groeiende complexiteit van de IT-infrastructuur door trends als Bring Your Own Device (BYOD), virtualisatie en de cloud draagt hieraan bij. “Kleine bedrijven moeten betere begrijpen welke impact succesvolle cyberaanvallen kunnen hebben in de vorm van reputatieschade of het verlies van zowel klanten als omzet. Bedrijven zouden security dan ook een grote prioriteit moeten geven”, zegt Nushin Vaiani, senior analist bij Canalys.

Leveranciers van securityoplossingen spelen in op de groeiende interesse vanuit kleine bedrijven voor beveiliging. Zij proberen oplossingen te leveren die eenvoudig te begrijpen en implementeren zijn. Door de groeiende behoefte aan flexibele gehoste diensten ontwikkelen securityleveranciers ook steeds vaker betaalbare SaaS-oplossingen gericht op deze klanten.

Belangrijke spelers in de markt
Als we kijken naar het marktaandeel van deze leveranciers is Trend Micro met 16% de belangrijkste speler op de content security markt gericht op kleine bedrijven. Symantec en Intel Security hebben beide 14% van de markt in handen. Kaspersky Lab moet het doen met 4%.

http://executive-people.nl afbeelding

]]>
Thu, 19 Mar 2015 13:16:01 +0100 'Kleine bedrijven zijn zich steeds meer bewust van de noodzaak beveiligingsmaatregelen te nemen' http://executive-people.nl/item/525821/kleine-bedrijven-zijn-zich-steeds-meer-bewust-van-de-noodzaak-beveiligingsmaatregelen-te-nemen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Bedrijven geven meer uit aan digitale advertenties’ http://executive-people.nl/item/525826/a-bedrijven-geven-meer-uit-aan-digitale-advertentiesa.html De totale digitale advertentiemarkt in Nederland is afgelopen jaar met 11,3% gegroeid ten opzichte van 2013. De markt laat hiermee voor het eerst sinds 2011 weer een double digit groei zien. De totale omzet binnen deze sector komt in 2014 uit op bijna 1,4 miljard euro. Video advertising groeide het hardst met maar liefst 30%.

Dit blijkt uit de Online Ad Spend Study onder 40 grote Nederlandse internetuitgevers die Deloitte uitvoerde in opdracht van IAB Nederland, de brancheorganisatie voor digitale marketing. “Terwijl vorig jaar de groei in display advertising voornamelijk toe te schrijven was aan de grote internationale partijen, hebben de lokale uitgevers het dit jaar ook goed gedaan. De grote internationale spelers namen weliswaar weer een iets groter deel van de markt, maar de verschillen in groei tussen lokale en internationale partijen waren niet zo verontrustend als vorig jaar,” zegt Roel van Rijsewijk van Deloitte.

Mobile advertising
Ook mobile advertising breekt nu door in Nederland met een groei van maar liefst 82%. De groei nam vooral aan het einde van 2014 sterk toe. Adverteerders kozen binnen mobiel adverteren voornamelijk voor het adverteren in een app. Joris van Heukelom, voorzitter van IAB Nederland, legt uit: "De brede acceptatie van mobiel als advertentiemedium is het begin van acceptatie van de mobiel als marketinginstrument. Dit geeft de komende jaren enorme verdere groeimogelijkheden en zal de digitale en fysieke vormen van marketing, zoals bijvoorbeeld in retail dichter bij elkaar brengen."

Via Programmatic Trading kunnen internetuitgevers via technologieplatformen met grote groepen adverteerders handelen. Deze vorm van verhandelen, die vaak volledig geautomatiseerd is met behulp van computeralgoritmes, groeide in 2014 wederom met bijna 40%. Naast de standaard banners worden ook andere formaten zoals video en interruptive via dit soort platformen verhandeld. Deloitte verwacht dat deze groei door blijft zetten, aangezien in de toekomst ook reclame via andere medium als radio en TV meer geautomatiseerd zal worden verhandeld.

Online advertising in 2015
Het consumentenvertrouwen is dit jaar toegenomen. Ook is een verschuiving zichtbaar van TV-budgetten naar digital. Deloitte voorspelt op basis van deze ontwikkelingen dat de online advertentiemarkt ook de komende jaren zal blijven groeien. Voor volgend jaar voorspelt het bedrijf een groei van 8,4%.

]]>
Thu, 19 Mar 2015 13:00:54 +0100 ‘Bedrijven geven meer uit aan digitale advertenties’ http://executive-people.nl/item/525826/a-bedrijven-geven-meer-uit-aan-digitale-advertentiesa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Minder dan een derde van de IT'ers verdiept zich in Software Defined Anything (SDx) http://executive-people.nl/item/525803/minder-dan-een-derde-van-de-iters-verdiept-zich-in-software-defined-anything-sdx.html 35 procent van de IT-professionals zegt voorlopig nog niets te doen met Software Defined Anything (SDx). Ruim een kwart (28%) heeft zelfs geen idee wat SDx is. Dit blijkt uit onderzoek van Telindus en Cisco onder 376 IT-professionals. Van de respondenten geeft 29 procent aan zich wel te verdiepen in SDx en zich te oriënteren op de mogelijkheden. Bijna een tiende (8%) heeft SDx daadwerkelijk op de planning staan.

Onder de IT-professionals die zich al oriënteren op SDx is servervirtualisatie nog altijd een belangrijk topic; vier op de tien IT-professionals (41%) kijkt hier naar. Software Defined Storage (SDS) en Software Defined Networking (SDN) staan op nummer twee en drie met 30 en 29 procent.

Harm de Haan, Manager Consultancy & member Advisory Board bij Telindus: “De software defined technologie biedt IT-managers de mogelijkheid om de stap te maken van een reactieve naar een creatieve bijdrage aan de bedrijfsdoelstellingen. Met SDx verschuift de focus van de techniek naar de functionaliteit, binnen alle lagen van de IT-infrastructuur. Een policymodel voor de IT-infrastructuur stelt de IT-afdeling direct in staat te reageren op vraag vanuit de business en proactief ideeën aan te dragen. Hierdoor wordt de toegevoegde waarde van IT nog zichtbaarder. Het is dus een mooi signaal dat bijna een derde van de respondenten zich oriënteert op de mogelijkheden.”

“Met software defined komt de eindgebruiker volledig centraal te staan en kunnen IT-afdelingen zich richten op functionaliteit, oftewel het applicatielandschap”, aldus Jan Heijdra, Strategic Product Sales Specialist - ACI Europe bij Cisco. “Onze Application Centric Infrastructure (ACI) speelt hier volledig op in. Een netwerk is een middel, geen doel. Het doel is om applicaties optimaal te laten performen. Daarvoor hebben ze bijvoorbeeld connectivity, security en application delivery nodig. Traditionele netwerken stapelen al die diensten op, waardoor ze heel complex zijn geworden. ACI denkt vanuit de behoeften van een applicatie, vanuit policies. In die policies leg je vast wat een applicatie precies nodig heeft om optimaal te presteren, waardoor de infrastructuur dynamischer en schaalbaarder wordt.”

Telindus en Cisco hebben hun visie op SDx verwerkt in de whitepaper ‘Software Defined Anything: applicaties centraal in de IT-infrastructuur’. Deze is gratis te downloaden via http://sdx.today/

WK

 

]]>
Thu, 19 Mar 2015 09:27:23 +0100 Minder dan een derde van de IT'ers verdiept zich in Software Defined Anything (SDx) http://executive-people.nl/item/525803/minder-dan-een-derde-van-de-iters-verdiept-zich-in-software-defined-anything-sdx.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Schade door fraude met internetbankieren is ruim gehalveerd http://executive-people.nl/item/525775/schade-door-fraude-met-internetbankieren-is-ruim-gehalveerd.html Ondanks de voortdurende sterke groei van het internetbankieren is de schade door fraude met internetbankieren ruim gehalveerd. Met name de schade door kwaadaardige software, ook wel malware genoemd, is enorm teruggedrongen.

Dit blijkt uit cijfers van de Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken. Waar in 2013 nog voor 9,6 miljoen euro schade werd veroorzaakt door deze vorm van fraude is deze schadepost in 2014 teruggedrongen tot 4,7 miljoen euro. Dit is een afname van 51%.

90% minder schade door malware
De schade die wordt veroorzaakt door malware is met maar liefst 90% teruggedrongen. Malware wordt steeds vaker door Nederlandse banken automatisch gedetecteerd en geblokkeerd, wat een effectieve maatregel blijkt te zijn. Malware veroorzaakte in 2014 voor minder dan 500.000 euro schade.

De meeste schade werd afgelopen jaar veroorzaakt door phishing. Hierbij proberen aanvallers slachtoffers te misleiden en te overtuigen persoonlijke informatie af te staan, zoals inlogcodes of TAN-codes. Phishing veroorzaakte afgelopen jaar 3,9 miljoen euro schade. In 2013 was dat nog 4,7 miljoen euro.

]]>
Wed, 18 Mar 2015 13:47:11 +0100 Schade door fraude met internetbankieren is ruim gehalveerd http://executive-people.nl/item/525775/schade-door-fraude-met-internetbankieren-is-ruim-gehalveerd.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Organisaties benutten kansen van digitale data onvoldoende’ http://executive-people.nl/item/525769/a-organisaties-benutten-kansen-van-digitale-data-onvoldoendea.html Veel Europese organisaties doen te weinig om waardevolle informatie te halen uit digitale klantervaringen. 59% van de managers noemt analyse van digitale klantdata essentieel voor innovatie van het bedrijf. Tegelijkertijd noemt slechts 33% de digitale ervaring van klanten van ‘hoge kwaliteit’ en spreekt 3% van ‘excellent’.

Dit blijkt uit onderzoek van Oxford Economics en het Center for the Future of Work van Cognizant. Voor het onderzoek zijn 150 managers uit Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië uitgebreid ondervraagd. Er is met name gekeken naar hoe digitale middelen – zoals websites, apps, mobiele diensten, digitale diensten in de winkel en wearables – worden ingezet om interactie met de klant te creëren. Op die manier kunnen bedrijven de klant nieuwe ervaringen bieden en daarnaast kijken hoe ze data kunnen analyseren en in kunnen zetten.

Digitale informatie inzetten
Om moderne uitdagingen – die het verbeteren van de beschikbare data met zich meebrengt – het hoofd te bieden, moeten organisaties volgens Cognizant gebruik maken van de digitale informatie die klanten, bedrijven en apparaten omringt. Dit wordt ook wel Code Halos genoemd. Iedere online klik, reactie, zoekopdracht of social media post van een klant biedt meer inzicht in zijn gedrag, voorkeuren en wensen. Door deze data te bekijken en analyseren kunnen organisaties hun klanten beter begrijpen, sneller reageren en anticiperen op toekomstige wensen om verder groei van het bedrijf te realiseren.

Organisaties kunnen deze Code Halos vaak veel efficiënter inzetten dan nu al gebeurd. Slechts 24% van de respondenten geeft aan digitale klantdata succesvol te verzamelen en in te zetten. 17% gebruikt een Application Programming Interface (API) om het aankoopgedrag van klanten – zowel on- als offline – te analyseren. Het vinden van geschikt personeel met digitale vaardigheden is ook een struikelblok. Minder dan de helft (44%) zegt dat ze de juiste tools en geschikt personeel hebben om digitale data te analyseren. Minder dan vier van de tien respondenten (38%) geeft aan aanpassingen te hebben gemaakt in het business model om digitale klantinformatie in te zetten.

Digitale ervaring kan worden verbeterd
“De digitale ervaring die bedrijven hun klanten bieden kan verder worden uitgebreid, gepersonaliseerd en op maat worden gemaakt”, zegt Ben Pring, mededirecteur van Cognizant’s Center for Future of Work. “We hebben nu een duidelijk beeld van hoe ver bedrijven moeten gaan op het gebied van digitalisering, zeker als het gaat om het verzamelen van data, analyseren en betekenisvolle informatie uit de data halen. De bevindingen uit het onderzoek zouden organisaties moeten stimuleren om actie te ondernemen om de digitale toekomst van het bedrijf veilig te stellen.”

De volledige bevindingen van het onderzoek staan in Cognizant’s rapport: Putting the Experience in Digital Customer Experience.

]]>
Wed, 18 Mar 2015 12:42:08 +0100 ‘Organisaties benutten kansen van digitale data onvoldoende’ http://executive-people.nl/item/525769/a-organisaties-benutten-kansen-van-digitale-data-onvoldoendea.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bitcoins worden populairder, maar blijven beperkt tot nichemarkten http://executive-people.nl/item/525715/bitcoins-worden-populairder-maar-blijven-beperkt-tot-nichemarkten.html Bitcoins worden steeds populairder. Naar verwachting maken bijna 5 miljoen mensen in 2019 gebruik van Bitcoins. De kans dat de cryptocurrency op brede schaal gebruikt wordt is echter klein. Bitcoins zullen zich waarschijnlijk blijven beperken tot nichemarkten.

Dit blijkt uit onderzoek Juniper Research. Het onderzoeksbureau verwacht dat het aantal Bitcoin-gebruikers de komende jaren flink zal toenemen. Vorig jaar lag het aantal gebruikers nog op 1,3 miljoen. Dit is naar verwachting in 2019 opgelopen tot 4,7 miljoen gebruikers.

Retailers
Sommige retailers hebben inmiddels besloten Bitcoins te omarmen. Dit vind echter nog niet op grote schaal plaats. Juniper Research verwacht dat deze brede omarming uit zal blijven en het gebruik van Bitcoins beperkt zal blijven tot nichemarkten. Met name het concept achter Bitcoins, dat moeilijk uit te leggen is aan eindgebruikers, zou de brede adoptie van de cryptocurrency in de weg staan. Ook het feit dat Bitcoins regelmatig voor criminele praktijken blijken te worden gebruikt schrikt gebruikers af.

Juniper Research ziet overigens wel een mogelijkheid het gebruik van Bitcoins aan te wakkeren. De introductie van gelicenseerde en gereguleerde marktplaatsen voor Bitcoins zou de wisselkoers van Bitcoins kunnen stabiliseren en het aantal retailtransacties laten toenemen.

]]>
Tue, 17 Mar 2015 13:40:45 +0100 Bitcoins worden populairder, maar blijven beperkt tot nichemarkten http://executive-people.nl/item/525715/bitcoins-worden-populairder-maar-blijven-beperkt-tot-nichemarkten.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Een Europese website laat gemiddeld 34 cookies achter op een computer http://executive-people.nl/item/525711/een-europese-website-laat-gemiddeld-cookies-achter-op-een-computer.html Gemiddeld krijgt je computer 34 cookies binnen bij een bezoek aan een Europese website. Dat stelt de Article 29 Working Party, dat de Europese privacycommissies verenigt, vast bij onderzoek van 478 populaire websites uit acht Europese landen. Op 22 sites werden zelfs meer dan honderd cookies opgehaald.

Volgens de best practices moeten cookies vervallen na een bepaalde periode maar ook dat is niet altijd het geval. Sommigen vervallen pas na een kleine achtduizend jaar. Al kunnen we daar met vrij grote zekerheid aan toevoegen dat uw toestel tegen die tijd aan vervanging toe is. Al is het maar omdat het silicium in uw laptop afbreekt en laptops tegen dan niet meer relevant zijn.

In samenwerking met Datanews.be

]]>
Tue, 17 Mar 2015 13:12:17 +0100 Een Europese website laat gemiddeld 34 cookies achter op een computer http://executive-people.nl/item/525711/een-europese-website-laat-gemiddeld-cookies-achter-op-een-computer.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Analytics wordt grote trend in contactcenterbranche http://executive-people.nl/item/525682/analytics-wordt-grote-trend-in-contactcenterbranche.html Organisaties investeren niet in technologie waarmee ze de overvloed aan klantgegevens, verzameld in het contactcenter, kunnen analyseren. Dat blijkt uit het jaarlijkse Global Contact Centre Benchmarking Report van Dimension Data. Alle tekenen wijzen erop dat analytics de grote trend zal zijn die de contactcenterbranche de komende vijf jaar vormt. De grote vraag is nu wat organisaties gaan doen om hun data te benutten.

Adam Foster, Group Executive - Communications van Dimension Data: “Voor organisaties wereldwijd is het de uitdaging om het contactcenter te zien als de analytics-hub voor zowel het verwerken als het creëren van inzichten.”

OPM_PB-innovatie_V1

Het CCB Report – dat dit jaar voor de achttiende keer verscheen – is het enige rapport waarin zowel de strategische als operationele prestatietrends in de wereldwijde contactcenterbranche aan bod komen. Dit jaar ondervroeg de IT-dienstverlener 901 organisaties in 72 landen in Azië-Pacific, Australië, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, het Midden-Oosten, Afrika en Europa.

“Meer dan veertig procent1 van de wereldwijd ondervraagde organisaties geeft aan geen data-analysetools te hebben. Ook zeggen ze niet te beschikken over het vermogen om over meerdere kanalen te analyseren, zoals smartphone-apps, webchat, e-mail of self-servicekanalen. Daarnaast blijkt dat bij meer dan de helft (52 procent) het contactcenter verzamelde klantinformatie niet deelt met de rest van de organisatie, zoals sales. Opvallend is wel dat de respondenten data-analytics op nummer één zetten als het gaat om factoren die de branche veranderen in de komende vijf jaar.”

Wouter Bakker (foto), Line-of-Business Manager Unified Communications bij Dimension Data: “Klanten leveren via hun interacties met contactcenters en andere kanalen – zoals social media, sms, e-mail, webchat en telefoon – een schat aan informatie. Deze data is van groot belang voor organisaties die personalisatie als doel hebben. En personalisatie is essentieel voor verbetering van de customer experience. We zien steeds meer een verandering in denkwijze: van massaservice naar massapersonalisatie. Deze trend blijkt ook uit onze resultaten. Gepersonaliseerde aanbiedingen zijn in de afgelopen twee jaar verdubbeld, van twintig tot 43 procent. Daarnaast zegt 75 procent van de deelnemers klanten vooraf te segmenteren. Een kwart (26 procent) heeft daar classificeringscriteria voor. Elke keer als een klant in contact treedt met een organisatie, is dat een kans om de loyaliteit te vergroten. Personalisatie is echter alleen mogelijk als organisaties data verzamelen en ze analyseren.”

Hieronder nog een aantal highlights met betrekking tot data-analytics uit het Global Contact Centre Benchmarking Report.

Steeds meer organisaties stappen over op digitale kanalen, zoals webchat, social media, sms, smartphones, mobiele applicaties en video. Dit dwingt contactcenters uit hun traditionele comfortzone te treden, en ze blijken moeite te hebben het tempo bij te benen. Dit heeft eraan bijgedragen dat de customer experience-scores voor het vierde achtereenvolgende jaar daalden.

Maar liefst 91 procent van de respondenten meet de kwaliteit van live gesprekken die klanten hebben met contactcenteragents. Slechts 61 procent meet non-voice (digitale) interacties en slechts 51 procent van alle respondenten meet backoffice-functies.

75 procent van de 901 ondervraagde organisaties vindt dat het contactcenter een onderscheidende concurrentiefactor kan zijn – een toename van 22 procent in slechts twee jaar.

]]>
Tue, 17 Mar 2015 00:01:51 +0100 Analytics wordt grote trend in contactcenterbranche http://executive-people.nl/item/525682/analytics-wordt-grote-trend-in-contactcenterbranche.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Tabletmarkt is komende jaren volop in beweging’ http://executive-people.nl/item/525654/a-tabletmarkt-is-komende-jaren-volop-in-beweginga.html De wereldwijde tabletmarkt is de komende jaren volop in beweging. Leidende spelers in de markt hebben dan ook een aantal turbulente jaren voor de boeg.

Hiervoor waarschuwt Juniper Research. De markt staat onder druk door de komst van meer flexibele spelers op de markt die relatief goedkope tablets ontwikkelen en een breed aanbod aan nieuwe mobiele gadgets die aansluiten op de behoeften van een bredere groep consumenten.

Lenovo is belangrijkste nieuwkomer
Eén van de belangrijkste nieuwkomers op de tabletmarkt die de komende jaren snel zal groeien is Lenovo. Naar verwachting verscheept Lenovo in 2019 30 miljoen extra units per jaar. Vooral de verkoop van de Yoga-tablets van Lenovo spelen hierbij een belangrijke rol.

Android blijft de komende jaren het populairste besturingssysteem voor tablets. Juniper Research verwacht echter dat ook Windows-gebaseerde tablets steeds populairder worden. Windows-apparaten zijn naar verwachting in 2019 goed voor zo’n 10% van de markt.

Hybride apparaten
Hybride apparaten worden vooral populair in kantooromgevingen. Tablets staan op de werkvloer juist onder druk, met name door compatibiliteitsproblemen met randapparatuur.

]]>
Mon, 16 Mar 2015 11:42:43 +0100 ‘Tabletmarkt is komende jaren volop in beweging’ http://executive-people.nl/item/525654/a-tabletmarkt-is-komende-jaren-volop-in-beweginga.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Veel dating apps brengen zijn onveilig http://executive-people.nl/item/525588/veel-dating-apps-brengen-zijn-onveilig.html Mensen die gebruik maken van dating apps lopen niet alleen het risico verliefd te worden, maar ook dat hun vertrouwelijke informatie gestolen wordt. Dat blijkt uit een recent onderzoek door IBM. Volgens de firma zijn meer dan 60% van de dating apps kwetsbaar voor hackers, omdat deze apps vaak toegang hebben tot andere functies van de mobiele apparaten die gebruikt kunnen worden in een hackeraanval. IBM identificeert vijf mogelijke scenario’s als gevolg van de kwetsbaarheid en geeft vijf tips hoe gebruikers zichzelf beter kunnen beschermen.

Dating apps

In de wereld van vandaag raken mensen steeds meer en meer met elkaar verbonden door de snelle ontwikkeling van data-driven technologieën. Mensen werken samen via de cloud, praten met hun vrienden via mobiele apps en ontmoeten nieuwe mensen op social media en dating apps. In de afgelopen jaren is het gebruik van dating apps sterk gegroeid, als handige manier voor singles om met andere singles van alle leeftijden in contact te komen. Volgens onderzoek van Amerikaanse denktank Pew Research gebruikt 1 op de 10 Amerikanen dating sites of apps om potentiele dates te vinden, een ruige 31 miljoen mensen. In Nederland maken bijvoorbeeld 1,2 miljoen mensen gebruik van de dating-app Tinder.

 

Gebruik van dating apps groeit snel

 

Nu blijkt dat een groot deel daarvan mogelijk in gevaar is. Met het gestegen gebruik van technologie om nieuwe liefdes te vinden, neemt ook de bedreiging van hackers toe. IT-gigant IBM onderzocht – met gebruik van hun AppScan Mobile Analyser – de risico’s en hackerkwetsbaarheid van 41 populaire dating apps die beschikbaar zijn voor Google Android. Deze analyse laat zien dat 63% (26) van deze apps middelmatige tot ernstige veiligheidsrisico’s vertonen die zowel persoonlijke gebruikersgegevens als zakelijke gegevens in gevaar kunnen brengen.

 

IBM’s onderzoek toont aan wat de reden is dat deze apps het risico lopen gehackt te worden. Veel van de dating applicaties hebben toegang tot andere functies van het mobiele apparaat waarop ze gebruikt worden. Bijna de helft (49%) heeft toegang tot de mobiele factuurgegevens van de gebruiker, 73% heeft toegang tot de GPS locatie van de smartphone of tablet en een derde (34%) van de applicaties maakt ook gebruik van de camera op het apparaat. Ook bedrijven hebben te maken met de mogelijke gevaren van kwetsbare dating apps. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de helft van de geënquêteerde respondenten deze applicaties gebruiken op dezelfde apparaten die zij voor hun werk gebruiken. Zo kunnen hackers mogelijk ook toegang krijgen tot gevoelige bedrijfsinformatie en worden bedrijven het slachtoffer van spionage of zelfs diefstal.

 

Waar zitten de risico’s?

 

Specifieke kwetsbaarheden die werden geïdentificeerd in de risico-apps zijn onder andere “cross site scripting, phishing via een ‘man in the middle’, debug flag activatie en een zwakke random number generator”. In de analyse identificeerde IBM vijf mogelijke scenario’s die kunnen voortkomen uit blootstelling aan deze risico’s. Deze omvatten de mogelijkheid voor hackers om toegang te krijgen tot de camera of de microfoon van het apparaat, het versturen van malware wanneer gebruikers een berichtje van hun date verwachten, het verkrijgen van toegang tot de GPS-gegevens waardoor de gebruikers bewegingen gevolgd kunnen worden, het overnemen van het datingprofiel van de gebruiker of zelfs het stelen van diens creditcard gegevens.

 

Hoe hackers misbruik kunnen maken van dating apps

 

Wat kunnen gebruikers doen om zichzelf te beschermen?
Omdat gebruikers mogelijk niet alleen hun eigen informatie, maar ook informatie van hun werkgever in gevaar brengen zouden zij zich bewust moeten zijn van de risico’s van het gebruik van dating apps en zichzelf derhalve daartegen beschermen. IBM geeft een lijstje van vijf stappen die gebruikers kunnen nemen om hun kwetsbaarheid te verminderen. Zij moeten hun wachtwoorden verstandig kiezen (mede door hergebruik van wachtwoorden voor andere sites zoveel mogelijk te ontwijken), hun applicaties regelmatig updaten, niet te veel/gevoelige informatie delen via de app, de verleende permissies van de app controleren en de dating app alleen via vertrouwde Wi-Fi-kanalen gebruiken.

 

Hoe gebruikers zichzelf kunnen beschermen

 

Caleb Barlow, Vice President van IBM Security, legt uit: “Veel consumenten gebruiken en vertrouwen hun mobiele telefoons voor gebruik van een verscheidenheid aan applicaties. Het is dit vertrouwen dat hackers de mogelijkheid geeft om misbruik te maken van de kwetsbaarheden, zoals degene die wij in deze dating apps hebben gevonden. Gebruikers moeten voorzichtig zijn om niet te veel persoonlijke informatie openbaar te maken op dergelijke sites terwijl zij proberen relaties aan te gaan met andere gebruikers. Ons onderzoek demonstreert dat sommige gebruikers in een gevaarlijke trade-off verwikkelt zijn – waar meer delen kan resulteren in afname van persoonlijke veiligheid en privacy.”

]]>
Mon, 16 Mar 2015 09:18:04 +0100 Veel dating apps brengen zijn onveilig http://executive-people.nl/item/525588/veel-dating-apps-brengen-zijn-onveilig.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Steeds meer onveilige mobiele apps op de werkvloer' http://executive-people.nl/item/525562/steeds-meer-onveilige-mobiele-apps-op-de-werkvloer.html Steeds meer werknemers gebruiken mobiele apparaten op de werkvloer, waardoor ook allerlei nieuwe apps binnen bedrijven worden gebruikt. Het gaat om duizenden nieuwe apps, die lang niet allemaal veilig zijn. Dit levert dan ook nieuwe risico’s op voor bedrijven.

Hiervoor waarschuwt het Amerikaanse bedrijf Veracode, dat een cloudplatform levert waarmee de veiligheid van mobiele applicaties kan worden getest. In totaal heeft Veracode via dit platform 400.000 mobiele apps geanalyseerd, waarvan 14.000 onveilig bleken te zijn. Met name binnen grote bedrijven zijn veel van dit soort apps aanwezig zijn. Gemiddeld zou binnen een groot bedrijf 2.400 onveilige mobiele apps worden gebruikt.

Gevoelige data in gevaar brengen
85% van deze onveilige apps brengen gevoelige data op mobiele apparaten in gevaar. Denk hierbij aan informatie van de SIM-kaart, waaronder de locatie van een smartphone, belgeschiedenis, contactgegevens en SMS-berichten.

Op 37% van de apparaten worden verdachte handelingen uitgevoerd. Het gaat hierbij onder andere om apps die controleren of een apparaat gehackt is (gejailbreakt op iOS-apparaten of geroot op Android-apparaten), waardoor gebruikers beheerdersrechten op het apparaat krijgen. Dit maakt het mogelijk allerlei geavanceerde handelingen op mobiele apparaten uit te voeren, zoals het vervangen van de firmware, uitschakelen van beveiligingssoftware of het opnemen van gesprekken.

Data over gebruikers delen
35% van de onveilige apps verstuurt gevoelige data over gebruikers. Denk hierbij aan de surfgeschiedenis van gebruikers of hun agenda. Deze data wordt vaak naar servers in het buitenland gestuurd en helpt aanvallers een uitgebreid profiel op te bouwen van doelwitten.

]]>
Sun, 15 Mar 2015 13:22:22 +0100 'Steeds meer onveilige mobiele apps op de werkvloer' http://executive-people.nl/item/525562/steeds-meer-onveilige-mobiele-apps-op-de-werkvloer.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Voltijdswerkende moeders en vaders vrijwel even vaak manager’ http://executive-people.nl/item/525459/a-voltijdswerkende-moeders-en-vaders-vrijwel-even-vaak-managera.html Van alle werkende vrouwen hadden in 2014 bijna vier op de honderd een managementfunctie. Dat is minder vaak dan bij mannen, van wie negen op de honderd manager afgelopen jaar waren. CBS wijt dit verschil aan het feit dat de meeste vrouwen in deeltijd werken, zeker wanneer ze jonge kinderen hebben. De kleine groep moeders die in voltijd werkt is bijna net zo vaak manager als voltijdwerkende vaders.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Driekwart van de vrouwen die deel uitmaken van de werkzame beroepsbevolking werkt in deeltijd, tegenover een kwart van de mannen. Deeltijders werken veel minder vaak als manager dan voltijders. Dit zorgt dat het aandeel managers onder vrouwen een stuk lager ligt dan onder mannen. Uit de onlangs gepubliceerde Emancipatiemonitor blijkt daarnaast dat vrouwen minder vaak willen doorstromen naar een hogere functie of toppositie te willen doorstromen dan mannen.

Voltijdswerkende moeder en vader zijn bijna even vaak manager
Moeders van jonge kinderen werken relatief vaak in deeltijd. Het lagere managementaandeel bij vrouwen hangt daarom ook samen met de aanwezigheid van jonge kinderen. Binnen de groep voltijd werkende moeders ligt het percentage managers op ruim 13%, bijna net zoveel als binnen de groep voltijd werkende vaders. Pakweg 20.000 voltijdswerkende moeders zijn in Nederland manager, tegenover 130.000 voltijdwerkende vaders.

Moeders met jonge kinderen die in deeltijd werken blijken vaker manager te zijn dan in deeltijd werkende vrouwen zonder jonge kinderen. Bij vaders met een deeltijdbaan is het juist omgekeerd. Vaders zijn juist iets minder vaak manager als er jonge kinderen zijn. Mannen zonder (thuiswonende) kinderen met een deeltijdbaan zijn overwegend oudere mannen, die door hun leeftijd vaker manager zijn.

Minder managers in sectoren waarin veel vrouwen werken
Dat werkende vrouwen minder vaak manager zijn dan werkende mannen hangt ook samen met de bedrijfstakken waarin vrouwen vooral werkzaam zijn. Bij de overheid en zorg en in de cultuur, recreatie en overige diensten behoort het manageraandeel tot de laagste van alle bedrijfstakken. In deze bedrijfstakken werken naar verhouding veel vrouwen. Zo is in de gezondheids- en welzijnszorg (sector overheid en zorg) vier van de vijf werkenden een vrouw. Het aandeel managers is met 3% laag. In sectoren waarin voornamelijk vrouwen werken zoals de overheid en zorg is wel het merendeel van de managers een vrouw. Bij de overheid is ook het loonverschil tussen mannen en vrouwen in een leidinggevende functie kleiner dan in het bedrijfsleven.

]]>
Thu, 12 Mar 2015 15:55:05 +0100 ‘Voltijdswerkende moeders en vaders vrijwel even vaak manager’ http://executive-people.nl/item/525459/a-voltijdswerkende-moeders-en-vaders-vrijwel-even-vaak-managera.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Nederlandse bedrijven zijn traag met de omarming van big data’ http://executive-people.nl/item/525417/a-nederlandse-bedrijven-zijn-traag-met-de-omarming-van-big-dataa.html Nederlandse bedrijven zijn relatief traag met het invoeren van big data in hun bedrijfsvoering. Dit terwijl twee derde van de bedrijven wereldwijd aangeeft zijn concurrentiepositie te riskeren als zij data analytics niet omarmen.

Dit blijkt uit onderzoek van Capgemini en EMC onder leidinggevenden van bedrijven uit Europa, Amerika en Azië. 64% van de respondenten stelt dat big data traditionele zakelijke grenzen verlegt, waardoor bedrijven eenvoudiger kunnen toetreden tot nieuwe markten en nieuwe kansen ontstaan. Dit ondervinden bedrijven aan de lijve. Ruim een kwart van de leidinggevenden stelt concurrentie te ervaren door partijen die dankzij big data nieuwe markten hebben aangeboord.

Nederland blijkt voor Europese bedrijven een interessante vestigingsplaats te zijn voor big data-gerelateerde bedrijven. Vooral de goede infrastructuur, aanwezigheid van de benodigde expertise en het juiste juridische klimaat spelen hierbij een belangrijke rol. Met het oog op dit klimaat is het dan ook opvallend te noemen dat Nederlandse bedrijven big data in verhouding met andere landen juist relatief traag omarmen.

]]>
Wed, 11 Mar 2015 14:37:28 +0100 ‘Nederlandse bedrijven zijn traag met de omarming van big data’ http://executive-people.nl/item/525417/a-nederlandse-bedrijven-zijn-traag-met-de-omarming-van-big-dataa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Waar moet je op letten om phishingmailtjes te herkennen? http://executive-people.nl/item/525328/waar-moet-je-op-letten-om-phishingmailtjes-te-herkennen.html Professionals moeten vandaag de dag goed uitkijken voor phishingmailtjes. Dit zijn kwaadaardige e-mailberichten waarin aanvallers doelwitten proberen te overtuigen gevoelige informatie te overhandigen of een kwaadaardig bestand te openen. Maar waar moet je op letten?

E-mailbeveiligingsbedrijf Agari zet in een recent onderzoek uiteen waar gebruikers op moeten letten om phishingmailtjes op tijd te herkennen. Dergelijke mailtjes worden in veel gevallen uit naam van een bedrijf verzonden die niets met de aanval te maken hebben. Vooral luchtmaatschappijen, grote banken en zorginstellingen lopen het risico dat hun bedrijfsnaam wordt misbruikt voor dergelijke cybercrimecampagnes. Sociale netwerken, retailers en betaalverwerkers lopen het minste risico.

Deze conclusie trekt Agari door te kijken naar maatregelen die bedrijven nemen om misbruik van hun naam als verzenden van e-mailberichten tegen te gaan. Bedrijven kunnen hierbij drie methodes gebruiken:

 • SPF: Een e-mail authentificatiestandaard die het mogelijk maakt uitsluitend via geselecteerde servers e-mail te laten versturen via een bepaalde domeinnaam.
 • DKIM: Een standaard die een versleutelde handtekening toevoegt aan ieder e-mailbericht. Deze handtekening wordt vervolgens vergelijken met de Domain Name Server van het bedrijf, wat het mogelijk maakt de afzender van de e-mail te controleren.
 • DMARC: Een beveiligingslaag die e-mailserverproviders de instructie geeft ongeverifieerde e-mailberichten van een domeinnaam door te sturen naar de spamfolder of deze in zijn geheel te verwijderen. Indien een ongeverifieerd bericht wordt afgevangen ontvangt het bedrijf hiervan een melding.
]]>
Wed, 11 Mar 2015 11:32:53 +0100 Waar moet je op letten om phishingmailtjes te herkennen? http://executive-people.nl/item/525328/waar-moet-je-op-letten-om-phishingmailtjes-te-herkennen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Apple is in de Benelux populair, Android in Spanje en Polen http://executive-people.nl/item/525351/apple-is-in-de-benelux-populair-android-in-spanje-en-polen.html Met een omzetgroei van 159 procent wat betreft aankopen via smartphones en tablets behoort Nederland opnieuw tot de m-commerce kopgroep van Europa. Dit blijkt uit de Mobile Performance Barometer van performance marketing netwerk Zanox over 2014. Opvallend was de verdubbeling van het aantal mobiele transacties in het vierde kwartaal in Europa. De tablet is hierbij steeds populairder. Verder lijkt Android in Spanje en Polen marktterrein van Apple te hebben veroverd, dit in tegenstelling tot Scandinavië en de Benelux waar iPads en iPhones dominant zijn in de mobiele aankopen.

De Europese cijfers uit de Zanox Mobile Performance Barometer laten zien dat het aantal mobiele transacties in het laatste kwartaal van 2014 is verdubbeld. Dit hockeystick-effect is te danken aan de feestdagen, als consumenten extra inkopen doen, ook op tablets en smartphones. Lauri Koop, Managing Director van Zanox Benelux, over de resultaten: “Onze m-commerce cijfers tonen aan dat adverteerders en publishers niet meer om mobile heen kunnen. Bij Zanox spelen we hierop in door in het Verenigd Koninkrijk, waar de meest fanatieke mobile shoppers zich bevinden, cross device tracking te lanceren. Wij willen hier ervaring mee opdoen om dit vervolgens succesvol uit te rollen in de Benelux.”

Android maakt inhaalslag

De strijd tussen Android en iOS woedt voort. In Europa groeit het aantal transacties op Android-smartphones en -tablets ten koste van het aantal iOS-transacties. Waar in 2013 de verdeling nog 35 procent Android ten opzichte van 62 procent Apple was, is dat nu 45 procent tegen 53 procent. Overige besturingssystemen doen steeds minder mee. Zij vertegenwoordigen 2 procent van de aankopen in 2014, waar dat in 2013 nog 3 procent was.

Benelux is Apple-terrein

In de Benelux is m-commerce overigens nog steeds een Apple-aangelegenheid. iOS is met een aandeel van 61 procent het meest gebruikte besturingssysteem bij online transacties, zowel op tablets als op smartphones. Opvallend, omdat Apple in de rest van Europa terrein verliest (afgezien van Scandinavië met 67 procent). In Spanje en Oost-Europa is Android zelfs het meest gebruikte besturingssysteem voor online aankopen (respectievelijk 66 en 60 procent).

iPad zorgt voor de volste winkelmand

Apple blijkt ook soeverein als je naar de gemiddelde winkelmandwaarde kijkt. iPad-gebruikers geven per winkelsessie meer uit dan Android-shoppers. De iPad levert een webshop gemiddeld 86 euro per aankoop op tegenover 64 euro via een Android-tablet. Overigens is de gemiddelde orderwaarde voor tablets sowieso hoog. Hoger nog dan bijvoorbeeld de pc-winkelmand, namelijk 72 euro versus 81 euro via tabletaankopen. iPads zijn zo dominant binnen de m-commerce dat het aandeel binnen de totale omzet gestegen is van 52 procent in 2013 naar 60 procent in 2014.

Eén op vijf online aankopen is mobiel

De lage landen zagen een groei van 159 procent in de mobiele omzet. Bijna één op de vijf online transacties wordt op een mobiel apparaat gerealiseerd. Net als op Europees niveau, had de financiële branche in de Benelux een sterke omzetgroei. In de Benelux gold dit ook voor de telecomsector. Beide sectoren hebben een groei van bijna 300 procent gerealiseerd op mobiele devices. De retail kende de minste groei, namelijk minder dan 100 procent.

]]>
Wed, 11 Mar 2015 00:01:58 +0100 Apple is in de Benelux populair, Android in Spanje en Polen http://executive-people.nl/item/525351/apple-is-in-de-benelux-populair-android-in-spanje-en-polen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Managers zien security vooral als een noodzakelijk iets’ http://executive-people.nl/item/525327/a-managers-zien-security-vooral-als-een-noodzakelijk-ietsa.html Managers zien cybersecurity vooral als een noodzakelijk iets. Slechts een kwart van de leidinggevenden geeft aan kansen te zien in het verbeteren van cybersecurity.

Dit blijkt uit onderzoek dat Ponemon Institute in opdracht van Raytheon heeft uitgevoerd. 75% van de ondervraagde managers geeft aan security te zien als een noodzakelijk aspect van zaken doen. 25% classificeert security als een mogelijkheid om concurrentievoordeel te behalen. 34% noemt cybersecurity een strategische prioriteit.

Weinig interesse
De cijfers doen vermoeden dat veel leidinggevenden weinig interesse hebben in cybersecurity en vooral willen dat informatiebeveiliging op orde is. Zo blijkt slechts 22% van de security-professionals leidinggevende binnen hun organisatie te briefen over cybersecurity. 12% van de securitymanagers rapporteert in de praktijk rechtstreeks aan de CEO. Op dit gebied is dan ook nog veel ruimte voor verbetering.

Ondanks dat maar weinig managers zich bezighouden met cybersecurity verwachten veel managers wel dat cybersecurity zich de komende jaren zal ontwikkelen. 60% van de respondenten stelt dat hun cybersecurity zich in de komende drie jaar zal verbeteren. 31% verwacht dat het digitale beveiligingsniveau in deze periode gelijk blijft. Slechts 9% verwacht dat het niveau terugloopt.

Obstakels
Managers zien echter ook allerlei obstakels die het verbeteren van cybersecurity bemoeilijken. De belangrijkste obstakels zijn:

 • Het niet kunnen inhuren of vasthouden van vakkundig personeel (45%)
 • Gebrek aan inzichten waarop actie kan worden genomen (44%)
 • Het niet kunnen minimaliseren van risico’s veroorzaakt door eigen werknemers (43%)
 • Een gebrek een securitybudget (34%)
 • Gebrek aan geschikte technologie (33%)
 • Toenemende complexiteit van security (31%)
 • Gebrek aan steun vanuit de managementlaag (29%)

Als we kijken naar punten waar securitymanagers zich zorgen overmaken ziet de top 3 er als volgt uit:

 • Aanvallen op basis van zero-day kwetsbaarheden (49%). Zero-day kwetsbaarheden zijn beveiligingsgaten die onbekend zijn en dus voor het eerst door cybercriminelen worden misbruikt, wat opsporing bemoeilijkt. 
 • Cloudinbraken (41%). Cloudinbraken zijn inbraken bij cloudproviders of clouddiensten waardoor gegevens van een bedrijf in handen vallen van kwaadwillenden.
 • Aanvallen met mobiele malware (38%). Mobiele malware is kwaadaardige software die mobiele apparaten zoals smartphones en tablets probeert te besmetten. Deze malware kan via mobiele apparaten op het bedrijfsnetwerk terecht komen.

Rapport
Alle onderzoeksresultaten zijn terug te vinden in het rapport 2015 Global Megatrends in Cybersecurity van Raytheon.

]]>
Tue, 10 Mar 2015 16:12:35 +0100 ‘Managers zien security vooral als een noodzakelijk iets’ http://executive-people.nl/item/525327/a-managers-zien-security-vooral-als-een-noodzakelijk-ietsa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
IDC: Komst van Windows 10 geeft zakelijke tablet markt een boost http://executive-people.nl/item/525319/idc-komst-van-windows-geeft-zakelijke-tablet-markt-een-boost.html De verkoop van tablets in West-Europa zal de komende tien jaar verdubbelen. Hierbij zorgt het nieuwe besturingssysteem Windows 10 voor een boost in de zakelijke tablet markt. Dit meldt onderzoeksbureau IDC.

De verkoop stijgt met 130 procent van 4,7 miljoen verkochte tablets in 2014 naar 11 miljoen stuks in 2019. Grote spelers die zich zullen laten gelden zijn Apple (met IBM apps), Microsoft (Windows 10) en Google (Android for Work). De lancering van Windows 10 zorgt voor meer tablet gebruik en zal de notebook vervangen, aldus IDC.

WK

 

]]>
Tue, 10 Mar 2015 01:54:06 +0100 IDC: Komst van Windows 10 geeft zakelijke tablet markt een boost http://executive-people.nl/item/525319/idc-komst-van-windows-geeft-zakelijke-tablet-markt-een-boost.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Veel Wi-Fi netwerken in Nederland zijn overbelast http://executive-people.nl/item/525314/veel-wi-fi-netwerken-in-nederland-zijn-overbelast.html Het gebruik van WiFi in woonwijken en stadscentra in de 2,4 GHz band is zo hoog, dat meer dan de helft van de gebruikers problemen heeft. De kwaliteit van de verbinding is daar slecht te noemen. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van Agentschap Telecom. Als meer gebruikers zouden overstappen op de 5 GHz WiFi-band, zou de kwaliteit van de verbinding aanzienlijk verbeteren.

Wie in een woonwijk op de mobiele telefoon een WiFi netwerk zoekt, ziet vaak een aanbod van 30 – 40 verschillende netwerken. Vrijwel al die WiFi netwerken werken in dezelfde 2,4 GHz band, een band die al eerder dreigde vol te lopen. Gevolg is dat al deze netwerken elkaar storen en het gebruik van WiFi steeds problematischer verloopt. Wie foto’s wil versturen, een film downloaden of wil skypen, krijgt dan vaak òf een vertraagde verbinding, òf wordt onderbroken. Elk huishouden van twee of meer personen kan al snel 10 of meer apparaten hebben die op WiFi werken. Denk aan draadloze printers, tablets, smart TV’s, smartphones, en afstandsbedieningen.

180 locaties

Agentschap Telecom heeft onderzoek laten doen naar het WiFi gebruik in woonwijken, winkelcentra en kantoorparken. Op meer dan 180 locaties in Nederland zijn proefopstellingen gebruikt om te meten hoeveel data er verstuurd kan worden over het netwerk. Aanleiding is de eerdere waarschuwing dat de veelgebruikte 2,4 GHz band aan het vollopen is. Nu er de laatste jaren veel draadloze apparatuur is bijgekomen, wordt de drukte en hinder voor de gebruikers ook groter.

Verbetert

Uit het onderzoek blijkt dat de verbinding verbetert wanneer overgeschakeld wordt naar de 5 GHz WiFi band. Dit kan door de instellingen van de WiFi router aan te passen, moderne dualband-routers kunnen op zowel de 2,4 GHz als de 5 GHz frequenties werken. Als de router deze mogelijkheid niet heeft, kan een andere router geïnstalleerd worden. Voorwaarde is wel dat de draadloze apparaten dit ook ondersteunen. Vooral de draadloze apparatuur die de laatste jaren op de markt is gebracht, kan vaak op beide WiFi frequenties werken.

Uit het onderzoek is gebleken dat er ruim voldoende capaciteit beschikbaar is in de 5 GHz band. Er is bovendien een veel grotere bandbreedte beschikbaar waardoor een veel snellere verbinding mogelijk is. Ook stoort het WiFi-signaal in de 5 GHz veel minder het gebruik van de buren. Agentschap Telecom voorziet hierdoor een verbetering van de breedbandsnelheid door gebruik te maken van deze frequentie.

WK

]]>
Tue, 10 Mar 2015 00:35:52 +0100 Veel Wi-Fi netwerken in Nederland zijn overbelast http://executive-people.nl/item/525314/veel-wi-fi-netwerken-in-nederland-zijn-overbelast.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Explosieve groei van zakelijke tablets ten einde http://executive-people.nl/item/525282/explosieve-groei-van-zakelijke-tablets-ten-einde.html Het percentage bedrijven dat gebruikmaakt van zakelijk verstrekte tablets is in de afgelopen twaalf maanden gestegen tot 28%. Dat is een groei van 3 procentpunten ten opzichte van begin 2014, toen een kwart van de bedrijven beschikte over zakelijke tablets. Hiermee zet de explosieve groei van het zakelijke gebruik van tablets niet door.

Dit blijkt uit analyse van circa 6.000 interviews die Computer Profile het afgelopen jaar hield met IT-verantwoordelijken van Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers, over het gebruik van eindgebruikersapparatuur. Het totaal aantal zakelijke tablets is met pakweg 25% gestegen. Apple’s iPad was hierbij het populairst. 76% van alle zakelijke tablets in Nederland is een iPad. Het aandeel van Apple in het totaal is ten opzichte van begin 2014 (79%) wel iets kleiner geworden. Voor het eerst zien we ook Microsoft terugkomen in het overzicht, met een bescheiden aandeel van ongeveer 3%. Computer Profile stelt dat de introductie van de Surface Pro 2 in oktober 2013 en de Surface Pro 3 in mei 2014 hier een belangrijke bijdrage aan hebben geleverd.

Explosieve groei is voorbij
De explosieve groei in het gebruik van zakelijke tablets na de introductie van de eerste iPad is volgens het onderzoek voorbij. Het aantal locaties dat gebruikmaakt van zakelijke tablets stijgt nog steeds, maar het groeitempo is aanzienlijk afgenomen. Binnen de overheid en het onderwijs lijkt de groei zelfs tot stilstand te zijn gekomen. De transportsector en industrie lijken vooralsnog het minst te zien in het gebruik van tablets. Met respectievelijke 18% en 22% ligt de tabletpenetratie is deze sectoren duidelijk onder het gemiddelde.

De afgelopen drie jaar was een dalende trend zichtbaar voor het gemiddelde aantal desktop pc’s per locatie. Voor dezelfde periode was echter wel een stijging zichtbaar in het gemiddelde aantal laptops en een lichte stijging voor thin clients/terminals. HP heeft op dit moment het grootste marktaandeel van de PC-markt (desktops en laptops) in handen. Van alle geïnventariseerde pc’s is 48% een HP-systeem. Het aandeel van HP is met 53% het hoogst bij bedrijfsvestigingen in het segment 50 tot 250 medewerkers in Nederland (Medium sized businesses). Bij multinationals is het marktaandeel met 42% het laagst. Iets meer dan een derde van alle pc’s is geleverd door Dell. Dell komt in Nederland het meest voor bij bedrijven in het segment National Enterprises (250 tot 2.500 medewerkers). Voor zowel Lenovo als Fujitsu geldt dat zij hun sterkste aandeel kennen bij de grotere bedrijfsvestigingen in Nederland. Voor Fujitsu bevinden deze zich voornamelijk in de publieke sector, in het bijzonder bij de overheid. Lenovo komt het meest voor in de branches ICT & Utilities (25%), Industrie (15%) en Handel (15%).

Trend door de jaren heen
De trend van de afgelopen jaren laat voor HP een relatief stabiel beeld zien. Het aandeel blijft tussen de 47% en 49% schommelen. Dell blijft eveneens vrij constant tussen de 33% en 35%. Fujitsu lijkt een procentpunt terrein te geven in de laatste vier jaar. Lenovo doet het goed. Het bedrijf had in 2010 nog een aandeel van een kleine 3% en heeft dat de afgelopen jaren gestaag op weten te bouwen tot de huidige 8%.

Het aandeel van desktopcomputers in het totaal aantal gebruikte systemen is de laatste jaren aan het dalen. Begin 2010 bedroeg het percentage desktops 71% van het totaal aantal eindgebruikerssystemen. Dit percentage daalde begin 2011 tot 67%, begin 2012 tot 66%, begin 2013 tot 62% en begin 2014 tot 58%. Aan het begin van dit jaar lag het percentage op 54%.

Grote percentage laptops
Het percentage laptops van het totaal aantal systemen is gestegen van ongeveer 18% begin 2010 naar 26% nu. Naast het belang van laptops is ook de invloed van thin clients aan het toenemen. Het aandeel thin clients steeg de laatste drie jaar telkens met een procentpunt tot de huidige 16%. Dit betekent dat één op de zes eindgebruikerssystemen een thin client/terminal betreft. Het toenemende gebruik van desktopvirtualisatie heeft hier volgens Computer Profile ongetwijfeld een belangrijke rol in gespeeld. Hoewel tablets in aantal sterk aan het toenemen zijn, vormt dit type eindgebruikerssystemen momenteel nog steeds niet meer dan een kleine 4% van het totaal.

]]>
Mon, 09 Mar 2015 15:27:47 +0100 Explosieve groei van zakelijke tablets ten einde http://executive-people.nl/item/525282/explosieve-groei-van-zakelijke-tablets-ten-einde.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
KPMG: verantwoordelijkheid voor het risicobeheer is bij veel bedrijven versnipperd http://executive-people.nl/item/525237/kpmg-verantwoordelijkheid-voor-het-risicobeheer-is-bij-veel-bedrijven-versnipperd.html Nederlandse ondernemingen nemen onvoldoende maatregelen om alle strategische informatie waarover zij beschikken afdoende te beschermen. Het ontbreken van maatregelen wordt met name ingegeven door een gebrek aan aandacht van de leiding van de onderneming. “Hoewel het bestuur zich in het algemeen realiseert hoe waardevol informatie over productieprocessen, nieuwe technologieën, intellectuele eigendommen en ook mogelijke overnames is voor de continuïteit en het succes van de onderneming, blijven afdoende maatregelen om dit eigendom te beschermen in het algemeen vaak uit”, zegt John Hermans, partner bij KPMG IT Advisory. Hermans: “Bestuursleden van Nederlandse ondernemingen en hun Raden van Commissarissen moeten dan ook veel meer verantwoordelijkheid nemen als het gaat om het beschermen van alle strategische informatie waarover zij beschikken.”

Maatregelen uit de pas met risico’s
Uit het onderzoek ‘The importance of information assets’ van KPMG onder C-level functionarissen die zich met risicobeheer bezig houden, blijkt dat de maatregelen die Nederlandse bedrijven nemen om te voorkomen dat strategische informatie in verkeerde handen terecht komt in geen verhouding staan tot de risico’s die zij lopen. Hermans: “Zo’n 75% van de onderzochte ondernemingen geeft aan dat de maatregelen die genomen worden om de informatie veilig te beheren volledig uit de pas lopen met de risico’s. En ondanks het feit dat de bedrijven zich bewust zijn van het feit dat de bescherming niet toereikend is, slagen zij er tot op de dag van vandaag niet in de risico’s beter te beheersen en de beveiliging op het vereiste niveau te krijgen. Toch geeft ruim 80% van de bedrijven aan dat de informatie waarover zij beschikken essentieel is voor het voortbestaan en het succes van de organisatie.”

Versnipperde verantwoordelijkheid
Op basis van het onderzoek constateert Hermans dat het bij veel bedrijven schort aan ‘eigenaarschap’ van risicobeheer en aan een eenduidige wijze van rapporteren over de maatregelen die genomen zijn om het bezit van de bedrijven te waarborgen. Hermans: “De verantwoordelijkheid voor het risicobeheer is bij veel bedrijven versnipperd belegd en dat betekent dat zowel de CFO, CIO, CRO en CISO zich met de bescherming van deze waardevolle kennis bezighouden. De huidige versnippering van de verantwoordelijkheid voor het risicobeheer duidt erop dat niemand zich daadwerkelijk eigenaar voelt.”

Hoger in de organisatie
Een aantal bedrijven overweegt dan ook de verantwoordelijkheid voor het risicobeheer hoger in de organisatie neer te leggen. Zo geeft één op de vier bedrijven aan de Chief Risk Officer verantwoordelijk te zullen maken en kiest iets minder dan 25% voor de Chief Information Officer. En als het gaat om het rapporteren over de risico’s, blijkt dat ruim 30% van de onderzochte functionarissen rapporteert aan de Raad van Commissarissen en dat bijna 40% dat doet dat aan de audit commissie. Bijna 60% voorziet de Raad van Bestuur van de noodzakelijke informatie. Een duidelijk bewijs dat de bescherming van strategische informatie beter moet worden georganiseerd. Uit het onderzoek van KPMG blijkt bovendien dat de onderzochte bedrijven de effectiviteit van het risicobeheer nauwelijks actief meten en een beperkt beeld hebben van de kosten die zij maken.

Inzichtelijke relatie
Voor een effectief beleid is het volgens Hermans echter essentieel dat de relatie tussen de maatregelen, de kosten en de risico’s die een onderneming loopt, inzichtelijk is. Hermans: “Als dat niet het geval is, is het onmogelijk om vast te stellen of het geld goed besteed wordt en om tijdens de rit verbeteringen aan te brengen. Overigens blijken kleine bedrijven hun waardevolle bezit in het algemeen beter te beschermen dan grotere ondernemingen. Ruim 40% van de kleine bedrijven stelt dat het niveau van bescherming voldoende is. Van de middelgrote bedrijven geeft bijna 20% aan dat de genomen maatregelen om hun bezittingen te beschermen volstaan. Van de grote bedrijven is dit slechts 6%. Een verklaring hiervoor is wellicht dat kleine bedrijven beter beschermd zijn omdat zij opereren in een minder complexe IT-omgeving. Maar het kan ook zijn dat zij zich vanwege hun omvang onterecht veiliger voelen.”

WK

]]>
Mon, 09 Mar 2015 08:59:47 +0100 KPMG: verantwoordelijkheid voor het risicobeheer is bij veel bedrijven versnipperd http://executive-people.nl/item/525237/kpmg-verantwoordelijkheid-voor-het-risicobeheer-is-bij-veel-bedrijven-versnipperd.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Ruim 400.000 DVR-systemen zijn zeer slechts beveiligd’ http://executive-people.nl/item/525180/a-ruim-dvr-systemen-zijn-zeer-slechts-beveiligda.html Maakt uw bedrijf gebruik van beveiligingscamera’s in combinatie met een digitale videorecorder (DVR)? Dan bestaat de kans dat deze camera’s via internet eenvoudig toegankelijk zijn voor onbevoegden. Een onderzoeker heeft namelijk ruim 460.000 van dit soort DVR-systemen opgespoord die met standaard inloggegevens zijn beveiligd, terwijl deze inloggegevens gewoon op internet opgezocht kunnen worden. Iedereen kan hierdoor probleemloos met aangesloten camera’s meekijken.

Julian van ATechDad trekt in een blogpost aan de bel over zijn bevindingen. De man vroeg zich af of hij op afstand toegang zou kunnen krijgen tot DVR-systemen van derden. Hij nam de proef op de som en gebruikte hiervoor Project Sonar, een project waarbij beveiligingsbedrijf Rapid7 grootschalige scans uitvoert van het internet. Hierbij wordt allerlei informatie verzameld, waaronder ook informatie over DVR-systemen die via internet toegankelijk zijn.

Hardcoded inloggegevens
In totaal wist Julian 467.807 DVR-systemen op te sporen waarvan de inloggegevens ‘hardcoded’ zijn. De inloggegevens zijn hierbij in de programmeercode van het systeem ingebakken en kunnen dus niet zo maar worden veranderd. De gegevens zijn tegelijkertijd vaak gewoon openbaar toegankelijk op internet. Hardcoded inloggegevens bieden dan ook weinig tot geen veiligheid.

“Hopelijk zijn veel van deze ruim 400.000 apparaten valse positieven. Waarom staan deze systemen niet achter een firewall? Zelfs een consumentenrouter zou al beter zijn dan niets”, merkt Julian op. Het gaat in de meeste gevallen om DVR-systemen van Chinese makelij die onder allerlei merknamen op de markt worden gebracht. Systemen van het bedrijf NetSurveillance zouden het vaakst op de lijst voorkomen.

]]>
Fri, 06 Mar 2015 14:21:48 +0100 ‘Ruim 400.000 DVR-systemen zijn zeer slechts beveiligd’ http://executive-people.nl/item/525180/a-ruim-dvr-systemen-zijn-zeer-slechts-beveiligda.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Mensen met administratieve banen vaker weg door automatisering http://executive-people.nl/item/525163/mensen-met-administratieve-banen-vaker-weg-door-automatisering.html Uit onderzoek van UWV naar de werkgelegenheid in administratieve beroepen blijkt dat het aantal banen al vanaf 2008 onafgebroken daalt als gevolg van de economische crisis en toenemende digitalisering.

Tussen 2008 en 2012 verdwenen bijna 90.000 banen. UWV verwacht dat de banenkrimp de komende jaren doorzet door verdergaande automatisering en digitalisering. Met name de werkgelegenheid op lager en middelbaar beroepsniveau staat onder druk, zo blijkt uit het rapport van UWV.

Het UWV-onderzoek laat zien dat veel routinematige administratieve handelingen overbodig worden, voornamelijk op lager of middelbaar niveau. Door slimme software en computersystemen worden gegevens automatisch ingevoerd. Klanten kunnen steeds vaker ook zelf digitaal betalingen doen, verzekeringen afsluiten en wijzigingen doorvoeren. Het administratieve werk verschuift zo van gegevensverwerking naar gegevens controleren en advisering.

Door deze ontwikkeling verdwenen de afgelopen jaren al veel banen in het archief, de financiële administratie en bij de post. De komende tijd verwacht UWV substantiële krimp onder met name ondersteunende administratieve krachten op mbo-niveau, zoals receptionisten, typisten en medisch secretaresses. De krimp onder administratieve functies is veel groter dan in andere beroepsgroepen.

Meer vraag naar hoger opgeleid personeel

UWV constateert in het rapport dat, ondanks het banenverlies, de vraag naar hoger opgeleid administratief personeel wel toeneemt. Dit is met name het geval in de financiële administratie. Upgrading van het werk zorgt ervoor dat mbo-werkzaamheden worden overgenomen door hbo-opgeleiden. Over het algemeen zijn de kansen op werk voor hbo’ers en wo’ers dan ook beter dan voor mbo’ers. Onder secretaresses vindt eveneens een verschuiving in taken plaats. Door toenemende digitalisering trekt de manager secretariële taken naar zich toe, waardoor de secretaresse meer ruimte krijgt om bredere werkzaamheden uit te voeren en meer betrokkenheid krijgt in het team of de afdeling.

Hoewel nog steeds een kwart van alle vacatures in Nederland economisch-administratieve functies betreft, blijft het aantal WW-gerechtigden met een administratieve achtergrond groot. Dit geldt voornamelijk voor de lagere en middelbare beroepen, zoals receptionisten, typisten en administratief medewerkers. UWV-onderzoeker Kees van Uitert: ‘Het rapport laat zien dat er nog steeds een aanzienlijk aantal banen is op administratief gebied. De kansen op werk zijn voor werklozen en schoolverlaters wel kleiner geworden. Als de verwachte automatisering doorzet, worden deze kansen alsmaar kleiner. Een gedegen en actuele opleiding wordt dus steeds belangrijker voor het vinden van een baan. Alleen voor financiële specialisten op specifieke functies, zoals registeraccountants en fiscalisten, blijven de arbeidsmarktperspectieven goed.’

WK

]]>
Fri, 06 Mar 2015 10:35:21 +0100 Mensen met administratieve banen vaker weg door automatisering http://executive-people.nl/item/525163/mensen-met-administratieve-banen-vaker-weg-door-automatisering.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Onderzoek: 'Bedrijven vinden beschikbaarheid applicatie belangrijker dan ... http://executive-people.nl/item/525120/onderzoek-bedrijven-vinden-beschikbaarheid-applicatie-belangrijker-dan-veiligheid.html F5 Networks heeft een nieuw onderzoeksrapport vrijgegeven dat inzicht geeft in de huidige status van het zakelijke applicatielandschap. Het 2015 State of Application Delivery rapport bevestigt onder andere van tot voor kort niet bewezen aannames over hoe IT omgaat met beschikbaarheid, veiligheid en programmeerbaarheid van applicaties.

Veel en snelgroeiend

Huidige applicatie-omgevingen zijn gigantisch en groeien snel. Een vijfde van respondenten geeft aan dat ze tussen 201 en 500 applicaties hebben draaien, 28 procent heeft 1-200 applicaties uitgerold. De belangrijkste motoren van deze groei zijn private cloud (aldus 59 procent) en mobiele toepassingen (56 procent). Het belang van deze twee zal verder groeien, waarmee ook het aantal applicaties groeit dat services nodig heeft en de complexiteit van het draaiende houden van al die toepassingen.

Beschikbaarheid versus beveiliging
Beschikbaarheid van applicaties wordt belangrijker geacht dan beveiliging ervan. Op de vraag welke applicatieservice van het grootste belang is, antwoordde 40 procent beschikbaarheid, en 30 procent security. Het rapport bekrachtigd de gedachte dat als een applicatie niet beschikbaar is, andere services er niet toe doen.

Dit staat in verband met een recent onderzoek onder consument door F5 naar hun wensen qua applicaties. Hier gaf 22 procent aan slechts vijf seconden te willen wachten op een app, voordat ze hem wegklikken. Een derde haakt af bij mobiele aankopen als de applicatie traag is. Daar tegenover staat wel dat de helft zich zorgen maakt over diefstal van persoonlijke gegevens via mobiele toepassingen.

Programmeerbaarheid en SDN
Het onderzoek wijst tevens het belang van programmeerbaarheid uit. Het is een sleutelelement for DevOps, SDN en cloud computing. De respondenten gaven aan dat er een merkbare overstap plaatsvindt naar aan te passen automatisering en orchestratie van netwerkservices. Een API-ondersteunde infrastructuur is nodig om agility te stimuleren.

Gebruikers blijven geïnteresseerd in SDN als middel om hun netwerken te operationaliseren. Twee derde van de respondenten overweegt SDN ter verlaging van de operationele kosten. Om te groeien van de early adopter fase naar volwassenheid moet SDN dus in deze wens voorzien.

“Applicaties zijn inmiddels van cruciaal belang voor bedrijfsprocessen, en daarmee ook de applicatieservices die ontworpen zijn om de snelheid, veiligheid en betrouwbaarheid van de toepassingen te vergroten”, aldus Rene Oskam (foto), directeur Nederland bij F5 Networks. “De resultaten uit het State of Application Delivery rapport bevestigen dat applicaties niet zonder die ondersteuning kunnen. Bedrijven stappen in private, publieke of hybride cloud-modellen; de applicatieservices moeten daarin mee om de complexiteit en andere uitdagingen de baas te blijven.”

Aanvullende informatie op f5.com/SOAD, waaronder het volledige rapport (na registratie) en een infographic.

]]>
Fri, 06 Mar 2015 09:20:31 +0100 Onderzoek: 'Bedrijven vinden beschikbaarheid applicatie belangrijker dan veiligheid' http://executive-people.nl/item/525120/onderzoek-bedrijven-vinden-beschikbaarheid-applicatie-belangrijker-dan-veiligheid.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
ICT-sector goed voor ongeveer 5% van de Europese werkgelegenheid http://executive-people.nl/item/525104/ict-sector-goed-voor-ongeveer-van-de-europese-werkgelegenheid.html De ICT-sector zorgt voor slechts 4,8% van de totale werkgelegenheid in de Europese Unie. Het percentage ligt ongeveer gelijk aan het aantal ICT-bedrijven in Europa, die goed zijn voor 4,6% van het Europese bedrijfsleven.

Dit blijkt uit het JRC Science and Policy Report ‘Birth, survival, growth and Death of ICT Companies - How are ICT companies faring in the European Union: a Macroeconomic Analysis’ van de Europese Commissie. In dit rapport onderzoekt de Europese Commissie hoe ICT-bedrijven in de Europese Unie presteren. Het gaat om een langlopend onderzoek, waardoor de cijfers in het onderzoek betrekking hebben op enkele jaren geleden.

Aantal ICT-bedrijven stijgt
Het aantal ICT-bedrijven in de Europese Unie is aan het stijgen. Zo is 6% van alle nieuwe bedrijven die in 2011 werd gestart een ICT-bedrijf. Hiermee neemt het aantal ICT-bedrijven sneller toe dan in iedere andere sector in de Europese Unie. Met name het aantal IT-dienstverleners groeit snel. Negen op de tien nieuwe ICT-bedrijven waren in 2011 IT-dienstverleners. Als we kijken naar alle ICT-bedrijven in de Europese Unie blijkt drie op de vier een IT-dienstverlener te zijn.

De ICT-sector blijkt daarnaast aardig bestand te zijn geweest tegen de financiële crisis. Tussen 2008 en 2011 is in het merendeel van de Europese economieën het aantal ICT-bedrijven toegenomen. Met name het aantal IT-dienstverleners is in deze periode toegenomen, terwijl groothandelaren in ICT en ICT-fabrikanten minder goed presteerden.

Rapport
Het volledige rapport ‘Birth, survival, growth and Death of ICT Companies - How are ICT companies faring in the European Union: a Macroeconomic Analysis’ is hier te vinden. 

]]>
Thu, 05 Mar 2015 12:22:56 +0100 ICT-sector goed voor ongeveer 5% van de Europese werkgelegenheid http://executive-people.nl/item/525104/ict-sector-goed-voor-ongeveer-van-de-europese-werkgelegenheid.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
PwC: 'Recordaantal beursgangen van techbedrijven in 2014' http://executive-people.nl/item/525059/pwc-recordaantal-beursgangen-van-techbedrijven-in.html 2014 was het recordjaar voor technologie IPOs in de afgelopen 10 jaar, met 118 deals met een totale waarde van 51,2 miljard dollar. Hoewel de cijfers in alle bedrijfssectoren zijn gestegen ten opzichte van 2013 was de Alibaba deal (21,8 miljard dollar) een enorme boost voor de gehele technologiesector. Dit meldt Consultancy.nl

In een onlangs uitgebracht rapport van PwC, getiteld ‘Global Technology IPO Review Q4 and full-year 2014’, word de status van IPOs – beursgangen (Initial Public Offerings) – in de technologiesector onder de loep genomen. De analyse toont aan dat het aantal IPOs in 2014 uit de pan schiet vergeleken met de meer terughoudende periode van 2011 tot 2013. Afgelopen jaar was het beste jaar tot nu toe voor IPOs in de tech-sector, met 118 deals* gewaardeerd op een totaal van $51,2 miljard. Dit komt neer op duizelingwekkende stijging van 347% in IPO-opbrengsten, en een stijging van 84% in het aantal beursintroducties. Vergeleken met de periode vanaf 2010, beslaat 2014 43% van de totale dealwaarde van $119,6 miljard en 26% van de in totaal 447 deals. De verklaringen die PwC geeft voor de verbetering in zowel deal-waarde als aantal zijn de sterke kapitaalmarkten, de heropening van de Chinese beurs en economische verbetering in Europa.

 

Technology IPOs 2010 - 2014

 

Geografische verdeling
In 2014 reikte de verdeling van de technologie IPOs over het grootste deel van de wereld, met 19 landen gerepresenteerd vergeleken met 15 een jaar eerder. China heeft, na de heropening van zijn beurs, een gigantisch jaar achter de rug. China zag 45 vermeldingen en opbrengsten van $29,1 miljard in 2014 – een enorme stijging van 463% in het aantal (t.o.v. 8) en een 2800% stijging in waarde, vanaf $1 miljard. De Alibaba deal beslaat echter het grootste gedeelte van de waarde – met een waarde van $21,8 miljard.

Voor de Verenigde Staten bleef de lijn nagenoeg plat qua deals en waarde, groeiend van 35 deals in 2013 naar 37 in 2014, en de dealwaarde stijgend met 3% naar $7,9 miljard. De UK had een sterk jaar, waarin met 7 deals met een totale opbrengst van $3,3 miljard de UK de ‘miljardenarena’ betrad – vorig jaar was de waarde nog $730 miljoen. Hiermee leverde het Verenigd Koninkrijk 48% van de totale Europese opbrengsten. Japan droeg bij met 4 IPOs met totale opbrengst van $4,2 miljard, vergeleken met drie vermeldingen in 2013 met een waarde van $321 miljoen. Zuid-Korea en Israel haalden ook opbrengsten van meer dan een miljard met respectievelijk drie en vier vermeldingen met een waarde van $1,2 en $1,1 miljard.

 

 Full year 2014 technology IPOs - Geographic distribution

 

Bijdragende sectoren
Het grootste aantal deals vond plaats in de Internet Software & Services sub-sector, met 47 deals in 2014, met een opbrengst van $33,5 miljard of $11,7 miljard exclusief de Alibaba IPO. Dit was de grootste sub-sector in 2014, en droeg voor 65% bij aan de totale opbrengsten en voor 40% aan het totale aantal deals – in 2013 nog 43% en 38% respectievelijk. De Software sub-sector kwam op de tweede plaats wat betreft waarde – met $7,1 miljard in waarde en meer dan 35 deals in 2014. De bijdrage van deze sub-sector aan het jaartotaal daalde van 21% in 2013 naar 14% in 2014, hoewel het aantal bijgedragen deals een kleine stijging zag van 28% naar 30% van het totaal van 2013 naar 2014.

De Peripherals sub-sectie demonstreerde een vastgestelde verbetering in opbrengsten in 2014, maar niet in het volume. Deze sectie steeg in deal-waarde naar $4,7 miljard in 2014, gemaakt in 5 deals, vergeleken met $1,6 miljard uit 8 deals in 2013.

IT Consulting & Services verbeterde in 2014 met een opbrengst van $2,2 miljard uit 6 deals vergeleken met $538 miljoen uit drie deals in 2013.

 

Full-year 2014 subsector distribution

 

Semiconductors maakten een comeback in 2014 grotendeels als gevolg van de heropening van de Chinese IPO markt. De sub-sector bracht $1,8 miljard op en had 12 IPOs gedurende het jaar, vergeleken met $308 miljoen en 4 vermeldingen in 2013.

Communications Equipment was de enige sector die getuige was van een daling in totale opbrengst in 2014 vergeleken met 2013. De sub-sector bracht een totaal van $1,1 miljard op uit negen vermeldingen gedurende het jaar, terwijl het in 2013 goed was voor $1,5 miljard uit vijf vermeldingen.

Volgens Raman Chitkara, PwC Partner en Global Technology Industry Leader, beloofd 2015 opnieuw een goed jaar te worden voor IPOs in de sector: “Hoewel de waarderingen voor private bedrijven redelijk hoog blijven, en dus de behoefte aan kapitaal van de publieke markten verminderd, wakkert het positieve sentiment gegenereerd door de hoog-presterende technologie IPOs in 2014, de aanzwelling van het aantal IPOs in het vierde kwartaal (34 tegenover 18 in het derde kwartaal) en de voortdurende kracht van de kapitaalmarkten, de verwachting aan dat de 2015 technologie IPO markt zijn gezonde tred zal voortzetten.”

* Deal-grootte groter dan $40 miljoen en gebaseerd op de transactiedatum.

]]>
Thu, 05 Mar 2015 00:04:35 +0100 PwC: 'Recordaantal beursgangen van techbedrijven in 2014' http://executive-people.nl/item/525059/pwc-recordaantal-beursgangen-van-techbedrijven-in.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Snelle groei van overnames in ICT-sector zet niet door http://executive-people.nl/item/525050/snelle-groei-van-overnames-in-ict-sector-zet-niet-door.html De snelle groei van het aantal overnames in de Nederlandse ICT-sector heeft in het vierde kwartaal niet doorgezet. In totaal werden 56 deals gesloten in het laatste kwartaal van afgelopen jaar.

Dit blijkt uit het overzicht van Computable in samenwerking met het financieel adviesbureau Mazars Berenschot Corporate Finance iedere drie maanden samenstelt. In het derde kwartaal van 2014 steeg het aantal deals in de ICT-sector explosief. In totaal zijn in derde kwartaal van 2014 93 organisaties overgenomen of gefuseerd.

Deze groei heeft dus niet doorgezet. Als we echter kijken naar geheel 2014 is wel positief nieuws te melden. In totaal werden 284 deals gesloten in 2014, pakweg 37% meer dan de 208 deals uit 2013. Het volledige overzicht met transacties in de ICT-sector voor het vierde kwartaal van 2014 is hier te vinden.

]]>
Wed, 04 Mar 2015 14:55:29 +0100 Snelle groei van overnames in ICT-sector zet niet door http://executive-people.nl/item/525050/snelle-groei-van-overnames-in-ict-sector-zet-niet-door.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Big data-onderzoek naar bezoekers van Scheveningen http://executive-people.nl/item/525023/big-data-onderzoek-naar-bezoekers-van-scheveningen.html Scheveningen is een belangrijke toeristische attractie voor de gemeente Den Haag. Maar hoeveel bezoekers trekt de attractie eigenlijk? En waar komen deze vandaan? Deze vraagstukken worden door Decisio en Mezuro met behulp van big data onderzocht.

Verkeersnet meldt dat het onderzoek een aantal vragen moet beantwoorden:

 • Hoeveel bezoekers trekt Scheveningen?
 • Hoe verschillen de bezoekersaantallen over de dagen van de week?
 • Zijn bezoekersaantallen afhankelijk van weersomstandigheden en evenementen?
 • Wat is de nationaliteit van deze bezoekers?
 • Komen zij vaker in Scheveningen?

Decisio en Mezuro gaan de vraagstukken onderzoeken met behulp van big data, wat het mogelijk maakt een grote hoeveelheid data te verzamelen over bezoekers van Scheveningen en hier analyses op los te laten. De resultaten van het onderzoek moeten de gemeente Den Haag gaan helpen het verkeer rond Scheveningen beter te managen. Zo worden mogelijk stoplichten en informatieborden anders afgesteld. De resultaten van het onderzoek worden in de loop van dit jaar verwacht.

]]>
Wed, 04 Mar 2015 10:50:37 +0100 Big data-onderzoek naar bezoekers van Scheveningen http://executive-people.nl/item/525023/big-data-onderzoek-naar-bezoekers-van-scheveningen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Aantal fulltime opdrachten voor ZZP’ers in ICT-sector stabiel gebleven http://executive-people.nl/item/524971/aantal-fulltime-opdrachten-voor-zzpa-ers-in-ict-sector-stabiel-gebleven.html Het aantal fulltime opdrachten voor zelfstandig professionals in de ICT-sector is stabiel. De ICT-sector is hierop een uitzondering. Als we kijken naar alle Nederlandse sectoren neemt het aantal fulltime opdrachten voor ZZP’ers juist af.

Dit blijkt uit ZP Facts, de nieuwe marktmonitor voor zzp’ers. In 2014 was net als in 2012 en 2013 sprake van een afname van het aantal opdrachten voor 36- tot 40-urige werkweken. Daar staat een toename van het aantal parttime opdrachten tegenover. Ook de uurtarieven van zelfstandig professionals (zp’ers) dalen, hoewel minder hard dan in 2013.

Opvallend trends
Uit de eerste ZP Facts zijn een aantal opvallende trends naar voren gekomen. In 2012 en 2013 was er sprake van een afname in het percentage fulltime opdrachten (tussen 36 en 40 uur). Deze trend heeft zich in 2014 doorgezet. Parttime opdrachten worden juist vaker aangeboden. 28% van alle opdrachten betreft opdrachten van 35 of minder uur. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat organisaties het terugdringen van het aantal uren voor een opdracht inzetten als middel om kosten te besparen.

Het aantal opdrachten in de ict (waaronder technologie en telecom) en energie (utilities) de afgelopen twee jaar stabiel. Het aandeel overheidsopdrachten daalde deze periode enigszins van 42% naar 41%. De financiële sector (banken, verzekeraars) geeft in 2014 een daling te zien van 35% naar 31%.

Uurtarieven gedaald
Hoewel de uurtarieven van zelfstandig professionals in 2014 gedaald zijn, was die daling minder sterk dan in 2013. Gemiddeld gaat het om meer dan 10 euro in twee jaar. Dalende tarieven en een aflopend aantal opdrachturen hebben gezorgd voor een vermindering van de maximaal te behalen omzet.

ZP Facts is de nieuwe monitor voor de markt van zelfstandig professionals (zp’ers) in de zakelijke dienstverlening, voortgekomen uit een samenwerking tussen kennisbemiddelaar HeadFirst en de Universiteit van Tilburg. Arjan van den Born, hoogleraar creatief ondernemerschap aan de Universiteit van Tilburg: “Ontwikkelingen in tarieven en het aanbod van opdrachten raken de Zelfstandig Professional direct in zijn dagelijkse business. Daarom is het zo belangrijk deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden door middel van de nieuwe marktmonitor ZP Facts. Het biedt een unieke kijk op de markt, dat veel verder gaat dan onderzoek uit enquêtes en interviews.”

]]>
Tue, 03 Mar 2015 11:57:09 +0100 Aantal fulltime opdrachten voor ZZP’ers in ICT-sector stabiel gebleven http://executive-people.nl/item/524971/aantal-fulltime-opdrachten-voor-zzpa-ers-in-ict-sector-stabiel-gebleven.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Windows XP stijgt weer in populariteit http://executive-people.nl/item/524956/windows-xp-stijgt-weer-in-populariteit.html Elf maanden nadat Windows XP werd begraven doet het besturingssysteem het nog opmerkelijk goed. Het marktaandeel van de software stijgt zelfs een beetje zo meldt The Register.

XP werd op 8 april stopgezet. Het besturingssysteem werkt nog maar krijgt sindsdien geen enkele update meer, waardoor het in principe niet meer veilig is om te gebruiken op het web. Maar ondanks pogingen om gebruikers te laten upgraden blijven velen hun XP-computer gebruiken. Zo ziet The Register dat zowel Statcounter als Netmarketshare een stijging van het aantal XP-computers merken.

Bij Statcounter gaat het marktaandeel van 11,9 procent naar 12,23 procent. Bij Netmarketshare gaat het van 18,93 procent naar 19,5 procent. Beide tellers baseren hun metingen op de besturingssystemen die worden gebruikt bij het bezoek aan de sites die beide bedrijven monitoren. Dat verklaart ook de verschillen in de metingen.

Dat wil niet zozeer zeggen dat mensen nu terug naar XP grijpen, maar het toont wel aan dat Wndows XP een jaar na de vervaldatum nog steeds wordt gebruikt en niet in populariteit daalt. Mogelijk gaat het daarbij om reservetoestellen of een 2e of 3e laptop in huis waar de gebruiker geen geld aan wil geven voor een upgrade. Dat is echter niet zonder risico. Omdat het systeem geen veiligheidsupdates meer krijgt, kan zo'n toestel veel makkelijker worden gehackt.

Wel is het pijnlijk voor Microsoft om te zien dat Windows 7 ongeveer de helft van de markt inpalmt terwijl Windows 8.1, de recentste versie van Windows, lager scoort dan Windows XP. Mogelijk komt daar vanaf eind dit jaar verandering in met de release van Windows 10. Die wordt voor consumenten met Windows 8, 8 of 8.1 gratis in het eerste jaar, wat velen zal motiveren om snel te upgraden.

In samenwerking met Datanews

]]>
Tue, 03 Mar 2015 10:36:55 +0100 Windows XP stijgt weer in populariteit http://executive-people.nl/item/524956/windows-xp-stijgt-weer-in-populariteit.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Ruim 11% van de Nederlanders is in 2014 getroffen door cybercrime http://executive-people.nl/item/524954/ruim-van-de-nederlanders-is-in-getroffen-door-cybercrime.html Eén op de negen Nederlanders is afgelopen jaar slachtoffer geworden van cybercrime. Hacken kwam veruit het meeste voor en maakte de meeste slachtoffers.

Dit blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2014 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 11,2% van de Nederlanders is afgelopen jaar doelwit geworden van cybercrime. Hierbij maakt het CBS onderscheidt tussen identiteitsfraude, online koop- en verkoopfraude, hacken en cyberpesten.

Hacken komt met vaakst voor
Van deze verschillende vormen blijkt hacken het vaakst voor te komen. Het CBS omschrijft hacken als ‘het met kwade bedoelingen inbreken of inloggen op iemands computer, e-mailaccount, website of profielsite (bijvoorbeeld Facebook, Twitter).’ 5,2% van de Nederlanders is in 2014 slachtoffer geworden van deze vorm van cybercrime.

Ook online koop- en verkoopfraude komt vaak voor. 3,5% van de Nederlanders blijkt afgelopen jaar hiermee te maken te hebben gehad. Het gaat hierbij om ‘het om het niet leveren van gekochte goederen of diensten (koopfraude) en/of het niet betalen voor geleverde goederen of diensten (verkoopfraude)’.

Cyberpesten
Cyberpesten staat op de derde plek in de lijst met meest voorkomende vormen van cybercrime in Nederland. 3,1% van de ondervraagde Nederlanders geeft aan het afgelopen jaar slachtoffer te zijn geweest van cyberpesten. Met de term cyberpesten wordt gedoeld om pesten via internet. Dit kan verschillende vormen aannemen, variërend van laster en stalken tot chantage/afpersing en bedreiging met geweld.

CBS heeft ook gekeken naar identiteitsfraude. 0,8% van de Nederlanders is afgelopen jaar doelwit geworden van identiteitsfraude. Dit is lager dan in 2012 en 2013, toen respectievelijk 1,5% en 1,3% van de Nederlanders slachtoffer was van identiteitsfraude. Het gaat hierbij om het gebruik zonder toestemming van persoonsgegevens voor financieel gewin. In sommige gevallen gaat het hierbij om skimming (waarbij een bankpas of creditcard wordt gekopieerd), terwijl het in andere gevallen om phishingaanvallen waarmee aanvallers betalingsinformatie van slachtoffers proberen buit te maken./

]]>
Tue, 03 Mar 2015 10:10:15 +0100 Ruim 11% van de Nederlanders is in 2014 getroffen door cybercrime http://executive-people.nl/item/524954/ruim-van-de-nederlanders-is-in-getroffen-door-cybercrime.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Gebrek aan loyaliteit zorgt voor toename van bedrijfsfraude’ http://executive-people.nl/item/524855/a-gebrek-aan-loyaliteit-zorgt-voor-toename-van-bedrijfsfraudea.html Bedrijven hebben in toenemende mate te denken aan fraude. Dit is voor een belangrijk deel te wijten aan de flexibele arbeidsmarkt, die zorgt voor minder loyaliteit van medewerkers naar hun werkgever.

Dit blijkt uit onderzoek van Hoffman Bedrijfsrecherche. Het bedrijf heeft hierbij gekeken naar data die is verzameld over een groep van 2.200 fraudeurs die in 2014 zijn betrapt. De fraudeurs stalen ieder voor tenminste 10.000 euro van hun werkgever.

‘Sneller een misstap begaan’
Richard Franken, directeur van Hoffman, zegt tegen het Financieele Dagblad dat met name jeugdigen werknemers die op voorhand al weten dat hun contract niet verlengd wordt eerder geneigd zijn een misstap te begaan en zich schuldig te maken aan fraude. Dit zou te maken hebben met het ontbreken van loyaliteit naar de werkgever.

Fraude komt overigens voor onder alle werknemers, ongeacht leeftijd of geslacht. Zo zouden inmiddels 30% van alle fraudegevallen gepleegd worden door een vrouw.

]]>
Mon, 02 Mar 2015 10:02:40 +0100 ‘Gebrek aan loyaliteit zorgt voor toename van bedrijfsfraude’ http://executive-people.nl/item/524855/a-gebrek-aan-loyaliteit-zorgt-voor-toename-van-bedrijfsfraudea.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
IT domineert Mobile World Congress 2015 http://executive-people.nl/item/524840/it-domineert-mobile-world-congress.html IT en enterprise thema's domineren het Mobile World Congress 2015 (MWC 2015) in Barcelona zo meldt onderzoeksbureau Ovum.

Er is sprake van een verdere evolutie van de mobiele telecomcommunicatie branche. Hierbij worden vandaag de dag niet alleen maar spraak en datadiensten geboden, maar ook bankdiensten (payments), software, zakelijke diensten en digitale media diensten.

Voor al mobiele enterprise diensten en applicaties is een goede IT-infrastructuur nodig waarbij cloud data analytics en Software Defined Networking (SDN) 'hot topics' zijn die tijdens het MWC 2015 worden. Ook het Internet of Things is een topic, maar er zijn nog niet veel concrete diensten die tijdens het MWC 2015 worden getoond. Op consumentengebied wordt ingegsaan op thema's zoals 'smart living'.

Ovum Top-10 MWC 2015 trendlijst 

1 - Internet of Things

Hot topics, maar rollen, value chains en business modellen zijn nog niet rijp genoeg.

2 - SDN/NFV

Alle grote netwerkleveranciers demonstreren Software Defined Networking (SDN) en Networkd Functions Virtualization (NFV) oplossingen zoals Cisco, HP, Juniper Networks en Dell. 

3 - Cloud (orchestratie)

Cloud domineert MWC. Met name cloud-gebaseerde netwerktechnologie en services

4 - Enterprise mobility

Jaren terug was MWC een beurs met focus op consumenten. Maar anno 2015 is het een business-to-business beurs met veel focus op mobiele oplossingen voor de zakelijke markt, met thema’s zoals mobiel device management, security, virtualisatie en applicatiebeschikbaarheid, analytics, factuaratie/billing en nog veel meer. Focus ook op besturingssystemen zoals iOS, Android en Windows.

5 - Analytics

In 2015 kunnen telco's, carriers en service providers meer gebruik maken van concrete analytics oplossingen die werken

6 - 5G

Er wordt veel gesproken over de 5G radio access network en wat voor nieuwe business het kan opleveren, bijvoorbeeld met Internet of Things. Maar er moet nog wereldwijd meer overeenstemming komen over standaarden, die bij 3G en 4G verder gevorderd zijn. 

7 - LTE-A / 4.5G

Ovum verwacht dat verschillende service providers demo's geven over het gebruik van LTE-A netwerken.

8 - VoWiFi/VoLTE

Met de komst van Apple iPhone 6 en voice-over-Wi-Fi (VoWiFi) bieden steeds meer operators VoWiFi services. Wel kijken ze de kat uit de boom hoe ze het beste omzet aan VoLTE en VoWiFi diensten kunnen generen

9 - Security & identity

Security wordt langzamerhand ook in mobiele omgevingen vaker toegepast voor he beschermen van data en applicaties. Steeds meer bedrijven zien dit als een must na de Snowden affaire en het hacken van SIM-kaarten maker Gemalto.

10 - Net neutraliteit

Netneutraliteit blijft een levendige discussie over de openheid van het internet. Het gaat daarbij om de vraag of providers bepaalde soorten internetverkeer met voorrang dan wel met vertraging mogen behandelen. Providers betalen direct of indirect voor de hoeveelheid data, die hun klanten versturen en bepaalde toepassingen veroorzaken veel meer data dan andere. De klanten betalen veelal een vast tarief gebaseerd op de theoretische capaciteit van hun verbinding; de provider baseert de tarieven op het gemiddelde gebruik en uitschieters naar boven zijn, zakelijk gezien, niet welkom. Daarom blijft de overheid zaken reguleren om mensen, bedrijven en overheden volop gebruik te maken van breedband. Recent werd dit ook door de Amerikaanse overheidsinstantie Federal Communications Commission bevestigd. Door de komst van SDN en NFV zullen datapakketten weer op een andere manier over het netwerk worden verstuurd.

Executive People en Dutch IT-channel zijn aanwezig op MWC 2015 voor het maken van dagelijkse reportages. Tevens zijn Executive People en Dutch IT-channel organisatoren van het Dutch Mobile Networking Event (DMNE) dat tijdens het MWC 2015 plaatsvindt voor Nederlandse congresgangers.

Door: Witold Kepinski

]]>
Sun, 01 Mar 2015 11:16:07 +0100 IT domineert Mobile World Congress 2015 http://executive-people.nl/item/524840/it-domineert-mobile-world-congress.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlandse CEO’s kiezen het meest voor een vakinhoudelijke opleiding http://executive-people.nl/item/524833/nederlandse-ceoa-s-kiezen-het-meest-voor-een-vakinhoudelijke-opleiding.html Wereldwijd gezien zijn de drie populairste studies van CEO’s respectievelijk Economie, Economics & Business en Business Studies. De Nederlandse CEO kiest echter vaker voor een vakinhoudelijke opleiding. In Nederland staat Economics & Business weliswaar op de eerste plek van populaire studies, maar technische studies zijn een goede tweede. Op de derde plaats staat een rechtenstudie.

Dit blijkt uit online onderzoek onder 826 CEO’s, wereldwijd uitgevoerd door Data Discovery specialist Qlik (NASDAQ:QLIK). Qlik ontwikkelde een applicatie om de diverse kenmerken van CEO’s over de hele wereld met elkaar te vergelijken en zo de anatomie van de gemiddelde CEO in kaart te brengen. In Nederland zijn 101 CEO’s van beursgenoteerde bedrijven uit het topsegment onder de loep genomen. De andere onderzochte CEO’s komen uit onder andere Engeland, Zwitserland, Australië, China, India, Hong Kong, Japan en Singapore.

Studiekeuze
Mannelijke en vrouwelijke CEO’s laten wat betreft studiekeuze een aantal verschillen zien. Mannen kiezen gemiddeld genomen meestal voor een economische opleiding, terwijl vrouwen vaak kiezen voor een business studie. In Nederland ligt deze verhouding anders en kiezen zowel mannen als vrouwen het meest voor de studie Economics & Business. Nederlandse vrouwelijke CEO’s kiezen op de tweede plaats voor een sociaal politieke studie, terwijl de mannelijke Nederlandse CEO juist een technische opleiding op de tweede plaats heeft staan. Ook opvallend is dat de Erasmus Universiteit Rotterdam wereldwijd op de vierde plek staat wat betreft leveranciers van CEO’s.

Naast een verschil in studiekeuze tekenen ook andere internationale verschillen zich af. Als we kijken naar het carrièreverloop blijkt dat de meeste CEO’s wereldwijd voor hun aanstelling managing director waren. De Nederlandse CEO was echter voor zijn aanstelling meestal al CEO bij een andere organisatie. In Nederland kent ook de functie CEO een hoger verloop dan in de rest van de wereld. 51% van de CEO’s wereldwijd blijft tot 5 jaar in dezelfde functie, terwijl dit percentage in Nederland op 59% ligt. In Japan wisselt de CEO het snelst van functie, 68% wisselt daar binnen vijf jaar van baan.

DNA van een leider
Sabine Palinckx, Country Manager Benelux bij Qlik: “Hoe ziet het DNA van een succesvolle leider eruit? Hoe waarschijnlijk is het dat ik ooit CEO word en wat heb ik daarvoor nodig? Allemaal vragen waar vermoedelijk iedereen wel eens over nagedacht heeft. Het antwoord ligt echter gewoon binnen handbereik. Door data uit verschillende bronnen met elkaar te combineren en dit te visualiseren, kan iedereen zien hoe ze een slimme strategie uit kunnen stippelen om later CEO te worden. Een belangrijke conclusie uit de data is dat er de afgelopen jaren weinig veranderd is in de boardroom. De gemiddelde CEO is nog steeds een man van middelbare leeftijd.”

]]>
Sat, 28 Feb 2015 13:11:56 +0100 Nederlandse CEO’s kiezen het meest voor een vakinhoudelijke opleiding http://executive-people.nl/item/524833/nederlandse-ceoa-s-kiezen-het-meest-voor-een-vakinhoudelijke-opleiding.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederland host veel servers voor het aansturen van botnets met gekaapte computers http://executive-people.nl/item/524781/nederland-host-veel-servers-voor-het-aansturen-van-botnets-met-gekaapte-computers.html Nederland is een hostingland. Door het grote aantal hosters dat in Nederland is gevestigd en het gunstige IT-klimaat worden veel servers in Nederland gehost, waardoor er ook relatief veel kwaadaardige servers te vinden zijn. Dit blijkt ook uit cijfers. Nederland stond afgelopen jaar opnieuw in de top 10 met landen waar de meeste Command and Control (C&C)-servers werden gehost.

Dit blijkt uit het rapport Magnified Losses, Amplified Need for Cyber-Attack Preparedness van Trend Micro. In het rapport heeft Trend Micro de trends op het gebied van cybersecurity in kaart gebracht, waarbij het bedrijf ook specifiek naar Nederland kijkt. C&C-servers zijn servers waarmee botnets, netwerken van machines die zijn besmet met malware, worden aangestuurd. Het feit dat de servers in Nederland staan wil overigens niet zeggen dat de aanvallers ook opereren vanuit ons land. Dergelijke servers kunnen namelijk over afstand worden beheerd en dus door cybercriminelen op iedere willekeurige plek worden neergezet.

Online bankieren
In het rapport heeft Trend Micro de trends op het gebied van cybersecurity in kaart gebracht, waarbij het bedrijf ook specifiek naar Nederland kijkt. Afgelopen jaar was fraude met internetbankieren opnieuw een groot probleem. Per maand zijn in 2014 tussen de 80 en 220 Nederlandse computers besmet met malware gericht op fraude met online bankieren.

Banken hebben op dit gebied dan ook in toenemende mate met uitdagingen te maken. Zo bleek twee-factor authentificatie, waarbij gebruikers bij het inloggen naast hun gebruikersnaam en wachtwoord ook een unieke code moeten opgeven, niet langer voldoende om online transacties te beveiligen. Wereldwijd zijn er in 2014 zo’n 145.000 computers besmet door malware gericht op online bankieren. Het aantal Android malware en high-risk apps bleef in 2014 toenemen. Daarnaast is het aantal financiële en bankgerelateerde malware gericht op het mobiele Android-platform verviervoudigd.

Ransomware
Trend Micro kijkt ook naar ransomware. Turkije, Duitsland en Frankrijk scoren binnen Europa het hoogst als het gaat om het aantal besmette computers per maand. Turkije laat uitschieters zien tot meer dan 550 besmettingen per maand. Nederland scoort hierop met 20 tot 40 besmettingen per maand relatief laag.

Allerlei soorten malware komt in Nederland voor. De top 10 met meest voorkomende malware in ons land ziet er als volgt uit:

 1. JS_URYLINK.A
 2. BAT_VOBFUS.SM
 3. TROJ_ASPROX.BA
 4. BKDR_RDHOT.A
 5. TROJ_IFRAMER.KE
 6. TROJ_FAKEAV.BMC
 7. TROJ_MDROP.PR
 8. TROJ_DYER.BMC
 9. TROJ_EMOTET.VJA
 10. BAT_QHOST.A

Kassasystemen waren in 2014 regelmatig doelwit van cybercrime
Afgelopen jaar werden we regelmatig opgeschrikt door cyberaanvallen waarbij hackers kassasystemen, ook wel Point-of-Sale-systemen genoemd, aanvielen en miljoenen creditcardnummers buit wisten te maken. De meeste PoS-malware, gericht op kassasystemen in winkels, was gericht op retailers uit de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk.

“Het afgelopen jaar was ongekend in termen van omvang en type cyberaanvallen wereldwijd”, zegt Tonny Roelofs, Country Manager van Trend Micro Nederland. “Point-of-Sale en mobiel bankieren waren populaire doelwitten van cybercriminelen. En ook dit jaar zal de dreiging op deze gebieden niet minder worden. Integendeel. We verwachten meer ernstige dreigingen gericht op online bankieren en andere financiële dreigingen.”

]]>
Fri, 27 Feb 2015 11:31:52 +0100 Nederland host veel servers voor het aansturen van botnets met gekaapte computers http://executive-people.nl/item/524781/nederland-host-veel-servers-voor-het-aansturen-van-botnets-met-gekaapte-computers.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Illegale software en malware zijn nauw met elkaar verbonden' http://executive-people.nl/item/524777/illegale-software-en-malware-zijn-nauw-met-elkaar-verbonden.html Het gebruik van illegale software vergroot de kans besmet te worden met malware. Bedrijven en overheden zouden het gebruik van ongelicentieerde software op hun netwerken dan ook moeten voorkomen om de risico’s op cybersecurity-incidenten te verkleinen.

Dit stelt BSA | The Software Alliance op basis van onderzoek dat is uitgevoerd door internationale onderzoeksbureau IDC. De analyse toont een verband aan tussen de hoeveelheid ongelicentieerde pc-software in een land en de hoeveelheid malware die in dat land voorkomt. “Malware-infecties kunnen grote problemen veroorzaken. Organisaties zijn op zoek naar de beste manier om zich daartegen te beschermen”, zegt Jodie Kelley, Senior Vice-president en General Counsel van BSA | The Software Alliance. “De analyse toont aan dat er daadwerkelijk een verband bestaat tussen het gebruik van illegale software en malware. Dit betekent dat goed softwaremanagement een essentiële eerste stap is voor het reduceren van cybersecurity-risico’s.”

Verband tussen illegale software en malware
Onderzoeksbureau IDC vergelijkt in de statistische analyse de geïnstalleerde, illegale software op pc’s in 81 landen met de hoeveelheid aangetroffen malware op deze pc’s. Deze data is bijgehouden door BSA | The Software Alliance-lid Microsoft. Uit de analyse blijkt een sterke positieve correlatie (r=0.79) tussen de hoeveelheid ongelicentieerde software en het aantal malware-incidenten. Verdere analyses tonen aan dat de hoeveelheid illegale software in een land een sterke voorspeller is voor het aantal keren dat een land geconfronteerd wordt met malware. ??Het onderzoeksrapport is een vervolg op eerder onderzoek van BSA | The Software Alliance naar het wereldwijde gebruik van ongelicentieerde software. Uit het BSA Global Software Survey rapport 2014 blijkt dat in het voorgaande jaar 25% van de geïnstalleerde software in Nederland ongelicentieerd was, vergeleken met 43% wereldwijd. Ook blijkt het voorkomen van malware de belangrijkste reden voor computergebruikers te zijn om legale software te gebruiken. Van alle risico’s die illegale software met zich meebrengt, beschouwt 64% van de gebruikers de ongeautoriseerde toegang voor hackers als belangrijkste risico. 54% kijkt vooral naar het verlies van data. ?

‘Voer interne controles uit’?BSA | The Software Alliance stimuleert organisaties om interne controles te implementeren, zoals aan ISO gelieerde Software Asset Management-activiteiten (SAM). Met deze controles zijn organisaties ervan verzekerd dat alle geïnstalleerde software op hun systemen volledig gelicentieerd is, zodat cyberbedreigingen zijn te reduceren.

]]>
Fri, 27 Feb 2015 10:15:33 +0100 'Illegale software en malware zijn nauw met elkaar verbonden' http://executive-people.nl/item/524777/illegale-software-en-malware-zijn-nauw-met-elkaar-verbonden.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Subsidie voor onderzoek naar perceptie van big data http://executive-people.nl/item/524712/subsidie-voor-onderzoek-naar-perceptie-van-big-data.html  

Ronald Stolk (LifeLines) krijgt van NWO subsidie voor een onderzoek naar de manier waarop (technische) innovaties de perceptie van ‘Big data’ positief kunnen beïnvloeden. De subsidie van 468.000 euro komt uit het NWO-programma "Maatschappelijk Verantwoord Innoveren (MVI)”.

Bij big data wordt data gecombineerd met persoonlijke gegevens op uiteenlopende terreinen zoals consumentendrag en zoekgedrag op internet. Dit biedt zowel maatschappelijke als individuele voordelen. Veel mensen hebben echter het idee dat hun gegevens dankzij big data 'gewoon op straat' liggen en voelen zich daardoor kwetsbaar.

Ethische en psychologische aspecten
In de studie onderzoekt Stolk hoe ethische en psychologische aspecten zoals vertrouwelijkheid, toegang en gevoelens van dreiging samenhangen met de perceptie van deze zogeheten ‘Big data’. Via onderzoek onder deelnemers van de biobank LifeLines willen de onderzoekers meer inzicht krijgen in hoe (technische) innovaties de perceptie van big data positief kunnen beïnvloeden. De onderzoekers willen zich hierbij in het bijzonder richten op het terrein van de gezondheidszorg.

De studie is een samenwerking tussen LifeLines en de afdelingen epidemiologie en medische ethiek van het UMCG en sociale psychologie van de RUG. De studie gaat vier jaar duren.

]]>
Thu, 26 Feb 2015 12:11:35 +0100 Subsidie voor onderzoek naar perceptie van big data http://executive-people.nl/item/524712/subsidie-voor-onderzoek-naar-perceptie-van-big-data.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Minder vraag naar low-end storage http://executive-people.nl/item/524697/minder-vraag-naar-low-end-storage.html Er was in het vierde kwartaal van 2014 minder vraag naar low-end storage in de EMEA-regio, aldus onderzoeksbureau IDC.

De verkoop daalde met 3,9 procent naar 7,8 miljoen eenheden. De omzet daalde met 5,5 procent naar 611,8 miljoen dollar.

In heel 2014 werd 29 miljoen eenheden verkocht, een daling van 1,1 procent. De omzet daalde met 2 procent naar 2,3 miljard dollar.

WK

]]>
Thu, 26 Feb 2015 09:05:15 +0100 Minder vraag naar low-end storage http://executive-people.nl/item/524697/minder-vraag-naar-low-end-storage.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Gartner: 'Security moet proactief zijn en snel reageren op dreigingen' http://executive-people.nl/item/524617/gartner-security-moet-proactief-zijn-en-snel-reageren-op-dreigingen.html Security vergt meer dan alleen firewalls en anti-virus, aldus Gartner. Security moet veel meer pro-actiever en snel reageren op gevaren, aldus het onderzoeksbureau.

Het is niet meer wachten op aanvallen en deze tegenhouden, maar meer risico's incalculeren en gevaren op tijd afwenden cq. aanpakken. Hierbij is een grotere rol weggelegd voor chief information security officers (CISOs) en business continuity management (BCM).

Lees meer op de Gartner site.

]]>
Thu, 26 Feb 2015 09:02:21 +0100 Gartner: 'Security moet proactief zijn en snel reageren op dreigingen' http://executive-people.nl/item/524617/gartner-security-moet-proactief-zijn-en-snel-reageren-op-dreigingen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Netwerkuitval leidt tot inkomstenderving, groeivertraging en banenverlies' http://executive-people.nl/item/524659/netwerkuitval-leidt-tot-inkomstenderving-groeivertraging-en-banenverlies.html Zwakke plekken in traditionele netwerken hebben meer impact dan doorgaans wordt gedacht, en leiden tot inkomstenderving, groeivertraging en banenverlies. Een enquête onder grote en middelgrote bedrijven door heel Europa, in opdracht van Avaya, laat zien dat 84% van de ondervraagde IT-professionals in de Benelux te maken had met netwerkuitval als gevolg van fouten van IT-personeel bij het doorvoeren van configuratiewijzigingen in de kern van het netwerk. Het bleek zelfs dat bijna een vijfde (18%) van alle netwerk-downtime over een periode van twaalf maanden door dit soort fouten werd veroorzaakt. Er zijn binnen Europa echter grote verschillen: in de regio Scandinavië was ruim een kwart (26%) van de uitval het gevolg van deze fouten, terwijl het in Italië maar 11% was.

Ernstiger is dat 77% van de bedrijven die door fouten in de kern van het netwerk met uitval te maken kregen ook inkomsten verloor – gemiddeld €68.438 per bedrijf over een jaar gemeten. Bijna de helft (44%) van de Europese bedrijven verklaarde dat netwerkuitval door menselijke fouten ook leidde tot productiviteitsverlies bij medewerkers, en tot verstoring en vertraging van andere IT-projecten (40%). Bijna een derde (30%) noemde verstoring in de leveringsketen als direct gevolg.

Ook de personele impact is soms aanzienlijk: bijna 1 op de 5 bedrijven ontsloeg een IT-medewerker na een incident met netwerkuitval. In sommige landen lag dat cijfer nog hoger: in Spanje en Duitsland ging een kwart van de bedrijven na een dergelijk incident over tot ontslag van een IT’er.

Het onderzoek toont ook aan dat bedrijven in Europa gemiddeld bijna een maand (29 dagen) moesten wachten voordat ze de noodzakelijke aanpassingen aan het bedrijfsnetwerk konden uitvoeren. Bij een Europees gemiddelde van 13 aanpassingen per jaar betekent dit dat bedrijven bijna 54 weken, ofwel ruim een jaar, moeten wachten op maatregelen die hun bedrijf helpen groeien, de productiviteit van medewerkers en sales vergroten en die ook meer inzicht geven in de cijfers. De gemiddelde wachttijden zijn in Rusland het langst (37 dagen), terwijl ze in Spanje (14) en Duitsland (16) het kortst zijn. Slechts 2% van de Europese bedrijven zegt dat onderhoud vrijwel direct wordt uitgevoerd, terwijl maar liefst 98% vertraging ervaart bij het doorvoeren van business-gerichte aanpassingen en verbeteringen, om de simpele reden dat netwerkonderhoud pas later kan worden ingepland.

Verder laat het onderzoek zien dat 98% van de bedrijven in de Benelux negatieve effecten ervaart als gevolg van de complexiteit van hun netwerk, waardoor aanpassingen niet of pas veel later kunnen worden uitgevoerd. De meest genoemde impactgebieden zijn medewerkersproductiviteit (41%), documentmanagement (39%) en mobiele beveiliging (35%).

“Dit onderzoek maakt duidelijk dat bedrijven lang wachten op gepland onderhoud om zo netwerkfouten te beperken, maar in de praktijk gebeurt het tegenovergestelde. Die aanpak blijft zichzelf in de staart bijten, tenzij gekozen wordt voor een vereenvoudigde, goeddeels geautomatiseerde en meer flexibele netwerkomgeving. Onze gebruikers zijn verrast door het feit dat ze bij uitrol van nieuwe services dankzij Fabric Connect geen configuratiewijzigingen meer hoeven aan te brengen in de kern van het netwerk. Ze zijn oprecht enthousiast als ze zien wat ze met de technologie kunnen doen”, aldus Adrian Brookes, hoofd EU Networking, Avaya.

WK

]]>
Thu, 26 Feb 2015 08:35:23 +0100 'Netwerkuitval leidt tot inkomstenderving, groeivertraging en banenverlies' http://executive-people.nl/item/524659/netwerkuitval-leidt-tot-inkomstenderving-groeivertraging-en-banenverlies.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bescherming privégegevens baart consumenten zorgen http://executive-people.nl/item/524616/bescherming-priva-copy-gegevens-baart-consumenten-zorgen.html Onderzoek van Symantec toont aan dat consumenten zich steeds meer zorgen maken over de bescherming van hun privégegevens. Symantec heeft onderzoek gedaan onder 7.000 Europeanen, waarvan 1.000 Nederlanders, naar de perceptie en houding van consumenten ten opzichte van het beschermen van privé-informatie.

Symantec’s State of Privacy rapport laat zien dat 53 procent van de Nederlanders bezorgd is over de veiligheid van hun data en dat 51 procent wel eens problemen heeft gehad met de beveiliging van zijn of haar gegevens. Symantec geeft aan dat consumenten hun onlinegedrag waarschijnlijk zullen gaan aanpassen en steeds terughoudender zullen worden in het delen van persoonlijke gegevens.

Belangrijkste bevindingen uit het Symantec State of Privacy Report:

63 procent van de consumenten wil zijn of haar gegevens beter beveiligen, maar weet niet hoe ze dit moeten doen

Maar liefst 7 op de 10 Nederlanders zien ziekenhuizen als meest betrouwbaar als het gaat om omgaan met persoonlijke gegevens

Technische bedrijven (18 procent), detailhandelaren (14 procent) en social media-bedrijven (8 procent) worden gezien als het minst betrouwbaar
Een meerderheid van de consumenten vindt dat de verantwoordelijkheid om gegevens te beschermen bij henzelf ligt: consumenten (44 procent), overheid (34 procent) en bedrijven (22 procent)*

85 procent van de Nederlanders gelooft dat hun persoonlijke gegevens geld waard zijn, waarbij 60 procent denkt dat hun gegevens meer dan €1.000 waard zijn en 21 procent schat de waarde van hun informatie zelfs boven de €10.000

73 procent van de Nederlanders vindt het niet rechtvaardig dat bedrijven winst halen uit het handelen in hun persoonlijke data, daarentegen zouden 2 van de 5 online gebruikers hun emailadres prijsgeven in ruil voor voordeel

Slechts 14 procent van de consumenten vertrouwt erop dat retailers eerlijk omgaan met hun privégegevens. Hun gedrag komt hier echter niet altijd mee overeen: steeds meer mensen winkelen online**, waarbij slechts 1 op de 10 consumenten de tijd neemt om de voorwaarden te lezen voordat zij persoonlijke gegevens delen. Verder geeft 88 procent van de online kopers aan dat databeveiliging een belangrijke overweging is bij de keuze voor een online winkel. Symantec gelooft dat het een kwestie van tijd is voordat de bezorgdheid over deze beveiliging voor een daling in online activiteiten zorgt.

De eerste tekenen hiervan zijn nu al te zien, uit het onderzoek blijkt dat 59 procent van de Nederlanders het online invullen van persoonlijke gegevens vermijdt en 3 op de 10 respondenten geeft aan valse gegevens in te vullen. We zijn dus bij een omslagpunt beland en hier ligt een uitdaging voor bedrijven om te focussen op databeveiliging, door een beter beveiligingsbeleid en solide procedures. Beveiliging van privégegevens is erg belangrijk voor consumenten en hoe eerder bedrijven zich dit realiseren, hoe eerder zij hier een concurrentievoordeel uit kunnen halen.

“Bedrijven moeten transparanter zijn in hoe zij gegevens beveiligen. Beveiliging moet in de bedrijfsstrategie worden opgenomen, maar moet intern ook gezien worden als een belangrijke factor bij klantenbinding,” aldus Erik van Veen, Senior Manager Technical Sales & Services bij Symantec Benelux.

]]>
Wed, 25 Feb 2015 02:07:28 +0100 Bescherming privégegevens baart consumenten zorgen http://executive-people.nl/item/524616/bescherming-priva-copy-gegevens-baart-consumenten-zorgen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Zakelijk gebruik van Internet of Things is in opmars' http://executive-people.nl/item/524611/zakelijk-gebruik-van-internet-of-things-is-in-opmars.html Verizon Enterprise Solutions publiceert het onderzoeksrapport “State of the Market: The Internet of Things (IoT) 2015: Discover How IoT is Transforming Business Results”. Hieruit blijkt dat het zakelijk gebruik van het Internet of Things (IoT) in opmars is. Het rapport beschrijft de belangrijkste factoren die bijdragen aan de groei van het aantal IoT-implementaties en biedt besluitvormers in de publieke en private sector adviezen voor de ontwikkeling van een IoT-strategie.

Volgens het onderzoeksrapport van Verizon kan de opmars van het Internet of Things worden toegeschreven aan technologische, politieke en sociale factoren die organisaties er steeds meer toe aanzetten om IoT-oplossingen te implementeren. Zo heeft de opkomst van social media en mobiele technologie nieuwe verwachtingen gewekt bij consumenten. En nu de kosten van sensoren, connectiviteit en rekenkracht steeds verder afnemen, wordt IoT steeds toegankelijker voor organisaties. Ook veranderingen van de wet- en regelgeving in bepaalde sectoren dragen bij aan de groei van IoT.

“IoT beslaat een breed spectrum aan oplossingen, van monitoring op afstand van windturbines tot wearables en zelfrijdende auto’s. Dagelijks worden er nieuwe toepassingen ontwikkeld, maar de zakelijke aspecten en de toepassing in de grootzakelijke markt worden vaak over het hoofd gezien”, aldus Mark Bartolomeo, vicepresident IoT Connected Solutions bij Verizon. “Het afgelopen jaar hebben we gemerkt dat op de achtergrond van een aantrekkende economie verschillende nieuwkomers een beroep op IoT doen om de klantenervaring te verbeteren, hun bedrijf sneller te laten groeien en nieuwe businessmodellen te ontwikkelen die maatschappelijke innovatie bevorderen.”

Het rapport geeft aan dat er met steeds grotere regelmaat kant-en-klare IoT-oplossingen op de markt verschijnen als alternatief voor de maatwerkoplossingen die traditioneel veel IoT-implementaties hebben gekenmerkt. Een uitgebreider IoT-landschap brengt echter ook meer beveiligingsproblemen met zich mee. Volgens Verizon kunnen digitale certificaten een antwoord bieden op de groeiende zorgen van directieleden en de publieke opinie. Met behulp van deze certificaten kan voldaan worden aan de eisen van de wet-regelgeving op het gebied van IoT en ICT-beveiliging.

Zakelijk gebruik van IoT neemt toe
Het nieuwe onderzoek, dat door ABI Research werd uitgevoerd in opdracht van Verizon, voorspelt een grootschalige groei van IoT. Het aantal IoT-verbindingen tussen bedrijven zal tussen 2014 en 2020 naar verwachting meer dan verviervoudigen en wereldwijd een niveau bereiken van 5,4 miljard. De telematica-experts van Verizon merken op dat 80 procent van de wereldwijde automarkt in handen is van veertien autofabrikanten, die stuk voor stuk een connected car-strategie hanteren. ABI Research voorspelt verder dat organisaties in 2018 meer dan 13 miljoen apparaten voor fitnessdoeleinden en gezondheidsmonitoring op de werkplek zullen introduceren. Volgens de experts van Verizon zullen bedrijven die een nieuwe vestigingsplaats zoeken of willen investeren kritisch kijken naar de mogelijkheden van smart cities. Dit komt door de impact van smart cities op operationele kosten en het beschikbare talent. .

De groei van Verizons IoT bevestigt de huidige trends
Verizon zag een groei van 45 procent jaar-over-jaar omzetgroei in haar IoT-activiteiten in 2014. Daarnaast steeg het aantal 4G LTE-activaties met 135 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Verizon beheert momenteel meer dan 15 miljoen IoT-verbindingen voor klanten in uiteenlopende sectoren.


Volgens het onderzoeksrapport droegen de M2M-verbindingen die Verizon in 2014 beheerde bij aan de groei in de volgende sectoren:
Productiesector 204 procent
Financiële dienstverlening en verzekeringen 128 procent
Media en entertainment 120 procent
Thuisbewaking 89 procent
Detailhandel en horeca 88 procent
Transport en distributie 83 procent
Energie- en nutsbedrijven 49 procent
Publieke sector/smart cities 46 procent
Gezondheidszorg en farmaceutische industrie 40 procent

Remmende factoren

Ondanks de recente groei in het aantal M2M-verbindingen en de wereldwijde belangstelling voor IoT-oplossingen geven de experts van Verizon aan dat de toepassing van IoT binnen het bedrijfsleven nog altijd op een laag pitje staat. Naar schatting maakt slechts 10 procent van alle bedrijven op brede schaal gebruik van IoT-technologie. Dit lijkt erop te wijzen dat veel organisaties zich nog in de pilotfase bevinden of wachten op de bevindingen van early adopters. Hetzelfde geldt voor uitvoerig belichte IoT-oplossingen zoals de connected car. Volgens de telematica-experts van Verizon zijn meer dan 600 miljoen voertuigen nog altijd niet met een netwerk verbonden.

Bartolomeo wijst erop dat de meeste bedrijven en publieke instellingen weliswaar bekend zijn met de kerntechnologieën die aan het Internet of Things ten grondslag liggen — sensoren, cloud computing en intelligente netwerken — maar dat het formuleren van een praktische strategie en het ontwikkelen van IoT-oplossingen een bijzonder complexe opgave kan zijn. Bartolomeo is daarnaast van mening dat er nog veel werk moet worden verricht wat betreft de ontwikkeling en toepassing van branchestandaarden.“Naarmate het gebruik van M2M-technologie zich langzaam maar zeker richting de mainstream begeeft en miljoenen eindpunten met elkaar worden verbonden, zal onze kijk op cyberbeveiliging en privacy veranderen”, zegt Bartolomeo. “Onze rol is om besluitvormers te helpen met een proactieve aanpak van complexe aspecten zoals de beveiliging, zodat ze waarde kunnen creëren en de risico’s beperken.”

]]>
Wed, 25 Feb 2015 01:35:39 +0100 'Zakelijk gebruik van Internet of Things is in opmars' http://executive-people.nl/item/524611/zakelijk-gebruik-van-internet-of-things-is-in-opmars.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Security staat of valt met de zwakste schakel http://executive-people.nl/item/524600/security-staat-of-valt-met-de-zwakste-schakel.html 55 procent van de IT-professionals ziet beveiliging als grootste uitdaging bij het koppelen van gebruikers aan applicaties. Dit blijkt uit onderzoek van Telindus onder 376 IT-professionals. Daarnaast ziet 30 procent van de IT-professionals Bring Your Own Device als belangrijke uitdaging, 30 procent de toegang op mobiele devices, 26 procent het beheer en 23 procent het verzekeren van toegang op ieder moment.

Harm de Haan (foto), Manager Consultancy & member Advisory Board bij Telindus: “Dat de verschillende infrastructuurlagen, access, connectivity en datacenter, steeds verder met elkaar integreren zorgt er ook voor dat de uitdagingen op securitygebied toenemen. Op dit moment wordt er nog veel gebruik gemaakt van standalone oplossingen die individueel gekoppeld zijn aan een applicatie, maar deze sluiten niet op elkaar aan. Hierdoor is het beheer van security-oplossingen ontzettend complex geworden. Daar komt nog bij dat steeds meer werknemers zelf devices mee naar kantoor nemen (BYOD), vanuit de organisatie aangeboden krijgen (Choose Your Own) en buiten kantoor toegang willen hebben tot bedrijfsapplicaties. Security staat of valt met de zwakste schakel. Daarom is het cruciaal dat security meegenomen wordt vanaf het ontwerp van de infrastructuur, security by design. Dit gaat verder dan het implementeren van firewalls. Vooral bij optimaal Enterprise Mobility Management is preventie, detectie en analyse noodzakelijk.”

http://executive-people.nl afbeelding

Door: Witold Kepinski

]]>
Wed, 25 Feb 2015 00:41:27 +0100 Security staat of valt met de zwakste schakel http://executive-people.nl/item/524600/security-staat-of-valt-met-de-zwakste-schakel.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Burn-outs komen veel voor bij Nederlandse organisaties’ http://executive-people.nl/item/524578/a-burn-outs-komen-veel-voor-bij-nederlandse-organisatiesa.html Burn-outs zijn voor veel Nederlandse organisaties een groot probleem. Ruim een derde van de Nederlandse HR-managers geeft aan dat een burn-out regelmatig voorkomt binnen zijn of haar organisaties. De managers blijken allerlei maatregelen te nemen om werkstress te voorkomen en de kans op een burn-out te verkleinen.

Dit blijkt uit onderzoek onder 200 Nederlandse HR-managers uitgevoerd in opdracht van Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële en administratieve professionals. Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland licht toe: "Werknemers die te kampen hebben met werkstress kunnen uitgeput en gedemotiveerd geraken en dit kan leiden tot een burn-out. Dit is op de eerste plaats erg vervelend voor de individuele werknemer, maar het effect op de organisatie mag ook niet worden onderschat. Werkstress en burn-out kunnen namelijk ook de bedrijfsproductiviteit aantasten. Bedrijven nemen daarom in toenemende mate maatregelen om deze problematiek tegen te gaan."

Maatregelen om werkstress terug te dringen
De maatregelen die dit jaar het meest door HR-managers worden genomen zijn gericht op het herzien van de baaninhoud (68%) en de optimalisatie van de werkomgeving (64%). Daarnaast worden ook maatregelen die de balans tussen werk en privé meoten bevorderen in grote mate ingevoerd. Toch beroepen heel wat bedrijven zich ook op externe middelen. 50% van de Nederlandse HR-managers geeft aan een beroep te (zullen) doen op extra uitzendkrachten. Nog eens 47% doet een beroep op extra vast personeel om de werkstress voor bestaande werknemers op te vangen.

Renken vult aan: "Overuren, lange werkdagen en een hoge werklast zijn allemaal mogelijke oorzaken van werkstress en burn-out. Om de negatieve gevolgen hiervan op de bedrijfsproductiviteit tegen te gaan, kan het werven van een extra werknemer uitkomst bieden. Drukke werkperiodes kunnen zo beter gemanaged worden wat de druk op zowel de bedrijfsafdeling als de individuele werknemer verlicht en het risico op werkstress en burn-outs bij medewerkers beperkt."

]]>
Tue, 24 Feb 2015 15:40:57 +0100 ‘Burn-outs komen veel voor bij Nederlandse organisaties’ http://executive-people.nl/item/524578/a-burn-outs-komen-veel-voor-bij-nederlandse-organisatiesa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Cloud security markt maakt jaarlijks groei van bijna 50% door http://executive-people.nl/item/524554/cloud-security-markt-maakt-jaarlijks-groei-van-bijna-door.html De wereldwijde cloud security markt groeit jaarlijks met bijna 50 procent in de komende vijf jaar. Dit meldt ReportsnReports.com.

Cloud security software vervangt steeds vaker traditionele on-site security software dat vaak een hoge tco heeft door software licenties en hogere kosten voor software implementatie en onderhoud. Dat is niet meer nodig bij cloud software.

ReportsnReports.com sprak voor het onderzoek onder andere met CA Technologies, McAfee, Symantec, Trend Micro, CipherCloud, CloudLock, CloudPassage, Commtouch Software, CREDANT Technologies, CYREN, HyTrust, IBM, Okta, Panda Security, SafeNet, Skyhigh Networks, ThreatMetrix en Zscaler.

WK

]]>
Tue, 24 Feb 2015 08:45:54 +0100 Cloud security markt maakt jaarlijks groei van bijna 50% door http://executive-people.nl/item/524554/cloud-security-markt-maakt-jaarlijks-groei-van-bijna-door.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Duitse IT-startups haalden afgelopen jaar 1 miljard euro op bij investeerders http://executive-people.nl/item/524556/duitse-it-startups-haalden-afgelopen-jaar-miljard-euro-op-bij-investeerders.html Duitse IT-startups haalden in 2014 ruim 1,13 miljard euro op van venture capitalists. Veel deals werden in Berlijn en omgeving gesloten. Dit staat te lezen in het CB Insights rapport.

In heel Europa groeide de kapitaalinvesteringen met 78 procent naar 5,7 miljard dollar. Er werden 855 deals gesloten waarvan de meeste in het Verenigd Koninkrijk. Verder zijn Italiaanse start-ups in trek. Ook start-ups in Zwitserland en Finland trokken meer kapitaal aan.

Door: Witold Kepinski

]]>
Tue, 24 Feb 2015 00:16:35 +0100 Duitse IT-startups haalden afgelopen jaar 1 miljard euro op bij investeerders http://executive-people.nl/item/524556/duitse-it-startups-haalden-afgelopen-jaar-miljard-euro-op-bij-investeerders.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Culturele drempels remmen groei naar een data-driven organisatie http://executive-people.nl/item/524544/culturele-drempels-remmen-groei-naar-een-data-driven-organisatie.html Teradata, gespecialiseerd in big data analytics and marketing applicaties, heeft de resultaten van een internationaal onderzoek in samenwerking met The Economist Intelligence Unit bekendgemaakt. In totaal 362 respondenten uit Noord-Amerika (47%), Azië Pacific (26%) en Europa (27%) namen aan het onderzoek deel, met hierin zowel leidinggevende, managements- als executieve functies vertegenwoordigd.

Uit het onderzoek blijkt een belangrijk verschil in hoe de CEO van een onderneming de status en voordelen van alle data-projecten inschat, en hoe de managers op een lager niveau dit doen. Dit en andere discrepanties hypothekeren het succes en het competitief voordeel dat ondernemingen hopen te realiseren. Het onderzoek wijst immers uit dat data-driven ondernemingen meer kans maken om hun concurrenten te overtreffen wat betreft winstgevendheid.

Opvallend is de vaststelling dat 47% van de bevraagde CEO’s ervan uitgaat dat de medewerkers toegang hebben tot alle nodige data, terwijl slechts 27% van de respondenten dit effectief bevestigen. Veel ondernemingen hebben de nodige investeringen gedaan om data te registreren, toch lijken ze er vooralsnog niet in te slagen hieruit de nodige inzichten te puren, dit in te zetten en door te groeien tot echt data-driven organisaties. 57% van de respondenten zijn van oordeel dat hun organisatie het er op dit vlak slecht van af brengt.

Data lijken bovendien niet evenredig beschikbaar binnen één en zelfde onderneming. 2 op 3 respondenten zijn het er over eens dat sommige afdelingen een veel betere toegang tot data hebben dan andere. Aan bruikbare interne data geen gebrek; externe gegevens zoals demografie van de klanten, gedragspartonen en marktdata zijn echter minder wijd verspreid.

Nog volgens deze studie is het wel feit dat in 63% van de best presterende ondernemingen data projecten door de zakelijke leiding worden gelanceed en aangestuurd, en dat bij 41% van deze top performers een centraal data en analytics team aanwezig is om deze data initiatieven te introduceren en te implementeren.

WK

]]>
Tue, 24 Feb 2015 00:04:37 +0100 Culturele drempels remmen groei naar een data-driven organisatie http://executive-people.nl/item/524544/culturele-drempels-remmen-groei-naar-een-data-driven-organisatie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
2015 voor freelance ICT’ers rustig begonnen http://executive-people.nl/item/524520/voor-freelance-icta-ers-rustig-begonnen.html Het jaar 2015 is voor freelance ICT’ers rustig begonnen. De vraag naar interim ICT’ers is licht gestegen. Na de eindejaarsdip in december is de IT-Contracts Flex-index in januari met 2 punten gestegen naar 81 punten. Hiermee staat de index gelijk aan het begin van 2014.

De IT-Contracts Flex-index is een index waarmee IT-Contracts de vraag naar freelance ICT’ers in kaart brengt. De index wordt iedere maand uitgebracht en geeft hierdoor een goed beeld van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Meer werkzoekende ICT’ers
Het aantal werkzoekende ICT’ers is in januari licht gestegen, net als de respons per interim vacature. IT-Contracts noemt het opvallend dat veel kandidaten hun tarief licht bijstellen. Ook merkt het bedrijf op dat er veel interesse is in artikelen over startende ZZP’ers.

Met name naar freelance ontwikkelaars is op IT-Contracts veel vraag. 20% van alle projecten zou op het platform zou betrekking hebben on het ontwikkelen van software. Met name Java-ontwikkelaars hebben veel keuze.

Projecten duren langer
De duur van projecten is gestegen. Een jaar geleden lag de gemiddelde projectduur nog op 3 maanden. Inmiddels heeft voor tweederde van de projecten een duur van 6 maanden of langer. Het aantal parttime interim vacatures is met 20% gestegen.

]]>
Mon, 23 Feb 2015 15:23:12 +0100 2015 voor freelance ICT’ers rustig begonnen http://executive-people.nl/item/524520/voor-freelance-icta-ers-rustig-begonnen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘MKB laat dit jaar meer groei zien dan het grootbedrijf’ http://executive-people.nl/item/524517/a-mkb-laat-dit-jaar-meer-groei-zien-dan-het-grootbedrijfa.html Het MKB laat dit jaar naar verwachting meer afzet- en werkgelegenheidsgroei zien dan het grootbedrijf. De herstellende binnenlandse bestedingen fungeren als motor van de MKB-groei.

Dit zijn conclusies uit het rapport ‘Algemeen beeld van het MKB in 2015’ van de kennissite Ondernemerschap.nl. In het MKB wordt een afzetgroei van 2,25% verwacht, terwijl de verwachte groei in het grootbedrijf uitkomt op 2%. De werkgelegenheid in het MKB zal met 1,0% toenemen. Dit komt neer op ongeveer 45.000 werkenden. De werkgelegenheidsgroei in het grootbedrijf blijft hierbij achter met een groei van 0,5%, wat neer komt op ruim 10.000 werkenden.

De kennissite concludeert dat ook de informatie en communicatie sector potentie tot groei heeft. Deze groei wordt voornamelijk aangewakkerd door aantrekkende investeringen in de ICT-sector.

]]>
Mon, 23 Feb 2015 10:12:29 +0100 ‘MKB laat dit jaar meer groei zien dan het grootbedrijf’ http://executive-people.nl/item/524517/a-mkb-laat-dit-jaar-meer-groei-zien-dan-het-grootbedrijfa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlandse werknemers: ‘Beter devices zijn belangrijker dan betere managers’ http://executive-people.nl/item/524455/nederlandse-werknemers-a-beter-devices-zijn-belangrijker-dan-betere-managersa.html Nederlanders kunnen niet meer zonder gadgets. Nederlandse werknemers blijken zelfs liever betere laptops, tablets en smartphones te krijgen dan betere managers. Geen enkele maatregelen op de werkvloer is zo populair als het beschikbaar stellen van nieuwe apparatuur aan medewerkers.

Dit blijkt het rapport ‘Devices’, het tweede deelrapport van het IT-tevredenheidsonderzoek dat Fujitsu eind 2014 liet uitvoeren. Bijna een kwart van de ondervraagde medewerkers verwacht door de introductie van nieuwe apparatuur meer tevreden te zijn over zijn of haar werk. Fujitsu heeft deelnemers twaalf verbetermaatregelen voorgelegd. Het introduceren van nieuwe apparatuur was de populairste maatregel en scoort hoger dan het op cursus sturen van managers om hun leiderschapscapaciteiten te vergroten.

Nieuwe en betere devices zijn vooral populair onder medewerkers tot 45 jaar. Deze groep blijkt zich tweemaal zo vaak te storen aan gebrekkige prestaties van laptops, tablets en smartphones dan oudere leeftijdscategorieën.

]]>
Fri, 20 Feb 2015 14:09:46 +0100 Nederlandse werknemers: ‘Beter devices zijn belangrijker dan betere managers’ http://executive-people.nl/item/524455/nederlandse-werknemers-a-beter-devices-zijn-belangrijker-dan-betere-managersa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg