Nieuws Nieuws http://executive-people.nl http://executive-people.nl/item/290/onderzoek.html Sat, 29 Aug 2015 14:25:46 +0100 FeedCreator 1.7.2-ppt (info@mypapit.net) Goed proces om datakwaliteit te waarborgen ontbreekt bij veel bedrijven http://executive-people.nl/item/535082/goed-proces-om-datakwaliteit-te-waarborgen-ontbreekt-bij-veel-bedrijven.html Tweederde (67%) van de Nederlandse organisaties heeft geen goed proces ingeregeld om datakwaliteit te waarborgen. Nederland loopt hiermee achter op zowel Frankrijk, Duitsland als het Verenigd Koninkrijk, waar het percentage gemiddeld op 55% ligt. Belgische organisaties staan voor dezelfde uitdaging als Nederland.

Om deze processen in te regelen is een derde van de organisaties van plan om meer kennis in huis te halen door het inzetten van data engineers. 30% van de organisaties geeft aan op zoek te gaan naar data governance developers en data scientists. De laatste groep van 30% besteedt dit liever uit aan een leverancier. 59% hiervan geeft aan liever een samenwerking aan te gaan met twee leveranciers, waar de één branchekennis brengt en de ander een specialist is in analytics.

Gebrek aan toegang tot interne data
De grootste uitdaging voor het goed inregelen van big data-processen is voor ruim een derde (36%) van de Nederlandse top-level leidinggevenden het gebrek aan toegang tot interne data. Technische knelpunten belemmeren hen om big data-strategieën te implementeren binnen de organisatie en daarmee hun datastroom op orde te hebben.

Het rapport van Xerox kan hier worden gedownload.

]]>
Sat, 29 Aug 2015 14:22:16 +0200 Goed proces om datakwaliteit te waarborgen ontbreekt bij veel bedrijven http://executive-people.nl/item/535082/goed-proces-om-datakwaliteit-te-waarborgen-ontbreekt-bij-veel-bedrijven.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Steeds meer klantenservice via mobiele apps en sociale netwerken http://executive-people.nl/item/535078/steeds-meer-klantenservice-via-mobiele-apps-en-sociale-netwerken.html Organisaties zetten voornamelijk in op nieuwe klantenservicekanalen, zoals mobiele applicaties en sociale netwerken. Goed presterende serviceteams gebruiken in veel gevallen analyse-tools om proactief klantondersteuning te kunnen leveren.

Dit blijkt uit het ‘2015 State of Service’ rapport van Salesforce onder 1.900 customer service manager en executives wereldwijd. Klanten verwachten tegenwoordig altijd en overal met hun smartphone of via sociale netwerken in contact te kunnen komen met de serviceafdeling van een organisatie. Uit het onderzoek blijkt dat klantgerichte organisaties nu in een hoog tempo proberen innovatieve technologie te adopteren. Op deze manier willen deze organisaties hun klanten gepersonaliseerde service bieden via alle kanalen en alle apparaten.

Mobiele applicaties en social media
“Klanten maken meer en meer gebruik van mobiele applicaties en sociale media,” stelt Mike Milburn, SVP en GM van Service Cloud bij Salesforce. “De best presterende serviceteams zijn in staat om consistent een slimmere, snellere en meer mobiele klantervaring te leveren. Deze teams maken optimaal gebruik van vernieuwende technologie, die precies de juiste informatie op het goede moment geeft. Zo kunnen ze in elk kanaal exceptionele service leveren.”

De belangrijkste conclusies uit het rapport 2015 State of Service zijn:

 • De grootste groeigebieden zijn mobiele service-mogelijkheden per app, self service middels kennisbanken en service via sociale media engagement. Naar verwachting zal het gebruik van deze vormen van service in de komende 12 tot 18 maanden verdubbelen.
 • Het gebruik van mobiele applicaties voor klantenservice zal blijven groeien. 56 procent van de ondervraagden stelt dat hun organisatie de komende twee jaar service en ondersteuning zal bieden via een app. Bij goed presterende teams is het 5 keer zo waarschijnlijk dat ze goede of uitstekende servicemogelijkheden bieden via mobiele applicaties in vergelijking met minder presterende teams.

Belang van analyse
Ook serviceorganisaties maken steeds meer gebruik van (big) data en analytics. Het gebruik van deze tools zorgt voor betere call routing, snellere toegang tot de accountinformatie en meer gepersonaliseerde klantinteractie.

 • Van goed presenterende teams geeft circa 55 procent aan in meer dan 80 procent van de gevallen in staat te zijn de klantbehoeftes op het gebied van serviceverlening te voorspellen.
 • Het gebruik van slimme technologieën, zoals predictive analytics, zal de komende 18 maanden naar alle waarschijnlijkheid verdubbelen.
]]>
Fri, 28 Aug 2015 16:32:11 +0200 Steeds meer klantenservice via mobiele apps en sociale netwerken http://executive-people.nl/item/535078/steeds-meer-klantenservice-via-mobiele-apps-en-sociale-netwerken.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Derde van de interim-professionals werkt onder zijn niveau http://executive-people.nl/item/534958/derde-van-de-interim-professionals-werkt-onder-zijn-niveau.html Bijna een derde (31%) van de interim-professionals stelt onder zijn niveau te werken. 36% verdient minder dan zijn of haar standaardtarief. De professionals hebben echter wel vertrouwen in de toekomst. Ruim de helft (55%) verwacht dat het aantal opdrachten de komende twee jaar toeneemt.

Dit blijkt uit onderzoek van Michael Page. De meeste interimmers (32%) ontvangen een uurtarief tussen de 81 en 100 euro. Desalniettemin werkt 36% van de respondenten naar eigen zeggen momenteel onder hun standaardtarief. “Bedrijven huren graag overgekwalificeerde interim-professionals in, omdat zij eenzelfde traject elders al hebben gedaan en dus direct toegevoegde waarde hebben,” verklaart Mischa Voogt, Managing Director bij Michael Page. “Ervaren specialisten zijn snel bijgepraat. Daarom kijken bedrijven vaak of de laatste paar klussen van een interim-professional aansluiten op de opdracht.”

Nederland ondernemersland
Werkgevers zien de arbeidsmarkt veelal nog als een kopersmarkt. Als bijkomend gevolg hiervan werken veel interim-professionals onder hun niveau en vaak voor een lager tarief dan zij eerst deden. De flexibiliteit, diversiteit en vrijheid van het interimmers-bestaan vinden de ondernemers echter belangrijker dan het uurtarief. “De schaarste is echter aan het terugkomen,” stelt Voogt. “De functie-inhoudelijke eisen worden strenger, terwijl het aanbod er niet altijd is. Het advies: schiet niet door in je wensenpakket. Kritisch zijn is goed, maar te specifieke eisen kunnen leiden tot teleurstellingen.”

Toch komen er meer en meer interim-professionals op de liberaliserende arbeidsmarkt. Professionals zijn liever zelfstandig, terwijl de werkvloer steeds projectmatiger wordt. Dat vraagt om tijdelijke specialisten. Vaste arbeidsovereenkomsten zijn minder vaak de norm. Daarbij is Nederland een echt ondernemersland. In april 2015 bleek uit cijfers van het CBS dat er in Nederland momenteel een recordaantal van bijna 1,5 miljoen bedrijven is. Sinds 2010 is vooral het aantal eenmanszaken en kleine bedrijven sterk toegenomen.

Win-win
Michael Page spreekt van een win-win situatie. Bedrijven gebruiken interimmers om te veranderen, te groeien en efficiënter te worden. Na een project, dat gemiddeld zes tot negen maanden duurt, heeft het bedrijf een vooruitgang geboekt en kan de interimmer zijn hart weer ophalen bij een volgende uitdaging. Weliswaar vindt niet elke interim-professional direct weer een nieuwe opdracht. Zo’n 40% van de interimmers stlet het financieel een jaar te kunnen redden zonder werk. 45% van de interimmers overweegt na een jaar zonder opdrachten een vast dienstverband.

]]>
Fri, 28 Aug 2015 09:01:56 +0200 Derde van de interim-professionals werkt onder zijn niveau http://executive-people.nl/item/534958/derde-van-de-interim-professionals-werkt-onder-zijn-niveau.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlanders zijn ontevreden over internetconnectie op werk http://executive-people.nl/item/534957/nederlanders-zijn-ontevreden-over-internetconnectie-op-werk.html Nederland loopt wereldwijd voorop met Het Nieuwe Werken; veel medewerkers werken één of meerdere dagen vanuit huis. Internet speelt hierbij een belangrijke rol. Nederlanders blijken over het algemeen tevreden te zijn over de internetsnelheid en het WiFi-netwerk waarover zij thuis beschikken, terwijl de helft ontevreden is over de internetconnectie op werk.

Dit blijkt uit een Europees onderzoek van het onderzoeksbureau Censuswide, in opdracht van ZyXEL, leverancier van netwerk- en communicatieoplossingen. ZyXEL spreekt over een kloof tussen de slechte internetprestaties op kantoor en het juist efficiënte internet thuis. Mislukte e-mail- of VoIP-communicatie, of het inladen van een internetpagina dat een eeuwigheid lijkt te duren; het zijn allemaal zaken die zorgen voor grote ontevredenheid.

Aanbevelingen
ZyXEL zet een aantal aanbevelingen voor het Nederlandse bedrijfsleven op een rijtje: 

 • Zorg voor de juiste verbindingssnelheid - Meet de gemiddelde dagelijkse bandbreedte en het draadloze gebruik en zorg er vervolgens voor dat de connectiviteit de behoefte van de business aan kan en het netwerk niet te langzaam is. Dat voorkomt vertragingen en frustraties. Hoewel snelheid doorslaggevend is voor het verhogen van de productiviteit van medewerkers, wil dat niet zeggen dat dit een bedrijf veel hoeft te kosten.
 • Stel duidelijk beleid op - Leer de organisatie welke online platforms veilig en betrouwbaar zijn en stel duidelijke beleid op. In dit beleidsstuk kan bijvoorbeeld staan dat persoonlijke accounts voor cloud-diensten niet gebruikt mogen worden voor de opslag, verwerking of uitwisseling van bedrijfsgerelateerde communicatie of bedrijfsdata.
 • Regel een veilige manier voor BYOD - Overweeg de voordelen die Bring Your Own Device (BYOD) biedt. Bedenk de eenvoudigste manier om de devices die de medewerkers zelf meenemen veilig te verbinden aan het (Wi-Fi-)netwerk.
 • Ondersteun flexibel werken - Laat het idee van de vaste werkplek los. Medewerkers moeten vanaf iedere plek kunnen werken, dus zorg voor de juiste systemen op de juiste plaats om dit mogelijk te maken. Medewerkers werken productiever vanuit huis of waar dan ook, als ze veilige cloud-gebaseerde mail en documentmanagement-applicaties tot hun beschikking hebben een eenvoudig documenten kunnen delen. Deze investering in de productiviteit van de medewerker zal uiteindelijk geld besparen.
 • Word zelfvoorzienend - Maak het internetnetwerk beheersbaar. Veel betalen voor een state-of-the-art-netwerk heeft weinig zin, want je zult het zelf moeten beheren zodra de installateurs vertrokken zijn. Onderzoek de verschillende opties en vindt een netwerkmanagementoplossing die je de meeste controle geeft.
]]>
Fri, 28 Aug 2015 08:13:00 +0200 Nederlanders zijn ontevreden over internetconnectie op werk http://executive-people.nl/item/534957/nederlanders-zijn-ontevreden-over-internetconnectie-op-werk.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Steeds meer bedrijven beschikken over een CDO http://executive-people.nl/item/534940/steeds-meer-bedrijven-beschikken-over-een-cdo.html Bijna de helft (45%) van alle bedrijven en overheden wereldwijd hebben een Chief Data Officer (CDO) aangesteld. 16% verwacht dit binnen 12 maanden te doen.

Dit blijkt uit onderzoek van Forrester Research. De CDO’s helpen vooral data volwassen te maken en big data uitdagingen het hoofd te bieden. Vooral onder goed presterende bedrijven ligt het percentage bedrijven dat een CDO aanstelt hoog. Organisaties die een jaar-op-jaar omzetgroei van meer dan 10% laten zien zijn 64% eerder geneigd een CDO te benoemen.

Forrester maakt onderscheidt tussen vier verschillende soorten CDO’s:

 • De technologie gerichte CDO die data practices verbeterd
 • De governance gerichte CDO die bouwt aan de fundering van data
 • De inzicht gerichte CDO die zich richt op klantgerichtheid en het optimaliseren van het bedrijf
 • De cultuur gerichte CDO die data verwerkt in ethos

Van alle CIO’s rapporteert een derde aan de CEO en een derde aan de CIO. Vanuit de bestuursraad van bedrijven is daarnaast behoefte aan CDO’s die een brug slaan tussen de IT en de business. Om dit mogelijk te maken werkt de groep CDO’s die zich hierop richt zoveel mogelijk onafhankelijk van de CEO en CIO. “In veel gevallen zijn CIO’s zich pijnlijk bewust dat zij te veel op hun bordje hebben om de data agenda de benodigde data te kunnen geven”, zegt Gene Leganza van Forrester. Leganza stelt dat het aanstellen van een CDO CIO’s dan ook kan helpen hun eigen agenda te ontlasten.

]]>
Thu, 27 Aug 2015 09:22:38 +0200 Steeds meer bedrijven beschikken over een CDO http://executive-people.nl/item/534940/steeds-meer-bedrijven-beschikken-over-een-cdo.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Omzet uit mobiele diensten voor telecomoperators gedaald http://executive-people.nl/item/534933/omzet-uit-mobiele-diensten-voor-telecomoperators-gedaald.html Nederlandse telecomoperators hebben in het tweede kwartaal van dit jaar minder omzet gegenereerd met mobiele diensten dan in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet over Q2 2015 komt uit op 1,24 miljard euro, 3,1% minder dan een jaar eerder.

Dit blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2015 steeg de omzet uit mobiele diensten op basis van seizoensinvloeden in het tweede kwartaal met 2,6 procent. Op jaarbasis zwakte de daling af, vergeleken met de daling van 9,0 procent in Q2 2014. Deze verbetering was te danken aan een verminderde impact van de regelgeving wat betreft lagere tarieven voor gespreksafgifte. Ook was er sprake van een versnelling van de groei van het dataverkeer, die de daling van de inkomsten uit spraak deels compenseerde.

T-Mobile zag inkomsten het hardst teruglopen
T-Mobile verloor de meeste inkomsten in de afgelopen twaalf maanden en als zodanig ook marktaandeel. Dit is voornamelijk te wijten aan verliest van postpaid-klanten. KPN en Vodafone wisten hun omzet uit postpaid-diensten stabiel te houden of licht te verhogen, wat grotendeels de daling in de prepaid-omzet compenseerde.

Op jaarbasis verhoogde KPN zijn aandeel in de omzet uit mobiele diensten met 1,2 procentpunten, waardoor het met ongeveer 42 procent marktaandeel de grootste blijft. Vodafone wist ook zijn marktaandeel te laten groeien, namelijk met 0,8 procentpunt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De daling van de dienstenomzet van T-Mobile heeft geleid tot een verlies van 2,1 procentpunten, naar een marktaandeel van 22 procent in Q2 2015. De vierde en kleinste speler, Tele2, behaalde een marktaandeel van ongeveer 3 procent.

Minder dienstenomzet voor netwerkoperators
Telecompaper verwacht dat de dienstenomzet van de Nederlandse mobiele netwerkoperators met bijna 4% zal dalen naar 4,9 miljard euro. Voor de periode 2014-2019 zal de Nederlandse markt naar verwachting een negatieve, gemiddelde jaarlijkse groei van 1,5 procent laten zien, tot een omzet van ongeveer 4,7 miljard euro in 2019. De organisatie baseert zich hierbij op de verwachting dat de concurrentie met vier operators op de markt verder zal toenemen, iets wat niet volledig gecompenseerd zal worden door de groei in dasta-inkomsten. Andere negatieve factoren zijn de vertraagde invloed van de economische recessie, het toenemend gebruik van OTT en Wi-Fi diensten en mogelijk verdere wijzigingen in de regelgeving.

"De breuk in de regelgeving wat betreft gesprekafgifte en de sterke groei in dataverbruik heeft de druk op de inkomsten van de mobiele operators verlicht, maar de concurrentie blijft hevig", zegt Alejandra van de Roer, Research Analyst en schrijver van het rapport. "T-Mobile veranderde zijn prijzen aan het begin van dit jaar, maar het blijft in een moeilijke positie omdat de andere drie operatoren ook actief zijn op de vaste markt en samengestelde pakketten kunnen aanbieden. Tele2 zal waarschijnlijk ook zijn tarieven veranderen, nadat het de migratie van al zijn klanten naar het eigen netwerk heeft voltooid. Dit zou verdere prijsdruk op de markt kunnen brengen."

20,5 miljoen simkaarten
De Nederlandse markt telde in totaal 20,5 miljoen simkaarten aan het einde van juni 2015, inclusief de vier operators en de MVNO’s en exclusief M2M. Dit is een lichte stijging van 1,0 procent in de afgelopen twaalf maanden. De groei kwam vooral uit de stijging van het aantal postpaid-klanten, met name bij Vodafone en KPN. De mobiele penetratie steeg in Q2 naar 121,5 procent. Telecompaper verwacht dat de markt de komende vijf jaar zal groeien met ongeveer 1 miljoen simkaarten, naar ongeveer 21,5 miljoen in 2019 (exclusief M2M).

]]>
Thu, 27 Aug 2015 08:11:04 +0200 Omzet uit mobiele diensten voor telecomoperators gedaald http://executive-people.nl/item/534933/omzet-uit-mobiele-diensten-voor-telecomoperators-gedaald.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlandse zp'er staat stevig in eigen schoenen http://executive-people.nl/item/534868/nederlandse-zper-staat-stevig-in-eigen-schoenen.html De Nederlandse zelfstandige professional (zp’er) staat stevig in zijn schoenen en is zich bewust van zijn kwaliteiten. 84% van de zelfstandigen bestempelt zichzelf als vakman en meer dan de helft (52%) vindt dat een zp’er zo goed is als zijn meest recent afgeronde opdracht.

Dat blijkt uit onderzoek van sourcing partner FastFlex onder ruim 1500 zp’ers. Traditionele bemiddelingsbureaus zijn minder in trek bij Nederlandse zelfstandigen. Ruim 89 procent wil zonder tussenpartij aan een opdracht komen. Deze uitkomst borduurt voort op de ontwikkeling die zich al enkele jaren voordoet. Vorig jaar lag het percentage dat aan de slag wil zonder een bemiddelingspartij in te schakelen onder de 80 procent.

Fiscale en financiële gevolgen
Daarnaast is 58 procent van de zp’ers van mening dat hij zelf voldoende inzicht heeft in de fiscale en financiële gevolgen van het zp-schap. Dit staat in groot contrast met het gegeven dat slechts een vijfde van de ondervraagden (21%) vindt dat hun collega zp’ers hier voldoende kaas van hebben gegeten.

Ook blijken zp’ers de overtuiging te hebben dat de tarieven in de nabije toekomst verder gaan aantrekken. Een meerderheid (62%) gelooft dat zij aankomende periode hun uurtarief weer kunnen verhogen, ten opzichte van de 49% die dit vorig jaar voorspelde. Dat de zelfstandigen in Nederland bewuster met hun tarief omgaan, blijkt uit het feit dat 71% van de ondervraagden bereid is het tarief te verlagen voor een interessante opdracht. Het jaar daarvoor was dit nog bijna 80%.

]]>
Wed, 26 Aug 2015 15:14:33 +0200 Nederlandse zp'er staat stevig in eigen schoenen http://executive-people.nl/item/534868/nederlandse-zper-staat-stevig-in-eigen-schoenen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Toename van cyberaanvallen op eindgebruikers zet BYOD-strategieën onder druk http://executive-people.nl/item/534867/toename-van-cyberaanvallen-op-eindgebruikers-zet-byod-strategiea-laquo-n-onder-druk.html Eindgebruikers binnen organisaties zijn een steeds populairder doelwit van cybercriminaliteit. Gebruikers hebben realtime toegang tot bedrijfsdata, wat hen een doelwit maakt van criminelen. Zij worden voor cybercriminelen steeds meer de toegangspoort van een organisatie. Steeds meer bedrijven overwegen hierdoor hun Bring Your Own Device (BYOD)-strategieën.

Dit blijkt uit onderzoek van Dimension Data. Volgens Mohamed Al Ayachi, Line of Business Manager Network bij Dimension Data, worden gebruikers de ‘nieuwe buitengrens’. Zeven op de tien kwetsbaarheden blijkt inmiddels verband te houden met de eindgebruiker binnen een organisatie. Het gaat vooral om medewerkers met toegang tot belangrijke systemen en data. De bedreigingen komen via devices die vaak niet voldoende worden beheerd door de organisatie.

Verschillende aanvalskanalen
“Wij zien een toename in het aantal eindgebruikers dat doelwit is. Dat komt omdat er verschillende aanvalskanalen zijn. Het gaat vandaag de dag niet alleen meer om traditionele eindpunt-devices waar een organisatie zich zorgen om moet maken. Cyberbedreigingen strekken zich ook uit tot mobiele devices en sociale platforms.”

Al Ayachi zegt dat wanneer een cybercrimineel erin slaagt contact te maken met een gebruiker, er kansen zijn om de gebruiker te bewegen iets te doen waardoor de crimineel toegang krijgt tot data of profielen of een device kan overnemen. “Dit is een zorgelijke trend. We zien dat er op dit gebied van mensen, processen en beleid grote gaten vallen, vooral op het gebied van Bring Your Own Device en eindgebruikercomputing. De meeste bedrijven hebben wel een bepaalde vorm van governance of controle, maar op dit moment zijn de standaard voorzorgsmaatregelen vaak niet voldoende om beschermd te zijn tegen de nieuwste bedreigingen.”

Formeel plan voor incident response ontbreekt vaak
De Line of Business Manager Network wijst er ook op dat het reageren op incidenten één van de belangrijkste manco’s is bij de beschermingsmaatregelen van bedrijven. Op dit moment heeft 74 procent van de bedrijven geen formeel plan voor incident response. “Het is moeilijk om de impact te verminderen wanneer een device is geïnfecteerd en er geen incident response-proces is dat de inbreuk detecteert en directe beveiligingsmaatregelen neemt ter bescherming van belangrijke data.”

Jaco Hattingh, general manager Enterprise Mobility bij Dimension Data, legt uit dat veel bedrijven hun Bring Your Own Device-strategieën heroverwegen om beschermd te zijn tegen cyberaanvallen die gericht zijn op eindgebruikers. “We zien echter geen terugloop in BYOD-initiatieven. Wel zien we een verschuiving naar meer standaardisatie van devices. Dat vereenvoudigt de eindgebruikerssupport en zorgt voor de juiste patches, wat de bedreigingen vermindert.”

Hattingh en Al Ayachi stelden een aantal aanbevelingen samen die eenvoudig te voeren zijn en toch effectief genoeg om in te spelen op actuele bedreigingen:

 • Maak van beleid een prioriteit - Het doel van deze beleidsmaatregelen is om bepaald gedrag te controleren of af te dwingen. In dit geval gaat het om het afdwingen van gedrag dat in lijn is met de overall bedrijfsdoelstellingen. Daarnaast gaat het om het bevorderen van bepaald gedrag rond het meest gevoelige bedrijfsmiddel – informatie. Iedere organisatie is anders en daarom is het zaak de beleidsmaatregelen zo vorm te geven dat ze aansluiten bij de aard van de organisatie, de businessmodellen en de regionale en culturele kenmerken van de medewerkers.
 • Incident response - Organisaties moeten een datacentrische beveiligingsbenadering ontwikkelen. Deze omvat geavanceerde controlemechanismen en monitoring. Met deze benadering is afwijkend gedrag van een geautoriseerde gebruiker te detecteren, bijvoorbeeld wanneer deze plotseling twee gigabytes aan content uit een database naar een mobiel device stuurt.
 • Bewustwording en training - Bewustwording en training zijn van groot belang om risico’s terug te dringen. Organisaties moeten medewerkers stimuleren om consistent te werken volgens duidelijk gecommuniceerde regels en centraal ontwikkelde en gemonitorde processen en procedures waarbij alle devices worden afgedekt. Hiermee zijn aanvallen weliswaar niet te voorkomen, maar het maakt de organisatie wel veiliger.
]]>
Wed, 26 Aug 2015 14:11:30 +0200 Toename van cyberaanvallen op eindgebruikers zet BYOD-strategieën onder druk http://executive-people.nl/item/534867/toename-van-cyberaanvallen-op-eindgebruikers-zet-byod-strategiea-laquo-n-onder-druk.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Ruim de helft van de webwinkels overtreedt de wet met retourzendingen http://executive-people.nl/item/534788/ruim-de-helft-van-de-webwinkels-overtreedt-de-wet-met-retourzendingen.html Meer dan de helft van de webwinkels overtreedt de wet met retourzendingen van aankopen. Veel webwinkel betalen te laat het aankoopbedrag of maken een verkeerd bedrag over naar klanten.

Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De bond plaatste per webwinkel drie verschillende bestellingen en stuurde de ontvangen producten binnen de wettelijke bedenktijd van 14 dagen weer terug. De wet bepaalt dat de winkelwinkel in dit geval binnen twee weken het aankoopbedrag moet terugbetalen. Indien de bestelling in zijn geheel wordt geretourneerd moeten ook de bezorgkosten worden terugbetaald.

Veel webwinkels de fout in
Dit blijkt in de praktijk lang niet altijd het geval. Bij veel webwinkels gaat het op minstens één van deze twee punten fout. Sommige bedrijven betalen pas na zeventig dagen het aankoopbedrag terug, terwijl andere uitsluitend een tegoedbon terugsturen. Dit is niet toegestaan, aangezien de wet stelt dat de verkoper de klant op dezelfde wijze moet terugbetalen als de klant heeft betaald.

Webwinkels met een keurmerk blijken geen garantie te bieden. Deze doen het in het onderzoek nauwelijks beter dan winkels zonder een keurmerk. De Autoriteit Consument en Markt gaat bekijken tegen welke winkels opgetreden gaat worden.

]]>
Tue, 25 Aug 2015 16:50:15 +0200 Ruim de helft van de webwinkels overtreedt de wet met retourzendingen http://executive-people.nl/item/534788/ruim-de-helft-van-de-webwinkels-overtreedt-de-wet-met-retourzendingen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Recordaantal ICT-overnames in eerst helft van 2015 http://executive-people.nl/item/534784/recordaantal-ict-overnames-in-eerst-helft-van.html In totaal zijn 63 bedrijven in de ICT-sector in het tweede kwartaal van 2015 overgenomen. Hiermee blijft de Nederlandse markt voor overnames en fusies in de ICT-sector goed presteren. Het aantal overnames in de eerste helft van dit jaar komt hiermee uit op 140, een recordaantal in de afgelopen vijf jaar.

Dit meldt Consultancy.nl op basis van cijfers van MBCF. In het eerste kwartaal van dit jaar ging het om 77 overnames ten opzichte van 70 overnames in Q1 2014. In het tweede kwartaal werden 63 bedrijven in de ICT-sector overgenomen, ten opzichte van 65 overnames in Q2 2014.

Ramon Schuitevoerder, M&A-adviseur bij MBCF, zegt tegenover de website dat de stijging in het aantal deels vooral te danken is aan de toenemende betrokkenheid van investeerders. Bij 23 van de 63 overnames in het tweede kwartaal waren venture capitalists en participatiemaatschappijen betrokken.

]]>
Tue, 25 Aug 2015 10:39:47 +0200 Recordaantal ICT-overnames in eerst helft van 2015 http://executive-people.nl/item/534784/recordaantal-ict-overnames-in-eerst-helft-van.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Veel Apple apparaten op de werkvloer kunnen beter worden beveiligd http://executive-people.nl/item/534783/veel-apple-apparaten-op-de-werkvloer-kunnen-beter-worden-beveiligd.html Veel beveiligingsmaatregelen blijken te ontbreken op Apple apparatuur zoals Mac’s, iPhones en iPad’s. Denk hierbij aan maatregelen als schermvergrendeling en sterke wachtwoorden. Bedrijven lopen hierdoor onnodig veel risico als het gaat om IT-beveiliging.

Dit meldt Centrify, leverancier van beveiligingssoftware, op basis van een onderzoek onder ruim 1.000 professionals. De respondenten zijn in het onderzoek gevraagd hoe zij hun computers en smartphones op de werkvloer gebruiken. 45% van de respondenten blijkt tenminste één Apple apparaat te gebruiken voor zijn of haar werk. 63% van deze apparaten is eigendom van de werknemer zelf.

Geen sterke wachtwoorden
De beveiliging laat in veel gevallen te wensen over. Zo blijkt in 58% van de gevallen software of een bedrijfsbeleid te ontbreken om zeker te stellen dat gebruikers sterke wachtwoorden gebruiken. Dit blijkt dan ook lang niet altijd te gebeuren. 51% van alle ondervraagde Apple-gebruikers geeft aan zijn apparaat uitsluitend met een wachtwoord dat bestaat uit één woord of een cijfercombinatie te hebben beveiligd. Ook is opvallend dat 56% van de gebruikers aangeeft zijn wachtwoorden wel eens te delen met anderen.

Slechts 17% van de werknemers gebruikt een wachtwoordmanager die door de werkgever is verstrekt. Dergelijke oplossingen zouden het gebruik van sterke en unieke wachtwoorden kunnen vergroten, doordat gebruikers de vele verschillende wachtwoorden die zij voor verschillende diensten, accounts en apparaten gebruiken niet langer zelf hoeven te onthouden. 28% van de ondervraagde Apple gebruikers geeft aan dat zijn apparatuur is voorzien van beheersoftware die door de werkgever is verstrekt. 35% van de respondenten werkt voor bedrijven die data-encryptie op Apple apparatuur verplicht stelt.

Vertrouwelijke informatie inzien
Het goed beveiligen van Apple apparatuur is overigens niet onbelangrijk. 60% van de respondenten geeft aan dat zij hun Mac gebruiken om vertrouwelijke bedrijfsinformatie te bekijken. 65% gebruikt deze machine om vertrouwelijke of gereguleerde klantinformatie in te zien. 51% van de iPhones wordt gebruikt om toegang te krijgen tot bedrijfsinformatie, terwijl dit percentage onder iPads op 58% ligt.

]]>
Tue, 25 Aug 2015 09:48:16 +0200 Veel Apple apparaten op de werkvloer kunnen beter worden beveiligd http://executive-people.nl/item/534783/veel-apple-apparaten-op-de-werkvloer-kunnen-beter-worden-beveiligd.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Merendeel medewerkers gebruikt helft van functionaliteiten niet http://executive-people.nl/item/534738/merendeel-medewerkers-gebruikt-helft-van-functionaliteiten-niet.html IT-verantwoordelijken blijken in veel gevallen een te rooskleurig beeld van het gebruik van zakelijke software door de business. De meeste eindgebruikers benutten tussen de 40 en 60 procent van de functionaliteiten van de software die ze tot hun beschikking hebben. IT-managers verwachten gemiddeld dat tussen de 60 en 80 procent van de functionaliteiten worden gebruikt.

Dat blijkt uit onderzoek van NovioData in opdracht van Info Support onder 250 IT-verantwoordelijken en 300 eindgebruikers van bedrijfssoftware. Beide groepen werd gevraagd hoeveel procent van de aangeboden functionaliteiten daadwerkelijk wordt gebruikt op de werkvloer. Waar 26 procent van de IT’ers verwacht dat het gebruik boven de 80 procent ligt, blijkt in de praktijk dat slechts 12 procent van de medewerkers software zo intensief gebruikt. Slechts 2 procent van de eindgebruikers zegt alle functionaliteiten te gebruiken.

Eindgebruikers niet betrekken bij ontwikkeltraject
Deze kloof kan voor een deel worden verklaard door het niet betrekken van eindgebruikers bij het ontwikkeltraject van software. 31 procent van de respondenten is het eens met de stellen ‘Eindgebruikers worden lang niet altijd betrokken bij het ontwikkeltraject van software’. Het onderzoek laat ook zien dat de aanschaf, ontwikkeling, beheer en het onderhoud van software een groot deel van het budget en de tijd van de IT-afdeling opslokt. Van elke euro die IT uitgeeft, gaat 79 cent naar software. Zo’n 74 procent van de tijd wordt aan software besteed.

“Dit onderzoek laat zien dat er nog vaak functionaliteiten worden aangeboden omdat ze nu eenmaal beschikbaar zijn, zonder dat er wordt nagedacht over de vraag of eindgebruikers er eigenlijk wel op zitten te wachten”, aldus Henk van der Pol, Unitmanager Cloud Applicaties bij Info Support. “Als je je bedenkt dat deze taken een groot deel van de tijd en het budget van IT opslokken, dan is er nog veel verbetering te halen. Als ook maar een kwart van overbodige functionaliteiten niet meer zou hoeven worden beheerd en onderhouden, zou dat een grote besparing betekenen.”

In vroeg stadium betrekken bij softwareontwikkeling
“Een mogelijke oplossing is het betrekken van eindgebruikers in een vroeg stadium van de softwareontwikkeling, de zogeheten agile aanpak”, aldus Van der Pol. “Een methode om ervoor te zorgen dat eindgebruikers voortdurend worden bediend in hun wensen en behoeftes, is Continuous Delivery; nieuwe features worden kort-cyclisch ontwikkeld en geleverd aan de eindgebruiker. Hierin is voor IT-afdelingen nog veel winst te halen.”

]]>
Mon, 24 Aug 2015 16:15:46 +0200 Merendeel medewerkers gebruikt helft van functionaliteiten niet http://executive-people.nl/item/534738/merendeel-medewerkers-gebruikt-helft-van-functionaliteiten-niet.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
8 op de 10 IT-beslissers neemt verbindingen af bij derden http://executive-people.nl/item/534727/op-de-it-beslissers-neemt-verbindingen-af-bij-derden.html 83 procent van de IT-beslissers neemt verbindingen af bij derden. De belangrijkste reden hiervoor is een gebrek aan kennis over verbindingen. In de praktijk blijkt dat op het gebied van connectivity (verbindingen tussen datacenter en kantoren onderling), door gebrek aan kennis van alternatieven, nog veel winst te behalen is. Het vervangen of upgraden van fysieke lijnen is een kostbare aangelegenheid en niet altijd mogelijk. Het optimaliseren van het bestaande netwerk kan dan een goed alternatief zijn.

Dit blijkt uit onderzoek van Telindus. Op de vraag waarom IT-beslissers verbindingen niet in eigen beheer hebben geeft 37 procent aan de benodigde kennis niet in huis te hebben, 25 procent worstelt met de complexiteit door de hoeveelheid lijnen en 21 procent weet geen andere manier om verbindingen af te nemen. Harm de Haan, Manager Consultancy & Advisory Board member bij Telindus, licht toe: “Er zijn nog veel vraagtekens bij en uitdagingen voor IT-afdelingen als het gaat om connectivity. Complexiteit van de technologie, gebrek aan inzicht door de hoeveelheid lijnen en natuurlijk security issues zijn hoofdbrekers, maar leiden er nog weinig toe dat alternatieven onderzocht of geïmplementeerd worden. In plaats van het aantal glasvezelverbindingen te vergroten op het moment dat de eisen aan het netwerk zwaarder worden, is het verstandig om vooraf te bepalen wat de mogelijkheden voor optimalisatie zijn.”

“Bestaande glasvezelverbindingen zijn letterlijk onderbelicht”, vervolgt Harm de Haan. “Met bijvoorbeeld een Dense Wavelength Division Multiplexing (DWDM) oplossing is het mogelijk om gebruik te maken van bestaande glasvezelverbindingen met daarbij een positief effect op de maandelijkse kosten. Deze technologie is flexibel en kan inspelen op toekomstige veranderingen. Zo kunnen IT-afdelingen garanderen dat nu en in de toekomst aan de eisen voldaan kan worden. En dat is nodig, want steeds meer diensten verplaatsen naar het datacenter. Voorheen ging datacommunicatie veelal vanuit het datacenter naar de gebruiker toe, het zogenaamde north-south verkeer. Vandaag de dag zien we dat datacommunicatie tussen systemen en datacenters onderling steeds zwaarder wordt, het zogenaamde east-west verkeer.”

]]>
Mon, 24 Aug 2015 15:35:01 +0200 8 op de 10 IT-beslissers neemt verbindingen af bij derden http://executive-people.nl/item/534727/op-de-it-beslissers-neemt-verbindingen-af-bij-derden.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlandse bedrijven hebben nog 2 tot 5 jaar nodig voor realisatie digitale werkplek http://executive-people.nl/item/534685/nederlandse-bedrijven-hebben-nog-tot-jaar-nodig-voor-realisatie-digitale-werkplek.html Uit wereldwijd onderzoek van Avanade, aanbieder van zakelijke technologiediensten, digitale oplossingen en managed services, blijkt dat bedrijven moeite hebben een digitale werkplek te realiseren. Dit is opmerkelijk want 8 op de 10 respondenten denkt dat een digitale werkplek voordelig is voor hun bedrijf.

Van de ondervraagde Nederlandse beslissers verwacht meer dan driekwart dat de werkplek zoals we deze nu kennen, zal verdwijnen. Tegelijkertijd verwachten zij nog 2 tot 5 jaar nodig te hebben voor het realiseren van een digitale werkplek, waar applicaties, informatie en samenwerking bij elkaar worden gebracht in een intelligente context die is afgestemd op de rol, plaats en taak van de individuele werknemer. Wereldwijd ligt dit met gemiddeld 12 tot 14 maanden een stuk lager.

Verreweg de grootste uitdaging (57,7%) voor de Nederlandse ondervraagden blijkt om binnen de organisatie kennis en contacten te vinden vanuit de verschillende locaties en afdelingen. Bijna 4 op de 10 (38,5%) van hen geeft aan dat belangrijke data niet goed verspreid wordt binnen het bedrijf doordat het tussen verschillende afdelingen blijft hangen.

Het onderzoek wijst uit dat 99% van de organisaties die wel digitale werkplek tools geïmplementeerd hebben hier de voordelen van hebben gemerkt. “Met een digitale werkplek kunnen we straks veel efficiënter en productiever werken. Een goed voorbeeld hiervan is Delta Airlines, een van ’s werelds grootste luchtvaartmaatschappijen die een mobiele werkplek creëerde voor hun 23.000 medewerkers. De mobiele werkplek zorgt voor een grote efficiëntieslag voor het personeel omdat zij alle informatie beschikbaar hebben op hun mobiele apparaten, met als resultaat een toename in on-time vertrekken een toename van transacties tijdens vluchten en een flinke besparing op brandstof omdat Delta’s vliegtuigen niet meer honderden kilo’s papierwerk hoeven te vervoeren,” vertelt André Huizing, Global lead Digital Workplace bij Avanade.“

Een aantal aanvullende Nederlandse resultaten uit het onderzoek:

Ruim 80% van de Nederlandse ondervraagden denkt dat een digitale werkplek voordelig zou zijn voor hun bedrijf, terwijl maar 57,7% aangeeft oplossingen voor een digitale werkplek geïmplementeerd te hebben;

76,9% denkt dat nieuwe technologieën zullen leiden tot nieuwe vaardigheden en disciplines – en nieuwe functies;

De Nederlandse respondenten zijn het als enigen unaniem eens over de stelling ‘Verbeterde employee engagement heeft een positief effect op de inkomsten van het bedrijf’.

Meer onderzoeksresultaten zijn beschikbaar in deze samenvatting.

]]>
Mon, 24 Aug 2015 00:29:48 +0200 Nederlandse bedrijven hebben nog 2 tot 5 jaar nodig voor realisatie digitale werkplek http://executive-people.nl/item/534685/nederlandse-bedrijven-hebben-nog-tot-jaar-nodig-voor-realisatie-digitale-werkplek.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
De 10 meest opvallend blunders in sollicitatiebrieven http://executive-people.nl/item/534666/de-meest-opvallend-blunders-in-sollicitatiebrieven.html HR-managers zien allerlei sollicitatiebrieven voorbij komen. De meeste sollicitanten zijn in deze brieven uiteraard eerlijk over hun verleden en ervaring, maar dat geldt helaas niet voor iedereen. De helft van de HR-managers blijkt sollicitanten wel eens op een leugen te hebben betrapt. CareerBuilder heeft de 10 meest opvallende blunders in sollicitatiebrieven op een rijtje gezet.

 • Sollicitant claimt een voormalig CEO te zijn van het bedrijf waar hij solliciteert
 • Sollicitant claimt twee talen vloeiend te spreken, waarvan één ‘Pig Latin’ is (een Engels taalspelletje dat vooral populair is onder kinderen)
 • Sollicitant spreekt over ‘whorehouse’ in plaats van ‘warehouse’ in zijn werkgeschiedenis
 • Sollicitant verwijst als persoonlijke website naar een pornowebsite
 • Sollicitant start zijn sollicitatiebrief met ‘Hoi jij.’
 • Sollicitant die solliciteert voor een klantenservice geeft ‘niet kunnen omgaan met boze klanten’ op als reden voor vertrek bij vorige werkgever
 • Sollicitant geeft als e-mailadres ‘2poopy4mypants’ op
 • Sollicitant claimt Nobelprijswinnaar te zijn
 • Sollicitant claimt in de gevangenis te hebben gewerkt, terwijl hij/zij hier in werkelijkheid heeft vastgezeten
 • Sollicitant claimt een expert op het gebied van verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC) te zijn, maar vraagt de HR-manager later wat HVAC betekent
 • Sollicitant geeft aan ‘per ongeluk’ te zijn ontslagen
 • Sollicitant claimt een opleiding gevolgd te hebben die niet bestaat
 • Sollicitant die solliciteert voor een chauffeursfunctie claimt tien jaar ervaring te hebben, maar heeft slechts vier jaar zijn rijbewijs
 • Sollicitant geeft als referentie een werkgever op waar hij geld heeft verduisterd, waarvoor hij door de autoriteiten wordt gezocht
 • Sollicitant geeft als werkervaring drie verschillende bedrijven in drie verschillende steden op waar hij gelijktijdig zou hebben gewerkt

 

]]>
Sat, 22 Aug 2015 12:11:56 +0200 De 10 meest opvallend blunders in sollicitatiebrieven http://executive-people.nl/item/534666/de-meest-opvallend-blunders-in-sollicitatiebrieven.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bedrijven worstelen met innovatie http://executive-people.nl/item/534633/bedrijven-worstelen-met-innovatie.html Bedrijven blijven worstelen met innovatie nu traditionele R&D-modellen niet meer lijken te voldoen. De benadering van digitale innovatie is aan het veranderen. Vooral gevestigde bedrijven, en R&D-teams in het algemeen, blijken onvoldoende in staat om het hoofd te bieden aan de uitdagingen van het ‘digitale Darwinisme’. Daarom zoeken bedrijven naar mogelijkheden om fysieke innovatiecentra te openen in grote internationale technologiehubs zoals Silicon Valley, zodat zij beter gebruik kunnen maken van het bestaande ecosysteem van startups, venture capitalists, accelerators, leveranciers en academische instellingen.

Dit blijkt uit “The Innovation Game: Why and How Businesses are Investing in Innovation Centers”, een nieuw internationaal rapport van Altimeter Group’s Brian Solis en Capgemini Consulting. Technologiehubs zijn de favoriete locaties voor het opzetten van innovatiecenters: 60 procent van de bedrijven hebben een centrum opgezet in Silicon Valley. Ook zijn er andere hubs in opkomst; de top 10 van steden in het onderzoek vertegenwoordigen slechts 33 procent van alle innovatiecenters. De VS en Europa hebben het grootste aandeel met 29 procent van alle innovatiecenters op de voet gevolgd door Azië met 25 procent. Productiebedrijven vormen de meest innovatieve kopgroep met 58 procent. Financiële dienstverleners zitten op 28 procent ondanks het feit dat zij wellicht de meeste druk voelen van digitale disruptie.

Disruptie is alomtegenwoordig
Brian Solis, Principal Analyst bij Altimeter Group: “Innovatie was nooit eerder zó belangrijk en tegelijkertijd zó moeilijk voor ‘s werelds grootste organisaties. We bevinden ons in een wereld waar disruptie alomtegenwoordig is en waar digitaalvaardige concurrenten de meer gevestigde bedrijven in hun wezen bedreigen. Zij merken dat hun eens zo betrouwbare en vastomlijnde routes naar innovatie doodlopende wegen zijn.”

Jerome Buvat, Global Head of Research bij Capgemini Consulting: “Veel organisaties omarmen innovatie door samenwerking met of overname van een technologie startup. Maar dat is een eenzijdige focus. Ook innovatiecentra blijken een beproefd middel om een wendbare startup-mentaliteit te cultiveren die nodig is om voorop te lopen in de markt. Maar het neerzetten van een effectief innovatiecentrum kent uiteraard ook de nodige uitdagingen.”

Innovatiecenters van 200 grootste ondernemingen
Altimeter en Capgemini Consulting hebben de inspanningen van innovatiecenters van de 200 grootste ondernemingen ter wereld in vijf sectoren onderzocht: automotive, telecommunicatie, financiële dienstverlening, consumentengoederen & retail. Daarnaast zijn interviews afgenomen met leidinggevenden, verantwoordelijk voor innovatie bij grote bedrijven.

De belangrijkste onderzoeksgebieden van de centers zijn technologieën als mobility (63%) en big data/analytics (51%); minder volwassen technologieën zoals 3D printing (5%), virtual reality (13%) en robotics (13%), hebben minder prioriteit qua onderzoek. Innovatiecenters zorgen voor het genereren en implementeren van nieuwe ideeën te versnellen, nieuw talent aantrekken, werknemersbetrokkenheid verhogen en samenwerking met start ups versterken. De vier belangrijkste typen innovatiecenters zijn In-house Innovation Labs, University Residence, Community Anchor en Innovation Outposts.

Wat zijn succesfactoren voor innovatiecenters?
Eén van de grootste uitdagingen is om innovaties succesvol te laten zijn: in sommige sectoren faalt meer dan 85 procent van de nieuwe producten en is 90 procent van de bedrijven te traag in de lancering van nieuwe producten of diensten. Hoe zijn innovatiecenters succesvol neer te zetten? De belangrijkste aanbevelingen in het rapport:

 • Definieer een duidelijk doel
 • Creëer een sterk governance model, met support vanuit senior leidinggevend kader, om innovaties organisatiebreed te implementeren
 • Zorg voor een juiste focus – niet te visionair maar ook niet te dichtbij de huidige operatie of business
 • Betrek de business units erbij en voorkom een ivoren toren-situatie
 • Creëer een cross-functioneel team dat streeft naar gestructureerde en ongestructureerde onderzoeksgebieden
 • Zorg voor een bepaalde financiële vrijheid maar weet ook wanneer de stekker eruit moet
 • Zorg voor brede variatie aan partners uit het innovatie-ecosysteem en selecteer ze met gezond verstand

Innovatie-ecosysteem biedt traditionele organisatie nieuw potentieel
“De komst van bloeiende technologiehubs, en de mate waarin nieuwe digitale toetreders bestaande markten meedogenloos verstoren en innoveren, heeft een innovatie-ecosysteem gecreërd waarin traditionele organisaties nieuw potentieel kunnen aanboren”, concludeert Fernando Alvarez, Global Chief Digital Officer van Capgemini Consulting. “Door de cultuur en aanpak van innovatiecenters te combineren met hun eigen financiële slagkracht en klantenbasis, hebben traditionele organisaties een uitstekende basis om te innoveren en hun bestaande mogelijkheden te vernieuwen.”

]]>
Fri, 21 Aug 2015 14:02:41 +0200 Bedrijven worstelen met innovatie http://executive-people.nl/item/534633/bedrijven-worstelen-met-innovatie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Kabel verliest voor het eerst breedbandklanten http://executive-people.nl/item/534591/kabel-verliest-voor-het-eerst-breedbandklanten.html Het aantal breedbandklanten op kabelnetwerken in Nederland is in het tweede kwartaal van 2015 voor het eerst sinds de introductie van breedband via kabeldiensten gedaald. In het kwartaal daalde breedband via de kabel met 0,3 procent, naar een marktaandeel van net iets meer dan 46 procent. De hele breedbandmarkt groeide met 0,3 procent naar 7,026 miljoen aansluitingen op 30 juni 2015.

Dit blijkt uit het ‘Dutch Broadband 2015 Q2’-rapport van Telecompaper over de breedbandmarkt. De groei van de hele markt is het gevolg van een kwartaalgroei van bijna 5,5 procent van het aantal breedbandaansluitingen via glasvezel, naar een marktaandeel van meer dan 12 procent. De daling van DSL zette door met 0,4 procent in het tweede kwartaal naar een marktaandeel van bijna 41,5 procent.

Klantenverlies bij Ziggo
De reden voor het verlies van kabelbreedband is dat Ziggo als grootste kabelnetwerkeigenaar in het kwartaal rond de 11.000 klanten verloor. Hierdoor eindigde de aanbieder juni 2015 met een marktaandeel van 46,3 procent, 0.3 procentpunt minder dan in maart 2015. Ziggo blijft daarmee wel de grootste breedbandaanbieder in Nederland. Op nummer twee staat KPN (inclusief Telfort, XS4ALL en de Edutel merken), met een marktaandeel van 40,4 procent. Dit is 0,3 procentpunt meer dan in het eerste kwartaal, dankzij een groei van 31.000 breedbandklanten. De groei werd gedreven door glasvezel, die voldoende was om de daling van het aantal DSL-klanten te compenseren.

“Ondanks een steeds meer verzadigde markt, zal breedband in 2015 blijven groeien met een verwacht groeipercentage van 2,3 procent”, zegt Telecompaper-analist en schrijver van het rapport Kamiel Albrecht. “De verwachting is dat kabelbreedband weer zal groeien in de tweede helft van het jaar, om samen met glasvezel de daling van DSL te compenseren.” Voor de periode 2015-2019 verwacht Telecompaper een gemiddelde jaarlijkse groei (CAGR) van 1,9 procent van het aantal breedbandaansluitingen.

Omzet van 457 miljoen euro
Telecompaper heeft berekend dat de Nederlandse omzet op massamarkt voor breedband in Q2 2015 uitkwam op meer dan 457 miljoen euro. Voor de periode 2015-2019 verwacht Telecompaper een CAGR van 1 procent.

]]>
Fri, 21 Aug 2015 09:35:39 +0200 Kabel verliest voor het eerst breedbandklanten http://executive-people.nl/item/534591/kabel-verliest-voor-het-eerst-breedbandklanten.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Meer vraag naar printers in West-Europa, maar minder in Nederland http://executive-people.nl/item/534580/meer-vraag-naar-printers-in-west-europa-maar-minder-in-nederland.html De vraag naar printers in West-Europa is in het tweede kwartaal licht gegroeid. Ten opzichte van dezelfde periode in 2014 liet de markt een groei van 1% zien. Vooral Multi-Function Printers (MFP’s) doen het goed. In Nederland is het aantal verkochte printers met 9% gedaald.

Dit blijkt uit cijfers van marktanalysebedrijf CONTEXT. “De verkoop van Inkjet Multi-Function Printers (MFP’s) via IT-distributeurs is met 4% gestegen en blijft hiermee goed voor 60% van alle verkochte printer hardware in de regio”, zegt Zivile Brazdziunaite, analist imaging markt bij CONTEXT. “HP en Canon waren verantwoordelijk voor de grootste groei met een jaar-op-jaar groei van respectievelijk 5% en 17%.”

Minder verkochte Laser SFP’s
Met de groeiende populariteit van MFP’s neemt de populariteit van Laser Single-Function Printers (SFP’s) juist af. Het segment liet in het tweede kwartaal een daling van 10% zien. De verkoop van Laser MFP’s is juist met 6% gestegen. De omzet van het segment Laser MFP’s is echter juist met 6% gedaald door een daling van de gemiddelde verkoopprijs, vooral onder kleuren Laser MFP’s. De gemiddelde verkoopprijs van deze units is gedaald van 739 euro naar 635 euro. Vooral de hevige concurrentie in het segment en veranderingen in de productmix nu leveranciers van kopieermachines steeds meer A4 modellen aanbieden is hiervoor de aanleiding.

Het totaal aantal verkochte dure A3 kleuren Laser MFP’s is afgenomen. De verkoop van units die minder dan 1.499 euro kosten is juist met 22% gestegen. Samsung is in dit segment marktleider met een marktaandeel van 37%, gevolgd door Xerox met een marktaandeel van 29%. Oki staat op de derde positie van 17%.

]]>
Thu, 20 Aug 2015 13:28:16 +0200 Meer vraag naar printers in West-Europa, maar minder in Nederland http://executive-people.nl/item/534580/meer-vraag-naar-printers-in-west-europa-maar-minder-in-nederland.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Hoge kwaliteit van Nederlandse IT-infrastructuur leidt tot grote concentratie C&C servers http://executive-people.nl/item/534577/hoge-kwaliteit-van-nederlandse-it-infrastructuur-leidt-tot-grote-concentratie-cenc-servers.html Cyberaanvallen op de overheid komen steeds vaker voor, iets waar ook de Nederlandse overheid in toenemende mate mee te maken heeft. Daarnaast is in Nederland een hoge concentratie command & control servers (C&C servers), die worden gebruikt voor advanced persistent threats (APT’s). Dit zijn langdurige en doelgerichte cyberaanvallen. De hoge concentratie C&C servers is vooral te wijten aan de hoge kwaliteit van de Nederlandse IT-infrastructuur. Een Nederlandse identiteit blijkt slechts 800 euro te kosten op ondergrondse internetmarktplaatsen.

Dit blijkt uit de Security Roundup van Trend Micro, een rapport dat ieder kwartaal door het beveiligingsbedrijf wordt gepubliceerd. Nederland staat wereldwijd in de top 10 van landen die de meeste Command & Control servers hostten in het tweede kwartaal van 2015. Dit zijn servers van waaruit cybercriminelen geavanceerde, gerichte aanvallen uitvoeren op bijvoorbeeld bedrijven, overheden of de kritieke infrastructuur van een land. Daarnaast worden deze C&C servers ook gebruikt om informatie naartoe te sluizen.

Nederland is populair onder cybercriminelen
Patrick Dalvinck: “Nederland heeft een goede en vooral snelle infrastructuur voor internetverkeer. Hier is volop in geïnvesteerd en veel mensen hebben zelfs glasvezel tot aan de voordeur. Door de hoge internetsnelheden in ons land zijn we populair onder cybercriminelen wereldwijd.” Dit betekent niet automatisch dat er ook meer gerichte aanvallen plaatsvinden in Nederland. Dalvinck: “Het tegendeel kan zelfs waar zijn omdat veel cybercriminelen juist proberen om ontraceerbaar te blijven door een aanval uit te voeren vanaf het netwerk vanuit een ander land.”

Het feit dat gerichte aanvallen toenemen is logisch omdat het de manier is om het meeste geld te verdienen. Gestolen creditcards leveren bijna niets meer op. Er zijn meer geavanceerde zaken waar je het grote geld kunt verdienen, zoals intellectueel eigendom of klantgegevens van een bedrijf. Dat kan oplopen tot in de miljoenen euro’s als je de kroonjuwelen bij een organisatie weghaalt. In het tweede kwartaal van dit jaar zagen we een aantal grote datadiefstallen, waaronder bij de Amerikaanse overheid.

Niet alleen in het buitenland
Patrick Dalvinck: “Dergelijke aanvallen gebeuren niet alleen in het buitenland. Het is naïef om te denken dat dergelijke aanvallen niet in Nederland gebeuren. Ze blijven alleen vaak nog onder de rader. Tegenwoordig is er nog geen meldingsplicht datalekken, maar daar gaat volgend jaar verandering in komen.”

Trend Micro kijkt in het rapport ook naar identiteitsdiefstal. Een volledige Nederlandse identiteit (identiteitskaart, paspoort en rijbewijs) is te koop voor ongeveer 800 euro op het Deep Web. Het Deep Web is het deel van het internet dat niet toegankelijk is via normale zoekmachines. Cybercriminelen bieden pakketten aan. Zo koop je een Nederlandse ID-kaart, paspoort en rijbewijs voor 800 euro.

Belangrijkste bevindingen
De belangrijkste bevindingen uit de Security Roundup:

 • De effecten van hacks worden steeds groter en duidelijker zichtbaar. Voorbeeld hiervan is de hack van een vliegtuigmaatschappij.
 • Point of Sale (PoS)-malware neemt na een piek in het eerste kwartaal van dit jaar weer iets af.
 • Het aantal partnerships tussen publieke en private partijen en law enforcement-initiatieven op gebied van cybercrimen nemen toe.
 • De overheid was het belangrijkste doelwit van hackers in het tweede kwartaal van 2015 (Voorbeeld is de OPM-hack waar meer dan 20 miljoen gegevens werden gestolen).
]]>
Thu, 20 Aug 2015 12:42:53 +0200 Hoge kwaliteit van Nederlandse IT-infrastructuur leidt tot grote concentratie C&C servers http://executive-people.nl/item/534577/hoge-kwaliteit-van-nederlandse-it-infrastructuur-leidt-tot-grote-concentratie-cenc-servers.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
IT-organisaties moeten meetbare zakelijke en concurrerende voordelen halen uit ... http://executive-people.nl/item/534563/it-organisaties-moeten-meetbare-zakelijke-en-concurrerende-voordelen-halen-uit-technologietransformatie.html Leiders van internationale bedrijven verwachten van hun IT-organisaties dat zij meetbare zakelijke en concurrerende voordelen halen uit technologietransformatie. Dat onthult een nieuw onderzoek van het Business Performance Innovation (BPI) Network, een internationale lobbygroep die pleit voor zakelijke verandering en verbetering.

In het laatste onderzoek van BPI wordt het niveau van IT-innovatie in organisaties beoordeeld. Het toont aan dat de overgrote meerderheid van de beslissers meer tijd en aandacht besteedt aan het begrijpen van de strategische implicaties van verstorende technologieën. Daarnaast willen zij hun bedrijf laten groeien met behulp van moderne technologieën en nieuwe kanalen aanboren voor klantbetrokkenheid en digitale ervaringen.

Dit nieuwe onderzoek maakt deel uit van het BPI Networks “Transform to Better Perform” kennisuitwisselingsinitiatief en is gesponsord door Dimension Data. “Accelerating Business Transformation Through IT Innovation: Getting the Business Leader Take on the IT Change Mandate”, zoals het onderzoekheet – laat zien dat zakelijke leiders bezig zijn met een nieuwe aanpak. Een die zich richt op business-innovatie en groei als belangrijkste onderdelen voor technologieontwikkeling en management. Het laat ook zien dat leidinggevenden hun IT-infrastructuren onderwerpen aan verandering, waaronder nieuwe op cloud gebaseerde, hybride IT-modellen en datacentermodernisatie.

Hoewel het onderzoek van BPI Network laat zien dat bijna zeventig procent van de managers wereldwijd gelooft dat technologie “veel belangrijker” is geworden voor hun business, beoordeelt minder dan de helft (47 procent) van de 250 leidinggevenden het innovatieniveau in hun IT-afdeling als goed of erg goed. Daarentegen beoordeelt 52 procent de IT-afdeling als slecht of ziet het als een manier om gewoon te continueren. Slechts 42 procent zegt dat hun IT-afdelingen goede stappen zetten in de richting van een strategischere, responsieve en gewaardeerde businesspartner, tegenover 58 procent die hun overgang ziet als slecht of slechts een matige vooruitgang.

Beoordeling van de IT-afdeling

Over de prestatiecijfers van bedrijven zegt het onderzoek: 46 procent van de respondenten gelooft dat het verzekeren van geloofwaardigheid, schaalbaarheid en veiligheid van IT-infrastructuren het belangrijkst is. Daarentegen gelooft 38 procent van de respondenten dat het creëren van nieuwe ideeën en oplossingen voor een IT-organisatie veel betekent voor de bedrijfsprestaties. Iets minder belangrijk was volgens hen de kwaliteit en tijdloosheid van het beschikbaar stellen van applicaties (35 procent), de kwaliteit van probleemoplossing en de snelheid waarmee een probleem werd opgelost (29 procent) en de klanttevredenheid met behulp van een technologiegedreven interface (27 procent).

Prestatiecijfers van bedrijven

“Senior managers van het hoogste niveau tot aan de uitvoerende afdeling zien vooruitgang in het implementeren van technologieën die hun kennis en de klantervaring verbeteren, en bedrijven een betere concurrentiepositie geven”, zegt Dave Murray, head of thought leadership bij BPI Network. “Wij geloven dat dit bijdraagt aan een nieuwe scorecard voor IT, met een grotere nadruk op de rol van IT als het gaat om bedrijfsgroei en marktdifferentiatie.”

“Bedrijven uit elke sector en elk deel uit de wereld realiseren zich dat zij een nieuw model van business responsive datacenters en -netwerken moeten omarmen om innovatie, kennis en snelheid te bevorderen”, zegt Richard Garratt van Dimension Data. “De huidige discussie omtrent datacenters en op cloud gebaseerde, hybride IT-modellen is gebaseerd op de behoefte om effectiever en sneller aan de strategische behoeften van bedrijven in een snel veranderende zakelijke omgeving te voldoen.”

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat er ongelijkheid bestaat tussen organisaties voor wat betreft het erkennen dat zij nieuwe technologieën moeten aannemen en het daadwerkelijk bereiken van dat doel. De belangrijkste uitdagingen voor het aannemen van nieuwe technologieën waren:

Overeenstemming en steun voor nieuwe technologische investeringen verkrijgen

Behoeften en de beschikbare optimale oplossingen bepalen

Het risico, de kwetsbaarheid en bedreiging voor informatie verkleinen

Succesvol implementeren en de aanname vanuit de organisatie verkrijgen

Verouderd IT-infrastructuur die geüpgraded en gemoderniseerd moet worden

Het onderzoek van BPI Network werd uitgevoerd in het tweede kwartaal van 2015 en werd gehouden onder leidinggevenden met verschillende functies en uit verschillende bedrijfsgroottes, industriesectoren en geografische gebieden. 22 procent van de respondenten vertegenwoordigde bedrijven met een omzet van een miljard dollar of meer en 31 procent behaalde jaarlijkse verkoopcijfers tussen de honderd miljoen dollar en een miljard dollar. Het gemiddelde bestond uit een omzet van minder dan honderd miljoen.

WK

]]>
Thu, 20 Aug 2015 00:00:52 +0200 IT-organisaties moeten meetbare zakelijke en concurrerende voordelen halen uit technologietransformatie http://executive-people.nl/item/534563/it-organisaties-moeten-meetbare-zakelijke-en-concurrerende-voordelen-halen-uit-technologietransformatie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Inzicht in big data is topprioriteit voor managers http://executive-people.nl/item/534486/inzicht-in-big-data-is-topprioriteit-voor-managers.html Het merendeel van de bedrijven denkt niet klaar te zijn voor big data. Dit terwijl inzicht krijgen in big data voor 86% van de managers een topprioriteit is.

Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Wall Street Journal Custom Studios en onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van Oracle. Voor het onderzoek werden 700 senior executives ondervraagd over kansen, uitdagingen en investeringen in big data.

Meer business analisten
86% van de ondervraagde managers geeft aan dat inzicht verkrijgen in big data in de top drie van hun prioriteiten staat. Een derde stelt zelfs dat dit de hoogste prioriteit heeft. 81% is van plan het aantal business analisten binnen hun organisatie uit te breiden, wat moet helpen meer inzicht te krijgen in big data.

Bijna alle managers (98%) verwachten veel winst te kunnen realiseren door bedrijfsinformatie effectiever te beheren en in te zetten. Gemiddeld denken zij 16% van hun jaarlijkse omzet mis te lopen door dit niet te doen.

]]>
Wed, 19 Aug 2015 16:00:08 +0200 Inzicht in big data is topprioriteit voor managers http://executive-people.nl/item/534486/inzicht-in-big-data-is-topprioriteit-voor-managers.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Afzet in telecommarkt met 14% gegroeid http://executive-people.nl/item/534483/afzet-in-telecommarkt-met-gegroeid.html De afzet binnen de telecommarkt is in het tweede kwartaal van 2015 met 14% gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In het eerste kwartaal bedroeg de afzetgroei nog 8%.

Dit blijkt uit het Retail Report Q2 2015 van onderzoeksbureau GfK. Vooral het segment smartphones en bijbehorende accessoires presteert goed. Ruim 85% van de verkochte mobiele telefoons was in het tweede kwartaal een smartphone.

Accessoires
De afzet in accessoires is met 19% gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De afzet van cases is met 4% licht gestegen, terwijl de omzet met bijna 8% groeide. Het segment ‘chargers’ laat een sterkere omzetontwikkeling zien met een groei van 32%.

Ook de wearables markt laat een positieve ontwikkeling zien. De groei uit het eerste kwartaal zet in het tweede kwartaal door. De markt noteert een afzetgroei van 155% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Als we kijken naar uitsluitend smartwatches blijkt dat smartwatches die zijn uitgerust met GPS een steeds groter aandeel innemen, met inmiddels 32% van het segment.

Smart home
GfK stelt dat de centrale rol die de smartphone inneemt in onder andere automatisering in woningen (‘smart home’) zorgt dat smartphones steeds belangrijker worden in het dagelijkse leven. Zo kunnen inmiddels wasmachines en thermostaten via applicaties worden bediend. Dit zorgt naar verwachting voor een interessante dynamiek op de markt.

]]>
Wed, 19 Aug 2015 15:24:23 +0200 Afzet in telecommarkt met 14% gegroeid http://executive-people.nl/item/534483/afzet-in-telecommarkt-met-gegroeid.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlanders: 'Traditionele autofabrikant brengt als eerste een zelfrijdende auto op ... http://executive-people.nl/item/534481/nederlanders-traditionele-autofabrikant-brengt-als-eerste-een-zelfrijdende-auto-op-de-markt.html Niet Google, maar een traditionele autoproducent zoals Mercedes-Benz zal als eerste een zelfrijdende auto op de markt brengen. Dat verwacht meer dan de helft van de Nederlanders, slechts 16% verwacht dat een bedrijf zoals Google de eerste zal zijn. Dit blijkt uit onderzoek* van AutoScout24 naar de auto van de toekomst.

Ook onder Europeanen is het vertrouwen in traditionele autobedrijven groter dan in niet-automotive partijen. Opvallend is dat een vijfde van de Europeanen verwacht dat er binnen 25 jaar nog helemaal geen zelfrijdende auto te koop zal zijn. Onder Nederlanders is dit vertrouwen zelfs nog lager: een kwart van de ondervraagden ziet dit niet binnen 25 jaar realiteit worden.

Zelf rijden of zelfrijdend?
Steeds meer producenten zijn bezig met de ontwikkeling van autonoom rijdende auto’s – dit weekend staken de geruchten van een Apple Car weer de kop op – maar het animo onder automobilisten om daadwerkelijk gebruik te maken van een dergelijke auto is relatief laag. Een kwart van de Nederlanders verwacht in de toekomst van een automatische piloot gebruik te maken, terwijl een derde dit hoe dan ook niet wil. Ruim 40% wil zelf de keuze kunnen maken. Opvallend is dat Nederlandse mannen grotere voorstanders van een autopilot zijn dan vrouwen.

Ook onder Europeanen overheerst terughoudendheid ten opzichte van de automatische piloot, de Italianen zijn met ruim 25% nog het meest enthousiast. In Oostenrijk zal de zelfrijdende auto naar verwachting het minst goed gaan verkopen: slechts 16% van de Oostenrijkers geeft aan van een autopilot gebruik te willen maken.

* Het onderzoek is in opdracht van AutoScout24 uitgevoerd door GfK onder 8.811 Europeanen uit Oostenrijk (1.001), België (1.001), Frankrijk (1.451), Duitsland (1.456), Italië (1.452), Nederland (1.000) en Spanje (1.450). Het complete onderzoeksrapport kunt u hier lezen: www.deautovanmorgen.nl

]]>
Wed, 19 Aug 2015 14:54:18 +0200 Nederlanders: 'Traditionele autofabrikant brengt als eerste een zelfrijdende auto op de markt' http://executive-people.nl/item/534481/nederlanders-traditionele-autofabrikant-brengt-als-eerste-een-zelfrijdende-auto-op-de-markt.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Controversiële thema's op Wikipedia blijken lang niet altijd betrouwbaar http://executive-people.nl/item/534473/controversia-laquo-le-themas-op-wikipedia-blijken-lang-niet-altijd-betrouwbaar.html Door onophoudelijke aanpassingen zijn controversiële thema's op Wikipedia niet altijd betrouwbaar. Twee Amerikaanse wetenschappers deden de test voor zure regen, de evolutietheorie en de klimaatverandering.

Gene Likens (University of Connecticut) is een van de ontdekkers van de zure regen. Al sinds 2003 houdt hij het thema ook op Wikipedia in de gaten. Hij stelde vast dat het artikel bijna dagelijks wordt aangepast. Dat is eigenlijk vreemd, zegt hij, want 'zure regen is geen controversieel onderwerp in de wetenschappelijke gemeenschap'.

De aanpassingen leiden soms tot 'flagrante fouten en een vervorming van de wetenschappelijke consensus', waarschuwt hij.

Klimaatverandering
Hij besloot daarom het onderzoek uit te breiden naar andere thema's. Samen met geograaf Adam Wilson van de Universiteit van Buffalo onderzocht hij bijna tien jaar lang zeven thema's op Wikipedia: drie thema's die met name in de VS politiek gevoelig liggen (zure regen, de evolutietheorie en de klimaatverandering) en vier die niet controversieel zijn (het standaardmodel in de natuurkunde, het heliocentrisme of de theorie dat de zon het middelpunt vormt van het universum, de algemene relativiteitstheorie en de continentale drift).

Hun conclusie: politiek gevoelige thema's worden heel wat vaker aangepast en ook vaker bekeken. In het artikel over het standaardmodel in de natuurkunde bijvoorbeeld worden maar eens om de zoveel weken ongeveer tien woorden veranderd.

Het artikel over de klimaatverandering wordt twee tot drie keer per dag aangepast, waarbij meer dan honderd woorden worden veranderd. 'Binnen enkele seconden kun je diametraal tegenovergestelde informatie vinden over hetzelfde onderwerp', zegt Likens.

Moeilijk voor experts
'Het hoge tempo waarin veranderingen worden aangebracht in politiek controversiële wetenschappelijke artikelen, maakt het moeilijk voor experts om hun accuraatheid te monitoren en tijdrovende correcties aan te brengen', zegt Adam Wilson.

De conclusies zijn belangrijk want Wikipedia is de populairste encyclopedie ter wereld. In de VS is het de op vijf na meest bezochte website.

De resultaten van het onderzoek staan in de vakpublicatie Plos One. (IPS)

In samenwerking met Datanews

]]>
Wed, 19 Aug 2015 10:01:37 +0200 Controversiële thema's op Wikipedia blijken lang niet altijd betrouwbaar http://executive-people.nl/item/534473/controversia-laquo-le-themas-op-wikipedia-blijken-lang-niet-altijd-betrouwbaar.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Gebruik van de cloud levert niet langer per definitie concurrentievoordeel op' http://executive-people.nl/item/534479/gebruik-van-de-cloud-levert-niet-langer-per-definitie-concurrentievoordeel-op.html De cloud alleen levert organisaties geen concurrentievoordelen op. Voorheen behaalden de early adopters nog concurrentenvoordelen door eerder over te stappen dan hun concurrenten. Echter is het gebruik van cloud-technologie zo alomtegenwoordig dat de cloud op specifieke manieren moet worden gebruikt om er een strategisch voordeel uit te kunnen halen.

Dat concludeert Harvard Business Review (HBR) op basis van een recent onderzoek. Voor het onderzoek, dat HBR in samenwerking met Verizon Enterprise Solutions heeft uitgevoerd, zijn 452 organisaties en IT-managers wereldwijd geïnterviewd.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat het concurrentievoordeel van de cloud afhangt van hoe effectief er wordt samengewerkt tussen leiders van verschillende afdelingen om de cloud te implementeren en de beheren.

Andere belangrijke conclusies van het onderzoek zijn:

 • 84% van de ondervraagden geeft aan dat hun cloud-gebruik is toegenomen
 • 40% claimt dat het gebruiken van de cloud de omzet heeft laten stijgen
 • 36% zegt dat ook hun winstmarge is gestegen
 • 39% geeft aan dat data security door de cloud is toegenomen
]]>
Wed, 19 Aug 2015 09:28:29 +0200 'Gebruik van de cloud levert niet langer per definitie concurrentievoordeel op' http://executive-people.nl/item/534479/gebruik-van-de-cloud-levert-niet-langer-per-definitie-concurrentievoordeel-op.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Aantal DDoS-aanvallen meer dan verdubbeld http://executive-people.nl/item/534499/aantal-ddos-aanvallen-meer-dan-verdubbeld.html Akamai Technologies, speler in Content Delivery Network-diensten, presenteert zijn State of the Internet Security-rapport voor het tweede kwartaal van 2015. Dit rapport biedt inzicht in de actuele, wereldwijde cloud security-bedreigingen.

“De dreiging van distributed denial of service (DDoS) en webapplicatie-aanvallen wordt elk kwartaal groter”, zegt John Summers, vice president, Cloud Security Business Unit van Akamai. “Cybercriminelen veranderen constant hun tactiek en zijn op zoek naar nieuwe kwetsbaarheden, waarbij ze soms zelfs oude technieken gebruiken die wij al als ouderwets beschouwen. Door het analyseren van de aanvallen op ons netwerk kunnen wij nieuwe bedreigingen en trends goed in kaart brengen en anderen daarover informeren zodat zij de verdediging van hun netwerken, websites en applicaties kunnen aanscherpen en hun cloud security-profielen kunnen verbeteren.”

DDoS-aanvallen in Q2 2015
De afgelopen drie kwartalen is er een verdubbeling waargenomen van het aantal DDoS-aanvallen. Terwijl de aanvallers minder krachtige, maar juist langere aanvallen hebben gebruikt dit kwartaal, neemt het aantal gevaarlijke mega-aanvallen juist toe. In Q2 2015 hebben er 12 aanvallen plaatsgevonden met pieken van meer dan 100 Gigabits per seconde (Gbps). Vijf aanvallen hadden pieken met meer dan 50 miljoen packets per seconde (Mpps). Zeer weinig organisaties hebben de capaciteit om dergelijke aanvallen zelf af te kunnen slaan.

De grootste DDoS-aanval in Q2 2015 was meer dan 240 Gbps en duurde langer dan 13 uur. Dergelijke piekbandbreedte vindt meestal maar één of twee uur achtereen plaats. In Q2 vond ook de grootste packet rate-aanval plaats die ooit is gemeten op het Prolexic Routed-netwerk van Akamai. Deze aanval had pieken van 214 Mpps. Een dergelijke aanval is in staat tier 1-routers, die onder meer door Internet Service Providers worden gebruikt, neer te halen.

De algehele DDoS-activiteit in Q2 2015 bereikte wederom een hoogtepunt en nam toe met 132 procent vergeleken met Q2 2014 en 7 procent vergeleken met Q1 2015. De gemiddelde piek aanvalsbandbreedte en het volume namen voorzichtig toe in Q2 2015 vergeleken met Q1 2015, maar lagen wel onder het gemiddelde dat is gemeten in Q2 2014.

SSDP-aanvallen
SYN en Simple Service Discovery Protocol (SSDP) werden het meest ingezet bij DDoS-aanvallen dit kwartaal, beide verantwoordelijk voor ongeveer 16 procent van al het DDoS-aanvalsverkeer. De enorme groei van onbeschermde apparaten die aan internet zijn verbonden en gebruikmaken van het Universal Plug and Play-protocol (UPnP) zorgt ervoor dat het SSDP-protocol zo vaak wordt gebruikt. Een jaar geleden kwam dit vrijwel niet voor, maar de afgelopen drie kwartalen zijn SSDP-aanvallen doorgedrongen naar de top. SYN floods zijn nog steeds populair in vrijwel alle volume-aanvallen, dit was reeds het geval in de eerste editie van het security report in Q3 2011.

Online gaming-industrie meest aangevallen
De industrie die het meest aangevallen wordt is online gaming, die in bijna 35 procent van alle DDoS-aanvallen als doelwit dient. Het meeste non-spoofed aanvalsverkeer komt uit China de afgelopen twee kwartalen. China staat al in de top drie vanaf het eerste security rapport in Q3 2011.

De highlights

Vergeleken met Q2 2014

132.43% toename in het totaal aantal DDoS-aanvallen
122.22% toename in DDoS-aanvallen op de applicatielaag (laag 7)
133.66% toename in aanvallen op de infrastructuurlaag (laag 3 en 4)
18.99% toename in de gemiddelde duur van een aanval 20.64 uur versus 17.35 uur
11.47% afname in de gemiddelde piekbandbreedte
77.26% afname in het gemiddelde piekvolume
100% toename in aanvallen met meer dan 100 Gbps: 12 versus 6
Vergeleken met Q1 2015

7.13% toename in het aantal DDoS-aanvallen
17.65% toename in DDoS-aanvallen op de applicatielaag (laag 7)
6.04% toename in aanvallen op de infrastructuurlaag (Layer 3 & 4)
16.85% afname in de gemiddelde duur van een aanval: 20.64 uur versus 24.82 uur
15.46 toename in de gemiddelde piekbandbreedte
23.98% toename in het gemiddeld piekvolume
50% toename in aanvallen met meer dan 100 Gbps: 12 versus 8
De dreiging van third-party WordPress plug-ins en thema’s
WordPress, het meest populaire website- en blogging-platform ter wereld, vormt een aantrekkelijk doelwit voor aanvallers die zich richten op de honderden bekende kwetsbaarheden om botnets te bouwen, malware te verspreiden en DDoS-campagnes te starten.

De code van plug-ins van derde partijen wordt aan een minimale controle onderworpen. Om goed inzicht te krijgen in wat dit betekent heeft Akamai meer dan 1.300 van de populairste plug-ins getest. Zeker 25 individuele plug-ins en thema’s hadden minimaal een nieuwe kwetsbaarheid. In sommige gevallen had een plug-in meerdere kwetsbaarheden, waardoor de teller op zeker 49 potentiële exploits kwam te staan. Een volledige lijst met alle nieuw ontdekte kwetsbaarheden staat in het rapport. Hierbij staan tevens aanbevelingen voor het verbeteren van WordPress-installaties.

Webapplicatie-aanvallen en TOR-netwerk
Akamai heeft in het State of the Internet Security-rapport tevens onderzoek gedaan naar aanvallen op webapplicaties en in het bijzonder naar Shellshock en cross site scripting en naar de gevaren van het TOR-netwerk.

De bevindingen van dit onderzoek zijn terug te lezen in het Akamai State of the Internet Security-rapport van Q2 2015 en zijn te vinden via deze link.

]]>
Wed, 19 Aug 2015 00:28:32 +0200 Aantal DDoS-aanvallen meer dan verdubbeld http://executive-people.nl/item/534499/aantal-ddos-aanvallen-meer-dan-verdubbeld.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Meer smartphones verkocht in West-Europa, maar omzet neemt af http://executive-people.nl/item/534485/meer-smartphones-verkocht-in-west-europa-maar-omzet-neemt-af.html Het aantal smartphones dat in West-Europa is verkocht is in het tweede kwartaal van 2015 met 9% gestegen. In absolute aantallen gingen 30,3 miljoen telefoons over de toonbank. Tegelijkertijd is de omzet in de sector echter teruggelopen van 12,5 naar 11,7 miljard dollar.

Dit blijkt uit onderzoek van GfK. Wereldwijd worden eveneens steeds meer smartphones verkocht. Het totaal aantal verkochte smartphones wereldwijd is in het tweede kwartaal van 5% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2014. De totale waarde van deze toestellen steeds met 7%.

4G is populair
Vooral 4G-toestellen zijn steeds populairder. Het aandeel van 4G-smartphones op het totaal verkochte smartphones bedroeg in het tweede kwartaal van 2015 58%, ten opzichte van 26% in Q2 2014. Vooral in China worden steeds meer 4G-toestellen verkocht.

De gemiddelde verkoopprijs van een smartphone wereldwijd is in Q2 2015 ten opzichte van een jaar eerder gestegen met 3%. Als we de verkoopprijs echter vergelijken met het eerste kwartaal van 2015 is een daling van 1% te zien. In West-Europa is juist sprake van een daling. De omzet liep terug van 12,5 naar 11,7 miljard dollar.

Grote smartphones steeds populairder
Vooral grote smartphones worden steeds populairder. Het percentage smartphones met een 5 inch scherm of groter bedroeg in het tweede kwartaal 48%. Dit is fors meer dan de 5% in het eerste kwartaal van 2015 en de 17% in Q2 2015. China is voor dergelijke grote smartphones de belangrijkste afzetmarkt en is goed voor 63% van het aantal verkochte smartphones met een 5 inch scherm of groter.

]]>
Tue, 18 Aug 2015 16:19:03 +0200 Meer smartphones verkocht in West-Europa, maar omzet neemt af http://executive-people.nl/item/534485/meer-smartphones-verkocht-in-west-europa-maar-omzet-neemt-af.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Business case en financiering blijkt belangrijkste belemmering voor investeringen in netwerken http://executive-people.nl/item/534469/business-case-en-financiering-blijkt-belangrijkste-belemmering-voor-investeringen-in-netwerken.html Barracuda Networks, maakt de resultaten bekend van een recente enquête naar de pijnpunten van het MKB rond ICT-infrastructuur en beveiliging. Het maken van een business case en rondkrijgen van de financiering blijkt de grootste belemmering te zijn om in netwerken te investeren.

Freeform Dynamics ondervroeg 610 ICT-managers/CIO’s en zakelijke professionals bij middelgrote bedrijven in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk in de maand april van 2015. Deze bedrijven hadden 25 tot 5.000 werknemers in dienst en waren in een brede reeks van verticale markten actief. De respondenten waren evenredig over de drie landen verdeeld.

ICT-infrastructuur staat steeds meer onder druk
Het toenemende gebruik van de cloud, externe en mobiele verbindingen met het bedrijfsnetwerk en het groeiende netwerkverkeer zetten de ICT-infrastructuur van bedrijven onder steeds grotere druk. 94% van de respondenten geeft toe dat er gaten en problemen zijn in minimaal één cruciaal onderdeel van hun huidige infrastructuur. Zoals bijvoorbeeld in compliance, netwerkgroei en connectiviteit. Middelgrote ondernemingen maken melding van belangrijke problemen die hen ervan weerhouden om in hun netwerk te investeren, waaronder:

 • De business case maken en financiering rond krijgen (62%)
 • Een ontoereikend aanbod van resellers (48%)
 • Onvoldoende tijd voor het evalueren van de beschikbare opties (58%)

Weinig vertrouwen in aanpassingen
Meer dan 600 zakelijke en ICT-professionals werden door Freeform Dynamics ondervraagd voor een enquête in opdracht van Barracuda. De enquêteresultaten wijzen erop dat de personen die verantwoordelijk zijn voor de aanpassing van de bestaande ICT-infrastructuur er weinig vertrouwen in hebben dat zij kunnen voldoen aan de nieuwe eisen die daaraan worden gesteld.

Tony Lock, analist bij Freeform Dynamics: “Organisaties hebben de afgelopen jaren geroeid met de riemen die ze hadden en hun netwerken op ad hoc basis opgewaardeerd. Onze enquête wijst erop dat zij inzicht moeten verwerven in de opties die tot hun beschikking staan. Om er op deze manier voor te kunnen zorgen dat het netwerk waarvan zij afhankelijk zijn in staat is om te voldoen aan de steeds hogere zakelijke eisen.”

Belangrijke struikelblokken

Gevraagd naar hun investeringen in de netwerkinfrastructuur noemden de respondenten verschillende problemen waar ze tegenaan lopen, of die ze in de toekomst verwachten tegen te komen:

 • 62% van de respondenten zag het maken van de business case en het verkrijgen van financiering als de belangrijkste struikelblokken voor netwerkmodernisatie
 • 72% gaf toe niet precies te weten of zij algemene of specialistische netwerkoplossingen moesten inzetten
 • 56% toonde zich bezorgd over de complexiteit die zou ontstaan als ze zouden afstappen van UTM-oplossingen
 • 58% zei het moeilijk te vinden om tijd vrij te maken voor het evalueren van de huidige netwerkbehoeften en het verkennen van de opties die tot hun beschikking staan
 • 57% maakte zich zorgen over het gebrek aan specialistische vaardigheden en oplossingen
 • 48% zei dat het aanbod van hun reseller onvoldoende aansloot op hun behoeften.

WK

]]>
Tue, 18 Aug 2015 10:34:34 +0200 Business case en financiering blijkt belangrijkste belemmering voor investeringen in netwerken http://executive-people.nl/item/534469/business-case-en-financiering-blijkt-belangrijkste-belemmering-voor-investeringen-in-netwerken.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Veel big data toepassingen lekken data http://executive-people.nl/item/534410/veel-big-data-toepassingen-lekken-data.html Veel bedrijven verzuimen big data toepassingen goed te configureren, terwijl veel toepassingen standaard niet veilig zijn ingesteld. De toepassingen lekken hierdoor een grote hoeveelheid data.

Dit blijkt uit onderzoek van het Zwitserse beveiligingsbedrijf BinaryEdge. Het bedrijf onderwierp vier technologieën aan een online scan: Redis, MongoDB SQL databases, het distributed memory caching systeem Memcached en Elasticsearch servers. Het beveiligingsbedrijf stelt maar liefst 1.175 terabytes (1,1 petabytes) aan data die afgeschermd had moeten zijn op internet te hebben aangetroffen.

Verouderd en niet up-to-date
“Veel geïnstalleerde versies zijn verouderd en niet geüpdatet, waardoor in sommige gevallen niet alleen data uitlekt maar zelfs servers gecomprommiteerd kunnen worden”, legt BinaryEdge uit in een blogpost. Veel bedrijven leren op dit moment nog met de technologieën om te gaan en verzuimen hierdoor de software goed in te stellen. Dit terwijl deze standaard niet van veilige configuraties zijn voorzien.

De problemen doen zich voor bij allerlei soorten bedrijven, varierend van kleine bedrijven tot de top 500. Tegenover El Reg meldt het bedrijf dat onder andere farmaceutische bedrijven, ziekenhuizen en banken bij deze groep horen. De uitgelekte data bevatten onder andere inloggegevens en sessietokens. Deze kunnen worden misbruikt door aanvallers om actieve sessies over te nemen.

]]>
Mon, 17 Aug 2015 10:32:44 +0200 Veel big data toepassingen lekken data http://executive-people.nl/item/534410/veel-big-data-toepassingen-lekken-data.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Personal cloud groeit door opslag van content, services en tools voor digitale lifestyle http://executive-people.nl/item/534382/personal-cloud-groeit-door-opslag-van-content-services-en-tools-voor-digitale-lifestyle.html De 'personal cloud' groeit door opslag van content, services en tools die gebruikers nodig hebben voor hun 'digitale lifestyle' zo meldt onderzoeksbureau Gartner.

End-user computing (EUC) en digital workplace managers die de digitale werkomgeving bouwen zullen rekening moeten houden met personal clouds die ze tijdens hun IT-projecten zullen tegenkomen.

De personal cloud zal nog verder groeien door de komst van Windows 10, ubiquitous sensors, wearables en smart machines. Lees meer hier.

Door: Witold Kepinski

 

]]>
Mon, 17 Aug 2015 02:44:39 +0200 Personal cloud groeit door opslag van content, services en tools voor digitale lifestyle http://executive-people.nl/item/534382/personal-cloud-groeit-door-opslag-van-content-services-en-tools-voor-digitale-lifestyle.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Executive People Dutch IT Expert Panel: Leiderschap nodig in IT http://executive-people.nl/item/534305/executive-people-dutch-it-expert-panel-leiderschap-nodig-in-it.html Tijdens Gartner Symposium/ITXpo, later dit jaar in Barcelona, zal leiderschap in IT het verbindende thema zijn. Maar hoe staat het daarmee in  praktijk? Zijn de Nederlandse CIO’s en CEO’s de inspirerende leiders die technologie optimaal inzetten om de business verder te krijgen? Deze vragen stonden centraal bij de nieuwste editie van het Executive People Dutch IT Expert Panel.

Centraal tijdens Gartner Symposium/ITXpo staat de vraag of de CIO een inspirerende leider is, die technologie optimaal inzet voor de business. De leden van het Expert Panel zijn hier duidelijk over verdeeld. Het goede nieuws voor de CIO’s is dat de meesten, 46 procent van de respondenten, deze stelling onderschrijven. Minder goed nieuws voor veel CIO’s is echter dat een nog steeds een significant deel van de respondenten,  35 procent, vindt dat dit zeker niet het geval is. Voor meer dan een derde van de CIO’s lijkt hier dus nog veel werk te verrichten om inderdaad die digitale leider te worden.

Die rol wordt niet al te vaak overgenomen door andere executives. Een kwart van de respondenten vindt weliswaar dat hun CEO de inspirerende leider is die technologie optimaal inzet voor de business. Maar een meerderheid, 53 procent, ziet die kwaliteiten niet terug in hun CEO. Ook daar is dus voor de hoogste functionarissen in organisaties nog veel winst te behalen.

Onduidelijkheid

Ook andere executives dan de CIO of de CEO zouden nog veel kunnen leren om die inspirerende IT-leider te worden. Op de vraag of zij die taak op zich hebben genomen zegt 35 procent van de respondenten dat dit niet het geval is. 32 procent heeft wel een andere C-level executive die de lead neemt op het gebied van IT. Een groot deel van deelnemers aan de enquête wist deze vraag niet te beantwoorden, wat aangeeft dat er over leiderschap in IT nog veel onduidelijkheid bestaat, ook onder de mensen die daar in hun dagelijks werk mee bezig zijn.

De bekende stelling dat CIO’s onnodig veel tijd kwijt zijn aan het draaiende houden van de standaard infrastructuur blijkt ook hier op te gaan. De stelling dat hun CIO meer tijd zou moeten besteden aan innovatie voor de business in plaats van de lopende IT-zaken wordt onderschreven door een ruime meerderheid, 57 procent, van de deelnemers. Slecht een derde, 32 procent, is het daar niet mee eens. Tien procent heeft op dat punt geen mening.

Consolidatie

Een van de zaken die in praktijkcases veel wordt genoemd om de IT-lasten te verminderen is consolidatie. De vraag of hun business meer zou kunnen profiteren van consolidatie werd door meer dan de helft, 53 procent, van de respondenten positief beantwoord. 35 procent van de deelnemers zag geen directe voordelen in consolidatie van hun IT-infrastructuur, tien procent had geen mening.

Over de voordelen een nieuwe trend, software defined, blijken nog veel vragen te bestaan. Weliswaar geeft 46 procent van de respondenten aan dat het de business er meer van zou kunnen profiteren, maar een bijna even groot deel, 43 procent, heeft zich daarover nog geen mening kunnen vormen. Slechts tien procent geeft onomwonden aan dat software defined binnen hun organisatie geen toegevoegde waarde heeft.

Analytics

Bij cloud is dit een stuk duidelijker. De stelling dat hun business meer zou kunnen profiteren van cloud wordt onderschreven door niet minder dan 64 procent. 14 procent weet het niet, en 21 procent van de deelnemers aan de enquête is stellig over het ontbreken van de toegevoegde waarde van cloud voor hun bedrijf.

Nog duidelijker is de mening over analytics. Meer dan driekwart van de deelnemers vindt dat hun business meer zou kunnen profiteren van analytics. Een kleine 7 procent ziet er geen voordelen in, 14 procent is er blijkbaar nog niet over uit of BI waarde heeft voor hun organisatie. Dit is in deze enquête zonder twijfel de technologie waar de technisch georiënteerde respondenten de meeste potentie in zien.

Mobility

Dit neemt niet weg dat ook op het gebied van mobility nog veel voordeel te behalen is voor CIO’s. De stelling ‘Onze business zou meer kunnen profiteren van mobility’ wordt onderschreven door 64 procent van de respondenten. De deelnemers zonder mening over mobility en deelnemers die zeggen dat het voor hen geen toegevoegde waarde heeft houden elkaar in evenwicht, met voor beide categorieën een percentage van 17 procent.

Nauw verwant aan de leiderschapskwaliteiten tenslotte zijn de competenties waar die leiders aan zouden moeten voldoen. Dat blijkt ook uit de reacties op de stelling ‘Onze executives zouden baat hebben bij een eenduidig IT Competence Framework.’ Precies de helft, vijftig procent, gaf aan dat dit volgens hen inderdaad het geval is. 21 procent ziet in zo’n competence framework geen toegevoegde waarde, een vrij groot deel, van 28 procent, weet niet of dit bij hun organisatie het geval is.

]]>
Sat, 15 Aug 2015 08:00:00 +0200 Executive People Dutch IT Expert Panel: Leiderschap nodig in IT http://executive-people.nl/item/534305/executive-people-dutch-it-expert-panel-leiderschap-nodig-in-it.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
ICT-sector is door sterke R&D bron van innovatie binnen de Nederlandse economie http://executive-people.nl/item/534363/ict-sector-is-door-sterke-rend-bron-van-innovatie-binnen-de-nederlandse-economie.html Eén op de zes bedrijven in Nederland die aan onderzoek en ontwikkeling (R&D) doen, is een ICT-bedrijf. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Van al het R&D-personeel in het bedrijfsleven werkt bovendien 20 procent voor een ICT-bedrijf. "Deze CBS-cijfers bevestigen het beeld van de ICT-sector als bron van innovatie en drijvende kracht binnen de Nederlandse economie," zegt Lotte de Bruijn (foto), directeur van branchevereniging Nederland ICT.

ICT vooral van belang binnen de dienstensector

De R&D-bestedingen van ICT-bedrijven wegen met name binnen de dienstensector zwaar. Bijna een derde van de totale uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling komt uit de ICT-sector. Eén op de vier bedrijven binnen de dienstensector die aan R&D doen, is een ICT-bedrijf.

R&D stimuleert de digitale economie

Het CBS benadrukt dat onderzoek en ontwikkeling belangrijk zijn voor onze open economie, waarin kennis bepalend is voor de concurrentiepositie. Het marktvoordeel dat voortkomt uit innovatie is een belangrijke stimulans voor economische groei. "Het is fantastisch om te zien dat de ICT-sector zo veel investeert in innovatie," zegt Lotte de Bruin. "Nederland kan dé digitale economie van Europa worden. Daarvoor is het wel van belang dat niet alleen de ontwikkeling, maar ook de toepassing van innovatieve ICT wordt gestimuleerd."

Minister Kamp kondigde onlangs aan te onderzoeken hoe wetgeving die innovatie belemmert kan worden aangepast. Nederland ICT juicht dit initiatief toe.

WK

]]>
Fri, 14 Aug 2015 15:10:17 +0200 ICT-sector is door sterke R&D bron van innovatie binnen de Nederlandse economie http://executive-people.nl/item/534363/ict-sector-is-door-sterke-rend-bron-van-innovatie-binnen-de-nederlandse-economie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Verkoop tablets daalt http://executive-people.nl/item/534302/verkoop-tablets-daalt.html De hoogtijdagen van tablets zijn voorbij zo meldt onderzoeksbureau Canalys.

De verkoop in het tweede kwartaal daalde wereldwijd met 11 procent maar 42,5 miljoen eenheden. Grote groeicijfers komen niet meer terug. Dat komt omdat smartphones grotere displays krijgen en door de komst van Windows 10 pc's.

Toch blijven tablets in trek, onder andere steeds meer in de zakelijke branche. Lees meer hier.

Door: Witold Kepinski

]]>
Fri, 14 Aug 2015 01:39:27 +0200 Verkoop tablets daalt http://executive-people.nl/item/534302/verkoop-tablets-daalt.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bestedingen aan cloud-diensten in Nederland laten groeicijfers tot ruim 30% zien http://executive-people.nl/item/534284/bestedingen-aan-cloud-diensten-in-nederland-laten-groeicijfers-tot-ruim-zien.html De ICT Marktmonitor 2015 is vanaf beschikbaar. De monitor bevat cijfers over de gerealiseerde bestedingen aan ICT in 2014 en de verwachte bestedingen voor 2015. De cijfers zijn uitgesplitst naar diverse deelsectoren als software, dienstverlening, hardware en cloud.

De cijfers tonen een voortzetting van de lijn die in 2014 is ingezet. Bestedingen aan cloud-diensten laten nog steeds groeicijfers tot ruim 30% zien. De verschuiving naar de cloud heeft ook een positief effect op andere deelsectoren, met name software en storage.

Bestedingen aan software zitten sterk in de lift. Uitgaven zullen naar verwachting met 8,3 procent stijgen, tegenover een gerealiseerde 5,3 procent in 2014.

Bekijk hier de volledige ICT Marktmonitor 2015

]]>
Thu, 13 Aug 2015 20:32:04 +0200 Bestedingen aan cloud-diensten in Nederland laten groeicijfers tot ruim 30% zien http://executive-people.nl/item/534284/bestedingen-aan-cloud-diensten-in-nederland-laten-groeicijfers-tot-ruim-zien.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
CIO moet rekening houden met stijging prijzen IT-producten door sterke dollar http://executive-people.nl/item/534271/cio-moet-rekening-houden-met-stijging-prijzen-it-producten-door-sterke-dollar.html Prijzen van IT-producten stijgen wel tot 20 procent door sterke dollar zo waarschuwt onderzoeksbureau Gartner aan eindgebruikers zoals CIO's.

CIO's moeten daarom hun IT-budget herzien als de dollar maar blijft stijgen ten opzichte van de euro. De dollar is 20 procent sterker geworden aldus Roberto Sacco, Gartner’s research director. Dat blijft zo tot eind 2016.

De prijzen voor hardware en software zullen dus stijgen en er is dan weinig ruimte om korting te vragen. Leveranciers hebben geen zin om verlies te maken.

Ook zullen Europese softwareleveranciers naar veruidt hun prijzen verhogen. Hoogste tijd dat de CIO met de rest van de directie alle budgetten gaat doornemen, zo besluit Gartner.

Door: Witold Kepinski

 

]]>
Thu, 13 Aug 2015 08:45:04 +0200 CIO moet rekening houden met stijging prijzen IT-producten door sterke dollar http://executive-people.nl/item/534271/cio-moet-rekening-houden-met-stijging-prijzen-it-producten-door-sterke-dollar.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bedrijven en overheden geven dit jaar gemiddeld 5,4 procent meer uit aan technologie http://executive-people.nl/item/534269/bedrijven-en-overheden-geven-dit-jaar-gemiddeld-procent-meer-uit-aan-technologie.html Europese bedrijven en overheden geven dit jaar gemiddeld 5,4 procent meer uit aan technologie ten opzichte van vorig jaar. Trends als apps en big data doen vooral de kassa van softwareverkopers rinkelen.

West- en Centraal Europa zullen volgens analysebureau Forrester dit jaar 684 miljard euro uitgeven aan technologie. Noord- en Zuid Amerika zijn samen goed voor 1.105 miljard euro. De regio Asia Pacific doet het met 512 miljard euro. Maar ook in Europa zelf lopen de verschillen uit elkaar. Het Verenigd Koninkrijk (150,5 miljard euro) en Duitsland (112 miljard euro) zijn de koplopers. Samen met Frankrijk (89 miljard euro) zijn ze goed voor de helft van de Europese zakelijke tech-uitgaven.

Los van het totaalbedrag merkt Forrester op dat vooral Zweden, Groot-Brittannië en Ierland een groei van meer dan vijf procent kennen. De Benelux zit net zoals Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland in een middenmoot. Hier groeien de uitgaven met 1 tot 3,5 procent. De zwakste speler in de Europese klas is weinig verrassend Griekenland waar de uitgaven dalen met 6,3 procent.

Software, consulting & systeemintegratie

De IT-budgetten blijken vooral naar zogenaamde business technology: technologie om klanten te winnen, te bedienen of te behouden, goed voor 28 procent of 190 miljard euro van het totaal.

Specifieker zijn vooral software, consulting en systeemintegratie de grote groeiende uitgavenposten, wat deels te maken heeft met de komst van mobiele apps, analytics en big data. De aankoop van hardware doet het dan weer minder goed omdat dit vaak dure aankopen zijn die bij veel bedrijven nog steeds worden uitgesteld wanneer mogelijk. Een trend die we al enkele kwartalen zien in verschillende analyses van de pc-markt.

In samenwerking met Datanews

]]>
Thu, 13 Aug 2015 08:34:28 +0200 Bedrijven en overheden geven dit jaar gemiddeld 5,4 procent meer uit aan technologie http://executive-people.nl/item/534269/bedrijven-en-overheden-geven-dit-jaar-gemiddeld-procent-meer-uit-aan-technologie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Trage reactietijd van software grootste ergernis http://executive-people.nl/item/534170/trage-reactietijd-van-software-grootste-ergernis.html 91 procent van de Nederlandse werknemers heeft last van IT-problemen op kantoor. Dit blijkt uit onderzoek van SPS, specialist in IT-beheer en ontwikkelaar van IT-beheersoftware Gensys, onder ruim 1.000 medewerkers uit verschillende branches. 1 op de 5 respondenten (19%) ziet een trage reactietijd van software als grootste ergernis. 45 procent van hen besteedt meer dan een half uur per week aan problemen met de IT-voorziening. Bij 25 procent van de respondenten is dit zelfs meer dan een uur per week.

Naast de trage reactietijd van software, stoort menig werknemer (14%) zich aan de snelheid van het internet op kantoor, dit is de nummer twee in de top 5 IT-ergernissen. Internetstoringen staan op nummer drie met 13 procent. Ook ervaart 12 procent hinder door de verouderde apparatuur waarmee zij werken. Slechts 1 op de 10 respondenten (9%) zegt helemaal geen last te hebben van IT-ergernissen op kantoor.

Linda Verweij, COO van SPS, licht de resultaten toe: “Het is zorgwekkend om te horen dat werkend Nederland zoveel last heeft van IT-problemen op kantoor. Dat zou vandaag de dag niet meer voor mogen komen. Op nummer 1 staat de reactietijd van software, terwijl dit tegenwoordig eenvoudig in kaart te brengen is. Het is niet meer nodig om zelf een diagnose te stellen op basis van wat de eindgebruiker vertelt. IT-professionals kunnen er met online tooling voor zorgen dat zij real-time inzicht hebben in de performanceproblemen die eindgebruikers ervaren en de achterliggende oorzaak hiervan. Door echt te weten wat de eindgebruiker ervaart, wordt de eindgebruikerstevredenheid verhoogd en performanceproblemen voorkomen. Hierdoor krijgt de IT-afdeling meer lucht en heeft de organisatie tevreden medewerkers die bovendien efficiënt kunnen werken.”

SPS heeft onderzoek gedaan onder ruim 1.000 eindgebruikers uit diverse branches en hen gevraagd naar hun IT-ervaringen op de werkvloer. De whitepaper ‘Hoe de grootste ergernis van gebruikers, de reactietijd van software, weg te nemen?’ is gratis te downloaden via:http://sps.nl/xdownload/whitepaper-grootste-ergernis-is-de-reactietijd-van-software/.

WK

]]>
Tue, 11 Aug 2015 09:01:17 +0200 Trage reactietijd van software grootste ergernis http://executive-people.nl/item/534170/trage-reactietijd-van-software-grootste-ergernis.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Gartner: Meer klanten laten ERP onderhouden door Rimini Street en Spinnaker Support http://executive-people.nl/item/534165/gartner-meer-klanten-laten-erp-onderhouden-door-rimini-street-en-spinnaker-support.html Onderzoeksbureau Gartner meldt dat sommige zakelijke eindgebruikers de laatste tijd hun ERP ondershoudscontracten niet meer laten supporten door SAP of Oracle maar ook door derde partijen zoals Rimini Street.

Volgens Gartner heeft 5 tot 10 procent van de ERP klanten hun contracten met grote leveranciers hebben opgezegd en nu de support laten doen door derde partijen die dit vaak goedkoper doen.

Gartner waarschuwt dat niet iedereen zijn ERP contract met zijn vedodr zomaar kan opzeggen. Maar het kiezen voor een derde partij kan leiden tot meer flexibiliteit en lagere kosten, aldus Gartner.

De enige twee serieuze derde partijen zijn Rimini Street en Spinnaker Support, aldus Gartner.

Rechtszaken

Tussen de grote ERP-leveranciers en Rimini kan het er hard aan toe gaan. Oracle eist van Rimini Street via de rechter 200 miljoen dollar schadevergoeding vanwege het schenden van copyrights. De rechtszaak tegen Rimini Street en ceo Seth Ravin wordt in september voorgelegd aan een jury binnen de rechtbank. De uitspraak kan een impact hebben op independent support providers, brokers en andere firma’s die buiten de geautoriseerde channel Oracle software onderhouden. Lees meer hier.

Door: Witold Kepinski

]]>
Tue, 11 Aug 2015 00:01:04 +0200 Gartner: Meer klanten laten ERP onderhouden door Rimini Street en Spinnaker Support http://executive-people.nl/item/534165/gartner-meer-klanten-laten-erp-onderhouden-door-rimini-street-en-spinnaker-support.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Mobiele werkstations populair http://executive-people.nl/item/534082/mobiele-werkstations-populair.html In het tweede kwartaal werden er wereldwijd meer Mobile Workstations verkocht zo meldt onderzoeksbureau IDC. De verkoop van Desktop Workstations daalde.

De verkoop van mobiele werkstations steeg met 5,4 procent naar 288.270. Reden is dat high-end PC-gebruikers en Apple Mac Pro vaker kiezen voor een stevig werkstations die zware applicaties aankan en voorzien is van krachtige processors.

De verkoop van desktop werkstations daalde met 3,7 procent naar 641.580 eenheden. De totale verkoop van alle werkstations daalde met 1 procent.

HP leidt deze markt met 43,1 procent marktaandeel. Daarna volgt met 37,9 procent en Lenovo met 13,2 procent. Daarna volgen Fujitsu en NEC.

Door: Witold Kepinski

]]>
Mon, 10 Aug 2015 06:32:13 +0200 Mobiele werkstations populair http://executive-people.nl/item/534082/mobiele-werkstations-populair.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Nederland kan leren van België op het gebied van mobile recruitment' http://executive-people.nl/item/534069/nederland-kan-leren-van-belgia-laquo-op-het-gebied-van-mobile-recruitment.html Zowel in Nederland als in België zijn er nog grote stappen te maken op het gebied van mobile recruitment. In beide landen is een overgrote meerderheid van de wervingssites nog niet geoptimaliseerd voor mobiel gebruik, terwijl in Nederland het mobiele internet inmiddels het vaste-internetgebruik al overstijgt. Bij de Belgen is 28 procent van de recruitment-websites geschikt voor mobile devices, in Nederland is dat slechts zestien procent. Dat blijkt uit onderzoek van Indeed, de grootste vacaturesite ter wereld, onder 766 recruitment-professionals in Nederland en België.

Kennisverschil en scepticisme
Het uiteenlopen van de Nederlandse en Belgische percentages lijkt onder andere voort te komen uit een verschil in kennis. Zo zijn de zuiderburen beter op de hoogte van het feit dat een responsieve website bijdraagt aan een betere ranking in Google. In België wist 62 procent van de recruitment-professionals dit, in Nederland slechts 54 procent. Bovendien zijn Nederlandse bedrijven sceptischer over het belang van mobile recruitment. In ons land geeft dertig procent aan helemaal geen toegevoegde waarde te zien in mobile recruitment. In België is veertien procent van de recruiters die mening toegedaan. Voor het recruitment-proces, waarin ook zaken als het sollicitatieproces zijn opgenomen, biedt slechts negen procent van de Nederlandse bedrijven een sollicitatieproces dat volledig geoptimaliseerd is voor mobile devices. In België is dat negentien procent.

Verschil wordt groter
Het lijkt er bovendien op dat deze kloof tussen de buurlanden in de toekomst alleen maar groter wordt. Zo bekijkt 32 procent van de Belgische bedrijven de mogelijkheden van mobile recruitment, terwijl in Nederland slechts achttien procent daarmee bezig is. Daarnaast heeft 23 procent van de Belgische bedrijven plannen om in de toekomst een mobile recruitment-app te bouwen, tegen slechts zestien procent van de Nederlandse ondernemingen.

Leren van elkaar
“Hoewel wij in Nederland denken voorop te lopen in digitale kennis, zouden we op het gebied van mobile recruitment vaker over de grens kunnen kijken en ons verdiepen in projecten en cases van, en kennis opdoen bij onze zuiderburen. We lijken het belang van mobile recruitment te onderschatten en lopen talent mis door websites niet te optimaliseren voor mobiel gebruik”, zegt Sander Poos, algemeen directeur van Indeed Benelux. “Wie zegt dat mobile recruitment de toekomst heeft, drukt zich nog zwak uit. Mobile devices zijn namelijk nu al verantwoordelijk voor het grootste deel van het internetverkeer. In 2014 werd de website van Indeed voor het eerst meer bezocht via mobile devices dan via een pc. En die trend zien we ook in Nederland, waar 51 procent van onze bezoekers onze website raadpleegt via een tablet of smartphone. Zeker voor het aantrekken van millennials – de mobiele generatie – zien we bij Indeed dat een mobile recruitment-site een must is.”

Het verschil tussen Nederland en België komt naar voren bij bedrijven van alle soorten en maten. Bij grote Belgische bedrijven is 33 procent van de recruitment-websites geoptimaliseerd voor mobile devices, in Nederland is dat 26 procent. Bij kleine bedrijven liggen de percentages op elf voor België en zes voor Nederland. Bij de middelgrote bedrijven is het verschil met twintig procentpunten het grootst: 34 procent in België, veertien procent in Nederland.

]]>
Sun, 09 Aug 2015 10:30:42 +0200 'Nederland kan leren van België op het gebied van mobile recruitment' http://executive-people.nl/item/534069/nederland-kan-leren-van-belgia-laquo-op-het-gebied-van-mobile-recruitment.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bedrijven laten kansen liggen in supply chain data-analyse http://executive-people.nl/item/534068/bedrijven-laten-kansen-liggen-in-supply-chain-data-analyse.html 40 procent van de logistieke bedrijven wereldwijd geeft aan dat hun mogelijkheden met betrekking tot data-analyse nog te beperkt zijn. Zij gebruiken data-analyse hoofdzakelijk om terug te blikken op het verleden. Dat terwijl bijna alle respondenten de meeste waarde zien in meer geavanceerde en voorspellende analytics, omdat dit gebruikers helpt om dagelijks betere beslissingen te nemen op basis van data. Dit blijkt uit onderzoek van Supply Chain Digest (SCDigest), in opdracht van Qlik. Aan het onderzoek ‘Leveraging Supply Chain Data for Competitive Advantage’ namen 200 logistieke organisaties wereldwijd deel.

Andere resultaten uit het onderzoek laten zien dat meer dan 88 procent van de respondenten geavanceerde analytische mogelijkheden aanmerkt als een ‘uitstekende’ of ‘goede’ kans voor hun organisatie. Zij zijn dan ook ofwel al bezig met het uitbreiden van de analytische mogelijkheden of hebben dit aangemerkt als topprioriteit voor de komende periode. Ondanks dat geavanceerde analytics op waarde worden geschat, geeft slechts 10 procent van de logistieke organisaties aan dat zij het gevoel hebben dat zij beschikken over voldoende flexibele systemen, empowerment, data-visualisatie en supply chain risk managementfunctionaliteiten.

“Ondanks het vroege stadium van volwassenheid zien veel organisaties potentieel in datamanagement en analyse”, aldus Dan Gilmore, president en hoofdredacteur van SCDigest. “Ze verwachten de besluitvorming in supply chain te kunnen verbeteren met behulp van vooruitkijken en voorspellen. Niet geheel onverwacht heeft optimalisatie van datamanagement en analyse dan ook topprioriteit.”

“Om het hele verhaal achter data te kunnen ontdekken is het noodzakelijk voor organisaties om geavanceerde analytics te implementeren”, vertelt David Telford, Senior Director bij Qlik. “Qlik helpt duizenden organisaties door supply chain data inzichtelijk te maken op het moment dat er een beslissing genomen moet worden. Dankzij flexibele self-service oplossingen, die ook mobiel toegankelijk zijn, kunnen gebruikers data eenvoudig visualiseren en tot betere inzichten komen.”

Over het onderzoek
Deze bevindingen zijn het resultaat van een mondiaal onderzoek, uitgevoerd door SCDigest, naar wat bedrijven doen met supply chain data, welke mogelijkheden zij nu hebben en welke zij in de toekomst nodig achten. Aan het onderzoek deden 200 respondenten mee van over de hele wereld. Alle respondenten hebben een variërende rol binnen de supply chain binnen hun bedrijf, van supply chain IT tot de meer operationele verantwoordelijkheden. Binnen het onderzoek is een breed scala aan sectoren vertegenwoordigd, waaronder consumentengoederen, automotive, industrie en ruimtevaart, transport en logistiek, high-tech consumentengoederen, retail en meer.

]]>
Sun, 09 Aug 2015 10:00:04 +0200 Bedrijven laten kansen liggen in supply chain data-analyse http://executive-people.nl/item/534068/bedrijven-laten-kansen-liggen-in-supply-chain-data-analyse.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Europese markt voor SMB Cloud Services groeit 17 procent in drie jaar' http://executive-people.nl/item/533982/europese-markt-voor-smb-cloud-services-groeit-procent-in-drie-jaar.html De Europese MKB-markt voor cloudservices groeit de komende drie jaar met 17 procent, van 18,9 miljard naar 30,1 miljard euro. Deze voorspelling is gebaseerd op het meest recente Europese SMB Cloud Insights onderzoek van softwareleverancier Odin.

Het jaarlijks onderzoek van Odin, nu voor de vijfde keer gehouden, identificeert kritische trends binnen de cloud computing-industrie en de impact op het MKB binnen de Europese markt. In een rapport van mei jl. signaleerde Odin al dat in Nederland de markt de komende drie jaar groeit met 11,5 procent per jaar tot € 1,2 miljard in 2018 .

Belangrijk binnen de groei van de Europese cloudservices markt zal de Infrastructure-as-a-Service (IaaS) markt zijn; die stijgt naar verwachting van € 7,6 miljard naar € 11,6 miljard. De gezondheidszorg en financiële/verzekeringssector zullen als gevolg van wettelijke eisen in toenemende mate investeren in beveiliging en server back-ups. De professionele en technologie/science-industrie zal leidend zijn bij de invoering van IaaS.

Jacek Murawski (foto), Odin EMEA General Manager en Vice President: “Steeds vaker zien we kleine en middelgrote bedrijven de zakelijke voordelen van cloudadoptie realiseren. Als gevolg daarvan vragen bedrijven niet waarom of hoe ze de cloud zullen omarmen, maar wanneer.” Hij stelde eerder al dat 'de Nederlandse markt over het algemeen sterke kansen biedt omdat het MKB steeds meer gebruik gaat maken van gehoste IT'.

Organisaties die nu de overstap naar cloudservices maken zien voordelen van veiligheid, veerkracht, flexibiliteit, schaalbaarheid en bedrijfscontinuïteit. Door cloud adopters te worden, kunnen organisaties er zeker van zijn dat hun IT veilig is waardoor zij in staat zijn te focussen op hun core business behoeften en zich te concentreren op datgene waar ze goed in zijn.

]]>
Fri, 07 Aug 2015 08:00:00 +0200 'Europese markt voor SMB Cloud Services groeit 17 procent in drie jaar' http://executive-people.nl/item/533982/europese-markt-voor-smb-cloud-services-groeit-procent-in-drie-jaar.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Afstand & latency tussen datacenters zorgt bij IT-professionals voor hoofdpijn http://executive-people.nl/item/533985/afstand-en-latency-tussen-datacenters-zorgt-bij-it-professionals-voor-hoofdpijn.html 68 procent van de IT-afdelingen gebruikt momenteel één of twee datacenters. Dit blijkt uit onderzoek van Telindus, onafhankelijke specialist en leverancier op het gebied van access, connectivity en datacenteroplossingen in combinatie met managed services en multi-vendor support, onder 376 IT-professionals. Hen is gevraagd hoeveel datacenters zij momenteel gebruiken en welke uitdagingen zij zien met betrekking tot de connectiviteit tussen de datacenters. 31 procent ziet zowel het beheren van de datacenters als het beveiligen van de verbinding als grootste uitdagingen. 

Daarnaast geeft 27 procent van de respondenten aan het moeilijk te vinden de kosten te beheersen ten aanzien van de connectiviteit tussen datacenters. Meer dan een kwart (26%) zegt het bepalen van de benodigde capaciteit/bandbreedte een challenge te vinden. De afstand/latency tussen de datacenters zorgt bij een kwart van de IT-professionals voor hoofdpijn. 

Harm de Haan (foto), Manager Consultancy & member Advisory Board bij Telindus: “Het is niet verwonderlijk dat organisaties nog tegen veel uitdagingen aanlopen als het gaat om de connectiviteit tussen datacenters onderling en kantoren. Door gebrek aan kennis realiseren weinig organisaties zich dat er alternatieven zijn voor het vervangen of upgraden van fysieke lijnen. Een technologie als Dense Wavelength Division Multiplexing (DWDM) bijvoorbeeldmaakt het mogelijk om tot honderden kanalen over (lange) afstanden te transporteren. Deze technologie maakt gebruik van slechts één vezelpaar voor het doorsturen van meerdere informatiestromen tegelijkertijd, waardoor de kwaliteit, snelheid en efficiëntie van de connectiviteit worden verhoogd. Daarnaast is glasvezeltechnologie relatief onbekend en gaat men er vanuit dat het veilig is. Om de veiligheid van data te borgen, moet er echter vanaf de basis, het glasvezelnetwerk, al aandacht besteed worden aan security. Encryptie van de dataverbindingen is daarom een noodzakelijke aanvulling.”

De resultaten van het onderzoek en de visie van Telindus zijn verwerkt in de whitepaper ‘Beveiligde en kosteneffectieve datacenterverbindingen. Deze is vrijblijvend te downloaden via http://www.telindus.nl/nieuws-events/beveiligde-en-kosteneffectieve-datacenterverbindingen-heeft-u-uw-connectivity-volledig-op-orde/

]]>
Fri, 07 Aug 2015 00:01:16 +0200 Afstand & latency tussen datacenters zorgt bij IT-professionals voor hoofdpijn http://executive-people.nl/item/533985/afstand-en-latency-tussen-datacenters-zorgt-bij-it-professionals-voor-hoofdpijn.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Slechts één duizendste van computercapaciteit wordt straks gebruikt' http://executive-people.nl/item/533958/slechts-a-copy-a-copy-n-duizendste-van-computercapaciteit-wordt-straks-gebruikt.html Gebrekkige kennis van parallel programmeren zorgt ervoor dat straks slechts één duizendste van de capaciteit van computers wordt gebruikt. Hierdoor zijn berekeningen onnodig langzaam en onnauwkeurig. Dat vertraagt de ontwikkeling van de Nederlandse kenniseconomie.

Dit stelt prof. dr. ir. Henri Bal, projectleider bij COMMIT en professor bij de sectie Computersystemen aan de VU. COMMIT is een publiek-private samenwerking die wetenschappelijk onderzoek doet naar ICT-innovaties.

Sequentieel programmeren, het instrueren van computers om berekeningen opeenvolgend uit te laten voeren, is nu de standaard. Rekenchips van computers worden echter steeds geavanceerder en kunnen in plaats van één actie, duizenden tot straks zelfs miljoenen acties tegelijk uitvoeren. Maar het programmeren van zulke 'many-cores' staat nog in de kinderschoenen, waardoor branches die sterk afhankelijk zijn van data, niet optimaal kunnen presteren, zo beweert Bal.

De waarde van parallel programmeren is volgens Bal van enorm belang voor bijvoorbeeld de meteorologie of forensisch onderzoek. "Bij weersvoorspellingen moet data uit het fijnmazige netwerk van computers snel en nauwkeuriger verwerkt worden om de weersvoorspellingen voor morgen niet pas na 48 uur te hebben", vertelt hij. "Bij forensisch onderzoek moet in de eerste 24 uur na een misdrijf zo snel mogelijk en middels patroonherkenning alle data worden verkend, om geen enkel spoor verloren te laten gaan. Het videomateriaal van 80.000 bewakingscamera’s dat na de aanslag in de Londense metro in 2005 handmatig werd doorzocht, kan inmiddels met parallelle rekenmethodes razendsnel door de computer worden uitgevoerd."

Wil Nederland geen achterstand oplopen, dan zijn volgens Bal investeringen noodzakelijk. De focus moet volgens hem liggen op onderzoek en onderwijs. "Investeringen in onderzoek naar programmeren van nieuwe massaal-parallelle computers zijn noodzakelijk om kennis te vergaren. Zo moet worden onderzocht hoe programma’s voor parallelle rekenmethodes moeten worden geschreven en in hoeverre parallelle berekeningen automatisch kunnen worden uitgevoerd. In het ICT-onderwijs moeten toekomstige programmeurs en ICT’ers ook worden voorbereid op de nieuwe standaard, het parallel programmeren. Alleen dan kan Nederland optimaal gebruik maken van de beschikbare computercapaciteit."

]]>
Thu, 06 Aug 2015 08:00:00 +0200 'Slechts één duizendste van computercapaciteit wordt straks gebruikt' http://executive-people.nl/item/533958/slechts-a-copy-a-copy-n-duizendste-van-computercapaciteit-wordt-straks-gebruikt.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Servermarkt groeit met 8 procent http://executive-people.nl/item/533970/servermarkt-groeit-met-procent.html De verkoop van servers groeide in het tweede kwartaal van 2015 met 8 procent aldus cijfers van onderzoeksbureau Gartner die gepubliceerd zijn in The Register.

Cisco was de enige tier-1 leverancier die groeide met 11 procent (UCS servers). Daarnaast wisten Chinese server leveranciers 26 procent meer in hun eigen markt te verkopen. Zo verkocht Inspur meer dan Dell. Ook Huawei en Sugon verkochten veel meer servers.

China is nu goed voor 20 procent van alle verkochte x86 servers. In 2010 was dat nog 11 procent.

Chinese tier 2/3 en ODM (Original Design Manufacture) laten zich gelden en groeien verder, aldus Gartner. Lees meer hier.

Door: Witold Kepinski

]]>
Thu, 06 Aug 2015 01:37:10 +0200 Servermarkt groeit met 8 procent http://executive-people.nl/item/533970/servermarkt-groeit-met-procent.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlander vertrouwt overheid en telecomproviders niet met persoonlijke gegevens http://executive-people.nl/item/533967/nederlander-vertrouwt-overheid-en-telecomproviders-niet-met-persoonlijke-gegevens.html Nederlanders hebben weinig vertrouwen in hun overheid als het op de bescherming van hun persoonlijke gegevens aankomt. Maar liefst 69% van de bevolking verwacht dat zijn persoonlijke gegevens komend jaar op enig moment door onbevoegden worden ingezien. Dat blijkt uit cijfers van de Unisys Security Insights survey.

De respondenten van het onderzoek lieten een vergelijkbaar gebrek aan vertrouwen zien in beveiliging van data door telecombedrijven: 68% van de ondervraagden verwacht het komende jaar een datalek bij hun telecomprovider.

Vliegtuigmaatschappijen en transportorganisaties worden als veiliger beoordeeld. Hier verwacht slechts 41% van de ondervraagden een datalek.

Het onderzoek ondervroeg consumenten in twaalf landen naar hun inschatting van de mogelijkheid dat hun persoonlijke gegevens – in handen van zeven typen organisaties, waaronder vliegtuigmaatschappijen, transportorganisaties, financiële instellingen, overheidsinstellingen, de gezondheidszorg, de retail en de telecom – komend jaar worden ingezien door onbevoegden.

Jim Vlaming (foto), account executive public safety and justice bij Unisys Nederland NV: “Het Nederlandse publiek heeft weinig vertrouwen in overheidsinstellingen en telecomorganisaties als het over de beveiliging van hun persoonlijke gegevens gaat. Deze bevindingen dienen als een herinnering voor bedrijven en instellingen om hun veiligheidsmaatregelen te reviewen en geavanceerde veiligheidsmaatregelen te implementeren, om consument te beschermen tegen cyberaanvallen en het klantvertrouwen te vergroten.”

Unisys ondervroeg de Nederlandse bevolking ook of gebruikersnaam en wachtwoord geschikt zijn voor de beveiliging van online diensten, met inbegrip van overheidsdiensten, online bankieren, e-mail en sociale media. Hoewel mensen weinig vertrouwen hebben in het vermogen van overheidsinstellingen om hun persoonlijke gegevens tegen hackers te beschermen, vindt een verrassende 71% dat authenticatie met een gebruikersnaam en wachtwoord voldoende veilig is voor de toegang tot online overheidsdiensten als DigiD.

Consumentendiensten als sociale media en e-mail scoorden echter het laagst bij de vraag of de combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord voldoende is om dit soort online accounts te beschermen. Slechts 23% was van mening dat dit voldoende beveiliging bood voor e-mail, tegen 34% voor sociale media.

Vlaming vervolgt: “Nieuwe biometrische authenticatiemethoden - zoals het scannen van vingerafdrukken of technieken die gedragingen detecteren, zoals spraakpatronen, handtekeningen en toetsaanslagen - zijn niet alleen veiliger dan authenticatie met gebruikersnaam en wachtwoord, maar bovendien een stuk gebruiksvriendelijker op het gebied van snelheid, eenvoud en de algehele gebruikservaring. Online dienstverleners die een soepele klantervaring bieden en echte waarde aan klanten leveren, zullen al snel de voordelen merken in een wereld waarin de online en mobiele klantervaring steeds belangrijker worden voor de loyaliteit.”

]]>
Thu, 06 Aug 2015 00:31:32 +0200 Nederlander vertrouwt overheid en telecomproviders niet met persoonlijke gegevens http://executive-people.nl/item/533967/nederlander-vertrouwt-overheid-en-telecomproviders-niet-met-persoonlijke-gegevens.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Websites zorgverleners onvoldoende behulpzaam' http://executive-people.nl/item/533887/websites-zorgverleners-onvoldoende-behulpzaam.html Websitebezoekers hebben kritiek op de online dienstverlening van zorgverleners. Wereldwijd enquête-onderzoek naar de kwaliteit van websites van zorgverleners door softwareontwikkelaar en CMS-fabrikant Kentico, wijst uit dat 72 procent van de bezoekers vindt dat websites van zorgverleners behulpzamer zouden kunnen zijn.

Bovendien is het aantal digitale kanalen waarmee cliënten in contact kunnen komen met zorgverleners volgens de respondenten beperkt. De belangrijkste kritiekpunten van de respondenten op het gebruiksgemak van de website van zorgverleners waren ‘niet in staat zijn om op de gewenste manier in contact te komen met zorgprofessionals’, ‘moeilijk vindbare informatie’ en ‘het gemis van een chatfunctie om in realtime met een zorgprofessional te chatten’. Toch waren de respondenten over het algemeen tevreden over de initiatieven van zorginstellingen op het web. Meer dan de helft van de respondenten scoorde de inspanningen op het web van zorginstellingen tussen een goed (B) en voldoende (C).

Bart Omlo, Business Development manager van Kentico in de Benelux, vindt de inzichten verhelderend. “Zorginstellingen hebben de afgelopen jaren grote stappen gezet op het gebied van digitale dienstverlening en kunnen tegenwoordig directer en persoonlijker in contact treden met patiënten en cliënten dan vroeger. Cliënten lijken dit te waarderen, maar er zijn nog genoeg punten waar vooruitgang geboekt kan worden. Zeker als deze instellingen aansluiting willen vinden met de mobiele, realtime wensen van de jongste generatie.”

Het onderzoek toont aan dat een goede online aanwezigheid belangrijk is voor een zorgverlener. 65 procent van de respondenten kiest voor een bepaalde dienstverlener deels op basis van de indruk van de website. Driekwart (73 procent) laat de keuze voor een zorgverlener afhangen van online recensies. In Nederland is dit zelfs 84 procent. Bovendien noemt 52 procent van de Nederlandse respondenten recensies zelfs zeer belangrijk.

Er zitten volgens Kentico 'behoorlijke verschillen' in de waardering van de digitale hulpmiddelen die zorgverleners gebruiken. 60 procent waardeert het gebruik van e-mails en andere digitale berichten om op de hoogte gehouden te worden van afspraken, richtlijnen en andere 'zinnige' informatie. De ondersteuning van tekstberichten en e-mail is echter wel een aandachtspunt. Slechts 19 procent van de respondenten geeft aan dat ze middels tekstberichten met hun zorgprovider kunnen communiceren en 37 procent kan een zorgverlener niet bereiken via e-mail.

In Nederland is ondersteuning via e-mail beter geregeld. Hier zegt slechts 14 procent van de respondenten niet met de zorgverlener te kunnen mailen. Andere middelen van communicatie worden in Nederland echter wel relatief slecht ondersteund. Zo gaf slechts 10 procent van de respondenten aan dat chatten met de zorgverlener mogelijk is. Ook gaf slechts 10 procent van de respondenten aan dat het sturen van SMS-berichten naar de zorgverlener mogelijk is.

Een ander aandachtspunt is het mobiele gebruik van zorgsites. Een derde (30 procent) van de respondenten had moeite om met een mobiele telefoon of tablet op een zorgsite te navigeren. In Nederland lijken deze problemen minder te spelen; 18 procent van de Nederlandse respondenten vindt het lastig om op de mobiele site van de zorgverlener te navigeren. Overigens maakt een behoorlijk percentage van de gebruikers liever gebruik van de desktop. Wereldwijd lag dit percentage op 43 procent, in Nederland op 40 procent.

Opvallend waren de resultaten op het gebied van contact via sociale media. 69 procent van de respondenten zegt aanwezigheid van een zorgverlener op sociale media onbelangrijk te vinden. In Nederland lag dit percentage zelfs op 74 procent. Schijnbaar zien mensen zorg toch te zeer als een privéaangelegenheid om van een dergelijk publiek communicatiemiddel gebruik te maken.

]]>
Wed, 05 Aug 2015 09:07:09 +0200 'Websites zorgverleners onvoldoende behulpzaam' http://executive-people.nl/item/533887/websites-zorgverleners-onvoldoende-behulpzaam.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Wat verlangen startende IT’ers van een werkgever? http://executive-people.nl/item/533867/wat-verlangen-startende-ita-ers-van-een-werkgever.html Net als in 212 doet IT-detacheerder Neomax opnieuw onderzoek onder de 'Y-generatie': de generatie die werd geboren tussen 1976 en 1994 en is opgegroeid in een tijd van technologische vooruitgang en economische voorspoed. Neomax wil weten waardoor startende IT-professionals zich laten leiden bij de keuze voor een werkgever.

In 2012 bleek dat de doorgroeimogelijkheden voor startende IT-professionals de belangrijkste rol speelde bij de keuze voor een werkgever. Het onderzoek toonde toen aan dat de intrinsieke motivatiefactoren over het algemeen belangrijker werden gevonden dan de extrinsieke motivatiefactoren. Doorgroeimogelijkheden en de uitdaging in het werk stonden in 2012 hoger op het lijstje dan de hoogte van het salaris.

Om erachter te komen of dit nog steeds het geval is, stelt Neomax startende IT'ers nog eens deze vraag. De probleemstelling waar het onderzoek antwoord op moet geven luidt: wat motiveert een afgestudeerde startende IT’er uit de generatie Y, om voor een werkgever in de IT-branche te kiezen? Het doel van het onderzoek is om de startende IT’er te begrijpen en hun behoeften in kaart te brengen.

Claudette Martens, oprichter van Neomax: “Het is ontzettend belangrijk om ons te verdiepen in de wensen en behoeften van de startende IT’er. Zij zijn immers degene die de IT-branche draaiende en in beweging houden. Met dit onderzoek kunnen we een goed beeld schetsen van de toekomstige IT-professional en hierop inspelen."

]]>
Tue, 04 Aug 2015 10:23:02 +0200 Wat verlangen startende IT’ers van een werkgever? http://executive-people.nl/item/533867/wat-verlangen-startende-ita-ers-van-een-werkgever.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Avaya, Mitel en Siemens meest gebruikte systemen voor vaste telefonie http://executive-people.nl/item/533849/avaya-mitel-en-siemens-meest-gebruikte-systemen-voor-vaste-telefonie.html Ruim 18 procent van de bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers maakt gebruik van een communicatietoepassing van Avaya voor vaste telefonie. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile op basis van 7.500 interviews met IT- en/of telecomverantwoordelijke personen bij Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers.

Daarmee is Avaya de meest voorkomende vendor in dit marktsegment. De nummers twee en drie voor de Nederlandse zakelijke markt, Mitel en Siemens, volgen op geringe afstand. Systemen van Mitel worden gebruikt op iets meer dan 15 procent van de locaties, Siemens op 14,7 procent. De top vijf wordt gesloten door Cisco en KPN.

Verdere uitsplitsing van marktsegmenten laat een aantal duidelijke verschillen zien tussen de verschillende vendoren. Zo zijn Avaya en Cisco bovengemiddeld vertegenwoordigd in het segment multinationals; locaties van Global Fortune 500, Forbes 2000 of bedrijven met 2.500 of meer werknemers in Nederland. Mitel kent een bovengemiddelde aanwezigheid in het publiek domein. Zowel overheidsinstanties als zorginstellingen gebruiken vaak een oplossing van Mitel. Oplossingen van Siemens komen bovengemiddeld vaak voor bij locaties in het segment medium sized businesses, hierin vallen locaties van bedrijven die 50 tot 250 medewerkers in Nederland hebben.

Als er niet alleen wordt gekeken naar het gebruik van een communicatieoplossing voor vaste telefonie van een bepaalde vendor, maar daarnaast rekening wordt gehouden met de capaciteit van het systeem in het aantal extensies, dan is Avaya ook de nummer een. Bijna 28 procent van de zakelijke extensies is gekoppeld aan een oplossing van Avaya. Dit is een groei van ruim 2 procent ten opzichte van vorig jaar. Doordat Mitel relatief vaak voorkomt bij grotere organisaties neemt deze Canadese vendor nu de tweede plaats in. Cisco is gegroeid met bijna 1,5 procent en heeft, in vergelijking met de cijfers van 2014, de derde plek overgenomen van Siemens.

Naast de gekende vendoren van communicatieoplossingen voor vaste telefonie geeft ook een significant deel van de geïnterviewde bedrijfsvestigingen aan gebruik te maken van een systeem van KPN. Het betreft dan systemen van partners die via KPN worden geleverd. Dit kunnen systemen zijn van Alcatel-Lucent, MDS en Avaya. Het weergegeven aandeel van 6,1 procent voor KPN is dus in feite toe te kennen aan deze fabrikanten.

Communicatieoplossingen voor vaste telefonie kennen een relatief lange levenscyclus. De gemiddelde leeftijd van de huidige aangetroffen installaties bedraagt ongeveer zeven jaar en twee maanden. Fabrikanten die de laatste jaren weinig nieuwe systemen hebben verkocht aan de geïnterviewde bedrijfsvestigingen zullen dus een hoge gemiddelde leeftijd kennen, fabrikanten die juist in de meest recente jaren veel installaties hebben verkocht kennen een lagere gemiddelde leeftijd. Systemen met de gemiddelde jongste leeftijd zijn Cisco, NEC en Swyx. De systemen die al lange tijd in gebruik zijn betreffen systemen van Philips en KPN. Deze systemen komen het eerst in aanmerking voor vervanging.

]]>
Tue, 04 Aug 2015 08:00:00 +0200 Avaya, Mitel en Siemens meest gebruikte systemen voor vaste telefonie http://executive-people.nl/item/533849/avaya-mitel-en-siemens-meest-gebruikte-systemen-voor-vaste-telefonie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Veel overnames rond IoT, Big Data en Mobility in ICT-branche http://executive-people.nl/item/533863/veel-overnames-rond-iot-big-data-en-mobility-in-ict-branche.html In het tweede kwartaal van 2015 werd wereldwijd voor 127,2 miljard dollar aan bedrijven overgenomen. Het gaat hierbij steeds vaker om IT-leveranciers die gespecialiseerd zijn in IoT, big data en mobility zo meldt Ernst & Young.

Reden is dat organisaties willen inspelen in de groei van Internet of Things (IoT), slimme mobility oplossingen en snelle cloud-gebaseerde datacenters. Daarnaast is IT-technologie in trek voor payment & financial, cloud & saas, advertising & marketing, gaming, security en de gezondheidszorg.

Lees meer in de EY Global Technology M&A 2Q2015: First Look.

Door: Witold Kepinski

 

]]>
Tue, 04 Aug 2015 00:51:03 +0200 Veel overnames rond IoT, Big Data en Mobility in ICT-branche http://executive-people.nl/item/533863/veel-overnames-rond-iot-big-data-en-mobility-in-ict-branche.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Organisaties willen naast device management ook applicatie en content management beheerfuncties http://executive-people.nl/item/533862/organisaties-willen-naast-device-management-ook-applicatie-en-content-management-beheerfuncties.html De verkoop van enterprise mobile management software (emm) groeit, maar minder snel dan de voorgaande jaren aldus onderzoeksbureau IDC.

Tot en met 2019 groeit de emm markt jaarlijks met 10 procent. In 2019 is de emm markt dan goed voor 2,9 miljard dollar omzet.

Dat de groei vermindert komt omdat organisaties niet meer uitsluitend emm software willen, maar ook mobiele beheeroplossingen met applicatie en content management functionaliteiten. Lees meer in Computerworld.

WK

]]>
Tue, 04 Aug 2015 00:39:50 +0200 Organisaties willen naast device management ook applicatie en content management beheerfuncties http://executive-people.nl/item/533862/organisaties-willen-naast-device-management-ook-applicatie-en-content-management-beheerfuncties.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Slechts 4 procent mobiele telefoonrekeningen betaald door werkgever http://executive-people.nl/item/533802/slechts-procent-mobiele-telefoonrekeningen-betaald-door-werkgever.html Slechts 4 procent van de Nederlanders kan zijn of haar maandelijkse mobiele telefoonrekening geheel laten betalen door een werkgever. Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat nog eens 6 procent van de rekeningen wordt betaald door ouders, een partner of (andere) familie.

De overgrote meerderheid - 86 procent - betaalt de mobiele rekening gewoon zelf. Bij mannen is dit 84 procent; bij vrouwen 89 procent. Om volledig te zijn: 1 procent van de mobiele bellers kan de rekening deels laten betalen door een werkgever en 3 procent deels door familie of een partner. Opvallend noemt Telecompaper de uitkomst dat bij vrouwen in 6 procent van de gevallen de werkgever de rekening volledig betaalt; bij mannen is dit slechts 1 procent.

In de leeftijdscategorie 40-49 jaar zitten de meeste mensen van wie de maandelijkse mobiele belkosten deels of geheel voor rekening komen van een werkgever: 9 procent.

 

]]>
Mon, 03 Aug 2015 10:21:05 +0200 Slechts 4 procent mobiele telefoonrekeningen betaald door werkgever http://executive-people.nl/item/533802/slechts-procent-mobiele-telefoonrekeningen-betaald-door-werkgever.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Outsourcing contracten kleiner door multi-sourcing en digitalisering http://executive-people.nl/item/533764/outsourcing-contracten-kleiner-door-multi-sourcing-en-digitalisering.html Er worden steeds meer 'kleinere deals' in EMEA outsourcing markt gesloten met een multi-sourcing karakter die worden beinvloedt door digitalisering, aldus marktonderzoeksbureau ISG in zijn EMEA ISG Outsourcing Index.

Er werden in het eerste halfjaar van 2015 ruim 293 deals gesloten met een annual contract value (ACV) van 4,1 miljard dollar. In 2008 werden nog 99 contract gesloten met een ACV van 5,7 miljard dollar. Klanten willen vaker kleinere contracten waarbij ze graag zaken doen met nichespelers, aldus ISG.

De grootste outsoucring deals vinden plaats in het Verenigd Koninkrijk, DACH regio, financial services en de energie-sector. Lees meer hier.

WK

]]>
Sun, 02 Aug 2015 10:12:30 +0200 Outsourcing contracten kleiner door multi-sourcing en digitalisering http://executive-people.nl/item/533764/outsourcing-contracten-kleiner-door-multi-sourcing-en-digitalisering.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Enterprise telefonie markt krimpt sterk http://executive-people.nl/item/533766/enterprise-telefonie-markt-krimpt-sterk.html De enterprise telefonie markt krimpt in 2019 met 20 procent naar 8 miljard dollar in omdat klanten vaker communiceren via cloud apps. Cisco, Avaya en Alcatel Lucent Enterprise (ALU) zijn de sterkste partijen die zaken blijven doen met on-premise telefonie, aldus analist Dell'Oro. Lees meer hier.

WK

 

]]>
Sat, 01 Aug 2015 01:53:18 +0200 Enterprise telefonie markt krimpt sterk http://executive-people.nl/item/533766/enterprise-telefonie-markt-krimpt-sterk.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederland derde op ranglijst van landen van waaruit cyberdreigingen worden gelanceerd http://executive-people.nl/item/533699/nederland-derde-op-ranglijst-van-landen-van-waaruit-cyberdreigingen-worden-gelanceerd.html Securityleverancier Kaspersky Lab heeft het onderzoeksrapport naar cyberdreigingen in het tweede kwartaal van 2015 gepubliceerd. Hieruit blijkt dat 51% van de online aanvallen die door Kaspersky-producten geblokkeerd werden, afkomstig waren van kwaadaardige bronnen in Rusland, gevolgd door de Verenigde Staten en Nederland.

Enkele opvallende resultaten:

 • In totaal waren 31.467.495 van de cyberaanvallen afkomstig uit Nederland in de periode van april tot en met juni 2015. Dit betreft 8,3% van het totaal en daarmee staat Nederland op de derde plek, voorgegaan door Rusland (51,1%) en de Verenigde Staten (11,9%)
 • In het tweede kwartaal verschenen er wereldwijd 291.800 nieuwe mobiele malwareprogramma’s, bijna drie keer zoveel als in Q1.
 • Er kwamen ruim 5.900.000 meldingen binnen van pogingen tot malware-infecties om geld te stelen via online toegang tot bankaccounts, dit waren er 800.000 minder dan in het eerste kwartaal.
]]>
Fri, 31 Jul 2015 11:06:47 +0200 Nederland derde op ranglijst van landen van waaruit cyberdreigingen worden gelanceerd http://executive-people.nl/item/533699/nederland-derde-op-ranglijst-van-landen-van-waaruit-cyberdreigingen-worden-gelanceerd.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Smartphone breed gebruikt http://executive-people.nl/item/533656/smartphone-breed-gebruikt.html Smartphones en tablets zijn al lang niet alleen meer voor jongeren of zakelijke gebruikers, bij alle bevolkingsgroepen is het gebruik van deze mobiele apparaten populair. Telecompaper introduceert daarom TP Basics, beknopte kwartaaloverzichten van het smartphone- en tabletbezit in Nederland. Handig voor bedrijven en organisaties die bijvoorbeeld smartphones en tablets verkopen, die apps maken of die via mobiele apparaten contact onderhouden met hun klanten.

De eerste editie van TP Basics zoomt in op de verschillen in smartphone-bezit tussen mannen en vrouwen, de verschillende leeftijdsgroepen en opleidingsniveaus. Hieruit blijkt onder andere dat van de mobiele telefoons die Nederlanders het meest gebruiken 82 procent een smartphone is. Twee jaar eerder was dit nog 64 procent. De groei komt vooral van de oudere leeftijdsgroepen (50+), aangezien onder de 50 jaar rond de 90 procent al een smartphone heeft. Bij tieners ligt dit zelfs op 97 procent. 

Naast leeftijd blijkt ook opleiding van invloed te zijn op het wel of niet hebben van een smartphone. Zo heeft 76 procent van de laagopgeleiden een smartphone, tegenover ongeveer 85 procent van de midden- en hoogopgeleiden. Tussen de midden- en hoogopgeleiden – HAVO, MBO en hoger - blijkt geen verschil te zitten.

TP Basics komt twee keer per kwartaal uit, één keer over smartphones en één keer over tablets. Deze overzichten zijn gratis te downloaden op de website van Telecompaper, viadeze link. Voor het downloaden is een eenmalige gratis registratie voldoende. Zodra er een nieuwe editie van TB Basics uit komt, brengen we u hier via een e-mail van op de hoogte.

]]>
Fri, 31 Jul 2015 08:49:03 +0200 Smartphone breed gebruikt http://executive-people.nl/item/533656/smartphone-breed-gebruikt.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
IDC: lichte daling tabletmarkt http://executive-people.nl/item/533660/idc-lichte-daling-tabletmarkt.html In het eerste kwartaal van 2015 daalde het aantal verkocht tablets wereldwijd met 3,9 procent naar 44,7 miljoen devices. Reden is dat de tablettechnologie minder snel ontwikkeld en mensen meer gebruik maken van smartphones, aldus IDC.

Apple zag de verkoop met 17,9 procent dalen naar 10,9 miljoen eenheden en heeft 24,5 procent marktaandeel. Samsung zag de verkoop met 12 procent dalen naar 7,6 miljoen eenheden en heeft nu 17 procent marktaandeel.

Lenovo groeide met 6,8 procent in omzet en wist 2,5 miljoen tablets te verkopen. Huawei verkocht 2,5 miljoen devices, dat is 103,6 procent meer, het Chinese bedrijf heeft nu een marktaandeel van 7,8 procent. LG zag de verkoop van tablets met 246,5 procent stijgen. Ook E FUN verkoopt meer.

Top Five Worldwide Tablet Vendors - Preliminary Results for the Second Quarter of 2015 (Shipments in millions) 

Vendor

2Q15 Unit Shipments

2Q15 Market Share

2Q14 Unit Shipments

2Q14 Market Share

Year-Over-Year Growth

1. Apple

10.9

24.5%

13.3

27.7%

-17.9%

2. Samsung

7.6

17.0%

8.6

18.0%

-12.0%

3. Lenovo

2.5

5.7%

2.4

4.9%

6.8%

4. Huawei*

1.6

3.7%

0.8

1.7%

103.6%

4. LG Electronics*

1.6

3.6%

0.5

1.0%

246.4%

Others

20.4

45.6%

22.4

46.7%

-9.3%

Total

44.7

100.0%

48.0

100.0%

-7.0%


Source: IDC Worldwide Quarterly Tablet Tracker, July 29, 2015

WK

 

]]>
Fri, 31 Jul 2015 01:34:43 +0200 IDC: lichte daling tabletmarkt http://executive-people.nl/item/533660/idc-lichte-daling-tabletmarkt.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Informatiemanager dreigt buiten de boot te vallen http://executive-people.nl/item/533641/informatiemanager-dreigt-buiten-de-boot-te-vallen.html  De rol van de informatiemanager ligt onder vuur. Informatiemanagers doen er daarom goed aan de meerwaarde van hun functie duidelijk te maken in consumentgerichte sectoren zoals de detailhandel. Dit blijkt uit onderzoek van Iron Mountain.Eigenlijk zouden zij de branche moeten opvoeden om te laten zien dat hun takenpakket verder gaat dan de ´traditionele´ verantwoordelijkheid voor informatie op papier.

 Slechts één op de drie retailers heeft een informatiemanager in dienst. Dit is weinig in vergelijking met bijvoorbeeld de maakindustrie, waar 46 procent van de bedrijven een informatiemanager heeft aangesteld, de energie-industrie waar 48 procent een informatiemanager heeft en de financiële dienstverlening waar de helft een informatiemanager in dienst heeft.

 Toegevoegde waarde

De rol van de informatiemanager binnen de retail-branche staat ter discussie. Het is voor meer dan één derde (38 procent) van deondervraagde retailers onduidelijk wat hun informatiemanager doet. Terwijl daarentegen bijna de helft (45 procent) toch het idee heeft dat de informatiemanager aanzienlijke waarde kan toevoegen. 92 Procent gelooft zelfs dat de informatiemanager een belangrijke rol heeft binnen de detailhandel. Immers de detailhandel was een early adopter bij het invoeren van (CRM-) data-analyses om zijn klanten beter te begrijpen en te bedienen.

De informatiemanagers zouden pro-actiever kunnen zijn in het laten zien wat zij bedrijven en organisaties kunnen bieden en welke vaardigheden zij beheersen om hun taken goed uit te voeren. Hun takenpakket gaat in dit informatie-gedreven tijdperk verder dan de verantwoordelijkheid voor informatie op papier. Zoals het beheren van nieuwe en ongestructureerde vormen van informatie, bijvoorbeeld communicatie via e-mail, communicatie via mobile devices  en social media.

 Toekomstvaardigheden

Het goede nieuws is dat deze constatering niet noodzakelijk hoeft te betekenen dat de informatiemanager in de toekomst zal verdwijnen. Hoger management in alle sectoren is het er unaniem over eens dat de informatiemanager waardevol kan zijn voor de organisatie.

Bijna twee derde van het hoger management is het erover eens wat essentiële vaardigheden zijn voor het informatiemanagement van de toekomst:

 • analyses en inzichten die verder gaan dan de feiten (61 procent);
 • vooruitzichten die zijn gebaseerd op de strategische doelstellingen (68%);
 • het gemakkelijker toegankelijk maken van informatie (64 procent);
 • het naleven van wet- en regelgeving, veiligheid en digitale transformatievaardigheden (62 procent).

 “Hoewel de natuurlijke habitat van de informatiemanager lijkt te verdwijnen, ziet de toekomst er rooskleurig uit voor wie bereid is zich aan te passen”, zegt Sue Trombley, Managing Director of thought leadership van Iron Mountain. “Bedrijven in alle sectoren worden steeds meerklant- en informatie-gedreven. Ze willen waar mogelijk informatie exploiteren voor zakelijke successen en concurrentievoordeel. Daarom vragen klantgerichte datastromen nu zoveel meer aandacht dan de meer traditionele processen als de bescherming van informatie. Onsonderzoek bevestigt het idee dat de informatiemanager een actieve en belangrijke rol kan spelen naar een informatie-gedreven toekomst.We adviseren de informatiemanager dan ook om het nieuwe informatielandschap te omarmen en zich de vaardigheden en expertise eigen te maken die ze nodig hebben. Informatiemanagers zullen heus niet verdwijnen, maar dat ze mee moeten gaan met hun tijd is onvermijdelijk.”

]]>
Thu, 30 Jul 2015 13:52:27 +0200 Informatiemanager dreigt buiten de boot te vallen http://executive-people.nl/item/533641/informatiemanager-dreigt-buiten-de-boot-te-vallen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
World Economic Forum: Fintech-startups reële bedreiging voor grote banken http://executive-people.nl/item/533596/world-economic-forum-fintech-startups-rea-laquo-le-bedreiging-voor-grote-banken.html Volgens een nieuw onderzoek van het World Economic Forum moeten grote internationale banken en verzekeraars dringend hun bedrijfsmodellen herzien. De belangrijkste reden is dat de financiële markt wordt overspoeld door fintech-startups, die zich richten op het verbeteren van financiële dienstverlening aan consumenten en bedrijven.

Het onderzoek van het World Economic Forum werd uitgevoerd in samenwerking met Deloitte en kreeg de titel: 'The Future of Financial Services, How disruptive innovations are reshaping the way financial services are structured, provisioned and consumed'. Op basis van interviews en workshops met bestuursleden van financiële instituten en fintech-startups, werden de ontwikkelingen in de financiële sector in kaart gebracht. De conclusie is dat technologie de bolwerken van de traditionele financiële uitholt, net zoals dat eerder gebeurde in de reis- en entertainmentindustrie. 

Stijgende investeringen
Volgens het rapport stijgen de investeringen in fintech-startups wereldwijd in hoog tempo. Vorig jaar werd er 12,2 miljard dollar in de fintech-sector geïnvesteerd, wat het drievoudige is ten opzichte van 2013. Voor gevestigde partijen moet dit een duidelijk signaal zijn dat er een belangrijke ontwrichtende ontwikkeling gaande is in de financiële markt.
"Financiële technologiebedrijven zetten online platformen in, hebben een kleine kapitaalbasis en maken strategisch gebruik van data om in hoog tempo klanten en inkomsten te vergaren," zegt R. Jesse McWaters, de hoofdauteur van het rapport.
Yvo Gortemaker, directeur van de Amsterdamse softwareontwikkelaar GlobalOrange, bevestigt dit: " Wij werken voor diverse bedrijven die Fintech-platformen ontwikkelen. Zij begrijpen als geen ander dat het slim gebruiken van data de sleutel is tot succes. Traditionele partijen doen dit vaak wel voor het automatiseren van processen, maar de Fintech-sector legt veel meer de nadruk op de dienstverlening aan de gebruiker."

Nieuwe diensten
In het onderzoek worden diverse nieuwe vormen van financiële dienstverlening benoemd die traditionele bedrijfsmodellen bedreigen. Een daarvan zijn de 'robo-adviseurs', ofwel geautomatiseerde systemen die bijvoorbeeld investeringsadvies geven. Hiermee wordt het traditionele spel van face-to-face relaties met klanten en gesloten distributiekanalen totaal op zijn kop gezet. 
"Bankiers zagen financiële regulering ooit als een barrière voor nieuwe spelers, maar zien inmiddels dat fintech-rivalen die geen banken zijn, uit zijn op hun meest winstgevende diensten, en daarbij gereguleerde markten uit de weg gaan," zegt Huw van Steenis, hoofd van European Bank Research bij Morgan Stanley, die bijdroeg aan het the rapport.

Verder maken crowdfunding- en andere leenplatformen het steeds moeilijker voor banken om een goed beeld te krijgen van de kredietwaardigheid van mensen. Naast banken moeten ook verzekeraars zich zorgen gaan maken over de opkomst van gepersonaliseerde gezondheids-, levens- en autoverzekeringen. Deze schatten financiële risico's in op basis van online data, in tegenstelling tot het traditionele model van een gemiddeld gemeenschappelijk financieel risico.

Martijn van Galen, directeur van de Nederlandse fintech-startup Simpled Card, denkt echter dat fintech-diensten niet per se al het oude hoeven te vervangen: "Ik komt zelf uit de bankenwereld en zag daar dat er ruimte was voor een nieuwe betaaldienst. Simpled Card is een aanvulling op wat banken kunnen leveren, en gericht op zaken als het verbeteren van bedrijfsprocessen en het vermijden van declaratiefraude. Onze dienst is in zekere zin 'disruptive', maar zou niet kunnen bestaan zonder de gevestigde financiële infrastructuur." 

]]>
Thu, 30 Jul 2015 06:38:42 +0200 World Economic Forum: Fintech-startups reële bedreiging voor grote banken http://executive-people.nl/item/533596/world-economic-forum-fintech-startups-rea-laquo-le-bedreiging-voor-grote-banken.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Gartner: Meer IoT omzet met Licensing and Entitlement Management (LEM) http://executive-people.nl/item/533590/gartner-meer-iot-omzet-met-licensing-and-entitlement-management-lem.html Onderzoeksbureau Gartner zegt dat (hardware)leveranciers van Internet of Things meer omzet kunnen maken met Licensing and Entitlement Management (LEM).

Komende jaren worden 25 miljard devices ofwel 'dingen' geconnecteerd aan het internet. Dat biedt veel omzet kansen voor hardware leveranciers die daardoor ook meer software gaan leveren zoals licensing and entitlement management (LEM) oplossingen die meer waarde aan hun producten toe voegen, aldus Gartner. Lees meer hier.

WK

]]>
Thu, 30 Jul 2015 00:09:41 +0200 Gartner: Meer IoT omzet met Licensing and Entitlement Management (LEM) http://executive-people.nl/item/533590/gartner-meer-iot-omzet-met-licensing-and-entitlement-management-lem.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Digitale gegevens beschikbaar over Tour de France http://executive-people.nl/item/533588/digitale-gegevens-beschikbaar-over-tour-de-france.html IT-dienstenleverancier Dimension Data heeft de afgelopen dagen tal van data verwerkt en geanalyseerd die afkosmtig zijn van zogehten 'trackers' onder de zadels van wielrenners in de Tour de France. Nu de Tour is afgelopen, komt het bedrijf naar buiten met een samenvatting van de gemeten, verwerkte en geanalyseerde data van de 21 etappes.

Het technische team van Dimension Data verwerkte tussen de vier en zes miljoen records per etappe. Deze gegevens geven inzicht in de koershoogtepunten van dit jaar. Zo was de hoogste gemeten snelheid in een sprint 78,48 kilometer per uur, getrapt door John Degenkolb in etappe 5. De gemiddelde gemeten snelheid van de renners tijdens alle 21 etappes was 38,34 kilometer per uur, en de hoogste gemiddelde snelheid in één etappe was 55,45 kilometer per uur (etappe 1). De laagste gemeten gemiddelde snelheid over 21 etappes was 28,94 kilometer per uur (etappe 19).

De renners overbrugden 59,556 hoogtemeters in 58 gecategoriseerde klimmen, zo gaat Dimension Data verder, dat is circa 6,7 keer de Mount Everest. Nog een grappig feitje: het Dimension Data-analyticsteam schat in dat de Tour de France-renners gezamenlijk ongeveer 23.940.000 kilocalorieën hebben verbrand – dat is ongeveer 85.807 hamburgers. De Tour de France BETA livetracking-website trok meer dan 660.000 bezoekers gedurende de drie weken dat dit sportevenement duurde. Het bedrijf noemt dit een veelbelovend resultaat voor het eerste jaar.

 

]]>
Wed, 29 Jul 2015 14:07:07 +0200 Digitale gegevens beschikbaar over Tour de France http://executive-people.nl/item/533588/digitale-gegevens-beschikbaar-over-tour-de-france.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Wereldwijde aanpak cyberbeveiliging nodig http://executive-people.nl/item/533494/wereldwijde-aanpak-cyberbeveiliging-nodig.html De huidige computerbeveiliging is nauwelijks opgewassen tegen de steeds grotere cyberdreiging. Uit het halfjaarlijkse beveiligingsrapport van Cisco blijkt dat cybercriminelen er onder meer dankzij nieuwe technieken in slagen om tot 200 dagen onder de radar van gehackte organisaties te blijven. Cisco pleit daarom niet alleen voor een geïntegreerde beveiliging binnen bedrijven, maar ook voor wereldwijde afspraken over cyberbeveiliging om economische groei in stand te houden.

Fred Noordam (foto), Cyber Security Lead Benelux bij Cisco: “Cybercriminaliteit is een gevaar voor innovatie en economische groei. Er is dan ook een wereldwijd raamwerk nodig waarmee we de spelregels voor gegevensbescherming op elkaar afstemmen. Anders krijg je systemen die niet langer communiceren of tegenstrijdige eisen stellen als het gaat om digitale gegevensuitwisseling en privacy.”

Hackers innoveren sneller dan beveiligingsbedrijven
Om detectie te vermijden, passen hackers systematisch hun malware aan. De beveiligingsindustrie heeft moeite om het hoge tempo van cybercriminelen te volgen. Zo slagen hackers er sinds kort in om hun malware uit quarantaine te laten ontsnappen.

Enkele van de opmerkelijkste kwaadaardige toepassingen die de eerste zes maanden de kop opstaken:
· Angler: volgens het rapport op dit moment een van de meest succesvolle en geavanceerde exploit kits (een verzameling van kwaadaardige toepassingen die automatisch op zoek gaan naar lekken op de computer van de gebruiker). Angler maakt op een innovatieve manier gebruik van kwetsbaarheden in Adobe Flash, Java, Internet Explorer en Silverlight. Bijna de helft van de gebruikers die een besmette webpagina bezochten, werd geïnfecteerd of gehackt. In vergelijking met vergelijkbare exploit kits is Angler daarmee twee maal zo doeltreffend.
· Rombertik: een nieuwe techniek waarmee hackers de beveiligingssoftware overspoelen met bijna 1 miljard nutteloze instructies. Dat vergt zoveel inspectietijd dat de beveiligingssoftware op tilt slaat en de malware ongemerkt geactiveerd kan worden.
· Dridex: het exponent van innovatie bij hackers. De malware komt binnen via een spamcampagne en nestelt zich op de computer van de gebruiker via traditionele macro’s, waarmee taken in Microsoft Office zijn te automatiseren. Door het gebruik van die oudere besmettingstechnieken wordt Dridex snel opgespoord. Maar aanvallers slagen erin om hun malware voortdurend te muteren, sporen uit te wissen en steeds opnieuw onder de radar te duiken.

Flash onder vuur
Een andere belangrijke bevinding van Cisco's Midyear Security Report is dat er in de eerste helft van dit jaar al 66 procent meer aanvallen waren op Adobe Flash dan in het volledige jaar 2014. Ook ransomware, waarmee hackers een computer vergrendelen en slechts tegen betaling van ‘losgeld’ deblokkeren, blijft populair bij cybercriminelen. Die tactiek is nu volledig geautomatiseerd en de betaling gebeurt steeds vaker meer in cryptomunten zoals Bitcoin.

Aanvallen sneller opsporen
“Organisaties mogen er zich niet bij neerleggen dat besmetting onvermijdelijk is, ook al lijkt het daar vandaag sterk op. Technologiebedrijven moeten de beveiligingssoftware verder verbeteren, zodat aanvallen sneller opgespoord en afgeslagen worden. Een zuiver preventieve aanpak is niet langer effectief en een detectietijd van honderden dagen onaanvaardbaar. Cisco slaagt erin om die tijd te beperken tot gemiddeld 46 uur. Het is onze ambitie om dat terug te schroeven tot enkele minuten”, zegt Fred Noordam.

]]>
Wed, 29 Jul 2015 08:27:34 +0200 Wereldwijde aanpak cyberbeveiliging nodig http://executive-people.nl/item/533494/wereldwijde-aanpak-cyberbeveiliging-nodig.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
3D printers verkoop verdubbelt in eerste kwartaal 2015 http://executive-people.nl/item/533456/d-printers-verkoop-verdubbelt-in-eerste-kwartaal.html De verkoop van 3D printers verdubbelde in eerste kwartaal van 2015 zo meldt marktonderzoeksbureau Context.

De verkoop van personal/desktop 3D printers onder het prijsniveau van 5000 dollar groeide met 114 procent.

63 procent van de 3D printers werd verkocht in Noord-Amerika. 20 procent werd verkocht in West-Europa.

De markt wordt geleid door XYZPrinting, 3D Systems en Ultimaker die goede zaken deden. Stratasys, eigenaar van de MakerBot 3D printer, had het wat moeilijker. Start-ups doen het ook goed, zoals M3D met The Micro printer.

WK

]]>
Tue, 28 Jul 2015 01:28:58 +0200 3D printers verkoop verdubbelt in eerste kwartaal 2015 http://executive-people.nl/item/533456/d-printers-verkoop-verdubbelt-in-eerste-kwartaal.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Meer omzet met cloud-platform' http://executive-people.nl/item/533448/meer-omzet-met-cloud-platform.html Online retailers met cloud commerce platform maken meer omzet. Dat is de uitkomst van een onderzoek van L2 en Demandware over e-commerce agility. Beide organisaties onderzochten de relatie tussen de flexibiliteit van het e-commerce platform dat retailers inzetten, en het succes van hun e-commerce business.

Belangrijkste conclusie: gebruikers van een cloud-platform hebben meer succes dan gebruikers van een in-house of on-premise oplossing. Het onderzoek laat bovendien een verband zien tussen het type platform en de mate waarin retailers content kunnen aanbieden die zorgt voor een betere merkervaring. Retailers die beschikken over cloud-platformen kunnen hun content sneller aanpassen aan de behoeften van hun klanten, waardoor die een betere online ervaring hebben.

Het succes van cloud-platformen uit zich met name in de groeicijfers van de business. Demandware en L2 onderzochten ruim 80 bedrijven. Bij gebruikers van cloud-oplossingen steeg de jaaromzet met 12 procent over de laatste vijf jaar. Bij gebruikers van on-premise oplossingen was dit 9 procent en bij gebruikers van in-house oplossingen was dit 6 procent.

]]>
Mon, 27 Jul 2015 16:03:33 +0200 'Meer omzet met cloud-platform' http://executive-people.nl/item/533448/meer-omzet-met-cloud-platform.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Sterke daling lokale DBMS-systemen http://executive-people.nl/item/533446/sterke-daling-lokale-dbms-systemen.html Het percentage lokale databasemanagementsystemen (DBMS) neemt af. In 2012 draaide 72 procent van alle DBMS-systemen lokaal. In 2013 was 61 procent van alle DBMS-systemen een lokale installatie, vorig jaar ongeveer de helft en op dit moment 43 procent. Dat blijkt uit analyse van circa 7.000 gesprekken die Computer Profile, database marketing organisatie voor de ICT-markt, voerde met IT-functionarissen van Nederlandse bedrijfsvestigingen (met 50 of meer medewerkers) over het gebruik van systeem- en managementsoftware.

De systemen die lokaal verdwijnen, vallen onder de noemers remote en hosted. Remote-gebruik betreft DBMS-systemen die op een andere locatie draaien, maar die zich wel binnen de eigen organisatie bevinden. In 2012 was 22 procent van de gebruikte systemen een remote-toepassing, nu is dat circa 35 procent. Het aandeel van hosted DBMS-toepassingen in het totaal is van 6 procent in 2012 gestegen tot de huidige 22 procent. Hieronder worden DBMS-oplossingen verstaan die draaien vanuit een datacenter van een externe dienstverlener. Hieronder vallen ook private cloudoplossingen die door een externe partij in de lucht worden gehouden.

Geïnstalleerde DBMS-oplossingen
Circa 82 procent van alle bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers maakt gebruik van één of meerdere DBMS-oplossingen. Bij locaties van multinationals ligt dit op ongeveer 90 procent, bij instellingen uit de publieke sector (overheid, onderwijs en zorg) op 84 procent. Ook bij bedrijven met 250 tot 2.500 medewerkers ligt het gebruik op circa 84 procent. Bedrijven met 50 tot 250 medewerkers maken het minst gebruik van DBMS-software, hier ligt het gebruik op ongeveer 72 procent.

Met voorsprong blijft Microsoft SQL Server de meest gebruikte DBMS-toepassing. Meer dan twee derde (68%) van alle oplossingen is van Microsoft. Het meeste tegengas wordt gegeven door Oracle. De oplossingen van Oracle vormen circa 22 procent van het totaal aantal DBMS-systemen, dit is inclusief de MySQL-toepassingen. Oracle is, met 26 procent, het sterkst vertegenwoordigd op locaties van multinationals. Het aandeel van IBM is het grootst bij locaties van multinationals: ongeveer 8 procent van de DBMS-systemen in dit segment is van Big Blue, het dubbele van het totale aandeel van IBM.

Ontwikkeling in de laatste zes jaar
Tot en met 2012 gebruikte circa 62 procent van de bedrijfslocaties Microsoft SQL Server. In de laatste jaren is dit percentage gestegen tot ongeveer drie kwart van alle locaties (met 50 of meer medewerkers). De penetratie van Oracle en IBM is in de afgelopen jaren redelijk stabiel gebleven.

Voor Microsoft SQL Server geldt dat iets minder dan een kwart bestaat uit SQL Server 2005-oplossingen, ongeveer 58 procent uit SQL Server 2008, circa 16 procent uit SQL Server 2012 en ongeveer 1 procent uit de meest recente versie SQL Server 2014. Voor Oracle geldt dat drie kwart van de oplossingen bestaat uit Oracle Database 12c of oudere versies en circa een kwart uit MySQL-oplossingen. Voor IBM geldt dat dit momenteel bijna alleen nog DB2-varianten betreft. Informix vormt minder dan 5 procent van alle IBM-installaties.

]]>
Mon, 27 Jul 2015 15:15:08 +0200 Sterke daling lokale DBMS-systemen http://executive-people.nl/item/533446/sterke-daling-lokale-dbms-systemen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Schneider Electric 'meest duurzame organisatie' op Franse aandelenbeurs http://executive-people.nl/item/533390/schneider-electric-meest-duurzame-organisatie-op-franse-aandelenbeurs.html De Franse adviesbureaus Enjeux les Echos en Institut RSE hebben Schneider Electric voor het tweede achtereenvolgende jaar aangewezen als de meest duurzame organisatie van de veertig bedrijven die staan genoteerd aan de Franse aandelenbeurs CAC 40.

Volgens Enjeux les Echos en Institut RSE past Schneider Electric duurzaamheid al geruime tijd toe in de gehele organisatie - zowel bij het maken van beslissingen als in de uitvoering van werkzaamheden. Het concern zet zich op deze manier actief in om klimaatverandering tegen te gaan.

Organisaties werden voor de mate van duurzaamheid op drie criteria beoordeeld: betrokkenheid (630 punten te behalen), resultaten (300 punten te behalen) en best practices (70 punten te behalen). Met een rating van 840/1000 zijn de programma's van Schneider Electric op het gebied van ethiek, mensenrechten, bedrijfsintegriteit, energiebesparingen en verantwoordelijke leveranciersrelaties erkend als meest innovatief en volledig.

]]>
Mon, 27 Jul 2015 10:16:24 +0200 Schneider Electric 'meest duurzame organisatie' op Franse aandelenbeurs http://executive-people.nl/item/533390/schneider-electric-meest-duurzame-organisatie-op-franse-aandelenbeurs.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Groei van WLAN-markt http://executive-people.nl/item/533355/groei-van-wlan-markt.html De Wireless LAN (WLAN) markt groeit de komende jaren flink door. Ondertussen was er ook meer vraag naar cloud managed WLAN-infrastructuur & services en 802.11ac Wave 2 apparatuur.

Dit meldt de Dell'Oro Group. De markt groeit vanaf 2015 met 30 procent naar 13 miljard dollar omzet in 2016. Lees meer hier.

WK

]]>
Mon, 27 Jul 2015 01:44:17 +0200 Groei van WLAN-markt http://executive-people.nl/item/533355/groei-van-wlan-markt.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Eindrapport ICT Haalbaarheidstoets Doorontwikkeling IT Defensie is beschikbaar http://executive-people.nl/item/533224/eindrapport-ict-haalbaarheidstoets-doorontwikkeling-it-defensie-is-beschikbaar.html In opdracht van het ministerie van Defensie heeft Nederland ICT een ICT Haalbaarheidstoets uitgevoerd. Deze 27e ICT Haalbaarheidstoets stond in het teken van IT bij Defensie die, naar aanleiding van diverse onderzoeken in 2014, ingrijpend op de schop gaat.

Nederland ICT heeft in samenwerking met NIDV twee workshops georganiseerd. In deze workshops hebben 46 marktpartijen hun inbreng geleverd op een drietal hoofdvragen op het gebied van het samenwerkingsmodel, de regierol en afspraken/contracten, om de haalbaarheid van de voornemens van Defensie te toetsen.  

Het complete rapport met de uitkomsten van de ICT Haalbaarheidstoets Doorontwikkeling IT Defensie kunt u hier vinden.

WK

]]>
Fri, 24 Jul 2015 10:37:33 +0200 Eindrapport ICT Haalbaarheidstoets Doorontwikkeling IT Defensie is beschikbaar http://executive-people.nl/item/533224/eindrapport-ict-haalbaarheidstoets-doorontwikkeling-it-defensie-is-beschikbaar.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Cloud IT-infrastructuur markt groeit naar 6,3 miljard dollar http://executive-people.nl/item/533234/cloud-it-infrastructuur-markt-groeit-naar-miljard-dollar.html De wereldwijde cloud IT-infrastructuur markt groeide in het eerste kwartaal van 2015 met 25 procent naar 6,3 miljard dollar. Deze markt wordt gedomineerd door HP, Dell, Cisco, EMC, NetApp en Lenovo. Dit meldt IDC's Worldwide Quarterly cloud IT Infrastructure Tracker.

Er wordt steeds meer gespendeerd aan private en public cloud infrastructuur oplossingen die bestaan uit server, storage en ethernet switces. In 2019 is deze markt goed voor 54,6 miljard dollar. Lees meer hier.  http://executive-people.nl afbeelding

 

 

]]>
Fri, 24 Jul 2015 03:27:27 +0200 Cloud IT-infrastructuur markt groeit naar 6,3 miljard dollar http://executive-people.nl/item/533234/cloud-it-infrastructuur-markt-groeit-naar-miljard-dollar.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
IDC: public cloud markt dit jaar goed voor bijna 70 miljard dollar omzet http://executive-people.nl/item/533164/idc-public-cloud-markt-dit-jaar-goed-voor-bijna-miljard-dollar-omzet.html De public cloud markt is dit jaar goed voor bijna 70 miljard dollar omzet zo meldt IDC. In 2014 was de public cloud markt nog goed voor 56,6 miljard dollar.

Volgens IDC wordt bijna de helft van public cloud omzet gedaan door branches zoals manufacturing, banking, professional services, process manufacturing en retail. Zij zetten hun IT in in combinatie met cloud, mobile, social, big data en analytics.

Overheden en financial services houden soms de stap naar public cloud onnodig af en dat remt de business transformatie, aldus IDC.

]]>
Thu, 23 Jul 2015 01:41:05 +0200 IDC: public cloud markt dit jaar goed voor bijna 70 miljard dollar omzet http://executive-people.nl/item/533164/idc-public-cloud-markt-dit-jaar-goed-voor-bijna-miljard-dollar-omzet.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Aruba Networks: lancering Apple Watch is nieuwe uitdaging voor CIO's http://executive-people.nl/item/533071/aruba-networks-lancering-apple-watch-is-nieuwe-uitdaging-voor-cios.html De lancering van de Apple Watch luidt volgens Aruba Networks de transformatie in van BYOD naar BYOX. Hoe houden bedrijven de controle als 'wearables' zoals horloges steeds meer gebruikt worden op de werkplek?

De verwachte populariteit van de Apple Watch werpt interessante uitdagingen op voor CIO's en IT-managers, vindt Aruba Networks. De Apple Watch is volgens het softwarebedrijf slechts de voorbode van een verwachte 'tsunami' aan slimme BYOD-apparaten en Internet-of-Things wearables in bedrijfsomgevingen. Dit veroorzaakt potentieel nieuwe risico's voor de privacy en beveiliging van bedrijfsgegevens.

Volgens Aruba zijn de eerste wearables privé en is het zeer waarschijnlijk dat de eerste Apple Watches op de werkplek persoonlijke eigendommen zijn. Toch verwacht Aruba Networks dat interactie mogelijk is tussen deze apparaten en bedrijfsnetwerken, denk aan onder meer toegang tot systemen, downloaden van gegevens en opslaan van bedrijfsgegevens.

Mobiliteit is daarbij een vereiste. Uit onderzoek van Aruba Networks blijkt dat de nieuwe generatie werknemers mobiliteit op de werkplek beschouwt als een voldongen feit. Besluiten om apparaten als de Apple Watch op de werkplek te verbieden, zullen niet populair en weinig effectief zijn. Het aantal wearables zal hoe dan ook toenemen; CIO’s moeten in het achterhoofd houden dat er andere Internet-of-Things gebaseerde apparaten komen, bijvoorbeeld wearables die worden geïntegreerd in de kleding van werknemers of zelfs in kantineapparatuur. We moeten de afkorting BYOD vervangen door BYOX, waarbij de X staat voor 'bijna alles', zo waarschuwt Aruba Networks.

]]>
Wed, 22 Jul 2015 09:55:05 +0200 Aruba Networks: lancering Apple Watch is nieuwe uitdaging voor CIO's http://executive-people.nl/item/533071/aruba-networks-lancering-apple-watch-is-nieuwe-uitdaging-voor-cios.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Grote bedrijven hebben hun IT-beveiliging niet beter op orde dan kleinere bedrijven http://executive-people.nl/item/533062/grote-bedrijven-hebben-hun-it-beveiliging-niet-beter-op-orde-dan-kleinere-bedrijven.html Wereldwijd onderzoek van RSA, de security-divisie van EMC, wijst uit dat grote bedrijven hun IT-beveiliging niet per se beter op orde hebben dan kleinere bedrijven. RSA trekt deze conclusie in zijn Cybersecurity Poverty Index die is opgesteld na onderzoek onder 400 security-professionals uit 61 landen. Zij moesten voor dit onderzoek zelf de volwassenheid van hun cybersecurity-programma vaststellen door het NIST Cybersecurity Framework (CSF) als maatstaf te gebruiken.

De security-professionals hebben hun bedrijf punten toegekend op de volgende thema’s: Identify, Protect, Detect, Respond en Recover. Dat geeft een beeld van hoe volwassen zij hun organisatie, allen variërend in grootte, industrie en geografie, achten op het gebied van cybersecurity. Hier kwam uit naar voren dat maar liefst 75 procent van de bevraagde professionals, de security-volwassenheid van zijn of haar organisatie onvoldoende vindt.

Veel security-incidenten
Dat gebrek aan volwassenheid is in wezen niet vreemd, omdat veel van de onderzochte bedrijven het afgelopen jaar te maken kregen met security-incidenten die resulteerden in schade of verlies. Bedrijven voelen zich het meest volwassen op het gebied van ‘Protection’. Uit de onderzoeksresultaten komt naar voren dat het meest volwassen onderdeel van cybersecurity in veel organisaties in preventie zit. Een opvallende uitkomst aangezien preventieve strategieën en -oplossingen vaak onvoldoende bescherming bieden. Dit vanwege almaar geavanceerdere aanvallen.

Achilleshiel in cybersecurity-risico’s
De grootste achilleshiel van de onderzochte organisaties is het vermogen om cybersecurity-risico’s te meten en aanvallen af te weren. Zeker 45 procent geeft aan dergelijke mogelijkheden niet in huis te hebben of alleen ad hoc toe te passen. Slechts 21 procent geeft aan volwassen te zijn op dit gebied. Het gebrek hieraan maakt het moeilijk, of zelfs onmogelijk, security-activiteiten en -investeringen te prioriteren.

Investeren in Detect & Respond
Het onderzoek laat verder zien dat de omvang van een organisatie niets zegt over zijn volwassenheid. Zo geeft 83 procent van de onderzochte organisaties met meer dan 10.000 werknemers aan dat de volwassenheid op het gebied van cybersecurity onder het niveau ‘ontwikkeld’ scoort. Bij die organisaties lijkt er behoefte aan meer ervaring met, en inzicht in geavanceerde bedreigingen. De lage scores die de respondenten zichzelf geven, lijken te wijzen op een groeiende behoefte naar ‘detect-’ en ‘respond’-oplossingen, om tot volwassen security te komen.  

Sectoren
Opmerkelijk zijn de resultaten in de financiële sector, die vaak gezien wordt als meest volwassen op het gebied van security. Ondanks dit imago beoordeelt slechts een derde van de respondenten in deze industrie zijn organisatie als ‘goed voorbereid’. Ook bedrijven die actief zijn op het gebied van kritieke infrastructuren, de oorspronkelijke doelgroep van het CSF, moeten significante stappen zetten richting volwassenheid. De helft van de respondenten in deze sector geeft aan een ‘enigszins ontwikkeld’ of ‘geavanceerd’ beleid te hebben op het gebied van cybersecurity. Dat percentage is bij de overheid slechts 18 procent, waarmee het duidelijk de hekkensluiter vormt in dit onderzoek.

Ondanks dat het CSF is ontwikkeld in de Verenigde Staten, geven organisaties in EMEA en APJ zichzelf een hogere score. Vooral organisaties in APJ (Azië, Pacific en Japan) scoren hoog, waarbij 39 procent zijn cybersecurity-volwassenheid als ‘ontwikkeld’ of zelfs ‘geavanceerd’ bestempelt. Dit percentage ligt in EMEA en Noord- en Zuid-Amerika op respectievelijk 26 procent en 24 procent.

Corné van Rooij (foto), District Manager Benelux van RSA: “Dit onderzoek laat duidelijk zien dat ondernemingen nog steeds veel investeren in next generation firewalls, anti-virus en geavanceerde malware-beveiliging in de hoop dat geavanceerde bedreigingen worden gestopt. Ondanks deze investeringen voelen zelfs de grootste bedrijven zich niet optimaal beschermd tegen de dreigingen waar ze mee te maken krijgen. Deze situatie is het resultaat van de huidige security-modellen, die enkel focussen op preventie om geavanceerde bedreigingen het hoofd te kunnen bieden. We moeten onze manier van denken over security veranderen en dat begint bij het onderkennen dat alleen preventie niet meer werkt en dat er meer aandacht uit moet gaan naar strategieën die gebaseerd zijn op detectie en respons.”

WK

]]>
Wed, 22 Jul 2015 08:25:31 +0200 Grote bedrijven hebben hun IT-beveiliging niet beter op orde dan kleinere bedrijven http://executive-people.nl/item/533062/grote-bedrijven-hebben-hun-it-beveiliging-niet-beter-op-orde-dan-kleinere-bedrijven.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
KPMG onderzoek: Bestuursvoorzitters grote ondernemingen hebben weinig zorgen over ... http://executive-people.nl/item/533049/kpmg-onderzoek-bestuursvoorzitters-grote-ondernemingen-hebben-weinig-zorgen-over-risicos-internetcriminaliteit.html Wereldwijd maken bestuursvoorzitters van grote ondernemingen zich weinig zorgen over de mogelijke risico's van internetcriminaliteit. De bestuurders hebben vooral oog voor operationele risico's die bedrijfsvoering met zich meebrengt, de risico's die wet- en regelgeving voor de onderneming opleveren en de risico's die de gekozen ondernemingsstrategie met zich meebrengt. Dit blijkt uit de Global CEO Outlook 2015 van KPMG, een internationaal onderzoek onder bijna 1.300 CEO's van bedrijven.

In de ranglijst van de belangrijkste risico's waarmee een onderneming geconfronteerd zou kunnen worden neemt internetcriminaliteit een achtste plaats in. "Die positie is bepalend voor de aandacht die het fenomeen in de bestuurskamer krijgt", zegt Rob Fijneman, bestuurslid bij KPMG en verantwoordelijke voor de adviespraktijk.

Fijneman: "Dat betekent ook dat het risico op cybercrime onvoldoende is afgedekt. Van de onderzochte bestuurders geeft minder dan de helft aan dat de onderneming volledig is voorbereid op aanvallen van internetcriminelen. En 45% heeft tot op zekere hoogte maatregelen genomen om het risico tegen te gaan."

Vooral goede voornemens
Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat meer dan de helft van de onderzochte bedrijven van plan is om maatregelen te nemen die een aanval van internetcriminelen kunnen voorkomen. Van de ondernemingen die wel maatregelen hebben getroffen geeft de helft aan dat zij het hebben gezocht in de benoeming van een bestuurder met cyber security in zijn portefeuille en de oprichting van een speciaal cybersecurity team. Daarnaast hebben de bedrijven de bestaande technologie verbeterd en hebben zij de interne procedures aangescherpt, bijvoorbeeld als het gaat het delen van de gegevens en het gebruik van hardware.

Gevolgen aanzienlijk onderschat
Het onderzoek maakt volgens Fijneman op pijnlijke wijze duidelijk dat het onderwerp weliswaar op de agenda van de Raad van Bestuur staat, maar dat de mogelijke gevolgen van een inbreuk aanzienlijk worden onderschat.

Fijneman: "Dat betekent dat bedrijven niet in staat zijn een krachtig antwoord te geven op de veelheid van dreigingen die gaan voortkomen uit dit relatief jonge domein. Elke CEO die de risico's voor de onderneming daadwerkelijk weet te doorgronden, is zich bewust van het feit dat het cyberrisico het meest onvoorspelbare risico is dat er bestaat en voor de meest ingrijpende verstoringen in de bedrijfsvoering kan zorgen."

Aard van de aanvallen verandert
De aard van cybersecurity aanvallen is volgens John Hermans, partner bij KPMG IT Advisory, bovendien duidelijk aan het veranderen. Hermans: "Traditioneel zijn bedrijven met name gericht geweest op het voorkomen van het lekken van gegevens en het beschermen van de privacy. Hoewel de gevolgen van dit soort inbreuken ernstig kunnen zijn, heeft de schade als gevolg van het hacken van complete controlesystemen een hele andere dimensie. Bij veel bedrijven worden productieprocessen geleid door computersystemen, die in het algemeen erg gedateerd zijn en dus kwetsbaar voor aanvallen van buitenaf."

Voldoende waarschuwingen
"De afgelopen tijd zijn er genoeg waarschuwingen geweest voor bedrijven om de gevolgen van dit soort aanvallen op waarde te schatten", zegt Hermans. "We hebben voorbeelden gezien van aanvallen waarbij het totale productieproces werd verstoord of ingrijpender nog, waarbij het kwaliteitsproces door hackers dusdanig werd ontregeld dat onvolkomen producten in het circuit en op de markt kwamen. Nu ondernemingen steeds meer activiteiten uitbesteden aan derden worden zij bovendien steeds gevoeliger voor spionage en diefstal van intellectuele eigendommen. Het besef van de schade die dit oplevert, gaat op de korte termijn wellicht bijdragen aan het beeld dat de bestuurder van cybercrime zou moeten hebben: dat het geen IT-issue is en dat gedegen voorbereiding niet alleen een kostenpost is, maar een aanzienlijk concurrentievoordeel oplevert."

]]>
Tue, 21 Jul 2015 17:10:23 +0200 KPMG onderzoek: Bestuursvoorzitters grote ondernemingen hebben weinig zorgen over risico's internetcriminaliteit http://executive-people.nl/item/533049/kpmg-onderzoek-bestuursvoorzitters-grote-ondernemingen-hebben-weinig-zorgen-over-risicos-internetcriminaliteit.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Hoeveelheid spam loopt terug http://executive-people.nl/item/532894/hoeveelheid-spam-loopt-terug.html 49,7% van alle e-mails bevat ongewenste reclame, ook wel spam genoemd. Het is voor het eerste sinds september 2003 dat het percentage spam onder de 50% zakt.

Dit meldt beveiligingsbedrijf Symantec, dat iedere maand cijfers publiceert over cybercriminaliteit waaronder spam. Het bedrijf baseert deze cijfers op eigen data. In de maand juni bevatte 49,7% van de e-mails spa. Dit is minder dan in mei, toen nog 51,5% van de mailtjes spam bevat. In mei was het percentage spamberichten ook al gedaald en bedroeg in april 2015 nog 52,1%.

Phishing
Ook de hoeveelheid phishingpogingen per e-mail is in juni gedaald. Phishing is een vorm van cybercrime waarbij cybercriminelen met legitieme ogende mailtjes of websites nietsvermoedende gebruikers proberen te verleiden zelf informatie te overhandigen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een mailtje die van een bank bank afkomstig lijkt en stelt dat de klant opnieuw moet inloggen om zijn account te heractiveren. 1 op 2.448 mailtjes was in juni een phishingmailtje. In mei was dit nog 1 op 1.865.

De hoeveelheid kwaadaardige software, ook wel malware genoemd, die via e-mail wordt verspreidt is ook gedaald in juni. Als we echter kijken naar de totale hoeveelheid nieuwe malware is een forse stijging zichtbaar. In juni verschenen 57,6 miljoene nieuwe malware varianten, ten opzichte van 44,5 miljoen in mei en 29,2 miljoen in april.

Ransomware
Ook de hoeveelheid ransomware is voor de tweede maand op rij gestegen. In totaal werden 447.000 verschillende ransomware varianten ontdekt in juni. Ransomware is malware die data in gijzeling neemt, waarna cybercriminelen losgeld vragen aan gebruikers die weer toegang willen krijgen tot hun data.

]]>
Sun, 19 Jul 2015 09:01:10 +0200 Hoeveelheid spam loopt terug http://executive-people.nl/item/532894/hoeveelheid-spam-loopt-terug.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Weinig Nederlanders vertrouwen overheid en telecomsector met persoonlijke gegevens http://executive-people.nl/item/532847/weinig-nederlanders-vertrouwen-overheid-en-telecomsector-met-persoonlijke-gegevens.html Nederlands blijken maar weinig vertrouwen te hebben in de overheid en telecomsector als het aankomt op de bescherming van hun persoonlijke gegevens. Vliegtuigmaatschappijen en transportorganisaties worden juist als veiliger beoordeeld.

Dit blijkt uit het Unisys Security Insights survey. Maar liefst 69% van de bevolking verwacht dat zijn persoonlijke gegevens komend jaar op enig moment door onbevoegden worden ingezien. Telecombedrijven scoren niet veel beter. 68% van de ondervraagden verwacht het komende jaar een datalek bij hun telecomprovider.

Weinig vertrouwen
Jim Vlaming, account executive public safety and justice bij Unisys Nederland NV: “Het Nederlandse publiek heeft weinig vertrouwen in overheidsinstellingen en telecomorganisaties als het over de beveiliging van hun persoonlijke gegevens gaat. Deze bevindingen dienen als een herinnering voor bedrijven en instellingen om hun veiligheidsmaatregelen te reviewen en geavanceerde veiligheidsmaatregelen te implementeren, om consument te beschermen tegen cyber aanvallen en het klantvertrouwen te vergroten.” Vliegtuigmaatschappijen en transportorganisaties worden als veiliger beoordeeld. Hier verwacht slechts 41 procent van de ondervraagden een datalek.

Opvallend is dat 71% van de bevolking authentificatie met een gebruikersnaam en wachtwoord voldoende veiligheid vindt bieden voor online overheidsdiensten als DigiD. Tegelijker vindt slechts 23% dezelfde maatregelen voldoende om e-mail te beveiligen en 34% om social media-accounts te beveiligen.

]]>
Fri, 17 Jul 2015 10:51:39 +0200 Weinig Nederlanders vertrouwen overheid en telecomsector met persoonlijke gegevens http://executive-people.nl/item/532847/weinig-nederlanders-vertrouwen-overheid-en-telecomsector-met-persoonlijke-gegevens.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Mobiele werknemers gaan in de Verenigde Staten en Europa het veiligst te werk http://executive-people.nl/item/532839/mobiele-werknemers-gaan-in-de-verenigde-staten-en-europa-het-veiligst-te-werk.html De Verenigde Staten en Europa hebben de veiligste mobiele werknemers hebben, terwijl landen in Azië het meeste risico lopen volgens onderzoek onder werknemers in 23 landen. Dit staat in Eeen rapport van Aruba Networks, een HP-bedrijf, dat landen heeft geïdentificeerd die de grootste risicogroep vormen, op basis van een onderzoek naar de mobiele beveiligingsgewoonten van 11.500 werknemers in 23 landen.

Het onderzoek geeft aan dat de gevestigde westerse markten wereldwijd veruit het veiligste werknemersgedrag vertonen als het gaat om het gebruik van mobiele apparaten op het werk. De opkomende oosterse regio’s eindigen daarentegen het laagst als het gaat om mobiele beveiligingspraktijken.

• Risicobestrijding in Nederland: In Nederland beschermt slechts 14% hun zakelijke smartphone niet met een wachtwoord. In Maleisië is dat bijna drie op de tien (29%).

• Vaker apparaten delen in China: Chinese werknemers delen hun zakelijke mobiele toestel gemiddeld 19 keer per maand met anderen, terwijl de Zweden dit slechts zevenmaal doen. Nederlanders delen gemiddeld negen keer per maand hun zakelijke mobiele telefoon.

• Meer dataverlies in het Midden-Oosten: Bijna de helft (48%) van de werknemers in de Verenigde Arabische Emiraten geeft toe persoonlijke of bedrijfsgegevens te hebben verloren door verkeerd gebruik van het mobiele toestel, tegenover slechts een kwart (24%) in de VS.

Over het geheel genomen laat het rapport een duidelijke kloof zien tussen oost en west op het gebied van mobiele beveiliging. Zweden, de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen blijken de veiligste werknemersgewoonten te hebben, terwijl Maleisië, Thailand, Zuid-Korea, China en de Verenigde Arabische Emiraten onderaan de lijst bivakkeren.

De bevindingen, opgenomen in het Aruba Networks-rapport Running The Risk, noemen de demografische opkomst van '#GenMobile' als een belangrijke motor achter meer risicovol gedrag. Jongere, mobiel-deskundige werknemers geven namelijk vaak prioriteit aan productiviteit, ten koste van traditionele veiligheidsbelangen.

Kiezen tussen productiviteit en beveiliging

"Het lijkt erop dat opkomende markten te maken krijgen met meer zelfbewuste werknemers die nieuwe technologieën en nieuwe manieren omarmen om de groei te bevorderen,” zegt Chris Kozup (Vice-President Marketing bij Aruba Networks). “Hiermee introduceren ze echter ook extra risico's in het bedrijf. De resultaten suggereren dat risico weliswaar een slechte zaak kan zijn, maar dat het ook goed kan zijn voor het bedrijfsleven - iets waar meer conservatieve, verwesterde markten van op de hoogte moeten zijn. Als werknemers niet aarzelen om wachtwoorden of apparaten te delen om dingen gedaan te krijgen, betekent dit dat IT managers wereldwijd een interessante afweging moeten maken tussen productiviteit en beveiliging,” stelt Kozup. "Het juiste evenwicht hierin behalen zal van het grootste belang zijn om ervoor te zorgen dat bedrijven het beste talent aantrekken en behouden, zonder hierbij gevoelige gegevens in gevaar te brengen."

Benchmark uw bedrijf

Het 'Running The Risk' rapport van Aruba Networks wijst op de mogelijke valkuilen die bedrijven kunnen verwachten op basis van de computerbeveiligingsgewoonten van hun werknemers. Vul Aruba's online zelfbeoordeling-tool in om het risiconiveau van uw bedrijf in te schatten en dit te vergelijken met sectoren uit andere landen in het onderzoek.

Ga om uw risico-index te bepalen en om het volledige verslag te lezen naar www.arubanetworks.com/mobileriskindex/

WK

]]>
Fri, 17 Jul 2015 10:31:17 +0200 Mobiele werknemers gaan in de Verenigde Staten en Europa het veiligst te werk http://executive-people.nl/item/532839/mobiele-werknemers-gaan-in-de-verenigde-staten-en-europa-het-veiligst-te-werk.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Gartner: Business Analytics vraagt om nieuwe benadering van IT http://executive-people.nl/item/532802/gartner-business-analytics-vraagt-om-nieuwe-benadering-van-it.html We betreden onherroepelijk het tijdperk van analytics, was de boodschap tijdens de meest recente Gartner Local Briefing voor Nederlandse CIO’s in Amsterdam. Om optimaal te kunnen profiteren van de kansen en voordelen die analytics zou kunnen bieden is het zaak de omgang met IT daarop in te richten. Niet alle oude wijsheden kunnen echter overboord worden gegooid.

Het thema van de local briefing in het Benelux-hoofdkantoor was Market Disruptions in Business Analytics: Evolution, or Revolution? De eerste spreker die dag was  Research Director Alan D. Duncan. Hij beschreef de kenmerken van het Era of Analytics, zoals Gartner het huidige tijdsgewricht noemt.

Een van de trends die bepalend zijn is dat visuele content, zoals video content, steeds belangrijker wordt. Een opvallend gegeven daarin is volgens Duncan dat op het internet dit moment meer verticale video content dan horizontale beschikbaar is, wat aangeeft dat een groeiend aantal mensen hun mobiele telefoon gebruikt om snel in portrait-stand een video te schieten en direct online te zetten.

Dit Era of Analytics speelt zich voor een belangrijk deel af in de cloud. Een voortdurende zorg voor organisaties die in de cloud willen opereren is nog steeds veiligheid. Hoewel het goed is dat daar veel aandacht voor is, moeten de zaken volgens Duncan wel in perspectief worden geplaatst. Want van alle hacks vond de overgrote meerderheid zijn oorsprong binnen de organisatie, de meeste breaches vinden on premise plaats.

“Echte cloud based hacks zijn zeldzaam”, zegt Duncan. “Dat komt voor een belangrijk deel doordat cloud-aanbieders het zich niet kunnen veroorloven dat er iets mis gaat. Wanneer Amazon Web Servies gehackt zou worden is dat desastreus voor het bedrijf. Daarom is geen enkele interne IT-afdeling van individuele bedrijven in staat om het beveiligingsniveau te halen van een bedrijf als Amazon of Google, dat dit dagelijks doet. Wees dus net bang voor de cloud”.

Relatief nieuw is het Internet of Things (IoT), dat echter al wel veel impact heeft. “We weten niet waar het heen gaat, maar we zien enorme hoeveelheden data ontstaan. Mensen zoeken met die data naar  nieuwe kansen. En waar leidt dat naartoe? Naar analytics. Dat brengt al die zaken uit de nieuwe wereld samen.”

Die disruptie geeft volop kansen voor organisaties, doordat de business modellen radicaal veranderen. De omzet komt in veel gevallen niet meer uit eenmalige transacties, maar terugkerende omzet uit diensten. Telecombedrijven bedrijven verstrekken een telefoon omdat ze niet in het apparaat op zich geïnteresseerd zijn, ze zijn geïnteresseerd in de gerelateerde diensten.

“Dat model zien we steeds vaker in allerlei sectoren. We hebben bijvoorbeeld een project gedaan met Volkswagen, met de connected car. Het gaat niet alleen om de eenmalige verkoop van de auto, maar het is een doorlopend project. De software wordt voortdurend verbeterd en geüpdatet. Dus niet een keer een transactie van 20.000 euro, maar een voortdurende inkomstenstroom. Dat is waar het overal naartoe gaat.”

Dat heeft weer grote gevolgen voor de architectuur. Organisaties bewegen steeds meer van grote datawarehouses naar een meer  agile methode. Analisten kunnen daarmee de data on demand benaderen.

Daarnaast heeft de digitale werkplek grote impact op de menselijke factor. “We zien dat machines routinematig werk vervangen. Net zoals dat gebeurde tijdens de industriële revolutie, toen  handmatig werk werd vervangen. Nu gebeurt dat met kenniswerk. Non repeating functies worden nu ook vervangen door machines. Die disruptie is ook het gevolg van analytics.”

Het veranderende belang van data en analytics leidt weer tot allerlei nieuwe functies die een informatie, data en analytics verantwoordelijkheid hebben: Chief Data Officer, Chief Digital Officer, Chief Analytics Officer, Data Scientist, Information Strategist, Information architect en Data Steward.

Voor analytics is het wel zaak dat er ruimte is voor experimenten. Duncan haalt daarbij Schopenhauer aan: “In hun zoektocht naar goud hebben de alchemisten veel andere waardevolle zaken ontdekt. Zo is het ook met technologie. Bij een traditionele IT investering maak je eerst een ROI-berekening. Dat moet anders met data. Je weet immers niet wat er uit komt. Pas wanneer je iets ontdekt wat waarde toevoegt aan de business komt de ROI.”

Essentieel hierin is goede data. “Datakwaliteit is belangrijk. Dat het niet uitmaakt of er een kleine fout inzit is een mythe. Garbage in is garbage out blijft onverminderd waar. Dat zal naar verwachting nog voor veel problemen zorgen. In 2018 zal 90 procent van alle data lakes onbruikbaar zijn door de enorme hoeveelheid data die gebruikt wordt voor onduidelijke use cases. Waarde halen uit data blijft uiteindelijk een menselijke en culturele uitdaging.”

]]>
Fri, 17 Jul 2015 09:16:00 +0200 Gartner: Business Analytics vraagt om nieuwe benadering van IT http://executive-people.nl/item/532802/gartner-business-analytics-vraagt-om-nieuwe-benadering-van-it.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Helft van de freelancers werkt door op vakantie http://executive-people.nl/item/532801/helft-van-de-freelancers-werkt-door-op-vakantie.html Een fors aantal freelancers houden zich ook op vakantie bezig met hun werk. 94% is bereikbaar per e-mail en/of telefoon, terwijl bijna 50% op vakantie doorwerkt.

Dit blijkt uit onderzoek van Tentoo Payroll onder freelancers. De meeste freelancers blijven bereikbaar omdat opdrachtgevers hierom verzoeken of omdat dit nodig is voor hun werk. Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo: “Freelancers blijven graag bereikbaar voor hun opdrachtgevers. Ze voelen veel betrokkenheid bij hun werk en klanten, waardoor zij graag dat extra stapje willen zetten. Ook op vakantie. Daarnaast besteden opdrachtgevers een deel van hun bedrijfsvoering uit aan de zelfstandigen waardoor de freelancer vaak het enige aanspreekpunt is voor het bedrijf.”

Geen probleem met doorwerken
Een grote groep freelancers geeft daarnaast aan geen problemen te hebben door te werken tijdens de vakantie. Bijna de helft blijkt dit in de praktijk te doen. Redenen hiervoor zijn het feit dat freelancers hun werk niet kunnen stop zetten en het feit dat zij geen geld verdienen als er niet wordt gewerkt. Den Ronden: “Een belangrijke reden om voor een carrière als freelancer te kiezen is vrijheid. De freelancers bepalen zelf waar, wanneer en hoe ze werken. Ook op vakantie kunnen zij aan de slag. Sterker nog; een andere, zonnige omgeving kan heel inspirerend werken! Zo kunnen ze met de voeten in het zwembad geld verdienen én van de vakantie genieten.”

Werkstress komt op vakantie overigens relatief weinig voor. Slechts 8 % van de freelancers ervaart werkstress op vakantie.

]]>
Fri, 17 Jul 2015 09:13:11 +0200 Helft van de freelancers werkt door op vakantie http://executive-people.nl/item/532801/helft-van-de-freelancers-werkt-door-op-vakantie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Zelfstandig ondernemers zijn vaker tevreden dan werknemers http://executive-people.nl/item/532796/zelfstandig-ondernemers-zijn-vaker-tevreden-dan-werknemers.html Zelfstandig ondernemers zijn vaker tevreden over hun werk dan werknemers. Dat geldt vooral voor zelfstandigen die in dienstverlenende sectoren actief zijn. Wel maakt ruim de helft van de zelfstandig ondernemers zich wel eens zorgen over de toekomst van hun bedrijf of onderneming.

Dit blijkt uit de eerste resultaten van de Zelfstandigen Enquête Arbeid 2015 van TNO en CBS. Ruim 24% van de 1 miljoen zelfstandig ondernemers is zeer tevreden over hun werk tegen 17% van de bijna 7 miljoen werknemers. Van de ‘nieuwe’ zelfstandig ondernemers zonder personeel (zelfstandigen die voornamelijk eigen arbeid of diensten inzetten) geeft zelfs 27 procent aan zeer tevreden te zijn met hun werk.

Verschillen per sector
Er zijn ook verschillen al naar gelang de sectoren waar zelfstandig ondernemers werkzaam zijn. Onder zelfstandig ondernemers in de landbouw, industrie en bouwnijverheid ligt de tevredenheid met respectievelijk 17 en 18%, het laagst. Dit is vergelijkbaar met het percentage werknemers dat zeer tevreden is. Van de zelfstandig ondernemers in dienstverlenende sectoren, zoals bijvoorbeeld accountants, architecten en winkeliers, is ruim 26% erg tevreden over hun werk.

Hoewel zelfstandig ondernemers relatief vaak zeer tevreden zijn, maakt een groot deel zich wel eens zorgen over de toekomst van hun bedrijf of onderneming. In het eerste kwartaal van 2015 was dat ruim de helft (55%) van de zelfstandig ondernemers. Degenen met personeel in dienst maken zich vaker zorgen (64%). Een kleine 5% van alle zelfstandig ondernemers zegt zelfs een groot risico te lopen dat hun bedrijf of onderneming failliet gaat. Een kwart is een fractie minder bezorgd en zegt een klein risico te lopen op een faillissement. Ook hier ervaren zelfstandig ondernemers met personeel meer risico.

Opnieuw in loondienst treden
Loont het dan nog wel om zelfstandig ondernemer te blijven? Bijna een kwart dacht er het afgelopen jaar over na om een baan te zoeken als werknemer. Van deze groep heeft 44% daadwerkelijk actie ondernomen. Het overgrote merendeel (84%) van alle zelfstandig ondernemers zou, als het aan hen lag, over 5 jaar nog steeds actief zijn als zelfstandige.

]]>
Fri, 17 Jul 2015 09:03:36 +0200 Zelfstandig ondernemers zijn vaker tevreden dan werknemers http://executive-people.nl/item/532796/zelfstandig-ondernemers-zijn-vaker-tevreden-dan-werknemers.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Gestolen Nederlandse identiteit kost slechts 800 euro http://executive-people.nl/item/532771/gestolen-nederlandse-identiteit-kost-slechts-euro.html Een volledige Nederlandse identiteit (zowel identiteitskaart, paspoort als rijbewijs) is te koop voor ongeveer 800 euro op ondergrondse internet marktplaatsen. Dat blijkt uit onderzoek van Trend Micro, specialist op het gebied van beveiligingssoftware. Het onderzoek werd uitgevoerd met behulp van de Trend Micro Deep Web Analyzer, een tool die kan doordringen tot het deel van het internet dat niet toegankelijk is via normale zoekmachines.

Eén van de conclusies is dat een Nederlands paspoort eenvoudig te koop is op ondergrondse internet marktplaatsen voor slechts 600 euro. Daarnaast bieden criminelen ook pakketten aan. Zo koop je een Nederlands paspoort en rijbewijs voor 700 euro en ben je voor 800 euro in het bezit van een compleet pakket, bestaande uit een Nederlandse ID-kaart, paspoort en rijbewijs.

Cannabis meest verhandeld
Uit het onderzoek van Trend Micro blijkt daarnaast dat cannabis het meest wordt verhandeld op de ondergrondse marktplaatsen. Farmaceutische producten zoals Ritalin en Xanax staan op de tweede plaats, gevolgd door hard drugs als MDMA, LSD en heroïne. Ook illegale videogames en online accounts zijn populaire handelswaren.

[plaatje]

Opvallend is dat het Russisch, na het Engels, de meest gebruikte taal is op het Deep Web. Zaken als Bitcoins zullen er naar verwachting in de toekomst voor zorgen dat het Deep Web zich nog verder ontwikkelt en dat er steeds grotere marktplaatsen gaan ontstaan.

Rapport
Meer informatie over het onderzoek van Trend Micro is te vinden in het Deep Web Report

]]>
Thu, 16 Jul 2015 14:41:13 +0200 Gestolen Nederlandse identiteit kost slechts 800 euro http://executive-people.nl/item/532771/gestolen-nederlandse-identiteit-kost-slechts-euro.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Ruim 500.000 75-plussers hebben geen internetaansluiting http://executive-people.nl/item/532671/ruim-plussers-hebben-geen-internetaansluiting.html Het bezit en gebruik van tv en vaste telefonie is inmiddels wijdverspreid onder 75-plussers. Internet en mobiele telefonie zijn echter veel minder populair. Senioren maken minder vaak gebruik van de nieuwere communicatiemanieren en hechten hier ook minder belang aan.

Dit blijkt uit het rapport 'Senioren en digitalisering' van Telecompaper. In Nederland wonen ruim 1,2 miljoen mensen van boven de 75 jaar. Van hen heeft 46% geen internetaansluiting, wat neerkomt op ruim 500.000 senioren. Bijna 600 kinderen en kleinkinderen werden ondervraagd over het telecombezit en -gedrag van hun (groot)ouders.

Mobiele apparaten
Ook wanneer het gaat om mobiele apparaten blijven de senioren achter op de rest van Nederland. Want waar de smartphone-penetratie bij Nederlanders tussen de 12 en 80 jaar rond de 80% ligt, komt deze bij 75-plussers niet verder dan 13%. Dit is enerzijds het gevolg van de lagere mobiele penetratie - slechts 55% van de senioren heeft een mobiele telefoon - anderzijds heeft slechts een kwart van de ouderen met een mobiele telefoon een smartphone.

Een ander opvallend resultaat is dat bij de Nederlandse consument tussen de 12 en 80 jaar de smartphone populairder is dan de tablet, terwijl dit bij 75-plussers juist andersom is. Van deze laatste groep heeft 26% een tablet. Dat is twee keer zoveel als het aandeel senioren met een smartphone. Vooral bij de oudste leeftijdsgroep (85-plus) is de tablet vele malen populairder. 17% van de 85-plussers heeft een tablet, terwijl 4% een smartphone bezit.

Potentiële groeimarkt
Senioren zijn hierdoor een potentiële groeimarkt voor de telecomsector, maar geen eenvoudige. Ze hebben immers regelmatig hulp nodig op het gebied van telefonie, tv en internet. Zo geeft ruim 70% van de senioren aan de afgelopen drie maanden geholpen te zijn door familieleden of andere bekenden, bijvoorbeeld voor het instellen van zenders. Daarnaast liggen vooral gevoelsredenen (te oud, geen kennis) ten grondslag aan het niet gebruiken van internet. Dat maakt het ook voor degenen die diensten aanbieden via nieuwe technologieën een uitdaging om senioren hiervan gebruik te laten maken.

 

]]>
Thu, 16 Jul 2015 09:22:47 +0200 Ruim 500.000 75-plussers hebben geen internetaansluiting http://executive-people.nl/item/532671/ruim-plussers-hebben-geen-internetaansluiting.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Hoog opgeleide ICT'ers zijn moeilijk te vinden http://executive-people.nl/item/532669/hoog-opgeleide-icters-zijn-moeilijk-te-vinden.html Een mismatch tussen vraag en aanbod kenmerkt de Nederlandse arbeidsmarkt. Ondanks de nog altijd relatief hoge werkeloosheid en het grote aanbod van personeel, ervaren steeds meer HR-professionals moeite met het vervullen van specifieke posities. Met name hoog opgeleide ICT’ers en technici op mbo- en hbo-niveau zijn moeilijk te vinden. Daarnaast is er vooral behoefte aan ervaren personeel. Starters zijn er daarentegen in overvloed. Slechts 10% van de HR-professionals geeft aan problemen te hebben bij het invullen van startersfuncties.

Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘HR Trends 2015-2016’, een onafhankelijk en representatief onderzoek van HR- en salarisdienstverlener ADP Nederland, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij onder ruim 800 Nederlandse HR-professionals. Bijna een kwart van de HR-professionals (23%) ervaart momenteel problemen bij het werven van personeel. Ook maken zij zich meer zorgen over personeelsbehoud. Waar vorig jaar nog maar liefst 81% aangaf geen moeite te hebben medewerkers te behouden, is dat dit jaar teruggelopen tot 79%. ”Het lijkt erop dat de arbeidsmarkt nog maar beperkt in beweging is gekomen,” concludeert Hans van der Spek, Manager Kenniscentrum HRM bij Berenschot. “Tegelijkertijd verwachten HR-professionals in 2016 meer moeite te krijgen om personeel vast te houden.”

Tekort aan hoger geschoolde verkoopmedewerkers
Naast ICT-specialisten (31%) zijn vooral technici (33%), verkoopmedewerkers (22%) en productiepersoneel (21%) schaars. Het tekort aan ICT’ers en technici is er al geruime tijd; opvallender is de roep om personeel in de bouwnijverheid. “In een eerdere editie van HR Trends voorspelden we al dat het voor de bouwsector lastig zou gaan worden om geschikt personeel te vinden,” stelt Van der Spek. “Dat blijkt uitgekomen: het gaat nog niet goed in de sector, ontslagen halen regelmatig het nieuws. Aan de andere kant knokt men om goed gekwalificeerd personeel.” Voor functies op de afdelingen HR, Juridische Zaken en Inkoop & Logistiek is het momenteel vrijwel geen probleem om geschikt personeel te vinden.

De top 10 moeilijkst vervulbare vacatures ziet er als volgt uit:

 1. ICT’er in openbaar bestuur, overheidsdiensten en verplichte sociale verzekeringen (54%)
 2. ICT’er in informatie- en communicatiesector (46%)
 3. ICT’er bij financiële instellingen (34%)
 4. Technicus industrie (33%)
 5. ICT’er in advisering, onderzoek en overige specialistische dienstverlening (25%)
 6. Technicus in advisering, onderzoek en overige specialistische dienstverlening (23%)
 7. Productie en operations in bouwnijverheid (22%)
 8. Verkoper in groot- en detailhandel (22%)
 9. Technicus bouwnijverheid (22%)
 10. ICT’er in vervoer en opslag (19%)

Met name hbo-geschoolde ICT’ers zijn moeilijk te vinden: maar liefst 76% heeft moeite bij het werven van deze groep. Opvallend is het grote contrast met de vraag naar universitair geschoolde ICT’ers (18%) en ICT’ers met een mbo-opleiding (6%). Qua technici zijn HR-afdelingen voornamelijk op zoek naar mbo’ers (50%) en hbo’ers (42%). Ook binnen de sector verkoop zijn sollicitanten het meest gebaat bij een hbo-opleiding: maar liefst 82% geeft aan moeite te hebben bij het vinden van een geschikte kandidaat voor een verkoopfunctie op hbo niveau.

Arbeidsmarktcommunicatie geen prioriteit
Ondanks de voortdurende mismatch op de arbeidsmarkt en de aanhoudende wervingsproblemen geeft slechts 14% van de HR-professionals prioriteit aan arbeidsmarktcommunicatie. “Dit is onbegrijpelijk, want juist door hier proactief op in te zetten, kunnen HR-professionals voorkomen dat de mismatch op de arbeidsmarkt nog langer doorzet,” concludeert Van der Spek. Bijna de helft (49%) geeft aan dat social media een nadrukkelijke rol spelen bij arbeidsmarktcommunicatie.

]]>
Wed, 15 Jul 2015 11:04:17 +0200 Hoog opgeleide ICT'ers zijn moeilijk te vinden http://executive-people.nl/item/532669/hoog-opgeleide-icters-zijn-moeilijk-te-vinden.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Mobiele technologie wordt steeds vaker gebruikt voor educatieve doeleinden http://executive-people.nl/item/532462/mobiele-technologie-wordt-steeds-vaker-gebruikt-voor-educatieve-doeleinden.html Een groeiend aantal Nederlanders gebruikt technologie voor educatieve doeleinden. Ruim een derde (35%) van de Nederlanders raadpleegt online studiemateriaal op zijn smartphone, tablet of laptop om zijn kennis uit te breiden. 19% van de Nederlanders doet dat wekelijks, 5% zelfs iedere dag, zo blijkt uit de jaarlijkse Samsung technologiebarometer.

Steeds meer Nederlanders zijn bovendien bereid om voor online studiemateriaal te betalen. 11% van de Nederlanders geeft op dit moment geld uit aan educatieve online content. Dit is een stijging van 10% ten opzichte van 2014, blijkt uit het Samsung onderzoek. Zij die investeren in digitale educatie, besteden daar een relatief hoog bedrag aan. Maandelijks geven Nederlanders € 10,76 uit aan educatie. Dat is meer dan aan elke andere vorm van online content, zoals boeken (€ 9,48), mobiele games (€ 8,87), films en TV-programma’s (€ 8,15) en muziek (€ 5,53).

Slimmer thuis
De jaarlijkse Samsung technologiebarometer toont aan dat technologie in ons huishouden een steeds prominentere plek inneemt. Onze privéomgeving telt elk jaar meer apparaten waarmee we meer tijd doorbrengen. “Anno 2015 is ons thuis veel meer dan een plek om te eten, ontspannen en slapen. Nieuwe toepassingen, al dan niet verbonden via internet, maken van ons huis een slimmer thuis”, aldus Raymond Mesterom, marketingdirecteur van Samsung. Ons huis telt gemiddeld 18 elektronische apparaten, een toename van 3,6%. Bij elkaar gebruikt elk huishouden de apparaten dagelijks bijna 15 uur. Dat is ruim drie uur langer (26,1%) dan een jaar geleden. Gartner verwacht dat in 2020 het gros van de apparaten in huis met het internet verbonden is. Wereldwijd bezit iedereen dan minstens 3 verbonden apparaten – smartphones, tablets en laptops buiten beschouwing gelaten.

Samsung technologiebarometer
Het is de tweede keer dat de Samsung technologiebarometer verschijnt. Het onderzoek onder 18.000 respondenten in 18 Europese landen richt zich op technologiegebruik, gewoonten en het uitgavepatroon door volwassenen. Onderzoeksbureau Lightspeed GMI benaderde in elk land ten minste duizend respondenten en hanteerde specifieke wegingsfactoren per land. Ook in Nederland zijn 1.000 respondenten ondervraagd.

WK

]]>
Mon, 13 Jul 2015 12:27:41 +0200 Mobiele technologie wordt steeds vaker gebruikt voor educatieve doeleinden http://executive-people.nl/item/532462/mobiele-technologie-wordt-steeds-vaker-gebruikt-voor-educatieve-doeleinden.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlandse bedrijven lopen talent mis http://executive-people.nl/item/532445/nederlandse-bedrijven-lopen-talent-mis.html Bedrijven lopen talent mis – voornamelijk de millennials die nu op de arbeidsmarkt komen – doordat ze niet genoeg aandacht besteden aan mobile recruitment. Bijna een derde (dertig procent) van de Nederlandse organisaties ziet er simpelweg niet de toegevoegde waarde van in. En dat terwijl 55 procent van al het verkeer naar het Indeed-platform afkomstig is van mobile devices. Slechts zestien procent van de organisaties in ons land heeft een voor mobiel geoptimaliseerde recruitmentsite, terwijl ruim de helft (55 procent) de eigen carrièresite gebruikt voor recruitment.

Dit blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed onder 760 HR-verantwoordelijkheden in Nederland en België. De bedrijven die bezig zijn met mobile recruitment zijn vrijwel allemaal groter dan 150 werknemers. Van de kleine organisaties doet 66 procent niets aan mobile recruitment en heeft dit onderwerp ook niet op de agenda staan. Achttien procent van alle bedrijven kijkt momenteel naar de mogelijkheden. Elke organisatie die vooruit wil in de verhitte strijd om talent, moet volgens Indeed meten waar sollicitanten vandaan komen en een strategie voor mobile recruitment vastleggen. Puur vertrouwen op traditionele methoden betekent dat werkgevers de beste kandidaten mislopen, wat een negatieve impact op hun algehele bedrijfsdoelstellingen.

Mobile recruitment
De belangrijkste toegevoegde waarde van mobile recruitment voor Nederlandse bedrijven ligt in het bereiken van een grotere groep werkzoekenden (32 procent). Daarnaast ziet 30 procent het aantrekken van jonge mensen als een belangrijk voordeel en voor 28 procent is dat het verlagen van de drempel om te solliciteren. Overigens lopen Nederlandse bedrijven nog achter op hun Belgische collega’s. In België heeft 28 procent een voor mobiel geoptimaliseerde recruitmentsite en bekijkt bijna een derde de mogelijkheden voor mobile recruitment.

Sander Poos, algemeen directeur van Indeed Benelux: “De resultaten van dit onderzoek zijn heel verrassend. Het blijkt dat te weinig Nederlandse werkgevers voorbereid zijn op de toenemende rol die technologie in recruitment speelt. Hier is duidelijk sprake van een mobile mismatch. In elke leeftijdsgroep gebruiken de grootste talenten hun mobile device om vacatures te bekijken, en die talenten gaan ervan uit dat het sollicitatieproces op mobile devices eenvoudig is. Bedrijven moeten nu het gat tussen vraag en aanbod dichten en investeren in mobile recruitment, voordat het gat nog groter wordt.”

Oorzaak mobile mismatch
Uit het onderzoek van Indeed blijkt dat slechts 28 procent van de Nederlandse bedrijven tijdens het eerste contact aan sollicitanten vraagt waar ze de vacature gevonden hebben. In tegenstelling tot marketing- en salesafdelingen loopt HR ook duidelijk achter als het gaat om het gebruik van nieuwe technologieën. Zo registreert tijdens het sollicitatieproces 4 van de 10 bedrijven op geen enkele manier waar sollicitanten hun vacature gevonden hebben. En van de bedrijven die wél mobile recruitment hebben ingezet, registreert 40 procent de data nog steeds handmatig, terwijl slechts 26 procent dat heeft geautomatiseerd.

Voor organisaties is het beter om recruitment te zien als een vorm van marketing. Uit eigen onderzoek van Indeed blijkt dat werkgevers die mobile recruitment inzetten, twee keer zo veel kwalitatief goede sollicitaties ontvangen als werkgevers die alleen sollicitaties via een desktop toelaten. Bedrijven dienen technologie in te schakelen om sollicitanten en hun openstaande vacatures beter op elkaar af te stemmen. Wie sollicitanten behandelt als potentiële leads, heeft een streepje voor in de war for talent.

]]>
Sun, 12 Jul 2015 14:33:54 +0200 Nederlandse bedrijven lopen talent mis http://executive-people.nl/item/532445/nederlandse-bedrijven-lopen-talent-mis.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Minder faillisementen in eerste helft van 2015 http://executive-people.nl/item/532444/minder-faillisementen-in-eerste-helft-van.html In juni 2015 zijn er (gecorrigeerd voor het aantal zittingsdagen) 35 faillissementen van bedrijven en instellingen minder uitgesproken dan in mei, meldt CBS. De dalende trend van het aantal faillissementen houdt hiermee aan.

Het aantal in een maand uitgesproken faillissementen hangt nauw samen met het aantal zittingsdagen van de rechtbank in die maand. Voor een beter beeld van de ontwikkeling van het aantal faillissementen wordt daarom gekeken naar de voor zittingsdagen gecorrigeerde reeks. In juni 2015 lag het zittingsdaggecorrigeerde aantal op het laagste niveau sinds januari 2009. Sinds de zomer van 2013 is er sprake van een dalende trend.

In totaal zijn 472 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) in juni 2015 failliet verklaard. Daarmee komt het aantal faillissementen in de eerste helft van 2015 uit op 2.908. Dat is 16 procent minder dan in de eerste helft van 2014. In totaal gingen 25 ICT-bedrijven in de eerste helft van 2015 failliet.

]]>
Sun, 12 Jul 2015 13:11:48 +0200 Minder faillisementen in eerste helft van 2015 http://executive-people.nl/item/532444/minder-faillisementen-in-eerste-helft-van.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Vraag naar ICT-manager is toegenomen http://executive-people.nl/item/532443/vraag-naar-ict-manager-is-toegenomen.html De vraag naar ICT-managers stijgt. Vooral in de zakelijke dienstverlening in de randstad stijgt het aantal vacatures voor ICT-managers hard. In totaal waren er in de eerste helft van 2015 5.300 vacatures beschikbaar voor ICT-managers.

Dit blijkt uit onderzoek van Yacht. Arco Elsman, Directeur IT Yacht: “De aantrekkende economie stuwt de vraag naar professionals. We zien investeringen in ICT toenemen. Activiteiten nemen daardoor toe, evenals de behoefte die te managen. Teams worden groter en dat vraagt om goede begeleiding. Voor ons betekent dit meer aanvragen voor ervaren professionals. We verwachten dat die trend de komende periode doorzet.” Naast een grote stijging in de vraag naar ICT- en projectmanagers blijft de vraag naar softwareontwikkelaars hoog. Opvallend is ook de continu stijgende vraag naar security consultants.

Top vijf
Top vijf IT vacatures in aantallen 1e halfjaar 2015:

 1. Softwareontwikkelaar (37.800)
 2. Technisch Beheerder (10.400)
 3. Informatie Analist (7.700)
 4. ICT Manager (5.300)
 5. Applicatie/Functioneel Beheer (4.900)

Top vijf IT vacatures in % stijging tov 1e halfjaar 2014:

 1. Security Consultant (+ 59%)
 2. ICT Manager (+ 50%)
 3. Softwareontwikkelaar (+ 27%)
 4. Applicatie/Functioneel Beheer (+ 25%)
 5. Project Manager (+ 24%)
]]>
Sun, 12 Jul 2015 11:15:53 +0200 Vraag naar ICT-manager is toegenomen http://executive-people.nl/item/532443/vraag-naar-ict-manager-is-toegenomen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bedrijfsleven is doelwit van nieuwe fraudevorm: CEO fraude http://executive-people.nl/item/532442/bedrijfsleven-is-doelwit-van-nieuwe-fraudevorm-ceo-fraude.html Internationaal opererende bedrijven zijn dit voorjaar in Nederland doelwit geworden van een nieuwe vorm van fraude: CEO fraude. Hierbij sturen aanvallers uit naam van een CEO een e-mail naar een financieel medewerker met de vraag een groot geldbedrag over te schrijven.

Fraudehelpdesk waarschuwt voor de nieuwe vorm van cybercrime. Hierbij achterhalen cybercriminelen vooraf aan hun acties de e-mailadressen van de CEO en een functionaris op de financiële administratie. Meestal zou de administratieve medewerker bij een dochteronderneming werken, waardoor de afstand tot de CEO groot is en deze het verzoek in veel gevallen niet durft te controleren.

Grote geldbedragen buitgemaakt
Bij de organisatie zijn van drie verschillende multinationals meldingen binnengekomen van CEO fraude. Fraudehelpdesk verwacht dat het werkelijke aantal slachtoffers hoger ligt en veel bedrijven uit gêne dit niet durven melden. Bij een Nederlands filiaal van een Amerikaanse organisatie is op deze wijze 800.000 euro gestolen. Bij een agrarische onderneming uit Nederland werd ruim 500.000 euro buitgemaakt. Ook een Zweedse handelsmaatschappij in Noord-Holland werd doelwit en ging het schip in voor maar liefst 3 miljoen euro.

De miljoen euro werd uiteindelijk via Fraudehelpdesk door Europol teruggehaald van een Belgische bankrekening, die op naam stond van een Fransman. In Frankrijk is CEO fraude al langer een veelvoorkomende aanval op bedrijven. In de meeste gevallen zouden de oplichters opereren vanuit Israël en Letland. Het gestolen geld verdwijnt doorgaans naar bankrekeningen in China.

Nepmails herkennen
Fraudehelpdesk adviseert bedrijven waakzaam te zijn. De nepmails van directeuren aan hun administratie zouden wel te herkennen, aangezien het e-mailadres van de afzender nooit honderd procent klopt.

]]>
Sat, 11 Jul 2015 11:25:25 +0200 Bedrijfsleven is doelwit van nieuwe fraudevorm: CEO fraude http://executive-people.nl/item/532442/bedrijfsleven-is-doelwit-van-nieuwe-fraudevorm-ceo-fraude.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Analyse-tools, mobiele applicaties en goede sales-cultuur leiden tot betere ... http://executive-people.nl/item/532329/a-analyse-tools-mobiele-applicaties-en-goede-sales-cultuur-leiden-tot-betere-verkoopresultaten.html Salesforce, een online CRM-oplossing, publiceert het rapport ‘2015 State of Sales’. Uit dit onderzoek onder meer dan 2300 sales-verantwoordelijken wereldwijd, blijkt dat goed presterende verkoopteams vaker technologie, zoals analyse-tools en mobiele applicaties, gebruiken. Een andere belangrijke conclusie is dat sales-afdelingen beter presteren als de hele organisatie wordt ingezet in de sales cyclus.

De afgelopen jaren is het sales-proces flink veranderd. Een klant heeft door het toenemende gebruik van mobiele applicaties en sociale media meer kennis van een product of dienst dan ooit tevoren. Adviesorganisatie CED stelt dat klanten al voor 57 procent door de sales-cyclus zijn voordat ze überhaupt in contact komen met een sales-medewerker. Daarnaast hebben veel organisaties te maken met een heel competitieve markt, waardoor sales-afdelingen snel moeten schakelen om een deal te sluiten.

‘De inzet van technologie is vaak de maker of breker van een goede deal,’ stelt Mike Rosenbaum, CEO Sales Cloud bij Salesforce. ‘Organisaties die goede salesresultaten behalen, zorgen dat ze precies weten wat hun klant bezig houdt. Hiervoor zetten salesafdelingen niet alleen moderne crm-platforms in, maar maken ze ook actief gebruik van nieuwe technologieën zoals analyse-tools en mobiele applicaties. Een sales-medewerker verwerft zo precies de juiste inzichten en kan op elk moment reageren.’

De belangrijkste conclusies uit het rapport 2015 State of Sales zijn:

Gebruik van analyse-tools stijgt

Goed presterende sales teams gebruiken data om betere beslissingen te nemen en hun verkoopdoelstellingen te behalen. Met analyse-tools weten sales-medewerkers precies waar ze de focus moeten leggen om nog productievere gesprekken te voeren met klanten en potentiële klanten.

 • ·         Bij goed presterende sales teams is het 3,5 keer zo waarschijnlijk dat ze analyse-tools gebruiken in vergelijking met de minder presterende teams;
 • ·         Momenteel gebruikt 19 procent van de organisaties voorspellende analyses (predictive analytics), maar verwacht wordt dat adoptie hiervan zal groeien met 135 procent in de komende 12 tot 18 maanden. Bij voorspellende analyses wordt historische en actuele data gecombineerd, om voorspellingen te kunnen doen voor de toekomst.

Mobile applicaties worden een belangrijke aanjager 

Mobiele applicaties voor sales-medewerkers worden steeds geavanceerder. De best presterende sales teams gebruiken mobiele applicaties voor de gehele sales-cyclus; van lead management tot sales forecasting.

 • ·         Bij goede sales-organisaties is het 5 keer zo waarschijnlijk dat ze hun sales-capaciteiten op het mobiele vlak als uitstekend of zeer goed waarderen;
 • ·         Van de goed presterende sales teams overweegt 60 procent om mobiele applicaties in te zetten, terwijl maar 9 procent van de slecht presterende teams applicaties in hun sales-processen gebruikt. De verwachting is dat het gebruik van sales-apps de komende twee jaar zal verdubbelen;
 • ·         Meer dan de helft van de goed presterende sales teams is van plan om de komende twee jaar sales direct aan te bieden via mobiele applicaties. Klanten en potentiële klanten verwachten meer en meer dat producten en diensten direct via mobiele apps gekocht kunnen worden.
 • ·         Uit eerder onderzoek van Salesforce blijkt dat 83 procent van de sales teams van plan is om in de komende twee jaar gebruik te maken van wearables.

Sales-succes begint met een cultuur van samenwerken 
Cruciaal voor het succes van een organisatie, is een cultuur waarin sales een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. Dit betekent dat de afbakening tussen verschillende afdelingen doorbroken moet worden en sales en marketing actief samenwerken.

 • ·         Organisaties met goed presterende verkoopteams zien drie keer zoveel kans om sales een verantwoordelijkheid van de gehele organisatie te maken;
 • ·         Van de topteams stelt 93 procent dat werknemerstevredenheid erg belangrijk is, van de onder de maat presterende teams is dit voor 46 procent maar een belangrijke factor.

Technologie ondersteunt sales-doelstellingen
De inzet van technologie zorgt voor een steeds groter wordend onderscheid tussen goed en slecht presterende sales teams.

 • ·         Van sales-medewerkers die actief nieuwe technologie omarmen, zogeheten technology adaptors, is het twee keer zo waarschijnlijk dat ze in goed presterende sales teams opereren;
 • ·         Bij goed presterende teams is het drie keer zo waarschijnlijk dat ze technologie inzetten om hun sales-processen te versnellen.
]]>
Fri, 10 Jul 2015 13:47:23 +0200 ‘Analyse-tools, mobiele applicaties en goede sales-cultuur leiden tot betere verkoopresultaten' http://executive-people.nl/item/532329/a-analyse-tools-mobiele-applicaties-en-goede-sales-cultuur-leiden-tot-betere-verkoopresultaten.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlander zet massaal privé-device in voor zakelijk gebruik http://executive-people.nl/item/532292/nederlander-zet-massaal-priva-copy-device-in-voor-zakelijk-gebruik.html Medewerkers zetten in grote getalen hun privé mobiel en laptop in voor hun werk. Werkgevers schieten echter te kort als werknemers problemen ondervinden met de inzet van hun eigen devices. Meer dan een kwart van de ondervraagden geeft aan dat alleen hun devices van de zaak ondersteund worden.

Dat blijkt uit het Fujitsu IT tevredenheidsonderzoek over beleid en tevredenheid. Voor het onderzoek ondervroeg Fujitsu 1172 medewerkers van bedrijven in verschillende sectoren naar hun mening over het IT-beleid van hun werkgever. Eén van de opvallendste resultaten is dat 28 procent van de ondervraagden geen steun van hun werkgever hoeft te verwachten als functionaliteiten op hun privé-device niet werken, waardoor zij hun werk niet kunnen uitvoeren. Dit is opvallend, zeker omdat maar liefst zeventig procent zegt hun privé-devices ook zakelijk in te zetten.

Gemiste kans
Mark Schippers, Manager Service Desk & Technical Support van Fujitsu: “Het is zonde dat werknemers op zichzelf zijn aangewezen als zij problemen ondervinden met bepaalde functionaliteiten. Zij zouden een stuk effectiever kunnen werken als ze hiervoor de interne servicedesk kunnen benaderen. Bij Fujitsu onderkennen we dit probleem en zien we een servicedesk meer als control tower die ook het probleem van support op privé devices op kan lossen.”
Veel vraag naar nieuwe apparatuur

Nieuwe apparatuur blijkt hoog op het verlanglijstje van de Nederlandse medewerker staat. Nieuwe apparaten zouden de tevredenheid in het werk voor bijna een kwart vergroten. Met name mannen en jongeren zouden gelukkiger zijn op de werkvloer als zij met meer nieuwe apparatuur zouden mogen werken. “Privé zie je ook dat jongeren de nieuwste gadgets als een van de eerste omarmen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze de beste en nieuwste devices willen hebben op hun werk”, zegt Schippers.

Bedrijfsapps vaak onbekend
Ondanks het gebrek aan nieuwe apparatuur investeren veel Nederlandse organisaties wel in technieken die het werk makkelijker moeten maken zoals apps voor intern gebruik. Medewerkers zijn hier in de helft van de gevallen van op de hoogte. Opvallend hierbij is dat mannen twee keer zo vaak denken dat hun bedrijf investeert in nieuwe technieken dan vrouwen. “Dit kan met een gebrekkige interne communicatie te maken hebben, maar ook met een gebrek aan interesse in IT van medewerkers zelf.”

]]>
Thu, 09 Jul 2015 13:12:44 +0200 Nederlander zet massaal privé-device in voor zakelijk gebruik http://executive-people.nl/item/532292/nederlander-zet-massaal-priva-copy-device-in-voor-zakelijk-gebruik.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Vier tips uit de praktijk voor personeelsplanning http://executive-people.nl/item/532289/vier-tips-uit-de-praktijk-voor-personeelsplanning.html Voor elke organisatie, ongeacht de omvang, blijft het plannen van medewerkers een complex vraagstuk. Een goede planning zorgt voor tevreden werknemers, een prettige werksfeer en betere bedrijfsresultaten. Het is echter niet eenvoudig een planning waarmee iedereen tevreden is op te stellen. Paralax Planning Solutions deelt vier tips uit de praktijk.

1. Houd het menselijk
Plannen is mensenwerk. Het begint dus niet met roosters en de invulling daarvan, maar met de wensen en voorkeuren van medewerkers. Rob Michiels, Planner bij SAFENED: “Luister vooral naar ervaringen of problemen in het werk en ga aan de slag met hun feedback. Als je moeite doet voor je collega’s, doen zij dat ook voor jou. Je planning wordt daar uiteindelijk beter van: je krijgt veel gemakkelijker een moeilijke of extra dienst ingevuld.”

2. Wees flexibel en relativeer
Een flexibele houding is zonder twijfel de belangrijkste eigenschap voor HR-professionals. Planningen zijn dynamisch en altijd afhankelijk van actuele omstandigheden. Jan van der Ent, Medewerker Roosterbureau en Beheerder bij Stadsbeheer Gemeente Rotterdam: “Wees flexibel, maar houd vast aan je gezonde verstand. Zowel richting de medewerkers als richting het management. Als planner beweeg je tussen twee werelden, zoek daarin steeds de balans.”

3. Automatiseren? Doe het goed en doordacht
Zodra planningen complexer worden, kan automatisering uitkomst bieden. Ga daarbij niet over één nacht ijs, adviseert Piet Kleijne, Planner Bedrijfsbureau bij Brandweer Zaanstad. “Besteed voldoende aandacht aan het formuleren van eisen. Het maakt de afweging voor een nieuw systeem eenvoudiger en scheelt tijd bij de implementatie.” Daarnaast is het belangrijk de automatisering als hulp-tool te blijven zien. Herman Goossens, Shift Team Leader Packaging bij Grolsch: “Automatisch roosteren is prachtig, maar blijf moeite doen voor medewerkers. Een beetje meer aandacht en tijd levert veel extra’s op: afwisseling, uitdaging en meer plezier.”

4. Blijf met beide benen op de werkvloer
Plannen gaat iedereen binnen een organisatie aan en het is dan ook logisch als de planner een centrale plek inneemt: letterlijk en figuurlijk. Marco Koorevaar, Senior Planner & Wagenparkbeheerder bij Hollander Techniek: “Wat helpt, is een strategische plek in het gebouw. Wij zitten vooraan in de kantoortuin tussen de projectleiders en werkvoorbereiders. Zo vangen we heel veel nuttige informatie op.” Jack van de Schoor, Technisch Coördinator Toneeltechniek Projectenbureau bij Parktheater Eindhoven sluit zich hierbij aan en adviseert eens een weekje mee te lopen op de werkvloer: “Als je je mensen kent, kun je rekening houden met hun wensen. Zo maak je een planning waar iedereen blij mee is.“

]]>
Thu, 09 Jul 2015 12:11:33 +0200 Vier tips uit de praktijk voor personeelsplanning http://executive-people.nl/item/532289/vier-tips-uit-de-praktijk-voor-personeelsplanning.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Steeds minder fulltime opdrachten voor zzp'er http://executive-people.nl/item/532284/steeds-minder-fulltime-opdrachten-voor-zzper.html Een ruime meerderheid van de zzp'ers zou graag 40 uur per week willen werken. Dit is echter lang niet altijd mogelijk. Het gemiddeld aantal uren per week dat opdrachtgevers zzp’ers, ook wel zelfstandig professionals (zp’ers) geheten, inhuren voor een opdracht daalt. Professionals van middelbare leeftijd werken meer uren dan hun jongere en oudere collega’s.

Dit blijkt uit de tweede editie van ZP Facts, de kwartaalmonitor voor ZP'ers in de zakelijke dienstverlening. Bijna 3 op de 4 zp’ers willen een volle werkweek van 40 uur maken. Slechts 8 procent zoekt bewust een parttime (minder dan 32 uur) opdracht. Prof. Dr. Arjan van den Born van de Universiteit van Tilburg die het onderzoek voor ZP Facts leidt: ‘Wij kunnen aan de ontwikkeling van het aantal opdracht-contracturen in de database van meer dan 10.000 zelfstandig professionals van kennisbemiddelaar HeadFirst, die wij gebruiken voor ons onderzoek, aflezen dat de wens om fulltime te werken in mindere mate wordt beantwoord door de opdrachtgevers. Zo signaleren wij een afname van de 40-uurs opdrachten in relatieve termen.’

Minste contracturen voor jongste en oudste professionals
Uit het onderzoek blijkt dat de jonge professionals in de leeftijdscategorie 34 jaar of jonger en de oudste professionals (55 jaar of ouder) de minste contracturen hebben, respectievelijk 31,7 en 30,7 uur per week. Professionals tussen de 35 en 44 jaar en in de leeftijdscategorie 45 tot 54 jaar werken de meeste uren per week, respectievelijk 33,6 uur en 32,8 uur.

Van den Born: ‘Bekijken we de data naar gelang de functie die een zp’er heeft, dan zien we dat professionals in vrijwel alle rollen minder uren per week zijn gaan werken, behalve de uitvoerende IT’ers.’ Zp’ers in de IT werkten in het eerste kwartaal van 2015 de meeste uren per week van alle onderzochte professionals. ‘Op veel gebieden is een tekort aan specialistische IT’ers, wat ervoor lijkt te zorgen dat in relatief grote mate beroep op hen wordt gedaan zodra ze ingehuurd worden.’ De zelfstandigen in ondersteunende rollen leverden de meeste uren in; zij werkten in kwartaal 1 van 2015 iets meer dan 2 uur per week minder ten opzichte van het kwartaal ervoor.

]]>
Thu, 09 Jul 2015 08:57:40 +0200 Steeds minder fulltime opdrachten voor zzp'er http://executive-people.nl/item/532284/steeds-minder-fulltime-opdrachten-voor-zzper.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederland in internationale top vijf internetsnelheid http://executive-people.nl/item/532032/nederland-in-internationale-top-vijf-internetsnelheid.html Nederland heeft zich in het eerste kwartaal van 2015 met een gemiddelde internetsnelheid van 15,3 mbps bij de vijf landen met de hoogste gemiddelde internetsnelheid gevoegd. Dat blijkt uit het meest recente State of the Internet-rapport van Akamai. In het laatste kwartaal van 2014 stond Nederland nog op de zesde plek in de lijst.

Gemiddelde snelheid en pieksnelheid

De gemiddelde internetsnelheid nam in het eerste kwartaal van 2015 met ongeveer 8 procent toe en daardoor wist Nederland Zwitserland en Japan in te halen. Doordat verbindingen in Ierland gemiddeld echter 37 procent sneller werden, wisten de Ieren op hun beurt Nederland in te halen en zelfs toe te treden tot de top drie van de lijst. Daarin staat het land op de tweede plaats, achter Zuid-Korea en voor de autonome regio Hong Kong.

De gemiddelde pieksnelheid blijft met 61,5 mbps wel wat achter in Nederland. Ons land wist met die snelheid wel de dertiende plaats op de ranglijst te consolideren, maar een plek in de top vijf lijkt nog vrij ver weg. Om de vijfde plek in de lijst te bereiken zal Nederland onder andere Zweden, Israël en Roemenië in moeten halen. Vooral de laatstgenoemde doet het met een vijfde plek een stuk beter dan Nederland en om Roemenië in te halen zal de gemiddelde pieksnelheid nog minimaal zo’n 20 procent, ongeveer 12 mbit, moeten stijgen.

Glasvezel

Dat is geen eenvoudige taak, maar het is ook zeker niet onmogelijk. Er worden namelijk regelmatig snelheidsverhogingen doorgevoerd bij kabelproviders en daarnaast krijgen steeds meer mensen toegang tot het Nederlandse glasvezelnetwerk. Vooral dat laatste kan een flinke boost aan de gemiddelde pieksnelheid geven doordat er met glasvezel zeer hoge snelheden behaald kunnen worden tot wel 500 Mbps. Overstappers die van een DSL-abonnement overgaan op een glasvezelabbonnement kunnen een toename van de internetsnelheid verwachten tussen de 2,5 tot maximaal 25 keer.

Netrebel, een nieuwe provider, daarentegen heeft onlangs in de gemeente Houten al begonnen met het aanbieden van glasvezelinternet met een snelheid van 1gbps. Ze gebruiken daarbij een nieuw model waarbij de provider zelf eigenlijk alleen internet levert. In tegenstelling tot de grote providers, richt Netrebel zich dus niet op tv of telefonie. In plaats daarvan brengt Netregel klanten die toch een tv-abonnement willen in contact met een derde partij. Dat zou volgens de provider doorgaans goedkoper zijn dan de pakketten van de concurrentie, terwijl de snelheid van het geleverde internet hoger is. Als het model succesvol blijkt, dan wil Netrebel in de nabije toekomst ook zijn diensten aanbieden in andere gemeenten in Nederland.

State of the Internet

Of de Nederlandse ontwikkelingen op de glasvezelmarkt inderdaad onze positie op de ranglijsten voor snel internet zullen verstevigen zal in de toekomstige State of the Internet-rapporten moeten blijken. Akamai publiceert elk kwartaal een State of the Internet-rapport waarin onder andere de gemiddelde internetsnelheid en pieksnelheid aan bod komen. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan de overgang van IPv4 naar IPv6.

Meer informatie over hoe de gemiddelde internetsnelheid en gemiddelde pieksnelheid wordt bepaald door Akamai kan hier worden gevonden.

]]>
Wed, 08 Jul 2015 11:59:49 +0200 Nederland in internationale top vijf internetsnelheid http://executive-people.nl/item/532032/nederland-in-internationale-top-vijf-internetsnelheid.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Zp’er vaak ingeschakeld om ontbrekend vakmanschap op te vangen http://executive-people.nl/item/532123/zpa-er-vaak-ingeschakeld-om-ontbrekend-vakmanschap-op-te-vangen.html De belangrijkste reden voor organisaties om zp’ers in te huren, is voor een meerderheid (71%) het invullen van ontbrekend vakmanschap. Zelfstandige professionals delen die overtuiging en zijn daarbij van mening dat opleiding en doorontwikkeling essentieel voor hun succes zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van sourcing partner FastFlex in samenwerking met ABN AMRO onder meer dan 1.500 Nederlandse zp’ers. 88 procent van de ondervraagden vindt dat hij/zij zich moet blijven specialiseren om de stempel ‘vakman’ te kunnen behouden en 66 procent denkt dat hij/zij zich beter kan specialiseren dan verbreden.

Goed opdrachtgeverschap ontbreekt
Uit het onderzoek blijkt ook dat een grote meerderheid (77%) van de zelfstandigen zich ‘extern’ voelt binnen de organisatie waar zij werkzaam zijn. Zp’ers zijn zich bewust van hun flexibele rol binnen de organisatie, maar dit hoge percentage geeft aan dat zelfstandigen zich vaak niet helemaal thuis voelen bij het bedrijf waar zij hun project uitvoeren. Inhurende organisaties faciliteren hun externe professionals ook onvoldoende als het aan de zp’ers ligt: slechts 35 procent is van mening dat hij/zij voldoende gefaciliteerd wordt door de opdrachtgever.

Niels Huismans, Business Developer bij FastFlex: “Een goed ontwikkelde flexibele schil wordt aankomende jaren een belangrijk thema voor het bedrijfsleven. Zp’ers winnen aan aanzien en hun vakmanschap is nodig om organisaties flexibel te houden en kenniskloven in te vullen. Organisaties hebben nog genoeg te leren op het gebied van sourcing, kennisborging en het op een juiste manier faciliteren van professionals binnen de flexibele schil. Hoewel zp’ers externe werknemers zijn, willen zij zich wel betrokken voelen bij de organisatie. Behandel hen daarom nagenoeg hetzelfde als vaste medewerkers. Denk daarbij aan bijvoorbeeld het interne trainingsprogramma en deelname aan bedrijfsuitjes.”

]]>
Wed, 08 Jul 2015 10:17:37 +0200 Zp’er vaak ingeschakeld om ontbrekend vakmanschap op te vangen http://executive-people.nl/item/532123/zpa-er-vaak-ingeschakeld-om-ontbrekend-vakmanschap-op-te-vangen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Oudere werknemers moeten steeds vaker stapje terug doen http://executive-people.nl/item/532045/oudere-werknemers-moeten-steeds-vaker-stapje-terug-doen.html Steeds vaker worden oudere werknemers in Nederland gevraagd een stapje terug te doen. Door een lagere functie te bekleden zouden medewerkers langer gezond kunnen blijven doorwerken.

Dit blijkt uit onderzoek van salarisverwerker ADP. 43% van de organisaties overweegt werknemers te vragen een stapje terug te doen op de arbeidsladder. Demotie lijkt hiermee standaard onderdeel te zijn geworden van het HR-beleid van bedrijven.

Concessies rond beloningen
Naast demotie staan ook concessies rond beloningen bij veel bedrijven op de agenda. Die concessies kunnen verschillende maatregelen betekenen. Zo kiest één op de tien werkgevers voor het beperken van reguliere salarisverhogingen. Ook het beperken van het salaris (2%) of het beperken van verlofrechten (2%) komt voor. In totaal versobert dit jaar 15% van de werkgevers het arbeidsvoorwaardenbeleid.

Vooral bij financiële instellingen (34%) worden werknemers gevraagd in te leveren. Als het specifiek om salaris gaat spant de kennisintensieve dienstverlening de kroon. 21% van de organisaties in deze sector vraagt werknemers de reguliere salarisverhoging te beperken. 

]]>
Tue, 07 Jul 2015 11:36:38 +0200 Oudere werknemers moeten steeds vaker stapje terug doen http://executive-people.nl/item/532045/oudere-werknemers-moeten-steeds-vaker-stapje-terug-doen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Investeringen in big data groeien met 50% http://executive-people.nl/item/532044/investeringen-in-big-data-groeien-met.html Bedrijven geven steeds meer geld uit aan big data projecten. De big data-markt maakt naar verwachting tot 2019 een jaar-op-jaar groei van 50% door.

Dit voorspelt onderzoeksbureau Ovum. “Het experimentele tijdperk van big data komt ten einde. Organisaties maken formeler gebruik van big data technologie om de toegevoegde waarde die zij verwachten te vinden te kunnen realiseren”, legt Tom Pringle van Ovum uit.

Rooskleurige toekomst voor big data
“Big data, als een open source technologie, is toegankelijk zonder grote financiële impact op de markt. Ovum verwacht dat deze situatie veranderd, met commerciële Hadoop distributies en een snel groeiend ecosysteem van technologieën die duiden op een rooskleurige toekomst voor big data”, aldus Pringle.

Big data wordt door Ovum gezien als een segment van de markt voor informatiebeheersoftware. De markt groeit naar verwachting tot 2019 met een jaar-op-jaar-groei van 11%. Naast big data zijn ook de groeiende vraag naar business intelligence (BI) en business analytics een belangrijke drijfveer achter de groei in deze markt. Naar verwachting is de vraag naar BI en business analytics in 2019 verdubbeld ten opzichte van dit jaar. De markt is op dit moment ongeveer 15,85 miljard dollar waard.

]]>
Tue, 07 Jul 2015 10:44:47 +0200 Investeringen in big data groeien met 50% http://executive-people.nl/item/532044/investeringen-in-big-data-groeien-met.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Consument denkt aan 4g als alternatief voor vast internet http://executive-people.nl/item/532043/consument-denkt-aan-g-als-alternatief-voor-vast-internet.html Uit een onderzoek van Telecompaper dat zij onder het Consumer Panel hebben gehouden, blijkt dat bijna 45 procent van de Nederlanders overweegt om over te stappen van vast internet naar een 4g-abonnement wanneer dat goedkoper zou zijn. Nog eens 43 procent zou overwegen over te stappen wanneer een 4g-abonnement goedkoper zou zijn dan vast internet en een mobiel abonnement samen.

Prijs is de belangrijkste factor

De prijs is volgens het onderzoek de belangrijkste factor die mensen ertoe kan bewegen over te stappen op een 4g-abonnement. De snelheid en betrouwbaarheid van de verbinding zijn van minder belang: 34 procent van de respondenten geeft aan een overstap te overwegen wanneer 4G minstens even snel is als vast internet, terwijl 36 procent overweegt over te stappen wanneer 4G minstens net zo betrouwbaar is als vast internet.

De deelnemers van het testpanel lijken ook de beschikbaarheid van tv of telefonie niet heel erg belangrijk te vinden. Slechts 2 op de 10 deelnemers geeft aan alleen 4G te overwegen wanneer er ook tv kan worden ontvangen via het 4G-abonnement, terwijl 3 op de 10 alleen wil overstappen wanneer er triple play-pakketten (internet, tv en telefonie) kunnen worden afgesloten.

Is deze overstap realistisch?

Waarom Telecompaper het onderzoek heeft gehouden is niet helemaal duidelijk. Mobiele 4g-abonnementen in Nederland zijn relatief duur, en veel data mag er met het gemiddelde abonnement niet worden verstookt. Als er 4g-abonnementen zonder datalimiet of met een hoge datalimiet zouden verschijnen, is de kans klein dat die veel goedkoper zijn dan vast internet, zelfs wanneer het 4g-abonnement alleen thuis kan worden gebruikt.

En mocht er toch een klein wonder gebeuren en wordt de prijs van een 4g-abonnement lager dan de prijs van vast internet, dan zal het voor de meeste mensen nog geen realistische vervanger zijn voor de vaste internetverbinding. De totale hoeveelheid beschikbare bandbreedte op het 4g-netwerk is beperkt en de beschikbare bandbreedte moet gedeeld worden door alle gebruikers die zich in een bepaalde cel bevinden. Wanneer er veel mensen in dezelfde omgeving tegelijkertijd gebruik van het netwerk maken zal de snelheid dus afnemen en de responstijd (ping) toenemen.

De theoretische pieksnelheid van 225 mbps die met de 4g-netwerken van KPN en Vodafone kan worden behaald, zal in de praktijk dan ook nooit gehaald worden. In werkelijkheid zal de snelheid waarschijnlijk vele malen lager liggen. Daarnaast lijkt de kans op combinatiepakketten met internet en tv of triple play-pakketten via het 4g-netwerk ook klein, omdat daar simpelweg geen bandbreedte voor beschikbaar is op het netwerk.

4g-netwerk in buitengebieden

Het 4g-netwerk lijkt eigenlijk vooral interessant te zijn voor buitengebieden, waar wat minder mensen wonen en waar op dit moment nog geen (echte) vormen van breedbandinternet beschikbaar zijn. In Duitsland worden al 4g-abonnementen als regulier internet aangeboden. Met een 4g-abonnement van het Duitse Vodafone is het mogelijk om met een maximale snelheid van 50 mbps te internetten. De kosten van het abonnement bedragen zonder korting €52,50 per maand en er geldt een datalimiet van 30 GB per maand.

Vergelijken we dat met de vaste internet abonnementen van Vodafone Nederland, dan valt op dat het duurste glasvezelabonnement met een prijs van €50,- per maand goedkoper is, terwijl de snelheid met 500 mbps tien keer zo hoog ligt. Glasvezel biedt daarnaast, in tegenstelling tot 4g, een gegarandeerde bandbreedte en datalimieten zijn er niet. Het overstappen van een vaste verbinding naar een 4g-abonnement lijkt dan ook vooral een oplossing voor de mensen die in het buitengebied wonen en geen andere opties hebben wat betreft een snelle internetverbinding.

]]>
Tue, 07 Jul 2015 10:23:58 +0200 Consument denkt aan 4g als alternatief voor vast internet http://executive-people.nl/item/532043/consument-denkt-aan-g-als-alternatief-voor-vast-internet.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Fors meer vacatures voor ICT professionals http://executive-people.nl/item/531868/fors-meer-vacatures-voor-ict-professionals.html Het aantal vacatures voor ICT professionals is in het eerste halfjaar van 2015 met 24% gestegen opzichte van vorig jaar. In totaal zijn 89.000 vacatures beschikbaar.

Dit blijkt uit onderzoek van Yacht. Vooral buiten de Randstad neemt de vraag naar projectmanagers in de zorg toe, doordat zorgverleners meer investeren in technologie die helpt tegemoet te komen aan veranderde wensen van patiënten. Alexander J. van Cappellen, CIO zorginstelling ZuidZorg: “De vraag van klanten is aan het veranderen. Zorginstellingen moeten hier op inspelen. Zonder inzet van ICT overleven ze het niet, het is belangrijk om hier rekening mee te houden in budgetten." Wat opvalt is dat met name in het noorden en zuiden van het land de vraag naar projectmanagers harder groeit dan in de rest van Nederland. Waar vorig jaar de stijging naar de vraag al zichtbaar was in de Randstad, is nu de rest van Nederland aan een inhaalrace begonnen.

Vraag naar ICT managers
In de zakelijke dienstverlening in de randstad stijgt vooral de vraag naar ICT managers. Arco Elsman, Directeur IT Yacht: “De aantrekkende economie stuwt de vraag naar professionals. We zien investeringen in ICT toenemen. Activiteiten nemen daardoor toe, evenals de behoefte die te managen. Teams worden groter en dat vraagt om goede begeleiding. Voor ons betekent dit meer aanvragen voor ervaren professionals. We verwachten dat die trend de komende periode doorzet.”

Ook de vraag naar softwareontwikkelaars blijft hoog. Yacht ziet ook een continu stijgende vraag naar security consultants. Yacht stelt dat dit een structurele functie lijkt te worden in ICT organisaties.

Top vijf IT vacatures
Top vijf IT vacatures in aantallen 1e halfjaar 2015:

 1. Softwareontwikkelaar 37.800
 2. Technisch Beheerder 10.400
 3. Informatie Analist 7.700
 4. ICT Manager 5.300
 5. Applicatie/Functioneel Beheer 4.900

Top vijf IT vacatures in % stijging tov 1e halfjaar 2014:

 1. Security Consultant + 59 %
 2. ICT Manager + 50 %
 3. Softwareontwikkelaar + 27 % 
 4. Applicatie/Functioneel Beheer + 25 %
 5. Project Manager + 24 %

 

]]>
Mon, 06 Jul 2015 09:58:25 +0200 Fors meer vacatures voor ICT professionals http://executive-people.nl/item/531868/fors-meer-vacatures-voor-ict-professionals.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederland heeft relatief groot privacybudget http://executive-people.nl/item/531865/nederland-heeft-relatief-groot-privacybudget.html Nederland besteedt per jaar 8 miljoen euro aan de bescherming van persoonsgegevens. Hiermee staat Nederland in de top drie van Europese landen wat betreft privacybudget.

Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat alleen Duitsland en Groot-Britannië een groter privacybudget hebben. Duitsland geeft ieder jaar 9 miljoen euro uit aan privacy, terwijl Groot-Britannië zelfs 13 miljoen euro uitgeeft. Beide landen zijn echter wel een stuk groter dan Nederland. Veel andere landen laat Nederland achter zich. Denk hierbij aan Denemarken, Finland, Ierland en Italië.

Als we kijken naar mankracht gaan de Britten overduidelijk aan de leiding met 365 professionals. Nederland moet het doen met 75 mensen. Dit is overigens iets minder dan in Duitsland, waar 87 professionals zich richten op privacybescherming.

]]>
Sun, 05 Jul 2015 13:10:12 +0200 Nederland heeft relatief groot privacybudget http://executive-people.nl/item/531865/nederland-heeft-relatief-groot-privacybudget.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Financiële transacties steeds vaker doelwit van Android-malware http://executive-people.nl/item/531752/financia-laquo-le-transacties-steeds-vaker-doelwit-van-android-malware.html Mobiel bankieren en online shopping zit in de lift. Een jaar geleden becijferde De Nederlandse Bank dat in Nederland één op de vier volwassenen gebruik maakt van mobiel bankieren. Deze trend is cybercriminelen niet ontgaan, zo blijkt uit de analyse van de malware-onderzoekers van het G DATA SecurityLab. Meer dan 50% van de nieuwe malware voor mobiele apparaten in het eerste kwartaal van dit jaar heeft een direct financieel doel. De analisten ontdekten 440.000 nieuwe stuks malware voor Android in het eerste kwartaal van het jaar. Dat betekent dat er gemiddeld elke 18 seconden een nieuwe bedreiging voor Android bijkomt. Dit en meer is terug te vinden in het G DATA Mobile Malware Report, dat te downloaden is via https://secure.gd/dl-en-mmwr201501

“Het gebruik van smartphones en tablets voor internetbankieren stijgt snel. Met zijn dominante marktpositie komt vooral Android in het vizier van cybercriminelen. Het is dan ook geen verrassing dat speciaal voor dit besturingssysteem financiële malware zoals banktrojanen ontwikkelen en verspreiden,” zegt Christian Geschkat, G DATA Mobile Solutions Product Manager. “We verwachten dan ook een forse toename van financieel gemotiveerde malware voor Android in het komende jaar.”

Toename financieel gemotiveerde Android-malware 
Mobiel bankieren maakt een grote groei door. Dit heeft ook effect op Android-malware. G DATA’s beveiligingsexperts hebben vastgesteld dat minimaal 50% van de nieuwe malware een financieel doel heeft en gebruik maakt van banktrojanen en/of SMS-trojanen.

G DATA vond 440.267 nieuwe Android-malware samples in het eerste kwartaal van 2015. Dit betekent een toename in groei van 6,4% vergeleken bij het vierde kwartaal van 2014 (413.871). Vergeleken met het eerste kwartaal van 2014 (363.153) is de groei nog groter: 21 procent. 

Verdere vooruitzichten 
-          Grote toename van nieuwe malware voor Android in 2015
-          Internet of Things geeft nieuwe mogelijkheden voor malwareschrijvers. ‘Slimme’ apparaten zullen dan ook steeds vaker worden aangevallen door cybercriminelen.

Het gehele G DATA Mobile Malware Report is te downloaden via: https://secure.gd/dl-en-mmwr201501

]]>
Fri, 03 Jul 2015 15:29:23 +0200 Financiële transacties steeds vaker doelwit van Android-malware http://executive-people.nl/item/531752/financia-laquo-le-transacties-steeds-vaker-doelwit-van-android-malware.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlanders vinden digitale lestoepassingen op school noodzakelijk http://executive-people.nl/item/531819/nederlanders-vinden-digitale-lestoepassingen-op-school-noodzakelijk.html Bijna driekwart van de Nederlanders vindt het belangrijk dat scholen digitale toepassingen zoals tablets en digitale schoolborden beschikbaar hebben voor leerlingen. De ontwikkeling hiervan moet volgens 60% van de Nederlanders voor rekening komen van de scholen zelf, terwijl 20% dit de verantwoordelijkheid vindt van het rijk.

Dit blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van Reggefiber onder ruim duizend Nederlanders. Digitale lesvormen worden steeds meer gemeengoed in Nederlandse klaslokalen. Respondenten met schoolgaande kinderen geven aan dat een computer het vaakst (80%) gebruikt wordt tijdens de les, maar ook het digitale schoolbord wordt door driekwart genoemd. En één op de vijf scholen zet tablets voor lesdoeleinden in.

Uitrol
De meerderheid van de Nederlanders vindt dat schooldirecties verantwoordelijk zijn voor het nemen van digitale en interactieve initiatieven in het onderwijs. Een op de vijf respondenten noemt de rijksoverheid als hoofdverantwoordelijke, terwijl 10% van de ondervraagden van mening is dat het de gemeente is die digitale en interactieve initiatieven voor scholen moet ontwikkelen.

Bert Jeuring van Stichting Basis Op Kop, een ICT-samenwerking van alle basisscholen in Enschede, benadrukt het belang van digitale initiatieven in het onderwijs: “De Nederlandse samenleving is in hoog tempo aan het digitaliseren. Het wordt dus steeds belangrijker om schoolkinderen hier goed op voor te bereiden. Ook zien wij het aantal digitale apparaten, waaronder tablets en smartphones, in snel tempo hun plek innemen in het onderwijs. Daarom is het voor grote organisaties zoals scholen een absolute must om een stabiel en voldoende snel netwerk te hebben waarop allerlei digitale toepassingen zonder haperingen soepel kunnen draaien.”

Glasvezelnetwerk in Enschede
In Enschede werden zo’n vier jaar geleden de basisscholen van Stichting Katholiek Onderwijs Enschede met elkaar verbonden via een glasvezelnetwerk en beschikken ze over een eigen 1Gb-glasvezelverbinding. Op die manier kunnen de 75 scholen snel grote bestanden met elkaar delen en gebruik maken van allerlei digitale toepassingen. Het netwerk werd destijds aangelegd door Reggefiber. ”Wij profiteren nu vooral van de goede infrastructuur die er destijds is aangelegd. Zo is het bijvoorbeeld geen probleem als we met hele klas tegelijkertijd streaming video (via YouTube) binnen halen,” aldus Bert Jeuring.

Richard Dusink, Manager Marketing en Sales bij Reggefiber: “Dankzij het glasvezelnetwerk kunnen de scholen in Enschede allerlei digitale initiatieven ontwikkelen. Bovendien zijn de scholen met het netwerk ook goed voorbereid op de toekomst waarin steeds meer digitale, educatieve mogelijkheden beschikbaar zullen zijn. Het onderzoek toont aan dat ouders van scholen verwachten dat ze van deze mogelijkheden ook gebruik gaan maken.”

]]>
Fri, 03 Jul 2015 13:11:39 +0200 Nederlanders vinden digitale lestoepassingen op school noodzakelijk http://executive-people.nl/item/531819/nederlanders-vinden-digitale-lestoepassingen-op-school-noodzakelijk.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg