Nieuws Nieuws http://executive-people.nl http://executive-people.nl/item/290/onderzoek.html Mon, 02 Mar 2015 00:53:15 +0100 FeedCreator 1.7.2-ppt (info@mypapit.net) IT domineert Mobile World Congress 2015 http://executive-people.nl/item/524840/it-domineert-mobile-world-congress.html IT en enterprise thema's domineren het Mobile World Congress 2015 (MWC 2015) in Barcelona zo meldt onderzoeksbureau Ovum.

Er is sprake van een verdere evolutie van de mobiele telecomcommunicatie branche. Hierbij worden vandaag de dag niet alleen maar spraak en datadiensten geboden, maar ook bankdiensten (payments), software, zakelijke diensten en digitale media diensten.

Voor al mobiele enterprise diensten en applicaties is een goede IT-infrastructuur nodig waarbij cloud data analytics en Software Defined Networking (SDN) 'hot topics' zijn die tijdens het MWC 2015 worden. Ook het Internet of Things is een topic, maar er zijn nog niet veel concrete diensten die tijdens het MWC 2015 worden getoond. Op consumentengebied wordt ingegsaan op thema's zoals 'smart living'.

Ovum Top-10 MWC 2015 trendlijst 

1 - Internet of Things

Hot topics, maar rollen, value chains en business modellen zijn nog niet rijp genoeg.

2 - SDN/NFV

Alle grote netwerkleveranciers demonstreren Software Defined Networking (SDN) en Networkd Functions Virtualization (NFV) oplossingen zoals Cisco, HP, Juniper Networks en Dell. 

3 - Cloud (orchestratie)

Cloud domineert MWC. Met name cloud-gebaseerde netwerktechnologie en services

4 - Enterprise mobility

Jaren terug was MWC een beurs met focus op consumenten. Maar anno 2015 is het een business-to-business beurs met veel focus op mobiele oplossingen voor de zakelijke markt, met thema’s zoals mobiel device management, security, virtualisatie en applicatiebeschikbaarheid, analytics, factuaratie/billing en nog veel meer. Focus ook op besturingssystemen zoals iOS, Android en Windows.

5 - Analytics

In 2015 kunnen telco's, carriers en service providers meer gebruik maken van concrete analytics oplossingen die werken

6 - 5G

Er wordt veel gesproken over de 5G radio access network en wat voor nieuwe business het kan opleveren, bijvoorbeeld met Internet of Things. Maar er moet nog wereldwijd meer overeenstemming komen over standaarden, die bij 3G en 4G verder gevorderd zijn. 

7 - LTE-A / 4.5G

Ovum verwacht dat verschillende service providers demo's geven over het gebruik van LTE-A netwerken.

8 - VoWiFi/VoLTE

Met de komst van Apple iPhone 6 en voice-over-Wi-Fi (VoWiFi) bieden steeds meer operators VoWiFi services. Wel kijken ze de kat uit de boom hoe ze het beste omzet aan VoLTE en VoWiFi diensten kunnen generen

9 - Security & identity

Security wordt langzamerhand ook in mobiele omgevingen vaker toegepast voor he beschermen van data en applicaties. Steeds meer bedrijven zien dit als een must na de Snowden affaire en het hacken van SIM-kaarten maker Gemalto.

10 - Net neutraliteit

Netneutraliteit blijft een levendige discussie over de openheid van het internet. Het gaat daarbij om de vraag of providers bepaalde soorten internetverkeer met voorrang dan wel met vertraging mogen behandelen. Providers betalen direct of indirect voor de hoeveelheid data, die hun klanten versturen en bepaalde toepassingen veroorzaken veel meer data dan andere. De klanten betalen veelal een vast tarief gebaseerd op de theoretische capaciteit van hun verbinding; de provider baseert de tarieven op het gemiddelde gebruik en uitschieters naar boven zijn, zakelijk gezien, niet welkom. Daarom blijft de overheid zaken reguleren om mensen, bedrijven en overheden volop gebruik te maken van breedband. Recent werd dit ook door de Amerikaanse overheidsinstantie Federal Communications Commission bevestigd. Door de komst van SDN en NFV zullen datapakketten weer op een andere manier over het netwerk worden verstuurd.

Executive People en Dutch IT-channel zijn aanwezig op MWC 2015 voor het maken van dagelijkse reportages. Tevens zijn Executive People en Dutch IT-channel organisatoren van het Dutch Mobile Networking Event (DMNE) dat tijdens het MWC 2015 plaatsvindt voor Nederlandse congresgangers.

Door: Witold Kepinski

]]>
Sun, 01 Mar 2015 11:16:07 +0100 IT domineert Mobile World Congress 2015 http://executive-people.nl/item/524840/it-domineert-mobile-world-congress.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlandse CEO’s kiezen het meest voor een vakinhoudelijke opleiding http://executive-people.nl/item/524833/nederlandse-ceoa-s-kiezen-het-meest-voor-een-vakinhoudelijke-opleiding.html Wereldwijd gezien zijn de drie populairste studies van CEO’s respectievelijk Economie, Economics & Business en Business Studies. De Nederlandse CEO kiest echter vaker voor een vakinhoudelijke opleiding. In Nederland staat Economics & Business weliswaar op de eerste plek van populaire studies, maar technische studies zijn een goede tweede. Op de derde plaats staat een rechtenstudie.

Dit blijkt uit online onderzoek onder 826 CEO’s, wereldwijd uitgevoerd door Data Discovery specialist Qlik (NASDAQ:QLIK). Qlik ontwikkelde een applicatie om de diverse kenmerken van CEO’s over de hele wereld met elkaar te vergelijken en zo de anatomie van de gemiddelde CEO in kaart te brengen. In Nederland zijn 101 CEO’s van beursgenoteerde bedrijven uit het topsegment onder de loep genomen. De andere onderzochte CEO’s komen uit onder andere Engeland, Zwitserland, Australië, China, India, Hong Kong, Japan en Singapore.

Studiekeuze
Mannelijke en vrouwelijke CEO’s laten wat betreft studiekeuze een aantal verschillen zien. Mannen kiezen gemiddeld genomen meestal voor een economische opleiding, terwijl vrouwen vaak kiezen voor een business studie. In Nederland ligt deze verhouding anders en kiezen zowel mannen als vrouwen het meest voor de studie Economics & Business. Nederlandse vrouwelijke CEO’s kiezen op de tweede plaats voor een sociaal politieke studie, terwijl de mannelijke Nederlandse CEO juist een technische opleiding op de tweede plaats heeft staan. Ook opvallend is dat de Erasmus Universiteit Rotterdam wereldwijd op de vierde plek staat wat betreft leveranciers van CEO’s.

Naast een verschil in studiekeuze tekenen ook andere internationale verschillen zich af. Als we kijken naar het carrièreverloop blijkt dat de meeste CEO’s wereldwijd voor hun aanstelling managing director waren. De Nederlandse CEO was echter voor zijn aanstelling meestal al CEO bij een andere organisatie. In Nederland kent ook de functie CEO een hoger verloop dan in de rest van de wereld. 51% van de CEO’s wereldwijd blijft tot 5 jaar in dezelfde functie, terwijl dit percentage in Nederland op 59% ligt. In Japan wisselt de CEO het snelst van functie, 68% wisselt daar binnen vijf jaar van baan.

DNA van een leider
Sabine Palinckx, Country Manager Benelux bij Qlik: “Hoe ziet het DNA van een succesvolle leider eruit? Hoe waarschijnlijk is het dat ik ooit CEO word en wat heb ik daarvoor nodig? Allemaal vragen waar vermoedelijk iedereen wel eens over nagedacht heeft. Het antwoord ligt echter gewoon binnen handbereik. Door data uit verschillende bronnen met elkaar te combineren en dit te visualiseren, kan iedereen zien hoe ze een slimme strategie uit kunnen stippelen om later CEO te worden. Een belangrijke conclusie uit de data is dat er de afgelopen jaren weinig veranderd is in de boardroom. De gemiddelde CEO is nog steeds een man van middelbare leeftijd.”

]]>
Sat, 28 Feb 2015 13:11:56 +0100 Nederlandse CEO’s kiezen het meest voor een vakinhoudelijke opleiding http://executive-people.nl/item/524833/nederlandse-ceoa-s-kiezen-het-meest-voor-een-vakinhoudelijke-opleiding.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederland host veel servers voor het aansturen van botnets met gekaapte computers http://executive-people.nl/item/524781/nederland-host-veel-servers-voor-het-aansturen-van-botnets-met-gekaapte-computers.html Nederland is een hostingland. Door het grote aantal hosters dat in Nederland is gevestigd en het gunstige IT-klimaat worden veel servers in Nederland gehost, waardoor er ook relatief veel kwaadaardige servers te vinden zijn. Dit blijkt ook uit cijfers. Nederland stond afgelopen jaar opnieuw in de top 10 met landen waar de meeste Command and Control (C&C)-servers werden gehost.

Dit blijkt uit het rapport Magnified Losses, Amplified Need for Cyber-Attack Preparedness van Trend Micro. In het rapport heeft Trend Micro de trends op het gebied van cybersecurity in kaart gebracht, waarbij het bedrijf ook specifiek naar Nederland kijkt. C&C-servers zijn servers waarmee botnets, netwerken van machines die zijn besmet met malware, worden aangestuurd. Het feit dat de servers in Nederland staan wil overigens niet zeggen dat de aanvallers ook opereren vanuit ons land. Dergelijke servers kunnen namelijk over afstand worden beheerd en dus door cybercriminelen op iedere willekeurige plek worden neergezet.

Online bankieren
In het rapport heeft Trend Micro de trends op het gebied van cybersecurity in kaart gebracht, waarbij het bedrijf ook specifiek naar Nederland kijkt. Afgelopen jaar was fraude met internetbankieren opnieuw een groot probleem. Per maand zijn in 2014 tussen de 80 en 220 Nederlandse computers besmet met malware gericht op fraude met online bankieren.

Banken hebben op dit gebied dan ook in toenemende mate met uitdagingen te maken. Zo bleek twee-factor authentificatie, waarbij gebruikers bij het inloggen naast hun gebruikersnaam en wachtwoord ook een unieke code moeten opgeven, niet langer voldoende om online transacties te beveiligen. Wereldwijd zijn er in 2014 zo’n 145.000 computers besmet door malware gericht op online bankieren. Het aantal Android malware en high-risk apps bleef in 2014 toenemen. Daarnaast is het aantal financiële en bankgerelateerde malware gericht op het mobiele Android-platform verviervoudigd.

Ransomware
Trend Micro kijkt ook naar ransomware. Turkije, Duitsland en Frankrijk scoren binnen Europa het hoogst als het gaat om het aantal besmette computers per maand. Turkije laat uitschieters zien tot meer dan 550 besmettingen per maand. Nederland scoort hierop met 20 tot 40 besmettingen per maand relatief laag.

Allerlei soorten malware komt in Nederland voor. De top 10 met meest voorkomende malware in ons land ziet er als volgt uit:

 1. JS_URYLINK.A
 2. BAT_VOBFUS.SM
 3. TROJ_ASPROX.BA
 4. BKDR_RDHOT.A
 5. TROJ_IFRAMER.KE
 6. TROJ_FAKEAV.BMC
 7. TROJ_MDROP.PR
 8. TROJ_DYER.BMC
 9. TROJ_EMOTET.VJA
 10. BAT_QHOST.A

Kassasystemen waren in 2014 regelmatig doelwit van cybercrime
Afgelopen jaar werden we regelmatig opgeschrikt door cyberaanvallen waarbij hackers kassasystemen, ook wel Point-of-Sale-systemen genoemd, aanvielen en miljoenen creditcardnummers buit wisten te maken. De meeste PoS-malware, gericht op kassasystemen in winkels, was gericht op retailers uit de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk.

“Het afgelopen jaar was ongekend in termen van omvang en type cyberaanvallen wereldwijd”, zegt Tonny Roelofs, Country Manager van Trend Micro Nederland. “Point-of-Sale en mobiel bankieren waren populaire doelwitten van cybercriminelen. En ook dit jaar zal de dreiging op deze gebieden niet minder worden. Integendeel. We verwachten meer ernstige dreigingen gericht op online bankieren en andere financiële dreigingen.”

]]>
Fri, 27 Feb 2015 11:31:52 +0100 Nederland host veel servers voor het aansturen van botnets met gekaapte computers http://executive-people.nl/item/524781/nederland-host-veel-servers-voor-het-aansturen-van-botnets-met-gekaapte-computers.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Illegale software en malware zijn nauw met elkaar verbonden' http://executive-people.nl/item/524777/illegale-software-en-malware-zijn-nauw-met-elkaar-verbonden.html Het gebruik van illegale software vergroot de kans besmet te worden met malware. Bedrijven en overheden zouden het gebruik van ongelicentieerde software op hun netwerken dan ook moeten voorkomen om de risico’s op cybersecurity-incidenten te verkleinen.

Dit stelt BSA | The Software Alliance op basis van onderzoek dat is uitgevoerd door internationale onderzoeksbureau IDC. De analyse toont een verband aan tussen de hoeveelheid ongelicentieerde pc-software in een land en de hoeveelheid malware die in dat land voorkomt. “Malware-infecties kunnen grote problemen veroorzaken. Organisaties zijn op zoek naar de beste manier om zich daartegen te beschermen”, zegt Jodie Kelley, Senior Vice-president en General Counsel van BSA | The Software Alliance. “De analyse toont aan dat er daadwerkelijk een verband bestaat tussen het gebruik van illegale software en malware. Dit betekent dat goed softwaremanagement een essentiële eerste stap is voor het reduceren van cybersecurity-risico’s.”

Verband tussen illegale software en malware
Onderzoeksbureau IDC vergelijkt in de statistische analyse de geïnstalleerde, illegale software op pc’s in 81 landen met de hoeveelheid aangetroffen malware op deze pc’s. Deze data is bijgehouden door BSA | The Software Alliance-lid Microsoft. Uit de analyse blijkt een sterke positieve correlatie (r=0.79) tussen de hoeveelheid ongelicentieerde software en het aantal malware-incidenten. Verdere analyses tonen aan dat de hoeveelheid illegale software in een land een sterke voorspeller is voor het aantal keren dat een land geconfronteerd wordt met malware. ??Het onderzoeksrapport is een vervolg op eerder onderzoek van BSA | The Software Alliance naar het wereldwijde gebruik van ongelicentieerde software. Uit het BSA Global Software Survey rapport 2014 blijkt dat in het voorgaande jaar 25% van de geïnstalleerde software in Nederland ongelicentieerd was, vergeleken met 43% wereldwijd. Ook blijkt het voorkomen van malware de belangrijkste reden voor computergebruikers te zijn om legale software te gebruiken. Van alle risico’s die illegale software met zich meebrengt, beschouwt 64% van de gebruikers de ongeautoriseerde toegang voor hackers als belangrijkste risico. 54% kijkt vooral naar het verlies van data. ?

‘Voer interne controles uit’?BSA | The Software Alliance stimuleert organisaties om interne controles te implementeren, zoals aan ISO gelieerde Software Asset Management-activiteiten (SAM). Met deze controles zijn organisaties ervan verzekerd dat alle geïnstalleerde software op hun systemen volledig gelicentieerd is, zodat cyberbedreigingen zijn te reduceren.

]]>
Fri, 27 Feb 2015 10:15:33 +0100 'Illegale software en malware zijn nauw met elkaar verbonden' http://executive-people.nl/item/524777/illegale-software-en-malware-zijn-nauw-met-elkaar-verbonden.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Subsidie voor onderzoek naar perceptie van big data http://executive-people.nl/item/524712/subsidie-voor-onderzoek-naar-perceptie-van-big-data.html  

Ronald Stolk (LifeLines) krijgt van NWO subsidie voor een onderzoek naar de manier waarop (technische) innovaties de perceptie van ‘Big data’ positief kunnen beïnvloeden. De subsidie van 468.000 euro komt uit het NWO-programma "Maatschappelijk Verantwoord Innoveren (MVI)”.

Bij big data wordt data gecombineerd met persoonlijke gegevens op uiteenlopende terreinen zoals consumentendrag en zoekgedrag op internet. Dit biedt zowel maatschappelijke als individuele voordelen. Veel mensen hebben echter het idee dat hun gegevens dankzij big data 'gewoon op straat' liggen en voelen zich daardoor kwetsbaar.

Ethische en psychologische aspecten
In de studie onderzoekt Stolk hoe ethische en psychologische aspecten zoals vertrouwelijkheid, toegang en gevoelens van dreiging samenhangen met de perceptie van deze zogeheten ‘Big data’. Via onderzoek onder deelnemers van de biobank LifeLines willen de onderzoekers meer inzicht krijgen in hoe (technische) innovaties de perceptie van big data positief kunnen beïnvloeden. De onderzoekers willen zich hierbij in het bijzonder richten op het terrein van de gezondheidszorg.

De studie is een samenwerking tussen LifeLines en de afdelingen epidemiologie en medische ethiek van het UMCG en sociale psychologie van de RUG. De studie gaat vier jaar duren.

]]>
Thu, 26 Feb 2015 12:11:35 +0100 Subsidie voor onderzoek naar perceptie van big data http://executive-people.nl/item/524712/subsidie-voor-onderzoek-naar-perceptie-van-big-data.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Minder vraag naar low-end storage http://executive-people.nl/item/524697/minder-vraag-naar-low-end-storage.html Er was in het vierde kwartaal van 2014 minder vraag naar low-end storage in de EMEA-regio, aldus onderzoeksbureau IDC.

De verkoop daalde met 3,9 procent naar 7,8 miljoen eenheden. De omzet daalde met 5,5 procent naar 611,8 miljoen dollar.

In heel 2014 werd 29 miljoen eenheden verkocht, een daling van 1,1 procent. De omzet daalde met 2 procent naar 2,3 miljard dollar.

WK

]]>
Thu, 26 Feb 2015 09:05:15 +0100 Minder vraag naar low-end storage http://executive-people.nl/item/524697/minder-vraag-naar-low-end-storage.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Gartner: 'Security moet proactief zijn en snel reageren op dreigingen' http://executive-people.nl/item/524617/gartner-security-moet-proactief-zijn-en-snel-reageren-op-dreigingen.html Security vergt meer dan alleen firewalls en anti-virus, aldus Gartner. Security moet veel meer pro-actiever en snel reageren op gevaren, aldus het onderzoeksbureau.

Het is niet meer wachten op aanvallen en deze tegenhouden, maar meer risico's incalculeren en gevaren op tijd afwenden cq. aanpakken. Hierbij is een grotere rol weggelegd voor chief information security officers (CISOs) en business continuity management (BCM).

Lees meer op de Gartner site.

]]>
Thu, 26 Feb 2015 09:02:21 +0100 Gartner: 'Security moet proactief zijn en snel reageren op dreigingen' http://executive-people.nl/item/524617/gartner-security-moet-proactief-zijn-en-snel-reageren-op-dreigingen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Netwerkuitval leidt tot inkomstenderving, groeivertraging en banenverlies' http://executive-people.nl/item/524659/netwerkuitval-leidt-tot-inkomstenderving-groeivertraging-en-banenverlies.html Zwakke plekken in traditionele netwerken hebben meer impact dan doorgaans wordt gedacht, en leiden tot inkomstenderving, groeivertraging en banenverlies. Een enquête onder grote en middelgrote bedrijven door heel Europa, in opdracht van Avaya, laat zien dat 84% van de ondervraagde IT-professionals in de Benelux te maken had met netwerkuitval als gevolg van fouten van IT-personeel bij het doorvoeren van configuratiewijzigingen in de kern van het netwerk. Het bleek zelfs dat bijna een vijfde (18%) van alle netwerk-downtime over een periode van twaalf maanden door dit soort fouten werd veroorzaakt. Er zijn binnen Europa echter grote verschillen: in de regio Scandinavië was ruim een kwart (26%) van de uitval het gevolg van deze fouten, terwijl het in Italië maar 11% was.

Ernstiger is dat 77% van de bedrijven die door fouten in de kern van het netwerk met uitval te maken kregen ook inkomsten verloor – gemiddeld €68.438 per bedrijf over een jaar gemeten. Bijna de helft (44%) van de Europese bedrijven verklaarde dat netwerkuitval door menselijke fouten ook leidde tot productiviteitsverlies bij medewerkers, en tot verstoring en vertraging van andere IT-projecten (40%). Bijna een derde (30%) noemde verstoring in de leveringsketen als direct gevolg.

Ook de personele impact is soms aanzienlijk: bijna 1 op de 5 bedrijven ontsloeg een IT-medewerker na een incident met netwerkuitval. In sommige landen lag dat cijfer nog hoger: in Spanje en Duitsland ging een kwart van de bedrijven na een dergelijk incident over tot ontslag van een IT’er.

Het onderzoek toont ook aan dat bedrijven in Europa gemiddeld bijna een maand (29 dagen) moesten wachten voordat ze de noodzakelijke aanpassingen aan het bedrijfsnetwerk konden uitvoeren. Bij een Europees gemiddelde van 13 aanpassingen per jaar betekent dit dat bedrijven bijna 54 weken, ofwel ruim een jaar, moeten wachten op maatregelen die hun bedrijf helpen groeien, de productiviteit van medewerkers en sales vergroten en die ook meer inzicht geven in de cijfers. De gemiddelde wachttijden zijn in Rusland het langst (37 dagen), terwijl ze in Spanje (14) en Duitsland (16) het kortst zijn. Slechts 2% van de Europese bedrijven zegt dat onderhoud vrijwel direct wordt uitgevoerd, terwijl maar liefst 98% vertraging ervaart bij het doorvoeren van business-gerichte aanpassingen en verbeteringen, om de simpele reden dat netwerkonderhoud pas later kan worden ingepland.

Verder laat het onderzoek zien dat 98% van de bedrijven in de Benelux negatieve effecten ervaart als gevolg van de complexiteit van hun netwerk, waardoor aanpassingen niet of pas veel later kunnen worden uitgevoerd. De meest genoemde impactgebieden zijn medewerkersproductiviteit (41%), documentmanagement (39%) en mobiele beveiliging (35%).

“Dit onderzoek maakt duidelijk dat bedrijven lang wachten op gepland onderhoud om zo netwerkfouten te beperken, maar in de praktijk gebeurt het tegenovergestelde. Die aanpak blijft zichzelf in de staart bijten, tenzij gekozen wordt voor een vereenvoudigde, goeddeels geautomatiseerde en meer flexibele netwerkomgeving. Onze gebruikers zijn verrast door het feit dat ze bij uitrol van nieuwe services dankzij Fabric Connect geen configuratiewijzigingen meer hoeven aan te brengen in de kern van het netwerk. Ze zijn oprecht enthousiast als ze zien wat ze met de technologie kunnen doen”, aldus Adrian Brookes, hoofd EU Networking, Avaya.

WK

]]>
Thu, 26 Feb 2015 08:35:23 +0100 'Netwerkuitval leidt tot inkomstenderving, groeivertraging en banenverlies' http://executive-people.nl/item/524659/netwerkuitval-leidt-tot-inkomstenderving-groeivertraging-en-banenverlies.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bescherming privégegevens baart consumenten zorgen http://executive-people.nl/item/524616/bescherming-priva-copy-gegevens-baart-consumenten-zorgen.html Onderzoek van Symantec toont aan dat consumenten zich steeds meer zorgen maken over de bescherming van hun privégegevens. Symantec heeft onderzoek gedaan onder 7.000 Europeanen, waarvan 1.000 Nederlanders, naar de perceptie en houding van consumenten ten opzichte van het beschermen van privé-informatie.

Symantec’s State of Privacy rapport laat zien dat 53 procent van de Nederlanders bezorgd is over de veiligheid van hun data en dat 51 procent wel eens problemen heeft gehad met de beveiliging van zijn of haar gegevens. Symantec geeft aan dat consumenten hun onlinegedrag waarschijnlijk zullen gaan aanpassen en steeds terughoudender zullen worden in het delen van persoonlijke gegevens.

Belangrijkste bevindingen uit het Symantec State of Privacy Report:

63 procent van de consumenten wil zijn of haar gegevens beter beveiligen, maar weet niet hoe ze dit moeten doen

Maar liefst 7 op de 10 Nederlanders zien ziekenhuizen als meest betrouwbaar als het gaat om omgaan met persoonlijke gegevens

Technische bedrijven (18 procent), detailhandelaren (14 procent) en social media-bedrijven (8 procent) worden gezien als het minst betrouwbaar
Een meerderheid van de consumenten vindt dat de verantwoordelijkheid om gegevens te beschermen bij henzelf ligt: consumenten (44 procent), overheid (34 procent) en bedrijven (22 procent)*

85 procent van de Nederlanders gelooft dat hun persoonlijke gegevens geld waard zijn, waarbij 60 procent denkt dat hun gegevens meer dan €1.000 waard zijn en 21 procent schat de waarde van hun informatie zelfs boven de €10.000

73 procent van de Nederlanders vindt het niet rechtvaardig dat bedrijven winst halen uit het handelen in hun persoonlijke data, daarentegen zouden 2 van de 5 online gebruikers hun emailadres prijsgeven in ruil voor voordeel

Slechts 14 procent van de consumenten vertrouwt erop dat retailers eerlijk omgaan met hun privégegevens. Hun gedrag komt hier echter niet altijd mee overeen: steeds meer mensen winkelen online**, waarbij slechts 1 op de 10 consumenten de tijd neemt om de voorwaarden te lezen voordat zij persoonlijke gegevens delen. Verder geeft 88 procent van de online kopers aan dat databeveiliging een belangrijke overweging is bij de keuze voor een online winkel. Symantec gelooft dat het een kwestie van tijd is voordat de bezorgdheid over deze beveiliging voor een daling in online activiteiten zorgt.

De eerste tekenen hiervan zijn nu al te zien, uit het onderzoek blijkt dat 59 procent van de Nederlanders het online invullen van persoonlijke gegevens vermijdt en 3 op de 10 respondenten geeft aan valse gegevens in te vullen. We zijn dus bij een omslagpunt beland en hier ligt een uitdaging voor bedrijven om te focussen op databeveiliging, door een beter beveiligingsbeleid en solide procedures. Beveiliging van privégegevens is erg belangrijk voor consumenten en hoe eerder bedrijven zich dit realiseren, hoe eerder zij hier een concurrentievoordeel uit kunnen halen.

“Bedrijven moeten transparanter zijn in hoe zij gegevens beveiligen. Beveiliging moet in de bedrijfsstrategie worden opgenomen, maar moet intern ook gezien worden als een belangrijke factor bij klantenbinding,” aldus Erik van Veen, Senior Manager Technical Sales & Services bij Symantec Benelux.

]]>
Wed, 25 Feb 2015 02:07:28 +0100 Bescherming privégegevens baart consumenten zorgen http://executive-people.nl/item/524616/bescherming-priva-copy-gegevens-baart-consumenten-zorgen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Zakelijk gebruik van Internet of Things is in opmars' http://executive-people.nl/item/524611/zakelijk-gebruik-van-internet-of-things-is-in-opmars.html Verizon Enterprise Solutions publiceert het onderzoeksrapport “State of the Market: The Internet of Things (IoT) 2015: Discover How IoT is Transforming Business Results”. Hieruit blijkt dat het zakelijk gebruik van het Internet of Things (IoT) in opmars is. Het rapport beschrijft de belangrijkste factoren die bijdragen aan de groei van het aantal IoT-implementaties en biedt besluitvormers in de publieke en private sector adviezen voor de ontwikkeling van een IoT-strategie.

Volgens het onderzoeksrapport van Verizon kan de opmars van het Internet of Things worden toegeschreven aan technologische, politieke en sociale factoren die organisaties er steeds meer toe aanzetten om IoT-oplossingen te implementeren. Zo heeft de opkomst van social media en mobiele technologie nieuwe verwachtingen gewekt bij consumenten. En nu de kosten van sensoren, connectiviteit en rekenkracht steeds verder afnemen, wordt IoT steeds toegankelijker voor organisaties. Ook veranderingen van de wet- en regelgeving in bepaalde sectoren dragen bij aan de groei van IoT.

“IoT beslaat een breed spectrum aan oplossingen, van monitoring op afstand van windturbines tot wearables en zelfrijdende auto’s. Dagelijks worden er nieuwe toepassingen ontwikkeld, maar de zakelijke aspecten en de toepassing in de grootzakelijke markt worden vaak over het hoofd gezien”, aldus Mark Bartolomeo, vicepresident IoT Connected Solutions bij Verizon. “Het afgelopen jaar hebben we gemerkt dat op de achtergrond van een aantrekkende economie verschillende nieuwkomers een beroep op IoT doen om de klantenervaring te verbeteren, hun bedrijf sneller te laten groeien en nieuwe businessmodellen te ontwikkelen die maatschappelijke innovatie bevorderen.”

Het rapport geeft aan dat er met steeds grotere regelmaat kant-en-klare IoT-oplossingen op de markt verschijnen als alternatief voor de maatwerkoplossingen die traditioneel veel IoT-implementaties hebben gekenmerkt. Een uitgebreider IoT-landschap brengt echter ook meer beveiligingsproblemen met zich mee. Volgens Verizon kunnen digitale certificaten een antwoord bieden op de groeiende zorgen van directieleden en de publieke opinie. Met behulp van deze certificaten kan voldaan worden aan de eisen van de wet-regelgeving op het gebied van IoT en ICT-beveiliging.

Zakelijk gebruik van IoT neemt toe
Het nieuwe onderzoek, dat door ABI Research werd uitgevoerd in opdracht van Verizon, voorspelt een grootschalige groei van IoT. Het aantal IoT-verbindingen tussen bedrijven zal tussen 2014 en 2020 naar verwachting meer dan verviervoudigen en wereldwijd een niveau bereiken van 5,4 miljard. De telematica-experts van Verizon merken op dat 80 procent van de wereldwijde automarkt in handen is van veertien autofabrikanten, die stuk voor stuk een connected car-strategie hanteren. ABI Research voorspelt verder dat organisaties in 2018 meer dan 13 miljoen apparaten voor fitnessdoeleinden en gezondheidsmonitoring op de werkplek zullen introduceren. Volgens de experts van Verizon zullen bedrijven die een nieuwe vestigingsplaats zoeken of willen investeren kritisch kijken naar de mogelijkheden van smart cities. Dit komt door de impact van smart cities op operationele kosten en het beschikbare talent. .

De groei van Verizons IoT bevestigt de huidige trends
Verizon zag een groei van 45 procent jaar-over-jaar omzetgroei in haar IoT-activiteiten in 2014. Daarnaast steeg het aantal 4G LTE-activaties met 135 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Verizon beheert momenteel meer dan 15 miljoen IoT-verbindingen voor klanten in uiteenlopende sectoren.


Volgens het onderzoeksrapport droegen de M2M-verbindingen die Verizon in 2014 beheerde bij aan de groei in de volgende sectoren:
Productiesector 204 procent
Financiële dienstverlening en verzekeringen 128 procent
Media en entertainment 120 procent
Thuisbewaking 89 procent
Detailhandel en horeca 88 procent
Transport en distributie 83 procent
Energie- en nutsbedrijven 49 procent
Publieke sector/smart cities 46 procent
Gezondheidszorg en farmaceutische industrie 40 procent

Remmende factoren

Ondanks de recente groei in het aantal M2M-verbindingen en de wereldwijde belangstelling voor IoT-oplossingen geven de experts van Verizon aan dat de toepassing van IoT binnen het bedrijfsleven nog altijd op een laag pitje staat. Naar schatting maakt slechts 10 procent van alle bedrijven op brede schaal gebruik van IoT-technologie. Dit lijkt erop te wijzen dat veel organisaties zich nog in de pilotfase bevinden of wachten op de bevindingen van early adopters. Hetzelfde geldt voor uitvoerig belichte IoT-oplossingen zoals de connected car. Volgens de telematica-experts van Verizon zijn meer dan 600 miljoen voertuigen nog altijd niet met een netwerk verbonden.

Bartolomeo wijst erop dat de meeste bedrijven en publieke instellingen weliswaar bekend zijn met de kerntechnologieën die aan het Internet of Things ten grondslag liggen — sensoren, cloud computing en intelligente netwerken — maar dat het formuleren van een praktische strategie en het ontwikkelen van IoT-oplossingen een bijzonder complexe opgave kan zijn. Bartolomeo is daarnaast van mening dat er nog veel werk moet worden verricht wat betreft de ontwikkeling en toepassing van branchestandaarden.“Naarmate het gebruik van M2M-technologie zich langzaam maar zeker richting de mainstream begeeft en miljoenen eindpunten met elkaar worden verbonden, zal onze kijk op cyberbeveiliging en privacy veranderen”, zegt Bartolomeo. “Onze rol is om besluitvormers te helpen met een proactieve aanpak van complexe aspecten zoals de beveiliging, zodat ze waarde kunnen creëren en de risico’s beperken.”

]]>
Wed, 25 Feb 2015 01:35:39 +0100 'Zakelijk gebruik van Internet of Things is in opmars' http://executive-people.nl/item/524611/zakelijk-gebruik-van-internet-of-things-is-in-opmars.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Security staat of valt met de zwakste schakel http://executive-people.nl/item/524600/security-staat-of-valt-met-de-zwakste-schakel.html 55 procent van de IT-professionals ziet beveiliging als grootste uitdaging bij het koppelen van gebruikers aan applicaties. Dit blijkt uit onderzoek van Telindus onder 376 IT-professionals. Daarnaast ziet 30 procent van de IT-professionals Bring Your Own Device als belangrijke uitdaging, 30 procent de toegang op mobiele devices, 26 procent het beheer en 23 procent het verzekeren van toegang op ieder moment.

Harm de Haan (foto), Manager Consultancy & member Advisory Board bij Telindus: “Dat de verschillende infrastructuurlagen, access, connectivity en datacenter, steeds verder met elkaar integreren zorgt er ook voor dat de uitdagingen op securitygebied toenemen. Op dit moment wordt er nog veel gebruik gemaakt van standalone oplossingen die individueel gekoppeld zijn aan een applicatie, maar deze sluiten niet op elkaar aan. Hierdoor is het beheer van security-oplossingen ontzettend complex geworden. Daar komt nog bij dat steeds meer werknemers zelf devices mee naar kantoor nemen (BYOD), vanuit de organisatie aangeboden krijgen (Choose Your Own) en buiten kantoor toegang willen hebben tot bedrijfsapplicaties. Security staat of valt met de zwakste schakel. Daarom is het cruciaal dat security meegenomen wordt vanaf het ontwerp van de infrastructuur, security by design. Dit gaat verder dan het implementeren van firewalls. Vooral bij optimaal Enterprise Mobility Management is preventie, detectie en analyse noodzakelijk.”

http://executive-people.nl afbeelding

Door: Witold Kepinski

]]>
Wed, 25 Feb 2015 00:41:27 +0100 Security staat of valt met de zwakste schakel http://executive-people.nl/item/524600/security-staat-of-valt-met-de-zwakste-schakel.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Burn-outs komen veel voor bij Nederlandse organisaties’ http://executive-people.nl/item/524578/a-burn-outs-komen-veel-voor-bij-nederlandse-organisatiesa.html Burn-outs zijn voor veel Nederlandse organisaties een groot probleem. Ruim een derde van de Nederlandse HR-managers geeft aan dat een burn-out regelmatig voorkomt binnen zijn of haar organisaties. De managers blijken allerlei maatregelen te nemen om werkstress te voorkomen en de kans op een burn-out te verkleinen.

Dit blijkt uit onderzoek onder 200 Nederlandse HR-managers uitgevoerd in opdracht van Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële en administratieve professionals. Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland licht toe: "Werknemers die te kampen hebben met werkstress kunnen uitgeput en gedemotiveerd geraken en dit kan leiden tot een burn-out. Dit is op de eerste plaats erg vervelend voor de individuele werknemer, maar het effect op de organisatie mag ook niet worden onderschat. Werkstress en burn-out kunnen namelijk ook de bedrijfsproductiviteit aantasten. Bedrijven nemen daarom in toenemende mate maatregelen om deze problematiek tegen te gaan."

Maatregelen om werkstress terug te dringen
De maatregelen die dit jaar het meest door HR-managers worden genomen zijn gericht op het herzien van de baaninhoud (68%) en de optimalisatie van de werkomgeving (64%). Daarnaast worden ook maatregelen die de balans tussen werk en privé meoten bevorderen in grote mate ingevoerd. Toch beroepen heel wat bedrijven zich ook op externe middelen. 50% van de Nederlandse HR-managers geeft aan een beroep te (zullen) doen op extra uitzendkrachten. Nog eens 47% doet een beroep op extra vast personeel om de werkstress voor bestaande werknemers op te vangen.

Renken vult aan: "Overuren, lange werkdagen en een hoge werklast zijn allemaal mogelijke oorzaken van werkstress en burn-out. Om de negatieve gevolgen hiervan op de bedrijfsproductiviteit tegen te gaan, kan het werven van een extra werknemer uitkomst bieden. Drukke werkperiodes kunnen zo beter gemanaged worden wat de druk op zowel de bedrijfsafdeling als de individuele werknemer verlicht en het risico op werkstress en burn-outs bij medewerkers beperkt."

]]>
Tue, 24 Feb 2015 15:40:57 +0100 ‘Burn-outs komen veel voor bij Nederlandse organisaties’ http://executive-people.nl/item/524578/a-burn-outs-komen-veel-voor-bij-nederlandse-organisatiesa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Cloud security markt maakt jaarlijks groei van bijna 50% door http://executive-people.nl/item/524554/cloud-security-markt-maakt-jaarlijks-groei-van-bijna-door.html De wereldwijde cloud security markt groeit jaarlijks met bijna 50 procent in de komende vijf jaar. Dit meldt ReportsnReports.com.

Cloud security software vervangt steeds vaker traditionele on-site security software dat vaak een hoge tco heeft door software licenties en hogere kosten voor software implementatie en onderhoud. Dat is niet meer nodig bij cloud software.

ReportsnReports.com sprak voor het onderzoek onder andere met CA Technologies, McAfee, Symantec, Trend Micro, CipherCloud, CloudLock, CloudPassage, Commtouch Software, CREDANT Technologies, CYREN, HyTrust, IBM, Okta, Panda Security, SafeNet, Skyhigh Networks, ThreatMetrix en Zscaler.

WK

]]>
Tue, 24 Feb 2015 08:45:54 +0100 Cloud security markt maakt jaarlijks groei van bijna 50% door http://executive-people.nl/item/524554/cloud-security-markt-maakt-jaarlijks-groei-van-bijna-door.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Duitse IT-startups haalden afgelopen jaar 1 miljard euro op bij investeerders http://executive-people.nl/item/524556/duitse-it-startups-haalden-afgelopen-jaar-miljard-euro-op-bij-investeerders.html Duitse IT-startups haalden in 2014 ruim 1,13 miljard euro op van venture capitalists. Veel deals werden in Berlijn en omgeving gesloten. Dit staat te lezen in het CB Insights rapport.

In heel Europa groeide de kapitaalinvesteringen met 78 procent naar 5,7 miljard dollar. Er werden 855 deals gesloten waarvan de meeste in het Verenigd Koninkrijk. Verder zijn Italiaanse start-ups in trek. Ook start-ups in Zwitserland en Finland trokken meer kapitaal aan.

Door: Witold Kepinski

]]>
Tue, 24 Feb 2015 00:16:35 +0100 Duitse IT-startups haalden afgelopen jaar 1 miljard euro op bij investeerders http://executive-people.nl/item/524556/duitse-it-startups-haalden-afgelopen-jaar-miljard-euro-op-bij-investeerders.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Culturele drempels remmen groei naar een data-driven organisatie http://executive-people.nl/item/524544/culturele-drempels-remmen-groei-naar-een-data-driven-organisatie.html Teradata, gespecialiseerd in big data analytics and marketing applicaties, heeft de resultaten van een internationaal onderzoek in samenwerking met The Economist Intelligence Unit bekendgemaakt. In totaal 362 respondenten uit Noord-Amerika (47%), Azië Pacific (26%) en Europa (27%) namen aan het onderzoek deel, met hierin zowel leidinggevende, managements- als executieve functies vertegenwoordigd.

Uit het onderzoek blijkt een belangrijk verschil in hoe de CEO van een onderneming de status en voordelen van alle data-projecten inschat, en hoe de managers op een lager niveau dit doen. Dit en andere discrepanties hypothekeren het succes en het competitief voordeel dat ondernemingen hopen te realiseren. Het onderzoek wijst immers uit dat data-driven ondernemingen meer kans maken om hun concurrenten te overtreffen wat betreft winstgevendheid.

Opvallend is de vaststelling dat 47% van de bevraagde CEO’s ervan uitgaat dat de medewerkers toegang hebben tot alle nodige data, terwijl slechts 27% van de respondenten dit effectief bevestigen. Veel ondernemingen hebben de nodige investeringen gedaan om data te registreren, toch lijken ze er vooralsnog niet in te slagen hieruit de nodige inzichten te puren, dit in te zetten en door te groeien tot echt data-driven organisaties. 57% van de respondenten zijn van oordeel dat hun organisatie het er op dit vlak slecht van af brengt.

Data lijken bovendien niet evenredig beschikbaar binnen één en zelfde onderneming. 2 op 3 respondenten zijn het er over eens dat sommige afdelingen een veel betere toegang tot data hebben dan andere. Aan bruikbare interne data geen gebrek; externe gegevens zoals demografie van de klanten, gedragspartonen en marktdata zijn echter minder wijd verspreid.

Nog volgens deze studie is het wel feit dat in 63% van de best presterende ondernemingen data projecten door de zakelijke leiding worden gelanceed en aangestuurd, en dat bij 41% van deze top performers een centraal data en analytics team aanwezig is om deze data initiatieven te introduceren en te implementeren.

WK

]]>
Tue, 24 Feb 2015 00:04:37 +0100 Culturele drempels remmen groei naar een data-driven organisatie http://executive-people.nl/item/524544/culturele-drempels-remmen-groei-naar-een-data-driven-organisatie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
2015 voor freelance ICT’ers rustig begonnen http://executive-people.nl/item/524520/voor-freelance-icta-ers-rustig-begonnen.html Het jaar 2015 is voor freelance ICT’ers rustig begonnen. De vraag naar interim ICT’ers is licht gestegen. Na de eindejaarsdip in december is de IT-Contracts Flex-index in januari met 2 punten gestegen naar 81 punten. Hiermee staat de index gelijk aan het begin van 2014.

De IT-Contracts Flex-index is een index waarmee IT-Contracts de vraag naar freelance ICT’ers in kaart brengt. De index wordt iedere maand uitgebracht en geeft hierdoor een goed beeld van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Meer werkzoekende ICT’ers
Het aantal werkzoekende ICT’ers is in januari licht gestegen, net als de respons per interim vacature. IT-Contracts noemt het opvallend dat veel kandidaten hun tarief licht bijstellen. Ook merkt het bedrijf op dat er veel interesse is in artikelen over startende ZZP’ers.

Met name naar freelance ontwikkelaars is op IT-Contracts veel vraag. 20% van alle projecten zou op het platform zou betrekking hebben on het ontwikkelen van software. Met name Java-ontwikkelaars hebben veel keuze.

Projecten duren langer
De duur van projecten is gestegen. Een jaar geleden lag de gemiddelde projectduur nog op 3 maanden. Inmiddels heeft voor tweederde van de projecten een duur van 6 maanden of langer. Het aantal parttime interim vacatures is met 20% gestegen.

]]>
Mon, 23 Feb 2015 15:23:12 +0100 2015 voor freelance ICT’ers rustig begonnen http://executive-people.nl/item/524520/voor-freelance-icta-ers-rustig-begonnen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘MKB laat dit jaar meer groei zien dan het grootbedrijf’ http://executive-people.nl/item/524517/a-mkb-laat-dit-jaar-meer-groei-zien-dan-het-grootbedrijfa.html Het MKB laat dit jaar naar verwachting meer afzet- en werkgelegenheidsgroei zien dan het grootbedrijf. De herstellende binnenlandse bestedingen fungeren als motor van de MKB-groei.

Dit zijn conclusies uit het rapport ‘Algemeen beeld van het MKB in 2015’ van de kennissite Ondernemerschap.nl. In het MKB wordt een afzetgroei van 2,25% verwacht, terwijl de verwachte groei in het grootbedrijf uitkomt op 2%. De werkgelegenheid in het MKB zal met 1,0% toenemen. Dit komt neer op ongeveer 45.000 werkenden. De werkgelegenheidsgroei in het grootbedrijf blijft hierbij achter met een groei van 0,5%, wat neer komt op ruim 10.000 werkenden.

De kennissite concludeert dat ook de informatie en communicatie sector potentie tot groei heeft. Deze groei wordt voornamelijk aangewakkerd door aantrekkende investeringen in de ICT-sector.

]]>
Mon, 23 Feb 2015 10:12:29 +0100 ‘MKB laat dit jaar meer groei zien dan het grootbedrijf’ http://executive-people.nl/item/524517/a-mkb-laat-dit-jaar-meer-groei-zien-dan-het-grootbedrijfa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlandse werknemers: ‘Beter devices zijn belangrijker dan betere managers’ http://executive-people.nl/item/524455/nederlandse-werknemers-a-beter-devices-zijn-belangrijker-dan-betere-managersa.html Nederlanders kunnen niet meer zonder gadgets. Nederlandse werknemers blijken zelfs liever betere laptops, tablets en smartphones te krijgen dan betere managers. Geen enkele maatregelen op de werkvloer is zo populair als het beschikbaar stellen van nieuwe apparatuur aan medewerkers.

Dit blijkt het rapport ‘Devices’, het tweede deelrapport van het IT-tevredenheidsonderzoek dat Fujitsu eind 2014 liet uitvoeren. Bijna een kwart van de ondervraagde medewerkers verwacht door de introductie van nieuwe apparatuur meer tevreden te zijn over zijn of haar werk. Fujitsu heeft deelnemers twaalf verbetermaatregelen voorgelegd. Het introduceren van nieuwe apparatuur was de populairste maatregel en scoort hoger dan het op cursus sturen van managers om hun leiderschapscapaciteiten te vergroten.

Nieuwe en betere devices zijn vooral populair onder medewerkers tot 45 jaar. Deze groep blijkt zich tweemaal zo vaak te storen aan gebrekkige prestaties van laptops, tablets en smartphones dan oudere leeftijdscategorieën.

]]>
Fri, 20 Feb 2015 14:09:46 +0100 Nederlandse werknemers: ‘Beter devices zijn belangrijker dan betere managers’ http://executive-people.nl/item/524455/nederlandse-werknemers-a-beter-devices-zijn-belangrijker-dan-betere-managersa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Aantal vacatures in de IT-sector afgelopen jaar met 22% gestegen http://executive-people.nl/item/524428/aantal-vacatures-in-de-it-sector-afgelopen-jaar-met-gestegen.html In 2014 steeg het aantal vacatures in de IT-sector aanzienlijk (+22%). Ook nam het aantal cv’s en zoekopdrachten per vacature toe. Dit duidt op een verhoogde activiteit onder werkzoekenden. Zo blijkt uit het Monster Year Report, een jaarlijks arbeidsmarktrapport van carrièresite Monsterboard dat zojuist is verschenen. De meest gevraagde functies door werkgevers in 2014 waren Java developer, PHP developer en .Net developer. De meeste zoekwoorden van werkzoekenden vielen binnen de categorie ontwikkelen en programmeren.

“Mede door de opkomst van technologie in vrijwel iedere sector zal de vraag naar IT’ers de komende tijd verder stijgen”, aldus Gian Zandonà, managing director bij Monsterboard.nl. “Natuurlijk zijn er nog steeds moeilijk vervulbare functies en IT’ers laten zich niet snel verleiden. Bedrijven die op zoek zijn naar schaarse profielen zijn gebaat bij een aanpak die is afgestemd op de behoeften van de kandidaat. De kunst is dan ook om kandidaten te leren kennen en bijvoorbeeld je secundaire voorwaarden daarop af te stemmen.”

Meeste vraag naar ontwikkelaars/programmeurs 
In 2014 steeg het aantal vacatures binnen de IT met 22%. Er was vooral vraag binnen de categorie Software- en Webdevelopement, maar liefst een kwart van vacatures valt binnen deze categorie, gevolgd door Software-implementatie en consulting (12,5%) en Netwerk- en serverbeheerders (9,9%). De meest gevraagde functies zijn dan ook ontwikkelaars of programmeurs.

1

Java developer

2

PHP developer

3

.Net developer

4

Front End Developer

5

Systeembeheerder

6

Embedded software engineer

7

Functioneel beheerder

8

Applicatiebeheerder

9

Informatie analist

10

Helpdeskmedewerker

Top 10 IT/Software Developement gevraagde functietitels op Monsterboard.nl

Terwijl de vraag stijgt, steeg ook het aantal cv’s per openstaande vacature. Waren er in 2011 nog negen cv’s per openstaande vacature, in 2014 was dat aantal meer dan verdubbeld met 19 cv’s per vacature.

256 zoekopdrachten per IT-vacature
Iedere maand worden er op Monsterboard.nl gemiddeld 740.000 zoekopdrachten gedaan naar IT-vacatures. Dit betekent dat er per vacature binnen IT/Software Development 256 zoekopdrachten plaatsvonden in 2014. Deze verhouding is de afgelopen vier jaar toegenomen. De zoekwoorden die IT’ers gebruiken sluiten aan bij de functietitels waar naar wordt gevraagd in vacatures. Naast de gebruikelijke termen ICT, IT en systeembeheerder wordt er veel gezocht op Java Developer, PHP Developer en de .Net Developer. De zoekwoorden sluiten aan op de functies waar naar wordt gevraagd.

1

ICT

2

IT

3

systeembeheerder

4

Java

5

Php

6

.Net

7

Linux

8

applicatiebeheerder

9

C#

10

systeembeheer

Top 10 zoekwoorden binnen de ICT op Monsterboard.nl

Vacaturesites populair onder IT’ers 
Voor het vinden van een baan gebruiken werkzoekenden binnen de categorie IT/Software Development voornamelijk vacaturesites. 60% van de IT’ers zegt zich op deze manier te oriënteren. Dat blijkt uit de gegevens van Wervingswereld via Intelligence Group. Ook het uploaden van de cv in de databank van een vacaturesite wordt door bijna de helft van de werkzoekenden binnen IT/Software Development gedaan (41%).

]]>
Fri, 20 Feb 2015 11:59:24 +0100 Aantal vacatures in de IT-sector afgelopen jaar met 22% gestegen http://executive-people.nl/item/524428/aantal-vacatures-in-de-it-sector-afgelopen-jaar-met-gestegen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Met deze slimme ‘social engineering’ trucs vallen cybercriminelen werknemers aan http://executive-people.nl/item/524370/met-deze-slimme-a-social-engineeringa-trucs-vallen-cybercriminelen-werknemers-aan.html Een nieuw rapport van Intel Security – Hacking the Human Operating System – laat zien welke slimme overtuigingstechnieken cybercriminelen gebruiken om werknemers zo ver te krijgen dat ze gevoelige informatie verstrekken, e-mailbijlagen openen of op links klikken.Het rapport verschijnt slechts enkele dagen na de onthulling dat ruim 100 banken over de hele wereld het slachtoffer zouden zijn geworden van malware die tot wel $1 miljard aan schade zou hebben aangericht. De computers van banken werden het slachtoffer van doelgerichte phishingaanvallen. Dit onderstreept de inherente zwakheden van de ‘menselijke firewall’ en wijst op de noodzaak om werknemers goed voor te lichten over de overredingstechnieken die cybercriminelen hanteren om hun doel te bereiken. Het rapport bevat ook handvatten en tips voor organisaties om medewerkers te wapenen tegen veel gebruikte social engineering-technieken.

“Cybercriminelen richten zich op de mensen bij organisaties die ze zo ver moeten zien te krijgen dat ze een actie ondernemen waardoor ze  - vaak onbewust - malware daadwerkelijk op hun systemen installeren”, zegt Wim van Campen, vice president Noord en Oost Europa, Intel Security. “Hoewel veel organisaties inmiddels hun beveiliging technisch gezien wel op orde hebben, is de technologie slechts één onderdeel van het samenspel ‘mensen - processen - technologie’, dat nodig is om cybercriminaliteit het hoofd te kunnen bieden. Het is daarom belangrijk dat de hele organisatie – van het management tot de werknemers – zich goed bewust is van de social engineering trucs die cybercriminelen hanteren.”

McAfee Labs ziet ook een sterke toename in het gebruik van kwaadaardige URLs: eind 2014 waren in totaal ruim 30 miljoen verdachte URLs geïdentificeerd. Deze toename lijkt vooral het gevolg van het gebruik van de nieuwe URL-verkorters, waarmee adressen van kwaadaardige websites worden verborgen. McAfee Labs wijst ook op het feit dat inmiddels twee derde van alle e-mail die wereldwijd wordt verzonden, nu spammails zijn waarmee wordt getracht om ontvangers informatie en geld afhandig te maken. Wereldwijd blijkt dat 18% van de gebruikers die een phishingmail ontvangen, op een kwaadaardige link klikt. De toenemende inzet van dergelijke methodes is dan ook reden voor bezorgdheid.

De zes bekendste trucs om voor te waken:

 1. Wederkerigheid - als mensen iets krijgen, voelen ze zich vaak verplicht om iets terug te doen.
 2. Consistentie – wanneer een slachtoffer eenmaal heeft beloofd om iets te doen, zullen ze zich daar vaak aan houden omdat ze niet als onbetrouwbaar willen overkomen. Een hacker kan zich bijvoorbeeld voordoen als een IT-medewerker van de organisatie en de werknemer er wijzen dat hij zich aan het beveiligingsbeleid van het bedrijf dient te houden. Vervolgens kan gevraagd worden om handelingen te verrichten die ogenschijnlijk nodig zijn om aan dit beleid te voldoen.
 3. Schaarste - wanneer mensen het idee hebben dat iets schaars is of dat ze binnen korte tijd moeten reageren, zijn ze eerder bereid om in te gaan op verzoeken. Een voorbeeld zijn phishingmails die van een bank afkomstig lijken te zijn en die de ontvanger verzoeken om snel te reageren (door op een link te klikken), omdat ze anders het risico lopen dat hun account binnen 24 wordt geblokkeerd.
 4. Aardig vinden – mensen zijn eerder geneigd om mee te werken als de ‘social engineer’ iemand is die ze aardig vinden. Een cybercrimineel kan bijvoorbeeld heel charmant en overtuigend overkomen aan de telefoon, om zo zijn slachtoffer zo ver te krijgen dat hij of zij voldoet aan een verzoek om gevoelige informatie.
 5. Autoriteit – mensen zijn eerder geneigd om te voldoen aan verzoeken die afkomstig lijken te zijn van iemand met autoriteit. Bijvoorbeeld in een doelgerichte e-mail aan het financiële team, die afkomstig lijkt te zijn van de CEO of directeur.
 6. Sociale validatie – mensen zijn eerder geneigd om iets te doen als ze denken dat anderen dat ook doen. Een phishingmail kan bijvoorbeeld zo opgesteld zijn dat het lijkt alsof deze naar een hele groep werknemers of de hele afdeling gestuurd is. Dit kan de werknemer ervan overtuigen dat de e-mail en de informatie of verzoeken daarin legitiem zijn.
]]>
Fri, 20 Feb 2015 00:58:11 +0100 Met deze slimme ‘social engineering’ trucs vallen cybercriminelen werknemers aan http://executive-people.nl/item/524370/met-deze-slimme-a-social-engineeringa-trucs-vallen-cybercriminelen-werknemers-aan.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Gevolgen van downtime worden nog steeds onderschat http://executive-people.nl/item/524352/gevolgen-van-downtime-worden-nog-steeds-onderschat.html Het beschermen van informatie en informatiesystemen is in twee jaar tijd van de laatste naar de eerste plaats gestegen op de lijst met prioriteiten rond het handhaven van de continuïteit van de dienstverlening. Desondanks weet een derde van de bedrijven nog steeds niet hoeveel downtime hen nou eigenlijk kost.

Dit blijkt uit onderzoek van Siemens. Na een eerste onderzoek, uitgevoerd in 2012, heeft Siemens Building Technologies opnieuw onderzoek gedaan onder het management van Nederlandse organisaties naar hun structurele en planmatige aanpak van business continuity. Uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat het beschermen van informatie en informatiesystemen een topprioriteit heeft. Het productie-, of operationele proces, het imago, compliancy en het beschermen van de assets nemen de tweede tot vijfde plaats. Deze focus geeft aan waar organisaties de grootste risico’s voor hun voortbestaan zien.

Op de directieagenda
40% van de bedrijven gaf twee jaar geleden nog aan dat het onderwerp niet structureel op de directieagenda staat. Dit percentage is inmiddels gedaald tot 30%. 62% van de respondenten geeft aan een plan beschikbaar te hebben dat voorziet in de continuïteit van de onderneming na een calamiteit. Dit percentage lag twee jaar geleden nog op 54%. Op de vraag of de eigen onderneming meer zou moeten doen om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen is er nauwelijks verschil tussen nu en twee jaar geleden. Iets meer dan de helft vindt nog steeds van wel.

Eén op de drie respondenten heeft geen idee hoeveel een dag downtime precies kost. Dit percentage is overigens wel lager dan twee jaar geleden, toen nog ruim de helft aangaf dit niet te weten. Terwijl kennis over de impact van een verstoring de basis vormt voor het nemen van maatregelen. Waardoor men een onderbouwde afweging kan maken van de maatregelen en investeringen om de business continuity te waarborgen. 17% van de organisaties geeft aan dat één dag downtime hun organisatie meer dan 1 miljoen euro kost.

Rol van de overheid
Nieuw in dit onderzoek is de rol die de overheid wel of niet moet spelen bij continuïteitsmanagement. Over het algemeen vinden de respondenten niet dat de overheid zich met de continuïteit van organisaties moet bemoeien. Anders ligt dat voor organisaties in de vitale infrastructuur. Bijna driekwart van de respondenten wil dat de overheid voor dit soort bedrijven bindende regelgeving oplegt. Ook de vitale infrastructuur zelf wil dat. Ruim 60% wil zelfs dat de overheid ook de verantwoording draagt, waarmee men zich lijkt te keren tegen de privatisering. Siemens noemt het erg opvallend dat er voor vitale sectoren wel overduidelijk behoefte is aan sturing door de overheid, maar dat nauwelijks behoefte aan meer toezicht. Organisaties willen wel (bindende) richtlijnen, maar hier mag vervolgens geen toezicht op worden gehouden.

Parallel aan dit onderzoek werd ook gekeken naar de veranderende rol van de safety- en securitymanagers. Waar zij zich van nature veelal bezighouden met preventie, het voorkomen van een verstoring of incident, blijken zij steeds vaker een grote rol te spelen bij het beperken van de impact van een calamiteit en de gevraagde veerkracht van de organisatie. Om deze rol goed te kunnen invullen en de directie en operationele managers beter te ondersteunen bij het beheersen van risico’s, is het van belang dat safety- en securitymanagers zich meer in het organisatieproces bewegen. Dit betekent dat ze zich meer ‘business skills’ eigen moeten maken. “Safety en security verandert daarmee van ‘de afdeling die alles tegenhoudt’ in ‘de afdeling die business mogelijk maakt”, aldus Johan de Wit, die bij Siemens beide onderzoeken uitvoerde.

Aandacht voor business continuity
“Ik stel vast dat de aandacht voor business continuity in twee jaar tijd weliswaar aanzienlijk is toegenomen - een positieve ontwikkeling - maar dat helaas nog een derde van alle respondenten helemaal niet weet of beseft wat een dag downtime voor impact heeft op hun bedrijf”, zegt De Wit. “Daarnaast geeft het te denken dat in twee jaar tijd de focus bij het waarborgen van de bedrijfscontinuïteit is verschoven van het productie- of operationele proces, naar het beschermen van de informatie en informatiesystemen. Ofwel een verschuiving van prioriteit van het primaire proces naar een ondersteunend proces”. Tenslotte constateert hij dat men over het algemeen geen, maar voor de vitale infrastructuur wel regelgeving voor bedrijfscontinuïteit wil. De Wit: “De gevraagde rol van de overheid is dus duidelijk: wel sturen, niet betuttelen”.

]]>
Thu, 19 Feb 2015 15:27:57 +0100 Gevolgen van downtime worden nog steeds onderschat http://executive-people.nl/item/524352/gevolgen-van-downtime-worden-nog-steeds-onderschat.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Arabische cyberspionagegroep valt doelwitten wereldwijd aan http://executive-people.nl/item/524320/arabische-cyberspionagegroep-valt-doelwitten-wereldwijd-aan.html Het Global Research and Analysis Team van Kaspersky Lab heeft het bestaan ontdekt van  Desert Falcons – een cyberspionagegroep met als doelwitten meerdere gereputeerde organisaties en individuen uit landen in het Midden-Oosten. Deskundigen van Kaspersky Lab beschouwen deze actor als de eerste bekende Arabische groep van cyberhuurlingen die zich bezighoudt met het ontwikkelen en uitvoeren van grootschalige cyberspionage-operaties.

 • De campagne is al ten minste twee jaar actief. De Desert Falcons begonnen hun activiteiten te ontwikkelen en op te  bouwen in 2011, terwijl hun belangrijkste campagne en daadwerkelijke infecties in 2013 van start gingen. Het hoogtepunt van hun activiteit werd begin 2015 geregistreerd;
 • De overgrote meerderheid van de doelen bevindt zich in Egypte, Palestina, Israël en Jordanië;
 • Afgezien van de als initiële doelwitten beschouwde landen in het Midden-Oosten, jagen de Desert Falcons ook buiten hun eigen grondgebied. In totaal zijn ze er in geslaagd om meer dan 3.000 doelwitten aan te vallen in ruim 50 landen wereldwijd, waarbij meer dan een miljoen bestanden zijn gestolen;
 • De aanvallers maken gebruik van zelf ontwikkelde kwaadaardige tools voor aanvallen op Windows pc's en Android-apparaten;
 • Deskundigen van Kaspersky Lab hebben meerdere redenen om aan te nemen dat de Desert Falcons-aanvallers Arabisch als moedertaal hebben.


 

De lijst van aangevallen doelwitten omvat leger- en overheidsorganisaties - specifiek werknemers die verantwoordelijk zijn voor de bestrijding van het witwassen van geld, alsmede volksgezondheid en de economie; toonaangevende mediabedrijven; onderzoeks- en onderwijsinstellingen; energie- en nutsbedrijven; activisten en politieke leiders; fysieke beveiligingsbedrijven; en andere doelen die in het bezit zijn van belangrijke geopolitieke informatie. In totaal wisten deskundigen van Kaspersky Lab aanwijzingen te vinden voor meer dan 3.000 slachtoffers in ruim 50 landen, met meer dan een miljoen gestolen bestanden. Hoewel de belangrijkste focus van de Desert Falcons’ activiteit lijkt te liggen op landen als Egypte, Palestina, Israël en Jordanië, werden ook meerdere slachtoffers gevonden in Qatar, Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Algerije, Libanon, Noorwegen, Turkije, Zweden, Frankrijk, de Verenigde Staten, Rusland en andere landen.Afleveren, infecteren, spioneren
De belangrijkste door de Desert Falcons gebruikte methode om hun kwaadaardige payload af te leveren, is spear phishing via e-mails, berichten op sociale netwerken en chatberichten. Phishing-berichten bleken schadelijke bestanden (of een link naar schadelijke bestanden) te bevatten, vermomd als legitieme documenten of applicaties. De Desert Falcons gebruiken verschillende technieken om slachtoffers te verleiden tot het uitvoeren van de schadelijke bestanden. Een van de meest specifieke technieken is de zogenaamde rechts-naar-links extensie opheffingstruc.

Deze methode maakt gebruik van een speciaal teken in Unicode om de volgorde van leestekens in een bestandsnaam om te draaien, de gevaarlijke bestandsextensie in het midden van de bestandsnaam te verbergen en een onschuldig uitziende nep-bestandsextensie in de buurt van het einde van de bestandsnaam te plaatsen. Met behulp van deze techniek zien kwaadwillige bestanden (.exe, .scr) er uit als een onschuldig document of PDF-bestand. Zelfs oplettende gebruikers met goede technische kennis kunnen hiermee worden verleid tot het uitvoeren van deze bestanden. Een bestand dat eindigt op .fdp.scr komt er bijvoorbeeld uit te zien als .rcs.pdf.

Na succesvolle infectie van een slachtoffer gebruiken de Desert Falcons een van de twee verschillende backdoors: de belangrijkste Desert Falcons Trojan of de DHS backdoor. Beide lijken vanaf de grond af te zijn ontwikkeld en worden voortdurend verder ontwikkeld. Deskundigen van Kaspersky Lab slaagden er in om in totaal meer dan 100 malware samples te identificeren die door de groep werden gebruikt tijdens hun aanvallen.

De gebruikte kwaadaardige tools hebben volledige backdoorfunctionaliteit, inclusief de mogelijkheid om screenshots te maken, toetsaanslagen vast te leggen, bestanden te uploaden/downloaden, informatie te verzamelen over alle Word- en Excel-bestanden op de vaste schijf of op aangesloten USB-apparaten van een slachtoffer, in het systeemregister opgeslagen wachtwoorden te stelen (Internet Explorer en Live Messenger) en audio-opnamen te maken. Kaspersky Lab-experts wisten ook sporen van malware-activiteit te vinden die wijzen op een Android-backdoor waarmee mobiele gesprekken en sms-logs kunnen worden gestolen. Met behulp van deze tools introduceerden en beheerden de Desert Falcons ten minste drie verschillende kwaadaardige campagnes, gericht op verschillende sets doelwitten in verschillende landen.

Valken op jacht naar geheimen 
Onderzoekers van Kaspersky Lab schatten dat ten minste 30 mensen, in drie teams verspreid over verschillende landen, de Desert Falcons malwarecampagnes uitvoeren. 

"De personen achter deze dreigingsactor zijn zeer vastbesloten, actief en beschikken over goed technisch, politiek en cultureel inzicht. Uitsluitend gebruik makend van phishing e-mails, social engineering en zelfgemaakte tools en backdoors, slaagden de Desert Falcons er in om via hun computersystemen of mobiele apparaten honderden gevoelige en belangrijke doelwitten te infecteren in het Midden-Oosten en gevoelige gegevens te exfiltreren. Wij verwachten dat deze operatie meer Trojans zal blijven ontwikkelen en meer geavanceerde technieken zal gaan gebruiken. Met voldoende financiële middelen kunnen zij in het bezit komen van exploits of deze zelf ontwikkelen, om zo de efficiëntie van hun aanvallen te verhogen", zegt Dmitry Bestuzhev, beveiligingsdeskundige bij het Global Research and Analysis Team van Kaspersky Lab.

Kaspersky Lab-producten detecteren en blokkeren de door Desert Falcons dreigingsactors gebruikte malware.

Lees meer over de campagne op Securelist.com

]]>
Thu, 19 Feb 2015 01:01:04 +0100 Arabische cyberspionagegroep valt doelwitten wereldwijd aan http://executive-people.nl/item/524320/arabische-cyberspionagegroep-valt-doelwitten-wereldwijd-aan.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Meer fraude binnen grote bedrijven http://executive-people.nl/item/524285/meer-fraude-binnen-grote-bedrijven.html Binnen grote bedrijven met 100 medewerkers of meer is afgelopen jaar aanzienlijk meer gefraudeerd. Zowel fraude met geld, goeden als gegevens vond plaats. Fraude met gegevens komt echter veruit het meeste voor.

Dit meldt Hoffmann in het rapport ‘Hoffmann Statistiek’. In dit rapport verzamelt het bedrijf allerlei gegevens over (cyber)criminaliteit binnen het bedrijfsleven. Het aantal gevallen van fraude met gegevens blijkt fors te zijn toegenomen. Binnen grote bedrijven is zelfs sprake van een stijging van maar liefst 70%. Het gaat hierbij vooral om het stelen van gevoelige informatie. Het uitlekken van deze informatie kan doorgaans imagoschade en financiële verliezen tot gevolg hebben.

Vormen van gegevensfraude
De vijf meest voorkomende vormen van gegevensfraude zijn:

 1. Medewerker steelt klantgegevens/strategische kennis (voor het opstarten van een concurrerend bedrijf).
 2. Externe steelt bedrijfsgevoelige informatie, zoals klantgegevens.
 3. Medewerker stuurt valse facturen. (Het gaat dan met name om facturen waarop enkel de rekeningnummers zijn aangepast waardoor de facturen erg lijken op de echte facturen van de organisatie).
 4. Medewerker dient onjuiste declaraties in.
 5. Medewerker handelt in strijd met het concurrentiebeding.

Fraude blijkt te worden gepleegd door zowel mannen als vrouwen. 28% van de fraudeurs was afgelopen jaar een vrouw. Hoffmann stelt echter dat het percentage frauderende mannen en vrouwen ongeveer gelijk ligt als de verdeling van het aantal werkende mannen en vrouwen in de berekening wordt meegenomen. Fraudeurs zijn daarnaast steeds vaker hoogopgeleid. Het aantal hoog opgeleide werknemers dat de fout in ging is met 50% gestegen. In 2013 was nog 8% van de fraudeurs hoogopgeleid, terwijl dit percentage in 2014 op 12% lag.

]]>
Wed, 18 Feb 2015 13:01:53 +0100 Meer fraude binnen grote bedrijven http://executive-people.nl/item/524285/meer-fraude-binnen-grote-bedrijven.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Kabinet mist IT-visie' http://executive-people.nl/item/524231/kabinet-mist-it-visie.html Minister Blok dwingt rapport Elias in verouderde structuren en mist elke visie op de paradigma verschuiving die informatietechnologie teweeg brengt. Hij remt. Dit meldt Adriaan Meij (foto) in het betaalde rapport 'Kabinet mist IT-visie' met bijdragen van Jan Baan, Ad Nederlof en een praktijk deskundige die anoniem is.

Meij meldt: "Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst mist in zijn brief aan de Tweede Kamer over het Eindrapport Tijdelijke Commissie ICT Projecten elke kans om het informatiseringbeleid van de Rijksoverheid naar een hoger strategisch plan te trekken. Aan het bestuur over ICT verandert niets, het Bureau ICT Toetsing is teruggebracht tot een tamme eend en er komt geen ICT minister in het Kabinet die verantwoordelijk is voor alle aspecten van het informatiseringbeleid. Daarmee zet hij het informatiseringbeleid van de Rijksoverheid verder op afstand van de realiteit van morgen."

In het rapport worden zaken besproken zoals Geen visie op informatiseringbeleid, Kritiek op aanbestedingsmoraal, Bestaande structuren blijven intact, Actualisering I-strategie en Contouren van een Rijkscloud.

'Blauwdruk en Roadmap ICT nodig'

Het rapport van de ICT Commissie Elias gaat voorbij aan de revolutie die zich in de informatietechnologie voltrekt. Het is tijd dat het Kabinet een strategische visie en een Roadmap ontwikkelt meldt Meij in een ander rapport genaamd 'Blauwdruk en Roadmap ICT nodig'.

Meij: "Informatietechnologie wordt de komende jaren meer dan ooit gedreven door het samenvloeien en elkaar versterken van krachtenpatronen op het gebied van sociale verhoudingen, mobiliteit, de Cloud en ontsluiting van informatie. Het Amerikaanse onderzoekbureau Gartner gebruikt een denkmodel “The Nexus of Forces” over het samenvloeien en elkaar versterken van krachtenpatronen op het gebied van (1)sociale verhoudingen, (2) mobiliteit, de (3)Cloud en (4)ontsluiting van informatie. Het Kabinet moet in het bijzonder dealen met mobiliteit, big data analytics, social media en de Cloud. Noch de Commissie Elias, noch minister Blok braken zich het hoofd over de vraag welke keus de Rijksoverheid zou moeten maken bij investeringen in nieuwe technologie. ICT innovator Jan Baan maakte zeer kritische notities over het werk van de Commissie Elias. Hij wil die investeringen in belangrijke mate richten op proces Apps en niet meer op de verouderde bestaande technologielagen. Dat betekent dat het te creëren Bureau ICT Toetsing (BIT) en aangestelde Chief Information Officers (CIO’s) heel sterk vanuit de zakelijke inhoud naar projecten moeten kijken en gesleutel om oude proceslagen steeds maar weer aan te passen moeten verbieden. Een dergelijk visionair beleid heeft consequenties voor Nederlandse systeem integratoren zoals Capgemini, Ordina en Atos die nog veel verdienen aan uurtje-factuurtje projecten om oude applicaties en infrastructuren van Rijk en Zelfstandige Bedrijf Organen (ZBO) bij de tijd te maken. Het is tijd dat het Kabinet een overkoepelende strategische visie en een daarbij horende technologische Roadmap ontwikkelt voor de informatisering van het Rijk in de komende twintig jaar."

 

]]>
Wed, 18 Feb 2015 00:11:02 +0100 'Kabinet mist IT-visie' http://executive-people.nl/item/524231/kabinet-mist-it-visie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Groeiende vraag naar IT'ers binnen bancaire sector http://executive-people.nl/item/524208/groeiende-vraag-naar-iters-binnen-bancaire-sector.html Het vertrouwen van de Nederlandse professional is toegenomen, wat resulteert in een verhoogde arbeidsmobiliteit en een stijging van 9% in personeelsadvertenties in Q4 2014 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Beweging van kandidaten is met name zichtbaar in accounting en finance; hierin werden 11% meer functies aangeboden dan een jaar geleden, en 10% meer dan in Q3 2014. Er was vooral vraag naar specialisten op het gebied van business control en informatiemanagementsystemen. Aangezien bedrijven kostenbewust blijven, komen deze stijgingen vooral voort uit vervangingen binnen het personeelsbestand, en minder uit het creëren van nieuwe functies.

Na een periode met gedwongen ontslagen binnen banken en financiële dienstverlening was er een daling van 22% in vacatures in deze sector. Een steeds grotere rol van automatisering binnen banken heeft ondertussen geleid tot een stijging van 6% in IT-vacatures vergeleken met voorgaand kwartaal, met name om nieuwe technologieplatforms en innovaties in online retail banken te ondersteunen.

Rob Vermaak, Managing Director Robert Walters Benelux: “Vanaf de tweede helft van 2014 hebben we in Nederland een levendiger banenmarkt gezien, een gevolg van meer vertrouwen bij kandidaten. Na een aantal jaren zonder al te veel beweging gaan professionals nu op zoek naar nieuwe mogelijkheden, en wie dat nu doet, heeft meer keuze. In de bancaire sector blijft men echter nog voorzichtig en kostenbewust, en we zien de focus verschuiven naar online dienstverlening, wat weer zorgt voor een actievere IT-arbeidsmarkt.”

Nu de internationale economische situatie verbetert, is het aantal aangeboden logistieke functies ten opzichte van vorig jaar met 43% gestegen, en ten opzichte van het vorige kwartaal met 7%. Dit wordt met name aangejaagd door meer exportactiviteiten in Nederland.

Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is het aantal aangeboden secretariële en ondersteunende functies met 33% gestegen; in het afgelopen kwartaal bedroeg deze stijging 11%. Dit toont aan dat bedrijven na een lange periode van kostenbesparingen nu weer beginnen met investeren.

Rob Vermaak vervolgt: “We zien vraag naar professionals op alle niveaus. Dit is een positief signaal voor 2015. Economische ontwikkelingen zoals de dalende olieprijs en de lagere inflatie zorgen indirect voor meer geld in de portemonnee. Dit is goed voor het consumentenvertrouwen. We denken dat dit voor meer beweging op de arbeidsmarkt zal gaan zorgen, en we verwachten dan ook meer vraag naar vaste functies, na een jaar waarin we vooral groei in functies op uitzend- en interimbasis hebben gezien.”

WK

]]>
Tue, 17 Feb 2015 01:52:01 +0100 Groeiende vraag naar IT'ers binnen bancaire sector http://executive-people.nl/item/524208/groeiende-vraag-naar-iters-binnen-bancaire-sector.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Salesforce ziet crm-verkoopkansen in zorg na onderzoek http://executive-people.nl/item/524197/salesforce-ziet-crm-verkoopkansen-in-zorg-na-onderzoek.html Salesforce, leverancier van een online CRM-applicatie, publiceert het rapport ‘2015 State of the Connected Patient’. Uit dit Amerikaanse onderzoek - onder ruim 2000 volwassenen met een zorgverzekering - blijkt dat moderne technologie nog onvoldoende wordt ingezet ter verbetering van het zorgaanbod. Terwijl met name de zogeheten Generatie Y (tussen de 18 en 34 jaar) juist behoefte zegt te hebben aan de inzet van technologische middelen, zoals apps, tele-zorg en wearables.

Uit het rapport ‘2015 State of the Connected Patient’ blijkt dat slechts 10% van de ondervraagde personen gebruik maakt van internet, e-mail of tekstberichten om een afspraak met een arts of andere zorgaanbieder te maken. Slechts 40% heeft contact over preventieve zorg, zoals het monitoren van beweeggedrag of het uitvoeren van gezondheidschecks. Hier liggen zeker kansen, omdat de Generatie Y juist behoefte heeft aan communiceren via moderne technologieën.

Zo geeft 60% van deze groep aan serieuze interesse te hebben in tele-zorg om het aantal persoonlijke bezoeken aan een arts te verminderen. Daarnaast zou ruim 70% een applicatie gebruiken om een afspraak te maken, medische data te delen of preventieve zorg te regelen. Het is belangrijk om de voorkeuren en behoeftes van Generatie Y in kaart te brengen, omdat de wensen en gedragingen van deze groep een goed beeld geven van hoe communicatie in de gezondheidszorg er in de toekomst idealiter uit kan zien.

Belangrijkste bevindingen uit ‘2015 State of the Connected Patient’

- Patiënten denken dat artsen onderling medische gegevens uitwisselen:

 Gemiddeld ziet een patiënt zijn eerstelijnsarts driemaal per jaar en heeft hij 2,5 arts die betrokken is bij zijn zorg. 76% van de respondenten vertrouwt er hierbij op dat de artsen onderling zijn medische gegevens uitwisselen.

- Het merendeel van de communicatie over de gezondheid gebeurt in persoonlijke gesprekken. Wie het overzicht houdt op de verkregen data varieert zeer:

Bijna de helft van alle patiënten komt zelf zijn medische gegevens en testresultaten (44%) halen en betaalt zijn zorgrekeningen aan de balie (38%).

62% van de verzekerde patiënten vertrouwt op de arts voor het bijhouden van medische gegevens, terwijl 28% van de onderzochte patiënten zijn gegevens bewaart in een map, schoenendoos, lade of een ander opbergsysteem.

- Nog weinig aandacht voor preventieve zorg:

40% van de patiënten stelt niet met hun arts te communiceren over preventieve zorg.

- Generatie Y is erg ontvankelijk voor het gebruik van nieuwe technologie in de zorg:

71% van Generatie Y is geïnteresseerd in artsen en zorgaanbieders die een via een applicatie actief hun gezondheid bevorderen, medische gegevens of resultaten bespreken of afspraken maken.

63% van Generatie Y is geïnteresseerd in het proactief aanleveren van medische gegevens via wifi/wearables aan hun arts zodat die hun gezondheid kan controleren.

Het online onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Salesforce door Harris Poll in januari 2015. Klik hier om het rapport ‘Salesforce 2015 State of the Connected Patient’ te downloaden.

 

]]>
Tue, 17 Feb 2015 00:37:53 +0100 Salesforce ziet crm-verkoopkansen in zorg na onderzoek http://executive-people.nl/item/524197/salesforce-ziet-crm-verkoopkansen-in-zorg-na-onderzoek.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Werknemers zijn extra positief in het bijzijn van managers’ http://executive-people.nl/item/524166/a-werknemers-zijn-extra-positief-in-het-bijzijn-van-managersa.html Veel werknemers zijn in het bijzijn van managers extra positief en verbergen hun ware mening. Medewerkers denken hierdoor extra indruk te maken op leidinggevenden, maar lopen juist het risico extra ontevreden te zijn over hun functie. Managers zouden dan ook een klimaat moeten creëren waarin werknemers hun ware gevoelens durven uiten.

Dit is het resultaat van een onderzoek onder bijna tweehonderdvijftig werknemers door de Amerikaanse University of North Carolina. De wetenschappers onderzochte op welke wijze werknemers zich tijdens vergaderingen gedragen. Hierbij viel op dat werknemers zich zeer positief opstellen zodra een manager in de buurt is. Vergadert een werknemers echter met mensen van hetzelfde hiërarchische niveau of collega’s met een lagere functie? Dan geven medewerkers ineens wel een oprechte mening.

Managers positief stemmen
Werknemers zouden in het bijzijn van managers extra positief zijn, kritiek voor zich houden en extra opgewerkt doen. Hiermee hopen medewerkers vooral managers positief over hen te stemmen en hun carrière verder te ontwikkelen. De wetenschappers waarschuwen echter voor de gevolgen van dit gedrag. Wie tijdens een vergadering zijn oprechte emoties verbergt loopt het risico na afloop van de vergadering extra ontevreden te zijn over de uitkomst. Dit leidt tot een lagere tevredenheid over het werk en kan op termijn zelfs leiden tot een burnout.

De onderzoekers adviseren managers dan ook aandacht te besteden aan de wijze waarop werknemers tijdens vergaderingen feedback geven. Managers zouden zich bewust moeten zijn van de impact van hun aanwezigheid op de feedback die medewerkers geven. Managers zouden er dan ook voor moeten zorgen dat werknemers hun oprechte mening durven geven en productieve feedback stimuleren.

Bron: The Wall Street Journal

]]>
Mon, 16 Feb 2015 15:58:24 +0100 ‘Werknemers zijn extra positief in het bijzijn van managers’ http://executive-people.nl/item/524166/a-werknemers-zijn-extra-positief-in-het-bijzijn-van-managersa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Security, downtime en talent aantrekken zijn grootste zorgen van een CIO’ http://executive-people.nl/item/524153/a-security-downtime-en-talent-aantrekken-zijn-grootste-zorgen-van-een-cioa.html Allerlei onderwerpen bezorgen CIO’s zorgen. De meeste aandacht gaat echter uit naar security, downtime en het aantrekken van nieuw talent.

Dit blijkt uit onderzoek van Sungard Availability Services (Sungard AS) onder 276 CIO’s en IT-professionals. Security blijkt het grootste zorgenpunt te zijn voor CIO’s. 51% van de CIO’s geeft aan dat het budget voor security in 2015 absoluut niet mag worden verlaagd. 62% noemt hierbij het vergeten van mobiele telefoons en laptops op kwetsbare plekken het belangrijkste aandacht punt. 59% kijkt vooral naar het delen van wachtwoorden door werknemers. 60% van de ondervraagde CIO’s en IT-professionals geeft aan in 2015 een strenger IT-beveiligingsbeleid te hanteren.

Downtime
Downtime staat op de tweede plaats. 42% van de CIO’s en IT-professionals noemt het testen van disaster recovery-plannen essentieel voor hun organisatie. Ook op dit gebied zou het IT-budget volgens CIO’s niet verlaagd mogen worden. Downtime is niet alleen kostbaar, maar kan ook ernstige reputatieschade leveren indien de bedrijfsvoering van een bedrijf wordt onderbroken.

38% van de CIO’s maakt zich zorgen over het aantrekken van nieuw talent, waarmee het punt op de derde plaats staat Tegelijkertijd geef 50% van de respondenten aan dat er vanuit de business niet de juiste aandacht is voor het aantrekken van talent.

]]>
Mon, 16 Feb 2015 15:41:05 +0100 ‘Security, downtime en talent aantrekken zijn grootste zorgen van een CIO’ http://executive-people.nl/item/524153/a-security-downtime-en-talent-aantrekken-zijn-grootste-zorgen-van-een-cioa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederland omarmt de hybride cloud http://executive-people.nl/item/524133/nederland-omarmt-de-hybride-cloud.html IT-beslissers wereldwijd vertrouwen erop dat hybride clouds de flexibiliteit en veiligheid zullen geven waarnaar ze op zoek zijn. Dit blijkt uit onderzoek dat EMC heeft laten uitvoeren onder 10.451 IT-beslissers over de hele wereld, waaronder Nederland.

De wereldwijde adoptie van hybride clouds groeit gestaag: gemiddeld maakt meer dan een kwart van de ondervraagden gebruik van hybride cloud-technologie. Nederland steekt daar ruim bovenuit met een percentage van 36 procent. Samen met het Verenigd Koninkrijk staat ons land bovenaan bij het adopteren van hybride clouds. EMC deed dit onderzoek om inzicht te krijgen in het sentiment rondom de veranderende rollen en verantwoordelijkheden van IT’ers in organisaties.

IT als business enabler
Een groot deel van de respondenten die deelnamen aan dit onderzoek, gelooft dat IT meer dan ooit tevoren een business enabler is. Echter, IT-uitgaven worden steeds minder vaak door de IT-afdeling zelf gedaan. Om ervoor te zorgen dat IT toch een waardevolle bijdrage kan leveren aan de groei van de organisatie, geeft het merendeel van de respondenten aan dat IT een intermediaire rol moet gaan vervullen voor on demand-diensten. De druk die deze transitie in veel organisaties teweeg brengt, gecombineerd met een groot gebrek aan kennis, is de basis van de brede adoptie van het hybride cloud-model.

Overige bevindingen uit het onderzoek zijn:

Terwijl 71 procent (Nederland = 66 procent) van de respondenten inziet dat de rol van IT moet veranderen in een intermediaire rol voor on-demand diensten, geeft het onderzoek aan dat er weinig vertrouwen is dat IT zelf kan bijdragen aan groei van de business.
35 procent van de ondervraagden denkt dat er niet genoeg kennis en expertise in hun organisatie is om belangrijke, zakelijke doelen te bereiken.
69 procent van de respondenten gelooft dat het trainen van IT-medewerkers, om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van cloud, mobiel, social en big data, de komende twee jaar een uitdaging zal zijn.

Deze ontwikkelingen zorgen automatisch voor focus op nieuwe, innovatieve technologieën zoals de hybride cloud.

De adoptie van de hybride cloud is sinds 2013 gegroeid met 9 procent. 27 procent van de organisaties maakt er al gebruik van en de adoptie is het hoogst in de EMEA-regio (28 procent), gevolgd door Latijns Amerika (24 procent) en Azië, de Pacific en Japan (24 procent).
Bijna tweederde van de respondenten wereldwijd geeft aan dat er behoefte bestaat aan het gebruik van hybride clouds vanwege de flexibiliteit en veiligheid.

Toekomst van en kritiek op de cloud

De cijfers voor adoptie van de public cloud liggen anders. Zo is maar 16 procent van de ondervraagden bereid elk soort applicatie onder te brengen in de cloud.

De applicaties waarvan het grootste deel zegt dat ze niet in de public cloud thuis horen zijn: financiële planning (39 procent), human capital management (35 procent) en ERP (32 procent).
De meer ontwikkelde markten, met geavanceerde IT-infrastructuren, gaan aan kop bij het adopteren van de cloud. Opkomende markten lijken iets gereserveerder te zijn ten aanzien van de risico’s die eraan verbonden zijn.

Daartegenover staat dat deze opkomende markten positiever zijn over de hybride cloud. 79 procent geeft aan dat ze grote, competitieve voordelen verwachten van cloud, mobiel, social en big data. In de ontwikkelde landen is dat 75 procent. 67 procent denkt dat het combineren van public en private clouds daadwerkelijk zorgt voor meer flexibiliteit en betere veiligheid, in tegenstelling tot 60 procent in de ontwikkelde landen.
Jeremy Burton, President, Products and Marketing, EMC Corporation: “Enterprise IT blijft onder grote druk staan om de kwaliteit te verhogen en kosten te verlagen. Daardoor kijken bedrijven steeds meer naar geavanceerdere IT-infrastructuren die moeten zorgen voor innovatie, zoals hybride clouds. We geloven dat deze trend zich ook in 2015 zal voortzetten omdat er vraag zal blijven naar flexibele, eenvoudige en veilige diensten.”

Voor meer informatie over het rapport, gedetailleerde informatie en resultaten per land, ga naar: http://www.emc.com/campaign/global/forum2014/survey.htm

]]>
Mon, 16 Feb 2015 11:53:33 +0100 Nederland omarmt de hybride cloud http://executive-people.nl/item/524133/nederland-omarmt-de-hybride-cloud.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Citrix Mobility Analytics Report laat wereldwijde trends in mobility zien http://executive-people.nl/item/524132/citrix-mobility-analytics-report-laat-wereldwijde-trends-in-mobility-zien.html Citrix kondigt het Citrix Mobile Analytics Report aan voor de eerste helft van 2015. Voor het eerst beschrijft het Mobile Analytics Report zowel mobility trends voor de mobiele gebruiker als voor de zakelijke gebruiker, op basis van gegevens uit een dwarsdoorsnede van mobiele aanbieders en organisaties wereldwijd. Het rapport biedt inzichten in de laatste mobility-trends die van invloed zijn op consumenten, organisaties en mobiele aanbieders in de mobiele omgeving.

De belangrijke uitkomsten van het rapport zijn:

iPhone 6 Plus zorgt voor twee keer zo veel data als iPhone 6

Mobiele gebruikers met een iPhone 6 Plus gebruiken twee keer zo veel data als bezitters van een iPhone 6. Het verschil is te verklaren doordat er meer video’s worden gekeken op het grotere scherm. Zowel mobiele gebruikers als IT-afdelingen moeten zich goed realiseren welke invloed devices op phablet-formaat hebben op tariefplannen van mobiele data en zakelijke budgetten.

Mobiele ervaring bepaald door video

Aangezien het mobiele dataverbruik groeit, wordt de mobiele gebruikerservaring in toenemende mate een video-ervaring. Ter illustratie: de top vijf van mobiele games, op volgorde van datavolume, maken allemaal gebruik van video, vergeleken met slechts twee van de vijf in het eerste kwartaal van 2014. Daarnaast zijn sport-gerelateerde video’s bekeken op mobiele devices meer dan verdubbeld, van 21 procent van alle sportvideo’s via mobiel in het derde kwartaal van 2014 naar 50 procent in het eerste kwartaal van 2015. Video speelt een grote rol bij mobiele devices; video-optimalisatie is daarom belangrijk bij het creëren van de juiste gebruikerservaring voor zowel consumenten als organisaties. 

Aantal door organisatie beheerde devices bijna verdubbeld

Het aantal devices dat door de werkgever wordt beheerd stijgt al jaren met 72 procent en hierin zijn duidelijke regionale en verticale trends waar te nemen.

Wereldwijd blijft iOS het meest dominante platform (64%), Android wordt populairder in Azië en Windows is in EMEA ruim twee keer zo populair als in Noord-Amerika (respectievelijk 16 en 7 procent). Uit het onderzoek blijkt ook dat er verschil in gebruik van mobiele devices is binnen de verschillende sectoren. In de financiële sector gebruikt 71 procent iOS, terwijl 39 procent in de zorg gebruik maakt van Android. Daarnaast gaat het rapport in op het tweeledige whitelisting en blacklisting van collaboration apps en apps die de productiviteit stimuleren. Dit is een teken van de toenemende verfijning in de manier waarop veel organisaties de mobility voor medewerkers ondersteunen en beheren. 

Peter van Leest, Country Manager Benelux van Citrix: “De grenzen tussen persoonlijke en zakelijke mobiliteit vervagen, omdat gebruikers hun mobiele device zowel op kantoor als thuis gebruiken. Het is niet langer mogelijk om kunstmatige grenzen aan te houden tussen persoonlijke en zakelijke mobility. Met informatie over het gedrag, voorkeuren en behoeften van mobiele gebruikers, geeft het Mobile Analytics-onderzoek inzicht in mogelijke valkuilen en mogelijkheden voor mobiele operators en IT-afdelingen. Ze komen hiermee te weten hoe ze de beste gebruikerservaring kunnen bieden voor consumenten thuis en op het werk.”  

Het rapport is een analyse van anoniem verkregen data over zowel mobiele abonnees. De zakelijke data is afkomstig van een wereldwijde steekproef van klanten van Citrix. Databronnen zijn onder meer de ByteMobile traffic-rapporten en de XenMobile enterprise mobility management-oplossing.

]]>
Mon, 16 Feb 2015 10:46:51 +0100 Citrix Mobility Analytics Report laat wereldwijde trends in mobility zien http://executive-people.nl/item/524132/citrix-mobility-analytics-report-laat-wereldwijde-trends-in-mobility-zien.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Mobiel dataverkeer vertienvoudigt in de komende vijf jaar http://executive-people.nl/item/524131/mobiel-dataverkeer-vertienvoudigt-in-de-komende-vijf-jaar.html Volgens de nieuwste jaarlijkse update van de Cisco Visual Networking Index Global Mobile Data Traffic Forecast voor 2014 tot 2019 zorgt de komst van krachtige mobiele apparaten en machine-naar-machine (M2M) verbindingen met meer capaciteit, gecombineerd met snellere telefonienetwerken, voor een aanzienlijke groei van het mobiele dataverkeer. In 2014 was 88 procent van het wereldwijde mobiele verkeer zogeheten ‘slim’ verkeer, dat wil zeggen met geavanceerde computing/multimedia-mogelijkheden en minimaal 3G-connectiviteit. Dit percentage zal groeien tot 97% in 2019.

 

Michel Schaalje, technisch directeur Cisco Nederland: “De komende jaren zien we de opkomst van het Internet of Everything (IoE) met talloze devices en sensoren die data genereren en uitwisselen, duidelijk terug in de groei van het mobiele dataverkeer. Dit IoE-landschap, gecombineerd met steeds snellere draadloze netwerken biedt service providers nieuwe kansen om innovatie diensten te ontwikkelen voor zowel bedrijven als consumenten.”

De wereldwijde verschuiving van gewone telefoons naar smartphones - gecombineerd met de aanhoudende groei van tablets, een opleving van laptops met tablet-mogelijkheden en steeds meer M2M-applicaties – zijn de belangrijkste aanjagers van de groei van het mobiele verkeer. Wereldwijd gezien zal 3G naar verwachting in 2017 2G passeren als de meest gebruikte mobiele telecomtechnologie (gebaseerd op het aantal connecties). In 2019 zal 3G verantwoordelijk zijn voor 44 procent van de connecties. 4G-netwerken zullen dan goed zijn voor 26 procent van de verbindingen en 68 procent van het mobiele dataverkeer genereren.

De Cisco VNI Global Mobile Data Traffic Forecast voorziet dat het wereldwijde mobiele dataverkeer in 2019 een omvang zal bereiken van 292 exabyte*. In 2014 was dit 30 exabyte. 292 exabyte komt neer op:

•      292 maal meer dan het totale IP-verkeer, vast en mobiel, in 2000.

•      65 biljoen (1012) afbeeldingen (bijvoorbeeld multimedia message service of Instagram) wat neerkomst op 23 afbeeldingen per dag voor iedere wereldbewoner.

•      6 biljoen videoclips, meer dan twee videoclips per dag voor iedere wereldbewoner.

*) Een exabyte is een eenheid voor informatie- of computeropslag van 1 miljard gigabyte.

Impact van M2M-connecties en wearables

M2M verwijst naar applicaties waarmee draadloze systemen onderling kunnen communiceren, bijvoorbeeld om GPS-navigatiesystemen, slimme meters of bewakingsvideosystemen te ondersteunen. Wearable devices zijn opgenomen als een subcategorie van de M2M-categorie om de groei van het Internet of Everything te kunnen inschatten.

•      Wereldwijd zal het aantal wearable devices met een factor vijf groeien tot 578 miljoen in 2019, vergeleken met 109 miljoen in 2014. Naar verwachting zullen de meeste wearables in Noord-Amerika en Azië te vinden zijn.

•      Deze toename zal tussen 2014 en 2019 zorgen voor een 18-voudige groei van het mobiele verkeer van wearable devices, het merendeel van dit verkeer loopt via smartphones.

•      In 2014 genereerde de gemiddelde wearable zes maal meer verkeer per maand dan een basistelefoon (wearable: 141 MB mobiele verkeer per maand; basistelefoon: 22 MB per maand).

•      Een voorbeeld van het gebruik van een high-end wearable: live streaming vanaf een GoPro videocamera via een telefoonnetwerk genereert per minuut 5 MB aan mobiele data.

•      In 2014 genereerde een gemiddelde M2M-module per maand drie maal meer verkeer dan een eenvoudige mobiele telefoon (M2M: 70 MB; basistelefoon: 22 MB per maand).

 

Belangrijkste groeifactoren

Cisco verwacht dat in de periode 2014-2017 het wereldwijde mobiele dataverkeer een factor drie groter zal zijn dan het vaste verkeer. Tot de belangrijkste trends die hiervoor verantwoordelijk zijn, behoren:

•      Meer mobiele gebruikers: in 2019 zullen er 5,2 miljard mobiele gebruikers zijn (in 2014: 4,3 miljard). In 2014 was bijna 59 procent van wereldbevolking (7,2 miljard) een mobiele gebruiker, in 2019 zal dat percentage stijgen tot meer dan 69 procent.

•      Meer mobiele connecties: in 2019 zullen er bij benadering 11,5 ‘mobile ready’ devices/connecties zijn, waaronder 8,3 miljard persoonlijke mobiele devices en 3,2 miljard M2M-connecties (in 2014 waren er 7,2 miljard mobiele devices en M2M-connecties).

•      Hogere mobiele snelheden: de gemiddelde snelheid van mobiele netwerken zal in de periode van 2014 tot 2019 stijgen van 1,7 Mbps tot 4,0 Mbps.

•      Meer mobiele video: In 2019 zal mobiele video verantwoordelijk zijn voor 72 procent van het wereldwijde mobiele dataverkeer. In 2014 was dat 55 procent.

 

Toename 4G-connectiviteit

Veel service providers gebruiken 4G-technologieën om aan de sterke vraag van draadloze diensten en content te kunnen voldoen. In veel opkomende markten creëren service providers nieuwe mobiele infrastructuren met 4G-oplossingen. In sommige gevestigde markten vervangen service providers 2G en 3G door 4G, of vullen verouderde oplossingen aan met 4G.

•      26 procent van alle wereldwijde devices zullen in 2019 geschikt zijn voor 4G

•      Het aantal 4G-connecties zal wereldwijd groeien van 459 miljoen in 2014 tot 3 miljard in 2019.

•      In 2014 genereerde een gemiddelde 4G-connectie 2,2 GB aan mobiel netwerkverkeer per maand, in 2019 zal dat 5,6 GB zijn, 5,4 zoveel als de gemiddelde non-4G-connectie.

 

Wifi ‘offload’-verkeer overtreft verkeer via telefoonnet

‘Offload’ heeft betrekking op verkeer van devices (behalve laptops) die zowel met Wifi als het telefoonnet kunnen werken. Offloading vindt plaats als er wordt overgeschakeld van het mobiele telefoonnet op Wifi. De prognoses in het Cisco VNI Global Mobile Data Traffic Forecast over dit offload-verkeer omvatten het verkeer dat over hotspots en draadloze Wifi-thuisnetwerken loopt.

•      In 2014 werd 46 procent van het totale mobiele dataverkeer overgezet naar Wifi, in 2019 zal dat 54 procent van het mobiele dataverkeer zijn.

•      Zonder offload zou de groei van het mobiele dataverkeer in de periode 2014-2019 aanzienlijk hoger uitvallen: 65 procent in plaats van 57 procent.

 

Voice-over-Wifi overtreft Voice-over-LTE

Vanwege de groei en de strategische rol van Wifi-technologieën, bevat het rapport dit jaar ook een analyse van de Voice-over-Wifi (VoWifi), vergeleken met andere mobiele spraakdiensten. VoWifi is niet nieuw, maar eerdere oplossingen hadden beperkingen die de acceptatie en goede eindgebruikerservaringen in de weg stonden. Momenteel worden kwalitatief betere VoWifi –oplossingen geïntroduceerd die ook geschikt zijn voor devices zonder SIM-kaart. VoWifi heeft het potentieel om de komende vijf jaar sterk te groeien.

•      In 2017 zal het VoWifi-verkeer (10,8 PB per jaar) het VoLTE-verkeer overtreffen (10,7 PB per jaar).

•      In 2018 zal VoWifi VoLTE overtreffen in het aantal belminuten per jaar.

•      In 2019 zal het aantal VoWifi-minuten een aandeel hebben van 53 procent van alle mobiele IP-spraakverkeer.

•      In 2019 zal het aantal Wifi-tablets en –PC’s (1,9 miljard) ruimschoots het aantal tablets en PC’s met telefoonnet-ondersteuning (542 miljoen) overtreffen.

Groei van het mobiele cloudverkeer

Cloudapplicaties en services zoals Netflix, YouTube, Pandora en Spotify stellen mobiele gebruikers in staat om beperkingen van hun mobiele toestellen wat betreft geheugen en verwerkingskracht te omzeilen.

•      Het mobiele cloudverkeer zal toenemen van 2 exabyte per maand in 2014 tot 21,8 exabyte per maand in 2019.

•      In 2014 waren cloudapplicaties verantwoordelijk voor 81 procent van het totale mobiele dataverkeer, in 2019 zal dat 90 procent zijn.

 

Groeiverwachtingen per regio

1.            Midden-Oosten en Afrika: 15,3-voudige groei

2.            Centraal- en Oost-Europa: 14,4-voudige groei

3.            Latijns-Amerika 10,1-voudige groei

4.            Azië/Pacific: 9,7-voudige groei

5.            West-Europa: 7,1-voudige groei

6.            Noord-Amerika: 6,8-voudige groei

 

De ranglijst van de verwachte omvang van het mobiele dataverkeer in 2019, per regio:

 

1.            Azië/Pacific: 9,5 exabyte per maand

2.            Noord-Amerika: 3,8 exabyte per maand

3.            West-Europa: 2,4 exabyte per maand

4.            Centraal- en Oost-Europa: 3,5 exabyte per maand

5.            Midden Oosten en Afrika: 3,0 exabyte per maand

6.            Latijns-Amerika: 2,0 exabyte per maand

 

Methodologie Cisco Mobile VNI Forecast

De Cisco VNI Global Mobile Data Traffic Forecast (2014-2019) is gebaseerd op onafhankelijke prognoses van analisten en praktijkonderzoek. Cisco heeft daar eigen schattingen aan toegevoegd voor het uitrollen van mobiele applicaties, aantal minuten gebruik en transmissiesnelheden. Belangrijke factoren zoals mobiele breedbandsnelheid en verwerkingskracht van de apparaten zijn ook meegenomen in de VNI-prognoses en –bevindingen. Een gedetailleerde beschrijving van de methodologie is te vinden in het volledige rapport.

]]>
Mon, 16 Feb 2015 10:18:10 +0100 Mobiel dataverkeer vertienvoudigt in de komende vijf jaar http://executive-people.nl/item/524131/mobiel-dataverkeer-vertienvoudigt-in-de-komende-vijf-jaar.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘De ICT-sector vraagt om vrouwelijke inzichten en adviezen’ http://executive-people.nl/item/524084/a-de-ict-sector-vraagt-om-vrouwelijke-inzichten-en-adviezena.html Het ontwikkelen van managers voor de toekomst is de belangrijkste doelstelling van ICT-bedrijven op het gebied van Talent Strategy. Dat blijkt uit onderzoek van het Top Employers Institute onder meer dan 900 organisaties wereldwijd. Uit het onderzoek blijkt verder dat technologie een steeds grotere rol speelt op de hr-afdelingen van ICT-bedrijven. Onder meer IT- en consultancybureau Avanade is gecertificeerd als Top Employer in de ICT-sector van 2015.

De ICT-branche in Nederland heeft steeds meer moeite om aan goed personeel te komen, zo berichtte brancheorganisatie Nederland ICT onlangs. ICT-bedrijven anticiperen daarop door meer energie te steken in hun talentmanagement. Uit het onderzoek van het Top Employers Institute blijkt dat Nederlandse ICT-bedrijven de prestaties en ontwikkeling van hun medewerkers in toenemende mate digitaal monitoren. Zo heeft bijna tachtig procent van de onderzochte ICT-bedrijven in Nederland een studieportaal waar medewerkers zich kunnen inschrijven voor opleidingen en cursussen. Samantha Crous, Regional Director bij Top Employers: “Ook in Nederland wordt levenslang leren steeds belangrijker. Vooral in de ICT-branche is dit belangrijk door de snelle ontwikkelingen die plaatsvinden in de branche. Door dit online te monitoren, kunnen bedrijven beter inspelen op de behoefte van de werknemer en blijven zij de concurrentie voor.”

Hr-afdelingen in de ICT-branche zien graag dat hun huidige medewerkers de managers van de toekomst worden, blijkt uit het onderzoek. Daarna richten zij zich op ‘het creëren van een plek waar mensen willen werken’. Om leiderschap te stimuleren maakt bijna zeventig procent van de bedrijven gebruik van een intern forum om kennis te delen over leiderschap, ten opzichte van vijftig procent van de bedrijven wereldwijd. Crous: “Toppers in de ICT zijn schaars in Nederland, daar worstelen veel ICT-bedrijven mee. Daarbij komt dat de IT’ers vaak goed zijn in één specifiek vakgebied en zich daarop richten. De ambitie om manager te worden, is dan vaak niet aan de orde. Om toch een volledig team te ontwikkelen, is het goed dat hr zich inzet om medewerkers aan te moedigen om manager te worden.”

ICT sector zoekt vrouwelijke leiders

Het bedrijf dat in Nederland het certificaat heeft ontvangen is onder andere Avanade. Jim van der Wardt - HR Director bij Avanade – vindt naast talentontwikkeling ook diversiteit een belangrijk agendapunt: “De IT-sector in Nederland is momenteel voornamelijk een werkveld voor mannen. Het wordt tijd dat meer vrouwen kansen zien om carrière te maken in deze wereld. De sector vraagt om vrouwelijke inzichten en adviezen.”

Over Top Employers

Het Top Employers Institute certificeert de uitstekende condities die organisaties creëren voor hun medewerkers. Optimale condities zorgen ervoor dat medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen, op professioneel èn persoonlijk vlak. Juist deze ontwikkeling stelt deze organisaties in staat om continu te blijven groeien. Het Top Employers Institute, met het hoofdkantoor in Nederland, erkent sinds 1991 organisaties met uitstekende condities voor hun medewerkers. Het Top Employers Institute certificeert jaarlijks wereldwijd meer dan 900 organisaties.

]]>
Mon, 16 Feb 2015 01:43:31 +0100 ‘De ICT-sector vraagt om vrouwelijke inzichten en adviezen’ http://executive-people.nl/item/524084/a-de-ict-sector-vraagt-om-vrouwelijke-inzichten-en-adviezena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Gartner: ‘CIO’s in West-Europa zien toekomst met vertrouwen tegemoet’ http://executive-people.nl/item/524067/gartner-a-cioa-s-in-west-europa-zien-toekomst-met-vertrouwen-tegemoeta.html CIO’s hebben in 2015 allerlei plannen. Deze plannen blijken sterk per regio te variëren en zijn onder andere afhankelijk van de vooruitzichten voor deze specifieke regio. Zo blijken CIO’s hier in West-Europa de toekomst over het algemeen met vertrouwen tegemoet te zien.

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner, dat CIO’s wereldwijd heeft ondervraagd over hun plannen voor 2015. De ondervraagde CIO’s hebben in totaal zo’n 400 miljard dollar beschikbaar in IT-budgetten. De gecombineerde budgetten voor de publieke sector en omzet uit de private sector wereldwijd zijn goed voor zo’n 12 biljoen dollar.

Hoger IT-budget
In West-Europa heeft Gartner CIO’s in zowel het Groot-Britannië als Ierland ondervraagd. CIO’s in deze landen verwachten hun IT-budget met 1,4% te zien stijgen. CIO’s zien daarnaast ook het aantal IT-investeringen binnen hun organisatie die niet onder het IT-budget vallen stijgen. Inmiddels valt ruim 21% van de IT-investeringen niet onder het IT-budget.

Dit percentage ligt hoger dan het gemiddelde in de wereld. CIO’s wereldwijd verwachten hun IT-budget dit jaar met 1,1% te zien stijgen. Binnen regio’s zijn grote verschillen zichtbaar. Zo nemen IT-budgetten in de Verenigde Staten (VS) naar verwachting met 0,9% toe, terwijl de budgetten in Latijns-Amerika met 0,4% stijgen. CIO’s in China hebben het meest positieve vooruitzicht: een groei van 8,5% van het IT-budget.

Strategische investeringen
CIO’s hebben lange tijd hun IT-uitgaven moeten terugschroeven en belangrijke investeringen hierdoor moeten uitstellen. CIO’s richten zich daarom dit jaar op strategische IT-investeringen, waarbij het vooral gaat om investeringen die de groei van het bedrijf kunnen aanjagen.

CIO’s moeten hun aandacht binnen een bedrijf verdelen over het beheren van de IT-organisatie en het doorbrengen van tijd met senior aandeelhouders in het bedrijf. Gartner verwacht dat CIO’s dit jaar minder dan 40% van hun tijd kunnen besteden aan het beheren van de IT-organisatie. 27% van hun tijd zijn CIO’s kwijt aan overleggen met andere C-level managers binnen de organisatie, 18% met afdelingsmanagers en 16% met externe klanten.

]]>
Sat, 14 Feb 2015 15:30:34 +0100 Gartner: ‘CIO’s in West-Europa zien toekomst met vertrouwen tegemoet’ http://executive-people.nl/item/524067/gartner-a-cioa-s-in-west-europa-zien-toekomst-met-vertrouwen-tegemoeta.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
ICT, horeca en zakelijke dienstverlening groeien http://executive-people.nl/item/524032/ict-horeca-en-zakelijke-dienstverlening-groeien.html De bedrijfstakken informatie en communicatie (ICT), horeca en zakelijke dienstverlening produceerden meer dan in het vierde kwartaal van 2013. zo meldt het CBS.

Binnen de zakelijke dienstverlening doen vooral reisbureaus en de uitzendbranche het goed. Dat is ook terug te zien in de banencijfers die het CBS vandaag publiceert. Het aantal uitzendkrachten neemt fors toe, maar ook het aantal banen in de horeca en ICT is gegroeid. Verder groeide de bouwproductie, onder meer door het aantrekken van de woningmarkt.

Uit de eerste berekening van de economische groei, gebaseerd op de nu beschikbare gegevens, blijkt dat de Nederlandse economie in het vierde kwartaal van 2014 met 0,5 procent is gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Deze groei wordt breed gedragen. Gezinsconsumptie, export en investeringen leverden een positieve bijdrage. In 2014 zijn er nu drie kwartalen achter elkaar van groei gemeten. Dit heeft het CBS vandaag bekendgemaakt. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2013 is de omvang van de economie 1,0 procent groter.

Lees meer over de CBS cijfers hier.

WK

]]>
Fri, 13 Feb 2015 13:29:28 +0100 ICT, horeca en zakelijke dienstverlening groeien http://executive-people.nl/item/524032/ict-horeca-en-zakelijke-dienstverlening-groeien.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Internet of Things in huishoudens zo lek als een mandje http://executive-people.nl/item/523973/internet-of-things-in-huishoudens-zo-lek-als-een-mandje.html Aan internet verbonden huisbeveiligingssystemen kunnen mogelijk door derden worden overgenomen. Fabrikanten bouwen onvoldoende veiligheid in hun producten in en tegelijkertijd leven consumenten veiligheidsmaatregelen vaak niet na. Dat blijkt uit onderzoek van technologieconcern Hewlett-Packard. Bij 100 procent van de onderzochte beveiligingsapparaten bleek dat er belangrijke kwetsbaarheden waren, zoals wachtwoordbeveiliging, encryptie en authenticatieproblemen.

Thuismonitoringsapparaten, zoals videocamera’s en alarmsystemen, groeien in populariteit en gemak nadat ze aangesloten zijn bij “The Internet of Things” (IoT). Volgens Gartner worden 4,9 miljard aan elkaar verbonden ‘dingen’ in gebruik genomen in 2015, wat oploopt naar 25 miljard in 2020.(1) Het onderzoek laat zien hoe slecht de markt is uitgerust voor de omvang van de verwachte groei vanuit het oogpunt van beveiliging.

Hierdoor staan fabrikanten onder druk om verbonden beveiligingssystemen snel op de markt te brengen met de capaciteit om de bewaking op afstand uit te voeren. Met behulp van netwerkconnectiviteit en toegangsbevoegdheden voor bewaking op afstand is het veiligheidsrisico aanzienlijk verhoogd ten opzichte van niet verbonden systemen. Het onderzoek trekt in twijfel of de veiligheidsvoorzieningen onze huizen veiliger of juist onveiliger maken, in verband met de eenvoudigere elektronische toegang via onveilige producten van the Internet of Things.

“Als we gemak en beschikbaarheid van aangesloten apparaten blijven omarmen, moeten we begrijpen hoe kwetsbaar ze onze huizen en families kunnen maken,” aldus Jason Schmitt, vice president en algemeen directeur Fortify, Enterprise Security Product, HP. “Omdat tien van de beste beveiligingssystemen tekort komen op fundamentele beveiligingskenmerken, wordt van consumenten zoveel mogelijk verwacht te voldoen aan simpele en praktische veiligheidsmaatregelen. Fabrikanten moeten verantwoordelijk worden gehouden voor het inbouwen van veiligheid in hun producten, ter voorkoming van onbekende en serieuze gevaren.”

HP heeft via HP Fortify on Demand 10 beveiligingssystemen van the Internet of Things met cloud en mobiele applicatiecomponenten getest. Geen enkel systeem verplicht het gebruik van een sterk wachtwoord of biedt tweezijdige authenticatie.

De meest voorkomende en gerapporteerde veiligheidsproblemen omvatten:

Onvoldoende autorisatie: Alle systemen met cloud-based web interfaces en mobile interfaces behoeven geen wachtwoord of voldoende lengte en complexiteit. Bij de meesten is slechts een zes karakterlange, alfanumeriek wachtwoord voldoende. Tevens verzuimen ze de mogelijkheid om te vergrendelen wanneer het wachtwoord enkele malen foutief is geprobeerd.

Onveilige interfaces: Alle geteste cloud-based web interfaces staan een potentiële aanvaller toegang tot een account toe door drie applicatie gebreken; account enumeration, zwak wachtwoordbeleid en geen accountvergrendeling. Vijf van de tien geteste systemen verwekken zorgen met hun mobile application interface, die consumenten blootstelt aan soortgelijke risico’s.

Twijfels over privacy: Alle systemen verzamelen vormen van persoonlijke informatie als naam, adres, geboortedatum, telefoonnummer en zelfs creditcardnummers. Er heerst grote bezorgdheid over het blootstellen van deze persoonlijke gegevens, vanwege de beveiligingsgevaren. Bovendien is het gebruiken van videomateriaal een sleutelkenmerk van veel home security systems, waar via mobiele applicaties en cloud-based web interfaces het volgen van het videomateriaal mogelijk is. Privacy gevoeligheid van deze videobeelden binnen de muren van het huis zorgen voor nog meer bezorgdheid

Geen transportencryptie: Ondanks dat alle systemen transportencryptie hebben geïmplementeerd, zoals SSL/TLS, blijven veel cloudverbindingen kwetsbaar voor aanvallen. Het belang van goed geconfigureerde transportencryptie is vooral belangrijk omdat beveiliging een primaire functie is van deze systemen.

Internet of Things productontwikkelaars werken om de broodnodige veiligheidsmaatregelen te upgraden. Maar ook consumenten worden aangespoord om de factor veiligheid te overwegen bij het kiezen van een monitoringssysteem voor hun huis. Het implementeren van veilige thuisnetwerken bij het toevoegen van onveilige IoT apparaten, het kiezen van extra beveiligingsfuncties zoals complexe wachtwoorden, accountvergrendeling en tweezijdige authenticatie zijn slechts een paar maatregelen die consumenten kunnen nemen om zichzelf te beveiligen.

Dit onderzoek is een vervolg op 2014 HP Internet of Things Research Study, die de beveiliging van de top tien meest gebruikte IoT apparaten beoordeelt.

Methodiek
Het onderzoek is uitgevoerd door HP Fortify. Het onderzoek heeft tien van de meest gebruikte home security IoT apparaten getest op kwetsbaarheid door de standaard test technieken te combineren met handmatige methodes en het gebruik van automatische hulpmiddelen. Apparaten en hun componenten zijn beoordeeld op basis van OWASP Internet of Things Top 10 en specifieke kwetsbaarheden zijn geassocieerd met elke top 10 categorie.

De data en percentages in dit rapport zijn getrokken uit de 10 geteste IoT systemen. Gezien de populariteit en de overeenkomsten tussen de apparaten gelooft HP Fortify dat de resultaten een goede indicator zijn van de positie van de markt betreft beveiliging en the Internet of Things.

Meer informatie over applicatiebeveiliging en meer details van het onderzoek zijn verkrijgbaar op hp.com/go/fortifyresearch/iot.

]]>
Thu, 12 Feb 2015 12:36:42 +0100 Internet of Things in huishoudens zo lek als een mandje http://executive-people.nl/item/523973/internet-of-things-in-huishoudens-zo-lek-als-een-mandje.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Android Wear bands zijn populair http://executive-people.nl/item/523956/android-wear-bands-zijn-populair.html In 2014 werden meer dan 720.000 Android Wear bands verkocht. In totaal werden 4,6 miljoen smart wearable bands verkocht. Motorola leidt de Android wear markt met de Moto 360.

De LG round G Watch R deed het ook goed. In 2014 kwamen ook Asus en Sony met eigen Android Wear devices. Pebble heeft inmiddels meer dan 1 miljoen stuks verkocht. Samsung is ook in opkomst met verschillende wearables. Lees het onderzoek hier.

]]>
Thu, 12 Feb 2015 11:02:23 +0100 Android Wear bands zijn populair http://executive-people.nl/item/523956/android-wear-bands-zijn-populair.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Smart- en Mobile Phone markt ontwikkelt zich positief http://executive-people.nl/item/523947/smart-en-mobile-phone-markt-ontwikkelt-zich-positief.html Het laatste kwartaal van 2014 liet een positieve ontwikkeling zien in de Smart- en Mobile Phone markt. De ‘gesimuleerde’ omzetontwikkelingen binnen de Smart- en Mobile Phone markt groeide sterk de laatste 3 maanden van 2014. Dit is een duidelijk gevolg van de nieuwe toestelreleases die aan het einde van Q3 zijn geïntroduceerd. Gemiddeld groeide de ‘gesimuleerde’ omzet met 17,2% in vergelijking met het vierde kwartaal van 2013. Deze groei werd voornamelijk aan het begin van het kwartaal gerealiseerd. Dit meldt GfK in zijn Retail Reports.

Van alle verkochte mobiele toestellen in het vierde kwartaal van 2014 is 83% een Smart Phone en 15 % een mobiele telefoon. Het resterende gedeelte wordt aangevuld door de zogenoemde Phablets. In vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar was het aandeel van Mobile Phones gemiddeld nog 21%.

Steeds meer toestellen worden uitgerust met “Near Field Communication” (NFC), deze vorm van communicatie waarbij geen contact nodig is, die o.a. kan worden gebruikt voor betalingsverkeer, is in het vierde kwartaal gemiddeld op 52% alle verkochte toestellen aangetroffen. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2013 is dit een stijging van maar liefst 18%.

Wanneer we kijken naar de manier waarop de toestellen worden aangeschaft zien we dat de opmars van Sim Free verder doorzet. Gemiddeld is in het vierde kwartaal van 2014, 53% van de nieuwe toestellen verkocht in combinatie met Sim Free abonnement. In december 2014 ligt het aandeel van Sim Free zelfs op 56%. In vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar lag dit aandeel nog 11% lager. Een nieuw record en Sim Free wordt hiermee “marktleider”.

Tevens blijft de ontwikkeling van de mobiele accessoires interessant, gemiddeld is de omzet in het vierde kwartaal van 2014 met maar liefst 27% gegroeid ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Alleen cases doen het minder goed, in het vierde kwartaal zijn cases gemiddeld verantwoordelijk voor 35%, waar dat in dezelfde periode vorig jaar nog 40% was.

]]>
Thu, 12 Feb 2015 11:01:52 +0100 Smart- en Mobile Phone markt ontwikkelt zich positief http://executive-people.nl/item/523947/smart-en-mobile-phone-markt-ontwikkelt-zich-positief.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Getronics-oprichter Ton Risseeuw overleden op 78-jarige leeftijd http://executive-people.nl/item/523923/getronics-oprichter-ton-risseeuw-overleden-op-jarige-leeftijd.html Ton Risseeuw, voormalig topman van IT-dienstverlener Getronics en oud-president commissaris van KPN, is op 6 februari op 78-jarige leeftijd overleden.

Risseeuw ging 1977 aan de slag bij bij Groenpol dat later Geveke Electronics werd. In 1983 werd Geveke zelfstandig na een 'leveraged management buy-out' en twee jaar later volgde een beursgang. Vervolgens werden Datex, Koning & Hartman en Raet overgenomen. Daaruit ontstond Getronics dat in zijn hoogtijdagen 15.000 medewerkers in dienst had. In 2007 werd Getronics door KPN gekocht waarna de naam na een paar jaar verdween. Een paar jaar geleden beëindigde Risseeuw zijn commissariaat bij KPN.

WK

]]>
Thu, 12 Feb 2015 08:27:15 +0100 Getronics-oprichter Ton Risseeuw overleden op 78-jarige leeftijd http://executive-people.nl/item/523923/getronics-oprichter-ton-risseeuw-overleden-op-jarige-leeftijd.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Een derde van de HR-managers verwacht salarissen dit jaar te zien stijgen http://executive-people.nl/item/523884/een-derde-van-de-hr-managers-verwacht-salarissen-dit-jaar-te-zien-stijgen.html 85% van de Nederlandse HR-managers kent dit jaar bonussen toe. Ruim een derde van de managers verwacht daarnaast dat het salaris van bestaande medewerkers in 2015 stijgt.

Dit blijkt uit onderzoek van arbeidsbemiddelaar Robert Half onder 200 Nederlandse HR-managers. 36% van de Nederlandse HR-managers verwacht dat de salarissen van bestaande werknemers stijgen in 2015. Dit is 9% meer dan in 2014. Nederland zit hiermee rond het Europese gemiddelde. Koplopers zijn het Verenigd Koninkrijk en Duitsland met respectievelijk 49% en 48%. België sluit de rangen met 24%.

Bonussen
Maar liefst 85% van de Nederlandse HR-managers geeft aan bonussen toe te kennen aan werknemers in 2015. 11% van de managers verwacht daarnaast deze bonussen te verhogen.

"Een oplevende economie zorgt voor meer kansen op de arbeidsmarkt. Een logisch gevolg is dat steeds meer werknemers op zoek kunnen gaan naar een nieuwe uitdaging”, vertelt Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland. “Het inkomen blijft voor veel werknemers erg belangrijk. Er is dan ook een grotere kans dat werknemers sneller een nieuwe baan aanvaarden bij een andere werkgever wanneer die interessante(re) voorwaarden biedt. Veel bedrijven erkennen dat salarisverhogingen en het toekennen van bonussen dan ook essentieel zijn om talent te behouden."

]]>
Wed, 11 Feb 2015 10:58:29 +0100 Een derde van de HR-managers verwacht salarissen dit jaar te zien stijgen http://executive-people.nl/item/523884/een-derde-van-de-hr-managers-verwacht-salarissen-dit-jaar-te-zien-stijgen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Exact bouwt licentie omzet af' http://executive-people.nl/item/523723/exact-bouwt-licentie-omzet-af.html Exact bouwt zijn licentie omzet af en legt focus op cloud, zo meldt Adriaan Meij (foto) van onderzoeksbureau ame.nl in het rapport 'Exact bouwt licentie omzet af'.

Meij meldt: "Onderweg naar de Cloud staat Exact nu voor efficiencyslag en hogere omzet per medewerker. In handen van Private Equity concern Apax Partners is Exact Software nu hard bezig een volledige leverancier van in de Cloud draaiende software voor alle klanten te worden. De hoge prijs die de investeerders voor het concern betaalden dwingt Exact tot meer efficiency en een hogere omzet per medewerker."

Softwareleverancier Exact Holding uit Delft werd eind 2014 voor 730 miljoen euro overgenomen door Eiger Acquisitions, onderdeel van private equity investeerder Apax.Exact blijft na de overname actief met zijn directie in het hoofdkantoor in Delft met alle werknemers. Exact heeft een jaaromzet van 213 miljoen euro.

WK

]]>
Mon, 09 Feb 2015 11:35:17 +0100 'Exact bouwt licentie omzet af' http://executive-people.nl/item/523723/exact-bouwt-licentie-omzet-af.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
40% van de bedrijven verwacht dat Internet of Things voor transformatie zorgt http://executive-people.nl/item/523719/van-de-bedrijven-verwacht-dat-internet-of-things-voor-transformatie-zorgt.html Ruim 40% van de organisaties verwacht dat het Internet of Things (IoT) hun bedrijf gaat transformeren of grote nieuwe kansen biedt om op korte termijn extra omzet te realiseren of kosten te besparen. Als we kijken naar de lange termijn neemt dit percentage zelfs toe tot 60%.

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner onder 463 IT- en business-leidinggevenden. “Het onderzoek bevestigt dat het IoT nog erg onvolwassen is en veel organisaties slechts net zijn begonnen te experimenteren met de ontwikkeling”, legt Nick Jones, vice president en analist bij Gartner. “Slechts een kleine minderheid heeft oplossingen geïmplementeerd in een productieomgeving. Door de lagere kosten van networking en processing zijn er echter steeds minder economische obstakels voor het toevoegen van sensoren en communicatie aan producten, wat slechts enkele tientallen dollars kost. De echte uitdaging van IoT ligt dan ook niet zo zeer in het ‘slimmer’ maken van producten’, maar juist in het begrijpen van de zakelijke kansen die deze slimme producten en de nieuwe ecosystemen mogelijk maken.”

Business of technologische leiders
Het merendeel van deze bedrijven geeft echter tegelijkertijd aan geen duidelijke business of technologische leiders te hebben aangewezen die leiding geven aan IoT-investeringen. Gartner stelt dat het aanstellen van zo’n leider een duidelijk teken is dat een organisatie is voorbereid op het IoT. Minder dan een kwart van de bedrijven heeft duidelijke business leiders aangesteld voor IoT en is volgens Gartner dus goed voorbereid. Zo’n business leider kan één enkele bedrijfsunit zijn die zich met het onderwerp bezig houdt, maar ook meerdere bedrijfsdivisies die ieder verantwoordelijk zijn voor verschillende IoT-inspanningen.

“Leidinggevenden en personeel van bedrijven moeten de potentie van het IoT begrepen om hierin te investeren”, legt Steve Kleynhans, vice president onderzoek bij Gartner. “Het is niet noodzakelijke één enkele leider aan te wijzen voor IoT. Leiderschap en visie zijn echter belangrijk, ook als meerdere leiders van verschillende business units bij het proces betrokken zijn. Naar verwachting zullen in de komende drie jaar meer bedrijven een duidelijke leider aanwijzen, terwijl organisaties ook in toenemende mate de waarde van een IoT center of excellence erkennen door de behoefte een brede reeks technologieën en vaardigheden te beheersen.”

‘Bewustzijn op senior niveau ontbreekt’
Veel ondervraagden geven aan dat op senior niveau binnen hun organisatie onvoldoende bewustzijn bestaat over de impact van het IoT. Dit bewustzijn verschilt overigens aanzienlijk per sector. Zo blijkt het bewustzijn over IoT onder bestuursleden binnen de overheids-, onderwijs-, verzekerings- en bankensector opvallend laag te liggen. De communicatiesector en dienstverlenende sector scoren op dit gebied juist opvallend goed.

Het volledig rapport ‘Survey Analysis: The Internet of Things Is a Revolution Waiting to Happen’ is hier te vinden.

 

]]>
Sun, 08 Feb 2015 14:35:42 +0100 40% van de bedrijven verwacht dat Internet of Things voor transformatie zorgt http://executive-people.nl/item/523719/van-de-bedrijven-verwacht-dat-internet-of-things-voor-transformatie-zorgt.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Reportage: 'Cybercrime gaat uit de hand lopen' http://executive-people.nl/item/523574/reportage-cybercrime-gaat-uit-de-hand-lopen.html Deze week presenteerde Cisco bij de The Hague Security Delta een grootschalig onderzoek over cybercrime in Nederland, dat is uitgevoerd in samenwerking met TNO Cyberlab. Ondanks de aandacht die cybercrime krijgt blijkt nog steeds het grootste probleem te liggen in de bewustwording van de gebruikers over de gevaren van cybercrime. “Security moet de boardroom in.”

 

Fred Noordam, Security Lead bij Cisco Benelux, is nauw betrokken geweest bij het onderzoek. Hij constateert uit de bevindingen dat mensen in veel gevallen nog steeds niet bereid zijn te conformeren aan security-regels. Of ze zien het gewoon niet. “De bottom line is: we weten het wel, maar we doen er niet genoeg aan. ”

 

Hij ziet een opvallende discrepantie wanneer de uitkomsten van diverse onderzoeken naar security naast elkaar worden gelegd. “Uit ons Annual Security Report komt uit dat negentig procent van de geïnterviewden zegt vertrouwen te hebben in de genomen beveiligingsmaatregelen. Maar aan de andere kant blijkt dat honderd procent van onze klanten wel eens is gehackt. Daar moet dus iets in veranderen. Security moet gezien worden als mensenwerk.”

 

Bad guys

Hij herhaalt het veelgehoorde mantra: er zijn twee soorten bedrijven, de ene helft is gehackt, de andere helft ook maar weet het niet. “Dat is de realiteit waar we inleven. De impact is groot Na het hacken kunnen binnen enkele uren de data uit je netwerk zijn. Soms heb je de bad guys een jaar lang in je netwerk zonder dat je het weet. Het is net als bij het bellen van een ambulance na een ongeluk: wanneer je snel bij de patiënt bent heb je de meeste kans op overleven.”

 

Hacking industrialiseert in hoog tempo. “Een aantal jaren geleden ging het nog om bijvoorbeeld het verminken van een website. Dat heeft zich ontwikkeld van virussen, naar worms, naar spyware tot advanced threats. Daar wordt ondertussen heel veel geld mee verdiend, het is heel professioneel geworden. Cybercrime komt op een hoger niveau. het wordt politiek, het wordt een wapen. Het gaat uit de hand lopen.”

 

Connected gevaar

Hij ziet connected things als een nieuw gevaar. “Ondanks dat we heilig geloven in The Internet of Things gaat het ook nieuwe gevaren en loopholes opleveren. Datzelfde geldt voor mobiele betalingen. Om dit aan te pakken is één zaak essentieel: security moet de boardroom in. En we moeten definitief weg van al die point-producten. Soms wordt security met veertig tot vijftig producten ingericht. Maar het is uiteindelijk allemaal mensenwerk.”

 

“De mens moet het hart zijn van iedere security-strategie, de technologie moet dat vervolgens invullen. Bewustwording blijft dus onverminderd belangrijk. “Je schrikt van het aantal mensen dat bijlagen in mailtjes opent, of een gevonden USB-stick in de computer stopt. En spearfishing werkt. Als je een mail van je HR-manager krijgt met een bijlage open je die, want het kan over je salaris gaan.”

 

Poezenplaatje

Daarom blijft hij hameren op die C-level buy in. “Want nog steeds zijn er grote bedrijven die security bij de netwerkbeheerder hebben zitten. Haal dat uit die IT, en zet dat bij de board op de agenda. Ken het probleem, weet wat het risico is, weet wat je kroonjuwelen zijn, ken de regelgeving en weet waar je het geld voor je bescherming moet uitgeven. Security mag geen blokkade zijn, maar het is in ieder geval zaak om daar op het juiste niveau aandacht aan te besteden, vooral aan de menselijke aspect. Want we kunnen nog zoveel investeren in technologie, als de gebruiker op ieder poezenplaatje klikt werkt het niet.”

]]>
Fri, 06 Feb 2015 08:00:00 +0100 Reportage: 'Cybercrime gaat uit de hand lopen' http://executive-people.nl/item/523574/reportage-cybercrime-gaat-uit-de-hand-lopen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Kijk uit voor verdachte e-mailtjes van familieleden, vrienden en bekenden http://executive-people.nl/item/523560/kijk-uit-voor-verdachte-e-mailtjes-van-familieleden-vrienden-en-bekenden.html Een groep hackers maakt gebruik van een fenomeen dat ‘island hopping’ wordt gebruikt om doelwitten te infecteren met spyware, kwaadaardige spionagesoftware. Bij de techniek worden familieleden, vrienden of bekenden van een doelwit eerst aangevallen door de cybercriminelen en gebruikt als platform om het daadwerkelijke doelwit aan te vallen. De aanvallen zijn voornamelijk gericht op personen die weten een geliefd doelwit te zijn van cybercriminelen en dus zeer alert zijn op phishingaanvallen.

Trend Micro waarschuwt voor de nieuwe vorm van malware die XAgent wordt genoemd. XAgent is het werk van een hackersgroep die zijn pijlen al langer richt op overheden, de defensiesector en journalisten. De werkwijze van de app is echter ook een goede waarschuwing voor manager, die eveneens een geliefd doelwit zijn van cybercriminelen die gevoelige data willen stelen.

Island hopping
De doelwitten waar de groep zich op richt is zich over het algemeen bewust een doelwit te zijn van cybercriminelen, aangezien zij over waardevolle informatie beschikken. De groep is dan ook zeer alert op phishingaanvallen, waarbij slachtoffers via een nagemaakt mailtje of webpagina worden overgehaald persoonlijke of waardevolle informatie af te staan.

De hackers maken daarom gebruik van een fenomeen dat ‘island hopping’ wordt genoemd. Hackers kraken hierbij systemen van familieleden, vrienden of bekenden, aangezien deze personen minder alert zijn op cyberaanvallen. Vervolgens sturen de hackers vanuit bijvoorbeeld een gehackt familielid een phishing e-mail naar het daadwerkelijke doelwit. In deze mail is een link opgenomen naar een website waar de spyware wordt aangeboden.

iPhones
XAgent richt zich specifiek op iPhones en probeert grote hoeveelheden informatie over doelwitten te verzamelen. Zo worden tekstberichten, contactgegevens, foto’s en de geografische locatie van een doelwit opgeslagen. De hackers registreren echter ook de WiFi-status van het apparaat (aan/uit), alle geïnstalleerde applicaties en alle software die op de iPhone actief is. Tot slot kunnen de hackers via de microfoon het doelwit ook afluisteren. Alle iPhones die draaien op iOS 7 of iOS 8 kunnen door de kwaadaardige software worden geïnfecteerd, ook als de apparaten niet zijn gejailbreakt.

Met jailbreaken kraken gebruikers de beveiliging van hun eigen iPhone om beheerdersrechten op het apparaten te verkrijgen, wat meer mogelijkheden geeft om het apparaat aan te passen. Dit brengt vaak echter extra risico mee doelwit te worden van cybercriminelen, aangezien deze de beheerdersrechten kunnen misbruiken om diep in het besturingssysteem wijzigingen aan te brengen.

]]>
Thu, 05 Feb 2015 14:28:58 +0100 Kijk uit voor verdachte e-mailtjes van familieleden, vrienden en bekenden http://executive-people.nl/item/523560/kijk-uit-voor-verdachte-e-mailtjes-van-familieleden-vrienden-en-bekenden.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Ommezwaai naar ‘wij-economie’ verandert de manier waarop we werken en leven’ http://executive-people.nl/item/523564/a-ommezwaai-naar-a-wij-economiea-verandert-de-manier-waarop-we-werken-en-levena.html 2015 brengt een 180 graden ommezwaai naar de ‘wij-economie’. Deze beweging hervormt markten en verandert de manier waarop we werken en leven. Om nieuwe digitale ecosystemen te ontwikkelen, maken baanbrekende bedrijven gebruik van een breed scala aan andere digitale bedrijven, digitale gebruikers en zelfs digitale apparatuur aan de grens van hun eigen netwerken.

Dit voorspelt Accenture in haar jaarlijkse vooruitblik op wereldwijde technologietrends in het rapport Accenture Technology Vision 2015. De bedrijven zien volgens Accenture grote mogelijkheden om zich te onderscheiden en winst te maken door niet slechts als individuele zakelijke entiteiten maar als ecosystemen te functioneren. Deze verschuiving naar de wij-economie komt ook naar voren in een wereldwijd Accenture-onderzoek onder ruim 2000 leidinggevenden en IT-managers. Het rapport noemt ook opkomende technologische trends die de verschuivingen weerspiegelen die zich aftekenen tussen de digitale grootmachten van de toekomst: ‘The Internet of Me’, de resultateneconomie, de platform(r)evolutie, de intelligente onderneming en een hernieuwd personeelsbestand.

Marktpositie versterken met digitale mogelijkheden
“In ons rapport van vorig jaar merkten we op hoe grote ondernemingen de leidende positie die ze innemen op hun markten verstevigen door gebruik te maken van digitale mogelijkheden. Hiermee kunnen ze hun processen effectiever sturen en transformeren ze de manier waarop ze de markt opgaan. Ook werken ze op deze manier samen met partners, communiceren ze met klanten en beheren ze transacties,” aldus Paul Daugherty, Chief Technology Officer bij Accenture. “Digitaal is onderdeel geworden van hun operationele DNA en ze rekken hun grenzen op om te kunnen profiteren van een breder ecosysteem van digitale bedrijven. Daarbij geven deze ondernemingen vorm aan een nieuwe generatie van hun producten, diensten en bedrijfsmodellen en realiseren ze verandering op een veel bredere schaal.”

Het rapport Accenture Technology Vision 2015 geeft voorbeelden van hoe bedrijven in het snelgroeiende ‘Industrial Internet of Things’ digitale ecosystemen gebruiken om nieuwe diensten aan te bieden, ervaringen anders vorm te geven en nieuwe markten te verkennen. Met het ‘Industrial Internet of Things’ wordt de onderlinge verbondenheid van ingebedde computerapparatuur binnen de bestaande internetinfrastructuur bedoeld. Het Accenture-onderzoek laat zien dat deze vorm van het Internet of Things al bestaat. Vijfendertig procent van de respondenten van het onderzoek zegt al gebruik te maken van partner-API’s om gegevens te integreren en samen te werken met bedrijfspartners, terwijl nog eens 38 procent van plan is dat te gaan doen.

Zorg hervormen en optimaliseren
Philips is een voorbeeld van een partij die zo’n methode toepast. Samen met Salesforce bouwt het aan een gezondheidszorgplatform dat de manier waarop de zorg wordt aangeboden, hervormt en optimaliseert. Het beoogde platform creëert een ecosysteem van ontwikkelaars van gezondheidszorgapplicaties die samenwerking en werkstromen mogelijk maken tussen artsen en patiënten binnen het hele zorgspectrum. Het ecosysteem waarmee deze verbeterde resultaten worden gerealiseerd is veelomvattend. De elektronische medische dossiers, diagnostische gegevens en informatie over behandelingen waaruit het systeem is opgebouwd, worden verkregen via imaging-apparatuur en bewakingsapparatuur van Philips en persoonlijke apparatuur en technologieën.

Ook de Amerikaanse keten van bouwmarkten Home Depot is een goed voorbeeld. Home Depot werkt samen met fabrikanten om te waarborgen dat alle domoticaproducten die in de bouwmarkten worden verkocht, compatibel zijn met het Wink connected-home-systeem. Zo wordt een eigen ecosysteem voor huisautomatisering gecreëerd en worden potentiële nieuwe diensten en ervaringen ontwikkeld voor Wink-klanten. In Accenture Technology Vision 2015 wordt opgemerkt dat Philips, Home Depot en andere bedrijven door het gebruik maken van digitale ecosystemen kunnen groeien en nieuwe inkomstenbronnen kunnen aanboren op manieren die ondenkbaar waren geweest als ze dat individueel hadden geprobeerd.

Trends die de verschuivingen weerspiegelen
Het rapport noemt ook vijf opkomende technologische trends die de verschuivingen weerspiegelen die zich aftekenen tussen de digitale grootmachten van de toekomst:

 • ‘The Internet of Me’: onze sterk gepersonaliseerde wereld. Niet alleen alledaagse objecten gaan steeds meer online, ervaringen doen dat ook. Er ontstaat een overvloed aan digitale kanalen die grote invloed hebben op elk aspect van onze persoonlijke levens. De reeks opkomende kanalen die bedrijven naar eigen zeggen gebruiken of waarmee ze experimenteren om te communiceren met klanten, bestaat uit draagbare technologie (genoemd door 62 procent van de respondenten), met internet verbonden tv’s (68 procent) of -auto’s (59 procent) en slimme objecten (64 procent). De meerderheid (60 procent) meldt een positief rendement op de investeringen van het bedrijf in personalisatietechnologie. Bedrijven die succesvol zijn op dit nieuwe ‘Internet of Me’ worden de nieuwe grote namen.
 • Resultateneconomie: hardware die tastbare resultaten oplevert. Intelligente hardware overbrugt de laatste kloof tussen de digitale onderneming en de fysieke wereld. De toonaangevende bedrijven gebruiken deze uiterst verbonden hardwarecomponenten vervolgens om klanten te bieden wat ze echt willen: niet nog meer producten of diensten maar betekenisvollere resultaten. 87 procent van de respondenten erkent meer gebruik te zijn gaan maken van intelligente hardware, sensoren en apparaten aan de randen van hun netwerken. Ook geeft 84 procent van de respondenten aan dat dankzij in producten ingebedde intelligentie nu meer inzicht te hebben in hoe producten worden gebruikt en naar welke resultaten klanten op zoek zijn. Dit is de nieuwe ‘resultateneconomie’.
 • De platform(r)evolutie: definiëren van ecosystemen, herdefiniëren van industrieën. Platformen en ecosystemen in de digitale industrie zetten aan tot de volgende golf baanbrekende innovaties en ontregelende groei. Vijfenzeventig procent van de respondenten is er zelfs van overtuigd dat de volgende generatie platformen niet wordt aangestuurd door grote technologiebedrijven, maar door spelers en leiders binnen de industrie. En bijna driekwart (74 procent) maakt gebruik van of experimenteert met industriële platformen voor het integreren van gegevens met die van digitale bedrijfspartners. Snelle ontwikkelingen in de cloud en op het gebied van mobiliteit vlakken niet alleen de kosten en technologische grenzen uit die met dergelijke platformen gepaard gaan, maar geven ruimte op dit nieuwe speelveld aan ondernemingen binnen verschillende industrieën en geografieën. Met andere woorden, platformgebaseerde ecosystemen zijn de nieuwe concurrentiebasis.
 • Intelligente onderneming: grote gegevenssets + slimmere systemen = beter bedrijfsresultaat. Geavanceerde software is tot nog toe gericht geweest op het helpen van werknemers bij een betere en snellere besluitvorming. Maar door de enorme toestroom van big data (en de vooruitgang in verwerkingssnelheid, datawetenschap en cognitieve technologie) draagt software-intelligentie er nu aan bij dat machines steeds beter geïnformeerde besluiten gaan nemen. Volgens 80 procent van onze respondenten verkrijgen applicaties en tools in dit tijdperk van software-intelligentie een steeds menselijkere vorm van intelligentie. Ook is 78 procent van de respondenten van mening dat software binnenkort in staat zal zijn te leren en zich zo aan te passen aan onze veranderende wereld om besluiten te kunnen nemen op basis van opgedane ervaringen.
 • Hernieuwd personeelsbestand: samenwerking op het snijvlak van mens en machine. De enorme druk om digitaal te gaan, dwingt mensen en machines om steeds meer samen te doen. Het merendeel van de aan het onderzoek deelnemende bedrijven (57 procent) implementeert technologieën die gebruikers in staat stellen taken uit te voeren waar voorheen IT-deskundigen voor nodig waren, zoals gegevensvisualisatie. Geavanceerde ontwikkelingen op het gebied van natuurlijke interfaces, draagbare apparatuur en slimme machines geven bedrijven nieuwe mogelijkheden om hun medewerkers met behulp van technologie in staat te stellen hun werk te doen. Van de ondervraagde leidinggevenden is 78 procent van mening dat succesvolle bedrijven medewerkers en intelligente machines gelijktijdig zullen gaan managen om samenwerking tussen de twee te waarborgen. Bovendien is 77 procent van de respondenten ervan overtuigd dat bedrijven zich binnen de komende drie jaar moeten gaan richten op het trainen van hun machines in dezelfde mate als ze nu hun medewerkers trainen (bijvoorbeeld met behulp van intelligente software, algoritmes en machinaal leren). Succesvolle bedrijven beschouwen beide zaken als onmisbare onderdelen van het hernieuwde personeelsbestand.


Digitale ecosystemen creëren
“In plaats van een interne focus te handhaven op verbetering van hun eigen activiteiten, kijken succesvolle bedrijven naar buiten om digitale ecosystemen te creëren of er deel van uit te maken”, aldus Daugherty. “Ze beginnen in te zien hoe belangrijk het is om niet alleen producten en diensten, maar juist ook resultaten te verkopen. Daarvoor moeten ze hun bedrijven meeweven in het digitale patroon dat klanten, partners, medewerkers en industrieën omvat.”

]]>
Thu, 05 Feb 2015 14:21:24 +0100 ‘Ommezwaai naar ‘wij-economie’ verandert de manier waarop we werken en leven’ http://executive-people.nl/item/523564/a-ommezwaai-naar-a-wij-economiea-verandert-de-manier-waarop-we-werken-en-levena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Organisaties blijven Russisch roulette spelen met hun security http://executive-people.nl/item/523448/organisaties-blijven-russisch-roulette-spelen-met-hun-security.html Essentiële bedrijfsdata lopen in Nederland gevaar doordat organisaties hun IT-beveiligingsbeleid en middelen vooral richten op externe dreigingen zoals cybercriminelen en hackers, maar onvoldoende op dreigingen van binnenuit, aldus onderzoek van Cisco. Het onderzoek, dat werd gehouden onder meer dan 1.000 werknemers in Nederland, signaleert twee belangrijke kwesties. 

De eerste kwestie is dat het gedrag van werknemers een serieuze zwakke schakel is in de IT-beveiliging. Dat risico wordt steeds groter. Dit is meer aan gemakzucht en onwetendheid te wijten dan aan kwade bedoelingen. De reden is dat bedrijven hun werknemers zo geïsoleerd hebben van de dagelijkse dreigingen dat mensen verwachten dat hun werkgever alle security regelt. 

De tweede kwestie is dat een toenemend aantal werknemers het gevoel heeft dat het securitybeleid innovatie en samenwerking hindert. Het beveiligingsbeleid maakt het voor hen moeilijker om effectief te werken en sommige werknemers ondernemen zelfs stappen om het beleid te omzeilen.

Werknemersgedrag uitgangspunt voor IT-beveiligingsbeleid 
Alle respondenten geven verder aan dat zij het bedrijfsnetwerk gebruiken voor persoonlijke transacties: het meest populair is telebankieren (71%) op de voet gevolgd door online winkelen (52%) en sociale netwerken (46%). Cisco pleit voor een securitybeleid vanuit het perspectief van de gebruiker. 

Fred Noordam, Security Lead Cisco Benelux: “Organisaties komen nu voor ingewikkelde beveiligingsuitdagingen te staan. De meeste werknemers weten dat de dreiging van cybercriminelen reëel is en dat een goede verdediging nodig is. Maar gemakzucht van werknemers vergroot het risico alleen maar. Een werknemer die blind vertrouwt op de beveiligingsmaatregelen van zijn werkgever, is een van de zwakke schakels in de securityketen.”

“De resultaten geven ook aan dat de huidige IT-beveiligingsstrategieën niet aansluiten bij de manier waarop mensen vandaag de dag graag werken,” vervolgt Noordam. “Werknemers vertellen ons dat die strategieën moeten veranderen, omdat anders de innovatie en communicatie bij hun bedrijf in gevaar komt. Tegelijk moeten het bedrijfsnetwerk, de apparatuur en de cloud goed beveiligd zijn tegen externe aanvallen. De balans tussen beveiliging en ondersteuning van de business vergt daarom een fundamentele verandering van hoe we IT-beveiliging benaderen. Die beveiliging moet zich aanpassen aan het gedrag van de gebruikers, als onderdeel van een benadering waarbinnen zowel externe als interne dreigingen centraal staan.” 

Een cultuur van gemakzucht en onwetendheid
Volgens het onderzoek is de gemakzucht van werknemers, die er van uitgaan dat het bedrijf wel voor hun online veiligheid zal zorgen, het grootste interne risico. 34% van de respondenten verwacht dat de beveiliging van het bedrijf hen tegen elk risico beschermt, terwijl 40% van mening is dat zij zelf ervoor moeten zorgen dat hun persoonlijke en bedrijfsgegevens veilig zijn. Een op de zes (17%) lijkt zo ver verwijderd van de werkelijke dreigingen dat zij denken dat hun gedrag weinig of geen impact heeft op security en 66% denkt dat hun gedrag weinig of matig impact heeft.

Deze houding kan het gevolg zijn van een beleid, en de dreigingen die daar aan ten grondslag liggen, dat niet goed zichtbaar is. Iets meer dan de helft van de werknemers denkt dat hun werkgever een beveiligingsbeleid heeft, terwijl een derde niet weet of er zo’n beleid is. 60% geeft aan dat zij in elk geval niet gehinderd worden door het beleid omdat dat geen invloed heeft op wat zij doen. Bijna een derde geeft aan dat zij alleen merken dat er een beleid is, als zij met iets bezig zijn en niet verder kunnen doordat de beveiligingsinstellingen dat verhinderen. Met als resultaat dat 38% toegeeft zich niet erg veel van het beleid aan te trekken, een kwart zegt de databeveiliging thuis serieuzer te nemen dan op het werk. Maar liefst 71% van de respondenten blijkt niet op de hoogte te zijn van opvallende dreigingen zoals Heartbleed. De helft van de mensen heeft het securitygedrag niet aangepast en 69% zegt nog steeds hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor elke site en app.

Achterhaalde securitybenadering 
Werkend Nederland beschouwt IT-beveiliging in toenemende mate als een barrière voor de business. Volgens het onderzoek denkt 33% dat IT-security de innovatie verstikt en de communicatie bemoeilijkt en 21% denkt dat de kosten van gemiste business groter zijn dan de kosten van een mogelijke incident van de beveiliging.

Als onderdeel van het onderzoek heeft Cisco voor Nederland vier verschillende gedragsprofielen opgesteld die de basis kunnen vormen voor beveiligingsstrategieën waarin het gedrag centraal staat. Elk profiel gaat uit van een ander dreigingsniveau en vereist een specifieke benadering om het risico te beperken, terwijl de mensen toch met optimale efficiency en effectiviteit kunnen werken: 

Bewust van dreigingen – werknemers die zich bewust zijn van securityrisico’s en die hun best doen om online veilig te blijven.

Goede bedoelingen – werknemers die proberen zich aan het beveiligingsbeleid te houden, maar niet altijd met succes.

Gemakzucht – werknemers die verwachten dat het bedrijf de beveiliging regelt en daardoor geen individuele verantwoordelijkheid nemen voor datasecurity.

Verveeld en cynisch – werknemers die denken dat cybersecurity een hype is en dat IT-beveiliging hun prestaties in de weg zit, met als resultaat dat zij het beveiligingsbeleid actief omzeilen.

Fred Noordam (foto): “Een effectieve beveiligingsstrategie helpt om een bedrijf niet alleen vóór, tijdens en na een aanval te beschermen, maar houdt daarbij ook rekening met het gedrag van de werknemers. Betere communicatie en voorlichting zullen zeker helpen, maar dat zal de cultuur van gemakzucht niet veranderen. Als een bedrijf het risico op een beveiligingsincident wil verminderen, zal er een gebruikersvriendelijker beveiligingsbeleid moeten komen dat afgestemd wordt op het gedrag van de werknemers en dat ook de persoonlijke data van de werknemers beveiligt. Als werknemers blijven geloven dat IT-beveiliging hun werk bemoeilijkt en niet weten welke risico’s hun gedrag voor de organisatie oplevert, blijven organisaties Russisch roulette spelen met hun security, met mogelijk zeer kostbare beveiligingsincidenten tot gevolg.”

]]>
Wed, 04 Feb 2015 08:03:54 +0100 Organisaties blijven Russisch roulette spelen met hun security http://executive-people.nl/item/523448/organisaties-blijven-russisch-roulette-spelen-met-hun-security.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Jongeren maken minder gebruik van Facebook en Twitter http://executive-people.nl/item/523420/jongeren-maken-minder-gebruik-van-facebook-en-twitter.html Social media kan een krachtig middel zijn om klanten te bereiken. Veel bedrijven richten hun pijlen hierbij op Twitter, Facebook en LinkedIn. Maar wie gebruikt nou eigenlijk welk sociaal netwerk? Onderzoek wijst uit dat Nederlanders Facebook meer zijn gebruik, maar jongeren juist wegtrekken van het sociale netwerk. Ook Twitter ziet het aantal jongeren teruglopen.

Het Nationale Social Media Onderzoek 2015 van onderzoeksbureau Newcom Research & Consultancy toont aan dat Facebook op dit moment veruit het populairste sociale netwerk is in ons land. 9,4 miljoen Nederlanders maken gebruik van Facebook, waarvan 6,6 miljoen mensen het netwerk dagelijks bezoeken. De videowebsite YouTube, die door Newcom eveneens als sociaal netwerk wordt geclassificeerd, staat met 6,8 miljoen Nederlandse gebruikers en 1,2 miljoen dagelijks gebruikers op de tweede plaats.

Jongeren vertrekken
Facebook heeft dus te maken met een relatief hoog vertrek van jongeren. Hiermee is het Amerikaanse social netwerk echter zeker niet de enige. Twitter zag afgelopen jaar ongeveer een half miljoen Nederlanders vertrekken van haar netwerk, waarvan het merendeel jongeren zijn. Onder jongeren is het gebruik van Twitter met 26% gedaald. Onder alle Nederlanders ligt het percentage op 11%.

Jongeren lijken vooral over te stappen op foto-georiënteerde sociale netwerken. Zowel Instagram als Snapchat zijn populair. Op beide netwerken kunnen gebruikers foto’s met elkaar delen. Bij Instagram blijven deze foto’s beschikbaar via het profiel van de gebruiker, terwijl foto’s bij Snapchat juist na een korte tijd verdwijnen.

Onderzoek
Het Nationale Social Media Onderzoek 2015 kan hier worden aangevraagd.

]]>
Tue, 03 Feb 2015 10:51:03 +0100 Jongeren maken minder gebruik van Facebook en Twitter http://executive-people.nl/item/523420/jongeren-maken-minder-gebruik-van-facebook-en-twitter.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Veel bedrijven lopen een achterstand op in applicatie ontwikkeltrajecten' http://executive-people.nl/item/523382/veel-bedrijven-lopen-een-achterstand-op-in-applicatie-ontwikkeltrajecten.html De ontwikkeling van applicaties bij bedrijven verloopt lang niet altijd soepel. Maar liefst 82% van de IT-organisaties heeft te kampen met een achterstand in applicatie ontwikkeltrajecten.

Dit blijkt uit onderzoek van Mendix in Noord-Amerika en Europa onder 470 IT- en business-professionals. Bijna driekwart van de IT-organisaties geeft toe applicatie ontwikkeltrajecten niet altijd succesvol tot een einde te brengen.

Application delivery gap
Bedrijven hebben moeite applicaties tijdig op te leveren, binnen het budget te blijven, te voldoen aan business requirements en het genereren van aantoonbare bedrijfswaarde. Mendix concludeert dat er sprake is van een ‘application delivery gap’.

Opvallend is dat Nederland in vergelijking met Noord-Amerika en de rest van Europa meer moeite heeft met het consistent opleveren van een applicatie ontwikkelproject. 80% van de Nederlandse organisaties geeft toe weleens te laat projecten op te leveren, ten opzichte van een gemiddelde van 67%.

Business requirements
Driekwart (74%) van de Nederlandse organisaties voldoet daarnaast niet altijd aan gestelde business requirements en heeft moeite aantoonbare bedrijfswaarde te genereren. Er is echter ook goed nieuws. Nederlandse IT-organisaties leveren aanzienlijk meer projecten op. 38% van de ondervraagden levert jaarlijks tussen de 11 en 20 projecten op. In andere landen ligt dit percentage op 20,5%.

]]>
Mon, 02 Feb 2015 14:08:31 +0100 'Veel bedrijven lopen een achterstand op in applicatie ontwikkeltrajecten' http://executive-people.nl/item/523382/veel-bedrijven-lopen-een-achterstand-op-in-applicatie-ontwikkeltrajecten.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘IT’ers in specialistische functies kunnen salarisverhoging van ruim 5% verwachten’ http://executive-people.nl/item/523378/a-ita-ers-in-specialistische-functies-kunnen-salarisverhoging-van-ruim-verwachtena.html De beloningen voor specialistische functies in de IT-sector kunnen meer dan 5 procent stijgen. Dat verwacht Robert Walters op basis van zijn nieuwste Salary Survey 2015. Op termijn zullen ook de gemiddelde salarissen gaan stijgen. Vanwege een toenemende wervingsactiviteit wordt het behouden van werknemers op sleutelposities dit jaar de topprioriteit van bedrijven.

De behoefte aan IT-specialisten is onverminderd groot. Bedrijven hebben vooral behoefte aan professionals die gespecialiseerd zijn in de beveiliging, software-ontwikkeling voor online en mobiele omgevingen, Big Data, cloud computing en het Internet of Things. Hoewel de salarissen voor ervaren professionals stabiel blijven, stijgen de beloningen van starters en junior professionals (tot 5 jaar werkervaring) in de informatietechnologie.

Collega’s zonder IT-ervaring
Automatisering en robotisering komt in het bedrijfsleven in een razendsnel tempo op. Samen met de groei van e-commerce zorgt dit ervoor dat steeds meer IT-professionals samenwerken met collega’s zonder IT-ervaring. Robert Walters voorziet daarom een groeiende vraag naar IT-specialisten met goede communicatievaardigheden, om draagvlak voor IT-projecten te creëren en ervoor te zorgen dat nieuwe technologie effectief gebruikt wordt.

“Op de arbeidsmarkt voor IT-specialisten is nooit echt sprake geweest van een economische crisis. De salarissen van vooral gespecialiseerde IT’ers zullen ook dit jaar stijgen”, legt Bob van Ginkel, Associate Director Amsterdam, uit.

Retentie wordt prioriteit #1
Professionals in specialistische functies in IT, business intelligence, compliance voor de bancaire sector, risk en auditing kunnen een salarisverhoging verwachten van ruim 5%. In die functies heeft het binnenboord houden van werknemers daarom nu al een hoge prioriteit onder HR-functionarissen. Dat geldt ook voor gewilde functies in online marketing en e-commerce. Robert Walters verwacht dat werknemersretentie het komende jaar voor meer sleutelfuncties in meer bedrijven belangrijk wordt.

“Sinds afgelopen zomer zagen wij de vraag naar werknemers in de breedte gestaag toenemen. We verwachten dat die trend dit jaar voortzet en in 2015 zal leiden tot een stijging van salarissen”, aldus Rob Vermaak, Managing Director Benelux.

Meer vraag naar ervaren professionals
Werknemers durven meer risico’s te nemen en zijn actiever op zoek naar een baan. Onzekerheid op de arbeidsmarkt heeft in de financiële sector veel werknemers van het actief zoeken weerhouden. Vanwege de lagere arbeidsmobiliteit die daar de laatste jaren het gevolg van is geweest, zijn financiële dienstverleners nu vaker op zoek naar professionals met 2 tot 8 jaar werkervaring.

“De markt is wel toe aan deze groeiende mobiliteit. Mensen die van baan wisselen, stimuleren nieuwe ideeën en inzichten in bedrijven.” zegt van Ginkel.

Meer vraag naar HR-talent
Nog een teken van de kanteling van de arbeidsmarkt is de toegenomen vraag naar HR-specialisten. Robert Walters verwacht dat vooral de vraag naar specialisten op het gebied van talentontwikkeling en remuneratie in 2015 verder groeit. Bedrijven hebben deze specifieke kennis naar verwachting nodig om sleutelposities te vullen en functionarissen te behouden.

“In Engeland en de Verenigde Staten zien we de wervingsactiviteiten al een jaar lang opbloeien. Nederland volgt die landen met een maand of negen vertraging. Herstel is sinds de tweede helft van 2014 duidelijk in ontwikkeling”, aldus Vermaak.

]]>
Mon, 02 Feb 2015 13:51:17 +0100 ‘IT’ers in specialistische functies kunnen salarisverhoging van ruim 5% verwachten’ http://executive-people.nl/item/523378/a-ita-ers-in-specialistische-functies-kunnen-salarisverhoging-van-ruim-verwachtena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Meer gebruikers verzuimen besturingssystemen up-to-date te houden http://executive-people.nl/item/523224/meer-gebruikers-verzuimen-besturingssystemen-up-to-date-te-houden.html In Nederland heeft meer dan 8 procent van de PC-gebruikers een ongepatcht besturingssysteem, waardoor er gaten zitten in de beveiliging. Deze bevinding, voor Nederland in het vierde kwartaal van 2014, komt uit het recente onderzoeksrapport van Secunia. Op basis van gegevens van een paar miljoen gebruikers, die de Personal Software Inspector software (Secunia PSI) gebruiken, is dit landenonderzoek tot stand gekomen.

Volgens Secunia’s huidige beveiligingsrapport Q4 2014 heeft 56% van de Nederlandse PC-gebruikers Oracle Java 7 geïnstalleerd. 48% van hen had Oracle Java niet gepatcht, terwijl er wel een patch beschikbaar was. Er bleken 119 kwetsbaarheden te zijn in Oracle Java 7.

Tevens heeft 80% van de Nederlandse PC-gebruikers Adobe Flash Player 15 geïnstalleerd. Dit is een End-of-Life-programma en gebruikers ontvangen dus geen beveiligingsupdates meer van de leverancier. Hierdoor staan PC’s letterlijk en figuurlijk open voor aanvallen van hackers en cyber criminals.

Kwetsbaarheden in softwareprogramma's worden regelmatig ontdekt. De fabrikant geeft dan een patch voor de software in de vorm van een beveiligingsupdate die de gebruikers van de software zouden moeten installeren. Wanneer gebruikers deze updates niet uitvoeren, worden hun PC’s kwetsbaar voor aanvallen, omdat hackers de kwetsbaarheden (veelgebruikte Engelse term is vulnerabilities) gebruiken om binnen te komen en data te stelen of te misbruiken. "Het gevaar van ongepatchte PC’s in de IT-omgeving is erg groot, zelfs wanneer grote softwarefabrikanten over de zwakke punten in hun programma’s rapporteren en naderhand voor patches zorgen," aldus Kasper Lindgaard, directeur Onderzoek en Veiligheid bij Secunia.

Om gebruikers te helpen met de beveiliging van hun computers, biedt Secunia haar software PSI 3.0 aan; een gratis computer-security scanner die softwaretoepassingen analyseert en die de noodzaak van beveiligingsupdates duidelijk maakt. Secunia PSI software is wereldwijd door meer dan 7 miljoen PC-gebruikers gedownload.

De gedetailleerde onderzoeksresultaten van elk land zijn hier te vinden.

WK

]]>
Fri, 30 Jan 2015 08:35:25 +0100 Meer gebruikers verzuimen besturingssystemen up-to-date te houden http://executive-people.nl/item/523224/meer-gebruikers-verzuimen-besturingssystemen-up-to-date-te-houden.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Veel marketeers vergeten bestaande klant http://executive-people.nl/item/523223/veel-marketeers-vergeten-bestaande-klant.html Slechts 45,3% van alle marketeers neemt contact op met een klant om een nieuwe aankoop te stimuleren na het bestellen van een product of dienst. Ruim een derde neemt de moeite een bedankmail of bon te sturen na een aankoop. Dit zijn enkele uitkomsten uit het onderzoek van Experian Marketing Services onder bijna 300 marketeers uit Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Hieruit blijkt ook dat slechts 8,3% in staat is cross-channel marketing toe te passen. Hieronder wordt real time klantcommunicatie over meerdere kanalen verstaan.   

De klant van vandaag heeft op willekeurige momenten in de customer journey behoefte aan relevante interacties met een merk . Daarbij vervagen de grenzen tussen de kanalen steeds meer en dwingt het marketeers in de richting van een cross-channel marketing aanpak. Experian Marketing Services was benieuwd hoe Europese marketeers met deze ontwikkeling om zouden gaan en deed onderzoek hiernaar. De resultaten hiervan zijn gebundeld in het onderzoek “Cross-channel :Panorama of Marketing Trends in Europe”.

Focus op online kanalen
Uit het onderzoek blijkt ook dat marketeers met e-mail, websites en social media vooral gebruikmaken van online kanalen in hun communicatie met consumenten. Desondanks worden call centra en mobiele websites en apps  (samen met websites) als meest efficiënt beoordeeld. Andere middelen, bijvoorbeeld print advertenties, worden vooral ingezet voor branding. Gemiddeld gebruikt een marketeer 7,5 verschillende middelen.

WK

]]>
Fri, 30 Jan 2015 00:45:26 +0100 Veel marketeers vergeten bestaande klant http://executive-people.nl/item/523223/veel-marketeers-vergeten-bestaande-klant.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Data-driven marketing initiatieven nemen toe http://executive-people.nl/item/523221/data-driven-marketing-initiatieven-nemen-toe.html Teradata, speler op het gebied van analytische data platforms, marketing applicaties en services, maakt de resultaten bekend van het Teradata 2015 Global Data-Driven Marketing Survey, een internationaal onderzoek over trends ten aanzien van data-driven marketing en de waarde hiervan voor bedrijven. Het nieuwe onderzoek is een vervolg op een zelfde onderzoek dat Teradata Marketing Applications heeft uitgevoerd in 2013. Het onderzoeksrapport laat een drastische verandering zien in hoe bedrijven en marketeers toegevoegde waarde uit data, geïntegreerde marketingplatformen en klantgerichte data-driven marketing strategieën halen.

Het onderzoeksrapport met bijbehorende infographic is beschikbaar via de Teradata website en biedt voordelen voor zowel marketeers als C-level beslissers, aldus de leverancier. 

De belangrijkste bevindingen van het rapport zijn:

Individueel klantinzicht is steeds belangrijker voor marketeers.

90 procent van marketeers zegt dat het individualiseren van marketing een prioriteit is. Deze marketeers willen een stap verder gaan dan alleen segmentatie; zij willen toe naar 1 op 1 marketing op real-time basis.

Snellere, beter gefundeerde beslissingen, noemt bijna twee derde van de respondenten als belangrijkste voordelen van data-gebruik.

38 procent zegt dat hun grootste uitdaging klantacquisitie en retentie is. De op een na grootste uitdaging is het ondersteunen van de bedrijfsdoelstellingen (29 procent). Voldoen aan wet- en regelgeving komt op de derde plaats (26 procent).

Alleen geïntegreerde marketing platformen kunnen de geïndividualiseerde inzichten en omni-channel experience leveren die marketeers graag willen.

Marketeers hebben het gebruik van data-driven marketing meer dan verdubbeld in de afgelopen anderhalf jaar. 78 procent van de marketeers maakt nu systematisch gebruik van data, versus 36 procent in 2013.

Data-driven marketing wordt gezien als het middel om geïndividualiseerde inzichten te creëren, en er is veel vraag naar geïntegreerde marketing platformen zoals Teradata Integrated Marketing Cloud.

Marketeers worstelen echter nog steeds met het individualiseren van aanbiedingen en communicatie. Slechts 50 procent maakt gestructureerd gebruik van data om klanten aan te trekken. 44 procent geeft toe dat omni-channel marketing niet consistent wordt toegepast. 80 procent zegt dat de resultaten van campagnes via verschillende kanalen niet bekend zijn doordat er silo’s binnen de marketing organisatie voorkomen.

Het integreren van Marketing en Technologie is op dit moment van strategisch belang.

43 procent van de marketeers geeft aan dat zij de klantdata van het bedrijf beheren (tegen 34 procent in 2013). Een grote meerderheid (83 procent) zegt dat zij een omni-channel aanpak hanteren om klanten te bereiken.

84 procent is het ermee eens dat marketing en IT strategische partners moeten zijn.

92 procent is het ermee eens dat data integratie tussen verschillende teams de klantenservice kan verbeteren.

“Uit de onderzoeksresultaten komt zeer duidelijk naar voren dat de toekomst van marketing ligt bij het managen van de verwachtingen van de individuele consument. Tegenwoordig willen marketeers meer dan ooit toegang tot betrouwbare, geïndividualiseerde inzichten, gebaseerd op kloppende data, zodat de verwachtingen van elke klant bekend zijn en ingevuld worden,” zegt Rolf Anweiler, Regional Leader Marketing International bij Teradata Marketing Applications. “De hedendaagse marketing tools maken dit mogelijk. We stimuleren marketeers wereldwijd om hun data-driven marketing strategieën te implementeren en te verbeteren zodat zij toegevoegde waarde kunnen creëren uit geïndividualiseerd inzicht.”

Het onderzoek van Teradata werd eind 2014 uitgevoerd door Forbes Insights. 1506 marketeers uit verschillende industrieën wereldwijd zijn hierbij ondervraagd. Het rapport is kosteloos beschikbaar via de Teradata website.

WK

]]>
Thu, 29 Jan 2015 22:59:14 +0100 Data-driven marketing initiatieven nemen toe http://executive-people.nl/item/523221/data-driven-marketing-initiatieven-nemen-toe.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Directie heeft veel invloed op wijze waarop managers werknemers behandelen http://executive-people.nl/item/523203/directie-heeft-veel-invloed-op-wijze-waarop-managers-werknemers-behandelen.html Managers tevreden houden met het topmanagement blijkt van groot belang voor het binden van werknemers aan een organisatie. Werknemers die onder een manager werken die gelukkig is met de top van zijn of haar bedrijf is eerder geneigd bij het bedrijf te blijven werken.

Dit blijkt uit onderzoek van de Vanderbilt Owen Graduate School of Management. “De wijze waarop managers werknemers behandelen reflecteert de wijze waarop zij zelf door de directie worden behandeld”, legt hoogleraar management Ray Friedman uit. Friedman concludeert dat er dan ook op lijkt dat managers rolmodellen nodig hebben.

“Als een organisatie problemen wil aanpakken die te maken met de houding van werknemers zou gedrag en werkhouding vanaf de top van het bedrijf moeten worden aangepakt”, stelt Friedman. “De focus zou niet alleen moeten liggen op werknemers en hun managers, maar ook op signalen die door senior managers dagelijks worden verstuurd als zij interactie hebben met managers.”

]]>
Thu, 29 Jan 2015 14:27:19 +0100 Directie heeft veel invloed op wijze waarop managers werknemers behandelen http://executive-people.nl/item/523203/directie-heeft-veel-invloed-op-wijze-waarop-managers-werknemers-behandelen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
DDOS-aanval is kostbare zaak http://executive-people.nl/item/523167/ddos-aanval-is-kostbare-zaak.html Een DDoS-aanval op de online middelen van een organisatie kan significante verliezen tot gevolg hebben, dit is algemeen bekend. Dankzij de resultaten van een onderzoek door Kaspersky Lab in samenwerking met B2B International wordt echter duidelijk hoe zwaar die verliezen kunnen wegen. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf variëren de directe kosten van €46.000,- tot bijna €400.000,-. Voor veel bedrijven hebben deze uitgaven sterke impact op de balans. Bovendien levert een aanval reputatieschade op vanwege de slechte bereikbaarheid van de website voor partners en klanten, wat het kostenplaatje verder op kan schroeven.

De totale kosten hangen samen met verschillende problemen. De onderzoeksresultaten tonen bijvoorbeeld aan dat 61% van de DDoS-slachtoffers tijdelijk geen toegang tot kritische bedrijfsinformatie had. Ook liep 33% van de bedrijven zakelijke kansen en contracten mis. Voor 38% van de bedrijven was het zelfs tijdelijk onmogelijk om hun core business uit te voeren als gevolg van de aanval. Daarnaast had een succesvolle aanval in 29% van de DDoS-incidenten een negatief effect op de kredietbeoordeling en in 26% van de gevallen resulteerde het in een toename van verzekeringspremies.

Advocaat

Bij het berekenen van de gemiddelde kosten hebben de onderzoekers de kosten van de herstelwerkzaamheden na een incident meegenomen. Deze kosten bestaan bijvoorbeeld uit het herzien van de IT-infrastructuur, wat 49% van de DDoS-slachtoffers na de aanval heeft gedaan. Ook advies en ondersteuning van experts blijkt een prijzige aangelegenheid. Zo heeft 65% van de bedrijven contact gezocht met IT-beveiligingsspecialisten, 46% van de slachtoffers heeft een advocaat ingeschakeld en 41% heeft hulp bij een risicomanager gezocht. En dit waren alleen de meest voorkomende uitgaven.

Reputatieschade

Informatie over DDoS-aanvallen en de daaropvolgende verstoring van werkzaamheden wordt vaak openbaar, wat voor een extra risico zorgt. Het merendeel van de slachtoffers, in totaal 72%, heeft de informatie over de DDoS-aanval op hun bedrijf bekendgemaakt. Specifiek heeft 43% van de respondenten hun klanten geïnformeerd over het incident, 36% heeft gerapporteerd aan een regelgevende instantie en 26% heeft contact gehad met de media. Ook reputatieschade kan een gevolg zijn, bij 38% van de slachtoffers was dit het geval. Bijna eenderde daarvan moest de hulp inschakelen van consultants om het bedrijfsimago weer op te vijzelen.

WK

]]>
Thu, 29 Jan 2015 08:11:45 +0100 DDOS-aanval is kostbare zaak http://executive-people.nl/item/523167/ddos-aanval-is-kostbare-zaak.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Visie: De IT-trends van 2018 http://executive-people.nl/item/523171/visie-de-it-trends-van.html Atos heeft in ‘Ascent Journey 2018 - The 3rd Digital Revolution: Agility and Fragility’ haar visie en verwachtingen bekendgemaakt dat veranderende technologie tot 2018 bedrijven zal vormen. Haar analyse is gebaseerd op een omvangrijk onderzoek dat door de 100 meest invloedrijke business-technologen van Atos Scientific Community is verricht.

Het rapport schetst een wereld waarin veranderingen zich in een steeds hoger tempo zullen voltrekken. De levenscyclus van data is de kern van deze digitale transformatie van het zakelijke en maatschappelijke leven. De manier waarop data worden gecreëerd, verzonden, geanalyseerd en hoe hierop wordt gereageerd, brengt zowel kansen als risico’s met zich mee, aldus het rapport. De winnaars van deze ‘data-economie’ zijn degenen die deze ontwikkeling als eerste omarmen. Maar de volledige impact van de 3e Digitale Revolutie is alleen voelbaar als een koppeling wordt gemaakt tussen de wereld van B2C en B2B. Atos heeft de overtuiging dat tegen 2018 de volledige gevolgen van de digitale revolutie voor het bedrijfsleven zichtbaar zullen zijn.

“Een vooruitblik naar 2018 leert dat wij onze visie niet langer kunnen beperken tot een veronderstelde evolutie van business en technologie. In plaats daarvan moeten wij een revolutie in onze manier van denken omarmen. Als bedrijven moeten wij dingen niet alleen beter, maar ook anders doen. Atos is ervan overtuigd dat het moment is aangebroken voor alle bedrijven om doelgericht inhoud te geven aan hun Digitale Transformatie. Wij zijn er klaar voor om hen als business technology-partner tijdens deze reis te ondersteunen”, zegt Thierry Breton (foto), bestuursvoorzitter en CEO van Atos.

Digitale versterking van bedrijven

In het rapport wordt een digitale wereld zichtbaar waarin alles met elkaar is verbonden, met naar schatting 4,5 miljard smartphones, 2,5 miljard gebruikers van sociale netwerken en meer dan 25 miljard verbonden objecten. Een overzicht van een aantal zakelijke domeinen waarop dit invloed zal hebben:

Business reinvention – De volledige impact van de 3e Digitale Revolutie wordt alleen tastbaar als de koppeling tussen de B2C- en B2B-wereld wordt gemaakt. Het Internet of Everything en big data zijn de nieuwe technologieën die een ontwrichtende werking op zakelijke IT zullen hebben.

Customer experience – digitaal verbonden klanten lijken klaar en bereid te zijn persoonlijke gegevens beschikbaar te stellen om betere en goedkopere service te krijgen, mits het gebruik hiervan tot het daadwerkelijke doel wordt beperkt en wordt gewaarborgd door betrouwbare partijen.

Trust & Compliance – De eerste industriële consortia binnen de sector vormen veelzijdige markten met privacy- en databeveiliging als een ingebouwde voorziening voor vertrouwen.
Operational excellence – Het digitaliseren van de bevoorradingsketen en 3D Printing zullen de grenzen van het beheer van Product Lifecycle Management en IT/OT-convergentie uitbreiden. Industrie 4.0 stelt de traditionele scheiding tussen front en back office voor nieuwe uitdagingen door een geoptimaliseerd proces met een interactieve flexibele vraag tussen beide afdelingen.

Download de pdf of bezoek de Ascent – Atos Thought Leadership hub en deel uw ideeën.

WK

]]>
Thu, 29 Jan 2015 02:53:16 +0100 Visie: De IT-trends van 2018 http://executive-people.nl/item/523171/visie-de-it-trends-van.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Minder phishing-aanvallen http://executive-people.nl/item/523161/minder-phishing-aanvallen.html RSA ontdekte 46.747 phishing-aanvallen in december 2014. Dat is een afname van 24 procent vergeleken met november 2014. Dit staat te lezen in het RSA Fraud Report van januari 2015. Dit rapport geeft een overzicht van de belangrijkste trends op het gebied van cybercriminaliteit. Het rapport benoemt de trends en geeft details over hoe cybercriminelen te werk gaan.

2014 was het jaar van de POS-aanvallen (Point of Sale) waar kleinere retailers vaak slachtoffer werden. Maar ook mobiele bedreigingen, voornamelijk op het Android-platform (98 procent!) waren aan de orde van de dag. De ondergrondse markt voor cybercriminelen floreerde als nooit tevoren en afgelopen jaar registreerde RSA steeds vaker aanvallen met een 'regionaal' karakter.

De meest opmerkelijke bevindingen van de afgelopen maand:

RSA ontdekte 46.747 phishing-aanvallen in december 2014. Dat is een afname van 24 procent vergeleken met november 2014.

Op basis van het aantal phishing-aanvallen wordt geschat dat bedrijven wereldwijd in september 2014 zeker 453 miljoen dollar hebben verloren.

Nederland is in december 2014 verdwenen uit de top 4 van populairste doelwitten van phishing-aanvallen wereldwijd.

De meeste phishing sites werden afgelopen maand gehost in de Verenigde Staten, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en China.

RSA, de security-divisie van EMC, brengt maandelijks een Fraud Report uit met bevindingen uit cyberspace van de maand daarvoor. Door deze gegevens maandelijks te analyseren en in kaart te brengen, ontstaat een schat aan informatie en is RSA in staat vroegtijdig trends te herkennen. Via deze link vindt u het RSA Fraud Report van januari 2015.

Door: Witold Kepinski

]]>
Thu, 29 Jan 2015 01:59:12 +0100 Minder phishing-aanvallen http://executive-people.nl/item/523161/minder-phishing-aanvallen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
PwC adviseert IT-bedrijven te focussen op omzetgroei http://executive-people.nl/item/523157/pwc-adviseert-it-bedrijven-te-focussen-op-omzetgroei.html PwC adviseert IT-bedrijven zich te focussen op omzetgroei waarbij 'shareholder value' centraal staat.

Dit meldt PwC in het rapport 2015 Technology Industry Trends. PwC verwacht dat meer IT-bedrijven worden gesplitst, zoals HP en Symantec. Of onderdelen worden zelfstandig zoals PayPal van eBay. 

Veel bedrijven die grote overnames doen hebben te maken met langzame omzetgroei. Volgens PwC is een gezonde omzetgroei het enige middel om te overleven.

Door: Witold Kepinski

 

]]>
Thu, 29 Jan 2015 00:59:26 +0100 PwC adviseert IT-bedrijven te focussen op omzetgroei http://executive-people.nl/item/523157/pwc-adviseert-it-bedrijven-te-focussen-op-omzetgroei.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Stem Business Intelligence en Analytics technologie meer af op zakelijke ... http://executive-people.nl/item/523147/stem-business-intelligence-en-analytics-technologie-meer-af-op-zakelijke-beslissers.html Traditionele business intelligence (BI) en analytische modellen staan steeds meer onder druk nu de machtsbalans verschuift van IT naar de business, volgens onderzoeksbureau Gartner.

De opkomst van data discovery, toegang tot multi-gestructureerde data, data analyse tools en slimme mogelijkheden zullen leiden tot meer gebruikers. Gartner voorspelt dat in 2017 de meeste zakelijke gebruikers en analisten in organisaties zelf de toegang tot self-service tools hebben om gegevens voor te bereiden voor een analyse. Lees meer in het Gartner onderzoek.

WK

]]>
Thu, 29 Jan 2015 00:02:29 +0100 'Stem Business Intelligence en Analytics technologie meer af op zakelijke beslissers' http://executive-people.nl/item/523147/stem-business-intelligence-en-analytics-technologie-meer-af-op-zakelijke-beslissers.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Security-beleid wordt dit jaar strenger http://executive-people.nl/item/523145/security-beleid-wordt-dit-jaar-strenger.html Security staat nog steeds niet hoog genoeg op de agenda bij het management. De risico’s die bedrijven daardoor lopen, komen ook steeds vaker van binnenuit de eigen organisatie. Beheerders en beveiligingsspecialisten verleggen dan ook de focus dit jaar van technische oplossingen naar het strenger toezien op het naleven van het security-beleid. Dat blijkt uit onderzoek van F5 Networks.

Bijna de helft van alle ondervraagde bedrijven heeft afgelopen jaar te maken gehad met een gerichte bedreiging op het bedrijfsnetwerk. In de meeste gevallen ging het om een DDoS-aanval (25 procent), terwijl fraude inmiddels goed is voor 13 procent van de incidenten. Een versteviging van het security-beleid heeft dan ook de hoogste prioriteit voor 42 procent van de ondervraagden. Beveiliging op gebruikersniveau en centraal beveiligingsbeheer staan eveneens hoog op de planning voor 2015.

Ondersteuning van bovenaf

Al jarenlang wordt geroepen dat security hoger op de managementagenda moet komen, om een groter draagvlak te creëren en beslissingen te nemen die de beveiliging ten goede komen. Nog steeds is dit niet het geval. Meer dan de helft (56 procent) van de respondenten geeft aan dat security te weinig aandacht krijgt in de bovenste lagen van de organisatie. Wat wel is veranderd, is hoe men kijkt naar de gevolgen van beveiligingsbreuken. Niet langer is men bezorgd om dataverlies of technische problemen, maar staat reputatieschade bovenaan.

“In ons onderzoek vorig jaar bleek nog dat het vooral aan kennis ontbrak over de oorzaken en gevolgen van de verschillende bedreigingen. Inmiddels is dat verbeterd en ziet men de gevaren van buitenaf naar intern verschuiven”, aldus Rene Oskam (foto), directeur Nederland van F5 Networks. “Dit heeft zijn weerslag op de plannen voor de komende tijd. Er ligt veel focus op de eigen organisatie; hoe ga je met security om. Het management moet het belang hiervan inzien, en ook een duidelijke mening hebben. Het is niet voor niets dat reputatieschade als belangrijkste gevolg wordt gezien.”

bekijk het video-interview met Oskam over zijn vise op security: http://youtu.be/Sln1y5dx_Zs. Verder geeft Oskam een uitleg over de rol van partners bij F5 Networks: http://youtu.be/VlzcHweloEM

WK

]]>
Wed, 28 Jan 2015 15:30:11 +0100 Security-beleid wordt dit jaar strenger http://executive-people.nl/item/523145/security-beleid-wordt-dit-jaar-strenger.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Rusland, China en Brazilië zijn belangrijke zwarte markten voor gestolen data’ http://executive-people.nl/item/523137/a-rusland-china-en-brazilia-laquo-zijn-belangrijke-zwarte-markten-voor-gestolen-dataa.html De diefstal van persoonlijke informatie van klanten is voor bedrijven een serieus risico. Het afgelopen jaar zijn we meerdere malen opgeschrikt door enorme datalekken waarbij persoonlijke informatie miljoenen klanten werd buitgemaakt. In veel gevallen worden deze gegevens uiteindelijk door cybercriminelen verhandeld aan derde. Maar waar vindt deze illegale handel eigenlijk plaats? Volgens Trend Micro zijn er drie belangrijke zwarte markten waar gestolen persoonlijke informatie te koop wordt aangeboden: Rusland, China en Brazilië.

Trend Micro heeft een interactieve infographic ontwikkeld die inzicht geeft in de handel in gestolen persoonlijke informatie. Het bedrijf onderscheidt drie markten als de belangrijke online zwarte markten ter wereld. De Russische zwarte markt richt zich voornamelijk op de verkoop van ‘pay-per-install’ diensten gericht op het doorverwijzen van internetters naar malafide websites. Cybercriminelen kunnen met deze diensten de bezoekersaantallen van website waarop zij malware aanbieden of phishingcampagnes uitvoeren vergroten. Trend Micro merkt op dat deze Russische cybercriminelen in veel gevallen gebruik maken van tussenpersonen om transacties te beveiligen.

Chinese markt
De Chinese online zwarte markt richt zich met name op de verkoop van diensten waarmee DDoS-aanvallen kunnen worden opgezet, de verkoop van botnets (netwerken met gehackte machines die kunnen worden gebruikt voor cyberaanvallen) en ander cybercrimeproducten. De Chinese zwarte markt wordt daarnaast gezien als een drijvende kracht achter tools waarmee mobiele cyberaanvallen kunnen worden opgezet. Denk hierbij aan SMS spam software en SMS servers.

De online zwarte markt in Brazilië is vooral populair voor tools voor bankfraude, het opzetten van phishingpagina’s en andere fraude-gerelateerde producten en diensten. Op de Braziliaanse ondergrondse markt zijn ook trainingen beschikbaar voor beginnende cybercriminelen.

Prijs van data
Op alle drie de markten wordt in gestolen persoonlijke informatie gehandeld. De prijs varieert echter per soort informatie. Een overzicht per zwarte markt.

Brazilië:

 • Zakelijke accountgegevens - $155-193, China: 0,
 • Creditcardsgegevens - $35-135,
 • Inloggegevens voor een online dienst - $19, 
 • Lijst met mobiele telefoonnummers - $290-1.236,
 • Lijst met vaste telefoonnummers - $317-1.931,

China:

 • Persoonlijke informatie per MB - $0,16
 • Inloggegevens voor e-mailaccounts - $163
 • Inloggegevens voor entertainmentwebsite - $325
 • Inloggegevens voor game-account - $0.05

Rusland:

 • Creditcardgegevens - $4
 • 300 IP-adressen - $6

Interactieve infographic
De interactieve infographic van Trend Micro is hier te vinden.

]]>
Wed, 28 Jan 2015 14:14:28 +0100 ‘Rusland, China en Brazilië zijn belangrijke zwarte markten voor gestolen data’ http://executive-people.nl/item/523137/a-rusland-china-en-brazilia-laquo-zijn-belangrijke-zwarte-markten-voor-gestolen-dataa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Steeds grootschaligere DDoS-aanvallen zetten bedrijven voor een uitdaging’ http://executive-people.nl/item/523112/a-steeds-grootschaligere-ddos-aanvallen-zetten-bedrijven-voor-een-uitdaginga.html Bedrijven staan voor de uitdaging zich te wapenen tegen Distributed Denial of Service-aanvallen die steeds groter worden en ook nog eens steeds vaker voor komen. Organisaties zullen voldoende maatregelen moeten nemen om steeds grootschaligere aanvallen af te kunnen slaan.

Hiervoor waarschuwt Arbor Networks in het Annual Worldwide Infrastructure Security Report. 287 organisaties uit verschillende sectoren zijn voor het onderzoek ondervraagd over security-onderwerpen. Ieder bedrijf, ongeacht omvang of de sector waarin het actief is, blijkt vandaag het risico te lopen doelwit te worden van een cyberaanval. DDoS-aanvallen worden net als ongewild dataverlies en algemene cyberaanvallen op IT-systemen als de grootste dreigingen gezien.

http://executive-people.nl afbeelding 

Grotere frequentie en omvang
De frequentie waarmee bedrijven worden geconfronteerd met cyberaanvallen is afgelopen jaar toegenomen. In 2013 gaf ongeveer een kwart van de ondervraagde organisaties aan meer dan 21 keer per maand met een DDoS-aanval in aanraking te zijn gekomen. Dit percentage is afgelopen jaar toegenomen tot 38%. Hackers hebben afgelopen jaar opnieuw gigantische DDoS-aanvallen weten op te zetten. Bij grootste DDoS-aanval die tijdens het onderzoek werd gemeld werd het doelwit onder vuur genomen met maar liefst 400 Gb per seconde (Gbps) aan data. Andere grote aanvallen die zijn gemeld hadden een omvang van 300 Gbps, 200 Gbps en 170 Gbps. Zes andere respondenten meldde aanvallen met een omvang groter dan 100 Gbps.

Bedrijven kunnen allerlei soorten schade ondervinden van DDoS-aanvallen. Niet alleen moeten bedrijven maatregelen nemen om de cyberaanvallen te stoppen, ook kunnen de zakelijke activiteiten van het bedrijf hinder ondervinden of het bedrijf tijdelijk slecht tot niet bereikbaar zijn. Bijna de helft van de ondervraagde bedrijven stelt dat de operationele kosten van de aanpak van een DDoS-aanval de grootste impact heeft op de organisatie. 37% kijkt vooral naar de reputatieschade die een bedrijf leidt door de onderbroken dienstverlening.

Rapport
Het volledige Annual Worldwide Infrastructure Security Report van Arbor Networks is hier te vinden.

]]>
Wed, 28 Jan 2015 12:05:39 +0100 ‘Steeds grootschaligere DDoS-aanvallen zetten bedrijven voor een uitdaging’ http://executive-people.nl/item/523112/a-steeds-grootschaligere-ddos-aanvallen-zetten-bedrijven-voor-een-uitdaginga.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Het zakelijk gebruik tablets, 2-in-1 hybrids, smartphones en phablets neemt een grote vlucht’ http://executive-people.nl/item/523108/a-het-zakelijk-gebruik-tablets-in-hybrids-smartphones-en-phablets-neemt-een-grote-vluchta.html Het zakelijke gebruik van mobiele devices zal de komende jaren enorm toenemen in Europa. In 2020 verwachten organisaties vooral meer gebruik te maken van tablets (20% meer) en 2-in-1 hybrids (14% meer). Ook het gebruik van smartphones (11% meer) en phablets (5%) zal toenemen. In Nederland zal het zakelijke smartphone gebruik stijgen naar 49% waarmee het op de desktop na, het meest dominante device in de zakelijke omgeving zal worden.

Dit blijkt uit onderzoek onder 1.130 IT-beslissers in acht Europese landen, uitgevoerd door Redshift Research in opdracht van HP. Ondanks deze vlucht denkt slechts minder dan een kwart van de IT-beslissers (24 procent) in Europa dat hun bedrijf goed is uitgerust voor mobiel werken. Acht procent denkt zelfs dat hun organisatie zelfs helemaal niet is voorbereid hierop.

Security zet rem op BYOD

Ondanks de toenemende mobiliteit op het werk is er een aanhoudend wantrouwen ten aanzien van ‘bring your own device’ ofwel BYOD. 70% van de ondervraagde organisaties heeft op dit moment geen BYOD beleid. In Nederland is dit percentage zelfs 78%. En zelfs wanneer er een BYOD beleid is, dan valt nog niet de helft van gebruikte devices (41%) hieronder, zo blijkt uit het onderzoek.
Vooral security issues houden organisaties tegen wanneer het gaat om BYOD. Bijna de helft van de Nederlandse respondenten vreest dat BYOD de veiligheid van de organisatie in gevaar brengt. Ze maken zich vooral zorgen over virussen en malware die via de persoonlijke devices op het bedrijfsnetwerk terecht komt (55%) en dat persoonlijke devices met gevoelige bedrijfsinformatie kwijt kunnen raken of gesloten worden (19%). Opvallend is wel dat Nederlandse bedrijven het afgelopen jaar minder vaak dan hun Europese collega’s te maken hebben gehad met een inbreuk op de beveiliging. Gemiddeld was dit 19% terwijl in Nederland hier slechts 8% mee te maken heeft gehad.

Windows en desktop zijn ‘here to stay’

Toenemend gebruik van mobiele devices brengt ook meer operating systemen naar de organisatie. Windows blijft dominant echter. Gemiddeld genomen heeft 85% van de ondervraagde organisaties Windows in gebruik naast Android (40%), iOS (24%), Chrome (15%) , Linux (15%) en Blackberry (10%). Opvallend is het hoge percentage iOS gebruik in Nederland; 35% versus 24% in de rest van Europa. Ook Chrome is hier populair (20% vs. 15%) waarbij Blackberry en Linux juist weer minder voorkomen. Over de toekomstbestendigheid van Windows zijn geen vraagtekens. Ruim twee derde van de ondervraagden denkt dat Windows over vijf jaar nog steeds het belangrijkste OS zal zijn. Wat ook blijft, is desktop. Ondanks de toename van mobiele devices blijft de desktop populair. Op dit moment maakt 53% van de medewerkers gebruik van een desktop. In 2020 zal dit naar verwachting dalen naar 46 procent. Het notebook gebruik zal gelijk blijven met 29% nu en in 2020.

"Mobiel werken is gunstig voor bedrijven en voor medewerkers. Het geeft meer flexibiliteit op de werkvloer en zorgt voor naadloze dienstverlening of een medewerker nu thuis is, op het werk, of onderweg," aldus Paula Boersma, Printing en Personal Systems , HP Nederland "Medewerkers willen ook graag mobiel werken. Om aan hun wensen tegemoet te komen moeten CIO’s een mobiliteitsbeleid voeren dat past bij hun organisatie. HP biedt hiervoor een scala aan oplossingen. Bijvoorbeeld voor de beveiliging van de identiteit van een gebruiker, het device en de data. Ook levert HP verschillende mobiele vormfactoren zoals de zakelijke Elite serie, die helemaal past bij de mobiele werkstijl van nu terwijl het zorgt voor een robuuste bescherming van organisaties."

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Redshift Research en bestond uit 1.130 online interviews in acht landen (met minimaal 200 respondenten in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en minimaal 100 respondenten in België, Italië, Nederland, Spanje en Rusland). Alle respondenten hadden een IT-functie als beslisser of manager / directeur. De interviews werden uitgevoerd met behulp van een online vragenlijst. Alle interviews vonden plaats in juli 2014.

]]>
Wed, 28 Jan 2015 11:08:15 +0100 ‘Het zakelijk gebruik tablets, 2-in-1 hybrids, smartphones en phablets neemt een grote vlucht’ http://executive-people.nl/item/523108/a-het-zakelijk-gebruik-tablets-in-hybrids-smartphones-en-phablets-neemt-een-grote-vluchta.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Nieuwe technologie zorgt voor een innovatieversnelling' http://executive-people.nl/item/523065/nieuwe-technologie-zorgt-voor-een-innovatieversnelling.html Het Verkenningsinstituut voor Nieuwe Technologie (VINT) van Sogeti trapt het nieuwe jaar af met het eerste rapport over digitale disruptie. Deze eerste Design-to-Disrupt-notitie vormt de start van een onderzoek naar innovatieversnelling die dankzij nieuwe technologie overal plaatsvindt. Dit eerste rapport geeft inzage in de huidige ontwikkelingen waarmee sectoren volledig overhoop worden gegooid. Deze notitie maakt deel uit van een serie van vier rapporten over digitale disruptie die in de loop van 2015 zullen verschijnen.

De definitie van disruptieve innovatie is een technologie die lang onder de radar blijft, maar dan ineens overal opduikt en de markt overhoop gooit. “2015 wordt het jaar van de digitale disruptie”, aldus Menno van Doorn (foto), directeur van VINT. “Disruptie is de nieuwe standaard. Tot voor kort hadden weinig gevestigde organisaties de digitale uitdagers vroegtijdig op het vizier. Bedrijven als Airbnb, Uber en het Nederlandse Peerby komen veelal van buiten de eigen sector en werden aanvankelijk niet serieus genomen. Zo bezorgt ook WhatsApp traditionele telecommunicatiebedrijven enorme omzetverliezen. Inmiddels is een groot deel van de gevestigde orde zich bewust van de noodzaak om non-stop te experimenteren met innovatie.”

Dit eerste rapport van de vierluik over digitale disruptie vertelt over de exponentiële ontwikkeling van technologie en innovatie versus organisaties die veelal achter deze groei aanlopen. Het rapport geeft definities van verschillende typen innovaties en adviseert bedrijven en instellingen innovatie tot een bedrijfsstrategisch speerpunt te maken. De technologie biedt kansen voor zowel nieuwe uitdagers als voor de digitale transformatie van bestaande organisaties. Het rapport beschrijft verder de vier belangrijkste uitdagingen op het gebied van digitale disruptie en de gevolgen voor de rol van de Chief Information Officer (CIO).

Sander Duivestein, Jaap Bloem, Menno van Doorn en Thomas van Manen zijn de auteurs van deze notitie ‘Design-to-Disrupt – Een executive introductie’. Naar verwachting zal het tweede rapport met de titel ‘Nieuwe digitale concurrentie’ in maart verschijnen.

Het rapport is te downloaden via http://bit.ly/1Aifj6b.

 

 

]]>
Wed, 28 Jan 2015 08:20:29 +0100 'Nieuwe technologie zorgt voor een innovatieversnelling' http://executive-people.nl/item/523065/nieuwe-technologie-zorgt-voor-een-innovatieversnelling.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Gewaardeerde werknemers werken harder’ http://executive-people.nl/item/523058/a-gewaardeerde-werknemers-werken-hardera.html Werknemers hechten een grote waarde aan de waardering die zij op de werkvloer voor hun activiteiten ontvangen. Dit is zelfs dusdanig van belang dat veel werknemers bereid zijn te wisselen van baan als zij zich hierdoor meer gewaardeerd denken te voelen. Tegelijkertijd werken gemotiveerde werknemers ook nog eens harder. Het loont dus als managers de waardering over personeel uitspreken.

TinyHR, leverancier van een platform dat helpt in kaart te brengen hoe werknemers zich voelen, heeft een flink aantal cijfers verzameld over het onderwerp en zet deze op een rijtje. Recent onderzoek van Glassdoor wijst uit dat voor 81% van de werknemers waardering van hun baas hen motiveert harder te werken. 38% geeft aan harder te werken voor een veeleisende baas. 37% werkt harder uit angst zijn of haar baan te verliezen. Waardering van de baas blijkt bij het overgrote merendeel van de werknemers de meeste productiviteitswinst op te leveren.

Drastische maatregelen
Werknemers zijn bereid zelf drastische maatregelen te nemen indien zij zich niet gewaardeerd voelen op de werkvloer. 55% van de werknemers geeft in een recent onderzoek van Globoforce aan hun huidige baan te willen inwisselen voor een baan waar hun inzet meer wordt gewaardeerd. 47% stelt dat een gebrek aan erkenning of een negatieve bedrijfscultuur bij zijn of haar vorige werkgever reden is geweest voor werktrek.

Eigen onderzoek van TinyHR wijst uit dat 21% van de werknemers zich op dit moment gewaardeerd voelt op de werkvloer. Slechts één op de vier geeft aan volledig erkend te worden voor het werk dat zij leveren. Voor managers is er op dit gebied dus nog het nodige werk aan de winkel.

‘Verdeel waardering eerlijk over werknemers’
Het bedrijf waarschuwt hierbij de waardering voor werknemers wel eerlijk te verdelen. Deze verdeling blijkt namelijk nog wel eens de mist in te gaan. 24% van de respondenten van het Glassdoor-onderzoek geeft aan dat hun werkgever meer waardering toont naar ervaren werknemers. 23% stelt dat zijn manager juist extra waardering toont voor nieuwe werknemers.

]]>
Tue, 27 Jan 2015 15:17:44 +0100 ‘Gewaardeerde werknemers werken harder’ http://executive-people.nl/item/523058/a-gewaardeerde-werknemers-werken-hardera.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Meer vraag naar IT-oplossingen door dalende olieprijs http://executive-people.nl/item/523037/meer-vraag-naar-it-oplossingen-door-dalende-olieprijs.html De dalende olieprijs leidt tot meer vraag naar IT-hardware, aldus onderzoeksbureau Canalys. Vooral in landen met een maakindustrie zoals Duitland, Japan, Korea en China. 

Canalys verwacht in 2015 door de dalende olieprijs meer vraag naar smart phones (16%), PCs (4%), x86 servers (4%), enterprise networking (5%), IT security (7%) en unified communications (4%).

Lees meer over het Engelstalige onderzoek van Canalys hier.

WK

]]>
Tue, 27 Jan 2015 09:37:12 +0100 Meer vraag naar IT-oplossingen door dalende olieprijs http://executive-people.nl/item/523037/meer-vraag-naar-it-oplossingen-door-dalende-olieprijs.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Storage software markt groeit tot 23,33 miljard dollar in 2019 http://executive-people.nl/item/523042/storage-software-markt-groeit-tot-miljard-dollar-in.html De storage software markt is in 2019 wereldwijd goed voor 23,33 miljard dollar omzet, aldus analistenbureau Markets and Markets. De storage software markt was in 2014 goed voor 15,11 miljard dollar omzet.

Er is de komende jaren meer vraag naar storage software door de sterke groei van ongestructureerde data. Er is daarom meer vraag naar storage replicatie, archivering, data protection & recovery, software defined storage en storage virtualisatie, storage beheer en device management.

Door: Witold Kepinski

]]>
Tue, 27 Jan 2015 09:13:33 +0100 Storage software markt groeit tot 23,33 miljard dollar in 2019 http://executive-people.nl/item/523042/storage-software-markt-groeit-tot-miljard-dollar-in.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Tablet markt West-Europa bijna verzadigd http://executive-people.nl/item/523040/tablet-markt-west-europa-bijna-verzadigd.html De tablet markt in West-Europa heeft de maximale capaciteit bereikt. De verkoop zal binnen twee jaar dalen, zo meldt Futuresource Consulting.

De analist stelt dat de tablet verkoop in het hele Europese continent met ongeveer 14 procent in 2014 naar 200 miljoen eenheden steeg. Maar de groei, met name in de meer volwassen markten, vetraagt of gaat zelfs dalen in 2015. In Oost-Europa komt dat door de toenemende economische onzekerheid in Rusland.

Samsung en Apple blijven de grote spelers in de markt van mobiliteit, goed voor meer dan de helft van de tablet verkopen. Het paar zagen hun gezamenlijke marktaandeel in smartphones verminderen, maar ze domiren wel de markt.

In heel Europa als geheel, blijft de Samsung en Apple duopolie solide, zij het met een iets lagere marktaandeel. Microsoft won opnieuw marktaandeel als gevolg van de toenemende populariteit van de low-end toestellen, terwijl de goedkopere merken sterk zijn gegroeid in de hele regio. De daling van de smartphone-prijzen werd enigszins gecompenseerd door een aanhoudende verschuiving naar duurdere smartphones, wat resulteert in een algemene stijging van de mobiele handset ASP (gemiddelde verkoopprijzen). "

WK

]]>
Tue, 27 Jan 2015 09:00:00 +0100 Tablet markt West-Europa bijna verzadigd http://executive-people.nl/item/523040/tablet-markt-west-europa-bijna-verzadigd.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Zelfstandige IT-professional ook in 2015 populair http://executive-people.nl/item/523000/zelfstandige-it-professional-ook-in-populair.html HR- en inkoopmanagers staan dit jaar positiever tegenover het inzetten van meer zelfstandige IT professionals dan voorheen. Het aantal organisaties dat aangeeft minder externe IT’ers in te zetten lag in 2013 nog op 60%, maar is in 2014 meer dan gehalveerd naar 29%.

De Freelance Market Index liet eerder vandaag al zien dat de vraag naar freelance ICT-professionals is toegenomen. Dit beeld wordt bevestigd door onderzoek van FastFlex, managed service provider op het gebied van resource management, in samenwerking met onderzoeksbureau Metri. Voor het onderzoek werden 28 organisaties uit de top 100 meest inhurende bedrijven in Nederland ondervraagd. Toegang tot expertise die intern niet ingevuld kan worden blijft voor een meerderheid (23%) de voornaamste reden voor het inschakelen van zzp’ers.

Populairste functies in 2014
De toenemende mate waarin organisaties migreren naar een cloudomgeving en de opkomst van het Internet of Things zijn de voornaamste redenen voor bedrijven om zelfstandige IT’ers in te schakelen. Dit heeft ook invloed op het soort functies waarover organisaties externen aantrekken. Zo waren externe senior en medior applicatieontwikkelaars het meest in trek. Respectievelijk 12% en 7% van het flexibele IT-domein bestond uit deze functies. Ook infrastructuurspecialisten zijn populair, ondanks een lichte daling in 2013. Andere populaire functies binnen de flexibele schil zijn Business Analist, Program Manager, Project Manager en System & ICT Architect.

De duur van opdrachten voor zelfstandige professionals binnen het IT-domein is aanzienlijk korter dan voorgaande jaren. In 2013 had een gemiddelde opdracht nog een duur van één tot twee jaar. Bijna de helft van de organisaties (43%) geeft aan in 2014 de gemiddelde opdrachtduur terug te hebben gebracht naar zes tot twaalf maanden. Slechts 18% ziet een stijging in de opdrachtduur. De oorzaak hiervan ligt bij het steeds projectcycli en een rappere opvolging. Zware, lange trajecten maken plaats voor meerdere kleine projecten waarin binnen een kort tijdsbestek iets opgeleverd moet worden.

Minder externe security functies
Niels Huismans, Business Developer bij FastFlex: “Het onderzoek laat zien dat het aantal externe security functies net als in 2013 verder afneemt. Redenen hiervoor lijken onder andere security issues, waaronder DDoS-aanvallen, die veel media-aandacht met zich mee brachten. Nederlandse organisaties willen hun beveiligingswerk intern invullen en deze kennis volledig geborgd hebben. Andere ontwikkelingen binnen de IT zorgen juist voor een stijging van overige functies. Zo blijft de Applicatie Developer erg in trek om bedrijfsapplicaties cloud-proof te maken. De zelfstandige IT’er gaat een mooi jaar tegemoet.”

]]>
Mon, 26 Jan 2015 16:11:41 +0100 Zelfstandige IT-professional ook in 2015 populair http://executive-people.nl/item/523000/zelfstandige-it-professional-ook-in-populair.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Freelance ICT’ers zijn populair http://executive-people.nl/item/522999/freelance-icta-ers-zijn-populair.html Freelancers in ons land krijgen steeds meer werk. Het aantal opdrachten dat een freelancers jaarlijks weet binnen te halen is in 2014 met ruim 12% gestegen. Vooral ICT’ers zijn populair.

Dit blijkt uit de Freelance Markt Index (FMI) van het CBS, de gezamenlijke uitzendbureaus en de website Freelance.nl. De index is gestegen van 213 punten in 2013 naar 240 punten in 2014. Nederland telt ongeveer 900.000 zelfstandigen.

Vooral freelance ICT’ers zijn populair. Op Freelance.nl is het aantal aangeboden opdrachten voor netwerk- en systeembeheerders met bijna 1.200 stuks toegenomen. Voor softwareontwikkelaars en programmeurs is het aantal klussen het afgelopen jaar met 2.700 gestegen.

]]>
Mon, 26 Jan 2015 15:22:12 +0100 Freelance ICT’ers zijn populair http://executive-people.nl/item/522999/freelance-icta-ers-zijn-populair.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Mobiele marketing wordt in 2015 populair http://executive-people.nl/item/522997/mobiele-marketing-wordt-in-populair.html Mobiele marketing krijgt dit jaar veel aandacht van marketeers. Maar liefst 87% van de marketeers die zelf beslissingen mag nemen geeft aan dit jaar meer te willen investeren in mobiele marketing.

Dit blijkt uit onderzoek van ActiePagina.nl in samenwerking met WBR Research. Voor het onderzoek werden marketeers uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Nederland ondervraagd. 75% van de respondenten geeft aan met mobiele marketing vooral de verkoopcijfers te willen verbeteren.

Nieuwe klanten werven
Naast het verbeteren van de verkoop zijn ook andere belangrijke doelstellingen aan te wijze voor mobiele marketing. 72% van de ondervraagde marketeers richt zich met een dergelijke campagne vooral op het werven van nieuwe klanten. 37% kijkt naar het verhogen van het websiteverkeer.

Om meer te kunnen investeren in mobiele marketing geven de marketeers aan meer marketingbudget nodig te hebben. 92% van de respondenten wil in de komende drie tot vijf jaar meer gaan investeren in digitale marketing. Dit terwijl deze vorm van marketing bij veel marketingafdelingen al een belangrijke rol speelt. 66% van de marketeers geeft aan op dit moment al ruim de helft van het marketingbudget te besteden aan digitale marketing.

]]>
Mon, 26 Jan 2015 10:44:16 +0100 Mobiele marketing wordt in 2015 populair http://executive-people.nl/item/522997/mobiele-marketing-wordt-in-populair.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Jongeren willen zinvolle baan’ http://executive-people.nl/item/522944/a-jongeren-willen-zinvolle-baana.html Geld blijkt bij de keuze van een baan bij veel jongeren geen topprioriteit te zijn. De helft van alle jongeren vindt een zinvolle baan belangrijker dan een goedverdienende baan.

Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Global Tolerance. Het percentage ligt onder jongeren het hoogst. 53% van de jongeren geeft aan een voorkeur te hebben voor een baan waarmee zij kunnen bijdragen aan de maatschappij. Onder alle leeftijden ligt dit percentage op pakweg 40%.

Veranderingen introduceren
Tweederde van de respondenten stelt dat overheden, bedrijven en non-profit organisaties zowel sociale als klimaat-gerelateerde veranderingen zouden moeten introduceren. 81% stelt dat de organisaties meer verantwoordelijkheid zouden moeten nemen vol de rol die zij op deze gebieden zelf spelen.

Generatie &, geboren tussen 1981 en 1996, wil begrepen worden door organisaties waar zij werken. Van de jongeren geeft tweederde aan te verwachten dat hun werkgever hun persoonlijke waardes begrijpt. 84% ziet het bijvoorbeeld als zijn of haar taak met hun levensstijl een positieve impact te hebben op de wereld. Bijna tweederde stelt zich daarnaast zorgen te maken over de staat van de wereld en ziet zichzelf verantwoordelijk om deze staat te verbeteren.

Positieve impact op de wereld
Dit is ook terug te zien in de prioriteiten die jongeren hebben bij de keuze voor een werkgever. 61% van de jongeren geeft aan te willen werken bij een organisatie die een positieve impact heeft op de wereld. Onder alle respondenten ligt die percentage op 42%.

]]>
Sun, 25 Jan 2015 11:49:18 +0100 ‘Jongeren willen zinvolle baan’ http://executive-people.nl/item/522944/a-jongeren-willen-zinvolle-baana.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Collega’s en leidinggevenden geven werknemers de meeste voldoening http://executive-people.nl/item/522931/collegaa-s-en-leidinggevenden-geven-werknemers-de-meeste-voldoening.html 34% van de werknemers die aangeeft gelukkig te zijn stelt dat zijn collega’s en leidinggevenden voor de meeste voldoening zorgen. Ook de energie die medewerkers krijgen uit de verantwoordelijkheid die zij op de werkvloer dragen speelt een belangrijke rol.

Dit blijkt uit het 2015 Best Industry Ranking Report van TinyHR. Het bedrijf onderzoekt in het rapport in welke sectoren werknemers het gelukkigst zijn. Dit blijken de bouw en facilitaire dienstverlening. De markt voor consumentenproducten en -diensten staat op de tweede plek, terwijl de technologische sector en software-industrie op de derde plek staat.

Redenen om ongelukkig te zijn
Niet iedere werknemers voelt zich op de werkvloer gelukkig voor, waarvoor allerlei redenen kunnen zijn. De top 5 met meest genoemde redenen in het onderzoek zijn:

 1. Managers die hen niet ondersteunen
 2. Een gebrek aan tools die hen in staat stellen succesvol te zijn
 3. Een gebrek aan kansen voor werknemers om hunzelf verder te ontwikkelen
 4. Slechte interne processen en systemen
 5. Ontevredenheid over collega’s

TinyHR stelt dat managers kunnen inspelen op de behoeften van de werknemers door de vragen hoe zij over hun werk en werkomgeving denken. Het bedrijf adviseert hierbij de volgende vragen te stellen:

 • Op een schaal van 1 tot 10, hoe gelukkig ben jij op je werk?
 • Op een schaal van 1 tot 10, hoe zou je de prestaties van de directe leidinggevenden beoordelen?
 • Op een schaal van 1 tot 10, hoeveel carrièrekansen zie jij binnen deze organisatie?
 • Waar erger jij je enorm aan binnen dit bedrijf en vermindert jouw productiviteit?
 • Op een schaal van 1 tot 10, hoe beoordeel jij jouw collega’s en teamleden?
]]>
Fri, 23 Jan 2015 16:41:41 +0100 Collega’s en leidinggevenden geven werknemers de meeste voldoening http://executive-people.nl/item/522931/collegaa-s-en-leidinggevenden-geven-werknemers-de-meeste-voldoening.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
IT-beslisser ziet uitdaging in snel voldoen aan business-behoeftes http://executive-people.nl/item/522831/it-beslisser-ziet-uitdaging-in-snel-voldoen-aan-business-behoeftes.html Uit onderzoek van Telindus onder 115 Nederlandse IT-beslissers, blijkt dat 50 procent het snel inspelen op de behoefte van de business als grootste uitdaging van de IT-organisatie ziet.

Ver daarachter volgen het realiseren van nieuwe producten en services (17%) en het garanderen van de bestaande dienstverlening (11%). Ook bij de IT-beheerafdeling speelt de business een belangrijke rol. 27 procent vindt de complexiteit van de IT-infrastructuur hier de grootste uitdaging, maar 21 procent geeft aan dat dit het bijhouden van business-innovaties is. Op de derde plaats volgt 24/7 beschikbaarheid van de IT-infrastructuur (14%).

Uitbesteden of zelf doen
De IT-beslissers zijn ook gevraagd waar de voorkeur naar uitgaat bij het beheren van de IT-infrastructuur. Maar liefst 72 procent geeft aan de regie te willen behouden door deels uit te besteden (managed services). 16 procent wil het volledig zelf doen en 11 procent besteedt alles het liefst uit.

Joris Leupen (foto), Director Managed Services bij Telindus: “Dit onderzoek laat goed zien dat IT en de business in de afgelopen jaren steeds dichter naar elkaar gegroeid zijn en de afhankelijkheid van IT daarmee steeds verder toeneemt. De grootste zorg is niet het in de lucht houden van de bestaande dienstverlening, maar de business optimaal bedienen. In de praktijk is dit ook de reden dat steeds meer organisaties kiezen voor outtasking in plaats van outsourcing of alles zelf doen. Met de opkomst van technologieën als software defined wordt het dan ook steeds eenvoudiger om bijvoorbeeld de techniek uit te besteden en intern te focussen op het functionele beheer. Dit biedt IT-organisaties meer ruimte om toegevoegde waarde voor de business te realiseren.”

De onderzoeksresultaten en de visie van Telindus op managed services is verwerkt in de whitepaper ‘Managed services: grip op technologie én business-innovatie’. Deze is gratis te downloaden via http://www.telindus.nl/nieuws-en-evenementen/whitepapers.html

Daarnaast organiseert Telindus op donderdag 5 maart een Trend Watch over managed services. Deelnemers worden tijdens verschillende sessies geïnformeerd over de mogelijkheden van managed services en krijgen een update van de laatste ontwikkelingen. Aanmelden kan via http://www.telindus-isit.nl/trend_watch_managed_services/

WK

]]>
Fri, 23 Jan 2015 00:37:35 +0100 IT-beslisser ziet uitdaging in snel voldoen aan business-behoeftes http://executive-people.nl/item/522831/it-beslisser-ziet-uitdaging-in-snel-voldoen-aan-business-behoeftes.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Werkgevers zoeken door Big Data op de arbeidsmarkt naar andere vaardigheden’ http://executive-people.nl/item/522821/a-werkgevers-zoeken-door-big-data-op-de-arbeidsmarkt-naar-andere-vaardighedena.html Big Data heeft een grote impact op de belangrijkste vaardigheden waar wereldwijd op de arbeidsmarkt naar wordt gevraagd. Kenniswerkers over de hele wereld worden door de technologische ontwikkeling beïnvloed.

Dit stelt de bekende internationale business school INSEAD in haar jaarlijkse Global Talent Competitiveness Index. De business school schat dat wereldwijd 250 miljoen kenniswerkers door Big Data wordt beïnvloed. De impact van Big Data beperkt zich niet alleen tot de gevestigde markten. Ook kenniswerkers in opkomende landen als India, Marokko, Tunesië en Egypte worden door de trend beïnvloed.

De term kenniswerkers heeft in dit geval betrekking op werknemers die hun beslissingen baseren op informatie. De wijze waarop deze informatie wordt verzameld en geïnterpreteerd veranderd door Big Data aanzienlijk. Beslissingen kunnen worden gebaseerd op een aanzienlijk grotere hoeveelheid data, waardoor geïnformeerde beslissingen kunnen worden genomen.

]]>
Thu, 22 Jan 2015 15:54:53 +0100 ‘Werkgevers zoeken door Big Data op de arbeidsmarkt naar andere vaardigheden’ http://executive-people.nl/item/522821/a-werkgevers-zoeken-door-big-data-op-de-arbeidsmarkt-naar-andere-vaardighedena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Managers trekken slechts 8,8 seconden uit voor een c.v. http://executive-people.nl/item/522817/managers-trekken-slechts-seconden-uit-voor-een-c-v.html Sollicitanten hebben slechte enkele seconden de tijd om in hun c.v. de aandacht van een manager te pakken. Managers blijken een c.v. gemiddeld namelijk slechts 8,8 seconden te bekijken.

Dit blijkt uit onderzoek van de National Citizen Service, een Britse overheidsprogramma gericht op de jeugd. Het onderzoek, waarvoor 500 leidinggevenden werden ondervraagd, wijst uit dat veel managers grote stapels c.v.’s binnen krijgen en hierdoor flink onder druk staan. Leidinggevenden hebben hierdoor steeds minder tijd om een c.v. te bekijken. Ruim de helft van de ondervraagden geeft zelfs aan minder dan 6 seconden uit te trekken voor een c.v.

Fors meer c.v.’s per functie
Het aantal sollicitatiebrieven en c.v.’s die managers binnenkrijgen voor één functie is de afgelopen jaren fors gestegen. In 2013 ontvingen managers per functie gemiddeld 46 c.v.’s. Dit aantal is vandaag de dag opgelopen tot 93. Eén op de tien grote bedrijven ontvangt zelfs meer dan 400 sollicitaties voor een functie op instapniveau. Deze grote bedrijven worden in het onderzoek omschreven als organisaties met meer dan 250 werknemers.

Als we kijken naar de grootste afknappers voor managers in c.v.’s ziet de top 10 er als volgt uit:

 1. Slechte grammatica
 2. Spelfouten
 3. Slechte opmaak
 4. Een c.v. van meer dan twee pagina’s
 5. Een informele toon
 6. Gebruik van jargon
 7. Gebruik van ongebruikelijke lettertypes of -grootte
 8. De aanwezigheid van een cijferlijst
 9. Het vermelden van algemene interesses zoals koken of lezen
 10. Het ontbreken van activiteiten die te maken hebben met persoonlijke ontwikkeling

Via: The Independent

]]>
Thu, 22 Jan 2015 13:02:29 +0100 Managers trekken slechts 8,8 seconden uit voor een c.v. http://executive-people.nl/item/522817/managers-trekken-slechts-seconden-uit-voor-een-c-v.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘123456’ en ‘password’ meest voorkomende wachtwoorden van 2014 http://executive-people.nl/item/522796/a-a-en-a-passworda-meest-voorkomende-wachtwoorden-van.html Nog steeds kiezen gebruikers op internet regelmatig voor zeer zwakke wachtwoorden. De wachtwoorden ‘123456’ en ‘password’ zijn afgelopen jaar opnieuw de meest populaire wachtwoorden geweest. Dit terwijl dergelijke wachtwoorden eenvoudig door aanvallers kunnen worden geraden.

Dit blijkt uit onderzoek van SplashData. Het bedrijf richt zich met haar onderzoek op consumenten, maar de kans is aanwezig dat ook medewerkers voor dergelijke eenvoudige en makkelijk te raden wachtwoorden kiezen. SplashData brengt ieder jaar een lijst uit met de 25 meest voorkomende wachtwoorden op internet. Doordat deze wachtwoorden vaak voorkomen ligt het voor de hand dat cybercriminelen als eerst deze lijst met wachtwoorden zullen proberen om een account binnen te dringen. Het gebruik van deze veelvoorkomende wachtwoorden is dan ook af te raden.

De 25 meestvoorkomende wachtwoorden van 2014 zijn:

 1. 123456
 2. password
 3. 12345
 4. 12345678
 5. qwerty
 6. 123456789
 7. 1234
 8. baseball
 9. dragon
 10. football
 11. 1234567
 12. monkey
 13. letmein
 14. abc123
 15. 111111
 16. mustang
 17. access
 18. shadow
 19. master
 20. michael
 21. superman
 22. 696969
 23. 123123
 24. batman
 25. trustno1
]]>
Thu, 22 Jan 2015 10:01:16 +0100 ‘123456’ en ‘password’ meest voorkomende wachtwoorden van 2014 http://executive-people.nl/item/522796/a-a-en-a-passworda-meest-voorkomende-wachtwoorden-van.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Digitale veiligheid is grootste obstakel voor omarming Bring Your Own Device’ http://executive-people.nl/item/522793/a-digitale-veiligheid-is-grootste-obstakel-voor-omarming-bring-your-own-devicea.html Veiligheid is voor bedrijven de belangrijkste obstakel bij de implementatie van Bring Your Own Device, een beleid waarbij werknemers privé-apparatuur mogen gebruiken op de werkvloer. De helft van alle bedrijven blijkt zich zorgen te maken over de mogelijke schade die een dergelijk beleid toebrengt aan de digitale veiligheid van de organisatie.

Dit blijkt uit een mobiliteitsonderzoek dat Redshift Research heeft uitgevoerd in opdracht van HP. Het onderzoeksbureau ondervroeg 1.130 IT-managers in acht Europese landen. 20% van de bedrijven die een BYOD-beleid hanteert geeft aan afgelopen jaar tenminste één keer met een inbreuk op de digitale veiligheid te maken hebben gehad.

Kritisch over beveiliging
Managers zijn kritisch over de beveiliging van privé-apparatuur. Iets minder dan de helft van de managers stelt dat privé-apparaten onvoldoende zijn beveiligd voor zakelijke doeleinden. Ruim een derde maakt zich zorgen over de verspreiding van malware en virussen die op deze apparaten aanwezig is naar het bedrijfsnetwerk.

BYOD wordt op dit moment dan ook nog niet massaal omarmd. Op dit moment hanteert 30% van de Europese bedrijven een BYOD-beleid. De overige bedrijven hebben dus nog geen stappen genomen om het gebruik van privé-apparatuur op de werkvloer in goede banen te leiden.

]]>
Thu, 22 Jan 2015 09:09:33 +0100 ‘Digitale veiligheid is grootste obstakel voor omarming Bring Your Own Device’ http://executive-people.nl/item/522793/a-digitale-veiligheid-is-grootste-obstakel-voor-omarming-bring-your-own-devicea.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Manager met slechte reputatie is voor één op de vijf reden baan te weigeren http://executive-people.nl/item/522784/manager-met-slechte-reputatie-is-voor-a-copy-a-copy-n-op-de-vijf-reden-baan-te-weigeren.html Managers hebben een grote invloed op de wijze waarop werknemers over banen denken. Voor één op de vijf mensen is een manager met een slechte reputatie reden een baan te weigeren.

Dit blijkt uit onderzoek van HR-bedrijf Penna onder 2.000 Britse werknemers. Werknemers die het idee hebben onder slecht management te staan nemen eerder ontslag dan dat zij het probleem aanpakken met de HR-afdeling. Voor 16% is een slechte managers reden zich ziek te melden.

Slapeloze nachten
Een kwart van de respondenten geeft aan wel eens met een manager te maken hebben gehad die hem slapeloze nachten heeft gekost. 21% geeft aan hierdoor wel eens verdrietig te zijn geweest op de werkvloer of te hebben moeten huilen.

“Organisaties moeten zich realiseren dat hun managementteam een integraal onderdeel is van hun ‘merk’ als werkgever. Zelfs als zij personeel indrukwekkende voordelen bieden, een goede balans tussen zowel werk als privé en fantastische ontwikkelkansen bieden kan het managementteam een serieuze impact hebben om hun mogelijkheid talent aan te trekken en aan zich te binden”, legt Penny de Valk, algemeen directeur van Penna Talent Practice, uit.

Goede managers helpen werknemers ontwikkelen
Ondanks de impact die ‘slechte’ managers kunnen hebben op het aantrekken van talent blijken deze managers in sommige gevallen ook winst op te leveren. 17% van de ondervraagde werknemers geeft aan van slechts managers meer te hebben geleerd dan van goede managers. Een goede manager kan echter een nog grotere impact hebben. 27% van de werknemers geeft aan dat een goede manager hen heeft doen realiseren dat zij meer kunnen bereiken.

25% spreekt van een managers die hem of haar heeft geïnspireerd te werken aan hun carrière. Ruim één op de vijf stelt ook dat een goede manager hen heeft geholpen zaken op een andere manier te bekijken, terwijl 16% zijn manager dankt aan het overwinnen van onzekerheid.

]]>
Wed, 21 Jan 2015 13:22:40 +0100 Manager met slechte reputatie is voor één op de vijf reden baan te weigeren http://executive-people.nl/item/522784/manager-met-slechte-reputatie-is-voor-a-copy-a-copy-n-op-de-vijf-reden-baan-te-weigeren.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
CEO’s zijn minder positief over wereldeconomie http://executive-people.nl/item/522721/ceoa-s-zijn-minder-positief-over-wereldeconomie.html CEO’s zijn dit jaar minder positief over de aantrekkende wereldeconomie. Waar in 2014 nog 44% van de CEO’s aangaf vertrouwen te hebben in de economie is dit percentage vandaag de dag gedaald tot 37%. In 2014 voorspelde slechts 7 procent van de CEO’s economische achteruitgang, nu is dat meer dan verdubbeld naar 17 procent.

Dat blijkt uit de jaarlijkse CEO Survey van PwC onder 1.322 bestuursvoorzitters in 77 landen, waaronder Nederland. Het onderzoek is gepresenteerd op het World Economic Forum in Davos. Van de CEO’s in West-Europa is slechts 30 procent optimistisch, wat vooral te maken lijkt te hebben met de stagnerende economische groei in de Eurozone.

Nieuwe bazooka
Hoofdeconoom Jan Willem Velthuijsen van PwC stelt dat het hoogtijd is voor een nieuwe bazooka. “De big bazooka van Mario Draghi heeft goed gewerkt om de kalmte in de Eurozone te herstellen, maar het effect begint uit te werken. De verwachting is dat de ECB donderdag zal overgaan tot kwantitatieve verruiming. In elk geval zullen vooral helderheid en vastberadenheid gunstig zijn voor vertrouwen. Verruiming is ook goed voor de bankbalansen, maar kapitaal is het probleem niet in Europa. Het probleem is dat er te weinig investeringskansen zijn met een gunstig risico-rendement verhouding. Er is een gebrek aan interessant groeipotentieel, iets dat de VS en China nog steeds wel hebben.”

De ondervraagde CEO’s bevestigen dit beeld. De VS speelt volgens de managers een cruciale rol in de realisatie van wereldwijde groei. De VS neemt hiermee de rol over van China, dat afgelopen vijf jaar werd gezien als de grootste groeimotor voor de wereldeconomie. Na de VS en China geldt Duitsland op gepaste afstand als belangrijkste motor voor groei. Velthuijsen: “Je kunt de Europese bankbalansen oppompen tot je een ons weegt, maar als de transmissie naar meer bestedingen door consumenten en bedrijven niet werkt, zal het economische effect gering zijn.’ Volgens Velthuijsen is het vertrouwen in instituties momenteel op een dieptepunt. ‘En dat remt de bestedingen door consumenten en investeerders. Politiek en bedrijfsleven geven niet direct de indruk dat ze weten hoe ze dat vertrouwen moeten herstellen. En dat moeten ze zich dus wel snel bedenken.”

Eenduidige gecoördineerde beleidsvisie
Dit vraagt volgens Velthuijsen om een eenduidige gecoördineerde beleidsvisie. “Thema’s als energie, milieu, onderwijs, arbeidsmarkt, innovatie en veiligheid zouden de doorstartagenda van de Europese Commissie moeten beheersen. Europa is netto-importeur van zowat alles. Denk aan voedsel, grondstoffen en energie. Daarnaast kennen we in Europa verstarde structuren op de arbeidsmarkt, woningmarkt, zorgmarkten. Om concurrerend te blijven moeten Europese bestuurders eensgezindheid en doortastendheid tonen en doorpakken. Sinds Porter weten we dat een economie als een Phoenix kan herrijzen als zij in staat is om deze onvermijdelijke dilemma's te slechten, en dat vooruitzicht zou de motivatie moeten zijn.”

39% van de bestuursvoorzitters verwacht dit jaar een omzetgroei te realiseren. Dit is net zoveel als een jaar eerder. Opvallend is wel dat in de meeste West-Europese landen dit percentage onder het gemiddelde ligt. CEO’s hebben echter wel de nodige zorgen voor dit jaar. De stapeling van wet- en regelgeving (genoemd door 78%), gebrek aan gekwalificeerde personeel (73%) en het gebrek aan fiscale stabiliteit (72%) worden het meest genoemd als zorgenpunt. Andere kopzorgen zijn onder meer geopolitieke spanningen, cyberbedreigingen en de snelheid waarmee technologische doorbraken elkaar opvolgen. Opvallende stijger is de angst onder CEO’s dat er bedrijfsgegevens op straat komen te liggen.

]]>
Wed, 21 Jan 2015 11:10:51 +0100 CEO’s zijn minder positief over wereldeconomie http://executive-people.nl/item/522721/ceoa-s-zijn-minder-positief-over-wereldeconomie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Agent.BTZ valt bedrijven, overheidsinstellingen en internationale organisaties aan http://executive-people.nl/item/522717/agent-btz-valt-bedrijven-overheidsinstellingen-en-internationale-organisaties-aan.html Doelgerichte cyberaanvallen op overheidsinstellingen, bedrijven en internationale organisaties zijn in de afgelopen jaren talrijk geworden. Malware is het populairste wapen geworden in de misdaad en spionage. Gedurende zeven jaar heeft G DATA de ontwikkeling van één van de bekendste en meest succesvolle schadelijke programma’s gevolgd: Agent.BTZ.

In 2008 werd de malware gebruikt in een cyberaanval op het Amerikaanse Pentagon. In 2014 werd de spyware Uroburos ingezet om de Belgische en Finse ministeries van Buitenlandse zaken te bespioneren. In november 2014 werd ComRAT (de nieuwste generatie van Agent.BTZ) ontdekt en geanalyseerd, waarbij de verbanden tussen  Agent.BTZ, Uroburos en ComRAT zonder twijfel konden worden aangetoond. In alle malware samples vonden de analisten dezelfde stukken programmeringscode en andere technische overeenkomsten. In een analyse van 46 verschillende malware samples die een periode van zeven jaar bestrijken tonen de malware-analisten van G DATA aan hoe complex de malware in elkaar zit.

“Als resultaat van de analyse hebben we nu gedetailleerde informatie over zeven jaar ontwikkeling van malware die door één groep is gebruikt om gerichte aanvallen uit te voeren op gevoelige doelwitten zoals het Pentagon en verschillende buitenlandse ministeries,” legt Ralf Benzmüller, hoofd van het G DATA SecurityLab uit.

Tot versie 3.00 in 2012 zien de experts van G DATA steeds maar minimale veranderingen aan de code van de software. Er werden aanpassingen voor nieuwe versies van Windows aangebracht, programmeringsfouten werden verbeterd en er werden additionele maskeringsmethoden toegevoegd. De grootste update vond plaats met versie 3.00, waarin de Remote Access Tool (RAT) werd toegevoegd. De methoden van de malwareschrijvers is niet geheel te achterhalen. De malwarespecialisten vermoeden dat goed getrainde ontwikkelaars met diepe kennis over het uitwissen van sporen achter de malware zitten.

De G DATA-analisten zijn er zeker van dat de groep achter Uroburos, Agent.BTZ en ComRat nog altijd actief is in het veld van Advanced Persistent Threats (APT’s). De nieuwste ontdekkingen en links leiden tot speculatie over nog te ontdekken aanvallen.

De details van de analyse van de complexe malware is omschreven in het G DATA SecurityBlog:https://blog.gdatasoftware.com/blog/article/evolution-of-sophisticated-spyware-from-agentbtz-to-comrat.html

]]>
Wed, 21 Jan 2015 02:46:44 +0100 Agent.BTZ valt bedrijven, overheidsinstellingen en internationale organisaties aan http://executive-people.nl/item/522717/agent-btz-valt-bedrijven-overheidsinstellingen-en-internationale-organisaties-aan.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Bedrijven moeten aan de bak om hun cybersecurity op peil te krijgen’ http://executive-people.nl/item/522686/a-bedrijven-moeten-aan-de-bak-om-hun-cybersecurity-op-peil-te-krijgena.html Werknemers spelen een belangrijke rol in IT-securityproblemen. Maar liefst 60% van de medewerkers blijkt software niet te updaten, terwijl slechts 10% van de Internet Explorer-gebruikers de laatste versie van de webbrowser gebruikt. Cisco luidt de noodklok en spreekt over een gat tussen de beleving en realiteit van ‘cybersecurity readiness’. Cisco waarschuwt dat bedrijven vol aan de bak zullen moeten om het probleem aan te pakken.

Cybercriminelen worden volgens het bedrijf steeds efficiënter in het misbruiken van gaten die ontstaan in de IT-security van bedrijven. Deze gaten kunnen ontstaan als updates niet worden geïnstalleerd, aangezien in deze updates juist beveiligingslekken worden gedicht. Cisco stelt dan ook dat bedrijven een ‘all hands on deck’-aanpak zullen moeten hanteren om zichzelf te beschermen tegen cyberaanvallen.

Van de bestuurskamer tot individuele gebruikers
“Security heeft een ‘all hands on deck’-aanpak nodig, waarbij iedere van de bestuurskamer tot individuele gebruikers aan bijdraagt. We maakte ons voorheen zorgen om DoS (red: Denial of Service, het onbeschikbaar maken van een website), maar moeten ons nu ook zorgen maken om datavernietiging. Waar we ons voorheen alleen zorgen maakten over de diefstal van intellectueel eigendom, maken we ons nu ook zorgen over het falen van kritieke services. Onze tegenstanders zijn steeds bekwamer, maken misbruik van onze zwakheden en verbergen hun aanvallen midden in het gezichtsveld”, zegt John N. Stewart, senior vice president, chief security en trust officer bij Cisco.

Hij vervolgt: “Security moet veiligheid leveren over het volledige aanvalsspectrum en technologie die worden aangeschaft zijn gebouwd met security in het achterhoofd. Online diensten moeten worden gedraaid met veerkracht in het achterhoofd. Al deze stappen zijn nodig om het tij te keren en onze toekomst te beschermen. Hiervoor is leiderschap, samenwerking en verantwoordelijkheid meer dan ooit te voren nodig in onze industrie.”

]]>
Tue, 20 Jan 2015 16:16:45 +0100 ‘Bedrijven moeten aan de bak om hun cybersecurity op peil te krijgen’ http://executive-people.nl/item/522686/a-bedrijven-moeten-aan-de-bak-om-hun-cybersecurity-op-peil-te-krijgena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Ruim een kwart van de Big Data-projecten is een succes http://executive-people.nl/item/522685/ruim-een-kwart-van-de-big-data-projecten-is-een-succes.html Big Data is iets waar veel bedrijven mee bezig zijn. Een nieuw onderzoek wijst echter uit dat de technologie op dit moment slechts weinig bedrijven echt voordeel oplevert. Iets meer dan een kwart van de organisaties die Big Data heeft geïmplementeerd noemt het project een succes.

Dit blijkt uit onderzoek van Capgemini Consulting onder 225 bedrijven. Veel organisaties hebben Big Data op dit moment nog niet geïmplementeerd. Slechts 13% van de ondervraagde bedrijven geeft aan Big Data te gebruiken in hun bedrijfsvoering. Wie dit wel heeft gedaan blijkt in veel gevallen met tegenvallen resultaten te worden geconfronteerd. Slechts 27% van de respondenten noemde het Big Data-project succesvol; 8% spreekt over een zeer succesvol project.

Doorslaggevend in het succes van een Big Data-project
IDC heeft ook gekeken welke elementen een doorslaggevende rol spelen in het succes van een Big Data-project. De belangrijkste factor blijkt een sterk operationeel model te zijn. Dit model moet volgens IDC meerdere duidelijke elementen bevatten, waaronder een duidelijk uiteengezette bedrijfsstructuur, een systematisch implementatieplan en sterke ondersteuning vanuit het management. IDC stelt dat de succesratio voor bedrijven met een eigen analytics business unit bijna 2,5 keer hoger ligt dan voor bedrijven met een ad-hoc en vaak geïsoleerd analytics team.

Het volledige onderzoek van Capgemini Consulting is hier te vinden.

]]>
Tue, 20 Jan 2015 15:46:16 +0100 Ruim een kwart van de Big Data-projecten is een succes http://executive-people.nl/item/522685/ruim-een-kwart-van-de-big-data-projecten-is-een-succes.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bedrijven verspillen gemiddeld 21.000 arbeidsuren per jaar aan valse security-meldingen http://executive-people.nl/item/522679/bedrijven-verspillen-gemiddeld-arbeidsuren-per-jaar-aan-valse-security-meldingen.html Bedrijven geven jaarlijks 1,3 miljoen dollar uit aan het reageren op valse security-meldingen. In totaal gaan bijna 21.000 arbeidsuren per jaar door deze valse meldingen verloren.

Dit blijkt uit onderzoek van Ponemon Institute onder 600 Amerikaanse IT- en IT security-professionals. Een bedrijf is gemiddeld 198,8 uur per week bezig met het onderzoeken van malware-infecties. De professionals geven aan dat hun IT-afdeling gemiddeld 229,9 uur per week bezig is met het opschonen van geïnfecteerde apparaten. Dit staat echter in de schaduw van de 395 arbeidsuren die IT-afdelingen per week kwijt zijn aan valse security-meldingen.

17.000 malware-meldingen per jaar
Bedrijven krijgen doorgaans een enorme hoeveelheid security-meldingen binnen. Gemiddeld ontvangt een bedrijf alleen al 17.000 malware-meldingen per jaar. 19% hiervan wordt uiteindelijk als ‘betrouwbaar’ beoordeeld. De overige meldingen vereisen geen actie van de IT-afdeling.

Het lijkt er overigens op dat lang niet alle malware-infecties bij bedrijven daadwerkelijk worden opgemerkt. Respondenten geven gemiddeld aan het idee te hebben dat hun security-tools malware-infecties 40% van de malware-infecties mist. Malware kan hierdoor ongemerkt op de IT-systemen van een bedrijf aanwezig zijn, terwijl cybercriminelen hierdoor mee kunnen kijken op de systemen.

Malware wordt steeds schadelijker
Malware wordt daarnaast steeds schadelijker. De hevigheid van malware-infecties is in het afgelopen jaar fors toegenomen. 16% van de malware-infecties werd vorig jaar nog als ‘zwaar’ omschreven, terwijl dit percentage dit jaar op 44% ligt. De aanpak van deze infecties is niet altijd even gestructureerd. 33% geeft aan te kiezen voor een ongestructureerde aanpak, waarbij dus geen vast stappenplan wordt afgewerkt. De beoordeling van de aard van een malware-infectie is bij 41% geautomatiseerd. De overige 59% analyseert malware dus handmatig.

]]>
Tue, 20 Jan 2015 11:40:22 +0100 Bedrijven verspillen gemiddeld 21.000 arbeidsuren per jaar aan valse security-meldingen http://executive-people.nl/item/522679/bedrijven-verspillen-gemiddeld-arbeidsuren-per-jaar-aan-valse-security-meldingen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Klantervaring steeds belangrijker voor retailorganisaties http://executive-people.nl/item/522594/klantervaring-steeds-belangrijker-voor-retailorganisaties.html Retailorganisaties vergroten customer experience en algehele bedrijfsprestaties met geavanceerde mogelijkheden voor doelgerichtheid en cross-channel-marketing, aldus een onderzoek van Oracle.

Om een waardevolle dialoog met klanten aan te gaan, moeten marketeers gebruikmaken van best-practices op het gebied van moderne marketing. Zo zetten ze gepersonaliseerde, gerichte marketingcampagnes via meerdere kanalen op. In hoeverre organisaties moderne marketing bedrijven, varieert echter van branche tot branche. Sommige sectoren omarmen marketingtechnologieën en bijbehorende best-practices sneller dan andere. Om de mate van marketingontwikkeling in sectoren in kaart te brengen en te laten zien wat de impact van best-practices voor moderne marketing op de business is, gaf Oracle aan Forrester Consulting de opdracht onder marketingbeleidsmakers een wereldwijd onderzoek uit te voeren. Dat onderzoek toont aan dat retailmarketeers koploper zijn als het gaat om het overstappen naar moderne marketing. Ook lopen ze voor op andere sectoren op een groot aantal belangrijke punten, die van invloed zijn op de customer experience en algehele bedrijfsprestaties.

Om de mate van marketingontwikkeling in sectoren in kaart te brengen en te laten zien wat de impact van best-practices voor moderne marketing op de business is, gaf Oracle Forrester Consulting de opdracht onder marketingbeleidsmakers een wereldwijd onderzoek uit te voeren.

Best Practices

In het onderzoek, getiteld: Why You Need To Be A Modern Marketer: The Business Impact of Marketing Maturity in the Age of the Customer werd onderzocht in hoeverre best-practices voor moderne marketing zijn ingevoerd in twintig sectoren, waaronder elektronica, energie, financiële dienstverlening, gezondheidszorg, productie, media, retail en telecom.

Uit het onderzoek blijkt dat marketeers in de retail koploper zijn in de overstap naar moderne marketing. Ook lopen ze op belangrijke gebieden vóoor op collega’s uit andere sectoren, zoals investeringen in datamanagement en technologie voor gedragsmonitoring, en marketingintegratie.

46 procent van de retailorganisaties heeft slimme, doelgerichte mogelijkheden waarmee ze beschikken over realtime feedback en geavanceerde overzichten om zo de betrokkenheid van de consument en de marketingeffectiviteit te vergroten. Ter vergelijking: slechts 31 procent van alle respondenten uit andere sectoren geeft aan eenzelfde niveau van doelgerichtheid te hebben.

Cross-channel

Voor wat betreft marketingintegratie blijkt dat 42 procent van de retailorganisaties op dit moment gebruikmaakt van een volledig geïntegreerd cross-channel-marketingplatform voor uitgebreide marketingorkestratie. Daarentegen geeft slechts veertien procent van de respondenten uit andere sectoren aan eenzelfde niveau van integratie te hebben.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 492 marketingbeleidsmakers in uiteenlopende sectoren in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Australië. Een van de resultaten was dat organisaties die moderne-marketingprocessen omarmen beter presteren dan hun collega’s en concurrenten met niet-moderne-marketingprocessen. Het gaat dan om belangrijke prestatie-indicatoren, zoals omzetgroei, marktleiderschap en prestaties op de werkvloer.

Het onderzoek definieert ‘moderne marketeers’ als marketeers die een combinatie van realtime voorspellende modellen en statistische technieken gebruiken, waaronder slimme doelgerichtheid en cross-channel-marketing, om zo te zorgen voor een gepersonaliseerde customer experience tijdens elke fase van het aankoopproces.

De onderzoeksresultaten zijn hier na te lezen: Why You Need To Be A Modern Marketer: The Business Impact of Marketing Maturity in the Age of the Customer.

 

]]>
Mon, 19 Jan 2015 16:23:31 +0100 Klantervaring steeds belangrijker voor retailorganisaties http://executive-people.nl/item/522594/klantervaring-steeds-belangrijker-voor-retailorganisaties.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
"Waarde van klantgegevens onderschat” http://executive-people.nl/item/522565/quot-waarde-van-klantgegevens-onderschata.html Bestuurders van ondernemingen hebben wereldwijd nog weinig op met de analyse en het gebruik van klant- of andere bedrijfsgegevens. Initiatieven op het gebied van data-analyse binnen de organisatie krijgen in het algemeen weinig steun van het bestuur en staan ook niet altijd bovenaan de bestuursagenda. De leiding van de onderneming begrijpt bovendien veelal niet hoe zij het maximale rendement uit dit soort analyses kunnen halen.

Dit blijkt uit internationaal onderzoek van KPMG onder ruim driehonderd bestuurders van ondernemingen naar het gebruik en de analyse van (klant)gegevens en de voordelen die dit kan opleveren. “Toch hebben de bedrijven wel de ambitie om het gebruik van big data onderdeel te maken van hun business model en de besluitvorming”, constateert Maurice Op het Veld, partner bij KPMG Advisory. Op het Veld:. “Uit het onderzoek blijkt echter dat er twee belangrijke obstakels zijn om het gebruik van data onderdeel te laten zijn van het bedrijfsmodel. Enerzijds zijn er binnen de organisatie van de onderneming in het algemeen heel veel initiatieven als het om het gebruik van data-analyse gaat. Dat maakt het voor het bestuur van de onderneming niet gemakkelijk om er grip op te krijgen. Anderzijds is het management onvoldoende gecommitteerd om fundamentele wijzigingen aan te brengen in het business model, wijzigingen die als gevolg van de combinatie van interne bedrijfsgegevens en externe gegevens kunnen leiden tot verrassend nieuwe inzichten. Vooral als het om de kennis van klanten gaat.”

Toch verwachten de onderzochte bedrijven in het algemeen dat zij de analyse en het gebruik van klantgegevens binnen nu en drie jaar op de rails zullen hebben. Zo verwacht ruim de helft van de ondernemingen dat zij de komende drie jaar nieuwe bronnen van inkomsten gecreëerd zullen hebben. Nog eens de helft voorziet een efficiëntere bedrijfsvoering en bijna 40% verwacht dat zij meer inzicht in het gedrag van de klant zullen hebben. Ook de snelheid van de besluitvorming en het vermogen om beter met risico’s om te gaan, worden als belangrijke voordelen van het gebruik van data-analyses gezien. Op het Veld: “Door risico’s niet te baseren op schattingen, maar op simulatie of mogelijke scenario’s, kunnen bedrijven tot de conclusie komen dat de risico’s die zij lopen uiteindelijk kleiner zijn dan verwacht en neemt het vertrouwen in de besluitvorming toe.”

Ivoren toren

Volgens Op het Veld moeten ondernemingen er wel voor waken dat een afdeling die zich met dit soort analyses bezig houdt uiteindelijk in een ivoren toren terecht komt. Op het Veld: “Het is van groot belang dat data-analisten nauw samenwerken met de afdelingen die te maken hebben met klanten, leveranciers en productmanagers en dat zij voortdurend op zoek zijn naar mogelijkheden om de prestatie van de onderneming te verbeteren. Om deze uitdagingen het hoofd te kunnen bieden, staan de bedrijven een aantal maatregelen voor. Zo geeft bijna 60% aan alle initiatieven op het gebied van data-analyses intern beter te willen organiseren, door data-analisten op een juiste en efficiënte manier te laten samenwerken met de diverse afdelingen. Daarnaast wil de helft werken aan de aanpak om het meeste rendement met alle initiatieven te realiseren. Belangrijk hierbij is onder andere dat alle initiatieven gekoppeld zijn aan de bedrijfsdoelstellingen, zoals bijvoorbeeld het verbeteren van de relatie met klanten, het vergroten van de omzet of verlagen van de kosten. Ruim 30% is van plan aanzienlijk meer geld te reserveren voor alle initiatieven op het gebied van data-analyses en het gebruik ervan. “

Door: Witold Kepinski

]]>
Mon, 19 Jan 2015 02:07:33 +0100 "Waarde van klantgegevens onderschat” http://executive-people.nl/item/522565/quot-waarde-van-klantgegevens-onderschata.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Skype en Snapchat groeien sterk in Nederland http://executive-people.nl/item/522554/skype-en-snapchat-groeien-sterk-in-nederland.html Nederlandse smartphone-gebruikers gebruiken Skype veel meer, zo meldt een onderzoek van Telecompaper over gebruik van mobiele apps in Nederland. Het aantal smartphone-gebruikers met Skype geïnstalleerd op hun smartphone groeide met 14 procent in het afgelopen jaar, tot 2,9 miljoen in december 2014.

Degenen die Skype geïnstalleerd hebben, gebruiken de app gemiddeld vijf dagen per maand. Dat is meer dan in 2014 toen de Skype app gemiddeld vier dagen per maand werd gebruikt. Het gemiddelde aantal minuten dat er gebeld werd groeide van 19 minuten eind 2013 tot en met 31 minuten in december 2014.

Snapchat

Het gebruik van Snapchat is meer dan verdubbeld naar 1,49 miljoen gebruikers in december 2014. Facebook Messenger was nog meer succes, deze app groeide van 1,7 miljoen naar 4,4 miljoen gebruikers binnen een jaar. De groei werd geholpen door het feit dat een prive-bericht verzonden via Facebook alleen kan worden geopend via Facebook Messenger bij het gebruik van een smartphone.

WhatsApp

De meest populaire messaging app in Nederland blijft WhatsApp, geïnstalleerd op meer dan 9,4 miljoen Nederlandse smartphones.

Door: Witold Kepinski

]]>
Mon, 19 Jan 2015 01:00:35 +0100 Skype en Snapchat groeien sterk in Nederland http://executive-people.nl/item/522554/skype-en-snapchat-groeien-sterk-in-nederland.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Lappendeken van security-tools is een risico' http://executive-people.nl/item/522527/lappendeken-van-security-tools-is-een-risico.html Nederlandse organisaties hebben een ware lappendeken van los van elkaar functionerende security-tools in gebruik. Hierdoor is slechts een kwart van deze organisaties in staat alle relevante securityinformatie op één centraal platform bij elkaar te brengen. Dit betekent in de praktijk dat het erg lastig is om in real-time dreigingen te detecteren en af te slaan. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Omgaan met complexe dreigingen’ dat Pb7 Research in opdracht van Intel Security heeft uitgevoerd. 


“De afgelopen jaren is er in ons land erg veel aandacht besteed aan security. Desondanks denken negen van de tien Nederlandse organisaties dat zij een goed opgezette aanval van cybercriminelen niet kunnen tegenhouden. Zij wijten dit met name aan een ontoereikende beveiligingsarchitectuur”, Mischa Deden, Sales Systems Engineer Intel Security voor Noord- en Oost-Europa. “Het onderzoek laat duidelijk zien dat het inzetten van allerlei losse beveiligingsproducten kansloos is tegen de real-time dreigingen waar organisaties nu mee te maken kunnen krijgen.”

“Zeventig procent van de Nederlandse organisaties heeft vier of meer security-tools in gebruik”, zegt Peter Vermeulen, directeur van Pb7 Research. “Deze tools zijn veelal geleverd door verschillende leveranciers en zijn niet of nauwelijks in staat om met elkaar samen te werken. Hierdoor is slechts een kwart van de organisaties in staat om de informatie die de geïmplementeerde beveiligingsoplossingen produceren bij elkaar te brengen op één centraal platform. Terwijl een dergelijk platform noodzakelijk is om tot een goed beeld te komen van de veiligheidssituatie binnen de organisatie.”

“Voor het afslaan van geavanceerde aanvallen is het dus nodig dat de beveiligingscomponenten naadloos informatie kunnen uitwisselen, zodat tijdig actie kan worden ondernomen”, zegt Deden. Dat betekent dat organisaties hun security veel beter op elkaar moeten aansluiten en dat onderdelen zoals Security Information and Event Management (SIEM), endpoint-beveiliging, advanced threat detection en de informatievoorziening over dreigingen één geheel moeten vormen. Alleen dan zijn geavanceerde dreigingen tijdig op te merken en kunnen er meteen maatregelen genomen worden.”

Doordat de in gebruik zijnde security-tools slecht op elkaar aansluiten, ontstaan tal van problemen en uitdagingen. Zo stelt 44 procent van de ondervraagde organisaties vast dat dreigingen gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Nog eens 43 procent is tot de conclusie gekomen dat dreigingen onvoldoende of zelfs helemaal niet onschadelijk worden gemaakt. Het is dan ook opmerkelijk dat in het onderzoek wordt vastgesteld dat slechts een kleine minderheid van de organisaties (17 procent) van mening is dat men teveel security-tools toepast.

Eenduidige architectuur ontbreekt
Onder een ‘geavanceerde aanval’ door cybercriminelen wordt in dit onderzoek onder andere een aanval bedoeld die duidelijke stealth-kenmerken vertoont of die is uitgevoerd op basis van een zero day kwetsbaarheid. Een derde van de ondervraagde organisaties geeft aan inmiddels met een dergelijke aanval te maken te hebben gehad. Waarschijnlijk is het werkelijke aantal organisaties dat hiermee is geconfronteerd veel hoger. Nog eens een derde van de organisaties geeft namelijk aan niet te weten of men dergelijke aanvallen heeft ondergaan.

De gevolgen van dit soort aanvallen zijn echter groot. Een op vijf organisaties geeft aan dat bij dit soort incidenten werkprocessen zijn verstoord. In een beperkt aantal gevallen (6 procent) is gevoelige bedrijfsinformatie gestolen.

Maar ook hier geldt dat veel organisaties op dit soort vragen eigenlijk geen antwoord kunnen geven. Nog eens 22 procent stelt namelijk vast dat men eigenlijk geen idee heeft of er schade is geleden bij een geavanceerde aanval. En zo ja, hoe groot die schade dan was. Doordat men geen eenduidige security-architectuur gebruikt, ontbreekt het enerzijds aan de mogelijkheden om aanvallen te ontdekken en ontbeert men anderzijds de tools om de schade hiervan in kaart te brengen.

]]>
Sun, 18 Jan 2015 14:42:14 +0100 'Lappendeken van security-tools is een risico' http://executive-people.nl/item/522527/lappendeken-van-security-tools-is-een-risico.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Aanzienlijk deel bedrijfsleven slachtoffer van cyber-aanvallen’ http://executive-people.nl/item/522526/a-aanzienlijk-deel-bedrijfsleven-slachtoffer-van-cyber-aanvallena.html Onderzoek van F5 Networks onder security-deskundigen wijst uit dat een kwart van de ondervraagde bedrijven het afgelopen jaar te maken heeft gehad met een DDoS-aanval. 22% werd geconfronteerd met trojans en virussen. Daarnaast heeft 13% van de bedrijven in 2014 met fraude te maken gehad en 15% van de security-experts geeft aan afgelopen jaar wel te zijn aangevallen, maar weet niet precies op welke manier.

Dit is niet het enige onderzoek dat wijst op de grote hoeveelheden aanvallen op de digitale infrastructuren en assets van bedrijven. De positieve kant is dat het om een vooralsnog grote minderheid van gedupeerden gaat. Immers, het merendeel van de respondenten zegt niet aangevallen te zijn. Je mag aannemen dat dit niet is omdat ze geen aantrekkelijk doelwit zijn, maar omdat ze afdoende maatregelen hebben getroffen. Maar het kan ook zijn dat ze het niet zeggen of niet weten. In ieder geval weet ION-IP dat bedrijven zich goed kunnen laten adviseren tegen aanvallen, inzichtelijk kunnen maken hoe ze worden aangevallen en de daarvoor benodigde maatregelen kunnen nemen.

In de optiek van ION-IP begint dat met het in kaart brengen van de zwakke punten in de beveiliging van bedrijven, door middel van een Vulnerability Scan. Vergeet daarbij de organisatorische en beleidskanten niet. Immers, veel ellende komt vanuit de interne organisatie. Ook kijkt ION-IP naar de kans dat dreigingen daadwerkelijk realiteit worden en naar de zakelijke schade die dat met zich mee zou kunnen brengen. Het is niet zinvol alles compleet dicht te timmeren. Een aanval op het ERP-systeem zou grotere gevolgen kunnen hebben dan een aanval op de klimaatbeheersing.

Het is zaak een goede architectuur te ontwikkelen, waar alle aspecten van de digitale informatievoorziening worden meegenomen, niet alleen de security. In feite gaat het om kwaliteit. Als zaken goed op orde zijn, maakt alleen dat je al minder kwetsbaar. Daarna is het van belang goed te blijven monitoren en evalueren. Security is een doorlopend proces, niet een eennmalig project, waarbij ION-IP adviseert om een centraal Point of Control in te richten. Een gateway waar applicaties en devices worden gemonitord en beheerd, en die op basis van business rules automatiseert wie waar, wanneer vanaf welke locatie en met welk device toegang krijgt tot de business applicaties. Afwijkingen worden direct waargenomen en geblokt. De praktijk wijst uit dat het inrichten van een Point of Control tot een uitermate sterke verdediging leidt. Maar je moet altijd blijven opletten.

Opvallende uitkomst uit het onderzoek is het veel voorkomen van DDoS (Distributed Denial of Service) aanvallen. Een kwart van de respondenten is daar de dupe van geweest. DDoS blijft een vervelend euvel en het kan tot grote (reputatie) schade leiden. Maar ook daar kunnen bedrijven zich tegen wapenen. Het ene bedrijf is het andere niet, dus hier past geen algemene maatregel.

]]>
Sun, 18 Jan 2015 11:00:09 +0100 ‘Aanzienlijk deel bedrijfsleven slachtoffer van cyber-aanvallen’ http://executive-people.nl/item/522526/a-aanzienlijk-deel-bedrijfsleven-slachtoffer-van-cyber-aanvallena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Kantoormedewerkers ontvangen 1.728 zinloze e-mailtjes per jaar http://executive-people.nl/item/522421/kantoormedewerkers-ontvangen-zinloze-e-mailtjes-per-jaar.html De gemiddelde kantoormedewerker ontvangt een flinke hoeveelheid e-mails waar zij niets aan hebben. Jaarlijks ontvangt de gemiddelde medewerkers 1.782 zinloze e-mailtjes.

Dit blijkt uit onderzoek van Sennheiser Communications, leverancier van headsets. Bij zinloze mailtjes kan het om allerlei soorten berichten gaan. Sennheiser doelt hierbij niet op spam, maar juist op berichten van bijvoorbeeld collega’s die inhoudelijk niet interessant zijn. Denk hierbij aan e-mailtjes waarin iemand wordt gefeliciteerd met zijn verjaardag, maar ook om e-mailberichten over een kapotte printer of een airconditioning die te hard zou staan.

Iemand die bekend staat om zinloze e-mailtjes
Bijna een derde van de 2.000 ondervraagde kantoormedewerkers geeft aan iemand te kennen die bekend staat om het versturen van zinloze e-mailberichten. Ongeveer de helft geeft aan dat collega’s e-mailberichten onnodig naar het gehele bedrijf sturen.

53% zou dan ook liever zien dat collega’s vaker de telefoon opnemen om dingen te delen in plaats van de inbox te vervuilen met dergelijke e-mailberichten. Tegelijkertijd geeft 67% toe meer te mailen dan te bellen. De belangrijkste reden hiervoor is de eenvoud waarmee een e-mailbericht wordt verstuurd. Onzekerheid aan de telefoon is voor 20% reden een voorkeur te hebben voor e-mail.

]]>
Thu, 15 Jan 2015 16:16:44 +0100 Kantoormedewerkers ontvangen 1.728 zinloze e-mailtjes per jaar http://executive-people.nl/item/522421/kantoormedewerkers-ontvangen-zinloze-e-mailtjes-per-jaar.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Tech startups missen diepgang http://executive-people.nl/item/522424/tech-startups-missen-diepgang.html Grote Nederlandse ondernemingen en snelgroeiende, technologische bedrijven (‘startups’) zien het belang van samenwerking om tot de noodzakelijke innovatie te komen, maar slagen er niet in deze samenwerking voldoende diepgang te geven. Dit meldt KPMG in een onderzoek.

Veelal beperkt de partnership zich tot het delen van distributiekanalen en afzetmarkten en wordt onvoldoende gebruikt wordt gemaakt van de gezamenlijke kennis en kunde. Zo ziet minder dan 40% coaching als een belangrijk voordeel van de samenwerking en delen de bedrijven relatief weinig waarde toe aan het delen van technologische kennis en kennis van de markt. Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van KPMG naar de mate waarin startende ondernemingen en gevestigde bedrijven erin slagen met elkaar samen te werken om hun innovatieve slagkracht en hun concurrentiepositie te verbeteren.

Vooral ‘window dressing’
“Corporates en startups kunnen elkaar op wezenlijke punten versterken om de nieuwe realiteit waarin zij zaken moeten doen met succes te lijf te gaan”, zegt Edo Roos Lindgreen, partner bij KPMG en Head of Innovation. Roos Lindgreen: “Voor grote bedrijven kunnen nieuwe concepten en de technieken van startups een manier zijn om relevant te blijven in een veranderende wereld. En startups vinden in grote ondernemingen bijvoorbeeld de slagkracht om te kunnen schalen. De realiteit is echter dat er vooralsnog sprake is van een oppervlakkige samenwerking tussen grote bedrijven en startups waarin in beperkte mate wordt samengewerkt op dergelijke wezenlijke thema’s. Dit duidt erop dat er in het algemeen sprake is van window dressing. Samenwerking wordt in het algemeen alleen op makkelijke terreinen gezocht en niet om een antwoord te vinden op grote strategische uitdagingen.”

Lastig om partner te vinden
Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat 65% van de onderzochte bedrijven één of meer vormen van samenwerking met een startup of grotere onderneming heeft. Ruim 90% geeft aan dat het noodzakelijk is dat grote bedrijven samenwerken met startups om te kunnen innoveren. En bijna 70% vindt dat startups gevestigde bedrijven nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen en succesvol te kunnen zijn. Bijna 70% van alle onderzochte bedrijven blijkt voortdurend actief op zoek naar een partner. Van de gevestigde bedrijven geeft slechts 10% aan dat het weinig moeite kost om een startup te vinden waarmee samengewerkt kan worden. Bovendien geeft een derde van deze ondernemingen aan dat het niet altijd duidelijk is wie verantwoordelijk is voor de samenwerking.

Traditionele samenwerkingsvormen
De oppervlakkige samenwerking tussen startups en gevestigde bedrijven komt ook tot uitdrukking in de wijze waarop de bedrijven op dit moment samenwerken. De meeste ondernemingen maken gebruik van traditionele, weinig diepgaande vormen van samenwerken, zoals een klant-leverancier relatie of een licentieovereenkomst. Joint ventures, participaties en franchiseformules worden in veel mindere mate gebruikt. Roos Lindgreen: “Dat de samenwerking nog niet in het hart van de strategie plaatsvindt, blijkt overigens ook uit het feit dat de onderzochte ondernemingen vooral focus willen blijven houden op de eigen missie en dat zij hechten aan onafhankelijkheid in de samenwerking. Signalen dat de bedrijven wel willen samenwerken, maar niet tot elkaar veroordeeld willen zijn. Eén op de vier grote bedrijven geeft dan ook aan geen enkele pijn te zullen ervaren als de samenwerking onverhoopt vandaag zou mislukken. Startups zouden hier aanzienlijk meer last van hebben. Ruim 60% zou de samenwerking met pijn in het hart zien stranden.”

Door: Witold Kepinski

]]>
Thu, 15 Jan 2015 14:53:50 +0100 Tech startups missen diepgang http://executive-people.nl/item/522424/tech-startups-missen-diepgang.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Social media, mobile tracking en apps en e-mail marketing staat in 2015 centraal in marketing http://executive-people.nl/item/522402/social-media-mobile-tracking-en-apps-en-e-mail-marketing-staat-in-centraal-in-marketing.html Marketeers zullen in 2015 nog meer inzetten op social media, mobile (tracking en apps) en e-mail marketing, om zo te komen tot een samenhangende customer journey.

Dit staat in het ‘2015 State of Marketing’ rapport, zoals gepubliceerd door Salesforce. Dit rapport is gebaseerd op een wereldwijd onderzoek onder meer dan 5.000 marketeers. De markteers zijn positief over de vooruitzichten: ruim 84 procent van de respondenten is van plan de marketingbudgetten in 2015 te verhogen of te handhaven, met social en mobile marketing bovenaan de prioriteitenlijst. Het 2015 State of Marketing-rapport is hier te downloaden.

Customer journey centraal
De customer journey is een essentieel onderdeel geworden van het marketingproces. Er is een enorme verschuiving van campagnegerichte marketing naar gepersonaliseerde 1:1 customer journeys. Zesentachtig procent van de senior marketeers vindt het essentieel om een samenhangende customer journey te creëren waarbij alle touchpoints en kanalen worden meegenomen. In het 2015 State of Marketing-rapport, noemen respondenten mobiele apps, marketing analytics en customer relationship management (CRM) instrumenten als de technologieën die het meest effectief zijn bij het creëren van zo’n samenhangende customer journey.

Social groeit
Budgetten voor social groeien sneller dan die voor elk ander digitaal marketingkanaal. Er is een grote verschuiving in de manier waarop marketeers naar social kijken: 64 procent van de marketeers ziet social als een cruciale enabler van producten en diensten, een stijging van 25 procent ten opzichte van het 2014 State of Marketing-rapport. Zeventig procent van de marketeers zegt de uitgaven voor social media advertising te zullen verhogen.

Mobiel geïntegreerd
Marketeers integreren mobiele kanalen steeds meer in hun totale marketingstrategie om hun klanten met 1:1 interacties in real-time te kunnen bereiken. Achtenzestig procent geeft aan mobiel te hebben geïntegreerd in hun totale marketingstrategie, een stijging van 48 procent ten opzichte van vorig jaar. Vijfenzestig procent is van plan het budget voor mobiele push-notificaties met een derde of meer te laten stijgen en 58 procent heeft nu een special team voor mobile marketing, een stijging van 35 procent.

E-mail nog steeds motor
E-mail is nog steeds de motor van digitale marketing. Drieënzeventig procent van de marketeers is het erover eens dat e-mail de kern is van het marketingproces, en 92 procent geeft aan dat e-mail een duidelijke return on investment (ROI) levert. Zevenenveertig procent van de deelnemers aan de enquête ziet click-through rates als de belangrijkste maatstaf voor succes van e-mail marketing, terwijl net iets minder, 43 procent, conversiepercentage als belangrijkste criterium ziet.

"De toekomst van marketing ligt bij het opbouwen van intensieve customer journeys vanuit sales, service en marketing. Het is belangrijker dan ooit om echt verbinding te maken met elke persoon die met je merk te maken heeft en zijn of haar customer journey te personaliseren op basis van acties en voorkeuren", zegt Scott McCorkle, CEO, Salesforce Marketing Cloud, Salesforce. "Ons 2015 State of Marketing-rapport toont aan dat dit het jaar wordt dat bedrijven daadwerkelijk inzetten op een echte multi-channel aanpak om de klant nauwer bij het bedrijf te betrekken."

Top 5 gebieden voor hogere uitgaven:

70% Social media reclame
70% Social media marketing
67% Social media engagement
67% Locatie-gebaseerd mobile tracking
66% Mobiele toepassingen

Vorig jaar bestond de top 5 uit: data & analytics (61%), marketing automation (60%), e-mail marketing (58%), social media marketing (57%) en content management (57%).

De link naar het rapport: https://www.salesforce.com/form/marketingcloud/2015-state-of-marketing.jsp.

De link naar de infographic: http://goo.gl/A4QMeo.

WK

]]>
Thu, 15 Jan 2015 00:53:02 +0100 Social media, mobile tracking en apps en e-mail marketing staat in 2015 centraal in marketing http://executive-people.nl/item/522402/social-media-mobile-tracking-en-apps-en-e-mail-marketing-staat-in-centraal-in-marketing.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Einde support Windows Server 2003 stimuleert bredere omarming van de cloud http://executive-people.nl/item/522396/einde-support-windows-server-stimuleert-bredere-omarming-van-de-cloud.html Het einde van de support voor Windows Server 2003 in juli 2013 opent voor eindgebruikers de weg om meer cloud oplossingen te omarmen. Dat is de conclusie van het onderzoek van de reseller Insight, die onlangs bijna 250 klanten ondervroeg over hun cloud plannen.

Uit het onderzoek blijkt dat twee op de vijf respondenten geen idee heeft wat te doen als ondersteuning voor Windows Server 2003 eindigt. Dit wijst op het feit 'dat bedrijven hebben nog steeds problemen hebben met het nemen van beslissingen op het gebied van cloud', aldus Insight.

Zo'n 44 procent van de ondervraagde bedrijven willen wel gebruik maken van de cloud, zoals opslag van bedrijfsgegevens (41 procent), het verbeteren van de interne communicatie (46 procent), en een verbeterde samenwerking (20 per cent).

Ash Patel, EMEA cloud directeur bij Insight, beweert dat eindgebruikers de gemeenschappelijke overtuiging hebben dat de cloud het antwoord is op veel vraagstukken, maar dat bedrijven de tijd nodig hebben om ervoor te zorgen dat ze eerst de juiste vragen stellen, zoals over implementaties, hoe ze het beste voordeel kunnen halen van cloud technologie.

Insight biedt die organisaties naar de cloud willen een infographic checklist. Uiteraard heeft Insight zelf een cloudaanbod dat bestaat uit Virtual Desktop, Unified Comms, Mobile Devices Management, Office 365 en Cloud Storage.

Door: Witold Kepinski

 

]]>
Thu, 15 Jan 2015 00:06:28 +0100 Einde support Windows Server 2003 stimuleert bredere omarming van de cloud http://executive-people.nl/item/522396/einde-support-windows-server-stimuleert-bredere-omarming-van-de-cloud.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Telefoon blijft belangrijk voor MKB http://executive-people.nl/item/522313/telefoon-blijft-belangrijk-voor-mkb.html 44 procent van de ondernemers in het MKB geeft aan dat telefonische bereikbaarheid een belangrijk thema is binnen de organisatie.

Bereikbaar zijn op één telefoonnummer via verschillende devices zoals pc, laptop, tablet en mobiel wordt gezien als de belangrijkste functionaliteit bij het realiseren van optimale telefonische bereikbaarheid (55%). Een opvallende uitkomst, want het MKB geeft aan dat e-mail de meest gekozen weg is om intern (54%) en extern (51%) te communiceren. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van Infopact, leverancier van IP-communicatieoplossingen voor de zakelijke markt, onder 500 beslissers binnen het MKB.

Beschikbaarheidsweergave

Het onderzoek gehouden bij bedrijven in meerdere branches laat zien wat de belangrijkste aandachtspunten zijn van het MKB. Het blijkt dat vooral organisaties met 51-100 medewerkers telefonische bereikbaarheid hoog op de agenda hebben staan (52%). Naast bereikbaar zijn via één telefoonnummer, zijn hulpmiddelen zoals de beschikbaarheidsweergave van collega’s van groot belang bij het realiseren van telefonische bereikbaarheid. Dit geeft 28 procent van de respondenten aan. Een kleine hoeveelheid (16%) geeft aan graag inzicht te hebben in bereikbaarheidsstatistieken.

Gerard Bergsma, commercieel directeur van Infopact: “Een optimale telefonische bereikbaarheid is belangrijk voor ondernemers in alle sectoren. Elk contact met de klant is immers een kans om je organisatie te profileren of een potentiële klant over de streep te trekken. De groei van de vele manieren om in contact te komen met de klant, heeft ook geleid tot hogere klantverwachtingen. Een complete Unified Communications oplossing biedt uitkomst voor het MKB. Functionaliteiten zoals bereikbaar zijn via één telefoonnummer op meerdere devices, beschikbaarheidsweergave van collega’s en gespreksopnamen zijn hierbij direct toegankelijk. Deze oplossing is tevens als hosted- of cloudoplossing beschikbaar, waardoor deze kostentechnisch eenvoudig bereikbaar is voor de MKB-doelgroep. Zo kan het MKB ook in 2015 aan de klantverwachtingen voldoen en de telefonische bereikbaarheid optimaliseren.”

WK

]]>
Wed, 14 Jan 2015 07:48:56 +0100 Telefoon blijft belangrijk voor MKB http://executive-people.nl/item/522313/telefoon-blijft-belangrijk-voor-mkb.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
29% van de Nederlandse managers is een vrouw http://executive-people.nl/item/522299/van-de-nederlandse-managers-is-een-vrouw.html Bijna één op de drie managers in Nederland is een vrouw. Nederland staat hiermee op de 61ste positie in de ranglijst met landen met de meeste vrouwen op managementposities.

Dit blijkt uit onderzoek van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Onze buurlanden doen het iets beter. In Duitsland wordt 31,1% van de managementfuncties vervuld door een vrouw, terwijl dit percentage in België op 32,4% ligt.

Kanttekening
Bij de ranglijst moet wel een kleine kanttekening worden geplaatst. Van 79 landen heeft ILO de hand weten te leggen op cijfers uit 2012. Van andere landen kon de organisatie echter geen recente cijfers vinden en zijn de gegevens dus een stuk ouder. Dit kan de resultaten beïnvloeden.

Als we kijken naar landen waarover cijfers uit 2012 bekend is scoren de Filipijnen (47,6%) en Panama (47,4%) het best. Als we kijken naar alle cijfers staat Jamaica met 59,3% bovenaan. Deze cijfers zijn echter afkomstig uit 2008. Saint Lucia staat op de derde positie met 52,3%, maar deze cijfers zijn zelfs afkomstig uit 2004.

Egypte scoort het slechtst
Egypte scoort van alle landen het laagst. In land is nog geen één op de tien managers een vrouw. Het land scoort hiermee dusdanig slecht dat het niet in de top 100 is opgenomen. Pakistan staat onder aan de top 100. 3% van de managers in het land is een vrouw.

]]>
Tue, 13 Jan 2015 15:13:45 +0100 29% van de Nederlandse managers is een vrouw http://executive-people.nl/item/522299/van-de-nederlandse-managers-is-een-vrouw.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bedrijven omarmen vaker Drones, 3D-printers en ‘Internet of Things’ http://executive-people.nl/item/522298/bedrijven-omarmen-vaker-drones-d-printers-en-a-internet-of-thingsa.html In 2015 zijn het vooral de bedrijven die gebruikmaken van nieuwe technologieën als Drones, 3D-printers en ‘Internet of Things’, omdat zij hier vooralsnog meer baat bij hebben dan consumenten. Verder stijgen de aankopen met een smartphone met 1.000%, maar vervangt deze mobiele portemonnee nog niet het traditionele betalen. Dit zijn slechts enkele voorspellingen uit de TMT Predictions 2015. Met dit jaarlijks initiatief geeft Deloitte haar toekomstvisie op ontwikkelingen en trends binnen de wereldwijde technologie-, media- en telecomindustrie (TMT).

Deloitte voorspelt dat er in 2015 zeker één miljard op het internet aangesloten apparaten worden verkocht. Dit is een stijging van 60% ten opzichte van 2014. Meer dan 60% van deze apparaten, ook wel ‘the Internet of Things’ genoemd, wordt gekocht en gebruikt door het bedrijfsleven, ondanks de mediafocus op consumenten voor bijvoorbeeld het via een internetverbinding controleren van hun thermostaten, licht en huishoudelijke apparaten. Patrick Steemers, partner en telecomexpert bij Deloitte: “De voordelen van het verbinden van apparaten met het internet zijn voor bedrijven vele malen groter dan voor consumenten. Zo kunnen kritische bedrijfsprocessen beter worden gecontroleerd, worden meer bruikbare gegevens verzameld en is een meer klantvriendelijke dienstverlening mogelijk. Een voorbeeld is de koffieautomaat op kantoor die via internet doorgeeft of de bonen moeten worden aangevuld. Bij consumenten gaat het voornamelijk nog om apparaten zoals thermostaten, die normaal gesproken al zijn ingesteld op de wensen van de gebruiker. Bij dergelijke toepassingen is de toegevoegde waarde voor de consument niet direct heel groot.”

Contactloos betalen in stroomversnelling

Het aantal contactloze, mobiele betalingen raakt dit jaar in een stroomversnelling. Verwacht wordt dat voor eind 2015 5% van de smartphonegebruikers met de juiste specificaties dit ook daadwerkelijk minstens 1 keer per maand doet. In 2014 werd dit nog door minder dan 0,5% van de gebruikers gedaan. “Smartphones worden al ingezet voor het overmaken van geld, het controleren van het saldo en het uitvoeren van online transacties. Toch loopt de populariteit voor het in de winkel betalen met een smartphone nog achter op de traditionele portemonnee. Wanneer meer retailers deze vorm van betalen accepteren en consumenten de voordelen kennen, wordt contactloos betalen een stuk populairder.”

Vraag naar eBooks nog geen bedreiging voor gedrukte boeken

Verder voorspelt Deloitte dat de omzet van gedrukte boeken vijf keer hoger ligt dan de omzet van eBooks en hiermee gesteld kan worden dat eBooks nog geen grote bedreiging vormen voor gedrukte versies. Zo lezen 18- tot 29-jarigen nog steeds gedrukte boeken; bijna driekwart van de jonge lezers kiest voor een versie in hardcopy.

Andere TMT Predictions

In totaal heeft Deloitte 13 trends benoemd voor 2015. Andere voorspellingen betreffen de smartphonemarkt waarbij dit jaar voor het eerst meer dan 1 miljard smartphones worden verkocht aan consumenten die al een smartphone hadden, de geringe invloed van online videodiensten op traditionele televisie en de sterke groei in ‘click en collect’ locaties.

Door: Witold Kepinski

]]>
Tue, 13 Jan 2015 14:47:34 +0100 Bedrijven omarmen vaker Drones, 3D-printers en ‘Internet of Things’ http://executive-people.nl/item/522298/bedrijven-omarmen-vaker-drones-d-printers-en-a-internet-of-thingsa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Smartphone niet bij de hand hebben leidt tot stress, angst en een hogere bloeddruk http://executive-people.nl/item/522245/smartphone-niet-bij-de-hand-hebben-leidt-tot-stress-angst-en-een-hogere-bloeddruk.html We maken vandaag de dag op dusdanig grote schaal gebruik van smartphones en tablets dat wij eigenijk niet meer zonder hen kunnen. Onderzoek toont aan dat mensen die gescheiden worden van hun smartphone niet alleen angstiger zijn, maar ook cognitief slechter presteren.

Dit blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Universiteit van Missouri. Deelnemers aan het onderzoek werden via een draadloze bloeddrukmeter in de gaten gehouden en gevraagd woordzoekers (puzzels) te maken. Nadat een aantal basismetingen waren uitgevoerd werd de deelnemers verteld dat hun mobiele apparaten de onderzoeksapparatuur verstoorde. De apparaten moesten dan ook verderop in de kamer weggelegd te worden. Hierna zijn nieuwe metingen uitgevoerd.

Hogere bloeddruk en meer stress
De resultaten laten zien dat de bloeddruk van deelnemers steeg nadat zij van hun smartphone gescheiden waren. Ook waren indicatoren aanwezig van stress of zelfs angst. Het oplossen van puzzels ging kandidaten nadat zij gescheiden waren van hun smartphone stukken slechter af. Deelnemers gaven daarnaast aan zich minder prettig te voelen dan tijdens het begin van de test, toen zij hun smartphone nog bij de hand hadden.

Het volledige onderzoek is hier te vinden.

]]>
Mon, 12 Jan 2015 15:22:27 +0100 Smartphone niet bij de hand hebben leidt tot stress, angst en een hogere bloeddruk http://executive-people.nl/item/522245/smartphone-niet-bij-de-hand-hebben-leidt-tot-stress-angst-en-een-hogere-bloeddruk.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Cloud, mobility en Big Data drijven managed services http://executive-people.nl/item/522207/cloud-mobility-en-big-data-drijven-managed-services.html De Managed Services markt groeit verder door steeds meer vraag naar cloud, mobility en Big Data oplossingen. Managed Service Providers moeten zich in deze oplossingen specialiseren, aldus onderzoeker marketsandmarkets.com.

De wereldwijde markt voor managed services was in 2014 goed voor 101,2 miljard dollar. In 2019 is dat 193,3 miljard dollar. In deze markt zijn onder andere Alcatel-Lucent, AT&T, Cisco, Dell, EMC, Ericsson, Fujitsu, HP, IBM en Microsoft actief.

Lees meer in het onderzoek.

Door: Witold Kepinski

]]>
Mon, 12 Jan 2015 02:39:12 +0100 Cloud, mobility en Big Data drijven managed services http://executive-people.nl/item/522207/cloud-mobility-en-big-data-drijven-managed-services.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Vraag naar ICT’ers in 2014 met 10% gestegen http://executive-people.nl/item/522190/vraag-naar-icta-ers-in-met-gestegen.html Opnieuw is de vraag naar ICT-professionals gestegen. Het aantal vacatures is afgelopen jaar met 10% toegenomen. In totaal waren er ruim negentigduizend ICT-vacatures beschikbaar.

Dit blijkt uit een analyse van ICT-detacheerder Yacht. Vooral naar softwareontwikkelaars is veel vraag. Naast softwareontwikkelaars is er ook meer vraag naar beheerders en security officers.

De vraag naar ICT’ers varieert sterk per regio. Het landelijke gemiddelde ligt op 14%. Den Haag doet het met een stijging van 16,6% van het aantal ICT-vacatures de stad met de grootste stijging. Ook Amsterdam doet het goed met een stijging van 14,8%. Ook in de rest van de randstad is groei te zien.

]]>
Sun, 11 Jan 2015 11:46:22 +0100 Vraag naar ICT’ers in 2014 met 10% gestegen http://executive-people.nl/item/522190/vraag-naar-icta-ers-in-met-gestegen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Driekwart van de medewerkers bereid te verhuizen voor droombaan http://executive-people.nl/item/522162/driekwart-van-de-medewerkers-bereid-te-verhuizen-voor-droombaan.html Bijna drie op de vier medewerkers wereldwijd is bereid voor een baan die zij altijd al hebben willen hebben te verhuizen. 21% van de werknemers in de EMEA-regio zou zelfs verhuizen naar een ander continent.

Dit blijkt uit The Kelly Global Workforce Index, een onderzoek waarvoor 230.000 medewerkers wereldwijd zijn ondervraagd door Kelly Services. Opvallend genoeg is verhuizen naar een ander continent populairders dan verhuizen naar een ander land. 17% van de ondervraagde werknemers uit de EMEA-regio is bereid naar een ander land te verhuizen.

Europeanen blijven het liefst binnen Europa
Europeanen blijken in dit geval het liefst te verhuizen naar een ander Europees land. 17% van de Europeanen geeft aan voor Noord-Amerika te kiezen, terwijl slechts 2% naar het Midden-Oosten zou willen verhuizen.

11% van de werknemers is bereid voor een droombaan van provincie of regio te verhuizen. 12% is bereid naar een andere stad te verhuizen voor een baan die zij graag willen krijgen.

Salaris inleveren voor andere voordelen
Werknemers zijn in sommige gevallen bereid een hoger salaris op te geven voor andere voordelen. Zo is 57% bereid een deel van het salaris in te leveren voor de mogelijkheid nieuwe vaardigheden en kennis te leren. 36% wil loon inleveren voor een flexibeler schema. 52% voor een betere balans tussen werk en privé.

]]>
Sat, 10 Jan 2015 15:33:24 +0100 Driekwart van de medewerkers bereid te verhuizen voor droombaan http://executive-people.nl/item/522162/driekwart-van-de-medewerkers-bereid-te-verhuizen-voor-droombaan.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Bedrijven zijn minder goed bestand tegen cyberaanvallen dan zij denken’ http://executive-people.nl/item/522161/a-bedrijven-zijn-minder-goed-bestand-tegen-cyberaanvallen-dan-zij-denkena.html Bedrijven zijn veel minder goed bestand tegen cyberaanvallen dan zij vaak denken. Geen enkel retailbedrijf en 9% van entertainment- en mediabedrijven blijkt een cyberaanval af te kunnen slaan. Beveiligingsbedrijf FireEye waarschuwt voor de enorme impact die een cyberaanval op een bedrijf kan hebben.

Het bedrijf verzamelde security alerts van hackers die de security-oplossingen van bedrijven wisten te omzeilen. In sommige gevallen gaat het hierbij om Advanced Persistent Attacks (APT’s), cyberaanvallen waarbij aanvallers hun pijlen hebben gezet op een specifiek doelwit waarbij meerdere aanvallen worden gecombineerd om het doelwit te hacken. In andere gevallen gaat het echter om vaker voorkomende en minder complexe aanvallen die door de oplossingen tegengehouden hadden moeten worden. In totaal hebben 1.214 organisaties deelgenomen aan het onderzoek, dat van januari 2014 tot juni 2014 is uitgevoerd.

Veel aanvallen hadden tegengehouden moeten worden
Alle retailbedrijven die aan het onderzoek hebben deelgenomen bleken gedurende de eerste helft van 2014 te zijn gehackt, waarbij in 17% van de gevallen sprake was van een geavanceerde cyberaanval. De overige 83% van de cyberaanvallen waren minder complex en hadden dan ook door de bestaande beveiligingsoplossingen van de bedrijven tegengehouden moeten worden. Dit gebeurde echter niet. Onder entertainment- en mediabedrijven zien de percentages er niet veel beter uit. 91% van deze bedrijven bleek in de eerste zes maanden van 2014 te zijn gehackt, waarvan 18% werd aangevallen met een APT.

FireEye waarschuwt voor de enorme impact die een cyberaanval op een bedrijf kan hebben. “We hebben afgelopen jaar gezien dat één geavanceerde aanval die langs de verdediging van bedrijven glipt een kostbare en verwoestende impact kan hebben waarvan het herstel maanden in beslag neemt”, zegt Dave DeWalt, voorzitter van de raad van bestuur en CEO bij FireEye. “De resultaten van onze Maginot onderzoeken laten duidelijk zien dat er gaten zitten in de wijze waarop veel multinationale zijn beveiligd, wat de deur open zet voor agressieve aanvallers die aanvallen uitvoeren variërend van spionage in opdracht van overheden tot cybercrime.”

]]>
Sat, 10 Jan 2015 14:13:29 +0100 ‘Bedrijven zijn minder goed bestand tegen cyberaanvallen dan zij denken’ http://executive-people.nl/item/522161/a-bedrijven-zijn-minder-goed-bestand-tegen-cyberaanvallen-dan-zij-denkena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
IT-managers in midzakelijke markt kiezen steeds vaker voor de cloud http://executive-people.nl/item/522126/it-managers-in-midzakelijke-markt-kiezen-steeds-vaker-voor-de-cloud.html Steeds meer ondernemers in de midzakelijke markt kiezen ervoor hun ICT uit de cloud af te nemen. Uit een door Detron ICT Groep begin december gehouden onderzoek onder ICT-managers, bleek dat maar liefst 100% open staat voor het gebruik van clouddiensten. Ruim 90% verwacht over 5 jaar zelfs vrijwel alle ICT als clouddienst af te nemen.

Detron hield het onderzoek om meer inzicht te krijgen in hoe hoog cloud op de agenda staat en welke verwachtingen klanten hebben van hun ICT-partner. Daarnaast wilde Detron graag weten wat de beweegredenen van bedrijven zijn om te kiezen voor de cloud, welke risico’s men daarbij ziet en welke selectiecriteria gehanteerd worden bij het kiezen van een cloudleverancier.

Business-uitdagingen

Niet alleen bleken alle respondenten open te staan voor cloud, ook nemen ze al in meer of mindere mate clouddiensten af. Dit is meestal ingegeven door applicatieleveranciers zoals Dropbox en Microsoft. De cloud voorziet duidelijk in een behoefte; bijna driekwart heeft business-uitdagingen waarbij clouddiensten ondersteuning kunnen bieden. Cloud heeft dan ook de toekomst; ruim 90% verwacht over 5 jaar vrijwel alle ICT als clouddienst af te nemen. Te beginnen met standaard toepassingen, infrastructuur, taken en specifieke applicaties in eigen beheer. Daarmee zal ook de rol van de eigen ICT-medewerkers verschuiven van beleid en beheer naar een regierol en de ontwikkeling van ICT-diensten om de eigen business beter te ondersteunen.

Risico's

Aan het kiezen van een clouddienst en cloudleverancier kleven diverse risico’s, gaven de respondenten aan. Genoemd werden de beschikbaarheid van dataverbindingen en systemen, de continuïteit van de dienstverlening, afhankelijkheid van een derde partij, wetgeving en verantwoordelijkheden, ondersteuning bij migratie naar een andere partij of dienst en de consistentie van het platform. Als belangrijkste keuzecriteria worden de juiste certificeringen en compliance genoemd zoals ISO27001, privacy en security. Het datacenter ligt bij voorkeur in Nederland, maar in ieder geval in Europa. Ook 24x7 dienstverlening, een goed beschreven exit-strategie en concurrerende prijzen worden belangrijk gevonden. Tot slot moet een leverancier snel acteren, flexibel en betrouwbaar zijn en kennis hebben van de specifieke business van de klant en de daarbij behorende uitdagingen.

Ronald Knoop, CCO van Detron, ziet kansen voor zijn bedrijf met dit onderzoek: “Gezien de uitkomsten van het onderzoek is het niet zo vreemd dat bedrijven voor hun clouddiensten op zoek gaan naar een ervaren partner voor begeleiding bij het bepalen van de juiste ICT/cloud-strategie en bij de transitie en migratie naar de cloud. De leverancier moet hoogwaardige kennis van zaken hebben, flexibel zijn en een gedeeld risico durven aangaan. Het liefst nog heeft de cloudleverancier kennis van de business en stemt oplossingen daar zo veel mogelijk op af. Kortom, een volwaardig partner. Detron is de aangewezen partij hiervoor.”

WK

]]>
Fri, 09 Jan 2015 10:31:43 +0100 IT-managers in midzakelijke markt kiezen steeds vaker voor de cloud http://executive-people.nl/item/522126/it-managers-in-midzakelijke-markt-kiezen-steeds-vaker-voor-de-cloud.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg