Nieuws Nieuws http://executive-people.nl http://executive-people.nl/item/290/onderzoek.html Fri, 29 Aug 2014 23:20:22 +0100 FeedCreator 1.7.2-ppt (info@mypapit.net) Emerging markets nemen 73,5 procent van alle nieuwe smartphones af http://executive-people.nl/item/515759/emerging-markets-nemen-procent-van-alle-nieuwe-smartphones-af.html Dit jaar voorspelt marktonderzoeksbureau IDC dat er 1,25 miljard smartphones worden verkocht, een jaarlijkse stijging van 23,8 procent ten opzichte van de 1,01 miljard van vorig jaar. Ook in de komende jaren verwacht de marktonderzoeker tot 2018 een gemiddelde jaarlijkse groei van 12,7 procent om tegen dan uit te komen op 1,8 miljard smartphones.

Vooral in Azië, Latijns-Amerika, Centraal- en oost Europa, het Midden-Oosten en Afrika worden veel meer smartphones verkocht. De zogenaamde emerging markets nemen vandaag 73,5 procent van alle nieuwe smartphones af. Volwassen markten zoals West-Europa, de VS, Canada en Japan vullen maar 26,5 procent van de markt.

Dat vertaalt zich ook in groeicijfers. Waar volwassen regio’s tot toe nog tweecijferige groei voorlegden, zakt dat cijfer dit jaar naar 4,9 procent. In opkomende markten groeit het aantal smartphones met 32,4 procent.

Gemiddelde toestelprijs
Wel wijst IDC er op dat onze markt interessant blijft. “Volwassen markten vertragen aanzienlijk, maar blijven wel een grote omzet leveren met gemiddelde verkoopsprijzen van meer dan 400 dollar. Intussen loopt de smartphone in opkomende markten op, maar met gemiddelde prijzen van minder dan 250 dollar,” zegt Ramon Llamas, onderzoeksmanager van IDC’s mobiele afdeling.

Hoewel IDC geen omzetcijfers of gedetailleerde marktaandelen publiek deelt, zegt het wel dat Android de groei domineert met aanwezigheid op 88,4 procent van alle verscheepte smartphones dit jaar.

In samenwerking met Datanews

]]>
Fri, 29 Aug 2014 22:38:58 +0200 Emerging markets nemen 73,5 procent van alle nieuwe smartphones af http://executive-people.nl/item/515759/emerging-markets-nemen-procent-van-alle-nieuwe-smartphones-af.html&field=Foto1&width=165.jpg
HR-managers gaan in tweede helft van dit jaar meer professionals werven http://executive-people.nl/item/515716/hr-managers-gaan-in-tweede-helft-van-dit-jaar-meer-professionals-werven.html Nederlandse HR-managers gaan meer permanente professionals werven in de tweede helft van 2014. 43% van de managers gaat professionals werven voor vrijgekomen bestaande posities, terwijl 28% voor nieuwe functies mensen aan gaat trekken. Dit blijkt uit de ‘OfficeTeam Personeelsbarometer 2014’, een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van OfficeTeam, een divisie van Robert Half gespecialiseerd in het plaatsen van tijdelijke administratieve en ondersteunende professionals.

HR-managers blijken in toenemende mate vertrouwen te hebben in de groei van Nederland (77%) en de groei van het eigen bedrijf (82%). 71% van de Nederlandse HR-managers blijft het komende halfjaar dan ook nieuwe professionals werven. De managers leggen de nadruk in de tweede helft van 2014 op het behouden van het huidige personeelsbestand. Bijna de helft (43%) van de HR-managers geeft aan dat vrijgekomen bestaande posities zullen worden ingevuld in de komende zes maanden. Daarnaast stelt 28% dat er nieuwe posities binnen het bedrijf gecreëerd worden.

Voorzichtig optimisme
“Er is een voorzichtig optimisme voelbaar op de markt. Bedrijven blijven niet alleen werven voor vrijgekomen bestaande functies, ze zetten ook in op extra banen. Dit optimisme is hoogstwaarschijnlijk een gevolg van de positievere visie die bedrijven hebben op de Nederlandse economie en de economische toekomst van het eigen bedrijf”, aldus Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland.

Ondanks de positieve vooruitzichten geeft 22% van de HR-verantwoordelijken aan dat er geen vrijgekomen posities worden ingevuld en dat er geen nieuwe functies worden gecreëerd. Dit percentage is opmerkelijk genoeg gestegen ten opzichte van vorig jaar, toen slechts 11% van de HR-managers een dergelijk antwoord gaf. Het voornemen om het aantal functies in te perken en de organisatie te verkleinen, blijft met 8% op hetzelfde niveau als in 2013.

Voorzichtig
“Veel bedrijven blijven na de crisis voorzichtig en niet in alle ondernemingen is de licht positieve kentering even goed voelbaar. Vaak proberen bedrijven de permanente personeelskosten toch nog te beperken. Er wordt in dit kader vaak een beroep gedaan op tijdelijke professionals om de productiviteit van het bedrijf op peil te houden of zelfs te vergroten,” aldus Stephan Renken.

Het vinden van het juiste personeel levert echter uitdagingen op. 83% van de Nederlandse HR-managers stelt het momenteel niet eenvoudig te vinden om de juiste en gekwalificeerde professionals te vinden, Dit is een grote zorg die ook vorig jaar al bij 87% van de HR-managers speelde. Als we kijken naar administratief en ondersteunend personeel is 66% van de HR-managers op zoek naar gekwalificeerde professionals voor bestaande of nieuwe functies. Deze groep blijkt vooral moeite te hebben met het vinden van HR-assistentie (21%), office management (20%) en administratieve ondersteuning van het salesteam (18%).

Verlies van topmedewerkers
HR-managers maken zich over het algemeen minder zorgen over het verliezen van topmedewerkers. 66% an de HR-verantwoordelijken stelt bezorgd te zijn dat hun topmedewerkers in administratieve en ondersteunende functies het komende jaar een andere uitdaging zullen zoeken. Dit is 5% minder dan een jaar geleden.

“Bedrijven die op zoek gaan naar vaste werknemers leggen de lat vaak heel hoog. Ze zijn op zoek naar het spreekwoordelijke ‘schaap met de vijf poten’: de juiste persoon die over alle gevraagde vaardigheden beschikt. Wanneer ze deze topkandidaat eenmaal gevonden hebben, willen bedrijven hen vanzelfsprekend niet op korte termijn verliezen aan de concurrentie. Een goede strategie voor het behoud van personeel staat in bijna elke onderneming hoog op de agenda. Het signaal dat de bezorgdheid hierover terugloopt, wijst wellicht op ruimte die ontstaan is om huidige werknemers meer te erkennen en beter te belonen en daarmee tevreden te houden,” zegt Stephan Renken.

]]>
Fri, 29 Aug 2014 11:57:04 +0200 HR-managers gaan in tweede helft van dit jaar meer professionals werven http://executive-people.nl/item/515716/hr-managers-gaan-in-tweede-helft-van-dit-jaar-meer-professionals-werven.html&field=Foto1&width=165.jpg
Support voor mobility en BYOD krijgt prioriteit in datacenter http://executive-people.nl/item/515630/support-voor-mobility-en-byod-krijgt-prioriteit-in-datacenter.html 57% van de IT-beslissers zegt voor de komende 24 maanden een datacenterproject op de planning te hebben staan met het oog op toenemende support voor mobility en BYOD. Dit blijkt uit onderzoek van Telindus en VCE onder 115 Nederlandse IT-beslissers.

Ook projecten binnen datacenters voor andere doeleinden zijn populair. 50% van de respondenten geeft aan een dergelijke project te hebben gepland om backup en disaster recovery te verbeteren, terwijl 50% de servers in het datacenter van plan is te vernieuwen. 49% stelt te werken aan projecten om het toenemend gebruik van de private cloud op te vangen. Ook een upgrade van de storage staat hoog op de agenda.

Zorgen
De IT-beslissers zijn ook ondervraagd over welke aspecten van het datacenter zij zich zorgen maken. De top vier van belangrijkste zorgen ziet er als volgt uit:

 1. Het omgaan met veranderingen in vraag
 2. Tijd die nodig is om nieuwe systemen te implementeren of upgraden naar nieuwe technologie
 3. Verzekeren/bewijzen van compliance
 4. Tijd die nodig is voor het testen en toepassen van patches

"Organisaties willen meegaan met de tijd en niet worden geremd door een IT-infrastructuur. De IT-afdeling moet snel kunnen reageren op vragen en om dat te kunnen doen, is een gestandaardiseerde omgeving key. Een dergelijke omgeving is inzichtelijk en biedt IT-managers de mogelijkheid om veel eenvoudiger en vooral sneller in te spelen op de nieuwste ontwikkelingen. Bovendien houdt de organisatie de regie en hebben de gebruikers niet de behoefte om IT-middelen in te gaan zetten buiten de IT-afdeling om. Dit staat ook wel bekend als de ‘Shadow IT’, met alle ongecontroleerde gevolgen van dien voor bijvoorbeeld de beschikbaarheid of compliancy”, zegt Harm de Haan, Manager Consultancy bij Telindus.

'Mobility domineert de agenda'
Tonnie van Grinsven, Account Executive bij VCE: “Uit ons onderzoek en de trends in de markt blijkt duidelijk dat mobility de agenda in de boardroom blijft domineren. De verschillende aspecten van een mobility-strategie, zoals BYOD, mobiele apps, et cetera, zijn heel zichtbaar voor werknemers en klanten. Daarom is het cruciaal om een flexibele, gevalideerde en voorspelbare architectuur aan de basis te hebben. Het is onvermijdelijk dat de complexiteit van het beheer toeneemt door het groeiende aantal end user devices op de werkplek, maar complexiteit van de datacenterinfrastructuur is te voorkomen. Bij VCE willen we IT-organisaties bevrijden van de tactische eisen van mobility, zodat zij zich kunnen focussen op hun strategie. Denk aan het realiseren van een optimale eindgebruikerservaring, terwijl de kosten worden verlaagd.”

]]>
Thu, 28 Aug 2014 15:33:20 +0200 Support voor mobility en BYOD krijgt prioriteit in datacenter http://executive-people.nl/item/515630/support-voor-mobility-en-byod-krijgt-prioriteit-in-datacenter.html&field=Foto1&width=165.jpg
On-premise cloud is meest gebruikte cloud-vorm onder Nederlandse bedrijven http://executive-people.nl/item/515623/on-premise-cloud-is-meest-gebruikte-cloud-vorm-onder-nederlandse-bedrijven.html De koudwatervrees voor wat betreft cloud is in Nederland voorbij. De meeste organisaties hebben zelfs al flinke stappen genomen in hun overstap naar de cloud. De on-premise cloud is de meest gebruikte vorm van de cloud.

Dat blijkt uit onderzoek van Proact, Europa’s grootste storagecentrische datacenterinfrastructuur-integrator en cloud-enabler, in samenwerking met AutomatiseringGids. 49% van de bedrijven geeft aan te hebben gekozen voor de on-premise cloud. 39% van de organisaties maakt gebruik van een hosted cloud bij een externe provider, terwijl 28% gebruik maakt van een virtual private cloud via een serviceprovider.

Ideale vorm van de cloud
Dat de on-premise cloud de meest gebruikte vorm van de cloud is is opvallend. 34% van alle respondenten en 39% van de IT-managers geeft namelijk aan een combinatie van de private en public cloud als ideale vorm van de cloud te zien.

Bedrijven kiezen vooral voor de cloud om hun flexibiliteit te vergroten. 35% stelt dat het vergroten van de efficiency de belangrijkste reden was voor de overstap, terwijl 29% de kosten flexibeler wilde maken. Het flexibel maken van de kosten is voor het algemeen management zelfs de op één na belangrijkste reden de overstap naar de cloud te maken. Het uitbesteden van processen die niet bij de core-business horen is voor IT-managers de tweede belangrijkste reden.

Lopende cloud-projecten
De meest genoemde lopende cloud-projecten zijn Software-as-a-Service (42 procent), virtualisatie (38 procent), internal private cloud (33 procent) en Infrastructure-as-a-Service (31 procent).

In de overstap naar de cloud worden verschillende stappen genomen. De eerste stap is standaardisatie van de infrastructuur en de meest gevorderde fase is orkestratie. 37% van de organisaties geeft aan zich te bevinden in de fase van virtualisatie van de infrastructuur. 20% stelt bezig te zijn met automatisering. Hierbij worden verschillende systemen of software zodanig aan elkaar gekoppeld dat de systemen automatisch werken of zelfregulerend zijn.

De weg naar orkestratie is intensief
“Het private cloud journey barometer-onderzoek toont aan dat steeds meer organisaties de cloud omarmen”, zegt Lucas den Os, Managing Director Proact Nederland. “Deden organisaties eerder nog voorzichtige pilots met kleine, niet al te belangrijke toepassingen, nu staat bij de meeste bedrijven wel een cloud-project op stapel. De weg naar orkestratie is intensief, maar we zien dat veel organisaties in ieder geval wel op de goede weg zitten.”

]]>
Thu, 28 Aug 2014 10:04:37 +0200 On-premise cloud is meest gebruikte cloud-vorm onder Nederlandse bedrijven http://executive-people.nl/item/515623/on-premise-cloud-is-meest-gebruikte-cloud-vorm-onder-nederlandse-bedrijven.html&field=Foto1&width=165.jpg
Pb7 Research: 'Omzet grote ICT-dienstverleners krimpt opnieuw' http://executive-people.nl/item/515564/pb-research-omzet-grote-ict-dienstverleners-krimpt-opnieuw.html Grote ICT-dienstverleners hebben afgelopen kwartaal voor Nederland, de Benelux of andere regio's waar de Nederlandse omzet dominant is hun omzet opnieuw zien krimpen. De omzet uit IT-diensten daalde met 5% ten opzichte van vorig jaar.

Dit meldt het onderzoeksbureau Pb7 Research. De krimp is kleiner dan in het eerste kwartaal van 2014, toen de omzet uit IT-diensten nog met 6,3% kromp. Net als in het eerste kwartaal zit de pijn vooral bij Atos en bij KPN. Partijen als Ordina, Logica en Capgemini doen het met een nagenoeg stabiele omzet niet slecht. Intussen zien we wel dat de Benelux-vestigingen het qua winstgevendheid zeer goed doen. Pb7 Research stelt dan ook dat bedrijven de kunst van het winstgevend krimpen inmiddels aardig onder de knie heeft.

Gezonde marge realiseren
Nog altijd heeft het realiseren van een gezonde marge prioriteit nummer 1 bij de dienstverleners in de ACCKO Index. Hoewel enkelen de wens uit durven te spreken te willen gaan groeien, is men alleen bereid om dat te doen zonder grote risico’s voor de winstgevendheid. De investeringen die worden gedaan in nieuwe dienstverlening (Big Data, Internet of Things, cloud) hebben vaak meer te maken met voorsorteren, wat overigens van belang is, dan met afslaan. Dat daardoor tijdelijk marktaandeel verloren gaat, neemt men voor lief.

IT-dienstverleners zijn over het algemeen licht positief over de verwachtingen voor de tweede helft van 2014. Desondanks blijven er twijfels bestaan over het herstel in de markt. Zo lijkt de XP-inhaalrace inmiddels vrijwel te zijn afgerond, blijft cloud druk zetten op de volumes en gaat het nog lang duren voordat het Internet der Dingen een grote impact heeft op de budgetten.

Vrees voor een nieuwe recessie
Belangrijker is echter dat de groei in de eurozone is vertraagd en de vrees voor een nieuwe recessie steeds sterker wordt. Pb7 Research stelt dat met de zorgen over de relatie met Rusland en onrust in het Midden-Oosten het ontbreekt aan de nodige rust als basis voor zelfs een voorzichtig economisch herstel. Deze onzekerheid heeft een drukkend effect op de bereidheid om te investeren in technologie in de rest van dit jaar. Het kleine plusje voor de Nederlandse IT dienstenmarkt dat Pb7 een kwartaal geleden nog verwachtte, lijkt een klein minnetje te gaan worden.

Meer informatie over de situatie bij specifieke ICT-dienstverleners is te vinden op de website van Pb7 Research

]]>
Wed, 27 Aug 2014 15:03:37 +0200 Pb7 Research: 'Omzet grote ICT-dienstverleners krimpt opnieuw' http://executive-people.nl/item/515564/pb-research-omzet-grote-ict-dienstverleners-krimpt-opnieuw.html&field=Foto1&width=165.jpg
IBM: 'Big Data, de cloud, mobiliteit en social media spelen steeds belangrijkere rol ... http://executive-people.nl/item/515563/ibm-big-data-de-cloud-mobiliteit-en-social-media-spelen-steeds-belangrijkere-rol-voor-bedrijven.html Big Data, de cloud, mobiliteit en social media zijn technologieën die afgelopen twee jaar in een hoog tempo door bedrijven zijn omarmd. Social media is koploper. De hoeveelheid bedrijven die gebruik maakt van social media lag in 2014 maar liefst 106% hoger dan in 2012.

Dit blijkt uit het onderzoek Raising the game - The IBM Business Tech Trends Study van IBM. 70% van alle bedrijven maakt op dit moment gebruik van Big Data & Analytics, de cloud, mobiele toepassingen en social media. De hoeveelheid bedrijven die gebruik maakt van de cloud is met 92% gestegen ten opzichte van 2012. Ook mobiele toepassingen zijn op grote schaal door bedrijven omarmd. De hoeveelheid bedrijven die dit soort toepassingen inzet is met 59% gestegen ten opzichte van 2012. Ook Big Data & Analytics is populair, met een stijging van 39%.

Strategisch belang
75% van de ondervraagde beslissingmakers geeft aan dat deze technologieën strategisch van groot belang zijn voor hun organisatie. Dit percentage lag in 2012 nog op 66%. Bedrijven willen over het algemeen dan ook meer gaan investeren in deze gebieden. 75% van de bedrijven geeft aan zijn investering in Big Data & Analytics, de cloud en mobiele toepassingen te willen vergroten. 66% geeft aan meer uit te willen geven aan social media.

IBM maakt in het onderzoek onderscheidt tussen trendzetters, volgers en achterlopers. 90% van de trendzetters geeft aan concurrentievoordeel te halen uit het gebruik van de technologieën. Dit percentage ligt onder volgers op 70% en onder achterlopers op 40%. 70% van de trendzetters stelt dat analytics een integraal onderdeel is van beslissingen die binnen het bedrijf worden genomen.

Investeren
60% van de trendzetters verwacht zijn investering in analytics in de komende twee jaar met meer dan 10% te vergroten. Onder de achterlopers ligt dit percentage op 29%. 8 op de 10 trendzetters is daarnaast van plan in de komende twee jaar social en mobile analytics in te zetten. 57% van deze groep maakt gebruik van big data op de cloud, 53% van cloud-gebaseerde sociale tools en 55% van cloud-gebaseerde mobiele toepassingen.

]]>
Wed, 27 Aug 2014 12:02:52 +0200 IBM: 'Big Data, de cloud, mobiliteit en social media spelen steeds belangrijkere rol voor bedrijven' http://executive-people.nl/item/515563/ibm-big-data-de-cloud-mobiliteit-en-social-media-spelen-steeds-belangrijkere-rol-voor-bedrijven.html&field=Foto1&width=165.jpg
'Optimalisatie van collaboration tools kan veel winst opleveren' http://executive-people.nl/item/515491/optimalisatie-van-collaboration-tools-kan-veel-winst-opleveren.html Bedrijven zetten collaboration tools over het algemeen niet optimaal in. Op dit vlak kunnen bedrijven dan ook nog veel winst behalen. Dit blijkt uit onderzoek van YSE.

Collaboration Tools is een verzamelnaam voor software die bedoeld is om samenwerking te bevorderen. De young professionals uit het YSE Information Management traineeship hebben het onderzoek uitgevoerd omdat zij dagelijks in aanraking komen met verschillende collaboration tools en merkten dat organisaties nog niet de maximale potentie weten te benutten.

Behoefte aan meer tools
Collaboration tools worden ingezet voor meerdere doeleinden. Denk hierbij aan het ontmoeten van collega's, maar ook aan het delen van kennis. Talloze tools zijn beschikbaar die ingezet kunnen worden. Ondanks het ruime aanbod geeft 99% van de respondenten aan dat men meer mogelijke tools willen binnen de organisatie.

Maar gaat het om meer tools of om de bestaande tools succesvoller in te zetten? De resultaten uit het onderzoek tonen aan dat organisaties meer zouden moeten inzetten op vier thema’s om de doelen van deze tools te behalen: visie, awareness, cultuur en eigenaarschap. Hoe wensen wij samen te werken en waarom? Welke cultuur is daar voor nodig? En hoe zorgen we voor duidelijk eigenaarschap en de juiste ambassadeurs? De vier thema’s zijn nauw met elkaar verbonden en hebben het meeste effect wanneer ze gezamenlijk verbeterd worden.

Faciliteren van collaboration is belangrijk
“Gemiddeld spenderen medewerkers maar liefst 28 uur per week aan e-mail, informatie zoeken en samenwerken. Het is dan ook van belang dat werkgevers dit goed faciliteren. Dat gebeurt nu nog te weinig. Wat opvalt is dat de jongere generatie tools zoals Whatsapp, Skype en Facebook makkelijker inzetten, omdat ze dit ook voor privé doeleinden gebruiken", legt Simon Klop, talentmanager bij YSE, uit.

YSE heeft zijn advies voor de inzet van collaboration tools uiteengezet in een infographic, die hier te vinden is.

]]>
Tue, 26 Aug 2014 14:21:59 +0200 'Optimalisatie van collaboration tools kan veel winst opleveren' http://executive-people.nl/item/515491/optimalisatie-van-collaboration-tools-kan-veel-winst-opleveren.html&field=Foto1&width=165.jpg
69% van de consumenten beschikt in 2019 over IoT-apparaat http://executive-people.nl/item/515431/van-de-consumenten-beschikt-in-over-iot-apparaat.html Het Internet of Things (IoT) is voor veel consumenten een totaal onbekend fenomeen. Opvallend, aangezien het aantal consumenten dat over een IoT-apparaat de komende jaren hard zal stijgen. Naar verwachting beschikt 69% van de consumenten in 2019 over een IoT-apparaat.

Dit blijkt uit onderzoek van The Acquity Group. Het bedrijf schrijft in het rapport 'The Internet of Things: The Future of Consumer Adoption' dat 30% van de 2.000 ondervraagde consumenten op dit moment al over een IoT-apparaat beschikt. Denk hierbij aan een slimme wasmachine, maar ook aan een slimme Nest-thermostaat. Dit percentage groeit de komende jaren snel. Naar verwachting zullen vooral wearables populair zijn, apparaten die op het lichaam of op kleding kunnen worden gedragen. Naar verwachting koopt ongeveer 13% van de consumenten komend jaar een wearable.

Slimme kleding is niet populair
Er zijn echter ook vormen van IoT te vinden die beduidend minder populair zijn. Slimme kleding zoals Google Glass is hier een goed voorbeeld van. Slechts 3% van de consumenten geeft aan van plan te zijn komend jaar een dergelijk apparaat aan te schaffen. 15% is van plan dit in de komende vijf jaar te doen.

Consumenten melden echter ook allerlei allerlei obstakels te zien bij de aanschaf van IoT-apparaten. 36% van de consumenten geeft aan moeite te hebben de toegevoegde waarde van dit soort apparaten te herkennen, wat voor de groep de belangrijkste reden is een dergelijk apparaat niet aan te schaffen. De kosten van de apparatuur is voor consumenten de op één na belangrijkste reden de aanschaf van IoT-apparatuur uit te stellen. Privacy staat op de derde positie.

Niet bekend met IoT
Veel problematischer is echter het feit dat maar liefst 87% van alle consumenten aangeeft voor het onderzoek van The Acquity Group nog nooit van het begrip IoT te hebben gehoord. Deze groep heeft dan ook geen idee wat de nieuwe ontwikkeling precies inhoudt en wat dit hen voor voordelen kan bieden. 64% van de consumenten geeft aan niet bekend te zijn met slimme apparaten zoals thermostaten en koelkasten. 40% stelt het fenomeen wearables niet te kennen. Voor bedrijven die zich richten op IoT-apparaten is er dan ook de nodige werk aan de winkel. 

Het onderzoek van The Acquity Gropu is hier te vinden. 

]]>
Mon, 25 Aug 2014 15:12:19 +0200 69% van de consumenten beschikt in 2019 over IoT-apparaat http://executive-people.nl/item/515431/van-de-consumenten-beschikt-in-over-iot-apparaat.html&field=Foto1&width=165.jpg
SDN-markt is in 2018 goed voor 8 miljard dollar omzet http://executive-people.nl/item/515378/sdn-markt-is-in-goed-voor-miljard-dollar-omzet.html  

Software-defined networking (sdn) is geen hype meer maar een groeimarkt zo meldt onderzoeksbureau IDC. De wereldwijde sdn-markt, die bestaat uit fysieke netwerkinfrastructuur, controller en netwerk virtualisatie software, sdn netwerk security services en sdn-gerelateerde professional services, is dit jaar goed voor een omzet van 960 miljoen dollar. In 2016 is de sdn-markt goed voor 8 miljard dollar.

De sdn-markt heeft een compound annual growth rate (CAGR) van 89,4 procent. Vooral grote bedrijven, overheiden en enterprise en cloud service providers schaffen vaker sdn-oplossingen aan. Ze willen meer flexibele netwerken voor cloud, mobility, big data en Internet of Things oplossingen.

Partijen die sdn-oplossingen bieden zijn onder andere Cisco (ACI), VMware (NSX), Juniper, HP, Dell en netwerkleveranciers.

WK

 

]]>
Mon, 25 Aug 2014 06:24:04 +0200 SDN-markt is in 2018 goed voor 8 miljard dollar omzet http://executive-people.nl/item/515378/sdn-markt-is-in-goed-voor-miljard-dollar-omzet.html&field=Foto1&width=165.jpg
'Budgetten voor IT-beveiliging stijgen dit jaar met 8%' http://executive-people.nl/item/515337/budgetten-voor-it-beveiliging-stijgen-dit-jaar-met.html Bedrijven vergroten dit jaar hun investering in beveiliging. Gartner verwacht dat organisaties in 2014 8% meer geld uitgeven aan beveiliging dan in 2013. Bedrijven zouden zich namelijk steeds bewuster worden van digitale dreigingen waarmee zij te maken kunnen krijgen.

Vorig jaar gaven bedrijven wereldwijd nog zo'n 65,9 miljard dollar uit aan IT-security. Dit jaar groeien de uitgaven aan digitale beveiliging naar verwachting tot 71,1 miljard dollar, een stijging van 8%. Ook voor volgend jaar verwacht Gartner een flinke toename te zien van het budget dat beschikbaar is voor security-oplossingen. Gartner verwacht dat in 2015 de uitgaven met 8,2% zullen stijgen.

Democratisering van beveiligingsdreigingen
Lawrence Pingree, onderzoeksdirecteur bij Gartner, stelt dat 2013 in het teken stond van de democratisering van beveiligingsdreigingen. Deze democratisering is veroorzaakt door de brede beschikbaarheid van malafide software, ook wel malware genoemd, en infrastructuur die nodig is om geavanceerde cyberaanvallen op te zetten. Bedrijven zijn zich door deze ontwikkeling steeds bewuster geworden van het risico dat zij lopen.

Gartner identificeert ook een aantal andere trends. Het bedrijf verwacht dat in 2015 ongeveer 10% van alle IT-beveiligingsoplossingen gericht op het bedrijfsleven wordt geleverd via de cloud. Daarnaast voorspelt Gartner dat de regelgeving rond IT-beveiliging vanaf 2014 flink zal worden aangescherpt. Met name in West-Europa en Azië zou dit het geval zijn.

Beveiligingspakketten
Vanaf het eind van 2015 verwacht Gartner dat maar liefst 30% van de producten die zijn gericht op het beveiligen van infrastructuur wordt aangeschaft als onderdeel van een breder beveiligingspakket. In 2018 zou de helft van alle organisaties daarnaast beveiligingsbedrijven inzetten die gespecialiseerd zijn in het beveiligen van data, risicomanagement voor beveiligingsdreigingen en security infrastructure management.

]]>
Fri, 22 Aug 2014 11:28:53 +0200 'Budgetten voor IT-beveiliging stijgen dit jaar met 8%' http://executive-people.nl/item/515337/budgetten-voor-it-beveiliging-stijgen-dit-jaar-met.html&field=Foto1&width=165.jpg
CGI heeft pittige periode achter de rug http://executive-people.nl/item/515243/cgi-heeft-pittige-periode-achter-de-rug.html CGI Nederland, het voormalige Logica Nederland, zag de omzet in de crisisjaren sterk teruglopen, moest 2400 medewerkers ontslaan en bijna 100 miljoen euro verlies incasseren. Dit staat te lezen in het rapport 'CGI kreeg doffe dreunen' van AME-analist Adriaan Meij.

Meij meldt: "Voormalig ICT dienstverlener Logica Nederland, nu onderdeel van het Canadese CGI concern, is door het nieuwe bestuur hard aangepakt om het bedrijf op de rails te houden. Sinds 2008 daalden omzet en banen met meer dan een derde. Er zijn harde lessen geleerd. Nu stabiliseert de onderneming. CGI is op zoek naar een vrouw in het bestuur, aldus Meij.

Na doffe dreunen is er uitzicht op stabilisering. Het sterke moederconcern verdubbelt omzet, nadat in 2012 een omzet-val ruim 11 procent plaatsvond, aldus Meij. Medewerkers van CGI heten verder nu Members.

Door: Witold Kepinski

]]>
Thu, 21 Aug 2014 13:45:58 +0200 CGI heeft pittige periode achter de rug http://executive-people.nl/item/515243/cgi-heeft-pittige-periode-achter-de-rug.html&field=Foto1&width=165.jpg
Accenture: 'Consumenten zullen Internet of Things in een rap tempo omarmen' http://executive-people.nl/item/515232/accenture-consumenten-zullen-internet-of-things-in-een-rap-tempo-omarmen.html Internet of Things (IoT) is een trend waarbij allerlei huishoudelijke apparaten met internet worden verbonden. De hoeveelheid IoT-apparaten waar consumenten over beschikken groeit naar verwachting de komende jaren hard. Een kans voor bedrijven die hierop in weten te spelen.

Accenture voorspelt in het onderzoek '2014 State of the Internet of Things Study' dat in 2019 69% van de consumenten de beschikken heeft over een IoT-apparaat. Dit terwijl dit percentage naar verwachting eind volgend jaar op slechts 13% ligt. Accenture verwacht dat consumenten vooral interesse zullen hebben in IoT-apparaten die zijn gericht op gezondheid of beveiliging.

Forse stijging
De hoeveelheid IoT-apparaten in huishoudens stijgt de komende jaren naar verwachting dan ook hard. Op dit moment beschikt ongeveer 4% van de consumenten over een IoT-apparaat. Door de enorme verwachte stijging ligt het voor de hand dat IoT-apparaten ook steeds vaker de weg zullen vinden naar de werkvloer.

De mogelijkheden die de IoT-trend voor bedrijven worden de komende jaren dan ook steeds interessanter. Bedrijven kunnen hier onder andere op inspelen door bijvoorbeeld nieuwe IoT-producten te lanceren of producten te introduceren die met deze apparatuur overweg kunnen. Ook voor marketingafdelingen liggen er kansen. IoT-apparaten zijn immers met internet verbonden, wat het in theorie mogelijk maakt marketinguitingen op dit soort apparatuur te vertonen.

Populaire apparatuur
Als we kijken naar IoT-apparatuur die populair is springen drie soorten apparaten direct in het oog. Het gaat hierbij om wearable fitnessapparaten (apparaten die op het lichaam of kleding kunnen worden gedragen), slimme thermostaten of met internet verbonden beveiligingssystemen. Naar verwachting beschikt 22% van de consumenten in 2015 over een wearable fitnessapparaat. Dit percentage zou in de komende vijf jaar zelfs stijgen naar 43%.

Slimme thermostaten zijn eveneens populair. Naar verwachting beschikt 13% van de consumenten eind volgend jaar over een slimme thermostaat. Ook dit percentage stijgt naar verwachting in de komende vijf jaar naar 43%. Met internet verbonden beveiligingssystemen worden naar verwachting komend jaar door 11% van de consumenten omarmd, terwijl Accenture voorspelt dat over vijf jaar 35% van de consumenten over een dergelijk systeem beschikt.

]]>
Thu, 21 Aug 2014 11:17:37 +0200 Accenture: 'Consumenten zullen Internet of Things in een rap tempo omarmen' http://executive-people.nl/item/515232/accenture-consumenten-zullen-internet-of-things-in-een-rap-tempo-omarmen.html&field=Foto1&width=165.jpg
Nederland in top 3 landen hosting malafide URL's http://executive-people.nl/item/515123/nederland-in-top-landen-hosting-malafide-urls.html  

Nederland is populair als het gaat om het hosten van malafide URL’s en staat daarmee op een gedeelde tweede plek met onder andere China en Rusland. Dat blijkt uit onderzoek van Trend Micro, specialist op het gebied van beveiligingssoftware, naar cybercrime in het tweede kwartaal van 2014. Het onderzoeksrapport “Turning the Tables on Cyber Attacks” laat daarnaast zien dat Nederland ook behoort tot de tien landen wereldwijd met het hoogste aantal Botnet C&C-servers en Botnet-connecties.

Het aantal malafide URL’s dat werd gehost in Nederland groeide van 24 miljoen in het eerste kwartaal van 2014, naar 31 miljoen in het tweede kwartaal. Dat is een groei van bijna 30 procent. In april verdubbelde het aantal gehoste malafide URL’s zelfs. Hiermee staat Nederland op een gedeelde tweede plaats van landen die malafide URL’s hosten.

Nederland in top 5 landen met grootste aantal botnet C&C-servers

Naast dat Nederland in het rapport wordt genoemd als een van de landen met de meeste botnet-connecties, staat Nederland ook in deze top 5 als het gaat om het grootste aantal Botnet Command and Control (C&C)-servers.

De meerderheid van deze C&C-domeinen zijn verbonden met ofwel ZeuS banking malware of Cryptoplocker ransomware. Zeus-Servers staan er om bekend gecompromitteerde servers te gebruiken als C&C-server. Cryptolocker-varianten daarentegen gebruiken juist elke dag nieuwe C&C-domeinen om zo te voorkomen dat ze worden geblokkeerd.

Tonny Roelofs (foto), country manager Trend Micro Nederland: “We zien de afgelopen tijd een groot aantal DDOS-aanvallen bij Nederlandse banken. Deze aanvallen worden uitgevoerd door middel van botnets. We kunnen in onze bevindingen echter geen direct verband zien tussen het grote aantal botnet-connecties en botnet C&C-servers in Nederland en deze DDOS-aanvallen. De botnets die worden gehost in Nederland zijn namelijk vooral gerelateerd aan ZeuS en Cryptolocker en die zijn beide niet verantwoordelijk voor DDOS-aanvallen. Het zou dus zelfs zo kunnen zijn dat je op basis van onze feiten en cijfers kunt concluderen dat de aanvallen van buiten Nederland komen, maar dit zijn echter in deze fase nog speculaties.”

Drie keer zo veel adware als malware in Nederland

Er is meer adware, dan malware aanwezig in Nederland. Het aantal soorten adware in Nederland is drie keer zo groot dan het aantal malware-detecties in het tweede kwartaal van dit jaar. Opvallend is dat er minder DOWNAD-infecties waren in Nederland, dit komt mede door het feit dat Microsoft is gestopt met de support van Windows XP. Het feit dat deze malware echter nog steeds in de top 10 van meest voorkomende malware staat, geeft aan dat er nog steeds veel verouderde systemen, zoals Windows XP, worden gebruikt door veel Nederlandse organisaties.

Top 10 malware in Nederland
1.      CRCK_ACTIVATOR
2.      CRCK_KEYGEN
3.      HKTL_KEYGEN
4.      HKTL_PASSVIEW
5.      HKTL_HACKMS
6.      HKTL_HIDEWIN"
7.      BAT_VOBFUS.SM
8.      JS_CHECK.A
9.      SPYW_PRODUKEY
10.   WORM_DOWNAD.FJ

Overheid wereldwijd belangrijk doelwit
De overheid blijft ook in het tweede kwartaal van 2014 veruit het belangrijkste doelwit van cybercriminelen. Ruim 81 procent van de gerichte aanvallen richtte zich op overheidsinstanties in het tweede kwartaal van dit jaar. Dit is een stijging ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar waarin 76 procent van de geavanceerde gerichte aanvallen (APT’s) was gericht op de overheid.

Alle wereldwijde feiten en cijfers zijn te vinden in het rapport ‘Turning the Tables on Cyber Attacks’. Lees het volledige Engelstalige rapport hier.

WK

 

]]>
Wed, 20 Aug 2014 11:30:53 +0200 Nederland in top 3 landen hosting malafide URL's http://executive-people.nl/item/515123/nederland-in-top-landen-hosting-malafide-urls.html&field=Foto1&width=165.jpg
Dimension Data: 'Steeds meer werknemers gebruiken consumenten-oplossingen op de ... http://executive-people.nl/item/515122/dimension-data-steeds-meer-werknemers-gebruiken-consumenten-oplossingen-op-de-werkvloer.html Het gebruik van consumentenoplossingen op de werkvloer is niet iets waar iedere IT-afdeling gelukkig van wordt. Onderzoek toont echter aan dat het verbieden van dit soort oplossing geen uitkomst biedt. Steeds meer werknemers blijken in dit geval namelijk buiten de IT-afdeling om toch dit soort oplossingen in te zetten indien de werkgever niet de juiste tools beschikbaar stelt voor het uitvoeren van bepaalde taken.

Onderzoek van Ovum UK in opdracht van Dimension Data toont aan dat 65% van de ondervraagde IT-beslissingmakers zogeheten freemium oplossingen voor consumenten gebruiken voor het synchroniseren en delen van zakelijke bestanden. Freemium oplossingen zijn oplossingen die gratis kunnen worden gebruikt. Ovum UK ondervroeg voor het onderzoek 100 senior IT-beslissingmakers in het Verenigd Koninkrijk.

Geen duidelijke BYOD-beleid
De oorzaak van de groeiende hoeveel consument gerichte oplossingen op de werkvloer ligt volgens het onderzoek bij het ontbreken van een duidelijk beleid over het gebruik van eigen apps en apparaten door werknemers op de werkvloer. 70% van de ondervraagde bedrijven blijkt namelijk geen formeel BYOD-beleid te hebben. Veel bedrijven kiezen ervoor BYOD ad-hoc te behandelen en per geval te beoordelen hoe het best kan worden gehandeld. 37% van de organisaties geeft toe moeite te hebben met het opstellen van een consistente strategie op het gebied van BYOD.

Het ontbreken van een formeel BYOD-beleid bij veel bedrijven is opvallend. 71% van de ondervraagde beslissingmakers geeft aan dat flexibel personeel dat data en apps onderweg vanaf iedere locatie kan bereiken een belangrijk is voor het succes van hun bedrijf. Het ontbreken van een duidelijk BYOD-beleid maakt het voor werknemers echter lastig hiervoor de juiste oplossingen te selecteren, zeker als bedrijven zelf niet de juiste of voldoende middelen beschikbaar stellen voor dit doeleinde. Het ontbreken van een BYOD-beleid maakt het voor personeel dan ook lastig op flexibele wijze te werken zonder de regels van de IT-afdeling te overtreden.

Gebruikersgerichte omgeving
Een werkomgeving waarin tools en oplossingen zijn gericht op gebruikers wordt ook wel een 'gebruikersgerichte omgeving' genoemd. Als we kijken naar uitdagingen bij het omschakelen naar een dergelijke omgeving noemt tweederde van de bedrijven bedrijfsrisico's en problemen met compliancy de grootste obstakels. 45% stelt niet de juiste vaardigheden en resources in huis te hebben om deze omschakeling te maken.

]]>
Wed, 20 Aug 2014 11:24:19 +0200 Dimension Data: 'Steeds meer werknemers gebruiken consumenten-oplossingen op de werkvloer' http://executive-people.nl/item/515122/dimension-data-steeds-meer-werknemers-gebruiken-consumenten-oplossingen-op-de-werkvloer.html&field=Foto1&width=165.jpg
'Regie in IT bedrijven schiet tekort' http://executive-people.nl/item/515048/regie-in-it-bedrijven-schiet-tekort.html IT- en Telecom bedrijven zijn zwak in het organiseren van de ontwikkeling van nieuwe diensten en producten. Zij voeren geen strakke regie, delen teveel verantwoordelijkheden, betrekken er te weinig belanghebbenden bij, zoals marketing en klanten. Zij  laten nogal eens in het midden wat een dienst nu precies wel en niet is. 

Dat blijkt uit een onderzoek dat Conceptsales, itSMF en AME Research in mei hebben verricht naar de dienstontwikkeling bij 103 IT- en Telecombedrijven die bijna de helft van de markt vertegenwoordigen. De resultaten ervan zijn nu bekend en het rapport erover kan hier gratis worden gedownload via de site van Conceptsales. 

Masterclass
In aansluiting daarop organiseert Conceptsales voor medewerkers van alle IT- en Telecombedrijven in Nederland op donderdag 18 september 2014 vanaf 15:00 uur een masterclass: “Hoe creëer je een winstgevend dienstaanbod naar de markt?” Deze masterclass vindt plaats op het kantoor van Conceptsales, Leusderend 20 in Leusden. Belangstellenden kunnen zich daarop hier gratis inschrijven.  Er hebben zich al 41 deelnemers aangemeld.

Rapport
AME Research schreef over het onderzoek en het proces van innovatie van IT diensten een rapport dat hier verkrijgbaar is en tegelijkertijd recht geeft op een jaarabonnement op alle analyses en rapporten in het komende jaar.

Uit de resultaten van de enquête blijkt dat de leiding en de communicatie bij innovatie van diensten tekort schiet. Soms is er ook geen go-to-market strategie. Het resultaat van de inspanning om te vernieuwen valt daardoor te vaak tegen.  Ook ontbreekt geld. Te vaak wordt erop gewacht dat de klant om vernieuwingen vraagt en dat is geen offensieve innovatie strategie. Bedrijven hebben zelden één manager die de regie voert over het portfoliomanagement en zien de te lange doorlooptijd van nieuwe diensten als het grootste knelpunt. Wellicht komt het mede daardoor dat de groei van IT diensten in Nederland nog steeds achterblijft bij de economische groei. Andriaan Meij (foto) van AME research meldt: "Deze analyse plaatst het onderwerp in de context van de korte termijn trends in de economie en de IT sector. Mijn indruk is dat de ontwikkeling van vernieuwende software en vernieuwende IT diensten vooral succesvol is wanneer die toegespitst wordt op verlaging van arbeidskosten en dus verbetering van de productiviteit. Dat komt omdat arbeidskosten nog steeds veruit de grootste kostenpost in organisaties zijn. Uit de enquete blijkt dat teveel IT bedrijven het proces van de ontwikkeling van nieuwe IT diensten onvoldoende onder de knie hebben en onder meer te weinig proactief actie ondernemen."

De ontwikkeling van nieuwe producten en diensten staat sterk in de aandacht nu in 2014 de omzet van ICT diensten wereldwijd weer met 3,9% toeneemt volgens het Europese Information Technology Observatory (EITO), maar de Nederlandse ICT sector daar met een groei van 2,1% volgens Nederland  ICT bij achterblijft. Nederland ICT verwacht dat de IT dienstensector in Nederland in 2014 slechts met 0,6% groeit.

Redactie

 

]]>
Tue, 19 Aug 2014 10:34:12 +0200 'Regie in IT bedrijven schiet tekort' http://executive-people.nl/item/515048/regie-in-it-bedrijven-schiet-tekort.html&field=Foto1&width=165.jpg
Nederland spendeert minder aan IT dan verwacht http://executive-people.nl/item/515046/nederland-spendeert-minder-aan-it-dan-verwacht.html De IT-markt in non-euro landen groeit dit jaar sneller dan in de eurozone. Dit meldt onderzoeksbureau Forrester. Zo wordt er meer uitgegeven in India, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Australische economie. In de eurozone wordt er vooral in Duitsland meer aan IT gespendeerd.

Landen waar minder dan verwacht aan IT wordt uitgegeven zijn Nederland, Zweden, Frankrijk, China en Canada. 

Er wordt 554 miljard dollar uitgegeven aan software. Daarna volgt IT consulting en systems integration dat goed is voor 477 miljard dollar. IT outsourcing is goed voor 445 miljard dollar. Computers zijn goed voor 384 miljard dollar en communicatie oplossingen voor 362 miljard dollar.

Door: Witold Kepinski

 

]]>
Tue, 19 Aug 2014 10:19:51 +0200 Nederland spendeert minder aan IT dan verwacht http://executive-people.nl/item/515046/nederland-spendeert-minder-aan-it-dan-verwacht.html&field=Foto1&width=165.jpg
IDC: 'Kleine bedrijven investeren steeds meer in opslagsystemen' http://executive-people.nl/item/515039/idc-kleine-bedrijven-investeren-steeds-meer-in-opslagsystemen.html Kleine bedrijven investeren steeds meer in grotere en slimmere opslagsystemen. Het aantal verscheepte zakelijke opslagoplossingen gericht op kleine bedrijven is in het tweede kwartaal van 2014 dan ook fors gegroeid (20,3%).

Dit blijkt uit cijfers van IDC. Vooral opslagsystemen die ruimte bieden aan vier of meer schijven zijn populair. Hoe meer schijven een systeem aan kan, hoe populairder deze lijkt te zijn. De verkoop van opslagsystemen die ruimte met vijf tot twaalf bays is met 22,6% gegroeid.

Strengere regelgeving en BYOD
IDC analist Liz Conner legt uit dat de groeiende interesse van kleine bedrijven in opslagoplossingen wordt aangedreven door strengere regelgeving voor het bewaren van data in combinatie met de Bring Your Own Device (BYOD)-trend. Steeds meer apparaten zoals tablets, smartphones en laptops hebben door deze laatste trend toegang tot bedrijfsdata. Het is van belang te voorkomen dat deze data zich naar de verschillende apparaten verspreidt, aangezien de data hierdoor nog nauwelijks kan worden beheerd. Kleine bedrijven zoeken steeds vaker de oplossing in centrale opslagsystemen.

In de cijfers van de IDC zijn de aankopen van kleine bedrijven en consumenten in één cijfer ondergebracht. Samen gaven de twee partijen in het tweede kwartaal van 2014 1,5 miljard dollar uit aan externe opslag. 94% van de kleine bedrijven koos hierbij voor apparatuur met een ethernet-verbinding. Consumenten kozen juist vaker voor USB-gebaseerde opslagapparatuur. 

]]>
Tue, 19 Aug 2014 09:09:01 +0200 IDC: 'Kleine bedrijven investeren steeds meer in opslagsystemen' http://executive-people.nl/item/515039/idc-kleine-bedrijven-investeren-steeds-meer-in-opslagsystemen.html&field=Foto1&width=165.jpg
HP leidt x86-servers markt in Nederland http://executive-people.nl/item/514974/hp-leidt-x-servers-markt-in-nederland.html Binnen het domein van de x86-servers in Nederland is HP de meest in het oog springende partij. Computer Profile heeft de Nederlandse zakelijke markt op dit gebied geïnventariseerd en trof bij 64 procent van de organisaties een systeem van HP. Binnen het publieke segment, dus overheidsinstellingen, onderwijsinstanties en zorginstellingen, ligt het aandeel HP zelfs net onder driekwart van alle x86-servers. Bij bedrijven met 50 tot 250 medewerkers ligt het aandeel in de installed base (parkaandeel) op circa 62 procent. De concurrentie, met voorop Dell, gevolgd door IBM, Fujitsu en Cisco, weet het grootste aandeel te verwerven bij multinationals en bij national enterprises. Voor het eerst komen ook de serversystemen van Cisco naar voren met een aandeel in de installed base van 1,1 procent. Dit blijkt uit circa 5.800 gesprekken die Computer Profile voerde met IT-verantwoordelijken van bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers over het gebruik van serversystemen.

Dell heeft een aandeel in de installed base van bijna een kwart van de x86-servers, vooral bij de grotere commerciële instellingen kent deze partij haar grootste aandelen. IBM is de nummer drie, circa 8 procent van alle servers betreft een system-x van Big Blue. Het is deze tak van IBM die, in navolging op de IBM PC-tak, overgaat naar Lenovo. Het aandeel van Fujitsu beperkt zich binnen de onderzochte groep tot enkele procenten. De aandelen van de vier grootste vendoren zijn de afgelopen jaren nauwelijks veranderd. In de periode 2010 tot nu schommelt het aandeel van HP telkens tussen de 64 en 65, van Dell tussen de 22 en 24, van IBM tussen de 7 en 9 en van Fujitsu tussen de 1,5 en 2,5 procent.

Afname locaties met lokale x86-servers
De dalende lijn in het aantal locaties dat on premise x86 heeft draaien blijft doorzetten. In 2011 lag dit percentage met on site x86-servers nog boven de 90 procent. In de afgelopen jaren is dat in snel tempo gedaald. Vorig jaar had nog driekwart van de locaties lokaal draaiende servers, in 2014 is dat verder gedaald naar 70 procent. Deze daling is natuurlijk ook terug te zien in de penetratiegraad van de verschillende vendoren. De meest voorkomende fabrikant is HP. Op circa 47 procent van de locaties staat één of meerdere x86-servers van HP. Vorig jaar lag dat circa 10 procentpunt hoger. Deze daling komt mede door de sterke positie van HP in het publiek domein. Juist in het publiek domein is de laatste jaren relatief vaak sprake van consolidaties naar shared service centra.

Segmenten waar HP nu de hoogste penetratiegraad kent zijn de industrie (57%), de transportsector (51%) en het handelssegment (51%). Dell x86-servers komen voor op één op de vijf locaties. Segmenten waar bovengemiddeld vaak Dell-servers aanwezig zijn, zijn IT, telecom en utilities (29%), het onderwijs (27%) en de industrie (26%). IBM x86-servers komen bovengemiddeld vaak voor bij handels- (11%) en industriële bedrijven (9%).

Teruglopende aantallen servers
Niet alleen staan op minder locaties dan voorheen x86-servers, ook het (gemiddeld) aantal servers op de locaties die nog wel gebruikmaken van on premise x86-servers loopt langzaam terug. In de periode juni 2010 tot juni 2014 is een daling zichtbaar bij deze locaties van gemiddeld 13,1 x86-servers naar 10,5, oftewel een afname met 20 procent. Het sterkst is de daling geweest bij multinationals waar het gemiddeld aantal servers daalde met bijna 30 procent. Juist bij bedrijven in dit segment is op internationale schaal sprake van migraties naar shared service centra en datacentra van externe dienstverleners.

Door: Witold Kepinski

 

]]>
Mon, 18 Aug 2014 10:56:01 +0200 HP leidt x86-servers markt in Nederland http://executive-people.nl/item/514974/hp-leidt-x-servers-markt-in-nederland.html&field=Foto1&width=165.jpg
PwC: 'Eén op de drie werknemers is bereid werkgever toegang te geven tot persoonlijke ... http://executive-people.nl/item/514970/pwc-ea-copy-n-op-de-drie-werknemers-is-bereid-werkgever-toegang-te-geven-tot-persoonlijke-data.html De grens tussen persoonlijke en zakelijke data wordt steeds vager. Nieuw onderzoek van PwC toont aan dat bijna één op de drie werknemers (31%) er geen probleem mee heeft als een werkgever toegang heeft tot zijn of haar persoonlijke data. Met name Generatie Y, geboren de jaren '80 en jaren '90, is bereid zijn of haar werkgever persoonlijke data te delen met een werkgever (36%).

PwC verwacht dat de bereidheid persoonlijke data te delen met de werkgever de komende jaren alleen maar zal toenemen. Het onderzoeksbureau stelt namelijk dat in 2020 ongeveer de helft van alle werknemers afkomstig is uit Generatie Y. Voor werkgevers biedt de ontwikkeling allerlei kansen. Bedrijven zouden in toenemende mate informatie die bewaard wordt op netwerken zoals Facebook, LinkedIn en Twitter kunnen gebruiken om de productiviteit van werknemers te maximaliseren.

Informatie verzamelen
Bedrijven kunnen allerlei informatie verkrijgen uit de persoonlijke data van werknemers. Zo zouden werkgevers een nauwkeurig beeld kunnen vormen van werknemers die het bedrijf verlaten, wat de reden van dit vertrek beter inzichtelijk kan maken. Ook kan deze informatie worden gebruikt om het welzijn van werknemers op de werkvloer te vergroten, wat de productiviteit ten goede kan komen.

PwC benadrukt in het 'The future of work: A journey to 2022'-rapport dat bedrijven persoonlijke data van werknemers alleen met expliciete toestemming van de betrokken medewerkers kunnen gebruiken. Het bedrijf vergelijkt de werkwijze met die van adverteerders en retailers, die op dit moment al volop de online activiteiten van klanten monitoren om hun winkelervaringen in kaart te brengen. 

]]>
Mon, 18 Aug 2014 10:55:14 +0200 PwC: 'Eén op de drie werknemers is bereid werkgever toegang te geven tot persoonlijke data' http://executive-people.nl/item/514970/pwc-ea-copy-n-op-de-drie-werknemers-is-bereid-werkgever-toegang-te-geven-tot-persoonlijke-data.html&field=Foto1&width=165.jpg
300 miljoen smartphones gaan over de toonbank http://executive-people.nl/item/514899/miljoen-smartphones-gaan-over-de-toonbank.html In het tweede kwartaal van 2014 gingen 301,3 miljoen smartphones over de toonbank. Een jaar eerder waren dat nog 240,5 miljoen smartphones. Dit meldt marktonderzoeksbureau IDC in zijn Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker.

De meest verkochte smartphones draaien op Google Android (255,3 miljoen stuks) en daarna op Apple iOS. Samen hadden de twee mobiele besturingssystemen 96,4 procent marktaandeel in het tweede kwartaal van 2014. Daarna volgt Windows Phone die niet echt winst te groeien, het hoopt dat wel in de toekomst te doen met meer hardwarepartijen zoals Lenovo, LG, Longcheer en ZTE. Het nieuwe Samsung Tizen OS moet zich nog bewijzen.

De meeste verkochte Android toestellen zijn van Samsung. Daarna volgen Android smartphones van Chinese partijen zoals Huawei, Lenovo, LG, Xiaomi en ZTE.

Door: Witold Kepinski

 

]]>
Sat, 16 Aug 2014 12:32:03 +0200 300 miljoen smartphones gaan over de toonbank http://executive-people.nl/item/514899/miljoen-smartphones-gaan-over-de-toonbank.html&field=Foto1&width=165.jpg
Meer apps voor beveiligde instant messaging, CRM en business intelligence http://executive-people.nl/item/514687/meer-apps-voor-beveiligde-instant-messaging-crm-en-business-intelligence.html Good Technology, speler in in mobiele beveiliging, presenteert de belangrijkste bevinden uit zijn Good Mobility Index Report over het tweede kwartaal van 2014. Uit het rapport blijkt dat het aantal geactiveerde apps voor beveiligde instant messaging (IM), customer relationship management (CRM) en business intelligence (BI) significant is gegroeid. Ook is er wederom een verdubbeling van het aantal mobiele custom apps.

Andere opvallende resultaten uit het onderzoek zijn:

Het totaal aantal enterprise app-activeringen neemt ieder kwartaal toe met twintig procent

Het gat tussen het aantal tablet en smartphone app-activeringen wordt steeds kleiner, respectievelijk 58 en 42 procent

De overheid en publieke sector rapporteerde een toename van vijf procentpunten in het aantal iPad-activeringen

Lees meer over het onderzoek hier.

Door: Witold Kepinski

 

]]>
Thu, 14 Aug 2014 08:42:10 +0200 Meer apps voor beveiligde instant messaging, CRM en business intelligence http://executive-people.nl/item/514687/meer-apps-voor-beveiligde-instant-messaging-crm-en-business-intelligence.html&field=Foto1&width=165.jpg
EMC en HP leiden markt deduplicatie backup appliances http://executive-people.nl/item/514541/emc-en-hp-leiden-markt-deduplicatie-backup-appliances.html EMC en daarna HP leiden de markt voor deduplicatie backup appliances. Dit meldt onderzoeksbureau Gartner in zijn eerste Magic Quadrant voor deduplicatie backup appliances.

EMC leidt met zijn Data Domain appliance. Daarna volgt HP met zijn StoreOnce appliance op de tweede plaats. Quantum wordt met zijn DXi appliance gezien als uitdager en Exagrid heeft een goede visie. Daarna volgt een rij van niche-spelers zoals Riverbed, NEC, FalconStor, Dell, IBM en Fujitsu.

Door: Witold Kepinski

 

]]>
Wed, 13 Aug 2014 00:13:22 +0200 EMC en HP leiden markt deduplicatie backup appliances http://executive-people.nl/item/514541/emc-en-hp-leiden-markt-deduplicatie-backup-appliances.html&field=Foto1&width=165.jpg
Contracten en facturen nog altijd bewaard in fysiek dossier http://executive-people.nl/item/510541/contracten-en-facturen-nog-altijd-bewaard-in-fysiek-dossier.html
Bijna de helft (47%) van de bedrijven en instellingen in Nederland bewaart zijn contracten en facturen in een fysiek dossier. Dat blijkt uit onderzoek van Keala Consultancy, in opdracht van Ricoh. Slechts een derde van de onderzochte organisaties slaat contracten digitaal op en ongeveer 20% gebruikt hiervoor een speciale oplossing. Het handmatig monitoren van contracten brengt echter risico’s met zich mee, met name als het aantal te beheren contracten toeneemt. Naar schatting van de Aberdeen Group laat het mondiale bedrijfsleven hierdoor jaarlijks zelfs 120 miljard euro liggen. Opvallend is dat specifieke oplossingen voor contractbeheer relatief veel worden ingezet door overheden.

Ook als het gaat om het vergelijken van facturen met orders en contracten is er nog winst te behalen. Het onderzoek toont aan dat 70% van alle bedrijven en instellingen vaste procedures heeft om een order te toetsen aan bestaande contracten. Met name de sectoren handel en industrie beschikken over dergelijke procedures. 80% van de respondenten geeft aan dat ze beschikken over een procedure om facturen te toetsen aan een geplaatste inkooporder. Het is niet verrassend dat met name factuurintensieve sectoren – zoals handel, industrie en overheid – hier veel gebruik van maken.

De implementatie van een geautomatiseerd, digitaal proces op het gebied van procure-to-pay biedt meerdere voordelen voor organisaties. Naast dat de kans op fouten sterk wordt gereduceerd, is het eenvoudiger om wederzijdse verplichtingen en de contractduur effectief te monitoren, waardoor de inkoopvoordelen waarvoor hard onderhandeld is verzilverd kunnen worden. Daarnaast zorgt een geautomatiseerd P2P-proces voor helder inzicht in bijvoorbeeld uitgavenbeheer, bestel- en betaalprocessen en leveranciersmanagement.

Eén van de oplossingen binnen P2P die kan helpen om het aantal fouten te reduceren en administratieve processen sneller te laten verlopen is e-facturatie. Digitalisering van factuurstromen biedt daarnaast meteen aanknopingspunten om overige zakelijke processen te optimaliseren en gegevensuitwisseling adequaat te beveiligen. E-invoicing staat in Nederland echter nog in de kinderschoenen. Op dit moment komt nog bijna driekwart van alle facturen in Nederland per post binnen. Een kwart van de organisaties stuurt zijn facturen via e-mail, slechts 4% van de facturen wordt verwerkt via e-invoicing. Voor uitgaande facturen geldt zelfs dat slechts 3% via e-invoicing wordt verwerkt. 6,4% van alle inkomende facturen binnen alle sectoren bevat fouten, wat zorgt voor vertraging in het facturatieproces en een grotere druk op administratieve afdelingen.

Deze onderzoeksresultaten zijn opvallend. Uit eerder onderzoek dat Ricoh liet uitvoeren door Coleman Parks en The Economist Intelligence Unit bleek dat 61% van de leidinggevenden gelooft dat het digitaliseren van papieren documenten tussen de 5% en 20% van hun jaaromzet zou opleveren. Daarnaast is het overgrote deel (92%) ervan overtuigd dat hun bedrijf efficiënter beslissingen kan nemen als gegevens beter worden gedigitaliseerd.

Johan Kennis, Product Marketeer bij Ricoh Nederland: “De verwachting is dat verdere digitalisering van administratieve processen noodzaak wordt om de focus naar meer strategische vraagstukken te kunnen verleggen. Daarnaast groeien eBusiness netwerken door de adoptie van open standaarden. Digitalisering van administratieve processen zorgt voor ’real time’ rapportages en inzichten, de mogelijkheid om foutkansen te minimaliseren en gegevensuitwisseling adequaat te beveiligen. Daarnaast is e-business een belangrijk speerpunt binnen de Digitale Agenda van de Europese Unie. Door inspanningen van internationale partijen wordt de verdere ontwikkeling en adoptie van open standaarden voor e-facturatie en e-procurement gestimuleerd, en kunnen bedrijven profiteren van alle voordelen. ”

WK
 
 

]]>
Fri, 08 Aug 2014 00:00:00 +0200 Contracten en facturen nog altijd bewaard in fysiek dossier http://executive-people.nl/item/510541/contracten-en-facturen-nog-altijd-bewaard-in-fysiek-dossier.html&field=Foto1&width=165.jpg
Compliance uitdagingen zorgen voor meer outsourcing http://executive-people.nl/item/510542/compliance-uitdagingen-zorgen-voor-meer-outsourcing.html


Als nieuwe applicaties nodig zijn of bestaande applicaties gewijzigd moeten worden om compliant te zijn aan nieuwe wet- en regelgeving, besluit 39 procent van de CIO’s om het werk dat hiermee gemoeid is uit te besteden.

De Verenigde Staten spant hierin de kroon, zij outsourcen 62 procent van de test- en ontwikkelprojecten rondom compliance. Duitsland outsourcet met 26 procent de minste projecten. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van Micro Focus, softwareleverancier op het gebied van modernisering, testen en management van enterprise applicaties. In dit onderzoek, uitgevoerd door Vanson Bourne, hebben 590 IT-managers en CIO’s openheid van zaken gegeven over de huidige stand van zaken van hun bedrijfskritische applicaties en hun toekomstverwachting met betrekking tot modernisering ervan.

Er liggen meerdere redenen ten grondslag aan de keuze om applicatieontwikkeling en testen uit te besteden als het gaat om compliance. Een van deze redenen is het gebrek aan kennis. Meer dan de helft van de CIO’s (55%) geeft te kennen dat zij de oorspronkelijke kennis van mainframe-applicaties en ondersteunende datastructuren niet (meer) beschikbaar hebben binnen de organisatie. Daarnaast zegt bijna driekwart (73%) dat de documentatie onvolledig is, waardoor het lastig is om te identificeren waar en in welke applicatie wijzigingen moeten worden aangebracht. 44 procent van de CIO’s bevestigt zelfs dat ze niet de mogelijkheden in huis hebben om compliance wijzigingen door te kunnen voeren.

De juridische voordelen

Het outsourcen van ontwikkel- en testwerkzaamheden kan juridische voordelen opleveren. 60 procent van de CIO’s maakt hiervan gebruik en legt de juridische verantwoordelijkheid rondom de bescherming van gegevens en privacy neer bij hun outsourcing-partner. Nog eens 16 procent wenst deze verantwoordelijkheid in de toekomt over te dragen aan hun partner.

Huib Klink, Senior Consultant/Pre Sales bij Micro Focus: “Continu veranderende wet- en regelgeving hebben geleid tot een reeks nieuwe maatregelen, zoals ISO27002, Basel III, FACTA en SEPA. Om op tijd aan deze eisen te voldoen, moeten organisaties hun core business applicaties aanpassen. Outsourcen kan een passende oplossing zijn. Echter zullen CIO’s op den duur toch hun IT-landschap anders moeten gaan benaderen om ook in de toekomst het vertrouwen te hebben dat zij kunnen voldoen aan de toenemende regeldruk. Door niet meteen bestaande bedrijfskritische applicaties rigoureus aan te passen of zelfs geheel te vervangen, maar deze juist moderniseren, blijft er uiteindelijk meer budget over het realiseren van nieuwe ideeën.”

WK
 
 

]]>
Fri, 08 Aug 2014 00:00:00 +0200 Compliance uitdagingen zorgen voor meer outsourcing http://executive-people.nl/item/510542/compliance-uitdagingen-zorgen-voor-meer-outsourcing.html&field=Foto1&width=165.jpg
IT-afdelingen vinden up-to-date houden asset-data een uitdaging http://executive-people.nl/item/510540/it-afdelingen-vinden-up-to-date-houden-asset-data-een-uitdaging.html


35 procent van de IT-beslissers geeft aan dat IT assets handmatig worden bijgehouden. 47 procent gebruikt een geautomatiseerde asset management oplossing, 11 procent gebruikt hier geen oplossing voor en 7 procent heeft het gebruik van een oplossing gepland staan. Dit blijkt uit onderzoek van SPS, specialist in IT-beheer en ontwikkelaar van IT-beheersoftware Gensys, onder 145 IT-beslissers. Het up-to-date houden van het overzicht (72%), het in kaart brengen van de relaties tussen de verschillende assets (35%) en het verkrijgen van realtime inzicht (23%) zijn de belangrijkste uitdagingen op het gebied van IT asset management.

Handmatige, maar zelfs ook geautomatiseerde oplossingen, garanderen niet dat het overzicht up-to-date is. Een efficiënt overzicht bevat niet alleen de assets, maar ook de relaties daartussen. Op dit moment zegt 25 procent van de IT-beslissers wel inzicht te hebben in de relaties maar niet realtime, 24 procent heeft realtime inzicht en 21 procent heeft geen realtime inzicht maar heeft hier wel behoefte aan. 17 procent heeft geen behoefte aan realtime inzicht.

Linda Verweij (foto), COO van SPS, licht toe: “Het is opvallend om te zien dat er in de praktijk nog altijd veel handmatig vastgelegd wordt. Een spreadsheet afstemmen met de werkelijkheid kost niet alleen veel tijd, maar dergelijke lijsten verouderen ook snel. Het up-to-date houden van de registratie van de verschillende IT assets is niet eenvoudig. In de eerste plaats is er de fysieke omgeving en daarnaast de dynamische logische omgeving, gevormd door onder andere een virtuele laag, databases en software. Om al die componenten te kunnen managen is meer nodig dan een lijstje. Om actief asset management uit te kunnen voeren en optimaal te profiteren van de voordelen, zijn realtime inzicht in de assets, de relaties en afhankelijkheden essentieel. Asset management draait niet alleen om kostenbesparing of inzicht in fysiek aanwezige apparatuur, maar juist ook om het efficiënter maken van het IT-beheer en het krijgen van grip op de IT-infrastructuur.”

SPS heeft de resultaten van het onderzoek verwerkt in de whitepaper ‘De voordelen van active IT asset management op een rij’. Deze is gratis te downloaden via http://www.sps.nl/whitepaper-de-voordelen-van-active-it-asset-management-op-een-rij.html


 

]]>
Thu, 07 Aug 2014 00:00:00 +0200 IT-afdelingen vinden up-to-date houden asset-data een uitdaging http://executive-people.nl/item/510540/it-afdelingen-vinden-up-to-date-houden-asset-data-een-uitdaging.html&field=Foto1&width=165.jpg
Werkomgeving IT-organisatie sluit te weinig aan op wensen IT-talent http://executive-people.nl/item/510539/werkomgeving-it-organisatie-sluit-te-weinig-aan-op-wensen-it-talent.html
De werkomgeving van IT-organisaties blijkt lang niet altijd goed aan te sluiten op de ideale werkomgeving van jong hoogopgeleid IT-talent. Zo geeft ruim 60 procent van de IT-starters aan dat ze het liefst individueel willen werken. Dit staat in contrast met 26 procent van de IT-organisaties die ingericht is op individuele arbeid.

Dit blijkt uit onderzoek naar de mate waarin IT-organisaties aansluiten op de behoefte van jonge IT’ers, uitgevoerd door Procam, de ontwikkelaar van talentenprogramma’s voor jong hoogopgeleid IT-talent. Voor het onderzoek zijn 1.000 hoogopgeleide starters op de IT-arbeidsmarkt en 110 CIO’s, HR-managers en IT-managers ondervraagd via de TalentTool en de Pre-flight checklist.

Iedereen wil Het Nieuwe Werken 
Ondanks dat de wensen van IT-organisaties en IT-talent wat betreft individueel werken uiteen lopen, hebben ze wel dezelfde wensen als het gaat om Het Nieuwe Werken. Dit is populair onder beide partijen. 90 procent van de IT-starters geeft aan graag te willen werken volgens dit principe. IT-organisaties sluiten goed op deze wens aan, ruim 70 procent heeft Het Nieuwe Werken reeds doorgevoerd. 

George van Buysrogge, oprichter/directeur van Procam: “Met name jonge en hoogopgeleide IT-talenten zijn de meest begeerde potentiële werknemers van dit moment. Dit betekent dat zij kritisch zijn ten aanzien van hun werkgever. Voor organisaties is het dus extra belangrijk om rekening te houden met de wensen van jong IT-talent en hier zo nodig op in te spelen. Dit maakt de organisatie dynamisch en het leidt tot een prettige werkplek voor jonge starters. Alleen zo kan een vruchtbare arbeidsrelatie opgebouwd worden.”

Het onderzoek
Procam doet continu onderzoek naar de IT-markt, de wensen van jong hoogopgeleid IT-talent en de HR-issues bij IT-organisaties. Voor dit onderzoek heeft Procam de TalentToolontwikkeld, waarmee starters op de IT-arbeidsmarkt een persoonlijke infographic kunnen maken door een aantal vragen in te vullen. Voor organisaties heeft Procam de Pre-flight checklist gelanceerd, waarmee CIO’s, HR-managers en IT-managers hun eigen visie op de IT-arbeidsmarkt kunnen afzetten tegen de wensen en eisen van jong talent. De resultaten van beide onderzoeken zijn tegen elkaar afgezet om beide werelden met elkaar te vergelijken. Alle resultaten van het onderzoek zijn terug te vinden via http://ow.ly/zYbnc 

De TalentTool is voor IT-studenten nog steeds in te vullen viahttp://www.talentwings.nl/talent-tool. Ook organisaties kunnen de Pre-flight checklist nog steeds gebruiken. Deze is te bereiken via http://www.procam.nl/preflight-check/ 

 

]]>
Wed, 06 Aug 2014 00:00:00 +0200 Werkomgeving IT-organisatie sluit te weinig aan op wensen IT-talent http://executive-people.nl/item/510539/werkomgeving-it-organisatie-sluit-te-weinig-aan-op-wensen-it-talent.html&field=Foto1&width=165.jpg
Nederland neemt top-3 positie in als hostingsplaats malware http://executive-people.nl/item/510537/nederland-neemt-top-positie-in-als-hostingsplaats-malware.html
In de afgelopen maanden groeide het aandeel van Nederland als ‘bron’ van malware met 3%, waarmee ons land op de derde plaats van malware-hosters blijft staan, wisten cybercriminelen in een week een half miljoen euro te stelen, werd de beruchte malware MiniDuke opnieuw ingezet in aangepaste vorm en werden iOS-gebruikers slachtoffer van een malware-aanval.

De meest opvallende conclusies van het tweede kwartaal van 2014 zijn:

· In Q2 nam het aantal aanvallen toe met 1,3 miljoen vergeleken bij het eerste kwartaal. In totaal werden er 354,5 miljoen aanvallen gelanceerd vanaf online bronnen die verspreid zijn over de hele wereld. Ook waren er enkele wijzigingen in de top 10 van landen waar malware gehost wordt. Duitsland steeg van de vierde naar de eerste plaats, nadat het aandeel met 12% was toegenomen. De VS daalde van de eerste naar de tweede plaats, na afname van het aandeel met 6%. Nederland behoudt de derde plaats na een stijging van 3%, waardoor het aandeel van ons land in totaal 13,7% betreft, gevolgd door Rusland en Canada.

· Onderzoekers van Kaspersky Lab wisten de command & control servers van het Italiaanse bedrijf HackingTeam, dat ‘legale software’ verkoopt, in kaart te brengen. Daarnaast identificeerden zij nieuwe mobiele Trojans voor Android en iOS die deel uitmaken van de zogenaamde ‘legale’ spyware-tool RCS, dat bekend is onder de naam ‘Galileo’.

· Met de bankfraudecampagne Luuuk kregen cybercriminelen het voor elkaar om in slechts een week tijd €500.000,- te stelen.

· De in 2013 ontdekte militaire spionagecampagne MiniDuke kwam in het tweede kwartaal van 2014 opnieuw tot leven in de vorm van CosmicDuke. Deze cybercrimetool richt zich onder andere op overheden, de energiesector, defensie en diplomatieke instanties in diverse landen, waaronder Nederland en België.

· Android is niet meer het enige doelwit voor ontwikkelaars van mobiele malware. Met een aanval op Apple ID, waarbij het toestel volledig geblokkeerd wordt, zijn ook iOS-gebruikers slachtoffer geworden van cybercriminaliteit.

· Aan het einde van het eerste kwartaal van 2014 stond de teller van Kaspersky Lab’s collectie mobiele malware op bijna 300.000 exemplaren. In het tweede kwartaal kwamen daar ruim 65.000 nieuwe varianten bij.
 
WK
 

]]>
Tue, 05 Aug 2014 00:00:00 +0200 Nederland neemt top-3 positie in als hostingsplaats malware http://executive-people.nl/item/510537/nederland-neemt-top-positie-in-als-hostingsplaats-malware.html&field=Foto1&width=165.jpg
Cisco onderzoek wijst op zwakke schakels in beveiligingsaanpak bedrijven http://executive-people.nl/item/510538/cisco-onderzoek-wijst-op-zwakke-schakels-in-beveiligingsaanpak-bedrijven.html
Het Cisco 2014 Midyear Security Report onderzoekt de ‘zwakke schakels’ in de beveiligingsaanpak bij bedrijven. Dergelijke zwakke schakels – bijvoorbeeld verouderde software, slechte code, afgedankte computerapparatuur of fouten van gebruikers – bieden cybercriminelen weinig in het oog vallende kwetsbaarheden om misbruik van te maken. Daarbij gebruiken ze een scala aan geavanceerde aanvalstechnieken, uiteenlopend van ransomware en infiltratie van encryptieprotocollen tot social engineering en spam die inhaakt op actuele gebeurtenissen.

Het rapport laat ook zien dat een te sterke focus op de in het oog lopende kwetsbaarheden het risico voor organisaties kan vergroten. Zij zouden meer aandacht moeten hebben voor ‘gewone’ risico’s en bedreigingen die minder opvallend zijn maar wel een grote impact kunnen hebben. Bijvoorbeeld door meer aanvallen uit te voeren op onopvallende, verouderde applicaties en infrastructuren met bekende kwetsbaarheden, proberen cybercriminelen te voorkomen dat hun activiteiten gedetecteerd worden. De focus van security-teams ligt immers meestal op de opvallende kwetsbaarheden, zoals het ‘Heartbleed’ lek in de veelgebruikte OpenSSL-versleuteling.

“Veel bedrijven richten zich op innovatie via internet. Om daarin te slagen, moet de bedrijfstop meer aandacht schenken cyberrisico’s en zorgen dat ze daarop meer grip krijgen. Cybersecurity gaat niet over technologie, het is een bedrijfsproces. Daarom moeten organisaties het bewustzijn rond deze cyberrisico’s op het meest senior niveau vergroten, inclusief de Raad van Bestuur. Alleen dan kan er binnen organisaties draagvlak ontstaan voor het structureel inventariseren en analyseren van kwetsbaarheden. Om zowel vóór, tijdens als na een aanval effectief te kunnen optreden, moeten organisaties vandaag de dag security-oplossingen gebruiken die overal actief zijn waar een bedreiging zich maar kan voordoen,” zegt John N. Stewart, senior vice president en chief security officer van Cisco.

Belangrijkste uitkomsten:

· Researchers hebben 16 grote multinationals nauwgezet onderzocht. Samen waren deze ondernemingen in 2013 goed voor een omzet van meer dan $300 miljard. De analyse leverde drie opmerkelijke inzichten op met betrekking tot een verband tussen ondernemingen en kwaadaardig verkeer.

o ‘Man in the browser’ aanvallen leveren risico’s op voor ondernemingen: bijna 94 procent van de netwerken van klanten die in 2014 zijn bekeken, blijken verkeer te onderhouden naar websites met malware. Het gaat met name om DNS-verzoeken voor hostnamen, waarvan het bijbehorende IP-adres gerelateerd is aan de distributie van de Palevo-, SpyEye- en Zeus-malwarefamilies die werken met een zogeheten ‘man-in-the-browser’ (MiTB) functionaliteit,

o Botnet-verstoppertje: van bijna 70 procent van de netwerkers werd geconstateerd dat deze DNS-verzoeken deden voor Dynamic DNS Domains. Dit is een bewijs dat netwerken misbruikt worden door botnets die DDNS gebruiken om hun IP-adres te veranderen en zo ontdekking of plaatsting op een blacklist voorkomen. Er zijn maar weinig connectiepogingen vanuit ondernemingen met dynamische DNS-domeinen die legitiem zijn. Het gaat in de meeste gevallen om ‘command & control’ berichten die de locatie van hun botnet willen verbergen.

o Versleutelen van gestolen data: bijna 44 procent van de in 2014 onderzochte netwerken van klanten blijken DNS-verzoeken te doen voor sites en domeinen met apparatuur die versleutelde channel services bieden. Deze services worden gebruikt door kwaadwillenden die hun sporen willen uitwissen door data te versturen via versleutelde kanalen, zoals VPN, SSH, SFTP, FTP en FTPS.

· Het aantal exploit kits is met 87 procent afgenomen sinds de (vermeende) maker van de zeer populaire Blackhole exploit kit vorig jaar werd gearresteerd, aldus de security researchers van Cisco. In de eerste helft van 2014 hebben enkele exploit kits geprobeerd het terrein over te nemen dat ooit gedomineerd werd door Blackhole, maar er is nog geen duidelijke winnaar.

· Java blijft zijn dubieuze reputatie houden als programmeertaal die het meest door kwaadwillenden wordt misbruikt. De security researchers hebben gezien dat in mei 2014 de Java exploits zijn gestegen tot 93 procent van alle ‘indicators of compromise’ (IOCs), vergeleken met 91 procent in november 2013 (zie het Cisco 2014 Annual Security Report).

· Ongewone toename van malware in verticale markten. In de eerste helft van 2014 stond de farmaceutische en chemische industrie, een zeer winstgevende industrie, wederom in de top drie branches met het meeste risico op web malware (op de derde plaats). Mediabedrijven en uitgeverijen staan bovenaan, gevolgd door luchtvaartmaatschappijen. Ingedeeld naar regio werden de mediabedrijven en uitgeverijen het meest getroffen in Amerika De voedingsindustrie werd het meest getroffen in Europa, Midden-Oosten en Afrika en in Azië-Pacific, China, Japan en India waren dat de verzekeringsmaatschappijen.

WK
 

]]>
Tue, 05 Aug 2014 00:00:00 +0200 Cisco onderzoek wijst op zwakke schakels in beveiligingsaanpak bedrijven http://executive-people.nl/item/510538/cisco-onderzoek-wijst-op-zwakke-schakels-in-beveiligingsaanpak-bedrijven.html&field=Foto1&width=165.jpg
Steeds meer developers schrijven software voor Internet of Things http://executive-people.nl/item/510534/steeds-meer-developers-schrijven-software-voor-internet-of-things.html
Steeds meer developers schrijven software voor Internet of Things. Volgens het Californische onderzoeksbureau Evans Data is 40 procent van de developers bezig met het bouwen van apps voor IoT devices of zijn dat van plan te doen binnen zes maanden.

Evans Data zegt dat van de 1400 developers 17 procent werkt aan IoT-applicaties en 23 binnen zes maanden begint. De meeste apps worden in Aziatische landen ontwikkeld.

31 procent van de developers ontwikkelen IoT apps als onderdeel van cloud computing. Daarna volgen real-time event processing, Big Data en machine-to-machine communicatie.

IIC en AllSeen

Steeds meer grote leveranciers zien business in IoT en werken samen aan standaarden via het Industrial Internet Consortium (IIC) dat is opgericht door AT&T, Cisco, GE, IBM en Intel. Andere leden zijn Microsoft, EMC, HP, Fujitsu, Samsung, Symantec en Toshiba.

Een ander IoT-consortium is AllSeen, waar tal van B2B en B2C bedrijven lid van zijn. AllSeen wordt ondersteund door de Linux Foundation en Qualcomm’s AllJoyn open source device detectie technologie.
 
Door: Witold Kepinski
 
 

]]>
Mon, 04 Aug 2014 00:00:00 +0200 Steeds meer developers schrijven software voor Internet of Things http://executive-people.nl/item/510534/steeds-meer-developers-schrijven-software-voor-internet-of-things.html&field=Foto1&width=165.jpg
Bedrijven verwachten komende twee jaar vijftig procent meer IT-uitgaven aan mobiliteit http://executive-people.nl/item/510535/bedrijven-verwachten-komende-twee-jaar-vijftig-procent-meer-it-uitgaven-aan-mobiliteit.html
Bedrijven verwachten komende twee jaar vijftig procent meer IT-uitgaven aan mobiliteit – toch blijven beveiliging en integratie belangrijkste uitdagingen zo blijkt uit onderzoek van CIO Strategic Marketing Services en Triangle Publishing Service in opdracht van Oracle.

De snelle opkomst van mobiele devices die verbonden zijn met bedrijfssystemen is met geen enkele andere recente technologie te vergelijken. Bedrijven hebben te maken met twee uitdagingen op het gebied van mobiliteit. Ze moeten enerzijds interne betrokkenen van dienst zijn om productiviteit te verhogen en anderzijds externe klanten bedienen om de customer engagement te vergroten. Daardoor hebben ze moeite het hoge tempo van mobiele-applicatieontwikkeling bij te houden. Maar zelfs nu mobiele ontwikkeling verankerd is in het bedrijf, blijven doelen en uitdagingen snel veranderen.

CIO Strategic Marketing Services en Triangle Publishing Services voerden wereldwijd een onderzoek uit, gesponsord door Oracle. Daaruit blijkt dat bedrijven zich niet alleen nu inzetten voor mobiliteit, maar dat de snelheid van ontwikkeling, implementatie en uitgaven voor ondersteuning van mobiele applicaties en devices waarschijnlijk enorm toeneemt in de komende twee jaar. Daarnaast toont het onderzoek aan dat IT-managers zich steeds meer zorgen maken over mobiele beveiliging en integratie met back-endsystemen.

Lees meer over het onderzoek: "The Connected Enterprise: Keeping Pace with Mobile Development.”

 

]]>
Mon, 04 Aug 2014 00:00:00 +0200 Bedrijven verwachten komende twee jaar vijftig procent meer IT-uitgaven aan mobiliteit http://executive-people.nl/item/510535/bedrijven-verwachten-komende-twee-jaar-vijftig-procent-meer-it-uitgaven-aan-mobiliteit.html&field=Foto1&width=165.jpg
Internet of Things zo lek als een mandje http://executive-people.nl/item/510536/internet-of-things-zo-lek-als-een-mandje.html
Er schort heel wat aan de beveiliging van het ‘Internet of Things’. Dat blijkt uit een steekproef van Fortify on Demand (HP).

De voorspelling van Gartner is al lang bekend: tegen 2020 zal het ‘Internet of Things’ (IoT) bestaan uit 26 miljard intergeconnecteerde ‘dingen’. Nu alsmaar meer ‘smart devices’ de weg naar de consument vinden, achtte Fortify on Demand – een in security gespecialiseerd dochterbedrijf van HP – de tijd rijp om de beveiliging van zulke slimme objecten na te gaan. De resultaten zijn ontnuchterend.

De onderzoekers selecteerden 10 ‘slimme’ IoT-devices die momenteel op de markt zijn en die zich allen op de een of andere manier via internettoepassingen laten bedienen: een tv, webcam, thermostaat, stopcontact, tuinsproeier, hub, deurslot, inbraakalarm, weegschaal en garagedeur. Bijna allemaal zijn ze op de een of andere manier verbonden met een cloud en/of app, waarlangs er persoonlijke informatie capteren, opslaan en doorgeven.

Bij 7 op de 10 devices kan een aanvaller die account-informatie bemachtigen, stelt de studie. Zeven op de 10 onderzochte toestellen gebruiken daarnaast géén encryptie voor het doorsturen van data en bij 8 op de 10 toestellen kunnen moeiteloos onveilige (te korte, eenvoudig te raden) wachtwoorden gebruikt worden. Of kunnen wachtwoorden te gemakkelijk gereset worden waardoor een hacker de controle over een toestel kan overnemen.

Zes van de 10 IoT-devices die in een user interface voorzien, zijn daarnaast ook nog eens kwetsbaar voor een reeks bekende, ernstige security-problemen. Zo zijn sommige devices kwetsbaar voor cross-site scripting (xss) en kan bij anderen zelfs nog de beruchte Heartbleed OpenSSL-bug misbruikt worden.

Het moge duidelijk zijn: als het Internet of Things ons leven in de toekomst moet vergemakkelijken dan zal er wel nog flink gesleuteld moeten worden aan de beveiliging, willen we vermijden dat ons leven overgenomen wordt door een hacker.

In samenwerking met Datanews
 
 

]]>
Mon, 04 Aug 2014 00:00:00 +0200 Internet of Things zo lek als een mandje http://executive-people.nl/item/510536/internet-of-things-zo-lek-als-een-mandje.html&field=Foto1&width=165.jpg
ServiceNow en KPMG: Rol IT verandert van beheerder naar aanjager http://executive-people.nl/item/510532/servicenow-en-kpmg-rol-it-verandert-van-beheerder-naar-aanjager.html


ServiceNow, de leverancier van enterprise IT-cloudoplossingen, heeft samen met KMPG, een Amerikaanse accountants- en adviesorganisatie, onderzoek gedaan naar de rol van de IT-afdeling binnen een organisatie.

Uit het onderzoek blijkt dat IT-professionals hun rol binnen de gehele organisatie zien veranderen en dat zij een organisatie efficiënter kunnen laten werken door de dagelijkse werkzaamheden te verschuiven. Chris Pope, strategy leader bij ServiceNow en Rick Wright, global cloud enablement leader bij KPMG, starten 31 juli een discussie op Twitter over nieuw ontdekte trends die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen. De discussie vindt plaats tussen 20.00 en 21.00 uur Nederlandse tijd en kan worden gevolgd via #transformIT.

Belangrijkste resultaten uit het onderzoek:

De IT-afdeling ziet mogelijkheden om organisatiebrede diensten aan te bieden
Meer dan 93 procent van de respondenten geeft aan dat de rol van IT aan het veranderen is van een beherende naar een aanjagende rol. Steeds meer IT-afdelingen leveren geautomatiseerde organisatiebrede diensten door middel van selfservice-platformen voor IT, HR, Facilities en andere afdelingen. Deze diensten beheren bedrijfsprocessen, stellen veranderingen vast, pakken problemen aan en verschaffen informatie.

Service Automation kan e-mail vervangen
Negen van de tien deelnemers aan het onderzoek zijn het er over eens dat veel bedrijfsprocessen die nu nog vaak via e-mail worden afgehandeld, kunnen worden geautomatiseerd. Bijna 75 procent van de respondenten geeft aan dat minstens de helft van de bedrijfsprocessen binnen hun organisatie nog steeds afhankelijk zijn van e-mail. Het onderzoek toont verder aan dat 98 procent denkt dat het IT-model kan helpen om de kwaliteit en efficiëntie van andere diensten binnen een organisatie te verbeteren door het service delivery proces te automatiseren.

HR, Facility en Inkoop zijn het meest geschikt voor service automation
Meer dan de helft van alle respondenten (56%) denkt dat HR de meest geschikte afdeling is voor de implementatie van service management. Facility (23%) en Inkoop (13%) volgen op respectievelijk plaats twee en drie.

“Door het creëren en beheren van systemen voor het leveren van organisatiebrede diensten, kan de IT-afdeling zijn strategische waarde voor de gehele organisatie vergroten”, zegt Rick Wright, global cloud enablement leader bij KPMG LLP. “Veel IT-afdelingen hebben inmiddels gebruikt gemaakt van het bewezen IT-model en een systematische benadering voor het leveren van organisatiebrede diensten geïmplementeerd.”

Uit het onderzoek blijkt dat ruim de helft van de respondenten (56%) van plan is om binnen nu en twaalf maanden enterprise service management te implementeren.

“Ondanks dat we in ons privé-leven veel gebruik maken van selfservice-modellen, leunt de zakelijke dienstverlening nog steeds veel op het gebruik van e-mail”, zegt Beth White, chief marketing officer, ServiceNow. “IT-professionals zien een duidelijke kans om de efficiëntie van hun organisatie te vergroten door ouderwetse en op e-mail gebaseerde bedrijfsprocessen te vervangen met service automation.”

Het onderzoek is gehouden tijdens ServiceNow Knowledge14, het grootste IT-evenement ter wereld voor IT-professionals gespecialiseerd in cloud en service automation. Aan het onderzoek hebben 275 IT-professionals deelgenomen. Het volledige rapport kunt u hier teruglezen.

 

]]>
Thu, 31 Jul 2014 00:00:00 +0200 ServiceNow en KPMG: Rol IT verandert van beheerder naar aanjager http://executive-people.nl/item/510532/servicenow-en-kpmg-rol-it-verandert-van-beheerder-naar-aanjager.html&field=Foto1&width=165.jpg
'Software Defined Storage is cruciaal voor winstgroei' http://executive-people.nl/item/510529/software-defined-storage-is-cruciaal-voor-winstgroei.html
40 procent van de organisaties vindt de toenemende rol van automatisering in de infrastructuur, zoals software defined storage, cruciaal voor winstgroei. Dit blijkt uit onderzoek van Telindus en EMC onder 115 Nederlandse IT-beslissers. Op de stelling dat dit cruciaal is voor winstgroei, geeft 28 procent aan het hiermee eens te zijn, 12 procent is het er helemaal mee eens, 18 procent oneens en 10 procent helemaal oneens. 32 procent van de respondenten geeft aan er geen mening over te hebben.

Coen Bos (foto), country manager EMC Nederland: “Ik sluit me aan bij de conclusie van het onderzoek. De dagen dat IT nodig was om een infrastructuur voor de business te onderhouden, zijn voorbij. IT is niet langer alleen bedoeld om processen te automatiseren. Het bestuur van menig organisatie moet IT de leiding geven om de organisatie digitaal te transformeren, nieuwe kansen te creëren en dus uiteindelijk omzet te realiseren. Door automatisering van het datacenter kunnen nieuwe toepassingen sneller worden geleverd en kan IT beter voldoen aan de steeds sneller veranderende behoeften.”

Donny Snellenberg, Director Sales & Marketing bij Telindus: “Het is een feit dat automatisering steeds meer invloed heeft op de bedrijfsvoering. Of dit ook positieve gevolgen heeft voor de winstgroei is sterk afhankelijk van het businessmodel van een organisatie. Wanneer we specifiek kijken naar de software defined technologie zien we mogelijkheden voor de IT-afdeling om steeds sneller in te spelen op de wensen en eisen van de business. Langdurige implementaties kunnen door software defined automatisering in veel gevallen drastisch verkort worden. Voor bedrijven die snel moeten kunnen schakelen, bijvoorbeeld voor de lancering van een nieuwe dienstverlening of de uitrol van een grootschalig doelgroeponderzoek, zet deze tijdwinst zich zeker om in winstgroei. Deze behoefte geldt echter niet voor ieder bedrijf. IT blijft maatwerk en dat vraagt om specialisten die iedere situatie individueel bekijken.”

Onderzoek
Om in kaart te brengen wat de meningen en uitdagingen zijn waar het om de technologische onderbouwing van de connected enterprise gaat, zijn 115 IT-beslissers ondervraagd over hun (IT-)organisatie en issues als bring your own device, connectivity, het datacenter, managed services, security en infrastructuur.De 'connected enterprise', een organisatie die altijd verbonden is met klanten, partners en (externe) medewerkers, is sterk in opkomst. CIO's en IT-managers zijn ervan doordrongen dat oplossingen en uitdagingen als videoconferencing, unified communications, ‘bring your own’ en het remote kunnen draaien van applicaties vragen om een geïntegreerde connectiviteitsstrategie, waar ook de cloud, het datacenter en de netwerkinfrastructuur deel van uitmaken.

WK
 

]]>
Tue, 29 Jul 2014 00:00:00 +0200 'Software Defined Storage is cruciaal voor winstgroei' http://executive-people.nl/item/510529/software-defined-storage-is-cruciaal-voor-winstgroei.html&field=Foto1&width=165.jpg
SBIC security-specialisten adviseren bedrijven: “denk vooruit!” http://executive-people.nl/item/510525/sbic-security-specialisten-adviseren-bedrijven-a-denk-vooruit-a.html


Bedrijven hebben steeds vaker te maken met cyberdreiging, bedrijfsspionage en -sabotage. Security-teams zijn zich hiervan bewust en richten zich op het beperken van de impact door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de aanvallers het beoogde doel niet bereiken. Maar hoe kan een security-team nog succesvol zijn in een tijdperk waarin cyberaanvallen aan de orde van de dag zijn? Is het mogelijk om daar een plan voor te ontwikkelen of blijven we achter de feiten aanlopen? Welke tools en technologie zijn beschikbaar die nodig zijn om succes te boeken? En hoe kan de beveiliging verbeteren en daadwerkelijk waarde leveren voor het bedrijf?

RSA, de security-divisie van EMC, heeft een rapport gepubliceerd dat inzicht geeft in de grote verschuiving in de wereld van informatiebeveiliging. De Security for Business Innovation Council (SBIC) pleit enerzijds voor drie belangrijke focusgebieden waarop bedrijven moeten focussen. Daarnaast bevat het rapport een reeks aanbevelingen voor sterkere bescherming tegen dreiging wat tevens ten goede komt aan de productiviteit van de organisatie. Het volledige rapport ‘Transformation Information Security: Focusing on Strategic Technologies’ is hier te lezen.

Security-specialisten

De SBIC bestaat uit een groep security-specialisten van de duizend grootste bedrijven ter wereld. Deze bespreken belangrijke security-vraagstukken en onderzoeken hoe het gebruik van informatiebeveiliging ingezet kan worden om bedreigingen aan te pakken en innovatie te stimuleren. Om de beveiliging te versterken, benoemt het SBIC drie strategische gebieden waarin bedrijven moeten investeren: weerstand tegen cyberdreigingen, optimalisatie gebruikerservaring en cloud-security. Het SBIC concludeert dat nieuwe technologieën niet snel genoeg worden ontwikkeld en geïmplementeerd. Security-teams zijn nog te veel gericht op het beperken van de impact in plaats van te focussen op nieuwe technologie om makkelijker aanvallen te detecteren en te reageren.

Gebaseerd op dit advies geeft het council drie concrete aanbevelingen om bedrijven te helpen nieuwe technologieën succesvol toe te passen en de investeringen in security te maximaliseren:

1. Kijk ten minste drie jaar vooruit

Door het gebruik van SWOT-analyses, afgestemd met IT en de business, en accountants erbij te betrekken, creëert u een Big Data-strategie voor de hele organisatie. Hierdoor kunnen organisaties plannen maken en bepalen welke security-maatregelen genomen moeten worden om bescherming te bieden tegen een dynamisch cyberlandschap.

2. Het bereiken van een groter geheel door integratie

De investering in security-technologie betaalt zich vaak pas echt uit bij het aansluiten en consolideren van informatie uit verschillende toepassingen. Technologieën die nu beschikbaar zijn, maken het makkelijker om systemen te integreren zoals data analyse, security intelligence en GRC-platformen.

3. Meer waarde realiseren door vastgelegde ontwikkelingen

Security-teams die bekend zijn met de valkuilen van veranderingen in technologie, financiële tekortkomingen en het falen van nieuwe producten, adviseren duidelijk afgesproken benaderingen bij de implementatie van nieuwe technologie om proactief de risico’s te kunnen beheren.

Het volledige rapport is hier te vinden. Bekijk hier de vorige rapporten die zijn verschenen van de SBIC. Bekijk hier de video.

WK

 

]]>
Mon, 28 Jul 2014 00:00:00 +0200 SBIC security-specialisten adviseren bedrijven: “denk vooruit!” http://executive-people.nl/item/510525/sbic-security-specialisten-adviseren-bedrijven-a-denk-vooruit-a.html&field=Foto1&width=165.jpg
'Generatie Y' omarmt BYOD veel meer dan 'baby boomers' http://executive-people.nl/item/510518/generatie-y-omarmt-byod-veel-meer-dan-baby-boomers.html


'Generatie Y' blijkt Bring Your Own Device (BYOD) en Bring Your Own Application (BYOA) aanzienlijk meer te omarmen dan 'baby boomers'. 70% van Generatie Y werkt met BYOD en BYOA, terwijl dit percentage onder baby boomers op 31% ligt.

Dit blijkt uit onderzoek van TrackVia, een leverancier van een applicatieplatform voor het ontwikkelen van eigen bedrijfsapplicaties. Generatie Y wordt doorgaans gedefinieerd als de generatie die pakweg tussen begin jaren '80 en begin jaren '00 is geboren. Met de term baby boomers refereert TrackVia naar mensen die zijn geboren tussen 1942 en 1965.

Technologie toepassen
Generatie Y gebruiken in grote mate technologie om hun persoonlijke leven te verbeteren. Deze filosofie past de groep ook toe op zijn werk door tools te gebruiken als de opslagdiensten Box en Google Drive of notitietool Evernote. Van de baby boomers geeft 69% juist aan nooit apps te gebruiken die niet door het bedrijf zijn verstrekt.

De houding van Generatie Y blijkt voor IT-afdelingen tot uitdagingen te leiden. 69% van de ondervraagde professionals die onder Generatie Y geschaard kan worden stelt nooit met de IT-afdeling samen te werken bij het selecteren van nieuwe zakelijke applicaties. 60% stelt zich geen zorgen te maken over de veiligheid van zijn werkgever op het moment dat zij een app gebruiken die niet door de IT-afdeling is goedgekeurd. IT-afdelingen lijken dus moeite te hebben werknemers te overtuigen van het belang van security.

WH
 
 

]]>
Mon, 21 Jul 2014 00:00:00 +0200 'Generatie Y' omarmt BYOD veel meer dan 'baby boomers' http://executive-people.nl/item/510518/generatie-y-omarmt-byod-veel-meer-dan-baby-boomers.html&field=Foto1&width=165.jpg
SNS Research: 'Bedrijven investeren dit jaar 30 miljard dollar in big data' http://executive-people.nl/item/510517/sns-research-bedrijven-investeren-dit-jaar-miljard-dollar-in-big-data.html


Wereldwijd wordt dit jaar maar liefst 30 miljard dollar geïnvesteerd in Big Data. Naar verwachting zet de trend zich de komende jaren voort, met een jaar-op-jaar groei van 17% in de komende zes jaar.

Dit voorspelt SNS Research. Big data is oorspronkelijk een naam die wordt gebruikt om grote datasets te beschrijven waarvan de omvang te groot is om deze met traditionele databases te kunnen beheren. SNS Research stelt dat de definitie van de term big data door de jaren heen echter een stuk breder is geworden. De term refereert niet alleen meer naar grootschalige datasets, maar ook naar technologieën die het mogelijk maken deze data op te slaan, te beheren en te analyseren.

Uitdagingen
Het onderzoeksbureau benadrukt dat big data op dit moment nog voor allerlei uitdagingen staat. Zo verzetten bedrijven zich tegen de implementatie van big data-technologieën. Ook zijn er zorgen over de privacy van gebruikers waarover data wordt verzameld en geanalyseerd. Big data krijgt volgens SNS Research echter desondanks steeds meer voet aan de grond in de gehele wereld.

Een belangrijke drijfveer voor de omarming van big data is volgens SNS Research het feit dat er steeds meer toepassingen worden gevonden voor big data-technologieën. Zo kan big data worden ingezet in R&D, maar ook in het detecteren van fraude en opsporen van cybercrime. Het bedrijf verwacht dan ook dat deze trend zich de komende jaren voortzet.

WH

]]>
Fri, 18 Jul 2014 00:00:00 +0200 SNS Research: 'Bedrijven investeren dit jaar 30 miljard dollar in big data' http://executive-people.nl/item/510517/sns-research-bedrijven-investeren-dit-jaar-miljard-dollar-in-big-data.html&field=Foto1&width=165.jpg
Kaspersky: 'Bedrijven zijn bereid te investeren in de beveiliging van financiële ... http://executive-people.nl/item/510515/kaspersky-bedrijven-zijn-bereid-te-investeren-in-de-beveiliging-van-financia-laquo-le-transacties.html


53% van de bedrijven wereldwijd zijn bereid te investeren in software die speciaal is ontworpen om financiële transacties te beschermen. Onder Nederlandse bedrijven ligt dit percentage op 46%.

Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky Lab in samenwerking met B2B International. De veiligheid van betalingsgegevens en financiële transacties heeft volgens het onderzoek een hoge prioriteit voor bedrijven. Een derde van de bedrijven (34%) plaatst de bescherming van deze gegevens in de top drie van prioriteiten op het gebied van IT-beheer voor het komende jaar. In Nederland is dit 37%.

Meer zekerheid bij financiële transacties
Bijna de helft van de respondenten geeft aan dat hun bedrijf meer behoefte heeft aan zekerheid bij financiële transacties. In Nederland heeft slechts 19% hier behoefte aan. Zowel wereldwijd als lokaal blijken grotere bedrijven meer bereid om te investeren in de beste beveiligingstechnologie. Bij ondernemingen met meer dan 5.000 medewerkers wereldwijd verklaart 64% van de bedrijven bereid te zijn meer te betalen voor een hoogwaardige veiligheidsservice. Onder kleine bedrijven ligt dit percentage op 48%.

Van de Nederlandse grote bedrijven stelt 67% bereid te zijn meer te willen betalen voor een kwalitatief betere veiligheidsservice, terwijl dit percentage onder Nederlandse bedrijven op 35% ligt. 15% van de respondenten meent bovendien dat de kosten in dit geval niet bepalend mogen zijn. Op dit vlak blijft Nederland wel iets achter, voor slechts 4% van de bedrijven speelt geld geen rol als het gaat om goede beveiliging.

Gestolen betalingsgegevens
33% van de bedrijven wereldwijd die gegevens verloren bij cyberaanvallen geeft toe dat betalingsgegevens werden gestolen. Dit geldt voor 25% van de Nederlandse bedrijven. Daarnaast meent 32% van de respondenten dat dit de slechtst mogelijke soort gegevens is die men kon verliezen, tegenover 28% van de Nederlandse bedrijven.

Zorgen over verloren gegevens zijn niet ongegrond. Kaspersky Lab wijst op een recente fraudecampagne, gericht op klanten van een grote Europese bank. Fraudeurs blijken bij deze bank gegevens van klanten te stelen en in slechts één week tijd een half miljoen euro te stelen van de financiële organisatie.

Investeringsbereidheid is groot
"Klanten zijn bereid om te investeren in de bescherming van hun betalingen, en het hoge percentage gevallen van financiële gegevensdiefstal die ons onderzoek aantoont is wederom een reden waarom effectieve bescherming de investering waard is. Financiële dienstverleners moeten geïntegreerde beveiligingsoplossingen implementeren die proactieve fraudepreventie bieden om de effectiviteit te maximaliseren en de gebruikerservaring te optimaliseren. Deze beschermingslagen zorgen er ten eerste voor dat financiële dienstverleners financieel en reputatieverlies voorkomen als gevolg van datalekken. Bovendien biedt het ze de mogelijkheid om extra inkomsten binnen te halen, door nieuwe klanten aan te trekken en aan bestaande klanten onderscheidende extra diensten met hoge marges aan te bieden", zegt Ross Hogan, Global Head van de Fraud Prevention Division bij Kaspersky Lab.

WH

]]>
Thu, 17 Jul 2014 00:00:00 +0200 Kaspersky: 'Bedrijven zijn bereid te investeren in de beveiliging van financiële transacties' http://executive-people.nl/item/510515/kaspersky-bedrijven-zijn-bereid-te-investeren-in-de-beveiliging-van-financia-laquo-le-transacties.html&field=Foto1&width=165.jpg
'Stress kost het Nederlands bedrijfsleven 800 miljoen euro' http://executive-people.nl/item/510516/stress-kost-het-nederlands-bedrijfsleven-miljoen-euro.html


Bedrijven zouden meer moeten inzetten op het terugdringen van stress. Stress blijkt namelijk een grote kostenpost te zijn voor bedrijven. Het Nederlandse bedrijfsleven is alleen in de eerste helft van 2014 al bijna 800 miljoen euro kwijt aan stress-gerelateerd ziekteverzuim.

Dat maakte Corné Roelen, bedrijfsarts van arbodienst ArdoNed, vanochtend bekend op BNR Nieuwsradio. ArdoNed is een bedrijf dat organisaties helpt met het terugdringen van ziekteverzuim onder hun personeel. Het bedrijf onderzocht het ziekteverzuim van ruim 1,1 miljoen Nederlandse werknemers.

Daadwerkelijke kosten liggen nog hoger
Hoe hoog de daadwerkelijke kosten zijn die stress het Nederlands bedrijfsleven oplevert is onduidelijk. In de 800 miljoen euro die ArdoNed noemt zijn de kosten van behandeling en het inhuren van invallers niet meegenomen.

Het onderzoek wijst uit dat het gemiddelde ziekteverzuim is gestegen van 23 dagen in 2013 naar 24 dagen in de eerste helft van 2014. ArdoNed registreerde in totaal 4,6 miljoen verzuimdagen. Het totaal aantal ziektedagen is in vijf jaar tijd maar liefst verachtvoudigd. 10% hiervan, 460.000 verzuimdagen, zouden te maken hebben met stress.

Oorzaken van stress
Nederlandse werknemers hebben dus steeds meer last van stress. Dit heeft volgens ArdoNed verschillende oorzaken. De werkdruk zou steeds verder toenemen, terwijl mensen thuis ook een sociaal leven hebben. Deze combinatie wordt volgens het bedrijf veel werknemers te veel. De hoeveel stress-gerelateerde klachten zou sinds 2012 explosief zijn toegenomen.

Bron: BNR Nieuwsradio

WH

]]>
Thu, 17 Jul 2014 00:00:00 +0200 'Stress kost het Nederlands bedrijfsleven 800 miljoen euro' http://executive-people.nl/item/510516/stress-kost-het-nederlands-bedrijfsleven-miljoen-euro.html&field=Foto1&width=165.jpg
'ICT-uitgaven in de Benelux stijgen met 3,5%' http://executive-people.nl/item/510513/ict-uitgaven-in-de-benelux-stijgen-met.html


De ICT-uitgaven in de Benelux zullen in 2014 uitkomen op ruim 49 miljard euro. Dit is een stijging van 3,5% van opzichte van 2013. Dit verwacht Forrester Research.

De Benelux presteert hiermee goed. De gemiddelde groei van de ICT-uitgaven liggen in Europa op 2,3%. De Benelux laat landen als Duitsland, Italië, Ierland, Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Griekenland en Portugal ver achter zich.

Software
Vooral aan software wordt veel geld uitgegeven. Het onderzoeksbureau verwacht dat de softwareuitgaven in 2014 met 5% stijgen. Met name sales- en marketingsoftware, mobiele apps, analytische software en big data-gerelateerde software is populair.

Andere segmenten waar Forrester een stijging verwacht te zien is hardware, telecomdiensten en ICT-consultancy. Het onderzoeksbureau verwacht dat deze segmenten allen een groei van 4% doormaken.

WH

]]>
Wed, 16 Jul 2014 00:00:00 +0200 'ICT-uitgaven in de Benelux stijgen met 3,5%' http://executive-people.nl/item/510513/ict-uitgaven-in-de-benelux-stijgen-met.html&field=Foto1&width=165.jpg
Bedrijven laten kansen liggen met live chat op hun website http://executive-people.nl/item/510509/bedrijven-laten-kansen-liggen-met-live-chat-op-hun-website.html


Steeds meer bedrijven bieden klanten de mogelijkheid via live chat contact op te nemen. Opvallend is echter dat 42% van de bedrijven op de live chat offline zijn. Ook bieden veel bedrijven wel live chat aan, maar zijn er in de praktijk geen medewerkers beschikbaar om mee te chatten. ICT-bedrijven presteren met live chat het best van alle Nederlandse bedrijven.

Dit blijkt uit onderzoek van LiveChat Pro, een managed live chat provider. “Het verbaast mij dat er tegenwoordig nog steeds websites zijn die aangeven dat ze wel live chat hebben, maar dat de medewerkers van die bedrijven niet beschikbaar zijn. Het is alsof je als klant een winkel binnenloopt, maar er is niemand om je te helpen. Het lijkt erop dat de bedrijven achter deze websites niet genoeg personeel hebben om de live chat continu te bemannen,“ aldus Anthony Carter, directeur van LiveChat Pro. Van de onderzochte sites bleek bijna driekwart ’s avonds niet via de live chat bereikbaar te zijn. In het weekend is zelfs 88% onbereikbaar.

Reactiesnelheid
Ook de snelheid waarmee bedrijven reageren op live chat is door het bedrijf gemeten. Gemiddeld blijkt een medewerker na 44 seconden beschikbaar te zijn voor live chat. Bij 13 van de 108 onderzochte bedrijven was er na 5 minuten echter nog steeds niemand beschikbaar, ondanks dat de chatsessie wel was begonnen. LiveChat Pro stelt dat de gemiddelde internetter ongeduldig is en hooguit bereid is 30 seconden te wachten. 60% van de onderzochte bedrijven zou niet aan deze richtlijn voldoen.

Een goede bereikbaarheid van internetwinkels, online reisbureaus en andere websites is volgens LiveChat Pro in de 24/7 economie een must. “De meeste mensen winkelen ’s avonds en in het weekend online. Zelfs B2B bedrijven zouden live chat op hun websites continue beschikbaar moeten hebben, omdat steeds meer inkopers en beslissers ook buiten de reguliere werktijden nog achter hun computer aan het werk zijn.”

ICT-bedrijven doen het goed
ICT-bedrijven presteren op dit vlak het best. Gemiddeld reageren medewerkers van ICT-bedrijven binnen 30 seconden op een live chat. 65% van de bedrijven is daarnaast overdag online.

WH

]]>
Tue, 15 Jul 2014 00:00:00 +0200 Bedrijven laten kansen liggen met live chat op hun website http://executive-people.nl/item/510509/bedrijven-laten-kansen-liggen-met-live-chat-op-hun-website.html&field=Foto1&width=165.jpg
Iron Mountain: 'Big data bezorgt IT-professionals veel kopzorgen' http://executive-people.nl/item/510507/iron-mountain-big-data-bezorgt-it-professionals-veel-kopzorgen.html


Big data bezorgt IT-professionals veel extra werk. Maatregelen om de groeiende hoeveelheid informatie te beheren en te beschermen leiden tot een golf aan tijdrovende informatieverzoeken bij de IT-afdeling. De vraag naar toegang tot informatie vanuit de organisatie stijgt jaarlijks gemiddeld met 60 procent.

Dit blijkt uit onderzoek van Iron Mountain. De forse stijging van de vraag naar toegang tot informatie bezorgt IT-professionals veel kopzorgen. Iron Mountain stelt dat de enige oplossing het schiften van informatie en het beter machtigen van medewerkers is. Het bedrijf ziet een aantal oorzaken van het stijgende aantal toegangsverzoeken:

 • De sterke groei van de hoeveelheid informatie, die niet meer op één pc past is de hoofdoorzaak;
 • De behoefte van organisaties om toegang tot informatie in te perken met het oog op bescherming en beveiliging van gegevens, wordt gezien als tweede grootste oorzaak;
 • De groei van een onderneming correleert met de groei in informatietoegangsverzoeken geven de IT-professionals aan: meer medewerkers genereren meer gegevens en meer aanvragen om afgeschermde informatie in te zien.
 • Het onvermijdelijke gegeven dat er menselijke fouten worden gemaakt, zoals het per ongeluk verwijderen van informatie, documenten vergeten op te slaan of verlies of diefstal van persoonlijke apparaten of gedeelde informatie, belast tevens de IT-afdeling en zijn professionals.

Hoeveelheid verzoeken verschilt per sector
In de maakindustrie, dienstensector en gezondheidszorg worden de meeste verzoeken tot informatie ingediend. Als voorbeeld noemt Iron Mountain een middelgrote zorginstelling met meer dan 250 medewerkers. De privacy van patiëntgegevens leidt ertoe dat medewerkers 'alleen lezen'-toegang krijgen tot dossiers. Het inzagetermijn vervalt daarnaast na een bepaalde periode. Dit leidt tot een aanzwellende stroom informatietoegangsverzoeken. Iron Mountain waarschuwt dat informatietoegangsverzoeken echter ook kunnen leiden tot ongewenst dataverlies. Veel informatie gaat verloren bij het overdragen tussen andere projecten en verkoop en afdelingen als ondersteuning.

“Het beschermen van waardevolle informatie betreft ook de toegangs- en opslagprocessen”, aldus Jeroen Strik van Iron Mountain. “De gecombineerde opslag van informatie is de beste aanpak. Eerste bepaal je welke informatie het meest wordt gebruikt en vertrouwelijk is en welke informatie bijna nooit gebruikt wordt. Vervolgens kan structuur aangebracht worden en beleid gemaakt over de opslag-, toegang- en back-upprocessen. Van belang is het om hoogwaardige, veelgebruikte informatie direct beschikbaar te houden, en archiefmateriaal en andere informatie op een efficiënte manier op te slaan. Uit gesprekken blijkt dat deze boodschap begint door te komen. Steeds vaker wordt centraal beheerde opslag toegepast, die wordt ondersteund door on-site en off-site schijven, tape- en cloud back-ups. Het helpt als medewerkers toegang hebben tot de gegevens die ze nodig hebben, zonder dat dit de IT- professionals en middelen zwaar belast, noch de bijhorende informatierisico´s onverantwoord vergroot.”

WH

]]>
Mon, 14 Jul 2014 00:00:00 +0200 Iron Mountain: 'Big data bezorgt IT-professionals veel kopzorgen' http://executive-people.nl/item/510507/iron-mountain-big-data-bezorgt-it-professionals-veel-kopzorgen.html&field=Foto1&width=165.jpg
Nederlandse organisaties hebben 2 jaar nodig om te voldoen aan Europese databeschermingswet http://executive-people.nl/item/510505/nederlandse-organisaties-hebben-jaar-nodig-om-te-voldoen-aan-europese-databeschermingswet.html


Slechts 50 procent van de organisaties in de Benelux geeft aan dat ze niet weten of, of niet denken dat, het realistisch is om zich te conformeren aan de nieuwe Europese wet voor databescherming. Dat blijkt uit onderzoek van Trend Micro, specialist op het gebied van beveiligingssoftware, onder 850 Europese organisaties. De nieuwe EU General Data Protection Regulation is opgesteld om één lijn te trekken in de wetgeving over databescherming. Gemiddeld denken de Benelux-organisaties twee jaar tijd nodig te hebben om te kunnen voldoen aan de gestelde eisen die in de wet beschreven staan.

Meer investeren in IT
Bijna de helft (49 procent) van de Benelux-respondenten ziet het investeren van meer geld in IT als belangrijkste stap die genomen moet worden om te voldoen aan de Europese regulering. Het trainen van medewerkers staat op de tweede plaats (45 procent). Negenentwintig procent van de organisaties in de Benelux denkt er over na een Dataprotection Officer aan te nemen. Een vierde van de organisaties ziet de oplossing in het aannemen van een externe partij om de compliancy door te voeren.

Bestaande IT-systemen grootste obstakel
Meer dan eenderde (34 procent) van de Benelux-organisaties ziet de huidige IT-infrastructuur en -systemen als grootste obstakel om te voldoen aan de Europese databeschermingswetgeving. Gebrek aan efficiënte databeveiliging staat op de tweede plaats (30 procent). Een kwart van de respondenten (25 procent) geeft daarnaast aan dat er überhaupt onvoldoende is geregeld op het gebied van security in de organisatie. Opvallend is daarnaast dat slechts 30 procent van de bedrijven in de Benelux een formeel proces heeft opgesteld om hun klanten te informeren als er data zijn gestolen of privacy in het geding is.

Huidige stand van zaken
Op dit moment heeft bijna de helft van de Benelux-organisaties al ingezet op het vergroten van bewustzijn van het gevaar van cybercrime onder medewerkers (48 procent). De nieuwe EU General Data Protection Regulation is opgesteld om één lijn te trekken in de wetgeving over databescherming. Zo heeft 45 procent van de bedrijven al maatregelen genomen om wachtwoorden te versleutelen en 37 procent heeft de hardware afgesloten van mogelijkheden om externe zaken, zoals USB’s, aan te sluiten. Iets meer dan een kwart van de bedrijven (27 procent) beschikt al over software om verdachte activiteiten op het netwerk te monitoren.

Bewustzijn laag
Uit eerder gepubliceerd onderzoek van Trend Micro blijkt dat slechts vier op de tien bedrijven in de Benelux zich bewust is van de nieuwe Europese datawetgeving. Slechts 20 procent van de organisaties in de Benelux weet precies wat deze wetgeving voor hun organisatie betekent. Meer informatie in deze blog

Tonny Roelofs (foto), county manager Trend Micro Nederland: “Ik snap de twijfel van Nederlandse organisaties om te kunnen voldoen aan de nieuwe geplande databeschermingswetgeving. De boetes zijn namelijk niet mals. Het wordt een enorme uitdaging voor Nederlandse organisaties om niet alleen de juiste maatregelen door te voeren, maar ook aan te kunnen tonen dat er daadwerkelijk de juiste acties zijn ondernomen. In deze bloggeven we 5 stappen die bedrijven nu al kunnen nemen om goed voorbereid te zijn.”

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd onder 850 Europese organisaties, waaronder 100 Benelux respondenten.

 

]]>
Fri, 11 Jul 2014 00:00:00 +0200 Nederlandse organisaties hebben 2 jaar nodig om te voldoen aan Europese databeschermingswet http://executive-people.nl/item/510505/nederlandse-organisaties-hebben-jaar-nodig-om-te-voldoen-aan-europese-databeschermingswet.html&field=Foto1&width=165.jpg
'Werknemers versturen meer e-mails en werken langer door BYOD' http://executive-people.nl/item/510504/werknemers-versturen-meer-e-mails-en-werken-langer-door-byod.html


Eerder deze week schreven we over een onderzoek van Egnyte waaruit bleek dat ICT-professionals bang zijn door Bring Your Own Device (BYOD) meer te moeten overwerken. Dit blijkt niet onterecht te zijn. Onderzoek van BMC Software wijst namelijk uit dat werknemers van een bedrijf met een BYOD-beleid per dag gemiddeld twee uur extra werken en 20 e-mails extra versturen.

Veel medewerkers starten al met werken voordat hun officiële werkdag begint. Zo begint één op de drie werknemers 's ochtends tussen 6 en 7 uur met het checken van hun e-mail. Ook na werktijd zijn veel medewerkers nog voor hun baas actief. Eén op de vier werknemers geeft aan 's avonds tussen 11 en 12 uur nog even de e-mail te controleren. BMC Software verwacht dat de populariteit van BYOD een dusdanige vlucht gaat nemen dat in 2016 65% van alle mobiele apparaten op de werkvloer worden gebruikt.

Weinig technische ondersteuning
Dat BYOD populair is blijkt ook uit de hoeveelheid bedrijven die inmiddels met BYOD bezig is. 95% van de organisaties staat een vorm van BYOD toe. Opvallend is echter dat 84% van deze bedrijven slechts minimale technische ondersteuning biedt voor BYOD. De kans bestaat dan ook dat bijvoorbeeld de beveiliging van BYOD-apparaten binnen deze groep bedrijven niet juist is geconfigureerd. Dit brengt allerlei risico's met zich mee, aangezien op de apparaten wordt gewerkt met bedrijfsdata. Slechts 36% van de bedrijven biedt volledige ondersteuning voor BYOD.

Op het gebied van beveiliging is er bij veel bedrijven nog werk aan de winkel. 74% geeft zijn medewerkers geen beveiligingstraining te geven op het gebied van BYOD. Dit terwijl werknemers op hun mobiele apparaten met bedrijfsdata werken. 11% scant apparaten daarnaast nooit op malware. 45% van de bedrijven heeft geen BYOD-beleid opgesteld en laat simpelweg alle mobiele apparaten toe op het bedrijfsnetwerk. De gevolgen worden in het onderzoek ook direct duidelijk. 42% van alle bedrijven stelt te maken te hebben gehad met een serieus datalek.

Bron: CIO.com

WH

]]>
Thu, 10 Jul 2014 00:00:00 +0200 'Werknemers versturen meer e-mails en werken langer door BYOD' http://executive-people.nl/item/510504/werknemers-versturen-meer-e-mails-en-werken-langer-door-byod.html&field=Foto1&width=165.jpg
Veel economische criminaliteit bij Nederlandse bedrijven http://executive-people.nl/item/510502/veel-economische-criminaliteit-bij-nederlandse-bedrijven.html


Economische criminaliteit komt veel voor bij Nederlandse bedrijven. 73% van de bedrijven geeft aan in de afgelopen twee jaar met deze vorm van criminaliteit te maken te hebben gehad. Dit blijkt uit PwC's Crime Survey 2014.

Bijna 900 honderd bedrijven hebben aan het onderzoek van PwC meegewerkt. Diefstal van geld, goederen of fraude komt met 65% het meest voor. "Door op grote schaal specifieke werknemers te ondervragen die bezig zijn met het onderwerp “veiligheid” in brede zin binnen hun organisatie, is het ons gelukt een zeer betrouwbaar beeld te schetsen van de aard, omvang en schade van economische criminaliteit bij bedrijven. We hebben het “dark number” (de niet geregistreerde criminaliteit) meer zichtbaar gemaakt", legt André Mikkers, partner bij PwC, uit.

Daders zijn vooral jonge mannen
Vooral jonge mannen die nog niet lang bij een bedrijf werkzaam zijn blijken dader te zijn van economische criminaliteit. 67% van de daders is jonger dan 40. Tweederde heeft een positie onder het middenmanagement in het bedrijf. Opvallend genoeg is dit een heel ander beeld dan voorgaande jaren, waarin de dader doorgaans vijf jaar of langer in dienst was en een positie had in het middenmanagement of hoger.

"In het volgende onderdeel (publicatie verwacht in dit najaar, red.) gaan we specifiek in op cybercrime. Deze vorm van criminaliteit is niet meer weg te denken uit de samenleving. Door de ICT-ontwikkelingen zijn er nieuwe vormen van criminaliteit ontstaan, denk aan hacking, illegaal downloaden en de verspreiding van virussen. Daarnaast bestaat een vorm van gedigitaliseerde criminaliteit die in feite de klassieke misdrijven een online impuls heeft gegeven, zoals bedreigingen, witwassen of oplichting via internet. Gezien al deze ontwikkelingen willen wij ons volgende rapport compleet aan dit onderwerp wijden", legt Mikkers uit.

WH

]]>
Wed, 09 Jul 2014 00:00:00 +0200 Veel economische criminaliteit bij Nederlandse bedrijven http://executive-people.nl/item/510502/veel-economische-criminaliteit-bij-nederlandse-bedrijven.html&field=Foto1&width=165.jpg
Egnyte: 'Bijna de helft van alle medewerkers is bang door BYOD te moeten ... http://executive-people.nl/item/510503/egnyte-bijna-de-helft-van-alle-medewerkers-is-bang-door-byod-te-moeten-overwerken.html


Bring Your Own Device (BYOD) wordt vaak gezien als een ontwikkeling die het voor werknemers aantrekkelijker maakt bij een bedrijf te werken. Dit blijkt echter zeker niet altijd het geval te zijn. 46% van de medewerkers geef namelijk aan bang te zijn door BYOD meer te moeten overwerken.

Dit blijkt uit onderzoek van Egnyte onder IT-managers en IT-professionals. 36,5% van de werknemers die met een laptop of mobiele telefoon werken geeft aan bang te zijn dat zij door BYOD gedwongen worden vaker na werktijd thuis te zullen werken. Deze werknemers zijn bang dat hun vrije tijd hieronder zal leiden.

Redenen om over te werken
Werknemers zien verschillende redenen waardoor zij door BYOD meer zullen overwerken:

 • 42,2% van de respondenten geeft aan dankzij BYOD onderweg naar de werkplek alvast te werken
 • 38,8% van de werknemers denkt door een BYOD-beleid ook tijdens de lunchpauze door te werken
 • 59,3% verwacht door BYOD met een mobiel apparaat van huis te werken
 • 9,6% verwacht door de trend ook tijdens sociale gelegenheden te zullen werken

Daarnaast blijken IT-managers zich zorgen te maken over beveiligingsrisico's die door BYOD bestaan. 72% stelt dat BYOD-beleid de beveiliging van een bedrijf in gevaar kan brengen. Medewerkers lijken zich overigens ook bewust te zijn van dit risico. 86,6% van de IT-professionals tussen de 18 en 25 jaar oud stelt actief aandacht te besteden aan beveiliging op het moment dat zij bedrijfsdata op een mobiel apparaat openen.

Bron: Business IT Edge

]]>
Wed, 09 Jul 2014 00:00:00 +0200 Egnyte: 'Bijna de helft van alle medewerkers is bang door BYOD te moeten overwerken' http://executive-people.nl/item/510503/egnyte-bijna-de-helft-van-alle-medewerkers-is-bang-door-byod-te-moeten-overwerken.html&field=Foto1&width=165.jpg
Vertrouwen in data blijkt cruciaal bij het beslisproces http://executive-people.nl/item/510493/vertrouwen-in-data-blijkt-cruciaal-bij-het-beslisproces.html
Qlik, specialist in user-driven Business Intelligence (BI), toont met recent onderzoek aan dat slechts de helft van de bestuurders wereldwijd (51%) over de noodzakelijke informatie beschikt om hun business-beslissingen voor de aankomende zes maanden met vertrouwen te kunnen nemen. Vertrouwen blijkt cruciaal bij het beslisproces. De helft van de beslissers die vertrouwen heeft in zijn data zegt groei binnen de organisatie te verwachten, terwijl een deel van de respondenten die minder vertrouwen heeft in de data pessimistisch is over het aankomende jaar (22%). Dat blijkt uit onderzoek van Harvard Business Review in opdracht van Qlik. Dit onderzoek is uitgevoerd onder 374 directeuren en managers van bedrijven uit Noord-Amerika, Europa en Azië.

Toegang tot data
Gevraagd naar de belangrijkste struikelblokken bij het beslisproces, geeft 44 procent de schuld aan gebrek aan toegang tot interne data en volgens 36 procent ligt het aan de kwaliteit van de interne data. Bijna de helft van de bestuurders (48%) zegt moeite te hebben om toegang te krijgen tot de juiste klantdata. Ook snelheid is iets waar bestuurders zich druk over maken. Bijna 90 procent geeft aan dat het belang van inzicht in real-time data toeneemt.

Real-time beslissingen
Sabine Palinckx, Country General Manager van Qlik: “Het is schokkend om te zien dat bestuurders grote waarde hechten aan betrouwbare data om beslissingen op te baseren, en hoe weinig ze dit in de praktijk kunnen doen. Betrouwbare data is nodig om te kunnen groeien. In de huidige tijden van big data moet iedereen binnen de organisatie snel en eenvoudig toegang hebben tot de juiste informatie, zodat ze de beste beslissingen kunnen nemen binnen de kortst mogelijke tijd.”

WK
 
 

]]>
Tue, 08 Jul 2014 00:00:00 +0200 Vertrouwen in data blijkt cruciaal bij het beslisproces http://executive-people.nl/item/510493/vertrouwen-in-data-blijkt-cruciaal-bij-het-beslisproces.html&field=Foto1&width=165.jpg
Opnieuw meer vacatures voor ICT-professionals http://executive-people.nl/item/510495/opnieuw-meer-vacatures-voor-ict-professionals.html


De vraag naar ICT-professionals is opnieuw gestegen. Het aantal ICT-vacatures is in de eerste helft van 2014 met 11% gegroeid ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2013. Dit blijkt uit onderzoek van Yacht.

De vraag naar ICT-professionals is in de eerste helft van 2014 verschoven naar kleinere en meer beheersbare ICT-projecten. Dit helpt bedrijven de kosten en opbrengsten van ICT-projecten beter in de hand te houden. “Met name de toenemende vraag naar ICT managers, informatieanalisten en functioneel beheerders wijst in deze richting”, aldus Erik Kolthof competence director Finance & ICT bij Yacht.

Veel vraag naar softwareontwikkelaars
Bedrijven hebben op dit moment de meeste behoefte aan softwareontwikkelaars. Voor deze groei verschenen in de eerste helft van 2014 maar liefst ruim 27.000 vacatures. Dit betekent dat de vraag naar softwareontwikkelaars met 11% is gestegen. Softwareontwikkelaars blijven met kop en schouders de meest gevraagde ICT functionarissen.

Procentueel gezien is de vraag naar security officers het sterkst gestegen met een groei van 93,5%. In absolute aantallen blijft het aantal vacatures voor security officers echter laag met ruim 800 vacatures. De vraag naar technisch beheerders groeit met slechts 7%. Deze vraag komt met name uit de middelgrote organisaties die nog relatief weinig beheerswerkzaamheden hebben uitbesteed.

Minder grote ICT-projecten
Grote ICT-projecten zien we steeds minder vaak voorbij komen. Agile softwareontwikkelings trajecten waarbij SCRUM dominant aanwezig is raken juist steeds meer ingeburgerd. Yacht ziet dan ook een duidelijke trend naar kleinere, beter beheersbare en meer wendbare projecten. Dit vertaalt zich ook naar de vraag naar ICT'ers. De vraag naar ICT-managers is in de eerste helft van 2014 met 23% gestegen.

Informatieanalisten zijn de professionals die een brug kunnen slaan tussen business en ICT. De vraag naar informatieanalisten is met 24% gestegen ten opzichte van de eerste helft van 2013. Ook de vraag naar functioneel beheerders stijgt met bijna 7%. Hier valt op dat de vraag in het tweede kwartaal groeit met ruim 15%. De toenemende behoefte om de geleverde ICT diensten te implementeren voor de gebruikersorganisatie groeit dus mee.

WH

]]>
Tue, 08 Jul 2014 00:00:00 +0200 Opnieuw meer vacatures voor ICT-professionals http://executive-people.nl/item/510495/opnieuw-meer-vacatures-voor-ict-professionals.html&field=Foto1&width=165.jpg
Infoblox: '57% van de bedrijfsnetwerken heeft onvoldoende capaciteit voor IoT' http://executive-people.nl/item/510494/infoblox-van-de-bedrijfsnetwerken-heeft-onvoldoende-capaciteit-voor-iot.html


Bedrijven stellen klaar te zijn voor de komst van Internet of Things (IoT). Dit is opvallend, aangezien tegelijkertijd 57% van de netwerken onvoldoende capaciteit blijkt te hebben om de explosieve toename van de hoeveelheid data die IoT naar verwachting zal veroorzaken op te vangen.

Dit blijkt uit onderzoek van Infoblox onder 400 Britse en Amerikaanse IT-professionals. 90% van alle ondervraagde stelt op dit moment oplossingen te implementeren om de extra druk op het netwerk op te vangen of de implementatie van dit soort oplossingen op de planning te hebben staan. Deze oplossingen zijn hard nodig. Infoblox wijst op een analyse van Gartner, dat voorspelt dat in 2020 26 miljard apparaten met het internet zijn verbonden. Dit is 30 keer meer dan in 2009, toen 900 miljoen apparaten in verbinding stonden met het internet.

'Voldoende resources zijn beschikbaar'
IT-professionals hebben over het algemeen het vertrouwen voldoende resources beschikbaar te hebben om deze explosieve groei op te vangen. 78% stelt voldoende budget beschikbaar te hebben, terwijl 75% stelt over voldoende personeel te beschikken. 89% van de IT-professionals verwacht komend jaar meer budget te krijgen om op IoT te kunnen inspelen. 73% verwacht juist meer personeel tot zijn beschikking te krijgen.

Over het algemeen zijn IT-professionals zich bewust van de extra eisen die IoT aan hun netwerk zal gaan stellen (86%). Bijna de helft van de professionals (46%) verwacht dat de komst van IoT kan worden opgevangen door het bestaande IT-netwerk. 57% van de ondervraagde IT-professionals geeft echter tegelijkertijd aan dat de capaciteit van hun netwerk al volledig in gebruik is. Infoblox verwacht dan ook dat dit tot problemen gaat leiden.

Beveiliging van netwerken is zorgenpunt
63% van de IT-professionals verwacht dat IoT tot problemen gaat leiden met de beveiliging van netwerken. Niet iedereen is hiervan overigens overtuigd. 37% van de IT-professionals stelt dat zorgen over netwerkbeveiliging door IoT een hype is. Infoblox is het hier niet mee eens. "Nu zoveel objecten en IP-adressen worden toegevoegd is het belangrijk dat netwerkteams nauwkeurig bijhouden welke apparaten op welk moment met hun netwerk zijn verbonden. Netwerkteams moeten zich daarnaast bewust zijn van het feit dat al deze objecten en IP-adressen een zwakke schakel kunnen zijn in de IT-infrastructuur van een organisatie", legt Cricket Liu, Chief Infrastructure Officer bij Infoblox, uit.

Infoblox verwacht dat IT-managers moeite zullen hebben volledig op de hoogte te blijven van alle apparaten die met hun netwerk zijn verbodnen. 56% van de ondervraagde IT-professionals deelt deze ørg met het bedrijf. 45% verwacht onvoldoende informatie te krijgen van line-of-business teams om de uitrol van IoT-apparaten goed te kunnen beheren. 74% van de organisaties beschikt over een geïntegreerd IoT implementatie-plan. Een dergelijk plan moet voorkomen dat IoT-apparaten met het netwerk kunnen worden verbonden zonder medeweten van de IT-afdeling.

Voorbereiding
Het bedrijf heeft een aantal stappen uiteengezet waarmee managers zich kunnen voorbereiden op IoT:

 • Zorg dat u vroegtijdig bij IoT betrokken bent, nog voordat wordt besloten tot aanschaf van apparaten over te gaan.
 • Stel een beleid op voor toegang tot het netwerk. Een dergelijk plan kan inefficiënt gebruik van netwerkbronnen voorkomen en de veiligheid van het netwerk waarborgen. 
 • Maak gebruik van toegangscontrole en automatiseringssystemen. Dit soort systemen kunnen zeker stellen dat een netwerkteam door IoT niet wordt overweldigd met taken die handmatig moeten worden uitgevoerd.
 • Overweeg IPv6 te implementeren of bestaande IPv6-implementaties uit te breiden. Dit voorkomt dat het wereldwijde gebrek aan IPv4-adressen de introductie van IoT kan vertragen.


WH

]]>
Sun, 06 Jul 2014 00:00:00 +0200 Infoblox: '57% van de bedrijfsnetwerken heeft onvoldoende capaciteit voor IoT' http://executive-people.nl/item/510494/infoblox-van-de-bedrijfsnetwerken-heeft-onvoldoende-capaciteit-voor-iot.html&field=Foto1&width=165.jpg
Mkb-bedrijven weten vaak niet waar hun clouddata fysiek is opgeslagen http://executive-people.nl/item/510490/mkb-bedrijven-weten-vaak-niet-waar-hun-clouddata-fysiek-is-opgeslagen.html


De cloud legt mkb-bedrijven geen windeireren. 36 van de ondernemers die cloud-oplossingen gebruikt heeft vorig jaar zijn omzet zien stijgen. Van de bedrijven die geen gebruik maken van de cloud zag 22% zijn omzet stijgen. Mkb'ers zijn zich echter vaak niet bewust van de fysieke locatie waar hun data precies is opgeslagen.

Dit blijkt uit de MKB Cloud Barometer van Exact en KPN. Privacy blijft bij de cloud een aandachtspunt, evenals de veiligheid van de cloud. 54% van de respondenten geeft aan niet precies te weten waar privacygevoelige informatie staat. 76% stelt dat zijn data in Nederland is opgeslagen. Onderzoekers stellen echter dat feitelijk nog geen 50% van de data van Nederlandse mkb'ers daadwerkelijk in Nederland staat. Een flink deel van de ondernemers vergist zich hier dan ook in.

Zwaar jaar voor mkb-sector
De mkb-sector heeft volgens het rapport een zwaar jaar achter de rug. 33% van de bedrijven is in 2013 gekrompen, terwijl 28% juist is gegroeid. Voor 2014 is de sector optimistischer. Zo verwacht 48 procent van de respondenten dit jaar groei te realiseren, ten opzichte van 30 procent vorig jaar.

Ondernemers die cloud-oplossingen gebruiken blijken bovenmatig optimistisch te zijn. Van deze groep stelt 55% positief gestemd te zijn over de toekomst en te verwachten in de komende 12 maanden opnieuw te groeien. Dit ten opzichte van 44 procent die geen gebruik maakt van de cloud.

Tevredenheid
Mkb'ers zijn daarnaast steeds meer tevreden over cloud-oplossingen. Het altijd en overal toegang hebben tot data blijft met stip het belangrijkste gerealiseerde voordeel (28 procent), gevolgd door de eenvoud in gebruik voor eindgebruikers (15 procent). Ook zien bedrijven die cloud-oplossingen gebruiken de IT-kosten omlaag gaan.

“Beter gebruik van cloud-oplossingen biedt mkb-bedrijven meer kansen en draagt bij aan de groei van de organisatie. Dat zien we ook terug in dit onderzoek. Ondernemers kunnen dankzij de cloud de modernste technologie in huis halen tegen relatief lagere kosten. Die besparingen kunnen ze weer gebruiken voor innovatie. Dit businessvoordeel heeft ook effect op de toegenomen tevredenheid bij ondernemers in de cloud”, zegt Sebastiaan de Jong, Business Director Cloud Solutions bij Exact.

WH

]]>
Fri, 04 Jul 2014 00:00:00 +0200 Mkb-bedrijven weten vaak niet waar hun clouddata fysiek is opgeslagen http://executive-people.nl/item/510490/mkb-bedrijven-weten-vaak-niet-waar-hun-clouddata-fysiek-is-opgeslagen.html&field=Foto1&width=165.jpg
ICT-bedrijven zijn huiverig voor het aannemen van nieuwe medewerkers http://executive-people.nl/item/510491/ict-bedrijven-zijn-huiverig-voor-het-aannemen-van-nieuwe-medewerkers.html


Nederlanders ICT-bedrijven zijn huiverige voor het aannemen van nieuw personeel. Vooral de stabiliteit van de markt en een fluctuerende behoefte naar arbeid baren ondernemers zorgen.

Dit blijkt uit een onderzoek van PRO Payroll naar de visie van ondernemers in de ICT-branche. In totaal werden 391 MKB-ondernemers door het bedrijf ondervraagd. 54% van de ondernemers geeft aan op dit moment minder snel personeel aan te nemen door onzekerheid over de stabiliteit van de markt. 32% van de ICT-bedrijven stelt hierdoor te vrezen dat de arbeidsbehoefte binnen het bedrijf sterk zal fluctueren.

Onvoldoende flexibiliteit
55% van de bedrijven stelt door het aannemen van nieuw personeel onvoldoende flexibel te zijn in de inzet van personeel. Het verplicht door moeten betalen van salaris tijdens ziekte van de werknemers ziet 34% als grootste risico van nieuw personeel aannemen.

ICT-bedrijven nemen dan ook allerlei maatregelen om deze risico's zoveel mogelijk te beperken. 36% van de bedrijven maakt gebruik van een uitzendconstructie om flexibel personeel in te kunnen schakelen. Van deze groep kiest 28% voor een payrollbedrijf, terwijl 8% in zee gaat met een uitzendbureau.

Voordelen van uitzendconstructie
40% van de ondernemers stelt te kiezen voor een dergelijke constructie om het risico op langdurige ziekte van werknemers af te dekken. 39% ziet het kunnen aanbieden van langere flexibele contracten als grootste voordeel. ICT-ondernemers zien echter ook nadelen aan het werken met uitzendconstructies. Als grootste nadeel wordt het verminderde gevoel van binding met de organisatie bij het personeel genoemd (10%). Van de ondervraagde ondernemers geeft 7% aan dat dit reden is alleen met vaste contracten te werken.

WH

]]>
Fri, 04 Jul 2014 00:00:00 +0200 ICT-bedrijven zijn huiverig voor het aannemen van nieuwe medewerkers http://executive-people.nl/item/510491/ict-bedrijven-zijn-huiverig-voor-het-aannemen-van-nieuwe-medewerkers.html&field=Foto1&width=165.jpg
Best veel ict-incidenten vallen buiten het supportcontract http://executive-people.nl/item/510487/best-veel-ict-incidenten-vallen-buiten-het-supportcontract.html


Uit gegevens van Dimension Data blijkt dat slechts zestien procent van de 91.000 service-incidenten die in 2013 aangemeld werden bij een servicecenter van het bedrijf direct gerelateerd was aan het apparaat zelf. 84 procent van de meldingen was gerelateerd aan issues als menselijke fouten, telecomstoringen of omgevingsfactoren. De meeste IT-incidenten waren het gevolg van een menselijke fout. Bijna een derde van alle incidenten – zes procent configuratiefouten en 26 procent menselijke fouten – is vermijdbaar.

Deze cijfers zorgelijk omdat een groot deel van meldingen buiten de traditionele support van de leverancier valt en dus door de organisatie zelf moet worden opgelost.

Dit blijkt uit het Network Barometer Report 2014, een onderzoek dat Dimension Data sinds 2009 jaarlijks uitvoert. Het is samengesteld vanuit data die is verzameld tijdens 288 technische assessments waarbij 74.000 netwerk-devices werden onderzocht in organisaties van allerlei omvang en in verschillende sectoren in 32 landen. Daarnaast werden gegevens verzameld van 91.000 service-incidenten die zich voordeden in IT-netwerken van klanten die Dimension Data onderhoud en beheert.

Telecom- of WAN-storingen kwamen met 22 procent op de tweede plaats als meest voorkomende oorzaak. Dat ligt in de lijn der verwachting, gezien de complexiteit van het onderhouden en beheren van veel verschillende componenten in geografisch verspreide telecomnetwerken.

De derde meest voorkomende oorzaak van een service-incident waren fysieke omgevingsfactoren, zoals stroomuitval, uitval van de airconditioning, temperatuurproblemen en meer. Deze waren goed voor vijftien procent van alle incidenten.

Op de vierde plek komen apparatuurgerelateerde problemen. Veertien procent van alle incidenten houdt verband met de hardware. Daarnaast houdt twee procent van de incidenten verband met softwarebugs. Opgeteld valt zo zestien procent van de incidenten binnen de supportcontracten van de leverancier.

“Deze nieuwste data laten zien dat deze service-incidenten niet apparatuurgerelateerd zijn en buiten de standaard onderhoudscontracten vallen. Daarom zal de organisatie ze zelf intern moeten oplossen met eigen middelen”, Edwin de Brave, Solutions Director bij Dimension Data. “Vanuit lifecycle-perspectief zou je verwachten dat de uitval van obsoleet apparatuur hoger is dan uitval bij nieuwere of verouderende devices. Obsoleet apparatuur is immers langer in gebruik en onderhoudsopties zijn beperkt. De analyse van dit jaar laat echter zien dat de uitval van obsoleet devices ongeveer één procent lager is dan nieuwe of verouderde apparatuur.”

“We onderzochten de kans op uitval van obsoleet devices in vergelijking met nieuwe of verouderende apparatuur. Wij verwachtten dat obsoleet apparatuur voor langere downtime zou zorgen. Wij waren dan ook verrast dat de data een andere uitkomst laten zien. De gemiddelde reparatietijd voor alle apparatuur is 3,4 uur. Opgedeeld aan de hand van de technologielevenscyclusfases kostte het repareren van een nieuwe device 48 minuten meer dan het gemiddelde. Verouderde devices kostten het minste aan tijd: ongeveer 42 minuten korter dan het gemiddelde. Obsoleet devices kostten met 3,3 uur iets meer tijd voor reparatie dan verouderde apparatuur. Dat is aanmerkelijk minder dan nieuwe devices”, zegt de Brave.

In acht nemend dat de grote meerderheid van de service-incidenten niet gerelateerd is aan netwerkdevices en dat de onderhoudseisen verschillen per levenscyclusfase adviseert de Brave bedrijven te investeren in volwassen operationele systemen en supportprocessen. Dat is de meest effectieve manier om servicelevels te verbeteren. “Kennis van devices en hun levenscyclus, voorzichtig omgaan met obsoleet apparatuur, en inzicht in de potentiële impact van uitval ondersteunt hogere netwerkbeschikbaarheid.”

Klik hier voor een infographic samenvatting over het Network Barometer Report 2014.

Door: Witold Kepinski 

]]>
Thu, 03 Jul 2014 00:00:00 +0200 Best veel ict-incidenten vallen buiten het supportcontract http://executive-people.nl/item/510487/best-veel-ict-incidenten-vallen-buiten-het-supportcontract.html&field=Foto1&width=165.jpg
Bijna helft Nederlandse werknemers werkt met virtuele applicaties en desktops http://executive-people.nl/item/510484/bijna-helft-nederlandse-werknemers-werkt-met-virtuele-applicaties-en-desktops.html
Nederlandse werknemers hebben vaker toegang tot virtuele apps en desktops dan collega's in de ons omringende landen. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van Citrix: 43 procent van de Nederlandse werknemers heeft de beschikking over virtuele applicaties en desktops. Dat is relatief veel in vergelijking met Frankrijk (25%), Engeland (33%) en Duitsland (37%).

De populariteit van virtualisatie in Nederland lijkt te zijn ingegeven door de behoefte aan mobiliteit onder werknemers. Op de vraag 'Wat is de belangrijkste reden voor het virtualiseren van apps en desktops?' antwoordt 58 procent 'het medewerkers mogelijk maken om mobiel te werken'. Ook het verlagen van de complexiteit en kosten van desktopbeheer worden in Nederland relatief vaak genoemd als redenen om te kiezen voor een virtualisatie-oplossing.

Nederlandse respondenten hebben hoge verwachtingen van VDI. Een derde van de ondervraagden ziet deze technologie als de nieuwe benchmark voor desktopinfrastructuur en -beheer. In Frankrijk, Duitsland en Engeland wordt VDI relatief vaker gezien als een 'nuttige optie voor desktopinfrastructuur en -beheer'. Slechts 6 procent ziet VDI als een 'modeverschijnsel'.

De grootste barrière voor het implementeren van virtualisatie is volgens het onderzoek de interoperabiliteit van applicaties: dit wordt genoemd door 23 procent. Prestaties, systeemvereisten, compatibiliteit van hardware, hogere kosten, trainingen en vaardigheden en onbetrouwbaarheid worden minder vaak genoemd.

"Nederlandse werkgevers en werknemers hebben de afgelopen jaren in rap tempo mobiel werken omarmd", verklaart Peter van Leest (foto), Country Manager van Citrix Nederland de resultaten. "Dat vereist wel dat medewerkers moeten worden uitgerust met de juiste middelen om overal en altijd vanaf elk device te kunnen werken. De voorsprong van Nederland op dit gebied laat zien dat we voorop lopen in deze nieuwe, flexibele manier van werken."

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 682 respondenten, in de volgende functiegroepen:
IT-beheerders (50%)
IT-managers (24%)
Zakelijke gebruikers (18%)
Business-managers (6%)
C-level managers (1%)

 

]]>
Tue, 01 Jul 2014 00:00:00 +0200 Bijna helft Nederlandse werknemers werkt met virtuele applicaties en desktops http://executive-people.nl/item/510484/bijna-helft-nederlandse-werknemers-werkt-met-virtuele-applicaties-en-desktops.html&field=Foto1&width=165.jpg
Onderzoek: 'ICT-professionals tonen opvallend hoge reisbereidheid' http://executive-people.nl/item/510485/onderzoek-ict-professionals-tonen-opvallend-hoge-reisbereidheid.html


Hogeropgeleiden in Nederland zijn bereid langer te moeten reizen voor een baan. Momenteel reist 42% van deze groep langer dan een half uur. In 2013 gaf 38% aan hiertoe bereid te zijn, terwijl in 2011 32% langer dan een half uur wilde reizen. ICT-professionals zijn een uitzondering en zijn opvallend vaak bereid langere reistijden naar werk te accepteren.

Dit blijkt uit de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey (BAS) van Yacht. De organisatie stelt dat hogeropgeleiden bereid zijn langer te reizen door het economisch klimaat. Professionals zouden steeds vaker banen moeten accepteren die verder van de woonplek afliggen. Eén op de tien hoger opgeleiden (10%) reist momenteel zelfs langer dan een uur.

Reisbereidheid is stabiel
De reisbereidheid van de hogeropgeleiden is stabiel: 35% is bereid langer te reizen dan ze nu doen, vorig jaar was dit 34%. Twee jaar geleden was dit nog 39%. Dit blijkt uit de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey (BAS) van Yacht. Wel is de afstand dat hogeropgeleiden bereid zijn te reizen toegenomen.

ICT-professionals blijken opvallend reisbereid te zijn. "Opvallend is dat ICT’ers het meest reisbereid zijn. Van hen is 61% bereid langer dan een half uur te reizen. Hogeropgeleiden werkzaam binnen communicatie/media en de detailhandel zijn het minst bereid te reizen (39% langer dan 30 minuten)", legt Dick Koopman, directeur bij Yacht, uit.

Zeeuwen reizen opvallend weinig
"Wat verder opvalt is dat men in Zeeland, net als vorig jaar niet tot bewegen is te krijgen. Niet alleen hebben zij doorgaans een lage reistijd. 72% is binnen 30 minuten op het werk, landelijk is dit 60%. Maar zij zijn ook niet bereid veel te reizen. Is in Nederland 50% bereid langer dan 30 minuten te reizen, in Zeeland is dat niet meer dan 43%. De nuchtere Zeeuw ontpopt zich tot een wat eigenwijze stugge Zeeuw. In mijn ogen moet en ze daar echt in beweging komen om de carrièrekansen te grijpen.”

WH

]]>
Tue, 01 Jul 2014 00:00:00 +0200 Onderzoek: 'ICT-professionals tonen opvallend hoge reisbereidheid' http://executive-people.nl/item/510485/onderzoek-ict-professionals-tonen-opvallend-hoge-reisbereidheid.html&field=Foto1&width=165.jpg
Gartner: 'Wereldwijde IT-uitgaven stijgen dit jaar met 2,1%' http://executive-people.nl/item/510482/gartner-wereldwijde-it-uitgaven-stijgen-dit-jaar-met.html


De wereldwijde IT-uitgaven in 2014 komen uit op 3,7 biljoen dollar. Dit is 2,1% meer dan dan een jaar eerder. De groei is echter minder hoog dan verwacht. Gartner verwachte eerder nog dat de IT-uitgaven wereldwijd met 3,2% zouden stijgen. Gartner schrijft de lagere groei vooral toe aan aan lagere groeiverwachtingen voor de segmenten apparaten, datacentersystemen en in zekere mate ook IT-diensten.

"Toegenomen concurrentie, een gebrek aan productdifferentiatie en de toegenomen beschikbaarheid van levensvatbare alternatieven heeft de prijzen onder druk gezet. Dit heeft een verzachtend effect gehad op de verwachte IT-uitgaven voor de korte termijn", legt Richard Gordon, managing vice president van Gartner. "In 2015 tot en met 2018 kunnen we echter een herstel van de 'normale' uitgavenpatronen verwachten aangezien de prijs en aankoopstijlen een balans vinden. IT bereikt zijn derde fase van ontwikkeling, waarbij de focus verschuift van technologie en processen naar nieuwe business modellen die mogelijk zijn geworden dankzij digitalisering".

Segmenten
Gartner heeft ook gekeken naar verschillende segmenten in de IT-sector. Vooral het segment voor enterprise software groeit met 6,9% hard. Gartner verwacht dat wereldwijd 321 miljard dollar wordt uitgegeven aan enterprise software. Dit segment groeit naar verwachting in 2015 met nog eens 7,3% tot 344 miljard dollar. Ook de markt voor IT-diensten doet het goed. Gartner verwacht dat bedrijven dit jaar 967 miljard dollar uitgeven aan IT-diensten, 3,8% meer dan in 2013. Ook deze trend zet zich naar verwachting volgend jaar door. De markt voor IT-diensten groeit in 2015 naar verwachting met 4,1% tot 1,007 biljoen dollar.

De uitgaven aan apparaten groeien dit jaar met 1,2% tot 685 miljard dollar. Gartner verwacht dat dit segment volgend jaar met 5,8% een flinke groei gaat doormaken. Het onderzoeksbureau verwacht dat in 2015 725 miljard dollar wordt uitgegeven aan apparaten. Datacenterdiensten zijn in 2014 goed voor een groei van 0,4% naar 140 miljard dollar. De uitgaven in dit segment nemen in 2015 naar verwachting met 2,9% toe tot 144 miljard dollar.

Telecomdiensten blijft grootste segment
De markt voor telecomdiensten is veruit het grootst. De uitgaven in dit segment groeien dit jaar naar verwachting met 0,7% tot 1,635 biljoen dollar. Deze groei zet ook volgend jaar door. Gartner verwacht dat de uitgaven aan telecomdiensten in 2015 met 2% stijgen tot 1.668 miljard dollar.

WH
 

]]>
Mon, 30 Jun 2014 00:00:00 +0200 Gartner: 'Wereldwijde IT-uitgaven stijgen dit jaar met 2,1%' http://executive-people.nl/item/510482/gartner-wereldwijde-it-uitgaven-stijgen-dit-jaar-met.html&field=Foto1&width=165.jpg
Samsung: 'Combineren van werk en privé brengt persoonsgegevens in gevaar' http://executive-people.nl/item/510483/samsung-combineren-van-werk-en-priva-copy-brengt-persoonsgegevens-in-gevaar.html


80% van alle werkende Nederlanders combineert werk en privézaken. Dit is echter niet zonder consequenties. Samsung waarschuwt dat het risico op gegevenslekken hierdoor toeneemt. Het bedrijf baseert zich hierbij op een eigen Europees onderzoek onder 4.500 respondenten.

Eén op de vier Nederlanders stelt efficiënter te werken door privézaken tijdens werk te regelen. De keerzijde van deze trend is dat personeel voor zakelijke taken steeds vaker uitwijkt naar privétoepassingen, zelfs als de IT-beveiliging van de organisatie dit niet toestaat. Dit is dan ook de reden dat het risico op gegevenslekken door de mix van werk en privé toeneemt.

Boete tot 100 miljoen euro
Gegevenslekken kunnen echter ernstige gevolgen hebben voor bedrijven. De Europese Unie voert later dit jaar een richtlijn in voor de bescherming van persoonsgegevens, die ook wel de GDPR-richtlijn wordt genoemd. Het meeste recente voorstel voor deze richtlijn stelt voor een maximale boete van 100 miljoen euro of 50% van de wereldwijde omzet van een organisatie op te leggen aan bedrijven die zich niet aan de regels rond persoonsgegevens houden. Het wordt onder andere verplicht data beveiligd te verwerken.

“Voor bedrijven is het essentieel dat werknemers zakelijke toepassingen en gegevens op hun smartphone strikt scheiden van privébestanden”, zegt Erik Swart, Director B2B bij Samsung Nederland. “Met de hulp van Samsung KNOX kan een werknemer op zijn toestel eenvoudig schakelen tussen privé apps en de bedrijfsomgeving die is beveiligd met een wachtwoord.”

Steeds meer bewustzijn
Werknemers worden zich gelukkig wel steeds meer bewust van de noodzaak van databeveiliging. Bijna 60% van de werkende Nederlanders en Belgen geven aan meer met databeveiliging bezig te zijn dan een jaar geleden. Van deze groep zegt 90% concrete maatregelen te hebben getroffen. Deze medewerkers hebben bijvoorbeeld bewust wachtwoorden gewijzigd om de beveiliging van data te verbeteren. "Dit is dan ook het uitgelezen moment om het personeel te voorzien van de kennis en technologie waarmee ze hun mix van werk en privé op een beveiligde manier kunnen optimaliseren", aldus Swart.

De mate waarin privé en werk tegenwoordig op de werkvloer door elkaar heen loopt blijkt eveneens uit het onderzoek. Gemiddeld staan er tien privétoepassingen op de zakelijke smartphone, zoals Facebook, WhatsApp, Candycrush of het filesharing platform Dropbox. Op de privé smartphone staan gemiddeld acht zakelijke toepassingen, zoals Outlook of Lync.

Nederlanders zijn braaf
In vergelijking met werknemers in andere Europese landen zijn Nederlanders braaf. Bijna één op de vijf gebruikt privétoepassingen voor werk terwijl het bedrijf dit verbiedt. Op Europees niveau gebruikt een kwart van de medewerkers privétoepassingen voor werk. Nederlandse medewerkers in de leeftijdscategorie van 18-34 jaar zijn echter een stuk minder volgzaam. Maar liefst 30% van de Millennials grijpt zijn privé smartphone om zaken voor elkaar te krijgen die in het bedrijf officieel niet zijn toegestaan.

WH

]]>
Mon, 30 Jun 2014 00:00:00 +0200 Samsung: 'Combineren van werk en privé brengt persoonsgegevens in gevaar' http://executive-people.nl/item/510483/samsung-combineren-van-werk-en-priva-copy-brengt-persoonsgegevens-in-gevaar.html&field=Foto1&width=165.jpg
RSA ontdekt Pandemmiya trojan http://executive-people.nl/item/510477/rsa-ontdekt-pandemmiya-trojan.html
RSA, de security-divisie van EMC, brengt maandelijks een Fraud Report uit met bevindingen uit cyberspace van de maand daarvoor. De meest opmerkelijke bevindingen van de afgelopen maand:

RSA heeft een nieuwe Trojan geanalyseerd die in de cyber-onderwereld bekend staat als 'Pandemiya''. Dit is een zeer geavanceerde, nieuwe trojan die helemaal from scratch is geschreven. Dat komt niet vaak voor. De trojan heeft een gemoduleerde opbouw, met verschillende functies, wat deze trojan in de (nabije) toekomst gevaarlijk kan maken. Op dit moment lijken het feit dat de software nog redelijk anoniem en nieuw is, in combinatie met de relatief hoge instapkosten (vanaf 1.500 dollar voor de basisfuncties) er voor te hebben gezorgd dat de software online nog niet wijdverbreid is. Maar dat kan snel veranderen...

RSA ontdekte 38.992 phishing-aanvallen in mei 2014. Dat is een afname van 26 procent vergeleken met april 2014.

Op basis van het aantal phishing-aanvallen wordt geschat dat bedrijven wereldwijd in mei 2014 zeker 332 miljoen dollar hebben verloren.

Nederland is na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk wederom het derde doelwit van phishing-aanvallen wereldwijd.

Nederland is verdwenen uit de wereldwijde top-4 als het gaat om het hosten van phishing-sites.

Lees meer over RSA Fraud Rapport hier.


 

]]>
Fri, 27 Jun 2014 00:00:00 +0200 RSA ontdekt Pandemmiya trojan http://executive-people.nl/item/510477/rsa-ontdekt-pandemmiya-trojan.html&field=Foto1&width=165.jpg
Veel Big Data en storage bij ICT-onderzoek om geschiedenis van heelal te begrijpen http://executive-people.nl/item/510478/veel-big-data-en-storage-bij-ict-onderzoek-om-geschiedenis-van-heelal-te-begrijpen.html


Binnen het onderzoeksprogramma Big Bang, Big Data: Innovating ICT as a Driver for Astronomy heeft NWO Exacte Wetenschappen (EW) vijf ICT-onderzoeksaanvragen gehonoreerd. Het gaat om onderzoek naar de nieuwste generatie geavanceerde computersystemen (‘exascale’ technologies) die nodig zijn om de gigantische hoeveelheden data te verwerken die gegenereerd zullen worden door de Square Kilometre Array (SKA), 's werelds grootste en meest gevoelige radiotelescoop. 

SKA is een internationaal project om de grootste en gevoeligste radiotelescoop ter wereld te bouwen in Zuid-Afrika en Australië, om zo de geschiedenis van het heelal beter te begrijpen. Het project is de ultieme uitdaging in ‘Big Data' (het werken met extreem grote hoeveelheden gegevens) en wetenschappers moeten grote sprongen op het gebied van computerwetenschappen maken om hiermee om te kunnen gaan. De impact hiervan zal ook ver buiten de SKA zichtbaar zijn en een nieuw tijdperk inluiden dat de samenwerkingspartners het tijdperk van de cognitieve systemen noemen.

DOME en NWO

Het onderzoek Big Bang, Big Data: Innovating ICT as a Driver for Astronomy  is een samenwerking tussen DOME (een samenwerking tussen ASTRON en IBM) en NWO-EW. Voor DOME onderzoeken wetenschappers extreem snelle, maar energiezuinige, computersystemen om de enorme gegevensstromen die door de Square Kilometre Array (SKA)-telescoop zullen worden geproduceerd, op te vangen. De vloed aan data die SKA zal genereren, is te groot voor de huidige supercomputers. Naar verwachting zal er elke dag ongeveer één exabyte aan informatie binnenkomen. Dat is ruwweg 19.000 keer zoveel als alle informatie uit alle boeken die ooit geschreven zijn.

Vijf onderzoeksprojecten

De vijf onderzoeksprojecten hebben als gemeenschappelijk doel om additionele Big Data ICT-innovaties te ontwikkelen die de astronomie en de maatschappij als geheel ten goede komen. Daarnaast draagt het honoreren van deze vijf projecten bij aan het opbouwen van een onderzoeksnetwerk in Nederland. Het beschikbare budget voor dit programma is ruim € 2,2 miljoen. Hiervan wordt 50% in kind door DOME (ASTRON en IBM) bijgedragen en 50% in cash door NWO-EW.

Gehonoreerde projecten:

The Computer Science challenge of calibrating the ionosphere over the SKA sky

Hoofdaanvrager: Prof. dr. H.J.A. Röttgering, Universiteit Leiden

De ionosfeer verstoort in hevige mate de radiosignalen die de SKA uit het heelal gaat opvangen. Deze verstoring moet uit de data verwijderd worden om toch radiokaarten van zeer hoge kwaliteit te kunnen maken, die voor de wetenschap nodig zijn. Gezien de zeer grote hoeveelheid data en de complexiteit van de benodigde algoritmes is dit een serieuze ICT-uitdaging. In dit project zullen bestaande algoritmes voor de verwerking van grote datastromen uit de SKA onderzocht worden om uit te vinden welke stappen veel rekentijd kosten. Vervolgens worden wijzigingen ontworpen, geïmplementeerd en getest om deze knelpunten te overwinnen.


Data reduction and image formation for future radio telescopes (DRIFT)

Hoofdaanvrager: Prof. dr. ir. A.J. van der Veen, Technische Universiteit Delft

In de SKA zullen duizenden antennes op honderden locaties continu metingen verrichten. Deze gegevens worden bijeengebracht op een centraal punt waar deze in twee stappen worden omgezet in astronomische plaatjes (de zogenaamde beeldvorming). Dit gaat via een tussenstap waarin de metingen van diverse antennes met elkaar gecorreleerd worden. Voor de beeldvorming zullen bestaande algoritmes orde 350 petaflops nodig hebben (een petaflop is een biljard operaties per seconde), dat is een onrealistisch hoge complexiteit, een factor honderd meer dan voor LOFAR. Een ander knelpunt is datatransport van de antennes naar het centrale punt; berekeningen wijzen uit dat dit zeer veel energie gaat kosten.

Het onderzoek beoogt (A) het transportprobleem te verminderen door efficiënte "compressive sampling" technieken, waarmee veel data weggelaten wordt terwijl uiteindelijk toch alle benodigde correlaties berekend worden, en (B) geavanceerde numerieke technieken om de beeldvorming te versnellen. Idealiter wordt zelfs de tussenstap (correlatie-berekening) overgeslagen.

 

Beyond Compressive Sensing: Learning Radio-Interferometric Image Reconstruction

Hoofdaanvrager: Dr. M. Welling, Universiteit van Amsterdam

De hoeveelheid data die door toekomstige radiotelescopen gaat worden geproduceerd is te groot om nog te kunnen worden getransporteerd of opgeslagen. De huidige methoden schieten tekort om efficiënt uit deze gegevensstroom beelden van de radiobronnen aan de hemel te berekenen. In dit project gaan we observaties en simulaties gebruiken om de statistische eigenschappen van de te reconstrueren astronomische beelden in modellen te vangen. Met deze modellen kunnen we dan al dicht bij de antennes het merendeel van de ruwe data weggooien (het deel dat correspondeert met oninteressante ruis) en alleen de essentiële informatie bewaren (het deel dat correspondeert met het te reconstrueren beeld). Deze modellen zullen ook leiden tot een verbeterde beeldkwaliteit en het mogelijk maken ze efficiënter op te slaan. 

 

Improving Power-Efficiency for Digital processing in Radio Astronomy (IMPEDRA)

Hoofdaanvrager: Dr. ir. A.B.J. Kokkeler, Universiteit Twente

Signalen in de radioastronomie zijn onnauwkeurig door de aanwezige ruis. Toch worden hierop  met grote nauwkeurigheid berekeningen uitgevoerd. Die hoge rekennauwkeurigheid kost veel energie, wat een belemmering is voor de bouw van waarneemsystemen.

In dit project wordt gewerkt aan het drastisch verlagen van het energieverbruik door de nauwkeurigheid van de berekeningen in balans te brengen met die van de signalen, zonder dat daarbij de uiteindelijke waarneming beïnvloed wordt. Er zullen twee technieken onderzocht worden: probabilistic en approximate computing. Bij probabilistic computing is het toegestaan dat op een willekeurig moment ergens in een berekening een fout optreedt. Dit effect treedt bijvoorbeeld op wanneer voedingsspanningen verlaagd worden, wat een erg effectief middel is om energie te besparen. Er moet hierbij wel gegarandeerd kunnen worden dat de opgetreden fouten de uiteindelijke waarneming niet beïnvloeden. Bij approximate computing worden delen van een berekening die weinig invloed hebben op de uiteindelijke uitkomst, geschrapt om energie te besparen. Hierbij moeten de resultaten die gegenereerd worden wel voldoen aan de uiteindelijke nauwkeurigheidseisen.

 

Layered Astronomical Databases (LAD)

Hoofdaanvrager: Prof. dr. M.L. Kersten (Centrum Wiskunde en Informatica)

Onderzoekers zijn steeds meer afhankelijk van het effectief onderzoeken van enorme hoeveelheden aan experimentele gegevens: de database is het nieuwe laboratorium.

Het efficiënt opslaan van petabytes aan gegevens wordt echter nog niet efficiënt ondersteund door databasesystemen, evenals het snel bepalen van statistische eigenschappen en het genereren van compacte samenvattingen. Beide vormen de grote uitdaging waar in het LAD-project aan gewerkt zal worden.

In het project zal worden gewerkt aan een schaalbare oplossing met real-time mogelijkheden, waar de toegangspatronen passen bij de samenvattingslagen in een gelaagd opslagsysteem. Verschillende lagen presenteren de data dan in verschillende formaten, variërend van bovenaan de erg grove statistische overzichten op hoog niveau, tot helemaal onderaan de ruwe details.

 

]]>
Fri, 27 Jun 2014 00:00:00 +0200 Veel Big Data en storage bij ICT-onderzoek om geschiedenis van heelal te begrijpen http://executive-people.nl/item/510478/veel-big-data-en-storage-bij-ict-onderzoek-om-geschiedenis-van-heelal-te-begrijpen.html&field=Foto1&width=165.jpg
Organisaties zijn huiverig voor cloud door databeveiliging zorgen http://executive-people.nl/item/510474/organisaties-zijn-huiverig-voor-cloud-door-databeveiliging-zorgen.html
Veel organisaties hebben nog niet de switch naar de cloud gemaakt. In een recentelijk F-Secure-onderzoek onder bedrijven tot 500 medewerkers bleek dat zorgen over de databeveiliging de voornaamste reden is.

45% van de bedrijven die geen cloudoplossing heeft, geeft aan dat het ontbreken van controle en beveiligingskwesties de hoofdredenen zijn om geen gebruik te maken van clouddiensten. Onder de grotere bedrijven in het onderzoek is dat percentage hoger: 67% voor bedrijven met 505 tot 249 medewerkers, en 70% voor bedrijven met 250-500 medewerkers. Andere zakelijke redenen waardoor bedrijven niet geïnteresseerd zijn: 21% geeft kosten als hoofdreden aan, 13% prestatiekwestie en 12% juridische oorzaken.

“Bedrijven die bang zijn voor de cloud vanwege beveiligingsredenen moeten zich realiseren dat een goed ontworpen en beheerde zakelijke clouddienst een zeer goede en veilige keuze is”, zegt Timo Laaksonen, Vice President of Content Cloud bij F-Secure. “Een praktisch voorbeeld: stel dat een medewerker toegang tot informatie nodig heeft op een mobiel toestel om dit met de klant te delen. Wanneer je niet een makkelijke en altijd online beschikbare dienst tot je beschikking hebt, maken ze simpelweg gebruik van hun persoonlijke cloudaccount of downloaden zij de informatie direct op hun toestel. En dat is een beveiligingsrisico.”

Door de bedrijven die gebruik maken van of open staan voor een cloudgebaseerde oplossing wordt databeveiliging ook gezien als een van de belangrijkste overwegingen om zich aan een cloudservice te binden. 84% geeft aan dat databeveiliging zeer belangrijk is, gevolgd door eenvoudig gebruik en de toegang vanaf iedere gewenste locatie. 52% vindt de locatie van servers heel belangrijk, en 43% het land waar de serviceprovider vandaan komt.

27% van de bedrijven die een cloud gebruikt, zegt dat het de medewerkers en niet het bedrijf zijn die als eerste een clouddienst voor zakelijke doeleinden gebruikten.

WK

 

]]>
Thu, 26 Jun 2014 00:00:00 +0200 Organisaties zijn huiverig voor cloud door databeveiliging zorgen http://executive-people.nl/item/510474/organisaties-zijn-huiverig-voor-cloud-door-databeveiliging-zorgen.html&field=Foto1&width=165.jpg
McAfee: manipuleren van legitieme mobiele apps en services neemt toe http://executive-people.nl/item/510475/mcafee-manipuleren-van-legitieme-mobiele-apps-en-services-neemt-toe.html
McAfee Labs publiceert het McAfee Labs Threat Report: June 2014. Hierin wordt onder meer een overzicht gegeven van mobiele malware-tactieken die misbruik maken van de populariteit, de mogelijkheden en de kwetsbaarheden van legitieme apps en services, waaronder met malware besmette klonen die zich voordoen als de populaire mobiele game Flappy Bird. Het rapport benadrukt dat ontwikkelaars van mobiele apps beter op moeten letten als het gaat om de veiligheid van hun apps. Gebruikers wordt aangeraden beter op hun hoede te zijn als zij ingaan op een verzoek om toestemming, waar criminelen misbruik van kunnen maken.

Het manipuleren van legitieme mobiele apps en services speelde begin 2014 een belangrijke rol in de groei van mobiele malware. McAfee Labs heeft vastgesteld dat 79 procent van de onderzochte Flappy Bird klonen malware bevatten. Met behulp van deze klonen waren indringers in staat om zonder toestemming te telefoneren, apps te installeren, de lijst met contacten te kopiëren, de locatie bij te houden en ‘root access’ te verkrijgen, waardoor zij onbeperkt toegang kregen tot alles op het toestel, inclusief het vastleggen, zenden en ontvangen van sms-berichten.

McAfee Labs zag ook opvallende voorbeelden van mobiele malware die misbruik maakt van de mogelijkheden van vertrouwde apps en services, zoals:

· Android/BadInst.A: deze kwaadaardige mobiele app maakt misbruik van de authenticatie en autorisatie voor de app store om automatisch apps te downloaden, te installeren en te starten, zonder toestemming van de gebruiker.

· Android/Waller.A: dit Trojaanse paard misbruikt een fout in een legitieme ‘digitale portefeuilleservice’ om het protocol voor het overmaken van geld te beïnvloeden en zo geld over te maken naar servers van de aanvaller.

· Android/Balloonpopper.A: dit Trojaanse paard maakt misbruik van een zwakte in de versleutelingsmethode van de populaire berichtenapp WhatsApp. Aanvallers kunnen daardoor conversaties en foto’s onderscheppen en zonder toestemming van de gebruiker verspreiden.

“We zijn geneigd om de namen die we kennen op internet te vertrouwen en onze veiligheid op het spel te zetten als we maar krijgen wat we het liefst willen,” zegt Vincent Weafer, senior vice president van McAfee Labs. “Het jaar 2014 heeft ons al volop bewijs gegeven dat ontwikkelaars van mobiele malware inspelen op deze neigingen, om de vertrouwde, legitieme mogelijkheden te manipuleren van mobiele apps en services die we kennen en vertrouwen.”

Elk kwartaal monitort het team van McAfee Labs, dat bestaat uit 450 multidisciplinaire onderzoekers in 30 landen, in real-time het complete scala aan bedreigingen. Het team identificeert kwetsbaarheden in applicaties, analyseert bedreigingen en legt de verbanden ertussen bloot, zodat zowel organisaties als consumenten zo snel mogelijk beschermd kunnen worden.

Andere belangrijke bevindingen:

· Mobiel blijft toenemen: de ‘dierentuin’ van McAfee Labs met exemplaren van mobiele malware groeide tussen het eerste kwartaal van 2013 en het eerste kwartaal van 2014 met 167 procent tot meer dan 200 miljoen exemplaren.
· Verdachte URLs: nieuwe verdachte URL’s hebben met 18 miljoen in de eerste drie maanden van 2014 een record gevestigd, een groei van 19 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2013. Het eerste kwartaal van dit jaar is het vierde achtereenvolgende kwartaal dat een groei laat zien.
· Malware met digitaal echtheidscertificaat: malware met digitaal echtheidscertificaat blijft een populaire aanvalsvorm, het eerste kwartaal liet een groei zien van 46 procent.
· Master boot record malware: nieuwe bedreigingen die het master boot record aanvallen namen toe met 49 procent in het eerste kwartaal. Niet eerder werd er in één kwartaal zoveel van deze malware waargenomen.
· Ransomware op de terugtocht: de hoeveelheid ransomware is in drie achtereenvolgende kwartalen afgenomen.
· Botnets en ‘mining’ van valuta: McAfee Labs heeft gezien dat botnet providers nu ook mogelijkheden voor het ‘minen’ (delven) van valuta opnemen in hun diensten. Dit weerspiegelt de toegenomen populariteit van digitale valuta, zoals Bitcoin.

WK

 

]]>
Thu, 26 Jun 2014 00:00:00 +0200 McAfee: manipuleren van legitieme mobiele apps en services neemt toe http://executive-people.nl/item/510475/mcafee-manipuleren-van-legitieme-mobiele-apps-en-services-neemt-toe.html&field=Foto1&width=165.jpg
14% van de Nederlandse ondernemingen raakt gevoelige data kwijt na een externe dreiging http://executive-people.nl/item/510476/van-de-nederlandse-ondernemingen-raakt-gevoelige-data-kwijt-na-een-externe-dreiging.html
Uit wereldwijd onderzoek onder bijna 4.000 IT-managers in 27 landen, uitgevoerd door Kaspersky Lab, blijkt dat het aantal bedrijven dat te maken krijgt met externe cyberdreigingen ieder jaar stijgt. Maar liefst 94% van de respondenten uit het onderzoek liet weten de laatste twaalf maanden geconfronteerd te zijn met minimaal één beveiligingsincident met een externe oorsprong, zoals een phishing-aanval, DDoS-aanval of diefstal van mobiele devices. In 28% van deze gevallen was er sprake van verlies van gevoelige bedrijfsgegevens.

In Nederland had 91% van de ondernemingen in de genoemde periode van doen met een aanval van buitenaf. Meestal ging het daarbij om virussen, wormen, spyware en andere kwaadaardige programma’s (57%) of om phishing (45%). Criminele activiteiten (3%) en bedrijfsspionage (5%) waren aanmerkelijk zeldzamer. 14% van de ondernemingen in ons land raakte gevoelige data kwijt na een externe dreiging.

Het aantal interne dreigingen was eveneens groot. 79% van de bedrijven in ons land had in de betreffende periode te maken met dergelijke dreigingen, vooral in de vorm van zwakke plekken of fouten in bestaande software (37%) en verlies of diefstal van mobiele apparatuur door medewerkers (32%). Fraude (10%) en het opzettelijk lekken van informatie door medewerkers (11%) kwamen relatief weinig voor. Van de bedrijven die te maken kregen met een interne dreiging verloor 11% gevoelige gegevens.

Gerichte virusaanvallen in opkomst
Een belangrijke dreiging in opkomst wordt gevormd door gerichte virusaanvallen, waarbij opvalt dat bedrijven in bepaalde sectoren een grotere kans lopen getroffen te worden. Maakte in 2012 en 2013 gemiddeld nog 9% van de ondernemingen melding van zo’n aanval, in 2014 was dit al gestegen tot 13%. Het percentage gerichte aanvallen dat gerapporteerd werd in de sector Overheid & Defensie was met 18% het hoogst. Maar ook andere sectoren hadden het zwaar te verduren. Zo gaf 17% van de bedrijven in de sector Telecommunicatie te kennen te zijn aangevallen en 16% van de bedrijven in de sectoren Financiële Dienstverlening en Transport & Logistiek.

De totale hoeveelheid data die gestolen werd bij gerichte aanvallen was echter geringer dan de verliezen als gevolg van reguliere malware-aanvallen. De laatste blijken ook veel frequenter voor te komen dan de eerste: gemiddeld 61% van de bedrijven rapporteerde malware-aanvallen. Maar de kans is groot dat de gegevens die bij een gerichte aanval gestolen worden veel waardevoller zijn voor de aanvallers. Het verlies van uiterst gevoelige data als productplannen en jaarrekeningen kan ook op de lange termijn aanzienlijke schade opleveren voor de gedupeerde onderneming.

In Nederland had 57% van de bedrijven in de afgelopen twaalf maanden te kampen met reguliere malware-aanvallen en 6% met gerichte aanvallen. Hoe groter de organisatie, hoe groter het risico. Gevoelige data die hierbij het meest geroofd werden, betroffen interne operationele informatie (41%), klantinformatie en interne informatie van klanten (29%), persoonlijke gegevens van klanten (26%) en financiële informatie (26%).

Virussen, wormen, spyware en andere kwaadaardige programma’s (23%) en hacking of het binnendringen van netwerken (23%) werden door Nederlandse bedrijven als de gevaarlijkste externe dreigingen voor de toekomst gezien. Spam boezemde de minste angst in (0%). Bij de interne dreigingen werden zwakke plekken en fouten in bestaande software het meest genoemd (29%), het weglekken van data en het plegen van fraude door medewerkers het minst (beide 9%).

“De uitkomsten van het onderzoek, dat is uitgevoerd in samenwerking met het gerenommeerde marktonderzoeksbureau B2B International, zijn gepubliceerd in ons 2014 IT Security Risks summary report”, aldus Martijn van Lom (foto), General Manager Kaspersky Lab Benelux and Nordic. “Dit rapport geeft een helder overzicht van de meest voorkomende interne en externe beveiligingsrisico’s voor bedrijven uit uiteenlopende sectoren, inclusief de soorten data die verloren kunnen gaan ten gevolge van zo’n incident, et cetera. Daarmee is het een onuitputtelijke bron van informatie waar elke organisatie zijn voordeel mee kan doen.”

WK
 

]]>
Thu, 26 Jun 2014 00:00:00 +0200 14% van de Nederlandse ondernemingen raakt gevoelige data kwijt na een externe dreiging http://executive-people.nl/item/510476/van-de-nederlandse-ondernemingen-raakt-gevoelige-data-kwijt-na-een-externe-dreiging.html&field=Foto1&width=165.jpg
Eurobarometer: 'Mismatch op Europese arbeidsmarkt zichtbaar' http://executive-people.nl/item/510469/eurobarometer-mismatch-op-europese-arbeidsmarkt-zichtbaar.html


Onlangs kwam in het nieuws dat er sprake is van een mismatch op de Nederlandse ICT-markt. Dit blijkt echter niet alleen in Nederland het geval te zijn, maar in geheel Europa. Een kwart (23%) van alle Europeanen denkt dat hij of zij met de huidige opleiding onvoldoende vaardigheden en kennis hebben om een baan te vinden die goed bij hen past. Dit blijkt uit de Eurobarometer.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Europese Commissie voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken, die 28.000 Europeanen uit 28 verschillende lidstaten onderzocht. Op Europees niveau lijken onder andere problemen te ontstaan door problemen met de erkenning van opleidingen en diploma's in het buitenland. 56% van de Europeanen verwacht namelijk dat zijn vaardigheden in andere Europese landen wordt erkend.

Kwalificaties niet erkend
Dit blijkt in de praktijk echter zeker niet altijd het geval te zijn. 6% van de ondervraagde Europese inwoners stelt dat zijn kwalificaties niet door toekomstige werkgevers in andere Europese lidstaten wordt erkend. Ook is onder deze groep veel onduidelijkheid over de geldigheid van diploma's in andere Europese landen.

Androulla Vassiliou, voorzitter van de Commissie voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken, stelt dat het van belang is dat werknemers in geheel Europa worden erkend op een eerlijke, vergelijkbare en transparante manier. Dit zou Europeanen in staat stellen te profiteren van de vaardigheden die zij hebben bij zoeken van een baan in andere lidstaten. De ICT-sector zou hier een goed voorbeeld van zijn.

Te veel obstakels
Op dit moment zouden er nog te veel obstakels zijn op het gebied van onderwijs en arbeidsmobiliteit. De huidige initiatieven op dit gebied zouden daarnaast onvoldoende aangepast zijn aan ontwikkelingen op het gebied van digitaal leren en de internationalisering van arbeid.

WH

]]>
Fri, 20 Jun 2014 00:00:00 +0200 Eurobarometer: 'Mismatch op Europese arbeidsmarkt zichtbaar' http://executive-people.nl/item/510469/eurobarometer-mismatch-op-europese-arbeidsmarkt-zichtbaar.html&field=Foto1&width=165.jpg
Vlerick Business School: 'MKB-bedrijven kunnen op vier manieren profiteren van big ... http://executive-people.nl/item/510470/vlerick-business-school-mkb-bedrijven-kunnen-op-vier-manieren-profiteren-van-big-data.html


Onderzoek van LavaStorm toonde gisteren aan dat maar liefst 75% van de bedrijven niet optimaal profiteert van de voordelen die big data kan bieden. Onder deze bedrijven zijn natuurlijk ook veel MKB-bedrijven te vinden. Hoogleraar Stijn Viaene van de Vlerick Business School zet de voordelen die MKB-bedrijven uit big data kunnen halen op een rijtje.

Bedrijven kunnen volgens Viaene op vier verschillende gebieden profiteren van big data:

 • Een andere beslissingscultuur: beslissingen kunnen beter onderbouwd worden met behulp van big data.
 • Innovatie in het business model: MKB-bedrijven kunnen nieuwe en onafhankelijke waarden bieden door met behulp van big data samen te werken met andere partijen.
 • Nieuwe kansen: Big data kan nieuwe kansen creëren op het gebied van dienstverlening en productverkoop.
 • Intimiteit: Big data helpt MKB-bedrijven een hechtere relatie met klanten op te bouwen. Producten en diensten zijn niet langer de enige basis voor deze relatie.

Software-as-a-Service
MKB'ers kunnen op twee verschillende manieren een big data-platform tot hun beschikking krijgen. Bedrijven die veel gespecialiseerd IT-personeel in dienst hebben kunnen een eigen dataplatform creëren. Dit vereist echter een investering in de vorm van zowel tijd als geld. Het is echter ook mogelijk een dergelijk platform af te nemen van een Software-as-a-Service (SaaS) provider. Bedrijven betalen hierbij een variabel tarief per marketingcampagne of transactie.

Viaene adviseert MKB-bedrijven in ieder geval één strategisch experiment op te zetten om te onderzoeken welke mogelijkheden big data voor hun organisatie kan bieden. Het is volgens de hoogleraar verstandig in dit geval te kiezen voor een big data-platform van een SaaS-provider. Niet alleen hoeft het bedrijf hierdoor geen grote investeringen te doen in het platform, ook kan de provider het MKB-bedrijf bij het experiment ondersteunen. Bij de keuze van deze provider kunnen bedrijven op zoek gaan naar referenties van bestaande klanten. Het is echter ook van belang te informeren bij collega's naar hun ervaringen met potentiële SaaS-providers.

Privacy
Privacy speelt hierbij een groot belang. Eén van de voordelen die bedrijven uit big data kunnen halen is een nauwere relatie met klanten. Deze relatie kan ernstige schade oplopen indien de privacy van gebruikers in het geding is. MKB-bedrijven doen er dan ook verstandig aan altijd zeer kritisch naar de privacy van klanten te kijken.

Do's en don'ts

 • Zie investeringen in big data-projecten niet als IT-projecten. Zet duidelijk doelstellingen uiteen op het gebied van zakelijke impact. Werk vervolgens toe naar het realiseren van deze doelstellingen.
 • Big data draait om innovatie. Zie big data dan ook als lange termijn investering waar het bedrijf van kan leren.
 • Neem een big data-platform af van een cloudprovider om grote investeringen te vermijden. Het bedrijf betaalt in dit geval alleen voor het gebruik van het platform. 
 • Vergelijk het afnemen van een big data-platform niet met traditionele outsourcing. Werk nauw samen met de cloudprovider om zeker te stellen dat de kennis die binnen het bedrijf aanwezig is via data-analyses kan worden verrijkt.
 • Het is onmogelijk toegevoegde waarde te realiseren zonder wijzigingen aan te brengen aan de bedrijfscultuur. Ontwikkel dan ook een cultuur waar data-gebaseerde beslissingen nemen de norm is in plaats van een uitzondering.

WH

]]>
Fri, 20 Jun 2014 00:00:00 +0200 Vlerick Business School: 'MKB-bedrijven kunnen op vier manieren profiteren van big data' http://executive-people.nl/item/510470/vlerick-business-school-mkb-bedrijven-kunnen-op-vier-manieren-profiteren-van-big-data.html&field=Foto1&width=165.jpg
'MKB heeft te weinig aandacht voor ICT-bijscholing' http://executive-people.nl/item/510462/mkb-heeft-te-weinig-aandacht-voor-ict-bijscholing.html


Het MKB besteed te weinig aandacht aan bijscholing op het gebied van ICT. Driekwart van de kleine ondernemers doet helemaal niets om wat betreft ICT up-to-date te blijven. Desondanks stelt 61% dat scholing noodzakelijk is om bij te blijven. Dit blijkt uit onderzoek van Panteia onder 500 MKB-ondernemingen in opdracht van Digivaardig & Digiveilig.

“Hoewel de opmars van social media en apps ook in het bedrijfsleven niet te stuiten lijkt, zien we opvallend genoeg dat er nauwelijks interesse is voor ICT (bij)scholing. Slechts één op de vijf volgt wel eens een cursus of training. Zonde, want nieuwe vaardigheden en kennis blijven zo buiten bereik en dat kan mogelijk extra omzet kosten. Wij proberen hierin te ondersteunen met 1-minuut-cursussen via www.slimmerondernemenin1minuut.nl. Het kost ondernemers niet veel tijd en soms is een aantal tips of een korte cursus al genoeg om iemand verder te helpen.”, aldus Tineke Netelenbos, voorzitter van ECP en het publiek private programma Digivaardig & Digiveilig.

Social media voor zakelijke doeleinden
Gelukkig is er ook goed nieuws te melden. Ruim de helft van ondernemend Nederland zet social media in voor zakelijke doeleinden. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2012. Ondernemers gebruiken social media vooral voor het genereren van meer naamsbekendheid, het aantrekken van nieuwe klanten en het verbeteren van de dienstverlening. Facebook is het meest populaire netwerk (41%), gevolgd door LinkedIn (37%) en Twitter (24%).

38% van de ondernemers maakt gebruik van apps op de smartphone en tablet. De apps worden vooral ingezet vanwege het gemak (49%), de toegang tot informatie (38%) en de vrijheid om overal te kunnen werken (33%). Populair zijn apps voor mobiel bankieren, social media en bedrijfsprocessen (boekhouden en urenverantwoording).

Dagelijks gebruik van social media
Eén op de vier MKB-ers maakt vrijwel dagelijks gebruik van social media en heeft daarvoor beleid opgesteld dat zich richt op het scheppen van duidelijkheid richting medewerkers (17%) en het voorkomen van imagoschade (8%). Een derde van de kleine ondernemers heeft geen beleid. Hierdoor zijn verschillende redenen. Zo stellen sommige ondernemers dat alles in goed overleg en vertrouwen gaat. Andere wijzen erop dat slechts één medewerkers met de apps hoeft te werken of dat zij geen medewerkers hebben (zzp'ers).

21% van de ondernemers van mening is dat men via social media extra omzet kan genereren. Op welke wijze zij dit effectief kunnen doen bestaat echter veel onduidelijkheid. Zo geeft 6% van de kleine ondernemers aan volgend jaar een online shop te willen starten, maar meer dan de helft weet eigenlijk niet wat daar allemaal bij komt kijken. Twee vijfde heeft zelfs helemaal geen idee wat het opstarten van een webshop allemaal behelst.

Veiligheid en ICT
Ook zijn ondernemers gevraagd naar veiligheid en ICT. Ruim een derde van de bedrijven (36%) geeft aan te maken te hebben gehad met cybercrime. Dit heeft bij de groep geleid tot een groter bewustzijn ten aanzien van veiligheid van ICT-systemen. Binnen het MKB is daarom veel aandacht voor veiligheidsmaatregelen, zoals virusscanners, regelmatige back ups en/of firewalls. Ruim 40% van de bedrijven maakt hiervoor gebruik van externe expertise. Hoe groter het bedrijf, hoe meer aandacht er is voor het beveiligingsbeleid. Ruim 80% van de grotere MKB-ondernemingen heeft een dergelijk beleid, ten opzichte van ongeveer de helft van de kleinere ondernemingen.

WH

]]>
Thu, 19 Jun 2014 00:00:00 +0200 'MKB heeft te weinig aandacht voor ICT-bijscholing' http://executive-people.nl/item/510462/mkb-heeft-te-weinig-aandacht-voor-ict-bijscholing.html&field=Foto1&width=165.jpg
Nederland in top 3 met meest concurrerende Europese landen http://executive-people.nl/item/510463/nederland-in-top-met-meest-concurrerende-europese-landen.html


Nederland is het op twee meest competitieve land binnen de Europese unie. Ons land is hiermee één positie gestegen en neemt de derde positie over van Denenmarken. Dit blijkt uit onderzoek 'Europe 2020 Competitiveness Report' van het World Economic Forum.

Het World Economic Forum meet ieder jaar het concurrentievermogen van alle landen binnen de Europese Unie om een ranglijst te vormen. Het is de tweede keer dat het rapport wordt gepubliceerd. De organisatie stelt dat de hogere positie van Nederland op de ranglijst te danken is aan slimme en veelomvattende groei. Deze groei zou in combinatie met ons onderwijssysteem, de hoge mate van sociale betrokkenheid en een robuuste ICT-sector voor een hoog concurrentievermogen zorgen.

Top 10
Landen konden in het rapport een maximale score van 7 behalen. De top 10 meest concurrerende Europese landen en de behaalde scores ziet er als volgt uit:

 • 1. Finland (5.70)
 • 2. Zweden (5.55)
 • 3. Nederland (5.41)
 • 4. Denenmarken (5.32)
 • 5. Duitsland (5.28)
 • 6. Oostenrijk (5.16)
 • 7. Verenigd Koninkrijk (5.13)
 • 8. Luxemburg (5.07)
 • 9. België (4.93)
 • 10. Frankrijk (4.81)

Het 'Europe 2020 Competitiveness Report' van het World Economic Forum is hier te vinden.

WH

]]>
Thu, 19 Jun 2014 00:00:00 +0200 Nederland in top 3 met meest concurrerende Europese landen http://executive-people.nl/item/510463/nederland-in-top-met-meest-concurrerende-europese-landen.html&field=Foto1&width=165.jpg
Lavastorm: '75% van de bedrijven profiteert nog niet maximaal van big data' http://executive-people.nl/item/510464/lavastorm-van-de-bedrijven-profiteert-nog-niet-maximaal-van-big-data.html


Veel bedrijven hebben in de eerste helft van 2014 hun investeringen in analytische diensten en technologieën vergroot. Desondanks profiteert 75% van de bedrijven nog niet optimaal van de voordelen die big data kan bieden.

Dit blijkt uit onderzoek van Lavastorm, dat bijna 500 leidinggevenden, business analisten, datawetenschappers en analytische professionals ondervroeg. Maar liefst 73% van de ondervraagde analisten geeft aan op dit moment geen data tool te gebruiken of niet te weten welke data tools binnen hun organisatie worden ingezet. Onder datawetenschappers ligt dit percentage met 39% een stuk lager. 13% van de ondervraagden geeft aan dat zijn of haar organisatie meerdere grootschalige big data-projecten heeft opgezet die op dit moment in gebruik zijn.

Meer aandacht voor datakwaliteit
De kwaliteit van data is van groot belang om waarde te kunnen halen uit big data. Dit is dan ook een onderwerp dat aanzienlijk meer aandacht krijgt. 48% van alle respondenten geeft aan zich bezig te houden met datakwaliteit. Dit is 21% meer dan de 27% die vorig jaar aangaf te werken aan de kwaliteit van data.

"Bedrijven zetten meer dan ooit in op de implementatie van data analytics. Te veel bedrijven hebben echter nog moeite om maximaal te profiteren van big data", legt Drew Rockwell, CEO van Lavastorm, uit. "Het onderzoek onderstreept dat investeren in analytics slechts de eerste stap is."

Complexiteiten in analytische proces
Analytische processen moeten vooral minder complex worden. Rockwell: "Organisaties die de volgende stap nemen door complexiteiten uit het analytische proces te verwijderen en andere binnen de organisatie (voornamelijk business analisten) in staat te stellen data-inzichten om te zetten in actie-gerichte zakelijke verbeteringen die tot lange termijn succes leiden."

WH

]]>
Thu, 19 Jun 2014 00:00:00 +0200 Lavastorm: '75% van de bedrijven profiteert nog niet maximaal van big data' http://executive-people.nl/item/510464/lavastorm-van-de-bedrijven-profiteert-nog-niet-maximaal-van-big-data.html&field=Foto1&width=165.jpg
Nederlandse bedrijven hebben te maken met een technologische kloof http://executive-people.nl/item/510459/nederlandse-bedrijven-hebben-te-maken-met-een-technologische-kloof.html
Uit de resultaten van een enquête die in opdracht van Colt Technology Services werd uitgevoerd, blijkt dat bijna drie kwart (72%) van alle Europese ondernemingen te kampen heeft met een technologisch tekort. Er is sprake van een kloof tussen wat zij willen bereiken en wat hun infrastructuur kan ondersteunen. Met 73% van de Nederlandse bedrijven die te kampen hebben met deze kloof, heeft ons land een score die rond het Europese gemiddelde ligt. Deze bedrijven zeggen te maken te hebben met een bescheiden of aanzienlijk technologisch tekort. Slechts 62% van alle Spaanse bedrijven kampt met een technologisch tekort en is daarmee het beste voorbereid. Duitsland kampt met 81% met het grootste technologisch tekort in Europa.

De meerderheid van Europese ondernemingen geeft aan dat hun basisinfrastructuur de komende twee jaar verder moet worden ontwikkeld om te kunnen voorzien in de toekomstige bedrijfsbehoeften. Dit geldt onder meer voor het spraak- en communicatieverkeer (88%), de infrastructuur van het datacenter (90%) en de netwerkinfrastructuur (85%).

Bedrijven staan onder constante druk om de behoeften van hun klanten in evenwicht te brengen met de zakelijke realiteit van het voeren van een succesvolle onderneming. Nederlandse bedrijven zien het realiseren van een hoog niveau van klantentevredenheid (65%), winstgevendheid (63%) en marktaandeel (50%) als de drie belangrijkste criteria voor het afmeten van hun bedrijfsprestaties en zakelijke succes. Deze cruciale aspecten zullen aanzienlijk onder druk komen te staan als er niets aan het technologisch tekort wordt gedaan.

Andere belangrijke bevindingen ten aanzien van Nederlandse bedrijven zijn:

Een kwart (25%) van alle Nederlandse bedrijven is van mening dat hun huidige infrastructuur klaar is voor de toekomst en schaalbaar genoeg om de komende twee jaar ondersteuning te bieden voor de complexiteit van, en pieken en dalen in de vraag. Het Europese gemiddelde ligt op 26%.

Ruim de helft (59%) geeft aan dat de infrastructuur momenteel niet gereed is voor de toekomst, maar zegt over een strategie te beschikken die een oplossing voor het technologische tekort biedt. Dit percentage ligt boven het Europese gemiddelde (51%).

Nederlandse bedrijven blijken beter voorbereid te zijn dan organisaties in andere landen in Europa. Slechts 12 % van de bedrijven uit Nederland geeft aan niet over een strategie te beschikken en in Italië moeten met 26% de meeste organisaties het zonder een strategie doen. Het Europese gemiddelde bedraagt 20%.

23% van bedrijven in Nederland zegt dat de voornaamste technologische tekorten binnen hun organisatie te maken hebben met wet- en regelgeving, en scoort daarmee het hoogste in Europa (het Europese gemiddelde bedraagt 17% en het Verenigd Koninkrijk scoort het laagst met 10%).
De onderzoeksresultaten geven aan dat bedrijven vereenvoudiging en automatisering als de beste aanpak zien om hun bedrijfsinfrastructuur gereed te maken voor de toekomst. 60% van de Europese respondenten streeft naar een eenvoudiger infrastructuur. Het gebruik van een op services gebaseerd model zal de komende twee jaar waarschijnlijk toenemen. Infrastructure-as-a-Service, Software-as-as-Service en datacenter-colocatie zullen naar verwachting een groei doormaken van respectievelijk 52%, 55% en 33%. De resultaten wijzen daarnaast op een neiging tot consolidatie van leveranciers en strategische partners. 63% van de respondenten zegt voordelen te zien in een model dat op één leverancier is gebaseerd en in een breed scala aan ICT-services en infrastructuuropties voorziet.

Peter Veenman, VP Country Representative bij Colt: “In de digitale economie staan of vallen fundamentele bedrijfsstrategieën met de efficiëntie en het aanpassingsvermogen van technologie. Met deze strategieën beogen bedrijven nieuwe markten te betreden, tegemoet te komen aan de wensen en behoeften van klanten en winstgevendheid te verhogen. Uit de enquêteresultaten blijkt dat het technologische tekort binnen heel Europa een probleem vormt. Dit tekort heeft impact op bedrijven van alle omvang. Door de digitale economie moeten bedrijven nieuwe technologieën en tools omarmen om nieuwe business modellen en benaderingen uit te rollen, zoals analytics, user-driven-applicaties en wearable technologie. Indien bedrijven deze technologische kloof niet dichten, zal dit merkbare gevolgen hebben voor de bedrijfsprestaties. Bedrijven zullen de gevolgen hiervan al in de komende 12 maanden merken. Met name de bedrijven die het minst goed zijn voorbereid, zullen hierdoor hoge kosten en aanmerkelijke schade ondervinden.”

Op basis van de onderzoeksbevindingen heeft Colt drie trends voor Europese bedrijven geïdentificeerd:

1. ICT as a service zal bijdragen aan een verandering in de manier waarop bedrijven nadenken over het eigendom van hun infrastructuur. In plaats van technologie aan te schaffen zullen ze een op services gebaseerd model omarmen.
2. Flexibiliteit zal een centrale rol gaan spelen binnen bedrijfsmodellen en zakelijke overeenkomsten. Bedrijven zullen op zoek gaan naar leveranciers die hen in staat stellen om met het hoge tempo van veranderingen om te gaan.
3. Vereenvoudiging van processen zal de ICT-afdeling meer grip bieden: dit is mogelijk door het overstappen naar de cloud, het consolideren van leveranciers en het identificeren van strategische partners.

Veenman: “ICT-besluitvormers worden geconfronteerd met een steeds complexere ICT-infrastructuur en de vereiste om te innoveren om digitale business-modellen te ondersteunen. Zij zullen verschillende beslissingen moeten nemen ten aanzien van de basisinfrastructuur. Zo moeten ze bepalen wat en hoe moet worden aangeschaft en ondersteuning voor de toekomstige bedrijfsbehoeften waarborgen. Ze moeten eenvoud en flexibiliteit in hun bedrijfsmodellen inbouwen, zodat ze succesvol de overstap kunnen maken van het hebben van technologie inhouse naar efficiëntere manieren om ICT-diensten aan te bieden aan klanten die om een flexibeler aanpak van hun wisselende behoeften vragen.”


 

]]>
Wed, 18 Jun 2014 00:00:00 +0200 Nederlandse bedrijven hebben te maken met een technologische kloof http://executive-people.nl/item/510459/nederlandse-bedrijven-hebben-te-maken-met-een-technologische-kloof.html&field=Foto1&width=165.jpg
Onderzoek: 'Staand vergaderen bevordert het creatieve proces' http://executive-people.nl/item/510460/onderzoek-staand-vergaderen-bevordert-het-creatieve-proces.html


Vergaderen doen we doorgaans zittend. Het kan echter winstgevend zijn voortaan tijdens vergaderingen te blijven staan. Het creatieve proces speelt in veel vergaderingen immers een cruciale rol. Nieuw onderzoek toont aan dat werknemers een stuk creatiever zijn op het moment dat zij staand vergaderen.

Onderzoekers van de Olin Business School van de Universiteit van Washington in de Verenigde Staten onderzochten op welke wijze mensen het meest efficiënt kunnen vergaderen. Zij organiseerde daarom een experiment waarbij verschillende teams 30 minuten de tijd kregen een recruitmentvideo voor de universiteit te bedenken en op te nemen. De resultaten zijn gepubliceerd in het blad 'Social Psychological and Personality Science'.

Zitten of staan
Sommige groepen voerden het experiment zittend uit, terwijl anderen tijdens de vergadering juist bleven staan. De groep die bleef staan bleek aanzienlijk enthousiaster te zijn over het creatieve proces. Deze enthousiastere houding zorgde ervoor dat werknemers binnen hun team meer informatie uitwisselden, wat uiteindelijk heeft geleid tot een betere recruitmentvideo.

"Het was erg interessant om te zien dat de fysieke ruimte waar een groep in werkt impact heeft op de manier waarop mensen over hun werk denken en omgaan met anderen", legt Andrew Knight van de Olin Business School uit. "Ons onderzoek toont aan dat zelfs een kleine verbetering aan de fysieke ruimte de wijze waarop mensen samenwerken kan veranderen". Knight stelt dat het verwijderen van stoelen en ophangen van whiteboards voor bedrijven een goedkope manier is om beter samenwerking te stimuleren en creativiteit te bevorderen.

WH

]]>
Wed, 18 Jun 2014 00:00:00 +0200 Onderzoek: 'Staand vergaderen bevordert het creatieve proces' http://executive-people.nl/item/510460/onderzoek-staand-vergaderen-bevordert-het-creatieve-proces.html&field=Foto1&width=165.jpg
Mainframes en midrange-systemen minder in trek http://executive-people.nl/item/510453/mainframes-en-midrange-systemen-minder-in-trek.html


Nog slechts 16 procent van alle bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers maakt gebruik van mainframes en midrange-systemen. Deze selecte groep organisaties kent een specifieke noodzaak en voorkeur voor rekenkracht van deze zwaardere systemen.

Ten opzichte van een jaar geleden, toen lag dit percentage op circa 22 procent, is de gebruikersgroep van dergelijke serversystemen dus weer iets verder ingedikt. Het merendeel van de servers die worden gebruikt door Nederlandse bedrijfsvestigingen is x86-servers. Belangrijkste namen die binnen deze markt naar voren komen zijn IBM, HP en Oracle (middels het overgenomen Sun Microsystems). Dit blijkt uit analyse van Computer Profile van ruim 5.500 interviews met Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers over het gebruik van serversystemen.

Naast het indikken van het aantal bedrijfsvestigingen dat gebruik maakt van de zwaardere serversystemen lijkt er ook sprake te zijn van een vermindering van het aantal verschillende systemen. Het aandeel van IBM lijkt toe te nemen, waar andere vendoren een stukje terrein in moeten leveren of geheel van de kaart verdwijnen. Een jaar geleden vormden de IBM-systemen ongeveer 64 procent van de high-end servers, nu ligt dat op circa 70 procent van het totaal aantal systemen. Het leeuwendeel van de zwaardere systemen wordt gevormd door de Power Systems van IBM, de HP Integrity/9000-systemen en de Sparc-systemen van Oracle. Minder dan 4 procent van de zware serversystemen is een mainframe. Binnen de aangetroffen mainframes is IBM het meest voorkomend.

Krimpende markt
Een deel van de bedrijfsvestigingen die gebruikmaakt van een mainframe of midrange-systeem draait dit niet lokaal, maar maakt op afstand gebruik van deze servers. De server zal in veel gevallen door een zuster- of moederlocatie worden gehost, al dan niet in het buitenland. Als alleen wordt gekeken naar locaties die gebruikmaken van een mainframe of midrange-systeem en dit ook op de eigen vestiging hebben staan, ontstaat het onderstaande beeld.

Bij minder dan 10 procent van de locaties komt nog een lokaal draaiende high end-server naar voren. De teruglopende lijn is voor alle marktsegmenten zichtbaar. Organisaties waar we in Nederland het meest lokaal draaiende mainframes en midrange-systemen tegenkomen zijn locaties uit het segment national enterprises. Dit zijn bedrijfsvestigingen van commerciële organisaties met 250 tot 2.500 medewerkers in Nederland.

Mainframes en midrange-systemen per branche
Mainframes zien we bijna niet meer terugkomen. Een jaar geleden gaf nog circa 2,5 procent van de locaties aan gebruik te maken van een mainframe, nu is dat nog anderhalf procent. De transportsector wordt gekenmerkt door een beperkt aantal locaties met meer dan 50 medewerkers. Binnen deze wat kleinere groep (in absolute aantallen) is het percentage locaties met mainframe-gebruik relatief hoog. Het betreft bijvoorbeeld locaties van KLM, Eurocontrol, UPS en DSV. Daarnaast bestaat er bovengemiddeld mainframe-gebruik in het handelssegment en bij financiële dienstverleners. Het percentage bedrijfsvestigingen binnen de doelgroep waar ook daadwerkelijk lokaal een mainframe staat opgesteld, bedraagt minder dan een half procent.

Het gebruik van midrange-systemen, met daarin hoofdzakelijk de IBM Power-systemen, de HP Integrity-systemen en de Oracle Sparc-systemen, blijft ook terug lopen. Een jaar geleden gebruikte 17 procent van de locaties nog dergelijke systemen. Dat is anno 2014 gedaald met 2 procentpunt naar 15 procent. Ook het percentage met een lokaal draaiend systeem is met 2 procentpunt gedaald, van 11 procent in 2013 naar 9 procent nu.

Ook voor de midrange-systemen zijn er een aantal branches waar het gebruik nog bovengemiddeld hoog ligt. Dat zijn met name overheidsinstellingen, waar 29 procent nog gebruikmaakt van dergelijke systemen en het handelssegment met 28 procent. De complexiteit van het migreren van legacy-systemen binnen deze sectoren zal er voor zorgen dat er voorlopig nog een markt zal blijven voor leveranciers van mainframes en midrange-systemen. Zowel de trend van consolidatie als het verschuiven van applicaties en rekenkracht naar de cloud zal het aantal locaties dat gebruikmaakt van zwaardere systemen verder doen afkalven.

Door: Witold Kepinski

 

]]>
Fri, 13 Jun 2014 00:00:00 +0200 Mainframes en midrange-systemen minder in trek http://executive-people.nl/item/510453/mainframes-en-midrange-systemen-minder-in-trek.html&field=Foto1&width=165.jpg
Nederlanders verwachten privacy van overheid http://executive-people.nl/item/510452/nederlanders-verwachten-privacy-van-overheid.html


Uit wereldwijd onderzoek dat storage en cloudleverancier EMC heeft gedaan onder 15.000 consumenten, blijkt dat vrijwel iedereen graag wil profiteren van nieuwe, digitale technologieën, maar daarvoor geen privacy wil inleveren. In dit onderzoek is ook een groot aantal Nederlandse consumenten ondervraagd naar hun zienswijze op online privacy, verdeeld naar activiteiten, communicatie en gedrag. Opmerkelijke uitkomsten daarvan zijn dat Nederlanders meer bemoeienis verwachten van de overheid door bijvoorbeeld het invoeren van opt-in-wetgeving en dat hun privacyniveau mede dankzij sociale media moeilijk in stand te houden is de komende vijf jaar.

Het rapport geeft inzage in hoe consumenten kijken naar het recht op online privacy en geeft aan in hoeverre zij bereid zijn (een deel van) hun privacy in te leveren om gebruik te kunnen maken van moderne technologie. Het volledige rapport, met de scores per land is hier te vinden.

Conclusie

Consumenten willen profiteren van nieuwe technologie zonder daarvoor hun privacy in moeten te leveren. Op basis van de duizenden antwoorden heeft EMC geconcludeerd dat er drie verschillende paradoxen zijn:

De ‘We Willen Alles!’-paradox - Consumenten geven aan te willen profiteren van alle voordelen van digitale technologie, maar ze zijn niet bereid daarvoor privacy in te leveren.

De ‘Onderneem Geen Actie’-paradox - Ondanks dat veel consumenten te maken hebben met allerlei privacyrisico’s, geeft het merendeel aan eigenlijk geen actie te ondernemen om die privacy te beschermen. Ze vinden dat de taak van de instanties die hun informatie vragen, opslaan en verwerken zoals de overheid en het bedrijfsleven.

De ‘Social Sharing’-paradox - Gebruikers van sociale media claimen dat ze erg gesteld zijn op (hun) privacy, maar geven tevens aan dat ze vrijelijk grote hoeveelheden persoonlijke informatie delen. Dit terwijl ze ook aangeven dat ze er geen vertrouwen in hebben dat deze media hun informatie goed beschermen.

Daarnaast gaat de EMC Privacy Index ervan uit dat mensen zich in elke situatie anders gedragen. Daarom zijn zes verschillende persona gebruikt die allemaal een verschillende houding ten opzichte van privacy hebben. Meer over de verschillende persona is te vinden onderaan dit persbericht.

Opvallende resultaten

De ‘We Willen Alles’-paradox

Ongeacht de persona of het type voordeel, hebben mensen weinig bereidheid privacy te ruilen voor de voordelen van digitale technologie:
91 procent van de respondenten wereldwijd waardeert het voordeel van ‘betere toegang tot informatie en kennis’ dat digitale technologie mogelijk maakt, maar 27 procent zegt dat ze ook privacy wil inleveren om te kunnen profiteren van het internet. In Nederland ligt dit percentage op 23 procent.

85 procent stelt het gebruik van digitale technologie voor bescherming tegen terroristen en criminelen op prijs, maar 54 procent zegt daarvoor (een deel van) zijn privacy te willen opgeven.

Respondenten die ouder zijn dan 55 jaar, verdeeld over diverse landen, zijn duidelijk minder geneigd hun privacy in te wisselen voor gemak. Zij willen meer controle over hun persoonlijke gegevens.

De ‘Onderneem Geen Actie’-paradox

Meer dan de helft van alle respondenten geeft aan dat ze te maken hebben gehad met een ‘datalek’. Te denken valt aan een gehackt e-mail- of social media-account of een mobiele telefoon die kwijt of gestolen is. In Nederland ligt dit percentage op 38 procent. Maar veel respondenten nemen verder geen maatregelen om zich daar beter tegen te beschermen.

62 procent wijzigt zijn wachtwoorden niet regelmatig. Dat percentage is in Nederland hetzelfde.

4 van de 10 respondenten verandert de standaardinstellingen op zijn social media-account nooit. In Nederland is dat bijna de helft.

39 procent maakt geen gebruik van wachtwoordbeveiliging (of een equivalent) op zijn mobiele apparaat. In Nederland is dit bij 23 procent van de mensen het geval.

De respondenten in dit onderzoek gaven aan dat bedrijven die hun gegevens gebruiken en/of verkopen of ruilen voor financieel gewin (51 procent) en het gebrek aan overheidsbemoeienis daarbij (31 procent) als grootste risico’s ervaart voor de toekomst van privacy. Nederland scoort bij de vraag of de overheid wetten moet invoeren, die bedrijven verbiedt persoonlijke gegevens zonder ‘opt-in’ te verkopen, het allerhoogst van alle landen. 94 procent van de Nederlander ziet hier wel wat in.

Ook hier geldt dat mensen van 55 jaar of ouder niet snel een wachtwoord op hun mobiele apparaat zullen gebruiken, noch de privacy-instellingen van hun sociale netwerken veranderen.

De ‘Social Sharing’-paradox

Het gebruik van sociale media neemt nog steeds toe, ondanks dat:

89 van de respondenten in Nederland verwacht dat hun privacy op en dankzij sociale media moeilijk in stand te houden is de komende vijf jaar.

men niet gelooft dat de betrokken sociale media in staat of bereid zijn de privacy van hun gebruikers en hun persoonlijke gegevens goed te beschermen;

47 procent van de Nederlanders gelooft dat deze media in staat zijn hun persoonlijke gegevens te beschermen en maar 40 procent denk dat dat onderdeel is van het ethische DNA van de sociale media die zij gebruiken

Het overgrote merendeel van de consumenten (84 procent) geeft aan dat ze niet willen dat iemand anders iets van hen weet, zonder dat ze zelf hebben besloten informatie met die persoon te delen.

Mensen van 65 jaar of ouder zijn significant meer bezorgd over hun privacy daar zij het minst bereid zijn anderen iets te laten weten over hun online gebruik.

 

Privacy in de toekomst

Het vertrouwen dat mensen hebben over hun privacy neemt steeds verder af:

Vergeleken met een jaar geleden geeft 59 procent van de wereldwijde respondenten aan dat ze tegenwoordig minder privacy hebben. Het hoogste percentage van mensen die dat vinden bevindt zich in Brazilië (71 procent) en de Verenigde Staten (70 procent). In Nederland ligt dat percentage op 59 procent.

Een grote meerderheid van respondenten (81 procent) verwacht dat het ‘privacyniveau’ de komende vijf jaar zal afnemen.

Deze bevindingen suggereren dat consumenten waarschijnlijk eerder zaken zullen doen met organisaties die het bewaken van privacy hoog in het vaandel hebben staan. Dit schept mogelijkheden en verantwoordelijkheden die zowel bedrijven als overheden niet naast zich neer kunnen leggen.

Hans Timmerman (foto), CTO van EMC Nederland: “Het enorme potentieel van de cloud en Big Data om commercieel en sociaal succesvol te kunnen zijn, staat of valt met vertrouwen. Mensen moeten niet alleen weten dat hun gegevens veilig zijn, maar ook dat hun privacy gegarandeerd is. Deze Privacy Index laat de wereldwijde meningen en afwijkingen zien over deze onderwerpen. Het is tevens een waarschuwing voor transparantie, eerlijkheid, veilig online gedrag en degelijk gebruik van persoonlijke gegevens die gedeeld ‘moeten’ worden met bedrijven, overheden en mensen onderling.”

Timmerman vervolgt: “Consumenten moeten zich meer bewust zijn van allerlei zaken die met hun privacy te maken hebben en ook actief aan de slag gaan om hun privacy te waarborgen. Het bedrijfsleven moet zich goed bewust zijn van de perceptie van consumenten over dit thema. De winnaars en verliezers op dit vlak worden bepaald door de bedrijven die hier op de beste en meest innovatieve manier mee omgaan. Hoe duidelijker bedrijven aangeven dat de privacy van hun klanten belangrijk is, des te groter de kans op tevreden en betrokken klanten. En om ervoor te zorgen dat bedrijven dit ook kunnen realiseren, zijn technologiebedrijven erg belangrijk. Zij zullen aan de slag moeten gaan om oplossingen te vinden die de privacy waarborgen terwijl de gebruiksvriendelijkheid, prestaties en capaciteit niet afnemen.”

Meer informatie

Bekijk het complete overzicht van de resultaten via www.emc.com/privacyindex

Om de infographic van de wereldwijde resultaten te zien, ga naar  http://www.emc.com/campaign/privacy-index/global.htm

 

]]>
Thu, 12 Jun 2014 00:00:00 +0200 Nederlanders verwachten privacy van overheid http://executive-people.nl/item/510452/nederlanders-verwachten-privacy-van-overheid.html&field=Foto1&width=165.jpg
'Beschermende houding maakt dat bedrijven potdicht zitten voor kansen' http://executive-people.nl/item/510455/beschermende-houding-maakt-dat-bedrijven-potdicht-zitten-voor-kansen.html


PwC en Iron Mountain presenteren het rapport ´ Beyond Good Intentions´. Dit weerspiegelt de stand van zaken in PwC´s langjarige onderzoek naar het informatiebeheer van het Nederlandse en Europese MKB, en naar de bijkomende kansen en risico´s.

In de Nederlandse dienstenmaatschappij en de mondialisering van de productie en handel, mag informatie zonder overdrijven de levensader worden genoemd. Toch daalt dit jaar het Europese cijfer voor gegevensbescherming, de PwC Risk Maturity Index, van 56,8 tot 56,1 punten op een schaal van honderd. Bedrijven lijden aan informatieverlamming, constateert PwC: de wijze waarop zij hun informatie beschermen, maakt dat bedrijven enerzijds onnodige risico´s lopen en anderzijds potdicht zitten voor vitale kansen.

Op eigentijdse bedreigingen als het lekken en de diefstal van gegevens, reageren bedrijven met bedrijfsstrategieën, -plannen en ?processen om misstanden te voorkomen. Maar tussen goede voornemens en feilloze uitvoering, gaapt een enorme kloof die een grote bedreiging voor de informatieveiligheid en het bedrijfsresultaat vormt. En bovenal blijven door die kloof de gigantische mogelijkheden en kansen liggen om toegevoegde waarde en concurrentievoordeel met die informatie te boeken. Terwijl kapitaliseren toch het eerste doel met bedrijfsinformatie moet zijn.

Het is de tijdgeest die onze bedrijven volgens Iron Mountain parten speelt: de verlamde houding in de omgang met waardevolle informatie, doet in vergelijkbare hevigheid opgeld in alle onderzochte landen en marktsegmenten.

Waar bedrijven protectionistisch en passief met hun informatie omgaan, zou dat volgens PwC en Iron Mountain innovatief en actief moeten zijn. Het ontbreekt Nederlandse en Europese bedrijven aan het vermogen om informatiebeleid om te zetten in –activiteit.

Lager bewustzijn
Er bestaat volgens het onderzoek een duidelijke correlatie tussen bedrijven die zich beramen op informatierisico´s en organisaties die waardevolle gegevens uit informatie filteren. Maar het daadwerkelijk ontsluiten van de waarde van informatie blijkt een uitdaging voor iedereen.

De ondervraagden stellen dat informatie helpt om de bedrijfsvoering en besluitvorming te verbeteren, beter klantinzicht te verkrijgen en de omzet te verhogen. Maar zij zien ook dat potentiële waardevolle informatie die betrekking heeft op andere bedrijfsprocessen onbenut blijft. Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven (44 procent) benut informatie om product- of diensteninnovaties te stimuleren. Daarnaast maakt bijna een kwart van de Nederlandse ondervraagden (24 procent) gebruik van bedrijfsinformatie om de marktintroductietijd te verlagen. Opvallend daarbij is dat meer dan één op de tien organisaties (13 procent) in Nederland aangeeft dat informatie wel degelijk de ontwikkelingscyclus van een product of dienst versterkt.

Kloof tussen intentie en actie
Christian Toon, hoofd Information Risk bij Iron Mountain, zegt: "Uit de Information Risk Maturity Index van 2014 blijkt dat de meeste bedrijven nalaten informatie te benutten voor het ontwikkelen en introduceren van betere producten en diensten, het verbeteren van de klantenservice of het aanboren van meer markten. De suggestie dringt zich op dat organisaties niet weten hoe zij dit moeten aanpakken. Het is cruciaal dat bedrijven greep krijgen op hun informatieprocessen, en kiezen voor een verantwoorde en actieve benadering van informatierisico´s en het creëren van meerwaarde uit informatie. Niet alleen om de bedrijfsbelangen veilig te stellen, maar juist om de onderneming te laten bloeien."

Internationaal fenomeen
Claire Reid, PwC Risk Assurance partner zegt: "Overal hebben bedrijven te maken met dezelfde uitdagingen. Ze opereren in een informatielandschap dat toeneemt in omvang, diversiteit en bewegingssnelheid waarbij de vele informatierisico’s evenredig toenemen. Tegelijkertijd is er voortschrijdend inzicht dat informatie benut moet worden om waarde te creëren. Veel bedrijven dénken dat ze hun informatierisico´s en de informatiemeerwaarde begrijpen, maar komen erg traag daadwerkelijk in actie. Bedrijven zouden goed tot zich moeten laten doordringen dat informatie hun waardevolste bezit is."

Een samenvatting van het rapport Beyond Good Intentions: The need to move from intention to action to manage information risk, is te vinden op http://www.ironmountain.nl/risicobeheer/.

 

]]>
Thu, 12 Jun 2014 00:00:00 +0200 'Beschermende houding maakt dat bedrijven potdicht zitten voor kansen' http://executive-people.nl/item/510455/beschermende-houding-maakt-dat-bedrijven-potdicht-zitten-voor-kansen.html&field=Foto1&width=165.jpg
Gartner: 'Bedrijven moeten zich voorbereiden op een datagedreven en ... http://executive-people.nl/item/510447/gartner-bedrijven-moeten-zich-voorbereiden-op-een-datagedreven-en-consumenten-achtige-werkplek.html


De toenemende omarming van een meer mobiele, sociale, datagedreven en consumenten-achtige werkplek zorgt voor een verschuiving van traditionele securitymodellen naar nieuwe strategieën. Gartner verwacht dat 25% van de grote organisaties in 2018 een expliciete strategie hebben om gebruikers van hun zakelijke werkomgeving dezelfde ervaring te geven als klanten in een consumentenomgeving.

Gartner stelt in het rapport 'Prepare for the Security Implications of the Digital Workplace' dat de enorme hoeveelheid apparaten en toegangspunten die bij een digitale werkplek horen in combinatie met de toenomen complexiteit en dynamiek van zowel cyberaanvallen als 'insider threats' traditionele preventieve beveiligingsmaatregelen minder effectief maken. Met deze preventieve maatregelen doelt Gartner bijvoorbeeld op anti-malwaresystemen, netwerk intrusion prevention systemen, uitgebreide encryptie en het continu updaten van software.

Cyberaanvallen opsporen
Deze maatregelen blijven van belang, maar zijn niet langer voldoende om de werkplek veilig te houden. Gartner adviseert bedrijven zich meer te gaan richten op het opsporen van cyberaanvallen en het actief reageren op dit soort aanvallen. In de praktijk betekent dit dat bedrijven zouden moeten investeren in context-bewuste monitoringsoplossingen voor zowel interne als externe omgevingen, oplossingen die helpen risico's die verbonden zijn aan cyberdreigingen te beoordelen en oplossingen die hen helpen op de juiste wijze te reageren op cyberincidenten.

"Grote veranderingen die impact hebben op de beveiligingsaanpak van een bedrijf staan voor de deur", zegt Tom Scholtz, vice president en Gartner Fellow. "De digitale geletterdheid van werknemers zorgt voor een groeien consumerization-beweging binnen de meeste grote bedrijven. Werknemers gebruiken een brede reeks consumenten-gerichte apps voor zakelijke doeleinden. Ook andere trends op de werkvloer - zoals uitbesteden van taken, globalisering, netwerkgebaseerde rapportagestructuren, schaduw-IT en een behoefte om betrokkenheid van werknemers aan te wakkeren - hebben een impact op IT-strategieën. Zodra organisaties een meer digitale werkplek omarmen moeten langgebruikte beveiligingsaanpakken opnieuw worden onderzocht."

Informatie-gerichte security strategie
"De implementatie van een digitale werkplek verergert het verlies van controle door de IT-afdeling over endpoint apparaten, servers, het netwerk en applicaties", zegt Scholtz. "In een volledig consumerized werkplek is de informatielaag het belangrijkste aandachtspunt van de infrastructuur op het gebied van beveiliging. Deze realiteit maakt het noodzakelijk een informatie-gerichte security strategie te omarmen".

WH

]]>
Mon, 09 Jun 2014 00:00:00 +0200 Gartner: 'Bedrijven moeten zich voorbereiden op een datagedreven en consumenten-achtige werkplek' http://executive-people.nl/item/510447/gartner-bedrijven-moeten-zich-voorbereiden-op-een-datagedreven-en-consumenten-achtige-werkplek.html&field=Foto1&width=165.jpg
Het vertrouwen in Het Nieuwe Werken neemt toe http://executive-people.nl/item/510448/het-vertrouwen-in-het-nieuwe-werken-neemt-toe.html

Managers kunnen erop vertrouwen dat medewerkers die via Het Nieuwe Werken buiten de werkvloer aan het werk zijn ook daadwerkelijk zijn uren maakt. Dit stelt 82% van de werknemers die deelnam aan de vierde Nationale Enquête Over Het Nieuwe Werken van het onafhankelijk Platform Over Het Nieuwe Werken. Het vertrouwen in de trend lijkt toe te nemen.

40% van de ondervraagde medewerkers stelt dat het voor managers niet noodzakelijk is een controle uit te voeren op het werk dat zij verrichten. Vorig jaar was dit nog 30%. Het vertrouwen in Het Nieuwe Werken neemt dan ook toe. Werknemers denken daarnaast ook collega's op dit gebied te vertrouwen. 69% van de werknemers gaat er vanuit dat werknemers ook als zij niet zichtbaar zijn gewoon hun uren maken. Dit percentage bedroeg in 2012 nog 65%.

Onderdeel van het normale werken
Het Nieuwe Werken is anno 2014 onderdeel geworden van het normale werken en niet langer iets voor de toekomst. Vorig jaar zag 42 procent van de deelnemers aan de nationale enquête Het Nieuwe Werken als toekomstige werkvorm. Dit jaar onderschrijft nog maar 17 procent deze stelling. De groeiende omarming van Het Nieuwe Werken betekent overigens niet dat iedereen overal en altijd op de nieuwe wijze werkt. Het betekent juist dat we vaker dan ooit zelf bepalen wat we waar en wanneer doen. Dat geldt nu voor 62 procent van de deelnemers. Dat betekent ook dat werknemers regelmatig 's avonds of in het weekend werken. Net als vorig jaar heeft twee op de drie medewerkers daar geen moeite mee.

34% van de Nederlandse werknemers geeft aan gemiddelde één dag per week op een andere locatie te werken. Vorig jaar bedroeg dit percentage nog 29%. Sommige deelnemers geven zelfs aan dat ze een werkverdeling hebben gemaakt: overleggen op kantoor, uitzoekwerk thuis. “Bewuste keuzes maken is heel belangrijk in het nieuwe werken. Gelukkig zien we in het onderzoek dat medewerkers dat steeds vaker doen. Voor mij is dit het bewijs dat een organisatie het nieuwe werken goed heeft ingevoerd: als medewerkers de ruimte krijgen om deze keuzes zelf te maken”, zegt Henny van Egmond. Van Egmond is partner bij Yolk organisatie-advies en adviseert bedrijven regelmatig over HNW.

Het blijft wennen
Leidinggevenden en medewerkers moeten overigens nog steeds wennen aan hun nieuwe rollen. Veel van de ondervraagde medewerkers hebben dan ook behoefte aan een nieuwe manier van aansturen, die meer gericht is op resultaten. Dit geeft op dit moment volgens veel respondenten nog problemen. Henny van Egmond ziet een duidelijk andere rol voor leidinggevenden in de toekomst: “In moderne organisaties hebben we meer behoefte aan leiders, die de juiste omstandigheden creëren voor mensen om hun werk te doen, die helder maken waar de organisatie voor staat.”

Ook medewerkers moeten nog aan Het Nieuwe Werken wennen. Aandachtspunten zijn letten op de balans werk-privé, op tijd de gewenste resultaten opleveren, voldoende contactmomenten inbouwen, tijdig om hulp vragen, omgaan met resultaatafspraken, zelf bepalen of je werkt in privé-tijd en of je 'vrij' neemt op tijden dat er meestal wordt gewerkt.

WH

]]>
Mon, 09 Jun 2014 00:00:00 +0200 Het vertrouwen in Het Nieuwe Werken neemt toe http://executive-people.nl/item/510448/het-vertrouwen-in-het-nieuwe-werken-neemt-toe.html&field=Foto1&width=165.jpg
Security krijgt hoge prioriteit bij cloud storage http://executive-people.nl/item/510442/security-krijgt-hoge-prioriteit-bij-cloud-storage.html
Uit een wereldwijde enquête door Barracuda Networks, onder 912 bedrijven(1) blijkt dat er sprake is van een sterke terughoudendheid om cloud volledig te omarmen ondanks dat 83 procent van de respondenten back-ups van hun bedrijfsgegevens in de cloud opslaat. Bijna de helft (47 procent) van de ondervraagde bedrijven slaat minder dan de helft van hun gegevens op in de cloud, terwijl bijna een op de vijf (17 procent) helemaal geen gebruikmaakt van cloud-gebaseerde opslag.

Van de bedrijven die gebruikmaken van een oplossing voor cloud-opslag geeft meer dan tweederde (69 percent) aan dat hierbij sprake is van vertrouwelijke gegevens. Desondanks heeft bijna een op de vijf (16 procent) van de respondenten problemen ondervonden met hun cloud-aanbieder. 42 procent constateerde dat de gegevens die zij bij hun leverancier onderbrachten niet afdoende waren beveiligd. 40 procent gaf aan dat hun gegevens in de cloud niet toegankelijk waren toen zij die nodig hadden. Meer dan een derde (37 procent) meldde zelfs dat hun cloud-aanbieder hun gegevens was kwijtgeraakt.

Circa 89 procent van de ondervraagde bedrijven noemde de beveiligingsreputatie van hun cloud-leverancier als een belangrijk tot zeer belangrijk selectiecriterium. Ze gaven aan tot twee keer meer geneigd zijn om de beveiliging van hun gegevens over te laten aan een leverancier van beveiligingsoplossingen dan aan een leverancier van storage-oplossingen (53 procent versus 23 procent).

Wieland Alge, vicepresident en directeur EMEA bij Barracuda: "Bedrijven zijn zich terdege bewust van het feit dat de beveiliging een topprioriteit moet zijn als ze vertrouwelijke gegevens aan de cloud toevertrouwen. Cloud-aanbieders met de beste beveiligingsreputatie genieten ook het meeste vertrouwen. Dit vertrouwen kunnen zij opbouwen dankzij de integriteit en reputatie van de technologische oplossingen die zij gebruiken voor het beschermen van de gegevens van hun klanten".

Belangrijke bevindingen onder Nederlandse bedrijven

• Slechts 8 procent van de ondervraagde Nederlandse bedrijven slaat al hun bedrijfsgegevens in de cloud op
• 12 procent maakt helemaal geen gebruik van de cloud, terwijl 56 procent minder dan de helft van hun gegevens in de cloud opslaat
• Van alle bedrijven die gegevens in de cloud opslaan, heeft 36 geen vertrouwen in de beveiliging daarvan
• 62 procent noemt de beveiligingsreputatie van hun cloud-aanbieder een uiterst belangrijk selectiecriterium
• 21 procent van de ondervraagde bedrijven heeft problemen ondervonden met hun leverancier
• De belangrijkste redenen waarom Nederlandse bedrijven ervoor kiezen om geen back-ups van al hun gegevens in de cloud op te slaan, zijn zorgen rond de beveiliging (33 procent) en kosten (25 procent).

Alge concludeert: “Gezien de snelle en brede acceptatie van cloud-opslag en de zorgen rond informatiebeveiliging die daarmee gepaard gaan, valt te vermoeden dat de meer beveiligingsbewuste aanbieders van oplossingen voor opslag in de cloud de meeste kans maken om als voorkeursleverancier uit de bus te komen".

1 Over de enquête
De enquête werd in opdracht van Barracuda Networks uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Easy Insites. De steekproef omvatte 912 bedrijven van alle omvang in Nederland, Australië, België, Duitsland, Frankrijk, Japan, Nieuw-Zeeland, het Verenigde Koninkrijk en de Verenigde Staten.

WK

 

]]>
Fri, 06 Jun 2014 00:00:00 +0200 Security krijgt hoge prioriteit bij cloud storage http://executive-people.nl/item/510442/security-krijgt-hoge-prioriteit-bij-cloud-storage.html&field=Foto1&width=165.jpg
Lokale informatie Fortune 500 en Forbes 2000 beschikbaar in marketing database http://executive-people.nl/item/510441/lokale-informatie-fortune-en-forbes-beschikbaar-in-marketing-database.html
Computer Profile, database marketing organisatie voor ICT-bedrijven, heeft een nieuwe top 500 lijst ontwikkeld voor de Benelux-markt. Op lijsten als de Global Fortune 500 en Forbes 2000 worden organisaties op basis van omzet, winst, activa en marktkapitalisatie gerangschikt. Deze rankings zijn al geruime tijd te vinden in de Computer Profile database, maar deze bedrijven zijn niet altijd actief in de Benelux.

Om ICT-bedrijven te voorzien van lokale marktinformatie is daarom nu de Computer Profile top 500 lijst aan de database toegevoegd. Deze lijst is samengesteld door lokale informatie over omzet te combineren met het aantal medewerkers, aantal werkplekken en geschatte IT-uitgaven nationaal. Hiermee krijgen ICT-bedrijven eenvoudig inzicht in de top van hun doelgroep.

Toplijsten op basis van alleen omzet geven vaak niet het gewenste beeld van de markt. Ook het overnemen van wereldwijde segmentaties en één op één terugvertalen naar de lokale markt is niet altijd geschikt, omdat er binnen de Benelux minder grote organisaties zijn met gemiddeld minder werknemers. Door lokale organisaties uit de Forbes 500 en Fortune 2000 lijsten ook op te nemen in de toplijst en te combineren met IT-gerelateerde informatie, is het mogelijk om doelgerichter te segmenteren.

Harry van der Lint (foto), Managing Partner van Computer Profile: “Veel ICT-organisaties komen bij ons met de vraag of wij inzicht kunnen bieden in het topsegment van de markt. Natuurlijk kunnen we ze dan een lijst aanbieden van Forbes of Fortune, maar daarmee weten bedrijven nog niets over de Benelux. Dat een bedrijf in Azië of in Amerika veel omzet genereert, betekent niet dat het ook succesvol is in de Benelux of zelfs aanwezig is op de lokale markt. Om goede, onderbouwde sales-, marketing- en investeringsbeslissingen te kunnen nemen, is lokale data onmisbaar. Met deze toevoeging aan onze database bieden wij ICT-organisaties kwalitatieve data, zodat budgetten voor demand generation campagnes optimaal benut worden. ROI begint met inzicht in de markt.”

Meer informatie over de mogelijkheden van marktanalyses met de Computer Profile database, is te vinden op http://www.computerprofile.com/whitepapers.

Door: Witold Kepinski


]]>
Thu, 05 Jun 2014 00:00:00 +0200 Lokale informatie Fortune 500 en Forbes 2000 beschikbaar in marketing database http://executive-people.nl/item/510441/lokale-informatie-fortune-en-forbes-beschikbaar-in-marketing-database.html&field=Foto1&width=165.jpg
BI heet nog steeds gewoon BI http://executive-people.nl/item/510443/bi-heet-nog-steeds-gewoon-bi.html

Passionned Group heeft de Business Intelligence (BI) Tools Survey uitgebreid met een nieuw element. De zojuist verschenen editie 2014 bevat naast de gebruikelijke uitgebreide analyse van functionaliteiten van de tools en kenmerken van de Business Intelligence-leveranciers, nu ook een Sentiment Analyse.

De aanleiding daarvoor is de door veel leveranciers ingenomen stelling dat Analytics het nieuwe BI zou zijn. In vele publicaties en presentaties wordt gepromoot om de term BI naar het archief te verwijzen en voortaan alleen nog te spreken van Analytics.

De eerste analyse werd uitgevoerd op ruim 70.000 tweets die zijn gerelateerd aan de specifieke BI-leveranciers of de door hen geleverde oplossingen. Uit de resultaten blijkt dat de gebruikers en ook nog veel van de leveranciers zelf – met uitzondering van IBM en SAS – nog steeds spreken van BI.

Dat staat dus haaks op de boodschap die de leveranciers via de diverse kanalen naar buiten brengen. Een geruststellende gedachte: BI heet nog steeds gewoon BI.

En dat is terecht, volgens Passionned Group. Analytics kun je niet (goed) doen zonder degelijke BI-infrastructuur, en BI zonder Analytics werpt veel minder vruchten af. Beide zijn én blijven nodig om organisaties intelligenter te maken.

De Sentiment Analyse zal vanaf nu elk kwartaal worden uitgevoerd.

De complete Business Intelligence Survey 2014 kan besteld worden via de website van Passionned Group.

 

]]>
Thu, 05 Jun 2014 00:00:00 +0200 BI heet nog steeds gewoon BI http://executive-people.nl/item/510443/bi-heet-nog-steeds-gewoon-bi.html&field=Foto1&width=165.jpg
'Nederlandse bedrijven zijn terughoudend in het omarmen van de cloud' http://executive-people.nl/item/510444/nederlandse-bedrijven-zijn-terughoudend-in-het-omarmen-van-de-cloud.html


Nederlandse bedrijven zijn erg terughoudend in het volledig omarmen van de cloud. Slechts 8 procent van de ondervraagde Nederlandse bedrijven slaat al hun bedrijfsgegevens in de cloud op. 12 procent maakt helemaal geen gebruik van de cloud, terwijl 56 procent minder dan de helft van hun gegevens in de cloud opslaat. Bedrijven die de cloud gebruiken hechten vooral waarde aan beveiliging.

Dit blijkt uit onderzoek van Barracuda Networks onder 912 bedrijven. Opvallend genoeg heeft 36% van de Nederlandse bedrijven die cloudopslag gebruikt geen vertrouwen in de beveiliging van deze omgeving. Bedrijfsdata wordt desondanks wel op deze locatie opgeslagen. Bij het selecteren van een cloudprovider kijken bedrijven vooral naar de reputatie van dit bedrijf op het gebied van beveiliging. 62% van de Nederlandse bedrijven noemt dit het belangrijkste criterium. Wereldwijd ligt dit percentage op 89%.

Problemen met cloudproviders
21 procent van de ondervraagde bedrijven heeft problemen ondervonden met hun leverancier. Dit is meer dan op internationaal niveau, waar 16 procent van de bedrijven aangeeft problemen te hebben gehad met hun cloudprovider. 42 procent van deze groep constateerde dat de gegevens die zij bij hun leverancier onderbrachten niet afdoende waren beveiligd. 40 procent gaf aan dat hun gegevens in de cloud niet toegankelijk waren toen zij die nodig hadden. 37 procent stelt zelfs dat hun cloudaanbieder hun gegevens is kwijtgeraakt.

Wieland Alge, vicepresident en directeur EMEA bij Barracuda: "Bedrijven zijn zich terdege bewust van het feit dat de beveiliging een topprioriteit moet zijn als ze vertrouwelijke gegevens aan de cloud toevertrouwen." Alge ziet dan ook kansen voor de beveiligingsbewuste cloudprovider. "Gezien de snelle en brede acceptatie van cloud-opslag en de zorgen rond informatiebeveiliging die daarmee gepaard gaan, valt te vermoeden dat de meer beveiligingsbewuste aanbieders van oplossingen voor opslag in de cloud de meeste kans maken om als voorkeursleverancier uit de bus te komen".

WH

]]>
Thu, 05 Jun 2014 00:00:00 +0200 'Nederlandse bedrijven zijn terughoudend in het omarmen van de cloud' http://executive-people.nl/item/510444/nederlandse-bedrijven-zijn-terughoudend-in-het-omarmen-van-de-cloud.html&field=Foto1&width=165.jpg
Data op het internet zal nooit veilig zijn http://executive-people.nl/item/510440/data-op-het-internet-zal-nooit-veilig-zijn.html
De meest recente 
Unisys Security Index heeft het Nederlandse publiek ondervraagd over het voorstel van Angela Merkel om een veilige Europese datanetwerk creëren en stelde vast dat de meerderheid van de burgers (51%) onverschillig tegenover de oprichting van een nieuw netwerk stond. Dit omdat ze geloven dat data op het internet nooit veilig zal zijn.

Slechts 30% van de respondenten waren voor een Europees datanetwerk. Een minderheid van 14% was tegen het idee is, omdat ze vinden dat het wereldwijde internet een open netwerk hoort te zijn.

“Deze uitkomsten tonen aan dat, ondanks dat het voorstel voor een Europees datanetwerk een goed idee lijkt, er nog een lange weg te gaan is om de bevolking te overtuigen dat openbare netwerken door onbevoegden niet meer afgetapt cq afgeluisterd kunnen worden,” zegt Jim Vlaming, Account Executive Public Safety and Justice bij Unisys. “Nederlandse bedrijven en instellingen kunnen hier zelf een cruciale rol in spelen en moeten alles doen wat in hun macht ligt om zich te onderscheiden door klantendata en hun IP te beschermen tegen cyberaanvallen en fysieke dreigingen”

Veiligheid van persoonlijke informatie blijft een punt van zorg
De resultaten van de Unisys Security Index, een jaarlijkse studie onder meer dan 11.000 mensen wereldwijd, toont aan dat Nederlanders zich het meeste zorgen maken over diefstal van gegevens van hun betaalpassen en identiteitsdiefstal. Uit het onderzoek blijkt dat 67% zich zorgen maakt dat andere mensen hun betaalpas of credit card gegevens in handen krijgen of gebruiken, terwijl 72 procent zich zorgen maakt over identiteitsdiefstal die kan leiden tot ongeautoriseerde toegang tot of misbruik van persoonlijke informatie.

Zorgen om financiële verplichtingen en nationale veiligheid nemen af
De resultaten laten ook het optimisme van ons land zien als het gaat om financiële zekerheid: 68% van de Nederlanders maakt zich totaal geen zorgen of ze in staat zijn om te kunnen voldoen aan essentiële financiële verplichtingen, terwijl het deel mensen dat zich ernstig zorgen maakt in de afgelopen 12 maanden marginaal daalde tot 7% van de respondenten.

Toen gevraagd werd naar dreigingen voor de nationale veiligheid, gaf bijna de helft van de respondenten (49%) aan zich helemaal geen zorgen te maken over terrorisme of oorlog. Gevraagd naar de totale persoonlijke veiligheid in de komende 6 maanden, gaf maar liefst 80% aan zich geen zorgen te maken. Dit is een stijging van 8 punten in het afgelopen jaar.

 

]]>
Wed, 04 Jun 2014 00:00:00 +0200 Data op het internet zal nooit veilig zijn http://executive-people.nl/item/510440/data-op-het-internet-zal-nooit-veilig-zijn.html&field=Foto1&width=165.jpg
'Storagegroei, bedrijfsgroei en virtualisatie zorgen voor capaciteitsgroei van ... http://executive-people.nl/item/510434/storagegroei-bedrijfsgroei-en-virtualisatie-zorgen-voor-capaciteitsgroei-van-datacenters.html


Europese datacenters maken een flinke groei door. Storagegroei, bedrijfsgroei en het virtualiseren van kritische applicaties zijn hiervoor de belangrijkste drijfveren.

Dit blijkt uit onderzoek van Forrester Consulting in opdracht van Digital Realty Trust. Voor het onderzoek werden beslissers in de datacenterwereld uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Ierland ondervraagd. 56% van de managers verwacht dat storagegroei gaat zorgen voor capaciteitsgroei in datacenters. 48% denkt dat vooral bedrijfsgroei voor groei in de datacenterwereld gaat zorgen, terwijl 42% vooral veel capaciteitsgroei verwacht door virtualisatie. Ook big data (36%), business continuity (26%) en datacenterconsolidatie (23%) zijn belangrijke drivers achter capaciteitsgroei in datacenters.

Drivers per land
De drivers voor groei die datacentermanagers identificeren verschillen per land:

 • Verenigd Koninkrijk: storagegroei, bedrijfsgroei, virtualisatie en big data;
 • Duitsland: storagegroei, virtualisatie, big data en bedrijfsgroei;
 • Frankrijk: storagegroei, bedrijfsgroei, virtualisatie en big data;
 • Nederland: bedrijfsgroei, storagegroei/big data (gelijk geëindigd) en virtualisatie/redundantie (gelijk geëindigd);
 • Ierland: bedrijfsgroei, compliancy/consolidatie (gelijk geëindigd) en business continuity.

Bijna alle datacentermanagers (92%) verwachten de capaciteit van hun datacenter binnen vier jaar uit te zullen breiden om deze capaciteitsgroei op te vangen. 38% verwacht dat het bestaande datacenterbudget het komend jaar met 5% tot 10% stijgt om deze uitbreiding mogelijk te maken. Nog eens 7% van de respondenten verwacht een budgettoename van meer dan 10% in de komende maanden.

Overwegingen bij nieuwe investeringen
Bij de besluitvorming over nieuwe investeringen in datacenters zijn de connectiviteitsopties volgens 81% van de beslissers de belangrijkste overwegingen. Denk hierbij aan het aantal en de beschikbaarheid van netwerkleveranciers Daarna volgen betrouwbaarheid en beschikbaarheid van het datacenter (79%), de energiekosten van de locatie (77%) en de mate van controle over het datacenter (76%).

Voor het onderzoek in opdracht van Digital Realty voerde Forrester Consulting een online survey uit onder organisaties in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Singapore, Japan, Duitsland, Hong Kong, Frankrijk, Canada, Australië, Nederland en Ierland. Het onderzoek heeft als doel datacenterplannen en drijfveren voor groei te evalueren. De resultaten van het Europese deel van de studie zijn gebaseerd op de antwoorden van 266 senior-level beslissers met verantwoordelijkheid voor een datacenter. Bijna twee derde werkt bij een bedrijf met meer dan duizend medewerkers. De respondenten kwamen uit de volgende regio’s: Verenigd Koninkrijk: 32%, Duitsland: 28%, Frankrijk: 24%, Nederland: 10% en Ierland: 6%. Het onderzoek vond plaats in februari 2014.

WH

]]>
Wed, 28 May 2014 00:00:00 +0200 'Storagegroei, bedrijfsgroei en virtualisatie zorgen voor capaciteitsgroei van datacenters' http://executive-people.nl/item/510434/storagegroei-bedrijfsgroei-en-virtualisatie-zorgen-voor-capaciteitsgroei-van-datacenters.html&field=Foto1&width=165.jpg
Onderzoek: 'Hackers winnen de strijd van securityprofessionals' http://executive-people.nl/item/510435/onderzoek-hackers-winnen-de-strijd-van-securityprofessionals.html


Hackers zijn aan de winnende hand. Zo beschikken cybercriminelen beschikken vaak over meer technische kennis dan de professionals die cybercrime proberen te bestrijden. Dit blijkt uit onderzoek onder 500 Amerikaanse managers van bedrijven, opsporingsinstanties en overheidsdiensten.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het consultancybedrijf PwC, de Amerikaanse Secret Service, de CERT-divisie van Carnegie Mellon University's Software Engineering Institute en CSO Security. Drie op de vier managers gaf in het onderzoek aan afgelopen jaar te zijn geconfronteerd met een beveiligingslek. Gemiddeld werd bij bedrijven 135 keer door cybercriminelen ingebroken.

Cybersecurity technologieën omzeilen
"Ondanks substantiële investeringen in cybersecurity technologieën blijven cybercriminelen manieren vinden om deze technologieën te omzeilen en gevoelige informatie in handen te krijgen die zij kunnen omzetten in geld", legt Ed Lowery, hoofd van de criminelen onderzoeksdivisie van de Amerikaanse Secret Service, volgens Associated Press in een geschreven verklaring.

De top vijf meest gebruikte technieken om cyberaanvallen te plegen op bedrijven zijn:

 • het verspreiden van malware (kwaadaardige software)
 • het 'vissen' naar vertrouwelijke informatie bij medewerkers, ook wel phishing genoemd
 • het veroorzaken van netwerkonderbrekingen 
 • spyware of spionagesoftware
 • Denial of Service-aanvallen, aanvallen waarmee servers of websites van een bedrijf onbereikbaar worden gemaakt

Insider Threat
Aanvallen van binnenuit komen relatief vaak voor. 28 procent van de respondenten geeft aan ervaring te hebben met aanvallen die 'insiders' zijn. Het ging hierbij om onderaannemers, voormalig medewerkers, huidige medewerkers en service providers.

WH

]]>
Wed, 28 May 2014 00:00:00 +0200 Onderzoek: 'Hackers winnen de strijd van securityprofessionals' http://executive-people.nl/item/510435/onderzoek-hackers-winnen-de-strijd-van-securityprofessionals.html&field=Foto1&width=165.jpg
Klachten niet kunnen reproduceren en mobility belemmeren inzicht http://executive-people.nl/item/510430/klachten-niet-kunnen-reproduceren-en-mobility-belemmeren-inzicht.html


50 procent van de IT-beslissers geeft aan dat de beheerafdeling alleen in grote lijnen inzicht heeft in de end user experience (EUX), zoals beschikbaarheid van servers en grote performanceproblemen. Dit blijkt uit 
onderzoek van SPSspecialist in beheer en continuïteit van IT-omgevingen, onder 145 IT-beslissers. 46 procent van de IT-beslissers geeft aan dat de beheerafdeling exact weet wat de eindgebruiker ervaart, tot aan het gedrag van applicaties op eindgebruikersniveau toe. 64 procent van de respondenten geeft aan behoefte te hebben aan inzicht tot op eindgebruikersniveau. Factoren die dit inzicht belemmeren zijn het feit dat klachten niet altijd gereproduceerd kunnen worden (37%), mobility (36%) en de communicatie met de eindgebruiker (34%).

Een vierde belangrijke factor die het inzicht in de ervaring van de eindgebruiker bemoeilijkt, is het aantal resources. 34 procent van de IT-beslissers geeft aan dat er te weinig resources zijn voor verdieping in de eindgebruiker. Hoewel de behoefte aan inzicht dus in hoge mate aanwezig is, beschikt de IT-beslisser niet altijd over de mogelijkheden om hierop in te spelen.

Linda Verweij (foto), COO van SPS, licht toe: “De complexiteit in het datacenter neemt steeds verder toe, waardoor het voor beheerafdelingen moeilijker wordt om snel de oorzaak van verstoringen te achterhalen. Vaak heb je ook te maken met verschillende leveranciers binnen de infrastructuur die allemaal naar hun ‘eigen stukje’ kijken. Om eindgebruikers een optimale dienstverlening te bieden, is inzicht in de end-to-end infrastructuur onmisbaar en hier hoort ook de EUX bij. Op dit moment is EUX monitoring vaak nog de missende schakel in end-to-end monitoring en management. Dit kan leiden tot miscommunicatie met de eindgebruiker en onbegrip bij verstoringen. Alleen door van A tot Z te kunnen zien, begrijpen en voorspellen wat de eindgebruiker ervaart, kan IT volledig in dienst van de business werken. En zeker nu de afhankelijkheid van IT steeds groter wordt, is het zaak dat IT-afdelingen die stap gaan maken.”

SPS heeft de resultaten van het onderzoek verwerkt in de whitepaper ‘Focus op end user experience in end-to-end monitoring essentieel voor Application Performance Management’. Deze is gratis te downloaden via http://www.sps.nl/whitepaper-end-user-experience-in-end-to-end-monitoring.html


]]>
Tue, 27 May 2014 00:00:00 +0200 Klachten niet kunnen reproduceren en mobility belemmeren inzicht http://executive-people.nl/item/510430/klachten-niet-kunnen-reproduceren-en-mobility-belemmeren-inzicht.html&field=Foto1&width=165.jpg
SAP in trek bij kwart van de Nederlandse bedrijfsvestigingen http://executive-people.nl/item/510433/sap-in-trek-bij-kwart-van-de-nederlandse-bedrijfsvestigingen.html
Van de Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers maakt twee derde gebruik van een ERP-oplossing. Van de locaties met ERP-software geeft vervolgens 37 procent aan dat dit een oplossing van SAP betreft. Dat vertaalt zich naar 25 procent van alle locaties met 50 of meer medewerkers. Vooral bij de grotere locaties – vestigingen van Fortune 500 bedrijven of locaties van bedrijven met meer dan 2.500 medewerkers in Nederland – is SAP sterk vertegenwoordigd.

Meer dan de helft van de locaties in dit segment gebruikt een SAP-toepassing. Ook bij instellingen uit de publieke sector, overheid, onderwijs en gezondheidszorg, heeft SAP een flinke voorsprong op de competitie. Bij bedrijven tot 250 medewerkers (medium sized businesses) en met 250 tot 2.500 medewerkers liggen de cijfers voor de verschillende leveranciers dichter bij elkaar. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile van circa 6.800 gesprekken die de afgelopen 12 maanden zijn gevoerd met Nederlandse commerciële en publieke instellingen over het gebruik van bedrijfskritische applicaties.

Van de bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers maakt 11 procent gebruik van Microsoft Dynamics. Bij commerciële bedrijven met 50 tot 250 medewerkers blijft Microsoft een procentpunt achter Exact, de nummer één in dit segment. Bij bedrijven met 250 tot 2.500 medewerkers staat Microsoft op nummer één. Ook bij locaties van multinationals en Fortune 500 bedrijven heeft Microsoft inmiddels een aardige voet tussen de deur weten te krijgen; ruim 10 procent van deze locaties gebruikt Dynamics. Overall is Exact in Nederland de nummer drie leverancier van ERP-software. Exact is relatief sterk in een aantal deelmarkten, zoals in het segment medium sized businesses, waar Exact marktleider is en in het publieke domein (tweede plaats). Deze tweede plaats is vooral te danken aan de sterke positie die Exact inneemt in het onderwijs. Oracle ERP wordt voornamelijk gebruikt door de grotere organisaties in het publieke domein (in het bijzonder de overheid) en door multinationals.

Maatwerkoplossingen op het gebied van ERP komen bij 5 procent van alle bedrijfsvestigingen voor. Het meest in het oog springt het gebruik van maatwerk in de transportsector. 30 procent van de locaties binnen deze sector geeft aan gebruik te maken van een op maat gesneden ERP-toepassing. Ook in het handelssegment en de industrie ligt het gebruik van maatwerkoplossingen met 20 procent ver boven het gemiddelde.

Bijna één op de vijf ERP-pakketten draait bij dienstverlener
Duidelijk wordt ook uit het onderzoek van Computer Profile dat ERP-software in de meeste gevallen niet op servers op de eigen locatie draait. Ongeveer 37 procent van de toepassingen draait nog wel lokaal. Dat zijn vooral de ERP-pakketten bij bedrijven tot 250 medewerkers. Bij publieke instellingen en bedrijfsvestigingen van multinationals draait meer dan de helft van de ERP-toepassingen in een datacenter binnen de eigen organisatie. In totaal wordt 17 procent gehost in een datacenter van een externe dienstverlener, hierin zijn de oplossingen die door dienstverleners als private cloud worden bestempeld inbegrepen. Ongeveer 3 procent draait in de publieke cloud.

Door: Witold Kepinski


 

]]>
Tue, 27 May 2014 00:00:00 +0200 SAP in trek bij kwart van de Nederlandse bedrijfsvestigingen http://executive-people.nl/item/510433/sap-in-trek-bij-kwart-van-de-nederlandse-bedrijfsvestigingen.html&field=Foto1&width=165.jpg
Effectief credit management is de kern voor goede bedrijfsvoering in goede én slechte tijden http://executive-people.nl/item/510429/effectief-credit-management-is-de-kern-voor-goede-bedrijfsvoering-in-goede-a-copy-n-slechte-tijden.html


Graydon doet jaarlijks onderzoek naar verschillende sectoren in Nederland. In dit brancheonderzoek
leest u onder meer hoe ondernemers en financieel specialisten in de ICT-branche aankijken tegen de huidige en toekomstige financiële situatie in de markt en de eigen organisatie. Met dit jaarlijkse onderzoek hopen wij u op voorsprong te brengen door meer inzicht te verschaffen in de huidige situatie binnen de ICT-branche. U kunt het onderzoek hier downloaden.

Groei in ICT: waar en waarom?

De verwachtingen voor bedrijven in de ICT zijn gunstig in 2014. Uit jaarlijks brancheonderzoek naar de ICT sector van Graydon blijkt dat 86% van de respondenten de kansen in de markt inschat als goed tot uitstekend voor komend jaar. Ook de branchevereniging voor ICT-bedrijven in Nederland (Nederland ICT) voorziet dit jaar een groei in ICT bestedingen binnen het bedrijfsleven. Graydon ziet de grootste groei in clouddiensten, gevolgd door SaaS, PaaS, en IaaS.

ICT is bittere noodzaak binnen bedrijven

Bedrijven in de ICT doen het over het algemeen beter dan de meeste bedrijven in Nederland, zeker nu het economisch herstel nog pril is. De belangrijkste reden hiervoor is dat veel bedrijven ICT veel meer integreren in hun kernactiviteiten. Kort gezegd: zonder de juiste inzet van ICT overleven bedrijven het niet.

Slechts 5% gebruikt credit managementsoftware

Desalniettemin is het opmerkelijk dat slechts 5% van de onderzochte ondernemingen credit managementsoftware gebruikt. Optimisme over de toekomst moet er niet toe leiden dat credit management een ondergeschoven kindje wordt in een onderneming. Een goed en effectief credit managementbeleid is namelijk cruciaal voor de bedrijfsvoering in goede én slechte tijden. Door het beperken van uw risico’s en beter inzicht in rendabele markten, houdt u meer geld over voor het slim investeren in nieuwe technologieën om de concurrentie voor te blijven.

Betaalgedrag van afnemers is verslechterd

Verder valt het lage gebruik van credit managementsoftware op omdat de betaalmoraal juist verslechterde:  een kwart gaf aan pessimistischer te zijn over betaalmoraal van afnemers en klanten. Een goede betaler van vandaag kan morgen een wanbetaler zijn. Dat is al helemaal problematisch als het om een grote, belangrijke klant gaat. Eén derde van de ondernemers gaf aan sterk afhankelijk te zijn van enkele klanten. Mocht één van die klanten tegen een betalingsachterstand oplopen, dan kan een onderneming in acute cashflowproblemen raken.  

ICT ondernemer moet eigen middelen beter managen

Wilt u als ICT-organisatie zelf uw klanten tegen scherpere prijzen helpen, dan is het noodzakelijk dat u zelf uw middelen goed managet. Uw eigen zaken op orde hebben rondom uw werkkapitaal zorgt uiteindelijk voor betere marges en het kunnen aanbieden van scherpere prijzen richting uw klanten. Veel organisaties zijn hier nog onvoldoende van bewust. ’Extern winnen is intern beginnen’ is in mijn ogen dan ook een goed credo.

Door: Hans Peter Vloemans, Graydon. 

 

]]>
Mon, 26 May 2014 00:00:00 +0200 Effectief credit management is de kern voor goede bedrijfsvoering in goede én slechte tijden http://executive-people.nl/item/510429/effectief-credit-management-is-de-kern-voor-goede-bedrijfsvoering-in-goede-a-copy-n-slechte-tijden.html&field=Foto1&width=165.jpg
Bijna helft bedrijven weet niks van nieuwe Europese wet voor databescherming http://executive-people.nl/item/510424/bijna-helft-bedrijven-weet-niks-van-nieuwe-europese-wet-voor-databescherming.html
Uit onderzoek van 
Trend Micro, specialist op het gebied van beveiligingssoftware, blijkt dat 4 op de 10 bedrijven in de Benelux zich niet bewust zijn van het feit dat er een nieuwe Europese wet van kracht gaat voor databescherming. De nieuwe EU General Data Protection Regulation is opgesteld om één lijn te trekken in de wetgeving over databescherming. Slechts 15 procent van de organisaties in de Benelux weet goed wat deze wetgeving voor hun organisatie gaat betekenen. 

Onduidelijkheid over de benodigde maatregelen
Uit het onderzoek blijkt dat slechts 15 procent van de Benelux-organisaties weet welke concrete stappen er moeten worden genomen om te voldoen aan de wetgeving. Slechts de helft van de organisaties denkt dat het realistisch is om te voldoen aan deze nieuwe wetgeving. De respondenten gaven daarnaast aan dat ze verwachten gemiddeld 2 jaar nodig te hebben om überhaupt compliant te kunnen zijn.

70 procent geen vertrouwen in effect wetgeving
Meer dan twee derde van de Benelux-respondenten denkt niet (40 procent) of weet niet (31 procent) dat de regulering organisaties gaat beschermen tegen het illegaal verkrijgen van data door cybercriminelen. Minder dan de helft van de respondenten (47 procent) denkt dat de nieuwe wetgeving inderdaad nodig is om de gegevens van de Europese burgers beter te beschermen. 

Niet voldoende op de hoogte van sancties
24 procent van de Benelux-respondenten geeft aan niet op de hoogte te zijn dat er boetes betaald moeten worden als men niet voldoet aan de wettelijk opgestelde eisen. Dit terwijl sancties kunnen oplopen tot 5 procent van de totale omzet van een organisatie. Bijna 60 procent van de respondenten geeft aan dat een boete van 2 procent van de omzet significante gevolgen gaat hebben voor hun business. Bij een boete van 5 procent van de gehele omzet is dit percentage nog hoger (80 procent).

Verantwoordelijkheid bij overheid
Bijna 40 procent van de respondenten geeft aan van mening te zijn dat de verantwoordelijkheid om bedrijven op de hoogte te brengen van deze nieuwe wetgeving bij de overheid ligt.

Over het onderzoek 
Het onderzoek is uitgevoerd onder 850 Europese organisaties, waaronder 100 Benelux-respondenten.

 

]]>
Fri, 23 May 2014 00:00:00 +0200 Bijna helft bedrijven weet niks van nieuwe Europese wet voor databescherming http://executive-people.nl/item/510424/bijna-helft-bedrijven-weet-niks-van-nieuwe-europese-wet-voor-databescherming.html&field=Foto1&width=165.jpg
IBM: Buitenlandse bedrijven zorgen voor meer banen in Nederland http://executive-people.nl/item/510426/ibm-buitenlandse-bedrijven-zorgen-voor-meer-banen-in-nederland.html


Het aantal nieuwe banen in Nederland ten gevolge van aangekondigde buitenlandse investeringen is met een record van ruim 50% toegenomen. Ook het aantal investeringsprojecten in Nederland steeg met 18% tot 370. Dat blijkt uit het Global Locations Trends 2014 rapport dat vandaag door IBM is gepubliceerd. Hoeveel er banen verdwenen zijn wordt overigens niet vermeld.

Jaarlijks analyseert IBM Global Business Services de buitenlandse investeringstrends. Uit de resultaten blijkt dat Nederland 370 investeringsprojecten heeft aangetrokken in 2013: een stijging van 18% ten opzichte van 2012. Deze nieuwe investeringen zullen ongeveer 9.200 nieuwe banen creëren, een stijging van 52% ten opzichte van de 6.000 arbeidsplaatsen in 2012. In beide gevallen gaat het om een historisch record van nieuwe buitenlandse investeringen in Nederland.

“Nederland blijft zeer sterk presteren als vestigingsland voor buitenlandse ondernemingen”, stelt Roel Spee, global leader van lokatie-adviseur IBM-Plant Location International (PLI), dat het jaarlijkse Global Location Trends rapport produceert. “Zo heeft Nederland een aantal sterke troeven zoals de centrale geografische ligging, een uitstekende infrastructuur, en sterk arbeidspotentieel, terwijl de kosten binnen west-europees verband zeer concurrerend zijn.”

Belangrijkste uitkomsten van de analyse zijn:
· Informatie en Communicatie Technologie (ICT) creëert ruim een vijfde van de nieuwe banen, gevolgd door de Zakelijke Dienstverlening en de Voedingsindustrie (elk 9%) en Handel en Chemie (elk 8 %).
· Bedrijven uit de Verenigde Staten investeren het meest met 35% van de nieuwe banen. Meer dan in andere landen zijn China en India belangrijke herkomstlanden geworden. China levert 10% van de nieuwe banen, India 8%. Alleen bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk (16%) leveren nog meer arbeidplaatsen.
· West-Nederland blijft dominant met 68% van de projecten en 56% van de banen. Zuid-Nederland trok 29% van de nieuwe arbeidplaatsen aan (19% van de projecten). In Noord- en Oost-Nederland ging het om respectievelijk 7% en 8% van de nieuwe banen en 2% en 10% van het aantal projecten.
· De Amsterdamse agglomeratie haalde 141 nieuwe vestigingen binnen, gevolgd door Rotterdam en Den Haag met elk 44 projecten.

“Nederland is slechts beperkt door de crisis getroffen wat betreft het niveau van buitenlandse investeringen” stelt Roel Spee vast. “En het presteert nu opnieuw sterker dan voor de crisis. Dit geldt zeker niet in dezelfde mate voor alle andere west-europese landen. De loonmatiging die Nederland al jaren geleden heeft ingezet speelt hierin een belangrijke rol.”
“Verder is het bemoedigend dat bedrijven uit groeilanden China en India de weg naar Nederland blijven vinden, terwijl hun investeringen wereldwijd het laatste jaar niet verder groeiden dan in de voorgaande jaren.”

De projecten die het hoogste aantal nieuwe banen creeren zijn:
Action: distributiecentrum in Echt-Susteren 600 banen
Unilever: nieuw hoofdkantoor in Rotterdam 400 banen
IBM: dienstencentrum in Groningen 350 banen
Huawei: nieuw kantoor in Voorburg 280 banen
Wipro: nieuw kantoor in Eindhoven 270 banen

Het volledige Global Location Trends rapport voor 2014 wordt gepubliceerd na de zomer. De editie van 2013 is vrij beschikbaar via www.ibm.com/gbs/pli
 

]]>
Fri, 23 May 2014 00:00:00 +0200 IBM: Buitenlandse bedrijven zorgen voor meer banen in Nederland http://executive-people.nl/item/510426/ibm-buitenlandse-bedrijven-zorgen-voor-meer-banen-in-nederland.html&field=Foto1&width=165.jpg
Kaspersky Lab introduceert kaspersky-cyberstat.com http://executive-people.nl/item/510427/kaspersky-lab-introduceert-kaspersky-cyberstat-com.html


Kaspersky Lab
 introduceert kaspersky-cyberstat.com, een overzicht van unieke statistische data dat een real-time beeld geeft van de ‘cyberwereld’ en zijn populatie. De nieuwe portal verzamelt statistische informatie van over de hele wereld over de activiteiten van mensen online, de apparaten die zij gebruiken en de dreigingen waar ze mee te maken krijgen.

De website biedt extra aandacht aan cyberdreigingen: welke malware is momenteel het meest actief en welke schade kan deze toebrengen aan gebruikers en hun apparaten. De site toont getallen omtrent de grootste online dreigingen, lijsten van landen die in de afgelopen maanden het meest zijn aangevallen en het aantal verschillende malware samples die vandaag gedetecteerd zijn.

Om het plaatje compleet te maken is de informatie over cyberdreigingen aangevuld met het totale aantal internetgebruikers wereldwijd, inclusief de gebruikers die onlangs internet ontdekt hebben. Ook wordt informatie getoond over onder andere het aantal verstuurde e-mails, blogposts en tweets, hoeveel nieuwe mobiele telefoons er op een dag verkocht zijn en hoeveel sites er zijn gehackt.

De statistieken op kaspersky-cyberstat.com worden deels afgeleid uit informatie van het Kaspersky Security Network, een cloudgebaseerde dienst die real-time informatie biedt over nieuwe dreigingen die gedetecteerd worden door Kaspersky-producten. Deze informatie wordt verwerkt door antivirus experts van Kaspersky Lab wereldwijd. Daarnaast wordt informatie ontleend uit andere bronnen, met name uit de online statistiek-diensten worldometers.info en realityclock.com.

Aanvullend op deze portal heeft Kaspersky Lab onlangs de interactieve Cyberthreat Map geïntroduceerd, een‘wereldkaart’ die in real-time wereldwijd cyberbeveiligingsincidenten visualiseert.

Kijk voor meer informatie op kaspersky.cyberstat.com.

 

]]>
Fri, 23 May 2014 00:00:00 +0200 Kaspersky Lab introduceert kaspersky-cyberstat.com http://executive-people.nl/item/510427/kaspersky-lab-introduceert-kaspersky-cyberstat-com.html&field=Foto1&width=165.jpg
Deelnemers gezocht voor Grote ICT Innovatie enquête http://executive-people.nl/item/510428/deelnemers-gezocht-voor-grote-ict-innovatie-enqua-ordf-te.html
In samenwerking voeren Conceptsales, AME Research en itSMF een grootschalige enquête uit naar de ontwikkeling van nieuwe diensten in de ICT sector in Nederland. Het online onderzoek bestaat uit 23 vragen en duurt tien minuten. Professionals kunnen het onderzoek hier invullen en krijgen de resultaten desgevraagd toegezonden.


Direct naar de enquête!
  
De onderzoekers willen weten hoe nieuwe diensten tot stand komen, hoe het dienstontwikkelproces van IT- en Telecombedrijven eruit ziet en hoe bestaande diensten beheerd worden. Zij willen via de antwoorden op de vragen een objectief beeld krijgen van deze processen en werkwijzen in de praktijk.

Al sinds 2007 groeit de ICT sector in Nederland niet meer. In de Europese Unie krimpt de high tech sector. Als gevolg van de veranderende vraag van klanten, zijn steeds meer ICT- en telecombedrijven bezig te transformeren naar meer dienstverlenende organisaties, waardoor ze een hogere toegevoegde waarde en/of een ander business model kunnen bieden. Maar gaat dat altijd goed? En waar lopen deze bedrijven tegenaan bij het dienstontwikkelingsproces?

Het doel van dit onderzoek is het verkrijgen van een duidelijk beeld van de doorlooptijd van portfoliomanagement bij IT- en telecombedrijven in Nederland en bewustzijn creëren over het gegeven dat deze processen kunnen bijdragen aan een significante verbetering van de omzet.

Conceptsales uit Leusden adviseert klanten in de ICT sector over de ontwikkeling van nieuwe diensten en verzorgt persoonlijke trainingen aan verkopers.

AME Research verricht financieel en industrieel onderzoek naar markten en  ondernemingen in de ICT sector.

Het IT Service Management Forum (itSMF) is het grootste internationale non-profit kennisplatform op het gebied van IT management. itSMF Nederland is een vereniging gevestigd in Den Haag.
 
WK
 

]]>
Fri, 23 May 2014 00:00:00 +0200 Deelnemers gezocht voor Grote ICT Innovatie enquête http://executive-people.nl/item/510428/deelnemers-gezocht-voor-grote-ict-innovatie-enqua-ordf-te.html&field=Foto1&width=165.jpg
'36% van de gebruikers herkent Google Adwords-advertenties niet' http://executive-people.nl/item/510422/van-de-gebruikers-herkent-google-adwords-advertenties-niet.html


Google Adwords blijkt een doeltreffende manier te zijn om een bedrijfswebsite hoog in de zoekresultaten te krijgen. 36% van de gebruikers herkent Adwords-reclames namelijk niet als advertentie.

Dit blijkt uit onderzoek van Econsultancy en Bunnyfoot. Een kwart van de mensen blijkt niet te weten dat Google actief is in de advertentiewereld. Door het ontbreken van deze kennis herkent deze groep de advertenties van Adwords in zoekresultaten niet.

Websites met autoriteit
41% van de respondenten weet niet dat Adwords betaalde advertenties zijn. Deze groep erkent wel dat de advertenties afwijkend zijn, maar denkt juist dat deze opvallend linkjes verwijzen naar websites met autoriteit.

81 procent van de onderzochte bezoekers blijkt eerder op een betaalde link in de zoekresultaten te klikken dan een 'organisch zoekresultaat'. Organische zoekresultaten worden zonder betaling opgenomen in de zoekresultaten.
 
WH

]]>
Thu, 22 May 2014 00:00:00 +0200 '36% van de gebruikers herkent Google Adwords-advertenties niet' http://executive-people.nl/item/510422/van-de-gebruikers-herkent-google-adwords-advertenties-niet.html&field=Foto1&width=165.jpg
MKB'ers zouden juist kleinschalige data moeten verzamelen http://executive-people.nl/item/510423/mkbers-zouden-juist-kleinschalige-data-moeten-verzamelen.html


Big data heeft de reputatie bedrijven in staat te stellen concurrentievoordeel te behalen. Een nieuw onderzoek trekt dit voor MKB'ers in twijfel. MKB-bedrijven zouden juist kleinschalige data of klantdata moeten verzamelen om een concurrentievoordeel te behalen.

Dit opvallend resultaat trekt SDL in een recent onderzoek. Generatie Y, die bestaat uit mensen die na 1980 zijn geboren, zijn volgens SDL de belangrijkste klanten van MKB'ers. Deze groep zou vooral geïnteresseerd zijn in gepersonaliseerde aanbiedingen. Om deze aanbiedingen op te kunnen zetten moeten bedrijven volgens SDL veel kleinschaliger data verzamelen.

Minder zorgen om privacy
Deze jonge generatie gebruikers is volgens SDL minder bezorgd om online privacy dan oudere generaties. 60% van de onderzochte gebruikers uit generatie Y geeft aan geen problemen te hebben persoonlijke informatie af te dragen aan bedrijven die zij vertrouwen. Deze bereidheid neemt verder toe indien bedrijven directe marketing gebruiken en klanten bij het merk betrekken.

SDL stelt dat MKB'ers zich bijvoorbeeld kunnen richten op sociale interactie op social media. Door informatie te verzamelen over uitingen rond een bedrijf op social media kunnen MKB'ers inspelen op deze klanten. Generatie Y maakt op social media namelijk geen geheim van hun interesses. Ook zijn zij eenvoudig te volgen via bijvoorbeeld hashtags.

WH

]]>
Thu, 22 May 2014 00:00:00 +0200 MKB'ers zouden juist kleinschalige data moeten verzamelen http://executive-people.nl/item/510423/mkbers-zouden-juist-kleinschalige-data-moeten-verzamelen.html&field=Foto1&width=165.jpg
Big Data krijgt interesse bij Middelgrote Nederlandse ondernemingen http://executive-people.nl/item/510420/big-data-krijgt-interesse-bij-middelgrote-nederlandse-ondernemingen.html
Middelgrote Nederlandse ondernemingen ontdekken de toegevoegde waarde van big data, de informatie die als gevolg van het toenemende gebruik van sociale netwerken en multimedia door consumenten beschikbaar komt. De bedrijven gebruiken de steeds groter wordende stroom gegevens vooral om de klantenservice te verbeteren en meer inzicht te verkrijgen in de behoeften van klanten. Daarnaast spelen big data een rol bij het bepalen van de strategie en wordt de informatie gebruikt om producten te vernieuwen.

Dat blijkt uit onderzoek van KPMG onder bijna tweehonderd middelgrote ondernemingen naar de wijze waarop zij met de steeds groter wordende stroom klanteninformatie omgaan. Van de onderzochte ondernemingen geeft bijna 40% aan inmiddels gebruik te maken van dit soort klantgegevens.

Ruim 60% beschikt bovendien over een strategie als het gaat om het gebruik van 'big data'. Ruim de helft van de bedrijven gebruikt de informatie om de klantenservice te verbeteren en meer inzicht te krijgen in de behoeften van klanten. In iets mindere mate dient de informatie ook om de strategie te bepalen, de bedrijfsvoering te verbeteren en producten te vernieuwen. Eén op de drie ondernemingen die gebruik maken van big data doen dat om inzicht te krijgen in hun reputatie.

Uit het onderzoek van KPMG blijkt verder dat ruim 90% van de bedrijven van mening is dat de inzet van big data leidt tot meer toegevoegde waarde voor de onderneming. Ruim 60% vindt dat het inzicht in de behoefte van klant hierdoor is gegroeid. Daarnaast heeft ruim 40% de concurrentiepositie zien verbeteren en geeft bijna 40% aan dat de uiteindelijke prestatie van het bedrijf is verbeterd. Bijna 40% van de onderzochte ondernemingen geeft dan ook aan specialisten in huis te zullen halen om meerwaarde te halen uit het gebruik van big data. Niet meer dan één op de vier bedrijven vindt dat de onderneming door het gebruik van big data meer grip heeft gekregen op de reputatie.

De onderzochte ondernemingen verwachten in het algemeen dat de invloed van de sociale media de komende jaren fors zal toenemen. Dat geldt volgens Ernst Groenteman van KPMG niet alleen voor de omgeving waarin de bedrijven opereren, maar ook voor hun eigen bedrijfsvoering.

Groenteman: "Ruim 80% van de middelgrote bedrijven in Nederland ziet de invloed van de sociale media op de eigen bedrijfsvoering groeien. Bovendien zien vier op de tien ondernemingen door het gebruik van big data de concurrentieverhoudingen met grotere bedrijven in het voordeel van deze ondernemingen veranderen. Deze bedrijven beschikken immers over veel meer data en middelen om daar inzicht uit te halen. Bijna de helft van de middelgrote bedrijven is dan ook van plan om de beschikbare informatie nog beter in te zetten in de bedrijfsvoering om de achterstand niet groter te laten worden. Daarnaast overweegt bijna 30% aansluiting te zoek bij andere bedrijven om te kunnen beschikken over meer klantgerichte gegevens.

Overigens overheerst bij de onderzochte bedrijven het besef dat strategische beslissingen in toenemende mate gebaseerd moeten zijn op harde feiten en niet op het zogenaamde 'onderbuikgevoel'. Big data kunnen hierbij een belangrijke rol spelen."
 

]]>
Wed, 21 May 2014 00:00:00 +0200 Big Data krijgt interesse bij Middelgrote Nederlandse ondernemingen http://executive-people.nl/item/510420/big-data-krijgt-interesse-bij-middelgrote-nederlandse-ondernemingen.html&field=Foto1&width=165.jpg
Gartner: 'Werknemers blijven slordig omgaan met mobiele beveiliging' http://executive-people.nl/item/510421/gartner-werknemers-blijven-slordig-omgaan-met-mobiele-beveiliging.html


Dat de Bring Your Own Device (BYOD)-trend allerlei beveiligingsrisico's met zich meebrengt is al langer duidelijk. Een nieuw onderzoek van Gartner toont aan dat het probleem voornamelijk bij medewerkers ligt. Veel medewerkers gaan namelijk ronduit slordig met de beveiliging van mobiele apparaten om.

Eén op de vier ondervraagde zakelijke gebruikers geeft tegenover Gartner toe in 2013 een beveiligingsprobleem te hebben gehad op zijn privé mobiele apparaat. Van deze groep besloot slechts 27 procent het probleem ook te melden bij zijn werkgever. De IT-afdeling kan zonder zo'n melding echter geen maatregelen nemen om bedrijfsdata veilig te stellen.

BYOD is populair
Dit is een groot probleem, aangezien privé mobiele apparaten met grote regelmaat op de werkvloer worden gebruikt. Ruim de helft van de ruim 900 ondervraagde medewerkers geeft aan dagelijks meer dan een uur met werk bezig te zijn op persoonlijke apparaten. De kans dat bedrijfsinformatie op de persoonlijke apparaten komt te staan is dan ook groot. Zodra de apparaten echter buiten het bedrijfsnetwerk komen heeft de IT-afdeling van het bedrijf geen enkele controle meer over de data.

De helft van alle respondenten gebruikt zijn mobiele apparaat met regelmaat voor zowel sociale als productieve doeleinden. Gartner stelt dat steeds meer werknemers hun persoonlijke mobiele apparaat voor hun werk dan ook onmisbaar achten.

Maatregelen
Bedrijven nemen steeds meer maatregelen om bedrijfsdata op persoonlijke apparaten van medewerkers te beveiligen. Gartner stelt dat de juiste mix van beveiligingsmaatregelen noodzakelijk is om een goede balans te creëren tussen flexibiliteit voor de gebruiker, bescherming van data en governance. Bedrijven hebben volgens het onderzoeksbureau de hulp van serviceproviders nodig om op dit gebied een beleid en maatregelen te implementeren. Deze maatregelen zijn bijvoorbeeld mobile device management oplossingen en encryptie.

26 procent van de respondenten geeft aan door zijn werkgever verplicht te worden speciale BYOD-apparaten te gebruiken om op de werkvloer mobiel te werken. 15% van de respondenten moet zich houden aan een BYOD-beleid. 33% stelt dat zijn werkgever geen BYOD-beleid heeft opgesteld, terwijl de rest niet weet of een dergelijk beleid bestaat.

WH

]]>
Wed, 21 May 2014 00:00:00 +0200 Gartner: 'Werknemers blijven slordig omgaan met mobiele beveiliging' http://executive-people.nl/item/510421/gartner-werknemers-blijven-slordig-omgaan-met-mobiele-beveiliging.html&field=Foto1&width=165.jpg
Steeds meer organisatorische bedrijfsinformatie in de cloud http://executive-people.nl/item/510418/steeds-meer-organisatorische-bedrijfsinformatie-in-de-cloud.html


CIO's en andere leidinggevenden verhuizen ondanks zorgen om de veiligheid toch steeds meer organisatorische bedrijfsinformatie naar de cloud. Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van de private cloud en software-as-a-service (SaaS).

Dit blijkt uit onderzoek van Unisys Corporation. Voor het online onderzoek, dat werd afgenomen in 2013, vroegen Unisys en IDG Research CIO's en andere leidinggevenden in de IT naar hun huidige en toekomstige uitgaveprioriteiten. Meer dan 350 senior IT-managers in de Verenigde Staten, Europa en Latijns-Amerika, deden mee aan het onderzoek. Onder de deelnemende organisaties bevonden zich zowel bedrijven als overheidsinstellingen.

Beveiliging is grootste obstakel
Meer dan 70 procent van de respondenten gaven zorgen over de beveiliging op als het voornaamste obstakel bij het implementeren van cloudgebaseerde strategieën in hun organisaties. Andere uitdagingen bij het implementeren van cloudoplossingen waren zorgen over informatiebeheer (45 procent van de ondervraagden) en het voldoen aan de hoge maatstaven van het bedrijfsleven (42 procent).

Ondanks deze obstakels geeft meer dan 50 procent van de senior-level IT-leidinggevenden bij organisaties met meer dan 1000 werknemers aan dat ze minimaal één applicatie of een deel van de IT-infrastructuur van de organisatie in de cloud hebben staan. Deze leidinggevenden geven ook aan dat ongeveer 26 procent van hun bedrijfsinformatie momenteel in een private cloudomgeving staat en dat ze verwachten dat dit percentage in de komende 18 maanden zal groeien tot 32 procent.

Meer budget voor de cloud
Ruim de helft (53 procent) van de senior-level IT managers bij bedrijven met meer dan 1000 werknemers verwacht de komende 12 maanden meer geld uit te gaan geven aan SaaS en cloudgebaseerde applicaties. Vierenveertig procent van de respondenten zegt dan ook al actief onderzoek te doen naar nieuwe cloud- of SaaS-applicaties. Anders zijn zelfs al met een pilot bezig.

De senior IT-leidinggevenden focussen zich voornamelijk op het terugbrengen van de kosten en het efficiënter beheren van de IT-infrastructuur, op de voet gevolgd door het faciliteren van innovatie in hun bedrijfsprocessen. De ondervraagden gaven aan dat uitrolsnelheid, vergrootte flexibiliteit en het garanderen van continuïteit de voornaamste redenen waren voor het gebruik van cloudgebaseerde oplossingen.

WH

]]>
Mon, 19 May 2014 00:00:00 +0200 Steeds meer organisatorische bedrijfsinformatie in de cloud http://executive-people.nl/item/510418/steeds-meer-organisatorische-bedrijfsinformatie-in-de-cloud.html&field=Foto1&width=165.jpg
'Europese bedrijven verspillen jaarlijks 9,6 miljard euro aan ongebruikte ... http://executive-people.nl/item/510419/europese-bedrijven-verspillen-jaarlijks-miljard-euro-aan-ongebruikte-bedrijfssoftware.html


Wie in technologie investeert wil daar uiteraard ook van profiteren. Europese bedrijven blijken opvallend genoeg echter ieder jaar miljarden euro's weg te gooien door aangeschafte bedrijfssoftware niet te gebruiken.

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Sage, waarvoor zeshonderd IT-beleidsmakers uit de EU zijn ondervraagt. Midden- en kleinbedrijven verspillen gemiddeld 43.138 euro per jaar. De totale schadepost in de EU loopt op tot 9,6 miljard euro per jaar.

Bedrijfssoftware niet optimaal gebruiken
88 procent van de Europese bedrijven maakt volgens Sage niet optimaal gebruik van bedrijfssoftware. Nederlandse bedrijven presteren op dit vlak zelfs nog slechter. Maar liefst 92 procent van de bedrijven zou bedrijfssoftware niet optimaal gebruiken. Zestig procent gebruikt wel meer dan vijftig procent van de functionaliteiten van de bedrijfssoftware.

De redenen hiervoor verschillen per land. Duitse bedrijven leggen de oorzaak bij duplicatie met andere software (35 procent), terwijl iets meer dan een kwart (26 procent) van de respondenten uit het Verenigd Koninkrijk de verspilling wijt aan een gebrek aan vraag van de klant. 36 procent stelt dat er een te groot aantal functionaliteiten in de bedrijfssoftware beschikbaar is in verhouding met de reële bedrijfsbehoeften. 25 procent stelt dat een gebrek aan opleiding van de gebruikers de reden is dat bedrijfssoftware niet volledig wordt gebruikt.

Invloed van gebruikers
IT-beleidsmakers worden tevens steeds meer beïnvloed door gebruikers. De kenmerken van de consumerisation van IT vinden volgens Sage dan ook hun weg vinden naar bedrijfssoftware. Social media bleek bijvoorbeeld een snelgroeiend gebied te zijn. 64 procent van de bedrijven benadrukt het belang van met social media geassocieerde functionaliteiten.

De cloud blijft populair. 76 procent van de Europese bedrijven overweegt in de toekomst te investeren in cloud-gebaseerde bedrijfssoftware. Onder Nederlandse bedrijven ligt dit percentage eveneens op 76 procent.

Succes monitoren
Europese bedrijven houden het succes van bedrijfssoftware wel goed in de gaten. Hierbij wordt vooral gekeken naar servicebeschikbaarheid en bedrijfsimpact.

WH

]]>
Mon, 19 May 2014 00:00:00 +0200 'Europese bedrijven verspillen jaarlijks 9,6 miljard euro aan ongebruikte bedrijfssoftware' http://executive-people.nl/item/510419/europese-bedrijven-verspillen-jaarlijks-miljard-euro-aan-ongebruikte-bedrijfssoftware.html&field=Foto1&width=165.jpg
As a Service markt in Nederland in kaart gebracht http://executive-people.nl/item/510417/as-a-service-markt-in-nederland-in-kaart-gebracht.html
De ICT as a Service markt in Nederland bestaat uit tussen de 600 en 800 bedrijven.

Dit is een van de voorlopige resultaten uit het onderzoek naar de Nederlandse as a Service markt dat VOISS het afgelopen jaar heeft uitgevoerd. Onderzocht werd welke ICT bedrijven als as a Service dienstverleners kunnen worden aangemerkt. Van deze bedrijven is in kaart gebracht welke dienstverlening zij aanbieden, wat hun “bedrijfs-DNA” is en hoe ze gecertificeerd zijn.

Uit het onderzoek kwam ondermeer naar voren dat meer dan de helft van deze bedrijven langer dan 10 jaar bestaat en het overgrote deel behoort tot het midden- en kleinbedrijf.

Het blijkt dat de “oude” garde in grote getale de stap naar "as a Service" dienstverlening inmiddels gemaakt heeft.

De eerste resultaten van het onderzoek zijn te vinden op:

http://voissresearch.nl/wp-content/uploads/2014/05/Voiss_ResearchResult2014_01.pdf

]]>
Fri, 16 May 2014 00:00:00 +0200 As a Service markt in Nederland in kaart gebracht http://executive-people.nl/item/510417/as-a-service-markt-in-nederland-in-kaart-gebracht.html&field=Foto1&width=165.jpg
April Awareness 2014: '80% van de bedrijven is niet goed beveiligd tegen phishing' http://executive-people.nl/item/510415/april-awareness-van-de-bedrijven-is-niet-goed-beveiligd-tegen-phishing.html


Bedrijven zijn massaal niet bestand tegen phishingaanvallen. Bij maar liefst 80% van de organisaties kwamen tijdens de campagne April Awareness phishingmailtjes door de spamfilter heen. 23% van de medewerkers die de phishing e-mail in hun e-mailbox ontvingen, klikten op de link in de phishing e-mail.

Dit blijkt uit April Awareness 2014, een jaarlijks onderzoek van LBVD naar de digitale wereld. Organisaties die deelnemen aan April Awareness kunnen het bewustzijnsniveau van hun directie en medewerkers verhogen en in dit geval ook de techniek verbeteren.

Bewustzijn vergroten
Wie op een phishinglink klikte werd doorgestuurd naar een landingspagina. Hier werd duidelijk gemaakt dat ze slachtoffer waren van phishing en kregen zij tips om zich beter te kunnen wapenen tegen phishing. Ook kregen zij de mogelijkheid de phishingmail door te sturen naar bekenden om het bewustzijn onder deze ontvangers te vergroten.

De techniek lijkt de zwakste schakel te zijn. Slechts 20% van de organisaties had zijn spamfilters zo ingesteld dat de phishing e-mails werden tegengehouden. Dit is gevaarlijk, omdat medewerkers ervan uitgaan dat de e-mails in hun mailbox veilig zijn.

Beveiliging wel op orde
20% van de deelnemende organisaties had zijn beveiliging wel goed op orde. De phishingmails kwamen in eerste instantie niet door het spamfilter heen. Nadat de afdelingen ICT ervoor zorgden dat de phishing e-mails wel in de e-mailboxen terechtkwamen, klikten maar 10% van de medewerkers op de phishinglink.

LBVD verzamelt de instellingen van de spamfilters, geeft zelf aanbevelingen en deelt dit in een later stadium met de minder sterke organisaties. Sommige organisaties hebben direct actie ondernomen en ervoor gezorgd dat ook hun spamfilters voortaan phishing e-mails tegenhouden.

WH

]]>
Wed, 14 May 2014 00:00:00 +0200 April Awareness 2014: '80% van de bedrijven is niet goed beveiligd tegen phishing' http://executive-people.nl/item/510415/april-awareness-van-de-bedrijven-is-niet-goed-beveiligd-tegen-phishing.html&field=Foto1&width=165.jpg
Veel belemmeringen tussen integratie van IT en business http://executive-people.nl/item/510410/veel-belemmeringen-tussen-integratie-van-it-en-business.html
CIO’s en andere IT-executives hebben significante vooruitgang geboekt in hun jarenlange inspanningen om hun IT-afdelingen goed af te stemmen met hun business units. Desondanks blijven er belemmeringen bestaan om een volledige integratie van de IT en business te realiseren. Dit is de uitkomst van het onderzoek “CIOs at a Technology and Cultural Crossroads”, uitgevoerd in opdracht van Red Hat, leverancier van opensourceoplossingen.

Het onderzoek naar de huidige en toekomstige rol van CIO’s, uitgevoerd door CIO Strategic Marketing Services /IDG Research Services, is gehouden onder 100 respondenten, waarbij alle respondenten werkzaam zijn op directieniveau of hoger bij organisaties met 1000 of meer werknemers. Het onderzoek geeft zo inzicht in de voortgang die CIO’s en andere IT-executives hebben gemaakt in het aannemen van een meer strategische rol, maar ook in de blijvende uitdagingen waar ze mee geconfronteerd worden. Tevens riep het onderzoek fundamentele vragen op over hoe CIO’s het beste zakelijke innovatie kunnen bevorderen binnen de organisatie, en hoe dat door de samenvoeging van business en IT kan leiden tot een heroverweging van de CIO-positie.

Momenteel besteden CIO’s en andere leidinggevenden veel tijd aan het in bedrijf houden van hun systemen. Respectievelijk 48 en 47 procent van de respondenten selecteerden ‘het verbeteren van IT- diensten/systeemprestaties’ en ‘het implementeren van nieuwe systemen en architecturen’ als een van hun top vijf focusgebieden. 45 procent van de respondenten gaf aan dat ze op dit moment bezig zijn met het afstemmen van hun IT-initiatieven op de bedrijfsdoelstellingen.

Volgens de resultaten van de enquête willen IT-managers de komende jaren meer tijd besteden aan de bedrijfsstrategie. Toen hen werd gevraagd waar ze graag meer tijd in willen stoppen de komende drie tot vijf jaar, gaven de respondenten aan dat ze willen kijken naar hun kansen voor concurrerende differentiatie (48 procent); IT/business-samenwerkingen willen cultiveren (42 procent); innovaties willen stimuleren(41 procent); IT-initiatieven willen ontplooien (35 procent); en de bedrijfsstrategie willen ontwikkelen en verfijnen (32 procent).

Als de kans zich aandient, denken de respondenten een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan bedrijfsstrategieën. Onder de ondervraagden zegt 78 procent dat hun kennis van het bedrijf ‘uitstekend’ of ‘goed’ is en 66 procent dat hun ontvankelijkheid voor nieuwe ideeën vanuit business units ‘uitstekend’ of ‘goed’ is. Zelfs als ze de kans hebben om te innoveren, voelden velen zich echter gedwarsboomd door factoren buiten hun controle. Op de vraag of ze budget tot hun beschikking hebben om nieuwe ideeën te ondersteunen en mogelijk te maken, geeft 57 procent aan dat hun beschikbare budget slechts 'redelijk' of 'slecht' is, en 62 procent zegt hetzelfde over hun personeelsbezetting.

Andere uitdagingen blijven bestaan, voordat IT echt gezien kan worden als een middel dat bijdraagt aan de bedrijfsstrategie. In het onderzoek werden de respondenten gevraagd te omschrijven hoe de zakelijke stakeholders de IT-organisatie zagen. Slechts 10 procent gaf aan te worden gezien als ‘business peers’ die zich ook bezighouden met het ontwikkelen van de bedrijfsstrategie – en niet alleen het mogelijk maken ervan. Van de zakelijke stakeholders ziet slechts 4 procent IT als een ‘business game changer’, die het belangrijkste middel is om de toekomstige concurrentiepositie van het bedrijf te vergroten. De IT-respondenten zeiden op hun beurt dat bijna 30 procent van de zakelijke stakeholders de IT-afdeling nog steeds beschouwt als kostenpost. Volgens het onderzoek werken IT en business (in 16 procent van de gevallen) alleen samen om gezamenlijk nieuwe projecten en mogelijkheden voor innovaties te identificeren.

“IT is een bron van belangrijke innovaties en het is de verantwoordelijkheid van IT-executives om de strategische waarde van die innovatie te communiceren,” zegt Lee Congdon, CIO, Red Hat. “De resultaten van het onderzoek laten duidelijk de behoefte zien van IT-executives om een breed inzicht te hebben van de organisatie en om de samenwerking tussen IT en zakelijke leiders te vergroten. Door deze innovatiesamenwerking verandert niet alleen de perceptie, maar het stimuleert ook de bedrijfsresultaten.”

De resultaten van het onderzoek “CIOs at a Technology and Cultural Crossroads” en een infographic zijn te vinden op: https://enterprisersproject.com/cio-report. 

]]>
Mon, 12 May 2014 00:00:00 +0200 Veel belemmeringen tussen integratie van IT en business http://executive-people.nl/item/510410/veel-belemmeringen-tussen-integratie-van-it-en-business.html&field=Foto1&width=165.jpg
Orange Business Services en Sia Partners analyseren nieuwe manieren van werken http://executive-people.nl/item/510411/orange-business-services-en-sia-partners-analyseren-nieuwe-manieren-van-werken.html
Orange Business Services en consultancybedrijf Sia Partners lanceren een positioneringsdocument bestaande uit een onderzoek naar de wijze waarop de diverse manieren van werken fundamenteel is veranderd door digitaal, de impact van digitaal op werknemers en bedrijven, de interactie met klanten en partners en de nieuwe kansen die ontstaan. Dit positioneringsdocument is gebaseerd op een Europees onderzoek dat in samenwerking met Sia Partners en Harris Interactive werd uitgevoerd. Aan dit onderzoek deden meer dan 1800 CEOs, IT-managers, business owners en HR-managers mee in vijf Europese landen, waaronder de Benelux.

Nieuwe manieren van werken voor verbeterde klantrelatie
Het digitale fenomeen heeft vandaag de dag invloed op de verwachtingen van individuen. Zij vragen om meer connectiviteit, personalisatie en interactie bij bedrijfsrelaties. Het onderzoek toont aan dat 85% van de Europese bedrijven erkennen dat verbeterde klantenservice de aanjager van de nieuwe manieren van werken is. Het positioneringsdocument laat de ervaringen van BNP Paribas Wealth Management aan bod komen. Het bedrijf gaf de steeds mobielere verkoopafdelingen in Azië tablets om de klantrelaties te managen en te verbeteren.

Thuiswerken verschilt door de komst van “third place working”
Flexibel werken is niet alleen een manier om de levenskwaliteit van werknemers te verbeteren, maar ook een hefboom voor de productiviteit en vastgoedoptimalisatie van bedrijven. Het onderzoek toont aan dat flexibel werken bij 54 procent van de Europese bedrijven wordt geformaliseerd door een wettelijk kader. Zij hebben een bedrijfsbeleid rondom thuiswerken vastgelegd. Naast thuiswerken en werken op kantoor, neemt werken vanuit verschillende locaties vele nieuwe vormen aan. Denk aan locaties die publiekelijk zijn of door bedrijven worden aangeboden. Dit soort nieuwe werkplekken voor werknemers vallen onder de categorie “third places to work.”

Samenwerken: bedrijven geven toegang tot hun ecosysteem
Door co-creatie, samenwerking en co-innovatie maakt collaboratie een echte evolutie door in de manieren van werken die mogelijk worden gemaakt dankzij de digitale transformatie. Bedrijven breiden hun samenwerking uit, door een steeds groter netwerk aan leveranciers, klanten en partners. “Corpoworking” is een nieuwe trend waarbij leden van het ecosysteem in een speciaal bestemde locatie kunnen werken. Zo ook bij SNCF die specifieke werkplekken in het nieuwe hoofdkantoor voor partners en klanten beschikbaar heeft gesteld, inclusief wifi-toegang. Daarnaast geeft 74% van de Europese bedrijven aan dat samenwerken met partners een ‘must-have’ of ‘nice-to-have’ is.

Beveiliging: een belangrijke voorwaarde voor bedrijven
De opkomst van nieuwe manieren van werken vraagt om een transformatie van de IT-infrastructuur van bedrijven. Ook roept het vragen op over beveiliging en bescherming van bedrijfsgegevens. 65% van de bedrijven die meededen aan dit onderzoek bevestigen dat beveiliging van invloed zal zijn op de manier waarop er in de aankomende drie jaar gewerkt gaat worden. In 2013 heeft 62% van de Europese bedrijven een veilige mobiele oplossing en 10% zal er één in 2014 hebben.

IT-projecten worden steeds meer beïnvloed door business-afdelingen
Ondanks dat IT-managers bij 97% van de Europese bedrijven vandaag de dag nog altijd verantwoordelijk zijn voor de keuzes rondom het digitale apparatuur en de oplossingen, toont het positioneringsdocument aan dat business owners – directors of managers van business units, productie, faciliteit, marketing of sales – steeds meer invloed hebben in de besluitvormingsprocessen. 38% van de Europese bedrijven denkt dat de betrokkenheid van business owners in de aankomende drie jaar zelfs gaat toenemen. Human Resources (HR) executives hebben ook een grote rol. Bij 59% van de bedrijven blijkt HR betrokken te zijn bij de besluitvormingsprocessen rondom de werkomgeving.

In 2014 wil 44% van de Europese bedrijven minstens één nieuwe tool of dienst implementeren om de nieuwe manieren van werken verder te ontwikkelen. Zo worden de projecten die de hoogste prioriteit hebben voor de korte termijn aangehaald om cloud-diensten, tablets en applicaties in te zetten. De ambitie van Orange Business Services en Sia Partners is om bedrijven te begeleiden in hun digitale transformatie.

Het positioneringsdocument inclusief meer gegevens over de Benelux – met zelfs vele lokaal gevestigde Belgische bedrijven - is verkrijgbaar via deze link.
 

]]>
Mon, 12 May 2014 00:00:00 +0200 Orange Business Services en Sia Partners analyseren nieuwe manieren van werken http://executive-people.nl/item/510411/orange-business-services-en-sia-partners-analyseren-nieuwe-manieren-van-werken.html&field=Foto1&width=165.jpg
Spring Personnel: '20% van de medewerkers komt niet door zijn proeftijd heen' http://executive-people.nl/item/510412/spring-personnel-van-de-medewerkers-komt-niet-door-zijn-proeftijd-heen.html


Het vinden van geschikt personeel is zeker niet altijd eenvoudig. Maar liefst één op de vijf nieuwe medewerkers komt niet door zijn proeftijd heen. De voornaamste oorzaken hiervoor zijn slechte prestaties of veel afwezigheid van de werknemers.

Dit blijkt uit onderzoek van Spring Personnel onder Britse werknemers. 18% van alle medewerkers zag zijn contract na zijn proefperiode niet verlengd worden. 62% van deze groep geeft aan dat dit gebeurde nadat zij te slechte prestaties leverde. 38% bekent niet altijd op tijd te zijn geweest, wat een belangrijke rol heeft gespeeld in het niet verlengen van hun contract.

Botsende persoonlijkheden
De persoonlijkheid van medewerkers blijkt eveneens een belangrijk rol te spelen. 12% van de ondervraagde managers geeft aan dat botsende persoonlijkheden voor hen reden was een medewerker na zijn of haar proeftijd te laten gaan.

"Bedrijven moeten het sollicatieproces zo doortastend mogelijk uitvoeren, aangezien deze hoeveelheid mensen die niet door hun proeftijd heen komt duur kan zijn en een impact kan hebben op het bestaande team", legt Alex Fleming, algemeen directeur van Spring Personnel uit. Het bestaande team zal immers keer op keer tijd moeten investeren in het inwerken van nieuwe medewerkers. "Het krijgen van de baan lijkt het eenvoudige stuk te zijn. De grote uitdaging is de proeftijd doorkomen", aldus Fleming.

WH

]]>
Mon, 12 May 2014 00:00:00 +0200 Spring Personnel: '20% van de medewerkers komt niet door zijn proeftijd heen' http://executive-people.nl/item/510412/spring-personnel-van-de-medewerkers-komt-niet-door-zijn-proeftijd-heen.html&field=Foto1&width=165.jpg
Trend Micro: 'De helft van alle bedrijven beschikt over een BYOD-beleid' http://executive-people.nl/item/510409/trend-micro-de-helft-van-alle-bedrijven-beschikt-over-een-byod-beleid.html


Veel bedrijven hebben inmiddels een Bring Your Own Device (BYOD)-beleid opgesteld. 60 procent van de Europese bedrijven beschikt over een BYOD-beleid voor smartphones, terwijl 47 procent een dergelijke beleid heeft opgeteld voor tablets en laptops.

Dit blijkt uit onderzoek van Forrester Research in opdracht van Trend Micro. BYOD blijkt bedrijven daarnaast geen windeieren te leggen. De productiviteit van werknemers blijkt hoger te worden door de BYOD-trend, wat voor 80 procent van de bedrijven een belangrijke reden is een BYOD-beleid te implementeren. Ook geven bedrijven aan dat BYOD werknemers meer flexibiliteit geeft. De kosten die bedrijven moeten investeren in mobiele apparatuur wordt door BYOD beperkt.

Beveiligingsproblemen
Bedrijven lopen echter wel tegen allerlei beveiligingsproblemen aan op het moment dat zij een BYOD-beleid implementeren. Organisaties maken zich vooral zorgen om de IT-beveiliging van apparaten die werknemers zelf meenemen naar de werkvloer. De beveiliging van data en mobiele applicaties is voor 50% van de bedrijven een bron van zorgen.

Een deel van de respondenten geeft daarom aan een proactieve aanpak te hanteren om deze beveiligingsproblemen aan te pakken. Deze groep implementeert een virtuele device infrastructuur om gebruikers vanaf privé-smartphones en -tablets toegang te geven tot zakelijke data. Ook ontwikkelen steeds meer bedrijven een beleid dat de wijze waarop met beveiligingsproblemen wordt omgegaan standaardiseert.

Rapport
Het rapport 'Key Strategies To Capture And Measure The Value Of Consumerization Of IT' is hier te vinden.

WH

]]>
Fri, 09 May 2014 00:00:00 +0200 Trend Micro: 'De helft van alle bedrijven beschikt over een BYOD-beleid' http://executive-people.nl/item/510409/trend-micro-de-helft-van-alle-bedrijven-beschikt-over-een-byod-beleid.html&field=Foto1&width=165.jpg
Good Technology: 'Beveiliging van bedrijfsnetwerk krijgt steeds meer prioriteit' http://executive-people.nl/item/510408/good-technology-beveiliging-van-bedrijfsnetwerk-krijgt-steeds-meer-prioriteit.html


Bedrijven geven het beveiligen van het bedrijfsnetwerk en de apparaten die hierop aanwezig zijn een steeds hogere prioriteit. Organisaties kiezen steeds vaker voor veilige mobiele applicaties.

Dit blijkt uit het Good Mobility Index Report van Good Technology, leverancier van mobiele beveiligingsoplossingen. Het bedrijf heeft voor het onderzoek naar zijn eigen klantenbestand gekeken. Good Technology heeft gekeken naar het aantal activaties van applicaties onder zijn klanten. Het aantal geactiveerde veilige applicaties is met 57% gestegen ten opzichte van het afgelopen kwartaal. Deze groei is hoger dan de voorgaande twee kwartalen, toen de groei respectievelijk 54% en 43% bedroeg.

Applicaties op maat
Bedrijven hebben daarnaast ook steeds meer aandacht voor beveiliging van apps die voor hen op maat worden ontwikkeld. Bedrijven trekken dan ook steeds meer geld uit om zeker te stellen dat de beveiliging van deze apps op orde is. Het aantal op maat gemaakte applicaties dat onder Good Technology-klanten werd geactiveerd is met 77% toegenomen ten opzichte van Q4 2013. Ook deze groei is hoger dan afgelopen kwartaal, toen het aantal geactiveerde op maat gemaakte apps 55% bedroeg.

Het bedrijf wijst op eerder onderzoek van Ponemon Institute, dat uitwees dat het mobiel gebruik van bedrijfsnetwerken en applicaties van derden door IT-beheerders als de grootste risico's voor IT-beveiliging wordt gezien. Dit is volgens Good Technology de aanleiding voor de toegenomen interesse in mobiele beveiliging.

WH

]]>
Thu, 08 May 2014 00:00:00 +0200 Good Technology: 'Beveiliging van bedrijfsnetwerk krijgt steeds meer prioriteit' http://executive-people.nl/item/510408/good-technology-beveiliging-van-bedrijfsnetwerk-krijgt-steeds-meer-prioriteit.html&field=Foto1&width=165.jpg
Ipswitch: 'Nederlandse ministeries goed voorbereid op IT-beheer en -beveiliging' http://executive-people.nl/item/510406/ipswitch-nederlandse-ministeries-goed-voorbereid-op-it-beheer-en-beveiliging.html


Nederlandse ministeries zijn goed voorbereid op het beheer en de bewaking van het toenemende aantal apparaten die een verbinding met hun netwerk zoeken. Ministeries hebben echter nog geen plan voor het beheer van wearables zoals Google Glass en smartwatches. Deze apparaten zullen naar verwachting de komende jaren op de werkvloer verschijnen.

Dit blijkt uit onderzoek van Ipswitch. Het bedrijf vroeg via de Wet Openbaarheid Bestuur informatie op over IT-beheer en -beveiliging bij ministeries. Hiermee wil Ipswitch in kaart brengen of de Nederlandse overheid effectief omgaat met het beheer van het groeiende aantal apparaten binnen hun netwerken. De informatieverzoeken werden eind 2013 naar alle Nederlandse ministeries verzonden.

500 apparaten per netwerk
Ministeries bewaken gemiddeld meer dan 500 apparaten binnen hun netwerk. De prestaties van dit netwerk worden één keer per uur gecontroleerd. Alle ministeries maken gebruik van hoogwaardige tools voor het beheren en bewaken van apparatuur binnen hun netwerk. Geen van de ministeries beschikt over een plan voor het beheer van draagbare technologie.

Ministeries lijken overigens geen geheim te maken van de wijze waarop zij met IT-beheer en -beveiliging om gaat. 8 van de 11 ministeries gaven direct gehoor aan het verzoek om informatie. Slechts 3 ministeries lieten Ipswitch dus langer op antwoord wachten.

Wearables zijn populair
Ipswitch wijst op een rapport van IDC, waaruit blijkt dat het gebruik van wearables in een hoog tempo groeit. De gebruikseenvoud en lage prijzen van deze draadloze gadgets zijn hiervoor belangrijke drijfveren. Naar verwachting zijn in 2018 zo'n 111,9 miljoen wearables in omloop. Het wordt voor ministeries dan ook steeds belangrijker aandacht te besteden aan deze trend en adequate plannen op te stellen.

“De Nederlandse ministeries beschikken over de juiste tools en oplossingen voor het beheer en de bewaking van hun netwerken. De vraag is alleen of deze even effectief zullen blijken zodra wearables ingeburgerd raken. De overheid moet er rekening mee houden dat het totale aantal apparaten die een verbinding met het netwerk zoeken de komende vier jaar snel zal toenemen. Ze zouden daarom een strategie moeten formuleren waarmee zij de kwaliteit van het netwerkbeheer op peil kunnen houden”, aldus Mike Silva, regional channel sales manager bij Ipswitch.

Beter voorbereid dan de Britten
Een vergelijkbaar informatieverzoek op basis van de Freedom of Information Act (FOIA) werd verzonden naar overheidsinstellingen in het Verenigd Koninkrijk. Uit de reacties hierop bleek dat Nederlandse ministeries beter zijn voorbereid op het groeiende aantal apparaten die hun weg naar de werkplek vinden. Slechts 59 procent van alle Britse overheidsinstellingen heeft geïnvesteerd in tools voor netwerkbeheer. Minder dan een kwart (22%) doet een beroep op deze tools om regelmatig de netwerkprestaties te controleren en eventuele prestatieproblemen te verhelpen.

83% van de Britse ministeries geeft weliswaar aan dat de netwerkprestaties een belangrijke prioriteit vormen, maar minder dan een kwart (22%) van de overheidsinstellingen voert regelmatig controles uit op de netwerkprestaties tijdens kantooruren. Bijna een derde (31%) controleert de netwerkprestaties wekelijks of met grotere tussenpozen. Een op de acht (13%) geeft toe de netwerkprestaties helemaal niet te bewaken. Uit het informatieverzoek bleek ten slotte dat 88% van de Britse overheidsinstellingen geen plan heeft opgesteld voor het beheer van wearables.

WH
 

]]>
Wed, 07 May 2014 00:00:00 +0200 Ipswitch: 'Nederlandse ministeries goed voorbereid op IT-beheer en -beveiliging' http://executive-people.nl/item/510406/ipswitch-nederlandse-ministeries-goed-voorbereid-op-it-beheer-en-beveiliging.html&field=Foto1&width=165.jpg