Nieuws Nieuws http://executive-people.nl http://executive-people.nl/item/290/onderzoek.html Thu, 30 Jul 2015 19:29:41 +0100 FeedCreator 1.7.2-ppt (info@mypapit.net) Informatiemanager dreigt buiten de boot te vallen http://executive-people.nl/item/533641/informatiemanager-dreigt-buiten-de-boot-te-vallen.html  De rol van de informatiemanager ligt onder vuur. Informatiemanagers doen er daarom goed aan de meerwaarde van hun functie duidelijk te maken in consumentgerichte sectoren zoals de detailhandel. Dit blijkt uit onderzoek van Iron Mountain.Eigenlijk zouden zij de branche moeten opvoeden om te laten zien dat hun takenpakket verder gaat dan de ´traditionele´ verantwoordelijkheid voor informatie op papier.

 Slechts één op de drie retailers heeft een informatiemanager in dienst. Dit is weinig in vergelijking met bijvoorbeeld de maakindustrie, waar 46 procent van de bedrijven een informatiemanager heeft aangesteld, de energie-industrie waar 48 procent een informatiemanager heeft en de financiële dienstverlening waar de helft een informatiemanager in dienst heeft.

 Toegevoegde waarde

De rol van de informatiemanager binnen de retail-branche staat ter discussie. Het is voor meer dan één derde (38 procent) van deondervraagde retailers onduidelijk wat hun informatiemanager doet. Terwijl daarentegen bijna de helft (45 procent) toch het idee heeft dat de informatiemanager aanzienlijke waarde kan toevoegen. 92 Procent gelooft zelfs dat de informatiemanager een belangrijke rol heeft binnen de detailhandel. Immers de detailhandel was een early adopter bij het invoeren van (CRM-) data-analyses om zijn klanten beter te begrijpen en te bedienen.

De informatiemanagers zouden pro-actiever kunnen zijn in het laten zien wat zij bedrijven en organisaties kunnen bieden en welke vaardigheden zij beheersen om hun taken goed uit te voeren. Hun takenpakket gaat in dit informatie-gedreven tijdperk verder dan de verantwoordelijkheid voor informatie op papier. Zoals het beheren van nieuwe en ongestructureerde vormen van informatie, bijvoorbeeld communicatie via e-mail, communicatie via mobile devices  en social media.

 Toekomstvaardigheden

Het goede nieuws is dat deze constatering niet noodzakelijk hoeft te betekenen dat de informatiemanager in de toekomst zal verdwijnen. Hoger management in alle sectoren is het er unaniem over eens dat de informatiemanager waardevol kan zijn voor de organisatie.

Bijna twee derde van het hoger management is het erover eens wat essentiële vaardigheden zijn voor het informatiemanagement van de toekomst:

 • analyses en inzichten die verder gaan dan de feiten (61 procent);
 • vooruitzichten die zijn gebaseerd op de strategische doelstellingen (68%);
 • het gemakkelijker toegankelijk maken van informatie (64 procent);
 • het naleven van wet- en regelgeving, veiligheid en digitale transformatievaardigheden (62 procent).

 “Hoewel de natuurlijke habitat van de informatiemanager lijkt te verdwijnen, ziet de toekomst er rooskleurig uit voor wie bereid is zich aan te passen”, zegt Sue Trombley, Managing Director of thought leadership van Iron Mountain. “Bedrijven in alle sectoren worden steeds meerklant- en informatie-gedreven. Ze willen waar mogelijk informatie exploiteren voor zakelijke successen en concurrentievoordeel. Daarom vragen klantgerichte datastromen nu zoveel meer aandacht dan de meer traditionele processen als de bescherming van informatie. Onsonderzoek bevestigt het idee dat de informatiemanager een actieve en belangrijke rol kan spelen naar een informatie-gedreven toekomst.We adviseren de informatiemanager dan ook om het nieuwe informatielandschap te omarmen en zich de vaardigheden en expertise eigen te maken die ze nodig hebben. Informatiemanagers zullen heus niet verdwijnen, maar dat ze mee moeten gaan met hun tijd is onvermijdelijk.”

]]>
Thu, 30 Jul 2015 13:52:27 +0200 Informatiemanager dreigt buiten de boot te vallen http://executive-people.nl/item/533641/informatiemanager-dreigt-buiten-de-boot-te-vallen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
World Economic Forum: Fintech-startups reële bedreiging voor grote banken http://executive-people.nl/item/533596/world-economic-forum-fintech-startups-rea-laquo-le-bedreiging-voor-grote-banken.html Volgens een nieuw onderzoek van het World Economic Forum moeten grote internationale banken en verzekeraars dringend hun bedrijfsmodellen herzien. De belangrijkste reden is dat de financiële markt wordt overspoeld door fintech-startups, die zich richten op het verbeteren van financiële dienstverlening aan consumenten en bedrijven.

Het onderzoek van het World Economic Forum werd uitgevoerd in samenwerking met Deloitte en kreeg de titel: 'The Future of Financial Services, How disruptive innovations are reshaping the way financial services are structured, provisioned and consumed'. Op basis van interviews en workshops met bestuursleden van financiële instituten en fintech-startups, werden de ontwikkelingen in de financiële sector in kaart gebracht. De conclusie is dat technologie de bolwerken van de traditionele financiële uitholt, net zoals dat eerder gebeurde in de reis- en entertainmentindustrie. 

Stijgende investeringen
Volgens het rapport stijgen de investeringen in fintech-startups wereldwijd in hoog tempo. Vorig jaar werd er 12,2 miljard dollar in de fintech-sector geïnvesteerd, wat het drievoudige is ten opzichte van 2013. Voor gevestigde partijen moet dit een duidelijk signaal zijn dat er een belangrijke ontwrichtende ontwikkeling gaande is in de financiële markt.
"Financiële technologiebedrijven zetten online platformen in, hebben een kleine kapitaalbasis en maken strategisch gebruik van data om in hoog tempo klanten en inkomsten te vergaren," zegt R. Jesse McWaters, de hoofdauteur van het rapport.
Yvo Gortemaker, directeur van de Amsterdamse softwareontwikkelaar GlobalOrange, bevestigt dit: " Wij werken voor diverse bedrijven die Fintech-platformen ontwikkelen. Zij begrijpen als geen ander dat het slim gebruiken van data de sleutel is tot succes. Traditionele partijen doen dit vaak wel voor het automatiseren van processen, maar de Fintech-sector legt veel meer de nadruk op de dienstverlening aan de gebruiker."

Nieuwe diensten
In het onderzoek worden diverse nieuwe vormen van financiële dienstverlening benoemd die traditionele bedrijfsmodellen bedreigen. Een daarvan zijn de 'robo-adviseurs', ofwel geautomatiseerde systemen die bijvoorbeeld investeringsadvies geven. Hiermee wordt het traditionele spel van face-to-face relaties met klanten en gesloten distributiekanalen totaal op zijn kop gezet. 
"Bankiers zagen financiële regulering ooit als een barrière voor nieuwe spelers, maar zien inmiddels dat fintech-rivalen die geen banken zijn, uit zijn op hun meest winstgevende diensten, en daarbij gereguleerde markten uit de weg gaan," zegt Huw van Steenis, hoofd van European Bank Research bij Morgan Stanley, die bijdroeg aan het the rapport.

Verder maken crowdfunding- en andere leenplatformen het steeds moeilijker voor banken om een goed beeld te krijgen van de kredietwaardigheid van mensen. Naast banken moeten ook verzekeraars zich zorgen gaan maken over de opkomst van gepersonaliseerde gezondheids-, levens- en autoverzekeringen. Deze schatten financiële risico's in op basis van online data, in tegenstelling tot het traditionele model van een gemiddeld gemeenschappelijk financieel risico.

Martijn van Galen, directeur van de Nederlandse fintech-startup Simpled Card, denkt echter dat fintech-diensten niet per se al het oude hoeven te vervangen: "Ik komt zelf uit de bankenwereld en zag daar dat er ruimte was voor een nieuwe betaaldienst. Simpled Card is een aanvulling op wat banken kunnen leveren, en gericht op zaken als het verbeteren van bedrijfsprocessen en het vermijden van declaratiefraude. Onze dienst is in zekere zin 'disruptive', maar zou niet kunnen bestaan zonder de gevestigde financiële infrastructuur." 

]]>
Thu, 30 Jul 2015 06:38:42 +0200 World Economic Forum: Fintech-startups reële bedreiging voor grote banken http://executive-people.nl/item/533596/world-economic-forum-fintech-startups-rea-laquo-le-bedreiging-voor-grote-banken.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Gartner: Meer IoT omzet met Licensing and Entitlement Management (LEM) http://executive-people.nl/item/533590/gartner-meer-iot-omzet-met-licensing-and-entitlement-management-lem.html Onderzoeksbureau Gartner zegt dat (hardware)leveranciers van Internet of Things meer omzet kunnen maken met Licensing and Entitlement Management (LEM).

Komende jaren worden 25 miljard devices ofwel 'dingen' geconnecteerd aan het internet. Dat biedt veel omzet kansen voor hardware leveranciers die daardoor ook meer software gaan leveren zoals licensing and entitlement management (LEM) oplossingen die meer waarde aan hun producten toe voegen, aldus Gartner. Lees meer hier.

WK

]]>
Thu, 30 Jul 2015 00:09:41 +0200 Gartner: Meer IoT omzet met Licensing and Entitlement Management (LEM) http://executive-people.nl/item/533590/gartner-meer-iot-omzet-met-licensing-and-entitlement-management-lem.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Digitale gegevens beschikbaar over Tour de France http://executive-people.nl/item/533588/digitale-gegevens-beschikbaar-over-tour-de-france.html IT-dienstenleverancier Dimension Data heeft de afgelopen dagen tal van data verwerkt en geanalyseerd die afkosmtig zijn van zogehten 'trackers' onder de zadels van wielrenners in de Tour de France. Nu de Tour is afgelopen, komt het bedrijf naar buiten met een samenvatting van de gemeten, verwerkte en geanalyseerde data van de 21 etappes.

Het technische team van Dimension Data verwerkte tussen de vier en zes miljoen records per etappe. Deze gegevens geven inzicht in de koershoogtepunten van dit jaar. Zo was de hoogste gemeten snelheid in een sprint 78,48 kilometer per uur, getrapt door John Degenkolb in etappe 5. De gemiddelde gemeten snelheid van de renners tijdens alle 21 etappes was 38,34 kilometer per uur, en de hoogste gemiddelde snelheid in één etappe was 55,45 kilometer per uur (etappe 1). De laagste gemeten gemiddelde snelheid over 21 etappes was 28,94 kilometer per uur (etappe 19).

De renners overbrugden 59,556 hoogtemeters in 58 gecategoriseerde klimmen, zo gaat Dimension Data verder, dat is circa 6,7 keer de Mount Everest. Nog een grappig feitje: het Dimension Data-analyticsteam schat in dat de Tour de France-renners gezamenlijk ongeveer 23.940.000 kilocalorieën hebben verbrand – dat is ongeveer 85.807 hamburgers. De Tour de France BETA livetracking-website trok meer dan 660.000 bezoekers gedurende de drie weken dat dit sportevenement duurde. Het bedrijf noemt dit een veelbelovend resultaat voor het eerste jaar.

 

]]>
Wed, 29 Jul 2015 14:07:07 +0200 Digitale gegevens beschikbaar over Tour de France http://executive-people.nl/item/533588/digitale-gegevens-beschikbaar-over-tour-de-france.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Wereldwijde aanpak cyberbeveiliging nodig http://executive-people.nl/item/533494/wereldwijde-aanpak-cyberbeveiliging-nodig.html De huidige computerbeveiliging is nauwelijks opgewassen tegen de steeds grotere cyberdreiging. Uit het halfjaarlijkse beveiligingsrapport van Cisco blijkt dat cybercriminelen er onder meer dankzij nieuwe technieken in slagen om tot 200 dagen onder de radar van gehackte organisaties te blijven. Cisco pleit daarom niet alleen voor een geïntegreerde beveiliging binnen bedrijven, maar ook voor wereldwijde afspraken over cyberbeveiliging om economische groei in stand te houden.

Fred Noordam (foto), Cyber Security Lead Benelux bij Cisco: “Cybercriminaliteit is een gevaar voor innovatie en economische groei. Er is dan ook een wereldwijd raamwerk nodig waarmee we de spelregels voor gegevensbescherming op elkaar afstemmen. Anders krijg je systemen die niet langer communiceren of tegenstrijdige eisen stellen als het gaat om digitale gegevensuitwisseling en privacy.”

Hackers innoveren sneller dan beveiligingsbedrijven
Om detectie te vermijden, passen hackers systematisch hun malware aan. De beveiligingsindustrie heeft moeite om het hoge tempo van cybercriminelen te volgen. Zo slagen hackers er sinds kort in om hun malware uit quarantaine te laten ontsnappen.

Enkele van de opmerkelijkste kwaadaardige toepassingen die de eerste zes maanden de kop opstaken:
· Angler: volgens het rapport op dit moment een van de meest succesvolle en geavanceerde exploit kits (een verzameling van kwaadaardige toepassingen die automatisch op zoek gaan naar lekken op de computer van de gebruiker). Angler maakt op een innovatieve manier gebruik van kwetsbaarheden in Adobe Flash, Java, Internet Explorer en Silverlight. Bijna de helft van de gebruikers die een besmette webpagina bezochten, werd geïnfecteerd of gehackt. In vergelijking met vergelijkbare exploit kits is Angler daarmee twee maal zo doeltreffend.
· Rombertik: een nieuwe techniek waarmee hackers de beveiligingssoftware overspoelen met bijna 1 miljard nutteloze instructies. Dat vergt zoveel inspectietijd dat de beveiligingssoftware op tilt slaat en de malware ongemerkt geactiveerd kan worden.
· Dridex: het exponent van innovatie bij hackers. De malware komt binnen via een spamcampagne en nestelt zich op de computer van de gebruiker via traditionele macro’s, waarmee taken in Microsoft Office zijn te automatiseren. Door het gebruik van die oudere besmettingstechnieken wordt Dridex snel opgespoord. Maar aanvallers slagen erin om hun malware voortdurend te muteren, sporen uit te wissen en steeds opnieuw onder de radar te duiken.

Flash onder vuur
Een andere belangrijke bevinding van Cisco's Midyear Security Report is dat er in de eerste helft van dit jaar al 66 procent meer aanvallen waren op Adobe Flash dan in het volledige jaar 2014. Ook ransomware, waarmee hackers een computer vergrendelen en slechts tegen betaling van ‘losgeld’ deblokkeren, blijft populair bij cybercriminelen. Die tactiek is nu volledig geautomatiseerd en de betaling gebeurt steeds vaker meer in cryptomunten zoals Bitcoin.

Aanvallen sneller opsporen
“Organisaties mogen er zich niet bij neerleggen dat besmetting onvermijdelijk is, ook al lijkt het daar vandaag sterk op. Technologiebedrijven moeten de beveiligingssoftware verder verbeteren, zodat aanvallen sneller opgespoord en afgeslagen worden. Een zuiver preventieve aanpak is niet langer effectief en een detectietijd van honderden dagen onaanvaardbaar. Cisco slaagt erin om die tijd te beperken tot gemiddeld 46 uur. Het is onze ambitie om dat terug te schroeven tot enkele minuten”, zegt Fred Noordam.

]]>
Wed, 29 Jul 2015 08:27:34 +0200 Wereldwijde aanpak cyberbeveiliging nodig http://executive-people.nl/item/533494/wereldwijde-aanpak-cyberbeveiliging-nodig.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
3D printers verkoop verdubbelt in eerste kwartaal 2015 http://executive-people.nl/item/533456/d-printers-verkoop-verdubbelt-in-eerste-kwartaal.html De verkoop van 3D printers verdubbelde in eerste kwartaal van 2015 zo meldt marktonderzoeksbureau Context.

De verkoop van personal/desktop 3D printers onder het prijsniveau van 5000 dollar groeide met 114 procent.

63 procent van de 3D printers werd verkocht in Noord-Amerika. 20 procent werd verkocht in West-Europa.

De markt wordt geleid door XYZPrinting, 3D Systems en Ultimaker die goede zaken deden. Stratasys, eigenaar van de MakerBot 3D printer, had het wat moeilijker. Start-ups doen het ook goed, zoals M3D met The Micro printer.

WK

]]>
Tue, 28 Jul 2015 01:28:58 +0200 3D printers verkoop verdubbelt in eerste kwartaal 2015 http://executive-people.nl/item/533456/d-printers-verkoop-verdubbelt-in-eerste-kwartaal.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Meer omzet met cloud-platform' http://executive-people.nl/item/533448/meer-omzet-met-cloud-platform.html Online retailers met cloud commerce platform maken meer omzet. Dat is de uitkomst van een onderzoek van L2 en Demandware over e-commerce agility. Beide organisaties onderzochten de relatie tussen de flexibiliteit van het e-commerce platform dat retailers inzetten, en het succes van hun e-commerce business.

Belangrijkste conclusie: gebruikers van een cloud-platform hebben meer succes dan gebruikers van een in-house of on-premise oplossing. Het onderzoek laat bovendien een verband zien tussen het type platform en de mate waarin retailers content kunnen aanbieden die zorgt voor een betere merkervaring. Retailers die beschikken over cloud-platformen kunnen hun content sneller aanpassen aan de behoeften van hun klanten, waardoor die een betere online ervaring hebben.

Het succes van cloud-platformen uit zich met name in de groeicijfers van de business. Demandware en L2 onderzochten ruim 80 bedrijven. Bij gebruikers van cloud-oplossingen steeg de jaaromzet met 12 procent over de laatste vijf jaar. Bij gebruikers van on-premise oplossingen was dit 9 procent en bij gebruikers van in-house oplossingen was dit 6 procent.

]]>
Mon, 27 Jul 2015 16:03:33 +0200 'Meer omzet met cloud-platform' http://executive-people.nl/item/533448/meer-omzet-met-cloud-platform.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Sterke daling lokale DBMS-systemen http://executive-people.nl/item/533446/sterke-daling-lokale-dbms-systemen.html Het percentage lokale databasemanagementsystemen (DBMS) neemt af. In 2012 draaide 72 procent van alle DBMS-systemen lokaal. In 2013 was 61 procent van alle DBMS-systemen een lokale installatie, vorig jaar ongeveer de helft en op dit moment 43 procent. Dat blijkt uit analyse van circa 7.000 gesprekken die Computer Profile, database marketing organisatie voor de ICT-markt, voerde met IT-functionarissen van Nederlandse bedrijfsvestigingen (met 50 of meer medewerkers) over het gebruik van systeem- en managementsoftware.

De systemen die lokaal verdwijnen, vallen onder de noemers remote en hosted. Remote-gebruik betreft DBMS-systemen die op een andere locatie draaien, maar die zich wel binnen de eigen organisatie bevinden. In 2012 was 22 procent van de gebruikte systemen een remote-toepassing, nu is dat circa 35 procent. Het aandeel van hosted DBMS-toepassingen in het totaal is van 6 procent in 2012 gestegen tot de huidige 22 procent. Hieronder worden DBMS-oplossingen verstaan die draaien vanuit een datacenter van een externe dienstverlener. Hieronder vallen ook private cloudoplossingen die door een externe partij in de lucht worden gehouden.

Geïnstalleerde DBMS-oplossingen
Circa 82 procent van alle bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers maakt gebruik van één of meerdere DBMS-oplossingen. Bij locaties van multinationals ligt dit op ongeveer 90 procent, bij instellingen uit de publieke sector (overheid, onderwijs en zorg) op 84 procent. Ook bij bedrijven met 250 tot 2.500 medewerkers ligt het gebruik op circa 84 procent. Bedrijven met 50 tot 250 medewerkers maken het minst gebruik van DBMS-software, hier ligt het gebruik op ongeveer 72 procent.

Met voorsprong blijft Microsoft SQL Server de meest gebruikte DBMS-toepassing. Meer dan twee derde (68%) van alle oplossingen is van Microsoft. Het meeste tegengas wordt gegeven door Oracle. De oplossingen van Oracle vormen circa 22 procent van het totaal aantal DBMS-systemen, dit is inclusief de MySQL-toepassingen. Oracle is, met 26 procent, het sterkst vertegenwoordigd op locaties van multinationals. Het aandeel van IBM is het grootst bij locaties van multinationals: ongeveer 8 procent van de DBMS-systemen in dit segment is van Big Blue, het dubbele van het totale aandeel van IBM.

Ontwikkeling in de laatste zes jaar
Tot en met 2012 gebruikte circa 62 procent van de bedrijfslocaties Microsoft SQL Server. In de laatste jaren is dit percentage gestegen tot ongeveer drie kwart van alle locaties (met 50 of meer medewerkers). De penetratie van Oracle en IBM is in de afgelopen jaren redelijk stabiel gebleven.

Voor Microsoft SQL Server geldt dat iets minder dan een kwart bestaat uit SQL Server 2005-oplossingen, ongeveer 58 procent uit SQL Server 2008, circa 16 procent uit SQL Server 2012 en ongeveer 1 procent uit de meest recente versie SQL Server 2014. Voor Oracle geldt dat drie kwart van de oplossingen bestaat uit Oracle Database 12c of oudere versies en circa een kwart uit MySQL-oplossingen. Voor IBM geldt dat dit momenteel bijna alleen nog DB2-varianten betreft. Informix vormt minder dan 5 procent van alle IBM-installaties.

]]>
Mon, 27 Jul 2015 15:15:08 +0200 Sterke daling lokale DBMS-systemen http://executive-people.nl/item/533446/sterke-daling-lokale-dbms-systemen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Schneider Electric 'meest duurzame organisatie' op Franse aandelenbeurs http://executive-people.nl/item/533390/schneider-electric-meest-duurzame-organisatie-op-franse-aandelenbeurs.html De Franse adviesbureaus Enjeux les Echos en Institut RSE hebben Schneider Electric voor het tweede achtereenvolgende jaar aangewezen als de meest duurzame organisatie van de veertig bedrijven die staan genoteerd aan de Franse aandelenbeurs CAC 40.

Volgens Enjeux les Echos en Institut RSE past Schneider Electric duurzaamheid al geruime tijd toe in de gehele organisatie - zowel bij het maken van beslissingen als in de uitvoering van werkzaamheden. Het concern zet zich op deze manier actief in om klimaatverandering tegen te gaan.

Organisaties werden voor de mate van duurzaamheid op drie criteria beoordeeld: betrokkenheid (630 punten te behalen), resultaten (300 punten te behalen) en best practices (70 punten te behalen). Met een rating van 840/1000 zijn de programma's van Schneider Electric op het gebied van ethiek, mensenrechten, bedrijfsintegriteit, energiebesparingen en verantwoordelijke leveranciersrelaties erkend als meest innovatief en volledig.

]]>
Mon, 27 Jul 2015 10:16:24 +0200 Schneider Electric 'meest duurzame organisatie' op Franse aandelenbeurs http://executive-people.nl/item/533390/schneider-electric-meest-duurzame-organisatie-op-franse-aandelenbeurs.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Groei van WLAN-markt http://executive-people.nl/item/533355/groei-van-wlan-markt.html De Wireless LAN (WLAN) markt groeit de komende jaren flink door. Ondertussen was er ook meer vraag naar cloud managed WLAN-infrastructuur & services en 802.11ac Wave 2 apparatuur.

Dit meldt de Dell'Oro Group. De markt groeit vanaf 2015 met 30 procent naar 13 miljard dollar omzet in 2016. Lees meer hier.

WK

]]>
Mon, 27 Jul 2015 01:44:17 +0200 Groei van WLAN-markt http://executive-people.nl/item/533355/groei-van-wlan-markt.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Eindrapport ICT Haalbaarheidstoets Doorontwikkeling IT Defensie is beschikbaar http://executive-people.nl/item/533224/eindrapport-ict-haalbaarheidstoets-doorontwikkeling-it-defensie-is-beschikbaar.html In opdracht van het ministerie van Defensie heeft Nederland ICT een ICT Haalbaarheidstoets uitgevoerd. Deze 27e ICT Haalbaarheidstoets stond in het teken van IT bij Defensie die, naar aanleiding van diverse onderzoeken in 2014, ingrijpend op de schop gaat.

Nederland ICT heeft in samenwerking met NIDV twee workshops georganiseerd. In deze workshops hebben 46 marktpartijen hun inbreng geleverd op een drietal hoofdvragen op het gebied van het samenwerkingsmodel, de regierol en afspraken/contracten, om de haalbaarheid van de voornemens van Defensie te toetsen.  

Het complete rapport met de uitkomsten van de ICT Haalbaarheidstoets Doorontwikkeling IT Defensie kunt u hier vinden.

WK

]]>
Fri, 24 Jul 2015 10:37:33 +0200 Eindrapport ICT Haalbaarheidstoets Doorontwikkeling IT Defensie is beschikbaar http://executive-people.nl/item/533224/eindrapport-ict-haalbaarheidstoets-doorontwikkeling-it-defensie-is-beschikbaar.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Cloud IT-infrastructuur markt groeit naar 6,3 miljard dollar http://executive-people.nl/item/533234/cloud-it-infrastructuur-markt-groeit-naar-miljard-dollar.html De wereldwijde cloud IT-infrastructuur markt groeide in het eerste kwartaal van 2015 met 25 procent naar 6,3 miljard dollar. Deze markt wordt gedomineerd door HP, Dell, Cisco, EMC, NetApp en Lenovo. Dit meldt IDC's Worldwide Quarterly cloud IT Infrastructure Tracker.

Er wordt steeds meer gespendeerd aan private en public cloud infrastructuur oplossingen die bestaan uit server, storage en ethernet switces. In 2019 is deze markt goed voor 54,6 miljard dollar. Lees meer hier.  http://executive-people.nl afbeelding

 

 

]]>
Fri, 24 Jul 2015 03:27:27 +0200 Cloud IT-infrastructuur markt groeit naar 6,3 miljard dollar http://executive-people.nl/item/533234/cloud-it-infrastructuur-markt-groeit-naar-miljard-dollar.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
IDC: public cloud markt dit jaar goed voor bijna 70 miljard dollar omzet http://executive-people.nl/item/533164/idc-public-cloud-markt-dit-jaar-goed-voor-bijna-miljard-dollar-omzet.html De public cloud markt is dit jaar goed voor bijna 70 miljard dollar omzet zo meldt IDC. In 2014 was de public cloud markt nog goed voor 56,6 miljard dollar.

Volgens IDC wordt bijna de helft van public cloud omzet gedaan door branches zoals manufacturing, banking, professional services, process manufacturing en retail. Zij zetten hun IT in in combinatie met cloud, mobile, social, big data en analytics.

Overheden en financial services houden soms de stap naar public cloud onnodig af en dat remt de business transformatie, aldus IDC.

]]>
Thu, 23 Jul 2015 01:41:05 +0200 IDC: public cloud markt dit jaar goed voor bijna 70 miljard dollar omzet http://executive-people.nl/item/533164/idc-public-cloud-markt-dit-jaar-goed-voor-bijna-miljard-dollar-omzet.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Aruba Networks: lancering Apple Watch is nieuwe uitdaging voor CIO's http://executive-people.nl/item/533071/aruba-networks-lancering-apple-watch-is-nieuwe-uitdaging-voor-cios.html De lancering van de Apple Watch luidt volgens Aruba Networks de transformatie in van BYOD naar BYOX. Hoe houden bedrijven de controle als 'wearables' zoals horloges steeds meer gebruikt worden op de werkplek?

De verwachte populariteit van de Apple Watch werpt interessante uitdagingen op voor CIO's en IT-managers, vindt Aruba Networks. De Apple Watch is volgens het softwarebedrijf slechts de voorbode van een verwachte 'tsunami' aan slimme BYOD-apparaten en Internet-of-Things wearables in bedrijfsomgevingen. Dit veroorzaakt potentieel nieuwe risico's voor de privacy en beveiliging van bedrijfsgegevens.

Volgens Aruba zijn de eerste wearables privé en is het zeer waarschijnlijk dat de eerste Apple Watches op de werkplek persoonlijke eigendommen zijn. Toch verwacht Aruba Networks dat interactie mogelijk is tussen deze apparaten en bedrijfsnetwerken, denk aan onder meer toegang tot systemen, downloaden van gegevens en opslaan van bedrijfsgegevens.

Mobiliteit is daarbij een vereiste. Uit onderzoek van Aruba Networks blijkt dat de nieuwe generatie werknemers mobiliteit op de werkplek beschouwt als een voldongen feit. Besluiten om apparaten als de Apple Watch op de werkplek te verbieden, zullen niet populair en weinig effectief zijn. Het aantal wearables zal hoe dan ook toenemen; CIO’s moeten in het achterhoofd houden dat er andere Internet-of-Things gebaseerde apparaten komen, bijvoorbeeld wearables die worden geïntegreerd in de kleding van werknemers of zelfs in kantineapparatuur. We moeten de afkorting BYOD vervangen door BYOX, waarbij de X staat voor 'bijna alles', zo waarschuwt Aruba Networks.

]]>
Wed, 22 Jul 2015 09:55:05 +0200 Aruba Networks: lancering Apple Watch is nieuwe uitdaging voor CIO's http://executive-people.nl/item/533071/aruba-networks-lancering-apple-watch-is-nieuwe-uitdaging-voor-cios.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Grote bedrijven hebben hun IT-beveiliging niet beter op orde dan kleinere bedrijven http://executive-people.nl/item/533062/grote-bedrijven-hebben-hun-it-beveiliging-niet-beter-op-orde-dan-kleinere-bedrijven.html Wereldwijd onderzoek van RSA, de security-divisie van EMC, wijst uit dat grote bedrijven hun IT-beveiliging niet per se beter op orde hebben dan kleinere bedrijven. RSA trekt deze conclusie in zijn Cybersecurity Poverty Index die is opgesteld na onderzoek onder 400 security-professionals uit 61 landen. Zij moesten voor dit onderzoek zelf de volwassenheid van hun cybersecurity-programma vaststellen door het NIST Cybersecurity Framework (CSF) als maatstaf te gebruiken.

De security-professionals hebben hun bedrijf punten toegekend op de volgende thema’s: Identify, Protect, Detect, Respond en Recover. Dat geeft een beeld van hoe volwassen zij hun organisatie, allen variërend in grootte, industrie en geografie, achten op het gebied van cybersecurity. Hier kwam uit naar voren dat maar liefst 75 procent van de bevraagde professionals, de security-volwassenheid van zijn of haar organisatie onvoldoende vindt.

Veel security-incidenten
Dat gebrek aan volwassenheid is in wezen niet vreemd, omdat veel van de onderzochte bedrijven het afgelopen jaar te maken kregen met security-incidenten die resulteerden in schade of verlies. Bedrijven voelen zich het meest volwassen op het gebied van ‘Protection’. Uit de onderzoeksresultaten komt naar voren dat het meest volwassen onderdeel van cybersecurity in veel organisaties in preventie zit. Een opvallende uitkomst aangezien preventieve strategieën en -oplossingen vaak onvoldoende bescherming bieden. Dit vanwege almaar geavanceerdere aanvallen.

Achilleshiel in cybersecurity-risico’s
De grootste achilleshiel van de onderzochte organisaties is het vermogen om cybersecurity-risico’s te meten en aanvallen af te weren. Zeker 45 procent geeft aan dergelijke mogelijkheden niet in huis te hebben of alleen ad hoc toe te passen. Slechts 21 procent geeft aan volwassen te zijn op dit gebied. Het gebrek hieraan maakt het moeilijk, of zelfs onmogelijk, security-activiteiten en -investeringen te prioriteren.

Investeren in Detect & Respond
Het onderzoek laat verder zien dat de omvang van een organisatie niets zegt over zijn volwassenheid. Zo geeft 83 procent van de onderzochte organisaties met meer dan 10.000 werknemers aan dat de volwassenheid op het gebied van cybersecurity onder het niveau ‘ontwikkeld’ scoort. Bij die organisaties lijkt er behoefte aan meer ervaring met, en inzicht in geavanceerde bedreigingen. De lage scores die de respondenten zichzelf geven, lijken te wijzen op een groeiende behoefte naar ‘detect-’ en ‘respond’-oplossingen, om tot volwassen security te komen.  

Sectoren
Opmerkelijk zijn de resultaten in de financiële sector, die vaak gezien wordt als meest volwassen op het gebied van security. Ondanks dit imago beoordeelt slechts een derde van de respondenten in deze industrie zijn organisatie als ‘goed voorbereid’. Ook bedrijven die actief zijn op het gebied van kritieke infrastructuren, de oorspronkelijke doelgroep van het CSF, moeten significante stappen zetten richting volwassenheid. De helft van de respondenten in deze sector geeft aan een ‘enigszins ontwikkeld’ of ‘geavanceerd’ beleid te hebben op het gebied van cybersecurity. Dat percentage is bij de overheid slechts 18 procent, waarmee het duidelijk de hekkensluiter vormt in dit onderzoek.

Ondanks dat het CSF is ontwikkeld in de Verenigde Staten, geven organisaties in EMEA en APJ zichzelf een hogere score. Vooral organisaties in APJ (Azië, Pacific en Japan) scoren hoog, waarbij 39 procent zijn cybersecurity-volwassenheid als ‘ontwikkeld’ of zelfs ‘geavanceerd’ bestempelt. Dit percentage ligt in EMEA en Noord- en Zuid-Amerika op respectievelijk 26 procent en 24 procent.

Corné van Rooij (foto), District Manager Benelux van RSA: “Dit onderzoek laat duidelijk zien dat ondernemingen nog steeds veel investeren in next generation firewalls, anti-virus en geavanceerde malware-beveiliging in de hoop dat geavanceerde bedreigingen worden gestopt. Ondanks deze investeringen voelen zelfs de grootste bedrijven zich niet optimaal beschermd tegen de dreigingen waar ze mee te maken krijgen. Deze situatie is het resultaat van de huidige security-modellen, die enkel focussen op preventie om geavanceerde bedreigingen het hoofd te kunnen bieden. We moeten onze manier van denken over security veranderen en dat begint bij het onderkennen dat alleen preventie niet meer werkt en dat er meer aandacht uit moet gaan naar strategieën die gebaseerd zijn op detectie en respons.”

WK

]]>
Wed, 22 Jul 2015 08:25:31 +0200 Grote bedrijven hebben hun IT-beveiliging niet beter op orde dan kleinere bedrijven http://executive-people.nl/item/533062/grote-bedrijven-hebben-hun-it-beveiliging-niet-beter-op-orde-dan-kleinere-bedrijven.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
KPMG onderzoek: Bestuursvoorzitters grote ondernemingen hebben weinig zorgen over ... http://executive-people.nl/item/533049/kpmg-onderzoek-bestuursvoorzitters-grote-ondernemingen-hebben-weinig-zorgen-over-risicos-internetcriminaliteit.html Wereldwijd maken bestuursvoorzitters van grote ondernemingen zich weinig zorgen over de mogelijke risico's van internetcriminaliteit. De bestuurders hebben vooral oog voor operationele risico's die bedrijfsvoering met zich meebrengt, de risico's die wet- en regelgeving voor de onderneming opleveren en de risico's die de gekozen ondernemingsstrategie met zich meebrengt. Dit blijkt uit de Global CEO Outlook 2015 van KPMG, een internationaal onderzoek onder bijna 1.300 CEO's van bedrijven.

In de ranglijst van de belangrijkste risico's waarmee een onderneming geconfronteerd zou kunnen worden neemt internetcriminaliteit een achtste plaats in. "Die positie is bepalend voor de aandacht die het fenomeen in de bestuurskamer krijgt", zegt Rob Fijneman, bestuurslid bij KPMG en verantwoordelijke voor de adviespraktijk.

Fijneman: "Dat betekent ook dat het risico op cybercrime onvoldoende is afgedekt. Van de onderzochte bestuurders geeft minder dan de helft aan dat de onderneming volledig is voorbereid op aanvallen van internetcriminelen. En 45% heeft tot op zekere hoogte maatregelen genomen om het risico tegen te gaan."

Vooral goede voornemens
Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat meer dan de helft van de onderzochte bedrijven van plan is om maatregelen te nemen die een aanval van internetcriminelen kunnen voorkomen. Van de ondernemingen die wel maatregelen hebben getroffen geeft de helft aan dat zij het hebben gezocht in de benoeming van een bestuurder met cyber security in zijn portefeuille en de oprichting van een speciaal cybersecurity team. Daarnaast hebben de bedrijven de bestaande technologie verbeterd en hebben zij de interne procedures aangescherpt, bijvoorbeeld als het gaat het delen van de gegevens en het gebruik van hardware.

Gevolgen aanzienlijk onderschat
Het onderzoek maakt volgens Fijneman op pijnlijke wijze duidelijk dat het onderwerp weliswaar op de agenda van de Raad van Bestuur staat, maar dat de mogelijke gevolgen van een inbreuk aanzienlijk worden onderschat.

Fijneman: "Dat betekent dat bedrijven niet in staat zijn een krachtig antwoord te geven op de veelheid van dreigingen die gaan voortkomen uit dit relatief jonge domein. Elke CEO die de risico's voor de onderneming daadwerkelijk weet te doorgronden, is zich bewust van het feit dat het cyberrisico het meest onvoorspelbare risico is dat er bestaat en voor de meest ingrijpende verstoringen in de bedrijfsvoering kan zorgen."

Aard van de aanvallen verandert
De aard van cybersecurity aanvallen is volgens John Hermans, partner bij KPMG IT Advisory, bovendien duidelijk aan het veranderen. Hermans: "Traditioneel zijn bedrijven met name gericht geweest op het voorkomen van het lekken van gegevens en het beschermen van de privacy. Hoewel de gevolgen van dit soort inbreuken ernstig kunnen zijn, heeft de schade als gevolg van het hacken van complete controlesystemen een hele andere dimensie. Bij veel bedrijven worden productieprocessen geleid door computersystemen, die in het algemeen erg gedateerd zijn en dus kwetsbaar voor aanvallen van buitenaf."

Voldoende waarschuwingen
"De afgelopen tijd zijn er genoeg waarschuwingen geweest voor bedrijven om de gevolgen van dit soort aanvallen op waarde te schatten", zegt Hermans. "We hebben voorbeelden gezien van aanvallen waarbij het totale productieproces werd verstoord of ingrijpender nog, waarbij het kwaliteitsproces door hackers dusdanig werd ontregeld dat onvolkomen producten in het circuit en op de markt kwamen. Nu ondernemingen steeds meer activiteiten uitbesteden aan derden worden zij bovendien steeds gevoeliger voor spionage en diefstal van intellectuele eigendommen. Het besef van de schade die dit oplevert, gaat op de korte termijn wellicht bijdragen aan het beeld dat de bestuurder van cybercrime zou moeten hebben: dat het geen IT-issue is en dat gedegen voorbereiding niet alleen een kostenpost is, maar een aanzienlijk concurrentievoordeel oplevert."

]]>
Tue, 21 Jul 2015 17:10:23 +0200 KPMG onderzoek: Bestuursvoorzitters grote ondernemingen hebben weinig zorgen over risico's internetcriminaliteit http://executive-people.nl/item/533049/kpmg-onderzoek-bestuursvoorzitters-grote-ondernemingen-hebben-weinig-zorgen-over-risicos-internetcriminaliteit.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Hoeveelheid spam loopt terug http://executive-people.nl/item/532894/hoeveelheid-spam-loopt-terug.html 49,7% van alle e-mails bevat ongewenste reclame, ook wel spam genoemd. Het is voor het eerste sinds september 2003 dat het percentage spam onder de 50% zakt.

Dit meldt beveiligingsbedrijf Symantec, dat iedere maand cijfers publiceert over cybercriminaliteit waaronder spam. Het bedrijf baseert deze cijfers op eigen data. In de maand juni bevatte 49,7% van de e-mails spa. Dit is minder dan in mei, toen nog 51,5% van de mailtjes spam bevat. In mei was het percentage spamberichten ook al gedaald en bedroeg in april 2015 nog 52,1%.

Phishing
Ook de hoeveelheid phishingpogingen per e-mail is in juni gedaald. Phishing is een vorm van cybercrime waarbij cybercriminelen met legitieme ogende mailtjes of websites nietsvermoedende gebruikers proberen te verleiden zelf informatie te overhandigen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een mailtje die van een bank bank afkomstig lijkt en stelt dat de klant opnieuw moet inloggen om zijn account te heractiveren. 1 op 2.448 mailtjes was in juni een phishingmailtje. In mei was dit nog 1 op 1.865.

De hoeveelheid kwaadaardige software, ook wel malware genoemd, die via e-mail wordt verspreidt is ook gedaald in juni. Als we echter kijken naar de totale hoeveelheid nieuwe malware is een forse stijging zichtbaar. In juni verschenen 57,6 miljoene nieuwe malware varianten, ten opzichte van 44,5 miljoen in mei en 29,2 miljoen in april.

Ransomware
Ook de hoeveelheid ransomware is voor de tweede maand op rij gestegen. In totaal werden 447.000 verschillende ransomware varianten ontdekt in juni. Ransomware is malware die data in gijzeling neemt, waarna cybercriminelen losgeld vragen aan gebruikers die weer toegang willen krijgen tot hun data.

]]>
Sun, 19 Jul 2015 09:01:10 +0200 Hoeveelheid spam loopt terug http://executive-people.nl/item/532894/hoeveelheid-spam-loopt-terug.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Weinig Nederlanders vertrouwen overheid en telecomsector met persoonlijke gegevens http://executive-people.nl/item/532847/weinig-nederlanders-vertrouwen-overheid-en-telecomsector-met-persoonlijke-gegevens.html Nederlands blijken maar weinig vertrouwen te hebben in de overheid en telecomsector als het aankomt op de bescherming van hun persoonlijke gegevens. Vliegtuigmaatschappijen en transportorganisaties worden juist als veiliger beoordeeld.

Dit blijkt uit het Unisys Security Insights survey. Maar liefst 69% van de bevolking verwacht dat zijn persoonlijke gegevens komend jaar op enig moment door onbevoegden worden ingezien. Telecombedrijven scoren niet veel beter. 68% van de ondervraagden verwacht het komende jaar een datalek bij hun telecomprovider.

Weinig vertrouwen
Jim Vlaming, account executive public safety and justice bij Unisys Nederland NV: “Het Nederlandse publiek heeft weinig vertrouwen in overheidsinstellingen en telecomorganisaties als het over de beveiliging van hun persoonlijke gegevens gaat. Deze bevindingen dienen als een herinnering voor bedrijven en instellingen om hun veiligheidsmaatregelen te reviewen en geavanceerde veiligheidsmaatregelen te implementeren, om consument te beschermen tegen cyber aanvallen en het klantvertrouwen te vergroten.” Vliegtuigmaatschappijen en transportorganisaties worden als veiliger beoordeeld. Hier verwacht slechts 41 procent van de ondervraagden een datalek.

Opvallend is dat 71% van de bevolking authentificatie met een gebruikersnaam en wachtwoord voldoende veiligheid vindt bieden voor online overheidsdiensten als DigiD. Tegelijker vindt slechts 23% dezelfde maatregelen voldoende om e-mail te beveiligen en 34% om social media-accounts te beveiligen.

]]>
Fri, 17 Jul 2015 10:51:39 +0200 Weinig Nederlanders vertrouwen overheid en telecomsector met persoonlijke gegevens http://executive-people.nl/item/532847/weinig-nederlanders-vertrouwen-overheid-en-telecomsector-met-persoonlijke-gegevens.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Mobiele werknemers gaan in de Verenigde Staten en Europa het veiligst te werk http://executive-people.nl/item/532839/mobiele-werknemers-gaan-in-de-verenigde-staten-en-europa-het-veiligst-te-werk.html De Verenigde Staten en Europa hebben de veiligste mobiele werknemers hebben, terwijl landen in Azië het meeste risico lopen volgens onderzoek onder werknemers in 23 landen. Dit staat in Eeen rapport van Aruba Networks, een HP-bedrijf, dat landen heeft geïdentificeerd die de grootste risicogroep vormen, op basis van een onderzoek naar de mobiele beveiligingsgewoonten van 11.500 werknemers in 23 landen.

Het onderzoek geeft aan dat de gevestigde westerse markten wereldwijd veruit het veiligste werknemersgedrag vertonen als het gaat om het gebruik van mobiele apparaten op het werk. De opkomende oosterse regio’s eindigen daarentegen het laagst als het gaat om mobiele beveiligingspraktijken.

• Risicobestrijding in Nederland: In Nederland beschermt slechts 14% hun zakelijke smartphone niet met een wachtwoord. In Maleisië is dat bijna drie op de tien (29%).

• Vaker apparaten delen in China: Chinese werknemers delen hun zakelijke mobiele toestel gemiddeld 19 keer per maand met anderen, terwijl de Zweden dit slechts zevenmaal doen. Nederlanders delen gemiddeld negen keer per maand hun zakelijke mobiele telefoon.

• Meer dataverlies in het Midden-Oosten: Bijna de helft (48%) van de werknemers in de Verenigde Arabische Emiraten geeft toe persoonlijke of bedrijfsgegevens te hebben verloren door verkeerd gebruik van het mobiele toestel, tegenover slechts een kwart (24%) in de VS.

Over het geheel genomen laat het rapport een duidelijke kloof zien tussen oost en west op het gebied van mobiele beveiliging. Zweden, de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen blijken de veiligste werknemersgewoonten te hebben, terwijl Maleisië, Thailand, Zuid-Korea, China en de Verenigde Arabische Emiraten onderaan de lijst bivakkeren.

De bevindingen, opgenomen in het Aruba Networks-rapport Running The Risk, noemen de demografische opkomst van '#GenMobile' als een belangrijke motor achter meer risicovol gedrag. Jongere, mobiel-deskundige werknemers geven namelijk vaak prioriteit aan productiviteit, ten koste van traditionele veiligheidsbelangen.

Kiezen tussen productiviteit en beveiliging

"Het lijkt erop dat opkomende markten te maken krijgen met meer zelfbewuste werknemers die nieuwe technologieën en nieuwe manieren omarmen om de groei te bevorderen,” zegt Chris Kozup (Vice-President Marketing bij Aruba Networks). “Hiermee introduceren ze echter ook extra risico's in het bedrijf. De resultaten suggereren dat risico weliswaar een slechte zaak kan zijn, maar dat het ook goed kan zijn voor het bedrijfsleven - iets waar meer conservatieve, verwesterde markten van op de hoogte moeten zijn. Als werknemers niet aarzelen om wachtwoorden of apparaten te delen om dingen gedaan te krijgen, betekent dit dat IT managers wereldwijd een interessante afweging moeten maken tussen productiviteit en beveiliging,” stelt Kozup. "Het juiste evenwicht hierin behalen zal van het grootste belang zijn om ervoor te zorgen dat bedrijven het beste talent aantrekken en behouden, zonder hierbij gevoelige gegevens in gevaar te brengen."

Benchmark uw bedrijf

Het 'Running The Risk' rapport van Aruba Networks wijst op de mogelijke valkuilen die bedrijven kunnen verwachten op basis van de computerbeveiligingsgewoonten van hun werknemers. Vul Aruba's online zelfbeoordeling-tool in om het risiconiveau van uw bedrijf in te schatten en dit te vergelijken met sectoren uit andere landen in het onderzoek.

Ga om uw risico-index te bepalen en om het volledige verslag te lezen naar www.arubanetworks.com/mobileriskindex/

WK

]]>
Fri, 17 Jul 2015 10:31:17 +0200 Mobiele werknemers gaan in de Verenigde Staten en Europa het veiligst te werk http://executive-people.nl/item/532839/mobiele-werknemers-gaan-in-de-verenigde-staten-en-europa-het-veiligst-te-werk.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Gartner: Business Analytics vraagt om nieuwe benadering van IT http://executive-people.nl/item/532802/gartner-business-analytics-vraagt-om-nieuwe-benadering-van-it.html We betreden onherroepelijk het tijdperk van analytics, was de boodschap tijdens de meest recente Gartner Local Briefing voor Nederlandse CIO’s in Amsterdam. Om optimaal te kunnen profiteren van de kansen en voordelen die analytics zou kunnen bieden is het zaak de omgang met IT daarop in te richten. Niet alle oude wijsheden kunnen echter overboord worden gegooid.

Het thema van de local briefing in het Benelux-hoofdkantoor was Market Disruptions in Business Analytics: Evolution, or Revolution? De eerste spreker die dag was  Research Director Alan D. Duncan. Hij beschreef de kenmerken van het Era of Analytics, zoals Gartner het huidige tijdsgewricht noemt.

Een van de trends die bepalend zijn is dat visuele content, zoals video content, steeds belangrijker wordt. Een opvallend gegeven daarin is volgens Duncan dat op het internet dit moment meer verticale video content dan horizontale beschikbaar is, wat aangeeft dat een groeiend aantal mensen hun mobiele telefoon gebruikt om snel in portrait-stand een video te schieten en direct online te zetten.

Dit Era of Analytics speelt zich voor een belangrijk deel af in de cloud. Een voortdurende zorg voor organisaties die in de cloud willen opereren is nog steeds veiligheid. Hoewel het goed is dat daar veel aandacht voor is, moeten de zaken volgens Duncan wel in perspectief worden geplaatst. Want van alle hacks vond de overgrote meerderheid zijn oorsprong binnen de organisatie, de meeste breaches vinden on premise plaats.

“Echte cloud based hacks zijn zeldzaam”, zegt Duncan. “Dat komt voor een belangrijk deel doordat cloud-aanbieders het zich niet kunnen veroorloven dat er iets mis gaat. Wanneer Amazon Web Servies gehackt zou worden is dat desastreus voor het bedrijf. Daarom is geen enkele interne IT-afdeling van individuele bedrijven in staat om het beveiligingsniveau te halen van een bedrijf als Amazon of Google, dat dit dagelijks doet. Wees dus net bang voor de cloud”.

Relatief nieuw is het Internet of Things (IoT), dat echter al wel veel impact heeft. “We weten niet waar het heen gaat, maar we zien enorme hoeveelheden data ontstaan. Mensen zoeken met die data naar  nieuwe kansen. En waar leidt dat naartoe? Naar analytics. Dat brengt al die zaken uit de nieuwe wereld samen.”

Die disruptie geeft volop kansen voor organisaties, doordat de business modellen radicaal veranderen. De omzet komt in veel gevallen niet meer uit eenmalige transacties, maar terugkerende omzet uit diensten. Telecombedrijven bedrijven verstrekken een telefoon omdat ze niet in het apparaat op zich geïnteresseerd zijn, ze zijn geïnteresseerd in de gerelateerde diensten.

“Dat model zien we steeds vaker in allerlei sectoren. We hebben bijvoorbeeld een project gedaan met Volkswagen, met de connected car. Het gaat niet alleen om de eenmalige verkoop van de auto, maar het is een doorlopend project. De software wordt voortdurend verbeterd en geüpdatet. Dus niet een keer een transactie van 20.000 euro, maar een voortdurende inkomstenstroom. Dat is waar het overal naartoe gaat.”

Dat heeft weer grote gevolgen voor de architectuur. Organisaties bewegen steeds meer van grote datawarehouses naar een meer  agile methode. Analisten kunnen daarmee de data on demand benaderen.

Daarnaast heeft de digitale werkplek grote impact op de menselijke factor. “We zien dat machines routinematig werk vervangen. Net zoals dat gebeurde tijdens de industriële revolutie, toen  handmatig werk werd vervangen. Nu gebeurt dat met kenniswerk. Non repeating functies worden nu ook vervangen door machines. Die disruptie is ook het gevolg van analytics.”

Het veranderende belang van data en analytics leidt weer tot allerlei nieuwe functies die een informatie, data en analytics verantwoordelijkheid hebben: Chief Data Officer, Chief Digital Officer, Chief Analytics Officer, Data Scientist, Information Strategist, Information architect en Data Steward.

Voor analytics is het wel zaak dat er ruimte is voor experimenten. Duncan haalt daarbij Schopenhauer aan: “In hun zoektocht naar goud hebben de alchemisten veel andere waardevolle zaken ontdekt. Zo is het ook met technologie. Bij een traditionele IT investering maak je eerst een ROI-berekening. Dat moet anders met data. Je weet immers niet wat er uit komt. Pas wanneer je iets ontdekt wat waarde toevoegt aan de business komt de ROI.”

Essentieel hierin is goede data. “Datakwaliteit is belangrijk. Dat het niet uitmaakt of er een kleine fout inzit is een mythe. Garbage in is garbage out blijft onverminderd waar. Dat zal naar verwachting nog voor veel problemen zorgen. In 2018 zal 90 procent van alle data lakes onbruikbaar zijn door de enorme hoeveelheid data die gebruikt wordt voor onduidelijke use cases. Waarde halen uit data blijft uiteindelijk een menselijke en culturele uitdaging.”

]]>
Fri, 17 Jul 2015 09:16:00 +0200 Gartner: Business Analytics vraagt om nieuwe benadering van IT http://executive-people.nl/item/532802/gartner-business-analytics-vraagt-om-nieuwe-benadering-van-it.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Helft van de freelancers werkt door op vakantie http://executive-people.nl/item/532801/helft-van-de-freelancers-werkt-door-op-vakantie.html Een fors aantal freelancers houden zich ook op vakantie bezig met hun werk. 94% is bereikbaar per e-mail en/of telefoon, terwijl bijna 50% op vakantie doorwerkt.

Dit blijkt uit onderzoek van Tentoo Payroll onder freelancers. De meeste freelancers blijven bereikbaar omdat opdrachtgevers hierom verzoeken of omdat dit nodig is voor hun werk. Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo: “Freelancers blijven graag bereikbaar voor hun opdrachtgevers. Ze voelen veel betrokkenheid bij hun werk en klanten, waardoor zij graag dat extra stapje willen zetten. Ook op vakantie. Daarnaast besteden opdrachtgevers een deel van hun bedrijfsvoering uit aan de zelfstandigen waardoor de freelancer vaak het enige aanspreekpunt is voor het bedrijf.”

Geen probleem met doorwerken
Een grote groep freelancers geeft daarnaast aan geen problemen te hebben door te werken tijdens de vakantie. Bijna de helft blijkt dit in de praktijk te doen. Redenen hiervoor zijn het feit dat freelancers hun werk niet kunnen stop zetten en het feit dat zij geen geld verdienen als er niet wordt gewerkt. Den Ronden: “Een belangrijke reden om voor een carrière als freelancer te kiezen is vrijheid. De freelancers bepalen zelf waar, wanneer en hoe ze werken. Ook op vakantie kunnen zij aan de slag. Sterker nog; een andere, zonnige omgeving kan heel inspirerend werken! Zo kunnen ze met de voeten in het zwembad geld verdienen én van de vakantie genieten.”

Werkstress komt op vakantie overigens relatief weinig voor. Slechts 8 % van de freelancers ervaart werkstress op vakantie.

]]>
Fri, 17 Jul 2015 09:13:11 +0200 Helft van de freelancers werkt door op vakantie http://executive-people.nl/item/532801/helft-van-de-freelancers-werkt-door-op-vakantie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Zelfstandig ondernemers zijn vaker tevreden dan werknemers http://executive-people.nl/item/532796/zelfstandig-ondernemers-zijn-vaker-tevreden-dan-werknemers.html Zelfstandig ondernemers zijn vaker tevreden over hun werk dan werknemers. Dat geldt vooral voor zelfstandigen die in dienstverlenende sectoren actief zijn. Wel maakt ruim de helft van de zelfstandig ondernemers zich wel eens zorgen over de toekomst van hun bedrijf of onderneming.

Dit blijkt uit de eerste resultaten van de Zelfstandigen Enquête Arbeid 2015 van TNO en CBS. Ruim 24% van de 1 miljoen zelfstandig ondernemers is zeer tevreden over hun werk tegen 17% van de bijna 7 miljoen werknemers. Van de ‘nieuwe’ zelfstandig ondernemers zonder personeel (zelfstandigen die voornamelijk eigen arbeid of diensten inzetten) geeft zelfs 27 procent aan zeer tevreden te zijn met hun werk.

Verschillen per sector
Er zijn ook verschillen al naar gelang de sectoren waar zelfstandig ondernemers werkzaam zijn. Onder zelfstandig ondernemers in de landbouw, industrie en bouwnijverheid ligt de tevredenheid met respectievelijk 17 en 18%, het laagst. Dit is vergelijkbaar met het percentage werknemers dat zeer tevreden is. Van de zelfstandig ondernemers in dienstverlenende sectoren, zoals bijvoorbeeld accountants, architecten en winkeliers, is ruim 26% erg tevreden over hun werk.

Hoewel zelfstandig ondernemers relatief vaak zeer tevreden zijn, maakt een groot deel zich wel eens zorgen over de toekomst van hun bedrijf of onderneming. In het eerste kwartaal van 2015 was dat ruim de helft (55%) van de zelfstandig ondernemers. Degenen met personeel in dienst maken zich vaker zorgen (64%). Een kleine 5% van alle zelfstandig ondernemers zegt zelfs een groot risico te lopen dat hun bedrijf of onderneming failliet gaat. Een kwart is een fractie minder bezorgd en zegt een klein risico te lopen op een faillissement. Ook hier ervaren zelfstandig ondernemers met personeel meer risico.

Opnieuw in loondienst treden
Loont het dan nog wel om zelfstandig ondernemer te blijven? Bijna een kwart dacht er het afgelopen jaar over na om een baan te zoeken als werknemer. Van deze groep heeft 44% daadwerkelijk actie ondernomen. Het overgrote merendeel (84%) van alle zelfstandig ondernemers zou, als het aan hen lag, over 5 jaar nog steeds actief zijn als zelfstandige.

]]>
Fri, 17 Jul 2015 09:03:36 +0200 Zelfstandig ondernemers zijn vaker tevreden dan werknemers http://executive-people.nl/item/532796/zelfstandig-ondernemers-zijn-vaker-tevreden-dan-werknemers.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Gestolen Nederlandse identiteit kost slechts 800 euro http://executive-people.nl/item/532771/gestolen-nederlandse-identiteit-kost-slechts-euro.html Een volledige Nederlandse identiteit (zowel identiteitskaart, paspoort als rijbewijs) is te koop voor ongeveer 800 euro op ondergrondse internet marktplaatsen. Dat blijkt uit onderzoek van Trend Micro, specialist op het gebied van beveiligingssoftware. Het onderzoek werd uitgevoerd met behulp van de Trend Micro Deep Web Analyzer, een tool die kan doordringen tot het deel van het internet dat niet toegankelijk is via normale zoekmachines.

Eén van de conclusies is dat een Nederlands paspoort eenvoudig te koop is op ondergrondse internet marktplaatsen voor slechts 600 euro. Daarnaast bieden criminelen ook pakketten aan. Zo koop je een Nederlands paspoort en rijbewijs voor 700 euro en ben je voor 800 euro in het bezit van een compleet pakket, bestaande uit een Nederlandse ID-kaart, paspoort en rijbewijs.

Cannabis meest verhandeld
Uit het onderzoek van Trend Micro blijkt daarnaast dat cannabis het meest wordt verhandeld op de ondergrondse marktplaatsen. Farmaceutische producten zoals Ritalin en Xanax staan op de tweede plaats, gevolgd door hard drugs als MDMA, LSD en heroïne. Ook illegale videogames en online accounts zijn populaire handelswaren.

[plaatje]

Opvallend is dat het Russisch, na het Engels, de meest gebruikte taal is op het Deep Web. Zaken als Bitcoins zullen er naar verwachting in de toekomst voor zorgen dat het Deep Web zich nog verder ontwikkelt en dat er steeds grotere marktplaatsen gaan ontstaan.

Rapport
Meer informatie over het onderzoek van Trend Micro is te vinden in het Deep Web Report

]]>
Thu, 16 Jul 2015 14:41:13 +0200 Gestolen Nederlandse identiteit kost slechts 800 euro http://executive-people.nl/item/532771/gestolen-nederlandse-identiteit-kost-slechts-euro.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Ruim 500.000 75-plussers hebben geen internetaansluiting http://executive-people.nl/item/532671/ruim-plussers-hebben-geen-internetaansluiting.html Het bezit en gebruik van tv en vaste telefonie is inmiddels wijdverspreid onder 75-plussers. Internet en mobiele telefonie zijn echter veel minder populair. Senioren maken minder vaak gebruik van de nieuwere communicatiemanieren en hechten hier ook minder belang aan.

Dit blijkt uit het rapport 'Senioren en digitalisering' van Telecompaper. In Nederland wonen ruim 1,2 miljoen mensen van boven de 75 jaar. Van hen heeft 46% geen internetaansluiting, wat neerkomt op ruim 500.000 senioren. Bijna 600 kinderen en kleinkinderen werden ondervraagd over het telecombezit en -gedrag van hun (groot)ouders.

Mobiele apparaten
Ook wanneer het gaat om mobiele apparaten blijven de senioren achter op de rest van Nederland. Want waar de smartphone-penetratie bij Nederlanders tussen de 12 en 80 jaar rond de 80% ligt, komt deze bij 75-plussers niet verder dan 13%. Dit is enerzijds het gevolg van de lagere mobiele penetratie - slechts 55% van de senioren heeft een mobiele telefoon - anderzijds heeft slechts een kwart van de ouderen met een mobiele telefoon een smartphone.

Een ander opvallend resultaat is dat bij de Nederlandse consument tussen de 12 en 80 jaar de smartphone populairder is dan de tablet, terwijl dit bij 75-plussers juist andersom is. Van deze laatste groep heeft 26% een tablet. Dat is twee keer zoveel als het aandeel senioren met een smartphone. Vooral bij de oudste leeftijdsgroep (85-plus) is de tablet vele malen populairder. 17% van de 85-plussers heeft een tablet, terwijl 4% een smartphone bezit.

Potentiële groeimarkt
Senioren zijn hierdoor een potentiële groeimarkt voor de telecomsector, maar geen eenvoudige. Ze hebben immers regelmatig hulp nodig op het gebied van telefonie, tv en internet. Zo geeft ruim 70% van de senioren aan de afgelopen drie maanden geholpen te zijn door familieleden of andere bekenden, bijvoorbeeld voor het instellen van zenders. Daarnaast liggen vooral gevoelsredenen (te oud, geen kennis) ten grondslag aan het niet gebruiken van internet. Dat maakt het ook voor degenen die diensten aanbieden via nieuwe technologieën een uitdaging om senioren hiervan gebruik te laten maken.

 

]]>
Thu, 16 Jul 2015 09:22:47 +0200 Ruim 500.000 75-plussers hebben geen internetaansluiting http://executive-people.nl/item/532671/ruim-plussers-hebben-geen-internetaansluiting.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Hoog opgeleide ICT'ers zijn moeilijk te vinden http://executive-people.nl/item/532669/hoog-opgeleide-icters-zijn-moeilijk-te-vinden.html Een mismatch tussen vraag en aanbod kenmerkt de Nederlandse arbeidsmarkt. Ondanks de nog altijd relatief hoge werkeloosheid en het grote aanbod van personeel, ervaren steeds meer HR-professionals moeite met het vervullen van specifieke posities. Met name hoog opgeleide ICT’ers en technici op mbo- en hbo-niveau zijn moeilijk te vinden. Daarnaast is er vooral behoefte aan ervaren personeel. Starters zijn er daarentegen in overvloed. Slechts 10% van de HR-professionals geeft aan problemen te hebben bij het invullen van startersfuncties.

Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘HR Trends 2015-2016’, een onafhankelijk en representatief onderzoek van HR- en salarisdienstverlener ADP Nederland, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij onder ruim 800 Nederlandse HR-professionals. Bijna een kwart van de HR-professionals (23%) ervaart momenteel problemen bij het werven van personeel. Ook maken zij zich meer zorgen over personeelsbehoud. Waar vorig jaar nog maar liefst 81% aangaf geen moeite te hebben medewerkers te behouden, is dat dit jaar teruggelopen tot 79%. ”Het lijkt erop dat de arbeidsmarkt nog maar beperkt in beweging is gekomen,” concludeert Hans van der Spek, Manager Kenniscentrum HRM bij Berenschot. “Tegelijkertijd verwachten HR-professionals in 2016 meer moeite te krijgen om personeel vast te houden.”

Tekort aan hoger geschoolde verkoopmedewerkers
Naast ICT-specialisten (31%) zijn vooral technici (33%), verkoopmedewerkers (22%) en productiepersoneel (21%) schaars. Het tekort aan ICT’ers en technici is er al geruime tijd; opvallender is de roep om personeel in de bouwnijverheid. “In een eerdere editie van HR Trends voorspelden we al dat het voor de bouwsector lastig zou gaan worden om geschikt personeel te vinden,” stelt Van der Spek. “Dat blijkt uitgekomen: het gaat nog niet goed in de sector, ontslagen halen regelmatig het nieuws. Aan de andere kant knokt men om goed gekwalificeerd personeel.” Voor functies op de afdelingen HR, Juridische Zaken en Inkoop & Logistiek is het momenteel vrijwel geen probleem om geschikt personeel te vinden.

De top 10 moeilijkst vervulbare vacatures ziet er als volgt uit:

 1. ICT’er in openbaar bestuur, overheidsdiensten en verplichte sociale verzekeringen (54%)
 2. ICT’er in informatie- en communicatiesector (46%)
 3. ICT’er bij financiële instellingen (34%)
 4. Technicus industrie (33%)
 5. ICT’er in advisering, onderzoek en overige specialistische dienstverlening (25%)
 6. Technicus in advisering, onderzoek en overige specialistische dienstverlening (23%)
 7. Productie en operations in bouwnijverheid (22%)
 8. Verkoper in groot- en detailhandel (22%)
 9. Technicus bouwnijverheid (22%)
 10. ICT’er in vervoer en opslag (19%)

Met name hbo-geschoolde ICT’ers zijn moeilijk te vinden: maar liefst 76% heeft moeite bij het werven van deze groep. Opvallend is het grote contrast met de vraag naar universitair geschoolde ICT’ers (18%) en ICT’ers met een mbo-opleiding (6%). Qua technici zijn HR-afdelingen voornamelijk op zoek naar mbo’ers (50%) en hbo’ers (42%). Ook binnen de sector verkoop zijn sollicitanten het meest gebaat bij een hbo-opleiding: maar liefst 82% geeft aan moeite te hebben bij het vinden van een geschikte kandidaat voor een verkoopfunctie op hbo niveau.

Arbeidsmarktcommunicatie geen prioriteit
Ondanks de voortdurende mismatch op de arbeidsmarkt en de aanhoudende wervingsproblemen geeft slechts 14% van de HR-professionals prioriteit aan arbeidsmarktcommunicatie. “Dit is onbegrijpelijk, want juist door hier proactief op in te zetten, kunnen HR-professionals voorkomen dat de mismatch op de arbeidsmarkt nog langer doorzet,” concludeert Van der Spek. Bijna de helft (49%) geeft aan dat social media een nadrukkelijke rol spelen bij arbeidsmarktcommunicatie.

]]>
Wed, 15 Jul 2015 11:04:17 +0200 Hoog opgeleide ICT'ers zijn moeilijk te vinden http://executive-people.nl/item/532669/hoog-opgeleide-icters-zijn-moeilijk-te-vinden.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Mobiele technologie wordt steeds vaker gebruikt voor educatieve doeleinden http://executive-people.nl/item/532462/mobiele-technologie-wordt-steeds-vaker-gebruikt-voor-educatieve-doeleinden.html Een groeiend aantal Nederlanders gebruikt technologie voor educatieve doeleinden. Ruim een derde (35%) van de Nederlanders raadpleegt online studiemateriaal op zijn smartphone, tablet of laptop om zijn kennis uit te breiden. 19% van de Nederlanders doet dat wekelijks, 5% zelfs iedere dag, zo blijkt uit de jaarlijkse Samsung technologiebarometer.

Steeds meer Nederlanders zijn bovendien bereid om voor online studiemateriaal te betalen. 11% van de Nederlanders geeft op dit moment geld uit aan educatieve online content. Dit is een stijging van 10% ten opzichte van 2014, blijkt uit het Samsung onderzoek. Zij die investeren in digitale educatie, besteden daar een relatief hoog bedrag aan. Maandelijks geven Nederlanders € 10,76 uit aan educatie. Dat is meer dan aan elke andere vorm van online content, zoals boeken (€ 9,48), mobiele games (€ 8,87), films en TV-programma’s (€ 8,15) en muziek (€ 5,53).

Slimmer thuis
De jaarlijkse Samsung technologiebarometer toont aan dat technologie in ons huishouden een steeds prominentere plek inneemt. Onze privéomgeving telt elk jaar meer apparaten waarmee we meer tijd doorbrengen. “Anno 2015 is ons thuis veel meer dan een plek om te eten, ontspannen en slapen. Nieuwe toepassingen, al dan niet verbonden via internet, maken van ons huis een slimmer thuis”, aldus Raymond Mesterom, marketingdirecteur van Samsung. Ons huis telt gemiddeld 18 elektronische apparaten, een toename van 3,6%. Bij elkaar gebruikt elk huishouden de apparaten dagelijks bijna 15 uur. Dat is ruim drie uur langer (26,1%) dan een jaar geleden. Gartner verwacht dat in 2020 het gros van de apparaten in huis met het internet verbonden is. Wereldwijd bezit iedereen dan minstens 3 verbonden apparaten – smartphones, tablets en laptops buiten beschouwing gelaten.

Samsung technologiebarometer
Het is de tweede keer dat de Samsung technologiebarometer verschijnt. Het onderzoek onder 18.000 respondenten in 18 Europese landen richt zich op technologiegebruik, gewoonten en het uitgavepatroon door volwassenen. Onderzoeksbureau Lightspeed GMI benaderde in elk land ten minste duizend respondenten en hanteerde specifieke wegingsfactoren per land. Ook in Nederland zijn 1.000 respondenten ondervraagd.

WK

]]>
Mon, 13 Jul 2015 12:27:41 +0200 Mobiele technologie wordt steeds vaker gebruikt voor educatieve doeleinden http://executive-people.nl/item/532462/mobiele-technologie-wordt-steeds-vaker-gebruikt-voor-educatieve-doeleinden.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlandse bedrijven lopen talent mis http://executive-people.nl/item/532445/nederlandse-bedrijven-lopen-talent-mis.html Bedrijven lopen talent mis – voornamelijk de millennials die nu op de arbeidsmarkt komen – doordat ze niet genoeg aandacht besteden aan mobile recruitment. Bijna een derde (dertig procent) van de Nederlandse organisaties ziet er simpelweg niet de toegevoegde waarde van in. En dat terwijl 55 procent van al het verkeer naar het Indeed-platform afkomstig is van mobile devices. Slechts zestien procent van de organisaties in ons land heeft een voor mobiel geoptimaliseerde recruitmentsite, terwijl ruim de helft (55 procent) de eigen carrièresite gebruikt voor recruitment.

Dit blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed onder 760 HR-verantwoordelijkheden in Nederland en België. De bedrijven die bezig zijn met mobile recruitment zijn vrijwel allemaal groter dan 150 werknemers. Van de kleine organisaties doet 66 procent niets aan mobile recruitment en heeft dit onderwerp ook niet op de agenda staan. Achttien procent van alle bedrijven kijkt momenteel naar de mogelijkheden. Elke organisatie die vooruit wil in de verhitte strijd om talent, moet volgens Indeed meten waar sollicitanten vandaan komen en een strategie voor mobile recruitment vastleggen. Puur vertrouwen op traditionele methoden betekent dat werkgevers de beste kandidaten mislopen, wat een negatieve impact op hun algehele bedrijfsdoelstellingen.

Mobile recruitment
De belangrijkste toegevoegde waarde van mobile recruitment voor Nederlandse bedrijven ligt in het bereiken van een grotere groep werkzoekenden (32 procent). Daarnaast ziet 30 procent het aantrekken van jonge mensen als een belangrijk voordeel en voor 28 procent is dat het verlagen van de drempel om te solliciteren. Overigens lopen Nederlandse bedrijven nog achter op hun Belgische collega’s. In België heeft 28 procent een voor mobiel geoptimaliseerde recruitmentsite en bekijkt bijna een derde de mogelijkheden voor mobile recruitment.

Sander Poos, algemeen directeur van Indeed Benelux: “De resultaten van dit onderzoek zijn heel verrassend. Het blijkt dat te weinig Nederlandse werkgevers voorbereid zijn op de toenemende rol die technologie in recruitment speelt. Hier is duidelijk sprake van een mobile mismatch. In elke leeftijdsgroep gebruiken de grootste talenten hun mobile device om vacatures te bekijken, en die talenten gaan ervan uit dat het sollicitatieproces op mobile devices eenvoudig is. Bedrijven moeten nu het gat tussen vraag en aanbod dichten en investeren in mobile recruitment, voordat het gat nog groter wordt.”

Oorzaak mobile mismatch
Uit het onderzoek van Indeed blijkt dat slechts 28 procent van de Nederlandse bedrijven tijdens het eerste contact aan sollicitanten vraagt waar ze de vacature gevonden hebben. In tegenstelling tot marketing- en salesafdelingen loopt HR ook duidelijk achter als het gaat om het gebruik van nieuwe technologieën. Zo registreert tijdens het sollicitatieproces 4 van de 10 bedrijven op geen enkele manier waar sollicitanten hun vacature gevonden hebben. En van de bedrijven die wél mobile recruitment hebben ingezet, registreert 40 procent de data nog steeds handmatig, terwijl slechts 26 procent dat heeft geautomatiseerd.

Voor organisaties is het beter om recruitment te zien als een vorm van marketing. Uit eigen onderzoek van Indeed blijkt dat werkgevers die mobile recruitment inzetten, twee keer zo veel kwalitatief goede sollicitaties ontvangen als werkgevers die alleen sollicitaties via een desktop toelaten. Bedrijven dienen technologie in te schakelen om sollicitanten en hun openstaande vacatures beter op elkaar af te stemmen. Wie sollicitanten behandelt als potentiële leads, heeft een streepje voor in de war for talent.

]]>
Sun, 12 Jul 2015 14:33:54 +0200 Nederlandse bedrijven lopen talent mis http://executive-people.nl/item/532445/nederlandse-bedrijven-lopen-talent-mis.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Minder faillisementen in eerste helft van 2015 http://executive-people.nl/item/532444/minder-faillisementen-in-eerste-helft-van.html In juni 2015 zijn er (gecorrigeerd voor het aantal zittingsdagen) 35 faillissementen van bedrijven en instellingen minder uitgesproken dan in mei, meldt CBS. De dalende trend van het aantal faillissementen houdt hiermee aan.

Het aantal in een maand uitgesproken faillissementen hangt nauw samen met het aantal zittingsdagen van de rechtbank in die maand. Voor een beter beeld van de ontwikkeling van het aantal faillissementen wordt daarom gekeken naar de voor zittingsdagen gecorrigeerde reeks. In juni 2015 lag het zittingsdaggecorrigeerde aantal op het laagste niveau sinds januari 2009. Sinds de zomer van 2013 is er sprake van een dalende trend.

In totaal zijn 472 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) in juni 2015 failliet verklaard. Daarmee komt het aantal faillissementen in de eerste helft van 2015 uit op 2.908. Dat is 16 procent minder dan in de eerste helft van 2014. In totaal gingen 25 ICT-bedrijven in de eerste helft van 2015 failliet.

]]>
Sun, 12 Jul 2015 13:11:48 +0200 Minder faillisementen in eerste helft van 2015 http://executive-people.nl/item/532444/minder-faillisementen-in-eerste-helft-van.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Vraag naar ICT-manager is toegenomen http://executive-people.nl/item/532443/vraag-naar-ict-manager-is-toegenomen.html De vraag naar ICT-managers stijgt. Vooral in de zakelijke dienstverlening in de randstad stijgt het aantal vacatures voor ICT-managers hard. In totaal waren er in de eerste helft van 2015 5.300 vacatures beschikbaar voor ICT-managers.

Dit blijkt uit onderzoek van Yacht. Arco Elsman, Directeur IT Yacht: “De aantrekkende economie stuwt de vraag naar professionals. We zien investeringen in ICT toenemen. Activiteiten nemen daardoor toe, evenals de behoefte die te managen. Teams worden groter en dat vraagt om goede begeleiding. Voor ons betekent dit meer aanvragen voor ervaren professionals. We verwachten dat die trend de komende periode doorzet.” Naast een grote stijging in de vraag naar ICT- en projectmanagers blijft de vraag naar softwareontwikkelaars hoog. Opvallend is ook de continu stijgende vraag naar security consultants.

Top vijf
Top vijf IT vacatures in aantallen 1e halfjaar 2015:

 1. Softwareontwikkelaar (37.800)
 2. Technisch Beheerder (10.400)
 3. Informatie Analist (7.700)
 4. ICT Manager (5.300)
 5. Applicatie/Functioneel Beheer (4.900)

Top vijf IT vacatures in % stijging tov 1e halfjaar 2014:

 1. Security Consultant (+ 59%)
 2. ICT Manager (+ 50%)
 3. Softwareontwikkelaar (+ 27%)
 4. Applicatie/Functioneel Beheer (+ 25%)
 5. Project Manager (+ 24%)
]]>
Sun, 12 Jul 2015 11:15:53 +0200 Vraag naar ICT-manager is toegenomen http://executive-people.nl/item/532443/vraag-naar-ict-manager-is-toegenomen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bedrijfsleven is doelwit van nieuwe fraudevorm: CEO fraude http://executive-people.nl/item/532442/bedrijfsleven-is-doelwit-van-nieuwe-fraudevorm-ceo-fraude.html Internationaal opererende bedrijven zijn dit voorjaar in Nederland doelwit geworden van een nieuwe vorm van fraude: CEO fraude. Hierbij sturen aanvallers uit naam van een CEO een e-mail naar een financieel medewerker met de vraag een groot geldbedrag over te schrijven.

Fraudehelpdesk waarschuwt voor de nieuwe vorm van cybercrime. Hierbij achterhalen cybercriminelen vooraf aan hun acties de e-mailadressen van de CEO en een functionaris op de financiële administratie. Meestal zou de administratieve medewerker bij een dochteronderneming werken, waardoor de afstand tot de CEO groot is en deze het verzoek in veel gevallen niet durft te controleren.

Grote geldbedragen buitgemaakt
Bij de organisatie zijn van drie verschillende multinationals meldingen binnengekomen van CEO fraude. Fraudehelpdesk verwacht dat het werkelijke aantal slachtoffers hoger ligt en veel bedrijven uit gêne dit niet durven melden. Bij een Nederlands filiaal van een Amerikaanse organisatie is op deze wijze 800.000 euro gestolen. Bij een agrarische onderneming uit Nederland werd ruim 500.000 euro buitgemaakt. Ook een Zweedse handelsmaatschappij in Noord-Holland werd doelwit en ging het schip in voor maar liefst 3 miljoen euro.

De miljoen euro werd uiteindelijk via Fraudehelpdesk door Europol teruggehaald van een Belgische bankrekening, die op naam stond van een Fransman. In Frankrijk is CEO fraude al langer een veelvoorkomende aanval op bedrijven. In de meeste gevallen zouden de oplichters opereren vanuit Israël en Letland. Het gestolen geld verdwijnt doorgaans naar bankrekeningen in China.

Nepmails herkennen
Fraudehelpdesk adviseert bedrijven waakzaam te zijn. De nepmails van directeuren aan hun administratie zouden wel te herkennen, aangezien het e-mailadres van de afzender nooit honderd procent klopt.

]]>
Sat, 11 Jul 2015 11:25:25 +0200 Bedrijfsleven is doelwit van nieuwe fraudevorm: CEO fraude http://executive-people.nl/item/532442/bedrijfsleven-is-doelwit-van-nieuwe-fraudevorm-ceo-fraude.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Analyse-tools, mobiele applicaties en goede sales-cultuur leiden tot betere ... http://executive-people.nl/item/532329/a-analyse-tools-mobiele-applicaties-en-goede-sales-cultuur-leiden-tot-betere-verkoopresultaten.html Salesforce, een online CRM-oplossing, publiceert het rapport ‘2015 State of Sales’. Uit dit onderzoek onder meer dan 2300 sales-verantwoordelijken wereldwijd, blijkt dat goed presterende verkoopteams vaker technologie, zoals analyse-tools en mobiele applicaties, gebruiken. Een andere belangrijke conclusie is dat sales-afdelingen beter presteren als de hele organisatie wordt ingezet in de sales cyclus.

De afgelopen jaren is het sales-proces flink veranderd. Een klant heeft door het toenemende gebruik van mobiele applicaties en sociale media meer kennis van een product of dienst dan ooit tevoren. Adviesorganisatie CED stelt dat klanten al voor 57 procent door de sales-cyclus zijn voordat ze überhaupt in contact komen met een sales-medewerker. Daarnaast hebben veel organisaties te maken met een heel competitieve markt, waardoor sales-afdelingen snel moeten schakelen om een deal te sluiten.

‘De inzet van technologie is vaak de maker of breker van een goede deal,’ stelt Mike Rosenbaum, CEO Sales Cloud bij Salesforce. ‘Organisaties die goede salesresultaten behalen, zorgen dat ze precies weten wat hun klant bezig houdt. Hiervoor zetten salesafdelingen niet alleen moderne crm-platforms in, maar maken ze ook actief gebruik van nieuwe technologieën zoals analyse-tools en mobiele applicaties. Een sales-medewerker verwerft zo precies de juiste inzichten en kan op elk moment reageren.’

De belangrijkste conclusies uit het rapport 2015 State of Sales zijn:

Gebruik van analyse-tools stijgt

Goed presterende sales teams gebruiken data om betere beslissingen te nemen en hun verkoopdoelstellingen te behalen. Met analyse-tools weten sales-medewerkers precies waar ze de focus moeten leggen om nog productievere gesprekken te voeren met klanten en potentiële klanten.

 • ·         Bij goed presterende sales teams is het 3,5 keer zo waarschijnlijk dat ze analyse-tools gebruiken in vergelijking met de minder presterende teams;
 • ·         Momenteel gebruikt 19 procent van de organisaties voorspellende analyses (predictive analytics), maar verwacht wordt dat adoptie hiervan zal groeien met 135 procent in de komende 12 tot 18 maanden. Bij voorspellende analyses wordt historische en actuele data gecombineerd, om voorspellingen te kunnen doen voor de toekomst.

Mobile applicaties worden een belangrijke aanjager 

Mobiele applicaties voor sales-medewerkers worden steeds geavanceerder. De best presterende sales teams gebruiken mobiele applicaties voor de gehele sales-cyclus; van lead management tot sales forecasting.

 • ·         Bij goede sales-organisaties is het 5 keer zo waarschijnlijk dat ze hun sales-capaciteiten op het mobiele vlak als uitstekend of zeer goed waarderen;
 • ·         Van de goed presterende sales teams overweegt 60 procent om mobiele applicaties in te zetten, terwijl maar 9 procent van de slecht presterende teams applicaties in hun sales-processen gebruikt. De verwachting is dat het gebruik van sales-apps de komende twee jaar zal verdubbelen;
 • ·         Meer dan de helft van de goed presterende sales teams is van plan om de komende twee jaar sales direct aan te bieden via mobiele applicaties. Klanten en potentiële klanten verwachten meer en meer dat producten en diensten direct via mobiele apps gekocht kunnen worden.
 • ·         Uit eerder onderzoek van Salesforce blijkt dat 83 procent van de sales teams van plan is om in de komende twee jaar gebruik te maken van wearables.

Sales-succes begint met een cultuur van samenwerken 
Cruciaal voor het succes van een organisatie, is een cultuur waarin sales een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. Dit betekent dat de afbakening tussen verschillende afdelingen doorbroken moet worden en sales en marketing actief samenwerken.

 • ·         Organisaties met goed presterende verkoopteams zien drie keer zoveel kans om sales een verantwoordelijkheid van de gehele organisatie te maken;
 • ·         Van de topteams stelt 93 procent dat werknemerstevredenheid erg belangrijk is, van de onder de maat presterende teams is dit voor 46 procent maar een belangrijke factor.

Technologie ondersteunt sales-doelstellingen
De inzet van technologie zorgt voor een steeds groter wordend onderscheid tussen goed en slecht presterende sales teams.

 • ·         Van sales-medewerkers die actief nieuwe technologie omarmen, zogeheten technology adaptors, is het twee keer zo waarschijnlijk dat ze in goed presterende sales teams opereren;
 • ·         Bij goed presterende teams is het drie keer zo waarschijnlijk dat ze technologie inzetten om hun sales-processen te versnellen.
]]>
Fri, 10 Jul 2015 13:47:23 +0200 ‘Analyse-tools, mobiele applicaties en goede sales-cultuur leiden tot betere verkoopresultaten' http://executive-people.nl/item/532329/a-analyse-tools-mobiele-applicaties-en-goede-sales-cultuur-leiden-tot-betere-verkoopresultaten.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlander zet massaal privé-device in voor zakelijk gebruik http://executive-people.nl/item/532292/nederlander-zet-massaal-priva-copy-device-in-voor-zakelijk-gebruik.html Medewerkers zetten in grote getalen hun privé mobiel en laptop in voor hun werk. Werkgevers schieten echter te kort als werknemers problemen ondervinden met de inzet van hun eigen devices. Meer dan een kwart van de ondervraagden geeft aan dat alleen hun devices van de zaak ondersteund worden.

Dat blijkt uit het Fujitsu IT tevredenheidsonderzoek over beleid en tevredenheid. Voor het onderzoek ondervroeg Fujitsu 1172 medewerkers van bedrijven in verschillende sectoren naar hun mening over het IT-beleid van hun werkgever. Eén van de opvallendste resultaten is dat 28 procent van de ondervraagden geen steun van hun werkgever hoeft te verwachten als functionaliteiten op hun privé-device niet werken, waardoor zij hun werk niet kunnen uitvoeren. Dit is opvallend, zeker omdat maar liefst zeventig procent zegt hun privé-devices ook zakelijk in te zetten.

Gemiste kans
Mark Schippers, Manager Service Desk & Technical Support van Fujitsu: “Het is zonde dat werknemers op zichzelf zijn aangewezen als zij problemen ondervinden met bepaalde functionaliteiten. Zij zouden een stuk effectiever kunnen werken als ze hiervoor de interne servicedesk kunnen benaderen. Bij Fujitsu onderkennen we dit probleem en zien we een servicedesk meer als control tower die ook het probleem van support op privé devices op kan lossen.”
Veel vraag naar nieuwe apparatuur

Nieuwe apparatuur blijkt hoog op het verlanglijstje van de Nederlandse medewerker staat. Nieuwe apparaten zouden de tevredenheid in het werk voor bijna een kwart vergroten. Met name mannen en jongeren zouden gelukkiger zijn op de werkvloer als zij met meer nieuwe apparatuur zouden mogen werken. “Privé zie je ook dat jongeren de nieuwste gadgets als een van de eerste omarmen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze de beste en nieuwste devices willen hebben op hun werk”, zegt Schippers.

Bedrijfsapps vaak onbekend
Ondanks het gebrek aan nieuwe apparatuur investeren veel Nederlandse organisaties wel in technieken die het werk makkelijker moeten maken zoals apps voor intern gebruik. Medewerkers zijn hier in de helft van de gevallen van op de hoogte. Opvallend hierbij is dat mannen twee keer zo vaak denken dat hun bedrijf investeert in nieuwe technieken dan vrouwen. “Dit kan met een gebrekkige interne communicatie te maken hebben, maar ook met een gebrek aan interesse in IT van medewerkers zelf.”

]]>
Thu, 09 Jul 2015 13:12:44 +0200 Nederlander zet massaal privé-device in voor zakelijk gebruik http://executive-people.nl/item/532292/nederlander-zet-massaal-priva-copy-device-in-voor-zakelijk-gebruik.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Vier tips uit de praktijk voor personeelsplanning http://executive-people.nl/item/532289/vier-tips-uit-de-praktijk-voor-personeelsplanning.html Voor elke organisatie, ongeacht de omvang, blijft het plannen van medewerkers een complex vraagstuk. Een goede planning zorgt voor tevreden werknemers, een prettige werksfeer en betere bedrijfsresultaten. Het is echter niet eenvoudig een planning waarmee iedereen tevreden is op te stellen. Paralax Planning Solutions deelt vier tips uit de praktijk.

1. Houd het menselijk
Plannen is mensenwerk. Het begint dus niet met roosters en de invulling daarvan, maar met de wensen en voorkeuren van medewerkers. Rob Michiels, Planner bij SAFENED: “Luister vooral naar ervaringen of problemen in het werk en ga aan de slag met hun feedback. Als je moeite doet voor je collega’s, doen zij dat ook voor jou. Je planning wordt daar uiteindelijk beter van: je krijgt veel gemakkelijker een moeilijke of extra dienst ingevuld.”

2. Wees flexibel en relativeer
Een flexibele houding is zonder twijfel de belangrijkste eigenschap voor HR-professionals. Planningen zijn dynamisch en altijd afhankelijk van actuele omstandigheden. Jan van der Ent, Medewerker Roosterbureau en Beheerder bij Stadsbeheer Gemeente Rotterdam: “Wees flexibel, maar houd vast aan je gezonde verstand. Zowel richting de medewerkers als richting het management. Als planner beweeg je tussen twee werelden, zoek daarin steeds de balans.”

3. Automatiseren? Doe het goed en doordacht
Zodra planningen complexer worden, kan automatisering uitkomst bieden. Ga daarbij niet over één nacht ijs, adviseert Piet Kleijne, Planner Bedrijfsbureau bij Brandweer Zaanstad. “Besteed voldoende aandacht aan het formuleren van eisen. Het maakt de afweging voor een nieuw systeem eenvoudiger en scheelt tijd bij de implementatie.” Daarnaast is het belangrijk de automatisering als hulp-tool te blijven zien. Herman Goossens, Shift Team Leader Packaging bij Grolsch: “Automatisch roosteren is prachtig, maar blijf moeite doen voor medewerkers. Een beetje meer aandacht en tijd levert veel extra’s op: afwisseling, uitdaging en meer plezier.”

4. Blijf met beide benen op de werkvloer
Plannen gaat iedereen binnen een organisatie aan en het is dan ook logisch als de planner een centrale plek inneemt: letterlijk en figuurlijk. Marco Koorevaar, Senior Planner & Wagenparkbeheerder bij Hollander Techniek: “Wat helpt, is een strategische plek in het gebouw. Wij zitten vooraan in de kantoortuin tussen de projectleiders en werkvoorbereiders. Zo vangen we heel veel nuttige informatie op.” Jack van de Schoor, Technisch Coördinator Toneeltechniek Projectenbureau bij Parktheater Eindhoven sluit zich hierbij aan en adviseert eens een weekje mee te lopen op de werkvloer: “Als je je mensen kent, kun je rekening houden met hun wensen. Zo maak je een planning waar iedereen blij mee is.“

]]>
Thu, 09 Jul 2015 12:11:33 +0200 Vier tips uit de praktijk voor personeelsplanning http://executive-people.nl/item/532289/vier-tips-uit-de-praktijk-voor-personeelsplanning.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Steeds minder fulltime opdrachten voor zzp'er http://executive-people.nl/item/532284/steeds-minder-fulltime-opdrachten-voor-zzper.html Een ruime meerderheid van de zzp'ers zou graag 40 uur per week willen werken. Dit is echter lang niet altijd mogelijk. Het gemiddeld aantal uren per week dat opdrachtgevers zzp’ers, ook wel zelfstandig professionals (zp’ers) geheten, inhuren voor een opdracht daalt. Professionals van middelbare leeftijd werken meer uren dan hun jongere en oudere collega’s.

Dit blijkt uit de tweede editie van ZP Facts, de kwartaalmonitor voor ZP'ers in de zakelijke dienstverlening. Bijna 3 op de 4 zp’ers willen een volle werkweek van 40 uur maken. Slechts 8 procent zoekt bewust een parttime (minder dan 32 uur) opdracht. Prof. Dr. Arjan van den Born van de Universiteit van Tilburg die het onderzoek voor ZP Facts leidt: ‘Wij kunnen aan de ontwikkeling van het aantal opdracht-contracturen in de database van meer dan 10.000 zelfstandig professionals van kennisbemiddelaar HeadFirst, die wij gebruiken voor ons onderzoek, aflezen dat de wens om fulltime te werken in mindere mate wordt beantwoord door de opdrachtgevers. Zo signaleren wij een afname van de 40-uurs opdrachten in relatieve termen.’

Minste contracturen voor jongste en oudste professionals
Uit het onderzoek blijkt dat de jonge professionals in de leeftijdscategorie 34 jaar of jonger en de oudste professionals (55 jaar of ouder) de minste contracturen hebben, respectievelijk 31,7 en 30,7 uur per week. Professionals tussen de 35 en 44 jaar en in de leeftijdscategorie 45 tot 54 jaar werken de meeste uren per week, respectievelijk 33,6 uur en 32,8 uur.

Van den Born: ‘Bekijken we de data naar gelang de functie die een zp’er heeft, dan zien we dat professionals in vrijwel alle rollen minder uren per week zijn gaan werken, behalve de uitvoerende IT’ers.’ Zp’ers in de IT werkten in het eerste kwartaal van 2015 de meeste uren per week van alle onderzochte professionals. ‘Op veel gebieden is een tekort aan specialistische IT’ers, wat ervoor lijkt te zorgen dat in relatief grote mate beroep op hen wordt gedaan zodra ze ingehuurd worden.’ De zelfstandigen in ondersteunende rollen leverden de meeste uren in; zij werkten in kwartaal 1 van 2015 iets meer dan 2 uur per week minder ten opzichte van het kwartaal ervoor.

]]>
Thu, 09 Jul 2015 08:57:40 +0200 Steeds minder fulltime opdrachten voor zzp'er http://executive-people.nl/item/532284/steeds-minder-fulltime-opdrachten-voor-zzper.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederland in internationale top vijf internetsnelheid http://executive-people.nl/item/532032/nederland-in-internationale-top-vijf-internetsnelheid.html Nederland heeft zich in het eerste kwartaal van 2015 met een gemiddelde internetsnelheid van 15,3 mbps bij de vijf landen met de hoogste gemiddelde internetsnelheid gevoegd. Dat blijkt uit het meest recente State of the Internet-rapport van Akamai. In het laatste kwartaal van 2014 stond Nederland nog op de zesde plek in de lijst.

Gemiddelde snelheid en pieksnelheid

De gemiddelde internetsnelheid nam in het eerste kwartaal van 2015 met ongeveer 8 procent toe en daardoor wist Nederland Zwitserland en Japan in te halen. Doordat verbindingen in Ierland gemiddeld echter 37 procent sneller werden, wisten de Ieren op hun beurt Nederland in te halen en zelfs toe te treden tot de top drie van de lijst. Daarin staat het land op de tweede plaats, achter Zuid-Korea en voor de autonome regio Hong Kong.

De gemiddelde pieksnelheid blijft met 61,5 mbps wel wat achter in Nederland. Ons land wist met die snelheid wel de dertiende plaats op de ranglijst te consolideren, maar een plek in de top vijf lijkt nog vrij ver weg. Om de vijfde plek in de lijst te bereiken zal Nederland onder andere Zweden, Israël en Roemenië in moeten halen. Vooral de laatstgenoemde doet het met een vijfde plek een stuk beter dan Nederland en om Roemenië in te halen zal de gemiddelde pieksnelheid nog minimaal zo’n 20 procent, ongeveer 12 mbit, moeten stijgen.

Glasvezel

Dat is geen eenvoudige taak, maar het is ook zeker niet onmogelijk. Er worden namelijk regelmatig snelheidsverhogingen doorgevoerd bij kabelproviders en daarnaast krijgen steeds meer mensen toegang tot het Nederlandse glasvezelnetwerk. Vooral dat laatste kan een flinke boost aan de gemiddelde pieksnelheid geven doordat er met glasvezel zeer hoge snelheden behaald kunnen worden tot wel 500 Mbps. Overstappers die van een DSL-abonnement overgaan op een glasvezelabbonnement kunnen een toename van de internetsnelheid verwachten tussen de 2,5 tot maximaal 25 keer.

Netrebel, een nieuwe provider, daarentegen heeft onlangs in de gemeente Houten al begonnen met het aanbieden van glasvezelinternet met een snelheid van 1gbps. Ze gebruiken daarbij een nieuw model waarbij de provider zelf eigenlijk alleen internet levert. In tegenstelling tot de grote providers, richt Netrebel zich dus niet op tv of telefonie. In plaats daarvan brengt Netregel klanten die toch een tv-abonnement willen in contact met een derde partij. Dat zou volgens de provider doorgaans goedkoper zijn dan de pakketten van de concurrentie, terwijl de snelheid van het geleverde internet hoger is. Als het model succesvol blijkt, dan wil Netrebel in de nabije toekomst ook zijn diensten aanbieden in andere gemeenten in Nederland.

State of the Internet

Of de Nederlandse ontwikkelingen op de glasvezelmarkt inderdaad onze positie op de ranglijsten voor snel internet zullen verstevigen zal in de toekomstige State of the Internet-rapporten moeten blijken. Akamai publiceert elk kwartaal een State of the Internet-rapport waarin onder andere de gemiddelde internetsnelheid en pieksnelheid aan bod komen. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan de overgang van IPv4 naar IPv6.

Meer informatie over hoe de gemiddelde internetsnelheid en gemiddelde pieksnelheid wordt bepaald door Akamai kan hier worden gevonden.

]]>
Wed, 08 Jul 2015 11:59:49 +0200 Nederland in internationale top vijf internetsnelheid http://executive-people.nl/item/532032/nederland-in-internationale-top-vijf-internetsnelheid.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Zp’er vaak ingeschakeld om ontbrekend vakmanschap op te vangen http://executive-people.nl/item/532123/zpa-er-vaak-ingeschakeld-om-ontbrekend-vakmanschap-op-te-vangen.html De belangrijkste reden voor organisaties om zp’ers in te huren, is voor een meerderheid (71%) het invullen van ontbrekend vakmanschap. Zelfstandige professionals delen die overtuiging en zijn daarbij van mening dat opleiding en doorontwikkeling essentieel voor hun succes zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van sourcing partner FastFlex in samenwerking met ABN AMRO onder meer dan 1.500 Nederlandse zp’ers. 88 procent van de ondervraagden vindt dat hij/zij zich moet blijven specialiseren om de stempel ‘vakman’ te kunnen behouden en 66 procent denkt dat hij/zij zich beter kan specialiseren dan verbreden.

Goed opdrachtgeverschap ontbreekt
Uit het onderzoek blijkt ook dat een grote meerderheid (77%) van de zelfstandigen zich ‘extern’ voelt binnen de organisatie waar zij werkzaam zijn. Zp’ers zijn zich bewust van hun flexibele rol binnen de organisatie, maar dit hoge percentage geeft aan dat zelfstandigen zich vaak niet helemaal thuis voelen bij het bedrijf waar zij hun project uitvoeren. Inhurende organisaties faciliteren hun externe professionals ook onvoldoende als het aan de zp’ers ligt: slechts 35 procent is van mening dat hij/zij voldoende gefaciliteerd wordt door de opdrachtgever.

Niels Huismans, Business Developer bij FastFlex: “Een goed ontwikkelde flexibele schil wordt aankomende jaren een belangrijk thema voor het bedrijfsleven. Zp’ers winnen aan aanzien en hun vakmanschap is nodig om organisaties flexibel te houden en kenniskloven in te vullen. Organisaties hebben nog genoeg te leren op het gebied van sourcing, kennisborging en het op een juiste manier faciliteren van professionals binnen de flexibele schil. Hoewel zp’ers externe werknemers zijn, willen zij zich wel betrokken voelen bij de organisatie. Behandel hen daarom nagenoeg hetzelfde als vaste medewerkers. Denk daarbij aan bijvoorbeeld het interne trainingsprogramma en deelname aan bedrijfsuitjes.”

]]>
Wed, 08 Jul 2015 10:17:37 +0200 Zp’er vaak ingeschakeld om ontbrekend vakmanschap op te vangen http://executive-people.nl/item/532123/zpa-er-vaak-ingeschakeld-om-ontbrekend-vakmanschap-op-te-vangen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Oudere werknemers moeten steeds vaker stapje terug doen http://executive-people.nl/item/532045/oudere-werknemers-moeten-steeds-vaker-stapje-terug-doen.html Steeds vaker worden oudere werknemers in Nederland gevraagd een stapje terug te doen. Door een lagere functie te bekleden zouden medewerkers langer gezond kunnen blijven doorwerken.

Dit blijkt uit onderzoek van salarisverwerker ADP. 43% van de organisaties overweegt werknemers te vragen een stapje terug te doen op de arbeidsladder. Demotie lijkt hiermee standaard onderdeel te zijn geworden van het HR-beleid van bedrijven.

Concessies rond beloningen
Naast demotie staan ook concessies rond beloningen bij veel bedrijven op de agenda. Die concessies kunnen verschillende maatregelen betekenen. Zo kiest één op de tien werkgevers voor het beperken van reguliere salarisverhogingen. Ook het beperken van het salaris (2%) of het beperken van verlofrechten (2%) komt voor. In totaal versobert dit jaar 15% van de werkgevers het arbeidsvoorwaardenbeleid.

Vooral bij financiële instellingen (34%) worden werknemers gevraagd in te leveren. Als het specifiek om salaris gaat spant de kennisintensieve dienstverlening de kroon. 21% van de organisaties in deze sector vraagt werknemers de reguliere salarisverhoging te beperken. 

]]>
Tue, 07 Jul 2015 11:36:38 +0200 Oudere werknemers moeten steeds vaker stapje terug doen http://executive-people.nl/item/532045/oudere-werknemers-moeten-steeds-vaker-stapje-terug-doen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Investeringen in big data groeien met 50% http://executive-people.nl/item/532044/investeringen-in-big-data-groeien-met.html Bedrijven geven steeds meer geld uit aan big data projecten. De big data-markt maakt naar verwachting tot 2019 een jaar-op-jaar groei van 50% door.

Dit voorspelt onderzoeksbureau Ovum. “Het experimentele tijdperk van big data komt ten einde. Organisaties maken formeler gebruik van big data technologie om de toegevoegde waarde die zij verwachten te vinden te kunnen realiseren”, legt Tom Pringle van Ovum uit.

Rooskleurige toekomst voor big data
“Big data, als een open source technologie, is toegankelijk zonder grote financiële impact op de markt. Ovum verwacht dat deze situatie veranderd, met commerciële Hadoop distributies en een snel groeiend ecosysteem van technologieën die duiden op een rooskleurige toekomst voor big data”, aldus Pringle.

Big data wordt door Ovum gezien als een segment van de markt voor informatiebeheersoftware. De markt groeit naar verwachting tot 2019 met een jaar-op-jaar-groei van 11%. Naast big data zijn ook de groeiende vraag naar business intelligence (BI) en business analytics een belangrijke drijfveer achter de groei in deze markt. Naar verwachting is de vraag naar BI en business analytics in 2019 verdubbeld ten opzichte van dit jaar. De markt is op dit moment ongeveer 15,85 miljard dollar waard.

]]>
Tue, 07 Jul 2015 10:44:47 +0200 Investeringen in big data groeien met 50% http://executive-people.nl/item/532044/investeringen-in-big-data-groeien-met.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Consument denkt aan 4g als alternatief voor vast internet http://executive-people.nl/item/532043/consument-denkt-aan-g-als-alternatief-voor-vast-internet.html Uit een onderzoek van Telecompaper dat zij onder het Consumer Panel hebben gehouden, blijkt dat bijna 45 procent van de Nederlanders overweegt om over te stappen van vast internet naar een 4g-abonnement wanneer dat goedkoper zou zijn. Nog eens 43 procent zou overwegen over te stappen wanneer een 4g-abonnement goedkoper zou zijn dan vast internet en een mobiel abonnement samen.

Prijs is de belangrijkste factor

De prijs is volgens het onderzoek de belangrijkste factor die mensen ertoe kan bewegen over te stappen op een 4g-abonnement. De snelheid en betrouwbaarheid van de verbinding zijn van minder belang: 34 procent van de respondenten geeft aan een overstap te overwegen wanneer 4G minstens even snel is als vast internet, terwijl 36 procent overweegt over te stappen wanneer 4G minstens net zo betrouwbaar is als vast internet.

De deelnemers van het testpanel lijken ook de beschikbaarheid van tv of telefonie niet heel erg belangrijk te vinden. Slechts 2 op de 10 deelnemers geeft aan alleen 4G te overwegen wanneer er ook tv kan worden ontvangen via het 4G-abonnement, terwijl 3 op de 10 alleen wil overstappen wanneer er triple play-pakketten (internet, tv en telefonie) kunnen worden afgesloten.

Is deze overstap realistisch?

Waarom Telecompaper het onderzoek heeft gehouden is niet helemaal duidelijk. Mobiele 4g-abonnementen in Nederland zijn relatief duur, en veel data mag er met het gemiddelde abonnement niet worden verstookt. Als er 4g-abonnementen zonder datalimiet of met een hoge datalimiet zouden verschijnen, is de kans klein dat die veel goedkoper zijn dan vast internet, zelfs wanneer het 4g-abonnement alleen thuis kan worden gebruikt.

En mocht er toch een klein wonder gebeuren en wordt de prijs van een 4g-abonnement lager dan de prijs van vast internet, dan zal het voor de meeste mensen nog geen realistische vervanger zijn voor de vaste internetverbinding. De totale hoeveelheid beschikbare bandbreedte op het 4g-netwerk is beperkt en de beschikbare bandbreedte moet gedeeld worden door alle gebruikers die zich in een bepaalde cel bevinden. Wanneer er veel mensen in dezelfde omgeving tegelijkertijd gebruik van het netwerk maken zal de snelheid dus afnemen en de responstijd (ping) toenemen.

De theoretische pieksnelheid van 225 mbps die met de 4g-netwerken van KPN en Vodafone kan worden behaald, zal in de praktijk dan ook nooit gehaald worden. In werkelijkheid zal de snelheid waarschijnlijk vele malen lager liggen. Daarnaast lijkt de kans op combinatiepakketten met internet en tv of triple play-pakketten via het 4g-netwerk ook klein, omdat daar simpelweg geen bandbreedte voor beschikbaar is op het netwerk.

4g-netwerk in buitengebieden

Het 4g-netwerk lijkt eigenlijk vooral interessant te zijn voor buitengebieden, waar wat minder mensen wonen en waar op dit moment nog geen (echte) vormen van breedbandinternet beschikbaar zijn. In Duitsland worden al 4g-abonnementen als regulier internet aangeboden. Met een 4g-abonnement van het Duitse Vodafone is het mogelijk om met een maximale snelheid van 50 mbps te internetten. De kosten van het abonnement bedragen zonder korting €52,50 per maand en er geldt een datalimiet van 30 GB per maand.

Vergelijken we dat met de vaste internet abonnementen van Vodafone Nederland, dan valt op dat het duurste glasvezelabonnement met een prijs van €50,- per maand goedkoper is, terwijl de snelheid met 500 mbps tien keer zo hoog ligt. Glasvezel biedt daarnaast, in tegenstelling tot 4g, een gegarandeerde bandbreedte en datalimieten zijn er niet. Het overstappen van een vaste verbinding naar een 4g-abonnement lijkt dan ook vooral een oplossing voor de mensen die in het buitengebied wonen en geen andere opties hebben wat betreft een snelle internetverbinding.

]]>
Tue, 07 Jul 2015 10:23:58 +0200 Consument denkt aan 4g als alternatief voor vast internet http://executive-people.nl/item/532043/consument-denkt-aan-g-als-alternatief-voor-vast-internet.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Fors meer vacatures voor ICT professionals http://executive-people.nl/item/531868/fors-meer-vacatures-voor-ict-professionals.html Het aantal vacatures voor ICT professionals is in het eerste halfjaar van 2015 met 24% gestegen opzichte van vorig jaar. In totaal zijn 89.000 vacatures beschikbaar.

Dit blijkt uit onderzoek van Yacht. Vooral buiten de Randstad neemt de vraag naar projectmanagers in de zorg toe, doordat zorgverleners meer investeren in technologie die helpt tegemoet te komen aan veranderde wensen van patiënten. Alexander J. van Cappellen, CIO zorginstelling ZuidZorg: “De vraag van klanten is aan het veranderen. Zorginstellingen moeten hier op inspelen. Zonder inzet van ICT overleven ze het niet, het is belangrijk om hier rekening mee te houden in budgetten." Wat opvalt is dat met name in het noorden en zuiden van het land de vraag naar projectmanagers harder groeit dan in de rest van Nederland. Waar vorig jaar de stijging naar de vraag al zichtbaar was in de Randstad, is nu de rest van Nederland aan een inhaalrace begonnen.

Vraag naar ICT managers
In de zakelijke dienstverlening in de randstad stijgt vooral de vraag naar ICT managers. Arco Elsman, Directeur IT Yacht: “De aantrekkende economie stuwt de vraag naar professionals. We zien investeringen in ICT toenemen. Activiteiten nemen daardoor toe, evenals de behoefte die te managen. Teams worden groter en dat vraagt om goede begeleiding. Voor ons betekent dit meer aanvragen voor ervaren professionals. We verwachten dat die trend de komende periode doorzet.”

Ook de vraag naar softwareontwikkelaars blijft hoog. Yacht ziet ook een continu stijgende vraag naar security consultants. Yacht stelt dat dit een structurele functie lijkt te worden in ICT organisaties.

Top vijf IT vacatures
Top vijf IT vacatures in aantallen 1e halfjaar 2015:

 1. Softwareontwikkelaar 37.800
 2. Technisch Beheerder 10.400
 3. Informatie Analist 7.700
 4. ICT Manager 5.300
 5. Applicatie/Functioneel Beheer 4.900

Top vijf IT vacatures in % stijging tov 1e halfjaar 2014:

 1. Security Consultant + 59 %
 2. ICT Manager + 50 %
 3. Softwareontwikkelaar + 27 % 
 4. Applicatie/Functioneel Beheer + 25 %
 5. Project Manager + 24 %

 

]]>
Mon, 06 Jul 2015 09:58:25 +0200 Fors meer vacatures voor ICT professionals http://executive-people.nl/item/531868/fors-meer-vacatures-voor-ict-professionals.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederland heeft relatief groot privacybudget http://executive-people.nl/item/531865/nederland-heeft-relatief-groot-privacybudget.html Nederland besteedt per jaar 8 miljoen euro aan de bescherming van persoonsgegevens. Hiermee staat Nederland in de top drie van Europese landen wat betreft privacybudget.

Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat alleen Duitsland en Groot-Britannië een groter privacybudget hebben. Duitsland geeft ieder jaar 9 miljoen euro uit aan privacy, terwijl Groot-Britannië zelfs 13 miljoen euro uitgeeft. Beide landen zijn echter wel een stuk groter dan Nederland. Veel andere landen laat Nederland achter zich. Denk hierbij aan Denemarken, Finland, Ierland en Italië.

Als we kijken naar mankracht gaan de Britten overduidelijk aan de leiding met 365 professionals. Nederland moet het doen met 75 mensen. Dit is overigens iets minder dan in Duitsland, waar 87 professionals zich richten op privacybescherming.

]]>
Sun, 05 Jul 2015 13:10:12 +0200 Nederland heeft relatief groot privacybudget http://executive-people.nl/item/531865/nederland-heeft-relatief-groot-privacybudget.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Financiële transacties steeds vaker doelwit van Android-malware http://executive-people.nl/item/531752/financia-laquo-le-transacties-steeds-vaker-doelwit-van-android-malware.html Mobiel bankieren en online shopping zit in de lift. Een jaar geleden becijferde De Nederlandse Bank dat in Nederland één op de vier volwassenen gebruik maakt van mobiel bankieren. Deze trend is cybercriminelen niet ontgaan, zo blijkt uit de analyse van de malware-onderzoekers van het G DATA SecurityLab. Meer dan 50% van de nieuwe malware voor mobiele apparaten in het eerste kwartaal van dit jaar heeft een direct financieel doel. De analisten ontdekten 440.000 nieuwe stuks malware voor Android in het eerste kwartaal van het jaar. Dat betekent dat er gemiddeld elke 18 seconden een nieuwe bedreiging voor Android bijkomt. Dit en meer is terug te vinden in het G DATA Mobile Malware Report, dat te downloaden is via https://secure.gd/dl-en-mmwr201501

“Het gebruik van smartphones en tablets voor internetbankieren stijgt snel. Met zijn dominante marktpositie komt vooral Android in het vizier van cybercriminelen. Het is dan ook geen verrassing dat speciaal voor dit besturingssysteem financiële malware zoals banktrojanen ontwikkelen en verspreiden,” zegt Christian Geschkat, G DATA Mobile Solutions Product Manager. “We verwachten dan ook een forse toename van financieel gemotiveerde malware voor Android in het komende jaar.”

Toename financieel gemotiveerde Android-malware 
Mobiel bankieren maakt een grote groei door. Dit heeft ook effect op Android-malware. G DATA’s beveiligingsexperts hebben vastgesteld dat minimaal 50% van de nieuwe malware een financieel doel heeft en gebruik maakt van banktrojanen en/of SMS-trojanen.

G DATA vond 440.267 nieuwe Android-malware samples in het eerste kwartaal van 2015. Dit betekent een toename in groei van 6,4% vergeleken bij het vierde kwartaal van 2014 (413.871). Vergeleken met het eerste kwartaal van 2014 (363.153) is de groei nog groter: 21 procent. 

Verdere vooruitzichten 
-          Grote toename van nieuwe malware voor Android in 2015
-          Internet of Things geeft nieuwe mogelijkheden voor malwareschrijvers. ‘Slimme’ apparaten zullen dan ook steeds vaker worden aangevallen door cybercriminelen.

Het gehele G DATA Mobile Malware Report is te downloaden via: https://secure.gd/dl-en-mmwr201501

]]>
Fri, 03 Jul 2015 15:29:23 +0200 Financiële transacties steeds vaker doelwit van Android-malware http://executive-people.nl/item/531752/financia-laquo-le-transacties-steeds-vaker-doelwit-van-android-malware.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlanders vinden digitale lestoepassingen op school noodzakelijk http://executive-people.nl/item/531819/nederlanders-vinden-digitale-lestoepassingen-op-school-noodzakelijk.html Bijna driekwart van de Nederlanders vindt het belangrijk dat scholen digitale toepassingen zoals tablets en digitale schoolborden beschikbaar hebben voor leerlingen. De ontwikkeling hiervan moet volgens 60% van de Nederlanders voor rekening komen van de scholen zelf, terwijl 20% dit de verantwoordelijkheid vindt van het rijk.

Dit blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van Reggefiber onder ruim duizend Nederlanders. Digitale lesvormen worden steeds meer gemeengoed in Nederlandse klaslokalen. Respondenten met schoolgaande kinderen geven aan dat een computer het vaakst (80%) gebruikt wordt tijdens de les, maar ook het digitale schoolbord wordt door driekwart genoemd. En één op de vijf scholen zet tablets voor lesdoeleinden in.

Uitrol
De meerderheid van de Nederlanders vindt dat schooldirecties verantwoordelijk zijn voor het nemen van digitale en interactieve initiatieven in het onderwijs. Een op de vijf respondenten noemt de rijksoverheid als hoofdverantwoordelijke, terwijl 10% van de ondervraagden van mening is dat het de gemeente is die digitale en interactieve initiatieven voor scholen moet ontwikkelen.

Bert Jeuring van Stichting Basis Op Kop, een ICT-samenwerking van alle basisscholen in Enschede, benadrukt het belang van digitale initiatieven in het onderwijs: “De Nederlandse samenleving is in hoog tempo aan het digitaliseren. Het wordt dus steeds belangrijker om schoolkinderen hier goed op voor te bereiden. Ook zien wij het aantal digitale apparaten, waaronder tablets en smartphones, in snel tempo hun plek innemen in het onderwijs. Daarom is het voor grote organisaties zoals scholen een absolute must om een stabiel en voldoende snel netwerk te hebben waarop allerlei digitale toepassingen zonder haperingen soepel kunnen draaien.”

Glasvezelnetwerk in Enschede
In Enschede werden zo’n vier jaar geleden de basisscholen van Stichting Katholiek Onderwijs Enschede met elkaar verbonden via een glasvezelnetwerk en beschikken ze over een eigen 1Gb-glasvezelverbinding. Op die manier kunnen de 75 scholen snel grote bestanden met elkaar delen en gebruik maken van allerlei digitale toepassingen. Het netwerk werd destijds aangelegd door Reggefiber. ”Wij profiteren nu vooral van de goede infrastructuur die er destijds is aangelegd. Zo is het bijvoorbeeld geen probleem als we met hele klas tegelijkertijd streaming video (via YouTube) binnen halen,” aldus Bert Jeuring.

Richard Dusink, Manager Marketing en Sales bij Reggefiber: “Dankzij het glasvezelnetwerk kunnen de scholen in Enschede allerlei digitale initiatieven ontwikkelen. Bovendien zijn de scholen met het netwerk ook goed voorbereid op de toekomst waarin steeds meer digitale, educatieve mogelijkheden beschikbaar zullen zijn. Het onderzoek toont aan dat ouders van scholen verwachten dat ze van deze mogelijkheden ook gebruik gaan maken.”

]]>
Fri, 03 Jul 2015 13:11:39 +0200 Nederlanders vinden digitale lestoepassingen op school noodzakelijk http://executive-people.nl/item/531819/nederlanders-vinden-digitale-lestoepassingen-op-school-noodzakelijk.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Vertrouwen onder Nederlandse professionals is groot http://executive-people.nl/item/531761/vertrouwen-onder-nederlandse-professionals-is-groot.html Het merendeel van de Nederlandse professionals heeft vertrouwen in hun eigen sector, bedrijf en loopbaan. Ook voelen zij zich vrij in het nemen van beslissingen omtrent hun carrière.

Dit blijkt uit onderzoek van Robert Walters. Ondanks de traag herstellende economie voelt een overgrote meerderheid (93%) van de respondenten zich redelijk tot zeer vrij in het nemen van carrièrebeslissingen. De belangrijkste factoren die als een beperking gezien worden zijn de onzekerheid van de arbeidsmarkt (47%) en een gebrek aan vacatures (25%). Een derde factor is een tekort aan kennis over de arbeidsmarkt, wat voor 16% de belangrijkste beperking vormt.

Werknemersvertrouwen
De professionals zijn positief over de toekomst van hun huidige sector en bedrijf. Van de ondervraagden geeft 86% aan vertrouwen te hebben in de eigen sector en 68% heeft vertrouwen in de toekomst van de huidige werkgever. Bijna negen op de tien (88%) heeft vertrouwen in de eigen carrière. Gevraagd naar de sector waar men het grootste vertrouwen in heeft wordt IT & telecommunicatie het vaakst genoemd (31%). De gezondheidszorg en retail staan met 17% op een gedeelde tweede plaats. De vastgoedsector wordt door de professionals het minst vaak genoemd.

Het toenemende vertrouwen vertaalt zich in een grotere mobiliteit op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dat betekent niet dat alle werknemers onmiddellijk op zoek zullen gaan naar een nieuwe baan. Een meerderheid (62%) van de respondenten vindt dat 3-5 jaar de ideale tijd is om in een functie te blijven. Nederlandse professionals zijn internationaal georiënteerd. 81% van hen zou overwegen naar het buitenland te verhuizen, bijvoorbeeld voor betere carrièremogelijkheden of om internationale ervaring op te doen.

]]>
Fri, 03 Jul 2015 09:13:06 +0200 Vertrouwen onder Nederlandse professionals is groot http://executive-people.nl/item/531761/vertrouwen-onder-nederlandse-professionals-is-groot.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Organisaties verkiezen outtasking boven outsourcing http://executive-people.nl/item/531736/organisaties-verkiezen-outtasking-boven-outsourcing.html Nederlandse bedrijven kiezen liever voor een cloudleverancier met een specialisme dan voor een one-stop-shop-dienstverlener. 54% van e organisaties zoekt naar een cloudleverancier om specialistische diensten onder te brengen (outtasking) – en niet zozeer naar een partij voor volledige outsourcing.

Dat blijkt uit onderzoek van Proact, Europa’s grootste datacenter solution provider en cloudspecialist, in samenwerking met AutomatiseringGids. Net als in 2014 ondervroegen deze partijen 320 IT-managers, specialisten en leden van het algemeen management van Nederlandse organisaties over waar zij staan in hun transitie naar de cloud, en welke zaken voor hen van belang zijn bij de keuze van een serviceprovider.

Beweegredenen
Bedrijven kiezen bij een cloudleverancier liever voor specialismen. Dit blijkt ook uit hun beweegredenen voor de keuze die ze maken. Voor slechts zes procent van de respondenten is het feit dat een partij voor de gehele oplossing generalist is, een belangrijke overweging. De meest genoemde beweegreden is de prijs: 58 procent vindt die van belang. Een goede reputatie van de leverancier staat op nummer 2 (45 procent noemt dit). 36 procent hecht waarde aan opslag van data binnen de landsgrenzen, en een derde aan gedegen IT-kennis bij de leverancier. Bijna een kwart (24 procent) neemt de exitstrategie die een leverancier biedt, mee in de overweging.

Dat laatste punt is in het onderzoek extra onder de loep genomen. Respondenten werd gevraagd hoe belangrijk zij een exitclausule in het contract met de serviceprovider vinden. ‘Begin met het einde voor ogen’ is een managementwijsheid die velen blijkbaar in de oren hebben geknoopt. Want maar liefst 82 procent noemt het belangrijk tot zeer belangrijk dat er een exitstrategie is. De belangrijkste factor binnen zo’n strategie is voor 35 procent van de respondenten volledige medewerking van de oude serviceprovider bij de overgang naar een nieuwe partij. 31 procent vindt honderd procent uptime belangrijk – tijdens de exit moeten diensten, informatie en applicaties te allen tijde beschikbaar zijn. Een vijfde hecht waarde aan interoperabiliteit tussen de oude en nieuwe serviceprovider.

Cloud computing wordt ingeburgerd
“Cloud computing raakt stilaan ingeburgerd”, zegt Lucas den Os, Managing Director Proact Nederland. “Nu steeds meer bedrijven de overstap maken, is het interessant om te bekijken hoe ze tot hun keuze voor een cloudleverancier komen. Uit ons onderzoek blijkt dat de voorkeur steeds meer bij specialisten komt te liggen. Dit jaar geeft meer dan de helft aan liever te kiezen voor outtasking. In 2014 was dat nog 41 procent – een opvallende stijging dus. Het verschil met outsourcing is, dat de klant de regie behoudt.”

]]>
Thu, 02 Jul 2015 15:21:57 +0200 Organisaties verkiezen outtasking boven outsourcing http://executive-people.nl/item/531736/organisaties-verkiezen-outtasking-boven-outsourcing.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlandse organisaties hebben te weinig kennis om digitaal te transformeren http://executive-people.nl/item/531707/nederlandse-organisaties-hebben-te-weinig-kennis-om-digitaal-te-transformeren.html Het jaarlijkse onderzoek onder digital agencies, uitgevoerd door The METISfiles, in opdracht van managed hostingprovider True laat zien dat Nederlandse organisaties te weinig kennis hebben hoe zich digitaal te transformeren.

Het jaarlijkse onderzoek onder digital agencies, uitgevoerd door The METISfiles, in opdracht van managed hostingprovider True laat zien dat Nederlandse organisaties te weinig kennis hebben hoe zich digitaal te transformeren. Opdrachtgevers verwachten steeds vaker dat digital agencies hierin een strategische rol spelen. Volgens digital agencies in Nederland zijn opdrachtgevers zelf niet voldoende uit- en toegerust om de digitale transformatie te kunnen realiseren vanwege een gebrek aan kennis en verouderde IT-systemen.

Hoewel digital agencies van origine werden ingezet voor het ontwikkelen van webdiensten, blijken opdrachtgevers steeds hogere verwachtingen te hebben. De nadruk is verschoven naar het zijn van een strategische partner, waardoor de oorspronkelijke definitie van een digital agency is veranderd. Design/creatie en webdesign worden bij de agencies voornamelijk in-house aangeboden, terwijl andere disciplines, zoals: hosting, social media, SEO/SEA en mobiele softwareontwikkeling door de agencies grotendeels worden uitbesteed aan gespecialiseerde partners.

Gebrek aan kennis bij opdrachtgevers en tekort aan gekwalificeerd personeel bij agencies 

De verschuiving naar de vraag voor een strategischere rol van de digital agencies is te herleiden naar twee bepalende factoren. Uit het onderzoek blijkt dat het verbeteren van de customer experience en het verkrijgen van inzicht in de doelgroepen de hoogste prioriteit hebben bij opdrachtgevers van digital agencies. De opdrachtgevers vormen volgens de digital agencies zelf een belemmering in het proces om een versnelde digitale transformatie te ontwikkelen. Dit komt omdat zij onvoldoende kennis hebben van de vereisten om deze doelstellingen te bereiken. Digital agencies lopen daarnaast tegen het probleem aan dat het aantrekken en behouden van gekwalificeerd personeel een steeds grotere uitdaging wordt; nu nog meer dan in 2014. Toen werd dezelfde conclusie getrokken op basis van het onderzoek onder een bestand van 378 digital agencies.

Verschuiving van fullservice naar specialisatie

Het percentage gespecialiseerde digital agencies is in een jaar tijd gestegen. Vorig jaar gaf 66% van de agencies aan een fullservice propositie te hanteren, ten opzichte van 26% van de agencies die zich als gespecialiseerde digital agency ziet. Dit jaar is dat aantal verschoven naar respectievelijk 45% fullservice en 41% gespecialiseerd. Derde partijen, zoals softwareontwikkelaars (30%) en online marketingbureaus (31%) spelen een steeds grotere rol voor de agencies. Bijna de helft van de ondervraagde agencies (45%) geeft aan dat hostingpartijen hun belangrijkste fulfillment-partners zijn.

Details onderzoeksrapport

Managed hostingprovider True onderzoekt elk jaar het dynamische digital agency landschap in Nederland. De meest recente ontwikkelingen worden in kaart gebracht, waarbij de relatie tussen opdrachtgevers, partners en digital agencies centraal staat. Van de 117 respondenten was 85% onderdeel van de directie/het managementteam. Het volledige rapport is te downloaden via www.webbureaus2015.nl

WK

]]>
Thu, 02 Jul 2015 14:02:36 +0200 Nederlandse organisaties hebben te weinig kennis om digitaal te transformeren http://executive-people.nl/item/531707/nederlandse-organisaties-hebben-te-weinig-kennis-om-digitaal-te-transformeren.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlandse bevolking loopt risico op 'Digitale Dementie' http://executive-people.nl/item/531719/nederlandse-bevolking-loopt-risico-op-digitale-dementie.html Het 'Google Effect', de impact op ons geheugen van het feit dat we online informatie kunnen ‘opzoeken’, heeft zich uitgestrekt tot belangrijke persoonlijke informatie en mobiele apparaten. Zo kent de meerderheid van de Europese consumenten met ene mobiel apparaat essentiële telefoonnummers niet uit het hoofd. Het gaat onder andere om de telefoonnummers van hun kinderen (57%), scholen van kinderen (90%) en werk (51%).

Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky Lab. In de Benelux is het zelfs nog iets slechter gesteld: 64% kent het telefoonnummer van hun kinderen niet uit het hoofd, 92% herinnert zich het nummer van de scholen van kinderen niet en 54% heeft dit probleem met het telefoonnummer van hun werk. Ongeveer een derde kan zich het nummer van hun partner niet herinneren (34% in de Benelux) - en dat terwijl maar liefst zes op de tien respondenten zich wél het telefoonnummer herinneren van het huis waarin ze tussen hun 10e en 15e woonden. Deze ontwikkeling wordt volgens Kaspersky het best omschreven door de term ‘Digitale Dementie’: het vergeten van informatie die is toevertrouwd aan een digitaal apparaat dat het opslaat en onthoudt.

Verantwoordelijkheid overdragen aan digitale apparaten
Het onderzoek door Kaspersky vond plaats onder 6.000 consumenten van 16 jaar en ouder in zes Europese landen. De uitkomsten suggereren dat ons onvermogen om belangrijke informatie te onthouden het gevolg is van het feit dat we de verantwoordelijkheid voor het herinneren overdragen aan digitale apparaten zoals smartphones. Bijna de helft (43%) van de jongste ondervraagde consumenten (16- tot 24-jarigen) geeft aan dat hun smartphone vrijwel alles bevat wat ze moeten weten of zich moeten kunnen herinneren. Maar het onderzoek trof digitale dementie aan in alle leeftijdsgroepen, evenredig verdeeld over mannen en vrouwen. Zo geeft in totaal 29% van alle Benelux respondenten aan dat hun smartphone hun geheugen vormt.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat gebruikers er niet aan moeten denken dat de informatie die is opgeslagen op hun digitale apparaten, en smartphones in het bijzonder, verloren of beschadigd raakt. Vier op de tien vrouwen en hetzelfde aantal 16- tot 24-jarigen is vooral bang dat ze de herinneringen die zijn opgeslagen op hun apparaten misschien kwijt raken. Voor één op de vier vrouwen en jongere respondenten zou dit daadwerkelijk een probleem zijn: hun toestellen zijn de enige plaats waar ze foto's en contactgegevens op bewaren.

Aanleiding tot digitale dementie
"Mobiele apparaten verrijken ons leven, maar ze geven ook aanleiding tot digitale dementie. We moeten de gevolgen op lange termijn hiervan niet onderschatten. De manier waarop we onze herinneringen bewaren verandert, daarmee zou ook de manier waarop we die herinneringen beschermen moeten veranderen,” vindt Martijn van Lom, General Manager Benelux bij Kaspersky Lab. “De telefoonnummers van degenen die het meest belangrijk voor ons zijn, zijn nu slechts één klik van ons verwijderd - zodat we niet meer de moeite nemen om deze gegevens te onthouden. Verder geeft 86% van de ondervraagden aan dat ze simpelweg teveel nummers, adressen en overige gegevens in hun contactenlijst hebben. Begrijpelijk, onze wereld is immers in toenemende mate verbonden met internet, de overvloed aan informatie die daarmee samenhangt valt niet te onthouden. Tijdens ons onderzoek werd duidelijk dat verlies of aantasting van deze waardevolle gegevens niet slechts ongemak oplevert; veel mensen zouden ook emotioneel geraakt zijn. Kaspersky Lab spant zich in om mensen de gevaren te helpen begrijpen waaraan hun gegevens zijn blootgesteld en ze in staat te stellen zich daartegen te beschermen.”

“Het gegeven dat men dingen vergeet is niet per definitie een slechte zaak. We zijn prachtige adaptieve wezens en we hoeven niet alles te onthouden, omdat dat niet in ons voordeel is. Vergeten wordt echter onhandig wanneer het informatie betreft die we niet mogen verliezen”, zegt Dr. Kathryn Mills, verbonden aan het UCL Institute of Cognitive Neuroscience te Londen. “Eén van de redenen waarom consumenten zich minder zorgen maken over het onthouden van informatie is omdat zij digitale apparaten hebben waar ze op vertrouwen. In veel samenlevingen is het hebben van toegang tot internet net zo gebruikelijk als het beschikken over elektriciteit of stromend water.”

IT-beveiliging niet op orde
Kaspersky noemt het zorgwekkend dat dat consumenten in Europa er niet in blijken te slagen om hun digitale apparaten adequaat te beschermen met IT-beveiliging. Met het oog op de groeiende afhankelijkheid van deze apparaten als bewaker van onze herinneringen en de impact van het verlies van die herinneringen kan dit op langere termijn voor problemen zorgen. Met name smartphones en tablets zijn bijzonder slecht beschermd: slechts een op de drie (36%) installeert extra IT-beveiliging op hun smartphone en nog geen kwart (23%) doet dit op hun tablet. In de Benelux zijn gebruikers nog slordiger met hun smartphone: 33% neemt beveiligingsmaatregelen. Met de tablet zijn gebruikers in deze regio iets voorzichtiger, want 25% beveiligt deze. Eén op de vijf voegt geen enkele beveiliging toe om hun apparaten te beschermen.

]]>
Thu, 02 Jul 2015 13:33:56 +0200 Nederlandse bevolking loopt risico op 'Digitale Dementie' http://executive-people.nl/item/531719/nederlandse-bevolking-loopt-risico-op-digitale-dementie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Startups winnen slag om zelfstandige professional http://executive-people.nl/item/531669/startups-winnen-slag-om-zelfstandige-professional.html Nederlandse zelfstandige professionals (zp’ers) hebben een duidelijke voorkeur om te werken voor een startup of lean-organisatie. Ruim 65% van de zp’ers ziet zichzelf niet werken bij een multinational, omdat zij zich onvoldoende identificeren met de cultuur van deze logge organisaties. Organisatiecultuur wordt de komende jaren steeds belangrijker voor het onderscheidend vermogen van bedrijven.

Dat blijkt uit onderzoek van sourcing partner FastFlex in samenwerking met ABN AMRO onder meer dan 1.500 Nederlandse zp’ers. In tegenstelling tot eerdere generaties vindt de huidige generatie werkende professionals de inhoud van het werk belangrijker dan de contractvorm. 45% van de zelfstandigen vindt dat de contractvorm ondergeschikt is aan de inhoud van de opdracht en cultuur van de opdrachtgever. Ook organisaties zijn het hiermee eens; uit eerder onderzoek van FastFlex blijkt dat ruim 35% van de organisaties van mening is dat de contractvorm niet het uitgangspunt zou moeten zijn, maar juist het sluitstuk van een arbeids- of projectoverkomst voor zp’ers. Dit is een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar, waar slechts 21% van de organisaties op deze manier tegen de kwestie aankeek.

Zekerheden zijn niet meer aan de orde
Niels Huismans, Business Developer bij FastFlex: “Alle zekerheden die er in het verleden waren, zoals baanzekerheid, een vast contract of een baan voor het leven, zijn vandaag de dag niet meer aan de orde. De generatie die momenteel de arbeidsmarkt bestormt, is opgegroeid met een nieuwe visie omtrent arbeid. Deze groep bestaat uit digital natives en zijn mobiel in de breedste zin van het woord; opgegroeid met internet en tablets en al op vroege leeftijd zp’er. Organisaties zien in dat zij de huidige flexibiliseringstrend niet meer kunnen ontlopen en dat zij, om deze generatie aan te trekken, hun focus moeten leggen op inhoud en organisatiecultuur in plaats van contractvorm.”

Naar aanleiding van het onderzoek publiceerde FastFlex in samenwerking met ABN AMRO het whitepaper: ‘The war for talent is over – and talent won’. Deze is te downloaden via de website van FastFlex.

]]>
Wed, 01 Jul 2015 16:12:32 +0200 Startups winnen slag om zelfstandige professional http://executive-people.nl/item/531669/startups-winnen-slag-om-zelfstandige-professional.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlandse zorgsector gematigd positief over het ICT innovatieniveau http://executive-people.nl/item/531668/nederlandse-zorgsector-gematigd-positief-over-het-ict-innovatieniveau.html De Nederlandse zorgsector is over het algemeen gematigd positief over het huidige ICT innovatieniveau in de zorg. Kleine zorginstellingen beschouwen zichzelf vaker als innovatief dan de grote(re) instellingen.

Dit blijkt uit het onderzoek ‘Thermometer Zorg & ICT’ van de VCD IT Groep. In dit onderzoek is gekeken naar de mate waarin en de wijze waarop zorginstellingen bezig zijn met ICT gerelateerde innovatie. Op de stelling ‘Onze organisatie is innovatief betreffende de inzet van ICT’ geeft 73% van de totale groep respondenten aan het hier gedeeltelijk mee eens te zijn. Slechts 10% van de respondenten is het volledig eens met deze stelling.

Ambitieniveau ligt hoog
Jack Bakker, commercieel directeur VCD Healthcare: “Het ambitieniveau inzake innovaties ligt hoog in de gehele zorgsector. Om ook in de toekomst verzekerd te zijn van kwalitatief goede, betaalbare en toegankelijke zorg zijn innovatie en technologische vernieuwing van groot belang. Innovatieve ICT toepassingen die momenteel in opkomst zijn, betreffen onder andere zorg op afstand (via beeldbellen), de inzet van mobiele apps voor het aanbieden en/of registreren van informatie en diensten, Cloud Computing services en de inzet van domotica in het zorgproces. Dit alles biedt meerwaarde als er qua basisoplossingen een goed fundament ligt. Dit geldt zowel ter ondersteuning van het primaire zorgproces als de ondersteunende processen, waarbij geïntegreerde oplossingen grote toegevoegde waarde zullen bieden.”

“We zien dat vooral de kleinere zorginstellingen al gebruik maken van Cloud Computing services (software en/of data opslag in de cloud) en verwachten dat de grote(re) instellingen snel zullen volgen. Het verlagen van kosten, verhogen van efficiency en het verbeteren van de toegankelijkheid van informatie liggen vaak ten grondslag aan de keuze voor de cloud”, aldus Bart Oude Wesselink, directeur VCD Infra Solutions.

Toenemende vraag naar actuele management- en stuurinformatie
Melanie Schopp, senior manager VCD Business Intelligence: “We signaleren daarnaast een toename in de vraag naar actuele management- en stuurinformatie, weergegeven in bijvoorbeeld dashboards met grafieken en meters. Bij 38% van de respondenten zijn dergelijke rapportages ter inzage beschikbaar in het informatiesysteem en bij 21% van de respondenten kan men al zelf de benodigde rapportages samenstellen in een softwaretool.”

]]>
Wed, 01 Jul 2015 15:33:47 +0200 Nederlandse zorgsector gematigd positief over het ICT innovatieniveau http://executive-people.nl/item/531668/nederlandse-zorgsector-gematigd-positief-over-het-ict-innovatieniveau.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
96% van de marketingactiviteiten in Nederland is datagedreven http://executive-people.nl/item/531607/van-de-marketingactiviteiten-in-nederland-is-datagedreven.html Big data marketing wordt omarmd door Nederlandse marketeers, zo blijkt uit recent onderzoek van Relay42 en NEWPEOPLE onder Nederlandse marketingdataexperts. Maar liefst 96 procent geeft aan dat hun marketingactiviteiten datagedreven zijn.

Tegelijkertijd toont het onderzoek aan dat er nog uitdagingen zijn. Slechts 18 procent van de ondervraagden is in staat om on- en offline marketingdata aan elkaar te koppelen en maar 12 procent zet realtime data in voor omnichannel marketing. Deze toepassingen vinden marketeers wenselijk om consumenten geautomatiseerde en gepersonaliseerde boodschappen te presenteren, ongeacht of het marketingkanaal een e-mail, sociale media of de eigen website is. Hiermee besparen marketeers niet alleen kosten, maar realiseren zij tevens een hogere relevantie, efficiëntie en naadloze gebruikerservaring.

Data voor marketingdoeleinden zijn ruimschoots beschikbaar, zo oordeelt 66 procent van de respondenten. De grootste uitdaging is om de data nog intelligenter en efficiënter in te zetten voor een volwaardige omnichannel marketingaanpak. Daarnaast is het inzetten van de data voor realtime campagnes over alle marketingkanalen heen voor de ondervraagden momenteel eerder wens dan realiteit. De cijfers uit het onderzoek laten zien dat de Nederlandse marketeer op dit vlak nog veel kansen laat liggen, aldus Valentina Djoemai (foto0, consultant Web Analytics & Conversion Optimization bij NEWPEOPLE: “Bijna zonder uitzondering zijn organisaties zich bewust van de commerciële kansen van de inzet van data voor marketing en sales. Maar omdat data vaak op verschillende afdelingen in verschillende systemen worden verzameld, geanalyseerd en beheerd is er nog veel ruimte voor verbetering de gegevens op een effectieve en efficiënte manier in te zetten.”

Verzamelen van data voornamelijk alleen voor analyses

De ondervraagde marketingdataexperts verzamelen veelal data uit CRM-systemen en Web Analytics. Mobile data wordt door 54 procent van de respondenten gebruikt, terwijl externe data feeds en aangekochte intentiedata van derden voor minder dan een derde van de respondenten beschikbaar is. Opvallend is dat het overgrote deel van de marketeers data slechts verzamelt voor analyse en segmentatie. Minder dan de helft zet kennis, die voorkomt uit de gegevens, in om marketingkanalen voor consumenten relevanter en persoonlijker te maken. Een belangrijk voordeel is een consistente en optimale klantervaring over alle kanalen heen, aldus Rene Bulthuis, CMO bij Relay42:“We zien een duidelijke kloof tussen wat analisten en marketeers willen en waar ze momenteel toe in staat zijn. De oorzaak van de beperkte mogelijkheden van organisaties om data te koppelen en in te zetten voor realtime personalisatie over kanalen heen, blijkt vooral te liggen in technologische beperkingen binnen de eigen organisatie. Dit onderzoek onderstreept de noodzaak om te innoveren.”

De toekomst: volledig data-gedreven marketing

Op korte termijn zien de marketingdataexperts nog steeds de grootste uitdagingen en kansen in het verder verbeteren van klantinzichten waardoor ze beter kunnen inspelen op de wensen en behoeften van consumenten en de conversie kunnen optimaliseren. Opvallend is dat ‘predictive analytics’ een lage prioriteit heeft. De meeste organisaties lijken vooralsnog te worstelen met de basics en durven nog niet eens te denken aan voorspellende analyses. De integratie van on- en offline marketing data ter verbetering van de omnichannel klantervaring staat echter bij het merendeel van de ondervraagde organisaties hoog op de agenda. Het vormt een belangrijke eerste stap naar een volledige data-gedreven marketingstrategie, aldus Bulthuis en Djoemai.

Bekijk ook de infographic van het onderzoek en de PDF met alle resultaten van het onderzoek.

 

]]>
Wed, 01 Jul 2015 09:31:55 +0200 96% van de marketingactiviteiten in Nederland is datagedreven http://executive-people.nl/item/531607/van-de-marketingactiviteiten-in-nederland-is-datagedreven.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'De juiste beslissingen nemen is moeilijker dan tien jaar geleden' http://executive-people.nl/item/531592/de-juiste-beslissingen-nemen-is-moeilijker-dan-tien-jaar-geleden.html Het is tegenwoordig voor IT-managers veel moeilijker de juiste beslissingen te maken dan tien jaar geleden. 66% van de managers geeft aan hier tegenwoordig meer moeite mee te hebben. Managers stellen dat dit vooral wordt veroorzaakt door de snelle ontwikkeling van technologie. Tweederde van de IT-beslissers (62%) heeft investeringen gedaan in software en hardware die nooit in de praktijk gebruikt is.

Dit blijkt uit onderzoek van Rackspace onder 250 IT-beslissers. De uitdaging voor IT-managers ligt in het vinden van de juiste tools om de bedrijfsapplicaties en -infrastructuur op een effectieve manier te beheren. Meer dan de helft (51%) van de ondervraagden geeft aan ooit technologie te hebben geïmplementeerd waar medewerkers nooit goed gebruik van hebben kunnen maken. Bijna driekwart van de respondenten (74%) stelt dat de belangrijkste reden hiervoor was dat de technologie in de praktijk ingewikkelder bleek dan bij aankoop werd gedacht.

Geen ruimte voor downtime
Er is geen ruimte meer voor downtime om software-updates uit te voeren omdat de kosten voor het wegvallen van het systeem simpelweg te groot zijn voor organisaties. Het up-to-date houden van systemen ligt echter nog steeds op het bordje van IT-managers. 19% van de IT-managers geeft aan dat medewerkers tijdens een update geen toegang hebben tot het internet.

Bert Stam, Regional Manager CEMA van Rackspace: “Het is een spannende tijd voor IT-afdelingen. Technologie heeft zonder twijfel de manier waarop we werken veranderd en hangt nauw samen met de manier waarop bedrijven functioneren en werken. De technologie verandert echter sneller dan ooit. Dit brengt mooie kansen voor bedrijven, maar ook uitdagingen en problemen. Technologie stelt IT in staat niet langer gezien te worden als een kostenpost, maar juist door het verbeteren van productiviteit en efficientie waarde toe te voegen aan het bedrijf.”

Falen van IT wordt publiekelijke veroordeeld
“Aan de andere kant, als kritiek onderdeel van bedrijfsprocessen is er een gevoel van kwetsbaarheid als een belangrijk project spaak loopt. Daarbij komt dat het falen van IT niet langer alleen een interne zaak is, maar vaak publiekelijk wordt veroordeeld.”

Toch kunnen organisaties zeker leren van projecten uit het verleden, zo blijkt uit het onderzoek. De belangrijkste lessen die beslissers hebben getrokken zijn onder andere:

 • Begin met de ‘wat’-vraag. Het lijkt simpel, maar goed gedefinieerd hebben wat de doelstellingen van het project zijn helpt bij het succesvol voltooien van het project.
 • Doe gedegen vooronderzoek. 42 procent van de respondenten geeft aan meer achtergrondonderzoek te doen voordat zij weer in nieuwe technologie investeren.
 • Stel haalbare doelen op. Stel niet alleen projectdoelstellingen op, maar ook business-doelstellingen, zoals besparingen of verhoogde productiviteit.
 • Second opinion belangrijk. 28 procent geeft aan dat ze achteraf graag met derden hadden gepraat over het project en het delen van best practices.
 • Zorg voor een goed team. 32 procent van de respondenten gaf aan dat ze bij een nieuw project eerst zouden zorgen voor een goede infrastructuur en goede mensen om het project uit te voeren.
 • Educatie niet onderschatten. 41 procent van respondenten geeft aan dat ze de volgende keer zouden investeren in een goede scholing van medewerkers om het optimale uit het systeem te halen.

Betrouwbare partner
Stam vervolgt: “Veel organisaties bevinden zich in een fase waarin het niet realistisch is dat zij van alle technologie die hun organisatie in gebruik heeft precies weten hoe ze die optimaal moeten inzetten. Door te zoeken naar een betrouwbare partner voor het aanschaffen en beheren van de juiste IT, kunnen zij zich concentreren op het toevoegen van waarde aan hun organisatie. En vergeet niet: eigenlijk is geen enkele slechte beslissing een verspilling. Het leren van fouten kan immers helpen om de organisatie sterker te maken.”

]]>
Tue, 30 Jun 2015 14:55:38 +0200 'De juiste beslissingen nemen is moeilijker dan tien jaar geleden' http://executive-people.nl/item/531592/de-juiste-beslissingen-nemen-is-moeilijker-dan-tien-jaar-geleden.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
IT-investeringen wereldwijd dalen dit jaar met 5,5% http://executive-people.nl/item/531591/it-investeringen-wereldwijd-dalen-dit-jaar-met.html Wereldwijd wordt dit jaar 3,5 biljoen dollar uitgegeven aan IT. Dit is 5,5% minder dan in 2014. Vooral de investeringen aan communicatiediensten zijn met een daling van 7,1% flink ingezakt.

Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gartner. De tegenvallende cijfers zouden vooral te maken hebben door de stijgende wisselkoers van de Amerikaanse dollar. Als we de impact van wisselkoersen buiten beschouwing laten laat de markt namelijk een groei van 2,5% zien. Gartner voorspelde in april nog dat de wereldwijde IT-investeringen dit jaar met 1,3% zouden teruglopen, terwijl zonder de impact van wisselkoersen de markt juist 3,1% zou groeien.

“We willen benadrukken dat dit geen marktcrash is. Dit zijn illusies die grote schommelingen in de waarde van de Amerikaanse dollar ten opzichte van andere munteenheden kan creëren”, legt John-David Lovelock, vice president onderzoek bij Gartner, uit. “Er zijn echter ook secundaire effecten naast de stijgende Amerikaanse dollar. Leveranciers moeten hun prijzen vergroten om kosten en marges op hun producten te beschermen. Organisaties en consumenten beslissen over nieuwe aankopen op basis van deze nieuwe prijzen.” 

http://executive-people.nl afbeelding

]]>
Tue, 30 Jun 2015 11:54:03 +0200 IT-investeringen wereldwijd dalen dit jaar met 5,5% http://executive-people.nl/item/531591/it-investeringen-wereldwijd-dalen-dit-jaar-met.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Veel grote bedrijven gaan de fout in met meldingen rond verwerking van persoonsgegevens http://executive-people.nl/item/531589/veel-grote-bedrijven-gaan-de-fout-in-met-meldingen-rond-verwerking-van-persoonsgegevens.html Wie met persoonsgegevens werkt is wettelijk verplicht hier melding van te maken. Bij veel grote bedrijven gaat dit proces echter niet goed. Zo maken sommige bedrijven geen enkele melding, terwijl andere juist dubbele meldingen indienen. Meldingen die worden ingediend zijn daarnaast in veel gevallen vaag en incompleet.

Dit blijkt uit een onderzoek van SoftwareZaken naar de 25 grote bedrijven in de AEX-index. Van deze bedrijven zijn alle meldingen rond het verwerken van persoonsgegevens geanalyseerd. Vier van de onderzochte bedrijven bleken in zijn geheel geen melding te maken van de verwerking van persoonsgegevens. Bij andere bedrijven zijn wel meldingen ingediend, maar ontbreken er bepaalde meldingen. 

Vage en incomplete meldingen
Meldingen die wel worden ingediend zijn daarnaast in veel gevallen vaag en incompleet. Zo beschrijven dergelijke meldingen wel dat er persoonsgegevens wordt verzameld, maar worden hier vage termijn gebruikt als ‘achtergrondgegevens’ en ‘interesses’. Hierdoor is niet duidelijk welke gegevens exact worden vastgelegd. Daarnaast is in veel gevallen niet duidelijk afgebakend waarvoor data wordt verzameld. Hierbij worden termijn gebruikt als ‘management-info’ en ‘algehele strategie’. Tot slot wordt in meldingen gesproken over ‘ex- en potentiële klanten’. SoftwareZaken stelt dat onduidelijk is welke gebruikers hiermee precies wordt bedoeld.

Van ING, Philips, Shell en Akzo Nobel zijn de meeste dubbele meldingen aangetroffen. In sommige gevallen deden BV’s van deze organisaties maar liefst vijf keer melding van hetzelfde, waarbij telkens spelfouten in de bedrijfsnaam zijn gemaakt. Voor Altice, Boskalis, NN group en OCI zijn geen enkele meldingen gevonden. SoftwareZaken noemt het een kwalijke zaak dat er zo onzorgvuldig wordt omgesprongen met de meldingen. De dienstverlener concludeert dat grote bedrijven onvoldoende aandacht besteden aan het informeren van gebruikers over privacy, terwijl het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) kennelijk onvoldoende middelen beschikbaar heeft om de meldingen te controleren.

]]>
Tue, 30 Jun 2015 10:13:10 +0200 Veel grote bedrijven gaan de fout in met meldingen rond verwerking van persoonsgegevens http://executive-people.nl/item/531589/veel-grote-bedrijven-gaan-de-fout-in-met-meldingen-rond-verwerking-van-persoonsgegevens.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
McKinsey: Internet of Things steeds belangrijker voor wereldwijde economie http://executive-people.nl/item/531443/mckinsey-internet-of-things-steeds-belangrijker-voor-wereldwijde-economie.html De Internet of Things (IoT) business, dat diverse dingen laat connecteren via internet, laat zich gelden in de wereldwijde economie over de komende vijf jaar. Dit meldt het McKinsey Global Institute rapport 'The Internet of Things: Mapping the value beyond the hype'.

Veel kansen liggen als IoT meer interoperabiliteit heeft. De IoT markt kan dan tegen 2025 goed zijn voor 3,9 tot 11,1 biljoen dollar omzet. IoT kan dan 11 procent bijdragen aan de totale wereldeconomie. Lees meer hier. Of Lees het volledige rapport:  Unlocking_the_potential_of_the_Internet_of_Things_Full_report.pdf

]]>
Mon, 29 Jun 2015 09:00:53 +0200 McKinsey: Internet of Things steeds belangrijker voor wereldwijde economie http://executive-people.nl/item/531443/mckinsey-internet-of-things-steeds-belangrijker-voor-wereldwijde-economie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Ontwikkelen van Internet of Things-apps levert steeds vaker geld op http://executive-people.nl/item/531429/ontwikkelen-van-internet-of-things-apps-levert-steeds-vaker-geld-op.html Recent marktonderzoek dat is uitgevoerd door Progress in samenwerking met Harbor Research toont aan dat maar liefst 65 procent van de Internet of Things (IoT)-apps op dit moment geld oplevert. De resultaten laten ook zien dat ontwikkelaars verwachten dat dit percentage 80 procent zal zijn in 2018. De sectoren die op dit moment vooroplopen in het ontwikkelen van IoT-apps zijn onder andere smart homes, wearables, automotive en sport/fitness.

45 % van de 675 applicatieontwikkelaars die wereldwijd werden bevraagd ontwikkelen momenteel IoT-apps. In de VS is het percentage ontwikkelaars dat IoT-apps ontwikkelt het hoogst (58%), gevolgd door Nederland (50%) en Duitsland (43%).

Voorspellingen adoptie IoT per branche
In reactie op de vraag welke markten het belangrijkste zijn voor het ontwikkelen van IoT-apps, geven respondenten aan dat smart homes (19%), wearables (13%), automotive (11%) en sport/fitness (11%) de belangrijkste markten zijn. Zij geven bovendien aan dat deze sectoren de meeste inkomsten genereren uit IoT-apps. De overheidssector staat helemaal onderaan de lijst (4%). 

Binnen drie tot vijf jaar verwachten de applicatieontwikkelaars een kentering waardoor de zorg (14%), smart city (13%) en automotive (12%) de drie belangrijkste sectoren worden voor het ontwikkelen van IoT-apps. Ook de publieke sector gaat meer IoT-apps ontwikkelen en komt op gelijke hoogte te staan als de wearables-markt die op dit moment erg populair is (allebei 8%). 

Technologievoorkeur
De ondervraagde applicatieontwikkelaars gaven aan dat Android het beste besturingssysteem biedt voor het ontwikkelen van apps voor IoT-apparaten (29%), gevolgd door Windows (24%), Linux (21%) en iOS (16%). 

Java blijkt het meest populaire ontwikkelplatform of -taal te zijn om data te verzamelen en te integreren vanaf de server (55%), gevolgd door PHP (17%) en Node.js (12%). Zo’n 40 procent van alle respondenten maakt altijd of meestal gebruik van een Rapid Application Development (RAD) tool om apps te bouwen. Zij bouwen applicaties dus niet meer van de grond af op. Dit is een belangrijke verandering ten aanzien van de traditionele benaderingen van applicatieontwikkeling. 

“Gartner[1] voorspelt dat in 2020 zo’n 25 miljard devices verbonden zijn met het internet. Ons onderzoek laat zien dat applicatieontwikkelaars toekomstbestendig inzetten op industrie-specifieke en infrastructuur apps als de basis voor hun inkomsten. Zij hebben hiervoor alleen wel de juiste tools nodig om contextuele IoT-data te verzamelen, te analyseren en te beheren. Dit stelt hen in staat om maximaal te profiteren van de mogelijkheden, zowel vanuit creatief als vanuit financieel perspectief. Met de juiste benadering kunnen applicatieontwikkelaars hun grote ideeën vertalen naar de praktijk, waarmee zij een bijdrage leveren aan het definiëren van IoT en haar toekomst”, stelt Mark Armstrong, vice president en managing director EMEA bij Progress. 

Privacy en data-uitdagingen
Ontwikkelaars wereldwijd delen de opvatting dat beveiliging en persoonlijke privacy, databeveiliging en bescherming tegen een kwaadaardige aanval en integratie en databeheer topprioriteiten zijn bij het ontwerpen en implementeren van applicaties en de engagement van klanten bij IoT-apps. Zij bevestigen bovendien dat dit de grootste uitdagingen zijn voor de winstgevendheid van IoT-apps. 

De respondenten zijn van mening dat commerciële leveranciers (31%) en de open source community (24%) de beste mogelijkheden hebben om deze uitdagingen te overwinnen. Zij hebben weinig vertrouwen in een mogelijke bijdrage door de overheid (8%) of brancheorganisaties (7%). 

Gebrek aan technologie, vaardigheden en tools
Ondanks dat 77 procent van de respondenten kansen van IoT ziet, hebben veel ontwikkelaars nog steeds het gevoel dat zij niet beschikken over de juiste technologie, vaardigheden of tools.

 • 50 procent van de ontwikkelaars beschikt niet over de juiste technologie om te voldoen aan de huidige verwachtingen ten aanzien van IoT
 • 50 procent van de ontwikkelaars weet niet zeker of zij over de juiste vaardigheden en resources beschikken om te voldoen aan de huidige verwachtingen van IoT
 • 45% van de respondenten denkt dat zij niet over de juiste tools beschikken om contextuele data van sensoren te verzamelen, analyseren en gebruiken
 • Bijna een derde (30%) van de respondenten ervaart een overvloed aan data en voelt zich overweldigd bij het beheren van data sets voor contextuele IoT-apps, zoals locatie-gebaseerde applicaties. 

Het volledige onderzoeksrapport is hier te downloaden 

[1] Gartner. “Predicts 2015: The Internet of Things”, 30 Dec 2014, Alfonso Velosa,  James F. Hines, Hung LeHong,  Earl Perkins, Satish R.M

]]>
Sun, 28 Jun 2015 14:22:24 +0200 Ontwikkelen van Internet of Things-apps levert steeds vaker geld op http://executive-people.nl/item/531429/ontwikkelen-van-internet-of-things-apps-levert-steeds-vaker-geld-op.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
’97% van de kwaadaardige mobiele software is gericht op Android’ http://executive-people.nl/item/531428/a-van-de-kwaadaardige-mobiele-software-is-gericht-op-androida.html 97% van de kwaadaardige software (malware) voor mobiele apparaten is gericht op het Android besturingssysteem. Met name het open ecosysteem dat Google met Android hanteert is de aanleiding hiervoor, aangezien dit ecosysteem minder goed is beveiligd dan het iOS ecosysteem van Apple.

Dit meldt Pulse Secure in een nieuw rapport. Het bedrijf heeft in totaal ruim 2,5 miljoen mobiele applicaties onderzocht. Van alle malware die in deze groep werd aangetroffen was maar liefst 97% ontwikkeld voor het Android-besturingssysteem. Pulse Secure verklaart dit verschil met iOS voornamelijk door de wijze waarop het ecosysteem is ingericht. Waar Android een open ecosysteem is, is de App Store van Apple juist strikt gereguleerd. Iedere app voor de App Store moet door Apple worden gecontroleerd en goedgekeurd voordat deze wordt toegelaten in de appwinkel voor iOS. Dit verkleint de kans dat malware op iOS-apparaten terecht komt aanzienlijk.

Hoeveelheid malware groeit snel
De hoeveelheid malware voor Android neemt daarnaast snel toe. Afgelopen jaar zijn in totaal 1.268 bekende malwaresoorten voor Android opgedoken. Dit is een stijging van maar liefst 464 stuks ten opzichte van 2013 en 1.030 stuks ten opzichte van 2012. De onderzoekers waarschuwen dat ook iOS echter niet malwarevrij is. iOS-gebruikers zijn vorig jaar met vier soorten dreigingen geconfronteerd, die allen gericht waren op gebruikers die hun iPhone of iPad hebben ‘gejailbreakt’. Dit is een proces waarbij gebruikers beheerdersrechten op hun apparaat verkrijgen. Deze rechten geven gebruikers de mogelijkheid buiten de App Store om software te installeren op hun apparaat, waardoor ook malware op de apparaten terecht kan komen.

Pulse Secure stelt dat de bevindingen van belang zijn voor bedrijven die Bring Your Own Device (BYOD) toestaan. Mobiele beveiliging is volgens het bedrijf noodzakelijk om apparaten van werknemers en bedrijfsdata veilig te houden.

]]>
Sun, 28 Jun 2015 12:11:31 +0200 ’97% van de kwaadaardige mobiele software is gericht op Android’ http://executive-people.nl/item/531428/a-van-de-kwaadaardige-mobiele-software-is-gericht-op-androida.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Video’s worden vier keer meer op mobiele telefoons bekeken dan op tablets http://executive-people.nl/item/531426/videoa-s-worden-vier-keer-meer-op-mobiele-telefoons-bekeken-dan-op-tablets.html De videoconsumptie op mobiele devices steeg afgelopen kwartaal met maar liefst 24 procent en is ten opzichte van een jaar geleden verdubbeld. Bijna de helft (42%) van alle online video’s wordt op een mobiel device bekeken. Met name smartphones zijn populair, video’s worden vier keer meer op mobiele telefoons bekeken dan op tablets. Dat blijkt uit onderzoek van Ooyala, specialist in video analytics en dochteronderneming van Telstra, in het verschenen Q1 Video Index Report.

Naast de device-voorkeur, doet Ooyala ook per kwartaal onderzoek naar de relatie tussen videoadvertenties en het device. Zo blijkt uit analyse dat ruim 89 procent van de PC- en tabletgebruikers advertenties volledig afkijken. Op andere mobiele devices is dit minder, 79 procent van de smartphonegebruikers heeft het geduld om de hele advertentie af te kijken.

Voor het onderzoek analyseert Ooyala dagelijks meer dan 3,5 miljard gebeurtenissen omtrent online video. Ooyala gaat in het onderzoek verder in op het gebruik van verschillende devices in verhouding tot online video. Meer informatie over het Video Index Report en het complete onderzoeksrapport is te vinden op:http://www.ooyala.com/online-video-index.

WK

]]>
Sun, 28 Jun 2015 10:19:19 +0200 Video’s worden vier keer meer op mobiele telefoons bekeken dan op tablets http://executive-people.nl/item/531426/videoa-s-worden-vier-keer-meer-op-mobiele-telefoons-bekeken-dan-op-tablets.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Ondernemers en werknemers in mkb werken meer over http://executive-people.nl/item/531414/ondernemers-en-werknemers-in-mkb-werken-meer-over.html Mkb-ondernemers en hun personeel werken dit jaar meer en langer over. 60% van de ondernemers geeft aan dat hun personeel dit jaar meer overwerkt dan in 2014.

Dit blijkt uit onderzoek van De Zaak en MKB Servicedesk in opdracht van Ziggo Zakelijk. De helft van de ondernemers geeft aan dat personeel één tot twee keer per maand overwerkt. Bij een kwart wordt zelfs één keer per week overgewerkt, terwijl bij een kleine groep iedere dag wordt overgewerkt. Bij ongeveer een vijfde van de bedrijven wordt nooit overgewerkt door medewerkers.

Bij 32% wordt één tot twee uur overgewerkt, terwijl bij 34% twee uur of meer extra uren worden gedraaid. Om de productiviteit tijdens deze uren te verhogen of medewerkers te belonen geven veel ondernemers aan een maaltijd te regelen. 40% van de ondernemers geeft aan dat er altijd wordt gegeten tijdens overwerken, terwijl 35% aangeeft dat dit soms gebeurd. Bij 25% wordt nooit gegeten tijdens overwerken.

]]>
Sat, 27 Jun 2015 12:22:26 +0200 Ondernemers en werknemers in mkb werken meer over http://executive-people.nl/item/531414/ondernemers-en-werknemers-in-mkb-werken-meer-over.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
4G is voor steeds meer Nederlanders een vervangen voor vast internet http://executive-people.nl/item/531406/g-is-voor-steeds-meer-nederlanders-een-vervangen-voor-vast-internet.html Bijna de helft (45%) van de Nederlandse consumenten zou bereid zijn hun vaste internetverbinding in te ruilen voor een 4G-abonnement indien dit abonnement goedkoper wordt. 43% wil overstappen zodra 4G goedkoper is dan de huidige mobiele telefonie- en internetaansluitingen.

Dit blijkt uit onderzoek van TelecomPaper onder zijn Consumer Panel in mei 2015. Consumenten blijken bij een 4G-verbinding prijs belangrijker te vinden dan snelheid of betrouwbaarheid. 34 procent is het (volledig) eens met de stelling een overstap te overwegen op een 4G-abonnement zodra de snelheid even hoog ligt of hoger dan de bestaande internetaansluiting.Voor een vijfde (27%) van de Nederlanders is een voorwaarde voor een overstap naar uitsluitend een 4G-verbinding dat via deze verbinding ook (live) tv gestreamd kan worden.

Tussen verschillende leeftijdsgroepen zijn overigens wel verschillen te zien. Zo zijn jongere leeftijdsgroepen het vaker eens met de stellingen die zij tijdens het onderzoek voorgelegd kregen. 66% van de respondenten uit de leeftijdsgroep 12-19 jaar gaf bijvoorbeeld aan het eens te zijn met de stelling een overstap naar 4G te overwegen als dat goedkoper is dan de huidige internetaansluiting. Onder de groep van 65 tot 80 jaar ligt dit percentage op 23%.

]]>
Fri, 26 Jun 2015 13:41:22 +0200 4G is voor steeds meer Nederlanders een vervangen voor vast internet http://executive-people.nl/item/531406/g-is-voor-steeds-meer-nederlanders-een-vervangen-voor-vast-internet.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Helft verzekeraars zet big data onvoldoende in voor verbeteren klanttevredenheid http://executive-people.nl/item/531404/helft-verzekeraars-zet-big-data-onvoldoende-in-voor-verbeteren-klanttevredenheid.html Bijna de helft van alle verzekeraars (46%) maakt onvoldoende gebruik van big data om de klantervaring te verbeteren. Slechts één op de tien (12%) verzekeraars stelt noemt klantervaring een prioriteit als het gaat om big data. Dit ondanks dat de klanttevredenheid in de sector zeer laag is.

Dit blijkt uit het onderzoek ‘Fixing the Insurance Industry: How Big Data can Transform Customer Satisfaction’ van Capgemini Consulting. Een eerder onderzoek van Capgemini uit 2014 wijst uit dat slechts een derde (29%) van de klanten van verzekeraars wereldwijd tevreden is met de dienstverlening die wordt geleverd. Hier is dan ook veel ruimte voor verbetering. https://www.capgemini-consulting.com/fixing-the-insurance-industry

Data-rijke klantinteracties
Daarnaast wees dit eerdere onderzoek ook uit dat traditionele verzekeraars in toenemende mate moeten concurreren met nieuwe partijen die vol inzetten op klanttevredenheid. Deze partijen, onder andere grote e-commercebedrijven en tech startups, zetten data-rijke klantinteracties in om verzekeringsproducten te creëren en verkopen.

Met het oog op de lage klanttevredenheid in de verzekeringssector noemt Capgemini Consulting het in het nieuwe rapport verbazingwekkend dat big data nauwelijks wordt ingezet om de klanttevredenheid te vergroten. Big data wordt vooral gebruikt om fraude te bestrijden, de winstgevendheid te vergroten en het toekomstige gedrag van klanten te kunnen voorspellen.

Security en privacy
Capgemini Consulting concludeert ook dat verzekeraars te weinig aandacht besteden aan security en privacy. 23% van de organisaties blijkt te beschikken over security software voor de verwerking van persoonlijke data. 20% geeft aan aanvullende maatregelen te hebben genomen om de privacy van klanten te waarborgen.

]]>
Fri, 26 Jun 2015 12:34:44 +0200 Helft verzekeraars zet big data onvoldoende in voor verbeteren klanttevredenheid http://executive-people.nl/item/531404/helft-verzekeraars-zet-big-data-onvoldoende-in-voor-verbeteren-klanttevredenheid.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Bedrijven geven dit jaar 40 miljard dollar uit aan big data’ http://executive-people.nl/item/531319/a-bedrijven-geven-dit-jaar-miljard-dollar-uit-aan-big-dataa.html Big data is populair. Naar verwachting wordt voor het einde van het jaar 40 miljard dollar uitgegeven van Big data-oplossingen en -technologie.

Dit meldt SNS Research. Het onderzoeksbureau stelt dat allerlei obstakels de omarming van big data in de weg staan. Desondanks zouden big data investeringen steeds meer momentum krijgen. Naar verwachting investeren bedrijven in 2015 voor ongeveer 40 miljard dollar in big data.

De investeringen blijven ook de komende vijf jaar naar verwachting toenemen. SNS Research voorspelt een jaar-op-jaar groei van 14%.

]]>
Fri, 26 Jun 2015 09:44:51 +0200 ‘Bedrijven geven dit jaar 40 miljard dollar uit aan big data’ http://executive-people.nl/item/531319/a-bedrijven-geven-dit-jaar-miljard-dollar-uit-aan-big-dataa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Elektronisch factureren bespaart veel geld' http://executive-people.nl/item/531110/elektronisch-factureren-bespaart-veel-geld.html Organisaties doen er goed aan om op korte termijn elektronisch factureren in te voeren om besparingen te realiseren. Deze aanbeveling volgt uit de resultaten van het Billentis Report van 2015, gesponsord door Ricoh, dat voorspelt dat er wereldwijd 42 miljard facturen zullen worden uitgegeven dit jaar.

Het jaarlijkse Billentis Report is bedoeld om organisaties te informeren over elektronisch factureren door marktgegevens en -analyses te publiceren, zodat organisaties inzicht hebben in de huidige en toekomstige stand van zaken en hoe deze hun bedrijf kunnen beïnvloeden.

Download het onderzoek hier.

]]>
Wed, 24 Jun 2015 15:12:22 +0200 'Elektronisch factureren bespaart veel geld' http://executive-people.nl/item/531110/elektronisch-factureren-bespaart-veel-geld.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Mobiel internet is in het Verenigd Koninkrijk vier keer sneller dan in Nederland http://executive-people.nl/item/531211/mobiel-internet-is-in-het-verenigd-koninkrijk-vier-keer-sneller-dan-in-nederland.html Nederland blijft achter als het gaat om mobiele internetsnelheid. Zo is het mobiel verkeer in het Verenigd Koninkrijk maar liefst vier keer sneller dan in Nederland. Ons land is wel koploper in de adoptie van breedbandinternet in Europa.

Dit blijkt uit het State of the Internet Report van Akamai Technologies, leverancier van Content Delivery Network-diensten, over het eerste kwartaal van 2015. “Het is opvallend dat Nederland achter blijft op gebied van snelheid van mobiele internet, zegt Hans Nipshagen, Country Manager Benelux van Akamai Technologies. “Mobiele video neemt een vlucht, het is zelfs de verwachting dat over vier jaar 70% van het mobiele verkeer uit video zal bestaan. Nederlandse mobiele gebruikers willen een zelfde kwaliteitservaring als ze hebben met traditionele TV en zullen dus steeds hogere eisen gaan stellen aan de snelheid van mobiel internet. Akamai helpt op dit moment al diverse mobiele providers optimale videokwaliteit te kunnen leveren.”

15,3 Mbps in Nederland
In het eerste kwartaal van 2015 bereikte de gemiddelde wereldwijde verbindingssnelheid voor het eerst de 5 Mbps. Dat is 10 procent meer dan het kwartaal hiervoor. De gemiddelde snelheid in de landen die de top-10 aanvoeren, zitten allemaal (ruim) boven de 10 Mbps. Nederland staat op de vijfde plaats wereldwijd met een gemiddelde snelheid van 15,3 Mbps. De gemiddelde internetsnelheid steeg in 131 landen, waarbij Fiji een toename zag van wel 128% naar 6,2 Mbps en Japan een bescheiden toename van 0,4% tot 15,2 Mbps. De gemiddelde wereldwijde pieksnelheid is toegenomen tot 29,1 Mbps. Nederland heeft op het gebied van pieksnelheden een dertiende plaats met een gemiddelde pieksnelheid van 61,5 Mbps.

Voor het eerst geeft het Akamai State of the Internet-rapport ook inzicht in het aantal verbindingen dat verkeer aankan van meer dan 25 Mbps. Wereldwijd kon 4,6% van het aantal verbindingen een snelheid aan van minimaal 25 Mbps. Nederland loopt hierbij voor op het wereldwijde gemiddelde met 9,8% van de verbindingen en bekleedt daarmee de 9e positie wereldwijd. Akamai heeft ook het aantal verbindingen gemeten dat connectie maakte met minimaal 4 Mbps, 10 Mbps en 15 Mbps. Nederland loopt hier duidelijk voorop en heeft bij zowel 4 als 10 Mbps de nummer 1-positie in Europa. Alleen bij 15 Mbps moet Nederland Zweden voor zich dulden.

Mobiel internet
Akamai heeft voor het State of the Internet-rapport van het eerste kwartaal van dit jaar 62 landen meegenomen in de metingen voor de gemiddelde mobiele internetsnelheden. Het Verenigd Koninkrijk heeft het snelste mobiele internet ter wereld met 20,4 Mbps. Nederland scoort hier nog steeds relatief slecht met een gemiddelde mobiele internetsnelheid van 5,5 Mpbs. Onder andere landen als Slovenië, Oekraïne en Turkije laten Nederland achter zich. Vietnam heeft het traagste mobiele netwerk met 1,3 Mbps.

60% van de mobiele internetverbindingen in Nederland heeft een snelheid van meer dan 4 Mbps. Nederland doet het hierin beter dan Duitsland (35%) maar moet veel landen voor zich dulden waaronder Denemarken (98%), Zweden (97%) en ook België (80%).

IPv4 en IPv6
Ondanks dat het IPv6-protocol veel in het nieuws is en in populariteit toeneemt, is het aantal unieke IPv4-adressen dat Akamai heeft gemeten in het eerste kwartaal van 2015 gestegen met bijna 10 miljoen. Het Verenigd Koninkrijk en Japan lopen in deze relatieve groei voorop met respectievelijk 30.556.750 en 44.487.590 unieke IPv4-adressen gemeten in Q1 2015. Nederland komt met 9.260.974 niet voor in de top-10.

Europa loopt voorop met het grootste percentage content-aanvragen over het IPv6-protocol. België is hierbij nog steeds de koploper met een derde van alle verzoeken die via dit protocol wordt gedaan. Nederland komt zelfs in de Europese top-10 niet voor.

]]>
Wed, 24 Jun 2015 15:11:17 +0200 Mobiel internet is in het Verenigd Koninkrijk vier keer sneller dan in Nederland http://executive-people.nl/item/531211/mobiel-internet-is-in-het-verenigd-koninkrijk-vier-keer-sneller-dan-in-nederland.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Veel managers weten te weinig van security’ http://executive-people.nl/item/531196/a-veel-managers-weten-te-weinig-van-securitya.html Het ontbreekt bij veel bestuursleden aan kennis over cybersecurity. Veel managers zijn niet op de hoogte van cyberaanvallen en beschikken over onvoldoende kennis om security-uitdagingen het hoofd te bieden. IT security professionals hebben daarnaast maar weinig vertrouwen in het vermogen van managers om de beveiligingsrisico’s te begrijpen waar hun organisatie mee wordt geconfronteerd.

Dit blijkt uit een onderzoek van Ponemon Institute in samenwerking met leverancier van beveiligingsoplossingen Fidelis Cybersecurity onder 650 managers en IT security professionals. Voornamelijk CIO’s, CTO’s en CISO’s hebben deelgenomen aan het onderzoek. Ruim driekwart van de managers (76%) geeft aan security strategieën en actieplannen voor security-incidenten te beoordelen. Tegelijkertijd geeft ruim vier op de tien (41%) aan over te weinig expertise op dit gebied te beschikken. 26% geeft zelfs aan minimale tot geen kennis te hebben over security.

Grote verschillen
Dit gebrek aan kennis leidt tot grote verschillen in de wijze waarop managers en security professionals tegen IT-beveiliging aankijken. Zo geeft bijna zes op de tien managers (59%) aan dat de cybersecurity governance practices van hun bedrijf ‘zeer effectief’ zijn. Slechts 18% van de security professionals deelt deze mening.

54% van de security professionals stelt dat hun organisatie in de laatste twee jaar slachtoffer is geworden van diefstal van waardevolle informatie, waaronder intellectueel eigendom. 23% van de bestuursleden weet van een dergelijk incident binnen zijn organisatie. 18% heeft geen idee of zijn organisatie doelwit is van cybercriminelen. Security professionals blijken weinig vertrouwen te hebben in managers als het gaat om security. Zes op de tien stelt dat het bestuur beveiligingsrisico’s niet goed begrijpt. 70% van de managers stelt deze risico’s wel te begrijpen.

Impact van cyberaanval op Target
De Amerikaanse winkelketen Target werd eind 2013 doelwit van een grootschalige datadiefstal. Miljoenen creditcardgegevens werden gestolen door cybercriminelen die kwaadaardige software hadden aangebracht op de kassasystemen in filialen van de keten. Deze cyberaanval, die veel publiciteit heeft gekregen, blijkt de wijze waarop organisatie naar security kijken te hebben beïnvloed. 65% van de managers en 67% van de security professionals stelt dat de cyberinbraak een grote impact heeft gehad op de aandacht die managers hebben voor security governance.

]]>
Wed, 24 Jun 2015 13:10:05 +0200 ‘Veel managers weten te weinig van security’ http://executive-people.nl/item/531196/a-veel-managers-weten-te-weinig-van-securitya.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Publieksdiensten moeten verder worden gedigitaliseerd http://executive-people.nl/item/531141/publieksdiensten-moeten-verder-worden-gedigitaliseerd.html Hoewel de Europese overheden steeds meer digitale middelen inzetten voor dienstverlening aan burgers en bedrijven, gaat de vooruitgang die zij boeken nog gestaag en is er veel verschil per regio. Dit blijkt uit de resultaten van de twaalfde Benchmark Measurement of European eGovernment Services van de Europese Commissie, uitgevoerd door Capgemini.

Om de digitale dienstverlening naar een hoger niveau te tillen, zodat de realisatie van de digitale interne markt dichterbij komt, zouden de overheden in de verschillende Europese landen moeten inzetten op personalisering van de dienstverlening en hun focus daarnaast naar Europees niveau moeten verleggen in plaats van nationaal niveau.

In het onderzoek zijn dit jaar circa 10.000 publieke websites uit de verschillende Europese lidstaten getoetst op gebruikersgemak. Hierbij is met name gekeken naar de route die burgers online afleggen tijdens verschillende levensgebeurtenissen, zoals het opstarten van een bedrijf, het verliezen van of zoeken naar een baan, of hun studententijd. Uit het onderzoek blijkt dat de Europese dienstverlening steeds volwassener wordt: meer informatie en diensten zijn online beschikbaar en er is in toenemende mate aandacht voor online support, ondersteuning en feedback.

Vooruitgang op het gebied van mobiel, transparantie en simplificatie is nodig

Hoewel de dienstverlening steeds verder digitaliseert, blijven met name de noodzakelijke verbeteringen op het gebied van gebruikersgemak achter. Belangrijk aandachtspunt is hierbij de personalisering van publieke diensten, wat tot uitdrukking komt in pijlers als mobiele toegankelijkheid, transparantie en simplificatie van processen. Zo zetten overheden bijvoorbeeld nog onvoldoende in op de mogelijkheden die mobiele apparaten bieden om hun dienstverlening te personaliseren. Dit ondanks de sterke groei in het gebruik van mobiel in Europa en onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat wanneer een website beschikbaar is voor mobiel gebruik gebruikersaantallen exponentieel groeien. In het onderzoek komt naar voren dat slechts een op de vier publieke websites ook mobiel vriendelijk is. Het Verenigd Koninkrijk vormt hierbij overigens een positieve uitzondering: de mobiel responsieve websites generen hier meer dan twee keer zoveel verkeer als de mobiele websites in andere Europese landen [1].

Verder draagt een gebrek aan transparantie over processen, het gebruik van persoonlijke data en de betrokkenheid van externe instanties bij digitalisering van diensten niet bij aan een groter vertrouwen onder burgers. Uit het onderzoek blijkt dat de transparantie van processen met 3% is toegenomen, maar de eindscore (51%) is nog niet bevredigend. Ook blijken gebruikers gemiddeld beter toegang te hebben tot hun persoonlijke data op overheidswebsites (+5%, naar 52%). Verder is er onvoldoende inzicht in de processen en dienstverleners zelf, en de duur en reactietijd van de verschillende stappen die moeten worden genomen om een publieke dienst van begin tot eind af te nemen is laag (+2%, naar 41%). Het vertrouwen van burgers is essentieel om meer online gebruikers te kunnen trekken en om de potentiële belofte van een de kostenbesparing die de inzet van online diensten heeft, waar te maken.

Het simplificeren van processen is een andere belangrijke drijfveer achter de personalisering van online diensten. Een van de mogelijkheden om processen eenvoudiger te maken is door het vooraf invullen van online formulieren met data waarover de overheid op dat moment al beschikt. Een van de pijlers om dit te meten is de Authentic Sources key enabler [2], uit het onderzoek blijkt dat deze met 2 procentpunt is gedaald.

In potentie kan de digitale interne markt een additionele groei van €340 miljard bewerkstelligen, duizenden nieuwe banen creëren en een levendige en op kennis gebaseerde samenleving scheppen [3]. Toch is de digitale interne markt op dit moment nog ver weg. Zo is het slechts op beperkte schaal mogelijk om online grensoverschrijdende transacties te doen (+4%, naar 48%). Op zakelijk gebied zijn wel meer grensoverschrijdende transacties mogelijk (58%) dan op persoonlijk gebied (43%). Dinand Tinholt, Vice-President en Global EU Account Director bij Capgemini, zegt: “Europa zou de kracht van de moderne technologie moeten omarmen om bij te blijven in het tempo van digitalisering van publieke diensten in de rest van de wereld. Het Europese continent heeft veel mogelijkheden, maar het is de vraag of het lukt om dit om te zetten in echt voordeel. Het is nu meer relevant dan ooit om digitale strategieën in te zetten voor de realisatie van de digitale interne markt.”

Kijk hier voor meer informatie en het volledige rapport.

Bronnen:

[1] Bron: GOV.UKhttps://gds.blog.gov.uk/2014/02/06/improving-gov-uk-on-mobile-devices/  

[2] Authentic Sources zijn basisregisters waar (persoonlijke) data wordt opgeslagen voor hergebruik bij het voor invullen van gegevens op websites.

[3] Mapping the Cost of Non-Europe 2014-2019 , een studie uitgevoerd door het Europees Parlemen

 

]]>
Wed, 24 Jun 2015 13:08:16 +0200 Publieksdiensten moeten verder worden gedigitaliseerd http://executive-people.nl/item/531141/publieksdiensten-moeten-verder-worden-gedigitaliseerd.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Luchtvaartmaatschappijen investeren in Internet of Things http://executive-people.nl/item/531131/luchtvaartmaatschappijen-investeren-in-internet-of-things.html Luchtvaartmaatschappijen wereldwijd zijn van plan om de komende drie jaar flink te investeren in Internet of Things (IoT). Een grote meerderheid van de luchtvaartmaatschappijen (86%) verwacht dat IoT de komende drie jaar veel voordelen gaat bieden en meer dan een derde (37%) heeft hier al budget voor gereserveerd. De geplande IoT-investeringen zijn vooral gericht op het inchecken van zowel passagiers als bagage en het ophalen van bagage. Om de grote hoeveelheid data die hierdoor wordt verzameld te kunnen omzetten in bruikbare informatie wordt Business Intelligence (BI) en datacenters steeds belangrijker.

Dit blijkt uit het SITA 2015 Airline IT Trends-onderzoek, uitgevoerd onder ’s werelds top 200 luchtvaartmaatschappijen. Meer dan de helft van de luchtvaartmaatschappijen blijkt van plan te zijn om de komende drie jaar te investeren in IoT. 16% van de respondenten wil zelfs grootschalige IoT-programma’s lanceren in de komende drie jaar. Daarnaast is 41% van plan om te investeren in Research & Development. De luchthavens spelen hiermee in op het grote aantal vliegtuigpassagiers (83%) die reizen met een smartphone.

Bruikbare data
Het met elkaar verbinden van voorwerpen, passagiers en medewerkers creëert een enorme hoeveelheid data. Deze data moet door luchtvaartmaatschappijen worden omgezet in bruikbare data. BI en datacenters krijgen hierdoor steeds meer prioriteit in de sector. 94% van de ondervraagde luchtvaartmaatschappijen investeert al in BI en 74% is van plan om voor 2018 grote investeringsprogramma’s op te zetten op dit vlak. 68% heeft daarnaast plannen om de komende drie jaar te investeren in data centers en 14% gaat investeren in R&D of een pilot-programma.

Het inzetten van beacons, sensoren waarmee locatie en andere informatie aan elkaar gekoppeld kunnen worden heeft prioriteit voor luchtvaartmaatschappijen. Momenteel gebruikt nog maar 9% van de luchtvaartmaatschappijen beacons. Naar verwachting stijgt dit percentage naar 44% in 2018. Beacons zullen met name ingezet gaan worden bij bagageafhandeling. 44% van de luchtvaartmaatschappijen is van plan om de sensoren te gebruiken bij het inchecken van bagage en 43% bij het ophalen van bagage.

Interactieve mobiele diensten
Een ander onderwerp dat hoog op de agenda staat voor luchtvaartmaatschappijen is het aanbieden van interactieve diensten via mobiele devices. Vooral locatie-gebaseerde informatie staat centraal bij deze diensten, die in veel gevallen wordt verzameld via beacons. Denk hierbij aan diensten voor het oplossen van problemen met de afhandeling van bagage. Daarnaast is het mogelijk om berichten te verzenden aan passagiers op basis van hun locatie om hen bijvoorbeeld eraan te herinneren tijdig te boarden, zelfs als passagiers zich nog niet in de luchthaven bevinden. Momenteel biedt 60% van de luchtvaartmaatschappijen actuele vluchtinformatie aan passagiers via een smartphone app. Dit percentage stijgt naar verwachting tot 96% in 2018. Ook hierbij wordt de informatie voornamelijk gebaseerd op data verzameld door beacons. 57% gaat in de komende drie jaar beacons gebruiken voor apps die passagiers helpen de weg te vinden in een luchthaven.

“Onze hele wereld wordt steeds meer “connected” en luchtvaartmaatschappijen zien dat investeringen in IoT nodig zijn om op dit vlak de vruchten te kunnen plukken”, zegt Jim Peters, Chief Technology Officer van SITA. “IoT is een echte game-changer in de manier waarop we dingen doen – niet alleen voor de luchtvaartindustrie, maar in alle aspecten van ons leven. Luchthavens en –maatschappijen kunnen samen beacons gebruiken om intelligente luchthavens te creëren en business intelligence en analytics in te zetten om een betere passagierservaring te leveren.”

]]>
Tue, 23 Jun 2015 17:01:52 +0200 Luchtvaartmaatschappijen investeren in Internet of Things http://executive-people.nl/item/531131/luchtvaartmaatschappijen-investeren-in-internet-of-things.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Millennial zelfstandige professionals werken graag samen met andere zelfstandigen http://executive-people.nl/item/531127/millennial-zelfstandige-professionals-werken-graag-samen-met-andere-zelfstandigen.html De nieuwe generatie zelfstandige professionals (zp’ers) werkt graag samen met andere zelfstandigen. 45 procent van de millennials ziet zichzelf als samenwerkende professional in tegenstelling tot slechts 28 procent van voorgaande generaties zp’ers.

Dit blijkt uit onderzoek van sourcing partner FastFlex, in samenwerking met ABN AMRO, onder ruim 1.600 Nederlandse zp’ers. In het onderzoek is onderscheid gemaakt tussen millennials en eerdere generaties zp’ers. De nieuwe generatie Nederlandse zp’ers kiest daarnaast bewust voor een carrière als eigen baas. Een ruime meerderheid (94%) zegt bewust te kiezen voor het zp-schap. Dit percentage ligt onder voorgaande generaties op 87%.

Profielschets
Het onderzoek brengt het profiel van de Nederlandse millennial zp’er in kaart. Het grootste verschil tussen beide generaties is zichtbaar in het antwoord op de vraag ‘ondernemer of specialist?’. Waar een meerderheid (58%) van de voorgaande generatie professionals zichzelf als specialist ziet, vindt de millennial met maar liefst 64 procent dat de term ‘ondernemer’ beter past. Daarnaast ziet ruim 69 procent van de millennials zichzelf als fulltime zp’er, tegenover 31 procent die zichzelf bestempelt als hybride professional. De nieuwe generatie zelfstandigen beschouwt zichzelf minder als specialist dan de eerdere generatie zp’ers; 64 procent van de millennials geeft aan specialist in plaats van generalist te zijn, ten opzichte van 79 procent van de voorgaande generatie.

Niels Huismans, Business Developer bij FastFlex: “De claim dat een groot deel van de millennial generatie gedwongen begint aan een carrière als zelfstandige kunnen we nu van tafel vegen. Zelfstandig ondernemen en zelf beslissen over de manier waarop werk verricht moet worden is booming onder de millennials en deze trend blijft zich de aankomende jaren doorzetten. Sterker nog, de zp’er wordt het nieuwe bedrijf. Samen met een netwerk van andere professionals gaat de Nederlandse zp’er een onuitwisbare indruk maken. ZP-netwerken bestaande uit gemotiveerde, flexibele zelfstandigen, werken doelgerichter dan logge organisaties en gaan in de toekomst complete projectorganisaties overnemen. Bedrijven zijn hier momenteel nog onvoldoende op voorbereid. Zp’ers hebben de toekomst.”

Whitepaper
Naar aanleiding van het onderzoek heeft FastFlex in samenwerking met ABN AMRO de whitepaper ‘The war for talent is over – and talent won’ gepubliceerd. De whitepaper is hier beschikbaar. 

]]>
Tue, 23 Jun 2015 13:35:19 +0200 Millennial zelfstandige professionals werken graag samen met andere zelfstandigen http://executive-people.nl/item/531127/millennial-zelfstandige-professionals-werken-graag-samen-met-andere-zelfstandigen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Veel IT’ers laten carrièrekansen liggen http://executive-people.nl/item/531124/veel-ita-ers-laten-carria-uml-rekansen-liggen.html IT’ers zijn zich niet altijd bewust van de mogelijkheden op de arbeidsmarkt en laten hierdoor kansen liggen. 40 procent van de IT’ers geeft aan weleens een baan te hebben aangenomen zonder na te denken over andere mogelijkheden. Eén op de vijf weet niet goed welke mogelijkheden er zijn.

Dit blijkt uit een onderzoek van Monsterboard, uitgevoerd onder ruim 500 IT’ers. Volgens carrièresite Monsterboard zijn er voor IT’ers juist veel mogelijkheden om een betere baan te vinden. Driekwart van de IT’ers vindt het belangrijk om controle te hebben over zijn eigen carrière, maar slechts de helft heeft een duidelijk carrièredoel voor ogen. 15 procent geeft toe dat ze de laatste jaren niet alles uit hun carrière gehaald hebben en bijna de helft is voor zijn laatste baan niet zelf actief op zoek geweest.

Gemakzuchtig
Monsterboard stelt dat IT’ers wellicht gemakzuchtig zijn geworden in de huidige arbeidsmarkt waar veel vraag is naar verschillende IT functies. 40 procent van de respondenten verwacht dat het voor hen gemakkelijk is om een nieuwe baan te vinden.

“IT’ers geven aan controle te willen over hun carrière, daarvoor is het wel belangrijk dat je weet waar je mogelijkheden liggen. Vraag jezelf af wat jouw ambities zijn en hoe je die kunt bereiken”, aldus Gian Zandonà, Managing Director van Monsterboard.nl. “Ook al ben je in de luxe positie dat je goed zit, het is belangrijk om het heft in eigen handen te nemen om nóg meer uit je carrière te halen. In de huidige markt zijn veel kansen voor IT’ers, zorg ervoor dat je je hier bewust van bent zodat je die kansen kunt pakken. Alleen door ook echt de controle te nemen, haal jij het beste uit jezelf.”

http://executive-people.nl afbeelding

Developers willen de meeste controle over hun carrière
Binnen de support-medewerkers hebben de minste werknemers een carrièredoel voor ogen (47 procent). 53 procent van de developers heeft zijn carrière al uitgestippeld, terwijl dit geldt voor 61 procent van de project managers & IT specialisten. Vooral developers (78 procent) en de IT specialisten (75 procent) vinden het belangrijk om controle te hebben over hun eigen carrière. Twee derde van de support-medewerkers denkt hier hetzelfde over.

61 procent van de ondervraagden geeft aan open te staan voor een andere baan. Desalniettemin geeft een kwart van de ondervraagden aan op zoek te zijn naar een betere baan, maar niet goed te weten waar ze moeten zoeken. Vooral binnen de project managers & IT specialisten (33 procent) is deze groep behoorlijk. Het geldt voor 22 procent van de developers en 27 procent van de support-medewerkers.

Baan aannemen zonder goed na te denken
Van de medewerkers die wel eens een baan hebben aangenomen zonder hier goed over na te denken gaan IT specialisten het meest spontaan te werk. 46 procent van deze groep geeft toe weleens een baan te hebben aangenomen zonder verder te kijken. Developers (36 procent) en support-medewerkers (38 procent) zijn hier bedachtzamer in.

]]>
Tue, 23 Jun 2015 10:43:10 +0200 Veel IT’ers laten carrièrekansen liggen http://executive-people.nl/item/531124/veel-ita-ers-laten-carria-uml-rekansen-liggen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Security Appliance markt groeit met 7,5 procent naar 2,3 miljard dollar omzet http://executive-people.nl/item/530997/security-appliance-markt-groeit-met-procent-naar-miljard-dollar-omzet.html De Security Appliance markt groeide volgens marktonderzoeksbureau IDC het afgelopen kwartaal met 7,5 procent naar 2,3 miljard dollar omzet. De vraag steeg doordat organisaties zich beter willen beschermen tegen cyberaanvallen.

Cisco zag zijn marktaandeel stijgen van 17,4 naar 17,6 procent. De omzet steeg met 17,6 procent naar 404 miljoen dollar.

Check Point zag zijn marktaandeel met 0,5 procent stijgen naar 13,4 procent. De omzet steeg met 12,2 procent naar 307 miljoen dollar. Het bedrijf investeert veel in zijn security aanbod, onder andere door de overnames van Hyperwise en Lacoon Mobile Security.

Palo Alto in de lift

Op de derde plaats staat Palo Alto Networks dat zijn marktaandeel met 2,9 procent zag stijgen naar 9,5 procent. De omzet steeg met 54,3 procent naar 218 miljoen dollar.

Fortinet staat op de vierde plaats en zag zijn marktaandeel met 1,3 procent stijgen naar 8,3 procent. De omzet steeg met 27,4 procent naar 191 miljoen dollar.

Blue Coat, dat in handen is van Bain Capital, staat op de vijfde plaats. Het marktaandeel zakte met 0,3 naar 4,7 procent. De omzet bleef vlak op 107 miljoen dollar.

Door: Witold Kepinski

]]>
Mon, 22 Jun 2015 00:05:23 +0200 Security Appliance markt groeit met 7,5 procent naar 2,3 miljard dollar omzet http://executive-people.nl/item/530997/security-appliance-markt-groeit-met-procent-naar-miljard-dollar-omzet.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Loonverschil tussen topmanagement en werknemers loopt op http://executive-people.nl/item/530989/loonverschil-tussen-topmanagement-en-werknemers-loopt-op.html De verschillen tussen het loon in de top van bedrijven en werknemers is in de afgelopen jaar flink gestegen. Een directeur in Nederland verdient gemiddeld zo’n twintig keer het salaris van de gemiddelde medewerker. Dit was in 2012 nog zestien keer zoveel.

Dit blijkt uit onderzoek van De Volkskrant onder 129 grote Nederlandse bedrijven. Een bestuursvoorzitter verdient in ons land gemiddeld 1,5 miljoen euro. De gemiddelde werknemer bij de onderzochte bedrijf kost op jaarbasis 76.000 euro.

Twintig keer meer salaris
Dit betekent dat managers gemiddeld zo’n twintig keer het salaris van de gemiddelde werknemer verdienen. Dit is flink meer dan in 2012, toen managers gemiddeld nog zo’n zestien keer het salaris ontvingen van werknemers.

De verschillen zijn bij sommige bedrijven nog groter. Bij grote multinationals als Unilever, Shell, Reed Elsevier, Wolters Kluwer en Heineken verdienen directeuren zelfs meer dan honderd keer het salaris van de gemiddelde werknemer. De loonkloof was afgelopen jaar het grootste bij Unilever, waar topman Paul Polman met een salaris van 9,5 miljoen euro zo’n 273 keer het salaris van de gemiddelde werknemer.

]]>
Sat, 20 Jun 2015 15:33:07 +0200 Loonverschil tussen topmanagement en werknemers loopt op http://executive-people.nl/item/530989/loonverschil-tussen-topmanagement-en-werknemers-loopt-op.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Onderzoek met EU subsidie naar high-performance private cloud-infrastructuur http://executive-people.nl/item/530978/onderzoek-met-eu-subsidie-naar-high-performance-private-cloud-infrastructuur.html Horizon 2020, het research en innovatie programma van de Europese Commissie, heeft 6.7 miljoen euro subsidie toegewezen aan een cloud performance optimalisatie project waarbij NetApp de technische coördinatie voor zijn rekening neemt.

Het doel van dit driejarige project is om factoren te analyseren die netwerk performance vertragen binnen on-premise en hybrid cloud infrastructuren. Daarnaast wordt er onderzocht hoe organisaties deze vertragende factoren kunnen overwinnen. De uitkomsten van het onderzoek moeten bijdragen aan succesvolle implementatie en management van verschillende publieke on-premise cloud computing services, zodat deze aansluiten bij de behoeften van het bedrijfsleven.

Het uitgangspunt van project Scalable and Secure Infrastructures for Cloud Operations (SSICLOPS, pronounced “Cyclops”) is het onderzoeken van technieken voor het managen van gefedereerde private cloud infrastructuren, met een speciale focus op cloud netwerk technieken binnen software-defined data centers en andere netwerken. Op basis van de uitkomsten zal het project zich vervolgens richten op het ontwikkelen van technieken voor high-performance private cloud infrastructuren, die flexibel schalen tussen verschillende federaties mogelijk maken, zonder hierbij in te leveren op serviceniveau en veiligheidsvoorwaarden.

Het team van project SSICPLOPS bestaat uit vijf partners uit het bedrijfsleven en vijf academische partners. Dr. Lars Eggert, Technical Director binnen NetApp, is aanwezen als Technical Manager. Hij zal binnen het project het Technical Management Committee leiden, dat verantwoordelijk is voor het coördineren van alle technische en wetenschappelijke activiteiten.

Horizon 2020 is het programma van de Europese Commissie om Europees onderzoek en innovatie te stimuleren. Met Horizon 2020 willen de Europese Commissie en de Nederlandse overheid wetenschap en innovatie stimuleren in het bedrijfsleven en de academische wereld. Zo kunnen zij het concurrentievermogen van Europa vergroten.

Partners binnen het consortium zijn onder andere NEC, F-Secure, Orange, Deutsche Telekom, Hasso Plattner Institute, RWTH Aachen and the University of Cambridge.

Meer informatie over SSICLOPS vindt u op https://ssiclops.eu/.

WK

]]>
Sat, 20 Jun 2015 11:01:52 +0200 Onderzoek met EU subsidie naar high-performance private cloud-infrastructuur http://executive-people.nl/item/530978/onderzoek-met-eu-subsidie-naar-high-performance-private-cloud-infrastructuur.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘MKB’ers onderschatten risico’s van cybercrime’ http://executive-people.nl/item/530919/a-mkba-ers-onderschatten-risicoa-s-van-cybercrimea.html Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf onderschatten de gevaren van internet en de noodzaak voor goede beveiliging. Met name de schade die door cybercrime kan ontstaan wordt door ondernemers onderschat. Security staat laag op de agenda van de ondernemers.

Dit blijkt uit onderzoek van TNS Nipo en Capgemini in opdracht van verzekeraar Interpolis. Cybercrime staat op de negende plaats op het lijstje met dreigingen waar ondernemers zich mee bezig houden. Onder andere een zwakkere economie, natuurlijk calamiteiten zoals overstromingen en verkeersongevallen.

MKB’ers onderschatten gevaar
De onderzoekers stellen dat MKB’ers hiermee het gevaar van cybercrime onderschatten. Zo verwacht tweederde van de ondervraagde bedrijven dat het risico op schade door cybercrime of uitval van ICT de komende vijf jaar gelijk blijft. Slechts een derde verwacht dat dit risico de komende jaren toeneemt, terwijl 3% zelfs verwacht dat het risico afneemt.

Het kleine gevaar dat MKB’ers in cybercrime zien blijkt ook uit de beveiligingsmaatregelen die zij nemen. Zo blijkt 52% van de ondenemers geen maatregelen te hebben getroffen om toegang tot bedrijfsinformatie vanaf eigen apparatuur van medewerkers te reguleren. Een derde vraagt personeel daarnaast niet met regelmaat wachtwoorden te wijzigen. Andere, meer voor de hand liggende maatregelen zijn vaak wel genomen. Denk hierbij aan het up-to-date houden van anti-virussoftware, het beveiligen van het WiFi-netwerken en fysiek afsluiten van datacenters.

Gevoelige data
Dit is problematisch, aangezien de ondernemers vaak werken met gevoelige data. Zo werkt 47% van de respondenten met betaalgegevens van derden, terwijl 40% zegt te beschikken over persoonsgegevens. De onderzoekers wijzen erop dat in de praktijk nagenoeg ieder bedrijf gevoelige gegevens in handen heeft, onder andere van medewerkers.

Via: Z24 

]]>
Fri, 19 Jun 2015 10:51:12 +0200 ‘MKB’ers onderschatten risico’s van cybercrime’ http://executive-people.nl/item/530919/a-mkba-ers-onderschatten-risicoa-s-van-cybercrimea.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Utility bedrijven steeds bewuster van belang big data analytics voor bedrijfsvoering http://executive-people.nl/item/530852/utility-bedrijven-steeds-bewuster-van-belang-big-data-analytics-voor-bedrijfsvoering.html Utility bedrijven lijken steeds meer doordrongen van het belang van big data analytics voor hun bedrijfsvoering. Dit blijkt uit het rapport Big Data BlackOut: Are Utilities Powering Up Their Data Analytics? van Capgemini Consulting, dat onlangs is gepubliceerd. Waar 57% van de utility bedrijven in 2013 nog aangaf geen grote rol voor big data in de sector te zien weggelegd, blijkt uit nieuw onderzoek dat 80% van de utilities big data analytics nu als bron voor nieuwe businessmodellen beschouwt.

Driekwart van de respondenten in het onderzoek denkt zelfs dat big data in de toekomst een cruciale factor zal zijn voor de bedrijfsvoering. Desondanks heeft slechts een vijfde van de utilities big data analytics ingebed in de bedrijfsvoering, 41% ontplooit nog helemaal geen big data activiteiten.

Voor het onderzoek is openbare data van honderd elektriciteit-, gas- en waterbedrijven uit Noord-Amerika, Europa en Azië Pacific geanalyseerd en zijn verschillende beslissers geïnterviewd. Hieruit blijkt dat bedrijven significant voordeel kunnen behalen als zij investeren in geavanceerde big data analytics oplossingen. Zo kunnen zij het opwekken van energie bijvoorbeeld afstemmen op de voorspelde vraag of de piekbelasting van het netwerk beheersen door variabele prijzen te bieden. Ook kan er gerichter onderhoud worden gepleegd waardoor onderhoudskosten omlaag worden gebracht. Toch wordt twee op de vijf big data activiteiten op dit moment slechts op basaal niveau uitgevoerd, waarbij enkel gebruik wordt gemaakt van rapportagefunctionaliteit. Als remmende factor voor een intensiever gebruik van big data analytics wordt door de bedrijven onder andere gewezen op de hoge kosten voor opslag en analyse (26%), de complexe materie (23%) en gebrek aan kennis en vaardigheden binnen het bedrijf (13%).

“Utility bedrijven lijken te worstelen met de aanpak van big data, aangezien zij de mogelijkheden wel herkennen maar de daaropvolgende actie nog te vaak uitblijft. Het zou goed zijn als ze gewoon een start maken met big data analytics via pilots en proofs of concepts, zodat op een pragmatische manier inzicht kan worden geboden in de mogelijkheden en de waarde die analytics voor het bedrijf kan hebben,” zegt Mark Schütz, Market Executive Utilities bij Capgemini Consulting.

Het rapport komt verder nog met enkele aanbevelingen voor intensiever gebruik van big data analytics in de bedrijfsvoering:

Investeer in de juiste managementtools: identificeer de data waar vraag naar is en maak op basis hiervan een keuze voor een managementsysteem die deze data kan leveren.
Identificeer de benodigde vaardigheden en investeer in ontwikkeling van deze vaardigheden binnen de organisatie.
Ontwikkel een effectief besturingsmodel waarin onder andere de rol van een Chief Data Officer wordt vastgelegd.

Lees het volledige rapport hier.

]]>
Thu, 18 Jun 2015 16:14:31 +0200 Utility bedrijven steeds bewuster van belang big data analytics voor bedrijfsvoering http://executive-people.nl/item/530852/utility-bedrijven-steeds-bewuster-van-belang-big-data-analytics-voor-bedrijfsvoering.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Betrouwbare hard- en software voor werknemers belangrijker dan competitief salaris http://executive-people.nl/item/530853/betrouwbare-hard-en-software-voor-werknemers-belangrijker-dan-competitief-salaris.html Door de toenemende mobiliteit op de werkvloer hebben Nederlandse medewerkers hoge verwachtingen van technologie. Personeel eist flexibiliteit en IT is steeds belangrijker voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Betrouwbare hardware (84%) en software (89%) is dan ook een fundamentele voorwaarde van werknemers. Dit staat nog boven een competitief salaris en overige beloningen (75%).

Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Klaar voor de Cloud: De Cloud als strategische waarde voor kleine en middelgrote bedrijven’, uitgevoerd door Kronos Incorporated onder werknemers binnen het MKB in België en Nederland. Werknemers verwachten tegenwoordig dat hun werkgever voorziet in de technologie die zij nodig hebben om hun werk soepel uit te voeren. Bijna de helft (49%) van de werknemers geeft aan dat ze bij de keuze voor een werkgever kijken naar welke technologie en toepassingen er intern worden gebruikt.

Dagelijkse werkzaamheden ondersteunen vanuit de cloud
Ook blijkt bijna twee derde van de respondenten (64%) van mening dat cloudapplicaties van groot belang zijn in het ondersteunen van hun alledaagse werkzaamheden. Onder medewerkers bestaat de behoefte om meer dagelijkse activiteiten en processen rondom personeelsproductiviteit te integreren in een cloudtoepassing.

Gemiddeld gebruiken werknemers nu zes verschillende cloudapplicaties per maand, 8 op de 10 personeelsleden verwacht dat dit de komende twee jaar zal stijgen. 81 procent verkiest een cloudapplicatie boven een fysiek systeem op locatie. Flexibiliteit (91%) en real-time toegang (90%) worden genoemd als de twee grootste voordelen van de cloud. Beide stellen personeel in staat efficiënter te werken. Flexibele mogelijkheden wordt door 57% van de medewerkers gezien als het grootste voordeel van de cloud voor het bedrijf.

]]>
Thu, 18 Jun 2015 13:24:36 +0200 Betrouwbare hard- en software voor werknemers belangrijker dan competitief salaris http://executive-people.nl/item/530853/betrouwbare-hard-en-software-voor-werknemers-belangrijker-dan-competitief-salaris.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Ervaring belangrijker dan prijs bij selectie zzp’ers http://executive-people.nl/item/530829/ervaring-belangrijker-dan-prijs-bij-selectie-zzpa-ers.html Opdrachtgevers die zelfstandig professionals (zp’ers) inhuren, gaan in de selectieprocedure doorgaans niet voor de goedkoopste kandidaat. Een opdrachtgever kiest, bekeken over honderden geanalyseerde opdrachten, voor een kandidaat die gemiddeld 4% meer vraagt dan het gemiddelde uurtarief dat door alle professionals aangeboden wordt voor een opdracht.

Dit blijkt uit de tweede editie van ZP Facts, de kwartaalmonitor voor zp'ers in de zakelijke dienstverlening. In het eerste kwartaal van 2015 is een verschil van €3,50 gesignaleerd tussen het gemiddelde aanbiedingstarief van alle professionals en het gemiddelde tarief dat een opdrachtgever betaalt voor de diensten van de zp’er die daadwerkelijk ingehuurd wordt.

Ervaren professionals inhuren
Het verschil zit hem volgens ZP Facts hoogstwaarschijnlijk in de keuze van opdrachtgevers voor de inhuur van meer ervaren professionals. Zij zijn bereid gemiddeld 4% meer te betalen voor ervaring, kennis en kunde. Rick Kruiswijk, algemeen directeur van HeadFirst, één van de initiatiefnemers van ZP Facts: “Het verschil geeft aan dat opdrachtgevers niet enkel op basis van prijs bepalen welke professional ingehuurd wordt. Een goede prijs- kwaliteitsverhouding staat voorop. Dit is goed nieuws voor ervaren professionals. Het wil natuurlijk niet zeggen dat een zp’er beter een hoger uurtarief kan vragen en daarmee meer kans heeft op een opdracht, op die manier gaat de vlieger niet op.”

Ten opzichte van het voorgaande kwartaal zijn de gemiddelde aangeboden tarieven gestegen. Zelfstandig professionals durven dus meer te vragen. Het goede nieuws voor de zp'ers is dat ook een stijging van betaalde tarieven zichtbaar is, gemiddeld 3 euro ten opzichte van kwartaal 4 van 2014. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014 is het gemiddelde uurloon met €1,24 gestegen. Zowel het gemiddelde gewenste als geboden tarief is in kwartaal 1 van 2015 slechts in kleine mate veranderd ten opzichte van vorig jaar.

http://executive-people.nl afbeelding

]]>
Thu, 18 Jun 2015 09:48:06 +0200 Ervaring belangrijker dan prijs bij selectie zzp’ers http://executive-people.nl/item/530829/ervaring-belangrijker-dan-prijs-bij-selectie-zzpa-ers.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Eén op de vijf IT’ers vreest een reorganisatie of ontslag http://executive-people.nl/item/530821/ea-copy-n-op-de-vijf-ita-ers-vreest-een-reorganisatie-of-ontslag.html 80% van alle IT’ers maakt zich wel eens zorgen over de aanhoudende crisis. Ruim één op de vijf IT’ers (22%) vreest een reorganisatie of ontslag. Opvallend, aangezien IT’ers tegelijkertijd verwachten dat de krapte op de arbeidsmarkt voor IT’ers de komende vijf jaar toeneemt.

Dit blijkt uit onderzoek van Berenschot onder 1300 IT-professionals in samenwerking met Ngi-NGN, een beroepsvereniging voor ICT-professionals en –managers. Maarten Emons, bestuurslid van Ngi-NGN, verklaart de zorgen van IT’ers uit het gegeven dat hun werkzaamheden veranderen, waardoor ook de functieomschrijvingen niet hetzelfde blijven. “Je ziet dat de IT-markt heel erg dynamisch is en er continu een verandering gaande is in de capaciteiten en skills die van IT-professionals gevraagd worden. De vraag naar IT’ers neemt dus niet af, maar verandert wel. Daardoor valt te verklaren dat de vraag naar IT’ers stijgt én er tegelijkertijd veel IT’ers zich zorgen maken om hun positie.”

Zorgen over eigen duurzame inzetbaarheid
Hans van der Spek is als manager van het kenniscentrum HRM - Berenschot verantwoordelijk voor het uitgevoerde onderzoek. Hij beaamt de uitspraak van Emons: “We zien dat beeld ook terug in de forse toename van het aantal respondenten dat zich zorgen maakt over de eigen duurzame inzetbaarheid.” Met name de vraag naar softwareontwikkelaars en -beheerders, IT-managers, projectleiders en beleidsmedewerkers neemt naar verwachting de komende jaren toe.

IT’ers blijken veel waarde te hechten aan sfeer en collegialiteit. Bijna 90% van de ondervraagde professionals vindt dit het belangrijkste aspect van een goede werkomgeving. Daarna volgt de mate waarin ze uitgedaagd worden in hun werk (80%) en de flexibiliteit van de werktijden (70%). Het salaris wordt slechts door 68% van de ondervraagden genoemd.

De IT’er verandert
Twee op de drie IT’ers noemt beperkte ontwikkelingsmogelijkheden als belangrijkste reden om zich te oriënteren op een nieuwe baan. 40% noemt juist de sfeer bij zijn of haar werkgever. “Er bestaat natuurlijk een klassiek beeld van de typische IT’er, maar je ziet dat ‘de IT’er’ verandert. Vorig jaar werden de flexibele werktijden nog vaak genoemd, nu draait het om de sfeer, de uitdaging en de ontwikkeling van de professionals.”

IT’ers gaan er overigens maar zelden op achteruit in salaris. Slechts 3,5% van de ondervraagden geeft aan het salaris dit jaar is gedaald. Dit is ongeveer 1% meer dan vorig jaar. Tegelijkertijd zag 45% van de IT’ers zijn salaris stijgen, terwijl het salaris bij de helft van de ondervraagden gelijk bleef. De arbeidsvoorwaarden van IT’ers bleven in maar liefst zeventig procent van de gevallen ongewijzigd. De IT’ers die bij een IT-organisatie werkzaam zijn, zien hun arbeidsvoorwaarden er drie keer zo vaak op vooruit te gaan ten opzichte van IT’ers die bij een gebruikersorganisatie – reguliere-/niet-IT-organisaties – werkzaam zijn.

]]>
Wed, 17 Jun 2015 15:19:51 +0200 Eén op de vijf IT’ers vreest een reorganisatie of ontslag http://executive-people.nl/item/530821/ea-copy-n-op-de-vijf-ita-ers-vreest-een-reorganisatie-of-ontslag.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
’46% van de 1.000 grootste websites heeft beveiliging niet op orde’ http://executive-people.nl/item/530820/a-van-de-grootste-websites-heeft-beveiliging-niet-op-ordea.html Veel grote websites op internet blijken slecht beveiligd te zijn. 46% van de 1.000 grootste websites heeft zijn beveiliging niet op orde. Mediawebsites en fabrikanten van Internet of Things (IoT)-apparatuur scoren het slechtst.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Online Trust Alliance (OTA). Deze non-profit organisatie stelt zichzelf als doel het vertrouwen in de online sector te vergroten. Mediabedrijven scoren het slechtst. Maar liefst 80% van de websites voldoet niet aan de eisen van de test die OTA heeft uitgevoerd. Wie wel aan deze eisen voldoet komt in aanmerking voor een notering op OTA’s Online Trust Honor Roll, een lijst waarop website die hun beveiliging goed op orde hebben in de spotlight worden gezet.

IoT-fabrikanten scoren slecht
Mediasites zijn overigens niet de enige soort websites die in veel gevallen slecht beveiligd blijken te zijn. Ook websites van fabrikanten van IoT-apparatuur presteren op het gebied van security het slechts. 76% van deze websites is onvoldoende beveiligd. Slechts 20% van de sites komt in aanmerking voor OTA’s Online Trust Honor Roll.

Het feit dat de fabrikanten achter deze sites apparatuur ontwikkelen die continu met internet in verbinding staat en dus zeer goed beveiligd zijn maakt deze conclusie extra pijnlijk. De OTA noemt de resultaten van de audit een wake-up call voor IoT-bedrijven, die vaak met gevoelige, dynamische en persoonlijke informatie van klanten werken. De partijen zouden vaak producten snel op de markt brengen en hierbij verzuimen kritieke best practices rond datamanagement en privacy in acht te nemen. De OTA stelt dat de bedrijven consumenten met deze werkwijze in gevaar brengen.

Goed privacybeleid ontbreekt vaak
Daarnaast ontbreekt het in zowel de IoT- als mediasector in veel gevallen aan een goed privacybeleid. Ook zouden veel websites niet voldoen aan standaarden rond domein- en consumentenbescherming. Op deze gebieden is dan ook ruimte voor verbetering.

Andere sectoren doen het overigens stukken beter. Zo komt van de onderzochte banken 46% in aanmerking voor een notering op de Online Trust Honor Roll van OTA. Deze partijen scoren vooral hoog op het gebied van privacy. Ook retailers scoren goed. 42% van de onderzochte retailwebsites voldoet aan de eisen van OTA’s Online Trust Honor Roll. Social media-sites scoren het best; 58% van alle onderzochte sites komt in aanmerking voor een Online Trust Honor Roll notering.

Raamwerk om vertrouwen in Internet of Things te vergroten
Met name de veiligheid op websites van IoT-fabrikanten baart OTA zorgen. De non-profit organisatie wil daarom samen met belanghebbenden een raamwerk ontwikkelen dat het vertrouwen in het Internet of Things moet vergroten. Het raamwerk moet onder andere best practices rond security, privacy en duurzaamheid bevatten en op termijn leiden tot een vrijwillige code of conduct.

]]>
Wed, 17 Jun 2015 14:11:29 +0200 ’46% van de 1.000 grootste websites heeft beveiliging niet op orde’ http://executive-people.nl/item/530820/a-van-de-grootste-websites-heeft-beveiliging-niet-op-ordea.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Zelfstandigen worden steeds belangrijker voor bedrijven’ http://executive-people.nl/item/530819/a-zelfstandigen-worden-steeds-belangrijker-voor-bedrijvena.html Zelfstandigen gaan een steeds belangrijkere rol spelen voor bedrijven. De groep helpt de mismatch op de arbeidsmarkt op te vangen.

Dit blijkt uit een rapport van het economisch bureau van ABN AMRO in samenwerking met dienstverlener FastFlex. De partijen zien het aantal vacatures in een hoog tempo stijgen, terwijl ook het aantal werklozen hoog is. Er is dan ook sprake van een mismatch op de arbeidsmarkt, iets wat de ‘flexibele schil’ kan helpen oplossen.

Op de arbeidsmarkt zou een toenemende vraag zijn naar IT-specialisten en technici, terwijl er juist steeds minder behoefte is aan administratieve krachten en productiegerelateerd personeel. De onderzoekers stellen dat het lastig is de Nederlandse werkenden in korte tijd aan te passen aan deze verandering. Bedrijven schakelen daarom steeds vaker zelfstandigen in om openstaande vacatures op te vullen.

]]>
Wed, 17 Jun 2015 13:25:49 +0200 ‘Zelfstandigen worden steeds belangrijker voor bedrijven’ http://executive-people.nl/item/530819/a-zelfstandigen-worden-steeds-belangrijker-voor-bedrijvena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Ruim 9 op de 10 bedrijven ziet obstakels bij implementatie Big Data-projecten http://executive-people.nl/item/530818/ruim-op-de-bedrijven-ziet-obstakels-bij-implementatie-big-data-projecten.html Big Data wordt op grote schaal door bedrijven omarmd. Vier op de vijf bedrijven gaat dit jaar gebruik maken van Big Data. Maar liefst 92% van de bedrijven ziet echter obstakels die de implementatie van Big Data-projecten in de weg staat.

Dit blijkt uit onderzoek van CA Technologies. Het grootste obstakel waar bedrijven tegenaan lopen is het feit dat de huidige infrastructuur vaak niet is berekend om Big Data-projecten. Ook de organisatorische complexiteit die Big Data met zich mee kan brengen wordt door veel bedrijven als een uitdaging gezien. Andere obstakels zijn beveiligingsvraagstukken, zorgen over compliancy, een gebrek aan budget en beschikbare resources en te weinig inzicht in informatie en processen.

Ondanks de uitdagingen hebben organisaties over het algemeen hoge verwachtingen van Big Data. Bijna 90% van de organisaties ziet zijn omzet toenemen door Big Data-projecten of verwacht dit op korte termijn te zullen zien. Vooral een verbeterde concurrentiepositie, de mogelijkheid nieuwe producten of diensten op de markt te brengen en effectievere marketingcampagnes dragen hieraan bij. Big Data wordt vooral ingezet om meer inzicht te krijgen in klanten.

]]>
Wed, 17 Jun 2015 12:57:34 +0200 Ruim 9 op de 10 bedrijven ziet obstakels bij implementatie Big Data-projecten http://executive-people.nl/item/530818/ruim-op-de-bedrijven-ziet-obstakels-bij-implementatie-big-data-projecten.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederland is de snelst groeiende datacentermarkt in Europa http://executive-people.nl/item/530789/nederland-is-de-snelst-groeiende-datacentermarkt-in-europa.html De Nederlandse datacentermarkt groeit hard en staat er internationaal gezien sterk voor. De branche vormt bovendien een onmisbare ruggengraat voor de Nederlandse economie en maatschappij. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het Dutch Datacenter Report 2015 van de Dutch Datacenter Association (DDA). Directeur Stijn Grove overhandigde tijdens de Nationale Datacenterdag bij Interconnnect het rapport aan Wim van de Donk, commissaris van de Koning van de provincie Noord-Brabant.

Rond de steden Rotterdam, Eindhoven en Groningen is de groei het sterkst. Hier bevinden zich kennisintensieve en innovatieve bedrijven die zich verder ontwikkelen dankzij een goede IT-infrastructuur. De Nederlandse commerciële datacenters zijn bovendien betrouwbaar, duurzaam en van hoge kwaliteit.

Beschikbare capaciteit
De onderzochte datacenters hebben inclusief kantoorruimte gezamenlijk een oppervlakte van in totaal 460.000 m2 met 350 MW aan vermogen. Bij de grote aanbieders is tussen 70% en 90% van de ruimte verhuurd, bij kleinere partijen is dit echter tussen de 25% en 50%. Ongeacht de huidige overcapaciteit heeft 50% van de datacenters dit jaar plannen om uit te breiden. 50% van de ondervraagde partijen denkt binnen 5 jaar een nieuw gebouw neer te zetten.

Toename cloud
Het overgrote deel van de datacenters (45%) is in gebruik door technologiebedrijven zoals hosting providers, ISV’s (Independent Software Vendors) en online dienstverleners. De cloud is daarbij een grote aanjager en bovendien een groeiende trend. De onderzoekers verwachten dan ook snel dat meer dan de helft van datacenters door technologiebedrijven gebruikt wordt. Datacenters zijn daardoor onmisbaar in de huidige kenniseconomie.

Duurzaam
Een belangrijke graadmeter voor de duurzaamheid van een datacenter is de Power Usage Effectiveness (PUE). Hoe lager dit getal, hoe beter. Bij de onderzochte datacenters ligt de gemiddelde PUE op 1,31, ruim onder het internationale gemiddelde van 1,8. Daarnaast maakt 80% van de ondervraagden volledig gebruik van groene energie.

Ecosysteem
Datacenters zijn niet enorm arbeidsintensief. Toch spelen ze een niet te onderschatten rol voor de werkgelegenheid. Alle datacenters samen bieden een werkgelegenheid van 2100 FTE. De economische effecten van datacenters reiken verder dan de werkvoorziening op de locaties zelf. De Nederlandse datacenters vormen meer en meer een ecosysteem. Dat systeem vormt een belangrijke basis voor tal van bedrijven, van start-ups tot corporates, van IT-leveranciers tot aan de maakindustrie. Maar door verregaande digitalisering zijn ook maatschappelijke instituten als ziekenhuizen en onderwijsinstellingen sterk afhankelijk van dit ecosysteem.

Over het onderzoek
Het onderzoek richtte zich op commerciële datacenters die fysieke ruimte aanbieden voor het huisvesten van IT-apparatuur van bedrijven. Grote internationale partijen zoals Google en Microsoft zijn daarin niet meegenomen, ook bedrijven met een eigen datacenter zijn buiten beschouwing gelaten.

Het volledige rapport Dutch Datacenter Report 2015 is nu hier online beschikbaar.

]]>
Wed, 17 Jun 2015 10:58:37 +0200 Nederland is de snelst groeiende datacentermarkt in Europa http://executive-people.nl/item/530789/nederland-is-de-snelst-groeiende-datacentermarkt-in-europa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
HR-managers: ‘Het Nieuwe Werken bevordert productiviteit en creativiteit’ http://executive-people.nl/item/530721/hr-managers-a-het-nieuwe-werken-bevordert-productiviteit-en-creativiteita.html HR-managers zien de productiviteit (52%) en creativiteit (41%) van medewerkers door Het Nieuwe Werken toenemen. Communicatie (38%), samenwerking (36%) en de mogelijkheid om leiding te geven (36%) worden door flexwerken juist onder druk gezet.

Dit blijkt uit onderzoek van Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële en administratieve professionals. Bijna een kwart (23%) van de Nederlandse HR-managers stelt dat binnen hun organisatie meer wordt thuisgewerkt dan drie jaar geleden. Deze stijging is echter niet bij ieder bedrijf zichtbaar. 42% geeft aan dat dit in hun organisatie ongeveer gelijk is gebleven, terwijl 27% zelfs spreekt van een daling binnen hun organisatie.

“Flexibele werktijden en thuiswerken zijn de voorbije jaren in het bedrijfsleven uitgegroeid tot zeer populaire concepten”, vertelt Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland. “Dergelijke flexibele arbeidsvormen - in de veronderstelling dat de functie zich hiertoe leent en dat het nodige IT-materiaal voorhanden is om thuis te werken – geeft medewerkers meer vrijheid om hun werk zelf in te delen wat positieve gevolgen lijkt te hebben voor de productiviteit en creativiteit. Een betere werk-privé balans is daarnaast ook steeds vaker een reden voor professionals om van baan te wisselen, wat ook verklaart waarom bedrijven hier meer en meer op inzetten.”

http://executive-people.nl afbeelding

]]>
Tue, 16 Jun 2015 17:00:00 +0200 HR-managers: ‘Het Nieuwe Werken bevordert productiviteit en creativiteit’ http://executive-people.nl/item/530721/hr-managers-a-het-nieuwe-werken-bevordert-productiviteit-en-creativiteita.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Open source relationele databases zijn volwassen geworden http://executive-people.nl/item/530689/open-source-relationele-databases-zijn-volwassen-geworden.html Open source relationele databases zijn volwassen geworden en kunnen gebruikt worden om commerciële Relationale Database Management Systemen (RDBMS) te vervangen met een TCO-besparing. Informatieleiders, DBA's en applicatieontwikkelmanagement kunnen deze nu als een standaard keuze zien voor het ontwikkelen van applicaties. Dit stelt Gartner in een nieuw rapport, genaamd ‘The State of Open Source RDBMS 2015’.

In het rapport van Gartner wordt de volwassenheid van open source DBMS’en over de afgelopen vijf jaar gemeten. In 2009 waren zij nog enkel geschikt voor niet-bedrijfskritische applicaties. Op alle andere meetgebieden, namelijk de Beschikbaarheid van DBA-middelen, DBA Tools, DBMS-functionaliteit, Total Cost of Ownership (TCO) and gebruik voor bedrijfskritische applicaties, waren traditionele databases volwassener. In 2015 blijken open source RDBMS’en de achterstand op alle vlakken ingehaald te hebben.

“Als leverancier van Postgres-software en -diensten roept EDB al jaren dat bedrijven met een open source database meer kunnen besparen op hun IT-kosten,” zegt Sandor Klein, Vice President International Sales bij EnterpriseDB. “Wij zijn erg blij met dit positieve rapport van Gartner over de open source RDMS-markt, waarin EDB wordt genoemd als de ontwikkelaar van Postgres Plus Advanced Server.”

Het rapport The State of Open Source RDBMS 2015 kan hier gedownload worden.

]]>
Tue, 16 Jun 2015 14:01:32 +0200 Open source relationele databases zijn volwassen geworden http://executive-people.nl/item/530689/open-source-relationele-databases-zijn-volwassen-geworden.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Merendeel van de bedrijven vertrouwt in 2020 voor 100% op de cloud http://executive-people.nl/item/530709/merendeel-van-de-bedrijven-vertrouwt-in-voor-op-de-cloud.html Bedrijven gaan in toenemende vertrouwen op de cloud. Ruim zes op de tien organisaties heeft in 2020 zelfs alle IT ondergebracht in de cloud en is dus volledig afhankelijk van de cloud.

Dit voorspelt BetterCloud op basis van onderzoek onder 1.500 klanten. Deze klanten maken overigens al langer gebruik van de cloud, wat het beeld dat het onderzoek schetst kan beïnvloeden. 12% van alle bedrijven maakt op dit moment al voor 100% gebruik van de cloud. Naar verwachting stijgt dit percentage de komende jaren tot 62%.

Startups zijn trendzetters
Vooral startups maken veel gebruik van de cloud. Vier op de tien startups is vandaag de dag voor 100% afhankelijk van de cloud. Naar verwachting heeft binnen twee jaar zelfs driekwart van de startups alle IT ondergebracht in de cloud. Dit percentage loopt naar verwachting binnen enkele jaren zelfs op tot 96%.

Opvallend is het verschil dat zichtbaar is tussen klanten die Google Apps en Office 365 afnemen. Driekwart van de bedrijven die Google Apps inzet verwacht in 2020 hun IT voor 100% te hebben ondergebracht in de cloud. Onder Office 365-gebruikers ligt dit percentage op 49%. Het forse verschil kan volgens BetterCloud verklaard worden door het soort gebruikers dat voor beide cloudoplossingen kiest. Google Apps zou vooral door jonge, kleine bedrijven worden ingezet, terwijl Office 365 vooral door grotere en oudere organisaties wordt gebruikt.

]]>
Tue, 16 Jun 2015 13:22:38 +0200 Merendeel van de bedrijven vertrouwt in 2020 voor 100% op de cloud http://executive-people.nl/item/530709/merendeel-van-de-bedrijven-vertrouwt-in-voor-op-de-cloud.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Dertien Europese techstartups zijn meer dan miljard dollar waard geworden http://executive-people.nl/item/530637/dertien-europese-techstartups-zijn-meer-dan-miljard-dollar-waard-geworden.html Het aantal startups die een miljardenwaardering krijgt neemt in hoog tempo toe. In het afgelopen jaar zijn dertien Europese techstartups gewaardeerd op één miljard dollar of meer.

Dit meldt Financial Times op basis van een onderzoek van de Britse investeringsbank GP Bullhound. De bank noemt startups die een miljoenenwaardering krijgen ‘unicorns’. Alle unicorns in Europa zouden gezamenlijk zo’n 120 miljard dollar waard zijn.

De meeste unicorns zijn afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Andere Europese landen die wil techstartups met een miljardenwaardering voortbrengen zijn Zweden, Duitsland en Rusland. Europese bedrijven blijken zelden een waardering van meer dan 10 miljard dollar te bereiken.

]]>
Mon, 15 Jun 2015 10:31:36 +0200 Dertien Europese techstartups zijn meer dan miljard dollar waard geworden http://executive-people.nl/item/530637/dertien-europese-techstartups-zijn-meer-dan-miljard-dollar-waard-geworden.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
CBS: 'Bedrijven in ICT-intensieve sectoren groeien sneller in omvang' http://executive-people.nl/item/530590/cbs-bedrijven-in-ict-intensieve-sectoren-groeien-sneller-in-omvang.html ICT heeft veel bedrijfstakken productiever gemaakt. Bedrijven met een hoge arbeidsproductiviteit hebben daarnaast hun personeelsbestand zien stijgen. De arbeidsproductiviteit onder deze ondernemingen is met 12,5% gestegen.

Dit meldt het CBS in een rapport over ICT en economische groei. Bij bedrijven die een lagere arbeidsproductiviteit hadden, groeide het personeelsbestand aanzienlijk minder snel (3,4%). Het CBS stelt dat door dit positieve verschuivingseffect van werknemers naar bedrijven met een hoge productiviteit de productiviteitsgroei van een hele branche wordt bevorderd.

Minder ICT-intensieve sectoren
In bedrijfstakken die minder intensief gebruikmaken van ICT werden juist de minder productieve bedrijven groter in aantal medewerkers. Hierdoor kan de productiviteitsgroei van een hele branche onder druk komen te staan. In efficiënte bedrijfstakken groeien juist de productiefste bedrijven, terwijl de minder productieve verdwijnen of kleiner worden.

Sectoren waar veel gebruiker wordt gemaakt van ICT zijn onder andere de kapitaalgoederenindustrie (machinebouw) en de zakelijke dienstverlening. In bijvoorbeeld de persoonlijke dienstverlening, de horeca en de bouw is de ICT-intensiteit veel lager.

Meer concurrentie en innovatie door ICT
CBS verklaart het verschil in ontwikkeling tussen de verschillende sectoren door het feit dat dat ICT-intensieve bedrijfstakken een hogere mate van concurrentie en innovatie hebben dan bedrijfstakken waar weinig gebruik wordt gemaakt van ICT. Deze factoren hebben een potentieel gunstige werking op de efficiëntie van een bedrijfstak, omdat beter presterende bedrijven kunnen groeien ten opzichte van slechter presterende bedrijven.

Intensief gebruik van ICT heeft niet alleen voordelen. Het onderzoek laat zien dat een hoge mate van ICT-gebruik van een bedrijfstak vaak gepaard gaat met onzekerheid over de houdbaarheid van het succes van een onderneming. Marktaandelen van bedrijven in een ICT-intensieve branches zijn beweeglijker van aard. ICT-intensieve bedrijfstakken laten bovendien een relatief sterke concentratie van omzet zien bij een klein aantal bedrijven. Tussen bedrijven onderling zijn daarnaast grote omzetverschillen zichtbaar.

]]>
Sun, 14 Jun 2015 14:11:00 +0200 CBS: 'Bedrijven in ICT-intensieve sectoren groeien sneller in omvang' http://executive-people.nl/item/530590/cbs-bedrijven-in-ict-intensieve-sectoren-groeien-sneller-in-omvang.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bedrijven: ‘Slimme producten leidt vooral tot meer klantinzicht, innovatie en efficiëntie’ http://executive-people.nl/item/530467/bedrijven-a-slimme-producten-leidt-vooral-tot-meer-klantinzicht-innovatie-en-efficia-laquo-ntiea.html Organisaties verwachten dat de data die door een slim product wordt gegenereerd veel voordelen oplevert rond inzicht in de klant, innovatie en efficiëntie. De meningen over het langetermijneffect op de marktstructuren en omzetmogelijkheden zijn echter verdeeld.

Dit blijkt uit onderzoek van Cognizant op basis van gegevens van de Economist Intelligence Unit. Bedrijven blijken met slimme producten twee strategische doelstellingen na te leven. 43% wil met de producten voor het klantinzicht vergroten, terwijl 40% voor de procesefficiëntie wil verbeteren. Deze doelstellingen ondersteunen de behoefte aan een slimme productstrategie.

Technologische veranderingen 
Slimme producten luiden volgens Cognizant een periode in van veel technologische veranderingen en commerciële disruptie. De meeste bedrijven verwachten dat slimme producten de komende drie jaar innovatie versnellen door de hoge mate van personalisatie, die nieuw is voor het bedrijfsleven.

De komst van slimme producten leveren ook uitdagingen op. Zo zullen traditionele bedrijfsmodellen door de nieuwheid van de producten continu moeten worden aangepast. Nieuwe abonnement-gebaseerde diensten zorgen voor onzekerheid rondom omzet en marge. De meeste CEO’s (59%) hanteren slimme productstrategieën in hun organisatie wat het belang van productdata onderstreept.

]]>
Fri, 12 Jun 2015 09:50:08 +0200 Bedrijven: ‘Slimme producten leidt vooral tot meer klantinzicht, innovatie en efficiëntie’ http://executive-people.nl/item/530467/bedrijven-a-slimme-producten-leidt-vooral-tot-meer-klantinzicht-innovatie-en-efficia-laquo-ntiea.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Beveiligingsrisico’s effectief en kostefficiënt beheren kost CISO’s veel moeite http://executive-people.nl/item/530398/beveiligingsrisicoa-s-effectief-en-kostefficia-laquo-nt-beheren-kost-cisoa-s-veel-moeite.html Chief information security officers (CISO’s) hebben te maken met een chaotisch beveiligingslandschap. Ze hebben hierdoor moeite met het identificeren van de meest effectieve en kostenefficiënte manieren om beveiligingsrisico’s te beheren. Verontrustend genoeg geven veel bedrijven steeds meer geld uitgeven aan beveiligingsoplossingen, zonder er vertrouwen in te hebben dat deze hun infrastructuur daadwerkelijk veiliger maken.

Dit blijkt uit onderzoek van Juniper Networks, speler in netwerktechnologie en RAND Corporation, een non-profitorganisatie die beleidsprocessen en de besluitvorming verbetert door middel van onderzoek en analyse. Het rapport biedt nieuwe inzichten in de economische uitdagingen, afwegingen en eisen waarmee bedrijven te maken krijgen in de strijd tegen steeds complexere cyberbedreigingen.

Investeringen in beveiliging berekenen
Volgens Juniper Networks is de moeite beveiligingsrisico's effectief en kostefficiënt te beheren te wijten aan het gebrek aan een effectieve methode voor het berekenen van de kosten van investeringen in beveiligingsoplossingen en –personeel. Daarbij komen ook de potentiële kosten van gegevenslekken, die per definitie onzeker en onvoorspelbaar zijn. CISO’s hebben behoefte aan een betere manier om inzicht te krijgen in de belangrijkste variabelen die van invloed zijn op de kosten van ICT-beveiliging. Ook zijn zij graag op de hoogte van de opties die tot hun beschikking staan om hun organisatie te beschermen. Om hierin te voorzien ontwikkelde RAND een economisch model dat voor het eerst de factoren en beslissingen in kaart brengt die op de beveiligingskosten van invloed zijn. Dit model wordt uiteengezet in “The Defender’s Dilemma: Charting a Course Toward Cybersecurity”, het nieuwe onderzoeksrapport in een tweedelige reeks.

De zakelijke kosten van het beheer van cybersecurity-risico’s zullen volgens het model van RAND de komende 10 jaar met 38 procent toenemen. Juniper Networks is van mening dat het tijd is voor bedrijven om hun beveiliging en risicobeheer als een bedrijfsactiviteit te benaderen. Net zoals als de modellen voor het realiseren van strategische marketing- en verkoopdoelstellingen, hebben beveiligingsteams behoefte aan een methode die hen meer inzicht biedt. Dit helpt ze om de economische aspecten van het beheer van beveiligingsrisico’s, de variabelen die daar een rol bij spelen en de investeringen die ze moeten doen om hun ICT-infrastructuur beter te begrijpen en effectiever te beschermen.

Belangrijkste nieuwsfeiten
Juniper Networks geeft vijf kernfactoren waarmee bedrijven volgens het model van RAND rekening moeten houden bij het optimaliseren van hun beveiliging:

• Veel beveiligingsoplossingen verouderen snel en nemen daardoor in waarde af: Cybercriminelen ontwikkelen voortdurend andere manieren om nieuwe detectietechnieken zoals sandboxing en antivirustechnologieën te kunnen omzeilen. Bedrijven moeten hierdoor steeds meer geld aan beveiligingsoplossingen uitgeven om het bestaande beschermingsniveau op peil te houden. De effectiviteit van technologieën die vatbaar zijn voor tegenmaatregelen, neemt volgens het model van RAND over een periode van tien jaar met 65 procent af. De kosten die bedrijven hieraan uitgeven, in verhouding tot de totale beveiligingskosten stijgt daarmee met 16,2 procent tussen het eerste en tiende jaar. Bedrijven moeten daarom investeren in oplossingen die minder vatbaar zijn voor tegenmaatregelen. Het is daarnaast zaak om zich te focussen op het automatiseren en stroomlijnen van het beveiligingsbeheer en het afdwingen van beleidsregels binnen het bedrijfsnetwerk.

• Investeren in het personeel zorgt voor kostenbesparingen op de lange termijn: Bedrijven hebben veel baat bij mensgerichte investeringen in de beveiliging, zoals technologieën voor het automatiseren van het beveiligingsbeheer en –processen. Dit lijkt misschien tegenstrijdig, maar deze automatisering leidt tot het vrijmaken van personeel voor activiteiten waar hun talent beter wordt benut. Daarnaast loont het wanneer bedrijven ook investeren in geavanceerde beveiligingstraining voor het hele personeel en het inhuren van meer beveiligingsprofessionals. Volgens het model van RAND zijn organisaties met uiterst effectieve beveiligingsmechanismen en –medewerkers in staat om de kosten van het beheer van cyberrisico’s in het eerste jaar met 19 procent terug te dringen en met 28 procent in het tiende jaar.

• Er bestaat geen universele aanpak: De kans is groot dat bedrijven niet de optimale strategie hanteren voor hun investeringen in cyberbeveiliging. Deze strategieën zijn onder meer afhankelijk van de bedrijfsomvang, het type bedrijfsinformatie en de effectiviteit van het beveiligingspersoneel. Volgens het onderzoek van RAND hebben kleine tot middelgrote bedrijven het meeste baat bij basistools en –beleidsregels. Terwijl grote ondernemingen en prominente doelwitten behoefte hebben aan een compleet spectrum van beleidsregels en –tools, gezien het verhoogde risico op aanvallen.

• The Internet of Things (IoT) stelt bedrijven voor een dilemma: Volgens RAND zal IoT van invloed zijn op de totale beveiligingskosten. Het is echter onduidelijk of dit een positieve of negatieve invloed zal zijn. Bedrijven die de juiste beveiligingstechnologieën en beheertechnieken op IoT toepassen, zouden op de lange duur zelfs kostenbesparingen kunnen realiseren. Bij bedrijven die hier geen aandacht aan besteden, kan de financiële schade als gevolg van cyberaanvallen de komende 10 jaar met 30 procent toenemen.

• Het verhelpen van kwetsbaarheden in software levert forse kostenbesparingen op: Volgens het model van RAND is het grote aantal kwetsbaarheden in bedrijfsapplicaties en –systemen een van de belangrijkste factoren van hoge beveiligingskosten. Als het aantal kwetsbaarheden in software kan worden gehalveerd, zullen de totale beveiligingskosten volgens het model met 25 procent afnemen. Bedrijven moeten de beveiliging van de applicaties die zij gebruiken kritisch onder de loep nemen en betere beveiligingstests en patching van de softwareleveranciers moeten eisen.

Interactieve tool
Om het economische model van RAND tot leven te brengen introduceert Juniper Networks een nieuwe interactieve tool. Deze tool biedt bedrijven een richtlijn voor het effectief investeren van hun tijd en geld. Het model geeft inzicht in de belangrijkste gebieden waar zij controle op kunnen uitoefenen om de potentiële kosten terug te dringen.

Het rapport “The Defender’s Dilemma: Charting a Course Toward Cybersecurity” is samengesteld door Martin Libicki, Lillian Ablon en Timothy Webb, beveiligingsexperts bij RAND Corporation. Het rapport is gebaseerd op diepte-interviews met CISO’s over het huidige en toekomstige bedreigingslandschap. Deze interviews werden tussen oktober 2013 en augustus 2014 afgenomen. Het rapport bouwt voort op de bevindingen van het eerste rapport in de tweedelige, door Juniper Networks gefinancierde onderzoeksreeks, “Markets for Cybercrime Tools and Stolen Data: Hackers’ Bazaar”. Dit rapport biedt een overzicht van de economische beweegredenen van aanvallers en de geraffineerde ondergrondse zwarte markt die zij in het leven hebben geroepen om hun slagkracht te vergroten.

]]>
Thu, 11 Jun 2015 09:46:03 +0200 Beveiligingsrisico’s effectief en kostefficiënt beheren kost CISO’s veel moeite http://executive-people.nl/item/530398/beveiligingsrisicoa-s-effectief-en-kostefficia-laquo-nt-beheren-kost-cisoa-s-veel-moeite.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Security- en privacyzorgen zijn grootste barrières voor gebruik publieke cloud http://executive-people.nl/item/530304/security-en-privacyzorgen-zijn-grootste-barria-uml-res-voor-gebruik-publieke-cloud.html Bijna driekwart van de Europese grote ondernemingen maakt gebruik van cloud computing. Vooral de private cloud is populair en wordt door ongeveer de helft van de organisaties gebruikt.

Dit blijkt uit onderzoek van Easynet, leverancier van managed services, onder IT-beslissers van Europese bedrijven met meer dan 1000 werknemers. On-premise hosting is momenteel de op één na meest populaire IT-benadering (26%), terwijl de hybride cloud (17%) is uitgegroeid tot een goed alternatief. Bij de hybride cloud wordt de private en publieke cloud gecombineerd in één omgeving.

Nederland
In Nederland maakt nu de helft van de bedrijven voornamelijk gebruik van de private cloud, 13% van de publieke cloud en 17% van een hybride cloud. De rest kiest voor een on-premise omgeving. Uitschieters in het Europese onderzoek zijn Spanje, waar tweederde van de respondenten voornamelijk gebruik maakt van de private cloud. In België maakt twee op de vijf bedrijven vooral gebruik van on-premise, wat het hoogste percentage is in Europa.

De minst populaire vorm van cloud computing blijkt de publieke cloud te zijn. Slechts één op de tien bedrijven in Europa kiest voor deze aanpak als belangrijkste vorm van cloud computing. Belgische ondernemingen zijn samen met die in het Verenigd Koninkrijk de grootse gebruikers van de hybride cloud, respectievelijk 23% en 22% gebruikt deze als de voornaamste aanpak voor cloud computing. Opmerkelijk is dat organisaties die hun cloud/communication service providers aansturen via een integrator méér gebruik maken van de hybride en publiek cloud. Een mogelijke verklaring voor de terughoudendheid van ondernemingen om verder te gaan dan een private of on-premise cloud is de aanhoudende zorg over security (62%) en privacy (48%).

Omarming van de hybride cloud
In Europa zijn het de dienstverleners (30%) en de IT-bedrijven (21%) die vooroplopen in het gebruik van de hybride cloud, terwijl nutsbedrijven (35%) het minst geneigd zijn om voor een hybride cloud te kiezen. De meerderheid van de banken en financiële dienstverleners en nutsbedrijven kiezen voor de private cloud. De overheid was het meest terughoudend om naar de cloud te gaan. Iets meer dan helft van de overheidsorganisaties kiest voornamelijk voor on-premise hosting.

]]>
Wed, 10 Jun 2015 12:29:39 +0200 Security- en privacyzorgen zijn grootste barrières voor gebruik publieke cloud http://executive-people.nl/item/530304/security-en-privacyzorgen-zijn-grootste-barria-uml-res-voor-gebruik-publieke-cloud.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Gegijzelde data vormt steeds groter gevaar voor bedrijven http://executive-people.nl/item/530251/gegijzelde-data-vormt-steeds-groter-gevaar-voor-bedrijven.html Ransomware vormt een steeds grotere bedreiging voor organisaties. De hoeveelheid ransomware, malware die data in gijzeling neemt, stijgt amelijk explosief. In het eerste kwartaal van 2015 is het aantal nieuwe ransomware varianten met maar liefst 165% gestegen ten opzichte van een kwartaal eerder. Een flink risico voor bedrijven, die indien hun data wordt gegijzeld forse schade kunnen oplopen.

Dit meldt Intel Security in het McAfee Labs Threats Report: May 2015. De grote stijging van de hoeveelheid nieuwe ransomware is grotendeels te danken aan de nieuwe, moeilijk te detecteren CTB-Locker ransomware familie. Daarnaast werd de nieuwe ransomware ‘TeslaCrypt’ ontdekt en doken nieuwe versies op van CryptoWall, TorrentLocker en BandaChor ransomware. Het succes van CTB-Locker is volgens McAfee Labs te danken aan slimme technieken om detectie door beveiligingssoftware te omzeilen.

Phishing wordt kwalitatief steeds beter
Ook phishingmailtjes vormen een steeds grotere dreiging voor organisaties. De kwaliteit van phishing mails wordt steeds beter, waardoor ze moeilijker te onderscheiden zijn van legitieme e-mails. Phishing mailtjes worden ook steeds vaker gecombineerd met ransomware. Zo is een ‘afilliate’ programma opgedoken waarbij cybercriminelen een percentage van de ransomware betalingen ontvangen voor het verzenden van grote hoeveelheden phishing berichten met een link naar CTB-Locker.

McAfee Labs adviseert organisaties meer aandacht te besteden aan het herkennen van phishing e-mailtjes. Zo kunnen medewerkers via de Intel Security Phishing Quiz worden geleerd aan welke kenmerken phishing mailtjes herkend kunnen worden.

Harddisk- en SSD-malware
In februari 2015 werd ontdekt dat een geheime organisatie genaamd ‘Equation Group’ op zoek was naar methodes om kwetsbaarheden in de firmware van harddisks te misbruiken. McAfee Labs onderzocht de programmamodules die in februari van dit jaar werden ontdekt en kwam tot de conclusie dat deze ook gebruikt konden worden om de firmware van SSD’s te herprogrammeren. Van de firmware van harddisks was al bekend dat deze hiermee opnieuw geprogrammeerd konden worden. Eenmaal geherprogrammeerd, kan harddisk- en SSD-firmware misbruikt worden om malware te laden zodra een systeem wordt opgestart. Het formateren van een schijf of opnieuw installeren van het besturingssysteem is niet voldoende om de malware te verwijderen. Beveiligingssoftware is daarnaast niet in staat om de malware die op deze manier is opgeslagen op een verborgen deel van de drive, te detecteren.

“Bij Intel Security nemen we dergelijke hybride software/hardware dreigingen zeer serieus”, stelt Wim van Campen, VP Noord- en Oost-Europa van Intel Security. “We hebben zowel de academische ‘proof-of-concepts’ als daadwerkelijke voorbeelden van deze malware in de gaten gehouden. Deze firmware-aanvallen van de Equation Group behoren tot de meest geavanceerde in hun soort. Hoewel dit soort malware tot nu toe vooral werd ingezet voor zeer doelgerichte aanvallen, moeten organisaties zich toch voorbereiden op de ‘standaard’-varianten van deze dreigingen, die we in de toekomst vrijwel zeker zullen zien.” McAfee Labs adviseert organisaties stappen te nemen om dreigingen die via de bekende aanvalskanalen binnen komen sneller te detecteren. Denk hierbij aan phishing mails, besmette USB-sticks en geïnfecteerde CD’s. Daarnaast adviseert het bedrijf oplossingen te implementeren die het wegsluizen van data helpen voorkomen.

Adobe Flash malware
Tot slot meldt Intel Security dat de hoeveelheid malware gericht op beveiligingsgaten in Adobe Flash met maar liefst 317% is gestegen. Volgens de onderzoekers heeft dit verschillende oorzaken: de populariteit van Adobe Flash en het feit dat veel gebruikers beveiligingspatches niet direct installeren. Daarnaast zijn er nieuwe methodes om misbruik te maken van kwetsbaarheden, is er een sterke toename van het aantal mobiele toestellen dat Adobe Flash-bestanden kan afspelen en blijkt het moeilijk om sommige Adobe Flash-exploits te detecteren. Onderzoekers zien dat de ontwikkelaars van exploit kits hun focus verleggen van kwetsbaarheden in Java archive en Microsoft Silverlight naar kwetsbaarheden in Adobe Flash.

Verder zag McAfee Labs in Q1 de volgende trends:

 • Groei van PC-malware - in het eerste kwartaal is het aantal nieuw ontdekte PC-malware varianten iets afgenomen. Dit is vooral te wijten aan het feit dat een specifieke vorm van adware – SoftwarePulse – in Q4 van 2014 een piek beleefde. In Q1 van dit jaar keerde het activiteitsniveau van deze adware terug naar een ‘normaal’ niveau. De totale verzameling malware die door McAfee Labs wordt bijgehouden, groeide in Q1 met 13 procent en bevat nu 400 miljoen varianten.
 • Mobiele malware – het aantal malware varianten dat zich richt op mobiele toestellen nam in Q1 met 49 procent toe ten opzichte van Q4 2014.
 • SSL-aanvallen – SSL-aanvallen zetten in Q1 door, hoewel het aantal aanvallen iets afnam ten opzichte van Q4 2014. Dit is waarschijnlijk het gevolg van updates voor SSL libraries, die een groot aantal kwetsbaarheden verhelpen. Er worden nog altijd veel ‘Shellshock’ aanvallen waargenomen.
 • Spam botnets – De Dyre, Dridex en Darkmailer3.Slenfbot botnets hebben het stokje overgenomen van Darkmailer2 als de top spamnetwerken. 
]]>
Tue, 09 Jun 2015 14:19:46 +0200 Gegijzelde data vormt steeds groter gevaar voor bedrijven http://executive-people.nl/item/530251/gegijzelde-data-vormt-steeds-groter-gevaar-voor-bedrijven.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
BV Nederland geeft 520 miljoen euro uit aan IT-security http://executive-people.nl/item/530249/bv-nederland-geeft-miljoen-euro-uit-aan-it-security.html De BV Nederland geeft dit jaar ongeveer 520 miljoen euro uit aan IT-beveiliging. Dit komt neer op 0,08% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) van Nederland. Nederland loopt hiermee in de pas met buurlanden Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk (VK), maar achter op bijvoorbeeld Finland. De Finnen geven pakweg 0,15% van het BBP uit aan IT-beveiliging.

Dit blijkt uit onderzoek van Pierre Audoin Consultants (PAC) in opdracht van CGI, waarover het online platform Consultancy.nl bericht. De afgelopen jaren is het aantal cyberincidenten een explosief gestegen. Cybercriminelen worden steeds georganiseerder en professioneler. Ten opzichte van 2013 is het aantal cyberincidenten in Nederland afgelopen jaar verdrievoudigd. Recent onderzoek van Ponemon Institute wijst uit dat de kosten van cybercrime voor organisaties fors kunnen oplopen. Onderzoek onder 257 organisaties toont aan dat de gemiddelde schade per bedrijf 6,8 miljoen euro bedraagt.

Vooral preventiemaatregelen zijn populair
Nederland investeert dus net zoveel in IT-beveiliging als haar buurlanden. Ook is gekeken naar de verdeling van het security-budget. Nederlandse organisaties geven dit jaar 83% van het budget uit aan preventiemaatregelen, terwijl 17% wordt uitgetrokken voor opsporing en het reageren op concrete incidenten. Hiermee loopt Nederland achter op andere Europese landen. Duitsland en het VK geven beide 20% uit aan detectiemaatregelen, Frankrijk en Finland 21% en Zweden 22%.

Nederlandse organisaties zouden hierdoor in verhouding minder snel of minder goed cyberincidenten kunnen identificeren en hierop kunnen reageren. Overigens komt hier wel verandering in. De onderzochte organisaties verwachten de komende vijf jaar het budget voor detectiemaatregelen te vergroten tot pakweg 20%.

Hoog op de agenda
Cyberinbraken staan bij zowel IT-professionals als business managers hoog op de agenda. Vooral de grote impact op financiële prestaties en de reputatie van organisaties zijn hiervoor aanleiding. Wel zijn belangrijke verschillen zichtbaar in de manier waarop beide groepen omgaan met een cyberinbraak. IT-managers geven de voorkeur aan een technologisch oplossing via automatische beveiliging. De business ziet outsourcing van incident response als de beste oplossing.

Ook zijn verschillen in voorbereiding zichtbaar tussen verschillende sectoren. Sectoren die ‘kritieke nationale infrastructuren’ (CNI) leveren, zoals transport, energie, financiële dienstverlening en telecom, zijn over het algemeen beter voorbereid op security incidenten dan bijvoorbeeld de retailsector, mediabranche en professionele dienstverleners. Ook de publieke sector is minder volwassen op het gebied van cybersecurity. Defensie is hierop een uitzondering. Organisaties zonder kritieke infrastructuur hebben overigens wel vaker (38%) de intentie om hun cyberbudget in de komende twee jaar te verhogen in verhouding tot bedrijven met een kritieke infrastructuur (30%).

]]>
Tue, 09 Jun 2015 11:44:50 +0200 BV Nederland geeft 520 miljoen euro uit aan IT-security http://executive-people.nl/item/530249/bv-nederland-geeft-miljoen-euro-uit-aan-it-security.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Prestaties, kapitaaluitgaven en beheer belangrijkste pijnpunten rond storage http://executive-people.nl/item/530201/prestaties-kapitaaluitgaven-en-beheer-belangrijkste-pijnpunten-rond-storage.html Prestaties, kapitaaluitgaven en het beheer zijn de drie grootste pijnpunten als het gaat om storage. Inkoopbeslissingen worden daarnaast nog altijd gebaseerd op de eisen van fysieke workloads, ondanks dat inmiddels 75% van alle workloads wordt gevirtualiseerd.

Dit blijkt uit de ‘2015 State of Storage’-enquête van Tintri, leverancier van VM-bewuste storage-oplossingen voor visualisatie- en cloud-omgevingen. Twee op de drie respondenten stelt dat hun zijn organisatie ruim de helft van alle workloads heeft gevirtualiseerd. 38% maakt al gebruik van meerdere hypervisors. Bij het aanschaffen van een storage-systeem wordt voornamelijk gekeken naar prestaties en gebruikseenvoudig. De kosten per gigabyte wordt eveneens als belangrijk criteria genoemd.

Onvoldoende ondersteuning voor moderne applicaties
“Als ICT-besluitvormers dezelfde inkoopcriteria blijven hanteren voor fysieke en virtuele workloads tijdens de selectie van een dataopslagsysteem, lopen zij het risico om met een infrastructuur te eindigen die onvoldoende ondersteuning biedt voor hun moderne applicaties en bedrijfsbehoeften”, aldus Yael Zheng (foto), chief marketing officer bij Tintri. “Om hun datacenter te transformeren en pijnpunten te verhelpen hebben zij een oplossing voor ICT-opslag nodig die is ontwikkeld met het oog op gevirtualiseerde applicaties en de cloud.”

Gebruikers van conventionele opslag blijken tegen meer problemen aan te open dan gebruikers van geavanceerde storage-oplossingen. Zo meldt 53% van de respondenten die gebruik maakt van conventionele opslag problemen rond opslagprestaties. Bij gebruikers van geavanceerde opslag ligt dit percentage op pakweg 30%. Ook als we kijken naar kapitaalkosten is een verschil zichtbaar. 44% van de gebruikers van conventionele opslag meldt problemen rond kapitaalkosten. Dit percentage ligt onder gebruikers van geavanceerde storage op 36%. Bijna vier op de tien respondenten (39%) die gebruik maakt van conventionele opslag meldt daarnaast beheerproblemen, terwijl dit percentage bij gebruikers van geavanceerde opslag blijft steken op 21%.

]]>
Mon, 08 Jun 2015 12:22:55 +0200 Prestaties, kapitaaluitgaven en beheer belangrijkste pijnpunten rond storage http://executive-people.nl/item/530201/prestaties-kapitaaluitgaven-en-beheer-belangrijkste-pijnpunten-rond-storage.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Remote monitoren van IT-netwerken en geautomatiseerd beheer bespaart veel tijd http://executive-people.nl/item/530200/remote-monitoren-van-it-netwerken-en-geautomatiseerd-beheer-bespaart-veel-tijd.html Organisaties hoeven dankzij monitoring op afstand en geautomatiseerd beheer maar liefst 75% minder tijd besteden aan troubleshooting in geval van defecte netwerkapparatuur. Hierdoor is 32% minder tijd nodig om deze devices te herstellen, in vergelijking met apparaten die niet op deze manier worden beheerd. Ook is een nauwe samenhang ontstaan tussen de storingen veroorzaakt door devices, en de fase van hun levenscyclus.

Dit blijkt uit Dimension Data’s jaarlijkse Network Barometer Report, dat zich richt op bedrijfsnetwerken in organisaties van elke grootte en in alle sectoren in 28 landen. Volgens het rapport blijven netwerken voor het vijfde opeenvolgende jaar verouderen. 53% van de ruim 70.000 technologie-devices die werden onderzocht, was verouderd of gedateerd. Dit is een stijging van 2% ten opzichte van vorig jaar. Bij verouderde devices (drie tot vijf jaar) nemen de supportmogelijkheden af. Bij gedateerde devices (vijf jaar en ouder) is geen of nog slechts in zeer beperkte mate vendorsupport mogelijk. Het percentage van gedateerde devices is licht gedaald van 11% vorig jaar naar 9% dit jaar. Het percentage verouderde apparatuur is juist met vier procentpunten is gestegen. Het percentage van de up-to-date devices (nul tot drie jaar oud) is het laagst in drie jaar.

Vooral gedateerde apparatuur vernieuwen
André van Schalkwyk, Consulting Practice Manager bij Dimension Data’s Networking Business Unit: “Gedurende de zevenjarige geschiedenis van het Network Barometer Report lag het gemiddelde tolerantieniveau voor gedateerde apparatuur in de bedrijfsnetwerken rond 10%. Maar heel zelden staan bedrijven toe dat dit hoger wordt dan 11% voordat zij hun apparatuur vernieuwen. Eerder bestond de opvatting dat een algemene technologische vernieuwing snel zou gaan plaatsvinden, maar uit onze gegevens blijkt dat organisaties vooral gedateerde apparatuur vernieuwen en duidelijk bereid zijn hun verouderde devices langer in te zetten dan verwacht. Daarom richten organisaties hun vernieuwingsinitiatieven meer op de technologie die in een kritische levensfase is beland op het moment dat die niet langer door de leverancier ondersteund wordt.”

Als we kijken naar de operationele support volwassenheid van organisaties blijkt dat 90% zich nog bevindt in het eerste of tweede stadium op een schaal van vijf. Deze stadia worden gekenmerkt door een gebrek aan standaardprocessen, ad-hochulpmiddelen voor troubleshooting en onduidelijke functies en verantwoordelijkheden van IT-personeel. Dit leidt tot langere downtime van het netwerk en hogere operationele kosten. Dit is ook de reden waarom 30% van alle service-incidenten nog steeds gerelateerd is aan menselijke fouten.

Hoge tolerantie voor verouderde devices
Van Schalkwyk stipt aan dat volwassen monitoring-, support- en onderhoudsprocessen een veel hogere tolerantie voor verouderde devices in het netwerk mogelijk maken. Dit bewijst dat het beheer van een over het algemeen ouder netwerk haalbaar is. “Maar wel op voorwaarde dat er genoeg overzicht wordt geboden ten aanzien van de status van de levenscyclus van alle devices, inzicht in het risicoprofiel ervan afhankelijk van het kritisch belang daarvan binnen de complete infrastructuur, en het proactieve beheer van dat risico. Wij zien over het geheel genomen een groeiende behoefte aan een effectiever dagelijks netwerkbeheer binnen alle bedrijfsnetwerken.”

Dit jaar is er een lichte verbetering opgetreden in de security-status van de netwerken. Het percentage devices met ten minste één kwetsbaarheid is gedaald tot 60% in vergelijking met 74% vorig jaar. Deze verandering wordt toegeschreven aan de trend die wordt waargenomen binnen organisaties om gedateerde devices te vernieuwen als deze een grotere kwetsbaarheid vertonen vanwege hun veroudering. Het vervangen van deze devices zorgt voor minder kwetsbaarheden in het netwerk in zijn geheel.

Draadloze capaciteit uitbreiden
Ondanks de algemene tendens om bedrijfsmiddelen tot het uiterste in te zetten, breiden organisaties langzamerhand de draadloze capaciteiten van hun netwerken uit. 74% van de draadloze toegangspunten bestaat echter nog uit oudere modellen die een solide mobiliteitsstrategie niet ondersteunen. Bovendien is de meerderheid van de devices nog niet geschikt voor IPv6, waarvoor een eenvoudige software-upgrade nodig is. Deze combinatie van factoren wijst uit, dat organisaties nog geen goed strategisch beeld hebben van de impact van enterprise mobility, samenwerking en het Internet of Things.

]]>
Mon, 08 Jun 2015 11:04:52 +0200 Remote monitoren van IT-netwerken en geautomatiseerd beheer bespaart veel tijd http://executive-people.nl/item/530200/remote-monitoren-van-it-netwerken-en-geautomatiseerd-beheer-bespaart-veel-tijd.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Cyberaanvallers doen in het weekend wat rustiger aan http://executive-people.nl/item/530143/cyberaanvallers-doen-in-het-weekend-wat-rustiger-aan.html Uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in het jaarlijkse NTT 2015 Global Threat Intelligence Report, blijkt dat het aantal gevallen van malwaredetectie enorm toeneemt op maandagochtend – op het moment dat gebruikers vanaf hun apparaten een verbinding maken met het bedrijfsnetwerk. Deze trend versterkt het idee dat de beveiligingsgrenzen binnen organisaties vervagen. Eindgebruikers gebruiken hun apparaten steeds vaker zowel binnen als buiten de beveiligingsgrenzen van de onderneming, en worden zo in feite zelf de nieuwe grens van de organisatie. De IT-afdeling kan daarom niet meer rekenen op duidelijk gedefinieerde netwerkbeveiligingsgrenzen voor de bescherming van de organisatie.

Het Global Threat Intelligence Report bevat analyses van meer dan zes miljard beveiligingsvoorvallen van over de gehele wereld, verzameld in 2014 door bedrijven van de NTT Group, waaronder Dimension Data, Solutionary, NTT Com Security, NTT R&D en NTT Innovation Institute (NTTi3).

Matthew Gyde, Security Group Executive bij Dimension Data, zegt dat er voor eindgebruikers meer dreigingen zijn dan ooit tevoren. Daarnaast doen zwakke plekken in de beveiliging zich hoofdzakelijk voor op systemen van eindgebruikers, niet op servers. “Het heeft er alle schijn van dat aanvallen op de beveiliging vaker slagen in het weekend, als eindgebruikers ? en daarmee hun apparaten ? zich buiten het bereik van de beveiligingssystemen van het bedrijfsnetwerk bevinden. Dit duidt erop dat traditionele beveiligingssystemen het bedrijfsnetwerk effectief beschermen, maar dat bedrijfsmiddelen die schakelen tussen interne en externe toegangspunten, een groter risico lopen.”

Volgens Gyde maakt deze trend duidelijk dat systemen zich meer moeten richten op de gebruikers en hun apparaten, ongeacht hun locatie. Hij wijst erop dat zeven van de tien meest vastgestelde zwakke plekken zich bevinden op systemen van eindgebruikers. “Eindgebruikers vormen een risicofactor, omdat hun apparaten veel zwakke plekken hebben, die niet zijn gedicht.”

De malware-industrie wordt steeds volwassener, aldus Gyde. Malware verandert steeds meer in een levendige handel, verkrijgbaar op 'darknets'. Dit betekent dat de drempel voor cybercriminelen nog slechts een minimale financiële investering vormt, terwijl de opbrengst mogelijk heel hoog is.

“Deze trend verdwijnt niet zomaar. Naarmate gebruikers steeds meer gewend raken aan voortdurende realtime toegang tot bedrijfsgegevens, worden ze ook het doelwit van criminelen die toegang tot dezelfde gegevensbronnen willen verkrijgen. Kort gezegd, gebruikers en hun apparaten worden het toegangspunt voor criminelen.”

Andere hoofdpunten uit het Global Threat Intelligence Report:

De financiële sector blijft het belangrijkste doelwit met achttien procent van alle gedetecteerde aanvallen.

Maar liefst 56 procent van de aanvallen op wereldwijde klanten van NTT is afkomstig van IP-adressen in de Verenigde Staten. Dit betekent overigens niet per definitie dat de aanvallers ook gevestigd zijn in de VS.

76 procent van de vastgestelde zwakke plekken in alle systemen binnen de onderneming was meer dan twee jaar oud, en bijna negen procent was meer dan tien jaar oud.

Van de zwakke plekken die werden vastgesteld bij ondernemingen wereldwijd, bevonden zich zeven van de tien meest vastgestelde zwakke plekken op gebruikerssystemen en niet op servers.

Het aantal dreigingen gericht op eindgebruikers, is hoger dan ooit tevoren. Aanvallen tonen een duidelijke verschuiving en richten zich vaker met succes op het ondermijnen van het end-point.

Het aantal aanvallen op zakelijke en professionele dienstenorganisaties is met negen procent toegenomen tot vijftien procent.

]]>
Mon, 08 Jun 2015 08:33:41 +0200 Cyberaanvallers doen in het weekend wat rustiger aan http://executive-people.nl/item/530143/cyberaanvallers-doen-in-het-weekend-wat-rustiger-aan.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Internet of Things is in 2020 een markt van 1,7 biljoen dollar’ http://executive-people.nl/item/530153/a-internet-of-things-is-in-een-markt-van-biljoen-dollara.html De markt voor Internet of Things neemt de komende jaren flink in waarde toe. De markt groeit van 655,8 miljard dollar in 2014 naar 1,7 biljoen dollar in 2020. West-Europa wordt een steeds belangrijkere markt.

Dit blijkt uit onderzoek van IDC. Het Internet of Things is met name bekend van wearables zoals de Google Glass, die in belangrijke mate zijn gericht op consumenten. IDC benadrukt echter het belang van Internet of Things voor de zakelijke markt. De grote kansen voor de trend zouden dan ook in het bedrijfsleven en de publieke sector moeten worden gezocht.

“Apparaten, connectiviteit en IT-diensten gaan het overgrote deel van de IoT markt uitmaken in 2020”, stelt IDC. “Gecombineerd zijn deze segmenten naar schatting goed voor tweederde van de wereldwijde IoT markt in 2020. Uitsluitend apparaten (modules/sensoren) zijn goed voor 31,8% van het totaal.”

]]>
Sun, 07 Jun 2015 10:43:09 +0200 ‘Internet of Things is in 2020 een markt van 1,7 biljoen dollar’ http://executive-people.nl/item/530153/a-internet-of-things-is-in-een-markt-van-biljoen-dollara.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Integratie desktopvirtualisatie in bestaande infrastructuur grootste uitdaging voor IT-professionals http://executive-people.nl/item/530039/integratie-desktopvirtualisatie-in-bestaande-infrastructuur-grootste-uitdaging-voor-it-professionals.html Ruim de helft van de IT-professionals vindt het moeilijk om desktopvirtualisatie te integreren in de huidige IT-infrastructuur. Ook blijkt inzicht in de requirements/performance van desktopvirtualisatie vaak te ontbreken.

Dit blijkt uit onderzoek onder 376 IT-professionals van Telindus, leverancier van access, connectivity en datacenteroplossingen in combinatie met managed services en multi-vendor support. Respondenten is gevraagd wat zij als de grootste uitdagingen zien voor desktopvirtualisatie. 59% van de IT-professionals vindt het moeilijk om desktopvirtualisatie te integreren in de huidige infrastructuur. 46% van de respondenten geeft daarnaast aan dat zij geen inzicht hebben in de requirements/performance van desktopvirtualisatie.

Complexiteit blijft een uitdagingen
Ook de complexiteit van desktopvirtualisatie (45%) blijft een uitdaging voor IT-professionals. Daarnaast heeft bijna de helft van de respondenten (45%) nog altijd geen idee hoe en waar te beginnen met desktopvirtualisatie. Tot slot vindt 38% van de IT-professionals het moeilijk een goede keuze te maken in leveranciers.

Harm de Haan, Manager Consultancy & member Advisory Board bij Telindus: “Desktopvirtualisatie blijft een zeer specialistisch gebied, maar het biedt grote voordelen. Denk bijvoorbeeld aan vereenvoudiging van beheer, beheersbare BYOD-concepten (eigen apparatuur gebruiken voor bedrijfsdata en -applicaties) en betere beveiliging van bedrijfsdata. Dit resulteert in mobiliteit voor de eindgebruiker. Uiteindelijk is desktopvirtualisatie een hulpmiddel in het verhogen van de productiviteit en het werkplezier van de eindgebruiker.”

Implementatie is eenvoudiger geworden
Door nieuwe ontwikkelaars is het overigens wel eenvoudiger geworden om desktopvirtualisatie uit te rollen. “Nieuwe oplossingen als hyper-converged infrastructuren, all-flash en scale-out storage-oplossingen dragen hier aan bij”, licht de Haan toe. “Deze oplossingen maken dat je veel eenvoudiger kunt testen welke requirements en performancevereisten er nodig zijn. Op basis hiervan kunnen IT-managers de rekensom maken welke apparatuur er daadwerkelijk benodigd is om in ieder geval de infrastructuur niet de belemmerende factor te laten zijn.”

]]>
Thu, 04 Jun 2015 14:43:02 +0200 Integratie desktopvirtualisatie in bestaande infrastructuur grootste uitdaging voor IT-professionals http://executive-people.nl/item/530039/integratie-desktopvirtualisatie-in-bestaande-infrastructuur-grootste-uitdaging-voor-it-professionals.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
7 op de 10 wereldburgers beschikt in 2020 over een smartphone http://executive-people.nl/item/529978/op-de-wereldburgers-beschikt-in-over-een-smartphone.html De hoeveelheid smartphone-abonnementen is in 2020 verdubbelt ten opzichte van nu tot 6,1 miljard. 70% van de wereldbevolking gebruikt een smartphone en 90% van de wereld zal voorzien zijn van een mobiel breedband netwerk. De groei in volwassen markten met name voortkomt uit een toename van het aantal apparaten per individu. In ontwikkelingslanden is de groei het resultaat van het goedkoper worden van smartphones. Bijna 80% van de nieuwe smartphone-abonnementen zal tegen het einde van 2020 uit de Asia-Pacific, het Midden-Oosten en Afrika komen.

Dit blijkt uit het jaarlijkse Mobility-rapport van Ericsson. De toegenomen groei in dataverkeer is het resultaat van de toename van het aantal smartphones. De verwachting is dat smartphone-data vertienvoudigd is tegen het einde van 2020 en dat 80% van al het mobiele dataverkeer door smartphones wordt gegenereerd. Het gemiddelde dataverbruik per smartphone in Noord-Amerika zal toenemen van 2,4GB nu, naar 14GB in 2020. Noord-Amerika en Europa zullen het hoogste dataverbruik per maand houden. De verwachting is dat dit verbruik op beide continenten zal verzesvoudigen tegen 2020.

Mobiel videoverkeer groeit jaarlijks met 55%
Tot 2020 zal mobiel videoverkeer ieder jaar met maar liefst 55% groeien. Het maakt daarmee ongeveer 60% van al het mobiele dataverkeer uit tegen het einde van die periode. De groei wordt grotendeels gedreven door een verandering in de voorkeuren voor video streaming-diensten bij gebruikers en de toename van video in online content zoals het nieuws, reclame en sociale media.

Het dataverbruik in geavanceerde mobiele breedbandmarkten blijkt voor een aanzienlijk deel te worden gegenereerd door een beperkt aantal abonnees. Deze ‘heavy-users’ vertegenwoordigen 10% van het totaal aantal abonnees en genereren 55% van het totale dataverkeer. Video is dominant onder zware gebruikers die circa één uur video per dag kijken, 20 keer meer dan de gemiddelde gebruiker.

]]>
Thu, 04 Jun 2015 10:06:36 +0200 7 op de 10 wereldburgers beschikt in 2020 over een smartphone http://executive-people.nl/item/529978/op-de-wereldburgers-beschikt-in-over-een-smartphone.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Mobiel bereik in Nederland is goed, maar niet 100% http://executive-people.nl/item/529905/mobiel-bereik-in-nederland-is-goed-maar-niet.html In Nederland hebben we een goed mobiel bereik. Altijd en overal mobiel kunnen bellen en internetten is echter niet mogelijk. Er blijven factoren waardoor het soms niet lukt om verbinding te krijgen.

Dit concludeert Agentschap Telecom in het jaarbericht Staat van de Ether 2014. Afgelopen jaar was er volop discussie over het mobiele bereik in Nederland. Inwoners van de grensregio’s, maar ook uit de steden, klaagden dat ze regelmatig niet met hun mobiele telefoon konden bellen of internetten. Toch blijkt uit onderzoek dat wereldwijd gezien Nederland het land is met de grootste en beste mobiele dekking. Het bereik van het alarmnummer 1-1-2 is met 99% zelfs nog hoger; iets wat desondanks verder wordt verbeterd.

100% mobiele dekking is niet mogelijk
Toch zal een 100% mobiele dekking ook in Nederland niet mogelijk zijn. Volgens directeur-hoofdinspecteur Peter Spijkerman van Agentschap Telecom kunnen consumenten er zelf ook wat aan doen om hun eigen mobiele bereik te verbeteren. “Wees bewust dat bijvoorbeeld radiogolven extra gedempt worden door hoge gebouwen en begroeiing. Ook nieuwe huizen en kantoren zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd, dat ze vrijwel geen mobiele signalen doorlaten. En sommige nieuwe smartphones hebben een minder goede ontvangst dan oudere types. Dit kan komen omdat de antennes niet optimaal zijn ingebouwd in de nieuwe toestellen, als gevolg van de vele functies die zo’n smartphone heeft.”

In 2014 was er ook zorg over de mobiele bereikbaarheid van het alarmnummer 1-1-2. Onderzoek van Agentschap Telecom heeft uitgewezen dat de bereikbaarheid met de mobiele telefoon naar 1-1-2 goed is. Providers hebben afgesproken dat wanneer het alarmnummer niet via het eigen netwerk bereikbaar is, altijd naar het wel aanwezige netwerk van een andere operator wordt overgeschakeld. Desondanks zijn er plaatsen waar het alarmnummer met de mobiele telefoon met een minder grote waarschijnlijkheid bereikt kan worden. Dit zijn bijvoorbeeld locaties waar slechts één provider een netwerk beschikbaar heeft, dat ook nog vrij dun bedekt is.

Technisch
Daarnaast zijn er ook technische redenen waardoor de mobiele verbinding soms niet lukt. Aanbieders van telecommunicatie moeten er alles aan doen om storingen in hun netwerken te voorkomen, en het agentschap houdt hier toezicht op. In 2014 zijn er bij het loket Meldplicht Telecomwet 41 grote verstoringen gemeld. Het gaat hierbij om incidenten waarbij meer dan 100.000 mensen enkele uren niet kunnen bellen of internetten, of wanneer 1-1-2 niet gebeld kan worden. Het merendeel van deze grote telecomstoringen wordt veroorzaakt door fouten in hard- en software.

In de Staat van de Ether 2014 benadrukt Spijkerman het belang van die bewustwording dat telecom ook kan falen, de zogenoemde telekwetsbaarheid. “Wees als bedrijf of consument zelf ook voorbereid. Hoe afhankelijker je bent van een mobiele telefoon, hoe meer je dus voorbereid moet zijn op geen bereik.” Dit kan op meerdere manieren en is afhankelijk van de situatie waarin je je bevindt. Controleer regelmatig in welke hoek van je huis of tuin de meeste ontvangststreepjes op je toestel zitten, of overweeg om het abonnement op de vaste telefoon aan te houden. Daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden om het mobiele bereik in en om het huis te verbeteren. Zo zijn er kleine basisstations, die het signaal via de vaste internetverbinding in huis veel verder verspreiden.

]]>
Wed, 03 Jun 2015 13:15:54 +0200 Mobiel bereik in Nederland is goed, maar niet 100% http://executive-people.nl/item/529905/mobiel-bereik-in-nederland-is-goed-maar-niet.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Draadloos netwerk vormt de zwakste schakel in de IT-infrastructuur http://executive-people.nl/item/529960/draadloos-netwerk-vormt-de-zwakste-schakel-in-de-it-infrastructuur.html IT-beslissers zien het draadloze netwerk als het meest kwetsbare onderdeel van hun de IT-infrastructuur. Volgens bijna de helft (49%) van de deelnemers aan het onderzoek staan draadloze netwerken het meest bloot aan beveiligingsrisico’s, terwijl maar 29% van hen het bedrijfsnetwerk zelf het meest kwetsbaar vindt.

Dit blijkt uit onderzoek van Fortinet, dat afgelopen mei werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Lightspeed GMI. Dat het draadloze netwerk gezien wordt als zwakke schakel is niet verwonderlijk. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft (43%) van de bedrijven hun gasten toegang geven tot het draadloze bedrijfsnetwerk, 13% van hen doet dat zelfs zonder enige toegangscontrole.

Onvoldoende draadloze beveiliging
Het onderzoek van Fortinet toont ook aan dat bijna alle ondervraagde CIO’s (92%) zich zorgen maken over het feit dat er onvoldoende maatregelen zijn voor draadloze beveiliging binnen hun organisaties. Deze zorgen lijken gerelateerd te zijn aan het feit dat ruim een derde van de draadloze netwerken binnen organisaties niet eens beschikken over authenticatie, wat toch de meest basale beveiligingsfunctie is.

Andere belangrijke resultaten uit het onderzoek zijn:

 • Bijna de helft van de IT-beslissers (48%) vindt het verlies van gevoelige bedrijfs- of klantengegevens het grootste risico bij een onbeveiligde draadloze omgeving.
 • Bijna drie kwart van de respondenten (72%) gebruikt een clouddienst voor het beheren van de draadloze infrastructuur en 88% van hen vertrouwt de cloud voor toekomstige draadloze implementaties.
 • 43% van de IT-beslissers biedt gasten toegang tot het draadloze bedrijfsnetwerk, en 13% van hen doet dat zonder ook maar enige vorm van toegangsbeheer.

De risico’s van draadloze netwerken
Volgens het onderzoek zijn draadloze netwerken het meest kwetsbare onderdeel van de IT-infrastructuur; bij 49% van de IT-beslissers staat het in de top twee. De deelnemers aan het onderzoek zien minder risico’s voor het bedrijfsnetwerk (29%) zelf en voor databases (25%), applicaties (17%) en opslag (11%). Daarnaast heeft 37% van de ondervraagde IT-beslissers zelfs niet de meest basale beveiligingsmaatregelen genomen voor het draadloze netwerk. Bij een aanzienlijk deel van de organisatiesmaakt een firewall (29%) of antivirus (39%) geen deel uit van de draadloze strategie. Andere beveiligingsmaatregelen komen ook weinig voor in draadloze omgevingen, terwijl zij voor het bedrijfsnetwerk als kritisch worden beschouwd. Bij 41% van de respondenten is IPS geïnstalleerd, bij 37% van hen applicatiebeheer en URL-filtering maakt bij 29% van de IT-beslissers deel uit van het draadloze netwerk.

De deelnemers aan het onderzoek werd ook gevraagd welke richting hun strategieën in de nabije toekomst voor het beveiligen van draadloze netwerken zal nemen. De meerderheid stelt de focus te blijven leggen op de meest gebruikelijke beveiligingsmaatregelen, firewall en authenticatie. Hoewel de vraag naar betere beveiliging volgens de respondenten toeneemt met 23%, geeft slechts een klein aantal van hen prioriteit aan extra maatregelen zoals IPS, antivirus, applicatiebeheer en URL-filtering.

Zorgen over draadloze beveiliging
Een groot aantal van de IT-beslissers, 83%, maakt zich zorgen dat de bestaande draadloze beveiliging te kort schiet. Onder CIO’s ligt dit percentage zelfs op 92%. De IT-beslissers in de regio Asia-Pacific (APAC) halen weliswaar het hoogste beveiligingsniveau van alle respondenten, maar zij maken zich ook de meeste zorgen dat dit onvoldoende is. Bijna de helft van hen (44%) maakt zich grote zorgen, vergeleken met 30% van de IT-beslissers in Noord en Zuid Amerika (Americas) en 20% in Europa, het Midden Oosten en Afrika (EMEA). De zorgen lopen fors uiteen. China is met 71% van koploper met ‘zeer bezorgde’ managers, in Japan geldt dit slechts voor 13% van de respondenten. Uit de resultaten zou men kunnen concluderen dat hoe hoger het bewustzijn over beveiliging is, hoe hoger de zorgen daarover zijn. De top twee ‘bezorgde’ landen, China en India, implementeren gemiddeld meer beveiligingsmaatregelen dan twee minst bezorgde landen, Italië en Japan.

Op de vraag welke risico’s het gebruik van een onbeveiligd draadloos netwerk met zich mee brengt, noemt 48% van de IT-beslissers het verlies van gevoelige bedrijfs- of klantengegevens als het grootste risico. Dit aantal is het hoogst in APAC (56%), vergelijken met 45% in de Americas en 42% in EMEA.
Het eerstvolgende risico, industriële spionage, werd door slechts 22% van de IT-beslissers genoemd, gevolgd door het niet naleven van regelgeving (13%), het onderbreken van dienstverlening (9%) en schade aan het bedrijfsimago (ook 9%).

Cloudbeheer wordt de norm
Het beheer van een draadloze infrastructuur op locatie behoort volgens de onderzoeksresultaten tot het verleden. Nog maar 28% van de respondenten zegt dat zij het beheer in eigen huis hebben. Minder dan de helft van hen (12% van alle respondenten) heeft geen vertrouwen in de cloud voor dergelijk bedrijfskritisch beheer. De trend naar cloudgebaseerd beheer zal dus waarschijnlijk verder toenemen.

Van de respondenten die al zijn voorbereid op de cloud, geeft 58% de voorkeur aan een private clouddienst voor het beheer van het draadloze netwerk en zou 42% dit uitbesteden aan een derde partij, zoals een managed services provider. Van deze groep is 14% alleen bereid het beheer uit te besteden als data en applicaties in hetzelfde land wordt gehost. De overige 28% heeft er dus geen probleem mee als het beheer van het draadloze netwerk wordt uitgevoerd door een openbare clouddienst, waar dan ook ter wereld.

De deur voor gasten staat volledig open
Bijna de helft (43%) van de ondervraagde IT-beslissers geeft gasten toegang tot het draadloze bedrijfsnetwerk en 13% van hen doet dat zelfs zonder enige toegangscontrole. De meest voorkomende vorm van beveiligde gastentoegang is een unieke en tijdelijke inlog (gebruikersnaam en wachtwoord). 46% van de organisaties hanteert deze werkwijze. Bij slechts 13% van deze bedrijven gaat het verstrekken van de tijdelijke inlog via een portaal waar gebruikersgegevens worden verzameld.

Theo Schutte, country manager Fortinet Nederland: “Het is goed om te zien dat IT-beslissers beginnen in te zien welke rol draadloze netwerken spelen in het de beveiliging van hun bedrijfskritische gegevens, maar er moet nog veel worden gedaan. Uit de Telecommonitor blijkt dat Nederlanders laatste kwartaal van 2014 bijna twee keer zo veel mobiele data gebruikten als in het vierde kwartaal van 2013. Nederlanders zijn ook gewend overal toegang te hebben tot draadloos internet, dus ook als ze te gast zijn bij bedrijven. Nu IT-afdelingen streven naar de juiste balans tussen sterke netwerkbeveiliging en alom aanwezige toegang, moet draadloos meegenomen worden in de volledige beveiligingsstrategie. Alleen dat kan een brede en consistente bescherming garanderen voor gebruikers en apparaten bij zowel vaste als draadloze toegang.”

]]>
Wed, 03 Jun 2015 10:02:53 +0200 Draadloos netwerk vormt de zwakste schakel in de IT-infrastructuur http://executive-people.nl/item/529960/draadloos-netwerk-vormt-de-zwakste-schakel-in-de-it-infrastructuur.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Loonkloof tussen man en vrouw onder managers het grootste http://executive-people.nl/item/529941/loonkloof-tussen-man-en-vrouw-onder-managers-het-grootste.html De loonkloof tussen mannen en vrouwen is afgelopen jaar opnieuw afgenomen. Waar het gemiddelde bruto uurloon van de vrouw met €13,86 gelijk bleef, is het gemiddelde bruto uurloon van de man gedaald van €15,19 naar €14,72. Dit betekent dat de loonkloof 5,8% (€0,86 per uur) bedraagt, ruim drie% minder dan het jaar ervoor. Het loonverschil tussen mannen en vrouwen blijft hierdoor verder afnemen. Ook in 2013 was er sprake van een daling, tevens van 5,8%. Bij managers is de kloof op dit moment het grootst.

Dit blijkt uit de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index, een rapport dat inzicht geeft in de loonontwikkeling en arbeidsmarkt in Nederland. De loonkloof tussen mannen en vrouwen in de financiële sector en de juridische sector is nog steeds groot. In de financiële sector is de kloof gegroeid van 8,4% naar 13,9%. In de juridische sector is de kloof gegroeid van 8,3% naar 11,3%. In de overige sectoren is de kloof beduidend lager.

Meer in tune
“Het is fijn om te constateren dat het salaris van mannen en vrouwen in elk geval in Nederland meer in tune is”, aldus Paulien Osse, directeur van Loonwijzer. “We zijn 15 jaar geleden begonnen met Loonwijzer. We hebben altijd het loonverschil tussen man en vrouw laten zien. Het lijkt er op dat van zowel mannen, vrouwen als werkgevers actie komt. Voor vrouwen die een nieuwe baan zoeken, is het wel van belang om te onderhandelen over hun salaris.”

De loonkloof is het grootst bij managers. Mannelijke managers verdienen fors meer dan vrouwelijke managers. De grootste kloof binnen deze beroepsgroep vindt plaats binnen de IT & Telecom sector en de financiële dienstverlening, waar de man nog steeds bijna 20% meer verdient dan de vrouw. In de transport & logistiek sector is de loonkloof het kleinst voor de managers. Desalniettemin verdient de mannelijke manager ook in transport & logistiek gemiddeld 10% meer dan de vrouwelijke manager.

http://executive-people.nl afbeelding

Vrouwen zoeken vaker nieuwe baan
De loonkloof kan een reden zijn dat meer vrouwen op zoek zijn naar een nieuwe baan in vergelijking met mannen. Volgens de Wage Index is 54% van de vrouwen dit jaar op zoek naar een nieuwe baan, tegenover 47% van de mannen. Tevens geeft 27% van de vrouwen aan onzeker te zijn over het inkomen, terwijl 17% van de mannen zich hier zorgen over maakt. Tot slot verwachten minder vrouwen een loonsverhoging in vergelijking met mannen; 45% tegenover 56%.

“Het is een positief teken dat de loonkloof steeds kleiner wordt”, aldus Gian Zandonà, managing director van Monsterboard.nl. “Dat de kloof nog steeds aanwezig is, komt deels door het feit dat veel vrouwen nog steeds een carrièrebreak nemen of parttime werken, maar de Wage Index laat ook zien dat vrouwen minder zeker zijn over het inkomen en dat ze zich sneller bewegen op de arbeidsmarkt. Het is goed om de lonen gelijk te trekken waar dit nog niet is gebeurd om talentvolle vrouwen te binden en juiste waardering te geven.”

]]>
Wed, 03 Jun 2015 09:37:34 +0200 Loonkloof tussen man en vrouw onder managers het grootste http://executive-people.nl/item/529941/loonkloof-tussen-man-en-vrouw-onder-managers-het-grootste.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bedrijfsleven laat marketingpotentieel van transactionele e-mail liggen http://executive-people.nl/item/529901/bedrijfsleven-laat-marketingpotentieel-van-transactionele-e-mail-liggen.html Transactionele of transactie-e-mails zijn specifieke e-mails die automatisch gegenereerd worden op basis van zoekacties in winkel- en boekingssystemen, online portals, communities, sociale netwerken of vergelijkbare systemen. Typische voorbeelden van transactiemails zijn registratiebevestiging, bestel- en verzendinformatie of statusmeldingen. ‘Bedankt voor uw aankoop’ en ‘Uw retourzending is in goede orde ontvangen’. Klanten en gebruikers houden er rekening mee dat ze zulke berichten gaan krijgen. Dat maakt dat de relevantie groot is. Ze hebben dan ook een responsgemiddelde dat aanzienlijk hoger ligt dan gemiddeld: meer dan 80%. Toch blijft het potentieel van dit type e-mails in 70% van de gevallen onbenut. Bedrijven laten hier dan ook flinke kansen liggen.

Dit stelt optivo, leverancier van e-mail- en omnichannelmarketingoplossingen. De redenen waardoor organisaties kansen laten liggen zijn legio en zowel technisch als menselijk van aard. Zo worden transactionele e-mails nog steeds vaak vanuit winkelsystemen of vergelijkbare systemen verstuurd. Dergelijke systemen zijn niet toegerust op die specifieke taak en hebben dus niet de uitgebreide mogelijkheden die moderne verzendsystemen kennen. De techniek daargelaten: het begint bij de juiste aandacht voor dit type e-mails. Nog te vaak worden transactionele e-mails beschouwd als een soort ‘noodzakelijk kwaad’, zodat er weinig denkwerk gaat zitten in het concept achter en het design van de e-mails. optivo stelt dat een paar simpele ingrepen al wonderen doen en transactionele e-mails van grote waarde maken.

Immens marketingpotentieel
De inzet van transactionele e-mails voor promotionele doeleinden ontsluit een groot marketingpotentieel. Door nieuwe klanten aan te trekken, cross- en upselling-mogelijkheden te ondersteunen en door de verkoop aan bestaande klanten te stimuleren. Daarvoor zijn er wel een aantal randvoorwaarden. Zo is het aan te raden e-mails met alleen maar tekst te vermijden door ze netjes in HTML op te maken, met de juiste merkbeleving en gepersonaliseerde content. Het gaat daarbij om tekst, maar ook om call-to-action items, beelden, animaties of video’s. optivo merkt wel op dat overdaad juist schaadt. Het design moet dan ook passen bij de reden van verzending en de boodschap moet niet verloren gaan in teveel grafische toeters en bellen.

Transactionele e-mails bereiken de ontvanger op exact het juiste moment. Als een ontvanger zich bijvoorbeeld net heeft ingeschreven voor het ontvangen van informatie over een specifiek onderwerp, is de kans groot dat hij of zij zeer geïnteresseerd is in dit onderwerp.

Cross-Selling
Transactionele e-mails zijn een ideale manier om klanten te voorzien van extra informatie over producten en diensten. Extra aanbiedingen of accessoires zijn eenvoudig onder de aandacht te brengen om zo extra verkopen te stimuleren. Dat die aanpak vaak succes heeft, is te danken aan het feit dat ontvangers zich op het moment van ontvangen van een dergelijk bericht, direct na aankoop, sterk identificeren met het merk of product en daarom eerder geneigd zijn positief te reageren.

Transactionele e-mails zijn ook bij uitstek geschikt voor het activeren van klanten om duurdere producten of diensten aan te schaffen of voor een completer aanbod te gaan. Systeem-e-mails als transactionele mails bieden de perfecte gelegenheid en context om de voordelen te presenteren van een dergelijke – grotere – aankoop. Dit maakt transactionele e-mails met het doel om te upsellen de ideale tool om klanten te verleiden tot bijvoorbeeld een premium lidmaatschap als vervolg op een registratie of een statusmelding binnen online portals en communities. Mogelijke toepassingsgebieden zijn:

 • Registratie, bevestigingsmails van abonnementen en opzeggingen 
 • Verzend-, leverings- en acceptatiemeldingen van verzonden goederen 
 • Factuur-, order en reserveringsbevestigingen 
 • Wachtwoordaanvragen en -wijzigingen 
 • Statusmeldingen en community statusrapporten
 • “Out of office” en automatische antwoorden op webformulieren
 • Email-meldingen van nieuwe threads in communities en sociale netwerken

Wat maakt transactionele e-mails tot een succes?
optivo geeft 10 tips om het maximale uit transactionele e-mails te halen.

1. Integratie in de bestaande systeemomgeving
Professionele emailmarketingsoftware ondersteunt het verzenden van transactionele e-mails – ook als het gaat om het triggeren van de verzending door een ander systeem. Voor het verzenden kunnen dergelijke systemen worden geïntegreerd met allerlei populaire databronnen (bv. winkelsystemen, CRM, ERP, CMS, web analytics, social media).

2. Personalisatie op basis van dynamische content
Een gebrek aan personalisatie staat keer op keer succes met transactionele mails in de weg. Zelfs als de ontvanger de systeem-e-mail als relevant bestempelt, zal de neiging om actie te ondernemen in dergelijke gevallen klein zijn. Een flexibele verpersoonlijking van de tekst – en dan wel een die verder gaat dan de aanhef – is dus nodig. Het belangrijkst daarbij is om te focussen op de individuele kenmerken en wensen van de ontvanger. Dankzij dynamische alineablokken is het mogelijk de relevantie van de content per gebruiker te maximaliseren.

3. Slimme branding met HTML-templates
Transactionele e-mails worden normaliter verstuurd als tekstbericht. Maar de impact van HTML-mails voor marketingdoeleinden is aanzienlijk groter. Het gebruik van ontwerptemplates verlaagt de drempel om HTML in te gaan zetten. Dankzij zulke templates kunnen bedrijven hun huisstijl (zoals logogebruik) vrij eenvoudig doorvoeren in transactiemails en klant- en transactiespecifieke beelden toevoegen. Ook is ruimte voor seizoensgebonden banners en duidelijke buttons met een call-to-action. De afhandeling van transactionele e-mails op basis van templates is zeer rechttoe-rechtaan. Na de eerste set-up, is vrijwel elke medewerker in staat mailings te maken en zorg te dragen voor verzending.

4. High-performance verzending
Niet elk e-mailsysteem kan grote aantallen uiteenlopende transactionele mails verwerken. Het succes van de inzet van dergelijke mails voor marketing en promotie, hangt echter wel af van het tijdig bezorgen van berichten. Het outsourcen van dergelijke mailings aan een “software as a service”-leverancier is daarom aan te raden. Zij bieden de vereiste schaalbare capaciteit. De verzender zelf hoeft daarbij niet in een dure infrastructuur te investeren.

5. Afleveren is een must
Effectieve aflevering is cruciaal voor het succes van transactionele e-mails. Dit type e-mail wordt vaak in hoge frequentie verstuurd en loopt daarmee het risico aangemerkt te worden als ‘ongevraagd’ of ‘ongewenst’ door email providers en filterprogramma’s. Wanneer dit daadwerkelijk gebeurt, is er een grote kans dat klanten weg zullen lopen bij het betreffende bedrijf. Een gegarandeerde aflevering luistert nauw en vraagt een eersteklas reputatie van de verzendende partij.

6. End-to-end bounce management
Natuurlijk probeert elke verzender bounces te voorkomen. Maar ze zijn bijna niet uit te sluiten bij grote mailvolumes. Een snelle en effectieve aanpak van bounces is in het geval van transactionele e-mails extra van belang. Door onafgeleverde e-mails te pre-filteren, categoriseren en sorteren in groepen ontstaat overzicht in inzicht voor de noodzakelijke opvolging. Groepen zijn bijvoorbeeld hard bounces, soft bounces, autoresponder, persoonlijke antwoorden en spammeldingen.

7. Beleving dankzij gepersonaliseerde afbeeldingen
Een individuele en emotioneel aansprekende manier om klanten te benaderen is met behulp van transactionele e-mails met gepersonaliseerde afbeeldingen. Voorbeelden zijn een registratiebevestiging met een persoonlijk dankwoord of een kortingsbon afgestemd op een persoonlijke interesse.

8. Omnichannel aanpak
Tegenwoordig hebben klanten nog meer de behoefte op het juiste moment, met de juiste boodschap én via het juiste kanaal benaderd te worden. Dat betekent dus niet alleen via e-mail, maar ook via print, SMS of social media.

9. Effectieve meting van succes
Het succes van professionele e-mailmarketing wordt afgemeten aan harde data. Dat geldt net zozeer voor de prestaties van transactionele e-mails, die ook volledig meetbaar zouden moeten zijn. Winkelsoftware en dergelijke systemen zijn meestal niet goed in staat klantrespons voor eenvoudige systeem-e-mails goed te evalueren. Daarentegen geeft enterprise-klasse e-mailmarketingsoftware compleet inzicht in en evaluatie van relevante data zoals mailopenings en click rates vanuit één centraal punt.

10. Verzending op basis van permissie
Het spreekt voor zich dat elke mail die vanuit een onderneming wordt gestuurd, alleen verstuurd wordt na expliciete toestemming van de ontvanger. Met die toestemming kunnen bedrijven zorgeloos HTML-mails en productaanbevelingen sturen.

Optivo concludeert dan ook dat transactionele e-mails een krachtig marketinginstrument zijn, mits deze goed worden ingezet. Door hun relevantie en bijzonder hoge openingsratio’s bieden ze uitzonderlijke commerciële kansen. Door te personaliseren op basis van klantgegevens uit diverse systemen, merkbeleving toe te voegen in HTML-mails en bulkverzending te automatiseren, zijn de kansen zelfs nog groter.

]]>
Tue, 02 Jun 2015 15:14:14 +0200 Bedrijfsleven laat marketingpotentieel van transactionele e-mail liggen http://executive-people.nl/item/529901/bedrijfsleven-laat-marketingpotentieel-van-transactionele-e-mail-liggen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg