Nieuws Nieuws http://executive-people.nl http://executive-people.nl/item/290/onderzoek.html Fri, 22 May 2015 16:58:11 +0100 FeedCreator 1.7.2-ppt (info@mypapit.net) Ondernemersvertrouwen onder ICT-bedrijven positief ondanks daling http://executive-people.nl/item/529401/ondernemersvertrouwen-onder-ict-bedrijven-positief-ondanks-daling.html Het ondernemersvertrouwen in het Nederlandse bedrijfsleven is in het tweede kwartaal van 2015 gelijk gebleven aan een kwartaal eerder. Hiermee zijn ondernemers voor het zesde kwartaal op rij positief gestemd. Onder ICT-bedrijven nam het vertrouwen juist af, maar de bedrijven zijn nog altijd positief.

Dit maken CBS, Kamer van Koophandel, EIB, MKB Nederland en VNO-NCW bekend. Het ondernemersvertrouwen in de ICT-sector is in het tweede kwartaal ten opzichte van een kwartaal eerder bijna gehalveerd. Desondanks blijven ICT-ondernemers positief gestemd over de toekomst.

Ondernemers zijn betrekkelijk positief over de werkgelegenheid in hun bedrijf. De vacature-indicator staat aan het begin van het tweede kwartaal ondanks een kleine afname op nagenoeg de hoogste stand in ruim vier jaar. Het CBS stelt dat als meer ondernemers gunstige verwachtingen hebben over de werkgelegenheid, dat een indicatie is dat deze in het bedrijfsleven verder zal groeien.

http://executive-people.nl afbeelding

]]>
Fri, 22 May 2015 16:02:36 +0200 Ondernemersvertrouwen onder ICT-bedrijven positief ondanks daling http://executive-people.nl/item/529401/ondernemersvertrouwen-onder-ict-bedrijven-positief-ondanks-daling.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Kwart van de ICT-professionals mist belangrijke kennis http://executive-people.nl/item/529369/kwart-van-de-ict-professionals-mist-belangrijke-kennis.html Bijna een kwart van de medewerkers (23%) mist nieuwe kennis of vaardigheden die belangrijk zijn om het werk goed te doen. Dit fenomeen komt relatief veel voor in de ICT-sector, waar 27% van de werknemers aangeeft belangrijke kennis en vaardigheden te missen. Werknemers die dit aangeven zijn vaker ziek en hebben veel vaker burn-out klachten.

Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2014, waarvan CBS en TNO vandaag de eerste resultaten publiceren. Als de ontwikkeling van kennis en vaardigheden van werknemers geen gelijke tred houdt met organisatorische en technologische veranderingen, dan is sprake van kwalificatieveroudering.

Snelheid van ontwikkelingen
ICT’ers geven aan vooral kennis te missen door de snelheid van technologische ontwikkelingen. Een relatief groot deel van de ICT’ers en de databank- en netwerkspecialisten geeft aan dat het werk zodanig is veranderd dat nieuwe kennis en vaardigheden nodig hebben voor hun werk.

Werknemers die aangeven nieuwe kennis en vaardigheden te missen blijken meer te verzuimen. Hun verzuimpercentage ligt 4,7% hoger dan bij werknemers die wel over voldoende kennis en vaardigheden (3,4%) zeggen te beschikken. Werknemers met verouderde kwalificaties hebben relatief vaak burn-outklachten en zijn daarnaast minder tevreden over hun werk. Ruim 12% geeft zelfs aan (zeer) ontevreden te zijn met het werk.

]]>
Fri, 22 May 2015 14:22:06 +0200 Kwart van de ICT-professionals mist belangrijke kennis http://executive-people.nl/item/529369/kwart-van-de-ict-professionals-mist-belangrijke-kennis.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘BYOD is nog geen gemeengoed’ http://executive-people.nl/item/529368/a-byod-is-nog-geen-gemeengoeda.html De helft van alle organisaties geeft mobiele apparaten aan medewerkers. Bring Your Own Device (BYOD) of Choose Your Own Device (COPD) komt echter maar weinig voor. Het zakelijk gebruik van privé apparaten blijkt dus nog geen gemeengoed te zijn.

Onafhankelijk adviesbureau Verdonck, Klooster & Associates (VKA) voert de VKA Enterprise Mobility benchmark uit. Deze benchmark geeft inzicht in hoe Nederlandse organisaties op dit moment omgaan met mobiel werken, welke strategische vraagstukken hierbij spelen en welke toekomstplannen zij hebben. De organisatie geeft tussentijds de gegevens vrij van de eerste 20 Nederlandse organisaties die deelnemen aan de VKA Enterprise Mobility benchmark. Alle gegevens worden op 11 juni gepresenteerd op het Enterprise Mobility congres in het Kyocera Stadion te Den Haag.

Flexibiliteit
Flexibeler werken blijkt voor het merendeel van de organisaties de belangrijkste driver voor enterprise mobility te zijn. Ongeveer de helft van de deelnemende organisaties verstrekt de mobiele apparaten aan haar medewerkers. Slechts enkele organisaties hebben echter een BYOD of CYOD beleid ingericht, waarbij medewerkers hun privé apparaten ook zakelijk kunnen gebruiken of respectievelijk zelf hun zakelijke mobiele apparaat kunnen kiezen.

De meeste deelnemers verwachten een stijging van het budget voor enterprise mobility vanaf 2015, variërend van enkele procenten tot meer dan 25 procent. Het extra budget wordt vooral beschikbaar gesteld voor het aanschaffen of vervangen van mobiele apparaten, het beveiligen van bedrijfsinformatie en het ontwikkelen van bedrijfsapps.

]]>
Fri, 22 May 2015 12:33:30 +0200 ‘BYOD is nog geen gemeengoed’ http://executive-people.nl/item/529368/a-byod-is-nog-geen-gemeengoeda.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Kwaadaardige software zit steeds vaker verstopt in advertenties http://executive-people.nl/item/529325/kwaadaardige-software-zit-steeds-vaker-verstopt-in-advertenties.html Het cybersecurity-landschap van het eerste kwartaal van 2015 stond niet alleen in het teken van nieuwe dreigingen, maar er werden vooral ook veel nieuwe varianten op oude bedreigingen gevonden. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport naar cybercrime van Trend Micro “Bad Ads and Zero-Days: Reemerging Threats Challenge Trust in Supply Chains and Best Practises”.

Enkele van de highlights in het rapport worden gevormd door malvertising, zero-day vulnerability exploitatie en ‘old-school’ macro-malware. Maar ook ransomware nam verder in populariteit toe. Verder blijkt Nederland populair als het gaat om het hosten van malafide URL’s en staat daarmee wereldwijd op de tweede plek. Het onderzoek meldt ook goed nieuws: het totale volume aan dreigingen daalde in vergelijking met het vierde kwartaal vorig jaar.

Malvertising populair

Online advertenties waren afgelopen kwartaal een populair middel om gebruikers te besmetten. Adware staat bovenaan de lijst van mobiele dreigingen. Trend Micro rapporteerde tot nu toe meer dan vijf miljoen Android-dreigingen en voorspelde eerder al dat het aantal aan het einde van 2015 zou oplopen tot acht miljoen. Ook werden er zero-day exploits gevonden, gericht op malvertisements die gebruikmaken van Adobe-software. Slachtoffers konden hierbij worden besmet, zonder dat zij een bezoek hadden gebracht aan de kwaadaardige website.

Ransomware groeit verder

De populariteit van ransomware zette in het eerste kwartaal van dit jaar door. Met name crypto-ransomware steeg flink in volume. Het aantal infecties verviervoudigde van 1.540 in het eerste kwartaal van 2014 tot 7.844 in het eerste kwartaal van dit jaar. Het was hiermee goed voor bijna de helft van alle ransomware-infecties.

De Verenigde Staten was veruit het meest populaire ransomware-doelwit en goed voor 34 procent van alle besmettingsgevallen. In Europa wordt de lijst aangevoerd door Italië, Frankrijk en Duitsland. Ransomware en crypto-ransomware vormen niet langer alleen een dreiging voor consumenten, maar ook voor zakelijke gebruikers. Het aantal infecties gericht op bedrijven laat bijna een verdubbeling zien ten opzichte van Q4 2014.  

Dreigingslandschap en lokale cijfers

Het totale volume bedreigingen is in het eerste kwartaal van dit jaar gedaald, in vergelijking met het laatste kwartaal van 2014. Hoewel Trend Micro minder kwaadaardige domeinen heeft geblokkeerd voor gebruikers en minder malwaretegen heeft moeten houden, was er een piek waar te nemen in het volume van spam-berichten. Dit kan mogelijk duiden op de terugkeer naar e-mail als infectiebron. Verder blijkt uit het rapport dat Nederland op de tweede plek staat van landen met de meest gehoste malafide URL’s (7 procent). Daarnaast staat ons land in de top 10 van landen met de meeste Command & Control (C&C)-servers (4 procent). Dit wil niet zeggen dat de aanvallers ook opereren vanuit die landen, aangezien de C&C-servers van afstand kunnen worden beheerd.

 

 Uit het rapport komen verder de volgende belangrijke trends naar voren:
 • Oude dreigingen versterkt met nieuwe tools en tactieken van gerichte aanval: Rocket Kitten en de mensen achter Operation Pawn Storm richtten zich op nieuwe doelwitten, waaruit blijkt dat gerichte aanvallen evolueren.

 • Exploit kits worden meer verfijnd: exploit kits bleven continu nieuwe exploits toevoegen.

 • Macro malware, oud maar effectief: de heropleving van macro malware suggereert dat cybercriminelen misbruik maken van fouten in Microsoft Office.

 • Oud veiligheidslek FREAK zorgde voor uitdagingen rondom patch management: naarmate er meer zwakke plekken ontstaan in open source-besturingssystemen en -applicaties, is het voor IT-beheerders steeds moeilijker risico’s te beperken.

"Hoewel we nog niet halverwege het jaar zijn, is het duidelijk dat 2015 opmerkelijk zal worden in termen van volume, genialiteit en verfijning van aanvallen”, zegt Raimund Genes (foto_, CTO van Trend Micro. “Zowel bedrijven als particulieren moeten proactief zijn in hun bescherming. Hoewel we enerzijds onze systemen continu moeten aanpassen om onszelf te beschermen tegen nieuwe aanvallen, laat dit eerste kwartaal ook zien dat we moeten uitkijken voor oudere dreigingen en geen enkele industrie of systeem moet worden vergeten.”

Het volledige rapport “Bad Ads and Zero-Day: Reemerging Threats Challenge Trust in Supply Chains and Best Practices” is hier te downloaden.

]]>
Fri, 22 May 2015 09:01:22 +0200 Kwaadaardige software zit steeds vaker verstopt in advertenties http://executive-people.nl/item/529325/kwaadaardige-software-zit-steeds-vaker-verstopt-in-advertenties.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Inzicht in buitenlandse vestiging is grote uitdaging van internationaal ondernemen’ http://executive-people.nl/item/529305/a-inzicht-in-buitenlandse-vestiging-is-grote-uitdaging-van-internationaal-ondernemena.html Het verkrijgen van inzicht in en controle over de financiële prestaties van buitenlandse vestigingen is nog steeds één van de grootste uitdagingen van succesvol internationaal ondernemen. 35 procent van de Nederlandse bedrijven die internationaal actief zijn mist inzicht in bepaalde bedrijfsonderdelen.

Dit blijkt uit een onderzoek van Exact onder 520 Nederlandse bedrijven die internationaal actief zijn en de ervaringen van Mandaat, een interim management bureau voor internationale managers. Andere uitdagingen die Nederlandse bedrijven hebben bij succesvol internationaal ondernemen, zijn het vinden van het juiste lokale management en het creëren van het juiste operationeel ontwerp van de buitenlandse vestiging.

Real time-inzicht bij 14 procent van de bedrijven
Van de bedrijven die internationaal actief zijn geeft slechts 14 procent aan volledig en real time-inzicht te hebben in alle bedrijfsonderdelen. 20 procent heeft wel gedetailleerd inzicht, maar niet real time en ruim 30 procent geeft aan het heel lastig te vinden precies te weten wat er gebeurt.

Jarno van Hurne, Product Marketing Director bij Exact: “Wij zien vaak dat de financiële administratie van iedere buitenlandse vestiging op een andere manier wordt bijgehouden. Dat komt omdat standaarden per land vaak sterk verschillen en is een grote uitdaging bij internationaal ondernemen met soms vervelende gevolgen. Dit is op te lossen met de inzet van een gestandaardiseerd, schaalbaar financieel systeem waarin de data van alle landen te vinden is. Verder moet het systeem te gebruiken zijn in de lokale taal en moet de lokale wetgeving erin verwerkt zijn. Bedrijven die erin slagen real time-inzicht te krijgen in de financiële prestaties van buitenlandse vestigingen zijn succesvoller omdat ze de juiste sturing en controle kunnen geven aan de managers ter plaatse.”

Lokaal management
Het vinden van het juiste lokale management is een andere uitdaging waar bedrijven die internationaal zaken doen mee te maken krijgen. Uit de analyse blijkt dat managers die de lokale gebruiken en omstandigheden kennen, maar ook voeling hebben met de cultuur op het hoofdkantoor in Nederland vaak de beste match zijn voor Nederlandse bedrijven die internationaal ondernemen. Deze managers zijn volgens Exact in staat tot effectief strategisch en operationeel management te komen. Tegelijkertijd spreken deze bruggenbouwers de taal en kennen ze de lokale normen, waarden en wetgeving.

De analyse laat ook zien dat internationaal succesvolle bedrijven vaak de juiste middenweg weten te vinden tussen volledig standaardiseren of de lokale werkwijzen overnemen. Zij gaan flexibel om met het opleggen van de werkprocessen en de organisatiestructuur van het hoofdkantoor en geven de lokale managers de nodige vrijheid. Zo krijgt de lokale manager de gelegenheid buiten de core business van het bedrijf nieuwe kansen te creëren. Dit levert vaak veel voordelen op voor de onderneming.

Gebrekkige controle en beperkt inzicht
Janco Duvekot, Manager ‘Flexpats’ bij Mandaat: “Uit het onderzoek blijkt dat gebrekkige controle en beperkt inzicht in de risico’s en prestaties van een buitenlandse vestiging nog steeds een van de voornaamste uitdagingen is bij internationaal ondernemen. Gebruik van de juiste business software helpt bedrijven deze uitdaging te overwinnen. Goede communicatieschakels en informatie-uitwisseling tussen de buitenlandse vestiging en het hoofdkantoor spelen daarbij tevens een belangrijke rol. Een ervaren internationale interim manager kan uitkomst bieden bij het vinden van het juiste lokale management. Deze kan de brug slaan tussen het hoofdkantoor en de buitenlandse vestiging, zodat het bedrijf succesvol verder kan uitbreiden in het buitenland.”

]]>
Thu, 21 May 2015 14:12:30 +0200 ‘Inzicht in buitenlandse vestiging is grote uitdaging van internationaal ondernemen’ http://executive-people.nl/item/529305/a-inzicht-in-buitenlandse-vestiging-is-grote-uitdaging-van-internationaal-ondernemena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Beveiliging bij beursgenoteerde bedrijven niet op orde’ http://executive-people.nl/item/529292/a-beveiliging-bij-beursgenoteerde-bedrijven-niet-op-ordea.html Bij slechts één op de drie beursgenoteerde bedrijven is de Raad van Bestuur verantwoordelijk voor security. Bij 15 van de 46 onderzochte bedrijven met een beursnotering aan de AEX of de Midkap is security een onderwerp op het hoogste bestuursniveau. Daarmee lijkt het overgrote deel van de Nederlandse beursfondsen de risico’s van security niet serieus te nemen. dit blijkt uit de jaarlijkse Cyber Security Benchmark van KPMG.

In Nederland onderzoekt KPMG ieder jaar de jaarverslagen van de aan de AEX- en Midkap genoteerde bedrijven op de aandacht voor deze risico’s op het gebied van security. Opvallende conclusie is dat 35% van de Midkap bedrijven überhaupt geen aandacht aan security besteedt.

Raad van Bestuur verantwoordelijk voor security
Bij de bedrijven die wel uitgebreid ingaan op de risico’s is de Raad van Bestuur verantwoordelijk gemaakt voor security. De AEX-bedrijven scoren een stuk beter. 87% van deze bedrijven besteedt in meer of mindere mate aandacht aan security. Echter, het overgrote gedeelte van deze bedrijven (60%) vind security geen verantwoordelijkheid van de Raad van Bestuur.

Volgens John Hermans, Cyber Security lead partner van KPMG, sluit dit beeld aan bij eerdere onderzoeken van KPMG over het gebrek aan aandacht voor security in de Nederlandse bestuurskamers. Hermans: "Cyber Security wordt een steeds belangrijker thema, het aantal incidenten en de impact ervan is de afgelopen jaren steeds verder toegenomen. Tegelijkertijd staat het Cyber Security-beleid in de Nederlandse bestuurskamers nog in de kinderschoenen. En is de aanpak van ervan door Nederlandse bedrijven versnipperd en reactief.”

Prominent op de agenda
“Het is van belang dat Cyber Security prominent op de agenda van de Raad van Bestuur komt te staan, zodat de risico’s inzichtelijk worden en bestuurders tijdig de juiste acties kunnen ondernemen om deze risico’s in hun organisatie te mitigeren”, aldus Hermans

]]>
Thu, 21 May 2015 09:43:11 +0200 ‘Beveiliging bij beursgenoteerde bedrijven niet op orde’ http://executive-people.nl/item/529292/a-beveiliging-bij-beursgenoteerde-bedrijven-niet-op-ordea.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Zakelijke gebruikers negeren bewust IT-beleid van werkgever' http://executive-people.nl/item/529200/zakelijke-gebruikers-negeren-bewust-it-beleid-van-werkgever.html Zakelijke gebruikers negeren met regelmaat bewust het IT-beleid van hun werkgever om ‘adult content’ te kunnen downloaden, bijlages te kunnen openen of ongeautoriseerde apps te installeren. Dit brengt allerlei risico’s met zich mee voor de digitale veiligheid van bedrijven.

Dit blijkt uit onderzoek van Blue Coat en Vanson Bourne onder 1.580 werknemers bij bedrijven. Het merendeel van de ondervraagde medewerkers is zich bewust van de veiligheidsrisico’s die dergelijk gedrag met zich meebrengen. Dit is voor veel werknemers echter geen aanleiding dit risicovolle gedrag niet te vertonen op het moment dat zij op zakelijke apparaten werken.

Pornografische websites bezoeken
Het onderzoek kijkt naar 11 landen wereldwijd. In alle landen blijken werknemers op zakelijke apparatuur pornografische websites te bezoeken. Chinese werknemers maken zich hier het meest aan schuldig; 19% van de Chinese respondenten geeft aan dit wel eens te doen. Onder Mexicaanse medewerkers ligt het percentage op 10%, terwijl het percentage in het Verenigd Koninkrijk op 9% uitkomt. Wereldwijd ligt het gemiddelde op 6%.

66% is zich daarnaast bewust dat het installeren van apps zonder medeweten van de IT-afdeling risico’s met zich meebrengt. 26% geeft aan dit desondanks te doen. Britse medewerkers maken zich hieraan het meest schuldig; 33% van de Britten geeft toe apps buiten de IT-afdeling om te installeren. In Duitsland ligt het percentage op 27%, terwijl 16% van de Fransen dergelijke gedrag vertoond.

Verdachte e-mailbijlages openen
Eén op de vijf Britse werknemers geeft daarnaast toe verdachte e-mailbijlages toch te hebben geopend. 78% is zich ervan bewust dat die serieuze beveiligingsrisico’s oplevert. 41% van de werknemers logt vanaf zakelijke hardware wel eens in op persoonlijke social media-accounts.

]]>
Wed, 20 May 2015 09:58:30 +0200 'Zakelijke gebruikers negeren bewust IT-beleid van werkgever' http://executive-people.nl/item/529200/zakelijke-gebruikers-negeren-bewust-it-beleid-van-werkgever.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Apparaten worden steeds vaker in het weekend met malware besmet http://executive-people.nl/item/529168/apparaten-worden-steeds-vaker-in-het-weekend-met-malware-besmet.html Organisaties krijgen op maandag steeds vaker te maken met malware-infecties. De nieuwe trend wordt veroorzaakt doordat mobiele apparaten steeds vaker zowel zakelijk als privé worden gebruikt. Eindgebruikers spelen dan ook een steeds belangrijkere rol in beveiliging.

Dit meldt NTT in het NTT 2015 Global Threat Intelligence Report. Voorheen konden bedrijven vertrouwen op een goed geconfigureerde beveiliging op hun eigen bedrijfsnetwerk om de data en IT-systemen van een bedrijf te beschermen. Dit is vandaag de dag echter niet meer voldoende; eindgebruikers spelen een steeds belangrijkere rol in IT-beveiliging. Een gebruiker die in zijn privé-omgeving een malware-infectie oploopt kan deze op maandag eenvoudig meenemen naar de werkvloer.

Software up-to-date houden
Eindgebruikers zouden dergelijke apparaten lang niet altijd up-to-date houden, wat een flink probleem vormt. Bekende beveiligingsgaten in software op de apparaten worden hierdoor niet gedicht en kunnen misbruikt worden door aanvallers. NTT noemt apparaten die zowel op de werkvloer als daarbuiten worden gebruikt dan ook een extra risico voor de digitale veiligheid van bedrijven.

NTT ziet dan ook een toenemende behoefte aan oplossingen die eindgebruikers en hun apparaten beveiligen, ongeacht de locatie waar deze zich bevinden. Hierdoor zijn de apparaten van eindgebruikers ook thuis beveiligd en kunnen deze minder eenvoudig worden besmet met malware.

Een trend die blijft
Het beveiligingsbedrijf waarschuwt dat deze nieuwe trend niet snel zal verdwijnen. Eindgebruikers raken steeds meer gewend aan de mogelijkheid altijd en overal bij bedrijfsdata te kunnen. Dit maakt werknemers helaas ook een steeds interessanter doelwit voor cybercriminelen die dezelfde bedrijfsdata in handen willen krijgen.

Het NTT 2015 Global Threat Intelligence Report is hier te vinden.

]]>
Tue, 19 May 2015 15:44:05 +0200 Apparaten worden steeds vaker in het weekend met malware besmet http://executive-people.nl/item/529168/apparaten-worden-steeds-vaker-in-het-weekend-met-malware-besmet.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Managers zijn drie uur per week kwijt aan opvangen van werkverzuim http://executive-people.nl/item/529165/managers-zijn-drie-uur-per-week-kwijt-aan-opvangen-van-werkverzuim.html Gemiddeld besteden leidinggevenden ruim drie uur per week aan het opvangen van afwezigheid door het regelen van vervanging, het aanpassen van de werkzaamheden of het geven van instructies aan de vervangers. Dit komt neer op bijna vier werkweken per jaar per leidinggevende.

Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Kronos Incorporated is uitgevoerd in samenwerking met de Society for Human Resource Management (SHRM). De productiviteit van zowel medewerkers als leidinggevenden heeft te lijden onder de afwezigheid van medewerkers. Medewerkers in Europa zijn 24 procent minder productief wanneer een collega afwezig is door het opvangen van werkzaamheden. Bij leidinggevenden is dat 17 procent. Omdat zij zich moeten richten op het regelen van vervanging of processen moeten aanpassen gaat de gehele productiviteit achteruit.

Grootste impact
Ongeplande afwezigheid, zoals ziekte, heeft het grootste effect op de productiviteit. Hier is een daling te zien van 32 procent. Opvallend is dat ook geplande afwezigheid, zoals vakanties, leidt tot productiviteitsverlies. In dat geval neemt de productiviteit af met 15 procent.

Ralf Lommel, General Manager Europa bij Kronos: “Waar de meeste kostenposten in een organisatie vaak duidelijk worden bijgehouden, zijn de kosten van afwezigheid vaak moeilijk te herleiden. Soms worden deze kosten niet bijgehouden in een geautomatiseerd of aanwezigheidssysteem of denken managers ten onrechte dat ze verwaarloosbaar zijn. Toch hebben de meeste organisaties beleid als het gaat om absentie. Door de strategie te koppelen aan de juiste tooling is het registreren en beheersen van de kosten door afwezigheid mogelijk. Inzicht is vaak al de eerste stap naar de oplossing.”

]]>
Tue, 19 May 2015 13:22:16 +0200 Managers zijn drie uur per week kwijt aan opvangen van werkverzuim http://executive-people.nl/item/529165/managers-zijn-drie-uur-per-week-kwijt-aan-opvangen-van-werkverzuim.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Aantal freelance ICT-projecten in april licht gedaald http://executive-people.nl/item/529164/aantal-freelance-ict-projecten-in-april-licht-gedaald.html Het aantal freelance ICT-projecten is in april licht gedaald. De daling is voor een belangrijk deel te verklaren door de grote hoeveelheid vrije dagen die april kent: Pasen, Koningsdag en de eerste week van de meivakantie.

Dit blijkt uit de IT-Contracts Flex-Index 2015. Naar verwachting zet de stijgende vraag naar ZZP ICT’ers in mei weer door. De gebruikersintensiteit is in april nagenoeg gelijk gebleven aan maart. Het aantal actief werkzoekende freelance ICT’ers blijft relatief vrij hoog.

Veel vraag naar ontwikkelaars
De respons per aanvraag is in april opnieuw licht gestegen, met name op projecten voor Java-ontwikkelaars. De vraag naar ontwikkelaars blijft dan ook hoog. 20% van alle aanvragen voor ZZP ICT-specialisten betreft een ontwikkelproject. Met name Java- en .NET-ontwikkelaars zijn gewild en schaars.

De hoeveelheid interim vacatures voor managementfuncties zit eveneens in de lift. Vooral naar projectmanagers en -leiders is veel vraag. Ook testers, testmanagers en testcoördinatoren hebben de keuze uit veel ZZP opdrachten. 5% van alle aanvragen is gericht op businessanalisten en -consultants.

http://executive-people.nl afbeelding

]]>
Tue, 19 May 2015 11:05:23 +0200 Aantal freelance ICT-projecten in april licht gedaald http://executive-people.nl/item/529164/aantal-freelance-ict-projecten-in-april-licht-gedaald.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Werknemers in mkb niet tevreden over internetverbinding http://executive-people.nl/item/529117/werknemers-in-mkb-niet-tevreden-over-internetverbinding.html Medewerkers in het mkb zijn niet te spreken over de snelheid en betrouwbaarheid van de internetverbinding op kantoor. Maar liefst 85% van de Nederlandse werknemers in het mkb stelt dat de internetverbinding thuis betrouwbaarder en efficiënter is. De helft van de medewerkers is tevreden met de internetconnectie op werk.

Dit blijkt uit een Europees onderzoek van het onderzoeksbureau Censuswide in opdracht van ZyXEL, leverancier van netwerk- en communicatieoplossingen. Nu we thuis steeds hogere internetsnelheden hebben, verwachten we dat ook op de werkvloer. Maar het internet is daar juist niet altijd even betrouwbaar. In het Europese onderzoek in opdracht van ZyXEL werden Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, Duitsland en Nederland onderzocht. Slechts 1,6 procent van de Zweden heeft nog nooit problemen met de internetverbinding op het werk ondervonden. In het Verenigd Koninkrijk geeft 78,3 procent van de respondenten aan juist wél internetproblemen op het werk te hebben gehad.

Op een persoonlijk niveau heeft slechte connectiviteit op kantoor gevolgen voor de deadlines van medewerkers; een kwart van de Europese medewerkers van mkb-bedrijven haalt hierdoor zijn deadlines niet. Een derde van hen geeft toe dat de slechte connectiviteit de organisatie onprofessioneel doet overkomen. Daarnaast geeft 45 procent van de Europese medewerkers aan dat hun productiviteit zakt als er geen of slecht internet is en volgens bijna de helft van de respondenten leidt slechte connectiviteit tot frustraties. Een kwart van de Europeanen zegt dan ook dat een verbeterde connectiviteit zorgt dat ze beter gaan presteren als individu.

]]>
Mon, 18 May 2015 15:19:52 +0200 Werknemers in mkb niet tevreden over internetverbinding http://executive-people.nl/item/529117/werknemers-in-mkb-niet-tevreden-over-internetverbinding.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Vier op de vijf gebruikers herkent phishingmailtjes niet http://executive-people.nl/item/528947/vier-op-de-vijf-gebruikers-herkent-phishingmailtjes-niet.html Weinig gebruikers blijken in staat te zijn phishingmailtjes, waarin aanvallers slachtoffers proberen te overtuigen op een kwaadaardige link te klikken of een kwaadaardig bestand te openen. te herkennen. Maar liefst 80% van de gebruikers is niet in staat alle phishingmailtjes te herkennen.

Intel Security biedt op haar website een quiz aan waarin gebruikers een reeks phishingmailtjes voorgelegd krijgen. De quiz is door 19.000 gebruikers gemaakt. 80% trapte in tenminste één phishingmailtje. Slechts 3% was in staat alle voorgelegd phishingmailtjes van onschuldige mailberichten te onderscheiden.

De vatbaarheid van gebruikers voor phishing is een flink probleem voor bedrijven, aangezien aanvallers hiermee allerlei data in handen kunnen krijgen of werknemers kunnen overtuigen een kwaadaardig bestand te openen om toegang te krijgen tot een bedrijfsnetwerk.

]]>
Fri, 15 May 2015 13:22:44 +0200 Vier op de vijf gebruikers herkent phishingmailtjes niet http://executive-people.nl/item/528947/vier-op-de-vijf-gebruikers-herkent-phishingmailtjes-niet.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
71% van de gebruikers ervaart problemen bij videoconferenties http://executive-people.nl/item/528909/van-de-gebruikers-ervaart-problemen-bij-videoconferenties.html Ruim de helft (54%) van de kenniswerker werkt regelmatig met andere samen op afstand. Telefoon- of videoconferentie blijkt echter nog lang niet altijd soepel te verlopen. 71% van de gebruikers geeft aan hierbij moeilijkheden te ervaren. Zo blijkt het vaak moeilijk om te volgen wat anderen zeggen, omdat snel na en door elkaar wordt gepraat (43%). Ook worden fysieke documenten of presentaties gebruikt die gebruikers niet goed kunnen zien (34%). 

Dit blijkt uit onderzoek dat Harris Interactive onlangs heeft uitgevoerd in opdracht van Steelcase, leverancier van werkplekoplossingen. Ook bij de plannen gaat het niet altijd goed. 34% geeft aan dat collega’s calls en meetings inplannen op momenten die niet uitkomen. Een slechte verbinding leidt bij 31% van de gebruikers soms tot problemen. Het feit dat gebruikers niet te zien zijn zorgt er volgens 21% voor dat zij niet goed worden betrokken in een call. 14% stelt weinig reacties te krijgen op inbreng door deze barrière. 11% merkt op dat de hoek van de video/webcam niet flatteert.

Zes principes om videoconferenties te verbeteren
Op basis van onderzoek naar de impact van de fysieke ruimte komt Steelcase met zes principes die organisaties helpen videoconferenties beter te ondersteunen.

 • Zorg dat de camera en microfoon op de juiste plek staan. Alle deelnemers moeten duidelijk in beeld kunnen komen en verstaanbaar zijn. Het gebruik van meerdere schermen wordt aanbevolen, zodat de teamleden en de documenten en presentaties die ze gebruiken tegelijkertijd zichtbaar zijn en iemand zich door de ruimte kan bewegen zonder uit beeld te geraken.
 • Creëer zones die mensen in staat stellen gemakkelijk te schakelen tussen groepswerk en individuele taken. Mensen die regelmatig samenwerken, schakelen gemakkelijk en veelvuldig tussen beide werkvormen. Door ruimtes voor videoconferentie te realiseren in de nabijheid van de overige werkplekken, kunnen mensen op een laagdrempelige manier op afstand samenwerken met anderen.
 • Ontwerp een videoconferentieruimte die beweging stimuleert en verschillende houdingen ondersteunt, zodat mensen energiek en betrokken blijven. Met hoge tafels kan iemand gemakkelijk bij de meeting aansluiten en ook weer gemakkelijker weglopen als bijvoorbeeld het voor hem relevante gedeelte is afgelopen. Een lounge-achtige inrichting met integratie van technologie is een andere effectieve manier om beweging in een informele setting te creëren.
 • Houd bij de inrichting rekening met beide kanten van de videoconferentie-ervaring. Zorg voor soortgelijke ruimtes op alle locaties, met dezelfde tools en technologische ondersteuning. Bij teamwerk waarbij de leden zich in één ruimte bevinden, beschikt iedereen immers ook over dezelfde hulpmiddelen. Zorg voor voldoende presentatiemogelijkheden, zowel analoog als digitaal, zodat het gemakkelijker wordt voor de teamleden om een gemeenschappelijk referentiekader te bewerkstelligen.
 • Bedenk hoe de ruimte kan helpen bij het creëren van vertrouwen. Zo werkt een continue open, real-time videoverbinding als een open raam tussen twee locaties. Dit draagt bij aan de uitwisseling van smalltalk en het gebruikelijke sociale verkeer tussen mensen.
 • Ontwerp ruimtes voor verschillende teamgroottes en verschillende soorten video-uitwisseling.
 • Eén-op-een interactie en werken in kleine teams zijn net zo belangrijk als vergaderingen met het complete team. Als er keuze is – kleine videoconferentie-kiosken naast of afgezonderde hoekjes in een grote videoconferentie-ruimte, en mobiele videoconferentie-technologie – zorgt dit dat de technologie ook daadwerkelijk wordt gebruikt en dat de vierkante meters kantoorruimte effectief worden benut.
]]>
Fri, 15 May 2015 09:12:16 +0200 71% van de gebruikers ervaart problemen bij videoconferenties http://executive-people.nl/item/528909/van-de-gebruikers-ervaart-problemen-bij-videoconferenties.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlanders willen politie bevoegdheid geven ‘terug te hacken’ http://executive-people.nl/item/528825/nederlanders-willen-politie-bevoegdheid-geven-a-terug-te-hackena.html Het merendeel van de Nederlanders is van mening dat de politie extra bevoegdheid mag krijgen om computer van verdachten te hacken. Tegelijkertijd is eveneens een meerderheid van mening dat de politie niet stiekem in hun eigen computer mag kijken om cybercrime aan te pakken.

Dit blijkt uit het onderzoek Trends in Veiligheid 2015 van Capgemini en TNS NIPO. 77% van de Nederlanders geeft aan geen problemen te hebben met extra bevoegdheden die de politie in staat stellen computers van verdachten ‘terug te hacken’. Tegelijkertijd geeft 63% aan dat de politie niet in hun computer mag meekijken. Vooral het vertrouwen dat de overheid op veilige wijze omgaat met persoonlijke gegevens blijkt een groot bezwaar te zijn. Slechts 43% van de Nederlanders heeft het vertrouwen dat de Nederlandse overheid dit zal doen.

Indien persoonlijke gegevens toch moeten worden verstrekt delen Nederlanders deze het liefst met de Belastingdienst en DigiD (57%). 51% vertrouwt persoonlijke informatie toe aan ziekenhuizen, terwijl 50% ook banken vertrouwd. Google en webshops worden door Nederlanders het minst vertrouwd met persoonlijke informatie (respectievelijk 9% en 8,5%).

]]>
Wed, 13 May 2015 09:59:03 +0200 Nederlanders willen politie bevoegdheid geven ‘terug te hacken’ http://executive-people.nl/item/528825/nederlanders-willen-politie-bevoegdheid-geven-a-terug-te-hackena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Omarming New IP is noodzakelijk om bedrijfsdoelstellingen te realiseren http://executive-people.nl/item/528824/omarming-new-ip-is-noodzakelijk-om-bedrijfsdoelstellingen-te-realiseren.html Verouderde infrastructuren hebben een flinke impact op de bedrijfsvoering en de grote behoefte aan meer innovatieve oplossingen voor bedrijfsnetwerken. 75% van de CIO’s geeft aan dat hun netwerk problemen geeft bij het realiseren van bedrijfsdoelstellingen. Bijna een kwart van de CIO’s noemt dit een ‘significant’ probleem.

Dit blijkt uit de Brocade Global CIO Survey 2015 onder 200 CIO’s. Door de voortdurende ontwikkeling van nieuwe technologieën verandert ook de manier waarop bedrijven opereren en hun klanten aanspreken. IT-afdelingen zijn hierdoor genoodzaakt zichzelf compleet opnieuw uit te vinden. Dit leidt ertoe dat CIO’s worden geconfronteerd met uiteenlopende problemen. Het is dan ook noodzaak voor hen om zich te verdiepen in de kansen die The New IP, waarbij Software-Defined Networking (SDN) en Network Functions Virtualization (NFV) centraal staan, biedt en deze te omarmen.

Rol van IT verandert
Ken Cheng, CTO en Senior VP van Corporate Development and Emerging Business bij Brocade: “De rol van IT verandert, van het beheren van infrastructuur naar het scheppen van bedrijfskansen. Dit gebeurt door innovatie te stimuleren en nieuwe manieren van werken te ontwikkelen die een ware revolutie betekenen op het gebied van klantbetrokkenheid en transactieprocessen. De CIO speelt meer dan ooit een cruciale rol in het adviseren van de raad van bestuur en het hoger management bij strategische investeringen. Maar verouderde infrastructuren blijven een grote hindernis die de slagkracht en innovatie van bedrijven in de weg staat. The New IP biedt een manier om dit aan te pakken, zodat bedrijfsdoelstellingen kunnen worden gerealiseerd.”

CIO’s blijken te worden afgeleid doordat ze het systeem draaiende moeten houden. Meer dan de helft besteedt meer dan vijftig procent van zijn tijd aan reageren op situaties, waarbij downtime/beschikbaarheid van het netwerk als een van de meest waarschijnlijke redenen wordt genoemd. Dit geldt met name voor CIO’s in organisaties met meer dan 1.000 medewerkers. De belangrijkste aandachtspunten voor CIO’s zijn beveiliging en snelle inzet van en toegang tot nieuwe applicaties en services, meer dan grote datasets en analyse, communicatie en samenwerking, of het voldoen aan regelgeving.

Belangrijkste technologieproblemen
De vijf belangrijkste technologieproblemen waar CIO’s mee worden geconfronteerd zijn: operationele platforms (Oracle, SAP), het upgraden en uitbreiden van datacenters, het virtuele landschap, beveiliging en het upgraden en uitbreiden van netwerken. Veertig procent van de CIO’s beweert zich zorgen te maken over het kiezen van de juiste leveranciers om in te kunnen spelen op de behoeften van hun bedrijf.

Als we kijken naar de cloud blijkt 90 procent een vorm van de cloud binnen de organisatie te gebruiken. CIO’s hebben echter weinig controle over de aanschaf van een cloud is een ander verhaal. Meer dan een derde van de respondenten verklaart dat het niet toegestaan is om zonder betrokkenheid van IT een cloud aan te kopen, maar dat het toch gebeurt of dreigt te gebeuren. Met betrekking tot de niet-geautoriseerde cloud maken CIO’s zich onder meer zorgen over de (negatieve) impact op de prestaties van de eigen infrastructuur, het feit dat het netwerk niet zelf kan worden beheerd en onenigheid over IT-zaken met de cloud-providers. Deze zorgen zijn waarschijnlijker dan zorgen over beveiliging, het voldoen aan regelgeving, slechte SLA’s, ontoegankelijke data en kosten voor de organisatie in verband met dubbele uitgaven.

Zorgen over baan
83 procent van de CIO’s denkt dat er vaker cloud-services zullen worden aangeschaft zonder dat IT daarbij wordt betrokken. 82 procent erkent zich hierdoor zorgen te maken over zijn baan, en één op de vijf ondervindt extreem veel stress naar aanleiding van dergelijke activiteiten. 79 procent van de CIO’s maakte zich zorgen over het leveren van nieuwe services om de groei van hun business te ondersteunen. 77 procent maakte zich zorgen over het leveren van betere analyses en datamining. 68 procent van de CIO’s maakte zich zorgen over het verbeteren van de dienstverlening en een even hoog percentage over het snel inzetten van nieuwe applicaties. Het bezuinigen op de operationele uitgaven van de organisatie was een belangrijke bron van zorg voor 65 procent van de respondenten.

]]>
Wed, 13 May 2015 09:54:03 +0200 Omarming New IP is noodzakelijk om bedrijfsdoelstellingen te realiseren http://executive-people.nl/item/528824/omarming-new-ip-is-noodzakelijk-om-bedrijfsdoelstellingen-te-realiseren.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
VN: 'Merendeel van het elektronica-afval wordt illegaal verwerkt' http://executive-people.nl/item/528783/vn-merendeel-van-het-elektronica-afval-wordt-illegaal-verwerkt.html 60 tot 90 procent van het wereldwijde elektronica-afval wordt op illegale wijze verwerkt. Per jaar gaat het om pakweg 50 miljoen ton afval, waarvan de verwerking jaarlijks 17 miljard euro oplevert. Hierbij worden echter veel regels overtreden.

Dit blijkt uit een rapport dat het United Nations Environment Programme (UNEP), dat zich voor de Verenigde Naties richt op milieu-onderwerpen, heeft gepubliceerd. De verwerking van elektronica-afval zou voornamelijk in Azië en Afrika plaatsvinden en in veel gevallen door kinderen worden uitgevoerd. Het merendeel van het afval zou worden verwerkt in Bangladesh, China, Ghana, India, Ivoorkust, Nigeria en Pakistan.

Het UNEP wijst op het verbod op het exporteren van giftig afval naar ontwikkelingslanden dat in de Europese Unie van kracht is. Dit verbod zou op grote schaal worden omzeild door met valse papieren giftig afval uit te voeren als onschuldige(re) materialen. Per jaar zou het gaat om duizenden tonnen afval. Het UNEP roept overheden dan ook op het verbod strenger na te leven.

]]>
Tue, 12 May 2015 16:07:32 +0200 VN: 'Merendeel van het elektronica-afval wordt illegaal verwerkt' http://executive-people.nl/item/528783/vn-merendeel-van-het-elektronica-afval-wordt-illegaal-verwerkt.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
iOS blijft grootste zakelijke mobiele platform http://executive-people.nl/item/528782/ios-blijft-grootste-zakelijke-mobiele-platform.html iOS blijft veruit het grootste mobiele platform op de zakelijke markt. Het mobiele besturingssysteem van Apple heeft een marktaandeel van 72% in handen. Android start met 26% op de tweede plaats.

Dit blijkt uit cijfers over 2014 van Good Technology, die zijn gebaseerd op ruim 6.000 klanten van het bedrijf wereldwijd. Apple zag zijn marktaandeel met 1% teruglopen tot 72%. Google zag zijn marktaandeel juist met 1% stijgen tot 26%. Windows Phone blijft een kleine speler op de zakelijke markt, met een marktaandeel van slechts 1%.

Meeste zakelijke smartphones zijn van Apple of Samsung
Als we kijken naar de populairste smartphones op de zakelijke markt is de dominante van Apple en Google goed te zien. Van de 30 meest populaire smartphones blijken er maar liefst 28 te zijn gebouwd door Apple of Samsung.

Opvallend is ook dat de populariteit van de platformen verschilt per sector. In streng gereguleerde sectoren is iOS erg populair. Denk hierbij aan financiële dienstverleners (76%), de publieke sector (80%) en de onderwijssector (83%). Onder technologiebedrijven (47%) en energiebedrijven (44%) is Android juist populairder.

]]>
Tue, 12 May 2015 15:33:30 +0200 iOS blijft grootste zakelijke mobiele platform http://executive-people.nl/item/528782/ios-blijft-grootste-zakelijke-mobiele-platform.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Tweederde van de Zzp’ers is slecht verzekerd’ http://executive-people.nl/item/528779/a-tweederde-van-de-zzpa-ers-is-slecht-verzekerda.html Nederland telt op dit moment zo’n 941.000 zzp’ers. Twee derde van deze groep heeft geen arbeidongeschiktheidsverzekering (AOV). In de afgelopen tien jaar heeft bijna drie op de tien zzp’ers zijn AOV juist opgezegd.

Dit blijkt uit onderzoek van de ZZP Barometer onder 649 zzp’ers in opdracht van Zelf.nl. 49,2% van de zzp’ers vindt het belangrijk verzekerd te zijn tegen inkomensverlies. De helft (49,9%) van de zelfstandigen maakt zich zelf eens zorgen over de toekomst met betrekking tot inkomen.

Lang niet iedereen is verzekerd
Lang niet alle zzp’ers zijn echter daadwerkelijk verzekerd. Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) komt het meest voor onder zzp’ers (55,7%), al is het aantal zzp’ers met een dergelijke verzekering sinds 2012 met 3,5% gedaald. Ook een overlijdensrisicoverzekering is met 44,7% relatief populair. Ook is is echter sinds 2012 een daling zichtbaar (-4,7%). De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (37,8%) en de arbeidsongeschiktheidsverzekering (36,2%) maken de sterkste dalingen mee (respectievelijk -18% en -28,7%).

81,7% van de zzp’ers stelt vakkundig advies belangrijk te vinden bij het afsluiten van een verzekering. Het onderwerp komt tijdens gesprekken met de accountant (2%) of tijdens het inschrijven bij de KvK (7%) nauwelijks ter spraken. Het overgrote deel van de zzp’ers (40,8%) oriënteert zich pas na het opzetten van het bedrijf op verzekeringen. Dit gebeurt vooral via internet. “Er zijn steeds meer online verzekeringen die minder kosten en die goed worden uitgelegd”, legt initiatiefnemer Jeroen Sakkers uit.

Zelf geld sparen
“De hoge kosten en complexiteit van verzekeringsproducten zorgen ervoor dat de zzp’er deze niet afneemt”, aldus Jeroen Sakkers. Zzp’ers kiezen er daarom vaak voor zelf geld te sparen om onverwachte gebeurtenissen op te kunnen vangen. 44,1% heeft meer dan 20.000 euro opgepot. Tegelijkertijd heeft 21,8% helemaal geen spaargeld opgebouwd.

]]>
Tue, 12 May 2015 12:11:04 +0200 ‘Tweederde van de Zzp’ers is slecht verzekerd’ http://executive-people.nl/item/528779/a-tweederde-van-de-zzpa-ers-is-slecht-verzekerda.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Outsourcing blijft groeien dankzij vooral door de cloud http://executive-people.nl/item/528770/outsourcing-blijft-groeien-dankzij-vooral-door-de-cloud.html Bedrijven en instellingen betrekken vrijwel allemaal IT-diensten van buiten hun organisatie. Bovendien groeit per organisatie het aantal uitbestedingen, vooral door het toenemende gebruik van clouddiensten. Dat blijkt uit het jaarlijkse Outsourcing Survey van adviesbureau Quint Wellington Redwood en Whitelane Research.

In hun rapport presenteren zij de uitkomsten van hun onderzoek naar de stand van zaken met betrekking tot IT-outsourcing in Nederland. Daartoe zijn de ervaringen en meningen gevraagd van meer dan 200 organisaties in ons land, goed voor in totaal zo’n 550 outsourcingcontracten. Alleen contracten met elk een waarde boven 1 miljoen dollar per jaar zijn meegenomen in het onderzoek, zodat er een bepaalde mate van vergelijkbaarheid is.

Aanhoudende groei

49 % van de respondenten (in de editie 2014 van het onderzoek was dit 43 %) geeft aan in de komende tijd meer IT diensten te gaan outsourcen; 36 % (was 35 %) houdt alles zoals het is. 9 % denkt nog na en slechts 6 % geeft aan minder te gaan uitbesteden. Er wordt daarom verdere groei van de IT-outsourcingmarkt verwacht.

Traditionele outsourcing, waarbij IT- systemen inclusief apparatuur en personeel ‘as is’ buiten de organisatie worden ondergebracht, komt steeds minder voor. Dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de groei van het aantal contracten voor clouddiensten. 95 % van de organisaties betrekt inmiddels diensten uit de cloud. Dat was in het vorige onderzoek nog 84 %.

De afname van clouddiensten groeit flink in alle segmenten. Meest populair is Software-as-a-Service (SaaS) met 89 % (was 74 %), gevolgd door Infrastructure-as-a-Service (IaaS, nu 54 %, was 39 %) en Platform-as-a-Service (PaaS, 41 % tegen 28 %).

Kwaliteit van IT-diensten belangrijkere reden

De belangrijkste redenen om te gaan outsourcen is ‘concentratie op kernactiviteiten’ (60%, was 59%), met als goede tweede het realiseren van besparingen (58 % tegen 51 %).

In het oog springend is het toegenomen belang van verbetering van de kwaliteit van IT-diensten middels outsourcing. Kwaliteitsverbetering was in het vorige onderzoek nog voor 39 % van de organisaties een reden voor uitbesteding; nu is dat flink gegroeid naar 58% - net zo belangrijk dus als het realiseren van besparingen. Geheel passend in de huidige tijd speelt ook zakelijke transformatie een grotere rol bij uitbesteding (38 %, was 23 %). Was ‘Toegang tot mensen met kennis’ met 40 % in de vorige survey nog een belangrijke drijfveer achter outsourcing, nu is dat aanzienlijk gedaald naar 28 %. Organisaties gebruiken IT-outsourcing dus vooral om zich te richten op kernactiviteiten, kosten te besparen én kwaliteit te verhogen.

Tevreden over governance

Opvallend is dat de helft van de uitbesteders zegt tevreden te zijn over de eigen kwaliteiten op het gebied van governance van de sourcingstrategie (50%), en over het leveranciers- (52 %) en transitiemanagement (49 %). Zeer tevreden (62 %) zijn de organisaties over de manier waarop de leveranciersselectie en -contractering plaatsvinden.

“Maar deze tevredenheid is niet op z’n plaats,” zegt Alex van den Bergh, Global Sourcing Advisory Lead bij Quint. “IT-outsourcingleveranciers hebben op deze gebieden meer ervaring dan hun klanten en geven ze veel lagere rapportcijfers voor transitie en regie. Het is begrijpelijk dat organisaties moeite hebben met transities. Dat doen ze immers niet vaak. Het is wel zorgwekkend dat men het eigen kunnen op dit gebied zo overschat. Klantorganisaties moeten transitie en regie veel serieuzer nemen, omdat ze bepalend zijn voor het succes van een outsourcingrelatie.”

Merendeel tevreden over de dienstverlener

Gemiddeld is 71 % van de uitbesteders tevreden over de service provider; de hoogste score is 84%, de minst scorende provider haalt 63 %. De nummers twee en drie op de ranglijst scoren 80%, daarna valt er een gaatje naar de vierde provider, met 76 %.

Tevredenheid over public cloud vendors is hoog: 74 % van de respondenten is tevreden of zeer tevreden hierover. “Organisaties accepteren daarbij dat zij zich moeten aanpassen aan de systemen van een leverancier. Dat zien wij trouwens steeds meer: het besef van organisaties dat ze, zeker voor niet-onderscheidende processen, beter hun processen kunnen aanpassen aan de applicatie dan de applicatie aan hun processen,” aldus Van den Bergh.

Met name op het gebied van applicatiesourcing blijven de Indiase spelers het hoogst scoren. “Dat geldt voor vrijwel overal in Europa. Deze ‘offshore partijen’ halen de hoogste klanttevredenheid en worden ook actiever op het gebied van IT-infrastructuur zoals hosting en werkplekken. De gevestigde partijen zijn gewaarschuwd,” aldus Van den Bergh.

]]>
Tue, 12 May 2015 09:11:15 +0200 Outsourcing blijft groeien dankzij vooral door de cloud http://executive-people.nl/item/528770/outsourcing-blijft-groeien-dankzij-vooral-door-de-cloud.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Consumenten winkelen steeds vaker op meerdere apparaten http://executive-people.nl/item/528765/consumenten-winkelen-steeds-vaker-op-meerdere-apparaten.html Consumenten switchen tijdens het online shoppen steeds vaker tussen mobiele telefoon, laptop en tablet. Alleen retailers die zich in hoog tempo ontwikkelen, kunnen hier voordeel uit halen. Demandware heeft de activiteiten van ruim 100 miljoen consumenten geanalyseerd en in de Demandware Shopping Index de twee belangrijkste drijfveren van digitale groei geregistreerd: een toename van het aantal online shopping klanten en de bezoekfrequentie van deze consumenten. Hieronder de belangrijkste resultaten uit het onderzoek.

Klantbestedingen
De klantbestedingen, de som van de winkelfrequentie, het conversiecijfer en de gemiddelde bestelwaarde levert 19 procent van de groei in de digitale han­del. Over de gehele linie nemen de bestedingen jaarlijks toe met zes procent.

Aantrekkingskracht
De aantrekkingskracht, de wijziging in het aantal klanten dat een website bezoekt, maakt 81 procent van de groei uit. In totaal neemt de aantrekkings­kracht van jaar tot jaar met een kwart (25 procent) toe.

In het vierde kwartaal van 2014 nam het bezoek van winkelend publiek aan commerciële websites met twaalf procent toe in vergelijking met 2013, grotendeels door ‘cross-device-shopping’.

Voornaamste uitkomsten

 • De Demandware Shopping Index toont bijna een derde (32 procent) groei van de digitale handel aan
 • Cross-device-shopping is een trend
 • Smartphone traffic en bestellingen via de mobiele telefoon nemen explosief toe
 • Klanten bezoeken en kopen frequenter
 • De duur van het winkelbezoek neemt af
 • Android wint terrein ten opzichte van iOS
 • Kortingen en gratis verzending zijn in opkomst

Consumenten switchen vaker dan ooit van apparaat tijdens het winkelen. Maar liefst 21 procent van alle klanten met meer dan één bezoek in het vierde kwartaal gebruikte diverse appa­raten, waaronder pc's, smartphones en tablets, een toename van veertien procent ten opzichte van 2013.

Consumenten ontdekten dit jaar ook een nieuwe favoriete combinatie van apparatuur. De populairste combinatie onder het winkelend publiek bij cross-device-shopping waren de pc en de smartphone. Zij versloegen de favorieten van afgelopen jaar, de pc en de tablet. 

Online winkelervaring
Het verenigen van de winkelervaring op verschillende apparaten is cruciaal. Wie tijdens het winkelen van apparaat wisselt, verwacht dat de betreffende websites dit moeiteloos aankunnen. Retailers moeten er voor zorgen dat persoonlijke elementen, zoals het winkelwagentje, acties en zelfs aanbevelingen de klant vanzelf van het ene naar het andere apparaat volgen.

Voorspelling
Tegen het einde van 2015 verwacht Demandware dat onderstaande zaken zich verder gaan ontwikkelingen.

 • Cross-device-shopping wordt nog prominenter, want een kwart van de consumenten winkelt dan op diverse apparaten
 • Smartphones worden de voornaamste generator van traffic. Deze zullen pc's inhalen als populairste apparaat bij het online winkelen
 • Mobiele apparatuur, smartphones en tablets, nemen 40 procent van de bestellingen voor hun rekening.

Voor meer informatie en het volledige rapport: http://www.demandware.com/shopping-index/

Video: http://response.demandware.com/LP=1040

]]>
Tue, 12 May 2015 08:55:34 +0200 Consumenten winkelen steeds vaker op meerdere apparaten http://executive-people.nl/item/528765/consumenten-winkelen-steeds-vaker-op-meerdere-apparaten.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Goede werksfeer is belangrijkste drijfveer voor ICT-professional http://executive-people.nl/item/528680/goede-werksfeer-is-belangrijkste-drijfveer-voor-ict-professional.html Voor ICT’ers zijn een goede werksfeer, affiniteit met het bedrijf en leuk onderling contact met collega’s belangrijke motivaties voor het aannemen van een nieuwe baan. Dit blijkt uit onderzoek van ICT vacaturesite Bonque onder ruim 613 ICT-specialisten.

ICT’ers bevinden zich in de luxepositie dat zij hogere eisen kunnen stellen aan hun toekomstige baan dan werkzoekenden in andere branches. Daardoor is het voor deze doelgroep soms juist moeilijk om de baan te vinden die goed aansluit bij hun persoonlijke wensen. Naast een goed salaris zijn ICT’ers vooral op zoek naar een sfeer die 100% bij hen past.

Jelle Bongertman, Teamlead Business Development bij ICT vacaturesite Bonque, geeft aan dat ICT’ers graag op hun gevoel afgaan als het gaat om de keuze voor een bedrijf. “De ervaring leert dat het voor kandidaten zeer prettig is om al vanaf moment één te weten welk bedrijf vacatures open heeft staan of interesse in hen toont. Bij Bonque kunnen kandidaten direct aangeven of zij affiniteit hebben met het bedrijf en ontvangen bedrijven volledige cv’s van kandidaten die graag bij hen willen werken. Dit zorgt voor een snelle en efficiënte sollicitatieprocedure. Veel ICT’ers hebben een persoonlijk lijstje met bedrijven waar zij graag willen werken. Vaak hebben ze een voorkeur voor bedrijven die bekend staan om hun prettige werksfeer en secundaire arbeidsvoorwaarden.”

Vakbeurs als eerste kennismaking

Bongertman vervolgt: "Wil je in real life een impressie krijgen van grote en kleine spelers in jouw branche? Socializen met de toekomstige werkgever is ook een manier om jezelf als professional te presenteren. Vakbeurzen zijn daarom de perfecte plek om potentiële werkgevers tegen te komen. Je kunt vragen stellen aan de vertegenwoordigers van een interessant bedrijf en daarnaast kun je eenvoudig een eerste indruk krijgen van de bedrijfscultuur die er binnen de organisatie heerst. Bedrijven kunnen zich op vakbeurzen profileren als interessante werkgever en alvast een eerste indruk krijgen van geïnteresseerden".

ICTVakdag

De ICTVakdag is een goed voorbeeld van een beurs waar bedrijven en kandidaten met elkaar in contact komen, aldus Bongertman: "Deze vakbeurs, specifiek gericht op ICT’ers en ICT-gerelateerde bedrijven, zal dit jaar op 11 mei a.s. plaatsvinden. De beurs heeft ruim 100 exposantenunits, biedt verschillende seminars en zal naar verwachting ongeveer 2000 bezoekers trekken. Voor ICT’ers is het dus de ideale plek om te netwerken. Ook bovengenoemde ICT vacaturesite Bonque zal hier aanwezig zijn."

WK

 

]]>
Mon, 11 May 2015 09:50:36 +0200 Goede werksfeer is belangrijkste drijfveer voor ICT-professional http://executive-people.nl/item/528680/goede-werksfeer-is-belangrijkste-drijfveer-voor-ict-professional.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Komst Internet of Things zorgt voor meer vraag naar datacentercapaciteit http://executive-people.nl/item/528662/komst-internet-of-things-zorgt-voor-meer-vraag-naar-datacentercapaciteit.html Willen organisaties en consumenten volledig gebruik maken van de Internet of Things, dan moeten veel datacenters een upgrade krijgen zo meldt IDC.

Omdat er steeds meer ‘dingen’ worden gekoppeld aan het internet, moeten datacenters wel genoeg capaciteit en IoT platform diensten hebben om alle workloads te verwerken. Tussen 2014 en 2019 neemt het aantal IoT-gebaseerde workloads met 750 procent toe.

Ook organisaties met een eigen serverruimte of datacenter moeten volgens IDC overwegen een IoT service platform van servers, storage en netwerken in huis te nemen die zelfde service level eisen heeft als in een grote datacenter.

WK

]]>
Mon, 11 May 2015 00:11:07 +0200 Komst Internet of Things zorgt voor meer vraag naar datacentercapaciteit http://executive-people.nl/item/528662/komst-internet-of-things-zorgt-voor-meer-vraag-naar-datacentercapaciteit.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlanders slaan vaker data op in de cloud dan andere Europeanen http://executive-people.nl/item/528647/nederlanders-slaan-vaker-data-op-in-de-cloud-dan-andere-europeanen.html Nederlanders slaan gemiddeld vaker bestanden op via cloud computing dan internetters in andere Europese landen. Nederland staat met 36 procent op de zesde plaats van cloudgebruik in de EU (gemiddeld 27 procent). 10 procent betaalt hiervoor, het EU-gemiddelde is 11 procent.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Jongere internetgebruikers in Nederland (tot 25 jaar) gebruiken vaker een cloudservice dan 55-plussers: 51 tegen 20 procent. Het gebruik van cloud computing stijgt met het opleidingsniveau. Van de Nederlandse laagopgeleiden doet een kwart aan cloud computing, van de hoogopgeleiden 46 procent. Ook doen mannen dit met 39 procent vaker dan vrouwen (34 procent).

Data opslaan in de cloud
In de EU wordt de cloud, in feite een datacenter, vooral gebruikt om foto’s op te slaan. Bijna een kwart van de Europese internetgebruikers doet dit. Nederland staat met 33 procent op de derde plaats. Daarnaast slaan internetgebruikers ook vooral tekstbestanden, spreadsheets en presentaties op in de cloud. Onder internetgebruikers in de EU is dit gemiddeld 15 procent, in Nederland 23 procent. Ook muziek, e-books of e-magazines en video’s, films of tv-programma’s worden opgeslagen in de cloud. Dit doet echt minder dan een op de vijf internetgebruikers in de EU.

Van de cloudgebruikers in de EU gebruikt 59 procent deze service om bestanden op een server te zetten en deze te kunnen gebruiken vanaf verschillende apparaten. Net zoveel mensen gebruiken het om bestanden met anderen te delen. 55 procent gebruikt het als back-up om te voorkomen dat gegevens kwijtraken. 44 procent zit op de cloud vanwege de extra opslagruimte.

Betalen voor clouddiensten
Nederlanders betalen ongeveer even vaak voor clouddiensten als de gemiddelde internetters in de EU, al gebruiken de Nederlanders de cloud bovengemiddeld. 10 procent van de Nederlandse cloudgebruikers betaalt voor clouddiensten tegen gemiddeld 11 procent in de EU. Bij clouddiensten kan men meestal tot een bepaalde limiet gratis gebruik maken van de cloud. Denen en Zweden betalen hier met 19 procent het vaakst voor. In deze landen wordt naar verhouding door veel meer internetters gebruik gemaakt van deze dienst.

Bijna drie op de tien internetgebruikers in de EU kent cloud computing, terwijl ruim een kwart hier niet van op de hoogte is. De belangrijkste reden om niet aan cloud computing te doen, is het feit dat gebruikers gegevens opslaan op hun eigen apparaten of nauwelijks gegevens hoeven op te slaan. Daarnaast zijn veiligheid en privacy ook een belangrijke reden om geen gebruik te maken van de cloud. Van de Nederlandse internetters zegt 24 procent zich zorgen te maken over veiligheid en privacy tegen 13 procent in de EU.

]]>
Sat, 09 May 2015 15:11:39 +0200 Nederlanders slaan vaker data op in de cloud dan andere Europeanen http://executive-people.nl/item/528647/nederlanders-slaan-vaker-data-op-in-de-cloud-dan-andere-europeanen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Europeanen is meest bezorgd over privacy en security http://executive-people.nl/item/528486/europeanen-is-meest-bezorgd-over-privacy-en-security.html Europeanen zijn bezorgder over hun privacy en security dan burgers in andere wereldwdelen. Zo zegt ruim 62% van de Europeanen zich zorgen te maken over zijn/haar privacy in het Internet of Things-tijdperk, vergeleken met 49% in Japan en 44% in de Verenigde Staten. Bijna de helft van de Europeanen (49%) geeft daarnaast aan dat deze bezorgdheid de afgelopen vijf jaar is toegenomen. Ondanks de zorgen rondom privacy zijn Europeanen minder geneigd hun gedrag hierop aan te passen. 1 op de 2 blijkt zelfs bereid te zijn persoonlijke informatie te verkopen. Werkgevers mogen volgens bijna driekwart van de respondenten echter onder geen beding toegang krijgen tot persoonlijke data.

Dat blijkt uit onderzoek van het Ponemon Institute in opdracht van Trend Micro, specialist op het gebied van beveiligingssoftware. Belangrijkste reden voor die bezorgdheid is de toename in het gebruik van mobiele apparaten als smartphones en tablets (66%). Ook het feit dat meer dan de helft (56%) van de respondenten eerder slachtoffer is geworden van een datalek zorgt voor meer angst. Voor 42% van de Europeanen wegen de voordelen van het Internet of Things dan ook niet op tegen de zorgen die zij hebben over hun privacy of veiligheid.

Onzekerheid en gebrek aan controle
Onzekerheid en het gebrek aan controle over hoe persoonlijke informatie wordt verzameld, gedeeld en opgeslagen houdt consumenten tegen smart devices te gebruiken. Meer dan driekwart (77%) van de ondervraagden is van mening weinig controle te hebben over persoonlijke informatie. Ook is men nauwelijks bewust van alle gevoelige data die wordt verzameld. Zo geloven respondenten dat hun meest gevoelige informatie, zoals betaalinformatie (3%), geboortedatum (10%), school/werkgever (18%) en gezondheidsgegevens (21%) zelden wordt verzameld of gebruikt door bedrijven. Europeanen zijn dan ook meer bezorgd over de beveiliging van hun persoonlijke informatie dan over hun privacy.

69% van de respondenten zou dan meer informatie willen van fabrikanten over welke data zij verzamelen. Bijna 70% wil daarnaast een compensatie ontvangen bij verlies of diefstal van informatie. Toch begrijpt de helft van de respondenten wel dat persoonlijke data waardevol is voor organisaties. Voor werkgevers is persoonlijke informatie van werknemers echter verboden terrein. Ruim 70% is van mening dat werkgevers geen recht hebben op toegang tot persoonlijke informatie op een smart device van een werknemer, als deze wordt gebruikt op het werk of verbinding maakt met het netwerk van de werkgever.

Informatie in ruil voor geld
Hoewel er bezorgdheid heerst over beveiliging en privacy rondom persoonlijke gegevens is 1 op de 2 ondervraagden wel bereid dit te delen met een betrouwbare partij in ruil voor geld. Wachtwoorden zijn daarbij het duurst, respondenten zouden deze voor 74 euro verkopen, gevolgd door informatie over hun gezondheid (31 euro) en betaalgegevens zoals creditcards (19 euro).

“De resultaten van het onderzoek laten zien dat, hoewel consumenten bezorgd lijken te zijn over hun privacy en veiligheid, zij niet volledig lijken te begrijpen welke rol zij hierin spelen”, zegt Raimund Genes, CTO van Trend Micro. “De meerderheid van de ondervraagden zegt privacy-gevoelig te zijn, maar niet bereid zijn of haar gedrag hierop aan te passen, zelfs niet wanneer ze het slachtoffer zijn geworden van een datalek. Mogelijk komt dit door het gebrek aan controle die zij ervaren of een gebrek aan bewustzijn.”

]]>
Thu, 07 May 2015 17:12:50 +0200 Europeanen is meest bezorgd over privacy en security http://executive-people.nl/item/528486/europeanen-is-meest-bezorgd-over-privacy-en-security.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Europese managers zijn terughoudend over digitalisering http://executive-people.nl/item/528482/europese-managers-zijn-terughoudend-over-digitalisering.html Europese medewerkers zijn optimistisch over de effecten van digitale technologieën, terwijl hun werkgevers nog aarzelen bij de implementatie van digitale businessmodellen. Bovendien denken veel meer medewerkers (vier op een) dat digitale technologieën hun werkende leven zal verbeteren, in plaats van verslechteren.

Dit zijn de belangrijkste resultaten uit het onderzoek dat Accenture Strategy deed onder 2.500 werknemers en 500 topmanagers in de Europese Unie (EU). 57 procent van de werknemers in de EU denkt dat digitale technologieën zoals robots, mobiele apps, data-analytics en kunstmatige intelligentie hun werkomgeving zullen verbeteren. Slechts acht procent van de respondenten verwacht juist negatieve effecten van digitale ontwikkelingen. De helft van de Europese werknemers is er ook van overtuigd dat digitale technologie hun vooruitzicht op werk positief beïnvloedt. 12 procent verwacht eerder een verslechtering. In Spanje en Italië zijn werknemers significant positiever over de impact van digitale technologie dan medewerkers in het VK, Duitsland of Frankrijk.

Managers herkennnen optimisme van medewerkers
De meerderheid van de topmanagers in de EU herkent het optimisme van medewerkers over de digitale werkomgeving. Bijna de helft (48 procent) zegt een digitale strategie voor talentontwikkeling te hebben, maar stelt dat het vertrouwen om deze concreet toe te passen ontbreekt. Dit is opvallend, aangezien 45 procent van deze managers denkt dat gebrek aan digitale vaardigheden de grootste drempel is om een digitaal bedrijf te worden. Slechts 34 procent denkt goed voorbereid te zijn op de werving van deze talenten en vaardigheden. Tegelijkertijd erkennen negen van de tien leiders dat het belangrijk is om het personeelsbestand nu op de digitale transformatie voor te bereiden. Slechts 34 procent denkt ook echt klaar te zijn om de vereiste mix van vaardigheden en functies van medewerkers daadwerkelijk aan te passen aan de eisen van de digitalisering.

Het gebrek aan vertrouwen bij de topmanagers in de EU weerspiegelt de bredere problemen met de ontwikkeling van de juiste digitale strategieën. Hoewel 77 procent verwacht binnen drie jaar een digitaal bedrijf te zijn, heeft 55 procent nog geen digitale strategie die de algemene bedrijfsstrategie ondersteunt. De meeste bedrijven wachten af en willen niet de eerste digitale bewegingen in hun sector opstarten. 61 procent wil geen digitale leider zijn en wacht op de verdere ontwikkeling van digitale concepten door anderen. Zij kiezen voor de strategie van de ‘fast follower’.

‘Concurrentiekracht hangt af van digitale vaardigheden’
“De Europese concurrentiekracht hangt sterk af van digitale vaardigheden. Daarom is de kloof tussen werknemers en bedrijven zorgwekkend”, zegt Marc Huijbregts, directeur Accenture Digital. “Juist nu werknemers positief zijn over de impact van digitalisering is het zaak dat CEO’s in de ontwikkeling van hun langetermijnplannen al durven te experimenteren met nieuwe strategieën voor digitaal talent. Bedrijven kunnen niet afwachten, ze moeten in actie komen voor concurrenten de markt ontregelen met hun eigen digital-savvy mensen.”

Europese werknemers zetten hun enthousiasme voor digitale technologieën ook om in daden. 62 procent onderzoekt welke vaardigheden hiervoor nodig zijn. 64 procent geeft aan nieuwe tools te gebruiken en vaardigheden proactief te ontwikkelen. Ondanks dit optimisme is het wel belangrijk dat hun managers alert zijn op de bekende bezwaren tegen een digitale werkomgeving. De grootste zorg van medewerkers is het bijhouden van nieuwe technologieën die noodzakelijk zijn om effectief te blijven (78 procent). 76 procent is bezorgd dat werkgevers technologie inzetten om elke stap die ze zetten te volgen. Bovendien maakt 70 procent zich zorgen dat werken op afstand de teamgeest aantast.

Verschil in leeftijd
Jonge, goed opgeleide en mensen met hogere functies staan positiever tegenover digitale technologieën in hun werkomgeving. Zo blijkt uit het onderzoek dat 69 procent van de 18- tot 34-jarigen denkt dat technologie hun werkbeleving verbetert. Voor de groep ouder dan 45 jaar is dat 53 procent. Een minderheid van deze groep (45+) vindt dat digitale ontwikkelingen het perspectief van hun baan verbetert. Voor de groep van 18 tot 34 jaar is dit 56 procent. De groep van 45+ is ook bezorgd dat robots hun werk overnemen.

“Digitale ontwikkelingen stimuleren verschillende krachten bij verschillende mensen”, zegt Celine Laurenceau, managing director Accenture Strategy. “De millenniumgeneratie is technisch misschien beter onderlegd, maar oudere medewerkers kunnen beter geschikt zijn voor nieuwe vormen van samenwerking, management en training. Het is dus essentieel dat werkgevers rekening houden met deze verschillen bij het wijzigen van hun personeelsbestand en de strategieontwikkeling voor digitale talenten.”

De rol van de overheid
De meerderheid (72 procent) van de ondervraagde topmanagers in de EU ziet een rol voor de overheid weggelegd bij het realiseren van hun digitale bedrijfsdoelstellingen. In de VS is dat slechts de helft. Europese managers vinden ook dat beleidsmakers nog onvoldoende doen. Slechts 23 procent vindt dat overheidsbeleid nieuwe businessmodellen ondersteunt. 39 procent is van mening er geen duidelijk overheidsstrategie is voor nieuwe businessmodellen.

“De voorstellen voor de Digitale Single Market die de EU recent aankondigde, moeten investeringsdrempels verlagen en het aanbieden van digitale producten en diensten binnen de EU vergemakkelijken”, aldus Emma Marcegaglia, President van BUSINESSEUROPE. “Als de traditionele Europese bedrijven ook echt tot de digitale leiders van de wereld willen uitgroeien, is het cruciaal dat lokale en Europese overheden de vorming van digitale markten en talentontwikkeling actiever ondersteunen.”

Snel actie ondernemen
Om de concurrentie voor te blijven is het volgens Accenture Strategy noodzakelijk dat het hoger management snel actie onderneemt. Het enthousiasme van hun medewerkers en de bestaande digital tools vormen een stevig fundament voor een effectieve aanpak. Dat kan op verschillende manieren:

 • Experimenteer met nieuwe technologieën voor medewerkers – De positieve houding van medewerkers biedt een goede basis om snel te experimenten met nieuwe technologie-gedreven processen en toepassingen. Door medewerkers actief te betrekken ontstaan sneller innovatieve manieren van werken.
 • Transformeer van verticaal naar horizontaal management – Digitale technologieën forceren de transformatie van top-down hiërarchieën naar platte organisaties. Neem een voorsprong op de concurrentie door een horizontale organisatie in te richten met behulp van digitale tools en social media. Op die manier krijgen medewerkers veel meer autonomie.
 • Bouw talentpools met digitale tools – Benut nieuwe platforms om innovatieve en onconventionele bronnen voor talent te ontdekken. Met gevarieerder talent is een organisatie beter voorbereid op de ontwikkeling van nieuwe medewerker- en operationele strategieën die grotere efficiency en meer groei kunnen opleveren.
]]>
Thu, 07 May 2015 13:22:29 +0200 Europese managers zijn terughoudend over digitalisering http://executive-people.nl/item/528482/europese-managers-zijn-terughoudend-over-digitalisering.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Gartner plaatst Tableau als leider in 2015 BI and Analytics Platform Magic Quadrant http://executive-people.nl/item/527953/gartner-plaatst-tableau-als-leider-in-bi-and-analytics-platform-magic-quadrant.html Gartner positioneert Tableau Software, leverancier van business analytics software, als leider in haar 2015 BI and Analytics Platform Magic Quadrant. Het is het derde jaar op rij dat Tableau is opgenomen in het leiderskwadrant.

In het rapport beoordeelt Gartner 25 verschillende softwareleveranciers op vijftien criteria. Ook Tableau software is door Gartner beoordeeld en wordt door het onderzoeksbureau als leider in het kwadrant gepositioneerd.

‘Jaar vol uitdagingen’
Gartner stelt dat 2014 opnieuw een jaar vol uitdagingen is geweest voor de leiders in marktaandeel op de BI- en analytics-markt. Leveranciers van data discovery-oplossingen presteren juist goed, mede doordat zij aan de eisen van hun klanten kunnen voldoen en hen toegevoegde waarde kunnen leveren.

2015 BI and Analytics Platform Magic Quadrant van Gartner is hier te vinden.

]]>
Thu, 07 May 2015 09:00:43 +0200 Gartner plaatst Tableau als leider in 2015 BI and Analytics Platform Magic Quadrant http://executive-people.nl/item/527953/gartner-plaatst-tableau-als-leider-in-bi-and-analytics-platform-magic-quadrant.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Bedrijven gebruiken meer digitale kanalen voor benaderen prospects' http://executive-people.nl/item/528422/bedrijven-gebruiken-meer-digitale-kanalen-voor-benaderen-prospects.html Bedrijven gebruiken steeds meer digitale kanalen voor hun marketing- en salescampagnes en zetten daarbij vooral in op social media en mobile. Tegelijkertijd hebben organisatie echter moeite om de leads en gegevens over klanten en prospects te verwerken die ze met die campagnes binnenkrijgen. De omni-channel omgeving waarin ze opereren verlaagt dan ook het rendement van hun campagnes.

Dat blijkt uit het Trendonderzoek CRM & Lead Management 2015 uitgevoerd onder sales en marketingmanagers in opdracht van MMIT, een vooraanstaande specialist op het gebied van SaaS Lead Management, Customer Relationship Management (CRM), infrastructuur en Business Intelligence.

Explosief groeiend aantal communicatiekanalen
“Het aantal communicatiekanalen groeit explosief en bedrijven maken daar maximaal gebruik van. De vraag is of al die inspanningen de juiste resultaten opleveren”, zegt Wiebe Mokken, CEO van MMIT. “Uit ons onderzoek blijkt dat veel organisaties niet goed in staat zijn alle leads die ze met campagnes verzamelen te verwerken zodat ze er echt iets mee kunnen doen. Dat drukt het rendement van de campagnes. Sterker nog, er is nauwelijks zicht op de status en de resultaten van lopende marketing- en salescampagnes.”

Ook zijn er weinig raakvlakken tussen de sales- en marketingafdelingen van bedrijven. Als het gaat om samenwerking tussen de afdelingen is er veel ruimte voor verbetering. Afdelingen zijn het er vaak intern niet over eens welke kanalen ze het beste kunnen inzetten. Waar sales managers vooral hun heil zoeken in social media, focussen marketeers zich liever op de grote verscheidenheid aan kanalen en het combineren van beschikbare gegevens om gericht mobiele consumenten te bereiken.

Bedrijven hebben goud in handen
Mokken: “Veel bedrijven hebben goud in handen als ze alle verzamelde data ook daadwerkelijk zouden kunnen combineren. Maar juist het combineren van de verschillende data blijkt een bottleneck in veel organisaties. Efficiënte bedrijven reageren als één entiteit op ontwikkelingen. Helaas blijkt in de praktijk dat veel bedrijven niet zo efficiënt georganiseerd zijn.”

Voor beide groepen geldt dat online marketing bovenaan de lijst van aandachtsgebieden staat. Op de tweede plaats volgt lead management, vooral als instrument om grip te houden op gegenereerde leads die via steeds meer kanalen binnenkomen.

Liever new dan bestaande business
Uit het onderzoek blijkt ook dat bedrijven meer belang hechten aan het genereren van new business in plaats van het behouden van bestaande klanten en het verstevigen van de relatie. Mokken: “Dat is opmerkelijk, omdat het werven van een nieuwe klant over het algemeen tien keer zoveel tijd en geld kost dan het binnenhouden van bestaande relaties.” Met name sales managers en directieleden zijn bezig met het snel scoren van nieuwe klanten, terwijl marketing managers ook oog hebben voor klantenbinding op de middellange termijn.

Bijna de helft van het aantal respondenten formuleert geen duidelijke doelstellingen voor marketing- en salesactiviteiten. Bovendien heeft 46 procent van de ondervraagde bedrijven weinig zicht op de status en resultaten van marketing- en salescampagnes. Bedrijven geven hoge prioriteit aan het optimaliseren van marketing- en salesactiviteiten, waarbij lead management de basis legt om dat doel te bereiken.

CRM
CRM-systemen worden nu voornamelijk toegepast voor de opslag van basisgegevens over klanten, niet om marketingcampagnes te ondersteunen en informatieaanvragen van prospects te registreren. Bij Marketing en Sales is daarnaast vaak sprake van ‘eilandautomatisering’, waardoor geen 360 graden zicht is op klanten en prospects.

]]>
Wed, 06 May 2015 14:32:58 +0200 'Bedrijven gebruiken meer digitale kanalen voor benaderen prospects' http://executive-people.nl/item/528422/bedrijven-gebruiken-meer-digitale-kanalen-voor-benaderen-prospects.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Wearables kunnen productiviteit vergroten’ http://executive-people.nl/item/528416/a-wearables-kunnen-productiviteit-vergrotena.html Wearables kunnen de productiviteit van medewerkers volgens veel managers vergroten. Het overgrote merendeel van de managers staat het gebruik van deze draagbare elektronica op de werkvloer dan ook toe.

Dit blijkt uit onderzoek van PwC onder managers. 70% van de respondenten geeft aan het gebruik van wearables toe te staan. Het vergroten van productiviteit blijkt hiervoor de belangrijkste reden te zijn. Maar liefst 77% van de managers stelt dat wearables de productiviteit en efficiëntie van medewerkers kan vergroten.

Smartphones aanvullen
Wearables worden overigens niet gezien als vervanger van smartphones en tablets. Het merendeel van de respondenten verwacht juist dat wearables bestaande elektronica als smartphones zullen aanvullen.

Het onderzoek van PwC is niet het eerste onderzoek waarin naar voren komt dat wearables de productiviteit kunnen vergroten. Dr. Chris Bauer van het Institute of Management Studies van de Goldsmiths University in Londen concludeerde eerder in het onderzoek The Human Cloud At Work dat wearables de productiviteit met 8,5% kunnen vergroten. De tevredenheid van werknemers neemt gemiddelde met 3,5% toe.

]]>
Wed, 06 May 2015 12:10:22 +0200 ‘Wearables kunnen productiviteit vergroten’ http://executive-people.nl/item/528416/a-wearables-kunnen-productiviteit-vergrotena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Veel ondernemers wijzigen wachtwoorden nooit’ http://executive-people.nl/item/528244/a-veel-ondernemers-wijzigen-wachtwoorden-nooita.html Eén op de acht ondernemers in het mkb is de afgelopen 12 maanden slachtoffer geweest van bedrijfscriminaliteit. Diefstal en inbraak komen het vaakst voor in het mkb. Ook cybercrime speelt echter een belangrijke rol. Het is dan ook opvallend dat veel ondernemers hun wachtwoorden nooit wijzigen.

Dit blijkt uit onderzoek van ING. De meest getroffen maatregelen tegen bedrijfscriminaliteit zijn het beveiligen van het computernetwerk, het maken van back-ups en het installeren van een alarm. Slechts een kwart van de ondernemers is verzekerd tegen bedrijfscriminaliteit. De helft van de ondervraagde ondernemers wijzigt zijn belangrijkste wachtwoorden nooit.

Schade
De totale materiële schade als gevolg van bedrijfscriminaliteit bedraagt bij de helft van de getroffen bedrijven maximaal 1.000 euro. Bij een kwart loopt de schade op tot 5.000 euro. IN geval van cybercrime bedraagt de schade bij driekwart van de getroffen ondernemers maximaal 1.000 euro. Indien de criminele handeling door een werknemer is gepleegd wordt deze in de helft van de gevallen ontslagen, terwijl 15% wegkomt met een waarschuwing.

De meest voorkomende maatregelen die ondernemers nemen tegen criminaliteit zijn het beveiligen van het computernetwerk, het regelmatig back-ups maken en het installeren van een alarm. Veel winkeliers geven aan alleen nog pinbetalingen te accepteren, of deze zo veel mogelijk te stimuleren, en de kas regelmatig af te romen. Een goed hang- en sluitwerk en een waakhond worden ook veelvuldig genoemd. Slechts een kwart van de ondernemers is verzekerd tegen bedrijfscriminaliteit.

Maatregelen tegen cybercrime
Een eenvoudige maatregel tegen cybercrime, naast het beveiligen van het netwerk, is het regelmatig wijzigen van de belangrijkste wachtwoorden. Bijna de helft van de ondervraagde ondernemers geeft echter aan de belangrijkste wachtwoorden nooit te wijzigen. Eén op de vijf wijzigt het wachtwoord ongeveer eens per half jaar en 17% ieder kwartaal.

]]>
Mon, 04 May 2015 11:11:55 +0200 ‘Veel ondernemers wijzigen wachtwoorden nooit’ http://executive-people.nl/item/528244/a-veel-ondernemers-wijzigen-wachtwoorden-nooita.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
12,2 miljard euro omzet in ICT-sector http://executive-people.nl/item/528197/miljard-euro-omzet-in-ict-sector.html De ICT-sector heeft in 2014 12,2 miljard euro omzet gedraaid. Dit is 3% meer dan een jaar eerder. Vooral het softwaresegment deed het erg goed en gaf de ICT-sector een impuls. De omzet uit software steeds met 5% ten opzichte van 2013.

Dit meldt ABN Amro in haar visie op IT-software en services. De verkoop van software is afgelopen jaar gestimuleerd door de cloud, een segment dat op dit moment 20% van de totale ICT-markt uitmaakt. ABN Amro verwacht dat de cloud de ICT-sector ingrijpend gaat veranderen.

Export
De export van softwarediensten is afgelopen jaar fors gestegen. In 2010 exporteerde Nederlandse ICT-bedrijven nog voor 1,5 miljard euro software naar het buitenland. Afgelopen jaar liep de omzet uit software-export op tot 3,1 miljard euro. Vooral productiesoftware wordt veel geëxporteerd.

Ook op het gebied van export speelt de cloud een belangrijke rol. Vooral de groei van Software-as-a-Service (SaaS) wordt door de bank gezien als een ‘cruciale factor’ achter de exportgroei van Nederlandse software. Ook zou de cloud nieuwe markten openen, waarmee ABN Amro doelt op mkb’ers. Deze kunnen dankzij de cloud functionaliteiten afnemen uit dure softwarepakketten die zij zich eerder niet konden veroorloven.

Vacatures
Ook het aantal vacatures in de ICT-branche is gestegen. Eind 2014 kende de sector 34.000 vacatures, wat 21% meer is dan de 28.000 vacatures die eind 2013 beschikbaar waren. Het UWV verwacht dat het aantal vacatures in de sector dit jaar stijgt tot 37.000.

 

]]>
Fri, 01 May 2015 15:25:00 +0200 12,2 miljard euro omzet in ICT-sector http://executive-people.nl/item/528197/miljard-euro-omzet-in-ict-sector.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Drie kwart organisaties verwacht rendement uit big data en data analytics http://executive-people.nl/item/528191/drie-kwart-organisaties-verwacht-rendement-uit-big-data-en-data-analytics.html Nieuw onderzoek van Xerox laat zien dat de verwachtingen rondom big data hooggespannen zijn. 74 procent van de West-Europese bedrijven verwacht door inzichten verkregen met big data een return on investment (ROI) binnen 12 maanden na implementatie. Meer dan de helft (56%) ervaart momenteel al de voordelen van big data. Slechte datakwaliteit en het gebrek aan expertise belemmeren echter de transformatie die organisaties kunnen doormaken met big data. Het onderzoek ‘Big Data in Western Europe Today’ is uitgevoerd door Forrester Consulting in opdracht van Xerox, onder 330 top-level leidinggevenden in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Het onderzoek schetst drie belangrijke trends omtrent de inzet van big data. Big data is essentieel bij het nemen van beslissingen in 2015: 61 procent van de organisaties zegt beslissingen steeds meer te baseren op data-driven intelligence, dan op factoren zoals onderbuikgevoel, mening of ervaring. Onjuiste data blijken kostbaar: 70 procent van de organisaties heeft nog steeds onjuiste data in hun systemen. 46 procent van de respondenten is van mening dat dit zelfs een negatieve invloed heeft op de bedrijfsvoering, vanwege het doen van herberekeningen of volledig onbruikbare datasets. Data security en privacy: 37 procent van de respondenten beoordeelt gegevensbeveiliging en privacy als een van de grootste uitdagingen bij het implementeren van big data-strategieën. Nederlandse organisaties (36%) zien het gebrek aan toegang tot interne data, vanwege technische bottlenecks, als grootste uitdaging bij de implementatie van big data.

“Managers zien het potentieel van data-driven intelligence, maar ervaren nog veel obstakels”, zegt Craig Saunders, Directeur Analytics Resource Center, Xerox Consulting en Analytics Services. “Er zijn nog veel uitdagingen die leidinggevenden ’s nachts wakker houden. Ondanks deze uitdagingen maakt de grote meerderheid van bedrijven wel stappen richting de adoptie van big data.”

Nog weinig ‘Datarati’
Het onderzoek geeft aan dat slechts 20 procent van de respondenten op de juiste manier big data inzet, de zogenoemde ‘Datarati’, terwijl bij 31 procent is aangetoond dat zij duidelijk nog geen goede aanpak hebben gevonden (Data-laggards). Het grootste gedeelte, 49 procent, werd ingedeeld tussen deze groepen en gedefinieerd als ‘Data-explorers’. Er is een duidelijk verschil te zien tussen de mate van volwassenheid als het gaat om datakwaliteit. 38 procent van de ‘Datarati’ zegt nooit of zelden misleidende of onjuiste informatie binnen hun datasets te vinden, tegenover bijna een vijfde (19%) van de ‘Data-laggards’.


Adoptie big data
Slechte datakwaliteit belemmert organisaties niet om big data te implementeren. In het algemeen denken organisaties dat de adoptie van big data leidt tot betere engagement met klanten (55%), hogere betrokkenheid in interne teams (54%) en de productiviteit van werknemers (54%) stimuleert. Meer dan de helft (55%) van de respondenten verklaart echter dat zij niet de juiste processen hebben om de kwaliteit van gegevens daadwerkelijk te waarborgen.

Om deze processen in te regelen is een derde van de organisaties van plan om meer kennis in huis te halen door het inzetten van data engineers en 30 procent van de organisaties gaat zelf op zoek naar data governance developers en data scientists. Een derde besteedt dit liever uit bij een leverancier. 59 procent zegt liever een samenwerking aan te gaan met twee leveranciers, waar de één kennis van de industrie brengt en de ander een specialist in analytics is.

“De meerderheid van de managers beseft dat vele organisatorische silo’s moeten worden afgebroken om ROI te realiseren. Om toch alle kansen te pakken die big data en data analytics bieden, moeten organisaties de juiste investeringen doen in hun big data-ecosysteem. Zowel in mensen, culturen, systemen, processen en samenwerkingen met partners”, aldus Saunders. "We hebben dit kunnen zien bij bedrijven die toepassingen gebruiken die data analytics uit Xerox Research bevatten. Deze bedrijven begrijpen de real-time informatie beter, begrijpen complexe relaties tussen data en voorspellen toekomstige situaties gebaseerd op bestaande data in industrieën variërend van transport tot customer care."

]]>
Fri, 01 May 2015 13:20:42 +0200 Drie kwart organisaties verwacht rendement uit big data en data analytics http://executive-people.nl/item/528191/drie-kwart-organisaties-verwacht-rendement-uit-big-data-en-data-analytics.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Tweederde van de populaire webshops is onveilig http://executive-people.nl/item/528115/tweederde-van-de-populaire-webshops-is-onveilig.html Tweederde van de honderd populairste webwinkels in ons land is slecht beveiligd. 38% van de webwinkels bevat zelfs een ernstig beveiligingslek. Bij één webwinkel kon zelfs de complete klantendatabase worden ingekeken.

Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond in samenwerking met beveiligingsbedrijf Onvio. Bij 123tijdschrift.nl was de volledige klantendatabase in te zien. De webwinkel is eigendom van Sanoma, dat heeft laten weten het lek te hebben gedicht.

E-mailadressen, bestelinformatie en wachtwoorden
38% van de ernstige beveiligingsgaten betrof een XSS-lek, waarmee aanvallers gegevens als e-mailadressen, bestelinformatie en wachtwoorden van klanten kunnen stelen of de beheerders van de sites kunnen worden gehackt. Alle webwinkels waar een beveiligingslek werd aangetroffen zijn door de Consumentenbond hiervan op de hoogte gesteld. Maar liefst de helft van deze webwinkel heeft niet gereageerd op de bevindingen, terwijl een aantal het lek dezelfde dag nog wisten te dichten.

Webwinkelkeurmerken zijn bedoeld om extra zekerheid te geven over de betrouwbaarheid van webshops en de klachtenafhandeling. Voor de technische veiligheid van de webwinkels blijkt dit echter geen garantie te geven. Van de onderzochte webwinkels hadden er 81 het Thuiswinkel Waarborg. 35% hiervan bleek een ernstig beveiligingslek te bevatten. De Consumentenbond meldt dat Thuiswinkel Waarborg de veiligheidsclaim op zijn website heeft afgezwakt en druk bezig is haar de digitale veiligheid bij leden te verbeteren.

]]>
Thu, 30 Apr 2015 15:05:20 +0200 Tweederde van de populaire webshops is onveilig http://executive-people.nl/item/528115/tweederde-van-de-populaire-webshops-is-onveilig.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Creativiteit belangrijkste factor voor zakelijk succes’ http://executive-people.nl/item/528109/a-creativiteit-belangrijkste-factor-voor-zakelijk-succesa.html Nederlandse organisaties zien creativiteit als de belangrijkste factor voor zakelijk succes. Creativiteit wordt ook in andere landen als belangrijk gezien, maar krijgt minder prioriteit dan in Nederland. Creativiteit wordt gezien als menselijke vaardigheid, die niet door een machine kan worden vervangen en bepalend is bij het bedienen van de klant en voor het onderscheidend vermogen van organisaties.

Dit blijkt uit het onderzoek The Future of Work dat is uitgevoerd door de Economist Intelligence Unit en is gesponsord door Ricoh. Aan bepaalde randvoorwaarden blijkt voldaan te moeten zijn voordat medewerkers creatief kunnen zijn op de werkplek. Eén van die voorwaarden is dat repeterende taken geautomatiseerd worden, zodat werknemers hun kostbare tijd kunnen besteden aan hun kerntaken: het bedienen van de klant. Wanneer routinetaken worden overgenomen ontstaat er meer tijd om creatieve en sociale vaardigheden in te zetten en verder te ontwikkelen. Ricoh stelt dat juist deze vaardigheden organisaties onderscheiden van hun concurrenten.

Flexibel kunnen werken
Naast automatisering, draagt de mogelijkheid om flexibel te kunnen werken ook bij aan het stimuleren van creativiteit, aldus de respondenten. Werknemers zijn niet meer gebonden aan hun werkplek of bepaalde werktijden voor het uitvoeren van hun taken. Door mobiele devices kunnen ze werken waar en wanneer zij willen. Door regelmatig in een andere omgeving dan het kantoor te werken, wordt het gevoel van welzijn van medewerkers bevorderd en kunnen zij vrijer denken.

Ruim een derde van de Nederlandse organisaties (36%) heeft een Bring Your Own Device (BYOD)-beleid. 12% van de ondervraagde organisaties heeft plannen om een dergelijk beleid in te voeren. Met BYOD willen de organisaties werknemers de mogelijkheid geven altijd en overal kunnen werken. Voor Nederland geldt dat in 42% van de gevallen de organisatie het soort en type device kiest, bij 51% van de organisaties mag de medewerker zelf kiezen met welk device hij werkt. Nederland wijkt hiermee niet af van andere landen. 30% van de ondervraagde organisaties geeft aan op basis van de werkwijze in hun sector geen noodzaak of mogelijkheid te zien tot het voeren van een BYOD-beleid.

Keerzijde
Ricoh waarschuwt dat het altijd en overal kunnen werken en beschikbaar zijn ook een keerzijde heeft. Zo wordt van managers verwacht dat zij andere vaardigheden ontwikkelen, omdat medewerkers anders moeten worden aangestuurd. Daarnaast heeft flexibel werken gevolgen voor de beveiliging van data en de privacy van medewerkers. Ook vervagen de grenzen tussen werk en privé, waardoor werknemers sneller het gevoel kunnen krijgen dat ze te allen tijde beschikbaar moeten zijn voor hun werkgever. Ruim twee derde van de Nederlandse respondenten vindt dat op dit punt een belangrijke preventieve taak is weggelegd voor werkgevers.

18% van de Nederlandse bedrijven heeft maatregelen genomen om het welzijn van hun medewerkers te verbeteren door optimalisatie van zakelijke processen, ruim 36% heeft plannen om dergelijke maatregelen te nemen. Nederland loopt hierin voorop. Ter vergelijking, slechts 12% van de ondervraagde organisaties in de overige landen heeft maatregelen genomen en slechts 18% heeft dit gepland. Overigens vindt bijna de helft van de respondenten dat het bedrijf dit wel zou moeten doen.

Voordelen van flexibel werken
Flexibel werken heeft ook voldoende voordelen. Uit het onderzoek blijkt dat flexibel werken een positieve invloed heeft op de productiviteit van werknemers, de innovatie binnen de organisatie en de dienstverlening aan klanten. In Nederland zien organisaties het mogelijk maken van flexibel werken ook als een manier om talent aan te trekken en te behouden.

Mark Boelhouwer, CEO Ricoh Nederland: “Organisaties zouden, als onderdeel van hun lange termijn visie, moeten zorgen voor een werkomgeving waarin medewerkers optimaal kunnen presteren. De integratie van moderne technologieën - waarmee bijvoorbeeld werken op afstand mogelijk is - is daar een belangrijk onderdeel van. Daarbij zullen ook de relevante ondersteunende processen geoptimaliseerd moeten worden. Op die manier wordt de basis gelegd voor nieuwe manieren van werken en creëren organisaties een werkomgeving waarin creativiteit wordt gestimuleerd. Dit zorgt voor onderscheidend vermogen ten opzichte van de concurrentie en meer aandacht voor de klanten. Daarnaast is het een belangrijke voorwaarde voor het aantrekken en behouden van talent.”

]]>
Thu, 30 Apr 2015 13:27:51 +0200 ‘Creativiteit belangrijkste factor voor zakelijk succes’ http://executive-people.nl/item/528109/a-creativiteit-belangrijkste-factor-voor-zakelijk-succesa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Zombie apps vormen groot gevaar voor bedrijven’ http://executive-people.nl/item/528026/a-zombie-apps-vormen-groot-gevaar-voor-bedrijvena.html Mobiele apps zorgen voor allerlei beveiligingsrisico’s. Denk hierbij aan Shadow-IT, waarbij medewerkers zonder toestemming of medeweten van de IT-afdeling mobiele apps gebruiken op de werkvloer, of aan Bring Your Own Device (BYOD), een trend waarbij medewerkers met zakelijke data werken op persoonlijke apparaten die zij op de werkvloer gebruiken. Hier kunnen we nu een nieuwe dreiging aan toevoegen: zombie apps.

Zombie apps zijn apps die niet meer in appwinkels beschikbaar zijn en geen ondersteuning meer ontvangen van de ontwikkelaar(s), maar nog wel op mobiele apparaten geïnstalleerd zijn en gebruikt kunnen worden. De apps ontvangen geen updates meer, wat betekent dat beveiligingsgaten in de mobiele software blijft zitten. Het gebruik van deze apps levert dan ook beveiligingsrisico’s op.

Zombie apps zijn binnen veel bedrijven aanwezig
Onderzoek van Appthority, een leverancier van beveiligingsoplossingen gericht op mobiele apps, wijst uit dat binnen alle onderzochte bedrijven zombie apps aanwezig zijn. Het bedrijf heeft ongeveer 3 miljoen apps onderzocht op smartphones van werknemers. Hieruit blijkt dat 5,2% van de iOS-applicaties en 3,9% van de Android-apps kunnen worden geclassificeerd als zombie apps.

Appthority waarschuwt tegenover CSO Online dat niet alleen het ontbreken van beveiligingsupdates risico’s oplevert. Aanvallers zouden in theorie het update mechanisme van de apps kunnen ‘kapen’ en via deze weg valse updates verspreiden naar gebruikers. In deze updates kan bijvoorbeeld malware worden verstopt. De dreiging van zombie apps voor bedrijven zou hierdoor zelfs groter zijn dan die van mobiele malware.

Meer openheid
Daarnaast stelt Appthority dat appwinkels zoals Apple’s App Store en Google’s Play Store meer openheid zouden moeten geven over hun besluit bepaalde apps uit de winkel te verwijderen. Gebruikers zouden hierdoor een beter beeld kunnen vormen van het gedrag van deze apps en zelf kunnen inschatten of zij een app willen blijven gebruiken of willen verwijderen.

]]>
Wed, 29 Apr 2015 12:54:32 +0200 ‘Zombie apps vormen groot gevaar voor bedrijven’ http://executive-people.nl/item/528026/a-zombie-apps-vormen-groot-gevaar-voor-bedrijvena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Generatie Y: 'Mobiele app-ervaringen zijn van invloed op mijn oordeel over producten ... http://executive-people.nl/item/528021/generatie-y-mobiele-app-ervaringen-zijn-van-invloed-op-mijn-oordeel-over-producten-en-diensten.html Slechte mobiele app-ervaringen zijn voor 55% van Generatie Y (millennials) reden minder snel de producten of services van een bedrijf te gebruiken. 39% raadt het gebruik van deze producten en diensten door slechte app-ervaringen daarnaast minder snel aan. 27% van de ondervraagden geeft zelfs toe dat een slechte ervaring het beeld van alle producten en diensten van een bedrijf negatief beïnvloedt.

Dit blijkt uit het wereldwijde rapport ‘Millennials and mobility: how business can tap into the app generation’ van Oracle. De onderzoeksresultaten benadrukken het belang voor bedrijven om hun huidige en toekomstige klanten te voorzien van prettige mobiele app-ervaringen, die ook accuraat laten zien welke waarden het merk uitdraagt. Doen bedrijven dit niet, dan riskeren ze het buitensluiten van generatie Y, terwijl de concurrent ondertussen met een overtuigender mobiel aanbod komt.

Functionaliteiten van apps
Ook de functionaliteiten die bedrijven in hun mobiele apps bieden zijn van invloed op de waardering die klanten voor een bedrijf hebben. 73% van Generatie Y geeft aan graag de mogelijkheid te hebben om het product of de service van een bedrijf via een mobiele app aan te schaffen. Ook wil 71% graag facturen kunnen beheren via een app. 65% wil problemen of klachten kunnen melden aan een bedrijf via een mobiele app.

Meer dan de helft (56%) van de respondenten ontvangt liever geen pushberichten. Hetzelfde percentage reageert nauwelijks op de pushberichten die ze wel ontvangen. Bijna 50% geeft tegelijkertijd wel aan dat deze berichten voor hen zijn gepersonaliseerd. Het onderzoek toont dan ook aan dat generatie Y niet zit te wachten op ongevraagde communicatie in de vorm van pushberichten die niet aansluiten bij hun individuele behoeften. Wel ontvangen ze van bedrijven graag ondersteuning in de vorm van berichten die toegevoegde waarde waarde leveren.

‘Nieuw wapen in de strijd om consumenten’
Suhas Uliyar, VP Mobile Strategy & Product Management bij Oracle, zegt: “Een prettige en gepersonaliseerde gebruikerservaring is het nieuwe wapen in de strijd om consumenten uit generatie Y aan te trekken en vast te houden. Bedrijven die geen waarde toevoegen voor hun klanten, door middel van passendere, functionelere en relevantere mobiele ervaringen, hebben weinig kans om aan de top te blijven.”

Suhas Uliyar voegt hieraan toe: “De mogelijkheid om rekeningen te beheren of servicekwesties te melden via een mobiele app suggereert een overeengekomen relatie tussen de klant en het merk of de serviceverlener. Een compleet ander verhaal dan bij pushberichten. Bedrijven moeten app-gebaseerde services bieden op de grens van behulpzaamheid en zelfingenomenheid, als zij willen inspelen op jonge mensen en hun affiniteit met mobiele apps en tablet-apps, zonder hen buiten te sluiten.”

Verschillen in gebruikers wereldwijd
Een regio-specifieke uitsplitsing van de onderzoeksresultaten laat zien dat jonge mensen in Oost-Azië en Oceanië over de hele linie ver vooruit lopen in hun app-gebruik. Dat geldt met name voor de zakelijke apps met ‘serieuzere’ functies. In vergelijking met de regio’s Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA), beoordelen in de regio Oost-Azië en Oceanië bijna drie keer zoveel jongeren hun zakelijke apps als absolute must-haves. Hetzelfde geldt voor beveiligingsapps. Wereldwijd heeft generatie Y gemiddeld 20 tot 25 gedownloade apps. In Oost-Azië en Oceanië betaalt veertig procent voor zo’n vijf van deze apps. In EMEA en Noord-Amerika is dat 25 procent.

Voor de jongeren in Oost-Azië en Oceanië zijn mobiele apps niet alleen maar ‘leuk om te hebben’. Het zijn noodzakelijke hulpmiddelen in hun dagelijkse leven. Jongeren zijn constant op zoek naar nieuwe innovatieve apps en bereid om te betalen voor applicaties die een waardevolle ervaring opleveren, iets dat weer gunstig is voor bedrijven.

Contrast tussen smartphone- en tabletgebruik
Oracle wijst ook op een opvallend contrast tussen het gebruik van smartphone- en tablet-apps. Terwijl generatie Y tablets op aanzienlijke schaal gebruikt, blijven smartphones favoriet om mobiele apps te gebruiken. Zo blijkt 61% van generatie Y mediacontent te uploaden met een smartphone-app, bijna twee keer zoveel als met een tablet (35%). Als het gaat om geldtransacties gebruikt 48% een smartphone-app en 22% een tablet-app. .

]]>
Wed, 29 Apr 2015 11:48:27 +0200 Generatie Y: 'Mobiele app-ervaringen zijn van invloed op mijn oordeel over producten en diensten' http://executive-people.nl/item/528021/generatie-y-mobiele-app-ervaringen-zijn-van-invloed-op-mijn-oordeel-over-producten-en-diensten.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Gartner benoemt RES Software tot cool vendor http://executive-people.nl/item/527955/gartner-benoemt-res-software-tot-cool-vendor.html RES Software, leverancier van technologie voor digitale werkplekken, is door Gartner in het rapport ‘Cool Vendors in Infrastructure Services, 2015’ benoemd tot ‘cool vendor’. Gartner wijst hierbij op de RES IT Store, de fullservice IT Store die werd gelanceerd in 2014.

De geselecteerde organisaties representeren volgens het rapport “een diversiteit in nieuwe business-modellen en benaderingen die bedrijven helpen bij het transformeren van hun IT-omgeving met als doel om te kunnen aansluiten op de nieuwe realiteit. Deze organisaties creëren nieuwe manieren om van kansen in de markt te profiteren en bieden alternatieven voor IT-managers en andere leidinggevenden die met technologische en infrastructurele oplossingen het verschil willen maken.”

Volgens Gartner is RES Software één van de leveranciers die “waarde leveren aan zakelijke en IT-gebruikers door middel van innovatieve diensten en nieuwe benaderingen voor het activeren van zakelijke voordelen. Zij helpen klanten om de belangrijkste uitdagingen van de hedendaagse digitale economie het hoofd te bieden.” Gartner stelt dat “de RES IT Store niet alleen de efficiëntie van de IT verhoogd en een naadloos mechanisme voor selfservice aan de eindgebruiker biedt, maar ook helpt bij het realiseren van een paradigmaverschuiving naar gebruikersgeoriënteerde levering van diensten. Een die bevrijd is uit de boeien van de apparaatcentrische desktoptools”.

]]>
Tue, 28 Apr 2015 15:30:23 +0200 Gartner benoemt RES Software tot cool vendor http://executive-people.nl/item/527955/gartner-benoemt-res-software-tot-cool-vendor.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bedrijven met data scientist hebben meer dan twee keer zo vaak een formele datastrategie http://executive-people.nl/item/527954/bedrijven-met-data-scientist-hebben-meer-dan-twee-keer-zo-vaak-een-formele-datastrategie.html Bedrijven die een data scientist in dienst hebben, beschikken  2,5 keer vaker over een formele datastrategie en geven meer dan twee keer zo vaak prioriteit aan dataprojecten. Dit blijkt uit het onderzoek ‘The Talent Dividend’, van MIT Sloan Management Review en SAS. Verder laat het onderzoek zien dat het aantrekken, belonen en integreren van analytics-talent binnen een organisatie, cruciaal is voor het behalen van succes met analytics.

Voor het wereldwijde onderzoek zijn meer dan 2500 business professionals ondervraagd. Het blijkt dat bedrijven die het sterkst presteren met analytics tegelijkertijd meerdere paden bewandelen om sterke analytics-capaciteiten op te bouwen en te versterken. Bedrijven die gedefinieerd worden als ‘Analytical Innovators’ zijn drie keer beter in staat analytics-talent te integreren binnen hun team met ‘traditionele’ datamedewerkers, dan andere organisaties.

“Je ziet dat bedrijven die volwassen zijn in analytics een gedegen HR-strategie hebben op dit specifieke gebied”, zegt David Kiron, executive editor bij MIT Sloan Management Review. “Organisaties die minder succesvol zijn met analytics hebben geen plan; hun benadering voor analytics-talent is versnipperd en inconsistent.”  

Talent werven en vasthouden
De resultaten van het onderzoek geven ook aan dat bedrijven met een sterke en zichtbare commitment aan analytics het makkelijker vinden om het beste analytics- talent te werven en vast te houden. Een respondent binnen het onderzoek gaf aan: “Talent wordt aangetrokken door bedrijven waar ze een verschil kunnen maken, ze willen niet ergens terechtkomen waar zij gefrustreerd worden in hun werk. Organisaties die voorheen nooit prioriteit hebben gegeven aan analytics missen de basis om top analytics-talent aan te trekken.”

“Talent is duidelijk een belangrijke driver om te kunnen innoveren en concurrentievoordeel te behalen met analytics”, zegt Pamela Prentice, chief research officer bij SAS. “Analytical Innovators zijn vier keer meer overtuigd van het feit dat ze het juiste talent in huis hebben, dan ondernemingen die achterlopen op dat gebied.”

De onderzoekers komen met vier tips voor ontwikkelen en aantrekken analytics-talent
- Kijk binnen je organisatie voor het aanboren van talent - een groot voordeel van het ontwikkelen van analytics-talent onder je huidige medewerkers, is dat zij de organisatie al kennen.
- Focus op integratie van talent niet alleen het toevoegen ervan - het integreren van nieuw talent is een moeilijk, maar essentieel onderdeel om toegevoegde waarde te kunnen realiseren met analytics-medewerkers.
- Zet een buddy-systeem op - er zijn weinig medewerkers die alle capaciteiten bezitten. Het is belangrijk complementaire teams te bouwen.  
- Bouw aan een gezamenlijke basis - Zorg dat er door de hele organisatie heen mensen zijn die analytische inzichten kunnen interpreteren.

]]>
Tue, 28 Apr 2015 13:46:00 +0200 Bedrijven met data scientist hebben meer dan twee keer zo vaak een formele datastrategie http://executive-people.nl/item/527954/bedrijven-met-data-scientist-hebben-meer-dan-twee-keer-zo-vaak-een-formele-datastrategie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Mobiliteit belangrijkste criterium om zakelijke apps te ontwikkelen’ http://executive-people.nl/item/527952/a-mobiliteit-belangrijkste-criterium-om-zakelijke-apps-te-ontwikkelena.html Mobiliteit van applicaties is het komend jaar het belangrijkste criterium voor bedrijven om nieuwe applicaties te ontwikkelen. Hierbij wordt vaak gekozen voor maatwerkapplicaties, waarvan de ontwikkeling goedkoper is dan het aanpassen van bestaande ‘standaardapplicaties’.

Dit blijkt uit onderzoek van OutSystems en TechValidate onder 200 IT-beslissers wereldwijd. 43 procent van de ondervraagden zien mobiliteit (mobiele applicaties of webtoepassingen voor mobiel gebruik) als belangrijkste drijfveer voor en als grootste speerpunt bij het ontwikkelen van enterprise applicaties.·Meer dan de helft van de IT-organisaties is van plan om het merendeel van hun nieuw te bouwen applicaties geschikt te maken voor mobiel gebruik. De mobiele architecturen die het meest worden gebruikt zijn hybride (65%) en het mobiele web (60%). Native mobile apps wordt slechts door 26 procent van de bedrijven genoemd.

‘Maatwerk apps sluiten beter aan op behoeften’
Het zelf ontwikkelen van maatwerk applicaties is populair. IT-beslissers geven aan dat deze apps beter aansluiten op de behoeften van de business. Daarnaast zou het in veel gevallen zowel sneller als voordeliger zijn om maatwerk apps te bouwen dan bestaande applicaties aan te passen.

De top-5 toepassingen waar bedrijven dit jaar applicaties voor gaan ontwikkelen zijn:

 • Procesautomatisering(formulieren, routing)
 • Rapportage en analyse
 • Management dashboards
 • CRM
 • Het ondersteunen van samenwerking

Integratie met systemen en databases
Nieuwe applicaties worden in veel gevallen gekoppeld aan meerdere systemen en databases. 79% van de organisaties geeft een een nieuwe app te integreren met 1 tot 5 applicaties in de cloud. 66% integreert de app met 1 tot 5 ‘dedicated’ apps. 61% integreert nieuwe apps met 1 tot 5 maatwerkapplicaties. Voor veel organisaties is het geen uitzondering dat zij een nieuwe applicatie met tien tot vijftien andere applicaties koppelen. Ze doen dit onder meer om functionaliteit van andere (legacy-)systemen te ontsluiten, data te kunnen combineren en als uitbreiding op bijvoorbeeld ERP- of CRM-systemen.

Paulo Rosado, CEO van OutSystems: ‘Dit onderzoek laat duidelijk de uitdagingen zien waar IT-organisaties mee kampen wanneer zij nieuwe applicaties ontwikkelen. Zij zetten steeds meer in op mobiele applicaties, hebben behoefte aan applicaties die in de markt niet direct beschikbaar zijn en voor al die apps geldt dat zij integraties moeten verzorgen met een groot aantal andere bedrijfssystemen en technologieën. Bedrijven zijn daarom steeds meer op zoek naar platformen die losstaan van de onderliggende technologie en waarmee snel applicaties ontwikkeld en uitgerold kunnen worden. De applicaties moeten daarbij gemakkelijk gekoppeld kunnen worden en goed kunnen worden beheerd door de hele applicatie-lifecycle.’

]]>
Tue, 28 Apr 2015 13:08:59 +0200 ‘Mobiliteit belangrijkste criterium om zakelijke apps te ontwikkelen’ http://executive-people.nl/item/527952/a-mobiliteit-belangrijkste-criterium-om-zakelijke-apps-te-ontwikkelena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Combinatie data, technologie en organisatie sleutel voor succes’ http://executive-people.nl/item/527944/a-combinatie-data-technologie-en-organisatie-sleutel-voor-succesa.html Het koppelen van datastromen, investeren in de juiste technologie en het doorbreken van silo’s binnen de eigen organisatie vormen voor marketeers de belangrijkste uitdagingen. Het juist uitvoeren van deze drie-eenheid is tevens de sleutel voor succes.

Dit concludeert Experian Marketing Services aan de hand van een wereldwijd onderzoek onder ruim 1.000 marketeers. Jan Louwris, Sales & Marketing Director van Experian in Nederland: ”De sleutel tot succes houdt in dat je klantkennis kunt vertalen naar relevante acties en dankzij de juiste technologie deze acties kunt automatiseren en optimaliseren voor elk denkbare touch point.”

Obstakels
Cross-channel marketing, marketing waarbij marketinguitingen via meerdere kanalen worden verspreidt, blijken voor uitdagingen te zorgen. De belangrijkste obstakels die marketeers hierbij tegenkomen zijn:

 • Het ontbreken van een koppeling (geen enkelvoudig inzicht in klanten) - 32%
 • De huidige technologie van het bedrijf - 31%
 • De organisatorische structuur van de organisatie - 31%

Het onderzoek geeft een beeld in welke mate cross-channel marketing wordt toegepast, biedt inzicht in de belangrijkste gevaren van datakwaliteit, hoe marketeers hun communicatie personaliseren en trends met betrekking tot mobile marketing, devices en social media. Ook komen er cases aan bod en geeft het onderzoek weer welke prioriteiten senior marketing leaders stellen. Bovenaan staat ‘Storytelling’ met als goede tweede de vertaalslag van klantkennis naar relevante acties. Het onderzoek is hier te vinden.

 

]]>
Tue, 28 Apr 2015 12:12:47 +0200 ‘Combinatie data, technologie en organisatie sleutel voor succes’ http://executive-people.nl/item/527944/a-combinatie-data-technologie-en-organisatie-sleutel-voor-succesa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Big data-markt groeit tot 2019 met ruim 35% per jaar’ http://executive-people.nl/item/527942/a-big-data-markt-groeit-tot-met-ruim-per-jaara.html De markt voor big data-diensten groeit de komende jaren hard. Tussen 2014 en 2019 maakt de markt een jaar-op-jaar groei van 35,05% door. Naar verwachting is de wereldwijde markt in 2019 goed voor een jaaromzet van 39,65 miljard dollar.

Dit voorspelt onderzoeksbureau TechNavio in het rapport 'Global Big Data Professional Services Market 2015-2019'. “Data afkomstig uit allerlei bronnen zowel mobiele apparaten, digitale repositories en zakelijke applicaties vormen de sleutel tot het succes van een bedrijf in het hedendaagse zeer competitieve marktlandschap. Big Data diensten worden gebruikt om een brede reeks diensten te leveren in de big data softwarewereld, waaronder consultancy- en implementatiediensten.

TechNavio kijkt in het rapport ook naar de belangrijkste spelers op de big data-markt. Accenture, Deloitte Touche Tohmatsu, Hewlett- Packard, IBM en PricewaterhouseCoopers hebben volgens het onderzoeksbureau op dit moment het grootste marktaandeel in handen

]]>
Tue, 28 Apr 2015 10:13:28 +0200 ‘Big data-markt groeit tot 2019 met ruim 35% per jaar’ http://executive-people.nl/item/527942/a-big-data-markt-groeit-tot-met-ruim-per-jaara.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Vier op de tien bedrijven vertrouwt in 2016 volledig op BYOD' http://executive-people.nl/item/527876/vier-op-de-tien-bedrijven-vertrouwt-in-volledig-op-byod.html Bring Your Own Device (BYOD) wordt steeds populairder. In 2016 verwacht vier op de tien organisaties volledig te vertrouwen op van een BYOD-beleid als het gaat om mobiele apparaten. 4 op de vijf bedrijven heeft naar verwachting in 2020 een BYOD-beleid opgesteld.

Dit blijkt uit onderzoek van NewsWeaver, dat de resultaten in een infographic heeft verzameld. Eén op de vijf Europese werknemers werkt per week meer dan 10 uur niet op kantoor. Slechts één op de vijf werknemers in de grote organisaties is echter ook daadwerkelijk goed uitgerust om weg van de vaste werkplek te kunnen werken. Twee op de vijf werknemers zegt dat de mobiele apparaten die hiervoor worden gebruikt te oud en te langzaam zijn.
Eén op de vijf mkb’ers blijkt de productiviteit met meer dan 30% te hebben verhoogd door mobiel werken te omarmen.

Eigen apps gebruiken
Bring Your Own App (BYOA), waarbij werknemers naast een eigen mobiele apparaten ook eigen mobiele applicaties mogen meenemen naar de werkvloer, is populair. BYOA heeft echter voor- en nadelen. Als voordeel noemt NewsWeaver lagere capital expenditures voor software(licenties) en lagere kosten voor het trainen van werknemers, aangezien zij al bekend zijn met apps.

Nadelen zijn een hogere kans op virussen en malware, een groter risico dat data verloren gaat of uitlekt en problemen rond tijd- en reputatiemanagement voor misbruik door werknemers. Twee op de vijf senior IT-professionals vermoedt dat data weglekt uit hun organisatie door het gebruik van onbeheerder file sharingdiensten als Dropbox en Hightail.

Rogue apps
Het is overigens wel belang werknemers de mogelijkheid te geven de juiste apps te gebruiken. Medewerkers die deze mogelijkheid niet nemen zoeken namelijk massaal naar een manier om functionaliteit toch te kunnen gebruiken. Zo geeft de helft van alle ondervraagde werknemers aan ‘rogue apps’ te gebruiken voor hun werk. Dit zijn apps die werknemers zelf meenemen, zonder dit te melden aan hun IT-afdeling.

Alle resultaten van NewsWeaver zijn hier te vinden.

]]>
Sun, 26 Apr 2015 13:12:41 +0200 'Vier op de tien bedrijven vertrouwt in 2016 volledig op BYOD' http://executive-people.nl/item/527876/vier-op-de-tien-bedrijven-vertrouwt-in-volledig-op-byod.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Cybercriminelen maken steeds meer misbruik van ongepatchte bestuurssystemen en applicaties http://executive-people.nl/item/527870/cybercriminelen-maken-steeds-meer-misbruik-van-ongepatchte-bestuurssystemen-en-applicaties.html De labs-afdeling van F-Secure doet onderzoek naar het Threat landschap en bundelt deze bevindingen in een Threat Report. Onlangs is het nieuwe rapport (H2 2014) officieel gepubliceerd.

Het aantal mobile threats nam toe. Er waren 61 nieuwe Android families en 3 nieuwe voor de iOS families. MAC malware wordt steeds ontwikkelder op het gebied van mogelijkheden en hun distributiemethodes.

Verder is er toenemende dominantie van vulnerability-leveraging malware. Dit betekent dat niet gepatchte bestuurssystemen en applicaties een groot aandeel blijven houden in de detectiestatistieken, hoewel dit nummer wel lager is dan vorig jaar. Het is aannemelijk dat de aanwezigheid van vulnerability-targeting malware in Noord-Amerika en Europa een bepaalde correlatie vertoont met een verschil in inrichting van machines van gebruikers in verschillende regio’s en hun gedrag. Voor het eerst is waargenomen dat een threat family die zicht richt op slechts één sociaal media netwerk, zo’n grote verspreiding kent.

Bekijk de INFOGRAPHIC voor een visuele samenvatting van het rapport en download het rapport voor meer informatie.

WK

]]>
Sat, 25 Apr 2015 01:55:13 +0200 Cybercriminelen maken steeds meer misbruik van ongepatchte bestuurssystemen en applicaties http://executive-people.nl/item/527870/cybercriminelen-maken-steeds-meer-misbruik-van-ongepatchte-bestuurssystemen-en-applicaties.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
15% van de Europese bedrijven gebruikt meer dan 1.000 cloud-apps http://executive-people.nl/item/527622/van-de-europese-bedrijven-gebruikt-meer-dan-cloud-apps.html 15,1 procent van de Europese organisaties gebruikt inmiddels meer dan duizend cloud-applicaties. Europa loopt hierbij wel iets achter op de rest van de wereld. Wereldwijd gebruikt ruim 25 procent van de bedrijven meer dan duizend cloud-apps.

Dit blijkt uit het April 2015 Netskope Cloud Report van Netskope. Het gemiddelde aantal gebruikte cloud-apps staat nu op 730, een stijging van zestien procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Het gaat hierbij om zowel officieel als niet-officieel goedgekeurde apps.

Klaar voor zakelijk gebruik
Het is de eerste keer dat Europese data apart worden gerapporteerd in het April 2015 Netskope Cloud Report, met een gemiddelde van 511 gebruikte cloud-apps binnen Europese bedrijven. Op zowel wereldwijd als Europees niveau zijn negen van de tien gebruikte apps vandaag de dag niet klaar voor zakelijk gebruik, omdat ze ‘medium’ of lager scoren in de Netskope Cloud Confidence IndexTM (CCI).

In deze editie benoemt Netskope ook de continue invloed van gecompromitteerde cloud-apps op bedrijven wereldwijd. Uit het rapport blijkt dat 13,6 procent van de app-gebruikers zwakke inloggegevens gebruikt. Ruim zeven op de tien uploads van gebruikers met kwetsbare accounts gaan naar apps die als ‘matig’ worden beoordeeld in de Netskope Cloud Confidence Index. 23,6 procent van de log-ins op de CRM-applicaties gebeurt met accounts waar eerder al sprake van een datalek is geweest.

Shadow IT
“Hoewel er binnen organisaties meer algemeen begrip en acceptatie bestaat voor ‘shadow IT’, is er een bijbehorende groei in het aantal niet-officieel goedgekeurde cloud-apps, dat wordt gebruikt”, zegt Sanjay Beri, CEO en oprichter van Netskope. “Dit moet IT-teams stof tot nadenken geven, hoewel er geen reden is voor massale paniek. Of men het nu leuk vindt of niet, dit is de nieuwe IT-realiteit. Het is belangrijk dat organisaties een hoge mate van inzicht behouden in hun cloud-app-infrastructuur, zodat zij een verdacht patroon opmerken en kunnen verhelpen voordat het een probleem wordt.”

Naast apps die volgens bedrijven veel worden gebruikt door consumenten op het werk (denk aan Twitter, Dropbox en Evernote) zijn vooral zakelijke apps populair binnen bedrijven. Marketing blijkt de meest gebruikte categorie apps, hoewel bijna alle marketing-apps een score ‘medium’ of lager krijgen in de CCI. Meer dan negentig procent van de zakelijke apps in de categorieën Human Resources, Productiviteit, Content Management en Financiën/Boekhouding krijgen ook een score ‘medium’ of lager in de CCI.

http://executive-people.nl afbeelding

Populairste cloud-apps
Cloud-storage-apps en social-apps domineren net als in eerdere rapporten de top 20 van meeste gebruikte apps in het Europese bedrijfsleven. Deze groep is verantwoordelijk voor bijna een derde van het totale cloud-app-gebruik. Gebaseerd op afzonderlijke app-sessies, weerspiegelt de top van meest gebruikte apps alle cloud-app-toegangspunten bijgehouden door het Netskope Active Platform, inclusief perimeterapparatuur (firewalls, toegangspoorten etc.), logboekanalyses en realtime inzicht in campuscomputers, externe computers en mobiele apparatuur (smartphones en tablets). Andere categorieën zijn Webmail, Collaboration en Customer Relationship Management/Salesforce Automation (CRM/SFA).

http://executive-people.nl afbeelding

Bedrijven stellen in veel gevallen een beleid op om dataverlies door het gebruik van cloud-apps te voorkomen. Deze policy’s worden gemaakt op basis van een aantal factoren, waaronder de gebruiker, groep, locatie, apparatuur, DLP-profiel (Data Loss Prevention), activiteit en meer. De door Netskope onderzochte beleidsplannen hebben onder andere betrekking op het blokkeren van het downloaden van persoonlijk identificeerbare informatie van een HR-app naar een mobiel apparaat, opmerken wanneer gebruikers documenten delen in cloud-storage-apps met iemand buiten de organisatie, en blokkeren van ongeautoriseerde gebruikers van de gemodificeerde velden in apps voor financiën/boekhouding.

Data Loss Prevention
Het aantal DLP-policyovertredingen dat betrekking heeft op het downloaden van data, overtreft het aantal overtredingen bij het uploaden van data met meer dan twee op één van de gevallen. De drie topcategorieën voor DLP-policyovertredingen omvatten Cloud Storage, Webmail en CRM/SFA.

http://executive-people.nl afbeelding

]]>
Wed, 22 Apr 2015 14:22:00 +0200 15% van de Europese bedrijven gebruikt meer dan 1.000 cloud-apps http://executive-people.nl/item/527622/van-de-europese-bedrijven-gebruikt-meer-dan-cloud-apps.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Veranderingsmanagement wordt in ITSM steeds belangrijker’ http://executive-people.nl/item/527621/a-veranderingsmanagement-wordt-in-itsm-steeds-belangrijkera.html De rol van veranderingmanagement in IT Service Management (ITSM) wordt de komende jaren steeds belangrijker. Het begeleiden en ondersteunen van IT-personeel is essentieel voor de slagingskans van een ITSM-project. Dit komt door de toenemende eisen vanuit het management en de hoge verwachtingen die medewerkers hebben.

Dit zijn de belangrijkste conclusies van Mproof, specialist in diensten en software voor IT Service Management, in de meest recente aflevering van Ondernemerszaken, een tv-programma van RTL Z. In de uitzending blikt Mproof vooruit op de ontwikkelingen die ITSM de komende jaren ingrijpend gaan veranderen. De uitzending is terug te zien op de website van Mproof.

‘Toekomst van ITSM verandert snel’
De snel toenemende complexiteit van de werkomgeving en IT-infrastructuur zorgt dat de toekomst van ITSM verandert. De eisen die organisaties stellen aan hun IT-organisatie wordt steeds strenger en eindgebruikers verwachten steeds betere prestaties van digitale hulpmiddelen en technische ondersteuning. Deze factoren maken het werk van een IT-beheerder complex en uitdagend. Steeds vaker worden externe specialisten ingeschakeld om IT-afdelingen te helpen met ITSM-uitdagingen, ook op organisatiekundig gebied. Organisaties hebben behoefte aan gespecialiseerde kennis en tooling.

Gerben van Kesteren, CEO van Mproof: “De sterke toename in mogelijkheden met zowel hardware als software heeft twee gezichten. Aan de ene kant kunnen organisaties dankzij allerlei IT-oplossingen efficiënter werken en zo de business en het bedrijfsresultaat verbeteren. Aan de andere kant vraagt de toegenomen complexiteit wel om specialistisch beheer. De interne IT-verantwoordelijke kan simpelweg niet langer alle ontwikkelingen bijhouden, zoals dat vroeger misschien wel kon.”

IT-beslissingen liggen vaker dan voorheen bij de business
IT-beslissingen worden vaker dan voorheen door de business gemaakt. Gerben van Kesteren: “In de ideale situatie gaan het management en de IT-afdeling samen om de tafel om te bepalen hoe IT kan bijdragen aan het bedrijfsresultaat. Er moet dan, behalve voor het technologische aspect, ook aandacht zijn voor processen en procedures, kennis en vaardigheden, de juiste verantwoordelijkheid bij de juiste personen en duidelijke instructies voor de eindgebruikers. Veranderingsmanagement is essentieel in IT-projecten.”

Michiel de Ruiter, COO van Mproof: “De implementaties van ITSM-oplossingen verlopen vandaag de dag anders dan in het verleden. Begeleiding van de eindgebruikers en goed nadenken over de processen die bij de implementatie komen kijken, zijn ook kernvoorwaarden. Vaak komen organisaties er achter dat ze behoefte hebben aan advies en ondersteuning in technologie, maar ook de softe kant. Een goede IT-dienstverlener biedt toegevoegde waarde aan beide kanten.”

]]>
Wed, 22 Apr 2015 13:12:29 +0200 ‘Veranderingsmanagement wordt in ITSM steeds belangrijker’ http://executive-people.nl/item/527621/a-veranderingsmanagement-wordt-in-itsm-steeds-belangrijkera.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Shadow IT is geen uitzondering, maar regel’ http://executive-people.nl/item/527620/a-shadow-it-is-geen-uitzondering-maar-regela.html Shadow IT is geen uitzondering meer, maar regel. Bijna 90 procent van de Nederlandse werknemers maakt gebruik van IT-oplossingen die (nog) niet zijn goedgekeurd door de IT-afdeling.

Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek naar Shadow IT op de werkvloer, uitgevoerd in opdracht van ICT-dienstverlener Incentro. Medewerkers werken vaak buiten de IT-afdeling om, omdat de beschikbare software en hardware die ze voor het werk nodig hebben niet voldoen. Vooral online samenwerkingstools worden ingezet zonder dat IT daarvan op de hoogte is. Ruim 38 procent van werkend Nederland zet tools als Dropbox in en bijna een derde van de Nederlandse werknemers maakt gebruik van Skype en WeTransfer voor werkdoeleinden.

Verschillen tussen leeftijdscategorieën
Het gebruik van Shadow IT komt voor onder medewerkers van alle leeftijden. Wel zijn er onderlinge verschillen zichtbaar. De leeftijdscategorie 18-24 jaar maakt het meest gebruik van cloud storage-oplossingen voor werkdoeleinden, namelijk 49 procent ten opzichte van het gemiddelde (39 procent). Als het gaat om gebruik van privé-mail staan medewerkers in de leeftijdscategorie 25-34 jaar bovenaan met maar liefst 73 procent.

Wat verder opvalt is dat de Nederlandse werknemer ook vaak gebruik maakt van persoonlijke devices om het werk uit te voeren. De mobiele telefoon staat hierbij stipt op nummer één; 78 procent van werkend Nederland gebruikt zijn privé mobiel voor werk. Opvallend is dat de 65-plusser zijn persoonlijke tablet het meest inzet, namelijk 83 procent in vergelijking tot 37 procent van de werknemers die jonger zijn.

‘Shadow IT kun je niet meer negeren’
Kees van Bemmel, Managing Director en Tilburger bij Incentro: “Shadow IT kun je niet meer negeren. Als IT niet de juiste tools biedt, gaat de eigentijdse werknemer zelf op zoek naar passende middelen. Dit leidt tot chaos rondom de informatievoorziening, veiligheidsissues en miscommunicatie. Daarnaast wordt het beheer van de oplossingen ondoenlijk. Door medewerkers beter te faciliteren met de juiste tools, kunnen zij hun werk goed en veilig uitvoeren. Hierdoor worden medewerkers niet alleen productiever, maar ze gaan ook met meer plezier werken.”

]]>
Wed, 22 Apr 2015 11:33:36 +0200 ‘Shadow IT is geen uitzondering, maar regel’ http://executive-people.nl/item/527620/a-shadow-it-is-geen-uitzondering-maar-regela.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
IT'ers en telecom-professionals massaal op zoek naar nieuwe uitdaging http://executive-people.nl/item/527628/iters-en-telecom-professionals-massaal-op-zoek-naar-nieuwe-uitdaging.html Meer dan de helft (56 procent) van de werknemers binnen de IT & Telecom wil graag dit jaar een nieuwe baan. Vorig jaar was dit nog maar 39 procent. Dit blijkt uit de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index, een rapport dat inzicht geeft in de loonontwikkeling en arbeidsmarkt in Nederland. Desondanks is de baantevredenheid licht toegenomen naar 62 procent, waarbij maar liefst 86 procent tevreden is met de baanzekerheid. In 2015 verwacht 68 procent een promotie en 13 procent ontslagen. 

“Het is opvallend dat steeds meer medewerkers in de IT & Telecom sector een nieuwe baan zoeken”, aldus Gian Zandonà, Managing Director van Monsterboard.nl. “In deze sector zijn nog altijd veel vacatures, dus is het een mooie tijd om van baan te wisselen. De eerste stap is het updaten van je online cv, job alerts en Twitter feeds in te schakelen en met een professionele blik te kijken naar je sociale profielen. Zo ben je goed voorbereid wanneer die nieuwe kans voorbij komt.”

IT & Telecom niet meer honkvast 
In 2013 waren werknemers in de IT & Telecom sector nog verreweg het minst op zoek naar een nieuwe baan (39 procent), in 2014 ligt het percentage met 56 procent boven het landelijk gemiddelde. Het landelijk gemiddelde nam met 3 procent toe naar 53 procent. Nog steeds zijn mensen in de horeca & toerisme (68 procent) het meest op zoek naar een nieuwe baan.

“De Wage Index wees eerder al uit dat de lonen in IT & Telecom daalden en dat twee derde van de medewerkers een loonsverhoging verwacht in 2015”, aldus Paulien Osse, directeur van Loonwijzer. “Dit kan de reden zijn dat veel meer werknemers binnen de sector op zoek zijn naar een nieuwe baan. En onderhandelen over salaris bij een nieuwe baan is een beproefde manier om op een hoger salaris uit te komen. ”

Loonwijzer/Monsterboard Wage Index
Percentage werknemers op zoek naar een nieuwe baan

2013

2014

Agrarische sector

50%

40%

Bouw en techniek

52%

49%

Onderwijs

50%

51%

Financiële sector

46%

48%

Gezondheidszorg

51%

55%

Horeca & toerisme

61%

68%

Productiesector

43%

45%

IT & Telecom

39%

56%

Juridisch, Marketing & Communicatie

45%

56%

Transport & logistiek

54%

57%

Tabel 1 Percentage werknemers op zoek naar nieuwe baan

Baantevredenheid neemt licht toe in IT & Telecom sector
In 2014 was 62 procent van de IT & Telecom werknemers tevreden met zijn baan. Dit is een stijging van 3 procent ten opzichte van 2013, blijkt uit de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index. Het Nederlands gemiddelde ligt op 65 procent. Medewerkers in de IT & Telecom zijn het meest tevreden met hun baanzekerheid (86 procent). 69 procent is tevreden met zijn werkplek en 80 procent met collega’s (74 procent in 2013). 64 procent is tevreden met zijn leidinggevende.

Loonwijzer/Monsterboard Wage Index
Percentage werknemers tevreden met baan

2013

2014

Agrarische sector

61%

71%

Bouw en techniek

59%

66%

Onderwijs

63%

65%

Financiële sector

58%

64%

Gezondheidszorg

64%

64%

Horeca & toerisme

52%

55%

Productiesector

64%

66%

IT & Telecom

59%

62%

Juridisch, Marketing & Communicatie

63%

70%

Transport & logistiek

54%

63%

Tabel 1 Baantevredenheid per sector

Verwachtingen voor 2015
13 procent van de werknemers in IT & Telecom verwacht in 2015 ontslagen, een lichte toename van 3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Maar liefst 68 procent verwacht een promotie en 65 procent een loonsverhoging. 67 procent denkt in 2015 bij zijn huidige werkgevers te blijven, een daling van 9 procent ten opzichte van 2013. Dit ligt in lijn met de forse stijging van mensen die een nieuwe baan zoeken. 

]]>
Wed, 22 Apr 2015 09:37:22 +0200 IT'ers en telecom-professionals massaal op zoek naar nieuwe uitdaging http://executive-people.nl/item/527628/iters-en-telecom-professionals-massaal-op-zoek-naar-nieuwe-uitdaging.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Fraudeurs zijn door ICT steeds efficiënter’ http://executive-people.nl/item/527583/a-fraudeurs-zijn-door-ict-steeds-efficia-laquo-ntera.html Ruim 10 miljard euro schade, zeer lage pakkansen, grote gevolgen voor zowel individuele slachtoffers als de samenleving in zijn geheel en veel ‘winst’ voor fraudeurs. ICT zorgt dat fraudeurs steeds efficiënter te werk gaan. Dit zijn enkele conclusies die de Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) trekt in haar rapport ‘Fraude loont… nog steeds’.

Het rapport is een vervolgen op het rapport ‘Fraude loont’ uit 2012. Het nieuwe rapport wordt op 24 april tijdens de conferentie ‘Fraude Loont… nog steeds’ overhandigd aan Ard van der Steur, minister van Veiligheid en Justitie. De conferentie gaat onder andere in op de bestrijding van fraude.

Ook fraudeurs innoveren
STT concludeert dat ook fraudeurs innoveren. Met behulp van ICT zouden zij steeds efficiënter kunnen frauderen, waardoor ook de schade toeneemt. STT merkt op dat fraudebestrijders weliswaar over dezelfde technologische middelen beschikken als fraudeurs, maar tegen meer obstakels lopen bij de invoering hiervan.

Onderzoekers Alex van Geldrop MSc (Stichting Toekomstbeeld der Techniek) en prof.dr.ir. Theo de Vries (Universiteit Twente) stellen in het rapport dat er goed initiatieven bestaan om fraude tegen te gaan. Wel benadrukken de onderzoekers dat het noodzakelijk is met de technologische vooruitgang rekening te houden in dit soort initiatief om te voorkomen dat zij hun waarde verliezen.

]]>
Tue, 21 Apr 2015 12:11:15 +0200 ‘Fraudeurs zijn door ICT steeds efficiënter’ http://executive-people.nl/item/527583/a-fraudeurs-zijn-door-ict-steeds-efficia-laquo-ntera.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
30 procent IT-budget wordt besteed aan cloud technologie http://executive-people.nl/item/527600/procent-it-budget-wordt-besteed-aan-cloud-technologie.html Ruim 30 procent van het IT-budget werd in het vierde kwartaal van 2014 besteed aan cloud technologie. Dit meldt IDC in zijn quarterly cloud computing tracker.

Het gaat onder andere om cloud-gebaseerde servers, storage en ehernet switches. De vraag steeg met 14,4 procent naar 8 miljard dollar. In het hele jaar steeg de omzet met 18,7 procent naar 26,4 miljard dollar. De verkoop van private cloud technologie steeg met 20,7 procent naar 10 miljard dollar.

Organisaties nemen ook meer Internet of Things services af, die weer werken op cloud infrastructuur en platform oplossingen.

ODM-leveranciers, Cisco en EMC verkochten de meeste cloud oplossingen, gevolgd door Dell en HP. IBM moest marktaandeel inleveren. Lees meer hier.

WK

 

 

]]>
Tue, 21 Apr 2015 01:29:34 +0200 30 procent IT-budget wordt besteed aan cloud technologie http://executive-people.nl/item/527600/procent-it-budget-wordt-besteed-aan-cloud-technologie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Bedrijven zijn niet goed voorbereid op de geavanceerde cyberdreigingen' http://executive-people.nl/item/527597/bedrijven-zijn-niet-goed-voorbereid-op-de-geavanceerde-cyberdreigingen.html Uit het ‘global breach readiness-onderzoek’ dat RSA heeft laten uitvoeren, blijkt dat de meerderheid van de organisaties wereldwijd niet goed voorbereid is op de geavanceerde cyberdreigingen van tegenwoordig. Ook doen zij vrijwel niets met beschikbare incident response best practises. Dave Martin (foto), Chief Trust Officer, RSA, de security-divisie van EMC: “Organisaties hebben moeite zicht te krijgen op de operationele risico’s van hun organisatie. Organisaties worden steeds vaker digitaal, daarom moet informatiebeveiliging ook een belangrijk onderdeel gaan uitmaken van hun operationele risicostrategie. Ondanks dat veel organisaties het gevoel hebben dat ze hun beveiligingsrisico’s goed onder controle hebben, maakt het nog zelden onderdeel uit van de totale operationele risicostrategie. Hierdoor weten ze niet precies aan welke risico’s ze daadwerkelijk blootgesteld worden.”

Dit onderzoek werd uitgevoerd in dertig landen en is naast onderzoek van de Security for Business Innovation Council (SBIC), een groep top security-leiders van de Global 1000, gelegd. RSA heeft de resultaten van beide onderzoeken gebundeld om kwantitatief inzicht te verschaffen in real world security best practises, om te laten zien waar de technologie tekort schiet en om gericht te kunnen adviseren over hoe deze kloof het beste gedicht kan worden.

Het onderzoek richt zich op maatregelen binnen vier belangrijke deelgebieden van Breach Readiness & Response: Incident Response, Content Intelligence, Analytic Intelligence en Threat Intelligence. De resultaten laten zien dat organisaties nog steeds moeite hebben met de adoptie van technologieën en best practices die hen in staat stellen cyberaanvallen, die uiteindelijk resulteren in breaches, te detecteren en te verstoren.

Incident Response
Incident Response is een activiteit die continu ontwikkeld en aangescherpt moet worden om het hoofd te blijven bieden aan het toenemend aantal cyberaanvallen. De onderzoeksresultaten laten zien dat, terwijl alle SBIC-leden beschikken over een vorm van incident response, 30% van de ondervraagde organisaties in het global breach readiness-onderzoek (GBR) geen formeel calamiteitenplan heeft. Bovendien geeft 57% van de organisaties die wel een plan hebben aan, dat ze deze plannen nooit update of herziet.

Content Intelligence
Met Content Intelligence wordt in dit onderzoek bedoeld: inzicht dat verkregen wordt door de inzet van tools, technologie en processen voor het identificeren en monitoren van belangrijke assets. Terwijl alle leden van het SBIC de mogelijkheid hebben data te verzamelen en alarm te slaan wanneer dat nodig is, heeft 55% van de ondervraagde organisaties dit niet, wat hen blind maakt voor veel bedreigingen. Het kunnen identificeren van false positives lijkt nog steeds een moeilijke taak. Slechts 50% van de GBR-respondenten blijkt in staat te zijn false positives te identificeren terwijl meer dan 90% van de SBIC-leden geautomatiseerde cyber security-technologie en -processen hebben om informatie te updaten om de kans op toekomstige incidenten te verkleinen. 

De meeste organisaties erkennen dat het verzamelen van belangrijke log-gegevens met behulp van SIEM-systemen slechts een gedeeltelijk beeld schetst van hun omgeving. Uit het onderzoek blijkt dat 72% van de GBR-respondenten toegang heeft tot malware- of endpoint forensics, terwijl slechts 42% van de respondenten beschikt over de mogelijkheid voor meer verfijnde network forensics, waaronder packet capture en netflow-analyse. 

Externe threat intelligence en het delen van informatie daarover is belangrijk voor organisaties om op de hoogte te blijven van de nieuwste tactieken en motieven van aanvallers. De onderzoeksresultaten laten zien dat slechts 43% van de GBR-respondenten een externe threat intelligence-bron gebruikt als aanvulling op zijn eigen kennis daarover. Hackers maken nog regelmatig gebruik van bekende, maar vaak niet gepatchte kwetsbaarheden. Ondanks dat iedereen dat wel weet, heeft slechts 40% van de ondervraagden in het onderzoek een actief vulnerability management-programma. Dit maakt het voor velen een nog grotere uitdaging om aanvallers voor te blijven. 

Bekijk het video interview van Dave Martin hier.

 

]]>
Tue, 21 Apr 2015 00:53:50 +0200 'Bedrijven zijn niet goed voorbereid op de geavanceerde cyberdreigingen' http://executive-people.nl/item/527597/bedrijven-zijn-niet-goed-voorbereid-op-de-geavanceerde-cyberdreigingen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Sociale skills zijn van groot belang voor ICT-beveiliging’ http://executive-people.nl/item/527552/a-sociale-skills-zijn-van-groot-belang-voor-ict-beveiliginga.html ICT-professionals zijn steeds minder gewild voor ICT-beveiliging. In het segment is vooral vraag naar mensen met een technische of zakelijke achtergrond. Omgaan met eindgebruikers staat hierbij centraal.

Dit blijkt uit onderzoek van de International Information Systems Security Certification Consortium (ISC2). Wereldwijd is een tekort aan beveiligingsprofessionals. Dit betekent echter niet dat ICT-professionals in dit segment eenvoudig aan de bak komen. Bedrijven zouden namelijk steeds vaker tot de conclusie komen dat het gedrag van werknemers een belangrijke rol speelt in security. Het omgaan met medewerkers om hun gedrag te kunnen verbeteren wordt dan ook steeds belangrijker.

Bijna 90% van de respondenten geeft aan dat communicatieve vaardigheden steeds meer van belang zijn om een succesvolle carrière op te bouwen. Technische kennis of de juiste certificeringen speelt zelfs een kleinere rol. Vooral voor beveiligingsanalisten en beveiligingsconsultants is op dit moment veel werk te vinden.

]]>
Mon, 20 Apr 2015 13:19:19 +0200 ‘Sociale skills zijn van groot belang voor ICT-beveiliging’ http://executive-people.nl/item/527552/a-sociale-skills-zijn-van-groot-belang-voor-ict-beveiliginga.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Goede kansen om van Nederland de Digitale Delta van Europa te maken’ http://executive-people.nl/item/527496/goede-kansen-om-van-nederland-de-digitale-delta-van-europa-te-makena.html Nederland scoort beter in de networked readiness index van het World Economic Forum dan de landen direct om ons heen. Binnen Europa hoeft Nederland alleen Finland en Zweden voor te laten gaan. In combinatie met onze gunstige geografische ligging biedt dat een heel goed uitgangspunt om de ambitie te realiseren om in 2020 de Digital Delta van Europa te zijn. Nederland ICT ziet goede kansen om onze positie in de komende jaren te versterken en de beide Scandinavische landen te passeren.

Nederland ICT wil de overheid helpen om verbetering te brengen in de 33e positie van Nederland op de indicator het belang van ICT in de visie van de overheid en de 23e positie op de indicator het gebruik van haar ICT-diensten. Ook ziet Nederland ICT kansen voor het bedrijfsleven waar het gaat om het vermogen om technologieën te herkennen en om te zetten in nieuwe bedrijfsmogelijkheden. Het project Smart Industries kan dienen als inspiratie voor andere sectoren. Dan zal Nederland zeker stijgen ten opzichte van de huidige 21e positie.

Nederland ICT plaatst een kanttekening bij de relatief lage positie waar het gaat om de kosten van ICT. De 72e plaats gaat namelijk gepaard met een zeer hoogwaardige infrastructuur met hoge breedband penetratie en meervoudige landelijke 4G dekking. Niet voor niets is er een vierde plaats op het gebruik van internet richting consumenten.

Om de positie van Nederland in de komende jaren te versterken is volgens Nederland ICT een gezamenlijke inspanning nodig van ICT-sector, het bedrijfsleven en overheid. De conclusie van het World Economic Forum dat ICT voor Nederland een concurrentiefactor van belang is, kan niet anders dan een grote motivatie zijn voor alle partijen. De ambitie om de eerste echt digitale economie van Europa te worden staat gelijk aan de ambitie om daarmee de meest concurrerende economie van Europa te zijn.

]]>
Mon, 20 Apr 2015 10:05:59 +0200 'Goede kansen om van Nederland de Digitale Delta van Europa te maken’ http://executive-people.nl/item/527496/goede-kansen-om-van-nederland-de-digitale-delta-van-europa-te-makena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Mobile printing markt groeit tot 2019 jaarlijks met 32,5 procent http://executive-people.nl/item/527515/mobile-printing-markt-groeit-tot-jaarlijks-met-procent.html Tussen 2015 en 2019 groeit de mobile printing markt jaarlijks gemiddeld met 32,5 procent aldus onderzoeksbureau Market Research Store. Dat wordt veroorzaakt doordat er meer mobiele werknemers behoefte hebben om met hun smartphone, tablets en notebook mobiel te printen. Hierbij kunnen resellers zorgen voor mobile printing oplossingen die kostenbesparend, veilig en op standaarden zijn gebaseerd.

Grote organisaties hebben vaker behoefte aan mobile printing oplossingen omdat ze een Bring Your Own Device (BYOD) beleid hebben. Ook wordt mobiel werken gestimuleerd, waarbij de werknemer ook buiten kantoor moet kunnen printen. Vrijwel alle grote printing leveranciers bieden een mobile printing oplossing en breiden deze uit. Leveranciers van mobile devices en apps bieden ook diverse mobiele printing software. Volgens onderzoeksbureau Gartner moeten de oplossingen voldoen aan standaarden, een sterke beveiliging hebben en kostenbesparend zijn.

Google Cloud Print en Apple Airprint

De wereldwijd mobile printing mark gaat steeds meer richting cloud printing, waarbij via een (draadloos) netwerk en een webgebaseerde printer kan worden geprint zoals met Google Cloud Print en Apple Airprint. Apple AirPrint maakt het mogelijk om te printen met iPhone, iPad of iPod Touch op printers die Apple AirPrint ondersteunen. Apple gebruikers hoeven geen speciale software of printer drivers te downloaden. Er is weinig tijd nodig voor het configureren van de printers en devices. Als een printer niet werkt met een Apple device, dan zijn er gratis en betaalde printing apps verkrijgbaar op de App Store, zoals de Printer Pro app. Google Cloud Print werkt met iPhone, iPad en Android devices. Gebruikers maken dan gebruik van Google Cloud Print gebaseerde apps die werken met Google Cloud Print Ready printers. Met Google Cloud Print kunnen gebruikers documenten opmaken en in PDF opslaan op Google Drive en deze printen als ze in de buurt zijn van een printer.

MFP's

Tot slot bieden alle grote printing leveranciers mobile printing softwareoplossingen voor hun eigen merk andere merken printers en mfp’s. Met push printen kan worden geprint met een Apple iOS en Android smartphones. Met pull is het mogelijk te printen via een specifiek e-mail adres die gekoppeld is aan de printer. De gebruiker stuurt een email naar e-mailadres van een printer in de buurt waarna hij zijn papieren prints kan ophalen, bijvoorbeeld na het intikken van een pincode op de mfp. Deze oplossing is commercieel interessant voor resellers voor conferenties, bedrijfspanden, vliegvelden, hotels en benzinestations.

WK

 

 

]]>
Mon, 20 Apr 2015 10:01:51 +0200 Mobile printing markt groeit tot 2019 jaarlijks met 32,5 procent http://executive-people.nl/item/527515/mobile-printing-markt-groeit-tot-jaarlijks-met-procent.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
B2B sales managers maken steeds vaker plaats voor e-commerce analisten http://executive-people.nl/item/527487/bb-sales-managers-maken-steeds-vaker-plaats-voor-e-commerce-analisten.html B2B sales banen verdwijnen vaker de komende vijf jaar ten gunste van banen voor e-commerce analisten, aldus analist Forrester. Bedrijven gaan daarom steeds vaker hun verkoopkanalen digitaliseren.

Tegen 2020 zijn in de VS 1 miljoen b2b sales banen dan verdwenen. Reden? Zakelijke beslissers kopen vaker online in en willen slimme online functies bij het vinden en kopen van producten en services, aldus Forrester analist Andy Hoar in een blog.

]]>
Sun, 19 Apr 2015 10:12:50 +0200 B2B sales managers maken steeds vaker plaats voor e-commerce analisten http://executive-people.nl/item/527487/bb-sales-managers-maken-steeds-vaker-plaats-voor-e-commerce-analisten.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Voor het eerst meer prioriteit aan BI en business analytics dan security onder banken http://executive-people.nl/item/527395/voor-het-eerst-meer-prioriteit-aan-bi-en-business-analytics-dan-security-onder-banken.html Bedrijven in de financiële sector investeren steeds meer in business intelligence (BI) en business analytics. De investeringen binnen de sector in deze technologieën zijn dit jaar voor het eerst hoger dan de investeringen in security.

Dit blijkt uit onderzoek van Ovum. 29% van de banken noemt BI en business analytics het belangrijke IT-thema. Hiermee eindigt het thema iets hoger dan security, dat door 28% het belangrijkste thema wordt genoemd. Ovum stelt dan ook dat BI en business analytics een kritiek onderwerp is geworden voor 2015.

Naar verwachting geven bedrijven in de financiële sector dit jaar fors meer geld uit aan IT. Ovum verwacht de IT-bestedingen met 43% te zullen zien stijgen ten opzichte van 2014. De IT-bestedingen blijen ook de komende jaren flink groeien. Naar verwachtingen geven financiële instellingen wereldwijd dit jaar 131 miljard dollar uit aan IT. Ovum voorspelt dat dit bedrag stijgt tot 157,6 miljard dollar in 2019. Tweederde van de instellingen zou zijn IT-budget dit jaar verhogen.

]]>
Fri, 17 Apr 2015 14:44:25 +0200 Voor het eerst meer prioriteit aan BI en business analytics dan security onder banken http://executive-people.nl/item/527395/voor-het-eerst-meer-prioriteit-aan-bi-en-business-analytics-dan-security-onder-banken.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Klantgerichtheid blijkt belangrijkste groeistimulator voor mkb'ers http://executive-people.nl/item/527391/klantgerichtheid-blijkt-belangrijkste-groeistimulator-voor-mkbers.html In opdracht van Microsoft onderzocht Ipsos MORI welke technologieën mkb’ers dagelijks privé, op het werk en onderweg gebruiken, met als doel om de klantervaring en de werkbelasting te verbeteren. Een verbeterd contact met klanten ziet 35 procent van de mkb’ers als een belangrijke groeistimulator voor een succesvol bedrijf. Dat is te realiseren met technologie: tools die het bedrijf slimmer en sneller maken, en inzichten verschaffen in de wensen van de klant. Alleen maakt niet elke organisatie hier gebruik van.

Hoewel mkb’ers zeggen het belang van de klantgerichtheid te begrijpen, tonen de resultaten dat niet aan. Uit het onderzoek blijkt dat mkb’ers sneller op e-mail van collega’s reageren dan op die van klanten: 31 procent reageert binnen één uur op collega’s tegen 21 procent op klanten. Slechts twee op de vijf (veertig procent) reageert direct op de klant. Hoewel de verwachtingen van klanten steeds hoger liggen doordat iedereen altijd, overal en via elk device kan werken, geeft slechts 24 procent van de mkb-werknemers aan dat buiten de reguliere werkuren te doen. “Hoewel de technologie het mogelijk maakt om altijd en overal te werken en Het Nieuwe Werken stimuleert, blijft er bij bedrijven een spanningsveld tussen reguliere werkuren en het ritme van de medewerkers. Met een meer mobiele werkhouding en een verandering van de bedrijfscultuur, mogelijk gemaakt door technologie, kun je juist ook de klantervaring verbeteren”, aldus Ron Augustus (foto), directeur MKB bij Microsoft.

Oplossingen voor een betere werkbaarheid
Mkb’ers gaven in het onderzoek aan dat het implementeren van de juiste informatietechnologie binnen hun bedrijf zorgde voor een betere klantgerichtheid, en zij vonden dit ook direct het beste voordeel ervan. Twintig procent geeft aan dat de klanttevredenheid is verbeterd dankzij de inzet van nieuwe technologie, en zeventien procent noemt zelfs dat nieuwe technologie de productiviteit van werknemers heeft verhoogd. Zeker met het oog op de aankomende flex- en thuiswerkwetgeving is dit gegeven een stimulans voor werkgevers.

Bewezen is, dat het implementeren van de juiste technologie de business helpt werkzaamheden slimmer aan te pakken en (klant)inzicht te verschaffen. Daardoor is het eenvoudiger om in te spelen op de vraag van de klant. Tegelijkertijd helpt het de medewerkers te werken in hun eigen ritme en verhoogt het hun productiviteit. “Tegenwoordig kan zelfs het CRM-systeem in je broekzak op je telefoon zitten. Implementatie van de nieuwe technologie biedt enorme groeikansen voor het mkb – kansen die nu onbenut worden gelaten”, aldus Augustus.

]]>
Fri, 17 Apr 2015 08:25:20 +0200 Klantgerichtheid blijkt belangrijkste groeistimulator voor mkb'ers http://executive-people.nl/item/527391/klantgerichtheid-blijkt-belangrijkste-groeistimulator-voor-mkbers.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederland op vierde plaats in ICT-gebruik http://executive-people.nl/item/527308/nederland-op-vierde-plaats-in-ict-gebruik.html Nederland staat op de vierde plaats als het gaat om gebruik van ICT voor economische groei, innovatie, werkgelegenheid en maatschappelijk welzijn. Het is het derde jaar op rij dat Nederland deze positie in handen heeft.

Dit blijkt uit de Networked Readiness Index (NRI) van het World Economic Forum (WEF). Op deze ranglijst worden 143 landen beoordeeld op de mate waarin zij ICT optimaal benutten. Singapore eindigt op de eerste plaats, gevolgd door Finland en Zweden. Nederland scoort met haar vierde plaats beter dan zowel de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk.

De score van landen wordt bepaald aan de hand van vier indicatoren (dikgedrukt), die zijn verdeeld in verschillende pilaren:

 • Omgeving (#7): politieke en juridische raamwerk (#7) & business en innovatie omgeving (#8) 
 • Readiness (#18): infrastructuur en digitale content (#14), betaalbaarheid (#72) & skills (#6)
 • Gebruik (#5): individueel gebruik (#7), zakelijk gebruik (#6) & overheidsgebruik (#13)
 • Impact (#2): economische impact (#5) & sociale impact (#3)

Alle cijfers zijn hier te vinden.

]]>
Thu, 16 Apr 2015 09:11:56 +0200 Nederland op vierde plaats in ICT-gebruik http://executive-people.nl/item/527308/nederland-op-vierde-plaats-in-ict-gebruik.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Klanten switchen steeds sneller van leverancier http://executive-people.nl/item/527330/klanten-switchen-steeds-sneller-van-leverancier.html Nederlandse bedrijven kunnen het tempo van hun klanten moeilijk bijhouden, nu deze altijd online zijn, meer gebruikmaken van digitale kanalen en steeds vaker vertrouwen op niet-traditionele providers, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van Accenture. Het resultaat is een 'switch- of overstapeconomie'. De potentiële omzetmogelijkheden door een veranderend uitgavenpatroon van consumenten en overstapratio - is inmiddels opgelopen tot een geschatte wereldwijde omzet van 5,8 triljoen euro.

De analyse van de 'switcheconomie’ is onderdeel van het jaarlijks Global Consumer Pulse Research van Accenture. Hierin worden de ervaringen en houdingen van 23.665 klanten gemeten ten aanzien van minstens 4 leveranciers in 11 sectoren op het gebied van marketing, sales en klantenservice. Aan het onderzoek deden 459 Nederlandse consumenten mee.

Meer dan de helft van de consumenten (53 procent) meldt dat het aantal merken dat ze in overweging nemen, de afgelopen 10 jaar aanzienlijk is toegenomen. En 45 procent denkt dat de kans dat ze overstappen naar een andere provider hoger is dan 10 jaar geleden. Meer dan twee derde (78 procent) van de ondervraagden gebruikt minstens één online kanaal wanneer ze een nieuwe serviceprovider zoeken. Bijna de helft van de consumenten (45 procent) gebruikt hierbij een mobiel apparaat. Dit is een stijging van bijna 10 procent vergeleken met vorig jaar (36 procent).

"Veel ondernemingen reageren te traag op de behoeften van de moderne 'non-stop klanten' en worden daardoor geconfronteerd met klantverlies en een lager omzetpotentieel", aldus Marc Huijbregts (foto), Managing Director Accenture Digital. "Ze hebben geprobeerd de kansen van digitaal te benutten, maar hebben niet de hoofdoorzaken aangepakt van de problemen die zich voordoen bij een gebrekkige uitvoering. Bedrijven hebben alleen gefocust op 'dezelfde dingen beter doen', in plaats van zich te richten op 'dingen anders doen'."

Dingen anders te doen

De website van een bedrijf is de nummer één bron van informatie voor consumenten, met 61 procent, maar bijna een kwart (23 procent) wil meer digitale interactie van providers. Ondanks het hoge aantal online gebruikers, vindt slechts een derde van consumenten (32 procent) dat bedrijven interacties op mobiele apparaten effectief gebruiken om consumenten een verbeterde en specifieke ervaring te bieden. Slechts 9 procent van de consumenten vindt dat bedrijven erin slagen digitale, mobiele, sociale en traditionele kanalen effectief samen te brengen.
"De loyaliteit van een klant aan een vertrouwde provider weegt tegenwoordig dikwijls niet op tegen een gepersonaliseerde ervaring bij een concurrent," aldus Huijbregts, Accenture Digital. "Uit ons onderzoek blijkt dat sommige bedrijven in zee gaan met 'niet-traditionele' concurrenten die vaak bereid zijn 'dingen anders te doen' en die potentiële klanten meer op maat aangepaste mogelijkheden bieden."

Een kwart van de Nederlandse consumenten (25 procent) voelt zich zeer loyaal ten opzichte van hun providers en 22 procent is bereid ze aan te bevelen aan anderen. Deze cijfers zijn de afgelopen zeven jaar vrijwel consistent gebleven. Bijna een derde (29 procent) is bereid producten en diensten te kopen van niet-traditionele providers en ongeveer evenveel ondervraagden overwegen hun aankopen te doen via C2C-kanalen (consumer-to-consumer) voor huisvesting, vervoer of kredietverlening.

Veel algemene klachten en gewoonten van consumenten die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen, bestaan al enkele jaren, waaruit blijkt dat veel bedrijven de onderliggende problemen niet effectief aanpakken. En doordat problemen niet tijdig worden aangepakt, wordt de trend van overstappen verder versterkt. De afgelopen zes jaar is hierin weinig verbetering gekomen. De top drie frustraties van Nederlandse consumenten over klantenservice – probleem oplossen bij eerste contact (92 procent), service komt niet overeen met eerder gedane beloften (91 procent), en lange wachttijden aan de telefoon (90 procent) – zijn vrijwel gelijk gebleven.

Consquenties

Bij de Nederlandse consumenten met een negatieve marketing of saleservaring werden de consequenties direct gevoeld: Ongeveer 40% stopte de contacten met het bedrijf of ging naar een nieuwe service provider en 11% plaatste negatieve berichten online. 71% van de respondenten gaf aan dat het bedrijf iets had kunnen doen om hen als klant te behouden.

De tevredenheid met klantenservice via onlinekanalen, zoals online chat, mobiele applicaties, recensies van websites door derden of forums en sociale media, is relatief goed vergeleken met 'traditionele' kanalen: iets meer dan de helft van de respondenten zegt tevreden te zijn over online chat (54 procent) en videochat (40 procent), tegenover iets meer dan 60 procent die tevreden is met traditionele support via het callcenter.

Ondanks de relatief hoge tevredenheid met digitale kanalen gebruiken consumenten deze technologieën nog niet op grote schaal binnen de hele mix van kanalen. Diverse obstakels spelen hierbij een rol, zoals het niet kunnen vinden van de juiste informatie in de kanalen, gebrek aan vertrouwen in de kanalen, en niet weten hoe deze kanalen kunnen worden gebruikt.

"De rendabele groei van veel bedrijven is de afgelopen 10 jaar gehinderd door twee voortdurende problemen op het gebied van klantenservice: een chronisch hoog aantal overstappers en minder bestedingen door de resterende klanten", aldus Huijbregts. "Bedrijven die de juiste combinatie van digitale en analoge kanalen weten te bieden voor een betere klantervaring, kunnen veel voordeel behalen door het behoud van bestaande klanten en het weglokken van een bovengemiddeld aantal nieuwe klanten bij de concurrentie."

WK

]]>
Thu, 16 Apr 2015 00:24:30 +0200 Klanten switchen steeds sneller van leverancier http://executive-people.nl/item/527330/klanten-switchen-steeds-sneller-van-leverancier.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Cloudapplicaties gemeengoed in onderwijssector http://executive-people.nl/item/527328/cloudapplicaties-gemeengoed-in-onderwijssector.html De onderwijssector maakt met voorsprong het meeste gebruik van cloudoplossingen. Door de grote hoeveelheid branchespecifieke oplossingen die vanuit de cloud worden aangeboden, gebruikt momenteel 84 procent van de onderwijsinstellingen een cloudoplossing. Overall ligt de penetratie op 41 procent van de bedrijfsvestigingen (met 50 of meer werknemers), een gemiddelde stijging van 40 procent per jaar. Dit blijkt uit analyse van circa 5.000 interviews die Computer Profile hield met IT-verantwoordelijken van Nederlandse bedrijfsvestigingen over het gebruik van bedrijfsapplicaties.

De resultaten van de analyse laten zien dat het zwaartepunt in het gebruik van cloudapplicaties ligt bij bedrijfslocaties met circa 200 medewerkers. Bij 100 tot 200 werknemers ligt de penetratie namelijk op 46 procent en bij locaties met 200 tot 500 medewerkers is dit percentage 43.

Office uit de cloud heeft momentum
Momenteel geeft 62 procent van de bedrijfsvestigingen aan gebruik te maken van HR-software. Ongeveer een derde hiervan betreft een cloudoplossing. Daarmee ligt het percentage gebruikers van HR-software uit de cloud op een kleine 19 procent van alle locaties. In 2013 was de penetratie HR-oplossingen uit de cloud nog 11 procent. Ook office-applicaties worden steeds vaker (15%) uit de cloud afgenomen. Dat betreft in 3 van de 10 gevallen een Google-oplossing en 7 van de 10 een Microsoft-oplossing (Office 365).

Branchespecifieke applicaties worden door 45 procent van de bedrijfslocaties gebruikt, waarvan 4 procent kiest voor een branchespecifieke oplossing uit de cloud. Groupware uit de cloud is in gebruik bij een kleine 6 procent van de locaties, een relatief klein deel van het totale groupware-gebruik.

Cloudleveranciers
Verder blijkt uit de analye dat Microsoft actief is op meerdere terreinen. Het bedrijf biedt office-applicaties, groupware/document management en CRM uit de cloud. Hierdoor is Microsoft overall gezien de meest voorkomende leverancier van cloudtoepassingen. Circa 11 procent van de bedrijfsvestigingen (met 50 of meer werknemers) gebruikt één of meerdere cloudapplicaties van Microsoft.

De nummers twee en vier op de lijst zijn beiden actief binnen het domein van HR-oplossingen. 7 procent van de locaties gebruikt een cloudtoepassing van RAET. Voor ADP, de nummer vier, zijn deze cijfers: 2 procent in 2013, 4 procent in 2014 en op dit moment is ruim 5 procent van de gebruikte toepassingen van ADP afkomstig uit de cloud. Schoolmaster, Blackboard en itslearning zijn alle drie actief in de onderwijssector waar het gebruik van cloudtoepassingen bovengemiddeld hoog is.

 

]]>
Thu, 16 Apr 2015 00:15:28 +0200 Cloudapplicaties gemeengoed in onderwijssector http://executive-people.nl/item/527328/cloudapplicaties-gemeengoed-in-onderwijssector.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederland in Europa meest kwetsbaar voor cyberaanvallen http://executive-people.nl/item/527327/nederland-in-europa-meest-kwetsbaar-voor-cyberaanvallen.html Symantec’s jaarlijkse Internet Security Threat Report (ISTR) laat zien dat Nederland ook dit jaar in de top vijf staat van de Global Threat Rank en op nummer één van de European Threat Rank. Het rapport laat ook een tactische verschuiving zien: cyberaanvallers infiltreren netwerken en ontwijken detectie door de infrastructuur van grote bedrijven te kapen en tegen hen te gebruiken.

"Aanvallers hoeven niet in te breken in het netwerk van een bedrijf als de sleutels gewoon beschikbaar zijn," aldus Tom Welling, Senior Manager Technical Alliance Manager bij Symantec Benelux. "We zien dat aanvallers bedrijven zichzelf laten infecteren met Trojaanse software-updates van gewone programma's en wachten dan rustig af tot hun doelwitten deze downloaden. Zo krijgen aanvallers ongehinderd toegang tot het bedrijfsnetwerk."

Uit het onderzoek van Symantec blijkt dat softwarebedrijven bij zero-day kwetsbaarheden, gemiddeld 59 dagen nodig hebben om patches te maken en te implementeren. Dit is vier dagen meer dan in 2013. Aanvallers maakten gebruik van deze vertraging en grepen in het geval van Heartbleed binnen vier uur hun kans om hierop in te spelen.

Spear-phishing aanvallen zijn in totaal met 8 procent gestegen in 2014, waarbij de precisie van de aanvallen opmerkelijk was. Er zijn 20 procent minder e-mails gebruikt maar er is een toename te zien in het aantal drive-by malware downloads en andere webgebaseerde exploits.

Daarnaast zag Symantec dat aanvallers:

Gebruikmaken van gestolen e-mailaccounts van het ene zakelijke slachtoffer om andere slachtoffers uit zijn netwerk te bereiken; gebruikmaken van de beheertools en procedures van bedrijven om gestolen waardevolle informatie door het bedrijfsnetwerk te verplaatsen vóór exfiltratie; op maat gemaakte aanvalssoftware maken binnen het netwerk van hun slachtoffers om hun activiteiten nog beter te verbergen.

E-mail blijft een aanzienlijk middel voor cybercriminelen. Wat opvalt is dat geëxperimenteerd wordt met nieuwe aanvalsmethoden op mobiele apparaten en sociale netwerken, om met minder moeite meer mensen te bereiken. "Cybercriminelen zijn vrij lui. Ze geven de voorkeur aan geautomatiseerde tools en gebruiken onwetende consumenten om het vuile werk voor hen te doen," zegt Kevin Haley, director bij Symantec Security Response. "Vorig jaar werd 70 procent van sociale media-scams handmatig gedeeld doordat aanvallers gebruikmaakten van mensen die content vertrouwen die door hun vrienden gedeeld werd."

Hoewel cybercriminelen snel geld kunnen verdienen met sociale media-scams, vertrouwen sommigen op lucratievere en agressievere aanvalsmethoden, zoals ransomware. In vergelijking met 2013, is deze aanvalsmethode met 113 procent gestegen.

WK

]]>
Thu, 16 Apr 2015 00:02:42 +0200 Nederland in Europa meest kwetsbaar voor cyberaanvallen http://executive-people.nl/item/527327/nederland-in-europa-meest-kwetsbaar-voor-cyberaanvallen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bedrijven gemiddeld getroffen door 78 beveiligingsincidenten per jaar http://executive-people.nl/item/527266/bedrijven-gemiddeld-getroffen-door-beveiligingsincidenten-per-jaar.html ICT- en beveiligingsprofessionals bij organisaties worden overspoeld met beveiligingsincidenten: gemiddeld 78 per jaar. Bij 28 procent van deze incidenten gaat het om doelgerichte aanvallen – een van de gevaarlijkste en potentieel schadelijkste vorm van cyberaanvallen.

Dit zijn enkele conclusies uit een nieuw onderzoeksrapport van Intel Security, getiteld Tackling Attack Detection and Incident Response. Dit rapport is in opdracht van Intel Security samengesteld door Enterprise Strategy Group (ESG). Het geeft inzicht in de beveiligingsstrategieën en de uitdagingen en behoeften op het gebied van incident respons. Volgens de respondenten zijn betere detectietools, betere analysetools en betere trainingen over hoe om te gaan met beveiligingsincidenten de belangrijkste manieren om de effectiviteit van informatiebeveiliging te verbeteren.

“In de medische wereld wordt wel gesproken over het ‘Gouden Uur’ na een hartaanval. Wanneer patiënten binnen een uur na een hartaanval in het ziekenhuis behandeld worden, nemen hun overlevingskansen significant toe. Op dezelfde manier moet ook de beveiligingsindustrie er naar streven dat de tijd die organisaties nodig hebben om aanvallen te detecteren en af te slaan, zo kort mogelijk is. Voordat er schade wordt aangericht”, zegt Wim van Campen (foto), vice president Noord Europa bij Intel Security. “We moeten ons daarom afvragen wat er nu niet goed werkt en anders gaan nadenken over hoe we informatiebeveiliging aanpakken.”

Het complete rapport van Intel Security is te vinden op http://www.mynewsdesk.com/nl/mcafee/documents/intel-security-rapport-tackling-attack-detection-and-incident-respons-44857.

]]>
Wed, 15 Apr 2015 12:30:10 +0200 Bedrijven gemiddeld getroffen door 78 beveiligingsincidenten per jaar http://executive-people.nl/item/527266/bedrijven-gemiddeld-getroffen-door-beveiligingsincidenten-per-jaar.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Europa heeft binnen enkele jaren 800.000 vakbekwame ICT’ers nodig http://executive-people.nl/item/527192/europa-heeft-binnen-enkele-jaren-vakbekwame-icta-ers-nodig.html In Europa is een groot tekort aan vakbekwaam ICT-personeel. Naar verwachting is er binnen Europese bedrijven in 2020 vraag naar zo’n 800.000 nieuwe medewerkers. De sector creëert jaarlijks zo’n 120.000 nieuwe banen.

Dit heeft Andrus Ansip, Eurocommissaris digitale interne markt volgens V3.com gezegd tijdens een toespraak in België. Ansip geeft aan nog grote verschillen te zien in het ICT-kennisniveau in verschillende landen binnen de Europese Unie. Ook zijn in landen verschillende nationale programma’s geïmplementeerd die allen zijn bedoeld om de digitale fragmentatie van Europa juist te voorkomen.

‘Big data gaat veel nieuwe banen scheppen’
Ansip verwacht vooral veel van big data. De wereldwijde markt voor big data-technologie en -diensten groeit naar verwachting van 3 miljard dollar in 2010 naar 16 miljard dollar dit jaar. Het segment maakt hiermee een zevenmaal snellere groei door dan de volledige ICT-markt. Ansip verwacht dat de big data-markt de komende jaren dan ook honderdduizenden nieuwe banen zal scheppen. De Eurocommissaris merkt wel op dat slechts 29% van de grote Europese bedrijven aangeeft klaar te zijn voor big data.

Ook cloud schept in Europa hoge verwachtingen. Ansip wijst op het feit dat de cloudmarkt naar verwachting in 2020 vervijfvoudigd is ten opzichte van 2013. De markt levert hierdoor steeds meer waarde voor de economie, creëert steeds meer banen en zorgt voor meer innovatie.

]]>
Tue, 14 Apr 2015 16:35:51 +0200 Europa heeft binnen enkele jaren 800.000 vakbekwame ICT’ers nodig http://executive-people.nl/item/527192/europa-heeft-binnen-enkele-jaren-vakbekwame-icta-ers-nodig.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Kwart van ontvangers opent phishingmails http://executive-people.nl/item/527189/kwart-van-ontvangers-opent-phishingmails.html Bijna een kwart (23%) van alle mensen die een phishingmail ontvangt opent deze ook daadwerkelijk. Malafide e-mailbijlages worden door 11% geopend.

Deze verontrustende cijfers brengt Verizon naar buiten in het Verizon 2015 Data Breach Investigations Report. Voor bedrijven is dergelijk gedrag een groot gevaar, aangezien medewerkers de deur hiermee wagenwijd openzetten voor hackers. Via malafide bijlages kunnen aanvallers proberen machines te besmetten met malware.

Informatie in handen krijgen
Ook kunnen aanvallers via phishingmailtjes proberen informatie over werknemers of bedrijven in handen te krijgen. Phishingwebsites blijken minder succesvol te zijn geworden. Het aantal mensen dat deze websites bezoekt en hun wachtwoord invult neemt af.

Voor cybercriminelen is het opzetten van een phishingcampagne overigens erg interessant. Het onderzoek toont aan dat zelfs een campagne waarin slechts 10 phishingmailtjes worden verstuurd al 90% kans heeft om een machine te besmetten.

Springplank naar een ander doelwit
Slachtoffers van cyberaanvallen blijken overigens met grote regelmaat niet zelf het doelwit van de cybercriminelen te zijn. Zo kunnen slachtoffers worden gebruikt als springplank naar een ander doelwit, bijvoorbeeld hun werkgever of iemand in hun netwerk. Ook kunnen aanvallers websites hacken met als doel bezoekers van deze website te voorzien van malware.

75% van de aanvallen bleek binnen 24 uur te zijn verspreid naar een ander doelwit. In 40% van de aanvallen op bedrijven werd binnen een uur ook een tweede bedrijf aangevallen.

Top 5 cyberdreigingen
Als we kijken naar de belangrijkste cyberdreigingen van dit moment ziet de top 5 er als volgt uit: 

 1. Point of Sale-systemen
 2. Crimeware
 3. Cyberspionage
 4. Misbruik van rechten
 5. Webapplicaties
]]>
Tue, 14 Apr 2015 14:22:45 +0200 Kwart van ontvangers opent phishingmails http://executive-people.nl/item/527189/kwart-van-ontvangers-opent-phishingmails.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Cybercriminelen vallen bedrijven steeds vaker indirect aan’ http://executive-people.nl/item/527186/a-cybercriminelen-vallen-bedrijven-steeds-vaker-indirect-aana.html Cybercriminelen hebben een nieuwe manier gevonden om bedrijven binnen te dringen. De aanvallers richten zich vaak niet langer rechtstreeks op het bedrijf, dat meestal goed beveiligd is. Door ‘gewone’ websites die door werknemers van een organisatie worden bezocht te besmetten met malware kunnen de cybercriminelen deze beveiliging omzeilen.

Hiervoor waarschuwt Symantec in haar jaarlijkse dreigingsrapport. Persbureau ANP meldt dat het beveiligingsbedrijf dit rapport presenteert tijdens de cybertop in Den Haag. Werknemers bezoeken allerlei normale, onschuldige websites vanaf zakelijke apparaten. Aanvallers kunnen deze websites echter hacken en malware verstoppen in bijvoorbeeld een legitieme software-update die op de site wordt aangeboden. Zodra een medewerker deze update nietsvermoedend installeert zijn de aanvallers binnen op de machine van de werknemer, en kunnen zij hun aanval uitbreiden naar de rest van het bedrijf.

Nederland populair onder cybercriminelen
Het dreigingsrapport van Symantec laat ook zien dat Nederland afgelopen jaar opnieuw een populair land was voor cybercriminelen. De goede digitale infrastructuur in ons land maakt Nederland een aantrekkelijke vestigingsplaats voor servers. Een deel van deze servers wordt echter voor malafide doeleinden gebruikt. Met het oog op de grote hoeveelheid servers in ons land is het dan ook niet verrassend dat Nederland afgelopen jaar opnieuw veel servers heeft gehuisvest die voor criminelen doeleinden zijn gebruikt.

Nederland is in Europa de belangrijkste vestigingsplaats van dit soort servers. Wereldwijd staat ons land op de vierde positie. Alleen de Verenigde Staten, China en India gaan ons land voor. Dit betekent overigens niet dat er in Nederland veel cybercriminelen wonen. De servers die in Nederland zijn gehost zijn via internet vanuit iedere locatie te bereiken. Nederland wordt in veel gevallen dan ook gebruikt als een tussenstop, waarbij servers in Nederland vanuit het buitenland worden aangesproken en aangestuurd.

Nieuwe kwaadaardige software
Symantec meldt afgelopen jaar 317 miljoen nieuwe malware-exemplaren te hebben opgespoord. Ransomware is een vorm van kwaadaardige software die data op geïnfecteerde machines in gijzeling neemt en losgeld eist in ruil voor toegang tot deze data. Het aandeel van ransomware in de totale hoeveelheid malware neemt volgens Symantec steeds verder toe.

]]>
Tue, 14 Apr 2015 11:26:23 +0200 ‘Cybercriminelen vallen bedrijven steeds vaker indirect aan’ http://executive-people.nl/item/527186/a-cybercriminelen-vallen-bedrijven-steeds-vaker-indirect-aana.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
MKB heeft weinig aandacht voor HPC http://executive-people.nl/item/527137/mkb-heeft-weinig-aandacht-voor-hpc.html Onder het midden- en kleinbedrijf is maar weinig aandacht voor High-Performance Computing (HPC) clusters. Het gaat hierbij om grote hoeveelheden servers die aan elkaar worden gekoppeld om een grote hoeveelheid rekenkracht beschikbaar te maken. Slechts 5% van de mkb’ers maakt gebruik van HPC. Het ontbreekt IT-beheerders in veel gevallen aan kennis over HPC.

Dit blijkt uit een enquête van transtec onder 254 IT-beheerders. transtec verwacht dat HPC-systemen in de toekomst zelfs onmisbaar zullen zijn voor het mkb. In alle bedrijfstakken groeien gegevensvolumes dusdanig snel, dat het voor conventionele systemen zeer moeilijk zal zijn om deze grote hoeveelheid gegevens te analyseren. HPC systemen bieden uitkomst. De systemen zijn daarnaast ook essentieel voor Big Data analyses. transtec verwacht dat ook kleine bedrijven op termijn op grote schaal gebruik gaan maken van HPC.

‘Gebrek aan innovatie’
Het bedrijf spreekt van een gebrek aan innovatie onder kleine tot middelgrote ondernemingen. Dit zou met name zijn veroorzaakt door de economische onzekerheid in grote delen van Europa. Hierdoor investeren steeds minder bedrijven in nieuwe producten of processen. transtec merkt op dat deze bedrijven hierdoor juist hun concurrentievermogen in gevaar brengen. Het inzetten van HPC-oplossingen zou de mogelijkheid bieden de time-to-market- en ontwikkelingskosten van alle producten drastisch te verminderen.

Met de kennis over HPC is het onder de ondervraagde IT-beheerders slecht gesteld. Slechts 10% van de respondenten geeft aan van de term ‘HPC’ te hebben gehoord. Hierbij blijkt een relatie te bestaan tussen de omvang van het bedrijf waar een IT-beheerder werkt en de kennis over dit onderwerp. Hoe kleiner het bedrijf, hoe kleiner ook de kennis.

Bijna 95% gebruikt geen HPC
Meer dan 9% van de bedrijven met 201 werknemers of meer geeft
aan HPC systemen te gebruiken. Dit cijfer daalt tot ongeveer 3%
onder de bedrijven met 11 tot en met 200 medewerkers. Van de kleinste onderzochte ondernemingen (maximaal tien werknemers) gebruikt niet één van hen een HPC-oplossing. Het gemiddelde onder alle bedrijven ligt op 5,1%. De overige 94,9% geeft aan geen HPC-oplossing te gebruiken of niet te weten wat dit is.

]]>
Mon, 13 Apr 2015 15:17:36 +0200 MKB heeft weinig aandacht voor HPC http://executive-people.nl/item/527137/mkb-heeft-weinig-aandacht-voor-hpc.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Windows XP-boost voor pc-markt is voorbij; verkoopcijfers dalen weer http://executive-people.nl/item/527061/windows-xp-boost-voor-pc-markt-is-voorbij-verkoopcijfers-dalen-weer.html Bedrijven lijken de overstap van Windows XP naar een nieuwer besturingssysteem grotendeels te hebben afgerond. Waar eerder nog een stijging in het aantal verkochte PC’s zichtbaar was door de uitfasering van Windows XP, is het aantal verkochte PC’s in het eerste kwartaal van 2015 weer gedaald.

Dit blijkt uit de Worldwide Quarterly PC Track van IDC. In het eerste kwartaal van 2015 is het aantal verkochte pc's teruggelopen naar 68,5 miljoen eenheden. Dit is 6,7 minder dan dezelfde periode een jaar eerder.

Lenovo zag de verkoop van PC’s met 3,4 procent stijgen naar 13,4 miljoen stuks. HP verkocht 3 procent meer eenheden met een totaal van 13 miljoen pc's. Dell zag de verkoop met 6,3 procent dalen tot 9,2 miljoen pc's. Acer zag de verkoop met 7,1 procent teruglopen naar 4,83 miljoen eenheden. ASUS verkocht 4,4% minder eenheden (4,8 miljoen stuks).

]]>
Sun, 12 Apr 2015 15:24:32 +0200 Windows XP-boost voor pc-markt is voorbij; verkoopcijfers dalen weer http://executive-people.nl/item/527061/windows-xp-boost-voor-pc-markt-is-voorbij-verkoopcijfers-dalen-weer.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Onderzoekers waarschuwen voor slechts beveiliging Internet of Things-apparatuur http://executive-people.nl/item/527052/onderzoekers-waarschuwen-voor-slechts-beveiliging-internet-of-things-apparatuur.html Internet of Things-apparatuur is zeer slecht beveiligd. Fabrikanten besteden onvoldoende aandacht aan beveiliging, terwijl dit in de ontwerpfase al centraal zou moeten staan.

Hiervoor waarschuwen beveiligingsonderzoekers van Veracode. De onderzoekers namen zes Internet of Things-apparaten onder de loep: de Chamberlain MyQ Internet Gateway, de Chamberlain MyQ Garage, de SmartThings Hub, the Ubi, de Wink Hub en de Wink Relay. Alle apparaten blijken beveiligingsgaten te bevatten.

Gaten in vier categorieën
Met de beveiliging van de Chamberlain MyQ Internet Gateway, de Chamberlain MyQ Garage, the Ubi, de Wink Hub en de Wink Relay is het ronduit slecht gesteld. De apparaten blijken in alle vier onderzochte categorieën beveiligingsgaten te bevatten. Het gaat hierbij om user-facing cloud services, back-end cloud services, mobile application interface en device debugging interfaces. Hierdoor zouden aanvallers data kunnen verzamelen over gebruikers en apparaten zelfs geheel kunnen overnemen 

SmartThings Hub is een uitzondering en scoort stukken beter. Desondanks waarschuwen de onderzoekers dat aanvallers ook bij de SmartThings Hub toegang kunnen verkrijgen tot het account van een gebruiker. Dit maakt het mogelijk allerlei aangesloten apparatuur zoals lichtknoppen en deursensoren te manipuleren. De SmartThings Hub maakt echter wel gebruik van sterke versleuteling, waardoor data niet zo maar kan worden onderschept.

Security centraal stellen in ontwerpfase
Veracode stelt dat fabrikanten van Internet of Things-apparatuur meer aandacht zouden besteden aan security. De apparaten zouden alleen voldoende beveiligd kunnen worden als fabrikanten beveiliging tijdens de ontwerpfase al centraal stellen.

De slechte beveiliging Internet of Things-apparatuur klinkt wellicht als een probleem waarmee met name consumenten te maken hebben. Ook in zakelijke omgevingen wordt echter gebruik gemaakt van allerlei apparaten die steeds slimmer wordt en (op termijn) in verbinding staat met internet. Denk hierbij aan printers en scanners, maar ook aan bijvoorbeeld koelkasten.

 

]]>
Sun, 12 Apr 2015 11:01:13 +0200 Onderzoekers waarschuwen voor slechts beveiliging Internet of Things-apparatuur http://executive-people.nl/item/527052/onderzoekers-waarschuwen-voor-slechts-beveiliging-internet-of-things-apparatuur.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Helft van de bedrijven gebruikt cloud-gebaseerde BI-oplossingen’ http://executive-people.nl/item/527050/a-helft-van-de-bedrijven-gebruikt-cloud-gebaseerde-bi-oplossingena.html Ruim de helft van alle bedrijven maakt gebruik van cloud-gebaseerde Business Intelligence (BI)-oplossingen of heeft hier plannen voor. Desondanks zien organisaties obstakels die de omarming van BI in de cloud in de weg staat.

Dit blijkt uit onderzoek van Dresner Advisory Services. Beveiliging blijft voor organisaties het belangrijkste obstakel dat hen tegenhoudt met BI de overstap te maken naar de cloud.

Populair onder verkoop- en marketingmedewerkers
De belangrijkste gebruikers van cloud-gebaseerde BI-oplossingen zijn op dit moment verkoop- en marketingmedewerkers. Hierbij wordt voornamelijk gekozen voor een private cloudomgeving om de veiligheid van de oplossingen te waarborgen.

In een analyse schrijft Jim Ericson, onderzoeksdirecteur van Dresner Advisory Services, dat veel respondenten niet op de hoogte blijken te zijn van relevante industriestandaarden op het gebied van beveiliging van data in de cloud. Verschillende incidenten hebben volgens Ericson aangetoond dat data die dichtbij wordt gehouden tegenwoordig net zo kwetsbaar is als data in de cloud.

]]>
Sun, 12 Apr 2015 09:11:36 +0200 ‘Helft van de bedrijven gebruikt cloud-gebaseerde BI-oplossingen’ http://executive-people.nl/item/527050/a-helft-van-de-bedrijven-gebruikt-cloud-gebaseerde-bi-oplossingena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Publieke sector heeft weinig vertrouwen in big data http://executive-people.nl/item/527049/publieke-sector-heeft-weinig-vertrouwen-in-big-data.html De publieke sector blijkt een stuk minder vertrouwen te hebben in big data dan de private sector. 21% van de professionals in de private sector heeft geen plannen big data te omarmen, tegenover 12% van alle respondenten.

Dit blijkt uit onderzoek van Capgemini onder leidinggevenden naar de perceptie van big data in de publieke sector. 13% van de respondenten uit de publieke sector geeft aan dat big data de kans biedt nieuwe winststromen te creëren. Onder alle respondenten ligt dit percentage op 27%. 16% van de leidinggevenden ziet big data als een op zichzelf staande winstdrijver. Dit percentage ligt onder alle respondenten op 23%.

Weinig ervaring met big data
De ervaring met big data in de publieke sector blijkt relatief laag te zijn. 63% van de leidinggevenden in de publieke sector geeft aan geen ervaring te hebben met big data, ten opzichte van 42% onder alle respondenten.

54% van de organisaties in de publieke sector is op dit moment bezig met de implementatie van een big data-technologie. Onder alle respondenten ligt dit gemiddelde op 71%. Slechts 35% van de organisaties in de publieke sector is van plan in de komende drie jaar meer te gaan investeren in big data (tegenover 56% onder alle respondenten)

]]>
Sat, 11 Apr 2015 15:39:49 +0200 Publieke sector heeft weinig vertrouwen in big data http://executive-people.nl/item/527049/publieke-sector-heeft-weinig-vertrouwen-in-big-data.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Wereldwijde IT-uitgaven dalen met 1,3% http://executive-people.nl/item/526940/wereldwijde-it-uitgaven-dalen-met.html Bedrijven wereldwijd geven dit jaar 1,3% minder uit aan ICT. De bestedingen komen dit jaar uit op 3,66 biljoen dollar. Vooral de stijgende wisselkoers van de dollar is verantwoordelijk voor de daling.

Dit voorspelt Gartner. “We voorspellen dat de wereldwijde IT-bestedingen, die berekend worden op basis van dollars, in 2015 met 1,3% afneemt. Dit in tegenstelling tot de 2,4% groei die we in de laatste kwartaalupdates voorspelden”, zegt John-David Lovelock, vice president onderzoek bij Gartner.

Geen crash
Lovelock voegt hieraan toe: “Dit is echter geen crash, ook al lijkt het daar wel op. De recente snelle waardestijging van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de meeste andere munteenheden heeft gezorgd voor een ‘valutashock’ in de wereldwijde IT-markt. Als we de impact van de bewegingen van wisselkoersen buiten beschouwing laten komt de groei uit op 3,1%, een afwijking van slechts 0,6% ten opzichte van de laatste kwartaalupdate. Dit zijn illusies die grote wisselingen in de waarde van de dollar ten opzichte van andere munteenheden kan veroorzaken.”

Gartner verwacht dat vooral telecomdiensten het zwaar krijgen met een daling van 2,6% in omzet. Ook de wereldwijde uitgaven aan devices loopt terug (-1,2%), evenals uitgaven aan IT-diensten (-0,7%).

]]>
Thu, 09 Apr 2015 15:11:05 +0200 Wereldwijde IT-uitgaven dalen met 1,3% http://executive-people.nl/item/526940/wereldwijde-it-uitgaven-dalen-met.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bedrijven zetten steeds meer big data-projecten op http://executive-people.nl/item/526795/bedrijven-zetten-steeds-meer-big-data-projecten-op.html Bedrijven hebben steeds meer big data-projecten draaien binnen hun organisatie. Tweederde van de bedrijven heeft drie of meer big data-projecten draaien, terwijl 20% zelfs over vijf of meer rapporten spreekt.

Dit blijkt uit onderzoek van EMA/9sight naar het gebruik van big data binnen organisaties. In het onderzoek is naar ruim 1.000 verschillende big data-projecten gekeken. Data speelt een steeds belangrijkere rol binnen veel bedrijven. Bijna 63% van de respondenten geeft aan dat een data-gedreven strategie binnen hun organisatie een belangrijke rol speelt.

‘Big data gaat niet alleen om omvang’
EMA/9sight stelt dat het bij de term big data al snel gaat om omvang, iets wat met name door de term zelf zou worden veroorzaakt. Bedrijven richten zich in toenemende mate echter niet langer uitsluitend op de omvang van de datasets waarover zij beschikken, maar juist steeds meer op de snelheid waarmee zij deze data kunnen verwerken. Voor 20% speelt snelheid inmiddels de belangrijkste use case geworden.

Big data wordt daarnaast steeds vaker ingezet binnen bedrijven. Ruim 55% van de respondenten geeft aan dat een big data strategie binnen hun bedrijf ‘belangrijk’ of zelfs ’essentieel’ is. Opvallend is dat ruim 50% van de respondenten aangeeft het Internet of Things te hebben omarmd en dit als een essentieel onderdeel van hun bedrijfsvoering te zien.

‘Big data implementaties worden volwassener’
“Big data implementaties zijn in de drie jaar dat dit onderzoek wordt uitgevoerd aanzienlijk volwassener geworden. Het meest opvallend dit jaar is de nadruk op het Internet of Things, wat een verschuiving van focus is van marketing naar operationele uitdagingen”, legt Barry Devlin, oprichter van 9sight Consulting, uit.

]]>
Wed, 08 Apr 2015 10:42:37 +0200 Bedrijven zetten steeds meer big data-projecten op http://executive-people.nl/item/526795/bedrijven-zetten-steeds-meer-big-data-projecten-op.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘MKB gebruikt nieuwe communicatiemiddelen nauwelijks’ http://executive-people.nl/item/526793/a-mkb-gebruikt-nieuwe-communicatiemiddelen-nauwelijksa.html Het MKB maakt slechts mondjesmaat gebruik van nieuwe communicatiemiddelen. E-mail staat onder ondernemers in het MKB nog altijd op de eerste plek als het gaat om communicatiemiddelen waar intern het meest gebruik van wordt gemaakt (54%). Ook bij externe communicatie staat e-mail met 51% op de eerste plek.

Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van Infopact, leverancier van IP-communicatieoplossingen voor de zakelijke markt, onder 500 beslissers binnen het MKB. 39% van het MKB dat e-mail over drie jaar nog steeds het meest gebruikte communicatiemiddel is. Het gebruik van e-mail is dus allesbehalve op zijn retour, wat weleens gesuggereerd wordt door de opkomst van social media en tools voor het online delen van documenten.

Vooral e-mail en telefonie zijn populair
Bij bedrijven met meer dan 200 medewerkers wordt e-mail intern het meest gebruikt (66%). Telefonie met 40% bij intern gebruik en ruim 44% bij extern gebruik. Opvallend is dat MKB’ers binnen deze categorie zowel in- als extern geen gebruikmaken van chat in de organisatie. Van alle respondenten uit het MKB geeft slechts 6% aan nieuwe communicatiemiddelen zoals online samenwerkingstools, videoconferencing en chat intern het meest te gebruiken. Extern is dat in totaal 5%.

Gerard Bergsma, commercieel directeur van Infopact: “Opmerkelijk is dat het gebruik van online samenwerkings- en communicatietools in de consumentenmarkt de afgelopen jaren is gegroeid en privé-mail juist aan het uitsterven is. Wat dat betreft valt er voor het MKB nog veel terrein te winnen. De integratie van nieuwe communicatiemiddelen zien we nog niet sterk terug, terwijl organisaties hiermee flinke tijds- en kostenbesparingen kunnen realiseren. Een unified communications oplossing uit de cloud kan ondernemers voor een vast bedrag per werkplek volledig ontzorgen. Zij beschikken daarmee over een compleet pakket om effectief samen te werken en te communiceren, waarmee een aanzienlijke productiviteitswinst te realiseren is. Dat maakt deze oplossing relevant voor elke organisatie.”

]]>
Wed, 08 Apr 2015 09:21:15 +0200 ‘MKB gebruikt nieuwe communicatiemiddelen nauwelijks’ http://executive-people.nl/item/526793/a-mkb-gebruikt-nieuwe-communicatiemiddelen-nauwelijksa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Steeds meer vrouwen ontwikkelen software http://executive-people.nl/item/526787/steeds-meer-vrouwen-ontwikkelen-software.html Steeds meer vrouwen zijn actief als softwareontwikkelaar. Het aantal vrouwelijke ontwikkelaars ligt momenteel hoger dan in de afgelopen vijftien jaar. Ten opzichte van 2001 is het aantal zelfs verdubbeld.

Dit blijkt uit onderzoek van Evans Data, dat sinds 2001 het aantal vrouwelijke ontwikkelaars in kaart brengt. Tussen 2003 en 2009 was een duidelijke dip zichtbaar en zakte het aantal vrouwelijke ontwikkelaars terug in percentage met enkele cijfers. Sindsdien gaat het beter en zijn er steeds meer vrouwelijke ontwikkelaars te vinden.

Op dit moment is 22,2% van alle ontwikkelaars wereldwijd een vrouw. In absolute aantallen komt het aantal uit op 4 miljoen ontwikkelaars. Gemiddeld zijn vrouwelijke ontwikkelaars 34 jaar oud, wat iets jonger is dan mannelijke ontwikkelaars (gemiddelde 37 jaar oud).

]]>
Tue, 07 Apr 2015 14:22:58 +0200 Steeds meer vrouwen ontwikkelen software http://executive-people.nl/item/526787/steeds-meer-vrouwen-ontwikkelen-software.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Klantervaring speelt steeds belangrijkere rol in digital marketing' http://executive-people.nl/item/526768/klantervaring-speelt-steeds-belangrijkere-rol-in-digital-marketing.html Digital marketing evolueert in een duizelingwekkend tempo. Bedrijven in de Benelux realiseren zich dan ook dat ze mee moeten met de nieuwste trends om de concurrentie vóór te blijven. Daarbij speelt klantervaring een steeds prominenter rol. Dat blijkt uit het rapport ‘Digital Marketing Trends in The Benelux’, dat werd opgesteld door Sitecore, marktleider op het gebied van customer experience software.

Sitecore ondervroeg voor het rapport 169 digital-marketingexperts in de Benelux over hun verwachtingen voor 2015. Daaruit kwam een aantal trends naar voren, waarvan dit de vijf belangrijkste zijn.

1. Predictive analytics

Big data en kennis over consumentengedrag zorgen ervoor dat bedrijven steeds beter worden in het voorspellen van aankoopgedrag. Door patronen en trends te herkennen, zijn ze in staat om te anticiperen op de voorkeuren en behoeften van de consument, en zo een meer persoonlijke ervaring te bieden. Voorspellende analytics zorgen daardoor uiteindelijk voor meer klantloyaliteit en een hogere conversie.

2. Interpretatie van big data

Het gebruik van big data kan een marketingcampagne maken of breken. Grote hoeveelheden data zijn echter niet altijd even makkelijk te interpreteren. Het is daarom van tevoren belangrijk om een goede strategie te hebben om te kunnen bepalen welke informatie men moet verzamelen. Want hoe meer overbodige informatie, hoe meer irrelevante data om te analyseren. Daarnaast is het erg belangrijk om over de juiste technologie en tools te beschikken, die helpen de data te begrijpen en verbanden te leggen.

3. Personalisatie

Een relevante en gepersonaliseerde klantervaring zorgt niet alleen voor meer tevredenheid en omzet, het bespaart bedrijven ook nog eens tijd en geld. Voorspellende analytics stellen marketeers in staat om te identificeren in welke fase van een aankoopproces iemand zich bevindt, en hem of haar daar de juiste, relevante content bij te tonen. Het dringt tot steeds meer bedrijven door dat ze consumenten als individuen moeten zien in plaats van iedereen te bestoken met dezelfde boodschap.

4. CRM-integraties

E-mailmarketing en webanalytics zijn anno 2015 geen ‘hot topic’ meer. Dat neemt niet weg dat het wel de belangrijkste fundamenten zijn voor het genereren van online conversie. In combinatie met marketing automation, CRM-integratie en personalisatie blijft e-mail een van de belangrijkste tools om communicatie om te zetten in conversie.

5. Integratie met social media

In 2015 is er veel aandacht voor integratie met social media. Bijvoorbeeld om social accounts van klanten te koppelen aan hun klantprofiel om toekomstige interacties daarop af te stemmen.

Traditionele digital-marketingkanalen

Uit ander onderzoek dat Sitecore samen met IDG verrichtte, blijkt dat marketeers veel aandacht houden voor traditionele digital-marketingkanalen. Behalve het eerder genoemde e-mail – voor 75 procent van de marketeers het belangrijkste marketingkanaal – blijft bijvoorbeeld zoekmachineoptimalisatie (SEO) een dominante rol spelen in de digitale-marketingmix. Daarnaast blijkt dat zeventig procent van de marketeers gebruik maakt van mobiele apps voor het distribueren van content.

De resultaten van dit andere onderzoek geven een gedetailleerd inzicht in welke kanalen digital marketeers veel gebruiken, en tegen welke uitdagingen ze daarbij aanlopen. Daarnaast geeft het een goed beeld van de adoptie van marketing automation, in hoeverre marketeers van IT afhankelijk zijn om problemen op te lossen, en of merken digitaal volwassen zijn.

Enorme kansen
“Uit het onderzoek dat Sitecore samen met IDG verrichtte, blijkt dat veel bedrijven kansen laten liggen, omdat ze niet genoeg innoveren. Het rapport Digital Marketing Trends geeft gelukkig reden om te geloven dat hier snel verandering in komt”, zegt Ties Arts (foto), Managing Director Benelux bij Sitecore.

Download het volledige Digital Marketing Trends-rapport als pdf.

]]>
Tue, 07 Apr 2015 11:01:18 +0200 'Klantervaring speelt steeds belangrijkere rol in digital marketing' http://executive-people.nl/item/526768/klantervaring-speelt-steeds-belangrijkere-rol-in-digital-marketing.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bedrijven investeren in BYOD-apparaten, -oplossingen en -applicaties http://executive-people.nl/item/526684/bedrijven-investeren-in-byod-apparaten-oplossingen-en-applicaties.html Bedrijven investeren de komende jaren flink in Bring Your Own Device (BYOD). De markt maakt naar verwachting een jaar-op-jaar-groei van 25,32% door.

Dit voorspelt onderzoeksbureau Research and Markets, dat verwacht dat bedrijven in toenemende mate een BYOD-beleid zullen omarmen. Een dergelijk beleid stelt werknemers in staat persoonlijke mobiele apparaten op de werkvloer te gebruiken. De belangrijkste drijfveer in de markt is het groeiende gebruik van verschillende mobiele besturingssystemen, waardoor het beheer van de apparaten steeds complexer wordt.

BYOD beveiligingsoplossingen
De groeiende interesse in een BYOD-beleid drijft ook de populariteit van BYOD beveiligingsoplossingen aan. Bedrijven willen de BYOD-apparaten die binnen hun bedrijf wordt gebruikt goed beveiligen. Via BYOD beveiligingsoplossingen kunnen zij configureren wie welke data mag in zien, zeker stellen dat zakelijke data van persoonlijke data wordt gescheiden en kunnen zij deze zakelijke data beheren.

Inmiddels zijn er ook steeds meer applicaties beschikbaar die specifiek gericht zijn op BYOD. Deze apparaten helpen werknemers bijvoorbeeld via mobiele apparaten beter samen te werken en data te delen. Mobiele virtualisatie wordt ook steeds populairder. Hiermee kunnen gebruikers meerdere besturingssystemen gelijktijdig draaien op één mobiel apparaat.

]]>
Sat, 04 Apr 2015 10:28:15 +0200 Bedrijven investeren in BYOD-apparaten, -oplossingen en -applicaties http://executive-people.nl/item/526684/bedrijven-investeren-in-byod-apparaten-oplossingen-en-applicaties.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Eén op de tien gaat met positieve energie aan het werk http://executive-people.nl/item/526644/ea-copy-n-op-de-tien-gaat-met-positieve-energie-aan-het-werk.html Het is slecht gesteld met de mate van positieve energie waarmee Nederlanders aan het werk gaan. Slechts 8% van de Nederlanders gaat dagelijks met positieve energie aan de slag.

Dit blijkt uit het zevende onderzoek naar de werkbeleving in Nederland van onderzoeks- en adviesbureau Integron. Werknemers blijken gemiddeld slechts 9% van hun activiteiten op werk uit te voeren omdat zij het willen in plaats van het dat alleen moet. Integron spreekt van een energielek, dat voor werkgevers belangrijk is om te dichte .

Sleutel tot succes

Positieve energie en drive zijn volgens het bedrijf de sleutel tot succes, zeker in een aantrekkende economie. Uit het onderzoek blijkt ook dat 13% van de Nederlanders aangeeft dat hun werkgever hun werkpotentieel en mogelijkheden volledig benut. Dit blijkt van grote invloed op de wijze waarop werknemers aan de slag gaan. Indien het potentieel van medewerkers wel volledig wordt benut geeft 47% aan met positieve energie aan het werk te gaan.

Stephan van Gelder, algemeen directeur van Integron, stelt: “Wanneer organisaties zo ingericht worden dat medewerkers meer van hun potentieel kunnen inzetten, geeft dat een impuls aan de positieve en aanstekelijke energie op de werkvloer”. Alle resultaten van het onderzoek naar werkbeleving zijn in deze infographic te vinden.

]]>
Fri, 03 Apr 2015 13:33:27 +0200 Eén op de tien gaat met positieve energie aan het werk http://executive-people.nl/item/526644/ea-copy-n-op-de-tien-gaat-met-positieve-energie-aan-het-werk.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
ZZP’ers hebben vaak driemaal langere reistijd dan vaste werknemers http://executive-people.nl/item/526588/zzpa-ers-hebben-vaak-driemaal-langere-reistijd-dan-vaste-werknemers.html Gemiddeld moeten Nederlanders zo’n 22,6 kilometer reizen voordat zij op hun werkplek zijn aanbeland. Deze afstand is onder ZZP’ers echter bijna drie keer zo hoog.

Dit blijkt uit ZP Facts, de nieuwe marktmonitor voor zp’ers. Eerdere onderzoeken tonen aan dat de gemiddelde Nederlander ongeveer 22,6 km moet afleggen naar het werk. Hemelsbreed bedraagt de afstand ongeveer 14 km. ZP Facts onderzocht de kortste autoroutes van de woonplek naar de standplaats van de huidige opdrachtgever van meer dan 1.500 in Nederland werkende zelfstandig professionals. Zij reizen gemiddeld 63 km naar hun opdrachtgevers (enkele reis). De gemiddelde reistijd met de auto komt daarmee op drie kwartier, zonder vertragingen. Dat is bijna drie keer zoveel als de gemiddelde Nederlander.

Groningen en Friesland spannen wat betreft reistijd de kroon. De reistijd heen en terug kan in deze provincie makkelijk oplopen naar drie uur per dag. Een ander opvallend aspect is dat professionals in Limburg en Zeeland opdrachten zoeken die dichter in de buurt van hun woonplek zijn. ZP Facts stelt dat deze groep mogelijk niet voor werk in de Randstad in aanmerking komt gezien hun grote reisafstand. Tegelijkertijd zouden ZZP’ers in Limburg en Zeeland profiteren van schaarste aan aanbod van professionals in hun eigen regio.

http://executive-people.nl afbeelding

]]>
Thu, 02 Apr 2015 15:22:12 +0200 ZZP’ers hebben vaak driemaal langere reistijd dan vaste werknemers http://executive-people.nl/item/526588/zzpa-ers-hebben-vaak-driemaal-langere-reistijd-dan-vaste-werknemers.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
’Het ontbreekt informatiemanager aan advieskracht’ http://executive-people.nl/item/526581/a-het-ontbreekt-informatiemanager-aan-advieskrachta.html Directies begrijpen de rol en functie van hun informatiemanagers niet. Dit terwijl informatie de levensader is van veel bedrijven. De informatiemanager weet de mogelijkheden met die informatie niet over te dragen en te operationaliseren. Ook is de informatiebehoefte van de collega’s op de afdelingen vaak onduidelijk. De informatiemanager kan leiderschap tonen met verbeterde adviesvaardigheden en aangescherpte dienstverlening.

Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Iron Mountain, wereldwijd marktleider in informatiebeheer. Het optimaal benutten van informatie is voor veel bedrijven een prioriteit. Veel organisaties slagen hier op dit moment echter niet in. Slechts 4% van de ondervraagde Nederlandse directies heeft het volste vertrouwen dat hun bedrijf de maximale waarde uit de beschikbare informatie put. 7% van de Nederlandse managers zegt volledig te begrijpen wat hun informatiemanagers doen

Slecht beeld van informatiebehoefte
Informatiemanagers blijken daarnaast een slecht beeld te hebben van de informatiebehoefte binnen hun organisatie. 22% van de Nederlandse informatiemanagers weet wat het bestuur aan informatie nodig heeft. Voor 82% van de informatiemanagers is het onduidelijk welke informatie collega’s op afdelingen als marketing, productie en financiën nodig hebben. Dit blijkt uit ook uit de mate waarin werknemers toegang hebben tot de juiste data. Zo geeft slechts 27% van de bedrijven aan dat medewerkers daadwerkelijk toegang hebben tot de gegevens die ze nodig hebben. 42% geeft toe dat de toegang tot die gegevens omslachtig is.

”Een goede adviseur doet het kennisniveau van zijn klant stijgen. De informatiemanager kan onzes inziens een snelle sprong voorwaarts maken door leiderschap te tonen met verbeterde adviesvaardigheden en aangescherpte dienstverlening. Hij of zij moet de obstakels slechten zodat informatie daadwerkelijk wordt geïntegreerd in de bedrijfsprocessen.", zegt Jeroen Strik van Iron Mountain. ”Goed uitvragen, een helder aanbod formuleren - misschien in de vorm van een dienstencatalogus - en de directie adviseren over de mogelijkheden en de voorwaarden daartoe.”

Inzicht in eigen rol en functioneren van de afdeling
”Het is een kwestie van inzicht in de eigen rol en het functioneren van de afdeling. We hebben al goede resultaten gezien als dit besef handen en voeten krijgt. Uit ons onderzoek blijkt ook dat 82% van de Nederlandse informatiemanagers er vertrouwen in heeft dat zij de waarde van informatie kunnen maximaliseren. De behoefte en het vertrouwen is er. Dan kan een beter inzicht en een sprong voorwaarts zijn een groot verschil uitmaken."

]]>
Thu, 02 Apr 2015 13:26:30 +0200 ’Het ontbreekt informatiemanager aan advieskracht’ http://executive-people.nl/item/526581/a-het-ontbreekt-informatiemanager-aan-advieskrachta.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Te weinig ICT-investeringen in 112-meldkamers http://executive-people.nl/item/526558/te-weinig-ict-investeringen-in-meldkamers.html De inrichting en de taakuitvoering van de meldkamers is zowel tussen als binnen de disciplines zeer divers. Ook zijn veel meldkamers op dit moment op het gebied van continuïteit kwetsbaar. Meldkamers kunnen niet of beperkt taken van andere meldkamers overnemen. Dit blijkt uit onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie en Agentschap Telecom.

"Ze beschikken niet of over een beperkte uitwijklocatie. Daarbij ontbreekt het aan sturing op het beheer van de meldkamer en aan een algehele risico-inventarisatie ten aanzien van de continuïteit. Tot slot voeren veel meldkamers in het kader van de transitie naar de landelijke meldkamerorganisatie (LMO) een terughoudend investeringsbeleid ten aanzien van personeel en (ICT-)systemen", aldus Inspectie Veiligheid en Justitie en Agentschap Telecom.

Beide inspecties hebben in het kader van de transitie naar de LMO onderzoek gedaan naar de huidige situatie van de 25 meldkamers in Nederland. Per meldkamer is een beeld (een zogeheten ‘foto’) van de huidige situatie op het gebied van organisatie, personeel, taakuitvoering en beheer opgesteld. Op basis van de beelden brachten de inspecties de verschillen tussen en de aandachtspunten voor de meldkamers in kaart.

Een deel van de bevindingen is mede de reden voor de transitie van de huidige meldkamers naar de LMO. De transitie naar de LMO is volgens de huidige planvorming afgerond in 2021. Dit maakt dat pas over zes jaar alle huidige aandachtspunten van de meldkamers daadwerkelijk zijn opgelost. De inspecties zijn van oordeel dat een aantal aandachtspunten, met name gericht op de borging van de continuïteit van de huidige meldkamers, al gedurende de transitie opgepakt moet worden. De minister van Veiligheid en Justitie heeft het rapport voorzien van zijn beleidsreactie vandaag aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal aangeboden, aldus  Inspectie Veiligheid en Justitie en Agentschap Telecom.

WK

]]>
Thu, 02 Apr 2015 09:20:12 +0200 Te weinig ICT-investeringen in 112-meldkamers http://executive-people.nl/item/526558/te-weinig-ict-investeringen-in-meldkamers.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Generatie Y: ‘Medewerkers krijgen steeds meer inspraak in werkrooster’ http://executive-people.nl/item/526466/generatie-y-a-medewerkers-krijgen-steeds-meer-inspraak-in-werkroostera.html Medewerkers krijgen in de toekomst alleen nog maar meer inspraak in hun werkrooster. Dit verwacht de Generatie Y-planners. Oudere personeelsplanners geven juist vaker aan dat zij niet verwachten dat medewerkers meer inspraak zullen krijgen.

Dat blijkt uit een enquête van Paralax Planning Solutions onder 152 Nederlandse personeelsplanners tussen de twintig en zeventig jaar oud. Hoewel vaak wordt gedacht dat zelfroosteren het vak van de planner zou bedreigen, blijkt dat alle generaties het erover eens zijn dat planners juist niet overbodig raken als medewerkers meer inspraak krijgen in het rooster. Wel beschouwt de jongste generatie zelfroosteren vaker als een lust voor de planner (85%) dan de oudere generaties. Vooral de respondenten tussen de 44 en 55 jaar oud blijken sceptisch: in deze groep geeft de helft aan het zelfroosteren als een last te zien voor roostermakers.

Hogere tevredenheid
Ruim 65% van de respondenten verwacht dat meer inspraak in het rooster leidt tot een hogere medewerkerstevredenheid. 56% van de onderzoeksgroep denkt ook dat de balans tussen werk en privé hierdoor verbetert. Verder geven de respondenten aan dat zij (zij het in mindere mate) ook een positieve invloed verwachten op betrokkenheid (35%) en de productiviteit van medewerkers (35%).

Personeelsplanners blijken dus verschillende voordelen te zien van zelfroosteren. Desondanks geeft slechts 8% van de responten aan dat medewerkers in hun organisatie het rooster zelf moeten rondmaken. Medewerkers hebben momenteel vooral invloed op het werkrooster door onderling te ruilen (64%) en door hun beschikbaarheid en verlof aan te geven (79%). In 15% van de gevallen hebben de respondenten helemaal geen inspraak in hun werkrooster.

Participerend plannen
“Medewerkers krijgen steeds meer inspraak in het werkrooster en in de huidige tijd is dat eigenlijk niet meer dan normaal”, zegt Rob Buikema, directeur Paralax Plannings Solutions. “Participerend plannen is niet alleen prettig voor de medewerkers, maar ook voor de werkgevers. Het zorgt voor meer betrokken en productievere medewerkers. Een win-winsituatie dus.”

]]>
Wed, 01 Apr 2015 11:30:23 +0200 Generatie Y: ‘Medewerkers krijgen steeds meer inspraak in werkrooster’ http://executive-people.nl/item/526466/generatie-y-a-medewerkers-krijgen-steeds-meer-inspraak-in-werkroostera.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
IT-beslissers kiezen voor extern gehoste applicaties http://executive-people.nl/item/526433/it-beslissers-kiezen-voor-extern-gehoste-applicaties.html SAP (22%) en Exact (16%) zijn de koplopers in de markt voor financiële ERP-software. Beide bedrijven richten zich wel elk op andere delen van de markt. Waar SAP met name goed vertegenwoordigd is in de publieke sector en bij multinationals, staat Exact sterk bij de kleinere en middelgrote bedrijven. Microsoft (12%), UNIT4 (8%) en Oracle (7%) maken de top vijf in de markt voor financiële ERP-software compleet.

Dit blijkt uit analyse van Computer Profile, gebaseerd op 5.700 interviews met IT-verantwoordelijken van Nederlandse commerciële en publieke instellingen, met 50 of meer medewerkers, over het gebruik van bedrijfskritische applicaties.

Verschuiving van lokaal naar datacenter
Een duidelijke trend voor het gebruik van bedrijfskritische applicaties, waaronder financiële software, betreft de verschuiving van lokaal geïnstalleerde naar extern gehoste applicaties. Meer dan een kwart van de gebruikte financiële toepassingen wordt in de cloud of een datacenter van een externe dienstverlener gehost. Ongeveer 33 procent van de financiële toepassingen draait nog steeds op de eigen locatie, een even groot deel draait remote (op een andere locatie binnen de eigen organisatie). In 2012 draaide 46 procent van de financiële toepassingen nog lokaal. Slechts 9 procent werd toen gehost door een externe dienstverlener en een kleine 2 procent draaide in de cloud.

HR-software

Ook voor de markt voor HR-software geldt dat SAP de koploper is, met 22 procent marktaandeel. Microsoft, RAET, AFAS en Exact hebben elk een aandeel van meer dan 10 procent.

Veel HR-software in de cloud

Ook HR-oplossingen verhuizen steeds vaker naar externe hosting. In deze markt wordt relatief veel voor cloudoplossingen gekozen: 13 procent van de besproken oplossingen draait in de cloud. Een jaar geleden bedroeg dit 12 procent en in 2012 was dat circa 7 procent. Naast het toenemende gebruik van HR uit de cloud neemt ook het uitbesteden van de HR-workload naar een datacenter van een externe dienstverlener de afgelopen jaren aanzienlijk toe. In 2012 draaide 9 procent van de gebruikte HR-oplossingen in een hosted omgeving (datacenter van een externe dienstverlener), in 2013 was dat een kleine 15 procent en momenteel 23 procent.

]]>
Tue, 31 Mar 2015 11:33:14 +0200 IT-beslissers kiezen voor extern gehoste applicaties http://executive-people.nl/item/526433/it-beslissers-kiezen-voor-extern-gehoste-applicaties.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bijna de helft van de ICT-ZZP'ers verdient meer dan 3.000 euro per maand http://executive-people.nl/item/526413/bijna-de-helft-van-de-ict-zzpers-verdient-meer-dan-euro-per-maand.html ZZP’ers in de ICT-sector verdienen gemiddeld aanzienlijk meer dan collega’s in andere sectoren. Ruim 45% van de ZZP’ers in de ICT verdient meer dan 3.000 euro per maand, terwijl 19% zelfs meer verdiend dan 5.000 euro per maand.

Dat blijkt uit een analyse van de research redactie van Consultancy.nl. ZZP’ers in de ICT-sector verdienen hiermee aanzienlijk meer dan collega’s in andere sectoren. Ter vergelijking: 16% van de ZZP’ers in andere sectoren verdient meer dan 3.000 euro per maand.

Verklaringen voor inkomensverschil
Consultancy.nl heeft drie verklaringen onderzocht voor het verschil in inkomen onder ZZP’ers in verschillende sectoren. 53% van de ICT’ers in de ZZP-markt werkt per week 40 tot 60 uur in zijn onderneming. Alleen de bouw scoort op dit gebied hoger. ICT’ers zijn echter niet de groep die de meeste uren in hun bedrijf steken. Zowel in de landbouw als bouw wordt vaker meer dan 40 uur gewerkt dan in de ICT-sector

http://executive-people.nl afbeelding

Als we kijken naar het uurtarief dat ZZP’ers rekenen zijn duidelijke verschillen zichtbaar. In de ICT-sector ligt dit uurtarief gemiddeld op 73 euro. Alleen ZZP-adviseurs presteren beter met een gemiddeld uurloon van 86 euro per uur. Op de derde plaats staat de onderwijs- en trainingsbranche, waar ZZP’ers gemiddeld 62 euro per uur rekenen.

http://executive-people.nl afbeelding

Opleidingsniveau
Ook in opleidingsniveau scoren ICT’ers relatief hoog. 69% van de ICT ZZP’ers bezit een diploma van een hogeschool of universiteit. Hiermee staan ICT’ers op de derde plaats. Alleen zorg & welzijn (74%) en zakelijke dienstverleners (83%) scoren op het gebied van opleidingen beter.

http://executive-people.nl afbeelding

Het aantal zelfstandigen zonder personeel (ZZPers) in Nederland is de afgelopen jaren toegenomen. Begin 2004 waren er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) minder dan 550.000 ZZP’ers in Nederland actief. Dit aantal is halverwege 2013 toegenomen tot 800.000. De komende jaren zet deze groei naar verwachting door. Het komende decennium wordt dan ook de grens van 1 miljoen ZZP’ers overschreven.

]]>
Mon, 30 Mar 2015 13:20:06 +0200 Bijna de helft van de ICT-ZZP'ers verdient meer dan 3.000 euro per maand http://executive-people.nl/item/526413/bijna-de-helft-van-de-ict-zzpers-verdient-meer-dan-euro-per-maand.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlandse overheid diende minder informatieverzoeken in bij Microsoft dan in 2013 http://executive-people.nl/item/526326/nederlandse-overheid-diende-minder-informatieverzoeken-in-bij-microsoft-dan-in.html De Nederlandse overheid heeft in de tweede helft van 2014 meer informatieverzoeken ingediend bij Microsoft. In bijna 85% van de gevallen werd door Microsoft informatie verstrekt. Als we kijken naar heel 2014 is het aantal informatieverzoeken juist licht gedaald ten opzichte van een jaar eerder.

Dit blijkt uit het transparantierapport dat Microsoft heeft vrijgegeven. Het Amerikaanse IT-bedrijf maakt ieder half jaar inzichtelijk hoeveel informatieverzoeken het bedrijf uit landen heeft ontvangen en hoe hierop is gereageerd.

381 informatieverzoeken
In de tweede helft van 2014 werden door de Nederlandse overheid in totaal 381 informatieverzoeken ingediend bij Microsoft. Deze verzoeken hadden betrekking op 478 verschillende gebruikers. In 81,4% van de gevallen werd op basis van deze verzoeken informatie verstrekt door Microsoft. In 17,3% had het verzoek betrekking op informatie die niet beschikbaar was, terwijl Microsoft het verzoek in 1,3% van gevallen heeft geweigerd.

Het aantal informatieverzoeken is licht gestegen ten opzichte van de eerste helft van 2014, toen de overheid nog 353 informatieverzoeken indiende die betrekking hadden op 470 gebruikers. Microsoft verstrekte in de eerste helft van 2014 in 84,14% van de vallen informatie aan de Nederlandse overheid. In 14,73% van de gevallen kon de aangevraagde informatie niet worden teruggevonden, terwijl in 1,13% het verzoek werd afgeweken.

Minder informatieverzoeken dan in 2013
Het totaal aantal informatieverzoeken komt hiermee uit op 734, die betrekking hadden op 948 verschillende accounts. Dit is fors minder dan in 2013, toen de Nederlandse overheid bij Microsoft nog informatie opvroeg over 2.265 accounts.

]]>
Sat, 28 Mar 2015 14:43:21 +0100 Nederlandse overheid diende minder informatieverzoeken in bij Microsoft dan in 2013 http://executive-people.nl/item/526326/nederlandse-overheid-diende-minder-informatieverzoeken-in-bij-microsoft-dan-in.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Gemiddelde uurloon van ICT’er is licht gedaald http://executive-people.nl/item/526214/gemiddelde-uurloon-van-icta-er-is-licht-gedaald.html Het gemiddelde uurloon van een ICT’er is afgelopen jaar met 2,6% gedaald. Een ICT’ers verdiende gemiddeld 14,70 euro per uur in 2014, tegenover 15,10 euro per uur een jaar eerder. Hiermee verdienen ICT’ers wel meer dan het gemiddeld in Nederland.

Dit blijkt uit de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index, het rapport geeft inzicht in de loonontwikkeling en arbeidsmarkt in Nederland. Als we naar de complete arbeidsmarkt kijken zijn in 2014 de lonen gestabiliseerd. De lonen daalden licht met 1,4 procent ten opzichte van 2013. Het gemiddelde bruto uurloon nam van 14,60 euro in 2013 af naar 14,40 euro in 2014.

Het gemiddelde bruto uurloon is in Nederland het hoogst in het onderwijs (€ 16,50) en de productiesector (€ 15,70). In de horeca & het toerisme wordt met een gemiddeld uurloon van € 10,70 het minst verdiend. Ondanks dat het loon in deze sector laag is, is het aantal medewerkers met een minimumloon gezakt van 22 naar 18 procent.

]]>
Fri, 27 Mar 2015 15:33:05 +0100 Gemiddelde uurloon van ICT’er is licht gedaald http://executive-people.nl/item/526214/gemiddelde-uurloon-van-icta-er-is-licht-gedaald.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Best Workplaces van Nederland 2015 kent veel ICT-bedrijven http://executive-people.nl/item/526302/best-workplaces-van-nederland-kent-veel-ict-bedrijven.html In het lijstje van Best Workplaces 2015 staan veel IT-bedrijven zoals RES Software, Comparex, SAS, EMC, NetApp en Incentro.

Organisaties die op de lijst van Best Workplaces staan voldoen aan bepaalde criteria en laten bijzonder beleid zien dat ervoor zorgt dat er vertrouwen is in het management, medewerkers trots zijn op wat ze doen en plezier hebben met hun collega’s. De plaats op de lijst wordt bepaald door de score op het medewerkersperceptieonderzoek (twee derde) en door de evaluatie van het werkgeversbeleid (één derde).

Lees de lijst hier.

]]>
Fri, 27 Mar 2015 10:47:52 +0100 Best Workplaces van Nederland 2015 kent veel ICT-bedrijven http://executive-people.nl/item/526302/best-workplaces-van-nederland-kent-veel-ict-bedrijven.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederland in Europese top 3 van landen met snelste internetverbindingen http://executive-people.nl/item/526264/nederland-in-europese-top-van-landen-met-snelste-internetverbindingen.html Nederland staat op de derde plaats als het gaat om de gemiddelde snelheid van internetverbindingen in Europa. Hiermee valt Nederland officieel in de ‘high broadband’-groep waarin landen zitten die een gemiddelde snelheid realiseren van minimaal 10 Mbps.

Dit blijkt uit het State of the Internet rapport van Akamai Technologies. De gemiddelde verbindingssnelheid in Nederland lag in het laatste kwartaal van vorig jaar op 14,2 Mbps. Alleen Zweden (14,6 Mbps) en Zwitsers (14,5 Mbps) hebben gemiddeld beschikking over een sneller internetverbinding dan Nederlanders.

Wereldwijde gemiddelde verbindingssnelheid
Voor het derde opeenvolgende kwartaal is de wereldwijde gemiddelde verbindingssnelheid boven de breedbandgrens van 4 Mbps gebleven, de snelheid is vergeleken met een kwartaal eerder toegenomen met 0,7% tot 4.5 Mbps

Akamai heeft ook gekeken naar aanvalsverkeer, dataverkeer gegeneerd door cyberaanvallen. Akamai maakt gebruik van slimme technologien en sensoren die het verkeer over het Akamai-netwerk in de gaten houden en zich specifiek richten op connectieverzoeken die potentieel geclassificeerd kunnen worden als aanvalsverkeer. Op basis van de data die zo verzameld wordt heeft Akamai inzicht in de landen waar dit verkeer vandaan komt en in de doelwitten van aanvallen, zowel op land-niveau als op netwerkniveau.

Afzendadres kan worden vervalst
Het technologiebedrijf merkt wel op dat in het onderzoek wordt gekeken naar de herkomst van het IP-adres waar aanvalsverkeer van afkomstig is. Criminelen zijn in veel gevallen echter in staat om hun afzendadres te vervalsen. De cybercriminelen hoeven dus per definitie niet woonachtig of actief te zijn in de genoemde landen.

In het vierde kwartaal van 2014 zag Akamai aanvalsverkeer komen vanuit 199 verschillende landen. China steekt hiermee met 41% van het verkeer met kop en schouders uit boven alle andere landen wereldwijd. Nummer twee is de Verenigde Staten met ‘slechts’ 13% van het aanvalsverkeer

1,2% van het verkeer komt uit Nederland
Nederland is goed voor 1,2% van het aanvalsverkeer dat door Akamai is gemeten in het vierde kwartaal van 2014. Het aanvalsverkeer vanuit Europa is sinds een kwartaal eerder gestegen met 11% naar 19% van het totaal. Het merendeel van het aanvalsverkeer komt nog steeds uit Azië (59%).

]]>
Fri, 27 Mar 2015 10:05:46 +0100 Nederland in Europese top 3 van landen met snelste internetverbindingen http://executive-people.nl/item/526264/nederland-in-europese-top-van-landen-met-snelste-internetverbindingen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
CIO’s besteden 5 tot 15% van het IT-budget aan schaduw-IT http://executive-people.nl/item/526231/cioa-s-besteden-tot-van-het-it-budget-aan-schaduw-it.html 60 procent van de CIO’s is van mening dat het steeds gebruikelijker wordt om te investeren in schaduw-IT. Dit is alle IT die buiten de IT-afdeling valt en niet officieel is goedgekeurd. In 2014 liepen deze uitgaven op tot naar schatting 13 miljoen euro als onderdeel van het totale IT-budget van bedrijven*. Dit wordt bevestigd door 51 procent van de beslissingsbevoegden van bedrijven, die erkennen dat tussen 5 en 15 procent van het budget - in totaal ruim 8,6 miljoen euro - wordt besteed aan schaduw-IT. Naar verwachting nemen deze uitgaven in 2015 met ruim 20 procent toe. Dat blijkt uit een onderzoek van Canopy, de Atos cloud.

Schaduw-IT is in opkomst door de introductie van cloud computing. Dankzij de cloud kunnen gebruikers met één muisklik alle denkbare diensten via het web afnemen. Schaduw-IT kan een belangrijke bijdrage leveren aan innovatie en aan de basis staan van IT-oplossingen die in een later stadium wel worden goedgekeurd. IT-managers staan hierbij voor de uitdaging om te kijken of deze hard- en software aan alle veiligheidseisen voldoen. Beslissingsbevoegden geven aan dat de belangrijkste drijfveer voor deze investeringen bestaat uit back-upbehoeften. Zo heeft 44 procent in 2014 hierin geïnvesteerd. File sharing-software (36 procent) en data-archivering (33 procent) zijn ook een belangrijke reden om te investeren in schaduw-IT. Uit het onderzoek blijkt dat front-end gerelateerde IT-functies, die door projecten op het terrein van digitale transformatie vaak een hoge omzet genereren - zoals mobility en social tools (28procent) en statistieken (27 procent) - in 2014 minder vaak leiden tot vergelijkbare investeringen. Slechts 17 procent van de CIO’s stelt dat het leveren van functionaliteiten voor een betere en snellere digitale ervaring ten opzichte van de concurrentie een reden is om de IT-afdeling te omzeilen.

Backoffice rules

“Het is verrassend dat schaduw IT-uitgaven worden besteed aan backoffice-functies. Dit zijn afdelingen die in de meeste ondernemingen gecentraliseerd en zorgvuldig beheerd worden door de IT-afdeling”, aldus Philippe Llorens (foto), CEO van Canopy. “Dit toont aan dat op de meeste IT-afdelingen nog steeds een betere verslaglegging nodig is. Aangezien bedrijven digitalisering omarmen, is het cruciaal dat de IT-afdeling niet alleen de IT-infrastructuur en -diensten levert voor het ondersteunen van digitale transformaties. Zij moet ook het governance-model leveren voor een maximale kostenefficiëntie, een goed risicobeheer en het leveren van veilige IT-diensten.”

De grootste gebruikers van schaduw-IT zijn volgens CIO’s bedrijven uit de Verenigde Staten. Hieraan is in 2014 ruim 26 miljoen per bedrijf uitgegeven als onderdeel van hun totale IT-budget. Dat is ruim het dubbele van de uitgaven van bedrijven in het Verenigd Koninkrijk (11 miljoen euro) en Frankrijk (10 miljoen euro). Duitse bedrijven geven ruim vier keer minder uit aan schaduw-IT dan Amerikaanse ondernemingen. Hieruit blijkt dat internationale bedrijven voor de uitdaging staan de verschillende houdingen van werknemers ten opzichte van schaduw IT-uitgaven te managen.

Schaduw-IT trends in 2015

Met het oog op toekomstige groei voorspelt 37 procent van de CIO’s, CFO’s en beleidsmakers in bedrijven waar al in schaduw-IT wordt geïnvesteerd dat een betere mobiliteit grote invloed heeft op toekomstige investeringen. Dit percentage is hoger dan gemiddeld in de retail (44 procent), IT en telecom (42 procent) en de financiële dienstverlening (39 procent). Canopy vindt het zorgwekkend dat 37 procent van de respondenten aangeeft dat investeringen in schaduw-IT vooral worden veroorzaakt doordat IT-afdelingen niet meewerken aan korte pilots. 34 procent denkt dat dit komt doordat zij niet in staat zijn producten tijdig voor de lancering te hosten. Ruim 6 op de 10 managers van nutsbedrijven noemen trage IT-afdelingen als een belangrijkste reden. 34 procent noemt een betere dienstverlening aan klanten door de ontwikkelen van nieuwe toepassingen als belangrijkste motivatie. Dit geldt vooral voor de retailsector, waar 43 procent deze mening deelt.

“Naarmate bedrijven gewend raken aan het opereren met digitale snelheid, waarbij IT wordt ingezet voor een betere klantervaring en het vergroten van de omzet, moet de IT-afdeling hiervoor zijn toegerust, zowel op technologisch gebied als op terrein van verslaglegging. Korte-termijnprojecten moeten worden ondersteund en de ontwikkeling van cloud-native applicaties versneld, zodat de service beter wordt en de klant meer gaat uitgeven”, aldus Llorens.

*Over het onderzoek
Het onderzoek stond onder leiding van Vanson Bourne en is in september 2014 verricht in vijf kernmarkten. In het onderzoek komen 75 CIO’s, 75 CFO’s en 50 BDM’s uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten aan het woord. In Nederland waren dit 50 CIO’s, 50 CFO’s en 50 BDM’s. 59 procent is werkzaam voor beursgenoteerde bedrijven, van wie 21 procent aan de FTSE, 34 procent aan de NASDAQ, 33 procent aan de NYSE en 44 procent aan EURONEXT. 71 procent is werkzaam in relatief kleine organisaties (met 1000+ werknemers) en 17 procent voor ondernemingen met ruim 10.000 werknemers. De gemiddelde jaarlijkse omzet bedraagt 1,49 miljard euro. Bedrijven met meer dan 10.000 werknemers realiseren een gemiddelde jaaromzet van 4,06 miljard euro. De respondenten zijn werkzaam in de financiële dienstverlening (inclusief verzekeringen), IT en telecom, productiebedrijven, de zakelijke dienstverlening, retail, media, vrije tijd en amusement, transport en reizen, nutsbedrijven (inclusief olie en gas), de logistieke sector en consumentendiensten.

WK

]]>
Fri, 27 Mar 2015 08:22:34 +0100 CIO’s besteden 5 tot 15% van het IT-budget aan schaduw-IT http://executive-people.nl/item/526231/cioa-s-besteden-tot-van-het-it-budget-aan-schaduw-it.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Eén op de vijf werknemers kijkt porno op BYOD-apparaten http://executive-people.nl/item/526211/ea-copy-n-op-de-vijf-werknemers-kijkt-porno-op-byod-apparaten.html Eén of de vijf werknemers wel eens porno heeft gekeken op een apparaat dat ook op de werkvloer wordt gebruikt. Dit klinkt wellicht vooral als ongepast, maar kan ook beveiligingsrisico’s opleveren. Via de sites wordt relatief veel malware verspreidt, wat het risico op malware-infecties dus vergroot.

Dit blijkt uit onderzoek van Elitetele.com onder 2.000 Britse werknemers. Het aantal persoonlijke apparaten op de werkvloer neemt door de Bring Your Own Device (BYOD)-trend snel toe. 21% van de ondervraagde geeft toe wel eens porno te hebben bekeken op een persoonlijk apparaat dat zij ook voor zakelijke doeleinden gebruiken. Van de groep die wel eens porno op een apparaat heeft gebruikt dat op de bedrijfsvloer wordt gebruikt geeft een kwart aan zich niet bewust te zijn dat hun apparaat hierdoor besmet kan worden met malware of virussen die bedrijfsdata in gevaar kan brengen.

Het probleem wordt vergroot door schaamte. 24% van de ondervraagde vrouwen en 21% van de ondervraagde mannen geeft toe een besmetting door het bezoeken van een pornowebsite niet te durven melden bij hun werkgever. 7% geeft aan dit na een week waarschijnlijk alsnog te zullen doen, terwijl 2% hier zelfs een maand over denkt te doen. Indien een bedrijf zijn beveiliging niet op orde heeft kan deze schaamte ertoe leiden dat malware langere tijd zijn werk kan blijven doen.

]]>
Thu, 26 Mar 2015 16:10:10 +0100 Eén op de vijf werknemers kijkt porno op BYOD-apparaten http://executive-people.nl/item/526211/ea-copy-n-op-de-vijf-werknemers-kijkt-porno-op-byod-apparaten.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Slecht gesteld met IT-beveiliging in olie- en gasindustrie http://executive-people.nl/item/526209/slecht-gesteld-met-it-beveiliging-in-olie-en-gasindustrie.html Bedrijven in de olie- en gasindustrie zijn zich bewust dat zij beveiligingsmaatregelen moeten nemen tegen cyberdreigingen. De organisaties nemen echter onvoldoende concrete stappen om deze maatregelen daadwerkelijk in te stellen.

Dit blijkt het wereldwijde onderzoek ‘Is Your Company’s Cyber Security Actually Good Enough?’, dat Fox- IT heeft laten uitvoeren door informatieportal Oil & Gas IQ onder bedrijven in de olie- en gasindustrie. Negen op de tien bedrijven noemt het van vitaal belang om binnen enkele uren te reageren op een security-incident. Slechts vier op de tien bedrijven beschikt echter over een effectief Incident Response-systeem dat bij een beveiligingsincident direct in actie komt.

Hacktivisme
Een van de belangrijkste zorgen van bedrijven in de olie- en gasindustrie is ‘hacktivisme’, wat Fox-IT omschrijft als ‘internetaanvallen op organisaties’. Ook Advanced Persistent Threats (ATPs), malware die langere tijd ongemerkt actief kan zijn op een netwerk, is een ernstig risico. De meerderheid van de onderzochte bedrijven blijkt echter nog niet voldoende stappen te hebben genomen om zich daadwerkelijk tegen deze dreigingen te beschermen.

Het onderzoek kijkt ook naar het vertrouwen dat bedrijven hebben in hun huidige verdedigingsmaatregelen om dergelijke aanvallen te kunnen detecteren en afslaan. Dit vertrouwen blijkt relatief laag te zijn. 37% geeft aan hier ‘geen vertrouwen’ in te hebben, terwijl 45% aangeeft ‘enig vertrouwen’ te hebben in de huidige maatregelen. Slechts 11% van de ondervraagde organisaties vertrouwt er volledig op dat hacks snel en effectief worden gedetecteerd en aangepakt.

Hoge herstelkosten
49% van de bedrijven in de olie- en gasindustrie schat dat de herstelkosten voor een cyberaanval tussen 500.000 en 1 miljoen euro liggen. Het ontbreken van voldoende beveiligingsmaatregelen is dan ook opvallend. 23% van de bedrijven geeft aan het netwerk niet actief te monitoren op verdachte activiteiten, terwijl 19% geen scheiding heeft aangebracht tussen het IT-netwerk en het ‘operational technology’-netwerk. Fox-IT stelt dat dit essentiële maatregelen zijn tegen cyberdreigingen en noemt de bevindingen dan ook zorgwekkend.

“De resultaten van dit onderzoek zijn reden tot zorg. Je vraagt je af of de betrokkenen in de olie- en gasindustrie zich wel bewust zijn van de urgentie van de situatie. Het is cruciaal dat zij hun industriële netwerken zo snel mogelijk goed beveiligen. Anders kan een desastreuze aanval realiteit worden. Als we kijken naar de afgelopen vijf jaar, zien we dat kritieke infrastructuren wel degelijk het doelwit zijn van hackers en kwaadwillende natiestaten. Zij proberen deze essentiële infrastructuren te verstoren voor financieel gewin, of voor sabotage en nog erger”, zegt Ronald Prins, directeur en medeoprichter van Fox-IT. “We zien dagelijks nieuwe cybersecurity-incidenten, hieruit blijkt hoe belangrijk het is om goed voorbereid te zijn. Eerste stap is een goed systeem om het netwerk te monitoren en een absolute scheiding aan te brengen tussen het IT-netwerk en het industriële netwerk. Bijvoorbeeld met een systeem dat data maar in één richting doorlaat, een zogeheten ‘datadiode’: wel van het industriële netwerk naar het IT netwerk, maar niet andersom. Vervolgens moet er een goed responsplan zijn en een team dat direct in actie kan komen als zich een incident voordoet.”

]]>
Thu, 26 Mar 2015 13:03:42 +0100 Slecht gesteld met IT-beveiliging in olie- en gasindustrie http://executive-people.nl/item/526209/slecht-gesteld-met-it-beveiliging-in-olie-en-gasindustrie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Aantal managers in Nederland met 30.000 afgenomen in één jaar tijd http://executive-people.nl/item/526204/aantal-managers-in-nederland-met-afgenomen-in-a-copy-a-copy-n-jaar-tijd.html Het aantal werkende managers in Nederland is in één jaar tijd met 30.000 afgenomen. Managers steken hiermee boven andere beroepsgroepen uit.

Dit blijkt uit een analyse van het ING Economisch Bureau op basis van nieuwe statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). ING spreekt ondanks de voor managers tegenvallende cijfers van een herstellende arbeidsmarkt. De werkzame beroepsbevolking is sinds het dieptepunt met zo’n 100.000 mensen gegroeid.

Kansen op arbeidsmarkt variëren
ING meldt dat er voor de ene beroepsgroep op dit moment volop kansen zijn, terwijl voor andere beroepsgroepen juist zeer weinig werk te vinden is. Het aantal werkende ingenieurs en softwareontwikkelaars is afgelopen jaar bijvoorbeeld fors toegenomen. Ook het aantal operators en organisatieadviseurs is gestegen.

Als we naar beroepsgroepen kijken die het juist moeilijk hebben springen vooral managers eruit. Het aantal werkende managers is in 2014 met 30.000 sterk teruggelopen.

]]>
Thu, 26 Mar 2015 10:21:20 +0100 Aantal managers in Nederland met 30.000 afgenomen in één jaar tijd http://executive-people.nl/item/526204/aantal-managers-in-nederland-met-afgenomen-in-a-copy-a-copy-n-jaar-tijd.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Wearables op de werkvloer brengen risico’s met zich mee’ http://executive-people.nl/item/526129/a-wearables-op-de-werkvloer-brengen-risicoa-s-met-zich-meea.html Binnen 76% van de Europese organisaties nemen werknemers wearables mee naar de werkvloer. 79% verwacht dat dit percentage in 2015 alleen maar verder toeneemt. 95% erkent de beveiligingsrisico’s die wearables met zich meebrengen. 90% noemt het noodzakelijk het beveiligingsbeleid aan te passen door de komst van wearables.

Dit blijkt uit onderzoek dat Vanson Bourne in opdracht van Trend Micro onder 800 senior IT-beslissers uit Europa heeft gehouden. Bedrijven zien allerlei risico’s kleven aan de komst van wearables. 44% van de organisaties verwacht zelfs dat de risico’s van wearables groter zijn dan die van smartphones.

Gebruik van wearables wordt niet vaak ontmoedigd
De zorgen blijken echter geen reden wearables op de werkvloer te verbieden. Slechts 23% ontmoedigt het gebruik van draagbare apparatuur op werk. Opvallend genoeg ligt dit percentage in de Benelux met 42% fors hoger. 63% van de organisaties wereldwijd geeft personeel toestemming op privé-apparaten met bedrijfsdata te werken, terwijl dit percentage in de Benelux op 43% ligt. Hiermee scoort de Benelux lager dan alle andere Europese landen.

Opvallend is dat er relatief weinig aandacht is voor security. Zo stelt slechts 60% van de bedrijven werknemers verplicht apparaten die op de werkvloer worden gebruikt te beveiligen met een wachtwoord of pincode. Daarnaast geven bedrijven in de Benelux gemiddeld zo’n 2.750 euro per maand uit aan data-encryptie. Ter vergelijking: bedrijven in het Verenigd Koninkrijk gaan op dit gebied aan kop met een gemiddelde investering van 12.817 euro per maand.

]]>
Wed, 25 Mar 2015 13:11:02 +0100 ‘Wearables op de werkvloer brengen risico’s met zich mee’ http://executive-people.nl/item/526129/a-wearables-op-de-werkvloer-brengen-risicoa-s-met-zich-meea.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Verrassende resultaten en open deuren uit ERP onderzoek http://executive-people.nl/item/526091/verrassende-resultaten-en-open-deuren-uit-erp-onderzoek.html IT Selector heeft een enquête uitgezet met als doel antwoord te krijgen op de vraag welke ERP software het best wordt gewaardeerd. In deze “Waardering ERP software” enquête worden diverse vragen gesteld over de selectie en keuze van ERP software en wat van belang is bij deze keuze. De resultaten zijn geanalyseerd, met als resultaat deze whitepaper. Hierin worden zowel verrassende resultaten beschreven als open deuren bevestigd.

In de whitepaper wordt onder andere ingegaan op de volgende zaken: Wat is het meest belangrijk bij de selectie van ERP software? Hoe reëel zijn vooraf gestelde budgettering en doorlooptijd? Wat is het belang van (requirements- en proces) inventarisatie?

Link van de whitepaper: http://www.itselector.nl/whitepapers/waardering-erp-software-2015/

]]>
Wed, 25 Mar 2015 07:59:18 +0100 Verrassende resultaten en open deuren uit ERP onderzoek http://executive-people.nl/item/526091/verrassende-resultaten-en-open-deuren-uit-erp-onderzoek.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Merendeel van de Nederlandse bedrijven heeft concrete big data-plannen voor 2015 http://executive-people.nl/item/526065/merendeel-van-de-nederlandse-bedrijven-heeft-concrete-big-data-plannen-voor.html Een groot deel van de Nederlandse organisaties (62%) heeft concrete plannen in 2015 big data-projecten te starten. De aanleiding voor deze projecten is voornamelijk het kunnen realiseren van zakelijke groei. Bedrijven zijn daarom in veel gevallen bereid geld en energie te investeren in big data-projecten. Hoe de projecten er exact uit gaan zien en welke technologie daarvoor gebruikt moet worden lijkt vooraf lang niet altijd duidelijk.

“Een van de trends is Analytics en in het bijzonder het kunnen analyseren van grote hoeveelheden data. Maar in hoeverre is dit een hype en waar staan we met de implementatie van big data-projecten? Daar wilden we inzicht in krijgen tijdens ons event Innovation Day”, zegt Bert Stam, Regional Director voor de CEMA-regio van Rackspace. “Uit ons onderzoek blijkt dat big data het stadium ‘hype’ inmiddels is ontstegen en dat veel organisaties hier serieus mee aan de slag zijn gegaan of dat op korte termijn van plan zijn.”

Stakeholders overtuigen van de waarde van big data
30% van de respondenten geeft aan weinig tot geen moeite te hebben om de juiste stakeholders te overtuigen van de waarde van big data. Bijna 30% geeft aan hier juist wel moeite mee te hebben. De inzet van big data-projecten zal volgens 65% van de ondervraagde IT-beslissers helpen bij het realiseren van doelstellingen van de organisatie.

Tegelijkertijd maken managers zich echter ook zorgen over de veiligheid en beveiliging van vergaarde big data. 25% zegt hier enige bedenkingen bij te hebben, terwijl 44,7% zeer grote bedenkingen stelt te hebben. Bijna 78% geeft aan te twijfelen of de privacy van klanten niet in gevaar komt wanneer zij daadwerkelijk big data-projecten starten waarbij klantgegevens worden gebruikt.

]]>
Tue, 24 Mar 2015 12:33:57 +0100 Merendeel van de Nederlandse bedrijven heeft concrete big data-plannen voor 2015 http://executive-people.nl/item/526065/merendeel-van-de-nederlandse-bedrijven-heeft-concrete-big-data-plannen-voor.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Loyaliteit van werknemers naar werkgevers licht gedaald http://executive-people.nl/item/526023/loyaliteit-van-werknemers-naar-werkgevers-licht-gedaald.html Werknemers in Nederland zijn iets minder loyaal naar hun werkgever dan vorig jaar. 83% van de Nederlandse medewerkers geeft aan dit jaar bij zijn huidige werkgever te willen blijven werken. Dit percentage lag in 2014 nog op 85%. De mate van vertrouwen onder werknemers is wel gestegen, van 72% in 2014 naar 73% dit jaar.

Dit blijkt uit het Best Workplaces 2015 onderzoek van Great Place to Work. Aan het onderzoek werkten dit jaar in Nederland ruim 29.000 respondenten mee, verdeeld over 120 organisaties. Great Place to Work is een instituut dat wil bouwen aan een betere samenleving door organisaties te helpen in hun ontwikkeling naar een ‘Great Workplace’. Een Great Workplace is een organisatie waarin medewerkers vertrouwen hebben in de mensen waarvoor zij werken, trots zijn op de functie die zij vervullen en met plezier samenwerken met collega’s.

‘Sommige collega’s worden voorgetrokken’
Medewerkers hebben het idee dat niet iedereen op de werkvloer gelijk wordt behandeld. Een derde van de respondenten stelt dat managers sommige collega’s voortrekken. Slechts tweederde vindt dat promoties ook daadwerkelijk gaan naar medewerkers die dat het meest verdienen.

Erik van Riet, directeur van Great Place to Work Nederland: "We zien dat de economie weer aantrekt en dat oude patronen weer naar boven kunnen komen die medewerkers niet meer pikken. In tijden dat het minder gaat, spelen zaken als promotie of het verdelen van winst veel minder omdat het er eenvoudigweg niet of veel minder is. Interessant is om te zien - nu het management weer meer kleur moet bekennen op deze beleidsterreinen - hoe de medewerkers dit gaan waarderen. Dit vraagt, veelal bepaald door de mate van transparantie, om aandacht bij de Best Workplaces".

Familie of teamgevoel
Het kameraadschap onder medewerkers is met 86% hoog te noemen. Dit is het hoogste percentage in vijf jaar tijd. 79% van deze groep spreekt van een familie- of teamgevoel, ten opzichte van 77% in 2014. 90% is van mening dat mensen veel verantwoordelijkheid hebben, ten opzichte van 87% in 2014. 85% geeft aan op collega’s te kunnen rekenen, de hoogste score sinds 2011.

]]>
Tue, 24 Mar 2015 10:03:11 +0100 Loyaliteit van werknemers naar werkgevers licht gedaald http://executive-people.nl/item/526023/loyaliteit-van-werknemers-naar-werkgevers-licht-gedaald.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bedrijven investeerden 30 miljard dollar in Big Data http://executive-people.nl/item/525967/bedrijven-investeerden-miljard-dollar-in-big-data.html Bedrijven wereldwijd hebben afgelopen jaar bijna 30 miljard dollar geïnvesteerd in Big Data. De investeringen lopen de komende jaren alleen maar verder op.

Dit blijkt uit onderzoek van SNS Research. Het bedrijf meldt in het rapport ‘The Big Data Market: 2014 - 2020 - Opportunities, Challenges, Strategies, Industry Verticals and Forecasts’ dat de investeringen in Big Data de komende zes jaar een jaar-op-jaar groei van 17% zullen doormaken. De markt is hierdoor in 2020 naar verwachting goed voor een jaarlijkse wereldwijde omzet van 76 miljard dollar.

Van de investeringen in Big Data wordt op dit moment zo’n 70% uitgegeven aan de aanschaf van hardware en het afnemen professionele diensten op het gebied van Big Data. De potentie van de markt is ook goed terug te zien bij grote IT-leveranciers. Nagenoeg alle grote IT-bedrijven bieden inmiddels een Big Data-portfolio aan. Met name softwareleverancier zetten de komende maanden fors in op de Big Data-markt nu deze markt steeds volwassener wordt.

WK

]]>
Mon, 23 Mar 2015 15:47:51 +0100 Bedrijven investeerden 30 miljard dollar in Big Data http://executive-people.nl/item/525967/bedrijven-investeerden-miljard-dollar-in-big-data.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Achterhaalde werkwijze met documenten staat productiviteit, efficiëntie en tevredenheid in ... http://executive-people.nl/item/525961/a-achterhaalde-werkwijze-met-documenten-staat-productiviteit-efficia-laquo-ntie-en-tevredenheid-in-de-wega.html Verouderde bedrijfsprocessen en achterhaalde werkwijzen hebben een negatieve invloed op de productiviteit, efficiëntie en medewerkerstevredenheid. 83% van de medewerkers vindt dat hun succes en productiviteit wordt afgeremd door achterhaalde manieren van werken met documenten. 61% is zelfs bereid van baan te veranderen als dit zou leiden tot minder document-gedreven en administratief werk.

Dit blijkt uit onderzoek van Adobe onder ruim 5.000 kantoormedewerkers. De bevindingen van Adobe zijn terug te vinden in het rapport ‘Paper Jam: Why Documents are Dragging Us Down’. Een kwart van de respondenten stelt dat eentonige taken en omslachtige, inefficiënte processen hen ervan weerhouden zich verder te ontwikkelen in hun carrière.

Belemmeringen om werk af te krijgen
Document-gerelateerde taken belemmeren medewerkers bij het afkrijgen van werk. 55% van de kantoormedewerkers telt door eentonige en inefficiënte processen ervan te worden weerhouden belangrijke taken uit te voeren. 49% vindt zelfs dat deze inefficiënties hen ervan weerhouden om hun beste werk te leveren.

43% vindt dat het aantal bijlagen dat ze per e-mail ontvangen hun werk compliceert. De grootste hekelpunten hierbij zijn het niet terug kunnen vinden van documenten (82%) en niet weten welke versie van een bepaald bestand de laatste is (78%). 43% van de ondervraagde medewerkers is weleens een digitaal bestand of document verloren. In 70% van de gevallen werd dit veroorzaakt door het vastlopen van de computer of harde schijf.

‘Waarom zijn documenten niet gedigitaliseerd?’
“Andere vormen van content, zoals muziek en foto’s, zijn op succesvolle wijze overgegaan naar digitaal. Waarom zijn documenten dat niet?”, zegt Kevin Lynch, senior vice president en general manager, Document Services bij Adobe. “De verdere opkomst van mobiel zal deze document-kloof verder vergroten. Het wordt daarom hoog tijd dat het bedrijfsleven zich ervan bewust wordt dat dit ten koste gaat van de productiviteit en dat ze hier iets aan moeten doen.”

Respondenten geven aan het belangrijkste te vinden dat zij overal toegang hebben tot informatie, ongeacht of dit voor werk (65%) of privé-gebruik is (60%). Slechts 6% van de respondenten heeft zijn data echter in de cloud opgeslagen. 65% geeft aan dat hun foto’s digitaal beschikbaar zijn en de meerderheid (57%) geeft aan dat ze hun muziek digitaal hebben, maar slechts 41% van de ondervraagden heeft documenten digitaal beschikbaar.

Privégebruik van digitale content
Het privégebruik van allerlei vormen van digitale content is veelal geaccepteerd, maar op het werk houden mensen vast aan traditionele papieren documenten. Vier op de vijf respondenten vindt dat het overstappen naar papierloze werkprocessen tijd zou besparen en werken zowel sneller als eenvoudiger zou maken. Toch zegt 73% van de respondenten dat ze op het werk afhankelijk zijn van papieren documenten.

52% geeft zelfs aan emotioneel gehecht te zijn aan papieren documenten. Respondenten voelen zich niet op hun gemak bij het idee dat al hun belangrijke, persoonlijke (55%) en werk-gerelateerde (40%) documenten alleen digitaal beschikbaar zijn. De helft (50%) van de respondenten geeft aan dat ze denken dat ze over vijf jaar nog steeds afhankelijk zijn van papier om hun werk te kunnen doen.

]]>
Mon, 23 Mar 2015 13:26:50 +0100 ‘Achterhaalde werkwijze met documenten staat productiviteit, efficiëntie en tevredenheid in de weg’ http://executive-people.nl/item/525961/a-achterhaalde-werkwijze-met-documenten-staat-productiviteit-efficia-laquo-ntie-en-tevredenheid-in-de-wega.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Digitale economie is goed voor 22% van het Nederlandse BBP' http://executive-people.nl/item/525960/digitale-economie-is-goed-voor-van-het-nederlandse-bbp.html Op basis van een uitgebreide analyse van de digitale waarde die Nederlandse organisaties toevoegen heeft The METISfiles het 'Bruto Binnenlands Product Digital' gewaardeerd op 129 miljard euro. Dat is 22 procent van het Nederlandse BBP. Dit meldt Marcel Warmerdam (foto) Partner en Principal Analyst. Lees het Engelstalig onderzoek hier.

 

Dimensionering van de digitale economie

trade vs finance

]]>
Mon, 23 Mar 2015 11:14:06 +0100 'Digitale economie is goed voor 22% van het Nederlandse BBP' http://executive-people.nl/item/525960/digitale-economie-is-goed-voor-van-het-nederlandse-bbp.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Beveiliging van medische Internet of Things-apparatuur is van groot belang' http://executive-people.nl/item/525957/beveiliging-van-medische-internet-of-things-apparatuur-is-van-groot-belang.html Medische apparaten die via een netwerk in verbinding staan met het Internet of Things (IoT) bieden tal van voordelen voor de gezondheidszorg, mits beveiliging van meet af aan in deze apparaten is ingebouwd. Dit is de belangrijkste conclusie van een nieuw rapport van Intel Security en de Atlantic CouncilThe Healthcare Internet of Things: Rewards and Risks.

Het rapport onderzoekt de beveiligingsuitdagingen en kansen voor de samenleving die medische apparatuur met een netwerkverbinding biedt. Daaronder vallen ook wearable apparatuur en apparaten die tijdelijk worden ingeslikt of worden geïmplanteerd in het menselijk lichaam voor bijvoorbeeld het toedienen van medicatie, of apparaten voor het monitoren van de gezondheid of voor fitness. Het rapport geeft een aantal aanbevelingen voor de industrie, voor toezichthouders en voor medische professionals. Deze adviezen kunnen er toe bijdragen dat patiënten de best mogelijke zorg krijgen en dat tegelijkertijd de beveiligingsrisico’s in software, firmware en communicatietechnologie via netwerken en devices zo veel mogelijk worden gereduceerd.

Uiteraard wil Intel meeprofiteren met de verkoop van zijn security oplossingen. “Als de medische gegevens van een persoon worden gemeten via een apparaat met een internetverbinding, kan deze informatie makkelijk worden uitgewisseld met ziekenhuizen en andere zorginstellingen. En dat kan een wezenlijke verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg opleveren. Maar er zijn ook reële uitdagingen rond de bescherming van de privacy en de beveiliging van deze apparaten. Daarom zou beveiliging van meet af deel moeten uitmaken van het gehele systeem: van het apparaat tot het netwerk en het data center”, aldus Wim van Campen (foto), vice president Noord en Oost Europa, Intel Security.

Het complete rapport is te downloaden via: http://www.mynewsdesk.com/nl/mcafee/documents/rapport-the-healthcare-internet-of-things-rewards-and-risks-44092

WK

]]>
Mon, 23 Mar 2015 10:15:38 +0100 'Beveiliging van medische Internet of Things-apparatuur is van groot belang' http://executive-people.nl/item/525957/beveiliging-van-medische-internet-of-things-apparatuur-is-van-groot-belang.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Meerderheid van de zzp’ers in ICT-sector wil zelfstandige blijven http://executive-people.nl/item/525954/meerderheid-van-de-zzpa-ers-in-ict-sector-wil-zelfstandige-blijven.html Een grote meerderheid van de ondernemers actief in de ICT-sector is vastberaden als zzp’er actief te blijven. Van alle ondernemers geeft 81% aan het liefst zelfstandige te blijven.

Dit blijkt uit cijfers van Panteia onder 3.000 zzp’ers. Het aantal zzp’ers is de laatste jaren sterk gestegen. Op het gebied van procesinnovaties zijn zzp’ers vooruitstrevend te noemen. Bijna een op de twee zzp'ers geeft de eigen interne bedrijfsprocessen te hebben verbeterd of vernieuwd. Bijna één op de drie heeft deze verbeteringen op eigen kracht doorgevoerd. 36% van de zzp’ers wordt ingeschakeld door derden voor innovatieprojecten.

In aanzien gestegen
De laatste 15 jaar is het aantal zzp’ers verdubbeld tot 800.000 in 2014. Een belangrijke reden hiervoor is een culturele verandering. Ondernemerschap staat sinds de laatste decennia aanzienlijk hoger in aanzien. Zeker in de zakelijke dienstverlening, maar ook in andere sectoren, heeft de opkomst van internet en social media een grote rol gespeeld. Het is veel eenvoudiger geworden om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

Verreweg de meeste zzp’ers zijn voordat zij een eigen onderneming startten actief geweest in loondienst. De mogelijkheid om maatwerk te leveren, te werken op de manier waarop men dat zelf wil en vooral ook om autonoom te opereren zijn doorgaans de meest genoemde startmotieven.

Zzp’ers vinden hun werk leuk
Veel zzp’ers vinden hun werk leuk. De belangrijkste reden tot of zelfs tot na de het 65e jaar door te blijven werken is het feit dat het werk te leuk is om te stoppen. Een tekort aan opgebouwd pensioen is voor slechts 3% van de ondernemers reden door te blijven werken.

Het zzp-panel van Panteia bestaat sinds 2009. Elk jaar worden twee metingen uitgevoerd. De bovenstaande resultaten komen voort uit de eerste meting van 2014, aangevuld met eerdere metingen. Deze meting is via een telefonische enquête onder 3.000 panelleden uitgevoerd in de periode juli-september 2014.

]]>
Mon, 23 Mar 2015 09:39:53 +0100 Meerderheid van de zzp’ers in ICT-sector wil zelfstandige blijven http://executive-people.nl/item/525954/meerderheid-van-de-zzpa-ers-in-ict-sector-wil-zelfstandige-blijven.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Slecht gesteld met beveiliging van mobiele apparaten en software’ http://executive-people.nl/item/525952/a-slecht-gesteld-met-beveiliging-van-mobiele-apparaten-en-softwarea.html Het is slecht gesteld van de beveiliging van mobiele apparaten en mobiele apps. 40% van de grote bedrijven neemt onvoldoende maatregelen om apps binnen het bedrijf te beveiligen. Ook de beveiliging van zakelijke en BYOD mobiele apparaten laat te wensen over.

Dit blijkt uit onderzoek van IBM Security in samenwerking met Ponemon Institute onder grote bedrijven. Het onderzoek toont aan dat op ieder willekeurig moment 11,6 miljoen gadgets worden getroffen door fouten in de broncode van apps. Deze fouten kunnen door hackers worden misbruikt om apparaten aan te vallen.

Nog niet de helft van de apps wordt getest
Het testen van applicaties helpt fouten in de broncode vroegtijdig op te sporen, voordat kwaadwillenden hier misbruik van hebben gemaakt. Grote bedrijven ontwikkelen vaak ook zelf apps die zij binnen het bedrijf gebruiken. Van deze apps blijkt nog geen 50% te worden getest. 33% van de organisaties geeft aan applicaties nooit te testen.

De grote bedrijven die in het onderzoek zijn opgenomen geven gemiddeld per jaar 35 miljoen dollar uit aan appontwikkeling. Van dit enorme bedroeg wordt slechts 5,5% besteedt aan het beveiligen van deze apps en het testen van de veiligheid, wat het mogelijk maakt de veiligheid van apps te garanderen voordat deze worden gelanceerd.

]]>
Sun, 22 Mar 2015 13:11:00 +0100 ‘Slecht gesteld met beveiliging van mobiele apparaten en software’ http://executive-people.nl/item/525952/a-slecht-gesteld-met-beveiliging-van-mobiele-apparaten-en-softwarea.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Twitter voor de rechter wegens discriminatie op basis van geslacht http://executive-people.nl/item/525951/twitter-voor-de-rechter-wegens-discriminatie-op-basis-van-geslacht.html Een voormalig medewerker sleept Twitter voor de rechter wegens discriminatie op basis van geslacht. Besluiten over promoties zouden binnen het bedrijf door onduidelijke geheime commissies worden genomen, wat ertoe leidt dat mannen worden voorgetrokken.

Mashable meldt dat de rechtszaak is aangespannen door Tiny Huang, een programmeur die sinds 2009 voor Twitter werkte. De vrouw is een class action-rechtszaak begonnen, waar andere werknemers van Twitter zich bij kunnen aansluiten. De verhouding tussen mannen en vrouwen zou door de discriminatie ver te zoeken zijn. 30% van de werknemers van Twitter zou een vrouw zijn, terwijl dat percentage onder de technische staf zelfs op slechts 10% ligt.

Huang zelf stelt overigens bij Twitter te zijn ontslagen. Dit zou zijn gebeurd nadat zij in een mail naar Twitter-CEO Dick Costolo haar frustraties over de slechte positie van vrouwen binnen het bedrijf had gedeeld. Twitter stelt echter dat Huang helemaal niet is ontslagen, maar juist zelf bij het bedrijf is vertrokken.

]]>
Sun, 22 Mar 2015 11:29:47 +0100 Twitter voor de rechter wegens discriminatie op basis van geslacht http://executive-people.nl/item/525951/twitter-voor-de-rechter-wegens-discriminatie-op-basis-van-geslacht.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg