Nieuws Nieuws http://executive-people.nl http://executive-people.nl/item/290/onderzoek.html Fri, 30 Jan 2015 17:40:52 +0100 FeedCreator 1.7.2-ppt (info@mypapit.net) Meer gebruikers verzuimen besturingssystemen up-to-date te houden http://executive-people.nl/item/523224/meer-gebruikers-verzuimen-besturingssystemen-up-to-date-te-houden.html In Nederland heeft meer dan 8 procent van de PC-gebruikers een ongepatcht besturingssysteem, waardoor er gaten zitten in de beveiliging. Deze bevinding, voor Nederland in het vierde kwartaal van 2014, komt uit het recente onderzoeksrapport van Secunia. Op basis van gegevens van een paar miljoen gebruikers, die de Personal Software Inspector software (Secunia PSI) gebruiken, is dit landenonderzoek tot stand gekomen.

Volgens Secunia’s huidige beveiligingsrapport Q4 2014 heeft 56% van de Nederlandse PC-gebruikers Oracle Java 7 geïnstalleerd. 48% van hen had Oracle Java niet gepatcht, terwijl er wel een patch beschikbaar was. Er bleken 119 kwetsbaarheden te zijn in Oracle Java 7.

Tevens heeft 80% van de Nederlandse PC-gebruikers Adobe Flash Player 15 geïnstalleerd. Dit is een End-of-Life-programma en gebruikers ontvangen dus geen beveiligingsupdates meer van de leverancier. Hierdoor staan PC’s letterlijk en figuurlijk open voor aanvallen van hackers en cyber criminals.

Kwetsbaarheden in softwareprogramma's worden regelmatig ontdekt. De fabrikant geeft dan een patch voor de software in de vorm van een beveiligingsupdate die de gebruikers van de software zouden moeten installeren. Wanneer gebruikers deze updates niet uitvoeren, worden hun PC’s kwetsbaar voor aanvallen, omdat hackers de kwetsbaarheden (veelgebruikte Engelse term is vulnerabilities) gebruiken om binnen te komen en data te stelen of te misbruiken. "Het gevaar van ongepatchte PC’s in de IT-omgeving is erg groot, zelfs wanneer grote softwarefabrikanten over de zwakke punten in hun programma’s rapporteren en naderhand voor patches zorgen," aldus Kasper Lindgaard, directeur Onderzoek en Veiligheid bij Secunia.

Om gebruikers te helpen met de beveiliging van hun computers, biedt Secunia haar software PSI 3.0 aan; een gratis computer-security scanner die softwaretoepassingen analyseert en die de noodzaak van beveiligingsupdates duidelijk maakt. Secunia PSI software is wereldwijd door meer dan 7 miljoen PC-gebruikers gedownload.

De gedetailleerde onderzoeksresultaten van elk land zijn hier te vinden.

WK

]]>
Fri, 30 Jan 2015 08:35:25 +0100 Meer gebruikers verzuimen besturingssystemen up-to-date te houden http://executive-people.nl/item/523224/meer-gebruikers-verzuimen-besturingssystemen-up-to-date-te-houden.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Veel marketeers vergeten bestaande klant http://executive-people.nl/item/523223/veel-marketeers-vergeten-bestaande-klant.html Slechts 45,3% van alle marketeers neemt contact op met een klant om een nieuwe aankoop te stimuleren na het bestellen van een product of dienst. Ruim een derde neemt de moeite een bedankmail of bon te sturen na een aankoop. Dit zijn enkele uitkomsten uit het onderzoek van Experian Marketing Services onder bijna 300 marketeers uit Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Hieruit blijkt ook dat slechts 8,3% in staat is cross-channel marketing toe te passen. Hieronder wordt real time klantcommunicatie over meerdere kanalen verstaan.   

De klant van vandaag heeft op willekeurige momenten in de customer journey behoefte aan relevante interacties met een merk . Daarbij vervagen de grenzen tussen de kanalen steeds meer en dwingt het marketeers in de richting van een cross-channel marketing aanpak. Experian Marketing Services was benieuwd hoe Europese marketeers met deze ontwikkeling om zouden gaan en deed onderzoek hiernaar. De resultaten hiervan zijn gebundeld in het onderzoek “Cross-channel :Panorama of Marketing Trends in Europe”.

Focus op online kanalen
Uit het onderzoek blijkt ook dat marketeers met e-mail, websites en social media vooral gebruikmaken van online kanalen in hun communicatie met consumenten. Desondanks worden call centra en mobiele websites en apps  (samen met websites) als meest efficiënt beoordeeld. Andere middelen, bijvoorbeeld print advertenties, worden vooral ingezet voor branding. Gemiddeld gebruikt een marketeer 7,5 verschillende middelen.

WK

]]>
Fri, 30 Jan 2015 00:45:26 +0100 Veel marketeers vergeten bestaande klant http://executive-people.nl/item/523223/veel-marketeers-vergeten-bestaande-klant.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Data-driven marketing initiatieven nemen toe http://executive-people.nl/item/523221/data-driven-marketing-initiatieven-nemen-toe.html Teradata, speler op het gebied van analytische data platforms, marketing applicaties en services, maakt de resultaten bekend van het Teradata 2015 Global Data-Driven Marketing Survey, een internationaal onderzoek over trends ten aanzien van data-driven marketing en de waarde hiervan voor bedrijven. Het nieuwe onderzoek is een vervolg op een zelfde onderzoek dat Teradata Marketing Applications heeft uitgevoerd in 2013. Het onderzoeksrapport laat een drastische verandering zien in hoe bedrijven en marketeers toegevoegde waarde uit data, geïntegreerde marketingplatformen en klantgerichte data-driven marketing strategieën halen.

Het onderzoeksrapport met bijbehorende infographic is beschikbaar via de Teradata website en biedt voordelen voor zowel marketeers als C-level beslissers, aldus de leverancier. 

De belangrijkste bevindingen van het rapport zijn:

Individueel klantinzicht is steeds belangrijker voor marketeers.

90 procent van marketeers zegt dat het individualiseren van marketing een prioriteit is. Deze marketeers willen een stap verder gaan dan alleen segmentatie; zij willen toe naar 1 op 1 marketing op real-time basis.

Snellere, beter gefundeerde beslissingen, noemt bijna twee derde van de respondenten als belangrijkste voordelen van data-gebruik.

38 procent zegt dat hun grootste uitdaging klantacquisitie en retentie is. De op een na grootste uitdaging is het ondersteunen van de bedrijfsdoelstellingen (29 procent). Voldoen aan wet- en regelgeving komt op de derde plaats (26 procent).

Alleen geïntegreerde marketing platformen kunnen de geïndividualiseerde inzichten en omni-channel experience leveren die marketeers graag willen.

Marketeers hebben het gebruik van data-driven marketing meer dan verdubbeld in de afgelopen anderhalf jaar. 78 procent van de marketeers maakt nu systematisch gebruik van data, versus 36 procent in 2013.

Data-driven marketing wordt gezien als het middel om geïndividualiseerde inzichten te creëren, en er is veel vraag naar geïntegreerde marketing platformen zoals Teradata Integrated Marketing Cloud.

Marketeers worstelen echter nog steeds met het individualiseren van aanbiedingen en communicatie. Slechts 50 procent maakt gestructureerd gebruik van data om klanten aan te trekken. 44 procent geeft toe dat omni-channel marketing niet consistent wordt toegepast. 80 procent zegt dat de resultaten van campagnes via verschillende kanalen niet bekend zijn doordat er silo’s binnen de marketing organisatie voorkomen.

Het integreren van Marketing en Technologie is op dit moment van strategisch belang.

43 procent van de marketeers geeft aan dat zij de klantdata van het bedrijf beheren (tegen 34 procent in 2013). Een grote meerderheid (83 procent) zegt dat zij een omni-channel aanpak hanteren om klanten te bereiken.

84 procent is het ermee eens dat marketing en IT strategische partners moeten zijn.

92 procent is het ermee eens dat data integratie tussen verschillende teams de klantenservice kan verbeteren.

“Uit de onderzoeksresultaten komt zeer duidelijk naar voren dat de toekomst van marketing ligt bij het managen van de verwachtingen van de individuele consument. Tegenwoordig willen marketeers meer dan ooit toegang tot betrouwbare, geïndividualiseerde inzichten, gebaseerd op kloppende data, zodat de verwachtingen van elke klant bekend zijn en ingevuld worden,” zegt Rolf Anweiler, Regional Leader Marketing International bij Teradata Marketing Applications. “De hedendaagse marketing tools maken dit mogelijk. We stimuleren marketeers wereldwijd om hun data-driven marketing strategieën te implementeren en te verbeteren zodat zij toegevoegde waarde kunnen creëren uit geïndividualiseerd inzicht.”

Het onderzoek van Teradata werd eind 2014 uitgevoerd door Forbes Insights. 1506 marketeers uit verschillende industrieën wereldwijd zijn hierbij ondervraagd. Het rapport is kosteloos beschikbaar via de Teradata website.

WK

]]>
Thu, 29 Jan 2015 22:59:14 +0100 Data-driven marketing initiatieven nemen toe http://executive-people.nl/item/523221/data-driven-marketing-initiatieven-nemen-toe.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Directie heeft veel invloed op wijze waarop managers werknemers behandelen http://executive-people.nl/item/523203/directie-heeft-veel-invloed-op-wijze-waarop-managers-werknemers-behandelen.html Managers tevreden houden met het topmanagement blijkt van groot belang voor het binden van werknemers aan een organisatie. Werknemers die onder een manager werken die gelukkig is met de top van zijn of haar bedrijf is eerder geneigd bij het bedrijf te blijven werken.

Dit blijkt uit onderzoek van de Vanderbilt Owen Graduate School of Management. “De wijze waarop managers werknemers behandelen reflecteert de wijze waarop zij zelf door de directie worden behandeld”, legt hoogleraar management Ray Friedman uit. Friedman concludeert dat er dan ook op lijkt dat managers rolmodellen nodig hebben.

“Als een organisatie problemen wil aanpakken die te maken met de houding van werknemers zou gedrag en werkhouding vanaf de top van het bedrijf moeten worden aangepakt”, stelt Friedman. “De focus zou niet alleen moeten liggen op werknemers en hun managers, maar ook op signalen die door senior managers dagelijks worden verstuurd als zij interactie hebben met managers.”

]]>
Thu, 29 Jan 2015 14:27:19 +0100 Directie heeft veel invloed op wijze waarop managers werknemers behandelen http://executive-people.nl/item/523203/directie-heeft-veel-invloed-op-wijze-waarop-managers-werknemers-behandelen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
DDOS-aanval is kostbare zaak http://executive-people.nl/item/523167/ddos-aanval-is-kostbare-zaak.html Een DDoS-aanval op de online middelen van een organisatie kan significante verliezen tot gevolg hebben, dit is algemeen bekend. Dankzij de resultaten van een onderzoek door Kaspersky Lab in samenwerking met B2B International wordt echter duidelijk hoe zwaar die verliezen kunnen wegen. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf variëren de directe kosten van €46.000,- tot bijna €400.000,-. Voor veel bedrijven hebben deze uitgaven sterke impact op de balans. Bovendien levert een aanval reputatieschade op vanwege de slechte bereikbaarheid van de website voor partners en klanten, wat het kostenplaatje verder op kan schroeven.

De totale kosten hangen samen met verschillende problemen. De onderzoeksresultaten tonen bijvoorbeeld aan dat 61% van de DDoS-slachtoffers tijdelijk geen toegang tot kritische bedrijfsinformatie had. Ook liep 33% van de bedrijven zakelijke kansen en contracten mis. Voor 38% van de bedrijven was het zelfs tijdelijk onmogelijk om hun core business uit te voeren als gevolg van de aanval. Daarnaast had een succesvolle aanval in 29% van de DDoS-incidenten een negatief effect op de kredietbeoordeling en in 26% van de gevallen resulteerde het in een toename van verzekeringspremies.

Advocaat

Bij het berekenen van de gemiddelde kosten hebben de onderzoekers de kosten van de herstelwerkzaamheden na een incident meegenomen. Deze kosten bestaan bijvoorbeeld uit het herzien van de IT-infrastructuur, wat 49% van de DDoS-slachtoffers na de aanval heeft gedaan. Ook advies en ondersteuning van experts blijkt een prijzige aangelegenheid. Zo heeft 65% van de bedrijven contact gezocht met IT-beveiligingsspecialisten, 46% van de slachtoffers heeft een advocaat ingeschakeld en 41% heeft hulp bij een risicomanager gezocht. En dit waren alleen de meest voorkomende uitgaven.

Reputatieschade

Informatie over DDoS-aanvallen en de daaropvolgende verstoring van werkzaamheden wordt vaak openbaar, wat voor een extra risico zorgt. Het merendeel van de slachtoffers, in totaal 72%, heeft de informatie over de DDoS-aanval op hun bedrijf bekendgemaakt. Specifiek heeft 43% van de respondenten hun klanten geïnformeerd over het incident, 36% heeft gerapporteerd aan een regelgevende instantie en 26% heeft contact gehad met de media. Ook reputatieschade kan een gevolg zijn, bij 38% van de slachtoffers was dit het geval. Bijna eenderde daarvan moest de hulp inschakelen van consultants om het bedrijfsimago weer op te vijzelen.

WK

]]>
Thu, 29 Jan 2015 08:11:45 +0100 DDOS-aanval is kostbare zaak http://executive-people.nl/item/523167/ddos-aanval-is-kostbare-zaak.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Visie: De IT-trends van 2018 http://executive-people.nl/item/523171/visie-de-it-trends-van.html Atos heeft in ‘Ascent Journey 2018 - The 3rd Digital Revolution: Agility and Fragility’ haar visie en verwachtingen bekendgemaakt dat veranderende technologie tot 2018 bedrijven zal vormen. Haar analyse is gebaseerd op een omvangrijk onderzoek dat door de 100 meest invloedrijke business-technologen van Atos Scientific Community is verricht.

Het rapport schetst een wereld waarin veranderingen zich in een steeds hoger tempo zullen voltrekken. De levenscyclus van data is de kern van deze digitale transformatie van het zakelijke en maatschappelijke leven. De manier waarop data worden gecreëerd, verzonden, geanalyseerd en hoe hierop wordt gereageerd, brengt zowel kansen als risico’s met zich mee, aldus het rapport. De winnaars van deze ‘data-economie’ zijn degenen die deze ontwikkeling als eerste omarmen. Maar de volledige impact van de 3e Digitale Revolutie is alleen voelbaar als een koppeling wordt gemaakt tussen de wereld van B2C en B2B. Atos heeft de overtuiging dat tegen 2018 de volledige gevolgen van de digitale revolutie voor het bedrijfsleven zichtbaar zullen zijn.

“Een vooruitblik naar 2018 leert dat wij onze visie niet langer kunnen beperken tot een veronderstelde evolutie van business en technologie. In plaats daarvan moeten wij een revolutie in onze manier van denken omarmen. Als bedrijven moeten wij dingen niet alleen beter, maar ook anders doen. Atos is ervan overtuigd dat het moment is aangebroken voor alle bedrijven om doelgericht inhoud te geven aan hun Digitale Transformatie. Wij zijn er klaar voor om hen als business technology-partner tijdens deze reis te ondersteunen”, zegt Thierry Breton (foto), bestuursvoorzitter en CEO van Atos.

Digitale versterking van bedrijven

In het rapport wordt een digitale wereld zichtbaar waarin alles met elkaar is verbonden, met naar schatting 4,5 miljard smartphones, 2,5 miljard gebruikers van sociale netwerken en meer dan 25 miljard verbonden objecten. Een overzicht van een aantal zakelijke domeinen waarop dit invloed zal hebben:

Business reinvention – De volledige impact van de 3e Digitale Revolutie wordt alleen tastbaar als de koppeling tussen de B2C- en B2B-wereld wordt gemaakt. Het Internet of Everything en big data zijn de nieuwe technologieën die een ontwrichtende werking op zakelijke IT zullen hebben.

Customer experience – digitaal verbonden klanten lijken klaar en bereid te zijn persoonlijke gegevens beschikbaar te stellen om betere en goedkopere service te krijgen, mits het gebruik hiervan tot het daadwerkelijke doel wordt beperkt en wordt gewaarborgd door betrouwbare partijen.

Trust & Compliance – De eerste industriële consortia binnen de sector vormen veelzijdige markten met privacy- en databeveiliging als een ingebouwde voorziening voor vertrouwen.
Operational excellence – Het digitaliseren van de bevoorradingsketen en 3D Printing zullen de grenzen van het beheer van Product Lifecycle Management en IT/OT-convergentie uitbreiden. Industrie 4.0 stelt de traditionele scheiding tussen front en back office voor nieuwe uitdagingen door een geoptimaliseerd proces met een interactieve flexibele vraag tussen beide afdelingen.

Download de pdf of bezoek de Ascent – Atos Thought Leadership hub en deel uw ideeën.

WK

]]>
Thu, 29 Jan 2015 02:53:16 +0100 Visie: De IT-trends van 2018 http://executive-people.nl/item/523171/visie-de-it-trends-van.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Minder phishing-aanvallen http://executive-people.nl/item/523161/minder-phishing-aanvallen.html RSA ontdekte 46.747 phishing-aanvallen in december 2014. Dat is een afname van 24 procent vergeleken met november 2014. Dit staat te lezen in het RSA Fraud Report van januari 2015. Dit rapport geeft een overzicht van de belangrijkste trends op het gebied van cybercriminaliteit. Het rapport benoemt de trends en geeft details over hoe cybercriminelen te werk gaan.

2014 was het jaar van de POS-aanvallen (Point of Sale) waar kleinere retailers vaak slachtoffer werden. Maar ook mobiele bedreigingen, voornamelijk op het Android-platform (98 procent!) waren aan de orde van de dag. De ondergrondse markt voor cybercriminelen floreerde als nooit tevoren en afgelopen jaar registreerde RSA steeds vaker aanvallen met een 'regionaal' karakter.

De meest opmerkelijke bevindingen van de afgelopen maand:

RSA ontdekte 46.747 phishing-aanvallen in december 2014. Dat is een afname van 24 procent vergeleken met november 2014.

Op basis van het aantal phishing-aanvallen wordt geschat dat bedrijven wereldwijd in september 2014 zeker 453 miljoen dollar hebben verloren.

Nederland is in december 2014 verdwenen uit de top 4 van populairste doelwitten van phishing-aanvallen wereldwijd.

De meeste phishing sites werden afgelopen maand gehost in de Verenigde Staten, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en China.

RSA, de security-divisie van EMC, brengt maandelijks een Fraud Report uit met bevindingen uit cyberspace van de maand daarvoor. Door deze gegevens maandelijks te analyseren en in kaart te brengen, ontstaat een schat aan informatie en is RSA in staat vroegtijdig trends te herkennen. Via deze link vindt u het RSA Fraud Report van januari 2015.

Door: Witold Kepinski

]]>
Thu, 29 Jan 2015 01:59:12 +0100 Minder phishing-aanvallen http://executive-people.nl/item/523161/minder-phishing-aanvallen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
PwC adviseert IT-bedrijven te focussen op omzetgroei http://executive-people.nl/item/523157/pwc-adviseert-it-bedrijven-te-focussen-op-omzetgroei.html PwC adviseert IT-bedrijven zich te focussen op omzetgroei waarbij 'shareholder value' centraal staat.

Dit meldt PwC in het rapport 2015 Technology Industry Trends. PwC verwacht dat meer IT-bedrijven worden gesplitst, zoals HP en Symantec. Of onderdelen worden zelfstandig zoals PayPal van eBay. 

Veel bedrijven die grote overnames doen hebben te maken met langzame omzetgroei. Volgens PwC is een gezonde omzetgroei het enige middel om te overleven.

Door: Witold Kepinski

 

]]>
Thu, 29 Jan 2015 00:59:26 +0100 PwC adviseert IT-bedrijven te focussen op omzetgroei http://executive-people.nl/item/523157/pwc-adviseert-it-bedrijven-te-focussen-op-omzetgroei.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Stem Business Intelligence en Analytics technologie meer af op zakelijke ... http://executive-people.nl/item/523147/stem-business-intelligence-en-analytics-technologie-meer-af-op-zakelijke-beslissers.html Traditionele business intelligence (BI) en analytische modellen staan steeds meer onder druk nu de machtsbalans verschuift van IT naar de business, volgens onderzoeksbureau Gartner.

De opkomst van data discovery, toegang tot multi-gestructureerde data, data analyse tools en slimme mogelijkheden zullen leiden tot meer gebruikers. Gartner voorspelt dat in 2017 de meeste zakelijke gebruikers en analisten in organisaties zelf de toegang tot self-service tools hebben om gegevens voor te bereiden voor een analyse. Lees meer in het Gartner onderzoek.

WK

]]>
Thu, 29 Jan 2015 00:02:29 +0100 'Stem Business Intelligence en Analytics technologie meer af op zakelijke beslissers' http://executive-people.nl/item/523147/stem-business-intelligence-en-analytics-technologie-meer-af-op-zakelijke-beslissers.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Security-beleid wordt dit jaar strenger http://executive-people.nl/item/523145/security-beleid-wordt-dit-jaar-strenger.html Security staat nog steeds niet hoog genoeg op de agenda bij het management. De risico’s die bedrijven daardoor lopen, komen ook steeds vaker van binnenuit de eigen organisatie. Beheerders en beveiligingsspecialisten verleggen dan ook de focus dit jaar van technische oplossingen naar het strenger toezien op het naleven van het security-beleid. Dat blijkt uit onderzoek van F5 Networks.

Bijna de helft van alle ondervraagde bedrijven heeft afgelopen jaar te maken gehad met een gerichte bedreiging op het bedrijfsnetwerk. In de meeste gevallen ging het om een DDoS-aanval (25 procent), terwijl fraude inmiddels goed is voor 13 procent van de incidenten. Een versteviging van het security-beleid heeft dan ook de hoogste prioriteit voor 42 procent van de ondervraagden. Beveiliging op gebruikersniveau en centraal beveiligingsbeheer staan eveneens hoog op de planning voor 2015.

Ondersteuning van bovenaf

Al jarenlang wordt geroepen dat security hoger op de managementagenda moet komen, om een groter draagvlak te creëren en beslissingen te nemen die de beveiliging ten goede komen. Nog steeds is dit niet het geval. Meer dan de helft (56 procent) van de respondenten geeft aan dat security te weinig aandacht krijgt in de bovenste lagen van de organisatie. Wat wel is veranderd, is hoe men kijkt naar de gevolgen van beveiligingsbreuken. Niet langer is men bezorgd om dataverlies of technische problemen, maar staat reputatieschade bovenaan.

“In ons onderzoek vorig jaar bleek nog dat het vooral aan kennis ontbrak over de oorzaken en gevolgen van de verschillende bedreigingen. Inmiddels is dat verbeterd en ziet men de gevaren van buitenaf naar intern verschuiven”, aldus Rene Oskam (foto), directeur Nederland van F5 Networks. “Dit heeft zijn weerslag op de plannen voor de komende tijd. Er ligt veel focus op de eigen organisatie; hoe ga je met security om. Het management moet het belang hiervan inzien, en ook een duidelijke mening hebben. Het is niet voor niets dat reputatieschade als belangrijkste gevolg wordt gezien.”

bekijk het video-interview met Oskam over zijn vise op security: http://youtu.be/Sln1y5dx_Zs. Verder geeft Oskam een uitleg over de rol van partners bij F5 Networks: http://youtu.be/VlzcHweloEM

WK

]]>
Wed, 28 Jan 2015 15:30:11 +0100 Security-beleid wordt dit jaar strenger http://executive-people.nl/item/523145/security-beleid-wordt-dit-jaar-strenger.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Rusland, China en Brazilië zijn belangrijke zwarte markten voor gestolen data’ http://executive-people.nl/item/523137/a-rusland-china-en-brazilia-laquo-zijn-belangrijke-zwarte-markten-voor-gestolen-dataa.html De diefstal van persoonlijke informatie van klanten is voor bedrijven een serieus risico. Het afgelopen jaar zijn we meerdere malen opgeschrikt door enorme datalekken waarbij persoonlijke informatie miljoenen klanten werd buitgemaakt. In veel gevallen worden deze gegevens uiteindelijk door cybercriminelen verhandeld aan derde. Maar waar vindt deze illegale handel eigenlijk plaats? Volgens Trend Micro zijn er drie belangrijke zwarte markten waar gestolen persoonlijke informatie te koop wordt aangeboden: Rusland, China en Brazilië.

Trend Micro heeft een interactieve infographic ontwikkeld die inzicht geeft in de handel in gestolen persoonlijke informatie. Het bedrijf onderscheidt drie markten als de belangrijke online zwarte markten ter wereld. De Russische zwarte markt richt zich voornamelijk op de verkoop van ‘pay-per-install’ diensten gericht op het doorverwijzen van internetters naar malafide websites. Cybercriminelen kunnen met deze diensten de bezoekersaantallen van website waarop zij malware aanbieden of phishingcampagnes uitvoeren vergroten. Trend Micro merkt op dat deze Russische cybercriminelen in veel gevallen gebruik maken van tussenpersonen om transacties te beveiligen.

Chinese markt
De Chinese online zwarte markt richt zich met name op de verkoop van diensten waarmee DDoS-aanvallen kunnen worden opgezet, de verkoop van botnets (netwerken met gehackte machines die kunnen worden gebruikt voor cyberaanvallen) en ander cybercrimeproducten. De Chinese zwarte markt wordt daarnaast gezien als een drijvende kracht achter tools waarmee mobiele cyberaanvallen kunnen worden opgezet. Denk hierbij aan SMS spam software en SMS servers.

De online zwarte markt in Brazilië is vooral populair voor tools voor bankfraude, het opzetten van phishingpagina’s en andere fraude-gerelateerde producten en diensten. Op de Braziliaanse ondergrondse markt zijn ook trainingen beschikbaar voor beginnende cybercriminelen.

Prijs van data
Op alle drie de markten wordt in gestolen persoonlijke informatie gehandeld. De prijs varieert echter per soort informatie. Een overzicht per zwarte markt.

Brazilië:

 • Zakelijke accountgegevens - $155-193, China: 0,
 • Creditcardsgegevens - $35-135,
 • Inloggegevens voor een online dienst - $19, 
 • Lijst met mobiele telefoonnummers - $290-1.236,
 • Lijst met vaste telefoonnummers - $317-1.931,

China:

 • Persoonlijke informatie per MB - $0,16
 • Inloggegevens voor e-mailaccounts - $163
 • Inloggegevens voor entertainmentwebsite - $325
 • Inloggegevens voor game-account - $0.05

Rusland:

 • Creditcardgegevens - $4
 • 300 IP-adressen - $6

Interactieve infographic
De interactieve infographic van Trend Micro is hier te vinden.

]]>
Wed, 28 Jan 2015 14:14:28 +0100 ‘Rusland, China en Brazilië zijn belangrijke zwarte markten voor gestolen data’ http://executive-people.nl/item/523137/a-rusland-china-en-brazilia-laquo-zijn-belangrijke-zwarte-markten-voor-gestolen-dataa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Steeds grootschaligere DDoS-aanvallen zetten bedrijven voor een uitdaging’ http://executive-people.nl/item/523112/a-steeds-grootschaligere-ddos-aanvallen-zetten-bedrijven-voor-een-uitdaginga.html Bedrijven staan voor de uitdaging zich te wapenen tegen Distributed Denial of Service-aanvallen die steeds groter worden en ook nog eens steeds vaker voor komen. Organisaties zullen voldoende maatregelen moeten nemen om steeds grootschaligere aanvallen af te kunnen slaan.

Hiervoor waarschuwt Arbor Networks in het Annual Worldwide Infrastructure Security Report. 287 organisaties uit verschillende sectoren zijn voor het onderzoek ondervraagd over security-onderwerpen. Ieder bedrijf, ongeacht omvang of de sector waarin het actief is, blijkt vandaag het risico te lopen doelwit te worden van een cyberaanval. DDoS-aanvallen worden net als ongewild dataverlies en algemene cyberaanvallen op IT-systemen als de grootste dreigingen gezien.

http://executive-people.nl afbeelding 

Grotere frequentie en omvang
De frequentie waarmee bedrijven worden geconfronteerd met cyberaanvallen is afgelopen jaar toegenomen. In 2013 gaf ongeveer een kwart van de ondervraagde organisaties aan meer dan 21 keer per maand met een DDoS-aanval in aanraking te zijn gekomen. Dit percentage is afgelopen jaar toegenomen tot 38%. Hackers hebben afgelopen jaar opnieuw gigantische DDoS-aanvallen weten op te zetten. Bij grootste DDoS-aanval die tijdens het onderzoek werd gemeld werd het doelwit onder vuur genomen met maar liefst 400 Gb per seconde (Gbps) aan data. Andere grote aanvallen die zijn gemeld hadden een omvang van 300 Gbps, 200 Gbps en 170 Gbps. Zes andere respondenten meldde aanvallen met een omvang groter dan 100 Gbps.

Bedrijven kunnen allerlei soorten schade ondervinden van DDoS-aanvallen. Niet alleen moeten bedrijven maatregelen nemen om de cyberaanvallen te stoppen, ook kunnen de zakelijke activiteiten van het bedrijf hinder ondervinden of het bedrijf tijdelijk slecht tot niet bereikbaar zijn. Bijna de helft van de ondervraagde bedrijven stelt dat de operationele kosten van de aanpak van een DDoS-aanval de grootste impact heeft op de organisatie. 37% kijkt vooral naar de reputatieschade die een bedrijf leidt door de onderbroken dienstverlening.

Rapport
Het volledige Annual Worldwide Infrastructure Security Report van Arbor Networks is hier te vinden.

]]>
Wed, 28 Jan 2015 12:05:39 +0100 ‘Steeds grootschaligere DDoS-aanvallen zetten bedrijven voor een uitdaging’ http://executive-people.nl/item/523112/a-steeds-grootschaligere-ddos-aanvallen-zetten-bedrijven-voor-een-uitdaginga.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Het zakelijk gebruik tablets, 2-in-1 hybrids, smartphones en phablets neemt een grote vlucht’ http://executive-people.nl/item/523108/a-het-zakelijk-gebruik-tablets-in-hybrids-smartphones-en-phablets-neemt-een-grote-vluchta.html Het zakelijke gebruik van mobiele devices zal de komende jaren enorm toenemen in Europa. In 2020 verwachten organisaties vooral meer gebruik te maken van tablets (20% meer) en 2-in-1 hybrids (14% meer). Ook het gebruik van smartphones (11% meer) en phablets (5%) zal toenemen. In Nederland zal het zakelijke smartphone gebruik stijgen naar 49% waarmee het op de desktop na, het meest dominante device in de zakelijke omgeving zal worden.

Dit blijkt uit onderzoek onder 1.130 IT-beslissers in acht Europese landen, uitgevoerd door Redshift Research in opdracht van HP. Ondanks deze vlucht denkt slechts minder dan een kwart van de IT-beslissers (24 procent) in Europa dat hun bedrijf goed is uitgerust voor mobiel werken. Acht procent denkt zelfs dat hun organisatie zelfs helemaal niet is voorbereid hierop.

Security zet rem op BYOD

Ondanks de toenemende mobiliteit op het werk is er een aanhoudend wantrouwen ten aanzien van ‘bring your own device’ ofwel BYOD. 70% van de ondervraagde organisaties heeft op dit moment geen BYOD beleid. In Nederland is dit percentage zelfs 78%. En zelfs wanneer er een BYOD beleid is, dan valt nog niet de helft van gebruikte devices (41%) hieronder, zo blijkt uit het onderzoek.
Vooral security issues houden organisaties tegen wanneer het gaat om BYOD. Bijna de helft van de Nederlandse respondenten vreest dat BYOD de veiligheid van de organisatie in gevaar brengt. Ze maken zich vooral zorgen over virussen en malware die via de persoonlijke devices op het bedrijfsnetwerk terecht komt (55%) en dat persoonlijke devices met gevoelige bedrijfsinformatie kwijt kunnen raken of gesloten worden (19%). Opvallend is wel dat Nederlandse bedrijven het afgelopen jaar minder vaak dan hun Europese collega’s te maken hebben gehad met een inbreuk op de beveiliging. Gemiddeld was dit 19% terwijl in Nederland hier slechts 8% mee te maken heeft gehad.

Windows en desktop zijn ‘here to stay’

Toenemend gebruik van mobiele devices brengt ook meer operating systemen naar de organisatie. Windows blijft dominant echter. Gemiddeld genomen heeft 85% van de ondervraagde organisaties Windows in gebruik naast Android (40%), iOS (24%), Chrome (15%) , Linux (15%) en Blackberry (10%). Opvallend is het hoge percentage iOS gebruik in Nederland; 35% versus 24% in de rest van Europa. Ook Chrome is hier populair (20% vs. 15%) waarbij Blackberry en Linux juist weer minder voorkomen. Over de toekomstbestendigheid van Windows zijn geen vraagtekens. Ruim twee derde van de ondervraagden denkt dat Windows over vijf jaar nog steeds het belangrijkste OS zal zijn. Wat ook blijft, is desktop. Ondanks de toename van mobiele devices blijft de desktop populair. Op dit moment maakt 53% van de medewerkers gebruik van een desktop. In 2020 zal dit naar verwachting dalen naar 46 procent. Het notebook gebruik zal gelijk blijven met 29% nu en in 2020.

"Mobiel werken is gunstig voor bedrijven en voor medewerkers. Het geeft meer flexibiliteit op de werkvloer en zorgt voor naadloze dienstverlening of een medewerker nu thuis is, op het werk, of onderweg," aldus Paula Boersma, Printing en Personal Systems , HP Nederland "Medewerkers willen ook graag mobiel werken. Om aan hun wensen tegemoet te komen moeten CIO’s een mobiliteitsbeleid voeren dat past bij hun organisatie. HP biedt hiervoor een scala aan oplossingen. Bijvoorbeeld voor de beveiliging van de identiteit van een gebruiker, het device en de data. Ook levert HP verschillende mobiele vormfactoren zoals de zakelijke Elite serie, die helemaal past bij de mobiele werkstijl van nu terwijl het zorgt voor een robuuste bescherming van organisaties."

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Redshift Research en bestond uit 1.130 online interviews in acht landen (met minimaal 200 respondenten in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en minimaal 100 respondenten in België, Italië, Nederland, Spanje en Rusland). Alle respondenten hadden een IT-functie als beslisser of manager / directeur. De interviews werden uitgevoerd met behulp van een online vragenlijst. Alle interviews vonden plaats in juli 2014.

]]>
Wed, 28 Jan 2015 11:08:15 +0100 ‘Het zakelijk gebruik tablets, 2-in-1 hybrids, smartphones en phablets neemt een grote vlucht’ http://executive-people.nl/item/523108/a-het-zakelijk-gebruik-tablets-in-hybrids-smartphones-en-phablets-neemt-een-grote-vluchta.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Nieuwe technologie zorgt voor een innovatieversnelling' http://executive-people.nl/item/523065/nieuwe-technologie-zorgt-voor-een-innovatieversnelling.html Het Verkenningsinstituut voor Nieuwe Technologie (VINT) van Sogeti trapt het nieuwe jaar af met het eerste rapport over digitale disruptie. Deze eerste Design-to-Disrupt-notitie vormt de start van een onderzoek naar innovatieversnelling die dankzij nieuwe technologie overal plaatsvindt. Dit eerste rapport geeft inzage in de huidige ontwikkelingen waarmee sectoren volledig overhoop worden gegooid. Deze notitie maakt deel uit van een serie van vier rapporten over digitale disruptie die in de loop van 2015 zullen verschijnen.

De definitie van disruptieve innovatie is een technologie die lang onder de radar blijft, maar dan ineens overal opduikt en de markt overhoop gooit. “2015 wordt het jaar van de digitale disruptie”, aldus Menno van Doorn (foto), directeur van VINT. “Disruptie is de nieuwe standaard. Tot voor kort hadden weinig gevestigde organisaties de digitale uitdagers vroegtijdig op het vizier. Bedrijven als Airbnb, Uber en het Nederlandse Peerby komen veelal van buiten de eigen sector en werden aanvankelijk niet serieus genomen. Zo bezorgt ook WhatsApp traditionele telecommunicatiebedrijven enorme omzetverliezen. Inmiddels is een groot deel van de gevestigde orde zich bewust van de noodzaak om non-stop te experimenteren met innovatie.”

Dit eerste rapport van de vierluik over digitale disruptie vertelt over de exponentiële ontwikkeling van technologie en innovatie versus organisaties die veelal achter deze groei aanlopen. Het rapport geeft definities van verschillende typen innovaties en adviseert bedrijven en instellingen innovatie tot een bedrijfsstrategisch speerpunt te maken. De technologie biedt kansen voor zowel nieuwe uitdagers als voor de digitale transformatie van bestaande organisaties. Het rapport beschrijft verder de vier belangrijkste uitdagingen op het gebied van digitale disruptie en de gevolgen voor de rol van de Chief Information Officer (CIO).

Sander Duivestein, Jaap Bloem, Menno van Doorn en Thomas van Manen zijn de auteurs van deze notitie ‘Design-to-Disrupt – Een executive introductie’. Naar verwachting zal het tweede rapport met de titel ‘Nieuwe digitale concurrentie’ in maart verschijnen.

Het rapport is te downloaden via http://bit.ly/1Aifj6b.

 

 

]]>
Wed, 28 Jan 2015 08:20:29 +0100 'Nieuwe technologie zorgt voor een innovatieversnelling' http://executive-people.nl/item/523065/nieuwe-technologie-zorgt-voor-een-innovatieversnelling.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Gewaardeerde werknemers werken harder’ http://executive-people.nl/item/523058/a-gewaardeerde-werknemers-werken-hardera.html Werknemers hechten een grote waarde aan de waardering die zij op de werkvloer voor hun activiteiten ontvangen. Dit is zelfs dusdanig van belang dat veel werknemers bereid zijn te wisselen van baan als zij zich hierdoor meer gewaardeerd denken te voelen. Tegelijkertijd werken gemotiveerde werknemers ook nog eens harder. Het loont dus als managers de waardering over personeel uitspreken.

TinyHR, leverancier van een platform dat helpt in kaart te brengen hoe werknemers zich voelen, heeft een flink aantal cijfers verzameld over het onderwerp en zet deze op een rijtje. Recent onderzoek van Glassdoor wijst uit dat voor 81% van de werknemers waardering van hun baas hen motiveert harder te werken. 38% geeft aan harder te werken voor een veeleisende baas. 37% werkt harder uit angst zijn of haar baan te verliezen. Waardering van de baas blijkt bij het overgrote merendeel van de werknemers de meeste productiviteitswinst op te leveren.

Drastische maatregelen
Werknemers zijn bereid zelf drastische maatregelen te nemen indien zij zich niet gewaardeerd voelen op de werkvloer. 55% van de werknemers geeft in een recent onderzoek van Globoforce aan hun huidige baan te willen inwisselen voor een baan waar hun inzet meer wordt gewaardeerd. 47% stelt dat een gebrek aan erkenning of een negatieve bedrijfscultuur bij zijn of haar vorige werkgever reden is geweest voor werktrek.

Eigen onderzoek van TinyHR wijst uit dat 21% van de werknemers zich op dit moment gewaardeerd voelt op de werkvloer. Slechts één op de vier geeft aan volledig erkend te worden voor het werk dat zij leveren. Voor managers is er op dit gebied dus nog het nodige werk aan de winkel.

‘Verdeel waardering eerlijk over werknemers’
Het bedrijf waarschuwt hierbij de waardering voor werknemers wel eerlijk te verdelen. Deze verdeling blijkt namelijk nog wel eens de mist in te gaan. 24% van de respondenten van het Glassdoor-onderzoek geeft aan dat hun werkgever meer waardering toont naar ervaren werknemers. 23% stelt dat zijn manager juist extra waardering toont voor nieuwe werknemers.

]]>
Tue, 27 Jan 2015 15:17:44 +0100 ‘Gewaardeerde werknemers werken harder’ http://executive-people.nl/item/523058/a-gewaardeerde-werknemers-werken-hardera.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Meer vraag naar IT-oplossingen door dalende olieprijs http://executive-people.nl/item/523037/meer-vraag-naar-it-oplossingen-door-dalende-olieprijs.html De dalende olieprijs leidt tot meer vraag naar IT-hardware, aldus onderzoeksbureau Canalys. Vooral in landen met een maakindustrie zoals Duitland, Japan, Korea en China. 

Canalys verwacht in 2015 door de dalende olieprijs meer vraag naar smart phones (16%), PCs (4%), x86 servers (4%), enterprise networking (5%), IT security (7%) en unified communications (4%).

Lees meer over het Engelstalige onderzoek van Canalys hier.

WK

]]>
Tue, 27 Jan 2015 09:37:12 +0100 Meer vraag naar IT-oplossingen door dalende olieprijs http://executive-people.nl/item/523037/meer-vraag-naar-it-oplossingen-door-dalende-olieprijs.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Storage software markt groeit tot 23,33 miljard dollar in 2019 http://executive-people.nl/item/523042/storage-software-markt-groeit-tot-miljard-dollar-in.html De storage software markt is in 2019 wereldwijd goed voor 23,33 miljard dollar omzet, aldus analistenbureau Markets and Markets. De storage software markt was in 2014 goed voor 15,11 miljard dollar omzet.

Er is de komende jaren meer vraag naar storage software door de sterke groei van ongestructureerde data. Er is daarom meer vraag naar storage replicatie, archivering, data protection & recovery, software defined storage en storage virtualisatie, storage beheer en device management.

Door: Witold Kepinski

]]>
Tue, 27 Jan 2015 09:13:33 +0100 Storage software markt groeit tot 23,33 miljard dollar in 2019 http://executive-people.nl/item/523042/storage-software-markt-groeit-tot-miljard-dollar-in.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Tablet markt West-Europa bijna verzadigd http://executive-people.nl/item/523040/tablet-markt-west-europa-bijna-verzadigd.html De tablet markt in West-Europa heeft de maximale capaciteit bereikt. De verkoop zal binnen twee jaar dalen, zo meldt Futuresource Consulting.

De analist stelt dat de tablet verkoop in het hele Europese continent met ongeveer 14 procent in 2014 naar 200 miljoen eenheden steeg. Maar de groei, met name in de meer volwassen markten, vetraagt of gaat zelfs dalen in 2015. In Oost-Europa komt dat door de toenemende economische onzekerheid in Rusland.

Samsung en Apple blijven de grote spelers in de markt van mobiliteit, goed voor meer dan de helft van de tablet verkopen. Het paar zagen hun gezamenlijke marktaandeel in smartphones verminderen, maar ze domiren wel de markt.

In heel Europa als geheel, blijft de Samsung en Apple duopolie solide, zij het met een iets lagere marktaandeel. Microsoft won opnieuw marktaandeel als gevolg van de toenemende populariteit van de low-end toestellen, terwijl de goedkopere merken sterk zijn gegroeid in de hele regio. De daling van de smartphone-prijzen werd enigszins gecompenseerd door een aanhoudende verschuiving naar duurdere smartphones, wat resulteert in een algemene stijging van de mobiele handset ASP (gemiddelde verkoopprijzen). "

WK

]]>
Tue, 27 Jan 2015 09:00:00 +0100 Tablet markt West-Europa bijna verzadigd http://executive-people.nl/item/523040/tablet-markt-west-europa-bijna-verzadigd.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Zelfstandige IT-professional ook in 2015 populair http://executive-people.nl/item/523000/zelfstandige-it-professional-ook-in-populair.html HR- en inkoopmanagers staan dit jaar positiever tegenover het inzetten van meer zelfstandige IT professionals dan voorheen. Het aantal organisaties dat aangeeft minder externe IT’ers in te zetten lag in 2013 nog op 60%, maar is in 2014 meer dan gehalveerd naar 29%.

De Freelance Market Index liet eerder vandaag al zien dat de vraag naar freelance ICT-professionals is toegenomen. Dit beeld wordt bevestigd door onderzoek van FastFlex, managed service provider op het gebied van resource management, in samenwerking met onderzoeksbureau Metri. Voor het onderzoek werden 28 organisaties uit de top 100 meest inhurende bedrijven in Nederland ondervraagd. Toegang tot expertise die intern niet ingevuld kan worden blijft voor een meerderheid (23%) de voornaamste reden voor het inschakelen van zzp’ers.

Populairste functies in 2014
De toenemende mate waarin organisaties migreren naar een cloudomgeving en de opkomst van het Internet of Things zijn de voornaamste redenen voor bedrijven om zelfstandige IT’ers in te schakelen. Dit heeft ook invloed op het soort functies waarover organisaties externen aantrekken. Zo waren externe senior en medior applicatieontwikkelaars het meest in trek. Respectievelijk 12% en 7% van het flexibele IT-domein bestond uit deze functies. Ook infrastructuurspecialisten zijn populair, ondanks een lichte daling in 2013. Andere populaire functies binnen de flexibele schil zijn Business Analist, Program Manager, Project Manager en System & ICT Architect.

De duur van opdrachten voor zelfstandige professionals binnen het IT-domein is aanzienlijk korter dan voorgaande jaren. In 2013 had een gemiddelde opdracht nog een duur van één tot twee jaar. Bijna de helft van de organisaties (43%) geeft aan in 2014 de gemiddelde opdrachtduur terug te hebben gebracht naar zes tot twaalf maanden. Slechts 18% ziet een stijging in de opdrachtduur. De oorzaak hiervan ligt bij het steeds projectcycli en een rappere opvolging. Zware, lange trajecten maken plaats voor meerdere kleine projecten waarin binnen een kort tijdsbestek iets opgeleverd moet worden.

Minder externe security functies
Niels Huismans, Business Developer bij FastFlex: “Het onderzoek laat zien dat het aantal externe security functies net als in 2013 verder afneemt. Redenen hiervoor lijken onder andere security issues, waaronder DDoS-aanvallen, die veel media-aandacht met zich mee brachten. Nederlandse organisaties willen hun beveiligingswerk intern invullen en deze kennis volledig geborgd hebben. Andere ontwikkelingen binnen de IT zorgen juist voor een stijging van overige functies. Zo blijft de Applicatie Developer erg in trek om bedrijfsapplicaties cloud-proof te maken. De zelfstandige IT’er gaat een mooi jaar tegemoet.”

]]>
Mon, 26 Jan 2015 16:11:41 +0100 Zelfstandige IT-professional ook in 2015 populair http://executive-people.nl/item/523000/zelfstandige-it-professional-ook-in-populair.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Freelance ICT’ers zijn populair http://executive-people.nl/item/522999/freelance-icta-ers-zijn-populair.html Freelancers in ons land krijgen steeds meer werk. Het aantal opdrachten dat een freelancers jaarlijks weet binnen te halen is in 2014 met ruim 12% gestegen. Vooral ICT’ers zijn populair.

Dit blijkt uit de Freelance Markt Index (FMI) van het CBS, de gezamenlijke uitzendbureaus en de website Freelance.nl. De index is gestegen van 213 punten in 2013 naar 240 punten in 2014. Nederland telt ongeveer 900.000 zelfstandigen.

Vooral freelance ICT’ers zijn populair. Op Freelance.nl is het aantal aangeboden opdrachten voor netwerk- en systeembeheerders met bijna 1.200 stuks toegenomen. Voor softwareontwikkelaars en programmeurs is het aantal klussen het afgelopen jaar met 2.700 gestegen.

]]>
Mon, 26 Jan 2015 15:22:12 +0100 Freelance ICT’ers zijn populair http://executive-people.nl/item/522999/freelance-icta-ers-zijn-populair.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Mobiele marketing wordt in 2015 populair http://executive-people.nl/item/522997/mobiele-marketing-wordt-in-populair.html Mobiele marketing krijgt dit jaar veel aandacht van marketeers. Maar liefst 87% van de marketeers die zelf beslissingen mag nemen geeft aan dit jaar meer te willen investeren in mobiele marketing.

Dit blijkt uit onderzoek van ActiePagina.nl in samenwerking met WBR Research. Voor het onderzoek werden marketeers uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Nederland ondervraagd. 75% van de respondenten geeft aan met mobiele marketing vooral de verkoopcijfers te willen verbeteren.

Nieuwe klanten werven
Naast het verbeteren van de verkoop zijn ook andere belangrijke doelstellingen aan te wijze voor mobiele marketing. 72% van de ondervraagde marketeers richt zich met een dergelijke campagne vooral op het werven van nieuwe klanten. 37% kijkt naar het verhogen van het websiteverkeer.

Om meer te kunnen investeren in mobiele marketing geven de marketeers aan meer marketingbudget nodig te hebben. 92% van de respondenten wil in de komende drie tot vijf jaar meer gaan investeren in digitale marketing. Dit terwijl deze vorm van marketing bij veel marketingafdelingen al een belangrijke rol speelt. 66% van de marketeers geeft aan op dit moment al ruim de helft van het marketingbudget te besteden aan digitale marketing.

]]>
Mon, 26 Jan 2015 10:44:16 +0100 Mobiele marketing wordt in 2015 populair http://executive-people.nl/item/522997/mobiele-marketing-wordt-in-populair.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Jongeren willen zinvolle baan’ http://executive-people.nl/item/522944/a-jongeren-willen-zinvolle-baana.html Geld blijkt bij de keuze van een baan bij veel jongeren geen topprioriteit te zijn. De helft van alle jongeren vindt een zinvolle baan belangrijker dan een goedverdienende baan.

Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Global Tolerance. Het percentage ligt onder jongeren het hoogst. 53% van de jongeren geeft aan een voorkeur te hebben voor een baan waarmee zij kunnen bijdragen aan de maatschappij. Onder alle leeftijden ligt dit percentage op pakweg 40%.

Veranderingen introduceren
Tweederde van de respondenten stelt dat overheden, bedrijven en non-profit organisaties zowel sociale als klimaat-gerelateerde veranderingen zouden moeten introduceren. 81% stelt dat de organisaties meer verantwoordelijkheid zouden moeten nemen vol de rol die zij op deze gebieden zelf spelen.

Generatie &, geboren tussen 1981 en 1996, wil begrepen worden door organisaties waar zij werken. Van de jongeren geeft tweederde aan te verwachten dat hun werkgever hun persoonlijke waardes begrijpt. 84% ziet het bijvoorbeeld als zijn of haar taak met hun levensstijl een positieve impact te hebben op de wereld. Bijna tweederde stelt zich daarnaast zorgen te maken over de staat van de wereld en ziet zichzelf verantwoordelijk om deze staat te verbeteren.

Positieve impact op de wereld
Dit is ook terug te zien in de prioriteiten die jongeren hebben bij de keuze voor een werkgever. 61% van de jongeren geeft aan te willen werken bij een organisatie die een positieve impact heeft op de wereld. Onder alle respondenten ligt die percentage op 42%.

]]>
Sun, 25 Jan 2015 11:49:18 +0100 ‘Jongeren willen zinvolle baan’ http://executive-people.nl/item/522944/a-jongeren-willen-zinvolle-baana.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Collega’s en leidinggevenden geven werknemers de meeste voldoening http://executive-people.nl/item/522931/collegaa-s-en-leidinggevenden-geven-werknemers-de-meeste-voldoening.html 34% van de werknemers die aangeeft gelukkig te zijn stelt dat zijn collega’s en leidinggevenden voor de meeste voldoening zorgen. Ook de energie die medewerkers krijgen uit de verantwoordelijkheid die zij op de werkvloer dragen speelt een belangrijke rol.

Dit blijkt uit het 2015 Best Industry Ranking Report van TinyHR. Het bedrijf onderzoekt in het rapport in welke sectoren werknemers het gelukkigst zijn. Dit blijken de bouw en facilitaire dienstverlening. De markt voor consumentenproducten en -diensten staat op de tweede plek, terwijl de technologische sector en software-industrie op de derde plek staat.

Redenen om ongelukkig te zijn
Niet iedere werknemers voelt zich op de werkvloer gelukkig voor, waarvoor allerlei redenen kunnen zijn. De top 5 met meest genoemde redenen in het onderzoek zijn:

 1. Managers die hen niet ondersteunen
 2. Een gebrek aan tools die hen in staat stellen succesvol te zijn
 3. Een gebrek aan kansen voor werknemers om hunzelf verder te ontwikkelen
 4. Slechte interne processen en systemen
 5. Ontevredenheid over collega’s

TinyHR stelt dat managers kunnen inspelen op de behoeften van de werknemers door de vragen hoe zij over hun werk en werkomgeving denken. Het bedrijf adviseert hierbij de volgende vragen te stellen:

 • Op een schaal van 1 tot 10, hoe gelukkig ben jij op je werk?
 • Op een schaal van 1 tot 10, hoe zou je de prestaties van de directe leidinggevenden beoordelen?
 • Op een schaal van 1 tot 10, hoeveel carrièrekansen zie jij binnen deze organisatie?
 • Waar erger jij je enorm aan binnen dit bedrijf en vermindert jouw productiviteit?
 • Op een schaal van 1 tot 10, hoe beoordeel jij jouw collega’s en teamleden?
]]>
Fri, 23 Jan 2015 16:41:41 +0100 Collega’s en leidinggevenden geven werknemers de meeste voldoening http://executive-people.nl/item/522931/collegaa-s-en-leidinggevenden-geven-werknemers-de-meeste-voldoening.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
IT-beslisser ziet uitdaging in snel voldoen aan business-behoeftes http://executive-people.nl/item/522831/it-beslisser-ziet-uitdaging-in-snel-voldoen-aan-business-behoeftes.html Uit onderzoek van Telindus onder 115 Nederlandse IT-beslissers, blijkt dat 50 procent het snel inspelen op de behoefte van de business als grootste uitdaging van de IT-organisatie ziet.

Ver daarachter volgen het realiseren van nieuwe producten en services (17%) en het garanderen van de bestaande dienstverlening (11%). Ook bij de IT-beheerafdeling speelt de business een belangrijke rol. 27 procent vindt de complexiteit van de IT-infrastructuur hier de grootste uitdaging, maar 21 procent geeft aan dat dit het bijhouden van business-innovaties is. Op de derde plaats volgt 24/7 beschikbaarheid van de IT-infrastructuur (14%).

Uitbesteden of zelf doen
De IT-beslissers zijn ook gevraagd waar de voorkeur naar uitgaat bij het beheren van de IT-infrastructuur. Maar liefst 72 procent geeft aan de regie te willen behouden door deels uit te besteden (managed services). 16 procent wil het volledig zelf doen en 11 procent besteedt alles het liefst uit.

Joris Leupen (foto), Director Managed Services bij Telindus: “Dit onderzoek laat goed zien dat IT en de business in de afgelopen jaren steeds dichter naar elkaar gegroeid zijn en de afhankelijkheid van IT daarmee steeds verder toeneemt. De grootste zorg is niet het in de lucht houden van de bestaande dienstverlening, maar de business optimaal bedienen. In de praktijk is dit ook de reden dat steeds meer organisaties kiezen voor outtasking in plaats van outsourcing of alles zelf doen. Met de opkomst van technologieën als software defined wordt het dan ook steeds eenvoudiger om bijvoorbeeld de techniek uit te besteden en intern te focussen op het functionele beheer. Dit biedt IT-organisaties meer ruimte om toegevoegde waarde voor de business te realiseren.”

De onderzoeksresultaten en de visie van Telindus op managed services is verwerkt in de whitepaper ‘Managed services: grip op technologie én business-innovatie’. Deze is gratis te downloaden via http://www.telindus.nl/nieuws-en-evenementen/whitepapers.html

Daarnaast organiseert Telindus op donderdag 5 maart een Trend Watch over managed services. Deelnemers worden tijdens verschillende sessies geïnformeerd over de mogelijkheden van managed services en krijgen een update van de laatste ontwikkelingen. Aanmelden kan via http://www.telindus-isit.nl/trend_watch_managed_services/

WK

]]>
Fri, 23 Jan 2015 00:37:35 +0100 IT-beslisser ziet uitdaging in snel voldoen aan business-behoeftes http://executive-people.nl/item/522831/it-beslisser-ziet-uitdaging-in-snel-voldoen-aan-business-behoeftes.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Werkgevers zoeken door Big Data op de arbeidsmarkt naar andere vaardigheden’ http://executive-people.nl/item/522821/a-werkgevers-zoeken-door-big-data-op-de-arbeidsmarkt-naar-andere-vaardighedena.html Big Data heeft een grote impact op de belangrijkste vaardigheden waar wereldwijd op de arbeidsmarkt naar wordt gevraagd. Kenniswerkers over de hele wereld worden door de technologische ontwikkeling beïnvloed.

Dit stelt de bekende internationale business school INSEAD in haar jaarlijkse Global Talent Competitiveness Index. De business school schat dat wereldwijd 250 miljoen kenniswerkers door Big Data wordt beïnvloed. De impact van Big Data beperkt zich niet alleen tot de gevestigde markten. Ook kenniswerkers in opkomende landen als India, Marokko, Tunesië en Egypte worden door de trend beïnvloed.

De term kenniswerkers heeft in dit geval betrekking op werknemers die hun beslissingen baseren op informatie. De wijze waarop deze informatie wordt verzameld en geïnterpreteerd veranderd door Big Data aanzienlijk. Beslissingen kunnen worden gebaseerd op een aanzienlijk grotere hoeveelheid data, waardoor geïnformeerde beslissingen kunnen worden genomen.

]]>
Thu, 22 Jan 2015 15:54:53 +0100 ‘Werkgevers zoeken door Big Data op de arbeidsmarkt naar andere vaardigheden’ http://executive-people.nl/item/522821/a-werkgevers-zoeken-door-big-data-op-de-arbeidsmarkt-naar-andere-vaardighedena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Managers trekken slechts 8,8 seconden uit voor een c.v. http://executive-people.nl/item/522817/managers-trekken-slechts-seconden-uit-voor-een-c-v.html Sollicitanten hebben slechte enkele seconden de tijd om in hun c.v. de aandacht van een manager te pakken. Managers blijken een c.v. gemiddeld namelijk slechts 8,8 seconden te bekijken.

Dit blijkt uit onderzoek van de National Citizen Service, een Britse overheidsprogramma gericht op de jeugd. Het onderzoek, waarvoor 500 leidinggevenden werden ondervraagd, wijst uit dat veel managers grote stapels c.v.’s binnen krijgen en hierdoor flink onder druk staan. Leidinggevenden hebben hierdoor steeds minder tijd om een c.v. te bekijken. Ruim de helft van de ondervraagden geeft zelfs aan minder dan 6 seconden uit te trekken voor een c.v.

Fors meer c.v.’s per functie
Het aantal sollicitatiebrieven en c.v.’s die managers binnenkrijgen voor één functie is de afgelopen jaren fors gestegen. In 2013 ontvingen managers per functie gemiddeld 46 c.v.’s. Dit aantal is vandaag de dag opgelopen tot 93. Eén op de tien grote bedrijven ontvangt zelfs meer dan 400 sollicitaties voor een functie op instapniveau. Deze grote bedrijven worden in het onderzoek omschreven als organisaties met meer dan 250 werknemers.

Als we kijken naar de grootste afknappers voor managers in c.v.’s ziet de top 10 er als volgt uit:

 1. Slechte grammatica
 2. Spelfouten
 3. Slechte opmaak
 4. Een c.v. van meer dan twee pagina’s
 5. Een informele toon
 6. Gebruik van jargon
 7. Gebruik van ongebruikelijke lettertypes of -grootte
 8. De aanwezigheid van een cijferlijst
 9. Het vermelden van algemene interesses zoals koken of lezen
 10. Het ontbreken van activiteiten die te maken hebben met persoonlijke ontwikkeling

Via: The Independent

]]>
Thu, 22 Jan 2015 13:02:29 +0100 Managers trekken slechts 8,8 seconden uit voor een c.v. http://executive-people.nl/item/522817/managers-trekken-slechts-seconden-uit-voor-een-c-v.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘123456’ en ‘password’ meest voorkomende wachtwoorden van 2014 http://executive-people.nl/item/522796/a-a-en-a-passworda-meest-voorkomende-wachtwoorden-van.html Nog steeds kiezen gebruikers op internet regelmatig voor zeer zwakke wachtwoorden. De wachtwoorden ‘123456’ en ‘password’ zijn afgelopen jaar opnieuw de meest populaire wachtwoorden geweest. Dit terwijl dergelijke wachtwoorden eenvoudig door aanvallers kunnen worden geraden.

Dit blijkt uit onderzoek van SplashData. Het bedrijf richt zich met haar onderzoek op consumenten, maar de kans is aanwezig dat ook medewerkers voor dergelijke eenvoudige en makkelijk te raden wachtwoorden kiezen. SplashData brengt ieder jaar een lijst uit met de 25 meest voorkomende wachtwoorden op internet. Doordat deze wachtwoorden vaak voorkomen ligt het voor de hand dat cybercriminelen als eerst deze lijst met wachtwoorden zullen proberen om een account binnen te dringen. Het gebruik van deze veelvoorkomende wachtwoorden is dan ook af te raden.

De 25 meestvoorkomende wachtwoorden van 2014 zijn:

 1. 123456
 2. password
 3. 12345
 4. 12345678
 5. qwerty
 6. 123456789
 7. 1234
 8. baseball
 9. dragon
 10. football
 11. 1234567
 12. monkey
 13. letmein
 14. abc123
 15. 111111
 16. mustang
 17. access
 18. shadow
 19. master
 20. michael
 21. superman
 22. 696969
 23. 123123
 24. batman
 25. trustno1
]]>
Thu, 22 Jan 2015 10:01:16 +0100 ‘123456’ en ‘password’ meest voorkomende wachtwoorden van 2014 http://executive-people.nl/item/522796/a-a-en-a-passworda-meest-voorkomende-wachtwoorden-van.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Digitale veiligheid is grootste obstakel voor omarming Bring Your Own Device’ http://executive-people.nl/item/522793/a-digitale-veiligheid-is-grootste-obstakel-voor-omarming-bring-your-own-devicea.html Veiligheid is voor bedrijven de belangrijkste obstakel bij de implementatie van Bring Your Own Device, een beleid waarbij werknemers privé-apparatuur mogen gebruiken op de werkvloer. De helft van alle bedrijven blijkt zich zorgen te maken over de mogelijke schade die een dergelijk beleid toebrengt aan de digitale veiligheid van de organisatie.

Dit blijkt uit een mobiliteitsonderzoek dat Redshift Research heeft uitgevoerd in opdracht van HP. Het onderzoeksbureau ondervroeg 1.130 IT-managers in acht Europese landen. 20% van de bedrijven die een BYOD-beleid hanteert geeft aan afgelopen jaar tenminste één keer met een inbreuk op de digitale veiligheid te maken hebben gehad.

Kritisch over beveiliging
Managers zijn kritisch over de beveiliging van privé-apparatuur. Iets minder dan de helft van de managers stelt dat privé-apparaten onvoldoende zijn beveiligd voor zakelijke doeleinden. Ruim een derde maakt zich zorgen over de verspreiding van malware en virussen die op deze apparaten aanwezig is naar het bedrijfsnetwerk.

BYOD wordt op dit moment dan ook nog niet massaal omarmd. Op dit moment hanteert 30% van de Europese bedrijven een BYOD-beleid. De overige bedrijven hebben dus nog geen stappen genomen om het gebruik van privé-apparatuur op de werkvloer in goede banen te leiden.

]]>
Thu, 22 Jan 2015 09:09:33 +0100 ‘Digitale veiligheid is grootste obstakel voor omarming Bring Your Own Device’ http://executive-people.nl/item/522793/a-digitale-veiligheid-is-grootste-obstakel-voor-omarming-bring-your-own-devicea.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Manager met slechte reputatie is voor één op de vijf reden baan te weigeren http://executive-people.nl/item/522784/manager-met-slechte-reputatie-is-voor-a-copy-a-copy-n-op-de-vijf-reden-baan-te-weigeren.html Managers hebben een grote invloed op de wijze waarop werknemers over banen denken. Voor één op de vijf mensen is een manager met een slechte reputatie reden een baan te weigeren.

Dit blijkt uit onderzoek van HR-bedrijf Penna onder 2.000 Britse werknemers. Werknemers die het idee hebben onder slecht management te staan nemen eerder ontslag dan dat zij het probleem aanpakken met de HR-afdeling. Voor 16% is een slechte managers reden zich ziek te melden.

Slapeloze nachten
Een kwart van de respondenten geeft aan wel eens met een manager te maken hebben gehad die hem slapeloze nachten heeft gekost. 21% geeft aan hierdoor wel eens verdrietig te zijn geweest op de werkvloer of te hebben moeten huilen.

“Organisaties moeten zich realiseren dat hun managementteam een integraal onderdeel is van hun ‘merk’ als werkgever. Zelfs als zij personeel indrukwekkende voordelen bieden, een goede balans tussen zowel werk als privé en fantastische ontwikkelkansen bieden kan het managementteam een serieuze impact hebben om hun mogelijkheid talent aan te trekken en aan zich te binden”, legt Penny de Valk, algemeen directeur van Penna Talent Practice, uit.

Goede managers helpen werknemers ontwikkelen
Ondanks de impact die ‘slechte’ managers kunnen hebben op het aantrekken van talent blijken deze managers in sommige gevallen ook winst op te leveren. 17% van de ondervraagde werknemers geeft aan van slechts managers meer te hebben geleerd dan van goede managers. Een goede manager kan echter een nog grotere impact hebben. 27% van de werknemers geeft aan dat een goede manager hen heeft doen realiseren dat zij meer kunnen bereiken.

25% spreekt van een managers die hem of haar heeft geïnspireerd te werken aan hun carrière. Ruim één op de vijf stelt ook dat een goede manager hen heeft geholpen zaken op een andere manier te bekijken, terwijl 16% zijn manager dankt aan het overwinnen van onzekerheid.

]]>
Wed, 21 Jan 2015 13:22:40 +0100 Manager met slechte reputatie is voor één op de vijf reden baan te weigeren http://executive-people.nl/item/522784/manager-met-slechte-reputatie-is-voor-a-copy-a-copy-n-op-de-vijf-reden-baan-te-weigeren.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
CEO’s zijn minder positief over wereldeconomie http://executive-people.nl/item/522721/ceoa-s-zijn-minder-positief-over-wereldeconomie.html CEO’s zijn dit jaar minder positief over de aantrekkende wereldeconomie. Waar in 2014 nog 44% van de CEO’s aangaf vertrouwen te hebben in de economie is dit percentage vandaag de dag gedaald tot 37%. In 2014 voorspelde slechts 7 procent van de CEO’s economische achteruitgang, nu is dat meer dan verdubbeld naar 17 procent.

Dat blijkt uit de jaarlijkse CEO Survey van PwC onder 1.322 bestuursvoorzitters in 77 landen, waaronder Nederland. Het onderzoek is gepresenteerd op het World Economic Forum in Davos. Van de CEO’s in West-Europa is slechts 30 procent optimistisch, wat vooral te maken lijkt te hebben met de stagnerende economische groei in de Eurozone.

Nieuwe bazooka
Hoofdeconoom Jan Willem Velthuijsen van PwC stelt dat het hoogtijd is voor een nieuwe bazooka. “De big bazooka van Mario Draghi heeft goed gewerkt om de kalmte in de Eurozone te herstellen, maar het effect begint uit te werken. De verwachting is dat de ECB donderdag zal overgaan tot kwantitatieve verruiming. In elk geval zullen vooral helderheid en vastberadenheid gunstig zijn voor vertrouwen. Verruiming is ook goed voor de bankbalansen, maar kapitaal is het probleem niet in Europa. Het probleem is dat er te weinig investeringskansen zijn met een gunstig risico-rendement verhouding. Er is een gebrek aan interessant groeipotentieel, iets dat de VS en China nog steeds wel hebben.”

De ondervraagde CEO’s bevestigen dit beeld. De VS speelt volgens de managers een cruciale rol in de realisatie van wereldwijde groei. De VS neemt hiermee de rol over van China, dat afgelopen vijf jaar werd gezien als de grootste groeimotor voor de wereldeconomie. Na de VS en China geldt Duitsland op gepaste afstand als belangrijkste motor voor groei. Velthuijsen: “Je kunt de Europese bankbalansen oppompen tot je een ons weegt, maar als de transmissie naar meer bestedingen door consumenten en bedrijven niet werkt, zal het economische effect gering zijn.’ Volgens Velthuijsen is het vertrouwen in instituties momenteel op een dieptepunt. ‘En dat remt de bestedingen door consumenten en investeerders. Politiek en bedrijfsleven geven niet direct de indruk dat ze weten hoe ze dat vertrouwen moeten herstellen. En dat moeten ze zich dus wel snel bedenken.”

Eenduidige gecoördineerde beleidsvisie
Dit vraagt volgens Velthuijsen om een eenduidige gecoördineerde beleidsvisie. “Thema’s als energie, milieu, onderwijs, arbeidsmarkt, innovatie en veiligheid zouden de doorstartagenda van de Europese Commissie moeten beheersen. Europa is netto-importeur van zowat alles. Denk aan voedsel, grondstoffen en energie. Daarnaast kennen we in Europa verstarde structuren op de arbeidsmarkt, woningmarkt, zorgmarkten. Om concurrerend te blijven moeten Europese bestuurders eensgezindheid en doortastendheid tonen en doorpakken. Sinds Porter weten we dat een economie als een Phoenix kan herrijzen als zij in staat is om deze onvermijdelijke dilemma's te slechten, en dat vooruitzicht zou de motivatie moeten zijn.”

39% van de bestuursvoorzitters verwacht dit jaar een omzetgroei te realiseren. Dit is net zoveel als een jaar eerder. Opvallend is wel dat in de meeste West-Europese landen dit percentage onder het gemiddelde ligt. CEO’s hebben echter wel de nodige zorgen voor dit jaar. De stapeling van wet- en regelgeving (genoemd door 78%), gebrek aan gekwalificeerde personeel (73%) en het gebrek aan fiscale stabiliteit (72%) worden het meest genoemd als zorgenpunt. Andere kopzorgen zijn onder meer geopolitieke spanningen, cyberbedreigingen en de snelheid waarmee technologische doorbraken elkaar opvolgen. Opvallende stijger is de angst onder CEO’s dat er bedrijfsgegevens op straat komen te liggen.

]]>
Wed, 21 Jan 2015 11:10:51 +0100 CEO’s zijn minder positief over wereldeconomie http://executive-people.nl/item/522721/ceoa-s-zijn-minder-positief-over-wereldeconomie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Agent.BTZ valt bedrijven, overheidsinstellingen en internationale organisaties aan http://executive-people.nl/item/522717/agent-btz-valt-bedrijven-overheidsinstellingen-en-internationale-organisaties-aan.html Doelgerichte cyberaanvallen op overheidsinstellingen, bedrijven en internationale organisaties zijn in de afgelopen jaren talrijk geworden. Malware is het populairste wapen geworden in de misdaad en spionage. Gedurende zeven jaar heeft G DATA de ontwikkeling van één van de bekendste en meest succesvolle schadelijke programma’s gevolgd: Agent.BTZ.

In 2008 werd de malware gebruikt in een cyberaanval op het Amerikaanse Pentagon. In 2014 werd de spyware Uroburos ingezet om de Belgische en Finse ministeries van Buitenlandse zaken te bespioneren. In november 2014 werd ComRAT (de nieuwste generatie van Agent.BTZ) ontdekt en geanalyseerd, waarbij de verbanden tussen  Agent.BTZ, Uroburos en ComRAT zonder twijfel konden worden aangetoond. In alle malware samples vonden de analisten dezelfde stukken programmeringscode en andere technische overeenkomsten. In een analyse van 46 verschillende malware samples die een periode van zeven jaar bestrijken tonen de malware-analisten van G DATA aan hoe complex de malware in elkaar zit.

“Als resultaat van de analyse hebben we nu gedetailleerde informatie over zeven jaar ontwikkeling van malware die door één groep is gebruikt om gerichte aanvallen uit te voeren op gevoelige doelwitten zoals het Pentagon en verschillende buitenlandse ministeries,” legt Ralf Benzmüller, hoofd van het G DATA SecurityLab uit.

Tot versie 3.00 in 2012 zien de experts van G DATA steeds maar minimale veranderingen aan de code van de software. Er werden aanpassingen voor nieuwe versies van Windows aangebracht, programmeringsfouten werden verbeterd en er werden additionele maskeringsmethoden toegevoegd. De grootste update vond plaats met versie 3.00, waarin de Remote Access Tool (RAT) werd toegevoegd. De methoden van de malwareschrijvers is niet geheel te achterhalen. De malwarespecialisten vermoeden dat goed getrainde ontwikkelaars met diepe kennis over het uitwissen van sporen achter de malware zitten.

De G DATA-analisten zijn er zeker van dat de groep achter Uroburos, Agent.BTZ en ComRat nog altijd actief is in het veld van Advanced Persistent Threats (APT’s). De nieuwste ontdekkingen en links leiden tot speculatie over nog te ontdekken aanvallen.

De details van de analyse van de complexe malware is omschreven in het G DATA SecurityBlog:https://blog.gdatasoftware.com/blog/article/evolution-of-sophisticated-spyware-from-agentbtz-to-comrat.html

]]>
Wed, 21 Jan 2015 02:46:44 +0100 Agent.BTZ valt bedrijven, overheidsinstellingen en internationale organisaties aan http://executive-people.nl/item/522717/agent-btz-valt-bedrijven-overheidsinstellingen-en-internationale-organisaties-aan.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Bedrijven moeten aan de bak om hun cybersecurity op peil te krijgen’ http://executive-people.nl/item/522686/a-bedrijven-moeten-aan-de-bak-om-hun-cybersecurity-op-peil-te-krijgena.html Werknemers spelen een belangrijke rol in IT-securityproblemen. Maar liefst 60% van de medewerkers blijkt software niet te updaten, terwijl slechts 10% van de Internet Explorer-gebruikers de laatste versie van de webbrowser gebruikt. Cisco luidt de noodklok en spreekt over een gat tussen de beleving en realiteit van ‘cybersecurity readiness’. Cisco waarschuwt dat bedrijven vol aan de bak zullen moeten om het probleem aan te pakken.

Cybercriminelen worden volgens het bedrijf steeds efficiënter in het misbruiken van gaten die ontstaan in de IT-security van bedrijven. Deze gaten kunnen ontstaan als updates niet worden geïnstalleerd, aangezien in deze updates juist beveiligingslekken worden gedicht. Cisco stelt dan ook dat bedrijven een ‘all hands on deck’-aanpak zullen moeten hanteren om zichzelf te beschermen tegen cyberaanvallen.

Van de bestuurskamer tot individuele gebruikers
“Security heeft een ‘all hands on deck’-aanpak nodig, waarbij iedere van de bestuurskamer tot individuele gebruikers aan bijdraagt. We maakte ons voorheen zorgen om DoS (red: Denial of Service, het onbeschikbaar maken van een website), maar moeten ons nu ook zorgen maken om datavernietiging. Waar we ons voorheen alleen zorgen maakten over de diefstal van intellectueel eigendom, maken we ons nu ook zorgen over het falen van kritieke services. Onze tegenstanders zijn steeds bekwamer, maken misbruik van onze zwakheden en verbergen hun aanvallen midden in het gezichtsveld”, zegt John N. Stewart, senior vice president, chief security en trust officer bij Cisco.

Hij vervolgt: “Security moet veiligheid leveren over het volledige aanvalsspectrum en technologie die worden aangeschaft zijn gebouwd met security in het achterhoofd. Online diensten moeten worden gedraaid met veerkracht in het achterhoofd. Al deze stappen zijn nodig om het tij te keren en onze toekomst te beschermen. Hiervoor is leiderschap, samenwerking en verantwoordelijkheid meer dan ooit te voren nodig in onze industrie.”

]]>
Tue, 20 Jan 2015 16:16:45 +0100 ‘Bedrijven moeten aan de bak om hun cybersecurity op peil te krijgen’ http://executive-people.nl/item/522686/a-bedrijven-moeten-aan-de-bak-om-hun-cybersecurity-op-peil-te-krijgena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Ruim een kwart van de Big Data-projecten is een succes http://executive-people.nl/item/522685/ruim-een-kwart-van-de-big-data-projecten-is-een-succes.html Big Data is iets waar veel bedrijven mee bezig zijn. Een nieuw onderzoek wijst echter uit dat de technologie op dit moment slechts weinig bedrijven echt voordeel oplevert. Iets meer dan een kwart van de organisaties die Big Data heeft geïmplementeerd noemt het project een succes.

Dit blijkt uit onderzoek van Capgemini Consulting onder 225 bedrijven. Veel organisaties hebben Big Data op dit moment nog niet geïmplementeerd. Slechts 13% van de ondervraagde bedrijven geeft aan Big Data te gebruiken in hun bedrijfsvoering. Wie dit wel heeft gedaan blijkt in veel gevallen met tegenvallen resultaten te worden geconfronteerd. Slechts 27% van de respondenten noemde het Big Data-project succesvol; 8% spreekt over een zeer succesvol project.

Doorslaggevend in het succes van een Big Data-project
IDC heeft ook gekeken welke elementen een doorslaggevende rol spelen in het succes van een Big Data-project. De belangrijkste factor blijkt een sterk operationeel model te zijn. Dit model moet volgens IDC meerdere duidelijke elementen bevatten, waaronder een duidelijk uiteengezette bedrijfsstructuur, een systematisch implementatieplan en sterke ondersteuning vanuit het management. IDC stelt dat de succesratio voor bedrijven met een eigen analytics business unit bijna 2,5 keer hoger ligt dan voor bedrijven met een ad-hoc en vaak geïsoleerd analytics team.

Het volledige onderzoek van Capgemini Consulting is hier te vinden.

]]>
Tue, 20 Jan 2015 15:46:16 +0100 Ruim een kwart van de Big Data-projecten is een succes http://executive-people.nl/item/522685/ruim-een-kwart-van-de-big-data-projecten-is-een-succes.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bedrijven verspillen gemiddeld 21.000 arbeidsuren per jaar aan valse security-meldingen http://executive-people.nl/item/522679/bedrijven-verspillen-gemiddeld-arbeidsuren-per-jaar-aan-valse-security-meldingen.html Bedrijven geven jaarlijks 1,3 miljoen dollar uit aan het reageren op valse security-meldingen. In totaal gaan bijna 21.000 arbeidsuren per jaar door deze valse meldingen verloren.

Dit blijkt uit onderzoek van Ponemon Institute onder 600 Amerikaanse IT- en IT security-professionals. Een bedrijf is gemiddeld 198,8 uur per week bezig met het onderzoeken van malware-infecties. De professionals geven aan dat hun IT-afdeling gemiddeld 229,9 uur per week bezig is met het opschonen van geïnfecteerde apparaten. Dit staat echter in de schaduw van de 395 arbeidsuren die IT-afdelingen per week kwijt zijn aan valse security-meldingen.

17.000 malware-meldingen per jaar
Bedrijven krijgen doorgaans een enorme hoeveelheid security-meldingen binnen. Gemiddeld ontvangt een bedrijf alleen al 17.000 malware-meldingen per jaar. 19% hiervan wordt uiteindelijk als ‘betrouwbaar’ beoordeeld. De overige meldingen vereisen geen actie van de IT-afdeling.

Het lijkt er overigens op dat lang niet alle malware-infecties bij bedrijven daadwerkelijk worden opgemerkt. Respondenten geven gemiddeld aan het idee te hebben dat hun security-tools malware-infecties 40% van de malware-infecties mist. Malware kan hierdoor ongemerkt op de IT-systemen van een bedrijf aanwezig zijn, terwijl cybercriminelen hierdoor mee kunnen kijken op de systemen.

Malware wordt steeds schadelijker
Malware wordt daarnaast steeds schadelijker. De hevigheid van malware-infecties is in het afgelopen jaar fors toegenomen. 16% van de malware-infecties werd vorig jaar nog als ‘zwaar’ omschreven, terwijl dit percentage dit jaar op 44% ligt. De aanpak van deze infecties is niet altijd even gestructureerd. 33% geeft aan te kiezen voor een ongestructureerde aanpak, waarbij dus geen vast stappenplan wordt afgewerkt. De beoordeling van de aard van een malware-infectie is bij 41% geautomatiseerd. De overige 59% analyseert malware dus handmatig.

]]>
Tue, 20 Jan 2015 11:40:22 +0100 Bedrijven verspillen gemiddeld 21.000 arbeidsuren per jaar aan valse security-meldingen http://executive-people.nl/item/522679/bedrijven-verspillen-gemiddeld-arbeidsuren-per-jaar-aan-valse-security-meldingen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Klantervaring steeds belangrijker voor retailorganisaties http://executive-people.nl/item/522594/klantervaring-steeds-belangrijker-voor-retailorganisaties.html Retailorganisaties vergroten customer experience en algehele bedrijfsprestaties met geavanceerde mogelijkheden voor doelgerichtheid en cross-channel-marketing, aldus een onderzoek van Oracle.

Om een waardevolle dialoog met klanten aan te gaan, moeten marketeers gebruikmaken van best-practices op het gebied van moderne marketing. Zo zetten ze gepersonaliseerde, gerichte marketingcampagnes via meerdere kanalen op. In hoeverre organisaties moderne marketing bedrijven, varieert echter van branche tot branche. Sommige sectoren omarmen marketingtechnologieën en bijbehorende best-practices sneller dan andere. Om de mate van marketingontwikkeling in sectoren in kaart te brengen en te laten zien wat de impact van best-practices voor moderne marketing op de business is, gaf Oracle aan Forrester Consulting de opdracht onder marketingbeleidsmakers een wereldwijd onderzoek uit te voeren. Dat onderzoek toont aan dat retailmarketeers koploper zijn als het gaat om het overstappen naar moderne marketing. Ook lopen ze voor op andere sectoren op een groot aantal belangrijke punten, die van invloed zijn op de customer experience en algehele bedrijfsprestaties.

Om de mate van marketingontwikkeling in sectoren in kaart te brengen en te laten zien wat de impact van best-practices voor moderne marketing op de business is, gaf Oracle Forrester Consulting de opdracht onder marketingbeleidsmakers een wereldwijd onderzoek uit te voeren.

Best Practices

In het onderzoek, getiteld: Why You Need To Be A Modern Marketer: The Business Impact of Marketing Maturity in the Age of the Customer werd onderzocht in hoeverre best-practices voor moderne marketing zijn ingevoerd in twintig sectoren, waaronder elektronica, energie, financiële dienstverlening, gezondheidszorg, productie, media, retail en telecom.

Uit het onderzoek blijkt dat marketeers in de retail koploper zijn in de overstap naar moderne marketing. Ook lopen ze op belangrijke gebieden vóoor op collega’s uit andere sectoren, zoals investeringen in datamanagement en technologie voor gedragsmonitoring, en marketingintegratie.

46 procent van de retailorganisaties heeft slimme, doelgerichte mogelijkheden waarmee ze beschikken over realtime feedback en geavanceerde overzichten om zo de betrokkenheid van de consument en de marketingeffectiviteit te vergroten. Ter vergelijking: slechts 31 procent van alle respondenten uit andere sectoren geeft aan eenzelfde niveau van doelgerichtheid te hebben.

Cross-channel

Voor wat betreft marketingintegratie blijkt dat 42 procent van de retailorganisaties op dit moment gebruikmaakt van een volledig geïntegreerd cross-channel-marketingplatform voor uitgebreide marketingorkestratie. Daarentegen geeft slechts veertien procent van de respondenten uit andere sectoren aan eenzelfde niveau van integratie te hebben.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 492 marketingbeleidsmakers in uiteenlopende sectoren in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Australië. Een van de resultaten was dat organisaties die moderne-marketingprocessen omarmen beter presteren dan hun collega’s en concurrenten met niet-moderne-marketingprocessen. Het gaat dan om belangrijke prestatie-indicatoren, zoals omzetgroei, marktleiderschap en prestaties op de werkvloer.

Het onderzoek definieert ‘moderne marketeers’ als marketeers die een combinatie van realtime voorspellende modellen en statistische technieken gebruiken, waaronder slimme doelgerichtheid en cross-channel-marketing, om zo te zorgen voor een gepersonaliseerde customer experience tijdens elke fase van het aankoopproces.

De onderzoeksresultaten zijn hier na te lezen: Why You Need To Be A Modern Marketer: The Business Impact of Marketing Maturity in the Age of the Customer.

 

]]>
Mon, 19 Jan 2015 16:23:31 +0100 Klantervaring steeds belangrijker voor retailorganisaties http://executive-people.nl/item/522594/klantervaring-steeds-belangrijker-voor-retailorganisaties.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
"Waarde van klantgegevens onderschat” http://executive-people.nl/item/522565/quot-waarde-van-klantgegevens-onderschata.html Bestuurders van ondernemingen hebben wereldwijd nog weinig op met de analyse en het gebruik van klant- of andere bedrijfsgegevens. Initiatieven op het gebied van data-analyse binnen de organisatie krijgen in het algemeen weinig steun van het bestuur en staan ook niet altijd bovenaan de bestuursagenda. De leiding van de onderneming begrijpt bovendien veelal niet hoe zij het maximale rendement uit dit soort analyses kunnen halen.

Dit blijkt uit internationaal onderzoek van KPMG onder ruim driehonderd bestuurders van ondernemingen naar het gebruik en de analyse van (klant)gegevens en de voordelen die dit kan opleveren. “Toch hebben de bedrijven wel de ambitie om het gebruik van big data onderdeel te maken van hun business model en de besluitvorming”, constateert Maurice Op het Veld, partner bij KPMG Advisory. Op het Veld:. “Uit het onderzoek blijkt echter dat er twee belangrijke obstakels zijn om het gebruik van data onderdeel te laten zijn van het bedrijfsmodel. Enerzijds zijn er binnen de organisatie van de onderneming in het algemeen heel veel initiatieven als het om het gebruik van data-analyse gaat. Dat maakt het voor het bestuur van de onderneming niet gemakkelijk om er grip op te krijgen. Anderzijds is het management onvoldoende gecommitteerd om fundamentele wijzigingen aan te brengen in het business model, wijzigingen die als gevolg van de combinatie van interne bedrijfsgegevens en externe gegevens kunnen leiden tot verrassend nieuwe inzichten. Vooral als het om de kennis van klanten gaat.”

Toch verwachten de onderzochte bedrijven in het algemeen dat zij de analyse en het gebruik van klantgegevens binnen nu en drie jaar op de rails zullen hebben. Zo verwacht ruim de helft van de ondernemingen dat zij de komende drie jaar nieuwe bronnen van inkomsten gecreëerd zullen hebben. Nog eens de helft voorziet een efficiëntere bedrijfsvoering en bijna 40% verwacht dat zij meer inzicht in het gedrag van de klant zullen hebben. Ook de snelheid van de besluitvorming en het vermogen om beter met risico’s om te gaan, worden als belangrijke voordelen van het gebruik van data-analyses gezien. Op het Veld: “Door risico’s niet te baseren op schattingen, maar op simulatie of mogelijke scenario’s, kunnen bedrijven tot de conclusie komen dat de risico’s die zij lopen uiteindelijk kleiner zijn dan verwacht en neemt het vertrouwen in de besluitvorming toe.”

Ivoren toren

Volgens Op het Veld moeten ondernemingen er wel voor waken dat een afdeling die zich met dit soort analyses bezig houdt uiteindelijk in een ivoren toren terecht komt. Op het Veld: “Het is van groot belang dat data-analisten nauw samenwerken met de afdelingen die te maken hebben met klanten, leveranciers en productmanagers en dat zij voortdurend op zoek zijn naar mogelijkheden om de prestatie van de onderneming te verbeteren. Om deze uitdagingen het hoofd te kunnen bieden, staan de bedrijven een aantal maatregelen voor. Zo geeft bijna 60% aan alle initiatieven op het gebied van data-analyses intern beter te willen organiseren, door data-analisten op een juiste en efficiënte manier te laten samenwerken met de diverse afdelingen. Daarnaast wil de helft werken aan de aanpak om het meeste rendement met alle initiatieven te realiseren. Belangrijk hierbij is onder andere dat alle initiatieven gekoppeld zijn aan de bedrijfsdoelstellingen, zoals bijvoorbeeld het verbeteren van de relatie met klanten, het vergroten van de omzet of verlagen van de kosten. Ruim 30% is van plan aanzienlijk meer geld te reserveren voor alle initiatieven op het gebied van data-analyses en het gebruik ervan. “

Door: Witold Kepinski

]]>
Mon, 19 Jan 2015 02:07:33 +0100 "Waarde van klantgegevens onderschat” http://executive-people.nl/item/522565/quot-waarde-van-klantgegevens-onderschata.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Skype en Snapchat groeien sterk in Nederland http://executive-people.nl/item/522554/skype-en-snapchat-groeien-sterk-in-nederland.html Nederlandse smartphone-gebruikers gebruiken Skype veel meer, zo meldt een onderzoek van Telecompaper over gebruik van mobiele apps in Nederland. Het aantal smartphone-gebruikers met Skype geïnstalleerd op hun smartphone groeide met 14 procent in het afgelopen jaar, tot 2,9 miljoen in december 2014.

Degenen die Skype geïnstalleerd hebben, gebruiken de app gemiddeld vijf dagen per maand. Dat is meer dan in 2014 toen de Skype app gemiddeld vier dagen per maand werd gebruikt. Het gemiddelde aantal minuten dat er gebeld werd groeide van 19 minuten eind 2013 tot en met 31 minuten in december 2014.

Snapchat

Het gebruik van Snapchat is meer dan verdubbeld naar 1,49 miljoen gebruikers in december 2014. Facebook Messenger was nog meer succes, deze app groeide van 1,7 miljoen naar 4,4 miljoen gebruikers binnen een jaar. De groei werd geholpen door het feit dat een prive-bericht verzonden via Facebook alleen kan worden geopend via Facebook Messenger bij het gebruik van een smartphone.

WhatsApp

De meest populaire messaging app in Nederland blijft WhatsApp, geïnstalleerd op meer dan 9,4 miljoen Nederlandse smartphones.

Door: Witold Kepinski

]]>
Mon, 19 Jan 2015 01:00:35 +0100 Skype en Snapchat groeien sterk in Nederland http://executive-people.nl/item/522554/skype-en-snapchat-groeien-sterk-in-nederland.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Lappendeken van security-tools is een risico' http://executive-people.nl/item/522527/lappendeken-van-security-tools-is-een-risico.html Nederlandse organisaties hebben een ware lappendeken van los van elkaar functionerende security-tools in gebruik. Hierdoor is slechts een kwart van deze organisaties in staat alle relevante securityinformatie op één centraal platform bij elkaar te brengen. Dit betekent in de praktijk dat het erg lastig is om in real-time dreigingen te detecteren en af te slaan. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Omgaan met complexe dreigingen’ dat Pb7 Research in opdracht van Intel Security heeft uitgevoerd. 


“De afgelopen jaren is er in ons land erg veel aandacht besteed aan security. Desondanks denken negen van de tien Nederlandse organisaties dat zij een goed opgezette aanval van cybercriminelen niet kunnen tegenhouden. Zij wijten dit met name aan een ontoereikende beveiligingsarchitectuur”, Mischa Deden, Sales Systems Engineer Intel Security voor Noord- en Oost-Europa. “Het onderzoek laat duidelijk zien dat het inzetten van allerlei losse beveiligingsproducten kansloos is tegen de real-time dreigingen waar organisaties nu mee te maken kunnen krijgen.”

“Zeventig procent van de Nederlandse organisaties heeft vier of meer security-tools in gebruik”, zegt Peter Vermeulen, directeur van Pb7 Research. “Deze tools zijn veelal geleverd door verschillende leveranciers en zijn niet of nauwelijks in staat om met elkaar samen te werken. Hierdoor is slechts een kwart van de organisaties in staat om de informatie die de geïmplementeerde beveiligingsoplossingen produceren bij elkaar te brengen op één centraal platform. Terwijl een dergelijk platform noodzakelijk is om tot een goed beeld te komen van de veiligheidssituatie binnen de organisatie.”

“Voor het afslaan van geavanceerde aanvallen is het dus nodig dat de beveiligingscomponenten naadloos informatie kunnen uitwisselen, zodat tijdig actie kan worden ondernomen”, zegt Deden. Dat betekent dat organisaties hun security veel beter op elkaar moeten aansluiten en dat onderdelen zoals Security Information and Event Management (SIEM), endpoint-beveiliging, advanced threat detection en de informatievoorziening over dreigingen één geheel moeten vormen. Alleen dan zijn geavanceerde dreigingen tijdig op te merken en kunnen er meteen maatregelen genomen worden.”

Doordat de in gebruik zijnde security-tools slecht op elkaar aansluiten, ontstaan tal van problemen en uitdagingen. Zo stelt 44 procent van de ondervraagde organisaties vast dat dreigingen gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Nog eens 43 procent is tot de conclusie gekomen dat dreigingen onvoldoende of zelfs helemaal niet onschadelijk worden gemaakt. Het is dan ook opmerkelijk dat in het onderzoek wordt vastgesteld dat slechts een kleine minderheid van de organisaties (17 procent) van mening is dat men teveel security-tools toepast.

Eenduidige architectuur ontbreekt
Onder een ‘geavanceerde aanval’ door cybercriminelen wordt in dit onderzoek onder andere een aanval bedoeld die duidelijke stealth-kenmerken vertoont of die is uitgevoerd op basis van een zero day kwetsbaarheid. Een derde van de ondervraagde organisaties geeft aan inmiddels met een dergelijke aanval te maken te hebben gehad. Waarschijnlijk is het werkelijke aantal organisaties dat hiermee is geconfronteerd veel hoger. Nog eens een derde van de organisaties geeft namelijk aan niet te weten of men dergelijke aanvallen heeft ondergaan.

De gevolgen van dit soort aanvallen zijn echter groot. Een op vijf organisaties geeft aan dat bij dit soort incidenten werkprocessen zijn verstoord. In een beperkt aantal gevallen (6 procent) is gevoelige bedrijfsinformatie gestolen.

Maar ook hier geldt dat veel organisaties op dit soort vragen eigenlijk geen antwoord kunnen geven. Nog eens 22 procent stelt namelijk vast dat men eigenlijk geen idee heeft of er schade is geleden bij een geavanceerde aanval. En zo ja, hoe groot die schade dan was. Doordat men geen eenduidige security-architectuur gebruikt, ontbreekt het enerzijds aan de mogelijkheden om aanvallen te ontdekken en ontbeert men anderzijds de tools om de schade hiervan in kaart te brengen.

]]>
Sun, 18 Jan 2015 14:42:14 +0100 'Lappendeken van security-tools is een risico' http://executive-people.nl/item/522527/lappendeken-van-security-tools-is-een-risico.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Aanzienlijk deel bedrijfsleven slachtoffer van cyber-aanvallen’ http://executive-people.nl/item/522526/a-aanzienlijk-deel-bedrijfsleven-slachtoffer-van-cyber-aanvallena.html Onderzoek van F5 Networks onder security-deskundigen wijst uit dat een kwart van de ondervraagde bedrijven het afgelopen jaar te maken heeft gehad met een DDoS-aanval. 22% werd geconfronteerd met trojans en virussen. Daarnaast heeft 13% van de bedrijven in 2014 met fraude te maken gehad en 15% van de security-experts geeft aan afgelopen jaar wel te zijn aangevallen, maar weet niet precies op welke manier.

Dit is niet het enige onderzoek dat wijst op de grote hoeveelheden aanvallen op de digitale infrastructuren en assets van bedrijven. De positieve kant is dat het om een vooralsnog grote minderheid van gedupeerden gaat. Immers, het merendeel van de respondenten zegt niet aangevallen te zijn. Je mag aannemen dat dit niet is omdat ze geen aantrekkelijk doelwit zijn, maar omdat ze afdoende maatregelen hebben getroffen. Maar het kan ook zijn dat ze het niet zeggen of niet weten. In ieder geval weet ION-IP dat bedrijven zich goed kunnen laten adviseren tegen aanvallen, inzichtelijk kunnen maken hoe ze worden aangevallen en de daarvoor benodigde maatregelen kunnen nemen.

In de optiek van ION-IP begint dat met het in kaart brengen van de zwakke punten in de beveiliging van bedrijven, door middel van een Vulnerability Scan. Vergeet daarbij de organisatorische en beleidskanten niet. Immers, veel ellende komt vanuit de interne organisatie. Ook kijkt ION-IP naar de kans dat dreigingen daadwerkelijk realiteit worden en naar de zakelijke schade die dat met zich mee zou kunnen brengen. Het is niet zinvol alles compleet dicht te timmeren. Een aanval op het ERP-systeem zou grotere gevolgen kunnen hebben dan een aanval op de klimaatbeheersing.

Het is zaak een goede architectuur te ontwikkelen, waar alle aspecten van de digitale informatievoorziening worden meegenomen, niet alleen de security. In feite gaat het om kwaliteit. Als zaken goed op orde zijn, maakt alleen dat je al minder kwetsbaar. Daarna is het van belang goed te blijven monitoren en evalueren. Security is een doorlopend proces, niet een eennmalig project, waarbij ION-IP adviseert om een centraal Point of Control in te richten. Een gateway waar applicaties en devices worden gemonitord en beheerd, en die op basis van business rules automatiseert wie waar, wanneer vanaf welke locatie en met welk device toegang krijgt tot de business applicaties. Afwijkingen worden direct waargenomen en geblokt. De praktijk wijst uit dat het inrichten van een Point of Control tot een uitermate sterke verdediging leidt. Maar je moet altijd blijven opletten.

Opvallende uitkomst uit het onderzoek is het veel voorkomen van DDoS (Distributed Denial of Service) aanvallen. Een kwart van de respondenten is daar de dupe van geweest. DDoS blijft een vervelend euvel en het kan tot grote (reputatie) schade leiden. Maar ook daar kunnen bedrijven zich tegen wapenen. Het ene bedrijf is het andere niet, dus hier past geen algemene maatregel.

]]>
Sun, 18 Jan 2015 11:00:09 +0100 ‘Aanzienlijk deel bedrijfsleven slachtoffer van cyber-aanvallen’ http://executive-people.nl/item/522526/a-aanzienlijk-deel-bedrijfsleven-slachtoffer-van-cyber-aanvallena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Kantoormedewerkers ontvangen 1.728 zinloze e-mailtjes per jaar http://executive-people.nl/item/522421/kantoormedewerkers-ontvangen-zinloze-e-mailtjes-per-jaar.html De gemiddelde kantoormedewerker ontvangt een flinke hoeveelheid e-mails waar zij niets aan hebben. Jaarlijks ontvangt de gemiddelde medewerkers 1.782 zinloze e-mailtjes.

Dit blijkt uit onderzoek van Sennheiser Communications, leverancier van headsets. Bij zinloze mailtjes kan het om allerlei soorten berichten gaan. Sennheiser doelt hierbij niet op spam, maar juist op berichten van bijvoorbeeld collega’s die inhoudelijk niet interessant zijn. Denk hierbij aan e-mailtjes waarin iemand wordt gefeliciteerd met zijn verjaardag, maar ook om e-mailberichten over een kapotte printer of een airconditioning die te hard zou staan.

Iemand die bekend staat om zinloze e-mailtjes
Bijna een derde van de 2.000 ondervraagde kantoormedewerkers geeft aan iemand te kennen die bekend staat om het versturen van zinloze e-mailberichten. Ongeveer de helft geeft aan dat collega’s e-mailberichten onnodig naar het gehele bedrijf sturen.

53% zou dan ook liever zien dat collega’s vaker de telefoon opnemen om dingen te delen in plaats van de inbox te vervuilen met dergelijke e-mailberichten. Tegelijkertijd geeft 67% toe meer te mailen dan te bellen. De belangrijkste reden hiervoor is de eenvoud waarmee een e-mailbericht wordt verstuurd. Onzekerheid aan de telefoon is voor 20% reden een voorkeur te hebben voor e-mail.

]]>
Thu, 15 Jan 2015 16:16:44 +0100 Kantoormedewerkers ontvangen 1.728 zinloze e-mailtjes per jaar http://executive-people.nl/item/522421/kantoormedewerkers-ontvangen-zinloze-e-mailtjes-per-jaar.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Tech startups missen diepgang http://executive-people.nl/item/522424/tech-startups-missen-diepgang.html Grote Nederlandse ondernemingen en snelgroeiende, technologische bedrijven (‘startups’) zien het belang van samenwerking om tot de noodzakelijke innovatie te komen, maar slagen er niet in deze samenwerking voldoende diepgang te geven. Dit meldt KPMG in een onderzoek.

Veelal beperkt de partnership zich tot het delen van distributiekanalen en afzetmarkten en wordt onvoldoende gebruikt wordt gemaakt van de gezamenlijke kennis en kunde. Zo ziet minder dan 40% coaching als een belangrijk voordeel van de samenwerking en delen de bedrijven relatief weinig waarde toe aan het delen van technologische kennis en kennis van de markt. Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van KPMG naar de mate waarin startende ondernemingen en gevestigde bedrijven erin slagen met elkaar samen te werken om hun innovatieve slagkracht en hun concurrentiepositie te verbeteren.

Vooral ‘window dressing’
“Corporates en startups kunnen elkaar op wezenlijke punten versterken om de nieuwe realiteit waarin zij zaken moeten doen met succes te lijf te gaan”, zegt Edo Roos Lindgreen, partner bij KPMG en Head of Innovation. Roos Lindgreen: “Voor grote bedrijven kunnen nieuwe concepten en de technieken van startups een manier zijn om relevant te blijven in een veranderende wereld. En startups vinden in grote ondernemingen bijvoorbeeld de slagkracht om te kunnen schalen. De realiteit is echter dat er vooralsnog sprake is van een oppervlakkige samenwerking tussen grote bedrijven en startups waarin in beperkte mate wordt samengewerkt op dergelijke wezenlijke thema’s. Dit duidt erop dat er in het algemeen sprake is van window dressing. Samenwerking wordt in het algemeen alleen op makkelijke terreinen gezocht en niet om een antwoord te vinden op grote strategische uitdagingen.”

Lastig om partner te vinden
Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat 65% van de onderzochte bedrijven één of meer vormen van samenwerking met een startup of grotere onderneming heeft. Ruim 90% geeft aan dat het noodzakelijk is dat grote bedrijven samenwerken met startups om te kunnen innoveren. En bijna 70% vindt dat startups gevestigde bedrijven nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen en succesvol te kunnen zijn. Bijna 70% van alle onderzochte bedrijven blijkt voortdurend actief op zoek naar een partner. Van de gevestigde bedrijven geeft slechts 10% aan dat het weinig moeite kost om een startup te vinden waarmee samengewerkt kan worden. Bovendien geeft een derde van deze ondernemingen aan dat het niet altijd duidelijk is wie verantwoordelijk is voor de samenwerking.

Traditionele samenwerkingsvormen
De oppervlakkige samenwerking tussen startups en gevestigde bedrijven komt ook tot uitdrukking in de wijze waarop de bedrijven op dit moment samenwerken. De meeste ondernemingen maken gebruik van traditionele, weinig diepgaande vormen van samenwerken, zoals een klant-leverancier relatie of een licentieovereenkomst. Joint ventures, participaties en franchiseformules worden in veel mindere mate gebruikt. Roos Lindgreen: “Dat de samenwerking nog niet in het hart van de strategie plaatsvindt, blijkt overigens ook uit het feit dat de onderzochte ondernemingen vooral focus willen blijven houden op de eigen missie en dat zij hechten aan onafhankelijkheid in de samenwerking. Signalen dat de bedrijven wel willen samenwerken, maar niet tot elkaar veroordeeld willen zijn. Eén op de vier grote bedrijven geeft dan ook aan geen enkele pijn te zullen ervaren als de samenwerking onverhoopt vandaag zou mislukken. Startups zouden hier aanzienlijk meer last van hebben. Ruim 60% zou de samenwerking met pijn in het hart zien stranden.”

Door: Witold Kepinski

]]>
Thu, 15 Jan 2015 14:53:50 +0100 Tech startups missen diepgang http://executive-people.nl/item/522424/tech-startups-missen-diepgang.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Social media, mobile tracking en apps en e-mail marketing staat in 2015 centraal in marketing http://executive-people.nl/item/522402/social-media-mobile-tracking-en-apps-en-e-mail-marketing-staat-in-centraal-in-marketing.html Marketeers zullen in 2015 nog meer inzetten op social media, mobile (tracking en apps) en e-mail marketing, om zo te komen tot een samenhangende customer journey.

Dit staat in het ‘2015 State of Marketing’ rapport, zoals gepubliceerd door Salesforce. Dit rapport is gebaseerd op een wereldwijd onderzoek onder meer dan 5.000 marketeers. De markteers zijn positief over de vooruitzichten: ruim 84 procent van de respondenten is van plan de marketingbudgetten in 2015 te verhogen of te handhaven, met social en mobile marketing bovenaan de prioriteitenlijst. Het 2015 State of Marketing-rapport is hier te downloaden.

Customer journey centraal
De customer journey is een essentieel onderdeel geworden van het marketingproces. Er is een enorme verschuiving van campagnegerichte marketing naar gepersonaliseerde 1:1 customer journeys. Zesentachtig procent van de senior marketeers vindt het essentieel om een samenhangende customer journey te creëren waarbij alle touchpoints en kanalen worden meegenomen. In het 2015 State of Marketing-rapport, noemen respondenten mobiele apps, marketing analytics en customer relationship management (CRM) instrumenten als de technologieën die het meest effectief zijn bij het creëren van zo’n samenhangende customer journey.

Social groeit
Budgetten voor social groeien sneller dan die voor elk ander digitaal marketingkanaal. Er is een grote verschuiving in de manier waarop marketeers naar social kijken: 64 procent van de marketeers ziet social als een cruciale enabler van producten en diensten, een stijging van 25 procent ten opzichte van het 2014 State of Marketing-rapport. Zeventig procent van de marketeers zegt de uitgaven voor social media advertising te zullen verhogen.

Mobiel geïntegreerd
Marketeers integreren mobiele kanalen steeds meer in hun totale marketingstrategie om hun klanten met 1:1 interacties in real-time te kunnen bereiken. Achtenzestig procent geeft aan mobiel te hebben geïntegreerd in hun totale marketingstrategie, een stijging van 48 procent ten opzichte van vorig jaar. Vijfenzestig procent is van plan het budget voor mobiele push-notificaties met een derde of meer te laten stijgen en 58 procent heeft nu een special team voor mobile marketing, een stijging van 35 procent.

E-mail nog steeds motor
E-mail is nog steeds de motor van digitale marketing. Drieënzeventig procent van de marketeers is het erover eens dat e-mail de kern is van het marketingproces, en 92 procent geeft aan dat e-mail een duidelijke return on investment (ROI) levert. Zevenenveertig procent van de deelnemers aan de enquête ziet click-through rates als de belangrijkste maatstaf voor succes van e-mail marketing, terwijl net iets minder, 43 procent, conversiepercentage als belangrijkste criterium ziet.

"De toekomst van marketing ligt bij het opbouwen van intensieve customer journeys vanuit sales, service en marketing. Het is belangrijker dan ooit om echt verbinding te maken met elke persoon die met je merk te maken heeft en zijn of haar customer journey te personaliseren op basis van acties en voorkeuren", zegt Scott McCorkle, CEO, Salesforce Marketing Cloud, Salesforce. "Ons 2015 State of Marketing-rapport toont aan dat dit het jaar wordt dat bedrijven daadwerkelijk inzetten op een echte multi-channel aanpak om de klant nauwer bij het bedrijf te betrekken."

Top 5 gebieden voor hogere uitgaven:

70% Social media reclame
70% Social media marketing
67% Social media engagement
67% Locatie-gebaseerd mobile tracking
66% Mobiele toepassingen

Vorig jaar bestond de top 5 uit: data & analytics (61%), marketing automation (60%), e-mail marketing (58%), social media marketing (57%) en content management (57%).

De link naar het rapport: https://www.salesforce.com/form/marketingcloud/2015-state-of-marketing.jsp.

De link naar de infographic: http://goo.gl/A4QMeo.

WK

]]>
Thu, 15 Jan 2015 00:53:02 +0100 Social media, mobile tracking en apps en e-mail marketing staat in 2015 centraal in marketing http://executive-people.nl/item/522402/social-media-mobile-tracking-en-apps-en-e-mail-marketing-staat-in-centraal-in-marketing.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Einde support Windows Server 2003 stimuleert bredere omarming van de cloud http://executive-people.nl/item/522396/einde-support-windows-server-stimuleert-bredere-omarming-van-de-cloud.html Het einde van de support voor Windows Server 2003 in juli 2013 opent voor eindgebruikers de weg om meer cloud oplossingen te omarmen. Dat is de conclusie van het onderzoek van de reseller Insight, die onlangs bijna 250 klanten ondervroeg over hun cloud plannen.

Uit het onderzoek blijkt dat twee op de vijf respondenten geen idee heeft wat te doen als ondersteuning voor Windows Server 2003 eindigt. Dit wijst op het feit 'dat bedrijven hebben nog steeds problemen hebben met het nemen van beslissingen op het gebied van cloud', aldus Insight.

Zo'n 44 procent van de ondervraagde bedrijven willen wel gebruik maken van de cloud, zoals opslag van bedrijfsgegevens (41 procent), het verbeteren van de interne communicatie (46 procent), en een verbeterde samenwerking (20 per cent).

Ash Patel, EMEA cloud directeur bij Insight, beweert dat eindgebruikers de gemeenschappelijke overtuiging hebben dat de cloud het antwoord is op veel vraagstukken, maar dat bedrijven de tijd nodig hebben om ervoor te zorgen dat ze eerst de juiste vragen stellen, zoals over implementaties, hoe ze het beste voordeel kunnen halen van cloud technologie.

Insight biedt die organisaties naar de cloud willen een infographic checklist. Uiteraard heeft Insight zelf een cloudaanbod dat bestaat uit Virtual Desktop, Unified Comms, Mobile Devices Management, Office 365 en Cloud Storage.

Door: Witold Kepinski

 

]]>
Thu, 15 Jan 2015 00:06:28 +0100 Einde support Windows Server 2003 stimuleert bredere omarming van de cloud http://executive-people.nl/item/522396/einde-support-windows-server-stimuleert-bredere-omarming-van-de-cloud.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Telefoon blijft belangrijk voor MKB http://executive-people.nl/item/522313/telefoon-blijft-belangrijk-voor-mkb.html 44 procent van de ondernemers in het MKB geeft aan dat telefonische bereikbaarheid een belangrijk thema is binnen de organisatie.

Bereikbaar zijn op één telefoonnummer via verschillende devices zoals pc, laptop, tablet en mobiel wordt gezien als de belangrijkste functionaliteit bij het realiseren van optimale telefonische bereikbaarheid (55%). Een opvallende uitkomst, want het MKB geeft aan dat e-mail de meest gekozen weg is om intern (54%) en extern (51%) te communiceren. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van Infopact, leverancier van IP-communicatieoplossingen voor de zakelijke markt, onder 500 beslissers binnen het MKB.

Beschikbaarheidsweergave

Het onderzoek gehouden bij bedrijven in meerdere branches laat zien wat de belangrijkste aandachtspunten zijn van het MKB. Het blijkt dat vooral organisaties met 51-100 medewerkers telefonische bereikbaarheid hoog op de agenda hebben staan (52%). Naast bereikbaar zijn via één telefoonnummer, zijn hulpmiddelen zoals de beschikbaarheidsweergave van collega’s van groot belang bij het realiseren van telefonische bereikbaarheid. Dit geeft 28 procent van de respondenten aan. Een kleine hoeveelheid (16%) geeft aan graag inzicht te hebben in bereikbaarheidsstatistieken.

Gerard Bergsma, commercieel directeur van Infopact: “Een optimale telefonische bereikbaarheid is belangrijk voor ondernemers in alle sectoren. Elk contact met de klant is immers een kans om je organisatie te profileren of een potentiële klant over de streep te trekken. De groei van de vele manieren om in contact te komen met de klant, heeft ook geleid tot hogere klantverwachtingen. Een complete Unified Communications oplossing biedt uitkomst voor het MKB. Functionaliteiten zoals bereikbaar zijn via één telefoonnummer op meerdere devices, beschikbaarheidsweergave van collega’s en gespreksopnamen zijn hierbij direct toegankelijk. Deze oplossing is tevens als hosted- of cloudoplossing beschikbaar, waardoor deze kostentechnisch eenvoudig bereikbaar is voor de MKB-doelgroep. Zo kan het MKB ook in 2015 aan de klantverwachtingen voldoen en de telefonische bereikbaarheid optimaliseren.”

WK

]]>
Wed, 14 Jan 2015 07:48:56 +0100 Telefoon blijft belangrijk voor MKB http://executive-people.nl/item/522313/telefoon-blijft-belangrijk-voor-mkb.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
29% van de Nederlandse managers is een vrouw http://executive-people.nl/item/522299/van-de-nederlandse-managers-is-een-vrouw.html Bijna één op de drie managers in Nederland is een vrouw. Nederland staat hiermee op de 61ste positie in de ranglijst met landen met de meeste vrouwen op managementposities.

Dit blijkt uit onderzoek van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Onze buurlanden doen het iets beter. In Duitsland wordt 31,1% van de managementfuncties vervuld door een vrouw, terwijl dit percentage in België op 32,4% ligt.

Kanttekening
Bij de ranglijst moet wel een kleine kanttekening worden geplaatst. Van 79 landen heeft ILO de hand weten te leggen op cijfers uit 2012. Van andere landen kon de organisatie echter geen recente cijfers vinden en zijn de gegevens dus een stuk ouder. Dit kan de resultaten beïnvloeden.

Als we kijken naar landen waarover cijfers uit 2012 bekend is scoren de Filipijnen (47,6%) en Panama (47,4%) het best. Als we kijken naar alle cijfers staat Jamaica met 59,3% bovenaan. Deze cijfers zijn echter afkomstig uit 2008. Saint Lucia staat op de derde positie met 52,3%, maar deze cijfers zijn zelfs afkomstig uit 2004.

Egypte scoort het slechtst
Egypte scoort van alle landen het laagst. In land is nog geen één op de tien managers een vrouw. Het land scoort hiermee dusdanig slecht dat het niet in de top 100 is opgenomen. Pakistan staat onder aan de top 100. 3% van de managers in het land is een vrouw.

]]>
Tue, 13 Jan 2015 15:13:45 +0100 29% van de Nederlandse managers is een vrouw http://executive-people.nl/item/522299/van-de-nederlandse-managers-is-een-vrouw.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bedrijven omarmen vaker Drones, 3D-printers en ‘Internet of Things’ http://executive-people.nl/item/522298/bedrijven-omarmen-vaker-drones-d-printers-en-a-internet-of-thingsa.html In 2015 zijn het vooral de bedrijven die gebruikmaken van nieuwe technologieën als Drones, 3D-printers en ‘Internet of Things’, omdat zij hier vooralsnog meer baat bij hebben dan consumenten. Verder stijgen de aankopen met een smartphone met 1.000%, maar vervangt deze mobiele portemonnee nog niet het traditionele betalen. Dit zijn slechts enkele voorspellingen uit de TMT Predictions 2015. Met dit jaarlijks initiatief geeft Deloitte haar toekomstvisie op ontwikkelingen en trends binnen de wereldwijde technologie-, media- en telecomindustrie (TMT).

Deloitte voorspelt dat er in 2015 zeker één miljard op het internet aangesloten apparaten worden verkocht. Dit is een stijging van 60% ten opzichte van 2014. Meer dan 60% van deze apparaten, ook wel ‘the Internet of Things’ genoemd, wordt gekocht en gebruikt door het bedrijfsleven, ondanks de mediafocus op consumenten voor bijvoorbeeld het via een internetverbinding controleren van hun thermostaten, licht en huishoudelijke apparaten. Patrick Steemers, partner en telecomexpert bij Deloitte: “De voordelen van het verbinden van apparaten met het internet zijn voor bedrijven vele malen groter dan voor consumenten. Zo kunnen kritische bedrijfsprocessen beter worden gecontroleerd, worden meer bruikbare gegevens verzameld en is een meer klantvriendelijke dienstverlening mogelijk. Een voorbeeld is de koffieautomaat op kantoor die via internet doorgeeft of de bonen moeten worden aangevuld. Bij consumenten gaat het voornamelijk nog om apparaten zoals thermostaten, die normaal gesproken al zijn ingesteld op de wensen van de gebruiker. Bij dergelijke toepassingen is de toegevoegde waarde voor de consument niet direct heel groot.”

Contactloos betalen in stroomversnelling

Het aantal contactloze, mobiele betalingen raakt dit jaar in een stroomversnelling. Verwacht wordt dat voor eind 2015 5% van de smartphonegebruikers met de juiste specificaties dit ook daadwerkelijk minstens 1 keer per maand doet. In 2014 werd dit nog door minder dan 0,5% van de gebruikers gedaan. “Smartphones worden al ingezet voor het overmaken van geld, het controleren van het saldo en het uitvoeren van online transacties. Toch loopt de populariteit voor het in de winkel betalen met een smartphone nog achter op de traditionele portemonnee. Wanneer meer retailers deze vorm van betalen accepteren en consumenten de voordelen kennen, wordt contactloos betalen een stuk populairder.”

Vraag naar eBooks nog geen bedreiging voor gedrukte boeken

Verder voorspelt Deloitte dat de omzet van gedrukte boeken vijf keer hoger ligt dan de omzet van eBooks en hiermee gesteld kan worden dat eBooks nog geen grote bedreiging vormen voor gedrukte versies. Zo lezen 18- tot 29-jarigen nog steeds gedrukte boeken; bijna driekwart van de jonge lezers kiest voor een versie in hardcopy.

Andere TMT Predictions

In totaal heeft Deloitte 13 trends benoemd voor 2015. Andere voorspellingen betreffen de smartphonemarkt waarbij dit jaar voor het eerst meer dan 1 miljard smartphones worden verkocht aan consumenten die al een smartphone hadden, de geringe invloed van online videodiensten op traditionele televisie en de sterke groei in ‘click en collect’ locaties.

Door: Witold Kepinski

]]>
Tue, 13 Jan 2015 14:47:34 +0100 Bedrijven omarmen vaker Drones, 3D-printers en ‘Internet of Things’ http://executive-people.nl/item/522298/bedrijven-omarmen-vaker-drones-d-printers-en-a-internet-of-thingsa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Smartphone niet bij de hand hebben leidt tot stress, angst en een hogere bloeddruk http://executive-people.nl/item/522245/smartphone-niet-bij-de-hand-hebben-leidt-tot-stress-angst-en-een-hogere-bloeddruk.html We maken vandaag de dag op dusdanig grote schaal gebruik van smartphones en tablets dat wij eigenijk niet meer zonder hen kunnen. Onderzoek toont aan dat mensen die gescheiden worden van hun smartphone niet alleen angstiger zijn, maar ook cognitief slechter presteren.

Dit blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Universiteit van Missouri. Deelnemers aan het onderzoek werden via een draadloze bloeddrukmeter in de gaten gehouden en gevraagd woordzoekers (puzzels) te maken. Nadat een aantal basismetingen waren uitgevoerd werd de deelnemers verteld dat hun mobiele apparaten de onderzoeksapparatuur verstoorde. De apparaten moesten dan ook verderop in de kamer weggelegd te worden. Hierna zijn nieuwe metingen uitgevoerd.

Hogere bloeddruk en meer stress
De resultaten laten zien dat de bloeddruk van deelnemers steeg nadat zij van hun smartphone gescheiden waren. Ook waren indicatoren aanwezig van stress of zelfs angst. Het oplossen van puzzels ging kandidaten nadat zij gescheiden waren van hun smartphone stukken slechter af. Deelnemers gaven daarnaast aan zich minder prettig te voelen dan tijdens het begin van de test, toen zij hun smartphone nog bij de hand hadden.

Het volledige onderzoek is hier te vinden.

]]>
Mon, 12 Jan 2015 15:22:27 +0100 Smartphone niet bij de hand hebben leidt tot stress, angst en een hogere bloeddruk http://executive-people.nl/item/522245/smartphone-niet-bij-de-hand-hebben-leidt-tot-stress-angst-en-een-hogere-bloeddruk.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Cloud, mobility en Big Data drijven managed services http://executive-people.nl/item/522207/cloud-mobility-en-big-data-drijven-managed-services.html De Managed Services markt groeit verder door steeds meer vraag naar cloud, mobility en Big Data oplossingen. Managed Service Providers moeten zich in deze oplossingen specialiseren, aldus onderzoeker marketsandmarkets.com.

De wereldwijde markt voor managed services was in 2014 goed voor 101,2 miljard dollar. In 2019 is dat 193,3 miljard dollar. In deze markt zijn onder andere Alcatel-Lucent, AT&T, Cisco, Dell, EMC, Ericsson, Fujitsu, HP, IBM en Microsoft actief.

Lees meer in het onderzoek.

Door: Witold Kepinski

]]>
Mon, 12 Jan 2015 02:39:12 +0100 Cloud, mobility en Big Data drijven managed services http://executive-people.nl/item/522207/cloud-mobility-en-big-data-drijven-managed-services.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Vraag naar ICT’ers in 2014 met 10% gestegen http://executive-people.nl/item/522190/vraag-naar-icta-ers-in-met-gestegen.html Opnieuw is de vraag naar ICT-professionals gestegen. Het aantal vacatures is afgelopen jaar met 10% toegenomen. In totaal waren er ruim negentigduizend ICT-vacatures beschikbaar.

Dit blijkt uit een analyse van ICT-detacheerder Yacht. Vooral naar softwareontwikkelaars is veel vraag. Naast softwareontwikkelaars is er ook meer vraag naar beheerders en security officers.

De vraag naar ICT’ers varieert sterk per regio. Het landelijke gemiddelde ligt op 14%. Den Haag doet het met een stijging van 16,6% van het aantal ICT-vacatures de stad met de grootste stijging. Ook Amsterdam doet het goed met een stijging van 14,8%. Ook in de rest van de randstad is groei te zien.

]]>
Sun, 11 Jan 2015 11:46:22 +0100 Vraag naar ICT’ers in 2014 met 10% gestegen http://executive-people.nl/item/522190/vraag-naar-icta-ers-in-met-gestegen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Driekwart van de medewerkers bereid te verhuizen voor droombaan http://executive-people.nl/item/522162/driekwart-van-de-medewerkers-bereid-te-verhuizen-voor-droombaan.html Bijna drie op de vier medewerkers wereldwijd is bereid voor een baan die zij altijd al hebben willen hebben te verhuizen. 21% van de werknemers in de EMEA-regio zou zelfs verhuizen naar een ander continent.

Dit blijkt uit The Kelly Global Workforce Index, een onderzoek waarvoor 230.000 medewerkers wereldwijd zijn ondervraagd door Kelly Services. Opvallend genoeg is verhuizen naar een ander continent populairders dan verhuizen naar een ander land. 17% van de ondervraagde werknemers uit de EMEA-regio is bereid naar een ander land te verhuizen.

Europeanen blijven het liefst binnen Europa
Europeanen blijken in dit geval het liefst te verhuizen naar een ander Europees land. 17% van de Europeanen geeft aan voor Noord-Amerika te kiezen, terwijl slechts 2% naar het Midden-Oosten zou willen verhuizen.

11% van de werknemers is bereid voor een droombaan van provincie of regio te verhuizen. 12% is bereid naar een andere stad te verhuizen voor een baan die zij graag willen krijgen.

Salaris inleveren voor andere voordelen
Werknemers zijn in sommige gevallen bereid een hoger salaris op te geven voor andere voordelen. Zo is 57% bereid een deel van het salaris in te leveren voor de mogelijkheid nieuwe vaardigheden en kennis te leren. 36% wil loon inleveren voor een flexibeler schema. 52% voor een betere balans tussen werk en privé.

]]>
Sat, 10 Jan 2015 15:33:24 +0100 Driekwart van de medewerkers bereid te verhuizen voor droombaan http://executive-people.nl/item/522162/driekwart-van-de-medewerkers-bereid-te-verhuizen-voor-droombaan.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Bedrijven zijn minder goed bestand tegen cyberaanvallen dan zij denken’ http://executive-people.nl/item/522161/a-bedrijven-zijn-minder-goed-bestand-tegen-cyberaanvallen-dan-zij-denkena.html Bedrijven zijn veel minder goed bestand tegen cyberaanvallen dan zij vaak denken. Geen enkel retailbedrijf en 9% van entertainment- en mediabedrijven blijkt een cyberaanval af te kunnen slaan. Beveiligingsbedrijf FireEye waarschuwt voor de enorme impact die een cyberaanval op een bedrijf kan hebben.

Het bedrijf verzamelde security alerts van hackers die de security-oplossingen van bedrijven wisten te omzeilen. In sommige gevallen gaat het hierbij om Advanced Persistent Attacks (APT’s), cyberaanvallen waarbij aanvallers hun pijlen hebben gezet op een specifiek doelwit waarbij meerdere aanvallen worden gecombineerd om het doelwit te hacken. In andere gevallen gaat het echter om vaker voorkomende en minder complexe aanvallen die door de oplossingen tegengehouden hadden moeten worden. In totaal hebben 1.214 organisaties deelgenomen aan het onderzoek, dat van januari 2014 tot juni 2014 is uitgevoerd.

Veel aanvallen hadden tegengehouden moeten worden
Alle retailbedrijven die aan het onderzoek hebben deelgenomen bleken gedurende de eerste helft van 2014 te zijn gehackt, waarbij in 17% van de gevallen sprake was van een geavanceerde cyberaanval. De overige 83% van de cyberaanvallen waren minder complex en hadden dan ook door de bestaande beveiligingsoplossingen van de bedrijven tegengehouden moeten worden. Dit gebeurde echter niet. Onder entertainment- en mediabedrijven zien de percentages er niet veel beter uit. 91% van deze bedrijven bleek in de eerste zes maanden van 2014 te zijn gehackt, waarvan 18% werd aangevallen met een APT.

FireEye waarschuwt voor de enorme impact die een cyberaanval op een bedrijf kan hebben. “We hebben afgelopen jaar gezien dat één geavanceerde aanval die langs de verdediging van bedrijven glipt een kostbare en verwoestende impact kan hebben waarvan het herstel maanden in beslag neemt”, zegt Dave DeWalt, voorzitter van de raad van bestuur en CEO bij FireEye. “De resultaten van onze Maginot onderzoeken laten duidelijk zien dat er gaten zitten in de wijze waarop veel multinationale zijn beveiligd, wat de deur open zet voor agressieve aanvallers die aanvallen uitvoeren variërend van spionage in opdracht van overheden tot cybercrime.”

]]>
Sat, 10 Jan 2015 14:13:29 +0100 ‘Bedrijven zijn minder goed bestand tegen cyberaanvallen dan zij denken’ http://executive-people.nl/item/522161/a-bedrijven-zijn-minder-goed-bestand-tegen-cyberaanvallen-dan-zij-denkena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
IT-managers in midzakelijke markt kiezen steeds vaker voor de cloud http://executive-people.nl/item/522126/it-managers-in-midzakelijke-markt-kiezen-steeds-vaker-voor-de-cloud.html Steeds meer ondernemers in de midzakelijke markt kiezen ervoor hun ICT uit de cloud af te nemen. Uit een door Detron ICT Groep begin december gehouden onderzoek onder ICT-managers, bleek dat maar liefst 100% open staat voor het gebruik van clouddiensten. Ruim 90% verwacht over 5 jaar zelfs vrijwel alle ICT als clouddienst af te nemen.

Detron hield het onderzoek om meer inzicht te krijgen in hoe hoog cloud op de agenda staat en welke verwachtingen klanten hebben van hun ICT-partner. Daarnaast wilde Detron graag weten wat de beweegredenen van bedrijven zijn om te kiezen voor de cloud, welke risico’s men daarbij ziet en welke selectiecriteria gehanteerd worden bij het kiezen van een cloudleverancier.

Business-uitdagingen

Niet alleen bleken alle respondenten open te staan voor cloud, ook nemen ze al in meer of mindere mate clouddiensten af. Dit is meestal ingegeven door applicatieleveranciers zoals Dropbox en Microsoft. De cloud voorziet duidelijk in een behoefte; bijna driekwart heeft business-uitdagingen waarbij clouddiensten ondersteuning kunnen bieden. Cloud heeft dan ook de toekomst; ruim 90% verwacht over 5 jaar vrijwel alle ICT als clouddienst af te nemen. Te beginnen met standaard toepassingen, infrastructuur, taken en specifieke applicaties in eigen beheer. Daarmee zal ook de rol van de eigen ICT-medewerkers verschuiven van beleid en beheer naar een regierol en de ontwikkeling van ICT-diensten om de eigen business beter te ondersteunen.

Risico's

Aan het kiezen van een clouddienst en cloudleverancier kleven diverse risico’s, gaven de respondenten aan. Genoemd werden de beschikbaarheid van dataverbindingen en systemen, de continuïteit van de dienstverlening, afhankelijkheid van een derde partij, wetgeving en verantwoordelijkheden, ondersteuning bij migratie naar een andere partij of dienst en de consistentie van het platform. Als belangrijkste keuzecriteria worden de juiste certificeringen en compliance genoemd zoals ISO27001, privacy en security. Het datacenter ligt bij voorkeur in Nederland, maar in ieder geval in Europa. Ook 24x7 dienstverlening, een goed beschreven exit-strategie en concurrerende prijzen worden belangrijk gevonden. Tot slot moet een leverancier snel acteren, flexibel en betrouwbaar zijn en kennis hebben van de specifieke business van de klant en de daarbij behorende uitdagingen.

Ronald Knoop, CCO van Detron, ziet kansen voor zijn bedrijf met dit onderzoek: “Gezien de uitkomsten van het onderzoek is het niet zo vreemd dat bedrijven voor hun clouddiensten op zoek gaan naar een ervaren partner voor begeleiding bij het bepalen van de juiste ICT/cloud-strategie en bij de transitie en migratie naar de cloud. De leverancier moet hoogwaardige kennis van zaken hebben, flexibel zijn en een gedeeld risico durven aangaan. Het liefst nog heeft de cloudleverancier kennis van de business en stemt oplossingen daar zo veel mogelijk op af. Kortom, een volwaardig partner. Detron is de aangewezen partij hiervoor.”

WK

]]>
Fri, 09 Jan 2015 10:31:43 +0100 IT-managers in midzakelijke markt kiezen steeds vaker voor de cloud http://executive-people.nl/item/522126/it-managers-in-midzakelijke-markt-kiezen-steeds-vaker-voor-de-cloud.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Aantal tabletgebruikers groeit hard http://executive-people.nl/item/522123/aantal-tabletgebruikers-groeit-hard.html Het aantal tabletgebruikers groeit hard. Tegen het eind van dit jaar maken bijna een miljard mensen gebruik van een tablet. Dit betekent dat bijna 15% van de wereldbevolking ten minste één keer per maand een tablet gebruikt.

Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau eMarketer. De populariteit van tablets blijft groeien, maar deze groei wordt wel steeds langzamer. Het aantal tabletgebruikers groeide in 2013 nog met 54,1%, terwijl deze groei afgelopen jaar is teruggelopen tot 29,1%. Naar verwachting komt de totale groei van het aantal gebruikers dit jaar uit op 17,1%.

De teruglopende groeicijfers van de tabletmarkt worden door meerdere aspecten veroorzaakt. Zo concurreren tablets met een brede reeks apparaten waaronder smartphones en andere verbonden apparaten zoals phablets, wearables, connected TV’s en game-apparaten. Gebruikers zouden voor een tablet echter niet altijd een doel voor ogen hebben, waardoor gebruikers eerder geneigd zijn voor een ander apparaat te kiezen. Tablets worden daarnaast op dit moment nog als luxe object beschouwd.

]]>
Fri, 09 Jan 2015 10:22:54 +0100 Aantal tabletgebruikers groeit hard http://executive-people.nl/item/522123/aantal-tabletgebruikers-groeit-hard.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Google is veruit de populairste zoekmachine van Nederland http://executive-people.nl/item/522070/google-is-veruit-de-populairste-zoekmachine-van-nederland.html Erg verrassend is het niet: Google is opnieuw veruit de meest populaire zoekmachine in ons land. Wel is het marktaandeel van Google licht gedaald.

Dit blijkt uit de Nationale Search Engine Monitor van iProspect en onderzoeksbureau RMI. In het onderzoek brengen de bedrijven de ontwikkelingen in het gebruik van zoekmachines in Nederland in kaart. In de 2013 editie van het onderzoek gaf 93% van de gebruikers aan te kiezen voor de zoekmachine van de Amerikaanse IT-gigant. Dit percentage is gedaald tot 82% onder desktopgebruikers, 86% onder tabletgebruikers en 85% onder smartphonegebruikers.

Startpagina staat op tweede plaats
Het overwicht van Google op de Nederlandse markt is enorm. Startpagina staat op de tweede plaats, maar wordt slechts mondjesmaat gebruikt. 7% van de desktopgebruikers, 3% van de tabletgebruikers en 1% van de smartphonegebruikers zegt te kiezen voor Startpagina. Startpagina blijkt vooral populair onder gebruikers van 50 jaar en ouder. 12% van deze groep geeft aan Startpagina het meest te gebruiken als zoekmachine.

Het gebruik van Startpagina heeft in de afgelopen 11 maanden een stijging laten zien. Het unieke bereik van de website is weliswaar slechts met 0,85% gestegen, maar het totaal aantal bekeken webpagina is gestegen met 6%.

Vinden.nl
Vinden.nl staat op de derde plaats. De website wordt door 5% van de desktopgebruikers, 2% van de tabletgebruikers en 1% van de smartphonegebruikers.

 

]]>
Thu, 08 Jan 2015 13:28:09 +0100 Google is veruit de populairste zoekmachine van Nederland http://executive-people.nl/item/522070/google-is-veruit-de-populairste-zoekmachine-van-nederland.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Negatieve recensies blijken aanzienlijk langer dan positieve recensies http://executive-people.nl/item/522069/negatieve-recensies-blijken-aanzienlijk-langer-dan-positieve-recensies.html E-commerce bedrijven kunnen op internet allerlei recensies op hun producten verwachten.  Negatieve reviews blijken gemiddeld een stuk langer te zijn dan positieve recensies. Iets waar e-commerce bedrijven rekening mee zouden moeten houden.

Onderzoek van Casengo wijst uit dat klanten aan een positieve review met vijf sterren gemiddeld nog geen 20 woorden besteden. Een negatieve recensie, met slechts één ster, kan echter rekenen op gemiddeld meer dan 55 woorden. Een fors verschil. Ontevreden klanten schrijven dus de langste reviews.

'Gros van de reviews is positief'

Casengo heeft voor het onderoek 1 miljoen reviews van het internet gehaald, waarvan nog geen 10% negatief waren. Het gros van de reviews kreeg 4 of 5 sterren. Uiteindelijk is van deze reviews een sample van 46.000 negatieve reviews genomen om te onderzoeken. Casengo schat  dat in de gehele markt het aandeel negatieve reviews tussen de 4 en 7% ligt.

Klanten hebben allerlei redenen negatieve recensies achter te laten op internet. Een late levering van een product en een slechte klantenservice is hiervoor de belangrijkste reden (beide 18,4%). 55,6% beoordeelt klantenservice als slecht als er op een vraag of bericht geen of een langzame reactie komt. 19% is ook ontevreden als de klantenservice geen proactieve houding heeft en na het eerste contact het contact niet opvolgt. Een onvriendelijke houding van medewerkers is voor 19% reden voor onvrede.

Onvrede en producten die niet op voorraad zijn

Onvrede over de kwaliteit van een product is voor 8,6% van de klanten reden een negatieve review online te zetten. Het feit dat een product onverwachts toch niet op voorraad bleek in 7,2% van de onderzochte negatieve reviews de belangrijkste reden te zijn.

Andere redenen zijn:

 • Order incorrect of niet compleet (5%)
 • Onduidelijke of misleidende productinformatie (4,8%)
 • Slecht verpakt (4,6%)
 • Slechte prijs-kwaliteitverhouding (3,6%)
 • Problemen bij retourneren (2,7%)
 • Onduidelijke website (1,2%)

‘Ik kom hier nooit meer terug’
Voor sommige klagende reviewers zijn hun klachten reden nooit meer bij de webshop terug te keren. Eén op de vijftien schrijvers van een negatieve review de winkel voortaan links te laten liggen.

]]>
Thu, 08 Jan 2015 12:11:24 +0100 Negatieve recensies blijken aanzienlijk langer dan positieve recensies http://executive-people.nl/item/522069/negatieve-recensies-blijken-aanzienlijk-langer-dan-positieve-recensies.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
IT-beslissers: '24x7 IT-beheer is grootste voordeel bij uitbesteden' http://executive-people.nl/item/522049/it-beslissers-x-it-beheer-is-grootste-voordeel-bij-uitbesteden.html 53 procent van de IT-beslissers ziet 24x7 IT-beheer als grootste voordeel bij het uitbesteden van beheertaken. Dit blijkt uit onderzoek van SPS, specialist in IT-beheer en ontwikkelaar van IT-beheersoftware Gensys, onder 145 IT-beslissers. Als grootste nadeel voor het zelf beheren van IT wordt de kwetsbaarheid bij vertrek of ziekte van medewerkers genoemd. Ook het 24x7 zelf runnen van het IT-beheer zien IT-beslissers als een uitdaging.

Grootste voor- en nadelen uitbesteden IT-beheer

In het onderzoek is aan de IT-beslissers gevraagd welke voor- en nadelen zij ervaren bij het uitbesteden van IT-beheer. 47 procent geeft als voordeel aan dat het IT-beheer niet meer persoonsafhankelijk is als het wordt uitbesteed. Het afhankelijk zijn van derden wijst 70 procent van de IT-beslissers aan als grootste nadeel bij het uitbesteden van beheertaken.

Voor- en nadelen IT-beheer in eigen huis

Aan de IT-beslissers is ook gevraagd wat de grootste voor- en nadelen zijn bij het zelf beheren van IT. Ruim twee derde (68%) vindt de korte lijnen en het snel kunnen schakelen het grootste voordeel. Als grootste nadeel wordt door 59 procent het kwetsbaar zijn aangemerkt. Ook zegt 57 procent van de IT-beslissers het moeilijk te vinden om 24x7 IT-beheer te realiseren.

Linda Verweij (foto, COO van SPS: “Het is niet verwonderlijk dat de IT-beslissers het realiseren van 24x7 beheer als een grote uitdaging ervaren. Dit vraagt om een uitgebreide beheerafdeling en dat is niet voor iedere organisatie weggelegd. Maar juist nu IT steeds complexer wordt en het aantal benodigde kennisgebieden toeneemt, is het belangrijk om de mogelijkheden voor uitbesteding in kaart te brengen. Mijn ervaring is dat de voordelen van uitbesteding, waaronder het verdwijnen van de afhankelijkheid van de eigen beheerders, opwegen tegen de nadelen.’’

Door: Witold Kepinski

]]>
Thu, 08 Jan 2015 09:04:12 +0100 IT-beslissers: '24x7 IT-beheer is grootste voordeel bij uitbesteden' http://executive-people.nl/item/522049/it-beslissers-x-it-beheer-is-grootste-voordeel-bij-uitbesteden.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
CIO kiest vaker voor Amazon public cloud http://executive-people.nl/item/522040/cio-kiest-vaker-voor-amazon-public-cloud.html 65 procent van cio's verhoogt in 2015 zijn IT-budget met meer dan 2 procent. Slechts 10 procent verwacht minder uit te geven. Dit blijkt uit de Piper Jaffray CIO Survey waarbij 112 cio's werd gevraagd wat ze precies allemaal in 2015 gaan aanschaffen. Het gaat hierbij om vooral Amerikaanse cio's uit de retail, horeca en technologie sectoren met een budget van 50 miljoen dollar of hoger.

Driekwart van de cio's geeft meer geld uit aan security, zoals netwerk firewalls en endpoint security. Daarbij wordt het liefst zaken gedaan met Cisco, Symantec, Palo Alto en FireEye.

Er wordt verder meer besteedt aan erp en cloud software waarbij meer wordt besteld bij Oracle en Microsoft.

Storage en netwerken

Ook wordt meer uitgegeven aan storage waarbij de cio graag terecht komt bij NetApp, EMC en ook vaker bij Nimble storage. Rond 40 procent geeft meer geld aan vaste en draadloze netwerken waarbij Cisco, F5 Networks en Aruba Networks vaak favoriet zijn.

Public Cloud

De Amazon public cloud steeds meer in trek met CIO. 35 procent van de cio's kiezen voor Amazon Web Services. Vorig jaar was dat nog 33 procent. 21 procent kiest voor de Microsoft Azure service. Vorig jaar was dat 20 procent. 16 procent kiest voor Rackspace, iets meer dan de 15 procent in 2013. 7 procent kiest voor Google. Dat is minder dan 12 procent in 2013.

Lees meer over het onderzoek hier (pdf) PiperJaffrey.pdf

Door: Witold Kepinski

]]>
Thu, 08 Jan 2015 00:05:06 +0100 CIO kiest vaker voor Amazon public cloud http://executive-people.nl/item/522040/cio-kiest-vaker-voor-amazon-public-cloud.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Gebruik van mobiele apps met 76% gestegen http://executive-people.nl/item/521970/gebruik-van-mobiele-apps-met-gestegen.html Het gebruik van mobiele apps is afgelopen jaar met maar liefst 76% gestegen. Met name apps om te winkelen, productiviteitsapps en hulpprogramma’s zijn populair. Ook chatapplicaties zagen het aantal gebruikers hard stijgen.

Dit blijkt uit analyse van het mobiele analytische bedrijf Flurry, dat eigendom is van Yahoo. Flurry definieert een gebruiker van een mobiele apps als een gebruikers die een app heeft geopend en hier mee in de weer is gegaan. Alleen gebruikers die apps daadwerkelijk gebruiken worden dus meegeteld, terwijl gebruikers die een app downloaden zonder deze te openen buiten de telling worden gehouden.

8,5 miljard appsessies op één dag
Flurry Analytics registreerde in 2014 2,079 biljard appsessies. Het dagrecord werd gevestigd op 31 december, toen 8,5 miljard sessies gelijktijdig plaatsvonden. Mobiele apps groeien hard in gebruik. Het aantal sessies in winkelapps op iOS en Android nam in 2014 met 174% toe
. De stijging is het grootste op het Android-platform, waar het aantal sessies met winkelapps met maar liefst 220% steeg. Een interessante ontwikkeling voor bedrijven, die hierop kunnen inspelen om hun verkoopcijfers te vergroten.

In het gebruik van mobiele apps om online te winkelen zijn duidelijke piekmomenten zichtbaar. Zowel tijdens het reizen naar werk (rond 09:00 uur) en de lunch worden de apps veel gebruikt. Ook om 20:00 uur worden winkelapps veel gebruikt.

]]>
Wed, 07 Jan 2015 13:24:29 +0100 Gebruik van mobiele apps met 76% gestegen http://executive-people.nl/item/521970/gebruik-van-mobiele-apps-met-gestegen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Managers verwachten grootste salarisstijging in 2015 van Nederland http://executive-people.nl/item/521974/managers-verwachten-grootste-salarisstijging-in-van-nederland.html Nederlandse beroepsbevolking heeft gematigde verwachtingen omtrent salarisverhoging in 2015; directieleden verwachten de grootste persoonlijke salarisstijging in 2015.

Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek “Belonen in Nederland”, dat voor het 13e jaar op rij werd uitgevoerd door Conclusr Research onder netto 2.694 functionarissen, die gezamenlijk 100 verschillende functiecategorieën vertegenwoordigen.

Wat er eind januari daadwerkelijk in het loonzakje zal zitten moet nog blijken, maar de Nederlandse beroepsbevolking verwacht geen spectaculaire stijgingen. Maar liefst 87 van de 100 onderzochte functiecategorieën gaan uit van een stijging van het bruto jaarsalaris met 2% of minder. Wat opvalt is het gegeven dat directieleden er daarentegen vanuit gaan in 2015 wél substantieel meer te gaan verdienen.

Zo rekent de financieel directeur op een verhoging van zijn bruto salaris met 3,5%; de sales director gaat uit van een stijging met 4%; terwijl de operationeel directeur en de algemeen directeur beiden uitgaan van een stijging van het bruto jaarinkomen met gemiddeld 5%.

Indien, los van de branche en de werknemersgrootteklassen waarin betreffende medewerkers actief zijn, wordt gekeken naar het bruto jaarsalaris in 2014 exclusief vakantiegeld en de verwachte procentuele salarisstijging voor 2015, dan komt het volgende beeld naar voren.

Door: Witold Kepinski

]]>
Wed, 07 Jan 2015 10:01:03 +0100 Managers verwachten grootste salarisstijging in 2015 van Nederland http://executive-people.nl/item/521974/managers-verwachten-grootste-salarisstijging-in-van-nederland.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Slechte klantenservice en te late leveringen jagen veel klanten weg http://executive-people.nl/item/521950/slechte-klantenservice-en-te-late-leveringen-jagen-veel-klanten-weg.html Slechte klantenservice en te late leveringen leiden tot de meeste weglopende klanten. Dat blijkt uit Casengo’s nieuwste onderzoek over negatieve klantbeoordelingen in de Nederlandse e-commerce markt.

Ontevreden klanten nemen vaak de moeite om hun ervaringen online te delen met anderen: negatieve reviews zijn langer en gedetailleerder. Wellicht hopen de klagers dat het tegenvallende bedrijf in kwestie leert van hun feedback. Dus wat kunnen negatieve reviews ons vertellen? Casengo, voorvechter van betere online klantenservice, analyseerde ruim 46.000 negatieve klantbeoordelingen en goot de resultaten in een infographic.

Bijna 1 op de 5 klagers kaart slechte klantenservice en/of late leveringen aan. Maar slechte klantenservice blijkt tot meer afhakers te leiden dan late leveringen: van de 1 op de 15 klagers die expliciet schrijft nooit meer bij de gewraakte webwinkel te kopen, noemt een kwart slechte klantenservice als de voornaamste reden om voorgoed weg te blijven. Consumenten vinden late leveringen dus vervelend, maar pas bij slechte communicatie haken ze echt af.

E-commerce

Wat verstaan klanten dan onder slechte service? Vooral webwinkels die niet of veel te langzaam reageren op e-mails van klanten moeten het ontgelden. Daarnaast blijkt lakse opvolging na het eerste contact tot ergernissen te leiden. Ook logistieke flaters komen vaker voor dan je in de snelgroeiende wereld van e-commerce zou verwachten: bijna 10% van de weglopende klanten kreeg te horen dat het bestelde – en vaak reeds betaalde – product toch niet op voorraad was.

Casengo onderzocht een sample van ruim 22.000 webwinkels om meer te weten te komen over de invloed van externe reviewplatforms. Vooral webwinkels met een relatief hoge klanttevredenheid – bijna een kwart van de sample – plaatsen externe klantreviews prominent op hun website via een widget. Hun klanten geven hen gemiddeld een dikke 8,5, terwijl webwinkels zonder widget gemiddeld nog geen 7,5 krijgen. Van de 6 vergeleken aanbieders is KiYoh veruit het meest gekozen reviewplatform van Nederland, met ruim 50% marktaandeel. KiYoh is dan ook partner van Thuiswinkel.org.

Bekijk de Infographic.

Door: Witold Kepinski

]]>
Wed, 07 Jan 2015 09:48:55 +0100 Slechte klantenservice en te late leveringen jagen veel klanten weg http://executive-people.nl/item/521950/slechte-klantenservice-en-te-late-leveringen-jagen-veel-klanten-weg.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bijna de helft van alle Microsoft werknemers is een blanke man http://executive-people.nl/item/521948/bijna-de-helft-van-alle-microsoft-werknemers-is-een-blanke-man.html 47 procent van de 61.000 Microsoft werknemers is een blanke man. Dit staat in een pdf-publicatie over het diversiteitsbeleid van Microsoft. Hierbij laat het bedrijf zien dat er ook vrouwen en mensen met een Latijns-Amerikaanse, Aziatische of Afrikaanse achtergrond in dienst van het bedrijf zijn.

Mannen domineren wel Microsoft. In totaal is 76 procent van het Microsoft personeel een man. 88 procent van de topmanagers is een man, waarvan 79 procent blank. Bij concurrent Google is 70 procent een man, waarvan 61 procent blank. Bij Yahoo! is dat 62 procent een blanke man.

Drie procent van de Microsoft medewerkers beschouwt zichzelf als onderdeel van de zwarte bevolkingsgroep of African American. Vijf procent beschouwt zich als Hispanic of Latino. 29 procent zegt Aziatisch te zijn. Lees het rapport hier.

Door: Witold Kepinski

]]>
Wed, 07 Jan 2015 00:59:49 +0100 Bijna de helft van alle Microsoft werknemers is een blanke man http://executive-people.nl/item/521948/bijna-de-helft-van-alle-microsoft-werknemers-is-een-blanke-man.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Het grootste deel van het security budget gaat naar netwerkbeveiliging' http://executive-people.nl/item/521953/het-grootste-deel-van-het-security-budget-gaat-naar-netwerkbeveiliging.html Netwerk security is de belangrijkste kostenpost van het totale budget voor IT-beveiliging zo meldt onderzoeksbureau Forrester.

17 procent van het IT-security budget is voor het beveiligen van netwerken. 14 procent gaat naar threat management en 13 procent naar data security. Content security, application security en security operations hebben elk 12 procent aandeel in het totale budget.

In 2015 zegt 40 procent van de ondervraagde bedrijven tegen Forrester dat ze nog meer gaan uitgeven aan netwerk security. Daarvan zegt 53 procent dat ze het liefst zaken doen met één leverancier. Ze willen zo min mogelijk 'point solutions' en liefst één complete security oplossing.

Verder wordt er meer gespendeerd aan security as-a-service zoals web applicatie firewalls, incident response services, vulnerability assessment services en threat intelligence services. Daardoor zullen managed security service providers (mssp's) sneller groeien in 2015, zo verwacht Forrester.

Door: Witold Kepinski

]]>
Wed, 07 Jan 2015 00:11:39 +0100 'Het grootste deel van het security budget gaat naar netwerkbeveiliging' http://executive-people.nl/item/521953/het-grootste-deel-van-het-security-budget-gaat-naar-netwerkbeveiliging.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Marketing in 2015: ‘De juiste content op het juiste moment leveren’ http://executive-people.nl/item/521962/marketing-in-a-de-juiste-content-op-het-juiste-moment-leverena.html Chief Marketing Officers (CMO’s) gaan zich dit jaar minder richten op het razendsnel beantwoorden van klanten en juist meer op het beschikbaar hebben van de juiste content voor de juiste persoon op het juiste moment. Timing staat dit jaar dus centraal.

Dit blijkt uit onderzoek van JSH&A Communications. Ook op het gebied van zoekmachineoptimalisatie (SEO) verwacht het communicatiebureau flinke veranderingen te zien. CMO’s zouden zich komend jaar aanzienlijk minder gaan richten op organische impressies op sociale netwerken als Facebook. Dit zijn impressies op sociale netwerken die op een natuurlijk wijze zijn verkregen, zonder hiervoor te betalen. CMO’s verleggen in 2015 naar verwachting hun focus juist naar betaalde content op social media, waarmee de managers de kans dat content de juiste doelgroep bereikt willen vergroten.

Grotere budgetten
Marketingbudgetten groeien naar verwachting komend jaar. 59% van de CMO’s geeft aan te verwachten dat zij meer geld beschikbaar krijgen voor marketinguitingen, iets wat ook terug te zien zal zijn in de hoeveelheid activiteiten. Hier zat sowieso al een stijgende lijn in. Ondervraagde CMO’s geven aan in 2014 gemiddeld 69% meer content te hebben gecreëerd.

YouTube is sinds augustus 2014 niet langer het belangrijkste kanaal voor videomateriaal. Facebook heeft YouTube in deze maand ingehaald met het aantal bekeken video’s. In totaal werden video’s op Facebook voor het eerst ruim een miljard keer bekeken. Facebook verliest echter wel terrein op het gebied van social media. Visuele netwerken als Instagram, Pinterest en Tumblr winnen steeds meer terrein op Facebook.

]]>
Tue, 06 Jan 2015 16:08:38 +0100 Marketing in 2015: ‘De juiste content op het juiste moment leveren’ http://executive-people.nl/item/521962/marketing-in-a-de-juiste-content-op-het-juiste-moment-leverena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
’74% van de bedrijven heeft BYOD omarmd’ http://executive-people.nl/item/521960/a-van-de-bedrijven-heeft-byod-omarmda.html Bring Your Own Device (BYOD) is een trend waarbij werknemers privé-apparaten naar de werkvloer meenemen en gebruiken voor zakelijke doeleinden. Bijna driekwart van de bedrijven heeft BYOD inmiddels omarmd of is van plan dit op korte termijn te doen.

Dit blijkt uit onderzoek van Tech Pro Research. 60% van de bedrijven staat BYOD toe, terwijl 14% van pan is dit binnen twaalf maanden te doen. De percentage sligt aanzienlijk hoger in 2013, toen 44% van de ondervraagde bedrijven aangaf BYOD te omarmen of en 18% van plan was dit op korte termijn te doen. Europa loopt op het gebied van BYOD echter wel achter op de VS, waar aanzienlijk meer bedrijven de trend hebben omarmd.

Kleinere bedrijven gebruiken BYOD vaker
Kleinere bedrijven blijken BYOD vaker te omarmen dan grote bedrijven. Van de bedrijven met 50 tot 249 werknemers staat 71% BYOD toe. Als we echter kijken naar bedrijven met 250 tot 999 werknemer daalt dit percentage tot 57%, terwijl van de bedrijven met 1.000 of meer medewerkers 54% BYOD toestaat. Van de organisaties met minder dan 50 medewerkers zegt 61% BYOD te hebben omarmd.

Allerlei redenen worden genoemd om BYOD niet te omarmen. Veruit de meest genoemd reden zijn beveiligingszorgen. 78% stelt door zorgen over security BYOD niet toe te staan. Zorgen over IT-ondersteuning is voor 49% reden af te zien van BYOD, terwijl een gebrek aan controle over hardware door 45% wordt genoemd. Het verlies van apparaatstandaardisatie is voor 45% reden BYOD niet te omarmen.

Verschil tussen sectoren
De kans dat een bedrijf BYOD toestaat is daarnaast afhankelijk van de sector waarin de organisatie actief is. Zo is de kans dat BYOD wordt verboden bij overheidsinstellingen het grootste, terwijl de kans dat de werkwijze wordt toegestaan in de IT- en technologische sector het grootst is.

Bedrijven zijn er over het algemeen nog niet over uit of zij ook wearables onder hun BYOD-beleid moeten scharen. 29% geeft aan dit van plan te zijn, terwijl 11% hier vanaf ziet. 60% heeft nog geen beslissing genomen.

Internet of Things
Als we kijken naar het Internet of Things (IoT) geeft 14% aan IoT-apparaten te gebruiken. 5% stelt apparaten gerelateerd aan IoT op dit moment te implementeren, terwijl 24% dit in de komende twaalf maanden wil gaan doen. 56% heeft geen plannen of interesse om IoT-gerelateerde apparaten te gebruiken.

]]>
Tue, 06 Jan 2015 14:55:58 +0100 ’74% van de bedrijven heeft BYOD omarmd’ http://executive-people.nl/item/521960/a-van-de-bedrijven-heeft-byod-omarmda.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Drie doeleinden waarvoor je geen werknemerbetrokkenheidsonderzoek zou moeten inzetten http://executive-people.nl/item/521920/drie-doeleinden-waarvoor-je-geen-werknemerbetrokkenheidsonderzoek-zou-moeten-inzetten.html Werknemers die betrokken zijn bij hun werkgever zetten zich actiever in voor hun baas, werken productiever en zijn loyaler. Het kan dan ook lonen een zogenaamd werknemerbetrokkenheidsonderzoek (‘employee engagement’-onderzoek) uit te voeren om in kaart te brengen in welke mate werknemers zich bij hun werk betrokken voelen. Dit biedt de mogelijkheid verbeteringen aan te brengen om deze betrokkenheid te vergroten. Je kunt echter ook voor verkeerde doeleinden een werknemerbetrokkenheidsonderzoek opgezet.

TinyHR wilt bedrijven helpen de betrokkenheid van medewerkers te vergroten en stelt te geloven in de waarde van werknemerbetrokkenheidsonderzoeken. Wel waarschuwt het bedrijf een dergelijk onderzoek niet voor de verkeerde doeleinden in te zetten. Het bedrijf zet drie veelvoorkomende onrealistische doelen op een rijtje om bedrijven hiervoor te behoeden.

Vertrouwen scheppen
Werknemerbetrokkenheidsonderzoeken zijn ontwikkeld om anoniem te blijven, wat werknemers in staat stelt eerlijk antwoord te geven op vragen en zowel pijnpunten als problemen aan het licht te brengen. TinyHR stelt dat managers in sommige gevallen een dergelijk onderzoek besluiten in te zetten in een poging het vertrouwen van medewerkers in hen te vergroten. Het bedrijf benadrukt dat een werknemerbetrokkenheidsonderzoek hier niet direct toe zal leiden.

Het vertrouwen van medewerkers zou alleen kunnen worden vergroten door de acties die een bedrijf besluit te nemen om pijnpunten en problemen die via een werknemerbetrokkenheidsonderzoek aan het licht zijn gekomen aan te pakken. Dergelijke onderzoeken kunnen dus alleen een basis scheppen waarmee managers aan de slag kunnen om het vertrouwen van medewerkers te verbeteren.

Een band creëren
Iedere manager gaat wel eens de fout in en hoeft dan ook niet per definitie populair te zijn onder medewerkers. Sommige managers willen de waardering van werknemers graag verbeteren en besluiten hiervoor een werknemerbetrokkenheidsonderzoek in te zetten. TinyHR benadrukt dat werknemers het weliswaar zullen waarderen hun mening en problemen te kunnen delen, maar dat een dergelijk onderzoek er niet toe zal leiden dat medewerkers hun mening over een manager veranderen.

Managers zouden werknemerbetrokkenheidsonderzoeken dan ook vooral moeten inzetten om op een eerlijke manier te communiceren met en luisteren naar personeel, iets wat niet direct tot een betere band leidt. Door op lange termijn in de communicatie met medewerkers te investeren kunnen managers proberen hun band met werknemers alsnog te verbeteren.

Omzet vergroten
Werknemers die tevreden zijn hebben een hogere productiviteit. Een werknemerbetrokkenheidsonderzoek is erop gericht de tevredenheid van medewerkers te vertrouwen. Je zou dan ook verwachten dat de inzet van een dergelijk onderzoek kan leiden tot een hogere omzet.

TinyHR waarschuwt dat dit geen realistisch hoofddoel is van een dergelijk onderzoek. Om de productiviteit van medewerkers merkbaar te vergroten zouden meer maatregelen nodig zijn. Zo zouden managers actief moeten investeren in werknemers en oprecht geven om de ervaring die zij hebben op de werkvloer. Alleen deze betrokkenheid zal leiden tot een merkbare verbetering van de tevredenheid op de werkvloer, waardoor ook de productiviteit zal verbeteren.

]]>
Tue, 06 Jan 2015 11:31:09 +0100 Drie doeleinden waarvoor je geen werknemerbetrokkenheidsonderzoek zou moeten inzetten http://executive-people.nl/item/521920/drie-doeleinden-waarvoor-je-geen-werknemerbetrokkenheidsonderzoek-zou-moeten-inzetten.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Gartner op CES 2015: 'Tablet markt groeit minder hard dan voorheen' http://executive-people.nl/item/521943/gartner-op-ces-tablet-markt-groeit-minder-hard-dan-voorheen.html De tablet markt groeit niet meer zo sterk als vroeger zo meldt onderzoeksbureau Gartner tijdens de CES-beurs in Las Vegas. Dat komt omdat tablets zoals de Apple iPad lang meegaan en er verder weinig innovatie rond tablets plaatsvindt, aldus Ranjit Atwal, research director bij Gartner.

In 2014 groeide het aantal verkochte tablets met elf procent naar 216 miljoen eenheden. In 2015 groeit de markt met acht procent naar 233 miljoen eenheden. Dat is minder dan in 2013 toen de verkoop met 68 procent groeide naar 195 miljoen dollar.

De wereldwijde verkoop van PC's, tablets, "ultramobile" PC's en mobiele telefoons / smartphones groeit in 2015 met 3,9 procent naar 2,5 miljard eenheden. 1,45 miljard devices werken dan op Android, een stijging van 25 procent. Er wordt ook meer groei van Windows verwacht.

Worldwide Device Shipments by Segment, 2014-2016 (Thousands of Units)

Device Type

2014

2015

2016

Traditional PCs (Desk-Based and Notebook)

279

259

248

Ultramobile Premium

39

62

85

PC Market Total

318

321

333

Tablets

216

233

259

Mobile Phones

1,838

1,906

1,969

Other Hybrids/Clamshells

6

9

11

Total

2,378

2,470

2,572

Source: Gartner (January 2015)

 

Worldwide Device Shipments by Operating System, 2014-2016 (Thousands of Units)

Operating System

2014

2015

2016

Android

1,156,111

1,454,760

1,619,030

iOS/Mac OS

262,615

279,415

298,896

Windows

333,017

355,035

393,256

Others

626,358

380,545

261,155

Total

2,378,101

2,469,755

2,572,338

Shipments include mobile phones, ultramobiles (including tablets) and PCs

Source: Gartner (January 2015)

]]>
Tue, 06 Jan 2015 11:29:15 +0100 Gartner op CES 2015: 'Tablet markt groeit minder hard dan voorheen' http://executive-people.nl/item/521943/gartner-op-ces-tablet-markt-groeit-minder-hard-dan-voorheen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Security- en privacy-zorgen staan omarming van Internet of Things in de weg’ http://executive-people.nl/item/521876/a-security-en-privacy-zorgen-staan-omarming-van-internet-of-things-in-de-wega.html Het Internet of Things (IoT) biedt gebruikers allerlei mogelijkheden en kansen. De ontwikkeling kan allerlei aspecten van het dagelijks leven automatiseren, waardoor gebruikers veel werk uit handen wordt genomen. Dit betekent echter niet dat IoT door iedereen met open armen wordt ontvangen. Met name zorgen rond security en privacy staan het gebruik van het IoT in de weg.

Dit blijkt uit onderzoek van marketingbureau Affinova, dat consumenten wereldwijd heeft gevraagd naar het gebruik van IoT-apparatuur. Ruim de helft van de gebruikers (53%) geeft aan zich zorgen te maken over het delen van informatie die over hen wordt verzameld door bedrijven. 51% is daarnaast bezorgd over de mogelijkheid IoT-gerelateerde apparatuur te hacken. De hoge kosten van IoT-apparatuur staat de omarming van de trend op dit moment echter nog het meest in de weg.

'Smart producten zijn gimmicks'
Niet iedere gebruiker ziet daarnaast de meerwaarde van apparatuur die met elkaar en met internet zijn verbonden. 41% is van mening dat smart producten te veel gimmicks zijn. 36% van de respondenten stelt dat vooral het gebrek aan waarde voor apparaten die binnenhuis worden gebruikt de omarming van IoT in de weg staat.

Op het gebied van bewustzijn kan veel worden verbeterd. Maar liefst 87% van de consumenten geeft aan niet bekend te zijn met de term ‘Internet of Things’. 64% van de consumenten is zich daarnaast niet bewust dat er al smart producten te koop zijn. Het onderzoek toont ook aan dat mannen zichzelf twee keer zo vaak omschrijven als een ‘early adopter’ dan vrouwen.

Ondanks dat veel consumenten niet bekend zijn met het Internet of Things hebben zij wel degelijk behoefte aan ‘slimme functies’. Zo geeft 53% aan op afstand toegang te willen hebben tot producten in hun woning of op kantoor. 42% heeft vooral behoefte aan oplossingen die hen helpen ‘slimmer’ te worden en betere voorspellingen te doen, zodat beslissingen hierop kunnen worden afgestemd. Ook push-notificaties, berichten die op een smartphone of tablet prominent in beeld worden vertoond zodra een bepaalde activiteit plaatsvindt, zijn populair. 37% heeft behoefte aan push-notificaties die hen op de hoogte stellen van belangrijke gebeurtenissen.

Waarde halen uit data
37% van de consumenten geeft daarnaast aan behoefte te hebben aan apparaten en oplossingen die het mogelijk maken data te analyseren. Ook consumenten verzamelen vandaag de dag immers steeds meer informatie, waar zij alleen waarde uit kunnen halen door deze te analyseren. 26% van de respondenten heeft daarnaast behoefte aan gepersonaliseerde aanbevelingen. Smart producten kunnen hierbij helpen door het gedrag van gebruikers te analyseren en aanbevelingen hierop af te stemmen. Geld besparen is echter het gene waar gebruikers het meeste behoefte aan hebben. 65% van de gebruikers geeft aan met het IoT voornamelijk geld te willen besparen.

]]>
Mon, 05 Jan 2015 12:29:02 +0100 ‘Security- en privacy-zorgen staan omarming van Internet of Things in de weg’ http://executive-people.nl/item/521876/a-security-en-privacy-zorgen-staan-omarming-van-internet-of-things-in-de-wega.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Vraag naar programmeurs is in 2014 hard gestegen http://executive-people.nl/item/521871/vraag-naar-programmeurs-is-in-hard-gestegen.html Het aantal vacatures voor ICT-professionals is afgelopen jaar hard gestegen. In absolute aantallen is het aantal ICT-gerelateerde vacatures gestegen van 15.000 per maand in 2013 naar ongeveer 18.000 per maand in 2014. Vooral naar programmeurs is de vraag sterk gegroeid, terwijl de vraag naar testers juist is afgenomen. De grootste vraag naar ICT professionals bestaat in de provincie Noord-Holland.

Dit blijkt uit een marktanalyse van iSense ICT Professionals. In verhouding met de rest van de maanden in 2014 zijn in augustus opvallend weinig vacatures verschenen, want kan worden verklaard door de vakantieperiode. In augustus 2014 verschenen ongeveer 12.000 ICT-vacatures op internet. Het grootste aantal vacatures werd geplaatst in november, toen ongeveer 18.000 vacatures verschenen.

Minder vraag naar testers
Het bedrijf meldt dat voor nagenoeg alle functies het afgelopen jaar meer vacatures beschikbaar zijn gekomen. Softwaretesters zijn hierop de enige uitzondering. Het aantal vacatures voor testers lag aan het begin van 2014 nog op ongeveer 600 per maand. Dit aantal is inmiddels teruggelopen tot minder dan 500 vacatures per maand. Het aantal geplaatste vacatures voor Java programmeurs is in vergelijking met begin 2014 juist met ruim 250 vacatures gestegen naar ongeveer 1.000 vacatures per maand. Voor PHP programmeurs steeg het aantal vacatures in 2014 van 700 per maand naar ongeveer 900 per maand.

Vooral in Noord-Holland is veel werk te vinden voor ICT-professionals. De vacatures uit deze provincie stegen van ongeveer 3.000 per maand in begin 2014 naar ongeveer 3.500 per maand tegen het eind van afgelopen jaar. Ook het aantal ICT-vacatures in Gelderland is opvallend hard gestegen. Het aantal vacatures is in de provincie afgelopen jaar gestegen van 1.000 naar 1.300 per maand.

Fulltimers zijn populair
In de ICT-sector is vooral vraag naar fulltime medewerkers. Het aantal vacatures voor parttimers is met gemiddeld 2.000 vacatures per maand ongeveer gelijk gebleven. Het aantal fulltime functies is in 2014 echter gestegen van 11.000 naar bijna 14.000 vacatures per maand. Per maand verschijnen ongeveer 2.000 vacatures die door zowel parttimers als fulltimers kunnen worden vervuld.

]]>
Mon, 05 Jan 2015 10:31:40 +0100 Vraag naar programmeurs is in 2014 hard gestegen http://executive-people.nl/item/521871/vraag-naar-programmeurs-is-in-hard-gestegen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Vraag naar Backend-as-a-Service oplossingen neemt toe http://executive-people.nl/item/521792/vraag-naar-backend-as-a-service-oplossingen-neemt-toe.html De vraag naar Backend-as-a-Service (BaaS) oplossingen neemt de komende jaren fors toe met een jaar op jaar groei van 101,88% tussen 2015 en 2019. De groei wordt voornamelijk aangewakkerd door het toenemende gebruik van slimme apparaten in de komende jaren.

Dit blijkt uit onderzoek van TechNavio. “BaaS is een uniek mobiel dat ontwikkelaars van mobiele- en webapplicaties in staat stelt hun applicaties te verbinden met een backend cloudinfrastructuur. Dit verschilt van cloud computing-diensten als SaaS, PaaS en IaaS en maakt gebruik van custom Software Development Kits (SDK’s) en API’s. BaaS levert features die toegevoegde waarde leveren zoals gebruikersbeheer, analyse van het gebruik, push-campagnes en notificaties. Het maakt daarnaast een naadloze integratie met social netwerken als Facebook en Twitter mogelijk”, legt Faisal Ghaus, Vice President van TechNavio, uit.

Steeds meer applicaties
Bedrijven investeren volgens het onderzoek steeds meer in applicaties en omarmen in toenemende mate applicaties die geïntegreerd zijn met smartphones. Dit heeft naar verwachting een positieve impact op de wereldwijde BaaS-markt, aangezien de applicaties worden verbonden met een backend.

Bedrijven omarmen daarnaast in toenemende mate een Bring Your Own Device (BYOD)-beleid, aangezien dit helpt de infrastructuurkosten te beperken en bescherming biedt voor kritieke data. “Organisaties moedigen hun werknemers aan hun eigen mobiele apparaten te gebruiken, die kunnen worden verbonden met een cloudserver waarmee op ieder moment met behulp van een beschermde beveiligingscode verbinding kan worden gelegd”, aldus Ghaus.

]]>
Fri, 02 Jan 2015 15:33:42 +0100 Vraag naar Backend-as-a-Service oplossingen neemt toe http://executive-people.nl/item/521792/vraag-naar-backend-as-a-service-oplossingen-neemt-toe.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Security-budget wordt steeds vaker vastgesteld aan de hand van risico-analyses' http://executive-people.nl/item/521659/security-budget-wordt-steeds-vaker-vastgesteld-aan-de-hand-van-risico-analyses.html Het security-budget wordt de komende jaren in toenemende mate vastgesteld met behulp van data analytics. Bedrijven voeren risico-analyses uit en passen hun security-budget aan op de bevindingen. IDC verwacht dat 25% van de grote organisaties in 2016 zijn security-budget heeft vastgesteld op basis van dit soort risico-analyses.

Dit is één van de voorspellingen die IDC heeft gedaan tijdens de webconferentie IDC FutureScape for Security. Het onderzoeksbureau verwacht ook dat biometrische functionaliteiten steeds breder beschikbaar worden. IDC verwacht dat 15% van alle mobiele apparaten in 2015 worden beveiligd met biometrie. Dit percentage loopt de komende jaren op tot 50% in 2020.

Threat Intelligence op maat
Threat Intelligence, inlichtingen over dreigingen waar bedrijven mee te maken kunnen krijgen, wordt volgens IDC steeds gedetailleerder. Het onderzoeksbureau verwacht dat 75% van de grote bedrijven in 2017 op maat gemaakte Threat Intelligence-informatie krijgt toegespeeld. Het gaat hierbij om informatie over dreigingen die relevant zijn voor het specifieke bedrijf, merk of sector waarin het bedrijf actief is.

Encryptie gaat een steeds belangrijkere rol spelen. IDC verwacht dat eind 2015 20% van alle gepatenteerde data in de cloud versleuteld is opgeslagen. Dit percentage stijgt de komende jaren hard tot 80% in 2018. Security-oplossingen worden in toenemende mate afgenomen vanuit de cloud. 15% van alle security wordt volgens IDC eind 2015 geleverd via een Software-as-a-Service (SaaS)-model of gehost worden in de cloud. Dit percentage stijgt tot 33% in 2018.

Multi-factor authentificatie
Toegangsbeheer wordt steeds belangrijker. Multi-factor authentificatie, zoals de twee-staps authentificatie die we kennen van bijvoorbeeld Google, wordt de komende jaren in toenemende mate geïmplementeerd. In 2016 maakt naar verwachting 20% van de bedrijven voor gevoelige gebruikersaccounts gebruik van multi-factor authentificatie.

Bedrijven gaan endpoints op grote schaal beveiligen met hardwarematige beveiliging. IDC verwacht dat maar liefst 90% van de grote bedrijven in 2017 een vorm van hardwarematige beveiliging hebben toegepast om de integriteit van endpoints te beschermen. Security features worden op grote schaal verwerkt in zakelijke applicaties. IDC verwacht dat in 2018 25% van alle security-applicaties die voorheen los werden verkocht rechtstreeks is geïntegreerd in zakelijke applicaties.

Websites en apps scannen op kwetsbaarheden
Bedrijven gaan daarnaast actiever op zoek naar kwetsbaarheden. 10% van alle commerciële websites en mobiele applicaties is naar verwachting eind 2015 gescand op kwetsbaarheden. Deze scans worden de komende jaren steeds vaker uitgevoerd. IDC verwacht dat 40% van de commerciële websites en mobiele applicaties in 2018 met regelmaat wordt gecontroleerd op beveiligingsgaten.

De CEO heeft daarnaast in toenemende mate behoefte aan inzicht in security. IDC verwacht dat 75% van de Chief Security Officers (CSO’s) en Chief Information Security Officers (CISO’s) in 2018 rechtstreeks rapport uitbrengt aan de CEO in plaats van de CIO.

]]>
Thu, 01 Jan 2015 15:37:38 +0100 'Security-budget wordt steeds vaker vastgesteld aan de hand van risico-analyses' http://executive-people.nl/item/521659/security-budget-wordt-steeds-vaker-vastgesteld-aan-de-hand-van-risico-analyses.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘MKB’ers zijn positief over 2015’ http://executive-people.nl/item/521656/a-mkba-ers-zijn-positief-over-a.html Het Nederlandse MKB is over het algemeen positief gestemd over het komend jaar. Een derde van de ondernemers verwacht in 2015 hun omzet en financiële situatie te zien verbeteren. De helft verwacht dat deze situatie gelijk blijft terwijl een minderheid juist een financiële verslechtering verwacht.

Dit blijkt uit der ING InvesteringsBarometer, graadmeter voor de investeringsbereidheid van ondernemers in het MKB. De graadmeter blijft voor 2015 met -8 in de min staan. 2014 was volgens ING een overgangsjaar. Ondernemers kenden ondanks beginnend economisch herstel in veel gevallen een lastig 2014. Bijna de helft van de ondervraagde ondernemers zag het ondernemingsklimaat de afgelopen 12 maanden niet verbeteren. Slechts 17% zag een vooruitgang, terwijl volgens 30% het ondernemingsklimaat zelfs verslechterde. Ook wat betreft de financiële positie van hun bedrijf melden ondernemers het afgelopen jaar eerder een verslechtering dan verbetering.

Het tij keert
Het tij lijkt echter te keren. Over de komende 12 maanden zijn ondernemers namelijk over het algemeen positief gestemd. 34% verwacht komend jaar een hogere omzet te realiseren. Slechts 18% verwacht een omzetdaling te zullen zien, terwijl 44% verwacht dat de omzet gelijk blijft. De ING InvesteringsBarometer, bepaald aan de hand van het percentage MKB ondernemers dat de komende 12 maanden meer of minder denkt te gaan investeren, komt uit op -8. Daarmee is een lichte verbetering zichtbaar ten opzichte van juni, toen de Barometer op -9 eindigde.

ING stelt dat ondernemers vooralsnog de kat uit de boom kijken. Ondanks de positieve vooruitzichten voorkomend jaar zijn ondernemers voorzichtig als het gaat om investeren. Vooral de kleinere bedrijven met maximaal 50 medewerkers zijn terughoudend hierin. ING wijt deze voorzichtigheid uit de lastige periode waaruit veel ondernemers komen, waarbij zij nu eerst op adem proberen te komen.

Tegenvallende economische groei
Angst voor tegenvallers blijft volgens ING aanwezig. De oplopende spanning in de wereld gedurende 2014 heeft het vertrouwen van ondernemers geen goed gedaan. Tegenvallende economische groei wordt door 40% van de ondernemers als één van de belangrijkste bedreigingen voor de komende 12 maanden gezien.

]]>
Thu, 01 Jan 2015 12:16:27 +0100 ‘MKB’ers zijn positief over 2015’ http://executive-people.nl/item/521656/a-mkba-ers-zijn-positief-over-a.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Werknemers: ’Managers moeten in 2015 meer en beter gaan communiceren’ http://executive-people.nl/item/521679/werknemers-a-managers-moeten-in-meer-en-beter-gaan-communicerena.html Managers moeten beter en meer gaan communiceren met werknemers. Dit is de grootste wens van medewerkers voor het komende jaar.

Dit blijkt uit onderzoek van Tinypulse onder duizend werknemers. Tinypulse vroeg de medewerkers wat zij in 2015 het liefst aan hun baas zouden veranderen. 15% geeft aan dat de managers beter en meer moet communiceren. 11% ziet geen hoop voor de manager en is van mening dat deze het best zou kunnen opstappen of met pensioen kan gaan. 10% van de werknemers stelt dat zijn manager vooral meer empathie en people skills nodig heeft.

Salarisverhoging
Ook het salaris kan volgens sommigen beter. Voor 8% van de werknemers is de grootste wens voor komend jaar dat de manager zijn of haar salaris verhoogt. Beter samenwerken en een betere teamleider worden is voor 7% de belangrijkste verbetering voor hun manager.

Als werknemers worden gepromoot tot de manager van hun huidige baas zou 16% eerst schoon schip maken in het personeelsbestand en personeel ontslaan, promotie geven of juist demotie geven. 11% zou vooral gedragsstandaarden en een bedrijfsbeleid opstellen. Eveneens 11% zou vooral de communicatie binnen het bedrijf verbeteren. 10% kiest voor het verhogen van de salarissen, terwijl 9% vooral zou sleutelen aan de werktijden.

]]>
Wed, 31 Dec 2014 12:43:49 +0100 Werknemers: ’Managers moeten in 2015 meer en beter gaan communiceren’ http://executive-people.nl/item/521679/werknemers-a-managers-moeten-in-meer-en-beter-gaan-communicerena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
33% van de startende IT-professionals wisselt binnen een jaar van baan http://executive-people.nl/item/521666/van-de-startende-it-professionals-wisselt-binnen-een-jaar-van-baan.html 45% van het IT-talent weet in het laatste studiejaar nog niet welke baan er bij hen past. Dit terwijl juist IT-starters vaak al na één maand na hun opleiding in dienst treden bij een werkgever. 33% van de starters op de arbeidsmarkt wisselt dan ook binnen één jaar alweer van baan.

Dit blijkt uit onderzoek van Procam naar de loopbaanontwikkeling van jonge IT’ers onder 1.000 hoogopgeleide starters op de IT-arbeidsmarkt en 110 CIO’s, HR-managers en IT-managers. De hoge arbeidsmobiliteit van IT-starters maakt dat organisaties moeite hebben met een effectief loopbaanbeleid. Naast gebrek aan zelfkennis bij de IT-starters zijn er vanzelfsprekend ook externe factoren die het hoge verloop veroorzaken, zoals de war for talent, toename van tijdelijke contracten en economisch herstel.

Talent vinden en binden
Organisaties nemen allerlei maatregelen om jong talent te vinden en te binden. Zo investeren bedrijven meer in werving en selectie, bieden betere arbeidsvoorwaarden of geven toegang tot meer opleidingsmogelijkheden. Dit leidt volgens Procam echter tot ‘trial & error’.

George van Buysrogge, oprichter/directeur van Procam: “Om de trend van een hoog verloop onder IT-starters te doorbreken, zullen organisaties het over een andere boeg moeten gooien. Het is raadzaam om IT-starters te helpen richting te geven aan hun carrière. Veelal zijn ze hier nog niet echt mee bezig geweest omdat ze vooral gefocust waren op het behalen van hun diploma. Het bevorderen van zelfkennis is een belangrijke stap. Vragen die hierbij centraal staan zijn: ‘wie ben ik?’, ‘wat wil ik?’ en ‘wat kan ik?’. Jonge professionals kunnen door middel van zelfontwikkeling en coaching leren hoe ze hun eigen loopbaan het beste kunnen vormgeven, mét optimale inzet voor het bedrijf waarvoor ze werken. Zowel starters als organisaties hebben baat bij het bieden van goede loopbaanbegeleiding.”

]]>
Wed, 31 Dec 2014 10:14:51 +0100 33% van de startende IT-professionals wisselt binnen een jaar van baan http://executive-people.nl/item/521666/van-de-startende-it-professionals-wisselt-binnen-een-jaar-van-baan.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Vingerafdrukken stelen met een standaard fototoestel http://executive-people.nl/item/521649/vingerafdrukken-stelen-met-een-standaard-fototoestel.html Vingerafdrukken lijken een zeer veilige manier om locaties, apparaten of data te beveiligen. Onderzoekers zijn er echter in geslaagd de vingerafdrukken te kopiëren, zonder fysiek toegang te hebben tot deze vingerafdruk. De wetenschappers hebben vingerafdrukken namelijk weten te kopiëren vanaf foto’s.

Chaos Computer Club, de grootste vereniging van hackers ter wereld, stelt een methode te hebben ontwikkeld waarbij vingerafdrukken van foto’s worden gekopieerd. Jan Krissler, ook bekend als ‘Starbug’, heeft op de 31ste jaarlijkse Chaos Computer Club de methode gepresenteerd. Krissler kopieerde om de methode te testen de duimafdruk van de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen.

Een aanvaller heeft alleen een standaard fotocamera nodig om een vingerafdruk te kunnen stelen. Krissler heeft tijdens een persconferentie in oktober met de camera een close-up foto’s gemaakt van de duim van Von der Leyen. Het gaat hierbij om meerdere foto’s die vanuit meerdere hoeken zijn gemaakt om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de duimafdruk. Met behulp van de software VeriFinger wist Krissler vervolgens de duimafdruk te kopiëren van deze foto’s.

 

]]>
Mon, 29 Dec 2014 12:16:15 +0100 Vingerafdrukken stelen met een standaard fototoestel http://executive-people.nl/item/521649/vingerafdrukken-stelen-met-een-standaard-fototoestel.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Consumenten kunnen bedrijven via social media aan de digitale schandpaal nagelen’ http://executive-people.nl/item/521606/a-consumenten-kunnen-bedrijven-via-social-media-aan-de-digitale-schandpaal-nagelena.html 14% van de Nederlanders heeft via social media contact met bedrijven. Klanten stellen vragen via Twitter, Facebook en andere sociale kanalen, maar uiten hier ook klachten. In tegenstelling tot klantcontact via telefoon of e-mail kunnen andere klanten via social media direct meelezen met de conversatie tussen een bedrijf en een klant. Voor bedrijven is het dan ook van groot belang bewust om te gaan met social media en te voorkomen dat zij aan de ‘digitale schandpaal’ worden genageld.

Dit blijkt uit What’s Happening Online-onderzoek van FrankWatching onder 1.660 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het merendeel van de consumenten die via social media contact heeft met een bedrijf is tevreden over dit contact. 53% geeft aan (zeer) goed te zijn geholpen door het bedrijf waar zij contact mee opnamen. Vooral de snelle reactie van het bedrijf en de goede oplossing worden als positieve punten van dit contact gezien.

Negatieve ervaringen
Het gaat echter ook wel eens fout. 20% van de ondervraagde consumenten geeft aan via social media (zeer) slecht door een bedrijf te zijn geholpen. Consumenten melden dat hun bericht door bedrijven van social media-kanalen en -pagina’s is verwijderd, zij in zijn geheel geen reactie hebben ontvangen op hun bericht of een standaard antwoord toegestuurd hebben gekregen.

Consumenten hebben allerlei redenen om juist via social media contact op te nemen met een bedrijf. De belangrijkste redenen zijn:

 • Snel
 • Gemakkelijk
 • Gratis/goedkoop
 • 24 uur per dag bereikbaar
 • Geen andere contact-gegevens beschikbaar
 • Geen response gekregen via andere kanalen
 • Snelle(re) reactie verwacht
 • Meer zekerheid op het krijgen van een reactie
 • Druk zetten op een bedrijf
 • Andere consumenten waarschuwen
 • Het bedrijf een slechte naam geven
 • Meteen foto’s kunnen toevoegen

Bewust van de kracht van social media
Het bovenstaande lijstje laat zien dat consumenten zich in sommige gevallen heel goed bewust zijn van de kracht van social media. Zo gebruiken consumenten social media om bedrijven onder druk te zetten, aangezien zij zich realiseren dat andere consumenten probleemloos kunnen meelezen in de discussie tussen klanten en bedrijven. Ook realiseren consumenten zich dat zij bedrijven een slechte naam kunnen bezorgen door klachten via social media breed uit te meten en onder de aandacht van andere consumenten te brengen. Bedrijven doen er dan ook verstandig aan zich bewust te zijn van deze risico’s en hierop in te spelen met de wijze waarop zij via social media omgaan met klanten. Hiermee voorkomen organisaties dat zij door consumenten aan de ‘digitale schandpaal’ worden genageld.

]]>
Sun, 28 Dec 2014 11:31:36 +0100 ‘Consumenten kunnen bedrijven via social media aan de digitale schandpaal nagelen’ http://executive-people.nl/item/521606/a-consumenten-kunnen-bedrijven-via-social-media-aan-de-digitale-schandpaal-nagelena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Ruim de helft van de werknemers is ook deze feestdagen aan het werk http://executive-people.nl/item/521492/ruim-de-helft-van-de-werknemers-is-ook-deze-feestdagen-aan-het-werk.html Veel werknemers zijn deze feestdagen toch aan het werk. 57% van de medewerkers geeft aan de komende feestdagen per dag twee uur of meer te besteden aan werk.

Dit blijkt uit onderzoek van Zixcorp, een bedrijf dat zich richt op de beveiliging van e-mailverkeer. 76% van de respondenten geeft aan druk te voelen ook na werktijd hun e-mail te controleren. 68% noemt het daarnaast noodzakelijke persoonlijke apparaten voor werkdoeleinden in te zetten om na werktijd te kunnen werken. Bedrijven zouden hier dan ook op moeten inspelen met een passend BYOD-beleid waarmee ook deze machines worden beveiligd. Werknemers zijn overigens wel erg positief over BYOD. 75% ziet BYOD als een positieve ontwikkeling.

Vrije tijd investeren in werk
Zixcorp stelt dat veel bedrijven zich wellicht niet bewust zijn hoeveel tijd werknemers na werktijd in werk investeren. 64% van de full-time ondervraagde werknemers geeft aan op vrije dagen te werken, waarbij 22% meer dan vier uur per dag aan werk besteed. 43% van de full-time werknemers is daarnaast dagelijks na werktijd nog een uur actief voor zijn werkgever.

Werknemers richten zich thuis met name op het lezen en beantwoorden van e-mail. Zixcorp noemt e-mail de ruggengraat van hedendaagse zakelijke communicatie. Door directe toegang via mobiele apparaten helpt e-mail werknemers te allen tijde te reageren op vragen van klanten, deals af te ronden en op de hoogte te blijven van de status van een project.

]]>
Fri, 26 Dec 2014 09:18:28 +0100 Ruim de helft van de werknemers is ook deze feestdagen aan het werk http://executive-people.nl/item/521492/ruim-de-helft-van-de-werknemers-is-ook-deze-feestdagen-aan-het-werk.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Onderzoekers helpen bedrijven de schade van een datalek te minimaliseren http://executive-people.nl/item/521509/onderzoekers-helpen-bedrijven-de-schade-van-een-datalek-te-minimaliseren.html Datalekken komen met grote regelmaat voor. Dit jaar werden verschillende grote winkelketens als Target en Home Depot gehackt, waarbij enorme hoeveelheden gevoelige gegevens over klanten werden buitgemaakt. Een groep onderzoekers heeft een model ontwikkeld dat dit soort bedrijven moet helpen te reageren op een datalek en de schade te beperken tot een minimum. Bedrijven die klanten te veel compenseren kunnen het vertrouwen van klanten namelijk juist extra schaden.

Het model is ontwikkeld door onderzoekers van de Sam M. Walton College of Business van de Amerikaanse Universiteit van Arkansas. “Onze bevindingen tonen aan dat bedrijven nauwkeurig strategieën en bijbehorende investeringen moeten overwegen met het oog op een grootschalig datalek”, zegt Viswanath Venkatesh, hoogleraar van de Sam M. Walton College of Business.

‘Veel geld investeren kan juist tot problemen leiden’
De hoogleraar vervolgt: “Ondanks de hoge kosten die het compenseren van alle klanten met zich meebrengt kunnen managers onder druk van ontevreden klanten, brede media-aandacht en reacties van concurrenten ertoe worden verleid het probleem op te lossen door ‘er geld tegenaan te gooien’. Onze bevindingen tonen echter aan dat een dergelijke strategie juist problemen kan opleveren.”

Venkatesh heeft samen met Hartmut Hoehla, hoogleraar in informatiesystemen, uitgebreid onderzoek gedaan naar het grote datalek bij Target in december 2013. Voor dit onderzoek werden de reacties van 338 individuen verzameld die betrokken waren bij de cyberaanval. De respondenten werden in twee rondes ondervraagd: direct na het datalek en nadat Target maatregelen had genomen om klanten te compenseren. Het onderzoek kijkt naar de ervaringen van klanten en de verwachtingen op het gebied van compensatie.

‘Kortingen zijn populair’
Klanten blijken vooral geïnteresseerd te zijn in 10% korting op aankopen. De onderzoekers stellen dat deze aanpak de beste methode is om klanten te compenseren en klanten een rechtvaardig gevoel geven. De aanpak heeft dan ook een positief effect op het sentiment onder klanten.

Target besloot daarna klanten voor een lange periode te voorzien van gratis kredietmonitoring. Hier wordt zeker niet altijd positief op gereageerd. Klanten zien langdurige kredietmonitoring als overcompensatie, iets wat hen doet vermoeden dat de cyberaanval ernstiger is dan Target tot nu toe heeft toegegeven. Het overcompenseren van klanten kan dan ook onbedoeld leiden tot een vertrouwensbreuk met de klant.

 

]]>
Wed, 24 Dec 2014 12:11:18 +0100 Onderzoekers helpen bedrijven de schade van een datalek te minimaliseren http://executive-people.nl/item/521509/onderzoekers-helpen-bedrijven-de-schade-van-een-datalek-te-minimaliseren.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Advanced analytics en datawetenschap biedt managers veel kansen’ http://executive-people.nl/item/521483/a-advanced-analytics-en-datawetenschap-biedt-managers-veel-kansena.html Het analyseren van data wordt voor bedrijven van steeds groter belang. Advanced analytics en datawetenschap biedt managers dan ook allerlei kansen om inzichten te verkrijgen in de markten waarin een bedrijf actief is, de klanten die door een organisatie worden bediend en nieuwe kansen die het bedrijf kan aanboren. Alexander Linden, onderzoeksdirecteur bij Gartner, zet de belangrijkste kansen die advanced analytics en datawetenschap managers biedt op een rijtje.

“De totale hoeveelheid data en analytics groeit in iedere industrie. CIO’s hebben datawetenschap nodig om niet-triviale informatie uit deze data te halen. Het is bijvoorbeeld missiekritiek om vast te stellen hoe nieuwe klanten kunnen worden aangetrokken, meer producten te kunnen verkocht en zowel vraag als problemen te voorspellen. Normale business intelligence (BI), beschrijvende analytics en zelfs traditionele software-ontwikkeling bieden in dit geval geen uitkomst”, legt Linden uit.

Wat is advanced analytics?
Advanced analytics gaat volgens Linden verder dan het menselijk vermogen met grote hoeveelheden data om te gaan. Digitale bedrijven zouden dan ook technologieën uit de datawetenschap in meer gevallen moeten inzetten. Zij zullen hiervoor de beschikbaarheid van sensordata moeten vergroten, de bandbreedte moeten uitbreiden en de opslagkosten moeten verlagen.

Linden stelt dat veel klanten van Gartner die hebben leren omgaan met analytics, denken direct door te kunnen naar het volgende niveau door simpelweg wat extra kennis op te doen en extra softwaretools te gebruiken. In werkelijkheid is advanced analytics veel meer dan een complexere vorm van ‘normale’ analytics. Binnen ‘normale’ analytics gaat het vooral op rapporten die beschrijven wat er is gebeurd, wat ook wel beschrijvende analytics wordt genoemd.

Concrete acties voorstellen
Advanced analytics gaat verder door problemen op te lossen met behulp van voorspellende analytics en voorschrijvende analytics. Bij voorspellende analytics worden resultaten en gedrag in de toekomst voorspelt, zoals het gedrag van het winkelende publiek of problemen die kunnen ontstaan met een machine. Voorschrijvende analytics gaat verder en stelt ook concrete acties voor die kunnen worden genomen op basis van de voorspelling. Het gaat hierbij dus bijvoorbeeld om acties om in te spelen op het gedrag van consumenten.

Gartner verwacht de komende jaren een forse toename te zien in het aantal burgers dat zich bezig houdt met datawetenschappers. Deze groep groeit naar verwachting maar liefst vijf keer zo snel als de hoeveelheid hoog opgeleide datawetenschappers. “Het extraheren van waarde uit data is geen triviale taak. Eén van de belangrijkste elementen van een programma om inzicht te verkrijgen uit data bestaat uit mensen, die over de juiste vaardigheden moeten beschikken. Datawetenschappers zijn geen traditionele bedrijfsanalisten, maar juist professionals met de zeldzame mogelijkheid wiskundige modellen op te stellen op basis van data om duidelijke en grote zakelijke voordelen te realiseren. Zij moeten goed contact hebben met verschillende business units en opereren om het kruispunt van zakelijke doelstellingen, belemmeringen, processen, beschikbare data en analytische mogelijkheden”, aldus Linden.

]]>
Tue, 23 Dec 2014 11:50:26 +0100 ‘Advanced analytics en datawetenschap biedt managers veel kansen’ http://executive-people.nl/item/521483/a-advanced-analytics-en-datawetenschap-biedt-managers-veel-kansena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Software- en webontwikkelaar meest gevraagde functie op Monsterboard http://executive-people.nl/item/521482/software-en-webontwikkelaar-meest-gevraagde-functie-op-monsterboard.html In 2014 waren de meeste banen te vinden in de technische sector. De ICT-sector wordt hiermee van de eerste plaats verstoten. Wel zijn in de ICT-sector nog steeds de meest gevraagde functie te vinden.

Dit blijkt uit cijfers die Monsterboard publiceert op basis van een onderzoek naar de beschikbare vacatures op de website in 2014. Op de Nederlandse arbeidsmarkt is op dit moment de meeste vraag naar software- en webontwikkelaars. Hiermee gaat de ICT-sector alsnog aan de leiding.

Horecamedewerkers en projectmanagers
De vraag naar horecamedewerkers en projectmanagers is in 2014 het hardst gestegen. De vraag naar horecamedewerkers groeide met 106%, terwijl de vraag naar projectmanagers met 94% is toegenomen. Dit is volgens Monsterboard vooral een teken van vertrouwen bij werkgevers, die bereid zijn nieuwe activiteiten te starten en hiervoor personeel nodig hebben.

Het aantal vacatures is in het gehele land gestegen. De provincies Drenthe, Friesland en Zeeland laten de grootste groeicijfers zien. Werkzoekenden gebruiken steeds vaker hun mobiele apparaten bij het zoeken naar een nieuwe baan. Het aantal mobiele bezoeken van Monsterboard komt inmiddels uit op 30% van het totaal aantal bezoeken.

]]>
Tue, 23 Dec 2014 11:30:42 +0100 Software- en webontwikkelaar meest gevraagde functie op Monsterboard http://executive-people.nl/item/521482/software-en-webontwikkelaar-meest-gevraagde-functie-op-monsterboard.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Meer klanten voor virtuele operators http://executive-people.nl/item/521481/meer-klanten-voor-virtuele-operators.html Het aantal Nederlandse mobiele klanten bij virtuele operatoren en merken steeg met 0,9 procent in de zes maanden tot 30 september 2014, tot een totaal van 8,6 miljoen. Dit is 41,9 procent van de totale markt voor mobiele telefonie, volgens Telecompaper's nieuwste Nederlandse Mobile Virtual Operators Market rapport. Van het totale aantal virtuele klanten, 53,7 procent of 4,6 miljoen waren op-operator eigendom virtueel (co-) merken. De onafhankelijke MVNO markt telde bijna 4,0 miljoen simkaarten, of 19,4 procent van de totale Nederlandse markt voor mobiele telefonie, een stijging van 17,9 procent in Q1 2014. Het grootste deel van deze groei was te danken aan Simpel om een onafhankelijke MVNO in het derde kwartaal van 2014, na eerst te zijn onderdeel van T-Mobile.  

De 'no-nonsense' segment, het aanbieden van basisdiensten tegen relatief lage prijzen, was grotendeels verantwoordelijk voor de groei van de Nederlandse virtuele operator markt. Dit omvat aanbieders zoals hollandsnieuwe, eigendom van Vodafone en sterk groeiend. De vaste exploitanten tegenwoordig ook in de mobiele markt, voornamelijk Tele2, die zich voorbereidt op zijn eigen mobiele netwerk te lanceren, en Ziggo, de grootste kabelexploitant in Nederland. Het segment zonder franje blijft het grootste segment in de Nederlandse VO markt, goed voor ongeveer een derde van alle klanten, terwijl de vaste operatoren nemen ongeveer 11 procent van de totale VO markt.

Verschuiving

"Consumenten zijn nog steeds gericht op de prijs als gevolg van de zwakke economische klimaat. Dit is het besturen van de verschuiving van de markt naar SIM-only plannen en het helpen van de no-nonsense aanbieders winnen klanten ", zegt Alejandra van de Roer, research analist bij Telecompaper en co-auteur van het rapport. "De intense concurrentie op de telecommarkt is ook brengt de vaste operatoren zich meer te richten op mobiele, om vast te houden aan de klanten en het vergroten van de omzet."

Terwijl virtuele operatoren bleven hun marktaandeel uit te breiden, meer virtuele spelers verlaten de markt dan die in de zes maanden sinds het laatste verslag van Telecompaper over de Nederlandse MVNO's. Na twee nieuwkomers en vijf uitgangen in de periode, het totale aantal actieve mobiele virtuele operators in Nederland daalde van 70 maart 2014 to 67 bij het einde van september.

Choozze

Dobrytel, die de Poolse gemeenschap gerichte, de RTL-Vodafone-venture Sizz, PostNL mobiele en Rabo Mobiel alle gestaakt tijdens de onderzochte periode. UPC eindigde ook zijn mobiele breedband enige dienst ten gunste van een volledige mobiele aanbod gelanceerd na het sluiten van het onderzoek, aan het einde van oktober 2014. De twee nieuwe mobiele merken gelanceerd waren Choozze en BelcompanyMix. Choozze is de eerste speler om te proberen de freemium business model in Nederland, terwijl BelcompanyMix is de nieuwe mobiele propositie van telecom retailer Belcompany, behorend tot Vodafone.

Sinds het einde van Q3 2014, hebben meer bedrijven de markt overgelaten, met inbegrip van de jeugd merken Blyk en MTV Mobile.Ondertussen wordt de freemium markt zal naar verwachting groter in 2015 te komen met de lancering van FreedomPop, een in de VS gevestigde MVNO die onlangs een wholesale-overeenkomst met een niet nader genoemde Nederlandse operator aangekondigd. Andere nieuwe MVNO's plan om te starten in het nieuwe jaar onder Freetime Telecom en CrowdFone.

In het afgelopen jaar hebben meer VOs begonnen met het aanbieden postpaid plannen, datadiensten (waaronder 4G op enkele MVNO op het netwerk van KPN) en sommige zelfs smartphones, in lijn met de algemene trends in de Nederlandse mobiele markt.Telecompaper verwacht dat de VO-spelers aanbieden van 4G-toegang een voordeel kan krijgen, het aantrekken van meer en meer data-hongerige consumenten. Meer VO zal moeten differentiëren diensten zoals dit aannemen als ze willen overleven in de markt, met name gezien de aanhoudende economische en regeldruk. Deze druk wordt alleen ingesteld te intensiveren in 2015 toen Tele2 zal overschakelen van MVNO naar een volledige netbeheerder.

Het rapport " Nederlands Mobile Virtual Operators Market - Market overzicht derde kwartaal 2014 "biedt een gedetailleerde analyse van alle virtuele merken in de Nederlandse mobiele markt, met inbegrip van operator (mede) eigendom merken, onafhankelijke MVNO en MVNE spelers. 

]]>
Tue, 23 Dec 2014 09:41:01 +0100 Meer klanten voor virtuele operators http://executive-people.nl/item/521481/meer-klanten-voor-virtuele-operators.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Middelgrote en grote bedrijven omarmen geavanceerde analytische oplossingen' http://executive-people.nl/item/521448/middelgrote-en-grote-bedrijven-omarmen-geavanceerde-analytische-oplossingen.html Middelgrote en grote bedrijven omarmen in toenemende mate geavanceerde analytische oplossingen op binnen hun markten concurrentievoordeel te behalen. Weinig bedrijven komen echter daadwerkelijk toe aan het analyseren van ‘big data’. De meeste bedrijven hebben hun handen al vol aan de ‘small data’ die zij intern verzamelen.

Dit meldt Dell in het rapport ‘Advanced Analytics & Big Data Adoption’. Met de term ‘geavanceerde analytische oplossingen’ doelt Dell onder andere op oplossingen voor data mining en het ontwikkelen van voorspellende datamodellen. 71% van de ondervraagde bedrijven geeft aan actief analytics te gebruiken in het nemen van dagelijkse beslissingen of heeft plannen dit op korte termijn te gaan doen. De helft van deze groep geeft bijvoorbeeld aan geavanceerde analytics te gebruiken om de financiële prestaties van de organisatie te evalueren.

Van strategische belang
Nagenoeg alle respondenten stellen dat geavanceerde analytische oplossingen van strategisch belang zijn voor hun organisatie. 23% stelt zelfs dat geavanceerde analytics ‘de essentie van hun strategisch visie’ is. Als we kijken naar ‘analytische volwassenheid’ van bedrijven zijn managers terughoudend. Slechts 5% van de bedrijven die geavanceerde analytics heeft omarmd stelt het hoogste niveau van analytische volwassenheid te hebben bereikt. 57% stelt dat hun organisaties ‘kleine tot middelmatige’ volwassenheid vertoond op dit gebied.

Geavanceerde analytics wordt dus op grote schaal omarmd door middelgrote en grote bedrijven. Als we kijken naar big data ontstaat echter een heel ander beeld. Slechts één op de vijf bedrijven gebruikt geavanceerde analytische oplossingen om de grote hoeveelheden data die doorgaans met de term ‘big data’ wordt beschreven te analyseren. Dell stelt dat de meeste bedrijven hun handen al vol hebben aan hun eigen interne ’small data’.

]]>
Mon, 22 Dec 2014 12:35:32 +0100 'Middelgrote en grote bedrijven omarmen geavanceerde analytische oplossingen' http://executive-people.nl/item/521448/middelgrote-en-grote-bedrijven-omarmen-geavanceerde-analytische-oplossingen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Informatiebeveiliging voor Nederlandse bedrijven de grootste uitdaging rond de cloud http://executive-people.nl/item/521407/informatiebeveiliging-voor-nederlandse-bedrijven-de-grootste-uitdaging-rond-de-cloud.html Informatiebeveiliging wordt door 65% van de Nederlandse organisaties gezien als de grootste uitdaging bij cloud computing. 48% loopt vooral tegen privacy-issues aan. 

Dit blijkt uit onderzoek van Computable en Jaarbeurs onder 502 deelnemers, die vooral werkzaam zijn bij eindgebruikers. “Het is duidelijk dat zorgen over security en privacy de toepassing van cloud in de weg staan. Dat is jammer, want deze uitdagingen vallen prima op te lossen”, zegt Marcel Bosgra, Lead Architect bij ION-IP.

Doordachte Application & Business Architecture
Bosgra stelt dat een doordachte ABC-architectuur (Application & Business Architecture) cruciaal is om cloud computing veilig en bedrijfszeker in te bedden in het ICT-landschap. “Met in het hart een zogeheten Point-of-Control, de centrale plaats waar mensen, systemen en informatie samenkomen. Dit Point-of-Control regelt de veilige toegang tot en omgang met informatie, applicaties en systemen, ongeacht of ze ergens in de cloud staan of in de eigen omgeving. Zo’n Point-of-Control kan overigens zelf ook in de cloud staan.”

Bedrijven hebben zich op het gebied van security lange tijd gericht op het beveiligen van het netwerk. Organisaties kiezen vooral voor firewalling, intrusion prevention en anti-malware. Bosgra stelt dat er meer moet gebeuren. “Moderne concepten leggen veel meer nadruk op de data, de applicaties en de gebruikers. Cloud computing versnelt deze ontwikkeling nog eens. Security en privacy spelen in het denken over de toepassing van cloud een prominente rol. Immers, de data zijn elders. Dat maakt het lastig te weten wat ermee gebeurt en wie er toegang toe hebben. Context-gevoelige security biedt de oplossing: ‘mag deze gebruiker op dit tijdstip vanaf deze locatie en via dit device toegang krijgen tot deze informatie? Of: is deze gebruiker wel degene die hij zegt te zijn? Dat zijn vragen waarop vanuit het Point-of-Control een antwoord komt. En van waaruit de security policies geautomatiseerd worden opgelegd.”

Drie adviezen
Om bedrijven te helpen veilig gebruik te maken van de cloud heeft ION-IP drie adviezen rond cloudsecurity op een rijtje gezet:

 • Wettelijk gezien blijft u verantwoordelijk voor de omgang met de data van uw klanten, ook als ze in de cloud staan. Controleer hoe uw Cloud provider omgaat met (de backups van) uw data, Wie heeft toegang? Waar zijn de data? In hoeverre moet de provider voldoen aan wettelijke eisen van andere mogendheden? Wat is de kwaliteit van de andere klanten van de provider?
 • Investeer in goede oplossingen voor Identity & Access Management en voor content security.
 • Bring Your Own Device, Apps en data zijn niet meer weg te denken. Ontwikkel daar beleid voor en kies de goede platforms.

Meer informatie over de adviezen van ION-IP is te vinden in de whitepaper ‘Cloud Control. Op weg naar een duurzame cloud architectuur’.

]]>
Sun, 21 Dec 2014 09:06:26 +0100 Informatiebeveiliging voor Nederlandse bedrijven de grootste uitdaging rond de cloud http://executive-people.nl/item/521407/informatiebeveiliging-voor-nederlandse-bedrijven-de-grootste-uitdaging-rond-de-cloud.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlandse bedrijven zochten in 2014 vooral big data-experts http://executive-people.nl/item/521356/nederlandse-bedrijven-zochten-in-vooral-big-data-experts.html Afgelopen jaar zijn Nederlanders bedrijven vooral op zoek geweest naar big data-experts. Ook experts op het gebied vanzowel zoekmachineoptimalisatie als zoekmachinemarketing en business intelligence zijn populair.

Dit blijkt uit cijfers die LinkedIn heeft gepubliceerd. Het social media-bedrijf publiceert per land een overzicht van de kennis waar haar leden afgelopen jaar het meeste behoefte aan hadden.

Top 25
De top 25 ziet er als volgt uit:

 • Statische analyse en data mining
 • Zoekmachineoptimalisatie en zoekmachinemarketing
 • Business Intelligence
 • Storage systemen en -management
 • Recruiting
 • Webarchitectuur en ontwikkelraamwerken
 • Softwaremodellering en procesontwerp
 • De programmeertalen Perl/Python/Ruby
 • Java ontwikkeling
 • Netwerk- en informatiebeveiliging
 • De programmeertalen C/C++
 • Mobiele ontwikkeling
 • Software quality assurance
 • Social media marketing
 • Datapresentatie
 • Digitale en online marketing
 • Economie
 • Administratie en kantoormanagement
 • Game-ontwikkeling
 • Data engineering en data warehousing
 • Middleware en integratiesoftware
 • Het ontwerp van Integrated Circuit (IC)
 • Elektrotechniek
 • Databasemanagement en -software
 • SAP ERP-systemen
]]>
Fri, 19 Dec 2014 12:10:05 +0100 Nederlandse bedrijven zochten in 2014 vooral big data-experts http://executive-people.nl/item/521356/nederlandse-bedrijven-zochten-in-vooral-big-data-experts.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Ruim tweederde van de Europeanen is dagelijks op internet actief http://executive-people.nl/item/521284/ruim-tweederde-van-de-europeanen-is-dagelijks-op-internet-actief.html 65% van de Europeanen tussen de 16 en 74 jaar oud heeft dit jaar dagelijks gebruik gemaakt van internet. Het percentage is de afgelopen jaren hard gegroeid. In 2006 gebruikte slechts 31% van de Europeanen internet op dagelijkse basis. Tegelijkertijd heeft bijna één op de vijf Europeanen echter nog steeds geen toegang tot internet. Nederland scoort op dit gebied juist erg goed.

Dit blijkt uit onderzoek van Eurostat, dat ieder jaar cijfers over het internetgebruik in Europa presenteert. Het percentage Europeanen dat geen toegang heeft tot internet is flink gedaald. In 2006 had maar liefst 43% van de inwoners van Europese lidstaten geen toegang tot internet. Dit percentage is in 8 jaar tijd meer dan gehalveerd tot 18%.

Veel Nederlanders zijn dagelijks op internet te vinden
Het gebruik van internet ligt in Nederland in verhouding met de rest van Europa erg hoog. 84% van de Nederlanders maakt dagelijks gebruik internet. Alleen in Denemarken zijn meer inwoners iedere dag actief op internet (85%). Van de Nederlanders is slechts 5% nog nooit op internet actief geweest. Dit is aanzienlijk minder dan het gemiddelde in Europa, namelijk 10%.

Vooral in Zuid- en Oost-Europese landen zoals Italië, Griekenland, Macedonië, Albanië, Kosovo, Montenegro en Servië zijn veel mensen te vinden die nog nooit op internet hebben gesurfd. Roemenië scoort met 39% het hoogst, gevolgd door Bulgarije met 37%. In Griekenland ligt het percentage inwoners dat nog nooit op internet actief is geweest op 33%, terwijl in Italië 32% van de bevolking internet nooit gebruikt.

Eén op de vijf Europeanen gebruikt de cloud
De cloud wordt door 21% van de Europeanen tussen de 16 en 74 gebruikt om data op te slaan. Het gaat hierbij onder andere om documenten, foto’s, muziek en video’s. Het percentage ligt het hoogst onder de jongere inwoners van Europa. 35% van de burgers tussen de 16 en 24 jaar oud slaan bestanden op in online opslagdiensten. Betalen voor clouddiensten is niet populair. Slechts 11% van alle cloudgebruikers geeft aan in 2014 voor een clouddienst te hebben betaald. De belangrijkste redenen de cloud in te zetten zijn de mogelijkheid bestanden te gebruiken vanaf meerdere locaties of apparaten, eenvoudig bestanden te kunnen delen met andere personen en zichzelf te beschermen tegen dataverlies.

 

]]>
Thu, 18 Dec 2014 10:25:55 +0100 Ruim tweederde van de Europeanen is dagelijks op internet actief http://executive-people.nl/item/521284/ruim-tweederde-van-de-europeanen-is-dagelijks-op-internet-actief.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Mkb'ers wisselen niet snel van accountant http://executive-people.nl/item/521253/mkbers-wisselen-niet-snel-van-accountant.html Het vertrouwen van ondernemers in hun accountant blijft ondanks de recente discussies over accountantskantoren hoog. Slechts 4% van de mkb’ers geeft aan ontevreden zijn met de huidige accountant. Driekwart geeft dan ook volgend jaar zeker niet over te stappen op een andere accountant.

Dit blijkt uit onderzoek van Exact. Het kostenplaatje blijkt de grootste bedreiging te zijn voor accountants. Een kwart van de ondernemers geeft aan bereid zijn te wisselen van accountant als hierdoor op de kosten kan worden bespaard. Dit is opvallend gezien de belangrijke rol die accountants spelen voor mkb’ers.

Financiële prognoses
De accountant wordt vooral als belangrijke raadpleger gezien bij het opstellen van het bedrijfsplan, meer nog dan de zakelijke partners en/of mede-eigenaren. Het gaat hierbij in 85% van de gevallen om financiële prognoses. Dit advies werpt zijn vruchten af. Mkb’ers met een jaarplan blijken meer groei te vertonen dan bedrijven zonder jaarplan. Desondanks vraag ruim de helft van de ondernemers de accountant niet om advies bij het opstellen van het jaarplan.

Boekhouden is de op één na grootste inkomstenbron van accountants. Hier komt echter verandering in. Ruim 70% ziet de vraag naar boekhouden teruglopen, terwijl bijna 80% komend jaar op dit gebied een omzetdaling verwacht. Het leveren van bedrijfsadvies wordt door 65% van de accountants gezien als grootste groeimarkt. Vrijwel alle ondervraagde accountants denken dat klanten meer behoefte hebben aan advies over financiële of fiscale vraagstukken. Deze veranderende rol lijkt ten koste te gaan van de traditionele boekhouding.

ICT belangrijkste aandachtspunt
Accountants zijn daarom van mening dat er op meerdere gebieden werk aan de winkel is. Als grootste verbeterpunt wordt door ruim de helft ICT genoemd, gevolgd door data-analyse. De accountants maken over het algemeen gebruik van traditionele programma’s. Slechts een derde van de accountants geeft aan gebruik te maken cloud-gebaseerde boekhoudsoftware. Het merendeel legt bedrijfsresultaten in Excel vast.

Sebastiaan de Jong, Business Director Cloud Solutions bij Exact: “Hoewel ondernemers over het algemeen tevreden met hun accountant zijn, blijken kosten erg belangrijk. Voor accountants is het dus belangrijk dat zij zich durven onderscheiden en goed letten op efficiency. Cloud-oplossingen kunnen hier een grote bijdrage aan leveren. Door het automatiseren van de administratie en klanten inzicht te geven in de processen, kunnen accountants proactief advies geven. Zo kunnen ze klanten in de toekomst niet alleen binnenboord houden, maar zelfs nog meer persoonlijke aandacht geven. Daardoor valt de stap van boekhouder naar business coach beter te maken.”

]]>
Thu, 18 Dec 2014 09:31:48 +0100 Mkb'ers wisselen niet snel van accountant http://executive-people.nl/item/521253/mkbers-wisselen-niet-snel-van-accountant.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Langzame apps en websites jagen ruim een derde van de consumenten weg http://executive-people.nl/item/521189/langzame-apps-en-websites-jagen-ruim-een-derde-van-de-consumenten-weg.html De prestaties van een mobiele website of app is van groot belang om klanten vast te houden. Ruim een derde van de consumenten geeft aan dat een laadtijd van langer dan 3 seconden reden is naar een concurrent te vertrekken.

Dit blijkt uit onderzoek van Dynatrace, voorheen bekend als Compuware APM. Het bedrijf heeft het koopgedrag van consumenten in de decembermaand onderzocht. Consumenten blijken decemberaankopen via steeds meer kanalen aan te schaffen. Ruim een derde geeft aan het grootste deel van de inkopen online te doen.

Mobiel en online winkelen
33% van de Europese consumenten geeft aan zowel mobiel als via een website online aankopen te doen. 52% van de millennials (leeftijd 18-34) doet meer boodschappen online of via mobiel dan dat ze daadwerkelijk een winkel bezoeken. Door de toenemende hoeveelheid online aankopen zijn de prestaties van websites en apps van steeds groter belang.

Consumenten blijken daarnaast erg mondig te zijn en hun kritiek op een slecht presterende mobiele app niet onder banken of stoelen te steken. 42% van de online shoppers geeft aan slechte ervaringen te delen via social media of negatieve reviews achter te laten in appwinkels.

Toevoeging op een dagje winkelen
Mobiele apparaten worden daarnaast steeds vaker als toevoeging op een dagje winkelen gebruikt. 58% van de consumenten zegt een smartphone of tablet te gebruiken om vanuit de winkel prijzen te vergelijken, kortingen te checken en reviews te lezen. 64% van de respondenten in de leeftijdsgroep 16-34 jaar gebruikt hun smartphone op deze manier, terwijl maar 36% van de 55-64 jarigen dit doet. Vaak worden producten daarnaast in-store bekeken en vergeleken om ze vervolgens online aan te schaffen. Zestig procent van de ondervraagden geeft aan dit te doen.

In Europa wordt nog veel gekeken op de mobiele websites van retailers. Europese gebruikers maken minder gebruik van winkelspecifieke apps dan bijvoorbeeld Amerikanen. Dynatrace verwacht dat deze apps op termijn populairder zullen worden in Europa. De Verenigde Staten zou op dit gebied een voortrekkersrol vervullen.

Belangrijk saleskanaal
"Uit dit onderzoek komt duidelijk naar voren dat mobiel een belangrijk kanaal voor sales is. Klanten blijken daarnaast niet echt vergevingsgezind als ze te maken krijgen met slechte prestaties van een app of website", zegt Emil Zegers, Solutions Consultant Application Performance Management bij Dynatrace. "Dit kan een groot risico zijn voor retailers. Zeker in deze drukke eindejaarsperiode. Digitale kanalen moet je net zo goed onderhouden als je fysieke winkel. Wanneer die kanalen echter goed zijn opgezet is er weinig extra personeel nodig, ook niet in drukkere periodes. Organisaties en merken moeten dus goed nadenken over hun digitale strategie op al die kanalen. Een goede ervaring voor de eindgebruiker is het belangrijkste. Die moet ongestoord kunnen shoppen, zowel online als offline."

]]>
Tue, 16 Dec 2014 09:58:58 +0100 Langzame apps en websites jagen ruim een derde van de consumenten weg http://executive-people.nl/item/521189/langzame-apps-en-websites-jagen-ruim-een-derde-van-de-consumenten-weg.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Allerlei uitdagingen staan cloud- en BYOD-implementatie in de weg http://executive-people.nl/item/521168/allerlei-uitdagingen-staan-cloud-en-byod-implementatie-in-de-weg.html Bedrijven lopen tegen allerlei uitdagingen en obstakels aan bij de implementatie van de cloud en Bring Your Own Device (BYOD). Als we kijken naar de cloud staan vooral zorgen over security de omarming in de weg. Op het gebied van BYOD ontbreken vooral BYOD-beleids.

Dit blijkt uit onderzoek van NaviSite, onderdeel van Time Warner, en Time Warner Cable. 89% van de ondervraagde bedrijven geeft aan in de komende twaalf maanden een clouddienst in gebruik te willen nemen. 59% geeft aan zich hierbij vooral zorgen te maken over security, zowel tijdens het migreren naar de cloud als daarna. De recente problemen bij iCloud en Dropbox spelen hierin een belangrijke rol.

Mobiele workforce
94% van de ondervraagde bedrijven geeft aan vooral naar de cloud te willen migreren om een ‘mobiele workforce’ te creëren. Hierdoor kunnen medewerkers eenvoudiger van meer verschillende apparaten gebruik maken om hun werk uit te kunnen voeren en kunnen werknemers ook op afgelegen locaties aan de slag gaan.

Als we kijken naar BYOD geeft 68% van de organisaties aan geen BYOD-beleid te hebben opgesteld. De meeste bedrijven beschikken niet over een dergelijk beleid door een gebrek aan voldoende IT-skills. Managers vrezen vooral dat het implementeren van een BYOD-beleid voor verwarring zorgt bij medewerkers en mogelijk de efficiëntie van werknemers onder druk zet. Tegelijker blijken veel organisaties wel graag een BYOD-beleid te willen implementeren, met name met het oog op de komst van wearables en de blijvende populariteit van mobiele apparaten.

]]>
Mon, 15 Dec 2014 15:55:36 +0100 Allerlei uitdagingen staan cloud- en BYOD-implementatie in de weg http://executive-people.nl/item/521168/allerlei-uitdagingen-staan-cloud-en-byod-implementatie-in-de-weg.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Werkplekken in de ICT-sector zijn meest vervuild van heel Nederland http://executive-people.nl/item/521164/werkplekken-in-de-ict-sector-zijn-meest-vervuild-van-heel-nederland.html De werkplek van veel werknemers is niet bepaald de meest schone omgeving. Op een toetsenbord blijken maar liefst 400 keer meer bacteriën aanwezig dan op een WC-bril. De bacteriën kunnen onder andere leiden tot ernstige voedselvergiftiging en bevatten zelfs sporen van e.coli. De slechte hygiëne op de werkplek kan dan ook leiden tot een onnodig hoog ziekteverzuim. De ICT-sector scoort het slechts.

Dit blijkt uit onderzoek van Fusernet, een schoonmaakbedrijf dat zich richt op werkplekken. Een toetsenbord blijkt allerlei soorten vuil te bevatten. Denk hierbij aan etensresten, muizenpoep, bacteriën, haren, stof en huidschilfers. Deze sporen worden bijvoorbeeld op het toetsenbord achtergelaten doordat veel mensen hun handen niet wassen of eten achter hun bureau.

Vervuiling per sector
Bedrijven in de ICT-sector scoren het slechts als het gaat om de hygiëne van werkplekken. Hygiëne wordt getest op de aanwezigheid van ATP (Adenosine Tri Phosphate) en wordt uitgedrukt in RLU (Relative Light Unit). Werkplekken in de ICT-sector halen een RLU van 1.456. De financiële sector scoort eveneens slecht met een RLU van 1.151. Andere sectoren die in het onderzoek naar voren komen zijn onder andere de zorgsector en wetenschap. In de zorg bedraagt de RLU waarde 1.135, terwijl de wetenschap goed is voor een RLU van 1.019.

Werkplekken in zowel de ICT-sector, financiële sector, de zorg als wetenschap worden door Fusernet als ‘ernstig vervuild’ omschreven. De onderwijssector doet het stukken beter met een RLU van 445. Fusernet noemt de werkplekken binnen het onderwijs ‘vervuild’.

]]>
Mon, 15 Dec 2014 14:30:55 +0100 Werkplekken in de ICT-sector zijn meest vervuild van heel Nederland http://executive-people.nl/item/521164/werkplekken-in-de-ict-sector-zijn-meest-vervuild-van-heel-nederland.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Enterprise DB krijgt plaats in Gartner Database rapport http://executive-people.nl/item/521109/enterprise-db-krijgt-plaats-in-gartner-database-rapport.html In het recente Gartner Database rapport is het opmerkelijk dat, voor de eerste keer, de bekende marktleiders Oracle, Microsoft, SAP en IBM hun marktaandeel moeten delen met vier nieuwe spelers in het felbegeerde Leaders kwadrant. EnterpriseDB (EDB) behoort tot één van deze nieuwe spelers. “EDB demonstreerde met Postgres dat Open-source databases enorm vooruit zijn gegaan in prestatie en in staat zijn de bestaande vendoren op technologisch vlak uit te dagen”, aldus Sandor Klein, Vice President International Sales EDB.

“Nieuwe leiders komen op wanneer marktomstandigheden veranderen. De database industrie ondergaat een belangrijke transformatie nu bedrijven hun database technologie inzet aanpassen”, aldus Sandor Klein. “Het positioneren van EDB in het Leaders kwadrant door Gartner wordt gedreven door de tractie welke ontstaat binnen internationale merken en bedrijven waar zij Postgres en de snelle technologische ontwikkeling hiervan omarmen. Enterprises zijn aan het kijken hoe zij hoge licentie en onderhoudskosten van de traditionele database vendoren kunnen afwenden om zo te kunnen investeren in meer strategische IT-doelstellingen. Het nieuwe data infrastructuur model voor de Enterprises van vandaag vraagt om een samenwerking tussen open source gebaseerde en commerciële database technologieën met als doel om verschillende workloads aan te vliegen met de meest kostenefficiënte oplossingen”, aldus Klein.

Duizenden bedrijven hebben bewezen dat Postgres de volgende grote open source adoptie golf is na Linux, besluit Klein. “Onder de 2500 EDB klanten wereldwijd telt EDB nu 64 van de Fortune 500 lijst van grootste bedrijven in Amerika en 111 van de Forbes Global 2000 lijst van grootste bedrijven ter wereld.”

]]>
Mon, 15 Dec 2014 09:33:55 +0100 Enterprise DB krijgt plaats in Gartner Database rapport http://executive-people.nl/item/521109/enterprise-db-krijgt-plaats-in-gartner-database-rapport.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
SAP meest gebruikte ERP-oplossing, Microsoft en Exact sterk in mid-market http://executive-people.nl/item/521111/sap-meest-gebruikte-erp-oplossing-microsoft-en-exact-sterk-in-mid-market.html Van alle locaties in de Nederlandse zakelijke markt met 50 of meer werknemers, gebruikt ongeveer 70 procent een ERP-oplossing. De meest voorkomende ERP-oplossing is de software van SAP. In totaal geeft circa 23 procent aan software te gebruiken van de vendor uit het Duitse Walldorf.

SAP heeft deze koppositie het meest te danken aan de positie die zij inneemt bij bedrijfslocaties van Multinationals, Publieke Instellingen en locaties van National Enterprises. In dit laatste segment en bij bedrijfsvestigingen in de mid-market (50 tot 250 medewerkers) is een wat nadrukkelijkere rol weggelegd voor Microsoft en Exact; de nummers twee en drie als naar de totale Nederlandse markt wordt gekeken. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile van circa 7.000 interviews die zijn gehouden met Nederlandse publieke en commerciële instellingen met 50 of meer werknemers.

In totaal worden bij de 7.000 geïnterviewde bedrijfsvestigingen bijna 400 verschillende oplossingen aangetroffen die worden ingezet voor de ERP-functionaliteit. De 20 meest voorkomende oplossingen zijn echter al goed voor circa 89 procent van het totale aantal ERP-pakketten.

Per marktsegment zijn er wel duidelijke verschillen aan te wijzen in de samenstelling van het vendorpark. Het gebruik van ERP-software is het laagst bij locaties in het publiek domein. Daar geeft nog net iets minder dan de helft van de locaties aan gebruik te maken van een ERP-toepassing en is SAP de meest voorkomende leverancier (18%). Exact is hier de nummer twee en doet het met name goed bij instellingen uit de zorg en het onderwijs. Bij locaties van multinationals (bedrijven uit de Global Fortune 500, Forbes 2000, of 2500 of meer werknemers in Nederland) is SAP met voorsprong de meest voorkomende ERP-leverancier. De helft van de locaties in dit segment gebruikt SAP.

Microsoft is bij locaties van multinationals met een penetratie van 14 procent de tweede meest voorkomende leverancier. Bij National Enterprises, waarin bedrijfsvestigingen vallen van bedrijven met 250 tot 2.500 medewerkers, ligt de verhouding net andersom. Hier is Dynamics, in gebruik bij bijna 1 op de 5 locaties, de meest voorkomende ERP-toepassing. SAP is hier de nummer twee. Bij medium sized businesses (50 tot 250 medewerkers) is Exact de meest voorkomende leverancier met een nipte voorsprong op Microsoft. Van alle geïnventariseerde locaties geeft nog altijd 5 procent aan gebruik te maken van een ERP-maatwerkoplossing.

Penetratie ERP-software

In de periode 2010 tot nu is het gebruik van ERP-software gestegen van 63 procent tot de huidige 70 procent. Deze groei komt vooral door locaties uit het publieke segment. Bij overheidsinstellingen steeg het ERP-gebruik van 37 naar 62 procent, in de zorg van 34 naar 43 procent en bij onderwijsinstellingen van 32 naar 41 procent.

Omdat in de publieke sector vooral veel grote locaties voorkomen, laat segmentatie naar werknemersklassen zien dat met name aan de bovenkant van de markt het percentage vestigingen met ERP-software de laatste jaren is gestegen.

Public cloud niet gangbaar, private cloud/hosted ERP juist wel

Voor een aantal applicaties geldt dat deze in de afgelopen jaren in aanzienlijke aantallen naar de public cloud zijn gebracht, bijvoorbeeld HR-software en CRM-toepassingen. Voor ERP is dat geenszins het geval. Van de geïnventariseerde ERP-toepassingen draait anno 2014 circa 2 procent in de cloud. Dit percentage is ook nauwelijks aan verandering onderhevig. Het gebruik van ERP-oplossingen die door een externe dienstverlener worden gehost (dit omvat tevens private cloud toepassingen) is de afgelopen jaren aan een flinke opmars bezig. Op dit moment betreft een vijfde van de aangetroffen ERP-pakketten een door een externe dienstverlener gehoste toepassing. Deze toename gaat met name ten koste van ERP-pakketten die nog on-premise draaien. In 2010 was nog 57 procent van alle aangetroffen ERP-toepassingen lokaal geïnstalleerd, nu is dat nog 37 procent. Het percentage remote, waaronder ERP-pakketten worden verstaan die niet op de eigen locatie maar wel binnen de eigen organisatie draaien, is vrijwel gelijk gebleven in deze periode.

]]>
Mon, 15 Dec 2014 07:48:13 +0100 SAP meest gebruikte ERP-oplossing, Microsoft en Exact sterk in mid-market http://executive-people.nl/item/521111/sap-meest-gebruikte-erp-oplossing-microsoft-en-exact-sterk-in-mid-market.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Aantal Nederlanders met tablets en vaste computers voor het eerst gelijk http://executive-people.nl/item/521052/aantal-nederlanders-met-tablets-en-vaste-computers-voor-het-eerst-gelijk.html Voor het eerst ligt het aantal tablet-gebruikers in Nederland in de leeftijd 13+ gelijk aan het aantal bezitters van vaste computers. Voor beide groepen apparaten geeft 61% van de Nederlanders aan een dergelijk apparaat te bezitten.

Dit blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau GfK> Het aantal Nederlanders met een vaste computers is in een jaar tijd met 400.000 gedaald. In december 2013 gaf 65% van de Nederlanders (8,3 miljoen) aan een vaste computer te bezitten. Dit percentage ligt deze maand op 61% (7,9 miljoen). Het aantal laptopbezitters is met ruim 10 miljoen (77%) echter nog steeds groter dan het aantal smartphonebezitters. 76% van de Nederlanders (bijna 10 miljoen) bezit een smartphone.

Tabletmarkt stabiliseert
In 2013 groeide het aantal tabletbezitters in een jaar tijd nog met zo’n 19%, eind 2014 zien we een groei van 8% ten opzichte van eind 2013. Inmiddels is de tabletmarkt zich dus aan het stabiliseren. Wel zijn per leeftijdscategorie verschillen zichtbaar. Onder ouderen (65+) neemt het tabletbezit nog wel toe van 43% eind 2013 naar 56% eind 2014. Wat betreft de wijze waarop men de tablet gebruikt, zien we weinig veranderingen ten opzichte van eind vorig jaar.

Het aantal Nederlanders dat een smartphone bezit is met 9% toegenomen ten opzichte van eind 2013. Bijna 10 miljoen Nederlanders (76%) is op dit moment in het bezit van een smartphone. 65+’ers zijn met een stijging van 16% aan een tweede inhaalslag begonnen. 45% van de 65+’ers bezit eind 2014 een smartphone, ten opzichte van 29% in eind 2013. Onder jongeren (13-34 jaar) is de smartphone penetratie inmiddels al 95%.

Lezen en tv kijken
De smartphone wordt vandaag de dag in toenemende mate gebruikt voor het lezen van zowel dagbladen als boeken en bekijken van televisieprogramma’s. In december 2013 las 29% van de Nederlanders de krant via de smartphone, in december 2014 is dit 33%. Het lezen van boeken steeg in deze periode van 5% naar 7% en in december 2014 keek 14% tv via de smartphone ten opzichte van 8% in december 2013.

]]>
Fri, 12 Dec 2014 12:10:30 +0100 Aantal Nederlanders met tablets en vaste computers voor het eerst gelijk http://executive-people.nl/item/521052/aantal-nederlanders-met-tablets-en-vaste-computers-voor-het-eerst-gelijk.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Schaduw IT' leidt tot renaissance voor CIO's http://executive-people.nl/item/520998/schaduw-it-leidt-tot-renaissance-voor-cios.html Chief information officers (CIO’s) in de Benelux hebben een uitgelezen kans om een leidende rol te gaan spelen in hun organisaties, dankzij de opkomst van ‘schaduw IT’. Dit is één van de opvallende resultaten van een nieuw onderzoek dat BT naar buiten brengt, gebaseerd op een onderzoek onder bijna 1000 IT-beslissers uit acht regio’s wereldwijd.

'Schaduw IT’ is een trend binnen organisaties waarbij afdelingen - zoals de financiële- of marketingafdeling - hun eigen IT-oplossingen aanschaffen buiten de IT-afdeling om. Het onderzoek Art of Connecting: creativity and the modern CIO wijst uit dat deze praktijken in de Benelux gemeengoed zijn geworden, 63 procent van de CIO’s ziet het binnen zijn organisatie gebeuren. Wereldwijd is dit 76 procent. Gemiddeld behelst schaduw IT in de Benelux op dit moment 16 procent van de IT-uitgaven van een organisatie. Het internationale gemiddelde ligt op 25 procent.

Waar afdelingen in toenemende mate zelf IT-oplossingen aanschaffen, verschuift de focus van de CIO van hands-on ondersteuning naar een meer strategische rol waarin advies, governance en beveiliging centraal staan. CIO’s in de Benelux besteden, als gevolg van schaduw IT, 20 procent meer tijd en een aanzienlijk groter budget aan beveiliging. Dit staat gelijk aan het wereldwijde gemiddelde van 20 procent.

Ondanks zorgen over het verlies van controle en een flinke afname van hun budget in het algemeen, plaatsen de veranderingen die schaduw IT met zich meebrengt de CIO in een unieke positie.

Luis Alvarez, chief executive officer, BT Global Services, zegt: “CIO’s hebben een uiterst goede positie om het creatief inzetten van technologie in hun organisatie te stimuleren, terwijl ze strategisch toezicht houden. Ons onderzoek laat ook zien dat de directie dit van hen verwacht.”

Vier op de tien respondenten uit de Benelux geeft aan dat de CIO een centralere rol in de boardroom heeft dan twee jaar geleden, ten opzichte van 59 procent wereldwijd. Daarnaast is 92 procent van de respondenten van mening dat de verwachtingen die de directie heeft van de CIO aanzienlijk zijn gestegen in deze periode. Van de internationale respondenten deelt 68 procent deze mening.

Dit zien we terug in de KPI’s (key performance indicators) waarvoor CIO’s verantwoordelijk zijn. Waar een traditionele CIO voornamelijk werd beoordeeld op IT-resultaten, geeft 73 procent van de respondenten uit de Benelux en 81 procent van de respondenten wereldwijd aan dat CIO’s nu over meer zakelijke- dan technologie-KPI’s beschikken.

Bijna de helft (45 procent) van de ondervraagden uit de Benelux is van mening dat hun directie de behoefte aan een meer creatieve CIO erkent. Er is behoefte aan een CIO die de regie kan voeren over technologie en vaardigheden door de hele organisatie heen, om resultaten per afdeling of strategische resultaten te kunnen realiseren. Het is een verandering die de meerderheid van de CIO’s positief omarmt; 56 procent in de Benelux – versus 69 procent wereldwijd - zegt dat het grootste voordeel van hun baan is dat ze innovatiever en creatiever kunnen zijn.

Craig Charlton, chief information officer, De Beers, zegt: “Creativiteit komt voort uit het echt begrijpen van zakelijke vraagstukken, uitgebreide kennis van technologie en in staat zijn om deze samen te brengen. Goede ideeën ontstaan uit een combinatie van een urgent zakelijk probleem en een goede grip op wat technologie kan doen. Zonder creativiteit eindig je met een rol gericht op transactionele diensten en traditionele IT, in plaats van gericht op de toekomst.”

CIO’s uit de Benelux zien mobiliteit (42 procent, versus 73 procent wereldwijd), unified communications (83 procent, versus 72 procent wereldwijd) en cloud (45 procent, versus 71 procent wereldwijd) als technologieën die helpen creativiteit mogelijk te maken. Deze technologieën worden in een ideale situatie ook beschouwd als het meest cruciaal voor het behalen van zakelijke resultaten. Dus hoe creatiever CIO’s zijn in het gebruik van mobiliteit, cloud en unified communications, hoe waarschijnlijker het is dat zij aan de verwachtingen van hun directie voldoen.

Luis Alvarez zegt: “Ik ben zelf CIO geweest en voor mij voelt het alsof we aan het begin van een renaissance staan van het beroep, met meer mogelijkheden dan ooit te voren. In deze nieuwe omgeving zullen CIO’s die een creatieve, vindingrijke en vooruitstrevende mind-set aannemen, en die daarnaast naar hun IT-partners kijken voor innovatie en een frisse blik, succesvol zijn.”       

Dave Aron, vice president, Gartner, et al.1: “Digitalisering is niet langer bijzaak, maar verandert de manier van werken compleet. CIO's krijgen de mogelijkheid de leiding te nemen op digitaal gebied bij de transformatie van hun bedrijf. Om deze kans te grijpen is het nodig lang gekoesterd gedrag en de oude manier van denken te veranderen.”

Noot

1Gartner, Flipping to Digital Leadership: The 2015 CIO Agenda, 04 October 2014, Dave Aron et al.

Over het onderzoek

Art of Connecting: creativity and the modern CIO is gebaseerd op een onderzoek onder 955 IT-beslissers uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Brazilië, Spanje, Australië, de Benelux en Singapore. Dit onderzoek is uitgevoerd in november 2014 door de onafhankelijke marktonderzoeker Vanson Bourne.

]]>
Thu, 11 Dec 2014 15:40:46 +0100 'Schaduw IT' leidt tot renaissance voor CIO's http://executive-people.nl/item/520998/schaduw-it-leidt-tot-renaissance-voor-cios.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Meerderheid managers vindt data-analyse belangrijk voor hun bedrijfsplannen http://executive-people.nl/item/520960/meerderheid-managers-vindt-data-analyse-belangrijk-voor-hun-bedrijfsplannen.html Senior managers en zakelijke beslissers in Europa noemen data-analyse belangrijk voor hun bedrijfsplannen in een breed scala aan activiteiten; van het beter inspelen op klantbehoeften, het creëren van nieuwe producten en diensten en het vinden van nieuwe kansen voor uitbreiding naar nieuwe markten tot het vergroten van sales en omzet en het aannemen van nieuw personeel.

Bijna twee derde van de senior managers in Europa (65 procent) noemt data-analyse belangrijk voor hun organisatie. Dit omvat 62 procent van de kleine organisaties met vijftig of minder medewerkers. In middelgrote ondernemingen – met 51 tot 500 medewerkers – noemt 79 procent van de Europese managers data-analyse belangrijk. Bij grote organisaties – met meer dan vijfhonderd medewerkers – zegt 82 procent van de Europese managers dat data-analyse belangrijk is.

Data-analyse creëert banen. 58 procent van de senior managers in Europa noemt data-analyse belangrijk voor de organisatieplannen rondom het aannemen van meer personeel.

Data-analyse helpt bedrijven bij het beter tegemoet komen aan klantwensen. Tachtig procent van senior managers in Europa noemt data-analyse belangrijk in hun plannen om klanten beter te bedienen. 72 procent zegt dat data-analyse belangrijk is voor hun plannen omtrent het creëren van nieuwe producten of diensten. 

Data-analyse stimuleert significante groei in de komende vijf jaar. Als senior managers in Europa gevraagd wordt naar afgelopen jaar, denkt 24 procent van hen dat tien procent of meer van hun bedrijfsgroei gerelateerd is aan data-analyse. Vijf jaar vooruitkijkend doet 43 procent van de senior managers in Europa dezelfde voorspelling. 

“Dit onderzoek toont aan hoe wijdverspreid de impact van data-innovatie is in de moderne maatschappij”, zegt Espinel. “Bedrijven van alle soorten en omvang gebruiken datatools om nieuwe producten te ontwikkelen, klanten te bedienen, nieuwe banen te creëren en te groeien in nieuwe markten. Het is een zeer voordelige trend voor zowel klanten en de economie als de maatschappij als geheel.”

Voor meer informatie: www.bsa.org/datasurvey.

]]>
Thu, 11 Dec 2014 09:43:27 +0100 Meerderheid managers vindt data-analyse belangrijk voor hun bedrijfsplannen http://executive-people.nl/item/520960/meerderheid-managers-vindt-data-analyse-belangrijk-voor-hun-bedrijfsplannen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Internet of Things zorgt in 2015 voor grotere security-uitdagingen http://executive-people.nl/item/520934/internet-of-things-zorgt-in-voor-grotere-security-uitdagingen.html Het Internet of Things is populair. Het gebruik van de trend neemt sneller toe dan het vermogen van organisaties om hun bedrijfskritische data te beschermen. Komend jaar worden bedrijven hierdoor geconfronteerd met grotere uitdagingen op het gebied van cybersecurity. Ook Bring Your Own Device (BYOD) draagt hier aan bij.

“Omdat steeds meer producten zoals auto’s en huishoudelijke apparatuur met het internet verbonden worden, bieden ze meer mogelijkheden voor kwaadwillenden om bij de privédata en zelfs in de huizen van consumenten te komen,” zegt Dave Frymier, vice president en chief information security officer bij Unisys. “De digitale wereld verandert sneller dan de beveiligingsmodellen die de meeste organisaties gebruiken en dat zorgt ervoor dat we kwetsbaar blijven voor cybercriminelen.”

Online identiteiten beveiligen
Unisys verwacht in 2015 dan ook een groeiende publieke vraag te zullen zien naar nieuwe soorten van beveiliging voor online identiteiten. Deze vraag wordt aangewakkerd door incidenten met dataverlies die veel in de media zijn besproken, waarbij persoonlijke gegevens van miljoenen Amerikaanse consumenten op straat kwamen te liggen. Nieuwe mobiele betalingsoplossingen als Apple Pay, komen al tegemoet aan deze groeiende vraag naar een robuustere online bescherming.

“In 2015, zullen we een verschuiving zien van BYOD (bring your own device) naar BYOID (bring your own identity),” stelt Terry Hartmann, vice president van security solutions and industry applications bij Unisys. “Consumenten hebben behoefte aan een centraal toegangsapparaat, dat van henzelf is en dat is gekoppeld aan hun unieke identiteit.”

Consumenten authentificeren
“Omdat de meeste consumenten al zo’n apparaat hebben, zal de authenticatie van de achterkant van de transacties naar de voorkant verschuiven: het apparaat van de consument,” vervolgt Hartmann. “De identiteit van de gebruiker zal steeds vaker worden vastgesteld met behulp van ID-codes, IP-adressen en tools zoals biometrische scanners die in smartphones zijn ingebouwd. Tegelijkertijd zal de back-end fungeren als een ecosysteem voor het evalueren van risico’s.”

Mobiele apparaten worden in toenemende mate gebruikt voor Internet of Things-toepassingen. Denk hierbij aan op afstand bestuurbare huishoudelijke apparatuur, gezondheidsbewaking en sleutels van hotelkamers. De noodzaak van het verifiëren van de identiteit van gebruikers van mobiele apparatuur steeds groter.

Beter beveiligde creditcards
Recente datalekken bij grote retailers zijn uitvoerig in de media besproken. Desondanks verwacht Unisys echter niet dat Amerikaanse consumenten, retailers en financiële instellingen het gebruik van creditcards met een beter beveiligde chip zullen omarmen. Bij deze creditcards moeten gebruikers iedere transactie goedkeuren met een persoonlijk identificatienummer.

“Ik zie eerder dat consumenten en retailers in een rap tempo oplossingen als Apple Pay gaan gebruiken, omdat die sneller en eenvoudiger in gebruik zijn dan een credit card,” zegt Frymier. “Dit zal consumenten ook de moeite besparen van het vervangen van verloren credit cards. Als je je telefoon verliest, kun je simpelweg de telefoon blokkeren en de opgeslagen referenties terugtrekken.”

Security analytics en data forensische tools
Beveiligingsexperts van Unisys voorspellen voor 2015 een stijging in het bedrijfsmatige gebruik van security analytics en data forensische tools om cybercriminaliteit te bestrijden. Dergelijke tools kunnen ongewoon gedrag op het netwerk detecteren, waardoor organisaties sneller kunnen reageren op cyberaanvallen en een sneller herstel mogelijk wordt.

Het groeiende gebruik van infrastructuurdiensten uit de cloud en de opkomst van fabric-based computing, zorgt ervoor dat het voor beveiligingsexperts steeds ingewikkelder wordt om netwerkverkeer te scheiden met behulp van traditionele firewall-technologie. De computerplatforms worden steeds talrijker en data die voorheen opgesplitst en verdeeld was over de fysieke infrastructuur, komt weer samen in de cloud, waardoor het steeds moeilijker wordt voor beveiligingsprofessionals om hun bedrijfskritische data en systemen te beschermen en te isoleren. Gecodeerde communities met dezelfde belangen kunnen dit probleem aanpakken.

‘Problemen met cybersecurity blijven altijd bestaan’
“Er zullen altijd problemen met cybersecurity blijven bestaan, omdat de technologie sneller verandert dan organisaties beveiligingsmaatregelen kunnen implementeren,” zegt Frymier. “Zo lang technologische innovatie op dit tempo doorgaat, zullen we tegen onwenselijke kwetsbaarheden als Heartbleed, ShellShock en de rollende drumbeat van ‘Patch Tuesday’ aan blijven lopen.”

]]>
Wed, 10 Dec 2014 15:13:14 +0100 Internet of Things zorgt in 2015 voor grotere security-uitdagingen http://executive-people.nl/item/520934/internet-of-things-zorgt-in-voor-grotere-security-uitdagingen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Twee derde van de managers noemt data-analyse belangrijk http://executive-people.nl/item/520924/twee-derde-van-de-managers-noemt-data-analyse-belangrijk.html Data-analyse wordt door senior managers en zakelijke beslissers van Europese bedrijven als belangrijk gezien voor hun bedrijfsplannen in een breed scala aan activiteiten. Data-analyse helpt de executives bij activiteiten van beter inspelen op klantbehoeften, het creëren van nieuwe producten en diensten en het vinden van nieuwe kansen voor uitbreiding naar nieuwe markten tot het vergroten van sales en omzet en het aannemen van nieuw personeel.

Dit blijkt uit onderzoek van de BSA | The Software Alliance. Het onderzoek is uitgevoerd door Ipsos Public Affairs. Meer dan 1.500 senior managers en zakelijke beslissers in de Verenigde Staten en in tien Europese landen, zijn ondervraagd. De organisatie noemt datatools de aandrijver van innovatie en groei in grote, middelgrote en kleine organisaties in heel Europa. “Het zijn niet alleen technologiebedrijven die profiteren van datatools bij het innoveren en groeien – het zijn organisaties van alle soorten en omvang, in de hele maatschappij”, zegt Victoria Espinel, president en CEO van BSA | The Software Alliance. “Data-innovatie helpt bedrijven om te doen wat ze doen, maar dan op nieuwe en nog betere manieren. Ze gebruiken data om nieuwe inzichten, antwoorden en innovatieve oplossingen te vinden voor grote en kleine problemen. De voordelen hiervan reiken tot ver in de organisatie.”

Van belang voor de organisatie
Bijna twee derde van de senior managers in Europa (65%) noemt data-analyse belangrijk voor hun organisatie. Onder de kleine organisaties met vijftig of minder medewerkers ligt het percentage op 62%. In middelgrote ondernemingen – met 51 tot 500 medewerkers – noemt 79% van de Europese managers data-analyse belangrijk. Bij grote organisaties – met meer dan vijfhonderd medewerkers – zegt 82% van de Europese managers dat data-analyse belangrijk is. Data-analyse blijkt daarnaast banen te creëren. 58% van de senior managers in Europa noemt data-analyse belangrijk voor de organisatieplannen rondom het aannemen van meer personeel.

Data-analyse helpt bedrijven beter tegemoet te komen aan klantwensen. 80% van de Europese senior managers noemt data-analyse belangrijk in hun plannen om klanten beter te bedienen. 72% noemt data-analyse belangrijk voor hun plannen rond het creëren van nieuwe producten of diensten. Data-analyse stimuleert daarnaast significante economische groei in de komende vijf jaar. Als senior managers in Europa gevraagd wordt naar afgelopen jaar, denkt

Bedrijfsgroei
24% van de senior managers stelt dat 10% of meer van hun bedrijfsgroei in 2014 is gerelateerd aan data-analyse. Vijf jaar vooruitkijkend doet 43% van de senior managers in Europa dezelfde voorspelling.

“Dit onderzoek toont aan hoe wijdverspreid de impact van data-innovatie is in de moderne maatschappij”, zegt Espinel. “Bedrijven van alle soorten en omvang gebruiken datatools om nieuwe producten te ontwikkelen, klanten te bedienen, nieuwe banen te creëren en te groeien in nieuwe markten. Het is een zeer voordelige trend voor zowel klanten en de economie als de maatschappij als geheel.”

]]>
Wed, 10 Dec 2014 12:25:09 +0100 Twee derde van de managers noemt data-analyse belangrijk http://executive-people.nl/item/520924/twee-derde-van-de-managers-noemt-data-analyse-belangrijk.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Helft van alle bedrijven slachtoffer geworden van cyberaanval in 2014 http://executive-people.nl/item/520804/helft-van-alle-bedrijven-slachtoffer-geworden-van-cyberaanval-in.html Bijna de helft van alle bedrijven is afgelopen jaar doelwit geweest van een bedreiging gericht op het bedrijfsnetwerk. Het gaat hierbij om Distributed Denial of Service (DDoS)-aanvallen met als doel het bedrijfsnetwerk onbeschikbaar te maken, maar ook om cyberaanvallen met trojans en virussen of fraude. Grootste zorg van beheerders is het niet naleven van het (interne) security-beleid, terwijl reputatieschade als belangrijkste risico wordt gezien.

Dit blijkt uit onderzoek van F5 Networks onder security-experts. Een kwart van de ondervraagde bedrijven blijkt afgelopen jaar te maken te hebben gehad met een DDoS-aanval. Trojans en virussen spelen met 22% ook nog steeds een belangrijke rol. Fraude komt steeds vaker voor. 13% van de bedrijven geeft aan hier in het afgelopen jaar mee te zijn geconfronteerd. 15% van de bedrijven geeft opvallend genoeg wel aan te zijn aangevallen, maar weet niet precies op welke manier.

Oorzaak van internetbedreigingen
De oorzaak voor het blootstaan aan gevaren wordt met name intern gezocht. Bijna 43% van de ondervraagden maakt zich zorgen om het niet naleven van het security-beleid. Fraude door werknemers baart 38% van de professionals zorgen. Een derde geeft aan vooral het gebruik van mobiele apparatuur buiten het beschermde netwerk zorgwekkend te vinden.

DDoS-aanvallen komen steeds vaker voor. Als we kijken naar dit soort aanvallen worden technisch gevolgen van een DDoS-aanval vaak als bijzaak gezien. 63% ziet reputatieschade als grootste risico, terwijl ook de impact op dienstverlening (36%) en dataverlies (30%) vaak worden genoemd. Een offline website, extra druk op de IT-afdeling en het niet na kunnen leven van de SLA worden het minst vaak als zorg gezien. Vorig jaar, toen een vergelijkbaar onderzoek werd uitgevoerd, scoorde de impact op de IT-infrastructuur nog hoger.

Werknemers blijven belangrijkste risicofactor
“Alle waarschuwingen, beleidsmaatregelen en technologische hulpmiddelen ten spijt worden werknemers nog steeds gezien als belangrijke risicofactor. En terecht als je kijkt naar de cijfers van gerichte aanvallen op bedrijfsnetwerken het afgelopen jaar. De oorzaak ligt vaak intern”, aldus Rene Oskam, directeur Nederland van F5 Networks. “Wel zien we een verschuiving in de beoordeling van de gevolgen van een cyber-aanval. Waar security-specialisten voorheen met name de technische problemen zagen, is het begrip gegroeid dat een aanval grote impact kan hebben op de bedrijfsvoering als geheel en dus op het imago van het bedrijf. Dit besef is van belang om de noodzaak van security hoog op de agenda te krijgen en te houden.”

]]>
Mon, 08 Dec 2014 12:01:43 +0100 Helft van alle bedrijven slachtoffer geworden van cyberaanval in 2014 http://executive-people.nl/item/520804/helft-van-alle-bedrijven-slachtoffer-geworden-van-cyberaanval-in.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Security-professionals maken zich opvallend weinig zorgen over datalekken http://executive-people.nl/item/520571/security-professionals-maken-zich-opvallend-weinig-zorgen-over-datalekken.html 2014 is wat betreft datalekken het slechtste jaar in de geschiedenis geweest. De veiligheid van data staat dan ook flink onder druk. Opvallend genoeg maken security-professionals zich hier weinig zorgen van. 81% van de security-specialisten geeft aan ‘persoonlijk garant te staan voor de veiligheid van hun bedrijf’s klantgegevens in 2015’.

Dit blijkt uit onderzoek van ThreatTrack Security, onderdeel van GFI Software en leverancier van beveiligingsoplossingen. “Security-professionals blijken zeer zelfverzekerd te zijn dat hun vermogen bescherming te bieden tegen datalekken en dreigingen door geavanceerde malware in 2015 zal verbeteren. Dit optimisme lijkt zijn grondslag te hebben in het groeiende vertrouwen in het leiderschap dat door hun Chief Information Security Officer (CISO) wordt getoond en het feit dat zij verwachten te investeren in nieuwe cybersecurity-oplossingen, waaronder geavanceerde threat detection technologieën en threat intelligence diensten”, zegt Julias Waits, senior president en CEO van ThreatTrack.

Grotere dreiging
68% van de respondenten geeft aan dat hun bedrijf komend jaar een grotere kans loopt doelwit te worden van een cyberaanval. 94% verwacht echter dat het vermogen van het bedrijf om datalekken te voorkomen in 2015 verbeterd. Security-professionals maken zich voor komend jaar vooral zorge over Advanced Persistent Threats (APTs) (65%), gerichte malware-aanvallen (61%) en spear phishing-aanvallen (42%). Mobiele dreigingen met 22% door security-professionals het minst gevreesd.

Als we kijken naar maatregelen geeft 70% aan te investeren in geavanceerde cybersecurity-oplossingen om geavanceerde malware sneller op te kunnen sporen. 58% geeft aan te investeren in technologieën die helpen security-dreigingen te prioriteren. 56% is van plan zijn beveiligingsbeleid naar aanbevelingen van de CISO te willen updaten, terwijl 54% investeert in threat intelligence diensten. 51% is van plan ineffectieve endpoint security oplossingen te vervangen.

Macht van de CISO neemt toe
Het lijkt erop dat CISO’s steeds meer macht krijgen binnen bedrijf. 95% van de security-professionals denkt dat het senior management komend jaar meer waarde zal hechten aan de aanbevelingen van het security-team.

]]>
Wed, 03 Dec 2014 14:12:59 +0100 Security-professionals maken zich opvallend weinig zorgen over datalekken http://executive-people.nl/item/520571/security-professionals-maken-zich-opvallend-weinig-zorgen-over-datalekken.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Kloof in de beschikbaarheid van continue toegang tot IT-diensten http://executive-people.nl/item/520531/kloof-in-de-beschikbaarheid-van-continue-toegang-tot-it-diensten.html Veeam Software heeft het Veeam Data Center Availability Report 2014 gepresenteerd. Dit is de vierde editie van het rapport over hoe bedrijven erin slagen continue beschikbaarheid van IT-diensten te garanderen. In het wereldwijde onderzoek geeft 82 procent van de CIO’s aan niet in staat te zijn te voldoen aan de behoefte aan onmiddellijke, continue toegang tot IT-diensten. Deze kloof in de beschikbaarheid resulteert direct in kosten en zorgt ervoor dat bedrijven jaarlijks ruim $2 miljoen verliezen in termen van verloren omzet, productiviteit, kansen en data doordat back-ups niet hersteld kunnen worden.

Deze kosten zullen alleen maar toenemen aangezien de mondiale economie verlangt dat bedrijven samenwerken met partners, klanten en stakeholders in verschillende tijdzones. Om deze reden moet datacenter-activa altijd beschikbaar zijn, ongeacht de locatie van de gebruiker. Naar verwachting zullen opkomende markten de komende 15 jaar1 40 procent aan wereldwijde groei realiseren. Wanneer internationale kansen niet benut kunnen worden vanwege downtime kan dit grote schade met zich meebrengen.

“De beschikbaarheid van IT is belangrijker dan ooit. Toch worden bedrijven wereldwijd onvoldoende gesteund door de IT-industrie, die bedrijven laat geloven dat zij downtime moeten accepteren en de ‘Always-On-Business’ een fantasie is,” zegt Ratmir Timashev, CEO van Veeam Software. “Dit is onacceptabel. Bedrijven kunnen het zich niet veroorloven miljoenen euro’s te verliezen door IT-storingen of risico’s te nemen als het gaat om de beschikbaarheid van data. Het goede nieuws is dat er een verandering gaande is. Bedrijven moeten simpelweg vergeten wat ze jarenlang verteld is over beschikbaarheid en hogere eisen stellen. Als alle bedrijven dit doen, zal applicatiebeschikbaarheid binnen vijf jaar een overbodig onderwerp zijn, omdat consumenten en werknemers over de hele wereld toegang hebben tot de applicaties die zij nodig hebben, wanneer zij die nodig hebben.”

De belangrijkste bevindingen uit het Veeam Data Center Availability Report 2014 zijn:

Bedrijven kunnen niet voldoen aan de toenemende eisen van de ‘Always-On-Business’
-    82 procent van de CIO’s geeft aan niet te kunnen voldoen aan eisen die gesteld worden vanuit hun bedrijf. Meer dan 90 procent van de CIO’s voelt druk om data sneller te herstellen, de financiële impact van ongeplande downtime te verkleinen en vaker back-ups te maken om het risico op dataverlies te verkleinen.
-    De oorzaken dat CIO’s deze druk voelen zijn; meer real-time interactie tussen klanten, partners, leveranciers en werknemers (65 procent); behoefte aan toegang tot applicaties in verschillende tijdzones (56 procent); een verhoogd gebruik van mobiele apparaten (56 procent); werknemers werken buiten kantoortijden (54 procent); een toenemende mate van automatisering voor besluitvorming en transacties (53 procent).

Ongeplande downtime zorgt voor hogere kosten
-    Ongeplande downtime van applicaties komt vaker dan eens per maand voor (13 keer per jaar).
-    Ongeplande downtime van applicaties kost een bedrijf jaarlijks tussen de $1.4 miljoen en $2.3 miljoen in termen van verloren omzet, verminderde productiviteit en gemiste kansen.

Bescherming is niet gegarandeerd
-    Eén op de zes pogingen om back-ups te herstellen mislukt. Aangezien bedrijven 13 keer per jaar te maken hebben met downtime van applicaties betekent dit dat in twee gevallen de data verloren gaat.

Bedrijven lopen het risico voor miljoenen dollars aan data te verliezen
-    Bedrijven riskeren tussen de $4.4 miljoen en $7.0 miljoen aan verloren applicatiegegevens door downtime-incidenten.

Bedrijven vragen al om een hogere beschikbaarheid van data en applicaties. Toch voldoen IT-afdelingen met ruim een uur hersteltijd niet aan de recovery time objectives (RTO) die bedrijven verlangen voor bedrijfskritische data en zijn ze meer dan 2,5 uur verwijderd van de ‘Always-on’-norm van moderne beschikbaarheidsoplossingen. Zorgwekkender is het feit dat bedrijven de vereiste recovery point objectives (RPO), dat wil zeggen hoe vaak data geback-upt wordt, met 1,5 uur tussen iedere back-up niet halen. Ze zijn zelfs 4,5 uur verwijderd van de moderne ‘Always-on’-norm.

“Vergis je niet, we bevinden ons al in het tijdperk van de ‘Always-On-Business’,” voegt Timashev toe. “Om bij te kunnen blijven, hebben bedrijven nieuwe typen oplossingen nodig die 24/7 beschikbaarheid mogelijk maken op een manier waarop traditionele databeschermings- en back-upoplossingen dat niet kunnen. Dit betekent zeer snel, gegarandeerd herstel van ieder bestand en iedere applicatie of virtuele server wanneer dat nodig is. Het betekent gebruikmaken van back-updata en omgevingen om de implementatie van nieuwe applicaties te testen om het risico op storingen te verkleinen. Ook betekent het compleet inzicht in de IT-omgeving met proactieve monitoring en alarmering van problemen voordat deze van invloed zijn op de productieomgeving. CIO’s erkennen dit, aangezien 78 procent van de CIO’s van plan is hun databeschermingsoplossing in de komende twee jaar te vervangen om de beschikbaarheid te krijgen die zij nodig hebben. Het gevolg is dat de beschikbaarheidskloof uiteindelijk zal verdwijnen.”

]]>
Wed, 03 Dec 2014 09:20:05 +0100 Kloof in de beschikbaarheid van continue toegang tot IT-diensten http://executive-people.nl/item/520531/kloof-in-de-beschikbaarheid-van-continue-toegang-tot-it-diensten.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederland aan kop in flexibel werken http://executive-people.nl/item/520519/nederland-aan-kop-in-flexibel-werken.html Nederland is koploper als het gaat om flexibel werken. 79% van de Nederlandse organisaties biedt de mogelijkheid flexibel te werken. Het Verenigd Koninkrijk (VK) (65%), Duitsland (60%) en België (57%) volgen op de voet.

Dit blijkt uit onderzoek van BakkerElkhuizen, leverancier van ergonomische producten, onder 502 ICT-professionals. In Belgie? en Duitsland zitten daarnaast nog 19% van de bedrijven midden in de uitrol of hebben invoering van flexibel werken binnen 3 jaar gepland. Het VK volgt met 15% en in Nederland sluit de rij met 12%.

‘Aanwezigheid van medewerkers is noodzakelijk’
Van de Nederlandse bedrijven die flexibel werken niet mogelijk maken geeft 58% aan de aanwezigheid van medewerkers noodzakelijk te vinden. Geen enkele Nederlandse organisatie geeft aan dat de IT-systemen nog niet geschikt zijn voor flexibel werken. Dit percentage ligt in België op 12,5%, in het VK op 8% en in Duitsland op 4%.

Bedrijven in West-Europa lopen allemaal tegen dezelfde uitdagingen aan bij de invoering van flexibel werken. De top drie bestaat uit het efficiënt gebruiken van nieuwe IT-technologie door medewerkers, security-issues en de beheersbaarheid van de infrastructuur.

Rol van IT-afdeling
In Duitsland, België en het VK is de primaire rol van de IT-afdeling bij de invoering van flexibel werken vooral adviserend. In Nederland geeft bijna de helft van de IT-professionals helemaal geen rol te hebben gehad in dit proces.

IT-professionals in alle landen zijn van mening dat het aanbod van computeraccessoires ter ondersteuning van flexibel werken onvoldoende is. De laptop is voor 82% het belangrijkste middel om flexibel te kunnen werken. Alleen in België (97%) ligt dit percentage hoger. In Duitsland kiest 67% voor de laptop en in het Verenigd Koninkrijk 48%.

Ergonomie
Op het gebied van ergonomie scoren ICT-professionals uit ons land slecht. Slechts een kwart van de Nederlandse en Belgische ICT-afdelingen geeft aan aandacht te schenken aan ergonomie. Dit percentage ligt in Duitsland op 49% en in het VK op 46%.

 

]]>
Tue, 02 Dec 2014 15:56:08 +0100 Nederland aan kop in flexibel werken http://executive-people.nl/item/520519/nederland-aan-kop-in-flexibel-werken.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Dataverlies en downtime kost 3,2 miljard euro per jaar’ http://executive-people.nl/item/520515/a-dataverlies-en-downtime-kost-miljard-euro-per-jaara.html Dataverlies en downtime van IT-systemen kost Nederlandse bedrijven 3,2 miljard euro per jaar. Wereldwijd komt de schade uit op maar liefst 1.360 miljard euro per jaar.

Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek van EMC. Van de 3,2 miljard euro is 275 miljoen euro toe te schrijven aan het daadwerkelijke verlies van gegevens. Bedrijven verloren gemiddeld 400% meer data dan in 2012. 72% van de organisaties in Nederland geeft tegelijkertijd aan er niet zeker van te zijn dat zij hun activiteiten hervatten kunnen worden na een ramp of verstoring.

360 gigabyte per bedrijf
Nederlandse bedrijven hebben in de afgelopen twaalf maanden gemiddeld 360 gigabyte aan data verloren per bedrijf. Dit staat gelijk aan ongeveer vier miljoen e-mails en een kostenpost van omgerekend 128.000 euro. Eén van de redenen daarvan is ongeplande down time. Het gemiddeld aantal uren down time bij Nederlandse bedrijven de afgelopen twaalf maanden is 25, dat is meer dan 3 werkdagen.

Er is ook goed nieuws. Nederland blijkt ver vooruit te lopen op het wereldwijde gemiddelde als het gaat om ‘volwassenheid’ van backup- en recovery-strategieën en implementaties. In Europa is Nederland op dit gebied zelfs koploper. Wereldwijd staat ons land op derde positie, boven de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Minder incidenten, meer verloren data
Hoewel het aantal incidenten wereldwijd afneemt, groeit de hoeveelheid data die verloren gaat per incident explosief. 64% van de ondervraagde bedrijven wereldwijd heeft het afgelopen jaar last gehad van dataverlies of down time. Bedrijven zijn de afgelopen twaalf maanden gemiddeld 2,33 TB aan data kwijtgeraakt. De grootste commerciële gevolgen van dataverlies of uitval van systemen voor Nederlandse bedrijven zijn productiviteitsverlies (49%), verlies van inkomsten (25%) en vertraging van productieontwikkeling (29%).

Wereldwijd heeft volgens het onderzoek van EMC slechts 2% van de bedrijven zijn dataprotectie echt goed op orde. 87% loopt zelfs serieus achter op schema. China, Hong Kong, Nederland, Singapore en de Verenigde Staten zijn gemiddeld het beste voorbereid. Zwitserland, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten hebben nog een (soms grote) slag te slaan.

Nieuwe uitdagingen door nieuwe trends
Zakelijke trends op het gebied van Big Data, mobility en de hybride cloud creëren nieuwe uitdagingen en stellen andere eisen aan de beschikbaarheid en bescherming van data. 51% van de bedrijven heeft geen herstelplan om weer snel aan de slag te kunnen na een ramp of verstoring op een van deze gebieden. Slechts 6% heeft een plan voor alle drie de technologieën klaarliggen (Big Data, mobility, hybride cloud).

62% vindt het moeilijk om toepassingen op het gebied van Big Data, mobility en de hybride cloud te beschermen. In Nederland ligt dat percentage op 55%. Aangezien 30% van alle primaire gegevens op een of ander manier in de cloud staat opgeslagen, kan dit leiden tot een groot verlies en problemen om de data weer up and running te krijgen.

]]>
Tue, 02 Dec 2014 15:03:45 +0100 ‘Dataverlies en downtime kost 3,2 miljard euro per jaar’ http://executive-people.nl/item/520515/a-dataverlies-en-downtime-kost-miljard-euro-per-jaara.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg