Nieuws Nieuws http://executive-people.nl http://executive-people.nl/item/290/onderzoek.html Tue, 30 Jun 2015 15:47:36 +0100 FeedCreator 1.7.2-ppt (info@mypapit.net) 'De juiste beslissingen nemen is moeilijker dan tien jaar geleden' http://executive-people.nl/item/531592/de-juiste-beslissingen-nemen-is-moeilijker-dan-tien-jaar-geleden.html Het is tegenwoordig voor IT-managers veel moeilijker de juiste beslissingen te maken dan tien jaar geleden. 66% van de managers geeft aan hier tegenwoordig meer moeite mee te hebben. Managers stellen dat dit vooral wordt veroorzaakt door de snelle ontwikkeling van technologie. Tweederde van de IT-beslissers (62%) heeft investeringen gedaan in software en hardware die nooit in de praktijk gebruikt is.

Dit blijkt uit onderzoek van Rackspace onder 250 IT-beslissers. De uitdaging voor IT-managers ligt in het vinden van de juiste tools om de bedrijfsapplicaties en -infrastructuur op een effectieve manier te beheren. Meer dan de helft (51%) van de ondervraagden geeft aan ooit technologie te hebben geïmplementeerd waar medewerkers nooit goed gebruik van hebben kunnen maken. Bijna driekwart van de respondenten (74%) stelt dat de belangrijkste reden hiervoor was dat de technologie in de praktijk ingewikkelder bleek dan bij aankoop werd gedacht.

Geen ruimte voor downtime
Er is geen ruimte meer voor downtime om software-updates uit te voeren omdat de kosten voor het wegvallen van het systeem simpelweg te groot zijn voor organisaties. Het up-to-date houden van systemen ligt echter nog steeds op het bordje van IT-managers. 19% van de IT-managers geeft aan dat medewerkers tijdens een update geen toegang hebben tot het internet.

Bert Stam, Regional Manager CEMA van Rackspace: “Het is een spannende tijd voor IT-afdelingen. Technologie heeft zonder twijfel de manier waarop we werken veranderd en hangt nauw samen met de manier waarop bedrijven functioneren en werken. De technologie verandert echter sneller dan ooit. Dit brengt mooie kansen voor bedrijven, maar ook uitdagingen en problemen. Technologie stelt IT in staat niet langer gezien te worden als een kostenpost, maar juist door het verbeteren van productiviteit en efficientie waarde toe te voegen aan het bedrijf.”

Falen van IT wordt publiekelijke veroordeeld
“Aan de andere kant, als kritiek onderdeel van bedrijfsprocessen is er een gevoel van kwetsbaarheid als een belangrijk project spaak loopt. Daarbij komt dat het falen van IT niet langer alleen een interne zaak is, maar vaak publiekelijk wordt veroordeeld.”

Toch kunnen organisaties zeker leren van projecten uit het verleden, zo blijkt uit het onderzoek. De belangrijkste lessen die beslissers hebben getrokken zijn onder andere:

 • Begin met de ‘wat’-vraag. Het lijkt simpel, maar goed gedefinieerd hebben wat de doelstellingen van het project zijn helpt bij het succesvol voltooien van het project.
 • Doe gedegen vooronderzoek. 42 procent van de respondenten geeft aan meer achtergrondonderzoek te doen voordat zij weer in nieuwe technologie investeren.
 • Stel haalbare doelen op. Stel niet alleen projectdoelstellingen op, maar ook business-doelstellingen, zoals besparingen of verhoogde productiviteit.
 • Second opinion belangrijk. 28 procent geeft aan dat ze achteraf graag met derden hadden gepraat over het project en het delen van best practices.
 • Zorg voor een goed team. 32 procent van de respondenten gaf aan dat ze bij een nieuw project eerst zouden zorgen voor een goede infrastructuur en goede mensen om het project uit te voeren.
 • Educatie niet onderschatten. 41 procent van respondenten geeft aan dat ze de volgende keer zouden investeren in een goede scholing van medewerkers om het optimale uit het systeem te halen.

Betrouwbare partner
Stam vervolgt: “Veel organisaties bevinden zich in een fase waarin het niet realistisch is dat zij van alle technologie die hun organisatie in gebruik heeft precies weten hoe ze die optimaal moeten inzetten. Door te zoeken naar een betrouwbare partner voor het aanschaffen en beheren van de juiste IT, kunnen zij zich concentreren op het toevoegen van waarde aan hun organisatie. En vergeet niet: eigenlijk is geen enkele slechte beslissing een verspilling. Het leren van fouten kan immers helpen om de organisatie sterker te maken.”

]]>
Tue, 30 Jun 2015 14:55:38 +0200 'De juiste beslissingen nemen is moeilijker dan tien jaar geleden' http://executive-people.nl/item/531592/de-juiste-beslissingen-nemen-is-moeilijker-dan-tien-jaar-geleden.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
IT-investeringen wereldwijd dalen dit jaar met 5,5% http://executive-people.nl/item/531591/it-investeringen-wereldwijd-dalen-dit-jaar-met.html Wereldwijd wordt dit jaar 3,5 biljoen dollar uitgegeven aan IT. Dit is 5,5% minder dan in 2014. Vooral de investeringen aan communicatiediensten zijn met een daling van 7,1% flink ingezakt.

Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gartner. De tegenvallende cijfers zouden vooral te maken hebben door de stijgende wisselkoers van de Amerikaanse dollar. Als we de impact van wisselkoersen buiten beschouwing laten laat de markt namelijk een groei van 2,5% zien. Gartner voorspelde in april nog dat de wereldwijde IT-investeringen dit jaar met 1,3% zouden teruglopen, terwijl zonder de impact van wisselkoersen de markt juist 3,1% zou groeien.

“We willen benadrukken dat dit geen marktcrash is. Dit zijn illusies die grote schommelingen in de waarde van de Amerikaanse dollar ten opzichte van andere munteenheden kan creëren”, legt John-David Lovelock, vice president onderzoek bij Gartner, uit. “Er zijn echter ook secundaire effecten naast de stijgende Amerikaanse dollar. Leveranciers moeten hun prijzen vergroten om kosten en marges op hun producten te beschermen. Organisaties en consumenten beslissen over nieuwe aankopen op basis van deze nieuwe prijzen.” 

http://executive-people.nl afbeelding

]]>
Tue, 30 Jun 2015 11:54:03 +0200 IT-investeringen wereldwijd dalen dit jaar met 5,5% http://executive-people.nl/item/531591/it-investeringen-wereldwijd-dalen-dit-jaar-met.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Veel grote bedrijven gaan de fout in met meldingen rond verwerking van persoonsgegevens http://executive-people.nl/item/531589/veel-grote-bedrijven-gaan-de-fout-in-met-meldingen-rond-verwerking-van-persoonsgegevens.html Wie met persoonsgegevens werkt is wettelijk verplicht hier melding van te maken. Bij veel grote bedrijven gaat dit proces echter niet goed. Zo maken sommige bedrijven geen enkele melding, terwijl andere juist dubbele meldingen indienen. Meldingen die worden ingediend zijn daarnaast in veel gevallen vaag en incompleet.

Dit blijkt uit een onderzoek van SoftwareZaken naar de 25 grote bedrijven in de AEX-index. Van deze bedrijven zijn alle meldingen rond het verwerken van persoonsgegevens geanalyseerd. Vier van de onderzochte bedrijven bleken in zijn geheel geen melding te maken van de verwerking van persoonsgegevens. Bij andere bedrijven zijn wel meldingen ingediend, maar ontbreken er bepaalde meldingen. 

Vage en incomplete meldingen
Meldingen die wel worden ingediend zijn daarnaast in veel gevallen vaag en incompleet. Zo beschrijven dergelijke meldingen wel dat er persoonsgegevens wordt verzameld, maar worden hier vage termijn gebruikt als ‘achtergrondgegevens’ en ‘interesses’. Hierdoor is niet duidelijk welke gegevens exact worden vastgelegd. Daarnaast is in veel gevallen niet duidelijk afgebakend waarvoor data wordt verzameld. Hierbij worden termijn gebruikt als ‘management-info’ en ‘algehele strategie’. Tot slot wordt in meldingen gesproken over ‘ex- en potentiële klanten’. SoftwareZaken stelt dat onduidelijk is welke gebruikers hiermee precies wordt bedoeld.

Van ING, Philips, Shell en Akzo Nobel zijn de meeste dubbele meldingen aangetroffen. In sommige gevallen deden BV’s van deze organisaties maar liefst vijf keer melding van hetzelfde, waarbij telkens spelfouten in de bedrijfsnaam zijn gemaakt. Voor Altice, Boskalis, NN group en OCI zijn geen enkele meldingen gevonden. SoftwareZaken noemt het een kwalijke zaak dat er zo onzorgvuldig wordt omgesprongen met de meldingen. De dienstverlener concludeert dat grote bedrijven onvoldoende aandacht besteden aan het informeren van gebruikers over privacy, terwijl het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) kennelijk onvoldoende middelen beschikbaar heeft om de meldingen te controleren.

]]>
Tue, 30 Jun 2015 10:13:10 +0200 Veel grote bedrijven gaan de fout in met meldingen rond verwerking van persoonsgegevens http://executive-people.nl/item/531589/veel-grote-bedrijven-gaan-de-fout-in-met-meldingen-rond-verwerking-van-persoonsgegevens.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
McKinsey: Internet of Things steeds belangrijker voor wereldwijde economie http://executive-people.nl/item/531443/mckinsey-internet-of-things-steeds-belangrijker-voor-wereldwijde-economie.html De Internet of Things (IoT) business, dat diverse dingen laat connecteren via internet, laat zich gelden in de wereldwijde economie over de komende vijf jaar. Dit meldt het McKinsey Global Institute rapport 'The Internet of Things: Mapping the value beyond the hype'.

Veel kansen liggen als IoT meer interoperabiliteit heeft. De IoT markt kan dan tegen 2025 goed zijn voor 3,9 tot 11,1 biljoen dollar omzet. IoT kan dan 11 procent bijdragen aan de totale wereldeconomie. Lees meer hier. Of Lees het volledige rapport:  Unlocking_the_potential_of_the_Internet_of_Things_Full_report.pdf

]]>
Mon, 29 Jun 2015 09:00:53 +0200 McKinsey: Internet of Things steeds belangrijker voor wereldwijde economie http://executive-people.nl/item/531443/mckinsey-internet-of-things-steeds-belangrijker-voor-wereldwijde-economie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Ontwikkelen van Internet of Things-apps levert steeds vaker geld op http://executive-people.nl/item/531429/ontwikkelen-van-internet-of-things-apps-levert-steeds-vaker-geld-op.html Recent marktonderzoek dat is uitgevoerd door Progress in samenwerking met Harbor Research toont aan dat maar liefst 65 procent van de Internet of Things (IoT)-apps op dit moment geld oplevert. De resultaten laten ook zien dat ontwikkelaars verwachten dat dit percentage 80 procent zal zijn in 2018. De sectoren die op dit moment vooroplopen in het ontwikkelen van IoT-apps zijn onder andere smart homes, wearables, automotive en sport/fitness.

45 % van de 675 applicatieontwikkelaars die wereldwijd werden bevraagd ontwikkelen momenteel IoT-apps. In de VS is het percentage ontwikkelaars dat IoT-apps ontwikkelt het hoogst (58%), gevolgd door Nederland (50%) en Duitsland (43%).

Voorspellingen adoptie IoT per branche
In reactie op de vraag welke markten het belangrijkste zijn voor het ontwikkelen van IoT-apps, geven respondenten aan dat smart homes (19%), wearables (13%), automotive (11%) en sport/fitness (11%) de belangrijkste markten zijn. Zij geven bovendien aan dat deze sectoren de meeste inkomsten genereren uit IoT-apps. De overheidssector staat helemaal onderaan de lijst (4%). 

Binnen drie tot vijf jaar verwachten de applicatieontwikkelaars een kentering waardoor de zorg (14%), smart city (13%) en automotive (12%) de drie belangrijkste sectoren worden voor het ontwikkelen van IoT-apps. Ook de publieke sector gaat meer IoT-apps ontwikkelen en komt op gelijke hoogte te staan als de wearables-markt die op dit moment erg populair is (allebei 8%). 

Technologievoorkeur
De ondervraagde applicatieontwikkelaars gaven aan dat Android het beste besturingssysteem biedt voor het ontwikkelen van apps voor IoT-apparaten (29%), gevolgd door Windows (24%), Linux (21%) en iOS (16%). 

Java blijkt het meest populaire ontwikkelplatform of -taal te zijn om data te verzamelen en te integreren vanaf de server (55%), gevolgd door PHP (17%) en Node.js (12%). Zo’n 40 procent van alle respondenten maakt altijd of meestal gebruik van een Rapid Application Development (RAD) tool om apps te bouwen. Zij bouwen applicaties dus niet meer van de grond af op. Dit is een belangrijke verandering ten aanzien van de traditionele benaderingen van applicatieontwikkeling. 

“Gartner[1] voorspelt dat in 2020 zo’n 25 miljard devices verbonden zijn met het internet. Ons onderzoek laat zien dat applicatieontwikkelaars toekomstbestendig inzetten op industrie-specifieke en infrastructuur apps als de basis voor hun inkomsten. Zij hebben hiervoor alleen wel de juiste tools nodig om contextuele IoT-data te verzamelen, te analyseren en te beheren. Dit stelt hen in staat om maximaal te profiteren van de mogelijkheden, zowel vanuit creatief als vanuit financieel perspectief. Met de juiste benadering kunnen applicatieontwikkelaars hun grote ideeën vertalen naar de praktijk, waarmee zij een bijdrage leveren aan het definiëren van IoT en haar toekomst”, stelt Mark Armstrong, vice president en managing director EMEA bij Progress. 

Privacy en data-uitdagingen
Ontwikkelaars wereldwijd delen de opvatting dat beveiliging en persoonlijke privacy, databeveiliging en bescherming tegen een kwaadaardige aanval en integratie en databeheer topprioriteiten zijn bij het ontwerpen en implementeren van applicaties en de engagement van klanten bij IoT-apps. Zij bevestigen bovendien dat dit de grootste uitdagingen zijn voor de winstgevendheid van IoT-apps. 

De respondenten zijn van mening dat commerciële leveranciers (31%) en de open source community (24%) de beste mogelijkheden hebben om deze uitdagingen te overwinnen. Zij hebben weinig vertrouwen in een mogelijke bijdrage door de overheid (8%) of brancheorganisaties (7%). 

Gebrek aan technologie, vaardigheden en tools
Ondanks dat 77 procent van de respondenten kansen van IoT ziet, hebben veel ontwikkelaars nog steeds het gevoel dat zij niet beschikken over de juiste technologie, vaardigheden of tools.

 • 50 procent van de ontwikkelaars beschikt niet over de juiste technologie om te voldoen aan de huidige verwachtingen ten aanzien van IoT
 • 50 procent van de ontwikkelaars weet niet zeker of zij over de juiste vaardigheden en resources beschikken om te voldoen aan de huidige verwachtingen van IoT
 • 45% van de respondenten denkt dat zij niet over de juiste tools beschikken om contextuele data van sensoren te verzamelen, analyseren en gebruiken
 • Bijna een derde (30%) van de respondenten ervaart een overvloed aan data en voelt zich overweldigd bij het beheren van data sets voor contextuele IoT-apps, zoals locatie-gebaseerde applicaties. 

Het volledige onderzoeksrapport is hier te downloaden 

[1] Gartner. “Predicts 2015: The Internet of Things”, 30 Dec 2014, Alfonso Velosa,  James F. Hines, Hung LeHong,  Earl Perkins, Satish R.M

]]>
Sun, 28 Jun 2015 14:22:24 +0200 Ontwikkelen van Internet of Things-apps levert steeds vaker geld op http://executive-people.nl/item/531429/ontwikkelen-van-internet-of-things-apps-levert-steeds-vaker-geld-op.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
’97% van de kwaadaardige mobiele software is gericht op Android’ http://executive-people.nl/item/531428/a-van-de-kwaadaardige-mobiele-software-is-gericht-op-androida.html 97% van de kwaadaardige software (malware) voor mobiele apparaten is gericht op het Android besturingssysteem. Met name het open ecosysteem dat Google met Android hanteert is de aanleiding hiervoor, aangezien dit ecosysteem minder goed is beveiligd dan het iOS ecosysteem van Apple.

Dit meldt Pulse Secure in een nieuw rapport. Het bedrijf heeft in totaal ruim 2,5 miljoen mobiele applicaties onderzocht. Van alle malware die in deze groep werd aangetroffen was maar liefst 97% ontwikkeld voor het Android-besturingssysteem. Pulse Secure verklaart dit verschil met iOS voornamelijk door de wijze waarop het ecosysteem is ingericht. Waar Android een open ecosysteem is, is de App Store van Apple juist strikt gereguleerd. Iedere app voor de App Store moet door Apple worden gecontroleerd en goedgekeurd voordat deze wordt toegelaten in de appwinkel voor iOS. Dit verkleint de kans dat malware op iOS-apparaten terecht komt aanzienlijk.

Hoeveelheid malware groeit snel
De hoeveelheid malware voor Android neemt daarnaast snel toe. Afgelopen jaar zijn in totaal 1.268 bekende malwaresoorten voor Android opgedoken. Dit is een stijging van maar liefst 464 stuks ten opzichte van 2013 en 1.030 stuks ten opzichte van 2012. De onderzoekers waarschuwen dat ook iOS echter niet malwarevrij is. iOS-gebruikers zijn vorig jaar met vier soorten dreigingen geconfronteerd, die allen gericht waren op gebruikers die hun iPhone of iPad hebben ‘gejailbreakt’. Dit is een proces waarbij gebruikers beheerdersrechten op hun apparaat verkrijgen. Deze rechten geven gebruikers de mogelijkheid buiten de App Store om software te installeren op hun apparaat, waardoor ook malware op de apparaten terecht kan komen.

Pulse Secure stelt dat de bevindingen van belang zijn voor bedrijven die Bring Your Own Device (BYOD) toestaan. Mobiele beveiliging is volgens het bedrijf noodzakelijk om apparaten van werknemers en bedrijfsdata veilig te houden.

]]>
Sun, 28 Jun 2015 12:11:31 +0200 ’97% van de kwaadaardige mobiele software is gericht op Android’ http://executive-people.nl/item/531428/a-van-de-kwaadaardige-mobiele-software-is-gericht-op-androida.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Video’s worden vier keer meer op mobiele telefoons bekeken dan op tablets http://executive-people.nl/item/531426/videoa-s-worden-vier-keer-meer-op-mobiele-telefoons-bekeken-dan-op-tablets.html De videoconsumptie op mobiele devices steeg afgelopen kwartaal met maar liefst 24 procent en is ten opzichte van een jaar geleden verdubbeld. Bijna de helft (42%) van alle online video’s wordt op een mobiel device bekeken. Met name smartphones zijn populair, video’s worden vier keer meer op mobiele telefoons bekeken dan op tablets. Dat blijkt uit onderzoek van Ooyala, specialist in video analytics en dochteronderneming van Telstra, in het verschenen Q1 Video Index Report.

Naast de device-voorkeur, doet Ooyala ook per kwartaal onderzoek naar de relatie tussen videoadvertenties en het device. Zo blijkt uit analyse dat ruim 89 procent van de PC- en tabletgebruikers advertenties volledig afkijken. Op andere mobiele devices is dit minder, 79 procent van de smartphonegebruikers heeft het geduld om de hele advertentie af te kijken.

Voor het onderzoek analyseert Ooyala dagelijks meer dan 3,5 miljard gebeurtenissen omtrent online video. Ooyala gaat in het onderzoek verder in op het gebruik van verschillende devices in verhouding tot online video. Meer informatie over het Video Index Report en het complete onderzoeksrapport is te vinden op:http://www.ooyala.com/online-video-index.

WK

]]>
Sun, 28 Jun 2015 10:19:19 +0200 Video’s worden vier keer meer op mobiele telefoons bekeken dan op tablets http://executive-people.nl/item/531426/videoa-s-worden-vier-keer-meer-op-mobiele-telefoons-bekeken-dan-op-tablets.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Ondernemers en werknemers in mkb werken meer over http://executive-people.nl/item/531414/ondernemers-en-werknemers-in-mkb-werken-meer-over.html Mkb-ondernemers en hun personeel werken dit jaar meer en langer over. 60% van de ondernemers geeft aan dat hun personeel dit jaar meer overwerkt dan in 2014.

Dit blijkt uit onderzoek van De Zaak en MKB Servicedesk in opdracht van Ziggo Zakelijk. De helft van de ondernemers geeft aan dat personeel één tot twee keer per maand overwerkt. Bij een kwart wordt zelfs één keer per week overgewerkt, terwijl bij een kleine groep iedere dag wordt overgewerkt. Bij ongeveer een vijfde van de bedrijven wordt nooit overgewerkt door medewerkers.

Bij 32% wordt één tot twee uur overgewerkt, terwijl bij 34% twee uur of meer extra uren worden gedraaid. Om de productiviteit tijdens deze uren te verhogen of medewerkers te belonen geven veel ondernemers aan een maaltijd te regelen. 40% van de ondernemers geeft aan dat er altijd wordt gegeten tijdens overwerken, terwijl 35% aangeeft dat dit soms gebeurd. Bij 25% wordt nooit gegeten tijdens overwerken.

]]>
Sat, 27 Jun 2015 12:22:26 +0200 Ondernemers en werknemers in mkb werken meer over http://executive-people.nl/item/531414/ondernemers-en-werknemers-in-mkb-werken-meer-over.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
4G is voor steeds meer Nederlanders een vervangen voor vast internet http://executive-people.nl/item/531406/g-is-voor-steeds-meer-nederlanders-een-vervangen-voor-vast-internet.html Bijna de helft (45%) van de Nederlandse consumenten zou bereid zijn hun vaste internetverbinding in te ruilen voor een 4G-abonnement indien dit abonnement goedkoper wordt. 43% wil overstappen zodra 4G goedkoper is dan de huidige mobiele telefonie- en internetaansluitingen.

Dit blijkt uit onderzoek van TelecomPaper onder zijn Consumer Panel in mei 2015. Consumenten blijken bij een 4G-verbinding prijs belangrijker te vinden dan snelheid of betrouwbaarheid. 34 procent is het (volledig) eens met de stelling een overstap te overwegen op een 4G-abonnement zodra de snelheid even hoog ligt of hoger dan de bestaande internetaansluiting.Voor een vijfde (27%) van de Nederlanders is een voorwaarde voor een overstap naar uitsluitend een 4G-verbinding dat via deze verbinding ook (live) tv gestreamd kan worden.

Tussen verschillende leeftijdsgroepen zijn overigens wel verschillen te zien. Zo zijn jongere leeftijdsgroepen het vaker eens met de stellingen die zij tijdens het onderzoek voorgelegd kregen. 66% van de respondenten uit de leeftijdsgroep 12-19 jaar gaf bijvoorbeeld aan het eens te zijn met de stelling een overstap naar 4G te overwegen als dat goedkoper is dan de huidige internetaansluiting. Onder de groep van 65 tot 80 jaar ligt dit percentage op 23%.

]]>
Fri, 26 Jun 2015 13:41:22 +0200 4G is voor steeds meer Nederlanders een vervangen voor vast internet http://executive-people.nl/item/531406/g-is-voor-steeds-meer-nederlanders-een-vervangen-voor-vast-internet.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Helft verzekeraars zet big data onvoldoende in voor verbeteren klanttevredenheid http://executive-people.nl/item/531404/helft-verzekeraars-zet-big-data-onvoldoende-in-voor-verbeteren-klanttevredenheid.html Bijna de helft van alle verzekeraars (46%) maakt onvoldoende gebruik van big data om de klantervaring te verbeteren. Slechts één op de tien (12%) verzekeraars stelt noemt klantervaring een prioriteit als het gaat om big data. Dit ondanks dat de klanttevredenheid in de sector zeer laag is.

Dit blijkt uit het onderzoek ‘Fixing the Insurance Industry: How Big Data can Transform Customer Satisfaction’ van Capgemini Consulting. Een eerder onderzoek van Capgemini uit 2014 wijst uit dat slechts een derde (29%) van de klanten van verzekeraars wereldwijd tevreden is met de dienstverlening die wordt geleverd. Hier is dan ook veel ruimte voor verbetering. https://www.capgemini-consulting.com/fixing-the-insurance-industry

Data-rijke klantinteracties
Daarnaast wees dit eerdere onderzoek ook uit dat traditionele verzekeraars in toenemende mate moeten concurreren met nieuwe partijen die vol inzetten op klanttevredenheid. Deze partijen, onder andere grote e-commercebedrijven en tech startups, zetten data-rijke klantinteracties in om verzekeringsproducten te creëren en verkopen.

Met het oog op de lage klanttevredenheid in de verzekeringssector noemt Capgemini Consulting het in het nieuwe rapport verbazingwekkend dat big data nauwelijks wordt ingezet om de klanttevredenheid te vergroten. Big data wordt vooral gebruikt om fraude te bestrijden, de winstgevendheid te vergroten en het toekomstige gedrag van klanten te kunnen voorspellen.

Security en privacy
Capgemini Consulting concludeert ook dat verzekeraars te weinig aandacht besteden aan security en privacy. 23% van de organisaties blijkt te beschikken over security software voor de verwerking van persoonlijke data. 20% geeft aan aanvullende maatregelen te hebben genomen om de privacy van klanten te waarborgen.

]]>
Fri, 26 Jun 2015 12:34:44 +0200 Helft verzekeraars zet big data onvoldoende in voor verbeteren klanttevredenheid http://executive-people.nl/item/531404/helft-verzekeraars-zet-big-data-onvoldoende-in-voor-verbeteren-klanttevredenheid.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Bedrijven geven dit jaar 40 miljard dollar uit aan big data’ http://executive-people.nl/item/531319/a-bedrijven-geven-dit-jaar-miljard-dollar-uit-aan-big-dataa.html Big data is populair. Naar verwachting wordt voor het einde van het jaar 40 miljard dollar uitgegeven van Big data-oplossingen en -technologie.

Dit meldt SNS Research. Het onderzoeksbureau stelt dat allerlei obstakels de omarming van big data in de weg staan. Desondanks zouden big data investeringen steeds meer momentum krijgen. Naar verwachting investeren bedrijven in 2015 voor ongeveer 40 miljard dollar in big data.

De investeringen blijven ook de komende vijf jaar naar verwachting toenemen. SNS Research voorspelt een jaar-op-jaar groei van 14%.

]]>
Fri, 26 Jun 2015 09:44:51 +0200 ‘Bedrijven geven dit jaar 40 miljard dollar uit aan big data’ http://executive-people.nl/item/531319/a-bedrijven-geven-dit-jaar-miljard-dollar-uit-aan-big-dataa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Elektronisch factureren bespaart veel geld' http://executive-people.nl/item/531110/elektronisch-factureren-bespaart-veel-geld.html Organisaties doen er goed aan om op korte termijn elektronisch factureren in te voeren om besparingen te realiseren. Deze aanbeveling volgt uit de resultaten van het Billentis Report van 2015, gesponsord door Ricoh, dat voorspelt dat er wereldwijd 42 miljard facturen zullen worden uitgegeven dit jaar.

Het jaarlijkse Billentis Report is bedoeld om organisaties te informeren over elektronisch factureren door marktgegevens en -analyses te publiceren, zodat organisaties inzicht hebben in de huidige en toekomstige stand van zaken en hoe deze hun bedrijf kunnen beïnvloeden.

Download het onderzoek hier.

]]>
Wed, 24 Jun 2015 15:12:22 +0200 'Elektronisch factureren bespaart veel geld' http://executive-people.nl/item/531110/elektronisch-factureren-bespaart-veel-geld.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Mobiel internet is in het Verenigd Koninkrijk vier keer sneller dan in Nederland http://executive-people.nl/item/531211/mobiel-internet-is-in-het-verenigd-koninkrijk-vier-keer-sneller-dan-in-nederland.html Nederland blijft achter als het gaat om mobiele internetsnelheid. Zo is het mobiel verkeer in het Verenigd Koninkrijk maar liefst vier keer sneller dan in Nederland. Ons land is wel koploper in de adoptie van breedbandinternet in Europa.

Dit blijkt uit het State of the Internet Report van Akamai Technologies, leverancier van Content Delivery Network-diensten, over het eerste kwartaal van 2015. “Het is opvallend dat Nederland achter blijft op gebied van snelheid van mobiele internet, zegt Hans Nipshagen, Country Manager Benelux van Akamai Technologies. “Mobiele video neemt een vlucht, het is zelfs de verwachting dat over vier jaar 70% van het mobiele verkeer uit video zal bestaan. Nederlandse mobiele gebruikers willen een zelfde kwaliteitservaring als ze hebben met traditionele TV en zullen dus steeds hogere eisen gaan stellen aan de snelheid van mobiel internet. Akamai helpt op dit moment al diverse mobiele providers optimale videokwaliteit te kunnen leveren.”

15,3 Mbps in Nederland
In het eerste kwartaal van 2015 bereikte de gemiddelde wereldwijde verbindingssnelheid voor het eerst de 5 Mbps. Dat is 10 procent meer dan het kwartaal hiervoor. De gemiddelde snelheid in de landen die de top-10 aanvoeren, zitten allemaal (ruim) boven de 10 Mbps. Nederland staat op de vijfde plaats wereldwijd met een gemiddelde snelheid van 15,3 Mbps. De gemiddelde internetsnelheid steeg in 131 landen, waarbij Fiji een toename zag van wel 128% naar 6,2 Mbps en Japan een bescheiden toename van 0,4% tot 15,2 Mbps. De gemiddelde wereldwijde pieksnelheid is toegenomen tot 29,1 Mbps. Nederland heeft op het gebied van pieksnelheden een dertiende plaats met een gemiddelde pieksnelheid van 61,5 Mbps.

Voor het eerst geeft het Akamai State of the Internet-rapport ook inzicht in het aantal verbindingen dat verkeer aankan van meer dan 25 Mbps. Wereldwijd kon 4,6% van het aantal verbindingen een snelheid aan van minimaal 25 Mbps. Nederland loopt hierbij voor op het wereldwijde gemiddelde met 9,8% van de verbindingen en bekleedt daarmee de 9e positie wereldwijd. Akamai heeft ook het aantal verbindingen gemeten dat connectie maakte met minimaal 4 Mbps, 10 Mbps en 15 Mbps. Nederland loopt hier duidelijk voorop en heeft bij zowel 4 als 10 Mbps de nummer 1-positie in Europa. Alleen bij 15 Mbps moet Nederland Zweden voor zich dulden.

Mobiel internet
Akamai heeft voor het State of the Internet-rapport van het eerste kwartaal van dit jaar 62 landen meegenomen in de metingen voor de gemiddelde mobiele internetsnelheden. Het Verenigd Koninkrijk heeft het snelste mobiele internet ter wereld met 20,4 Mbps. Nederland scoort hier nog steeds relatief slecht met een gemiddelde mobiele internetsnelheid van 5,5 Mpbs. Onder andere landen als Slovenië, Oekraïne en Turkije laten Nederland achter zich. Vietnam heeft het traagste mobiele netwerk met 1,3 Mbps.

60% van de mobiele internetverbindingen in Nederland heeft een snelheid van meer dan 4 Mbps. Nederland doet het hierin beter dan Duitsland (35%) maar moet veel landen voor zich dulden waaronder Denemarken (98%), Zweden (97%) en ook België (80%).

IPv4 en IPv6
Ondanks dat het IPv6-protocol veel in het nieuws is en in populariteit toeneemt, is het aantal unieke IPv4-adressen dat Akamai heeft gemeten in het eerste kwartaal van 2015 gestegen met bijna 10 miljoen. Het Verenigd Koninkrijk en Japan lopen in deze relatieve groei voorop met respectievelijk 30.556.750 en 44.487.590 unieke IPv4-adressen gemeten in Q1 2015. Nederland komt met 9.260.974 niet voor in de top-10.

Europa loopt voorop met het grootste percentage content-aanvragen over het IPv6-protocol. België is hierbij nog steeds de koploper met een derde van alle verzoeken die via dit protocol wordt gedaan. Nederland komt zelfs in de Europese top-10 niet voor.

]]>
Wed, 24 Jun 2015 15:11:17 +0200 Mobiel internet is in het Verenigd Koninkrijk vier keer sneller dan in Nederland http://executive-people.nl/item/531211/mobiel-internet-is-in-het-verenigd-koninkrijk-vier-keer-sneller-dan-in-nederland.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Veel managers weten te weinig van security’ http://executive-people.nl/item/531196/a-veel-managers-weten-te-weinig-van-securitya.html Het ontbreekt bij veel bestuursleden aan kennis over cybersecurity. Veel managers zijn niet op de hoogte van cyberaanvallen en beschikken over onvoldoende kennis om security-uitdagingen het hoofd te bieden. IT security professionals hebben daarnaast maar weinig vertrouwen in het vermogen van managers om de beveiligingsrisico’s te begrijpen waar hun organisatie mee wordt geconfronteerd.

Dit blijkt uit een onderzoek van Ponemon Institute in samenwerking met leverancier van beveiligingsoplossingen Fidelis Cybersecurity onder 650 managers en IT security professionals. Voornamelijk CIO’s, CTO’s en CISO’s hebben deelgenomen aan het onderzoek. Ruim driekwart van de managers (76%) geeft aan security strategieën en actieplannen voor security-incidenten te beoordelen. Tegelijkertijd geeft ruim vier op de tien (41%) aan over te weinig expertise op dit gebied te beschikken. 26% geeft zelfs aan minimale tot geen kennis te hebben over security.

Grote verschillen
Dit gebrek aan kennis leidt tot grote verschillen in de wijze waarop managers en security professionals tegen IT-beveiliging aankijken. Zo geeft bijna zes op de tien managers (59%) aan dat de cybersecurity governance practices van hun bedrijf ‘zeer effectief’ zijn. Slechts 18% van de security professionals deelt deze mening.

54% van de security professionals stelt dat hun organisatie in de laatste twee jaar slachtoffer is geworden van diefstal van waardevolle informatie, waaronder intellectueel eigendom. 23% van de bestuursleden weet van een dergelijk incident binnen zijn organisatie. 18% heeft geen idee of zijn organisatie doelwit is van cybercriminelen. Security professionals blijken weinig vertrouwen te hebben in managers als het gaat om security. Zes op de tien stelt dat het bestuur beveiligingsrisico’s niet goed begrijpt. 70% van de managers stelt deze risico’s wel te begrijpen.

Impact van cyberaanval op Target
De Amerikaanse winkelketen Target werd eind 2013 doelwit van een grootschalige datadiefstal. Miljoenen creditcardgegevens werden gestolen door cybercriminelen die kwaadaardige software hadden aangebracht op de kassasystemen in filialen van de keten. Deze cyberaanval, die veel publiciteit heeft gekregen, blijkt de wijze waarop organisatie naar security kijken te hebben beïnvloed. 65% van de managers en 67% van de security professionals stelt dat de cyberinbraak een grote impact heeft gehad op de aandacht die managers hebben voor security governance.

]]>
Wed, 24 Jun 2015 13:10:05 +0200 ‘Veel managers weten te weinig van security’ http://executive-people.nl/item/531196/a-veel-managers-weten-te-weinig-van-securitya.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Publieksdiensten moeten verder worden gedigitaliseerd http://executive-people.nl/item/531141/publieksdiensten-moeten-verder-worden-gedigitaliseerd.html Hoewel de Europese overheden steeds meer digitale middelen inzetten voor dienstverlening aan burgers en bedrijven, gaat de vooruitgang die zij boeken nog gestaag en is er veel verschil per regio. Dit blijkt uit de resultaten van de twaalfde Benchmark Measurement of European eGovernment Services van de Europese Commissie, uitgevoerd door Capgemini.

Om de digitale dienstverlening naar een hoger niveau te tillen, zodat de realisatie van de digitale interne markt dichterbij komt, zouden de overheden in de verschillende Europese landen moeten inzetten op personalisering van de dienstverlening en hun focus daarnaast naar Europees niveau moeten verleggen in plaats van nationaal niveau.

In het onderzoek zijn dit jaar circa 10.000 publieke websites uit de verschillende Europese lidstaten getoetst op gebruikersgemak. Hierbij is met name gekeken naar de route die burgers online afleggen tijdens verschillende levensgebeurtenissen, zoals het opstarten van een bedrijf, het verliezen van of zoeken naar een baan, of hun studententijd. Uit het onderzoek blijkt dat de Europese dienstverlening steeds volwassener wordt: meer informatie en diensten zijn online beschikbaar en er is in toenemende mate aandacht voor online support, ondersteuning en feedback.

Vooruitgang op het gebied van mobiel, transparantie en simplificatie is nodig

Hoewel de dienstverlening steeds verder digitaliseert, blijven met name de noodzakelijke verbeteringen op het gebied van gebruikersgemak achter. Belangrijk aandachtspunt is hierbij de personalisering van publieke diensten, wat tot uitdrukking komt in pijlers als mobiele toegankelijkheid, transparantie en simplificatie van processen. Zo zetten overheden bijvoorbeeld nog onvoldoende in op de mogelijkheden die mobiele apparaten bieden om hun dienstverlening te personaliseren. Dit ondanks de sterke groei in het gebruik van mobiel in Europa en onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat wanneer een website beschikbaar is voor mobiel gebruik gebruikersaantallen exponentieel groeien. In het onderzoek komt naar voren dat slechts een op de vier publieke websites ook mobiel vriendelijk is. Het Verenigd Koninkrijk vormt hierbij overigens een positieve uitzondering: de mobiel responsieve websites generen hier meer dan twee keer zoveel verkeer als de mobiele websites in andere Europese landen [1].

Verder draagt een gebrek aan transparantie over processen, het gebruik van persoonlijke data en de betrokkenheid van externe instanties bij digitalisering van diensten niet bij aan een groter vertrouwen onder burgers. Uit het onderzoek blijkt dat de transparantie van processen met 3% is toegenomen, maar de eindscore (51%) is nog niet bevredigend. Ook blijken gebruikers gemiddeld beter toegang te hebben tot hun persoonlijke data op overheidswebsites (+5%, naar 52%). Verder is er onvoldoende inzicht in de processen en dienstverleners zelf, en de duur en reactietijd van de verschillende stappen die moeten worden genomen om een publieke dienst van begin tot eind af te nemen is laag (+2%, naar 41%). Het vertrouwen van burgers is essentieel om meer online gebruikers te kunnen trekken en om de potentiële belofte van een de kostenbesparing die de inzet van online diensten heeft, waar te maken.

Het simplificeren van processen is een andere belangrijke drijfveer achter de personalisering van online diensten. Een van de mogelijkheden om processen eenvoudiger te maken is door het vooraf invullen van online formulieren met data waarover de overheid op dat moment al beschikt. Een van de pijlers om dit te meten is de Authentic Sources key enabler [2], uit het onderzoek blijkt dat deze met 2 procentpunt is gedaald.

In potentie kan de digitale interne markt een additionele groei van €340 miljard bewerkstelligen, duizenden nieuwe banen creëren en een levendige en op kennis gebaseerde samenleving scheppen [3]. Toch is de digitale interne markt op dit moment nog ver weg. Zo is het slechts op beperkte schaal mogelijk om online grensoverschrijdende transacties te doen (+4%, naar 48%). Op zakelijk gebied zijn wel meer grensoverschrijdende transacties mogelijk (58%) dan op persoonlijk gebied (43%). Dinand Tinholt, Vice-President en Global EU Account Director bij Capgemini, zegt: “Europa zou de kracht van de moderne technologie moeten omarmen om bij te blijven in het tempo van digitalisering van publieke diensten in de rest van de wereld. Het Europese continent heeft veel mogelijkheden, maar het is de vraag of het lukt om dit om te zetten in echt voordeel. Het is nu meer relevant dan ooit om digitale strategieën in te zetten voor de realisatie van de digitale interne markt.”

Kijk hier voor meer informatie en het volledige rapport.

Bronnen:

[1] Bron: GOV.UKhttps://gds.blog.gov.uk/2014/02/06/improving-gov-uk-on-mobile-devices/  

[2] Authentic Sources zijn basisregisters waar (persoonlijke) data wordt opgeslagen voor hergebruik bij het voor invullen van gegevens op websites.

[3] Mapping the Cost of Non-Europe 2014-2019 , een studie uitgevoerd door het Europees Parlemen

 

]]>
Wed, 24 Jun 2015 13:08:16 +0200 Publieksdiensten moeten verder worden gedigitaliseerd http://executive-people.nl/item/531141/publieksdiensten-moeten-verder-worden-gedigitaliseerd.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Luchtvaartmaatschappijen investeren in Internet of Things http://executive-people.nl/item/531131/luchtvaartmaatschappijen-investeren-in-internet-of-things.html Luchtvaartmaatschappijen wereldwijd zijn van plan om de komende drie jaar flink te investeren in Internet of Things (IoT). Een grote meerderheid van de luchtvaartmaatschappijen (86%) verwacht dat IoT de komende drie jaar veel voordelen gaat bieden en meer dan een derde (37%) heeft hier al budget voor gereserveerd. De geplande IoT-investeringen zijn vooral gericht op het inchecken van zowel passagiers als bagage en het ophalen van bagage. Om de grote hoeveelheid data die hierdoor wordt verzameld te kunnen omzetten in bruikbare informatie wordt Business Intelligence (BI) en datacenters steeds belangrijker.

Dit blijkt uit het SITA 2015 Airline IT Trends-onderzoek, uitgevoerd onder ’s werelds top 200 luchtvaartmaatschappijen. Meer dan de helft van de luchtvaartmaatschappijen blijkt van plan te zijn om de komende drie jaar te investeren in IoT. 16% van de respondenten wil zelfs grootschalige IoT-programma’s lanceren in de komende drie jaar. Daarnaast is 41% van plan om te investeren in Research & Development. De luchthavens spelen hiermee in op het grote aantal vliegtuigpassagiers (83%) die reizen met een smartphone.

Bruikbare data
Het met elkaar verbinden van voorwerpen, passagiers en medewerkers creëert een enorme hoeveelheid data. Deze data moet door luchtvaartmaatschappijen worden omgezet in bruikbare data. BI en datacenters krijgen hierdoor steeds meer prioriteit in de sector. 94% van de ondervraagde luchtvaartmaatschappijen investeert al in BI en 74% is van plan om voor 2018 grote investeringsprogramma’s op te zetten op dit vlak. 68% heeft daarnaast plannen om de komende drie jaar te investeren in data centers en 14% gaat investeren in R&D of een pilot-programma.

Het inzetten van beacons, sensoren waarmee locatie en andere informatie aan elkaar gekoppeld kunnen worden heeft prioriteit voor luchtvaartmaatschappijen. Momenteel gebruikt nog maar 9% van de luchtvaartmaatschappijen beacons. Naar verwachting stijgt dit percentage naar 44% in 2018. Beacons zullen met name ingezet gaan worden bij bagageafhandeling. 44% van de luchtvaartmaatschappijen is van plan om de sensoren te gebruiken bij het inchecken van bagage en 43% bij het ophalen van bagage.

Interactieve mobiele diensten
Een ander onderwerp dat hoog op de agenda staat voor luchtvaartmaatschappijen is het aanbieden van interactieve diensten via mobiele devices. Vooral locatie-gebaseerde informatie staat centraal bij deze diensten, die in veel gevallen wordt verzameld via beacons. Denk hierbij aan diensten voor het oplossen van problemen met de afhandeling van bagage. Daarnaast is het mogelijk om berichten te verzenden aan passagiers op basis van hun locatie om hen bijvoorbeeld eraan te herinneren tijdig te boarden, zelfs als passagiers zich nog niet in de luchthaven bevinden. Momenteel biedt 60% van de luchtvaartmaatschappijen actuele vluchtinformatie aan passagiers via een smartphone app. Dit percentage stijgt naar verwachting tot 96% in 2018. Ook hierbij wordt de informatie voornamelijk gebaseerd op data verzameld door beacons. 57% gaat in de komende drie jaar beacons gebruiken voor apps die passagiers helpen de weg te vinden in een luchthaven.

“Onze hele wereld wordt steeds meer “connected” en luchtvaartmaatschappijen zien dat investeringen in IoT nodig zijn om op dit vlak de vruchten te kunnen plukken”, zegt Jim Peters, Chief Technology Officer van SITA. “IoT is een echte game-changer in de manier waarop we dingen doen – niet alleen voor de luchtvaartindustrie, maar in alle aspecten van ons leven. Luchthavens en –maatschappijen kunnen samen beacons gebruiken om intelligente luchthavens te creëren en business intelligence en analytics in te zetten om een betere passagierservaring te leveren.”

]]>
Tue, 23 Jun 2015 17:01:52 +0200 Luchtvaartmaatschappijen investeren in Internet of Things http://executive-people.nl/item/531131/luchtvaartmaatschappijen-investeren-in-internet-of-things.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Millennial zelfstandige professionals werken graag samen met andere zelfstandigen http://executive-people.nl/item/531127/millennial-zelfstandige-professionals-werken-graag-samen-met-andere-zelfstandigen.html De nieuwe generatie zelfstandige professionals (zp’ers) werkt graag samen met andere zelfstandigen. 45 procent van de millennials ziet zichzelf als samenwerkende professional in tegenstelling tot slechts 28 procent van voorgaande generaties zp’ers.

Dit blijkt uit onderzoek van sourcing partner FastFlex, in samenwerking met ABN AMRO, onder ruim 1.600 Nederlandse zp’ers. In het onderzoek is onderscheid gemaakt tussen millennials en eerdere generaties zp’ers. De nieuwe generatie Nederlandse zp’ers kiest daarnaast bewust voor een carrière als eigen baas. Een ruime meerderheid (94%) zegt bewust te kiezen voor het zp-schap. Dit percentage ligt onder voorgaande generaties op 87%.

Profielschets
Het onderzoek brengt het profiel van de Nederlandse millennial zp’er in kaart. Het grootste verschil tussen beide generaties is zichtbaar in het antwoord op de vraag ‘ondernemer of specialist?’. Waar een meerderheid (58%) van de voorgaande generatie professionals zichzelf als specialist ziet, vindt de millennial met maar liefst 64 procent dat de term ‘ondernemer’ beter past. Daarnaast ziet ruim 69 procent van de millennials zichzelf als fulltime zp’er, tegenover 31 procent die zichzelf bestempelt als hybride professional. De nieuwe generatie zelfstandigen beschouwt zichzelf minder als specialist dan de eerdere generatie zp’ers; 64 procent van de millennials geeft aan specialist in plaats van generalist te zijn, ten opzichte van 79 procent van de voorgaande generatie.

Niels Huismans, Business Developer bij FastFlex: “De claim dat een groot deel van de millennial generatie gedwongen begint aan een carrière als zelfstandige kunnen we nu van tafel vegen. Zelfstandig ondernemen en zelf beslissen over de manier waarop werk verricht moet worden is booming onder de millennials en deze trend blijft zich de aankomende jaren doorzetten. Sterker nog, de zp’er wordt het nieuwe bedrijf. Samen met een netwerk van andere professionals gaat de Nederlandse zp’er een onuitwisbare indruk maken. ZP-netwerken bestaande uit gemotiveerde, flexibele zelfstandigen, werken doelgerichter dan logge organisaties en gaan in de toekomst complete projectorganisaties overnemen. Bedrijven zijn hier momenteel nog onvoldoende op voorbereid. Zp’ers hebben de toekomst.”

Whitepaper
Naar aanleiding van het onderzoek heeft FastFlex in samenwerking met ABN AMRO de whitepaper ‘The war for talent is over – and talent won’ gepubliceerd. De whitepaper is hier beschikbaar. 

]]>
Tue, 23 Jun 2015 13:35:19 +0200 Millennial zelfstandige professionals werken graag samen met andere zelfstandigen http://executive-people.nl/item/531127/millennial-zelfstandige-professionals-werken-graag-samen-met-andere-zelfstandigen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Veel IT’ers laten carrièrekansen liggen http://executive-people.nl/item/531124/veel-ita-ers-laten-carria-uml-rekansen-liggen.html IT’ers zijn zich niet altijd bewust van de mogelijkheden op de arbeidsmarkt en laten hierdoor kansen liggen. 40 procent van de IT’ers geeft aan weleens een baan te hebben aangenomen zonder na te denken over andere mogelijkheden. Eén op de vijf weet niet goed welke mogelijkheden er zijn.

Dit blijkt uit een onderzoek van Monsterboard, uitgevoerd onder ruim 500 IT’ers. Volgens carrièresite Monsterboard zijn er voor IT’ers juist veel mogelijkheden om een betere baan te vinden. Driekwart van de IT’ers vindt het belangrijk om controle te hebben over zijn eigen carrière, maar slechts de helft heeft een duidelijk carrièredoel voor ogen. 15 procent geeft toe dat ze de laatste jaren niet alles uit hun carrière gehaald hebben en bijna de helft is voor zijn laatste baan niet zelf actief op zoek geweest.

Gemakzuchtig
Monsterboard stelt dat IT’ers wellicht gemakzuchtig zijn geworden in de huidige arbeidsmarkt waar veel vraag is naar verschillende IT functies. 40 procent van de respondenten verwacht dat het voor hen gemakkelijk is om een nieuwe baan te vinden.

“IT’ers geven aan controle te willen over hun carrière, daarvoor is het wel belangrijk dat je weet waar je mogelijkheden liggen. Vraag jezelf af wat jouw ambities zijn en hoe je die kunt bereiken”, aldus Gian Zandonà, Managing Director van Monsterboard.nl. “Ook al ben je in de luxe positie dat je goed zit, het is belangrijk om het heft in eigen handen te nemen om nóg meer uit je carrière te halen. In de huidige markt zijn veel kansen voor IT’ers, zorg ervoor dat je je hier bewust van bent zodat je die kansen kunt pakken. Alleen door ook echt de controle te nemen, haal jij het beste uit jezelf.”

http://executive-people.nl afbeelding

Developers willen de meeste controle over hun carrière
Binnen de support-medewerkers hebben de minste werknemers een carrièredoel voor ogen (47 procent). 53 procent van de developers heeft zijn carrière al uitgestippeld, terwijl dit geldt voor 61 procent van de project managers & IT specialisten. Vooral developers (78 procent) en de IT specialisten (75 procent) vinden het belangrijk om controle te hebben over hun eigen carrière. Twee derde van de support-medewerkers denkt hier hetzelfde over.

61 procent van de ondervraagden geeft aan open te staan voor een andere baan. Desalniettemin geeft een kwart van de ondervraagden aan op zoek te zijn naar een betere baan, maar niet goed te weten waar ze moeten zoeken. Vooral binnen de project managers & IT specialisten (33 procent) is deze groep behoorlijk. Het geldt voor 22 procent van de developers en 27 procent van de support-medewerkers.

Baan aannemen zonder goed na te denken
Van de medewerkers die wel eens een baan hebben aangenomen zonder hier goed over na te denken gaan IT specialisten het meest spontaan te werk. 46 procent van deze groep geeft toe weleens een baan te hebben aangenomen zonder verder te kijken. Developers (36 procent) en support-medewerkers (38 procent) zijn hier bedachtzamer in.

]]>
Tue, 23 Jun 2015 10:43:10 +0200 Veel IT’ers laten carrièrekansen liggen http://executive-people.nl/item/531124/veel-ita-ers-laten-carria-uml-rekansen-liggen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Security Appliance markt groeit met 7,5 procent naar 2,3 miljard dollar omzet http://executive-people.nl/item/530997/security-appliance-markt-groeit-met-procent-naar-miljard-dollar-omzet.html De Security Appliance markt groeide volgens marktonderzoeksbureau IDC het afgelopen kwartaal met 7,5 procent naar 2,3 miljard dollar omzet. De vraag steeg doordat organisaties zich beter willen beschermen tegen cyberaanvallen.

Cisco zag zijn marktaandeel stijgen van 17,4 naar 17,6 procent. De omzet steeg met 17,6 procent naar 404 miljoen dollar.

Check Point zag zijn marktaandeel met 0,5 procent stijgen naar 13,4 procent. De omzet steeg met 12,2 procent naar 307 miljoen dollar. Het bedrijf investeert veel in zijn security aanbod, onder andere door de overnames van Hyperwise en Lacoon Mobile Security.

Palo Alto in de lift

Op de derde plaats staat Palo Alto Networks dat zijn marktaandeel met 2,9 procent zag stijgen naar 9,5 procent. De omzet steeg met 54,3 procent naar 218 miljoen dollar.

Fortinet staat op de vierde plaats en zag zijn marktaandeel met 1,3 procent stijgen naar 8,3 procent. De omzet steeg met 27,4 procent naar 191 miljoen dollar.

Blue Coat, dat in handen is van Bain Capital, staat op de vijfde plaats. Het marktaandeel zakte met 0,3 naar 4,7 procent. De omzet bleef vlak op 107 miljoen dollar.

Door: Witold Kepinski

]]>
Mon, 22 Jun 2015 00:05:23 +0200 Security Appliance markt groeit met 7,5 procent naar 2,3 miljard dollar omzet http://executive-people.nl/item/530997/security-appliance-markt-groeit-met-procent-naar-miljard-dollar-omzet.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Loonverschil tussen topmanagement en werknemers loopt op http://executive-people.nl/item/530989/loonverschil-tussen-topmanagement-en-werknemers-loopt-op.html De verschillen tussen het loon in de top van bedrijven en werknemers is in de afgelopen jaar flink gestegen. Een directeur in Nederland verdient gemiddeld zo’n twintig keer het salaris van de gemiddelde medewerker. Dit was in 2012 nog zestien keer zoveel.

Dit blijkt uit onderzoek van De Volkskrant onder 129 grote Nederlandse bedrijven. Een bestuursvoorzitter verdient in ons land gemiddeld 1,5 miljoen euro. De gemiddelde werknemer bij de onderzochte bedrijf kost op jaarbasis 76.000 euro.

Twintig keer meer salaris
Dit betekent dat managers gemiddeld zo’n twintig keer het salaris van de gemiddelde werknemer verdienen. Dit is flink meer dan in 2012, toen managers gemiddeld nog zo’n zestien keer het salaris ontvingen van werknemers.

De verschillen zijn bij sommige bedrijven nog groter. Bij grote multinationals als Unilever, Shell, Reed Elsevier, Wolters Kluwer en Heineken verdienen directeuren zelfs meer dan honderd keer het salaris van de gemiddelde werknemer. De loonkloof was afgelopen jaar het grootste bij Unilever, waar topman Paul Polman met een salaris van 9,5 miljoen euro zo’n 273 keer het salaris van de gemiddelde werknemer.

]]>
Sat, 20 Jun 2015 15:33:07 +0200 Loonverschil tussen topmanagement en werknemers loopt op http://executive-people.nl/item/530989/loonverschil-tussen-topmanagement-en-werknemers-loopt-op.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Onderzoek met EU subsidie naar high-performance private cloud-infrastructuur http://executive-people.nl/item/530978/onderzoek-met-eu-subsidie-naar-high-performance-private-cloud-infrastructuur.html Horizon 2020, het research en innovatie programma van de Europese Commissie, heeft 6.7 miljoen euro subsidie toegewezen aan een cloud performance optimalisatie project waarbij NetApp de technische coördinatie voor zijn rekening neemt.

Het doel van dit driejarige project is om factoren te analyseren die netwerk performance vertragen binnen on-premise en hybrid cloud infrastructuren. Daarnaast wordt er onderzocht hoe organisaties deze vertragende factoren kunnen overwinnen. De uitkomsten van het onderzoek moeten bijdragen aan succesvolle implementatie en management van verschillende publieke on-premise cloud computing services, zodat deze aansluiten bij de behoeften van het bedrijfsleven.

Het uitgangspunt van project Scalable and Secure Infrastructures for Cloud Operations (SSICLOPS, pronounced “Cyclops”) is het onderzoeken van technieken voor het managen van gefedereerde private cloud infrastructuren, met een speciale focus op cloud netwerk technieken binnen software-defined data centers en andere netwerken. Op basis van de uitkomsten zal het project zich vervolgens richten op het ontwikkelen van technieken voor high-performance private cloud infrastructuren, die flexibel schalen tussen verschillende federaties mogelijk maken, zonder hierbij in te leveren op serviceniveau en veiligheidsvoorwaarden.

Het team van project SSICPLOPS bestaat uit vijf partners uit het bedrijfsleven en vijf academische partners. Dr. Lars Eggert, Technical Director binnen NetApp, is aanwezen als Technical Manager. Hij zal binnen het project het Technical Management Committee leiden, dat verantwoordelijk is voor het coördineren van alle technische en wetenschappelijke activiteiten.

Horizon 2020 is het programma van de Europese Commissie om Europees onderzoek en innovatie te stimuleren. Met Horizon 2020 willen de Europese Commissie en de Nederlandse overheid wetenschap en innovatie stimuleren in het bedrijfsleven en de academische wereld. Zo kunnen zij het concurrentievermogen van Europa vergroten.

Partners binnen het consortium zijn onder andere NEC, F-Secure, Orange, Deutsche Telekom, Hasso Plattner Institute, RWTH Aachen and the University of Cambridge.

Meer informatie over SSICLOPS vindt u op https://ssiclops.eu/.

WK

]]>
Sat, 20 Jun 2015 11:01:52 +0200 Onderzoek met EU subsidie naar high-performance private cloud-infrastructuur http://executive-people.nl/item/530978/onderzoek-met-eu-subsidie-naar-high-performance-private-cloud-infrastructuur.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘MKB’ers onderschatten risico’s van cybercrime’ http://executive-people.nl/item/530919/a-mkba-ers-onderschatten-risicoa-s-van-cybercrimea.html Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf onderschatten de gevaren van internet en de noodzaak voor goede beveiliging. Met name de schade die door cybercrime kan ontstaan wordt door ondernemers onderschat. Security staat laag op de agenda van de ondernemers.

Dit blijkt uit onderzoek van TNS Nipo en Capgemini in opdracht van verzekeraar Interpolis. Cybercrime staat op de negende plaats op het lijstje met dreigingen waar ondernemers zich mee bezig houden. Onder andere een zwakkere economie, natuurlijk calamiteiten zoals overstromingen en verkeersongevallen.

MKB’ers onderschatten gevaar
De onderzoekers stellen dat MKB’ers hiermee het gevaar van cybercrime onderschatten. Zo verwacht tweederde van de ondervraagde bedrijven dat het risico op schade door cybercrime of uitval van ICT de komende vijf jaar gelijk blijft. Slechts een derde verwacht dat dit risico de komende jaren toeneemt, terwijl 3% zelfs verwacht dat het risico afneemt.

Het kleine gevaar dat MKB’ers in cybercrime zien blijkt ook uit de beveiligingsmaatregelen die zij nemen. Zo blijkt 52% van de ondenemers geen maatregelen te hebben getroffen om toegang tot bedrijfsinformatie vanaf eigen apparatuur van medewerkers te reguleren. Een derde vraagt personeel daarnaast niet met regelmaat wachtwoorden te wijzigen. Andere, meer voor de hand liggende maatregelen zijn vaak wel genomen. Denk hierbij aan het up-to-date houden van anti-virussoftware, het beveiligen van het WiFi-netwerken en fysiek afsluiten van datacenters.

Gevoelige data
Dit is problematisch, aangezien de ondernemers vaak werken met gevoelige data. Zo werkt 47% van de respondenten met betaalgegevens van derden, terwijl 40% zegt te beschikken over persoonsgegevens. De onderzoekers wijzen erop dat in de praktijk nagenoeg ieder bedrijf gevoelige gegevens in handen heeft, onder andere van medewerkers.

Via: Z24 

]]>
Fri, 19 Jun 2015 10:51:12 +0200 ‘MKB’ers onderschatten risico’s van cybercrime’ http://executive-people.nl/item/530919/a-mkba-ers-onderschatten-risicoa-s-van-cybercrimea.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Utility bedrijven steeds bewuster van belang big data analytics voor bedrijfsvoering http://executive-people.nl/item/530852/utility-bedrijven-steeds-bewuster-van-belang-big-data-analytics-voor-bedrijfsvoering.html Utility bedrijven lijken steeds meer doordrongen van het belang van big data analytics voor hun bedrijfsvoering. Dit blijkt uit het rapport Big Data BlackOut: Are Utilities Powering Up Their Data Analytics? van Capgemini Consulting, dat onlangs is gepubliceerd. Waar 57% van de utility bedrijven in 2013 nog aangaf geen grote rol voor big data in de sector te zien weggelegd, blijkt uit nieuw onderzoek dat 80% van de utilities big data analytics nu als bron voor nieuwe businessmodellen beschouwt.

Driekwart van de respondenten in het onderzoek denkt zelfs dat big data in de toekomst een cruciale factor zal zijn voor de bedrijfsvoering. Desondanks heeft slechts een vijfde van de utilities big data analytics ingebed in de bedrijfsvoering, 41% ontplooit nog helemaal geen big data activiteiten.

Voor het onderzoek is openbare data van honderd elektriciteit-, gas- en waterbedrijven uit Noord-Amerika, Europa en Azië Pacific geanalyseerd en zijn verschillende beslissers geïnterviewd. Hieruit blijkt dat bedrijven significant voordeel kunnen behalen als zij investeren in geavanceerde big data analytics oplossingen. Zo kunnen zij het opwekken van energie bijvoorbeeld afstemmen op de voorspelde vraag of de piekbelasting van het netwerk beheersen door variabele prijzen te bieden. Ook kan er gerichter onderhoud worden gepleegd waardoor onderhoudskosten omlaag worden gebracht. Toch wordt twee op de vijf big data activiteiten op dit moment slechts op basaal niveau uitgevoerd, waarbij enkel gebruik wordt gemaakt van rapportagefunctionaliteit. Als remmende factor voor een intensiever gebruik van big data analytics wordt door de bedrijven onder andere gewezen op de hoge kosten voor opslag en analyse (26%), de complexe materie (23%) en gebrek aan kennis en vaardigheden binnen het bedrijf (13%).

“Utility bedrijven lijken te worstelen met de aanpak van big data, aangezien zij de mogelijkheden wel herkennen maar de daaropvolgende actie nog te vaak uitblijft. Het zou goed zijn als ze gewoon een start maken met big data analytics via pilots en proofs of concepts, zodat op een pragmatische manier inzicht kan worden geboden in de mogelijkheden en de waarde die analytics voor het bedrijf kan hebben,” zegt Mark Schütz, Market Executive Utilities bij Capgemini Consulting.

Het rapport komt verder nog met enkele aanbevelingen voor intensiever gebruik van big data analytics in de bedrijfsvoering:

Investeer in de juiste managementtools: identificeer de data waar vraag naar is en maak op basis hiervan een keuze voor een managementsysteem die deze data kan leveren.
Identificeer de benodigde vaardigheden en investeer in ontwikkeling van deze vaardigheden binnen de organisatie.
Ontwikkel een effectief besturingsmodel waarin onder andere de rol van een Chief Data Officer wordt vastgelegd.

Lees het volledige rapport hier.

]]>
Thu, 18 Jun 2015 16:14:31 +0200 Utility bedrijven steeds bewuster van belang big data analytics voor bedrijfsvoering http://executive-people.nl/item/530852/utility-bedrijven-steeds-bewuster-van-belang-big-data-analytics-voor-bedrijfsvoering.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Betrouwbare hard- en software voor werknemers belangrijker dan competitief salaris http://executive-people.nl/item/530853/betrouwbare-hard-en-software-voor-werknemers-belangrijker-dan-competitief-salaris.html Door de toenemende mobiliteit op de werkvloer hebben Nederlandse medewerkers hoge verwachtingen van technologie. Personeel eist flexibiliteit en IT is steeds belangrijker voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Betrouwbare hardware (84%) en software (89%) is dan ook een fundamentele voorwaarde van werknemers. Dit staat nog boven een competitief salaris en overige beloningen (75%).

Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Klaar voor de Cloud: De Cloud als strategische waarde voor kleine en middelgrote bedrijven’, uitgevoerd door Kronos Incorporated onder werknemers binnen het MKB in België en Nederland. Werknemers verwachten tegenwoordig dat hun werkgever voorziet in de technologie die zij nodig hebben om hun werk soepel uit te voeren. Bijna de helft (49%) van de werknemers geeft aan dat ze bij de keuze voor een werkgever kijken naar welke technologie en toepassingen er intern worden gebruikt.

Dagelijkse werkzaamheden ondersteunen vanuit de cloud
Ook blijkt bijna twee derde van de respondenten (64%) van mening dat cloudapplicaties van groot belang zijn in het ondersteunen van hun alledaagse werkzaamheden. Onder medewerkers bestaat de behoefte om meer dagelijkse activiteiten en processen rondom personeelsproductiviteit te integreren in een cloudtoepassing.

Gemiddeld gebruiken werknemers nu zes verschillende cloudapplicaties per maand, 8 op de 10 personeelsleden verwacht dat dit de komende twee jaar zal stijgen. 81 procent verkiest een cloudapplicatie boven een fysiek systeem op locatie. Flexibiliteit (91%) en real-time toegang (90%) worden genoemd als de twee grootste voordelen van de cloud. Beide stellen personeel in staat efficiënter te werken. Flexibele mogelijkheden wordt door 57% van de medewerkers gezien als het grootste voordeel van de cloud voor het bedrijf.

]]>
Thu, 18 Jun 2015 13:24:36 +0200 Betrouwbare hard- en software voor werknemers belangrijker dan competitief salaris http://executive-people.nl/item/530853/betrouwbare-hard-en-software-voor-werknemers-belangrijker-dan-competitief-salaris.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Ervaring belangrijker dan prijs bij selectie zzp’ers http://executive-people.nl/item/530829/ervaring-belangrijker-dan-prijs-bij-selectie-zzpa-ers.html Opdrachtgevers die zelfstandig professionals (zp’ers) inhuren, gaan in de selectieprocedure doorgaans niet voor de goedkoopste kandidaat. Een opdrachtgever kiest, bekeken over honderden geanalyseerde opdrachten, voor een kandidaat die gemiddeld 4% meer vraagt dan het gemiddelde uurtarief dat door alle professionals aangeboden wordt voor een opdracht.

Dit blijkt uit de tweede editie van ZP Facts, de kwartaalmonitor voor zp'ers in de zakelijke dienstverlening. In het eerste kwartaal van 2015 is een verschil van €3,50 gesignaleerd tussen het gemiddelde aanbiedingstarief van alle professionals en het gemiddelde tarief dat een opdrachtgever betaalt voor de diensten van de zp’er die daadwerkelijk ingehuurd wordt.

Ervaren professionals inhuren
Het verschil zit hem volgens ZP Facts hoogstwaarschijnlijk in de keuze van opdrachtgevers voor de inhuur van meer ervaren professionals. Zij zijn bereid gemiddeld 4% meer te betalen voor ervaring, kennis en kunde. Rick Kruiswijk, algemeen directeur van HeadFirst, één van de initiatiefnemers van ZP Facts: “Het verschil geeft aan dat opdrachtgevers niet enkel op basis van prijs bepalen welke professional ingehuurd wordt. Een goede prijs- kwaliteitsverhouding staat voorop. Dit is goed nieuws voor ervaren professionals. Het wil natuurlijk niet zeggen dat een zp’er beter een hoger uurtarief kan vragen en daarmee meer kans heeft op een opdracht, op die manier gaat de vlieger niet op.”

Ten opzichte van het voorgaande kwartaal zijn de gemiddelde aangeboden tarieven gestegen. Zelfstandig professionals durven dus meer te vragen. Het goede nieuws voor de zp'ers is dat ook een stijging van betaalde tarieven zichtbaar is, gemiddeld 3 euro ten opzichte van kwartaal 4 van 2014. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014 is het gemiddelde uurloon met €1,24 gestegen. Zowel het gemiddelde gewenste als geboden tarief is in kwartaal 1 van 2015 slechts in kleine mate veranderd ten opzichte van vorig jaar.

http://executive-people.nl afbeelding

]]>
Thu, 18 Jun 2015 09:48:06 +0200 Ervaring belangrijker dan prijs bij selectie zzp’ers http://executive-people.nl/item/530829/ervaring-belangrijker-dan-prijs-bij-selectie-zzpa-ers.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Eén op de vijf IT’ers vreest een reorganisatie of ontslag http://executive-people.nl/item/530821/ea-copy-n-op-de-vijf-ita-ers-vreest-een-reorganisatie-of-ontslag.html 80% van alle IT’ers maakt zich wel eens zorgen over de aanhoudende crisis. Ruim één op de vijf IT’ers (22%) vreest een reorganisatie of ontslag. Opvallend, aangezien IT’ers tegelijkertijd verwachten dat de krapte op de arbeidsmarkt voor IT’ers de komende vijf jaar toeneemt.

Dit blijkt uit onderzoek van Berenschot onder 1300 IT-professionals in samenwerking met Ngi-NGN, een beroepsvereniging voor ICT-professionals en –managers. Maarten Emons, bestuurslid van Ngi-NGN, verklaart de zorgen van IT’ers uit het gegeven dat hun werkzaamheden veranderen, waardoor ook de functieomschrijvingen niet hetzelfde blijven. “Je ziet dat de IT-markt heel erg dynamisch is en er continu een verandering gaande is in de capaciteiten en skills die van IT-professionals gevraagd worden. De vraag naar IT’ers neemt dus niet af, maar verandert wel. Daardoor valt te verklaren dat de vraag naar IT’ers stijgt én er tegelijkertijd veel IT’ers zich zorgen maken om hun positie.”

Zorgen over eigen duurzame inzetbaarheid
Hans van der Spek is als manager van het kenniscentrum HRM - Berenschot verantwoordelijk voor het uitgevoerde onderzoek. Hij beaamt de uitspraak van Emons: “We zien dat beeld ook terug in de forse toename van het aantal respondenten dat zich zorgen maakt over de eigen duurzame inzetbaarheid.” Met name de vraag naar softwareontwikkelaars en -beheerders, IT-managers, projectleiders en beleidsmedewerkers neemt naar verwachting de komende jaren toe.

IT’ers blijken veel waarde te hechten aan sfeer en collegialiteit. Bijna 90% van de ondervraagde professionals vindt dit het belangrijkste aspect van een goede werkomgeving. Daarna volgt de mate waarin ze uitgedaagd worden in hun werk (80%) en de flexibiliteit van de werktijden (70%). Het salaris wordt slechts door 68% van de ondervraagden genoemd.

De IT’er verandert
Twee op de drie IT’ers noemt beperkte ontwikkelingsmogelijkheden als belangrijkste reden om zich te oriënteren op een nieuwe baan. 40% noemt juist de sfeer bij zijn of haar werkgever. “Er bestaat natuurlijk een klassiek beeld van de typische IT’er, maar je ziet dat ‘de IT’er’ verandert. Vorig jaar werden de flexibele werktijden nog vaak genoemd, nu draait het om de sfeer, de uitdaging en de ontwikkeling van de professionals.”

IT’ers gaan er overigens maar zelden op achteruit in salaris. Slechts 3,5% van de ondervraagden geeft aan het salaris dit jaar is gedaald. Dit is ongeveer 1% meer dan vorig jaar. Tegelijkertijd zag 45% van de IT’ers zijn salaris stijgen, terwijl het salaris bij de helft van de ondervraagden gelijk bleef. De arbeidsvoorwaarden van IT’ers bleven in maar liefst zeventig procent van de gevallen ongewijzigd. De IT’ers die bij een IT-organisatie werkzaam zijn, zien hun arbeidsvoorwaarden er drie keer zo vaak op vooruit te gaan ten opzichte van IT’ers die bij een gebruikersorganisatie – reguliere-/niet-IT-organisaties – werkzaam zijn.

]]>
Wed, 17 Jun 2015 15:19:51 +0200 Eén op de vijf IT’ers vreest een reorganisatie of ontslag http://executive-people.nl/item/530821/ea-copy-n-op-de-vijf-ita-ers-vreest-een-reorganisatie-of-ontslag.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
’46% van de 1.000 grootste websites heeft beveiliging niet op orde’ http://executive-people.nl/item/530820/a-van-de-grootste-websites-heeft-beveiliging-niet-op-ordea.html Veel grote websites op internet blijken slecht beveiligd te zijn. 46% van de 1.000 grootste websites heeft zijn beveiliging niet op orde. Mediawebsites en fabrikanten van Internet of Things (IoT)-apparatuur scoren het slechtst.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Online Trust Alliance (OTA). Deze non-profit organisatie stelt zichzelf als doel het vertrouwen in de online sector te vergroten. Mediabedrijven scoren het slechtst. Maar liefst 80% van de websites voldoet niet aan de eisen van de test die OTA heeft uitgevoerd. Wie wel aan deze eisen voldoet komt in aanmerking voor een notering op OTA’s Online Trust Honor Roll, een lijst waarop website die hun beveiliging goed op orde hebben in de spotlight worden gezet.

IoT-fabrikanten scoren slecht
Mediasites zijn overigens niet de enige soort websites die in veel gevallen slecht beveiligd blijken te zijn. Ook websites van fabrikanten van IoT-apparatuur presteren op het gebied van security het slechts. 76% van deze websites is onvoldoende beveiligd. Slechts 20% van de sites komt in aanmerking voor OTA’s Online Trust Honor Roll.

Het feit dat de fabrikanten achter deze sites apparatuur ontwikkelen die continu met internet in verbinding staat en dus zeer goed beveiligd zijn maakt deze conclusie extra pijnlijk. De OTA noemt de resultaten van de audit een wake-up call voor IoT-bedrijven, die vaak met gevoelige, dynamische en persoonlijke informatie van klanten werken. De partijen zouden vaak producten snel op de markt brengen en hierbij verzuimen kritieke best practices rond datamanagement en privacy in acht te nemen. De OTA stelt dat de bedrijven consumenten met deze werkwijze in gevaar brengen.

Goed privacybeleid ontbreekt vaak
Daarnaast ontbreekt het in zowel de IoT- als mediasector in veel gevallen aan een goed privacybeleid. Ook zouden veel websites niet voldoen aan standaarden rond domein- en consumentenbescherming. Op deze gebieden is dan ook ruimte voor verbetering.

Andere sectoren doen het overigens stukken beter. Zo komt van de onderzochte banken 46% in aanmerking voor een notering op de Online Trust Honor Roll van OTA. Deze partijen scoren vooral hoog op het gebied van privacy. Ook retailers scoren goed. 42% van de onderzochte retailwebsites voldoet aan de eisen van OTA’s Online Trust Honor Roll. Social media-sites scoren het best; 58% van alle onderzochte sites komt in aanmerking voor een Online Trust Honor Roll notering.

Raamwerk om vertrouwen in Internet of Things te vergroten
Met name de veiligheid op websites van IoT-fabrikanten baart OTA zorgen. De non-profit organisatie wil daarom samen met belanghebbenden een raamwerk ontwikkelen dat het vertrouwen in het Internet of Things moet vergroten. Het raamwerk moet onder andere best practices rond security, privacy en duurzaamheid bevatten en op termijn leiden tot een vrijwillige code of conduct.

]]>
Wed, 17 Jun 2015 14:11:29 +0200 ’46% van de 1.000 grootste websites heeft beveiliging niet op orde’ http://executive-people.nl/item/530820/a-van-de-grootste-websites-heeft-beveiliging-niet-op-ordea.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Zelfstandigen worden steeds belangrijker voor bedrijven’ http://executive-people.nl/item/530819/a-zelfstandigen-worden-steeds-belangrijker-voor-bedrijvena.html Zelfstandigen gaan een steeds belangrijkere rol spelen voor bedrijven. De groep helpt de mismatch op de arbeidsmarkt op te vangen.

Dit blijkt uit een rapport van het economisch bureau van ABN AMRO in samenwerking met dienstverlener FastFlex. De partijen zien het aantal vacatures in een hoog tempo stijgen, terwijl ook het aantal werklozen hoog is. Er is dan ook sprake van een mismatch op de arbeidsmarkt, iets wat de ‘flexibele schil’ kan helpen oplossen.

Op de arbeidsmarkt zou een toenemende vraag zijn naar IT-specialisten en technici, terwijl er juist steeds minder behoefte is aan administratieve krachten en productiegerelateerd personeel. De onderzoekers stellen dat het lastig is de Nederlandse werkenden in korte tijd aan te passen aan deze verandering. Bedrijven schakelen daarom steeds vaker zelfstandigen in om openstaande vacatures op te vullen.

]]>
Wed, 17 Jun 2015 13:25:49 +0200 ‘Zelfstandigen worden steeds belangrijker voor bedrijven’ http://executive-people.nl/item/530819/a-zelfstandigen-worden-steeds-belangrijker-voor-bedrijvena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Ruim 9 op de 10 bedrijven ziet obstakels bij implementatie Big Data-projecten http://executive-people.nl/item/530818/ruim-op-de-bedrijven-ziet-obstakels-bij-implementatie-big-data-projecten.html Big Data wordt op grote schaal door bedrijven omarmd. Vier op de vijf bedrijven gaat dit jaar gebruik maken van Big Data. Maar liefst 92% van de bedrijven ziet echter obstakels die de implementatie van Big Data-projecten in de weg staat.

Dit blijkt uit onderzoek van CA Technologies. Het grootste obstakel waar bedrijven tegenaan lopen is het feit dat de huidige infrastructuur vaak niet is berekend om Big Data-projecten. Ook de organisatorische complexiteit die Big Data met zich mee kan brengen wordt door veel bedrijven als een uitdaging gezien. Andere obstakels zijn beveiligingsvraagstukken, zorgen over compliancy, een gebrek aan budget en beschikbare resources en te weinig inzicht in informatie en processen.

Ondanks de uitdagingen hebben organisaties over het algemeen hoge verwachtingen van Big Data. Bijna 90% van de organisaties ziet zijn omzet toenemen door Big Data-projecten of verwacht dit op korte termijn te zullen zien. Vooral een verbeterde concurrentiepositie, de mogelijkheid nieuwe producten of diensten op de markt te brengen en effectievere marketingcampagnes dragen hieraan bij. Big Data wordt vooral ingezet om meer inzicht te krijgen in klanten.

]]>
Wed, 17 Jun 2015 12:57:34 +0200 Ruim 9 op de 10 bedrijven ziet obstakels bij implementatie Big Data-projecten http://executive-people.nl/item/530818/ruim-op-de-bedrijven-ziet-obstakels-bij-implementatie-big-data-projecten.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederland is de snelst groeiende datacentermarkt in Europa http://executive-people.nl/item/530789/nederland-is-de-snelst-groeiende-datacentermarkt-in-europa.html De Nederlandse datacentermarkt groeit hard en staat er internationaal gezien sterk voor. De branche vormt bovendien een onmisbare ruggengraat voor de Nederlandse economie en maatschappij. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het Dutch Datacenter Report 2015 van de Dutch Datacenter Association (DDA). Directeur Stijn Grove overhandigde tijdens de Nationale Datacenterdag bij Interconnnect het rapport aan Wim van de Donk, commissaris van de Koning van de provincie Noord-Brabant.

Rond de steden Rotterdam, Eindhoven en Groningen is de groei het sterkst. Hier bevinden zich kennisintensieve en innovatieve bedrijven die zich verder ontwikkelen dankzij een goede IT-infrastructuur. De Nederlandse commerciële datacenters zijn bovendien betrouwbaar, duurzaam en van hoge kwaliteit.

Beschikbare capaciteit
De onderzochte datacenters hebben inclusief kantoorruimte gezamenlijk een oppervlakte van in totaal 460.000 m2 met 350 MW aan vermogen. Bij de grote aanbieders is tussen 70% en 90% van de ruimte verhuurd, bij kleinere partijen is dit echter tussen de 25% en 50%. Ongeacht de huidige overcapaciteit heeft 50% van de datacenters dit jaar plannen om uit te breiden. 50% van de ondervraagde partijen denkt binnen 5 jaar een nieuw gebouw neer te zetten.

Toename cloud
Het overgrote deel van de datacenters (45%) is in gebruik door technologiebedrijven zoals hosting providers, ISV’s (Independent Software Vendors) en online dienstverleners. De cloud is daarbij een grote aanjager en bovendien een groeiende trend. De onderzoekers verwachten dan ook snel dat meer dan de helft van datacenters door technologiebedrijven gebruikt wordt. Datacenters zijn daardoor onmisbaar in de huidige kenniseconomie.

Duurzaam
Een belangrijke graadmeter voor de duurzaamheid van een datacenter is de Power Usage Effectiveness (PUE). Hoe lager dit getal, hoe beter. Bij de onderzochte datacenters ligt de gemiddelde PUE op 1,31, ruim onder het internationale gemiddelde van 1,8. Daarnaast maakt 80% van de ondervraagden volledig gebruik van groene energie.

Ecosysteem
Datacenters zijn niet enorm arbeidsintensief. Toch spelen ze een niet te onderschatten rol voor de werkgelegenheid. Alle datacenters samen bieden een werkgelegenheid van 2100 FTE. De economische effecten van datacenters reiken verder dan de werkvoorziening op de locaties zelf. De Nederlandse datacenters vormen meer en meer een ecosysteem. Dat systeem vormt een belangrijke basis voor tal van bedrijven, van start-ups tot corporates, van IT-leveranciers tot aan de maakindustrie. Maar door verregaande digitalisering zijn ook maatschappelijke instituten als ziekenhuizen en onderwijsinstellingen sterk afhankelijk van dit ecosysteem.

Over het onderzoek
Het onderzoek richtte zich op commerciële datacenters die fysieke ruimte aanbieden voor het huisvesten van IT-apparatuur van bedrijven. Grote internationale partijen zoals Google en Microsoft zijn daarin niet meegenomen, ook bedrijven met een eigen datacenter zijn buiten beschouwing gelaten.

Het volledige rapport Dutch Datacenter Report 2015 is nu hier online beschikbaar.

]]>
Wed, 17 Jun 2015 10:58:37 +0200 Nederland is de snelst groeiende datacentermarkt in Europa http://executive-people.nl/item/530789/nederland-is-de-snelst-groeiende-datacentermarkt-in-europa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
HR-managers: ‘Het Nieuwe Werken bevordert productiviteit en creativiteit’ http://executive-people.nl/item/530721/hr-managers-a-het-nieuwe-werken-bevordert-productiviteit-en-creativiteita.html HR-managers zien de productiviteit (52%) en creativiteit (41%) van medewerkers door Het Nieuwe Werken toenemen. Communicatie (38%), samenwerking (36%) en de mogelijkheid om leiding te geven (36%) worden door flexwerken juist onder druk gezet.

Dit blijkt uit onderzoek van Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële en administratieve professionals. Bijna een kwart (23%) van de Nederlandse HR-managers stelt dat binnen hun organisatie meer wordt thuisgewerkt dan drie jaar geleden. Deze stijging is echter niet bij ieder bedrijf zichtbaar. 42% geeft aan dat dit in hun organisatie ongeveer gelijk is gebleven, terwijl 27% zelfs spreekt van een daling binnen hun organisatie.

“Flexibele werktijden en thuiswerken zijn de voorbije jaren in het bedrijfsleven uitgegroeid tot zeer populaire concepten”, vertelt Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland. “Dergelijke flexibele arbeidsvormen - in de veronderstelling dat de functie zich hiertoe leent en dat het nodige IT-materiaal voorhanden is om thuis te werken – geeft medewerkers meer vrijheid om hun werk zelf in te delen wat positieve gevolgen lijkt te hebben voor de productiviteit en creativiteit. Een betere werk-privé balans is daarnaast ook steeds vaker een reden voor professionals om van baan te wisselen, wat ook verklaart waarom bedrijven hier meer en meer op inzetten.”

http://executive-people.nl afbeelding

]]>
Tue, 16 Jun 2015 17:00:00 +0200 HR-managers: ‘Het Nieuwe Werken bevordert productiviteit en creativiteit’ http://executive-people.nl/item/530721/hr-managers-a-het-nieuwe-werken-bevordert-productiviteit-en-creativiteita.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Open source relationele databases zijn volwassen geworden http://executive-people.nl/item/530689/open-source-relationele-databases-zijn-volwassen-geworden.html Open source relationele databases zijn volwassen geworden en kunnen gebruikt worden om commerciële Relationale Database Management Systemen (RDBMS) te vervangen met een TCO-besparing. Informatieleiders, DBA's en applicatieontwikkelmanagement kunnen deze nu als een standaard keuze zien voor het ontwikkelen van applicaties. Dit stelt Gartner in een nieuw rapport, genaamd ‘The State of Open Source RDBMS 2015’.

In het rapport van Gartner wordt de volwassenheid van open source DBMS’en over de afgelopen vijf jaar gemeten. In 2009 waren zij nog enkel geschikt voor niet-bedrijfskritische applicaties. Op alle andere meetgebieden, namelijk de Beschikbaarheid van DBA-middelen, DBA Tools, DBMS-functionaliteit, Total Cost of Ownership (TCO) and gebruik voor bedrijfskritische applicaties, waren traditionele databases volwassener. In 2015 blijken open source RDBMS’en de achterstand op alle vlakken ingehaald te hebben.

“Als leverancier van Postgres-software en -diensten roept EDB al jaren dat bedrijven met een open source database meer kunnen besparen op hun IT-kosten,” zegt Sandor Klein, Vice President International Sales bij EnterpriseDB. “Wij zijn erg blij met dit positieve rapport van Gartner over de open source RDMS-markt, waarin EDB wordt genoemd als de ontwikkelaar van Postgres Plus Advanced Server.”

Het rapport The State of Open Source RDBMS 2015 kan hier gedownload worden.

]]>
Tue, 16 Jun 2015 14:01:32 +0200 Open source relationele databases zijn volwassen geworden http://executive-people.nl/item/530689/open-source-relationele-databases-zijn-volwassen-geworden.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Merendeel van de bedrijven vertrouwt in 2020 voor 100% op de cloud http://executive-people.nl/item/530709/merendeel-van-de-bedrijven-vertrouwt-in-voor-op-de-cloud.html Bedrijven gaan in toenemende vertrouwen op de cloud. Ruim zes op de tien organisaties heeft in 2020 zelfs alle IT ondergebracht in de cloud en is dus volledig afhankelijk van de cloud.

Dit voorspelt BetterCloud op basis van onderzoek onder 1.500 klanten. Deze klanten maken overigens al langer gebruik van de cloud, wat het beeld dat het onderzoek schetst kan beïnvloeden. 12% van alle bedrijven maakt op dit moment al voor 100% gebruik van de cloud. Naar verwachting stijgt dit percentage de komende jaren tot 62%.

Startups zijn trendzetters
Vooral startups maken veel gebruik van de cloud. Vier op de tien startups is vandaag de dag voor 100% afhankelijk van de cloud. Naar verwachting heeft binnen twee jaar zelfs driekwart van de startups alle IT ondergebracht in de cloud. Dit percentage loopt naar verwachting binnen enkele jaren zelfs op tot 96%.

Opvallend is het verschil dat zichtbaar is tussen klanten die Google Apps en Office 365 afnemen. Driekwart van de bedrijven die Google Apps inzet verwacht in 2020 hun IT voor 100% te hebben ondergebracht in de cloud. Onder Office 365-gebruikers ligt dit percentage op 49%. Het forse verschil kan volgens BetterCloud verklaard worden door het soort gebruikers dat voor beide cloudoplossingen kiest. Google Apps zou vooral door jonge, kleine bedrijven worden ingezet, terwijl Office 365 vooral door grotere en oudere organisaties wordt gebruikt.

]]>
Tue, 16 Jun 2015 13:22:38 +0200 Merendeel van de bedrijven vertrouwt in 2020 voor 100% op de cloud http://executive-people.nl/item/530709/merendeel-van-de-bedrijven-vertrouwt-in-voor-op-de-cloud.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Dertien Europese techstartups zijn meer dan miljard dollar waard geworden http://executive-people.nl/item/530637/dertien-europese-techstartups-zijn-meer-dan-miljard-dollar-waard-geworden.html Het aantal startups die een miljardenwaardering krijgt neemt in hoog tempo toe. In het afgelopen jaar zijn dertien Europese techstartups gewaardeerd op één miljard dollar of meer.

Dit meldt Financial Times op basis van een onderzoek van de Britse investeringsbank GP Bullhound. De bank noemt startups die een miljoenenwaardering krijgen ‘unicorns’. Alle unicorns in Europa zouden gezamenlijk zo’n 120 miljard dollar waard zijn.

De meeste unicorns zijn afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Andere Europese landen die wil techstartups met een miljardenwaardering voortbrengen zijn Zweden, Duitsland en Rusland. Europese bedrijven blijken zelden een waardering van meer dan 10 miljard dollar te bereiken.

]]>
Mon, 15 Jun 2015 10:31:36 +0200 Dertien Europese techstartups zijn meer dan miljard dollar waard geworden http://executive-people.nl/item/530637/dertien-europese-techstartups-zijn-meer-dan-miljard-dollar-waard-geworden.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
CBS: 'Bedrijven in ICT-intensieve sectoren groeien sneller in omvang' http://executive-people.nl/item/530590/cbs-bedrijven-in-ict-intensieve-sectoren-groeien-sneller-in-omvang.html ICT heeft veel bedrijfstakken productiever gemaakt. Bedrijven met een hoge arbeidsproductiviteit hebben daarnaast hun personeelsbestand zien stijgen. De arbeidsproductiviteit onder deze ondernemingen is met 12,5% gestegen.

Dit meldt het CBS in een rapport over ICT en economische groei. Bij bedrijven die een lagere arbeidsproductiviteit hadden, groeide het personeelsbestand aanzienlijk minder snel (3,4%). Het CBS stelt dat door dit positieve verschuivingseffect van werknemers naar bedrijven met een hoge productiviteit de productiviteitsgroei van een hele branche wordt bevorderd.

Minder ICT-intensieve sectoren
In bedrijfstakken die minder intensief gebruikmaken van ICT werden juist de minder productieve bedrijven groter in aantal medewerkers. Hierdoor kan de productiviteitsgroei van een hele branche onder druk komen te staan. In efficiënte bedrijfstakken groeien juist de productiefste bedrijven, terwijl de minder productieve verdwijnen of kleiner worden.

Sectoren waar veel gebruiker wordt gemaakt van ICT zijn onder andere de kapitaalgoederenindustrie (machinebouw) en de zakelijke dienstverlening. In bijvoorbeeld de persoonlijke dienstverlening, de horeca en de bouw is de ICT-intensiteit veel lager.

Meer concurrentie en innovatie door ICT
CBS verklaart het verschil in ontwikkeling tussen de verschillende sectoren door het feit dat dat ICT-intensieve bedrijfstakken een hogere mate van concurrentie en innovatie hebben dan bedrijfstakken waar weinig gebruik wordt gemaakt van ICT. Deze factoren hebben een potentieel gunstige werking op de efficiëntie van een bedrijfstak, omdat beter presterende bedrijven kunnen groeien ten opzichte van slechter presterende bedrijven.

Intensief gebruik van ICT heeft niet alleen voordelen. Het onderzoek laat zien dat een hoge mate van ICT-gebruik van een bedrijfstak vaak gepaard gaat met onzekerheid over de houdbaarheid van het succes van een onderneming. Marktaandelen van bedrijven in een ICT-intensieve branches zijn beweeglijker van aard. ICT-intensieve bedrijfstakken laten bovendien een relatief sterke concentratie van omzet zien bij een klein aantal bedrijven. Tussen bedrijven onderling zijn daarnaast grote omzetverschillen zichtbaar.

]]>
Sun, 14 Jun 2015 14:11:00 +0200 CBS: 'Bedrijven in ICT-intensieve sectoren groeien sneller in omvang' http://executive-people.nl/item/530590/cbs-bedrijven-in-ict-intensieve-sectoren-groeien-sneller-in-omvang.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bedrijven: ‘Slimme producten leidt vooral tot meer klantinzicht, innovatie en efficiëntie’ http://executive-people.nl/item/530467/bedrijven-a-slimme-producten-leidt-vooral-tot-meer-klantinzicht-innovatie-en-efficia-laquo-ntiea.html Organisaties verwachten dat de data die door een slim product wordt gegenereerd veel voordelen oplevert rond inzicht in de klant, innovatie en efficiëntie. De meningen over het langetermijneffect op de marktstructuren en omzetmogelijkheden zijn echter verdeeld.

Dit blijkt uit onderzoek van Cognizant op basis van gegevens van de Economist Intelligence Unit. Bedrijven blijken met slimme producten twee strategische doelstellingen na te leven. 43% wil met de producten voor het klantinzicht vergroten, terwijl 40% voor de procesefficiëntie wil verbeteren. Deze doelstellingen ondersteunen de behoefte aan een slimme productstrategie.

Technologische veranderingen 
Slimme producten luiden volgens Cognizant een periode in van veel technologische veranderingen en commerciële disruptie. De meeste bedrijven verwachten dat slimme producten de komende drie jaar innovatie versnellen door de hoge mate van personalisatie, die nieuw is voor het bedrijfsleven.

De komst van slimme producten leveren ook uitdagingen op. Zo zullen traditionele bedrijfsmodellen door de nieuwheid van de producten continu moeten worden aangepast. Nieuwe abonnement-gebaseerde diensten zorgen voor onzekerheid rondom omzet en marge. De meeste CEO’s (59%) hanteren slimme productstrategieën in hun organisatie wat het belang van productdata onderstreept.

]]>
Fri, 12 Jun 2015 09:50:08 +0200 Bedrijven: ‘Slimme producten leidt vooral tot meer klantinzicht, innovatie en efficiëntie’ http://executive-people.nl/item/530467/bedrijven-a-slimme-producten-leidt-vooral-tot-meer-klantinzicht-innovatie-en-efficia-laquo-ntiea.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Beveiligingsrisico’s effectief en kostefficiënt beheren kost CISO’s veel moeite http://executive-people.nl/item/530398/beveiligingsrisicoa-s-effectief-en-kostefficia-laquo-nt-beheren-kost-cisoa-s-veel-moeite.html Chief information security officers (CISO’s) hebben te maken met een chaotisch beveiligingslandschap. Ze hebben hierdoor moeite met het identificeren van de meest effectieve en kostenefficiënte manieren om beveiligingsrisico’s te beheren. Verontrustend genoeg geven veel bedrijven steeds meer geld uitgeven aan beveiligingsoplossingen, zonder er vertrouwen in te hebben dat deze hun infrastructuur daadwerkelijk veiliger maken.

Dit blijkt uit onderzoek van Juniper Networks, speler in netwerktechnologie en RAND Corporation, een non-profitorganisatie die beleidsprocessen en de besluitvorming verbetert door middel van onderzoek en analyse. Het rapport biedt nieuwe inzichten in de economische uitdagingen, afwegingen en eisen waarmee bedrijven te maken krijgen in de strijd tegen steeds complexere cyberbedreigingen.

Investeringen in beveiliging berekenen
Volgens Juniper Networks is de moeite beveiligingsrisico's effectief en kostefficiënt te beheren te wijten aan het gebrek aan een effectieve methode voor het berekenen van de kosten van investeringen in beveiligingsoplossingen en –personeel. Daarbij komen ook de potentiële kosten van gegevenslekken, die per definitie onzeker en onvoorspelbaar zijn. CISO’s hebben behoefte aan een betere manier om inzicht te krijgen in de belangrijkste variabelen die van invloed zijn op de kosten van ICT-beveiliging. Ook zijn zij graag op de hoogte van de opties die tot hun beschikking staan om hun organisatie te beschermen. Om hierin te voorzien ontwikkelde RAND een economisch model dat voor het eerst de factoren en beslissingen in kaart brengt die op de beveiligingskosten van invloed zijn. Dit model wordt uiteengezet in “The Defender’s Dilemma: Charting a Course Toward Cybersecurity”, het nieuwe onderzoeksrapport in een tweedelige reeks.

De zakelijke kosten van het beheer van cybersecurity-risico’s zullen volgens het model van RAND de komende 10 jaar met 38 procent toenemen. Juniper Networks is van mening dat het tijd is voor bedrijven om hun beveiliging en risicobeheer als een bedrijfsactiviteit te benaderen. Net zoals als de modellen voor het realiseren van strategische marketing- en verkoopdoelstellingen, hebben beveiligingsteams behoefte aan een methode die hen meer inzicht biedt. Dit helpt ze om de economische aspecten van het beheer van beveiligingsrisico’s, de variabelen die daar een rol bij spelen en de investeringen die ze moeten doen om hun ICT-infrastructuur beter te begrijpen en effectiever te beschermen.

Belangrijkste nieuwsfeiten
Juniper Networks geeft vijf kernfactoren waarmee bedrijven volgens het model van RAND rekening moeten houden bij het optimaliseren van hun beveiliging:

• Veel beveiligingsoplossingen verouderen snel en nemen daardoor in waarde af: Cybercriminelen ontwikkelen voortdurend andere manieren om nieuwe detectietechnieken zoals sandboxing en antivirustechnologieën te kunnen omzeilen. Bedrijven moeten hierdoor steeds meer geld aan beveiligingsoplossingen uitgeven om het bestaande beschermingsniveau op peil te houden. De effectiviteit van technologieën die vatbaar zijn voor tegenmaatregelen, neemt volgens het model van RAND over een periode van tien jaar met 65 procent af. De kosten die bedrijven hieraan uitgeven, in verhouding tot de totale beveiligingskosten stijgt daarmee met 16,2 procent tussen het eerste en tiende jaar. Bedrijven moeten daarom investeren in oplossingen die minder vatbaar zijn voor tegenmaatregelen. Het is daarnaast zaak om zich te focussen op het automatiseren en stroomlijnen van het beveiligingsbeheer en het afdwingen van beleidsregels binnen het bedrijfsnetwerk.

• Investeren in het personeel zorgt voor kostenbesparingen op de lange termijn: Bedrijven hebben veel baat bij mensgerichte investeringen in de beveiliging, zoals technologieën voor het automatiseren van het beveiligingsbeheer en –processen. Dit lijkt misschien tegenstrijdig, maar deze automatisering leidt tot het vrijmaken van personeel voor activiteiten waar hun talent beter wordt benut. Daarnaast loont het wanneer bedrijven ook investeren in geavanceerde beveiligingstraining voor het hele personeel en het inhuren van meer beveiligingsprofessionals. Volgens het model van RAND zijn organisaties met uiterst effectieve beveiligingsmechanismen en –medewerkers in staat om de kosten van het beheer van cyberrisico’s in het eerste jaar met 19 procent terug te dringen en met 28 procent in het tiende jaar.

• Er bestaat geen universele aanpak: De kans is groot dat bedrijven niet de optimale strategie hanteren voor hun investeringen in cyberbeveiliging. Deze strategieën zijn onder meer afhankelijk van de bedrijfsomvang, het type bedrijfsinformatie en de effectiviteit van het beveiligingspersoneel. Volgens het onderzoek van RAND hebben kleine tot middelgrote bedrijven het meeste baat bij basistools en –beleidsregels. Terwijl grote ondernemingen en prominente doelwitten behoefte hebben aan een compleet spectrum van beleidsregels en –tools, gezien het verhoogde risico op aanvallen.

• The Internet of Things (IoT) stelt bedrijven voor een dilemma: Volgens RAND zal IoT van invloed zijn op de totale beveiligingskosten. Het is echter onduidelijk of dit een positieve of negatieve invloed zal zijn. Bedrijven die de juiste beveiligingstechnologieën en beheertechnieken op IoT toepassen, zouden op de lange duur zelfs kostenbesparingen kunnen realiseren. Bij bedrijven die hier geen aandacht aan besteden, kan de financiële schade als gevolg van cyberaanvallen de komende 10 jaar met 30 procent toenemen.

• Het verhelpen van kwetsbaarheden in software levert forse kostenbesparingen op: Volgens het model van RAND is het grote aantal kwetsbaarheden in bedrijfsapplicaties en –systemen een van de belangrijkste factoren van hoge beveiligingskosten. Als het aantal kwetsbaarheden in software kan worden gehalveerd, zullen de totale beveiligingskosten volgens het model met 25 procent afnemen. Bedrijven moeten de beveiliging van de applicaties die zij gebruiken kritisch onder de loep nemen en betere beveiligingstests en patching van de softwareleveranciers moeten eisen.

Interactieve tool
Om het economische model van RAND tot leven te brengen introduceert Juniper Networks een nieuwe interactieve tool. Deze tool biedt bedrijven een richtlijn voor het effectief investeren van hun tijd en geld. Het model geeft inzicht in de belangrijkste gebieden waar zij controle op kunnen uitoefenen om de potentiële kosten terug te dringen.

Het rapport “The Defender’s Dilemma: Charting a Course Toward Cybersecurity” is samengesteld door Martin Libicki, Lillian Ablon en Timothy Webb, beveiligingsexperts bij RAND Corporation. Het rapport is gebaseerd op diepte-interviews met CISO’s over het huidige en toekomstige bedreigingslandschap. Deze interviews werden tussen oktober 2013 en augustus 2014 afgenomen. Het rapport bouwt voort op de bevindingen van het eerste rapport in de tweedelige, door Juniper Networks gefinancierde onderzoeksreeks, “Markets for Cybercrime Tools and Stolen Data: Hackers’ Bazaar”. Dit rapport biedt een overzicht van de economische beweegredenen van aanvallers en de geraffineerde ondergrondse zwarte markt die zij in het leven hebben geroepen om hun slagkracht te vergroten.

]]>
Thu, 11 Jun 2015 09:46:03 +0200 Beveiligingsrisico’s effectief en kostefficiënt beheren kost CISO’s veel moeite http://executive-people.nl/item/530398/beveiligingsrisicoa-s-effectief-en-kostefficia-laquo-nt-beheren-kost-cisoa-s-veel-moeite.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Security- en privacyzorgen zijn grootste barrières voor gebruik publieke cloud http://executive-people.nl/item/530304/security-en-privacyzorgen-zijn-grootste-barria-uml-res-voor-gebruik-publieke-cloud.html Bijna driekwart van de Europese grote ondernemingen maakt gebruik van cloud computing. Vooral de private cloud is populair en wordt door ongeveer de helft van de organisaties gebruikt.

Dit blijkt uit onderzoek van Easynet, leverancier van managed services, onder IT-beslissers van Europese bedrijven met meer dan 1000 werknemers. On-premise hosting is momenteel de op één na meest populaire IT-benadering (26%), terwijl de hybride cloud (17%) is uitgegroeid tot een goed alternatief. Bij de hybride cloud wordt de private en publieke cloud gecombineerd in één omgeving.

Nederland
In Nederland maakt nu de helft van de bedrijven voornamelijk gebruik van de private cloud, 13% van de publieke cloud en 17% van een hybride cloud. De rest kiest voor een on-premise omgeving. Uitschieters in het Europese onderzoek zijn Spanje, waar tweederde van de respondenten voornamelijk gebruik maakt van de private cloud. In België maakt twee op de vijf bedrijven vooral gebruik van on-premise, wat het hoogste percentage is in Europa.

De minst populaire vorm van cloud computing blijkt de publieke cloud te zijn. Slechts één op de tien bedrijven in Europa kiest voor deze aanpak als belangrijkste vorm van cloud computing. Belgische ondernemingen zijn samen met die in het Verenigd Koninkrijk de grootse gebruikers van de hybride cloud, respectievelijk 23% en 22% gebruikt deze als de voornaamste aanpak voor cloud computing. Opmerkelijk is dat organisaties die hun cloud/communication service providers aansturen via een integrator méér gebruik maken van de hybride en publiek cloud. Een mogelijke verklaring voor de terughoudendheid van ondernemingen om verder te gaan dan een private of on-premise cloud is de aanhoudende zorg over security (62%) en privacy (48%).

Omarming van de hybride cloud
In Europa zijn het de dienstverleners (30%) en de IT-bedrijven (21%) die vooroplopen in het gebruik van de hybride cloud, terwijl nutsbedrijven (35%) het minst geneigd zijn om voor een hybride cloud te kiezen. De meerderheid van de banken en financiële dienstverleners en nutsbedrijven kiezen voor de private cloud. De overheid was het meest terughoudend om naar de cloud te gaan. Iets meer dan helft van de overheidsorganisaties kiest voornamelijk voor on-premise hosting.

]]>
Wed, 10 Jun 2015 12:29:39 +0200 Security- en privacyzorgen zijn grootste barrières voor gebruik publieke cloud http://executive-people.nl/item/530304/security-en-privacyzorgen-zijn-grootste-barria-uml-res-voor-gebruik-publieke-cloud.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Gegijzelde data vormt steeds groter gevaar voor bedrijven http://executive-people.nl/item/530251/gegijzelde-data-vormt-steeds-groter-gevaar-voor-bedrijven.html Ransomware vormt een steeds grotere bedreiging voor organisaties. De hoeveelheid ransomware, malware die data in gijzeling neemt, stijgt amelijk explosief. In het eerste kwartaal van 2015 is het aantal nieuwe ransomware varianten met maar liefst 165% gestegen ten opzichte van een kwartaal eerder. Een flink risico voor bedrijven, die indien hun data wordt gegijzeld forse schade kunnen oplopen.

Dit meldt Intel Security in het McAfee Labs Threats Report: May 2015. De grote stijging van de hoeveelheid nieuwe ransomware is grotendeels te danken aan de nieuwe, moeilijk te detecteren CTB-Locker ransomware familie. Daarnaast werd de nieuwe ransomware ‘TeslaCrypt’ ontdekt en doken nieuwe versies op van CryptoWall, TorrentLocker en BandaChor ransomware. Het succes van CTB-Locker is volgens McAfee Labs te danken aan slimme technieken om detectie door beveiligingssoftware te omzeilen.

Phishing wordt kwalitatief steeds beter
Ook phishingmailtjes vormen een steeds grotere dreiging voor organisaties. De kwaliteit van phishing mails wordt steeds beter, waardoor ze moeilijker te onderscheiden zijn van legitieme e-mails. Phishing mailtjes worden ook steeds vaker gecombineerd met ransomware. Zo is een ‘afilliate’ programma opgedoken waarbij cybercriminelen een percentage van de ransomware betalingen ontvangen voor het verzenden van grote hoeveelheden phishing berichten met een link naar CTB-Locker.

McAfee Labs adviseert organisaties meer aandacht te besteden aan het herkennen van phishing e-mailtjes. Zo kunnen medewerkers via de Intel Security Phishing Quiz worden geleerd aan welke kenmerken phishing mailtjes herkend kunnen worden.

Harddisk- en SSD-malware
In februari 2015 werd ontdekt dat een geheime organisatie genaamd ‘Equation Group’ op zoek was naar methodes om kwetsbaarheden in de firmware van harddisks te misbruiken. McAfee Labs onderzocht de programmamodules die in februari van dit jaar werden ontdekt en kwam tot de conclusie dat deze ook gebruikt konden worden om de firmware van SSD’s te herprogrammeren. Van de firmware van harddisks was al bekend dat deze hiermee opnieuw geprogrammeerd konden worden. Eenmaal geherprogrammeerd, kan harddisk- en SSD-firmware misbruikt worden om malware te laden zodra een systeem wordt opgestart. Het formateren van een schijf of opnieuw installeren van het besturingssysteem is niet voldoende om de malware te verwijderen. Beveiligingssoftware is daarnaast niet in staat om de malware die op deze manier is opgeslagen op een verborgen deel van de drive, te detecteren.

“Bij Intel Security nemen we dergelijke hybride software/hardware dreigingen zeer serieus”, stelt Wim van Campen, VP Noord- en Oost-Europa van Intel Security. “We hebben zowel de academische ‘proof-of-concepts’ als daadwerkelijke voorbeelden van deze malware in de gaten gehouden. Deze firmware-aanvallen van de Equation Group behoren tot de meest geavanceerde in hun soort. Hoewel dit soort malware tot nu toe vooral werd ingezet voor zeer doelgerichte aanvallen, moeten organisaties zich toch voorbereiden op de ‘standaard’-varianten van deze dreigingen, die we in de toekomst vrijwel zeker zullen zien.” McAfee Labs adviseert organisaties stappen te nemen om dreigingen die via de bekende aanvalskanalen binnen komen sneller te detecteren. Denk hierbij aan phishing mails, besmette USB-sticks en geïnfecteerde CD’s. Daarnaast adviseert het bedrijf oplossingen te implementeren die het wegsluizen van data helpen voorkomen.

Adobe Flash malware
Tot slot meldt Intel Security dat de hoeveelheid malware gericht op beveiligingsgaten in Adobe Flash met maar liefst 317% is gestegen. Volgens de onderzoekers heeft dit verschillende oorzaken: de populariteit van Adobe Flash en het feit dat veel gebruikers beveiligingspatches niet direct installeren. Daarnaast zijn er nieuwe methodes om misbruik te maken van kwetsbaarheden, is er een sterke toename van het aantal mobiele toestellen dat Adobe Flash-bestanden kan afspelen en blijkt het moeilijk om sommige Adobe Flash-exploits te detecteren. Onderzoekers zien dat de ontwikkelaars van exploit kits hun focus verleggen van kwetsbaarheden in Java archive en Microsoft Silverlight naar kwetsbaarheden in Adobe Flash.

Verder zag McAfee Labs in Q1 de volgende trends:

 • Groei van PC-malware - in het eerste kwartaal is het aantal nieuw ontdekte PC-malware varianten iets afgenomen. Dit is vooral te wijten aan het feit dat een specifieke vorm van adware – SoftwarePulse – in Q4 van 2014 een piek beleefde. In Q1 van dit jaar keerde het activiteitsniveau van deze adware terug naar een ‘normaal’ niveau. De totale verzameling malware die door McAfee Labs wordt bijgehouden, groeide in Q1 met 13 procent en bevat nu 400 miljoen varianten.
 • Mobiele malware – het aantal malware varianten dat zich richt op mobiele toestellen nam in Q1 met 49 procent toe ten opzichte van Q4 2014.
 • SSL-aanvallen – SSL-aanvallen zetten in Q1 door, hoewel het aantal aanvallen iets afnam ten opzichte van Q4 2014. Dit is waarschijnlijk het gevolg van updates voor SSL libraries, die een groot aantal kwetsbaarheden verhelpen. Er worden nog altijd veel ‘Shellshock’ aanvallen waargenomen.
 • Spam botnets – De Dyre, Dridex en Darkmailer3.Slenfbot botnets hebben het stokje overgenomen van Darkmailer2 als de top spamnetwerken. 
]]>
Tue, 09 Jun 2015 14:19:46 +0200 Gegijzelde data vormt steeds groter gevaar voor bedrijven http://executive-people.nl/item/530251/gegijzelde-data-vormt-steeds-groter-gevaar-voor-bedrijven.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
BV Nederland geeft 520 miljoen euro uit aan IT-security http://executive-people.nl/item/530249/bv-nederland-geeft-miljoen-euro-uit-aan-it-security.html De BV Nederland geeft dit jaar ongeveer 520 miljoen euro uit aan IT-beveiliging. Dit komt neer op 0,08% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) van Nederland. Nederland loopt hiermee in de pas met buurlanden Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk (VK), maar achter op bijvoorbeeld Finland. De Finnen geven pakweg 0,15% van het BBP uit aan IT-beveiliging.

Dit blijkt uit onderzoek van Pierre Audoin Consultants (PAC) in opdracht van CGI, waarover het online platform Consultancy.nl bericht. De afgelopen jaren is het aantal cyberincidenten een explosief gestegen. Cybercriminelen worden steeds georganiseerder en professioneler. Ten opzichte van 2013 is het aantal cyberincidenten in Nederland afgelopen jaar verdrievoudigd. Recent onderzoek van Ponemon Institute wijst uit dat de kosten van cybercrime voor organisaties fors kunnen oplopen. Onderzoek onder 257 organisaties toont aan dat de gemiddelde schade per bedrijf 6,8 miljoen euro bedraagt.

Vooral preventiemaatregelen zijn populair
Nederland investeert dus net zoveel in IT-beveiliging als haar buurlanden. Ook is gekeken naar de verdeling van het security-budget. Nederlandse organisaties geven dit jaar 83% van het budget uit aan preventiemaatregelen, terwijl 17% wordt uitgetrokken voor opsporing en het reageren op concrete incidenten. Hiermee loopt Nederland achter op andere Europese landen. Duitsland en het VK geven beide 20% uit aan detectiemaatregelen, Frankrijk en Finland 21% en Zweden 22%.

Nederlandse organisaties zouden hierdoor in verhouding minder snel of minder goed cyberincidenten kunnen identificeren en hierop kunnen reageren. Overigens komt hier wel verandering in. De onderzochte organisaties verwachten de komende vijf jaar het budget voor detectiemaatregelen te vergroten tot pakweg 20%.

Hoog op de agenda
Cyberinbraken staan bij zowel IT-professionals als business managers hoog op de agenda. Vooral de grote impact op financiële prestaties en de reputatie van organisaties zijn hiervoor aanleiding. Wel zijn belangrijke verschillen zichtbaar in de manier waarop beide groepen omgaan met een cyberinbraak. IT-managers geven de voorkeur aan een technologisch oplossing via automatische beveiliging. De business ziet outsourcing van incident response als de beste oplossing.

Ook zijn verschillen in voorbereiding zichtbaar tussen verschillende sectoren. Sectoren die ‘kritieke nationale infrastructuren’ (CNI) leveren, zoals transport, energie, financiële dienstverlening en telecom, zijn over het algemeen beter voorbereid op security incidenten dan bijvoorbeeld de retailsector, mediabranche en professionele dienstverleners. Ook de publieke sector is minder volwassen op het gebied van cybersecurity. Defensie is hierop een uitzondering. Organisaties zonder kritieke infrastructuur hebben overigens wel vaker (38%) de intentie om hun cyberbudget in de komende twee jaar te verhogen in verhouding tot bedrijven met een kritieke infrastructuur (30%).

]]>
Tue, 09 Jun 2015 11:44:50 +0200 BV Nederland geeft 520 miljoen euro uit aan IT-security http://executive-people.nl/item/530249/bv-nederland-geeft-miljoen-euro-uit-aan-it-security.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Prestaties, kapitaaluitgaven en beheer belangrijkste pijnpunten rond storage http://executive-people.nl/item/530201/prestaties-kapitaaluitgaven-en-beheer-belangrijkste-pijnpunten-rond-storage.html Prestaties, kapitaaluitgaven en het beheer zijn de drie grootste pijnpunten als het gaat om storage. Inkoopbeslissingen worden daarnaast nog altijd gebaseerd op de eisen van fysieke workloads, ondanks dat inmiddels 75% van alle workloads wordt gevirtualiseerd.

Dit blijkt uit de ‘2015 State of Storage’-enquête van Tintri, leverancier van VM-bewuste storage-oplossingen voor visualisatie- en cloud-omgevingen. Twee op de drie respondenten stelt dat hun zijn organisatie ruim de helft van alle workloads heeft gevirtualiseerd. 38% maakt al gebruik van meerdere hypervisors. Bij het aanschaffen van een storage-systeem wordt voornamelijk gekeken naar prestaties en gebruikseenvoudig. De kosten per gigabyte wordt eveneens als belangrijk criteria genoemd.

Onvoldoende ondersteuning voor moderne applicaties
“Als ICT-besluitvormers dezelfde inkoopcriteria blijven hanteren voor fysieke en virtuele workloads tijdens de selectie van een dataopslagsysteem, lopen zij het risico om met een infrastructuur te eindigen die onvoldoende ondersteuning biedt voor hun moderne applicaties en bedrijfsbehoeften”, aldus Yael Zheng (foto), chief marketing officer bij Tintri. “Om hun datacenter te transformeren en pijnpunten te verhelpen hebben zij een oplossing voor ICT-opslag nodig die is ontwikkeld met het oog op gevirtualiseerde applicaties en de cloud.”

Gebruikers van conventionele opslag blijken tegen meer problemen aan te open dan gebruikers van geavanceerde storage-oplossingen. Zo meldt 53% van de respondenten die gebruik maakt van conventionele opslag problemen rond opslagprestaties. Bij gebruikers van geavanceerde opslag ligt dit percentage op pakweg 30%. Ook als we kijken naar kapitaalkosten is een verschil zichtbaar. 44% van de gebruikers van conventionele opslag meldt problemen rond kapitaalkosten. Dit percentage ligt onder gebruikers van geavanceerde storage op 36%. Bijna vier op de tien respondenten (39%) die gebruik maakt van conventionele opslag meldt daarnaast beheerproblemen, terwijl dit percentage bij gebruikers van geavanceerde opslag blijft steken op 21%.

]]>
Mon, 08 Jun 2015 12:22:55 +0200 Prestaties, kapitaaluitgaven en beheer belangrijkste pijnpunten rond storage http://executive-people.nl/item/530201/prestaties-kapitaaluitgaven-en-beheer-belangrijkste-pijnpunten-rond-storage.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Remote monitoren van IT-netwerken en geautomatiseerd beheer bespaart veel tijd http://executive-people.nl/item/530200/remote-monitoren-van-it-netwerken-en-geautomatiseerd-beheer-bespaart-veel-tijd.html Organisaties hoeven dankzij monitoring op afstand en geautomatiseerd beheer maar liefst 75% minder tijd besteden aan troubleshooting in geval van defecte netwerkapparatuur. Hierdoor is 32% minder tijd nodig om deze devices te herstellen, in vergelijking met apparaten die niet op deze manier worden beheerd. Ook is een nauwe samenhang ontstaan tussen de storingen veroorzaakt door devices, en de fase van hun levenscyclus.

Dit blijkt uit Dimension Data’s jaarlijkse Network Barometer Report, dat zich richt op bedrijfsnetwerken in organisaties van elke grootte en in alle sectoren in 28 landen. Volgens het rapport blijven netwerken voor het vijfde opeenvolgende jaar verouderen. 53% van de ruim 70.000 technologie-devices die werden onderzocht, was verouderd of gedateerd. Dit is een stijging van 2% ten opzichte van vorig jaar. Bij verouderde devices (drie tot vijf jaar) nemen de supportmogelijkheden af. Bij gedateerde devices (vijf jaar en ouder) is geen of nog slechts in zeer beperkte mate vendorsupport mogelijk. Het percentage van gedateerde devices is licht gedaald van 11% vorig jaar naar 9% dit jaar. Het percentage verouderde apparatuur is juist met vier procentpunten is gestegen. Het percentage van de up-to-date devices (nul tot drie jaar oud) is het laagst in drie jaar.

Vooral gedateerde apparatuur vernieuwen
André van Schalkwyk, Consulting Practice Manager bij Dimension Data’s Networking Business Unit: “Gedurende de zevenjarige geschiedenis van het Network Barometer Report lag het gemiddelde tolerantieniveau voor gedateerde apparatuur in de bedrijfsnetwerken rond 10%. Maar heel zelden staan bedrijven toe dat dit hoger wordt dan 11% voordat zij hun apparatuur vernieuwen. Eerder bestond de opvatting dat een algemene technologische vernieuwing snel zou gaan plaatsvinden, maar uit onze gegevens blijkt dat organisaties vooral gedateerde apparatuur vernieuwen en duidelijk bereid zijn hun verouderde devices langer in te zetten dan verwacht. Daarom richten organisaties hun vernieuwingsinitiatieven meer op de technologie die in een kritische levensfase is beland op het moment dat die niet langer door de leverancier ondersteund wordt.”

Als we kijken naar de operationele support volwassenheid van organisaties blijkt dat 90% zich nog bevindt in het eerste of tweede stadium op een schaal van vijf. Deze stadia worden gekenmerkt door een gebrek aan standaardprocessen, ad-hochulpmiddelen voor troubleshooting en onduidelijke functies en verantwoordelijkheden van IT-personeel. Dit leidt tot langere downtime van het netwerk en hogere operationele kosten. Dit is ook de reden waarom 30% van alle service-incidenten nog steeds gerelateerd is aan menselijke fouten.

Hoge tolerantie voor verouderde devices
Van Schalkwyk stipt aan dat volwassen monitoring-, support- en onderhoudsprocessen een veel hogere tolerantie voor verouderde devices in het netwerk mogelijk maken. Dit bewijst dat het beheer van een over het algemeen ouder netwerk haalbaar is. “Maar wel op voorwaarde dat er genoeg overzicht wordt geboden ten aanzien van de status van de levenscyclus van alle devices, inzicht in het risicoprofiel ervan afhankelijk van het kritisch belang daarvan binnen de complete infrastructuur, en het proactieve beheer van dat risico. Wij zien over het geheel genomen een groeiende behoefte aan een effectiever dagelijks netwerkbeheer binnen alle bedrijfsnetwerken.”

Dit jaar is er een lichte verbetering opgetreden in de security-status van de netwerken. Het percentage devices met ten minste één kwetsbaarheid is gedaald tot 60% in vergelijking met 74% vorig jaar. Deze verandering wordt toegeschreven aan de trend die wordt waargenomen binnen organisaties om gedateerde devices te vernieuwen als deze een grotere kwetsbaarheid vertonen vanwege hun veroudering. Het vervangen van deze devices zorgt voor minder kwetsbaarheden in het netwerk in zijn geheel.

Draadloze capaciteit uitbreiden
Ondanks de algemene tendens om bedrijfsmiddelen tot het uiterste in te zetten, breiden organisaties langzamerhand de draadloze capaciteiten van hun netwerken uit. 74% van de draadloze toegangspunten bestaat echter nog uit oudere modellen die een solide mobiliteitsstrategie niet ondersteunen. Bovendien is de meerderheid van de devices nog niet geschikt voor IPv6, waarvoor een eenvoudige software-upgrade nodig is. Deze combinatie van factoren wijst uit, dat organisaties nog geen goed strategisch beeld hebben van de impact van enterprise mobility, samenwerking en het Internet of Things.

]]>
Mon, 08 Jun 2015 11:04:52 +0200 Remote monitoren van IT-netwerken en geautomatiseerd beheer bespaart veel tijd http://executive-people.nl/item/530200/remote-monitoren-van-it-netwerken-en-geautomatiseerd-beheer-bespaart-veel-tijd.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Cyberaanvallers doen in het weekend wat rustiger aan http://executive-people.nl/item/530143/cyberaanvallers-doen-in-het-weekend-wat-rustiger-aan.html Uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in het jaarlijkse NTT 2015 Global Threat Intelligence Report, blijkt dat het aantal gevallen van malwaredetectie enorm toeneemt op maandagochtend – op het moment dat gebruikers vanaf hun apparaten een verbinding maken met het bedrijfsnetwerk. Deze trend versterkt het idee dat de beveiligingsgrenzen binnen organisaties vervagen. Eindgebruikers gebruiken hun apparaten steeds vaker zowel binnen als buiten de beveiligingsgrenzen van de onderneming, en worden zo in feite zelf de nieuwe grens van de organisatie. De IT-afdeling kan daarom niet meer rekenen op duidelijk gedefinieerde netwerkbeveiligingsgrenzen voor de bescherming van de organisatie.

Het Global Threat Intelligence Report bevat analyses van meer dan zes miljard beveiligingsvoorvallen van over de gehele wereld, verzameld in 2014 door bedrijven van de NTT Group, waaronder Dimension Data, Solutionary, NTT Com Security, NTT R&D en NTT Innovation Institute (NTTi3).

Matthew Gyde, Security Group Executive bij Dimension Data, zegt dat er voor eindgebruikers meer dreigingen zijn dan ooit tevoren. Daarnaast doen zwakke plekken in de beveiliging zich hoofdzakelijk voor op systemen van eindgebruikers, niet op servers. “Het heeft er alle schijn van dat aanvallen op de beveiliging vaker slagen in het weekend, als eindgebruikers ? en daarmee hun apparaten ? zich buiten het bereik van de beveiligingssystemen van het bedrijfsnetwerk bevinden. Dit duidt erop dat traditionele beveiligingssystemen het bedrijfsnetwerk effectief beschermen, maar dat bedrijfsmiddelen die schakelen tussen interne en externe toegangspunten, een groter risico lopen.”

Volgens Gyde maakt deze trend duidelijk dat systemen zich meer moeten richten op de gebruikers en hun apparaten, ongeacht hun locatie. Hij wijst erop dat zeven van de tien meest vastgestelde zwakke plekken zich bevinden op systemen van eindgebruikers. “Eindgebruikers vormen een risicofactor, omdat hun apparaten veel zwakke plekken hebben, die niet zijn gedicht.”

De malware-industrie wordt steeds volwassener, aldus Gyde. Malware verandert steeds meer in een levendige handel, verkrijgbaar op 'darknets'. Dit betekent dat de drempel voor cybercriminelen nog slechts een minimale financiële investering vormt, terwijl de opbrengst mogelijk heel hoog is.

“Deze trend verdwijnt niet zomaar. Naarmate gebruikers steeds meer gewend raken aan voortdurende realtime toegang tot bedrijfsgegevens, worden ze ook het doelwit van criminelen die toegang tot dezelfde gegevensbronnen willen verkrijgen. Kort gezegd, gebruikers en hun apparaten worden het toegangspunt voor criminelen.”

Andere hoofdpunten uit het Global Threat Intelligence Report:

De financiële sector blijft het belangrijkste doelwit met achttien procent van alle gedetecteerde aanvallen.

Maar liefst 56 procent van de aanvallen op wereldwijde klanten van NTT is afkomstig van IP-adressen in de Verenigde Staten. Dit betekent overigens niet per definitie dat de aanvallers ook gevestigd zijn in de VS.

76 procent van de vastgestelde zwakke plekken in alle systemen binnen de onderneming was meer dan twee jaar oud, en bijna negen procent was meer dan tien jaar oud.

Van de zwakke plekken die werden vastgesteld bij ondernemingen wereldwijd, bevonden zich zeven van de tien meest vastgestelde zwakke plekken op gebruikerssystemen en niet op servers.

Het aantal dreigingen gericht op eindgebruikers, is hoger dan ooit tevoren. Aanvallen tonen een duidelijke verschuiving en richten zich vaker met succes op het ondermijnen van het end-point.

Het aantal aanvallen op zakelijke en professionele dienstenorganisaties is met negen procent toegenomen tot vijftien procent.

]]>
Mon, 08 Jun 2015 08:33:41 +0200 Cyberaanvallers doen in het weekend wat rustiger aan http://executive-people.nl/item/530143/cyberaanvallers-doen-in-het-weekend-wat-rustiger-aan.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Internet of Things is in 2020 een markt van 1,7 biljoen dollar’ http://executive-people.nl/item/530153/a-internet-of-things-is-in-een-markt-van-biljoen-dollara.html De markt voor Internet of Things neemt de komende jaren flink in waarde toe. De markt groeit van 655,8 miljard dollar in 2014 naar 1,7 biljoen dollar in 2020. West-Europa wordt een steeds belangrijkere markt.

Dit blijkt uit onderzoek van IDC. Het Internet of Things is met name bekend van wearables zoals de Google Glass, die in belangrijke mate zijn gericht op consumenten. IDC benadrukt echter het belang van Internet of Things voor de zakelijke markt. De grote kansen voor de trend zouden dan ook in het bedrijfsleven en de publieke sector moeten worden gezocht.

“Apparaten, connectiviteit en IT-diensten gaan het overgrote deel van de IoT markt uitmaken in 2020”, stelt IDC. “Gecombineerd zijn deze segmenten naar schatting goed voor tweederde van de wereldwijde IoT markt in 2020. Uitsluitend apparaten (modules/sensoren) zijn goed voor 31,8% van het totaal.”

]]>
Sun, 07 Jun 2015 10:43:09 +0200 ‘Internet of Things is in 2020 een markt van 1,7 biljoen dollar’ http://executive-people.nl/item/530153/a-internet-of-things-is-in-een-markt-van-biljoen-dollara.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Integratie desktopvirtualisatie in bestaande infrastructuur grootste uitdaging voor IT-professionals http://executive-people.nl/item/530039/integratie-desktopvirtualisatie-in-bestaande-infrastructuur-grootste-uitdaging-voor-it-professionals.html Ruim de helft van de IT-professionals vindt het moeilijk om desktopvirtualisatie te integreren in de huidige IT-infrastructuur. Ook blijkt inzicht in de requirements/performance van desktopvirtualisatie vaak te ontbreken.

Dit blijkt uit onderzoek onder 376 IT-professionals van Telindus, leverancier van access, connectivity en datacenteroplossingen in combinatie met managed services en multi-vendor support. Respondenten is gevraagd wat zij als de grootste uitdagingen zien voor desktopvirtualisatie. 59% van de IT-professionals vindt het moeilijk om desktopvirtualisatie te integreren in de huidige infrastructuur. 46% van de respondenten geeft daarnaast aan dat zij geen inzicht hebben in de requirements/performance van desktopvirtualisatie.

Complexiteit blijft een uitdagingen
Ook de complexiteit van desktopvirtualisatie (45%) blijft een uitdaging voor IT-professionals. Daarnaast heeft bijna de helft van de respondenten (45%) nog altijd geen idee hoe en waar te beginnen met desktopvirtualisatie. Tot slot vindt 38% van de IT-professionals het moeilijk een goede keuze te maken in leveranciers.

Harm de Haan, Manager Consultancy & member Advisory Board bij Telindus: “Desktopvirtualisatie blijft een zeer specialistisch gebied, maar het biedt grote voordelen. Denk bijvoorbeeld aan vereenvoudiging van beheer, beheersbare BYOD-concepten (eigen apparatuur gebruiken voor bedrijfsdata en -applicaties) en betere beveiliging van bedrijfsdata. Dit resulteert in mobiliteit voor de eindgebruiker. Uiteindelijk is desktopvirtualisatie een hulpmiddel in het verhogen van de productiviteit en het werkplezier van de eindgebruiker.”

Implementatie is eenvoudiger geworden
Door nieuwe ontwikkelaars is het overigens wel eenvoudiger geworden om desktopvirtualisatie uit te rollen. “Nieuwe oplossingen als hyper-converged infrastructuren, all-flash en scale-out storage-oplossingen dragen hier aan bij”, licht de Haan toe. “Deze oplossingen maken dat je veel eenvoudiger kunt testen welke requirements en performancevereisten er nodig zijn. Op basis hiervan kunnen IT-managers de rekensom maken welke apparatuur er daadwerkelijk benodigd is om in ieder geval de infrastructuur niet de belemmerende factor te laten zijn.”

]]>
Thu, 04 Jun 2015 14:43:02 +0200 Integratie desktopvirtualisatie in bestaande infrastructuur grootste uitdaging voor IT-professionals http://executive-people.nl/item/530039/integratie-desktopvirtualisatie-in-bestaande-infrastructuur-grootste-uitdaging-voor-it-professionals.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
7 op de 10 wereldburgers beschikt in 2020 over een smartphone http://executive-people.nl/item/529978/op-de-wereldburgers-beschikt-in-over-een-smartphone.html De hoeveelheid smartphone-abonnementen is in 2020 verdubbelt ten opzichte van nu tot 6,1 miljard. 70% van de wereldbevolking gebruikt een smartphone en 90% van de wereld zal voorzien zijn van een mobiel breedband netwerk. De groei in volwassen markten met name voortkomt uit een toename van het aantal apparaten per individu. In ontwikkelingslanden is de groei het resultaat van het goedkoper worden van smartphones. Bijna 80% van de nieuwe smartphone-abonnementen zal tegen het einde van 2020 uit de Asia-Pacific, het Midden-Oosten en Afrika komen.

Dit blijkt uit het jaarlijkse Mobility-rapport van Ericsson. De toegenomen groei in dataverkeer is het resultaat van de toename van het aantal smartphones. De verwachting is dat smartphone-data vertienvoudigd is tegen het einde van 2020 en dat 80% van al het mobiele dataverkeer door smartphones wordt gegenereerd. Het gemiddelde dataverbruik per smartphone in Noord-Amerika zal toenemen van 2,4GB nu, naar 14GB in 2020. Noord-Amerika en Europa zullen het hoogste dataverbruik per maand houden. De verwachting is dat dit verbruik op beide continenten zal verzesvoudigen tegen 2020.

Mobiel videoverkeer groeit jaarlijks met 55%
Tot 2020 zal mobiel videoverkeer ieder jaar met maar liefst 55% groeien. Het maakt daarmee ongeveer 60% van al het mobiele dataverkeer uit tegen het einde van die periode. De groei wordt grotendeels gedreven door een verandering in de voorkeuren voor video streaming-diensten bij gebruikers en de toename van video in online content zoals het nieuws, reclame en sociale media.

Het dataverbruik in geavanceerde mobiele breedbandmarkten blijkt voor een aanzienlijk deel te worden gegenereerd door een beperkt aantal abonnees. Deze ‘heavy-users’ vertegenwoordigen 10% van het totaal aantal abonnees en genereren 55% van het totale dataverkeer. Video is dominant onder zware gebruikers die circa één uur video per dag kijken, 20 keer meer dan de gemiddelde gebruiker.

]]>
Thu, 04 Jun 2015 10:06:36 +0200 7 op de 10 wereldburgers beschikt in 2020 over een smartphone http://executive-people.nl/item/529978/op-de-wereldburgers-beschikt-in-over-een-smartphone.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Mobiel bereik in Nederland is goed, maar niet 100% http://executive-people.nl/item/529905/mobiel-bereik-in-nederland-is-goed-maar-niet.html In Nederland hebben we een goed mobiel bereik. Altijd en overal mobiel kunnen bellen en internetten is echter niet mogelijk. Er blijven factoren waardoor het soms niet lukt om verbinding te krijgen.

Dit concludeert Agentschap Telecom in het jaarbericht Staat van de Ether 2014. Afgelopen jaar was er volop discussie over het mobiele bereik in Nederland. Inwoners van de grensregio’s, maar ook uit de steden, klaagden dat ze regelmatig niet met hun mobiele telefoon konden bellen of internetten. Toch blijkt uit onderzoek dat wereldwijd gezien Nederland het land is met de grootste en beste mobiele dekking. Het bereik van het alarmnummer 1-1-2 is met 99% zelfs nog hoger; iets wat desondanks verder wordt verbeterd.

100% mobiele dekking is niet mogelijk
Toch zal een 100% mobiele dekking ook in Nederland niet mogelijk zijn. Volgens directeur-hoofdinspecteur Peter Spijkerman van Agentschap Telecom kunnen consumenten er zelf ook wat aan doen om hun eigen mobiele bereik te verbeteren. “Wees bewust dat bijvoorbeeld radiogolven extra gedempt worden door hoge gebouwen en begroeiing. Ook nieuwe huizen en kantoren zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd, dat ze vrijwel geen mobiele signalen doorlaten. En sommige nieuwe smartphones hebben een minder goede ontvangst dan oudere types. Dit kan komen omdat de antennes niet optimaal zijn ingebouwd in de nieuwe toestellen, als gevolg van de vele functies die zo’n smartphone heeft.”

In 2014 was er ook zorg over de mobiele bereikbaarheid van het alarmnummer 1-1-2. Onderzoek van Agentschap Telecom heeft uitgewezen dat de bereikbaarheid met de mobiele telefoon naar 1-1-2 goed is. Providers hebben afgesproken dat wanneer het alarmnummer niet via het eigen netwerk bereikbaar is, altijd naar het wel aanwezige netwerk van een andere operator wordt overgeschakeld. Desondanks zijn er plaatsen waar het alarmnummer met de mobiele telefoon met een minder grote waarschijnlijkheid bereikt kan worden. Dit zijn bijvoorbeeld locaties waar slechts één provider een netwerk beschikbaar heeft, dat ook nog vrij dun bedekt is.

Technisch
Daarnaast zijn er ook technische redenen waardoor de mobiele verbinding soms niet lukt. Aanbieders van telecommunicatie moeten er alles aan doen om storingen in hun netwerken te voorkomen, en het agentschap houdt hier toezicht op. In 2014 zijn er bij het loket Meldplicht Telecomwet 41 grote verstoringen gemeld. Het gaat hierbij om incidenten waarbij meer dan 100.000 mensen enkele uren niet kunnen bellen of internetten, of wanneer 1-1-2 niet gebeld kan worden. Het merendeel van deze grote telecomstoringen wordt veroorzaakt door fouten in hard- en software.

In de Staat van de Ether 2014 benadrukt Spijkerman het belang van die bewustwording dat telecom ook kan falen, de zogenoemde telekwetsbaarheid. “Wees als bedrijf of consument zelf ook voorbereid. Hoe afhankelijker je bent van een mobiele telefoon, hoe meer je dus voorbereid moet zijn op geen bereik.” Dit kan op meerdere manieren en is afhankelijk van de situatie waarin je je bevindt. Controleer regelmatig in welke hoek van je huis of tuin de meeste ontvangststreepjes op je toestel zitten, of overweeg om het abonnement op de vaste telefoon aan te houden. Daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden om het mobiele bereik in en om het huis te verbeteren. Zo zijn er kleine basisstations, die het signaal via de vaste internetverbinding in huis veel verder verspreiden.

]]>
Wed, 03 Jun 2015 13:15:54 +0200 Mobiel bereik in Nederland is goed, maar niet 100% http://executive-people.nl/item/529905/mobiel-bereik-in-nederland-is-goed-maar-niet.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Draadloos netwerk vormt de zwakste schakel in de IT-infrastructuur http://executive-people.nl/item/529960/draadloos-netwerk-vormt-de-zwakste-schakel-in-de-it-infrastructuur.html IT-beslissers zien het draadloze netwerk als het meest kwetsbare onderdeel van hun de IT-infrastructuur. Volgens bijna de helft (49%) van de deelnemers aan het onderzoek staan draadloze netwerken het meest bloot aan beveiligingsrisico’s, terwijl maar 29% van hen het bedrijfsnetwerk zelf het meest kwetsbaar vindt.

Dit blijkt uit onderzoek van Fortinet, dat afgelopen mei werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Lightspeed GMI. Dat het draadloze netwerk gezien wordt als zwakke schakel is niet verwonderlijk. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft (43%) van de bedrijven hun gasten toegang geven tot het draadloze bedrijfsnetwerk, 13% van hen doet dat zelfs zonder enige toegangscontrole.

Onvoldoende draadloze beveiliging
Het onderzoek van Fortinet toont ook aan dat bijna alle ondervraagde CIO’s (92%) zich zorgen maken over het feit dat er onvoldoende maatregelen zijn voor draadloze beveiliging binnen hun organisaties. Deze zorgen lijken gerelateerd te zijn aan het feit dat ruim een derde van de draadloze netwerken binnen organisaties niet eens beschikken over authenticatie, wat toch de meest basale beveiligingsfunctie is.

Andere belangrijke resultaten uit het onderzoek zijn:

 • Bijna de helft van de IT-beslissers (48%) vindt het verlies van gevoelige bedrijfs- of klantengegevens het grootste risico bij een onbeveiligde draadloze omgeving.
 • Bijna drie kwart van de respondenten (72%) gebruikt een clouddienst voor het beheren van de draadloze infrastructuur en 88% van hen vertrouwt de cloud voor toekomstige draadloze implementaties.
 • 43% van de IT-beslissers biedt gasten toegang tot het draadloze bedrijfsnetwerk, en 13% van hen doet dat zonder ook maar enige vorm van toegangsbeheer.

De risico’s van draadloze netwerken
Volgens het onderzoek zijn draadloze netwerken het meest kwetsbare onderdeel van de IT-infrastructuur; bij 49% van de IT-beslissers staat het in de top twee. De deelnemers aan het onderzoek zien minder risico’s voor het bedrijfsnetwerk (29%) zelf en voor databases (25%), applicaties (17%) en opslag (11%). Daarnaast heeft 37% van de ondervraagde IT-beslissers zelfs niet de meest basale beveiligingsmaatregelen genomen voor het draadloze netwerk. Bij een aanzienlijk deel van de organisatiesmaakt een firewall (29%) of antivirus (39%) geen deel uit van de draadloze strategie. Andere beveiligingsmaatregelen komen ook weinig voor in draadloze omgevingen, terwijl zij voor het bedrijfsnetwerk als kritisch worden beschouwd. Bij 41% van de respondenten is IPS geïnstalleerd, bij 37% van hen applicatiebeheer en URL-filtering maakt bij 29% van de IT-beslissers deel uit van het draadloze netwerk.

De deelnemers aan het onderzoek werd ook gevraagd welke richting hun strategieën in de nabije toekomst voor het beveiligen van draadloze netwerken zal nemen. De meerderheid stelt de focus te blijven leggen op de meest gebruikelijke beveiligingsmaatregelen, firewall en authenticatie. Hoewel de vraag naar betere beveiliging volgens de respondenten toeneemt met 23%, geeft slechts een klein aantal van hen prioriteit aan extra maatregelen zoals IPS, antivirus, applicatiebeheer en URL-filtering.

Zorgen over draadloze beveiliging
Een groot aantal van de IT-beslissers, 83%, maakt zich zorgen dat de bestaande draadloze beveiliging te kort schiet. Onder CIO’s ligt dit percentage zelfs op 92%. De IT-beslissers in de regio Asia-Pacific (APAC) halen weliswaar het hoogste beveiligingsniveau van alle respondenten, maar zij maken zich ook de meeste zorgen dat dit onvoldoende is. Bijna de helft van hen (44%) maakt zich grote zorgen, vergeleken met 30% van de IT-beslissers in Noord en Zuid Amerika (Americas) en 20% in Europa, het Midden Oosten en Afrika (EMEA). De zorgen lopen fors uiteen. China is met 71% van koploper met ‘zeer bezorgde’ managers, in Japan geldt dit slechts voor 13% van de respondenten. Uit de resultaten zou men kunnen concluderen dat hoe hoger het bewustzijn over beveiliging is, hoe hoger de zorgen daarover zijn. De top twee ‘bezorgde’ landen, China en India, implementeren gemiddeld meer beveiligingsmaatregelen dan twee minst bezorgde landen, Italië en Japan.

Op de vraag welke risico’s het gebruik van een onbeveiligd draadloos netwerk met zich mee brengt, noemt 48% van de IT-beslissers het verlies van gevoelige bedrijfs- of klantengegevens als het grootste risico. Dit aantal is het hoogst in APAC (56%), vergelijken met 45% in de Americas en 42% in EMEA.
Het eerstvolgende risico, industriële spionage, werd door slechts 22% van de IT-beslissers genoemd, gevolgd door het niet naleven van regelgeving (13%), het onderbreken van dienstverlening (9%) en schade aan het bedrijfsimago (ook 9%).

Cloudbeheer wordt de norm
Het beheer van een draadloze infrastructuur op locatie behoort volgens de onderzoeksresultaten tot het verleden. Nog maar 28% van de respondenten zegt dat zij het beheer in eigen huis hebben. Minder dan de helft van hen (12% van alle respondenten) heeft geen vertrouwen in de cloud voor dergelijk bedrijfskritisch beheer. De trend naar cloudgebaseerd beheer zal dus waarschijnlijk verder toenemen.

Van de respondenten die al zijn voorbereid op de cloud, geeft 58% de voorkeur aan een private clouddienst voor het beheer van het draadloze netwerk en zou 42% dit uitbesteden aan een derde partij, zoals een managed services provider. Van deze groep is 14% alleen bereid het beheer uit te besteden als data en applicaties in hetzelfde land wordt gehost. De overige 28% heeft er dus geen probleem mee als het beheer van het draadloze netwerk wordt uitgevoerd door een openbare clouddienst, waar dan ook ter wereld.

De deur voor gasten staat volledig open
Bijna de helft (43%) van de ondervraagde IT-beslissers geeft gasten toegang tot het draadloze bedrijfsnetwerk en 13% van hen doet dat zelfs zonder enige toegangscontrole. De meest voorkomende vorm van beveiligde gastentoegang is een unieke en tijdelijke inlog (gebruikersnaam en wachtwoord). 46% van de organisaties hanteert deze werkwijze. Bij slechts 13% van deze bedrijven gaat het verstrekken van de tijdelijke inlog via een portaal waar gebruikersgegevens worden verzameld.

Theo Schutte, country manager Fortinet Nederland: “Het is goed om te zien dat IT-beslissers beginnen in te zien welke rol draadloze netwerken spelen in het de beveiliging van hun bedrijfskritische gegevens, maar er moet nog veel worden gedaan. Uit de Telecommonitor blijkt dat Nederlanders laatste kwartaal van 2014 bijna twee keer zo veel mobiele data gebruikten als in het vierde kwartaal van 2013. Nederlanders zijn ook gewend overal toegang te hebben tot draadloos internet, dus ook als ze te gast zijn bij bedrijven. Nu IT-afdelingen streven naar de juiste balans tussen sterke netwerkbeveiliging en alom aanwezige toegang, moet draadloos meegenomen worden in de volledige beveiligingsstrategie. Alleen dat kan een brede en consistente bescherming garanderen voor gebruikers en apparaten bij zowel vaste als draadloze toegang.”

]]>
Wed, 03 Jun 2015 10:02:53 +0200 Draadloos netwerk vormt de zwakste schakel in de IT-infrastructuur http://executive-people.nl/item/529960/draadloos-netwerk-vormt-de-zwakste-schakel-in-de-it-infrastructuur.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Loonkloof tussen man en vrouw onder managers het grootste http://executive-people.nl/item/529941/loonkloof-tussen-man-en-vrouw-onder-managers-het-grootste.html De loonkloof tussen mannen en vrouwen is afgelopen jaar opnieuw afgenomen. Waar het gemiddelde bruto uurloon van de vrouw met €13,86 gelijk bleef, is het gemiddelde bruto uurloon van de man gedaald van €15,19 naar €14,72. Dit betekent dat de loonkloof 5,8% (€0,86 per uur) bedraagt, ruim drie% minder dan het jaar ervoor. Het loonverschil tussen mannen en vrouwen blijft hierdoor verder afnemen. Ook in 2013 was er sprake van een daling, tevens van 5,8%. Bij managers is de kloof op dit moment het grootst.

Dit blijkt uit de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index, een rapport dat inzicht geeft in de loonontwikkeling en arbeidsmarkt in Nederland. De loonkloof tussen mannen en vrouwen in de financiële sector en de juridische sector is nog steeds groot. In de financiële sector is de kloof gegroeid van 8,4% naar 13,9%. In de juridische sector is de kloof gegroeid van 8,3% naar 11,3%. In de overige sectoren is de kloof beduidend lager.

Meer in tune
“Het is fijn om te constateren dat het salaris van mannen en vrouwen in elk geval in Nederland meer in tune is”, aldus Paulien Osse, directeur van Loonwijzer. “We zijn 15 jaar geleden begonnen met Loonwijzer. We hebben altijd het loonverschil tussen man en vrouw laten zien. Het lijkt er op dat van zowel mannen, vrouwen als werkgevers actie komt. Voor vrouwen die een nieuwe baan zoeken, is het wel van belang om te onderhandelen over hun salaris.”

De loonkloof is het grootst bij managers. Mannelijke managers verdienen fors meer dan vrouwelijke managers. De grootste kloof binnen deze beroepsgroep vindt plaats binnen de IT & Telecom sector en de financiële dienstverlening, waar de man nog steeds bijna 20% meer verdient dan de vrouw. In de transport & logistiek sector is de loonkloof het kleinst voor de managers. Desalniettemin verdient de mannelijke manager ook in transport & logistiek gemiddeld 10% meer dan de vrouwelijke manager.

http://executive-people.nl afbeelding

Vrouwen zoeken vaker nieuwe baan
De loonkloof kan een reden zijn dat meer vrouwen op zoek zijn naar een nieuwe baan in vergelijking met mannen. Volgens de Wage Index is 54% van de vrouwen dit jaar op zoek naar een nieuwe baan, tegenover 47% van de mannen. Tevens geeft 27% van de vrouwen aan onzeker te zijn over het inkomen, terwijl 17% van de mannen zich hier zorgen over maakt. Tot slot verwachten minder vrouwen een loonsverhoging in vergelijking met mannen; 45% tegenover 56%.

“Het is een positief teken dat de loonkloof steeds kleiner wordt”, aldus Gian Zandonà, managing director van Monsterboard.nl. “Dat de kloof nog steeds aanwezig is, komt deels door het feit dat veel vrouwen nog steeds een carrièrebreak nemen of parttime werken, maar de Wage Index laat ook zien dat vrouwen minder zeker zijn over het inkomen en dat ze zich sneller bewegen op de arbeidsmarkt. Het is goed om de lonen gelijk te trekken waar dit nog niet is gebeurd om talentvolle vrouwen te binden en juiste waardering te geven.”

]]>
Wed, 03 Jun 2015 09:37:34 +0200 Loonkloof tussen man en vrouw onder managers het grootste http://executive-people.nl/item/529941/loonkloof-tussen-man-en-vrouw-onder-managers-het-grootste.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bedrijfsleven laat marketingpotentieel van transactionele e-mail liggen http://executive-people.nl/item/529901/bedrijfsleven-laat-marketingpotentieel-van-transactionele-e-mail-liggen.html Transactionele of transactie-e-mails zijn specifieke e-mails die automatisch gegenereerd worden op basis van zoekacties in winkel- en boekingssystemen, online portals, communities, sociale netwerken of vergelijkbare systemen. Typische voorbeelden van transactiemails zijn registratiebevestiging, bestel- en verzendinformatie of statusmeldingen. ‘Bedankt voor uw aankoop’ en ‘Uw retourzending is in goede orde ontvangen’. Klanten en gebruikers houden er rekening mee dat ze zulke berichten gaan krijgen. Dat maakt dat de relevantie groot is. Ze hebben dan ook een responsgemiddelde dat aanzienlijk hoger ligt dan gemiddeld: meer dan 80%. Toch blijft het potentieel van dit type e-mails in 70% van de gevallen onbenut. Bedrijven laten hier dan ook flinke kansen liggen.

Dit stelt optivo, leverancier van e-mail- en omnichannelmarketingoplossingen. De redenen waardoor organisaties kansen laten liggen zijn legio en zowel technisch als menselijk van aard. Zo worden transactionele e-mails nog steeds vaak vanuit winkelsystemen of vergelijkbare systemen verstuurd. Dergelijke systemen zijn niet toegerust op die specifieke taak en hebben dus niet de uitgebreide mogelijkheden die moderne verzendsystemen kennen. De techniek daargelaten: het begint bij de juiste aandacht voor dit type e-mails. Nog te vaak worden transactionele e-mails beschouwd als een soort ‘noodzakelijk kwaad’, zodat er weinig denkwerk gaat zitten in het concept achter en het design van de e-mails. optivo stelt dat een paar simpele ingrepen al wonderen doen en transactionele e-mails van grote waarde maken.

Immens marketingpotentieel
De inzet van transactionele e-mails voor promotionele doeleinden ontsluit een groot marketingpotentieel. Door nieuwe klanten aan te trekken, cross- en upselling-mogelijkheden te ondersteunen en door de verkoop aan bestaande klanten te stimuleren. Daarvoor zijn er wel een aantal randvoorwaarden. Zo is het aan te raden e-mails met alleen maar tekst te vermijden door ze netjes in HTML op te maken, met de juiste merkbeleving en gepersonaliseerde content. Het gaat daarbij om tekst, maar ook om call-to-action items, beelden, animaties of video’s. optivo merkt wel op dat overdaad juist schaadt. Het design moet dan ook passen bij de reden van verzending en de boodschap moet niet verloren gaan in teveel grafische toeters en bellen.

Transactionele e-mails bereiken de ontvanger op exact het juiste moment. Als een ontvanger zich bijvoorbeeld net heeft ingeschreven voor het ontvangen van informatie over een specifiek onderwerp, is de kans groot dat hij of zij zeer geïnteresseerd is in dit onderwerp.

Cross-Selling
Transactionele e-mails zijn een ideale manier om klanten te voorzien van extra informatie over producten en diensten. Extra aanbiedingen of accessoires zijn eenvoudig onder de aandacht te brengen om zo extra verkopen te stimuleren. Dat die aanpak vaak succes heeft, is te danken aan het feit dat ontvangers zich op het moment van ontvangen van een dergelijk bericht, direct na aankoop, sterk identificeren met het merk of product en daarom eerder geneigd zijn positief te reageren.

Transactionele e-mails zijn ook bij uitstek geschikt voor het activeren van klanten om duurdere producten of diensten aan te schaffen of voor een completer aanbod te gaan. Systeem-e-mails als transactionele mails bieden de perfecte gelegenheid en context om de voordelen te presenteren van een dergelijke – grotere – aankoop. Dit maakt transactionele e-mails met het doel om te upsellen de ideale tool om klanten te verleiden tot bijvoorbeeld een premium lidmaatschap als vervolg op een registratie of een statusmelding binnen online portals en communities. Mogelijke toepassingsgebieden zijn:

 • Registratie, bevestigingsmails van abonnementen en opzeggingen 
 • Verzend-, leverings- en acceptatiemeldingen van verzonden goederen 
 • Factuur-, order en reserveringsbevestigingen 
 • Wachtwoordaanvragen en -wijzigingen 
 • Statusmeldingen en community statusrapporten
 • “Out of office” en automatische antwoorden op webformulieren
 • Email-meldingen van nieuwe threads in communities en sociale netwerken

Wat maakt transactionele e-mails tot een succes?
optivo geeft 10 tips om het maximale uit transactionele e-mails te halen.

1. Integratie in de bestaande systeemomgeving
Professionele emailmarketingsoftware ondersteunt het verzenden van transactionele e-mails – ook als het gaat om het triggeren van de verzending door een ander systeem. Voor het verzenden kunnen dergelijke systemen worden geïntegreerd met allerlei populaire databronnen (bv. winkelsystemen, CRM, ERP, CMS, web analytics, social media).

2. Personalisatie op basis van dynamische content
Een gebrek aan personalisatie staat keer op keer succes met transactionele mails in de weg. Zelfs als de ontvanger de systeem-e-mail als relevant bestempelt, zal de neiging om actie te ondernemen in dergelijke gevallen klein zijn. Een flexibele verpersoonlijking van de tekst – en dan wel een die verder gaat dan de aanhef – is dus nodig. Het belangrijkst daarbij is om te focussen op de individuele kenmerken en wensen van de ontvanger. Dankzij dynamische alineablokken is het mogelijk de relevantie van de content per gebruiker te maximaliseren.

3. Slimme branding met HTML-templates
Transactionele e-mails worden normaliter verstuurd als tekstbericht. Maar de impact van HTML-mails voor marketingdoeleinden is aanzienlijk groter. Het gebruik van ontwerptemplates verlaagt de drempel om HTML in te gaan zetten. Dankzij zulke templates kunnen bedrijven hun huisstijl (zoals logogebruik) vrij eenvoudig doorvoeren in transactiemails en klant- en transactiespecifieke beelden toevoegen. Ook is ruimte voor seizoensgebonden banners en duidelijke buttons met een call-to-action. De afhandeling van transactionele e-mails op basis van templates is zeer rechttoe-rechtaan. Na de eerste set-up, is vrijwel elke medewerker in staat mailings te maken en zorg te dragen voor verzending.

4. High-performance verzending
Niet elk e-mailsysteem kan grote aantallen uiteenlopende transactionele mails verwerken. Het succes van de inzet van dergelijke mails voor marketing en promotie, hangt echter wel af van het tijdig bezorgen van berichten. Het outsourcen van dergelijke mailings aan een “software as a service”-leverancier is daarom aan te raden. Zij bieden de vereiste schaalbare capaciteit. De verzender zelf hoeft daarbij niet in een dure infrastructuur te investeren.

5. Afleveren is een must
Effectieve aflevering is cruciaal voor het succes van transactionele e-mails. Dit type e-mail wordt vaak in hoge frequentie verstuurd en loopt daarmee het risico aangemerkt te worden als ‘ongevraagd’ of ‘ongewenst’ door email providers en filterprogramma’s. Wanneer dit daadwerkelijk gebeurt, is er een grote kans dat klanten weg zullen lopen bij het betreffende bedrijf. Een gegarandeerde aflevering luistert nauw en vraagt een eersteklas reputatie van de verzendende partij.

6. End-to-end bounce management
Natuurlijk probeert elke verzender bounces te voorkomen. Maar ze zijn bijna niet uit te sluiten bij grote mailvolumes. Een snelle en effectieve aanpak van bounces is in het geval van transactionele e-mails extra van belang. Door onafgeleverde e-mails te pre-filteren, categoriseren en sorteren in groepen ontstaat overzicht in inzicht voor de noodzakelijke opvolging. Groepen zijn bijvoorbeeld hard bounces, soft bounces, autoresponder, persoonlijke antwoorden en spammeldingen.

7. Beleving dankzij gepersonaliseerde afbeeldingen
Een individuele en emotioneel aansprekende manier om klanten te benaderen is met behulp van transactionele e-mails met gepersonaliseerde afbeeldingen. Voorbeelden zijn een registratiebevestiging met een persoonlijk dankwoord of een kortingsbon afgestemd op een persoonlijke interesse.

8. Omnichannel aanpak
Tegenwoordig hebben klanten nog meer de behoefte op het juiste moment, met de juiste boodschap én via het juiste kanaal benaderd te worden. Dat betekent dus niet alleen via e-mail, maar ook via print, SMS of social media.

9. Effectieve meting van succes
Het succes van professionele e-mailmarketing wordt afgemeten aan harde data. Dat geldt net zozeer voor de prestaties van transactionele e-mails, die ook volledig meetbaar zouden moeten zijn. Winkelsoftware en dergelijke systemen zijn meestal niet goed in staat klantrespons voor eenvoudige systeem-e-mails goed te evalueren. Daarentegen geeft enterprise-klasse e-mailmarketingsoftware compleet inzicht in en evaluatie van relevante data zoals mailopenings en click rates vanuit één centraal punt.

10. Verzending op basis van permissie
Het spreekt voor zich dat elke mail die vanuit een onderneming wordt gestuurd, alleen verstuurd wordt na expliciete toestemming van de ontvanger. Met die toestemming kunnen bedrijven zorgeloos HTML-mails en productaanbevelingen sturen.

Optivo concludeert dan ook dat transactionele e-mails een krachtig marketinginstrument zijn, mits deze goed worden ingezet. Door hun relevantie en bijzonder hoge openingsratio’s bieden ze uitzonderlijke commerciële kansen. Door te personaliseren op basis van klantgegevens uit diverse systemen, merkbeleving toe te voegen in HTML-mails en bulkverzending te automatiseren, zijn de kansen zelfs nog groter.

]]>
Tue, 02 Jun 2015 15:14:14 +0200 Bedrijfsleven laat marketingpotentieel van transactionele e-mail liggen http://executive-people.nl/item/529901/bedrijfsleven-laat-marketingpotentieel-van-transactionele-e-mail-liggen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Minder omzet voor telecomproviders http://executive-people.nl/item/529853/minder-omzet-voor-telecomproviders.html Nederlandse telecomproviders hebben hun omzet in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw zien dalen. De omzet komt uit op 1,17 miljard euro, 4% lager dan in het eerste kwartaal van 2014.

Dit blijkt uit cijfers van Telecompaper, dat verwacht dat de dalende omzetcijfers in de sector de komende jaren blijven aanhouden. De omzet over heel 2015 komt naar verwachting uit op 4,7 miljard euro, een daling van ongeveer 5% ten opzichte van 2014. Rond 2019 zal de totale omzet verder zijn gedaald naar 4,5 miljard euro.

Vodafone was afgelopen kwartaal de enige aanbieder die een omzetgroei wist te realiseren. Het bedrijf zag zijn omzet met 2,3 procentpunt toenemen. T-Mobile zag zijn omzet juist met 2,3 procentpunt afnemen, terwijl KPN met een marktaandeel van 41% stabiel bleef.

]]>
Tue, 02 Jun 2015 14:11:22 +0200 Minder omzet voor telecomproviders http://executive-people.nl/item/529853/minder-omzet-voor-telecomproviders.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Kosten van onnodige complexiteit zijn vaak onduidelijk http://executive-people.nl/item/529897/kosten-van-onnodige-complexiteit-zijn-vaak-onduidelijk.html Slechts 7% van de bedrijven in de maakindustrie weet welke kosten kunnen worden toegerekend aan ‘onnodige complexiteit’ in hun organisatie. Volgens 60% van de respondenten is de meeste complexiteit te vinden op de afdelingen verkoop en marketing. Deze is er ingeslopen door een wildgroei aan zowel producten als diensten en door te zwichten voor eisen van de klant. Fusies en overnames dragen ook hun steentje bij.

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een kwalitatief onderzoek uitgevoerd door PA Consulting onder 40 CIO’s, IT-directeuren en senior IT-managers die werkzaam zijn in de Nederlandse maakindustrie. In het rapport ontzenuwen de onderzoekers vier mythes die heersen over complexiteit. Complexiteit is een sluipend proces. Bedrijven worden geconfronteerd met toenemende complexiteit doordat markten en klanten veeleisender worden. Soms zijn onder één dak ook meer businessmodellen aanwezig, die heel verschillende eisen stellen aan de bedrijfsinrichting en IT. IT wordt automatisch meegesleurd in de complexiteitsgolf. PA Consulting benadrukt dat die complexiteit wel hanteerbaar moet blijven. Het wegnemen van complexiteit lukt vrijwel alleen als over de functionele afdelingen heen acties worden ondernomen.

Goede en slechte complexiteit
Het onderzoek toont aan dat er ‘goede’ en ‘slechte’ complexiteit bestaat. De goede variant helpt om beter of sneller in te spelen op de wensen van klanten en complexiteit in te zetten om concurrerend te zijn. De slechte variant kost alleen maar geld en heeft een negatief effect op de prestaties van een bedrijf. Dat 93% van de ondervraagden geen idee heeft wat de impact is van complexiteit op hun financiële resultaten, staat volgens de onderzoekers in schril contrast met kosten die wel inzichtelijk zijn. Een voorbeeld zijn de kosten van gebrekkige kwaliteit, welke meestal wél zijn gekwantificeerd. Complexiteit inzichtelijk krijgen is voor veel bedrijven een uitdaging, juist omdat het een sluipend proces is en managers vaak onvoldoende over afdelingsgrenzen heenkijken.

Productiebedrijven kunnen volgens de onderzoekers niet langer meer leunen op de waarde strategieën van bijvoorbeeld Treacy en Wiersema. Ondernemers moeten tegenwoordig uitblinken op alle aspecten: operational excellence, productleiderschap en customer intimacy. Door deze minder scherpe, bredere focus ontstaat meer complexiteit in de organisatie. Tegelijkertijd worden ondernemers gedwongen extreem klantgericht te werken, zowel off- als online en de time-to-market voor nieuwe producten en diensten aanzienlijk te verkorten.

Strategie op basis van operational excellence
Het blijkt dat ondernemingen die oorspronkelijk uitblonken met een strategie die gebaseerd was op operational excellence, nu het beste uitgerust zijn om de complexiteit in hun onderneming te reduceren. Zij zijn van nature gericht op het zo efficiënt mogelijk inrichten van hun eigen processen, met het oog op kostenbesparing en leverbetrouwbaarheid. Bedrijven met een focus op productleiderschap en customer intimacy konden zich vanwege hogere winstmarges lange tijd de luxe van ‘organizational slack’ en complexiteit veroorloven, maar die tijd is voor veel bedrijven voorbij. Slechts 20% van de ondervraagde ondernemingen geeft aan over een integrale strategie te beschikken waarbij business en IT gezamenlijk de complexiteit te lijf gaan.

De disciplines verkoop en marketing spelen een belangrijke rol bij toenemende complexiteit. Vaak is de klant heel ver doorgedrongen in de interne keten, waardoor productie- en levering worden verstoord. Veeleisende klanten zijn niet altijd winstgevende klanten. Daarnaast worstelen veel bedrijven met steeds meer (online en offline) distributiekanalen. Als je hier begint met keuzes maken, bereik je het snelst resultaat en zal uiteindelijk de complexiteit in de hele organisatie afnemen.

Complexiteit is niet per definitie slecht
Hans Houmes, lid van het management team van PA Consulting Group: “Net zoals medici ooit hebben ontdekt dat er goede en slechte cholesterol bestaat, maken wij een onderscheid tussen goede en slechte complexiteit. Complexiteit is namelijk niet per definitie slecht. Zo maken succesvolle high-frequency traders gebruik van ingewikkelde algoritmes. Zij peinzen er niet over om hun processen of berekeningen te versimpelen. Het begrip complexiteit heeft in de praktijk weliswaar een negatieve lading, maar in veel gevallen is complexiteit juist nodig en helpt het de klant te ontzorgen. Net zoals bij cholesterol is er een goede variant die waarde creëert en competitief voordeel oplevert. Slechte complexiteit hoopt zich op en vernietigt juist waarde, net zoals slechte cholesterol de bloedvaten aantast. Bedrijven moeten leren hoe ze goede en slechte complexiteit in hun bedrijfsvoering en IT-omgeving kunnen herkennen.”

Veel managers hebben volgens PA Consulting wel de ambitie om korte metten te maken met complexiteit in hun organisaties, maar blijven steken in een project. Zo becijferde het internationale adviesbureau Source for Consulting dat bedrijven in 2017 een bedrag van 4,2 miljard dollar zullen investeren in initiatieven om hun bedrijfsprocessen te vereenvoudigen, een ruime verdubbeling ten opzichte van 2014 toen hiervoor nog 1,8 miljard dollar werd gereserveerd. Ronduit verontrustend is volgens de PA-onderzoekers echter dat ondanks dit hoge ambitieniveau, slechts een kleine minderheid van 20% van de ondernemingen het complexiteitsvraagstuk benadert vanuit duidelijke keuzes omtrent bedrijfsmodel en IT inrichting . Afdelingsgewijze benaderingen werken vaak niet omdat dan effecten in de keten niet worden aangepakt.

Vier mythes
De onderzoekers beschrijven in het rapport vier mythes:

 • Het is een misverstand om te denken dat alle soorten complexiteit op dezelfde manier moeten worden behandeld en dat alle complexiteit per definitie uitgeroeid dient te worden. Een complexe productconfigurator die door klanten enorm werd gewaardeerd, werd na een overname bijna weggesaneerd, doordat het nieuwe moederbedrijf de standaard ERP-applicatie wilde opleggen.
 • Ook is het een misverstand om te denken dat complexiteit op afdelingsniveau kan worden weggemasseerd. Het uitroeien van complexiteit op de ene afdeling kan leiden tot extra complexiteit op een andere afdeling. Bovendien bestaat er een sterke correlatie tussen de hoeveelheid complexiteit in de business en in de ondersteunende IT. Hoe complexer de functionele afdelingen, hoe complexer de IT-applicaties zullen zijn.
 • Het is naïef om te veronderstellen dat als je de complexiteit in de IT aanpakt, het hele probleem is opgelost. Hoewel automatisering veel zaken inzichtelijk maakt, zijn de eisen van de business vaak conflicterend en ambivalent. Als je dit niet als geheel oplost blijft complexiteit bestaan.
 • De backoffice wordt meestal als de grote boosdoener beschouwd, terwijl in de praktijk het juist de frontoffice is die op alle onmogelijke klanteisen wil inspelen, waardoor extra complexiteit in de organisatie ontstaat. Snoeien in een te ver uitgedijd assortiment doet wonderen voor de vereenvoudiging en stroomlijning van bedrijfsprocessen.

ERP
De onderzoekers signaleren dat er in de maakindustrie een sterke focus is op het rationaliseren van het applicatielandschap in het algemeen en ERP in het bijzonder. Eén van de respondenten vertelde over het streven om het aantal verschillende ERP-systemen terug te dringen van 60 naar 6, terwijl een andere manager een vuistregel hanteert dat voordat een aanvraag voor een nieuwe toepassing wordt gehonoreerd, er eerst een oude applicatie moet worden uitgefaseerd. Het ERP-landschap in de maakindustrie wordt gedomineerd door SAP, dat bij de ondervraagde ondernemingen een marktaandeel heeft van 55%. Infor/Baan, JDEdwards, Microsoft Dynamics en Axapta volgen op gepaste afstand met een marktaandeel van respectievelijk 15, 10 en 10%. 28% van de ondervraagde IT-managers geeft aan dat ze voor specifieke bedrijfsfuncties belangrijke software zelf hebben ontwikkeld.

]]>
Tue, 02 Jun 2015 12:01:09 +0200 Kosten van onnodige complexiteit zijn vaak onduidelijk http://executive-people.nl/item/529897/kosten-van-onnodige-complexiteit-zijn-vaak-onduidelijk.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Veel grote bedrijven worstelen met hun digitale strategie http://executive-people.nl/item/529896/veel-grote-bedrijven-worstelen-met-hun-digitale-strategie.html Grote ondernemingen wereldwijd hebben moeite hun digitale strategie vorm te geven. Hoewel digitale innovatie de bestuursagenda van de bedrijven in het algemeen beheerst, hebben de ondernemingen moeite om hun strategie hieraan aan te passen. Vooral het tempo waarin de digitalisering zich voltrekt en de dringende noodzaak om te innoveren maakt het voor bedrijven lastig een digitale ondernemingsstrategie te realiseren en de noodzakelijke kennis en vaardigheden in huis te halen.

Dit blijkt uit de CIO Survey 2015 van Harvey Nash en KPMG. Aan het onderzoek werkten wereldwijd bijna 4.000 CIO’s mee. De onderzochte bedrijven beschouwen het aantrekken van specialisten die in staat zijn big data te analyseren op dit moment als het meest nijpende probleem. Zo’n 75% van de onderzochte CIO’s geeft aan dat de onderneming nog niet beschikt over een digitale ondernemingsstrategie. Twee derde van de onderzochte CIO’s verwacht dat de digitalisering de huidige bedrijfsvoering ingrijpend zal veranderen. Een meerderheid verwacht dat de gevolgen van deze disruptie binnen nu en twee jaar merkbaar zullen zijn.

Opmars Chief Digital Officer
Organisaties blijken in hun poging om een digitale strategie van de grond te krijgen steeds vaker naast de Chief Information Officer (CIO) een Chief Digital Officer (CDO) te benoemen die de digitale strategie van de onderneming voor zijn rekening neemt. “De opmars van de Chief Digital Officer is opvallend”, zegt William Koot, partner bij KPMG Management Consulting. Koot: “Het is een signaal dat de nood bij de bedrijven kennelijk hoog is, dat zij vaart willen maken met de ontwikkeling van hun digitale activiteiten en op zoek gaan naar de noodzakelijke competenties.” Overigens verschillen de verantwoordelijkheden van de CDO bij de bedrijven aanzienlijk. Bij minder dan de helft van de bedrijven heeft de CDO de volledige verantwoordelijkheid voor de digitale strategie. De overige bedrijven delen met name de CIO, de CMO en de CEO het leiderschap toe. Bij één op de vier bedrijven is de digitale strategie op dit moment nog het exclusieve domein van de marketingafdeling, een opvallende daling met 16% ten opzichte van vorig jaar. Toch zijn organisaties met een sterke samenwerking tussen CMO en CIO zeer succesvol.”

Om te voldoen in de personeelsbehoefte blijken steeds meer bedrijven een beroep te doen op mensen van buiten. De helft van de CIO’s geeft aan dat zij externen inhuren om te kunnen voorzien in de noodzakelijke vaardigheden die zij binnen de eigen onderneming ontberen. “De invloed van dit tekort laat zicht steeds sterker gelden”, zegt Jan-Leen ’t Jong, algemeen directeur van Harvey Nash. ’t Jong: “Vooral als het gaat om functies op het gebied van enterprise architecture, big data en project management. Er blijken zich verder aanzienlijke verschuivingen voor te doen in de voornaamste redenen om IT in te zetten in een organisatie. Het verbeteren van processen en efficiency is belangrijker geworden dan kostenbeheersing. CIO’s vinden IT-projecten die geld opleveren belangrijker dan IT-projecten die geld besparen. Bijna 40% van de CIO’s kent aan het leveren van analytische informatie en business intelligence de hoogste prioriteit toe.”

Zoektocht buiten de geijkte paden
Hoewel 2015 voor veel CIO’s een jaar vol uitdagingen zal zijn, zien zij de toekomst met veel vertrouwen tegemoet. ’t Jong: “Het leidt in de ogen van de CIO geen twijfel dat de digitale revolutie een realiteit is en dat zij snel zullen moeten bewegen om de kansen te verzilveren die zich aandienen. Maar waar nieuwe kansen zich aandienen, heeft de CIO ook te maken met een aantal bekende obstakels uit het verleden. Om al deze uitdagingen het hoofd te kunnen bieden zijn nieuwe vaardigheden essentieel. De CIO die voorop loopt zoekt dat ook buiten de geijkte paden om nieuw talent in te lijven, paden die soms buiten de traditionele IT-afdelingen liggen.”

]]>
Tue, 02 Jun 2015 11:12:26 +0200 Veel grote bedrijven worstelen met hun digitale strategie http://executive-people.nl/item/529896/veel-grote-bedrijven-worstelen-met-hun-digitale-strategie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Gemiddeld 3,8 miljoen dollar schade door datalekken http://executive-people.nl/item/529851/gemiddeld-miljoen-dollar-schade-door-datalekken.html Grote bedrijven lijden dit jaar meer schade door datalekken. De schade bedroeg in 2014 nog 3,5 miljoen dollar wereldwijd. Naar verwachting komt de schade dit jaar uit op 3,8 miljoen dollar.

Dit blijkt uit onderzoek van IBM Security. Verschillende grote datalekken kwamen vorig jaar aan het licht die tot een enorme schade hebben geleid. Denk hierbij aan datalekken bij JPMorgan Chase, Sony, Home Depot en Target. Het datalek bij Target leverde bijvoorbeeld in totaal 148 miljoen dollar op. Deze ‘megalekken’ zijn niet meegenomen in het gemiddelde.

Als we dieper in de schade duiken blijkt dat ieder stukje data dat wordt gestolen of uitlekt dit jaar zo’n 154 dollar aan schade oplevert. Dit is 9 dollar meer dan de 145 dollar schade uit 2014. Datalekken in de gezondheidszorg zijn het duurst; gemiddeld leiden organisatie hier 363 dollar schade per gestolen of uitgelekt stukje data.

]]>
Mon, 01 Jun 2015 15:34:51 +0200 Gemiddeld 3,8 miljoen dollar schade door datalekken http://executive-people.nl/item/529851/gemiddeld-miljoen-dollar-schade-door-datalekken.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Managers grijpen vaak niet in bij pesten op de werkvloer http://executive-people.nl/item/529849/managers-grijpen-vaak-niet-in-bij-pesten-op-de-werkvloer.html Eén op de vier werknemers is in diens loopbaan weleen gepest. De leidinggevende wordt in vrijwel alle gevallen gezien als de aangewezen persoon om hier actie tegen te ondernemen. Slechts in de helft van de gevallen nemen managers echter daadwerkelijk maatregelen.

Dit blijkt uit onderzoek van het ministerie van Social Zaken en Werkgelegenheid naar arbeidsomstandigheden. Minister Asscher geeft vandaag de aftrap voor de publiciteitscampagne ‘Herken Pesten’ om pesten op de werkvloer bespreekbaar en herkenbaar te maken. Onderzoek van TNO onderschrijft de bevindingen van het ministerie. TNO signaleert 500.000 werknemers die gepest worden op de werkvloer, waarbij 80.000 mensen het doelwit zijn van structurele pesterijen.

Ook managers worden gepest
Naast werknemers krijgen overigens ook managers te maken met pesterijen op de werkvloer. Een kwart van alle leidinggevenden geeft aan ooit zelf met pestende collega’s of managers te maken te hebben gehad. Opkomen voor collega’s die gepest worden gebeurd overigens nauwelijks. Slechts 16% van de werknemers blijkt actie te ondernemen als een collega doelwit is van pesterijen.

Pesten komt voor in allerlei vormen. Denk hierbij aan spottende of kleinerende opmerkingen, maar ook aan roddelen of buitensluiten. De campagne Herken Pesten start in het Amphia Ziekenhuis Breda, waar een interne campagne en een gedragscode wordt geïntroduceerd om pesten te voorkomen.

 

]]>
Mon, 01 Jun 2015 12:09:12 +0200 Managers grijpen vaak niet in bij pesten op de werkvloer http://executive-people.nl/item/529849/managers-grijpen-vaak-niet-in-bij-pesten-op-de-werkvloer.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Slecht gesteld met informatieveiligheid van mbo-instellingen http://executive-people.nl/item/529787/slecht-gesteld-met-informatieveiligheid-van-mbo-instellingen.html Het is slecht gesteld met de informatieveiligheid in het onderwijs. Veel mbo-instellingen hebben geen beleid op gebied van beveiliging. Ook hebben de instellingen geen idee hoe het is gesteld met hun security.

Dit blijkt uit de ICT-monitor 2014 van Kennisnet, waarin 28 mbo-scholen via vragenlijsten zijn ondervraagd over hun ICT-organisatie. Ruim de helft van de mbo-instellingen geeft toe geen beleid rond informatiebeveiliging te hebben. 40% voert audits daarnaast minder dan één keer per drie jaar uit.

Ook bedrijven die wel beveiligingsmaatregelen nemen gaan echter de fout in. Zo blijkt dat veel scholen die maatregelen hebben genomen dit niet hebben gebaseerd op een risico-analyse, waardoor de instellingen geen goed beeld hebben van de risico’s die bepaalde dreigingen opleveren. 30% van de scholen heeft wel een beleidsplan rond privacy.

]]>
Sun, 31 May 2015 14:22:19 +0200 Slecht gesteld met informatieveiligheid van mbo-instellingen http://executive-people.nl/item/529787/slecht-gesteld-met-informatieveiligheid-van-mbo-instellingen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Managers moeten bewuster zijn van mobiele beveiligingsrisico’s http://executive-people.nl/item/529786/managers-moeten-bewuster-zijn-van-mobiele-beveiligingsrisicoa-s.html Managers zijn zich onvoldoende bewust van security-risico’s die mobiele apparaten met zich meebrengen. Ook als bedrijven beveiligingsmaatregelen hebben ingevoerd om mobiele apparaten te beveiligen zouden managers deze risico’s niet uit het oog moeten verliezen.

Dit stelt Raul Siles, SANS Instructor en beveiligingsonderzoeker. “Veel bedrijven hebben Mobile Device Management (MDM)-systemen uitgerold, wat een goede stap is in de juiste richting. Dit levert echter geen ‘installeer en vergeet’ situatie op, aangezien de omgeving veel gecompliceerder is dan Windows, OS X of Linux”, legt Siles uit.

Werk- en thuisomgeving
Siles ziet drie problemen met mobiele apparaten. Zo verplaatsen de apparaten zich tussen de werk- en thuisomgeving. Dit levert uitdagingen op, aangezien bedrijven apparaten zullen moeten beheren die zij niet continu volledig onder controle hebben. Ook thuis kunnen mobiele apparaten immers met allerlei dreigingen worden geconfronteerd

Het tweede probleem is de brede reeks beveiligingsfeature die mobile device platformen bieden. Denk hierbij aan encryptie, beheer op afstand en sandboxen voor applicaties. Veel bedrijven zouden hierdoor andere beveiligingsproblemen over het hoofd zien. Denk hierbij aan beveiligingsproblemen rond IPv6, maar ook aan het ontbreken van persoonlijke firewalls op mobiele apparaten.

Onvoldoende budget beschikbaar
Tot slot wijst Siles ook op de budgetten die bedrijven beschikbaar stellen voor mobiele beveiliging. Inmiddels worden binnen sommige bedrijven meer mobiele apparaten dan desktops en PC’s gebruikt, terwijl het security-budget voor mobiel niet snel genoeg is meegegroeid. Hierdoor is relatief weinig budget beschikbaar op mobiele apparaten te beveiligen.

]]>
Sun, 31 May 2015 11:33:43 +0200 Managers moeten bewuster zijn van mobiele beveiligingsrisico’s http://executive-people.nl/item/529786/managers-moeten-bewuster-zijn-van-mobiele-beveiligingsrisicoa-s.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Veel ICT-teams hebben te weinig expertise rond en tijd voor beveiliging' http://executive-people.nl/item/529780/veel-ict-teams-hebben-te-weinig-expertise-rond-en-tijd-voor-beveiliging.html ICT-teams hebben in veel gevallen niet de expertise of tijd om gecompliceerde beveiligingsproducten goed uit te rollen en optimaal te gebruiken. Data van klanten wordt hierdoor in gevaar gebracht.

Dit concludeert Lieberman Software op basis van onderzoek op de RSA Conference 2015 onder 170 IT-security professionals. 69% van de respondenten geeft aan het gevoel te hebben hun beveiligingsproducten niet optimaal wordt gebruikt. Maar liefst 71% van de security professionals denkt dat hun bedrijf en mogelijk zelf klanten hierdoor risico lopen slachtoffer te worden van cyberincidenten.

‘Oplossingen zijn te complex’
De belangrijkste redenen beveiligingsoplossingen niet optimaal in te zetten is volgens 62% het feit dat oplossingen te complex zijn om volledig uit te rollen. Ook zou dit proces te veel tijd in beslag nemen of denken respondenten over onvoldoende expertise te bevatten.

61% van de respondenten geeft daarnaast toe dat hun bedrijf een beveiligingsproduct heeft geïmplementeerd om te voldoen aan regelgeving, en niet zo zeer om de digitale veiligheid van de organisatie te vergroten. Lieberman benadrukt dat security niet draait om het voldoen aan regelgeving, maar juist om het continu meten van de veiligheid en het aanbrengen van correcties om de continue stroom cyberdreigingen waar bedrijven mee te maken hebben op te kunnen opvangen.

]]>
Sat, 30 May 2015 14:11:52 +0200 'Veel ICT-teams hebben te weinig expertise rond en tijd voor beveiliging' http://executive-people.nl/item/529780/veel-ict-teams-hebben-te-weinig-expertise-rond-en-tijd-voor-beveiliging.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Cloudservices markt groeit naar € 1,2 miljard in 2018 http://executive-people.nl/item/529779/cloudservices-markt-groeit-naar-a-not-miljard-in.html Odin heeft de belangrijkste resultaten van Odin SMB Cloud Insights onderzoek bekendgemaakt. Het uitgebreide rapport toont de recente trends en groei voor het gebruik van cloudservices door kleine en middelgrote bedrijven (MKB) in Nederland. De omvang van de Nederlandse cloudmarkt bedraagt € 844 miljoen en zal naar verwachting blijven groeien met 11,5 procent per jaar tot € 1,2 miljard in 2018. Verder aandacht voor de belangrijkste resultaten per marktcategorie, waarbij de specifieke kansen en uitdagingen worden belicht van serviceproviders die zich richten op het MKB in Nederland.

“Over het algemeen biedt de Nederlandse markt sterke kansen omdat het MKB steeds meer gebruik gaat maken van gehoste IT”, stelt Jacek Murawski (foto), General Manager en Vice President, Service Provider, Odin. “De totale Nederlandse MKB cloudservice markt zal tegen 2018 uitkomen op € 1,2 miljard. Omdat hosted services de nieuwe standaard wordt voor de manier waarop het MKB opereert, wordt groei niet langer primair door de early adopters bepaald. Dit betekent dat er een enorme kans is voor serviceproviders die scherp geprijsde cloudproducten met goede functionaliteit leveren.”

Infrastructure-as-a-service (IaaS)

De omvang van de Nederlandse infrastructure-as-a-service (IaaS) markt bereikte in 2015 € 340 miljoen en vertegenwoordigt 250.000 kleine en middelgrote bedrijven die een gehoste server te gebruiken. In de afgelopen twee jaar was de groei het gevolg van de dalende kosten van IaaS en de ontwikkeling van IaaS-tools voor het MKB. De Nederlandse IaaS-markt zal naar verwachting met een CAGR van 11,7 procent groeien tot € 475 miljoen in 2018. Het grootste deel van deze groei komt via het MKB waar van ‘in-house’ servers wordt overgestapt op gehoste servers. Serviceproviders die migratietools aanbieden, profiteren het meest van deze trend.

Web presence

De waarde van de ‘web presence’ markt is € 155 miljoen. Het aantal MKB-organisaties met websites is sinds 2013 met 6 procent gegroeid van 74 naar 80 procent. Dit is een gevolg van de dalende kosten van webhosting en de explosie van gebruiksvriendelijke tools voor websiteontwikkeling en -beheer. Odin ziet vooral in websitebeheer een aanzienlijk potentieel omdat 18 procent van de MKB-bedrijven van plan is binnen drie jaar de switch te maken naar een volledig beheerde website. Website add-ons, zoals zoekmachineoptimalisatie en beveiliging, blijven tot 2018 de meest populaire add-ons. De komende drie jaar zullen deze diensten en de groei van add-on gebruik ertoe leiden dat de web presence markt jaarlijks gemiddeld met 7 procent groeit tot € 189 miljoen in 2018.

Unified communications

De waarde van de ‘unified communications’ markt – waaronder hosted e-mail, gehoste zakelijke spraakdiensten en collaboration toepassingen zoals webconferencing – wordt geschat op € 157 miljoen. De meeste MKB-bedrijven zien communicatietools als kritieke onderdelen van hun bedrijf en velen hebben de stap gezet om deze tools te verplaatsen naar de cloud. Vijfenzestig procent van de MKB-bedrijven gebruikt betaalde gehoste e-mail en 8 procent gebruikt gehoste zakelijke spraakdiensten. Collaboration applicaties vertegenwoordigen een kleinere hoeveelheid van de totale markt maar zullen in de nabije toekomst een sterke groei laten zien. Mobiel apparaatbeheer biedt een nieuwe kans omdat het aantal betalende klanten de komende drie jaar met 62 procent zal toenemen. De totale unified communications markt zal in 2018 € 190 miljoen bereiken. Gestage groei zal komen uit het gebruik van gehoste e-mail en gehoste zakelijke spraakdiensten door het MKB, terwijl de meest explosieve groei komt door adoptie van collaboration toepassingen.

Business applications

De Nederlandse markt voor zakelijke toepassingen is de afgelopen twee jaar aanzienlijk gegroeid. In 2013 werd de marktwaarde geschat op € 137 miljoen en staat nu op € 192 miljoen. Dit wordt vooral veroorzaakt door een snelle groei in software specifiek gericht op kleine bedrijven en het toenemend gemak waarmee het MKB gehoste tools gebruikt. Kijkend naar specifieke toepassingen constateert Odin dat de meest populaire diensten voor het MKB het delen van bestanden, online back-up en online boekhouden zijn. Respectievelijk hebben ze 224.000, 153.000 en 142.000 MKB-gebruikers. Hoewel bepaalde toepassingen intensief worden gebruikt, betaalt slechts een klein deel van de gebruikers daadwerkelijk voor de service. Hierdoor heeft online boekhouden het grootste betalende klantenbestand met 84.000 betalende klanten. In de komende drie jaar zal de markt jaarlijks gemiddeld met een indrukwekkende 17,7 procent groeien en uitkomen op € 312 miljoen. Gebruikstarieven voor de meest gebruikte toepassingen – zoals het delen van bestanden en online back-up – zullen snel toenemen terwijl de gebruikstarieven voor minder populaire toepassingen zullen verdubbelen. 

Het volledige rapport is beschikbaar via http://www.odin.com/resources/smb-cloud-usage/smb-reports/

Odin SMB Cloud Insights heeft rapporten voor 19 landen, waaronder de Verenigde Staten, Brazilië, Mexico, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Nederland, Italië, Polen, Turkije, India, China, Japan, Australië, Singapore, Indonesië, Zuid-Afrika en Rusland. Alle recente SMB Cloud Insights rapporten zijn te downloaden via:http://www.odin.com/resources/smb-cloud-usage/smb-reports/

Door: Witold Kepinski

]]>
Sat, 30 May 2015 12:33:13 +0200 Cloudservices markt groeit naar € 1,2 miljard in 2018 http://executive-people.nl/item/529779/cloudservices-markt-groeit-naar-a-not-miljard-in.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlandse bedrijven investeren vooral in preventieve securitymaatregelen http://executive-people.nl/item/529744/nederlandse-bedrijven-investeren-vooral-in-preventieve-securitymaatregelen.html Nederlandse bedrijven investeren ruim 80% van hun securitybudget aan preventieve maatregelen. Slechts 17% van het budget wordt uitgegeven aan maatregelen om cyberinbraken te detecteren en hierop te reageren. CGI stelt dat bedrijven zich meer zouden moeten richten op deze reactieve zijde, aangezien cyberinbraken simpelweg niet te voorkomen zijn.

CGI heeft PAC onderzoek laten doen onder 1.800 IT-beslissers bij Europese organisaties. Honderd Nederlandse bedrijven hebben meegewerkt aan het onderzoek. Nederlandse organisaties blijken relatief veel geld uit te trekken voor security. Wel besteden bedrijven in ons land relatief weinig geld aan oplossingen voor het detecteren van en reageren op cyberinbraken. Nederlandse organisaties trekken hier gemiddeld 17% van hun securitybudget voor uit. Zweedse bedrijven besteden het meeste geld aan het detecteren van inbraken en reserveren hiervoor 22% van het securitybudget.

Kleine bedrijven zijn daarnaast doorgaans minder goed beveiligd dan grote bedrijven. Dit is bij veel kleine bedrijven een bewuste keuze. Deze groep kiest ervoor beveiligingsrisico’s te accepteren als hen dat extra flexibiliteit oplevert. Kleine organisaties beschikken daarnaast doorgaans niet over een intern securityteam, iets wat bij grotere bedrijven vaak wel het geval is.

Bron: Computable

]]>
Fri, 29 May 2015 14:33:32 +0200 Nederlandse bedrijven investeren vooral in preventieve securitymaatregelen http://executive-people.nl/item/529744/nederlandse-bedrijven-investeren-vooral-in-preventieve-securitymaatregelen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Managers en werknemers vinden verschillende etiquette het belangrijkste http://executive-people.nl/item/529755/managers-en-werknemers-vinden-verschillende-etiquette-het-belangrijkste.html Ook op de werkvloer gelden allerlei etiquette. Managers en werknemers blijken echter verschillende waarden te hechten aan de etiquette dit gelden. Zo vinden CFO’s het vooral storend als deelnemers tijdens een vergadering hun aandacht verliezen, terwijl werknemers zich vooral ergeren aan collega’s die over elkaar roddelen.

Dit blijkt uit onderzoek van Accountemps onder 2.100 CFO’s en ruim 320 werknemers. 27% van de CFO’s geeft aan zich te ergeren aan mensen die zijn afgeleid tijdens vergaderingen en bijvoorbeeld met hun smartphone bezig zijn of e-mail beantwoorden. Onder werknemers ligt dit percentage met 16% een stuk lager. 

Roddelen over collega’s is 28% van de werknemers een doorn in het oog. Onder CFO’s ligt dit percentage op 18%. Andere belangrijke bronnen van ergernissen zijn telefoontjes en mailtjes die traag worden beantwoord. 18% van de CFO’s ergert zich hieraan, terwijl 21% van de werknemers zich daaraan stoort. Aan mensen die te laat zijn voor vergaderingen of deze in zijn geheel missen storen beide groepen zich (beide 12%).

 

]]>
Fri, 29 May 2015 13:19:16 +0200 Managers en werknemers vinden verschillende etiquette het belangrijkste http://executive-people.nl/item/529755/managers-en-werknemers-vinden-verschillende-etiquette-het-belangrijkste.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
IT-beslissers willen self service portal voor eindgebruikers http://executive-people.nl/item/529692/it-beslissers-willen-self-service-portal-voor-eindgebruikers.html Uit onderzoek van Telindus onder 115 IT-beslissers blijkt dat 56 procent graag zou beschikken over een self service portal voor de eindgebruikers. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat de meeste IT-afdelingen gebaat zijn bij een hybride cloudoplossing. 77 procent geeft aan dat delen van de IT-diensten op een gedeelde omgeving kunnen worden geplaatst en dat andere delen een eigen dedicated omgeving behoeven.  

In onderstaande figuur is een aantal van de belangrijkste resultaten weergegeven. Zo is ook duidelijk dat organisaties anno 2015 grotendeels afhankelijk zijn van de prestaties van het datacenter. Maar liefst 93 procent geeft aan dat de performance van het datacenter cruciaal is voor de kwaliteit van de dienstverlening. 

 

Harm de Haan (foto), Manager Consultancy en Advisory Board member bij Telindus: “IT-beslissers realiseren zich dat niet alle IT-diensten een eigen dedicated omgeving nodig hebben, maar dat dit per dienst kan verschillen. Daarnaast willen ze graag een self service portal hebben om de eindgebruiker meer controle te geven. Deze resultaten sluiten mooi aan bij het IT as a Service model, waarin een snelle dienstverlening en de klant centraal staan. De komende jaren moet de IT-afdeling stappen zetten naar een creatieve organisatie die zelf ideeën aandraagt om de business slagvaardiger te maken. De IT-infrastructuur is niet langer een tool om eindgebruikers aan het werk te houden, maar een voorwaarde om de business vooruit te helpen. Op het moment dat de IT-afdeling dit aantoonbaar kan maken, neemt haar waarde direct toe. IT as a Service draagt bij aan deze belangrijke stap, maar daarvoor zijn ook veranderingen aan de infrastructuur noodzakelijk. Deze moet klaar zijn voor de cloud, of dat uiteindelijk nou een private of hybride oplossing wordt. In welke fase de IT-infrastructuur zich ook bevindt, de transformatie naar IT as a Service is alleen succesvol wanneer IT-afdelingen zich realiseren dat niet de techniek, maar de service centraal staat.” 
 
WK
]]>
Fri, 29 May 2015 08:29:55 +0200 IT-beslissers willen self service portal voor eindgebruikers http://executive-people.nl/item/529692/it-beslissers-willen-self-service-portal-voor-eindgebruikers.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederland koploper in inzet IT-dienstverleners http://executive-people.nl/item/529660/nederland-koploper-in-inzet-it-dienstverleners.html Nederlandse organisaties maken in toenemende mate gebruik van IT-dienstverleners om de eigen IT-afdeling te ondersteunen. IT-medewerkers worden steeds vaker belast met het invullen van zowel de traditionele rol van beheerder en reactieve probleemoplosser, als die van mede-verantwoordelijke voor innovatie en ontwikkeling.

Dit blijkt uit het onderzoek “Innovatie in Europese IT” uitgevoerd door Vanson Bourne in opdracht van Claranet onder 900 senior IT-beslissers vanuit middelgrote tot grote organisaties in de Benelux, Duitsland, Frankrijk, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Van alle respondenten die zijn ondervraagd in het kader van dit onderzoek, zijn de Benelux- respondenten het meest gewend om een IT-dienstverlener in te zetten voor ontwikkeling en beheer. Het is de verwachting dat de inzet van IT-dienstverleners in Europa de komende vijf jaar sterk zal stijgen, waarbij zij 31 procent van de gehele IT in 2020 onder hun hoede hebben. Als deze voorspelling klopt, wordt de Benelux de zwaarste gebruiker van IT-dienstverleners in West-Europa.

“We zien een belangrijke verschuiving van het takenpakket van de IT-afdeling,” zegt Bert Verhoeff (foto), Sales Director van Claranet Benelux. “Met behulp van een IT-dienstverlener wordt tijd vrijgemaakt die kan worden besteed aan strategische en innovatieve zaken, met de IT-dienstverlener in een ondersteunende rol. Organisaties geven hiermee aan dat ze het gebrek aan kennis en interne vaardigheden serieus nemen.”

Informatiebeveiliging grootste uitdaging

Organisaties worden geconfronteerd met een breed scala aan uitdagingen voor hun interne IT. Hoewel er kleine fluctuaties zijn, verwachten IT-beslissers grotendeels dezelfde uitdagingen in 2020 in vergelijking met 2015. Informatiebeveiliging is daarbij de meest genoemde uitdaging voor bijna de helft (48%) van de respondenten. De top drie wordt gecompleteerd door de invulling van innovatie en ontwikkeling en het gebrek aan kennis en resources binnen de eigen organisatie.

Ondanks het goede nieuws dat de gemiddelde stijging van het IT-budget het afgelopen jaar drie procent was en dat deze naar verwachting zal blijven stijgen, is er een toenemende zorg rondom de stijgende complexiteit van de IT. Een tekort aan kennis en vaardigheden, data analyse, applicatiebeheer en -ontwikkeling, Shadow IT, mobiel werken en vele andere uitdagingen staan in de weg tussen het ideale scenario voor IT-gebruik binnen organisaties en de werkelijkheid.

Door het aangaan van langduige relaties met IT-dienstverleners met expertise in hun vakgebied, kunnen IT-afdelingen zich nu al gaan concentreren op de dingen waarin ze zelf uitblinken, waardoor de organisatie zich echt kan onderscheiden op de lange termijn.

Bert Verhoeff: “Zoals uit dit onderzoek blijkt, moeten IT-dienstverleners steeds meer doen om te bewijzen dat ze de juiste partner zijn voor IT-afdelingen, door samenwerking zo vorm te geven zodat deze het beste past bij de individuele organisatie. Om echte ondersteuning te kunnen bieden, moet er een duidelijke afstemming plaatsvinden tussen de IT-afdeling en de partner. Hoe IT-managers en IT-dienstverleners reageren op de uitdagingen van vandaag zal niet alleen gevolgen hebben voor de eigen organisatie, maar ook voor de nationale markten en de Europese economie op de lange termijn.”

WK

]]>
Thu, 28 May 2015 17:01:52 +0200 Nederland koploper in inzet IT-dienstverleners http://executive-people.nl/item/529660/nederland-koploper-in-inzet-it-dienstverleners.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Peter Pilz: ’BND en NSA tapte tientallen verbindingen van KPN af’ http://executive-people.nl/item/529679/peter-pilz-a-bnd-en-nsa-tapte-tientallen-verbindingen-van-kpn-afa.html Nederlandse dataverbindingen zijn door de BND in opdracht van de NSA afgetapt, waaronder tientallen verbindingen van KPN. In totaal gaat het om 71 Nederlandse verbindingen, waarvan er 70 van KPN zijn.

Dit blijkt uit een lijst die de Oostenrijkse politicus Peter Pilz op een persconferentie in Berlijn heeft laten zien aan de media, meldt NU.nl. De NSA zou een lijst met doelwitten hebben doorgegeven aan de BND, inclusief doelwitten die extra prioriteit hadden. Op basis van deze lijst is de BND vervolgens verbindingen in Frankfurt gaan aftappen.

Hierbij zijn ook 71 Nederlandse verbindingen afgetapt, die via Nederlandse internetknooppunten in verbindingen staan met de DE-CIX in Frankfurt. Welke bedrijven of personen het doelwit waren van de NSA is niet duidelijk.

]]>
Thu, 28 May 2015 14:44:19 +0200 Peter Pilz: ’BND en NSA tapte tientallen verbindingen van KPN af’ http://executive-people.nl/item/529679/peter-pilz-a-bnd-en-nsa-tapte-tientallen-verbindingen-van-kpn-afa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Veel beveiligingsmaatregelen op mobiele apparaten leiden tot ergernis http://executive-people.nl/item/529677/veel-beveiligingsmaatregelen-op-mobiele-apparaten-leiden-tot-ergernis.html De vele beveiligingsmaatregelen waar werknemers op mobiele apparaten mee worden geconfronteerd leiden tot veel overlast. Niet alleen zijn medewerkers veel tijd kwijt in te loggen met PIN-codes, eenmalige wachtwoorden en ingewikkelde wachtwoorden, ook leveren de maatregelen veel irritatie op.

Dit blijkt uit het ‘The State Of Enterprise Mobile Security, Q2 2015’ onderzoek van Forrester Research onder 1.000 werknemers in Noord-Amerika en Europa. Beveiligingsmaatregelen worden dan ook lang niet altijd goed ontvangen door eindgebruikers. 53% van de werknemers geeft aan beveiligingsmaatregelen op mobiele apparaten als een obstakel te zien. 39% geeft toe zelf op zoek te gaan naar manieren om de beveiligingsmaatregelen te omzeilen. Deze groep staat overigens wel open voor een minder tijdrovend en haalbaarder alternatief voor beveiligingsmaatregelen die vanuit het bedrijf wordt opgelegd.

Privé-apparaten zakelijk gebruiken
Het is niet verrassend dat werknemers zich irriteren aan beveiligingsmaatregelen. Steeds meer medewerkers gebruiken mobiele apparaten zowel op de werkvloer als privé, waardoor zij ook in privésfeer met de beveiliging van hun werkgever te maken hebben. 61% van de respondenten gebruikt een privé smartphone voor zakelijke doeleinden. Voor tablets ligt dit percentage op 56%. Opvallend is dat 4 op de 10 werknemers aangeeft voor deze privé-apparaten wel eens uit eigen buidel zakelijke applicaties te hebben aangeschaft.

Zowel Android als iOS worden op grote schaal door bedrijven ondersteund. Zo blijkt 84% van de onderzochte bedrijven ondersteuning te bieden voor e-mail, contactgegevens en kalender op iOS-gebaseerde apparaten zoals de iPhone en iPad. Voor Android-apparatuur biedt 86% van de organisaties dergelijke ondersteuning.

]]>
Thu, 28 May 2015 12:11:59 +0200 Veel beveiligingsmaatregelen op mobiele apparaten leiden tot ergernis http://executive-people.nl/item/529677/veel-beveiligingsmaatregelen-op-mobiele-apparaten-leiden-tot-ergernis.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Wie zes uur of minder slaapt is op werk minder productief http://executive-people.nl/item/529632/wie-zes-uur-of-minder-slaapt-is-op-werk-minder-productief.html Slaapgebrek heeft een forse impact op de productiviteit van werknemers. Wie zes uur per nacht of minder slaapt is aanzienlijk minder productief dan werknemers die langer dan zeven uur slaap krijgen per nacht.

Dit blijkt uit een onderzoek van The Financial Times op basis van data over 21.000 werknemers die is verzameld door onderzoeksinstituut Rand en de Britse Universiteit van Cambridge. De onderzoekers melden geen direct verband te hebben gevonden tussen productiviteit op de werkvloer en alcoholgebruik of roken. Ook zijn er geen aanwijzingen voor een directe impact van overgewicht op de productiviteit. 

Financiële zorgen en stress
Aspecten die net als slaapgebrek wel van invloed zijn op de productiviteit zijn onder andere financiële zorgen en stress door een onrealistische tijdsdruk. Ook mantelzorg, waarbij werknemers onbetaald voor familieleden zorgen, kan de productiviteit in de weg staan. Tot slot presteren ook werknemers die op de werkvloer gepest worden aanzienlijk minder dan collega’s die hier niet mee te maken hebben.

Het volledige rapport van Rand over de productiviteit van werknemers is hier te vinden. 

]]>
Wed, 27 May 2015 15:11:31 +0200 Wie zes uur of minder slaapt is op werk minder productief http://executive-people.nl/item/529632/wie-zes-uur-of-minder-slaapt-is-op-werk-minder-productief.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Kleine bedrijven vergeten netwerkopslag te beveiligen http://executive-people.nl/item/529592/kleine-bedrijven-vergeten-netwerkopslag-te-beveiligen.html Van veel Nederlandse bedrijven is ongemerkt allerlei gevoelige informatie openbaar te vinden. De data staat opgeslagen op netwerkschijven, ook wel Network Attached Storage (NAS) genoemd. Zo’n NAS is vaak via internet op afstand toegankelijk, maar de beveiliging laat in veel gevallen te wensen over.

Dit blijkt uit een reportage van het tv-programma Oplicht?! Veel met name kleinere bedrijven gebruiken NAS-systemen om op een relatief goedkope wijze data te kunnen opslaan. De systemen worden onder andere gebruikt om geautomatiseerde back-ups van machines mogelijk te maken. In veel gevallen zijn de NAS-systemen voorzien van een FTP-functie, waarmee gebruikers het apparaat via internet toegankelijk kunnen maken. Uiteraard erg handig als je onderweg of thuis bij data op kantoor moet zijn.

FTP zonder wachtwoord
Gebruikers kunnen in veel gevallen kiezen tussen anonieme FTP en secure FTP, dat kan worden beveiligd met een wachtwoord. Veel kleine bedrijven zouden echter kiezen voor anonieme FTP, waardoor data onbeveiligd toegankelijk wordt gemaakt op internet. Iedereen kan dus zonder een wachtwoord in te voeren in dit geval bij de data.

Daarnaast zijn de apparaten vaak beveiligd met een fabriekswachtwoord. Consumenten hoeven de apparaten hierdoor niet in te stellen, waardoor deze kunnen worden verkocht als plug ’n play. Dergelijke fabriekswachtwoorden zijn echter eenvoudig via internet te achterhalen, waardoor iedereen zichzelf toegang kan geven tot de data.

Gebruikers waarschuwen
Opgelicht?! gaat samen met Nederlandse providers gebruikers die netwerkschijven niet goed hebben beveiligd op de hoogte brengen van de risico’s. Het is uiteraard ook een goed idee zelf de instellingen van een eventuele netwerkschijf te controleren en zeker te stellen dat data niet zo maar via internet toegankelijk is. 

]]>
Wed, 27 May 2015 12:11:53 +0200 Kleine bedrijven vergeten netwerkopslag te beveiligen http://executive-people.nl/item/529592/kleine-bedrijven-vergeten-netwerkopslag-te-beveiligen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Distributed Denial of Service-aanvallen worden steeds populairder http://executive-people.nl/item/529532/distributed-denial-of-service-aanvallen-worden-steeds-populairder.html Steeds vaker zijn websites en servers doelwit van een Distributed Denial of Service (DDoS)-aanval. Hierbij worden servers overspoeld met verzoeken, waardoor verzoeken van legitieme bezoekers niet meer kunnen verwerkt en de server onbereikbaar wordt. Het aantal DDoS-aanvallen is in het eerste kwartaal van 2015 verdubbeld ten opzichte van Q1 2014 en met 35% gestegen ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar.

Dit blijkt uit het State of the Internet Security-rapport van Akamai Technologies. Akamai registreerde het afgelopen kwartaal een recordaantal DDoS-aanvallen. Opvallend is dat de vorm van veel DDoS-aanvallen is veranderd. Vorig jaar namen DDoS-aanvallen veel bandbreedte in beslag, maar duurden vaak niet erg lang. In het eerste kwartaal van 2015 genereerde de gemiddelde DDoS-aanval minder dan 10 gigabits per seconde (Gbps) aan dataverkeer, wat een afname is. Tegelijkertijd duurde de gemiddelde aanval wel langer dan 24 uur.

Mega DDoS-aanvallen
In totaal zijn door Akamai acht mega DDoS-aanvallen geregistreerd, één minder dan in Q4 2014. In Q1 2014 kwamen dergelijke aanvallen nog nauwelijks voor. De zwaarste DDoS-aanval uit het afgelopen kwartaal bedroeg 170 Gbps.

Hans Nipshagen, Regional Sales Manager Benelux bij Akamai: ”DDoS-aanvallen zijn momenteel erg populair binnen het cybercrime-milieu. Het is de goedkoopste én snelste manier om een doelwit succesvol aan te vallen en tegelijkertijd ook de meest rendabele manier. Bovendien is er weinig tot geen technische kennis vereist om aan de slag te gaan. Een creditcard of bitcoins volstaan. We zien ook dat DDoS-aanvallen steeds efficiënter uitgevoerd worden. Vandaar de evolutie naar kleinere aanvallen die langer duren en uiteindelijk meer opbrengen. We houden goed in het oog hoe deze trend zich verder ontwikkelt.”

Simple Service Discovery Protocol
Simple Service Discovery Protocol (SSDP) is een netwerkprotocol dat door miljoenen thuis- en kantoorapparaten - waaronder routers, media servers, webcams, smart TV’s en printers - gebruikt wordt om met elkaar te communiceren. Bij onvoldoende beveiliging of verkeerde configuratie van deze met het internet verbonden apparaten, kunnen ze relatief eenvoudig door hackers misbruikt worden. Dit komt dan ook steeds meer voor. In Q1 2015 bestond 20% van alle aanvallen uit SSDP-aanvallen, terwijl deze in Q1 en Q2 van vorig jaar nog niet voorkwamen in de statistieken. Deze stijging is voornamelijk te danken aan de groeiende populariteit van het Internet of Things (IoT).

Ook de gaming-industrie is een geliefd doelwit van cybercriminelen. 35% van alle DDoS-aanvallen waren afgelopen kwartaal op deze sector gericht. De software- en technologiesector was doelwit van 25% van alle DDoS-aanvallen. Ook de retailsector werd frequent lastig gevallen, voornamelijk door webapplicatie-aanvallen.

Aanvallen op IPv6
De transitie van IPv4 naar IPv6 brengt de nodige veiligheidsrisico’s met zich mee, doordat beveiliging vaak nog op IPv4 is afgestemd. Alhoewel IPv6 DDoS-aanvallen nog niet wijdverspreid zijn laat het rapport duidelijk zien dat cybercriminelen zijn begonnen met het uitproberen van IPv6 DDoS-aanvalsmethodes. Zowel cloud providers als thuis- en bedrijfsnetwerken beginnen de eerste nadelen hiervan te ondervinden. Een groot aantal van de IPv4 DDoS-aanvallen kan eenvoudig hergebruikt worden voor aanvallen op het IPv6-protocol. Daarnaast constateert Akamai Technologies dat er nieuwe types DDoS-aanvallen opduiken die een IPv6-architectuur direct kunnen aanvallen. Vaak omzeilen cybercriminelen daarbij eenvoudig de op IPv4 gebaseerde aanwezige beveiliging.

]]>
Tue, 26 May 2015 15:20:59 +0200 Distributed Denial of Service-aanvallen worden steeds populairder http://executive-people.nl/item/529532/distributed-denial-of-service-aanvallen-worden-steeds-populairder.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Omzetten van ruwe data naar informatie is grootste Big Data-uitdaging http://executive-people.nl/item/529531/omzetten-van-ruwe-data-naar-informatie-is-grootste-big-data-uitdaging.html Bedrijven hebben moeite ruwe data om te zetten in informatie. Ook het vervolgen omzetten van deze informatie in inzichten op basis waarvan actie kan worden ondernomen is voor veel organisaties een uitdaging.

Dit blijkt uit onderzoek van Computing.co.uk. Big Data bestaat uit drie stappen:

 1. Het beheren en integreren van rauwe data
 2. Het omzetten van data in bruikbare informatie
 3. Het destilleren van kennis of inzichten op basis waarvan actie kan worden ondernomen

Rauwe data omzetten in informatie
Het omgaan met rauwe data blijkt bij het overgrote deel van de organisaties geen problemen op te leveren. Slechts 13% van de 300 ondervraagde IT-professionals gaf aan dat dit een uitdaging is. Het omzetten van rauwe data in bruikbare informatie blijkt het grootste probleem te zijn. Bijna de helft (48%) van de IT-professionals heeft hier moeite mee. Het destilleren van inzichten uit deze informatie is volgens 39% een uitdaging.

Als we vervolgens kijken naar uitdagingen rond data waar ICT-professionals mee te maken hebben komen de volgende punten naar voren:

 1. Weten welke data beschikbaar of nodig is
 2. Vaardigheden rond big data
 3. Weten waar begonnen of juist gestopt moet worden
 4. Het samenbrengen van data uit verschillende databronnen
 5. Het kiezen van de juiste datasets
 6. Het vaststellen van de beste richting om met big data op te gaan
 7. Regelgeving, privacy en databescherming
 8. Overtuigen van individuen/afdelingen om hun data voor algemeen gebruik beschikbaar te stellen
 9. Het kunnen verwerken van verschillende dataformaten
 10. Integratie met huidige tools
 11. Storage

http://www.computing.co.uk/ctg/analysis/2410020/research-big-data-s-impact-on-business-culture-and-mindset

]]>
Tue, 26 May 2015 15:02:45 +0200 Omzetten van ruwe data naar informatie is grootste Big Data-uitdaging http://executive-people.nl/item/529531/omzetten-van-ruwe-data-naar-informatie-is-grootste-big-data-uitdaging.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Werknemers zien toekomst met vertrouwen tegemoet http://executive-people.nl/item/529530/werknemers-zien-toekomst-met-vertrouwen-tegemoet.html Ondanks de razendsnelle technologische veranderingen zien werknemers over het algemeen de toekomst met vertrouwen tegemoet. De werkplek van 2030 verandert naar verwachting fors, maar ruim 80% van de Nederlandse werknemers verwacht dat zijn baan in 2030 nog steeds bestaat.

Dit blijkt uit het onderzoek ‘Baan van de Toekomst’ van recruitmentbureau Hays in de sectoren IT, Engineering & Technology en Oil & Gas. Werknemers verwachten in 2030 geheel anders te werken dan nu. Zo verwachten werknemers minder fysiek op de werkplek aanwezig te hoeven zijn dankzij de komst van robots en kunstmatige intelligentie. Virtuele robots nemen naar verwachting 75% van het routinematige werk van medewerkers over.

Arbeidscontracten op projectbasis
De komst van virtuele robots zorgt samen met de verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt dat het merendeel van de arbeidscontracten in 2030 op projectbasis zullen zijn. 70% van de respondenten voelt zich niet bedreigd of gepasseerd door jong talent of nieuwkomers in de sector.

Een ruime meerderheid van de respondenten verwacht voldoende opgeleid te zijn om ontwikkelingen in de sector bij te kunnen benen. Voor bijna 90% zal permanente bijscholing echter noodzakelijk zijn om succesvol te blijven. Tegelijkertijd vindt 55% het echter niet nodig verstand te hebben van kunstmatige intelligentie om in de eigen sector te kunnen blijven functioneren.

]]>
Tue, 26 May 2015 13:16:35 +0200 Werknemers zien toekomst met vertrouwen tegemoet http://executive-people.nl/item/529530/werknemers-zien-toekomst-met-vertrouwen-tegemoet.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘OpenStack steeds populairder onder bedrijven’ http://executive-people.nl/item/529408/a-openstack-steeds-populairder-onder-bedrijvena.html Enterprise IT-organisaties hebben steeds meer interesse om OpenStack voor hun cloud-infrastructuur in te zetten. Driekwart van de ondernemingen heeft plannen om OpenStack voor hun cloud-initiatieven te gebruiken. Respondenten verkeren in verschillende adoptiestadia, variërend van het ontdekken en evalueren van het product (40 procent) en een proof-of-concept/pilot-fase (40 procent) tot het voorbereiden van de implementatie (18 procent) en daadwerkelijk gebruik (16 procent).

Dit blijkt uit onderzoek van Red Hat, leverancier van opensourcesoftware. Het OpenStack enterprise adoptie onderzoek, waar meer dan 310 IT-besluitvormers en professionals uit de hele wereld aan deelnamen, is uitgevoerd door TechValidate in opdracht van Red Hat. De inzetplannen voor OpenStack-workloads blijken zowel fysieke, virtuele, private als publieke-cloud footprints te omvatten. De respondenten hebben daarnaast de intentie om OpenStack-workloads in andere omgevingen in te zetten, waaronder traditionele enterprise-virtualisatie (35 procent), fysieke servers (30 procent), andere private/Infrastructure-as-a-Service (IaaS) clouds (22 procent) en publiek clouds (18 procent).

Workloads
OpenStack-deployments omvatten verschillen typen workloads. 59 procent van de respondenten gebruikt of is van plan OpenStack voor nieuwe workloads -geoptimaliseerd voor cloud-omgevingen - te gebruiken, terwijl 52 procent van de respondenten OpenStack voor bestaande gevirtualiseerde workloads gebruikt of wil gebruiken.

Snelle groei en grote implementatieplannen leiden tot zorgen over de ontwikkeling van OpenStack-kennis en -vaardigheden. 45 procent van de respondenten noemt een gebrek aan IT-vaardigheden binnen het bedrijf als de belangrijkste belemmering om OpenStack te gaan gebruiken. Ook de volwassenheid van het product (43 procent), geen integratie met huidige applicatie-architecturen (22 procent), en slechte afstemming tussen interne organisaties (21 procent) zijn belangrijke obstakels.

Technische ondersteuning op productniveau
Enterprises willen deze uitdagingen aanpakken met behulp van oplossingen en diensten van commerciële OpenStack-leveranciers. Volgens de respondenten is technische ondersteuning op productieniveau (82 procent) het belangrijkste aspect van commerciële OpenStack-oplossingen, gevolgd door een eenvoudiger installatieproces (78 procent), de mogelijkheid om workloads tussen providers en platformen te verplaatsen (75 procent), ondersteuning voor open source cloud-management, besturingssysteem en ontwikkel-tools (72 procent).

Sterke interesse in Platform-as-a-Service (PaaS) en containers. 54 procent wil OpenStack met PaaS gaan gebruiken, terwijl 42 procent aangeeft dat ze van plan zijn om containers in hun OpenStack-omgevingen in te zetten. KVM geniet de voorkeur als hypervisor voor OpenStack. 75 procent van de respondenten geeft aan dat ze KVM in OpenStack-deployments gebruiken of van plan zijn om te gebruiken. In 64 procent van de gevallen werd VMware vSphere ESXi geselecteerd, 18 procent selecteerde Microsoft Hyper-V en 13 procent Xen.

Tijd en kosten besparen
Enterprise-gebruikers kijken naar OpenStack om tijd en kosten te besparen en een responsieve IT-infrastructuur te realiseren. Volgens de respondenten zijn de top drie performance indicatoren voor OpenStack-projecten: minder tijd kwijt zijn voor het uitrollen van diensten (77 procent), lagere operationele IT-kosten (52 procent), en een responsieve infrastructuur (44 procent).

]]>
Sat, 23 May 2015 14:33:39 +0200 ‘OpenStack steeds populairder onder bedrijven’ http://executive-people.nl/item/529408/a-openstack-steeds-populairder-onder-bedrijvena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Steeds meer bedrijven schalen agile op http://executive-people.nl/item/529407/steeds-meer-bedrijven-schalen-agile-op.html Omdat IT alsmaar nadrukkelijker het concurrerend en innovatief vermogen van bedrijven bepaalt, moeten nieuwe bedrijfsapplicaties sneller worden ontwikkeld en met een korte time-to-market waarde opleveren voor de gebruikers en de organisatie. Mede hierom hebben de afgelopen jaren steeds meer organisaties de traditionele watervalaanpak ingeruild voor agile methoden, met Scrum als belangrijkste exponent. Agile geldt tegenwoordig dan ook als de standaard voor softwareontwikkelingsprojecten. Omdat steeds meer bedrijven ervaren dat agile snel tot goede resultaten leidt, willen zij deze manier van werken opschalen voor de hele IT-organisatie. Dit blijkt uit een inventarisatie van IT-dienstverlener COOLProfs onder een dertigtal CIO’s en IT-managers van Nederlandse bedrijven en overheden.

Nu agile in de praktijk efficiënt en effectief gebleken is voor het opleveren van werkende software met business value, gaan steeds meer bedrijven en organisaties er toe over om Scrum tot de facto standaard voor de gehele IT-organisatie te maken. Maar met bedrijfsapplicaties die meer en meer functionaliteit omvatten, complexer worden en meer afhankelijkheden met andere systemen hebben, is één enkel Scrum-team van vijf tot achter personen vaak niet meer toereikend. Agile projecten en Scrum-teams nemen dan ook in omvang en in aantal toe. Als gevolg hiervan worstelen veel CIO’s met de vraag hoe zij agile succesvol kunnen opschalen en de inspanningen van tientallen en soms wel honderden agile teams die samen de bedrijfsstrategie realiseren, op elkaar af kunnen stemmen.

Technieken om op te schalen
Er zijn verschillende manieren voor Scaling Agile. De eerste is door middel van het zogenoemde ‘inkaderen’. Hierbij worden kaders gesteld met behulp van gangbare projectmanagementmethodes, door onder architectuur te werken en door planningsfasen (tijd) en deliverables (scope) vast te leggen. Om het geheel in goede banen te leiden, fouten te voorkomen en de voorspelbaarheid te vergroten, vindt er synchronisatie plaats met andere sprints en worden afhankelijkheden nauwgezet gecontroleerd. Om de voortgang van de projecten inzichtelijk te maken, worden bestaande rapportagemethodieken gebruikt. Het Scaled Agile Framework (SAFe) raamwerk is de meest toegepaste inkaderingstechniek.

De tweede manier om een agile manier van werken in de hele IT-organisatie te implementeren, is via ‘uitbreiden’, waarbij de kernwaarden van agile van bovenaf en door de gehele organisatie heen worden toegepast. Het draait bij deze techniek om innovatie en ‘business value’, te bereiken via een groot aantal, kleine releases die zoveel mogelijk zijn opgedeeld in functionele eenheden met minimale afhankelijkheden. De structuur bestaat uit autonome sprint teams met overlappende taak-teams. Over de voortgang van de projecten wordt gerapporteerd met behulp van typische agile metrieken als ‘efficiëntie’ en ‘team performance’. Scaling@Spotify is de meest gebruikte uitbreidingstechniek. 

Eric ten Harkel, Algemeen Directeur van COOLProfs: ‘Opschalen van agile is relevant voor iedere organisatie, omdat het helpt een meer flexibele en innovatieve organisatie te creëren. Welke methode voor het opschalen van agile, inkaderen of opschalen, het meest geschikt is voor een organisatie, is echter niet op voorhand te zeggen. Voor grote organisaties zal SAFe wellicht gemakkelijker aanslaan, omdat programma managers, enterprise architecten en product managers hun eigen rol in het raamwerk terugzien. Voor een innovatieve organisatie die een snelle groei doormaakt, voelt het Agile@Spotify model waarschijnlijk beter aan. Maar nog meer dan de methode om op te schalen, is het van belang dat een organisatie de principes van agile en scrum verankert in haar DNA en door de hele organisatie in de praktijk brengt.’

Kritische succesfactoren
Dit laat niet onverlet dat er wel een aantal kritische succesfactoren aan te wijzen zijn voor het opschalen van agile, zo blijkt uit de rondgang langs een dertigtal Nederlandse bedrijven en overheidsinstanties. 

Zo is agile volgens de bevraagde CIO’s en IT-managers agile absoluut geen vrijbrief om naar eigen inzicht dingen wel en niet te doen. Of zoals de CIO van een grote Nederlandse bank het verwoordt: ‘Een ieder dient zich wel aan zijn rol te houden. Agile moet ingepast worden in de organisatie en standaardisatie en centrale coördinatie zijn nodig.’ 

Daarnaast leert de ervaring dat niet iedereen even geschikt is om op een agile manier te werken: ‘Waar de ene medewerker uit zichzelf aangeeft dat hij beter tot zijn recht komt in een individuele setting met een meer vastomlijnd takenpakket, komt een ander hier proefondervindelijk achter.’

Meerdere CIO’s zien architectuur echter als de grootste hindernis om agile werken te implementeren. Zij geven aan dat het cruciaal is dat de architectuur geschikt wordt gemaakt voor agile. ‘Dit betekent architectuur die teams in staat stelt goed samen te werken en snel en autonoom te releasen. Alleen zo kan een schaalbare organisatie ontstaan.’ 

]]>
Sat, 23 May 2015 12:22:18 +0200 Steeds meer bedrijven schalen agile op http://executive-people.nl/item/529407/steeds-meer-bedrijven-schalen-agile-op.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Ondernemersvertrouwen onder ICT-bedrijven positief ondanks daling http://executive-people.nl/item/529401/ondernemersvertrouwen-onder-ict-bedrijven-positief-ondanks-daling.html Het ondernemersvertrouwen in het Nederlandse bedrijfsleven is in het tweede kwartaal van 2015 gelijk gebleven aan een kwartaal eerder. Hiermee zijn ondernemers voor het zesde kwartaal op rij positief gestemd. Onder ICT-bedrijven nam het vertrouwen juist af, maar de bedrijven zijn nog altijd positief.

Dit maken CBS, Kamer van Koophandel, EIB, MKB Nederland en VNO-NCW bekend. Het ondernemersvertrouwen in de ICT-sector is in het tweede kwartaal ten opzichte van een kwartaal eerder bijna gehalveerd. Desondanks blijven ICT-ondernemers positief gestemd over de toekomst.

Ondernemers zijn betrekkelijk positief over de werkgelegenheid in hun bedrijf. De vacature-indicator staat aan het begin van het tweede kwartaal ondanks een kleine afname op nagenoeg de hoogste stand in ruim vier jaar. Het CBS stelt dat als meer ondernemers gunstige verwachtingen hebben over de werkgelegenheid, dat een indicatie is dat deze in het bedrijfsleven verder zal groeien.

http://executive-people.nl afbeelding

]]>
Fri, 22 May 2015 16:02:36 +0200 Ondernemersvertrouwen onder ICT-bedrijven positief ondanks daling http://executive-people.nl/item/529401/ondernemersvertrouwen-onder-ict-bedrijven-positief-ondanks-daling.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Kwart van de ICT-professionals mist belangrijke kennis http://executive-people.nl/item/529369/kwart-van-de-ict-professionals-mist-belangrijke-kennis.html Bijna een kwart van de medewerkers (23%) mist nieuwe kennis of vaardigheden die belangrijk zijn om het werk goed te doen. Dit fenomeen komt relatief veel voor in de ICT-sector, waar 27% van de werknemers aangeeft belangrijke kennis en vaardigheden te missen. Werknemers die dit aangeven zijn vaker ziek en hebben veel vaker burn-out klachten.

Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2014, waarvan CBS en TNO vandaag de eerste resultaten publiceren. Als de ontwikkeling van kennis en vaardigheden van werknemers geen gelijke tred houdt met organisatorische en technologische veranderingen, dan is sprake van kwalificatieveroudering.

Snelheid van ontwikkelingen
ICT’ers geven aan vooral kennis te missen door de snelheid van technologische ontwikkelingen. Een relatief groot deel van de ICT’ers en de databank- en netwerkspecialisten geeft aan dat het werk zodanig is veranderd dat nieuwe kennis en vaardigheden nodig hebben voor hun werk.

Werknemers die aangeven nieuwe kennis en vaardigheden te missen blijken meer te verzuimen. Hun verzuimpercentage ligt 4,7% hoger dan bij werknemers die wel over voldoende kennis en vaardigheden (3,4%) zeggen te beschikken. Werknemers met verouderde kwalificaties hebben relatief vaak burn-outklachten en zijn daarnaast minder tevreden over hun werk. Ruim 12% geeft zelfs aan (zeer) ontevreden te zijn met het werk.

]]>
Fri, 22 May 2015 14:22:06 +0200 Kwart van de ICT-professionals mist belangrijke kennis http://executive-people.nl/item/529369/kwart-van-de-ict-professionals-mist-belangrijke-kennis.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘BYOD is nog geen gemeengoed’ http://executive-people.nl/item/529368/a-byod-is-nog-geen-gemeengoeda.html De helft van alle organisaties geeft mobiele apparaten aan medewerkers. Bring Your Own Device (BYOD) of Choose Your Own Device (COPD) komt echter maar weinig voor. Het zakelijk gebruik van privé apparaten blijkt dus nog geen gemeengoed te zijn.

Onafhankelijk adviesbureau Verdonck, Klooster & Associates (VKA) voert de VKA Enterprise Mobility benchmark uit. Deze benchmark geeft inzicht in hoe Nederlandse organisaties op dit moment omgaan met mobiel werken, welke strategische vraagstukken hierbij spelen en welke toekomstplannen zij hebben. De organisatie geeft tussentijds de gegevens vrij van de eerste 20 Nederlandse organisaties die deelnemen aan de VKA Enterprise Mobility benchmark. Alle gegevens worden op 11 juni gepresenteerd op het Enterprise Mobility congres in het Kyocera Stadion te Den Haag.

Flexibiliteit
Flexibeler werken blijkt voor het merendeel van de organisaties de belangrijkste driver voor enterprise mobility te zijn. Ongeveer de helft van de deelnemende organisaties verstrekt de mobiele apparaten aan haar medewerkers. Slechts enkele organisaties hebben echter een BYOD of CYOD beleid ingericht, waarbij medewerkers hun privé apparaten ook zakelijk kunnen gebruiken of respectievelijk zelf hun zakelijke mobiele apparaat kunnen kiezen.

De meeste deelnemers verwachten een stijging van het budget voor enterprise mobility vanaf 2015, variërend van enkele procenten tot meer dan 25 procent. Het extra budget wordt vooral beschikbaar gesteld voor het aanschaffen of vervangen van mobiele apparaten, het beveiligen van bedrijfsinformatie en het ontwikkelen van bedrijfsapps.

]]>
Fri, 22 May 2015 12:33:30 +0200 ‘BYOD is nog geen gemeengoed’ http://executive-people.nl/item/529368/a-byod-is-nog-geen-gemeengoeda.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Kwaadaardige software zit steeds vaker verstopt in advertenties http://executive-people.nl/item/529325/kwaadaardige-software-zit-steeds-vaker-verstopt-in-advertenties.html Het cybersecurity-landschap van het eerste kwartaal van 2015 stond niet alleen in het teken van nieuwe dreigingen, maar er werden vooral ook veel nieuwe varianten op oude bedreigingen gevonden. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport naar cybercrime van Trend Micro “Bad Ads and Zero-Days: Reemerging Threats Challenge Trust in Supply Chains and Best Practises”.

Enkele van de highlights in het rapport worden gevormd door malvertising, zero-day vulnerability exploitatie en ‘old-school’ macro-malware. Maar ook ransomware nam verder in populariteit toe. Verder blijkt Nederland populair als het gaat om het hosten van malafide URL’s en staat daarmee wereldwijd op de tweede plek. Het onderzoek meldt ook goed nieuws: het totale volume aan dreigingen daalde in vergelijking met het vierde kwartaal vorig jaar.

Malvertising populair

Online advertenties waren afgelopen kwartaal een populair middel om gebruikers te besmetten. Adware staat bovenaan de lijst van mobiele dreigingen. Trend Micro rapporteerde tot nu toe meer dan vijf miljoen Android-dreigingen en voorspelde eerder al dat het aantal aan het einde van 2015 zou oplopen tot acht miljoen. Ook werden er zero-day exploits gevonden, gericht op malvertisements die gebruikmaken van Adobe-software. Slachtoffers konden hierbij worden besmet, zonder dat zij een bezoek hadden gebracht aan de kwaadaardige website.

Ransomware groeit verder

De populariteit van ransomware zette in het eerste kwartaal van dit jaar door. Met name crypto-ransomware steeg flink in volume. Het aantal infecties verviervoudigde van 1.540 in het eerste kwartaal van 2014 tot 7.844 in het eerste kwartaal van dit jaar. Het was hiermee goed voor bijna de helft van alle ransomware-infecties.

De Verenigde Staten was veruit het meest populaire ransomware-doelwit en goed voor 34 procent van alle besmettingsgevallen. In Europa wordt de lijst aangevoerd door Italië, Frankrijk en Duitsland. Ransomware en crypto-ransomware vormen niet langer alleen een dreiging voor consumenten, maar ook voor zakelijke gebruikers. Het aantal infecties gericht op bedrijven laat bijna een verdubbeling zien ten opzichte van Q4 2014.  

Dreigingslandschap en lokale cijfers

Het totale volume bedreigingen is in het eerste kwartaal van dit jaar gedaald, in vergelijking met het laatste kwartaal van 2014. Hoewel Trend Micro minder kwaadaardige domeinen heeft geblokkeerd voor gebruikers en minder malwaretegen heeft moeten houden, was er een piek waar te nemen in het volume van spam-berichten. Dit kan mogelijk duiden op de terugkeer naar e-mail als infectiebron. Verder blijkt uit het rapport dat Nederland op de tweede plek staat van landen met de meest gehoste malafide URL’s (7 procent). Daarnaast staat ons land in de top 10 van landen met de meeste Command & Control (C&C)-servers (4 procent). Dit wil niet zeggen dat de aanvallers ook opereren vanuit die landen, aangezien de C&C-servers van afstand kunnen worden beheerd.

 

 Uit het rapport komen verder de volgende belangrijke trends naar voren:
 • Oude dreigingen versterkt met nieuwe tools en tactieken van gerichte aanval: Rocket Kitten en de mensen achter Operation Pawn Storm richtten zich op nieuwe doelwitten, waaruit blijkt dat gerichte aanvallen evolueren.

 • Exploit kits worden meer verfijnd: exploit kits bleven continu nieuwe exploits toevoegen.

 • Macro malware, oud maar effectief: de heropleving van macro malware suggereert dat cybercriminelen misbruik maken van fouten in Microsoft Office.

 • Oud veiligheidslek FREAK zorgde voor uitdagingen rondom patch management: naarmate er meer zwakke plekken ontstaan in open source-besturingssystemen en -applicaties, is het voor IT-beheerders steeds moeilijker risico’s te beperken.

"Hoewel we nog niet halverwege het jaar zijn, is het duidelijk dat 2015 opmerkelijk zal worden in termen van volume, genialiteit en verfijning van aanvallen”, zegt Raimund Genes (foto_, CTO van Trend Micro. “Zowel bedrijven als particulieren moeten proactief zijn in hun bescherming. Hoewel we enerzijds onze systemen continu moeten aanpassen om onszelf te beschermen tegen nieuwe aanvallen, laat dit eerste kwartaal ook zien dat we moeten uitkijken voor oudere dreigingen en geen enkele industrie of systeem moet worden vergeten.”

Het volledige rapport “Bad Ads and Zero-Day: Reemerging Threats Challenge Trust in Supply Chains and Best Practices” is hier te downloaden.

]]>
Fri, 22 May 2015 09:01:22 +0200 Kwaadaardige software zit steeds vaker verstopt in advertenties http://executive-people.nl/item/529325/kwaadaardige-software-zit-steeds-vaker-verstopt-in-advertenties.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Inzicht in buitenlandse vestiging is grote uitdaging van internationaal ondernemen’ http://executive-people.nl/item/529305/a-inzicht-in-buitenlandse-vestiging-is-grote-uitdaging-van-internationaal-ondernemena.html Het verkrijgen van inzicht in en controle over de financiële prestaties van buitenlandse vestigingen is nog steeds één van de grootste uitdagingen van succesvol internationaal ondernemen. 35 procent van de Nederlandse bedrijven die internationaal actief zijn mist inzicht in bepaalde bedrijfsonderdelen.

Dit blijkt uit een onderzoek van Exact onder 520 Nederlandse bedrijven die internationaal actief zijn en de ervaringen van Mandaat, een interim management bureau voor internationale managers. Andere uitdagingen die Nederlandse bedrijven hebben bij succesvol internationaal ondernemen, zijn het vinden van het juiste lokale management en het creëren van het juiste operationeel ontwerp van de buitenlandse vestiging.

Real time-inzicht bij 14 procent van de bedrijven
Van de bedrijven die internationaal actief zijn geeft slechts 14 procent aan volledig en real time-inzicht te hebben in alle bedrijfsonderdelen. 20 procent heeft wel gedetailleerd inzicht, maar niet real time en ruim 30 procent geeft aan het heel lastig te vinden precies te weten wat er gebeurt.

Jarno van Hurne, Product Marketing Director bij Exact: “Wij zien vaak dat de financiële administratie van iedere buitenlandse vestiging op een andere manier wordt bijgehouden. Dat komt omdat standaarden per land vaak sterk verschillen en is een grote uitdaging bij internationaal ondernemen met soms vervelende gevolgen. Dit is op te lossen met de inzet van een gestandaardiseerd, schaalbaar financieel systeem waarin de data van alle landen te vinden is. Verder moet het systeem te gebruiken zijn in de lokale taal en moet de lokale wetgeving erin verwerkt zijn. Bedrijven die erin slagen real time-inzicht te krijgen in de financiële prestaties van buitenlandse vestigingen zijn succesvoller omdat ze de juiste sturing en controle kunnen geven aan de managers ter plaatse.”

Lokaal management
Het vinden van het juiste lokale management is een andere uitdaging waar bedrijven die internationaal zaken doen mee te maken krijgen. Uit de analyse blijkt dat managers die de lokale gebruiken en omstandigheden kennen, maar ook voeling hebben met de cultuur op het hoofdkantoor in Nederland vaak de beste match zijn voor Nederlandse bedrijven die internationaal ondernemen. Deze managers zijn volgens Exact in staat tot effectief strategisch en operationeel management te komen. Tegelijkertijd spreken deze bruggenbouwers de taal en kennen ze de lokale normen, waarden en wetgeving.

De analyse laat ook zien dat internationaal succesvolle bedrijven vaak de juiste middenweg weten te vinden tussen volledig standaardiseren of de lokale werkwijzen overnemen. Zij gaan flexibel om met het opleggen van de werkprocessen en de organisatiestructuur van het hoofdkantoor en geven de lokale managers de nodige vrijheid. Zo krijgt de lokale manager de gelegenheid buiten de core business van het bedrijf nieuwe kansen te creëren. Dit levert vaak veel voordelen op voor de onderneming.

Gebrekkige controle en beperkt inzicht
Janco Duvekot, Manager ‘Flexpats’ bij Mandaat: “Uit het onderzoek blijkt dat gebrekkige controle en beperkt inzicht in de risico’s en prestaties van een buitenlandse vestiging nog steeds een van de voornaamste uitdagingen is bij internationaal ondernemen. Gebruik van de juiste business software helpt bedrijven deze uitdaging te overwinnen. Goede communicatieschakels en informatie-uitwisseling tussen de buitenlandse vestiging en het hoofdkantoor spelen daarbij tevens een belangrijke rol. Een ervaren internationale interim manager kan uitkomst bieden bij het vinden van het juiste lokale management. Deze kan de brug slaan tussen het hoofdkantoor en de buitenlandse vestiging, zodat het bedrijf succesvol verder kan uitbreiden in het buitenland.”

]]>
Thu, 21 May 2015 14:12:30 +0200 ‘Inzicht in buitenlandse vestiging is grote uitdaging van internationaal ondernemen’ http://executive-people.nl/item/529305/a-inzicht-in-buitenlandse-vestiging-is-grote-uitdaging-van-internationaal-ondernemena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Beveiliging bij beursgenoteerde bedrijven niet op orde’ http://executive-people.nl/item/529292/a-beveiliging-bij-beursgenoteerde-bedrijven-niet-op-ordea.html Bij slechts één op de drie beursgenoteerde bedrijven is de Raad van Bestuur verantwoordelijk voor security. Bij 15 van de 46 onderzochte bedrijven met een beursnotering aan de AEX of de Midkap is security een onderwerp op het hoogste bestuursniveau. Daarmee lijkt het overgrote deel van de Nederlandse beursfondsen de risico’s van security niet serieus te nemen. dit blijkt uit de jaarlijkse Cyber Security Benchmark van KPMG.

In Nederland onderzoekt KPMG ieder jaar de jaarverslagen van de aan de AEX- en Midkap genoteerde bedrijven op de aandacht voor deze risico’s op het gebied van security. Opvallende conclusie is dat 35% van de Midkap bedrijven überhaupt geen aandacht aan security besteedt.

Raad van Bestuur verantwoordelijk voor security
Bij de bedrijven die wel uitgebreid ingaan op de risico’s is de Raad van Bestuur verantwoordelijk gemaakt voor security. De AEX-bedrijven scoren een stuk beter. 87% van deze bedrijven besteedt in meer of mindere mate aandacht aan security. Echter, het overgrote gedeelte van deze bedrijven (60%) vind security geen verantwoordelijkheid van de Raad van Bestuur.

Volgens John Hermans, Cyber Security lead partner van KPMG, sluit dit beeld aan bij eerdere onderzoeken van KPMG over het gebrek aan aandacht voor security in de Nederlandse bestuurskamers. Hermans: "Cyber Security wordt een steeds belangrijker thema, het aantal incidenten en de impact ervan is de afgelopen jaren steeds verder toegenomen. Tegelijkertijd staat het Cyber Security-beleid in de Nederlandse bestuurskamers nog in de kinderschoenen. En is de aanpak van ervan door Nederlandse bedrijven versnipperd en reactief.”

Prominent op de agenda
“Het is van belang dat Cyber Security prominent op de agenda van de Raad van Bestuur komt te staan, zodat de risico’s inzichtelijk worden en bestuurders tijdig de juiste acties kunnen ondernemen om deze risico’s in hun organisatie te mitigeren”, aldus Hermans

]]>
Thu, 21 May 2015 09:43:11 +0200 ‘Beveiliging bij beursgenoteerde bedrijven niet op orde’ http://executive-people.nl/item/529292/a-beveiliging-bij-beursgenoteerde-bedrijven-niet-op-ordea.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Zakelijke gebruikers negeren bewust IT-beleid van werkgever' http://executive-people.nl/item/529200/zakelijke-gebruikers-negeren-bewust-it-beleid-van-werkgever.html Zakelijke gebruikers negeren met regelmaat bewust het IT-beleid van hun werkgever om ‘adult content’ te kunnen downloaden, bijlages te kunnen openen of ongeautoriseerde apps te installeren. Dit brengt allerlei risico’s met zich mee voor de digitale veiligheid van bedrijven.

Dit blijkt uit onderzoek van Blue Coat en Vanson Bourne onder 1.580 werknemers bij bedrijven. Het merendeel van de ondervraagde medewerkers is zich bewust van de veiligheidsrisico’s die dergelijk gedrag met zich meebrengen. Dit is voor veel werknemers echter geen aanleiding dit risicovolle gedrag niet te vertonen op het moment dat zij op zakelijke apparaten werken.

Pornografische websites bezoeken
Het onderzoek kijkt naar 11 landen wereldwijd. In alle landen blijken werknemers op zakelijke apparatuur pornografische websites te bezoeken. Chinese werknemers maken zich hier het meest aan schuldig; 19% van de Chinese respondenten geeft aan dit wel eens te doen. Onder Mexicaanse medewerkers ligt het percentage op 10%, terwijl het percentage in het Verenigd Koninkrijk op 9% uitkomt. Wereldwijd ligt het gemiddelde op 6%.

66% is zich daarnaast bewust dat het installeren van apps zonder medeweten van de IT-afdeling risico’s met zich meebrengt. 26% geeft aan dit desondanks te doen. Britse medewerkers maken zich hieraan het meest schuldig; 33% van de Britten geeft toe apps buiten de IT-afdeling om te installeren. In Duitsland ligt het percentage op 27%, terwijl 16% van de Fransen dergelijke gedrag vertoond.

Verdachte e-mailbijlages openen
Eén op de vijf Britse werknemers geeft daarnaast toe verdachte e-mailbijlages toch te hebben geopend. 78% is zich ervan bewust dat die serieuze beveiligingsrisico’s oplevert. 41% van de werknemers logt vanaf zakelijke hardware wel eens in op persoonlijke social media-accounts.

]]>
Wed, 20 May 2015 09:58:30 +0200 'Zakelijke gebruikers negeren bewust IT-beleid van werkgever' http://executive-people.nl/item/529200/zakelijke-gebruikers-negeren-bewust-it-beleid-van-werkgever.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Apparaten worden steeds vaker in het weekend met malware besmet http://executive-people.nl/item/529168/apparaten-worden-steeds-vaker-in-het-weekend-met-malware-besmet.html Organisaties krijgen op maandag steeds vaker te maken met malware-infecties. De nieuwe trend wordt veroorzaakt doordat mobiele apparaten steeds vaker zowel zakelijk als privé worden gebruikt. Eindgebruikers spelen dan ook een steeds belangrijkere rol in beveiliging.

Dit meldt NTT in het NTT 2015 Global Threat Intelligence Report. Voorheen konden bedrijven vertrouwen op een goed geconfigureerde beveiliging op hun eigen bedrijfsnetwerk om de data en IT-systemen van een bedrijf te beschermen. Dit is vandaag de dag echter niet meer voldoende; eindgebruikers spelen een steeds belangrijkere rol in IT-beveiliging. Een gebruiker die in zijn privé-omgeving een malware-infectie oploopt kan deze op maandag eenvoudig meenemen naar de werkvloer.

Software up-to-date houden
Eindgebruikers zouden dergelijke apparaten lang niet altijd up-to-date houden, wat een flink probleem vormt. Bekende beveiligingsgaten in software op de apparaten worden hierdoor niet gedicht en kunnen misbruikt worden door aanvallers. NTT noemt apparaten die zowel op de werkvloer als daarbuiten worden gebruikt dan ook een extra risico voor de digitale veiligheid van bedrijven.

NTT ziet dan ook een toenemende behoefte aan oplossingen die eindgebruikers en hun apparaten beveiligen, ongeacht de locatie waar deze zich bevinden. Hierdoor zijn de apparaten van eindgebruikers ook thuis beveiligd en kunnen deze minder eenvoudig worden besmet met malware.

Een trend die blijft
Het beveiligingsbedrijf waarschuwt dat deze nieuwe trend niet snel zal verdwijnen. Eindgebruikers raken steeds meer gewend aan de mogelijkheid altijd en overal bij bedrijfsdata te kunnen. Dit maakt werknemers helaas ook een steeds interessanter doelwit voor cybercriminelen die dezelfde bedrijfsdata in handen willen krijgen.

Het NTT 2015 Global Threat Intelligence Report is hier te vinden.

]]>
Tue, 19 May 2015 15:44:05 +0200 Apparaten worden steeds vaker in het weekend met malware besmet http://executive-people.nl/item/529168/apparaten-worden-steeds-vaker-in-het-weekend-met-malware-besmet.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Managers zijn drie uur per week kwijt aan opvangen van werkverzuim http://executive-people.nl/item/529165/managers-zijn-drie-uur-per-week-kwijt-aan-opvangen-van-werkverzuim.html Gemiddeld besteden leidinggevenden ruim drie uur per week aan het opvangen van afwezigheid door het regelen van vervanging, het aanpassen van de werkzaamheden of het geven van instructies aan de vervangers. Dit komt neer op bijna vier werkweken per jaar per leidinggevende.

Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Kronos Incorporated is uitgevoerd in samenwerking met de Society for Human Resource Management (SHRM). De productiviteit van zowel medewerkers als leidinggevenden heeft te lijden onder de afwezigheid van medewerkers. Medewerkers in Europa zijn 24 procent minder productief wanneer een collega afwezig is door het opvangen van werkzaamheden. Bij leidinggevenden is dat 17 procent. Omdat zij zich moeten richten op het regelen van vervanging of processen moeten aanpassen gaat de gehele productiviteit achteruit.

Grootste impact
Ongeplande afwezigheid, zoals ziekte, heeft het grootste effect op de productiviteit. Hier is een daling te zien van 32 procent. Opvallend is dat ook geplande afwezigheid, zoals vakanties, leidt tot productiviteitsverlies. In dat geval neemt de productiviteit af met 15 procent.

Ralf Lommel, General Manager Europa bij Kronos: “Waar de meeste kostenposten in een organisatie vaak duidelijk worden bijgehouden, zijn de kosten van afwezigheid vaak moeilijk te herleiden. Soms worden deze kosten niet bijgehouden in een geautomatiseerd of aanwezigheidssysteem of denken managers ten onrechte dat ze verwaarloosbaar zijn. Toch hebben de meeste organisaties beleid als het gaat om absentie. Door de strategie te koppelen aan de juiste tooling is het registreren en beheersen van de kosten door afwezigheid mogelijk. Inzicht is vaak al de eerste stap naar de oplossing.”

]]>
Tue, 19 May 2015 13:22:16 +0200 Managers zijn drie uur per week kwijt aan opvangen van werkverzuim http://executive-people.nl/item/529165/managers-zijn-drie-uur-per-week-kwijt-aan-opvangen-van-werkverzuim.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Aantal freelance ICT-projecten in april licht gedaald http://executive-people.nl/item/529164/aantal-freelance-ict-projecten-in-april-licht-gedaald.html Het aantal freelance ICT-projecten is in april licht gedaald. De daling is voor een belangrijk deel te verklaren door de grote hoeveelheid vrije dagen die april kent: Pasen, Koningsdag en de eerste week van de meivakantie.

Dit blijkt uit de IT-Contracts Flex-Index 2015. Naar verwachting zet de stijgende vraag naar ZZP ICT’ers in mei weer door. De gebruikersintensiteit is in april nagenoeg gelijk gebleven aan maart. Het aantal actief werkzoekende freelance ICT’ers blijft relatief vrij hoog.

Veel vraag naar ontwikkelaars
De respons per aanvraag is in april opnieuw licht gestegen, met name op projecten voor Java-ontwikkelaars. De vraag naar ontwikkelaars blijft dan ook hoog. 20% van alle aanvragen voor ZZP ICT-specialisten betreft een ontwikkelproject. Met name Java- en .NET-ontwikkelaars zijn gewild en schaars.

De hoeveelheid interim vacatures voor managementfuncties zit eveneens in de lift. Vooral naar projectmanagers en -leiders is veel vraag. Ook testers, testmanagers en testcoördinatoren hebben de keuze uit veel ZZP opdrachten. 5% van alle aanvragen is gericht op businessanalisten en -consultants.

http://executive-people.nl afbeelding

]]>
Tue, 19 May 2015 11:05:23 +0200 Aantal freelance ICT-projecten in april licht gedaald http://executive-people.nl/item/529164/aantal-freelance-ict-projecten-in-april-licht-gedaald.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Werknemers in mkb niet tevreden over internetverbinding http://executive-people.nl/item/529117/werknemers-in-mkb-niet-tevreden-over-internetverbinding.html Medewerkers in het mkb zijn niet te spreken over de snelheid en betrouwbaarheid van de internetverbinding op kantoor. Maar liefst 85% van de Nederlandse werknemers in het mkb stelt dat de internetverbinding thuis betrouwbaarder en efficiënter is. De helft van de medewerkers is tevreden met de internetconnectie op werk.

Dit blijkt uit een Europees onderzoek van het onderzoeksbureau Censuswide in opdracht van ZyXEL, leverancier van netwerk- en communicatieoplossingen. Nu we thuis steeds hogere internetsnelheden hebben, verwachten we dat ook op de werkvloer. Maar het internet is daar juist niet altijd even betrouwbaar. In het Europese onderzoek in opdracht van ZyXEL werden Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, Duitsland en Nederland onderzocht. Slechts 1,6 procent van de Zweden heeft nog nooit problemen met de internetverbinding op het werk ondervonden. In het Verenigd Koninkrijk geeft 78,3 procent van de respondenten aan juist wél internetproblemen op het werk te hebben gehad.

Op een persoonlijk niveau heeft slechte connectiviteit op kantoor gevolgen voor de deadlines van medewerkers; een kwart van de Europese medewerkers van mkb-bedrijven haalt hierdoor zijn deadlines niet. Een derde van hen geeft toe dat de slechte connectiviteit de organisatie onprofessioneel doet overkomen. Daarnaast geeft 45 procent van de Europese medewerkers aan dat hun productiviteit zakt als er geen of slecht internet is en volgens bijna de helft van de respondenten leidt slechte connectiviteit tot frustraties. Een kwart van de Europeanen zegt dan ook dat een verbeterde connectiviteit zorgt dat ze beter gaan presteren als individu.

]]>
Mon, 18 May 2015 15:19:52 +0200 Werknemers in mkb niet tevreden over internetverbinding http://executive-people.nl/item/529117/werknemers-in-mkb-niet-tevreden-over-internetverbinding.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Vier op de vijf gebruikers herkent phishingmailtjes niet http://executive-people.nl/item/528947/vier-op-de-vijf-gebruikers-herkent-phishingmailtjes-niet.html Weinig gebruikers blijken in staat te zijn phishingmailtjes, waarin aanvallers slachtoffers proberen te overtuigen op een kwaadaardige link te klikken of een kwaadaardig bestand te openen. te herkennen. Maar liefst 80% van de gebruikers is niet in staat alle phishingmailtjes te herkennen.

Intel Security biedt op haar website een quiz aan waarin gebruikers een reeks phishingmailtjes voorgelegd krijgen. De quiz is door 19.000 gebruikers gemaakt. 80% trapte in tenminste één phishingmailtje. Slechts 3% was in staat alle voorgelegd phishingmailtjes van onschuldige mailberichten te onderscheiden.

De vatbaarheid van gebruikers voor phishing is een flink probleem voor bedrijven, aangezien aanvallers hiermee allerlei data in handen kunnen krijgen of werknemers kunnen overtuigen een kwaadaardig bestand te openen om toegang te krijgen tot een bedrijfsnetwerk.

]]>
Fri, 15 May 2015 13:22:44 +0200 Vier op de vijf gebruikers herkent phishingmailtjes niet http://executive-people.nl/item/528947/vier-op-de-vijf-gebruikers-herkent-phishingmailtjes-niet.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
71% van de gebruikers ervaart problemen bij videoconferenties http://executive-people.nl/item/528909/van-de-gebruikers-ervaart-problemen-bij-videoconferenties.html Ruim de helft (54%) van de kenniswerker werkt regelmatig met andere samen op afstand. Telefoon- of videoconferentie blijkt echter nog lang niet altijd soepel te verlopen. 71% van de gebruikers geeft aan hierbij moeilijkheden te ervaren. Zo blijkt het vaak moeilijk om te volgen wat anderen zeggen, omdat snel na en door elkaar wordt gepraat (43%). Ook worden fysieke documenten of presentaties gebruikt die gebruikers niet goed kunnen zien (34%). 

Dit blijkt uit onderzoek dat Harris Interactive onlangs heeft uitgevoerd in opdracht van Steelcase, leverancier van werkplekoplossingen. Ook bij de plannen gaat het niet altijd goed. 34% geeft aan dat collega’s calls en meetings inplannen op momenten die niet uitkomen. Een slechte verbinding leidt bij 31% van de gebruikers soms tot problemen. Het feit dat gebruikers niet te zien zijn zorgt er volgens 21% voor dat zij niet goed worden betrokken in een call. 14% stelt weinig reacties te krijgen op inbreng door deze barrière. 11% merkt op dat de hoek van de video/webcam niet flatteert.

Zes principes om videoconferenties te verbeteren
Op basis van onderzoek naar de impact van de fysieke ruimte komt Steelcase met zes principes die organisaties helpen videoconferenties beter te ondersteunen.

 • Zorg dat de camera en microfoon op de juiste plek staan. Alle deelnemers moeten duidelijk in beeld kunnen komen en verstaanbaar zijn. Het gebruik van meerdere schermen wordt aanbevolen, zodat de teamleden en de documenten en presentaties die ze gebruiken tegelijkertijd zichtbaar zijn en iemand zich door de ruimte kan bewegen zonder uit beeld te geraken.
 • Creëer zones die mensen in staat stellen gemakkelijk te schakelen tussen groepswerk en individuele taken. Mensen die regelmatig samenwerken, schakelen gemakkelijk en veelvuldig tussen beide werkvormen. Door ruimtes voor videoconferentie te realiseren in de nabijheid van de overige werkplekken, kunnen mensen op een laagdrempelige manier op afstand samenwerken met anderen.
 • Ontwerp een videoconferentieruimte die beweging stimuleert en verschillende houdingen ondersteunt, zodat mensen energiek en betrokken blijven. Met hoge tafels kan iemand gemakkelijk bij de meeting aansluiten en ook weer gemakkelijker weglopen als bijvoorbeeld het voor hem relevante gedeelte is afgelopen. Een lounge-achtige inrichting met integratie van technologie is een andere effectieve manier om beweging in een informele setting te creëren.
 • Houd bij de inrichting rekening met beide kanten van de videoconferentie-ervaring. Zorg voor soortgelijke ruimtes op alle locaties, met dezelfde tools en technologische ondersteuning. Bij teamwerk waarbij de leden zich in één ruimte bevinden, beschikt iedereen immers ook over dezelfde hulpmiddelen. Zorg voor voldoende presentatiemogelijkheden, zowel analoog als digitaal, zodat het gemakkelijker wordt voor de teamleden om een gemeenschappelijk referentiekader te bewerkstelligen.
 • Bedenk hoe de ruimte kan helpen bij het creëren van vertrouwen. Zo werkt een continue open, real-time videoverbinding als een open raam tussen twee locaties. Dit draagt bij aan de uitwisseling van smalltalk en het gebruikelijke sociale verkeer tussen mensen.
 • Ontwerp ruimtes voor verschillende teamgroottes en verschillende soorten video-uitwisseling.
 • Eén-op-een interactie en werken in kleine teams zijn net zo belangrijk als vergaderingen met het complete team. Als er keuze is – kleine videoconferentie-kiosken naast of afgezonderde hoekjes in een grote videoconferentie-ruimte, en mobiele videoconferentie-technologie – zorgt dit dat de technologie ook daadwerkelijk wordt gebruikt en dat de vierkante meters kantoorruimte effectief worden benut.
]]>
Fri, 15 May 2015 09:12:16 +0200 71% van de gebruikers ervaart problemen bij videoconferenties http://executive-people.nl/item/528909/van-de-gebruikers-ervaart-problemen-bij-videoconferenties.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlanders willen politie bevoegdheid geven ‘terug te hacken’ http://executive-people.nl/item/528825/nederlanders-willen-politie-bevoegdheid-geven-a-terug-te-hackena.html Het merendeel van de Nederlanders is van mening dat de politie extra bevoegdheid mag krijgen om computer van verdachten te hacken. Tegelijkertijd is eveneens een meerderheid van mening dat de politie niet stiekem in hun eigen computer mag kijken om cybercrime aan te pakken.

Dit blijkt uit het onderzoek Trends in Veiligheid 2015 van Capgemini en TNS NIPO. 77% van de Nederlanders geeft aan geen problemen te hebben met extra bevoegdheden die de politie in staat stellen computers van verdachten ‘terug te hacken’. Tegelijkertijd geeft 63% aan dat de politie niet in hun computer mag meekijken. Vooral het vertrouwen dat de overheid op veilige wijze omgaat met persoonlijke gegevens blijkt een groot bezwaar te zijn. Slechts 43% van de Nederlanders heeft het vertrouwen dat de Nederlandse overheid dit zal doen.

Indien persoonlijke gegevens toch moeten worden verstrekt delen Nederlanders deze het liefst met de Belastingdienst en DigiD (57%). 51% vertrouwt persoonlijke informatie toe aan ziekenhuizen, terwijl 50% ook banken vertrouwd. Google en webshops worden door Nederlanders het minst vertrouwd met persoonlijke informatie (respectievelijk 9% en 8,5%).

]]>
Wed, 13 May 2015 09:59:03 +0200 Nederlanders willen politie bevoegdheid geven ‘terug te hacken’ http://executive-people.nl/item/528825/nederlanders-willen-politie-bevoegdheid-geven-a-terug-te-hackena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Omarming New IP is noodzakelijk om bedrijfsdoelstellingen te realiseren http://executive-people.nl/item/528824/omarming-new-ip-is-noodzakelijk-om-bedrijfsdoelstellingen-te-realiseren.html Verouderde infrastructuren hebben een flinke impact op de bedrijfsvoering en de grote behoefte aan meer innovatieve oplossingen voor bedrijfsnetwerken. 75% van de CIO’s geeft aan dat hun netwerk problemen geeft bij het realiseren van bedrijfsdoelstellingen. Bijna een kwart van de CIO’s noemt dit een ‘significant’ probleem.

Dit blijkt uit de Brocade Global CIO Survey 2015 onder 200 CIO’s. Door de voortdurende ontwikkeling van nieuwe technologieën verandert ook de manier waarop bedrijven opereren en hun klanten aanspreken. IT-afdelingen zijn hierdoor genoodzaakt zichzelf compleet opnieuw uit te vinden. Dit leidt ertoe dat CIO’s worden geconfronteerd met uiteenlopende problemen. Het is dan ook noodzaak voor hen om zich te verdiepen in de kansen die The New IP, waarbij Software-Defined Networking (SDN) en Network Functions Virtualization (NFV) centraal staan, biedt en deze te omarmen.

Rol van IT verandert
Ken Cheng, CTO en Senior VP van Corporate Development and Emerging Business bij Brocade: “De rol van IT verandert, van het beheren van infrastructuur naar het scheppen van bedrijfskansen. Dit gebeurt door innovatie te stimuleren en nieuwe manieren van werken te ontwikkelen die een ware revolutie betekenen op het gebied van klantbetrokkenheid en transactieprocessen. De CIO speelt meer dan ooit een cruciale rol in het adviseren van de raad van bestuur en het hoger management bij strategische investeringen. Maar verouderde infrastructuren blijven een grote hindernis die de slagkracht en innovatie van bedrijven in de weg staat. The New IP biedt een manier om dit aan te pakken, zodat bedrijfsdoelstellingen kunnen worden gerealiseerd.”

CIO’s blijken te worden afgeleid doordat ze het systeem draaiende moeten houden. Meer dan de helft besteedt meer dan vijftig procent van zijn tijd aan reageren op situaties, waarbij downtime/beschikbaarheid van het netwerk als een van de meest waarschijnlijke redenen wordt genoemd. Dit geldt met name voor CIO’s in organisaties met meer dan 1.000 medewerkers. De belangrijkste aandachtspunten voor CIO’s zijn beveiliging en snelle inzet van en toegang tot nieuwe applicaties en services, meer dan grote datasets en analyse, communicatie en samenwerking, of het voldoen aan regelgeving.

Belangrijkste technologieproblemen
De vijf belangrijkste technologieproblemen waar CIO’s mee worden geconfronteerd zijn: operationele platforms (Oracle, SAP), het upgraden en uitbreiden van datacenters, het virtuele landschap, beveiliging en het upgraden en uitbreiden van netwerken. Veertig procent van de CIO’s beweert zich zorgen te maken over het kiezen van de juiste leveranciers om in te kunnen spelen op de behoeften van hun bedrijf.

Als we kijken naar de cloud blijkt 90 procent een vorm van de cloud binnen de organisatie te gebruiken. CIO’s hebben echter weinig controle over de aanschaf van een cloud is een ander verhaal. Meer dan een derde van de respondenten verklaart dat het niet toegestaan is om zonder betrokkenheid van IT een cloud aan te kopen, maar dat het toch gebeurt of dreigt te gebeuren. Met betrekking tot de niet-geautoriseerde cloud maken CIO’s zich onder meer zorgen over de (negatieve) impact op de prestaties van de eigen infrastructuur, het feit dat het netwerk niet zelf kan worden beheerd en onenigheid over IT-zaken met de cloud-providers. Deze zorgen zijn waarschijnlijker dan zorgen over beveiliging, het voldoen aan regelgeving, slechte SLA’s, ontoegankelijke data en kosten voor de organisatie in verband met dubbele uitgaven.

Zorgen over baan
83 procent van de CIO’s denkt dat er vaker cloud-services zullen worden aangeschaft zonder dat IT daarbij wordt betrokken. 82 procent erkent zich hierdoor zorgen te maken over zijn baan, en één op de vijf ondervindt extreem veel stress naar aanleiding van dergelijke activiteiten. 79 procent van de CIO’s maakte zich zorgen over het leveren van nieuwe services om de groei van hun business te ondersteunen. 77 procent maakte zich zorgen over het leveren van betere analyses en datamining. 68 procent van de CIO’s maakte zich zorgen over het verbeteren van de dienstverlening en een even hoog percentage over het snel inzetten van nieuwe applicaties. Het bezuinigen op de operationele uitgaven van de organisatie was een belangrijke bron van zorg voor 65 procent van de respondenten.

]]>
Wed, 13 May 2015 09:54:03 +0200 Omarming New IP is noodzakelijk om bedrijfsdoelstellingen te realiseren http://executive-people.nl/item/528824/omarming-new-ip-is-noodzakelijk-om-bedrijfsdoelstellingen-te-realiseren.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
VN: 'Merendeel van het elektronica-afval wordt illegaal verwerkt' http://executive-people.nl/item/528783/vn-merendeel-van-het-elektronica-afval-wordt-illegaal-verwerkt.html 60 tot 90 procent van het wereldwijde elektronica-afval wordt op illegale wijze verwerkt. Per jaar gaat het om pakweg 50 miljoen ton afval, waarvan de verwerking jaarlijks 17 miljard euro oplevert. Hierbij worden echter veel regels overtreden.

Dit blijkt uit een rapport dat het United Nations Environment Programme (UNEP), dat zich voor de Verenigde Naties richt op milieu-onderwerpen, heeft gepubliceerd. De verwerking van elektronica-afval zou voornamelijk in Azië en Afrika plaatsvinden en in veel gevallen door kinderen worden uitgevoerd. Het merendeel van het afval zou worden verwerkt in Bangladesh, China, Ghana, India, Ivoorkust, Nigeria en Pakistan.

Het UNEP wijst op het verbod op het exporteren van giftig afval naar ontwikkelingslanden dat in de Europese Unie van kracht is. Dit verbod zou op grote schaal worden omzeild door met valse papieren giftig afval uit te voeren als onschuldige(re) materialen. Per jaar zou het gaat om duizenden tonnen afval. Het UNEP roept overheden dan ook op het verbod strenger na te leven.

]]>
Tue, 12 May 2015 16:07:32 +0200 VN: 'Merendeel van het elektronica-afval wordt illegaal verwerkt' http://executive-people.nl/item/528783/vn-merendeel-van-het-elektronica-afval-wordt-illegaal-verwerkt.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
iOS blijft grootste zakelijke mobiele platform http://executive-people.nl/item/528782/ios-blijft-grootste-zakelijke-mobiele-platform.html iOS blijft veruit het grootste mobiele platform op de zakelijke markt. Het mobiele besturingssysteem van Apple heeft een marktaandeel van 72% in handen. Android start met 26% op de tweede plaats.

Dit blijkt uit cijfers over 2014 van Good Technology, die zijn gebaseerd op ruim 6.000 klanten van het bedrijf wereldwijd. Apple zag zijn marktaandeel met 1% teruglopen tot 72%. Google zag zijn marktaandeel juist met 1% stijgen tot 26%. Windows Phone blijft een kleine speler op de zakelijke markt, met een marktaandeel van slechts 1%.

Meeste zakelijke smartphones zijn van Apple of Samsung
Als we kijken naar de populairste smartphones op de zakelijke markt is de dominante van Apple en Google goed te zien. Van de 30 meest populaire smartphones blijken er maar liefst 28 te zijn gebouwd door Apple of Samsung.

Opvallend is ook dat de populariteit van de platformen verschilt per sector. In streng gereguleerde sectoren is iOS erg populair. Denk hierbij aan financiële dienstverleners (76%), de publieke sector (80%) en de onderwijssector (83%). Onder technologiebedrijven (47%) en energiebedrijven (44%) is Android juist populairder.

]]>
Tue, 12 May 2015 15:33:30 +0200 iOS blijft grootste zakelijke mobiele platform http://executive-people.nl/item/528782/ios-blijft-grootste-zakelijke-mobiele-platform.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Tweederde van de Zzp’ers is slecht verzekerd’ http://executive-people.nl/item/528779/a-tweederde-van-de-zzpa-ers-is-slecht-verzekerda.html Nederland telt op dit moment zo’n 941.000 zzp’ers. Twee derde van deze groep heeft geen arbeidongeschiktheidsverzekering (AOV). In de afgelopen tien jaar heeft bijna drie op de tien zzp’ers zijn AOV juist opgezegd.

Dit blijkt uit onderzoek van de ZZP Barometer onder 649 zzp’ers in opdracht van Zelf.nl. 49,2% van de zzp’ers vindt het belangrijk verzekerd te zijn tegen inkomensverlies. De helft (49,9%) van de zelfstandigen maakt zich zelf eens zorgen over de toekomst met betrekking tot inkomen.

Lang niet iedereen is verzekerd
Lang niet alle zzp’ers zijn echter daadwerkelijk verzekerd. Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) komt het meest voor onder zzp’ers (55,7%), al is het aantal zzp’ers met een dergelijke verzekering sinds 2012 met 3,5% gedaald. Ook een overlijdensrisicoverzekering is met 44,7% relatief populair. Ook is is echter sinds 2012 een daling zichtbaar (-4,7%). De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (37,8%) en de arbeidsongeschiktheidsverzekering (36,2%) maken de sterkste dalingen mee (respectievelijk -18% en -28,7%).

81,7% van de zzp’ers stelt vakkundig advies belangrijk te vinden bij het afsluiten van een verzekering. Het onderwerp komt tijdens gesprekken met de accountant (2%) of tijdens het inschrijven bij de KvK (7%) nauwelijks ter spraken. Het overgrote deel van de zzp’ers (40,8%) oriënteert zich pas na het opzetten van het bedrijf op verzekeringen. Dit gebeurt vooral via internet. “Er zijn steeds meer online verzekeringen die minder kosten en die goed worden uitgelegd”, legt initiatiefnemer Jeroen Sakkers uit.

Zelf geld sparen
“De hoge kosten en complexiteit van verzekeringsproducten zorgen ervoor dat de zzp’er deze niet afneemt”, aldus Jeroen Sakkers. Zzp’ers kiezen er daarom vaak voor zelf geld te sparen om onverwachte gebeurtenissen op te kunnen vangen. 44,1% heeft meer dan 20.000 euro opgepot. Tegelijkertijd heeft 21,8% helemaal geen spaargeld opgebouwd.

]]>
Tue, 12 May 2015 12:11:04 +0200 ‘Tweederde van de Zzp’ers is slecht verzekerd’ http://executive-people.nl/item/528779/a-tweederde-van-de-zzpa-ers-is-slecht-verzekerda.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Outsourcing blijft groeien dankzij vooral door de cloud http://executive-people.nl/item/528770/outsourcing-blijft-groeien-dankzij-vooral-door-de-cloud.html Bedrijven en instellingen betrekken vrijwel allemaal IT-diensten van buiten hun organisatie. Bovendien groeit per organisatie het aantal uitbestedingen, vooral door het toenemende gebruik van clouddiensten. Dat blijkt uit het jaarlijkse Outsourcing Survey van adviesbureau Quint Wellington Redwood en Whitelane Research.

In hun rapport presenteren zij de uitkomsten van hun onderzoek naar de stand van zaken met betrekking tot IT-outsourcing in Nederland. Daartoe zijn de ervaringen en meningen gevraagd van meer dan 200 organisaties in ons land, goed voor in totaal zo’n 550 outsourcingcontracten. Alleen contracten met elk een waarde boven 1 miljoen dollar per jaar zijn meegenomen in het onderzoek, zodat er een bepaalde mate van vergelijkbaarheid is.

Aanhoudende groei

49 % van de respondenten (in de editie 2014 van het onderzoek was dit 43 %) geeft aan in de komende tijd meer IT diensten te gaan outsourcen; 36 % (was 35 %) houdt alles zoals het is. 9 % denkt nog na en slechts 6 % geeft aan minder te gaan uitbesteden. Er wordt daarom verdere groei van de IT-outsourcingmarkt verwacht.

Traditionele outsourcing, waarbij IT- systemen inclusief apparatuur en personeel ‘as is’ buiten de organisatie worden ondergebracht, komt steeds minder voor. Dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de groei van het aantal contracten voor clouddiensten. 95 % van de organisaties betrekt inmiddels diensten uit de cloud. Dat was in het vorige onderzoek nog 84 %.

De afname van clouddiensten groeit flink in alle segmenten. Meest populair is Software-as-a-Service (SaaS) met 89 % (was 74 %), gevolgd door Infrastructure-as-a-Service (IaaS, nu 54 %, was 39 %) en Platform-as-a-Service (PaaS, 41 % tegen 28 %).

Kwaliteit van IT-diensten belangrijkere reden

De belangrijkste redenen om te gaan outsourcen is ‘concentratie op kernactiviteiten’ (60%, was 59%), met als goede tweede het realiseren van besparingen (58 % tegen 51 %).

In het oog springend is het toegenomen belang van verbetering van de kwaliteit van IT-diensten middels outsourcing. Kwaliteitsverbetering was in het vorige onderzoek nog voor 39 % van de organisaties een reden voor uitbesteding; nu is dat flink gegroeid naar 58% - net zo belangrijk dus als het realiseren van besparingen. Geheel passend in de huidige tijd speelt ook zakelijke transformatie een grotere rol bij uitbesteding (38 %, was 23 %). Was ‘Toegang tot mensen met kennis’ met 40 % in de vorige survey nog een belangrijke drijfveer achter outsourcing, nu is dat aanzienlijk gedaald naar 28 %. Organisaties gebruiken IT-outsourcing dus vooral om zich te richten op kernactiviteiten, kosten te besparen én kwaliteit te verhogen.

Tevreden over governance

Opvallend is dat de helft van de uitbesteders zegt tevreden te zijn over de eigen kwaliteiten op het gebied van governance van de sourcingstrategie (50%), en over het leveranciers- (52 %) en transitiemanagement (49 %). Zeer tevreden (62 %) zijn de organisaties over de manier waarop de leveranciersselectie en -contractering plaatsvinden.

“Maar deze tevredenheid is niet op z’n plaats,” zegt Alex van den Bergh, Global Sourcing Advisory Lead bij Quint. “IT-outsourcingleveranciers hebben op deze gebieden meer ervaring dan hun klanten en geven ze veel lagere rapportcijfers voor transitie en regie. Het is begrijpelijk dat organisaties moeite hebben met transities. Dat doen ze immers niet vaak. Het is wel zorgwekkend dat men het eigen kunnen op dit gebied zo overschat. Klantorganisaties moeten transitie en regie veel serieuzer nemen, omdat ze bepalend zijn voor het succes van een outsourcingrelatie.”

Merendeel tevreden over de dienstverlener

Gemiddeld is 71 % van de uitbesteders tevreden over de service provider; de hoogste score is 84%, de minst scorende provider haalt 63 %. De nummers twee en drie op de ranglijst scoren 80%, daarna valt er een gaatje naar de vierde provider, met 76 %.

Tevredenheid over public cloud vendors is hoog: 74 % van de respondenten is tevreden of zeer tevreden hierover. “Organisaties accepteren daarbij dat zij zich moeten aanpassen aan de systemen van een leverancier. Dat zien wij trouwens steeds meer: het besef van organisaties dat ze, zeker voor niet-onderscheidende processen, beter hun processen kunnen aanpassen aan de applicatie dan de applicatie aan hun processen,” aldus Van den Bergh.

Met name op het gebied van applicatiesourcing blijven de Indiase spelers het hoogst scoren. “Dat geldt voor vrijwel overal in Europa. Deze ‘offshore partijen’ halen de hoogste klanttevredenheid en worden ook actiever op het gebied van IT-infrastructuur zoals hosting en werkplekken. De gevestigde partijen zijn gewaarschuwd,” aldus Van den Bergh.

]]>
Tue, 12 May 2015 09:11:15 +0200 Outsourcing blijft groeien dankzij vooral door de cloud http://executive-people.nl/item/528770/outsourcing-blijft-groeien-dankzij-vooral-door-de-cloud.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Consumenten winkelen steeds vaker op meerdere apparaten http://executive-people.nl/item/528765/consumenten-winkelen-steeds-vaker-op-meerdere-apparaten.html Consumenten switchen tijdens het online shoppen steeds vaker tussen mobiele telefoon, laptop en tablet. Alleen retailers die zich in hoog tempo ontwikkelen, kunnen hier voordeel uit halen. Demandware heeft de activiteiten van ruim 100 miljoen consumenten geanalyseerd en in de Demandware Shopping Index de twee belangrijkste drijfveren van digitale groei geregistreerd: een toename van het aantal online shopping klanten en de bezoekfrequentie van deze consumenten. Hieronder de belangrijkste resultaten uit het onderzoek.

Klantbestedingen
De klantbestedingen, de som van de winkelfrequentie, het conversiecijfer en de gemiddelde bestelwaarde levert 19 procent van de groei in de digitale han­del. Over de gehele linie nemen de bestedingen jaarlijks toe met zes procent.

Aantrekkingskracht
De aantrekkingskracht, de wijziging in het aantal klanten dat een website bezoekt, maakt 81 procent van de groei uit. In totaal neemt de aantrekkings­kracht van jaar tot jaar met een kwart (25 procent) toe.

In het vierde kwartaal van 2014 nam het bezoek van winkelend publiek aan commerciële websites met twaalf procent toe in vergelijking met 2013, grotendeels door ‘cross-device-shopping’.

Voornaamste uitkomsten

 • De Demandware Shopping Index toont bijna een derde (32 procent) groei van de digitale handel aan
 • Cross-device-shopping is een trend
 • Smartphone traffic en bestellingen via de mobiele telefoon nemen explosief toe
 • Klanten bezoeken en kopen frequenter
 • De duur van het winkelbezoek neemt af
 • Android wint terrein ten opzichte van iOS
 • Kortingen en gratis verzending zijn in opkomst

Consumenten switchen vaker dan ooit van apparaat tijdens het winkelen. Maar liefst 21 procent van alle klanten met meer dan één bezoek in het vierde kwartaal gebruikte diverse appa­raten, waaronder pc's, smartphones en tablets, een toename van veertien procent ten opzichte van 2013.

Consumenten ontdekten dit jaar ook een nieuwe favoriete combinatie van apparatuur. De populairste combinatie onder het winkelend publiek bij cross-device-shopping waren de pc en de smartphone. Zij versloegen de favorieten van afgelopen jaar, de pc en de tablet. 

Online winkelervaring
Het verenigen van de winkelervaring op verschillende apparaten is cruciaal. Wie tijdens het winkelen van apparaat wisselt, verwacht dat de betreffende websites dit moeiteloos aankunnen. Retailers moeten er voor zorgen dat persoonlijke elementen, zoals het winkelwagentje, acties en zelfs aanbevelingen de klant vanzelf van het ene naar het andere apparaat volgen.

Voorspelling
Tegen het einde van 2015 verwacht Demandware dat onderstaande zaken zich verder gaan ontwikkelingen.

 • Cross-device-shopping wordt nog prominenter, want een kwart van de consumenten winkelt dan op diverse apparaten
 • Smartphones worden de voornaamste generator van traffic. Deze zullen pc's inhalen als populairste apparaat bij het online winkelen
 • Mobiele apparatuur, smartphones en tablets, nemen 40 procent van de bestellingen voor hun rekening.

Voor meer informatie en het volledige rapport: http://www.demandware.com/shopping-index/

Video: http://response.demandware.com/LP=1040

]]>
Tue, 12 May 2015 08:55:34 +0200 Consumenten winkelen steeds vaker op meerdere apparaten http://executive-people.nl/item/528765/consumenten-winkelen-steeds-vaker-op-meerdere-apparaten.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Goede werksfeer is belangrijkste drijfveer voor ICT-professional http://executive-people.nl/item/528680/goede-werksfeer-is-belangrijkste-drijfveer-voor-ict-professional.html Voor ICT’ers zijn een goede werksfeer, affiniteit met het bedrijf en leuk onderling contact met collega’s belangrijke motivaties voor het aannemen van een nieuwe baan. Dit blijkt uit onderzoek van ICT vacaturesite Bonque onder ruim 613 ICT-specialisten.

ICT’ers bevinden zich in de luxepositie dat zij hogere eisen kunnen stellen aan hun toekomstige baan dan werkzoekenden in andere branches. Daardoor is het voor deze doelgroep soms juist moeilijk om de baan te vinden die goed aansluit bij hun persoonlijke wensen. Naast een goed salaris zijn ICT’ers vooral op zoek naar een sfeer die 100% bij hen past.

Jelle Bongertman, Teamlead Business Development bij ICT vacaturesite Bonque, geeft aan dat ICT’ers graag op hun gevoel afgaan als het gaat om de keuze voor een bedrijf. “De ervaring leert dat het voor kandidaten zeer prettig is om al vanaf moment één te weten welk bedrijf vacatures open heeft staan of interesse in hen toont. Bij Bonque kunnen kandidaten direct aangeven of zij affiniteit hebben met het bedrijf en ontvangen bedrijven volledige cv’s van kandidaten die graag bij hen willen werken. Dit zorgt voor een snelle en efficiënte sollicitatieprocedure. Veel ICT’ers hebben een persoonlijk lijstje met bedrijven waar zij graag willen werken. Vaak hebben ze een voorkeur voor bedrijven die bekend staan om hun prettige werksfeer en secundaire arbeidsvoorwaarden.”

Vakbeurs als eerste kennismaking

Bongertman vervolgt: "Wil je in real life een impressie krijgen van grote en kleine spelers in jouw branche? Socializen met de toekomstige werkgever is ook een manier om jezelf als professional te presenteren. Vakbeurzen zijn daarom de perfecte plek om potentiële werkgevers tegen te komen. Je kunt vragen stellen aan de vertegenwoordigers van een interessant bedrijf en daarnaast kun je eenvoudig een eerste indruk krijgen van de bedrijfscultuur die er binnen de organisatie heerst. Bedrijven kunnen zich op vakbeurzen profileren als interessante werkgever en alvast een eerste indruk krijgen van geïnteresseerden".

ICTVakdag

De ICTVakdag is een goed voorbeeld van een beurs waar bedrijven en kandidaten met elkaar in contact komen, aldus Bongertman: "Deze vakbeurs, specifiek gericht op ICT’ers en ICT-gerelateerde bedrijven, zal dit jaar op 11 mei a.s. plaatsvinden. De beurs heeft ruim 100 exposantenunits, biedt verschillende seminars en zal naar verwachting ongeveer 2000 bezoekers trekken. Voor ICT’ers is het dus de ideale plek om te netwerken. Ook bovengenoemde ICT vacaturesite Bonque zal hier aanwezig zijn."

WK

 

]]>
Mon, 11 May 2015 09:50:36 +0200 Goede werksfeer is belangrijkste drijfveer voor ICT-professional http://executive-people.nl/item/528680/goede-werksfeer-is-belangrijkste-drijfveer-voor-ict-professional.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Komst Internet of Things zorgt voor meer vraag naar datacentercapaciteit http://executive-people.nl/item/528662/komst-internet-of-things-zorgt-voor-meer-vraag-naar-datacentercapaciteit.html Willen organisaties en consumenten volledig gebruik maken van de Internet of Things, dan moeten veel datacenters een upgrade krijgen zo meldt IDC.

Omdat er steeds meer ‘dingen’ worden gekoppeld aan het internet, moeten datacenters wel genoeg capaciteit en IoT platform diensten hebben om alle workloads te verwerken. Tussen 2014 en 2019 neemt het aantal IoT-gebaseerde workloads met 750 procent toe.

Ook organisaties met een eigen serverruimte of datacenter moeten volgens IDC overwegen een IoT service platform van servers, storage en netwerken in huis te nemen die zelfde service level eisen heeft als in een grote datacenter.

WK

]]>
Mon, 11 May 2015 00:11:07 +0200 Komst Internet of Things zorgt voor meer vraag naar datacentercapaciteit http://executive-people.nl/item/528662/komst-internet-of-things-zorgt-voor-meer-vraag-naar-datacentercapaciteit.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlanders slaan vaker data op in de cloud dan andere Europeanen http://executive-people.nl/item/528647/nederlanders-slaan-vaker-data-op-in-de-cloud-dan-andere-europeanen.html Nederlanders slaan gemiddeld vaker bestanden op via cloud computing dan internetters in andere Europese landen. Nederland staat met 36 procent op de zesde plaats van cloudgebruik in de EU (gemiddeld 27 procent). 10 procent betaalt hiervoor, het EU-gemiddelde is 11 procent.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Jongere internetgebruikers in Nederland (tot 25 jaar) gebruiken vaker een cloudservice dan 55-plussers: 51 tegen 20 procent. Het gebruik van cloud computing stijgt met het opleidingsniveau. Van de Nederlandse laagopgeleiden doet een kwart aan cloud computing, van de hoogopgeleiden 46 procent. Ook doen mannen dit met 39 procent vaker dan vrouwen (34 procent).

Data opslaan in de cloud
In de EU wordt de cloud, in feite een datacenter, vooral gebruikt om foto’s op te slaan. Bijna een kwart van de Europese internetgebruikers doet dit. Nederland staat met 33 procent op de derde plaats. Daarnaast slaan internetgebruikers ook vooral tekstbestanden, spreadsheets en presentaties op in de cloud. Onder internetgebruikers in de EU is dit gemiddeld 15 procent, in Nederland 23 procent. Ook muziek, e-books of e-magazines en video’s, films of tv-programma’s worden opgeslagen in de cloud. Dit doet echt minder dan een op de vijf internetgebruikers in de EU.

Van de cloudgebruikers in de EU gebruikt 59 procent deze service om bestanden op een server te zetten en deze te kunnen gebruiken vanaf verschillende apparaten. Net zoveel mensen gebruiken het om bestanden met anderen te delen. 55 procent gebruikt het als back-up om te voorkomen dat gegevens kwijtraken. 44 procent zit op de cloud vanwege de extra opslagruimte.

Betalen voor clouddiensten
Nederlanders betalen ongeveer even vaak voor clouddiensten als de gemiddelde internetters in de EU, al gebruiken de Nederlanders de cloud bovengemiddeld. 10 procent van de Nederlandse cloudgebruikers betaalt voor clouddiensten tegen gemiddeld 11 procent in de EU. Bij clouddiensten kan men meestal tot een bepaalde limiet gratis gebruik maken van de cloud. Denen en Zweden betalen hier met 19 procent het vaakst voor. In deze landen wordt naar verhouding door veel meer internetters gebruik gemaakt van deze dienst.

Bijna drie op de tien internetgebruikers in de EU kent cloud computing, terwijl ruim een kwart hier niet van op de hoogte is. De belangrijkste reden om niet aan cloud computing te doen, is het feit dat gebruikers gegevens opslaan op hun eigen apparaten of nauwelijks gegevens hoeven op te slaan. Daarnaast zijn veiligheid en privacy ook een belangrijke reden om geen gebruik te maken van de cloud. Van de Nederlandse internetters zegt 24 procent zich zorgen te maken over veiligheid en privacy tegen 13 procent in de EU.

]]>
Sat, 09 May 2015 15:11:39 +0200 Nederlanders slaan vaker data op in de cloud dan andere Europeanen http://executive-people.nl/item/528647/nederlanders-slaan-vaker-data-op-in-de-cloud-dan-andere-europeanen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Europeanen is meest bezorgd over privacy en security http://executive-people.nl/item/528486/europeanen-is-meest-bezorgd-over-privacy-en-security.html Europeanen zijn bezorgder over hun privacy en security dan burgers in andere wereldwdelen. Zo zegt ruim 62% van de Europeanen zich zorgen te maken over zijn/haar privacy in het Internet of Things-tijdperk, vergeleken met 49% in Japan en 44% in de Verenigde Staten. Bijna de helft van de Europeanen (49%) geeft daarnaast aan dat deze bezorgdheid de afgelopen vijf jaar is toegenomen. Ondanks de zorgen rondom privacy zijn Europeanen minder geneigd hun gedrag hierop aan te passen. 1 op de 2 blijkt zelfs bereid te zijn persoonlijke informatie te verkopen. Werkgevers mogen volgens bijna driekwart van de respondenten echter onder geen beding toegang krijgen tot persoonlijke data.

Dat blijkt uit onderzoek van het Ponemon Institute in opdracht van Trend Micro, specialist op het gebied van beveiligingssoftware. Belangrijkste reden voor die bezorgdheid is de toename in het gebruik van mobiele apparaten als smartphones en tablets (66%). Ook het feit dat meer dan de helft (56%) van de respondenten eerder slachtoffer is geworden van een datalek zorgt voor meer angst. Voor 42% van de Europeanen wegen de voordelen van het Internet of Things dan ook niet op tegen de zorgen die zij hebben over hun privacy of veiligheid.

Onzekerheid en gebrek aan controle
Onzekerheid en het gebrek aan controle over hoe persoonlijke informatie wordt verzameld, gedeeld en opgeslagen houdt consumenten tegen smart devices te gebruiken. Meer dan driekwart (77%) van de ondervraagden is van mening weinig controle te hebben over persoonlijke informatie. Ook is men nauwelijks bewust van alle gevoelige data die wordt verzameld. Zo geloven respondenten dat hun meest gevoelige informatie, zoals betaalinformatie (3%), geboortedatum (10%), school/werkgever (18%) en gezondheidsgegevens (21%) zelden wordt verzameld of gebruikt door bedrijven. Europeanen zijn dan ook meer bezorgd over de beveiliging van hun persoonlijke informatie dan over hun privacy.

69% van de respondenten zou dan meer informatie willen van fabrikanten over welke data zij verzamelen. Bijna 70% wil daarnaast een compensatie ontvangen bij verlies of diefstal van informatie. Toch begrijpt de helft van de respondenten wel dat persoonlijke data waardevol is voor organisaties. Voor werkgevers is persoonlijke informatie van werknemers echter verboden terrein. Ruim 70% is van mening dat werkgevers geen recht hebben op toegang tot persoonlijke informatie op een smart device van een werknemer, als deze wordt gebruikt op het werk of verbinding maakt met het netwerk van de werkgever.

Informatie in ruil voor geld
Hoewel er bezorgdheid heerst over beveiliging en privacy rondom persoonlijke gegevens is 1 op de 2 ondervraagden wel bereid dit te delen met een betrouwbare partij in ruil voor geld. Wachtwoorden zijn daarbij het duurst, respondenten zouden deze voor 74 euro verkopen, gevolgd door informatie over hun gezondheid (31 euro) en betaalgegevens zoals creditcards (19 euro).

“De resultaten van het onderzoek laten zien dat, hoewel consumenten bezorgd lijken te zijn over hun privacy en veiligheid, zij niet volledig lijken te begrijpen welke rol zij hierin spelen”, zegt Raimund Genes, CTO van Trend Micro. “De meerderheid van de ondervraagden zegt privacy-gevoelig te zijn, maar niet bereid zijn of haar gedrag hierop aan te passen, zelfs niet wanneer ze het slachtoffer zijn geworden van een datalek. Mogelijk komt dit door het gebrek aan controle die zij ervaren of een gebrek aan bewustzijn.”

]]>
Thu, 07 May 2015 17:12:50 +0200 Europeanen is meest bezorgd over privacy en security http://executive-people.nl/item/528486/europeanen-is-meest-bezorgd-over-privacy-en-security.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Europese managers zijn terughoudend over digitalisering http://executive-people.nl/item/528482/europese-managers-zijn-terughoudend-over-digitalisering.html Europese medewerkers zijn optimistisch over de effecten van digitale technologieën, terwijl hun werkgevers nog aarzelen bij de implementatie van digitale businessmodellen. Bovendien denken veel meer medewerkers (vier op een) dat digitale technologieën hun werkende leven zal verbeteren, in plaats van verslechteren.

Dit zijn de belangrijkste resultaten uit het onderzoek dat Accenture Strategy deed onder 2.500 werknemers en 500 topmanagers in de Europese Unie (EU). 57 procent van de werknemers in de EU denkt dat digitale technologieën zoals robots, mobiele apps, data-analytics en kunstmatige intelligentie hun werkomgeving zullen verbeteren. Slechts acht procent van de respondenten verwacht juist negatieve effecten van digitale ontwikkelingen. De helft van de Europese werknemers is er ook van overtuigd dat digitale technologie hun vooruitzicht op werk positief beïnvloedt. 12 procent verwacht eerder een verslechtering. In Spanje en Italië zijn werknemers significant positiever over de impact van digitale technologie dan medewerkers in het VK, Duitsland of Frankrijk.

Managers herkennnen optimisme van medewerkers
De meerderheid van de topmanagers in de EU herkent het optimisme van medewerkers over de digitale werkomgeving. Bijna de helft (48 procent) zegt een digitale strategie voor talentontwikkeling te hebben, maar stelt dat het vertrouwen om deze concreet toe te passen ontbreekt. Dit is opvallend, aangezien 45 procent van deze managers denkt dat gebrek aan digitale vaardigheden de grootste drempel is om een digitaal bedrijf te worden. Slechts 34 procent denkt goed voorbereid te zijn op de werving van deze talenten en vaardigheden. Tegelijkertijd erkennen negen van de tien leiders dat het belangrijk is om het personeelsbestand nu op de digitale transformatie voor te bereiden. Slechts 34 procent denkt ook echt klaar te zijn om de vereiste mix van vaardigheden en functies van medewerkers daadwerkelijk aan te passen aan de eisen van de digitalisering.

Het gebrek aan vertrouwen bij de topmanagers in de EU weerspiegelt de bredere problemen met de ontwikkeling van de juiste digitale strategieën. Hoewel 77 procent verwacht binnen drie jaar een digitaal bedrijf te zijn, heeft 55 procent nog geen digitale strategie die de algemene bedrijfsstrategie ondersteunt. De meeste bedrijven wachten af en willen niet de eerste digitale bewegingen in hun sector opstarten. 61 procent wil geen digitale leider zijn en wacht op de verdere ontwikkeling van digitale concepten door anderen. Zij kiezen voor de strategie van de ‘fast follower’.

‘Concurrentiekracht hangt af van digitale vaardigheden’
“De Europese concurrentiekracht hangt sterk af van digitale vaardigheden. Daarom is de kloof tussen werknemers en bedrijven zorgwekkend”, zegt Marc Huijbregts, directeur Accenture Digital. “Juist nu werknemers positief zijn over de impact van digitalisering is het zaak dat CEO’s in de ontwikkeling van hun langetermijnplannen al durven te experimenteren met nieuwe strategieën voor digitaal talent. Bedrijven kunnen niet afwachten, ze moeten in actie komen voor concurrenten de markt ontregelen met hun eigen digital-savvy mensen.”

Europese werknemers zetten hun enthousiasme voor digitale technologieën ook om in daden. 62 procent onderzoekt welke vaardigheden hiervoor nodig zijn. 64 procent geeft aan nieuwe tools te gebruiken en vaardigheden proactief te ontwikkelen. Ondanks dit optimisme is het wel belangrijk dat hun managers alert zijn op de bekende bezwaren tegen een digitale werkomgeving. De grootste zorg van medewerkers is het bijhouden van nieuwe technologieën die noodzakelijk zijn om effectief te blijven (78 procent). 76 procent is bezorgd dat werkgevers technologie inzetten om elke stap die ze zetten te volgen. Bovendien maakt 70 procent zich zorgen dat werken op afstand de teamgeest aantast.

Verschil in leeftijd
Jonge, goed opgeleide en mensen met hogere functies staan positiever tegenover digitale technologieën in hun werkomgeving. Zo blijkt uit het onderzoek dat 69 procent van de 18- tot 34-jarigen denkt dat technologie hun werkbeleving verbetert. Voor de groep ouder dan 45 jaar is dat 53 procent. Een minderheid van deze groep (45+) vindt dat digitale ontwikkelingen het perspectief van hun baan verbetert. Voor de groep van 18 tot 34 jaar is dit 56 procent. De groep van 45+ is ook bezorgd dat robots hun werk overnemen.

“Digitale ontwikkelingen stimuleren verschillende krachten bij verschillende mensen”, zegt Celine Laurenceau, managing director Accenture Strategy. “De millenniumgeneratie is technisch misschien beter onderlegd, maar oudere medewerkers kunnen beter geschikt zijn voor nieuwe vormen van samenwerking, management en training. Het is dus essentieel dat werkgevers rekening houden met deze verschillen bij het wijzigen van hun personeelsbestand en de strategieontwikkeling voor digitale talenten.”

De rol van de overheid
De meerderheid (72 procent) van de ondervraagde topmanagers in de EU ziet een rol voor de overheid weggelegd bij het realiseren van hun digitale bedrijfsdoelstellingen. In de VS is dat slechts de helft. Europese managers vinden ook dat beleidsmakers nog onvoldoende doen. Slechts 23 procent vindt dat overheidsbeleid nieuwe businessmodellen ondersteunt. 39 procent is van mening er geen duidelijk overheidsstrategie is voor nieuwe businessmodellen.

“De voorstellen voor de Digitale Single Market die de EU recent aankondigde, moeten investeringsdrempels verlagen en het aanbieden van digitale producten en diensten binnen de EU vergemakkelijken”, aldus Emma Marcegaglia, President van BUSINESSEUROPE. “Als de traditionele Europese bedrijven ook echt tot de digitale leiders van de wereld willen uitgroeien, is het cruciaal dat lokale en Europese overheden de vorming van digitale markten en talentontwikkeling actiever ondersteunen.”

Snel actie ondernemen
Om de concurrentie voor te blijven is het volgens Accenture Strategy noodzakelijk dat het hoger management snel actie onderneemt. Het enthousiasme van hun medewerkers en de bestaande digital tools vormen een stevig fundament voor een effectieve aanpak. Dat kan op verschillende manieren:

 • Experimenteer met nieuwe technologieën voor medewerkers – De positieve houding van medewerkers biedt een goede basis om snel te experimenten met nieuwe technologie-gedreven processen en toepassingen. Door medewerkers actief te betrekken ontstaan sneller innovatieve manieren van werken.
 • Transformeer van verticaal naar horizontaal management – Digitale technologieën forceren de transformatie van top-down hiërarchieën naar platte organisaties. Neem een voorsprong op de concurrentie door een horizontale organisatie in te richten met behulp van digitale tools en social media. Op die manier krijgen medewerkers veel meer autonomie.
 • Bouw talentpools met digitale tools – Benut nieuwe platforms om innovatieve en onconventionele bronnen voor talent te ontdekken. Met gevarieerder talent is een organisatie beter voorbereid op de ontwikkeling van nieuwe medewerker- en operationele strategieën die grotere efficiency en meer groei kunnen opleveren.
]]>
Thu, 07 May 2015 13:22:29 +0200 Europese managers zijn terughoudend over digitalisering http://executive-people.nl/item/528482/europese-managers-zijn-terughoudend-over-digitalisering.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Gartner plaatst Tableau als leider in 2015 BI and Analytics Platform Magic Quadrant http://executive-people.nl/item/527953/gartner-plaatst-tableau-als-leider-in-bi-and-analytics-platform-magic-quadrant.html Gartner positioneert Tableau Software, leverancier van business analytics software, als leider in haar 2015 BI and Analytics Platform Magic Quadrant. Het is het derde jaar op rij dat Tableau is opgenomen in het leiderskwadrant.

In het rapport beoordeelt Gartner 25 verschillende softwareleveranciers op vijftien criteria. Ook Tableau software is door Gartner beoordeeld en wordt door het onderzoeksbureau als leider in het kwadrant gepositioneerd.

‘Jaar vol uitdagingen’
Gartner stelt dat 2014 opnieuw een jaar vol uitdagingen is geweest voor de leiders in marktaandeel op de BI- en analytics-markt. Leveranciers van data discovery-oplossingen presteren juist goed, mede doordat zij aan de eisen van hun klanten kunnen voldoen en hen toegevoegde waarde kunnen leveren.

2015 BI and Analytics Platform Magic Quadrant van Gartner is hier te vinden.

]]>
Thu, 07 May 2015 09:00:43 +0200 Gartner plaatst Tableau als leider in 2015 BI and Analytics Platform Magic Quadrant http://executive-people.nl/item/527953/gartner-plaatst-tableau-als-leider-in-bi-and-analytics-platform-magic-quadrant.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Bedrijven gebruiken meer digitale kanalen voor benaderen prospects' http://executive-people.nl/item/528422/bedrijven-gebruiken-meer-digitale-kanalen-voor-benaderen-prospects.html Bedrijven gebruiken steeds meer digitale kanalen voor hun marketing- en salescampagnes en zetten daarbij vooral in op social media en mobile. Tegelijkertijd hebben organisatie echter moeite om de leads en gegevens over klanten en prospects te verwerken die ze met die campagnes binnenkrijgen. De omni-channel omgeving waarin ze opereren verlaagt dan ook het rendement van hun campagnes.

Dat blijkt uit het Trendonderzoek CRM & Lead Management 2015 uitgevoerd onder sales en marketingmanagers in opdracht van MMIT, een vooraanstaande specialist op het gebied van SaaS Lead Management, Customer Relationship Management (CRM), infrastructuur en Business Intelligence.

Explosief groeiend aantal communicatiekanalen
“Het aantal communicatiekanalen groeit explosief en bedrijven maken daar maximaal gebruik van. De vraag is of al die inspanningen de juiste resultaten opleveren”, zegt Wiebe Mokken, CEO van MMIT. “Uit ons onderzoek blijkt dat veel organisaties niet goed in staat zijn alle leads die ze met campagnes verzamelen te verwerken zodat ze er echt iets mee kunnen doen. Dat drukt het rendement van de campagnes. Sterker nog, er is nauwelijks zicht op de status en de resultaten van lopende marketing- en salescampagnes.”

Ook zijn er weinig raakvlakken tussen de sales- en marketingafdelingen van bedrijven. Als het gaat om samenwerking tussen de afdelingen is er veel ruimte voor verbetering. Afdelingen zijn het er vaak intern niet over eens welke kanalen ze het beste kunnen inzetten. Waar sales managers vooral hun heil zoeken in social media, focussen marketeers zich liever op de grote verscheidenheid aan kanalen en het combineren van beschikbare gegevens om gericht mobiele consumenten te bereiken.

Bedrijven hebben goud in handen
Mokken: “Veel bedrijven hebben goud in handen als ze alle verzamelde data ook daadwerkelijk zouden kunnen combineren. Maar juist het combineren van de verschillende data blijkt een bottleneck in veel organisaties. Efficiënte bedrijven reageren als één entiteit op ontwikkelingen. Helaas blijkt in de praktijk dat veel bedrijven niet zo efficiënt georganiseerd zijn.”

Voor beide groepen geldt dat online marketing bovenaan de lijst van aandachtsgebieden staat. Op de tweede plaats volgt lead management, vooral als instrument om grip te houden op gegenereerde leads die via steeds meer kanalen binnenkomen.

Liever new dan bestaande business
Uit het onderzoek blijkt ook dat bedrijven meer belang hechten aan het genereren van new business in plaats van het behouden van bestaande klanten en het verstevigen van de relatie. Mokken: “Dat is opmerkelijk, omdat het werven van een nieuwe klant over het algemeen tien keer zoveel tijd en geld kost dan het binnenhouden van bestaande relaties.” Met name sales managers en directieleden zijn bezig met het snel scoren van nieuwe klanten, terwijl marketing managers ook oog hebben voor klantenbinding op de middellange termijn.

Bijna de helft van het aantal respondenten formuleert geen duidelijke doelstellingen voor marketing- en salesactiviteiten. Bovendien heeft 46 procent van de ondervraagde bedrijven weinig zicht op de status en resultaten van marketing- en salescampagnes. Bedrijven geven hoge prioriteit aan het optimaliseren van marketing- en salesactiviteiten, waarbij lead management de basis legt om dat doel te bereiken.

CRM
CRM-systemen worden nu voornamelijk toegepast voor de opslag van basisgegevens over klanten, niet om marketingcampagnes te ondersteunen en informatieaanvragen van prospects te registreren. Bij Marketing en Sales is daarnaast vaak sprake van ‘eilandautomatisering’, waardoor geen 360 graden zicht is op klanten en prospects.

]]>
Wed, 06 May 2015 14:32:58 +0200 'Bedrijven gebruiken meer digitale kanalen voor benaderen prospects' http://executive-people.nl/item/528422/bedrijven-gebruiken-meer-digitale-kanalen-voor-benaderen-prospects.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Wearables kunnen productiviteit vergroten’ http://executive-people.nl/item/528416/a-wearables-kunnen-productiviteit-vergrotena.html Wearables kunnen de productiviteit van medewerkers volgens veel managers vergroten. Het overgrote merendeel van de managers staat het gebruik van deze draagbare elektronica op de werkvloer dan ook toe.

Dit blijkt uit onderzoek van PwC onder managers. 70% van de respondenten geeft aan het gebruik van wearables toe te staan. Het vergroten van productiviteit blijkt hiervoor de belangrijkste reden te zijn. Maar liefst 77% van de managers stelt dat wearables de productiviteit en efficiëntie van medewerkers kan vergroten.

Smartphones aanvullen
Wearables worden overigens niet gezien als vervanger van smartphones en tablets. Het merendeel van de respondenten verwacht juist dat wearables bestaande elektronica als smartphones zullen aanvullen.

Het onderzoek van PwC is niet het eerste onderzoek waarin naar voren komt dat wearables de productiviteit kunnen vergroten. Dr. Chris Bauer van het Institute of Management Studies van de Goldsmiths University in Londen concludeerde eerder in het onderzoek The Human Cloud At Work dat wearables de productiviteit met 8,5% kunnen vergroten. De tevredenheid van werknemers neemt gemiddelde met 3,5% toe.

]]>
Wed, 06 May 2015 12:10:22 +0200 ‘Wearables kunnen productiviteit vergroten’ http://executive-people.nl/item/528416/a-wearables-kunnen-productiviteit-vergrotena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg