Nieuws Nieuws http://executive-people.nl http://executive-people.nl/item/25/nieuws.html Tue, 27 Jan 2015 01:39:35 +0100 FeedCreator 1.7.2-ppt (info@mypapit.net) Zelfstandige IT-professional ook in 2015 populair http://executive-people.nl/item/523000/zelfstandige-it-professional-ook-in-populair.html HR- en inkoopmanagers staan dit jaar positiever tegenover het inzetten van meer zelfstandige IT professionals dan voorheen. Het aantal organisaties dat aangeeft minder externe IT’ers in te zetten lag in 2013 nog op 60%, maar is in 2014 meer dan gehalveerd naar 29%.

De Freelance Market Index liet eerder vandaag al zien dat de vraag naar freelance ICT-professionals is toegenomen. Dit beeld wordt bevestigd door onderzoek van FastFlex, managed service provider op het gebied van resource management, in samenwerking met onderzoeksbureau Metri. Voor het onderzoek werden 28 organisaties uit de top 100 meest inhurende bedrijven in Nederland ondervraagd. Toegang tot expertise die intern niet ingevuld kan worden blijft voor een meerderheid (23%) de voornaamste reden voor het inschakelen van zzp’ers.

Populairste functies in 2014
De toenemende mate waarin organisaties migreren naar een cloudomgeving en de opkomst van het Internet of Things zijn de voornaamste redenen voor bedrijven om zelfstandige IT’ers in te schakelen. Dit heeft ook invloed op het soort functies waarover organisaties externen aantrekken. Zo waren externe senior en medior applicatieontwikkelaars het meest in trek. Respectievelijk 12% en 7% van het flexibele IT-domein bestond uit deze functies. Ook infrastructuurspecialisten zijn populair, ondanks een lichte daling in 2013. Andere populaire functies binnen de flexibele schil zijn Business Analist, Program Manager, Project Manager en System & ICT Architect.

De duur van opdrachten voor zelfstandige professionals binnen het IT-domein is aanzienlijk korter dan voorgaande jaren. In 2013 had een gemiddelde opdracht nog een duur van één tot twee jaar. Bijna de helft van de organisaties (43%) geeft aan in 2014 de gemiddelde opdrachtduur terug te hebben gebracht naar zes tot twaalf maanden. Slechts 18% ziet een stijging in de opdrachtduur. De oorzaak hiervan ligt bij het steeds projectcycli en een rappere opvolging. Zware, lange trajecten maken plaats voor meerdere kleine projecten waarin binnen een kort tijdsbestek iets opgeleverd moet worden.

Minder externe security functies
Niels Huismans, Business Developer bij FastFlex: “Het onderzoek laat zien dat het aantal externe security functies net als in 2013 verder afneemt. Redenen hiervoor lijken onder andere security issues, waaronder DDoS-aanvallen, die veel media-aandacht met zich mee brachten. Nederlandse organisaties willen hun beveiligingswerk intern invullen en deze kennis volledig geborgd hebben. Andere ontwikkelingen binnen de IT zorgen juist voor een stijging van overige functies. Zo blijft de Applicatie Developer erg in trek om bedrijfsapplicaties cloud-proof te maken. De zelfstandige IT’er gaat een mooi jaar tegemoet.”

]]>
Mon, 26 Jan 2015 16:11:41 +0100 Zelfstandige IT-professional ook in 2015 populair http://executive-people.nl/item/523000/zelfstandige-it-professional-ook-in-populair.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Freelance ICT’ers zijn populair http://executive-people.nl/item/522999/freelance-icta-ers-zijn-populair.html Freelancers in ons land krijgen steeds meer werk. Het aantal opdrachten dat een freelancers jaarlijks weet binnen te halen is in 2014 met ruim 12% gestegen. Vooral ICT’ers zijn populair.

Dit blijkt uit de Freelance Markt Index (FMI) van het CBS, de gezamenlijke uitzendbureaus en de website Freelance.nl. De index is gestegen van 213 punten in 2013 naar 240 punten in 2014. Nederland telt ongeveer 900.000 zelfstandigen.

Vooral freelance ICT’ers zijn populair. Op Freelance.nl is het aantal aangeboden opdrachten voor netwerk- en systeembeheerders met bijna 1.200 stuks toegenomen. Voor softwareontwikkelaars en programmeurs is het aantal klussen het afgelopen jaar met 2.700 gestegen.

]]>
Mon, 26 Jan 2015 15:22:12 +0100 Freelance ICT’ers zijn populair http://executive-people.nl/item/522999/freelance-icta-ers-zijn-populair.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Sony Pictures kan door cyberaanval geen financiële cijfers bekend maken http://executive-people.nl/item/522998/sony-pictures-kan-door-cyberaanval-geen-financia-laquo-le-cijfers-bekend-maken.html Sony kondigt 4 februari de cijfers over het derde kwartaal van het financieel boekjaar 2014 aan. Het bedrijf maakt nu echter alvast bekend voor Sony Pictures geen cijfers bekend te kunnen maken. De IT-systemen van de afdeling zouden door de grootschalige cyberaanval van eind vorig jaar te ernstig verstoord zijn om een kwartaalrapport op te stellen.

De filmstudio Sony Pictures werd eind vorig jaar aangevallen door vooralsnog onbekende hackers. De aanvallers braken in op de IT-systemen van Sony Pictures en maakten een grote hoeveelheid data kwijt. Het gaat hierbij onder andere om niet gelanceerde films van de filmstudio, waaronder de film The Interview. The Interview is een film waarin een moordcomplot wordt beraamd om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De Amerikaanse FBI is ervan overtuigd dat Noord-Korea achter de cyberaanval zit en stelt hiervoor bewijsmateriaal te hebben.

De cyberaanval heeft een enorme impact op de filmstudio. Zo heeft het bedrijf de lancering van The Interview in Amerikaanse bioscopen geschrapt, waardoor het bedrijf veel inkomsten misloopt. Ook loopt de filmstudio het risico dat de overige gestolen films op internet worden gepubliceerd, wat een impact kan hebben op de verkoop van bioscoopkaartjes. Daarnaast zijn persoonlijke gegevens van ruim 20.000 (ex-)medewerkers van Sony Pictures uitgelekt. Een aantal voormalig medewerkers is daarom een rechtszaak begonnen tegen de filmstudio en eist een schadevergoeding. Nu blijkt dus ook dat het bedrijf het financieel rapport over het derde kwartaal van het financieel boekjaar 2014 door de hack niet kan opstellen.

]]>
Mon, 26 Jan 2015 14:37:26 +0100 Sony Pictures kan door cyberaanval geen financiële cijfers bekend maken http://executive-people.nl/item/522998/sony-pictures-kan-door-cyberaanval-geen-financia-laquo-le-cijfers-bekend-maken.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
The New IP: het nieuwe netwerk voor een nieuwe tijd http://executive-people.nl/item/522952/the-new-ip-het-nieuwe-netwerk-voor-een-nieuwe-tijd.html Volgens IDC wordt 2015 het jaar van wat wel ‘Het Derde Platform’ wordt genoemd. Dit platform speelt in op de vier belangrijkste trends van dit moment: cloud, mobile, social en big data. Dit derde platform kan niet zonder een onderliggend netwerkplatform dat de prestaties en het beheergemak levert, die dan nodig zijn. Bij Brocade noemen we dit platform The New IP.

The New IP is het resultaat van een nieuwe transitie op technologiegebied. Het eerste platform werd gevormd door het mainframe en de mini. Van daaruit gingen we naar het client/server-tijdperk en ontstonden de traditionele datacenters. Door virtualisatie wisten we de nadelen van die traditionele omgevingen te ondervangen en bleek het mogelijk om veel effectiever om te gaan met de hardware. Niettemin bleef het netwerk aanvankelijk achter, terwijl de vraag naar bandbreedte en prestaties steeds verder groeide. Nu we ook het netwerk centraal kunnen aansturen, is deze bottleneck weg te nemen. Hierbij spelen drie concepten een cruciale rol: Software-Defined Networking (SDN), Network Functions Virtualisation (NFV) en Ethernet Fabrics.

Programmeerbaarheid 

SDN richt zich in dit verband op de beheerlaag. Er is een centrale beheertool die alle afzonderlijke elementen in het netwerk kan controleren en aansturen. Dat levert een veel grotere beheerefficiency op. SDN is zo te beschouwen als een orkestratielaag op het netwerk, die leidt tot zowel lagere investeringskosten als lagere operationele kosten. Bij NFV gaat het om het virtualiseren van functies binnen het netwerk, zoals routers, load balancers en firewalls. SDN opereert enkele niveaus hoger dan NFV, hoewel het doel in beide gevallen vergelijkbaar is: meer flexibiliteit en schaalbaarheid. SDN en NFV zijn overigens ook los van elkaar in te zetten. Zo is een SDN-controller in gebruik te nemen als een eerste stap naar verdere centrale programmeerbaarheid van het netwerk.

Ethernet Fabrics

Derde kernonderdeel is Ethernet Fabrics. In een netwerk dat hierop gebaseerd is, zijn alle leden van dat netwerk bekend, de apparaten geconnecteerd aan het netwerk en ook de mogelijke VM’s die daarop draaien. Deze netwerken zijn in staat zichzelf te automatiseren en te configureren. In vergelijking met traditionele Ethernet-architecturen bieden ze meer functionaliteit, een betere benutting, betere toegangsmogelijkheden en meer gebruiksgemak.

Doorbraak

De drie technologieën die gezamenlijk The New IP vormen, zijn nog relatief jong. Toch is het de verwachting dat zij in 2015 echt gaan doorbreken, zeker tegen de achtergrond van het gedrag van technologische trends. Die volgen elkaar in steeds hogere tempo’s op. Dat heeft enerzijds uiteraard te maken met de leveranciers die blijven innoveren en markten zoeken voor hun innovaties, en anderzijds ook met een continu groeiende behoefte aan ‘always on’-connectiviteit onder consumenten en bedrijven. En dit vereist nu eenmaal zeer krachtige en betrouwbare netwerken. Met The New IP zijn die te bouwen.

Door: Rein de Jong, Sr. Regional Sales Manager Benelux bij Brocade

]]>
Mon, 26 Jan 2015 14:13:29 +0100 The New IP: het nieuwe netwerk voor een nieuwe tijd http://executive-people.nl/item/522952/the-new-ip-het-nieuwe-netwerk-voor-een-nieuwe-tijd.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Ambtenaren saboteren vingerafdrukscanners om controle te ontlopen http://executive-people.nl/item/522996/ambtenaren-saboteren-vingerafdrukscanners-om-controle-te-ontlopen.html Beveiliging met een vingerafdrukscanner klinkt zo veilig. Ambtenaren uit India laten echter zien dat een systeem waarbij de identiteit van gebruikers wordt gecontroleerd via vingerafdrukken alleen werkt als hier onder de gebruikers daadwerkelijk draagvlak voor is. Ambtenaren van Indiase ministeries blijken massaal nieuwe vingerafdrukscanners te saboteren, waardoor een biometrisch project van de Indiase overheid in het water dreigt te vallen.

Dit meldt de New Indian Express. De vingerafdrukscanners zijn bedoeld om een waterdicht systeem te creëren waarmee gecontroleerd kan worden hoe lang ambtenaren precies werken. Het systeem registreert het moment waarop werknemers van de Indiase overheid binnenkomen en weer naar huis gaan. De scanners zijn sinds twee maanden in gebruik.

Onvrede over ambtenaren
Met het project speelt de Indiase overheid in op onvrede over het gedrag van ambtenaren in het land. Ambtenaren zouden zich niet houden aan hun werktijden en sommige gevallen zelfs in zijn geheel niet op werk komen opdagen. Het biometrische systeem moet daarom in kaart brengen wie inderdaad dagelijks op zijn werk verschijnt en wie tegen de regels in bijvoorbeeld te laat komt.

Het project lijkt echter nu al in het water te vallen. Ambtenaren hebben inmiddels tenminste 50 biometrische scanners gesaboteerd door deze te beschadigen of zelfs te stelen. De scanners kunnen hierdoor niet worden gebruikt, waardoor de werktijden van ambtenaren niet kan worden geregistreerd.

 

]]>
Mon, 26 Jan 2015 13:22:56 +0100 Ambtenaren saboteren vingerafdrukscanners om controle te ontlopen http://executive-people.nl/item/522996/ambtenaren-saboteren-vingerafdrukscanners-om-controle-te-ontlopen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Mobiele marketing wordt in 2015 populair http://executive-people.nl/item/522997/mobiele-marketing-wordt-in-populair.html Mobiele marketing krijgt dit jaar veel aandacht van marketeers. Maar liefst 87% van de marketeers die zelf beslissingen mag nemen geeft aan dit jaar meer te willen investeren in mobiele marketing.

Dit blijkt uit onderzoek van ActiePagina.nl in samenwerking met WBR Research. Voor het onderzoek werden marketeers uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Nederland ondervraagd. 75% van de respondenten geeft aan met mobiele marketing vooral de verkoopcijfers te willen verbeteren.

Nieuwe klanten werven
Naast het verbeteren van de verkoop zijn ook andere belangrijke doelstellingen aan te wijze voor mobiele marketing. 72% van de ondervraagde marketeers richt zich met een dergelijke campagne vooral op het werven van nieuwe klanten. 37% kijkt naar het verhogen van het websiteverkeer.

Om meer te kunnen investeren in mobiele marketing geven de marketeers aan meer marketingbudget nodig te hebben. 92% van de respondenten wil in de komende drie tot vijf jaar meer gaan investeren in digitale marketing. Dit terwijl deze vorm van marketing bij veel marketingafdelingen al een belangrijke rol speelt. 66% van de marketeers geeft aan op dit moment al ruim de helft van het marketingbudget te besteden aan digitale marketing.

]]>
Mon, 26 Jan 2015 10:44:16 +0100 Mobiele marketing wordt in 2015 populair http://executive-people.nl/item/522997/mobiele-marketing-wordt-in-populair.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
De Wondere Wereld van IT deel 1: Achterhaald? http://executive-people.nl/item/522965/de-wondere-wereld-van-it-deel-achterhaald.html Hier is hij dan: een nieuwe column geschreven door een nieuwe columnist! Om maar meteen met mezelf te beginnen: in Executive People nummer 15 staat een uitgebreid interview met mij. Dat kan dus prima dienen ter introductie. En dan de column zelf. In deze column zal ik me vooral richten op de verwondering, maar ook bewondering, voor de zaken die mij opvallen in de Wondere Wereld van Informatie Technologie.

En om maar meteen met een groot onderwerp te beginnen: de digitale transformatie. Je kan geen vakblad meer openslaan, geen congres bezoeken of geen IT-collega meer spreken zonder het over ‘de digitale transformatie’ te hebben. Het lijkt wel alsof dat nog het enige is wat er op dit moment relevant is in de wereld van IT. Nou, misschien op nog een klein beetje cloud en security na dan.

En dat verwondert mij! Het is net alsof de spraakmakende voorbeelden van de Uber’s en Airbnb’s van deze wereld er voor zorgen dat alles alleen nog draait om ‘digitalisering’. Alsof er nog maar één vraag telt: wat is onze Killer App? Alsof gewoon IT ‘achterhaald’ zou zijn.

Niets is minder waar natuurlijk. De grote legacy problematiek, nog steeds aanwezig in veel bedrijven, is nu niet plotseling als sneeuw voor de zon verdwenen. De relatie tussen business en IT verloopt nu niet in één keer crescendo. En ook het outsourcen van bijvoorbeeld IT-infrastructuur is nog steeds niet bepaald een ‘walk in the park’.

Aandacht voor de digitalisering is natuurlijk terecht, maar laten we in de wereld van IT niet vergeten dat nog steeds het overgrote deel van alle inzet en aandacht naar ‘gewoon IT’ moet.

Arnoud Klerkx is Chief Business Technology Officer en lid van de Raad van Bestuur van Sanoma Learning
WWvanIT@gmail.com

]]>
Mon, 26 Jan 2015 09:39:26 +0100 De Wondere Wereld van IT deel 1: Achterhaald? http://executive-people.nl/item/522965/de-wondere-wereld-van-it-deel-achterhaald.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Deutsche Telekom splitst systeem integrator T-Systems op in drie onderdelen http://executive-people.nl/item/522964/deutsche-telekom-splitst-systeem-integrator-t-systems-op-in-drie-onderdelen.html Deutsche Telekom splitst systeem integrator T-Systems op in drie onderdelen.

T-Systems heeft last van minder orders en een teruglopende omzet. T-Systems wordt daarom in drie onderdelen opgesplitst zodat er meer focus ontstaat. De onderdelen heten Digital Division, IT Division en TC Division. Elk onderdeel heeft zijn eigen verantwoordelijkheid, aldus baas Reinhard Clemens.

De Digital Division wordt geleid door Anette Bronder, de Information Technology Division door Ferri Abolhassan en de Telecommunications Division door Patrick Molck-Ude.

Door: Witold Kepinski

]]>
Mon, 26 Jan 2015 03:12:44 +0100 Deutsche Telekom splitst systeem integrator T-Systems op in drie onderdelen http://executive-people.nl/item/522964/deutsche-telekom-splitst-systeem-integrator-t-systems-op-in-drie-onderdelen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'26% van de IBM-medewerkers moet voor hun baan vrezen' http://executive-people.nl/item/522962/van-de-ibm-medewerkers-moet-voor-hun-baan-vrezen.html IBM bereidt een mega-ontslagronde voor onder de codenaam Project Chrome, zo meldt Forbes. 

Volgens Forbes moet 26 procent van de IBM werknemers voor hun baan vrezen, onder andere mainframe en storage talent. Het gaat hierbij om tienduizenden banen aldus Forbes.

IBM probeert na een paar zware kwartalen nu meer focus te leggen op CAMSS (Cloud, Analytics, Mobile, Social en Security). Lees meer op de site van Forbes.

WK

 

]]>
Mon, 26 Jan 2015 02:44:04 +0100 '26% van de IBM-medewerkers moet voor hun baan vrezen' http://executive-people.nl/item/522962/van-de-ibm-medewerkers-moet-voor-hun-baan-vrezen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Dropbox neemt het Israelische CloudOn over http://executive-people.nl/item/522961/dropbox-neemt-het-israelische-cloudon-over.html Dropbox neemt het Israelische CloudOn over. Met de CloudOn technologie kunnen gebruikers op hun mobiele devices zoals Apple iOS en Android, onder andere Office 365-gebaseerde Word en Excel  documenten op mobiele devices bewerken, synchroniseren en opslaan.

CloudOn heeft negen miljoen gebruikers die 92,4 miljoen documenten editten. CloudOn ondersteunt Dropbox, Box, Google Drive en Microsoft OneDrive.

Door: Witold Kepinski

]]>
Mon, 26 Jan 2015 02:33:38 +0100 Dropbox neemt het Israelische CloudOn over http://executive-people.nl/item/522961/dropbox-neemt-het-israelische-cloudon-over.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
ZEMBLA neemt Ordina opnieuw onder de loep http://executive-people.nl/item/522946/zembla-neemt-ordina-opnieuw-onder-de-loep.html Het televisieprogramma ZEMBLA komt woensdag 28 januari met een vervolg op haar eerdere reportage over ICT-bedrijf Ordina. “ICT-bedrijf Ordina plaatst ‘mollen’ op strategische posities bij potentiële opdrachtgevers om aanbestedingen naar haar hand te zetten”, meldt ZEMBLA in de aankondiging.

“Ordina-managers krijgen de opdracht om hoge ambtenaren van diverse ministeries en andere overheidsinstanties te verleiden, in te pakken en te fêteren. Skyboxen, diners, golfdagen, tennistoernooien en helikoptervluchten, alles wordt door Ordina uit de kast getrokken met maar één doel: het winnen van aanbestedingen”, aldus ZEMBLA op de website van VARA.

USB-stick met geheime stukken
ZEMBLA baseert zich voor de uitzending van 28 januari op stukken die staan op de inmiddels beruchte USB-stick die ZEMBLA kreeg toegespeeld door een klokkenluider. Op de USB-stick staan ongeveer honderdduizend geheime en interne documenten van Ordina. ZEMBLA onderzoekt in hoeverre de overheid zich houdt aan haar eigen regels en gedragscodes.

De aflevering ‘Wie is de mol? Deel II’ van ZEMBLA is op woensdag 28 januari om 20:25 te zien bij de VARA op NPO 2. Meer informatie is te vinden op de website van de VARA.

]]>
Sun, 25 Jan 2015 15:49:23 +0100 ZEMBLA neemt Ordina opnieuw onder de loep http://executive-people.nl/item/522946/zembla-neemt-ordina-opnieuw-onder-de-loep.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Antwerps bedrijf vraagt medewerkers Facebook-inloggegevens af te staan http://executive-people.nl/item/522945/antwerps-bedrijf-vraagt-medewerkers-facebook-inloggegevens-af-te-staan.html Social media kan een krachtig middel zijn om klanten naar een bedrijf te trekken. Een Antwerpse discotheek gaat echter wel ver om dit middel in te kunnen zetten. De discotheek vraagt personeelsleden de inloggegevens van hun persoonlijke Facebook-account af te geven zodat het bedrijf hier reclame kan verspreiden.

Kevin Binnemans, één van de managers van de Antwerpse club Roxy, bevestigt aan tegenover Datanews de werkwijze te hanteren. De manager stelt een strategie gebruiken waarbij via Facebook vrienden worden uitgenodigd. Om dit model kracht bij te zetten worden ook vrienden van werknemers op deze wijze uitgenodigd.

Binnemans ziet zelf geen problemen met de werkwijze. De manager wijst op het feit dat werknemers voorheen zelf vrienden uitnodigde voor feesten van de organisatie. Dit werk zou de discotheek werknemers simpelweg uit handen hebben genomen. Ook benadrukt Binnemans personeel dat hun Facebook-account niet willen overhandigen gewoon aan het werk kunnen blijven bij het bedrijf. Het is dus niet verplicht de inloggegevens af te staan.

]]>
Sun, 25 Jan 2015 13:50:52 +0100 Antwerps bedrijf vraagt medewerkers Facebook-inloggegevens af te staan http://executive-people.nl/item/522945/antwerps-bedrijf-vraagt-medewerkers-facebook-inloggegevens-af-te-staan.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Microsoft koopt voor een onbekend bedrag Revolution Analytics http://executive-people.nl/item/522949/microsoft-koopt-voor-een-onbekend-bedrag-revolution-analytics.html Microsoft koopt voor een onbekend bedrag het Amerikaanse Revolution Analytics, leverancier van software en services voor de R open-source programmeertaal waarmee predictive analytics applicaties kunnen worden gebouwd en big data kan worden geanalyseerd.

R applicaties werken met het Hadoop big data platform en met NoSQL databases zoals MongoDB, DataStax en CouchDB. De overname past in de strategie van Microsoft ceo Satya Nadella om van zijn bedrijf een grotere speler te worden op het gebied van analytics software en big data, onder andere met Azure-gebaseerde machine learning.

Revolution Analytics had eerder al ruim 37 miljoen dollar aan kapitaalinvesteringen gekregen.

Lees meer in de blog van Joseph Sirosh, Microsoft corporate vice president of machine learning.

Door: Witold Kepinski

]]>
Sun, 25 Jan 2015 13:39:16 +0100 Microsoft koopt voor een onbekend bedrag Revolution Analytics http://executive-people.nl/item/522949/microsoft-koopt-voor-een-onbekend-bedrag-revolution-analytics.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Jongeren willen zinvolle baan’ http://executive-people.nl/item/522944/a-jongeren-willen-zinvolle-baana.html Geld blijkt bij de keuze van een baan bij veel jongeren geen topprioriteit te zijn. De helft van alle jongeren vindt een zinvolle baan belangrijker dan een goedverdienende baan.

Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Global Tolerance. Het percentage ligt onder jongeren het hoogst. 53% van de jongeren geeft aan een voorkeur te hebben voor een baan waarmee zij kunnen bijdragen aan de maatschappij. Onder alle leeftijden ligt dit percentage op pakweg 40%.

Veranderingen introduceren
Tweederde van de respondenten stelt dat overheden, bedrijven en non-profit organisaties zowel sociale als klimaat-gerelateerde veranderingen zouden moeten introduceren. 81% stelt dat de organisaties meer verantwoordelijkheid zouden moeten nemen vol de rol die zij op deze gebieden zelf spelen.

Generatie &, geboren tussen 1981 en 1996, wil begrepen worden door organisaties waar zij werken. Van de jongeren geeft tweederde aan te verwachten dat hun werkgever hun persoonlijke waardes begrijpt. 84% ziet het bijvoorbeeld als zijn of haar taak met hun levensstijl een positieve impact te hebben op de wereld. Bijna tweederde stelt zich daarnaast zorgen te maken over de staat van de wereld en ziet zichzelf verantwoordelijk om deze staat te verbeteren.

Positieve impact op de wereld
Dit is ook terug te zien in de prioriteiten die jongeren hebben bij de keuze voor een werkgever. 61% van de jongeren geeft aan te willen werken bij een organisatie die een positieve impact heeft op de wereld. Onder alle respondenten ligt die percentage op 42%.

]]>
Sun, 25 Jan 2015 11:49:18 +0100 ‘Jongeren willen zinvolle baan’ http://executive-people.nl/item/522944/a-jongeren-willen-zinvolle-baana.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Tool van MIT helpt realistische plannen te maken met kansberekeningen http://executive-people.nl/item/522942/tool-van-mit-helpt-realistische-plannen-te-maken-met-kansberekeningen.html De Amerikaanse Universiteit MIT werkt aan een tool die kan helpen realistische plannen te maken. Gebruikers geven aan welke doelstellingen zijn met hun plan hopen te bereiken, waarna de tool snel berekend hoe groot de kans is dat deze doelen worden gerealiseerd. Is deze kans relatief klein? Dan stelt de tool alternatieve doelstellingen voor die wel haalbaar zijn.

De app wordt ontwikkeld door Peng Yu en Cheng Yang, twee afstudeerstudenten van MIT’s Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory. De twee worden bijgestaan door hoogleraar Brian Williams. De onderzoekers werken aan software die is gebaseerd op het raamwerk dat eerder door NASA werd gebruikt om missies te plannen.

Van 66% naar 99% kans
Als voorbeeld noemen de onderzoekers een reis die een gebruiker plant. De gebruiker wil om een bepaalde tijd in het hotel aankomen, onderweg in restaurant eten en maximaal vier uur over de reis doen. De tool berekent dat de gebruikers 66% kans heeft deze doelstellingen daadwerkelijk te realiseren. De tool stelt voor niet in een luxe restaurant, maar in een wegrestaurant te eten. De kans dat de doelstellingen worden gehaald stijgt hierdoor naar 99%.

Meer informatie over de app is te vinden op de website van MIT.

]]>
Sun, 25 Jan 2015 09:02:37 +0100 Tool van MIT helpt realistische plannen te maken met kansberekeningen http://executive-people.nl/item/522942/tool-van-mit-helpt-realistische-plannen-te-maken-met-kansberekeningen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Samenwerking tussen automobielbranche en ICT-sector kan voor innovatie zorgen http://executive-people.nl/item/522940/samenwerking-tussen-automobielbranche-en-ict-sector-kan-voor-innovatie-zorgen.html De aandacht voor innovatie en nieuwe technologieën dreigt bij de wereldwijde automobielbranche de komende jaren naar de achtergrond te verdwijnen. Uit wereldwijd onderzoek dat KPMG ieder jaar onder tweehonderd ondernemingen in de branche verricht, blijkt dat de groeiende vraag in de opkomende landen de komende jaren bovenaan de agenda staat. Een samenwerking met sectoren als de ICT-sector kan uitkomst bieden.

Alternatieve aandrijftechnieken, het verbeteren van de huidige interne verbrandingsmotor en connectiviteit in de auto krijgen bij de onderzochte bedrijven tot het jaar 2025 veel minder prioriteit. Uit de Global Automotive Executive Survey 2015 blijkt verder dat de sector verwacht dat de consument de komende vijf jaar zal blijven vasthouden aan traditionele producteigenschappen, zoals het benzineverbruik, het comfort en de veiligheid. "Dat betekent dus dat de consument volgens de bedrijven nog niet gedreven wordt door innovatieve concepten en de beschikbaarheid van online diensten in het voertuig", zegt Loek Kramer, partner bij KPMG en segmentleider Automotive.

Samenwerking met aangrenzende industrieën
De onderzochte autobedrijven verwachten voor de nabije toekomst dat de traditionele spelers in de sector in staat zullen zijn om te gaan met de instabiliteit in de mobiliteitssector. Kramer: "De bedrijven verwachten binnen nu en vijf jaar geen enorme verstoring van het bestaande businessmodel. Steeds meer ondernemingen erkennen echter de noodzaak van diversificatie en uitbreiding van de waardeketen. Samenwerking met aangrenzende en convergerende industrieën, zoals de ICT-industrie, zal dan ook hard nodig zijn om de kansen te benutten en te overleven in de huidige, instabiele omgeving.”

Opvallend is ook dat een groeiend aantal ondernemingen in de sector verwacht dat de consument in de komende tien jaar meer waarde zal toekennen aan merknamen uit de ICT-industrie dan aan de traditionele automerken.

]]>
Sat, 24 Jan 2015 13:13:49 +0100 Samenwerking tussen automobielbranche en ICT-sector kan voor innovatie zorgen http://executive-people.nl/item/522940/samenwerking-tussen-automobielbranche-en-ict-sector-kan-voor-innovatie-zorgen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Sla je data op in een bunker uit de Tweede Wereldoorlog http://executive-people.nl/item/522939/sla-je-data-op-in-een-bunker-uit-de-tweede-wereldoorlog.html Wie zijn data op een veilige manier wilt opslaan kan nu op een wel heel aparte plek terecht. Data Protectors maakt het mogelijk data op te slaan in een oude bunker uit de Tweede Wereldoorlog. De dienst heeft Bunker-as-a-Service.

Het bedrijf kocht in 2014 een oude bunker uit de Tweede Wereldoorlog van de Nederlandse overheid. De bunker staat aan de Van Ouwenlaan in Den Haag en heeft 350.000 euro gekocht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de bunker onderdeel van de Atlantikwall.

Data Protectors heeft naast de bunker in Den Haag ook andere bunkers beschikbaar voor dataopslag. De andere bunkers staat in Kloetinge, Oegstgeest (voorheen van de Koninklijke Marine), Hannover, Berlijn, Trier en München.

]]>
Sat, 24 Jan 2015 11:13:41 +0100 Sla je data op in een bunker uit de Tweede Wereldoorlog http://executive-people.nl/item/522939/sla-je-data-op-in-een-bunker-uit-de-tweede-wereldoorlog.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederland wordt een proeftuin voor zelfrijdende voertuigen http://executive-people.nl/item/522943/nederland-wordt-een-proeftuin-voor-zelfrijdende-voertuigen.html Nederland wordt een proeftuin voor zelfrijdende voertuigen. De ministerraad heeft op voorstel van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu ingestemd met aanpassing van de regels zodat grootschalige testen op de openbare weg met zelfrijdende auto’s en vrachtwagens mogelijk worden.

Het kabinet wil dat Nederland een voortrekkersrol krijgt bij de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen en systemen waarbij auto’s met elkaar en met verkeerscentrales communiceren. Nederland heeft geschikte infrastructuur en - met kennisinstellingen en de automotive-sector - de kennis in huis om proeven met zelfrijdende voertuigen te faciliteren, zo meldt het kabinet.

Voertuigen die met elkaar communiceren en gelijktijdig optrekken of afremmen kunnen zorgen voor een vlottere doorstroming van het verkeer. De voertuigen kunnen dicht op elkaar in een treintje rijden en benutten daarmee ook de beschikbare ruimte op de wegen veel beter. Voertuigen met automatische rijfuncties leveren daarnaast een positieve bijdrage aan de verkeersveiligheid en zijn zuiniger, wat goed is voor het milieu en de portemonnee, aldus de regering.

DAF

Met de aanpassing van de huidige regels wordt de RDW bevoegd om voor grootschalige testritten op de openbare weg ontheffing te verlenen. Inmiddels hebben zich al diverse partijen gemeld die op de Nederlandse wegen testritten willen uitvoeren. Zo bereidt TNO in samenwerking met onder andere DAF, het Havenbedrijf Rotterdam en Transport en Logistiek Nederland een test met autonoom rijdende vrachtwagens voor en verkennen de provincie Gelderland en Wageningen UR de mogelijkheden van zelfrijdende voertuigen in het gebied Foodvalley.

WK

]]>
Sat, 24 Jan 2015 09:03:57 +0100 Nederland wordt een proeftuin voor zelfrijdende voertuigen http://executive-people.nl/item/522943/nederland-wordt-een-proeftuin-voor-zelfrijdende-voertuigen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Reportage: Er is leven na de N-Serie http://executive-people.nl/item/522932/reportage-er-is-leven-na-de-n-serie.html Nederland is een van de landen met de meeste gebruikers van de N-Serie. Wat betekent het beëindigen van de OEM-relatie tussen IBM en Netapp voor hen? De ontwikkeling van de software houdt op, dus wie verder wil staat voor een migratie. Tectrade en NetApp gaan daarom samenwerken om de investeringen in N-Series technologie van organisaties veilig te stellen, en hun storagestrategie aan te scherpen. Daarom vond deze week het Tectrade & NetApp Storage Seminar plaats waarin wordt getoond hoe de NetApp-oplossingen de bestaande storage-omgeving aanvullen en nòg efficiënter kunnen maken.

Tectrade gaat IBM- en NetApp Business Partners onder meer helpen door een soepele overstap mogelijk te maken van IBM N-Series naar het identieke NetApp FAS. Dit gebeurt door het Tectrade NetApp-team, dat bestaat uit experts in data- en infrastructuurmanagement, die bedrijven helpen om bedrijfskritische data te beheren, te beschermen en de optimaliseren. Zo helpt Tectrade organisaties met het aanscherpen van hun risicomanagement, snijden in de kosten en het op het scherpst van de snede managen van de toenemende hoeveelheid waardevolle data.

Goede toekomst

“We werken al sinds 2006 samen met NetApp”, zegt Ronald van Heek, Chief Commercial Officer bij Tectrade. “Meer dan 68 klanten in heel Europa gebruiken de N-Series. We willen hier daarom eerst kijken naar deze klanten die geïnvesteerd hebben in deze technologie. Wij willen ze een goede toekomst bieden, los van het N-Series platform.”

Peter Wilbrink, Director Sales Benelux bij NetApp voegt daaraan toe: “De samenwerking met IBM was heel intensief, wat betekent dat we ervoor moeten zorgen dat onze klanten ook in de toekomst een goede oplossing hebben. Samen met IBM business partners willen we die volgende stap zetten, en een migratiepad bieden voor de klanten die de technologie gebruiken. Het voordel van de NetApp-technologie is dat ze niet op andere software hoeven over te stappen.”

Bedrijfsprocessen ondersteunen

“Ook voor nieuwe gebruikers is dit interessant”, vervolgt Van Heek. “We zijn daarom NetApp Gold Partner geworden, om te zorgen dat gebruikers ook daadwerkelijk alle voordelen kunnen behalen.” Wilbrink: “Voor potentiële nieuwe gebruikers betekent dit dat de partners meer oplossingen kunnen aanbieden, zoals FlexPod dat we met Cisco in de markt zetten. Daar kunnen klanten een platform mee bouwen dat de bedrijfsprocessen dynamisch ondersteunt.”

]]>
Sat, 24 Jan 2015 08:00:28 +0100 Reportage: Er is leven na de N-Serie http://executive-people.nl/item/522932/reportage-er-is-leven-na-de-n-serie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Collega’s en leidinggevenden geven werknemers de meeste voldoening http://executive-people.nl/item/522931/collegaa-s-en-leidinggevenden-geven-werknemers-de-meeste-voldoening.html 34% van de werknemers die aangeeft gelukkig te zijn stelt dat zijn collega’s en leidinggevenden voor de meeste voldoening zorgen. Ook de energie die medewerkers krijgen uit de verantwoordelijkheid die zij op de werkvloer dragen speelt een belangrijke rol.

Dit blijkt uit het 2015 Best Industry Ranking Report van TinyHR. Het bedrijf onderzoekt in het rapport in welke sectoren werknemers het gelukkigst zijn. Dit blijken de bouw en facilitaire dienstverlening. De markt voor consumentenproducten en -diensten staat op de tweede plek, terwijl de technologische sector en software-industrie op de derde plek staat.

Redenen om ongelukkig te zijn
Niet iedere werknemers voelt zich op de werkvloer gelukkig voor, waarvoor allerlei redenen kunnen zijn. De top 5 met meest genoemde redenen in het onderzoek zijn:

 1. Managers die hen niet ondersteunen
 2. Een gebrek aan tools die hen in staat stellen succesvol te zijn
 3. Een gebrek aan kansen voor werknemers om hunzelf verder te ontwikkelen
 4. Slechte interne processen en systemen
 5. Ontevredenheid over collega’s

TinyHR stelt dat managers kunnen inspelen op de behoeften van de werknemers door de vragen hoe zij over hun werk en werkomgeving denken. Het bedrijf adviseert hierbij de volgende vragen te stellen:

 • Op een schaal van 1 tot 10, hoe gelukkig ben jij op je werk?
 • Op een schaal van 1 tot 10, hoe zou je de prestaties van de directe leidinggevenden beoordelen?
 • Op een schaal van 1 tot 10, hoeveel carrièrekansen zie jij binnen deze organisatie?
 • Waar erger jij je enorm aan binnen dit bedrijf en vermindert jouw productiviteit?
 • Op een schaal van 1 tot 10, hoe beoordeel jij jouw collega’s en teamleden?
]]>
Fri, 23 Jan 2015 16:41:41 +0100 Collega’s en leidinggevenden geven werknemers de meeste voldoening http://executive-people.nl/item/522931/collegaa-s-en-leidinggevenden-geven-werknemers-de-meeste-voldoening.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Wetsvoorstel cybersecurity in vitale sectoren http://executive-people.nl/item/522930/wetsvoorstel-cybersecurity-in-vitale-sectoren.html Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft een wetsvoorstel ingediend op het gebied van cybersecurity in vitale sectoren. Het wetsvoorstel stelt een meldplicht in voor ernstige ICT-inbreuken en bevat regels voor het verwerken van gegevens ten behoeve van de taken van de Minister van Veiligheid en Justitie op het terrein van cybersecurity.

Het ministerie meldt in een toelichting dat de meldplicht alleen geldt voor aanbieders van producten of diensten waarvan de beschikbaarheid of betrouwbaarheid van vitaal belang is voor de Nederlandse samenleving. Het gaat hierbij om partijen die actief zijn in ‘vitale sectoren’. Denk hierbij aan energiemaatschappijen, waterbeheerders, beheerders van het oppervlaktewater, rioolwaterzuiveringsinstallaties en de Luchtverkeersleiding Nederland.

Melding maken bij de minister
Bedrijven in vitale sectoren worden volgens het wetsvoorstel verplicht direct melding te maken van een cyberinbraak. Deze melding moet worden gedaan aan de minister van Veiligheid en Justitie, waarna het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) de melding behandeld en onderzoekt. Het NCSC is onderdeel van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De meldplicht heeft primair tot doel om het NCSC in staat te stellen om de risico’s van de ICT-inbreuk te kunnen inschatten en de door de inbreuk getroffen aanbieder bij te staan. De regels over gegevensverwerking zijn bedoeld om de wettelijke grondslag voor de werkzaamheden van het NCSC te verstevigen en duidelijkheid te geven over de verstrekking door het NCSC van vertrouwelijke gegevens aan derden.

Wetsvoorstel
Het wetsvoorstel is hier te vinden.

]]>
Fri, 23 Jan 2015 16:11:25 +0100 Wetsvoorstel cybersecurity in vitale sectoren http://executive-people.nl/item/522930/wetsvoorstel-cybersecurity-in-vitale-sectoren.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Digitaal procederen kan voortaan ook in hoger beroep en cassatie http://executive-people.nl/item/522936/digitaal-procederen-kan-voortaan-ook-in-hoger-beroep-en-cassatie.html De mogelijkheden om digitaal te procederen worden uitgebreid. Voor hoger beroep en cassatie in civiele zaken wordt een eenvoudige, digitale procedure opgezet. Dit moet de toegang tot de rechter makkelijker maken.

Dit blijkt uit een wetsvoorstel van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) dat vandaag bij de Tweede Kamer is ingediend. De maatregel is onderdeel van het vernieuwingsprogramma Kwaliteit en Innovatie (KEI) rechtspraak. In oktober vorig jaar is bij de Tweede Kamer een wetsvoorstel ingediend met een soortgelijke regeling voor zaken in eerste aanleg.

De digitale procedure
De digitale procedure in hoger beroep begint straks met een inleidend document, de zogenoemde procesinleiding, waarin zowel de vorderingen als verzoeken kunnen worden opgenomen. Naast die procesinleiding kunnen ook stukken en berichten tijdens de procedure digitaal worden uitgewisseld. De rechter kan hierdoor sterker regie voeren en maatwerk bieden, bijvoorbeeld tijdens een mondelinge behandeling van de zaak.

Partijen krijgen duidelijke termijnen opgelegd voor het indienen van de gronden van het hoger beroep en het verweerschrift. Dat zorgt voor kortere doorlooptijden van rechtszaken en voorspelbaardere rechtsgang. Het hof krijgt een termijn van tien weken om arrest te wijzen na de mondelinge behandeling van de zaak of na de laatste proceshandeling van partijen.

Veranderingen voor cassatierechtspraak
De veranderingen voor de cassatierechtspraak zijn beperkt. Het cassatieberoepschrift kan voortaan elektronisch worden ingediend en stukken kunnen digitaal worden uitgewisseld. De procedure begint - net als bij het hoger beroep - met de indiening van een uniforme procesinleiding.

]]>
Fri, 23 Jan 2015 16:07:23 +0100 Digitaal procederen kan voortaan ook in hoger beroep en cassatie http://executive-people.nl/item/522936/digitaal-procederen-kan-voortaan-ook-in-hoger-beroep-en-cassatie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Minister Asscher presenteert werkgelegenheidsplan voor regio Amsterdam http://executive-people.nl/item/522935/minister-asscher-presenteert-werkgelegenheidsplan-voor-regio-amsterdam.html Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bezoekt maandag 26 januari 2015 IBM in Amsterdam. Daar wordt het goedgekeurde werkgelegenheidsplan in de regio Amsterdam gepresenteerd.

Door de economische crisis is het voor bedrijven lastig om nieuwe mensen aan te trekken en te investeren in het huidige personeel, zo meldt de overheid in een persbericht: "Tegelijk zijn er ook werkgevers, zoals technische bedrijven die juist op zoek zijn naar goed opgeleide werknemers. Met dit sectorplan komen werkgevers en werkzoekenden dichter bij elkaar doordat gemeenten, scholen en werkgevers en de vakbonden de handen ineen hebben geslagen. Zo maken jongeren meer kans op een baan en wordt het onderwijs beter afgestemd op de behoeftes van het bedrijfsleven."

In totaal heeft Asscher 600 miljoen euro beschikbaar gesteld voor sectorplannen die door werkgevers en werknemers worden ingediend om mensen aan de slag te houden. In januari 2015 is de derde aanvraagperiode ingegaan. Minister Asscher roept werkgevers en werknemers op met goede plannen te komen, zodat mensen makkelijker aan de slag kunnen. 

IBM, dat een pittig kwartaal achter de rug heeft, staat overigens aan de vooravond van een grote internationale reorganisatie.

WK

]]>
Fri, 23 Jan 2015 16:04:50 +0100 Minister Asscher presenteert werkgelegenheidsplan voor regio Amsterdam http://executive-people.nl/item/522935/minister-asscher-presenteert-werkgelegenheidsplan-voor-regio-amsterdam.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Aantal werkloze IT-professionals licht gedaald http://executive-people.nl/item/522929/aantal-werkloze-it-professionals-licht-gedaald.html Het aantal werkloze IT-professionals met een WW-uitkering is afgelopen jaar gedaald. In december 2014 ontvingen 9.879 Nederlanders met een ‘informatica beroep’ een WW-uitkering, 0,4% minder dan de 10.062 in december 2013.

Dit blijkt uit cijfers van het UWV WERKbedrijf. De relatief kleine daling in het aantal IT’ers met een WW-uitkering staat niet in verhouding met de forse toename van het aantal vacatures voor informatica beroepen die bij het UWV zijn ingediend. In 2014 ging het om 30.063 vacatures, 126% meer dan de 16.777 vacatures die in 2013 werden ingediend. Het UWV spreekt van een zeer sterke toename.

]]>
Fri, 23 Jan 2015 15:01:51 +0100 Aantal werkloze IT-professionals licht gedaald http://executive-people.nl/item/522929/aantal-werkloze-it-professionals-licht-gedaald.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Minister Kamp: ‘Resultaten van Smart Industry zullen spectaculair zijn’ http://executive-people.nl/item/522927/minister-kamp-a-resultaten-van-smart-industry-zullen-spectaculair-zijna.html 60% besparing op energiekosten, 80% lager waterverbruik, 90% besparing op inkt en chemicaliën en tot 50% lagere loonkosten. Dit zijn verwachtingen van de Smart Industry die volgens minister Kamp van Economische Zaken realistisch zijn.

De cijfers waren 9 december in Het Financieele Dagblad te lezen in een artikel over de opening van de Factory of the Future van TenCate in Nijverdal. In dit digitale lab wordt textiel bedrukt, vlamwerend of vuilafstotend gemaakt.

Spectaculaire resultaten
“Het gaat om een lab, en de machines die er staan, zijn testmachines. Maar ik ga ervan uit dat die machines uiteindelijk gewoon aan het werk gaan. En dan zullen de resultaten spectaculair zijn. Niet alleen zullen de productieprocessen verbeteren en sneller worden, de kosten zullen drastisch teruglopen en het milieu wordt minder belast. En niet in de laatste plaats: vestigingsdirecteur Gerrit Koele verwacht dat TenCate Nijverdal extra mensen zal moeten aannemen”, zei Kamp in een toespraak bij de aftrap Actieagenda Smart Industry op 22 januari 2015 in Rotterdam. “Dat is, in een notendop, wat ik verwacht van Smart Industry. Dat is waar we naartoe willen met de Nederlandse industrie. En dat is waarvoor we hier vandaag bij elkaar zijn.”

“De enige manier om in Nederland de welvaart te vergroten, is het verder verhogen van de arbeidsproductiviteit. Nu al staat Nederland op nummer vijf van de productiefste landen ter wereld. Die plaats hebben we voornamelijk te danken aan onze industrie. Die staat zelfs op de derde plaats van de productiefste wereldwijd”, zei Kamp in zijn toespraak. Kamp stelt dat de industrie zich de motor van de economie mag noemen. Deze motor kan volgens de minister echter alleen blijven draaien als de industrie zich continu blijft vernieuwen. ICT en digitalisering zijn hierbij cruciaal.

Impact op de samenleving
“De impact van digitalisering op onze samenleving is enorm. We doen onze boodschappen steeds vaker online en om een vakantie te boeken, hoeven we ook de deur niet meer uit”, zei Kamp. “De afgelopen jaren heeft mobiel internet een enorme vlucht genomen. En nu komen we in het tijdperk dat apparaten aan het internet worden gehangen, het Internet of Things. We wonen straks in smart homes. We kennen de op afstand bedienbare thermostaat en het licht dat aanspringt als iemand een kamer binnenloopt. Maar er bestaat ook al kleding die met behulp van sensoren en bodyscans geheel op maat is gemaakt. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

“Niet alleen voor ons dagelijks leven, ook voor de industrie zullen de gevolgen revolutionair zijn. Smart Industry betekent efficiënter werken. Digitalisering en robotisering maken slimmere producten mogelijk en nieuwe business-modellen. Daarbij komt nog dat het industriële vestigingsklimaat in Nederland er beter van wordt. En dat biedt kans om meer productie in Nederland op te bouwen en naar Nederland te halen”, aldus de minister van Economische Zaken.

Actieagenda Smart Industry
De Actieagenda Smart Industry zet Nederland volgens Kamp neer als een hoogwaardig productieland, wat positieve gevolgen zal hebben voor de werkgelegenheid. Als voorbeeld noemt de minister TenCate, maar ook VDL in Born dat honderden extra mensen heeft aangenomen voor een fabriek waar robots Mini’s in elkaar zetten.

Kamp ging ook in op de discussie over de impact van robotisering op de werkgelegenheid. “In Nederland wordt gediscussieerd over de gevolgen van robotisering voor de werkgelegenheid. Ik weet dat veel mensen zich zorgen maken en ik wil die zorgen niet bagatelliseren. Maar ik ben ervan overtuigd dat Smart Industry meer kansen biedt dan bedreigingen. Want waar oude banen verdwijnen, ontstaan nieuwe. Dat laten de genoemde voorbeelden zien.”

Rol van de overheid
De minister belooft dat de overheid actief zal helpen deze nieuwe banen te creëren. ”De Netherlands Foreign Investment Agency zal actief op zoek gaan naar bedrijven die hun productie in Nederland willen vestigen. Ook op andere terreinen van Smart Industry zit het ministerie van Economische Zaken met zijn neus bovenop de ontwikkelingen. We stimuleren en faciliteren die waar we kunnen. Voor de financiering van de Fieldlabs heb ik afspraken gemaakt met de regio's over gebruik van gelden uit de Europese structuurfondsen. Bovendien investeer ik zelf mee in de Fieldlabs via de Rijkscofinancieringsregeling”, legt Kamp uit.

“Ook op andere terreinen komt het thema Smart Industry terug. Bijvoorbeeld in de nieuwe innovatieagenda's van de topsectoren. En het ICT-doorbraakproject mkb, dat tot doel heeft mkb'ers vertrouwd te maken met ICT-technologie, wordt omgevormd tot een ICT-doorbraakproject Smart Industry en MKB. Op die manier kan de industrie profiteren van kennis van bijvoorbeeld cybersecurity, nieuwe software en standaardisatie”, zegt de minister. “En last but not least: Smart Industry krijgt ook aandacht in het onderwijs. In het Techniekpact en in het Leven Lang Leren-programma zullen verschillende initiatieven worden genomen. Want we hebben heel veel goed opgeleide mensen nodig om slimme apparaten te bedenken, te bedienen en te onderhouden.”

Toespraak
De volledige toespraak van minister kamp bij de bij de aftrap Actieagenda Smart Industry is hier te vinden. 

]]>
Fri, 23 Jan 2015 14:02:30 +0100 Minister Kamp: ‘Resultaten van Smart Industry zullen spectaculair zijn’ http://executive-people.nl/item/522927/minister-kamp-a-resultaten-van-smart-industry-zullen-spectaculair-zijna.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
DINL: ‘Beleid Justitie rond cybercrime werkt contraproductief’ http://executive-people.nl/item/522892/dinl-a-beleid-justitie-rond-cybercrime-werkt-contraproductiefa.html De internetsector maakt zich zorgen over de praktische invulling van het beleid van het ministerie van Veiligheid en Justitie bij de aanpak van cybercrime. Hun aanpak werkt contraproductief. Het schaadt bovendien het vertrouwen van de burger in de online economie, die op dit moment al ruim 5% van het GDP uitmaakt. "De aandacht voor het thema cybercrime bij het ministerie neemt toe, en dat is te prijzen" zegt Michiel Steltman (foto), directeur van de stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL), de spreekbuis van bedrijven in de internetsector. "Maar de goede initiatieven worden weer teniet gedaan door beleid dat contraproductief werkt, en dan wordt het dweilen met de kraan open."

De sector heeft verschillende voorstellen gedaan om cybercrime in samenwerking met het ministerie aan te pakken. Waaronder een voorstel om jihadistische uitingen op internet sneller te kunnen verwijderen. Ook op het gebied van de bewaarplicht denkt DINL actief mee over een oplossing. Het ministerie toont echter weinig belangstelling voor de uitgestoken hand vindt DINL: “Er is onvoldoende oog voor het economisch belang en de bescherming van privacy” volgens DINL."De minister negeert de uitspraak van het Europese Hof en de Raad van State die de bewaarplicht onrechtmatig hebben verklaard. Ook heeft hij geen oog voor duidelijke signalen uit de hele internetsector over de schadelijke effecten van het zogenaamde terughackvoorstel. Hij heeft geen interesse in de door coalitiepartner PvdA aangedragen, en naar onze mening hoogstnoodzakelijke modernisering van wettelijke kaders. Als klap op de vuurpijl resulteren zijn plannen voor de nationale politie in het verdwijnen van een landelijk fraude expertisecentrum, dat goede resultaten boekt en juist uitstekend samenwerkt met de sector", aldus Steltman.

Datawet

DINL roept de minister op om zich beter te houden aan zijn eigen Cyber Security Strategie, en het advies van zijn Cyber Security Raad te volgen. Die adviseert om problemen in de online economie aan te pakken door een intensieve samenwerking met het bedrijfsleven en andere stakeholders. Daarnaast adviseren zij de economische groei en bescherming van privacy altijd mee te wegen in het beleid. Verder vindt DINL dat het plan voor de datawet van de PvdA meer serieuze aandacht verdient.

"Onze wens is een intensieve samenwerking, op basis van een geschikt wettelijk kader voor het internet. De minister moet samenwerking niet alleen met de mond belijden maar actief stimuleren. Alleen samen kunnen de overheid en internetsector een stevige basis leggen voor het bestrijden van cybercrime. Daarmee kan Nederland haar sterke Europese positie als aantrekkelijke en veilige vestigingsplaats voor digitale diensten verder uitbouwen", besluit Steltman.

WK

]]>
Fri, 23 Jan 2015 11:28:37 +0100 DINL: ‘Beleid Justitie rond cybercrime werkt contraproductief’ http://executive-people.nl/item/522892/dinl-a-beleid-justitie-rond-cybercrime-werkt-contraproductiefa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Cultuurshift is nodig om van data een strategische asset te maken’ http://executive-people.nl/item/522880/a-cultuurshift-is-nodig-om-van-data-een-strategische-asset-te-makena.html Experts spreken al jaren over big data, maar in 2014 zijn bedrijven echt gestart data analyses toe te passen voor het nemen van zakelijke beslissingen. Modeketen Zara kondigde bijvoorbeeld aan dat data en nieuwe technologieën ingezet worden om items in de winkel te volgen voor slimmer voorraadbeheer. Op het moment dat een kledingstuk verkocht wordt, geeft de RFID chip een signaal door aan het magazijn, waarna een identiek artikel gestuurd wordt. In 2015 zullen we zien dat bedrijven een dergelijke aanpak verder doorvoeren, en steeds meer analyse-gedreven worden. Dit vraagt om een andere benadering, waarbij het essentieel is om in de juiste tools en technologie te investeren. Om van data echt een strategische asset te maken, is tevens een cultuurshift nodig.

Data zal nog belangrijker worden dit jaar, zowel in de boardroom als in ons privé leven. Nu data analyses overal aanwezig zijn, moet beveiliging van data even hoog op de agenda staan als het gebruik ervan voor een optimale klantbeleving. Om van data een langetermijn strategische asset te maken, zullen organisaties een data-driven aanpak onderdeel moeten maken van hun cultuur. Hier de vijf belangrijkste data trends voor dit jaar:

1. Geavanceerde, diepgaande en onzichtbare analytics
2015 wordt het jaar waarin bedrijfsbesluiten genomen worden op basis van analyses. Bedrijven zullen afstappen van situaties waarin compleet op gevoel gemanaged wordt. Data is niet langer de taal van IT professionals, maar wordt hoe langer hoe meer de taal van de business, zeker nu inzichten steeds geavanceerder zijn. De data-gedreven werkwijze wordt ingezet om concurrerend te blijven – want dat lukt alleen met beter inzicht en betere data dan de concurrentie.

2. Uniforme merkbeleving
Klanten denken niet in kanalen of apparaten, ze verwachten overal de zelfde shopping experience te krijgen, los van waar of hoe ze met een bedrijf in contact komen. Of dit nou via hun tablet, desktop of in de winkel is, ze willen toegang hebben tot dezelfde producten en merken, die ze kennen en vertrouwen. Apple is succesvol met haar ecosysteem, waarbij gebruikers systemen rondom hun producten bouwen. Bij het Apple horloge is bijvoorbeeld een iPhone essentieel. Dit jaar zullen we meer merken zien die ecosystemen vormen, waarbij in data software geïnvesteerd wordt om multi-channel strategieën te implementeren die tegemoet komen aan de joined up experiences die klanten vragen.

3. Data beveiliging
Data governance en security worden belangrijker dan ooit. Bedrijven zullen het belang van veilige data diensten inzien en om betere encryptie vragen. Bedrijven als Sony Pictures hadden afgelopen jaar te maken met grote privacy en data schandalen.

4. Wearables worden mainstream
Volgens CCS Insight is er sprake van een toename van smart wearables, met een groei van 9,7 miljoen in 2013 tot 135 miljoen in 1018. 87% hiervan zijn pols-gedragen apparaten, waarvan 68 miljoen smartwatches en 50 miljoen slimme armbanden. Deze apparaten spelen een grote rol in the Internet of Things, en zullen op steeds grotere schaal toegepast worden naarmate mensen de waarde van de data die ze dragen inzien. Sensoren in kleding zouden bij de drager bijvoorbeeld een beginnend ijzertekort kunnen identificeren en ijzerrijke voeding kunnen bestellen via de op je huis aangesloten koelkast.

5. De invloed van de Chief Digital Officer
Via data kunnen bedrijven strategisch inzicht krijgen in klantgedrag en voorkeur producten, en in waar en wanneer mensen kopen. Om de rol van data als strategische asset optimaal te benutten, komen er steeds meer Chief Digital Officers. Zij worden belast met issues als het boven tafel krijgen van shopping data uit diverse silo’s en moeten ervoor zorgen dat iedereen de benodigde tools en skills heeft om inzichten te analyseren, te begrijpen en te implementeren. De rol zal een duidelijke business focus hebben om op basis van data strategie te formuleren, groei te bevorderen en processen in de organisatie te verbeteren. Het ontstaan van de rol van CDO was in eerdere jaren al aan de orde, maar dit jaar zal de Chief Digital Officer een steeds belangrijkere influencer worden binnen organisaties.

Door: Simon Walker, Director of Innovation bij Stibo Systems

]]>
Fri, 23 Jan 2015 10:06:58 +0100 ‘Cultuurshift is nodig om van data een strategische asset te maken’ http://executive-people.nl/item/522880/a-cultuurshift-is-nodig-om-van-data-een-strategische-asset-te-makena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Digitaal Darwinisme http://executive-people.nl/item/522844/digitaal-darwinisme.html Ik las de titel van deze blog enkele maanden geleden en vond het een mooie samenvatting van wat momenteel in razend tempo om ons heen gebeurt. In onze digitale wereld is het momenteel aanpassen of uitsterven. De jaren negentig gaven ons de basis van een wereldwijd internet, het eerste decennium gaf ons de basis voor smart mobile devices. En vanaf 2010 hebben we een internationaal werkend, digitaal platform om toepassingen te ontwikkelen die de mensheid nog nooit heeft gekend.

Dat betekent dat we in een versnelde evolutie terecht zijn gekomen, waar degene die zich het beste aanpast, uiteindelijk zal winnen. Zoals Darwin dat al in zijn bekende evolutietheorie heeft verwoord. Hij stelt dat de evolutie van soorten wordt gedreven door natuurlijke selectie. Datzelfde is van toepassing voor bedrijven: het is aanpassen of verdwijnen. Het antwoord op digitaal darwinisme is digitale transformatie: niet slechts wat nieuwe techniek implementeren, maar op basis van die nieuwe techniek je proces en organisatie werkelijk fundamenteel veranderen en upgraden.

Nieuwe processen ontwikkelen
De uitdaging in deze periode is zowel snel te veranderen naar het nieuwe maar nog wel even geld te kunnen blijven verdienen met het oude. Nieuwe processen ontwikkelen kost immers geld en inspanning voordat werkelijk geld verdiend kan worden. Innovatief zijn, vergt investeringen in eigen ontwikkeling, mogelijk aangevuld met specifieke acquisities. En dat geld zal uiteindelijk een keer (terug) verdiend moeten worden.

Dat geeft onzekerheid voor elke organisatie en eigenlijk voor de hele maatschappij, nu verandering de belangrijkste constante blijkt. Het aantal nieuwe ideeën, gadgets, productinnovaties en diensten komt als een tsunami over ons heen rollen. Nieuwe mogelijkheden om diensten te organiseren zoals Über en Airbnb dat hebben ontdekt.

Het leuke is dat deze nieuwkomers in de markt, direct opvolgers krijgen die met een iets andere focus, of met een iets andere insteek het product kopiëren en mee willen snoepen in deze nieuwe markt. Denk aan de iPhone en de snelle kopieën die daar van anderen achteraan kwamen. Of de iPad en alle andere tablet-versies die daarop volgden.

Ook Über krijgt concurrentie van copycats. Zo zijn in China, naast Über al twee grotere en snel groeiende concurrenten Didi-dache en Kuaidi Dache. Laatstgenoemde is door het bekende internetbedrijf Alibaba in de markt is gezet. De eerstgenoemde Didi-dache heeft afgelopen maanden ruim 700 miljoen dollar weten te vergaren. Ze zijn de eigenaren van WeChat, de Whatsapp van de Chinezen.

Carpool
Maar ook elders in Azië volgen al snel concurrenten. Het in Maleisië ontwikkelde Grabtaxi heeft in de landen daaromheen veel succes. Afgelopen weken startte Blablacar ook al in India, het veertiende land waar deze nieuwe carpool-variant zich vestigt. Blablacar is een carpool-service, waarbij je kunt bemiddelen met wie je mee kunt rijden naar een bepaalde bestemming.

Het idee van carpoolen en op internet je chauffeurs vinden is niet nieuw, de voorloper van het oorspronkelijk Franse Blabla heette Covoiturage en startte al in 2004. Maar het werd geen succes, totdat in 2012 de app op mobiele devices de echte doorbraak van deze dienst betekende. En het aardige is dat het geen concurrent van taxi’s is, maar een platform is om de kosten van een (lange) rit te delen. Zo gelden voor de Nederlandse Blablacar momenteel meerijdtarieven van 32 euro voor een enkele rit Amsterdam – Parijs. En omdat men met naam en toenaam geregistreerd moet staan en elkaar beoordeelt, is de veiligheid verzekerd.

Nieuw verdienmodel
Het digitaal darwinisme komen we op alle gebieden tegen. Meestal tot blijkt dat enkele ‘groten’ een dusdanige positie hebben opgebouwd, dat ze voor een langere periode een zeker bestaan kunnen vasthouden. Dat merk ik ook in het bedrijf waar ik werk. Producten die vele jaren een stabiele marktpositie hadden, worden opeens door nieuwe techniek ingehaald. In plaats van de oude, vertrouwde draaiende magneetschijf is flashgeheugen de wereld van de massa-storage voor een deel aan het overnemen. En dat in combinatie met cloud-aanbieders die massaal kunnen profiteren van de consolidatie van opslagomgevingen.

Daarnaast komt open source-software, vooral op het zogenoemde derde platform, de wereld van mobiele devices, sterk op. Dat betekent een totaal ander verdienmodel voor software: geen licenties meer maar een supportmodel dat weinig vendor lock-in toelaat. Nieuwe diensten, nieuwe contracten, nieuwe manieren om de klant te bedienen en vooral veel nieuwe bedrijven die dit nieuwe concept zonder historie en oude verplichtingen snel in de markt kunnen zetten.

Einde van de mammoets in het onderwijs
Deze golf innovaties geeft ook enorme kansen voor Nederland, met zijn uniek hoge internetdichtheid en met de AMS-IX als grootste internetknooppunt ter wereld. Daarom is het ook jammer gisteren in de Telegraaf te lezen, dat steeds meer ICT bedrijven in Nederland niet de gewenste cq. noodzakelijke ICT-ers kunnen vinden, omdat scholen nog steeds niet (voldoende) opleiden voor deze informatiewereld. Terwijl we in de gaming-industrie voorop lopen, veel hoogwaardige softwarebedrijven in ons land hebben en ook op het gebied van moderne digitale media vele internationale bedrijven hebben. In mijn blog van vorige week heb ik hier nog over gesproken.

Het lijkt zinvol om in deze tijd van digital darwinisme ook eens te kijken of onze opleidingen aan dit principe kunnen gaan voldoen. Geen eenheidscurricula meer, maar variatie waarbij de slimste en snelst aanpassende opleidingen vanzelf de aantrekkelijkste worden en de oude, niet meer relevante opleidingen verdwijnen. Dat lijkt alleen mogelijk als we meer marktwerking in het onderwijs toelaten en de mammoets van het oude onderwijs daarmee definitief kunnen laten uitsterven.

Door: Hans Timmerman, cto EMC Nederland

]]>
Fri, 23 Jan 2015 09:27:44 +0100 Digitaal Darwinisme http://executive-people.nl/item/522844/digitaal-darwinisme.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Box vandaag naar de beurs http://executive-people.nl/item/522839/box-vandaag-naar-de-beurs.html Box gaatvandaag naar de beurs met een waarde van 1,67 miljard dollar, meldt Reuters. Het aandeel Box gaat verhandeld worden voor 14 dollar kosten, hoger dan de eerder verwachte 11 tot 13 dollar. Met de verkoop van deze aandelen zal Box naar verwachting 175 miljoen dollar ophalen. Box wordt genoteerd aan de beurs in New York. Box is een cloudopslagdienst als Dropbox, maar richt zich vooral op zakelijke gebruikers.

 

]]>
Fri, 23 Jan 2015 08:18:33 +0100 Box vandaag naar de beurs http://executive-people.nl/item/522839/box-vandaag-naar-de-beurs.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
IT-beslisser ziet uitdaging in snel voldoen aan business-behoeftes http://executive-people.nl/item/522831/it-beslisser-ziet-uitdaging-in-snel-voldoen-aan-business-behoeftes.html Uit onderzoek van Telindus onder 115 Nederlandse IT-beslissers, blijkt dat 50 procent het snel inspelen op de behoefte van de business als grootste uitdaging van de IT-organisatie ziet.

Ver daarachter volgen het realiseren van nieuwe producten en services (17%) en het garanderen van de bestaande dienstverlening (11%). Ook bij de IT-beheerafdeling speelt de business een belangrijke rol. 27 procent vindt de complexiteit van de IT-infrastructuur hier de grootste uitdaging, maar 21 procent geeft aan dat dit het bijhouden van business-innovaties is. Op de derde plaats volgt 24/7 beschikbaarheid van de IT-infrastructuur (14%).

Uitbesteden of zelf doen
De IT-beslissers zijn ook gevraagd waar de voorkeur naar uitgaat bij het beheren van de IT-infrastructuur. Maar liefst 72 procent geeft aan de regie te willen behouden door deels uit te besteden (managed services). 16 procent wil het volledig zelf doen en 11 procent besteedt alles het liefst uit.

Joris Leupen (foto), Director Managed Services bij Telindus: “Dit onderzoek laat goed zien dat IT en de business in de afgelopen jaren steeds dichter naar elkaar gegroeid zijn en de afhankelijkheid van IT daarmee steeds verder toeneemt. De grootste zorg is niet het in de lucht houden van de bestaande dienstverlening, maar de business optimaal bedienen. In de praktijk is dit ook de reden dat steeds meer organisaties kiezen voor outtasking in plaats van outsourcing of alles zelf doen. Met de opkomst van technologieën als software defined wordt het dan ook steeds eenvoudiger om bijvoorbeeld de techniek uit te besteden en intern te focussen op het functionele beheer. Dit biedt IT-organisaties meer ruimte om toegevoegde waarde voor de business te realiseren.”

De onderzoeksresultaten en de visie van Telindus op managed services is verwerkt in de whitepaper ‘Managed services: grip op technologie én business-innovatie’. Deze is gratis te downloaden via http://www.telindus.nl/nieuws-en-evenementen/whitepapers.html

Daarnaast organiseert Telindus op donderdag 5 maart een Trend Watch over managed services. Deelnemers worden tijdens verschillende sessies geïnformeerd over de mogelijkheden van managed services en krijgen een update van de laatste ontwikkelingen. Aanmelden kan via http://www.telindus-isit.nl/trend_watch_managed_services/

WK

]]>
Fri, 23 Jan 2015 00:37:35 +0100 IT-beslisser ziet uitdaging in snel voldoen aan business-behoeftes http://executive-people.nl/item/522831/it-beslisser-ziet-uitdaging-in-snel-voldoen-aan-business-behoeftes.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
PQR wint Citrix Solution Advisor Award http://executive-people.nl/item/522829/pqr-wint-citrix-solution-advisor-award.html PQR heeft in de tweede week van januari de eerste award van 2015 ontvangen. Tijdens de EMEA (Europe, the Middle East and Africa) Update Sessie van Citrix Summit – de jaarlijkse partner kick-off waarbij partners worden geïnformeerd over visie, strategie en roadmap – in Las Vegas werd de Most Influencing CSA Partner in Western Europe Award aan PQR overhandigd.

Als trusted advisor speelt PQR een rol in het beslissingsproces bij klanten wanneer het gaat om de juiste keuze voor oplossingen op het gebied van datacenter en werkplek. Hiermee zorgt PQR bij middelgrote tot grote bedrijven en instellingen voor een ICT-infrastructuur die stabiel, flexibel en toekomstbestendig is. 

PQR heeft in 2014 haar Citrix omzet meer dan verdubbeld en is succesvol gebleken in het beïnvloeden van een grote groep klanten op het gebied van networking (Netscaler), mobility (Xenmobile) en workspace (XenDesktop), aldus Manfred Jutte, Channel Development Manager Nederland: “Platinum Partner PQR heeft deze prijs verdiend. Het is de erkenning voor het met groot succes positioneren, adviseren en implementeren van Citrix Solutions in de Nederlandse markt. De award weerspiegelt het hoge kennisniveau van PQR. Door deze kennis kan PQR haar klanten adviseren over de virtualisatie-, mobility- of networkingoplossing die het beste bij hun situatie past. Dit leidt uiteindelijk tot een succesvolle implementatie.”

Bas ter Heurne, Sales Manager PQR, beaamt de woorden van Jutte: “Waar ik trots op ben, naast het feit dat we al zo vroeg in het nieuwe jaar een award hebben gekregen, is de betekenis van deze specifieke prijs. Want PQR is hiermee de Citrix kennisleverancier van West-Europa die zijn klanten het meeste heeft beïnvloed oftewel het beste heeft geadviseerd. Wij investeren veel in certificeringen en opleidingen en mede daardoor zijn wij in staat om onze klanten het beste advies te geven, mede gebaseerd op de vele onderzoeken die we doen en de whitepapers die PQR heeft geschreven over deze onderwerpen. Dat wordt gewaardeerd! Door onze klanten en door Citrix.”

WK

]]>
Fri, 23 Jan 2015 00:23:29 +0100 PQR wint Citrix Solution Advisor Award http://executive-people.nl/item/522829/pqr-wint-citrix-solution-advisor-award.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Werkgevers zoeken door Big Data op de arbeidsmarkt naar andere vaardigheden’ http://executive-people.nl/item/522821/a-werkgevers-zoeken-door-big-data-op-de-arbeidsmarkt-naar-andere-vaardighedena.html Big Data heeft een grote impact op de belangrijkste vaardigheden waar wereldwijd op de arbeidsmarkt naar wordt gevraagd. Kenniswerkers over de hele wereld worden door de technologische ontwikkeling beïnvloed.

Dit stelt de bekende internationale business school INSEAD in haar jaarlijkse Global Talent Competitiveness Index. De business school schat dat wereldwijd 250 miljoen kenniswerkers door Big Data wordt beïnvloed. De impact van Big Data beperkt zich niet alleen tot de gevestigde markten. Ook kenniswerkers in opkomende landen als India, Marokko, Tunesië en Egypte worden door de trend beïnvloed.

De term kenniswerkers heeft in dit geval betrekking op werknemers die hun beslissingen baseren op informatie. De wijze waarop deze informatie wordt verzameld en geïnterpreteerd veranderd door Big Data aanzienlijk. Beslissingen kunnen worden gebaseerd op een aanzienlijk grotere hoeveelheid data, waardoor geïnformeerde beslissingen kunnen worden genomen.

]]>
Thu, 22 Jan 2015 15:54:53 +0100 ‘Werkgevers zoeken door Big Data op de arbeidsmarkt naar andere vaardigheden’ http://executive-people.nl/item/522821/a-werkgevers-zoeken-door-big-data-op-de-arbeidsmarkt-naar-andere-vaardighedena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Stuur met het kompas en niet met de klok - door Rob Matser http://executive-people.nl/item/522823/stuur-met-het-kompas-en-niet-met-de-klok-door-rob-matser.html  

Systeem- vs leefwereld

Projectmanagers in een systeemwereld stellen een planning op en willen het einddoel zo efficiënt mogelijk realiseren. Projectmanagers in een leefwereld stellen een planning op waarbij ze zich afvragen wat de bedoeling is en hoe ze deze planning zo effectief mogelijk kunnen realiseren. Vanuit welke wereld manage jij jouw project?

De andere benadering

Begin 2000 heb ik het vak projectmanagement geleerd. Tijd, geld en scope (duivelse driehoek) waren drie belangrijke pijlers waarop ik mijn projecten heb leren sturen. Later is daar kwaliteit aan toegevoegd (ijzeren vierkant). Allemaal met het doel om mij als projectmanager bewust te maken dat je niet ongestraft aan één van deze knoppen kan draaien. In mijn huidige projecten werk ik hier nog steeds mee, wat ik wel anders ben gaan doen is de benadering van mijn projecten.

Voorheen was de insteek van mijn planning om dit resultaat asap te halen. Redenerend vanuit de systeemwereldgedachte ging ik voor efficiency, recht op het einddoel af. Er werd gestuurd op tijd en op middelen. Onder het motto 'onder druk wordt alles vloeibaar', werd regelmatig het projectresultaat (einddoel) bereikt, waarmee de winst voor de organisatie was gerealiseerd. De klok was hetgeen waarmee ik stuurde.

De bedoeling

Nu plan ik mijn projecten zo effectief mogelijk. Recht op het einddoel afgaan is vervangen door 'de bedoeling' van het project te realiseren. 'Het waarom' gebruik ik als startpunt en het antwoord hierop 'de bedoeling', als eindpunt. Ik creëer voor alle stakeholders ruimte om te leven, ruimte om hun taken te doen en hun verantwoording te nemen. Redenerend vanuit de leefwereld vraag ik me constant af of ik bij moet sturen en of het project nog de juiste richting op gaat. Ik gebruik nu het kompas om mee te sturen.

Bij de benadering vanuit de systeemwereld is er alleen winst voor de organisatie, bij de benadering vanuit de leefwereld is er waardecreatie voor alle stakeholders. Het gaat mij nu om de bedoeling van het project. Een goede business case beantwoordt 'het waarom' en daarmee ook de gewenste resultaten die middels het project bereikt gaan worden. Het gaat er niet om de dingen juist te doen, maar om de juiste dingen te doen. Die bedoeling is het kompas waarmee ik mijn projecten richting geef en zo waarde creëer voor alle stakeholders. PQR-projectaanpak  

 

Rob Matser, Projectmanager PQR

 

 

@PQRnl

 

]]>
Thu, 22 Jan 2015 14:28:56 +0100 Stuur met het kompas en niet met de klok - door Rob Matser http://executive-people.nl/item/522823/stuur-met-het-kompas-en-niet-met-de-klok-door-rob-matser.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
DHPA Techday 2015: All Hands-on Future Tech http://executive-people.nl/item/522819/dhpa-techday-all-hands-on-future-tech.html De DHPA organiseert op 21 mei 2015 de vijfde DHPA Techday. Dit jaar wordt met het thema ‘All Hands-on Future Tech’ vooruit gekeken naar de toekomst.

Wat staat je te wachten de komende vijf jaar? Als je nu niet bezig met onderwerpen als automation, je verdiept in het beheer van steeds meer data en een groeiend aantal virtuele servers, tel je dan over een paar jaar nog wel mee? Dit soort vragen staan dit jaar op de DHPA Techday centraal. De DHPA stelt dat het is tijd om de regie in eigen handen te nemen en te anticiperen op de toekomst.

Deelname aan de DHPA Techday is gratis. Nu alvast registreren voor het evenement kan online

]]>
Thu, 22 Jan 2015 14:21:20 +0100 DHPA Techday 2015: All Hands-on Future Tech http://executive-people.nl/item/522819/dhpa-techday-all-hands-on-future-tech.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Hans Wanders wordt nieuwe CIO Rijk http://executive-people.nl/item/522822/hans-wanders-wordt-nieuwe-cio-rijk.html Hans Wanders wordt per 1 maart 2015 de nieuwe CIO Rijk bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De CIO Rijk is verantwoordelijk voor de inzet van ICT bij de Rijksoverheid.

Als CIO Rijk bekleedt Wanders eveneens de functie van Directeur Informatiseringsbeleid bij het directoraat-generaal Organisatie en Bedrijfsvoering Rijk. Deze functie valt onder de verantwoordelijkheid van minister Blok (Rijksdienst).

Hans Wanders heeft sinds 2002 bij Randstad Holding vdiverse leidinggevende functies vervuld in de ICT, de Shared Services en bij Product Development en Innovation. Eerder was hij onder meer werkzaam bij McKinsey en Philips. Wanders studeerde wiskunde aan de Technische Universiteit Eindhoven.

]]>
Thu, 22 Jan 2015 13:24:09 +0100 Hans Wanders wordt nieuwe CIO Rijk http://executive-people.nl/item/522822/hans-wanders-wordt-nieuwe-cio-rijk.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Managers trekken slechts 8,8 seconden uit voor een c.v. http://executive-people.nl/item/522817/managers-trekken-slechts-seconden-uit-voor-een-c-v.html Sollicitanten hebben slechte enkele seconden de tijd om in hun c.v. de aandacht van een manager te pakken. Managers blijken een c.v. gemiddeld namelijk slechts 8,8 seconden te bekijken.

Dit blijkt uit onderzoek van de National Citizen Service, een Britse overheidsprogramma gericht op de jeugd. Het onderzoek, waarvoor 500 leidinggevenden werden ondervraagd, wijst uit dat veel managers grote stapels c.v.’s binnen krijgen en hierdoor flink onder druk staan. Leidinggevenden hebben hierdoor steeds minder tijd om een c.v. te bekijken. Ruim de helft van de ondervraagden geeft zelfs aan minder dan 6 seconden uit te trekken voor een c.v.

Fors meer c.v.’s per functie
Het aantal sollicitatiebrieven en c.v.’s die managers binnenkrijgen voor één functie is de afgelopen jaren fors gestegen. In 2013 ontvingen managers per functie gemiddeld 46 c.v.’s. Dit aantal is vandaag de dag opgelopen tot 93. Eén op de tien grote bedrijven ontvangt zelfs meer dan 400 sollicitaties voor een functie op instapniveau. Deze grote bedrijven worden in het onderzoek omschreven als organisaties met meer dan 250 werknemers.

Als we kijken naar de grootste afknappers voor managers in c.v.’s ziet de top 10 er als volgt uit:

 1. Slechte grammatica
 2. Spelfouten
 3. Slechte opmaak
 4. Een c.v. van meer dan twee pagina’s
 5. Een informele toon
 6. Gebruik van jargon
 7. Gebruik van ongebruikelijke lettertypes of -grootte
 8. De aanwezigheid van een cijferlijst
 9. Het vermelden van algemene interesses zoals koken of lezen
 10. Het ontbreken van activiteiten die te maken hebben met persoonlijke ontwikkeling

Via: The Independent

]]>
Thu, 22 Jan 2015 13:02:29 +0100 Managers trekken slechts 8,8 seconden uit voor een c.v. http://executive-people.nl/item/522817/managers-trekken-slechts-seconden-uit-voor-een-c-v.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘123456’ en ‘password’ meest voorkomende wachtwoorden van 2014 http://executive-people.nl/item/522796/a-a-en-a-passworda-meest-voorkomende-wachtwoorden-van.html Nog steeds kiezen gebruikers op internet regelmatig voor zeer zwakke wachtwoorden. De wachtwoorden ‘123456’ en ‘password’ zijn afgelopen jaar opnieuw de meest populaire wachtwoorden geweest. Dit terwijl dergelijke wachtwoorden eenvoudig door aanvallers kunnen worden geraden.

Dit blijkt uit onderzoek van SplashData. Het bedrijf richt zich met haar onderzoek op consumenten, maar de kans is aanwezig dat ook medewerkers voor dergelijke eenvoudige en makkelijk te raden wachtwoorden kiezen. SplashData brengt ieder jaar een lijst uit met de 25 meest voorkomende wachtwoorden op internet. Doordat deze wachtwoorden vaak voorkomen ligt het voor de hand dat cybercriminelen als eerst deze lijst met wachtwoorden zullen proberen om een account binnen te dringen. Het gebruik van deze veelvoorkomende wachtwoorden is dan ook af te raden.

De 25 meestvoorkomende wachtwoorden van 2014 zijn:

 1. 123456
 2. password
 3. 12345
 4. 12345678
 5. qwerty
 6. 123456789
 7. 1234
 8. baseball
 9. dragon
 10. football
 11. 1234567
 12. monkey
 13. letmein
 14. abc123
 15. 111111
 16. mustang
 17. access
 18. shadow
 19. master
 20. michael
 21. superman
 22. 696969
 23. 123123
 24. batman
 25. trustno1
]]>
Thu, 22 Jan 2015 10:01:16 +0100 ‘123456’ en ‘password’ meest voorkomende wachtwoorden van 2014 http://executive-people.nl/item/522796/a-a-en-a-passworda-meest-voorkomende-wachtwoorden-van.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nieuwe netwerkomgeving Film Festival Rotterdam http://executive-people.nl/item/522800/nieuwe-netwerkomgeving-film-festival-rotterdam.html Stichting International Film Festival Rotterdam en Netwerkintegrator Infradata werken samen aan een nieuwe netwerkomgeving die tijdens de 44e editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) in productie zal gaan.

Tijdens het jaarlijkse film evenement dat op 21 januari 2015 weer van start gaat, zijn zeven culturele podia van het IFFR met elkaar verbonden. Vanuit één centraal punt worden alle films beheerd en beschikbaar gesteld aan de verschillende locaties. Infradata ondersteunt IFFR door de levering, inzet en support van Juniper Networks switches die alle data razendsnel en met een zeer hoge kwaliteit distribueren.

Stichting International Film Festival Rotterdam organiseert jaarlijks het 12-daagse IFFR, dat behoort tot de belangrijkste filmfestivals van Europa. Het IFFR kiest voor jong en opkomend filmtalent, voor filmauteurs met een onafhankelijke en vernieuwende signatuur en voor filmmakers of kunstenaars die innovatief of experimenteel grenzen verkennen en overschrijden. IFFR is één van de grootste, meerdaagse culturele evenementen van Nederland. IFFR telt jaarlijks bijna 300.000 bezoekers en verwelkomt tijdens het festival een kleine 2500 speciale gasten uit binnen- en buitenland.

Het festival organiseert, naast het reguliere filmprogramma, een groot aantal evenementen waarbij publiek en filmmakers elkaar ontmoeten. Tijdens zaalgesprekken, lezingen, debatten, talkshows, live performances en installaties verspreid over de verschillende festivallocaties in Rotterdam worden bezoekers geïnformeerd over alles rondom het creëren van films. Daarnaast organiseert de stichting door het jaar heen activiteiten op het gebied van digitale filmdistributie en educatie.

Infradata is een onafhankelijke Network Integrator die zich richt op organisaties waarvan de netwerkinfrastructuur essentieel is voor het uitoefenen van de core business. “Infradata is zeer trots een bijdrage te mogen leveren aan een prachtig cultureel evenement zoals het IFFR. Ik woon al zeven jaar in Rotterdam en probeer ieder jaar een film mee te pakken. Om nu zelf professioneel betrokken te zijn bij de technische uitrol van de content distributie is natuurlijk een mooi toeval, maar bovenal gewoon gaaf” aldus Sjors Teeuwen (foto), Marketing Manager van Infradata.

WK

]]>
Thu, 22 Jan 2015 09:29:05 +0100 Nieuwe netwerkomgeving Film Festival Rotterdam http://executive-people.nl/item/522800/nieuwe-netwerkomgeving-film-festival-rotterdam.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Avensus wint aanbesteding Dienst Maatschappelijke Ondersteuning (DMO) Amsterdam http://executive-people.nl/item/522795/avensus-wint-aanbesteding-dienst-maatschappelijke-ondersteuning-dmo-amsterdam.html Het digitale platform voor uitwisseling van informatie en het optimaliseren van communicatie & samenwerking voor meer dan 700 jeugdzorgverleners in Amsterdam is door de joint venture Ouder Kind Teams in zijn geheel uitbesteed aan Avensus Nederland.

Vanaf 1 januari 2015 wordt de jeugdzorg in Nederland ondergebracht bij de gemeenten; het optimaal uitwisselen van gegevens is hierdoor van groot belang. Hiervoor werd door de Joint Venture Ouder Kind Teams in Amsterdam, een samenwerkingsverband van 23 instellingen, een onderhandse aanbesteding uitgeschreven voor een digitaal samenwerkingsplatform voor meer dan 700 jeugdzorgverleners in Amsterdam.
De aanbesteding is in zijn geheel gewonnen door Avensus Nederland B.V. Naast de kwalitatieve vereisten, wist Avensus ook de financieel meest voordelige aanbieding voor te leggen.

Avensus is blij met het winnen van deze onderhandse aanbesteding van de Dienst Maatschappelijke Ondersteuning (DMO) Amsterdam:“Onze prijs/kwaliteit verhouding bewijst zich ook op het gebied van de digitale werkplek. We zijn trots dat de joint venture voor Avensus heeft gekozen” aldus Manfred Pallencaöe, Head Managed Services van Avensus. Na ondertekening is Avensus razendsnel te werk gegaan, waardoor de eerste werkplekken zelfs al zijn opgeleverd en de medewerkers van OKT direct aan de slag kunnen gaan met het delen van informatie.

Bijzonder aan de gekozen oplossing is dat het een organisatie-overstijgend online platform is, waarbij basisfunctionaliteiten als e-mail, documentenopslag en koppelingen naar de cliëntregistratiesystemen op basis van rechten & rollen beschikbaar is voor de eindgebruiker. De dienst is volledig secure, omdat deze zich weliswaar gedraagt als een (Office365-)clouddienst, maar feitelijk op een private server wordt gehost.

WK

]]>
Thu, 22 Jan 2015 09:13:02 +0100 Avensus wint aanbesteding Dienst Maatschappelijke Ondersteuning (DMO) Amsterdam http://executive-people.nl/item/522795/avensus-wint-aanbesteding-dienst-maatschappelijke-ondersteuning-dmo-amsterdam.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Digitale veiligheid is grootste obstakel voor omarming Bring Your Own Device’ http://executive-people.nl/item/522793/a-digitale-veiligheid-is-grootste-obstakel-voor-omarming-bring-your-own-devicea.html Veiligheid is voor bedrijven de belangrijkste obstakel bij de implementatie van Bring Your Own Device, een beleid waarbij werknemers privé-apparatuur mogen gebruiken op de werkvloer. De helft van alle bedrijven blijkt zich zorgen te maken over de mogelijke schade die een dergelijk beleid toebrengt aan de digitale veiligheid van de organisatie.

Dit blijkt uit een mobiliteitsonderzoek dat Redshift Research heeft uitgevoerd in opdracht van HP. Het onderzoeksbureau ondervroeg 1.130 IT-managers in acht Europese landen. 20% van de bedrijven die een BYOD-beleid hanteert geeft aan afgelopen jaar tenminste één keer met een inbreuk op de digitale veiligheid te maken hebben gehad.

Kritisch over beveiliging
Managers zijn kritisch over de beveiliging van privé-apparatuur. Iets minder dan de helft van de managers stelt dat privé-apparaten onvoldoende zijn beveiligd voor zakelijke doeleinden. Ruim een derde maakt zich zorgen over de verspreiding van malware en virussen die op deze apparaten aanwezig is naar het bedrijfsnetwerk.

BYOD wordt op dit moment dan ook nog niet massaal omarmd. Op dit moment hanteert 30% van de Europese bedrijven een BYOD-beleid. De overige bedrijven hebben dus nog geen stappen genomen om het gebruik van privé-apparatuur op de werkvloer in goede banen te leiden.

]]>
Thu, 22 Jan 2015 09:09:33 +0100 ‘Digitale veiligheid is grootste obstakel voor omarming Bring Your Own Device’ http://executive-people.nl/item/522793/a-digitale-veiligheid-is-grootste-obstakel-voor-omarming-bring-your-own-devicea.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Yourhosting treedt toe tot DHPA http://executive-people.nl/item/522785/yourhosting-treedt-toe-tot-dhpa.html De Dutch Hosting Provider Association (DHPA) verwelkomt Yourhosting als nieuw lid. Yourhosting is de 32ste deelnemer aan de DHPA.

Yourhosting is een Zwols bedrijf dat in 12 jaar tijd is uitgegroeid tot de grootste shared hosting- en domeinnaam provider in Nederland. Het bedrijf maakt onderdeel uit van de Yourholding groep, waarin ruim 100 medewerkers actief zijn. Yourhosting beheert ruim een miljoen domeinnamen voor 335.000 klanten.

]]>
Wed, 21 Jan 2015 16:21:14 +0100 Yourhosting treedt toe tot DHPA http://executive-people.nl/item/522785/yourhosting-treedt-toe-tot-dhpa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Huur een ervaren hacker in via een online marktplaats http://executive-people.nl/item/522786/huur-een-ervaren-hacker-in-via-een-online-marktplaats.html Iedereen kan vandaag de dag een cyberaanval opzetten tegen een bedrijf. Iemand die een bedrijf schade wil toebrengen of bedrijfsgeheimen in handen wil krijgen kan een ervaren hacker inhuren om dit voor hem te realiseren. Hacker’s List is een voorbeeld van een website die hackers met klanten in contact brengt.

Hacker’s List is een website die is opgericht door een drietal mannen uit het Amerikaanse Colorado. De website biedt de mogelijkheid advertenties te plaatsen waarin de expertise van een hacker wordt gevraagd. In de advertentie wordt omschreven wat er precies gevraagd wordt en hoeveel de vrager bereid is hiervoor te betalen. Hackers kunnen vervolgens tegen elkaar bieden, waardoor de klant altijd de laagste prijs betaald voor het werk dat hij wil laten uitvoeren.

Ontmoetingsplek
Legaal is hacken uiteraard niet. Het betalen van een hacker om bijvoorbeeld in te breken bij een bedrijf is dan ook niet toegestaan. De makers van de website stellen dat zij zelf niets fout doen en simpelweg een ontmoetingsplek hebben gecreëerd voor twee groepen mensen.

Dit is ongeveer hetzelfde argument als de oprichters van de ondergrondse marktplaats Silk Road gebruikte. Hier werden allerlei soorten drugs en wapens illegaal verkocht. De makers van de Silk Road zijn inmiddels gearresteerd. Het is dan ook de vraag hoe opsporingsinstanties tegen Hacker’s List en de argumenten van haar makers aankijken.

 

]]>
Wed, 21 Jan 2015 15:33:46 +0100 Huur een ervaren hacker in via een online marktplaats http://executive-people.nl/item/522786/huur-een-ervaren-hacker-in-via-een-online-marktplaats.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Werknemers: ‘Managers moeten dit jaar beter en meer open communiceren’ http://executive-people.nl/item/522788/werknemers-a-managers-moeten-dit-jaar-beter-en-meer-open-communicerena.html Werknemers zien allerlei verbeterpunten aan hun managers. Medewerkers hopen dat hun manager dit jaar vooral beter en opener gaat communiceren. Andere zien weinig toekomst in hun leidinggevenden en hopen vooral dat hij of zij dit jaar ontslag neemt.

Dit blijkt uit onderzoek van HR-bedrijf TinyHR onder 1.000 Amerikaanse werknemers. 15% van de ondervraagde respondenten geeft aan te hopen dat zijn of haar manager dit jaar beter en meer open communiceert. 11% is van mening dat zijn baas het best kan opstappen of met pensioen kan gaan.

Empathie en mensenkennis
Volgens 10% zou de manager vooral meer empathie en mensenkennis moeten ontwikkelen. Een salarisverhoging wordt door 8% van de werknemers genoemd als belangrijkste wijziging die de manager in 2015 kan doorvoeren. Beter samenwerken en beter leiding geven in teamverband is voor 7% het belangrijkste verbeterpunt.

Indien medewerkers worden gepromoot tot de positie van hun huidige manager zijn er allerlei dingen die zij direct zouden wijzigen. Zelf denken werknemers in een managementpositie namelijk flink streng te zijn. 16% stelt allereerst medewerkers die geen toevoegde waarde leveren aan het bedrijf te ontslaan, demoten of beter op te leiden. 11% gaat direct aan het werk aan gedragsstandaarden en bedrijfbeleids.

Betere communicatie
Het verbeteren van de communicatie op de werkvloer zou voor 11% van de werknemers het belangrijkste speerpunt zijn indien hij of zij wordt gepromoot tot manager. Het doorvoeren van salarisverhogingen en binden van personeel met andere voordelen heeft voor 10% de hoogste prioriteit. Het aanpassen van de werktijden is iets van 9% als eerste zou aanpakken.

]]>
Wed, 21 Jan 2015 13:44:58 +0100 Werknemers: ‘Managers moeten dit jaar beter en meer open communiceren’ http://executive-people.nl/item/522788/werknemers-a-managers-moeten-dit-jaar-beter-en-meer-open-communicerena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Manager met slechte reputatie is voor één op de vijf reden baan te weigeren http://executive-people.nl/item/522784/manager-met-slechte-reputatie-is-voor-a-copy-a-copy-n-op-de-vijf-reden-baan-te-weigeren.html Managers hebben een grote invloed op de wijze waarop werknemers over banen denken. Voor één op de vijf mensen is een manager met een slechte reputatie reden een baan te weigeren.

Dit blijkt uit onderzoek van HR-bedrijf Penna onder 2.000 Britse werknemers. Werknemers die het idee hebben onder slecht management te staan nemen eerder ontslag dan dat zij het probleem aanpakken met de HR-afdeling. Voor 16% is een slechte managers reden zich ziek te melden.

Slapeloze nachten
Een kwart van de respondenten geeft aan wel eens met een manager te maken hebben gehad die hem slapeloze nachten heeft gekost. 21% geeft aan hierdoor wel eens verdrietig te zijn geweest op de werkvloer of te hebben moeten huilen.

“Organisaties moeten zich realiseren dat hun managementteam een integraal onderdeel is van hun ‘merk’ als werkgever. Zelfs als zij personeel indrukwekkende voordelen bieden, een goede balans tussen zowel werk als privé en fantastische ontwikkelkansen bieden kan het managementteam een serieuze impact hebben om hun mogelijkheid talent aan te trekken en aan zich te binden”, legt Penny de Valk, algemeen directeur van Penna Talent Practice, uit.

Goede managers helpen werknemers ontwikkelen
Ondanks de impact die ‘slechte’ managers kunnen hebben op het aantrekken van talent blijken deze managers in sommige gevallen ook winst op te leveren. 17% van de ondervraagde werknemers geeft aan van slechts managers meer te hebben geleerd dan van goede managers. Een goede manager kan echter een nog grotere impact hebben. 27% van de werknemers geeft aan dat een goede manager hen heeft doen realiseren dat zij meer kunnen bereiken.

25% spreekt van een managers die hem of haar heeft geïnspireerd te werken aan hun carrière. Ruim één op de vijf stelt ook dat een goede manager hen heeft geholpen zaken op een andere manier te bekijken, terwijl 16% zijn manager dankt aan het overwinnen van onzekerheid.

]]>
Wed, 21 Jan 2015 13:22:40 +0100 Manager met slechte reputatie is voor één op de vijf reden baan te weigeren http://executive-people.nl/item/522784/manager-met-slechte-reputatie-is-voor-a-copy-a-copy-n-op-de-vijf-reden-baan-te-weigeren.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
CEO’s zijn minder positief over wereldeconomie http://executive-people.nl/item/522721/ceoa-s-zijn-minder-positief-over-wereldeconomie.html CEO’s zijn dit jaar minder positief over de aantrekkende wereldeconomie. Waar in 2014 nog 44% van de CEO’s aangaf vertrouwen te hebben in de economie is dit percentage vandaag de dag gedaald tot 37%. In 2014 voorspelde slechts 7 procent van de CEO’s economische achteruitgang, nu is dat meer dan verdubbeld naar 17 procent.

Dat blijkt uit de jaarlijkse CEO Survey van PwC onder 1.322 bestuursvoorzitters in 77 landen, waaronder Nederland. Het onderzoek is gepresenteerd op het World Economic Forum in Davos. Van de CEO’s in West-Europa is slechts 30 procent optimistisch, wat vooral te maken lijkt te hebben met de stagnerende economische groei in de Eurozone.

Nieuwe bazooka
Hoofdeconoom Jan Willem Velthuijsen van PwC stelt dat het hoogtijd is voor een nieuwe bazooka. “De big bazooka van Mario Draghi heeft goed gewerkt om de kalmte in de Eurozone te herstellen, maar het effect begint uit te werken. De verwachting is dat de ECB donderdag zal overgaan tot kwantitatieve verruiming. In elk geval zullen vooral helderheid en vastberadenheid gunstig zijn voor vertrouwen. Verruiming is ook goed voor de bankbalansen, maar kapitaal is het probleem niet in Europa. Het probleem is dat er te weinig investeringskansen zijn met een gunstig risico-rendement verhouding. Er is een gebrek aan interessant groeipotentieel, iets dat de VS en China nog steeds wel hebben.”

De ondervraagde CEO’s bevestigen dit beeld. De VS speelt volgens de managers een cruciale rol in de realisatie van wereldwijde groei. De VS neemt hiermee de rol over van China, dat afgelopen vijf jaar werd gezien als de grootste groeimotor voor de wereldeconomie. Na de VS en China geldt Duitsland op gepaste afstand als belangrijkste motor voor groei. Velthuijsen: “Je kunt de Europese bankbalansen oppompen tot je een ons weegt, maar als de transmissie naar meer bestedingen door consumenten en bedrijven niet werkt, zal het economische effect gering zijn.’ Volgens Velthuijsen is het vertrouwen in instituties momenteel op een dieptepunt. ‘En dat remt de bestedingen door consumenten en investeerders. Politiek en bedrijfsleven geven niet direct de indruk dat ze weten hoe ze dat vertrouwen moeten herstellen. En dat moeten ze zich dus wel snel bedenken.”

Eenduidige gecoördineerde beleidsvisie
Dit vraagt volgens Velthuijsen om een eenduidige gecoördineerde beleidsvisie. “Thema’s als energie, milieu, onderwijs, arbeidsmarkt, innovatie en veiligheid zouden de doorstartagenda van de Europese Commissie moeten beheersen. Europa is netto-importeur van zowat alles. Denk aan voedsel, grondstoffen en energie. Daarnaast kennen we in Europa verstarde structuren op de arbeidsmarkt, woningmarkt, zorgmarkten. Om concurrerend te blijven moeten Europese bestuurders eensgezindheid en doortastendheid tonen en doorpakken. Sinds Porter weten we dat een economie als een Phoenix kan herrijzen als zij in staat is om deze onvermijdelijke dilemma's te slechten, en dat vooruitzicht zou de motivatie moeten zijn.”

39% van de bestuursvoorzitters verwacht dit jaar een omzetgroei te realiseren. Dit is net zoveel als een jaar eerder. Opvallend is wel dat in de meeste West-Europese landen dit percentage onder het gemiddelde ligt. CEO’s hebben echter wel de nodige zorgen voor dit jaar. De stapeling van wet- en regelgeving (genoemd door 78%), gebrek aan gekwalificeerde personeel (73%) en het gebrek aan fiscale stabiliteit (72%) worden het meest genoemd als zorgenpunt. Andere kopzorgen zijn onder meer geopolitieke spanningen, cyberbedreigingen en de snelheid waarmee technologische doorbraken elkaar opvolgen. Opvallende stijger is de angst onder CEO’s dat er bedrijfsgegevens op straat komen te liggen.

]]>
Wed, 21 Jan 2015 11:10:51 +0100 CEO’s zijn minder positief over wereldeconomie http://executive-people.nl/item/522721/ceoa-s-zijn-minder-positief-over-wereldeconomie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Protinus IT wint deel aanbesteding IUC-Noord rond Server, Storage en Netwerkcomponenten http://executive-people.nl/item/522754/protinus-it-wint-deel-aanbesteding-iuc-noord-rond-server-storage-en-netwerkcomponenten.html Protinus IT is medewinnaar van IUC-Noord aanbesteding Server, Storage en Netwerkcomponenten. Andere winnaars zijn Scholten Awater en SCC.

IUC-Noord (Inkoop Uitvoeringscentrum) vormt sinds 1 juli 2013 de tweede interdepartementale inkooporganisatie binnen het Rijk. Ze is organiek onderdeel van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). IUC-Noord bedient vanaf 1 juli 2013 het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en OCW als klanten.

In het kader van deze aanbesteding draagt IUC-Noord zorg voor het inkoopproces van server, storage, netwerkcomponenten, racks, kabels, accessoires en housing ten behoeve van:
• Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO);
• Overheid Datacenters Noord (ODC-Noord);
• Dienst ICT Uitvoering (DICTU).

ODC-Noord
In het kader van het Uitvoeringsprogramma Compacte Rijksdienst brengt het Rijk 66 datacentra terug tot vier grote locaties. Overheidsdatacenter Noord (ODC Noord) is het tweede datacenter dat nu is geopend. Ze is eigendom van het ministerie van OCW en is organiek onderdeel van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het gaat in eerste instantie ruimte bieden aan de servers van Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), de Rechtspraak, Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), Rijksdienst Wegverkeer (RDW), Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten (BPR), de provincie Groningen, de gemeente Groningen en de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De Raamovereenkomst is gegund aan 3 marktpartijen die in mini-competitie zullen staan. De looptijd bedraagt 3 jaar plus de mogelijkheid van verlenging met 1 jaar.

Marcel Nulden (foto), Algemeen Directeur van Protinus IT is enorm verheugd met de opdracht. “Wij ervaren deze gunning wederom als een erkenning van ons business model. Het sourcingmodel van Protinus IT ontsluit de beste en meest gespecialiseerde datacenter integrators met alle benodigde diepteskills. Samen met onze partners zullen wij de IUC-Noord klanten optimaal bedienen. Wij ontsluiten voor IUC-Noord niet zomaar distributieketens, maar waardeketens. Wij vinden dat klanten per behoeftestelling recht hebben op de beste toegevoegde waarde die in de markt beschikbaar is. Precies dát beogen wij met het Protinus sourcingmodel”.

Door: Witold Kepinski

 

]]>
Wed, 21 Jan 2015 10:29:15 +0100 Protinus IT wint deel aanbesteding IUC-Noord rond Server, Storage en Netwerkcomponenten http://executive-people.nl/item/522754/protinus-it-wint-deel-aanbesteding-iuc-noord-rond-server-storage-en-netwerkcomponenten.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Uitbreiding activiteiten Dutch Mobile Networking Event een feit http://executive-people.nl/item/522708/uitbreiding-activiteiten-dutch-mobile-networking-event-een-feit.html Het Nederlandse netwerk DMNE zal dit jaar haar activiteiten tijdens het Mobile World Congress in Barcelona aanzienlijk uitbreiden dankzij de samenwerking met Handelsroute.nl,  NBSO Barcelona en Nederlandse ambassade in Madrid.
 
Al vele jaren verzorgt DMNE de Dutch Mobile Networking Place in Barcelona. Dit biedt de Nederlandse bezoeker aan het Mobile World Congress (MWC), naast een goede relatieavond, ook toegang tot een off site hospitality ruimte waar ze overdag, even weg van de drukte van de beurs, kunnen werken,vergaderen en zelfs een aantal inhoudelijke sessies kunnen volgen.

Mobile World Congress (MWC) 2015

Door de samenwerking wordt het programma van DMNE uitgebreid met een korte handelsmissie naar het MWC 2015. Dit driedaagse programma omvat bedrijfsbezoeken, ronde tafel sessies, netwerkmomenten en een beurskaart.
 
De missie wordt vanuit de overheid (RVO) ondersteund met missievouchers. Dit betekent dat deelnemers onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming van 1500 euro kunnen ontvangen waarmee ze een deel van de eigen bijdrage voor het programma kunnen bekostigen.

Netwerkborrel in Shoko Barcelona 

De netwerkborrel in het exlcusieve restaurant en bar Shoko in Barcelona biedt jaarlijks ruimte aan 250-300 bezoekers uit de telecomindustrie die via een gecontroleerde gastenlijst uiteindelijk toegang krijgen. De meerderheid van de bezoekers zijn beslissers bij de inkoop van telecomdiensten, -software en -hardware. De zesde editie wordt mede mogelijk gemaakt door Barcelona Mobile World Capital,  Executive-People, Dutch IT Channel, Gemeente Den Haag, Handelsroute.nl, Mobiquity, Huawei, MobileMarketing, NBSO Barcelona, Nederlandse Ambassade in Madrid, Salesforce en Qelp.

Dutch Mobile Networking Place

De Dutch Mobile Networking Place in Ailaic (geopend van 1 tot en met 4 maart) biedt gasten een volledig verzorgde multifunctionele hospitality ruimte met catering, Wi-Fi en een programma met ronde tafel discussies, keynote opening, lezingen, persbijeenkomsten, interviews, etc.

De initiatiefnemers en organisatoren van DMNE zijn Caroline Spek, Telecom marketeer en eventmanager en Danny Frietman, Enterprise Mobility strateeg en o.a. medeoprichter van de Enterprise App Store. Sinds dit jaar is het team strategisch uitgebreid met Rob de Kleijnen, directeur Executive-People en Dutch IT Channel en met Marc Jongbloed, sales manager Executive-People en Dutch IT Channel.

Door: Witold Kepinski

]]>
Wed, 21 Jan 2015 09:54:15 +0100 Uitbreiding activiteiten Dutch Mobile Networking Event een feit http://executive-people.nl/item/522708/uitbreiding-activiteiten-dutch-mobile-networking-event-een-feit.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
InterConnect datacenters in ’s-Hertogenbosch en Eindhoven opent deuren voor publiek http://executive-people.nl/item/522699/interconnect-datacenters-in-a-s-hertogenbosch-en-eindhoven-opent-deuren-voor-publiek.html Interconnect, Internet Service Provider voor de zakelijke markt, biedt belangstellenden een unieke kijk in zijn eigen datacenters in ’s-Hertogenbosch en Eindhoven. Normaal gesproken is het onmogelijk om zomaar een van deze datacenters binnen te lopen, maar Interconnect opent nu zijn deuren speciaal voor geïnteresseerden.

Het belang voor organisaties om clouddiensten in de bedrijfsvoering op te nemen is vaak evident. Het wegnemen van het gevoel is de uitdaging. Interconnect wil zijn bezoekers de cloud laten bekijken. “Over techniek en redundantie praten is ook mogelijk, maar sommige dingen m?et je gewoon ervaren.” Zegt directeur Rob Stevens (foto). “Met ruim 4000 m2 aan hypermoderne datacentervloer is het zonde om deze verborgen te houden voor groter publiek.”

Zo kan men wandelen door cold corridors, maar ook kijken naar de Meet-Me-Rooms, dieseltanks en enorme gasblusinstallatie. De zeven indrukwekkende generatoren kunnen van dichtbij bewonderd worden. De innovatieve Direct-Free-Cooling methode laat zien dat deze dankzij energie-efficiëntie en betrouwbaarheid tot de beste van Europa behoort. “Omdat Interconnect dit jaar ook 20 jaar bestaat zullen er meer speciale acties volgen”, aldus Rob Stevens. 

Partners

Interconnect biedt ICT dienstverleners een partnerprogramma aan. Partner kunnen diensten wederverkopen, integreren met eigen dienstverlening of klanten direct bij ons aanbrengen. Per business case bepaalt de partner welke samenwerkingsvorm het beste bij zich past.

Meer informatie: 073 - 88 000 00.

]]>
Wed, 21 Jan 2015 08:45:43 +0100 InterConnect datacenters in ’s-Hertogenbosch en Eindhoven opent deuren voor publiek http://executive-people.nl/item/522699/interconnect-datacenters-in-a-s-hertogenbosch-en-eindhoven-opent-deuren-voor-publiek.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Agent.BTZ valt bedrijven, overheidsinstellingen en internationale organisaties aan http://executive-people.nl/item/522717/agent-btz-valt-bedrijven-overheidsinstellingen-en-internationale-organisaties-aan.html Doelgerichte cyberaanvallen op overheidsinstellingen, bedrijven en internationale organisaties zijn in de afgelopen jaren talrijk geworden. Malware is het populairste wapen geworden in de misdaad en spionage. Gedurende zeven jaar heeft G DATA de ontwikkeling van één van de bekendste en meest succesvolle schadelijke programma’s gevolgd: Agent.BTZ.

In 2008 werd de malware gebruikt in een cyberaanval op het Amerikaanse Pentagon. In 2014 werd de spyware Uroburos ingezet om de Belgische en Finse ministeries van Buitenlandse zaken te bespioneren. In november 2014 werd ComRAT (de nieuwste generatie van Agent.BTZ) ontdekt en geanalyseerd, waarbij de verbanden tussen  Agent.BTZ, Uroburos en ComRAT zonder twijfel konden worden aangetoond. In alle malware samples vonden de analisten dezelfde stukken programmeringscode en andere technische overeenkomsten. In een analyse van 46 verschillende malware samples die een periode van zeven jaar bestrijken tonen de malware-analisten van G DATA aan hoe complex de malware in elkaar zit.

“Als resultaat van de analyse hebben we nu gedetailleerde informatie over zeven jaar ontwikkeling van malware die door één groep is gebruikt om gerichte aanvallen uit te voeren op gevoelige doelwitten zoals het Pentagon en verschillende buitenlandse ministeries,” legt Ralf Benzmüller, hoofd van het G DATA SecurityLab uit.

Tot versie 3.00 in 2012 zien de experts van G DATA steeds maar minimale veranderingen aan de code van de software. Er werden aanpassingen voor nieuwe versies van Windows aangebracht, programmeringsfouten werden verbeterd en er werden additionele maskeringsmethoden toegevoegd. De grootste update vond plaats met versie 3.00, waarin de Remote Access Tool (RAT) werd toegevoegd. De methoden van de malwareschrijvers is niet geheel te achterhalen. De malwarespecialisten vermoeden dat goed getrainde ontwikkelaars met diepe kennis over het uitwissen van sporen achter de malware zitten.

De G DATA-analisten zijn er zeker van dat de groep achter Uroburos, Agent.BTZ en ComRat nog altijd actief is in het veld van Advanced Persistent Threats (APT’s). De nieuwste ontdekkingen en links leiden tot speculatie over nog te ontdekken aanvallen.

De details van de analyse van de complexe malware is omschreven in het G DATA SecurityBlog:https://blog.gdatasoftware.com/blog/article/evolution-of-sophisticated-spyware-from-agentbtz-to-comrat.html

]]>
Wed, 21 Jan 2015 02:46:44 +0100 Agent.BTZ valt bedrijven, overheidsinstellingen en internationale organisaties aan http://executive-people.nl/item/522717/agent-btz-valt-bedrijven-overheidsinstellingen-en-internationale-organisaties-aan.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Twitter koopt voor een onbekend bedrag mobile marketing specialist ZipDial uit India http://executive-people.nl/item/522714/twitter-koopt-voor-een-onbekend-bedrag-mobile-marketing-specialist-zipdial-uit-india.html Twitter koopt voor een onbekend bedrag mobile marketing specialist ZipDial uit India. Het social media bedrijf wil hierdoor meer actiever worden in de Aziatische regio.

De twee partijen werkten al samen. ZipDial levert een platform voor SMS, apps en mobiel internet als een combinatie voor mensen die geen internetverbinding beschikken.

Klanten kunnen kosteloos bellen naar bedrijven. Daarna kan het bedrijf in kwestie het telefoontje beantwoorden met een gesproken bericht en sms.

 

 

 

]]>
Wed, 21 Jan 2015 02:26:10 +0100 Twitter koopt voor een onbekend bedrag mobile marketing specialist ZipDial uit India http://executive-people.nl/item/522714/twitter-koopt-voor-een-onbekend-bedrag-mobile-marketing-specialist-zipdial-uit-india.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Dienst ICT Uitvoering (DICTU) van Ministerie van Economische Zaken gunt opdracht aan Misco Solutions http://executive-people.nl/item/522706/dienst-ict-uitvoering-dictu-van-ministerie-van-economische-zaken-gunt-opdracht-aan-misco-solutions.html Misco Solutions, voorheen bekend als SCC Services, wint een flinke opdracht bij de Dienst ICT Uitvoering (DICTU) van het Ministerie van Economische Zaken.

DICTU wilde één contract sluiten met een regie partner die in samenwerking met op security gespecialiseerde bedrijven en fabrikanten onderhoud- en consultancy diensten kan organiseren/regisseren middels een "one-stop-shop" regiefunctie. 

De aanvankelijke geraamde totale waarde van de opdracht is 18.000.000 euro.

Door: Witold Kepinski

]]>
Wed, 21 Jan 2015 00:25:51 +0100 Dienst ICT Uitvoering (DICTU) van Ministerie van Economische Zaken gunt opdracht aan Misco Solutions http://executive-people.nl/item/522706/dienst-ict-uitvoering-dictu-van-ministerie-van-economische-zaken-gunt-opdracht-aan-misco-solutions.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Denit: ‘Soms zijn wij verplicht de privacy van klanten te beperken’ http://executive-people.nl/item/522705/denit-a-soms-zijn-wij-verplicht-de-privacy-van-klanten-te-beperkena.html Managed hostingprovider Denit uit Amsterdam heeft haar transparantierapport 2014 gepubliceerd. Als kwalitatieve hostingprovider, streeft Denit ernaar om klanten een onbelemmerde en veilige toegang tot  het internet te bieden en om klantgegevens en privacy maximaal te beschermen. Soms is Denit echter op bevel van opsporingsinstanties of de rechter verplicht de onbelemmerde toegang en de privacy van klanten te beperken.

Denit meldt: "Aangezien de hostingprovider vaak de enige partij is die weet welke persoon er achter een bepaald IP-adres of e-mailadres zit, krijgen we soms het verzoek van opsporingsinstanties, maar ook van burgers, om persoonsgegevens bekend te maken. Vaak wijzen we dergelijke verzoeken direct af. Denit is wettelijk verplicht de persoonsgegevens van haar klanten zorgvuldig te beheren en ze dus niet zomaar te delen met anderen. Bovendien stellen we ons, in verband met ons strenge privacybeleid, altijd zeer terughoudend op ten opzichte van derden die gegevens van ons vragen. Soms zijn we echter verplicht aan een verzoek mee te werken. We publiceren dit transparantierapport zodat u kunt controleren hoe vaak opsporingsinstanties en burgers van hun bevoegdheden gebruikmaken. Die openheid en transparantie vindt Denit belangrijk."

Notice and Takedown
Behalve vorderingen van opsporingsdiensten krijgt Denit ook verzoeken van burgers. "In dat geval gaat het meestal om klachten over de inhoud van websites van één van onze klanten. Men verzoekt ons dan om de content te (laten) verwijderen of er wordt verzocht om NAW-gegevens van een klant."

De leden van de Dutch Hosting Provider Association (DHPA) hebben beleid ontwikkeld voor deze klachten. Denit is actief lid van de DHPA en onderschrijft en volgt het beleid rondom Notice and Takedown, zoals beschreven is op https://www.dhpa.nl/assets/documenten/164_GedragscodeNTD-NL.pdf

Download het rapport op: www.denit.nl/transparantierapport-2014

WK

]]>
Wed, 21 Jan 2015 00:16:41 +0100 Denit: ‘Soms zijn wij verplicht de privacy van klanten te beperken’ http://executive-people.nl/item/522705/denit-a-soms-zijn-wij-verplicht-de-privacy-van-klanten-te-beperkena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Bedrijven moeten aan de bak om hun cybersecurity op peil te krijgen’ http://executive-people.nl/item/522686/a-bedrijven-moeten-aan-de-bak-om-hun-cybersecurity-op-peil-te-krijgena.html Werknemers spelen een belangrijke rol in IT-securityproblemen. Maar liefst 60% van de medewerkers blijkt software niet te updaten, terwijl slechts 10% van de Internet Explorer-gebruikers de laatste versie van de webbrowser gebruikt. Cisco luidt de noodklok en spreekt over een gat tussen de beleving en realiteit van ‘cybersecurity readiness’. Cisco waarschuwt dat bedrijven vol aan de bak zullen moeten om het probleem aan te pakken.

Cybercriminelen worden volgens het bedrijf steeds efficiënter in het misbruiken van gaten die ontstaan in de IT-security van bedrijven. Deze gaten kunnen ontstaan als updates niet worden geïnstalleerd, aangezien in deze updates juist beveiligingslekken worden gedicht. Cisco stelt dan ook dat bedrijven een ‘all hands on deck’-aanpak zullen moeten hanteren om zichzelf te beschermen tegen cyberaanvallen.

Van de bestuurskamer tot individuele gebruikers
“Security heeft een ‘all hands on deck’-aanpak nodig, waarbij iedere van de bestuurskamer tot individuele gebruikers aan bijdraagt. We maakte ons voorheen zorgen om DoS (red: Denial of Service, het onbeschikbaar maken van een website), maar moeten ons nu ook zorgen maken om datavernietiging. Waar we ons voorheen alleen zorgen maakten over de diefstal van intellectueel eigendom, maken we ons nu ook zorgen over het falen van kritieke services. Onze tegenstanders zijn steeds bekwamer, maken misbruik van onze zwakheden en verbergen hun aanvallen midden in het gezichtsveld”, zegt John N. Stewart, senior vice president, chief security en trust officer bij Cisco.

Hij vervolgt: “Security moet veiligheid leveren over het volledige aanvalsspectrum en technologie die worden aangeschaft zijn gebouwd met security in het achterhoofd. Online diensten moeten worden gedraaid met veerkracht in het achterhoofd. Al deze stappen zijn nodig om het tij te keren en onze toekomst te beschermen. Hiervoor is leiderschap, samenwerking en verantwoordelijkheid meer dan ooit te voren nodig in onze industrie.”

]]>
Tue, 20 Jan 2015 16:16:45 +0100 ‘Bedrijven moeten aan de bak om hun cybersecurity op peil te krijgen’ http://executive-people.nl/item/522686/a-bedrijven-moeten-aan-de-bak-om-hun-cybersecurity-op-peil-te-krijgena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Ruim een kwart van de Big Data-projecten is een succes http://executive-people.nl/item/522685/ruim-een-kwart-van-de-big-data-projecten-is-een-succes.html Big Data is iets waar veel bedrijven mee bezig zijn. Een nieuw onderzoek wijst echter uit dat de technologie op dit moment slechts weinig bedrijven echt voordeel oplevert. Iets meer dan een kwart van de organisaties die Big Data heeft geïmplementeerd noemt het project een succes.

Dit blijkt uit onderzoek van Capgemini Consulting onder 225 bedrijven. Veel organisaties hebben Big Data op dit moment nog niet geïmplementeerd. Slechts 13% van de ondervraagde bedrijven geeft aan Big Data te gebruiken in hun bedrijfsvoering. Wie dit wel heeft gedaan blijkt in veel gevallen met tegenvallen resultaten te worden geconfronteerd. Slechts 27% van de respondenten noemde het Big Data-project succesvol; 8% spreekt over een zeer succesvol project.

Doorslaggevend in het succes van een Big Data-project
IDC heeft ook gekeken welke elementen een doorslaggevende rol spelen in het succes van een Big Data-project. De belangrijkste factor blijkt een sterk operationeel model te zijn. Dit model moet volgens IDC meerdere duidelijke elementen bevatten, waaronder een duidelijk uiteengezette bedrijfsstructuur, een systematisch implementatieplan en sterke ondersteuning vanuit het management. IDC stelt dat de succesratio voor bedrijven met een eigen analytics business unit bijna 2,5 keer hoger ligt dan voor bedrijven met een ad-hoc en vaak geïsoleerd analytics team.

Het volledige onderzoek van Capgemini Consulting is hier te vinden.

]]>
Tue, 20 Jan 2015 15:46:16 +0100 Ruim een kwart van de Big Data-projecten is een succes http://executive-people.nl/item/522685/ruim-een-kwart-van-de-big-data-projecten-is-een-succes.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Europese Commissie overweegt bedrijven in digitale sector zwaarder te belasten http://executive-people.nl/item/522681/europese-commissie-overweegt-bedrijven-in-digitale-sector-zwaarder-te-belasten.html De Europese Commissie overweegt bedrijven uit de digitale sector zwaarder te gaan belasten. De Europese markt zou op dit moment verdeeld zijn, wat starters en investeerders in de sector in de weg staat. Het is dan ook noodzakelijk gelijke kansen te creëren in de markt door één gezamenlijke digitale sector op te zetten. De extra belasting moet helpen deze eerlijke kansen te creëren.

Dit kondigt Europees commissaris voor de digitale ontwikkelingen Günther Oettinger aan in de Wall Street Journal. Naar verwachting komt de Europese Commissie in mei met voorstellen om een dergelijke belasting te realiseren. Oettinger wil met de maatregelen zijn pijlen onder andere richten op Google. Mogelijk kan het Amerikaanse IT-bedrijf worden belast voor het vertonen van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Het is overigens niet zeker of de extra belasting er daadwerkelijk komt. Oettinger overweegt namelijk ook andere maatregelen om de macht van Amerikaanse IT-bedrijven op de Europese markt te beperken. Denk hierbij aan strengere regels voor het verzamelen en opslaan van data. Op dit moment zijn de regels op dit gebied per Europese lidstaat verschillend. Bedrijven als Google zouden hierdoor zichzelf kunnen vestigen in een land met soepele regels om de strenge regelgeving in bijvoorbeeld Duitsland te ontlopen.

]]>
Tue, 20 Jan 2015 14:21:33 +0100 Europese Commissie overweegt bedrijven in digitale sector zwaarder te belasten http://executive-people.nl/item/522681/europese-commissie-overweegt-bedrijven-in-digitale-sector-zwaarder-te-belasten.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Iedereen kan cyberhuurlingen inzetten om bedrijfsgeheimen te stelen’ http://executive-people.nl/item/522680/a-iedereen-kan-cyberhuurlingen-inzetten-om-bedrijfsgeheimen-te-stelena.html Diefstal van intellectueel eigendom kost bedrijven veel geld. Alleen in de Verenigde Staten loopt deze schadepost in de 300 miljard dollar per jaar. Regelmatig wordt in de media geschreven over spionagecampagnes tegen grote bedrijven die door overheden worden opgezet op bedrijfsgeheimen in handen te krijgen. Overheden zijn echter zeker niet de enige die achter een spionagecampagne kan zitten. Iedereen kan vandaag de dag cyberhuurlingen inhuren om de bedrijfsgeheimen van bijvoorbeeld een concurrent in handen te krijgen.

Jeffrey Carr, CEO van Taia Global, waarschuwt voor het gevaar en de efficiëntie van deze huurlingen. De huurlingen zijn zeer vaardig, weten precies wat zij doen en zijn zeer lastig op te sporen. “Deze groepen huurlingen variëren van kleine groepen met een beperkt budget tot specialistische winkels die door voormalig overheidsspionnen worden gerund en zeer goed gefinancierde criminelen groeperingen die vergelijkbare of dezelfde tactieken hanteren als overheden. Door hun vaardigheden en kennis worden zij zelden ontdekt. Indien zij wel worden ontdekt worden zij vaak ten oprechte aangezien als een ‘state actor’ (een aanval opgezet vanuit een overheid)”, legt Carr uit.

De CEO waarschuwt dat de Espionage-as-a-Service (EaaS)-markt de komende 12 tot 24 maanden gaat floreren. Vooral het lage risico op ontdekking, de veel voorkomende misvatting dat uitsluitend overheden achter dergelijke campagnes zitten en de groeiende vraag naar dergelijke spionagediensten drijven de markt aan.

]]>
Tue, 20 Jan 2015 13:16:08 +0100 ‘Iedereen kan cyberhuurlingen inzetten om bedrijfsgeheimen te stelen’ http://executive-people.nl/item/522680/a-iedereen-kan-cyberhuurlingen-inzetten-om-bedrijfsgeheimen-te-stelena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bedrijven verspillen gemiddeld 21.000 arbeidsuren per jaar aan valse security-meldingen http://executive-people.nl/item/522679/bedrijven-verspillen-gemiddeld-arbeidsuren-per-jaar-aan-valse-security-meldingen.html Bedrijven geven jaarlijks 1,3 miljoen dollar uit aan het reageren op valse security-meldingen. In totaal gaan bijna 21.000 arbeidsuren per jaar door deze valse meldingen verloren.

Dit blijkt uit onderzoek van Ponemon Institute onder 600 Amerikaanse IT- en IT security-professionals. Een bedrijf is gemiddeld 198,8 uur per week bezig met het onderzoeken van malware-infecties. De professionals geven aan dat hun IT-afdeling gemiddeld 229,9 uur per week bezig is met het opschonen van geïnfecteerde apparaten. Dit staat echter in de schaduw van de 395 arbeidsuren die IT-afdelingen per week kwijt zijn aan valse security-meldingen.

17.000 malware-meldingen per jaar
Bedrijven krijgen doorgaans een enorme hoeveelheid security-meldingen binnen. Gemiddeld ontvangt een bedrijf alleen al 17.000 malware-meldingen per jaar. 19% hiervan wordt uiteindelijk als ‘betrouwbaar’ beoordeeld. De overige meldingen vereisen geen actie van de IT-afdeling.

Het lijkt er overigens op dat lang niet alle malware-infecties bij bedrijven daadwerkelijk worden opgemerkt. Respondenten geven gemiddeld aan het idee te hebben dat hun security-tools malware-infecties 40% van de malware-infecties mist. Malware kan hierdoor ongemerkt op de IT-systemen van een bedrijf aanwezig zijn, terwijl cybercriminelen hierdoor mee kunnen kijken op de systemen.

Malware wordt steeds schadelijker
Malware wordt daarnaast steeds schadelijker. De hevigheid van malware-infecties is in het afgelopen jaar fors toegenomen. 16% van de malware-infecties werd vorig jaar nog als ‘zwaar’ omschreven, terwijl dit percentage dit jaar op 44% ligt. De aanpak van deze infecties is niet altijd even gestructureerd. 33% geeft aan te kiezen voor een ongestructureerde aanpak, waarbij dus geen vast stappenplan wordt afgewerkt. De beoordeling van de aard van een malware-infectie is bij 41% geautomatiseerd. De overige 59% analyseert malware dus handmatig.

]]>
Tue, 20 Jan 2015 11:40:22 +0100 Bedrijven verspillen gemiddeld 21.000 arbeidsuren per jaar aan valse security-meldingen http://executive-people.nl/item/522679/bedrijven-verspillen-gemiddeld-arbeidsuren-per-jaar-aan-valse-security-meldingen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Zorgorganisatie verwacht kostenbesparing op datacenter van meer dan twintig procent http://executive-people.nl/item/522678/zorgorganisatie-verwacht-kostenbesparing-op-datacenter-van-meer-dan-twintig-procent.html Saffier De Residentiegroep, dienstverlener binnen de zorgsector, gaat gebruik maken van een door Proact geleverde hyperconverged datacenter oplossing van SimpliVity. Saffier De Residentiegroep stond aan de vooravond om het fundament van haar IT-omgeving, de IT-infrastructuur, te vervangen.  Er was geen uitwijk ingeregeld en de omgeving sloot niet meer aan bij de organisatie eisen omtrent performance. De hoeveelheid en verouderde hardware was ook een argument om naar een andere oplossing te zoeken.

Bert Hartsuiker, IT-Manager Saffier De Residentiegroep: “We hebben voor Proact en de SimpliVity Omnicube gekozen. Proact heeft ons met deze oplossing een omgeving geboden die aansluit bij onze organisatie eisen. De vernieuwde IT-infrastructuur levert Saffier De Residentiegroep een substantiële besparing op hardware en exploitatiekosten op en zorgt voor risicoverlaging door het opzetten van een uitwijk omgeving. Hierdoor kunnen wij de dienstverlening richting onze cliënten verder verhogen en wordt het beheer vereenvoudigd.”

De totaal oplossing bestaat uit drie SimpliVity Omnicubes inclusief een uitwijk omgeving. De hyperconverged systemen geven de organisatie meer controle over de IT-omgeving, realiseren een vereenvoudigd beheer door de VMware centrische benadering en verlagen het risico door de geïntegreerde back-up component binnen de oplossing. De kostenbesparing wordt gerealiseerd voor ruim 20% op hardware en ruim 40% op exploitatiekosten zoals licenties voor VMware, storage en stroom.

Lucas den Os, Managing Director Proact Netherlands: “De SimpliVity Omnicube oplossing is een mooi voorbeeld van hoe innovatie en ontzorging hand in hand gaan. Proact ontzorgt al vele organisaties binnen het zorglandschap, waaronder diverse ziekenhuizen en GGZ’s. Wij kijken er naar uit om samen met Saffier De Residentiegroep de doelstellingen op het vlak van kostenbesparingen en risicoverlaging te realiseren.”

]]>
Tue, 20 Jan 2015 09:48:34 +0100 Zorgorganisatie verwacht kostenbesparing op datacenter van meer dan twintig procent http://executive-people.nl/item/522678/zorgorganisatie-verwacht-kostenbesparing-op-datacenter-van-meer-dan-twintig-procent.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Dura Vermeer gaat papierloos vergaderen http://executive-people.nl/item/522677/dura-vermeer-gaat-papierloos-vergaderen.html Efficiënt papierloos vergaderen. Dat was de wens die Dura Vermeer had. Na een grondig onderzoek in de markt viel de keuze op de Point2Share Meetings vergaderapp van VX Company. Point2Share Meetings sluit volgens Dura Vermeer naadloos aan bij hun huidige en toekomstige werkwijze. Voortaan kan zij op elke plek en op ieder moment efficiënt, papierloos vergaderen. En dat bespaart ook nog eens in papierverbruik.

De integratie met de SharePoint omgeving en de aantoonbare gebruikersvriendelijkheid gaven voor Dura Vermeer de doorslag om voor de vergaderapp van VX Company te kiezen. Bob Post, Lid van de Raad van Bestuur van Dura Vermeer: “Onze ervaringen met Point2Share Meetings zijn uiterst positief. De doelgerichtheid en daadkracht van de betrokken medewerkers van VX Company maken dat de verschillende directies binnen Dura Vermeer snel aan de slag konden met Point2Share Meetings. Deze directies werden aanjagers van het digitaal samenwerken binnen de organisatie, waardoor onze SharePoint implementatie bijzonder vooruit is geholpen.”

VX Company heeft Point2Share Meetings bij Dura Vermeer op maat ingericht en kostenefficiënt en beheerbaar geïmplementeerd in de bestaande infrastructuur. De SharePoint backoffice voor het vastleggen en beheren van vergaderingen en het toevoegen van documenten werd volledig op de wensen van de organisatie afgestemd. Bovendien is in het ontwerp en de realisatie rekening gehouden met de specifieke beveiligingswensen van Dura Vermeer. Zij werkt nu met een pincode op appniveau, zodat vergaderdata extra beveiligd is.

]]>
Tue, 20 Jan 2015 09:44:03 +0100 Dura Vermeer gaat papierloos vergaderen http://executive-people.nl/item/522677/dura-vermeer-gaat-papierloos-vergaderen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
SFO stopt onderzoek boekhouding Autonomy http://executive-people.nl/item/522674/sfo-stopt-onderzoek-boekhouding-autonomy.html De Britse Serious Fraud Office (SFO) stopt het onderzoek naar de boekhouding van de Britse softwareleverancier Autonomy. HP nam Autonomy in 2011 over, maar moest eind 2012 ruim 8,8 miljard dollar afschrijven, onder andere door de creatieve boekhouding van Autonomy, aldus HP. Maar de SFO zegt dat er onvoldoende bewijs is.

Autonomy-oprichter Mike Lynch (foto), die 500 miljoen Britse Pond verdiende aan de deal met HP, is opgelucht dat de SFO geen onregelmatigheden heeft gevonden en spreekt van valse beschuldigingen.

De zaak wordt overigens nog steeds onderzocht door het Amerikaanse ministerie van Justitie, geholpen door de FBI en ook de SFO: "Ten aanzien van andere aspecten en over de toepassing van gevestigde principes is de jurisdictie over het onderzoek overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten."

HP blijft bij het standpunt dat de oprichters van Autonomy fraude hebben gepleegd.

Door: Witold Kepinski

]]>
Tue, 20 Jan 2015 00:45:46 +0100 SFO stopt onderzoek boekhouding Autonomy http://executive-people.nl/item/522674/sfo-stopt-onderzoek-boekhouding-autonomy.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Oracle CTO Larry Ellison springt op de bres voor bescherming wilde dieren http://executive-people.nl/item/522656/oracle-cto-larry-ellison-springt-op-de-bres-voor-bescherming-wilde-dieren.html Oracle CTO Larry Ellison zet zich in voor het dierenwelzijn ten zuiden van San Francisco. Hij geeft een onbekend bedrag aan het Conservation Centre for Wildlife Care, zo meldt de San Jose Mercury News.

Het Conservation Centre for Wildlife Care bevindt zich in de Santa Cruz Mountains boven Saratoga en biedt een beschermende omgeving voor andere vlinders, salamanders en bedreigde diersoorten.

Forbes schat het vermogen van Ellison op 48 miljard dollar. In 2012 kocht hij het eiland Lania bij Hawai en Hawaiian Air voor een onbekend bedrag.

In 2014 probeerde hij samen met Oprah Winfrey en David Geffen basketbalteam LA Clippers over te nemen, maar uiteindelijk ging Microsoft ceo Steve Ballmer daarmee vandoor.

Door: Witold Kepinski

]]>
Tue, 20 Jan 2015 00:19:18 +0100 Oracle CTO Larry Ellison springt op de bres voor bescherming wilde dieren http://executive-people.nl/item/522656/oracle-cto-larry-ellison-springt-op-de-bres-voor-bescherming-wilde-dieren.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Molex neemt telecomleverancier SDP Telecom over http://executive-people.nl/item/522666/molex-neemt-telecomleverancier-sdp-telecom-over.html Molex, een interconnect en kabel assemblage fabrikant, heeft aangekondigd dat het SDP Telecom heeft overgenomen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Montreal, Canada, SDP ontwerpt en produceert RF / microwave oplossingen voor de draadloze communicatie-industrie.

"Samen zullen Molex en SDP het RF/Microwave productaanbod verbreden en toegevoegde waarde creëren voor klanten in de groeiende markt van draadloze infrastructuur, zei Tim Ruff, senior vice president, Molex. "Dit is een volgende stap op weg naar het bereiken van onze visie om geïntegreerde totaaloplossingen te bieden voor de markten die we bedienen."

SDP levert RF-componenten en subsystemen. Naast het hoofdkantoor in Montreal, Canada heeft SDP productiefaciliteiten in China. SDP zal worden beheerd door de RF/Microwave Business Unit, die deel uitmaakt van Molex's Global Integrated Products Division.

WK

]]>
Tue, 20 Jan 2015 00:13:23 +0100 Molex neemt telecomleverancier SDP Telecom over http://executive-people.nl/item/522666/molex-neemt-telecomleverancier-sdp-telecom-over.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Forse groei ZTE http://executive-people.nl/item/522665/forse-groei-zte.html De Chinese netwerk- en telecomleverancier ZTE meldt groeicijfers, mede door een sterke vraag naar 4G-netwerken in China en een sterke vraag wereldwijd naar smartphones. 

De winst groeide met 94,2 procent naar 424 miljoen dollar. De omzet stijgt mogelijk met 8 procent naar 13,07 miljard dollar. Op 25 maart worden alle cijfers over 2014 bekend gemaakt.

Door: Witold Kepinski

 

]]>
Tue, 20 Jan 2015 00:10:30 +0100 Forse groei ZTE http://executive-people.nl/item/522665/forse-groei-zte.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Klantervaring steeds belangrijker voor retailorganisaties http://executive-people.nl/item/522594/klantervaring-steeds-belangrijker-voor-retailorganisaties.html Retailorganisaties vergroten customer experience en algehele bedrijfsprestaties met geavanceerde mogelijkheden voor doelgerichtheid en cross-channel-marketing, aldus een onderzoek van Oracle.

Om een waardevolle dialoog met klanten aan te gaan, moeten marketeers gebruikmaken van best-practices op het gebied van moderne marketing. Zo zetten ze gepersonaliseerde, gerichte marketingcampagnes via meerdere kanalen op. In hoeverre organisaties moderne marketing bedrijven, varieert echter van branche tot branche. Sommige sectoren omarmen marketingtechnologieën en bijbehorende best-practices sneller dan andere. Om de mate van marketingontwikkeling in sectoren in kaart te brengen en te laten zien wat de impact van best-practices voor moderne marketing op de business is, gaf Oracle aan Forrester Consulting de opdracht onder marketingbeleidsmakers een wereldwijd onderzoek uit te voeren. Dat onderzoek toont aan dat retailmarketeers koploper zijn als het gaat om het overstappen naar moderne marketing. Ook lopen ze voor op andere sectoren op een groot aantal belangrijke punten, die van invloed zijn op de customer experience en algehele bedrijfsprestaties.

Om de mate van marketingontwikkeling in sectoren in kaart te brengen en te laten zien wat de impact van best-practices voor moderne marketing op de business is, gaf Oracle Forrester Consulting de opdracht onder marketingbeleidsmakers een wereldwijd onderzoek uit te voeren.

Best Practices

In het onderzoek, getiteld: Why You Need To Be A Modern Marketer: The Business Impact of Marketing Maturity in the Age of the Customer werd onderzocht in hoeverre best-practices voor moderne marketing zijn ingevoerd in twintig sectoren, waaronder elektronica, energie, financiële dienstverlening, gezondheidszorg, productie, media, retail en telecom.

Uit het onderzoek blijkt dat marketeers in de retail koploper zijn in de overstap naar moderne marketing. Ook lopen ze op belangrijke gebieden vóoor op collega’s uit andere sectoren, zoals investeringen in datamanagement en technologie voor gedragsmonitoring, en marketingintegratie.

46 procent van de retailorganisaties heeft slimme, doelgerichte mogelijkheden waarmee ze beschikken over realtime feedback en geavanceerde overzichten om zo de betrokkenheid van de consument en de marketingeffectiviteit te vergroten. Ter vergelijking: slechts 31 procent van alle respondenten uit andere sectoren geeft aan eenzelfde niveau van doelgerichtheid te hebben.

Cross-channel

Voor wat betreft marketingintegratie blijkt dat 42 procent van de retailorganisaties op dit moment gebruikmaakt van een volledig geïntegreerd cross-channel-marketingplatform voor uitgebreide marketingorkestratie. Daarentegen geeft slechts veertien procent van de respondenten uit andere sectoren aan eenzelfde niveau van integratie te hebben.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 492 marketingbeleidsmakers in uiteenlopende sectoren in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Australië. Een van de resultaten was dat organisaties die moderne-marketingprocessen omarmen beter presteren dan hun collega’s en concurrenten met niet-moderne-marketingprocessen. Het gaat dan om belangrijke prestatie-indicatoren, zoals omzetgroei, marktleiderschap en prestaties op de werkvloer.

Het onderzoek definieert ‘moderne marketeers’ als marketeers die een combinatie van realtime voorspellende modellen en statistische technieken gebruiken, waaronder slimme doelgerichtheid en cross-channel-marketing, om zo te zorgen voor een gepersonaliseerde customer experience tijdens elke fase van het aankoopproces.

De onderzoeksresultaten zijn hier na te lezen: Why You Need To Be A Modern Marketer: The Business Impact of Marketing Maturity in the Age of the Customer.

 

]]>
Mon, 19 Jan 2015 16:23:31 +0100 Klantervaring steeds belangrijker voor retailorganisaties http://executive-people.nl/item/522594/klantervaring-steeds-belangrijker-voor-retailorganisaties.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
BI as a Service voor zorgorganisatie Pieter van Foreest http://executive-people.nl/item/522654/bi-as-a-service-voor-zorgorganisatie-pieter-van-foreest.html Pieter van Foreest gaat UNIT4 Zorgmonitor inzetten voor het snel verkrijgen van inzicht in de performance van de organisatie. De ouderenzorgorganisatie gaat de BI-oplossing gebruiken om gegevens uit meerdere bedrijfssystemen eenvoudig en actueel te kunnen aanbieden aan het management. Het doel is het ontsluiten van stuurinformatie voor het management en zelfsturende teams. Daarnaast kan de zorgorganisatie het systeem ook inzetten voor verantwoording naar cliënten, zorgautoriteiten en gemeenten. Pieter van Foreest neemt de BI-oplossing af als clouddienst gebaseerd op het Azure platform.


Pieter van Foreest behoort tot de twintig grootste ouderenzorgorganisaties in Nederland en biedt (thuis)zorg en welzijnsactviteiten in de regio Delft, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Westland. De organisatie telt 25 locaties, 3.400 medewerkers en er zijn 2.400 vrijwilligers actief.

Pieter van Foreest ging begin 2014 op zoek naar een business intelligence-oplossing om het genereren en presenteren van managementinformatie te vereenvoudigen. Managementinformatie kwam tot stand met behulp van de op Excel gebaseerde oplossing. Na een selectie en validatie bij een referentieklant, is UNIT4 als voorkeursleverancier geselecteerd.


Doorslaggevend bij de keuze voor UNIT4 Zorgmonitor noemt Pieter van Foreest de gebruiksvriendelijkheid van de applicatie voor de hele organisatie. In de visie van Pieter van Foreest is de BI-oplossing geen planning- en controlmodus, maar een systeem van en voor de zorg. De oplossing haalt de informatie uit het cliëntadministratie-, personeels-, rooster- en financiële systeem van Pieter van Foreest. Vervolgens zijn er diverse dashboards direct beschikbaar. Het is mogelijk om overzichten te maken zonder dat er technische werkzaamheden noodzakelijk zijn.

Martin van de Ruit, Directeur Thuis bij Pieter van Foreest: “Bij integrale verantwoordelijkheid hoort snelle en correcte stuurinformatie. Met de inzet van UNIT4 Zorgmonitor kunnen we een flinke slag maken om het management uit te rusten met de hulpmiddelen die anno 2015 nodig zijn voor sturing en grip op de organisatie. De medewerkers binnen onze teams willen we op termijn voorzien van stuurinformatie. Zo beschikken ook zij direct over de juiste informatie die hen helpt hun werkzaamheden beter uit te voeren. Op deze manier zijn we transparant richting cliënten, mantelzorgers, zorgautoriteiten en gemeenten en kunnen we onze bedrijfsvoering verder verbeteren.”

UNIT4 Zorgmonitor bevat koppelingen voor veelgebruikte systemen in de zorg. De applicaties die Pieter van Foreest in gebruik heeft zullen worden ontsloten. De verzamelde informatie komt vervolgens in dashboards en analyses beschikbaar voor diverse niveaus. Ook kan het systeem zelf waarschuwingen sturen wanneer er bijvoorbeeld normen worden overschreden en (bij)sturing gewenst is.
Robert van Ginkel, Manager Sales bij UNIT4 BI Solutions: “Sturing en verantwoording is voor zorgorganisaties een belangrijker onderwerp dan ooit te voren. Business Intelligence is een uitstekend hulpmiddel om stuur- en verantwoordingsinformatie snel te genereren en te presenteren. We zijn erg blij dat Pieter van Foreest de toegevoegde waarde ziet van UNIT4 Zorgmonitor en we verwachten dat de oplossing bijdraagt aan efficiëntere sturing en vergroting van de transparantie.”
Pieter van Foreest neemt UNIT4 Zorgmonitor af vanuit het Azure cloudplatform en is daarmee één van de eerste zorginstellingen in Nederland die BI As A Service (BIAAS) gaat gebruiken.

]]>
Mon, 19 Jan 2015 13:57:06 +0100 BI as a Service voor zorgorganisatie Pieter van Foreest http://executive-people.nl/item/522654/bi-as-a-service-voor-zorgorganisatie-pieter-van-foreest.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Warenhuisketen zet MDM in voor omnichannel optimalisatie http://executive-people.nl/item/522626/warenhuisketen-zet-mdm-in-voor-omnichannel-optimalisatie.html De Britse warenhuisketen John Lewis heeft de PIM-software van Stibo Systems aangeschaft als onderdeel van haar nieuwe omnichannel retail strategie. Door zeer nauwkeurige en specifieke product informatie te bieden, consistent voor alle kanalen die de retailer biedt, zal de STEP oplossing van Stibo Systems de shopping experience voor klanten van John Lewis verbeteren. John Lewis verwacht de time-to-market naar beneden te kunnen brengen en verbeteringen door te kunnen voeren bij de afhandeling van klantvragen en product retouren.

John Lewis is een Britse warenhuisketen met 38.000 medewerkers en 43 winkels, waarvan de eerste in 1864 werd geopend in Oxford Street. Omzet over 2013 was 4,06 miljard pond. De retailer hecht een toenemend belang aan IT en infrastructuur en heeft de investeringen hierin de afgelopen 5 jaar met 400% verhoogd. STEP zal worden ingezet voor het management van product informatie voor de fysieke- en online winkels van John Lewis.

“Als toonaangevend retailer willen wij onze klanten aansprekende productinformatie bieden. Met de investering in STEP kunnen we de shopping experience snel en efficiënt optimaliseren, wat onze positie in de markt verder zal versterken”, zei Dave Suddock, Head of Buying & Brand Operations bij John Lewis.

“John Lewis is een innovatief marktleider in omnichannel retail, die de waarde van haar inkoop-, merchandising- en e-commerce teams wil vergroten met behulp van onze STEP oplossing. Wij vertrouwen op tastbaar resultaat voor zowel John Lewis als haar klanten”, zei CEO Mikael Lyngsø van Stibo Systems.

]]>
Mon, 19 Jan 2015 11:02:28 +0100 Warenhuisketen zet MDM in voor omnichannel optimalisatie http://executive-people.nl/item/522626/warenhuisketen-zet-mdm-in-voor-omnichannel-optimalisatie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Voorbereiding op cyberoorlog aan de gang' http://executive-people.nl/item/522595/voorbereiding-op-cyberoorlog-aan-de-gang.html De Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten, NSA en GCHQ, bereiden volgens Der Spiegel een cyberoorlog voor. Zij hacken daarom netwerken van vijandige inlichtingendiensten, maar ook die van zowel bevriende diensten. Dat zou blijken uit documenten die het blad heeft ontvangen van Edward Snowden. Volgens hem zouden de geheime diensten vijandige systemen kunnen infiltreren en de vijand met de eigen wapens aanvallen. Ook zijn er plannen voor aanvallen op vitale systemen als stroom- en watervoorzieningen, fabrieken, verkeer en luchtvaart. Maar NSA en GCHQ zouden ook netwerken van bevriende landen infiltreren om inlichtingen van die landen ongemerkt te bekijken.

]]>
Mon, 19 Jan 2015 10:33:47 +0100 'Voorbereiding op cyberoorlog aan de gang' http://executive-people.nl/item/522595/voorbereiding-op-cyberoorlog-aan-de-gang.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
RONVER installeert NETGEAR voor heel Europa http://executive-people.nl/item/522548/ronver-installeert-netgear-voor-heel-europa.html RONVER Systems ontwerpt, ontwikkelt, bouwt, installeert, beheert en onderhoudt XL dataopslagsystemen voor de content- en imaging-industrie. Zij implementeren oplossingen  die enorme hoeveelheden data moeten verwerken, voor onder meer mediabedrijven, medische organisaties en overheden. In 2013 verzorgde RONVER Systems in opdracht van GrassValley een upgrade van het video storagenetwerk van de Europese Commissie in Brussel en gebruikte daarbij 10 Gigabit switches van NETGEAR.

RONVER Systems is vanaf het begin nauw betrokken bij de ontwikkeling van het storagenetwerk van de Europese Commissie. RONVER verzorgt  het datamanagement en -opslag deel van de configuratie, van ontwerp tot bouw en ondersteuning en onderhoud. De Europese Commissie vroeg RONVER al in 2008 om een oplossing te bouwen voor hun steeds sneller groeiende videoarchief.

 “Wij hebben het hele traject begeleid. We stonden aan de basis van de ontwikkeling, de migratie en de groei van de opslagoplossing,” vertelt Joël de Graaf, eigenaar van RONVER Systems. “We begonnen destijds met een paar honderd Terabyte, maar intussen zitten we al over de Petabyte. De EU wilde onlangs de opslagcapaciteit verdubbelen van twee keer 250 terabyte naar twee keer 500 terabyte en omdat de datadoorvoer natuurlijk meegroeit met de hoeveelheid data, was er niet meer genoeg bandbreedte tussen de twee machines van de gerepliceerde oplossing.”

De eisen

Het videoarchief bestaat uit twee gesynchroniseerde machines, die zijn voorzien van 10 Gigabit adapters van Intel. Om de datasynchronisatie te optimaliseren, moest er op elk van de twee locaties een 10 Gigabit switch komen. “Er werden hoge eisen gesteld aan de oplossing,” vertelt De Graaf. “De opslagcapaciteit moest verdubbeld worden en de bandbreedte tussen de twee machines was de bottleneck. Er moesten nieuwe switches komen die de datadoorvoer konden verwerken en die makkelijk te implementeren en eenvoudig te beheren waren. Daarnaast moest er ook een volledige beschrijving van het netwerk worden gemaakt. Er zou namelijk een wisseling van de wacht gaan plaatsvinden in het beheer, dus men wilde bij de Europese Commissie niet met een zogenaamde ‘blackbox’ opgescheept zitten. We zijn toen interviews gaan afnemen onder de IT-medewerkers van de Europese Commissie en dat heeft geresulteerd in een handleiding, waarin precies staat beschreven wat de layout van het netwerk is. Als er een videobestand binnenkomt, welke weg legt het dan af? Als er onderhoud moet plaatsvinden en je moet een server herstarten, wat zijn dan de stappen?”

De oplossing

RONVER ging op zoek naar een switch die aan de eisen kon voldoen, maar die wel binnen het gestelde budget zou passen. “We kwamen al snel uit bij NETGEAR,” zegt De Graaf. “Het was gewoon het beste wat we voor het budget konden krijgen. De prijs-kwaliteit verhouding is optimaal; de NETGEAR switches bieden de functionaliteit die je normaal alleen bij de veel duurdere merken vindt. Ik kende NETGEAR bovendien al goed en ben met ze gaan werken dankzij de enorm goede begeleiding en ondersteuning die je krijgt. Bij NETGEAR heeft men de mentaliteit die ik verwacht van mijn leveranciers: Heb je iets nodig? Zij regelen het.” Samen met NETGEAR werd er een trial gestart, waarbij de Europese Commissie de apparatuur uitvoerig kon testen en evalueren. “Naar aanleiding van deze trial, was men ook bij de EU overtuigd van de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding van NETGEAR en konden we tot implementatie overgaan.”

De implementatie

“De installatie van de switches was erg eenvoudig. Plug and play, eigenlijk. We gebruikten de optische poorten om de switches aan elkaar te koppelen en de twaalf koperpoorten voor het verbinden van de clients en de storage. We leverden de oplossing begin dit jaar op en hebben nog tot midden augustus getest. Inmiddels is alles in gebruik en werkt het helemaal naar behoren. Wij doen het beheer van de storage, dus daar heeft de Europese Commissie zelf geen omkijken naar.” Over de samenwerking met NETGEAR is De Graaf erg tevreden. “We hebben uitstekende technische ondersteuning voor, tijdens en na de implementatie ontvangen, dus voor toekomstige projecten gaan we zeker weer gebruik maken van de diensten en producten van NETGEAR,” besluit hij.

Gebruikte apparatuur

2 x XS712T 12 port copper 10GBase-T with 2 ports SFP+ switch

 De voordelen op een rij

 • Hoge bandbreedte
 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Goede ondersteuning voor, tijdens en na de implementatie
]]>
Mon, 19 Jan 2015 08:32:34 +0100 RONVER installeert NETGEAR voor heel Europa http://executive-people.nl/item/522548/ronver-installeert-netgear-voor-heel-europa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
"Waarde van klantgegevens onderschat” http://executive-people.nl/item/522565/quot-waarde-van-klantgegevens-onderschata.html Bestuurders van ondernemingen hebben wereldwijd nog weinig op met de analyse en het gebruik van klant- of andere bedrijfsgegevens. Initiatieven op het gebied van data-analyse binnen de organisatie krijgen in het algemeen weinig steun van het bestuur en staan ook niet altijd bovenaan de bestuursagenda. De leiding van de onderneming begrijpt bovendien veelal niet hoe zij het maximale rendement uit dit soort analyses kunnen halen.

Dit blijkt uit internationaal onderzoek van KPMG onder ruim driehonderd bestuurders van ondernemingen naar het gebruik en de analyse van (klant)gegevens en de voordelen die dit kan opleveren. “Toch hebben de bedrijven wel de ambitie om het gebruik van big data onderdeel te maken van hun business model en de besluitvorming”, constateert Maurice Op het Veld, partner bij KPMG Advisory. Op het Veld:. “Uit het onderzoek blijkt echter dat er twee belangrijke obstakels zijn om het gebruik van data onderdeel te laten zijn van het bedrijfsmodel. Enerzijds zijn er binnen de organisatie van de onderneming in het algemeen heel veel initiatieven als het om het gebruik van data-analyse gaat. Dat maakt het voor het bestuur van de onderneming niet gemakkelijk om er grip op te krijgen. Anderzijds is het management onvoldoende gecommitteerd om fundamentele wijzigingen aan te brengen in het business model, wijzigingen die als gevolg van de combinatie van interne bedrijfsgegevens en externe gegevens kunnen leiden tot verrassend nieuwe inzichten. Vooral als het om de kennis van klanten gaat.”

Toch verwachten de onderzochte bedrijven in het algemeen dat zij de analyse en het gebruik van klantgegevens binnen nu en drie jaar op de rails zullen hebben. Zo verwacht ruim de helft van de ondernemingen dat zij de komende drie jaar nieuwe bronnen van inkomsten gecreëerd zullen hebben. Nog eens de helft voorziet een efficiëntere bedrijfsvoering en bijna 40% verwacht dat zij meer inzicht in het gedrag van de klant zullen hebben. Ook de snelheid van de besluitvorming en het vermogen om beter met risico’s om te gaan, worden als belangrijke voordelen van het gebruik van data-analyses gezien. Op het Veld: “Door risico’s niet te baseren op schattingen, maar op simulatie of mogelijke scenario’s, kunnen bedrijven tot de conclusie komen dat de risico’s die zij lopen uiteindelijk kleiner zijn dan verwacht en neemt het vertrouwen in de besluitvorming toe.”

Ivoren toren

Volgens Op het Veld moeten ondernemingen er wel voor waken dat een afdeling die zich met dit soort analyses bezig houdt uiteindelijk in een ivoren toren terecht komt. Op het Veld: “Het is van groot belang dat data-analisten nauw samenwerken met de afdelingen die te maken hebben met klanten, leveranciers en productmanagers en dat zij voortdurend op zoek zijn naar mogelijkheden om de prestatie van de onderneming te verbeteren. Om deze uitdagingen het hoofd te kunnen bieden, staan de bedrijven een aantal maatregelen voor. Zo geeft bijna 60% aan alle initiatieven op het gebied van data-analyses intern beter te willen organiseren, door data-analisten op een juiste en efficiënte manier te laten samenwerken met de diverse afdelingen. Daarnaast wil de helft werken aan de aanpak om het meeste rendement met alle initiatieven te realiseren. Belangrijk hierbij is onder andere dat alle initiatieven gekoppeld zijn aan de bedrijfsdoelstellingen, zoals bijvoorbeeld het verbeteren van de relatie met klanten, het vergroten van de omzet of verlagen van de kosten. Ruim 30% is van plan aanzienlijk meer geld te reserveren voor alle initiatieven op het gebied van data-analyses en het gebruik ervan. “

Door: Witold Kepinski

]]>
Mon, 19 Jan 2015 02:07:33 +0100 "Waarde van klantgegevens onderschat” http://executive-people.nl/item/522565/quot-waarde-van-klantgegevens-onderschata.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Skype en Snapchat groeien sterk in Nederland http://executive-people.nl/item/522554/skype-en-snapchat-groeien-sterk-in-nederland.html Nederlandse smartphone-gebruikers gebruiken Skype veel meer, zo meldt een onderzoek van Telecompaper over gebruik van mobiele apps in Nederland. Het aantal smartphone-gebruikers met Skype geïnstalleerd op hun smartphone groeide met 14 procent in het afgelopen jaar, tot 2,9 miljoen in december 2014.

Degenen die Skype geïnstalleerd hebben, gebruiken de app gemiddeld vijf dagen per maand. Dat is meer dan in 2014 toen de Skype app gemiddeld vier dagen per maand werd gebruikt. Het gemiddelde aantal minuten dat er gebeld werd groeide van 19 minuten eind 2013 tot en met 31 minuten in december 2014.

Snapchat

Het gebruik van Snapchat is meer dan verdubbeld naar 1,49 miljoen gebruikers in december 2014. Facebook Messenger was nog meer succes, deze app groeide van 1,7 miljoen naar 4,4 miljoen gebruikers binnen een jaar. De groei werd geholpen door het feit dat een prive-bericht verzonden via Facebook alleen kan worden geopend via Facebook Messenger bij het gebruik van een smartphone.

WhatsApp

De meest populaire messaging app in Nederland blijft WhatsApp, geïnstalleerd op meer dan 9,4 miljoen Nederlandse smartphones.

Door: Witold Kepinski

]]>
Mon, 19 Jan 2015 01:00:35 +0100 Skype en Snapchat groeien sterk in Nederland http://executive-people.nl/item/522554/skype-en-snapchat-groeien-sterk-in-nederland.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Belastingdeal tussen Amazon en Luxemburg is illegaal' http://executive-people.nl/item/522551/belastingdeal-tussen-amazon-en-luxemburg-is-illegaal.html De belastingdeal tussen cloudaanbieder en online winkel Amazon en Luxemburg uit 2003 is illegaal, zo vindt de Europese Commissie.

De Europese Commissie vindt onder andere dat Luxemburg staatsteun aan Amazon heeft gegeven. Zo roomt het bedrijf de winst af via een royalty-afdracht aan een dochteronderneming die op haar beurt geen belasting betaalt. Dit geeft Amazon een (concurrentie) voordeel, aldus de Europese Commissie.

Amazon beweert dat het geen speciale voorwaarden heeft gekregen in Luxemburg en voldoet aan alle belastingregels in het land, net zoals andere bedrijven dat doen. Amazon boekte in 2013 in Europa een omzet van 15,5 miljard euro en 28 miljoen euro winst.

Er bestaat een mogelijke kans dat er een naheffing komt voor Amazon. Pijnlijk detail is dat Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, de belastingdeal Amazon en Fiat heeft afgesloten, toen hij nog premier was van Luxemburg.

Door: Witold Kepinski

]]>
Mon, 19 Jan 2015 00:21:28 +0100 'Belastingdeal tussen Amazon en Luxemburg is illegaal' http://executive-people.nl/item/522551/belastingdeal-tussen-amazon-en-luxemburg-is-illegaal.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Gemeente Almelo gaat in 2015 het nieuwe werken volledig invoeren http://executive-people.nl/item/522547/gemeente-almelo-gaat-in-het-nieuwe-werken-volledig-invoeren.html De gemeente Almelo heeft flexwerken hoog in het vaandel staan en gaat in 2015 het nieuwe werken volledig invoeren. Bijna alle medewerkers zullen voorzien worden van een mobiel apparaat (laptop of iPad). De medewerkers maken al geruime tijd gebruik van een centraal desktopconcept op basis van Citrix XenApp. CAD-medewerkers vielen buiten de boot omdat hun virtuele desktop niet voldeed aan de eisen die CAD-software aan hardware stelde. PQR heeft gemeente Almelo geadviseerd nieuwe NVIDIA technologie te implementeren. Het resultaat is een centrale desktop voor CAD-medewerkers én een betere gebruikerservaring dankzij de gecombineerde technologie van Citrix en NVIDIA.

Gemeente Almelo
Almelo is een stad en gemeente in de regio Twente in de provincie Overijssel. De gemeente Almelo beslaat een oppervlakte van 69 km² en telt 72.511 inwoners (1 mei 2014, bron: CBS). Behalve de stad Almelo omvat de gemeente de kernen Aadorp, Bornerbroek en Mariaparochie (gedeeltelijk). Bij de gemeente werken in totaal 800 mensen, waarvan in 2015 een groot deel flexibel gaat werken, zowel in het pand als daarbuiten. Directe aanleiding hiervoor is de komst van een nieuw gemeentehuis waar niemand meer een vaste werkplek heeft.

Gemeente Almelo werkt volgens een flexwerkconcept

De gemeente Almelo werkt al langere tijd met een centraal desktopconcept gebaseerd op Citrix technologie. Dit betekent dat medewerkers niet langer gebonden zijn aan een fysieke werkplek. Evert-Jan van de Keuken, Beheerder Centrale ICT Infrastructuur gemeente Almelo: “Men kan gebruikmaken van alle werkplekken binnen de organisatie om toegang te krijgen tot de centraal aangeboden desktop. Ook is het mogelijk om vanaf een externe locatie, bijvoorbeeld thuis of onderweg, op een veilige manier remote toegang te krijgen tot deze zelfde desktop. Hiermee maakt het voor een medewerker dus niet meer uit waar hij of zij werkt en welk type apparaat gebruikt wordt. De werkplek is plaats- en apparaatonafhankelijk. Door dit centrale werkplekconcept kunnen we binnen de gemeente flexwerken.”

Grafisch betekent werkplekgebonden
Zoals alle gemeenten binnen Nederland heeft ook de gemeente Almelo Computer Aided Design (CAD-) medewerkers in dienst. Deze medewerkers gebruiken voor de uitvoering van hun taken speciale software zoals Adobe CS4 en Bentley Microstation. Deze speciale software stelt speciale eisen aan het werkstation waarop dergelijke software wordt aangeboden. De werkstations moeten voorzien zijn van een Graphical Processing Unit (GPU) oftewel een grafische kaart. Standaard zijn centrale desktop concepten niet voorzien van een GPU waardoor zware grafische toepassingen, zoals CAD, niet uitvoerbaar zijn. Dit betekent dat de CAD tekenaars van de gemeente Almelo een vaste werkplek hebben die is voorzien van de speciale software en GPU.

Van de Keuken: “De CAD-werkplekken van de gemeente Almelo passen niet binnen het flexconcept, omdat ze gebonden zijn aan de fysieke locatie waar de desktop met grafische kaart is geplaatst. Wij hebben PQR gevraagd om mee te denken over de manier waarop we de CAD-werkplekken toch in het flexwerkconcept op konden nemen. Wij sparren vaker met PQR over het onderwerp ‘centrale desktops’ en beschouwen hen als betrouwbare gesprekspartner, mede omdat ze bekend staan om hun expertise op het gebied van werkplekconcepten.”

Ongekende mogelijkheden
De centrale desktopinfrastructuur maakte het onmogelijk om zware grafische toepassingen flexibel aan te bieden, simpelweg omdat de grafische kaart miste. NVIDIA heeft speciaal voor virtuele centrale desktopomgevingen GRID-technologie ontwikkeld. “Eigenlijk is het concept zo oud als de weg naar Rome”, zegt Van de Keuken. “ Vroeger maakte Schiphol bijvoorbeeld gebruik van terminal services, simpele apparaatjes gebruikten de intelligentie van de database waar alles draaide. Dat was al een gecentraliseerd desktopconcept. In de loop der jaren heeft dit zich steeds verder ontwikkeld en nu kunnen we volledige desktops aanbieden, zelfs met 3D graphics. Door één van de servers, die het centrale desktopconcept faciliteert, te voorzien van een grafische kaart voldoet het systeem nu wel aan de speciale eisen die de CAD-software stelt en kunnen we centrale desktops met CAD-software aanbieden.”

Flex is de standaard

De GRID-technologie maakt niet alleen flexwerken voor CAD-medewerkers mogelijk, maar geeft ook een betere gebruikerservaring. “De vaste werkplekken die nu nog voorzien zijn van een grafische kaart, werken met oudere technologie en die is niet zo goed als de NVIDIA kaart. Daarnaast gebruiken we Citrix XenApp om de centrale desktop te presenteren. Citrix biedt met het HDX remote display protocol een zeer rijke ‘user experience’. Ook besparen we ruimte, omdat op de bureaus alleen terminals geplaatst hoeven te worden. Waar eerst een of twee schermen mét desktop op het bureau stonden, staat nu alleen een terminal. De virtuele desktop is immers vanaf iedere terminal benaderbaar.” De CAD-werkplekken zijn nu volledig opgenomen binnen het flexwerkconcept en de gebruikerservaring is verbeterd ten opzichte van de eerdere situatie. “Een win-win situatie voor onze CAD-collega’s! Gemeentes proberen tegenwoordig allemaal volgens het flexwerkconcept te werken. Je houdt natuurlijk functies waarbij die vlieger niet opgaat: een baliemedewerker past niet in zo’n werkplekconcept. En tot voor kort pasten de medewerkers die van CAD-stations gebruik maakten ook niet in dit concept. Dat is nu veranderd. Met behulp van de NVIDIA GRID technologie hebben we functionele waarde aan onze centrale desktopvoorziening toegevoegd. De grafische werkplek bieden we nu ook device- en plaatsonafhankelijk aan.”

Probleem

-       Gemeente Almelo werkt volgens een flexwerkconcept.

-       CAD-medewerkers konden geen gebruik maken van een virtuele desktop, omdat de software om een grafische kaart vraagt. Zij konden niet flexwerken.

Oplossing

-       Nieuwe NVIDIA GRID technologie maakt virtueel aanbieden van een grafische kaart mogelijk.

-       Server die centrale desktopinfrastructuur faciliteert is uitgerust met NVIDIA GRID K2, waardoor het systeem voldoet aan de eisen die de CAD-software stelt.

Resultaat

-       Centraal desktopconcept op basis van Citrix XenApp nu ook voor CAD-medewerkers.

-       Technologie is beter dan op de vaste werkplek, waardoor de gebruikerservaring verbeterd is.

-       Minder hardware op de werkplek.

-       Flexwerken voor CAD-medewerkers.

  

]]>
Sun, 18 Jan 2015 17:02:39 +0100 Gemeente Almelo gaat in 2015 het nieuwe werken volledig invoeren http://executive-people.nl/item/522547/gemeente-almelo-gaat-in-het-nieuwe-werken-volledig-invoeren.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Lappendeken van security-tools is een risico' http://executive-people.nl/item/522527/lappendeken-van-security-tools-is-een-risico.html Nederlandse organisaties hebben een ware lappendeken van los van elkaar functionerende security-tools in gebruik. Hierdoor is slechts een kwart van deze organisaties in staat alle relevante securityinformatie op één centraal platform bij elkaar te brengen. Dit betekent in de praktijk dat het erg lastig is om in real-time dreigingen te detecteren en af te slaan. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Omgaan met complexe dreigingen’ dat Pb7 Research in opdracht van Intel Security heeft uitgevoerd. 


“De afgelopen jaren is er in ons land erg veel aandacht besteed aan security. Desondanks denken negen van de tien Nederlandse organisaties dat zij een goed opgezette aanval van cybercriminelen niet kunnen tegenhouden. Zij wijten dit met name aan een ontoereikende beveiligingsarchitectuur”, Mischa Deden, Sales Systems Engineer Intel Security voor Noord- en Oost-Europa. “Het onderzoek laat duidelijk zien dat het inzetten van allerlei losse beveiligingsproducten kansloos is tegen de real-time dreigingen waar organisaties nu mee te maken kunnen krijgen.”

“Zeventig procent van de Nederlandse organisaties heeft vier of meer security-tools in gebruik”, zegt Peter Vermeulen, directeur van Pb7 Research. “Deze tools zijn veelal geleverd door verschillende leveranciers en zijn niet of nauwelijks in staat om met elkaar samen te werken. Hierdoor is slechts een kwart van de organisaties in staat om de informatie die de geïmplementeerde beveiligingsoplossingen produceren bij elkaar te brengen op één centraal platform. Terwijl een dergelijk platform noodzakelijk is om tot een goed beeld te komen van de veiligheidssituatie binnen de organisatie.”

“Voor het afslaan van geavanceerde aanvallen is het dus nodig dat de beveiligingscomponenten naadloos informatie kunnen uitwisselen, zodat tijdig actie kan worden ondernomen”, zegt Deden. Dat betekent dat organisaties hun security veel beter op elkaar moeten aansluiten en dat onderdelen zoals Security Information and Event Management (SIEM), endpoint-beveiliging, advanced threat detection en de informatievoorziening over dreigingen één geheel moeten vormen. Alleen dan zijn geavanceerde dreigingen tijdig op te merken en kunnen er meteen maatregelen genomen worden.”

Doordat de in gebruik zijnde security-tools slecht op elkaar aansluiten, ontstaan tal van problemen en uitdagingen. Zo stelt 44 procent van de ondervraagde organisaties vast dat dreigingen gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Nog eens 43 procent is tot de conclusie gekomen dat dreigingen onvoldoende of zelfs helemaal niet onschadelijk worden gemaakt. Het is dan ook opmerkelijk dat in het onderzoek wordt vastgesteld dat slechts een kleine minderheid van de organisaties (17 procent) van mening is dat men teveel security-tools toepast.

Eenduidige architectuur ontbreekt
Onder een ‘geavanceerde aanval’ door cybercriminelen wordt in dit onderzoek onder andere een aanval bedoeld die duidelijke stealth-kenmerken vertoont of die is uitgevoerd op basis van een zero day kwetsbaarheid. Een derde van de ondervraagde organisaties geeft aan inmiddels met een dergelijke aanval te maken te hebben gehad. Waarschijnlijk is het werkelijke aantal organisaties dat hiermee is geconfronteerd veel hoger. Nog eens een derde van de organisaties geeft namelijk aan niet te weten of men dergelijke aanvallen heeft ondergaan.

De gevolgen van dit soort aanvallen zijn echter groot. Een op vijf organisaties geeft aan dat bij dit soort incidenten werkprocessen zijn verstoord. In een beperkt aantal gevallen (6 procent) is gevoelige bedrijfsinformatie gestolen.

Maar ook hier geldt dat veel organisaties op dit soort vragen eigenlijk geen antwoord kunnen geven. Nog eens 22 procent stelt namelijk vast dat men eigenlijk geen idee heeft of er schade is geleden bij een geavanceerde aanval. En zo ja, hoe groot die schade dan was. Doordat men geen eenduidige security-architectuur gebruikt, ontbreekt het enerzijds aan de mogelijkheden om aanvallen te ontdekken en ontbeert men anderzijds de tools om de schade hiervan in kaart te brengen.

]]>
Sun, 18 Jan 2015 14:42:14 +0100 'Lappendeken van security-tools is een risico' http://executive-people.nl/item/522527/lappendeken-van-security-tools-is-een-risico.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Krachtigste supercomputer voor biomedische wetenschap krijgt nieuwe clustermanager http://executive-people.nl/item/522525/krachtigste-supercomputer-voor-biomedische-wetenschap-krijgt-nieuwe-clustermanager.html Bright Computing, leverancier van managementoplossingen voor clouds, big data en HPC, kondigt aan dat Computerome, de krachtigste supercomputer voor biomedische wetenschap ter wereld, gebruikmaakt van de Bright Cluster Manager. De beheerders van de Deense supercomputer kozen voor Bright vanwege de gebruiksvriendelijkheid van de oplossing en het feit dat er meerdere typen hardware mee kunnen worden ondersteund.

Computerome bestaat uit 16.000 cores, 92 TeraByte aan geheugen en 7,5 PetaByte aan storage en staat op plaats 121 van de Supercomputing top 500. Het cluster wordt voor een groot aantal doeleinden gebruikt, allemaal op het gebied van biomedische wetenschap (farmaceutische industrie, ziekenhuizen en universiteiten), en wordt gefinancierd door de Technische Universiteit Denemaken, de DeIC en de Universiteit van Kopenhagen. Het cluster wordt beheerd door het CBS (Center for Biological Sequence Analysis).

Bright Cluster Manager wordt door CBS gebruikt om het cluster te beheren en te monitoren. Software-updates en uitbreiding van het serverpark kunnen er gemakkelijk mee worden uitgevoerd. De gebruiksvriendelijke GUI (Graphical User Interface) zorgt er daarbij voor dat het vooral ook makkelijk is voor systeembeheerders om een complex cluster, zoals Computerome, te beheren.
Lee Carter, VP EMEA bij Bright Computing: “Organisaties die sterk afhankelijk zijn van onderzoek hebben behoefte aan veel rekenkracht. Branches als de luchtvaartindustrie, fabricage en farmacie hebben daarom de krachtigste computers ter wereld in hun datacenter staan. Bright’s software maakt het erg eenvoudig om een HPC-cluster te bouwen en beheren. De oplossing werk daarbij met alle soorten server- en netwerkapparatuur en geeft de gebruiker zodoende keuze. En dat is ook precies de reden waarom CBS voor ons gekozen heeft. We bieden de klant de mogelijkheid om een HPC-infrastructuur te bouwen dat niet vast zit aan een bepaalde leverancier.”

]]>
Sun, 18 Jan 2015 12:00:47 +0100 Krachtigste supercomputer voor biomedische wetenschap krijgt nieuwe clustermanager http://executive-people.nl/item/522525/krachtigste-supercomputer-voor-biomedische-wetenschap-krijgt-nieuwe-clustermanager.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Aanzienlijk deel bedrijfsleven slachtoffer van cyber-aanvallen’ http://executive-people.nl/item/522526/a-aanzienlijk-deel-bedrijfsleven-slachtoffer-van-cyber-aanvallena.html Onderzoek van F5 Networks onder security-deskundigen wijst uit dat een kwart van de ondervraagde bedrijven het afgelopen jaar te maken heeft gehad met een DDoS-aanval. 22% werd geconfronteerd met trojans en virussen. Daarnaast heeft 13% van de bedrijven in 2014 met fraude te maken gehad en 15% van de security-experts geeft aan afgelopen jaar wel te zijn aangevallen, maar weet niet precies op welke manier.

Dit is niet het enige onderzoek dat wijst op de grote hoeveelheden aanvallen op de digitale infrastructuren en assets van bedrijven. De positieve kant is dat het om een vooralsnog grote minderheid van gedupeerden gaat. Immers, het merendeel van de respondenten zegt niet aangevallen te zijn. Je mag aannemen dat dit niet is omdat ze geen aantrekkelijk doelwit zijn, maar omdat ze afdoende maatregelen hebben getroffen. Maar het kan ook zijn dat ze het niet zeggen of niet weten. In ieder geval weet ION-IP dat bedrijven zich goed kunnen laten adviseren tegen aanvallen, inzichtelijk kunnen maken hoe ze worden aangevallen en de daarvoor benodigde maatregelen kunnen nemen.

In de optiek van ION-IP begint dat met het in kaart brengen van de zwakke punten in de beveiliging van bedrijven, door middel van een Vulnerability Scan. Vergeet daarbij de organisatorische en beleidskanten niet. Immers, veel ellende komt vanuit de interne organisatie. Ook kijkt ION-IP naar de kans dat dreigingen daadwerkelijk realiteit worden en naar de zakelijke schade die dat met zich mee zou kunnen brengen. Het is niet zinvol alles compleet dicht te timmeren. Een aanval op het ERP-systeem zou grotere gevolgen kunnen hebben dan een aanval op de klimaatbeheersing.

Het is zaak een goede architectuur te ontwikkelen, waar alle aspecten van de digitale informatievoorziening worden meegenomen, niet alleen de security. In feite gaat het om kwaliteit. Als zaken goed op orde zijn, maakt alleen dat je al minder kwetsbaar. Daarna is het van belang goed te blijven monitoren en evalueren. Security is een doorlopend proces, niet een eennmalig project, waarbij ION-IP adviseert om een centraal Point of Control in te richten. Een gateway waar applicaties en devices worden gemonitord en beheerd, en die op basis van business rules automatiseert wie waar, wanneer vanaf welke locatie en met welk device toegang krijgt tot de business applicaties. Afwijkingen worden direct waargenomen en geblokt. De praktijk wijst uit dat het inrichten van een Point of Control tot een uitermate sterke verdediging leidt. Maar je moet altijd blijven opletten.

Opvallende uitkomst uit het onderzoek is het veel voorkomen van DDoS (Distributed Denial of Service) aanvallen. Een kwart van de respondenten is daar de dupe van geweest. DDoS blijft een vervelend euvel en het kan tot grote (reputatie) schade leiden. Maar ook daar kunnen bedrijven zich tegen wapenen. Het ene bedrijf is het andere niet, dus hier past geen algemene maatregel.

]]>
Sun, 18 Jan 2015 11:00:09 +0100 ‘Aanzienlijk deel bedrijfsleven slachtoffer van cyber-aanvallen’ http://executive-people.nl/item/522526/a-aanzienlijk-deel-bedrijfsleven-slachtoffer-van-cyber-aanvallena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Menzis: grote sprongen in compliance met IT Service Automation http://executive-people.nl/item/522524/menzis-grote-sprongen-in-compliance-met-it-service-automation.html De wereld van zorgverzekeraars verandert vaak en snel. Veranderingen in wet- en regelgeving zijn aan de orde van de dag en van zorgverzekeraars wordt niet alleen verwacht dat ze compliant zijn, maar ook dat ze dit kunnen aantonen. Het vastleggen van en rapporteren over de kernprocessen kan echter veel tijd en energie vergen. Menzis vond in IT Service Automation een oplossing.

Menzis is een van de grootste aanbieders van zorgverzekeringen in Nederland. Het bedrijf is ontstaan na een aantal fusies en overnames. "Een van de belangrijkste taken van onze IT-afdeling is dat we onze processen op een uniforme manier kunnen vastleggen", aldus Hendrik-Jan de Jong. Als Manager ICT Service Transitie is hij binnen Menzis verantwoordelijk voor alle ITSM-processen. Aantoonbaar voldoen aan wet- en regelgeving was een belangrijk criterium. We zochten daarom naar een IT Service Automation-oplossing die we als single system of engagement voor de hele organisatie zouden kunnen gebruiken."

Bij de keuze van een nieuwe ITSM-oplossing ging het met name om de manier waarop wijzigingen werden doorgevoerd in de bedrijfsapplicaties van Menzis. "Een van de belangrijkste systemen binnen onze organisatie is het polisverwerkingssysteem, waarin we onder meer vastleggen welke polissen zijn verkocht en welke afspraken zijn gemaakt op het gebied van declaraties. Om een goede logging te borgen is er gekozen voor een de nieuwe ITSM-oplossing  

Om dit proces te stroomlijnen, koos Menzis ervoor om gebruik te maken van het COBIT-framework. De Jong: "COBIT helpt ons om vast te leggen welke stappen we hebben genomen om een verandering door te voeren binnen een applicatie."

Door middel van IT Service Automation kunnen veranderingen in de bedrijfssoftware worden geregistreerd en gerapporteerd. Het vinden van een geschikte oplossing was echter nog niet eenvoudig. "Menzis is ontstaan uit verschillende kleinere zorgverzekeraars. Hoewel we inmiddels voor een belangrijk deel over zijn op een gezamenlijk systeem, is het uitfaseren van oude systemen nog steeds een punt van aandacht. We komen uit een situatie waarin er aparte organisaties waren en dat heeft nog altijd zijn weerslag op de ICT; de afdeling is nog altijd verdeeld over twee locaties."

De IT Service Automation Suite van ServiceNow levert een single system of engagement die de IT-processen binnen Menzis standaardiseert - ongeacht de locatie van de IT-afdeling. Voordat de zorgverzekeraar koos voor ServiceNow, is er tot twee keer toe een project opgestart met andere aanbieders. "Die projecten zijn om verschillende redenen niet gelukt. Een van de belangrijkste redenen is dat de tooling dermate complex en bewerkelijk was, dat het vastleggen van informatie en die er vervolgens weer uithalen veel te complex en tijdrovend was."

Menzis maakt niet alleen gebruik van de Change en Release         Management module van ServiceNow, maar ook van de Service Catalog, Problem Management, Configuration Management en Incident Management.

"ServiceNow helpt ons vooral om informatie op het gebied van performance en compliance beter te documenteren en rapporteren. Je zou kunnen zeggen dat het gehele change-proces is verbeterd: we kunnen er strakker op sturen dat processen worden gevolgd. Het resultaat is kwalitatief goede risicoanalyses en approvals. Voorheen kostte dat meer tijd dan nu."

De IT-afdeling is nu beter in staat om aanvragen te verwerken. "We maken nu ook verschil tussen prioriteiten. Dat is een van de belangrijkste voordelen van IT Service Automation: dat we beter kunnen voorkomen dat aanvragen op een vergeetlijstje terecht komen." Ook kan Menzis de release-cycli van softwareleveranciers beter volgen. "Onze polis- en declaratiesystemen krijgen regelmatig een update naar een nieuwe versie en vorige versies worden vrij snel uit de support genomen. Dat verplicht ons om in de pas te blijven lopen met het release-beleid van de leverancier. Als we dat niet doen, dan moeten we veranderingen in een verouderde versie doorvoeren en op een later moment opnieuw, tijdens de upgrade. Dat is dubbel werk."

De resultaten van de implementatie liegen er niet om. "Eén van onze belangrijkste doelstellingen was om onze processen verder te structureren", aldus De Jong. 

]]>
Sun, 18 Jan 2015 09:00:06 +0100 Menzis: grote sprongen in compliance met IT Service Automation http://executive-people.nl/item/522524/menzis-grote-sprongen-in-compliance-met-it-service-automation.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Erasmus Universiteit Rotterdam gunt aanbesteding aan Scholten Awater http://executive-people.nl/item/522523/erasmus-universiteit-rotterdam-gunt-aanbesteding-aan-scholten-awater.html Scholten Awater heeft de Europese aanbesteding van Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) gegund gekregen. Reeds sinds 2009 levert Scholten Awater werkplekapparatuur aan de EUR en kreeg de opdracht voor de tweede maal gegund.

De Europese aanbesteding heeft betrekking op het leveren van laptops, werkstations, thin clients, monitoren, tablets en randapparatuur. Daarnaast gaat Scholten Awater ook verschillende IT-diensten uitvoeren, zoals het afvoeren en recyclen van afgeschreven hardware, refurbishen van oude hardware, uitgepakt leveren en installatie op de werkplek. Ook het reparatie- en garantieproces loopt via Scholten Awater. Het contract wordt aangegaan voor een periode van twee jaar met twee optionele verleningen van één jaar. De geraamde contractwaarde voor vier jaar is € 4.000.000,-.

Erasmus Universiteit Rotterdam is een universiteit met een uitgesproken maatschappelijke oriëntatie.
Wetenschappers en studenten aan de EUR werken aan mondiale maatschappelijke uitdagingen in de
context van een metropool. De EUR omvat zeven faculteiten, twee universitaire instituten en het Erasmus
University College, met totaal ruim 23.000 studenten. Er werken zo’n 2600 mensen bij de EUR. De campus
– met de naam Woudestein - is 16 hectare groot. Er staan vijftien gebouwen, variërend in grootte en
bouwjaar (vanaf 1968), met een totale oppervlakte van ± 180.000 m2. In totaal beschikt de EUR over
ongeveer 3.200 werkplekken.

Rens Evers, Commercieel Directeur Scholten Awater: “Wij zijn zeer verheugd dat Erasmus Universiteit Rotterdam voor de tweede keer voor Scholten Awater heeft gekozen. Door in één jaar tijd een aanbesteding van Vrije Universiteit van Amsterdam en Erasmus Universiteit Rotterdam te winnen verstevigen wij onze positie in de educatiemarkt steeds meer. “

]]>
Sat, 17 Jan 2015 15:30:57 +0100 Erasmus Universiteit Rotterdam gunt aanbesteding aan Scholten Awater http://executive-people.nl/item/522523/erasmus-universiteit-rotterdam-gunt-aanbesteding-aan-scholten-awater.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
De Nederlandsche Bank certificeert Rackspace http://executive-people.nl/item/522522/de-nederlandsche-bank-certificeert-rackspace.html Nederlandse financiële instellingen mogen gebruikmaken van de (cloud-) diensten van Rackspace, dankzij een overeenstemming die De Nederlandsche Bank (DNB) heeft bereikt met Rackspace over het ‘right to examine’. Dit houdt in dat nu contractueel is vastgelegd dat DNB te allen tijde het recht heeft onderzoek uit te voeren naar Nederlandse financiële instanties die klant zijn bij Rackspace. Alle klanten van Rackspace die verantwoording moeten afleggen aan DNB kunnen een nieuw contract aanvragen waarin dit ‘right to examine’ is opgenomen.

Veel financiële instellingen willen gebruikmaken van de cloud maar tot voor kort mocht dat wettelijk niet, omdat DNB als toezichthouder geen garanties had dat het onderzoeken mocht uitvoeren bij de cloud service provider. In de afgelopen periode heeft DNB, mede namens de gezamenlijke internationale IT-toezichthouders (ITSG), contact gezocht met verschillende internationale cloud service providers om te onderzoeken of daar bindende afspraken over gemaakt konden worden. Rackspace is één van de partijen die nu gecertificeerd is en met wie Nederlandse, financiële instellingen die behoefte hebben aan solide cloud-oplossingen met uitgebreide service en support, nu zaken kunnen doen.

“We zijn zeer verheugd dat De Nederlandsche Bank ons heeft gecertificeerd. Dat is namelijk niet alleen goed nieuws voor Rackspace en de financiële instellingen zelf, ook de eindgebruikers zullen hierdoor profiteren van de voordelen die cloud computing de banken en verzekeraars te bieden heeft”, zegt Bert Stam, Country Manager van Rackspace Benelux. “Door cloud-aanbieders te certificeren heeft DNB een belangrijke hobbel weggenomen voor groei en innovatie in de financiële sector. We hebben hiervoor nauw samengewerkt met DNB en zullen eraan blijven werken om al onze klanten een betrouwbare, snelle en schaalbare omgeving te bieden samen met onze Fanatical Support.”

]]>
Sat, 17 Jan 2015 14:26:44 +0100 De Nederlandsche Bank certificeert Rackspace http://executive-people.nl/item/522522/de-nederlandsche-bank-certificeert-rackspace.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Visie: Trap niet in de val van beschadigde gegevens http://executive-people.nl/item/522493/visie-trap-niet-in-de-val-van-beschadigde-gegevens.html Ieder jaar leg ik diverse klantbezoeken af. Zo heb ik inmiddels met veel verschillende bedrijven over de implementatie en inrichting van een CMDB-oplossing gesproken en dan met name over het eenvoudiger maken ervan. Het op orde hebben van je data-huishouding blijkt keer op keer één van de meest cruciale aspecten om dit voor elkaar te krijgen.

De juistheid en volledigheid van data zijn moeilijk te meten of zelfs in te schatten. De grenzen van data zijn namelijk enorm breed en dat kan leiden tot een eindeloos karwei. Ik definieer de begrippen graag op de volgende manier:

 • Juistheid – Data is gevalideerd en gecertificeerd binnen een vastgestelde periode
 • Volledigheid – De mate waarin er geen data ontbreekt

Welke voordelen heeft het waarborgen van zorgvuldigheid en volledigheid?

 • Gebruikers zijn in staat om objectiever te beslissen of ze de getoonde data vertrouwen of niet
 • Gebruikers, configuratie-managers en stakeholders kunnen snel en nauwkeurig slechte data signaleren en actie ondernemen
 • Trends in de data binnen de configuration management database kunnen worden geïdentificeerd
 • De kwaliteit van data kan gemonitord worden, zodat de dienstverlening continu kan worden verbeterd
 • Slechte data kan worden gemeld, bijvoorbeeld het rapporteren van gemiddelde datakwaliteit van een bepaalde support-groep

Er zijn veel manieren om de datakwaliteit te meten en specifieke elementen toe te passen, waardoor een score berekend kan worden. De voordelen liggen voor de hand, maar slechts een enkeling heeft datakwaliteit en nauwkeurigheidsprojecten bovenaan zijn lijstje staan.

Volledige, actuele data

Volledigheid en actualiteit van data zijn twee belangrijke statistieken die ik graag meet, gedefinieerd als de mate waarin data compleet is, maar ook de frequentie waarin verwacht kan worden dat de data ververst of geüpdatet wordt. Verouderde data is soms gevaarlijker dan incomplete data.

Actualiteit is een belangrijke factor voor het maken van goede, snelle beslissingen. De hoeveelheid van feeds zou ook moeten bepalen welke fields geüpdatet zijn en wanneer, aangezien niet alles op regelmatige basis verandert. Bepalen wat je belangrijk vindt – en wanneer – is net zo van belang.

Ik daag je uit om je implementatie te bekijken en te focussen op drie belangrijke factoren: juistheid, volledigheid en actualiteit. Vergelijk deze resultaten met de algemene procesdoelstellingen op basis van de data in je configuration management database. Je zult verbaasd zijn.

Chris Pope is President of Strategy bij ServiceNow

]]>
Sat, 17 Jan 2015 10:00:50 +0100 Visie: Trap niet in de val van beschadigde gegevens http://executive-people.nl/item/522493/visie-trap-niet-in-de-val-van-beschadigde-gegevens.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Video: Bestrijding van georganiseerde criminaliteit met data http://executive-people.nl/item/522521/video-bestrijding-van-georganiseerde-criminaliteit-met-data.html Het Regionale Informatie en Expertise Centrum (RIEC) helpt diverse overheidsorganisaties, zoals de politie en Belastingdienst, bij de bestrijding van georganiseerde criminaliteit, onder meer door digitaal onderzoek te doen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om bestrijding van hennepteelt, witwassen en vermogenscriminaliteit. Omdat de data waar het RIEC mee werkt uiterst vertrouwelijk zijn stelt het RIEC hoge eisen aan zijn leveranciers. Het RIEC Zeeland West-Brabant werkt samen met KNNS Business Solutions. Executive People sprak hierover met digitaal onderzoeker Sander Schins.

]]>
Sat, 17 Jan 2015 08:00:26 +0100 Video: Bestrijding van georganiseerde criminaliteit met data http://executive-people.nl/item/522521/video-bestrijding-van-georganiseerde-criminaliteit-met-data.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Het volledige storage-spectrum is vertegenwoordigd’ http://executive-people.nl/item/522519/a-het-volledige-storage-spectrum-is-vertegenwoordigda.html “Ik ben er trots op dat tijdens deze summit vendoren present zijn die het hele storage-spectrum beslaan, van high end tot low end”, zegt Thijs Vink, Director Benelux Advanced Solutions van IT-distributeur Ingram Micro. “Zij geven hun visie op de storage-markt en op de trends, en zij vertellen de deelnemers over de manier waarop ze invulling geven aan hun oplossingen voor die markt. Alles komt aan bod, van MKB tot high end datacenter storage.”

Hij doelt op de bijeenkomst Solutions made Simple, een grote Storage Summit die Ingram Micro op 6 maart organiseert in het NBC in Nieuwegein. “We zien dat alle segmenten binnen de storage-markt op dit moment een enorme groei doormaken”, zegt Vink. “Er speelt ontzettend veel, van de ontwikkelingen op mobiel gebied tot cloud. Tijdens de storage summit komen alle marktleiders samen die oplossingen bieden voor deze segmenten.”

Ronde tafel

Sjors Vonk, Value marketeer Benelux, voegt daaraan toe: “Van de vijftien aanwezige leverancier komen er twaalf aan het woord tijdens verschillende seminars, waarin zij hun visie geven op de toekomst van storage. Daarnaast hebben we een ronde tafelsessie waar diverse marktleiders aanschuiven, zoals HP, Netapp en Nimble. Zij gaan hier in discussie over trends en ontwikkelingen op de storage-markt. Tijdens deze dag zal Danny Frietman als dagvoorzitter optreden.”

Tijdens deze dag zullen drie overkoepelende thema´s centraal staan: Data growth & scalability, Flash storage en Back-up and archiving. Vink: “Storage Summit is bedoeld voor alle aanbieders van storage-oplossingen. Het aanbod tijdens de dag is heel breed, van leveranciers voor datacenter tot vendoren voor MKB en mobiele omgevingen. Dit maakt een bezoek aan deze summit interessant voor een breed scala aan bedrijven, van de traditionele VAR tot de grote System Integrator.”

Compleet verhaal

Vonk: “Met een breed aanbod bedoelen we ook dat deze dag is bedoeld voor zowel salesmensen als technisch personeel. De seminars zullen voornamelijk gericht zijn op sales, maar op de informatiemarkt zijn weer veel producten en technici aanwezig. Het is uitdrukkelijk bedoeld voor beide categorieën.” Op een informatiemarkt hebben alle leveranciers een stand waar zij hun producten tonen.

Vink: “Het is uniek dat we leveranciers over de hele breedte aan het woord laten komen. Er zijn in Nederland nooit evenementen waar alle aspecten van een markt vertegenwoordigd zijn. De storage summit biedt de bezoekers een compleet verhaal.”

Executive People is tijdens deze dag als mediapartner aanwezig, en zal onder meer vanaf een eigen studio op de beursvloer verslag doen van het evenement.

]]>
Fri, 16 Jan 2015 14:02:23 +0100 ‘Het volledige storage-spectrum is vertegenwoordigd’ http://executive-people.nl/item/522519/a-het-volledige-storage-spectrum-is-vertegenwoordigda.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Eerste enquete Dutch IT Expert Panel http://executive-people.nl/item/522517/eerste-enquete-dutch-it-expert-panel.html Executive-People heeft een Expert Panel geformeerd, dat bestaat uit IT-experts vanuit het werkveld. Dit Expert Panel zal vier keer per jaar hun ongezouten mening geven over verscheidene topics die spelen in de ICT-branche. Dit alles met als doel om een brug te slaan tussen de business en IT.

De eerste enquete is zojuist verstuurd en de resultaten zullen binnenkort op de websites van Executive-People, Dutch IT-channel en BI-platform verschijnen. Tevens zullen deze resultaten gepubliceerd worden in de uitgave van Executive-People magazine die verschijnt op 31 maart 2015. 

Indien u ook deel wenst te nemen aan het Expert Panel, dan kunt u zich via onderstaande link aanmelden.

/dutch-it-expert-panel-nieuws/520651/inschrijfformulier.html

]]>
Fri, 16 Jan 2015 12:59:14 +0100 Eerste enquete Dutch IT Expert Panel http://executive-people.nl/item/522517/eerste-enquete-dutch-it-expert-panel.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Enorme groei in contactloze betalingen http://executive-people.nl/item/522475/enorme-groei-in-contactloze-betalingen.html Sinds de introductie van contactloos betalen in april 2014 hebben ING klanten al meer dan 5 miljoen keer contactloos betaald. In steeds meer winkels kunnen klanten tot en met 25 euro gemakkelijk, snel en veilig betalen door de Betaalpas kort en dicht tegen de betaalautomaat aan te houden. Inmiddels is ruim 80% van de Betaalpassen van ING voorzien van contactloos betalen (ruim 6,5 miljoen passen). Het gemiddelde bedrag dat contactloos wordt betaald, is €5,69. De snelle manier van betalen is inmiddels mogelijk bij 60.000 betaalautomaten in Nederland en ook in het buitenland is contactloos betalen populair.

Verdubbeling aantal betaalautomaten
Op steeds meer plaatsen is het mogelijk om contactloos te betalen. In de winkel, op het station en ook in bedrijfsrestaurants. Inmiddels zijn er in Nederland ruim 60.000 betaalautomaten die geschikt zijn voor contactloos betalen, een verdubbeling ten opzichte van de start in april 2014. Niet verwonderlijk, want nieuwe betaalautomaten zijn standaard voorzien van de contactloos betalen functionaliteit. Joyce Hulst, manager marketing Betalen van ING: “We zien dat ING klanten de voordelen van contactloos betalen ontdekken. In november zagen we al een record van meer dan 1 miljoen transacties per maand en we verwachten dat dit verder zal stijgen, mede ook door het verdwijnen van de Chipknip”.

Contactloos betalen ook in het buitenland populair
Buiten Nederland komt het contactloos betalen steeds vaker voor. Ook ING klanten betalen al regelmatig contactloos in andere landen. De top 10 wordt aangevoerd door Polen, Groot Brittannië en Duitsland. In Polen is het contactloos betalen al verder ingeburgerd en kunnen klanten bij veel bekende ketens terecht. Op stedentrip in Londen kan de lunch vaak contactloos afgerekend worden en langs Duitse snelwegen zijn de toiletten bij benzinestations  steeds vaker voorzien van contactloos betalen zodat  kleingeld niet meer nodig is.

Kleine bedragen
Contactloos betalen is vooral bedoeld voor het afrekenen van kleine bedragen tot en met 25 euro. Het gemiddelde bedrag dat ING klanten contactloos betalen is € 5,69. Als ING klanten meerdere kleine bedragen achtereenvolgens contactloos betalen dan wordt na € 50 altijd de pincode gevraagd. “Mocht er sprake zijn van misbruik, verlies of diefstal dan vergoedt de bank de schade met contactloze betalingen. Alleen in uitzonderlijke gevallen geldt de vergoeding niet. Bijvoorbeeld als de klant weet dat hij de pas kwijt is, maar deze niet direct laat blokkeren.” aldus Joyce Hulst, manager marketing Betalen van ING.

]]>
Fri, 16 Jan 2015 10:32:28 +0100 Enorme groei in contactloze betalingen http://executive-people.nl/item/522475/enorme-groei-in-contactloze-betalingen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Google stopt met Google Glass’ http://executive-people.nl/item/522474/a-google-stopt-met-google-glassa.html Volgens de BBC en de Financial Times is Google gestopt met de verkoop van de Google Glass-bril. Dit product werd zowel geprezen voor de inventiviteit als verguisd om de inbreuk die het maakte op de privacy van anderen in de omgeving van de drager en de hoge prijs. De website om afspraken te maken met de Google Glass-store in Londen is ondertussen uit de lucht gehaald. Google heeft officieel nog niet gereageerd op de berichten.

]]>
Fri, 16 Jan 2015 10:27:02 +0100 ‘Google stopt met Google Glass’ http://executive-people.nl/item/522474/a-google-stopt-met-google-glassa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nieuw contract met GVB Amsterdam voor KPN http://executive-people.nl/item/522439/nieuw-contract-met-gvb-amsterdam-voor-kpn.html De Amsterdamse stadsvervoerder GVB en KPN hebben een nieuw contract ondertekend voor tien jaar. KPN verzorgt al decennia de communicatie voor GVB en is blij met de verlenging.

Het openbaar vervoer in en om Amsterdam is een dagelijks terugkerende logistieke puzzel: 750.000 personen verplaatsen zich in 172 bussen, 215 trams en 120 metro's. Tel daarbij nog de 17 schepen over het IJ op en het mag duidelijk zijn: communicatie tussen de bestuurders onderling, met de verkeersleiding én de veiligheidsmedewerkers is van cruciaal belang om dit alles in goede en veilige banen te leiden.

GVB maakt daarvoor gebruik van mobilofooncommunicatie. Een mobilofoon wordt gebruikt voor spraakcommunicatie in voertuigen voor het onderhouden van verbindingen met de meldkamer en voertuigen onderling. Het voordeel van mobilofoons is dat ze te allen tijde een open en efficiënte (groeps-)communicatie mogelijk maken. Het contract behelst een nieuwe vorm van mobilofooncommunicatie, het zogeheten MOBNEXT.

TETRA

Het MOBNEXT communicatienetwerk van GVB zal gebaseerd zijn op TETRA-technologie om de snelheid en veiligheid ervan te kunnen borgen.TETRA is de Europese standaard voor digitale mobiele communicatie. Het staat voor TErrestrial Trunked RAdio. Onder 'trunking' wordt verstaan: het bundelen van gebruik. Daardoor worden communicatiekanalen optimaal benut. Voor kritische communicatie bij bedrijven is er een speciaal netwerk met TETRA-technologie gebouwd door Entropia Digital. KPN werkt voor het communicatienetwerk van GVB dan ook samen met deze partner.

Door: Witold Kepinski

]]>
Fri, 16 Jan 2015 09:49:59 +0100 Nieuw contract met GVB Amsterdam voor KPN http://executive-people.nl/item/522439/nieuw-contract-met-gvb-amsterdam-voor-kpn.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Apps verdedigen zichzelf http://executive-people.nl/item/522401/apps-verdedigen-zichzelf.html Afgelopen jaar stond wereldwijd in het teken van grote datalekken. Volgens recent onderzoek van het Identity Theft Resource Center zijn er alleen al in de VS meer dan 80 miljoen meldingen gedaan van datalekken, waaronder hack-incidenten en fouten of nalatigheid van medewerkers die dataverlies tot gevolg hadden. Ook Nederlandse bedrijven hebben in 2014 veel te kampen gehad met dergelijke datalekken en de verwachting is dat dit in 2015 ook het geval zal zijn. Welke security-dreigingen kunnen bedrijven dit jaar nog meer verwachten? Ik zet de voorspellingen voor dit jaar op een rij:

1. Apps verdedigen zichzelf
Smartphones en tablets maken deel uit van de zakelijke omgeving, waardoor het gebruik van zakelijke apps toeneemt. Apps worden vaker ontwikkeld met geïntegreerde security features. Hierdoor verdwijnt de afhankelijkheid van bijvoorbeeld antivirus-apps. In plaats daarvan zal er in 2015 een toename aan intelligente apps te zien zijn die security-risico’s herkennen en aanvallen tegengaan. Dit betekent dat er ook in een BYOD-werkomgeving altijd een zekere mate van veiligheid is ingebouwd.

2. Toename cyberaanvallen vergroot belang backup
De cyberaanval van afgelopen maand tegen Sony Pictures schetst een angstaanjagend beeld voor veel bedrijven. Hiermee is een nieuwe vorm van vergelding geboren. Kwaadaardige software wordt gebruikt om bedrijfsdata te beschadigen, lekken of stelen als vergelding voor bepaalde politieke of zakelijke activiteiten van een bedrijf. Regeringen of groeperingen zouden deze aanvallen uitvoeren, omdat ze zich negatief bejegend voelen door het desbetreffende bedrijf. Wat de beweegredenen van de aanvallers ook zijn, het ziet ernaar uit dat dergelijke cyberaanvallen een nieuwe vorm van sabotage is die zal blijven toenemen. Bedrijven wereldwijd moeten zich hierop voorbereiden door een goed backup-beleid te hanteren, zodat de belangrijkste data altijd terug te halen is.   

3. Het gevaar van Big 'ongestructureerde' Data
Big Data is de trendfase inmiddels gepasseerd en maakt intussen onderdeel uit van veel bedrijfsstrategieën. Daarbij geldt, hoe meer data, hoe meer privacy- en security-issues. Deze issues worden bovendien verergerd door de aard van de gegevens: grote hoeveelheden ongestructureerde data. Bedrijven willen het big data-fenomeen omarmen, maar de security-maatregelen die in het verleden prima werkten, zijn niet ontworpen om op zo’n grote schaal te functioneren. Deze waren bestemd om relationele databases te beschermen. Het is daarom aan IT’ers om in 2015 vooral aandacht te besteden aan het veilig stellen van NoSQL en andere non-relationele datastores.

4. Het Internet of Things-tijdperk
Het is zeer onwaarschijnlijk dat de Internet of Things (IoT)-markt in 2015 plotseling in zal storten. Er is immers een grote behoefte aan (draagbare) devices die verbonden zijn met het internet. Er zijn echter nog wel een aantal aandachtspunten die de groei mogelijk kunnen belemmeren, zoals cyberhacking en het gebrek aan security op deze devices. De ontwikkelaars van IoT-devices zijn erg gefocust op functionaliteit in plaats van security. Security-maatregelen kunnen de eenvoudige en vrije verbinding met het internet juist in de weg staan. De verwachting is dat ontwikkelaars zich de komende tijd meer gaan richten op het oplossen van eventuele privacy- en security-issues, omdat zij zich ervan bewust zijn dat zowel de consument als de zakelijke gebruiker er vroeg of laat naar vraagt. In de tussentijd zullen bedrijven hun eigen security goed op orde moeten hebben om mogelijke problemen te voorkomen die worden veroorzaakt door medewerkers die IoT-devices voor werkdoeleinden gebruiken.

2014 was een zwaar jaar voor IT professionals. Het leek wel alsof er om de dag weer een nieuw datalek aan het licht kwam. Denk hierbij aan Heartbleed en Shellshock. Bijna geen enkel apparaat of platform werd hierbij gespaard. De trend van aanvallen gericht op bepaalde besturingssystemen, software en applicaties gaat zich zeer waarschijnlijk voortzetten in 2015. Niet alleen zullen dergelijke aanvallen vaker voorkomen en meer soorten devices treffen, maar zullen ze waarschijnlijk ook grotere consequenties hebben. Moderne aanvallers zijn niet langer nerds die hacken voor de lol, maar professionals en zelfs terroristen, die meer dan alleen financiële schade aan willen richten. Het is daarom van cruciaal belang dat IT’ers op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en dat ze klaar zijn voor wat 2015 ons op security-vlak gaat brengen.

Door: Sergio Galindo, general manager bij GFI Software

]]>
Fri, 16 Jan 2015 09:47:21 +0100 Apps verdedigen zichzelf http://executive-people.nl/item/522401/apps-verdedigen-zichzelf.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Wikipedia wint Erasmusprijs 2015 http://executive-people.nl/item/522449/wikipedia-wint-erasmusprijs.html De Stichting Praemium Erasmianum heeft de Erasmusprijs 2015 toegekend aan Wikipedia. Wikipedia ontvangt de prijs omdat zij de verspreiding van kennis heeft bevorderd door een allesomvattende, voor ieder toegankelijke encyclopedie op te zetten. De initiatiefnemers van Wikipedia hebben daarvoor een nieuwe en effectieve democratische vorm ontworpen. De prijs wordt in het bijzonder toegekend aan Wikipedia als community - de gezamenlijke onderneming van tienduizenden vrijwilligers die, wereldwijd, helpen vorm te geven aan dit initiatief.

Ook in landen waar neutraliteit en open informatie niet vanzelfsprekend zijn, speelt Wikipedia een belangrijke rol, door kennis beschikbaar te maken waar die voorheen niet verkrijgbaar was. Met haar wereldwijde verspreiding en maatschappelijke impact doet Wikipedia recht aan het idee van één wereld in verscheidenheid. Het is een digitaal naslagwerk in verschillende talen, dat permanent in ontwikkeling is. Door haar open karakter draagt Wikipedia bij aan het besef dat bronnen van kennis niet neutraal zijn en steeds gewogen moeten worden. Met deze kritische aandacht voor tekst, bronnen en vermeerdering van kennis, sluit Wikipedia goed aan bij het gedachtegoed van Erasmus, wereldburger en naamgever van de prijs.

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die een buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied. De Erasmusprijs bestaat uit een geldbedrag van € 150.000. De prijs zal worden uitgereikt aan vertegenwoordigers van de Wikipedia community op een nader vast te stellen datum in het najaar van 2015.

]]>
Fri, 16 Jan 2015 08:24:32 +0100 Wikipedia wint Erasmusprijs 2015 http://executive-people.nl/item/522449/wikipedia-wint-erasmusprijs.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
BlackBerry ontkent overnamegerucht http://executive-people.nl/item/522445/blackberry-ontkent-overnamegerucht.html BlackBerry ontkent dat er gesprekken zijn met Samsung over een overname van de Canadese smartphone-maker.

Dat meldt het persbureau Bloomberg. De ontkenning komt er na een bericht van persbureau Reuters. Dat meldde dat Samsung BlackBerry recent heeft benaderd voor een overname en baseerde zich daarvoor onder andere op documenten die het heeft ingezien.

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung zou tussen de 13,35 dollar tot 15,49 dollar per aandeel over hebben voor BlackBerry. Dat geeft de onderneming een waarde tussen de 6 miljard en 7,5 miljard dollar (5 miljard tot 6,4 miljard euro). Samsung zou vooral interesse hebben in de patentenportefeuille van het concern.

BlackBerry "is op de hoogte" van de berichten. Maar "BlackBerry is niet in gesprek met Samsung met betrekking tot een mogelijk aanbod om BlackBerry te kopen", liet het bedrijf weten. Bestuurders van beide bedrijven zouden elkaar vorige week ontmoet hebben om een potentiële transactie te bespreken. Samsung was niet direct bereikbaar voor een toelichting.

Het aandeel BlackBerry profiteerde flink van het bericht, en zag de grootste koerswinst in meer dan 10 jaar. Het aandeel sloot uiteindelijk bijna 30 procent in de plus op 12,60 dollar bij hoge handelsvolumes.

BlackBerry kondigde in november nog een samenwerking met Samsung aan om de beveiligingssoftware van laatstgenoemde te verbeteren.

In samenwerking met Datanews

]]>
Fri, 16 Jan 2015 01:16:29 +0100 BlackBerry ontkent overnamegerucht http://executive-people.nl/item/522445/blackberry-ontkent-overnamegerucht.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nieuwe storage-omgeving voor EO http://executive-people.nl/item/522442/nieuwe-storage-omgeving-voor-eo.html De EO heeft eind 2014 gekozen voor Quantum StorNext storage geleverd door The Future Store uit Utrecht.

Na de overstap van Final Cut Pro 7 naar Final Cut Pro X nam de Evangelische Omroep hun shared storage onder de loupe. Tot nu toe was de productie storage een Apple Xsan gebaseerd op ActiveRAIDs van Active Storage en zelfs nog Apple Xserve RAIDs. De aangeboden oplossing was een uitgebreide versie van de StorNext Pro Studio. Dat bestaat uit een Quantum StorNext Metadata Appliance M441D met, in het geval van de EO, een zestal Quantum QX-1200 storage units voor een totaal van 216TB aan ruwe storage. Voor de infrastructuur is gekozen voor Brocade 300-series fiber channel switches.

Na een uitgebreide test draait de editing omgeving van de EO inmiddels al enige tijd probleemloos een Quantum StorNext volume met 164TB netto opslag en een maximale snelheid van 3,7 GB/sec. De sets hebben een 4Gb fiber verbinding met de storage en kunnen dus er ieder dus voor maximaal 400 MB/sec van gebruiken, ruim voldoende voor meerdere lagen ProRes 422 in de hoogste kwaliteit en ook voor gebruik van Final Cut Pro X Libraries op de Xsan zelf.

"The Future Store heeft al jarenlang ervaring met Apple Xsan systemen, en is sinds NAB van dit jaar ook Authorized StorNext Integrator. En omdat Apple Xsan een OEM is van Quantum StorNext, stelde the Future Store voor om zeker ook die oplossing te overwegen. Met storage van Quantum en StorNext 5 heb je de geoptimaliseerde combinatie van een metadata appliance met de laatste versie van het filesysteem plus de bijpassende state of the art storage", zo meldt het Utrechtse bedrijf.]]>
Fri, 16 Jan 2015 00:30:20 +0100 Nieuwe storage-omgeving voor EO http://executive-people.nl/item/522442/nieuwe-storage-omgeving-voor-eo.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
2014 was goed jaar voor Intel http://executive-people.nl/item/522441/was-goed-jaar-voor-intel.html Intel heeft in 2014 een jaaromzet behaald van 55,9 miljard dollar (6 procent stijging) en een nettowinst van 11,7 miljard dollar (22 procent stijging). Over het vierde kwartaal van 2014 meldt Intel een omzet van 14,7 miljard dollar en een nettowinst van 3,7 miljard dollar. De PC, data center en IoT business deed het goed. De Mobile and Communications Group voor tablet en smartphone processors zag de omzet op jaarbasis met 202 miljoen dollar dalen. Intel moet in die markt flink concurreren met Qualcomm en Samsung.

“Het vierde kwartaal was een sterke afsluiting van een recordjaar”, zegt Intel CEO Brian Krzanich (foto). “We hebben een aantal belangrijke doelen behaald of overtroffen. De PC-business heeft een nieuwe impuls gekregen, de data center-business is gegroeid, we hebben voet aan de grond gekregen in tablets en in nieuwe gebieden gezorgd voor groei en innovatie. In 2015 hebben we nog meer te doen. We zullen onze winstgevendheid in mobiele producten verbeteren en we blijven gefocust op de volgende trends in computing.”

Business units - jaaromzet 2014 en trends:
· Jaaromzet PC Client Group: $34,7 miljard, 4% meer dan in 2013.
· Jaaromzet Data Center Group: $14,4 miljard, 18% meer dan in 2013.
· Jaaromzet Internet of Things Group: $2,1 miljard, 19% meer dan in 2013.
· Jaaromzet Mobile and Communications Group: $202 miljoen, 85% minder dan in 2013.
· Jaaromzet software en services divisies: $2,2 miljard, 1% meer dan in 2013.

Business units - Q4 2014 omzet en trends:
· Kwartaalomzet PC Client Group: $8,9 miljard, 3% minder dan in het voorgaande kwartaal en 3% meer dan in Q4 2013.
· Kwartaalomzet Data Center Group: $4,1 miljard, 11% meer dan in het voorgaande kwartaal en 25% meer dan in Q4 2013.
· Kwartaalomzet Internet of Things Group: $591 miljoen, 12% meer dan in het voorgaande kwartaal en 10% meer dan in Q4 2013.
· Kwartaalomzet Mobile and Communications Group: een negatieve omzet van $6 miljoen, consistent met verwachtingen.
· Kwartaalomzet software en services divisies: $557 miljoen, gelijk aan het voorgaande kwartaal en 6% minder dan in Q4 2013.

Door: Witold Kepinski

]]>
Fri, 16 Jan 2015 00:22:07 +0100 2014 was goed jaar voor Intel http://executive-people.nl/item/522441/was-goed-jaar-voor-intel.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Kantoormedewerkers ontvangen 1.728 zinloze e-mailtjes per jaar http://executive-people.nl/item/522421/kantoormedewerkers-ontvangen-zinloze-e-mailtjes-per-jaar.html De gemiddelde kantoormedewerker ontvangt een flinke hoeveelheid e-mails waar zij niets aan hebben. Jaarlijks ontvangt de gemiddelde medewerkers 1.782 zinloze e-mailtjes.

Dit blijkt uit onderzoek van Sennheiser Communications, leverancier van headsets. Bij zinloze mailtjes kan het om allerlei soorten berichten gaan. Sennheiser doelt hierbij niet op spam, maar juist op berichten van bijvoorbeeld collega’s die inhoudelijk niet interessant zijn. Denk hierbij aan e-mailtjes waarin iemand wordt gefeliciteerd met zijn verjaardag, maar ook om e-mailberichten over een kapotte printer of een airconditioning die te hard zou staan.

Iemand die bekend staat om zinloze e-mailtjes
Bijna een derde van de 2.000 ondervraagde kantoormedewerkers geeft aan iemand te kennen die bekend staat om het versturen van zinloze e-mailberichten. Ongeveer de helft geeft aan dat collega’s e-mailberichten onnodig naar het gehele bedrijf sturen.

53% zou dan ook liever zien dat collega’s vaker de telefoon opnemen om dingen te delen in plaats van de inbox te vervuilen met dergelijke e-mailberichten. Tegelijkertijd geeft 67% toe meer te mailen dan te bellen. De belangrijkste reden hiervoor is de eenvoud waarmee een e-mailbericht wordt verstuurd. Onzekerheid aan de telefoon is voor 20% reden een voorkeur te hebben voor e-mail.

]]>
Thu, 15 Jan 2015 16:16:44 +0100 Kantoormedewerkers ontvangen 1.728 zinloze e-mailtjes per jaar http://executive-people.nl/item/522421/kantoormedewerkers-ontvangen-zinloze-e-mailtjes-per-jaar.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Online profielen verklappen allerlei informatie over hun makers http://executive-people.nl/item/522420/online-profielen-verklappen-allerlei-informatie-over-hun-makers.html Gebruikers hebben op internet op allerlei locaties een account. In deze accounts moeten gebruikers allerlei keuzes maken over de wijze waarop zij zich presenteren. Denk hierbij aan een gebruikersnaam en profielfoto. Het blijkt mogelijk aan de hand van zo'n profiel een redelijk beeld te krijgen van de persoon achter een het profiel. Iets wat mogelijkheden biedt voor bedrijven.

Onderzoekers van de Amerikaanse York Universiteit hebben een experiment uitgevoerd om te onderzoeken in welke mate de online profielen van mensen hun persoonlijkheid in de ‘echte wereld’ vertegenwoordigen. Verrassend genoeg blijkt aardig wat informatie over mensen uit hun online profielen afgeleid te kunnen worden.

Twee groepen
Voor het experiment zijn universiteitsstudenten in twee groepen verdeeld. Eén groep kreeg de opdracht een evaluatieformulier in te vullen over de belangrijkste vijf eigenschappen van mensen: extraversie, neuroticisme, vriendelijkheid, nauwkeurigheid en openheid. Deze groep kreeg ook de opdracht voor zichzelf een online avatar aan te maken op weeworld.com.

De tweede groep studenten kreeg zo’n 15 avatars voorgeschoteld die de eerste groep heeft gemaakt. Aan de hand van deze avatars is de tweede groep studenten gevraagd een beeld te vormen van de persoonlijkheid van de makers. Ook werden studenten gevraagd met welke makers zij vrienden zouden willen zijn.

Geen volledig beeld
De avatars leverden uiteraard geen volledig beeld op van de makers, de eerste groep studenten. Wel kon de tweede groep allerlei informatie afleiden van de profielen. Studenten bleken in staat op het gebied van extraversie, neuroticisme en vriendelijkheid informatie te verzamelen informatie te verzamelen over de makers. Over openheid en nauwkeurigheid bleken echter geen aanwijzingen te kunnen worden gevonden.

Van de tweede groep studenten gaf het overgrote merendeel aan vrienden te willen zijn met avatars die open ogen hebben, glimlachen, bruin haar hebben en sweaters dragen. Avatars met kort haar, neutrale gezichtsuitdrukkingen, zwart haar, hoeden of zonnebrillen vielen minder in de smaak.

Mogelijkheden voor bedrijven
Voor bedrijven biedt de ontdekking mogelijkheden. Zo kunnen organisaties besluiten online accounts van (potentiële) klanten te analyseren om alvast een beeld te vormen van deze klanten. Dit helpt beter in te spelen op de specifieke behoeften van deze klanten. Bedrijven kunnen echter ook bij het opstellen van eigen online accounts rekening houden met de bevindingen uit dit experiment.

]]>
Thu, 15 Jan 2015 15:12:40 +0100 Online profielen verklappen allerlei informatie over hun makers http://executive-people.nl/item/522420/online-profielen-verklappen-allerlei-informatie-over-hun-makers.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Tech startups missen diepgang http://executive-people.nl/item/522424/tech-startups-missen-diepgang.html Grote Nederlandse ondernemingen en snelgroeiende, technologische bedrijven (‘startups’) zien het belang van samenwerking om tot de noodzakelijke innovatie te komen, maar slagen er niet in deze samenwerking voldoende diepgang te geven. Dit meldt KPMG in een onderzoek.

Veelal beperkt de partnership zich tot het delen van distributiekanalen en afzetmarkten en wordt onvoldoende gebruikt wordt gemaakt van de gezamenlijke kennis en kunde. Zo ziet minder dan 40% coaching als een belangrijk voordeel van de samenwerking en delen de bedrijven relatief weinig waarde toe aan het delen van technologische kennis en kennis van de markt. Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van KPMG naar de mate waarin startende ondernemingen en gevestigde bedrijven erin slagen met elkaar samen te werken om hun innovatieve slagkracht en hun concurrentiepositie te verbeteren.

Vooral ‘window dressing’
“Corporates en startups kunnen elkaar op wezenlijke punten versterken om de nieuwe realiteit waarin zij zaken moeten doen met succes te lijf te gaan”, zegt Edo Roos Lindgreen, partner bij KPMG en Head of Innovation. Roos Lindgreen: “Voor grote bedrijven kunnen nieuwe concepten en de technieken van startups een manier zijn om relevant te blijven in een veranderende wereld. En startups vinden in grote ondernemingen bijvoorbeeld de slagkracht om te kunnen schalen. De realiteit is echter dat er vooralsnog sprake is van een oppervlakkige samenwerking tussen grote bedrijven en startups waarin in beperkte mate wordt samengewerkt op dergelijke wezenlijke thema’s. Dit duidt erop dat er in het algemeen sprake is van window dressing. Samenwerking wordt in het algemeen alleen op makkelijke terreinen gezocht en niet om een antwoord te vinden op grote strategische uitdagingen.”

Lastig om partner te vinden
Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat 65% van de onderzochte bedrijven één of meer vormen van samenwerking met een startup of grotere onderneming heeft. Ruim 90% geeft aan dat het noodzakelijk is dat grote bedrijven samenwerken met startups om te kunnen innoveren. En bijna 70% vindt dat startups gevestigde bedrijven nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen en succesvol te kunnen zijn. Bijna 70% van alle onderzochte bedrijven blijkt voortdurend actief op zoek naar een partner. Van de gevestigde bedrijven geeft slechts 10% aan dat het weinig moeite kost om een startup te vinden waarmee samengewerkt kan worden. Bovendien geeft een derde van deze ondernemingen aan dat het niet altijd duidelijk is wie verantwoordelijk is voor de samenwerking.

Traditionele samenwerkingsvormen
De oppervlakkige samenwerking tussen startups en gevestigde bedrijven komt ook tot uitdrukking in de wijze waarop de bedrijven op dit moment samenwerken. De meeste ondernemingen maken gebruik van traditionele, weinig diepgaande vormen van samenwerken, zoals een klant-leverancier relatie of een licentieovereenkomst. Joint ventures, participaties en franchiseformules worden in veel mindere mate gebruikt. Roos Lindgreen: “Dat de samenwerking nog niet in het hart van de strategie plaatsvindt, blijkt overigens ook uit het feit dat de onderzochte ondernemingen vooral focus willen blijven houden op de eigen missie en dat zij hechten aan onafhankelijkheid in de samenwerking. Signalen dat de bedrijven wel willen samenwerken, maar niet tot elkaar veroordeeld willen zijn. Eén op de vier grote bedrijven geeft dan ook aan geen enkele pijn te zullen ervaren als de samenwerking onverhoopt vandaag zou mislukken. Startups zouden hier aanzienlijk meer last van hebben. Ruim 60% zou de samenwerking met pijn in het hart zien stranden.”

Door: Witold Kepinski

]]>
Thu, 15 Jan 2015 14:53:50 +0100 Tech startups missen diepgang http://executive-people.nl/item/522424/tech-startups-missen-diepgang.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nieuwe malware geeft cybercriminelen controle over bedrijfsnetwerken http://executive-people.nl/item/522418/nieuwe-malware-geeft-cybercriminelen-controle-over-bedrijfsnetwerken.html Nieuwe kwaadaardige software is opgedoken die Active Directory-systemen (AD-systemen) kan kraken. Active Directory is een oplossing van Microsoft die IT-beheerders in staat stelt het beleid in het netwerk van het volledige bedrijf te beheren. Hackers die AD-systemen weten binnen te dringen hebben het netwerk van hun slachtoffer dan ook onder controle.

De malware is ontdekt door het Dell SecureWorks Counter Threat Unit (CTU) team, dat de malware in hun bevindingen de ‘Skeleton Key’-malware noemt. De malware richt zich op AD-systemen die uitsluitend zijn beveiligd met een wachtwoord. Twee-factor authenticatie ontbreekt bij deze systemen.

Remote access-functies
De malware is door het team van Dell aangetroffen op het systeem van een klant die wachtwoorden gebruikt om toegang te krijgen tot e-mail- en Virtual Private Network (VPN)-diensten. Via de kwaadaardige software hadden de hackers toegang tot allerlei remote access-functies, die het mogelijk maken machines op afstand over te nemen. Via deze tools konden de hackers ongemerkt meekijken met hun slachtoffers, die niets merkten van de cyberaanval en dus nietsvermoedend hun werk deed.

Het team van Dell benadrukt dat de Skeleton Key-malware niet erg geavanceerd is. Zo moeten aanvallers de malware iedere keer dat een AD-systeem wordt herstart opnieuw op het systeem plaatsen. Hiervoor gebruiken aanvallers andere remote access-malware, die zij hebben geïnstalleerd op het netwerk van hun slachtoffer. Het Dell SecureWorks Counter Threat Unit (CTU) team benadrukt dat bedrijven zich relatief eenvoudig kunnen beschermen tegen aanvallen met Skeleton Key. Het beveiligen van AD-systemen met twee-factor authentificatie is voldoende om een dergelijke aanval onmogelijk te maken.

]]>
Thu, 15 Jan 2015 14:15:03 +0100 Nieuwe malware geeft cybercriminelen controle over bedrijfsnetwerken http://executive-people.nl/item/522418/nieuwe-malware-geeft-cybercriminelen-controle-over-bedrijfsnetwerken.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Gegevens van 30.000 e-mails van Zwitserse bankklanten online na mislukte chantagepoging http://executive-people.nl/item/522417/gegevens-van-e-mails-van-zwitserse-bankklanten-online-na-mislukte-chantagepoging.html 30.000 e-mails met daarin persoonlijke gegevens van klanten van de Zwitserse bank Banque Cantonale de Geneve (BCGE) zijn op internet gepubliceerd. De hackersgroep Rex Mundi heeft geprobeerd de bank af te persen, maar zonder succes. Als wraak heeft de groep de informatie op internet gezet.

Rex Mundi wist in te breken op de systemen van de Zwitserse bank en ongeveer 30.000 e-mails van klanten van de bank in handen te krijgen. In deze e-mails worden namen, telefoonnummers en adresgegevens genoemd. De groep eiste 12.000 dollar ‘losgeld’ om publicatie te voorkomen. De bank is hier niet op in gegaan, waarna de groep de informatie op internet heeft gepubliceerd.

Wie is Rex Mundi?
De groep die de bank heeft gehackt noemt zichzelf Rex Mundi. Dit is een partij die eerder ook al toesloeg bij een groot aantal andere bedrijven, waaronder verschillende Belgische organisaties. Ook het Nederlandse uitzendbureau Accord is slachtoffer geworden van Rex Mundi.

De groep hanteert keer op keer dezelfde werkwijze. De hackers breken in bij het bedrijf, stelen gevoelige informatie en proberen het bedrijf te chanteren. Weigert het slachtoffer te betalen? Dan plaatst de groep alle gestolen informatie online. Rex Mundi maakte onlangs nog bekend hiervoor een speciale website te hebben gebouwd die uitsluitend via het anonimiseringsnetwerk Tor te bereiken is, wat het offline halen van de informatie lastig maakt.

 

 

]]>
Thu, 15 Jan 2015 12:16:31 +0100 Gegevens van 30.000 e-mails van Zwitserse bankklanten online na mislukte chantagepoging http://executive-people.nl/item/522417/gegevens-van-e-mails-van-zwitserse-bankklanten-online-na-mislukte-chantagepoging.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Facebook introduceert netwerk voor zakelijke gebruikers http://executive-people.nl/item/522405/facebook-introduceert-netwerk-voor-zakelijke-gebruikers.html Facebook At Work wordt een netwerk waar zakelijke gebruikers binnen een bedrijf kunnen communiceren. Je werkprofiel staat volledig los van je persoonlijk profiel en alles wat wordt besproken blijft binnen de virtuele bedrijfsmuren. Net zoals bij Facebook kan je groepen aanmaken, berichten versturen en evenementen aanmaken.

Momenteel test het bedrijf de toepassing bij een gesloten groep van bedrijven. Het product zit nog in een testfase. Mede daarom zijn de bijhorende apps (voor Android en iOS) enkel beschikbaar voor de partnerbedrijven.

Met Facebook At Work spreekt Facebook een markt aan die het tot nu toe links liet liggen. Bedrijven zoals Yammer (intussen overgenomen door Microsoft), en Bluekiwi spelen al enkele jaren in op de trend van sociale media binnen bedrijven. Anderzijds heeft Facebook de macht van meer dan een miljard gebruikers die het product al kennen nog voor het er is.

Momenteel is het nog niet duidelijk of Facebook zijn zakelijk netwerk betalend maakt of niet en hoe het dan zit met advertenties. Maar het belooft wel dat de data gedeeld op Facebook At Work veilig en vertrouwelijk is. Of dat genoeg is om zakelijke klanten te overtuigen om hun interne gesprekken boven een vind-ik-leuk-know te plaatsen zullen we in de komende jaren ontdekken.

In samenwerking met Datanews

]]>
Thu, 15 Jan 2015 07:19:05 +0100 Facebook introduceert netwerk voor zakelijke gebruikers http://executive-people.nl/item/522405/facebook-introduceert-netwerk-voor-zakelijke-gebruikers.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Social media, mobile tracking en apps en e-mail marketing staat in 2015 centraal in marketing http://executive-people.nl/item/522402/social-media-mobile-tracking-en-apps-en-e-mail-marketing-staat-in-centraal-in-marketing.html Marketeers zullen in 2015 nog meer inzetten op social media, mobile (tracking en apps) en e-mail marketing, om zo te komen tot een samenhangende customer journey.

Dit staat in het ‘2015 State of Marketing’ rapport, zoals gepubliceerd door Salesforce. Dit rapport is gebaseerd op een wereldwijd onderzoek onder meer dan 5.000 marketeers. De markteers zijn positief over de vooruitzichten: ruim 84 procent van de respondenten is van plan de marketingbudgetten in 2015 te verhogen of te handhaven, met social en mobile marketing bovenaan de prioriteitenlijst. Het 2015 State of Marketing-rapport is hier te downloaden.

Customer journey centraal
De customer journey is een essentieel onderdeel geworden van het marketingproces. Er is een enorme verschuiving van campagnegerichte marketing naar gepersonaliseerde 1:1 customer journeys. Zesentachtig procent van de senior marketeers vindt het essentieel om een samenhangende customer journey te creëren waarbij alle touchpoints en kanalen worden meegenomen. In het 2015 State of Marketing-rapport, noemen respondenten mobiele apps, marketing analytics en customer relationship management (CRM) instrumenten als de technologieën die het meest effectief zijn bij het creëren van zo’n samenhangende customer journey.

Social groeit
Budgetten voor social groeien sneller dan die voor elk ander digitaal marketingkanaal. Er is een grote verschuiving in de manier waarop marketeers naar social kijken: 64 procent van de marketeers ziet social als een cruciale enabler van producten en diensten, een stijging van 25 procent ten opzichte van het 2014 State of Marketing-rapport. Zeventig procent van de marketeers zegt de uitgaven voor social media advertising te zullen verhogen.

Mobiel geïntegreerd
Marketeers integreren mobiele kanalen steeds meer in hun totale marketingstrategie om hun klanten met 1:1 interacties in real-time te kunnen bereiken. Achtenzestig procent geeft aan mobiel te hebben geïntegreerd in hun totale marketingstrategie, een stijging van 48 procent ten opzichte van vorig jaar. Vijfenzestig procent is van plan het budget voor mobiele push-notificaties met een derde of meer te laten stijgen en 58 procent heeft nu een special team voor mobile marketing, een stijging van 35 procent.

E-mail nog steeds motor
E-mail is nog steeds de motor van digitale marketing. Drieënzeventig procent van de marketeers is het erover eens dat e-mail de kern is van het marketingproces, en 92 procent geeft aan dat e-mail een duidelijke return on investment (ROI) levert. Zevenenveertig procent van de deelnemers aan de enquête ziet click-through rates als de belangrijkste maatstaf voor succes van e-mail marketing, terwijl net iets minder, 43 procent, conversiepercentage als belangrijkste criterium ziet.

"De toekomst van marketing ligt bij het opbouwen van intensieve customer journeys vanuit sales, service en marketing. Het is belangrijker dan ooit om echt verbinding te maken met elke persoon die met je merk te maken heeft en zijn of haar customer journey te personaliseren op basis van acties en voorkeuren", zegt Scott McCorkle, CEO, Salesforce Marketing Cloud, Salesforce. "Ons 2015 State of Marketing-rapport toont aan dat dit het jaar wordt dat bedrijven daadwerkelijk inzetten op een echte multi-channel aanpak om de klant nauwer bij het bedrijf te betrekken."

Top 5 gebieden voor hogere uitgaven:

70% Social media reclame
70% Social media marketing
67% Social media engagement
67% Locatie-gebaseerd mobile tracking
66% Mobiele toepassingen

Vorig jaar bestond de top 5 uit: data & analytics (61%), marketing automation (60%), e-mail marketing (58%), social media marketing (57%) en content management (57%).

De link naar het rapport: https://www.salesforce.com/form/marketingcloud/2015-state-of-marketing.jsp.

De link naar de infographic: http://goo.gl/A4QMeo.

WK

]]>
Thu, 15 Jan 2015 00:53:02 +0100 Social media, mobile tracking en apps en e-mail marketing staat in 2015 centraal in marketing http://executive-people.nl/item/522402/social-media-mobile-tracking-en-apps-en-e-mail-marketing-staat-in-centraal-in-marketing.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
6000 nieuwe Europese medewerkers voor Amazon http://executive-people.nl/item/522394/nieuwe-europese-medewerkers-voor-amazon.html Online retailer en public cloud aanbieder Amazon recruteerde het afgelopen kwartaal 6000 nieuwe werknemers in de EU.

Het bedrijf heeft verschillend IT-talent aangenomen zoals datacenter technici, software developers, supply chain managers, developers, fulfilment specialisten, klantenservice medewerkers en andere specialisten.

Amazon heeft binnen de EU nu 32.000 werknemers. Sinds 2012 zijn er 10.000 werknemers aangenomen. die werken op vijftig verschillende locaties.

 

Xavier Garambois, vice president in Amazon EU Retail zegt dat er meer mensen worden aangenomen door het toenemend aantal klanten.

Door: Witold Kepinski

]]>
Thu, 15 Jan 2015 00:11:42 +0100 6000 nieuwe Europese medewerkers voor Amazon http://executive-people.nl/item/522394/nieuwe-europese-medewerkers-voor-amazon.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Einde support Windows Server 2003 stimuleert bredere omarming van de cloud http://executive-people.nl/item/522396/einde-support-windows-server-stimuleert-bredere-omarming-van-de-cloud.html Het einde van de support voor Windows Server 2003 in juli 2013 opent voor eindgebruikers de weg om meer cloud oplossingen te omarmen. Dat is de conclusie van het onderzoek van de reseller Insight, die onlangs bijna 250 klanten ondervroeg over hun cloud plannen.

Uit het onderzoek blijkt dat twee op de vijf respondenten geen idee heeft wat te doen als ondersteuning voor Windows Server 2003 eindigt. Dit wijst op het feit 'dat bedrijven hebben nog steeds problemen hebben met het nemen van beslissingen op het gebied van cloud', aldus Insight.

Zo'n 44 procent van de ondervraagde bedrijven willen wel gebruik maken van de cloud, zoals opslag van bedrijfsgegevens (41 procent), het verbeteren van de interne communicatie (46 procent), en een verbeterde samenwerking (20 per cent).

Ash Patel, EMEA cloud directeur bij Insight, beweert dat eindgebruikers de gemeenschappelijke overtuiging hebben dat de cloud het antwoord is op veel vraagstukken, maar dat bedrijven de tijd nodig hebben om ervoor te zorgen dat ze eerst de juiste vragen stellen, zoals over implementaties, hoe ze het beste voordeel kunnen halen van cloud technologie.

Insight biedt die organisaties naar de cloud willen een infographic checklist. Uiteraard heeft Insight zelf een cloudaanbod dat bestaat uit Virtual Desktop, Unified Comms, Mobile Devices Management, Office 365 en Cloud Storage.

Door: Witold Kepinski

 

]]>
Thu, 15 Jan 2015 00:06:28 +0100 Einde support Windows Server 2003 stimuleert bredere omarming van de cloud http://executive-people.nl/item/522396/einde-support-windows-server-stimuleert-bredere-omarming-van-de-cloud.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Steeds meer ontslagen door ‘verkeerde’ uitingen op social media http://executive-people.nl/item/522373/steeds-meer-ontslagen-door-a-verkeerdea-uitingen-op-social-media.html Medewerkers worden steeds vaker ontslagen nadat zij op social media een opmerking hebben geplaatst die in de ogen van de werkgever niet kan. DAS, één van de grootst juridische dienstverleners van Nederland, meldt in 2013 300 ontslagzaken te hebben behandeld waarbij opmerkingen op social media een rol speelde.

Dit schrijft de Volkskrant. DAS meldt dat in zeventig gevallen de op social media geplaatste opmerkingen ernstig genoeg waren om ontslag aan te vragen. Naast DAS meldt ook Achmea Rechtsbijstand een stijging te zien van het aantal zaken waarbij social media betrokken is. Dit aantal is gestegen van vijf in 2010 naar achtendertig in 2014.

Berichten worden gemeld door bijvoorbeeld collega’s
Veel werkgevers zouden discutabele berichten op Facebook pas onder ogen krijgen nadat zij van bijvoorbeeld andere medewerkers screenshots van de berichten voorgelegd krijgen. Er zijn dan ook geen aanwijzingen dat werkgevers op social media werknemers op grote schaal in de gaten houden.

Naast ongepaste opmerkingen kunnen ook het online publiceren van discutabele foto’s reden zijn voor ontslag. Als voorbeeld noemt de Volkskrant een verpleegkundige die werd ontslagen nadat haar dochter, de toenmalige Miss Nederland, tijdens een avonddienst enkele foto’s van de verpleegkundige in ziekenhuiskleding maakte. Deze foto’s werden op Facebook geplaatst. Het ziekenhuis stelde dat de verpleegkundige met de actie de privacy van patiënten in gevaar heeft gebracht en besloot haar te ontslaan.

]]>
Wed, 14 Jan 2015 16:15:19 +0100 Steeds meer ontslagen door ‘verkeerde’ uitingen op social media http://executive-people.nl/item/522373/steeds-meer-ontslagen-door-a-verkeerdea-uitingen-op-social-media.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg