Nieuws Nieuws http://executive-people.nl http://executive-people.nl/item/25/nieuws.html Sun, 01 Mar 2015 00:05:57 +0100 FeedCreator 1.7.2-ppt (info@mypapit.net) Hoe voorkomt u een misdaad die miljoenen kost en zowel grote als kleine bedrijven treft http://executive-people.nl/item/523530/hoe-voorkomt-u-een-misdaad-die-miljoenen-kost-en-zowel-grote-als-kleine-bedrijven-treft.html Na veertig jaar is met ‘phreaking’ of het hacken van telefoons nog steeds veel te verdienen. De verliezen als gevolg van wereldwijde communicatiefraude zijn naar schatting vier keer zo hoog als die door fraude met creditcards. De praktijk is tegenwoordig niet langer het terrein van grappenmakers en studenten, maar is getransformeerd in een goed georganiseerde en groeiende criminele activiteit die bedrijven miljarden dollars per jaar kost. Hierbij de belangrijkste risicofactoren uit om vast te stellen of een organisatie wordt blootgesteld aan fraudeurs en de stappen die bedrijven kunnen nemen om hun communicatielijnen te beveiligen.

Het hacken van telefoons is een criminele activiteit die miljarden dollars kost. Volgens schattingen van de Communications Fraud Control Association (CFCA) liggen de verliezen als gevolg van fraude door het hacken van PBX-centrales rond de 4,4 miljard dollar.

Fraude met telefoonkosten betreft het onbevoegde gebruik van een communicatiesysteem door hackers. Ze compromitteren het systeem en maken hoge kosten met internationale telefoongesprekken of betaalnummers die ze onder controle hebben. Georganiseerde criminelen beseffen dat bedrijven vaak wel hun netwerken en pc’s goed tegen geavanceerde aanvallen beschermen. Wat betreft hun communicatieoplossingen zijn ze echter vaak zeer kwetsbaar.

De kosten kunnen behoorlijk oplopen, aangezien bij dit type fraude geen onderscheid wordt gemaakt tussen grote en kleine bedrijven. Nu het gebruik van VoIP-communicatie in bedrijven snel toeneemt, liggen er talloze kansen. Volgens het onderzoek van de CFCA zijn de kosten als gevolg van fraude sinds 2011 met 15% gestegen, mede door het gemak waarmee fraude-instructies en videolessen op sociale media kunnen worden uitgewisseld en de relatief beperkte technische vaardigheden die nodig zijn om slecht beveiligde communicatiesystemen te hacken.


Het visitekaartje van de fraudeur 
Hackers vallen aan via poortscans, eenvoudige en ‘brute’ technologie, of via subtielere social-engineering-technieken. Organisaties merken meestal pas dat ze slachtoffer van fraude zijn geworden wanneer ze de telefoonrekening zien! Belangrijke signalen om alert op te zijn, zijn een groot aantal internationale telefoongesprekken vanaf dezelfde interne telefoon, een piek van internationale gesprekken buiten kantooruren naar een land waar het bedrijf geen zaken mee doet of een waarschuwing van de telefonist die meerdere korte telefoongesprekken naar een betaalnummer constateert. 

Risicobeoordeling 
Oudere systemen, een verouderd beveiligingsbeleid en een onzorgvuldige configuratie, vooral wanneer VoIP-telefoons in het netwerk zijn geïntegreerd, zijn de drie belangrijkste risicofactoren die vaak over het hoofd worden gezien door bedrijven. Deze stellen hen echter direct bloot aan de zeer reële risico’s dat hun telefooncentrale wordt gehackt en er  fraude met telefoonkosten wordt gepleegd. 

Hoe stelt een bedrijf dan vast dat het kwetsbaar is? Hieronder volgt een goede controlelijst. Als u een van deze vragen met ‘ja’ moet beantwoorden, loopt uw bedrijf risico:

 1. Zijn dezelfde systeemwachtwoorden al meer dan een jaar in gebruik?
 2. Gebruiken eindgebruikers standaardwachtwoorden voor voicemail?
 3. Zijn er modems op de communicatieserver aangesloten?
 4. Hebben alle eindgebruikers toegang tot internationale nummers?
 5. Worden telefoniediensten aangeboden aan gebruikers buiten het bedrijf?
 6. Zijn er onlangs personeelswisselingen geweest in het systeembeheerteam?

Preventie en bescherming
Het is precies om die reden dat bedrijven zoals Alcatel-Lucent Enterprise controlediensten ter voorkoming van telefoonkostenfraude aanbieden om bedrijven te assisteren met het invoeren van best practices en beschermingsmechanismen om de meeste scenario’s met telefoonkostenfraude te voorkomen. Dit zijn de belangrijkste in te voeren ‘best practice’-elementen om fraude met telefoonkosten te beperken:

 • Voer zelf goede controles in – gebruik sterkere wachtwoorden en evalueer uw wachtwoordenbeleid. Stel gespreksblokkeringsregels in om uitgaande gesprekken te beperken tot kantooruren, voer een wachtwoordbeveiliging in voor internationale gesprekken of betaalnummers en voer extra doorverbindings- en doorschakelingsbescherming in. Het is ook belangrijk om de verantwoordelijkheden en beheersrechten van uw werknemers te onderzoeken.
 • Zorg dat uw softwareversies en beveiligingspatches actueel zijn – houd softwareversies actueel om te zorgen dat u profiteert van de nieuwste productuitbreidingen en technologische ontwikkelingen. Versterk uw oplossingen door best practices op het gebied van beveiliging te hanteren en installeer altijd de nieuwste beveiligingspatches van leveranciers. Houd er echter rekening mee dat hackers zich ontwikkelen. U moet met hen meegroeien, dus daarom is het essentieel om regelmatig te evalueren of uw systemen kwetsbaar zijn voor fraude.
 • Vergroot het interne bewustzijn – leid werknemers op in elementaire beveiligingsmaatregelen, de juridische en financiële risico’s van fraude en hun plichten en verantwoordelijkheden. Herinner hen aan de vertrouwelijkheidsregels en dat ze moeten oppassen dat ze geen technische details over het communicatiesysteem aan anderen doorgeven. Soms is het ook nuttig om interne bewustwordingscampagnes op het gebied van fraude op te zetten zodat uw medewerkers ongebruikelijke activiteit of gedrag met betrekking tot telefoniediensten melden.

Fraude met telefoonkosten is een steeds grotere bedreiging. Door deze eenvoudige stappen te nemen, kunt u het fraudeurs echter veel lastiger maken en ervoor zorgen dat uw communicatiesysteem geen gemakkelijk doelwit is. 

Manish Sablok, Head of Marketing voor Centraal-, Noord- en Oost-Europa bij Alcatel-Lucent Enterprise

]]>
Sat, 28 Feb 2015 20:19:29 +0100 Hoe voorkomt u een misdaad die miljoenen kost en zowel grote als kleine bedrijven treft http://executive-people.nl/item/523530/hoe-voorkomt-u-een-misdaad-die-miljoenen-kost-en-zowel-grote-als-kleine-bedrijven-treft.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Middelgrote bedrijven leverden Europa 1,03 biljoen euro op in 2014 http://executive-people.nl/item/524834/middelgrote-bedrijven-leverden-europa-biljoen-euro-op-in.html Middelgrote bedrijven hebben in 2014 een bijdrage van 1,03 biljoen euro aan de Europese economie geleverd. Naar verwachting stijgt dit cijfers dit jaar met 3% naar 1,06 biljoen euro en in 2019 zelfs tot 1,2 biljoen euro.

Dit staat in de European Economic Impact Study die vandaag wordt gepubliceerd door Sage Enterprise Market Europe. Het onderzoek, uitgevoerd door het Centre for Economic and Business Research, analyseerde de bijdrage van middelgrote ondernemingen aan de twaalf belangrijkste economieën binnen de EU. De European Economic Impact Study is tot stand door kwantitatief onderzoek van Redshift Research, die de mening inventariseerde van 814 zakelijke beslissers in middelgrote Europese bedrijven in twaalf EU-landen.

23% van de bruto toegevoegde waarde
Nederland telt 8.700 middelgrote bedrijven, wat neer komt op slechts 1% van alle organisaties in Nederland. Slechts 19% van de werknemers in Nederland is werkzaam bij een middelgroot bedrijf. De groep is desondanks verantwoordelijk voor 23% van de bruto toegevoegde waarde (GVA). Van 2009 tot 2014 namen medewerkers van middelgrote bedrijven gemiddeld 70.500 euro aan GVA per jaar voor hun rekening. Dit was 23% (of 13.000 euro) meer dan een werknemer van een gemiddeld bedrijf. Middelgrote bedrijven in Nederland zijn goed voor een kwart van de Nederlandse export en 79% van deze export was in 2012 bestemd voor andere EU-landen. Middelgrote bedrijven zijn dan ook van groot belang voor de positie van Nederland als essentieel kanaal voor de Europese handel.

Bijna twee derde van de middelgrote bedrijven in Europa zijn innovators (63 procent). Ze ontwikkelen nieuwe producten en business practices, en zetten deze in. In alle landen die meededen in het onderzoek, innoveert een groter deel van de middelgrote ondernemingen dan in de economie als geheel.
In negen van de twaalf onderzochte landen voegen werknemers van middelgrote ondernemingen meer waarde dan gemiddeld toe.

]]>
Sat, 28 Feb 2015 14:57:48 +0100 Middelgrote bedrijven leverden Europa 1,03 biljoen euro op in 2014 http://executive-people.nl/item/524834/middelgrote-bedrijven-leverden-europa-biljoen-euro-op-in.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlandse CEO’s kiezen het meest voor een vakinhoudelijke opleiding http://executive-people.nl/item/524833/nederlandse-ceoa-s-kiezen-het-meest-voor-een-vakinhoudelijke-opleiding.html Wereldwijd gezien zijn de drie populairste studies van CEO’s respectievelijk Economie, Economics & Business en Business Studies. De Nederlandse CEO kiest echter vaker voor een vakinhoudelijke opleiding. In Nederland staat Economics & Business weliswaar op de eerste plek van populaire studies, maar technische studies zijn een goede tweede. Op de derde plaats staat een rechtenstudie.

Dit blijkt uit online onderzoek onder 826 CEO’s, wereldwijd uitgevoerd door Data Discovery specialist Qlik (NASDAQ:QLIK). Qlik ontwikkelde een applicatie om de diverse kenmerken van CEO’s over de hele wereld met elkaar te vergelijken en zo de anatomie van de gemiddelde CEO in kaart te brengen. In Nederland zijn 101 CEO’s van beursgenoteerde bedrijven uit het topsegment onder de loep genomen. De andere onderzochte CEO’s komen uit onder andere Engeland, Zwitserland, Australië, China, India, Hong Kong, Japan en Singapore.

Studiekeuze
Mannelijke en vrouwelijke CEO’s laten wat betreft studiekeuze een aantal verschillen zien. Mannen kiezen gemiddeld genomen meestal voor een economische opleiding, terwijl vrouwen vaak kiezen voor een business studie. In Nederland ligt deze verhouding anders en kiezen zowel mannen als vrouwen het meest voor de studie Economics & Business. Nederlandse vrouwelijke CEO’s kiezen op de tweede plaats voor een sociaal politieke studie, terwijl de mannelijke Nederlandse CEO juist een technische opleiding op de tweede plaats heeft staan. Ook opvallend is dat de Erasmus Universiteit Rotterdam wereldwijd op de vierde plek staat wat betreft leveranciers van CEO’s.

Naast een verschil in studiekeuze tekenen ook andere internationale verschillen zich af. Als we kijken naar het carrièreverloop blijkt dat de meeste CEO’s wereldwijd voor hun aanstelling managing director waren. De Nederlandse CEO was echter voor zijn aanstelling meestal al CEO bij een andere organisatie. In Nederland kent ook de functie CEO een hoger verloop dan in de rest van de wereld. 51% van de CEO’s wereldwijd blijft tot 5 jaar in dezelfde functie, terwijl dit percentage in Nederland op 59% ligt. In Japan wisselt de CEO het snelst van functie, 68% wisselt daar binnen vijf jaar van baan.

DNA van een leider
Sabine Palinckx, Country Manager Benelux bij Qlik: “Hoe ziet het DNA van een succesvolle leider eruit? Hoe waarschijnlijk is het dat ik ooit CEO word en wat heb ik daarvoor nodig? Allemaal vragen waar vermoedelijk iedereen wel eens over nagedacht heeft. Het antwoord ligt echter gewoon binnen handbereik. Door data uit verschillende bronnen met elkaar te combineren en dit te visualiseren, kan iedereen zien hoe ze een slimme strategie uit kunnen stippelen om later CEO te worden. Een belangrijke conclusie uit de data is dat er de afgelopen jaren weinig veranderd is in de boardroom. De gemiddelde CEO is nog steeds een man van middelbare leeftijd.”

]]>
Sat, 28 Feb 2015 13:11:56 +0100 Nederlandse CEO’s kiezen het meest voor een vakinhoudelijke opleiding http://executive-people.nl/item/524833/nederlandse-ceoa-s-kiezen-het-meest-voor-een-vakinhoudelijke-opleiding.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Marc Groetelaars: ‘Wij zorgen voor gestructureerde processen’ http://executive-people.nl/item/524808/marc-groetelaars-a-wij-zorgen-voor-gestructureerde-processena.html Marc Groetelaars is een goede bekende in de Nederlandse IT-markt. Lange tijd is hij het gezicht geweest van VMware in de Benelux. Vorig jaar is hij aan de slag gegaan bij het razendsnel groeiende ServiceNow als Regional Director Benelux. Executive People sprak met hem over de uitdagingen van zijn klanten, en de manier waarop ServiceNow daarop inspeelt.

“Bij ServiceNow zetten we de klant volledig centraal”, zegt Marc Groetelaars. “Dit betekent dat alle mensen die je hier tegenkomt dezelfde passie delen, en gericht zijn op dat stipje op de horizon waar we met elkaar voor gaan. Dat is voor iedereen hier gelijk, en dat spreekt me heel erg aan. ServiceNow als organisatie geeft enorm veel energie.”

Hij citeert de altijd uitgesproken Nederlands-Amerikaanse CEO van ServiceNow, Frank Slootman: “We make a ´ding’ in the Universe. Op dagelijkse basis zie ik dat wij de manier waarop klanten werken, veranderen. En dat gebeurt op een enorm vooruitstrevende manier, het heeft veel impact. Op de gebruikers, op de manier waarop zij werken en ook op het plezier dat ze in hun werk hebben.”

Privéleven

Dat heeft volgens hem alles te maken met de manier waarop mensen in hun privéleven omgaan met technologie. “Alles is social geworden. Mensen zijn gewend om alles wat ze doen te delen via sociale media als Facebook, en alles wat ze op zakelijk gebied doen gebeurt op LinkedIn. Wij geloven erin dat alles wat werkgerelateerd is, zoals de manier waarop werk gemanaged wordt, kan plaatsvinden via het platform van ServiceNow.”

Hij wijst op de discrepantie tussen de omgeving thuis en de IT-omgeving op het werk. “Als consument zijn we ondertussen gewend om heel snel en intuïtief te werken, bijvoorbeeld wanneer je iets wilt bestellen. Maar op het werk krijgen we met allerlei processen te maken die niet op elkaar aansluiten. Het zijn museumstukken, het lijkt soms wel of je teruggaat naar die grote envelop met een papiertje erin, die door alle departementen gaat om te worden afgetekend. Dat kan echt niet meer.”

Management

En dat is waar ServiceNow kansen ziet. “Wij structureren het werk, we structureren de workflows en passen daarop orchestratie toe. De basis is dat een medewerker wat vraagt, en iemand anders moet dat leveren. Daartussen zit een workflow, een proces. Dat kun je structureren, om vervolgens Service Management toe te passen om het automatisch en snel te laten verlopen, effectief en zonder fouten.”

“Daar kun je uiteindelijk orchestratie omheen bouwen. Want management heeft alleen zin wanneer er een duidelijke uitkomst is. Dat management is nodig om goed te kunnen meten, om op basis daarvan uiteindelijk weer de juiste beslissingen te kunnen nemen. Wij veranderen zo de manier waarop mensen werken.”

Eén architectuur

Het onderscheidend vermogen van ServiceNow is volgens Groetelaars de eenduidige architectuur. “Wij hebben geen last van meerdere vormen van architectuur die aan elkaar geknoopt moeten worden. Dat noemen wij het single system of record. Wanneer je dat hebt beschik je over één platform waarop je al het werk kunt gaan doen. Want uiteindelijk gaat het om de applicaties, de dienstverlening.”

Dat werken op een heterogene manier maakt de volgende stap mogelijk, het creëren van een system of engagement. “Simpel gezegd is dat is dat niets meer dan effectieve samenwerking tussen mensen, tussen systemen en mensen, en tussen afdelingen onderling. Daarmee krijg je effectieve processen, iets dat je kunt auditen, en waar je zaken als governance en risk compliance aan toe kunt voegen.”

“Het resultaat is dat de kwaliteit omhoog gaat, en de kosten dalen. Dat is voor iedereen in een organisatie relevant, maar essentieel is dat je daardoor een hele goede gebruikerservaring krijgt. Juist die ervaring dus die we gewend zijn in ons privéleven met de snelheid van Facebook op je smartphone, met het gemak van bestellen bij Amazon of Bol.com.”

Moderniseren en transformeren

Om dit mogelijk te maken beschikt ServiceNow wereldwijd over zestien datacenters. “Er is geen enkele andere cloud-leverancier die daarbij in de buurt komt. Dit garandeert ons uptime, availiblity en security. Wij hebben daarmee het enige serieuze cloudplatform, waar ook ons eigen datacenter in Amsterdam deel van uitmaakt.”

ServiceNow heeft weliswaar een IT-achtergrond, maar de toepassing is volledig gericht op de business. “Met onze klanten praten we naast het moderniseren en transformeren van ITuiteindelijk altijd over een duidelijk effect op de business. Het gaat nadrukkelijk om de zakelijke toepassing, namelijk servicemanagement voor de bedrijfsvoering. En of de toepassing dan is bij IT, HR of marketing is minder van belang.”

ServiceNow ziet een opvallende trend: “We zien regelmatig dat we klanten hebben waar we aanvankelijk geen rol spelen binnen de IT-afdeling, maar wel binnen bijvoorbeeld de HR-afdeling omdat ze daar veel problemen met hun workflow. Daar implementeren we dan bijvoorbeeld een knowledge base, een self service portal, waarmee mensen zelf de verantwoordelijkheid en de instrumenten krijgen om antwoorden te zoeken. Je ontlast zo de HR-afdeling, die zich innovatief en proactief kan opstellen.”

Dienstverlening als service

De manier waarop de oplossingen worden geleverd passen ook in een duidelijke trend. “De afgelopen jaren zijn we steeds meer gewend geraakt aan de ontwikkeling van software as a service, wat in toenemende mate evolueert naar dienstverlening as a service. Organisaties stappen af van het idee dat ze zelf alles in beheer moeten hebben, en zelf alles kopen. Die ontwikkeling was al zichtbaar door de shadow clouds, die zijn ontstaan omdat de oplossingen van IT niet voldeden zodat afzonderlijke afdelingen hun eigen oplossingen gingen kopen.”

“Waar wij nu voor willen zorgen is dat de CIO service broker wordt voor zijn organisatie. Met de nadruk op service. De IT gaat zorgdragen voor de dienstverlening. Bij steeds meer bedrijven is de CIO niet meer degene die de kapotte pc repareert, maar een executive die waarde toevoegt en ervoor zorgt dat er effectief en intuïtief kan worden gewerkt door middel van service management. Dan krijgt IT toegevoegde waarde. De rol van de CIO wordt dan die van een echte business partner. Everything as a service.”

]]>
Sat, 28 Feb 2015 08:00:50 +0100 Marc Groetelaars: ‘Wij zorgen voor gestructureerde processen’ http://executive-people.nl/item/524808/marc-groetelaars-a-wij-zorgen-voor-gestructureerde-processena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Mobile World Congress beurs in Barcelona toont nieuwste smartphones http://executive-people.nl/item/524828/mobile-world-congress-beurs-in-barcelona-toont-nieuwste-smartphones.html Het Mobile World Congress in Barcelona,dat tussen 1 maart en 6 maart worden gehouden is het walhalla voor iedereen die geïnteresseerd is in smartphones, wearables, apps en andere mobiele technologie. Vorig jaar zakten liefst 80.000 bezoekers af naar de stad aan de Costa Brava, waaronder zelfs Facebook-baas Mark Zuckerberg die dit jaar er ook weer bij is.

Er worden weer veel nieuwe high end smartphones gelanceerd. Dit jaar wordt er vooral uitgekeken naar de voorstelling van Samsung's langverwachte Galaxy S6, en naar de nieuwe boreling van HTC, de M9.

Samsung

Samsung heeft geen al te best jaar achter de rug wat mobieltjes betreft. In de high end vreet Apple aan het aandeel van de marktleider met de uitzonderlijk succesvolle iPhone 6, en in de low- en midrange-segmenten maken Chinese fabrikanten als Huawei, ZTE, Xiaomi en OnePlus steeds nadrukkelijker het mooie weer.

Met andere woorden is de lancering van de Galaxy S6 één van de belangrijkste productlaunches voor Samsung in jaren. Dit nieuwe toptoestel moet de Koreanen opnieuw in het middelpunt van de belangstelling plaatsen. Volgens de eerste geruchten zou Samsung alvast schoon schip hebben gemaakt, en zou de S6 iets helemaal anders zijn dan zijn voorgangers.

Wat we al weten? Het goedkope plastic wordt eindelijk geruild voor een metalen afwerking (in navolging van de concurrentie). De achterkant zou volgens de laatste lekken volledig uit glas bestaan (een beetje zoals de Sony Xperia Z3 dus), er is naar verluid een nieuwe vingerafdrukscanner voorzien én er wordt ook een versie voorgesteld met een gekromd 'infinity'-scherm (denk aan de Galaxy Note Edge, maar in plaats van een infinity-curve aan één kant, een curve aan beide zeiden).

Voorts zou Samsung zijn TouchWiz-skin flink opgekuist hebben, en zou hij in het verlengde liggen van de zuivere Android 5.0-interface op de Nexus 6. Het aantal voorgeïnstalleerde Samsung-apps zou beperkt worden tot het absolute minimum.

Wat intussen zo goed als vaststaat, is dat Samsung voor de S6 afstapt van de Snapdragon-chips van Qualcomm en kiest voor de zelf ontwikkelde octacore Exynos-processoren. Een krachtige S6 met Exynos-chips aan boord is één van de manieren waarop Samsung zich hoopt te kunnen onderscheiden van het Snapdragon en het Apple-geweld.

HTC

Over de HTC M9 die zondag wordt voorgesteld, zijn intussen al heel wat dingen uitgelekt. Dat het toestel qua design erg dicht aanleunt bij de M7 en de M8 bijvoorbeeld (vooral de rand rondom het toestel krijgt een andere tint mee), en dat er geopteerd wordt voor een 20 megapixel-camera op de achterzijde en een HTC ultrapixel-camera aan de voorkant.

Na enkele moeilijke jaren probeert HTC zich overigens om te vormen van een zuivere smartphone-fabrikant tot een bedrijf dat ook andere toestellen bouwt. De RE-camera was een eerste experiment in die richting, en verwacht wordt dat de Taiwanezen zondag voor het eerst een smartwatch tonen.

Huawei

De Chinese fabrikant Huawei wacht nog even met de voorstelling van zijn nieuwe toptoestel, de lancering daarvan is later op het jaar voorzien. Wel komt Huawei in Barcelona met enkele nieuwe wearables en viert de technologiegigant de komst van twee smartphones uit de 'Honor'-reeks (de 'Honor 6+' en de 'Honor Cherry') naar Europa.

Met het nieuwe Honor-merk mikt Huawei vooral op de midrange-markt. Bedoeling is om aantrekkelijke toestellen met topspecificaties in de markt te zetten voor een zeer zacht prijsje. De echte toptoestellen van de Chinezen zullen onder de Huawei-naam blijven opduiken.

LG

LG lanceert in Barcelona een nieuwe lijn van smartphones in het middensegment, voor een prijs die schommelt tussen de 99 en de 199 euro. De 'Magna' en de 'Spirit' (allebei verkrijgbaar in 3G en 4G-versie) combineren een gelikte metalen afwerking met een gebogen scherm. Door ook in het middensegment met dergelijke 'curves' uit te pakken, hoopt LG zich te kunnen onderscheiden van de moordende concurrentie in die categorie.

Ook de nieuwe smartwatch LG Watch 'Urbane' wordt in Barcelona boven de doopvont gehouden. Die ziet er uit als een 'echt' horloge, en zou een autonomie hebben van twee dagen bij intensief gebruik.

De Urbane zou in twee verschillende versies in de markt gezet worden: ééntje draait op Android Wear, en de andere versie op het intern ontwikkelde 'LG Wearable Platform'. Volgende week weten we meer.

Sony en Microsoft

Ook Sony houdt het dit keer bij de voorstelling van enkele toestellen uit het middensegment (de Sony Xperia E4 en de E4g bijvoorbeeld, en volgens de geruchtenmolen ook een Xperia Compact en een Xperia Ultra), en houdt de komst van de Xperia Z4 voor een latere datum.

Van Microsoft tenslotte, is geweten dat het bedrijf aan een nieuw Lumia-toptoestel werkt met een Snapdragon 810 aan boord, maar het is verre van zeker dat de troepen van Satya Nadella het nu al gaan tonen. Wel is er maandag sowieso een persevent van Microsoft in Barcelona, en naast het pushen van Windows 10 zou de softwareboer toch nog enkele verassingen in petto hebben.

In samenwerking met Datanews

]]>
Sat, 28 Feb 2015 00:14:42 +0100 Mobile World Congress beurs in Barcelona toont nieuwste smartphones http://executive-people.nl/item/524828/mobile-world-congress-beurs-in-barcelona-toont-nieuwste-smartphones.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bask Iyer wordt CIO van VMware http://executive-people.nl/item/524812/bask-iyer-wordt-cio-van-vmware.html VMware, leverancier van virtualisatie en cloudoplossingen, stelt Bask Iyer aan als senior vice president en chief information officer (CIO). Iyer leidt VMware's global information and technology organization.

Iyer werkte eerder bij Juniper Networks, Honeywell en GlaxoSmithKline Beecham. Iyer vervangt Tony Scott die nu aan de slag is als U.S. CIO en baas van de White House Office of Management (OMB) en de Budget's Office of Electronic Government and Information Technology. Scott wordt verantwoordelijk voor de Smarter IT Delivery Agenda dat onder andere moet leiden tot het aannemen van de beste IT-professionals en nauwere samenwerking met de IT-branche.

Door: Witold Kepinski

]]>
Fri, 27 Feb 2015 19:15:46 +0100 Bask Iyer wordt CIO van VMware http://executive-people.nl/item/524812/bask-iyer-wordt-cio-van-vmware.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Google koopt topleveldomein .app http://executive-people.nl/item/524807/google-koopt-topleveldomein-app.html Google heeft het topleveldomein .app gekocht. Een topleveldomein is het laatste deel van een URL, bijvoorbeeld ‘.app’ in ‘http://www.google.app'. Google betaalt 25 miljoen dollar voor het domein, waarmee .app het duurste topleveldomein ooit is.

Dit heeft ICANN bekend gemaakt, een organisatie die domeinnamen toewijst aan organisatie. Sinds 2013 is het mogelijk woorden als topleveldomein te registreren. Voorheen waren alleen landdomeinen (.nl) en domeinnamen als .com en .org beschikbaar. De nieuwe domeinnamen moeten het makkelijker maken een passende domeinnaam te registreren voor een website.

Google maakt nu dus gebruik van deze mogelijkheid en registreert het topleveldomein .app. Het is niet bekend wat Google met het .app-domein van plan is.

]]>
Fri, 27 Feb 2015 15:51:28 +0100 Google koopt topleveldomein .app http://executive-people.nl/item/524807/google-koopt-topleveldomein-app.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Boze hackers vallen Lenovo aan wegens Superfish-schandaal http://executive-people.nl/item/524806/boze-hackers-vallen-lenovo-aan-wegens-superfish-schandaal.html Na boze klanten heeft Lenovo nu ook boze hackers achter zich aan. Zowel de website als mailserver van het bedrijf lijken te zijn aangevallen als reactie op het schandaal rond de Superfish-adware, die op Lenovo-laptops werd aangetroffen.

Lenovo ligt de laatste tijd zwaar onder vuur nadat de Superfish-spyware op laptops werd aangetroffen. Het bedrijf heeft toegegeven de adware bewust op machines te hebben meegeleverd aan klanten, naar eigen zeggen om hen interessante aanbiedingen te kunnen doen tijdens het online winkelen. Beveiligingsexperts ontdekte echter dat een tool die hiervoor wordt gebruikt zeer onveilig te werk gaat, waardoor het bedrijf indirect gebruikers in gevaar heeft gebracht. Ook zijn veel gebruikers van mening dat hun privacy is aangetast. Eén van de klanten van Lenovo is inmiddels al een class action-rechtszaak tegen het bedrijf begonnen, waar andere klanten zich bij kunnen aansluiten.

Hackers openen de aanval
Nu ligt Lenovo dus ook vanuit een ander kamp onder vuur: de hackerscene. De website van Lenovo werd al afgelopen woensdag door Lizard Squad, een bekende hackersgroep, gehackt. Webwereld meldt dat de website bezoekers een slideshow toonde met foto’s van verschillende hackers. Lenovo lijkt grote moeite te hebben gehad de website weer onder controle te krijgen, aangezien het probleem pas vandaag kon worden opgelost.

Een woordvoerder van Lizard Squad zegt tegenover Forbes dat de hackers het Domain Name System (DNS) hebben gekraakt en omgeleid. Het DNS is een systeem dat ervoor zorgt dat bezoekers die een websiteadres willen bezoeken uitkomen bij de juiste server. Door het systeem te kraken en aan te passen kunnen hackers bezoekers door laten sturen naar een andere (eigen) server.

Gestolen e-mailberichten
Het lijkt erop dat de hackers via deze weg ook toegang hebben gekregen tot het e-mailverkeer van Lenovo. In dit geval wordt e-mail dat is bedoeld voor medewerkers van Lenovo doorgestuurd naar een eigen systeem van de hackers, waardoor zij de e-mail kunnen inzien. Op Twitter zijn screenshots verschenen verschillende interne mailwisselingen van het bedrijf.

]]>
Fri, 27 Feb 2015 14:57:24 +0100 Boze hackers vallen Lenovo aan wegens Superfish-schandaal http://executive-people.nl/item/524806/boze-hackers-vallen-lenovo-aan-wegens-superfish-schandaal.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Beveiliging grootste struikelblok bij koppelen gebruikers aan applicaties http://executive-people.nl/item/524802/beveiliging-grootste-struikelblok-bij-koppelen-gebruikers-aan-applicaties.html Gebruikers koppelen aan applicaties zodat zij deze vanaf ieder apparaat en iedere locatie kunnen gebruiken zorgt voor veel uitdagingen. Vooral beveiliging wordt gezien als een groot struikelblok.

Dit blijkt uit onderzoek van Telindus onder 376 IT-professionals. Ruim de helft van de respondenten noemt beveiliging het grootste struikelblok bij het koppelen van gebruikers aan applicaties. Bring Your Own Device (BYOD), de trend waarbij werknemers privé-apparaten op de werkvloer gebruiken, wordt door 30% genoemd als grootste uitdaging. Een even grote groep kijkt naar mobiele device in het algemeen, 26% naar het beheer van deze apparaten en 23% het verzekeren van toegang tot applicaties op ieder willekeurig moment.

Harm de Haan, Manager Consultancy & member Advisory Board bij Telindus: “Dat de verschillende infrastructuurlagen, access, connectivity en datacenter, steeds verder met elkaar integreren zorgt er ook voor dat de uitdagingen op securitygebied toenemen. Op dit moment wordt er nog veel gebruik gemaakt van standalone oplossingen die individueel gekoppeld zijn aan een applicatie, maar deze sluiten niet op elkaar aan. Hierdoor is het beheer van security-oplossingen ontzettend complex geworden. Daar komt nog bij dat steeds meer werknemers zelf devices mee naar kantoor nemen (BYOD), vanuit de organisatie aangeboden krijgen (Choose Your Own) en buiten kantoor toegang willen hebben tot bedrijfsapplicaties. Security staat of valt met de zwakste schakel. Daarom is het cruciaal dat security meegenomen wordt vanaf het ontwerp van de infrastructuur, security by design. Dit gaat verder dan het implementeren van firewalls. Vooral bij optimaal Enterprise Mobility Management is preventie, detectie en analyse noodzakelijk.”

 

]]>
Fri, 27 Feb 2015 13:18:52 +0100 Beveiliging grootste struikelblok bij koppelen gebruikers aan applicaties http://executive-people.nl/item/524802/beveiliging-grootste-struikelblok-bij-koppelen-gebruikers-aan-applicaties.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Pebble introduceert smartwatch Pebble Time via Kickstarter http://executive-people.nl/item/524803/pebble-introduceert-smartwatch-pebble-time-via-kickstarter.html Pebble komt met een nieuw horloge: Pebble Time. En dit via hetzelfde platform dat drie jaar geleden de wereldwijde lancering van Pebble-smartwatches mogelijk maakte: Kickstarter.

Pebble Time heeft een nieuw e-paper-kleurenscherm. De tijd is altijd in beeld en is het scherm ook buiten in de zon goed afleesbaar. Vergeleken met een lcd- of oled-scherm, is het energieverbruik minimaal, waardoor de batterij van Pebble Time tot zeven dagen meegaat.

Pebble Time werkt met iPhone 4s en nieuwere iPhones, die draaien op iOS 8. Ook alle Android 4.0+-telefoons van onder meer Samsung, HTC, Sony, LG, Google, Motorola, Xiaomi en meer werken met Pebble Time.

Pebble Time is leverbaar in drie kleuren voor $159, exclusief bij Kickstarter. Hij wordt in mei 2015 wereldwijd verzonden aan de crowdfunders. Later dit jaar is Pebble Time beschikbaar in de retail en online verkrijgbaar via www.getpebble.com en in winkels wereldwijd voor $199. In Nederland is Pebble Time naar verwachting rondom september in de retail verkrijgbaar.

]]>
Fri, 27 Feb 2015 12:36:17 +0100 Pebble introduceert smartwatch Pebble Time via Kickstarter http://executive-people.nl/item/524803/pebble-introduceert-smartwatch-pebble-time-via-kickstarter.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederland host veel servers voor het aansturen van botnets met gekaapte computers http://executive-people.nl/item/524781/nederland-host-veel-servers-voor-het-aansturen-van-botnets-met-gekaapte-computers.html Nederland is een hostingland. Door het grote aantal hosters dat in Nederland is gevestigd en het gunstige IT-klimaat worden veel servers in Nederland gehost, waardoor er ook relatief veel kwaadaardige servers te vinden zijn. Dit blijkt ook uit cijfers. Nederland stond afgelopen jaar opnieuw in de top 10 met landen waar de meeste Command and Control (C&C)-servers werden gehost.

Dit blijkt uit het rapport Magnified Losses, Amplified Need for Cyber-Attack Preparedness van Trend Micro. In het rapport heeft Trend Micro de trends op het gebied van cybersecurity in kaart gebracht, waarbij het bedrijf ook specifiek naar Nederland kijkt. C&C-servers zijn servers waarmee botnets, netwerken van machines die zijn besmet met malware, worden aangestuurd. Het feit dat de servers in Nederland staan wil overigens niet zeggen dat de aanvallers ook opereren vanuit ons land. Dergelijke servers kunnen namelijk over afstand worden beheerd en dus door cybercriminelen op iedere willekeurige plek worden neergezet.

Online bankieren
In het rapport heeft Trend Micro de trends op het gebied van cybersecurity in kaart gebracht, waarbij het bedrijf ook specifiek naar Nederland kijkt. Afgelopen jaar was fraude met internetbankieren opnieuw een groot probleem. Per maand zijn in 2014 tussen de 80 en 220 Nederlandse computers besmet met malware gericht op fraude met online bankieren.

Banken hebben op dit gebied dan ook in toenemende mate met uitdagingen te maken. Zo bleek twee-factor authentificatie, waarbij gebruikers bij het inloggen naast hun gebruikersnaam en wachtwoord ook een unieke code moeten opgeven, niet langer voldoende om online transacties te beveiligen. Wereldwijd zijn er in 2014 zo’n 145.000 computers besmet door malware gericht op online bankieren. Het aantal Android malware en high-risk apps bleef in 2014 toenemen. Daarnaast is het aantal financiële en bankgerelateerde malware gericht op het mobiele Android-platform verviervoudigd.

Ransomware
Trend Micro kijkt ook naar ransomware. Turkije, Duitsland en Frankrijk scoren binnen Europa het hoogst als het gaat om het aantal besmette computers per maand. Turkije laat uitschieters zien tot meer dan 550 besmettingen per maand. Nederland scoort hierop met 20 tot 40 besmettingen per maand relatief laag.

Allerlei soorten malware komt in Nederland voor. De top 10 met meest voorkomende malware in ons land ziet er als volgt uit:

 1. JS_URYLINK.A
 2. BAT_VOBFUS.SM
 3. TROJ_ASPROX.BA
 4. BKDR_RDHOT.A
 5. TROJ_IFRAMER.KE
 6. TROJ_FAKEAV.BMC
 7. TROJ_MDROP.PR
 8. TROJ_DYER.BMC
 9. TROJ_EMOTET.VJA
 10. BAT_QHOST.A

Kassasystemen waren in 2014 regelmatig doelwit van cybercrime
Afgelopen jaar werden we regelmatig opgeschrikt door cyberaanvallen waarbij hackers kassasystemen, ook wel Point-of-Sale-systemen genoemd, aanvielen en miljoenen creditcardnummers buit wisten te maken. De meeste PoS-malware, gericht op kassasystemen in winkels, was gericht op retailers uit de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk.

“Het afgelopen jaar was ongekend in termen van omvang en type cyberaanvallen wereldwijd”, zegt Tonny Roelofs, Country Manager van Trend Micro Nederland. “Point-of-Sale en mobiel bankieren waren populaire doelwitten van cybercriminelen. En ook dit jaar zal de dreiging op deze gebieden niet minder worden. Integendeel. We verwachten meer ernstige dreigingen gericht op online bankieren en andere financiële dreigingen.”

]]>
Fri, 27 Feb 2015 11:31:52 +0100 Nederland host veel servers voor het aansturen van botnets met gekaapte computers http://executive-people.nl/item/524781/nederland-host-veel-servers-voor-het-aansturen-van-botnets-met-gekaapte-computers.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Google gaat één Europese organisatie opzetten http://executive-people.nl/item/524779/google-gaat-a-copy-a-copy-n-europese-organisatie-opzetten.html Google gaat volgens de Financial Times zijn Noord-/West-Europa en Zuid-/Oost-Europa divisies samensmelten tot één organisatie onder leiding van Matt Brittin (foto).

Er zijn verschillende redenen om alle organisaties onder één dak te brengen. Ten eerste beter te concurreren tegen andere social media bedrijven zoals Facebook en Twitter en andere cloudaanbieders zoals Microsoft en Amazon Web Services (AWS).

Daarnaast wil Google beter overleggen met overheden en de Europese Commissie rond anti-trust zaken, regelgeving, privacy, belastingen en cybercrime. Lees meer hier.

WK

]]>
Fri, 27 Feb 2015 10:33:24 +0100 Google gaat één Europese organisatie opzetten http://executive-people.nl/item/524779/google-gaat-a-copy-a-copy-n-europese-organisatie-opzetten.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Illegale software en malware zijn nauw met elkaar verbonden' http://executive-people.nl/item/524777/illegale-software-en-malware-zijn-nauw-met-elkaar-verbonden.html Het gebruik van illegale software vergroot de kans besmet te worden met malware. Bedrijven en overheden zouden het gebruik van ongelicentieerde software op hun netwerken dan ook moeten voorkomen om de risico’s op cybersecurity-incidenten te verkleinen.

Dit stelt BSA | The Software Alliance op basis van onderzoek dat is uitgevoerd door internationale onderzoeksbureau IDC. De analyse toont een verband aan tussen de hoeveelheid ongelicentieerde pc-software in een land en de hoeveelheid malware die in dat land voorkomt. “Malware-infecties kunnen grote problemen veroorzaken. Organisaties zijn op zoek naar de beste manier om zich daartegen te beschermen”, zegt Jodie Kelley, Senior Vice-president en General Counsel van BSA | The Software Alliance. “De analyse toont aan dat er daadwerkelijk een verband bestaat tussen het gebruik van illegale software en malware. Dit betekent dat goed softwaremanagement een essentiële eerste stap is voor het reduceren van cybersecurity-risico’s.”

Verband tussen illegale software en malware
Onderzoeksbureau IDC vergelijkt in de statistische analyse de geïnstalleerde, illegale software op pc’s in 81 landen met de hoeveelheid aangetroffen malware op deze pc’s. Deze data is bijgehouden door BSA | The Software Alliance-lid Microsoft. Uit de analyse blijkt een sterke positieve correlatie (r=0.79) tussen de hoeveelheid ongelicentieerde software en het aantal malware-incidenten. Verdere analyses tonen aan dat de hoeveelheid illegale software in een land een sterke voorspeller is voor het aantal keren dat een land geconfronteerd wordt met malware. ??Het onderzoeksrapport is een vervolg op eerder onderzoek van BSA | The Software Alliance naar het wereldwijde gebruik van ongelicentieerde software. Uit het BSA Global Software Survey rapport 2014 blijkt dat in het voorgaande jaar 25% van de geïnstalleerde software in Nederland ongelicentieerd was, vergeleken met 43% wereldwijd. Ook blijkt het voorkomen van malware de belangrijkste reden voor computergebruikers te zijn om legale software te gebruiken. Van alle risico’s die illegale software met zich meebrengt, beschouwt 64% van de gebruikers de ongeautoriseerde toegang voor hackers als belangrijkste risico. 54% kijkt vooral naar het verlies van data. ?

‘Voer interne controles uit’?BSA | The Software Alliance stimuleert organisaties om interne controles te implementeren, zoals aan ISO gelieerde Software Asset Management-activiteiten (SAM). Met deze controles zijn organisaties ervan verzekerd dat alle geïnstalleerde software op hun systemen volledig gelicentieerd is, zodat cyberbedreigingen zijn te reduceren.

]]>
Fri, 27 Feb 2015 10:15:33 +0100 'Illegale software en malware zijn nauw met elkaar verbonden' http://executive-people.nl/item/524777/illegale-software-en-malware-zijn-nauw-met-elkaar-verbonden.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
KPN presenteert geïntegreerd jaarverslag 2014 http://executive-people.nl/item/524725/kpn-presenteert-gea-macr-ntegreerd-jaarverslag.html KPN heeft zijn geïntegreerd jaarverslag 2014 gepubliceerd. In het voorwoord kijkt voorzitter van de Raad van Bestuur en CEO Eelco Blok terug op een jaar van transformatie, waarin KPN volgens hem goede strategische en operationele voortgang heeft geboekt. "Zo heeft KPN de verkoop van E-Plus afgerond, het resterende belang in Reggefiber verworven en zijn financiële flexibiliteit aanzienlijk verhoogd. Bovendien heeft KPN de landelijke uitrol van 4G voltooid en is de klanttevredenheid in Nederland substantieel toegenomen. Mede dankzij het uitstekende operationele momentum heeft KPN in 2014 stabiliserende financiële resultaten door de kwartalen heen gezien." 

Lees het verslag in pdf: KPN-Integrated-Annual-Report-2014 (1).pdf

 

]]>
Fri, 27 Feb 2015 00:03:26 +0100 KPN presenteert geïntegreerd jaarverslag 2014 http://executive-people.nl/item/524725/kpn-presenteert-gea-macr-ntegreerd-jaarverslag.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Gemalto: ‘Klanten hoeven simkaart niet te vervangen’ http://executive-people.nl/item/524719/gemalto-a-klanten-hoeven-simkaart-niet-te-vervangena.html Onlangs bleken de Amerikaanse geheime dienst NSA en Britse tegenhanger GCHQ te hebben ingebroken bij simkaartproducent Gemalto en de encryptiesleutels van miljoenen simkaarten te hebben buitgemaakt. De diensten kunnen deze simkaart hierdoor eenvoudig afluisteren. Gemalto benadrukt echter dat gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken en hun simkaart niet hoeven te vervangen. Deze zouden namelijk gewoon veilig zijn.

Gemalto is één van de grootste leverancier van simkaarten ter wereld. Het bedrijf levert aan honderden verschillende mobiele providers per jaar zo’n 2 miljard simkaarten. Iedere simkaart is voorzien van een encryptiesleutel waarmee de communicatie van en naar de simkaart wordt beveiligd.

Miljoenen simkaarten gecomprommiteerd
Het bedrijf concludeert op basis van het onderzoek dat vorige week naar het incident werd ingesteld dat van enkele miljoenen simkaarten deze sleutels in handen zijn gevallen van de geheime diensten. Het bedrijf benadrukt dat dit slechts een klein deel is van het aantal simkaarten dat Gemalto jaarlijks produceert.

De NSA en GCHQ zouden bij de diefstal, die al in 2010 plaats zou hebben gevonden, vooral interesse hebben gehad in simkaarten die zijn geleverd aan mobiele providers in Afghanistan, Jemen, Servië Iran, IJsland, Somalië, Pakistan en Tajikistan. Het lijkt er dan ook op dat Nederlandse mobiele gebruikers niet door de aanval zijn getroffen.

‘Veilige communicatiemethodes maken afluisteren onmogelijk’
Gemalto concludeert ook dat de gestolen encryptiesleutels niet misbruikt kunnen worden indien een mobiele provider gebruik maakt van veilige methodes om data uit te wisselen. Het bedrijf bevestigt dat het communicatieproces tussen Pakistaanse mobiele providers en Gemalto goed was beveiligd.

Het gebruik van de veilige communicatiemethodes was in 2010 echter nog niet de standaard. Een aantal providers zou er dan ook voor hebben gekozen de veilige methodes niet te gebruiken. Klanten van deze bedrijven lopen dus wel risico afgeluisterd te zijn geworden door de NSA en GCHQ. Gemalto maakt niet bekend om welke mobiele providers het gaat.

Rol van NSA en GCHQ
Gemalto heeft overigens geen harde bewijzen dat inderdaad de NSA en GCHQ haar systemen zijn binnengedrongen. Het bedrijf stelt met grote regelmaat doelwit te zijn van cyberaanvallen en in de periode die in de uitgelekte documenten wordt beschreven inderdaad meerdere malen te zijn aangevallen. Het beveiligingsteam van Gemalto zou toentertijd niet in staat zijn geweest de aanvallers te identificeren, maar het bedrijf denkt nu dat deze gerelateerd kunnen zijn aan de operatie van de NSA en GCHQ.

De volledige verklaring van Gemalto over het onderzoek is hier te vinden. 

]]>
Thu, 26 Feb 2015 15:57:05 +0100 Gemalto: ‘Klanten hoeven simkaart niet te vervangen’ http://executive-people.nl/item/524719/gemalto-a-klanten-hoeven-simkaart-niet-te-vervangena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Gratis ICT-trainingen voor werkzoekenden met een WW-uitkering http://executive-people.nl/item/524716/gratis-ict-trainingen-voor-werkzoekenden-met-een-ww-uitkering.html Werkzoekenden met een WW-uitkering kunnen kosteloos trainingen volgen om zich om te scholen tot ICT’er. Met het initiatief willen UWV en Quint Wellington Redwood het dreigende tekort aan gekwalificeerd ICT-personeel op te vangen.

“Deze sector ontwikkelt zich razendsnel. Het is daarom van belang om te investeren in instroom en opleiding van werknemers. Daarbij biedt de IT-sector ook instroomperspectief voor mensen in de WW, mits zij voldoende op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen”, zegt UWV-onderzoeker Kees van Uitert.

IT Servicemanagement, Lean IT en Project Management
Quint biedt een open opleidingsrooster aan waar werkzoekenden die staan ingeschreven bij het UWV en een WW-uitkering ontvangen kosteloos aan kunnen deelnemen. Onder andere trainingen op het gebied van IT Servicemanagement, Lean IT en Project Management zijn beschikbaar. Quint stelt per opleidingssessie een aantal plaatsen beschikbaar. Werkzoekenden kunnen zich in overleg met hun UWV-adviseur en op basis van een passend CV aanmelden.

Kijk voor meer informatie op de website van Quint Wellington Redwood.

 

]]>
Thu, 26 Feb 2015 14:23:55 +0100 Gratis ICT-trainingen voor werkzoekenden met een WW-uitkering http://executive-people.nl/item/524716/gratis-ict-trainingen-voor-werkzoekenden-met-een-ww-uitkering.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘LinkedIn wil economic graph creëren van de wereld’ http://executive-people.nl/item/524713/a-linkedin-wil-economic-graph-crea-laquo-ren-van-de-werelda.html LinkedIn verzamelt op grote schaal informatie over gebruikers en voert hier analyses op. Dit biedt allerlei interessante inzichten, die tegen betalingen worden gedeeld met derde partijen. Het bedrijf wil uiteindelijk een ‘economic graph’ ontwikkelen van de wereld.

Allen Blue, één van de oprichters van LinkedIn en verantwoordelijk voor productontwikkeling, legt tegenover het NRC uit hoe NRC de data die over gebruikers wordt verzameld weet te benutten. “We weten alles wat gebruikers over zichzelf vertellen. Dat is bijvoorbeeld informatie over hun connecties, vaardigheden, en banen. In principe is alles wat mensen op LinkedIn zetten openbaar”, aldus de oprichter in de krant.

Economic graph

Blue stelt dat LinkedIn uiteindelijk een ‘economic graph’ creëren van de wereld. Hierin moeten allerlei onderdelen van de wereldwijde economie in kaart worden gebracht. Hierdoor moet per land of regio zichtbaar zijn waar welke banen beschikbaar zijn, welke opleidingen gevolgd kunnen worden en welke vacatures er open staan. Door deze data geaggregeerd te bekijken kunnen hier volgens LinkedIn allerlei interessante inzichten mee worden verkregen.

Lees het volledige interview met Allen Blue hier.

]]>
Thu, 26 Feb 2015 13:17:17 +0100 ‘LinkedIn wil economic graph creëren van de wereld’ http://executive-people.nl/item/524713/a-linkedin-wil-economic-graph-crea-laquo-ren-van-de-werelda.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Subsidie voor onderzoek naar perceptie van big data http://executive-people.nl/item/524712/subsidie-voor-onderzoek-naar-perceptie-van-big-data.html  

Ronald Stolk (LifeLines) krijgt van NWO subsidie voor een onderzoek naar de manier waarop (technische) innovaties de perceptie van ‘Big data’ positief kunnen beïnvloeden. De subsidie van 468.000 euro komt uit het NWO-programma "Maatschappelijk Verantwoord Innoveren (MVI)”.

Bij big data wordt data gecombineerd met persoonlijke gegevens op uiteenlopende terreinen zoals consumentendrag en zoekgedrag op internet. Dit biedt zowel maatschappelijke als individuele voordelen. Veel mensen hebben echter het idee dat hun gegevens dankzij big data 'gewoon op straat' liggen en voelen zich daardoor kwetsbaar.

Ethische en psychologische aspecten
In de studie onderzoekt Stolk hoe ethische en psychologische aspecten zoals vertrouwelijkheid, toegang en gevoelens van dreiging samenhangen met de perceptie van deze zogeheten ‘Big data’. Via onderzoek onder deelnemers van de biobank LifeLines willen de onderzoekers meer inzicht krijgen in hoe (technische) innovaties de perceptie van big data positief kunnen beïnvloeden. De onderzoekers willen zich hierbij in het bijzonder richten op het terrein van de gezondheidszorg.

De studie is een samenwerking tussen LifeLines en de afdelingen epidemiologie en medische ethiek van het UMCG en sociale psychologie van de RUG. De studie gaat vier jaar duren.

]]>
Thu, 26 Feb 2015 12:11:35 +0100 Subsidie voor onderzoek naar perceptie van big data http://executive-people.nl/item/524712/subsidie-voor-onderzoek-naar-perceptie-van-big-data.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Bedrijfsleven is onvoldoende op de hoogte van aanstormende Europese ... http://executive-people.nl/item/524694/bedrijfsleven-is-onvoldoende-op-de-hoogte-van-aanstormende-europese-databeschermingsregels.html Aankomende Europese regelgeving op gebied van gegevensbeveiliging zou het Europese, en dus ook het Nederlandse bedrijfsleven op zijn minst enigszins nerveus moeten maken. Maar niemand lijkt er serieus mee bezig. Dat komt waarschijnlijk, zegt Pieter Lacroix (foto), directeur Nederland van cybersecurity bedrijf Sophos, omdat vrijwel niemand zich al echt op de hoogte heeft gesteld van de nieuwe Europese General Protection Regulation die in aantocht is, en die naar verwachting nog dit jaar zijn beslag zal krijgen.

Waar gaat het om? 25 januari 2012 werd het startsein gegeven. Het was de dag waarop de Europese Commissie haar voorstellen publiceerde voor een nieuw stelsel van databeschermingsregels, de zogeheten General Data Protection Regulation (GDPR). Doel: een ingrijpende herziening van de bestaande Europese Data Protection Directive uit 1995. In klare taal gesteld: Brussel is bezig met het formuleren en implementeren van EU-databeveiligingswetgeving die zijn weerga niet kent en grote gevolgen gaat hebben voor hoe bedrijven op korte termijn hun IT-voorzieningen hebben in te richten.

Overheid is erg stil!

“Ik heb gemerkt dat veel organisaties hiervan totaal niet op de hoogte zijn”, zegt Pieter Lacroix van Sophos Nederland. “Dat bleek uit onderzoek dat Sophos in oktober 2014 heeft laten uitvoeren door Vanson Bourne onder 1500 professionals in de UK, Frankrijk en Duitsland, en dat bleek ook uit de vele glazige blikken die mijn deel waren toen ik hierover sprak op de laatste Infosecurity-beurs, afgelopen najaar in de Jaarbeurs te Utrecht. En waar ik mij nog het meest over verbaas, is dat er zelfs vanuit de Nederlandse overheid tot nu toe geen enkele aandacht aan wordt gegeven. Ik vind het echt heel vreemd dat het van die kant nog zo stil is.”

De herziening van die Europese Data Protection Directive, stelt Lacroix, is er onder meer op gericht de gegevens van klanten beter te beveiligen. In het verleden werden data die belangrijk waren al meestal versleuteld, maar straks móet het ook echt. “Er zijn boeteclausules in aantocht die er werkelijk niet om liegen. Dat varieert van 350 duizend tot 100 miljoen euro. En er wordt ook gedacht aan percentages van de omzet, die lopen van een 0,5 tot 5 procent. Let wel: dat gaat om wereldwijde omzet. En ik benadruk het woord omzet, omdat veel mensen vaak alleen naar de winstcijfers kijken. Er zijn echter een hoop sectoren die slechts draaien op een winstmarge van 2 procent. En als je dan een dergelijk percentage van je omzet moet gaan betalen als boete, dan betekent dat zo’n beetje een faillissement.”

Meldplicht

Met degelijke encryptie van al je medewerkers- en klantendata kom je een heel eind, maar daarmee ben je er nog niet, legt Lacroix uit. “Alles staat en valt met bewijsvoering tegenwoordig. Je kunt wel zeggen dat je alles versleuteld had, maar je moet het ook kunnen bewijzen. Dat kan, bijvoorbeeld, met managementsoftware als die van ons. Dus dat is belangrijk. Wat ook belangrijk is: je krijgt straks een meldplicht als je als organisatie informatie bent kwijtgeraakt. Dat betekent dat als er informatie van jou op straat is beland, je daar al je klanten over moet inlichten. Encrypted informatie is echter geen informatie. Heb je je informatie versleuteld en die informatie raakt dán verloren, dan hoef je dat dus niet te melden. Dat voorkomt reputatieschade. En zoals we allemaal weten, zijn daaraan al heel wat bedrijven ten gronde gegaan.”

 Wat te doen?

Hoe kunnen bedrijven zich nu zo goed mogelijk hierop voorbereiden? “Het begint natuurlijk met bewustwording”, zegt Lacroix. “Op het moment dat niemand weet dat dit gaat spelen, kan ook niemand zich erop voorbereiden. Daarom hebben wij als Sophos besloten een Europese roadshow te organiseren, die in Nederland plaatsvindt in de eerste helft van maart. Daarmee wil Sophos bedrijven  waarschuwen over wat er aankomt en waar ze allemaal rekening mee moeten houden. Die roadshow gaat binnenkort in Nederland van start. We hebben vier sessies gepland. Dat is in Utrecht, Zwolle, Amsterdam en Eindhoven, op 5, 11, 12 en 17 maart. Dat zijn een soort ontbijtsessies, die plaatsvinden van half negen tot kwart over tien. Heel kort, heel simpel wordt daarin verteld: dit is de regulering die eraan komt en dit is wat je eraan kunt doen. Organisaties die hierin geïnteresseerd zijn, kunnen zich inschrijven via de site van Sophos. Ze doen er bovendien verstandig aan even te linken naar www.sophos.com/eu. Daar kunnen ze op basis van een aantal korte vragen in slechts 60 seconden checken of ze al klaar zijn voor die nieuwe regelgeving. De ‘60 seconde compliance check’ noemen we dat.”

Door: Dick Schievels

]]>
Thu, 26 Feb 2015 09:15:53 +0100 'Bedrijfsleven is onvoldoende op de hoogte van aanstormende Europese databeschermingsregels' http://executive-people.nl/item/524694/bedrijfsleven-is-onvoldoende-op-de-hoogte-van-aanstormende-europese-databeschermingsregels.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Minder vraag naar low-end storage http://executive-people.nl/item/524697/minder-vraag-naar-low-end-storage.html Er was in het vierde kwartaal van 2014 minder vraag naar low-end storage in de EMEA-regio, aldus onderzoeksbureau IDC.

De verkoop daalde met 3,9 procent naar 7,8 miljoen eenheden. De omzet daalde met 5,5 procent naar 611,8 miljoen dollar.

In heel 2014 werd 29 miljoen eenheden verkocht, een daling van 1,1 procent. De omzet daalde met 2 procent naar 2,3 miljard dollar.

WK

]]>
Thu, 26 Feb 2015 09:05:15 +0100 Minder vraag naar low-end storage http://executive-people.nl/item/524697/minder-vraag-naar-low-end-storage.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Gartner: 'Security moet proactief zijn en snel reageren op dreigingen' http://executive-people.nl/item/524617/gartner-security-moet-proactief-zijn-en-snel-reageren-op-dreigingen.html Security vergt meer dan alleen firewalls en anti-virus, aldus Gartner. Security moet veel meer pro-actiever en snel reageren op gevaren, aldus het onderzoeksbureau.

Het is niet meer wachten op aanvallen en deze tegenhouden, maar meer risico's incalculeren en gevaren op tijd afwenden cq. aanpakken. Hierbij is een grotere rol weggelegd voor chief information security officers (CISOs) en business continuity management (BCM).

Lees meer op de Gartner site.

]]>
Thu, 26 Feb 2015 09:02:21 +0100 Gartner: 'Security moet proactief zijn en snel reageren op dreigingen' http://executive-people.nl/item/524617/gartner-security-moet-proactief-zijn-en-snel-reageren-op-dreigingen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Netwerkuitval leidt tot inkomstenderving, groeivertraging en banenverlies' http://executive-people.nl/item/524659/netwerkuitval-leidt-tot-inkomstenderving-groeivertraging-en-banenverlies.html Zwakke plekken in traditionele netwerken hebben meer impact dan doorgaans wordt gedacht, en leiden tot inkomstenderving, groeivertraging en banenverlies. Een enquête onder grote en middelgrote bedrijven door heel Europa, in opdracht van Avaya, laat zien dat 84% van de ondervraagde IT-professionals in de Benelux te maken had met netwerkuitval als gevolg van fouten van IT-personeel bij het doorvoeren van configuratiewijzigingen in de kern van het netwerk. Het bleek zelfs dat bijna een vijfde (18%) van alle netwerk-downtime over een periode van twaalf maanden door dit soort fouten werd veroorzaakt. Er zijn binnen Europa echter grote verschillen: in de regio Scandinavië was ruim een kwart (26%) van de uitval het gevolg van deze fouten, terwijl het in Italië maar 11% was.

Ernstiger is dat 77% van de bedrijven die door fouten in de kern van het netwerk met uitval te maken kregen ook inkomsten verloor – gemiddeld €68.438 per bedrijf over een jaar gemeten. Bijna de helft (44%) van de Europese bedrijven verklaarde dat netwerkuitval door menselijke fouten ook leidde tot productiviteitsverlies bij medewerkers, en tot verstoring en vertraging van andere IT-projecten (40%). Bijna een derde (30%) noemde verstoring in de leveringsketen als direct gevolg.

Ook de personele impact is soms aanzienlijk: bijna 1 op de 5 bedrijven ontsloeg een IT-medewerker na een incident met netwerkuitval. In sommige landen lag dat cijfer nog hoger: in Spanje en Duitsland ging een kwart van de bedrijven na een dergelijk incident over tot ontslag van een IT’er.

Het onderzoek toont ook aan dat bedrijven in Europa gemiddeld bijna een maand (29 dagen) moesten wachten voordat ze de noodzakelijke aanpassingen aan het bedrijfsnetwerk konden uitvoeren. Bij een Europees gemiddelde van 13 aanpassingen per jaar betekent dit dat bedrijven bijna 54 weken, ofwel ruim een jaar, moeten wachten op maatregelen die hun bedrijf helpen groeien, de productiviteit van medewerkers en sales vergroten en die ook meer inzicht geven in de cijfers. De gemiddelde wachttijden zijn in Rusland het langst (37 dagen), terwijl ze in Spanje (14) en Duitsland (16) het kortst zijn. Slechts 2% van de Europese bedrijven zegt dat onderhoud vrijwel direct wordt uitgevoerd, terwijl maar liefst 98% vertraging ervaart bij het doorvoeren van business-gerichte aanpassingen en verbeteringen, om de simpele reden dat netwerkonderhoud pas later kan worden ingepland.

Verder laat het onderzoek zien dat 98% van de bedrijven in de Benelux negatieve effecten ervaart als gevolg van de complexiteit van hun netwerk, waardoor aanpassingen niet of pas veel later kunnen worden uitgevoerd. De meest genoemde impactgebieden zijn medewerkersproductiviteit (41%), documentmanagement (39%) en mobiele beveiliging (35%).

“Dit onderzoek maakt duidelijk dat bedrijven lang wachten op gepland onderhoud om zo netwerkfouten te beperken, maar in de praktijk gebeurt het tegenovergestelde. Die aanpak blijft zichzelf in de staart bijten, tenzij gekozen wordt voor een vereenvoudigde, goeddeels geautomatiseerde en meer flexibele netwerkomgeving. Onze gebruikers zijn verrast door het feit dat ze bij uitrol van nieuwe services dankzij Fabric Connect geen configuratiewijzigingen meer hoeven aan te brengen in de kern van het netwerk. Ze zijn oprecht enthousiast als ze zien wat ze met de technologie kunnen doen”, aldus Adrian Brookes, hoofd EU Networking, Avaya.

WK

]]>
Thu, 26 Feb 2015 08:35:23 +0100 'Netwerkuitval leidt tot inkomstenderving, groeivertraging en banenverlies' http://executive-people.nl/item/524659/netwerkuitval-leidt-tot-inkomstenderving-groeivertraging-en-banenverlies.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Netwerkborrel DMNE15 tijdens Mobile World Congres in Barcelona nagenoeg uitverkocht http://executive-people.nl/item/524660/netwerkborrel-dmne-tijdens-mobile-world-congres-in-barcelona-nagenoeg-uitverkocht.html Het netwerkevent DMNE15 in club Shoko tijdens de Mobile World Congress in Barcelona is op voorhand al een succes. De kaarten voor de netwerkborrel op 2 maart zijn nagenoeg uitverkocht.

De 6e editie van het event wordt dit jaar feestelijk geopend door de Nederlandse ambassadeur in Spanje Cornelis van Rijn en wethouder Van Engelshoven van de gemeente Den Haag in samenwerking met programmamanager Smart City Brian Benjamin. Het event wordt mede mogelijk gemaakt door de partners Gemeente Den Haag, Huawei, Salesforce, Mobiquity, Qelp, Sectra, Handelmetspanje.com, Leaseweb, mobilemarketing.nl, mITE, Seabiscuit Mobile, Translations.com en Undagrid. Het event wordt georganiseerd door Executive-People, Dutch IT-channel, OrangeIngredients en mobilemindz. Kijk voor alle activiteiten van de DMNE op de website.

Om de kwaliteit van het event te kunnen garanderen is het noodzakelijk het aantal plaatsen te beperken. De kaarten voor DMNE15 in Club Shoko zijn inmiddels dan ook nagenoeg uitverkocht. Wie nog geen kaarten heeft kunnen bemachtigen voor DMNE15, maar wel graag op het event aanwezig wil zijn kan zich inschrijven op de wachtlijst via een voorregistratie. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op over uw registratie. Registreren is mogelijk via de website van DMNE.

]]>
Wed, 25 Feb 2015 15:22:59 +0100 Netwerkborrel DMNE15 tijdens Mobile World Congres in Barcelona nagenoeg uitverkocht http://executive-people.nl/item/524660/netwerkborrel-dmne-tijdens-mobile-world-congres-in-barcelona-nagenoeg-uitverkocht.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Vijftigplussers in Maastricht worden omgeschoold tot ICT’er http://executive-people.nl/item/524580/vijftigplussers-in-maastricht-worden-omgeschoold-tot-icta-er.html De Hogeschool E3 en het UWV in Maastrict gaan samen werkloze vijftigplussers aan het werk hebben. De vijftigplussers worden omgeschoold tot ICT’ers.

Door de samenwerking hopen de partijen twee problemen tegelijkertijd aan te pakken. Het aantal werkloze vijftigplussers in de provincie wordt door het initiatief naar verwachting teruggedrongen, terwijl ook wordt ingespeeld op het tekort aan bekwaam ICT-personeel.

Aan de opleidingen zijn voor werkzoekenden tot aan de scriptiefase geen kosten verbonden. Het Technisch Weekblad meldt dat de eerste werkzoekenden inmiddels aan de ICT-opleiding zijn begonnen.

]]>
Wed, 25 Feb 2015 11:13:22 +0100 Vijftigplussers in Maastricht worden omgeschoold tot ICT’er http://executive-people.nl/item/524580/vijftigplussers-in-maastricht-worden-omgeschoold-tot-icta-er.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
MKB-managers kunnen zelf computers beveiligen met nieuwe gratis virusscanner http://executive-people.nl/item/524579/mkb-managers-kunnen-zelf-computers-beveiligen-met-nieuwe-gratis-virusscanner.html Kleinere bedrijven hebben vaak niet de beschikking over een dedicated IT-manager. Ook deze bedrijven moeten zich echter beschermen tegen allerlei cyberdreigingen. Avast schiet MKB’ers te hulp met een gratis virusscanner specifiek bedoeld voor kleine bedrijven.

Avast for Business is een oplossing die gratis beschikbaar is voor MKB’ers. De tool is voorzien van een gebruiksvriendelijke interface en moet ook voor gebruikers zonder technische kennis eenvoudig bruikbaar zijn. De virusscanner is geschikt voor zowel Windows-machines als Mac’s. De software kan op een onbeperkt aantal machines worden geïnstalleerd.

De software biedt bescherming tegen malware en virussen. Ondernemers kunnen de veiligheid van hun computers via de software op afstand in de gaten houden en de virusscanner op de machines beheren.

]]>
Wed, 25 Feb 2015 09:38:25 +0100 MKB-managers kunnen zelf computers beveiligen met nieuwe gratis virusscanner http://executive-people.nl/item/524579/mkb-managers-kunnen-zelf-computers-beveiligen-met-nieuwe-gratis-virusscanner.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bescherming privégegevens baart consumenten zorgen http://executive-people.nl/item/524616/bescherming-priva-copy-gegevens-baart-consumenten-zorgen.html Onderzoek van Symantec toont aan dat consumenten zich steeds meer zorgen maken over de bescherming van hun privégegevens. Symantec heeft onderzoek gedaan onder 7.000 Europeanen, waarvan 1.000 Nederlanders, naar de perceptie en houding van consumenten ten opzichte van het beschermen van privé-informatie.

Symantec’s State of Privacy rapport laat zien dat 53 procent van de Nederlanders bezorgd is over de veiligheid van hun data en dat 51 procent wel eens problemen heeft gehad met de beveiliging van zijn of haar gegevens. Symantec geeft aan dat consumenten hun onlinegedrag waarschijnlijk zullen gaan aanpassen en steeds terughoudender zullen worden in het delen van persoonlijke gegevens.

Belangrijkste bevindingen uit het Symantec State of Privacy Report:

63 procent van de consumenten wil zijn of haar gegevens beter beveiligen, maar weet niet hoe ze dit moeten doen

Maar liefst 7 op de 10 Nederlanders zien ziekenhuizen als meest betrouwbaar als het gaat om omgaan met persoonlijke gegevens

Technische bedrijven (18 procent), detailhandelaren (14 procent) en social media-bedrijven (8 procent) worden gezien als het minst betrouwbaar
Een meerderheid van de consumenten vindt dat de verantwoordelijkheid om gegevens te beschermen bij henzelf ligt: consumenten (44 procent), overheid (34 procent) en bedrijven (22 procent)*

85 procent van de Nederlanders gelooft dat hun persoonlijke gegevens geld waard zijn, waarbij 60 procent denkt dat hun gegevens meer dan €1.000 waard zijn en 21 procent schat de waarde van hun informatie zelfs boven de €10.000

73 procent van de Nederlanders vindt het niet rechtvaardig dat bedrijven winst halen uit het handelen in hun persoonlijke data, daarentegen zouden 2 van de 5 online gebruikers hun emailadres prijsgeven in ruil voor voordeel

Slechts 14 procent van de consumenten vertrouwt erop dat retailers eerlijk omgaan met hun privégegevens. Hun gedrag komt hier echter niet altijd mee overeen: steeds meer mensen winkelen online**, waarbij slechts 1 op de 10 consumenten de tijd neemt om de voorwaarden te lezen voordat zij persoonlijke gegevens delen. Verder geeft 88 procent van de online kopers aan dat databeveiliging een belangrijke overweging is bij de keuze voor een online winkel. Symantec gelooft dat het een kwestie van tijd is voordat de bezorgdheid over deze beveiliging voor een daling in online activiteiten zorgt.

De eerste tekenen hiervan zijn nu al te zien, uit het onderzoek blijkt dat 59 procent van de Nederlanders het online invullen van persoonlijke gegevens vermijdt en 3 op de 10 respondenten geeft aan valse gegevens in te vullen. We zijn dus bij een omslagpunt beland en hier ligt een uitdaging voor bedrijven om te focussen op databeveiliging, door een beter beveiligingsbeleid en solide procedures. Beveiliging van privégegevens is erg belangrijk voor consumenten en hoe eerder bedrijven zich dit realiseren, hoe eerder zij hier een concurrentievoordeel uit kunnen halen.

“Bedrijven moeten transparanter zijn in hoe zij gegevens beveiligen. Beveiliging moet in de bedrijfsstrategie worden opgenomen, maar moet intern ook gezien worden als een belangrijke factor bij klantenbinding,” aldus Erik van Veen, Senior Manager Technical Sales & Services bij Symantec Benelux.

]]>
Wed, 25 Feb 2015 02:07:28 +0100 Bescherming privégegevens baart consumenten zorgen http://executive-people.nl/item/524616/bescherming-priva-copy-gegevens-baart-consumenten-zorgen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Zakelijk gebruik van Internet of Things is in opmars' http://executive-people.nl/item/524611/zakelijk-gebruik-van-internet-of-things-is-in-opmars.html Verizon Enterprise Solutions publiceert het onderzoeksrapport “State of the Market: The Internet of Things (IoT) 2015: Discover How IoT is Transforming Business Results”. Hieruit blijkt dat het zakelijk gebruik van het Internet of Things (IoT) in opmars is. Het rapport beschrijft de belangrijkste factoren die bijdragen aan de groei van het aantal IoT-implementaties en biedt besluitvormers in de publieke en private sector adviezen voor de ontwikkeling van een IoT-strategie.

Volgens het onderzoeksrapport van Verizon kan de opmars van het Internet of Things worden toegeschreven aan technologische, politieke en sociale factoren die organisaties er steeds meer toe aanzetten om IoT-oplossingen te implementeren. Zo heeft de opkomst van social media en mobiele technologie nieuwe verwachtingen gewekt bij consumenten. En nu de kosten van sensoren, connectiviteit en rekenkracht steeds verder afnemen, wordt IoT steeds toegankelijker voor organisaties. Ook veranderingen van de wet- en regelgeving in bepaalde sectoren dragen bij aan de groei van IoT.

“IoT beslaat een breed spectrum aan oplossingen, van monitoring op afstand van windturbines tot wearables en zelfrijdende auto’s. Dagelijks worden er nieuwe toepassingen ontwikkeld, maar de zakelijke aspecten en de toepassing in de grootzakelijke markt worden vaak over het hoofd gezien”, aldus Mark Bartolomeo, vicepresident IoT Connected Solutions bij Verizon. “Het afgelopen jaar hebben we gemerkt dat op de achtergrond van een aantrekkende economie verschillende nieuwkomers een beroep op IoT doen om de klantenervaring te verbeteren, hun bedrijf sneller te laten groeien en nieuwe businessmodellen te ontwikkelen die maatschappelijke innovatie bevorderen.”

Het rapport geeft aan dat er met steeds grotere regelmaat kant-en-klare IoT-oplossingen op de markt verschijnen als alternatief voor de maatwerkoplossingen die traditioneel veel IoT-implementaties hebben gekenmerkt. Een uitgebreider IoT-landschap brengt echter ook meer beveiligingsproblemen met zich mee. Volgens Verizon kunnen digitale certificaten een antwoord bieden op de groeiende zorgen van directieleden en de publieke opinie. Met behulp van deze certificaten kan voldaan worden aan de eisen van de wet-regelgeving op het gebied van IoT en ICT-beveiliging.

Zakelijk gebruik van IoT neemt toe
Het nieuwe onderzoek, dat door ABI Research werd uitgevoerd in opdracht van Verizon, voorspelt een grootschalige groei van IoT. Het aantal IoT-verbindingen tussen bedrijven zal tussen 2014 en 2020 naar verwachting meer dan verviervoudigen en wereldwijd een niveau bereiken van 5,4 miljard. De telematica-experts van Verizon merken op dat 80 procent van de wereldwijde automarkt in handen is van veertien autofabrikanten, die stuk voor stuk een connected car-strategie hanteren. ABI Research voorspelt verder dat organisaties in 2018 meer dan 13 miljoen apparaten voor fitnessdoeleinden en gezondheidsmonitoring op de werkplek zullen introduceren. Volgens de experts van Verizon zullen bedrijven die een nieuwe vestigingsplaats zoeken of willen investeren kritisch kijken naar de mogelijkheden van smart cities. Dit komt door de impact van smart cities op operationele kosten en het beschikbare talent. .

De groei van Verizons IoT bevestigt de huidige trends
Verizon zag een groei van 45 procent jaar-over-jaar omzetgroei in haar IoT-activiteiten in 2014. Daarnaast steeg het aantal 4G LTE-activaties met 135 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Verizon beheert momenteel meer dan 15 miljoen IoT-verbindingen voor klanten in uiteenlopende sectoren.


Volgens het onderzoeksrapport droegen de M2M-verbindingen die Verizon in 2014 beheerde bij aan de groei in de volgende sectoren:
Productiesector 204 procent
Financiële dienstverlening en verzekeringen 128 procent
Media en entertainment 120 procent
Thuisbewaking 89 procent
Detailhandel en horeca 88 procent
Transport en distributie 83 procent
Energie- en nutsbedrijven 49 procent
Publieke sector/smart cities 46 procent
Gezondheidszorg en farmaceutische industrie 40 procent

Remmende factoren

Ondanks de recente groei in het aantal M2M-verbindingen en de wereldwijde belangstelling voor IoT-oplossingen geven de experts van Verizon aan dat de toepassing van IoT binnen het bedrijfsleven nog altijd op een laag pitje staat. Naar schatting maakt slechts 10 procent van alle bedrijven op brede schaal gebruik van IoT-technologie. Dit lijkt erop te wijzen dat veel organisaties zich nog in de pilotfase bevinden of wachten op de bevindingen van early adopters. Hetzelfde geldt voor uitvoerig belichte IoT-oplossingen zoals de connected car. Volgens de telematica-experts van Verizon zijn meer dan 600 miljoen voertuigen nog altijd niet met een netwerk verbonden.

Bartolomeo wijst erop dat de meeste bedrijven en publieke instellingen weliswaar bekend zijn met de kerntechnologieën die aan het Internet of Things ten grondslag liggen — sensoren, cloud computing en intelligente netwerken — maar dat het formuleren van een praktische strategie en het ontwikkelen van IoT-oplossingen een bijzonder complexe opgave kan zijn. Bartolomeo is daarnaast van mening dat er nog veel werk moet worden verricht wat betreft de ontwikkeling en toepassing van branchestandaarden.“Naarmate het gebruik van M2M-technologie zich langzaam maar zeker richting de mainstream begeeft en miljoenen eindpunten met elkaar worden verbonden, zal onze kijk op cyberbeveiliging en privacy veranderen”, zegt Bartolomeo. “Onze rol is om besluitvormers te helpen met een proactieve aanpak van complexe aspecten zoals de beveiliging, zodat ze waarde kunnen creëren en de risico’s beperken.”

]]>
Wed, 25 Feb 2015 01:35:39 +0100 'Zakelijk gebruik van Internet of Things is in opmars' http://executive-people.nl/item/524611/zakelijk-gebruik-van-internet-of-things-is-in-opmars.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Security staat of valt met de zwakste schakel http://executive-people.nl/item/524600/security-staat-of-valt-met-de-zwakste-schakel.html 55 procent van de IT-professionals ziet beveiliging als grootste uitdaging bij het koppelen van gebruikers aan applicaties. Dit blijkt uit onderzoek van Telindus onder 376 IT-professionals. Daarnaast ziet 30 procent van de IT-professionals Bring Your Own Device als belangrijke uitdaging, 30 procent de toegang op mobiele devices, 26 procent het beheer en 23 procent het verzekeren van toegang op ieder moment.

Harm de Haan (foto), Manager Consultancy & member Advisory Board bij Telindus: “Dat de verschillende infrastructuurlagen, access, connectivity en datacenter, steeds verder met elkaar integreren zorgt er ook voor dat de uitdagingen op securitygebied toenemen. Op dit moment wordt er nog veel gebruik gemaakt van standalone oplossingen die individueel gekoppeld zijn aan een applicatie, maar deze sluiten niet op elkaar aan. Hierdoor is het beheer van security-oplossingen ontzettend complex geworden. Daar komt nog bij dat steeds meer werknemers zelf devices mee naar kantoor nemen (BYOD), vanuit de organisatie aangeboden krijgen (Choose Your Own) en buiten kantoor toegang willen hebben tot bedrijfsapplicaties. Security staat of valt met de zwakste schakel. Daarom is het cruciaal dat security meegenomen wordt vanaf het ontwerp van de infrastructuur, security by design. Dit gaat verder dan het implementeren van firewalls. Vooral bij optimaal Enterprise Mobility Management is preventie, detectie en analyse noodzakelijk.”

http://executive-people.nl afbeelding

Door: Witold Kepinski

]]>
Wed, 25 Feb 2015 00:41:27 +0100 Security staat of valt met de zwakste schakel http://executive-people.nl/item/524600/security-staat-of-valt-met-de-zwakste-schakel.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
ServiceNow koopt GRC en Service Management specialist Intréis http://executive-people.nl/item/524595/servicenow-koopt-grc-en-service-management-specialist-intra-copy-is.html ServiceNow koopt Intréis, specialist in governance, risk and compliance (GRC) en service management.

ServiceNow integreert verder zijn Unified Compliance Framework (UCF) database van compliance documenten in de nieuwste GRC oplossingen.

Lees meer over overname hier.

Door: Witold Kepinski

]]>
Wed, 25 Feb 2015 00:01:24 +0100 ServiceNow koopt GRC en Service Management specialist Intréis http://executive-people.nl/item/524595/servicenow-koopt-grc-en-service-management-specialist-intra-copy-is.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Burn-outs komen veel voor bij Nederlandse organisaties’ http://executive-people.nl/item/524578/a-burn-outs-komen-veel-voor-bij-nederlandse-organisatiesa.html Burn-outs zijn voor veel Nederlandse organisaties een groot probleem. Ruim een derde van de Nederlandse HR-managers geeft aan dat een burn-out regelmatig voorkomt binnen zijn of haar organisaties. De managers blijken allerlei maatregelen te nemen om werkstress te voorkomen en de kans op een burn-out te verkleinen.

Dit blijkt uit onderzoek onder 200 Nederlandse HR-managers uitgevoerd in opdracht van Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële en administratieve professionals. Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland licht toe: "Werknemers die te kampen hebben met werkstress kunnen uitgeput en gedemotiveerd geraken en dit kan leiden tot een burn-out. Dit is op de eerste plaats erg vervelend voor de individuele werknemer, maar het effect op de organisatie mag ook niet worden onderschat. Werkstress en burn-out kunnen namelijk ook de bedrijfsproductiviteit aantasten. Bedrijven nemen daarom in toenemende mate maatregelen om deze problematiek tegen te gaan."

Maatregelen om werkstress terug te dringen
De maatregelen die dit jaar het meest door HR-managers worden genomen zijn gericht op het herzien van de baaninhoud (68%) en de optimalisatie van de werkomgeving (64%). Daarnaast worden ook maatregelen die de balans tussen werk en privé meoten bevorderen in grote mate ingevoerd. Toch beroepen heel wat bedrijven zich ook op externe middelen. 50% van de Nederlandse HR-managers geeft aan een beroep te (zullen) doen op extra uitzendkrachten. Nog eens 47% doet een beroep op extra vast personeel om de werkstress voor bestaande werknemers op te vangen.

Renken vult aan: "Overuren, lange werkdagen en een hoge werklast zijn allemaal mogelijke oorzaken van werkstress en burn-out. Om de negatieve gevolgen hiervan op de bedrijfsproductiviteit tegen te gaan, kan het werven van een extra werknemer uitkomst bieden. Drukke werkperiodes kunnen zo beter gemanaged worden wat de druk op zowel de bedrijfsafdeling als de individuele werknemer verlicht en het risico op werkstress en burn-outs bij medewerkers beperkt."

]]>
Tue, 24 Feb 2015 15:40:57 +0100 ‘Burn-outs komen veel voor bij Nederlandse organisaties’ http://executive-people.nl/item/524578/a-burn-outs-komen-veel-voor-bij-nederlandse-organisatiesa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Plannen bekend gemaakt rond testcentrum voor zelfrijdende auto’s in Lelystad http://executive-people.nl/item/524577/plannen-bekend-gemaakt-rond-testcentrum-voor-zelfrijdende-autoa-s-in-lelystad.html Als het aan Applus IDIADA ligt krijgen we een internationaal testcentrum voor zelfrijdende auto’s in Lelystad. Plannen voor een dergelijk centrum zijn door het Catalaanse Applus IDIADA samen met gebiedsontwikkelaar OMALA aan minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) gepresenteerd.

Applus IDIADA is een bedrijf dat ntwerp-, engineering-, testen- en homologatie-diensten levert aan de auto-industrie. Ook richt het bedrijf zich op het ontwerpen van testfaciliteiten voor autobedrijven. Het nieuwe testcentrum in Lelystad moet deze bedrijven de mogelijkheid gaan bieden op een centrale plaats in Europa zelfrijdende auto’s te testen. Bijzonder aan het centrum is het feit dat ook tussen het verkeer op het bedrijventerrein Airport Garden City en de directe omgeving kan worden getest. Dit maakt het mogelijk op een gecontroleerde manier te testen met stedelijke situaties en tweerichtingsverkeer. Mr. Ferrer, director innovations bij Applus IDIADA, benadrukt dat geautomatiseerd rijden een grote uitdaging is voor de auto-industrie. De ontwikkeling gaat een enorme impact hebben op het wegtransport wereldwijd.

Voorop in zelfrijdende auto’s
Minister Schultz: ”Nederland gaat wat mij betreft voorop lopen in Europa op het gebied van technieken waarbij voertuigen zelf rijden en waarbij voertuigen met elkaar en de weg communiceren. De ontwikkeling van nieuwe technologie biedt grote kansen om onze mobiliteit te verbeteren, zowel op gebied van veiligheid als brandstofverbruik. Vanwege ons fijnmazige wegennet en de aanwezigheid van veel technologische kennis is Nederland de ideale proeftuin voor dit soort auto’s. We hebben met onze automotive sector en kennisinstellingen veel kennis in huis en kunnen die kennis internationaal verzilveren. Het is dus niet alleen goed voor de mobiliteit maar we hebben ook een mooi nieuw exportproduct.”

Jaap Lodders gedeputeerde provincie Flevoland: “De plannen van het Catalaanse Applus IDIADA en het Flevolandse OMALA bieden een unieke kans op nieuwe en interessante werkgelegenheid. Onze provincie kent een rijke traditie als proeflocatie. Van zee, tot land, tot stad. Economisch gezien behoort Flevoland tot een van de meest innovatieve regio’s van Europa. Flevoland schuwt het experiment niet. Hierdoor ontstaan eigen specifieke bedrijfstakken, opleidingen en banen”.

]]>
Tue, 24 Feb 2015 14:06:53 +0100 Plannen bekend gemaakt rond testcentrum voor zelfrijdende auto’s in Lelystad http://executive-people.nl/item/524577/plannen-bekend-gemaakt-rond-testcentrum-voor-zelfrijdende-autoa-s-in-lelystad.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Onveilige werkwijze van Superfish-adware wordt ook door andere software gehanteerd http://executive-people.nl/item/524575/onveilige-werkwijze-van-superfish-adware-wordt-ook-door-andere-software-gehanteerd.html De Superfish-adware is de laatste tijd regelmatig in het nieuws. De adware werd aangetroffen op laptops van Lenovo en is bedoeld om advertenties te injecteren in webpagina’s. De tool is niet alleen discutabel, maar geeft ook onveilige SSL-certificaten af. Versleutelde verbindingen die veilig ogen blijken hierdoor in de praktijk nauwelijks veiligheid te bieden. Het probleem blijkt zich helaas niet te beperken tot de Superfish-adware. Ook allerlei andere software blijkt gebruik te maken van de onveilige SSL-certificaten. Deze software kan ook op laptops van medewerkers worden gebruikt.

Beveiligingsexpert Filippo Valsorda waarschuwt in een blogpost voor het gevaar van het SSL-certificaat. Superfish is een tool die advertenties injecteert in webpagina’s die gebruikers bezoeken. Deze advertenties worden geselecteerd op basis van het surfgedrag van bezoekers. Over dit surfgedrag kan normaal gesproken echter geen informatie worden verzameld op het moment dat een gebruik een SSL-verbinding gebruikt, een versleutelde verbinding tussen een website en een server. Onder andere banken maken gebruik van dergelijke verbindingen.

SSL-verbindingen afluisteren
Om dit probleem te overwinnen maakt Superfish gebruik van de SSL interception engine van Komodia. Dit is software die zich op systemen van gebruikers nestelt en een eigen certificaat op de machine plaatst. Zodra een gebruiker via een SSL-verbinding een website probeert te bezoeken onderschept de SSL interception engine deze verbinding en plaatst zich tussen de browser en de server. De software doet zich vervolgens tegenover de server voor als de webbrowser en krijgt dus alle informatie bestemd voor de gebruiker doorgespeeld. Het SSL-certificaat dat voor deze verbinding wordt gebruikt wordt door de SSL interception engine gekopieerd, voorzien van een eigen encryptiesleutel en ondertekend met certificaat dat eerder op de machine van de gebruiker is geplaatst.

Bij dit proces maakt de software van Komodia echter een aantal cruciale fouten, die een grote impact hebben op de veiligheid van gebruikers. Zo wordt ieder certificaat op iedere machine voorzien van exact dezelfde encryptiesleutel, die ook nog eens eenvoudig kan worden achterhaald. Het is voor cybercriminelen dan ook een koud kunstje deze sleutel in handen te krijgen. Zij kunnen deze sleutel gebruiken om zelf certificaten te ondertekenen en, net als Superfish, het versleutelde dataverkeer van gebruikers met bijvoorbeeld een bank of bedrijfssysteem onderscheppen.

Andere onveilige software
Helaas blijkt niet alleen Superfish, maar ook allerlei andere software gebruik te maken van de SSL interception engine van Komodia. Ook gebruikers van deze softwarepakketten lopen dus gevaar slachtoffers te worden van cybercriminelen die de zwakheden in de Komodia-software misbruiken. Marc Rogers geeft in een blogpost een overzicht van getroffen producten:

 • Komodia’s “Keep My Family Secure” voor ouderlijk toezicht op internetgebruik.
 • Qustodio’s voor ouderlijk toezicht op internetgebruik
 • Kurupira Webfilter
 • Staffcop (versie 5.6 en 5.8)
 • Easy hide IP Classic
 • Lavasoft Ad-aware Web Companion
 • Hide-my-ip

Wie wil controleren of een machine gevaar loopt kan dit snel controleren door naar de website Badfish te gaan. Deze website controleert automatisch of de onveilige SSL-certificaten van de SSL interception engine op de machine worden gebruikt en gebruikers dus gevaar lopen.

]]>
Tue, 24 Feb 2015 13:05:19 +0100 Onveilige werkwijze van Superfish-adware wordt ook door andere software gehanteerd http://executive-people.nl/item/524575/onveilige-werkwijze-van-superfish-adware-wordt-ook-door-andere-software-gehanteerd.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
GGZ Delfland investeert in cloud http://executive-people.nl/item/524553/ggz-delfland-investeert-in-cloud.html GGZ Delfland kiest voor het CAMCUBE|CLOUD-platform. De zorginstelling profiteert hiermee van een stabiele desktop en kan veilig werken vanuit een webbrowser en op mobiele devices. Dit meldt Nico Molenbeek, Partner Manager bij Cam IT Solutions.

De overeenkomst is gesloten op basis van co-sourcing: Cam IT Solutions beheert het platform en GGZ Delfland is verantwoordelijk voor werkplek en applicaties. Het contract geldt voor minimaal drie jaar; daarna is de contractduur variabel. Met het platform heeft GGZ Delfland een IT-oplossing voor de komende jaren in handen.

GGZ Delfland begon haar zoektocht naar een nieuwe oplossing met een uitgebreide marktverkenning. De zorginstelling wilde een partij die innovatie voor de komende jaren in haar platform verwerkt. Op deze manier loopt GGZ Delfland voorop in de markt en kan de zorginstelling zich volledig wijden aan haar core business: geestelijke gezondheidszorg.

Dankzij de implementatie van de CAMCUBE zijn de technische onderdelen van de NEN7510-norm op het gebied van informatiebeveiliging binnen de zorgsector direct te implementeren. De gegevens van de zorginstelling zijn centraal beschikbaar vanuit de ‘private cloud’ van Cam IT Solutions, en verlaten de organisatie in principe niet, ook als een gebruiker werkt op een tablet of smartphone, of ander eigen device.

Verder is in het contract CAMCUBE|SERVICES opgenomen. Op deze manier is de specialistische kennis van Cam IT Solutions direct toegankelijk voor het ondersteunen van de eigen servicedesk en applicatiebeheerders van GGZ, zo meldt Dennis van der Wal, hoofd Bedrijfsondersteuning bij GGZ Delfland.

 

]]>
Tue, 24 Feb 2015 09:01:32 +0100 GGZ Delfland investeert in cloud http://executive-people.nl/item/524553/ggz-delfland-investeert-in-cloud.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Cloud security markt maakt jaarlijks groei van bijna 50% door http://executive-people.nl/item/524554/cloud-security-markt-maakt-jaarlijks-groei-van-bijna-door.html De wereldwijde cloud security markt groeit jaarlijks met bijna 50 procent in de komende vijf jaar. Dit meldt ReportsnReports.com.

Cloud security software vervangt steeds vaker traditionele on-site security software dat vaak een hoge tco heeft door software licenties en hogere kosten voor software implementatie en onderhoud. Dat is niet meer nodig bij cloud software.

ReportsnReports.com sprak voor het onderzoek onder andere met CA Technologies, McAfee, Symantec, Trend Micro, CipherCloud, CloudLock, CloudPassage, Commtouch Software, CREDANT Technologies, CYREN, HyTrust, IBM, Okta, Panda Security, SafeNet, Skyhigh Networks, ThreatMetrix en Zscaler.

WK

]]>
Tue, 24 Feb 2015 08:45:54 +0100 Cloud security markt maakt jaarlijks groei van bijna 50% door http://executive-people.nl/item/524554/cloud-security-markt-maakt-jaarlijks-groei-van-bijna-door.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
De Wondere Wereld van IT: Eigenaar http://executive-people.nl/item/524540/de-wondere-wereld-van-it-eigenaar.html Voor deze tweede column had ik mij voorgenomen om meteen positief te beginnen. Om eens op zoek te gaan naar een mooi voorbeeld van bewondering in de wondere wereld van IT. Totdat…. Prorail onlangs zorgde voor grote treinchaos. Veroorzaakt door problemen met IT.

En zo geschiedde dat IT weer vol in een negatief daglicht kwam te staan. Niet gehinderd door enige kennis kwamen uit allerlei hoeken en gaten uiteenlopende meningen in de Nederlandse pers over wat er allemaal wel niet mis zou zijn met de IT-systemen van Prorail.

Ik geloof graag dat de IT-systemen van Prorail niet opperbest zijn. Maar laat mij de IT-omgeving even op hoofdlijnen aan u schetsen: uiterst complex, veel legacy, geen standaard off-the shelf software beschikbaar, high availability, zeer veel verschillende en ‘onverwachte’ use cases, en daar bovenop nog complexe relaties met stakeholders (NS, overheid, aannemersetc). Gecombineerd met beperkte budgetten, een Balkenende-norm voor de zware IT-functies en een gemis aan commerciële druk. Om daar de perfecte IT-ondersteuning voor te bouwen, ga er maar aan staan.

Wat mij verwonderde is dat er vrijwel direct publiekelijk gevraagd werd om het ontslag van de directeur IT.  Typisch voorbeeld van het credo uit de jaren negentig en het begin van deze eeuw: ‘zij van IT’. Het is symptomatisch voor het echte probleem:de eigenaar van een IT-omgeving is niet de directeur IT, maar de business. Zij hebben het eigenaarschap!

Ongetwijfeld valt de IT-directeur en de IT-afdeling bij Prorail een hoop te verwijten. Maar om nu eenzijdig naar IT te kijken? Een IT-omgeving is zo goed als de business wil dat deze wordt!

Arnoud Klerkx is Chief Business Technology Officer en lid van de Raad van Bestuur van Sanoma Learning

Reageer via WWvanIT@gmail.com

]]>
Tue, 24 Feb 2015 08:00:18 +0100 De Wondere Wereld van IT: Eigenaar http://executive-people.nl/item/524540/de-wondere-wereld-van-it-eigenaar.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Duitse IT-startups haalden afgelopen jaar 1 miljard euro op bij investeerders http://executive-people.nl/item/524556/duitse-it-startups-haalden-afgelopen-jaar-miljard-euro-op-bij-investeerders.html Duitse IT-startups haalden in 2014 ruim 1,13 miljard euro op van venture capitalists. Veel deals werden in Berlijn en omgeving gesloten. Dit staat te lezen in het CB Insights rapport.

In heel Europa groeide de kapitaalinvesteringen met 78 procent naar 5,7 miljard dollar. Er werden 855 deals gesloten waarvan de meeste in het Verenigd Koninkrijk. Verder zijn Italiaanse start-ups in trek. Ook start-ups in Zwitserland en Finland trokken meer kapitaal aan.

Door: Witold Kepinski

]]>
Tue, 24 Feb 2015 00:16:35 +0100 Duitse IT-startups haalden afgelopen jaar 1 miljard euro op bij investeerders http://executive-people.nl/item/524556/duitse-it-startups-haalden-afgelopen-jaar-miljard-euro-op-bij-investeerders.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Culturele drempels remmen groei naar een data-driven organisatie http://executive-people.nl/item/524544/culturele-drempels-remmen-groei-naar-een-data-driven-organisatie.html Teradata, gespecialiseerd in big data analytics and marketing applicaties, heeft de resultaten van een internationaal onderzoek in samenwerking met The Economist Intelligence Unit bekendgemaakt. In totaal 362 respondenten uit Noord-Amerika (47%), Azië Pacific (26%) en Europa (27%) namen aan het onderzoek deel, met hierin zowel leidinggevende, managements- als executieve functies vertegenwoordigd.

Uit het onderzoek blijkt een belangrijk verschil in hoe de CEO van een onderneming de status en voordelen van alle data-projecten inschat, en hoe de managers op een lager niveau dit doen. Dit en andere discrepanties hypothekeren het succes en het competitief voordeel dat ondernemingen hopen te realiseren. Het onderzoek wijst immers uit dat data-driven ondernemingen meer kans maken om hun concurrenten te overtreffen wat betreft winstgevendheid.

Opvallend is de vaststelling dat 47% van de bevraagde CEO’s ervan uitgaat dat de medewerkers toegang hebben tot alle nodige data, terwijl slechts 27% van de respondenten dit effectief bevestigen. Veel ondernemingen hebben de nodige investeringen gedaan om data te registreren, toch lijken ze er vooralsnog niet in te slagen hieruit de nodige inzichten te puren, dit in te zetten en door te groeien tot echt data-driven organisaties. 57% van de respondenten zijn van oordeel dat hun organisatie het er op dit vlak slecht van af brengt.

Data lijken bovendien niet evenredig beschikbaar binnen één en zelfde onderneming. 2 op 3 respondenten zijn het er over eens dat sommige afdelingen een veel betere toegang tot data hebben dan andere. Aan bruikbare interne data geen gebrek; externe gegevens zoals demografie van de klanten, gedragspartonen en marktdata zijn echter minder wijd verspreid.

Nog volgens deze studie is het wel feit dat in 63% van de best presterende ondernemingen data projecten door de zakelijke leiding worden gelanceed en aangestuurd, en dat bij 41% van deze top performers een centraal data en analytics team aanwezig is om deze data initiatieven te introduceren en te implementeren.

WK

]]>
Tue, 24 Feb 2015 00:04:37 +0100 Culturele drempels remmen groei naar een data-driven organisatie http://executive-people.nl/item/524544/culturele-drempels-remmen-groei-naar-een-data-driven-organisatie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Hans Bos spreekt op Storage Summit Ingram Micro http://executive-people.nl/item/524539/hans-bos-spreekt-op-storage-summit-ingram-micro.html Hans Bos, National Technology Officer bij Microsoft Nederland, zal op 6 maart acte de présence geven bij Solutions made Simple, de Storage Summit van Ingram Micro. Microsoft beschikt wereldwijd over een grote hoeveelheid eigen èn gehuurde datacenter capaciteit. In 1989 begon Microsoft met het eerste eigen datacenter. Ondertussen is dat uitgegroeid tot een wereldwijd datacenternetwerk met meer dan één miljoen servers. In toaal bestaat dit netwerk uit meer dan honderd afzonderlijke datacenters. Bos zal spreken over de manier waarop Microsoft deze daatcenters inzet, en wat dit voor de klanten betekent.

“Ik ben er trots op dat tijdens deze summit vendoren present zijn die het hele storage-spectrum beslaan, van high end tot low end”, vertelde Thijs Vink, Director Benelux Advanced Solutions van IT-distributeur Ingram Micro in een eerder interview. “Zij geven hun visie op de storage-markt en op de trends, en zij vertellen de deelnemers over de manier waarop ze invulling geven aan hun oplossingen voor die markt. Alles komt aan bod, van MKB tot high end datacenter storage.”

Van de vijftien aanwezige leverancier komen er twaalf aan het woord tijdens verschillende seminars, waarin zij hun visie geven op de toekomst van storage. Daarnaast hebben is er een ronde tafelsessie waar diverse marktleiders aanschuiven, zoals HP, Netapp en Nimble. Zij gaan onder leiding van dagvoorzitter Danny Frietman in discussie over trends en ontwikkelingen op de storage-markt.

Executive People is tijdens deze dag als mediapartner aanwezig, en zal onder meer vanaf een eigen studio op de beursvloer verslag doen van het evenement.

]]>
Mon, 23 Feb 2015 15:32:49 +0100 Hans Bos spreekt op Storage Summit Ingram Micro http://executive-people.nl/item/524539/hans-bos-spreekt-op-storage-summit-ingram-micro.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
2015 voor freelance ICT’ers rustig begonnen http://executive-people.nl/item/524520/voor-freelance-icta-ers-rustig-begonnen.html Het jaar 2015 is voor freelance ICT’ers rustig begonnen. De vraag naar interim ICT’ers is licht gestegen. Na de eindejaarsdip in december is de IT-Contracts Flex-index in januari met 2 punten gestegen naar 81 punten. Hiermee staat de index gelijk aan het begin van 2014.

De IT-Contracts Flex-index is een index waarmee IT-Contracts de vraag naar freelance ICT’ers in kaart brengt. De index wordt iedere maand uitgebracht en geeft hierdoor een goed beeld van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Meer werkzoekende ICT’ers
Het aantal werkzoekende ICT’ers is in januari licht gestegen, net als de respons per interim vacature. IT-Contracts noemt het opvallend dat veel kandidaten hun tarief licht bijstellen. Ook merkt het bedrijf op dat er veel interesse is in artikelen over startende ZZP’ers.

Met name naar freelance ontwikkelaars is op IT-Contracts veel vraag. 20% van alle projecten zou op het platform zou betrekking hebben on het ontwikkelen van software. Met name Java-ontwikkelaars hebben veel keuze.

Projecten duren langer
De duur van projecten is gestegen. Een jaar geleden lag de gemiddelde projectduur nog op 3 maanden. Inmiddels heeft voor tweederde van de projecten een duur van 6 maanden of langer. Het aantal parttime interim vacatures is met 20% gestegen.

]]>
Mon, 23 Feb 2015 15:23:12 +0100 2015 voor freelance ICT’ers rustig begonnen http://executive-people.nl/item/524520/voor-freelance-icta-ers-rustig-begonnen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Klant sleept Lenovo voor de rechter wegens Superfish malware http://executive-people.nl/item/524518/klant-sleept-lenovo-voor-de-rechter-wegens-superfish-malware.html De situatie rond de Superfish malware op laptops van Lenovo krijgt voor het IT-bedrijf een staartje. Een boze klant is een rechtszaak begonnen tegen het IT-bedrijf. Andere klanten kunnen zich bij de rechtszaak aansluiten.

PCWorld meldt dat boze klanten een aanklacht hebben ingediend nadat Lenovo heeft toegegeven de Superfish software geïnstalleerd te hebben op laptops die zijn geleverd aan klanten. De software brengt onder andere het surfgedrag van klanten in kaart. Superfish wordt in de aanklacht omschreven als ‘spyware’, kwaadaardige software gericht op cyberspionage.

De rechtszaak is aangespannen door Jessica Bennett, een gebruiker die stelt dat haar laptop is beschadigd door Superfish. Daarnaast beschuldigt Bennett Lenovo van het schenden van het privacy en generen van inkomsten door haar surfgedrag in kaart te brengen. Het gaat om een class action-rechtszaak, waar andere klanten zich bij kunnen aansluiten.

]]>
Mon, 23 Feb 2015 13:41:34 +0100 Klant sleept Lenovo voor de rechter wegens Superfish malware http://executive-people.nl/item/524518/klant-sleept-lenovo-voor-de-rechter-wegens-superfish-malware.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
De CTO’s Top 10 van februari 2015 http://executive-people.nl/item/524521/de-ctoa-s-top-van-februari.html Met een overvloed aan gave blogs, whitepapers, artikelen en social media updates lijkt het soms een lawine aan informatie waar niet door te komen is. Het lezen, delen en waar mogelijk toepassen van informatie is voor Ruben Spruijt, CTO bij PQR, een tweede natuur geworden. Elke maand deelt hij zijn Top 10 overzicht van artikelen die u écht even moet bekijken. Hierbij de Top 10 van de maand februari:

 

 1. Windows10: Het zal de meeste mensen niet ontgaan zijn dat Microsoft een andere koers heeft ingezet. Een koers van Mobile & Cloud First. Een quote van Microsoft CEO Satya Nadella tijdens een Windows10-evenement was: "We want to move from people needing Windows to people choosing Windows, to loving Windows. That is our bold goal with Windows."
  Het Windows10-evenement dat begin 2015 is gegeven zat vol met interessante productontwikkelingen. Windows10, SurfaceHub, Cortana, Project Spartan, Office 2016 en HoloLens zijn ontwikkelingen om maar wat te noemen die, wanneer ze beschikbaar komen, in het PQR Experience Center beschikbaar zullen zijn.
  Een korte samenvatting van het Microsoft-evenement is hier te lezen en hier te zien. Gave video's van Microsoft nieuwe virtual reality en augmented reality wearable 'HoloLens' zijn hier en hier te bekijken. Combineer de Oculus Rift en Google Glass en je hebt Microsoft HoloLens, beschikbaar in de Windows10 timeframe (herfst 2015). Als laatste, hoe u de productiviteit kunt verhogen door gebruik te maken van SurfaceHub is in deze video te zien.
 2. Workspace 2015: VMware EUC CTO, Noah Wasmer, geeft zijn beeld van 'Tomorrow's Workspace' en de technologische ontwikkelingen in zijn blog die hier te lezen is.
 3. EndPoint protection: Bekijk de laatste Gartner Magic Quadrant for EndPoint Protection platforms. De rol van security in Tomorrow's Workspace is sterk aan het veranderen. Het gebruik van endpoint protection oplossingen zoals in het Gartner document beschreven is niet meer voldoende in deze wereld waarbij de zwakste schakel 'me' is en de oplossing altijd een dag later is dan de beveiligingsoplossing kan bieden.
  Tijdens PQR's IT-Galaxy 2014 heeft Simon Crosby, CTO bij Bromium, zijn kijk gegeven op een andere vorm van endpoint beveiliging waarbij 'Me' en 'Zerodays' geen uitdaging meer zijn. Wilt u meer over Bromium weten? Stuur mij dan gerust een bericht. 'Zero Day: A Novel’ geschreven door Mark Russinovich is overigens een gaaf boek om te lezen.
 4. Productiviteit: Zelf ben ik een avondmens; écht heel vroeg de dag beginnen is niet mijn hobby. Ik las daarom met aandacht deze blog met daarin 9 tips om eerder en beter wakker te worden. Gelukkig pas ik de meeste tips al toe, dat helpt! Hopelijk heeft u er ook wat aan. Andere productiviteitsverhogende tips zoals 'Never Check Email Before Noon' zijn in deze blog leuk beschreven.
 5. Big Data wordt Smart Data: "We don't need more cloud. We don't need more mobile. We don't need more social. We need more data science." SalesForce CEO Marc Benioff geeft zijn beeld van Smart Data en de rol van artificial intelligence in deze blog weer: Where big tech is headed.
 6. Cloud Computing: Onderzoek en vergelijk tussen Amazon AWS en Microsoft Azure gepresenteerd door Kyle Hilgendorf, een bevriende Research Director. Bekijk de video recording van zijn presentatie.
 7. Citrix Summit: Begin Januari heeft de Citrix Partner Summit in Las Vegas plaatsgevonden. Verschillende announcements zijn gemaakt. Zoals 'A Look at Citrix Workspace Cloud', Citrix XenMobile 10, Citrix XenServer 6.5 en ook: Atlantis Software Definied Storage voor Citrix environments. Als klap op de vuurpijl heeft PQR een bijzondere prijs gewonnen 'Most Influencing Citrix Partner van West-Europa'. Mooi om resultaat van teamwork, kennis en passie in actie te zien.
 8. Ondernemen met visie: Bob Janssen, CTO bij RES Software, vertelt over Star Wars, legoblokjes, dansen met olifanten en meer. Ondernemerstips van Bob zijn in dit artikel kort en krachtig beschreven.
 9. Grootste community survey van de wereld: Wat zijn de belangrijkste Workspace / End User Computing initiatieven voor 2015? Wat zijn de belangrijkste 'Datacenter' initiatieven voor 2015? Dit overzicht geeft een preview van het ProjectVRC survey resultaat. Dit zijn slechts twee van de vele interessante vragen. Wilt u meer ProjectVRC survey resultaten zien? Vul dan de survey in en ontvang het complete rapport.
 10. NVIDIA en Citrix: Gunnar Berger, Citrix CTO, heeft een video met Wil Wade van NVIDIA opgenomen: 'Two Nerds and a GPU'. Persoonlijk hou ik meer van het woord Geek dan Nerd; Geek is een sociale Nerd!

 

Heeft u zelf iets wat ik écht moet lezen, en mogelijk met anderen kan delen, of heeft u vragen? Neem dan contact met mij op via rsp@pqr.nl

Ruben Spruijt
CTO PQR

www.PQR.com
info@pqr.nl
@PQRnl

]]>
Mon, 23 Feb 2015 13:14:37 +0100 De CTO’s Top 10 van februari 2015 http://executive-people.nl/item/524521/de-ctoa-s-top-van-februari.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘MKB laat dit jaar meer groei zien dan het grootbedrijf’ http://executive-people.nl/item/524517/a-mkb-laat-dit-jaar-meer-groei-zien-dan-het-grootbedrijfa.html Het MKB laat dit jaar naar verwachting meer afzet- en werkgelegenheidsgroei zien dan het grootbedrijf. De herstellende binnenlandse bestedingen fungeren als motor van de MKB-groei.

Dit zijn conclusies uit het rapport ‘Algemeen beeld van het MKB in 2015’ van de kennissite Ondernemerschap.nl. In het MKB wordt een afzetgroei van 2,25% verwacht, terwijl de verwachte groei in het grootbedrijf uitkomt op 2%. De werkgelegenheid in het MKB zal met 1,0% toenemen. Dit komt neer op ongeveer 45.000 werkenden. De werkgelegenheidsgroei in het grootbedrijf blijft hierbij achter met een groei van 0,5%, wat neer komt op ruim 10.000 werkenden.

De kennissite concludeert dat ook de informatie en communicatie sector potentie tot groei heeft. Deze groei wordt voornamelijk aangewakkerd door aantrekkende investeringen in de ICT-sector.

]]>
Mon, 23 Feb 2015 10:12:29 +0100 ‘MKB laat dit jaar meer groei zien dan het grootbedrijf’ http://executive-people.nl/item/524517/a-mkb-laat-dit-jaar-meer-groei-zien-dan-het-grootbedrijfa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Apple bouwt nieuwe datacenters in Ierland en Denenmarken http://executive-people.nl/item/524483/apple-bouwt-nieuwe-datacenters-in-ierland-en-denenmarken.html Apple gaat 1,7 miljard euro gaat investeren in de bouw en exploitatie van twee datacenters in Europa, die beide op 100 procent hernieuwbare energie zullen draaien. Ze komen te staan in het Ierse graafschap Galway en het Deense Jutland en zijn bedoeld voor het leveren van de Apple onlinediensten, zoals de iTunes Store, de App Store, iMessage, Kaarten en Siri, aan klanten in Europa.

Tim Cook, CEO van Apple meldt: "Dit wordt het grootste project dat Apple tot nu toe in Europa heeft gefinancierd. Door deze uitbreiding van onze activiteiten creëren we ter plaatse honderden banen en zetten we meteen ook twee van onze groenste gebouwen neer."

Apps

Apple beweert verantwoordelijk te zijn voor bijna 672.000 banen in Europa, waaronder 530.000 die rechtstreeks zijn terug te voeren op de ontwikkeling van iOS-apps. Sinds de lancering van de App Store in 2008 hebben ontwikkelaars in Europa al meer dan 6,6 miljard euro verdiend via de wereldwijde verkoop van apps en aankopen vanuit apps.

Apple heeft momenteel 18.300 mensen in dienst, verspreid over 19 Europese landen, en heeft alleen al in het afgelopen jaar meer dan 2.000 nieuwe banen gecreëerd. Vorig jaar heeft Apple meer dan 7,8 miljard euro uitgegeven aan Europese bedrijven en toeleveranciers die betrokken zijn bij de productie van Apple producten en onze bedrijfsactiviteiten.

Door: Witold Kepinski

]]>
Mon, 23 Feb 2015 09:55:50 +0100 Apple bouwt nieuwe datacenters in Ierland en Denenmarken http://executive-people.nl/item/524483/apple-bouwt-nieuwe-datacenters-in-ierland-en-denenmarken.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Brocade boekt meer omzet en winst http://executive-people.nl/item/524482/brocade-boekt-meer-omzet-en-winst.html Brocade, leverancier van netwerken en storage, boekte meer omzet en winst in zijn eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar.

De omzet steeg met 2 procent naar 576 miljoen dollar. De winst steeg met 7,9 procent naar 87,3 miljoen dollar.

Ceo Lloyd Carney was tevreden over de verkoop in Europa en verwacht nog meer vraag naar IP-netwerken en storage oplossingen. Lees meer over de kwartaalcijfers hier.

Door: Witold Kepinski

]]>
Mon, 23 Feb 2015 04:30:48 +0100 Brocade boekt meer omzet en winst http://executive-people.nl/item/524482/brocade-boekt-meer-omzet-en-winst.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
30% meer vacatures beschikbaar in 2014 http://executive-people.nl/item/524466/meer-vacatures-beschikbaar-in.html Afgelopen jaren waren er op de Nederlandse arbeidsmarkt 30% meer vacatures beschikbaar dan een jaar eerder. Voornamelijk naar flexibel personeel is veel vraag.

Dit blijkt uit het Monster Year Report, een jaarlijks arbeidsmarktrapport van carrièresite Monsterboard dat vandaag is verschenen. De vele kanalen en de ontstane versnippering online leiden volgens Monsterboard tot een gefragmenteerde en complexe arbeidsmarkt. In de tweede helft van 2014 vonden circa 57.000 mensen volgens het CBS weer een baan.

Vaker mobiel zoeken naar banen
Het mobiel verkeer naar Monsterboard is in verhouding met twee jaar terug verdubbeld. Twee jaar geleden kwam 15% van de bezoekers via een mobiel apparaat op Monsterboard terecht, terwijl dit percentage inmiddels op 30% ligt. 24% van de werkzoekenden zet sociale media in om banen te vinden. 17% is daarnaast bezig met zijn digitale footprint, waarmee hij of zij zich op de markt kan zetten voor werkgevers.

“De wildgroei van bronnen en mogelijkheden op het internet biedt enorme kansen voor de recruitmentsector. Tegelijkertijd wordt dankzij nieuwe middelen, databases en netwerken de markt minder overzichtelijk. Voor werkzoekenden én recruiters is het lastiger geworden de arbeidsmarkt te doorgronden”, zegt Gian Zandonà, Managing Director van Monsterboard.nl. “Werkgevers die slim gebruik maken van de voordelen van mobiel en social, bijvoorbeeld door de corporate website te optimaliseren, hebben een stapje voor op de concurrentie. Omgekeerd geldt dit ook voor werkzoekenden. Zij doen er goed aan om hun online profielen nauwkeurig en up-to-date te houden.”

]]>
Sun, 22 Feb 2015 15:31:59 +0100 30% meer vacatures beschikbaar in 2014 http://executive-people.nl/item/524466/meer-vacatures-beschikbaar-in.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
80% van de zzp’ers wil geen bedrijf met werknemers leiden http://executive-people.nl/item/524465/van-de-zzpa-ers-wil-geen-bedrijf-met-werknemers-leiden.html Vier op de vijf zzp’ers ziet zich zelf geen bedrijf met werknemers leiden. Slechts 18 procent blijkt dit wel te zien zitten. Voor in loondienst treden lopen zzp'ers eveneens niet warm. 

Dit blijkt uit recent onderzoek van het zzp-panel van Panteia onder 3.000 zzp’ers. Het aantal zzp’ers dat overweegt personeel in dienst te nemen is echter wel gestegen en lag in het vorige onderzoek nog op 4%. Om extra capaciteit in te schakelen voor een te grote opdracht denkt 5% van de zzp’ers tijdelijk personeel in dienst te zullen nemen. De meeste zzp’ers kiezen hierbij echter voor andere oplossingen, zoals het inhuren van andere bedrijven of zzp’ers.

In loondienst treden
In loondienst treden is voor het overgrote merendeel van de zzp’ers geen optie. 69% geeft aan het liefst ook in de toekomst zelfstandig te blijven. 19% is bereid op termijn in loondienst te treden. Zzp’ers zijn vooral actief in sectoren waar zij eerder in loondienst werkten.

Bijna de helft van de zzp’ers geeft aan inkomen uit het bedrijf opzij te zetten voor de oude dag. Het gaat hierbij gemiddeld om 5% van het inkomen. Dit percentage stijgt naarmate ondernemers hun pensioen verder naderen. 17% van de zzp’ers blijkt zich te hebben verzekerd tegen inkomstenverlies door kortdurende ziekte; 32% voor inkomstenverlies door langdurige arbeidsongeschiktheid.

]]>
Sun, 22 Feb 2015 13:12:13 +0100 80% van de zzp’ers wil geen bedrijf met werknemers leiden http://executive-people.nl/item/524465/van-de-zzpa-ers-wil-geen-bedrijf-met-werknemers-leiden.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Rechter: ‘Google heeft zich niet schuldig gemaakt aan concurrentievervalsing’ http://executive-people.nl/item/524464/rechter-a-google-heeft-zich-niet-schuldig-gemaakt-aan-concurrentievervalsinga.html Google heeft zich in de Verenigde Staten met haar mobiele besturingssysteem Android niet schuldig gemaakt aan concurrentievervalsing. Dit oordeelt een Amerikaanse rechter.

Het Amerikaanse IT-bedrijf werd door consumenten beschuldigd van concurrentievervalsing. Het bedrijf zou smartphonefabrikanten dwingen standaard Google-diensten te installeren op Android-smartphones, iets wat zou hebben geleid tot oneerlijke concurrentie en te hoge prijzen. Fabrikanten mogen Android gratis afnemen, maar moeten van Google dan wel een aantal standaard diensten installeren waaronder Maps en Gmail.

De Amerikaanse rechter is het hier niet mee eens en stelt dat er onvoldoende bewijzen zijn dat de werkwijze van Google leidt tot oneerlijke concurrentie. Ook zou er onvoldoende bewijs zijn dat de werkwijze heeft geleid tot hogere prijzen voor consumenten. De aanklagers in de rechtszaak krijgen drie weken de tijd hun aanklacht te herzien.

]]>
Sun, 22 Feb 2015 10:46:38 +0100 Rechter: ‘Google heeft zich niet schuldig gemaakt aan concurrentievervalsing’ http://executive-people.nl/item/524464/rechter-a-google-heeft-zich-niet-schuldig-gemaakt-aan-concurrentievervalsinga.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Instagram explosief in waarde gegroeid http://executive-people.nl/item/524463/instagram-explosief-in-waarde-gegroeid.html Instagram is de laatste jaren explosief in waarde gegroeid. Het bedrijf werd in 2012 nog voor 1 miljard dollar overgenomen door Facebook. Vandaag de dag zou het bedrijf echter 33 miljard dollar waard zijn.

Dit stellen analisten van het investeringsbureau Cowen & Co tegenover Mashable. De analisten verwachten dat Instagram dit jaar een omzet draait van 700 miljoen dollar. Deze winst loopt naar verwachting op tot maar liefst 5,8 miljard dolar in 2020. De omzet stijgt volgens de analisten vooral door een sterke toename in het aantal gebruikers en het aantal advertenties dat in de app aan gebruikers wordt vertoond.

Met name op dit laatste gebied kan Instagram nog veel winst behalen. Het bedrijf is in november 2013 begonnen met het vertonen van advertenties in Instagram. De advertenties worden echter stapsgewijs uitgerold en zijn bijvoorbeeld in Nederland nog niet zichtbaar. De app zou op dit moment zo’n 300 miljoen maandelijks actieve gebruikers hebben.

]]>
Sun, 22 Feb 2015 10:40:08 +0100 Instagram explosief in waarde gegroeid http://executive-people.nl/item/524463/instagram-explosief-in-waarde-gegroeid.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Frankrijk vraagt IT-bedrijven om hulp bij aanpak terrorisme http://executive-people.nl/item/524461/frankrijk-vraagt-it-bedrijven-om-hulp-bij-aanpak-terrorisme.html Frankrijk wil nauwer gaan samenwerken met IT-bedrijven bij de aanpak van terrorisme. Ambtenaren en IT-bedrijven als Google, Facebook en Twitter zouden live met elkaar moeten kunnen overleggen om terroristische dreigingen snel het hoofd te kunnen bieden.

Dit heeft minister Bernard Cazeneuve volgens het Franse Le Monde gezegd na afloop van een bezoek aan Silicon Valley, een regio in de Amerikaanse staat Californië waar veel grote IT-bedrijven gevestigd zijn. Naast live overleg wil de minister ook dat IT-bedrijven content die wordt gezien als terroristische propaganda verwijderen zodra autoriteiten hen hierop wijzen.

Cazeneuve stelt te hopen dat zijn bezoek aan Silicon Valley het begin is van een nauwere samenwerking met internetbedrijven. De bedrijven zijn uitgenodigd in april in het Franse Parijs verder te praten over de mogelijkheden om de banden te verbeteren.

]]>
Sat, 21 Feb 2015 15:28:09 +0100 Frankrijk vraagt IT-bedrijven om hulp bij aanpak terrorisme http://executive-people.nl/item/524461/frankrijk-vraagt-it-bedrijven-om-hulp-bij-aanpak-terrorisme.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Lenovo lanceert tool om Superfish-malware te verwijderen http://executive-people.nl/item/524460/lenovo-lanceert-tool-om-superfish-malware-te-verwijderen.html Lenovo lanceert een oplossing waarmee klanten de malware die het bedrijf enige tijd standaard in de fabriek op laptops installeerden kunnen verwijderen. Lenovo kwam gisteren in het nieuws nadat verschillende klanten op een online forum van Lenovo klaagden over malware die zij op hun nieuwe laptops aantroffen.

Het gaat om de Superfish advertentie en pop-up software. Deze software is volgens Lenovo bedoeld om klanten te helpen bij aankopen. Beveiligingsbedrijven denken hier anders over en zien de software als man-in-the-middle malware. Deze malware kan tussen een gebruiker en een server worden geplaatst, waarna alle data die tussen deze twee punten wordt verzonden wordt onderschept.

Superfish
Superfish is software waarmee advertenties in websites kunnen worden geïnjecteerd, ook als deze websites normaal geen advertenties vertonen. Deze advertenties worden gebaseerd op het surfgedrag van gebruikers. Dit surfgedrag wordt door Superfish dan ook in kaart gebracht. Bij websites die gebruik maken van het HTTPS-protocol is dit echter niet zo maar mogelijk. Superfish geeft daarom zelf SSL-certificaten af voor dit soort websites, waardoor de tool deze beveiliging weet te omzeilen.

Deze laatste truc brengt veel gevaar met zich mee. Zo lijken websites op het eerste oog voorzien te zijn van een legitiem SSL-certificaat en dus veilig te zijn. Bij nadere inspectie blijkt echter dat het certificaat is ondertekend door Superfish, wat weinig garanties voor veiligheid geeft. Ook kwaadaardige websites als phishing-websites, die doorgaans niet over een SSL-certificaat beschikken, kunnen door Superfish van een certificaat worden voorzien.

Verklaring en tool
Lenovo heeft inmiddels een verklaring vrijgegeven waarin het bedrijf de situatie uitlegt. Daarnaast gaf het bedrijf al langer instructies om de software handmatig te verwijderen. Om klanten verder tegemoet te komen is hier nu ook een geautomatiseerde tool voor vrijgegeven. Gebruikers kunnen hiermee de malware van hun laptop verwijderen zonder zelf ingewikkelde stappen te hoeven doorlopen.

Hieronder nog een verklaring van Lenovo:

Updated Lenovo Statement on Superfish

As we said yesterday, Lenovo is exploring every action we can to help our users address the concerns around Superfish.  So today we are taking two additional actions:

1.       In addition to the manual removal instructions currently available online, we have released an automated tool to help users remove the software and certificate.  That tool is here: http://support.lenovo.com/us/en/product_security/superfish_uninstall

2.       We are working with McAfee and Microsoft to have the Superfish software and certificate quarantined or removed using their industry-leading tools and technologies. These actions have already started and will automatically fix the vulnerability even for users who are not currently aware of the problem.

We ordered Superfish preloads to stop and had server connections shut down in January based on user complaints about the experience. However, we did not know about this potential security vulnerability until yesterday. Now we are focused on fixing it.

 
Since that time we have moved as swiftly and decisively as we can based on what we now know. While this issue in no way impacts our ThinkPads; any tablets, desktops or smartphones; or any enterprise server or storage device, we recognize that all Lenovo customers need to be informed.  We apologize for causing these concerns among our users – we are learning from this experience and will use it to improve what we do and how we do it in the future.  We will continue to take steps to make removal of the software and underlying vulnerable certificates in question easy for customers so they can continue to use our products with the confidence that they expect and deserve.

About Superfish: Superfish technology is purely based on contextual/image and not behavioral. It does not profile nor monitor user behavior.  It does not record user information. It does not know who the user is. Users are not tracked nor re-targeted. Every session is independent. Users are given a choice whether or not to use the product. We recognize that the software did not meet expectations and have acted quickly and decisively to remove it from our products.

]]>
Sat, 21 Feb 2015 13:03:11 +0100 Lenovo lanceert tool om Superfish-malware te verwijderen http://executive-people.nl/item/524460/lenovo-lanceert-tool-om-superfish-malware-te-verwijderen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
ICT-consultant overheid verdiende driemaal de balkenendenorm http://executive-people.nl/item/524459/ict-consultant-overheid-verdiende-driemaal-de-balkenendenorm.html ICT-consultant Jo van den Hanenberg, die de ICT-problemen bij de Nationale Politie moest oplossen, heeft in totaal 1,3 miljoen euro ontvangen voor twee jaar werk. Dit is maar liefst drie keer de balkenendenorm. 

Dit blijkt uit documenten die het NRC Handelsblad heeft opgevraagd bij de overheid via de Wet Openbaarheid Bestuur. De documenten wijzen uit dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie toestemming gaf voor de hoge beloning van de consultant. Dit ondanks dat het salaris fors hoger ligt dan de balkenendenorm van 228.559 euro per jaar. 

Hiermee lijkt de wet te zijn overtreden. De Wet Normering Topinkomens stelt dat een topfunctionaris van de overheid alleen meer mag verdienen dan de balkenendenorm als de ministerraad hier toestemming voor geeft en het salaris openbaar wordt gemaakt. Het ministerie van Veiligheid en Justitie stelt dat het salaris niet openbaar is gemaakt aangezien de ICT-consultant geen topfunctionaris is.

BoerCroon

Van den Hanenberg werkte tussen mei 2012 en mei 2014 aan het verbeteren van de automatisering bij de Nationale Politie. BoerCroon rekende voor zijn diensten 63.500 euro per maand. BoerCroon zette ook Pieter Cloo in, voormalig topman van uitkeringsorganisatie UWV, die vanaf mei tot december 2012 werkte en waarvoor door de overheid 400.000 euro werd betaald.Er werden geen offertes aangevraagd bij andere consultants aldus het NRC Handelsblad.

Van den Hanenberg en Cloo werden aangesteld na het opstappen van oud-politiecommissaris Aad Meijboom als hoofd van de ICT-afdeling van de politie na een kritisch rapport van een commissie van wijzen waar Van den Hanenberg inzat.

Transportkosten

Van den Hanenbergs transportkosten bedroegen 384.000 euro. De vervoerskosten van Cloo zijn nog niet vrijgegeven.

Lees meer in het NRC Handelsblad.

]]>
Sat, 21 Feb 2015 10:03:20 +0100 ICT-consultant overheid verdiende driemaal de balkenendenorm http://executive-people.nl/item/524459/ict-consultant-overheid-verdiende-driemaal-de-balkenendenorm.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Gartner: ‘Mobility biedt kansen voor slimme bedrijven’ http://executive-people.nl/item/524458/gartner-a-mobility-biedt-kansen-voor-slimme-bedrijvena.html Een van de sectoren waar de analisten van Gartner een enorme hoeveelheid vragen over krijgen is mobiliteit, een dynamische en hectische markt met een breed scala aan ontwikkelingen. Maar wat speelt er nu echt, en wat zijn de zaken die ertoe doen? Executive People sprak daarover aan de vooravond van het Mobile World Congress exclusief met Nick Jones (l), VP & Distinguished Analyst bij Gartner Research, en Dionisio Zumerle (r), Principal Research Analyst bij Gartner Research.

“Mobiliteit gaat in de eerste plaats over nieuwe business-kansen dankzij mobiel, en daaraan gekoppeld het opzetten van nieuwe business-processen”, zegt Nick Jones, VP & Distinguished Analyst bij Gartner.

De markt voor mobility en communicatie blijft dit jaar dynamisch. De markt voor handheld toestellen zal dit jaar gedomineerd worden door Android, dat sterk zal blijven groeien. Jones: “Android zal absoluut heersen op de markt voor mobiele telefoons.” Een van de redenen voor de groei die hij ziet is de opkomst van steeds goedkopere smartphones die gebruik maken van Android. Zo is het mogelijk om in India al een low end telefoon met Android te kopen voor 35 dollar. “Die is misschien niet erg mooi, maar het is een smart phone.”

Alibaba

Het dure Apple is vooral een merk dat in het hogere segment van de markt populair blijft. En Windows Phone is ondertussen te kwalificeren als blijvertje, al zal dat systeem nooit verder komen dan de derde plaats achter Android en Apple. De tabletmarkt laat een vergelijkbare verdeling zien, waarbij Android de sterkste partij is op de tablet.

Een interessante partij op de smartphone-markt is Alibaba, dat in China een telefoonplatform heeft gekocht dat daar een flinke groeipotentie heeft. Jones verwacht echter niet dat dit in Europa echt voet aan de grond krijgt. “In Europa blijft het toch een markt van drie spelers.”

Een van de belangrijkste technologietrends dit jaar zal de opkomst worden van wearables, zoals de smart watches. Jones plaatst daar wel een paar kanttekeningen bij: “De ontwikkeling van die markt hangt sterk af van een aantal technologische ontwikkelingen. Veel hangt bijvoorbeeld af van de displaytechnologie, de verdere ontwikkeling van sensoren en de snelheid van nieuwe processoren.”

4K

Een technologie die steeds meer vaste voet aan de grond krijgt is 4K. Dat is hard op weg om de nieuwe consumentenstandaard te worden, wat weer zijn weerslag heeft op de zakelijke markt. Ieder frame bijvoorbeeld van een 4K-video is op zichzelf al een hoge resolutie-foto, wat betekent dat het net zo eenvoudig is om een 4K-video te maken om daar vervolgens de foto uit te halen als still. Dat verandert weer de manier waarop mensen fotograferen.

Een van de belangrijkste mobiele ontwikkelingen is volgens Jones het Internet of Things (IoT). Daar wordt een ongekend grote hoeveelheid toepassingen omheen ontwikkeld, variërend van een e-sigaret die bijhoudt hoeveel trekjes de roker neemt tot apps die meten of kamerplanten voldoende water hebben. Al die apparaten genereren een enorme hoeveelheid data.

Kansen

Jones: “Wat we nu zien is de kruising tussen de smartphone en slimme objecten. Dat zal voor enorm veel innovatie zorgen, en biedt voor organisaties veel kansen. Zorg ervoor dat je je afvraagt hoe het kan interacteren met smartphones wanneer je een smart device bouwt.”

Maar wat betekenen die trends in mobility de CIO? “Wat moet je doen om goed te worden in mobile? Dat zijn veel dingen”, zegt Jones. “Het gaat om skills, nieuwe ontwikkeltools, nieuwe platformen. Die hoef je niet allemaal intern te hebben, maar je moet het wel regelen.”

Hij constateert dat employee facing apps steeds belangrijker worden, ook in het kader van Bring Your Own Device (BYOD). Ook agility is belangrijk, omdat de mobiele markt veel sneller beweegt dan de traditionele IT-markt. “En je hebt geen enkele controle over bijvoorbeeld de snelheid van de updates die een leverancier uitbrengt.” Een andere uitdaging is het maken van mobiele apps. “Ontwikkelen en testen gaat in een uitermate hoog tempo. Je kunt niet eindeloos testen tot het volledig werkt.”

Grip op IT

Hij verwacht daarom dat de CIO steeds meer zijn grip op de IT kwijtraakt. “Mensen kunnen zelf in de app store allerlei apps downloaden, waarbij de data ergens ter wereld wordt opgeslagen. Vaak zijn ze nu al de controle op de keuze van apparaten kwijt. IT kan niet meer de platforms en devices voorschrijven. Mensen zijn dus empowered om meer dingen te doen, maar dat gaat wel gepaard met meer risico’s. Je kunt ze niet tegenhouden bij het kopen van een eigen device. Niet iedere organisatie heeft een BYO-programma, maar iedere organisatie heeft een BYO-probleem.”

Dit vraagt volgens hem om bimodal IT, een begrip dat Gartner bij de laatste editie van Symposium/ITXpo heeft geïntroduceerd. “Met name bij mobiliteit is sprake van een non-lineaire ontwikkeling, in tegenstelling tot die bij de traditionele IT. Je moet de toepassing snel hebben voor je klanten.”

Mobiel beleid

Dionisio Zumerle, Principal Research Analyst bij Gartner Research, voegt daaraan toe: “Er is nog veel werk te doen. Enterprise features moeten nog volwassen worden want veel mobiele platforms zijn in eerste instantie gericht op consumenten, niet op bedrijven. De belangrijkste aanbeveling voor organisaties is gelijk ook de saaiste: ontwikkel mobiel beleid.”

Bijvoorbeeld door de uitdagingen op security-gebied. “Mensen willen een gratis applicatie, ze geven in praktijk vaak de voorkeur aan de gratis versie. Maar al te vaak is die gratis versie echter een virus. Mobiele security staat erg hoog op de agenda. We doen ieder jaar een grote survey, en mobiele security staat bij zeventig procent van de respondenten hoog op de agenda.”

Mobiele journey

“Ze zijn vooral bang voor data-leakage. Medewerkers zetten data op hun device, en gaan dat apparaat ergens anders gebruiken, buiten het bedrijf. De data zijn dan niet meer onder controle van de organisatie. Er gebeurt van alles buiten de organisatie. Zo krijg je twee werelden: de Enterprises aan de ene kant, die de data onder controle willen houden, en de medewerkers, met hun out of control space waar van alles gebeurt buiten de enterprise om. De meeste mensen willen overigens niet slecht zijn in hun omgang met data, ze zijn vooral naïef. Ze denken er zelf niet aan, want het is niet hun werk.”

Jones besluit: “De CIO heeft grote uitdagingen op het gebied van mobility. Van strategie tot technologie en beleid. Ook over de financiële kant bestaan veel vragen. De CIO’s die we spreken zitten in alle mogelijke stadium van de mobiele journey. De vraag naar informatie over die markt zien we dus duidelijk toenemen.”

]]>
Sat, 21 Feb 2015 08:00:21 +0100 Gartner: ‘Mobility biedt kansen voor slimme bedrijven’ http://executive-people.nl/item/524458/gartner-a-mobility-biedt-kansen-voor-slimme-bedrijvena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Microsoft verdubbelt tarief voor custom Windows XP-ondersteuning’ http://executive-people.nl/item/524457/a-microsoft-verdubbelt-tarief-voor-custom-windows-xp-ondersteuninga.html Het is alweer even geleden dat Windows XP door Microsoft werd uitgefaseerd. Bedrijven die nog niet zijn gemigreerd naar een nieuwer besturingssysteem kunnen tegen betaling alsnog technische ondersteuning ontvangen van Microsoft. Dit is echter niet goedkoop en wordt binnenkort nog een stuk duurder. Microsoft verdubbelt naar verluid in april het tarief voor de ondersteuning.

Dit meldt Computerworld op basis van een anonieme expert op het gebied van licenties. Microsoft zou vanaf april 2015 een tarief van zo’n 400 dollar per PC rekenen voor wat het bedrijf een ‘custom support agreement’ (CSA) noemt. Als onderdeel van dit pakket krijgen klanten kritieke beveiligingsupdates voor besturingssystemen die niet langer officieel door Microsoft worden ondersteund.

Microsoft rekent op dit moment 200 dollar per PC voor ondersteuning met een maximaal bedrag van 250.000 dollar. Een CSA is een eenjarig contract dat dus ieder jaar opnieuw moet worden verlengt. Microsoft biedt de CSA in totaal voor een periode van drie jaar aan. Over twee maanden moeten de contracten met Microsoft weer worden verlengd door bedrijven die de ondersteuning willen behouden.

]]>
Fri, 20 Feb 2015 15:55:25 +0100 ‘Microsoft verdubbelt tarief voor custom Windows XP-ondersteuning’ http://executive-people.nl/item/524457/a-microsoft-verdubbelt-tarief-voor-custom-windows-xp-ondersteuninga.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Tele2 haalt klantomgeving Mijn Tele2 offline na datalek http://executive-people.nl/item/524456/tele-haalt-klantomgeving-mijn-tele-offline-na-datalek.html De telecomprovider Tele2 heeft tijdelijk een deel van haar klantomgeving Mijn Tele2 uitgeschakeld. Klanten bleken toegang te krijgen tot persoonsgegevens en bankgegevens van anderen.

Dit meldt NU.nl. Tenminste zes klanten zouden bij Tele2 melding hebben gemaakt van het probleem. De klanten zouden na ingelogd te hebben op hun eigen account bij Mijn Tele2 de gegevens van andere klanten voorgeschoteld hebben gekregen. Het is niet duidelijk hoe dit probleem heeft kunnen ontstaan.

Als maatregel heeft Tele2 een belangrijk deel van de klantomgeving tijdelijk offline gehaald. Zo is de webversie van de omgeving op dit moment niet beschikbaar voor klanten met een mobiel abonnement. Daarnaast kunnen Mijn Tele2-accounts niet langer worden geactiveerd. Bestaande wachtwoorden kunnen niet worden gewijzigd. Het probleem wordt op dit moment door de provider onderzocht.

]]>
Fri, 20 Feb 2015 15:32:53 +0100 Tele2 haalt klantomgeving Mijn Tele2 offline na datalek http://executive-people.nl/item/524456/tele-haalt-klantomgeving-mijn-tele-offline-na-datalek.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlandse werknemers: ‘Beter devices zijn belangrijker dan betere managers’ http://executive-people.nl/item/524455/nederlandse-werknemers-a-beter-devices-zijn-belangrijker-dan-betere-managersa.html Nederlanders kunnen niet meer zonder gadgets. Nederlandse werknemers blijken zelfs liever betere laptops, tablets en smartphones te krijgen dan betere managers. Geen enkele maatregelen op de werkvloer is zo populair als het beschikbaar stellen van nieuwe apparatuur aan medewerkers.

Dit blijkt het rapport ‘Devices’, het tweede deelrapport van het IT-tevredenheidsonderzoek dat Fujitsu eind 2014 liet uitvoeren. Bijna een kwart van de ondervraagde medewerkers verwacht door de introductie van nieuwe apparatuur meer tevreden te zijn over zijn of haar werk. Fujitsu heeft deelnemers twaalf verbetermaatregelen voorgelegd. Het introduceren van nieuwe apparatuur was de populairste maatregel en scoort hoger dan het op cursus sturen van managers om hun leiderschapscapaciteiten te vergroten.

Nieuwe en betere devices zijn vooral populair onder medewerkers tot 45 jaar. Deze groep blijkt zich tweemaal zo vaak te storen aan gebrekkige prestaties van laptops, tablets en smartphones dan oudere leeftijdscategorieën.

]]>
Fri, 20 Feb 2015 14:09:46 +0100 Nederlandse werknemers: ‘Beter devices zijn belangrijker dan betere managers’ http://executive-people.nl/item/524455/nederlandse-werknemers-a-beter-devices-zijn-belangrijker-dan-betere-managersa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Aantal vacatures in de IT-sector afgelopen jaar met 22% gestegen http://executive-people.nl/item/524428/aantal-vacatures-in-de-it-sector-afgelopen-jaar-met-gestegen.html In 2014 steeg het aantal vacatures in de IT-sector aanzienlijk (+22%). Ook nam het aantal cv’s en zoekopdrachten per vacature toe. Dit duidt op een verhoogde activiteit onder werkzoekenden. Zo blijkt uit het Monster Year Report, een jaarlijks arbeidsmarktrapport van carrièresite Monsterboard dat zojuist is verschenen. De meest gevraagde functies door werkgevers in 2014 waren Java developer, PHP developer en .Net developer. De meeste zoekwoorden van werkzoekenden vielen binnen de categorie ontwikkelen en programmeren.

“Mede door de opkomst van technologie in vrijwel iedere sector zal de vraag naar IT’ers de komende tijd verder stijgen”, aldus Gian Zandonà, managing director bij Monsterboard.nl. “Natuurlijk zijn er nog steeds moeilijk vervulbare functies en IT’ers laten zich niet snel verleiden. Bedrijven die op zoek zijn naar schaarse profielen zijn gebaat bij een aanpak die is afgestemd op de behoeften van de kandidaat. De kunst is dan ook om kandidaten te leren kennen en bijvoorbeeld je secundaire voorwaarden daarop af te stemmen.”

Meeste vraag naar ontwikkelaars/programmeurs 
In 2014 steeg het aantal vacatures binnen de IT met 22%. Er was vooral vraag binnen de categorie Software- en Webdevelopement, maar liefst een kwart van vacatures valt binnen deze categorie, gevolgd door Software-implementatie en consulting (12,5%) en Netwerk- en serverbeheerders (9,9%). De meest gevraagde functies zijn dan ook ontwikkelaars of programmeurs.

1

Java developer

2

PHP developer

3

.Net developer

4

Front End Developer

5

Systeembeheerder

6

Embedded software engineer

7

Functioneel beheerder

8

Applicatiebeheerder

9

Informatie analist

10

Helpdeskmedewerker

Top 10 IT/Software Developement gevraagde functietitels op Monsterboard.nl

Terwijl de vraag stijgt, steeg ook het aantal cv’s per openstaande vacature. Waren er in 2011 nog negen cv’s per openstaande vacature, in 2014 was dat aantal meer dan verdubbeld met 19 cv’s per vacature.

256 zoekopdrachten per IT-vacature
Iedere maand worden er op Monsterboard.nl gemiddeld 740.000 zoekopdrachten gedaan naar IT-vacatures. Dit betekent dat er per vacature binnen IT/Software Development 256 zoekopdrachten plaatsvonden in 2014. Deze verhouding is de afgelopen vier jaar toegenomen. De zoekwoorden die IT’ers gebruiken sluiten aan bij de functietitels waar naar wordt gevraagd in vacatures. Naast de gebruikelijke termen ICT, IT en systeembeheerder wordt er veel gezocht op Java Developer, PHP Developer en de .Net Developer. De zoekwoorden sluiten aan op de functies waar naar wordt gevraagd.

1

ICT

2

IT

3

systeembeheerder

4

Java

5

Php

6

.Net

7

Linux

8

applicatiebeheerder

9

C#

10

systeembeheer

Top 10 zoekwoorden binnen de ICT op Monsterboard.nl

Vacaturesites populair onder IT’ers 
Voor het vinden van een baan gebruiken werkzoekenden binnen de categorie IT/Software Development voornamelijk vacaturesites. 60% van de IT’ers zegt zich op deze manier te oriënteren. Dat blijkt uit de gegevens van Wervingswereld via Intelligence Group. Ook het uploaden van de cv in de databank van een vacaturesite wordt door bijna de helft van de werkzoekenden binnen IT/Software Development gedaan (41%).

]]>
Fri, 20 Feb 2015 11:59:24 +0100 Aantal vacatures in de IT-sector afgelopen jaar met 22% gestegen http://executive-people.nl/item/524428/aantal-vacatures-in-de-it-sector-afgelopen-jaar-met-gestegen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
NSA en GCHQ hacken Nederlandse simkaartproducent Gemalto http://executive-people.nl/item/524426/nsa-en-gchq-hacken-nederlandse-simkaartproducent-gemalto.html Het Nederlandse bedrijf Gemalto is gehackt door de Amerikaanse geheime dienst NSA en Britse inlichtingendienst GCHQ. Hierbij hebben de diensten encryptiesleutels buitgemaakt die hen de mogelijkheid geeft mobiele communicatie af te luisteren.

Dit meldt The Intercept op basis van documenten van NSA-klokkenluider Edward Snowden. De documenten zouden uitwijzen dat de GCHQ en NSA zijn binnengedrongen in de ICT-systemen van Gemalto, één van de grootste fabrikanten van simkaarten wereldwijd. Het bedrijf levert onder andere simkaarten aan T-Mobile en Vodafone.

Mobiele communicatie wordt versleuteld verzonden om te voorkomen dat derden deze kunnen afluisteren. Met behulp van de encryptiesleutels die de geheime diensten hebben bijgemaakt kunnen zij dit verkeer echter ontsleutelen, zonder de beveiliging te hoeven kraken. Naast de encryptiesleutels zouden de diensten ook toegang hebben gehad tot facturen van klanten.

]]>
Fri, 20 Feb 2015 11:51:34 +0100 NSA en GCHQ hacken Nederlandse simkaartproducent Gemalto http://executive-people.nl/item/524426/nsa-en-gchq-hacken-nederlandse-simkaartproducent-gemalto.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Lenovo blijkt laptops in fabriek te hebben voorzien van schadelijke software http://executive-people.nl/item/524424/lenovo-blijkt-laptops-in-fabriek-te-hebben-voorzien-van-schadelijke-software.html Lenovo leverde notebooks met Superfish man-in-the-middle malware, zo blijkt uit klachten van gebruikers op een Lenovo online forum. Lenovo installeerde de Superfish advertentie en pop-ups software om gebruikers 'te helpen' bij online aankopen. 

Superfish wordt door antivirussoftware leveranciers als man-in-the-middle malware beschouwd omdat het een ssl-certificaat genereert om beveiligde verbindingen te bekijken, zoals een online betaling op een banksite en ook zou het ingang hebben in de roottoegang van een pc.

Lenovo zegt dat Superfish sinds januari 2015 niet meer wordt geleverd en dat dit te verwijderen is met Lenovo software

Hieronder een statement van Lenovo:

At Lenovo, we make every effort to provide a great user experience for our customers.  We know that millions of people rely on our devices every day, and it is our responsibility to deliver quality, reliability, innovation and security to each and every customer. In our effort to enhance our user experience, we pre-installed a piece of third-party software, Superfish (based in Palo Alto, CA), on some of our consumer notebooks. 

We thought the product would enhance the shopping experience, as intended by Superfish. It did not meet our expectations or those of our customers. In reality, we had customer complaints about the software.  We acted swiftly and decisively once these concerns began to be raised. We apologize for causing any concern to any users for any reason – and we are always trying to learn from experience and improve what we do and how we do it.
 
We stopped the preloads beginning in January. We shut down the server connections that enable the software (also in January, and we are providing online resources to help users remove this software.  Finally, we are working directly with Superfish and with other industry partners to ensure we address any possible security issues now and in the future. Detailed information on these activities and tools for software removal are available here:
 
http://support.lenovo.com/us/en/product_security/superfish
http://support.lenovo.com/us/en/product_security/superfish_uninstall
 
To be clear: Lenovo never installed this software on any ThinkPad notebooks, nor any Lenovo desktops or  smartphones. This software has never been installed on any enterprise product -- servers or storage -- and these products are in no way impacted. And, Superfish is no longer being installed on any Lenovo device. In addition, we are going to spend the next few weeks digging in on this issue, learning what we can do better. We will talk with partners, industry experts and our users. We will get their feedback. By the end of this month, we will announce a plan to help lead Lenovo and our industry forward with deeper knowledge, more understanding and even greater focus on issues surrounding adware, pre-installs and security. We are eager to be held accountable for our products, your experience and the results of this new effort.

Superfish may have appeared on these models:


G Series: G410, G510, G710, G40-70, G50-70, G40-30, G50-30, G40-45, G50-45
U Series: U330P, U430P, U330Touch, U430Touch, U530Touch 
Y Series: Y430P, Y40-70, Y50-70
Z Series: Z40-75, Z50-75, Z40-70, Z50-70
S Series: S310, S410, S40-70, S415, S415Touch, S20-30, S20-30Touch
Flex Series: Flex2 14D, Flex2 15D, Flex2 14, Flex2 15, Flex2 14(BTM), Flex2 15(BTM), Flex 10
MIIX Series: MIIX2-8, MIIX2-10, MIIX2-11
YOGA Series: YOGA2Pro-13, YOGA2-13, YOGA2-11BTM, YOGA2-11HSW
E Series: E10-30

]]>
Fri, 20 Feb 2015 11:32:18 +0100 Lenovo blijkt laptops in fabriek te hebben voorzien van schadelijke software http://executive-people.nl/item/524424/lenovo-blijkt-laptops-in-fabriek-te-hebben-voorzien-van-schadelijke-software.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
De 7 bekende en minder bekende voordelen van cloudnetwerken http://executive-people.nl/item/524411/de-bekende-en-minder-bekende-voordelen-van-cloudnetwerken.html Ondanks de bezorgdheid over het gebruik van cloudnetwerken, is het een feit dat netwerktoepassingen steeds vaker worden ondergebracht in de cloud. Dit is geen modeverschijnsel, sterker nog: de groei zal zich de komende tijd blijven voortzetten. Iedereen kan wel twee of drie voordelen van cloudnetwerken opnoemen. Toch biedt het meer voordelen dan u denkt. Ik zet de zeven belangrijkste op een rij:

1.       Snel uitrollen

Eén van de vele voordelen van cloudnetwerken is de snellere uitrol. Dit in tegenstelling tot de aanschaf en installatie van uw eigen netwerkapparatuur. Veel cloud netwerktoepassingen, zoals netwerkbeheer, kunnen binnen een paar dagen, uren of zelfs minuten gebruiksklaar worden gemaakt. Uiteraard wel afhankelijk van de provider. Als een cloud netwerk wordt ingezet, kan de IT-gebruiker snel aan het werk met nieuwe toepassingen, zonder tijd te verspillen aan het installeren en configureren van netwerkapparatuur. Tevens bieden cloudnetwerken een enorme verwerkingscapaciteit, die bijvoorbeeld niet geüpgraded hoeft te worden. Dit betekent dat de data die van toegevoegde waarde kan zijn voor een organisatie snel geleverd kan worden.

2.       Productiviteit

Door cloudnetwerken in te zetten, krijgt de interne ICT-afdeling tijd om zich op andere taken te concentreren. ICT hoeft zich niet meer druk te maken over het configureren en onderhouden van de cloud netwerkservice, omdat dit de verantwoordelijkheid van de cloudleverancier is. Een enorme boost voor de productiviteit van uw ICT-afdeling dus.

3.       Mobiliteit

Omdat cloud netwerktoepassingen doorgaans webapplicaties zijn, hebben ICT-gebruikers toegang tot hun data op elk gewenst moment en op elke gewenste plek. Het enige dat nodig is, is een apparaat met een webbrowser en internettoegang. De aanhoudende populariteit van BYOD betekent ook dat ICT-gebruikers hun persoonlijke mobiele apparaten hiervoor gaan inzetten.

4.       Minimale downtime

De cloudleverancier verwerkt alle updates van de cloud netwerktoepassingen en van de netwerkinfrastructuur. De interne ICT-afdeling heeft hier geen omkijken naar en zij hoeven het interne netwerk niet plat te leggen om updates uit te voeren. Voor veel bedrijven klinkt dit als muziek in de oren: er is immers geen downtime,dat een bedrijf plat kan leggen.

5.       Hoge beveiliging

Het is ironisch dat beveiliging, één van de grootste zorgen bij het invoeren van cloudnetwerken, ookéén van de grootste voordelen is die leveranciers van cloudnetwerken in de aanbieding hebben. De meeste providers hebben een strikt beveiligingsbeleid voor hun cloud netwerkproducten. Versleuteling en authenticatie, voorkomen van dataverlies, fysieke beveiliging van datacenters, implementatie van firewalls en bescherming tegen malware zijn slechts enkele beveiligingsmaatregelen die gewoonlijk door aanbieders van cloudnetwerken worden geboden. Het is namelijk altijd in het eigen belang om de gegevens van de ICT-klanten zo goed mogelijk te beschermen. Hiermee verdienen ze ook loyaliteit op de lange termijn.

6.       Lagere kosten

Eén van de bekendere voordelen zijn de lage kosten. Bij netwerken in de cloud hebben bedrijven minder uitgaven dan bij het zelf aanschaffen van eigen apparatuur en software. Bovendien hoeft de ICT-afdeling zich geen zorgen te maken over de aankoop van upgrades op de hardware of software, dat doet de leverancier van cloudnetwerken. Bovendien wordt cloudnetwerken ook beschouwd als een groene oplossing, omdat er geen rackruimte wordt gebruikt. Lagere stroomkosten zijn dan de kers op de taart.

7.       Instante schaalbaarheid

Ook deze is bij het grote publiek wel bekend. De mogelijkheid om snel capaciteit toe te voegen of weg te halen, is een groot voordeel van cloudnetwerken. Het traditionele plaatje bij een uitbreiding van het aantal gebruikers is dat ICT meer netwerkapparatuur en/of -software in huis haalt en dat het weken of zelfs maanden duurt voordat alles operationeel is. Bij cloudnetwerken kan de leverancier direct eindgebruikers toevoegen.

Moet u nu deze zeven voordelen in het hoofd stampen? Nee. Het is het belangrijkst om het volgende in uw hoofd te houden: cloudnetwerken kunnen de ICT-kosten verlagen en de ICT-productiviteit verhogen. Voor de details kunt u altijd mijn blog er weer op naslaan.

Gaby Kroet is regional salesmanager Benelux bij Aerohive

]]>
Fri, 20 Feb 2015 10:34:06 +0100 De 7 bekende en minder bekende voordelen van cloudnetwerken http://executive-people.nl/item/524411/de-bekende-en-minder-bekende-voordelen-van-cloudnetwerken.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Parker Harris - de andere man achter Salesforce - komt naar Amsterdam http://executive-people.nl/item/524361/parker-harris-de-andere-man-achter-salesforce-komt-naar-amsterdam.html "Ik wil een nieuw bedrijf opzetten. Een nieuwe software service."

Zo ongeveer moet Marc Benioff, de grote man achter Salesforce, ooit zijn mede-oprichter Parker Harris hebben benaderd. Benioff’s idee was eenvoudig: het bouwen van betaalbare customer relationship management (CRM) software en het volledig online leveren hiervan, als een service. Hij wilde het gebruik van CRM net zo makkelijk maken als het kopen van een boek op Amazon. Mind you: dit was in 1999. toen de meeste CRM-oplossingen nog op de eigen servers van bedrijven werden gehost. Het duurde soms maanden, of zelfs jaren om zulke systemen te implementeren en het gebruik ervan was vaak lastig. Benioff wilde een goedkoper CRM, met een betere kwaliteit vanaf de grond opgebouwd om via het web te verkopen - of in de "cloud".

Harris was geïntrigeerd door het idee. Hoewel hij al een eigen bedrijf had wist hij dat dit een kans was die hij niet kon laten liggen. Het Benioff’s idee was potentieel revolutionair: als het werkte, kon het de gehele software-industrie op zijn kop zetten.

In maart 1999, lanceerden Benioff, Harris (en twee eerdere compagnons van Harris) Salesforce.com in een klein appartement met één slaapkamer in San Francisco.

In vijftien jaar is Salesforce vervolgens uitgegroeid tot het op vier na grootste softwarebedrijf ter wereld, met een jaarlijkse omzet van 5 miljard dollar en een marktwaarde van meer dan $ 35 miljard. Het is de grootste tech werkgever in San Francisco, met ongeveer 5000 medewerkers in de stad.

Brein achter Salesforce
Iedereen kent Benioff, de (letterlijk) reusachtige CEO. Maar Harris is het brein achter de productontwikkeling en engineering van Salesforce, en is net zo verantwoordelijk als Benioff voor het ontwikkelen van het meest krachtige tech bedrijf in San Francisco.

Parker Harris had altijd veel belangstelling voor computers maar ging toch Engels studeren in Vermont. "Ik was zo in staat om zo de andere kant van mijn hersenen te ontwikkelen", vertelt Harris in een interview met Business Insider. Maar na de universiteit ging hij toch verder met programmeren en startte in San Francisco een Java-bedrijf genaamd Left Coast Software.

Om hem aan boord te krijgen, moet Benioff zijn visie ontvouwen, die van "het einde van de traditionele software business."

Het ging daarbij niet alleen over een beter product tegen een fractie van de kosten. Het ging ook om een fundamentele verandering van het business model: geen langetermijncontracten meer, of dure licenties, maar slechts een eenvoudige maandelijkse $50 abonnementsprijs.

Parker Harris creëerde vervolgens een van de meest efficiënte ontwikkelingsorganisaties ooit. Zijn principes: "Doe het snel, eenvoudig en meteen de eerste keer goed.” Deze drie kernwaarden stelden Salesforce in staat om met een klein team van 25 ontwikkelaars al snel uit te komen op een bedrijf met een omzet van bijna $ 100 miljoen.

De yin naast Benioff’s yang
Ondanks al het succes van Salesforce is Harris nog relatief onbekend buiten de enterprise tech wereld. Sommigen vergelijken hem met Apple-medeoprichter Steve Wozniak, Steve Jobs' technische partner.

Benioff is een twee meter lange gigant met een grote persoonlijkheid. Hij is een natuurlijk leider, soms arrogant. Harris, daarentegen, is tenger en van gemiddelde lengte. Hij is kalm, laconiek, bescheiden en een goede luisteraar. Hun tegengestelde persoonlijkheden zou kunnen zijn waarom ze zo goed samenwerken. Parker Harris is de stem van de rede, terwijl Marc Benioff de visionair is. Ze worden wel yin-en-yang genoemd. Marc Benioff heeft de visie en geeft richting. Parker Harris is ervoor om uit te zoeken hoe het bedrijf daar moet komen.”

Parker Harris, het technisch brein achter Salesforce, komt naar Nederland. Op 26 maart a.s. is hij in Amsterdam, in de RAI, waar hij de keynote verzorgt tijdens de Salesforce1 World Tour.
Aanmelden kan hier.

]]>
Fri, 20 Feb 2015 08:00:52 +0100 Parker Harris - de andere man achter Salesforce - komt naar Amsterdam http://executive-people.nl/item/524361/parker-harris-de-andere-man-achter-salesforce-komt-naar-amsterdam.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Met deze slimme ‘social engineering’ trucs vallen cybercriminelen werknemers aan http://executive-people.nl/item/524370/met-deze-slimme-a-social-engineeringa-trucs-vallen-cybercriminelen-werknemers-aan.html Een nieuw rapport van Intel Security – Hacking the Human Operating System – laat zien welke slimme overtuigingstechnieken cybercriminelen gebruiken om werknemers zo ver te krijgen dat ze gevoelige informatie verstrekken, e-mailbijlagen openen of op links klikken.Het rapport verschijnt slechts enkele dagen na de onthulling dat ruim 100 banken over de hele wereld het slachtoffer zouden zijn geworden van malware die tot wel $1 miljard aan schade zou hebben aangericht. De computers van banken werden het slachtoffer van doelgerichte phishingaanvallen. Dit onderstreept de inherente zwakheden van de ‘menselijke firewall’ en wijst op de noodzaak om werknemers goed voor te lichten over de overredingstechnieken die cybercriminelen hanteren om hun doel te bereiken. Het rapport bevat ook handvatten en tips voor organisaties om medewerkers te wapenen tegen veel gebruikte social engineering-technieken.

“Cybercriminelen richten zich op de mensen bij organisaties die ze zo ver moeten zien te krijgen dat ze een actie ondernemen waardoor ze  - vaak onbewust - malware daadwerkelijk op hun systemen installeren”, zegt Wim van Campen, vice president Noord en Oost Europa, Intel Security. “Hoewel veel organisaties inmiddels hun beveiliging technisch gezien wel op orde hebben, is de technologie slechts één onderdeel van het samenspel ‘mensen - processen - technologie’, dat nodig is om cybercriminaliteit het hoofd te kunnen bieden. Het is daarom belangrijk dat de hele organisatie – van het management tot de werknemers – zich goed bewust is van de social engineering trucs die cybercriminelen hanteren.”

McAfee Labs ziet ook een sterke toename in het gebruik van kwaadaardige URLs: eind 2014 waren in totaal ruim 30 miljoen verdachte URLs geïdentificeerd. Deze toename lijkt vooral het gevolg van het gebruik van de nieuwe URL-verkorters, waarmee adressen van kwaadaardige websites worden verborgen. McAfee Labs wijst ook op het feit dat inmiddels twee derde van alle e-mail die wereldwijd wordt verzonden, nu spammails zijn waarmee wordt getracht om ontvangers informatie en geld afhandig te maken. Wereldwijd blijkt dat 18% van de gebruikers die een phishingmail ontvangen, op een kwaadaardige link klikt. De toenemende inzet van dergelijke methodes is dan ook reden voor bezorgdheid.

De zes bekendste trucs om voor te waken:

 1. Wederkerigheid - als mensen iets krijgen, voelen ze zich vaak verplicht om iets terug te doen.
 2. Consistentie – wanneer een slachtoffer eenmaal heeft beloofd om iets te doen, zullen ze zich daar vaak aan houden omdat ze niet als onbetrouwbaar willen overkomen. Een hacker kan zich bijvoorbeeld voordoen als een IT-medewerker van de organisatie en de werknemer er wijzen dat hij zich aan het beveiligingsbeleid van het bedrijf dient te houden. Vervolgens kan gevraagd worden om handelingen te verrichten die ogenschijnlijk nodig zijn om aan dit beleid te voldoen.
 3. Schaarste - wanneer mensen het idee hebben dat iets schaars is of dat ze binnen korte tijd moeten reageren, zijn ze eerder bereid om in te gaan op verzoeken. Een voorbeeld zijn phishingmails die van een bank afkomstig lijken te zijn en die de ontvanger verzoeken om snel te reageren (door op een link te klikken), omdat ze anders het risico lopen dat hun account binnen 24 wordt geblokkeerd.
 4. Aardig vinden – mensen zijn eerder geneigd om mee te werken als de ‘social engineer’ iemand is die ze aardig vinden. Een cybercrimineel kan bijvoorbeeld heel charmant en overtuigend overkomen aan de telefoon, om zo zijn slachtoffer zo ver te krijgen dat hij of zij voldoet aan een verzoek om gevoelige informatie.
 5. Autoriteit – mensen zijn eerder geneigd om te voldoen aan verzoeken die afkomstig lijken te zijn van iemand met autoriteit. Bijvoorbeeld in een doelgerichte e-mail aan het financiële team, die afkomstig lijkt te zijn van de CEO of directeur.
 6. Sociale validatie – mensen zijn eerder geneigd om iets te doen als ze denken dat anderen dat ook doen. Een phishingmail kan bijvoorbeeld zo opgesteld zijn dat het lijkt alsof deze naar een hele groep werknemers of de hele afdeling gestuurd is. Dit kan de werknemer ervan overtuigen dat de e-mail en de informatie of verzoeken daarin legitiem zijn.
]]>
Fri, 20 Feb 2015 00:58:11 +0100 Met deze slimme ‘social engineering’ trucs vallen cybercriminelen werknemers aan http://executive-people.nl/item/524370/met-deze-slimme-a-social-engineeringa-trucs-vallen-cybercriminelen-werknemers-aan.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Ordina sluit 2014 af met winst http://executive-people.nl/item/524365/ordina-sluit-af-met-winst.html Ordina zag in 2014 de omzet met  10 miljoen euro dalen naar 366,9 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 1 miljoen euro, een jaar eerder bedroeg het verlies nog 3 miljoen euro.

Stépan Breedveld, CEO Ordina, zegt over de resultaten in een persbericht:  "2014 was een jaar met twee gezichten. Ondanks een bewogen en tegenvallend vierde kwartaal, staat Ordina er financieel sterker voor in vergelijking met vorig jaar. Onze winstgevendheid is verder gestegen en we hebben 2014 afgesloten met nettowinst. Ook is onze nettoschuldpositie omgebogen naar een nettocashpositie. Daarmee is Ordina financieel robuuster voor de toekomst. Ondanks onze inspanningen is de omzet verder gekrompen door afname van het aantal grote projecten en verminderde vraag van onze klanten in de telecom- en energiesector, hetgeen impact heeft op het resultaat. De afgelopen maanden ging veel managementaandacht uit naar ons interne onderzoek, dat werd uitgevoerd door De Brauw Blackstone Westbroek, naar aanleiding van vragen van Zembla over mogelijke onregelmatigheden bij aanbestedingen in de periode 2004-2010. Ordina heeft de belangrijkste resultaten van het onderzoek op 27 januari 2015 gepubliceerd. Uit het onderzoek kwam één case naar voren met een duidelijke aanwijzing van een mogelijke onregelmatigheid. Er zijn geen aanwijzingen vastgesteld van structurele onregelmatigheden. Als Raad van Bestuur staan wij voor Ordina als een integer bedrijf en veroordelen elke vorm van ongepast gedrag. Wij zullen eventuele signalen van mogelijke onregelmatigheden steeds beoordelen en, als daar aanleiding voor is, maatregelen nemen. Daarnaast hebben wij onze compliance aangescherpt en is er een intensief integriteitsprogramma gestart."

Havenbedrijf Rotterdam

"Het afgelopen jaar hebben wij tal van klanten begeleid om grip te krijgen op nieuwe technologische ontwikkelingen", vervolgt Breedveld: "Wij zijn er trots op om bedrijven zoals het Havenbedrijf Rotterdam te mogen ondersteunen om in te spelen op technologische vooruitgang en deze relevant en toepasbaar te maken in hun context. Klanten waarderen het dat wij als lokale speler dicht op de markt zitten, de regelgeving én de specifieke klantsituatie kennen. Onze ingezette koers wordt steeds meer herkend. Wij zullen de komende periode, samen met onze medewerkers, verder werken aan het herstel van vertrouwen in ons bedrijf. Tegen deze achtergrond zetten wij onze ambitie om samen met onze klanten duurzaam te innoveren, met kracht voort in 2015."

Defensieve sfeer

IT dienstverlener Ordina kan potentieel veel beter presteren dan zij doet door meer focus op de nieuwste platforms, zo zegt analist Adriaan Meij van amel.nl als commentaar in een rapport op de jaarcijfers. "Het nieuwste jaarverslag 2014 van Ordina ademt een ietwat defensieve sfeer van vermoeidheid en een defensieve houding na een heftig jaar in de publiciteit. Toch waren de financiële resultaten beter dan vorig jaar. Met meer focus op innovatie en meer ondernemerschap in alle lagen van het bedrijf zijn betere resultaten in deze transitiefase mogelijk."

Door: Witold Kepinski

]]>
Fri, 20 Feb 2015 00:25:44 +0100 Ordina sluit 2014 af met winst http://executive-people.nl/item/524365/ordina-sluit-af-met-winst.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Coöperatie van ICT-bedrijven helpt mensen met autisme aan de slag http://executive-people.nl/item/524364/coa-para-peratie-van-ict-bedrijven-helpt-mensen-met-autisme-aan-de-slag.html IN2IT is de eerste coöperatie van Nederland waarin een viertal sociaal gedreven ICT-bedrijven hun krachten gebundeld hebben. Zij willen mensen met autisme aan de slag helpen.

Het idee en de opzet voor IN2IT zijn afkomstig van Start Foundation. Deze maatschappelijk investeerder uit Eindhoven ondersteunt de coöperatie ook financieel. ‘‘In de ICT komen de kwaliteiten van mensen met autisme vaak uitstekend tot hun recht. Dat zie je ook bij de bedrijven die samen IN2IT vormen. Als coöperatie komen zij voor grotere opdrachten in aanmerking, die nu voor elk afzonderlijk niet haalbaar zijn. Ze kunnen bovendien gebruikmaken van elkaars expertise. Dat is goed voor zowel de aangesloten bedrijven als hun medewerkers. Zij zijn koplopers van de ‘inclusieve economie’ en staan voor een arbeidsmarkt waar ieder talent meetelt. Voor ons reden om IN2IT te initiëren’’, aldus Sil de Graaf van Start Foundation.

De grondleggers van IN2IT zijn Flincl, ITvitae, Specialisterren en Cardan Technobility. Hun professionals zijn voornamelijk mensen met autisme. Allemaal op hbo- of academisch niveau. Door de samenwerking kunnen deze bedrijven hun kennis op het gebied van ICT, autisme en werk bundelen. Het ontwikkelen en testen van software, IT-beheer, Cyber Security, etc. is een snelgroeiende markt. Omvangrijke opdrachten kunnen door deze samenwerking op een verantwoorde manier worden gerealiseerd.

Participatiewet

IN, de eerste twee letters van de naam, duiden op de dubbele doelstelling van de coöperatie. Ze staan voor zowel INnovatief als INclusief. “Wij kennen het klappen van de zweep als het draait om ICT en sociaal ondernemen. Hoogwaardige kwaliteit tegen een concurrerende prijs. Daarnaast invulling van de ambitie voor een arbeidsmarkt waar niemand buitengesloten wordt. Bovendien kunnen wij onze klanten helpen met onze ervaring ten aanzien van maatschappelijk verantwoord ondernemen en de Participatiewet”, zegt Annerie Raaijmakers, directeur van IN2IT.

De coöperatie hanteert een groeimodel. “We zoeken voortdurend naar nieuwe partners die onze visie delen, waardoor we meer mensen met autisme een kans kunnen geven. Onze bedrijven zijn in staat zowel grote opdrachtgevers als niches te bedienen. Meer opdrachten betekent meer banen voor mensen met autisme”, aldus Raaijmakers. Samen met de klant wordt een passende oplossing gekozen. IN2IT detacheert naar wens mensen op locatie en zorgt daar voor de begeleiding. De meeste medewerkers werken vanuit de eigen testlocaties. “Daar komen onze mensen tot bloei en kunnen ze de meest complexe ICT-processen aan”, vertelt de directeur van IN2IT.

WK

]]>
Fri, 20 Feb 2015 00:15:28 +0100 Coöperatie van ICT-bedrijven helpt mensen met autisme aan de slag http://executive-people.nl/item/524364/coa-para-peratie-van-ict-bedrijven-helpt-mensen-met-autisme-aan-de-slag.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
VVD stelt Kamervragen over cyberaanvallen op reisinformatiedienst 9292 http://executive-people.nl/item/524360/vvd-stelt-kamervragen-over-cyberaanvallen-op-reisinformatiedienst.html De reisinformatiedienst 9292 is een samenwerkingsverband van Nederlandse vervoerders. De dienst is volgens de wet verplicht reizigersinformatie te leveren aan reizigers. 9292 is hiertoe echter niet altijd in staat, aangezien de site al zeker twee maanden onder vuur ligt van zeer zware cyberaanvallen. Directeur van 9292 Stefan Hulman voelt zich voor het Nationaal Cyber Security Centrum in de steek gelaten. De VVD vraagt via Kamervragen opheldering aan minister Opstelten en staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie.

Hulman trok afgelopen weekend tegenover De Telegraaf aan de bel over de cyberaanvallen op 9292. De dienst zou al zeker twee maanden onder vuur liggen van zeer zware Distributed Denial of Service (DDoS)-aanvallen. Hierbij wordt de dienst bestookt met een enorme hoeveelheid verzoeken, waardoor de servers achter de dienst worden overspoeld en onbereikbaar worden. Reizigers kunnen de website hierdoor niet langer bezoeken en geen reizigersinformatie ontvangen.

De directeur van 9292 zegt tegenover De Telegraaf geen hulp te krijgen van het NSCS, de overheidsdienst die zich richt op cybercrime. Dit terwijl de dienst door cyberaanvallen niet kan voldoen aan zijn wettelijke plicht. De VVD-Kamerleden Dijkhof en De Boer willen opheldering van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie. De VVD-Kamerleden hebben Kamervragen gesteld en willen weten in hoeverre 9292 kan rekenen op steun van het NCSC. Ook willen de Kamerleden weten of 9292 inderdaad doelwit is van DDoS-aanvallen. Opstelten en Teeven krijgen drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

]]>
Thu, 19 Feb 2015 16:11:15 +0100 VVD stelt Kamervragen over cyberaanvallen op reisinformatiedienst 9292 http://executive-people.nl/item/524360/vvd-stelt-kamervragen-over-cyberaanvallen-op-reisinformatiedienst.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Gevolgen van downtime worden nog steeds onderschat http://executive-people.nl/item/524352/gevolgen-van-downtime-worden-nog-steeds-onderschat.html Het beschermen van informatie en informatiesystemen is in twee jaar tijd van de laatste naar de eerste plaats gestegen op de lijst met prioriteiten rond het handhaven van de continuïteit van de dienstverlening. Desondanks weet een derde van de bedrijven nog steeds niet hoeveel downtime hen nou eigenlijk kost.

Dit blijkt uit onderzoek van Siemens. Na een eerste onderzoek, uitgevoerd in 2012, heeft Siemens Building Technologies opnieuw onderzoek gedaan onder het management van Nederlandse organisaties naar hun structurele en planmatige aanpak van business continuity. Uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat het beschermen van informatie en informatiesystemen een topprioriteit heeft. Het productie-, of operationele proces, het imago, compliancy en het beschermen van de assets nemen de tweede tot vijfde plaats. Deze focus geeft aan waar organisaties de grootste risico’s voor hun voortbestaan zien.

Op de directieagenda
40% van de bedrijven gaf twee jaar geleden nog aan dat het onderwerp niet structureel op de directieagenda staat. Dit percentage is inmiddels gedaald tot 30%. 62% van de respondenten geeft aan een plan beschikbaar te hebben dat voorziet in de continuïteit van de onderneming na een calamiteit. Dit percentage lag twee jaar geleden nog op 54%. Op de vraag of de eigen onderneming meer zou moeten doen om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen is er nauwelijks verschil tussen nu en twee jaar geleden. Iets meer dan de helft vindt nog steeds van wel.

Eén op de drie respondenten heeft geen idee hoeveel een dag downtime precies kost. Dit percentage is overigens wel lager dan twee jaar geleden, toen nog ruim de helft aangaf dit niet te weten. Terwijl kennis over de impact van een verstoring de basis vormt voor het nemen van maatregelen. Waardoor men een onderbouwde afweging kan maken van de maatregelen en investeringen om de business continuity te waarborgen. 17% van de organisaties geeft aan dat één dag downtime hun organisatie meer dan 1 miljoen euro kost.

Rol van de overheid
Nieuw in dit onderzoek is de rol die de overheid wel of niet moet spelen bij continuïteitsmanagement. Over het algemeen vinden de respondenten niet dat de overheid zich met de continuïteit van organisaties moet bemoeien. Anders ligt dat voor organisaties in de vitale infrastructuur. Bijna driekwart van de respondenten wil dat de overheid voor dit soort bedrijven bindende regelgeving oplegt. Ook de vitale infrastructuur zelf wil dat. Ruim 60% wil zelfs dat de overheid ook de verantwoording draagt, waarmee men zich lijkt te keren tegen de privatisering. Siemens noemt het erg opvallend dat er voor vitale sectoren wel overduidelijk behoefte is aan sturing door de overheid, maar dat nauwelijks behoefte aan meer toezicht. Organisaties willen wel (bindende) richtlijnen, maar hier mag vervolgens geen toezicht op worden gehouden.

Parallel aan dit onderzoek werd ook gekeken naar de veranderende rol van de safety- en securitymanagers. Waar zij zich van nature veelal bezighouden met preventie, het voorkomen van een verstoring of incident, blijken zij steeds vaker een grote rol te spelen bij het beperken van de impact van een calamiteit en de gevraagde veerkracht van de organisatie. Om deze rol goed te kunnen invullen en de directie en operationele managers beter te ondersteunen bij het beheersen van risico’s, is het van belang dat safety- en securitymanagers zich meer in het organisatieproces bewegen. Dit betekent dat ze zich meer ‘business skills’ eigen moeten maken. “Safety en security verandert daarmee van ‘de afdeling die alles tegenhoudt’ in ‘de afdeling die business mogelijk maakt”, aldus Johan de Wit, die bij Siemens beide onderzoeken uitvoerde.

Aandacht voor business continuity
“Ik stel vast dat de aandacht voor business continuity in twee jaar tijd weliswaar aanzienlijk is toegenomen - een positieve ontwikkeling - maar dat helaas nog een derde van alle respondenten helemaal niet weet of beseft wat een dag downtime voor impact heeft op hun bedrijf”, zegt De Wit. “Daarnaast geeft het te denken dat in twee jaar tijd de focus bij het waarborgen van de bedrijfscontinuïteit is verschoven van het productie- of operationele proces, naar het beschermen van de informatie en informatiesystemen. Ofwel een verschuiving van prioriteit van het primaire proces naar een ondersteunend proces”. Tenslotte constateert hij dat men over het algemeen geen, maar voor de vitale infrastructuur wel regelgeving voor bedrijfscontinuïteit wil. De Wit: “De gevraagde rol van de overheid is dus duidelijk: wel sturen, niet betuttelen”.

]]>
Thu, 19 Feb 2015 15:27:57 +0100 Gevolgen van downtime worden nog steeds onderschat http://executive-people.nl/item/524352/gevolgen-van-downtime-worden-nog-steeds-onderschat.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Telecomprovider zet hackers in om beveiliging te verbeteren http://executive-people.nl/item/524351/telecomprovider-zet-hackers-in-om-beveiliging-te-verbeteren.html Hackers kunnen veel schade toebrengen aan bedrijven. Organisaties kunnen hackers echter ook inschakelen om schade juist te voorkomen. Dit doet de prepaid mobiele telecomprovider Mobile Vikings. Ethische hackers mogen het ICT-systeem van de provider onderzoeken op kwetsbaarheden, zolang zij deze maar op een verantwoorde manier aan het bedrijf melden.

Mobile Vikings maakt bekend zich aan te sluiten bij het HackerOne-programma. Dit is een bug bounty-programma waarin ethische hackers kwetsbaarheden die zij aantreffen in ICT-systemen van aangesloten organisaties kunnen melden, zonder bang te hoeven zijn voor eventuele consequenties zoals aangifte wegen computerinbraak. In sommige gevallen kunnen de ethische hackers zelfs een beloning ontvangen voor kwetsbaarheden die zij opsporen.

Privacy van klanten bewaken
De telecomprovider stelt wel een aantal eisen aan de manier waarop hackers omgaan met het ICT-systeem. Hackers moeten ervoor zorgen dat het systeem van de provider ten allen tijde functioneel blijft, wat moet voorkomen dat klanten hinder ondervinden van het HackerOne-programma. Ook mogen ethische hackers de privacy van klanten nooit in gevaar brengen.

Het kan natuurlijk voorkomen dat een hacker een kwetsbaarheid aantreft waarmee hij het ICT-systeem van de provider onderuit kan halen of gevoelige informatie over klanten kan bemachtigen. Mobile Vikings vraagt hackers in dit geval de informatie te melden bij Mobile Viking en verder stil te houden. De hackers zouden de provider eerst de tijd moeten geven om het probleem op te lossen voordat zij de kwetsbaarheid openbaar maken.

]]>
Thu, 19 Feb 2015 14:26:11 +0100 Telecomprovider zet hackers in om beveiliging te verbeteren http://executive-people.nl/item/524351/telecomprovider-zet-hackers-in-om-beveiliging-te-verbeteren.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Zakelijke gebruikers doelwit van geavanceerde phishingcampagne http://executive-people.nl/item/524350/zakelijke-gebruikers-doelwit-van-geavanceerde-phishingcampagne.html Zakelijke gebruikers zijn het doelwit van een nieuwe cyberaanval. Het gaat om een phishingcampagne die erg professioneel is opgezet. Gebruikers ontvangen een e-mail die sprekend lijkt op een e-mail van het Microsoft Volume Licensing Service Center (VLSC).

Hiervoor waarschuwt Martin Nystrom, senior manager voor Cisco Managed Threat Defense. Gebruikers worden in de e-mail gevraagd op een link te klikken om de details van hun VLSC registratie te bekijken. In werkelijkheid downloaden gebruikers hierdoor echter malware, waarmee ook de veiligheid van bedrijfsinformatie in gevaar kan komen.

Nauwelijks van echt te onderscheiden
De phishingmail zou nauwelijks te onderscheiden zijn van de echte e-mailberichten die afkomstig zijn van het Microsoft VLSC. Cisco adviseert zakelijke gebruikers dan ook zeer alert te zijn op e-mailberichten die hiervan afkomstig lijken te zijn. De e-mail lijkt een link naar de officiële Microsoft website te bevatten. Door deze link goed te bestuderen kunnen gebruikers de phishingmail herkennen. Wie zijn muis boven de link laat zweven ziet een vreemde, onbekende URL verschijnen die niets te maken heeft met Microsoft. Cisco adviseert nooit op zo’n link te klikken.

Wie toch op de link klikt krijgt de authentieke VLSC inlogpagina te zien. Op het eerste oog lijkt er dan ook niets aan de hand te zijn. Tegelijkertijd wordt een ZIP-bestand gedownload, dat de VLSC registratie van de gebruiker zou bevatten. Dit ZIP-bestand is echter afkomstig van een onbekende, niet vertrouwde server en bevat in werkelijkheid malware.

Andere kwaadaardige software installeren
Zodra cybercriminelen de machine van een zakelijke gebruiker hebben weten binnen te dringen kunnen zij allerlei andere kwaadaardige software op het systeem plaatsen. Denk hierbij aan tools om wachtwoorden te stelen, maar ook aan software waarmee gevoelige bedrijfsinformatie wordt opgespoord en doorgestuurd. De aanvallers kunnen in potentie dan ook veel informatie verzamelen over slachtoffers en hun werkgever, wat tot grote (financiële) schade kan leiden.

]]>
Thu, 19 Feb 2015 13:04:18 +0100 Zakelijke gebruikers doelwit van geavanceerde phishingcampagne http://executive-people.nl/item/524350/zakelijke-gebruikers-doelwit-van-geavanceerde-phishingcampagne.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
VMware organiseert End-User Computing Benelux Roadshow http://executive-people.nl/item/524349/vmware-organiseert-end-user-computing-benelux-roadshow.html VMware organiseert komende weken voor IT-beslissers een End-User Computing Benelux Roadshow op diverse locaties in het land. Er worden échte cases en hands-on informatie van mensen die, net als IT-beslissers, geconfronteerd werden met soortgelijke ICT-problemen.

Zo is er op 10 maart een exclusieve sessie waarom Login Online Desktop VMware koos, hoe de implementatie evolueerde, en welke specifieke voordelen Horizon opleverde in functie van werkdruk, kosten en werkomgeving.

Kijk voor de locaties en klik op het aanmeldformulier via: http://www.vmware-newhorizons.nl/

VMware Horizon 6

Tijdens de sessies zal worden ingegaan op VMware Horizon 6, een portfolio van end-user computing-oplossingen die zijn ontworpen om het gebruik en beheer te vereenvoudigen van virtuele desktops en applicaties via één platform. Horizon 6 is volgens VMware een desktop-oplossing met gecentraliseerd beheer van alle soorten zakelijke applicaties en desktops, waaronder fysieke desktops en laptops, virtuele desktops en applicaties, en privé-pc’s. Vernieuwingen op het gebied van applicatielevering, datacenter-to-device management, storage-optimalisatie en flexibele hybride delivery in VMware Horizon 6 zorgen ervoor dat desktops en applicaties beter kunnen worden beheerd, aldus VMware. Interessant detail: VMware Horizon 6 is te combineren met Microsoft's Remote Desktop Services (RDS) voor het bieden van hosted apps en session-based desktops op elke type device.

Organisaties kunnen verder VMware Horizon 6 gratis uitproberen via deze link.

]]>
Thu, 19 Feb 2015 11:50:45 +0100 VMware organiseert End-User Computing Benelux Roadshow http://executive-people.nl/item/524349/vmware-organiseert-end-user-computing-benelux-roadshow.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Cisco trekt 100 miljoen dollar uit voor Franse startups http://executive-people.nl/item/524333/cisco-trekt-miljoen-dollar-uit-voor-franse-startups.html Cisco investeert 100 miljoen dollar in Franse startups. Dit werd bekrachtigd door de Franse premier Manuel Valls en Cisco ceo John Chambers (foto).

Cisco en de Franse overheid zullen komende drie jaar ruim 200.000 mensen trainen op het gebied van digitale netwerken. Verder wordt er met het bedrijfsleven en onderwijs samengewerkt rond cyber security, smart grids en smart cities.

WK

]]>
Thu, 19 Feb 2015 02:48:23 +0100 Cisco trekt 100 miljoen dollar uit voor Franse startups http://executive-people.nl/item/524333/cisco-trekt-miljoen-dollar-uit-voor-franse-startups.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'33% van de wereldbevolking heeft eind dit jaar toegang tot 4G-netwerken' http://executive-people.nl/item/524325/van-de-wereldbevolking-heeft-eind-dit-jaar-toegang-tot-g-netwerken.html Het 4G-netwerk voor snel mobiel internet zal eind dit jaar voor een derde van de wereldbevolking beschikbaar zijn. Dat blijkt uit een studie van GSMA, een wereldwijde belangenorganisatie van ongeveer 800 telecomoperatoren.

Eind vorig jaar had volgens de GSMA-studie 27 procent van de wereldbevolking 4G-dekking. Tegen eind dit jaar zou dat 35 procent moeten zijn.

De snelle uitbreiding van het aantal 4G-operatoren gaat gepaard met een toenemend gebruik van de technologie, die pas commercieel gelanceerd werd in december 2009.

Het aantal 4G-verbindingen is tussen eind 2013 en eind 2014 meer dan verdubbeld tot 490 miljoen. Al 7 procent van de mobiele verbindingen gaat langs een 4G-netwerk. Volgens de schattingen van GSMA zal dat tegen 2020 meer dan 30 procent zijn.

China

Hoewel de 4G-technologie in China pas eind 2013 gelanceerd werd, is het land goed op weg om tegen eind dit jaar 300 miljoen verbindingen te tellen. Zo zou China volgens GSMA de Verenigde Staten inhalen als belangrijkste markt voor 4G ter wereld.

In samenwerking met Datanews

]]>
Thu, 19 Feb 2015 01:19:41 +0100 '33% van de wereldbevolking heeft eind dit jaar toegang tot 4G-netwerken' http://executive-people.nl/item/524325/van-de-wereldbevolking-heeft-eind-dit-jaar-toegang-tot-g-netwerken.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Arabische cyberspionagegroep valt doelwitten wereldwijd aan http://executive-people.nl/item/524320/arabische-cyberspionagegroep-valt-doelwitten-wereldwijd-aan.html Het Global Research and Analysis Team van Kaspersky Lab heeft het bestaan ontdekt van  Desert Falcons – een cyberspionagegroep met als doelwitten meerdere gereputeerde organisaties en individuen uit landen in het Midden-Oosten. Deskundigen van Kaspersky Lab beschouwen deze actor als de eerste bekende Arabische groep van cyberhuurlingen die zich bezighoudt met het ontwikkelen en uitvoeren van grootschalige cyberspionage-operaties.

 • De campagne is al ten minste twee jaar actief. De Desert Falcons begonnen hun activiteiten te ontwikkelen en op te  bouwen in 2011, terwijl hun belangrijkste campagne en daadwerkelijke infecties in 2013 van start gingen. Het hoogtepunt van hun activiteit werd begin 2015 geregistreerd;
 • De overgrote meerderheid van de doelen bevindt zich in Egypte, Palestina, Israël en Jordanië;
 • Afgezien van de als initiële doelwitten beschouwde landen in het Midden-Oosten, jagen de Desert Falcons ook buiten hun eigen grondgebied. In totaal zijn ze er in geslaagd om meer dan 3.000 doelwitten aan te vallen in ruim 50 landen wereldwijd, waarbij meer dan een miljoen bestanden zijn gestolen;
 • De aanvallers maken gebruik van zelf ontwikkelde kwaadaardige tools voor aanvallen op Windows pc's en Android-apparaten;
 • Deskundigen van Kaspersky Lab hebben meerdere redenen om aan te nemen dat de Desert Falcons-aanvallers Arabisch als moedertaal hebben.


 

De lijst van aangevallen doelwitten omvat leger- en overheidsorganisaties - specifiek werknemers die verantwoordelijk zijn voor de bestrijding van het witwassen van geld, alsmede volksgezondheid en de economie; toonaangevende mediabedrijven; onderzoeks- en onderwijsinstellingen; energie- en nutsbedrijven; activisten en politieke leiders; fysieke beveiligingsbedrijven; en andere doelen die in het bezit zijn van belangrijke geopolitieke informatie. In totaal wisten deskundigen van Kaspersky Lab aanwijzingen te vinden voor meer dan 3.000 slachtoffers in ruim 50 landen, met meer dan een miljoen gestolen bestanden. Hoewel de belangrijkste focus van de Desert Falcons’ activiteit lijkt te liggen op landen als Egypte, Palestina, Israël en Jordanië, werden ook meerdere slachtoffers gevonden in Qatar, Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Algerije, Libanon, Noorwegen, Turkije, Zweden, Frankrijk, de Verenigde Staten, Rusland en andere landen.Afleveren, infecteren, spioneren
De belangrijkste door de Desert Falcons gebruikte methode om hun kwaadaardige payload af te leveren, is spear phishing via e-mails, berichten op sociale netwerken en chatberichten. Phishing-berichten bleken schadelijke bestanden (of een link naar schadelijke bestanden) te bevatten, vermomd als legitieme documenten of applicaties. De Desert Falcons gebruiken verschillende technieken om slachtoffers te verleiden tot het uitvoeren van de schadelijke bestanden. Een van de meest specifieke technieken is de zogenaamde rechts-naar-links extensie opheffingstruc.

Deze methode maakt gebruik van een speciaal teken in Unicode om de volgorde van leestekens in een bestandsnaam om te draaien, de gevaarlijke bestandsextensie in het midden van de bestandsnaam te verbergen en een onschuldig uitziende nep-bestandsextensie in de buurt van het einde van de bestandsnaam te plaatsen. Met behulp van deze techniek zien kwaadwillige bestanden (.exe, .scr) er uit als een onschuldig document of PDF-bestand. Zelfs oplettende gebruikers met goede technische kennis kunnen hiermee worden verleid tot het uitvoeren van deze bestanden. Een bestand dat eindigt op .fdp.scr komt er bijvoorbeeld uit te zien als .rcs.pdf.

Na succesvolle infectie van een slachtoffer gebruiken de Desert Falcons een van de twee verschillende backdoors: de belangrijkste Desert Falcons Trojan of de DHS backdoor. Beide lijken vanaf de grond af te zijn ontwikkeld en worden voortdurend verder ontwikkeld. Deskundigen van Kaspersky Lab slaagden er in om in totaal meer dan 100 malware samples te identificeren die door de groep werden gebruikt tijdens hun aanvallen.

De gebruikte kwaadaardige tools hebben volledige backdoorfunctionaliteit, inclusief de mogelijkheid om screenshots te maken, toetsaanslagen vast te leggen, bestanden te uploaden/downloaden, informatie te verzamelen over alle Word- en Excel-bestanden op de vaste schijf of op aangesloten USB-apparaten van een slachtoffer, in het systeemregister opgeslagen wachtwoorden te stelen (Internet Explorer en Live Messenger) en audio-opnamen te maken. Kaspersky Lab-experts wisten ook sporen van malware-activiteit te vinden die wijzen op een Android-backdoor waarmee mobiele gesprekken en sms-logs kunnen worden gestolen. Met behulp van deze tools introduceerden en beheerden de Desert Falcons ten minste drie verschillende kwaadaardige campagnes, gericht op verschillende sets doelwitten in verschillende landen.

Valken op jacht naar geheimen 
Onderzoekers van Kaspersky Lab schatten dat ten minste 30 mensen, in drie teams verspreid over verschillende landen, de Desert Falcons malwarecampagnes uitvoeren. 

"De personen achter deze dreigingsactor zijn zeer vastbesloten, actief en beschikken over goed technisch, politiek en cultureel inzicht. Uitsluitend gebruik makend van phishing e-mails, social engineering en zelfgemaakte tools en backdoors, slaagden de Desert Falcons er in om via hun computersystemen of mobiele apparaten honderden gevoelige en belangrijke doelwitten te infecteren in het Midden-Oosten en gevoelige gegevens te exfiltreren. Wij verwachten dat deze operatie meer Trojans zal blijven ontwikkelen en meer geavanceerde technieken zal gaan gebruiken. Met voldoende financiële middelen kunnen zij in het bezit komen van exploits of deze zelf ontwikkelen, om zo de efficiëntie van hun aanvallen te verhogen", zegt Dmitry Bestuzhev, beveiligingsdeskundige bij het Global Research and Analysis Team van Kaspersky Lab.

Kaspersky Lab-producten detecteren en blokkeren de door Desert Falcons dreigingsactors gebruikte malware.

Lees meer over de campagne op Securelist.com

]]>
Thu, 19 Feb 2015 01:01:04 +0100 Arabische cyberspionagegroep valt doelwitten wereldwijd aan http://executive-people.nl/item/524320/arabische-cyberspionagegroep-valt-doelwitten-wereldwijd-aan.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
ABN Amro trekt stekker uit crowdfundingplatform Seeds http://executive-people.nl/item/524317/abn-amro-trekt-stekker-uit-crowdfundingplatform-seeds.html ABN Amro stopt met het crowdfundingplatform Seeds. Bedrijven konden via het platform geld ophalen bij investeerders, die rente kregen op basis van de omzet die gerealiseerd wordt door het bedrijf waarin zij geïnvesteerd hebben. De bank stelt nog steeds in crowdfunding te geloven, maar hierbij een andere rol te willen spelen.

Die heeft Arthur de Graaf, CEO van Seeds, bekend gemaakt aan Sprout. Seeds heeft een turbulent leven gekend. Het platform werd in 2012 als pilot gelanceerd, maar verdween na deze periode weer uit de lucht. Een jaar later werd het platform opnieuw gelanceerd, ditmaal voor het grote publiek. Anderhalf jaar later trekt ABN Amro nu dus de stekker uit het project.

In totaal hebben zeven bedrijven financiering ontvangen via Seeds. Deze bedrijven ontvingen ieder enkele tienduizenden euro’s van investeerders. Seeds blijft bestaande investeerders en ondernemers ondersteunen. ABN Amro zet echter een stop op nieuwe campagnes via het platform. De bank stelt een andere rol te willen gaan spelen in crowdfunding. Het bedrijf gaat klanten adviseren over de mogelijkheden van crowdfunding en hen daarnaast adviseren over platformen die het best past bij de wensen van klanten.

]]>
Wed, 18 Feb 2015 16:36:01 +0100 ABN Amro trekt stekker uit crowdfundingplatform Seeds http://executive-people.nl/item/524317/abn-amro-trekt-stekker-uit-crowdfundingplatform-seeds.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Managers hebben nog veel onzekerheid over big data http://executive-people.nl/item/524316/managers-hebben-nog-veel-onzekerheid-over-big-data.html Managers hebben veel aandacht voor big data. Veel leidinggevenden hebben echter nog geen idee hoe en wanneer zij big data willen implementeren. Ook zien zij nog allerlei barrières die het moeilijk maken winst te realiseren met big data.

Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van SnapLogic en TechValidate onder ruim 100 IT-managers in december 2014. In het onderzoek zijn managers onder andere gevraagd naar het gebruik van Apache Hadoop, open source software voor het opslaan en verwerken van grote hoeveelheden data. 78% van de gebruikers heeft echter geen idee of zij Hadoop distributie op dit moment gebruiken of dat hiervoor plannen zijn.

Big data in de praktijk
Veel managers hebben nog geen idee hoe big data in de praktijk binnen hun bedrijf geïmplementeerd zal worden. Van de managers die wordt gevraagd hoe big data-investeringen in de komende drie tot vier jaar zullen samenwerken met bestaande datamanagementinfrastructuur geeft 52% aan dat het nog te vroeg is om daar iets over te zeggen. 39% geeft aan dat big data-investeringen bestaande infrastructuur zoveel mogelijk moet aanvullen.

Managers zien daarnaast allerlei obstakels voor de return on investment (ROI) op big data-investeringen. 42% wijst hierbij op het gebrek aan vaardigheden en capaciteit, terwijl 41% vooral compliance en security als een groot obstakel ziet. 34% verwacht dat datafragmentatie een probleem gaat worden dat de ROI in de weg zal staan.

Redenen om te investeren in big data
Tegelijkertijd zien managers ook allerlei voordelen aan big data. De belangrijkste redenen voor managers om te investeren in big data-oplossingen zijn het analyseren van klanten (52%), analyseren van de bedrijfsvoering (40%) en het Internet of Things (38%).

]]>
Wed, 18 Feb 2015 15:29:06 +0100 Managers hebben nog veel onzekerheid over big data http://executive-people.nl/item/524316/managers-hebben-nog-veel-onzekerheid-over-big-data.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Rechter stelt Jeroen Bosch Ziekenhuis in het gelijk in hoger beroep tegen Alert http://executive-people.nl/item/524315/rechter-stelt-jeroen-bosch-ziekenhuis-in-het-gelijk-in-hoger-beroep-tegen-alert.html Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch stelt het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in het gelijk in een hoger beroep tegen het Portugese softwarebedrijf Alert. De rechter oordeelt dat de softwareleverancier niet op tijd de afgesproken producten heeft geleverd. JBZ had Alert ingeschakeld voor de invoering van een elektronisch patiëntendossier (EPD) en een ICT-systeem voor alle zorgprocessen in het ziekenhuis.

Alert en JBZ zijn in een overeenkomst die in 2008 voor het project is gesloten overeengekomen dat het EPD en het systeem zou worden opgeleverd in het voorjaar van 2011, het moment dat JBZ naar haar nieuwbouw locatie verhuisde. Het ziekenhuis stelt dat het hierbij ging om een harde eis. Door allerlei problemen met de planning hebben de partijen vervolgens echter nieuwe leverdata afgesproken en heeft het project vertraging opgelopen. Het mislukken van het elektronisch patiëntendossier zou 24 miljoen euro hebben gekost.

Hoger beroep
De rechtbank van Oost-Brabant oordeelde op 12 augustus 2013 nog dat het ziekenhuis geen recht heeft op een schadevergoeding. Het ziekenhuis heeft tegen deze aanspraak hoger beroep aangetekend.
De rechter stelt JBZ nu in het gelijk. De rechter oordeelt dat de nieuwe leverdata de essentie van de overeenkomst niet heeft gewijzigd. Alert heeft niet op tijd geleverd en de kans dat het bedrijf op de laatst afgesproken datum (1 januari 2012) had kunnen leveren, was gering.

JBZ wil een schadevergoeding van Alert voor de kosten, tijd en inspanning die de instelling heeft moeten leveren om zonder het EPD en het systeem toch zorg aan patiënten te kunnen ondersteunen met behulp van ICT. De rechtbank Oost-Brabant oordeelde op 12 augustus 2013 nog dat het ziekenhuis geen recht heeft op een schadevergoeding. Het ziekenhuis heeft tegen deze aanspraak hoger beroep aangetekend.

Hoogte van de schadevergoeding
Het Hof heeft zich nog niet uitgesproken over de hoogte van een eventuele schadevergoeding. In de overeenkomst tussen het JBZ en Alert is een maximum schadevergoeding afgesproken van 1,5 miljoen euro. JBZ stelt aanspraak te maken op deze maximale vergoeding, iets wat Alert betwist. Het Hof geeft JBZ tot 17 maart de tijd om aan te tonen dat het opgevoerde schadebedrag behoort tot hetgeen wat de partijen contractueel zijn overeengekomen.

]]>
Wed, 18 Feb 2015 14:15:07 +0100 Rechter stelt Jeroen Bosch Ziekenhuis in het gelijk in hoger beroep tegen Alert http://executive-people.nl/item/524315/rechter-stelt-jeroen-bosch-ziekenhuis-in-het-gelijk-in-hoger-beroep-tegen-alert.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Meer fraude binnen grote bedrijven http://executive-people.nl/item/524285/meer-fraude-binnen-grote-bedrijven.html Binnen grote bedrijven met 100 medewerkers of meer is afgelopen jaar aanzienlijk meer gefraudeerd. Zowel fraude met geld, goeden als gegevens vond plaats. Fraude met gegevens komt echter veruit het meeste voor.

Dit meldt Hoffmann in het rapport ‘Hoffmann Statistiek’. In dit rapport verzamelt het bedrijf allerlei gegevens over (cyber)criminaliteit binnen het bedrijfsleven. Het aantal gevallen van fraude met gegevens blijkt fors te zijn toegenomen. Binnen grote bedrijven is zelfs sprake van een stijging van maar liefst 70%. Het gaat hierbij vooral om het stelen van gevoelige informatie. Het uitlekken van deze informatie kan doorgaans imagoschade en financiële verliezen tot gevolg hebben.

Vormen van gegevensfraude
De vijf meest voorkomende vormen van gegevensfraude zijn:

 1. Medewerker steelt klantgegevens/strategische kennis (voor het opstarten van een concurrerend bedrijf).
 2. Externe steelt bedrijfsgevoelige informatie, zoals klantgegevens.
 3. Medewerker stuurt valse facturen. (Het gaat dan met name om facturen waarop enkel de rekeningnummers zijn aangepast waardoor de facturen erg lijken op de echte facturen van de organisatie).
 4. Medewerker dient onjuiste declaraties in.
 5. Medewerker handelt in strijd met het concurrentiebeding.

Fraude blijkt te worden gepleegd door zowel mannen als vrouwen. 28% van de fraudeurs was afgelopen jaar een vrouw. Hoffmann stelt echter dat het percentage frauderende mannen en vrouwen ongeveer gelijk ligt als de verdeling van het aantal werkende mannen en vrouwen in de berekening wordt meegenomen. Fraudeurs zijn daarnaast steeds vaker hoogopgeleid. Het aantal hoog opgeleide werknemers dat de fout in ging is met 50% gestegen. In 2013 was nog 8% van de fraudeurs hoogopgeleid, terwijl dit percentage in 2014 op 12% lag.

]]>
Wed, 18 Feb 2015 13:01:53 +0100 Meer fraude binnen grote bedrijven http://executive-people.nl/item/524285/meer-fraude-binnen-grote-bedrijven.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Dutch Cloud groei verder met aanstelling Bart ter Veer en nieuwe website http://executive-people.nl/item/524245/dutch-cloud-groei-verder-met-aanstelling-bart-ter-veer-en-nieuwe-website.html De afgelopen periode maakte Dutch Cloud, leverancier van hoogwaardige Cloud-oplossingen en datacenter-diensten een groei door. De organisatie verwelkomt weer een nieuwe medewerker en vond in Bart ter Veer (foto) de nieuwe manager marketing & communicatie. Daarnaast bleef Dutch Cloud bij partner IBM wederom niet onopgemerkt en de organisatie ging 2015 goed van start met de lancering van een nieuwe website.

Bart ter Veer (49)

Ter Veer deed in diverse marketing & communicatie functies ruime ervaring op bij onder meer IBS Nederland, Infor (voorheen Intentia), CeGeKa Nederland, Pimpel Benelux en Prodware Nederland (voorheen Qurius). Bij Dutch Cloud maakt hij zich op voor een nieuwe uitdaging. Naast het verder uitbouwen van de naamsbekendheid is de belangrijkste doelstelling voor ter Veer het, in nauwe samenwerking met het salesteam, binden van bestaande en nieuwe klanten aan Dutch Cloud.

IBM White paper door Hurwitz & Associates

Ook in 2014 bleef Dutch Cloud niet onopgemerkt. Algemeen Directeur van Dutch Cloud, Martijn van Zoeren: ‘Afgelopen najaar benaderde onderzoeksbureau Hurwitz & Associates uit de VS Dutch Cloud. Er werd een interview met mij afgenomen voor een white paper die zij schreven in opdracht van IBM. Dutch Cloud en IBM werken al sinds de start van Dutch Cloud in 2009 intensief samen. De white paper, die inzoomt op de visie en strategie en het succes van Dutch Cloud, werd afgelopen januari gepubliceerd. Ik ben trots op dit verhaal met daarin onze praktische visie op de wereld van Cloud Computing.’

Dutch Cloud, serious cloud solutions

De visie werd de afgelopen tijd verder aangescherpt. Dutch Cloud levert naast de Infrastructure as a Service oplossingen en datacenter-diensten nu ook een aantal hoogwaardige SaaS-diensten, vaak in samenwerking met een aantal partners. Mede om die reden werd aan het logo de pay off ‘serious cloud solutions’ toegevoegd.

Nieuwe website

De groei en verdere ontwikkeling van Dutch Cloud waren mede aanleiding tot een geheel vernieuwde website, die begin februari live ging. ‘We laten hiermee zien dat voor ons tevreden gasten en het ervoor zorgen dat nieuwe gasten hun weg weten te vinden naar Dutch Cloud, voorop staat’, besluit Van Zoeren.

Door: Witold Kepinski

]]>
Wed, 18 Feb 2015 09:50:10 +0100 Dutch Cloud groei verder met aanstelling Bart ter Veer en nieuwe website http://executive-people.nl/item/524245/dutch-cloud-groei-verder-met-aanstelling-bart-ter-veer-en-nieuwe-website.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Juniper CEO Kheradpir moest exit na missen van twee mogelijke deals' http://executive-people.nl/item/524244/juniper-ceo-kheradpir-moest-exit-na-missen-van-twee-mogelijke-deals.html Juniper Networks ceo Shaygan Kheradpir moest in november 2014 vertrekken na missen van twee mogelijke deals. Eerder werd gemeld dat hij vrijwillig vertrok na een verschil van mening over hoe klantonderhandelingen moesten worden gedaan.

Dit meldt SDX Central. De eerste klant Verizon, goed voor tien procent van Juniper's omzet, koos uiteindelijk voor switches van Arista Networks. De tweede klant is de Barclays bank die voor iets anders koos.

Het missen van die deals was pijnlijk omdat Kheradpir eerder werkte bij Barclays als cto en coo. Tevens was hij ook werkzaam als cto en cio bij Verizon.

Kheradpir is vervangen door Rami Rahim. Lees meer hier.

Door: Witold Kepinski

]]>
Wed, 18 Feb 2015 08:26:12 +0100 'Juniper CEO Kheradpir moest exit na missen van twee mogelijke deals' http://executive-people.nl/item/524244/juniper-ceo-kheradpir-moest-exit-na-missen-van-twee-mogelijke-deals.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Datamagazijn wordt datameer http://executive-people.nl/item/524240/datamagazijn-wordt-datameer.html De traditionele wereld van Business Intelligence is gebaseerd op het gebruik van data warehouses. Tijdelijke opslagsystemen – databases – voor verschillende soorten data die geschikt zijn gemaakt om analyses op uit te voeren. Deze datamagazijnen zijn geschikt om heel veel verschillende soorten data elk apart op te slaan en beschikbaar te stellen voor de betreffende analyses die men hierop los liet.

De data is vooraf gestructureerd om de antwoorden te kunnen krijgen die men uit die data wil halen. Hoeveel orders zijn uitgevoerd? Wat is de prijsontwikkeling van een grondstof? Wanneer moet de volgende bestelling plaatsvinden? Wat was de opbrengst van een reeks opdrachten die in een bepaalde periode was uitgevoerd? Data-warehouses zijn dus vooraf ingericht en geschikt gemaakt voor bepaalde van tevoren afgesproken berekeningen en analyses.

Met de komst van internet en social media bleken data warehouses beperkt bruikbaar om met ongestructureerde data te kunnen werken. Deze databronnen leverden geen gestructureerde datasets. Deze werden immers door vele verschillende programma’s en apps in allerhande formaten gegenereerd.

Analyse van ongestructureerde data vraagt een totaal andere aanpak en andere platformen om beschikbaar te zijn voor analyse. De wereld van Big Data creëerde de behoefte aan grote stuwmeren waarin men alle data kon opslaan en gebruiken, ongeacht de bron en de vorm. Data lakes kunnen dus op flexibele wijze alle soorten data – zelfs door elkaar – beschikbaar stellen.

Het derde platform
In de wereld van Big data is het vaak ook niet van tevoren bekend hoe men verzamelde data kan en wil gebruiken. En wil men allerlei soorten data verzamelen uit vele verschillende bronnen, inclusief proprietary databases, files, web-gebaseerde applicaties en social media. Het is vaak niet te voorzien welke data zinvol met elkaar moet worden gerelateerd, vergeleken, beoordeeld of gecombineerd. Kortom, in de nieuwe wereld van het derde platform en Big Data heb je weinig aan data warehouses.

In deze wereld zijn andere platformen voor flexibele en snelle databeschikbaarheid nodig. Platformen die zeer grote hoeveelheden verschillende data efficiënt kunnen opslaan, maar deze data tevens real time ter beschikking stellen voor data-analyse uit. Intelligentie uit grote hoeveelheden data halen vraagt grote dataverzamelingen waar men trends en modellen uit kan destilleren. Daarnaast vraagt het mogelijkheden om die data real time te beoordelen. Deze ‘real time’ toetsing is nodig om voorspellend te kunnen reageren op historisch bepaalde trends. Als ‘dit’ gebeurt dan zou ‘dat’ met een bepaalde waarschijnlijk kunnen gebeuren; de zogenaamde predictive analytics.

Ruwe data
In data lakes wordt data in de oorspronkelijke ruwe vorm bewaard, in tegenstelling tot datawarehouses, want daar moet de data vooraf bewerkt worden omdat het immers in een gedefinieerde vorm opgeslagen moet worden. Hierdoor kan en zal een deel van de oorspronkelijke data-inhoud vaak verdwijnen.

Met een data lake is dat te voorkomen omdat de data gewoon in ruwe vorm kan worden opgeslagen. Dan weet men zeker dat uit de ruwe data op geen enkele wijze informatie is verdwenen bij het verzamel en bewaarproces. Het kan ook zo zijn, dat men met de huidige analysetechniek een beperkte analyse kan doen van een set data. Maar wellicht is die techniek over een aantal jaar zo ver verbeterd dat er veel meer intelligentie uit die zelfde dataset kan worden gehaald, die men dan gelukkig nogmaals kan gebruiken.

Intelligentie
Data lakes zijn de nieuwe norm voor ‘derde platform’-processen: social media, mobiele apps en de cloud. Maar dat betekent niet dat gestructureerde data-omgevingen en de behoefte aan analyse in die gestructureerde wereld verdwenen zijn. De back-office van veel organisaties zal altijd gebruik blijven maken van gestructureerde data.

En het is eveneens een misvatting om te denken dat als je alle beschikbare data in een data-lake opslaat je hieruit dan ‘vanzelf’ veel informatie en intelligentie kunt halen. Moderne data-analysegereedschappen, zorgvuldig toegepaste datawetenschap en terdege vakmanschap is nodig om opgeslagen data in een data lake goed te kunnen gebruiken. Anders wordt het een grote kostbare opslagtank van niet (direct) bruikbare data. En dat is toch weer zonde van de investering…

]]>
Wed, 18 Feb 2015 01:07:00 +0100 Datamagazijn wordt datameer http://executive-people.nl/item/524240/datamagazijn-wordt-datameer.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Kabinet mist IT-visie' http://executive-people.nl/item/524231/kabinet-mist-it-visie.html Minister Blok dwingt rapport Elias in verouderde structuren en mist elke visie op de paradigma verschuiving die informatietechnologie teweeg brengt. Hij remt. Dit meldt Adriaan Meij (foto) in het betaalde rapport 'Kabinet mist IT-visie' met bijdragen van Jan Baan, Ad Nederlof en een praktijk deskundige die anoniem is.

Meij meldt: "Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst mist in zijn brief aan de Tweede Kamer over het Eindrapport Tijdelijke Commissie ICT Projecten elke kans om het informatiseringbeleid van de Rijksoverheid naar een hoger strategisch plan te trekken. Aan het bestuur over ICT verandert niets, het Bureau ICT Toetsing is teruggebracht tot een tamme eend en er komt geen ICT minister in het Kabinet die verantwoordelijk is voor alle aspecten van het informatiseringbeleid. Daarmee zet hij het informatiseringbeleid van de Rijksoverheid verder op afstand van de realiteit van morgen."

In het rapport worden zaken besproken zoals Geen visie op informatiseringbeleid, Kritiek op aanbestedingsmoraal, Bestaande structuren blijven intact, Actualisering I-strategie en Contouren van een Rijkscloud.

'Blauwdruk en Roadmap ICT nodig'

Het rapport van de ICT Commissie Elias gaat voorbij aan de revolutie die zich in de informatietechnologie voltrekt. Het is tijd dat het Kabinet een strategische visie en een Roadmap ontwikkelt meldt Meij in een ander rapport genaamd 'Blauwdruk en Roadmap ICT nodig'.

Meij: "Informatietechnologie wordt de komende jaren meer dan ooit gedreven door het samenvloeien en elkaar versterken van krachtenpatronen op het gebied van sociale verhoudingen, mobiliteit, de Cloud en ontsluiting van informatie. Het Amerikaanse onderzoekbureau Gartner gebruikt een denkmodel “The Nexus of Forces” over het samenvloeien en elkaar versterken van krachtenpatronen op het gebied van (1)sociale verhoudingen, (2) mobiliteit, de (3)Cloud en (4)ontsluiting van informatie. Het Kabinet moet in het bijzonder dealen met mobiliteit, big data analytics, social media en de Cloud. Noch de Commissie Elias, noch minister Blok braken zich het hoofd over de vraag welke keus de Rijksoverheid zou moeten maken bij investeringen in nieuwe technologie. ICT innovator Jan Baan maakte zeer kritische notities over het werk van de Commissie Elias. Hij wil die investeringen in belangrijke mate richten op proces Apps en niet meer op de verouderde bestaande technologielagen. Dat betekent dat het te creëren Bureau ICT Toetsing (BIT) en aangestelde Chief Information Officers (CIO’s) heel sterk vanuit de zakelijke inhoud naar projecten moeten kijken en gesleutel om oude proceslagen steeds maar weer aan te passen moeten verbieden. Een dergelijk visionair beleid heeft consequenties voor Nederlandse systeem integratoren zoals Capgemini, Ordina en Atos die nog veel verdienen aan uurtje-factuurtje projecten om oude applicaties en infrastructuren van Rijk en Zelfstandige Bedrijf Organen (ZBO) bij de tijd te maken. Het is tijd dat het Kabinet een overkoepelende strategische visie en een daarbij horende technologische Roadmap ontwikkelt voor de informatisering van het Rijk in de komende twintig jaar."

 

]]>
Wed, 18 Feb 2015 00:11:02 +0100 'Kabinet mist IT-visie' http://executive-people.nl/item/524231/kabinet-mist-it-visie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Video: NETGEAR CEO Patrick Lo voorziet sterke groei met cloud en IoT http://executive-people.nl/item/524235/video-netgear-ceo-patrick-lo-voorziet-sterke-groei-met-cloud-en-iot.html Netwerkfabrikant NETGEAR Benelux is al jaren succesvol in de verkoop van wlan, switches en storage oplossingen. Nu wil NETGEAR ceo Patrick Lo met zijn partners verder groeien met producten voor mobility, cloud computing en Internet of Things (IoT). Arend Karssies, country manager NETGEAR CBU Benelux, beaamt de woorden van Patrick Lo en biedt alle tools en ondersteuning om resellers verder te helpen groeien met hun business. Bekijk de video die werd gemaakt tijdens het NETGEAR Partner Event 2015 in Huis ter Duijn te Noordwijk.

]]>
Wed, 18 Feb 2015 00:02:56 +0100 Video: NETGEAR CEO Patrick Lo voorziet sterke groei met cloud en IoT http://executive-people.nl/item/524235/video-netgear-ceo-patrick-lo-voorziet-sterke-groei-met-cloud-en-iot.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Meer aandacht voor rol Tweede Kamer en regelgeving bij ICT projecten http://executive-people.nl/item/524219/meer-aandacht-voor-rol-tweede-kamer-en-regelgeving-bij-ict-projecten.html PBLQ, een adviesbureau voor publieke organisaties, bepleit bij voorstellen Elias meer aandacht voor de rol van de Tweede Kamer en voor regelgeving bij ICT projecten

PBLQ heeft een brief gezonden naar de leden van Tweede Kamer, die het rapport Elias behandelen. De aanleiding daartoe was het standpunt van het Kabinet over de voorstellen van de Tijdelijke Commissie ICT (TCICT).

PBLQ doet dat omdat "Het Expertise Centrum", een onderdeel van PBLQ, in 1988 door de Rijksoverheid in het leven is geroepen om behulpzaam te zijn grote ICT projecten in goede banen te leiden. In de afgelopen 25 jaar zijn duizenden projecten door ons gezien en dat leidt ons tot enkele suggesties.

Op hoofdlijnen onderschrijft PBLQ de analyse en de voorstellen van de commissie Elias en het Regeringsstandpunt daar over. Dat gaat vooral over de structuur van het voorgestelde beleid. Veel aandacht is echter nodig voor de kwaliteit van de mensen die dat beleid moeten gaan uitvoeren. PBLQ ziet dat als een knelpunt omdat dergelijke mensen schaars zijn.

Daarnaast benadrukt PBLQ dat ook de Kamer zelf een belangrijke rol heeft bij het slagen van projecten. Een concreet voorstel is dat de Kamer jaarlijks een zelfevaluatie doet naar aanleiding van het jaarlijks gepubliceerde overzicht Grote ICT projecten.

Ook geven zowel de commissie als het Kabinet volgens PBLQ onvoldoende aandacht aan het belang van regelgeving. Het bestaande Besluit Informatievoorziening Rijksdienst 1990 is nog wel van kracht maar niet geëvalueerd. Toch is regelgeving noodzakelijk om de voorgestelde structuur goed te doen werken. Dat geldt bijvoorbeeld voor het CIO stelsel maar ook voor de digitale infrastructuur. PBLQ komt daarom met het voorstel voor een Informatie Verhoudingswet, als opvolger van het Besluit IVR 1990, die zowel voor de Rijksoverheid als interbestuurlijk een aantal zaken regelt.

WK

]]>
Tue, 17 Feb 2015 15:51:08 +0100 Meer aandacht voor rol Tweede Kamer en regelgeving bij ICT projecten http://executive-people.nl/item/524219/meer-aandacht-voor-rol-tweede-kamer-en-regelgeving-bij-ict-projecten.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Arbeidsbeperkten kunnen vooral bij MKB’ers aan de slag http://executive-people.nl/item/524216/arbeidsbeperkten-kunnen-vooral-bij-mkba-ers-aan-de-slag.html Arbeidsbeperkten gaan vooral bij het midden en kleinbedrijf (MKB) aan de slag. Zo’n 80% van de arbeidsbeperkten die opnieuw aan de slag ging is afgelopen jaar bij een MKB-bedrijf aan het werk gegaan.

Leden van de brancheorganisatie voor Vitaliteit, Activering en Loopbaan (OVAL) begeleiden ieder jaar werkgevers bij het in dienst nemen van duizenden arbeidsbeperkten. Uit een enquête onder de leden van OVAL blijkt dat afgelopen jaar voor ruim 5.000 medewerkers met een arbeidsbeperking is bemiddeld door de leden. 80% hiervan kon terecht bij een MKB’er.

OVAL stelt dat het in dienst nemen van arbeidsbeperkten in het MKB juist goed mogelijk is. Wel zijn hiervoor maatwerk en begeleiding essentieel. De brancheverenging stelt dat er nog voldoende werk aan de winkel is en wijst op het aantal extra banen voor arbeidsbeperkten dat tussen de social partners is afgesproken (125.000 in 2026).

]]>
Tue, 17 Feb 2015 15:06:08 +0100 Arbeidsbeperkten kunnen vooral bij MKB’ers aan de slag http://executive-people.nl/item/524216/arbeidsbeperkten-kunnen-vooral-bij-mkba-ers-aan-de-slag.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Bedrijven kunnen meer winst halen uit big data’ http://executive-people.nl/item/524214/a-bedrijven-kunnen-meer-winst-halen-uit-big-dataa.html Bedrijven kunnen veel meer profiteren van gegevens die beschikbaar zijn in hun eigen organisatie en in hun omgeving om competitief te zijn. Hiervoor is het echter wel noodzakelijk het proces van data-analyse en de vertaling ervan naar concrete verbetervoorstellen beter op orde te hebben. Dat proces, dat gezien kan worden als een ‘datasafari’, zou daarnaast meer gericht moeten zijn op proces- en productinnovatie.

Dit stelt prof. dr. ir. Remko Helms in zijn inaugurele rede die hij op 13 februari 2015 uitsprak als hoogleraar Informatiekunde aan de faculteit Management, Science & Technologie van de Open Universiteit. De oratie heeft als titel ‘Datasafari: exploreren om te innoveren'. De hoogleraar stelt voor om datasafari-ecosystemen op te zetten om zo de toepassing van big data te stimuleren.

Veel data blijft onaangeroerd
Helms stelt dat gegevens vaak in grote aantallen beschikbaar zijn, maar nog te vaak onaangeroerd in bedrijfsinformatiesystemen zitten. Vooral bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf zouden nog worstelen met de vraag hoe zij de grote hoeveelheden data waarover zij beschikken kunnen vertalen naar concrete verbeteringen in diensten, producten en/of processen.

In zijn oratie stelt Remko Helms dat voor deze vertalen niet alleen de inrichting van de juiste technologische infrastructuur belangrijk is. Er zou ook worden moeten gewerkt aan een passend bedrijfsmodel met een structureel ingebed proces voor datasafari. Dit is een creatief proces waarin data vanuit verschillende perspectieven wordt geanalyseerd om tot voorstellen voor proces- en productinnovatie te komen.

Over eigen organisatiegrens heen kijken
Daarbij is het belangrijk dat het bedrijf over de eigen organisatiegrens heen kijkt en partijen van buiten de organisatie betrekt bij het analyseren en vertalen van data. Volgens Helms kunnen datasafari-ecosystemen daar een belangrijke rol in spelen. Binnen zo een ecosysteem werken bedrijven en studenten samen om te experimenteren met big data. Tegelijkertijd vindt er onderzoek plaats om het datasafari-proces verder te verbeteren en zo een verdere stimulans te geven aan innovatie binnen de bedrijven.

Remko Helms gaat zich met zijn onderzoek voornamelijk richten op datagedreven bedrijfsmodellen, het datasafari-proces en de totstandkoming van datasafari-ecosystemen. Een eerste stap hoopt Helms te kunnen zetten door de inrichting van een datasafari-ecosysteem in de Parkstadregio door een samenwerking aan te gaan met de Smart Services Hub, waarin achttien bedrijven, kennisinstellingen en overheidsinstellingen uit de regio zich hebben verzameld.

]]>
Tue, 17 Feb 2015 13:32:34 +0100 ‘Bedrijven kunnen meer winst halen uit big data’ http://executive-people.nl/item/524214/a-bedrijven-kunnen-meer-winst-halen-uit-big-dataa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
SLTN Inter Access bekroond met 3 IBM Beacon finalist awards http://executive-people.nl/item/524213/sltn-inter-access-bekroond-met-ibm-beacon-finalist-awards.html SLTN Inter Access beschikt uit voorgaande jaren al over 3 Beacon awards en is nu tijdens PartnerWorld Leaderschip Conference 2015 bekroond met 3 Finalist Beacon Awards.

Tijdens de IBM PartnerWorld Leadership Conference in Las Vegas (USA) is het Nederlandse SLTN Inter Access drie maal bekroond met een Finalist Beacon Award 2015.

De Beacon Award is wereldwijd de hoogst mogelijke waardering voor IBM Business Partners.

De awards zijn gewonnen in het kader van “Outstanding Technical Vitality”, “Outstanding Cloud Solution with IBM Systems Storage” en de “Outstanding Volunteerism Award”. Het laatst genoemde award is in het kader van de non-profit organisatie Stichting Importunus, welke door CEO SLTN Inter Access Eugene Tuijnman is opgericht.

“SLTN Inter Access is bijzonder trots op het in 1 jaar behalen van 3 Finalist Beacon Awards. Voor zover ik weet heeft IBM deze eer aan nog geen enkele IBM business partner toegekend”, aldus Eugene Tuijnman, CEO van SLTN Inter Access.

]]>
Tue, 17 Feb 2015 12:01:31 +0100 SLTN Inter Access bekroond met 3 IBM Beacon finalist awards http://executive-people.nl/item/524213/sltn-inter-access-bekroond-met-ibm-beacon-finalist-awards.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederland ICT voorzichtig tevreden met aanpassing meldplicht datalekken http://executive-people.nl/item/524211/nederland-ict-voorzichtig-tevreden-met-aanpassing-meldplicht-datalekken.html Nederland ICT is blij met de aanpassing van het wetsvoorstel rond het melden van datalekken, maar blijft kritisch staan tegenover het wetsvoorstel. Dit wetsvoorstel werd dinsdag 10 februari door de Tweede Kamer aangenomen en geeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) meer middelen om op te treden tegen privacyschendingen. Ook worden bedrijven verplicht melding te maken van datalekken.

Het CBP krijgt in het wetsvoorstel de bevoegdheid boetes op te leggen oplopend tot 810.000 euro of 10% van de jaaromzet van de rechtspersoon. Bedrijven worden verplicht melding te maken inbreuken op de beveiliging met ernstige nadelige gevolgen voor de bescherming van persoonsgegevens of inbreuken die leiden tot een aanzienlijke kans daarop. Deze inbreuken moeten worden gemeld bij het CBP en aan betrokkene(n) indien de inbreuk naar verwachting ongunstige gevolgen zal hebben voor dienst levenssfeer.

Nederland ICT meldt tevreden te zijn met de aanpassing van de reikwijdte van de meldplicht ten opzichte van het oorspronkelijke wetsvoorstel. De aanpassing geeft meer duidelijkheid over incidenten die gemeld moeten worden. In het huidige voorstel moet er namelijk sprake zijn van ernstige nadelige gevolgen, waarmee onnodige meldingen worden beperkt. Daarnaast is de protocolplicht in het wetsvoorstel aangescherpt, zodat deze pas loopt met de meldplicht. Verantwoordelijken hoeven alleen die lekken te administreren die ook gemeld moeten worden. Dit is een verlichting van administratieve lasten ten opzichte van het oorspronkelijke voorstel. Het wetsvoorstel moet nu nog door de Eerste Kamer.

]]>
Tue, 17 Feb 2015 11:21:51 +0100 Nederland ICT voorzichtig tevreden met aanpassing meldplicht datalekken http://executive-people.nl/item/524211/nederland-ict-voorzichtig-tevreden-met-aanpassing-meldplicht-datalekken.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
“Je kunt het zo gek niet bedenken, of het kan met de RES IT Store” http://executive-people.nl/item/524212/a-je-kunt-het-zo-gek-niet-bedenken-of-het-kan-met-de-res-it-storea.html Volgens analisten van Gartner, een onderzoeks- en adviesbureau in de ICT-sector, zal 25% van de bedrijven wereldwijd in 2017 een eigen zakelijke app store hebben voor het beheer van zakelijke applicaties op pc’s en mobiele apparaten. Een ontwikkeling ingegeven door de consumerization van IT, waarbij gebruikers privé en zakelijk dezelfde IT-ervaring wensen. Zowel thuis, op kantoor als onderweg en op een verscheidenheid aan apparaten. Samen met de voortdurende toevoeging van nieuwe technologieën aan de zakelijke computeromgeving  zorgt deze ontwikkeling ervoor dat IT steeds complexer wordt. Wat IT-beheerders voor nieuwe uitdagingen stelt, die vaak leiden tot meer handmatige activiteiten en hogere kosten. Dat het ook anders kan, bewijst de gemeente Kaag en Braassem, die alvast een voorschot neemt op de toekomst door het implementeren van een werkplekconcept op basis van de RES IT Store.

Regiegemeente
De gemeente Kaag en Braassem bestaat uit elf dorpen . De gemeente telt per 1 november 2013 een inwoneraantal van 25.745 en op het gemeentehuis werken 161 ambtenaren. Eén van de redenen om de oude IT-infrastructuur te vervangen was dat men meer taken wilde gaan uitbesteden, om zo sneller en efficiënter te kunnen werken. “We wilden een zogenaamde regiegemeente worden,” vertelt Carlo Guldemond, senior systeembeheerder bij de gemeente Kaag en Braassem. “We waren eerder een beheer-gemeente, met flink wat vet op de botten, en dat zorgde er voor dat we niet altijd even snel konden schakelen. We hadden een logge, statische organisatie waar nog veel winst te behalen was. Het plan was om met professioneel, extern personeel te gaan werken en zelf alleen nog maar de regie te voeren, in plaats van ook de uitvoerder te zijn.”

Het Nieuwe Werken
Niet alleen de wens een regiegemeente te worden speelde een rol bij de overstap naar een nieuw systeem; men wilde ook Het Nieuwe Werken(HNW) in gaan voeren voor het personeel. En daarvoor was een flexibeler ICT-systeem nodig. “Wij zaten met full desktops, zonder centraal beheer. Dat kostte niet alleen veel tijd in beheer en onderhoud, maar als je flexibel werken in wilt gaan invoeren, waarbij gebruikers vanaf allerlei verschillende apparaten en locaties van je netwerk gebruik maken, dan zal je daar je systemen op aan moeten passen. We hebben naar de ontwikkelingen op de markt gekeken, waar je als trend ziet dat eindgebruikers steeds meer zelf de controle willen hebben over hun werkplek. Over waar ze willen werken, waarop ze willen werken en met welke software ze willen werken. Daar wilden wij als gemeente aan tegemoet komen en dat was een van de redenen dat we voor de IT Store oplossing van RES Software kozen.”

ZZP-ICT
Voor de uitvoering van het omvangrijke project, ging de gemeente in zee met ZZP-ICT, specialist op het gebied van user workspace management, IT as a Service, server-based computing en applicatie virtualisatie. Dennis van de Peppel, consultant bij ZZP-ICT, verzorgde eerder al trainingen bij de gemeente voor RES Workspace Manager en RES Automation Manager en dat maakte ZZP-ICT een uitermate geschikte partij. “Dennis was al in een vroeg stadium betrokken bij het project. Hij wist wat er speelde bij de gemeente en wat er nodig was. Dennis adviseerde ons de RES IT Store, om het systeembeheer te vereenvoudigen en het de gebruikers makkelijker te maken.” Het project ging afgelopen november van start met de aanschaf en installatie van nieuwe clients en een nieuw serverpark. Inmiddels zit men in de testfase en draaien de systemen intern.

Meer dan apps alleen
Het leveren van software is slechts een onderdeel van de IT-diensten die medewerkers nodig hebben om productief te kunnen zijn. Medewerkers vragen de IT-afdeling ook om bijvoorbeeld hardware, extra capaciteit, reset van wachtwoorden en aanpassingen in handtekeningen. Het automatiseren van IT-activiteiten is dus een belangrijk onderdeel van een allesomvattende IT-store oplossing. En dat is precies waar de RES IT Store in uitblinkt. “Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het bouwen met dit systeem,” vertelt Guldemond. “Eigenlijk is het veel meer dan alleen maar IT. Je faciliteert mensen door alles te automatiseren wat er maar te automatiseren valt, zoals het reserveren van vergaderruimtes, waar vroeger een uitgebreid formulier voor moest worden ingevuld dat je op diende te halen op een andere afdeling, of het wijzigen van een telefoonnummer van een werknemer, wat je nu gewoon met een simpele handeling op je werkplek kunt regelen. Door aan de achterkant van de store alle verzoeken van gebruikers te automatiseren kun je de gebruikers dezelfde moeiteloze en snelle ervaring bieden als die ze bij de consumenten app stores van bijvoorbeeld Apple gewend zijn. Zelfs de goedkeuringsprocessen die worden gebruikt bij het toekennen van software of andere diensten kun je automatiseren, zodat de zakelijke richtlijnen automatisch worden nageleefd. Eigenlijk bouwen we een hele nieuwe workflow met dit systeem en dat is behoorlijk revolutionair.”

Contextbewust
In je organisatie wil je natuurlijk graag bepalen waar je werknemers wel en geen toegang toe hebben; niet iedereen hoeft toegang tot alles te hebben. Je wilt dat de toewijzing van de IT-dienst gebeurt op basis van de rol van een medewerker, de projecten waarbinnen hij of zij werkzaam is, de werklocatie, de apparaten waarop gewerkt wordt en ga zo maar door. “Zeker bij een overheidsdienst speelt beveiliging een grote rol. Door ook dit gedeelte te automatiseren kunnen we als IT-afdeling enorm veel tijd besparen. Deze extra, contextbewuste laag voorkomt niet alleen ongeautoriseerde toegang, maar zorgt ook voor een betere gebruikservaring, omdat gebruikers niet door bergen irrelevante apps en diensten heen hoeven te spitten om te vinden wat ze nodig hebben.”

Behaalde winst
Ondanks het feit dat men nog aan het testen is, kan Guldemond al flink wat winstpunten opsommen. “Waar wij veel geld mee gaan besparen is dat we met de RES IT Store heel eenvoudig software terug kunnen halen op het moment dat het niet gebruikt wordt. Neem bijvoorbeeld Microsoft Project. Dat is software die de meeste gebruikers maar af en toe nodig hebben. Maar je betaalt wel voor de licenties voor alle gebruikers die de software geïnstalleerd hebben staan. Nu kunnen we de software heel makkelijk terug halen naar de IT-Store als deze bijvoorbeeld 60 dagen niet is gebruikt, zodat de licentie beschikbaar is voor een andere gebruiker en we met veel minder licenties uit de voeten kunnen.” 

Daarnaast zal de tevredenheid onder het personeel van de Gemeente Kaag & Braassem ook flink toenemen, voorspelt Guldemond. “Wanneer je mensen meer regie geeft over hun eigen werk en methodes, dan raken ze automatisch meer betrokken bij je organisatie. Ze krijgen meer feeling met hoe alles werkt, omdat ze er nu veel meer zelf voor verantwoordelijk zijn. Dit is ook wat ze verwachten, omdat ze dit gewend zijn bij de consumentenversies van app stores, die gebruikers ongelimiteerde toegang geven tot alles wat er maar beschikbaar is in de store.”

Een mooie bijkomstigheid is dat de gemeente met het nieuwe systeem ook voldoet aan de eisen die door de overheid worden gesteld voor het vastleggen en traceren van handelingen binnen het systeem; het gebeurt allemaal automatisch.

En verder?
Voor de toekomst ziet men bij de gemeente Kaag en Braassem nog talloze mogelijkheden voor uitbreiding en verdere invulling van het systeem op basis van de uitgebreide mogelijkheden die de RES IT Store biedt: “We willen na verloop van tijd eigenlijk alles aan de RES IT Store koppelen. Zo zijn we nu bezig met onze telefonieprovider, om te kijken of we het telefoonsysteem met een API kunnen koppelen aan de IT Store, zodat nieuwe werknemers automatisch een telefoonnummer krijgen toegewezen. De mogelijkheden zijn eindeloos!”

De voordelen op een rij

 • Grote tijdsbesparing door het automatiseren van de toegang tot IT-diensten
 • Centraal beheer, dus veel eenvoudiger te onderhouden
 • Besparen op licenties door het eenvoudig en automatisch terughalen van software wanneer die niet meer gebruikt wordt
 • Hogere tevredenheid onder gebruikers, die kunnen werken zoals ze gewend zijn met consumenten app stores
 • Het systeem voldoet automatisch aan eisen die door de overheid worden gesteld voor het vastleggen en traceren van handelingen binnen het systeem
 • Faciliteren van Het Nieuwe Werken
 • Talloze mogelijkheden voor uitbreiding in de toekomst
]]>
Tue, 17 Feb 2015 10:53:54 +0100 “Je kunt het zo gek niet bedenken, of het kan met de RES IT Store” http://executive-people.nl/item/524212/a-je-kunt-het-zo-gek-niet-bedenken-of-het-kan-met-de-res-it-storea.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Snelheid, veiligheid en de consumerization of IT http://executive-people.nl/item/524189/snelheid-veiligheid-en-de-consumerization-of-it.html Beveiligingsexperts kunnen behoorlijk nerveus worden van de consumerization of IT. Het lijkt namelijk inherent onveilig om gebruikers meer controle te geven over de diensten die ze afnemen. De zakelijke IT-gebruikers daarentegen hebben heel andere zorgen: voor hen is vooral de snelheid belangrijk. Ze willen directe toegang tot de IT-diensten die ze nodig hebben voor het uitvoeren van hun werkzaamheden. Het lijkt misschien op het eerste gezicht dat snelheid en veiligheid met elkaar conflicteren. Veel mensen denken dat hoe sneller de IT is, hoe onveiliger het wordt – en dat IT trager wordt als je het veiliger maakt. Ik vind dat je noch traag, noch onveilig hoeft te zijn. Ik durf zelfs te stellen dat snelheid en veiligheid elkaar aanvullen als het om de consumerization of IT gaat.

Langzaam is juist gevaarlijk
De wereld verandert sneller dan ooit. Dus wanneer een bedrijf een nieuwe werknemer aanneemt – of wanneer de verantwoordelijkheden van een bestaande werknemer veranderen – dan is het belangrijk om deze werknemer direct van de juiste IT-diensten en middelen te voorzien.

Mensen zijn ook ongeduldiger dan ooit – vooral wanneer het op technologie aankomt. Als een internetpagina of een mobiele app niet binnen een paar seconden geladen is, dan zijn we weg. En dat is precies de reden dat werknemers hun toevlucht nemen tot externe diensten en applicaties, zoals bijvoorbeeld Dropbox, wanneer ze de technologie die ze nodig hebben niet van het bedrijf kunnen krijgen. We kunnen hier bang voor zijn en er maatregelen tegen treffen, maar we kunnen de werkelijkheid niet veranderen. Onvoldoende responsieve en onvoldoende verconsumenteerde IT zorgt daarom voor twee gevaren.

Ten eerste is er het verlies van productiviteit en kansen als gevolg van ontoereikend toegeruste werknemers
Ten tweede is er de erosie van beveiliging, compliance en governance, die het gevolg is van de tijdelijke oplossingen die ongeduldige mensen gaan gebruiken wanneer ze met vertragingen en hindernissen worden geconfronteerd
Trage IT leidt tot onveilige IT, omdat het slechte beslissingen aanmoedigt. Het heeft weinig zin om deze slechte beslissingen met controle en mandaten tegen te werken. De beste manier om te voorkomen dat mensen doen wat je niet wilt dat ze doen, is het makkelijker voor ze maken om te doen wat je wel wilt dat ze doen.

Geautomatiseerd is snel en veilig
Dan nu het goede nieuws. De automatisering die nodig is voor snelle en responsieve consumerisatie, verbetert de beveiliging – in plaats van haar te ondermijnen. Hoe? Op regels gebaseerde automatisering stelt het bedrijf en de IT in staat om samen te bepalen wat legitiem gebruik van de systemen en applicaties is en wat niet. Door deze regels voortdurend verder te verfijnen, kunnen de organisatie en de IT-afdeling samenwerken aan het voorkomen van illegale toegang en het bevorderen van het legitieme gebruik.

Ad hoc handmatige oplevering is zowel traag als foutgevoelig. En nog erger: ad hoc processen zijn ongeschikt voor het terugroepen van diensten. Het niet terugroepen van diensten wanneer gebruikers het bedrijf verlaten, is een van de grootste beveiligingsrisico’s waar organisaties mee geconfronteerd worden.

Verkeer je in de veronderstelling dat je moet kiezen tussen snelheid en veiligheid? Dan kan het nuttig zijn om de situatie eens opnieuw onder de loep te nemen. De twee blijken elkaar namelijk aan te vullen!

Bob de Kousemaeker, RES Software

]]>
Tue, 17 Feb 2015 08:01:30 +0100 Snelheid, veiligheid en de consumerization of IT http://executive-people.nl/item/524189/snelheid-veiligheid-en-de-consumerization-of-it.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Groeiende vraag naar IT'ers binnen bancaire sector http://executive-people.nl/item/524208/groeiende-vraag-naar-iters-binnen-bancaire-sector.html Het vertrouwen van de Nederlandse professional is toegenomen, wat resulteert in een verhoogde arbeidsmobiliteit en een stijging van 9% in personeelsadvertenties in Q4 2014 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Beweging van kandidaten is met name zichtbaar in accounting en finance; hierin werden 11% meer functies aangeboden dan een jaar geleden, en 10% meer dan in Q3 2014. Er was vooral vraag naar specialisten op het gebied van business control en informatiemanagementsystemen. Aangezien bedrijven kostenbewust blijven, komen deze stijgingen vooral voort uit vervangingen binnen het personeelsbestand, en minder uit het creëren van nieuwe functies.

Na een periode met gedwongen ontslagen binnen banken en financiële dienstverlening was er een daling van 22% in vacatures in deze sector. Een steeds grotere rol van automatisering binnen banken heeft ondertussen geleid tot een stijging van 6% in IT-vacatures vergeleken met voorgaand kwartaal, met name om nieuwe technologieplatforms en innovaties in online retail banken te ondersteunen.

Rob Vermaak, Managing Director Robert Walters Benelux: “Vanaf de tweede helft van 2014 hebben we in Nederland een levendiger banenmarkt gezien, een gevolg van meer vertrouwen bij kandidaten. Na een aantal jaren zonder al te veel beweging gaan professionals nu op zoek naar nieuwe mogelijkheden, en wie dat nu doet, heeft meer keuze. In de bancaire sector blijft men echter nog voorzichtig en kostenbewust, en we zien de focus verschuiven naar online dienstverlening, wat weer zorgt voor een actievere IT-arbeidsmarkt.”

Nu de internationale economische situatie verbetert, is het aantal aangeboden logistieke functies ten opzichte van vorig jaar met 43% gestegen, en ten opzichte van het vorige kwartaal met 7%. Dit wordt met name aangejaagd door meer exportactiviteiten in Nederland.

Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is het aantal aangeboden secretariële en ondersteunende functies met 33% gestegen; in het afgelopen kwartaal bedroeg deze stijging 11%. Dit toont aan dat bedrijven na een lange periode van kostenbesparingen nu weer beginnen met investeren.

Rob Vermaak vervolgt: “We zien vraag naar professionals op alle niveaus. Dit is een positief signaal voor 2015. Economische ontwikkelingen zoals de dalende olieprijs en de lagere inflatie zorgen indirect voor meer geld in de portemonnee. Dit is goed voor het consumentenvertrouwen. We denken dat dit voor meer beweging op de arbeidsmarkt zal gaan zorgen, en we verwachten dan ook meer vraag naar vaste functies, na een jaar waarin we vooral groei in functies op uitzend- en interimbasis hebben gezien.”

WK

]]>
Tue, 17 Feb 2015 01:52:01 +0100 Groeiende vraag naar IT'ers binnen bancaire sector http://executive-people.nl/item/524208/groeiende-vraag-naar-iters-binnen-bancaire-sector.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
IT-beslissers kunnen 23 april kennis maken met SimpliVity hyperconverged infrastructure http://executive-people.nl/item/524204/it-beslissers-kunnen-april-kennis-maken-met-simplivity-hyperconverged-infrastructure.html Op donderdag 23 april kunnen Nederlands en Belgische IT-beslissers, cio’s en line of business managers kennis maken met SimpliVity, leverancier van een hyperconverged Infrastructure oplossing die een zeer hoge positie heeft in de Gartner Magic Quadrant.  Speciaal voor hen wordt de SimpliVity Global World Tour 2015 georganiseerd dat plaatsvindt in het kantoor van Cisco Nederland aan de Haarlerbergweg 17-19 in Amsterdam.

SimpliVity heeft nu een nauwe samenwerking opgebouwd met Cisco om de CISCO UCS Datacenter oplossing nog interessanter te maken voor klanten door de SimpliVity Datavirtualisatie oplossing te certificeren voor de CISCO UCS oplossing. Die oplossing wordt getoond tijdens de SimpliVity Global World Tour 2015 

De SimpliVity Global World Tour 2015 komt naar Nederland en België en wordt georganiseerd op het CISCO Kantoor te Amsterdam. Details van deze bijeenkomst zijn te vinden op de SImpliVity website: http://demand.simplivity.com/roadshow-registration-amsterdam

Tony Archidona (foto) van regional sales manager van SimpliVity, zegt dat het bedrijf een aantal sterke eigenschappen heeft. “SimpliVity is de oplossing op het gebied van Hyperconverged Infrastructure. Een datacenter is vandaag de dag opgebouwd uit een veelvoud van componenten. Apparatuur die allemaal gespecialiseerd en geoptimaliseerd is voor een specifiek doel. Maar eigenlijk zijn ze niet gemaakt om altijd even goed met elkaar samen te werken.  Beheerders dienen ook allerlei verschillende opleidingen te volgen om de deeloplossingen goed te kunnen beheren en te managen. Dit kost allemaal heel veel tijd en geld. Kan het anders? Kan het ook nog eens goedkoper? Ja dat kan! SimpliVity heeft een oplossing ontwikkeld die het hele datacenterconcept drastisch gaat veranderen. In plaats van dat een organisatie continue bezig is met de 'technology-refresh' van verschillende componenten in het datacenter kan men dit nu vervangen door een enkele 'building block' gebaseerd op standaard x86 technologie en de SimpliVity OmniStack. Dit vervangt de hardware van servers, storage, cloud-gateways, WAN-optimalisatie, backup appliances etc.  Al deze oplossingen heeft SimpliVity weten terug te brengen naar één 'building block'. SimpliVity is te managen en te beheren vanuit de VMware software…dus geen 4 – 8 verschillende schermen om de verschillende deelgebieden te managen.  Vanuit één console, de VMware console, kan de klant het gehele datacenter managen en beheren.  Een datacenter kan opgebouwd worden uit meerdere OmniCube’s die eveneens geografisch gespreid kunnen worden over meerdere locaties, terwijl het globale management hiervan vanuit één punt plaatsvindt. Uniek is de deduplicatie- en compressie-technologie die hierbij wordt toegepast waardoor een enorme efficiencyslag wordt bereikt op verschillende fronten, zoals bijvoorbeeld de benodigde fysieke capaciteit, applicatieperformance, uitwijk en backup. De SimpliVity oplossing kan de TCO van een klassieke datacenter architectuur reduceren met minimaal 40 procent."

Geïnteresseerde klanten kunnen zelf ervaren hoe en wat Simplivity kan betekenen met een een Proof-of Concept die beschikbaar is via Pronovus: http://www.pronovus.nl/nl/portfolio/hyperconverged_infrastructure.  

Inschrijven kan hier.

]]>
Tue, 17 Feb 2015 01:31:13 +0100 IT-beslissers kunnen 23 april kennis maken met SimpliVity hyperconverged infrastructure http://executive-people.nl/item/524204/it-beslissers-kunnen-april-kennis-maken-met-simplivity-hyperconverged-infrastructure.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Salesforce ziet crm-verkoopkansen in zorg na onderzoek http://executive-people.nl/item/524197/salesforce-ziet-crm-verkoopkansen-in-zorg-na-onderzoek.html Salesforce, leverancier van een online CRM-applicatie, publiceert het rapport ‘2015 State of the Connected Patient’. Uit dit Amerikaanse onderzoek - onder ruim 2000 volwassenen met een zorgverzekering - blijkt dat moderne technologie nog onvoldoende wordt ingezet ter verbetering van het zorgaanbod. Terwijl met name de zogeheten Generatie Y (tussen de 18 en 34 jaar) juist behoefte zegt te hebben aan de inzet van technologische middelen, zoals apps, tele-zorg en wearables.

Uit het rapport ‘2015 State of the Connected Patient’ blijkt dat slechts 10% van de ondervraagde personen gebruik maakt van internet, e-mail of tekstberichten om een afspraak met een arts of andere zorgaanbieder te maken. Slechts 40% heeft contact over preventieve zorg, zoals het monitoren van beweeggedrag of het uitvoeren van gezondheidschecks. Hier liggen zeker kansen, omdat de Generatie Y juist behoefte heeft aan communiceren via moderne technologieën.

Zo geeft 60% van deze groep aan serieuze interesse te hebben in tele-zorg om het aantal persoonlijke bezoeken aan een arts te verminderen. Daarnaast zou ruim 70% een applicatie gebruiken om een afspraak te maken, medische data te delen of preventieve zorg te regelen. Het is belangrijk om de voorkeuren en behoeftes van Generatie Y in kaart te brengen, omdat de wensen en gedragingen van deze groep een goed beeld geven van hoe communicatie in de gezondheidszorg er in de toekomst idealiter uit kan zien.

Belangrijkste bevindingen uit ‘2015 State of the Connected Patient’

- Patiënten denken dat artsen onderling medische gegevens uitwisselen:

 Gemiddeld ziet een patiënt zijn eerstelijnsarts driemaal per jaar en heeft hij 2,5 arts die betrokken is bij zijn zorg. 76% van de respondenten vertrouwt er hierbij op dat de artsen onderling zijn medische gegevens uitwisselen.

- Het merendeel van de communicatie over de gezondheid gebeurt in persoonlijke gesprekken. Wie het overzicht houdt op de verkregen data varieert zeer:

Bijna de helft van alle patiënten komt zelf zijn medische gegevens en testresultaten (44%) halen en betaalt zijn zorgrekeningen aan de balie (38%).

62% van de verzekerde patiënten vertrouwt op de arts voor het bijhouden van medische gegevens, terwijl 28% van de onderzochte patiënten zijn gegevens bewaart in een map, schoenendoos, lade of een ander opbergsysteem.

- Nog weinig aandacht voor preventieve zorg:

40% van de patiënten stelt niet met hun arts te communiceren over preventieve zorg.

- Generatie Y is erg ontvankelijk voor het gebruik van nieuwe technologie in de zorg:

71% van Generatie Y is geïnteresseerd in artsen en zorgaanbieders die een via een applicatie actief hun gezondheid bevorderen, medische gegevens of resultaten bespreken of afspraken maken.

63% van Generatie Y is geïnteresseerd in het proactief aanleveren van medische gegevens via wifi/wearables aan hun arts zodat die hun gezondheid kan controleren.

Het online onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Salesforce door Harris Poll in januari 2015. Klik hier om het rapport ‘Salesforce 2015 State of the Connected Patient’ te downloaden.

 

]]>
Tue, 17 Feb 2015 00:37:53 +0100 Salesforce ziet crm-verkoopkansen in zorg na onderzoek http://executive-people.nl/item/524197/salesforce-ziet-crm-verkoopkansen-in-zorg-na-onderzoek.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
CBP: 'Noodzaak van bewaarplicht telecomgegevens is onvoldoende onderbouwd’ http://executive-people.nl/item/524188/cbp-noodzaak-van-bewaarplicht-telecomgegevens-is-onvoldoende-onderbouwda.html De overheid heeft de noodzaak om alle telefoon- en internetgegevens in Nederland te bewaren onvoldoende onderbouwd. Dit concludeert het College bescherming persoonsgegevens (CBP). Het CBP heeft op verzoek van de minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten het wetsvoorstel dat een aanpassing van de bestaande bewaarplicht voor telecommunicatiegegevens van zowel telefoon- als internetverkeer regelt onderzocht. Op basis van dit onderzoek presenteert het CBP nu haar advies.

De aanleiding voor het wijzigingsvoorstel van de Telecommunicatiewet en het Wetboek van Strafvordering is een uitspraak van het Europees Hof van Justitie uit april 2014. Het Hof bepaalde dat een algemene bewaarplicht van zogeheten verkeersgegevens in strijd is met het fundamentele recht op de bescherming van persoonsgegevens zoals dat is verankerd in Europees recht.

Aangepast wetsvoorstel
Het wetsvoorstel past de bestaande bewaarplicht daarom op twee punten aan. Voordat historische telecommunicatiegegevens verstrekt worden moet een vordering van officieren van justitie door een rechter-commissaris worden getoetst. Daarnaast wordt onderscheid gemaakt tussen een bewaartermijn van 12 maanden voor telecomgegevens en de termijn van raadpleging ervan tussen de 6 en 12 maanden, wat afhankelijk is van de aard van het misdrijf.

Het CBP stelt dat het bewaren van de historische telefoon- en internetgegevens van nagenoeg alle Nederlanders gedurende 6 tot 12 maanden een zeer ingrijpende maatregel is waarvan de noodzaak onweerlegbaar moet worden aangetoond. Het CBP constateert dat de onderbouw van deze noodzaak in het wetsvoorstel ontbreekt.

Minder ingrijpende maatregelen
“De opsporingsautoriteiten hebben ruim 4,5 jaar ervaring opgedaan, maar het is kennelijk niet mogelijk gebleken een systematische onderbouwing te leveren van de noodzaak van deze bewaarplicht. In het wetsvoorstel wordt bovendien voorbijgegaan aan de vraag of er geen andere, minder ingrijpende middelen mogelijk zijn om hetzelfde doel te bereiken”, schrijft de privacywaakhond. Het onderscheid dat de overheid in het wetsvoorstel maakt tussen het bewaren en gebruiken van de gegevens maakt de onevenredigheid tussen het doel van het bewaren en de inbreuk op de persoonlijke levenssfeer niet anders.

Het CBP stelt vast dat de regering vasthoudt aan een algemene bewaarplicht. De bewaarplicht beperkt zich niet tot enkel die gegevens die noodzakelijk zijn voor het bestrijden van zware criminaliteit. Het CBP concludeert dat hiermee de inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van feitelijk alle Nederlanders te groot en onevenredig is.

Andere voorwaarden waar niet aan wordt voldaan
Ook aan drie andere voorwaarden is niet voldoen, ondanks dat deze ook bij nadere afbakening van de bewaarplicht van belang blijven. Het gaat hierbij om:

 • het informeren van mensen over het opvragen van hun gegevens na afronding van een strafrechtelijk onderzoek;
 • transparantie over het gebruik van de bewaarde gegevens, bijvoorbeeld statistieken over hoe vaak telecommunicatiegegevens worden opgevraagd;
 • de positie van mensen met een beroepsgeheim.

 

]]>
Mon, 16 Feb 2015 16:41:51 +0100 CBP: 'Noodzaak van bewaarplicht telecomgegevens is onvoldoende onderbouwd’ http://executive-people.nl/item/524188/cbp-noodzaak-van-bewaarplicht-telecomgegevens-is-onvoldoende-onderbouwda.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Werknemers zijn extra positief in het bijzijn van managers’ http://executive-people.nl/item/524166/a-werknemers-zijn-extra-positief-in-het-bijzijn-van-managersa.html Veel werknemers zijn in het bijzijn van managers extra positief en verbergen hun ware mening. Medewerkers denken hierdoor extra indruk te maken op leidinggevenden, maar lopen juist het risico extra ontevreden te zijn over hun functie. Managers zouden dan ook een klimaat moeten creëren waarin werknemers hun ware gevoelens durven uiten.

Dit is het resultaat van een onderzoek onder bijna tweehonderdvijftig werknemers door de Amerikaanse University of North Carolina. De wetenschappers onderzochte op welke wijze werknemers zich tijdens vergaderingen gedragen. Hierbij viel op dat werknemers zich zeer positief opstellen zodra een manager in de buurt is. Vergadert een werknemers echter met mensen van hetzelfde hiërarchische niveau of collega’s met een lagere functie? Dan geven medewerkers ineens wel een oprechte mening.

Managers positief stemmen
Werknemers zouden in het bijzijn van managers extra positief zijn, kritiek voor zich houden en extra opgewerkt doen. Hiermee hopen medewerkers vooral managers positief over hen te stemmen en hun carrière verder te ontwikkelen. De wetenschappers waarschuwen echter voor de gevolgen van dit gedrag. Wie tijdens een vergadering zijn oprechte emoties verbergt loopt het risico na afloop van de vergadering extra ontevreden te zijn over de uitkomst. Dit leidt tot een lagere tevredenheid over het werk en kan op termijn zelfs leiden tot een burnout.

De onderzoekers adviseren managers dan ook aandacht te besteden aan de wijze waarop werknemers tijdens vergaderingen feedback geven. Managers zouden zich bewust moeten zijn van de impact van hun aanwezigheid op de feedback die medewerkers geven. Managers zouden er dan ook voor moeten zorgen dat werknemers hun oprechte mening durven geven en productieve feedback stimuleren.

Bron: The Wall Street Journal

]]>
Mon, 16 Feb 2015 15:58:24 +0100 ‘Werknemers zijn extra positief in het bijzijn van managers’ http://executive-people.nl/item/524166/a-werknemers-zijn-extra-positief-in-het-bijzijn-van-managersa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Security, downtime en talent aantrekken zijn grootste zorgen van een CIO’ http://executive-people.nl/item/524153/a-security-downtime-en-talent-aantrekken-zijn-grootste-zorgen-van-een-cioa.html Allerlei onderwerpen bezorgen CIO’s zorgen. De meeste aandacht gaat echter uit naar security, downtime en het aantrekken van nieuw talent.

Dit blijkt uit onderzoek van Sungard Availability Services (Sungard AS) onder 276 CIO’s en IT-professionals. Security blijkt het grootste zorgenpunt te zijn voor CIO’s. 51% van de CIO’s geeft aan dat het budget voor security in 2015 absoluut niet mag worden verlaagd. 62% noemt hierbij het vergeten van mobiele telefoons en laptops op kwetsbare plekken het belangrijkste aandacht punt. 59% kijkt vooral naar het delen van wachtwoorden door werknemers. 60% van de ondervraagde CIO’s en IT-professionals geeft aan in 2015 een strenger IT-beveiligingsbeleid te hanteren.

Downtime
Downtime staat op de tweede plaats. 42% van de CIO’s en IT-professionals noemt het testen van disaster recovery-plannen essentieel voor hun organisatie. Ook op dit gebied zou het IT-budget volgens CIO’s niet verlaagd mogen worden. Downtime is niet alleen kostbaar, maar kan ook ernstige reputatieschade leveren indien de bedrijfsvoering van een bedrijf wordt onderbroken.

38% van de CIO’s maakt zich zorgen over het aantrekken van nieuw talent, waarmee het punt op de derde plaats staat Tegelijkertijd geef 50% van de respondenten aan dat er vanuit de business niet de juiste aandacht is voor het aantrekken van talent.

]]>
Mon, 16 Feb 2015 15:41:05 +0100 ‘Security, downtime en talent aantrekken zijn grootste zorgen van een CIO’ http://executive-people.nl/item/524153/a-security-downtime-en-talent-aantrekken-zijn-grootste-zorgen-van-een-cioa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Ambassadeur Van Rijn en de Haagse wethouder Van Engelshoven openen DMNE http://executive-people.nl/item/524152/ambassadeur-van-rijn-en-de-haagse-wethouder-van-engelshoven-openen-dmne.html Het Dutch Mobile Networking Event (DMNE) in Barcelona wordt dit jaar geopend door Nederlandse ambassadeur in Spanje Cornelis van Rijn en wethouder Van Engelshoven van de gemeente Den Haag in samenwerking met programmamanager Smart City Brian Benjamin. DMNE kondigt ook een nieuwe app aan waarmee gebruikers een handelsroute krijgen aangeboden over de beursvloer.

DMNE is gericht op beslissers en mede-beslissers, leveranciers, experts en pers binnen de mobile IT sector. Het event stelt deelnemers in staat te netwerken en interessante nieuwe contacten op te doen. Op het event vinden verschillende ronde tafels plaats waarin deelnemers in discussie gaan over uiteenlopende onderwerpen. Het programma met ronde tafels is verdeeld over vier dagen. Het event wordt mede mogelijk gemaakt door de partners Handelsroute.nl, Handelmetspanje.com, Huawei, IamProgrez, OrangeIngredients, mobilemarketing.nl, Mobile World Capital, Mobiquity, mobilemindz, Salesforce, Seabiscuit Mobile, Sectra Communications en Qelp.

Handelsroute
Om gebruikers op het event van zoveel mogelijk informatie te voorzien is de DMNE app gelanceerd. Deze app is voorzien van handige informatie over de DMNE activiteiten, locatie informatie, interactieve plattegronden en Nederlandse bedrijven op het MWC. Op basis van deze informatie kunnen bezoekers een handelsroute volgen langs interessante potentiële handelspartners. 

De handelsroute is onderdeel van een handelsmissie die door Handelsroute.nl in samenwerking met DMNE en NBSO wordt aangeboden. De driedaagse handelsmissie bestaat uit bedrijfsbezoeken, ronde tafel sessies, netwerkmomenten, een toegangskaart voor de DMNE activiteiten en een toegangskaart voor beursbezoek aan het MWC 2015. De missie vindt gelijktijdig met DMNE plaats. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondersteunt deze handelsmissie en biedt bedrijven een tegemoetkoming in de kosten die hieraan zijn verbonden. Bedrijven kunnen onder bepaalde voorwaarden 1.500 euro terugontvangen van de overheid. Kijk voor de voorwaarden op DutchMobileNetworking.com

TechCrunch Pitch Off Event
Op dinsdag 3 maart vindt in het Dutch Mobile Networking Place het TechCrunch Pitch Off Event plaats. Dit event brengt start-ups en de internationale pers samen voor een hapje en een drankje. Een vijftal start-up pitches staan op 3 maart op de planning. Aanmelden voor het TechCrunch Pitch Off Event kan via dit formulier en is tot 17 februari 00:00 uur mogelijk. 

Aanmelden voor de DMNE kan via de website van het event. Wie zich als groep aanmeldt bij DMNE kan toegangskaarten voor MWC daarnaast met 15% korting aanschaffen. Meer informatie kan via e-mail worden opgevraagd bij DMNE. 

]]>
Mon, 16 Feb 2015 15:27:08 +0100 Ambassadeur Van Rijn en de Haagse wethouder Van Engelshoven openen DMNE http://executive-people.nl/item/524152/ambassadeur-van-rijn-en-de-haagse-wethouder-van-engelshoven-openen-dmne.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederland omarmt de hybride cloud http://executive-people.nl/item/524133/nederland-omarmt-de-hybride-cloud.html IT-beslissers wereldwijd vertrouwen erop dat hybride clouds de flexibiliteit en veiligheid zullen geven waarnaar ze op zoek zijn. Dit blijkt uit onderzoek dat EMC heeft laten uitvoeren onder 10.451 IT-beslissers over de hele wereld, waaronder Nederland.

De wereldwijde adoptie van hybride clouds groeit gestaag: gemiddeld maakt meer dan een kwart van de ondervraagden gebruik van hybride cloud-technologie. Nederland steekt daar ruim bovenuit met een percentage van 36 procent. Samen met het Verenigd Koninkrijk staat ons land bovenaan bij het adopteren van hybride clouds. EMC deed dit onderzoek om inzicht te krijgen in het sentiment rondom de veranderende rollen en verantwoordelijkheden van IT’ers in organisaties.

IT als business enabler
Een groot deel van de respondenten die deelnamen aan dit onderzoek, gelooft dat IT meer dan ooit tevoren een business enabler is. Echter, IT-uitgaven worden steeds minder vaak door de IT-afdeling zelf gedaan. Om ervoor te zorgen dat IT toch een waardevolle bijdrage kan leveren aan de groei van de organisatie, geeft het merendeel van de respondenten aan dat IT een intermediaire rol moet gaan vervullen voor on demand-diensten. De druk die deze transitie in veel organisaties teweeg brengt, gecombineerd met een groot gebrek aan kennis, is de basis van de brede adoptie van het hybride cloud-model.

Overige bevindingen uit het onderzoek zijn:

Terwijl 71 procent (Nederland = 66 procent) van de respondenten inziet dat de rol van IT moet veranderen in een intermediaire rol voor on-demand diensten, geeft het onderzoek aan dat er weinig vertrouwen is dat IT zelf kan bijdragen aan groei van de business.
35 procent van de ondervraagden denkt dat er niet genoeg kennis en expertise in hun organisatie is om belangrijke, zakelijke doelen te bereiken.
69 procent van de respondenten gelooft dat het trainen van IT-medewerkers, om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van cloud, mobiel, social en big data, de komende twee jaar een uitdaging zal zijn.

Deze ontwikkelingen zorgen automatisch voor focus op nieuwe, innovatieve technologieën zoals de hybride cloud.

De adoptie van de hybride cloud is sinds 2013 gegroeid met 9 procent. 27 procent van de organisaties maakt er al gebruik van en de adoptie is het hoogst in de EMEA-regio (28 procent), gevolgd door Latijns Amerika (24 procent) en Azië, de Pacific en Japan (24 procent).
Bijna tweederde van de respondenten wereldwijd geeft aan dat er behoefte bestaat aan het gebruik van hybride clouds vanwege de flexibiliteit en veiligheid.

Toekomst van en kritiek op de cloud

De cijfers voor adoptie van de public cloud liggen anders. Zo is maar 16 procent van de ondervraagden bereid elk soort applicatie onder te brengen in de cloud.

De applicaties waarvan het grootste deel zegt dat ze niet in de public cloud thuis horen zijn: financiële planning (39 procent), human capital management (35 procent) en ERP (32 procent).
De meer ontwikkelde markten, met geavanceerde IT-infrastructuren, gaan aan kop bij het adopteren van de cloud. Opkomende markten lijken iets gereserveerder te zijn ten aanzien van de risico’s die eraan verbonden zijn.

Daartegenover staat dat deze opkomende markten positiever zijn over de hybride cloud. 79 procent geeft aan dat ze grote, competitieve voordelen verwachten van cloud, mobiel, social en big data. In de ontwikkelde landen is dat 75 procent. 67 procent denkt dat het combineren van public en private clouds daadwerkelijk zorgt voor meer flexibiliteit en betere veiligheid, in tegenstelling tot 60 procent in de ontwikkelde landen.
Jeremy Burton, President, Products and Marketing, EMC Corporation: “Enterprise IT blijft onder grote druk staan om de kwaliteit te verhogen en kosten te verlagen. Daardoor kijken bedrijven steeds meer naar geavanceerdere IT-infrastructuren die moeten zorgen voor innovatie, zoals hybride clouds. We geloven dat deze trend zich ook in 2015 zal voortzetten omdat er vraag zal blijven naar flexibele, eenvoudige en veilige diensten.”

Voor meer informatie over het rapport, gedetailleerde informatie en resultaten per land, ga naar: http://www.emc.com/campaign/global/forum2014/survey.htm

]]>
Mon, 16 Feb 2015 11:53:33 +0100 Nederland omarmt de hybride cloud http://executive-people.nl/item/524133/nederland-omarmt-de-hybride-cloud.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Citrix Mobility Analytics Report laat wereldwijde trends in mobility zien http://executive-people.nl/item/524132/citrix-mobility-analytics-report-laat-wereldwijde-trends-in-mobility-zien.html Citrix kondigt het Citrix Mobile Analytics Report aan voor de eerste helft van 2015. Voor het eerst beschrijft het Mobile Analytics Report zowel mobility trends voor de mobiele gebruiker als voor de zakelijke gebruiker, op basis van gegevens uit een dwarsdoorsnede van mobiele aanbieders en organisaties wereldwijd. Het rapport biedt inzichten in de laatste mobility-trends die van invloed zijn op consumenten, organisaties en mobiele aanbieders in de mobiele omgeving.

De belangrijke uitkomsten van het rapport zijn:

iPhone 6 Plus zorgt voor twee keer zo veel data als iPhone 6

Mobiele gebruikers met een iPhone 6 Plus gebruiken twee keer zo veel data als bezitters van een iPhone 6. Het verschil is te verklaren doordat er meer video’s worden gekeken op het grotere scherm. Zowel mobiele gebruikers als IT-afdelingen moeten zich goed realiseren welke invloed devices op phablet-formaat hebben op tariefplannen van mobiele data en zakelijke budgetten.

Mobiele ervaring bepaald door video

Aangezien het mobiele dataverbruik groeit, wordt de mobiele gebruikerservaring in toenemende mate een video-ervaring. Ter illustratie: de top vijf van mobiele games, op volgorde van datavolume, maken allemaal gebruik van video, vergeleken met slechts twee van de vijf in het eerste kwartaal van 2014. Daarnaast zijn sport-gerelateerde video’s bekeken op mobiele devices meer dan verdubbeld, van 21 procent van alle sportvideo’s via mobiel in het derde kwartaal van 2014 naar 50 procent in het eerste kwartaal van 2015. Video speelt een grote rol bij mobiele devices; video-optimalisatie is daarom belangrijk bij het creëren van de juiste gebruikerservaring voor zowel consumenten als organisaties. 

Aantal door organisatie beheerde devices bijna verdubbeld

Het aantal devices dat door de werkgever wordt beheerd stijgt al jaren met 72 procent en hierin zijn duidelijke regionale en verticale trends waar te nemen.

Wereldwijd blijft iOS het meest dominante platform (64%), Android wordt populairder in Azië en Windows is in EMEA ruim twee keer zo populair als in Noord-Amerika (respectievelijk 16 en 7 procent). Uit het onderzoek blijkt ook dat er verschil in gebruik van mobiele devices is binnen de verschillende sectoren. In de financiële sector gebruikt 71 procent iOS, terwijl 39 procent in de zorg gebruik maakt van Android. Daarnaast gaat het rapport in op het tweeledige whitelisting en blacklisting van collaboration apps en apps die de productiviteit stimuleren. Dit is een teken van de toenemende verfijning in de manier waarop veel organisaties de mobility voor medewerkers ondersteunen en beheren. 

Peter van Leest, Country Manager Benelux van Citrix: “De grenzen tussen persoonlijke en zakelijke mobiliteit vervagen, omdat gebruikers hun mobiele device zowel op kantoor als thuis gebruiken. Het is niet langer mogelijk om kunstmatige grenzen aan te houden tussen persoonlijke en zakelijke mobility. Met informatie over het gedrag, voorkeuren en behoeften van mobiele gebruikers, geeft het Mobile Analytics-onderzoek inzicht in mogelijke valkuilen en mogelijkheden voor mobiele operators en IT-afdelingen. Ze komen hiermee te weten hoe ze de beste gebruikerservaring kunnen bieden voor consumenten thuis en op het werk.”  

Het rapport is een analyse van anoniem verkregen data over zowel mobiele abonnees. De zakelijke data is afkomstig van een wereldwijde steekproef van klanten van Citrix. Databronnen zijn onder meer de ByteMobile traffic-rapporten en de XenMobile enterprise mobility management-oplossing.

]]>
Mon, 16 Feb 2015 10:46:51 +0100 Citrix Mobility Analytics Report laat wereldwijde trends in mobility zien http://executive-people.nl/item/524132/citrix-mobility-analytics-report-laat-wereldwijde-trends-in-mobility-zien.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Mobiel dataverkeer vertienvoudigt in de komende vijf jaar http://executive-people.nl/item/524131/mobiel-dataverkeer-vertienvoudigt-in-de-komende-vijf-jaar.html Volgens de nieuwste jaarlijkse update van de Cisco Visual Networking Index Global Mobile Data Traffic Forecast voor 2014 tot 2019 zorgt de komst van krachtige mobiele apparaten en machine-naar-machine (M2M) verbindingen met meer capaciteit, gecombineerd met snellere telefonienetwerken, voor een aanzienlijke groei van het mobiele dataverkeer. In 2014 was 88 procent van het wereldwijde mobiele verkeer zogeheten ‘slim’ verkeer, dat wil zeggen met geavanceerde computing/multimedia-mogelijkheden en minimaal 3G-connectiviteit. Dit percentage zal groeien tot 97% in 2019.

 

Michel Schaalje, technisch directeur Cisco Nederland: “De komende jaren zien we de opkomst van het Internet of Everything (IoE) met talloze devices en sensoren die data genereren en uitwisselen, duidelijk terug in de groei van het mobiele dataverkeer. Dit IoE-landschap, gecombineerd met steeds snellere draadloze netwerken biedt service providers nieuwe kansen om innovatie diensten te ontwikkelen voor zowel bedrijven als consumenten.”

De wereldwijde verschuiving van gewone telefoons naar smartphones - gecombineerd met de aanhoudende groei van tablets, een opleving van laptops met tablet-mogelijkheden en steeds meer M2M-applicaties – zijn de belangrijkste aanjagers van de groei van het mobiele verkeer. Wereldwijd gezien zal 3G naar verwachting in 2017 2G passeren als de meest gebruikte mobiele telecomtechnologie (gebaseerd op het aantal connecties). In 2019 zal 3G verantwoordelijk zijn voor 44 procent van de connecties. 4G-netwerken zullen dan goed zijn voor 26 procent van de verbindingen en 68 procent van het mobiele dataverkeer genereren.

De Cisco VNI Global Mobile Data Traffic Forecast voorziet dat het wereldwijde mobiele dataverkeer in 2019 een omvang zal bereiken van 292 exabyte*. In 2014 was dit 30 exabyte. 292 exabyte komt neer op:

•      292 maal meer dan het totale IP-verkeer, vast en mobiel, in 2000.

•      65 biljoen (1012) afbeeldingen (bijvoorbeeld multimedia message service of Instagram) wat neerkomst op 23 afbeeldingen per dag voor iedere wereldbewoner.

•      6 biljoen videoclips, meer dan twee videoclips per dag voor iedere wereldbewoner.

*) Een exabyte is een eenheid voor informatie- of computeropslag van 1 miljard gigabyte.

Impact van M2M-connecties en wearables

M2M verwijst naar applicaties waarmee draadloze systemen onderling kunnen communiceren, bijvoorbeeld om GPS-navigatiesystemen, slimme meters of bewakingsvideosystemen te ondersteunen. Wearable devices zijn opgenomen als een subcategorie van de M2M-categorie om de groei van het Internet of Everything te kunnen inschatten.

•      Wereldwijd zal het aantal wearable devices met een factor vijf groeien tot 578 miljoen in 2019, vergeleken met 109 miljoen in 2014. Naar verwachting zullen de meeste wearables in Noord-Amerika en Azië te vinden zijn.

•      Deze toename zal tussen 2014 en 2019 zorgen voor een 18-voudige groei van het mobiele verkeer van wearable devices, het merendeel van dit verkeer loopt via smartphones.

•      In 2014 genereerde de gemiddelde wearable zes maal meer verkeer per maand dan een basistelefoon (wearable: 141 MB mobiele verkeer per maand; basistelefoon: 22 MB per maand).

•      Een voorbeeld van het gebruik van een high-end wearable: live streaming vanaf een GoPro videocamera via een telefoonnetwerk genereert per minuut 5 MB aan mobiele data.

•      In 2014 genereerde een gemiddelde M2M-module per maand drie maal meer verkeer dan een eenvoudige mobiele telefoon (M2M: 70 MB; basistelefoon: 22 MB per maand).

 

Belangrijkste groeifactoren

Cisco verwacht dat in de periode 2014-2017 het wereldwijde mobiele dataverkeer een factor drie groter zal zijn dan het vaste verkeer. Tot de belangrijkste trends die hiervoor verantwoordelijk zijn, behoren:

•      Meer mobiele gebruikers: in 2019 zullen er 5,2 miljard mobiele gebruikers zijn (in 2014: 4,3 miljard). In 2014 was bijna 59 procent van wereldbevolking (7,2 miljard) een mobiele gebruiker, in 2019 zal dat percentage stijgen tot meer dan 69 procent.

•      Meer mobiele connecties: in 2019 zullen er bij benadering 11,5 ‘mobile ready’ devices/connecties zijn, waaronder 8,3 miljard persoonlijke mobiele devices en 3,2 miljard M2M-connecties (in 2014 waren er 7,2 miljard mobiele devices en M2M-connecties).

•      Hogere mobiele snelheden: de gemiddelde snelheid van mobiele netwerken zal in de periode van 2014 tot 2019 stijgen van 1,7 Mbps tot 4,0 Mbps.

•      Meer mobiele video: In 2019 zal mobiele video verantwoordelijk zijn voor 72 procent van het wereldwijde mobiele dataverkeer. In 2014 was dat 55 procent.

 

Toename 4G-connectiviteit

Veel service providers gebruiken 4G-technologieën om aan de sterke vraag van draadloze diensten en content te kunnen voldoen. In veel opkomende markten creëren service providers nieuwe mobiele infrastructuren met 4G-oplossingen. In sommige gevestigde markten vervangen service providers 2G en 3G door 4G, of vullen verouderde oplossingen aan met 4G.

•      26 procent van alle wereldwijde devices zullen in 2019 geschikt zijn voor 4G

•      Het aantal 4G-connecties zal wereldwijd groeien van 459 miljoen in 2014 tot 3 miljard in 2019.

•      In 2014 genereerde een gemiddelde 4G-connectie 2,2 GB aan mobiel netwerkverkeer per maand, in 2019 zal dat 5,6 GB zijn, 5,4 zoveel als de gemiddelde non-4G-connectie.

 

Wifi ‘offload’-verkeer overtreft verkeer via telefoonnet

‘Offload’ heeft betrekking op verkeer van devices (behalve laptops) die zowel met Wifi als het telefoonnet kunnen werken. Offloading vindt plaats als er wordt overgeschakeld van het mobiele telefoonnet op Wifi. De prognoses in het Cisco VNI Global Mobile Data Traffic Forecast over dit offload-verkeer omvatten het verkeer dat over hotspots en draadloze Wifi-thuisnetwerken loopt.

•      In 2014 werd 46 procent van het totale mobiele dataverkeer overgezet naar Wifi, in 2019 zal dat 54 procent van het mobiele dataverkeer zijn.

•      Zonder offload zou de groei van het mobiele dataverkeer in de periode 2014-2019 aanzienlijk hoger uitvallen: 65 procent in plaats van 57 procent.

 

Voice-over-Wifi overtreft Voice-over-LTE

Vanwege de groei en de strategische rol van Wifi-technologieën, bevat het rapport dit jaar ook een analyse van de Voice-over-Wifi (VoWifi), vergeleken met andere mobiele spraakdiensten. VoWifi is niet nieuw, maar eerdere oplossingen hadden beperkingen die de acceptatie en goede eindgebruikerservaringen in de weg stonden. Momenteel worden kwalitatief betere VoWifi –oplossingen geïntroduceerd die ook geschikt zijn voor devices zonder SIM-kaart. VoWifi heeft het potentieel om de komende vijf jaar sterk te groeien.

•      In 2017 zal het VoWifi-verkeer (10,8 PB per jaar) het VoLTE-verkeer overtreffen (10,7 PB per jaar).

•      In 2018 zal VoWifi VoLTE overtreffen in het aantal belminuten per jaar.

•      In 2019 zal het aantal VoWifi-minuten een aandeel hebben van 53 procent van alle mobiele IP-spraakverkeer.

•      In 2019 zal het aantal Wifi-tablets en –PC’s (1,9 miljard) ruimschoots het aantal tablets en PC’s met telefoonnet-ondersteuning (542 miljoen) overtreffen.

Groei van het mobiele cloudverkeer

Cloudapplicaties en services zoals Netflix, YouTube, Pandora en Spotify stellen mobiele gebruikers in staat om beperkingen van hun mobiele toestellen wat betreft geheugen en verwerkingskracht te omzeilen.

•      Het mobiele cloudverkeer zal toenemen van 2 exabyte per maand in 2014 tot 21,8 exabyte per maand in 2019.

•      In 2014 waren cloudapplicaties verantwoordelijk voor 81 procent van het totale mobiele dataverkeer, in 2019 zal dat 90 procent zijn.

 

Groeiverwachtingen per regio

1.            Midden-Oosten en Afrika: 15,3-voudige groei

2.            Centraal- en Oost-Europa: 14,4-voudige groei

3.            Latijns-Amerika 10,1-voudige groei

4.            Azië/Pacific: 9,7-voudige groei

5.            West-Europa: 7,1-voudige groei

6.            Noord-Amerika: 6,8-voudige groei

 

De ranglijst van de verwachte omvang van het mobiele dataverkeer in 2019, per regio:

 

1.            Azië/Pacific: 9,5 exabyte per maand

2.            Noord-Amerika: 3,8 exabyte per maand

3.            West-Europa: 2,4 exabyte per maand

4.            Centraal- en Oost-Europa: 3,5 exabyte per maand

5.            Midden Oosten en Afrika: 3,0 exabyte per maand

6.            Latijns-Amerika: 2,0 exabyte per maand

 

Methodologie Cisco Mobile VNI Forecast

De Cisco VNI Global Mobile Data Traffic Forecast (2014-2019) is gebaseerd op onafhankelijke prognoses van analisten en praktijkonderzoek. Cisco heeft daar eigen schattingen aan toegevoegd voor het uitrollen van mobiele applicaties, aantal minuten gebruik en transmissiesnelheden. Belangrijke factoren zoals mobiele breedbandsnelheid en verwerkingskracht van de apparaten zijn ook meegenomen in de VNI-prognoses en –bevindingen. Een gedetailleerde beschrijving van de methodologie is te vinden in het volledige rapport.

]]>
Mon, 16 Feb 2015 10:18:10 +0100 Mobiel dataverkeer vertienvoudigt in de komende vijf jaar http://executive-people.nl/item/524131/mobiel-dataverkeer-vertienvoudigt-in-de-komende-vijf-jaar.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Gratis naar CeBIT met Executive People http://executive-people.nl/item/524092/gratis-naar-cebit-met-executive-people.html Van 16 tot 20 maart zal in Hannover weer CeBIT plaatsvinden, de grootste IT-beurs van Europa. Bezoekers van Executive People en Dutch IT-channel kunnen gratis toegangskaarten bestellen via deze link.

CeBIT is de grootste en meest internationale vakbeurs op het gebied van ICT. De CeBIT presenteert zich ieder jaar in Hannover op ’s werelds grootste beursterrein en word gezien als dé barometer van de IT-industrie. Organisator Deutsche Messe AG verwacht aankomende editie een opkomst van meer dan 3.500 exposanten en 200.000 professionele bezoekers uit meer dan 100 landen.

Thema 2015: d!conomy

Wederom zal de CeBIT 2015 het centrum zijn van de IT en haar snelgroeiende invloed op alle gebieden van het bedrijfsleven en de samenleving. Tevens is de hedendaagse IT een belangrijke motor van innovatie. In samenspraak met de IT-industrie heeft de Deutsche Messe gekozen voor ‘d!conomy’ als het leidend thema voor de editie van 2015. Digitalisering is overal en geeft steeds meer aspecten van het werk en het sociale leven vorm. IT transformeert bestaande bedrijfsmodellen en geeft tegelijkertijd ruimte voor volledig nieuwe bedrijfsmodellen. Informatietechnologie heeft nu de mogelijkheid om in korte tijd hele industrieën te verstoren. d!conomy omvangt deze ontwikkeling perfect.

]]>
Mon, 16 Feb 2015 09:15:24 +0100 Gratis naar CeBIT met Executive People http://executive-people.nl/item/524092/gratis-naar-cebit-met-executive-people.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Xtandit neemt Nobel Document Group over van Pink Elephant http://executive-people.nl/item/524091/xtandit-neemt-nobel-document-group-over-van-pink-elephant.html Xerox business partner Xtandit heeft Nobel Document Group overgenomen. Nobel Document Group was onderdeel van Pink Elephant. De overname verenigt twee leveranciers van Xerox. Het verstevigt de positie van Xtandit als een van Xerox’ grootste business partners in West-Europa, niet alleen in termen van omvang, maar ook als specialist in Managed Print Services en omzet uit grafische productie-apparatuur.

De uitbreiding van Xtandit door deze overname betekent voor Xerox een bevestiging van de continuïteit in het stabiele partnerschap dat Xerox heeft met Xtandit. Hiermee haalt Xtandit meer hoogwaardige technische kennis en vaardigheden in huis. Wilco van Bezooijen, country general manager European Channels Group van Xerox Nederland: “Xtandit is al drie jaar op rij onze Managed Print Services Partner of the Year en die titel heeft het bedrijf niet voor niets gekregen. Met deze overname versterkt Xtandit zijn marktpositie en dat vinden wij vanuit Xerox een positieve ontwikkeling. Ik ben er daarom persoonlijk van overtuigd dat deze samenvoeging voor Xerox en Xtandit 1+1=3 gaat worden.”

Bob Bron, algemeen directeur van Xtandit: “De overname van Nobel Document Group is een belangrijke stap in de realisatie van de groeidoelstellingen van Xtandit als leverancier van printinfrastructuur en documentoplossingen. De overname heeft belangrijke voordelen voor onze wederzijdse klanten en medewerkers en het versterkt onze leidende positie in Managed Print Services.”

Piet van Vugt, CEO van Pink Elephant: “De verkoop van Nobel Document Group aan Xtandit stelt Pink Elephant in staat zich verder te focussen en te investeren in apps, cloud en IT-outsourcingsdienstverlening, gebieden waarop Pink Elephant de afgelopen jaren een forse groei heeft doorgemaakt. Bij de keuze voor Xtandit hebben de belangen van onze medewerkers en klanten voorop gestaan.”

Door de overname profiteren zowel nieuwe als bestaande klanten. Beide ondernemingen hebben nauwe banden met Xerox. Ook hebben ze allebei professionele kennis in huis over de grafische industrie en beschikken ze over hoogwaardige technische kennis en vaardigheden op het gebied van Managed Print Services. Bovendien delen beide bedrijven hun kernwaarden en de visie op klantenservice, dienstverlening en het opbouwen van lange termijnrelaties met klanten.

]]>
Mon, 16 Feb 2015 08:56:57 +0100 Xtandit neemt Nobel Document Group over van Pink Elephant http://executive-people.nl/item/524091/xtandit-neemt-nobel-document-group-over-van-pink-elephant.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘De ICT-sector vraagt om vrouwelijke inzichten en adviezen’ http://executive-people.nl/item/524084/a-de-ict-sector-vraagt-om-vrouwelijke-inzichten-en-adviezena.html Het ontwikkelen van managers voor de toekomst is de belangrijkste doelstelling van ICT-bedrijven op het gebied van Talent Strategy. Dat blijkt uit onderzoek van het Top Employers Institute onder meer dan 900 organisaties wereldwijd. Uit het onderzoek blijkt verder dat technologie een steeds grotere rol speelt op de hr-afdelingen van ICT-bedrijven. Onder meer IT- en consultancybureau Avanade is gecertificeerd als Top Employer in de ICT-sector van 2015.

De ICT-branche in Nederland heeft steeds meer moeite om aan goed personeel te komen, zo berichtte brancheorganisatie Nederland ICT onlangs. ICT-bedrijven anticiperen daarop door meer energie te steken in hun talentmanagement. Uit het onderzoek van het Top Employers Institute blijkt dat Nederlandse ICT-bedrijven de prestaties en ontwikkeling van hun medewerkers in toenemende mate digitaal monitoren. Zo heeft bijna tachtig procent van de onderzochte ICT-bedrijven in Nederland een studieportaal waar medewerkers zich kunnen inschrijven voor opleidingen en cursussen. Samantha Crous, Regional Director bij Top Employers: “Ook in Nederland wordt levenslang leren steeds belangrijker. Vooral in de ICT-branche is dit belangrijk door de snelle ontwikkelingen die plaatsvinden in de branche. Door dit online te monitoren, kunnen bedrijven beter inspelen op de behoefte van de werknemer en blijven zij de concurrentie voor.”

Hr-afdelingen in de ICT-branche zien graag dat hun huidige medewerkers de managers van de toekomst worden, blijkt uit het onderzoek. Daarna richten zij zich op ‘het creëren van een plek waar mensen willen werken’. Om leiderschap te stimuleren maakt bijna zeventig procent van de bedrijven gebruik van een intern forum om kennis te delen over leiderschap, ten opzichte van vijftig procent van de bedrijven wereldwijd. Crous: “Toppers in de ICT zijn schaars in Nederland, daar worstelen veel ICT-bedrijven mee. Daarbij komt dat de IT’ers vaak goed zijn in één specifiek vakgebied en zich daarop richten. De ambitie om manager te worden, is dan vaak niet aan de orde. Om toch een volledig team te ontwikkelen, is het goed dat hr zich inzet om medewerkers aan te moedigen om manager te worden.”

ICT sector zoekt vrouwelijke leiders

Het bedrijf dat in Nederland het certificaat heeft ontvangen is onder andere Avanade. Jim van der Wardt - HR Director bij Avanade – vindt naast talentontwikkeling ook diversiteit een belangrijk agendapunt: “De IT-sector in Nederland is momenteel voornamelijk een werkveld voor mannen. Het wordt tijd dat meer vrouwen kansen zien om carrière te maken in deze wereld. De sector vraagt om vrouwelijke inzichten en adviezen.”

Over Top Employers

Het Top Employers Institute certificeert de uitstekende condities die organisaties creëren voor hun medewerkers. Optimale condities zorgen ervoor dat medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen, op professioneel èn persoonlijk vlak. Juist deze ontwikkeling stelt deze organisaties in staat om continu te blijven groeien. Het Top Employers Institute, met het hoofdkantoor in Nederland, erkent sinds 1991 organisaties met uitstekende condities voor hun medewerkers. Het Top Employers Institute certificeert jaarlijks wereldwijd meer dan 900 organisaties.

]]>
Mon, 16 Feb 2015 01:43:31 +0100 ‘De ICT-sector vraagt om vrouwelijke inzichten en adviezen’ http://executive-people.nl/item/524084/a-de-ict-sector-vraagt-om-vrouwelijke-inzichten-en-adviezena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg