Nieuws Nieuws http://executive-people.nl http://executive-people.nl/item/25/nieuws.html Thu, 28 May 2015 09:35:49 +0100 FeedCreator 1.7.2-ppt (info@mypapit.net) Video: smart city geeft burgers leefbaarheid, duurzaamheid en veiligheid http://executive-people.nl/item/529668/video-smart-city-geeft-burgers-leefbaarheid-duurzaamheid-en-veiligheid.html Smart cities vormen een belangrijk strategisch thema bij de overheid. Veilige en effectieve datacommunicatie is een van de voorwaarden voor het slagen van dit concept. Een geslaagde smart city geeft burgers meer leefbaarheid, duurzaamheid en veiligheid. Executive People sprak hierover met Martijn van Lieshout, marketing manager Enterprise bij Vodafone.

]]>
Thu, 28 May 2015 07:29:34 +0200 Video: smart city geeft burgers leefbaarheid, duurzaamheid en veiligheid http://executive-people.nl/item/529668/video-smart-city-geeft-burgers-leefbaarheid-duurzaamheid-en-veiligheid.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Wie zes uur of minder slaapt is op werk minder productief http://executive-people.nl/item/529632/wie-zes-uur-of-minder-slaapt-is-op-werk-minder-productief.html Slaapgebrek heeft een forse impact op de productiviteit van werknemers. Wie zes uur per nacht of minder slaapt is aanzienlijk minder productief dan werknemers die langer dan zeven uur slaap krijgen per nacht.

Dit blijkt uit een onderzoek van The Financial Times op basis van data over 21.000 werknemers die is verzameld door onderzoeksinstituut Rand en de Britse Universiteit van Cambridge. De onderzoekers melden geen direct verband te hebben gevonden tussen productiviteit op de werkvloer en alcoholgebruik of roken. Ook zijn er geen aanwijzingen voor een directe impact van overgewicht op de productiviteit. 

Financiële zorgen en stress
Aspecten die net als slaapgebrek wel van invloed zijn op de productiviteit zijn onder andere financiële zorgen en stress door een onrealistische tijdsdruk. Ook mantelzorg, waarbij werknemers onbetaald voor familieleden zorgen, kan de productiviteit in de weg staan. Tot slot presteren ook werknemers die op de werkvloer gepest worden aanzienlijk minder dan collega’s die hier niet mee te maken hebben.

Het volledige rapport van Rand over de productiviteit van werknemers is hier te vinden. 

]]>
Wed, 27 May 2015 15:11:31 +0200 Wie zes uur of minder slaapt is op werk minder productief http://executive-people.nl/item/529632/wie-zes-uur-of-minder-slaapt-is-op-werk-minder-productief.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
iBestuur Mobility Update 5 met Strict, Sennheiser en Cloud Seven http://executive-people.nl/item/529596/ibestuur-mobility-update-met-strict-sennheiser-en-cloud-seven.html Tijdens het iBestuur Mobility Congres sprak het team van Executive People met Strict, Sennheiser en Cloud Seven over trends en ontwikkelingen in mobiliteit voor de overheid.

]]>
Wed, 27 May 2015 13:30:08 +0200 iBestuur Mobility Update 5 met Strict, Sennheiser en Cloud Seven http://executive-people.nl/item/529596/ibestuur-mobility-update-met-strict-sennheiser-en-cloud-seven.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nieuwe tabletstandaard geeft tabletgebruikers meer comfort http://executive-people.nl/item/528485/nieuwe-tabletstandaard-geeft-tabletgebruikers-meer-comfort.html De tablet is de gadget-fase allang ontgroeid en in steeds meer organisaties worden medewerkers voorzien van het handzame apparaat. De tablet heeft immers veel voordelen. Langdurig werken met de tablet is echter niet altijd comfortabel en kan op langere termijn ook voor klachten zorgen. Hoe kun je toch gezond werken met de tablet?

Voordelen tablet
Het belangrijkste voordeel van de tablet is natuurlijk dat het handig is om overal mee naar toe te nemen. Zeker wanneer flexibele medewerkers toegang willen hebben tot informatie op wisselende kantoorplekken of veel onderweg werken biedt dit apparaat uitkomst. Het is immers lichtgewicht en in een handomdraai kun je aan de slag. Handig om e-mails te beantwoorden, documenten door te lezen of te surfen op internet. Nu de specificaties van de tablet ook steeds verder verbeteren en zelfs in de buurt komen van die van een notebook is het ook steeds aantrekkelijker om documenten uit te werken op de tablet. Dit betekent dat medewerkers de tablet niet meer alleen tussendoor gebruiken voor korte aantekeningen, maar dat zij ook vaker langdurig op de tablet werken. 

(On)gezond tablet gebruik
Er zit ook een keerzijde aan het veelvuldig gebruik van de tablet in organisaties. Het schrijven van teksten en documenten is vergelijkbaar met werkzaamheden die men gewend is om op de computer te doen. En net als een laptop is een tablet niet geschikt om langdurig mee te werken zonder hulpmiddelen. Zoals onderstaande afbeelding toont, zorgt het plat op tafel leggen van de tablet ervoor dat men automatisch voorover buigt. Dat leidt tot extra belasting van de nek en schouders. Door het scherm hoger te plaatsen en gebruik te maken van een extern toetsenbord kan een gezonde en comfortabele houding gerealiseerd worden.

http://executive-people.nl afbeelding

Comfortabel werken met de TabletRiser
Om comfortabeler te werken, willen medewerkers vaak echter niet inleveren op de mobiliteit en het gemak van de handzame tablet. BakkerElkhuizen ontwikkelde de daarom een lichte alles-in-één tabletstandaard waarmee je in een handomdraai een mobiele werkplek kunt creëren. Met de TabletRiser kan men de tablet instellen in de juiste hoek, in horizontale of verticale stand en zelfs in de juiste hoogte. Daarnaast biedt deze tablethouder en -standaard ruimte om een compact keyboard mee te nemen. Dit keyboard is vrij te positioneren, waardoor deze in een positie kunt plaatsen die je zelf het prettigst vindt werken. 

Dankzij hulpmiddelen zoals de TabletRiser hebben medewerkers hun tablet, standaard en toetsenbord voortaan bij zich en kunnen zij comfortabeler en langer met een tablet werken zonder last te krijgen van rug, nek en schouders. Bekijk in onderstaande video hoe het werkt:

]]>
Wed, 27 May 2015 13:26:26 +0200 Nieuwe tabletstandaard geeft tabletgebruikers meer comfort http://executive-people.nl/item/528485/nieuwe-tabletstandaard-geeft-tabletgebruikers-meer-comfort.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Kleine bedrijven vergeten netwerkopslag te beveiligen http://executive-people.nl/item/529592/kleine-bedrijven-vergeten-netwerkopslag-te-beveiligen.html Van veel Nederlandse bedrijven is ongemerkt allerlei gevoelige informatie openbaar te vinden. De data staat opgeslagen op netwerkschijven, ook wel Network Attached Storage (NAS) genoemd. Zo’n NAS is vaak via internet op afstand toegankelijk, maar de beveiliging laat in veel gevallen te wensen over.

Dit blijkt uit een reportage van het tv-programma Oplicht?! Veel met name kleinere bedrijven gebruiken NAS-systemen om op een relatief goedkope wijze data te kunnen opslaan. De systemen worden onder andere gebruikt om geautomatiseerde back-ups van machines mogelijk te maken. In veel gevallen zijn de NAS-systemen voorzien van een FTP-functie, waarmee gebruikers het apparaat via internet toegankelijk kunnen maken. Uiteraard erg handig als je onderweg of thuis bij data op kantoor moet zijn.

FTP zonder wachtwoord
Gebruikers kunnen in veel gevallen kiezen tussen anonieme FTP en secure FTP, dat kan worden beveiligd met een wachtwoord. Veel kleine bedrijven zouden echter kiezen voor anonieme FTP, waardoor data onbeveiligd toegankelijk wordt gemaakt op internet. Iedereen kan dus zonder een wachtwoord in te voeren in dit geval bij de data.

Daarnaast zijn de apparaten vaak beveiligd met een fabriekswachtwoord. Consumenten hoeven de apparaten hierdoor niet in te stellen, waardoor deze kunnen worden verkocht als plug ’n play. Dergelijke fabriekswachtwoorden zijn echter eenvoudig via internet te achterhalen, waardoor iedereen zichzelf toegang kan geven tot de data.

Gebruikers waarschuwen
Opgelicht?! gaat samen met Nederlandse providers gebruikers die netwerkschijven niet goed hebben beveiligd op de hoogte brengen van de risico’s. Het is uiteraard ook een goed idee zelf de instellingen van een eventuele netwerkschijf te controleren en zeker te stellen dat data niet zo maar via internet toegankelijk is. 

]]>
Wed, 27 May 2015 12:11:53 +0200 Kleine bedrijven vergeten netwerkopslag te beveiligen http://executive-people.nl/item/529592/kleine-bedrijven-vergeten-netwerkopslag-te-beveiligen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
SLTN Inter Access wint outstanding Services Award 2014 van IBM http://executive-people.nl/item/529603/sltn-inter-access-wint-outstanding-services-award-van-ibm.html SLTN Inter Access is door IBM onderscheiden met een belangrijke services award. Over het jaar 2014 is SLTN Inter Access uitgeroepen tot beste services partner voor IBM en kreeg hiervoor de IBM Outstanding Services Award toegekend.
 
"Wij zijn bijzonder vereerd en trots dat IBM ons met de Outstanding Services Award 2014 heeft beloond. Het is een groot compliment voor onze mensen en onze organisatie dat we deze erkenning krijgen. Juist bij een multinational als IBM is het uitermate belangrijk om constant hoge kwaliteit te leveren en deze award bewijst dat we dit kunnen en ook doen!" Aldus CEO Eugène Tuijnman.

]]>
Wed, 27 May 2015 11:43:13 +0200 SLTN Inter Access wint outstanding Services Award 2014 van IBM http://executive-people.nl/item/529603/sltn-inter-access-wint-outstanding-services-award-van-ibm.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Video: HP en Shell stimuleren innovatie in duurzame energie http://executive-people.nl/item/529600/video-hp-en-shell-stimuleren-innovatie-in-duurzame-energie.html Onlangs vond de Shell Eco-marathon Europa 2015 plaats op het stratencircuit van Ahoy in Rotterdam, van 21 tot 24 mei. Daar bracht de marathon meer dan 3.000 studenten uit heel Europa bij elkaar om de meest energiezuinige voertuigen te ontwerpen, bouwen en testen. Teams die de grootste afstand afleggen en daarmee de minste energie gebruiken worden beloond. Als een ‘Global Partner in Innovation’ helpt HP bij het transformeren van complexe data van het evenement in begrijpelijke content. Waarmee de Shell-Eco marathon tot leven komt voor zowel fans als deelnemers.
 
“Met dit jaarlijkse evenement willen we het debat over de toekomst van mobility aanwakkeren en jonge technici inspireren om de grenzen op te zoeken van efficiënt gebruik van brandstof,” aldus Simon Saville, Shell VP Communications, verantwoordelijk voor het wereldwijde programma van de Shell Eco-marathon. “Shell Eco-marathon Europa is het aantoonbare bewijs van de betrokkenheid van Shell bij de groeiende energiebehoeften op een verantwoordelijke manier. Dit doen we door studenten, partners en de maatschappij collectief te benaderen."
 
Inzicht in duurzaamheid met app

HP helpt toeschouwers bij het ontdekken van de geheimen van energiezuinigheid. Daarnaast legt HP een duidelijke link met duurzame mobiliteit dankzij gebruik van technologie als big data, cloud, mobility en security. De pc’s, tablets en printers van HP, als ook HP servers, HP software en HP cloud services, werken naadloos samen om het bewustzijn van toekomstige energie-uitdagingen te vergroten. Dit doet HP door ieder aspect van de race inzichtelijk te maken voor iedereen.
 
Interactieve Shell Eco-marathon resultaten en data die door HP worden geleverd, houden deelnemers en toeschouwers van start tot finish op het puntje van hun stoel. Enorme datahoeveelheden worden in iedere auto met sensoren opgepikt, inclusief rondetijden, verbruikte brandstof, baanpositie en afgelegde afstand. Dit wordt allemaal real-time geanalyseerd door via het HP Haven platform (HP Autonomy en HP Vertica) en omgetoverd in aansprekende visuele content. Zo gaan de cijfers ook meer leven voor het grote publiek.
 
Zulke informatie wordt in de publieke cloud van HP gestopt, waardoor het op een makkelijke en veilige manier toegankelijk wordt. Ieder studentteam kan daardoor vergelijkbare kennis krijgen, waardoor ze hun auto kunnen afstemmen op real-time informatie. Zo kan iedereen een winnende, duurzame conceptauto maken. Ook leert het race fans hoe een duurzame auto wordt ontworpen en ingesteld voor maximale prestaties.
 
“De Shell Eco-marathon is een showcase voor studenten om samen te werken aan toekomstige technologieën met wereldwijde bedrijven als Shell en HP,” aldus Wim Heuninck, account general manager HP. “Oplossingen als ons Haven big data platform, met innovatieve technologie als HP Vertica en HP IDOL, markeren de rol die technologie kan spelen in het creëren van een duurzamere en energiezuinige toekomst.”

Kinderen leren recyclen bij HP

HP leert kinderen hoe belangrijk het is om elektronisch afval verantwoord weg te gooien, zodat het kan worden gerecycled. Dat gebeurde in het HP Recycling Lab, onderdeel van het Shell Energy Lab tijdens de Shell Eco-marathon. Kinderen mochten zelf aan de slag met het demonteren van HP-hardware en het zo gereedmaken voor recycling. In 2013 recyclede HP wereldwijd 113.000 ton aan hardware en cartridges, dat ongeveer gelijkstaat aan 253 Boeing 747-8 vrachtvliegtuigen. De materialen kunnen worden hergebruikt voor nieuwe producten, waardoor minder natuurlijke bronnen nodig zijn en minder CO2 wordt uitgestoten.

]]>
Wed, 27 May 2015 11:21:54 +0200 Video: HP en Shell stimuleren innovatie in duurzame energie http://executive-people.nl/item/529600/video-hp-en-shell-stimuleren-innovatie-in-duurzame-energie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Uit de school geklapt: Hackers http://executive-people.nl/item/529543/uit-de-school-geklapt-hackers.html In Nederland zijn we goed bezig als het gaat om responsible disclosure. Tijdens GCCS 2015 (Global Conference on CyberSpace) is er zelfs een complete sessie aan besteed, een mooie discussie tussen kopstukken van de wereld op het gebied van… Cyber cyber ;-)

Denk hierbij aan Ebay, het OM, maar ook de oprichter van Defcon en de oprichtster van het responsible disclosure programma bij Microsoft. Filmpje NCSC Toch is er jammer genoeg een probleem. We staan nu wel open voor dit onderwerp, maar hoe zit het met de mensen die deze skills bezitten? Precies daar wringt de schoen…!  In Nederland bestaat er geen passende scholing waarbij ethical hackers zich happy voelen.

Al jaren houd ik mij bezig met het feit dat deze “speciale” mensen ook ooit een speciaal kind zijn geweest. Al zeg ik het zelf, ik ben er ook zo eentje en ik heb gemerkt dat het vandaag de dag nog steeds niet door scholen wordt opgepakt. Scholen zijn vooral druk met getalletjes, KPI’s en met de algemene manier van lesgeven, maar denken ze ook aan onze “specials” die we zo hard nodig hebben?

En wordt er überhaupt genoeg “beta-les” onderwezen op de lagere school? Waarom hebben we geen Python als taal naast Duits en Frans? Allemaal punten waarvan ik vind dat dit hét moment moet zijn om verandering in gang te zetten….Maar is er dan helemaal geen kans op verbetering?

Jawel, maar we moeten hier wel groter in gaan denken (omdenken?) Mooie initiatieven als Hack in the Box Haxpo waarbij mensen gratis kunnen komen kijken naar een 9-jarige keynote, die laat zien dat hij hacking-kungfu beheerst. Een plek waarbij je zowel met een soldeerbout kunt leren werken alsook kunt participeren in een hackerwedstrijd. Daarnaast hebben we in Nederland een tiental hackerspaces. Dit zijn plekken waar gelijkgestemde “specials” de kans krijgen om te socializen, te hacken, te leren en te delen. Dit alles zorgt ervoor dat er positieve inspiratie ontstaat.

Echter, mijn grootste wens is dat er een interactie tussen groepen mensen ontstaat (prominenten, docenten, overheid en ‘special people’ zoals ik) die overheid, bedrijven en scholen kunnen laten inzien dat we deze onderwerpen in het onderwijs moeten integreren.

Door: Barry van Kampen, ethical hacker bij de S-Unit in samenwerking met het Cqure Kennisplatform

]]>
Wed, 27 May 2015 11:01:46 +0200 Uit de school geklapt: Hackers http://executive-people.nl/item/529543/uit-de-school-geklapt-hackers.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Meldplicht datalekken goedgekeurd door Eerste Kamer http://executive-people.nl/item/529560/meldplicht-datalekken-goedgekeurd-door-eerste-kamer.html De meldplicht voor datalekken is door de Eerste Kamer goedgekeurd. Het is nog niet duidelijk wanneer de nieuwe wetgeving van kracht wordt.

De nieuwe meldplicht verplicht bedrijven melding te maken van ernstige datalekken. Het gaat hierbij om datalekken waarbij privacygevoelige informatie van gebruikers is uitgelekt of om zeer grootschalige datalekken. Naast de overheid moeten ook getroffen burgers die door het lek kunnen worden benadeeld op de hoogte worden gesteld.

Het College Bescherming Persoonsgegevens gaat de naleving van de nieuwe wet controleren. Wie zich niet aan de meldplicht houdt kan een boete opgelegd krijgen van maximaal 450.000 euro.

]]>
Wed, 27 May 2015 09:53:42 +0200 Meldplicht datalekken goedgekeurd door Eerste Kamer http://executive-people.nl/item/529560/meldplicht-datalekken-goedgekeurd-door-eerste-kamer.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
iBestuur Mobility Update: Smart Cities http://executive-people.nl/item/529557/ibestuur-mobility-update-smart-cities.html Een van de belangrijkste toepassingen van mobility bij de overheid is te vinden in Smart Cities. Tijdens het iBestuur Mobility Congres sprak het team van Executive People hierover met Marieke Fijnvandraat van PwC. Ook komt het thema beveiliging aan de orde in een gesprek met Jeroen de Muijnck van Sectra.

]]>
Wed, 27 May 2015 09:05:40 +0200 iBestuur Mobility Update: Smart Cities http://executive-people.nl/item/529557/ibestuur-mobility-update-smart-cities.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Security nog geen prioriteit voor CFO http://executive-people.nl/item/529533/security-nog-geen-prioriteit-voor-cfo.html Security is voor veel CFO’s van steeds groter belang. Beveiliging komt echter nog niet in de top 3 belangrijkste issues van CFO’s voor. Veel CFO’s stellen daarnaast nog nooit met een cyberaanval te zijn geconfronteerd. Niet verwonderlijk, aangezien veel cyberaanvallen lange tijd onopgemerkt blijven.

Dat bleek tijdens de CFO Breakfast Meeting, georganiseerd door PageGroup (Michael Page, Page Personnel en Page Executive), met als moderator en BNR & RTL presentator Rens de Jong. Er kwamen ruim 40 CFO’s van Nederlandse bedrijven ontbijten en discussiëren over Cyber Security. Pim Cornelissen, CSO en medeoprichter van cyber security bedrijf RedSocks, geeft aan dat 70% van de cyberaanvallen succesvol is en dat hackers vaak bijna een jaar onopgemerkt actief zijn: “Het is dan niet een kwestie of je gehackt wordt, maar meer hoe lang dat al het geval is.”

De wereld van hackers
Cornelissen nam de CFO’s mee in de wereld van hackers, cyberaanvallen en besprak de voorzorgsmaatregelen die genomen kunnen worden. Naast financiële gegevens, zoals creditcardgegevens, worden ook persoonlijke gegevens als patiëntendossiers, IP- en R&D-gegevens, door professionele hackers en cybercriminelen gestolen en verhandeld.

Security is dus bijzonder actueel en aan de orde van de dag, iets wat ook onder CFO’s niet onopgemerkt blijft. De cyberaanval op Sony zorgde ervoor dat geheime bedrijfs- en persoonlijke gegevens op straat kwamen te liggen. Dankzij soortgelijke aanvallen waren websites van banken urenlang onbereikbaar en hebben verschillende andere ondernemingen hun werknemers dagenlang naar huis moeten sturen. Dit leidt naast financiële schade ook tot reputatieschade. CFO’s voelen daarom de urgentie om deze veiligheidsissues op de strategische agenda te zetten.

Wake-up call
Michel Verduin, Director Business Development van PageGroup: “Cyber Security is een thema dat steeds belangrijker wordt. Alle bedrijven en instellingen worden in toenemende mate geautomatiseerd en gerobotiseerd, waardoor we voortdurend afhankelijker worden van stabiele en veilige IT-systemen. Naast de continuïteit van de business is reputatieschade een belangrijk issue wanneer de beveiliging niet goed geregeld is. Daarnaast komt er nieuwe regelgeving met de Wet Meldingsplicht Datalekken, als aanvulling op de Wet Bescherming Persoonsgegevens, die een sanctie van maximaal €1 miljoen of 2% van de omzet kan kosten in geval van niet-naleving. Ook het feit dat dit issue meegenomen wordt in de goedkeurende verklaring van externe accountants en dat CFO’s dit persoonlijk kunnen gaan merken in hun bestuurdersaansprakelijkheid, zorgde voor een duidelijke wake up call bij de aanwezige CFO’s.”

Gert Jan Schol, adviseur van RedSocks en voormalig VP EMEA van Pinkerton Risk Management Services: “In de nieuwe wereld vindt de transformatie van traditioneel fysieke criminaliteit voor het grootste deel digitaal plaats. Hierdoor is het steeds lastiger de daders en aanvallers te identificeren met een traditionele beveiliging en is aansluiting van Cyber Security noodzakelijk.”

]]>
Tue, 26 May 2015 15:28:17 +0200 Security nog geen prioriteit voor CFO http://executive-people.nl/item/529533/security-nog-geen-prioriteit-voor-cfo.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Distributed Denial of Service-aanvallen worden steeds populairder http://executive-people.nl/item/529532/distributed-denial-of-service-aanvallen-worden-steeds-populairder.html Steeds vaker zijn websites en servers doelwit van een Distributed Denial of Service (DDoS)-aanval. Hierbij worden servers overspoeld met verzoeken, waardoor verzoeken van legitieme bezoekers niet meer kunnen verwerkt en de server onbereikbaar wordt. Het aantal DDoS-aanvallen is in het eerste kwartaal van 2015 verdubbeld ten opzichte van Q1 2014 en met 35% gestegen ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar.

Dit blijkt uit het State of the Internet Security-rapport van Akamai Technologies. Akamai registreerde het afgelopen kwartaal een recordaantal DDoS-aanvallen. Opvallend is dat de vorm van veel DDoS-aanvallen is veranderd. Vorig jaar namen DDoS-aanvallen veel bandbreedte in beslag, maar duurden vaak niet erg lang. In het eerste kwartaal van 2015 genereerde de gemiddelde DDoS-aanval minder dan 10 gigabits per seconde (Gbps) aan dataverkeer, wat een afname is. Tegelijkertijd duurde de gemiddelde aanval wel langer dan 24 uur.

Mega DDoS-aanvallen
In totaal zijn door Akamai acht mega DDoS-aanvallen geregistreerd, één minder dan in Q4 2014. In Q1 2014 kwamen dergelijke aanvallen nog nauwelijks voor. De zwaarste DDoS-aanval uit het afgelopen kwartaal bedroeg 170 Gbps.

Hans Nipshagen, Regional Sales Manager Benelux bij Akamai: ”DDoS-aanvallen zijn momenteel erg populair binnen het cybercrime-milieu. Het is de goedkoopste én snelste manier om een doelwit succesvol aan te vallen en tegelijkertijd ook de meest rendabele manier. Bovendien is er weinig tot geen technische kennis vereist om aan de slag te gaan. Een creditcard of bitcoins volstaan. We zien ook dat DDoS-aanvallen steeds efficiënter uitgevoerd worden. Vandaar de evolutie naar kleinere aanvallen die langer duren en uiteindelijk meer opbrengen. We houden goed in het oog hoe deze trend zich verder ontwikkelt.”

Simple Service Discovery Protocol
Simple Service Discovery Protocol (SSDP) is een netwerkprotocol dat door miljoenen thuis- en kantoorapparaten - waaronder routers, media servers, webcams, smart TV’s en printers - gebruikt wordt om met elkaar te communiceren. Bij onvoldoende beveiliging of verkeerde configuratie van deze met het internet verbonden apparaten, kunnen ze relatief eenvoudig door hackers misbruikt worden. Dit komt dan ook steeds meer voor. In Q1 2015 bestond 20% van alle aanvallen uit SSDP-aanvallen, terwijl deze in Q1 en Q2 van vorig jaar nog niet voorkwamen in de statistieken. Deze stijging is voornamelijk te danken aan de groeiende populariteit van het Internet of Things (IoT).

Ook de gaming-industrie is een geliefd doelwit van cybercriminelen. 35% van alle DDoS-aanvallen waren afgelopen kwartaal op deze sector gericht. De software- en technologiesector was doelwit van 25% van alle DDoS-aanvallen. Ook de retailsector werd frequent lastig gevallen, voornamelijk door webapplicatie-aanvallen.

Aanvallen op IPv6
De transitie van IPv4 naar IPv6 brengt de nodige veiligheidsrisico’s met zich mee, doordat beveiliging vaak nog op IPv4 is afgestemd. Alhoewel IPv6 DDoS-aanvallen nog niet wijdverspreid zijn laat het rapport duidelijk zien dat cybercriminelen zijn begonnen met het uitproberen van IPv6 DDoS-aanvalsmethodes. Zowel cloud providers als thuis- en bedrijfsnetwerken beginnen de eerste nadelen hiervan te ondervinden. Een groot aantal van de IPv4 DDoS-aanvallen kan eenvoudig hergebruikt worden voor aanvallen op het IPv6-protocol. Daarnaast constateert Akamai Technologies dat er nieuwe types DDoS-aanvallen opduiken die een IPv6-architectuur direct kunnen aanvallen. Vaak omzeilen cybercriminelen daarbij eenvoudig de op IPv4 gebaseerde aanwezige beveiliging.

]]>
Tue, 26 May 2015 15:20:59 +0200 Distributed Denial of Service-aanvallen worden steeds populairder http://executive-people.nl/item/529532/distributed-denial-of-service-aanvallen-worden-steeds-populairder.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Omzetten van ruwe data naar informatie is grootste Big Data-uitdaging http://executive-people.nl/item/529531/omzetten-van-ruwe-data-naar-informatie-is-grootste-big-data-uitdaging.html Bedrijven hebben moeite ruwe data om te zetten in informatie. Ook het vervolgen omzetten van deze informatie in inzichten op basis waarvan actie kan worden ondernomen is voor veel organisaties een uitdaging.

Dit blijkt uit onderzoek van Computing.co.uk. Big Data bestaat uit drie stappen:

 1. Het beheren en integreren van rauwe data
 2. Het omzetten van data in bruikbare informatie
 3. Het destilleren van kennis of inzichten op basis waarvan actie kan worden ondernomen

Rauwe data omzetten in informatie
Het omgaan met rauwe data blijkt bij het overgrote deel van de organisaties geen problemen op te leveren. Slechts 13% van de 300 ondervraagde IT-professionals gaf aan dat dit een uitdaging is. Het omzetten van rauwe data in bruikbare informatie blijkt het grootste probleem te zijn. Bijna de helft (48%) van de IT-professionals heeft hier moeite mee. Het destilleren van inzichten uit deze informatie is volgens 39% een uitdaging.

Als we vervolgens kijken naar uitdagingen rond data waar ICT-professionals mee te maken hebben komen de volgende punten naar voren:

 1. Weten welke data beschikbaar of nodig is
 2. Vaardigheden rond big data
 3. Weten waar begonnen of juist gestopt moet worden
 4. Het samenbrengen van data uit verschillende databronnen
 5. Het kiezen van de juiste datasets
 6. Het vaststellen van de beste richting om met big data op te gaan
 7. Regelgeving, privacy en databescherming
 8. Overtuigen van individuen/afdelingen om hun data voor algemeen gebruik beschikbaar te stellen
 9. Het kunnen verwerken van verschillende dataformaten
 10. Integratie met huidige tools
 11. Storage

http://www.computing.co.uk/ctg/analysis/2410020/research-big-data-s-impact-on-business-culture-and-mindset

]]>
Tue, 26 May 2015 15:02:45 +0200 Omzetten van ruwe data naar informatie is grootste Big Data-uitdaging http://executive-people.nl/item/529531/omzetten-van-ruwe-data-naar-informatie-is-grootste-big-data-uitdaging.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Mobility Update 3: Branche bestrijdt cyberpesten http://executive-people.nl/item/529499/mobility-update-branche-bestrijdt-cyberpesten.html Een vervelend effect van mobiliteit is ongewenst gedrag door jongeren, onder meer door pesten in de digitale wereld. Stichting Importunus, opgericht door Eugene Tuijnman, CEO van SLTN InterAccess, is een non-profit organisatie die zich inzet om dit digitaal ongewenst gedrag binnen educatieve instellingen tegen te gaan. Denk hierbij aan zaken als pesten, drugs, (aanzet tot) jihadisme, sexting, songepaste foto’s, wapens, etc Voorkomen is beter dan genezen en juist het vroegtijdig ontdekken van ongepaste activiteiten kan eventuele persoonlijke schade enorm beperken. Tijdens het iBestuur Mobility Congres spraken we hierover met de directeur van Stichting Importunus, Pauline van Dulken.

]]>
Tue, 26 May 2015 13:30:00 +0200 Mobility Update 3: Branche bestrijdt cyberpesten http://executive-people.nl/item/529499/mobility-update-branche-bestrijdt-cyberpesten.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Werknemers zien toekomst met vertrouwen tegemoet http://executive-people.nl/item/529530/werknemers-zien-toekomst-met-vertrouwen-tegemoet.html Ondanks de razendsnelle technologische veranderingen zien werknemers over het algemeen de toekomst met vertrouwen tegemoet. De werkplek van 2030 verandert naar verwachting fors, maar ruim 80% van de Nederlandse werknemers verwacht dat zijn baan in 2030 nog steeds bestaat.

Dit blijkt uit het onderzoek ‘Baan van de Toekomst’ van recruitmentbureau Hays in de sectoren IT, Engineering & Technology en Oil & Gas. Werknemers verwachten in 2030 geheel anders te werken dan nu. Zo verwachten werknemers minder fysiek op de werkplek aanwezig te hoeven zijn dankzij de komst van robots en kunstmatige intelligentie. Virtuele robots nemen naar verwachting 75% van het routinematige werk van medewerkers over.

Arbeidscontracten op projectbasis
De komst van virtuele robots zorgt samen met de verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt dat het merendeel van de arbeidscontracten in 2030 op projectbasis zullen zijn. 70% van de respondenten voelt zich niet bedreigd of gepasseerd door jong talent of nieuwkomers in de sector.

Een ruime meerderheid van de respondenten verwacht voldoende opgeleid te zijn om ontwikkelingen in de sector bij te kunnen benen. Voor bijna 90% zal permanente bijscholing echter noodzakelijk zijn om succesvol te blijven. Tegelijkertijd vindt 55% het echter niet nodig verstand te hebben van kunstmatige intelligentie om in de eigen sector te kunnen blijven functioneren.

]]>
Tue, 26 May 2015 13:16:35 +0200 Werknemers zien toekomst met vertrouwen tegemoet http://executive-people.nl/item/529530/werknemers-zien-toekomst-met-vertrouwen-tegemoet.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Zonnige toekomst voor Nederlandse hosting en cloud business (video) http://executive-people.nl/item/529493/zonnige-toekomst-voor-nederlandse-hosting-en-cloud-business-video.html Onlangs werd de DHPA Techday 2015 gehouden, alweer de vijfde editie van het grootste gratis evenement voor technici in de online sector, met als thema “All Hands-on Future Tech”. Hierbij keken deelnemers vooruit naar de geautomatiseerde toekomst van hosting en cloud. Het belang van de Nederlandse hosting sector is groot geworden en met dubbele cijfers gegroeid, een succesverhaal voor de Nederlandse economie. De Nederlandse hosting business is daarom blauwdruk voor ICT van morgen, aldus DHPA-voorzitter Michiel Steltman in een video-interview.

]]>
Tue, 26 May 2015 10:01:49 +0200 Zonnige toekomst voor Nederlandse hosting en cloud business (video) http://executive-people.nl/item/529493/zonnige-toekomst-voor-nederlandse-hosting-en-cloud-business-video.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Hosting sector en onderwijs moeten samen meters maken om nieuw talent klaar te stomen (video) http://executive-people.nl/item/529494/hosting-sector-en-onderwijs-moeten-samen-meters-maken-om-nieuw-talent-klaar-te-stomen-video.html Nederland is door de goede digitale infrastructuur een interessante vestigingsplaats voor onder andere datacenters. Als we deze voorsprong in de toekomst willen vasthouden moeten we ook zorgen dat techneuten over de juiste kennis en vaardigheden beschikken en dat passend onderwijs wordt aangeboden. Op de DHPA Techday 2015 gingen Astrid Oosenbrug, Paul Schnabel, Valerie Frissen, Michiel Leenaars en Sebastiaan Assink de discussie aan over de juiste “Future Skills” die de online sector doen floreren. Executive People en Dutch IT-channel sprak hierover met Chris van ’t Hof, die het interactieve debat leidde, en met Michiel Steltman, voorzitter van Stichting DHPA. 

]]>
Tue, 26 May 2015 09:55:18 +0200 Hosting sector en onderwijs moeten samen meters maken om nieuw talent klaar te stomen (video) http://executive-people.nl/item/529494/hosting-sector-en-onderwijs-moeten-samen-meters-maken-om-nieuw-talent-klaar-te-stomen-video.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Trends op de werkvloer http://executive-people.nl/item/529427/trends-op-de-werkvloer.html Wist je dat meer dan 80% van de Nederlanders meteen na het wakker worden eerst zijn of haar telefoon checkt? Niet zo vreemd misschien, als je weet dat meer dan 10 miljoen Nederlanders in het bezit is van een smartphone. En een groot deel hiervan gebruikt dit apparaat ook nog eens om op te werken. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit ook flink wat veranderingen op de werkvloer met zich meebrengt. Ik vertel je graag wat meer over deze trends…

De smartphone is gemeengoed geworden. Bijna iedereen heeft 24/7 een telefoon in (of in ieder geval bij) de hand. We staan de hele dag door in contact met het internet en hierdoor kan op ieder moment informatie gedeeld worden. Dat is handig, maar het zorgt er ook voor dat iedereen up-to-date wil blijven. En informatie dus ook echt gevraagd wordt. Doen we dit niet via een smartphone, dan doen we dit wel via een ander device. Een tablet bijvoorbeeld. Of laptop. Onderzoek wijst namelijk uit dat elke Nederlander in het bezit van minstens 3 van dit soort apparaten. En dat maakt het vandaag de dag mogelijk om te werken waar en wanneer je maar wilt.

Het individu voorop stellen

Dat klinkt prachtig: werken waar en wanneer je maar wilt. Maar organisaties staan voor de taak dit te faciliteren. Ofwel ‘Het Nieuwe Werken’ te organiseren. De moderne werknemer verwacht van zijn werkgever dat deze met nieuwe technologieën werkt. En dat er rekening wordt gehouden met individuele voorkeuren. Bijvoorbeeld als het gaat om buiten traditionele werkroosters werken.

Flexibeler werken

Niet alleen individualisering is een trend, ook flexibilisering is aan de orde van de dag. Nu is misschien één op de vier werknemers een zzp’er, uitzendkracht of oproepkracht, maar in de toekomst zal het aantal flexibele krachten sterk stijgen. Verwacht wordt dat deze trend zich doorzet en in 2020 een derde van alle werknemers een flexibele kracht is. Werk krijgt hierdoor steeds meer een on-demand karakter. En de kunst is dan om op het juiste moment, de juiste mensen met de juiste expertise (tijdelijk) binnen te halen. Voor organisaties is dan bij de tijd zijn, up-to-date handelen en de juiste technologie in huis hebben van groot belang. Dit wijst een rapport van PriceWaterhouse ook uit: bijna 60% van de jonge werknemers laat volgens dit rapport de technologie van het bedrijf meewegen bij de keuze voor een nieuwe werkgever. Iets om rekening mee te houden dus…

Consumerization of IT

Er is dus een nieuw soort werknemer op komst. Eentje met andere wensen en andere kwaliteiten. Sommige mensen noemen deze werknemer de ‘millennial’. Ze zijn opgegroeid met pc’s en mobiele telefoons en denken en werken daardoor op compleet andere wijze. Deze nieuwe soort technisch onderlegde jonge professional is gewend aan geavanceerde en efficiënte technologieën. En deze werkt volgens een “nieuwe” werkstijl die thuis- en werkactiviteiten gedurende de dag, de avond en het weekend combineert. Ook maakt deze nieuwe werknemer gebruik van simpele interfaces en apps, die geïnspireerd is op eigen ervaringen. Dit wordt ook wel Consumerization of IT genoemd, en dit gaat dus verder dan alleen BYOD of CYOD. Wees er maar vast op voorbereid, want het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics voorspelt dat deze millennials in 2030 75% van de beroepsbevolking zullen uitmaken. En dat is niet niks!

Door: Erica van den Biggelaar, Product Marketeer Ricoh Nederland

]]>
Tue, 26 May 2015 09:45:32 +0200 Trends op de werkvloer http://executive-people.nl/item/529427/trends-op-de-werkvloer.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
De Wondere Wereld van IT: Bouwwereld http://executive-people.nl/item/529502/de-wondere-wereld-van-it-bouwwereld.html De wondere wereld van IT is niet altijd eenvoudig. Ik maak daarom fervent gebruik van metaforen om deze te verduidelijken. En één van mijn favoriete metaforen daarbij is de bouwwereld. De bouwwereld kent namelijk veel overeenkomsten met IT. Het wordt gekenmerkt door fenomenen als architectuur, projecten, bouwstandaarden en onderhoud.Dit zijn allemaal zaken die ook in de IT wereld een rol spelen. Beide werelden hebben ook gelijksoortige uitdagingen. Kosten vallen nog al eens tegen, er is altijd onvoorzien meerwerk en er is een dynamisch spanningsveld tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

Omdat de bouwwereld heel tastbaar en herkenbaar is voor mensen, doet hij goed dienst als metafoor. Maar zoals bij elke metafoor zijn er ook manco’s. In tegenstelling tot IT is het werken met standaarden volledig geïnstitutionaliseerd in de bouw. Daarbij komt dat de kwaliteit van gebouwen over het algemeen veel beter is dan die van de gemiddelde applicatie. En materialen die gebruikt worden in de bouw zijn al tijden uitontwikkeld. Technologie is dat nog lang niet.

De achtergrond daarbij is natuurlijk wel dat de bouwwereld al meer dan 5.000 jaar bestaat. Dan heb je ook ruim de tijd om bijvoorbeeld robuuste standaarden uit te ontwikkelen. De wereld van IT daarentegen bestaat pas grofweg 50 jaar; In die korte periode is IT toch al aardig volwassen geworden. In slechts 50 jaar tijd zijn er miljoenen mensen over de hele wereld bezig met het bouwen en beheren van applicaties die dagelijks, over het algemeen probleemloos, door miljarden mensen gebruikt worden.Dat is bewonderingswaardig. Zeker, er zijn nog veel uitdagingen. Niet elk IT-project loopt van een leien dakje en ook operationeel gaat er nog wel eens iets mis. Maar stel je eens voor hoeveel beter IT nog kan worden in de komende 4.950 jaar.

Arnoud Klerkx is Chief Business Technology Officer en lid van de Raad van Bestuur van Sanoma Learning
Reageer via WWvanIT@gmail.com

]]>
Tue, 26 May 2015 09:23:06 +0200 De Wondere Wereld van IT: Bouwwereld http://executive-people.nl/item/529502/de-wondere-wereld-van-it-bouwwereld.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Reportage: Trends in BI http://executive-people.nl/item/529501/reportage-trends-in-bi.html Op 25 en 26 maart 2015 werd door Adept Events de tweede editie van de jaarlijkse Data Warehousing & Business Intelligence Summit georganiseerd in Amsterdam. Namens BI-Platform heeft Sjoerd Janssen de vier internationale keynote sprekers geïnterviewd. Rick van der Lans was wederom een van de hoofdsprekers. BI-Platform sprak met hem over de trends in BI en de komst van datavirtualisatie.

]]>
Tue, 26 May 2015 09:16:04 +0200 Reportage: Trends in BI http://executive-people.nl/item/529501/reportage-trends-in-bi.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Mobility Update 2: Security van content, apps en devices cruciaal http://executive-people.nl/item/529498/mobility-update-security-van-content-apps-en-devices-cruciaal.html Een van de belangrijkste thema's tijdens het iBestuur Mobility Congres 2015 was security. Good Technology is een van oorsprong Amerikaanse leverancier die actief is op het gebied van beveiligen van mobiele content, apps en devices door middel van Enterprise Mobility Management (EMM). Het team van Executive People sprak hierover met Michael Maas, Vice President EMEA North bij Good Technology.

]]>
Tue, 26 May 2015 09:09:26 +0200 Mobility Update 2: Security van content, apps en devices cruciaal http://executive-people.nl/item/529498/mobility-update-security-van-content-apps-en-devices-cruciaal.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
BlackBerry ontslaat medewerkers http://executive-people.nl/item/529476/blackberry-ontslaat-medewerkers.html BlackBerry ontslaat opnieuw een deel van haar medewerkers. Het is onduidelijk om hoeveel werknemers het precies gaat.

Dit meldt Reuters. BlackBerry had in februari nog ruim 6.200 fulltime medewerkers in dienst. Een deel van deze medewerkers gaat dus zijn baan verliezen. Het is niet duidelijk waar deze medewerkers actief zijn. Vorige maand maakte BlackBerry bekend zijn kantoren in Zweden mogelijk te willen sluiten. Ongeveer honderd medewerkers komen hierdoor zonder werk te zitten.

BlackBerry is vooral bekend als smartphonefabrikant, maar wil zich meer gaan richten op software. John Chen, CEO van BlackBerry, liet onlangs weten moeite te hebben bestaande medewerkers te overtuigen van deze nieuwe softwarefocus. Werknemers zouden BlackBerry blijven zien als een belangrijke speler op de smartphonemarkt.

]]>
Mon, 25 May 2015 13:22:44 +0200 BlackBerry ontslaat medewerkers http://executive-people.nl/item/529476/blackberry-ontslaat-medewerkers.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Amazon boekt voortaan omzet via individuele Europese landen http://executive-people.nl/item/529474/amazon-boekt-voortaan-omzet-via-individuele-europese-landen.html Amazon is gestart met het boeken van omzet in individuele Europese landen. Het bedrijf liet haar omzet voorheen in zijn geheel via Luxemburg lopen om van het aantrekkelijke belastingklimaat in dit land te kunnen profiteren.

The Wall Street Journal meldt dat Amazon sinds 1 mei omzet boekt in verschillende Europese landen. Het gaat onder andere om Groot-Britannië, Duitsland, Italië en Spanje. Naar verwachting moet Amazon door de stap meer belasting gaan betalen.

De werkwijze van Amazon via Luxemburg wordt sinds eind 2014 door de Europese Commissie onderzocht. Dit zou echter niet direct de aanleiding zijn voor de omslag. Amazon stelt zelf al twee jaar bezig te zijn met het plan omzet te spreiden over Europese landen.

]]>
Mon, 25 May 2015 11:32:36 +0200 Amazon boekt voortaan omzet via individuele Europese landen http://executive-people.nl/item/529474/amazon-boekt-voortaan-omzet-via-individuele-europese-landen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Microsoft wilde voor 55 miljard dollar Salesforce overnemen http://executive-people.nl/item/529473/microsoft-wilde-voor-miljard-dollar-salesforce-overnemen.html Microsoft wilde begin 2015 voor 55 miljard dollar online-crm leverancier Salesforce overnemen. Salesforce ceo Marc Benioff (foto) zou dit aanbod te laag hebben gevonden, zo meldt CNBC.

Benioff wilde 70 miljard dollar hebben. De marketcap van Salesforce is nu ongeveer 49 miljard dollar.

Microsoft bood ook een managementfunctie aan en 5,7 procent aandelen in Microsoft, precies hetzelfde als zijn 5,7 procent in Salesforce.

De overname zou de grootste deal zijn in de geschiedenis van de software business. Er zijn maar een paar partijen die geld hebben om Salesforce te kopen zoals SAP, Microsoft, Oracle en IBM. SAP heeft al aangegeven geen interesse te hebben in Salesforce.

Door: Witold Kepinski

 

]]>
Mon, 25 May 2015 10:36:25 +0200 Microsoft wilde voor 55 miljard dollar Salesforce overnemen http://executive-people.nl/item/529473/microsoft-wilde-voor-miljard-dollar-salesforce-overnemen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
ICT-systeem van gemeente Amsterdam kost miljoenen meer dan verwacht http://executive-people.nl/item/529423/ict-systeem-van-gemeente-amsterdam-kost-miljoenen-meer-dan-verwacht.html De gemeente Amsterdam is miljoenen euro’s meer kwijt aan een nieuw ICT-systeem. Het systeem moet de gemeente meer inzicht geven in de gemeentelijke financiële administratie.

Dit meldt De Groene Amsterdammer, dat een reconstructie heeft gemaakt van de invoering van het systeem. Het systeem heet het Amsterdams Financieel Systeem (AFS) en is sinds 2007 in ontwikkeling. De kosten van het project zijn inmiddels 5 miljoen euro boven budget gestegen. Ook de beheerkosten van het AFS zijn flink gestegen. Naar verwachting liggen de jaarlijkse beheerkosten 2 miljoen euro hoger dan vooraf was ingeschat.

Bredere inzet
De hogere kosten hebben volgens een woordvoerder van de wethouder van financiën in Amsterdam te maken met de wijze waarop het systeem wordt ingezet. Dit zou veel breder zijn dan bij de start van het project in 2007 was ingeschat. Hierdoor zouden ook de kosten zijn gestegen.

De Groene Amsterdammer concludeert op basis van eigen onderzoek echter ook dat ambtenaren bij de invoering van het systeem belangrijke informatie hebben achtergehouden voor de gemeenteraad. Naar aanleiding hiervan is de gemeenteraad een enquête gestart waarin voormalig bestuurders onder ede worden verhoord.

]]>
Sun, 24 May 2015 14:13:14 +0200 ICT-systeem van gemeente Amsterdam kost miljoenen meer dan verwacht http://executive-people.nl/item/529423/ict-systeem-van-gemeente-amsterdam-kost-miljoenen-meer-dan-verwacht.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Ernstige calamiteit kan Belastingdienst enkele dagen onbereikbaar maken’ http://executive-people.nl/item/529422/a-ernstige-calamiteit-kan-belastingdienst-enkele-dagen-onbereikbaar-makena.html Een ernstige calamiteit kan de IT-systemen van de Belastingdienst enkele dagen onbereikbaar maken. De Belastingdienst heeft plannen klaarliggen om juist te kunnen handelen in geval van een calamiteit, maar deze plannen zijn nog nooit getest.

Dit meldt de Algemene Rekenkamer in het Verantwoordingsonderzoek 2014. De Belastingdienst beschikt over dubbele datacenters waar in geval van calamiteit naar kan worden uitgeweken. De werking van deze uitwijkfaciliteit is in delen getest, maar niet volledig.

De Algemene Rekenkamer acht de kans klein dat een calamiteit optreedt waarbij de IT-systemen van de Belastingdienst volledig uitvallen. Mocht dit wel gebeuren zijn de gevolgen echter groot.

]]>
Sun, 24 May 2015 13:11:44 +0200 ‘Ernstige calamiteit kan Belastingdienst enkele dagen onbereikbaar maken’ http://executive-people.nl/item/529422/a-ernstige-calamiteit-kan-belastingdienst-enkele-dagen-onbereikbaar-makena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘ICT-afdelingen van ministeries blijven veel externe ICT’ers inhuren’ http://executive-people.nl/item/529421/a-ict-afdelingen-van-ministeries-blijven-veel-externe-icta-ers-inhurena.html Ministeries beschikken over eigen ICT-afdelingen. Desondanks blijken de meeste overheidsdiensten ICT in te huren bij externe partijen. Het SSC-ICT Haaglanden spant de kroon met 41% extern in gehuurde ICT’ers.

Dit blijkt uit het Verantwoordingsonderzoek 2014 van de Algemene Rekenkamer. In het onderzoek zijn de Belastingdienst, Defensie JIVC/OPS, DJI, Rijkswaterstaat en SSC-ICT Haaglanden bekeken. Het servicecenter SSC-ICT Haaglanden bleek het meest gebruik te maken van externe ICT’ers. Naast de 570 volledige arbeidsplaatsen huurde de overheidsdienst 396 externe ICT’ers in. Bij andere diensten ligt het percentage lager. Zo huurt Defensie slechts 13,22% externe ICT’ers in.

Externen worden voor meerdere doeleinden ingezet. Zo blijken veel overheidsdiensten externe krachten in te schakelen om piekbelasting op te kunnen vangen. Daarnaast wordt een flink deel van de externen ingezet om openstaande vacatures bij overheidsdiensten op te vullen.

Via: Computable

]]>
Sun, 24 May 2015 11:05:26 +0200 ‘ICT-afdelingen van ministeries blijven veel externe ICT’ers inhuren’ http://executive-people.nl/item/529421/a-ict-afdelingen-van-ministeries-blijven-veel-externe-icta-ers-inhurena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
HP splitsing wordt 400 tot 450 miljoen dollar duurder http://executive-people.nl/item/529419/hp-splitsing-wordt-tot-miljoen-dollar-duurder.html Het splitsen van HP kost 400 tot 450 miljoen dollar meer zo meldt ceo Meg Whitman (foto) bij de kwartaalcijfers waarbij er minder omzet en winst werd geboekt. 

HP splitst zich op in HP Inc. en HP Enterprise. HP meldde eerder dat de splitsing 1,8 miljard aan herstructurering kost en 950 miljoen dollar aan belastingen. Bernstein Research zegt dat de splitsing uiteindelijk voor HP meer oplevert, zo meldt The Wall Street Journal.

Bekijk het video interview met Whitman.

WK

]]>
Sun, 24 May 2015 10:37:47 +0200 HP splitsing wordt 400 tot 450 miljoen dollar duurder http://executive-people.nl/item/529419/hp-splitsing-wordt-tot-miljoen-dollar-duurder.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘OpenStack steeds populairder onder bedrijven’ http://executive-people.nl/item/529408/a-openstack-steeds-populairder-onder-bedrijvena.html Enterprise IT-organisaties hebben steeds meer interesse om OpenStack voor hun cloud-infrastructuur in te zetten. Driekwart van de ondernemingen heeft plannen om OpenStack voor hun cloud-initiatieven te gebruiken. Respondenten verkeren in verschillende adoptiestadia, variërend van het ontdekken en evalueren van het product (40 procent) en een proof-of-concept/pilot-fase (40 procent) tot het voorbereiden van de implementatie (18 procent) en daadwerkelijk gebruik (16 procent).

Dit blijkt uit onderzoek van Red Hat, leverancier van opensourcesoftware. Het OpenStack enterprise adoptie onderzoek, waar meer dan 310 IT-besluitvormers en professionals uit de hele wereld aan deelnamen, is uitgevoerd door TechValidate in opdracht van Red Hat. De inzetplannen voor OpenStack-workloads blijken zowel fysieke, virtuele, private als publieke-cloud footprints te omvatten. De respondenten hebben daarnaast de intentie om OpenStack-workloads in andere omgevingen in te zetten, waaronder traditionele enterprise-virtualisatie (35 procent), fysieke servers (30 procent), andere private/Infrastructure-as-a-Service (IaaS) clouds (22 procent) en publiek clouds (18 procent).

Workloads
OpenStack-deployments omvatten verschillen typen workloads. 59 procent van de respondenten gebruikt of is van plan OpenStack voor nieuwe workloads -geoptimaliseerd voor cloud-omgevingen - te gebruiken, terwijl 52 procent van de respondenten OpenStack voor bestaande gevirtualiseerde workloads gebruikt of wil gebruiken.

Snelle groei en grote implementatieplannen leiden tot zorgen over de ontwikkeling van OpenStack-kennis en -vaardigheden. 45 procent van de respondenten noemt een gebrek aan IT-vaardigheden binnen het bedrijf als de belangrijkste belemmering om OpenStack te gaan gebruiken. Ook de volwassenheid van het product (43 procent), geen integratie met huidige applicatie-architecturen (22 procent), en slechte afstemming tussen interne organisaties (21 procent) zijn belangrijke obstakels.

Technische ondersteuning op productniveau
Enterprises willen deze uitdagingen aanpakken met behulp van oplossingen en diensten van commerciële OpenStack-leveranciers. Volgens de respondenten is technische ondersteuning op productieniveau (82 procent) het belangrijkste aspect van commerciële OpenStack-oplossingen, gevolgd door een eenvoudiger installatieproces (78 procent), de mogelijkheid om workloads tussen providers en platformen te verplaatsen (75 procent), ondersteuning voor open source cloud-management, besturingssysteem en ontwikkel-tools (72 procent).

Sterke interesse in Platform-as-a-Service (PaaS) en containers. 54 procent wil OpenStack met PaaS gaan gebruiken, terwijl 42 procent aangeeft dat ze van plan zijn om containers in hun OpenStack-omgevingen in te zetten. KVM geniet de voorkeur als hypervisor voor OpenStack. 75 procent van de respondenten geeft aan dat ze KVM in OpenStack-deployments gebruiken of van plan zijn om te gebruiken. In 64 procent van de gevallen werd VMware vSphere ESXi geselecteerd, 18 procent selecteerde Microsoft Hyper-V en 13 procent Xen.

Tijd en kosten besparen
Enterprise-gebruikers kijken naar OpenStack om tijd en kosten te besparen en een responsieve IT-infrastructuur te realiseren. Volgens de respondenten zijn de top drie performance indicatoren voor OpenStack-projecten: minder tijd kwijt zijn voor het uitrollen van diensten (77 procent), lagere operationele IT-kosten (52 procent), en een responsieve infrastructuur (44 procent).

]]>
Sat, 23 May 2015 14:33:39 +0200 ‘OpenStack steeds populairder onder bedrijven’ http://executive-people.nl/item/529408/a-openstack-steeds-populairder-onder-bedrijvena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Steeds meer bedrijven schalen agile op http://executive-people.nl/item/529407/steeds-meer-bedrijven-schalen-agile-op.html Omdat IT alsmaar nadrukkelijker het concurrerend en innovatief vermogen van bedrijven bepaalt, moeten nieuwe bedrijfsapplicaties sneller worden ontwikkeld en met een korte time-to-market waarde opleveren voor de gebruikers en de organisatie. Mede hierom hebben de afgelopen jaren steeds meer organisaties de traditionele watervalaanpak ingeruild voor agile methoden, met Scrum als belangrijkste exponent. Agile geldt tegenwoordig dan ook als de standaard voor softwareontwikkelingsprojecten. Omdat steeds meer bedrijven ervaren dat agile snel tot goede resultaten leidt, willen zij deze manier van werken opschalen voor de hele IT-organisatie. Dit blijkt uit een inventarisatie van IT-dienstverlener COOLProfs onder een dertigtal CIO’s en IT-managers van Nederlandse bedrijven en overheden.

Nu agile in de praktijk efficiënt en effectief gebleken is voor het opleveren van werkende software met business value, gaan steeds meer bedrijven en organisaties er toe over om Scrum tot de facto standaard voor de gehele IT-organisatie te maken. Maar met bedrijfsapplicaties die meer en meer functionaliteit omvatten, complexer worden en meer afhankelijkheden met andere systemen hebben, is één enkel Scrum-team van vijf tot achter personen vaak niet meer toereikend. Agile projecten en Scrum-teams nemen dan ook in omvang en in aantal toe. Als gevolg hiervan worstelen veel CIO’s met de vraag hoe zij agile succesvol kunnen opschalen en de inspanningen van tientallen en soms wel honderden agile teams die samen de bedrijfsstrategie realiseren, op elkaar af kunnen stemmen.

Technieken om op te schalen
Er zijn verschillende manieren voor Scaling Agile. De eerste is door middel van het zogenoemde ‘inkaderen’. Hierbij worden kaders gesteld met behulp van gangbare projectmanagementmethodes, door onder architectuur te werken en door planningsfasen (tijd) en deliverables (scope) vast te leggen. Om het geheel in goede banen te leiden, fouten te voorkomen en de voorspelbaarheid te vergroten, vindt er synchronisatie plaats met andere sprints en worden afhankelijkheden nauwgezet gecontroleerd. Om de voortgang van de projecten inzichtelijk te maken, worden bestaande rapportagemethodieken gebruikt. Het Scaled Agile Framework (SAFe) raamwerk is de meest toegepaste inkaderingstechniek.

De tweede manier om een agile manier van werken in de hele IT-organisatie te implementeren, is via ‘uitbreiden’, waarbij de kernwaarden van agile van bovenaf en door de gehele organisatie heen worden toegepast. Het draait bij deze techniek om innovatie en ‘business value’, te bereiken via een groot aantal, kleine releases die zoveel mogelijk zijn opgedeeld in functionele eenheden met minimale afhankelijkheden. De structuur bestaat uit autonome sprint teams met overlappende taak-teams. Over de voortgang van de projecten wordt gerapporteerd met behulp van typische agile metrieken als ‘efficiëntie’ en ‘team performance’. Scaling@Spotify is de meest gebruikte uitbreidingstechniek. 

Eric ten Harkel, Algemeen Directeur van COOLProfs: ‘Opschalen van agile is relevant voor iedere organisatie, omdat het helpt een meer flexibele en innovatieve organisatie te creëren. Welke methode voor het opschalen van agile, inkaderen of opschalen, het meest geschikt is voor een organisatie, is echter niet op voorhand te zeggen. Voor grote organisaties zal SAFe wellicht gemakkelijker aanslaan, omdat programma managers, enterprise architecten en product managers hun eigen rol in het raamwerk terugzien. Voor een innovatieve organisatie die een snelle groei doormaakt, voelt het Agile@Spotify model waarschijnlijk beter aan. Maar nog meer dan de methode om op te schalen, is het van belang dat een organisatie de principes van agile en scrum verankert in haar DNA en door de hele organisatie in de praktijk brengt.’

Kritische succesfactoren
Dit laat niet onverlet dat er wel een aantal kritische succesfactoren aan te wijzen zijn voor het opschalen van agile, zo blijkt uit de rondgang langs een dertigtal Nederlandse bedrijven en overheidsinstanties. 

Zo is agile volgens de bevraagde CIO’s en IT-managers agile absoluut geen vrijbrief om naar eigen inzicht dingen wel en niet te doen. Of zoals de CIO van een grote Nederlandse bank het verwoordt: ‘Een ieder dient zich wel aan zijn rol te houden. Agile moet ingepast worden in de organisatie en standaardisatie en centrale coördinatie zijn nodig.’ 

Daarnaast leert de ervaring dat niet iedereen even geschikt is om op een agile manier te werken: ‘Waar de ene medewerker uit zichzelf aangeeft dat hij beter tot zijn recht komt in een individuele setting met een meer vastomlijnd takenpakket, komt een ander hier proefondervindelijk achter.’

Meerdere CIO’s zien architectuur echter als de grootste hindernis om agile werken te implementeren. Zij geven aan dat het cruciaal is dat de architectuur geschikt wordt gemaakt voor agile. ‘Dit betekent architectuur die teams in staat stelt goed samen te werken en snel en autonoom te releasen. Alleen zo kan een schaalbare organisatie ontstaan.’ 

]]>
Sat, 23 May 2015 12:22:18 +0200 Steeds meer bedrijven schalen agile op http://executive-people.nl/item/529407/steeds-meer-bedrijven-schalen-agile-op.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Google en Microsoft tekenen onderwijsmanifest rond programmeren en ICT http://executive-people.nl/item/529406/google-en-microsoft-tekenen-onderwijsmanifest-rond-programmeren-en-ict.html StartupDelta introduceert CodePact, een initiatief om Nederlandse kinderen de kans te geven te leren programmeren. Zowel publieke als private sectoren werken binnen CodePact samen.

Het CodePact-manifest is door de verschillende partijen getekend op het onderwijsfestival, die mensen uit de onderwijssector meenemen naar de toekomst van 2032. Onder andere Microsoft en Google hebben het manifest ondertekend. Neelie Kroes, speciale gezant van StartupDelta, was hierbij aanwezig.

Voorbereiden op de toekomst
In het manifest verklaren de betrokken partijen Nederlandse kinderen zo goed mogelijk te willen voorbereiden op de toekomst. Leren programmeren en professioneler onderwijs staan hierbij centraal. Samen faciliteren de partijen trainingen, cursussen en lespakketten voor dit doeleinden, die voornamelijk gericht zijn op groep zeven- en acht-leerlingen.

Het project loopt tot 1 januari 2016. Wie wil bijdrage aan het verbeteren van het Nederlandse onderwijs kan zich bij het initiatief aanmelden.

]]>
Sat, 23 May 2015 11:20:26 +0200 Google en Microsoft tekenen onderwijsmanifest rond programmeren en ICT http://executive-people.nl/item/529406/google-en-microsoft-tekenen-onderwijsmanifest-rond-programmeren-en-ict.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Cloud en storage: bedreiging èn kans voor de markt http://executive-people.nl/item/529367/cloud-en-storage-bedreiging-a-uml-n-kans-voor-de-markt.html Tijdens de Storage Summit van Ingram Micro, eerder dit jaar in Nieuwegein, vond onder meer een round table plaats waar vertegenwoordigers van grote storage-leveranciers hun licht lieten schijnen over de ontwikkelingen in de opslagmarkt. Welke rol speelt cloud, en hoe belangrijk is Flash, waren thema’s die tijdens dit levendige gesprek aan de orde kwamen.

De houding van storage partijen, resellers en distributeurs tegenover cloud heeft de afgelopen jaren een ingrijpende transformatie doorgemaak. Thijs Vink, Director Value Business Benelux bij Ingram Micro, zegt daarover in zijn inleiding: “In eerste instantie zagen we cloud als een bedreiging. Veel resellers en wij zelf ook zijn daar van teruggekomen.”

Maarten Reinders, Country manager HP Storage, bevestigt dit: “Ja, cloud is een bedreiging, maar het is ook een kans. Om deze kans te kunnen grijpen, zijn grote aanpassingen nodig in onze businessmodellen. De reseller zal een trusted advisor blijven voor de klanten. Voor HP is het een grote uitdaging hoe hier mee om te gaan. Vooral in de publieke sector zijn er nog steeds twijfels bij de cloud. Zij willen graag 100 procent zeker weten waar de data is. Daarom heeft HP twee grote datacenters in Nederland en België.”

Wilco Vonk, Technical Alliance Manager bij Veritas, vult aan: “Data groeit en blijft groeien. Klanten gaan steeds meer infrastructuur gebruiken om hiermee om te gaan. Ruim tweederde van het IT-budget gaat naar het behoud van de infrastructuur, waarin alle data kan worden opgeslagen. Aan de andere kant zien we dat ongeveer 70 procent van de opgeslagen data geen waarde meer heeft voor organisaties. Wat wij doen is de informatie centraal stellen. Dat biedt mogelijkheden om te besparen.”

 “Voor ons is de introductie van flash een enorme verandering”, zegt Frank Pruijs, Sales Manager bij Nimble. “Dit zal een groot effect hebben op nieuwe klanten. Er zijn veel nieuwe bedrijven die kiezen voor flash-oplossingen. Het is moeilijk om flash toe te passen in bestaande systemen. Voor nieuwe bedrijven is dit juist heel handig.”

Midmarket of enterprise

De grootste groei lijkt op dit moment plaats te vinden in de midmarket. Vink: “Eigenlijk zie je groei over de hele linie, maar met name in de midmarket. Sterke groei van data in de midmarket.”

Joe Fagan, Senior Director Cloud Initiatives EMEA bij Seagate: “Er is groei in alle segmenten. Flash zal de hard disk drive steeds verder verdrijven. De verwachting is dat in 2020 er zoveel opslag nodig is, dat we het niet eens kunnen leveren. Het grote probleem is dus in 2020: waar gaan we alles opslaan?”

Dit alles zal gevolgen hebben voor de rol van de reseller, maar welke? Volgens Vink zal in essentie de rol hetzelfde blijven, maar moet de reseller vooral meer toevoegen. Wilco Vonk: “99 procent van onze business in de Benelux gaat indirect, dus resellers zijn voor ons heel belangrijk. Ook voor de implementatie, want dat wordt ook gedaan door onze partners.”

Reinders: “Voor onze resellers is een belangrijke rol weggelegd als trusted advisor voor onze klanten. Het lastige is, dat er zoveel verschillende diensten en producten te koop zijn op het gebied van storage, dat het voor resellers niet meer te doen is om alles te weten. En dat is waar de distributeur om de hoek komt te kijken. De vraag is ook: wil je alles verkopen als reseller? Of gaat het erom dat je een goed product te verkopen hebt?”

Fagan: “Een klant loopt tegen een probleem aan. Daarmee gaat hij naar zijn vertrouwenspersoon, de reseller. Dan komen ze samen tot een oplossing, en zo verkopen wij onze producten. We zouden verloren zijn zonder onze distributeurs en resellers.”

 Storage en big data

Deze trend hangt nauw samen met de manier waarop organisaties met hun data omgaan. Manfred Berger, Senior Manager Cloud & Mobility EMEA bij HGST: “Je noemt data alleen data als het opgeslagen is. Ik denk niet dat het een probleem gaat worden dat we te weinig opslagcapaciteit hebben. De uitdaging is om de kosten van opslag lager te houden dan de waarde van de data. Dus: hoe sla je data op zo'n manier op dat je ongestructureerde en gestructureerde data samen zo kunt inzetten dat je bedrijf er echt beter van wordt?”

Reinders: “Ik ben het eens met Berger. Als het makkelijker wordt voor organisaties om geld te verdienen door data te gebruiken, wordt de data waardevoller. De tweede vraag is dan natuurlijk, waar ga je alle data laten? Hoe kunnen we data weggooien?” Vonk: “We hebben geen oplossingen voor big data, maar we zien wel dat we dingen weg moeten gooien. Het punt is: we weten niet hoe. We hebben intelligente oplossingen nodig die dat voor ons gaan doen.”

 Flash

De grote vraag tijdens deze round table was welke waarde Flash kan hebben voor storage-oplossingen. Buis: “Als je kijkt naar de business, heeft slechts 1 procent van de bedrijven het echt nodig nu. Ik geloof niet in Flash-only, althans niet nu. Dat heeft ook met de kosten te maken. Hoe dit in de komende vijf jaar gaat veranderen, kan ik niet voorspellen.” Berger: “Flash maakt nu 2 tot 2,5 procent uit van alle storage in de markt. Flash wil je gebruiken in één laag, maar niet in alle opslaglagen.” Reinders: “Flash is hot. De prijzen gaan snel omlaag. Iedere reseller zou moeten overwegen of hij flash moet aanbieden aan de klant. Het gaat gebeuren, en het gaat snel.”

]]>
Sat, 23 May 2015 08:00:50 +0200 Cloud en storage: bedreiging èn kans voor de markt http://executive-people.nl/item/529367/cloud-en-storage-bedreiging-a-uml-n-kans-voor-de-markt.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Protinus IT is gecertificeerd op Niveau 5 CO2 Prestatieladder http://executive-people.nl/item/529405/protinus-it-is-gecertificeerd-op-niveau-co-prestatieladder.html Na intensieve voorbereidingen is Protinus IT op 23 april jongstleden door DNV-GL geaudit voor de CO2 Prestatieladder. Deze audit is succesvol doorlopen en Protinus IT is op 13 mei jl. het CO2 Prestatieladder certificaat toegekend op het hoogst mogelijke niveau, te weten Niveau 5.

"Wij zijn ons binnen onze organisatie enorm bewust van onze maatschappelijke positie en hebben daarin binnen de opzet van onze propositie strikt rekening gehouden.", aldus Marcel Nulden, Algemeen Directeur van Protinus IT. "Het is voor een snel groeiende organisatie als de onze best een uitdaging geweest om daar bovenop extra reductiedoelstellingen te realiseren. En toch is ons dat gelukt.”

"Naast alle interne maatregelen, zoals terugdringen energieverbruik op kantoor en onderweg, willen wij binnen de leveranciersketen waarbinnen onze organisatie inmiddels haar plaats heeft een proactieve rol spelen. Over deze keuzes hebben wij uiteraard goed nagedacht. Protinus IT heeft daartoe een 5-tal projecten in stelling gebracht die wij zowel richting onze leveranciers als onze klanten hebben geïnitieerd. Bewustwording binnen de gehele IT waarde- en distributieketens is hierin de leidraad.", aldus Nulden.

"Wij hebben deze aardbol te leen van de komende generaties. Protinus IT kent en neemt hierin haar verantwoordelijkheid. Precies dát is het motto waar wij ons blijvend door laten leiden."

]]>
Fri, 22 May 2015 23:54:04 +0200 Protinus IT is gecertificeerd op Niveau 5 CO2 Prestatieladder http://executive-people.nl/item/529405/protinus-it-is-gecertificeerd-op-niveau-co-prestatieladder.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Ondernemersvertrouwen onder ICT-bedrijven positief ondanks daling http://executive-people.nl/item/529401/ondernemersvertrouwen-onder-ict-bedrijven-positief-ondanks-daling.html Het ondernemersvertrouwen in het Nederlandse bedrijfsleven is in het tweede kwartaal van 2015 gelijk gebleven aan een kwartaal eerder. Hiermee zijn ondernemers voor het zesde kwartaal op rij positief gestemd. Onder ICT-bedrijven nam het vertrouwen juist af, maar de bedrijven zijn nog altijd positief.

Dit maken CBS, Kamer van Koophandel, EIB, MKB Nederland en VNO-NCW bekend. Het ondernemersvertrouwen in de ICT-sector is in het tweede kwartaal ten opzichte van een kwartaal eerder bijna gehalveerd. Desondanks blijven ICT-ondernemers positief gestemd over de toekomst.

Ondernemers zijn betrekkelijk positief over de werkgelegenheid in hun bedrijf. De vacature-indicator staat aan het begin van het tweede kwartaal ondanks een kleine afname op nagenoeg de hoogste stand in ruim vier jaar. Het CBS stelt dat als meer ondernemers gunstige verwachtingen hebben over de werkgelegenheid, dat een indicatie is dat deze in het bedrijfsleven verder zal groeien.

http://executive-people.nl afbeelding

]]>
Fri, 22 May 2015 16:02:36 +0200 Ondernemersvertrouwen onder ICT-bedrijven positief ondanks daling http://executive-people.nl/item/529401/ondernemersvertrouwen-onder-ict-bedrijven-positief-ondanks-daling.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
De digitale transformatie, waiting for instructions http://executive-people.nl/item/529331/de-digitale-transformatie-waiting-for-instructions.html In onze informatiewereld spreken we tegenwoordig veel over het derde platform: de wereld van social media, mobiele devices, analytics en de cloud. De niet meer weg te denken, snelle, interactieve services die we op een heel andere manier gebruiken dan de statische informatietechniek van eind vorige eeuw. De vaste desktop op kantoor, later ook thuis, met modems verbonden aan een voorzichtig opkomend internet. Intussen spreken we over een heuse ‘Informatie Generatie’: kinderen geboren na 2000 die de niet-mobiele, niet-digitale wereld van vroeger niet meer kennen. En die producten van toen met nostalgie bekijken, zoals wij de kiesschijftelefoon of oude buizenradio.

Vierde platform

Intussen gloort er alweer een nieuwe digitale wereld aan de horizon, namelijk de wereld van het internet der dingen. Een wereld waar apparaten met elkaar praten en elkaars intelligentie gebruiken. Waar nieuwe fabrieken ontstaan waarin machines zelfstandig met elkaar én de buitenwereld communiceren. Waar 3D-printing machines direct orders van consumenten ontvangen die hun bestelling in een 3D-CAD model opsturen. Gepersonaliseerd in het kwadraat, zou je kunnen zeggen.

Ook onze infrastructuur wordt intelligenter: steeds meer alom aanwezig en actief meekijkend naar wie er aanwezig is. Geen passieve Wi-Fi, maar actieve beacons die weten wie er in een bepaalde ruimte aanwezig is. Lerende systemen die meer en meer begrijpen wat er om hen heen gebeurt en zich daarop weten aan te passen. Onze telefoons zullen dan pas écht smart worden.

Netwerk als computer

Veel van dit nieuwe platform zal ingebed zijn in het netwerk. De datasets van sensoren zijn op zich niet groot, maar het aantal uitgewisselde datasets zal explosief groeien. En heel veel kleintjes, wordt ook groot. Communicatief gezien wordt dit dus een uitdaging. Het vraagt meer intelligentie in netwerkknooppunten om die enorme stroom kleine signaaltjes op een slimme manier te signaleren, te verwerken en uiteindelijk op plaats van bestemming te krijgen. In de jaren negentig werd wel eens gezegd: “het netwerk wordt de computer”. Dit lijkt steeds meer waarheid te worden. We denken bij een netwerk nog te veel aan communicatie van punt naar punt, waarbij een zender een boodschap verstuurt die via veel knooppunten bij de ontvanger arriveert. Communicatie geslaagd en afgelopen.

We gaan echter naar stromen data toe die nooit afgelopen zullen zijn. Sensoren die eenmaal aangezet in principe nooit meer worden uitgezet. En deze data hoeft niet altijd direct te worden afgeleverd bij een eventuele ontvanger. Een gemiddeld signaal kan hiervoor toereikend zijn, maar afwijkingen moeten wel aan een eindontvanger worden doorgegeven. Het netwerk moet dus zo intelligent worden dat alleen bijzonderheden direct worden doorgegeven, stabiele situaties melden is veel minder cruciaal.

Dit betekent dat ook organisaties dit soort informatie meer en meer kunnen gaan gebruiken om gebruikssituaties te volgen. Dit kan een verkocht artikel zijn dat gebruikt wordt door een klant en waar storings- en onderhoudsinformatie pro-actief van wordt aangeleverd. Maar het kan ook gaan om patiëntinformatie op het moment dat een medische situatie aanleiding geeft om in te grijpen. Of je huis, op het moment dat daar iets afwijkends gebeurt. Eigenlijk te veel mogelijkheden om hier allemaal te noemen.

Nieuwe privacy-uitdaging

Deze nieuwe datawereld wordt de komende jaren meer en meer zichtbaar, al zal dit voor velen vooral op de achtergrond zijn. Want het mooie en tegelijkertijd vervelende is dat het waarschijnlijk helemaal niet (meer) zichtbaar is. Fantastisch vanuit een service-oogpunt, vervelend vanuit het oogpunt van privacy. Wie volgt wie in een virtuele wereld die ons wel omringt, maar die we niet kunnen waarnemen?

Men spreekt wel over het zich langzaam aandienende vierde platform. En had de ontwikkeling van het derde platform al issues op het gebied van privacy, het vierde platform gaat nog vele stappen verder. Want uw mobiele telefoon kunt u nog uitzetten om niet gevolgd te worden, internet-browsen kan relatief veilig met de nodige voorzorgsmaatregelen en betalen kan nog cash zonder registratie. Maar als steeds meer functies digitaal en op de achtergrond plaatsvinden, dan worden goede digitale veiligheid en cyber security steeds dringender.

Middeleeuwen naar Verlichting

Op de laatste RSA security conferentie werd onze huidige digitale veiligheidssituatie vergeleken met de kennis die we hadden van de wereld aan het einde van de middeleeuwen. We dachten dat de wereld nog plat was en de zon om de aarde draaide. Onze zeekaarten gingen niet verder dan 20 kilometer uit de kust, omdat men niet verder durfde te varen uit angst van de platte aarde af te varen. Onze kennis van de aarde toen, is vergelijkbaar met onze kennis van de virtuele, digitale wereld nu.

Ontdekkingsreizigers verkenden destijds met schepen de aarde. Na vertrek uit de haven voer het schip na 20 kilometer van de landkaart af, waarna de stuurman riep naar de ontdekkingsreiziger: “Sailing off the map, waiting for instructions. . . .”. Langzaam verlieten we toen de Middeleeuwen, ontdekten we de ronde wereld en ons zonnestelsel. Langzaam kwam de ontluikende Verlichting, die ons inzicht en kennis gaf over dat deel van het aarde dat we nog niet kenden.

Hetzelfde geldt voor ons intussen globale internet, de mobiele digitale wereld waar we in leven en de vaak nog duistere cyberwereld onder ons. Daar weten we net zoveel vanaf als van onze aarde indertijd aan het eind van de Middeleeuwen. We zullen nog zeker barbaarse cyberaanvallen krijgen, plunderende piraten tegenkomen en verschillende gemene privacy-epidemieën moeten verduren. Maar dat zal onze ontdekkingstocht niet tegenhouden.

De mens heeft altijd techniek gebruikt om beter, gezonder, voortvarender en intelligenter te worden. Dat stopte niet bij het tweede platform en zal ook niet stoppen bij het derde of vierde platform. Maar het betekent ook dat we moeten beseffen dat we van onze ontluikende digitale wereld nog heel veel niet weten en onze transformatie daar naar toe, net is gestart . . . .

Door: Hans Timmerman, cto EMC Nederland

]]>
Fri, 22 May 2015 14:55:03 +0200 De digitale transformatie, waiting for instructions http://executive-people.nl/item/529331/de-digitale-transformatie-waiting-for-instructions.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Kwart van de ICT-professionals mist belangrijke kennis http://executive-people.nl/item/529369/kwart-van-de-ict-professionals-mist-belangrijke-kennis.html Bijna een kwart van de medewerkers (23%) mist nieuwe kennis of vaardigheden die belangrijk zijn om het werk goed te doen. Dit fenomeen komt relatief veel voor in de ICT-sector, waar 27% van de werknemers aangeeft belangrijke kennis en vaardigheden te missen. Werknemers die dit aangeven zijn vaker ziek en hebben veel vaker burn-out klachten.

Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2014, waarvan CBS en TNO vandaag de eerste resultaten publiceren. Als de ontwikkeling van kennis en vaardigheden van werknemers geen gelijke tred houdt met organisatorische en technologische veranderingen, dan is sprake van kwalificatieveroudering.

Snelheid van ontwikkelingen
ICT’ers geven aan vooral kennis te missen door de snelheid van technologische ontwikkelingen. Een relatief groot deel van de ICT’ers en de databank- en netwerkspecialisten geeft aan dat het werk zodanig is veranderd dat nieuwe kennis en vaardigheden nodig hebben voor hun werk.

Werknemers die aangeven nieuwe kennis en vaardigheden te missen blijken meer te verzuimen. Hun verzuimpercentage ligt 4,7% hoger dan bij werknemers die wel over voldoende kennis en vaardigheden (3,4%) zeggen te beschikken. Werknemers met verouderde kwalificaties hebben relatief vaak burn-outklachten en zijn daarnaast minder tevreden over hun werk. Ruim 12% geeft zelfs aan (zeer) ontevreden te zijn met het werk.

]]>
Fri, 22 May 2015 14:22:06 +0200 Kwart van de ICT-professionals mist belangrijke kennis http://executive-people.nl/item/529369/kwart-van-de-ict-professionals-mist-belangrijke-kennis.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Reportage Best of: Sharing in ICT 2015 http://executive-people.nl/item/529400/reportage-best-of-sharing-in-ict.html Hoe deel je informatie binnen en buiten je bedrijf? Deze basale vraag stond centraal tijdens het Best of: Sharing in ICT 2015, een klantevenement van Sharepoint-dienstverlener ETTU. Technologie stelt bedrijven steeds beter in staat om data te delen en vindbaar te maken, maar de bedrijfscultuur moet daar wel ondersteuning aan bieden, aldus managementadviseur en spreker Menno Lanting. Daarom is het belangrijk dat eerst wordt bepaald wat een bedrijf nu precies wil bereiken en vervolgens gaat kijken hoe technologie daar ondersteuning aan kan bieden. Welke technologie dat dan is, maakt volgens Lanting niet uit, maar de andere sprekers hielden er een andere mening op na: juist Sharepoint kan bedrijven helpen om informatie binnen en buiten je bedrijf te delen en met de komende releases zullen deze functionaliteiten alleen maar verder uitgebreid worden. 

]]>
Fri, 22 May 2015 14:11:51 +0200 Reportage Best of: Sharing in ICT 2015 http://executive-people.nl/item/529400/reportage-best-of-sharing-in-ict.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Reportage iBestuur Mobility Congres http://executive-people.nl/item/529394/reportage-ibestuur-mobility-congres.html Gisteren vond in Den Haag het eerste iBestuur Mobility Congres plaats. Meer dan vierhonderd vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid volgden een intensief programma met 72 sessies over alle mogelijke aspecten van mobility. Executive People was als partner betrokken bij dit evenement, en sprak voor deze reportage met Dion Kotteman, Raadsadviseur en Programmadirecteur bij het ministerie van Financiën en Willie Appel van Gartner.

]]>
Fri, 22 May 2015 13:59:53 +0200 Reportage iBestuur Mobility Congres http://executive-people.nl/item/529394/reportage-ibestuur-mobility-congres.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘BYOD is nog geen gemeengoed’ http://executive-people.nl/item/529368/a-byod-is-nog-geen-gemeengoeda.html De helft van alle organisaties geeft mobiele apparaten aan medewerkers. Bring Your Own Device (BYOD) of Choose Your Own Device (COPD) komt echter maar weinig voor. Het zakelijk gebruik van privé apparaten blijkt dus nog geen gemeengoed te zijn.

Onafhankelijk adviesbureau Verdonck, Klooster & Associates (VKA) voert de VKA Enterprise Mobility benchmark uit. Deze benchmark geeft inzicht in hoe Nederlandse organisaties op dit moment omgaan met mobiel werken, welke strategische vraagstukken hierbij spelen en welke toekomstplannen zij hebben. De organisatie geeft tussentijds de gegevens vrij van de eerste 20 Nederlandse organisaties die deelnemen aan de VKA Enterprise Mobility benchmark. Alle gegevens worden op 11 juni gepresenteerd op het Enterprise Mobility congres in het Kyocera Stadion te Den Haag.

Flexibiliteit
Flexibeler werken blijkt voor het merendeel van de organisaties de belangrijkste driver voor enterprise mobility te zijn. Ongeveer de helft van de deelnemende organisaties verstrekt de mobiele apparaten aan haar medewerkers. Slechts enkele organisaties hebben echter een BYOD of CYOD beleid ingericht, waarbij medewerkers hun privé apparaten ook zakelijk kunnen gebruiken of respectievelijk zelf hun zakelijke mobiele apparaat kunnen kiezen.

De meeste deelnemers verwachten een stijging van het budget voor enterprise mobility vanaf 2015, variërend van enkele procenten tot meer dan 25 procent. Het extra budget wordt vooral beschikbaar gesteld voor het aanschaffen of vervangen van mobiele apparaten, het beveiligen van bedrijfsinformatie en het ontwikkelen van bedrijfsapps.

]]>
Fri, 22 May 2015 12:33:30 +0200 ‘BYOD is nog geen gemeengoed’ http://executive-people.nl/item/529368/a-byod-is-nog-geen-gemeengoeda.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Weersta Cryptolocker-weg met documenten http://executive-people.nl/item/529318/weersta-cryptolocker-weg-met-documenten.html Een paar jaar geleden moest de organisatie waar ik toen voor werkte, migreren naar een nieuwe versie van de MS Office suite. Dat was noodzakelijk omdat de organisatie gebruik wilde maken van de nieuwe Sharepoint versie, zodat Sharepoint kon worden gebruikt als het nieuwe document management systeem. Sharepoint is natuurlijk alleen goed te gebruiken als alle medewerkers Office en Sharepoint gebruiken op de manier die Microsoft heeft bedacht. Ik heb die manier eigenlijk nog nooit in de praktijk gehanteerd zien worden. In de meeste gevallen wordt Sharepoint op dezelfde manier gebruikt als we al heel lang gewend zijn, namelijk in een hiërarchische mappenstructuur op een fileserver. Dus resulteert het gebruik van Sharepoint in dezelfde chaos als we al heel lang gewend zijn: heel veel kopieën van elk document, versiebeheerproblemen, corrupte bestanden en niet in het minst ervaren we compatibiliteitsproblemen, omdat MS Office niet in staat is om bestanden op een transparante en toekomstvaste manier op te slaan (nee, ik vind OOXML niet open genoeg).

Een poos geleden had ik een mooi idee om die knelpunten op te lossen, dus schreef ik een beleidsnotitie om af te stappen van het gebruik van documenten en over te stappen op het beheren van informatie in een content management systeem. Het idee is om memo's, rapporten en notities te bewerken en op te slaan in een CMS of in een enterprise wiki. Ik hou van wikis: er is altijd maar één actuele versie van een notitie, oude versies zijn direct beschikbaar, met de zichtbare revisies tussen de verschillende versies van de notities, geen compatibiliteitsproblemen: alle tekst is gewoon in de meest kale vorm opgeslagen, waarbij ook alle opmaak helemaal transparant en dus ook reproduceerbaar is. En als je een hardcopy wilt, dan genereer je gewoon een pdf'je, helemaal handig. En, niet onbelangrijk, wikis hebben zulke prettige zoekfuncties… kom daar maar eens om in de standaard onhandig ingerichte Sharepoints…

Maar om een lang verhaal kort te maken, mijn voorstel werd nooit serieus opgepakt. De meeste organisaties willen vast blijven zitten in hun lock-in, met hun versiebeheerproblemen, want door die nieuwe officeversies kun je zien welke van de bij een document betrokken personen online zijn in Lync, of Skype voor bedrijven... Maar, nu is er misschien wel een nieuwe aanleiding om eens serieus na te denken over het #wegmetdocumenten streven: Cryptolocker Cryptolocker is malware die erop is gericht om mensen geld afhandig te maken door bestanden te versleutelen en ze alleen tegen betaling van losgeld weer vrij te geven.

Cryptolocker versleutelt bestanden op een werkplek, of op een server, of op een share, of in onedrive of Sharepoint… Microsoft geeft aan dat MS Office365 niet kwetsbaar is.

Er zijn enkele versies van cryptolockers die niet goed werken, of waarvan de geheime sleutels zijn uitgelekt (zodat je zonder betaling van het losgeld wellicht je bestanden terugkrijgt). Maar in de meeste gevallen is de aanwezigheid van Cryptolocker heel slecht nieuws voor een slachtoffer.

Tenzij je geen documenten hebt. Als je geen documenten hebt, dan kunnen ze ook niet versleuteld worden… Kijk eens aan… een mooie aanleiding om over te stappen op het gebruik van content management systemen en wikis, over te stappen op presi-achtige presentaties, ethercalc in plaats van spreadsheet applicaties, on-line collaboratietools in plaats van officeapplicaties. En stop met het misbruiken van Excel voor gegevensanalyse en statistische bewerkingen, gebruik online databases en BI-tools. Output nodig? Waarom documenten printen? Gebruik viewers op die databases of genereer een pdf (dat kun je immers steeds opnieuw doen vanuit de originele databases).

En als je dan toch met alle geweld een document wilt maken, gebruik dan een minder kwetsbaar platform. Maar overweeg eerst waarom je in vredesnaam nog documenten wilt hebben...

Door: André Koot, Principal consultant bij Strict Consultancy in samenwerking met het Cqure Kennisplatform

]]>
Fri, 22 May 2015 11:35:13 +0200 Weersta Cryptolocker-weg met documenten http://executive-people.nl/item/529318/weersta-cryptolocker-weg-met-documenten.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Chef Duitse geheime dienst: ‘We hebben fouten gemaakt’ http://executive-people.nl/item/529366/chef-duitse-geheime-dienst-a-we-hebben-fouten-gemaakta.html Gerhard Schindler, chef van de Duitse geheime dienst BND, erkent dat er fouten zijn gemaakt in de samenwerking met Amerikaanse inlichtingendienst NSA. De twee diensten bespioneerden onder andere Europese bedrijven.

Dit heeft Schindler gezegd tegenover een onderzoekscommissie van het Duitse parlement. Onlangs werd bekend dat de BND en NSA lange tijd samen allerlei doelen hebben bespioneerd, waaronder ook doelen in Europa. Onder andere bedrijven, regeringen en politici zouden door de geheime diensten onder de loep zijn genomen. Schindler erkent nu dat er onvoldoende is gecontroleerd waarvoor de NSA deze data in handen wilde krijgen.

Onlangs bleek dat de BND in opdracht van de NSA waarschijnlijk ook Nederlands internetverkeer heeft afgetapt. Het gaat om data die is onderschept bij het Duitse internetknooppunt DE-CIX in Frankfurt. Ook vanuit Nederland loopt veel internetverkeer via dit knooppunt.

]]>
Fri, 22 May 2015 10:43:39 +0200 Chef Duitse geheime dienst: ‘We hebben fouten gemaakt’ http://executive-people.nl/item/529366/chef-duitse-geheime-dienst-a-we-hebben-fouten-gemaakta.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Eurocommissaris: ‘Europese Commissie wil geen backdoors in encryptie’ http://executive-people.nl/item/529336/eurocommissaris-a-europese-commissie-wil-geen-backdoors-in-encryptiea.html De Europese Commissie is niet van plan backdoors in te laten bouwen in encryptie. Dit heeft Eurocommissaris Andrus Ansip van Digitale Interne Markt gezegd tegen het Europees Parlement.

Dit meldt EurActiv. Ansip reageert met zijn uitspraak op geruchten dat de Europese Commissie dergelijke backdoors wil laten verwerken in encryptie-oplossingen, met als doel ook beveiligde communicatie van Europese burgers af te kunnen luisteren. Ansip stelt echter dat vertrouwen van burgers een must is en dat de Europese Commissie dit vertrouwen niet wil schaden door backdoors aan te brengen in encryptie.

Eerder deze week stuurde een groot aantal IT-bedrijven ook al een brandbrief naar de Amerikaanse president Obama waarin zij hem oproepen encryptie te respecteren en niet te ondermijnen met backdoors. De brief is ondertekend door ruim 150 Amerikaanse IT-bedrijven, waaronder Apple, Google, Microsoft, Facebook en Twitter. Ook beveiligingsexperts, burgerrechtenorganisaties en universiteiten hebben de brief ondertekend.

]]>
Fri, 22 May 2015 09:46:28 +0200 Eurocommissaris: ‘Europese Commissie wil geen backdoors in encryptie’ http://executive-people.nl/item/529336/eurocommissaris-a-europese-commissie-wil-geen-backdoors-in-encryptiea.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Kwaadaardige software zit steeds vaker verstopt in advertenties http://executive-people.nl/item/529325/kwaadaardige-software-zit-steeds-vaker-verstopt-in-advertenties.html Het cybersecurity-landschap van het eerste kwartaal van 2015 stond niet alleen in het teken van nieuwe dreigingen, maar er werden vooral ook veel nieuwe varianten op oude bedreigingen gevonden. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport naar cybercrime van Trend Micro “Bad Ads and Zero-Days: Reemerging Threats Challenge Trust in Supply Chains and Best Practises”.

Enkele van de highlights in het rapport worden gevormd door malvertising, zero-day vulnerability exploitatie en ‘old-school’ macro-malware. Maar ook ransomware nam verder in populariteit toe. Verder blijkt Nederland populair als het gaat om het hosten van malafide URL’s en staat daarmee wereldwijd op de tweede plek. Het onderzoek meldt ook goed nieuws: het totale volume aan dreigingen daalde in vergelijking met het vierde kwartaal vorig jaar.

Malvertising populair

Online advertenties waren afgelopen kwartaal een populair middel om gebruikers te besmetten. Adware staat bovenaan de lijst van mobiele dreigingen. Trend Micro rapporteerde tot nu toe meer dan vijf miljoen Android-dreigingen en voorspelde eerder al dat het aantal aan het einde van 2015 zou oplopen tot acht miljoen. Ook werden er zero-day exploits gevonden, gericht op malvertisements die gebruikmaken van Adobe-software. Slachtoffers konden hierbij worden besmet, zonder dat zij een bezoek hadden gebracht aan de kwaadaardige website.

Ransomware groeit verder

De populariteit van ransomware zette in het eerste kwartaal van dit jaar door. Met name crypto-ransomware steeg flink in volume. Het aantal infecties verviervoudigde van 1.540 in het eerste kwartaal van 2014 tot 7.844 in het eerste kwartaal van dit jaar. Het was hiermee goed voor bijna de helft van alle ransomware-infecties.

De Verenigde Staten was veruit het meest populaire ransomware-doelwit en goed voor 34 procent van alle besmettingsgevallen. In Europa wordt de lijst aangevoerd door Italië, Frankrijk en Duitsland. Ransomware en crypto-ransomware vormen niet langer alleen een dreiging voor consumenten, maar ook voor zakelijke gebruikers. Het aantal infecties gericht op bedrijven laat bijna een verdubbeling zien ten opzichte van Q4 2014.  

Dreigingslandschap en lokale cijfers

Het totale volume bedreigingen is in het eerste kwartaal van dit jaar gedaald, in vergelijking met het laatste kwartaal van 2014. Hoewel Trend Micro minder kwaadaardige domeinen heeft geblokkeerd voor gebruikers en minder malwaretegen heeft moeten houden, was er een piek waar te nemen in het volume van spam-berichten. Dit kan mogelijk duiden op de terugkeer naar e-mail als infectiebron. Verder blijkt uit het rapport dat Nederland op de tweede plek staat van landen met de meest gehoste malafide URL’s (7 procent). Daarnaast staat ons land in de top 10 van landen met de meeste Command & Control (C&C)-servers (4 procent). Dit wil niet zeggen dat de aanvallers ook opereren vanuit die landen, aangezien de C&C-servers van afstand kunnen worden beheerd.

 

 Uit het rapport komen verder de volgende belangrijke trends naar voren:
 • Oude dreigingen versterkt met nieuwe tools en tactieken van gerichte aanval: Rocket Kitten en de mensen achter Operation Pawn Storm richtten zich op nieuwe doelwitten, waaruit blijkt dat gerichte aanvallen evolueren.

 • Exploit kits worden meer verfijnd: exploit kits bleven continu nieuwe exploits toevoegen.

 • Macro malware, oud maar effectief: de heropleving van macro malware suggereert dat cybercriminelen misbruik maken van fouten in Microsoft Office.

 • Oud veiligheidslek FREAK zorgde voor uitdagingen rondom patch management: naarmate er meer zwakke plekken ontstaan in open source-besturingssystemen en -applicaties, is het voor IT-beheerders steeds moeilijker risico’s te beperken.

"Hoewel we nog niet halverwege het jaar zijn, is het duidelijk dat 2015 opmerkelijk zal worden in termen van volume, genialiteit en verfijning van aanvallen”, zegt Raimund Genes (foto_, CTO van Trend Micro. “Zowel bedrijven als particulieren moeten proactief zijn in hun bescherming. Hoewel we enerzijds onze systemen continu moeten aanpassen om onszelf te beschermen tegen nieuwe aanvallen, laat dit eerste kwartaal ook zien dat we moeten uitkijken voor oudere dreigingen en geen enkele industrie of systeem moet worden vergeten.”

Het volledige rapport “Bad Ads and Zero-Day: Reemerging Threats Challenge Trust in Supply Chains and Best Practices” is hier te downloaden.

]]>
Fri, 22 May 2015 09:01:22 +0200 Kwaadaardige software zit steeds vaker verstopt in advertenties http://executive-people.nl/item/529325/kwaadaardige-software-zit-steeds-vaker-verstopt-in-advertenties.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Huawei LiteOS: een micro kernel voor machine to machine (m2m)-communicatie http://executive-people.nl/item/529312/huawei-liteos-een-micro-kernel-voor-machine-to-machine-mm-communicatie.html Het Internet of Things (IoT), is de grootste innovatie en verandering die de ICT de komende jaren op zich af ziet komen. Om apparaten in staat te stellen actief in M2M netwerken te participeren heeft het Chinese ICT-bedrijf Huawei, bij monde van CTO William Xu (foto), een speciale micro kernel ontwikkeld. Aldus werd bekend gemaakt tijdens het Huawei Network Congres in Beijing.

Om geschikt te zijn voor de nieuwe toepassingen, moet de software aan een aantal belangrijke kenmerken voldoen. Alleen dan kunnen de slimme apparaten probleemloos data met elkaar uitwisselen en eenvoudig bijvoorbeeld persoonlijke netwerken en gebouwautomatisering simpel mogelijk maken. Een van de meest in het oog springende is de omvang. De code is minder dan 10 kbyte groot. Ook is het flexibele LiteOS niet eenkennig en draait het op platformen die gebruik maken van onder andere x86- en ARM-processoren. De software is in hoge mate geschikt om de systemen zelf te laten configureren waardoor aansluiting gezocht kan worden bij bestaande netwerken. Bovendien is het energieverbruik zeer ver geminimaliseerd, zodat een apparaat dat LiteOS gebruikt, tot vijf jaar op een batterij kan werken.

Het nieuwe besturingssysteem geeft ontwikkelaars op korte termijn de ruimte om mee te werken aan de lang verwachte ontwikkeling, waarbij in 2025 zo’n 50 - 100 miljard systemen met elkaar gaan communiceren.

Door: Hans Steeman

]]>
Thu, 21 May 2015 15:27:01 +0200 Huawei LiteOS: een micro kernel voor machine to machine (m2m)-communicatie http://executive-people.nl/item/529312/huawei-liteos-een-micro-kernel-voor-machine-to-machine-mm-communicatie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Cookie compliance kit helpt bedrijven cookieregels te respecteren http://executive-people.nl/item/529306/cookie-compliance-kit-helpt-bedrijven-cookieregels-te-respecteren.html DDMA, de branchevereniging voor marketeers, publiceert een gratis cookie compliance kit. De kit vertelt bedrijven precies voor welke cookies zij toestemming moeten vragen en op welke wijze gebruikers hierover moeten worden geïnformeerd.

De cookiemuur, een pop-up die bezoekers van websites eerst om toestemming vraagt cookies te mogen plaatsen voordat toegang wordt gegeven tot de site, duikt weer op steeds meer websites op. Dit nadat de Nederlandse toezichthouder ACM de controle op de naleving van cookieregels heeft opgevoerd. De cookie compliance kit helpt aan deze regels te voldoen.

Ook een cookiemuur blijkt namelijk niet altijd voldoende te zijn om aan de cookieregels te voldoen. In veel gevallen geeft zo’n pop-up namelijk te weinig informatie over de reden waarom bedrijven cookies op machines van bezoekers willen plaatsen. Ook is vaak onduidelijk hoe bezoekers precies toestemming kunnen geven of deze juist kunnen weigeren.

]]>
Thu, 21 May 2015 15:22:44 +0200 Cookie compliance kit helpt bedrijven cookieregels te respecteren http://executive-people.nl/item/529306/cookie-compliance-kit-helpt-bedrijven-cookieregels-te-respecteren.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Inzicht in buitenlandse vestiging is grote uitdaging van internationaal ondernemen’ http://executive-people.nl/item/529305/a-inzicht-in-buitenlandse-vestiging-is-grote-uitdaging-van-internationaal-ondernemena.html Het verkrijgen van inzicht in en controle over de financiële prestaties van buitenlandse vestigingen is nog steeds één van de grootste uitdagingen van succesvol internationaal ondernemen. 35 procent van de Nederlandse bedrijven die internationaal actief zijn mist inzicht in bepaalde bedrijfsonderdelen.

Dit blijkt uit een onderzoek van Exact onder 520 Nederlandse bedrijven die internationaal actief zijn en de ervaringen van Mandaat, een interim management bureau voor internationale managers. Andere uitdagingen die Nederlandse bedrijven hebben bij succesvol internationaal ondernemen, zijn het vinden van het juiste lokale management en het creëren van het juiste operationeel ontwerp van de buitenlandse vestiging.

Real time-inzicht bij 14 procent van de bedrijven
Van de bedrijven die internationaal actief zijn geeft slechts 14 procent aan volledig en real time-inzicht te hebben in alle bedrijfsonderdelen. 20 procent heeft wel gedetailleerd inzicht, maar niet real time en ruim 30 procent geeft aan het heel lastig te vinden precies te weten wat er gebeurt.

Jarno van Hurne, Product Marketing Director bij Exact: “Wij zien vaak dat de financiële administratie van iedere buitenlandse vestiging op een andere manier wordt bijgehouden. Dat komt omdat standaarden per land vaak sterk verschillen en is een grote uitdaging bij internationaal ondernemen met soms vervelende gevolgen. Dit is op te lossen met de inzet van een gestandaardiseerd, schaalbaar financieel systeem waarin de data van alle landen te vinden is. Verder moet het systeem te gebruiken zijn in de lokale taal en moet de lokale wetgeving erin verwerkt zijn. Bedrijven die erin slagen real time-inzicht te krijgen in de financiële prestaties van buitenlandse vestigingen zijn succesvoller omdat ze de juiste sturing en controle kunnen geven aan de managers ter plaatse.”

Lokaal management
Het vinden van het juiste lokale management is een andere uitdaging waar bedrijven die internationaal zaken doen mee te maken krijgen. Uit de analyse blijkt dat managers die de lokale gebruiken en omstandigheden kennen, maar ook voeling hebben met de cultuur op het hoofdkantoor in Nederland vaak de beste match zijn voor Nederlandse bedrijven die internationaal ondernemen. Deze managers zijn volgens Exact in staat tot effectief strategisch en operationeel management te komen. Tegelijkertijd spreken deze bruggenbouwers de taal en kennen ze de lokale normen, waarden en wetgeving.

De analyse laat ook zien dat internationaal succesvolle bedrijven vaak de juiste middenweg weten te vinden tussen volledig standaardiseren of de lokale werkwijzen overnemen. Zij gaan flexibel om met het opleggen van de werkprocessen en de organisatiestructuur van het hoofdkantoor en geven de lokale managers de nodige vrijheid. Zo krijgt de lokale manager de gelegenheid buiten de core business van het bedrijf nieuwe kansen te creëren. Dit levert vaak veel voordelen op voor de onderneming.

Gebrekkige controle en beperkt inzicht
Janco Duvekot, Manager ‘Flexpats’ bij Mandaat: “Uit het onderzoek blijkt dat gebrekkige controle en beperkt inzicht in de risico’s en prestaties van een buitenlandse vestiging nog steeds een van de voornaamste uitdagingen is bij internationaal ondernemen. Gebruik van de juiste business software helpt bedrijven deze uitdaging te overwinnen. Goede communicatieschakels en informatie-uitwisseling tussen de buitenlandse vestiging en het hoofdkantoor spelen daarbij tevens een belangrijke rol. Een ervaren internationale interim manager kan uitkomst bieden bij het vinden van het juiste lokale management. Deze kan de brug slaan tussen het hoofdkantoor en de buitenlandse vestiging, zodat het bedrijf succesvol verder kan uitbreiden in het buitenland.”

]]>
Thu, 21 May 2015 14:12:30 +0200 ‘Inzicht in buitenlandse vestiging is grote uitdaging van internationaal ondernemen’ http://executive-people.nl/item/529305/a-inzicht-in-buitenlandse-vestiging-is-grote-uitdaging-van-internationaal-ondernemena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Kroes start CodePact campagne om leerlingen les te laten krijgen in programmeren http://executive-people.nl/item/529309/kroes-start-codepact-campagne-om-leerlingen-les-te-laten-krijgen-in-programmeren.html Op alle Nederlandse scholen moeten leerlingen les krijgen in programmeren. Met die ambitie lanceert Neelie Kroes van StartupDelta het CodePact op 21 mei 2015 tijdens het Onderwijsfestival. De doelstelling van het CodePact is om 400.000 kinderen te onderwijzen in programmeren. In het CodePact nemen het bedrijfsleven en de overheid actie om les te geven in programmeren op het basis- en voortgezet onderwijs. Door bij kinderen vroegtijdig programmeervaardigheden voor coderen bij te brengen, wordt een kweekvijver voor toekomstig talent gecreëerd. Bovendien is het noodzakelijk dat Nederland zijn concurrentiepositie verstevigt, omdat in diverse buurlanden coderen inmiddels al een vaste plek heeft binnen het onderwijs.

“We hebben een ongekend tekort aan talenten die kunnen programmeren, waardoor onder andere start-ups niet aan het juiste personeel kunnen komen en onvoldoende kunnen groeien. CodePact maakt een verschil door 400.000 leerlingen deze vaardigheden vroegtijdig bij te brengen in de klas en daarbuiten”, aldus Neelie Kroes.

CodePact zorgt ervoor dat de leerlingen van nu straks aan de slag kunnen op de arbeidsmarkt waar de automonteur, de verwarmingsinstallateur en de app-bouwer allemaal moeten kunnen programmeren en over nieuwe, digitale vaardigheden moeten beschikken. Om te zorgen dat ieder kind die digitale vaardigheden opdoet, zijn er acht acties afgesproken, die het bedrijfsleven samen met het onderwijs oppakt. De voornaamste inzet is om alle leerlingen van groep 8 van de basisschool en van het eerste jaar op het voortgezet onderwijs de kans te geven om te leren programmeren, alsmede om kinderen logisch en gestructureerd te leren denken en te leren begrijpen hoe technologie werkt. Daarnaast committeren de partners in CodePact zich onder andere aan het leveren van software, trainingen en lesmiddelen die programmeerlessen faciliteren voor zowel leerlingen als onderwijskrachten en ouders.

CodePact is door StartupDelta gelanceerd tijdens het Onderwijsfestival van Like to Share en is ondertekend door Bomberbot, Codeforsu, CodeUur, ECP, gemeente Amsterdam, Google, IBM, Inspiring Fifty, Like to Share, Microsoft, Malmberg, NederlandICT, Oracle, Q42, Randstad en VHTO. In de zomermaanden van 2015 wordt het CodePact verder uitgebouwd met nieuwe partners en een concreet actieplan. Bij de start van de Codeweek op 10 oktober 2015 wordt het actieplan gepresenteerd.

WK

]]>
Thu, 21 May 2015 14:01:18 +0200 Kroes start CodePact campagne om leerlingen les te laten krijgen in programmeren http://executive-people.nl/item/529309/kroes-start-codepact-campagne-om-leerlingen-les-te-laten-krijgen-in-programmeren.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Website schat wat je zou moeten verdienen http://executive-people.nl/item/529294/website-schat-wat-je-zou-moeten-verdienen.html Benieuwd wat een werknemer of natuurlijk jijzelf zou moeten verdienen? De website ValueMyCV berekent dit voor je aan de hand van je CV.

Op de website kunnen gebruikers hun CV uploaden, waarna de tool berekend welk salaris aan de hand van diploma’s, ervaring en expertise je zou mogen verwachten. De website is ontwikkeld door Adzuna en maakt gebruik van ‘textmining’, waarmee waardevolle informatie uit een grote hoeveelheid tekst kan worden gefilterd.

Aan de hand van deze analyse gaat de website op zoek naar passende vacatures. Aan de hand van deze vacatures kan de site een realistisch salaris berekenen dat je zou mogen verwachten binnen de sector waarin je actief ben. Het berekende salaris kan direct vanaf de website worden doorgestuurd naar bijvoorbeeld een werkgever of juist werknemer.

]]>
Thu, 21 May 2015 13:01:31 +0200 Website schat wat je zou moeten verdienen http://executive-people.nl/item/529294/website-schat-wat-je-zou-moeten-verdienen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Dell beloont innovatieve ideeën tijdens DHPA 2015 event (video) http://executive-people.nl/item/529308/dell-beloont-innovatieve-ideea-laquo-n-tijdens-dhpa-event-video.html Dell beloont innovatieve ideeën van bezoekers tijdens het DHPA 2015 event in Den Haag.  Dit zegt Michael van Dijk, account executive van de Dell hosting divisie die zich richt op msp’s, datacenters en hosting bedrijven. Om aandacht te trekken vliegt er een drone van Dell bij de ingang van het DHPA Techday 2015 event in de Fokker Terminal in Den Haag.

Het team van Dell spreekt bezoekers aan of ze innovatieve ideeën hebben, zoals een specifieke oplossing of een app. Deze kunnen ze pitchen bij Dell. Daarvan mogen drie mensen met de meest innovatieve ideeën mee naar een Dell Solution Center. Daar worden de ideeën uitgewerkt. Uiteindelijk wordt er een winnaar gekozen waarmee een proof of concept kan worden gemaakt.

Dell stimuleert innovatie. Onlangs heeft Dell een video campagne gemaakt met als thema ‘It’s all about you’. Daarin toont Dell beelden hoe het bedrijf helpt met innovatie. Zo leverde Dell twee HPC-clusters aan NASA, zodat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie de landingsscenario’s van zijn satelliet op Mars kon simuleren.

Van Dijk zegt met deze actie dat Dell zijn partners en klanten volledig ondersteunt. “Dell is er voor jullie.”

Door: Witold Kepinski

]]>
Thu, 21 May 2015 12:39:52 +0200 Dell beloont innovatieve ideeën tijdens DHPA 2015 event (video) http://executive-people.nl/item/529308/dell-beloont-innovatieve-ideea-laquo-n-tijdens-dhpa-event-video.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Staatssecretaris Mansveld roept bedrijven op gezamenlijk aan het klimaat te werken http://executive-people.nl/item/529293/staatssecretaris-mansveld-roept-bedrijven-op-gezamenlijk-aan-het-klimaat-te-werken.html Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu gaat tijdens de Climate & Business klimaatconferentie in Parijs bestuurders van multinationals en Nederlandse bedrijven oproepen een samenwerkingsverband te vormen om te werken aan klimaatoplossingen. Op een discussiebijeenkomst vandaag noemt ze de inzet van het bedrijfsleven onmisbaar om de economie en samenleving weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering.

“We kunnen de uitdagingen van klimaatverandering alleen goed te lijf gaan als iedereen meedoet. Oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan (mitigatie) en ons te wapenen tegen de gevolgen ervan (adaptatie) zijn niet alleen een verantwoordelijkheid van wereldleiders of overheden, daar is ieders inzet voor nodig. Grote bedrijven die werk willen maken van klimaat bereiken meer door hun kennis en innovatie delen. Die bedrijven moeten elkaar opzoeken en een sterke klimaatalliantie vormen zodat ze meer waardevolle kennis gaan uitwisselen, zoals technieken om duurzamer met grondstoffen om te gaan en innovaties voor het opslaan van zonne- en windenergie,” aldus Mansveld.

Open brief van multinationals
Deze oproep om samen te werken is daarmee ook een reactie op een open brief van de topmannen van 43 multinationals, waaronder de Nederlandse bedrijven Unilever, ING, AkzoNobel en DSM. In april drongen zij er bij wereldleiders op aan om in actie te komen tegen klimaatverandering.

In Parijs benadrukte staatssecretaris Mansveld ook dat Nederland beschikt over kennis en innovatie om de klimaatuitdagingen aan te gaan: “Nederland heeft concrete ervaring om klimaatverandering aan te pakken en ons te beschermen tegen de gevolgen ervan. We worden uitgedaagd om met extremer weer en de stijgende zeespiegel om te gaan. Nederlandse bedrijven en sectoren hebben daar concrete oplossingen voor, van landbouw tot ICT en van transport tot energie. Ik werk aan een Nationale Adaptatiestrategie om de risico's aan te pakken en zo ons land en de Nederlanders te beschermen. Ook hier is samenwerking onmisbaar om resultaat te bereiken, want ik doe dit samen met steden, regio's, maatschappelijke organisaties en bedrijven die hetzelfde gevoel voor urgentie uitspreken.”

]]>
Thu, 21 May 2015 11:44:10 +0200 Staatssecretaris Mansveld roept bedrijven op gezamenlijk aan het klimaat te werken http://executive-people.nl/item/529293/staatssecretaris-mansveld-roept-bedrijven-op-gezamenlijk-aan-het-klimaat-te-werken.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
SAS presenteert gratis boek over de rol van data in organisaties http://executive-people.nl/item/529277/sas-presenteert-gratis-boek-over-de-rol-van-data-in-organisaties.html Ontwikkelingen als ‘The Internet of Things’ zorgen ervoor dat de samenleving steeds meer datagedreven wordt. Een nieuwe realiteit waarin door de grote beschikbaarheid van data de mogelijkheden onbeperkt lijken om processen te optimaliseren, fraude te bestrijden en klanten beter te bedienen. In dit licht presenteert SAS het boek: ‘Future Bright – A Data Driven Reality’. In dit boek bespreken organisaties en experts uit de praktijk hoe zij inspelen op deze nieuwe realiteit en welke lessen zij daarbij hebben geleerd.

In deze nieuwste uitgave uit de ‘Future Bright-serie’ van SAS delen onder andere Rijkswaterstaat en Gelre ziekenhuizen inzichten over hoe zij data benutten om hun bedrijfsprocessen te verbeteren en innovatie aan te jagen. Ook vertelt Rob van Bruggen, Hoofd Bedrijfsinformatie bij het OLVG (Onze Lieve Vrouwe Gasthuis) welke lessen hij tot nu toe heeft geleerd bij het samenbrengen van alle data van twee ziekenhuizen tijdens een fusie.

Experts

Verder bespreken gerenommeerde experts op het gebied van data management in het boek welke stappen gezet moeten worden om data management een centrale rol toe te kennen in organisaties. Bas Dudink,technologieconsultant bij SAS gaat in op hoe organisaties de kwaliteit van gegevens naar een hoger niveau kunnen tillen zodat ze er ook echt op kunnen bouwen. Expert Ronald Damhof vertelt aan de hand van zijn datakwadrantenmodel hoe je een goede visie ontwikkelt op data management en hoe je het onderwerp bespreekbaar maakt binnen de organisatie.

‘Future Bright – A Data Driven Reality’ is kosteloos te downloaden als e-book.

]]>
Thu, 21 May 2015 10:34:43 +0200 SAS presenteert gratis boek over de rol van data in organisaties http://executive-people.nl/item/529277/sas-presenteert-gratis-boek-over-de-rol-van-data-in-organisaties.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Beveiliging bij beursgenoteerde bedrijven niet op orde’ http://executive-people.nl/item/529292/a-beveiliging-bij-beursgenoteerde-bedrijven-niet-op-ordea.html Bij slechts één op de drie beursgenoteerde bedrijven is de Raad van Bestuur verantwoordelijk voor security. Bij 15 van de 46 onderzochte bedrijven met een beursnotering aan de AEX of de Midkap is security een onderwerp op het hoogste bestuursniveau. Daarmee lijkt het overgrote deel van de Nederlandse beursfondsen de risico’s van security niet serieus te nemen. dit blijkt uit de jaarlijkse Cyber Security Benchmark van KPMG.

In Nederland onderzoekt KPMG ieder jaar de jaarverslagen van de aan de AEX- en Midkap genoteerde bedrijven op de aandacht voor deze risico’s op het gebied van security. Opvallende conclusie is dat 35% van de Midkap bedrijven überhaupt geen aandacht aan security besteedt.

Raad van Bestuur verantwoordelijk voor security
Bij de bedrijven die wel uitgebreid ingaan op de risico’s is de Raad van Bestuur verantwoordelijk gemaakt voor security. De AEX-bedrijven scoren een stuk beter. 87% van deze bedrijven besteedt in meer of mindere mate aandacht aan security. Echter, het overgrote gedeelte van deze bedrijven (60%) vind security geen verantwoordelijkheid van de Raad van Bestuur.

Volgens John Hermans, Cyber Security lead partner van KPMG, sluit dit beeld aan bij eerdere onderzoeken van KPMG over het gebrek aan aandacht voor security in de Nederlandse bestuurskamers. Hermans: "Cyber Security wordt een steeds belangrijker thema, het aantal incidenten en de impact ervan is de afgelopen jaren steeds verder toegenomen. Tegelijkertijd staat het Cyber Security-beleid in de Nederlandse bestuurskamers nog in de kinderschoenen. En is de aanpak van ervan door Nederlandse bedrijven versnipperd en reactief.”

Prominent op de agenda
“Het is van belang dat Cyber Security prominent op de agenda van de Raad van Bestuur komt te staan, zodat de risico’s inzichtelijk worden en bestuurders tijdig de juiste acties kunnen ondernemen om deze risico’s in hun organisatie te mitigeren”, aldus Hermans

]]>
Thu, 21 May 2015 09:43:11 +0200 ‘Beveiliging bij beursgenoteerde bedrijven niet op orde’ http://executive-people.nl/item/529292/a-beveiliging-bij-beursgenoteerde-bedrijven-niet-op-ordea.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Koning & Hartman levert nieuwe DP-HR-DH KVM extenders van Guntermann & Drunck http://executive-people.nl/item/529190/koning-en-hartman-levert-nieuwe-dp-hr-dh-kvm-extenders-van-guntermann-en-drunck.html Guntermann & Drunck introduceert met de DP-HR-DH een nieuwe serie KVM extenders die verkrijgbaar zijn bij  Koning & Hartman. Deze systemen zijn met twee DisplayPort connectors zeer flexibel: gebruikers kunnen kiezen voor het gebruik van één videokanaal op volle video bandbreedte of twee dual-head kanalen met een standaard resolutie.

De nieuwe DP-HR-DH serie KVM extenders van Guntermann & Drunck zijn voorzien van twee DisplayPort connectors aan de input en output zijde. Het systeem is daarmee geschikt voor één videokanaal op volle video bandbreedte (2K op 60 Hz / 4K op 30 Hz) of twee dual-head kanalen met een standaard resolutie (1920 x 1200 op 60 Hz of full HD per kanaal). Het is ook mogelijk om te schakelen tussen dual-head workstations en single video PC’s, zelfs met 2K en 4K resolutie videoschermen.

Ook nieuw aan deze extenders is dat ze slechts één kabel gebruiken voor verzenden van de twee videosignalen. Dit leidt tot een dubbele besparing: enerzijds is 50% minder bekabeling nodig ten opzichte van klassieke dual head extenders, anderzijds volstaat een kleinere matrixswitch voor de gewenste applicatie.

De devices van Guntermann & Drunck zijn compatibel met elkaar en goed te combineren met de matrixswitches van het merk. Hierdoor is de oplossing geen standaard één op één extender, maar kunnen signalen ook geschakeld worden tussen verschillende gebruikers. De nieuwe DP-HR-DH extender serie wordt in juni officieel geïntroduceerd tijdens Broadcast Asia in Singapore en de Orlando-Florida tijdens de InfoComm. Vanaf half juni zijn deze extenders bij Koning & Hartman verkrijgbaar.

]]>
Thu, 21 May 2015 09:02:30 +0200 Koning & Hartman levert nieuwe DP-HR-DH KVM extenders van Guntermann & Drunck http://executive-people.nl/item/529190/koning-en-hartman-levert-nieuwe-dp-hr-dh-kvm-extenders-van-guntermann-en-drunck.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Dell biedt tijdens DHPA TechDay partners en klanten een podium om innovaties te delen http://executive-people.nl/item/529274/dell-biedt-tijdens-dhpa-techday-partners-en-klanten-een-podium-om-innovaties-te-delen.html Tijdens DHPA Techday 2015 op 21 mei in De Haag biedt Dell haar partners en klanten een podium om de meest actuale innovaties te delen.

Deze speciale focus zal een onderdeel zijn van het Dell for Entrepreneurs & Founders programma. Hierin bouwt Dell samen met haar partners bruggen tussen innovatieve Start Ups en Corporate Innovators. Uit de beste nominaties zal Dell samen met haar partners en de deelnemers succesvolle proof of concepts ontwikkelen.

WK

]]>
Wed, 20 May 2015 17:34:33 +0200 Dell biedt tijdens DHPA TechDay partners en klanten een podium om innovaties te delen http://executive-people.nl/item/529274/dell-biedt-tijdens-dhpa-techday-partners-en-klanten-een-podium-om-innovaties-te-delen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Telecom-as-a-Service vooroordelen ontkracht http://executive-people.nl/item/529237/telecom-as-a-service-vooroordelen-ontkracht.html Managed Services Providers (MSP’s) hebben allerlei vooroordelen als het gaat om het incorporeren van telecomdiensten in hun bestaande portfolio. Zet de vijf grootste vooroordelen op een rij, en ontkracht ze.

1. Er is teveel keus
Over het algemeen is het voor MSP’s lastig de beste en meest complete telecomoplossing voor een klant te kiezen. Er zijn enorm veel aanbieders die vooral concurreren op prijs. Kijk daarom eerst naar de klant: wie is het en wat doet deze organisatie? Kies je een Telecom-as-a-Service-oplossing voor een klein adviesbureau met drie medewerkers? Of juist voor een middelgroot advocatenkantoor met negentig mensen? Ga daarbij na of de klant graag als eerste iets nieuws wil proberen (innovators), snel iets nieuws wil als een technologie zich heeft bewezen (early adopters), pas iets nieuws wil als de buurman het ook heeft (early majority) of pas iets afneemt als iedereen het al gebruikt (late majority). Voor elk van deze groepen zijn er telecomoplossingen die optimaal passen bij de situatie van de klant. Vraag hiernaar bij je telecomleverancier.

2. Onvoldoende telecomkennis
MSP's zien vaak wel de kansen die Telecom-as-a-Service biedt, maar hebben het gevoel dat ze over onvoldoende telecomkennis beschikken om deze diensten te leveren en te ondersteunen. Kies voor een partner die deze kennis wel heeft. Zowel op het gebied van de gevestigde telecomdiensten – zoals gsm en de vaste lijn –, maar vooral ook op het vlak van VoIP en bellen via het web. Betrek de partner bij het complete traject: vanaf het eerste adviesgesprek en het uitbrengen van de offerte tot en met de implementatie van een telecomproject.

3. Te weinig personeel
MSP's denken veelal dat ze onvoldoende medewerkers in huis hebben om – naast hun corebusiness – ook telecomdiensten te leveren en te ondersteunen. Dit is een misvatting. Er zijn namelijk volop telecomdiensten die eenvoudig zijn op te nemen binnen bestaande afdelingen, zoals de helpdesk (technische ondersteuning) en verkoopafdeling (commerciële ondersteuning, facturatie).

4. Onvoldoende marge
MSP's zijn gewend aan marges van meer dan dertig procent. Bij het wederverkopen van telecomdiensten gaat het echter vaak om marges van ‘maar’ rond de tien procent. Hierdoor lijkt het voor hen niet interessant, ook al past het wel in hun dienstenportfolio. Toch is dit vooroordeel onterecht, omdat deze marges qua geldbedrag een stuk hoger zijn. Dit komt doordat de Average Revenue Per User (ARPU) voor (mobiele-)telecomdiensten al snel ligt tussen de veertig en vijftig euro per maand. Het is dus niet ongebruikelijk om maandelijks alleen al op het telecomverkeer vier of vijf euro per eindgebruiker te verdienen. Daarbij geldt dat MSP's aan klanten  additionele diensten kunnen factureren, afhankelijk van de door de klant gewenste SLA. En dit voor installatie en beheer van de telecomdiensten en -hardware.

5. Risico van verstoorde klantrelatie
Als de klant vindt dat telecomdiensten niet naar behoren werken, dan loopt de MSP een afbreukrisico. Dat is begrijpelijk. Zorg er daarom altijd voor dat bij de klant duidelijk is wie de leverancier is van de telecomoplossing. Geen ‘white label’-oplossing dus, maar een transparante communicatie over de bedrijfsnaam. Hierdoor weet de klant wie men moet aanspreken in geval van problemen en loop je als MSP geen risico’s meer – die liggen bij de vendor.

Kim van Brugge, ceo Portland Europe

]]>
Wed, 20 May 2015 14:57:51 +0200 Telecom-as-a-Service vooroordelen ontkracht http://executive-people.nl/item/529237/telecom-as-a-service-vooroordelen-ontkracht.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Belastingdienst zet in op big data met 1.500 data-analisten http://executive-people.nl/item/529236/belastingdienst-zet-in-op-big-data-met-data-analisten.html De Belastingdienst voert een grote reorganisatie door en wil zich meer gaan richten op data-analyses. Circa 5.000 bestaande functies verdwijnen bij de dienst, terwijl 1.500 nieuwe data-analisten worden aangetrokken.

Bronnen melden tegenover de NOS dat ICT-ontwikkelingen ervoor zorgen dat de nadruk bij de Belastingdienst steeds meer komt te liggen op data-analyse. Hierdoor zouden minder medewerkers nodig zijn. Daarnaast is er ook behoefte aan data-analisten. Dit zou dan ook de reden zijn dat de reorganisatie wordt doorgevoerd. Werknemers van de Belastingdienst die hun baan verliezen worden binnen of buiten de overheid aan een andere baan geholpen.

Door meer in te zetten op data-analyses moet belastingontduiking en fraude beter aangepakt kunnen worden, terwijl belastingaanslagen nauwkeuriger worden. Big data moet hierdoor de overheid jaarlijks honderden miljoenen tot zelfs miljarden euro’s opleveren.

]]>
Wed, 20 May 2015 14:11:12 +0200 Belastingdienst zet in op big data met 1.500 data-analisten http://executive-people.nl/item/529236/belastingdienst-zet-in-op-big-data-met-data-analisten.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Kickstarter-project mislukt nadat donateur het op het laatste moment laat afweten http://executive-people.nl/item/529235/kickstarter-project-mislukt-nadat-donateur-het-op-het-laatste-moment-laat-afweten.html Het crowdfundingplatform Kickstarter biedt startende ondernemers de mogelijkheid startkapitaal te verkrijgen. Dat dit niet altijd zonder slag of stoot gaat bewijst 2Awesome Studio. Een donateur trok zich op het laatste moment terug, waardoor het crowdfundingproject mislukte.

De gamestudio startte een Kickstarter-campagne voor de game Dimension Drive. Het bedrijf leek het volledige bedrag van 30.000 euro opgehaald te hebben, maar op het laatste moment trok een grote donateur zich terug waardoor het project alsnog mislukte. De ontwikkelaars achter 2Awesome Studio gaven aan ontmoedigd te zijn door de tegenslag.

Ook Kickstarter heeft naar de zaak gekeken, maar gaf aan niets voor 2Awesome Studio te betekenen. Wel kreeg de gamestudio toestemming voor hetzelfde project een nieuw Kickstarter-project op te starten, iets wat normaal niet is toegestaan. Het bedrijf is daarom een nieuwe campagne gestart om alsnog de 30.000 euro bij elkaar te krijgen die nodig is voor de ontwikkeling van de game Dimension Drive. Inmiddels is ruim 18.000 euro opgehaald.

]]>
Wed, 20 May 2015 13:16:12 +0200 Kickstarter-project mislukt nadat donateur het op het laatste moment laat afweten http://executive-people.nl/item/529235/kickstarter-project-mislukt-nadat-donateur-het-op-het-laatste-moment-laat-afweten.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Fujitsu wil met zijn partners meer 'direct touch' naar eindklant http://executive-people.nl/item/529234/fujitsu-wil-met-zijn-partners-meer-direct-touch-naar-eindklant.html Fujitsu heeft een nieuw marktmodel. De IT-leverancier wil meer 'direct touch' met de markt, door samen met partners eindklanten te benaderen. “We zien partners niet alleen als traditionele resellers, maar als een kwalitatief verlengstuk van onze eigen organisatie”, legt Ernst Jan Langerak uit.

Fujitsu wil meer samenwerking 'op kwaliteitsniveau', zoals Langerak het noemt. Ernst Jan Langerak is naast Distri Accountmanager ook Channel Communications manager bij Fujitsu. Rob Overtoom: Head of Product Sales, waar Channel onderdeel vanuit maakt: “Het draait voor een groot deel om kennisoverdracht. We zoeken partijen die goed weten wat hun eindklanten nodig hebben om bedrijfsvoeringen te optimaliseren, maar die tegelijk precies weten welke producten van Fujitsu daarbij passen. We willen partners die niet alleen de specifieke vraag van een klant invullen, maar begrijpen wat hun klanten werkelijk – dus achterliggend – nodig hebben. En die bovendien de solutions van Fujitsu van binnenuit kennen, en daardoor in staat zijn om onze oplossingen succesvol aan klanten aan te bieden.”

Ander geluid

Volgens Rob Overtoom wil Fujitsu de markt anders benaderen dan voorheen. “We willen anders met partners omgaan en een ander geluid laten horen. Om een voorbeeld te geven: we willen meer samenwerking tussen onze eigen hardware sales medewerkers, die in direct contact staan met eindgebruikers, en onze partners die ook bij eindgebruikers zitten en goed weten wat daar speelt. We willen samen bij de eindgebruiker aanwezig zijn en een cirkeltje maken. Fujitsu heeft bijvoorbeeld een speciaal programma voor partners die actief zijn in PRIMERGY server- en ETERNUS storage-omgevingen, met producten voor datacenters. Met onze ETERNUS-lijn voor storage-oplossingen gaan we internationaal meer campagne voeren. Dat moet allemaal veel meer via partners lopen.”

Fujitsu werkt al langer met tenders: grote deals die de leverancier zelf afsluit en die terecht komen bij partners. “Die werkwijze volgen we vooral met grotere partijen, met wie we al jaren een goede relatie hebben”, legt Overtoom uit. “Nieuw is dat we verder willen doordringen in niche-markten, zoals healthcare en retail. Daarvoor heb je ook kleinere partijen nodig. We willen met verschillende soorten partners verschillende segmenten verder ontwikkelen de komende tijd.”

Dealregistratie

Ruim een jaar geleden zette Fujitsu de veranderingen in gang. Langerak: “- Je kunt nu een een relatie opbouwen met Fujitsu als 'Registered Partner' of 'SELECT Expert Partner'. De indeling is vereenvoudigd. We hebben dat gedaan om de kwaliteit van partners beter te waarborgen, om partners te stimuleren hoger in te zetten. We willen op een hoger niveau met elkaar omgaan, niet alleen wat betreft kennis, maar dus ook wat betreft de onderlinge werkrelatie. We willen samen met partners eindklanten benaderen en samen bepalen welke eindklanten we aan ons willen binden.”

Bovendien is volgens Langerak de support veel breder dan vroeger. “Spreken we commitment uit dat we gezamenlijk een klant benaderen, dan doen we dat ook echt, dan is er vanuit Fujitsu écht support. In het verleden kregen partners een prijsvoordeel, maar beperkt ‘architectural support’, bijvoorbeeld. Terwijl de SELECT Experts van nu de meest uiteenlopende vormen van ondersteuning krijgen: sales support, pre-sales support, architectural support, noem maar op. Heel belangrijk is dus de gezamenlijke marktbenadering, nu ook aangevuld met dealregistratie.”

SELECT Circle

Het terugbrengen van het aantal levels binnen het Fujitsu SELECT partnerprogramma van drie naar twee, heeft volgens Langerak ook te maken met het nieuwe 'SELECT Circle' programma. “SELECT Circle is nu de hoogste partnerstatus, nog boven de status van SELECT Expert. Dan doe je als partner ook een NetApp, Citrix en VMware. SELECT Circle partners zijn overigens niet per definitie heel grote partijen; het kunnen ook sterk specialistische partijen zijn. ” De introductie van SELECT Circle is volgens Langerak een optimalisatie van de samenwerking met partners. “We beschouwen SELECT Circle partners als een kwalitatief verlengstuk van onze eigen organisatie.” Het nieuwe partnerkanaal is er niet alleen voor producten. Overtoom: “ We bieden ook een managed services platform waar partners, in brede zin, gebruik van kunnen maken. Ook in de dienstverlening denken we een grote toegevoegde waarde te hebben voor reseller partners.”

'Bescheiden'

Langerak erkent dat Fujitsu op het communicatievlak de laatste tijd 'nogal bescheiden' is geweest. “Dat komt ook doordat wij geen consumentenlijn hebben, daardoor missen we ook in de zakelijke markt een stukje bekendheid. Toch is ons productprogramma voor de B-to-B markt heel breed. We willen de markt verrassen met nieuwe, innovatieve producten. De zakelijke markt moet weten dat wij end-to-end oplossingen in huis hebben, van back-end tot front-end. Dat klanten voor hun hele business met Fujitsu weg kunnen komen. We zoeken daarvoor partners die hun kwaliteiten en hun toegevoegde waarde in combinatie met Fujitsu naar de markt kunnen en willen brengen. Kwaliteit is daarbij belangrijker dan kwantiteit; we hoeven niet heel nodig duizend nieuwe resellers erbij.” Ook Overtoom benadrukt dat Fujitsu niet past bij elke partner. “Maar er zijn een heleboel potentiële partners – onder meer bij IBM en Lenovo – met wie we zeker een match kunnen hebben. We stoppen er veel tijd in om die te vinden.”

Tech-community

Onderdeel van de plannen is ook dat Fujitsu zijn 'Tech-Community' nieuw leven in blaast. “Die was een beetje in slaap gevallen”, zegt Langerak. “We willen dat onze SELECT Expert partners en SELECT Circle partners daadwerkelijk interactie hebben met onze R&D-mensen, engineers en pre-sales consultants. Zo'n community is erg geschikt om ervaringen en kennis te delen en een beeld te krijgen van wat de markt allemaal belangrijk vindt. Zodat wij dat kunnen meenemen in de ontwikkeling van nieuwe producten en productlijnen.”

Fujitsu zoekt nieuwe partners die willen investeren, besluit Rob Overtoom. “We zoeken niet zozeer partijen die ons alleen als merk willen opvoeren, maar partners die met ons nieuwe mogelijkheden willen ontdekken, om samen met Fujitsu nieuwe business te genereren. Als producent die niet actief is in de consumentenmarkt leveren we geen typische 'vraagproducten', maar in de high-end markt zien wij een duidelijke behoefte aan partijen die in een vroeg stadium actief met een eindgebruiker meedenken. Juist daar kunnen resellers en Fujitsu elkaar versterken.”

Door: Witold Kepinski

Op 28 mei vindt de Fujitsu World Tour plaats in Central Studios Utrecht. Zo zal trendwatcher Daniel Levine spreken tijdens de Fujitsu World Tour. Als consultant werkte hij onder andere voor BMW en Intel. Verder zijn er sessies bij over zaken als Big Data en de impact van Windows 10. Daarnaast kan de bezoeker in een intieme setting vragen stellen aan experts over onder meer the End of Support van Windows Server 2003 en over een wereld zonder wachtwoorden. Inschrijven kan hier.

]]>
Wed, 20 May 2015 13:08:00 +0200 Fujitsu wil met zijn partners meer 'direct touch' naar eindklant http://executive-people.nl/item/529234/fujitsu-wil-met-zijn-partners-meer-direct-touch-naar-eindklant.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Wacht niet te lang met het installeren van updates’ http://executive-people.nl/item/529231/a-wacht-niet-te-lang-met-het-installeren-van-updatesa.html Het installeren van een update of patch is niet altijd zonder risico. Veel bedrijven willen daarom vooraf aan de installatie controleren of een update niet voor problemen zal zorgen. Het duurt hierdoor vaak enige tijd voordat een patch daadwerkelijk is geïnstalleerd. Tim Rains, Chief Security Advisor, Microsoft Worldwide Cybersecurity & Data Protection bij Microsoft, waarschuwt voor de risico’s die dit oplevert en vraagt zich af of een dergelijke werkwijze nog wel van deze tijd is.

Rains wijst op het feit dat cybercriminelen kwetsbaarheden die met patches worden verholpen steeds sneller misbruiken. Vroeger duurde het vaak nog weken voordat een aanval was ontworpen waarbij een bekend beveiligingsgat wordt misbruikt. Vandaag de dag duurt dit nog slechts enkele dagen. Bedrijven die patches langere tijd laten liggen lopen hierdoor het risico slachtoffer te worden van een dergelijke cyberaanval.

Bekende kwetsbaarheden bieden cybercriminelen kansen. Beveiligingsbedrijven geven allerlei details vrij over beveiligingsgaten, die door aanvallers kunnen worden gebruikt om aanvallen op te zetten. Gebruikers installeren de updates daarnaast vaak relatief laat, waardoor bekende gaten langere tijd open blijven staan en misbruikt kunnen worden. Rains noemt ook een praktijkvoorbeeld: een kwetsbaarheid in Windows die al op 11 november 2014 werd gedicht. Binnen drie dagen na het vrijgeven van de patch doken de eerste aanvallen op waarbij dit gat werd misbruikt. Maanden later was het beveiligingsgat nog steeds niet bij alle bedrijven gedicht en werd het lek nog steeds misbruikt.

]]>
Wed, 20 May 2015 10:14:39 +0200 ‘Wacht niet te lang met het installeren van updates’ http://executive-people.nl/item/529231/a-wacht-niet-te-lang-met-het-installeren-van-updatesa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Zakelijke gebruikers negeren bewust IT-beleid van werkgever' http://executive-people.nl/item/529200/zakelijke-gebruikers-negeren-bewust-it-beleid-van-werkgever.html Zakelijke gebruikers negeren met regelmaat bewust het IT-beleid van hun werkgever om ‘adult content’ te kunnen downloaden, bijlages te kunnen openen of ongeautoriseerde apps te installeren. Dit brengt allerlei risico’s met zich mee voor de digitale veiligheid van bedrijven.

Dit blijkt uit onderzoek van Blue Coat en Vanson Bourne onder 1.580 werknemers bij bedrijven. Het merendeel van de ondervraagde medewerkers is zich bewust van de veiligheidsrisico’s die dergelijk gedrag met zich meebrengen. Dit is voor veel werknemers echter geen aanleiding dit risicovolle gedrag niet te vertonen op het moment dat zij op zakelijke apparaten werken.

Pornografische websites bezoeken
Het onderzoek kijkt naar 11 landen wereldwijd. In alle landen blijken werknemers op zakelijke apparatuur pornografische websites te bezoeken. Chinese werknemers maken zich hier het meest aan schuldig; 19% van de Chinese respondenten geeft aan dit wel eens te doen. Onder Mexicaanse medewerkers ligt het percentage op 10%, terwijl het percentage in het Verenigd Koninkrijk op 9% uitkomt. Wereldwijd ligt het gemiddelde op 6%.

66% is zich daarnaast bewust dat het installeren van apps zonder medeweten van de IT-afdeling risico’s met zich meebrengt. 26% geeft aan dit desondanks te doen. Britse medewerkers maken zich hieraan het meest schuldig; 33% van de Britten geeft toe apps buiten de IT-afdeling om te installeren. In Duitsland ligt het percentage op 27%, terwijl 16% van de Fransen dergelijke gedrag vertoond.

Verdachte e-mailbijlages openen
Eén op de vijf Britse werknemers geeft daarnaast toe verdachte e-mailbijlages toch te hebben geopend. 78% is zich ervan bewust dat die serieuze beveiligingsrisico’s oplevert. 41% van de werknemers logt vanaf zakelijke hardware wel eens in op persoonlijke social media-accounts.

]]>
Wed, 20 May 2015 09:58:30 +0200 'Zakelijke gebruikers negeren bewust IT-beleid van werkgever' http://executive-people.nl/item/529200/zakelijke-gebruikers-negeren-bewust-it-beleid-van-werkgever.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Data Back-up en Recovery: waarom voorkomen beter is dan genezen http://executive-people.nl/item/528809/data-back-up-en-recovery-waarom-voorkomen-beter-is-dan-genezen.html Weinig mensen zullen betwisten dat data een van de belangrijkste eigendommen van een bedrijf is – en dat onze afhankelijkheid ervan steeds groter wordt. Zoals elke IT-professional zal bevestigen, bevindt de wereld zich middenin een data-explosie. Bijna 90 procent van de data die sinds het begin der tijden is gecreëerd, ontstond in de afgelopen 24 maanden en slimme bedrijven ontwikkelen nieuwe manieren om die data te gebruiken in hun strategische voordeel.

Nu veel bedrijven op het punt belanden dat ze niet meer kunnen functioneren als bepaalde datasets niet beschikbaar zouden zijn, al is het maar voor even, betekent het vergroten van de afhankelijkheid van data het creëren van nieuwe risico’s. Deze risico’s zijn met name relevant voor kleinere bedrijven, die vaak niet de financiële en menselijke bronnen hebben om een ernstig dataverlies te boven te komen.

Als het om dataverlies gaat, dan is voorkomen absoluut beter dan genezen. Sterker nog, wanneer de data eenmaal is verdwenen, dan is genezen vaak niet eens een optie. Als het gaat om back-up en revovery, dan is het louter een kwestie van efficiëntie, omdat een omvattend plan niet noodzakelijk veel geld of tijd hoeft te kosten. Het heeft echter wel de potentie om ongelooflijke hoeveelheden geld en waardevolle manuren op de langere termijn te besparen.

Data verliezen is makkelijk, maar data beschermen is niet moeilijk

Er zijn ontelbaar veel manieren waarop data in een oogwenk verloren kan gaan, van natuurrampen tot cyberaanvallen of zelfs diefstal. Wat vaker voorkomt is dat laksheid van medewerkers of een stroomstoring organisaties vleugellam kan maken, soms zelfs voorgoed.

Menselijke fouten komen voor in ieder bedrijf en vaak zijn het de medewerkers zelf die per ongeluk ernstig dataverlies veroorzaken. Informele protocollen voor dataopslag resulteren vaak in opslag van data op verschillende locaties – bijvoorbeeld op desktops, USB-sticks, in de e-mail of op een cloudgebaseerde sharing website – wat zorgt voor meerdere openstaande toegangspunten die beschermd moeten worden.

Wanneer de data niet beschikbaar is, dan komt het bedrijf tot stilstand

Klanten in het digitale tijdperk eisen een uitzonderlijk hoge snelheid en efficiëntie van de bedrijven waar ze mee werken en ze verwachten een naadloze ervaring. Daar komt nog bij dat de salesafdeling en de operationele afdelingen regelmatig klantendata gebruiken en bekijken, om ervoor te zorgen dat de prijsstelling en de inkooporders tijdig worden verwerkt, of voor het kunnen van het garanderen van real-time ondersteuning. In dat kader is dataverlies een ernstige zaak, omdat klanten voorgoed kunnen vertrekken als ze worden blootgesteld aan onverwachte vertragingen of ongelukken.

Tot slot kunnen geavanceerd databeheer en business-intelligence oplossingen op basis van de opgeslagen data een uitermate nuttig inzicht in het klantenbestand opleveren. En in steeds grotere mate kan dataverlies het verschil betekenen tussen een bedrijf dat zijn klanten écht begrijpt en een bedrijf dat in het donker opereert.

Back-up en recovery veranderen dankzij de cloud

Het voordeel van cloud-computing voor het MKB was lange tijd een populair gespreksonderwerp.  De cloud kan wonderen verrichten voor het terugdringen van de kosten, het vereenvoudigen van het vermogensbeheer en het vergroten van de flexibiliteit, vergeleken met louter lokale opslag. Er kunnen echter nadelen aan een pure cloudoplossing kleven op financieel gebied en op het gebied van stabiliteit en veiligheid. De maandelijkse kosten kunnen soms hoger oplopen dan de aankoopprijs, latency kan de toegang tot data op cruciale momenten verhinderen, en het allerbelangrijkst, de data die op andermans hardware staat, kan gecompromitteerd raken.

Essentieel voor het MKB is dat het financiële voordeel van datareplicatie via de cloud perfect past bij snelgroeiende en onderbezette ondernemingen die behoefte hebben aan een efficiënte back-up en recovery oplossing. Met name cloud-control, oftewel het beheer van netwerkapparatuur via de cloud, biedt een nieuw pakket aan kansen voor het MKB, door eenvoudig beheer van geografisch gescheiden apparaten te faciliteren en off-site back-up en data-recovery mogelijk te maken. Het vergroot het gemak waarmee toegang kan worden verkregen en het verlost bedrijven van het beheer van de servers in het netwerk. Door back-ups te maken naar twee verschillende apparaten op verschillende locaties, is het makkelijk om voorbereid te zijn op het onverwachte; als dataverlies toeslaat op de ene locatie, dan is de andere nog altijd veilig en kan het bedrijf blijven functioneren zonder onderbreking.

Snelle datagroei betekent dat er betere back-up nodig is

Vroeger konden kleine bedrijven soms overleven met een of twee redundantielagen in hun databack-up. Deze oude manier van back-ups maken, bracht altijd al een zeker risico met zich mee, maar in de context van de enorme datagroei van tegenwoordig, raakt het snel achterhaald. Betrouwbare databescherming omvat meerdere redundantielagen en het is nu meer dan ooit noodzakelijk voor het MKB om de IT-strategie op te waarderen naar een 'Smart IT' aanpak.

Het komt steeds vaker voor dat bedrijven niet in staat zijn om hun 'back-up windows' te halen, oftewel de tijdsspanne die beschikbaar is voor de data back-up, meestal 's nachts. Er is eenvoudigweg teveel data op het netwerk en het systeem is traag, dus de dag begint vaak zonder dat er een volledige back-up is gemaakt, waardoor grote delen van de bedrijfsinformatie onbeschermd blijft.

Betere, slimmere back-up en recovery betekent niet automatisch dat er duurdere zakelijke oplossingen nodig zijn. De bedrijven die het best zijn gepositioneerd in het competitieve MKB-landschap, zijn de bedrijven die kiezen voor 'tier one' opslagoplossingen met enterprise-klasse functionaliteit, zoals een onbeperkt aantal snapshots, deduplicatie en cloudgebaseerde replicatie, maar dan ontworpen voor kleinere organisaties, kleinere budgetten en zonder de complexiteit van het traditionele zakelijke aanbod.

Het vormt een niche binnen de IT, maar back-up en recovery is een gebied dat een enorme ROI kan opleveren voor MKB-bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe manieren om competitief te zijn in een overvolle markt. In het licht van de razendsnelle datagroei en recente ontwikkelingen in cloud-computing, is nu de tijd aangebroken voor slimme MKB'ers om voorop te lopen op het gebied van data back-up en recovery.

Arend Karssies, Country Manager CBU Benelux at NETGEAR

]]>
Wed, 20 May 2015 09:47:54 +0200 Data Back-up en Recovery: waarom voorkomen beter is dan genezen http://executive-people.nl/item/528809/data-back-up-en-recovery-waarom-voorkomen-beter-is-dan-genezen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Interconnectie: de nieuwe make-or-break propositie voor het bedrijfsleven http://executive-people.nl/item/529120/interconnectie-de-nieuwe-make-or-break-propositie-voor-het-bedrijfsleven.html Het zijn spannende tijden, vooral voor de grootzakelijke markt. De ontwikkelingen gaan zo snel dat veel organisaties moeite hebben om ze bij te houden. Factoren als (reactie)snelheid, korte lijnen en snelle connecties in een beveiligde omgeving worden steeds bepalender voor de gebruikservaring en daarmee voor het succes van ondernemingen. Tegelijkertijd verschuift het gebruik van apps en data van push, via één (afgelegen) plek, naar pull. Dit heeft alles te maken met de netwerk- en cloudarchitectuur. In onze datacenters worden klanten en partners constant - en in snel toenemende mate met elkaar verbonden, waardoor productiviteit, schaalbaarheid en prestatie op wereldwijd niveau gerealiseerd kan worden. We noemen dat ‘interconnectie’.

Digitale evolutie
Net als in de normale wereld is ook de digitale economie constant aan veranderingen onderhevig. Technologische ontwikkelingen bepalen het speelveld en veranderen dit blijvend. Door de jaren heen maakten innovaties nieuwe vormen van interactie mogelijk. Aan de hand van die innovaties en interactievormen zijn een aantal tijdperken te definiëren, door mijn collega’s mooi weergegeven in deze infographic. In het Computing Tijdperk bepaalden innovaties van o.a. IBM en ‘Wintel’ het landschap, machines en mensen werden verbonden waardoor we informatie konden uitwisselen. Toen computers dankzij, bedrijven als 3Com, Cisco en Juniper in LAN- en WAN-netwerken met elkaar verbonden werden, betraden we het Netwerk Tijdperk waarin het internet uiteindelijk de grootste transformatie was. In het Connected Tijdperk overstegen we de netwerken en gingen we, onder aanvoering van Google, Apple en Facebook, naar anytime en anywhere connectiviteit waarbij real-time participatie mogelijk werd. 

Nu staan we wederom aan het begin van een nieuw digitaal tijdperk. In een wereld waarin de cloud domineert zijn de eisen die bedrijven aan connectiviteit stellen tot een nieuwe hoogte gestegen. Met de constante groei van e-commerce en de introductie van Big Data en the Internet-of-Things zijn organisaties in toenemende mate onderling afhankelijk. Ze eisen daarom instant connectiviteit die aanzienlijk meer schaalbaar, flexibel, betrouwbaar en veilig is dan zijn voorgangers: welkom in het Interconnected Tijdperk.      

Ieder bedrijf kan Netflix zijn
Voor mij is Netflix een ultiem voorbeeld van interconnectie. Wanneer ik daar mijn favoriete serie House of Cards, bestel, ben ik getuige van een ultiem staaltje ‘on demand’ dienstverlening. De content (vaak van andere bedrijven) wordt verpakt en razendsnel aan mij gepresenteerd met enkele aanvullende suggesties die bij mijn kijkgedrag passen. Zo’n bedrijfsmodel is het schoolvoorbeeld van de toegevoegde waarde van interconnectie en het mooie is dat dit model nu in alle industrieën mogelijk is. Ieder bedrijf kan een Netflix zijn. Ziekenhuizen bijvoorbeeld, waar doctoren via mobile devices toegang hebben tot patiëntgegevens en waar nieuwe applicaties ze in staat stellen om sneller diagnoses te stellen. Of in de retail waar een meerderheid van de consumenten nu multi-channel op zoek gaat naar hun favoriete items, winkels en deals. Retailers op hun beurt kunnen een scala aan tools en data inzetten om de consumenten real-time in-store productinformatie en aanbiedingen te bieden en zo hun omzet te verhogen.

Ondanks de aansprekende voorbeelden en de evidente voordelen merk ik dat nog veel bedrijven terughoudend zijn. In gesprekken met CIO’s hoor ik vaak twijfels over migratie van kritische werkstromen en applicaties naar de cloud. De noodzaak om gebruik te maken van het publieke internet als verbinding naar de cloud is hierbij de voornaamste reden. Veiligheid kan niet worden gegarandeerd en vanwege het drukke, overbelaste internet zijn ook vertragingen in de processen niet met 100 procent zekerheid uit te sluiten. 

Waar we naar toe gaan is naar oplossingen die de barrières en risico’s van het publieke internet wegneemt en organisaties in staat stelt om de voordelen van (multi) cloud-adoptie ten volle te benutten. In onze datacenters bijvoorbeeld, bieden we snelle, veilige privéverbindingen met wereldwijde cloudproviders buiten het publieke internet om. Zo kunnen kunnen organisaties overal ter wereld zonder zorgen hun transitie naar een cloudgeoriënteerd bedrijfsmodel versnellen. Ik heet u van harte welkom in het interconnected tijdperk.

Michiel Eielts, Managing Director Equinix Benelux
Michiel Eielts werkt sinds 2009 bij Equinix en is verantwoordelijk voor IBX data centers in Amsterdam, Enschede, en Zwolle. Hij heeft meer dan 20 jaar werkervaring in de Nederlandse IT- en telecommarkt.

Infographic Equinix - Four Digital Economy Eras.pdf

]]>
Wed, 20 May 2015 09:26:55 +0200 Interconnectie: de nieuwe make-or-break propositie voor het bedrijfsleven http://executive-people.nl/item/529120/interconnectie-de-nieuwe-make-or-break-propositie-voor-het-bedrijfsleven.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Vooral meer adware en banktrojanen http://executive-people.nl/item/529172/vooral-meer-adware-en-banktrojanen.html In de tweede helft van 2014 hebben de malware-analisten van G DATA ruim 4,1 miljoen nieuwe soorten malware ontdekt. Dat is veel meer dan van te voren was verwacht.

Nadat in de eerste helft van het jaar zo’n 1,85 miljoen nieuwe soorten waren ontdenkt, werd rekening gehouden met ongeveer 1,7 miljoen nieuwe malwaresoorten in de tweede helft van het jaar, maar dat werden er dus 2,4 maal zo veel. In totaal werden er in 2014 bijna 6 miljoen nieuwe malwaresoorten ontdekt, een absoluut record. Dit vertaalt zich naar één nieuwe malwaresoort per 3,75 seconde. Er werd vooral een toename van adware gezien. Ook kwam G DATA BankGuard in de tweede helft van vorig jaar 44,5% vaker in actie tegen banktrojanen. Deze en meer statistieken staan in het nieuwste G DATA Malware Report dat te downloaden is via https://secure.gd/dl-en-pcmwr201402.  

“De banken worden er steeds beter in om gebruikers van internetbankieren te beschermen tegen fraude en phishing. Maar malwareschrijvers geven zich duidelijk niet zo maar gewonnen: wij sloegen 44,5% meer aanvallen met banktrojanen af in de tweede helft van het jaar dan in het de eerste helft van het jaar. Het blijft dus oppassen geblazen voor gebruikers van internetbankieren,” vertelt G DATA’s Security Evangelist Eddy Willems.

In de afgelopen jaren namen de malware-analisten een trend van stabilisering van de malwaretoename waar. Het leek erop dat de tijden van de exponentiële groei sinds 2009 was gestagneerd. Er kwamen jaarlijks wel nog altijd steeds meer nieuwe bedreigingen bij, maar die leek zich rond de 3 á 3,5 miljoen nieuwe malwaresoorten per jaar te gaan beperken. Afgelopen jaar liet zien dat dit een tijdelijke stabilisatie is geweest. In 2013 telde G DATA 3,4 miljoen nieuwe malwaresoorten. Dat getal staat nu in schril contrast met de bijna 6 miljoen exemplaren die in 2014 werden geteld.

Analyse van de aangetroffen banktrojanen laat zien dat Anglosaksische en Russische banken de belangrijkste doelwitten vormen voor de ontwikkelaars van deze specialistische malware. Het populairst onder de malwareschrijvers zijn Amerikaanse banken (36%). Op de tweede positie staan de banken uit het Verenigd Koninkrijk (24%). De derde plaats wordt ingenomen door Russische banken (20%). Nederlandse en Belgische banken vinden we in de top 25 niet terug.

Het G DATA Malware Report is te downloaden via https://secure.gd/dl-en-pcmwr201402.

]]>
Wed, 20 May 2015 07:45:40 +0200 Vooral meer adware en banktrojanen http://executive-people.nl/item/529172/vooral-meer-adware-en-banktrojanen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Apparaten worden steeds vaker in het weekend met malware besmet http://executive-people.nl/item/529168/apparaten-worden-steeds-vaker-in-het-weekend-met-malware-besmet.html Organisaties krijgen op maandag steeds vaker te maken met malware-infecties. De nieuwe trend wordt veroorzaakt doordat mobiele apparaten steeds vaker zowel zakelijk als privé worden gebruikt. Eindgebruikers spelen dan ook een steeds belangrijkere rol in beveiliging.

Dit meldt NTT in het NTT 2015 Global Threat Intelligence Report. Voorheen konden bedrijven vertrouwen op een goed geconfigureerde beveiliging op hun eigen bedrijfsnetwerk om de data en IT-systemen van een bedrijf te beschermen. Dit is vandaag de dag echter niet meer voldoende; eindgebruikers spelen een steeds belangrijkere rol in IT-beveiliging. Een gebruiker die in zijn privé-omgeving een malware-infectie oploopt kan deze op maandag eenvoudig meenemen naar de werkvloer.

Software up-to-date houden
Eindgebruikers zouden dergelijke apparaten lang niet altijd up-to-date houden, wat een flink probleem vormt. Bekende beveiligingsgaten in software op de apparaten worden hierdoor niet gedicht en kunnen misbruikt worden door aanvallers. NTT noemt apparaten die zowel op de werkvloer als daarbuiten worden gebruikt dan ook een extra risico voor de digitale veiligheid van bedrijven.

NTT ziet dan ook een toenemende behoefte aan oplossingen die eindgebruikers en hun apparaten beveiligen, ongeacht de locatie waar deze zich bevinden. Hierdoor zijn de apparaten van eindgebruikers ook thuis beveiligd en kunnen deze minder eenvoudig worden besmet met malware.

Een trend die blijft
Het beveiligingsbedrijf waarschuwt dat deze nieuwe trend niet snel zal verdwijnen. Eindgebruikers raken steeds meer gewend aan de mogelijkheid altijd en overal bij bedrijfsdata te kunnen. Dit maakt werknemers helaas ook een steeds interessanter doelwit voor cybercriminelen die dezelfde bedrijfsdata in handen willen krijgen.

Het NTT 2015 Global Threat Intelligence Report is hier te vinden.

]]>
Tue, 19 May 2015 15:44:05 +0200 Apparaten worden steeds vaker in het weekend met malware besmet http://executive-people.nl/item/529168/apparaten-worden-steeds-vaker-in-het-weekend-met-malware-besmet.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
DearBytes opent Security Operations Center DearBytes in Den Haag http://executive-people.nl/item/529169/dearbytes-opent-security-operations-center-dearbytes-in-den-haag.html Beveiligingsspecialist DearBytes opent vandaag de deuren van zijn nieuwe Security Operations Center (SOC) in Den Haag. De aanleiding voor dit nieuwe SOC is de sterk toenemende vraag van organisaties naar deskundig beheer van hun beveiligingsoplossingen, proactieve monitoring van het netwerk en 24/7 respons bij securityincidenten.

In het Security Operations Center houdt een groot aantal specialisten de security van klanten voortdurend in de gaten. Zodra zij iets ongewoons waarnemen bepalen de specialisten of er inderdaad sprake is van malware of van een aanval. Zo ja, nemen ze direct maatregelen, om schade zo veel mogelijk te voorkomen. Deze aanpak zorgt er tevens voor dat de IT-afdelingen van klanten minimaal belast worden. Het SOC van DearBytes onderscheidt zich door het brede scala aan diensten. Hiertoe behoren niet alleen incident response, maar ook actief beheer van essentiële securityoplossingen bij organisaties, zoals SIEM (Security Information & Event Management).

Continue monitoring

“We zien al enige tijd steeds meer vraag van klanten naar snelle incident response en naar continue monitoring van hun netwerkverkeer en hun systemen”, zegt Erik Remmelzwaal, CEO van DearBytes. “Vanuit ons nieuwe Security Operations Center kunnen we dat ook echt 24/7 aanbieden. Voor de locatie is de keuze op Den Haag gevallen vanwege de uitstekende bereikbaarheid voor onze securityspecialisten. Den Haag is ook het kloppend hart op het gebied van security en er zijn veel van onze partners gevestigd, zoals het Nationaal Cyber Security Centrum.”

In de visie van DearBytes moet een SOC ingericht zijn met mensen, processen en techniek om effectief toezicht te kunnen houden op de beveiligingsoplossingen van klanten, om incidenten zo snel mogelijk te detecteren en op gepaste wijze te reageren. Daarvoor is ook inzicht nodig in wat er zich precies afspeelt op het netwerk. Dat vergt ook kennis en expertise over malware- en aanvalstechnieken, over programmeren, besturingssystemen en netwerkinfrastructuren. Vanuit het nieuwe SOC stellen de beveiligingsexperts van DearBytes deze kennis ter beschikking aan klanten.

WK

]]>
Tue, 19 May 2015 15:39:30 +0200 DearBytes opent Security Operations Center DearBytes in Den Haag http://executive-people.nl/item/529169/dearbytes-opent-security-operations-center-dearbytes-in-den-haag.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
KPMG maakt data analytics platform open source http://executive-people.nl/item/529167/kpmg-maakt-data-analytics-platform-open-source.html KPMG stelt wereldwijd in het publieke domein een data analytics platform gratis beschikbaar, waarmee ondernemingen de mogelijkheid wordt geboden om meer rendement te halen uit Big Data. Het data analytics platform dat ‘open source’ wordt gemaakt, is ontwikkeld door data-scientists van KPMG.

Het platform biedt naast een eenvoudige installatie van gangbare open source tools een geïntegreerde omgeving waarin ondernemingen met de inzet van grotere teams op een flexibele manier applicaties kunnen ontwikkelen. Het nieuwe platform KAVE, de KPMG Analytics and Visualization Environment levert een uniforme gebruikersadministratie en beveiligingsmechanismen.

Meer waarde halen uit Big Data
“KPMG helpt grote ondernemingen al jaren om meer waarde te halen uit Big Data", zegt Sander Klous, managing director Big Data Analytics bij KPMG. Klous: "Tot nu toe werden de oplossingen echter in het algemeen gebouwd boven op producten die door grote partijen als Google, Yahoo en Twitter onder open source licentie aan de gemeenschap worden aangeboden.”

Door de door KPMG ontwikkelde toepassingen en opgebouwde ervaring publiekelijk toegankelijk te maken wil KPMG een bijdrage leveren om het gebruik van Big Data door ondernemingen naar een hoger niveau te brengen. Het uitgangspunt hierbij is dat organisaties zelf de regie houden over hun gegevens en de instrumenten die worden ingezet om informatie te ontsluiten en analyseren.

Explosie van data
"Bedrijven worstelen duidelijk met de explosie van data, die in allerlei vormen op ze af komt", zegt Erik Schut, partner bij KPMG en verantwoordelijk voor de Management Consulting-praktijk. Schut: "Binnen de bestuurskamers van grote Nederlandse ondernemingen groeit het besef dat veel meer waarde gehaald kan worden uit alle gegevens die zij gevraagd en ongevraagd binnen krijgen uit hun omgeving.”

Schut: “De huidige gebrekkige, strategische aandacht voor big data en het feit dat de bedrijven in het algemeen de noodzakelijke capaciteit ontberen, baren echter zorgen. Bedrijven die erin slagen orde te scheppen in de chaos die Big Data heet, zetten dan ook een belangrijke stap voorwaarts. Vooral als ze ook nog eens op zoek gaan naar nieuwe samenwerkingsverbanden in het big data ecosysteem."

]]>
Tue, 19 May 2015 14:22:04 +0200 KPMG maakt data analytics platform open source http://executive-people.nl/item/529167/kpmg-maakt-data-analytics-platform-open-source.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Managers zijn drie uur per week kwijt aan opvangen van werkverzuim http://executive-people.nl/item/529165/managers-zijn-drie-uur-per-week-kwijt-aan-opvangen-van-werkverzuim.html Gemiddeld besteden leidinggevenden ruim drie uur per week aan het opvangen van afwezigheid door het regelen van vervanging, het aanpassen van de werkzaamheden of het geven van instructies aan de vervangers. Dit komt neer op bijna vier werkweken per jaar per leidinggevende.

Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Kronos Incorporated is uitgevoerd in samenwerking met de Society for Human Resource Management (SHRM). De productiviteit van zowel medewerkers als leidinggevenden heeft te lijden onder de afwezigheid van medewerkers. Medewerkers in Europa zijn 24 procent minder productief wanneer een collega afwezig is door het opvangen van werkzaamheden. Bij leidinggevenden is dat 17 procent. Omdat zij zich moeten richten op het regelen van vervanging of processen moeten aanpassen gaat de gehele productiviteit achteruit.

Grootste impact
Ongeplande afwezigheid, zoals ziekte, heeft het grootste effect op de productiviteit. Hier is een daling te zien van 32 procent. Opvallend is dat ook geplande afwezigheid, zoals vakanties, leidt tot productiviteitsverlies. In dat geval neemt de productiviteit af met 15 procent.

Ralf Lommel, General Manager Europa bij Kronos: “Waar de meeste kostenposten in een organisatie vaak duidelijk worden bijgehouden, zijn de kosten van afwezigheid vaak moeilijk te herleiden. Soms worden deze kosten niet bijgehouden in een geautomatiseerd of aanwezigheidssysteem of denken managers ten onrechte dat ze verwaarloosbaar zijn. Toch hebben de meeste organisaties beleid als het gaat om absentie. Door de strategie te koppelen aan de juiste tooling is het registreren en beheersen van de kosten door afwezigheid mogelijk. Inzicht is vaak al de eerste stap naar de oplossing.”

]]>
Tue, 19 May 2015 13:22:16 +0200 Managers zijn drie uur per week kwijt aan opvangen van werkverzuim http://executive-people.nl/item/529165/managers-zijn-drie-uur-per-week-kwijt-aan-opvangen-van-werkverzuim.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Datacenter-in-a-box http://executive-people.nl/item/529154/datacenter-in-a-box.html Ieder bedrijf wil producten en diensten leveren aan klanten zodat zij iets toevoegen aan hun specifieke markt. Houtje-touwtje-oplossingen zijn dan ook al lang geen optie meer. Steeds vaker zien we daarom dat de dienstverlening bestaat uit schaalbare onderdelen, die zijn te koppelen aan bestaande technologie of processen. Maar eveneens worden producten en diensten in toenemende mate in kant-en-klare vorm ontwikkeld, zodat het direct toepasbaar is. Leveranciers en resellers willen immers een sparringspartner zijn die een value add levert door klanten te ontzorgen met totaaloplossingen. De trends van kant-en-klaar en all-in-one ontwikkelt zich verder in het komende jaar.

Innovatieve resellers weten al langer dan vandaag dat klanten niet zitten te wachten op een VoIP-centrale, maar dat ze gewoon willen bellen. Aan u de schone taak om ervoor te zorgen dat de telefoon rinkelt, en dan het liefst ook nog de telefoon die voor de gebruiker op dat moment het handigst is om te gebruiken. En zo kunt u ook niet meer bij de klant aankomen met een stapel dozen met storage-apparatuur of servers met daarbij een rol kabels om de hardware aan elkaar te knopen. Nee, die klant wil een ‘Converged Infrastructure’ die direct kan worden aangesloten en met daarop de virtuele softwarelaag, waarop u de applicaties van de klant kunt laten landen.

Kant-en-klaar

De ontwikkeling richting ‘kant-en-klaar’ is een ontwikkeling die we binnen de IT eigenlijk altijd al hebben gezien. (We schroeven onze eigen PC’s niet meer in elkaar) De volgende convergentieslag vindt nu plaats op de laag onder de IT, de fysieke datacenterinfrastructuur. Al langer beschikbaar zijn de modules voor bijvoorbeeld koeling of power die kant-en-klaar het datacenter binnen worden geschoven. Een logisch vervolg op deze ‘facilitymodules’ is het all-in-one, ‘prefab’ datacenter. Het idee hierachter is dat alle componenten die nodig zijn voor een datacenter – zoals power, koeling, connectiviteit en de racks om de servers in te huisvesten – door de leverancier worden samengebracht in een stalen behuizing die letterlijk in de achtertuin kan worden geplaatst.

Prefab in de zorg

Dit concept kan nu al op veel belangstelling rekenen, onder andere in de zorg. Zorginstellingen hebben door de toegenomen digitalisering te maken met een steeds grotere berg aan data en daarmee ook met een groei van de IT-omgeving. Tegelijkertijd is ruimte vaak schaars. De vierkante meters die wel beschikbaar zijn, worden liever besteed aan de ‘core business’ (de zorg voor patiënten), dan aan een uitbreiding van de computervloer. Een ‘voorgefabriceerd datacenter’ dat buiten het pand kan worden geplaatst – en bovendien snel is op te leveren – is dan de ideale oplossing.

Ik zie dan ook een mooie toekomst weggelegd voor het ‘prefabricated datacenter’, en daarmee ook voor onze businesspartners. Ook hier geldt dat de klant uiteindelijk niet zit te wachten op een datacenter, maar gewoon zijn werk wil kunnen doen. Daar ligt een mooie taak weggelegd voor de businesspartners, door ook in het prefab datacenter te zorgen voor de juiste IT-infrastructuur en voor een zachte landing van de applicaties.

Loek Wilden, Data Center Lifecycle Consultant bij Schneider Electric

]]>
Tue, 19 May 2015 11:45:25 +0200 Datacenter-in-a-box http://executive-people.nl/item/529154/datacenter-in-a-box.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Aantal freelance ICT-projecten in april licht gedaald http://executive-people.nl/item/529164/aantal-freelance-ict-projecten-in-april-licht-gedaald.html Het aantal freelance ICT-projecten is in april licht gedaald. De daling is voor een belangrijk deel te verklaren door de grote hoeveelheid vrije dagen die april kent: Pasen, Koningsdag en de eerste week van de meivakantie.

Dit blijkt uit de IT-Contracts Flex-Index 2015. Naar verwachting zet de stijgende vraag naar ZZP ICT’ers in mei weer door. De gebruikersintensiteit is in april nagenoeg gelijk gebleven aan maart. Het aantal actief werkzoekende freelance ICT’ers blijft relatief vrij hoog.

Veel vraag naar ontwikkelaars
De respons per aanvraag is in april opnieuw licht gestegen, met name op projecten voor Java-ontwikkelaars. De vraag naar ontwikkelaars blijft dan ook hoog. 20% van alle aanvragen voor ZZP ICT-specialisten betreft een ontwikkelproject. Met name Java- en .NET-ontwikkelaars zijn gewild en schaars.

De hoeveelheid interim vacatures voor managementfuncties zit eveneens in de lift. Vooral naar projectmanagers en -leiders is veel vraag. Ook testers, testmanagers en testcoördinatoren hebben de keuze uit veel ZZP opdrachten. 5% van alle aanvragen is gericht op businessanalisten en -consultants.

http://executive-people.nl afbeelding

]]>
Tue, 19 May 2015 11:05:23 +0200 Aantal freelance ICT-projecten in april licht gedaald http://executive-people.nl/item/529164/aantal-freelance-ict-projecten-in-april-licht-gedaald.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlandse bedrijven zijn mogelijk bespioneerd door BND en NSA http://executive-people.nl/item/529162/nederlandse-bedrijven-zijn-mogelijk-bespioneerd-door-bnd-en-nsa.html Het lijkt erop dat ook Nederlandse bedrijven doelwit zijn geworden van spionage door de Duitse geheime dienst BND en Amerikaanse tegenhanger NSA. De BND blijkt internetverkeer dat via Duitsland naar onder andere Nederland loopt te hebben onderschept en afgeluisterd.

Dit meldt de Oostenrijkse politicus Peter Pilz tegenover Der Spiegel. De politicus maakt op een persconferentie in Berlijn meer informatie bekend over de spionagepraktijken. Onlangs werd bekend dat de BND in opdracht van de NSA Europese doelwitten bespioneerd. Niet alleen wordt data doorgespeeld aan de NSA, ook zou de BND lange tijd data voor de NSA hebben geanalyseerd en hierdoor ook zelf inzicht hebben gekregen in de informatie. Deutsche Telekom zou hier een belangrijke rol in hebben gespeeld en dit hebben gefaciliteerd.

Pilz stelt dat naast Nederland ook Oostenrijk en Frankrijk door de Duitsers zijn afgeluisterd. Deutsche Telekom zou hier een belangrijke rol in hebben gespeeld en dit hebben gefaciliteerd. De politicus roept de Oostenrijkse politiek op in actie te komen. Zo zouden medewerkers van de BND strafrechtelijk moeten worden vervolgd voor de spionage, Deutsche Telekom wordt aangepakt voor zijn aandeel in de praktijken en er een onderzoek wordt ingesteld. Deutsche Telekom is zelf overigens van mening niets verkeerd te hebben gedaan en simpelweg de Duitse wet te hebben gerespecteerd.

]]>
Tue, 19 May 2015 10:48:38 +0200 Nederlandse bedrijven zijn mogelijk bespioneerd door BND en NSA http://executive-people.nl/item/529162/nederlandse-bedrijven-zijn-mogelijk-bespioneerd-door-bnd-en-nsa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
EnterpriseDB (EDB) stelt Pierre Fricke aan als VP Product Marketing http://executive-people.nl/item/529157/enterprisedb-edb-stelt-pierre-fricke-aan-als-vp-product-marketing.html EnterpriseDB (EDB), leverancier van enterprise Postgres-producten en database-integratieoplossingen, stelt Pierre Fricke aan als VP Product Marketing. Fricke wordt verantwoordelijk voor alle Postgres Plus server- en cloud-producten, evenals trainingen en diensten.

Fricke heeft veel ervaring in de open source-wereld, en werkte onder andere tien jaar als directeur product-marketing bij JBoss Middleware. Fricke startte bij JBoss Inc. in 2005, een jaar voordat de organisatie werd overgenomen door Red Hat. Daarvoor was Fricke ruim 17 jaar in dienst bij IBM, waar hij in 1998 zijn eerste stappen zette in de wereld van de open source-software. Hij speelde als één van zeven teamleiders een belangrijke rol bij de totstandkoming van IBM’s Linux- en open source-strategie. De bijdrages van dit team worden tot op de dag van vandaag nog gebruikt. Daarnaast was Fricke vijf jaar industrieanalist met een focus op de ontwikkeling van Java- en Microsoft-applicaties en integratie-software.

]]>
Tue, 19 May 2015 07:22:26 +0200 EnterpriseDB (EDB) stelt Pierre Fricke aan als VP Product Marketing http://executive-people.nl/item/529157/enterprisedb-edb-stelt-pierre-fricke-aan-als-vp-product-marketing.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Britse overheid geeft GCHQ bevoegdheid om te hacken http://executive-people.nl/item/529121/britse-overheid-geeft-gchq-bevoegdheid-om-te-hacken.html De Britse overheid heeft stilletjes de wetgeving aangepast. De inlichtingendienst GCHQ krijgt hierdoor extra bevoegdheden en kan hierdoor niet langer worden aangeklaagd wegens hacken.

Dit meldt Privacy International. De organisatie heeft in mei 2014 een aanklacht ingediend tegen de GCHQ wegens hacken, waarmee de geheime dienst de Britse wetgeving zou overtreden. De aanklacht door de privacyorganisatie ingediend in samenwerking met zeven internetproviders, waaronder het Nederlandse Greenhost.

Tijdens een hoorzitting rond deze aanklacht bleek echter dat de Britse overheid op 3 maart 2015 stilletjes een wetswijziging heeft doorgevoerd die het GCHQ meer ruimte geeft om te hacken. De nieuwe regelgeving is sinds 3 mei van kracht.

]]>
Mon, 18 May 2015 16:44:36 +0200 Britse overheid geeft GCHQ bevoegdheid om te hacken http://executive-people.nl/item/529121/britse-overheid-geeft-gchq-bevoegdheid-om-te-hacken.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Werknemers in mkb niet tevreden over internetverbinding http://executive-people.nl/item/529117/werknemers-in-mkb-niet-tevreden-over-internetverbinding.html Medewerkers in het mkb zijn niet te spreken over de snelheid en betrouwbaarheid van de internetverbinding op kantoor. Maar liefst 85% van de Nederlandse werknemers in het mkb stelt dat de internetverbinding thuis betrouwbaarder en efficiënter is. De helft van de medewerkers is tevreden met de internetconnectie op werk.

Dit blijkt uit een Europees onderzoek van het onderzoeksbureau Censuswide in opdracht van ZyXEL, leverancier van netwerk- en communicatieoplossingen. Nu we thuis steeds hogere internetsnelheden hebben, verwachten we dat ook op de werkvloer. Maar het internet is daar juist niet altijd even betrouwbaar. In het Europese onderzoek in opdracht van ZyXEL werden Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, Duitsland en Nederland onderzocht. Slechts 1,6 procent van de Zweden heeft nog nooit problemen met de internetverbinding op het werk ondervonden. In het Verenigd Koninkrijk geeft 78,3 procent van de respondenten aan juist wél internetproblemen op het werk te hebben gehad.

Op een persoonlijk niveau heeft slechte connectiviteit op kantoor gevolgen voor de deadlines van medewerkers; een kwart van de Europese medewerkers van mkb-bedrijven haalt hierdoor zijn deadlines niet. Een derde van hen geeft toe dat de slechte connectiviteit de organisatie onprofessioneel doet overkomen. Daarnaast geeft 45 procent van de Europese medewerkers aan dat hun productiviteit zakt als er geen of slecht internet is en volgens bijna de helft van de respondenten leidt slechte connectiviteit tot frustraties. Een kwart van de Europeanen zegt dan ook dat een verbeterde connectiviteit zorgt dat ze beter gaan presteren als individu.

]]>
Mon, 18 May 2015 15:19:52 +0200 Werknemers in mkb niet tevreden over internetverbinding http://executive-people.nl/item/529117/werknemers-in-mkb-niet-tevreden-over-internetverbinding.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘ROI moet je simpel kunnen berekenen’ http://executive-people.nl/item/528786/a-roi-moet-je-simpel-kunnen-berekenena.html Samsung heeft forse ambities in de zakelijke markt. Het elektronicaconcern mikt op het marktleiderschap en heeft daarvoor enkele belangrijke troeven in huis. Het productportfolio is breed en laat zich door zijn open platform gemakkelijk combineren met zakelijk toepassingen van derden. Erik Swart, B2B Director van Samsung Nederland, legt uit.

Het is druk bij de immense beursstand van Samsung in de Amsterdam RAI, half februari. We zijn te gast op ISE2015, Europa’s grootste beurs voor displaytechnologie. Hier vind je de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van beeldschermoplossingen. De een met nog helderdere weergave of slimmere techniek dan de ander. Van outdoorscherm dat is bestand tegen het onstuimige Hollandse winterweer, tot intelligent schoolbord. Het toegestroomde publiek verdringt zich voor de verschillende productopstellingen van de fabrikant en haar partners.

‘De beursstand is weliswaar groot, we hebben elke vierkante meter nodig om onze line-up te tonen. En dan laten we alleen nog maar onze displaytechnologie zien’, lacht Erik Swart. Hij is B2B Director van Samsung Nederland. De displays zijn volgens hem een goed voorbeeld van hoe grote en kleine organisaties met de inzet van slimme innovatie hun bedrijfsvoering kunnen verbeteren en hun klanten beter van dienst kunnen zijn.

‘Hetzelfde zou ik kunnen vertellen over onze printers. Het gaat in bedrijven al lang niet meer enkel over de gebruikte hardware, maar over de wijze waarop technologie bijdraagt aan een betere manier van werken. Bij printing heb je het dan bijvoorbeeld ook over het scannen en delen van documenten en over het afdrukken vanaf je smartphone.’

Het bedrijfsleven kan dus veel profijt hebben van de technologie die Samsung ontwikkelt, betoogt Swart. Het concern profileert zich sinds een jaar of twee dan ook nadrukkelijk als aanbieder van oplossingen voor de zakelijke markt. Daar beperkt de vraag zich uiteraard niet tot de beeldschermen die op de beursvloer worden getoond.

Breed portfolio

‘Onze focus verschuift in snel tempo van consumentenelektronica naar business-to-business. In deze markt willen wij marktleider worden. Organisaties gebruiken onze producten om processen te vereenvoudigen en het werk efficiënter te maken. Er staat hun een breed portfolio van technologie ter beschikking. Dat varieert van displays en monitoren, printers en toebehoren, laptops, smartphones, tablets en wearables, tot medische apparatuur, draadloze verbindingsoplossingen en geheugen- en opslagtechnologie.’

Swart vertelt dat vooral de integratie van deze productgroepen bedrijven veel voordeel oplevert. ‘Zoals vanaf je smartphone via near field communication documenten afdrukken op een multifunctional. Of met je tablet de inhoud van zakelijke displays in een winkel of kantoor aanpassen. De voordelen van integratie zijn evident. De ROI moet je simpel kunnen berekenenvoor onze oplossingen. We zien een grote vraag vanuit de zakelijke markt en hebben hier zelfs op de beurs al meerdere deals gesloten.’

Naadloze samenwerking

Voor zakelijke gebruikers is het belangrijk dat de technologie naadloos samenwerkt met andere apparaten en toepassingen. Dat is goed mogelijk met het open platform dat Samsung biedt, zegt Swart. Door het open karakter kunnen derde partijen eenvoudig specifieke oplossingen voor Samsung-producten ontwikkelen en aanbieden.

Bovendien werkt de fabrikant samen met meer dan honderd lokale en internationale technologiepartners, zoals Cisco, SAP, Intel en Good Technology. Laatstgenoemde integreerde kortgeleden zijn beheertoepassing voor zakelijke mobiele applicaties met Samsungs securityplatform KNOX. Voorbeelden van lokale technologiepartners zijn Exact Software voor financiële toepassingen, Noordhoff Uitgevers voor innovatieve onderwijsmiddelen, en VisionsConnected voor video-enabled collaboration.

De zakelijke toepassingen zijn zo talrijk dat het soms lastig is overzicht te houden. Swart: ‘Daarom hebben wij sinds september het Executive Briefing Center in Delft. In deze 650 vierkante meter nodigen wij of onze resellers regelmatig geïnteresseerde organisaties uit. We presenteren er samen met partners meer dan honderd oplossingen in een realistische zakelijke omgeving. Zoals in een vergaderzaal, winkelruimte, klaslokaal, ziekenhuisruimte of hotelkamer. We hopen daarmee ondersteuning te geven in de keuzes die onze klanten maken. In de afgelopen vijf maanden kwamen er al meer dan 5000 zakelijke bezoekers langs. Voor heel 2015 verwachten we er ruim 13.000.’

Internet of Things

Meer focus op het zakelijke segment is niet de enige strategie van Samsung. Het elektronicaconcern zet de komende jaren ook vol in op het Internet of Things: het via internet koppelen van alledaagse apparaten. ‘Wij willen daarin wereldwijd het voortouw nemen’, zegt Swart. In januari kondigde Samsung aan om binnen vijf jaar alle nieuwe hardware geschikt te maken voor IoT, te beginnen met televisietoestellen en mobiele apparaten vanaf 2017. Bovendien investeert het bedrijf het komende jaar meer dan 100 miljoen dollar in de gemeenschap van IoT-ontwikkelaars.

De inspanningen van Samsung zullen de beschikbaarheid van het Internet of Things ook in de zakelijke markt versnellen, verwacht Swart. De fabrikant heeft nu al veel IoT-oplossingen en -componenten in zijn assortiment. Voor het echte succes is samenwerking met andere techbedrijven en organisaties echter cruciaal, zegt de B2B Director. ‘De voordelen van het Internet of Things behaal je niet als één bedrijf of als één sector. Pas als we samenwerken, kunnen we het leven van mensen en de bedrijfsvoering van organisaties ermee verbeteren.’

Ambities

Marktleiderschap in het zakelijke segment en een voortrekkersrol op het gebied van Internet of Things: aan ambities heeft Samsung geen gebrek, concludeert ook directeur Swart. ‘Samen met onze verkooppartners kunnen wij superkrachtige proposities voor smart offices in de markt zetten. Het zijn de proposities die blijven resoneren bij de eindklant. Of dat nu een MKB’er is, een overheidsinstelling of een grote onderneming: geïnteresseerd zijn ze allemaal.’

Die interesse blijkt ook op de beursvloer van displaytechnologiebeurs ISE2015, waar het ondertussen een drukte van jewelste is. Terwijl iedereen zich vergaapt aan het kraakheldere LED-beeld van de grote videowall even verderop, nemen we afscheid van Swart. Die gaat op weg naar het volgende gesprek.

]]>
Mon, 18 May 2015 15:16:18 +0200 ‘ROI moet je simpel kunnen berekenen’ http://executive-people.nl/item/528786/a-roi-moet-je-simpel-kunnen-berekenena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Internet of Things is een markt van 1 miljard dollar’ http://executive-people.nl/item/529106/a-internet-of-things-is-een-markt-van-miljard-dollara.html Het Internet of Things is inmiddels een markt ter waarde van een miljard dollar. Alleen afgelopen jaar werden al 120 miljoen smart home devices met Qualcomm chips verscheept, wat een goede indicatie is van de omvang van de markt.

Dit heeft Derek Aberle, directeur van Qualcomm, gezegd in een interview met Forbes. De hoeveelheid IoT-apparaten neemt in een hoog tempo toe, iets wat Qualcomm ook in haar eigen verkoopcijfers terugziet. Zo rijden er inmiddels 20 miljoen auto’s rond met Qualcomm chips en wordt de hardware in 20 verschillende soorten wearable apparaten gebruikt. IoT wordt hiermee een steeds belangrijkere markt voor het bedrijf. Aberle verwacht dat in 2015 10% van zijn totale omzet door andere apparaten wordt gegeneerd dan smartphones.

Aberle stelt dat de IoT-markt een stuk gefragmenteerder zal zijn dan veel andere markten. De markt zou niet snel gedomineerd kunnen worden door enkele grote spelers, maar juist het toneel worden van een grote groep kleinere spelers die actief zijn in allerlei segmenten. Denk hierbij aan slimme thermostaten en slimme lampen, maar ook aan wearables en slimme kleding.

]]>
Mon, 18 May 2015 11:16:23 +0200 ‘Internet of Things is een markt van 1 miljard dollar’ http://executive-people.nl/item/529106/a-internet-of-things-is-een-markt-van-miljard-dollara.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Bedrijven hebben beveiliging rond mobiliteit slecht op orde’ http://executive-people.nl/item/529104/a-bedrijven-hebben-beveiliging-rond-mobiliteit-slecht-op-ordea.html Werknemers werken toenemende mate mobiel. 32% van de organisaties verwacht dat tenminste 60% van hun personeel binnen twaalf maanden mobiel zal werken. De beveiliging rond mobiliteit is bij veel bedrijven echter niet op orde, wat tot problemen kan leiden.

Dit blijkt uit onderzoek van SANS en beveiligingsbedrijf Imation. Het merendeel van de bedrijven (64%) geeft werknemers op afstand toegang tot bedrijfsdata. Het is dan ook opvallend dat slechts 25% van de bedrijven stelt voldoende beheermogelijkheden en een afdoende beleid te hebben opgesteld voor mobiele hardware. Het gaat hierbij overigens niet alleen om smartphones en tablets, maar ook om bijvoorbeeld USB-sticks. Eveneens 25% van de ondernemingen geeft aan geen enkele controle te hebben over mobiele apparaten.

Grootste gevaren
Malware die via onbeheerde apparaten op het bedrijfsnetwerk wordt verspreid wordt door respondenten als grootste gevaar gezien (13,6%). Ook het verlies of diefstal van zakelijke apparaten wordt gezien als een fors risico (12,6%). Met het oog op deze bevindingen is het opvallen dat slechts 13% van de organisaties met meer dan 10.000 werknemers data op USB-sticks versleuteld. Onder bedrijven met 500 tot 10.000 werknemers ligt dit percentage zelfs maar op 7%.

Bijna de helft van alle respondenten geeft aan geen enkele vorm van beheer toe te passen op USB-sticks. 43% beheert daarnaast ook niet alle desktops die door mobiel werkende medewerkers worden gebruikt. Ook opvallend is het feit dat bijna een derde van alle respondenten geen idee heeft of de organisatie in het afgelopen jaar door een cyberaanval is getroffen.

]]>
Mon, 18 May 2015 11:10:35 +0200 ‘Bedrijven hebben beveiliging rond mobiliteit slecht op orde’ http://executive-people.nl/item/529104/a-bedrijven-hebben-beveiliging-rond-mobiliteit-slecht-op-ordea.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Fujitsu World Tour vindt plaats op 28 mei 2015 in Central Studios Utrecht http://executive-people.nl/item/529068/fujitsu-world-tour-vindt-plaats-op-mei-in-central-studios-utrecht.html De Fujitsu World Tour vindt plaats op 28 mei 2015 in Central Studios Utrecht.

Zo zal trendwatcher Daniel Levine spreken tijdens de Fujitsu World Tour. Als consultant werkte hij onder andere voor BMW en Intel.

Verder zijn er sessies bij over zaken als Big Data en de impact van Windows 10. Daarnaast kan de bezoeker in een intieme setting vragen stellen aan experts over onder meer the End of Support van Windows Server 2003 en over een wereld zonder wachtwoorden.

Inschrijven kan hier.

]]>
Mon, 18 May 2015 09:12:41 +0200 Fujitsu World Tour vindt plaats op 28 mei 2015 in Central Studios Utrecht http://executive-people.nl/item/529068/fujitsu-world-tour-vindt-plaats-op-mei-in-central-studios-utrecht.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Overheid dient recordaantal informatieverzoeken in bij Google http://executive-people.nl/item/529063/overheid-dient-recordaantal-informatieverzoeken-in-bij-google.html De Nederlandse overheid heeft een recordaantal informatieverzoeken ingediend bij Google. In de tweede helft van 2014 ging het in totaal om 140 verzoeken.

Dit blijkt uit het transparantierapport van Google. Het gaat om een recordaantal verzoeken. Ter vergelijking: in de eerste helft van 2014 kwam het totaal aantal dataverzoeken van de Nederlandse overheid uit op 72. In de eerste helft van 2011 werden wel over meer gebruikers informatie opgevraagd. Het ging om 213 gebruikers in totaal.

De informatie die de Nederlandse overheid in de tweede helft van 2014 opvroeg had betrekking tot 144 gebruikersaccounts. In 81% van de 140 verzoeken gaf Google ook daadwerkelijk gehoor aan de oproep en werd de opvraagde data overhandigd.

]]>
Sun, 17 May 2015 12:11:18 +0200 Overheid dient recordaantal informatieverzoeken in bij Google http://executive-people.nl/item/529063/overheid-dient-recordaantal-informatieverzoeken-in-bij-google.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Facebook overtreedt Belgische en Europese privacywetgeving’ http://executive-people.nl/item/529062/a-facebook-overtreedt-belgische-en-europese-privacywetgevinga.html Facebook overtreedt zowel de Belgische als Europese privacywetgeving door persoonsgegevens van gebruikers op te slaan zonder hiervoor toestemming te vragen. Dit concludeert de Belgische Privacycommissie.

Het Amerikaanse Facebook zou onder andere cookies plaatsen bij gebruikers zonder hiervoor toestemming te vragen. Ook plug-ins van Facebook die in websites kunnen worden verwerkt, zoals de like-knop, worden door het sociale netwerk gebruikt om gebruikers te volgen.

Vragen niet of slecht beantwoord
De Privacycommissie is niet tevreden met de wijze waarop Facebook uitleg geeft over haar privacybeleid. Sommige vragen zouden door het bedrijf niet zijn beantwoord, terwijl andere bevindingen werden afgedaan als softwarefouten. Andere bevindingen werden in zijn geheel ontkend. Facebook zou van mening zijn dat de Belgische privacywetgeving niet op haar bedrijf van toepassing is, aangezien het hoofdkantoor is gevestigd in Ierland.

De commissie roept Facebook op tot verandering. Het social netwerk zou transparanter moeten communiceren over gegevens die door het bedrijf worden verzameld en Facebook zou hiervoor expliciet toestemming moeten vragen. Bij gebruikers die Facebook niet gebruiken zouden niet langer moeten tracking-cookies moeten worden geplaatst.

Mogelijke boete
In eerste instantie zit er nog geen juridisch gevolg aan de conclusies van de Privacycommissie. Indien het beleid niet wordt veranderd kan de commissie echter besluiten Facebook op basis van de bevindingen een boete op te leggen.

]]>
Sun, 17 May 2015 10:21:44 +0200 ‘Facebook overtreedt Belgische en Europese privacywetgeving’ http://executive-people.nl/item/529062/a-facebook-overtreedt-belgische-en-europese-privacywetgevinga.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Uber heeft technologie achter app gestolen’ http://executive-people.nl/item/529061/a-uber-heeft-technologie-achter-app-gestolena.html Uber heeft de technologie achter de gelijknamige taxi-app gestolen. Dit claimt althans ondernemer Kevin Halpern, die stelt de technologie te hebben ontwikkeld.

Halpern zou in 2002 het bedrijf Celluride Wireless hebben opgericht. Dit bedrijf koppelt net als Uber reizigers aan chauffeurs via mobiele telefoons. Halpern stelt in 2006 zijn technologie te hebben gedeeld met Travis Kalanick, één van de oprichters van Uber. Kalanick zou de technologie vervolgens zonder overeenstemming met Halpern hebben verwerkt in de Uber-app.

Aanklacht
De oprichter van Celluride Wireless dient daarom een aanklacht in tegen het bedrijf Uber, de twee oprichters Travis Kalanick en Garrett Camp en de investeerders Benchmark Capital, Founder Collective en First Round Capital.

Uber spreekt de beschuldiging tegen. Een woordvoerder van het bedrijf geeft aan dat Uber zich tegen de beschuldiging zal verdedigen en deze op niets is gebaseerd.

]]>
Sun, 17 May 2015 10:14:04 +0200 ‘Uber heeft technologie achter app gestolen’ http://executive-people.nl/item/529061/a-uber-heeft-technologie-achter-app-gestolena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
´Ga de dialoog met de klant aan´ http://executive-people.nl/item/528785/a-acute-ga-de-dialoog-met-de-klant-aana-acute.html Avaya is aan het veranderen. De focus wordt verlegd van ‘collaboration’ naar ‘engage’. Dat is in het kort de boodschap die de circa 150 businesspartners, resellers en distributeurs op 12 februari in Maarssen meekregen.

Engage wil zoveel zeggen als ‘de dialoog aangaan met de klant’. “Het is belangrijk om constant te blijven communiceren met de klant. Dan ontdek je beter waar de problemen zich voordoen en kun je op de goede momenten relevant zijn”, zegt Ronald Hoeijenbos, Regional Channel Director Noord-Europa bij Avaya.

“We zien door allerlei ontwikkelingen zoals social media, een heel andere betrokkenheid van de klanten. Dat hebben we samengevat in de term ‘engage’ en dat loopt nu als een soort rode draad door het bedrijf heen”, vertelde Chris de Jongh, VP Benelux, Noord- en Oost-Europa bij Avaya aan de aanwezige partners.

“Engagement gaat meer over het resultaat van een samenwerking, dus over wat we ermee willen bereiken. Het gaat over meer verkopen door de klanten beter bij te houden, het gaat om samenwerken en de klant erbij te betrekken. Dit zie je terug in de oplossingen die Avaya nu naar de markt brengt zoals IP Office en Fabric Connect.”

Van technologie naar oplossing

Avaya wil zich niet meer richten op het verkopen van hardware en servers, want het bedrijf heeft in het verleden teveel technologie willen verkopen. De nadruk ligt nu op het verkopen van oplossingen. “Dat wil zeggen”, legt De Jongh uit, “je zet technologie neer en je gaat de klant ook vertellen wat hij ermee kan doen, hoe het hem met zijn business kan helpen. We praten daardoor niet meer met de IT-afdelingen, maar direct met de lines of business.

De topman van Avaya legt ook uit hoe de werkwijze nu is. “Als we bij klanten komen, bespreken we welke problemen er zijn, ongeacht in welke netwerkomgeving ze draaien. Want problemen zijn er altijd, zeker bij grote bedrijven. Vervolgens pakken wij met onze oplossingen het probleem op. Dus we proberen een innovatief gesprek te hebben en problemen op te pakken. We moeten goed begrijpen in wat voor situatie de klant zich bevindt. Dit doen we volgens het ‘as is to be’ principe. Daarbij stelt Avaya op een A3-vel schematisch de problemen op, samen met de voorgestelde oplossingen, een stappenplan en een tijdspad voor het uitrollen van de oplossingen. Dit heeft al veel opdrachten opgeleverd”, verzekert hij.

Focuspunten in Nederland

Avaya heeft de afgelopen twee jaar goed naar zichzelf gekeken, evenals naar de producten die ze biedt en de doelgroepen. Daardoor heeft Avaya de producten veel beter kunnen afstemmen op de doelgroepen. De belangrijkste doelgroep is de mid market, oftewel kleine en middelgrote bedrijven tot 2000 medewerkers. Want dat is een grote markt, het merendeel van de bedrijven valt in die categorie. We hebben daarvoor de juiste producten en we kunnen concurrentie aan. En onze businesspartners kunnen goed verdienen. Distributeurs spelen daarbij een grote rol.” Daarom is Avaya in oktober 2014 met een nieuw channelprogramma begonnen, vertelt Hoeijenbos. “Daarbij proberen we steeds meer samen met onze partners toegevoegde waarde te leveren aan de eindklant. We proberen meer grote klanten te werven en de projecten bij die klanten nog groter te maken door gebruik te maken van (solutions) sales technieken.” Kortom er wordt geprobeerd om de full stack, totaaloplossingen, te verkopen. Dat doet Avaya samen met de businesspartners en resellers. Zij worden daarbij onder meer geholpen met trainingen.

Hoeijenbos is ervan overtuigd dat Avaya dankzij de sterke visie voorop loopt op de markt. “Bijvoorbeeld met Fabric Connect. De netwerkoplossingen zijn nu wel echt een parel binnen het Avaya-portfolio.” En dat merkt het bedrijf. Avaya is in 2014 vooral gegroeid in cloudoplossingen en in het networking-segment. Dat is best opmerkelijk want Hoeijenbos erkent dat Avaya rijkelijk laat in de markt van clouddiensten is ingestapt. “Dat was een bewuste overweging”, vertelt hij. “We zagen enkele jaren geleden in de markt nog geen grote adoptie van clouddiensten. We zagen wel businessmodellen veranderen en zijn in 2012 gestart met de eerste clouddiensten naar de markt te brengen. Dat was op het moment dat sommige van onze concurrenten al een cloudproduct aanboden, maar die waren daar te vroeg mee want die producten waren en zijn nog steeds onvoldoende aangepast aan de wensen van de klant.”

De cloudoplossingen van Avaya zijn gebaseerd op de ervaring die is opgedaan in de markt van contactcenters en unified communication. “Daarmee onderscheiden we ons”, zegt Ioan MacRae, Europe Mid-Market Director bij Avaya.  “Wij passen onze oplossing aan aan de wensen van de klant en gebruiken de ervaring die we in het verleden hebben opgedaan.” Over de cloud is MacRae laaiend enthousiast. “Het is zonder twijfel een veel aantrekkelijker businessmodel, maar de overgang naar het cloudmodel heeft voor bedrijven veel om het lijf. De grootste verandering is de overgang van CAPEX naar OPEX, waarbij wordt overgeschakeld naar een maandelijkse facturatie.”

Zelfde uitdagingen

Kleine bedrijven willen hetzelfde als grote ondernemingen, maar ze hebben niet hetzelfde budget voor zaken als een contactcenter of unified communication center. Evenmin hebben ze voldoende IT-kennis in huis. Dus hebben ze behoefte aan een compleet uitgeruste oplossing die gemakkelijk te installeren en beheren is. Dat is een uitdaging, meent MacRae. Daarnaast is het belangrijk om oplossingen aan te bieden en deze aan te passen aan de behoefte van de klant. Of zoals de Engelsman het verwoordt: “you have to talk the vertical language.” Oplossingen zijn namelijk sector-specifiek. De zorg heeft behoefte aan andere oplossingen dan bijvoorbeeld de bankwereld.

Avaya ziet op die manier voor de businesspartners nog voldoende kansen in de markt. “Vorig jaar zei ik nog ‘We gaan winnen’, maar nu is ons motto ‘We blijven winnen’’, aldus Ronald Hoeijenbos. “En het economisch herstel gaat ons daarbij een heel klein zetje in de rug geven.’’

]]>
Sun, 17 May 2015 08:00:16 +0200 ´Ga de dialoog met de klant aan´ http://executive-people.nl/item/528785/a-acute-ga-de-dialoog-met-de-klant-aana-acute.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Compromis voor roamingkosten op komst’ http://executive-people.nl/item/529057/a-compromis-voor-roamingkosten-op-komsta.html De roamingtarieven verdwijnen voorlopig nog niet. Een compromis ligt op tafel waarmee gebruikers ieder jaar 50 minuten in een ander EU-lidstaat kunnen bellen, 50 sms’jes kunnen sturen en 100 MB data kunnen gebruiken zonder dat hiervoor roamingtarieven worden gerekend. Buiten dit pakket worden wel roamingkosten in rekening gebracht.

Dit meldt Bild. Al langer overleggen lidstaten over de mogelijkheid roamingkosten, de extra kosten die door telecomproviders wordt gerekend voor het gebruik van het mobiele netwerk in het buitenland, af te schaffen. Volgens het originele plan zouden deze kosten vanaf volgend jaar geheel verdwijnen in de Europese Unie. Begin maart kwamen lidstaten hierop terug en besloten het afschaffen van roamingkosten tot tenminste 2018 uit te stellen.

Het Europees Parlement ziet echter niets in dit plan en wil dat de roamingkosten per direct verdwijnen. Het nieuwe voorstel is dan ook een compromis waarin zowel EU-lidstaten als het Europees Parlement zich moeten kunnen vinden. Op dit moment mogen telecomproviders 19 eurocent per minuut voor een uitgaand gesprek, 5 eurocent per minuut voor een inkomend gesprek, 6 eurocent per verzonden sms-bericht en 20 eurocent per verstookte MB aan data in rekening brengen.

]]>
Sat, 16 May 2015 12:01:55 +0200 ‘Compromis voor roamingkosten op komst’ http://executive-people.nl/item/529057/a-compromis-voor-roamingkosten-op-komsta.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Europese telecomproviders willen advertenties op mobiele netwerk blokkeren http://executive-people.nl/item/529058/europese-telecomproviders-willen-advertenties-op-mobiele-netwerk-blokkeren.html Europese telecomproviders willen advertenties op mobiele apparaten gaan blokkeren. Hiermee willen de providers het dataverbruik op mobiele apparaten terugdringen en adverteerders dwingen met hen in gesprek te gaan over advertenties.

De Financial Times meldt dat de providers twee opties hebben: een opt-in waarbij gebruikers zich kunnen aanmelden voor de dienst die advertenties blokkeert of een opt-out, waarbij gebruikers zich moeten afmelden om weer advertenties te kunnen zien. De maatregel wordt mogelijk gemaakt door Shine, software ontwikkeld door het gelijknamige Israëlische bedrijf. Tenminste één Europese telecomprovider zou de software al in zijn datacenter hebben geïnstalleerd, zodat deze later dit jaar kan worden aangezet.

Het lijkt er overigens op dat Nederlandse providers geen gebruik gaan maken van de Shine software. In Nederland is netneutraliteit in de wet vastgelegd. Volgens deze bepaling is het voor providers niet toegestaan bepaalde delen van internet te blokkeren of af te knijpen. Gebruikers moeten onverhinderde toegang krijgen tot internet. Ook het blokkeren van advertenties zou hierdoor in strijd kunnen zijn met de netneutraliteit.

]]>
Sat, 16 May 2015 10:21:34 +0200 Europese telecomproviders willen advertenties op mobiele netwerk blokkeren http://executive-people.nl/item/529058/europese-telecomproviders-willen-advertenties-op-mobiele-netwerk-blokkeren.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Groeiend gebruik van de cloud en Internet of Things vraagt om gebruik van meer groene energie http://executive-people.nl/item/529056/groeiend-gebruik-van-de-cloud-en-internet-of-things-vraagt-om-gebruik-van-meer-groene-energie.html Het toenemend gebruik van cloud en Internet of Things vraagt om meer gebruik van groene energie door grote datacenteraanbieders en leveranciers, aldus Greenpeace.

Dit meldt de mileubelangenorganisatie in het Click Clean Report. Volgens het rapport wordt er meer energie gebruikt door nieuwe cloud-gebaseerde online distributie modellen en steeds meer aangesloten apparaten. Dit leidt tot meer CO2 uitstoot, zo beweert Greenpeace.

Greenpeace analyseerde eerder een aantal tech-partijen die een plaats kregen in de "schone energie-index". Apple kreeg toen de beste score op de index omdat de producten niet worden aangedreven door kolen, kernenergie of aardgas. Apple kreeg een 'A' rating voor zijn transparantie en betrokkenheid bij het gebruik van hernieuwbare energie.

Microsoft en Facebook waren middennoters. HP, IBM en Oracle al scoorden minder dan 25 procent in de Greenpeace grafiek mede dankzij hun zware afhankelijkheid van steenkool. Amazon Web Services (AWS) zou niet transperant zijn rond zijn groene beleid, aldus Greenpeace.

Lees meer in het Click Clean Report.

WK

]]>
Sat, 16 May 2015 10:07:01 +0200 Groeiend gebruik van de cloud en Internet of Things vraagt om gebruik van meer groene energie http://executive-people.nl/item/529056/groeiend-gebruik-van-de-cloud-en-internet-of-things-vraagt-om-gebruik-van-meer-groene-energie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Kennis delen over actuele security vraagstukken http://executive-people.nl/item/528784/kennis-delen-over-actuele-security-vraagstukken.html Een anti-viruspakket is al lang niet meer voldoende om organisaties veilig te laten zijn voor aanvallen van cybercriminelen. Maar hoe zorg je er dan voor dat gegevens niet op straat komen te liggen? Hoe bescherm je gevoelige bedrijfsinformatie tegen (nu nog) onbekende dreigingen van buitenaf? Welke beveiligingsrisico's lopen organisaties en hoe ga je daarmee om? Hoe pakken andere organisaties dat aan? Dit zijn enkele vragen waarmee Trend Micro zich bezighoudt. 

Tonny Roelofs, Country Manager van securitybedrijf Trend Micro, ziet een behoefte bij IT-managers om met elkaar in gesprek te gaan over de uitdagingen van vandaag en morgen. “De markt verandert. De kranten staan vol met nieuws over bedrijven, organisaties en overheden die gedupeerd worden door cybercriminelen. Organisaties vragen zich af hoe ze daar mee om moeten gaan, nu en in de toekomst. Ze worstelen met praktische vragen zoals: Hoe ga ik met de cloud om? Moet ik een communicatieprotocol hebben als ik aangevallen wordt? Hoe hebben anderen dat soort dingen geregeld?”

Bescherming tegen het onbekende 

In de veranderende markt zijn de traditionele manieren van beveiliging niet meer passend, legt Roelofs uit. “Niet alleen de gebruiker en de infrastructuur veranderen, maar ook de manier waarop we aangevallen worden. Er komen bijvoorbeeld steeds meer gerichte aanvallen. Je kunt allerlei technologieën implementeren om je hiertegen te beschermen, maar die houden alleen het bekende tegen. De vraag is: hoe ga je om met een onbekende, geavanceerde dreiging. Hoe blijf je de hacker voor? Daar worstelen veel bedrijven mee. Daar is technologie voor beschikbaar maar dat weet bijna niemand.”

Een andere marktverandering die Roelofs noemt is de verschuiving van apparaatbeveiliging naar databeveiliging. “Een los apparaat zoals een computer of een tablet beveiligen, dat is niet meer van deze tijd. De kans is namelijk groot dat je via de cloud werkt en dat je meerdere apparaten in huis hebt die verbonden zijn met het internet. Dat worden er in de toekomst alleen maar meer, denk bijvoorbeeld aan je CV ketel. Daar kun je geen antiviruspakket op zetten. In plaats van een apparaat moet je dus een gebruiker gaan beveiligen. Een standaardoplossing is daarvoor niet meer voldoende. Dat vraagt een ander stukje technologie en het is belangrijk dat IT-managers daar vanaf weten.”

Ook de bakker op de hoek loopt risico

Is je beveiliging niet op orde, dan loop je het risico dat je informatie bij derden belandt. Dat geldt niet alleen voor banken en grote bedrijven, benadrukt Roelofs. “Zelfs voor de bakker op de hoek kan het schadelijk zijn om gehackt te worden. Stel dat zijn hele klantenbestand op straat belandt, dan heeft hij ook wat uit te leggen. Dit gevaar geldt voor iedereen. Een hack kan bijvoorbeeld reputatieschade veroorzaken of de continuïteit van een organisatie in gevaar brengen. Overigens is de één natuurlijk kwetsbaarder dan de ander. Met een gerichte aanval op een beurshandelaar kan meer schade worden aangericht dan bij de bakker. Een paar seconden vertraging kost de beurshandelaar namelijk al handenvol geld.”

Het internet helemaal veilig krijgen zal echter niet lukken volgens Roelofs, daarvoor spelen er teveel factoren mee. “Je moet je als bedrijf afvragen: wat zijn de risico’s die ik wil lopen? Wat wil ik wel beveiligen en wat niet? Als je als bedrijf gebruik gaat maken van de cloud, dan weet je niet meer wie er bij je gegevens kan, dus dan moet je iets regelen. Dan kom je bijvoorbeeld op encryptietechnologie uit. Het is ook belangrijk om te monitoren wat er op je netwerk gebeurt. Als er iets verdachts gebeurt, ben je er op tijd bij en als het al gebeurd is, kun je zien waar het is begonnen. 100 procent zekerheid heb je nooit, maar je kunt een internetomgeving wel heel veilig maken.”

]]>
Sat, 16 May 2015 08:00:04 +0200 Kennis delen over actuele security vraagstukken http://executive-people.nl/item/528784/kennis-delen-over-actuele-security-vraagstukken.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Dynamics user group Nederland heet voortaan DynamicsHUB http://executive-people.nl/item/529036/dynamics-user-group-nederland-heet-voortaan-dynamicshub.html Per 1 mei 2015 gaat Dynamics user group Nederland verder onder de naam de DynamicsHUB.  Onder de nieuwe naam en huisstijl schuilt een gezonde ambitie om van een vereniging voor eindgebruikers een actieve community van eindgebruikers, partners en Microsoft te realiseren. 

De Dynamics user group is in 2002 opgericht door Dynamics AX-gebruikers, destijds onder de naam Axapta Alliantie, om ervaringen over AX-implementaties uit te wisselen en als spreekbuis naar Microsoft te fungeren. In 2007 sloot de CRM user group zich bij de vereniging aan. In 2011 volgde de fusie met de Gebruikersvereniging Navision Software. Daarmee is het de grootste onafhankelijke professionele gebruikersvereniging van Europa geworden.

In de daaropvolgende jaren heeft de user group gewerkt aan de verdere professionalisering en ledengroei. “Meer leden betekent immers meer kennis en ervaringen, en meer gewicht naar Microsoft en de partners. Het is eenmaal een feit: hoe groter je bent, hoe serieuzer je wordt genomen”, aldus Jay Ramsanjhal, de voorzitter van de vereniging. “Tegelijkertijd is het Microsoft landschap ook aan het veranderen. Microsoft denkt steeds meer in business thema’s in plaats van producten. Waren de partners vroeger veel aan het woord, nu leren ze steeds meer van de feedback die ze van hun klanten krijgen. Ze moeten wel om kwaliteit te blijven leveren en proactief in te kunnen spelen op de behoeftes van de klanten. Ook de eindgebruikers zijn veranderd. Ze willen niet alleen hun problemen bij de partner of Microsoft neerleggen en wachten totdat het opgelost is. Ze zijn proactief, hebben dikwijls zelf professionals in dienst en daarmee voldoende kennis en expertise. Ze willen de kennis en kunde bundelen om de uitdagingen te overwinnen en een actieve dialoog aan te gaan met de leveranciers”, vervolgt Ramsanjhal. “Kortom, door in te spelen op deze veranderingen in het landschap, zijn we in feite al een levende HUB geworden, waar nieuwe netwerken, relaties, ideeën en producten ontstaan. Nu hebben we ook de naam die hierbij past”.

Met de nieuwe naam lanceert de DynamicsHUB per 1 mei ook de nieuwe website van de community. “De komende tijd zal de nieuwe website nog verder uitgebouwd en geprofessionaliseerd worden. Maar we zijn nu al trots op het resultaat en nodigen iedereen van harte uit onze website te bekijken en de feedback te geven”, concludeert Ramsanjhal.

Wilt u meer weten over de visie op de community en de ambities van de DynamicsHUB, lees dan het interview met Jay Ramsanjhal dat in maart 2015 in Executive People verscheen.

]]>
Fri, 15 May 2015 14:01:34 +0200 Dynamics user group Nederland heet voortaan DynamicsHUB http://executive-people.nl/item/529036/dynamics-user-group-nederland-heet-voortaan-dynamicshub.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Vier op de vijf gebruikers herkent phishingmailtjes niet http://executive-people.nl/item/528947/vier-op-de-vijf-gebruikers-herkent-phishingmailtjes-niet.html Weinig gebruikers blijken in staat te zijn phishingmailtjes, waarin aanvallers slachtoffers proberen te overtuigen op een kwaadaardige link te klikken of een kwaadaardig bestand te openen. te herkennen. Maar liefst 80% van de gebruikers is niet in staat alle phishingmailtjes te herkennen.

Intel Security biedt op haar website een quiz aan waarin gebruikers een reeks phishingmailtjes voorgelegd krijgen. De quiz is door 19.000 gebruikers gemaakt. 80% trapte in tenminste één phishingmailtje. Slechts 3% was in staat alle voorgelegd phishingmailtjes van onschuldige mailberichten te onderscheiden.

De vatbaarheid van gebruikers voor phishing is een flink probleem voor bedrijven, aangezien aanvallers hiermee allerlei data in handen kunnen krijgen of werknemers kunnen overtuigen een kwaadaardig bestand te openen om toegang te krijgen tot een bedrijfsnetwerk.

]]>
Fri, 15 May 2015 13:22:44 +0200 Vier op de vijf gebruikers herkent phishingmailtjes niet http://executive-people.nl/item/528947/vier-op-de-vijf-gebruikers-herkent-phishingmailtjes-niet.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Zakelijk platform Slack opent Europees kantoor in Dublin http://executive-people.nl/item/528946/zakelijk-platform-slack-opent-europees-kantoor-in-dublin.html Het zakelijke platform Slack opent een kantoor in Europa. Slack levert een gelijknamig communicatieplatform dat allerlei communicatiemiddelen combineert tot één dienst.

The Wall Street Journal meldt dat Slack een kantoor opent in het Ierse Dublin. Hier zouden de komende twee jaar honderd nieuwe mensen aan de slag kunnen. Het bedrijf richt zich al langer op internationale uitbreiding en haalde hiervoor vorige maand nog 160 miljoen dollar op bij investeerders.

Slack is een platform waarop meerdere communicatiemiddelen gecombineerd worden aangeboden. Denk hierbij aan iMessage, e-mail, Google Hangouts en sms. Daarnaast krijgen gebruikers ook toegang tot data die in onder andere Dropbox is opgeslagen.

]]>
Fri, 15 May 2015 12:22:14 +0200 Zakelijk platform Slack opent Europees kantoor in Dublin http://executive-people.nl/item/528946/zakelijk-platform-slack-opent-europees-kantoor-in-dublin.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Windows Server 2003 ondersteuning stopt op korte termijn http://executive-people.nl/item/528989/windows-server-ondersteuning-stopt-op-korte-termijn.html De ondersteuning voor Windows Server 2003 stopt binnenkort. Bedrijven die het besturingssysteem nog gebruiken denken best na over een upgrade.

Net zoals bij het einde van Windows XP blijft ook Server 2003 gewoon functioneren. Maar Microsoft brengt na 14 juli geen securityupdates meer uit voor het systeem waardoor het platform op termijn makkelijker te misbruiken valt door hackers. Ook is er geen ondersteuning meer voor externe toepassingen.

Zijn er redenen om niet te upgraden? Ja: een migratie brengt altijd een zeker risico met zich mee en betekent sowieso een extra investering in nieuwe software. In veel gevallen draait de serversoftware ook op oudere hardware, waardoor een upgrade van de software ook extra hardwarekosten met zich meebrengt. Al is niet upgraden op termijn zeker geen oplossing, want zonder beveiligingsupdates wordt de software op termijn een schietschijf voor hackers.

Wie binnen de Microsoft-familie wil upgraden en rekening moet houden met beperkte hardware, kan kiezen voor Windows Server 2008 R2. Deze versie wordt ondersteund tot 14 januari 2020. Het nieuwere Windows Server 2012 R2 krijgt updates tot 1 oktober 2023. Op deze pagina legt Microsoft zelf de voornaamste verschillen uit, denk maar aan ondersteuning voor virtualisatie, dat in 2003 nog in zijn kinderschoenen stond.

In samenwerking met Datanews

]]>
Fri, 15 May 2015 11:36:04 +0200 Windows Server 2003 ondersteuning stopt op korte termijn http://executive-people.nl/item/528989/windows-server-ondersteuning-stopt-op-korte-termijn.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
SMT trotse winnaar Splunk EMEA Partner of the Year award http://executive-people.nl/item/528987/smt-trotse-winnaar-splunk-emea-partner-of-the-year-award.html SMT is de trotse winnaar van meerdere Splunk Partner of the Year Awards. De awards werden uitgereikt tijdens het jaarlijkse Splunk partner evenement dat in Rome is gehouden.

Niet alleen werd SMT net als afgelopen jaar beloond met de partner award voor de regio EMEA North, maar is SMT ook uitgeroepen tot overall Splunk EMEA Partner of the Year.

Andrew Morris, EMEA Director of Alliances and Channels bij Splunk: “SMT is al jaren een consistent hoog presterende Splunk partner in de regio. Het SMT-team brengt een schat aan ervaring, kennis en bovenal waarde richting klanten. Ik ben er daarom trots op te kunnen melden dat SMT dit jaar Splunk Partner of the Year in EMEA is.”

Harry Kloosterman, Managing Director bij SMT: “We zijn enorm trots op het behalen van deze Awards. Het is een bevestiging van onze strategie en focus en een waardering voor de indrukwekkende prestaties die we het afgelopen jaar met het SMT team hebben gerealiseerd.”

]]>
Fri, 15 May 2015 11:14:32 +0200 SMT trotse winnaar Splunk EMEA Partner of the Year award http://executive-people.nl/item/528987/smt-trotse-winnaar-splunk-emea-partner-of-the-year-award.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Impact en risico’s van de cloud http://executive-people.nl/item/528985/impact-en-risicoa-s-van-de-cloud.html Met enige regelmaat wordt gediscussieerd over de migratie naar de cloud. We zien allemaal dat het een niet te stoppen beweging is, maar er is ook veel terughoudendheid. Zijn we nog wel zelf de baas over onze data en systemen? Hoe zijn privacy en vertrouwelijkheid geregeld? Welke impact heeft de cloud nu echt op onze bedrijfsvoering? 

De cloud lijkt veel belovend en biedt naar verwachting belangrijke business voordelen. On demand - self service maakt het eenvoudiger precies die diensten af te nemen die nodig zijn. Dat scheelt veel beheer en licenties, mits goed ingeregeld en kosten worden beheerst. Ook het gebruik van gedeelde systemen zou moeten leiden tot besparing in kosten. De technische infrastructuur is niet alleen qua techniek maar ook wat betreft beheer en beveiliging een verbetering op de eigen omgeving. De flexibiliteit en schaalbaarheid betekent dat we snel op, of af, kunnen schalen indien nodig. Daarmee kunt u de time to market van producten en diensten verkorten.

Toch hangen de risico’s van privacy en beveiliging vaak als een zwaard van Damocles boven ons hoofd. In ieder geval bij onvoldoende voorbereiding. Vaak blijkt dat we op zoek zijn naar een strategie hoe om te gaan met IT in plaats van IT onderdeel te maken van onze strategie.

In dit artikel wil ik een aantal zaken aanstippen waar u tegenaan loopt bij een overstap naar de cloud. En misschien nog belangrijker, hoe u daar grip op krijgt. Natuurlijk zijn er bepaalde risico’s. Bijvoorbeeld aangaande beschikbaarheid van data, verlies of diefstal van informatie, ongeoorloofde openbaarmaking, kosten, privacy en allerlei compliance eisen. Deze zijn niet nieuw voor de cloud maar inherent aan het gebruik van IT.

De cloud brengt veranderingen. Deze kunnen zowel risicoverhogend als risicoverlagend zijn. Door uitbesteding van beheertaken, specialisatie en concentratie van kennis over de besturingssystemen, applicaties en bedreigingen is vaak een betere beheersing van risico’s mogelijk dan in eigen beheer. De ontwikkelingen, maar ook de bedreigingen ontstaan tegenwoordig zodanig snel dat veel organisaties moeite hebben om de interne kennis en capaciteit daarop blijvend aan te laten sluiten.

Hoe maakt u een beheersbare en doordachte overstap naar cloud diensten, waarbij u de baten en beloftes benut en toch grip houdt op de risico’s en kosten? Drie stappen ter overweging:

 1. Voorbereiden interne omgeving
 2. Cloud ‘type’ kiezen
 3. Cloud serviceprovider kiezen

Voorbereiden interne omgeving
Als u niet vooraf nadenkt over de wijze waarop u met cloud wilt omgaan, wordt de cloud iets dat u overkomt. Gebruikers zoeken naar mogelijkheden om bijvoorbeeld informatie met elkaar te delen. Diensten als Dropbox verschijnen dan ook overal. Maak daarom IT en cloud onderdeel van uw (informatie)strategie door na te denken over zaken als beleid en frameworks, processen, organisatie structuren (rollen, taken en verantwoordelijkheden), cultuur en gedrag, skills en competenties.

De volgende stap: welk beveiligingsbeleid heeft u in uw organisatie en wat verwacht u van de beveiliging van informatie binnen uw cloud diensten? In veel gevallen verwachten we veel (ISO 27001/ISAE 3402), maar is slechts weinig in de eigen organisatie geregeld. Door een framework vast te leggen van eisen, risico’s en maatregelen, krijgt u inzicht in de mate van beheersing. Door dit framework te delen met alle betrokkenen, intern en extern, kunt u een continu verbeterproces op gang brengen. 

Overweeg ook de impact van cloud diensten op uw bedrijfsprocessen. Deze processen maken vrijwel zonder uitzondering gebruik van geautomatiseerde systemen. Er vindt uitwisseling van gegevens plaats tussen systemen. Door uw IT doelstellingenbeleid, organisatie-eenheden, gebruikers, processen en informatiesystemen aan elkaar te relateren, krijgt u de mogelijkheid de risico’s in kaart te brengen, die u weer in het framework kunt toevoegen. 

Risico’s kunnen worden afgedekt met passende maatregelen, alleen als het risico voldoende zwaar weegt. Anders komt u in een situatie waar de kuur soms erger is dan de kwaal. Ervaring leert dat veel risico’s emotioneel worden gewogen. Dat wil zeggen dat we het gevoel hebben dat we een groot risico lopen, zonder dat hier een rationele inschatting van is gemaakt. Bijvoorbeeld het risico van ongeoorloofde openbaarmaking. Als we dit risico echt zo groot vinden, waarom neemt u dan geen maatregelen om gegevens versleuteld op te slaan op de systemen van de cloud provider?

Type cloud kiezen
Dé cloud bestaat niet. Cloud is een diversiteit aan diensten en producten. We kunnen bijvoorbeeld spreken over een public, private of hybride cloud. Dit zegt iets over het ‘eigendom’ en gebruik. Cloud is ook in te delen naar ‘Infrastructure as-a-Service’, ‘Platform as-a-Service’ of ‘Software as-a-Service’.

En deze vormen gaan verder, want momenteel zijn ook al ‘Security as-a-Service’ of ‘Governance as-a-Service’ en ‘Compliance as-a-Service’ verkrijgbaar.

Welk type het meest geschikt is, is afhankelijk van een aantal factoren. Wilt u meer standaardiseren, dan is Software as-a-Service geschikt. Ook afhankelijkheden tussen verschillende processen en de gegevensuitwisseling kunnen een rol spelen bij de bepaling. Als het gaat om de keuze tussen public, private of hybride is de vertrouwelijkheid van data mogelijk van invloed, de benodigde ‘voorspelbaarheid’ van performance, of gegevensverkeer, eigendom van gegevens en systemen en natuurlijk de SLA mogelijkheden die providers bieden. Een belangrijke aspect bij SaaS is het upgrade tempo. Het kan een voordeel zijn altijd gebruik te maken van de meest actuele versie, maar er zijn ook situaties denkbaar waar we juist niet met alle nieuwe upgrades mee willen, maar wel gedwongen worden door een SaaS-aanbieder.

Van belang is om vooraf een checklist op te stellen van de voor u belangrijke aspecten en kenmerken, zodat u tijdens de selectiefase de juiste en relevante zaken met elkaar vergelijkt. Daarnaast helpt dit u bij de SLA-onderhandelingen uw belang voldoende te herkennen en niet alleen op kosten en prijs te onderhandelen, maar naar ‘value for money’ te kijken.

Cloud serviceprovider kiezen
De derde stap is de selectie van een betrouwbare partner. Hier speelt vertrouwen een cruciale rol. Vertrouwen moet worden gewonnen. Bijvoorbeeld door relevante certificeringen als ISAE 3402, maar ook door zichtbaarheid en transparantie. Als u niet weet wie aan uw systemen komt, wordt vertrouwen moeilijker.

En natuurlijk is wetgeving van invloed bij de keuze van een partner. Wetgeving is veelal lokaal geldig, waar uw cloud partner wellicht in meerdere landen actief is of dat uw data in een ander land is opgeslagen.

Plan
Er zijn veel aandachtspunten bij een overstap naar de cloud. Toch maakt het hebben van een gedegen plan en voorbereiding de keuze een stuk inzichtelijker en eenvoudiger. Veel risico’s worden gevoelsmatig benaderd, maar ervaring leert dat dit niet altijd het beste is en in de meeste gevallen zijn eenvoudige maatregelen mogelijk om in control te blijven. Door op een juiste manier met uw informatie om te gaan, de juiste mate van bescherming, kwalitatief onderhoud en ondersteuning te bieden, maakt u IT onderdeel van uw strategie in plaats van een strategie voor uw IT.

Cloud DNA Check
Overweegt u de overstap naar de cloud? Lees ons Cloud 2020 magazine of doe de Cloud DNA Check. Een methode die ITON heeft ontwikkeld om organisaties aan de hand te kunnen nemen bij het maken van de juiste cloud keuzes. 

Door Erwin van Kouteren, business consultant ITON (foto)

]]>
Fri, 15 May 2015 10:52:53 +0200 Impact en risico’s van de cloud http://executive-people.nl/item/528985/impact-en-risicoa-s-van-de-cloud.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
ASTRON leidt internationaal big data-onderzoek http://executive-people.nl/item/528945/astron-leidt-internationaal-big-data-onderzoek.html Onder leiding van ASTRON wordt een internationaal onderzoeksproject gestart naar de mogelijkheden van big data binnen de Europese astronomie. Hiervoor wordt 15 miljoen euro beschikbaar gesteld uit het EU-programma Horizon 2020.

Het Astronomy ESFRI and Research Infrastructure Cluster (ASTERICS) onderzoeksproject moet leiden tot een oplossing voor de grote hoeveelheden data waarmee binnen de astronomie wordt gewerkt. Naar verwachting neemt de hoeveelheid data de komende jaren alleen maar verder toe, vooral door de toenemende hoeveelheid telescopen. Het project gaat kijken hoe grote hoeveelheden data kunnen worden opgeslagen, verstuurd en geanalyseerd.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door 22 Europese instituten, waaronder het Nederlandse JIVE, de Vrije Universiteit Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam, Nikhef en SURFnet. Het project staat onder leiding van het Nederlandse ASTRON. Voor de Nederlandse deelnemers is in totaal 4,3 miljoen euro beschikbaar.

]]>
Fri, 15 May 2015 10:35:14 +0200 ASTRON leidt internationaal big data-onderzoek http://executive-people.nl/item/528945/astron-leidt-internationaal-big-data-onderzoek.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Peter Wouda nieuwe directeur van DynamicsHUB http://executive-people.nl/item/528944/peter-wouda-nieuwe-directeur-van-dynamicshub.html Peter Wouda is sinds 1 januari 2015 de nieuwe directeur van DynamicsHUB. Wouda krijgt als primaire rol de verdere professionalisering van de interne organisatie.

Wouda heeft veel ervaring in de verzekeringsbranche, waar hij bijna 34 jaar heeft gewerkt bij Generali verzekeringsgroep. Deze verzekeraar is al lange tijd Dynamics user group CRM lid.

Vorig jaar heeft de vereniging de aandacht gericht op de interne organisatie en personeel. Hier is een nieuw fundament gelegd voor de nieuwe organisatie. Begin dit jaar zijn deze plannen verder uitgewerkt. Wouda gaat in zijn nieuwe functie de professionalisering van de interne organisatie begeleiden, processen stroomlijnen en de kennissessies operationeel coördineren.

]]>
Fri, 15 May 2015 10:11:55 +0200 Peter Wouda nieuwe directeur van DynamicsHUB http://executive-people.nl/item/528944/peter-wouda-nieuwe-directeur-van-dynamicshub.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
71% van de gebruikers ervaart problemen bij videoconferenties http://executive-people.nl/item/528909/van-de-gebruikers-ervaart-problemen-bij-videoconferenties.html Ruim de helft (54%) van de kenniswerker werkt regelmatig met andere samen op afstand. Telefoon- of videoconferentie blijkt echter nog lang niet altijd soepel te verlopen. 71% van de gebruikers geeft aan hierbij moeilijkheden te ervaren. Zo blijkt het vaak moeilijk om te volgen wat anderen zeggen, omdat snel na en door elkaar wordt gepraat (43%). Ook worden fysieke documenten of presentaties gebruikt die gebruikers niet goed kunnen zien (34%). 

Dit blijkt uit onderzoek dat Harris Interactive onlangs heeft uitgevoerd in opdracht van Steelcase, leverancier van werkplekoplossingen. Ook bij de plannen gaat het niet altijd goed. 34% geeft aan dat collega’s calls en meetings inplannen op momenten die niet uitkomen. Een slechte verbinding leidt bij 31% van de gebruikers soms tot problemen. Het feit dat gebruikers niet te zien zijn zorgt er volgens 21% voor dat zij niet goed worden betrokken in een call. 14% stelt weinig reacties te krijgen op inbreng door deze barrière. 11% merkt op dat de hoek van de video/webcam niet flatteert.

Zes principes om videoconferenties te verbeteren
Op basis van onderzoek naar de impact van de fysieke ruimte komt Steelcase met zes principes die organisaties helpen videoconferenties beter te ondersteunen.

 • Zorg dat de camera en microfoon op de juiste plek staan. Alle deelnemers moeten duidelijk in beeld kunnen komen en verstaanbaar zijn. Het gebruik van meerdere schermen wordt aanbevolen, zodat de teamleden en de documenten en presentaties die ze gebruiken tegelijkertijd zichtbaar zijn en iemand zich door de ruimte kan bewegen zonder uit beeld te geraken.
 • Creëer zones die mensen in staat stellen gemakkelijk te schakelen tussen groepswerk en individuele taken. Mensen die regelmatig samenwerken, schakelen gemakkelijk en veelvuldig tussen beide werkvormen. Door ruimtes voor videoconferentie te realiseren in de nabijheid van de overige werkplekken, kunnen mensen op een laagdrempelige manier op afstand samenwerken met anderen.
 • Ontwerp een videoconferentieruimte die beweging stimuleert en verschillende houdingen ondersteunt, zodat mensen energiek en betrokken blijven. Met hoge tafels kan iemand gemakkelijk bij de meeting aansluiten en ook weer gemakkelijker weglopen als bijvoorbeeld het voor hem relevante gedeelte is afgelopen. Een lounge-achtige inrichting met integratie van technologie is een andere effectieve manier om beweging in een informele setting te creëren.
 • Houd bij de inrichting rekening met beide kanten van de videoconferentie-ervaring. Zorg voor soortgelijke ruimtes op alle locaties, met dezelfde tools en technologische ondersteuning. Bij teamwerk waarbij de leden zich in één ruimte bevinden, beschikt iedereen immers ook over dezelfde hulpmiddelen. Zorg voor voldoende presentatiemogelijkheden, zowel analoog als digitaal, zodat het gemakkelijker wordt voor de teamleden om een gemeenschappelijk referentiekader te bewerkstelligen.
 • Bedenk hoe de ruimte kan helpen bij het creëren van vertrouwen. Zo werkt een continue open, real-time videoverbinding als een open raam tussen twee locaties. Dit draagt bij aan de uitwisseling van smalltalk en het gebruikelijke sociale verkeer tussen mensen.
 • Ontwerp ruimtes voor verschillende teamgroottes en verschillende soorten video-uitwisseling.
 • Eén-op-een interactie en werken in kleine teams zijn net zo belangrijk als vergaderingen met het complete team. Als er keuze is – kleine videoconferentie-kiosken naast of afgezonderde hoekjes in een grote videoconferentie-ruimte, en mobiele videoconferentie-technologie – zorgt dit dat de technologie ook daadwerkelijk wordt gebruikt en dat de vierkante meters kantoorruimte effectief worden benut.
]]>
Fri, 15 May 2015 09:12:16 +0200 71% van de gebruikers ervaart problemen bij videoconferenties http://executive-people.nl/item/528909/van-de-gebruikers-ervaart-problemen-bij-videoconferenties.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
1 september 2015 tweede editie Dutch IT Society Event http://executive-people.nl/item/528924/september-tweede-editie-dutch-it-society-event.html Na een zeer geslaagde eerste editie in 2014 zal op dinsdagmiddag 1 september het tweede Dutch IT Society Event plaatsvinden. Dit unieke netwerkevent, waar beslissers uit de gehele IT-branche aanwezig zijn, wordt georganiseerd door Dutch IT-channel en Executive-People.

Op kasteel Cammingha komt de Nederlandse IT-industrie samen om over ontwikkelingen in de markt te praten, het netwerk te verstevigen en te toosten op voortzetting van het succesvolle eerste halfjaar. CIO’s, IT-managers en directieleden van leveranciers, resellers en distributeurs kunnen tijdens een culinaire beleving met elkaar in ongedwongen sfeer netwerken.

“Het doel van dit event is om de hele keten bij elkaar te brengen. Vooral de vrijblijvende sfeer staat hierbij centraal. Er zijn al veel evenementen in onze branche die een druk programma hanteren, hier hoeft een keer niks. Kortom, in een ontspannen sfeer netwerken, want tenslotte moeten we het toch samen doen”, aldus Marco van der Hoeven (hoofdredacteur Executive-People) en Witold Kepinski (hoofdredacteur Dutch IT-channel).

Het Dutch IT Society Event vindt plaats op dinsdag 1 september tussen 16.00 en 20.00 uur en is alleen toegankelijk op basis van persoonlijke uitnodiging die voorzien is van een code. Meer informatie: dutchitevent.nl

Voor een impressie van de vorige editie kijk hier.

]]>
Thu, 14 May 2015 14:01:01 +0200 1 september 2015 tweede editie Dutch IT Society Event http://executive-people.nl/item/528924/september-tweede-editie-dutch-it-society-event.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Dynamics user group Nederland heet voortaan DynamicsHUB http://executive-people.nl/item/528943/dynamics-user-group-nederland-heet-voortaan-dynamicshub.html Dynamics user group Nederland gaat per 1 mei 2015 verder onder de naam DynamicsHUB. Onder de nieuwe naam wil de groep een actieve community realiseren van eindgebruikers, partners en Microsoft.

De Dynamics user group is in 2012 opgericht door Dynamics AX-gebruikers, destijds onder de naam Axapta Alliantia. Binnen de groep werden ervaringen over AX-implementatie uitgewisseld. Ook vormde de groep een spreekbuis naar Microsoft. In 2007 sloot de CRM user groep zich bij de vereniging aan. In 2011 volgde een fusie met de Gebruikersvereniging Navision Software. Inmiddels is DynamicsHUB de grootste gebruikersvereniging van Europa.

Met de nieuwe naam is per 1 mei ook een nieuwe website gelanceerd. Deze website wordt de komende tijd verder uitgebouwd.

]]>
Thu, 14 May 2015 13:11:03 +0200 Dynamics user group Nederland heet voortaan DynamicsHUB http://executive-people.nl/item/528943/dynamics-user-group-nederland-heet-voortaan-dynamicshub.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Geen bewijs van Amerikaanse spionage bij Europese bedrijven’ http://executive-people.nl/item/528911/a-geen-bewijs-van-amerikaanse-spionage-bij-europese-bedrijvena.html Er is geen bewijs dat de Verenigde Staten Europese bedrijven hebben bespioneerd. Hans-Georg Maassen van de Duitse veiligheidsdienst BfV riep bedrijven op spionage te melden, maar geen enkele melding is binnengekomen.

Dit meldt Reuters. De Duitse regering werd onlangs in verlegenheid gebracht nadat bekend werd dat de Duitse geheime dienst BND jarenlang voor de NSA had gespioneerd. Niet alleen zou data door zijn gespeeld naar de Amerikanen, ook zou de Duitse inlichtingendienst data voor de NSA hebben geanalyseerd. Onder andere de Europese vliegtuigbouwer Airbus zou door de BND voor de NSA zijn bespioneerd.

Maassen meldt nu dus dat hier geen bewijs voor is. Hij stelt dat bedrijven vooral het risico lopen bespioneerd te worden door werknemers, die gestolen informatie vervolgens doorspelen aan buitenlandse diensten.

]]>
Thu, 14 May 2015 10:11:43 +0200 ‘Geen bewijs van Amerikaanse spionage bij Europese bedrijven’ http://executive-people.nl/item/528911/a-geen-bewijs-van-amerikaanse-spionage-bij-europese-bedrijvena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
HP ondersteunt de 2015 editie van de Shell Eco-marathon Europa http://executive-people.nl/item/528913/hp-ondersteunt-de-editie-van-de-shell-eco-marathon-europa.html HP ondersteunt de 2015 editie van de Shell Eco-marathon Europa, dat plaatsvindt in Rotterdam nog spannender, met zijn‘the New Style of IT’ portfolio, onder andere met het Haven big data platform en technologie als HP Vertica en HP IDOL.

De Shell Eco-marathon Europa 2015 vindt plaats op het stratencircuit van Ahoy in Rotterdam, van 21 tot 24 mei. Daar brengt de marathon meer dan 3.000 studenten uit heel Europa bij elkaar om de meest energiezuinige voertuigen te ontwerpen, bouwen en testen. Teams die de grootste afstand afleggen en daarmee de minste energie gebruiken worden beloond. Als een ‘Global Partner in Innovation’ helpt HP bij het transformeren van complexe data van het evenement in begrijpelijke content. Waarmee de Shell-Eco marathon tot leven komt voor zowel fans als deelnemers.

HP zegt toeschouwers te helpen bij het ontdekken van de geheimen van energiezuinigheid. Daarnaast legt HP een link met duurzame mobiliteit dankzij gebruik van technologie als big data, cloud, mobility en security. De pc’s, tablets en printers van HP, als ook HP servers, HP software en HP cloud services, werken naadloos samen om het bewustzijn van toekomstige energie-uitdagingen te vergroten. Dit doet HP door ieder aspect van de race inzichtelijk te maken voor iedereen.

Interactieve Shell Eco-marathon resultaten en data die door HP worden geleverd, houden deelnemers en toeschouwers van start tot finish op het puntje van hun stoel. Enorme datahoeveelheden worden in iedere auto met sensoren opgepikt, inclusief rondetijden, verbruikte brandstof, baanpositie en afgelegde afstand. Dit wordt allemaal real-time geanalyseerd door via het HP Haven platform (HP Autonomy en HP Vertica) en omgetoverd in aansprekende visuele content. Zo gaan de cijfers ook meer leven voor het grote publiek, aldus HP.

Zulke informatie wordt in de publieke cloud van HP gestopt, waardoor het op een makkelijke en veilige manier toegankelijk wordt. Ieder studentteam kan daardoor vergelijkbare kennis krijgen, waardoor ze hun auto kunnen afstemmen op real-time informatie. Zo kan iedereen een winnende, duurzame conceptauto maken. Ook leert het race fans hoe een duurzame auto wordt ontworpen en ingesteld voor maximale prestaties, zo meldt HP. “De Shell Eco-marathon is een showcase voor studenten om samen te werken aan toekomstige technologieën met wereldwijde bedrijven als Shell en HP,” aldus Wim Heuninck, account general manager HP. “Oplossingen als ons Haven big data platform, met technologie als HP Vertica en HP IDOL, markeren de rol die technologie kan spelen in het creëren van een duurzamere en energiezuinige toekomst.”

In het HP Recycling Lab, onderdeel van het Shell Energy Lab, leren kinderen hoe belangrijk het is om elektronisch afval verantwoord weg te gooien, zodat het kan worden gerecycled. In 2013 recyclede HP wereldwijd 113.000 ton aan hardware en cartridges, wat ongeveer gelijk staat aan 253 Boeing 747-8 vrachtvliegtuigen. De materialen kunnen worden hergebruikt voor nieuwe producten, waardoor minder natuurlijke bronnen nodig zijn en minder CO2 wordt uitgestoten.

]]>
Thu, 14 May 2015 09:04:17 +0200 HP ondersteunt de 2015 editie van de Shell Eco-marathon Europa http://executive-people.nl/item/528913/hp-ondersteunt-de-editie-van-de-shell-eco-marathon-europa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Herstel arbeidsmarkt zet door in Q1 2015 http://executive-people.nl/item/528908/herstel-arbeidsmarkt-zet-door-in-q.html Het herstel op de arbeidsmarkt zet in het eerste kwartaal van 2015 door, al is het in lager tempo. Het aantal banen nam per saldo toe met 6 duizend tot 9,8 miljoen, waar in het laatste kwartaal 2014 nog 40 duizend banen erbij kwamen. De werkloosheid zakte vergeleken met het vorige kwartaal met 2 duizend naar 635 duizend mensen. Dit komt neer op 7,1% van de beroepsbevolking.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal banen van werknemers en zelfstandigen (voltijd en deeltijd) nam in het eerste kwartaal met 6 duizend toe tot 9,8 miljoen. Dit is een stijging van net 0,1 procent. Er is nu vier kwartalen achtereen sprake van banengroei, waarbij het aantal banen in deze periode in totaal met 65 duizend toenam. In de negen kwartalen daarvoor gingen er echter 200 duizend banen verloren, waardoor het totale aantal nog altijd lager ligt dan eind 2011.

Als we specifiek naar de ICT-sector kijken zien we dat er in het eerste kwartaal van 2015 2.000 banen bij zijn gekomen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2014. Ook het aantal vacatures in de sector is licht gestegen van 9200 in Q4 2014 naar 9800 vacatures in het afgelopen kwartaal. 

]]>
Thu, 14 May 2015 09:01:56 +0200 Herstel arbeidsmarkt zet door in Q1 2015 http://executive-people.nl/item/528908/herstel-arbeidsmarkt-zet-door-in-q.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Programmaboekje van DHPA Techday nu beschikbaar http://executive-people.nl/item/528910/programmaboekje-van-dhpa-techday-nu-beschikbaar.html De DHPA Techday staat alweer bijna voor de deur. Op 21 mei 2015 word de dag voor én door technici georganiseerd in de Fokker Terminal in Den Haag. Het programmaboekje geeft nu alvast een voorproefje op het event. 

‘All Hands-on Future Tech’ is dit jaar het thema van de DHPA Techday. Wat staat ons de komende vijf jaar te wachten? Tel je over een paar jaar nog wel mee als je nu nog niet bezig ben met onderwerpen als automation, je verdiept in het beheer van steeds meer data en een groeiend aantal virtuele servers? Dit soort vragen staan dit jaar op de DHPA Techday centraal. Het is volgens de DHPA tijd om de regie in eigen handen te nemen en te anticiperen op de toekomst. 

Hands-on labs

 • In vijf hands-on labs maken bezoekers kennis met nieuwe hosting technieken. De volgende hands-on labs staan op de planning: 
 • SIDN: Secure the Internet
 • Microsoft: Future Cloud Terminal
 • Juniper: SDN en Netwerk Virtualisatie 
 • Brocade: SDN Enabled Datacenter
 • HP: Object Based Storage, Distributed Cloud Networking

Filmstudio
Executive-People en Dutch IT-channel zijn mediapartner van de DHPA Techday en doen vanuit een eigen filmstudio via videoreportages verslag van het event. Deze reportages vind je direct na de DHPA Techday terug op onze websites.

Programmaboekje
Benieuwd naar het programma van de DHPA Techday en wil je alvast een voorproefje hierop? Bekijk dan het programmaboekje (pdf). 

Aanmelden
Deelname aan de DHPA Techday is gratis. U kunt zich online alvast aanmelden voor het event.

]]>
Wed, 13 May 2015 16:28:00 +0200 Programmaboekje van DHPA Techday nu beschikbaar http://executive-people.nl/item/528910/programmaboekje-van-dhpa-techday-nu-beschikbaar.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg