Nieuws Nieuws http://executive-people.nl http://executive-people.nl/item/25/nieuws.html Tue, 28 Apr 2015 07:12:32 +0100 FeedCreator 1.7.2-ppt (info@mypapit.net) Uitzendkrachten draaien 11% meer arbeidsuren http://executive-people.nl/item/527918/uitzendkrachten-draaien-meer-arbeidsuren.html Uitzendkrachten draaien steeds meer uren. Het aantal arbeidsuren van uitzendkrachten is in ons land in februari 2015 met 11% gestegen ten opzichte van januari 2015.

Dit blijkt uit cijfers van Eurociett, de ‘European Confederation of Private Employment Agencies’. Gemiddeld nam het aantal uren dat uitzendkrachten in Europa draaien met 4,6%. Nederland behoort dus duidelijk tot de groep landen waar het werk voor uitzendkrachten bovengemiddeld is gestegen.

Naast Nederland is het aantal arbeidsuren van uitzendkrachten ook hard gestegen in Italië (15,7%), Polen (15,6%), Denemarken (14,7%) en België (11,8%). Duitsland (3,1%) en Frankrijk (1,5%) zagen het aantal arbeidsuren aanzienlijk minder hard stijgen. In Noorwegen (-0,8%) en Zwitserland (-7,9%) was een daling zichtbaar.

]]>
Mon, 27 Apr 2015 14:33:38 +0200 Uitzendkrachten draaien 11% meer arbeidsuren http://executive-people.nl/item/527918/uitzendkrachten-draaien-meer-arbeidsuren.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
NETGEAR storage biedt snapshots zonder limiet http://executive-people.nl/item/527929/netgear-storage-biedt-snapshots-zonder-limiet.html NETGEAR introduceert de ReadyNAS 202 met 2 bays en de ReadyNAS 204 met 4 bays. Deze network attached storage (nas) oplossingen bieden een krachtige performance voor thuisgebruikers, professionals en kleine kantoren. De ReadyNAS 202 is voorzien van een Annapurna AL212 ARM-soc, een dualcore-processor met een kloksnelheid van 1,4GHz en 2GB RAM. De ReadyNAS 204 heeft dezelfde standaard functies als de ReadyNAS 202, maar meer capaciteit met vier drivebays voor maximaal 24TB bruto-opslag.

Volgens Arend Karssies (foto), country manager Netgear CBU Benelux, zijn de ReadyNAS 202 en 204 interessante producten voor eindgebruikers en resellers. “ReadyNAS 202 en 204 draait op het ReadyNAS OS (OS 6.2) dat functies biedt voor dataprotectie, back-up, synchronisatie en cloudgebaseerde connectiviteit. De NETGEAR ReadyNAS 202 is voorzien van 2GB werkgeheugen en heeft ruimte voor twee harde schijven of ssd’s waarbij het 12TB aan bruto-opslag ondersteunt. Het opslagapparaat heeft twee gigabit-ethernetaansluitingen, drie usb 3.0-aansluitingen en een eSATA aansluiting.”

De opgeslagen data op de NETGEAR ReadyNAS 202 en 204 kunnen op afstand worden benaderd via de ReadyCloud, vervolgt Karssies: “Dat kan met een webinterface en apps voor Android- en iOS-smartphones. Data wordt op de ReadyNAS systemen veilig opgeslagen en beschermd dankzij het gebruik van de btrfs-databeschermingsbestandssysteem (B-tree file system / copy on write filesystem) op de geïnstalleerde schijven middels, snapshot-technologie, point-in-time-recovery en replicatie van data naar een ReadyNAS op een uitwijk locatie”

Ongelimiteerde snapshots 

Het btrfs-databeschermingsbestandssysteem biedt volgens Karssies de ultieme bescherming. “Zo worden bestanden verspreidt over de schijven opgeslagen door middel van RAID technologie tegen disk failure, bestanden worden beschermd tegen algemene media degradation of bitrot, bestanden worden permanent beschermd met snapshot technologie, point-in-time recovery en real-time tegen virussen en malware. De bestanden kunnen eenvoudig gerepliceerd worden op een tweede ReadyNAS appliance. Veel concurrenten melden dat ze snapshot technologie in soortgelijke nas-systemen aanbieden, maar deze is gelimiteerd aan een beperkte en speciaal gereserveerde disk ruimte, die overigens veer recources vergt op het moment van de snapshot. NETGEAR ReadyNAS 202 en 204 biedt ongelimiteerde snapshot technologie, zonder impact op de performance. Hierdoor wordt het mogelijk om bijvoorbeeld elk uur een snapshot te maken."

De ReadyNAS 200 series zijn bijzonder geschikt voor het beschermen van data, zoals tekstbestanden en het streamen, zoals voor Windows en Mac pc’s, en toegang tot bestanden. "De performance wordt daardoor aanzienlijk verbetert”, aldus Karssies.

ReadyCLOUD: een alternatief voor Dropbox en Google Drive

De ReadyNAS 202 en 204 zijn uitgerust met automatische back-up up, syncing en de mogelijkheid om dat te delen tussen verschillende devices. “Dit wordt mogelijk gemaakt met ReadyCLOUD dat geschikt is voor desktop PCs, iOS en Android mobile devices, Met een klik wordt alle data opgeslagen met een snelle back-up in de persoonlijke ReadyNAS cloud in plaats van een Dropbox en Google Drive omgeving. Je data wordt dan uitstekend beschermd en bewaard”, aldus Karssies.

De ReadyNAS 200 serie biedt drie jaar garantie op de hardware en gratis 24x7 telefonische ondersteuning voor de eerste 90 dagen. ReadyNAS 200 Series zijn beschikbaar via Netgear PowerShift partners en officiële resellers en direct marketing resellers (dmr).

Door: Witold Kepinski

]]>
Mon, 27 Apr 2015 14:23:08 +0200 NETGEAR storage biedt snapshots zonder limiet http://executive-people.nl/item/527929/netgear-storage-biedt-snapshots-zonder-limiet.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Thuis Agile werken? http://executive-people.nl/item/527925/thuis-agile-werken.html Het feit dat het nieuwe werken inmiddels in bijna iedere organisatie gemeengoed is geworden, strijkt tegen de haren in van de Agile / Scrum methodiek, waarbij nauwe samenwerking vereist is. Is fysiek bij elkaar zijn nodig om Agile / Scrum te laten slagen?

Team versus individu

Ik ben zelf op dit moment gedetacheerd bij een grote bank in Nederland. Een voorloper op het gebied van Het Nieuwe Werken (HNW) met kantoorruimtes die volledig dienstbaar zijn aan het innovatieve, flexibele werkplekconcept. Volgens de organisatie is HNW noodzakelijk in een tijd waarin mensen op zoek zijn naar balans tussen werk en privé. Er wordt meer rekening gehouden met de veranderende individuele wensen van medewerkers. De locatie en het tijdstip waarop je wilt werken kan zelf bepaald worden en er zijn geen vaste werkplekken. Dit wordt ondersteund door optimale ICT-oplossingen, zoals videoconferencing en telewerken. Bij HNW staat de individu centraal. Maar dit staat haaks op Agile werken, waarbij juist het team centraal staat.

Als Scrummaster bestaan mijn dagelijkse werkzaamheden uit het faciliteren van het team, zodat het team niets in de weg staat om goed te kunnen werken. Een goed functionerend team is namelijk de ‘sleutel tot succes’. Ook het in gang zetten en bewaken van een correcte scrum-implementatie behoort tot de werkzaamheden. En daarnaast ben ik voor een gedeelte als tester werkzaam. Hands-on testen is iets wat ik niet los kan laten.

Voordelen Agile/Scrum

Op een Agile/Scrum manier werken heeft veel voordelen. De omgeving binnen de bank is dynamisch en vraagt een manier van werken die is ingericht op veranderingen. Agile biedt mogelijkheden om snel te kunnen schakelen indien dat door een verandering noodzakelijk is. Bovendien kan er ingespeeld worden op voortschrijdend inzicht. Verder heeft Agile als voordeel dat er sprake is van snelle communicatie tussen teamleden. Dit is noodzakelijk om goed te functioneren, evenals het nauw samenwerken met de business en de klant of eindgebruiker. Tot slot zorgt Agile werken voor controle en inzicht in de voortgang van softwareontwikkeling.  

Combineren

De verschillen tussen beide trends zijn groot. Agile werken verlangt een goed functionerend team, waarbij samenwerken, continue afstemming en betrokkenheid en meetings op vaste tijden en een vaste locatie, centraal staan. Bij HNW wordt er, in tegenstelling tot Agile, een oplossing geboden aan de individuele wensen van medewerkers waardoor je zelf kunt bepalen hoe, waar en wanneer jij je werk doet.  De vraag is: Hoe kunnen we dit combineren om tot werkbare oplossingen komen?  


Beginfase

Het is van belang om in de beginfase vaste momenten in te bouwen en ondanks flexibele werktijden en –plekken, stimuleren om juist wel samen te komen met het team. Van belang bij Agile werken is face-to-face communicatie en zoveel mogelijk vaste werkplekken. Dit kan door een aantal vaste scrumsessies per week in te plannen met een vaste samenstelling waaraan iedereen live dient deel te nemen.

Vrijheid en vertrouwen

Gedurende het proces kan er langzaam meer vrijheid gegeven worden aan scrumleden over het waar en wanneer te werken. Wat bovendien kan helpen bij een optimale samenwerking tussen de diverse teamleden, is het gebruiken van online meetings met bijvoorbeeld Google Hangouts. Op die manier kunnen er korte communicatielijnen gerealiseerd worden tussen de teamleden, ondanks het werken vanuit fysiek verschillende locaties. Zelfsturing is hierbij belangrijk, en dat raakt zowel Agile werken als Het Nieuwe Werken.

Wat bij ons team ook goed werkte, is het inrichten van een ruimte voor alle teamleden in het geval iedereen aanwezig is op kantoor. We hebben nu de ruimte qua werkplekken en ook faciliteiten, zoals ruimtes voor stand-ups, gereserveerd voor de verschillende teams. Dichtbij de business, beheer en andere teams.

Om het hele proces te laten slagen, moest met name het management de aanwezigheid en fysieke zichtbaarheid loslaten. En moest er meer op vertrouwen en zelfredzaamheid van het team worden afgegaan. En afgaan op resultaat.

Om het teamgevoel te versterken komen de teamleden vanuit de meerdere locaties sowieso eens per week naar de locatie en sinds kort doen we dat ook af en toe vanuit onze locatie naar het noorden. En niet onbelangrijk, zo kunnen we onze successen gezamenlijk vieren.

Tot slot

Op basis van mijn eigen ervaringen kan ik stellen dat het absoluut mogelijk is om Agile te werken binnen de inrichting die organisaties hanteren, dankzij HNW. Echter zijn goede afspraken van groot belang en is er flexibiliteit nodig, van zowel de organisatie als de Agile deelnemer. Ik ben benieuwd naar uw ervaringen. 

Door: Kevin van der Hooft, Testconsultant bij Bartosz ICT

]]>
Mon, 27 Apr 2015 13:44:11 +0200 Thuis Agile werken? http://executive-people.nl/item/527925/thuis-agile-werken.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
eBay-topman Donahoe steunt Google in strijd met Europese Commissie http://executive-people.nl/item/527880/ebay-topman-donahoe-steunt-google-in-strijd-met-europese-commissie.html John Donahoe, topman van eBay, spreekt zijn steun uit voor Google in de aanklacht van de Europese Commissie. Donahoe stelt dat Europese Commissie maar weinig begrijpt van de wijze waarom consumenten online winkelen.

De Europese Commissie is van mening dat het Amerikaanse Google zijn dominante positie in de markt van zoekmachines zou misbruiken. Het bedrijf zou eigen diensten in zoekresultaten bewust hoger laten eindigen dan concurrerende diensten, in een poging de eigen dienst meer onder de aandacht te brengen bij consumenten. Voor de Europese Commissie was dit reden een formele aanklacht in te dienen tegen Google wegens het overtreden van de mededingingsregels.

Donahoe zegt in een interview met de Financial Times dat de grenzen tussen verschillende gebieden van online commerce steeds vager worden. Google zou wat betreft online shoppen een minstens net zo grote speler zijn als eBay. Ook geeft Donahoe aan dat eBay gewoon op het Google platform mag en kan adverteren. De topman van eBay spreekt hiermee zijn steun uit voor Google.

]]>
Mon, 27 Apr 2015 13:11:38 +0200 eBay-topman Donahoe steunt Google in strijd met Europese Commissie http://executive-people.nl/item/527880/ebay-topman-donahoe-steunt-google-in-strijd-met-europese-commissie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
OpenCloud Connect enige weg voorwaarts http://executive-people.nl/item/527869/opencloud-connect-enige-weg-voorwaarts.html Er ontstaat per definitie chaos als systemen en bedrijven moeten samenwerken en er geen onderliggende standaarden zijn. De brand in Baltimore op 7 en 8 februari 1904 creëerde een chaos omdat de omvang zo groot was dat de hulp van andere brandweer teams noodzakelijk was, maar in de praktijk zinloos was. Zo’n 600 verschillende aansluitingen maakte samenwerking via de bestaande infrastructuur onmogelijk. De schade was enorm en alleen al 2500 bedrijven werden vernietigd. Daarna kwam er standaardisatie bij de aansluitingen en werd samenwerken mogelijk.

Op het internet zijn inmiddels andere krachten actief die laten zien waarom standaardisatie noodzakelijk is. Zonder een initiatief waarbij iedereen zijn taal en interfaces standaardiseert ontstaan er lock-in’s en vertraging. Bedrijven die hier optimaal gebruik van maken laten bestaande bedrijven en economieën de hielen zien. Zo is de via een app opererende Uber taxidienst inmiddels de grootste taxidienst ter wereld maar beschikt zelf over geen enkel taxi-voertuig, is Google de grootste content provider maar heeft zelf geen content, Alibaba is de grootste handelaar maar bezit geen producten en Airbnb de grootse accommodatie verhuurder zonder zelf panden te bezitten. Al deze initiatieven kunnen enkel ontstaan als er gestandaardiseerde systemen samenwerken.

MEF, Metro Ethernet Forum maakt daarom veel werk van het verder standaardiseren van cloud diensten om de snelle uitrol van globale services te faciliteren, aldus Jeff Schmitz , Spirent communications en voorzitter OpenCloud Connect, tijdens een keynote in San Franscico. Software developers en operators werken samen om de OpenCloud Connect standaard van de grond te krijgen te onderhouden en uit te bouwen.

Hans Steeman

]]>
Mon, 27 Apr 2015 10:01:41 +0200 OpenCloud Connect enige weg voorwaarts http://executive-people.nl/item/527869/opencloud-connect-enige-weg-voorwaarts.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
De wondere wereld van IT: Boardlevel http://executive-people.nl/item/527879/de-wondere-wereld-van-it-boardlevel.html In de afgelopen 25 jaar heeft IT zich ontwikkeld tot een omvangrijk en bedrijfskritisch vakgebied in bijna elke onderneming. Al in de jaren ‘90 is het gebruik van informatie technologie in sneltreinvaart toegenomen en op grote schaal ingezet om bedrijfsprocessen te optimaliseren. Daarmee is IT een centrale positie gaan innemen bij menig bedrijf. Daar is in de afgelopen jaren ook nog de digitalisering aan toegevoegd, waardoor zelfs complete verdienmodellen van bedrijven afhankelijk zijn van de succesvolle toepassing van IT.

Traditioneel rapporteert een CIO aan de CFO, maar dit is echt niet meer van deze tijd. De gemiddelde CFO heeft het al druk genoeg met alle financiële regelgeving en moet niet gevraagd worden om IT er ook ‘even’ bij te doen. Een wat modernere lijn naar de COO is ook niet logisch meer. Ergo, het merendeel van de operatie bestaat vaak uit IT.

Waarom zijn CIO's/CTO's/CDO's/CBTO's dan nog steeds en masse afwezig op boardlevel? Je zou verwachten dat, gezien het grote belang, IT abundant op board level aanwezig is. Het verwondert mij dat dit nog niet het geval is. Een boardpositie plaatst IT namelijk in het hart van de besturing van een onderneming en daarmee in de positie die het verdient.

Als je als CIO onderdeel bent van de board, ben je echt onderdeel van het team, wordt er 'met je' in plaats van 'over je' gepraat. Is er bekendheid met, en dus ook meer begrip voor, issues en uitdagingen. Voelen de overige boardcollega’s zich medeverantwoordelijk voor het resultaat en wijzen ze niet meteen naar elkaar als er dingen even wat minder lopen. Ze zitten in dezelfde boot, waar IT een integraal onderdeel van de business geworden is. En zo hoort het!

 

Arnoud Klerkx is Chief Business Technology Officer en lid van de Raad van Bestuur van Sanoma Learning

Reageer via WWvanIT@gmail.com

]]>
Mon, 27 Apr 2015 09:34:47 +0200 De wondere wereld van IT: Boardlevel http://executive-people.nl/item/527879/de-wondere-wereld-van-it-boardlevel.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
SaaS vraagt om goede samenwerking tussen ISV’s en cloud providers http://executive-people.nl/item/527877/saas-vraagt-om-goede-samenwerking-tussen-isva-s-en-cloud-providers.html De vierde editie van het Get (C)Loud! Event van Dutch Cloud en SaaS4Channel, dat vrijdag 24 april in De Landgoederij werd gehouden, is succesvol verlopen. Het thema van Get (C)Loud! was dit jaar ‘Go-to-Market: Hoe verkoop je SaaS?’. Op het event leerden en discussieerden Nederlandse ISV’s met elkaar over het op de markt zetten van SaaS-oplossingen en welke marketing- en verkoopstrategieën worden gebruikt. Hierbij kwam naar voren dat een goede samenwerking tussen cloud providers en ISV’s cruciaal is om een goede cloud business op te bouwen.

Er deden dit keer negen ISV’s mee aan het Get (C)Loud! Evenement dat voor de vierde keer werd georganiseerd door Dutch Cloud, een leverancier van hoogwaardige cloud-oplossingen en datacenter-diensten. Deelnemende ISV’s waren Corent, AA Media Group, CloudBilling, FSGroep, OD Solutions, datiq, ValueCare, Zapphire en GuardData. De deelnemende ISV’s kregen allemaal de tijd om korte pitches van twee minuten te houden. 

Winfred van Kuijk, Consultant & Project Manager bij AA Media Group, zei in de korte pitch dat zijn bedrijf software levert voor het snel opslaan van grote bestanden in de cloud, zoals van mediabedrijven.

René van Dop, directeur van AXEZ, presenteerde de GuardData Back-up en archief portfolio voor betrouwbare restore na incidenten in een private, hybride en public cloud. Voor dienstverleners zijn er whitelabel Back-up-as-a-Service (BaaS) diensten, gebaseerd op een maandelijks betaalmodel, waarbij desgewenst wordt geopereerd onder het label van de serviceorganisatie.

Thijs van Hofwegen, Business Development Professional bij CloudBilling, zei met zijn software een Plug and Play CloudBilling oplossing te bieden voor volledige controle van pay per use services. Met deze software kunnen Billing-as-a-service diensten worden aangeboden door telco’s, SaaS aanbieders en cloud partijen. Het bedrijf werkt onder andere nauw samen met VMware en AWS.

Go-to-market

Tijdens het Get (C)Loud! Event traden twee gastsprekers op. Ten eerste Leo van Schie van PartnerPerformance en initiator van SaaS4Channel, een business community voor het ICT kanaal. Hij sprak over het ontwikkelen en delen van kennis rond de business impact van ‘as a Service’ of cloud proposities op de organisatie van bedrijven in de ICT-waardeketen. Hierbij is een goede samenwerking tussen ISV’s en cloud providers een belangrijke voorwaarde om verder te groeien met cloud diensten, aldus Van Schie. “Kies de juiste cloud distributie strategie via cloud partijen. Vraag je dan af hoe ga je via hun klanten kan bereiken.”

De tweede gastspreker was Michiel Steltman, directeur van de Stichting DHPA. In deze functie behartigt hij de belangen van de markt leidende Nederlandse hostingbedrijven en is spreekbuis van de Nederlandse Digitale infrastructuur sector naar overheid, media en publiek. Daarnaast is Steltman directeur van Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) dat nauw samenwerkt met partijen zoals SIDB, Surfnet, NLnet en ISPConnect. Steltman belichte in zijn verhaal het thema Go-to-Market ging het over cloud disruptie en de veranderende business. Volgens hem kunnen ISV’s in Nederland goed groeien omdat er in dit land een sterke internet mainport bestaat. Hierbij kunnen ISV’s goed samenwerken met diverse cloud en hosting providers. Zijn boodschap aan de ISV’s: “onderscheid je door een trusted partner te zijn voor klant, wees schaalbaar en biedt beste prijs. Partnership is the key!”

Call-to-action

Tijdens het Get (C)Loud! Event debatteerden de ISV’s en andere partijen onder leiding van Ruud de Joode, voorzitter van de Nederlandse Debatbond. Zo was er de stelling: “Doordat we elkaar te veel op prijs beconcurreren zitten we vast in een spiraal naar de absolute bodem.” De stellingen leverden een levendige discussie op.

Naast discussiëren over SaaS moet er uiteindelijk wel actie worden ondernomen om uiteindelijk een SaaS-oplossing in de markt te zetten. Het verzamelen van meningen van verschillende mensen voordat je een SaaS-aanbod gaat bieden is cruciaal, aldus Dutch Cloud directeur Martijn van Zoeren. “Ga met mensen praten die een andere visie hebben, praat bijvoorbeeld met studenten, dus niet alleen met collega’s op kantoor. Ga netwerken, probeer nieuwe contacten op te doen en onderneem daadwerkelijke acties om je business op te zetten. Probeer binnen 24 uur een of twee call-to-actions te doen.”

Door: Witold Kepinski

]]>
Sun, 26 Apr 2015 15:01:36 +0200 SaaS vraagt om goede samenwerking tussen ISV’s en cloud providers http://executive-people.nl/item/527877/saas-vraagt-om-goede-samenwerking-tussen-isva-s-en-cloud-providers.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Hackers konden e-mailberichten van Obama lezen' http://executive-people.nl/item/527878/hackers-konden-e-mailberichten-van-obama-lezen.html Russische hackers hebben zichzelf vorig jaar toegang verschaft tot het e-mailverkeer van het Witte Huis. Hierdoor konden zij ook e-mails van de Amerikaanse president Barack Obama lezen. Het gaat om berichten die niet als geheim zijn geclassificeerd.

Dit meldt een Amerikaanse ambtenaar tegenover The New York Times. Al langer was duidelijk dat Russische hackers afgelopen oktober het Witte Huis hadden gehackt. Nu blijken zij hierbij dus ook toegang te hebben gehad tot e-mailverkeer.

De hackers hebben overigens geen toegang gehad tot het e-mailaccount van Obama. Door accounts te hacken van medewerkers die contact hebben met Obama wisten zij echter toch een deel van het e-mailverkeer in handen te krijgen. De ambtenaar benadrukt tegenover The New York Times dat de hackers geen vertrouwelijke informatie in handen hebben gekregen.

]]>
Sun, 26 Apr 2015 14:34:39 +0200 'Hackers konden e-mailberichten van Obama lezen' http://executive-people.nl/item/527878/hackers-konden-e-mailberichten-van-obama-lezen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Vier op de tien bedrijven vertrouwt in 2016 volledig op BYOD' http://executive-people.nl/item/527876/vier-op-de-tien-bedrijven-vertrouwt-in-volledig-op-byod.html Bring Your Own Device (BYOD) wordt steeds populairder. In 2016 verwacht vier op de tien organisaties volledig te vertrouwen op van een BYOD-beleid als het gaat om mobiele apparaten. 4 op de vijf bedrijven heeft naar verwachting in 2020 een BYOD-beleid opgesteld.

Dit blijkt uit onderzoek van NewsWeaver, dat de resultaten in een infographic heeft verzameld. Eén op de vijf Europese werknemers werkt per week meer dan 10 uur niet op kantoor. Slechts één op de vijf werknemers in de grote organisaties is echter ook daadwerkelijk goed uitgerust om weg van de vaste werkplek te kunnen werken. Twee op de vijf werknemers zegt dat de mobiele apparaten die hiervoor worden gebruikt te oud en te langzaam zijn.
Eén op de vijf mkb’ers blijkt de productiviteit met meer dan 30% te hebben verhoogd door mobiel werken te omarmen.

Eigen apps gebruiken
Bring Your Own App (BYOA), waarbij werknemers naast een eigen mobiele apparaten ook eigen mobiele applicaties mogen meenemen naar de werkvloer, is populair. BYOA heeft echter voor- en nadelen. Als voordeel noemt NewsWeaver lagere capital expenditures voor software(licenties) en lagere kosten voor het trainen van werknemers, aangezien zij al bekend zijn met apps.

Nadelen zijn een hogere kans op virussen en malware, een groter risico dat data verloren gaat of uitlekt en problemen rond tijd- en reputatiemanagement voor misbruik door werknemers. Twee op de vijf senior IT-professionals vermoedt dat data weglekt uit hun organisatie door het gebruik van onbeheerder file sharingdiensten als Dropbox en Hightail.

Rogue apps
Het is overigens wel belang werknemers de mogelijkheid te geven de juiste apps te gebruiken. Medewerkers die deze mogelijkheid niet nemen zoeken namelijk massaal naar een manier om functionaliteit toch te kunnen gebruiken. Zo geeft de helft van alle ondervraagde werknemers aan ‘rogue apps’ te gebruiken voor hun werk. Dit zijn apps die werknemers zelf meenemen, zonder dit te melden aan hun IT-afdeling.

Alle resultaten van NewsWeaver zijn hier te vinden.

]]>
Sun, 26 Apr 2015 13:12:41 +0200 'Vier op de tien bedrijven vertrouwt in 2016 volledig op BYOD' http://executive-people.nl/item/527876/vier-op-de-tien-bedrijven-vertrouwt-in-volledig-op-byod.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Europese Commissie kiest benadeelde IT-bedrijven in onderzoek Google http://executive-people.nl/item/527875/europese-commissie-kiest-benadeelde-it-bedrijven-in-onderzoek-google.html Een flink aantal Europese bedrijven heeft een klacht ingediend tegen Google over de wijze waarop het Amerikaanse IT-bedrijf concurrenten toont in haar zoekresultaten. De Europese Commissie heeft negentien van deze bedrijven geselecteerd die de onderzoekers inzicht moeten gaan geven in de werkwijze van Google.

Electronista meldt dat onder andere Yelp en Microsoft een klacht hebben ingediend. Andere partijen worden niet bij naam genoemd. Deze zou mogelijk gaan om onder andere concurrerende zoekmachines, kaartendiensten en prijsvergelijkingssites.

De negentien bedrijven die door de Europese Commissie zijn geselecteerd moeten de onderzoekers duidelijk gaan maken welke werkwijze Google precies hanteert rond haar zoekresultaten, welke diensten door het bedrijf voorgetrokken zouden worden in de zoekresultaten en welke partijen hier slachtoffer van zijn.

]]>
Sun, 26 Apr 2015 11:01:58 +0200 Europese Commissie kiest benadeelde IT-bedrijven in onderzoek Google http://executive-people.nl/item/527875/europese-commissie-kiest-benadeelde-it-bedrijven-in-onderzoek-google.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
OM onderzoekt betalingen VimpelCom, TeliaSonera en Houthoff aan dochter president Oezbekistan http://executive-people.nl/item/527874/om-onderzoekt-betalingen-vimpelcom-teliasonera-en-houthoff-aan-dochter-president-oezbekistan.html Het Openbaar Ministerie onderzoekt betalingen van miljoenen euro's en/of dollars van VimpelCom, TeliaSonera en Houthoff aan brievenbusfirma Takilant van Gulnara Karimova, de dochter van  de president in Oezbekistan. Dit meldt het NRC. In ruil daarvoor kregen ze vergunningen en frequenties voor gsm-netwerken in Oezbekistan. In totaal wil het OM 650 miljoen euro terughalen, aldus het NRC.

Het gaat om mogelijke smeergeld transacties van 220 miljoen dollar die via "een trustaccount van Notariaat Houthoff”, aldus het NRC. Ook ING en Orangefield Trust waren betrokken bij transacties aldus het NRC.

VimpelCom, TeliaSonera en Houthoff geven geen commentaar. Lees meer over de levensloop en 'CV' van Gulnara Kaimova hier.

]]>
Sun, 26 Apr 2015 11:01:31 +0200 OM onderzoekt betalingen VimpelCom, TeliaSonera en Houthoff aan dochter president Oezbekistan http://executive-people.nl/item/527874/om-onderzoekt-betalingen-vimpelcom-teliasonera-en-houthoff-aan-dochter-president-oezbekistan.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
China gaat burgers monitoren via Big Data-puntensysteem http://executive-people.nl/item/527872/china-gaat-burgers-monitoren-via-big-data-puntensysteem.html China gaat big data inzetten om haar burgers nauwlettend in de gaten te kunnen houden. Het land werkt aan een systeem waarin iedere burger punten krijgen toegekend, onder andere voor zijn gedrag op internet.

Rogier Creemers, een Belgische expert op het gebied van China die verbonden is aan de Oxford Universiteit, heeft het volledige ‘Sociaal Krediet Systeem’ van de Chinese vertaald. In een interview met de Volkskrant licht hij de werking van het systeem toe. “Met behulp van de modernste internettechnieken gaat er individueel toezicht op de Chinese burgers worden uitgeoefend”, aldus de expert tegenover de krant.

Grote impact van het systeem
Creemers waarschuwt voor de impact van het systeem. Chinese burgers zouden onder andere op basis van scores kunnen worden uitgesloten van kredietverlening of bepaalde functies op de arbeidsmarkt. Een slechte score in het Sociaal Krediet Systeem kan dan ook een grote impact hebben op de toekomst van een burger.

Johan Lagerkvist, een China-expert van het Swedish Institute of International Affairs, noemt het systeem tegenover de krant zeer ambitieus. Lagerkvist stelt dat het systeem veel weg heeft van de werkwijze waarop Amazon data verzamelt over klanten, maar dan met een orwelliaanse politieke draai. Wel plaatst Lagerkvist vraagtekens bij de snelheid waarmee het systeem tot stand kan komen. De expert verwacht dat bedrijven terughoudend zullen zijn mee te werken aan het plan.

Symbiotische relatie
Creemers verwacht dat deze invoering tot minder problemen leiden, vooral door de ‘symbiotische relatie’ van grote internetbedrijven met de Chinese regering. Chinese bedrijven zou minder geneigd zijn te protesteren tegen dergelijke maatregelen dan bijvoorbeeld Amerikaanse techbedrijven.

Lees het volledige artikel van de Volkskrant over het Sociaal Krediet Systeem hier.

]]>
Sat, 25 Apr 2015 13:11:00 +0200 China gaat burgers monitoren via Big Data-puntensysteem http://executive-people.nl/item/527872/china-gaat-burgers-monitoren-via-big-data-puntensysteem.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Cloudmanagement: 'Zonder goede basis creëer je een moeras' http://executive-people.nl/item/527767/cloudmanagement-zonder-goede-basis-crea-laquo-er-je-een-moeras.html De ontwikkelingen op het gebied van cloudmanagement gaan razendsnel. Een wildgroei aan nieuwe oplossingen met wisselende niveaus aan volwassenheid maakt het IT-managers niet makkelijk de juiste keuze te maken tussen de verschillende aanbieders en oplossingen. Zeker niet in een tijd waar de kennis en expertise van IT-afdelingen steeds meer verschuift naar het applicatielandschap. Rob Vissers, managing director van i³ groep, geeft zijn visie op dit actuele thema. Welke trends ziet hij in cloudmanagement? En wat staat ons de komende tijd te wachten?

Cloudbeleving

"De tijd dat je iets uit de doos haalt, de lampjes laat knipperen en het in vijf jaar afschrijft, is definitief voorbij, dat weten we allemaal." Vissers ziet dat IT-afdelingen zich dit realiseren, maar het lastig vinden om te bepalen hoe het dan wel moet. "De IT-afdeling staat sterk onder druk. De business is gewend aan een 'cloudbeleving' zoals ze die krijgen bij bijvoorbeeld Amazon en Google. Dat verwachten ze ook tijdens hun werk. Maar komen ze terug bij hun interne IT-afdeling, dan krijgen ze weer servers, storage, networking, en de enorme inflexibiliteit om snel capaciteit beschikbaar te stellen. Daarnaast worstelt de IT-afdeling met een rol als dienstverlener. Er is altijd discussie of er nog ruimte is voor een interne IT-dienstverlener."

i³ groep zet daarom in op dit actuele vraagstuk. "Wat wij proberen te doen, is de IT-afdeling te helpen bij de vraag hoe ze die cloudbeleving ook in hun eigen datacenters kunnen krijgen. Onze oplossingen op het gebied van cloudmanagement zijn gebaseerd op die vraag."

Software defined datacenters

Om een goede cloudbeleving neer te zetten in de organisatie, zijn er volgens Vissers twee mogelijkheden. "De eerste mogelijkheid is om te werken met software defined datacenters. Alle intelligentie zit dan in de software laag en hoger. Daarmee kun je alle processen automatiseren en daar zit bijvoorbeeld een service portal in en gebruikers kunnen makkelijk capaciteit aanvragen." De andere trend die Vissers ziet is dat IT-afdelingen kiezen voor geïntegreerde systemen. "Welke mogelijkheid je kiest hangt af van de visie van de organisatie op dit onderwerp. Bij geïntegreerde systemen kies je voor een stukje gemak, want je valt terug op de oplossing van één vendor. Kies je voor een software defined datacenter, dan ga je eigenlijk je eigen visie implementeren."

i³ groep merkt dat klanten nu nog kiezen voor één van deze oplossingen, maar dat in de toekomst steeds vaker gekozen zal worden voor infrastructuurmanagement dat los van de hardware infrastructuur wordt neergezet. "Geïntegreerde systemen kun je daarom zien als een tussenfase, waarin je de cloudbeleving neer kan zetten met de technologie van één speler. Uiteindelijk zal alles software defined worden."

Toch ziet Vissers dat we zo ver nu nog niet zijn. "We kunnen dit makkelijk zeggen, maar de markt is sterk in beweging. De volwassenheid van de oplossingen verschilt enorm. Als je kijkt naar servervirtualisatie, zie je een volwassen markt. Storagevirtualisatie maakt enorme sprongen maar is nog niet voor alle toepassingen geschikt. Dan heb je nog software defined networking, en dat kun je zien als een markt die aan het begin staat van mooie ontwikkelingen." De verwachting van i³ groep is dat het nog zo'n anderhalf jaar zal duren voordat de risico's voor beide keuzes gelijk zijn. "Als de risico's van software defined datacenters kleiner worden, zal dit invloed hebben op de keuzes die onze klanten maken."

Van verwarring naar begeleiding

Software defined datacenters zijn de toekomst, denkt Vissers. "Je kunt het zien als een stip aan de horizon, een reis. Kies je daar nu voor, dan moet je je constant verdiepen in nieuwe tools en oplossingen zijn beschikbaar, en welke stappen kan ik in de professionaliteit van de it-afdeling zetten." Hij ziet dat klanten op zoek zijn naar een partner die ze op reis onderweg kan bijstaan.

"Onze klanten hebben niet de technische expertise die wij hebben, en de hoeveelheid opties groeit ontzettend snel. Je hebt steeds meer kennis nodig om een keuze te kunnen maken. Vooral de keuze tussen de software lagen is lastig. Voor klanten is dat verwarrend. Het kennisniveau van de klant verschuift steeds meer naar het applicatielandschap, naar informatiemanagement. Daarom zorgen wij ervoor dat we altijd op de hoogte zijn van alle nieuwe ontwikkelingen, en de kennis die de klant mist juist wel in huis hebben." 

Managed services

Nu IT-afdelingen zich steeds meer willen concentreren op het informatiemanagement, groeit de behoefte om de 'basis' van cloudmanagement uit handen te geven. Vissers ziet deze trend steeds verder doorzetten. "Wij geloven dat de meerderheid van de klanten uiteindelijk IT als dienst gaat afnemen. IT is water uit de kraan, een nutsvoorziening. Managed services zal dan ook de toekomst zijn. De basis moet goed zijn. De infrastructuur is de kritische succesfactor. Anders creëer je een moeras."

Een cloudbeleving neerzetten in de organisatie, hoeft volgens Vissers niet te betekenen dat je alleen met de public cloud werkt. "Wij sluiten de public cloud niet uit, maar sturen aan op het hybride model. Dit doet i³ groep via een classificatiemodel waarmee data en workloads geclassificeerd worden. Zo kun je precies de goede combinatie maken tussen public en private cloud. Je ziet bij veel organisaties wildgroei ontstaan. Om de controle over je data te houden, zul je dit op een veilige manier moeten organiseren. En waarom zou je dan niet die vertrouwde Dropbox-beleving geven aan de interne gebruiker, maar dan als zakelijke, veilige omgeving?"

]]>
Sat, 25 Apr 2015 08:00:43 +0200 Cloudmanagement: 'Zonder goede basis creëer je een moeras' http://executive-people.nl/item/527767/cloudmanagement-zonder-goede-basis-crea-laquo-er-je-een-moeras.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Cybercriminelen maken steeds meer misbruik van ongepatchte bestuurssystemen en applicaties http://executive-people.nl/item/527870/cybercriminelen-maken-steeds-meer-misbruik-van-ongepatchte-bestuurssystemen-en-applicaties.html De labs-afdeling van F-Secure doet onderzoek naar het Threat landschap en bundelt deze bevindingen in een Threat Report. Onlangs is het nieuwe rapport (H2 2014) officieel gepubliceerd.

Het aantal mobile threats nam toe. Er waren 61 nieuwe Android families en 3 nieuwe voor de iOS families. MAC malware wordt steeds ontwikkelder op het gebied van mogelijkheden en hun distributiemethodes.

Verder is er toenemende dominantie van vulnerability-leveraging malware. Dit betekent dat niet gepatchte bestuurssystemen en applicaties een groot aandeel blijven houden in de detectiestatistieken, hoewel dit nummer wel lager is dan vorig jaar. Het is aannemelijk dat de aanwezigheid van vulnerability-targeting malware in Noord-Amerika en Europa een bepaalde correlatie vertoont met een verschil in inrichting van machines van gebruikers in verschillende regio’s en hun gedrag. Voor het eerst is waargenomen dat een threat family die zicht richt op slechts één sociaal media netwerk, zo’n grote verspreiding kent.

Bekijk de INFOGRAPHIC voor een visuele samenvatting van het rapport en download het rapport voor meer informatie.

WK

]]>
Sat, 25 Apr 2015 01:55:13 +0200 Cybercriminelen maken steeds meer misbruik van ongepatchte bestuurssystemen en applicaties http://executive-people.nl/item/527870/cybercriminelen-maken-steeds-meer-misbruik-van-ongepatchte-bestuurssystemen-en-applicaties.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
StartupDelta van Neelie Kroes: ‘Startup die kinderen leert programmeren is meest innovatieve ... http://executive-people.nl/item/527866/startupdelta-van-neelie-kroes-a-startup-die-kinderen-leert-programmeren-is-meest-innovatieve-startupa.html StartupDelta, het nieuwe Nederlandse startup initiatief van Neelie Kroes, heeft Bomberbot geselecteerd als meest innovatieve startup. Met deze status mocht de startup die scholieren leert programmeren zichzelf promoten op TNW Conference.

Bomberbot biedt een volledig lespakket waarmee leraren op een eenvoudige en speelse manier programmeerlessen kunnen geven, zonder dat daar enige voorkennis voor nodig is. IT-technologie neemt een enorme maar bijna onzichtbare plaats in in de wereld van nu. Apps, games, maar ook besturingssystemen van auto’s en social media: overal komt programmeerwerk aan te pas. Bomberbot wil kinderen helpen die wereld beter te begrijpen en ze voorbereiden op de wereld van morgen. ‘Door ze te leren programmeren ontwikkelen ze niet alleen praktische vaardigheden, het gaat ook om analytisch denken zoals je bijvoorbeeld ook bij schaken doet. Het is leerzaam, je ziet dat kinderen er een enorme interesse voor hebben en het is natuurlijk gewoon leuk’, vertelt oprichter Cristian Bello.

In het Verenigd Koninkrijk is het leren programmeren sinds anderhalf jaar een verplicht onderdeel van het curriculum in basis en voorgezet onderwijs. Ook in Nederland gaan er stemmen op om programmeren een verplicht vak te maken op school. D66-Kamerlid Paul van Meenen bepleitte in oktober al dat het beheersen van computervaardigheden, zoals programmeren, een serieus vak moet worden op zowel middelbare scholen als basisscholen. Ook Neelie Kroes is groot voorstander. In Europa zijn het afgelopen jaar 200 scholen – waarvan 100 in Nederland - gestart met Bomberbot. De ervaringen zijn positief en in het nieuwe schooljaar zullen meer scholen volgen.

StartupDelta wil innovatieve en disruptieve startups stimuleren in hun ontwikkeling. StartupDelta stelt Bomberbot daarom in staat deel te nemen aan TNW Conference, voor het opdoen van nieuwe internationale contacten en kennis en om zichzelf te profileren op de stand van StartupDelta.

]]>
Sat, 25 Apr 2015 01:29:10 +0200 StartupDelta van Neelie Kroes: ‘Startup die kinderen leert programmeren is meest innovatieve startup’ http://executive-people.nl/item/527866/startupdelta-van-neelie-kroes-a-startup-die-kinderen-leert-programmeren-is-meest-innovatieve-startupa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlandse overheid vraagt 2 miljoen keer data op bij telecom- of internetproviders http://executive-people.nl/item/527807/nederlandse-overheid-vraagt-miljoen-keer-data-op-bij-telecom-of-internetproviders.html De Nederlandse overheid heeft afgelopen jaar twee miljoen keer persoonsgegevens opgevraagd van eigenaren van telefoonnummers of IP-adressen. In totaal werden 2,08 miljoen verzoeken ingediend. In 88% van de gevallen leverde dit verzoek gegevens op.

Dit blijkt uit het jaarverslag van het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT), dat voor opsporingsinstanties verzoeken indient bij telecom- en internetproviders om gegevens over gebruikers te verstrekken. Op de 2,08 miljoen verzoeken die werden ingediend kreeg de overheid in totaal 3,36 miljoen antwoorden. Dit hogere aantal is te verklaren doordat op de sommige vragen meerdere antwoorden worden aangeleverd.

Het jaarverslag van de CIOT is hier te vinden.

]]>
Fri, 24 Apr 2015 16:11:08 +0200 Nederlandse overheid vraagt 2 miljoen keer data op bij telecom- of internetproviders http://executive-people.nl/item/527807/nederlandse-overheid-vraagt-miljoen-keer-data-op-bij-telecom-of-internetproviders.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Antieke Apple-1 computer levert 236.000 dollar op http://executive-people.nl/item/527805/antieke-apple-computer-levert-dollar-op.html Antieke ICT-apparatuur kan veel geld waard zijn. Dit bewijst een Apple-1 die op eBay is geveild. De machine uit 1976 leverde maar liefst 236.000 dollar op.

Ondanks dat de koper tonnen heeft betaald voor de Apple-1 is de prijs relatief laag. Vorig jaar werd nog ruim 900.000 dollar geboden op eenzelfde machine. Dit bedrag werd geboden door het Henry Ford Museum.

De Apple-1 was de eerste personal computer (PC) die een toetsenbord combineerde met een microprocessor en een aansluiting voor een monitor. Het apparaat kwam in 1976 op de markt met een prijskaart van 666,66 dollar. In totaal zijn ongeveer 200 Apple-1’s geproduceerd.

]]>
Fri, 24 Apr 2015 14:33:11 +0200 Antieke Apple-1 computer levert 236.000 dollar op http://executive-people.nl/item/527805/antieke-apple-computer-levert-dollar-op.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Code Camp moet kinderen kennis laten maken met programmeren http://executive-people.nl/item/527804/code-camp-moet-kinderen-kennis-laten-maken-met-programmeren.html Bol.com organiseert samen met Code Avengers een Code Camp gericht op kinderen. Met het programma willen de organisaties kinderen samen met hun ouders de basisbeginselen van programmeren bijbrengen.

Naast de online lessen organiseert Code Avengers Code Camps. Dit zijn een of meerdaagse programma’s waar dertig tot vijftig kinderen in kleine groepjes werken. Met behulp van spel, beweging, interactie en écht programmeren gaan ze direct actief aan de slag met hun eigen game, site of app.

25 april
Het eerste Code Camp wordt op 25 april georganiseerd. Ongeveer zestig kinderen in de leeftijd zeven tot 16 jaar krijgen op deze dag een programma voorgeschoteld waarin zij de basisbeginselen van programmeren leren.

Jurrie van Rooijen, directeur IT bij bol.com: “Wij zijn ontzettend enthousiast over het initiatief van Code Avengers. Technologie is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Met name de toepassing ervan wordt voor veel bedrijven steeds belangrijker en het raakt bijna ieder beroep. Dat betekent dat niet alleen IT-professionals maar iedereen basiskennis moet hebben van IT. Wij vinden dan ook dat de nieuwsgierigheid van kinderen voor de toepassing ervan niet vroeg genoeg aangewakkerd kan worden. Meer aandacht vanuit het onderwijs zou hier een goede bijdrage aan kunnen leveren. Wij zijn blij dat Code Avengers nu ook in Nederland kinderen op een leuke en interactieve manier enthousiasmeert voor IT.”

]]>
Fri, 24 Apr 2015 13:22:53 +0200 Code Camp moet kinderen kennis laten maken met programmeren http://executive-people.nl/item/527804/code-camp-moet-kinderen-kennis-laten-maken-met-programmeren.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘CO2-uitstoot van Nederlandse datacenters groeit gigantisch’ http://executive-people.nl/item/527806/a-co-uitstoot-van-nederlandse-datacenters-groeit-gigantischa.html Nederland heeft een enorme datacenterindustrie. Het energieverbruik van deze sector neemt door het groeiende dataverkeer wereldwijd de komende jaren alleen maar toe. Ook het CO2-uitstoot van de sector groeit hierdoor hard. Hivos spreekt zelfs van een ‘gigantische groei’.

Hivos heeft de 28 grootste commerciële datacenters in Nederland onderzocht. 4 van de onderzochte datacenters bleken 100% duurzame energie te gebruiken. Eén datacenter gaf aan onderhandelingen te voeren over een overstap naar groene stroom, terwijl 10 datacenters hierin geen of onvoldoende inzicht willen geven. Hivos meldt dat de sector ten opzichte van 2014, toen het bedrijf een vergelijkbaar onderzoek uitvoerde, wel positief is ontwikkeld.

‘Groei omzetten in daling’
“Alleen als datacenters maximaal inzetten op energie-efficiëntie én overstappen op de juiste energieproducten kan de groei een halt toegeroepen worden en omgezet worden in een daling”, aldus Marieke Kragten die een inventarisatie maakte van het gebruik van energieproducten door de commerciele datacenters. “Opvallend is dat bedrijven van Hollandse bodem voorop lopen als het gaat om duurzame stroom. Drie van de vier volledig groene datacenters zijn Nederlandse datacenters. Ook op het gebied van transparantie en optimalisatie van energiehuishouding behoren ze tot de koplopers.”

Hivos roept Nederlandse datacenters op het voorbeeld van de vier koplopers uit het onderzoek te volgen en te kiezen voor echt duurzame stroom. Dit is volgens de organisatie noodzakelijk om de opmars van het internet voort te laten zetten zonder bij te dragen aan klimaatverandering.

]]>
Fri, 24 Apr 2015 12:54:36 +0200 ‘CO2-uitstoot van Nederlandse datacenters groeit gigantisch’ http://executive-people.nl/item/527806/a-co-uitstoot-van-nederlandse-datacenters-groeit-gigantischa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Britse politiechef: ‘Techbedrijven moeten hun sociale verantwoordelijkheid nemen’ http://executive-people.nl/item/527803/britse-politiechef-a-techbedrijven-moeten-hun-sociale-verantwoordelijkheid-nemena.html Techbedrijven die producten maken die de toegang van opsporings- en handhavingsdiensten tot data van verdachten bemoeilijken zouden hun ‘zakelijke sociale verantwoordelijkheid’ moeten nemen. De bedrijven zouden door zwaar beveiligde systemen te ontwikkelen die mensen helpen data af te schermen terroristen helpen.

Dit heeft Mark Rowley, hoofd van de Britse politie, tegenover Reuters gezegd tijdens de Counter Terror Expo conferentie in Londen. Rowley is van mening dat techbedrijven bij nieuwe technologieën die zij introduceren meer rekening zouden moeten houden op opsporingsdiensten. Het hoofd van de Britse politie zou willen dat bedrijven oplossingen zo configureren dat zij opsporingsinstanties niet hinderen.

Bij veel techbedrijven zou na de onthullingen van NSA-klokkenluider Edward Snowden weerstand zijn ontstaan tegen samenwerken met opsporingsdiensten. Rowley benadrukt dat de voordelen van internet, maar stelt dat opsporingsinstanties hun werk alleen kunnen doen met steun van techbedrijven. Deze steun is volgens de politiechef noodzakelijk om te voorkomen dat naast normale burgers en bedrijven ook terroristen profiteren van technologische ontwikkelingen.

]]>
Fri, 24 Apr 2015 11:31:20 +0200 Britse politiechef: ‘Techbedrijven moeten hun sociale verantwoordelijkheid nemen’ http://executive-people.nl/item/527803/britse-politiechef-a-techbedrijven-moeten-hun-sociale-verantwoordelijkheid-nemena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Technische ondersteuning voor Windows XP kost overheid 1,7 miljoen euro http://executive-people.nl/item/527801/technische-ondersteuning-voor-windows-xp-kost-overheid-miljoen-euro.html De Nederlandse overheid betaalt Microsoft 1,7 miljoen euro voor het verlenging van de technische ondersteuning van het verouderde besturingssysteem Windows XP. Dit besturingssysteem wordt nog op zo’n 5.000 PC’s van de overheid gebruikt.

Dit meldt NOS. Via een custom support-contract kunnen partijen technische ondersteuning op maat afnemen bij Microsoft. In het geval van Nederland gaat het om ondersteuning voor 5.000 Windows XP-gebaseerde machines, die niet tijdig gemigreerd konden worden naar een nieuwer besturingssysteem.

Eerder custom support-contract
Het is de tweede keer dat de Nederlandse overheid een custom support-contract afsluit met Microsoft. Vorig jaar sloot de overheid al een contract af met Microsoft voor de ondersteuning van 40.000 Windows XP-machines. Dit contract is inmiddels verlopen, waarna de overheid met Microsoft is gaan onderhandelen over een verlenging.

De nieuwe overeenkomst heeft een loopduur van zes maanden. De technische ondersteuning is afgelopen jaar overigens fors duurder geworden. Waar de overheid vorig jaar nog 3 miljoen euro kwijt was voor de ondersteuning van 34.000 tot 40.000 Windows XP-machines is de overheid nu 1,7 miljoen euro kwijt voor de technische ondersteuning van 5.000 machines.

]]>
Fri, 24 Apr 2015 10:10:40 +0200 Technische ondersteuning voor Windows XP kost overheid 1,7 miljoen euro http://executive-people.nl/item/527801/technische-ondersteuning-voor-windows-xp-kost-overheid-miljoen-euro.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Real-time activiteiten van hackers opsporen met BI http://executive-people.nl/item/527766/real-time-activiteiten-van-hackers-opsporen-met-bi.html Cybercriminelen worden steeds slimmer en veranderen continu van methoden en werkwijze. De beste verdediging tegen cyberaanvallen is een proactieve benadering. Ook moeten cyberbedreigingen niet alleen als een IT-issue worden gezien, maar als een zakelijk probleem worden behandeld. Om hackers het hoofd te bieden proberen security-leveranciers zelf analytics-toepassingen te ontwikkelen of te integreren in hun oplossingen. SAS past zijn analytics-platform toe in de SAS Cybersecurity-software, zodat organisaties proactief cyberrisisco’s kunnen inschatten en real-time kunnen reageren.

“Hackers kunnen nu nog vaak maanden ongestoord hun gang gaan zonder dat zij ontdekt worden”, zegt Olaf Passchier, Technology Solution Consultant bij SAS. “Zij hebben gedurende die tijd alle kans om de meest kostbare informatie van een organisatie te verzamelen en te gebruiken voor eigen praktijken. Dit is vanzelfsprekend een enorme bedreiging en tegelijkertijd een gat in de huidige markt voor cybersecurity.”  

Real-time inzicht in security-risico’s

SAS Cybersecurity correleert en analyseert miljarden netwerktransacties en gebruikt daarbij contextuele informatie uit de hele organisatie zoals data over functionele bedrijfsprocessen en -onderdelen en security-protocollen. Het optimaliseert en analyseert data in real-time en  geeft een beeld van de security-risico’s. Met het uitgebreide inzicht in normale en abnormale activiteiten, kunnen organisaties hackers het hoofd bieden. 

Gebruikers van SAS Cybersecurity hoeven geen analytics-experts te zijn om snelle inzichten te krijgen. SAS Cybersecurity biedt een nauwkeurige lijst van alle apparatuur die met het bedrijfsnetwerk is verbonden en geeft aan waar de risico’s liggen die direct aandacht behoeven. Security-medewerkers zijn daarmee efficiënter en spelen proactief in op reële bedreigingen.

“Activiteiten van hackers zijn vaak lastig te detecteren en verborgen in enorme hoeveelheden data. De meeste security-oplossingen genereren bovendien teveel alerts”, vertelt Bryan Harris, Director Research & Development Cyberanalytics bij SAS. “SAS Cybersecurity voegt een essentiële beveiligingslaag toe. Door data real-time te benutten en te verrijken en op basis van gedrag complexe analytics toe te passen.”

]]>
Fri, 24 Apr 2015 07:35:18 +0200 Real-time activiteiten van hackers opsporen met BI http://executive-people.nl/item/527766/real-time-activiteiten-van-hackers-opsporen-met-bi.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Cybercriminelen bouwen website Dixons na http://executive-people.nl/item/527754/cybercriminelen-bouwen-website-dixons-na.html Dixons is slachtoffer geworden van oplichters. Cybercriminelen hebben de website van het bedrijf nagemaakt en duizenden advertenties op Marktplaats geplaatst.

Dit meldt Tweakers. De advertenties zijn inmiddels van Marktplaats verdwenen en de verkoper is geblokkeerd. De website dixons-aanbieding.com, die veel weg heeft van de legitieme website van Dixons, is echter nog steeds in de lucht.

De producten worden op de website met grote kortingen aangeboden, waarschijnlijk in een poging potentiële kopers over de streep te trekken het product in de webshop aan te schaffen. Betalen kan alleen via een bankoverschrijving, wat opvallend is.

]]>
Thu, 23 Apr 2015 15:48:37 +0200 Cybercriminelen bouwen website Dixons na http://executive-people.nl/item/527754/cybercriminelen-bouwen-website-dixons-na.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Werkgelegenheid in ICT-sector opnieuw gestegen http://executive-people.nl/item/527752/werkgelegenheid-in-ict-sector-opnieuw-gestegen.html De werkgelegenheid in Nederland is afgelopen kwartaal toegenomen. Het aantal personeelsvacatures steeg met 13% ten opzichte van vorig kwartaal en met 11% ten opzichte van Q1 2014. De ICT-sector blijft koploper.

Dit blijkt uit de European Job Index van Robert Walters. “Het is goed om te zien dat de positieve trend vanaf de tweede helft van 2014 zich heeft doorgezet in Q1 2015; het aantal vacatures is over het jaar met zo'n 11% gestegen. Het vertrouwen in het herstel van de markt neemt toe en dit vertaalt zich in een vraag naar professionals op alle niveaus. Kandidaten zijn bovendien sneller geneigd om van baan te veranderen en staan open voor nieuwe mogelijkheden. We zien dat ook starters en professionals met minder dan 3 jaar ervaring vertrouwen hebben in hun kansen op de arbeidsmarkt, en dat is een positief signaal”, zegt Rob Vermaak, Managing Director van Robert Walters Benelux.

Het aantal vacatures in de ICT-sector komt voor het eerste kwartaal van 2015 uit op 10.465 vacatures. Dit is een stijging van 14% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2014.

]]>
Thu, 23 Apr 2015 14:33:22 +0200 Werkgelegenheid in ICT-sector opnieuw gestegen http://executive-people.nl/item/527752/werkgelegenheid-in-ict-sector-opnieuw-gestegen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Koning op 3D-portret ter grootte van zoutkorrel http://executive-people.nl/item/527753/koning-op-d-portret-ter-grootte-van-zoutkorrel.html Willem te Beest, vice-voorzitter van de universiteit Leiden en voorzitter van de Leiden Bio Science Park foundation, overhandigt op Koningsdag 2015 een door studentondernemers geprint micro-3D-beeldje van de koning aan burgemeester Henri Lenferink. Aan het portret van Willem-Alexander – ter grootte van een zoutkorrel – van het Leidse bedrijfje Idris Solutions is te zien op welke schaal deze nieuwe techniek van micro-3D-printen kan werken.

Objecten produceren die tien keer zo klein zijn als een menselijke cel is nu werkelijkheid. Nieuwe toepassingen in het medische domein liggen in het verschiet.
Het micro-3D-portret van de koning is geplaatst op een sokkel van de Leidse instrumentmakers School: de studenten maakten voor deze speciale gelegenheid een instrumentje van glas, metaal en elektronica waarmee het micro-3D-beeldje oranje oplichtend zichtbaar gemaakt is - een knipoog naar Koningsdag. De op de sokkel gelaserde foto van het micro-3D-portret is opgenomen met een van de hoog sensitieve microscopen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Het beeldje is een voorbeeld van een nieuwe techniek van Leidse studentondernemers. De speciale micro-3D-printer van hun bedrijfje Idris Solutions kan om orgaancellen heen printen met lichaamsvriendelijke stoffen, die door het lichaam niet worden afgestoten.

Idris Solutions is opgezet door Hans Peter Mulder die moleculaire celbiologie studeert in Leiden en de Delftse student Lucht- en ruimtevaarttechniek, Peter Wiegman. Met hun apparaat willen zij een nieuwe technische fase inzetten in de biotechnologie. Hans Peter Mulder legt uit: “We ontdekten dat de high-tech in de biotechwereld eigenlijk erg low-tech is. Men kan heel toffe dingen met stamcellen, maar dit gebeurt nu alleen door een paar cellen in een schaaltje te gooien met de juiste stofjes. Zo kunnen wetenschappers bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hartcellen in een schaaltje maken en laten kloppen. Als je alleen hiermee al zoveel kan bereiken, dan zijn de mogelijkheden in combinatie met microtechnologie nog veel groter!”

Slim omgaan met bestaande technieken
De techniek die de studentondernemers gebruiken, stereolithografie, bestaat al langer, maar ze hebben een eigen manier gevonden om heel precieze controle te krijgen over het proces. “Toen we voor een eigen idee iets kleins wilden maken, kwamen we erachter dat zoiets heel duur en moeilijk is. Daarom ontwierpen we zelf in een kelder een machine om dit te doen. Het besef dat anderen ook niet zo makkelijk zelf iets kunnen micro-3D-printen kwam snel, en dus hebben we ons bedrijf opgericht. Door slim te spelen met de techniek zijn we een stuk kostenefficiënter dan onze concurrenten.”

De mogelijkheden van de micro-3D-printmethode van Idris Solutions zijn eindeloos. Een mogelijke toepassing is het printen van implantaten. Als er bepaalde waarden zoals de bloeddruk continu moeten worden gemeten in het lichaam door middel van een onderhuids implantaat, dan is het fijn als dat implantaat zo klein mogelijk is. In de toekomst gaan de Leidse studentondernemers proberen om met lichaamseigen stoffen zoals eiwitten te printen. Dan zal het micro-3D-printen van bijvoorbeeld een lichaamseigen nier (“een nier in een schaaltje”) werkelijkheid worden.

Verdere ontwikkeling van de techniek van Idris Solutions zou veel dierproeven uit de wereld kunnen helpen, want hoe meer gekweekte cellen er kunnen worden ingezet om stoffen te testen, hoe minder dierproeven er nodig zijn.

Opstarten bij Lugus
De jonge studentondernemers werken aan hun vinding bij Lugus, de Leidse broedplaats die starters en gevestigde ondernemers samenbrengt op het snijvlak van wetenschap en ondernemerschap. Lugus – voorheen De Vrijplaats – biedt studenten met ondernemersambities advies, netwerk en huisvesting. Invulling geven de studenten zelf, gesteund wordt Lugus door de Universiteit Leiden, door Luris (Knowledge Exchange Office van Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum - LUMC), door het startersprogramma van Leiden Bio Science Park, de gemeente Leiden en Economie 071.

]]>
Thu, 23 Apr 2015 13:46:08 +0200 Koning op 3D-portret ter grootte van zoutkorrel http://executive-people.nl/item/527753/koning-op-d-portret-ter-grootte-van-zoutkorrel.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Tableau Software lanceert Tableau 9.0 http://executive-people.nl/item/527746/tableau-software-lanceert-tableau.html Tableau Software lanceert Tableau 9.0, een nieuwe versie van haar visuele analytische software. De nieuwe functionaliteiten in versie 9.0 geven gebruikers de mogelijkheid meer data te verzamelen en vragen op ‘interactieve snelheid’ te beantwoorden.

“Tableau is ontworpen om gebruikers betrokken te houden bij hun analytische stroom, met een drag en drop interface en features die ontworpen zijn voor ad-hoc analyse”, zegt Chris Stolte, Chief Development Officer en mede-oprichter van Tableau Software. “Tableau 9.0 bevordert het begrip ‘stroom’ met verbeteringen die gebruikers betrokken houden bij hun analyse, in plaats van zich te moeten richten op het schrijven van nieuwe berekeningen of opschonen van data.”

Tableau 9.0 bevat de volgende nieuwe functionaliteiten:

 • Auto Data Prep: Tableau 9.0 maakt het opruimen van rommelige data eenvoudiger. De Tableau Data Interpreter ruimt automatisch spreadsheets op. Samen met het Automatic Data Modeling dat sinds Tableau 8.2 beschikbaar is helpen deze nieuwe features gebruikers tijd te besparen op het voorbereiden van data, zodat zij meer tijd kunnen besteden aan het analyseren van data.
 • Analytics in the Flow: Tableau 9.0 helpt gericht te blijven op het beantwoorden van vragen, zonder de analytische stroom te onderbreken. Gebruikers kunnen berekeningen rechtstreeks op het canvas noteren, waarna de data direct wordt geüpdatet. Het nieuwe Analytics paneel maakt het makkelijk referentielinks, totaalcijfers, trends, voorspellingen en andere analytische objecten rechtstreeks in een analyse te slepen.
 • Smart Maps: Kaarten zijn in Tableau 9.0 sneller en reageren beter. Daarnaast is de mogelijkheid toegevoegd geografische zoekopdrachten uit te laten voeren en de mogelijkheid onregelmatige vormen te selecteren.
 • Nieuwe Tableau Server en Tableau Online: Tableau Server en Tableau Online zijn vanaf de grond opnieuw ontworpen en is hierdoor sneller, schaalbaarder, veerkrachtiger en eenvoudiger uit te breiden.
 • Snellere prestaties: Tableau 9.0 workbooks zijn sneller door het gebruik van onder andere paralele queries, Query Fusion, vectorisatie en slimmere query caches.

Meer informatie over Tableau 9.0 is op de website van Tableau Software te vinden. 

]]>
Thu, 23 Apr 2015 12:57:16 +0200 Tableau Software lanceert Tableau 9.0 http://executive-people.nl/item/527746/tableau-software-lanceert-tableau.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bedrijvencentrum in Den Bosch helpt innovatieve start-ups op weg http://executive-people.nl/item/527745/bedrijvencentrum-in-den-bosch-helpt-innovatieve-start-ups-op-weg.html Den Bosch krijgt een nieuw bedrijvencentrum dat volledig is gericht op startende ondernemers. De ondernemers krijgen een jaar lang onderdak en ondersteuning.

Het Brabants Dagblad meldt dat in totaal 500 vierkante meter beschikbaar is in het BIM-complex de Rietvelden in de Helftheuvelweg in Den Bosch. Het bedrijvencentrum gaat ‘De Jamfabriek’ heten. De Bossche Investeringsmaatschappij OndernemersLift+ investeert samen met de gemeente Den Bosch in totaal 1 miljoen euro in de nieuwe locatie.

De Jamfabriek is gericht op ondernemers in de ICT-sector, gezondheidszorg, agrifood en logistiek. Ondernemers die zich in het centrum willen vestigen moeten eerst een selectieprocedure doorlopen.

]]>
Thu, 23 Apr 2015 12:27:17 +0200 Bedrijvencentrum in Den Bosch helpt innovatieve start-ups op weg http://executive-people.nl/item/527745/bedrijvencentrum-in-den-bosch-helpt-innovatieve-start-ups-op-weg.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Executive-People Expert Panel: Business weet te weinig van IT http://executive-people.nl/item/527741/executive-people-expert-panel-business-weet-te-weinig-van-it.html De business weet te weinig van IT, vindt een meerderheid van de IT-professionals die zich hebben aangesloten bij het Executive-People Expert Panel. Tegelijkertijd zien ze hun eigen rol ingrijpend veranderen onder invloed van ontwikkelingen als cloud, social, mobiel en analytics. Dit blijkt uit de resultaten van een enquête die we hebben gehouden onder de leden van het Expert Panel.

Executive-People is gericht op de executive die op strategisch niveau bezig is met IT. In de regel is dat een business executive, van CIO tot CMO en CFO. Maar wat vindt die IT-er van de relatie met de business. Dat is een van de vraagstukken die we hebben voorgelegd aan de IT-professionals die deel uitmaken van het Executive-People Expert Panel.

De eerste vraag, Hoe verandert de eigen rol als IT-er onder invloed van ontwikkelingen als cloud, social, mobile en analytics (de Nexus of Forces)?antwoordde een meerderheid, 55,3 procent, van de respondenten met een duidelijk ´Ingrijpend´. Ruim een derde, 34,2 procent, vond dat hun eigen rol slechts een klein beetje verandering. Tien procent van de IT-ers blijft blijkbaar ongevoelig voor de Nexus of Forces.

Negatief

Meer nog dan de IT zien de experts de rol van de business veranderen. 65,8 procent beantwoordde de vraag Hoe verandert de rol van de business ten opzichte van IT onder invloed van ontwikkelingen als cloud, social, mobile en analytics (de Nexus of Forces)? met ‘Ingrijpend’. De rest, 36,8 procent, vond dat dit de business enigszins doet veranderen. Opvallend genoeg vindt hier niemand dat de Nexus of Forces de business onberoerd laat.

Ronduit negatief zijn de IT-professionals over de IT-kennis van de business. Een uitgesproken meerderheid van 63,2 procent vindt dat de business niet voldoende verstand heeft van IT. Bijna een derde, 28,9 procent, vindt dat het redelijk gesteld is met die kennis, maar het kan wel beter. Slechts 7,9 procent van de IT-ers merkt in het werk dat de business voldoende weet van IT.

CDO

Een veelgenoemde functie om de brug te slaan tussen business en IT is de Chief Digital Officer. Daarover zijn de experts verdeeld. Niet meer dan 18,4 procent ziet die functie onomwonden zitten, terwijl 44,7 procent voorzichtig denkt dat het zou kunnen. Meer dan een derde, 36,8 procent, denkt dat de bestaande executives dit ook kunnen invullen.

Een veelgehoord opmerking is dat de business in feite een klant is van de IT. Maar is dat in de praktijk ook zo? Slechts 18,4 procent van de respondenten geeft aan dat dit ook daadwerkelijk zo is. Ruim de helft, 52,6 procent, vindt dat het wel zou moeten, maar het is nu nog zeker niet het geval. Bijna een derde, 28,9 procent, vindt dat dit in praktijk niet zo is, en dat ze het ook helemaal niet zijn.

Legacy

IT-ers blijken inderdaad regelmatig last te hebben van legacy bij nieuwe ontwikkelingen. Bij ruim een kwart, 26,3 procent, staat dit nieuwe ontwikkelingen echt in de weg. Een ruime meerderheid, 60,5 procent, ervaart legacy als hinderlijk. Niet meer dan 15,8 procent vindt het geen probleem.

De door Gartner tijdens de laatste editie van Symposium/ITXpo geïntroduceerde term Bi-modal IT heeft bij de IT-ers een snaar geraakt, want 65,8 procent vindt het nodig dat de eigen organisatie gaat werken volgens het model van de Bi-modal IT, dus een ontwikkeling in twee tempi. Tien procent doet dat al, en 23,7 procent vindt het niet nodig.

Hulp

Hulp van buitenaf komt nog steeds goed van pas. De vraag In hoeverre is externe hulp nodig bij het realiseren van IT-doelstellingen? werd door 36,8 procent van de respondenten beantwoord met ‘We kunnen niet zonder’. 57,9 procent van de IT-ers vindt het handig, terwijl slechts 5,3 procent aangeeft het volledig zelf te kunnen.

Tenslotte een ander actueel onderwerp, de ethische kant van IT. Spelen ethische overwegingen een rol bij innovatie met behulp van technologie? was de laatste vraag, die door een uitgesproken meerderheid van 71,1 procent werd beantwoord met ‘Ja, dat is belangrijk.’ 10,5 procent vindt het wel nodig. Hoewel het niet gebeurt. 18,4 procent vindt dat het in de eigen organisatie niet nodig is.

]]>
Thu, 23 Apr 2015 10:15:00 +0200 Executive-People Expert Panel: Business weet te weinig van IT http://executive-people.nl/item/527741/executive-people-expert-panel-business-weet-te-weinig-van-it.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nieuwe oplossing digitaal vergaderen op de Nederlandse markt http://executive-people.nl/item/527740/nieuwe-oplossing-digitaal-vergaderen-op-de-nederlandse-markt.html ETTU gaat BoardPacks, een oplossing voor digitaal- en papierloos vergaderen, in Nederland op de markt brengen. Hiervoor heeft ETTU een samenwerkingsovereenkomst getekend met eShare uit het Verenigd Koninkrijk. eShare is gespecialiseerd in web en app gebaseerde governance oplossingen.

BoardPacks maakt gebruik van SharePoint om alle documenten, agendapunten, taken, beslissingen en andere items bij te houden. Via de gebruiksvriendelijke app voor zowel Android, iPad als Windows 8 kunnen deelnemers van de vergadering alle informatie raadplegen. Bovendien kunnen aantekeningen (annotaties) eenvoudig in documenten opgeslagen worden. Door BoardPacks te gebruiken besparen organisaties op papierkosten en maakt het papierloze vergaderingen mogelijk. Daarnaast zijn alle documenten, agendapunten en besluiten vanuit één omgeving te raadplegen.

Vincent Heijckmann, directeur van ETTU: “Steeds meer organisaties willen papierloos werken. Onze standaard SharePoint-oplossingen, lokaal of in de cloud, maakten het al mogelijk om informatie digitaal op te slaan en samen te werken. Met de toevoeging van BoardPacks aan ons SharePoint portofolio beschikken wij nu ook over een krachtige en gebruiksvriendelijke app voor digitaal vergadering op verschillende devices. Dit zorgt dan ook voor de laatste stap in écht papierloos werken.”

Alister Esam, CEO van eShare: “eShare is blij met de samenwerking met ETTU om zo het gebruik van BoardPacks in Nederland te vergroten. Binnen organisaties vinden veel verschillende vergaderingen plaats en goede communicatie en informatievoorziening is hierbij essentieel. Wij geloven daarom dat er een enorme potentie is voor BoardPacks in Nederland om zo de productiviteit en effectiviteit van vergaderingen te verbeteren. eShare kijkt dan ook uit naar de samenwerking met ETTU en zo BoardPacks beschikbaar te maken bij meer Nederlandse organisaties.”

]]>
Thu, 23 Apr 2015 10:08:23 +0200 Nieuwe oplossing digitaal vergaderen op de Nederlandse markt http://executive-people.nl/item/527740/nieuwe-oplossing-digitaal-vergaderen-op-de-nederlandse-markt.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Kennis van mobiel werken nog altijd beperkt' http://executive-people.nl/item/527606/kennis-van-mobiel-werken-nog-altijd-beperkt.html Nog altijd veel IT-afdelingen denken ten onrechte dat alleen zij bepalen wat er op IT-gebied gebeurt in hun bedrijf. Volgens Mart Groot van mITE Systems beseffen IT-managers onvoldoende dat door een toenemend gebruik van mobiele apparaten een uiterst riskante 'schaduw-IT' ontstaat. “In de meest uiteenlopende bedrijven is de kennis van mobiel werken nog altijd heel beperkt.”

CEO Mart Groot startte mITE Systems in 2010, samen met medeoprichter Murat Yakali. De vier letters spreek je uit als 'maaitie' en staan voor Mobile IT en Telecom. Het bedrijf adviseert klanten over de mogelijkheden en gevaren van enterprise mobility oplossingen. “We willen een 'one-stop-shop' zijn voor alle mogelijke vragen over de inrichting van een mobiele werkomgeving en de toepassing van Mobile Device Management (MDM)”, vertelt Groot. “We geven vooral adviezen en denken mee met klanten over mobility strategieën. We hebben geen eigen oplossingen, maar we helpen een klant om de beste oplossingen te selecteren. Onze klanten variëren in grootte van slechts enkele mobiele werkplekken tot 'sites' met meer dan twintigduizend medewerkers. We merken dat in de meest uiteenlopende bedrijven de kennis van mobiel werken nog altijd heel beperkt is.”

Groot kwam in aanraking met het werkveld toen hem in 2004 werd gevraagd een mobiele infrastructuur neer te zetten bij een snel groeiende thuiszorgorganisatie, met ruim driehonderd medewerkers die sinds kort hun uren bijhielden met behulp van mobiele apparaten. “Ook cliëntgegevens kwamen terecht op mobile devices. De organisatie wilde dat beter organiseren en de nieuw ontstane mobiele IT-omgeving centraal kunnen managen. Stel je voor: een bedrijf is gewend dat medewerkers alles en iedereen binnen de organisatie kunnen aanraken en altijd bij alle mogelijke informatie kunnen. Maar als medewerkers met mobieltjes gaan werken, dan lopen ze met de meest bedrijfsgevoelige en ook privacygevoelige gegevens zomaar de deur uit. Je hebt geen enkele controle meer over de beveiliging.”

mITE wil dat bedrijven vat krijgen op mobiele apparatuur en mobiele informatie. “Wij faciliteren bedrijfsprocessen met behulp van technologie. De grootste gemene deler op dit moment is het echte MDM, ook wel 'enterprise mobility management' of 'mobility first' genoemd. Het begon ooit met het faciliteren van mobiel e-mail, dat inmiddels zo oud is als de weg naar Rome. Maar ook nu nog begint het hele verhaal vaak met simpele, heel tastbare toepassingen.”

Leerproces

Gaat het om een 'dedicated focus' op enterprise mobility, zoals Groot het noemt, dan is mITE volgens hem met bijna dertig medewerkers de grootse speler in Nederland. “We groeien nog steeds, de vraag naar kennis wordt alsmaar groter. Bedrijven willen van ons 'leren'. Veel organisaties denken nog 'IT 1.0', zoals wij dan zeggen. Ze begrijpen niet goed wat 'IT 2.0', waarvan mobiel werken onderdeel is, toevoegt aan ook hún bedrijfsprocessen. In de ene organisatie gaat de transitie sneller dan in de andere. Sommige bedrijven kijken serieus hoe ze hun processen kunnen optimaliseren met bijvoorbeeld eigen mobiele applicaties. Maar we hebben ook klanten die zichzelf al innovatief vinden omdat ze een tamelijk beperkte MDM-omgeving hebben ingericht, maar daarin wel 'Bring Your Own Device' toestaan.”

De belangrijkste omslag is volgens Groot dat IT-afdelingen niet langer volledig bepalen wat er gebeurt in hun organisaties. “IT-managers zijn altijd gewend geweest te dicteren welke apparatuur wordt gebruikt. In het mobiele tijdperk is dat niet langer vanzelfsprekend. Zij moeten een transitie maken en begrijpen wat de business wil. Lang niet alle medewerkers weten hoe een computer werkt, maar steeds meer mensen snappen wel degelijk hoe hun eigen smartphone of tablet werkt, en vooral wat ze ermee kunnen. Mensen stellen daardoor steeds meer eisen op ICT-gebied, of het nou de receptioniste is, of de directeur. IT-afdelingen moeten daaraan voldoen. Overigens lopen dit soort processen in verschillende organisaties heel anders. Bij een advocatenkantoor leven heel andere behoeftes dan in een ziekenhuis. Iedere organisatie heeft een eigen DNA, eigen beleid, eigen mensen en een eigen manier van werken.”

Schaduw-IT

De tijden zijn veranderd en IT-afdelingen hebben dat niet altijd door. Groot: “Een security specialist timmert de boel aan de voorkant dicht, zoals hij gewend is. Maar hij ziet niet dat medewerkers met hun smartphones of tablets aan de achterkant net zo gemakkelijk met alle mogelijke bedrijfsgevoelige gegevens de deur uit wandelen. Wil je goed regelen wat medewerkers allemaal doen en mogen met hun mobieltjes, dan heb je niet alleen te maken met een IT-beveiliger. De juridische afdeling speelt een rol, eindgebruikers willen inspraak, de directie maakt plannen. Klanten merken dat als ze het mobiele werken niet goed 'faciliteren', de eindgebruikers – de individuele medewerkers – dat zelf doen, met alle risico's van dien. Dan ontstaat er een 'schaduw-IT' en dat moet je voorkomen.”

Bedrijven moeten hun mobiele werkomgevingen faciliteren voordat het personeel dat doet, maar dat is volgens Groot niet eenvoudig. “Het is allereerst de vraag wat je allemaal wil met mobieltjes: alleen e-mail, of bijvoorbeeld ook applicaties als een Document Management System (DMS)? Bedenk goed: dit is een extreem onvolwassen markt, met andere spelers dan de traditionele software-aanbieders. De macht ligt bij partijen als Apple, Android en in mindere mate bij Samsung. De nieuwe spelers bepalen wat wel en niet kan en zetten de eindgebruiker centraal, niet de werkgever. De oplossingen die een eindgebruiker uitkiest en gebruikt, moeten als gevolg maar een beetje mee laveren met het ICT-beleid van zijn werkgever.”

Connectiviteit

Ook over een stabiel netwerk blijken klanten lang niet allemaal te hebben nagedacht. “Als je mobiele apparatuur gebruikt in het hart van je bedrijfsprocessen – denk aan een toepassing als Sharepoint en écht bedrijfskritische applicaties – en er is geen connectiviteit, dan ligt je bedrijf stil. We denken in Nederland dat we goed mobiel internet hebben, maar ga eens in de trein werken. Wij zorgen al in een vroeg stadium voor de juiste oplossing voor een klant, en daar hoort bij dat je overal dekking hebt. Gelukkig is er steeds meer interesse voor en behoefte aan het in stand houden van internet connectiviteit. Het proces moet door.”

]]>
Thu, 23 Apr 2015 08:00:47 +0200 'Kennis van mobiel werken nog altijd beperkt' http://executive-people.nl/item/527606/kennis-van-mobiel-werken-nog-altijd-beperkt.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
15% van de Europese bedrijven gebruikt meer dan 1.000 cloud-apps http://executive-people.nl/item/527622/van-de-europese-bedrijven-gebruikt-meer-dan-cloud-apps.html 15,1 procent van de Europese organisaties gebruikt inmiddels meer dan duizend cloud-applicaties. Europa loopt hierbij wel iets achter op de rest van de wereld. Wereldwijd gebruikt ruim 25 procent van de bedrijven meer dan duizend cloud-apps.

Dit blijkt uit het April 2015 Netskope Cloud Report van Netskope. Het gemiddelde aantal gebruikte cloud-apps staat nu op 730, een stijging van zestien procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Het gaat hierbij om zowel officieel als niet-officieel goedgekeurde apps.

Klaar voor zakelijk gebruik
Het is de eerste keer dat Europese data apart worden gerapporteerd in het April 2015 Netskope Cloud Report, met een gemiddelde van 511 gebruikte cloud-apps binnen Europese bedrijven. Op zowel wereldwijd als Europees niveau zijn negen van de tien gebruikte apps vandaag de dag niet klaar voor zakelijk gebruik, omdat ze ‘medium’ of lager scoren in de Netskope Cloud Confidence IndexTM (CCI).

In deze editie benoemt Netskope ook de continue invloed van gecompromitteerde cloud-apps op bedrijven wereldwijd. Uit het rapport blijkt dat 13,6 procent van de app-gebruikers zwakke inloggegevens gebruikt. Ruim zeven op de tien uploads van gebruikers met kwetsbare accounts gaan naar apps die als ‘matig’ worden beoordeeld in de Netskope Cloud Confidence Index. 23,6 procent van de log-ins op de CRM-applicaties gebeurt met accounts waar eerder al sprake van een datalek is geweest.

Shadow IT
“Hoewel er binnen organisaties meer algemeen begrip en acceptatie bestaat voor ‘shadow IT’, is er een bijbehorende groei in het aantal niet-officieel goedgekeurde cloud-apps, dat wordt gebruikt”, zegt Sanjay Beri, CEO en oprichter van Netskope. “Dit moet IT-teams stof tot nadenken geven, hoewel er geen reden is voor massale paniek. Of men het nu leuk vindt of niet, dit is de nieuwe IT-realiteit. Het is belangrijk dat organisaties een hoge mate van inzicht behouden in hun cloud-app-infrastructuur, zodat zij een verdacht patroon opmerken en kunnen verhelpen voordat het een probleem wordt.”

Naast apps die volgens bedrijven veel worden gebruikt door consumenten op het werk (denk aan Twitter, Dropbox en Evernote) zijn vooral zakelijke apps populair binnen bedrijven. Marketing blijkt de meest gebruikte categorie apps, hoewel bijna alle marketing-apps een score ‘medium’ of lager krijgen in de CCI. Meer dan negentig procent van de zakelijke apps in de categorieën Human Resources, Productiviteit, Content Management en Financiën/Boekhouding krijgen ook een score ‘medium’ of lager in de CCI.

http://executive-people.nl afbeelding

Populairste cloud-apps
Cloud-storage-apps en social-apps domineren net als in eerdere rapporten de top 20 van meeste gebruikte apps in het Europese bedrijfsleven. Deze groep is verantwoordelijk voor bijna een derde van het totale cloud-app-gebruik. Gebaseerd op afzonderlijke app-sessies, weerspiegelt de top van meest gebruikte apps alle cloud-app-toegangspunten bijgehouden door het Netskope Active Platform, inclusief perimeterapparatuur (firewalls, toegangspoorten etc.), logboekanalyses en realtime inzicht in campuscomputers, externe computers en mobiele apparatuur (smartphones en tablets). Andere categorieën zijn Webmail, Collaboration en Customer Relationship Management/Salesforce Automation (CRM/SFA).

http://executive-people.nl afbeelding

Bedrijven stellen in veel gevallen een beleid op om dataverlies door het gebruik van cloud-apps te voorkomen. Deze policy’s worden gemaakt op basis van een aantal factoren, waaronder de gebruiker, groep, locatie, apparatuur, DLP-profiel (Data Loss Prevention), activiteit en meer. De door Netskope onderzochte beleidsplannen hebben onder andere betrekking op het blokkeren van het downloaden van persoonlijk identificeerbare informatie van een HR-app naar een mobiel apparaat, opmerken wanneer gebruikers documenten delen in cloud-storage-apps met iemand buiten de organisatie, en blokkeren van ongeautoriseerde gebruikers van de gemodificeerde velden in apps voor financiën/boekhouding.

Data Loss Prevention
Het aantal DLP-policyovertredingen dat betrekking heeft op het downloaden van data, overtreft het aantal overtredingen bij het uploaden van data met meer dan twee op één van de gevallen. De drie topcategorieën voor DLP-policyovertredingen omvatten Cloud Storage, Webmail en CRM/SFA.

http://executive-people.nl afbeelding

]]>
Wed, 22 Apr 2015 14:22:00 +0200 15% van de Europese bedrijven gebruikt meer dan 1.000 cloud-apps http://executive-people.nl/item/527622/van-de-europese-bedrijven-gebruikt-meer-dan-cloud-apps.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Veranderingsmanagement wordt in ITSM steeds belangrijker’ http://executive-people.nl/item/527621/a-veranderingsmanagement-wordt-in-itsm-steeds-belangrijkera.html De rol van veranderingmanagement in IT Service Management (ITSM) wordt de komende jaren steeds belangrijker. Het begeleiden en ondersteunen van IT-personeel is essentieel voor de slagingskans van een ITSM-project. Dit komt door de toenemende eisen vanuit het management en de hoge verwachtingen die medewerkers hebben.

Dit zijn de belangrijkste conclusies van Mproof, specialist in diensten en software voor IT Service Management, in de meest recente aflevering van Ondernemerszaken, een tv-programma van RTL Z. In de uitzending blikt Mproof vooruit op de ontwikkelingen die ITSM de komende jaren ingrijpend gaan veranderen. De uitzending is terug te zien op de website van Mproof.

‘Toekomst van ITSM verandert snel’
De snel toenemende complexiteit van de werkomgeving en IT-infrastructuur zorgt dat de toekomst van ITSM verandert. De eisen die organisaties stellen aan hun IT-organisatie wordt steeds strenger en eindgebruikers verwachten steeds betere prestaties van digitale hulpmiddelen en technische ondersteuning. Deze factoren maken het werk van een IT-beheerder complex en uitdagend. Steeds vaker worden externe specialisten ingeschakeld om IT-afdelingen te helpen met ITSM-uitdagingen, ook op organisatiekundig gebied. Organisaties hebben behoefte aan gespecialiseerde kennis en tooling.

Gerben van Kesteren, CEO van Mproof: “De sterke toename in mogelijkheden met zowel hardware als software heeft twee gezichten. Aan de ene kant kunnen organisaties dankzij allerlei IT-oplossingen efficiënter werken en zo de business en het bedrijfsresultaat verbeteren. Aan de andere kant vraagt de toegenomen complexiteit wel om specialistisch beheer. De interne IT-verantwoordelijke kan simpelweg niet langer alle ontwikkelingen bijhouden, zoals dat vroeger misschien wel kon.”

IT-beslissingen liggen vaker dan voorheen bij de business
IT-beslissingen worden vaker dan voorheen door de business gemaakt. Gerben van Kesteren: “In de ideale situatie gaan het management en de IT-afdeling samen om de tafel om te bepalen hoe IT kan bijdragen aan het bedrijfsresultaat. Er moet dan, behalve voor het technologische aspect, ook aandacht zijn voor processen en procedures, kennis en vaardigheden, de juiste verantwoordelijkheid bij de juiste personen en duidelijke instructies voor de eindgebruikers. Veranderingsmanagement is essentieel in IT-projecten.”

Michiel de Ruiter, COO van Mproof: “De implementaties van ITSM-oplossingen verlopen vandaag de dag anders dan in het verleden. Begeleiding van de eindgebruikers en goed nadenken over de processen die bij de implementatie komen kijken, zijn ook kernvoorwaarden. Vaak komen organisaties er achter dat ze behoefte hebben aan advies en ondersteuning in technologie, maar ook de softe kant. Een goede IT-dienstverlener biedt toegevoegde waarde aan beide kanten.”

]]>
Wed, 22 Apr 2015 13:12:29 +0200 ‘Veranderingsmanagement wordt in ITSM steeds belangrijker’ http://executive-people.nl/item/527621/a-veranderingsmanagement-wordt-in-itsm-steeds-belangrijkera.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Shadow IT is geen uitzondering, maar regel’ http://executive-people.nl/item/527620/a-shadow-it-is-geen-uitzondering-maar-regela.html Shadow IT is geen uitzondering meer, maar regel. Bijna 90 procent van de Nederlandse werknemers maakt gebruik van IT-oplossingen die (nog) niet zijn goedgekeurd door de IT-afdeling.

Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek naar Shadow IT op de werkvloer, uitgevoerd in opdracht van ICT-dienstverlener Incentro. Medewerkers werken vaak buiten de IT-afdeling om, omdat de beschikbare software en hardware die ze voor het werk nodig hebben niet voldoen. Vooral online samenwerkingstools worden ingezet zonder dat IT daarvan op de hoogte is. Ruim 38 procent van werkend Nederland zet tools als Dropbox in en bijna een derde van de Nederlandse werknemers maakt gebruik van Skype en WeTransfer voor werkdoeleinden.

Verschillen tussen leeftijdscategorieën
Het gebruik van Shadow IT komt voor onder medewerkers van alle leeftijden. Wel zijn er onderlinge verschillen zichtbaar. De leeftijdscategorie 18-24 jaar maakt het meest gebruik van cloud storage-oplossingen voor werkdoeleinden, namelijk 49 procent ten opzichte van het gemiddelde (39 procent). Als het gaat om gebruik van privé-mail staan medewerkers in de leeftijdscategorie 25-34 jaar bovenaan met maar liefst 73 procent.

Wat verder opvalt is dat de Nederlandse werknemer ook vaak gebruik maakt van persoonlijke devices om het werk uit te voeren. De mobiele telefoon staat hierbij stipt op nummer één; 78 procent van werkend Nederland gebruikt zijn privé mobiel voor werk. Opvallend is dat de 65-plusser zijn persoonlijke tablet het meest inzet, namelijk 83 procent in vergelijking tot 37 procent van de werknemers die jonger zijn.

‘Shadow IT kun je niet meer negeren’
Kees van Bemmel, Managing Director en Tilburger bij Incentro: “Shadow IT kun je niet meer negeren. Als IT niet de juiste tools biedt, gaat de eigentijdse werknemer zelf op zoek naar passende middelen. Dit leidt tot chaos rondom de informatievoorziening, veiligheidsissues en miscommunicatie. Daarnaast wordt het beheer van de oplossingen ondoenlijk. Door medewerkers beter te faciliteren met de juiste tools, kunnen zij hun werk goed en veilig uitvoeren. Hierdoor worden medewerkers niet alleen productiever, maar ze gaan ook met meer plezier werken.”

]]>
Wed, 22 Apr 2015 11:33:36 +0200 ‘Shadow IT is geen uitzondering, maar regel’ http://executive-people.nl/item/527620/a-shadow-it-is-geen-uitzondering-maar-regela.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Mkb’ers missen kansen rond de cloud, VoIP en wifi’ http://executive-people.nl/item/527619/a-mkba-ers-missen-kansen-rond-de-cloud-voip-en-wifia.html Mkb’ers zien mogelijkheden om de productiviteit van medewerkers te vergroten door online diensten als de cloud, VoIP en wifi in te zetten. De groep mist echter kansen om hier hun winstgevendheid mee te vergroten.

Dit blijkt uit onderzoek van het onderzoeksbureau Censuswide in opdracht van ZyXEL, leverancier van netwerk- en communicatieoplossingen. De onderzochte landen, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, de Tsjechische Republiek, Duitsland en Nederland, laten flinke verschillen zien. Nederland komt met name op het gebied van VoIP en wifi goed uit de bus.

Plaats- en tijdonafhankelijk werken
Werknemers werken steeds vaker plaats- en tijdonafhankelijk en maken hierbij gebruik van zowel clouddiensten als hun eigen mobiele apparaten die hogere connectiviteit vereisen. ZyXEL onderzocht in het onderzoek of deze groep medewerkers voldoende technologische ondersteunen beschikbaar heeft om productief te kunnen zijn.

Voice over IP (VoIP) maakt het werken weg van kantoor steeds gemakkelijker. Daarbij speelt videoconferencing een belangrijke rol in het verbeteren van de samenwerking tussen medewerkers op verschillende locaties. Hierin loopt Nederland voorop met 28 procent.

Gratis wifi
Gratis wifi is inmiddels wijdverbreid in cafés, hotels en andere openbare plekken. Hierdoor zijn medewerkers gewend aan dit fenomeen. In Nederland hebben veel (61%) medewerkers toegang tot wifi op het werk in tegenstelling tot het Verenigd Koninkrijk waar 63 procent van de medewerkers juist géén gebruik kan maken van wifi op kantoor.

Zweden loopt met het mobiele werken voorop met 49 procent. Na het Verenigd Konkinkrijk (44%) volgt Nederland op de voet met 40 procent van de respondenten die aangeven de mogelijkheid hebben plaats- en tijdonafhankelijk te werken.
BYOD Het gebruiken van je eigen device voor je werkzaamheden (BYOD) gebeurt het meeste in Duitsland (45%). Nederland komt na Zweden op de derde plaats met bijna 30 procent.

Cloud
Duitsland loopt ook voorop als het gaat om de invoering van cloud computing; 44 procent van de Duitse medewerkers stelt gebruik te maken van cloud-gebaseerde applicaties zoals Dropbox, Google Drive of Salesforce. Dit percentage ligt aanzienlijk hoger dan alle andere landen uit het onderzoek. In Nederland werkt bijna een kwart (24,80%)van de medewerkers met een cloud gebaseerde service.

]]>
Wed, 22 Apr 2015 09:55:28 +0200 ‘Mkb’ers missen kansen rond de cloud, VoIP en wifi’ http://executive-people.nl/item/527619/a-mkba-ers-missen-kansen-rond-de-cloud-voip-en-wifia.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
IT'ers en telecom-professionals massaal op zoek naar nieuwe uitdaging http://executive-people.nl/item/527628/iters-en-telecom-professionals-massaal-op-zoek-naar-nieuwe-uitdaging.html Meer dan de helft (56 procent) van de werknemers binnen de IT & Telecom wil graag dit jaar een nieuwe baan. Vorig jaar was dit nog maar 39 procent. Dit blijkt uit de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index, een rapport dat inzicht geeft in de loonontwikkeling en arbeidsmarkt in Nederland. Desondanks is de baantevredenheid licht toegenomen naar 62 procent, waarbij maar liefst 86 procent tevreden is met de baanzekerheid. In 2015 verwacht 68 procent een promotie en 13 procent ontslagen. 

“Het is opvallend dat steeds meer medewerkers in de IT & Telecom sector een nieuwe baan zoeken”, aldus Gian Zandonà, Managing Director van Monsterboard.nl. “In deze sector zijn nog altijd veel vacatures, dus is het een mooie tijd om van baan te wisselen. De eerste stap is het updaten van je online cv, job alerts en Twitter feeds in te schakelen en met een professionele blik te kijken naar je sociale profielen. Zo ben je goed voorbereid wanneer die nieuwe kans voorbij komt.”

IT & Telecom niet meer honkvast 
In 2013 waren werknemers in de IT & Telecom sector nog verreweg het minst op zoek naar een nieuwe baan (39 procent), in 2014 ligt het percentage met 56 procent boven het landelijk gemiddelde. Het landelijk gemiddelde nam met 3 procent toe naar 53 procent. Nog steeds zijn mensen in de horeca & toerisme (68 procent) het meest op zoek naar een nieuwe baan.

“De Wage Index wees eerder al uit dat de lonen in IT & Telecom daalden en dat twee derde van de medewerkers een loonsverhoging verwacht in 2015”, aldus Paulien Osse, directeur van Loonwijzer. “Dit kan de reden zijn dat veel meer werknemers binnen de sector op zoek zijn naar een nieuwe baan. En onderhandelen over salaris bij een nieuwe baan is een beproefde manier om op een hoger salaris uit te komen. ”

Loonwijzer/Monsterboard Wage Index
Percentage werknemers op zoek naar een nieuwe baan

2013

2014

Agrarische sector

50%

40%

Bouw en techniek

52%

49%

Onderwijs

50%

51%

Financiële sector

46%

48%

Gezondheidszorg

51%

55%

Horeca & toerisme

61%

68%

Productiesector

43%

45%

IT & Telecom

39%

56%

Juridisch, Marketing & Communicatie

45%

56%

Transport & logistiek

54%

57%

Tabel 1 Percentage werknemers op zoek naar nieuwe baan

Baantevredenheid neemt licht toe in IT & Telecom sector
In 2014 was 62 procent van de IT & Telecom werknemers tevreden met zijn baan. Dit is een stijging van 3 procent ten opzichte van 2013, blijkt uit de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index. Het Nederlands gemiddelde ligt op 65 procent. Medewerkers in de IT & Telecom zijn het meest tevreden met hun baanzekerheid (86 procent). 69 procent is tevreden met zijn werkplek en 80 procent met collega’s (74 procent in 2013). 64 procent is tevreden met zijn leidinggevende.

Loonwijzer/Monsterboard Wage Index
Percentage werknemers tevreden met baan

2013

2014

Agrarische sector

61%

71%

Bouw en techniek

59%

66%

Onderwijs

63%

65%

Financiële sector

58%

64%

Gezondheidszorg

64%

64%

Horeca & toerisme

52%

55%

Productiesector

64%

66%

IT & Telecom

59%

62%

Juridisch, Marketing & Communicatie

63%

70%

Transport & logistiek

54%

63%

Tabel 1 Baantevredenheid per sector

Verwachtingen voor 2015
13 procent van de werknemers in IT & Telecom verwacht in 2015 ontslagen, een lichte toename van 3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Maar liefst 68 procent verwacht een promotie en 65 procent een loonsverhoging. 67 procent denkt in 2015 bij zijn huidige werkgevers te blijven, een daling van 9 procent ten opzichte van 2013. Dit ligt in lijn met de forse stijging van mensen die een nieuwe baan zoeken. 

]]>
Wed, 22 Apr 2015 09:37:22 +0200 IT'ers en telecom-professionals massaal op zoek naar nieuwe uitdaging http://executive-people.nl/item/527628/iters-en-telecom-professionals-massaal-op-zoek-naar-nieuwe-uitdaging.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'James Bond geen ver-van-je-bed show' http://executive-people.nl/item/527605/james-bond-geen-ver-van-je-bed-show.html 'Snowden was een wake-up-call. We wisten dat de NSA ons al langer afluisterde, maar we hadden nooit bewijs. Nu kunnen we extra maatregelen nemen, omdat we beter weten hoe de Amerikaanse veiligheidsdiensten te werk zijn gegaan.' Aan het woord is Jeroen de Muijnck, Managing Director van Sectra, leverancier van communicatiebeveiliging. Niet alleen overheden zijn geïnteresseerd in de oplossingen van De Muijnck, maar ook voor grote bedrijven die de bedrijfsbelangen veilig willen stellen, is beveiligde telefonie geen overbodige luxe.

'Het is gek hoe we omgaan met privacy', vertelt De Muijnck. 'We hebben thuis altijd de gordijnen dicht, zodat niet iedereen die langskomt naar binnen kan gluren. Echter, online staan de gordijnen wagenwijd open. Privacy en onze persoonsgegevens zijn een betaalmiddel geworden, het is een normaal businessmodel. Niet alleen de buren kijken nu naar binnen, maar ook iedereen aan de andere kant van de plas.'

Heft in eigen handen

Het is ons de afgelopen jaren niet ontbroken aan verhalen over privacy, Snowden en de NSA. Het nieuws zette informatiebeveiliging weer op de kaart. Zolang het politieke antwoord op de inbraken van de Amerikaanse veiligheidsdienst uitblijft, moeten bedrijven het heft in eigen handen nemen, aldus De Muijnck. Sectra kan hierbij helpen de mobiele beveiliging op orde te krijgen. Het bedrijf sponsorde de Nederlandse borrel op het Mobile World Congress in Barcelona op 2 maart jongstleden.

Niet alleen de Amerikanen zijn flink aan het afluisteren. Ook de Britten werden gesnapt bij het afluisteren van hun Europese partner: de Belgische telecomspeler Belgacom werd maar liefst 2,5 jaar afgeluisterd door de Britse dienst GCHQ. Telefoongesprekken van klanten van Belgacom als ook het dochterbedrijf BICS werden afgeluisterd. Daar stopte het echter niet; ook medewerkers van de NAVO en EU en klanten van honderden internationale telecomproviders zijn afgeluisterd.

Wat kunnen we hier tegen beginnen? Digitale weerbaarheid begint bij bewustzijn. De Nederlandse geheime dienst AIVD wijst overheidsinstellingen en grote Nederlandse ondernemingen op de bedreigingen rond cyber security en hoe de weerbaarheid vergroot kan worden. Vooral bij internationale betrekkingen dient men continu bewust te zijn van de kwetsbaarheden. Daar horen ook de communicatiemiddelen, zoals telefonie, bij.

Miljardendeals via de open lijn

'Het hoort er natuurlijk bij dat geheime diensten mensen afluisteren. Soms worden er oorlogen mee voorkomen. Dat neemt niet weg dat het niet allemaal even legaal is en dat bedrijven geen economische nadelen van de spionage ondervinden', aldus De Muijnck. Berichten over spionage moeten niet worden afgedaan als James Bond verhalen. 'Miljardendeals worden gewoon via de open lijn besproken. Er wordt niet nagedacht over het economisch gewin dat andere partijen kunnen behalen.'

Het gaat om grenzen stellen, voor jezelf en voor het bedrijf. Beveiligingsofficiers schrijven beleid voor bedrijven, maar werknemers vullen het beleid in. Er moet een bewuste keuze gemaakt worden over wat wel en wat niet gedeeld mag worden. Als de interesse in jouw informatie groot genoeg is, dan kan een kwaadwillende partij proberen om deze informatie te achterhalen. Door je website te hacken of je telefoon af te luisteren.

Wapenen tegen gevaar van buiten

'Het is geen mooie wereld', bekent De Muijnck. 'Mijn pleidooi draait om de economische belangen die op grote schaal worden geschaad door geheime diensten.' Multinationals met grote belangen, zoals een Shell, hebben veel informatie waar belanghebbenden graag achter willen komen. De NSA is ontmaskerd, maar de doelstellingen van de intelligence agencies van Rusland en China zijn onduidelijk. Bedrijven beschermen zich met hekken, beveiligingscamera's en beveiligers, maar de CEO's lopen pratend aan de telefoon naar buiten. De prioriteiten zitten dan flink scheef, aldus De Muijnck.

De Muijnck: 'Beveiligingsofficieren weten het, maar het is een zware klus om het gedrag aan te passen van alle medewerkers. Daarom wil ik graag samen met de officiers optrekken. We kunnen beslissingsnemers overtuigen door risico's te kwantificeren. Wat kost het voor een bedrijf als geheimen lekken of gesprekken worden afgeluisterd? Communicatiebeveiliging moet je zien als een bedrijfsverzekering: je denkt er niet aan totdat je het nodig hebt. Zeker aandeelhouders zullen niet blij zijn als je elke dag zulke grote risico's blijft lopen.'

Onduidelijkheid over afluisterpraktijken

Hackers zijn overigens niet altijd georganiseerd in een verband of onderdeel van een geheime dienst. Dat zorgt ervoor dat alle informatie in principe interessant kan zijn. Sommige hackers vinden het een uitdaging om informatie te achterhalen om de gegevens te verkopen aan de grote jongens die er winst uit weten te halen. Dat betekent dat het soms pas lang na een hack duidelijk is dat informatie is gelekt. Bedrijven zullen zich dus blijven afvragen: gebeurt het nou of niet?

Als de afluisterpraktijken van de NSA nog niet genoeg stof hebben laten opwaaien, wil De Muijnck het verhaal nog wel eens doen. 'Ik ken genoeg voorbeelden waarbij het mis is gegaan. Drie jaar geleden waren er niet zoveel oren naar, maar inmiddels is het gemeen goed.' Mobile World Congress zal eveneens een podium bieden voor De Muijnck. 'Door de James Bond romantiek ontbreekt het nooit aan aandacht, maar concrete voorbeelden maken beveiligingsrisico's tastbaar.'


Door Anne van den Berg

]]>
Wed, 22 Apr 2015 08:00:31 +0200 'James Bond geen ver-van-je-bed show' http://executive-people.nl/item/527605/james-bond-geen-ver-van-je-bed-show.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Cloud zal Datacenters niet laten verdwijnen http://executive-people.nl/item/527617/cloud-zal-datacenters-niet-laten-verdwijnen.html Cloud betekent niet het einde van vele datacenters. Dit beweert Mark Skiff, director of datacentre solutions bij NetApp, in een blog

Zo zijn workloads ideaal om in datacenters uit te voeren. Lees meer in de blog.

 

]]>
Wed, 22 Apr 2015 02:10:02 +0200 Cloud zal Datacenters niet laten verdwijnen http://executive-people.nl/item/527617/cloud-zal-datacenters-niet-laten-verdwijnen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Google plaatst websites zonder mobiele versie lager in zoekresultaten http://executive-people.nl/item/527608/google-plaatst-websites-zonder-mobiele-versie-lager-in-zoekresultaten.html Websites die niet geschikt zijn voor mobiele apparaten verschijnen vanaf vandaag lager in de zoekresultaten van Google die worden getoond op smartphones. Op een tablet, laptop of desktop-computer verandert er niets.

Dit is het resultaat van een wijziging die Google heeft doorgevoerd in het algoritme dat de volgorde van zoekresultaten bepaald. Google wil gebruikers uitsluitend websites adviseren die de beste ervaring bieden. Websites die niet geschikt zijn voor smartphones passen niet in deze strategie.

Google stelt een tool beschikbaar waarmee bedrijven kunnen controleren of hun websites goed wordt vertoond op een smartphone. Indien dit niet het geval is zal de website dus moeten worden aangepast om kans te maken op smartphones hoog in de zoekresultaten te eindigen.

]]>
Tue, 21 Apr 2015 15:33:28 +0200 Google plaatst websites zonder mobiele versie lager in zoekresultaten http://executive-people.nl/item/527608/google-plaatst-websites-zonder-mobiele-versie-lager-in-zoekresultaten.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Video: demonstratie 3D-scannen http://executive-people.nl/item/527610/video-demonstratie-d-scannen.html Tijdens HP Crosstalk 2015 in Nieuwegein, liet HP onder meer 3D software zien waarmee voorwerpen gescand kunnen worden en vervolgens bewerkt in andere programma's. Het team van Executive People en Dutch IT-channel kreeg een demonstratie van de mogelijkheden met de HP Sprout pc.

]]>
Tue, 21 Apr 2015 15:21:40 +0200 Video: demonstratie 3D-scannen http://executive-people.nl/item/527610/video-demonstratie-d-scannen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Fraudeurs zijn door ICT steeds efficiënter’ http://executive-people.nl/item/527583/a-fraudeurs-zijn-door-ict-steeds-efficia-laquo-ntera.html Ruim 10 miljard euro schade, zeer lage pakkansen, grote gevolgen voor zowel individuele slachtoffers als de samenleving in zijn geheel en veel ‘winst’ voor fraudeurs. ICT zorgt dat fraudeurs steeds efficiënter te werk gaan. Dit zijn enkele conclusies die de Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) trekt in haar rapport ‘Fraude loont… nog steeds’.

Het rapport is een vervolgen op het rapport ‘Fraude loont’ uit 2012. Het nieuwe rapport wordt op 24 april tijdens de conferentie ‘Fraude Loont… nog steeds’ overhandigd aan Ard van der Steur, minister van Veiligheid en Justitie. De conferentie gaat onder andere in op de bestrijding van fraude.

Ook fraudeurs innoveren
STT concludeert dat ook fraudeurs innoveren. Met behulp van ICT zouden zij steeds efficiënter kunnen frauderen, waardoor ook de schade toeneemt. STT merkt op dat fraudebestrijders weliswaar over dezelfde technologische middelen beschikken als fraudeurs, maar tegen meer obstakels lopen bij de invoering hiervan.

Onderzoekers Alex van Geldrop MSc (Stichting Toekomstbeeld der Techniek) en prof.dr.ir. Theo de Vries (Universiteit Twente) stellen in het rapport dat er goed initiatieven bestaan om fraude tegen te gaan. Wel benadrukken de onderzoekers dat het noodzakelijk is met de technologische vooruitgang rekening te houden in dit soort initiatief om te voorkomen dat zij hun waarde verliezen.

]]>
Tue, 21 Apr 2015 12:11:15 +0200 ‘Fraudeurs zijn door ICT steeds efficiënter’ http://executive-people.nl/item/527583/a-fraudeurs-zijn-door-ict-steeds-efficia-laquo-ntera.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Alles draait om de klantervaring´ http://executive-people.nl/item/527604/a-alles-draait-om-de-klantervaringa-acute.html Een van de redenen dat op evenementen als het Mobile World Congress steeds meer IT-bedrijven acte de présence geven, is vanwege de manier waarop interactie met klanten verandert. Gedreven door die klanten zelf worden organisaties gedwongen in hun communicatie de klantervaring centraal te stellen door innovatie op het gebied van ICT. Executive-People sprak hierover met Andy Baer, SVP Global Communications and Media Industry Group bij Salesforce.

MWC is belangrijk voor Salesforce, zegt Andy Baer, verantwoordelijk voor de telecom- en mediasector binnen dit bedrijf.  “Het is de grootste bijeenkomst van communicatiebedrijven ter wereld. Al die communicatiebedrijven richten zich in toenemende mate op de customer experience. Dat gebeurt weliswaar over de hele wereld, echter in ieder land in een ander tempo, maar de rode draad is dat zij hier allemaal mee te maken hebben.”

Het gaat volgens Baer om grote initiatieven die hoog op de agenda staan van de Raden van Bestuur. Allemaal willen ze de klantervaring ingrijpend veranderen en verbeteren. “Bij Salesforce is dat een van onze speerpunten, de klantervaring staat bij ons al heel lang centraal. En met de communicatiebedrijven praten wij over de vraag hoe we ze met ons platform kunnen helpen bij de wensen die zij hebben op het gebied van klantervaring. Dat platform is de basis voor innovatie die leidt tot een omnichannel klantervaring.”

Geweldige kans

Zelf heeft Baer een lange track record in de technologiewereld, waarbij hij een groot deel van zijn carrière heeft gewerkt bij telecombedrijven. “Altijd speelde de klantervaring een belangrijke rol. Overal waren de systemen waar ik voor verantwoordelijk was gericht op het verbeteren van de klantervaring. Het gaat erom hoe je de klant beter bedient. Daar komt mijn passie voor de klantervaring vandaan, en mijn betrokkenheid bij het verbeteren daarvan.”

“Toen Salesforce aankondigde dat het bedrijf meer nadruk wilde gaan leggen op de communicatiebranche vroegen ze mij om daar leiding aan te gaan geven. Dat was een geweldige kans, hiermee had ik de mogelijkheid me aan te sluiten bij het leidende cloud-bedrijf, en kreeg ik de mogelijkheid wereldwijd te werken aan het verbeteren van die klantervaring.”

Uitdagingen

Hij ziet diverse uitdagingen voor de board. “In het verleden hebben telecombedrijven niet altijd even goed begrepen dat het niet draait om de technologie. CRM was in het verleden niet altijd even goed gericht op de ervaring van de klant. Traditionele Customer Relationship Management-systemen stellen je in staat te communiceren met de klant op de manier die jij wilt. Customer Experience Management Systemen stellen klanten in staat om met een bedrijf te communiceren op de manier die zij zelf kiezen.”

Dat is een radicale verandering. “Telecombedrijven moeten nu de ervaring van de klanten verbeteren. Het gaat niet alleen om innovatie, je hebt ook te maken met een enorme bestaande technologiestack. Die moet zodanig worden aangepast aan de manier waarop de klant interactie wil. Dat betekent een volledige verandering van het bestaande model van klantinteractie. Klanten bepalen de journey waarmee ze interactie willen. En dat gebeurt altijd omnichannel.”

Rigide systemen

Volgens hem beschikken de meeste communicatiebedrijven over vrij rigide systems of record. “Dat komt voort uit de geschiedenis van de telecombedrijven. Vijftien jaar geleden bijvoorbeeld was de enige manier waarop je betaald werd als communicatiebedrijf het sturen van een papieren rekening. Op dat verouderde principe is de huidige billing en het onderliggende registratiesysteem gebaseerd.”

“Maar de meeste klanten zijn al lang gewend aan elektronisch betalen. Wat communicatiebedrijven dus moeten doen is een customer experience management laag die op een andere manier met klanten omgaan. Daarmee hoeven ze niet de hele oude technologie te vervangen, maar er is wel een laag nodig die een andere klantinteractie mogelijke maakt.”

“Dit kwam ook tijdens de afgelopen editie van Dreamforce naar voren. Telecombedrijven worstelen met oude technologie, en ze hebben niet de interne ommezwaai gemaakt naar een betere klantervaring. Het gaat om een andere focus binnen een organisatie. Het is een business transformatie naar het leveren van de omnichannel-ervaring.”

Noodzaak

Er nog veel werk te doen op dat gebied, om bedrijven daadwerkelijk die capaciteit te geven. “Meer en meer telecombedrijven over de hele wereld erkennen ondertussen de noodzaak daartoe. Zij zijn hard bezig om het juiste leiderschap te organiseren om die omslag tot stand te brengen. Het lijkt erop dat organisaties die opereren in een sterk concurrerende markt daarin vooroplopen. In Engeland heb je bijvoorbeeld te maken met een zeer competitieve telecommarkt, daar gaat het snel. Hetzelfde geldt voor Australië. Die transformatie vindt over de hele wereld plaats, deels gedreven door druk van de concurrentie. In de Verenigde Staten gaat het nog iets minder snel.”

“Communicatiebedrijven gaan steeds meer inzien dat het niet alleen gaat om de manier waarop technologie bedrijven verandert. Ze beseffen dat de verwachtingen van de klanten zelf ook aan het veranderen zijn. Zij gaan hun relatie met communicatiebedrijven anders zien. De ervaring met bedrijven als Amazon en Google gaan de standaard worden voor de klantervaring. De klant drijft die ontwikkeling. Klantervaringen worden direct bekend gemaakt op social media. Organisaties begrijpen dat, en willen daarop inspelen.”

Transformatie

Deze transformatie raakt alle C-level executives. “We werken daarom met zowel CIO´s, CMO´s als CEO´s. Het zijn al langt geen silo´s meer, alle executives in een business hebben ermee te maken. Bedrijven die begrijpen hoe het werkt betrekken alle executives bij het management van de customer journey. Om de klantervaring goed te organiseren werkt de CMO nauw samen met de CIO. En beiden hebben ze goed inzicht nodig in wat de klant van de organisatie wil.”

De aankondigingen die Salesforce tijdens Dreamforce heeft gedaan op het gebied van mobility zijn goed ontvangen. “Steeds meer van onze klanten hanteren een mobile First-benadering. Salesforce1 en Lightning zijn bijvoorbeeld volledig mobile first. Dat is meer dan alleen de mobiele telefoon, het gaat om alle mobiele kanalen. Iedere verandering die je in de systemen aanbrengt is gelijk beschikbaar via alle kanalen, inclusief de mobiele. Hiermee verbinden we klanten, medewerkers en partners. Hiermee is het mogelijk snel veranderingen door te voeren waarmee een CIO snel kan reageren op de veranderde wensen van de business en van de klanten.”

]]>
Tue, 21 Apr 2015 10:47:22 +0200 ‘Alles draait om de klantervaring´ http://executive-people.nl/item/527604/a-alles-draait-om-de-klantervaringa-acute.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
MIVD: ‘Defensie en haar toeleverancier steeds vaker digitaal aangevallen’ http://executive-people.nl/item/527582/mivd-a-defensie-en-haar-toeleverancier-steeds-vaker-digitaal-aangevallena.html Zowel Defensie als toeleveranciers van Defensie worden steeds vaker aangevallen door cybercriminelen. De hoeveelheid digitale spionage zou steeds verder toenemen. De digitale dreiging is op het moment ongekend hoog.

Dit meldt de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) in haar jaarverslag. Vooral rond de repatriëringsmissie na de ramp met vlucht MH17 zou de digitale dreiging rond Defensie erg hoog zijn geweest. Voor zo ver bekend is er echter geen incident geweest van cyberincidenten waarbij daadwerkelijk informatie is gestolen.

Defensie en haar toeleveranciers worden op allerlei manieren door cybercriminelen aangevallen. Denk hierbij aan phishing, wat volgens het jaarverslag de meest populaire aanvalstechniek is. Hierbij krijgen medewerkers e-mailberichten toegezonden die van een legitieme bron afkomstig lijken te zijn, maar in werkelijkheid zijn verstuurd door cybercriminelen. In de e-mail wordt verwezen naar een betrouwbaar ogende website, die in werkelijkheid is nagebouwd. Hier worden medewerkers gevraagd informatie te verstrekken zoals inloggegevens of software te installeren waarin kwaadaardige software zit verstopt.

]]>
Tue, 21 Apr 2015 10:34:01 +0200 MIVD: ‘Defensie en haar toeleverancier steeds vaker digitaal aangevallen’ http://executive-people.nl/item/527582/mivd-a-defensie-en-haar-toeleverancier-steeds-vaker-digitaal-aangevallena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Dutch IT-channel cup heeft nog enkele flights beschikbaar voor golf en clinic http://executive-people.nl/item/527586/dutch-it-channel-cup-heeft-nog-enkele-flights-beschikbaar-voor-golf-en-clinic.html Op 15 september vindt alweer de derde editie plaats van de Dutch IT-channel cup op Golfbaan het Rijk van Nunspeet. Er zijn nog enkele flights beschikbaar voor golf en clinic. Deelnemers die meedoen zijn onder andere Copaco, Ingram Micro, Tectrade, Exclusive Networks, Avnet, Ricoh, Reasonnet, Aruba Networks, D-Link en EMC.

Deze 3e editie is op een nieuwe baan, maar heeft een vertrouwd programma met in de ochtend een spannende interactieve content programma. Alle disciplines die actief zijn in het kanaal zullen deze geheel verzorgde dag weer vertegenwoordigd zijn.

Naast de golfwedstrijd is er ook een leuke clinic voor beginnende spelers.

Wilt u meer weten over de kosten en (sponsor) mogelijkheden van de Dutch IT – channel cup neem dan contact op met Rob de Kleijnen: rdekleijnen@dutchitchannel.nl of 06-40236803.

Wij hopen u weer te mogen begroeten en ontvangen!

Bekijk de foto's op de Facebook pagina van Dutch IT-channel. Bekijk de video-impressie van de Dutch IT-channel Cup editie 2014.

Lees de folder:  DutchITChannelCup_2015_folder.pdf

]]>
Tue, 21 Apr 2015 09:31:26 +0200 Dutch IT-channel cup heeft nog enkele flights beschikbaar voor golf en clinic http://executive-people.nl/item/527586/dutch-it-channel-cup-heeft-nog-enkele-flights-beschikbaar-voor-golf-en-clinic.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Politie schrijft hosters aan over cybercrime-activiteiten op hun infrastructuur http://executive-people.nl/item/527581/politie-schrijft-hosters-aan-over-cybercrime-activiteiten-op-hun-infrastructuur.html De Nederlandse politie gaat actief Nederlandse hostingbedrijven aansporen in te grijpen indien cybercrime wordt geconstateerd op hun infrastructuur. De politie wil bedrijven waar opvallend veel cybercrime-activiteiten plaatsvinden hierop wijzen en verzoeken maatregelen te nemen.

"Sommige hostingproviders spelen een faciliterende rol bij cybercriminaliteit. Het kan zijn dat u zich als hostingbedrijf niet bewust bent van uw faciliterende rol", schrijft de politie in een brief die naar hosters is gestuurd en in handen is van Security.nl. De politie stelt dat veel hostingbedrijven al goed op weg zijn om cybercrime tegen te gaan. Andere partijen zouden echter meer kunnen doen.

De politie heeft samen met de TU Delft in kaart gebracht welke hostingproviders door cybercriminelen worden gebruikt voor malafide praktijken. Stichting Dutch Hosting Provider Association (DHPA), de branchevereniging voor de online sector, heeft de meetmethode goedgekeurd. Partijen die bovengemiddeld scoren worden aangeschreven.

]]>
Tue, 21 Apr 2015 09:22:33 +0200 Politie schrijft hosters aan over cybercrime-activiteiten op hun infrastructuur http://executive-people.nl/item/527581/politie-schrijft-hosters-aan-over-cybercrime-activiteiten-op-hun-infrastructuur.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
30 procent IT-budget wordt besteed aan cloud technologie http://executive-people.nl/item/527600/procent-it-budget-wordt-besteed-aan-cloud-technologie.html Ruim 30 procent van het IT-budget werd in het vierde kwartaal van 2014 besteed aan cloud technologie. Dit meldt IDC in zijn quarterly cloud computing tracker.

Het gaat onder andere om cloud-gebaseerde servers, storage en ehernet switches. De vraag steeg met 14,4 procent naar 8 miljard dollar. In het hele jaar steeg de omzet met 18,7 procent naar 26,4 miljard dollar. De verkoop van private cloud technologie steeg met 20,7 procent naar 10 miljard dollar.

Organisaties nemen ook meer Internet of Things services af, die weer werken op cloud infrastructuur en platform oplossingen.

ODM-leveranciers, Cisco en EMC verkochten de meeste cloud oplossingen, gevolgd door Dell en HP. IBM moest marktaandeel inleveren. Lees meer hier.

WK

 

 

]]>
Tue, 21 Apr 2015 01:29:34 +0200 30 procent IT-budget wordt besteed aan cloud technologie http://executive-people.nl/item/527600/procent-it-budget-wordt-besteed-aan-cloud-technologie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Bedrijven zijn niet goed voorbereid op de geavanceerde cyberdreigingen' http://executive-people.nl/item/527597/bedrijven-zijn-niet-goed-voorbereid-op-de-geavanceerde-cyberdreigingen.html Uit het ‘global breach readiness-onderzoek’ dat RSA heeft laten uitvoeren, blijkt dat de meerderheid van de organisaties wereldwijd niet goed voorbereid is op de geavanceerde cyberdreigingen van tegenwoordig. Ook doen zij vrijwel niets met beschikbare incident response best practises. Dave Martin (foto), Chief Trust Officer, RSA, de security-divisie van EMC: “Organisaties hebben moeite zicht te krijgen op de operationele risico’s van hun organisatie. Organisaties worden steeds vaker digitaal, daarom moet informatiebeveiliging ook een belangrijk onderdeel gaan uitmaken van hun operationele risicostrategie. Ondanks dat veel organisaties het gevoel hebben dat ze hun beveiligingsrisico’s goed onder controle hebben, maakt het nog zelden onderdeel uit van de totale operationele risicostrategie. Hierdoor weten ze niet precies aan welke risico’s ze daadwerkelijk blootgesteld worden.”

Dit onderzoek werd uitgevoerd in dertig landen en is naast onderzoek van de Security for Business Innovation Council (SBIC), een groep top security-leiders van de Global 1000, gelegd. RSA heeft de resultaten van beide onderzoeken gebundeld om kwantitatief inzicht te verschaffen in real world security best practises, om te laten zien waar de technologie tekort schiet en om gericht te kunnen adviseren over hoe deze kloof het beste gedicht kan worden.

Het onderzoek richt zich op maatregelen binnen vier belangrijke deelgebieden van Breach Readiness & Response: Incident Response, Content Intelligence, Analytic Intelligence en Threat Intelligence. De resultaten laten zien dat organisaties nog steeds moeite hebben met de adoptie van technologieën en best practices die hen in staat stellen cyberaanvallen, die uiteindelijk resulteren in breaches, te detecteren en te verstoren.

Incident Response
Incident Response is een activiteit die continu ontwikkeld en aangescherpt moet worden om het hoofd te blijven bieden aan het toenemend aantal cyberaanvallen. De onderzoeksresultaten laten zien dat, terwijl alle SBIC-leden beschikken over een vorm van incident response, 30% van de ondervraagde organisaties in het global breach readiness-onderzoek (GBR) geen formeel calamiteitenplan heeft. Bovendien geeft 57% van de organisaties die wel een plan hebben aan, dat ze deze plannen nooit update of herziet.

Content Intelligence
Met Content Intelligence wordt in dit onderzoek bedoeld: inzicht dat verkregen wordt door de inzet van tools, technologie en processen voor het identificeren en monitoren van belangrijke assets. Terwijl alle leden van het SBIC de mogelijkheid hebben data te verzamelen en alarm te slaan wanneer dat nodig is, heeft 55% van de ondervraagde organisaties dit niet, wat hen blind maakt voor veel bedreigingen. Het kunnen identificeren van false positives lijkt nog steeds een moeilijke taak. Slechts 50% van de GBR-respondenten blijkt in staat te zijn false positives te identificeren terwijl meer dan 90% van de SBIC-leden geautomatiseerde cyber security-technologie en -processen hebben om informatie te updaten om de kans op toekomstige incidenten te verkleinen. 

De meeste organisaties erkennen dat het verzamelen van belangrijke log-gegevens met behulp van SIEM-systemen slechts een gedeeltelijk beeld schetst van hun omgeving. Uit het onderzoek blijkt dat 72% van de GBR-respondenten toegang heeft tot malware- of endpoint forensics, terwijl slechts 42% van de respondenten beschikt over de mogelijkheid voor meer verfijnde network forensics, waaronder packet capture en netflow-analyse. 

Externe threat intelligence en het delen van informatie daarover is belangrijk voor organisaties om op de hoogte te blijven van de nieuwste tactieken en motieven van aanvallers. De onderzoeksresultaten laten zien dat slechts 43% van de GBR-respondenten een externe threat intelligence-bron gebruikt als aanvulling op zijn eigen kennis daarover. Hackers maken nog regelmatig gebruik van bekende, maar vaak niet gepatchte kwetsbaarheden. Ondanks dat iedereen dat wel weet, heeft slechts 40% van de ondervraagden in het onderzoek een actief vulnerability management-programma. Dit maakt het voor velen een nog grotere uitdaging om aanvallers voor te blijven. 

Bekijk het video interview van Dave Martin hier.

 

]]>
Tue, 21 Apr 2015 00:53:50 +0200 'Bedrijven zijn niet goed voorbereid op de geavanceerde cyberdreigingen' http://executive-people.nl/item/527597/bedrijven-zijn-niet-goed-voorbereid-op-de-geavanceerde-cyberdreigingen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Europol: 'Banken zijn steeds vaker doelwit van cybercrime' http://executive-people.nl/item/527553/europol-banken-zijn-steeds-vaker-doelwit-van-cybercrime.html Banken worden in toenemende mate aangevallen door cybercriminelen. Alleen in de afgelopen maanden zou al voor miljoenen euro’s zijn gestolen via cyberinbraken bij financiële instellingen.

Dit heeft Rob Wainwright, directeur van Europol, op de Global CyberSpace Conference 2015 in Den Haag gezegd tegen Reuters. Wainwright noemt de ontwikkeling gevaarlijk, met name door de grote sommen geld die cybercriminelen weten buit te maken via de aanvallen.

De meeste meesterbreinen achter de aanvallen zouden afkomstig zijn uit Oekraïne en Rusland. Een groep van 100 tot 1.000 cybercriminelen zouden achter de aanvallen zitten. De aanvallen waarover we in de media lezen zijn overigens maar een (klein) deel van de aanvallen die daadwerkelijk plaatsvinden op de financiële sector. Veel aanvallen zouden uit de media worden gehouden.

]]>
Mon, 20 Apr 2015 14:22:28 +0200 Europol: 'Banken zijn steeds vaker doelwit van cybercrime' http://executive-people.nl/item/527553/europol-banken-zijn-steeds-vaker-doelwit-van-cybercrime.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Sociale skills zijn van groot belang voor ICT-beveiliging’ http://executive-people.nl/item/527552/a-sociale-skills-zijn-van-groot-belang-voor-ict-beveiliginga.html ICT-professionals zijn steeds minder gewild voor ICT-beveiliging. In het segment is vooral vraag naar mensen met een technische of zakelijke achtergrond. Omgaan met eindgebruikers staat hierbij centraal.

Dit blijkt uit onderzoek van de International Information Systems Security Certification Consortium (ISC2). Wereldwijd is een tekort aan beveiligingsprofessionals. Dit betekent echter niet dat ICT-professionals in dit segment eenvoudig aan de bak komen. Bedrijven zouden namelijk steeds vaker tot de conclusie komen dat het gedrag van werknemers een belangrijke rol speelt in security. Het omgaan met medewerkers om hun gedrag te kunnen verbeteren wordt dan ook steeds belangrijker.

Bijna 90% van de respondenten geeft aan dat communicatieve vaardigheden steeds meer van belang zijn om een succesvolle carrière op te bouwen. Technische kennis of de juiste certificeringen speelt zelfs een kleinere rol. Vooral voor beveiligingsanalisten en beveiligingsconsultants is op dit moment veel werk te vinden.

]]>
Mon, 20 Apr 2015 13:19:19 +0200 ‘Sociale skills zijn van groot belang voor ICT-beveiliging’ http://executive-people.nl/item/527552/a-sociale-skills-zijn-van-groot-belang-voor-ict-beveiliginga.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Video: HP demonstreert virtual reality http://executive-people.nl/item/527556/video-hp-demonstreert-virtual-reality.html Tijdens HP Crosstalk 2015 in Nieuwegein, liet HP onder meer het nieuwe ZVR display voor virtual reality zien. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk om voorwerpen, of organen, volledig digitaal te ontleden en van alle kanten te bekijken. Het team van Executive People en Dutch IT-channel kreeg een demonstratie van de mogelijkheden.

]]>
Mon, 20 Apr 2015 11:55:40 +0200 Video: HP demonstreert virtual reality http://executive-people.nl/item/527556/video-hp-demonstreert-virtual-reality.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Wet van Moore viert vijftigste verjaardag http://executive-people.nl/item/527516/wet-van-moore-viert-vijftigste-verjaardag.html De Wet van Moore bestaat vijftig jaar. De wet voorspelt de razendsnelle ontwikkeling van geavanceerde chips tegen aanvaardbare kosten. De wet speelt een belangrijke rol in de ICT-sector.

‘Het aantal transistors in een processor verdubbelt door technologische ontwikkeling iedere twee jaar’. Dit is een uitspraak die Gordon Moore, medeoprichter van Intel, deed in 1965. De uitspraak gaat vandaag de dag door het als de Wet van Moore.

Vandaag de dag speelt de Wet van Moore nog steeds een grote rol in de ICT-sector. Zo worden targets in de industrie aan de hand van de wet bepaalt. Het lijkt echter wel steeds meer moeite te kosten deze targets te halen, wat erop duidt dat de exponentiële groei van het aantal transistors op chips begint af te vlakken. Zo investeren bedrijven steeds meer in onderzoek om de hoge innovatiesnelheid te kunnen behouden en de targets te halen.

]]>
Mon, 20 Apr 2015 11:11:50 +0200 Wet van Moore viert vijftigste verjaardag http://executive-people.nl/item/527516/wet-van-moore-viert-vijftigste-verjaardag.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Goede kansen om van Nederland de Digitale Delta van Europa te maken’ http://executive-people.nl/item/527496/goede-kansen-om-van-nederland-de-digitale-delta-van-europa-te-makena.html Nederland scoort beter in de networked readiness index van het World Economic Forum dan de landen direct om ons heen. Binnen Europa hoeft Nederland alleen Finland en Zweden voor te laten gaan. In combinatie met onze gunstige geografische ligging biedt dat een heel goed uitgangspunt om de ambitie te realiseren om in 2020 de Digital Delta van Europa te zijn. Nederland ICT ziet goede kansen om onze positie in de komende jaren te versterken en de beide Scandinavische landen te passeren.

Nederland ICT wil de overheid helpen om verbetering te brengen in de 33e positie van Nederland op de indicator het belang van ICT in de visie van de overheid en de 23e positie op de indicator het gebruik van haar ICT-diensten. Ook ziet Nederland ICT kansen voor het bedrijfsleven waar het gaat om het vermogen om technologieën te herkennen en om te zetten in nieuwe bedrijfsmogelijkheden. Het project Smart Industries kan dienen als inspiratie voor andere sectoren. Dan zal Nederland zeker stijgen ten opzichte van de huidige 21e positie.

Nederland ICT plaatst een kanttekening bij de relatief lage positie waar het gaat om de kosten van ICT. De 72e plaats gaat namelijk gepaard met een zeer hoogwaardige infrastructuur met hoge breedband penetratie en meervoudige landelijke 4G dekking. Niet voor niets is er een vierde plaats op het gebruik van internet richting consumenten.

Om de positie van Nederland in de komende jaren te versterken is volgens Nederland ICT een gezamenlijke inspanning nodig van ICT-sector, het bedrijfsleven en overheid. De conclusie van het World Economic Forum dat ICT voor Nederland een concurrentiefactor van belang is, kan niet anders dan een grote motivatie zijn voor alle partijen. De ambitie om de eerste echt digitale economie van Europa te worden staat gelijk aan de ambitie om daarmee de meest concurrerende economie van Europa te zijn.

]]>
Mon, 20 Apr 2015 10:05:59 +0200 'Goede kansen om van Nederland de Digitale Delta van Europa te maken’ http://executive-people.nl/item/527496/goede-kansen-om-van-nederland-de-digitale-delta-van-europa-te-makena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Mobile printing markt groeit tot 2019 jaarlijks met 32,5 procent http://executive-people.nl/item/527515/mobile-printing-markt-groeit-tot-jaarlijks-met-procent.html Tussen 2015 en 2019 groeit de mobile printing markt jaarlijks gemiddeld met 32,5 procent aldus onderzoeksbureau Market Research Store. Dat wordt veroorzaakt doordat er meer mobiele werknemers behoefte hebben om met hun smartphone, tablets en notebook mobiel te printen. Hierbij kunnen resellers zorgen voor mobile printing oplossingen die kostenbesparend, veilig en op standaarden zijn gebaseerd.

Grote organisaties hebben vaker behoefte aan mobile printing oplossingen omdat ze een Bring Your Own Device (BYOD) beleid hebben. Ook wordt mobiel werken gestimuleerd, waarbij de werknemer ook buiten kantoor moet kunnen printen. Vrijwel alle grote printing leveranciers bieden een mobile printing oplossing en breiden deze uit. Leveranciers van mobile devices en apps bieden ook diverse mobiele printing software. Volgens onderzoeksbureau Gartner moeten de oplossingen voldoen aan standaarden, een sterke beveiliging hebben en kostenbesparend zijn.

Google Cloud Print en Apple Airprint

De wereldwijd mobile printing mark gaat steeds meer richting cloud printing, waarbij via een (draadloos) netwerk en een webgebaseerde printer kan worden geprint zoals met Google Cloud Print en Apple Airprint. Apple AirPrint maakt het mogelijk om te printen met iPhone, iPad of iPod Touch op printers die Apple AirPrint ondersteunen. Apple gebruikers hoeven geen speciale software of printer drivers te downloaden. Er is weinig tijd nodig voor het configureren van de printers en devices. Als een printer niet werkt met een Apple device, dan zijn er gratis en betaalde printing apps verkrijgbaar op de App Store, zoals de Printer Pro app. Google Cloud Print werkt met iPhone, iPad en Android devices. Gebruikers maken dan gebruik van Google Cloud Print gebaseerde apps die werken met Google Cloud Print Ready printers. Met Google Cloud Print kunnen gebruikers documenten opmaken en in PDF opslaan op Google Drive en deze printen als ze in de buurt zijn van een printer.

MFP's

Tot slot bieden alle grote printing leveranciers mobile printing softwareoplossingen voor hun eigen merk andere merken printers en mfp’s. Met push printen kan worden geprint met een Apple iOS en Android smartphones. Met pull is het mogelijk te printen via een specifiek e-mail adres die gekoppeld is aan de printer. De gebruiker stuurt een email naar e-mailadres van een printer in de buurt waarna hij zijn papieren prints kan ophalen, bijvoorbeeld na het intikken van een pincode op de mfp. Deze oplossing is commercieel interessant voor resellers voor conferenties, bedrijfspanden, vliegvelden, hotels en benzinestations.

WK

 

 

]]>
Mon, 20 Apr 2015 10:01:51 +0200 Mobile printing markt groeit tot 2019 jaarlijks met 32,5 procent http://executive-people.nl/item/527515/mobile-printing-markt-groeit-tot-jaarlijks-met-procent.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Een analoog bedrijfsproces is als opnieuw ingevroren ijs http://executive-people.nl/item/527506/een-analoog-bedrijfsproces-is-als-opnieuw-ingevroren-ijs.html Wellicht herkenbaar: je koopt op een warme dag een bak ijs. Onderweg naar huis verandert het ijs in een vloeibare substantie. Stop je het thuis weer in de diepvries, dan weet je zeker dat het nooit meer zo goed smaakt als het origineel. Toch is dat precies wat er gebeurt bij veel informatie-uitwisseling in het bedrijfsleven.

Neem het eenvoudige voorbeeld van bedrijfspresentaties. Aanwezigen maken druk notities op het obligate kladblok. Vervolgens werken ze het uit tot een e-mail of Word-bestand. De analoge woorden zijn dus weer omgezet naar een digitaal bestand. Dit document is nooit meer hetzelfde als de daadwerkelijke presentatie. Sterker nog, ik durf met stelligheid te beweren dat het digitale bestand behoorlijk aan kwaliteit heeft ingeboet.

Omslachtig

Hetzelfde proces vindt regelmatig plaats bij inkoopprocessen. Het inkoopsysteem genereert een inkooporder als PDF-bestand, die weer per mail terechtkomt bij de leverancier. Deze drukt de order af en voert de gegevens in zijn verkoopordersysteem in. Gesmolten ijs dus, dat weer opnieuw word ingevroren.

Vervolgens start de inkoper een sourcing project en stuurt een Excel-bestand met vragen naar leveranciers. Die vullen het in, waarna de inkoper de verschillende sheets handmatig samenvoegt tot een hoofdbestand om de proposities goed te kunnen vergelijken. We proberen onze ijsjes wederom in te vriezen naar de oorspronkelijke vorm.

IJs moet bevroren blijven

De metafoor is duidelijk: net zoals ijs niet meer opnieuw ingevroren kan worden, moeten bedrijfsprocessen digitaal blijven. Social media zijn wat dat betreft het toonbeeld van de potentiele efficiency van digitale processen en dito communicatie. Ik kan me met drie muisklikken net zo makkelijk melden bij m'n beste vrienden als bij verloren gewaande oud-studiegenoten. En die mensen zijn ook snel van mij op de hoogte, omdat ik mijn profiel steeds bijwerk met foto's en nuttige informatie.  Dat hoef ik maar één keer te doen, en iedereen ziet per direct dezelfde updates. Bovendien hebben zij ook mij snel gevonden. Efficiënter kan haast niet.


Internet heeft ons persoonlijke leven zoveel eenvoudiger gemaakt. Dit geldt echter niet voor de business. Wil je als leverancier transacties afhandelen met grote organisaties, dan moet je je eerst aanmelden bij hun systeem. Vaak via allerlei omslachtige webformulieren. En je gegevens moet je steeds bijwerken. Zowel klanten als leveranciers raken in dit proces regelmatig de weg kwijt.

Makkelijk zoeken en vinden

Er is echter een oplossing die efficiency mogelijk maakt: een digitaal bedrijvennetwerk voor zowel inkopende organisaties als de leveranciers. Leveranciers hoeven maar op één plek hun profiel bij te werken. En kopers vinden makkelijk wat ze zoeken.

Organisaties zijn in staat om namen, adressen en contactgegevens eenvoudig te synchroniseren met alle bedrijfssystemen. Ze staan immers eenduidig in een centrale database. Het uitwisselen van documenten gebeurt volledig in 'bevroren' toestand; van inkooporder tot verkooporder, van sourcing-event tot bieding. Nergens in de keten verandert de vorm door een overbodige of onhandige schakel. Alle processen blijven digitaal.

Digitale bedrijfsprocessen zijn de brandstof van de nieuwe networked economy. Mensen zijn al gewend aan sociale platforms waarop ze nieuws, updates en foto's delen met vrienden en familie, en vice versa. Samenwerking via een digitaal bedrijvennetwerk is de volgende logische stap. Dan blijft de ijs in topkwaliteit.

Ruud Willemsen, Solutions Consultant Procurement bij SAP Nederland

]]>
Mon, 20 Apr 2015 09:35:46 +0200 Een analoog bedrijfsproces is als opnieuw ingevroren ijs http://executive-people.nl/item/527506/een-analoog-bedrijfsproces-is-als-opnieuw-ingevroren-ijs.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Google security topman: ‘Je verstuurt post toch ook niet in een transparante envelop?’ http://executive-people.nl/item/527489/google-security-topman-a-je-verstuurt-post-toch-ook-niet-in-een-transparante-envelop-a.html Gerhard Eschelbeck, de nieuwe security topman van Google, hoopt dat al het internetverkeer in de toekomst is versleuteld. Het verkeer is hierdoor beter beveiligd en kan moeilijker worden onderschept door kwaadwillenden.

Dit zegt Eschelbeck in een interview met het persbureau AFP. De topman trekt de vergelijking met traditionele post en stelt dat je een brief naar een vriend ook niet in een transparante envelop verstuurd. Wie een e-mailbericht onversleuteld verstuurd zou dit met zijn digitale brieven echter wel doen.

Naast versleuteling ziet Eschelbeck ook toekomst in betere beveiliging van gebruikersaccounts. De President Security Engineering bij Google verwacht dan ook dat binnen vijf jaar accounts niet meer uitsluitend beveiligd zullen zijn met een wachtwoord. Dit is overigens een ontwikkeling die al langer gaande is. Met twee-factor-authentificatie moeten gebruikers naast hun gebruikersnaam en wachtwoord ook een unieke code invoeren die naar bijvoorbeeld hun mobiele telefoon wordt verzonden. Onder andere Google maakt twee-factor-authentificatie mogelijk.

]]>
Sun, 19 Apr 2015 15:22:32 +0200 Google security topman: ‘Je verstuurt post toch ook niet in een transparante envelop?’ http://executive-people.nl/item/527489/google-security-topman-a-je-verstuurt-post-toch-ook-niet-in-een-transparante-envelop-a.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Google wil bedrijven gericht laten adverteren op basis van e-mailadres klant http://executive-people.nl/item/527488/google-wil-bedrijven-gericht-laten-adverteren-op-basis-van-e-mailadres-klant.html Google wil bedrijven gaan laten adverteren op basis van e-mailadressen van klanten. Klanten die hetzelfde e-mailadres gebruiken voor hun Google-account kunnen hierdoor advertenties getoond worden op basis van eerdere aankopen en hoopt het bedrijf het rendement van advertenties te vergroten.

Dit meldt The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. Google is al langer actief in advertenties. Bedrijven kunnen onder andere bij het IT-bedrijf terecht via het advertentieplatform Adwords, waarmee advertenties in zoekresultaten en op websites met bepaalde onderwerpen getoond kan worden. Het IT-bedrijf heeft echter al enige tijd te maken met teruglopende inkomsten. Door het rendement op advertenties te vergroten hoopt Google deze ontwikkeling tegen te gaan.

Bestaande klanten van bedrijven zijn een interessante doelgroep voor Google. Deze klanten hebben immers al producten aangeschaft bij een klant, wat de kans vergroot dat zij dit nogmaals doen. Door advertenties specifiek op deze groep te richten hoopt Google dan ook haar advertentie-inkomsten op te schroeven.

]]>
Sun, 19 Apr 2015 12:22:00 +0200 Google wil bedrijven gericht laten adverteren op basis van e-mailadres klant http://executive-people.nl/item/527488/google-wil-bedrijven-gericht-laten-adverteren-op-basis-van-e-mailadres-klant.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
In gesprek met de klant: Dienstverlening op alle niveaus http://executive-people.nl/item/527477/in-gesprek-met-de-klant-dienstverlening-op-alle-niveaus.html De rol van de ICT-dienstverlener is de laatste jaren veranderd. Klanten stellen hogere en ook nieuwe eisen en gebruikers zijn mondiger dan voorheen. Dit alles vraagt verdere ontwikkeling van toegevoegde waarde in de vorm van proactieve dienstverlening op verschillende niveaus. PQR speelt hier op in. “Wij gaan steeds meer in gesprek met de ICT-managers en eindgebruikers  om gezamenlijk de ICT-behoefte in beeld te brengen”, zegt Ewout Alewijnse, Manager Operations bij PQR.

ICT is tegenwoordig al lang niet meer alleen bedoeld ter ondersteuning van bedrijfsprocessen; in toenemende mate vormen de ICT-systemen het proces zelf. Dat heeft gevolgen voor de manier waarop ICT-leveranciers hun systemen en diensten naar klanten brengen. PQR is advies- en implementatiepartner voor professionele ICT-infrastructuren. Klanten zijn actief in alle sectoren van de samenleving en zijn te typeren als middelgrote tot grote organisaties waarbij de ICT-voorziening van essentieel belang is voor de bedrijfsvoering.

Eenvoud en transparantie

Alewijnse brengt, zoals hij dat uitlegt, het speelveld in kaart om de klantorganisatie en de belangen bespreekbaar te maken. “Bij PQR kiezen we in onze aanpak voor eenvoud en transparantie. Ons uitgangspunt is om samen met de klant de doelstelling, de ICT-behoefte en verwachtingen helder te krijgen. Dat maakt dat we in gesprek moeten blijven met onze klanten gedurende het gehele traject. Het is van belang om proactief en flexibel te zijn en tijdig te anticiperen als de ICT-behoefte gedurende het proces verandert. Het verleden heeft geleerd dat gaandeweg een project vaak wijzigingen nodig zijn.” 

Dit betekent, vervolgt hij, dat de werkwijze zo moet zijn ingericht dat alle belangen aan bod komen en dat het mogelijk is tijdig aanpassingen door te voeren, zonder dat daar direct andere investeringen mee gemoeid zijn.

Het speelveld en de belangen in beeld

Vier partijen staan in het speelveld:

 1. De business ofwel de gebruikers;
 2. De ICT-manager/CIO die de strategie bepaalt;
 3. De ICT-leverancier (PQR) als partner van de klant;
 4. De ICT-afdeling die de applicaties, systemen en infrastructuur beheert. 

Alle vier de partijen hebben eigen belangen en doelstellingen. Zo wil de business dat ICT altijd beschikbaar is en functioneert zodat de bedrijfsprocessen optimaal functioneren. Aan de andere kant hebben we te maken met de CIO die richting geeft aan het ICT-beleid van een organisatie waarmee strategische keuzes worden bepaald. Dat heeft consequenties voor de ICT-infrastructuur. Het is van belang om hierop te anticiperen en de juiste vertaling naar ICT te maken.

“Als ICT-partner vinden wij het belangrijk om onze klanten te adviseren op alle niveaus en om de verschillende scenario’s samen met de klant in beeld te brengen”, voegt Alewijnse toe. “We hebben immers een gezamenlijk doel, namelijk dat alle veranderingen en aanpassingen in de ICT moeten leiden tot verbeteringen in de bedrijfsvoering. Op het moment dat wij samen met de klant de ICT-behoefte in kaart brengen, dus in gesprek gaan met de business, dan staan wij er open in. De vraag achter de vraag stellen om er achter te komen wat de specifieke ICT-behoefte is”, legt Alewijnse uit. Dat betekent dat de ICT-leverancier op de hoogte moet zijn van de bedrijfsprocessen bij de klant.

De ICT-afdeling is een belangrijke speler en gesprekspartner omdat zij elke verandering in de ICT uitvoert en beheert. Ze draagt daarmee een grote verantwoordelijkheid om de gehele keten van ICT in stand te houden. Het uitgangspunt van PQR is om op de verschillende niveaus kwaliteit en flexibiliteit te bieden en contact te onderhouden met onze klanten. Van IT-professionals, beheerders, gebruikers tot met C-level.”

PQR als strategische gesprekspartner

In het gesprek met de ICT-managers komen de ICT-keuzes aan de orde om aan de vraag van de business te kunnen voldoen. “Wij gaan samen in gesprek en denken mee over ICT-doelarchitecturen, over legacy, outsourcing en over de mogelijkheden van de cloud. Dit zijn allemaal strategische keuzes en wij helpen onze klanten om gezamenlijk tot een ICT-roadmap te komen. Daartoe hebben we een ervaren team van 70 experts, architecten, consultants, engineers en project managers in dienst. Daarnaast werken we nauw samen met strategische partners en leveranciers.”

Klant centraal met een 7-stappenplan

“Om de klant centraal te stellen, is het noodzakelijk om de belangen te weten. Aan de hand van de volgende stappen brengen we de ICT-behoefte in kaart om een passend advies en bijbehorende oplossingen te geven”, volgens Alewijnse.

 1. Wat is er aan de hand binnen de organisatie en wat is het doel?
 2. Wat is de marktontwikkeling en wat zijn de gewenste verbeteringen?
 3. Wat betekent de ICT-verandering voor klant en hoe draagt het bij aan de business?
 4. Wat zijn de eisen en welke rollen en verantwoordelijkheden zijn nodig?
 5. Welke oplossingen (producten en diensten) zijn mogelijk? Welke interne en externe partijen zijn nodig om de doelstelling te behalen? Wat zijn de kosten en baten?
 6. Wat zijn de acceptatiecriteria en wat is de scope? Wat is nodig om de gewenste resultaten te bereiken? Het is van belang om een gezamenlijk vertrekpunt te hebben in het kader van verwachtingsmanagement.
 7. Samen met de klant realiseren van de gewenste resultaten door: plannen, nauwe onderlinge afstemming, managen van het proces, bijsturen waar nodig en voortdurend evalueren. 

“Wij merken dat onze projecten vaak intensieve processen zijn. Dit geldt voor het ontwerp, de bouw van datacenter- en workspace-oplossingen en ICT-migraties. Aanpassingen aan de ICT hebben impact op de klantorganisatie. Om de klant centraal te stellen betekent het dat we als ICT-partner continu willen investeren in kennis en samenwerking. Het gaat er bij PQR om dat onze klanten tevreden zijn. Wij moeten ervoor zorgen dat klanten krijgen wat ze verwachten.”

PQR biedt u de mogelijkheid om periodiek op de hoogte gesteld te worden van de ICT-ontwikkelingen in de markt die voor uw specifieke organisatie van toepassing zijn. Bent u op zoek naar een partner die u op de hoogte houdt over relevante informatie op maat, op het gebied van ICT-oplossingen, lees dan onze propositie op www.PQR.com/solution-advisor-service.

]]>
Sun, 19 Apr 2015 11:00:17 +0200 In gesprek met de klant: Dienstverlening op alle niveaus http://executive-people.nl/item/527477/in-gesprek-met-de-klant-dienstverlening-op-alle-niveaus.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
B2B sales managers maken steeds vaker plaats voor e-commerce analisten http://executive-people.nl/item/527487/bb-sales-managers-maken-steeds-vaker-plaats-voor-e-commerce-analisten.html B2B sales banen verdwijnen vaker de komende vijf jaar ten gunste van banen voor e-commerce analisten, aldus analist Forrester. Bedrijven gaan daarom steeds vaker hun verkoopkanalen digitaliseren.

Tegen 2020 zijn in de VS 1 miljoen b2b sales banen dan verdwenen. Reden? Zakelijke beslissers kopen vaker online in en willen slimme online functies bij het vinden en kopen van producten en services, aldus Forrester analist Andy Hoar in een blog.

]]>
Sun, 19 Apr 2015 10:12:50 +0200 B2B sales managers maken steeds vaker plaats voor e-commerce analisten http://executive-people.nl/item/527487/bb-sales-managers-maken-steeds-vaker-plaats-voor-e-commerce-analisten.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
PayPal-topman: ‘Lichaamsfuncties analyseren is toekomst van beveiliging’ http://executive-people.nl/item/527484/paypal-topman-a-lichaamsfuncties-analyseren-is-toekomst-van-beveiliginga.html Op korte termijn gaan we niet meer met gebruikersnamen en wachtwoorden inloggen, maar gebruiken we hiervoor interne lichaamsfuncties. Deze functies worden gemeten door technologie, bijvoorbeeld door een chip die onder de huid wordt geïmplanteerd.

Dit stelt Jonathan Leblanc, topman bij PayPal, tegenover The Wall Street Journal. De topman geeft onder de titel ‘Kill All Passwords’ op verschillende locaties in Europa en de Verenigde Staten presentaties over dit onderwerp. Leblanc is van mening dat wachtwoorden een achterhaalde beveiligingstechnologie zijn. Het zou stukken veiliger kunnen door allerlei lichaamsfuncties van gebruikers te meten. Deze kunnen worden gebruikt om gebruikers te identificeren.

Integreren in menselijk lichaam
Door beveiliging te integreren in het menselijk lichaam moet het voor aanvallers veel moeilijker worden de beveiliging te kraken. Als voorbeelden noemt Leblanc een hersenimplantaat of een chip die door gebruikers wordt ingeslikt en aangedreven wordt door maagzuur. Ook chips die onderhuids worden geïmplanteerd zijn volgens Leblanc een interessante optie.

Beveiliging met lichaamsfuncties is overigens nog wel toekomstmuziek. Leblanc geeft aan dat PayPal de beveiligingsmethodes niet direct in eigen diensten zal implementeren. Wel werkt het bedrijf samen ontwikkelaars en stimuleert het hen deze beveiligingstechnologie verder te ontwikkelen.

]]>
Sat, 18 Apr 2015 14:22:27 +0200 PayPal-topman: ‘Lichaamsfuncties analyseren is toekomst van beveiliging’ http://executive-people.nl/item/527484/paypal-topman-a-lichaamsfuncties-analyseren-is-toekomst-van-beveiliginga.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Minister Kamp van EZ: ‘Wetgeving zou sneller aangepast moeten worden op technologie’ http://executive-people.nl/item/527483/minister-kamp-van-ez-a-wetgeving-zou-sneller-aangepast-moeten-worden-op-technologiea.html Het kan jaren duren voor wetgeving is aangepast op nieuwe technologie, terwijl technologische ontwikkelingen zich juist razendsnel opstapelen. Overheden zouden dan ook in staat moeten zijn wetgeving sneller aan te passen op technologische ontwikkelingen.

Dit heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken gezegd op de Global CyberSpace Conference 2015 (GCSC2015). Als voorbeeld haalde Kamp zelfrijdende auto’s aan, die de laatste jaren volop in ontwikkeling zijn. Het duurt echter jaren voordat deze auto’s getest kunnen worden, wat ook de uitrol van de ontwikkeling vertraagd.

Overheden zouden volgens Kamp digitale innovatie moeten bevorderen in plaats van tegenwerking. Het sneller kunnen aanpassen van wetgeving speelt hierbij een belangrijke rol. Het is overigens niet duidelijk met welke concrete stappen Kamp het wetgevingsproces in de praktijk wil versnellen.

]]>
Sat, 18 Apr 2015 12:22:36 +0200 Minister Kamp van EZ: ‘Wetgeving zou sneller aangepast moeten worden op technologie’ http://executive-people.nl/item/527483/minister-kamp-van-ez-a-wetgeving-zou-sneller-aangepast-moeten-worden-op-technologiea.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Europese Unie gaat gedrag van techbedrijven onderzoeken’ http://executive-people.nl/item/527482/a-europese-unie-gaat-gedrag-van-techbedrijven-onderzoekena.html De Europese Unie wil een onderzoek instellen naar het gedrag van techbedrijven. Vooral zoekmachines en de wijze waarop techbedrijven data verzamelen over gebruikers zouden onder de loep moeten worden genomen.

Dit meldt Reuters op basis van documenten van de Europese Commissie. De plannen zijn nog niet openbaar gemaakt en worden naar verwachting op 6 mei aangekondigd. Het onderzoek moet onder andere duidelijk gaan maken hoe beheerders van zoekmachines tot hun zoekresultaten komen. Hierbij wordt ook gekeken naar betaalde resultaten.

Auteurs compenseren
Ook wil de Europese Commissie onderzoeken of het mogelijk is auteurs van met copyright beschermd materiaal te compenseren indien deze content toch op internet vertoond wordt. Het onderzoek moet ook inzichtelijk maken welke mogelijkheden gebruikers hebben om over te stappen naar bijvoorbeeld een platform van een ander techbedrijf.

Daarnaast wil de Europese Commissie achterhalen hoe techbedrijven omspringen met de data die zij over gebruikers verzamelen. Het onderzoek moet duidelijk maken welke data exact wordt verzameld en hoe deze vervolgens wordt gebruikt.

Onderzoek naar Google
De nieuwe plannen van de Europese Unie volgen kort op de beschuldiging over machtsmisbruik van Google in de EU. De Europese Unie onderzoekt of Google eigen producten voortrekt in de zoekresultaten van zijn zoekmachine en misbruik maakt van de dominante marktpositie van Android. Dit onderzoek naar Google zou overigens niets te maken hebben met de plannen die vandaag uitlekken.

]]>
Sat, 18 Apr 2015 10:11:01 +0200 ‘Europese Unie gaat gedrag van techbedrijven onderzoeken’ http://executive-people.nl/item/527482/a-europese-unie-gaat-gedrag-van-techbedrijven-onderzoekena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Gebrek aan visie retailers veroorzaakt faillissement fysieke winkels http://executive-people.nl/item/527476/gebrek-aan-visie-retailers-veroorzaakt-faillissement-fysieke-winkels.html De neergang van de fysieke winkel is te wijten aan een gebrek aan inzicht bij de directeuren. Misschien heeft de e-commerce afdeling een klantgerichte visie, maar directeuren hebben geen idee hoe ze de behoefte van de klant, die via meerdere kanalen informatie en advies zoekt, kunnen vervullen. De online aanwezigheid die wordt gecreëerd, is enkel een extra kanaal en de informatie die wordt geboden, is schaars. Alleen als de druk hoog genoeg is, dan zullen traditionele structuren opgeheven worden en zal er focus worden aangebracht.

De V&D staat op de afgrond. Begin februari werd het grootste warenhuis van Nederland gered van de ondergang, maar niet zeker is hoe lang het faillissement tegen gehouden kan worden. Ook de Blokker staat op de tocht. Leg dit nieuws naast de cijfers van leegstand in de winkelstraten van Nederland en het lijkt alsof de brick-and-mortar strategie aan alles schuldig is. Hoge huren, minder winkelaars, meer eisen van de klant; een recept voor falen.

In feite is de brick-and-mortar strategie ook deels schuldig, maar alleen als de retailer de fysieke winkel niet onderdeel maakt van een multichannel strategie. De bedrijven met een offline aanwezigheid die verlies draaien, kunnen dit waarschijnlijk wijten aan een gebrek aan inzicht. Inzicht in de ontwikkeling van de klant en de behoefte om via meerdere kanalen te winkelen, van onderzoek tot aankoop.

Specialisatie en advies

Het zijn juist de online spelers en de productleveranciers die nu hun fysieke aanwezigheid claimen. Om met het laatste te beginnen: Miele, leverancier van witgoed apparatuur, heeft al jaren een Insperience Center aan de snelweg bij Vianen, maar is nu ook midden in Den Haag te vinden. De winkel draait erom dat het product ervaren kan worden door middel van workshops. De medewerkers in de winkel kunnen daarnaast service leveren én advies geven over het te kopen product. Bij de aankoop van dure producten als wasmachines geen overbodige luxe.

Ook internetwinkel Coolblue besloot om drie fysieke winkels te openen. Coolblue verkoopt veel wit- en bruingoed en ook zij merkten dat consumenten behoefte hadden aan meer advies rondom deze producten. Bijvoorbeeld om ze te helpen met het kiezen van het juiste product. De fysieke winkel en de gespecialiseerde medewerker voldoen aan deze behoefte. Zo goed zelfs dat in 2013 werd besloten om nog twee filialen te openen.

Uit onderzoek van de brancheorganisatie Thuiswinkel.org, dat werd gepresenteerd tijdens het congres ShoppingTogether, blijkt dat off- en online steeds dichterbij elkaar komen (respectievelijke 64 en 36 procent qua omzet in 2020). Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de multichannel aanpak niet per definitie leidt tot kannibalisme. In tegendeel zelfs: omnichannel retailers groeien met 25 procent, tegenover een groei van 17 procent bij online retailers.

Service en advies

De grootste onderscheidende factor voor zowel Coolblue als Miele is de service en het advies dat ze bieden. Ze willen een klantervaring bieden, waarbij de informatiebehoefte van klanten wordt bevredigd. Daar ligt echter een grote uitdaging voor bedrijven. Slechts een klein percentage van de Nederlandse bedrijven hebben hun productdata op orde, zo blijkt uit een onderzoek van de Expertgroep PIM van Thuiswinkel.org.

Een lange-termijn visie is cruciaal om het belang van goede productdata te zien. 'Stel, je hebt een printer gekocht, maar na een tijd blijkt een onderdeel stuk. Je wilt het vervangen, maar je kunt het product en de specificaties niet meer vinden op de site waar je het product gekocht hebt. Dan ga je bij een ander bedrijf zoeken naar de juiste gegevens. De kans dat je terugkomt bij de eerste site om je nieuwe printer te kopen, nadat je bij het andere bedrijf wel de informatie én het product hebt gevonden waar je naar zocht, is klein', aldus Bart Coenen, Managing Director Benelux Stibo Systems, leverancier van Master Data Management (MDM) oplossingen.

Overigens is het besef dat off- en online met dezelfde informatie gevoed moeten worden, cruciaal. Coenen: 'In de winkel of in de buitendienst kan bepaalde informatie aangevuld of verbeterd worden door de verkoper. Online gebeurt dat niet; als de informatie er niet is, dan moet de klant actief contact opnemen en die kans is klein.' Data moeten voor zowel off- als online kanalen beschikbaar én consistent zijn. Product Information Management (PIM) en Master Data Management (MDM) oplossingen kunnen daar een oplossing voor bieden.

Lastig om te veranderen

Traditionele bedrijven vinden het lastig om te veranderen, zo is gebleken. De huidige structuur is heilig: ze vragen liever hun personeel om hun loon in te leveren, dan ze te ontslaan. Maar onder druk is veel vloeibaar, vertelt Coenen. 'Veel bedrijven denken dat ze online er even bij kunnen doen, alsof ze de webshop even kunnen aansluiten. Wat ze zich niet realiseren is dat online gaan betekent dat het hele bedrijf online gaat. Dus ook offline, zodat een verbinding wordt gelegd tussen de twee kanalen, inclusief de beschikbare data en informatie', vertelt Coenen.

Pas als de druk te hoog wordt, gaan retailers nadenken en die druk is niet verwaarloosbaar. Steeds meer internationale spelers betreden de markt. Neem Amazon, die op basis van jarenlange ervaring een Nederlandse online vestiging opent. Ga alleen niet zomaar de datagedreven aanpak van Amazon kopiëren: uit Duits onderzoek blijkt dat enkel en alleen sturen op conversie steeds minder goed werkt. Zelfs Amazon moet inleveren op omzet voor webshops die betere informatie en kennis bieden over hun producten. Samen met de service levert het deze webshops veel hogere klanttevredenheid en loyaliteit op.

Productdata op orde

Daar komt de informatiebehoefte van de consument weer om de hoek kijken. Het centraal beheren van productdata in bijvoorbeeld een PIM-systeem is belangrijk als je een consistente klantervaring wilt neerzetten over alle kanalen heen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw product dat je in de webshop hebt gezet. Een klant komt langs in de fysieke winkel met een vraag over dat specifieke product, maar de medewerkers hebben nog geen informatie ontvangen over het nieuwe product. Misschien kan hij via zijn tablet naar de informatie in de webshop kijken, maar de klant zal wel denken; dat had ik zelf ook kunnen opzoeken!

Een goed geïnformeerde klant is een goed betalende klant, dus investeren in productdata en de ondersteuning van goed management van deze gegevens is geen overbodige luxe. Naast meer omzet door betere informatievoorziening, worden ook verborgen kosten aangepakt, aldus Coenen: 'Wat kost slechte datakwaliteit? Hoeveel tijd kost het om een product op de markt te brengen als je niet weet waar welke informatie staat? Hoeveel klanten haken af door een slechte klantervaring?'

Het zal de vraag zijn of de traditionele bedrijven in korte tijd de visie zodanig kunnen vormgeven dat de klant de ervaring en de toebehorende informatie ontvangt waar hij naar op zoek is. De bedrijven, zoals V&D en Blokker, zullen hun mening over service en informatievoorziening moeten herzien om mee te kunnen groeien naar de nieuwe wereld waarin de klantervaring centraal staat.

Auteur:Anne van den Berg

Foto:360b / Shutterstock.com

]]>
Sat, 18 Apr 2015 08:00:31 +0200 Gebrek aan visie retailers veroorzaakt faillissement fysieke winkels http://executive-people.nl/item/527476/gebrek-aan-visie-retailers-veroorzaakt-faillissement-fysieke-winkels.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Voor het eerst meer prioriteit aan BI en business analytics dan security onder banken http://executive-people.nl/item/527395/voor-het-eerst-meer-prioriteit-aan-bi-en-business-analytics-dan-security-onder-banken.html Bedrijven in de financiële sector investeren steeds meer in business intelligence (BI) en business analytics. De investeringen binnen de sector in deze technologieën zijn dit jaar voor het eerst hoger dan de investeringen in security.

Dit blijkt uit onderzoek van Ovum. 29% van de banken noemt BI en business analytics het belangrijke IT-thema. Hiermee eindigt het thema iets hoger dan security, dat door 28% het belangrijkste thema wordt genoemd. Ovum stelt dan ook dat BI en business analytics een kritiek onderwerp is geworden voor 2015.

Naar verwachting geven bedrijven in de financiële sector dit jaar fors meer geld uit aan IT. Ovum verwacht de IT-bestedingen met 43% te zullen zien stijgen ten opzichte van 2014. De IT-bestedingen blijen ook de komende jaren flink groeien. Naar verwachtingen geven financiële instellingen wereldwijd dit jaar 131 miljard dollar uit aan IT. Ovum voorspelt dat dit bedrag stijgt tot 157,6 miljard dollar in 2019. Tweederde van de instellingen zou zijn IT-budget dit jaar verhogen.

]]>
Fri, 17 Apr 2015 14:44:25 +0200 Voor het eerst meer prioriteit aan BI en business analytics dan security onder banken http://executive-people.nl/item/527395/voor-het-eerst-meer-prioriteit-aan-bi-en-business-analytics-dan-security-onder-banken.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Master-specialisatie Cyber Security op komst bij TU Delft en de Universiteit Twente http://executive-people.nl/item/527384/master-specialisatie-cyber-security-op-komst-bij-tu-delft-en-de-universiteit-twente.html De TU Delft en de Universiteit Twente starten in september 2015 met de nieuwe gezamenlijke master-specialisatie Cyber Security. De tweejarige master is toegankelijk voor studenten met een bachelor in technische informatica of een verwante opleiding.

Het belang van cyber security wordt steeds evidenter. Steeds maar zaken in onze samenleving zijn onlosmakelijk verbonden door en met online toepassingen, of het nu gaat om bankieren, reizen, energie, telecommunicatie of gezondheidszorg. De consequenties van cybercriminaliteit kunnen de samenleving flink ontwrichten. De vraag naar specialisten in cyber security neemt daardoor steeds meer toe. De masterspecialisatie cyber security biedt studenten de mogelijkheid zich verder toe te leggen als specialist in de praktijk en als onderzoeker in de wetenschap.

Cyber security staat momenteel in het middelpunt van de belangstelling. Het nationale veiligheidscluster The Hague Security Delta (HSD) organiseert deze week de nationale Cyber Security Week, waarin met diverse activiteiten de ontwikkelingen op het gebied van digitale veiligheid onder de aandacht worden gebracht. The Hague Security Delta (HSD) is het grootste veiligheidscluster van Europa. In dit Nederlandse cluster - met belangrijke regionale kernen in Den Haag, Twente en Brabant - werken bedrijven, overheden en kennisinstellingen samen aan innovaties en kennisontwikkeling op het gebied van veiligheid. Doel daarvan is meer bedrijvigheid, meer banen en een veiliger wereld.

Multidisciplinaire specialisatie
De masterspecialisatie Cyber Security is een multidisciplinaire specialisatie binnen de technische informatica, met een stevige inhoudelijke verdieping in vakken als Cyber Data Analytics en Software Security. Maar ook is er veel aandacht voor ondersteunende vakgebieden als recht, economie, criminologie en psychologie. Juist die combinatie van zachte en harde kanten maakt de studie uniek en bij uitstek toegespitst op de praktijk van cyber security.

De opleiding bevat een bijzondere zomerschool waarin studenten uitgedaagd worden creatieve oplossingen te vinden voor problemen uit de praktijk van de bij de opleiding betrokken bedrijven en overheden. Door de grote flexibiliteit in de opzet van deze specialisatie hebben studenten grote invloed op de precieze samenstelling van hun Masterprogramma Cyber Security.

Baankansen
Afgestudeerde studenten in cyber security hebben goede kans op een baan na hun afstuderen, zowel in de publieke als de private sector. Ze werken bijvoorbeeld in de veiligheidsbranche als consultant, of vinden een baan bij de High Tech Crime Unit van de nationale politie, of komen terecht bij onderzoeksinstituten als TNO of universiteiten. De vooruitzichten op werk na de opleiding blijven de komende jaren zeer goed, aldus de universiteiten.

Meer informatie over de inhoud van de masterspecialisatie Cyber Security en voorwaarden voor inschrijving is te vinden op de website van de 3TU.Federatie, http://www.3tu.nl/cybsec/.

]]>
Fri, 17 Apr 2015 14:01:39 +0200 Master-specialisatie Cyber Security op komst bij TU Delft en de Universiteit Twente http://executive-people.nl/item/527384/master-specialisatie-cyber-security-op-komst-bij-tu-delft-en-de-universiteit-twente.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nij Smellinghe kiest na zorgvuldig keuzetraject voor B&C Presentatiebeheer http://executive-people.nl/item/527379/nij-smellinghe-kiest-na-zorgvuldig-keuzetraject-voor-benc-presentatiebeheer.html Nij Smellinghe kiest na zorgvuldig keuzetraject voor B&C Presentatiebeheer.

Nij Smellinghe is een ziekenhuis met 399 bedden en uitgebreide poliklinische voorzieningen, gelegen in Zuidoost-Friesland. Met als slogan “Met aandacht. Dat voelt beter” geeft Nij Smellinghe aan dat de patiënt centraal staat. Nij Smellinghe is één van de 45 ziekenhuizen in Nederland die het keurmerk Seniorvriendelijk ziekenhuis heeft ontvangen.

De wensen van Nij Smellinghe

In 2013 is Nij Smellinghe begonnen met het onderzoeken naar de mogelijkheden voor narrowcasting. Met als doel patiënten en bezoekers beter te kunnen voorzien van actuele informatie zoals:

Wachttijden per behandelaar in de wachtruimten;
Nieuwsfeiten en informatie over het ziekenhuis;
Informatie over bijvoorbeeld onderzoeken of behandelingen;
Informatie zoals het nieuws & het weer.

Belangrijk was dat alles in een seniorvriendelijke vorm werd gepresenteerd en aan een aantal functionele eisen van Nij Smellinghe voldeed:

Handhaafbaar door het centrale beheer in Nij Smellinghe;
Koppelingsmogelijkheid met de wachttijden;
Levering & installatie van schermen door de leverancier.
De oplossing: B&C Presentatiebeheer

Na een zorgvuldig keuzetraject en een bezoek aan een Lunch & Learn sessie bij Bossers & Cnossen op locatie heeft Nij Smellinghe gekozen voor B&C Presentatiebeheer. Via het narrowcasting systeem van Bossers & Cnossen kan Nij Smellinghe haar patiënten, bezoekers én medewerkers de benodigde extra aandacht geven. Zo zijn de schermen in de wachtkamers van Nij Smellinghe gevuld met actuele informatie voor patiënten en bezoekers. De narrowcasting oplossing wordt gepresenteerd op meerdere schermen op verschillende plekken in het ziekenhuis.

Niels Broekema, Teamleider Facilitair Nij Smellinghe: “Zowel in aanloop naar als tijdens het implementatietraject was de samenwerking met Bossers & Cnossen prettig. De communicatie met de afdeling Webapplicaties en AV verliep goed. De AV-mannen dachten goed mee met oplossingen en werkten netjes en geruisloos, wat in onze ziekenhuisomgeving erg belangrijk is.”

Marieke Panneman, Accountmanager Bossers & Cnossen: “De eerste afspraak met Nij Smellinghe was tijdens een Lunch & Learn sessie bij ons op kantoor. Toen werd duidelijk dat er meerdere bedrijfsbezoeken en gesprekken met leveranciers werden gevoerd. Uiteindelijk zijn drie partijen uitgenodigd voor vervolgopdrachten. Op het feit dat wij uiteindelijk de opdracht hebben gekregen om narrowcasting te installeren bij Nij Smellinghe ben ik dan ook erg trots.”

foto: De heer Brouwers, Directeur Bedrijf en Gebouwen Nij Smellinghe, start symbolisch het eerste scherm.

]]>
Fri, 17 Apr 2015 13:35:26 +0200 Nij Smellinghe kiest na zorgvuldig keuzetraject voor B&C Presentatiebeheer http://executive-people.nl/item/527379/nij-smellinghe-kiest-na-zorgvuldig-keuzetraject-voor-benc-presentatiebeheer.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Den Haag krijgt internationaal centrum voor cybersecurity http://executive-people.nl/item/527394/den-haag-krijgt-internationaal-centrum-voor-cybersecurity.html Den Haag krijgt een internationaal centrum voor cybersecurity. Het centrum moet samenwerking tussen landen wereldwijd op het gebied van digitale veiligheid verbeteren. Daarnaast moet via het centrum kennis worden gedeeld over security.

Dit bevestigt minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie tegenover ANP. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken kondigde de komst van het centrum ook al aan in zijn openingstoespraak op de Global Conference on CyberSpace 2015 (GCCS2015). Het centrum gaat het ‘Global Forum on Cyber Expertise (GFCE) heten.

'Geen toegang hebben tot internet is groot probleem'
Koenders benadrukt dat het een groot probleem is dat veel mensen wereldwijd nog geen toegang hebben tot internet. “De kloof groeit elke dag. En de inspanning die het kost om, als je eenmaal bent aangesloten, je verbindingen veilig te houden, wordt steeds gecompliceerder. Die digitale tweedeling, met al haar nadelige gevolgen, moeten we bestrijden”.

Minister Koenders van Buitenlands Zaken kondigt aan dat Nederland gaat investeren in de security van landen die hier zelf niet toe in staat zijn. Hiermee wil de regering andere landen helpen hun digitale veiligheid te waarborgen en hoopt hiermee partners te krijgen die haar helpen in de strijd tegen internationale cybercrime.

]]>
Fri, 17 Apr 2015 12:19:30 +0200 Den Haag krijgt internationaal centrum voor cybersecurity http://executive-people.nl/item/527394/den-haag-krijgt-internationaal-centrum-voor-cybersecurity.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Hoe de Game of Thrones te ‘winnen’ met Master Data Management http://executive-people.nl/item/527478/hoe-de-game-of-thrones-te-a-winnena-met-master-data-management.html Iedere keer als ik naar een aflevering van de fantasy-serie Game of Thrones kijk, valt het mij op hoeveel parallellen er zijn tussen het fictieve land Westeros en de wereld van real-life business. Ik kan het niet helpen, maar na een aantal seizoenen begin ik me eraan te ergeren hoe weinig de personages hun beslissingen en samenwerkingen op kennis baseren.

Hoe kon het dat niemand de ‘Night’s Watch’ op de Muur kwam helpen toen hij met een grote aanval werd geconfronteerd? Zou het kunnen dat niemand wist wat er op het spel stond?

En waarom komen de overige Stark familieleden (+ één Snow) nooit langs? Geen van hen wist of de anderen nog in leven waren. Een duidelijke communicatie mismatch.

Echter, dit alles is natuurlijk onderdeel van de plot en nodig in een verhaal als GOT om spanning te creëren. Dat ik me hier druk om maak, is niet zozeer omdat de dingen niet goed gaan in Westeros, maar meer omdat een en ander vergelijkbaar is met de manier waarop veel bedrijven tegenwoordig opereren.

Kijk maar eens naar de overeenkomsten tussen Westeros en hedendaagse bedrijven:

Geïsoleerde strategieën en activiteiten

GOT

In Westeros creëert ieder mens zijn eigen rijkdom. Als gevolg hiervan is het ieder voor zich. Elk van de zeven koninkrijken - ieder Huis, elke samenwerking, in principe elke persoon - neemt negen van de tien keer besluiten zonder overleg met anderen. Zelden delen de personages informatie en zelden werken ze samen. In GOT betekent dit dat machtsstructuren zo veranderlijk zijn als de wind en dat goede (en slechte) mensen op de meest brute wijze worden gedood.

Business

Veel bedrijven werken ook in hokjes, waarbij elke afdeling - soms iedere werknemer –via eigen inzicht en met eigen systemen werkt. Waardevolle informatie wordt vaak niet gedeeld binnen organisaties. Wanneer het wel gedeeld wordt, is dit meestal handmatig, kost het veel tijd en sluipen er fouten in. Slechte informatie-uitwisseling betekent dat ieder voor zich opnieuw het wiel uitvindt, waardoor er dubbel werk gecreëerd wordt. In bedrijven heeft dit meestal geen manipulatieve oorzaak, zoals in GOT, maar de meeste bedrijven beschikken niet over één centraal data management systeem. Dit resulteert in zwakke workflows en slechte kwaliteit.

Slecht Overzicht

GOT

Met de behoorlijk slechte informatie uitwisseling, lijkt niemand een volledige overzicht of stand van zaken van het continent te hebben. Weinig mensen wisten van Mance Rayders leger en zijn plannen om de muur over te steken, en nog minder weten dat de vrijwel onoverwinnelijke White Walkers zich hebben teruggetrokken. Bijna niemand weet dat de economische situatie in King's Landing onhoudbaar is. En wie weet wat Lord Petyr Baelish, ook bekend als Littlefinger, van plan is? Deze gigantische beperkingen in informatie maken dat niemand vanuit een totaalplaatje kan werken.

Bedrijven

Als niemand een compleet overzicht van informatie in een organisatie heeft, is het logisch dat er fouten worden gemaakt. Slechte communicatie - zowel intern als extern - leidt tot omzetverlies en slechte besluitvorming.

Inefficiënt Informatiesysteem

GOT

De informatie die wordt verzameld en gedeeld binnen en buiten Westeros, wordt gemanaged via een inefficiënt en onbetrouwbaar systeem, bestaande uit boodschapdragende raven, eenzame kwetsbare boodschappers te paard en een onzichtbaar netwerk van spionnen. Dit is uiteraard geenerg betrouwbaar systeem, met een gebrek aan overzicht en gemiste kansen als gevolg.

Bedrijven

De meeste bedrijven hebben een soort informatiesysteem, maar vergelijkbaar met de situatie in Westeros, zijn ze vaak niet effectief. Soms wordt informatie over producten, klanten en leveranciers beheerd in enkel-domein oplossingen, wat resulteert in een trage en onbetrouwbare informatiestroom. Of de organisatie wordt niet goed geïnformeerd over het belang van data strategieën en kentgeen prioriteit toe aan data als strategisch bedrijfsmiddel. Zoals de draken van Daenerys Targaryen groter en groter groeien, neemt ook de slechte datakwaliteit in deze bedrijven een steeds grotere omvang aan.

“You know nothing, Jan Snow”

Ygritte

Stay tuned voor deel 2 van deze blog, waar we meer parallellen tussen GOT en business herkennen, en ontdekken hoe degene met de Master Data Management oplossing de Game of Thrones had kunnen ´winnen´.

Erasmus Holm, Stibo Systems

]]>
Fri, 17 Apr 2015 11:50:06 +0200 Hoe de Game of Thrones te ‘winnen’ met Master Data Management http://executive-people.nl/item/527478/hoe-de-game-of-thrones-te-a-winnena-met-master-data-management.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Hillary Clinton: 'Vrijheid van internet is mensenrecht' http://executive-people.nl/item/527438/hillary-clinton-vrijheid-van-internet-is-mensenrecht.html "We zijn in een voortdurende strijd verwikkeld met dictatoriale regimes om het internet open te houden", zegt Hillary Clinton in een interview met Klaus Schwab, voorzitter van het World Economic Forum. Dit interview vond plaats tijdens Dreamforce, voordat zij zich kandidaat stelde voor het Amerikaanse presidentschap eerder deze week. In dit gesprek gaat zij ook in op de waarde van intermenselijk contact in een tijd dat technologie communicatie ingrijpend verandert.

 

]]>
Fri, 17 Apr 2015 10:31:04 +0200 Hillary Clinton: 'Vrijheid van internet is mensenrecht' http://executive-people.nl/item/527438/hillary-clinton-vrijheid-van-internet-is-mensenrecht.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Internet of Things Academy opent zijn deuren http://executive-people.nl/item/527371/internet-of-things-academy-opent-zijn-deuren.html KPN en RDM-Makerspace lanceren de IoT Academy. De officiële kick-off van het kennisplatform rond het Internet of Things vond plaats tijdens de IoT Developerday.

“Deze academy is een onafhankelijk platform waar ondernemers terecht kunnen voor meer kennis over Internet of Things”, zegt Jasper Snijder, directeur New Business van KPN Zakelijke Markt. “Daarnaast kunnen developers bij de Academy terecht voor het ontwikkelen van nieuwe toepassingen.” KPN en RDM-Makerspace verwachten dat allerlei bedrijven zich de komende tijd bij de Academy zullen aansluiten om het Internet of Things verder te brengen.

25 miljard apparaten verbonden aan internet
Een mooi voorbeeld van het Internet of Things is het connected bagagelabel dat het bedrijf Fasttrack ontwikkelde. Reizigers kunnen hiermee via internet eenvoudig hun bagage tracken en tracen. Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat er binnen vijf jaar wereldwijd zo’n 25 miljard apparaten verbonden zijn met internet.

Ook bij KPN worden het netwerk en de diensten steeds vaker gebruikt om onderlinge verbindingen tot stand te brengen. “Voor ondernemers zorgen wij voor de connectiviteit, veilige data opslag en de data analytics tooling.” Deze hulpmiddelen helpen ondernemers data te gebruiken die wordt gegeneerd door IoT-apparaten.

LoRa netwerk
Klanten maken nu al steeds vaker gebruik van internet om hun apparaten aan elkaar te verbinden. “Binnenkort kunnen ondernemers ook gebruik maken van connectiviteit via LoRa (het nieuwe long range, low power netwerk), naast de mogelijkheden die 2G, 3G en 4G nu al bieden”, vervolgt Snijder. “Met LoRa is het voor ondernemers mogelijk om weer andere toepassingen te introduceren, want met deze nieuwe technologie worden diverse toepassingen die maar weinig data gebruiken, laagfrequent aan elkaar verbonden met internet.”

]]>
Fri, 17 Apr 2015 10:02:00 +0200 Internet of Things Academy opent zijn deuren http://executive-people.nl/item/527371/internet-of-things-academy-opent-zijn-deuren.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Besteed 10 procent van het ICT-budget aan cybersecurity’ http://executive-people.nl/item/527369/a-besteed-procent-van-het-ict-budget-aan-cybersecuritya.html Nederlandse bedrijven en overheden zouden 10 procent van hun ICT-budget moeten reserveren voor maatregelen om de cyber security te verbeteren. Dat zegt Rhett Oudkerk Pool, bestuurslid van brancheorganisatie Nederland ICT en CEO van Kahuna. Nederland kan wat hem betreft voorop lopen in het vergroten van digitale veiligheid. "De bedreigingen zijn groot, maar de kansen zijn nog groter."

Vandaag zijn politici, beleidsmakers, bedrijven en academici van over de hele wereld op de Global Conference on CyberSpace (GCCS) in Den Haag om te praten over online veiligheid en vertrouwen. Oudkerk Pool is ook op de conferentie aanwezig, en dan vooral om cyber security binnen bedrijven op de agenda te zetten. "Het is natuurlijk goed dat er op wereldwijd niveau wordt gesproken over beleid op dit gebied," zegt hij, "Maar laten we ook zorgen dat dit binnen organisaties wordt omgezet in praktische maatregelen."

Deze week nog maakte beveiliger Symantec bekend dat Nederland op de vierde plaats staat van landen met de meeste cyberaanvallen. "Dat heeft alles te maken met de positie van Nederland in de digitale wereld." zegt Oudkerk Pool. "Volgens het World Economic Forum staan we ook op de vierde plaats van landen die ICT goed weten te benutten. Digitale innovatie kan een enorme bijdrage leveren aan onze economie, maar daarvoor is het cruciaal dat er vertrouwen is en blijft in ICT."

Dat vraagt om blijvende aandacht voor cyber security bij organisaties, op strategisch niveau. "Organisaties zouden minimaal 10 procent van hun ICT-budget vrij moeten maken voor cyber security." zegt Oudkerk. "Nederlandse bedrijven geven meer geld uit aan de koffie-automaat dan aan het beveiligen van hun digitale infrastructuur. Het bewustzijn van het belang van een goede aanpak en de juiste expertise op dit gebied moet bij de top van bedrijven echt hoger."

De handreiking cyber security voor bestuurders die de Cyber Security Raad deze week publiceerde is wat Oudkerk Pool betreft een mooi begin. "De handreiking is op initiatief van Nederland ICT-voorzitter Bart Hogendoorn samengesteld door experts en bevat praktische tips waarmee bestuurders meteen aan de slag kunnen."

Daarnaast liggen er volgens Oudkerk Pool veel kansen in meer samenwerking tussen organisaties. "Neem responsible disclosure: het op een verantwoorde manier melden van beveiligingslekken bij bedrijven. Dit is door het Nationaal Centrum Terrorismebestrijding uitgeroepen tot een van de speerpunten van de GCCS. In Nederland hebben telecombedrijven in 2012 al de koppen bij elkaar gestoken om hier goede afspraken over te maken, onder andere met een meldpunt en een gedragscode. Dat was wereldwijd echt een primeur."

Een ander gebied waar nog veel verbetering mogelijk is, is het monitoren van de digitale infrastructuur. "We moeten veel meer aan 'real time auditing' doen," zegt Oudkerk Pool, "Dus eigenlijk constant monitoren waar er mogelijk gaten in de beveiliging zitten. Nu laten bedrijven dat hooguit één keer per jaar testen, maar dat kan makkelijk anders. Je controleert toch ook elke dag of je gebouw goed is afgesloten?"

Dat de ogen van de digitale wereld deze week gericht zijn op Den Haag is een uitgelezen kans, zegt Oudkerk Pool. "Onze uitgangspositie is uitstekend, alle ingrediënten zijn aanwezig. Als we nu doorpakken kan Nederland wereldwijd leidend worden op het gebied van cyber security."

]]>
Fri, 17 Apr 2015 09:01:00 +0200 ‘Besteed 10 procent van het ICT-budget aan cybersecurity’ http://executive-people.nl/item/527369/a-besteed-procent-van-het-ict-budget-aan-cybersecuritya.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Klantgerichtheid blijkt belangrijkste groeistimulator voor mkb'ers http://executive-people.nl/item/527391/klantgerichtheid-blijkt-belangrijkste-groeistimulator-voor-mkbers.html In opdracht van Microsoft onderzocht Ipsos MORI welke technologieën mkb’ers dagelijks privé, op het werk en onderweg gebruiken, met als doel om de klantervaring en de werkbelasting te verbeteren. Een verbeterd contact met klanten ziet 35 procent van de mkb’ers als een belangrijke groeistimulator voor een succesvol bedrijf. Dat is te realiseren met technologie: tools die het bedrijf slimmer en sneller maken, en inzichten verschaffen in de wensen van de klant. Alleen maakt niet elke organisatie hier gebruik van.

Hoewel mkb’ers zeggen het belang van de klantgerichtheid te begrijpen, tonen de resultaten dat niet aan. Uit het onderzoek blijkt dat mkb’ers sneller op e-mail van collega’s reageren dan op die van klanten: 31 procent reageert binnen één uur op collega’s tegen 21 procent op klanten. Slechts twee op de vijf (veertig procent) reageert direct op de klant. Hoewel de verwachtingen van klanten steeds hoger liggen doordat iedereen altijd, overal en via elk device kan werken, geeft slechts 24 procent van de mkb-werknemers aan dat buiten de reguliere werkuren te doen. “Hoewel de technologie het mogelijk maakt om altijd en overal te werken en Het Nieuwe Werken stimuleert, blijft er bij bedrijven een spanningsveld tussen reguliere werkuren en het ritme van de medewerkers. Met een meer mobiele werkhouding en een verandering van de bedrijfscultuur, mogelijk gemaakt door technologie, kun je juist ook de klantervaring verbeteren”, aldus Ron Augustus (foto), directeur MKB bij Microsoft.

Oplossingen voor een betere werkbaarheid
Mkb’ers gaven in het onderzoek aan dat het implementeren van de juiste informatietechnologie binnen hun bedrijf zorgde voor een betere klantgerichtheid, en zij vonden dit ook direct het beste voordeel ervan. Twintig procent geeft aan dat de klanttevredenheid is verbeterd dankzij de inzet van nieuwe technologie, en zeventien procent noemt zelfs dat nieuwe technologie de productiviteit van werknemers heeft verhoogd. Zeker met het oog op de aankomende flex- en thuiswerkwetgeving is dit gegeven een stimulans voor werkgevers.

Bewezen is, dat het implementeren van de juiste technologie de business helpt werkzaamheden slimmer aan te pakken en (klant)inzicht te verschaffen. Daardoor is het eenvoudiger om in te spelen op de vraag van de klant. Tegelijkertijd helpt het de medewerkers te werken in hun eigen ritme en verhoogt het hun productiviteit. “Tegenwoordig kan zelfs het CRM-systeem in je broekzak op je telefoon zitten. Implementatie van de nieuwe technologie biedt enorme groeikansen voor het mkb – kansen die nu onbenut worden gelaten”, aldus Augustus.

]]>
Fri, 17 Apr 2015 08:25:20 +0200 Klantgerichtheid blijkt belangrijkste groeistimulator voor mkb'ers http://executive-people.nl/item/527391/klantgerichtheid-blijkt-belangrijkste-groeistimulator-voor-mkbers.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
HP introduceert nieuw Hewlett Packard Enterprise logo http://executive-people.nl/item/527393/hp-introduceert-nieuw-hewlett-packard-enterprise-logo.html HP introduceert het nieuwe Hewlett Packard Enterprise logo die wordt gebruikt als HP zich opsplitst in HP Inc. (pc's en printers) en HP Enterprise (zakelijke producten).

CEO Meg Whitman meldt dit in de HP Next blog post. Het nieuwe logo commiteert aan partners, klanten en werknemers. Het logo staat voor committment, innovatie en technologie aldus Whitman. Het af te splitsen bedrijf is goed voor 57,6 miljard dollar omzet. 

WK

]]>
Fri, 17 Apr 2015 02:53:53 +0200 HP introduceert nieuw Hewlett Packard Enterprise logo http://executive-people.nl/item/527393/hp-introduceert-nieuw-hewlett-packard-enterprise-logo.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
DHPA Techday vindt plaats in de Fokker Terminal in Den Haag http://executive-people.nl/item/527388/dhpa-techday-vindt-plaats-in-de-fokker-terminal-in-den-haag.html De Dutch Hosting Provider Association (DHPA) organiseert op 21 mei 2015 de vijfde editie van de DHPA Techday in de Fokker Terminal in Den Haag. Dit event voor én door technici uit de online sector heeft dit jaar ‘All Hands-on Future Tech’ als thema en kijkt vooruit naar de ontwikkelingen die we de komende jaren in de sector mogen verwachten. De DHPA biedt bezoekers in samenwerking met hoofdpartner SIDN een inspirerende dag vol technologische innovaties en trends. Bezoekers kunnen op de DHPA Techday ook zelf aan de slag met verschillende nieuwe oplossingen.

Stel zelf een programma samen
Bezoekers stellen zelf een programma samen op basis van verschillende tracks. Hierdoor kan iedereen de juiste balans tussen fun en business vinden. Patrick Savalle, oprichter van Mobbr, trapt de dag af met de verrassende sessie ‘Are you out of your mind?’, waarmee hij het wereldbeeld van bezoekers op zijn kop zal zetten.

“Technici hebben geen behoefte aan nog een vendorshow, daar zijn er al genoeg van”, zegt Michiel Steltman (foto), Directeur van de DHPA. “We willen dan ook geen traditioneel event neerzetten. Op Techday staat techniek centraal en die presenteren we via onze hands-on labs waar bezoekers zelf aan de slag kunnen. Het gaat om de inhoud en het entertainment, wij bieden een dagje uit en de mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten op een leuke locatie”.

Presentaties en hands-on labs
Het programma bestaat uit meerdere onafhankelijke sprekers, vijf hands-on labs, een plenair debat en een informatiemarkt. Ook staat het NK Serverwerpen weer op het programma, dit jaar georganiseerd door Infradata. Puppet consultant en -trainer Ger Apeldoorn neemt bezoekers mee in de wereld van server-management. Gawin Dapper, CTO van Phonebloks, vertelt over de rol van IT tijdens de ontwikkeling van zijn modulaire telefoon. Partners SIDN, Microsoft, HP, Juniper Networks en Brocade nemen de hands-on labs voor hun rekening. Op de informatiemarkt staan verder zeventien exposanten: MRV, Telindus, Axians, Kingston Technology, A10 Networks, Fortinet, Genie Networks, Invea-Tech, Cumulus Networks, Infoblox, Infradata, Suse, Arista, Nimble Storage, Xolphin, Veeam en Quanza.

Skills voor de toekomst
Naast de fun elementen is er ook ruimte voor een dringende kwestie, namelijk het tekort aan technische vaardigheden voor de toekomst.Nederland is door de goede digitale infrastructuur een interessante vestigingsplaats voor o.a. datacenters. Als we deze voorsprong in de toekomst willen vasthouden moeten we ook zorgen dat techneuten over de juiste kennis en vaardigheden beschikken en dat passend onderwijs wordt aangeboden. Op de Techday gaan Astrid Oosenbrug, Paul Schnabel, Valerie Frissen, Michiel Leenaars en twee hosters de discussie aan over de juiste “Future Skills” die de online sector doen floreren. Chris van ’t Hof zal het interactieve debat voorzitten.

Meer informatie en inschrijven
De DHPA Techday staat dit jaar voor 21 mei 2015 op de planning in de Fokker Terminal in Den Haag. Inschrijven kan via http://www.dhpatechday.nl, waar ook het programma van de dag te vinden is. Volg de DHPA Techday op Twitter via @dhpatechday om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

]]>
Fri, 17 Apr 2015 01:37:25 +0200 DHPA Techday vindt plaats in de Fokker Terminal in Den Haag http://executive-people.nl/item/527388/dhpa-techday-vindt-plaats-in-de-fokker-terminal-in-den-haag.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Zes tips om het digitale netwerk te beveiligen http://executive-people.nl/item/527386/zes-tips-om-het-digitale-netwerk-te-beveiligen.html De kranten staan bol van de verhalen over cybercriminaliteit, gelekte data en hackersoffensieven. Als een bedrijf de beveiliging van zijn systemen niet optimaal bijhoudt, bestaat de kans dat een hacker een onbedoelde toegang vindt naar het netwerk van het bedrijf. Het gevaar schuilt in de zwakke security in de digitale omgeving van bedrijven. LogicNow geeft bedrijven zes tips om hun digitale netwerk optimaal te beveiligen.

1. Blijf patchen
Het klinkt simpel; installeer steeds de nieuwste patches voor alle besturingssystemen en software binnen het bedrijf. Voor veel bedrijven lijkt het echter onbegonnen werk om elk minuscuul onderdeel van het alsmaar groeiende IT-netwerk up-to-date te houden. En dan zijn er ook nog mobiele apparaten die binnen het netwerk worden gebruikt.

2. De nieuwste virus- en firewall-bescherming
Een van de grootste oorzaken van dataverlies bij MKB-bedrijven is een aanval door een virus of Trojan. Zorg ervoor dat elk device in het netwerk up-to-date virus- en firewall-bescherming heeft.

3. E-mailbeveiliging
Bedreigingen in e-mails kunnen al worden onderschept door goede e-mailbeveiliging en anti-spamsystemen. De meeste e-mailbeveiligingsoplossingen houden schadelijke e-mails buiten de deur en kunnen tevens dienen als veilige e-mail-opslagoplossingen die zelfs voldoen aan specifieke wetten en regels.

4. Netwerkscans
Om ervoor te zorgen dat geen bedreiging door de beveiligingsscan heen is geglipt, doen bedrijven er verstandig aan het bedrijfsnetwerk op gezette tijden te scannen. Vergeet hierbij niet de mobiele apparaten en netwerkapparaten zoals printers te scannen. In het geval van apparaten en systemen die verbonden zijn met het netwerk, is het slim om beveiligingschecks uit te voeren die gebaseerd zijn op industriestandaarden zoals OVAL (Open Vulnerability and Assessment Language) en SANS Top 20 (SysAdmin, Audit, Network Security).

5. Analyseer gelogde data
Veel bedrijven hebben niet in de gaten dat ze het slachtoffer zijn geworden van cybercriminaliteit. Het kan daarom effectief zijn om gelogde data en events real-time te monitoren. Daarnaast is het van essentieel belang dat deze gegevens worden geanalyseerd zodat men kan zien of er verdachte activiteiten of lekken zijn, zodat er direct maatregelen genomen kunnen worden zodra dit nodig mocht zijn. Hierbij gaat het om maatregelen zoals monitoring-beleid, toegangscontrole en specifieke activiteiten en applicaties (bijvoorbeeld IDS, IPS of firewalls) die belangrijk zijn voor de beveiliging van het netwerk.

6. Beheer van mobiele apparaten
BYOD kan een gevaar zijn voor de veiligheid van een bedrijfsnetwerk, met name als er geen goed beleid aanwezig is. Doordat werknemers hun eigen mobiele apparaten meenemen, is het onmogelijk voor IT-managers om veiligheid te garanderen. Een beheertool voor mobiele apparaten moet daarom een integraal onderdeel zijn van een ondersteunende IT-oplossing.

Er zijn uiteraard nog veel meer criteria waarmee IT-beveiliging in aanraking komt. Zo dient de beveiliging van data ook altijd een goede back-up-oplossing te bevatten. Ook het regelmatig informeren van personeel en de betrokkenheid te verhogen, draagt bij aan de verbetering van IT-beveiliging binnen bedrijven. Al met al is beveiliging een klus die je niet moet onderschatten. Je moet voor jezelf bepalen of je alles zelf oplost of dat je de beveiliging uitbesteedt aan een IT-partner.

Ian Trump, security expert bij LogicNow

]]>
Fri, 17 Apr 2015 01:02:05 +0200 Zes tips om het digitale netwerk te beveiligen http://executive-people.nl/item/527386/zes-tips-om-het-digitale-netwerk-te-beveiligen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
BPSolutions ondersteunt Spaarne Gasthuis met IT Programma & Integratie management http://executive-people.nl/item/527354/bpsolutions-ondersteunt-spaarne-gasthuis-met-it-programma-en-integratie-management.html Per 1 mei 2014 zijn de besturen van het Kennemer Gasthuis en het Spaarne Ziekenhuis gefuseerd. De ziekenhuizen fuseren juridisch op 22 maart 2015 en gaan dan verder onder de naam Spaarne Gasthuis. De komende jaren bouwen de ziekenhuizen verder aan deze fusie. Door de krachten te bundelen kan het Spaarne Gasthuis hoogwaardige zorg dichtbij blijven garanderen voor haar patiënten. Door de fusie kunnen de ziekenhuizen naast de hoge kwaliteit van zorg ook verdere specialisatie mogelijk maken, bijvoorbeeld in de zorg aan patiëntenmet kanker. De afgelopen jaren zijn de ziekenhuizen al intensiever gaan samenwerken. Zo wordt er gewerkt aan de invoering van één gezamenlijk elektronisch patiëntendossieren ziekenhuis informatiesysteemgenaamd ‘Epic’.

Het fuseren van twee ziekenhuizen trekt een zware wissel op de menselijke resources van een organisatie. Er moet een juiste balans gevonden worden tussen de activiteiten die de fusie ondersteunen en de activiteiten die nodig zijn voor de bedrijfsvoering. Spaarne Ziekenhuis en Kennemer Gasthuis hebben BPSolutions gevraagd om te ondersteunen in zowel fusie gerelateerde als reguliere activiteiten.

Programma management office
BPSolutions verzorgt het programma management voor één van de programma’s binnen de fusie en heeft een programma management office opgezet en tevens bemand. De verschillende programma’s die in het kader van de fusie worden onderscheiden zijn: ZIS/EPD (EPIC), medische applicaties, bedrijfsondersteunende applicaties en ICT Infrastructuur. Het programma management office is erop gericht de samenhang tussen deze verschillende programma’s te borgen.

Bij het opzetten van een programma management office en het implementeren van de standaard manier van werken waren de volgende zaken belangrijk:

 • Aansluiting zoeken bij de bedrijfscultuur van de klant;
 • Zaken niet ingewikkelder maken dan strikt noodzakelijk;
 • Binnen 2 weken een structuur opzetten waar zinvol overleg plaats kan vinden;
 • Een standaard manier van werken implementeren om grip te krijgen en te houden op de bekende projectvariabelen;
 • Inzichtelijk maken van onderlinge afhankelijkheden en (resource)knelpunten;
 • Inrichten van efficiënte processen.

De opgezette overlegstructuur is erop gericht de zwakke plekken in de samenwerking tussen de programma’s duidelijk te maken. Het programma management office staat de programma’s met raad en daad bij om die zwakke plekken weg te nemen met activiteiten als:

 • Het verbeteren van de communicatie tussen de programma’s;
 • Opzetten van een geïntegreerde planning over de programma’s heen;
 • Opstellen van communicatieplannen;
 • Voorbereiding van de in beheername van de geïntegreerde omgeving; 
 • Uitwerken van het enterprise architectuur model tot een praktisch hulpmiddel bij het maken van keuzes op alle niveaus en alle gebieden binnen de ICT.

Het programma management office rapporteert direct aan de IT Managers.

Voordelen
De aanpak van BPSolutions biedt het Spaarne Gasthuis voor de volgende voordelen:

 • Er is een strakke sturing op scope, tijd, kwaliteit en budget (de bekende projectvariabelen) zodat de Stuurgroep niet voor verrassingen komt te staan;
 • Het ingerichte programma management office zorgt voor tijdige, pasklare en relevante stuurinformatie om besluitvorming te ondersteunen. Dit vormt de brug tussen inhoudelijke teamleden en besluitvormers;
 • Hoogwaardige expertise op het gebied van applicatie integratie en infrastructuur gebied;
 • Kennis en ervaring met fusies en overnames en de daarbij behorende problematiek binnen organisaties.

Pauline Schömbs, Manager ICMT Spaarne Gasthuis: “De medewerkers van BPSolutions zijn in staat om overzicht en rust te bewaren en ons met deze transitie en alle daarbijhorende uitdagingen te ondersteunen. Ze passen zich snel aan en hebben de juiste fit met het team.”

]]>
Thu, 16 Apr 2015 14:57:41 +0200 BPSolutions ondersteunt Spaarne Gasthuis met IT Programma & Integratie management http://executive-people.nl/item/527354/bpsolutions-ondersteunt-spaarne-gasthuis-met-it-programma-en-integratie-management.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Managed Service Providers moeten zich positioneren als outsourced CIO http://executive-people.nl/item/527323/managed-service-providers-moeten-zich-positioneren-als-outsourced-cio.html Te veel managed service providers (MSP’s) positioneren zichzelf bij hun klant als ‘vertrouwd adviseur’. Een MSP levert en beheert netwerkdiensten, toepassingen en apparaten aan bedrijven. Hoewel de motivatie van deze MSP’s om de klantrelatie verder te ontwikkelen dan alleen onderhoud en reparaties absoluut goed is, is de positionering als vertrouwd adviseur inadequaat. ‘Vertrouwd adviseur’ is een te vage rol. Het geeft de impressie dat een vertrouwd adviseur alleen wordt ingeschakeld door de klant als er nood aan de man is, in plaats van dat de diegene een (pro)actieve rol heeft binnen het bedrijf van de klant.

Tijd voor een herdefiniëring, want de term ‘outsourced CIO’ klinkt veel sterker. Het suggereert bepaalde verantwoordelijkheden met invloed binnen het hele bedrijf. Met raakvlakken in technologie, beleid en bedrijfsvoering, plaatst de term de MSP stevig binnen het management van de klant.

Maar waarom is dit relevant, want is dit niet gewoon een andere naam voor hetzelfde beestje? Niets is minder waar. Een MSP moet een relatie met de klant vanaf de kern opbouwen tot een relatie van vertrouwen en betrokkenheid. Hoewel de term vertrouwd adviseur hierbij lijkt te passen, kan vertrouwen niet worden opgelegd, maar moet het worden verdiend. Dit gebeurt alleen als de MSP oprecht en blijvend contact houdt met de klant. Het opbouwen van een goede relatie vereist namelijk een methodische ontwikkeling: men begint als vreemden, werkt zich op naar kennissen, collega’s en uiteindelijk ‘vertrouwd adviseur’. Vervolgens moet de relatie worden ontwikkeld tot ‘teamgenoten’. Als dit proces is doorlopen, kun je je profileren als outsourced CIO.

Waarom zou je je druk maken?

Een relatie met de klant is bij de contractondertekening positief. Men besluit met elkaar in zee te gaan en op dat moment zijn de verwachtingen en het vertrouwen het hoogst. De uitdaging is om deze indruk te waarborgen of zelfs te verbeteren.

Als het beeld van de klant van een beperkte rol als vertrouwd adviseur niet snel wordt verworpen, heeft dit effect op de opdrachten die de MSP van de klant krijgt. Hij krijgt dan alleen maar meer van hetzelfde werk. Een outsourced CIO heeft echter de mogelijkheid om op meerdere vlakken betrokken te raken bij de klant, waardoor hij op verschillende manieren van waarde kan zijn. Zo heeft de MSP niet enkel te maken met vraagstukken binnen het IT-departement, maar kan hij van meerwaarde zijn voor de gehele business.

Een ander perspectief

Er wordt vaak pas een beroep gedaan op een MSP in de eindfase van een beslissingsproces. De klant kent het probleem en de gewenste oplossing. Wanneer de adviseur wordt ingeschakeld, heeft hij enkel nog een ondersteunende rol. De strategie is namelijk al zonder hen bepaald.

MSP’s die zich succesvol positioneren als outsourced CIO kunnen daarentegen al deelnemen aan de strategische discussie. De outsourced CIO voegt een proactieve bijdrage toe aan de zakelijke uitkomst. De rol van een MSP is dan niet enkel het managen van het netwerk van het bedrijf, maar komt hij in aanraking met de bedrijfsstrategie en doelstellingen. Zo kan hij voorspellen hoe veranderingen in processen of infrastructuur effect hebben op het personeelsbestand, de dagelijkse operaties en naleving van de aansprakelijkheid (en overleggen hierover met ‘collega’s’ van HR en de juridische afdeling). Uiteindelijk zorgt de outsourced CIO er dan voor dat alle initiatieven passen bij de bedrijfsdoelen.

Het verschil is niet alleen het werk dat de MSP krijgt, maar ook het karakter hiervan – dit heeft impact op de inkomsten van de MSP. Het is lastig om de hoofdprijs te rekenen voor diensten die een MSP standaard levert. Daarnaast bieden zulke diensten maar weinig mogelijkheden om individuele accounts op te bouwen. Een MSP in de rol van outsourced CIO kan niet alleen meer vragen voor waardevol strategisch advies, maar ervaart ook minder margedruk doordat hij een duidelijke meerwaarde levert.

Beweeg jezelf in die rol

Er zijn ongetwijfeld veel MSP’s die dit artikel lezen en denken dat dit allemaal leuk is bedacht, maar dat jezelf verkopen als outsourced CIO in plaats van vertrouwd adviseur een enorme verandering in je mind-set vereist. Dit klopt en hoewel deze verandering moeilijk is, is het duidelijk dat het potentiele financiële gewin meer dan de moeite waard is.

Het geheim tot het vragen van een hoger tarief is te vinden in niet-technische, proactieve vergaderingen. Een succesvolle outsourced CIO zorgt ervoor dat hij regelmatig meetings heeft met klanten. Deze sessies zijn volledig gericht op de richting van het bedrijf, organisatorische kerndoelen en processen die deze doelen tegenwerken. In deze vergaderingen is geen plaats voor IT-problemen, keuzes voor technologie of netwerkmanagement. Deze onderwerpen behandelt men in andere vergaderingen met vaak andere teamleden. Dit benadrukt de vervaging van de grenzen van de rol als MSP.

In principe komt het verschil tussen de rollen neer op twee manieren om waarde te tonen. Een manier is om waardevolle service en hulp te bieden die vooral worden ingeroepen in tijden van moeilijkheden van klanten; functionele maar scherp afgebakende werkzaamheden. De andere manier is het tonen van technische deskundigheid, het proactief benaderen van klanten en fungeren als onderdeel van het team van de klant. Zo kan de MSP strategische waarde tonen door de prestaties in verschillende takken van het bedrijf te verhogen.

Ik ben benieuwd. Welke rol vervul jij liever?

Door: Dr. Alistair Forbes, General Manager bij LogicNow

]]>
Thu, 16 Apr 2015 11:55:39 +0200 Managed Service Providers moeten zich positioneren als outsourced CIO http://executive-people.nl/item/527323/managed-service-providers-moeten-zich-positioneren-als-outsourced-cio.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Cybersecurity wordt steeds belangrijker selectiecriteria http://executive-people.nl/item/527310/cybersecurity-wordt-steeds-belangrijker-selectiecriteria.html Cybersecurity speelt bij veel bedrijven een steeds belangrijke rol als het gaat om het kiezen van een nieuwe leveranciers. Security is steeds vaker één van de selectiecriteria. Deze verschuiving komt vooral door het groeiende besef dat digitalisering van producten en productieprocessen gevolgen kan hebben voor de veiligheid van data. Hiermee houden zij dan ook rekening bij de aanschaf van producten.

Dat schrijft Roland Berger Strategy Consultants in de studie “Cyber-Security, managing threat scenarios in manufacturing companies”. Niet alleen potentiële klanten hechten volgens het adviesbureau belang aan data- en informatiebescherming bij marktpartijen. Ook regeringen (in de rol van regelgever), rating-bureau’s (die de kredietwaardigheid van bedrijven inschatten) en verzekeraars (die uitkeren bij cyberaanvallen) worden steeds strenger.

Security zorgvuldig plannen
“In toenemende mate dringen alle stakeholders er bij bedrijven op aan hun cyber-security zorgvuldig te plannen”, aldus Alexander Belderok, partner van Roland Berger in Amsterdam en hoofd van het Operations/Manufacturing Competence Center. “Op hun beurt laten bedrijven zich steeds meer voorstaan op hun cyber-security.”

Volgens de cyber-security-studie van Roland Berger is het topmanagement van bedrijven zich er vaak niet van bewust dat de verantwoordelijkheid voor cyber-security bij hen ligt, en niet bij de ICT-afdeling. Ook onderschatten bedrijven wat de schade van een hack kan zijn – mede omdat ze zich niet realiseren dat belanghebbenden steeds hogere eisen stellen aan cyber-security.

Schade neemt toe
Het adviesbureau meldt dat de schade door cyberaanvallen toeneemt. Wereldwijd lijdt de economie 350 miljard euro schade door cybercrime. In Nederlan dwordt de schade door de Amerikaanse denktank Center for Strategic and International Studies geschat op 8,8 miljard euro, wat gelijk staat aan 1,5% van het bruto nationaal product.

De maakindustrie is het vaakst doelwit van hackers, in bijna een kwart van de gevallen. Roland Berger wijt dat aan de ‘vierde industriële revolutie’; die van de verbinding tussen big data, fabriekssoftware en machinetechnologie. Bedrijven sturen hun fabrieken en servicenetwerken vaker online aan, gebruiken computergestuurde processen om producten te ontwikkelen en slaan hun onderzoeksresultaten digitaal op. Na de maakindustrie zijn de financiële sector en verzekeraars het vaakst doelwit.

Integrale aanpak is noodzakelijk
Belderok ziet dat veel ICT-afdelingen zich traditioneel richten op de communicatiesystemen en zakelijke software. Veel ICT-professionals zouden echter vergeten dat door de digitalisering ook gevaar dreigt voor de productsoftware en de verbinding van deze producten met bijvoorbeeld de onderhoudsafdelingen. “Hackers kunnen tegelijkertijd verschillende delen van een bedrijf aanvallen. Cyber-security kan niet meer gericht zijn op de losse onderdelen, vereist een integrale aanpak.”

Roland Berger heeft een vijfstappenplan opgesteld waarmee bedrijven hun cyber-security kunnen verbeteren:

 • vaststellen welke bedrijfsonderdelen bescherming nodig hebben
 • begrijpen hoe groot de dreiging is
 • de dreiging kwantificeren
 • evalueren welke oplossingen er zijn
 • die oplossingen onderdeel laten worden van de bedrijfscultuur

Bewustzijn
“Nu het internet het voor criminelen mogelijk maakt alle onderdelen van bedrijven te raken, moet al het personeel bewust worden gemaakt van de risico’s”, zegt Belderok. “Gerichte training kan werknemers helpen zwakten in de systemen zelf te ontdekken, voordat het te laat is.”

]]>
Thu, 16 Apr 2015 11:10:39 +0200 Cybersecurity wordt steeds belangrijker selectiecriteria http://executive-people.nl/item/527310/cybersecurity-wordt-steeds-belangrijker-selectiecriteria.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Girlsday brengt bèta, techniek en ICT onder aandacht bij meisjes http://executive-people.nl/item/527309/girlsday-brengt-ba-uml-ta-techniek-en-ict-onder-aandacht-bij-meisjes.html Minister Jet Bussemaker van OCW geeft donderdag 23 april de aftrap van Girlsday. De kick-off vindt plaats bij verpakking & display producent Smurfit Kappa Zedek in Deventer.

Girlsday is een initiatief bedoeld om meisjes kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. Ruim 300 bedrijven in Nederland openen hun deuren voor ongeveer 8.500 meisjes van 10 tot 15 jaar oud. De meisjes gaan aan de slag met (interactieve) workshops bij bèta-, technische en ICT-bedrijven en -afdelingen.

Als voorbeelden noemt VHTO, initiatiefnemer van Girlsday, een zwembad in Noord-Holland waar meisjes de waterkwaliteit gaan controleren. Gelderse meisjes gaan sleutelen aan scootmobiels, terwijl meisjes uit Zuid-Holland de ultieme bioscoop gaan ontwikkelen. Naast VHTO zijn ook het ministerie van OCW, CA-ICT, TechniekTalent.nu en Jet-Net bij Girlsday betrokken.

]]>
Thu, 16 Apr 2015 10:11:06 +0200 Girlsday brengt bèta, techniek en ICT onder aandacht bij meisjes http://executive-people.nl/item/527309/girlsday-brengt-ba-uml-ta-techniek-en-ict-onder-aandacht-bij-meisjes.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederland op vierde plaats in ICT-gebruik http://executive-people.nl/item/527308/nederland-op-vierde-plaats-in-ict-gebruik.html Nederland staat op de vierde plaats als het gaat om gebruik van ICT voor economische groei, innovatie, werkgelegenheid en maatschappelijk welzijn. Het is het derde jaar op rij dat Nederland deze positie in handen heeft.

Dit blijkt uit de Networked Readiness Index (NRI) van het World Economic Forum (WEF). Op deze ranglijst worden 143 landen beoordeeld op de mate waarin zij ICT optimaal benutten. Singapore eindigt op de eerste plaats, gevolgd door Finland en Zweden. Nederland scoort met haar vierde plaats beter dan zowel de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk.

De score van landen wordt bepaald aan de hand van vier indicatoren (dikgedrukt), die zijn verdeeld in verschillende pilaren:

 • Omgeving (#7): politieke en juridische raamwerk (#7) & business en innovatie omgeving (#8) 
 • Readiness (#18): infrastructuur en digitale content (#14), betaalbaarheid (#72) & skills (#6)
 • Gebruik (#5): individueel gebruik (#7), zakelijk gebruik (#6) & overheidsgebruik (#13)
 • Impact (#2): economische impact (#5) & sociale impact (#3)

Alle cijfers zijn hier te vinden.

]]>
Thu, 16 Apr 2015 09:11:56 +0200 Nederland op vierde plaats in ICT-gebruik http://executive-people.nl/item/527308/nederland-op-vierde-plaats-in-ict-gebruik.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Klanten switchen steeds sneller van leverancier http://executive-people.nl/item/527330/klanten-switchen-steeds-sneller-van-leverancier.html Nederlandse bedrijven kunnen het tempo van hun klanten moeilijk bijhouden, nu deze altijd online zijn, meer gebruikmaken van digitale kanalen en steeds vaker vertrouwen op niet-traditionele providers, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van Accenture. Het resultaat is een 'switch- of overstapeconomie'. De potentiële omzetmogelijkheden door een veranderend uitgavenpatroon van consumenten en overstapratio - is inmiddels opgelopen tot een geschatte wereldwijde omzet van 5,8 triljoen euro.

De analyse van de 'switcheconomie’ is onderdeel van het jaarlijks Global Consumer Pulse Research van Accenture. Hierin worden de ervaringen en houdingen van 23.665 klanten gemeten ten aanzien van minstens 4 leveranciers in 11 sectoren op het gebied van marketing, sales en klantenservice. Aan het onderzoek deden 459 Nederlandse consumenten mee.

Meer dan de helft van de consumenten (53 procent) meldt dat het aantal merken dat ze in overweging nemen, de afgelopen 10 jaar aanzienlijk is toegenomen. En 45 procent denkt dat de kans dat ze overstappen naar een andere provider hoger is dan 10 jaar geleden. Meer dan twee derde (78 procent) van de ondervraagden gebruikt minstens één online kanaal wanneer ze een nieuwe serviceprovider zoeken. Bijna de helft van de consumenten (45 procent) gebruikt hierbij een mobiel apparaat. Dit is een stijging van bijna 10 procent vergeleken met vorig jaar (36 procent).

"Veel ondernemingen reageren te traag op de behoeften van de moderne 'non-stop klanten' en worden daardoor geconfronteerd met klantverlies en een lager omzetpotentieel", aldus Marc Huijbregts (foto), Managing Director Accenture Digital. "Ze hebben geprobeerd de kansen van digitaal te benutten, maar hebben niet de hoofdoorzaken aangepakt van de problemen die zich voordoen bij een gebrekkige uitvoering. Bedrijven hebben alleen gefocust op 'dezelfde dingen beter doen', in plaats van zich te richten op 'dingen anders doen'."

Dingen anders te doen

De website van een bedrijf is de nummer één bron van informatie voor consumenten, met 61 procent, maar bijna een kwart (23 procent) wil meer digitale interactie van providers. Ondanks het hoge aantal online gebruikers, vindt slechts een derde van consumenten (32 procent) dat bedrijven interacties op mobiele apparaten effectief gebruiken om consumenten een verbeterde en specifieke ervaring te bieden. Slechts 9 procent van de consumenten vindt dat bedrijven erin slagen digitale, mobiele, sociale en traditionele kanalen effectief samen te brengen.
"De loyaliteit van een klant aan een vertrouwde provider weegt tegenwoordig dikwijls niet op tegen een gepersonaliseerde ervaring bij een concurrent," aldus Huijbregts, Accenture Digital. "Uit ons onderzoek blijkt dat sommige bedrijven in zee gaan met 'niet-traditionele' concurrenten die vaak bereid zijn 'dingen anders te doen' en die potentiële klanten meer op maat aangepaste mogelijkheden bieden."

Een kwart van de Nederlandse consumenten (25 procent) voelt zich zeer loyaal ten opzichte van hun providers en 22 procent is bereid ze aan te bevelen aan anderen. Deze cijfers zijn de afgelopen zeven jaar vrijwel consistent gebleven. Bijna een derde (29 procent) is bereid producten en diensten te kopen van niet-traditionele providers en ongeveer evenveel ondervraagden overwegen hun aankopen te doen via C2C-kanalen (consumer-to-consumer) voor huisvesting, vervoer of kredietverlening.

Veel algemene klachten en gewoonten van consumenten die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen, bestaan al enkele jaren, waaruit blijkt dat veel bedrijven de onderliggende problemen niet effectief aanpakken. En doordat problemen niet tijdig worden aangepakt, wordt de trend van overstappen verder versterkt. De afgelopen zes jaar is hierin weinig verbetering gekomen. De top drie frustraties van Nederlandse consumenten over klantenservice – probleem oplossen bij eerste contact (92 procent), service komt niet overeen met eerder gedane beloften (91 procent), en lange wachttijden aan de telefoon (90 procent) – zijn vrijwel gelijk gebleven.

Consquenties

Bij de Nederlandse consumenten met een negatieve marketing of saleservaring werden de consequenties direct gevoeld: Ongeveer 40% stopte de contacten met het bedrijf of ging naar een nieuwe service provider en 11% plaatste negatieve berichten online. 71% van de respondenten gaf aan dat het bedrijf iets had kunnen doen om hen als klant te behouden.

De tevredenheid met klantenservice via onlinekanalen, zoals online chat, mobiele applicaties, recensies van websites door derden of forums en sociale media, is relatief goed vergeleken met 'traditionele' kanalen: iets meer dan de helft van de respondenten zegt tevreden te zijn over online chat (54 procent) en videochat (40 procent), tegenover iets meer dan 60 procent die tevreden is met traditionele support via het callcenter.

Ondanks de relatief hoge tevredenheid met digitale kanalen gebruiken consumenten deze technologieën nog niet op grote schaal binnen de hele mix van kanalen. Diverse obstakels spelen hierbij een rol, zoals het niet kunnen vinden van de juiste informatie in de kanalen, gebrek aan vertrouwen in de kanalen, en niet weten hoe deze kanalen kunnen worden gebruikt.

"De rendabele groei van veel bedrijven is de afgelopen 10 jaar gehinderd door twee voortdurende problemen op het gebied van klantenservice: een chronisch hoog aantal overstappers en minder bestedingen door de resterende klanten", aldus Huijbregts. "Bedrijven die de juiste combinatie van digitale en analoge kanalen weten te bieden voor een betere klantervaring, kunnen veel voordeel behalen door het behoud van bestaande klanten en het weglokken van een bovengemiddeld aantal nieuwe klanten bij de concurrentie."

WK

]]>
Thu, 16 Apr 2015 00:24:30 +0200 Klanten switchen steeds sneller van leverancier http://executive-people.nl/item/527330/klanten-switchen-steeds-sneller-van-leverancier.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Cloudapplicaties gemeengoed in onderwijssector http://executive-people.nl/item/527328/cloudapplicaties-gemeengoed-in-onderwijssector.html De onderwijssector maakt met voorsprong het meeste gebruik van cloudoplossingen. Door de grote hoeveelheid branchespecifieke oplossingen die vanuit de cloud worden aangeboden, gebruikt momenteel 84 procent van de onderwijsinstellingen een cloudoplossing. Overall ligt de penetratie op 41 procent van de bedrijfsvestigingen (met 50 of meer werknemers), een gemiddelde stijging van 40 procent per jaar. Dit blijkt uit analyse van circa 5.000 interviews die Computer Profile hield met IT-verantwoordelijken van Nederlandse bedrijfsvestigingen over het gebruik van bedrijfsapplicaties.

De resultaten van de analyse laten zien dat het zwaartepunt in het gebruik van cloudapplicaties ligt bij bedrijfslocaties met circa 200 medewerkers. Bij 100 tot 200 werknemers ligt de penetratie namelijk op 46 procent en bij locaties met 200 tot 500 medewerkers is dit percentage 43.

Office uit de cloud heeft momentum
Momenteel geeft 62 procent van de bedrijfsvestigingen aan gebruik te maken van HR-software. Ongeveer een derde hiervan betreft een cloudoplossing. Daarmee ligt het percentage gebruikers van HR-software uit de cloud op een kleine 19 procent van alle locaties. In 2013 was de penetratie HR-oplossingen uit de cloud nog 11 procent. Ook office-applicaties worden steeds vaker (15%) uit de cloud afgenomen. Dat betreft in 3 van de 10 gevallen een Google-oplossing en 7 van de 10 een Microsoft-oplossing (Office 365).

Branchespecifieke applicaties worden door 45 procent van de bedrijfslocaties gebruikt, waarvan 4 procent kiest voor een branchespecifieke oplossing uit de cloud. Groupware uit de cloud is in gebruik bij een kleine 6 procent van de locaties, een relatief klein deel van het totale groupware-gebruik.

Cloudleveranciers
Verder blijkt uit de analye dat Microsoft actief is op meerdere terreinen. Het bedrijf biedt office-applicaties, groupware/document management en CRM uit de cloud. Hierdoor is Microsoft overall gezien de meest voorkomende leverancier van cloudtoepassingen. Circa 11 procent van de bedrijfsvestigingen (met 50 of meer werknemers) gebruikt één of meerdere cloudapplicaties van Microsoft.

De nummers twee en vier op de lijst zijn beiden actief binnen het domein van HR-oplossingen. 7 procent van de locaties gebruikt een cloudtoepassing van RAET. Voor ADP, de nummer vier, zijn deze cijfers: 2 procent in 2013, 4 procent in 2014 en op dit moment is ruim 5 procent van de gebruikte toepassingen van ADP afkomstig uit de cloud. Schoolmaster, Blackboard en itslearning zijn alle drie actief in de onderwijssector waar het gebruik van cloudtoepassingen bovengemiddeld hoog is.

 

]]>
Thu, 16 Apr 2015 00:15:28 +0200 Cloudapplicaties gemeengoed in onderwijssector http://executive-people.nl/item/527328/cloudapplicaties-gemeengoed-in-onderwijssector.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederland in Europa meest kwetsbaar voor cyberaanvallen http://executive-people.nl/item/527327/nederland-in-europa-meest-kwetsbaar-voor-cyberaanvallen.html Symantec’s jaarlijkse Internet Security Threat Report (ISTR) laat zien dat Nederland ook dit jaar in de top vijf staat van de Global Threat Rank en op nummer één van de European Threat Rank. Het rapport laat ook een tactische verschuiving zien: cyberaanvallers infiltreren netwerken en ontwijken detectie door de infrastructuur van grote bedrijven te kapen en tegen hen te gebruiken.

"Aanvallers hoeven niet in te breken in het netwerk van een bedrijf als de sleutels gewoon beschikbaar zijn," aldus Tom Welling, Senior Manager Technical Alliance Manager bij Symantec Benelux. "We zien dat aanvallers bedrijven zichzelf laten infecteren met Trojaanse software-updates van gewone programma's en wachten dan rustig af tot hun doelwitten deze downloaden. Zo krijgen aanvallers ongehinderd toegang tot het bedrijfsnetwerk."

Uit het onderzoek van Symantec blijkt dat softwarebedrijven bij zero-day kwetsbaarheden, gemiddeld 59 dagen nodig hebben om patches te maken en te implementeren. Dit is vier dagen meer dan in 2013. Aanvallers maakten gebruik van deze vertraging en grepen in het geval van Heartbleed binnen vier uur hun kans om hierop in te spelen.

Spear-phishing aanvallen zijn in totaal met 8 procent gestegen in 2014, waarbij de precisie van de aanvallen opmerkelijk was. Er zijn 20 procent minder e-mails gebruikt maar er is een toename te zien in het aantal drive-by malware downloads en andere webgebaseerde exploits.

Daarnaast zag Symantec dat aanvallers:

Gebruikmaken van gestolen e-mailaccounts van het ene zakelijke slachtoffer om andere slachtoffers uit zijn netwerk te bereiken; gebruikmaken van de beheertools en procedures van bedrijven om gestolen waardevolle informatie door het bedrijfsnetwerk te verplaatsen vóór exfiltratie; op maat gemaakte aanvalssoftware maken binnen het netwerk van hun slachtoffers om hun activiteiten nog beter te verbergen.

E-mail blijft een aanzienlijk middel voor cybercriminelen. Wat opvalt is dat geëxperimenteerd wordt met nieuwe aanvalsmethoden op mobiele apparaten en sociale netwerken, om met minder moeite meer mensen te bereiken. "Cybercriminelen zijn vrij lui. Ze geven de voorkeur aan geautomatiseerde tools en gebruiken onwetende consumenten om het vuile werk voor hen te doen," zegt Kevin Haley, director bij Symantec Security Response. "Vorig jaar werd 70 procent van sociale media-scams handmatig gedeeld doordat aanvallers gebruikmaakten van mensen die content vertrouwen die door hun vrienden gedeeld werd."

Hoewel cybercriminelen snel geld kunnen verdienen met sociale media-scams, vertrouwen sommigen op lucratievere en agressievere aanvalsmethoden, zoals ransomware. In vergelijking met 2013, is deze aanvalsmethode met 113 procent gestegen.

WK

]]>
Thu, 16 Apr 2015 00:02:42 +0200 Nederland in Europa meest kwetsbaar voor cyberaanvallen http://executive-people.nl/item/527327/nederland-in-europa-meest-kwetsbaar-voor-cyberaanvallen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
iBestuur organiseert congres voor de mobiele overheid http://executive-people.nl/item/527271/ibestuur-organiseert-congres-voor-de-mobiele-overheid.html De toekomst is mobiel, ook voor de overheid. Wij nodigen u van harte uit om op 21 mei te beleven wat mobiel de overheid biedt, voor dienstverlening en bedrijfsvoering, voor medewerkers, burgers en bedrijven. In een groot aantal sessies komen de vele aspecten van mobility bij de overheid aan bod, van de nieuwste technologie tot bewezen toepassingen bij onder meer de gemeentelijke-, provinciale- en landelijke overheden, Belastingdienst, Politie en Rijkswaterstaat.

Tevens is iBestuur Mobility de start van het Overheidsbreed Mobility Overleg. Ervaar mobiel in: strategie, architectuur, publiek-private samenwerking, apps, ontwikkelstraten, security, smart cities, gebruikerservaring en infrastructuur. Executive People en Dutch IT-channel zijn partner van het iBestuur-congres.

Klik hier voor de uitnodiging

]]>
Wed, 15 Apr 2015 14:13:26 +0200 iBestuur organiseert congres voor de mobiele overheid http://executive-people.nl/item/527271/ibestuur-organiseert-congres-voor-de-mobiele-overheid.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Topman levert 930.000 dollar in om salarisverhogingen te kunnen doorvoeren http://executive-people.nl/item/527242/topman-levert-dollar-in-om-salarisverhogingen-te-kunnen-doorvoeren.html De topman van betaalverwerker Gravity Payments levert zelf loon in om werknemers meer salaris te kunnen geven. Alle werknemers ontvangen voortaan een jaarsalaris van tenminste 70.000 dollar.

Dan Price stelt tegenover de New York Times in een artikel te hebben gelezen dat werknemers die minder dan 70.000 euro per jaar verdienen minder gelukkig zijn dan werknemers die een hoger salaris in ontvangst mogen nemen. Voor Price was dit aanleiding de salarissen in zijn eigen bedrijf flink op de schop te nemen. Iedere werknemer krijgt voortaan een jaarsalaris van minimaal 70.000 dollar.

Gravity Payments heeft in totaal 120 werknemers in dienst. Het salaris van 70 van hen wordt door het besluit verhoogd. In een aantal gevallen gaat het om een forse salarisverhoging. Een aantal medewerkers zouden hun salaris hebben zien verdubbelen. Om de hogere salarissen mogelijk te maken heeft Price besloten zelf op zijn salaris in te leveren. De topman verdiende voorheen 1 miljoen dollar per jaar. Dit salaris bedraagt nu nog ‘slechts’ 70.000 dollar.

]]>
Wed, 15 Apr 2015 13:22:50 +0200 Topman levert 930.000 dollar in om salarisverhogingen te kunnen doorvoeren http://executive-people.nl/item/527242/topman-levert-dollar-in-om-salarisverhogingen-te-kunnen-doorvoeren.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Anno 2015 is de werkplek allesbehalve statisch http://executive-people.nl/item/527267/anno-is-de-werkplek-allesbehalve-statisch.html Anno 2015 is de werkplek allesbehalve statisch. Mensen werken vanaf verschillende locaties, op meerdere apparaten en wanneer ze maar willen. Bij die vrijheid hoort de verwachting dat IT hen de technologie levert die ze willen en wanneer ze het willen. Ik schrijf dit blog bijvoorbeeld om twee uur ‘s nachts,  op mijn laptop, terwijl ik thuis op de bank zit. Het resultaat is dat ik optimaal productief ben, op mijn eigen voorwaarden.

Helaas vindt 61% van de werknemers dat de IT, zoals het nu is, hen niet goed helpt productiever te zijn aldus de Corporate Executive Board. Ik behoor niet tot die groep.

Dit heeft voor een ietwat vijandige sfeer gezorgd tussen de mensen die de technologie gebruiken en de IT-afdeling. Het is echter mogelijk om de vrede tussen beide partijen te behouden door het leveren van de technologische mogelijkheden die de mensen verwachten, terwijl je tegelijkertijd de veilige IT-omgeving creëert waarvoor de IT-afdeling verantwoordelijk is. Dit noem je ook wel People-Centric IT as a Service (ITaaS).

Wij maakten deze infographic om te laten zien hoe effectief deze benadering kan zijn bij het oplossen van de alledaagse strijdpunten tussen gebruikers en IT.

Door: Bob de Kousemaeker, Vice President of Research and Development RES Software  Infographic IT Battle - Web.pdf

]]>
Wed, 15 Apr 2015 12:34:25 +0200 Anno 2015 is de werkplek allesbehalve statisch http://executive-people.nl/item/527267/anno-is-de-werkplek-allesbehalve-statisch.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bedrijven gemiddeld getroffen door 78 beveiligingsincidenten per jaar http://executive-people.nl/item/527266/bedrijven-gemiddeld-getroffen-door-beveiligingsincidenten-per-jaar.html ICT- en beveiligingsprofessionals bij organisaties worden overspoeld met beveiligingsincidenten: gemiddeld 78 per jaar. Bij 28 procent van deze incidenten gaat het om doelgerichte aanvallen – een van de gevaarlijkste en potentieel schadelijkste vorm van cyberaanvallen.

Dit zijn enkele conclusies uit een nieuw onderzoeksrapport van Intel Security, getiteld Tackling Attack Detection and Incident Response. Dit rapport is in opdracht van Intel Security samengesteld door Enterprise Strategy Group (ESG). Het geeft inzicht in de beveiligingsstrategieën en de uitdagingen en behoeften op het gebied van incident respons. Volgens de respondenten zijn betere detectietools, betere analysetools en betere trainingen over hoe om te gaan met beveiligingsincidenten de belangrijkste manieren om de effectiviteit van informatiebeveiliging te verbeteren.

“In de medische wereld wordt wel gesproken over het ‘Gouden Uur’ na een hartaanval. Wanneer patiënten binnen een uur na een hartaanval in het ziekenhuis behandeld worden, nemen hun overlevingskansen significant toe. Op dezelfde manier moet ook de beveiligingsindustrie er naar streven dat de tijd die organisaties nodig hebben om aanvallen te detecteren en af te slaan, zo kort mogelijk is. Voordat er schade wordt aangericht”, zegt Wim van Campen (foto), vice president Noord Europa bij Intel Security. “We moeten ons daarom afvragen wat er nu niet goed werkt en anders gaan nadenken over hoe we informatiebeveiliging aanpakken.”

Het complete rapport van Intel Security is te vinden op http://www.mynewsdesk.com/nl/mcafee/documents/intel-security-rapport-tackling-attack-detection-and-incident-respons-44857.

]]>
Wed, 15 Apr 2015 12:30:10 +0200 Bedrijven gemiddeld getroffen door 78 beveiligingsincidenten per jaar http://executive-people.nl/item/527266/bedrijven-gemiddeld-getroffen-door-beveiligingsincidenten-per-jaar.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Drogisterijketen Rossmann voldoet aan EU regelgeving met MDM-oplossing http://executive-people.nl/item/527262/drogisterijketen-rossmann-voldoet-aan-eu-regelgeving-met-mdm-oplossing.html Stibo Systems heeft in zeven maanden haar MDM oplossing STEP geïmplementeerd bij de Duitse drogisterijketen Rossmann, die hier nu meer dan 60.000 stock keeping units mee beheert.

Vanwege de nieuwe EU verordening (1169/2011) inzake de verstrekking van voedingsmiddeleninformatie aan consumenten die in december j.l. van kracht werd, had Rossmann behoefte aan een oplossing die per item alle artikelinformatie kan managen. Bijvoorbeeld: calorieën, voedingswaarde, herkomst, ingrediënten en stoffen die allergieën of intoleranties kunnen veroorzaken. Al deze informatie wordt nu centraal in STEP beheerd en is beschikbaar voor de Rossmann webshop en overige saleskanalen.

Rossmann vond in Stibo Systems een partner die flexibiliteit en schaalbaarheid kan bieden. De eerste fase van de samenwerking was gericht op de implementatie van product informatie ten aanzien van levensmiddelen en op het in kaart brengen van bijbehorende voedingswaarden. In de toekomst wordt STEP de centrale bron voor master data. Tevens worden de quality assurance processen verbeterd. Drogisterijketen Rossmann noteerde in 2014 een omzet van EUR 7,2 miljard en een groei van 8,7%. Het bedrijf heeft vestigingen in Duitsland, Polen, Hongarije, Tsjechië, Turkije en Albanië en plant de opening van 340 nieuwe winkels. Implementatie van MDM-oplossing STEP verliep snel; aan de requirements kon grotendeels worden voldaan door configuratie in STEP. Dankzij STEP is er binnen Rossmann nu consistentie over alle bedrijfsonderdelen. 60.000 stock keeping units (SKU’s) worden momenteel centraal via STEP gemanaged. Dankzij STEP wordt aan de nieuwste EU verordening, 1169/2011, voldaan en wordt alle relevante voedingsmiddeleninformatie compleet, correct en consistent weergegeven.

Sebastian Meyer, Strategie en Projectverantwoordelijke bij Rossmann: "Wij verkopen ongeveer 17.000 artikelen in onze 3.253 Europese drogisterijen en webshop. Daarom zochten we een oplossing die een breed scala aan datarelaties aan kan en een multichannel aanpak ondersteunt. Wij hebben STEP van Stibo Systems gekozen vanwege haar footprint in de internationale retail industrie en vanwege de gebruiksvriendelijke interface en eenvoudige integratie met data van leveranciers en andere externe databronnen.”

Bart Coenen, Managing Director Stibo Systems Benelux: “Wij zijn zeer enthousiast over deze succesvolle samenwerking. Het succes van Rossmann illustreert wat high performance organisaties van onze master data management oplossing kunnen verwachten.”

]]>
Wed, 15 Apr 2015 12:13:58 +0200 Drogisterijketen Rossmann voldoet aan EU regelgeving met MDM-oplossing http://executive-people.nl/item/527262/drogisterijketen-rossmann-voldoet-aan-eu-regelgeving-met-mdm-oplossing.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
1,5 miljoen bedrijven actief in Nederland http://executive-people.nl/item/527203/miljoen-bedrijven-actief-in-nederland.html Een recordaantal ondernemers zijn in Nederland actief. In totaal zijn bijna anderhalf miljoen bedrijven in Nederland actief. Vorig jaar steeg dit aantal met 64.000. In totaal zijn 77.705 ICT-bedrijven actief in ons land. 

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral het aantal eenmanszaken in Nederland neemt in een hoog tempo toe. Dit is in lijn met een trend die langer zichtbaar is, namelijk de komst van steeds meer kleinere bedrijven in ons land. Sinds 2010 is het aantal kleine bedrijven (1 tot 50 werkzame personen) sterk toegenomen. Het aantal bedrijven in midden- (50–250) en grootbedrijf (meer dan 250 werkzame personen) is juist afgenomen. Dat maakt het CBS vandaag bekend.

Het CBS meldt dat er in de afgelopen vijf jaar veel bedrijven zijn bijgekomen in de zakelijke dienstverlening, de gezondheidszorg en het onderwijs. In de zakelijke dienstverlening zijn vooral veel organisatieadviesbureaus als eenmanszaak van sart gegaan. Deze groep groeit al jaren sterk. In 2010 waren er nog geen 40.000 eenmanszaken in Nederland actief. Dit aantal staat inmiddels op ruim 55.000.

]]>
Wed, 15 Apr 2015 11:55:09 +0200 1,5 miljoen bedrijven actief in Nederland http://executive-people.nl/item/527203/miljoen-bedrijven-actief-in-nederland.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘EU dient formele aanklacht in tegen Google wegens machtsmisbruik’ http://executive-people.nl/item/527201/a-eu-dient-formele-aanklacht-in-tegen-google-wegens-machtsmisbruika.html De Europese Commissie dient een formele aanklacht in tegen Google wegens het overtreden van de mededingingsregels. Google zou zijn dominante marktpositie in Europa misbruiken.

Twee anonieme bronnen melden tegenover Financial dat Eurocommissaris Margrethe Vestager van mededinging het besluit vandaag bekend maakt. Google loopt het risico miljarden euro’s aan boetes opgelegd te krijgen.

Schikkingen
De werkwijze van Google wordt al langer door de Europese Commissie onderzocht. Tot nu toe kwam het echter niet tot aan formele aanklacht. Het Amerikaanse IT-bedrijf probeerde tot driemaal toe zonder succes een schikking te treffen met de Europese Commissie. Nu lijkt het dus toch tot een aanklacht te komen.

De aanklacht heeft vooral betrokken op klachten dat Google zijn dominante positie als zoekmachine misbruikt om eigen diensten aan de man te brengen. Eigen diensten zouden hoger in de zoekresultaten eindigen dan die van concurrenten.

]]>
Wed, 15 Apr 2015 10:01:36 +0200 ‘EU dient formele aanklacht in tegen Google wegens machtsmisbruik’ http://executive-people.nl/item/527201/a-eu-dient-formele-aanklacht-in-tegen-google-wegens-machtsmisbruika.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Rijk, provincies en gemeenten sluiten zich aan bij govroam http://executive-people.nl/item/527198/rijk-provincies-en-gemeenten-sluiten-zich-aan-bij-govroam.html Het ministerie van OCW, het ministerie van EZ, de Belastingdienst, Rijkswaterstaat, de provincie Gelderland, stichting ICTU en stichting Geonovum gaan gebruik van govroam. govroam biedt medewerkers veilige toegang tot internet bij de eigen organisatie en andere overheidsorganisaties die deelnemen aan govroam.

govroam koppelt toegangsauthenticatie voor wifi-netwerken onderling aan elkaar. De standaard is gebaseerd op eduroam uit het onderwijs dat inmiddels wereldwijd al meer dan tien jaar in gebruik is en dagelijks door twintig miljoen mensen gebruikt wordt. SURFnet, de initiatiefnemer van eduroam, is nauw betrokken bij de ontwikkeling van govroam. De gemeenten Den Haag, Arnhem, Deventer, Heerlen, Rhenen en Tilburg maken al langer gebruik van govroam.

Vorig jaar oktober zijn Den Haag, Arnhem, Deventer, Heerlen en Tilburg begonnen met govroam. Deze gemeenten hebben samen met Envolve, Stratix en SURFnet het concept getest en in gebruik genomen. De eerste ervaringen zijn positief. Dit is dan ook reden het platform breder uit te rollen.

]]>
Wed, 15 Apr 2015 09:45:38 +0200 Rijk, provincies en gemeenten sluiten zich aan bij govroam http://executive-people.nl/item/527198/rijk-provincies-en-gemeenten-sluiten-zich-aan-bij-govroam.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Europa heeft binnen enkele jaren 800.000 vakbekwame ICT’ers nodig http://executive-people.nl/item/527192/europa-heeft-binnen-enkele-jaren-vakbekwame-icta-ers-nodig.html In Europa is een groot tekort aan vakbekwaam ICT-personeel. Naar verwachting is er binnen Europese bedrijven in 2020 vraag naar zo’n 800.000 nieuwe medewerkers. De sector creëert jaarlijks zo’n 120.000 nieuwe banen.

Dit heeft Andrus Ansip, Eurocommissaris digitale interne markt volgens V3.com gezegd tijdens een toespraak in België. Ansip geeft aan nog grote verschillen te zien in het ICT-kennisniveau in verschillende landen binnen de Europese Unie. Ook zijn in landen verschillende nationale programma’s geïmplementeerd die allen zijn bedoeld om de digitale fragmentatie van Europa juist te voorkomen.

‘Big data gaat veel nieuwe banen scheppen’
Ansip verwacht vooral veel van big data. De wereldwijde markt voor big data-technologie en -diensten groeit naar verwachting van 3 miljard dollar in 2010 naar 16 miljard dollar dit jaar. Het segment maakt hiermee een zevenmaal snellere groei door dan de volledige ICT-markt. Ansip verwacht dat de big data-markt de komende jaren dan ook honderdduizenden nieuwe banen zal scheppen. De Eurocommissaris merkt wel op dat slechts 29% van de grote Europese bedrijven aangeeft klaar te zijn voor big data.

Ook cloud schept in Europa hoge verwachtingen. Ansip wijst op het feit dat de cloudmarkt naar verwachting in 2020 vervijfvoudigd is ten opzichte van 2013. De markt levert hierdoor steeds meer waarde voor de economie, creëert steeds meer banen en zorgt voor meer innovatie.

]]>
Tue, 14 Apr 2015 16:35:51 +0200 Europa heeft binnen enkele jaren 800.000 vakbekwame ICT’ers nodig http://executive-people.nl/item/527192/europa-heeft-binnen-enkele-jaren-vakbekwame-icta-ers-nodig.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
De IT-omgeving van bedrijven beheersbaar maken met ITOA-oplossingen http://executive-people.nl/item/527176/de-it-omgeving-van-bedrijven-beheersbaar-maken-met-itoa-oplossingen.html IT-omgevingen veranderen voortdurend en zijn vandaag de dag complexer en dynamischer dan ooit tevoren. Wat er niet is veranderd, is de vraag naar oplossingen en analyses van problemen. De druk op IT-specialisten is zowel intern als bij klanten groot.

Bedrijven moeten effectiever en efficiënter handelen. Klinkt logisch, maar omdat IT-omgevingen voortdurend veranderen, wordt het moeilijker om de oorzaak snel te achterhalen. Daarnaast komen met veranderingen veel nieuwe gegevens en data vrij. IT-specialisten moeten dus niet alleen binnen afzienbare tijd op zoek naar de oorzaak van het probleem, maar moeten ook veel nieuwe datagegevens doorlopen. Het resultaat hebben wij allemaal wel eens gezien: de IT-expert uren lang gebogen over zijn laptop, op zoek naar mogelijke oorzaken om het probleem op te lossen. Of omgekeerd: de IT-expert gaat voor de eerst mogelijke oplossing, , zonder zich te richten op de oorzaak van het probleem.

Het is in ieder geval duidelijk, er zijn twee zaken die onder controle gehouden moeten worden om de IT-omgeving van uw bedrijf beter beheersbaar te maken: veranderingen en data. Volgens, zowel ITOA Landscape als Gartner, is dit waar de nieuwe generatie van IT Operations Analytics (ITOA) aan begonnen is: inzicht verstrekken aan alle gegenereerde, real-time gegevens uit onderdelen van de infrastructuur en applicaties. De oplossingen van ITOA helpen IT-specialisten om de oorzaak van een incident te achterhalen, te onderzoeken, op te lossen en om proactief om te gaan met Change Management.

Tussen de nieuwe en de oude generatie zitten twee grote verschillen: de mogelijkheid om duidelijk de gevolgen van een incident te zien en de mogelijkheid om het resultaat van de verandering te zien, voordat de verandering plaats vindt, maar ook tijdens het proces. Dit zorgt ervoor dat Analytici niet alleen reactiever zijn, maar ook kunnen voorspellen! IT-specialisten in uw bedrijf worden nu real-time gewaarschuwd wanneer een probleem zich voordoet met een applicatie of component binnen de infrastructuur. Deze informatie kan van groot belang zijn om het probleem direct op te lossenen om grotere problemen in in het systeem te voorkomen

Diana Krieger, CEO Savision

Diana is verantwoordelijk voor het definiëren, implementeren en uitvoeren van de ontwikkelingen en strategie van Savision. Savision levert de ITOA-oplossing Live Maps Unity. Live Maps Unity integreert met Microsoft System Center Operations Manager (SCOM) en toont IT-specialisten de status van kritische diensten in de vorm van real-time, grafische dashboards en overzichten vanuit drie belangrijke invalshoeken: eindgebruikers, toepassingen en infrastructuur.

]]>
Tue, 14 Apr 2015 16:35:28 +0200 De IT-omgeving van bedrijven beheersbaar maken met ITOA-oplossingen http://executive-people.nl/item/527176/de-it-omgeving-van-bedrijven-beheersbaar-maken-met-itoa-oplossingen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Onveilig gedrag van BYOD-gebruikers brengen bedrijven in gevaar’ http://executive-people.nl/item/527190/a-onveilig-gedrag-van-byod-gebruikers-brengen-bedrijven-in-gevaara.html De komst van Bring Your Own Device (BYOD), een trend waarbij werknemers persoonlijke mobiele apparaten voor zakelijke doeleinden gebruiken, brengt allerlei veiligheidsrisico’s met zich mee. Gebruikers zijn geneigd onveilig gedrag te vertonen op mobiele apparaten, wat de veiligheid van bedrijven in gevaar brengt.

Hiervoor waarschuwt Aruba Networks, leverancier van netwerkapparatuur, in het onderzoek “Securing #GenMobile: Is Your Business Running the Risk”. Voor het onderzoek werden 11.500 medewerkers van bedrijven uit 23 landen wereldwijd ondervraagd. Zes op de tien geeft toe hun zakelijke apparaten met regelmaat te delen met andere. Hiermee bestaat de kans dat werknemers onbevoegden toegang geven tot bedrijfsdata.

Geen wachtwoord
Bijna de helft van de respondenten geeft aan geen wachtwoord op hun apparaat te hebben. 22% stelt zelfs geen enkele beveiligingsmaatregel te hebben genomen aangezien zij hierdoor data makkelijker kunnen delen met anderen.

Security blijkt bij werknemers een lage prioriteit te hebben. Beveiliging staat op de vijfde plaats als het gaat om selectiecriteria voor BYOD-apparatuur. Het merk en besturingssysteem vinden werknemers belangrijker. 87% van de medewerkers geeft aan er vanuit te gaan dat IT-afdelingen hun zullen beschermen tegen cyberdreigingen. Tegelijkertijd geeft 31% aan wel eens data te zijn verloren door verkeerd gebruik van een mobiel apparaat.

Regels breken
Ook blijken werknemers regels met een gerust hart te breken. 56% van de werknemers geeft aan bereid te zijn tegen de wensen van hun baas in te gaan om iets gedaan te krijgen. 51% stelt dat mobiele technologieën hen in staat stellen productiever en met meer betrokkenheid te werken. 77% wil aan de slag met zelfbediening rond IT.

]]>
Tue, 14 Apr 2015 14:45:01 +0200 ‘Onveilig gedrag van BYOD-gebruikers brengen bedrijven in gevaar’ http://executive-people.nl/item/527190/a-onveilig-gedrag-van-byod-gebruikers-brengen-bedrijven-in-gevaara.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Kwart van ontvangers opent phishingmails http://executive-people.nl/item/527189/kwart-van-ontvangers-opent-phishingmails.html Bijna een kwart (23%) van alle mensen die een phishingmail ontvangt opent deze ook daadwerkelijk. Malafide e-mailbijlages worden door 11% geopend.

Deze verontrustende cijfers brengt Verizon naar buiten in het Verizon 2015 Data Breach Investigations Report. Voor bedrijven is dergelijk gedrag een groot gevaar, aangezien medewerkers de deur hiermee wagenwijd openzetten voor hackers. Via malafide bijlages kunnen aanvallers proberen machines te besmetten met malware.

Informatie in handen krijgen
Ook kunnen aanvallers via phishingmailtjes proberen informatie over werknemers of bedrijven in handen te krijgen. Phishingwebsites blijken minder succesvol te zijn geworden. Het aantal mensen dat deze websites bezoekt en hun wachtwoord invult neemt af.

Voor cybercriminelen is het opzetten van een phishingcampagne overigens erg interessant. Het onderzoek toont aan dat zelfs een campagne waarin slechts 10 phishingmailtjes worden verstuurd al 90% kans heeft om een machine te besmetten.

Springplank naar een ander doelwit
Slachtoffers van cyberaanvallen blijken overigens met grote regelmaat niet zelf het doelwit van de cybercriminelen te zijn. Zo kunnen slachtoffers worden gebruikt als springplank naar een ander doelwit, bijvoorbeeld hun werkgever of iemand in hun netwerk. Ook kunnen aanvallers websites hacken met als doel bezoekers van deze website te voorzien van malware.

75% van de aanvallen bleek binnen 24 uur te zijn verspreid naar een ander doelwit. In 40% van de aanvallen op bedrijven werd binnen een uur ook een tweede bedrijf aangevallen.

Top 5 cyberdreigingen
Als we kijken naar de belangrijkste cyberdreigingen van dit moment ziet de top 5 er als volgt uit: 

 1. Point of Sale-systemen
 2. Crimeware
 3. Cyberspionage
 4. Misbruik van rechten
 5. Webapplicaties
]]>
Tue, 14 Apr 2015 14:22:45 +0200 Kwart van ontvangers opent phishingmails http://executive-people.nl/item/527189/kwart-van-ontvangers-opent-phishingmails.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Cybercriminelen vallen bedrijven steeds vaker indirect aan’ http://executive-people.nl/item/527186/a-cybercriminelen-vallen-bedrijven-steeds-vaker-indirect-aana.html Cybercriminelen hebben een nieuwe manier gevonden om bedrijven binnen te dringen. De aanvallers richten zich vaak niet langer rechtstreeks op het bedrijf, dat meestal goed beveiligd is. Door ‘gewone’ websites die door werknemers van een organisatie worden bezocht te besmetten met malware kunnen de cybercriminelen deze beveiliging omzeilen.

Hiervoor waarschuwt Symantec in haar jaarlijkse dreigingsrapport. Persbureau ANP meldt dat het beveiligingsbedrijf dit rapport presenteert tijdens de cybertop in Den Haag. Werknemers bezoeken allerlei normale, onschuldige websites vanaf zakelijke apparaten. Aanvallers kunnen deze websites echter hacken en malware verstoppen in bijvoorbeeld een legitieme software-update die op de site wordt aangeboden. Zodra een medewerker deze update nietsvermoedend installeert zijn de aanvallers binnen op de machine van de werknemer, en kunnen zij hun aanval uitbreiden naar de rest van het bedrijf.

Nederland populair onder cybercriminelen
Het dreigingsrapport van Symantec laat ook zien dat Nederland afgelopen jaar opnieuw een populair land was voor cybercriminelen. De goede digitale infrastructuur in ons land maakt Nederland een aantrekkelijke vestigingsplaats voor servers. Een deel van deze servers wordt echter voor malafide doeleinden gebruikt. Met het oog op de grote hoeveelheid servers in ons land is het dan ook niet verrassend dat Nederland afgelopen jaar opnieuw veel servers heeft gehuisvest die voor criminelen doeleinden zijn gebruikt.

Nederland is in Europa de belangrijkste vestigingsplaats van dit soort servers. Wereldwijd staat ons land op de vierde positie. Alleen de Verenigde Staten, China en India gaan ons land voor. Dit betekent overigens niet dat er in Nederland veel cybercriminelen wonen. De servers die in Nederland zijn gehost zijn via internet vanuit iedere locatie te bereiken. Nederland wordt in veel gevallen dan ook gebruikt als een tussenstop, waarbij servers in Nederland vanuit het buitenland worden aangesproken en aangestuurd.

Nieuwe kwaadaardige software
Symantec meldt afgelopen jaar 317 miljoen nieuwe malware-exemplaren te hebben opgespoord. Ransomware is een vorm van kwaadaardige software die data op geïnfecteerde machines in gijzeling neemt en losgeld eist in ruil voor toegang tot deze data. Het aandeel van ransomware in de totale hoeveelheid malware neemt volgens Symantec steeds verder toe.

]]>
Tue, 14 Apr 2015 11:26:23 +0200 ‘Cybercriminelen vallen bedrijven steeds vaker indirect aan’ http://executive-people.nl/item/527186/a-cybercriminelen-vallen-bedrijven-steeds-vaker-indirect-aana.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Trend Micro ondersteunt Interpol bij ontmanteling SIMDA-botnet http://executive-people.nl/item/527180/trend-micro-ondersteunt-interpol-bij-ontmanteling-simda-botnet.html Trend Micro heeft in samenwerking met verschillende wereldwijde wetshandhavingsinstanties en security-partners deelgenomen aan ‘Operation SIMDA’, een wereldwijde actie gecoördineerd door Interpol. Deze operatie was erop gericht een groot botnet offline te halen dat wereldwijd meer dan 770.000 computers heeft geïnfecteerd.

SIMDA werd door cybercriminelen gebruikt om op afstand toegang tot computers te krijgen en vervolgens persoonlijke informatie te stelen, waaronder inloggegevens voor online bankieren. Tijdens de actie werden meerdere command & control-servers offline gehaald, waaronder servers in Nederland.

Lees meer over deze actie in de zojuist gepubliceerde blogpost.

 

]]>
Tue, 14 Apr 2015 00:23:29 +0200 Trend Micro ondersteunt Interpol bij ontmanteling SIMDA-botnet http://executive-people.nl/item/527180/trend-micro-ondersteunt-interpol-bij-ontmanteling-simda-botnet.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Technische ondersteuning voor Microsoft SQL Server 2005 stopt op 12 april 2016 http://executive-people.nl/item/527172/technische-ondersteuning-voor-microsoft-sql-server-stopt-op-april.html Microsoft stopt de support voor SQL Server 2005 vanaf 12 april 2016. Dit wordt in een blog gemeld door T.K. Rengarajan, corporate vice president of Data Platform bij Microsoft.

Na de end of service (eos) datum kunnen klanten nog steeds hun instances op SQL Server 2005 draaien, maar ze krijgen geen security updates meer waardoor ze kwetsbaar worden voor cyberaanvallen.

Microsoft hoopt dat klanten hierdoor sneller overgaan naar SQL Server 2014, liefst in combinatie met Windows Server 2012 R2. Ook kunnen klanten kiezen voor Azure SQL Database. Bij migraties is er de Microsoft Assessment and Planning Toolkit beschikbaar.

Door: Witold Kepinski

]]>
Tue, 14 Apr 2015 00:09:22 +0200 Technische ondersteuning voor Microsoft SQL Server 2005 stopt op 12 april 2016 http://executive-people.nl/item/527172/technische-ondersteuning-voor-microsoft-sql-server-stopt-op-april.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Datarecovery: de IT-er als huisarts http://executive-people.nl/item/527154/datarecovery-de-it-er-als-huisarts.html Wie zich niet goed voelt gaat niet eindeloos zelfdokteren, maar maakt al snel de gang naar de huisarts. Als die vertrouwenspersoon serieuze kwalen constateert of vermoedt, dan zal hij zijn client verwijzen naar een specialist. De kans dat de huisarts zelf tumoren te lijf gaat is niet groot. Deze handelswijze is voor ons allemaal zo vertrouwd, dat we er nauwelijks vragen bij stellen. Zo vragen we ons niet af of de huisarts zich niet gepasseerd voelt als hij immer moet verwijzen en graag wil aantonen dat hij goed kan opereren. Ook gaan we doorgaans niet zelf in ons lijf snijden. Beide scenario’s zouden we als tamelijk onvolwassen beschouwen.

Helaas gaan veel organisaties precies op zo’n onvolwassen wijze om bij incidenten in de IT-organisatie, en dan met name naar die problemen die het hart van de onderneming bedreigen: onbereikbare data, bijvoorbeeld bij het crashen van een harde schijf.

Niet direct reageren
Zoals de eerst reactie bij een inktvlek op een nieuw bankstel is om te wrijven, waarmee je de bank onherstelbaar beschadigt, zo zou de reflex bij dreigend dataverlies ook moeten zijn: niet meteen reageren. Juist de eerste pogingen de problemen te herstellen leveren in de praktijk onherstelbare schade op. Bestanden raken voor altijd corrupt of worden definitief gewist of onbereikbaar. Dat IT-afdelingen de reflex snel in te grijpen niet kunnen onderdrukken is niet vreemd: niemand gaat graag naar ‘de baas’ met de mededeling dat er serieuze problemen zijn die niet direct opgelost kunnen worden. Hoewel menselijk falen lang niet altijd de oorzaak van de problemen is, voelen veel systeembeheerders het als een erezaak zelf voor een oplossing te zorgen.

En toch is dat precies wat een IT-er vanuit zijn professie niet zou moeten doen. Niet zelf kwakkelen, maar de huisarts bezoeken. De huisarts is in dit geval de reseller of IT-partnerpartij, waarmee een onderneming (als het goed is) een vertrouwensrelatie heeft. Deze partner kan  de IT-infrastructuur scannen en aangeven waar het probleem zit. Is het echt de harde schijf of het flash memory waar het probleem ligt, of zijn er andere technische problemen? Als dat laatste het geval is, kan de reseller het wellicht zelf oplossen. Als echter data recovery nodig is, moet de reseller optreden zoals een huisarts zou doen en contact opnemen met een specialist.

Een data recovery-proces kun je eigenlijk maar één keer opstarten. Mislukt die poging, dan is de schade doorgaans niet te herstellen. Een data recovery specialist werkt in een speciaal daarvoor ingerichte “operatiekamer” die volledig vrij is van stofdeeltjes. Deze “chirurg” is in staat om complexe  IT-omgevingen volledig te doorgronden en zo de data terug te halen. Lukt dat in een paar uur? Nee. Maar dat geldt voor de zorg die medisch specialisten geven ook. Maximale zekerheid dat data weer bereikbaar is loont echter het wachten!

Kees Jan Meerman is Managing Director van Stellar Data Recovery EMEA

 

]]>
Mon, 13 Apr 2015 16:14:26 +0200 Datarecovery: de IT-er als huisarts http://executive-people.nl/item/527154/datarecovery-de-it-er-als-huisarts.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
MKB heeft weinig aandacht voor HPC http://executive-people.nl/item/527137/mkb-heeft-weinig-aandacht-voor-hpc.html Onder het midden- en kleinbedrijf is maar weinig aandacht voor High-Performance Computing (HPC) clusters. Het gaat hierbij om grote hoeveelheden servers die aan elkaar worden gekoppeld om een grote hoeveelheid rekenkracht beschikbaar te maken. Slechts 5% van de mkb’ers maakt gebruik van HPC. Het ontbreekt IT-beheerders in veel gevallen aan kennis over HPC.

Dit blijkt uit een enquête van transtec onder 254 IT-beheerders. transtec verwacht dat HPC-systemen in de toekomst zelfs onmisbaar zullen zijn voor het mkb. In alle bedrijfstakken groeien gegevensvolumes dusdanig snel, dat het voor conventionele systemen zeer moeilijk zal zijn om deze grote hoeveelheid gegevens te analyseren. HPC systemen bieden uitkomst. De systemen zijn daarnaast ook essentieel voor Big Data analyses. transtec verwacht dat ook kleine bedrijven op termijn op grote schaal gebruik gaan maken van HPC.

‘Gebrek aan innovatie’
Het bedrijf spreekt van een gebrek aan innovatie onder kleine tot middelgrote ondernemingen. Dit zou met name zijn veroorzaakt door de economische onzekerheid in grote delen van Europa. Hierdoor investeren steeds minder bedrijven in nieuwe producten of processen. transtec merkt op dat deze bedrijven hierdoor juist hun concurrentievermogen in gevaar brengen. Het inzetten van HPC-oplossingen zou de mogelijkheid bieden de time-to-market- en ontwikkelingskosten van alle producten drastisch te verminderen.

Met de kennis over HPC is het onder de ondervraagde IT-beheerders slecht gesteld. Slechts 10% van de respondenten geeft aan van de term ‘HPC’ te hebben gehoord. Hierbij blijkt een relatie te bestaan tussen de omvang van het bedrijf waar een IT-beheerder werkt en de kennis over dit onderwerp. Hoe kleiner het bedrijf, hoe kleiner ook de kennis.

Bijna 95% gebruikt geen HPC
Meer dan 9% van de bedrijven met 201 werknemers of meer geeft
aan HPC systemen te gebruiken. Dit cijfer daalt tot ongeveer 3%
onder de bedrijven met 11 tot en met 200 medewerkers. Van de kleinste onderzochte ondernemingen (maximaal tien werknemers) gebruikt niet één van hen een HPC-oplossing. Het gemiddelde onder alle bedrijven ligt op 5,1%. De overige 94,9% geeft aan geen HPC-oplossing te gebruiken of niet te weten wat dit is.

]]>
Mon, 13 Apr 2015 15:17:36 +0200 MKB heeft weinig aandacht voor HPC http://executive-people.nl/item/527137/mkb-heeft-weinig-aandacht-voor-hpc.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Wetenschappers: ‘Supercomputer in Amsterdam is eind 2016 alweer te langzaam’ http://executive-people.nl/item/527133/wetenschappers-a-supercomputer-in-amsterdam-is-eind-alweer-te-langzaama.html Wetenschappers en onderzoekers zijn bang dat de supercomputers in Amsterdam van SURFsara eind 2016 alweer te langzaam is. De wetenschappers zijn bang hierdoor de toegang te verliezen tot nu grotere en snellere supercomputers.

Dit meldt de Volkskrant. Wetenschappers die rekentijd willen krijgen op een supercomputer kunnen hiervoor een aanvraag indienen. Bij de beoordeling van deze aanvraag wordt onder andere gekeken naar de deskundigheid en gekwalificeerdheid van wetenschappers. De onderzoekers zijn bang dat het te langzaam worden van de supercomputer in Amsterdam voor beheerders van andere supercomputers een reden zal zijn hun aanvragen te weigeren.

Ontwikkeling gaat razendsnel
De supercomputer van SURFsara staat op dit moment op de 45e positie in de top 100 met snelste supercomputers wereldwijd. De ontwikkeling op dit gebied gaat echter dusdanig razendsnel dat deze positie niet lang vastgehouden zal kunnen worden. Simon Portegies Zwart, een sterrenkundige van de Universiteit Leiden, zegt tegenover de Volkskrant dat dit voor veel wetenschappers nu al reden is te vertrekken naar het buitenland.

De sterrenkundige heeft onlangs een petitie ingediend bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) met een aanvraag voor een nieuwe supercomputer. De kosten hiervan worden geschat op ongeveer 100 miljoen euro. Dit geld is echter niet beschikbaar. Anwar Osseyran, directeur van SURFsara, geeft aan dat de organisatie hier officieel wel een spaarpot voor heeft, maar de afgelopen tijd niet in staat is geweest ook daadwerkelijk geld in te in het potje te stoppen. Hierdoor is een jaarlijks tekort van zo’n 8 miljoen euro ontstaan. Het ministerie van Economische Zaken zoekt op dit moment naar een oplossing.

]]>
Mon, 13 Apr 2015 14:11:25 +0200 Wetenschappers: ‘Supercomputer in Amsterdam is eind 2016 alweer te langzaam’ http://executive-people.nl/item/527133/wetenschappers-a-supercomputer-in-amsterdam-is-eind-alweer-te-langzaama.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Staatssecretaris Dijkhoff: ‘Cybercrime begint Nederlandse economie te raken’ http://executive-people.nl/item/527091/staatssecretaris-dijkhoff-a-cybercrime-begint-nederlandse-economie-te-rakena.html Cybercriminaliteit begint Nederlands economie te raken. De vorm van misdaad kan de groei van de economie en de welvaart in Nederland beperken.

Hiervoor waarschuwt staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie in een interview met het Financieele Dagblad (FD). Het totale schadebedrag door cybercrime zou steeds verder stijgen. Cybersecurity wordt dan ook steeds belangrijker en zou volgens Dijkhoff in het bedrijfsleven een hoge prioriteit moeten krijgen. Het versterken van de ICT-afdeling zou niet langer voldoende zijn om cybercriminelen buiten de deur te houden.

‘Bewust zijn van de noodzaak van security’
Naast bedrijven zouden ook burgers zich bewust moeten zijn van de noodzaak van cybersecurity. Wel stelt Dijkhoff dat het vandaag de dag niet eenvoudig is jezelf te beschermen tegen cybercriminaliteit. Allerlei obstakels staan hierbij in de weg, waaronder de wil van de massa. Als voorbeeld noemt Dijkhoff een poging vrienden te overtuigen de overstap te maken naar een andere berichtendienst. Het merendeel zag hier de noodzaak niet van in, waardoor deze overstap mislukte. Dit zou een dilemma zijn waar veel burgers die prioriteit geven aan security tegenaan lopen.

Dijkshoff geeft in een reactie op het rechterlijke vonnis dat de bewaarplicht voor telecombedrijven van data over klanten ongeldig verklaart aan digitale veiligheid te zien als een nieuw vraagstuk. “Digitale veiligheid is een nieuw vraagstuk dat we vanaf nul moeten opbouwen. Ik heb niets aan veiligheid zonder privacy en andersom. Het is natuurlijk niet zo dat de overheid de hele dag voor de lol naar uw informatie wil zitten kijken. Maar de politie kan geen digitale misdaden oplossen als ze geblinddoekt is. In de fysieke wereld loopt de politie over straat, ziet dingen en komt zo nodig in actie. Dat is eigenlijk al meer dan ze online mag doen”, aldus de staatssecretaris in het interview. 

]]>
Mon, 13 Apr 2015 10:22:28 +0200 Staatssecretaris Dijkhoff: ‘Cybercrime begint Nederlandse economie te raken’ http://executive-people.nl/item/527091/staatssecretaris-dijkhoff-a-cybercrime-begint-nederlandse-economie-te-rakena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg