Nieuws Nieuws http://executive-people.nl http://executive-people.nl/item/25/nieuws.html Tue, 01 Sep 2015 01:12:27 +0100 FeedCreator 1.7.2-ppt (info@mypapit.net) India onderzoekt manipuleren van zoekresultaten door Google http://executive-people.nl/item/535194/india-onderzoekt-manipuleren-van-zoekresultaten-door-google.html De Indiase mededingingsautoriteit CCI is een onderzoek gestart naar Google. De Amerikaanse IT-gigant maakt volgens meerdere bedrijven in India misbruik van zijn marktpositie door eigen diensten bewust hoger te laten eindigen in de zoekresultaten. Google riskeert een forse boete die kan oplopen tot 1,4 miljard dollar.

The Economic Times meldt dat ruim dertig grote internetbedrijven bij de CCI hebben geklaagd over Google’s werkwijze. Het gaat onder andere om Facebook, Nokia’s kaartenafdeling HERE, MakeMy-Trip.com en Flipkart. Indien Google in het onderzoek schuldig wordt bevonden kan het bedrijf een boete opgelegd krijgen die kan oplopen tot 10% van zijn winst. Google draaide in 2014 ruim 14 miljard dollar winst, wat betekent dat de boete kan oplopen tot 1,4 miljard dollar.

‘Wij worden bewust benadeeld’
De bedrijven zijn van mening dat zij door Google bewust worden benadeeld in de zoekresultaten van diens zoekmachine. Google zou eigen diensten voorrang geven en bewust hoger laten eindigen in de zoekresultaten. Ook bedrijven die meer geld investeren in advertenties via Google’s advertentienetwerk AdWords zouden voorrang krijgen in de zoekresultaten. Google krijgt tot 10 september de tijd te reageren op de aantijgingen.

In Europa loopt een vergelijkbaar onderzoek door de Europese Commissie. Ook hier wordt Google beschuldigd een eigen dienst bewust hoger te laten eindigen in de zoekresultaten, namelijk Google Shopping. Google kan in Europa een boete opgelegd krijgen die kan oplopen tot ruim 6 miljard dollar. Google wees onlangs in een lange formele reactie de officiële aanklacht die inmiddels tegen het bedrijf is ingediend van de hand en stelt niets fout te doen.

]]>
Mon, 31 Aug 2015 15:05:11 +0200 India onderzoekt manipuleren van zoekresultaten door Google http://executive-people.nl/item/535194/india-onderzoekt-manipuleren-van-zoekresultaten-door-google.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Hoog opgeleide werklozen worden omgeschoold tot software engineer http://executive-people.nl/item/535191/hoog-opgeleide-werklozen-worden-omgeschoold-tot-software-engineer.html De Hogeschool van Amsterdam (HvA) start met het project ‘Make IT Work’. Met behulp van het project worden hoog opgeleide werklozen omgeschoold tot software engineer.

Cijfers van het Amsterdam Economic Board tonen aan dat er in de regio Amsterdam zo’n 12.000 ICT-vacatures openstaan, terwijl er tegelijkertijd sprake is van een hoge (jeugd)werkloosheid. Met het project ‘Make IT Work’ wil de HvA deze mismatch aanpakken. Het project is onderdeel van het regioplan ‘Werk maken van talent’ van de Amsterdam Economic Board.

Bachelor- of masterdiploma
Alle studenten die binnen het omscholingsproject aan de slag gaan hebben een bachelor- of masterdiploma op zoek. De vooropleidingen zijn zeer uiteenlopend, zoals geschiedenis criminologie en celbiologie. Ronald Kleijn, HvA-projectleider van Make IT Work: ”De diverse achtergronden zijn op zich geen probleem. Het gaat erom dat de ICT’er in spé gemotiveerd is, analytisch is aangelegd en inzicht heeft om te programmeren. Dan moet de omscholing zeker lukken.”

De cursisten gaan de eerste vijf maanden fulltime onderwijs volgen bij de HvA. In het tweede semester gaan zij een half jaar lang vier dagen per week aan de slag bij één van de aangesloten werkgevers bij het project. De cursisten ontvangen meteen eensalaris. Daarnaast volgen de cursisten een semester lang één dag per week onderwijs bij de HvA. Na het gehele traject succesvol te hebben afgerond ontvangen de cursisten een certificaat op hbo-niveau met skills van een software engineer.

]]>
Mon, 31 Aug 2015 15:01:36 +0200 Hoog opgeleide werklozen worden omgeschoold tot software engineer http://executive-people.nl/item/535191/hoog-opgeleide-werklozen-worden-omgeschoold-tot-software-engineer.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Visie: Boetebeleid en bangmakerij informatieveiligheid werkt averechts http://executive-people.nl/item/534730/visie-boetebeleid-en-bangmakerij-informatieveiligheid-werkt-averechts.html Ook onlangs werden we weer opgeschrikt door het zoveelste bericht over de dramatische beveiliging van online systemen: "4 jaar na Lektober is Nederland nog steeds lek". De overheid en hun toezichthouders eisen van bedrijven dat ze de privacy van hun gebruikers beschermen. Organisaties kunnen zelfs boetes opgelegd krijgen. Het huidige boetebeleid en de bangmakerij over informatieveiligheid werkt echter juist vooral averechts.

De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) stelt dat bedrijven die persoonsgegevens van hun gebruikers of klanten opslaan, deze ‘adequaat moeten beveiligen’.  Wie dat niet doet riskeert hoge boetes als het mis gaat. De overheid, het WEF (World Economic Forum) en vele andere organisaties roepen bedrijven en overheden op om serieus aandacht te besteden aan informatieveiligheid en het onderwerp security op de directie-agenda te plaatsen. Je zou verwachten dat dit ondernemers zo langzamerhand aan het denken zet. Het gaat tenslotte om grote risico's, die zelfs impact kunnen hebben op het voortbestaan van hun onderneming. Desondanks is het effect van dergelijke berichten, het dreigen van de overheid en de awareness campagnes gering. De actiebereidheid van ondernemers in het MKB blijft onverminderd laag en de budgets voor security bij het MKB stijgen maar mondjesmaat.

Dreigen is contraproductief

Wijzen op de ernst van security en dreigen met boetes is niet effectief. Het leidt juist tot het tegenovergestelde van wat we willen bereiken. Dat komt door het gevoel dat het beleid bij MKB ondernemers oproept. Bangmakerij werkt bij ondernemers averechts. Het maakt ondernemers niet duidelijk wat zij moeten of kunnen doen om zich beter te beschermen, terwijl de berichtgeving wél leidt tot een gevoel van onmacht en gelatenheid. Een onwenselijke combinatie.

Een MKB ondernemer is gewend om tegen de stroom in te zwemmen en ondanks vermeende onmogelijkheden en risico's te volharden in zijn of haar visie en aanpak. Wie als ondernemer te horen krijgt dat iets niet kan of riskant is, is al snel geneigd juist harder in te zetten op deze lijn. Bovendien hebben ondernemers een hekel aan het investeren in het vermijden van risico's. Ze zijn juist gewend om hun geld en energie te steken in de kansen en niet in de onmogelijkheden of problemen.

Veel onduidelijkheid

De onduidelijkheid van het huidige beleid maakt het voor veel ondernemers nog veel gecompliceerder. De wet stelt dat bedrijven gegevens ‘adequaat moeten beveiligen’. Dit geeft weinig duidelijkheid en is net zo vaag als de opmerking dat bedrijven ‘naar de stand der techniek iets aan brandveiligheid moet doen’. Betekent dit dat de ondernemer een rookmelder moet opnemen? Of juist dat permanent een brandweerauto met bemanning voor de deur moet staan? Beide zijn mogelijk met de stand der techniek, terwijl niemand hem kan vertellen of hij daarmee de risico's af kan wenden of een boete kan voorkomen.

Het meest contraproductieve aan de huidige aanpak is echter het gevoel van onmacht en gelatenheid dat de griezelverhalen en dreigingen bij de ondernemer oproept. Deze verhalen geven het beeld dat het gevecht tegen hackers, online bedreigingen en de overheid dweilen met de kraan open is. FBI director Robert Mueller verwoordde het al in 2012 als volgt: "I am convinced that there are only two types of companies: those that have been hacked and those that will be. And even they are converging into one category: companies that have been hacked and will be hacked again." Ondernemers vragen zich hierdoor al snel af waarom zij zouden investeren in veiligheid als zij hackers toch niet buiten de deur kunnen houden.

‘We weten het nou wel van die lekken’

Een typische reactie van een bestuurder die ik onlangs uit de mond van een security expert mocht optekenen is: "Ach, dat van die lekken, dat weten we nu wel zo langzamerhand wel. Maar mijn websitebouwer zegt dat het best meevalt, en die vertrouw ik. En weet je, als ze echt binnen willen komen lukt ze dat echt wel. En die boetes? Die krijg je toch wel als ze (de overheid) willen. Kijk maar naar KPN, die doen van alles aan veiligheid en kregen een boete van een paar ton."

Kortom, de negatieve aanpak is funest voor de motivatie van bedrijven om te investeren in informatieveiligheid. En het "boy cries wolf" effect zorgt bovendien voor verlamming. We moeten onze aandacht niet langer richten op negatieve verhalen, maar juist op kansen. Ondernemers zouden verteld moeten worden hoe zij door serieus werk te maken van informatieveiligheid het vertrouwen in hun dienstverlening kunnen verbeteren, en dat zij door te investeren harder kunnen groeier dan een collega die dat niet doet. Ook zou beter uiteen moeten worden gezet hoe het imago en profiel van een secure ondernemer in zijn voordeel kan werken.

Houd het boete-instrument voorlopig in de kast

Ook de overheid heeft in dit verhaal een verantwoordelijkheid. Die moet het boete-instrument beslist in de kast houden totdat veel duidelijker is wat een security baseline, een minimaal pakket van maatregelen voor bescherming van informatie en privacy, feitelijk inhoudt en wat er van de ondernemers op dat gebied mag worden verwacht. Alleen dan heeft het zin om te dreigen met boetes om ondernemers die zulke maatregelen niet nemen tot actie te dwingen. Over het nut en noodzaak voor zo’n security baseline vertel ik u binnenkort meer in een andere blog!

Michiel Steltman is directeur DINL

]]>
Mon, 31 Aug 2015 14:48:37 +0200 Visie: Boetebeleid en bangmakerij informatieveiligheid werkt averechts http://executive-people.nl/item/534730/visie-boetebeleid-en-bangmakerij-informatieveiligheid-werkt-averechts.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Meerderheid IT-afdelingen is niet voorbereid op concurrentiebedreigingen http://executive-people.nl/item/535110/meerderheid-it-afdelingen-is-niet-voorbereid-op-concurrentiebedreigingen.html Het Oracle Cloud Agility-onderzoek laat zien dat bedrijven in Europa, het Midden-Oosten en Afrika overschatten hoe flexibel (‘agile’) ze zijn. Terwijl de meerderheid van de bedrijven denkt flexibel te zijn, toont het onderzoek van Oracle aan dat veel bedrijven niet in staat zijn om de werkdruk flexibel te beheren en nieuwe applicaties snel te ontwikkelen en in gebruik te nemen. Zij zijn daardoor slecht voorbereid op het omgaan met concurrentiebedreigingen. De studie laat ook zien dat er weinig bewustwording is onder bedrijven over hoe technologieën zoals Platform-as-a-Service (PaaS) kunnen helpen bij het inspelen op deze uitdagingen.
 
Voor de Oracle Cloud Agility-studie werden 1.004 medewerkers van grote bedrijven in de EMEA-regio ondervraagd uit Frankrijk, Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk namen deel aan het onderzoek.  62 procent beschouwt de eigen organisatie als flexibel (dat wil zeggen: in staat om in te spelen op nieuwe zakelijke kansen of nieuwe producten, of om diensten snel te ontwikkelen).  
 
De respondenten zijn duidelijk over de voordelen van agility. 78 procent noemt de mogelijkheid om snel nieuwe bedrijfsapplicaties te ontwikkelen, testen en in gebruik nemen belangrijk of zeer belangrijk voor het succes van hun bedrijf. Bijna een derde (30 procent) gelooft dat een effectieve inzet van applicaties en diensten de belangrijkste factor is voor zakelijk succes als het gaat om IT-infrastructuur.
 
De studie laat ook zien dat de concurrentie-impact van agility erg belangrijk is voor bedrijven. Zo zegt 27 procent dat het vermogen van een concurrent om sneller een innovatieve klantenservicedienst te lanceren een topbedreiging vormt. 58 procent van de bedrijven heeft geen IT-infrastructuur beschikbaar die een antwoord kan bieden op zo’n bedreiging. 
 
Volgens het onderzoek maken bedrijven weinig gebruik van de flexibiliteit die PaaS biedt. 59 procent van de bedrijven in de EMEA-regio is niet in staat of om de werkdruk te verplaatsen tussen public, private en hybride cloud of on-premise applicaties te migreren naar de cloud, of weet niet of ze dat kunnen. Slechts 44 procent van de bedrijven is in staat om nieuwe mobiele bedrijfsapplicaties binnen zes maanden te ontwikkelen, testen en in gebruik te nemen. Slechts 27 procent kan dat binnen een maand. 
 
“Er is een gebrek aan bewustwording over de vraag hoe bedrijven flexibeler kunnen worden. Terwijl vele zichzelf al beschouwen als agile, zijn de meeste niet in staat de kracht van PaaS-oplossingen te gebruiken bij het snel lanceren van nieuwe diensten”, zegt Tino Scholman (foto), Vice President Oracle Cloud EMEA. “Wij willen deze kloof dichten door bedrijven te laten zien hoe de juiste cloudoplossing hen kan helpen sneller te reageren op markomstandigheden om zo de concurrentie voor te blijven.”
 
Het onderzoek laat zien dat bedrijven niet goed beseffen hoe PaaS kan helpen bij het verbeteren van de operationele wendbaarheid. Slechts 34 procent zegt een volledig begrip te hebben van PaaS, terwijl 20 procent aangeeft geen idee te hebben wat het inhoudt. Van de respondenten die zeggen te weten wat PaaS is, noemt slechts 28 procent de tijdwinst bij applicatieontwikkeling als voordeel. Dat is ver achter strategische voordelen zoals besparingen op kosten van de interne IT-infrastructuur (45 procent). 
 
“De beste PaaS-oplossingen, waaronder het Oracle Cloud Platform, bieden agility zoals die nog niet eerder is vertoond. Met simpele integratie in bestaande IT-infrastructuren helpt het Oracle Cloud Platform bedrijven bij het direct reageren op klantvragen door nieuwe diensten. Tegelijkertijd wordt innovatie rond interne bedrijfsapplicaties gestimuleerd”, aldus Tino Scholman
 
Wilt u meer weten over hoe u uw innovatieve ideeën tot stand kan laten komen zonder beslommeringen? Kom dan naar deOracle Cloud Day 2015 op 6 oktober in Hart van Holland te Nijkerk.

]]>
Mon, 31 Aug 2015 13:01:56 +0200 Meerderheid IT-afdelingen is niet voorbereid op concurrentiebedreigingen http://executive-people.nl/item/535110/meerderheid-it-afdelingen-is-niet-voorbereid-op-concurrentiebedreigingen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Stibo Systems ziet omzet groeien http://executive-people.nl/item/535187/stibo-systems-ziet-omzet-groeien.html Stibo Systems, leverancier van multidomein Master Data Management (MDM) oplossingen, sluit haar boekjaar positief af met een omzetstijging van 28% en een winstverdubbeling. Het bedrijf ziet de vraag naar de MDM oplossing STEP toenemen.

Het bedrijf is sinds 2011 gegroeid. Het bedrijf zag haar winst tussen 2011 en 2015 verdrievoudigen en haar marktaandeel met 15% groeien. Het aantal werknemers is in de periode gestegen van 250 naar 450 werknemers.

Verschillende grote bedrijven maken gebruik van de MDM oplossing STEP van Stibo Systems. Onder andere Mercedes Benz, Kraft Foods, Saint-Gobain, Sainsbury ‘s en Toyota sloten recentelijk een strategisch partnership met Stibo Systems.

]]>
Mon, 31 Aug 2015 12:08:49 +0200 Stibo Systems ziet omzet groeien http://executive-people.nl/item/535187/stibo-systems-ziet-omzet-groeien.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bijna de helft van de securityproblemen wordt veroorzaakt door werknemers http://executive-people.nl/item/535182/bijna-de-helft-van-de-securityproblemen-wordt-veroorzaakt-door-werknemers.html IT-managers vermoeden dat medewerkers 43% van de beveiligingsincidenten veroorzaken. Om dit tegen te gaan installeert meer dan de helft van de ondervraagde beslissers (54%) bij hun organisatie zogenaamde containers op smartphones en tablets. Slechts een derde van de respondenten geeft aan dat scheiden van particuliere en zakelijke content een belangrijke doelstelling van de oplossing is.

Dit blijkt uit het IDC-onderzoek 'Mobile Security 2015'. Matrix42, softwareleverancier van werkplekbeheeroplossingen, stelt dat een fundamentele strategiewijziging de enige manier is om deze bedreigingen onder controle te krijgen. Veel organisaties zoeken naar expertise om het groeiende aantal smart devices en de snelle innovaties op een veilige manier het hoofd te bieden. Anne-Jan van der Vlugt, Country Manager Benelux bij Matrix42, zegt hierover: “IT-organisaties moeten mobility zien als een mogelijkheid om interactie te creëren met de gebruikers. Er moet een gebruikersgerichte infrastructuur worden ontwikkeld, die context biedt en aansluit bij de stijl van de gebruiker. Een infrastructuur die eenvoudig, veilig en schaalbaar is. Dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat IT veilig kan worden beheerd, zowel intern als extern. Een multi-platform EMM-oplossing kan dit bewerkstelligen.”

De veiligheid van mobiele apps is voor veel bedrijven een toenemend probleem. Voornamelijk wanneer werknemers ongeautoriseerde apps van publieke appstores downloaden. Volgens 28% van de respondenten is dit één van de drie belangrijkste beveiligingsrisico’s van mobiele technologie. Een ander risico is het delen van interne documenten via publieke file-sharing tools, 52% van de gebruikers maakt zich hier schuldig aan.

]]>
Mon, 31 Aug 2015 11:32:10 +0200 Bijna de helft van de securityproblemen wordt veroorzaakt door werknemers http://executive-people.nl/item/535182/bijna-de-helft-van-de-securityproblemen-wordt-veroorzaakt-door-werknemers.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Paul Bron wordt algemeen directeur Schneider Electric Nederland http://executive-people.nl/item/535180/paul-bron-wordt-algemeen-directeur-schneider-electric-nederland.html Paul Bron (49) wordt per 1 oktober 2015 de nieuwe algemeen directeur Nederland. Hij neemt daarmee de taken van Marcel Spijkers over, die binnen Schneider Electric de functie VP Marketing Simplification heeft gekregen.

Bron richt zich in de komende periode op het verder uitbreiden van de volledig geïntegreerde oplossingen voor energiemanagement, smart grids en smart cities. Deze activiteiten op het gebied van intelligent energiebeheer ondersteunen organisaties en instellingen bij het verlagen van de kosten.

Ervaring Paul Bron

Paul is geen onbekende binnen Schneider Electric. Hij heeft twaalf jaar als EMEA General Manager voor APC gewerkt, dat in 2007 is overgenomen door Schneider Electric. Vanaf november 2012 heeft hij als vice-president gewerkt voor de IT-business unit van Schneider Electric in Nederland. Bron heeft deze business unit succesvol getransformeerd naar een meer oplossings- en servicegerichte organisatie. Naast het uitbreiden van de datacenterconsultancydiensten is hij ook verantwoordelijk geweest voor het opzetten van tal van strategische samenwerkingen met partners. Hiermee heeft Bron een aanzienlijke impuls gegeven aan de omzetgroei van de IT-afdeling van Schneider Electric. Dankzij de zeer goede resultaten die Bron heeft weten te behalen, was hij de aangewezen kandidaat voor het opvolgen van Marcel Spijkers, zo meldt Schneider Electric.

Paul Bron is blij met zijn nieuwe functie: "Begin 2015 is er binnen Schneider Electric al een start gemaakt met de transformatie naar een klantgericht model. We richten ons hierbij onder meer op een nauwe samenwerking met partners, zodat we gezamenlijk de meest optimale oplossingen voor organisaties ontwerpen. De richting die we voor Nederland hebben gekozen, sluit aan bij de strategie die Schneider Electric wereldwijd heeft ingezet. Door deze focus op partnerships en het centraal stellen van de behoeften van onze klanten zie ik op meerdere gebieden nog meer groeimogelijkheden, die we de komende periode gaan vormgeven. Ik kijk ernaar uit deze nieuwe stap te zetten."

Nieuwe functie voor Marcel Spijkers

Marcel Spijkers gaat zich toeleggen op het vereenvoudigen van de organisatie voor alle entiteiten van Schneider Electric wereldwijd (Landenorganisaties, Business Units en Global Functions). Hij heeft de afgelopen jaren de Nederlandse organisatie geleid. In deze functie is hij 4,5 jaar lang verantwoordelijk geweest voor het realiseren van ambitieuze groeidoelstellingen en het verbeteren van de commerciële successen. Spijkers heeft altijd een sterke focus gehad op business development en het verbeteren van de sales- en serviceactiviteiten. Zo heeft hij de projectenafdeling vormgegeven en services op de kaart gezet. Het resultaat hiervan is dat Schneider Electric van een productenorganisatie is getransformeerd naar een concern dat totaaloplossingen biedt. Ook is hij betrokken geweest bij het opzetten van meerdere strategische partnerships. De prestaties van Spijkers zijn door Schneider Electric sterk gewaardeerd. In combinatie met zijn uitgebreide managementervaring is hij dan ook gevraagd zijn carrière binnen het concern een internationale impuls te geven, zo meldt Schneider Electric.

WK

 

]]>
Mon, 31 Aug 2015 11:00:48 +0200 Paul Bron wordt algemeen directeur Schneider Electric Nederland http://executive-people.nl/item/535180/paul-bron-wordt-algemeen-directeur-schneider-electric-nederland.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Visie: Integratie technologie topprioriteit van ICT’ers in bedrijfsleven http://executive-people.nl/item/534973/visie-integratie-technologie-topprioriteit-van-icta-ers-in-bedrijfsleven.html Voor ICT-afdelingen ligt de belangrijkste focus op het optimaliseren en versnellen van processen, zo blijkt uit recent onderzoek uitgevoerd door Novio Data in opdracht van KPN. Voor dit onderzoek werden ruim 400 ICT- en business managers ondervraagd. In lijn met andere technologische ontwikkelingen is de verwachting dat organisaties steeds meer op zoek gaan naar vereenvoudiging van de ICT-structuur.

Weinig tijd voor innovatie

De ontwikkelingen op het gebied van ICT gaan razendsnel. Meer dan de helft (54%) van de ondervraagde organisaties heeft het gevoel dat ze niet genoeg tijd hebben om de ontwikkelingen goed bij te houden en daardoor niet alle mogelijkheden van de nieuwe technologie kunnen benutten. Bovendien geeft veertig procent van de ICT-managers aan dat er onvoldoende tijd is om zich bezig te houden met innovatie.

Onderscheiden van concurrent

Organisaties zijn op zoek naar nieuwe oplossingen om efficiënter te kunnen werken en zo beter in te spelen op veranderingen in de markt. De concurrentiedruk is groot. Innovatie van producten en diensten maakt ondernemingen onderscheidend en hun kans om succesvol te zijn, wordt groter. Ook voelen organisaties de druk van de toenemende vraag van medewerkers die flexibel willen werken. Ze willen ongeacht plaats of tijd hun werk kunnen doen en overal en altijd bereikbaar zijn. Het integreren van ICT en telecom is voor een kwart van de ICT-managers de grootste uitdaging.

Geen gescheiden werelden

Voor veel organisaties zijn in de bedrijfsvoering telecom en ICT nog twee gescheiden werelden. Maar in de techniek geldt dit al lang niet meer. Alle data en communicatie gaat door de lucht of door de dezelfde kabel en maakt dat integratie organisaties veel kan opleveren. Met integratie van ICT en telecom zijn er snel stappen vooruit te maken. De voordelen zijn op verschillende fronten te behalen. Zoals bijvoorbeeld in efficiëntere bedrijfsprocessen. Daarnaast kan een geïntegreerde communicatieoplossing waarbij vaste en mobiele telefonie, internet en online bedrijfssoftware zijn samengevoegd, medewerkers veel productiever laten samenwerken.

Meer inzichtelijkheid

Het beheer van een geïntegreerd systeem vergroot bovendien de inzichtelijkheid van de kosten ten aanzien van telecom. In het onderzoek geeft meer dan de helft van de business- en ICT managers aan dat ze nu slechts in grote lijnen een overzicht hebben van alle lopende ICT- en telecomabonnementen. Daarnaast geeft 46% aan te maken hebben gehad met zakelijke mobiele telefoonabonnementen die niet meer gebruikt worden. Wanneer telecom en ICT gekoppeld zijn in één oplossing is het veel eenvoudiger om bij nieuwe of vertrekkende werknemers alles in één keer te regelen en lopen er ook geen overbodige abonnementen door. Bij een geïntegreerd systeem in de cloud, wordt de beheerder bovendien ontzorgt op het gebied van updates. De cloud-leverancier zorgt ervoor dat de software altijd up-to-date is en dat medewerkers dus werken met de nieuwste versie.

Beter anticiperen

Vereenvoudiging van de ICT-structuur, maakt processen binnen een organisatie sneller en efficiënter. Integratie van ICT en telecom kan daar een grote bijdrage aan leveren. Als er bijvoorbeeld een nieuwe medewerker start, is één handeling voldoende om zowel een gebruikersaccount als een mobiel nummer aan te vragen. Geen overbodige luxe in een tijd waarin werken met een flexibele schil aan de orde van de dag is. De vereenvoudiging van de ICT-structuur en de integratie van ICT en telecom stelt organisaties beter in staat te anticiperen op veranderingen en geeft de ICT-afdeling de ruimte om verschillende technologieën eenvoudiger te koppelen.

Remco Vermeulen is Manager KPN ÉÉN Grootzakelijk bij KPN Zakelijke Markt

]]>
Mon, 31 Aug 2015 09:32:26 +0200 Visie: Integratie technologie topprioriteit van ICT’ers in bedrijfsleven http://executive-people.nl/item/534973/visie-integratie-technologie-topprioriteit-van-icta-ers-in-bedrijfsleven.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Markt voor vaste telefoonlijnen is verzadigd http://executive-people.nl/item/535103/markt-voor-vaste-telefoonlijnen-is-verzadigd.html In het tweede kwartaal van 2015 daalde het aantal vaste telefoonaansluitingen in Nederland met 1.000 lijnen naar 6,279 miljoen op 30 juni. Dat blijkt uit de nieuwste editie van het Dutch Fixed Telephony Market-rapport van Telecompaper. Traditionele telefonie bleef dalen, namelijk 5,4 procent minder voor PSTN en 1,1 procent minder voor WLR (Wholesale Line Rental), De groei van 0,9 procent van digitale telefonie naar 5,427 miljoen aansluitingen kon deze daling niet compenseren.

De grootste aanjager voor groei van digitale telefonie was VoIP via glasvezel met 5,4 procent in het tweede kwartaal. Tegelijkertijd groeide DSL-VoIP met 0,9 procent naar bijna 2,05 miljoen aansluitingen, waarmee de grote marketingacties voor triple play-diensten door Vodafone en KPN en haar merken Telfort en XS4ALL hun effecten laten zien. De groei van DSL- en glasvezel-VoIP was voldoende om een daling van 0,8 procent in het aantal VoIP-lijnen via kabel naar bijna 2,67 miljoen te compenseren.

“Het verlies van marktaandeel door de kabelaars bevestigt onze analyse dat er een verzadigingspunt is bereikt ten aanzien van het maximaal te verkopen vaste telefoonlijnen“, aldus Kamiel Albrecht, Telecompaper-analist en schrijver van het rapport. “Telefonie voor 1,45 euro als goedkope toevoeging aanbieden, wat Ziggo in april is gaan doen, heeft nog geen positief effect gehad op het aantal vaste telefonieaansluitingen.” Telecompaper verwacht dat een soortgelijk verzadigingseffect zal gaan optreden voor glasvezel in 2015 en voor DSL in 2017. De gemiddelde groei per jaar voor de periode 2015 tot en met 2019 zal daardoor 0,1 procent bedragen.

Het kwartaalrapport bevat ook een inschatting van de omzet* uit vaste telefonie voor de massamarkt (consumenten en SOHO). Voor het tweede kwartaal is die omzet 303 miljoen euro, een daling van 1,8 procent vergeleken met het eerste kwartaal. Het Dutch Fixed Telephony Market 2015 Q2-rapport bevat ook een gedetailleerde voorspelling voor ontwikkelingen in de omzet uit vaste telefonie voor de periode 2015-2019, inclusief verwachte marktaandelen per technologie.

]]>
Mon, 31 Aug 2015 08:34:05 +0200 Markt voor vaste telefoonlijnen is verzadigd http://executive-people.nl/item/535103/markt-voor-vaste-telefoonlijnen-is-verzadigd.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nationale ombudsman: ‘Toezicht op AIVD en MIVD moet onafhankelijk en gescheiden blijven’ http://executive-people.nl/item/535091/nationale-ombudsman-a-toezicht-op-aivd-en-mivd-moet-onafhankelijk-en-gescheiden-blijvena.html De nationale ombudsman Reinier van Zutphen noemt het onwenselijk dat de Commissie van Toezicht op Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) verantwoordelijk wordt voor de klachtbehandeling over de inlichtingendienst AIVD en MIVD. Deze behandeling zou altijd onafhankelijk en duidelijk gescheiden moeten blijven.

Dit stelt de ombudsman in een reactie op het conceptwetsvoorstel Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdienst van minister Plasterk, waarin de aftapbevoegdheid van inlichtingendienstn wordt uitgebreid. In een brief wijst de ombudsman de minister op het risico dat klachtbehandeling niet langer onafhankelijk en onpartijdig is, terwijl het uitbreiden van de bevoegdheden van de inlichtingendiensten juist om meer onafhankelijk rechtsbescherming vraagt.

Eerstelijns en tweedelijns klachtbehandeling
Op dit moment kunnen mensen een klacht over de AIVD en MIVD indienen bij de verantwoordelijke minister. De CTIVD adviseert de minister vervolgens over deze klachten, wat eerstelijns klachtbehandeling wordt genoemd. Indien de indiener van een klacht het niet eens is met de wijze waarop de minister de klacht heeft afgehandeld? Dan kan de indiener terecht bij de Nationale Ombudsman, wat tweedelijns klachtbehandeling wordt genoemd.

In het wetsvoorstel verandert deze situatie en wordt de tweedelijns klachtbehandeling niet langer uitgevoerd door de Nationale Ombudsman, maar door het CTIVD. Reinier van Zutphen stelt in zijn brief dat mensen niet terecht zouden moeten komen bij een klachtbehandelaar die verbonden is met de toezichthouder. De nieuwe structuur kan volgens de ombudsman gaan leiden tot het verwijt dat "de slager zijn eigen vlees keurt".

Onafhankelijk en onpartijdig instituut
De ombudsman wil dat het waarborg wordt gegeven dat de klachtenbehandeling op een objectieve wijze wordt uitgevoerd door een onafhankelijk en onpartijdig instituut. Hij adviseert minister Plasterk dan ook te zorgen dat de klachtbehandeling ‘daadwerkelijk en zichtbaar gescheiden’ plaatsvindt van het toezicht.

]]>
Sun, 30 Aug 2015 13:41:11 +0200 Nationale ombudsman: ‘Toezicht op AIVD en MIVD moet onafhankelijk en gescheiden blijven’ http://executive-people.nl/item/535091/nationale-ombudsman-a-toezicht-op-aivd-en-mivd-moet-onafhankelijk-en-gescheiden-blijvena.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Uber neemt hackers aan die auto op afstand wisten te stoppen http://executive-people.nl/item/535090/uber-neemt-hackers-aan-die-auto-op-afstand-wisten-te-stoppen.html Uber, het bedrijf achter de populaire en controversiële taxi-app Uber, neemt een tweetal beveiligingsexperts in dienst die eerder auto’s wisten te hacken. Vermoedelijk gaan de experts zich bij Uber ook richten op security.

Reuters meldt dat het gaat om Charlie Miller en Chris Valasek. Beide zijn onder andere bekend geworden met het hacken met een Chrysler Jeep Cherokee, die zij in juli op afstand tot stilstand wisten te brengen.

De overstap van Miller en Valasek is door Uber niet officieel bekend gemaakt. Zowel Miller als Valasek bevestigen de overname echter wel op hun eigen Twitter-accounts. 

]]>
Sun, 30 Aug 2015 12:11:02 +0200 Uber neemt hackers aan die auto op afstand wisten te stoppen http://executive-people.nl/item/535090/uber-neemt-hackers-aan-die-auto-op-afstand-wisten-te-stoppen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'EMC overweegt zich door VMware over te laten nemen' http://executive-people.nl/item/535089/emc-overweegt-zich-door-vmware-over-te-laten-nemen.html EMC bekijkt volgens Re/Code de optie om door zijn zusterbedrijf VMware te worden overgenomen in vorm van een 'downstream merger'. Hierbij wordt EMC een onderdeel van VMware. Eerder werd dit door diverse media gemeld en ontkend VMware ceo Pat Gelsinger (foto), maar de geruchtenstroom blijft aanhouden. VMware heeft nu een marketcap van zeker 6 miljard dollar.

EMC bezit 80 procent van alle VMware aandelen. VMware is onderdeel van de EMC Federatie, samen met Pivotal, RSA en EMCII (storage).

Andere scenario's zijn dat EMC VMware koopt, EMC verkoopt VMware aan HP, of EMC fuseert via een overname met HP of Dell. HP en EMC hebben eerder naar verluidt fusiegesprekken gevoerd maar die zijn gestopt.

Achter de schermen heeft EMC te maken met activistische aandeelhouder Elliott Management die zich meer laat gelden. EMC staat sinds eind 2014 onder druk van de activistische investeerder Elliott Management die een spin off wil van VMware. Elliott Management wil het liefst de EMC Federatie opsplitsen die bestaat uit VMware, Pivotal, RSA en de EMC Information Infrastructure. EMC ceo Joe Tucci zegt echter dat deze federatie de beste oplossingen aan klanten biedt. Tucci houdt zich goed staande tegenover Elliott Management. Toch moet er binnenkort een opvolger gevonden voor Joe Tucci die met pensioen gaat.

Aan de top bij de EMC Federatie wareb overigens er een paar veranderingen te bespeuren. Zo hebben VMware cto Ben Fathi en de EMC-veteraan Chuck Hollis het bedrijf hebben verlaten.

WK

]]>
Sun, 30 Aug 2015 09:41:54 +0200 'EMC overweegt zich door VMware over te laten nemen' http://executive-people.nl/item/535089/emc-overweegt-zich-door-vmware-over-te-laten-nemen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
De cloud wordt door steeds meer bedrijven omarmd http://executive-people.nl/item/535088/de-cloud-wordt-door-steeds-meer-bedrijven-omarmd.html De cloud levert bedrijven steeds meer op. De technologie wordt dan ook in toenemende mate door organisaties omarmd.

Dit blijkt uit een onderzoek van IDC en Cisco genaamd 'Don’t Get Left Behind: The Business Benefits of Achieving Greater Cloud Adoption'. 53% van alle IT-experts melden in het onderzoek dat het gebruik van cloud tot meer omzet leidt en hen helpt bij het uitrollen van een digitale strategie. Ook zorgt cloud voor meer flexibiliteit en kostenbesparingen. Vooral Amerikaanse bedrijven omarmen de cloud, daarna volgen Europese.

De private cloud is op dit moment populairder dan de public cloud. 27% van de bedrijven gebruikt de private cloud, terwijl 17% van plan is dit te gaan doen. De public cloud wordt door 24% van de bedrijven gebruikt, terwijl 13% plannen heeft voor de implementatie hiervan. 

 cisco-bca-infobrief.pdf

WK

]]>
Sun, 30 Aug 2015 09:40:07 +0200 De cloud wordt door steeds meer bedrijven omarmd http://executive-people.nl/item/535088/de-cloud-wordt-door-steeds-meer-bedrijven-omarmd.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Goed proces om datakwaliteit te waarborgen ontbreekt bij veel bedrijven http://executive-people.nl/item/535082/goed-proces-om-datakwaliteit-te-waarborgen-ontbreekt-bij-veel-bedrijven.html Tweederde (67%) van de Nederlandse organisaties heeft geen goed proces ingeregeld om datakwaliteit te waarborgen. Nederland loopt hiermee achter op zowel Frankrijk, Duitsland als het Verenigd Koninkrijk, waar het percentage gemiddeld op 55% ligt. Belgische organisaties staan voor dezelfde uitdaging als Nederland.

Om deze processen in te regelen is een derde van de organisaties van plan om meer kennis in huis te halen door het inzetten van data engineers. 30% van de organisaties geeft aan op zoek te gaan naar data governance developers en data scientists. De laatste groep van 30% besteedt dit liever uit aan een leverancier. 59% hiervan geeft aan liever een samenwerking aan te gaan met twee leveranciers, waar de één branchekennis brengt en de ander een specialist is in analytics.

Gebrek aan toegang tot interne data
De grootste uitdaging voor het goed inregelen van big data-processen is voor ruim een derde (36%) van de Nederlandse top-level leidinggevenden het gebrek aan toegang tot interne data. Technische knelpunten belemmeren hen om big data-strategieën te implementeren binnen de organisatie en daarmee hun datastroom op orde te hebben.

Het rapport van Xerox kan hier worden gedownload.

]]>
Sat, 29 Aug 2015 14:22:16 +0200 Goed proces om datakwaliteit te waarborgen ontbreekt bij veel bedrijven http://executive-people.nl/item/535082/goed-proces-om-datakwaliteit-te-waarborgen-ontbreekt-bij-veel-bedrijven.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Voormalig werkneemster van HP de cel in na fraude van 1 miljoen dollar http://executive-people.nl/item/535075/voormalig-werkneemster-van-hp-de-cel-in-na-fraude-van-miljoen-dollar.html Een voormalige werkneemster van HP moet voor 21 maanden de cel in nadat ze voor 1 miljoen dollar van de bedrijfskas heeft gebruikt voor het financieren van haar 'extravagante en luxe levensstijl' zo meldt de San Diego Union Tribune (SDUT)

Het gaat om Holli Coulman, die tussen 2008 en 2012 assistent was van een senior vice president van de HP Printing Group. Ze gaf luxe uitgaven via American Express creditcards op als reiskosten zo blijkt uit een rapport van de FBI. Van het geld werd onder andere een luxe spa aangeschaft en reisjes naar Hawaii en Europa betaald.

Coulman heef haar spijt betuigd en gaat nu per maand 3000 dollar terugbetalen.

WK

]]>
Sat, 29 Aug 2015 11:56:27 +0200 Voormalig werkneemster van HP de cel in na fraude van 1 miljoen dollar http://executive-people.nl/item/535075/voormalig-werkneemster-van-hp-de-cel-in-na-fraude-van-miljoen-dollar.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Sneller innoveren met doordacht security-beleid http://executive-people.nl/item/534782/sneller-innoveren-met-doordacht-security-beleid.html Hebben bedrijven de boot gemist? De eerste iPhone kwam uit in 2007, maar veel organisaties beschikken acht jaar later nog steeds niet over een strategie om hun netwerk te beschermen tegen dreigingen voor mobiele apparaten.

De afgelopen vijf jaar is het aantal medewerkers dat met persoonlijke mobiele apparaten gebruik maakt van het bedrijfsnetwerk explosief gestegen. Ook maken ze gebruik van cloud-applicaties om productiever te kunnen werken, vaak zonder dat dit goedgekeurd is door de werkgever. Hetzelfde geldt voor virtualisatie: het duurde even voordat security-verantwoordelijken werden betrokken bij de discussie over de impact van deze opkomende technologie op de beveiliging. We zien dat maar al te vaak het tempo van innovatie hoger ligt dan de capaciteiten van het bedrijf om het onder controle te houden.

Security als platform voor concurrentievoordeel

Opkomende technologieën zijn cruciaal om te kunnen concurreren in de huidige markt. Ze hebben echter niet alleen een efficiëntere wereld gecreëerd; ze geven criminelen ook de kans op grotere, beter verbonden prooien te jagen. Laatst nog ontdekten Check Point-onderzoekers een kwetsbaarheid in Android, genaamd Certifi-gate, waarmee hackers onbeperkt toegang kunnen krijgen tot mobiele apparaten. Dit demonstreert het gevaar dat organisaties lopen nu steeds meer medewerkers persoonlijke mobiele apparaten gebruiken op de werkvloer. IT-security is dus een noodzakelijkheid, maar tegelijkertijd kan het ook een platform zijn van waaruit concurrentievoordeel mogelijk is.

Met de juiste benadering van mobile security kunnen organisaties juist profiteren van de bloei van innovatieve mobiele oplossingen. Door security-teams vanaf de start van een project te betrekken bij de strategische planning, ligt de focus meer op 'laten we een manier vinden om te bereiken wat we willen zonder dat de organisatie gevaar loopt'. Dat is anders dan security meenemen als bijzaak, wat innovatie in de regel niet ten goede komt.

Zo kunnen bedrijven nieuwe applicaties ondersteunen en leveren die de prestaties van medewerkers een impuls geven, terwijl het vertrouwen en de integriteit van hun merk behouden blijft. Technici en ingenieurs kunnen bijvoorbeeld Google Glass gebruiken om toegang te krijgen tot handleidingen voor problemen waar ze aan werken, of om de dichtstbijzijnde leverancier te vinden voor onderdelen. Zo kan een bedrijf reparatietijden inkorten, het aantal terugroepacties verminderen en meer efficiënte processen ontwikkelen, zonder het risico te lopen dat gevoelige informatie uitlekt.

Security als business enabler

Dus hoewel concurrentie cruciaal is in het bedrijfsleven, is het ook essentieel dat organisaties de juiste security-technologie en het juiste security-beleid in huis hebben. Zo worden aanvallen en indringers voorkomen, blijft hun intellectuele eigendom en consumentendata beschermd en zijn ze beter compliant. Check Point introduceerde recent de Mobile Threat Prevention-oplossing om bedrijven hierbij te helpen.

Door de security-strategie af te stemmen op algemene operationele doelstellingen, kunnen organisaties nieuwe technologieën beoordelen en veilig implementeren. Dit helpt hen volledig te profiteren van nieuwe kansen en groei te versnellen. Het zorgt er tegelijkertijd voor dat de belangrijkste eigendommen van het bedrijf beschermd zijn. Organisaties krijgen pas echt een concurrentievoordeel als zij security als een business enabler zien en aan de kern van hun strategieën plaatsen.

Op 4 en 5 november zal Check Point een theatersessie verzorgen op Infosecurity.nl in de Jaarbeurs Utrecht.

Auteur: Niels den Otter, SE Team Leader Check Point Software Technologies

]]>
Sat, 29 Aug 2015 09:22:26 +0200 Sneller innoveren met doordacht security-beleid http://executive-people.nl/item/534782/sneller-innoveren-met-doordacht-security-beleid.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nieuw investeringsfonds voor internetbranche http://executive-people.nl/item/535079/nieuw-investeringsfonds-voor-internetbranche.html Investeerder Van den Ende & Deitmers gaat verder onder de naam Endeit Capital en maakt de start bekend van haar tweede investeringsfonds. Het nieuwe fonds richt zich volledig op het verstrekken van groeikapitaal aan ondernemingen in de internetbranche en heeft bij aanvang een omvang van 107 miljoen euro.

Mede geïnspireerd door de sterke resultaten van Fund I heeft een groep investeerders zich bij de Endeit Capital oprichters Hubert Deitmers en Joop van den Ende aangesloten als investeerder in het tweede Fonds. Zo is niet alleen European Investment Fund maar ook een aantal oprichters van portfoliobedrijven uit Fund I, waaronder de oprichters van Eyeworks, Metrixlab en Improve Digital, investeerder in Endeit Fund II geworden. Ook enkele andere succesvolle ondernemers zoals de oprichter van Drukwerkdeal, zijn toegetreden. Tenslotte is ook het gehele Endeit Capital investeringsteam als aandeelhouder betrokken.

Vanuit de kantoren in Amsterdam en Hamburg focust het fonds zich in het bijzonder op de Benelux en Duitsland. Vanuit het thema ‘the connected consumer’ richt het fonds zich hoofdzakelijk op bedrijven die actief zijn op het gebied van digitale media & marketing, online commerce & services, edtech en mobiel. Hubert Deitmers: “Ondanks de razendsnelle internetontwikkelingen in de afgelopen jaren, staan wij echt pas aan het begin van de digitale evolutie. Een mooi voorbeeld is dat in de Nederlandse retail nog maar zo’n 5%. online wordt verkocht (exclusief reizen en tickets) terwijl er toch al vele grote online spelers actief zijn. Ik voorzie dat dit percentage in de komende 3 tot 4 jaar op zijn minst gaat verdubbelen. Maar ook vele andere sectoren zullen ‘gedisrupt’ worden onder invloed van ontwikkelingen als de digitalisering van het onderwijs, de digitalisering in de financiële wereld en een toename van het aantal online toepassingen op medisch gebied. Ik ben er van overtuigd dat tal van interessante internetbedrijven in de komende jaren een sterke groei kunnen laten zien. Wij willen hen met dit tweede fonds daar graag bij helpen.”

]]>
Sat, 29 Aug 2015 08:31:00 +0200 Nieuw investeringsfonds voor internetbranche http://executive-people.nl/item/535079/nieuw-investeringsfonds-voor-internetbranche.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Case: Optimale toegangscontrole bij NIBC http://executive-people.nl/item/534980/case-optimale-toegangscontrole-bij-nibc.html Voor financiële instellingen is het cruciaal te weten wie er toegang heeft tot systemen en welke rechten gebruikers hebben binnen applicaties. Niet voor niets zijn dit zaken waar toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) auditeisen aan stelt. NIBC Bank in Den Haag heeft onlangs samen met QS solutions Role Based Access Control (RBAC) ingevoerd. Hiermee kan NIBC Bank op basis van gebruikersrollen toegangen en rechten regelen in systemen en applicaties.

 “We waren al van plan een aantal verbeterslagen te maken in het beheren van onze user accounts, oftewel het identity management”, zegt Peter Groen, Head of IT Strategy, Security and Control bij NIBC. “We hebben het laatste zetje in onze rug gekregen van DNB, de toezichthouder. De DNB verwacht van Nederlandse banken en financiële instellingen dat ze al hun IT-beheerprocessen op een bepaald maturity level hebben. Het verwachte volwassenheidsniveau is level 3, terwijl wij voor identity management op niveau 2 zaten. Daarom hebben we besloten om in 2012 RBAC in te voeren.”

NIBC realiseerde zich snel dat er een softwareapplicatie en een professionele implementatiepartij nodig zijn bij het invoeren van het RBAC-proces. “We hebben binnen de bank het IT-principe ‘Microsoft tenzij’. Dus voor de tooling hebben we gekeken naar Microsoft. De Microsoft Forefront Identity Manager (FIM) en BHOLD software bleken uitstekend te voldoen aan onze eisen en wensen. Vervolgens is gekeken naar wie er expertise heeft in BHOLD en FIM, en wie ons kon helpen bij de implementatie. Zo zijn we bij QS solutions uitgekomen.”

Snelle distributie van toegangsrechten
2013 heeft in het kader gestaan van planning en ontwerp van het rollenmodel, de processen en de tooling. De tooling is vervolgens in begin 2014 in een redelijk kort tijdsbestek neergezet. QS solutions heeft FIM/BHOLD geïnstalleerd en ingericht volgens de eerder ontworpen processen. Ook zijn de noodzakelijke koppelingen met Active Directory en het interne HR-systeem gemaakt. Medio 2014 ging NIBC live met de eerste ‘release’ van het RBAC-proces in FIM en BHOLD.

Na enkele maanden volgde een tweede release om verbeteringen aan te brengen. Groen: “De interfaces met het HR-systeem en Active Directory konden bijvoorbeeld anders worden opgezet waardoor wijzigingen in toegang en autorisaties sneller worden doorgevoerd. Wanneer medewerkers van afdeling veranderen, een nieuwe rol of promotie krijgen, in dienst komen of het bedrijf verlaten wordt dat altijd direct bijgewerkt in het HR-systeem. Door de geautomatiseerde doorgifte naar FIM en BHOLD kunnen medewerkers direct aan de slag met veranderde of nieuwe rechten.”

“Het is echt een leerproces geweest. Er zijn ook wel wat dingen misgegaan, maar dat is altijd in een gecontroleerde situatie gebeurd. Ik denk dat wij in korte tijd een mooie geautomatiseerde RBAC-oplossing hebben neergezet.”

Betrek de business bij RBAC

Een belangrijke les is volgens Groen dat het zaak is altijd de business, de interne klant, bij dergelijke trajecten te betrekken. “Want uiteindelijk is een rollenmodel een weergave van je huidige organisatie. We hebben dan ook in dit project de hele organisatie betrokken bij het samenstellen van het rollenmodel. We hebben met managers gekeken naar de samenstelling van de afdelingen en met hen bepaald wie welke rol heeft en wat een houder van de rol mag doen.”

Een andere tip is aan te sluiten bij bestaande processen en tooling. “Wij hebben BHOLD en FIM uitgerold, maar wij hebben het laten aansluiten bij een bestaande bronadministratie, namelijk ons HR-systeem. Door de geautomatiseerde koppeling zijn er strakke afspraken gemaakt over functiebenamingen en roldefinities. Als bijkomend voordeel is daardoor het HR-systeem, als bronadministratie, zeer betrouwbaar geworden. Het RBAC-proces is iets nieuws, maar de medewerkers hebben niets gemerkt van alle doorgevoerde wijzigingen.”

“HR zorgt voor registratie van (nieuwe) medewerkers in het HR-systeem. De verantwoordelijke contactpersonen in de organisatie, meestal de secretaresses, koppelen de persoon aan het juiste team zodat hij of zij de juiste rollen krijgt. Als onderdeel van het implementatietraject hebben de secretaresses deelgenomen in sessies waarin het nieuwe proces is uitgelegd. Daarmee zijn zij goed voorbereid op de nieuwe werkwijze.”

Resultaat

 “Het grootste compliment dat wij krijgen van onze interne klanten is dat ze niets van het RBAC-proces merken. Doordat we vooraf goed naar hen hebben geluisterd en afspraken hebben gemaakt over rollen en bedrijfsprocessen, hebben we de technische inrichting zonder directe betrokkenheid van de business kunnen doen. We hebben met de managers en medewerkers over rechten gesproken in businesstermen en niet in IT-termen. De IT-afdeling heeft de organisatie dus echt kunnen ontzorgen.”

“En tenslotte: doordat we bij voor ons bekende technologie van Microsoft zijn gebleven, hebben we ervoor gezorgd dat de extra beheerlast van de nieuwe processen, tooling en interfaces uiteindelijk meevalt.” Inmiddels heeft NIBC Bank voor identity management volwassenheidsniveau 3 aangetoond, ondersteund door verschillende interne audits.

]]>
Sat, 29 Aug 2015 08:00:13 +0200 Case: Optimale toegangscontrole bij NIBC http://executive-people.nl/item/534980/case-optimale-toegangscontrole-bij-nibc.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
PQR bestaat 25 jaar http://executive-people.nl/item/535085/pqr-bestaat-jaar.html IT-diensterlener PQR viert zijn 25-jarig jubileum. PQR is voor diverse organisaties een advies- en implementatiepartner voor moderne datacenter-, workspace- en cloudoplossingen.

Ronald Schaap, algemeen directeur van PQR vertelt: "PQR heeft een plaats als ‘trusted advisor’ op de markt veroverd. Het PQR Experience Center wordt goed bezocht, aan de PQR-whitepapers wordt regelmatig gerefereerd en het PQR-magazine Inspire wordt door de lezers gewaardeerd. Klanten vragen PQR om IT-advies vanwege de aanwezige kennis en ervaring. PQR levert veel input voor diverse IT-communities en mag regelmatig sprekers voor wereldwijde IT-conferenties, van bijvoorbeeld HP, Citrix en Microsoft leveren."

“Als we kijken naar hoe de wereld in 25 jaar is veranderd en hoe ver de digitalisering van de maatschappij inmiddels gaat, dan hebben wij altijd vooropgelopen,” vervolgt Schaap. “Wij hebben expertise op het gebied van datacenter, workspace en cloud en bieden daarbij een set aan IT- services. Wij adviseren de klant over de te volgen IT-strategie. Wij ontwerpen en implementeren en ontzorgen onze klanten met een pakket van managed services. De klant zoekt een gesprekspartner die hem adviseert, die IT-services levert en kennis heeft van het gehele traject: visie, strategie, ontwerp, realisatie, migratie, overdracht, beheer en optimalisatie. PQR wordt daarom steeds vaker vanaf het begin af aan betrokken bij de inrichting van IT-omgevingen."

Contact met klanten en het delen van kennis staan bij PQR hoog in het vaandel. "Naast de ontwikkeling van content en actieve inzet van (social) media, organiseert PQR regelmatig workshops, seminars en evenementen. Eén daarvan is het jaarlijks terugkerende kenniscongres IT-Galaxy dat op 8 oktober aanstaande voor de zevende keer wordt georganiseerd. Het wordt een speciale editie in het kader van 25 jaar PQR. IT-Galaxy biedt IT-professional en (IT-)beslisser een waardevolle dag boordevol inspirerende sessies over datacenter, workspace, cloud en IT-strategie", aldus Schaap.

]]>
Fri, 28 Aug 2015 17:51:31 +0200 PQR bestaat 25 jaar http://executive-people.nl/item/535085/pqr-bestaat-jaar.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Steeds meer klantenservice via mobiele apps en sociale netwerken http://executive-people.nl/item/535078/steeds-meer-klantenservice-via-mobiele-apps-en-sociale-netwerken.html Organisaties zetten voornamelijk in op nieuwe klantenservicekanalen, zoals mobiele applicaties en sociale netwerken. Goed presterende serviceteams gebruiken in veel gevallen analyse-tools om proactief klantondersteuning te kunnen leveren.

Dit blijkt uit het ‘2015 State of Service’ rapport van Salesforce onder 1.900 customer service manager en executives wereldwijd. Klanten verwachten tegenwoordig altijd en overal met hun smartphone of via sociale netwerken in contact te kunnen komen met de serviceafdeling van een organisatie. Uit het onderzoek blijkt dat klantgerichte organisaties nu in een hoog tempo proberen innovatieve technologie te adopteren. Op deze manier willen deze organisaties hun klanten gepersonaliseerde service bieden via alle kanalen en alle apparaten.

Mobiele applicaties en social media
“Klanten maken meer en meer gebruik van mobiele applicaties en sociale media,” stelt Mike Milburn, SVP en GM van Service Cloud bij Salesforce. “De best presterende serviceteams zijn in staat om consistent een slimmere, snellere en meer mobiele klantervaring te leveren. Deze teams maken optimaal gebruik van vernieuwende technologie, die precies de juiste informatie op het goede moment geeft. Zo kunnen ze in elk kanaal exceptionele service leveren.”

De belangrijkste conclusies uit het rapport 2015 State of Service zijn:

 • De grootste groeigebieden zijn mobiele service-mogelijkheden per app, self service middels kennisbanken en service via sociale media engagement. Naar verwachting zal het gebruik van deze vormen van service in de komende 12 tot 18 maanden verdubbelen.
 • Het gebruik van mobiele applicaties voor klantenservice zal blijven groeien. 56 procent van de ondervraagden stelt dat hun organisatie de komende twee jaar service en ondersteuning zal bieden via een app. Bij goed presterende teams is het 5 keer zo waarschijnlijk dat ze goede of uitstekende servicemogelijkheden bieden via mobiele applicaties in vergelijking met minder presterende teams.

Belang van analyse
Ook serviceorganisaties maken steeds meer gebruik van (big) data en analytics. Het gebruik van deze tools zorgt voor betere call routing, snellere toegang tot de accountinformatie en meer gepersonaliseerde klantinteractie.

 • Van goed presenterende teams geeft circa 55 procent aan in meer dan 80 procent van de gevallen in staat te zijn de klantbehoeftes op het gebied van serviceverlening te voorspellen.
 • Het gebruik van slimme technologieën, zoals predictive analytics, zal de komende 18 maanden naar alle waarschijnlijkheid verdubbelen.
]]>
Fri, 28 Aug 2015 16:32:11 +0200 Steeds meer klantenservice via mobiele apps en sociale netwerken http://executive-people.nl/item/535078/steeds-meer-klantenservice-via-mobiele-apps-en-sociale-netwerken.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Voetbal Intelligence-platform biedt nieuwe inzichten http://executive-people.nl/item/535018/voetbal-intelligence-platform-biedt-nieuwe-inzichten.html De KNVB heeft een partnership gesloten met SAS, leverancier van Business Analytics. De partijen richten gezamenlijk een Voetbal Intelligence-platform in waarmee de KNVB eenvoudiger gegevens kan verzamelen en analyseren.

Het Voetbal Intelligence-platform van SAS stelt de KNVB in staat de verschillende voetbaldoelgroepen beter te leren kennen en de individuele voetballer of vrijwilliger persoonlijker te bedienen. “Ook hopen we nieuwe inzichten te krijgen en te ontdekken in welke behoeften we nog kunnen voorzien”, vertelt Jean-Paul Decossaux, directeur commerciële zaken betaald voetbal bij de KNVB.

Database-consortium
SAS is sinds 2014 verbonden aan de KNVB middels een database-consortium. Zo maakt SAS-partner Crystalloids maakt ook deel uit van het database-consortium. Per 1 juli is deze samenwerking geïntensiveerd en vanaf heden faciliteert SAS het Voetbal Intelligence-platform. Karel Kinders, managing director van SAS Nederland, vertelt dat de KNVB net als andere organisaties veel data tot zijn beschikking heeft. Het toepassen van analytics maakt het mogelijk deze data te gebruiken om fans en vrijwilligers beter te bedienen en activiteiten te optimaliseren.

SAS houdt zich al langer bezig met de inzet van analytics in sport, onder andere bij verschillende Noord-Amerikaanse organisaties zoals honkbalteam The New York Mets en het Canadese ijshockeyteam The Maple Leafs.

Fotot v.l.n.r. Karel Kinders, managing director SAS Nederland, Jean-Paul Decossaux, directeur commerciële zaken KNVB

]]>
Fri, 28 Aug 2015 13:22:08 +0200 Voetbal Intelligence-platform biedt nieuwe inzichten http://executive-people.nl/item/535018/voetbal-intelligence-platform-biedt-nieuwe-inzichten.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nieuw lab van TU/e moet duizend maal snellere WiFi gaan ontwikkelen http://executive-people.nl/item/534959/nieuw-lab-van-tu-e-moet-duizend-maal-snellere-wifi-gaan-ontwikkelen.html Door onder meer het Internet of Things stijgt het aantal draadloos verbonden apparaten de komende jaren hard. Per huis gaat het al snel om tientallen apparaten en sensoren. Om deze draadloze communicatie snel, foutloos en tegelijk te laten verlopen is nieuwe technologie nodig. De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) opent daarom maandag 31 augustus de CWTe Labs, een nieuw laboratoria gericht op sneller WiFi. De CWTe Labs zijn niet alleen bedoeld voor gebruik door de TU/e, maar zijn ook beschikbaar voor bedrijven.

CWTe staat voor Center for Wireless Technology Eindhoven, waarin verschillende TU/e-kennisgebieden van draadloze technologie worden gecombineerd. De nieuwe labs worden gevestigd op de achtste verdieping van het nieuwe universiteitsgebouw Flux en nemen samen zo’n 700 vierkante meter in beslag. “We hebben hier het meest geïntegreerde wireless-lab in heel Europa”, vertelt CWTe-directeur en hoogleraar Peter Baltus. “We hebben hier alle labs en disciplines bij elkaar die je nodig hebt om draadloze systemen als geheel te bestuderen, en dat is vrij uniek.”

Elektromagnetisch afgescherm
De laboratoria zijn volledig elektromagnetisch afgeschermd van de buitenwereld om verstoring door bijvoorbeeld telefoonverkeer te voorkomen. Hiervoor wordt onder andere gebruik gemaakt van speciale ramen, die elektromagnetische velden tegen te houden. Daarnaast wordt de temperatuur op een stabiel niveau gehouden en is er nagenoeg geen statische elektriciteit. Dit moet zeker stellen dat metingen betrouwbaar en nauwkeurig zijn.

Het CWTe werkt aan een aantal grote onderzoeksprogramma’s. Eén hiervan heeft als doel in 2020 WiFi te realiseren van 1 terabit per seconde (Tbps). Dat is ongeveer duizend maal sneller dan de huidige generatie WiFi. Dit is volgens hoogleraar Baltus nodig om de toenemende hoeveelheid draadloze apparaten die allemaal snel verbonden moeten zijn en elkaar niet mogen storen te kunnen verbinden.

Draadloze sensoren
De ontwikkeling van een tweede groot onderzoeksprogramma van CWTe richt zich op de ontwikkeling van draadloze sensoren die weinig tot geen stroom nodig hebben. De sensoren halen energie uit de radiogolven van het draadloze netwerk. Denk hierbij aan miniscule temperatuursensoren, die zonder bedrading in elke kamer de temperatuur kunnen meten.

Het derde project is gericht op de ontwikkeling van terahertz-technologie. Terahertz staat voor 1000 miljard trillingen per seconde, een frequentiegebied waarmee de onderzoekers kleine en goedkope technologie willen ontwikkeling voor bijvoorbeeld haarscherpe medische beeldvorming en wapendetectie.

]]>
Fri, 28 Aug 2015 10:09:34 +0200 Nieuw lab van TU/e moet duizend maal snellere WiFi gaan ontwikkelen http://executive-people.nl/item/534959/nieuw-lab-van-tu-e-moet-duizend-maal-snellere-wifi-gaan-ontwikkelen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
De Wondere Wereld van IT: Inhuurstop http://executive-people.nl/item/534974/de-wondere-wereld-van-it-inhuurstop.html Het aantal externen…. Dat is een onderwerp waar altijd veel over te doen is in de wereld van IT. De inhuur van externen is veelal omkleed met goede redenen. Zij brengen bijvoorbeeld kennis in die een bedrijf ontbeert, brengen flexibele capaciteit en kunnen voor een extra drive zorgen. Tegelijkertijd hangt hier ook een prijskaartje aan, waarbij kosten relatief hoog kunnen zijn.

Zeker in bedrijven met veel IT-projecten zie je veelvuldig dat het aantal externen meer dan gemiddeld hoog is. Dat gaat lange tijd goed totdat een bedrijf op een bepaald moment, om uiteenlopende redenen, naar haar kosten gaat kijken. Dan ontstaat de perfecte voedingsbodem voor een veelbeproefd paardenmiddel om in kosten te snijden: de inhuurstop.

Ik zit altijd met veel verwondering te kijken naar de afkondiging van die inhuurstop. Sterker nog, ik vind het ronduit een brevet van onvermogen van de verantwoordelijke die besluit tot zo’n inhuurstop. Het is namelijk het schoolvoorbeeld van het paard achter de wagen spannen, symptoom- in plaats van oorzaak bestrijding en het schoolvoorbeeld van struisvogelpolitiek! Ik begrijp best dat in bepaalde organisaties het aantal inhuurkrachten, zeker in IT, nog wel eens de spuigaten uit kan lopen. Maar, inefficiënte inzet daargelaten, de oorzaak van de inhuur zijn natuurlijk de projecten en bijbehorende budgetten. Als je de inhuur niet wilt, moet je aan de projecten knop draaien. Niet andersom.

Het probleem is dat de verantwoordelijke vaak niet weet welk project te stoppen, te downsizen of uit te stellen. En daarom vind ik dit een schoolvoorbeeld van onvermogen. Als je als organisatie niet in staat bent je projecten te prioriteren, dan is een inhuurstop wel het laatste wat je moet doen. Dan lijkt het wel of je het probleem oplost, maar dan worden de prioriteiten ad hoc, op onduidelijke plaatsen en met onduidelijke richtlijnen bepaald. Het vraagt weinig verbeelding om te bedenken hoe de kwaliteit van die prioritering zal zijn.

Om je hier vanuit IT tegen te wapenen, is het van groot belang dat je de project portfolio goed managed. Dat je weet wat nut, risico en status van elk project is en hoe deze bijdragen aan de bedrijfsstrategie. Met goed inzicht in je projectportfolio is het een stuk eenvoudiger om goed te prioriteren. En misschien, heel misschien, lukt het dan om het paardenmiddel van tafel te krijgen.

Arnoud Klerkx is Chief Business Technology Officer en lid van de Raad van Bestuur van Sanoma Learning

Reageer via WWvanIT@gmail.com

]]>
Fri, 28 Aug 2015 09:36:14 +0200 De Wondere Wereld van IT: Inhuurstop http://executive-people.nl/item/534974/de-wondere-wereld-van-it-inhuurstop.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Derde van de interim-professionals werkt onder zijn niveau http://executive-people.nl/item/534958/derde-van-de-interim-professionals-werkt-onder-zijn-niveau.html Bijna een derde (31%) van de interim-professionals stelt onder zijn niveau te werken. 36% verdient minder dan zijn of haar standaardtarief. De professionals hebben echter wel vertrouwen in de toekomst. Ruim de helft (55%) verwacht dat het aantal opdrachten de komende twee jaar toeneemt.

Dit blijkt uit onderzoek van Michael Page. De meeste interimmers (32%) ontvangen een uurtarief tussen de 81 en 100 euro. Desalniettemin werkt 36% van de respondenten naar eigen zeggen momenteel onder hun standaardtarief. “Bedrijven huren graag overgekwalificeerde interim-professionals in, omdat zij eenzelfde traject elders al hebben gedaan en dus direct toegevoegde waarde hebben,” verklaart Mischa Voogt, Managing Director bij Michael Page. “Ervaren specialisten zijn snel bijgepraat. Daarom kijken bedrijven vaak of de laatste paar klussen van een interim-professional aansluiten op de opdracht.”

Nederland ondernemersland
Werkgevers zien de arbeidsmarkt veelal nog als een kopersmarkt. Als bijkomend gevolg hiervan werken veel interim-professionals onder hun niveau en vaak voor een lager tarief dan zij eerst deden. De flexibiliteit, diversiteit en vrijheid van het interimmers-bestaan vinden de ondernemers echter belangrijker dan het uurtarief. “De schaarste is echter aan het terugkomen,” stelt Voogt. “De functie-inhoudelijke eisen worden strenger, terwijl het aanbod er niet altijd is. Het advies: schiet niet door in je wensenpakket. Kritisch zijn is goed, maar te specifieke eisen kunnen leiden tot teleurstellingen.”

Toch komen er meer en meer interim-professionals op de liberaliserende arbeidsmarkt. Professionals zijn liever zelfstandig, terwijl de werkvloer steeds projectmatiger wordt. Dat vraagt om tijdelijke specialisten. Vaste arbeidsovereenkomsten zijn minder vaak de norm. Daarbij is Nederland een echt ondernemersland. In april 2015 bleek uit cijfers van het CBS dat er in Nederland momenteel een recordaantal van bijna 1,5 miljoen bedrijven is. Sinds 2010 is vooral het aantal eenmanszaken en kleine bedrijven sterk toegenomen.

Win-win
Michael Page spreekt van een win-win situatie. Bedrijven gebruiken interimmers om te veranderen, te groeien en efficiënter te worden. Na een project, dat gemiddeld zes tot negen maanden duurt, heeft het bedrijf een vooruitgang geboekt en kan de interimmer zijn hart weer ophalen bij een volgende uitdaging. Weliswaar vindt niet elke interim-professional direct weer een nieuwe opdracht. Zo’n 40% van de interimmers stlet het financieel een jaar te kunnen redden zonder werk. 45% van de interimmers overweegt na een jaar zonder opdrachten een vast dienstverband.

]]>
Fri, 28 Aug 2015 09:01:56 +0200 Derde van de interim-professionals werkt onder zijn niveau http://executive-people.nl/item/534958/derde-van-de-interim-professionals-werkt-onder-zijn-niveau.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlanders zijn ontevreden over internetconnectie op werk http://executive-people.nl/item/534957/nederlanders-zijn-ontevreden-over-internetconnectie-op-werk.html Nederland loopt wereldwijd voorop met Het Nieuwe Werken; veel medewerkers werken één of meerdere dagen vanuit huis. Internet speelt hierbij een belangrijke rol. Nederlanders blijken over het algemeen tevreden te zijn over de internetsnelheid en het WiFi-netwerk waarover zij thuis beschikken, terwijl de helft ontevreden is over de internetconnectie op werk.

Dit blijkt uit een Europees onderzoek van het onderzoeksbureau Censuswide, in opdracht van ZyXEL, leverancier van netwerk- en communicatieoplossingen. ZyXEL spreekt over een kloof tussen de slechte internetprestaties op kantoor en het juist efficiënte internet thuis. Mislukte e-mail- of VoIP-communicatie, of het inladen van een internetpagina dat een eeuwigheid lijkt te duren; het zijn allemaal zaken die zorgen voor grote ontevredenheid.

Aanbevelingen
ZyXEL zet een aantal aanbevelingen voor het Nederlandse bedrijfsleven op een rijtje: 

 • Zorg voor de juiste verbindingssnelheid - Meet de gemiddelde dagelijkse bandbreedte en het draadloze gebruik en zorg er vervolgens voor dat de connectiviteit de behoefte van de business aan kan en het netwerk niet te langzaam is. Dat voorkomt vertragingen en frustraties. Hoewel snelheid doorslaggevend is voor het verhogen van de productiviteit van medewerkers, wil dat niet zeggen dat dit een bedrijf veel hoeft te kosten.
 • Stel duidelijk beleid op - Leer de organisatie welke online platforms veilig en betrouwbaar zijn en stel duidelijke beleid op. In dit beleidsstuk kan bijvoorbeeld staan dat persoonlijke accounts voor cloud-diensten niet gebruikt mogen worden voor de opslag, verwerking of uitwisseling van bedrijfsgerelateerde communicatie of bedrijfsdata.
 • Regel een veilige manier voor BYOD - Overweeg de voordelen die Bring Your Own Device (BYOD) biedt. Bedenk de eenvoudigste manier om de devices die de medewerkers zelf meenemen veilig te verbinden aan het (Wi-Fi-)netwerk.
 • Ondersteun flexibel werken - Laat het idee van de vaste werkplek los. Medewerkers moeten vanaf iedere plek kunnen werken, dus zorg voor de juiste systemen op de juiste plaats om dit mogelijk te maken. Medewerkers werken productiever vanuit huis of waar dan ook, als ze veilige cloud-gebaseerde mail en documentmanagement-applicaties tot hun beschikking hebben een eenvoudig documenten kunnen delen. Deze investering in de productiviteit van de medewerker zal uiteindelijk geld besparen.
 • Word zelfvoorzienend - Maak het internetnetwerk beheersbaar. Veel betalen voor een state-of-the-art-netwerk heeft weinig zin, want je zult het zelf moeten beheren zodra de installateurs vertrokken zijn. Onderzoek de verschillende opties en vindt een netwerkmanagementoplossing die je de meeste controle geeft.
]]>
Fri, 28 Aug 2015 08:13:00 +0200 Nederlanders zijn ontevreden over internetconnectie op werk http://executive-people.nl/item/534957/nederlanders-zijn-ontevreden-over-internetconnectie-op-werk.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
VMware stelt Ray O'Farrell aan als CTO http://executive-people.nl/item/534969/vmware-stelt-ray-ofarrell-aan-als-cto.html VMware benoemt Ray O'Farrell tot nieuwe cto en chief development officer. Hij vervangt Ben Fathi die eind 2015 het bedrijf gaat verlaten en wat anders gaat doen.

O'Farrell werkt al 12 jaar bij VMware en was eerder verantwoordelijk voor het ontwikelen van server virtualisatie en cloud infrastructuur producten. Nu leidt hij VMware's R&D Business Units en het CTO team.

O'Farrell zal naar verluidt zich gaan concentreren op snel groeiende technologie toepassingen zoals OpenStack, DevOps, hybride cloud en (applicatie) containers.

WK 

]]>
Fri, 28 Aug 2015 00:24:17 +0200 VMware stelt Ray O'Farrell aan als CTO http://executive-people.nl/item/534969/vmware-stelt-ray-ofarrell-aan-als-cto.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Amazon snijdt in hardwaretak na floppen van Fire Phone http://executive-people.nl/item/534962/amazon-snijdt-in-hardwaretak-na-floppen-van-fire-phone.html Vorig jaar lanceerde Amazon met grote gebaren de Fire Phone, de smartphone met eigen software van de online retailer. Maar nu deze flopte, moet er flink gesneden worden in de hardwaretak van het bedrijf. Dat meldt de Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen.

De afgelopen weken moesten tientallen werknemers vertrekken bij Lab126, het ontwikkelingscentrum voor hardware in Silicon Valley. Het ging om de eerste ontslagen in het 11-jarige bestaan van de hardwaretak van Amazon. Hoeveel van de 3.000 werknemers er in totaal vertrekken is nog niet duidelijk, maar het gaat in ieder geval om 'tientallen'.

Amazon laat werknemers een geheimhoudingsverklaring tekenen, waardoor er maar weinig uitlekt over de precieze omstandigheden rond de ontslagen. De online retailer is ook begonnen met het op de lange baan schuiven van de meer ambitieuze projecten, als een tablet met een groot 14 inch-scherm en een nieuwe smartphone.

Fire Phone

Amazon lanceerde vorig jaar de Fire Phone, een smartphone die evenveel kostte als de high-end smartphones van concurrenten. Het apparaat bevatte eigen software en kon op basis van prestaties niet mee met de duurdere toestellen. Woensdag verlaagde Amazon de prijs van de Fire Phone naar 130 dollar (115 euro), inclusief een jaarabonnement op Amazon Prime, met een waarde van 99 dollar.

De webwinkel moest onlangs 170 miljoen dollar afschrijven op onverkochte voorraden van de telefoon.

In samenwerking met Datanews

]]>
Fri, 28 Aug 2015 00:04:24 +0200 Amazon snijdt in hardwaretak na floppen van Fire Phone http://executive-people.nl/item/534962/amazon-snijdt-in-hardwaretak-na-floppen-van-fire-phone.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Software Defined Retail http://executive-people.nl/item/534808/software-defined-retail.html De afgelopen maand kwamen er weer nieuwe initiatieven op de markt voor het thuisbezorgen van boodschappen. Online supermarkt Picnic start in september met een gratis thuisbezorgservice en tevens een laagsteprijsgarantie. Een gedurfd concept. Ook andere retailers kijken naar initiatieven om beter contact met hun klanten te krijgen en meer gepersonaliseerde diensten te ontwikkelen. De focus qua doelgroep ligt enerzijds op de Millennials, die als grootste groep smartphone-gebruikers snelheid en gemak wil, en anderzijds op de Babyboomers, een kapitaalkrachtige groep die naast gemak ook nieuwe belevingen zoekt.

Uitdaging
Met de komst van internetwinkels heeft de retail-branche de uitdaging gekregen zich opnieuw uit te vinden in deze nieuwe digitale wereld. Winkeliers klagen soms dat klanten apparaten bekijken in de winkel, zich de functies laten uitleggen en dan via internet kijken waar het product het goedkoopst besteld kan worden. Met recht een frustrerende ervaring.

In mijn dorp verleende de fotohandel op een gegeven moment alleen nog maar service aan klanten die hun apparatuur ook daadwerkelijk bij hen hadden gekocht. Een poging om op die manier klantbinding op te bouwen, mondde uit in de slogan: “gekocht via internet, zoek dan maar service via internet . . ” Hoe kunnen offline winkels hun positie behouden in de nieuwe wereld van internetwinkels? Dat zal in steeds minder gevallen goed blijven werken. Al snel zal er een combinatie van online en offline nodig zijn om alle mogelijkheden aan te bieden. Daarnaast worden sociale media in toenemende mate ook shopping-media waar retailers ook aanwezig moeten zijn.

Integratie
Mijn vrouw winkelde begin dit jaar in de VS en vond een leuk kledingstuk. Het stukje textiel zelf was echter niet ter plekke te koop, want alle kledingstukken in de winkel waren ‘pas-exemplaren’. Als ze het wilde kopen, werd het de volgende dag bij haar hotel bezorgd. Terwijl de winkel een fijne ervaring was qua omgeving, met koffie, versnaperingen, gezellige bediening en alle benodigde service, was van alle kledingstukken slechts één pas-exemplaar aanwezig. Alle verkopen werden later bezorgd op het gewenste tijdstip en de gewenste plaats; zelfs – later – afhalen bij de winkel was een optie. Een mooi voorbeeld van een integratie van offline en online verkoop.

Er bestaan al bodyscanners bij sommige winkels waar je je lichaamsmaten digitaal kunt laten opmeten. Op die manier creëer je een digitale avatar van jezelf waarmee je kleding kunt passen op de website van de winkel en virtueel kunt simuleren hoe het staat als je ermee loopt, zit, etc. Zo weet je zeker dat het kledingstuk past als je het besteld. Dit vermindert tevens de retourstroom van kledingstukken.

Retail on demand
De grens tussen de beleving in de reële en virtuele wereld wordt steeds kleiner. We kunnen onze fysieke wereld steeds beter nabootsen in virtuele omgevingen en daarmee digitaal een veel betere voorstelling maken van wat we willen. Een nieuwe keuken, een andere kamerinrichting, een nieuw gepersonaliseerd huis. Het wordt steeds makkelijker het digitaal te verbeelden, eventueel met een echte 3D-beleving. En vervolgens eenvoudig via digitale machines te fabriceren en samen te stellen. On-demand productie op basis van gepersonaliseerde ontwerpen.

Voor de dagelijkse boodschappen zijn ook veel nieuwe concepten mogelijk. Zeker als een klant langere tijd bij eenzelfde winkel koopt, kan het aankoopgedrag gemakkelijk worden geanalyseerd. De bekende bonus- en klantenkaarten spelen hier natuurlijk al langer op in. Echter, als er een geautomatiseerde thuisbezorgservice aan wordt gekoppeld, kan dit wel eens een (nog) grotere loyaliteit opleven. Want als je standaard op tijd de basisboodschappen krijgt aangeleverd tegen een acceptabele prijs, waarom zou je dan nog switchen van leverancier

Realiteit vs virtuele wereld
Voor de bijzondere of eenmalige behoeften kan zowel de digitale als de fysieke winkel een rol spelen. Zodra er behoefte is dingen te voelen, te proeven, te ruiken of te beleven, dan zal er ergens een fysieke gelegenheid moeten zijn waar dit mogelijk is. Dan nog kan iemand het product direct zelf meenemen of besluiten het te laten bezorgen. Een volgende keer is een bestelling bij de online winkel voldoende. Een mix van reële en virtuele wereld kan dus nodig zijn, waarbij de reële winkel gericht is op de beleving, een mogelijke impulsaankoop of de aankoop van duurdere goederen waar iemand zich goed over wil laten informeren en/of zelf wilt uitproberen.

Door de vraagzijde beter te leren kennen en te voorspellen, ontstaat de mogelijkheid om aan de achterzijde steeds beter on-demand te kunnen leveren. Hierdoor kunnen voorraden omlaag en wordt de logistiek effectiever en ook energiezuiniger. Kleine flexibele productie- en afleverbedrijven die op maat een regio kunnen bedienen op basis van standaardgrondstoffen. Geen uitverkoop meer, want er blijft niets meer over om uit te verkopen.

Winkel van de toekomst
Omdat veel minder, of beter gezegd: heel andere, vierkante meters winkel nodig zijn voor dit soort winkelconcepten, is er ook veel discussie over hoe stadsharten er in de toekomst uit zullen gaan zien. Bij Bricks&Clicks zijn interessante blogs te vinden over het concept winkel en webshop volledig met elkaar te integreren. Met leuke voorbeelden van ‘die nieuwe winkelier’.

De Universiteit van Wageningen experimenteert momenteel met afgesloten fabrieken – die in etages zijn opgebouwd – voor de groei van allerhande fruit en groentes. Daarbij wordt slechts de minimale hoeveelheid voedingsmiddel en water aangeboden met alleen het LED-licht dat nodig is voor de groei van een bepaald gewas. Het blijkt dat dit enorme hoeveelheden energie, voedingsmiddelen en water scheelt, tot wel 80% besparing aan toe. Daarnaast zijn insecticiden overbodig, omdat de omgeving vrij van insecten en ziekteverwekkers kan worden gehouden.

Het grootste voordeel is dat deze voedselfabrieken midden in steden kunnen worden gebouwd, waardoor veel voedseltransport overbodig wordt. Daarnaast is het een interessante oplossing voor het voedselprobleem dat nog in veel delen van de wereld aanwezig is. Energiezuinige voedselproductie op maat op de plaats waar het wordt geconsumeerd.

Creativiteit
Kortom, innovatie genoeg in de retail-branche met de komst van Software Defined Retail. De combinatie van de reële belevingswereld met een virtuele wereld waar we gepersonaliseerd aanwezig kunnen zijn. Zelfs het bekende Second Life heeft zich vernieuwd om werkelijke 3D-ervaringen te gaan ondersteunen. Deze oude virtuele wereld die in 2003 startte, heeft nog steeds 900.000 actieve bezoekers per maand en is intussen een virtuele economie geworden van meer dan 500 M$ per jaar.

Netwerken en computercapaciteit zijn geen belemmering meer om realtime beleving in een digitale virtuele wereld te bieden. Nu komt het aan op de creativiteit van ondernemers om succesvolle concepten te ontwikkelen en uit te rollen. In Nederland opende de eerste virtuele drogist begin dit jaar al zijn deuren. Nu de rest nog . . . .

Door: Hans Timmerman, cto EMC Nederland

]]>
Thu, 27 Aug 2015 15:01:24 +0200 Software Defined Retail http://executive-people.nl/item/534808/software-defined-retail.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
PostNL verwerkt efficiënt tienduizenden documenten http://executive-people.nl/item/534811/postnl-verwerkt-efficia-laquo-nt-tienduizenden-documenten.html Bij bedrijven waar grote volumes documenten moeten worden gedigitaliseerd, is een betrouwbare scanoplossing onmisbaar. Gert Gerrits, traffic manager bij PostNL Data Services, verwerkt samen met zijn collega’s tienduizenden documenten per dag voor verschillende kleine en grote klanten. Daarvoor gebruiken ze drie Kodak productiescanners en een Kodak Sceye scanner voor grotere stukken, geleverd door Docspro, die ook het onderhoud van de apparatuur verzorgt. ‘Het gaat om in-en externe documenten, veelal post, die centraal op de Data Service afdeling binnenkomen. We werken hier op een gemiddelde ochtend met zo’n acht mensen, waarvan er drie continu de Kodak scanners bedienen.’

Alleen handmatig als het niet anders meer kan

Onderdeel van de Data Services afdeling is ook PostNL Shore, dat de data entry voor de postsorteermachines verzorgt. ‘Als een machine een adres niet kan lezen, wordt het door mensen weggetikt. Daarvoor werken we samen met partners in Zuidoost-Azië en Oost Europa. Het aanbieden van digitalisering van documentstromen door middel van scannen en data-entry sloot goed aan op die bestaande processen. In combinatie met die data entry-partners zijn we heel flexibel en kunnen we heel snel nieuwe documentstromen toevoegen. Als een klant nu een nieuwe documentenstroom heeft waarvan gegevens digitaal beschikbaar gemaakt moeten worden, kunnen we dat meteen oppakken. Dat kan van alles zijn, als er een afbeelding van is, kunnen wij er al mee aan de slag. Van het tellen van de knoppen aan een plant tot aan het overnemen van teksten uit beeld.’

Kwalitatieve scanners

‘Docspro leverde ons drie Kodak scanners en de bijbehorende software. Daar zijn we erg over te spreken. De scanners zijn van uitstekende kwaliteit, nemen niet veel ruimte in beslag en leveren prima prestaties. Daarnaast is het erg fijn dat Docspro altijd goed bereikbaar is mocht er ondersteuning nodig zijn. De kleine reparaties, als het vervangen van een versleten rubbertje, die handelen we zelf ter plekke af.’

Zwaar gebruik

De eisen die Gert stelt aan de scanners zijn dan ook niet mals. ‘De scanners moeten snel werken en voorzien zijn van goede OCR-functies, zodat we zoveel mogelijk relevante informatie automatisch kunnen uitlezen en digitaal kunnen maken. We scannen meestal in zwart-wit, omdat het overgrote deel van de documenten tekst betreft. Niet alle informatie kan door OCR uitgelezen worden. Handgeschreven teksten worden door de OCR-software niet altijd opgepakt, dus die sturen we door naar onze data entry-partners. Bij data-entry zit er bovendien een echt persoon achter die de inhoud op een juiste manier kan interpreteren als dat nodig is waardoor de kwaliteit hoger is.’

Ondersteuning

‘Gelukkig is het sinds de ingebruikname in 2011 nog niet voorgekomen dat we niet kunnen scannen. Onze ervaring is dat de Kodak scanners compact en bedrijfszeker zijn, snel werken en dat we uitstekende ondersteuning ontvangen vanuit Docspro. Mocht er echt een probleem ontstaan hebben die altijd nog wel een vervangende scanner in het magazijn staan, dat is een prettig idee.’

Voor deze case is gebruik gemaakt van de scanners van Kodak Alaris. Kodak is een leverancier van producten op het gebied van Imaging & data capture software, waaronder de Kodak Capture Pro scan & capture software suite. Docspro is als Kodak Alaris Authorized Reseller volledig gecertificeerd reseller van deze software. Docspro klanten die gebruik maken van de Kodak producten uit de Kodak Capture Pro suite kunnen dezelfde deskundige en professionele service en support bieden waarvoor Docspro al vele jaren bekend staat in de markt voor enterprise data capture oplossingen.

]]>
Thu, 27 Aug 2015 10:01:41 +0200 PostNL verwerkt efficiënt tienduizenden documenten http://executive-people.nl/item/534811/postnl-verwerkt-efficia-laquo-nt-tienduizenden-documenten.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
ICT Milieu Award nominaties bekend http://executive-people.nl/item/534945/ict-milieu-award-nominaties-bekend.html De energiemarktplaats Enwire van CGI, de afvalverwerkings-app M2HAMIS van GMT en het datacenter op de High Tech Campus Eindhoven van KPN zijn genomineerd voor de ICT Milieu Award 2015. ICT Milieu reikt de Award uit tijdens de Avond van de Digitale Economie, die op 3 september 2015 plaatsvindt. 

De ICT Milieu Award wordt uitgereikt aan innovatieve ICT-projecten met een significante positieve milieu-impact, bijvoorbeeld op gebied van energie of recycling van afvalstoffen.

Dit jaar zijn genomineerd:

Enwire, CGI. Enwire is een marktplaats die iedereen de mogelijkheid biedt om eenvoudig zelf opgewekte duurzame elektriciteit te verhandelen. De toepassing past perfect in de energiemarkt van de toekomst: decentraal, duurzaam en met particuliere collectieven. Enwire is een innovatieve ICT-toepassing die zowel aanbieders als gebruikers nieuwe mogelijkheden biedt om Nederland duurzamer te maken.

M2HAMIS, GMT. De app M2HAMIS helpt alle inzamelaars van afval in de Rotterdamse haven om hun werk snel, efficiënt en tegen lage kosten te doen. Alles conform de complexe afval-regelgeving. Ook fraude wordt hiermee bestreden. Deze oplossing versterkt de positie van Rotterdam als koploper op het gebied van slimme afvalverwerking. De app is in alle havens wereldwijd inzetbaar.

Datacenter High Tech Campus Eindhoven, KPN. Het datacenter van KPN op de High Tech Campus in Eindhoven legt de lat voor de duurzame opslag van data hoog. De energievoorziening is van het allerhoogste garantieniveau. En 100 procent groen. Alle restwarmte wordt terug geleverd aan de Campus. Het pand zelf is gebouwd volgens het Cradle-to-Cradle principe, waardoor ook alle gebruikte materialen uiteindelijk herbruikbaar zijn.

Nadere informatie
Donderdagavond 3 september 2015 organiseren Nederland ICT en ECP, Platform voor de InformatieSamenleving, voor de tweede keer de Avond van de Digitale Economie in het Louwman Museum te Den Haag. De Avond van de Digitale Economie wordt gerealiseerd in samenwerking met ICT Milieu en de Gemeente Den Haag. Meer informatie vindt u op www.avondvandedigitaleeconomie.nl

]]>
Thu, 27 Aug 2015 09:38:44 +0200 ICT Milieu Award nominaties bekend http://executive-people.nl/item/534945/ict-milieu-award-nominaties-bekend.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
PQR wordt Nutanix Premier Partner http://executive-people.nl/item/534941/pqr-wordt-nutanix-premier-partner.html ICT-dienstverlener PQR en infrastructuurleverancier Nutanix zijn een strategische samenwerking aangegaan op het gebied van hyper converged oplossingen. De samenwerking past in de datacenterstrategie van PQR  en de specifieke focus daarbij op het Software Defined Datacenter.

PQR adviseert, ontwerpt, implementeert en beheert moderne datacenter-, workspace- en cloud oplossingen. Het bedrijf is één van de snelst groeiende advies- en implementatiespecialisten in Nederland die zich richten op hybride cloudgebaseerde ICT-infrastructuren aan middelgrote tot grote zakelijke organisaties.

Nutanix levert vernieuwende technologische oplossingen voor next generation datacenters en is marktleider op het gebied van hyper converged oplossingen, zoals onder andere  recent door Gartner is vastgesteld in het Magic Quadrant voor Integrated Systems. PQR gelooft in de kracht van innovatie als aanjager voor groei. Door de samenwerking tussen beide partijen kan PQR unieke, innovatieve en competitieve diensten blijven leveren. 

Eerste gezamenlijke succes 

Onlangs heeft een onderdeel van een groot Ministerie gekozen voor de hyper converged-oplossing van Nutanix in samenwerking met PQR als start voor de bouw van een aanzienlijke private cloudoplossing. De eerste oplevering behelst een VDI-omgeving. Schaalbaarheid, hoge performance en eenvoud van beheer waren doorslaggevende redenen voor de keuze voor Nutanix en PQR.

Stijgende behoefte aan hyper converged

"Wij zien in de markt de vraag naar hyper converged oplossingen toenemen en dit biedt goede mogelijkheden voor PQR," aldus Mark Olij (foto), Alliance Manager bij PQR. “Na een gedegen intern onderzoek door het PQR Solution Architecten team, waarbij meerdere oplossingen, zowel technisch al commercieel, met elkaar zijn vergeleken, is Nutanix als beste naar voren gekomen. Nutanix heeft zich in korte tijd bewezen één van de belangrijkste spelers te zijn op het gebied van hyper converged oplossingen. Daarom is deze samenwerking een belangrijke stap voor beide organisaties.”

Patrick van de Werken, Regional Director Northern Europe bij Nutanix: “Wij zijn verheugd dat PQR Nutanix heeft gekozen als hun strategische partner op gebied van hyper converged oplossingen. Op basis van de stormachtige groei van de afgelopen jaren en de doorzettende adoptie van web-scale IT kunnen we verwachten dat de vraag naar Nutanix oplossingen gaat toenemen. Samen met PQR kunnen we deze groei verder accelereren en  PQR-klanten een aanbod en service bieden die ongeëvenaard is in de markt”.

WK

]]>
Thu, 27 Aug 2015 09:24:26 +0200 PQR wordt Nutanix Premier Partner http://executive-people.nl/item/534941/pqr-wordt-nutanix-premier-partner.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Steeds meer bedrijven beschikken over een CDO http://executive-people.nl/item/534940/steeds-meer-bedrijven-beschikken-over-een-cdo.html Bijna de helft (45%) van alle bedrijven en overheden wereldwijd hebben een Chief Data Officer (CDO) aangesteld. 16% verwacht dit binnen 12 maanden te doen.

Dit blijkt uit onderzoek van Forrester Research. De CDO’s helpen vooral data volwassen te maken en big data uitdagingen het hoofd te bieden. Vooral onder goed presterende bedrijven ligt het percentage bedrijven dat een CDO aanstelt hoog. Organisaties die een jaar-op-jaar omzetgroei van meer dan 10% laten zien zijn 64% eerder geneigd een CDO te benoemen.

Forrester maakt onderscheidt tussen vier verschillende soorten CDO’s:

 • De technologie gerichte CDO die data practices verbeterd
 • De governance gerichte CDO die bouwt aan de fundering van data
 • De inzicht gerichte CDO die zich richt op klantgerichtheid en het optimaliseren van het bedrijf
 • De cultuur gerichte CDO die data verwerkt in ethos

Van alle CIO’s rapporteert een derde aan de CEO en een derde aan de CIO. Vanuit de bestuursraad van bedrijven is daarnaast behoefte aan CDO’s die een brug slaan tussen de IT en de business. Om dit mogelijk te maken werkt de groep CDO’s die zich hierop richt zoveel mogelijk onafhankelijk van de CEO en CIO. “In veel gevallen zijn CIO’s zich pijnlijk bewust dat zij te veel op hun bordje hebben om de data agenda de benodigde data te kunnen geven”, zegt Gene Leganza van Forrester. Leganza stelt dat het aanstellen van een CDO CIO’s dan ook kan helpen hun eigen agenda te ontlasten.

]]>
Thu, 27 Aug 2015 09:22:38 +0200 Steeds meer bedrijven beschikken over een CDO http://executive-people.nl/item/534940/steeds-meer-bedrijven-beschikken-over-een-cdo.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nominaties Digital Impact Award bekend http://executive-people.nl/item/534939/nominaties-digital-impact-award-bekend.html Atos, Project Prep en HPS Solutions maken kans op de Digital Impact Award 2015. De genomineerden zijn vandaag bekend gemaakt door branchevereniging Nederland ICT en ECP, Platform voor de InformatieSamenleving. De winnaar van de Digital Impact Award zal op 3 september 2015 tijdens de Avond van de Digitale Economie bekend worden gemaakt.

De Digital Impact Award wordt uitgereikt aan een project of organisatie die door middel van een ICT-toepassing een zichtbare impuls geeft aan de Digitale Economie of een aantoonbaar positief effect heeft op mens en maatschappij.

Genomineerd zijn:

Atos, CityPulse. CityPulse is een pilotpoject waarin er door de toepassing van onder andere Big Data Intelligence en real time analyse de veiligheid van het Eindhovense uitgaansgebied Stratumseind wordt verbeterd. Het project is nu al een best practice voor steden wereldwijd en daarmee een perfect voorbeeld van Nederland als proeftuin voor ICT-toepassingen.

Project Prep. Project Prep is een boek dat jonge meiden inspireert om op een creatieve en ondernemende manier naar ICT te kijken. Het boek en de bijbehorende campagne laten zien hoe leuk en divers ICT is en promoot programmeren in het onderwijs. Project Prep draagt daarmee bij aan het enthousiast maken van de ICT'ers van de toekomst, die hard nodig zijn voor de Nederlandse digitale economie.

HPS Solutions, Connected Health Centre. Connected Health Centre is een draadloos zorgconcept dat diverse ICT-oplossingen en domotica-toepassingen op het gebied van gezondheidszorg bundelt binnen één platform. Het platform laat zien hoe slimme toepassingen binnen het internet of things het leven van zowel zorgverleners als cliënten makkelijker maken en bovendien kosten en energie besparen.

Nadere informatie
Donderdagavond 3 september 2015 organiseren Nederland ICT en ECP, Platform voor de InformatieSamenleving, voor de tweede keer de Avond van de Digitale Economie in het Louwman Museum te Den Haag. De Avond van de Digitale Economie wordt gerealiseerd in samenwerking met ICT Milieu en de Gemeente Den Haag. Meer informatie vindt u op www.avondvandedigitaleeconomie.nl

]]>
Thu, 27 Aug 2015 09:22:33 +0200 Nominaties Digital Impact Award bekend http://executive-people.nl/item/534939/nominaties-digital-impact-award-bekend.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
EnterpriseDB levert Postgres Plus voor overheden op de PinkRoccade-cloud http://executive-people.nl/item/534864/enterprisedb-levert-postgres-plus-voor-overheden-op-de-pinkroccade-cloud.html EnterpriseDB, leverancier van enterprise Postgres-producten en database-integratieoplossingen, kondigt aan dat Postgres Plus Advanced Server wordt gebruikt voor overheidsapplicaties in de Private Cloud van PinkRoccade Local Government. Deze cloud-omgeving stelt lokale en nationale overheidsinstanties in staat om tegen lage kosten gebruik te maken van innovatieve applicaties, omdat deze applicaties worden gehost op een open source-gebaseerd cloud-platform. 

Gemeenten moeten steeds meer doen met minder geld. PinkRoccade Local Government is de leidende aanbieder van technologieoplossingen voor overheidsinstanties. Zij gebruiken een op open source gebaseerde software-stack om een innovatieve oplossing,  Makelaarsuite, te leveren die het delen van data tussen overheidsinstanties ondersteunt. PinkRoccade Local Government wil graag meer open source toepassingen gebruiken uit kosten oogpunt en het feit dat Postgres out of the box meer functionaliteit ondersteunt bij het ontwikkelen. Vandaar de beslissing om de  cloud-oplossing – die beschikbaar is via de Pink Private Cloud – te migreren naar Postgres Plus Advanced Server van EnterpriseDB. 

Prijsvoordeel en innovatie
Als gevolg van de migratie naar EnterpriseDB zijn de licenties goedkoper geworden voor gemeenten en het nieuwe cloud-platform biedt bovendien meer mogelijkheden voor snelle innovatie.
Postgres is één van de meest enterprise-ready open source databases en EnterpriseDB is wereldwijd de grootste leverancier  van Postgres-software en -services. Postgres Plus Advanced Server van EnterpriseDB biedt enterprise performance, security en compatibiliteitsaanpassingen, die zijn geïntegreerd in de open source database. Het bedrijf levert daarnaast ook tools en ondersteuning. Database-compatibiliteit voor Oracle zorgt ervoor dat veel applicaties gemakkelijk naar Postgres gemigreerd kunnen worden. Door het open source model en de abonnementen voor de software, kan EnterpriseDB een prijsniveau bieden dat veel lager is dan Oracle, IBM of Microsoft.

“Het is makkelijker om oplossingen te ontwikkelen met open source software,” zegt Ferry Dekker, Product Manager Managed Services bij PinkRoccade Local Government. “De functionaliteiten en mogelijkheden die wij toevoegen, werken bovendien beter met Postgres Plus. Ook onze eindgebruikers hebben met open source meer mogelijkheden om oplossingen te creëren en data te delen via de Pink Private Cloud.”

Het delen van informatie tussen verschillende instanties en externe partijen wordt steeds belangrijker om de operationele efficiëntie te vergroten.

Van Oracle naar open source 

PinkRoccade begon in 2001 aan de ontwikkeling van Makelaarsuite, met Oracle als leverancier van de database. Toen de overheid het gebruik van open source begon te stimuleren, ging ook PinkRoccade Local Government op zoek naar alternatieven. Een belangrijke eis voor de overheid bij het gebruik van open source is dat deze oplossingen dezelfde kwaliteit en functionaliteit bieden als traditionele software. De organisatie kwam daardoor al snel terecht bij Postgres en EnterpriseDB als een interessant alternatief. 

“Onze klanten, Nederlandse gemeenten, moeten in staat zijn om snel en veilig kritische data uit te wisselen met andere overheidsinstanties. Denk hierbij aan Jeugdzorg,” zegt Dekker. “Bij het gebruik van open source software is het erg belangrijk om een bedrijf als EnterpriseDB als partner te hebben.” 

PinkRoccade Local Government gebruikt al langer Red Hat JBoss en Red Hat Enterprise Linux, waardoor de toevoeging  EnterpriseDB’s Postgres Plus Advanced Server een logische aanvulling was op hun open source software-stack. 

Download hier het volledige klantverhaal.

]]>
Thu, 27 Aug 2015 09:18:08 +0200 EnterpriseDB levert Postgres Plus voor overheden op de PinkRoccade-cloud http://executive-people.nl/item/534864/enterprisedb-levert-postgres-plus-voor-overheden-op-de-pinkroccade-cloud.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Apple-CEO Tim Cook heeft mogelijk regels van SEC overtreden http://executive-people.nl/item/534934/apple-ceo-tim-cook-heeft-mogelijk-regels-van-sec-overtreden.html Tim Cook, CEO van Apple, maakte maandag tegenover nieuwszender CNBC bekend dat de iPhone-verkopen in China de afgelopen weken zijn gestegen. Hiermee heeft Cook mogelijk de regels van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) overtreden.

Dit zeggen verschillende advocaten tegenover Marketwatch. Cook schreef in een persoonlijke e-mail aan Jim Cramer, presentator bij CNBC, dat de verkoopcijfers van de iPhone in China de afgelopen weken zijn gestegen. Hierbij maakte Cook de opmerking niet in de toekomst te kunnen kijken, maar dat de prestaties van het bedrijf dit kwartaal geruststellend zijn.

Fair disclosure
De informatie werd uiteindelijk voorgelezen in een uitzending van CNBC. Advocaten stellen tegenover Marketwatch dat Cook hiermee mogelijk de ‘fair disclosure’-regel van de SEC heeft overtreden. Deze regel stelt dat dergelijke financiële informatie over beursgenoteerde bedrijven altijd via een publieke bekendmaking openbaar moet worden gemaakt. Hiermee wil SEC zeker stellen dat alle belanghebbende partijen de informatie gelijk ontvangen en voorkomen dat iemand vooraf wordt ingelicht om oneerlijk voordeel te krijgen.

Jim Cramer, de presentator die de e-mail van Cook ontving, is volgens Marketwatch medebeheerder van het portfolio ‘Action Alerts PLUS’. In dit portfolio zijn ook aandelen in Apple opgenomen, wat zou betekenen dat Cook een investeerder via een persoonlijke e-mail heeft voorzien van financiële informatie over het bedrijf.

]]>
Thu, 27 Aug 2015 09:09:02 +0200 Apple-CEO Tim Cook heeft mogelijk regels van SEC overtreden http://executive-people.nl/item/534934/apple-ceo-tim-cook-heeft-mogelijk-regels-van-sec-overtreden.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Omzet uit mobiele diensten voor telecomoperators gedaald http://executive-people.nl/item/534933/omzet-uit-mobiele-diensten-voor-telecomoperators-gedaald.html Nederlandse telecomoperators hebben in het tweede kwartaal van dit jaar minder omzet gegenereerd met mobiele diensten dan in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet over Q2 2015 komt uit op 1,24 miljard euro, 3,1% minder dan een jaar eerder.

Dit blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2015 steeg de omzet uit mobiele diensten op basis van seizoensinvloeden in het tweede kwartaal met 2,6 procent. Op jaarbasis zwakte de daling af, vergeleken met de daling van 9,0 procent in Q2 2014. Deze verbetering was te danken aan een verminderde impact van de regelgeving wat betreft lagere tarieven voor gespreksafgifte. Ook was er sprake van een versnelling van de groei van het dataverkeer, die de daling van de inkomsten uit spraak deels compenseerde.

T-Mobile zag inkomsten het hardst teruglopen
T-Mobile verloor de meeste inkomsten in de afgelopen twaalf maanden en als zodanig ook marktaandeel. Dit is voornamelijk te wijten aan verliest van postpaid-klanten. KPN en Vodafone wisten hun omzet uit postpaid-diensten stabiel te houden of licht te verhogen, wat grotendeels de daling in de prepaid-omzet compenseerde.

Op jaarbasis verhoogde KPN zijn aandeel in de omzet uit mobiele diensten met 1,2 procentpunten, waardoor het met ongeveer 42 procent marktaandeel de grootste blijft. Vodafone wist ook zijn marktaandeel te laten groeien, namelijk met 0,8 procentpunt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De daling van de dienstenomzet van T-Mobile heeft geleid tot een verlies van 2,1 procentpunten, naar een marktaandeel van 22 procent in Q2 2015. De vierde en kleinste speler, Tele2, behaalde een marktaandeel van ongeveer 3 procent.

Minder dienstenomzet voor netwerkoperators
Telecompaper verwacht dat de dienstenomzet van de Nederlandse mobiele netwerkoperators met bijna 4% zal dalen naar 4,9 miljard euro. Voor de periode 2014-2019 zal de Nederlandse markt naar verwachting een negatieve, gemiddelde jaarlijkse groei van 1,5 procent laten zien, tot een omzet van ongeveer 4,7 miljard euro in 2019. De organisatie baseert zich hierbij op de verwachting dat de concurrentie met vier operators op de markt verder zal toenemen, iets wat niet volledig gecompenseerd zal worden door de groei in dasta-inkomsten. Andere negatieve factoren zijn de vertraagde invloed van de economische recessie, het toenemend gebruik van OTT en Wi-Fi diensten en mogelijk verdere wijzigingen in de regelgeving.

"De breuk in de regelgeving wat betreft gesprekafgifte en de sterke groei in dataverbruik heeft de druk op de inkomsten van de mobiele operators verlicht, maar de concurrentie blijft hevig", zegt Alejandra van de Roer, Research Analyst en schrijver van het rapport. "T-Mobile veranderde zijn prijzen aan het begin van dit jaar, maar het blijft in een moeilijke positie omdat de andere drie operatoren ook actief zijn op de vaste markt en samengestelde pakketten kunnen aanbieden. Tele2 zal waarschijnlijk ook zijn tarieven veranderen, nadat het de migratie van al zijn klanten naar het eigen netwerk heeft voltooid. Dit zou verdere prijsdruk op de markt kunnen brengen."

20,5 miljoen simkaarten
De Nederlandse markt telde in totaal 20,5 miljoen simkaarten aan het einde van juni 2015, inclusief de vier operators en de MVNO’s en exclusief M2M. Dit is een lichte stijging van 1,0 procent in de afgelopen twaalf maanden. De groei kwam vooral uit de stijging van het aantal postpaid-klanten, met name bij Vodafone en KPN. De mobiele penetratie steeg in Q2 naar 121,5 procent. Telecompaper verwacht dat de markt de komende vijf jaar zal groeien met ongeveer 1 miljoen simkaarten, naar ongeveer 21,5 miljoen in 2019 (exclusief M2M).

]]>
Thu, 27 Aug 2015 08:11:04 +0200 Omzet uit mobiele diensten voor telecomoperators gedaald http://executive-people.nl/item/534933/omzet-uit-mobiele-diensten-voor-telecomoperators-gedaald.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlandse zp'er staat stevig in eigen schoenen http://executive-people.nl/item/534868/nederlandse-zper-staat-stevig-in-eigen-schoenen.html De Nederlandse zelfstandige professional (zp’er) staat stevig in zijn schoenen en is zich bewust van zijn kwaliteiten. 84% van de zelfstandigen bestempelt zichzelf als vakman en meer dan de helft (52%) vindt dat een zp’er zo goed is als zijn meest recent afgeronde opdracht.

Dat blijkt uit onderzoek van sourcing partner FastFlex onder ruim 1500 zp’ers. Traditionele bemiddelingsbureaus zijn minder in trek bij Nederlandse zelfstandigen. Ruim 89 procent wil zonder tussenpartij aan een opdracht komen. Deze uitkomst borduurt voort op de ontwikkeling die zich al enkele jaren voordoet. Vorig jaar lag het percentage dat aan de slag wil zonder een bemiddelingspartij in te schakelen onder de 80 procent.

Fiscale en financiële gevolgen
Daarnaast is 58 procent van de zp’ers van mening dat hij zelf voldoende inzicht heeft in de fiscale en financiële gevolgen van het zp-schap. Dit staat in groot contrast met het gegeven dat slechts een vijfde van de ondervraagden (21%) vindt dat hun collega zp’ers hier voldoende kaas van hebben gegeten.

Ook blijken zp’ers de overtuiging te hebben dat de tarieven in de nabije toekomst verder gaan aantrekken. Een meerderheid (62%) gelooft dat zij aankomende periode hun uurtarief weer kunnen verhogen, ten opzichte van de 49% die dit vorig jaar voorspelde. Dat de zelfstandigen in Nederland bewuster met hun tarief omgaan, blijkt uit het feit dat 71% van de ondervraagden bereid is het tarief te verlagen voor een interessante opdracht. Het jaar daarvoor was dit nog bijna 80%.

]]>
Wed, 26 Aug 2015 15:14:33 +0200 Nederlandse zp'er staat stevig in eigen schoenen http://executive-people.nl/item/534868/nederlandse-zper-staat-stevig-in-eigen-schoenen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Salesforce introduceert Salesforce Financial Services Cloud http://executive-people.nl/item/534918/salesforce-introduceert-salesforce-financial-services-cloud.html Salesforce introduceert Salesforce Financial Services Cloud. Deze nieuwe oplossing geeft financieel adviseurs de mogelijkheid om productiever te werken. Met de tijdbesparing die hiermee wordt gerealiseerd wil Salesforce adviseurs de mogelijkheid bieden een intensieve klantrelatie op te bouwen met een jongere generatie, voornamelijk digitale klanten. De Salesforce Financial Services Cloud is ontwikkeld op de recent gelanceerde Salesforce Lightning Experience.

Naar verwachting zal de komende vijf jaar wereldwijd meer dan $2 triljoen aan vermogen worden overgedragen aan een jongere generatie. Voor financieel adviseurs ligt hier een grote kans, vooral als ze inspelen op de communicatiebehoefte van deze nieuwe generatie: klantcontact via sociale media en mobiele communicatie. Om hierbij succesvol te zijn moeten deze adviseurs minder tijd kwijt zijn aan administratieve taken en meer energie steken in het opbouwen van intensievere relaties met hun klanten.

Jonge generatie investeerders wil andere relatie
“De jonge generatie investeerders wil een andere relatie met hun financieel adviseur dan hun ouders”, stelt Simon Mulcahy, SVP en GM Financial Services bij Salesforce. “Ze willen iemand die hen begrijpt en communiceert op de manier die zij kiezen. Salesforce Financial Services geeft adviseurs de tools om tijd te besparen op administratieve rondslomp en meer uren over te hebben voor het opbouwen van een goede relatie met hun klant.”

De nieuwe Salesforce Financial Services Cloud zorgt voor de volgende drie verbeteringen in de dagelijkse praktijk van een financieel directeur:

 • Betere 1-op-1-klantrelatie: in het Client Profile zien financieel adviseurs alle klantgegevens gemakkelijk op één plek. Vanuit dit Client Profiel hebben ze bovendien direct toegang tot tear sheets, financiële accounts en afgesproken doelstellingen. Daarnaast krijgen adviseurs, op het moment dat vermogen tussen generaties wordt overgedragen, een beeld van alle betrokkenen binnen een familie met het onderdeel Client Profile Relationship. Bovendien kan een financieel adviseur met Salesforce Financial Services Cloud een 1-op-1-relatie aangaan met elk individueel gezinslid en voor elk van hen individuele doelstellingen opstellen. Denk hierbij aan het budgetbeheer voor het tijdig betalen van collegegeld, het kopen van een nieuw huis of het plannen van een zomervakantie.
 • Hogere productiviteit: de homepage van de Salesforce Financial Services Cloud’s Advisor Today is ontworpen om de productiviteit van de adviseur te verhogen, door informatie over een bepaalde cliënt in een overzicht samen te brengen. Met Salesforce Financial Services Cloud Assist hoeft een adviseur niet langer tussen verschillende systemen te switchen. De Cloud Assistent combineert informatie uit alle belangrijke systemen en creëert een to-do-list met proactieve meldingen voor leads en taken.
 • Overal een betere relatie met de klant: met Salesforce Financial Services Cloud Communities creëren financieel adviseurs een centrale plek waar ze met klanten en andere betrokken – zoals overige familieleden – kunnen samenwerken. Bovendien kan binnen een community ook een volledig adviesteam, inclusief medewerkers van derde partijen, worden geformeerd om een klant van een volledig advies te kunnen leveren. Informatie is altijd en overal beschikbaar, waardoor zij klanten ongeacht hun locatie altijd direct kunnen adviseren.
]]>
Wed, 26 Aug 2015 14:16:53 +0200 Salesforce introduceert Salesforce Financial Services Cloud http://executive-people.nl/item/534918/salesforce-introduceert-salesforce-financial-services-cloud.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Toename van cyberaanvallen op eindgebruikers zet BYOD-strategieën onder druk http://executive-people.nl/item/534867/toename-van-cyberaanvallen-op-eindgebruikers-zet-byod-strategiea-laquo-n-onder-druk.html Eindgebruikers binnen organisaties zijn een steeds populairder doelwit van cybercriminaliteit. Gebruikers hebben realtime toegang tot bedrijfsdata, wat hen een doelwit maakt van criminelen. Zij worden voor cybercriminelen steeds meer de toegangspoort van een organisatie. Steeds meer bedrijven overwegen hierdoor hun Bring Your Own Device (BYOD)-strategieën.

Dit blijkt uit onderzoek van Dimension Data. Volgens Mohamed Al Ayachi, Line of Business Manager Network bij Dimension Data, worden gebruikers de ‘nieuwe buitengrens’. Zeven op de tien kwetsbaarheden blijkt inmiddels verband te houden met de eindgebruiker binnen een organisatie. Het gaat vooral om medewerkers met toegang tot belangrijke systemen en data. De bedreigingen komen via devices die vaak niet voldoende worden beheerd door de organisatie.

Verschillende aanvalskanalen
“Wij zien een toename in het aantal eindgebruikers dat doelwit is. Dat komt omdat er verschillende aanvalskanalen zijn. Het gaat vandaag de dag niet alleen meer om traditionele eindpunt-devices waar een organisatie zich zorgen om moet maken. Cyberbedreigingen strekken zich ook uit tot mobiele devices en sociale platforms.”

Al Ayachi zegt dat wanneer een cybercrimineel erin slaagt contact te maken met een gebruiker, er kansen zijn om de gebruiker te bewegen iets te doen waardoor de crimineel toegang krijgt tot data of profielen of een device kan overnemen. “Dit is een zorgelijke trend. We zien dat er op dit gebied van mensen, processen en beleid grote gaten vallen, vooral op het gebied van Bring Your Own Device en eindgebruikercomputing. De meeste bedrijven hebben wel een bepaalde vorm van governance of controle, maar op dit moment zijn de standaard voorzorgsmaatregelen vaak niet voldoende om beschermd te zijn tegen de nieuwste bedreigingen.”

Formeel plan voor incident response ontbreekt vaak
De Line of Business Manager Network wijst er ook op dat het reageren op incidenten één van de belangrijkste manco’s is bij de beschermingsmaatregelen van bedrijven. Op dit moment heeft 74 procent van de bedrijven geen formeel plan voor incident response. “Het is moeilijk om de impact te verminderen wanneer een device is geïnfecteerd en er geen incident response-proces is dat de inbreuk detecteert en directe beveiligingsmaatregelen neemt ter bescherming van belangrijke data.”

Jaco Hattingh, general manager Enterprise Mobility bij Dimension Data, legt uit dat veel bedrijven hun Bring Your Own Device-strategieën heroverwegen om beschermd te zijn tegen cyberaanvallen die gericht zijn op eindgebruikers. “We zien echter geen terugloop in BYOD-initiatieven. Wel zien we een verschuiving naar meer standaardisatie van devices. Dat vereenvoudigt de eindgebruikerssupport en zorgt voor de juiste patches, wat de bedreigingen vermindert.”

Hattingh en Al Ayachi stelden een aantal aanbevelingen samen die eenvoudig te voeren zijn en toch effectief genoeg om in te spelen op actuele bedreigingen:

 • Maak van beleid een prioriteit - Het doel van deze beleidsmaatregelen is om bepaald gedrag te controleren of af te dwingen. In dit geval gaat het om het afdwingen van gedrag dat in lijn is met de overall bedrijfsdoelstellingen. Daarnaast gaat het om het bevorderen van bepaald gedrag rond het meest gevoelige bedrijfsmiddel – informatie. Iedere organisatie is anders en daarom is het zaak de beleidsmaatregelen zo vorm te geven dat ze aansluiten bij de aard van de organisatie, de businessmodellen en de regionale en culturele kenmerken van de medewerkers.
 • Incident response - Organisaties moeten een datacentrische beveiligingsbenadering ontwikkelen. Deze omvat geavanceerde controlemechanismen en monitoring. Met deze benadering is afwijkend gedrag van een geautoriseerde gebruiker te detecteren, bijvoorbeeld wanneer deze plotseling twee gigabytes aan content uit een database naar een mobiel device stuurt.
 • Bewustwording en training - Bewustwording en training zijn van groot belang om risico’s terug te dringen. Organisaties moeten medewerkers stimuleren om consistent te werken volgens duidelijk gecommuniceerde regels en centraal ontwikkelde en gemonitorde processen en procedures waarbij alle devices worden afgedekt. Hiermee zijn aanvallen weliswaar niet te voorkomen, maar het maakt de organisatie wel veiliger.
]]>
Wed, 26 Aug 2015 14:11:30 +0200 Toename van cyberaanvallen op eindgebruikers zet BYOD-strategieën onder druk http://executive-people.nl/item/534867/toename-van-cyberaanvallen-op-eindgebruikers-zet-byod-strategiea-laquo-n-onder-druk.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Aantal slachtoffers van online koopfraude stijgt http://executive-people.nl/item/534866/aantal-slachtoffers-van-online-koopfraude-stijgt.html Het aantal slachtoffers van online koopfraude is tussen 2012 en 2014 gestegen. Andere vormen van cybercrime zoals hacken en identiteitsfraude zijn juist afgenomen.

Dit blijkt uit cijfers die het CBS heeft gepubliceerd. Steeds meer mensen worden opgelicht met aankopen via internet. In 2014 kreeg 3,3% van de bevolking van 15 jaar en ouder te maken met deze vorm van cybercrime. Dit percentage lag in 2012 nog op 12%. In absolute aantallen is het aantal slachtoffers van koopfraude met 90.000 gestegen.

Minder slachtoffers van hacken en identiteitsfraude
Hacken en identiteitsfraude is juist afgenomen, beide met ongeveer 100.000 personen. Mensen worden als het gaat om hacken vooral minder slachtoffer van hackers die inbreken op hun e-mailaccount. Bij identiteitsfraude zorgt vooral de betere aanpak van skimming voor de daling. Doordat banken de magneetstrip op betaalpassen hebben vervangen voor een chip en betaalpassen standaard niet meer buiten Europa gebruikt kunnen worden is skimmen moeilijker geworden.

Hoogopgeleiden blijken vaker dan laagopgeleide slachtoffer te zijn van identiteitsfraude en hacken, ook als de cijfers worden gecompenseerd met het feit dat hoogopgeleiden vaker actief zijn op internet. Ook van koopfraude zijn hoogopgeleiden vaker slachtoffer, iets wat het CBS wijt aan het feit dat zij vaker online shoppen.

]]>
Wed, 26 Aug 2015 13:12:59 +0200 Aantal slachtoffers van online koopfraude stijgt http://executive-people.nl/item/534866/aantal-slachtoffers-van-online-koopfraude-stijgt.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
De impact van Cloud op de IT Operations organisatie http://executive-people.nl/item/534810/de-impact-van-cloud-op-de-it-operations-organisatie.html Meestal is de eerste stap in een cloud strategie het bouwen van een private cloud met hier en daar een SaaS dienst voor een non-mission critical applicatie. Een private cloud is budgettair ook vaak de betere oplossing voor stationair draaiende applicaties en doorgaans niet zo heel ingewikkeld. De techniek is voor handen, zo lang je er voor zorgt dat je voldoet aan de cloud karakteristieken. Immers, een virtueel platform zonder selfservice portal, dat tot de nok toe gevuld is, is geen private cloud. Een cloud platform moet schaalbaar zijn, is eenvoudig toegankelijk via een self-service portal, heeft een resource pool voor zijn gebruikers en meet het gebruik daarvan. Maar om een goede private cloud te bieden aan jouw organisatie is meer nodig dan alleen de juiste technologie.

“Onze IT afdeling moet werken als een cloud provider!”

Het succes van de public cloud service providers is in belangrijke mate bepalend voor het verwachtingspatroon van de organisatie over de eigen IT. Als de private cloud niet werkt zoals verwacht dan ligt dat vaak niet alleen aan de techniek. Je kunt niet een hele nieuwe interne dienst neerzetten zonder ook je organisatie aan te passen. Als je een à la carte restaurant wil verbouwen om er een selfservice restaurant van te maken dan zal je de organisatie in de keuken toch ook moeten veranderen?

Wie wil verandering? En wie wil veranderen?...

Constante verandering en in staat zijn nieuwe technologische ontwikkelingen snel te adopteren zijn de uitdagingen van deze tijd. Het probleem is dat de meeste traditionele IT Operations afdelingen hier nog niet klaar voor zijn, maar de business het wel verlangt met ‘schaduw IT’ als gevolg: IT dat buiten de IT-afdeling in gebruik wordt genomen. Dit zorgt voor stijgende kosten, omdat de efficiëntie van de IT Operations afdeling bepaald niet optimaal is. De CAPEX kosten stijgen, omdat de IT afdeling vaak met dure, traditionele oplossingen werkt. Software Defined Datacenter (SDDC) wordt niet of niet optimaal ingezet. Maar ook de OPEX kosten stijgen, omdat er weinig geautomatiseerd is en juist daar veel voordeel te behalen valt. Wij weten uit ervaring dat met behulp van SDDC, de juiste mate van automatisering en de juiste organisatie, de interne IT Operations afdeling prima in staat is een hybride portfolio van cloud diensten te leveren, dat wel voldoet aan het verwachtingspatroon van de business. Daartoe zetten we een paar uitgangspunten voor jou op een rijtje:

Meten is weten

Afhankelijk van de status quo en hoe ver IT Operations af staat van de gewenste situatie, kan de impact op de organisatie groot zijn. Het is daarom cruciaal om de noodzakelijke veranderingen in de organisatie mee te nemen als onderdeel van de Cloud Strategie. Met een eerste inventarisatie kan snel in kaart gebracht worden hoe de belangrijkste processen en IT inrichting scoren op het vlak van Cloud Operations.

Neem afscheid van traditionele cellen en silo’s

Met alleen de techniek en SDDC implementatie kom je er niet. Veel organisaties werken met ITIL beheer processen en hebben de IT Operations afdeling ingedeeld volgens een bepaalde structuur: de bekende cellen of zelfs silo’s. De medewerkers werken volgens een vaste rolverdeling en hebben daarin een bepaald kennisniveau opgebouwd. Zonder de interne organisatie aan te passen kan je niet verwachten dat je de dienstverlening kan omgooien naar een cloud portfolio. Er ontstaat weerstand: medewerkers zijn niet opgeleid en de rolverdeling is niet optimaal waardoor de efficiëntie alleen maar afneemt. De verandering van de bestaande organisatie is voor veel IT organisaties echter niet zo vanzelfsprekend. Want waar begin je eigenlijk aan en wat wil je precies bereiken? Hoe weet je überhaupt waar je nu als organisatie staat? 

Wendbaar full stack Cloud Operations

ITIL, Cobit of een willekeurig ander ITSM framework benoemd diverse beheerprocessen. Deze zijn vaak log ingeregeld met lange doorlooptijd, met name het change- en testproces. De reden is vaak de handmatige acties die goedgekeurd moeten worden. Dit gaat niet als je IT Operations als cloud provider wilt inrichten. Automatiseren is hier het keyword, repeterende wijzigingen worden niet meer handmatig uitgevoerd. 

Processen

Concentreer je op de vijf belangrijkste processen voor Cloud Operations en richt ze in met focus op je gebruikers: Capacity Management, Availability Management, Demand Management, Service Asset &  Configuration Management en Incident Management. Processen met dezelfde benaming als voorheen, maar met een andere invulling en volledig geautomatiseerd zodat ze aansluiten op de nieuwe snelle dienstverlening.

Governance

Maak je cloud beheerders verantwoordelijk voor de volledige dienst en schuif het niet af op de traditionele proces managers. Gebruik het 4 of 6-ogen principe binnen je nieuwe multi disciplinaire “squad” teams om belangrijke wijzigingen goed te keuren en laat dit niet via een Change Advisory Board verlopen. Dit vereist een cultuur waarbij de beheerders direct kunnen inschatten wat de impact is en geen onnodige risico’s nemen. Testen en wijzigingen worden daarnaast zoveel mogelijk geautomatiseerd om snelheid te verhogen en kans op handmatige fouten te verlagen. De grote cloud providers hebben al aangetoond dat dit model goed werkt.

Rollen

Dit sluit aan op governance. Je hebt immers mensen van het juiste niveau nodig met analytische skills aangezien cloud diensten een bepaalde complexiteit hebben. Vanwege snelheid en integratie werk je niet meer met cellen of silo’s. Deze worden omgezet naar “squad” teams met meerdere disciplines binnen één team, waarin Dev en Ops samen komen en kennis onder de hele groep gedeeld wordt. Iedereen binnen de squad pakt zijn verantwoordelijkheid. Dit zorgt weer voor korte lijnen en snel kunnen schakelen.

Je ziet daarbij drie belangrijke nieuwe rollen ontstaan voor Cloud Operations:

- Cloud Architect: De persoon met de business kennis en die dit vertaald naar de juiste technische oplossing(en). Bij kleinere organisaties kan deze rol ook prima bij de senior specialisten worden ondergebracht.

- Cloud Analist: Aangezien alles geautomatiseerd is heb je wel mensen nodig met een hoog analytische vermogen die de informatie uit de systemen snapt. Een analist kan zorgen dat er proactief wordt ingesprongen op meldingen en zorgen dat de dienst niet in gevaar komt. 

- Cloud Beheerder & Ontwikkelaar: Deze werken samen in een DevOps team zodat de dienst continu verbeterd wordt. De beheerder zorgt voor de infrastructuur en geeft aan de ontwikkelaar aan wat er aan automatisering of functionaliteit verbeterd kan worden. Samen zorgen ze voor een snelle implementatie in sprints.

Innovatie en kennisopbouw

Essentieel voor de continue innovatie is dat de betrokkenen op de hoogte blijven en elkaar ook van kennis voorzien. Je kan dit zien als de saté prikker door je afdeling: iedereen leert continu van elkaar en deelt kennis zodat de verantwoordelijkheid niet afgeschoven hoeft te worden. Dat was immers het probleem van de traditionele silo’s, waar iedereen zich alleen concentreerde op zijn eigen kennisdomein.

Sluit aan op je gebruikers!

Maar waarvoor doe je het nu allemaal? Om het de gebruikers of klanten het zo eenvoudig mogelijk te maken. Zij moeten het gevoel hebben dat ze ontzien worden en dat de cloud dienst die je aanbiedt echt een toegevoegde waarde heeft. Zorg dan ook dat hun feedback zo snel en eenvoudig mogelijk weer bij de ontwikkelaars en beheerders terecht komt. Hoe prettig is het als jij ergens je suggestie aanmeld en binnen twee weken (één sprint) zie je al dat dit is verwerkt in de dienst? Continu verbeteren en luisteren naar je gebruikers zal ervoor zorgen dat de IT afdeling een zeer hoge toegevoegde waarde creëert voor de organisatie en daarmee zijn bestaansrecht aantoont en “schaduw IT” wordt voorkomen. Dat is uiteindelijk waarvoor je deze hele organisatie verandering bent door gegaan. Het hoeft niet allemaal in één keer. Bepaal zelf je doelstellingen en zorg dat je daarmee IT Cloud Operations realiseert!

Door: Christian van Barneveld, Managing Consultant bij Weolcan

Weolcan | Partner Get (C)Loud! | 16 oktober | De Landgoederij | Bunnik

]]>
Wed, 26 Aug 2015 12:05:35 +0200 De impact van Cloud op de IT Operations organisatie http://executive-people.nl/item/534810/de-impact-van-cloud-op-de-it-operations-organisatie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Grootste risicofactor voor businesscontinuïteit: mens of machine? http://executive-people.nl/item/534796/grootste-risicofactor-voor-businesscontinua-macr-teit-mens-of-machine.html De belangen van databack-up en businesscontinuïteit zijn niet te onderschatten. Zeker niet als je je bedenkt dat een van de meest voorkomende oorzaken van downtime continu aanwezig is. De bedreiging bevindt zich in je kantoren en datacenters, zelfs nu.

Wat die bedreiging is? De mens. Het zijn menselijke fouten die, na storingen, de belangrijkste oorzaak zijn van downtime, zo blijkt uit onderzoek van de Aberdeen Group. Oftewel: zelfs al beschik je over de hoogwaardigste hardware en beveiliging, dan nog ben je kwetsbaar. De mens kent namelijk geen grenzen als het gaat om werken met data. De overige onderdelen in de toplijst van grootste bedreigingen: server-, storage- en applicatiefouten, stroomstoringen en gebruikspieken. Neem de gemiddelde kosten van downtime: 163.674 Amerikaanse dollars per uur, volgens de Aberdeen Group. Wat zijn jouw kosten of die van je klant bij een uur downtime – weet je dat?
Een recovery-plan is dus minstens zo belangrijk als alleen een veiligheidsnet.

Naast storingen, fouten en pieken is daar het immer dreigende gevaar van schadelijke aanvallen op je data. Of het nu gaat om malware, phishing of geëxploiteerde onveiligheden in applicaties, data-inbreuken zijn nog steeds een zeer grote bedreiging. Paul McGlaughlin, directeur IT Production Services bij Sony, sprak met de Wall Street Journal over inbreuken en downtime. De bekende aanval op het bedrijf in 2014 zorgde ervoor dat data verloren ging en het bedrijf bekend stond als extreem kwetsbaar. Als er ook maar een ding te leren is van wat er is gebeurd bij Sony, dan is het dat je beste optie is om “regelmatig je disaster recovery- en businesscontinuïteitsplannen te testen, zodat teams geen onbekende procedures aan het uitproberen zijn midden in een crisis”, aldus McGlaughlin.

Echter, we moeten niet altijd zo snel zijn in het beschuldigen van hackers. In de recente gevallen van United Airlines en NYSE lag het ware probleem bij een slechte IT-infrastructuur of ouderwetse apparatuur. In speculaties van buitenaf ging het al snel over verschillende scenario’s. United meldde uiteindelijk dat de downtime was veroorzaakt door ‘een issue met een router’ en dus niet door een sinistere hackersgroep. Zoals Rob Rae, vicepresident Business Development van Datto, betoogt in zijn recente blogpost: “Neem de grote multinationals en combineer die met oude technologie. Voeg mensen (oftewel: menselijke processen) toe en je hebt het recept voor een ramp.”

Kijken we nu naar de belangrijkste oorzaken, dan is de vraag niet of je downtime gaat meemaken, maar veel meer hoe lang die gaat duren en hoe snel je kunt terugkeren naar de normale situatie? 

Door: Arne van Balgoijen, product marketing manager bij Portland

]]>
Wed, 26 Aug 2015 11:01:23 +0200 Grootste risicofactor voor businesscontinuïteit: mens of machine? http://executive-people.nl/item/534796/grootste-risicofactor-voor-businesscontinua-macr-teit-mens-of-machine.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Salesforce introduceert nieuwe interface met Salesforce Lightning Experience http://executive-people.nl/item/534799/salesforce-introduceert-nieuwe-interface-met-salesforce-lightning-experience.html Salesforce, leverancier van een cloudgebaseerde CRM-oplossing, introduceert met Salesforce Lightning Experience een geheel nieuwe gebruikersinterface.

Op basis van feedback van ruim 150.000 klanten heeft Salesforce de Sales Cloud opnieuw ontworpen. Het resultaat zijn meer dan 25 nieuwe, innovatieve onderdelen, verpakt in drie belangrijke onderdelen: Lightning Experience, Lightning Design System en de al bestaande Lightning App Builder met Lightning Components. Met de nieuwe onderdelen Lightning Experience en Lightning Design System zegt Salesforce een volgende stap te zetten op weg naar een geheel nieuwe generatie CRM.

Drie pijlers
Met Salesforce Lightning werken gebruikers efficiënt en snel en ontwikkelen ze in snedller enterprise applicaties, aldus de Amerikaanse cloudleverancier. Salesforce Lightning is opgebouwd uit drie onderdelen:

Lightning Experience: Lightning Experience zorgt een intuïtieve inrichting van workflows en een goede stroomlijning van processen, door altijd relevante informatie te tonen. Door de moderne uitstraling, efficiënte en intelligente inrichting geeft Lightning Experience elke Salesforce-gebruiker op zowel desktop, tablet als mobiel eenzelfde ervaring als bij een consumentenproduct.

Lightning Design System: het nieuwe Design System is een handleiding voor Salesforce-ontwikkelaars, zodat deze met behulp van components (bouwblokken) applicaties kunnen maken, ongeacht het device of het operating system. Het Design System vertaalt de nieuwe design-principes van Salesforce – helderheid, efficiëntie, consistentie en schoonheid – naar een eenvoudig uit te breiden CSS. 

Lightning App Builder en Lightning Components:  de App Builder is een intuïtieve manier om applicaties te ontwikkelen met Lightning Components. Door middel van drag-and-drop met components (bouwblokken) kan iedereen in de eenvoudige interface van de App Builder een enterprise applicatie ontwikkelen. Een Lightning Component kan zowel een single UI-element als een robuste microservice zijn, de gemeenschappelijke factor is dat ze verbonden zijn via het Salesforce Platform. Lightning App Builder en Lightning Components werden op al Dreamforce 2014 aangekondigd en zijn algemeen beschikbaar.

Voordelen van de nieuwe interface
Veel klanten gebruiken de Sales Cloud omdat het systeem makkelijk aan te passen is. Bovendien kunnen ze gebruik maken van het bloeiende partner-ecosysteem wanneer ze vragen hebben. Met het nieuwe Salesforce Lightning krijgen organisaties een betere user experience en de ruim 25 productinnovaties zorgen voor een hogere productiviteit en betere besluitvorming, zo beweert Salesforce.

Een aantal voordelen van het gebruik van Salesforce Lightning:

Sneller verkopen: De koopcyclus van een klant wordt steeds korter en daarom is het tegenwoordig enorm belangrijk om snel te kunnen reageren. De nieuwe homepage van Sales Cloud verzamelt alles wat een salesmedewerker moet weten om zijn dag te beginnen. Eén onderdeel is bijvoorbeeld Account Insights, dat in één oogopslag relevant nieuws voor top-accounts en prospects laat zien. Daarnaast helpt Assistent de salesmedewerker door bepaalde acties aan te bevelen, waarmee potentiële klanten richting een aankoop worden geleid. E-mails en bestanden (bijvoorbeeld Microsoft Office, Adobe PDF) kunnen binnen de Salesforce-omgeving naar contacten worden gestuurd, dit levert een flinke tijdsbesparing op. Daarnaast heeft Lightning Experience heeft een responsive design, waardoor onderdelen passend zijn voor elk scherm – van desktop tot smartphone.

Slimmer verkopen: Salesforce Lightning levert proactief salesinformatie aan, dus precies de juiste informatie waar en wanneer dat nodig is. Pipeline Board is een visuele representatie van alle actieve deals. Hier kunnen salesmedewerkers alle potentiële prospects met digitale sticky notes van informatie voorzien en met drag-and­-drop verplaatsen als een deal opschuift in de verkoopcyclus. Met de nieuwe Activity Feed kunnen salesmanagers alle informatie van een deal inzien. Daarnaast worden de mogelijke vervolgstappen weergegeven in dezelfde, gemakkelijke single view. Samenwerkingstools in Chatter maken het gemakkelijk om informatie te delen. Hiermee speelt Salesforce in op de trend dat verkopen in teamverband een organisatie meer oplevert.

Verkopen op maat: Sales Cloud is gemakkelijk aan te passen aan de eisen van elke organisatie. De Dashboards zijn gemakkelijk in te richten en grafieken kunnen op elk moment worden verplaatst. Ook processen, zoals Sales Path, kunnen worden aangepast om aan de eisen en behoeftes van een organisatie te voldoen. Op deze manier kunnen organisaties hun best practices en vertrouwde salesmethodes gebruiken om deals efficiënt door de pijplijn te verplaatsen. Bestaande maatwerkoplossingen worden naadloos overgenomen door Lightning Experience. Bovendien, omdat Lightning gebouwd is op het Salesforce1 Platform, kunnen salesorganisaties App Builder, Components en de Salesforce AppExchange gebruiken om in een handomdraai enterprise applicaties te bouwen.

WK

]]>
Wed, 26 Aug 2015 10:14:07 +0200 Salesforce introduceert nieuwe interface met Salesforce Lightning Experience http://executive-people.nl/item/534799/salesforce-introduceert-nieuwe-interface-met-salesforce-lightning-experience.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Computerruimte CSU gebruikt stof- en geluidabsorberend tapijt van Desso http://executive-people.nl/item/534798/computerruimte-csu-gebruikt-stof-en-geluidabsorberend-tapijt-van-desso.html Craneo, specialist in het ontwerpen en inrichten van computerruimtes, heeft het nieuwe AirMaster tapijt van Desso toegepast op een verhoogde vloer bij schoonmaakbedrijf CSU. Na jaren in het kantoor gelegen aan de A50, verhuisde CSU eind mei binnen Uden naar een nieuw, modern bedrijfspand. Dit was hét moment om te investeren in een ultramoderne, futureproof computerruimte uitgerust conform alle technologische wensen en eisen. Tevens werd, op aanraden van Craneo, gekozen voor het AirMaster tapijt van Desso, dat fijnstof en geluid absorbeert voor een stofvrije en rustige computerruimte.

Craneo werkt samen met Desso dat zeer recent AirMaster heeft geïntroduceerd; een tapijt dat speciaal is ontwikkeld voor een schonere, gezonde lucht. Zij toonden aan dat de concentratie fijnstof in de lucht tot acht keer lager is dan bij de traditionele harde vloeren in computerruimtes, zoals marmoleum of laminaat. Bovendien absorbeert het geluid, ziet het er mooi uit en bevordert het de gezondheid. Het absorbeert ook de temperatuur waardoor het mogelijk is om de koude/warmte straat nog beter te compartimenteren. Hierdoor komen minder schadelijke chemicaliën (PBDEs) vrij uit brandvertragende stoffen zodat apparaten langer meegaan. Dit betekent minder onkosten en het verhoogt de continuïteit van de IT-omgeving.

“De combinatie tapijt en ICT was tot voor kort ‘not done’ vanwege stof en statische elektriciteit, maar Ad Vink, Sales Manager van Craneo, wist ons te overtuigen van het tegendeel”, vertelt Ben Helleman, Manager ICT bij CSU. “We zijn heel trots en tevreden over het eindresultaat. De nieuwe computerruimte, uitgerust met LED-verlichting en esthetische glaswand, is een echte eyecatcher. De ruimte bevindt zich nu midden in het gebouw, zoals het hoort en is modern en up-to-date conform alle wensen en eisen qua brandveiligheid, (nood)stroomvoorziening en een perfecte vloerlastverdeling. Het klimaat in de computerruimte wordt volledig gecontroleerd door twee airco’s, zodat bij uitval overgeschakeld kan worden op de andere. Als vroeger de airco uitviel, was er geen back-up.” Een andere efficiencyslag is de ‘hot corridor’ zodat de warmte direct wordt afgevoerd. De technische ruimte is bovendien gescheiden van de IT-ruimte, zodat bij onderhoud de monteur niet meer bij de IT-ruimte hoeft. Dankzij het flexibele stroomconcept is het bovendien mogelijk om iedere gewenste aansluiting te maken zonder downtime.

Ad Vink is enthousiast: “CSU is een familiebedrijf en dat merk je ook in het zakendoen. CSU speelt graag een voortrekkersrol en dat vraagt om out of the box denken en met een open mind naar zaken kijken. Ze beschikken nu over een nieuwe computerruimte die futureproof is en met gemak zo’n 10 tot 15 jaar mee kan. Het AirMaster tapijt levert een bijdrage aan de continuïteit van de IT-omgeving, bespaart kosten en het is gezonder voor mens en milieu.”

]]>
Wed, 26 Aug 2015 09:08:11 +0200 Computerruimte CSU gebruikt stof- en geluidabsorberend tapijt van Desso http://executive-people.nl/item/534798/computerruimte-csu-gebruikt-stof-en-geluidabsorberend-tapijt-van-desso.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nieuw investeringsfonds richt zich op jonge snelgroeiende IT-bedrijven http://executive-people.nl/item/534813/nieuw-investeringsfonds-richt-zich-op-jonge-snelgroeiende-it-bedrijven.html Holland Venture heeft een nieuw fonds opgezet voor jonge, snelgroeiende technologie bedrijven. Het Holland Venture Technologie Fonds richt zich op zes specifieke aandachtsgebieden: mobiel internet, software in de cloud, internet-of-things, cyber security, big data oplossingen en automatisering van kenniswerk.

Het Holland Venture Technologie Fonds (HVTF) is het achtste fonds van Holland Venture. Het fondsmanagement is voor dit fonds uitgebreid met Niels van Aalten, die een uitgebreide ervaring heeft als angel investeerder en adviseur op het gebied van bedrijfsgroei en het realiseren van exits. Het fonds heeft zich ten doel gesteld om de komende jaren ongeveer 10 investeringen te realiseren binnen de technology sector. HVTF maakt gebruik van de SEED capital regeling van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Niels van Aalten: “We zijn op zoek naar innovatieve bedrijven, met bewezen producten/diensten, en een sterk en gebalanceerd management team. Wij investeren graag in bedrijven met een onderscheidende marktpositie en een schaalbaar business model, die kunnen uitgroeien tot wereldspelers.”

Hands-on ondersteuning

Deze bedrijven kunnen een betrokken investeerder verwachten die niet alleen groeikapitaal verstrekt, maar ook haar netwerk en kennis inzet om groei te faciliteren. Gezamenlijk wordt er een groeiplan opgesteld, en biedt het team van Holland Venture  hands-on ondersteuning en concrete tools om het bedrijf te professionaliseren op het gebied van marketing, HR, legal en financiële administratie. Dit geeft ondernemers de ruimte op zich te focussen op het uitbouwen van hun bedrijf.

Netwerk van IT ondernemers

Holland Venture wordt ondersteund door een netwerk van succesvolle IT ondernemers, zoals Cees Links (ceo Fast 50-winnaar Greenpeak Technologies, uitvinder van wifi netwerken), Ronald Prins en Menno van de Marel (oprichters Fox-IT) en Marc Duijndam (ex-Google, ex-LinkedIn, huidige ceo Funda). Zij helpen bij het traceren en begeleiden van investeringen en leveren daarmee significante toegevoegde waarde.

Holland Venture verwacht dat deze ondernemers betrokken zullen zijn in het aanbrengen van leads, het beoordelen van investeringsproposities en tevens actief zullen zijn in het begeleiden van snelgroeiende portfolio ondernemingen.

Door: Witold Kepinski

]]>
Wed, 26 Aug 2015 01:35:45 +0200 Nieuw investeringsfonds richt zich op jonge snelgroeiende IT-bedrijven http://executive-people.nl/item/534813/nieuw-investeringsfonds-richt-zich-op-jonge-snelgroeiende-it-bedrijven.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Ruim de helft van de webwinkels overtreedt de wet met retourzendingen http://executive-people.nl/item/534788/ruim-de-helft-van-de-webwinkels-overtreedt-de-wet-met-retourzendingen.html Meer dan de helft van de webwinkels overtreedt de wet met retourzendingen van aankopen. Veel webwinkel betalen te laat het aankoopbedrag of maken een verkeerd bedrag over naar klanten.

Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De bond plaatste per webwinkel drie verschillende bestellingen en stuurde de ontvangen producten binnen de wettelijke bedenktijd van 14 dagen weer terug. De wet bepaalt dat de winkelwinkel in dit geval binnen twee weken het aankoopbedrag moet terugbetalen. Indien de bestelling in zijn geheel wordt geretourneerd moeten ook de bezorgkosten worden terugbetaald.

Veel webwinkels de fout in
Dit blijkt in de praktijk lang niet altijd het geval. Bij veel webwinkels gaat het op minstens één van deze twee punten fout. Sommige bedrijven betalen pas na zeventig dagen het aankoopbedrag terug, terwijl andere uitsluitend een tegoedbon terugsturen. Dit is niet toegestaan, aangezien de wet stelt dat de verkoper de klant op dezelfde wijze moet terugbetalen als de klant heeft betaald.

Webwinkels met een keurmerk blijken geen garantie te bieden. Deze doen het in het onderzoek nauwelijks beter dan winkels zonder een keurmerk. De Autoriteit Consument en Markt gaat bekijken tegen welke winkels opgetreden gaat worden.

]]>
Tue, 25 Aug 2015 16:50:15 +0200 Ruim de helft van de webwinkels overtreedt de wet met retourzendingen http://executive-people.nl/item/534788/ruim-de-helft-van-de-webwinkels-overtreedt-de-wet-met-retourzendingen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Non-profit initiatief start op 7 september met uitgifte van gratis TLS-certificaten http://executive-people.nl/item/534787/non-profit-initiatief-start-op-september-met-uitgifte-van-gratis-tls-certificaten.html Let’s Encrypt, een non-profit initiatief van de Amerikaanse Internet Security Group (ISRG), verstrekt vanaf 7 september gratis TLS-certificaten. Het initiatief moet de uitrol van HTTPS op het internet gaan versnellen.

ISRG is een initiatief waaraan onder andere Akamai, Automatic, Cisco, burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation (EFF), IdenTrust en Mozilla deelnemen. De organisatie is een officiële Certificate Authority (CA), wat wil zeggen dat het initiatief certificaten mag afgeven.

De SSL-certificaten worden gratis aangeboden en kunnen geautomatiseerd worden geïnstalleerd. Dit moet het gebruik van TLS laagdrempeliger maken, waardoor de uitrol van HTTPS moet versnellen. Dit moet de beveiliging van internet verbeteren.

]]>
Tue, 25 Aug 2015 13:15:08 +0200 Non-profit initiatief start op 7 september met uitgifte van gratis TLS-certificaten http://executive-people.nl/item/534787/non-profit-initiatief-start-op-september-met-uitgifte-van-gratis-tls-certificaten.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Voordelen van klantgerichte MDM op een rijtje http://executive-people.nl/item/534786/voordelen-van-klantgerichte-mdm-op-een-rijtje.html Wat levert klantgerichte Master Data Management (MDM) bedrijven in de praktijk op? Aberdeen Group zet de voordelen voor ons op een rijtje.

Nagenoeg ieder bedrijf verzamelt vandaag de dag klantdata. Het aantal bedrijven dat deze data echter effectief inzet is nog beperkt. Master Data Management (MDM) helpt data, die in veel gevallen gefragmenteerd over afdelingen aanwezig is, zodanig te verzamelen dat hier snel conclusies uitgetrokken kunnen worden. Dit levert real-time management informatie op die kan worden ingezet om een klantbeleving op maat te realiseren.

Aberdeen Group heeft de resultaten die klantgerichte MDM bedrijven opleveren onderzocht. De resultaten van dit onderzoek presenteert het bedrijf in een infographic. Bedrijven met klantgerichte MDM blijken:

 • 89% vaker ongestructureerde sociale data op frequente basis te gebruiken
 • 46% vaker tevreden te zijn met het gebruiksgemak van hun datasystemen
 • 2,3 keer vaker hun data meer dan 95% compleet te hebben
 • 81% vaker verbeteringen te zien in time-to-information
 • 2,8 keer vaker meer dan 90% van hun klantenbasis te behouden

  10965_Infographic_CustomerCentricMDM_StiboSystems.pdf

]]>
Tue, 25 Aug 2015 11:58:30 +0200 Voordelen van klantgerichte MDM op een rijtje http://executive-people.nl/item/534786/voordelen-van-klantgerichte-mdm-op-een-rijtje.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
GFI speelt via Portland in op behoeften MKB http://executive-people.nl/item/534769/gfi-speelt-via-portland-in-op-behoeften-mkb.html Softwareleverancier GFI heeft zijn oplossingen volledig toegewijd aan het midden- en kleinbedrijf. En dat terwijl de meeste succesvolle softwareleveranciers doorgroeien naar enterpriseniveau, vertelt Kim van Brugge, CEO van distributeur Portland. "In de tien jaar dat de oplossingen van GFI nu door ons worden aangeboden, heeft GFI zijn positie in het MKB versterkt en bieden ze software die aansluit bij de behoeften van de markt."

Waar grote bedrijven een IT-afdeling hebben die vaak in alle IT-behoeften voldoen, is het voor midden- en klein bedrijven (MKB) niet gebruikelijk om IT-professionals in dienst te hebben. Dat realiseerde ook softwareleverancier GFI, die bedrijven in staat stellen hun netwerken te bewaken, beheren en beveiligen. De producten van GFI moeten zijn eenvoudig te implementeren, configureren en creëren zijn om direct toegevoegde waarde voor klanten. ‘MKB moet zich kunnen richten op zijn core business’, vertelt Thomas Witting, director distribution EMEA bij GFI.

Customer support

Het MKB huurt IT-adviesbureaus en dienstverleners in om oplossingen te selecteren, te implementeren en aan te passen. Vaak gaan kleinere bedrijven relaties aan voor een langere periode om bij nieuwe vragen of behoeften vanuit de business, de juiste oplossingen te kunnen selecteren en oudere oplossingen te optimaliseren. Door de jaren heen ontstaat een innige band tussen de dienstverleners en de eindklant, een relatie waarvan GFI afhankelijk is.

"De beste ondersteuning voor het MKB wordt geleverd door partijen die dichtbij de klant staan. Daarom werken we voor honderd procent van onze business met channel partners" vertelt Witting. GFI’s partners spelen eveneens een cruciale rol in de softwareontwikkeling. "Zij zijn onze oren, ogen en neuzen in de markt. Zij kunnen elke feedback die in de markt aanwezig is, opvangen en naar ons terugspelen." Het ontwikkelen op basis van klantbehoefte blijft voor GFI belangrijk, ook nu het bedrijf is overgenomen door softwareleverancier Aurea en een nieuwe CEO heeft aangesteld.

"De overname is precies wat GFI sterker zal maken. Hierdoor komt GFI volledig los te staan van LogicNow (voorheen GFIMAX en IASO). De nieuwe CEO Scott Brighton heeft de eerste aanzet voor vernieuwingen van ons portfolio al aangekondigd. Momenteel leveren we award-winning on-premise oplossingen, maar we gaan die ook naar de cloud brengen", aldus Witting.

Blijvend investeren in partners

GFI heeft een sterke focus op de channelpartners en daarin blijft de softwareleverancier dan ook investeren. Dat geldt ook voor de samenwerking met Portland op wiens platform GFI aansluiting vindt met de Nederlandse partners. Zo co-creëren GFI en Portland marketinguitingen zodat de relevantie wordt verhoogd. Recentelijk werd de campagne ‘get on board, stay on board’ gelanceerd, waarbij Portland en GFI samenwerken om partners te enthousiasmeren.
De meest geleverde oplossingen van GFI zijn, GFI MailEssentials, Archiver, LanGuard en WebMonitor. Deze oplossingen helpen het MKB om e-mail te beveiligen, een onderwerp dat volgens Witting altijd actueel blijft. Ook FaxMaker komt in de top voor, op gelijke hoogte met WebMonitor. Dat is geen verrassing, vertelt Van Brugge: "Bijvoorbeeld in de advocatuur voldoet de e-mail niet aan de regelgeving."

Eenvoudig in gebruik

Hoewel de oplossingen eenvoudig te implementeren en in gebruik zijn, wil GFI zijn partners volledig ondersteunen, zodat ze de oplossing zonder problemen klaar kunnen zetten bij de eindgebruiker. Daarom is het online trainingscentrum volledig vernieuwd. ‘De informatie over onze producten is in hapklare brokken beschikbaar in de vorm van video’s en artikelen. Resellers kunnen vervolgens een examen afleggen en een certificaat bemachtigen’, vertelt Witting.
De trainingsportal is ook onderdeel van de campagne ‘get on board, stay on board’. Resellers kunnen punten winnen voor verschillende activiteiten, zoals het behalen van certificaten, maar ook het binnenhalen van new business. Degene die aan het eind van 2015 de meeste punten weet te behalen, wint uiteindelijk een reis naar Malta. ‘Zo combineren we het nuttige met het plezierige’, vertelt Van Brugge. ‘En dat werkt maar al te goed.’

Door: Anne van den Berg

]]>
Tue, 25 Aug 2015 11:01:36 +0200 GFI speelt via Portland in op behoeften MKB http://executive-people.nl/item/534769/gfi-speelt-via-portland-in-op-behoeften-mkb.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
CTO Ben Fathi vertrekt bij VMware http://executive-people.nl/item/534778/cto-ben-fathi-vertrekt-bij-vmware.html VMware CTO Ben Fathi vertrekt eind 2015. Hij gaat ergens anders werken, maar weet nog niet waar.

Fathi werkte sinds 2012 bij VMware en werd in 2014 CTO. Fathi speelde een belangrijke rol bij producten zoals ESX hypervisor, vSphere, software-defined networking, storage virtualisatie (VSAN) en het hybride cloud aanbod. Hij werkte eerder bij Cisco en Microsoft.

WK

]]>
Tue, 25 Aug 2015 10:44:54 +0200 CTO Ben Fathi vertrekt bij VMware http://executive-people.nl/item/534778/cto-ben-fathi-vertrekt-bij-vmware.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Recordaantal ICT-overnames in eerst helft van 2015 http://executive-people.nl/item/534784/recordaantal-ict-overnames-in-eerst-helft-van.html In totaal zijn 63 bedrijven in de ICT-sector in het tweede kwartaal van 2015 overgenomen. Hiermee blijft de Nederlandse markt voor overnames en fusies in de ICT-sector goed presteren. Het aantal overnames in de eerste helft van dit jaar komt hiermee uit op 140, een recordaantal in de afgelopen vijf jaar.

Dit meldt Consultancy.nl op basis van cijfers van MBCF. In het eerste kwartaal van dit jaar ging het om 77 overnames ten opzichte van 70 overnames in Q1 2014. In het tweede kwartaal werden 63 bedrijven in de ICT-sector overgenomen, ten opzichte van 65 overnames in Q2 2014.

Ramon Schuitevoerder, M&A-adviseur bij MBCF, zegt tegenover de website dat de stijging in het aantal deels vooral te danken is aan de toenemende betrokkenheid van investeerders. Bij 23 van de 63 overnames in het tweede kwartaal waren venture capitalists en participatiemaatschappijen betrokken.

]]>
Tue, 25 Aug 2015 10:39:47 +0200 Recordaantal ICT-overnames in eerst helft van 2015 http://executive-people.nl/item/534784/recordaantal-ict-overnames-in-eerst-helft-van.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Veel Apple apparaten op de werkvloer kunnen beter worden beveiligd http://executive-people.nl/item/534783/veel-apple-apparaten-op-de-werkvloer-kunnen-beter-worden-beveiligd.html Veel beveiligingsmaatregelen blijken te ontbreken op Apple apparatuur zoals Mac’s, iPhones en iPad’s. Denk hierbij aan maatregelen als schermvergrendeling en sterke wachtwoorden. Bedrijven lopen hierdoor onnodig veel risico als het gaat om IT-beveiliging.

Dit meldt Centrify, leverancier van beveiligingssoftware, op basis van een onderzoek onder ruim 1.000 professionals. De respondenten zijn in het onderzoek gevraagd hoe zij hun computers en smartphones op de werkvloer gebruiken. 45% van de respondenten blijkt tenminste één Apple apparaat te gebruiken voor zijn of haar werk. 63% van deze apparaten is eigendom van de werknemer zelf.

Geen sterke wachtwoorden
De beveiliging laat in veel gevallen te wensen over. Zo blijkt in 58% van de gevallen software of een bedrijfsbeleid te ontbreken om zeker te stellen dat gebruikers sterke wachtwoorden gebruiken. Dit blijkt dan ook lang niet altijd te gebeuren. 51% van alle ondervraagde Apple-gebruikers geeft aan zijn apparaat uitsluitend met een wachtwoord dat bestaat uit één woord of een cijfercombinatie te hebben beveiligd. Ook is opvallend dat 56% van de gebruikers aangeeft zijn wachtwoorden wel eens te delen met anderen.

Slechts 17% van de werknemers gebruikt een wachtwoordmanager die door de werkgever is verstrekt. Dergelijke oplossingen zouden het gebruik van sterke en unieke wachtwoorden kunnen vergroten, doordat gebruikers de vele verschillende wachtwoorden die zij voor verschillende diensten, accounts en apparaten gebruiken niet langer zelf hoeven te onthouden. 28% van de ondervraagde Apple gebruikers geeft aan dat zijn apparatuur is voorzien van beheersoftware die door de werkgever is verstrekt. 35% van de respondenten werkt voor bedrijven die data-encryptie op Apple apparatuur verplicht stelt.

Vertrouwelijke informatie inzien
Het goed beveiligen van Apple apparatuur is overigens niet onbelangrijk. 60% van de respondenten geeft aan dat zij hun Mac gebruiken om vertrouwelijke bedrijfsinformatie te bekijken. 65% gebruikt deze machine om vertrouwelijke of gereguleerde klantinformatie in te zien. 51% van de iPhones wordt gebruikt om toegang te krijgen tot bedrijfsinformatie, terwijl dit percentage onder iPads op 58% ligt.

]]>
Tue, 25 Aug 2015 09:48:16 +0200 Veel Apple apparaten op de werkvloer kunnen beter worden beveiligd http://executive-people.nl/item/534783/veel-apple-apparaten-op-de-werkvloer-kunnen-beter-worden-beveiligd.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Iedere werknemer is een digitale werknemer’ http://executive-people.nl/item/534759/a-iedere-werknemer-is-een-digitale-werknemera.html Digitale eisen zijn vandaag de dag geïntegreerd in de meeste werkprocessen. Daarnaast zijn werknemers steeds digitaal vaardiger. Hierdoor ontstaat een wereld waarin ieder werknemer een digitale werknemer is.

Dit stelt Gartner. Matt Cain, vice president onderzoek bij Gartner, wijst op het feit dat werknemers steeds digitaal vaardiger zijn. Dit zou onder andere worden veroorzaakt door de integratie van digitale technologie in het persoonlijke leven van medewerkers. Denk hierbij aan het beschikken over een eigen draadloos netwerk, allerlei apparaten die met dit netwerk worden verbonden en het gebruik van een variatie aan apps en webdiensten in nagenoeg ieder facet van hun persoonlijke leven.

‘Speel in op digitale vaardigheid’
Gartner stelt dat bedrijven hierop in zouden moeten spelen om te profiteren van deze digitale vaardigheid. Zo zouden zij een strategie voor een digitale werkomgeving moeten implementeren, waarin de flexibiliteit en betrokkenheid van werknemers wordt vergroot door een consument-achtige computeromgeving te creëren. Veel organisatie zouden de consumerisatie van IT op een onsamenhangende manier benaderen, met specifieke technologie-initiatieven zoals mobiel of social. Slechts enkelen hebben strategische visie ontwikkeld waarin de zakelijke voordelen van consumerisatie van IT nauwkeurig zijn geanalyseerd en geïmplementeerd in een methodische en synenergetische manier, verspreidt over verschillende divisies.

Door IT-bronnen toegankelijk te maken op een manier die overeenkomt met de voorkeuren van werknemers vergroot volgens Gartner de betrokkenheid van medewerkers. Een strategie voor een digitale werkplek zouden dan ook HR-initiatieven moeten aanvullen door factoren als bedrijfscultuur, autonoom beslissingen kunnen nemen, balans tussen werk en privé, herkennen van bijdrages van medewerkers en kansen voor persoonlijke ontwikkeling te behandelen en verbeteren.

‘Omarm shadow IT’
Daarnaast adviseert Gartner shadow IT, waarbij afdelingen zelf met nauwelijks of geen ondersteuning van de IT-afdeling IT-oplossingen aanschaffen, gebruiken en beheren, juist te omarmen in plaats van tegen te werken. Gartner verwacht dat IT-bestedingen de komende jaren in toenemende mate buiten het vastgestelde IT-budget zullen vallen. Gartner waarschuwt dat het arbeidsbestand in toenemende mate gaat bestaan uit werknemers met veel technische kennis die gefrustreerd zijn door het tempo van traditionele IT. Deze groep beschikt over de kennis om zelf geschikte IT-oplossingen te kiezen.

Gartner stelt dat bedrijven deze trend niet zouden moeten tegengaan, maar juist een raamwerk zouden moeten ontwikkelen dat aangeeft wanneer afdelingen en werknemers eigen oplossingen moeten gebruiken, en wanneer de IT-afdeling juist de leiding zou moeten nemen. De IT-afdeling zou zich hierbij moeten positioneren als business partner en consultant, en niet alle technologische beslissingen binnen een bedrijf moeten willen maken.

‘Hanteer een bimodale aanpak voor IT’
Daarnaast zouden bedrijven een bimodale aanpak voor IT moeten hanteren om te kunnen voldoen aan de snel evoluerende dynamiek van bedrijven en hun arbeidsbestand. Bimodale IT maakt volgens Gartner onderscheid tussen risicovermijdende, langzame methodes van traditionele IT en de snelle vraag vanuit digitale bedrijven, die wordt aangewakkerd door digitaal vaardige medewerkers. Beide zijn van belang. Een duale aanpak is volgens Gartner dan ook noodzakelijk om digitaal vaardige afdelingen en werknemers tevreden te houden, terwijl tegelijkertijd wordt zeker gesteld dat kritieke IT-infrastructuur en -diensten stabiel en beschikbaar blijven. Gartner verwacht dat organisaties die nieuwe opkomende technologieën kunnen omarmen en uitbuiten hier forse concurrentievoordelen mee kunnen realiseren.

]]>
Mon, 24 Aug 2015 17:07:39 +0200 ‘Iedere werknemer is een digitale werknemer’ http://executive-people.nl/item/534759/a-iedere-werknemer-is-een-digitale-werknemera.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Merendeel medewerkers gebruikt helft van functionaliteiten niet http://executive-people.nl/item/534738/merendeel-medewerkers-gebruikt-helft-van-functionaliteiten-niet.html IT-verantwoordelijken blijken in veel gevallen een te rooskleurig beeld van het gebruik van zakelijke software door de business. De meeste eindgebruikers benutten tussen de 40 en 60 procent van de functionaliteiten van de software die ze tot hun beschikking hebben. IT-managers verwachten gemiddeld dat tussen de 60 en 80 procent van de functionaliteiten worden gebruikt.

Dat blijkt uit onderzoek van NovioData in opdracht van Info Support onder 250 IT-verantwoordelijken en 300 eindgebruikers van bedrijfssoftware. Beide groepen werd gevraagd hoeveel procent van de aangeboden functionaliteiten daadwerkelijk wordt gebruikt op de werkvloer. Waar 26 procent van de IT’ers verwacht dat het gebruik boven de 80 procent ligt, blijkt in de praktijk dat slechts 12 procent van de medewerkers software zo intensief gebruikt. Slechts 2 procent van de eindgebruikers zegt alle functionaliteiten te gebruiken.

Eindgebruikers niet betrekken bij ontwikkeltraject
Deze kloof kan voor een deel worden verklaard door het niet betrekken van eindgebruikers bij het ontwikkeltraject van software. 31 procent van de respondenten is het eens met de stellen ‘Eindgebruikers worden lang niet altijd betrokken bij het ontwikkeltraject van software’. Het onderzoek laat ook zien dat de aanschaf, ontwikkeling, beheer en het onderhoud van software een groot deel van het budget en de tijd van de IT-afdeling opslokt. Van elke euro die IT uitgeeft, gaat 79 cent naar software. Zo’n 74 procent van de tijd wordt aan software besteed.

“Dit onderzoek laat zien dat er nog vaak functionaliteiten worden aangeboden omdat ze nu eenmaal beschikbaar zijn, zonder dat er wordt nagedacht over de vraag of eindgebruikers er eigenlijk wel op zitten te wachten”, aldus Henk van der Pol, Unitmanager Cloud Applicaties bij Info Support. “Als je je bedenkt dat deze taken een groot deel van de tijd en het budget van IT opslokken, dan is er nog veel verbetering te halen. Als ook maar een kwart van overbodige functionaliteiten niet meer zou hoeven worden beheerd en onderhouden, zou dat een grote besparing betekenen.”

In vroeg stadium betrekken bij softwareontwikkeling
“Een mogelijke oplossing is het betrekken van eindgebruikers in een vroeg stadium van de softwareontwikkeling, de zogeheten agile aanpak”, aldus Van der Pol. “Een methode om ervoor te zorgen dat eindgebruikers voortdurend worden bediend in hun wensen en behoeftes, is Continuous Delivery; nieuwe features worden kort-cyclisch ontwikkeld en geleverd aan de eindgebruiker. Hierin is voor IT-afdelingen nog veel winst te halen.”

]]>
Mon, 24 Aug 2015 16:15:46 +0200 Merendeel medewerkers gebruikt helft van functionaliteiten niet http://executive-people.nl/item/534738/merendeel-medewerkers-gebruikt-helft-van-functionaliteiten-niet.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Veel onrust over vernieuwd privacybeleid Spotify http://executive-people.nl/item/534732/veel-onrust-over-vernieuwd-privacybeleid-spotify.html Wie in een dienst nieuwe features wil toevoegen zal ook zijn privacybeleid hierop moeten aanpassen. Dit heeft Spotify dit weekend dan ook gedaan. Een nieuwe alinea in het privacybeleid van de streaming muziekdienst Spotify heeft onder gebruikers echter voor veel ophef gezorgd. Zo stelt het beleid dat de dienst kan vragen om toegang tot foto’s, contracten, locatie en de microfoon van gebruikers, zonder hierbij te vermelden waar deze data voor wordt gebruikt.

“With your permission, we may collect information stored on your mobile device, such as contacts, photos, or media files. Local law may require that you seek the consent of your contacts to provide their personal information to Spotify, which may use that information for the purposes specified in this Privacy Policy”, luidt de gewraakte alinea.

Excuses
Spotify biedt in een blogpost zijn excuses aan voor de ontstane onrust en stelt dat het bedrijf beter had moeten communiceren wat deze nieuwe voorwaarden betekenen. In de verklaring benadrukt het bedrijf dat gebruikers zelf kunnen kiezen of zij foto’s en contacten willen delen met Spotify. Indien gebruikers hiermee akkoord gaan wordt de data uitsluitend gebruikt om Spotify voor gebruikers te kunnen personaliseren. Als voorbeeld noemt het bedrijf het creëren van de gepersonaliseerde playlist door hier afbeeldingen aan toe te voegen.

Ook locatiegegevens worden volgens het bedrijf uitsluitend met expliciete toestemming van gebruikers verzameld. Deze data wordt gebruikt om gebruikers op de hoogte te stellen van muziektrends in hun omgeving. Hetzelfde geldt voor de microfoon, die bedoeld is om in de toekomst nieuwe spraakgestuurde functies mogelijk te maken. Gebruikers kunnen deze functies indien gewenst uitschakelen. De toegang tot contactgegevens zijn volgens het bedrijf nodig om gebruikers eenvoudiger met vrienden en familie die eveneens Spotify gebruiken in contact te kunnen brengen, wat het delen van playlisten en muziek mogelijk maakt.

Beleid aanpassen
Spotify belooft zijn privacybeleid de komende weken te gaan updaten om meer duidelijkheid te geven over zijn intenties met de gegevens waar het bedrijf toegang tot vraagt. Het bedrijf benadrukt te luisteren naar klanten en hun zorgen serieus te nemen.

]]>
Mon, 24 Aug 2015 15:57:04 +0200 Veel onrust over vernieuwd privacybeleid Spotify http://executive-people.nl/item/534732/veel-onrust-over-vernieuwd-privacybeleid-spotify.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
8 op de 10 IT-beslissers neemt verbindingen af bij derden http://executive-people.nl/item/534727/op-de-it-beslissers-neemt-verbindingen-af-bij-derden.html 83 procent van de IT-beslissers neemt verbindingen af bij derden. De belangrijkste reden hiervoor is een gebrek aan kennis over verbindingen. In de praktijk blijkt dat op het gebied van connectivity (verbindingen tussen datacenter en kantoren onderling), door gebrek aan kennis van alternatieven, nog veel winst te behalen is. Het vervangen of upgraden van fysieke lijnen is een kostbare aangelegenheid en niet altijd mogelijk. Het optimaliseren van het bestaande netwerk kan dan een goed alternatief zijn.

Dit blijkt uit onderzoek van Telindus. Op de vraag waarom IT-beslissers verbindingen niet in eigen beheer hebben geeft 37 procent aan de benodigde kennis niet in huis te hebben, 25 procent worstelt met de complexiteit door de hoeveelheid lijnen en 21 procent weet geen andere manier om verbindingen af te nemen. Harm de Haan, Manager Consultancy & Advisory Board member bij Telindus, licht toe: “Er zijn nog veel vraagtekens bij en uitdagingen voor IT-afdelingen als het gaat om connectivity. Complexiteit van de technologie, gebrek aan inzicht door de hoeveelheid lijnen en natuurlijk security issues zijn hoofdbrekers, maar leiden er nog weinig toe dat alternatieven onderzocht of geïmplementeerd worden. In plaats van het aantal glasvezelverbindingen te vergroten op het moment dat de eisen aan het netwerk zwaarder worden, is het verstandig om vooraf te bepalen wat de mogelijkheden voor optimalisatie zijn.”

“Bestaande glasvezelverbindingen zijn letterlijk onderbelicht”, vervolgt Harm de Haan. “Met bijvoorbeeld een Dense Wavelength Division Multiplexing (DWDM) oplossing is het mogelijk om gebruik te maken van bestaande glasvezelverbindingen met daarbij een positief effect op de maandelijkse kosten. Deze technologie is flexibel en kan inspelen op toekomstige veranderingen. Zo kunnen IT-afdelingen garanderen dat nu en in de toekomst aan de eisen voldaan kan worden. En dat is nodig, want steeds meer diensten verplaatsen naar het datacenter. Voorheen ging datacommunicatie veelal vanuit het datacenter naar de gebruiker toe, het zogenaamde north-south verkeer. Vandaag de dag zien we dat datacommunicatie tussen systemen en datacenters onderling steeds zwaarder wordt, het zogenaamde east-west verkeer.”

]]>
Mon, 24 Aug 2015 15:35:01 +0200 8 op de 10 IT-beslissers neemt verbindingen af bij derden http://executive-people.nl/item/534727/op-de-it-beslissers-neemt-verbindingen-af-bij-derden.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Visie: Minister van der Steur slechte verliezer http://executive-people.nl/item/534728/visie-minister-van-der-steur-slechte-verliezer.html Minister Vander steur toont zich in zijn kamerbrief van 22 juli jl. een slechte verliezer.  Nu zowel de Europese, Nederlandse, als Belgische rechter zich heeft uitgesproken tegen de bewaarplicht zou je verwachten dat hij blij is met de uitgestoken hand van sector en belangenorganisaties. Die riepen hem en zijn voorganger al eerder op om samen te gaan nadenken over een oplossing. Des te groter is de teleurstelling nu hij blijft volharden in zijn eenzijdige aanpak en zo aanstuurt op een hernieuwd conflict.

Die opstelling zien we niet alleen bij de bewaarplicht, maar ook bij 2 andere dossiers. Dat zijn het wetsvoorstel computercriminaliteit III, ook wel het terughackvoorstel genoemd, en de WIV - de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Het eerste wetsvoorstel staat justitie toe om naar believen in te breken in elke digitaal apparaat. Het tweede staat de minister van BZK en de veiligheidsdiensten toe om in bulk data te vergaren door te gaan tappen in alle mogelijke soorten van communicatielijnen.  Het zijn bevoegdheden met een enorme impact op privacy en het vertrouwen van bedrijven en burgers in de digitale economie, die inmiddels al 5,6% vormt van het BNP. De Amerikaanse denktank ITIF liet al eerder in niet mis te verstane bewoordingen zien dat door de massa surveillance van de NSA de Amerikaanse online sector tientallen miljarden dollars aan schade heeft opgelopen .

De overheid gaat met haar eenzijdige en eigengereide aanpak van handhaving en opsporing in het digitale domein op meerdere punten de mist .

Ten eerste werkt het gebrek aan samenwerking contraproductief. De overheid heeft nog niet door dat voor effectieve handhaving en opsporing in de digitale wereld, anders dan in de fysieke wereld, een pro-actieve en welwillende medewerking van de belangrijke partijen noodzakelijk is. Het was niet de tegenstand vanuit de sector en belangenorganisaties, maar juist de eigengereide opstelling van het ministerie die geleid heeft tot de gang naar de rechter. De herhaaldelijk door de sector uitgestoken hand om na te denken over een oplossing werd niet aangepakt en ideeën werden zonder dialoog afgeserveerd. Ook kunnen initiatieven van de samenleving en bedrijfsleven die wel een bewezen effect hebben op veiligheid - zoals de diverse Meldpunten, de Notice en takedown en de coöperatieve anti-DDOS initiatieven worden geprezen maar kunnen op geen enkele financiële steun van diezelfde overheid rekenen. Kortom, de overheid denkt het alleen wel te kunnen, terwijl uit de praktijk het tegendeel blijkt.

Een tweede punt is dat de overheid geen enkele noodzaak ziet voor een fatsoenlijke onderbouwing van de verregaande bevoegdheden en ingrepen. De minister beweert in de kamerbrief met stelligheid dat zonder bewaarplicht de opsporing van misdrijven gevaar loopt. Maar op de herhaalde vragen van politiek en sector naar onderbouwing blijft het stil. Het argument is dat details lopende zaken in gevaar zouden kunnen brengen en dat de tegenstanders opsporing en veiligheid frustreren. Dat is een stroman redenatie: je maakt de tegenstanders belachelijk. Want sector en belangenorganisaties vragen helemaal niet om details, en willen net als de minister bijdragen aan het bestrijden van criminaliteit.  Maar ze vinden ook dat bij zulke ingrijpende bevoegdheden, nut en noodzaak moeten worden aangetoond. Blijkbaar hebben beide ministers niet de moeite gedaan om statistiek over de effectiviteit van 10 jaar bewaarplicht, aftappen en datavergaring bij te houden.  Of die statistiek laat zien dat het effect er helemaal niet is.

Het derde punt is dat de overheid van mening is dat ze een goede afweging met betrekking tot proportionaliteit en de aantasting van privacy en informatieveiligheid maakt. Maar een regelrechte gotspe is de opmerking uit de memorie van toelichting van de WIV dat de bevoegdheden van de AIVD juist nodig zijn om de privacy te beschermen. En er wordt onomwonden gesteld dat gebruik dient te worden gemaakt van zwakheden in systemen van personen en bedrijven die niet onder verdenking staan ,om toegang te krijgen tot gewenste informatie.

Daar spreekt een minachting uit voor de eigen principes met betrekking tot privacy en bescherming van informatie. Minstens zou een fatsoenlijke impact assessment moeten plaatsvinden, zoals die voor bedrijven wel verplicht wordt gesteld. En informatie over lekken en zwakheden zou onmiddellijk met bedrijven moeten worden gedeeld. Zodat die zich kunnen wapenen tegen alle hackers. Men heeft blijkbaar niet door dat zwakheden niet alleen door de "good guys" worden benut.

En als laatste ontbreekt het in de genoemde voorstellen aan het regelen van degelijk toezicht en verantwoording. De kamer vervult haar taken maar mondjesmaat door gebrek aan kennis en de desinteresse en dedain ten aanzien van alles wat ruikt naar technologie.  Met laat zich met een kluitje in het riet sturen door de opmerkingen dat er in veel gevallen toestemming vooraf door minister of rechter commissaris moet worden gegeven. Maar uit de praktijk blijkt dat gegevens zonder schroom met buitenlandse inlichtingendiensten worden gedeeld, vergaarde persoonsgegevens kunnen worden ingezien door duizenden ambtenaren met een opsporingsbevoegdheid.  Zelfs het eigen onderzoekscentrum van het ministerie van Justitie trok de conclusie dat een degelijke controle op inzage zwaar te wensen overlaat .

Je kunt stellen dat het debat over veiligheid, handhaving en opsporing dreigt te ontsporen. En ontaard in een impasse, of conflict tussen sector en belangenorganisaties enerzijds en de overheid anderzijds.  Een verspilling van energie. En schadelijk voor de economische groei. De hoogste tijd dus voor een fundamentele herbezinning op deze thema's .  En voor consistent, afgewogen beleid dat gebaseerd is op degelijke principes. 
Gelukkig biedt het recente WRR rapport over de publieke kern van het Internet concrete aanknopingspunten. En ook de sector en samenleving denken mee. Het IVIR heeft een opzet gemaakt voor de inrichting van toezicht. De sector wil meedenken over standaards, invulling van een werkende informatieverplichting, optimalisatie van interacties met justitie, en meer. Er is een brede coalitie van online bedrijven die actief meedenkt over hoe het wel moet.

Het is te hopen dat beide ministers zich gaan realiseren dat in dit domein alleen een gezamenlijke aanpak tot effectieve resultaten kan leiden. Nederland moet haar met de mond beleden voorbeeld functie ter harte nemen. En onder het motto "practice what you preach" serieus werk gaat maken van een vrij, open en veilig Internet en een aanpak van handhaving en opsporing in de digitale wereld die wel werkt.

Michiel Steltman is directeur DINL

]]>
Mon, 24 Aug 2015 14:46:42 +0200 Visie: Minister van der Steur slechte verliezer http://executive-people.nl/item/534728/visie-minister-van-der-steur-slechte-verliezer.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Ziggo ziet marktaandeel in alles-in-éénpakketten licht teruglopen http://executive-people.nl/item/534687/ziggo-ziet-marktaandeel-in-alles-in-a-copy-a-copy-npakketten-licht-teruglopen.html 4,6 miljoen Nederlandse huishoudens beschikken over een alles-in-éénpakket met internet, televisie en vaste telefonie. Ziggo blijft de grootste speler in de markt, maar zag zijn marktaandeel afgelopen jaar wel met 4 procentpunt dalen.

Dit blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Het marktaandeel van alles-in-éénpakketten blijft toenemen. Een jaar geleden beschikte 56% van de huishoudens in Nederland over een dergelijk pakket. Dit percentage is inmiddels gestegen tot 61%. 10% van de huishoudens heeft ook een mobiel abonnement lopen bij dezelfde aanbieder als waarvan zij een alles-in-éénpakket afnemen.

Meer dan de helft van alle huishoudens neemt een dergelijk pakket af bij Ziggo, waarmee het bedrijf marktleider is. Het bedrijf heeft echter ligt moeten inleveren op haar marktaandeel, waar andere partijen van profiteren. Zo zagen zowel KPN, Caiway, Delta als XS4all hun marktaandeel in alles-in-éénpakketten licht stijgen.

]]>
Mon, 24 Aug 2015 10:33:53 +0200 Ziggo ziet marktaandeel in alles-in-éénpakketten licht teruglopen http://executive-people.nl/item/534687/ziggo-ziet-marktaandeel-in-alles-in-a-copy-a-copy-npakketten-licht-teruglopen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
T-Mobile start in november met uitrol 4G+ http://executive-people.nl/item/534686/t-mobile-start-in-november-met-uitrol-g.html T-Mobile biedt vanaf november op een aantal locaties 4G+ aan, een snellere vorm van 4G-internet. Daarnaast gaat het bedrijf de dekking van haar netwerk binnenshuis verbeteren.

4G+ wordt stapsgewijs uitgerold, waarmee vanaf november wordt begonnen. Op welke locaties 4G+ in eerste instantie aangeboden gaat worden is nog niet bekend. De telecomprovider wil op termijn in heel Nederland de snellere versie van 4G aanbieden. 4G+ biedt een maximale datasnelheid van 255 Mbps.

1800 MHz en 900 MHz
Bij 4G+ wordt verbinding gelegd via twee frequenties, wat de hogere datasnelheden mogelijk maakt. T-Mobile kiest hierbij naast de 1800 Mhz frequentie die al langer wordt gebruikt voor de 900 MHz-frequentie. Deze kreeg het bedrijf eind 2012 bij de frequentieveiling in handen. Naar verwachting kan eind 2015 ongeveer driekwart van de T-Mobile klanten gebruik maken van de 900 MHz-frequentie.

Het gebruik van deze extra frequentie biedt naast de mogelijkheid hogere datasnelheden te realiseren ook andere voordelen. Zo moet de uitrol van de frequentie gaan zorgen voor een beter bereik binnenshuis en groter bereik in uitgestrekte gebieden.

]]>
Mon, 24 Aug 2015 09:27:55 +0200 T-Mobile start in november met uitrol 4G+ http://executive-people.nl/item/534686/t-mobile-start-in-november-met-uitrol-g.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlandse bedrijven hebben nog 2 tot 5 jaar nodig voor realisatie digitale werkplek http://executive-people.nl/item/534685/nederlandse-bedrijven-hebben-nog-tot-jaar-nodig-voor-realisatie-digitale-werkplek.html Uit wereldwijd onderzoek van Avanade, aanbieder van zakelijke technologiediensten, digitale oplossingen en managed services, blijkt dat bedrijven moeite hebben een digitale werkplek te realiseren. Dit is opmerkelijk want 8 op de 10 respondenten denkt dat een digitale werkplek voordelig is voor hun bedrijf.

Van de ondervraagde Nederlandse beslissers verwacht meer dan driekwart dat de werkplek zoals we deze nu kennen, zal verdwijnen. Tegelijkertijd verwachten zij nog 2 tot 5 jaar nodig te hebben voor het realiseren van een digitale werkplek, waar applicaties, informatie en samenwerking bij elkaar worden gebracht in een intelligente context die is afgestemd op de rol, plaats en taak van de individuele werknemer. Wereldwijd ligt dit met gemiddeld 12 tot 14 maanden een stuk lager.

Verreweg de grootste uitdaging (57,7%) voor de Nederlandse ondervraagden blijkt om binnen de organisatie kennis en contacten te vinden vanuit de verschillende locaties en afdelingen. Bijna 4 op de 10 (38,5%) van hen geeft aan dat belangrijke data niet goed verspreid wordt binnen het bedrijf doordat het tussen verschillende afdelingen blijft hangen.

Het onderzoek wijst uit dat 99% van de organisaties die wel digitale werkplek tools geïmplementeerd hebben hier de voordelen van hebben gemerkt. “Met een digitale werkplek kunnen we straks veel efficiënter en productiever werken. Een goed voorbeeld hiervan is Delta Airlines, een van ’s werelds grootste luchtvaartmaatschappijen die een mobiele werkplek creëerde voor hun 23.000 medewerkers. De mobiele werkplek zorgt voor een grote efficiëntieslag voor het personeel omdat zij alle informatie beschikbaar hebben op hun mobiele apparaten, met als resultaat een toename in on-time vertrekken een toename van transacties tijdens vluchten en een flinke besparing op brandstof omdat Delta’s vliegtuigen niet meer honderden kilo’s papierwerk hoeven te vervoeren,” vertelt André Huizing, Global lead Digital Workplace bij Avanade.“

Een aantal aanvullende Nederlandse resultaten uit het onderzoek:

Ruim 80% van de Nederlandse ondervraagden denkt dat een digitale werkplek voordelig zou zijn voor hun bedrijf, terwijl maar 57,7% aangeeft oplossingen voor een digitale werkplek geïmplementeerd te hebben;

76,9% denkt dat nieuwe technologieën zullen leiden tot nieuwe vaardigheden en disciplines – en nieuwe functies;

De Nederlandse respondenten zijn het als enigen unaniem eens over de stelling ‘Verbeterde employee engagement heeft een positief effect op de inkomsten van het bedrijf’.

Meer onderzoeksresultaten zijn beschikbaar in deze samenvatting.

]]>
Mon, 24 Aug 2015 00:29:48 +0200 Nederlandse bedrijven hebben nog 2 tot 5 jaar nodig voor realisatie digitale werkplek http://executive-people.nl/item/534685/nederlandse-bedrijven-hebben-nog-tot-jaar-nodig-voor-realisatie-digitale-werkplek.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
‘Dit jaar voor het meer webwinkels dan fysieke winkels’ http://executive-people.nl/item/534680/a-dit-jaar-voor-het-meer-webwinkels-dan-fysieke-winkelsa.html Naar verwachting overstijgt het aantal webwinkels in Nederland voor het eerste het aantal fysieke winkels. Nederland telt op dit moment zo’n 95.000 fysieke winkels, terwijl naar verwachting dit jaar zo’n kleine honderdduizend ondernemers hun producten en diensten die internet proberen te verkopen.

Dit meldt de Volkskrant op basis van verschillende experts op het gebied van webshops. De markt wordt op dit moment gedomineerd door grote online verkopers. Denk hierbij aan Booking.com, Bol.com, Uber en AirBnB. Nieuwkomers op de markt hebben het hierdoor moeilijk en maken vaak nauwelijks kans. “Je ziet dat er onderin de markt veel beweging is”, zegt Floris van der Veen van Casengo tegenover de krant. “Er komen veel webshops bij, maar er haken ook heel veel weer af. Ze merken dat er nauwelijks iets te verdienen valt.”

Wat betreft omzet lopen webwinkels overigens nog ver achter op fysieke winkels. Onderzoek van GfK wijst uit dat Nederlanders voorlopig aanzienlijk meer geld uitgeven in fysieke winkels dan in online winkels. Zo spenderen consumenten voor iedere euro die zij uitgeven aan telecomproducten zo’n 34 eurocent in webwinkels. Voor kleding is dit 16 cent.

]]>
Sun, 23 Aug 2015 13:12:26 +0200 ‘Dit jaar voor het meer webwinkels dan fysieke winkels’ http://executive-people.nl/item/534680/a-dit-jaar-voor-het-meer-webwinkels-dan-fysieke-winkelsa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Internet of Things-netwerk biedt dekking in heel Amsterdam http://executive-people.nl/item/534679/internet-of-things-netwerk-biedt-dekking-in-heel-amsterdam.html The Things Network voorziet heel Amsterdam van een draadloos netwerk gericht op Internet of Things-apparaten. Met het netwerk kunnen apparaten eenvoudig data doorspelen naar andere apparaten en hun eigenaar, zonder dat hiervoor een mobiel abonnement of WiFi-netwerken nodig zijn.

Het netwerk is door crowdsourcing opgericht. The Things Network stelt in slechts zes weken tijd voldoende bedrijven te hebben overtuigd een zendmast te plaatsen om een volledige dekking te kunnen bieden in Amsterdam. Het netwerk is gebaseerd op de technology LoraWAN, een Long Range Radio-netwerk dat bestaat uit tien zendmasten die op verschillende plekken in Amsterdam zijn opgesteld.

The Things Network stelt met het project een grote hoeveelheid dataconnectiviteit te willen creëren in de regio, waardoor applicaties en bedrijven moeten kunnen floreren. Het netwerk moet op termijn in meer steden wereldwijd gaan functioneren. Het bedrijf vertrouwt op crowdsourcing om de hiervoor benodigde gateways te financieren.

]]>
Sun, 23 Aug 2015 10:26:00 +0200 Internet of Things-netwerk biedt dekking in heel Amsterdam http://executive-people.nl/item/534679/internet-of-things-netwerk-biedt-dekking-in-heel-amsterdam.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Samsung verhuist naar Schiphol http://executive-people.nl/item/534678/samsung-verhuist-naar-schiphol.html Samsung verhuist in 2016 van Delft naar Schiphol. In de nieuwe locatie wordt onder andere een Executive Briefing Center gevestigd, waar relaties van Samsung de zakelijke oplossingen van het bedrijf kunnen ervaren.

Het bedrijf is sinds 2003 gevestigd in Delft. Het bedrijf wil met haar verhuizing naar Schiphol zich vestigen op één centraal gelegen locatie. Op de Olof Palmestraat zijn Samsung Nederland, Samsung Electronics European Logistics en alle andere Samsung-entiteiten gevestigd. Het Samsung Executive Briefing Center bevindt zich aan de Poortweg in Delft. Alle Samsung-entiteiten verhuizen vóór de zomer van 2016 naar Schiphol.

]]>
Sun, 23 Aug 2015 10:13:00 +0200 Samsung verhuist naar Schiphol http://executive-people.nl/item/534678/samsung-verhuist-naar-schiphol.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Een aantal feiten over Big Data op een rijtje http://executive-people.nl/item/534677/een-aantal-feiten-over-big-data-op-een-rijtje.html Bedrijven die investeren in Big Data presteren volgens Gartner beter dan bedrijven die Big Data links laten liggen. DataMentors zet daarom in een infographic een aantal feiten over Big Data op een rijtje. Zo verdeelt het bedrijf Big Data onder in drie soorten data: fundamentele data, aangeleverde data en snelle data.

DataMentors verdeelt Big Data in de volgende soorten informatie:

 • Fundamentele data - interne data die wordt gecombineerd met demografische, bedrijfsinformatie en gespecialiseerde data om klanten te identificeren.
 • Aangeleverde data - Online identiteiten die klanten aanmaken, wat bedrijven in staat stelt hen te benaderen op basis van hun zelf opgegeven interesses, tweets en statussen. 
 • Snelle data - Het real-time gedrag van klanten, bijvoorbeeld reviews die zij recent hebben opgezocht of informatie die zij recent hebben gedeeld. Het combineren van Fundamentele data met aangeleverde data en snelle data maakt het voor bedrijven eenvoudiger klanten te identificeren die bereid zijn producten of diensten aan te schaffen.

Verschillende bronnen
Deze data kan via verschillende bronnen worden verzameld. Voorbeelden zijn:

 • Online zoekgedrag - het in kaart brengen van online zoekgedrag;
 • Uitingen op social media - het in kaart brengen van uitingen over bepaalde onderwerpen op social media;
 • Web mining - het verzamelen van mensen die specifieke informatie;
 • lezen op websites, die bijvoorbeeld gerelateerd zijn aan producten of concurrenten;
 • Crowd sourcing - Publieke data die verzameld kan worden via verschillende bronnen, waaronder communities, fora en onderzoeken;
 • Transactiegegevens - Potentiële klanten die bepaalde producten onderzoeken of aanschaffen.

Het bedrijf zet ook een aantal Big Data-feitjes op een rijtje. Per minuut:

 • Genereert Amazon 80.000 dollar in online verkopen;
 • Worden 2.000.000 zoekopdrachten uitgevoerd bij Google;
 • Plaatsen Yelp gebruikers 26.380 reviews;
 • Versturen e-mailgebruikers ruim 200 miljoen berichten;
 • Versturen Twitter gebruikers ruim 100.000 Tweets.
]]>
Sun, 23 Aug 2015 10:09:30 +0200 Een aantal feiten over Big Data op een rijtje http://executive-people.nl/item/534677/een-aantal-feiten-over-big-data-op-een-rijtje.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Microsoft sluit Finse fabriek en ontslaat 2.300 medewerkers http://executive-people.nl/item/534669/microsoft-sluit-finse-fabriek-en-ontslaat-medewerkers.html Microsoft sluit de fabriek van Nokia in het Finse Salo. In totaal moeten 2.300 Finse medewerkers bij het bedrijf vertrekken.

Microsoft kondigde in juni al duizenden ontslagen aan, die voornamelijk vielen bij het recentelijk overgenomen telecommerk Nokia. Wereldwijd zouden zo’n 7.800 banen verloren gaan. Reuters meldt dat het sluiten van de fabriek in Salo onderdeel is van deze ontslagronde.

Microsoft heeft in Finland naast de fabriek in Salo ook fabrieken in Espoo en Tampere. Deze blijven vooralsnog wel open.

]]>
Sat, 22 Aug 2015 13:55:42 +0200 Microsoft sluit Finse fabriek en ontslaat 2.300 medewerkers http://executive-people.nl/item/534669/microsoft-sluit-finse-fabriek-en-ontslaat-medewerkers.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
De 10 meest opvallend blunders in sollicitatiebrieven http://executive-people.nl/item/534666/de-meest-opvallend-blunders-in-sollicitatiebrieven.html HR-managers zien allerlei sollicitatiebrieven voorbij komen. De meeste sollicitanten zijn in deze brieven uiteraard eerlijk over hun verleden en ervaring, maar dat geldt helaas niet voor iedereen. De helft van de HR-managers blijkt sollicitanten wel eens op een leugen te hebben betrapt. CareerBuilder heeft de 10 meest opvallende blunders in sollicitatiebrieven op een rijtje gezet.

 • Sollicitant claimt een voormalig CEO te zijn van het bedrijf waar hij solliciteert
 • Sollicitant claimt twee talen vloeiend te spreken, waarvan één ‘Pig Latin’ is (een Engels taalspelletje dat vooral populair is onder kinderen)
 • Sollicitant spreekt over ‘whorehouse’ in plaats van ‘warehouse’ in zijn werkgeschiedenis
 • Sollicitant verwijst als persoonlijke website naar een pornowebsite
 • Sollicitant start zijn sollicitatiebrief met ‘Hoi jij.’
 • Sollicitant die solliciteert voor een klantenservice geeft ‘niet kunnen omgaan met boze klanten’ op als reden voor vertrek bij vorige werkgever
 • Sollicitant geeft als e-mailadres ‘2poopy4mypants’ op
 • Sollicitant claimt Nobelprijswinnaar te zijn
 • Sollicitant claimt in de gevangenis te hebben gewerkt, terwijl hij/zij hier in werkelijkheid heeft vastgezeten
 • Sollicitant claimt een expert op het gebied van verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC) te zijn, maar vraagt de HR-manager later wat HVAC betekent
 • Sollicitant geeft aan ‘per ongeluk’ te zijn ontslagen
 • Sollicitant claimt een opleiding gevolgd te hebben die niet bestaat
 • Sollicitant die solliciteert voor een chauffeursfunctie claimt tien jaar ervaring te hebben, maar heeft slechts vier jaar zijn rijbewijs
 • Sollicitant geeft als referentie een werkgever op waar hij geld heeft verduisterd, waarvoor hij door de autoriteiten wordt gezocht
 • Sollicitant geeft als werkervaring drie verschillende bedrijven in drie verschillende steden op waar hij gelijktijdig zou hebben gewerkt

 

]]>
Sat, 22 Aug 2015 12:11:56 +0200 De 10 meest opvallend blunders in sollicitatiebrieven http://executive-people.nl/item/534666/de-meest-opvallend-blunders-in-sollicitatiebrieven.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Aston Martin werkt aan elektrische auto http://executive-people.nl/item/534632/aston-martin-werkt-aan-elektrische-auto.html Binnen twee jaar wil de luxueuze autobouwer met een concurrent voor Tesla komen, maar de wagen legt de lat hoger voor paardenkracht en luxe.

Het is ceo Andy Palmer die de plannen zelf bevestigt tegenover Autonews.com. Hij ziet elektrische wagens vooral als compensatie voor de zware V-12 motoren, maar tegelijk is er volgens hem ook een markt voor elektrische modellen in een hoger prijssegment, weliswaar uitgerust met meer luxe..

In dat opzicht moeten we dus nuanceren dat Aston Martin niet van plan is om in dezelfde klasse als Tesla te spelen. Terwijl die laatste begint met dure wagens waar binnenkort goedkopere modellen van komen, mikt Aston Martin op een prijs van 200.000 tot 250.000 dollar (177.000-222.000 euro). Daarmee is de elektrische wagen vooral weggelegd voor chauffeurs met een stevig budget of een uitstekende staat van dienst als Brits geheim agent.

]]>
Sat, 22 Aug 2015 09:10:25 +0200 Aston Martin werkt aan elektrische auto http://executive-people.nl/item/534632/aston-martin-werkt-aan-elektrische-auto.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Interview Dale Kutnick, Gartner: ‘Tijd voor leiderschap’ http://executive-people.nl/item/534665/interview-dale-kutnick-gartner-a-tijd-voor-leiderschapa.html Ook dit jaar zal leiderschap in de digitale wereld een belangrijk thema zijn van Gartner Symposium/TXpo. “Het is zaak dat CIO’s leiderschap tonen, en de digitale revolutie in hun bedrijf een stap vooruit brengen”, zegt Dale Kutnick, SVP Executive Programs bij Gartner, “In plaats van achterover te leunen en zich zorgen te maken over IT.”

 “We zien bijvoorbeeld dat het digitale budget nu gaat naar de marketingorganisatie, en ontwikkelingen als het Internet of Things. Veel kennis op het gebied van IT is nu te vinden in operationele groepen binnen bedrijven, en soms ook in specifieke business units.”

Budgetten

Hij benadrukt dat daarmee niet het geld wegvloeit van de IT. Kutnick: “De IT budgetten blijven nog steeds bestaan. Dit jaar meestal op hetzelfde niveau als vorig jaar, en op basis van de gesprekken die we nu voeren lijkt het erop dat ze niet veel zullen stijgen in 2016. De belangrijkste budgetten blijven dus gelijk, en daarnaast gaan bedrijven investeren in digitale marketing en het Internet of Things.”

Hij verwijst in dat verband naar de eerdere voorspellingen van Gartner dat in 2018 meer dan vijftig procent van de technologie-uitgaven buiten de IT zal plaatsvinden. “Door deze ontwikkelingen is het dus erg belangrijk dat CIO’s opstaan, en helpen om zaken als standaardisering te sturen, om ervoor te zorgen dat de gebruikte systemen veilig zijn, vooral het Internet of Things.”

Beveiliging

Een van de belangrijkste zaken waar CIO’s mee zitten is volgen hembeveiliging. “Dat leeft heel sterk. Ik heb anderhalve week geleden een groep CIO’s gesproken uit Zwitserland, en beveiliging is voor hen erg belangrijk. Zij lezen ook over alle hacks en inbraken die hebben plaatsgevonden in zowel de commerciële sector als bij de overheid. Dit is daarom een erg belangrijk thema geworden voor CIO’s, ze willen ervoor zorgen dat de data veilig is.”

Een andere trend waar iedereen mee bezig is, is het analyseren van informatie, de volgende stap in Business Intelligence. “Veel CIO’s proberen nu op dat gebied de juiste mensen in te huren, en hun medewerkers te trainen, zodat zij kunnen meedoen aan deze door algoritmes gedreven wereld van data en informatie.”

Verouderd

Tegelijkertijd maken ze zich grote zorgen over het feit dat veel van hun infrastructuur verouderd is. “Veel van hen hebben de afgelopen jaren niet zoveel geautomatiseerd als eigenlijk nodig was, vanwege beperkte budgetten. En om de wereld van big data te betreden, de wereld van sensoren en informatie, moet je je infrastructuur grondig updaten.”

Dat vraagt om een ander soort CIO dan enkele jaren geleden. “Ik denk dat de rol van de CIO verandert. In het verleden was de CIO hoofd van de IT, want 35 jaar geleden waren er nauwelijks echte CIO’s. Hun voornaamste taak was het integreren allerlei nieuwe technologieën, bijvoorbeeld mini computers en de net opkomende pc’s. Bedrijven schreven hun eigen programma’s en beheerden hun eigen datacentra. Het was dus vooral een technische functie.”

Deregulatie

“Aan het einde van de jaren 80, en het begin van de jaren 90, kwam de deregulatie van communicatie. Ieder land had zijn eigen PTT, en daar was er maar 1 van. Gebruikers hadden dus niet veel keus. Maar door de deregulering kwamen er plotseling veel meer opties. Bovendien waren er meerdere mini-computers me verschillende operating systems, die moesten worden geïntegreerd.”

Daarmee werd de CIO die van systeem integrator. “Ze werden van technische programmeringsmanagers tot systeem integratoren. In feite werden ze vanaf het eind van de jaren als het ware babysitters voor ERP-systemen en de software van Microsoft, inclusief Office, Outlook en Sharepoint. Dat was heel lang het grootste deel van hun verantwoordelijkheid. Want het aantal operating systems was beperkt, je hoefde je geen zorgen te maken over iets anders dan Linux of Unix en Windows.” Daarmee was de last minder geworden. “Infrastructuur werd veel directer, met andere woorden, er was niet zoveel keuze voor wat betreft de infrastructuur.”

Infrastructuur

Ondertussen is de rol van de CIO weer aan het veranderen. “Die verandering gaat twee kanten op. Een deel van de CIO-rol zal die van een soort CTO zijn, iemand die alle infrastructuur moet managen, dus eigenlijk alles wat je als bedrijf over hebt als je niet naar de cloud gaat. Je zult daarbij zeker beveiliging moeten managen, de analyse van informatie, het soort infrastructuur dat je nodig hebt, de behendigheid om je organisatie te ondersteunen. Dus dat is de taak van een CTO.”

Sommige CIO’s, die technisch georiënteerd zijn, zullen zich naar die CTO-rol rol ontwikkelen, zegt hij. “Sommige bedrijven hebben dergelijke CTO’s al.”Hij benadrukt: “Het is zeker niet zo dat de CIO-rol zal verdwijnen, maar het gaat wel twee verschillende kanten op. Dus bestaat de CTO naast de CIO, en dan hebben we het in het laatste geval meer over een Chief Innovation of Chief Investment Officer. Niet alleen meer in IT maar in technologie in bredere zin. Want waar we het hier over hebben is bijvoorbeeld het gebruik van intelligentie sensoren. Je moet in staat zijn uit te zoeken hoe je die moet invoeren, en hoe je informatie verzamelt van je klanten.”

Nieuwe rol

“Hier zie ik dus een andere, nieuwe, rol opkomen, bijna een CEO-positie, maar dan met een andere naam. Of het heet nog steeds wel CIO, maar het zal een CEO zijn van de technologie in een organisatie, die ervoor zorgt dat het bedrijf met die technologie vooruit gaat. De komende vijf jaar zul je veel meer bedrijven autonoom zien opereren dankzij technologie, in feite als slimme machines.”

Hij noemt een ontwikkeling in de Verenigde Staten, waar vermogensbeheerders soms worden vervangen door die slimme machines. “Het is nog maar net in opkomst, maar sommige grote bedrijven zijn al overgestapt naar die machines en genereren daarover veel publiciteit. Als je een beursgenoteerd fonds wilt kopen ga je nu naar een slimme machine. En dat kan in allerlei industrieën gebeuren in de komende vijf jaar. Je zult veel meer bedrijven zien die autonome operaties ontwikkelen, autonome business units die een beetje als digerati opereren. Er zijn bijvoorbeeld geen mensen nodig bij het plaatsen van Google advertenties. Dat wordt allemaal gedaan door algoritmes.“

Vooruit

“De wereld gaat vooruit. Niet alleen met IT, maar met technologie. Er komt een CEO voor technologie en informatie. IT is er natuurlijk wel een belangrijk deel van, maar de grotere en meer belangrijkere taak, die bedrijven zal helpen efficiënter te werken en marktaandeel te veroveren, hun digitale aanwezigheid te vergroten, dat draait om technologie en zaken als sensoren. En informatie. Dàt is het leiderschap waar we het over hebben op Gartner Symposium/ITXpo dit jaar.”

 

Het gaat voor een belangrijk deel om toezicht op de investeringen. “Er is niet zoveel investering in IT op zich, maar wel in technologie en informatie. Dat onderscheid is belangrijk. Want dat is waar marketingmensen mee bezig zijn, bijvoorbeeld met het opzetten van een e-commerce platform. Dit geeft je de mogelijkheid om uit te zoeken wat bezoekers bezig houdt en wat ze doen.”

Verschermen

Hij noemt het voorbeeld van bedrijven als Amazon en Alibaba. “Zij hebben fantastische virtuele sensoren. Ze weten precies wat je allemaal koopt, waar je over nadenkt, ze kennen je filmvoorkeur, ze kennen je boeken. En dat verloopt allemaal virtueel. Ze hebben daarnaast een aantal fysieke sensoren, maar het zijn vooral de virtuele sensoren die data genereren. Dat is wat Google verkoopt aan adverteerders. Dat is wat Facebook verkoopt aan adverteerders.”

“Met andere woorden, zij ‘verschermen’ je leven. Zij verkopen en verdienen aan jouw digitale persoon, als consument. Ze verkopen dat weer aan adverteerders dankzij de virtuele sensoren. Dus op het gebied van marketing en digitale marketing is dat waar het om gaat: het creëren van digitale personen en uit zien te zoeken wat een interessant voorstel is ze kunnen creëren. Dat gaat verder dan de traditionele IT.”

 

Executive-People.nl en Dutch IT-channel zijn exclusief media- en eventpartners van Gartner Symposium/ITxpo Barcelona 2015. U kunt zich registreren en gebruik maken van de speciale Executive People code MPSYM2 die een korting geeft van € 500 euro.

Registreren? Klik hier

]]>
Sat, 22 Aug 2015 07:54:50 +0200 Interview Dale Kutnick, Gartner: ‘Tijd voor leiderschap’ http://executive-people.nl/item/534665/interview-dale-kutnick-gartner-a-tijd-voor-leiderschapa.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Groningse Loppersum wordt 5G proeftuin http://executive-people.nl/item/534634/groningse-loppersum-wordt-g-proeftuin.html Het Groningse Loppersum en omgeving wordt het eerste plattelandsgebied ter wereld waar een proef wordt uitgevoerd met een 5G mobiel netwerk, dat hogere datasnelheden biedt dan het huidige 4G netwerk. KPN, Ericsson, Huawei en TNO zijn bij het project betrokken.

Dit meldt RTV Noord. Noord-Groningen is door de Economic Board Groningen aangedragen als proeftuin voor het 5G netwerk. De Board heeft als doelstelling de economie in Noord-Groningen te versterken. 5G is honderd maal sneller dan 4G en biedt daarnaast een aanzienlijk grotere bandbreedte. Deze extra bandbreedte maakt het mogelijk meer apparaten gelijktijdig van het netwerk gebruik te kunnen laten maken.

Zuid-Korea en Finland
Noord-Groningen is niet de eerste locatie ter wereld waar proeven worden uitgevoerd met 5G. In Zuid-Korea en Finland worden proeven uitgevoerd in stedelijke gebieden. Noord-Groningen is echter wel het eerste plattelandsgebied dat als testgebied dienst gaat doen.

De proef is vooral bedoeld om bedrijven naar Noord-Groningen te trekken. Inwoners van Loppersum kunnen zelf voorlopig dan ook geen gebruik maken van 5G. De proeftuin maakt het voor bedrijven mogelijk in Noord-Groningen producten te ontwikkelen die gebruik maken van 5G.

]]>
Fri, 21 Aug 2015 14:25:27 +0200 Groningse Loppersum wordt 5G proeftuin http://executive-people.nl/item/534634/groningse-loppersum-wordt-g-proeftuin.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Bedrijven worstelen met innovatie http://executive-people.nl/item/534633/bedrijven-worstelen-met-innovatie.html Bedrijven blijven worstelen met innovatie nu traditionele R&D-modellen niet meer lijken te voldoen. De benadering van digitale innovatie is aan het veranderen. Vooral gevestigde bedrijven, en R&D-teams in het algemeen, blijken onvoldoende in staat om het hoofd te bieden aan de uitdagingen van het ‘digitale Darwinisme’. Daarom zoeken bedrijven naar mogelijkheden om fysieke innovatiecentra te openen in grote internationale technologiehubs zoals Silicon Valley, zodat zij beter gebruik kunnen maken van het bestaande ecosysteem van startups, venture capitalists, accelerators, leveranciers en academische instellingen.

Dit blijkt uit “The Innovation Game: Why and How Businesses are Investing in Innovation Centers”, een nieuw internationaal rapport van Altimeter Group’s Brian Solis en Capgemini Consulting. Technologiehubs zijn de favoriete locaties voor het opzetten van innovatiecenters: 60 procent van de bedrijven hebben een centrum opgezet in Silicon Valley. Ook zijn er andere hubs in opkomst; de top 10 van steden in het onderzoek vertegenwoordigen slechts 33 procent van alle innovatiecenters. De VS en Europa hebben het grootste aandeel met 29 procent van alle innovatiecenters op de voet gevolgd door Azië met 25 procent. Productiebedrijven vormen de meest innovatieve kopgroep met 58 procent. Financiële dienstverleners zitten op 28 procent ondanks het feit dat zij wellicht de meeste druk voelen van digitale disruptie.

Disruptie is alomtegenwoordig
Brian Solis, Principal Analyst bij Altimeter Group: “Innovatie was nooit eerder zó belangrijk en tegelijkertijd zó moeilijk voor ‘s werelds grootste organisaties. We bevinden ons in een wereld waar disruptie alomtegenwoordig is en waar digitaalvaardige concurrenten de meer gevestigde bedrijven in hun wezen bedreigen. Zij merken dat hun eens zo betrouwbare en vastomlijnde routes naar innovatie doodlopende wegen zijn.”

Jerome Buvat, Global Head of Research bij Capgemini Consulting: “Veel organisaties omarmen innovatie door samenwerking met of overname van een technologie startup. Maar dat is een eenzijdige focus. Ook innovatiecentra blijken een beproefd middel om een wendbare startup-mentaliteit te cultiveren die nodig is om voorop te lopen in de markt. Maar het neerzetten van een effectief innovatiecentrum kent uiteraard ook de nodige uitdagingen.”

Innovatiecenters van 200 grootste ondernemingen
Altimeter en Capgemini Consulting hebben de inspanningen van innovatiecenters van de 200 grootste ondernemingen ter wereld in vijf sectoren onderzocht: automotive, telecommunicatie, financiële dienstverlening, consumentengoederen & retail. Daarnaast zijn interviews afgenomen met leidinggevenden, verantwoordelijk voor innovatie bij grote bedrijven.

De belangrijkste onderzoeksgebieden van de centers zijn technologieën als mobility (63%) en big data/analytics (51%); minder volwassen technologieën zoals 3D printing (5%), virtual reality (13%) en robotics (13%), hebben minder prioriteit qua onderzoek. Innovatiecenters zorgen voor het genereren en implementeren van nieuwe ideeën te versnellen, nieuw talent aantrekken, werknemersbetrokkenheid verhogen en samenwerking met start ups versterken. De vier belangrijkste typen innovatiecenters zijn In-house Innovation Labs, University Residence, Community Anchor en Innovation Outposts.

Wat zijn succesfactoren voor innovatiecenters?
Eén van de grootste uitdagingen is om innovaties succesvol te laten zijn: in sommige sectoren faalt meer dan 85 procent van de nieuwe producten en is 90 procent van de bedrijven te traag in de lancering van nieuwe producten of diensten. Hoe zijn innovatiecenters succesvol neer te zetten? De belangrijkste aanbevelingen in het rapport:

 • Definieer een duidelijk doel
 • Creëer een sterk governance model, met support vanuit senior leidinggevend kader, om innovaties organisatiebreed te implementeren
 • Zorg voor een juiste focus – niet te visionair maar ook niet te dichtbij de huidige operatie of business
 • Betrek de business units erbij en voorkom een ivoren toren-situatie
 • Creëer een cross-functioneel team dat streeft naar gestructureerde en ongestructureerde onderzoeksgebieden
 • Zorg voor een bepaalde financiële vrijheid maar weet ook wanneer de stekker eruit moet
 • Zorg voor brede variatie aan partners uit het innovatie-ecosysteem en selecteer ze met gezond verstand

Innovatie-ecosysteem biedt traditionele organisatie nieuw potentieel
“De komst van bloeiende technologiehubs, en de mate waarin nieuwe digitale toetreders bestaande markten meedogenloos verstoren en innoveren, heeft een innovatie-ecosysteem gecreërd waarin traditionele organisaties nieuw potentieel kunnen aanboren”, concludeert Fernando Alvarez, Global Chief Digital Officer van Capgemini Consulting. “Door de cultuur en aanpak van innovatiecenters te combineren met hun eigen financiële slagkracht en klantenbasis, hebben traditionele organisaties een uitstekende basis om te innoveren en hun bestaande mogelijkheden te vernieuwen.”

]]>
Fri, 21 Aug 2015 14:02:41 +0200 Bedrijven worstelen met innovatie http://executive-people.nl/item/534633/bedrijven-worstelen-met-innovatie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Exacte rol van Chief Data Officer loopt enorm uiteen http://executive-people.nl/item/534631/exacte-rol-van-chief-data-officer-loopt-enorm-uiteen.html De exacte rol van een Chief Data Officer (CDO) kan enorm uiteenlopen van managers die er voor zorgen dat gegevens correct en veilig worden bewaard, tot functies om die gegevens te analyseren, of om te veranderen hoe het bedrijf en werkgevers die gegevens zelf gebruiken.

Forrester maakt in zijn rapport een analyse van de uiteenlopende functies van de CDO en merkt op dat er veel overlap is met de CIO, wat voor onderlinge concurrentie kan zorgen. Toch raadt de onderzoeker aan om net te mikken op een nauwe samenwerking omdat beide functies noodzakelijk zijn.

Te veel op hun bord
"In veel gevallen beseffen CIO’s dat ze te veel op hun bord hebben om data de aandacht te geven die het nodig heeft," zegt Gene Leganza, vicepresident en principal analyst bij Forrester.

Daarbij kan de CDO heel veelzijdig worden ingezet als brug tussen business en technologie, maar is er ook behoefte aan een roadmap om elkaar zo goed mogelijk aan te voelen. De conclusie is dat CDO’s en CIO’s deels in hetzelfde domein zitten, maar daar beter kunnen samenwerken dan elkaar bestrijden. Of zoals de CDO van AIG aan Forrester zegt: de CDO is de luchtverkeersleider, maar de CIO bestuurt het vliegtuig.

In samenwerking met Datanews

]]>
Fri, 21 Aug 2015 13:28:13 +0200 Exacte rol van Chief Data Officer loopt enorm uiteen http://executive-people.nl/item/534631/exacte-rol-van-chief-data-officer-loopt-enorm-uiteen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Te beperkte blik bij migratie naar cloud http://executive-people.nl/item/534627/te-beperkte-blik-bij-migratie-naar-cloud.html Veel organisaties migreren hun IT systemen naar de cloud met een te beperkte blik. Een migratie is in veel gevallen een technische exercitie die de gebruiker weinig functioneel voordeel oplevert. Een goed voorbeeld is een Exchange migratie naar Office 365. Naar mijn mening zijn er veel meer mogelijkheden bij een cloud migratie die nu binnen bereik zijn door lage investeringskosten. In deze blog geef ik een overzicht van vragen die niet of niet goed beantwoord worden bij cloud migratie trajecten. In een aantal vervolg blogs zal ik op ieder onderwerp dieper ingaan.

Plaats- en apparaat onafhankelijk werken
Gebruikers willen ongeacht hun locatie en apparaat de data benaderen en gebruiken. Wat doe je als een gebruiker inlogt vanuit een onverwachte locatie? En hoe zit dat met het beheer van devices en mobile apps? Hoe zorg je ervoor dat je de eindgebruiker de flexibiliteit geeft die ze willen zonder compromissen te doen op beveiliging? Dit zijn uitdagingen waar iedere IT manager vandaag de dag mee te maken heeft.

Waar is de “plek” in werkplek?
De naam al suggereert dat er een plek is waar de gebruikers kunnen inloggen. Een plek waar ze gezamenlijk aan documenten werken, informatie delen en misschien zelfs online discussies voeren. Hoe kun je als organisatie een plek en structuur bieden waardoor je medewerkers vrij kunnen samenwerken zonder hun flexibiliteit in te perken? Hoe zorg je ervoor dat medewerkers ook kunnen samenwerken ga je om met externe partners, klanten en leveranciers?

Écht samenwerken
De grens van uw organisatie stopt niet bij de firewall. Medewerkers werken samen met partners, klanten en leveranciers. Ook in dit proces werken zij gezamenlijk aan documenten, stellen ze elkaar vragen en worden afspraken gemaakt. Je wilt er voor zorgen dat je medewerkers zo efficiënt mogelijk hun werk kunnen doen, maar goede beveiliging van deze bedrijfsdata blijft een voorwaarde. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers geen gebruik maken van de online fileshare applicaties? Of beter, hoe geef je medewerkers een beter alternatief dan de online fileshare applicaties?

Citrix de deur uit?
Veel organisaties hebben applicaties die op Windows Server draaien door middel van Citrix beschikbaar gemaakt. Na de migratie van Exchange naar Office 365 zal je zien dat het gebruik van Citrix al enorm afneemt. Welke applicaties hebben Citrix nog nodig? Is het 't waard om de dure Citrix in de lucht te houden? Zijn er andere oplossingen om deze applicaties beschikbaar te maken?

Ik ben erg benieuwd naar uw ervaringen en antwoorden op bovenstaande vragen. Stuur mij een tweet via @IAMbestpractice of stuur een mailtje. Komende weken zal ik op ieder onderwerp verder ingaan en bovenstaande vragen zo goed mogelijk beantwoorden.

Door: Wim van den Heijkant, Teamlead Identity & Access Management bij QS solutions

]]>
Fri, 21 Aug 2015 10:41:05 +0200 Te beperkte blik bij migratie naar cloud http://executive-people.nl/item/534627/te-beperkte-blik-bij-migratie-naar-cloud.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Kabel verliest voor het eerst breedbandklanten http://executive-people.nl/item/534591/kabel-verliest-voor-het-eerst-breedbandklanten.html Het aantal breedbandklanten op kabelnetwerken in Nederland is in het tweede kwartaal van 2015 voor het eerst sinds de introductie van breedband via kabeldiensten gedaald. In het kwartaal daalde breedband via de kabel met 0,3 procent, naar een marktaandeel van net iets meer dan 46 procent. De hele breedbandmarkt groeide met 0,3 procent naar 7,026 miljoen aansluitingen op 30 juni 2015.

Dit blijkt uit het ‘Dutch Broadband 2015 Q2’-rapport van Telecompaper over de breedbandmarkt. De groei van de hele markt is het gevolg van een kwartaalgroei van bijna 5,5 procent van het aantal breedbandaansluitingen via glasvezel, naar een marktaandeel van meer dan 12 procent. De daling van DSL zette door met 0,4 procent in het tweede kwartaal naar een marktaandeel van bijna 41,5 procent.

Klantenverlies bij Ziggo
De reden voor het verlies van kabelbreedband is dat Ziggo als grootste kabelnetwerkeigenaar in het kwartaal rond de 11.000 klanten verloor. Hierdoor eindigde de aanbieder juni 2015 met een marktaandeel van 46,3 procent, 0.3 procentpunt minder dan in maart 2015. Ziggo blijft daarmee wel de grootste breedbandaanbieder in Nederland. Op nummer twee staat KPN (inclusief Telfort, XS4ALL en de Edutel merken), met een marktaandeel van 40,4 procent. Dit is 0,3 procentpunt meer dan in het eerste kwartaal, dankzij een groei van 31.000 breedbandklanten. De groei werd gedreven door glasvezel, die voldoende was om de daling van het aantal DSL-klanten te compenseren.

“Ondanks een steeds meer verzadigde markt, zal breedband in 2015 blijven groeien met een verwacht groeipercentage van 2,3 procent”, zegt Telecompaper-analist en schrijver van het rapport Kamiel Albrecht. “De verwachting is dat kabelbreedband weer zal groeien in de tweede helft van het jaar, om samen met glasvezel de daling van DSL te compenseren.” Voor de periode 2015-2019 verwacht Telecompaper een gemiddelde jaarlijkse groei (CAGR) van 1,9 procent van het aantal breedbandaansluitingen.

Omzet van 457 miljoen euro
Telecompaper heeft berekend dat de Nederlandse omzet op massamarkt voor breedband in Q2 2015 uitkwam op meer dan 457 miljoen euro. Voor de periode 2015-2019 verwacht Telecompaper een CAGR van 1 procent.

]]>
Fri, 21 Aug 2015 09:35:39 +0200 Kabel verliest voor het eerst breedbandklanten http://executive-people.nl/item/534591/kabel-verliest-voor-het-eerst-breedbandklanten.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Meer ict-bedrijven dan industriële organisaties genomineerd voor MKB Innovatie Top 100 van de KvK http://executive-people.nl/item/534590/meer-ict-bedrijven-dan-industria-laquo-le-organisaties-genomineerd-voor-mkb-innovatie-top-van-de-kvk.html De Kamer van Koophandel (KvK) heeft voor het eerst meer ict-bedrijven dan industriële organisaties genomineerd voor de MKB Innovatie Top 100. De provincie Zuid-Holland is met 20 nominaties koploper van de MKB Innovatie Top 100 van de Kamer van Koophandel (KvK). Brabant en Noord-Holland delen plaats twee en drie met elk 13 nominaties. Voor het eerst zijn meer ict-bedrijven genomineerd dan industriële.

De MKB Innovatie Top 100 is een jaarlijkse prijs voor bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf die met hun innovatie grote impact hebben op hun branche en de samenleving. De nominaties worden ook beoordeeld op originaliteit, verkrijgbaarheid, gerealiseerde omzet en groeipotentie. De jaarlijkse prijs wordt voor de tiende keer uitgereikt, dit jaar tijdens de KvK-Dag van de Innovatie op 1 oktober. Dit jaar waren er in totaal 300 inzendingen die voor een nominatie in aanmerking wilden komen. Inzendingen worden beoordeeld door een jury die bestaat uit innovatie-experts. Voorzitter is Ruud Koornstra van Tendris Holding. Hij wil consumenten en bedrijven motiveren en activeren door succesvol producten te demonstreren in de ‘echte wereld’.

Innovatie zorgt voor groei
Uit onderzoek van de KvK onder de bedrijven die de afgelopen jaren in de Top 100 hebben gestaan, blijkt dat innovatie zorgt voor groei. Alle Top 100 bedrijven zagen hun winst toenemen, namen extra personeel aan en werden internationaal actiever. Aan de MKB Innovatie Top 100 is bewust geen prijs in de vorm van een geldbedrag verbonden. De kracht van deze ranglijst is dat zij een mooi beeld geeft van de prestaties waartoe het Nederlandse mkb op dit moment in staat is. De nummer 1 van de Top 100 mag zich een jaar lang het meest innovatieve mkb-bedrijf van Nederland noemen.

De MKB Innovatie Top 100 is een initiatief van de KvK in samenwerking met De Financiële Telegraaf, Atradius, Capgemini, Nederlands Octrooibureau (NLO), Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en TNO.

Ranglijst
De ranglijst van de nominaties per provincie:
Zuid Holland: 20, Brabant: 13, Noord Holland: 13, Overijssel: 11, Gelderland: 9, Limburg: 7, Utrecht: 7, Drenthe: 6, Flevoland: 4, Groningen: 4, Friesland: 4, Zeeland: 2

De nominaties in de sectoren (top 5):
ICT: 26, Industrie: 17, Bouw: 13, Food & Agri: 11, Logistiek: 11

]]>
Fri, 21 Aug 2015 09:26:31 +0200 Meer ict-bedrijven dan industriële organisaties genomineerd voor MKB Innovatie Top 100 van de KvK http://executive-people.nl/item/534590/meer-ict-bedrijven-dan-industria-laquo-le-organisaties-genomineerd-voor-mkb-innovatie-top-van-de-kvk.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nieuw platform van Citrix verlicht toenemende druk op infrastructuur door apparaten, apps en ... http://executive-people.nl/item/534589/nieuw-platform-van-citrix-verlicht-toenemende-druk-op-infrastructuur-door-apparaten-apps-en-werkvormen.html Citrix lanceert de Citrix Workspace Cloud, een nieuw cloudplatform dat de on-demand levering van een groot aantal IT-toepassingen en -diensten vereenvoudigt en versnelt. De oplossing is bedoeld om de toenemende druk door apparaten, apps en werkvormen op de traditionele infrastructuur op te vangen.

De oplossing is getest door partners en klanten van Citrix, die hierdoor een indruk hebben gekregen van de impact en mogelijkheden van de Citrix Workspace Cloud. Met het nieuwe platform, dat lokaal en cloud met elkaar verbindt, kunnen IT-managers een veilige, mobiele werkomgeving creëren, waarin applicaties en data naar keuze via de cloud of via de hybride infrastructuur beschikbaar zijn. Het platform brengt Linux en Windows apps, web apps, mobiele apps, desktops, documenten en digitale samenwerking op één plek samen, onafhankelijk van het apparaat of het netwerk dat wordt gebruikt.

Meer informatie over de Citrix Workspace Cloud is beschikbaar op de website van Citrix. Het bedrijf beschrijft in een recente blog de veranderingen die de oplossing teweeg kan brengen in organisaties.

]]>
Fri, 21 Aug 2015 09:17:33 +0200 Nieuw platform van Citrix verlicht toenemende druk op infrastructuur door apparaten, apps en werkvormen http://executive-people.nl/item/534589/nieuw-platform-van-citrix-verlicht-toenemende-druk-op-infrastructuur-door-apparaten-apps-en-werkvormen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Storm zorgt voor dataverlies in Belgisch datacenter van Google http://executive-people.nl/item/534586/storm-zorgt-voor-dataverlies-in-belgisch-datacenter-van-google.html De storm van vorige week trof ook het datacenter van Google nabij het Belgische Bergen. Een aantal op elkaar volgende blikseminslagen zorgde zelfs voor permanent dataverlies.

Tijdens de storm werd het datacenter in St. Ghislain vier keer in korte tijd getroffen. Dat leidde tot I/O foutmeldingen bij ongeveer 5 procent van de harde schijven. Dat percentage daalde in de afgelopen dagen, maar bij een klein deel van de schijven (0,000001 %) is er permanent dataverlies.

Gevoelig voor stroomonderbrekingen
Volgens Google gaat het om gegevens die recent naar de schijven werden geschreven. Het bedrijf benadrukt dat het voor zulke situaties noodstroom heeft, maar dat sommige systemen gevoelig zijn aan stroomonderbrekingen of het wisselen tussen stroom en batterij.

De informatiegigant biedt excuses aan voor de situatie en neemt de volledige verantwoordelijkheid. Tegelijk benadrukt het bedrijf dat zijn datacenters momenteel worden uitgerust met opslaghardware die minder last heeft van dergelijke stroomonderbrekingen.

]]>
Fri, 21 Aug 2015 02:20:50 +0200 Storm zorgt voor dataverlies in Belgisch datacenter van Google http://executive-people.nl/item/534586/storm-zorgt-voor-dataverlies-in-belgisch-datacenter-van-google.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Geavanceerde cyberspionagecampagne uitsluitend gericht op Japanse doelwitten uit de hoogste ... http://executive-people.nl/item/534584/geavanceerde-cyberspionagecampagne-uitsluitend-gericht-op-japanse-doelwitten-uit-de-hoogste-gelederen.html Het Global Research & Analysis Team van Kaspersky Lab heeft Blue Termite ontdekt. Dit is een cyberspionagecampagne die al minstens twee jaar actief is tegen honderden organisaties in Japan, waarbij de aanvallers op zoek zijn naar vertrouwelijke informatie.

De aanvallers gebruiken een zero-day Flash Player-veiligheidslek en een geavanceerde backdoor, aangepast voor elk slachtoffer, om doelwitten te hacken. Dit is de eerste bij Kaspersky Lab bekende campagne die puur is gericht op Japanse doelwitten - en hij is nog steeds actief.

Opvallend complexe malware
Onderzoekers van Kaspersky Lab werden in oktober 2014 geconfronteerd met een nooit eerder waargenomen malware sample. Vergeleken met andere malware viel deze op vanwege zijn opvallende complexiteit. Nadere analyse heeft aangetoond dat deze sample slechts een klein onderdeel is van een grote, geavanceerde cyberspionagecampagne.

De lijst van aangevallen sectoren omvat onder andere overheidsorganisaties, zware industrie, financiële ondernemingen, chemie, satellieten, media, educatieve organisaties, medische organisaties en de voedingsindustrie.

publish2connect afbeelding 

]]>
Thu, 20 Aug 2015 15:09:29 +0200 Geavanceerde cyberspionagecampagne uitsluitend gericht op Japanse doelwitten uit de hoogste gelederen http://executive-people.nl/item/534584/geavanceerde-cyberspionagecampagne-uitsluitend-gericht-op-japanse-doelwitten-uit-de-hoogste-gelederen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Five 4 U kiest voor social intranet in de cloud http://executive-people.nl/item/534581/five-u-kiest-voor-social-intranet-in-de-cloud.html Five 4 U, distributeur van computer hardware en –software van onder andere Apple-producten, heeft een nieuw social intranet geïmplementeerd. Er is hierbij gekozen voor het Cloud Social Intranet van ETTU, dat is gebaseerd op Office 365.

Om de hoeveelheid email te verminderen en informatie centraal beschikbaar te stellen, was Five 4 U op zoek naar een nieuw intranet om informatie te delen. Omdat Five 4 U al gebruik maakte van Microsoft Office 365, was het belangrijk dat het intranet ook via de cloud afgenomen kon worden. Met de keuze voor het cloud Social Intranet van ETTU beschikt Five 4 U over een compleet intranet waarmee bovendien het gebruik en acceptatie van Office 365 door de medewerkers is toegenomen. Het intranet is aangepast aan de huisstijl en wensen van Five 4 U.

Het Cloud Social Intranet maakt gebruik van de standaard functionaliteiten van SharePoint Online en beschikt over intranet functionaliteiten, waaronder corporate- en afdelingsnieuws, social nieuwsfeed, afdelingssites, community sites, vacatures, interne marktplaats en een persoonlijke startpagina.

]]>
Thu, 20 Aug 2015 13:32:29 +0200 Five 4 U kiest voor social intranet in de cloud http://executive-people.nl/item/534581/five-u-kiest-voor-social-intranet-in-de-cloud.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Meer vraag naar printers in West-Europa, maar minder in Nederland http://executive-people.nl/item/534580/meer-vraag-naar-printers-in-west-europa-maar-minder-in-nederland.html De vraag naar printers in West-Europa is in het tweede kwartaal licht gegroeid. Ten opzichte van dezelfde periode in 2014 liet de markt een groei van 1% zien. Vooral Multi-Function Printers (MFP’s) doen het goed. In Nederland is het aantal verkochte printers met 9% gedaald.

Dit blijkt uit cijfers van marktanalysebedrijf CONTEXT. “De verkoop van Inkjet Multi-Function Printers (MFP’s) via IT-distributeurs is met 4% gestegen en blijft hiermee goed voor 60% van alle verkochte printer hardware in de regio”, zegt Zivile Brazdziunaite, analist imaging markt bij CONTEXT. “HP en Canon waren verantwoordelijk voor de grootste groei met een jaar-op-jaar groei van respectievelijk 5% en 17%.”

Minder verkochte Laser SFP’s
Met de groeiende populariteit van MFP’s neemt de populariteit van Laser Single-Function Printers (SFP’s) juist af. Het segment liet in het tweede kwartaal een daling van 10% zien. De verkoop van Laser MFP’s is juist met 6% gestegen. De omzet van het segment Laser MFP’s is echter juist met 6% gedaald door een daling van de gemiddelde verkoopprijs, vooral onder kleuren Laser MFP’s. De gemiddelde verkoopprijs van deze units is gedaald van 739 euro naar 635 euro. Vooral de hevige concurrentie in het segment en veranderingen in de productmix nu leveranciers van kopieermachines steeds meer A4 modellen aanbieden is hiervoor de aanleiding.

Het totaal aantal verkochte dure A3 kleuren Laser MFP’s is afgenomen. De verkoop van units die minder dan 1.499 euro kosten is juist met 22% gestegen. Samsung is in dit segment marktleider met een marktaandeel van 37%, gevolgd door Xerox met een marktaandeel van 29%. Oki staat op de derde positie van 17%.

]]>
Thu, 20 Aug 2015 13:28:16 +0200 Meer vraag naar printers in West-Europa, maar minder in Nederland http://executive-people.nl/item/534580/meer-vraag-naar-printers-in-west-europa-maar-minder-in-nederland.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
SAS wederom benoemd tot leider in data-integratie http://executive-people.nl/item/534578/sas-wederom-benoemd-tot-leider-in-data-integratie.html SAS is door Gartner benoemd tot leider in het ‘Magic Quadrant for Data Integration Tools’. SAS wordt geroemd om zijn visie op data-integratie en het succesvol in de praktijk brengen daarvan. Het is het vijfde opeenvolgende jaar dat Gartner SAS kwalificeert als leider op dit gebied.

Data-integratie strategisch
Volgens het Gartner-rapport zien bedrijven data-integratie steeds vaker als een strategische vereiste waarbij het van belang is dat de data beschikbaar is, modellen flexibel ingezet kunnen worden en er synergie is met informatie- en applicatieinfrastructuren. Organisaties worstelen om Hadoop en andere nieuwere technologieën te integreren in hun datastrategie. SAS biedt oplossingen voor data-integratie voor het beheer van verschillende databronnen om de beschikbaarheid van data te garanderen en te zorgen dat deze gereed is om te benutten met analytics. 

Het feit dat SAS voor het vijfde opeenvolgende jaar gepositioneerd is in het leiderskwadrant, laat zien dat het vergaande expertise heeft op het gebied van data-integratie, data management en datapreparatie. De technologie van SAS voor data-integratie zorgt ervoor dat data altijd ‘schoon’, beschikbaar en klaar is voor de volgende stap.

Markt voor data-integratie tools 2,4 miljard waard
Gartner schat in dat de markt voor data-integratie tools aan het einde van 2014 ongeveer 2,4 miljard USD waard was. Dit is een stijging van 6,9% ten opzichte van 2013. Deze groei is groter dan de gemiddelde groei van de gehele markt voor zakelijke software. 

In dit artikel leest u meer over best practices op het gebied van data-integratie, datakwaliteit en data governance met SAS Data Management. Verder gaf SAS onlangs een nieuwe publicatie uit over de rol van data in organisaties: ‘Future Bright – A Data Driven Reality’. Naast interessante praktijkcases wordt in het boek beschreven welke stappen gezet moeten worden om data management centraal te stellen in organisaties. ‘Future Bright – A Data Driven Reality’ is hier kosteloos te downloaden als e-book.

]]>
Thu, 20 Aug 2015 12:56:32 +0200 SAS wederom benoemd tot leider in data-integratie http://executive-people.nl/item/534578/sas-wederom-benoemd-tot-leider-in-data-integratie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Hoge kwaliteit van Nederlandse IT-infrastructuur leidt tot grote concentratie C&C servers http://executive-people.nl/item/534577/hoge-kwaliteit-van-nederlandse-it-infrastructuur-leidt-tot-grote-concentratie-cenc-servers.html Cyberaanvallen op de overheid komen steeds vaker voor, iets waar ook de Nederlandse overheid in toenemende mate mee te maken heeft. Daarnaast is in Nederland een hoge concentratie command & control servers (C&C servers), die worden gebruikt voor advanced persistent threats (APT’s). Dit zijn langdurige en doelgerichte cyberaanvallen. De hoge concentratie C&C servers is vooral te wijten aan de hoge kwaliteit van de Nederlandse IT-infrastructuur. Een Nederlandse identiteit blijkt slechts 800 euro te kosten op ondergrondse internetmarktplaatsen.

Dit blijkt uit de Security Roundup van Trend Micro, een rapport dat ieder kwartaal door het beveiligingsbedrijf wordt gepubliceerd. Nederland staat wereldwijd in de top 10 van landen die de meeste Command & Control servers hostten in het tweede kwartaal van 2015. Dit zijn servers van waaruit cybercriminelen geavanceerde, gerichte aanvallen uitvoeren op bijvoorbeeld bedrijven, overheden of de kritieke infrastructuur van een land. Daarnaast worden deze C&C servers ook gebruikt om informatie naartoe te sluizen.

Nederland is populair onder cybercriminelen
Patrick Dalvinck: “Nederland heeft een goede en vooral snelle infrastructuur voor internetverkeer. Hier is volop in geïnvesteerd en veel mensen hebben zelfs glasvezel tot aan de voordeur. Door de hoge internetsnelheden in ons land zijn we populair onder cybercriminelen wereldwijd.” Dit betekent niet automatisch dat er ook meer gerichte aanvallen plaatsvinden in Nederland. Dalvinck: “Het tegendeel kan zelfs waar zijn omdat veel cybercriminelen juist proberen om ontraceerbaar te blijven door een aanval uit te voeren vanaf het netwerk vanuit een ander land.”

Het feit dat gerichte aanvallen toenemen is logisch omdat het de manier is om het meeste geld te verdienen. Gestolen creditcards leveren bijna niets meer op. Er zijn meer geavanceerde zaken waar je het grote geld kunt verdienen, zoals intellectueel eigendom of klantgegevens van een bedrijf. Dat kan oplopen tot in de miljoenen euro’s als je de kroonjuwelen bij een organisatie weghaalt. In het tweede kwartaal van dit jaar zagen we een aantal grote datadiefstallen, waaronder bij de Amerikaanse overheid.

Niet alleen in het buitenland
Patrick Dalvinck: “Dergelijke aanvallen gebeuren niet alleen in het buitenland. Het is naïef om te denken dat dergelijke aanvallen niet in Nederland gebeuren. Ze blijven alleen vaak nog onder de rader. Tegenwoordig is er nog geen meldingsplicht datalekken, maar daar gaat volgend jaar verandering in komen.”

Trend Micro kijkt in het rapport ook naar identiteitsdiefstal. Een volledige Nederlandse identiteit (identiteitskaart, paspoort en rijbewijs) is te koop voor ongeveer 800 euro op het Deep Web. Het Deep Web is het deel van het internet dat niet toegankelijk is via normale zoekmachines. Cybercriminelen bieden pakketten aan. Zo koop je een Nederlandse ID-kaart, paspoort en rijbewijs voor 800 euro.

Belangrijkste bevindingen
De belangrijkste bevindingen uit de Security Roundup:

 • De effecten van hacks worden steeds groter en duidelijker zichtbaar. Voorbeeld hiervan is de hack van een vliegtuigmaatschappij.
 • Point of Sale (PoS)-malware neemt na een piek in het eerste kwartaal van dit jaar weer iets af.
 • Het aantal partnerships tussen publieke en private partijen en law enforcement-initiatieven op gebied van cybercrimen nemen toe.
 • De overheid was het belangrijkste doelwit van hackers in het tweede kwartaal van 2015 (Voorbeeld is de OPM-hack waar meer dan 20 miljoen gegevens werden gestolen).
]]>
Thu, 20 Aug 2015 12:42:53 +0200 Hoge kwaliteit van Nederlandse IT-infrastructuur leidt tot grote concentratie C&C servers http://executive-people.nl/item/534577/hoge-kwaliteit-van-nederlandse-it-infrastructuur-leidt-tot-grote-concentratie-cenc-servers.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
CRMWaypoint helpt Basic-Fit bij uitrol van Salesforce Service Cloud http://executive-people.nl/item/534572/crmwaypoint-helpt-basic-fit-bij-uitrol-van-salesforce-service-cloud.html Basic-Fit, een fitnessketen met ruim driehonderd sportscholen in Europa, gaat gebruik maken van de Service Cloud van Salesforce. Salesforce moet het bedrijf een vollediger klantbeeld krijgen en meer online selfservice mogelijkheden creëren. CRMWaypoint gaat Basic-Fit begeleiden bij de implementatie.

Basic-Fit is sinds 2010 gegroeid van dertig vestigingen in Nederland naar ruim driehonderd vestigingen in vijf landen. Die groei is voornamelijk gerealiseerd door overnames en het openen van nieuwe vestigingen. Het Customer Support Center liep in de begin jaren achter op die digitale dienstverlening. Ondersteuning van klanten werd met standaard kantoorsoftware als Outlook gedaan, wat naarmate het bedrijf groeide niet meer werkbaar was.

Desk.com vervangen voor Salesforce Service Cloud
Ruim een jaar geleden werd daarom Desk.com van Salesforce aangeschaft als customer support systeem. Dit jaar wil Basic-Fit een volgende stap zetten en Desk.com vervangen door de Salesforce Service Cloud.

De fitnessketen beschikt op dit moment over losse tools met informatie over klanten. Met behulp van Salesforce Service Cloud wil het bedrijf deze informatie integreren in één systeem en een 360-graden klantbeeld creëren. Daarnaast gaat de keten selfservice-mogelijkheden aanbieden, waardoor klanten onder andere zelf een verhuizing kunnen doorgeven of online antwoord kunnen vinden op vragen.

Gefaseerd uitgevoerd
Het project bij Basic-Fit gaat in augustus van start en zal gefaseerd worden uitgevoerd. De eerste stap is de vervanging van Desk.com, wat in september afgerond zal zijn. Daarna wordt begonnen met de ontwikkeling van de online selfservice tools.

]]>
Thu, 20 Aug 2015 11:38:20 +0200 CRMWaypoint helpt Basic-Fit bij uitrol van Salesforce Service Cloud http://executive-people.nl/item/534572/crmwaypoint-helpt-basic-fit-bij-uitrol-van-salesforce-service-cloud.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Het BI-landschap verandert http://executive-people.nl/item/532888/het-bi-landschap-verandert.html Business Intelligence (BI) en innovatie zijn begrippen die samen horen te gaan. In de praktijk blijkt dat de wereld van BI de laatste 25 jaar echter maar weinig is veranderd. We bouwen al decennialang datawarehouses Kimballsterren en de meeste organisaties zetten Business Intelligence uitsluitend in voor rapportages en ad-hoc query’s. De echte toegevoegde waarde van traditionele BItoepassingen verdwijnt doordat technologie hopeloos achterloopt en te complex is. Waar blijvende innovatieve veelbelovende BI-tools die wel aansluiten bij de marktbehoefte?

Veel gerenommeerde BI-leveranciers van het eerste uur, zoals Business Objects en Cognos, zijn inmiddels opgekocht door grote software multinationals. De partijen hebben veel geïnvesteerd in de integriteit van hun producten, maar leveren vaak nog dezelfde functionaliteiten als een aantal jaren terug. Er zijn echter ook nieuwe spelers opgestaan die wel met innovatie BI-oplossingen komen. Deze gebruiken onder andere In-Memory-Database technieken en Datawarehouse Automation en hebben BI-cloud/SaaS-oplossingen in hun productlijnen. Zij richten zich in tegenstelling tot traditionele BI-leveranciers vooral op eindgebruikers van BI.

Benieuwd naar de ontwikkelingen?
Benieuwd naar de veranderingen die deze nieuwe spelers in de BI-markt hebben gebracht en de innovatieve BI-oplossingen waar u vandaag de dag gebruik van kunt maken? Lees meer in het artikel ‘Nieuwe spelers veranderen het BI-landschap’ van Passionned. In dit artikel zet Frank Kamst, directeur E.Novation Business Consultancy, de ontwikkelingen op het gebied van BI op een rijtje.

Wie BI slim inzet kan slimmer te werk gaan. Het bedrijf dat BI het slimste inzet wordt dit jaar in het zonnetje gezet als het slimste bedrijf van Nederland en beloont met de Dutch BI Award. Maakt u zelf slim gebruik van BI? Dan kunt ook u meedingen naar de titel ‘Slimste organisatie van Nederland’ en de Dutch BI Award. Aanmelden voor deze verkiezing is mogelijk via de website van Passionned. De inschrijving sluit op 31 augustus 2015.

]]>
Thu, 20 Aug 2015 10:00:47 +0200 Het BI-landschap verandert http://executive-people.nl/item/532888/het-bi-landschap-verandert.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Ziggo doelwit van cybercriminelen http://executive-people.nl/item/534569/ziggo-doelwit-van-cybercriminelen.html Ziggo meldt dat zijn internetservers dinsdag 18 en woensdag 19 augustus last hadden van een DDOS aanval op dns-servers waardoor de verbinding wegvalt. De aanval is gestopt maar veel klanten hadden even geen internet.

De persoonlijke gegevens, e-mail of documenten van klanten zijn volledig veilig zo meldt Ziggo. Het gebied van UPC ondervond geen problemen.

]]>
Thu, 20 Aug 2015 01:33:53 +0200 Ziggo doelwit van cybercriminelen http://executive-people.nl/item/534569/ziggo-doelwit-van-cybercriminelen.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Lidl kiest voor SAP HANA http://executive-people.nl/item/534565/lidl-kiest-voor-sap-hana.html Supermarktketen Lidl kiest voor een gecentraliseerd IT-systeem. Dankzij de overstap naar een IT-omgeving die is gebaseerd op het in-memoryplatform SAP HANA harmoniseert Lidl zijn legacy IT-architectuur en legt het tegelijkertijd een flexibele basis voor toekomstige businessmodellen.

De oplossing bij Lidl bestaat uit de applicaties SAP ERP powered by SAP HANA, SAP Business Warehouse powered by SAP HANA en SAP Customer Activity Repository. Met de switch vereenvoudigt en centraliseert de supermarktketen zijn IT-infrastructuur en vergroot het de inzicht in klantgedrag en prestaties van de afzonderlijke filialen, zo meldt Lidl.

SAP HANA levert Lidl één enkel platform voor de essentiële applicaties die kernprocessen rondom logistiek, merchandising en winkelprocessen automatiseren en optimaliseren. De in-memorytechnologie achter SAP HANA verwerkt grote hoeveelheden data in real-time. Dat is voor retail een belangrijk voordeel, met zijn steeds kortere innovatiecycli en groeiende klanteisen aldus Lidl.

Het bedienen van klanten met de juiste assortimenten vereist een scherpe blik op het klantgedrag en de mogelijkheid daarop te anticiperen. Dat kan met een systematische data-analyse, wat SAP HANA mogelijk maakt aldus de supermarkt.

Lidl krijgt met SAP Customer Activitiy Repository een real-time inzicht in de prestaties van winkeloperaties. Het brengt alle klantinteracties en de voorraadniveaus in kaart. "Het rapporteren van en actie ondernemen op de dagelijkse operationele winkelcijfers kostte voorheen zo'n 24 uur", aldus Alexander Sonnenmoser, bestuurslid Business Technology bij Lidl. "Dankzij SAP Customer Activity Repository kunnen we nu point-of-sale-data meerdere malen per dag real-time analyseren."

Lidl in Oostenrijk heeft de implementatie inmiddels succesvol afgerond, waarna meer landen gaan volgen. Lidl heeft tevens plannen uit de doeken gedaan voor uitbreiding naar de Verenigde Staten. Het SAP HANA platform vormt daarbij de hoeksteen van de IT-strategie.

WK

]]>
Thu, 20 Aug 2015 00:59:08 +0200 Lidl kiest voor SAP HANA http://executive-people.nl/item/534565/lidl-kiest-voor-sap-hana.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
IT-organisaties moeten meetbare zakelijke en concurrerende voordelen halen uit ... http://executive-people.nl/item/534563/it-organisaties-moeten-meetbare-zakelijke-en-concurrerende-voordelen-halen-uit-technologietransformatie.html Leiders van internationale bedrijven verwachten van hun IT-organisaties dat zij meetbare zakelijke en concurrerende voordelen halen uit technologietransformatie. Dat onthult een nieuw onderzoek van het Business Performance Innovation (BPI) Network, een internationale lobbygroep die pleit voor zakelijke verandering en verbetering.

In het laatste onderzoek van BPI wordt het niveau van IT-innovatie in organisaties beoordeeld. Het toont aan dat de overgrote meerderheid van de beslissers meer tijd en aandacht besteedt aan het begrijpen van de strategische implicaties van verstorende technologieën. Daarnaast willen zij hun bedrijf laten groeien met behulp van moderne technologieën en nieuwe kanalen aanboren voor klantbetrokkenheid en digitale ervaringen.

Dit nieuwe onderzoek maakt deel uit van het BPI Networks “Transform to Better Perform” kennisuitwisselingsinitiatief en is gesponsord door Dimension Data. “Accelerating Business Transformation Through IT Innovation: Getting the Business Leader Take on the IT Change Mandate”, zoals het onderzoekheet – laat zien dat zakelijke leiders bezig zijn met een nieuwe aanpak. Een die zich richt op business-innovatie en groei als belangrijkste onderdelen voor technologieontwikkeling en management. Het laat ook zien dat leidinggevenden hun IT-infrastructuren onderwerpen aan verandering, waaronder nieuwe op cloud gebaseerde, hybride IT-modellen en datacentermodernisatie.

Hoewel het onderzoek van BPI Network laat zien dat bijna zeventig procent van de managers wereldwijd gelooft dat technologie “veel belangrijker” is geworden voor hun business, beoordeelt minder dan de helft (47 procent) van de 250 leidinggevenden het innovatieniveau in hun IT-afdeling als goed of erg goed. Daarentegen beoordeelt 52 procent de IT-afdeling als slecht of ziet het als een manier om gewoon te continueren. Slechts 42 procent zegt dat hun IT-afdelingen goede stappen zetten in de richting van een strategischere, responsieve en gewaardeerde businesspartner, tegenover 58 procent die hun overgang ziet als slecht of slechts een matige vooruitgang.

Beoordeling van de IT-afdeling

Over de prestatiecijfers van bedrijven zegt het onderzoek: 46 procent van de respondenten gelooft dat het verzekeren van geloofwaardigheid, schaalbaarheid en veiligheid van IT-infrastructuren het belangrijkst is. Daarentegen gelooft 38 procent van de respondenten dat het creëren van nieuwe ideeën en oplossingen voor een IT-organisatie veel betekent voor de bedrijfsprestaties. Iets minder belangrijk was volgens hen de kwaliteit en tijdloosheid van het beschikbaar stellen van applicaties (35 procent), de kwaliteit van probleemoplossing en de snelheid waarmee een probleem werd opgelost (29 procent) en de klanttevredenheid met behulp van een technologiegedreven interface (27 procent).

Prestatiecijfers van bedrijven

“Senior managers van het hoogste niveau tot aan de uitvoerende afdeling zien vooruitgang in het implementeren van technologieën die hun kennis en de klantervaring verbeteren, en bedrijven een betere concurrentiepositie geven”, zegt Dave Murray, head of thought leadership bij BPI Network. “Wij geloven dat dit bijdraagt aan een nieuwe scorecard voor IT, met een grotere nadruk op de rol van IT als het gaat om bedrijfsgroei en marktdifferentiatie.”

“Bedrijven uit elke sector en elk deel uit de wereld realiseren zich dat zij een nieuw model van business responsive datacenters en -netwerken moeten omarmen om innovatie, kennis en snelheid te bevorderen”, zegt Richard Garratt van Dimension Data. “De huidige discussie omtrent datacenters en op cloud gebaseerde, hybride IT-modellen is gebaseerd op de behoefte om effectiever en sneller aan de strategische behoeften van bedrijven in een snel veranderende zakelijke omgeving te voldoen.”

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat er ongelijkheid bestaat tussen organisaties voor wat betreft het erkennen dat zij nieuwe technologieën moeten aannemen en het daadwerkelijk bereiken van dat doel. De belangrijkste uitdagingen voor het aannemen van nieuwe technologieën waren:

Overeenstemming en steun voor nieuwe technologische investeringen verkrijgen

Behoeften en de beschikbare optimale oplossingen bepalen

Het risico, de kwetsbaarheid en bedreiging voor informatie verkleinen

Succesvol implementeren en de aanname vanuit de organisatie verkrijgen

Verouderd IT-infrastructuur die geüpgraded en gemoderniseerd moet worden

Het onderzoek van BPI Network werd uitgevoerd in het tweede kwartaal van 2015 en werd gehouden onder leidinggevenden met verschillende functies en uit verschillende bedrijfsgroottes, industriesectoren en geografische gebieden. 22 procent van de respondenten vertegenwoordigde bedrijven met een omzet van een miljard dollar of meer en 31 procent behaalde jaarlijkse verkoopcijfers tussen de honderd miljoen dollar en een miljard dollar. Het gemiddelde bestond uit een omzet van minder dan honderd miljoen.

WK

]]>
Thu, 20 Aug 2015 00:00:52 +0200 IT-organisaties moeten meetbare zakelijke en concurrerende voordelen halen uit technologietransformatie http://executive-people.nl/item/534563/it-organisaties-moeten-meetbare-zakelijke-en-concurrerende-voordelen-halen-uit-technologietransformatie.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Heineken kiest opnieuw voor DocSys.Web http://executive-people.nl/item/534492/heineken-kiest-opnieuw-voor-docsys-web.html Heineken kiest opnieuw voor DocSys.Web dat gebruikt wordt voor het maken van diverse documenten in de rijkshuisstijl en integreert onder andere met DigiJust.

De E-mail Pay-off Manager van DocSys.Web zorgt dat iedere e-mail die verstuurd wordt voorzien is van de juiste gegevens en social-media-links. De Documentserver, de serverbased documentgenerator van B-ware Business Software, wordt gebruikt om de Verklaring Omtrent het Gedrag en bijbehorende brieven te genereren.

Bij HEINEKEN is DocSys.Web geïmplementeerd onder de naam VI Tool. Wereldwijd worden diverse brieven, rapporten en andere tekstdocumenten gemaakt met behulp van de VI Tool. De VI Tool zorgt dat de e-mailondertekening van de medewerkers in huisstijl is en ook de PowerPoint-presentaties van HEINEKEN worden met behulp van de VI Tool gemaakt.

HEINEKEN HRM-Brievenboek

Onlangs hebben we de gehele workflow op de HRM-afdeling van HEINEKEN geoptimaliseerd. Het HRM-Brievenboek en de ontwikkeling van een generator voor arbeidsovereenkomsten moet voor een efficiëntieslag zorgen.

WK

]]>
Wed, 19 Aug 2015 17:01:39 +0200 Heineken kiest opnieuw voor DocSys.Web http://executive-people.nl/item/534492/heineken-kiest-opnieuw-voor-docsys-web.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Inzicht in big data is topprioriteit voor managers http://executive-people.nl/item/534486/inzicht-in-big-data-is-topprioriteit-voor-managers.html Het merendeel van de bedrijven denkt niet klaar te zijn voor big data. Dit terwijl inzicht krijgen in big data voor 86% van de managers een topprioriteit is.

Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Wall Street Journal Custom Studios en onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van Oracle. Voor het onderzoek werden 700 senior executives ondervraagd over kansen, uitdagingen en investeringen in big data.

Meer business analisten
86% van de ondervraagde managers geeft aan dat inzicht verkrijgen in big data in de top drie van hun prioriteiten staat. Een derde stelt zelfs dat dit de hoogste prioriteit heeft. 81% is van plan het aantal business analisten binnen hun organisatie uit te breiden, wat moet helpen meer inzicht te krijgen in big data.

Bijna alle managers (98%) verwachten veel winst te kunnen realiseren door bedrijfsinformatie effectiever te beheren en in te zetten. Gemiddeld denken zij 16% van hun jaarlijkse omzet mis te lopen door dit niet te doen.

]]>
Wed, 19 Aug 2015 16:00:08 +0200 Inzicht in big data is topprioriteit voor managers http://executive-people.nl/item/534486/inzicht-in-big-data-is-topprioriteit-voor-managers.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Afzet in telecommarkt met 14% gegroeid http://executive-people.nl/item/534483/afzet-in-telecommarkt-met-gegroeid.html De afzet binnen de telecommarkt is in het tweede kwartaal van 2015 met 14% gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In het eerste kwartaal bedroeg de afzetgroei nog 8%.

Dit blijkt uit het Retail Report Q2 2015 van onderzoeksbureau GfK. Vooral het segment smartphones en bijbehorende accessoires presteert goed. Ruim 85% van de verkochte mobiele telefoons was in het tweede kwartaal een smartphone.

Accessoires
De afzet in accessoires is met 19% gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De afzet van cases is met 4% licht gestegen, terwijl de omzet met bijna 8% groeide. Het segment ‘chargers’ laat een sterkere omzetontwikkeling zien met een groei van 32%.

Ook de wearables markt laat een positieve ontwikkeling zien. De groei uit het eerste kwartaal zet in het tweede kwartaal door. De markt noteert een afzetgroei van 155% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Als we kijken naar uitsluitend smartwatches blijkt dat smartwatches die zijn uitgerust met GPS een steeds groter aandeel innemen, met inmiddels 32% van het segment.

Smart home
GfK stelt dat de centrale rol die de smartphone inneemt in onder andere automatisering in woningen (‘smart home’) zorgt dat smartphones steeds belangrijker worden in het dagelijkse leven. Zo kunnen inmiddels wasmachines en thermostaten via applicaties worden bediend. Dit zorgt naar verwachting voor een interessante dynamiek op de markt.

]]>
Wed, 19 Aug 2015 15:24:23 +0200 Afzet in telecommarkt met 14% gegroeid http://executive-people.nl/item/534483/afzet-in-telecommarkt-met-gegroeid.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Nederlanders: 'Traditionele autofabrikant brengt als eerste een zelfrijdende auto op ... http://executive-people.nl/item/534481/nederlanders-traditionele-autofabrikant-brengt-als-eerste-een-zelfrijdende-auto-op-de-markt.html Niet Google, maar een traditionele autoproducent zoals Mercedes-Benz zal als eerste een zelfrijdende auto op de markt brengen. Dat verwacht meer dan de helft van de Nederlanders, slechts 16% verwacht dat een bedrijf zoals Google de eerste zal zijn. Dit blijkt uit onderzoek* van AutoScout24 naar de auto van de toekomst.

Ook onder Europeanen is het vertrouwen in traditionele autobedrijven groter dan in niet-automotive partijen. Opvallend is dat een vijfde van de Europeanen verwacht dat er binnen 25 jaar nog helemaal geen zelfrijdende auto te koop zal zijn. Onder Nederlanders is dit vertrouwen zelfs nog lager: een kwart van de ondervraagden ziet dit niet binnen 25 jaar realiteit worden.

Zelf rijden of zelfrijdend?
Steeds meer producenten zijn bezig met de ontwikkeling van autonoom rijdende auto’s – dit weekend staken de geruchten van een Apple Car weer de kop op – maar het animo onder automobilisten om daadwerkelijk gebruik te maken van een dergelijke auto is relatief laag. Een kwart van de Nederlanders verwacht in de toekomst van een automatische piloot gebruik te maken, terwijl een derde dit hoe dan ook niet wil. Ruim 40% wil zelf de keuze kunnen maken. Opvallend is dat Nederlandse mannen grotere voorstanders van een autopilot zijn dan vrouwen.

Ook onder Europeanen overheerst terughoudendheid ten opzichte van de automatische piloot, de Italianen zijn met ruim 25% nog het meest enthousiast. In Oostenrijk zal de zelfrijdende auto naar verwachting het minst goed gaan verkopen: slechts 16% van de Oostenrijkers geeft aan van een autopilot gebruik te willen maken.

* Het onderzoek is in opdracht van AutoScout24 uitgevoerd door GfK onder 8.811 Europeanen uit Oostenrijk (1.001), België (1.001), Frankrijk (1.451), Duitsland (1.456), Italië (1.452), Nederland (1.000) en Spanje (1.450). Het complete onderzoeksrapport kunt u hier lezen: www.deautovanmorgen.nl

]]>
Wed, 19 Aug 2015 14:54:18 +0200 Nederlanders: 'Traditionele autofabrikant brengt als eerste een zelfrijdende auto op de markt' http://executive-people.nl/item/534481/nederlanders-traditionele-autofabrikant-brengt-als-eerste-een-zelfrijdende-auto-op-de-markt.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
OneXS en Dean Connect overgenomen door DX Groep http://executive-people.nl/item/534427/onexs-en-dean-connect-overgenomen-door-dx-groep.html OneXS en Dean Connect, providers voor zakelijke vaste- en mobiele telefoniediensten en internet, zijn overgenomen door DX Groep. Het recent opgerichte DX Groep investeert in telecom- en internetbedrijven. Main Corporate Finance is opgetreden als adviseur van de aandeelhouders van OneXS.

De zakelijke providers voor vaste- en mobiele telefonie en internet werken samen met meer dan 400 telecom- en IT resellers en bedienen 150.000 zakelijke gebruikers. Dean Connect en OneXS blijven grotendeels zelfstandig en onder eigen naam opereren. Op het gebied van ontwikkeling, technologie, commercie en inkoop zal nauw worden samengewerkt.

Jan Peter Kalksma en Frank Caris zijn benoemd tot bestuurders van DX Groep. Frank Caris zal zich als CCO in de groep bezig houden met de commerciële activiteiten van de bedrijven. Jan Peter Kalksma is als COO verantwoordelijk voor operations, technologie en ontwikkeling.

]]>
Wed, 19 Aug 2015 14:32:28 +0200 OneXS en Dean Connect overgenomen door DX Groep http://executive-people.nl/item/534427/onexs-en-dean-connect-overgenomen-door-dx-groep.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
MasterCard voert proef uit met biometrische beveiliging http://executive-people.nl/item/534482/mastercard-voert-proef-uit-met-biometrische-beveiliging.html Creditcardmaatschappij MasterCard gaat in Nederland een proef uitvoeren met biometrische beveiliging. Onderdeel van de beveiliging is een gezichtsscan, die Selfiepay wordt genoemd.

Dit maakt NU.nl bekend. De test gaat woensdag 19 augustus van start en wordt gehouden onder maximaal 750 klanten van ABN Amro. Biometrie moet online betalingen via smartphones veiliger maken.

Klanten kunnen kiezen uit verschillende biometrische beveiligingen. De voorkeur gaat hierbij uit naar een vingerafdruk. Indien geen vingerafdrukscanner aanwezig is kan gebruik worden gemaakt van een gezichtsscan.

]]>
Wed, 19 Aug 2015 12:13:45 +0200 MasterCard voert proef uit met biometrische beveiliging http://executive-people.nl/item/534482/mastercard-voert-proef-uit-met-biometrische-beveiliging.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Gebruik van DigiD gestegen, maar vertrouwen juist gedaald http://executive-people.nl/item/534477/gebruik-van-digid-gestegen-maar-vertrouwen-juist-gedaald.html Het gebruik van DigiD is afgelopen jaar flink gestegen. Tegelijkertijd is het vertrouwen in het identificatiesysteem van de overheid echter gedaald.

Dit blijkt uit onderzoek van Consultancy.nl onder 10.000 burgers en ondernemers. Ruim de helft van de Nederlanders maakte in 2014 gebruik van DigiD, een flink stijging ten opzichte van de 38% in 2013. Men is ook meer tevreden over het identiteitsverificatiesysteem. Gemiddeld krijgt het systeem een 7,3, terwijl in 2013 het gemiddeld cijfer nog 0,4 punten lager lag op een 6,9.

Tegelijkertijd maken Nederlandse burgers zich echter ook meer zorgen om de veiligheid van het systeem. Waar in 2013 nog 27% van de Nederlanders aangaf een ‘absoluut/groot’ vertrouwen te hebben in het systeem, is dit inmiddels gedaald tot bijna 18%. 43% van de Nederlandse stelt dat de dienstverlening van de overheid door DigiD verbetert. Dit is 1% minder dan in 2013. 

publish2connect afbeelding

]]>
Wed, 19 Aug 2015 10:12:27 +0200 Gebruik van DigiD gestegen, maar vertrouwen juist gedaald http://executive-people.nl/item/534477/gebruik-van-digid-gestegen-maar-vertrouwen-juist-gedaald.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Controversiële thema's op Wikipedia blijken lang niet altijd betrouwbaar http://executive-people.nl/item/534473/controversia-laquo-le-themas-op-wikipedia-blijken-lang-niet-altijd-betrouwbaar.html Door onophoudelijke aanpassingen zijn controversiële thema's op Wikipedia niet altijd betrouwbaar. Twee Amerikaanse wetenschappers deden de test voor zure regen, de evolutietheorie en de klimaatverandering.

Gene Likens (University of Connecticut) is een van de ontdekkers van de zure regen. Al sinds 2003 houdt hij het thema ook op Wikipedia in de gaten. Hij stelde vast dat het artikel bijna dagelijks wordt aangepast. Dat is eigenlijk vreemd, zegt hij, want 'zure regen is geen controversieel onderwerp in de wetenschappelijke gemeenschap'.

De aanpassingen leiden soms tot 'flagrante fouten en een vervorming van de wetenschappelijke consensus', waarschuwt hij.

Klimaatverandering
Hij besloot daarom het onderzoek uit te breiden naar andere thema's. Samen met geograaf Adam Wilson van de Universiteit van Buffalo onderzocht hij bijna tien jaar lang zeven thema's op Wikipedia: drie thema's die met name in de VS politiek gevoelig liggen (zure regen, de evolutietheorie en de klimaatverandering) en vier die niet controversieel zijn (het standaardmodel in de natuurkunde, het heliocentrisme of de theorie dat de zon het middelpunt vormt van het universum, de algemene relativiteitstheorie en de continentale drift).

Hun conclusie: politiek gevoelige thema's worden heel wat vaker aangepast en ook vaker bekeken. In het artikel over het standaardmodel in de natuurkunde bijvoorbeeld worden maar eens om de zoveel weken ongeveer tien woorden veranderd.

Het artikel over de klimaatverandering wordt twee tot drie keer per dag aangepast, waarbij meer dan honderd woorden worden veranderd. 'Binnen enkele seconden kun je diametraal tegenovergestelde informatie vinden over hetzelfde onderwerp', zegt Likens.

Moeilijk voor experts
'Het hoge tempo waarin veranderingen worden aangebracht in politiek controversiële wetenschappelijke artikelen, maakt het moeilijk voor experts om hun accuraatheid te monitoren en tijdrovende correcties aan te brengen', zegt Adam Wilson.

De conclusies zijn belangrijk want Wikipedia is de populairste encyclopedie ter wereld. In de VS is het de op vijf na meest bezochte website.

De resultaten van het onderzoek staan in de vakpublicatie Plos One. (IPS)

In samenwerking met Datanews

]]>
Wed, 19 Aug 2015 10:01:37 +0200 Controversiële thema's op Wikipedia blijken lang niet altijd betrouwbaar http://executive-people.nl/item/534473/controversia-laquo-le-themas-op-wikipedia-blijken-lang-niet-altijd-betrouwbaar.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
'Gebruik van de cloud levert niet langer per definitie concurrentievoordeel op' http://executive-people.nl/item/534479/gebruik-van-de-cloud-levert-niet-langer-per-definitie-concurrentievoordeel-op.html De cloud alleen levert organisaties geen concurrentievoordelen op. Voorheen behaalden de early adopters nog concurrentenvoordelen door eerder over te stappen dan hun concurrenten. Echter is het gebruik van cloud-technologie zo alomtegenwoordig dat de cloud op specifieke manieren moet worden gebruikt om er een strategisch voordeel uit te kunnen halen.

Dat concludeert Harvard Business Review (HBR) op basis van een recent onderzoek. Voor het onderzoek, dat HBR in samenwerking met Verizon Enterprise Solutions heeft uitgevoerd, zijn 452 organisaties en IT-managers wereldwijd geïnterviewd.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat het concurrentievoordeel van de cloud afhangt van hoe effectief er wordt samengewerkt tussen leiders van verschillende afdelingen om de cloud te implementeren en de beheren.

Andere belangrijke conclusies van het onderzoek zijn:

 • 84% van de ondervraagden geeft aan dat hun cloud-gebruik is toegenomen
 • 40% claimt dat het gebruiken van de cloud de omzet heeft laten stijgen
 • 36% zegt dat ook hun winstmarge is gestegen
 • 39% geeft aan dat data security door de cloud is toegenomen
]]>
Wed, 19 Aug 2015 09:28:29 +0200 'Gebruik van de cloud levert niet langer per definitie concurrentievoordeel op' http://executive-people.nl/item/534479/gebruik-van-de-cloud-levert-niet-langer-per-definitie-concurrentievoordeel-op.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Zorg steeds vaker doelwit van cybercrime http://executive-people.nl/item/534484/zorg-steeds-vaker-doelwit-van-cybercrime.html De zorg is steeds vaker doelwit van cybercriminelen. Vooral het feit dat zorginstellingen eerder geneigd zijn ‘losgeld’ te betalen is hiervoor aanleiding.

Dit stelt Erik Remmerzwaal, directeur van beveiligingsbedrijf DearBytes, tegenover BNR. Het bedrijf onderzocht dit jaar 250 incidenten, waarvan zo’n 30% zich in de zorg afspeelde. In veel gevallen zou sprake zijn van chantage, waarbij cybercriminelen dreigen gestolen patiëntgegevens openbaar te maken, tenzij de zorginstelling losgeld betaald.

Van tientallen tot miljoenen euro’s losgeld
De hoogte van dit losgeld varieert. Daniël Jacobs van verzekeraar ACE stelt dat hackers in sommige gevallen kleine bedragen eisen, terwijl het in andere gevallen om duizenden of zelfs miljoenen euro’s gaat.

Remmelzwaal benadrukt in het interview dat het van groot belang is dat medewerkers van zorginstellingen weten wat voor bedreigingen op internet zijn. Als het dan toch fout gaat zouden werknemers daarnaast niet moeten schromen openlijk over het incident te spreken, zodat anderen in het vervolg beter op dergelijke incidenten kunnen letten.

]]>
Wed, 19 Aug 2015 09:05:58 +0200 Zorg steeds vaker doelwit van cybercrime http://executive-people.nl/item/534484/zorg-steeds-vaker-doelwit-van-cybercrime.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Dutch IT-channel Awards Nieuwjaarsgala goed ontvangen in de markt http://executive-people.nl/item/534500/dutch-it-channel-awards-nieuwjaarsgala-goed-ontvangen-in-de-markt.html Op 21 januari 2016 vindt in de Wintertuin van het Grand Hotel Krasnapolsky Amsterdam de eerste editie van het Dutch IT-channel Awards Nieuwjaarsgala (dutchitawards.nl) plaats. Dit evenement is goed ontvangen in het kanaal door vendors, distributeurs en IT-resellers. De kick off moet nog plaatsvinden op 1 september, maar reeds nu al is er enthousiast gereageerd. Naast ‘Founder’ Protinus hebben al een aantal sponsoren ingetekend voor dit event. ‘Gold Sponsors’ zijn onder andere Oracle, Tectrade, SUSE, Westcon Group, Avnet en Trend Micro. ‘Silver Sponsors’ zijn Ingram Micro, HP, I4Sales en Copaco. Check Point en SimpliVity hebben een tafel besteld.

Witold Kepinski (foto), hoofdredacteur van Dutch IT-channel is bijzonder verheugd over het enthousiasme vanuit de IT-channel. “Tijdens het Dutch IT-channel Awards Nieuwjaarsgala vieren ruim 300 prominenten het belang van de IT-Channel voor de Nederlandse economie. We starten met een nieuwjaarsreceptie, daarna het Channel Awards Gala Dinner in de schitterende ambiance van de geheel gerenoveerde Wintertuin. We sluiten af met de afterparty met live entertainment. Tijdens het feestelijk diner worden deze avond de Dutch IT-channel Awards uitgereikt aan resellers, distributeurs en vendors in drie categorieën.”

Netwerken in informele sfeer

Het Dutch IT-channel Awards Nieuwjaarsgala is het onafhankelijke Channel Award evenement voor de zakelijke IT-branche in Nederland. Het is een unieke netwerkgelegenheid om elkaar te ontmoeten in een informele sfeer. Het Dutch IT-channel Nieuwjaarsgala is een mooi moment om uw relaties uit te nodigen en te toasten op een succesvol Nieuwjaar. Bekijk de interessante tafelarrangementen en sponsormogelijkheden.

Lezers van Dutch IT-channel kunnen vanaf 1 september zelf hun favoriete leverancier nomineren, hierbij is het tevens mogelijk dat leveranciers het eigen bedrijf nomineren. Lees hier meer over de voorwaarden en mogelijkheden om te nomineren. Daarna volgt een online stemproces.

Vote Company

Om het stemproces volledig transparant te laten verlopen, werkt de redactie nauw samen met de Vote Company die veel ervaring heeft met (online) verkiezingen op basis van betrouwbare stemtools, aldus Kepinski. “Tijdens het stemproces analyseren we met het systeem en handmatig of het stemmen naar behoren verloopt. De partij met de hoogste waardering krijgt de felbegeerde award. De keus is aan u! Het hele team van Dutch IT-channel begroet u graag op 21 januari 2016 in Grand Hotel Krasnapolsky Amsterdam!”

Lees meer op de website van Dutch IT-channel Awards Nieuwjaarsgala.

]]>
Wed, 19 Aug 2015 09:01:32 +0200 Dutch IT-channel Awards Nieuwjaarsgala goed ontvangen in de markt http://executive-people.nl/item/534500/dutch-it-channel-awards-nieuwjaarsgala-goed-ontvangen-in-de-markt.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Aantal DDoS-aanvallen meer dan verdubbeld http://executive-people.nl/item/534499/aantal-ddos-aanvallen-meer-dan-verdubbeld.html Akamai Technologies, speler in Content Delivery Network-diensten, presenteert zijn State of the Internet Security-rapport voor het tweede kwartaal van 2015. Dit rapport biedt inzicht in de actuele, wereldwijde cloud security-bedreigingen.

“De dreiging van distributed denial of service (DDoS) en webapplicatie-aanvallen wordt elk kwartaal groter”, zegt John Summers, vice president, Cloud Security Business Unit van Akamai. “Cybercriminelen veranderen constant hun tactiek en zijn op zoek naar nieuwe kwetsbaarheden, waarbij ze soms zelfs oude technieken gebruiken die wij al als ouderwets beschouwen. Door het analyseren van de aanvallen op ons netwerk kunnen wij nieuwe bedreigingen en trends goed in kaart brengen en anderen daarover informeren zodat zij de verdediging van hun netwerken, websites en applicaties kunnen aanscherpen en hun cloud security-profielen kunnen verbeteren.”

DDoS-aanvallen in Q2 2015
De afgelopen drie kwartalen is er een verdubbeling waargenomen van het aantal DDoS-aanvallen. Terwijl de aanvallers minder krachtige, maar juist langere aanvallen hebben gebruikt dit kwartaal, neemt het aantal gevaarlijke mega-aanvallen juist toe. In Q2 2015 hebben er 12 aanvallen plaatsgevonden met pieken van meer dan 100 Gigabits per seconde (Gbps). Vijf aanvallen hadden pieken met meer dan 50 miljoen packets per seconde (Mpps). Zeer weinig organisaties hebben de capaciteit om dergelijke aanvallen zelf af te kunnen slaan.

De grootste DDoS-aanval in Q2 2015 was meer dan 240 Gbps en duurde langer dan 13 uur. Dergelijke piekbandbreedte vindt meestal maar één of twee uur achtereen plaats. In Q2 vond ook de grootste packet rate-aanval plaats die ooit is gemeten op het Prolexic Routed-netwerk van Akamai. Deze aanval had pieken van 214 Mpps. Een dergelijke aanval is in staat tier 1-routers, die onder meer door Internet Service Providers worden gebruikt, neer te halen.

De algehele DDoS-activiteit in Q2 2015 bereikte wederom een hoogtepunt en nam toe met 132 procent vergeleken met Q2 2014 en 7 procent vergeleken met Q1 2015. De gemiddelde piek aanvalsbandbreedte en het volume namen voorzichtig toe in Q2 2015 vergeleken met Q1 2015, maar lagen wel onder het gemiddelde dat is gemeten in Q2 2014.

SSDP-aanvallen
SYN en Simple Service Discovery Protocol (SSDP) werden het meest ingezet bij DDoS-aanvallen dit kwartaal, beide verantwoordelijk voor ongeveer 16 procent van al het DDoS-aanvalsverkeer. De enorme groei van onbeschermde apparaten die aan internet zijn verbonden en gebruikmaken van het Universal Plug and Play-protocol (UPnP) zorgt ervoor dat het SSDP-protocol zo vaak wordt gebruikt. Een jaar geleden kwam dit vrijwel niet voor, maar de afgelopen drie kwartalen zijn SSDP-aanvallen doorgedrongen naar de top. SYN floods zijn nog steeds populair in vrijwel alle volume-aanvallen, dit was reeds het geval in de eerste editie van het security report in Q3 2011.

Online gaming-industrie meest aangevallen
De industrie die het meest aangevallen wordt is online gaming, die in bijna 35 procent van alle DDoS-aanvallen als doelwit dient. Het meeste non-spoofed aanvalsverkeer komt uit China de afgelopen twee kwartalen. China staat al in de top drie vanaf het eerste security rapport in Q3 2011.

De highlights

Vergeleken met Q2 2014

132.43% toename in het totaal aantal DDoS-aanvallen
122.22% toename in DDoS-aanvallen op de applicatielaag (laag 7)
133.66% toename in aanvallen op de infrastructuurlaag (laag 3 en 4)
18.99% toename in de gemiddelde duur van een aanval 20.64 uur versus 17.35 uur
11.47% afname in de gemiddelde piekbandbreedte
77.26% afname in het gemiddelde piekvolume
100% toename in aanvallen met meer dan 100 Gbps: 12 versus 6
Vergeleken met Q1 2015

7.13% toename in het aantal DDoS-aanvallen
17.65% toename in DDoS-aanvallen op de applicatielaag (laag 7)
6.04% toename in aanvallen op de infrastructuurlaag (Layer 3 & 4)
16.85% afname in de gemiddelde duur van een aanval: 20.64 uur versus 24.82 uur
15.46 toename in de gemiddelde piekbandbreedte
23.98% toename in het gemiddeld piekvolume
50% toename in aanvallen met meer dan 100 Gbps: 12 versus 8
De dreiging van third-party WordPress plug-ins en thema’s
WordPress, het meest populaire website- en blogging-platform ter wereld, vormt een aantrekkelijk doelwit voor aanvallers die zich richten op de honderden bekende kwetsbaarheden om botnets te bouwen, malware te verspreiden en DDoS-campagnes te starten.

De code van plug-ins van derde partijen wordt aan een minimale controle onderworpen. Om goed inzicht te krijgen in wat dit betekent heeft Akamai meer dan 1.300 van de populairste plug-ins getest. Zeker 25 individuele plug-ins en thema’s hadden minimaal een nieuwe kwetsbaarheid. In sommige gevallen had een plug-in meerdere kwetsbaarheden, waardoor de teller op zeker 49 potentiële exploits kwam te staan. Een volledige lijst met alle nieuw ontdekte kwetsbaarheden staat in het rapport. Hierbij staan tevens aanbevelingen voor het verbeteren van WordPress-installaties.

Webapplicatie-aanvallen en TOR-netwerk
Akamai heeft in het State of the Internet Security-rapport tevens onderzoek gedaan naar aanvallen op webapplicaties en in het bijzonder naar Shellshock en cross site scripting en naar de gevaren van het TOR-netwerk.

De bevindingen van dit onderzoek zijn terug te lezen in het Akamai State of the Internet Security-rapport van Q2 2015 en zijn te vinden via deze link.

]]>
Wed, 19 Aug 2015 00:28:32 +0200 Aantal DDoS-aanvallen meer dan verdubbeld http://executive-people.nl/item/534499/aantal-ddos-aanvallen-meer-dan-verdubbeld.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Amsterdam is Living Lab voor Smart City Apps http://executive-people.nl/item/534491/amsterdam-is-living-lab-voor-smart-city-apps.html Amsterdam positioneert zich als Smart City en stelt bezoekers, bedrijven en studenten in de gelegenheid om op de iBeacon Mile Smart City Apps te testen. Op de iBeacon Mile vindt, via het eerste LoRaWan netwerk ter wereld, M2M-communicatie plaats. Glimworm levert de iBeacons, Yenlo ontwikkelt APIs die het ontwikkelen van apps vereenvoudigen.

iBeacon
Een iBeacon is een apparaat dat via bluetooth low energy (BLE) een radiosignaal verstuurt dat kan worden opgevangen door smartphones, wearables en andere apparaten. Met iBeacons kan de locatie van deze devices exact worden bepaald zodat een app specifieke, locatiegebonden informatie kan sturen.

iBeacon Mile - wereldwijde primeur LoRaWan netwerk

De iBeacon Mile in Amsterdam is 3400 meter lang en loopt van het Centraal Station langs de OBA, Nemo en het Scheepvaartmuseum naar het Marineterrein. Op de iBeacon Mile is een combinatie van 40 tot 60 Glimworm V2 en V3 Beacons en 20 Internet of Things (IoT) Beacons geplaatst. Dit zijn de nieuwste Beacons, uitgerust met een ‘smart’ sensor die op het LoRaWan gebruikt kunnen worden en niet alleen zenden, maar ook ontvangen. Machine to Machine (M2M) communicatie-applicaties zijn hierdoor ook mogelijk. LoRaWan is een nieuw standaard M2M-protocol, dat kleine hoeveelheden data over lange afstanden kan versturen, tot 3 kilometer in de stad en tot wel 30 kilometer in landelijk gebied. Het LoRaWan protocol wordt als de toekomst van IoT-tweerichtingsverkeer beschouwd.

iBeacons en het LoRaWan-protocol samen maken het mogelijk om de data van beacons in grote gebieden te verzamelen en naar de cloud te sturen waar de data gebruikt kan worden. Glimworm en KPN hebben de wereldwijde primeur met de implementatie van dit netwerk. Het is succesvol geïnstalleerd en wordt nu getest op de iBeacon Mile.

Wat is het doel?

Voor veel bedrijven – zowel in softwareontwikkeling als in de creatieve sector – is het moeilijk om Smart City Apps en toepassingen te ontwikkelen, omdat een goede testomgeving ontbreekt. De iBeacon Mile is nadrukkelijk bedoeld als ‘living lab’, waar alle geïnteresseerde partijen (burgers, bedrijven en hogescholen/universiteiten) toepassingen voor kunnen ontwikkelen.

Op 23 juli jl. is het project iBeacon Mile officieel van start gegaan. De iBeacons zijn onderdeel van het Smart City Concept van stad Amsterdam en bieden nieuwe mogelijkheden op het gebied van location based services en nieuwe businessmodellen. Amsterdam wil de beacons ook testen als baanbrekend, innovatief middel om met inwoners en bezoekers van de stad te communiceren. Denk hierbij aan situaties waarbij mensenmassa’s gestuurd moeten worden, community building , vervoersinformatie en educatieve doeleinden.

Consortium

De iBeacon Mile is een initiatief van 20 partijen, die investeren in het project, in de vorm van geld of met producten en diensten, onder leiding van de Gemeente Amsterdam en iBeacon-maker Glimworm. Partners zijn onder andere KPN (LoRaWan infrastructuur), Glimworm (Beacons), Hogeschool van AmsterdamIntelYenlo (WSO2), JCDecaux en Waag Society.

Mede-initiatiefnemer Glimworm levert de iBeacons voor dit project. Project Partner Yenlo ontwikkelt op basis van de open source API Manager van WSO2 Application Programming Interfaces (APIs) die het ontwikkelaars makkelijk maken om de locatie van beacon en dichtstbijzijnde Points of Interest te vinden.    

SAIL 2015 Amsterdam en de toekomst

Iedere vijf jaar komen zo’n 2,5 miljoen bezoekers naar de haven van Amsterdam waar meer dan 60 van de grootste zeilschepen ter wereld voor anker zijn gegaan. SAIL 2015 maakt gebruik van het netwerk met zijn eigen App. Deze app geeft relevante culturele informatie en wordt aangestuurd door de beacons op schepen, in de haven en op de iBeacon Mile.

 

Eind 2015 start de installatie van meer dan 2700 iBeacons bij bus- en tramhaltes en billboards in Amsterdam en op Schiphol. Ook worden bij zogenaamde innovatiehubs zoals universiteiten, incubators en co-working spaces beacons geïnstalleerd. Op deze manier ontstaat ‘s werelds grootste iBeacon netwerk en daarmee ook het grootste Internet of Things (IoT) Living Lab. In januari 2016 wordt Nederland gedurende een half jaar roulerend voorzitter van de Europese Unie en zullen veel evenementen in Amsterdam plaatsvinden.

De uitgebreide projectomschrijving is te lezen op: http://blog.yenlo.com/building-the-worlds-biggest-ibeacon-living-lab-with-wso2

]]>
Wed, 19 Aug 2015 00:02:48 +0200 Amsterdam is Living Lab voor Smart City Apps http://executive-people.nl/item/534491/amsterdam-is-living-lab-voor-smart-city-apps.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg
Meer smartphones verkocht in West-Europa, maar omzet neemt af http://executive-people.nl/item/534485/meer-smartphones-verkocht-in-west-europa-maar-omzet-neemt-af.html Het aantal smartphones dat in West-Europa is verkocht is in het tweede kwartaal van 2015 met 9% gestegen. In absolute aantallen gingen 30,3 miljoen telefoons over de toonbank. Tegelijkertijd is de omzet in de sector echter teruggelopen van 12,5 naar 11,7 miljard dollar.

Dit blijkt uit onderzoek van GfK. Wereldwijd worden eveneens steeds meer smartphones verkocht. Het totaal aantal verkochte smartphones wereldwijd is in het tweede kwartaal van 5% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2014. De totale waarde van deze toestellen steeds met 7%.

4G is populair
Vooral 4G-toestellen zijn steeds populairder. Het aandeel van 4G-smartphones op het totaal verkochte smartphones bedroeg in het tweede kwartaal van 2015 58%, ten opzichte van 26% in Q2 2014. Vooral in China worden steeds meer 4G-toestellen verkocht.

De gemiddelde verkoopprijs van een smartphone wereldwijd is in Q2 2015 ten opzichte van een jaar eerder gestegen met 3%. Als we de verkoopprijs echter vergelijken met het eerste kwartaal van 2015 is een daling van 1% te zien. In West-Europa is juist sprake van een daling. De omzet liep terug van 12,5 naar 11,7 miljard dollar.

Grote smartphones steeds populairder
Vooral grote smartphones worden steeds populairder. Het percentage smartphones met een 5 inch scherm of groter bedroeg in het tweede kwartaal 48%. Dit is fors meer dan de 5% in het eerste kwartaal van 2015 en de 17% in Q2 2015. China is voor dergelijke grote smartphones de belangrijkste afzetmarkt en is goed voor 63% van het aantal verkochte smartphones met een 5 inch scherm of groter.

]]>
Tue, 18 Aug 2015 16:19:03 +0200 Meer smartphones verkocht in West-Europa, maar omzet neemt af http://executive-people.nl/item/534485/meer-smartphones-verkocht-in-west-europa-maar-omzet-neemt-af.html&field=Foto1&rType=crop&height=165&width=165.jpg