Wouter Hoeffnagel - 25 februari 2016

Nieuwe draadloze netwerken verbruiken 10.000 keer minder energie

Onderzoekers van de Universiteit van Washington hebben een nieuwe zeer energie-efficiëntie vorm van WiFi ontwikkeld. De nieuwe WiFi-technologie zou 10.000 keer minder energie verbruiken dan bestaande WiFi-technologieën.

De onderzoekers beschrijven hun ontwikkeling, die zij ‘Passive Wi-Fi’ noemen, in een whitepaper (pdf). Deze whitepaper wordt in maart op het USENIX Symposium over het ontwerpen en implementeren van netwerksystemen officieel gepresenteerd. MIT Technology Review heeft Passive Wi-Fi al uitgeroepen tot één van de tien technologieën die in 2016 voor een doorbraak gaat zorgen.

Centraal apparaat voert het zware rekenwerk uit
Passive Wi-Fi is voor een belangrijk deel passief. Het vangt radiosignalen op van externe bronnen, voegt hier eigen data aan toe en weerkaatst (reflecteert) de signalen vervolgens naar de bron. Het zware rekenwerk wordt in deze opstelling uitgevoerd door een centraal apparaat. Alle andere apparaten zijn passief en reflecteren uitsluitend signalen die het van het centrale apparaat binnenkrijgt om WiFi pakketjes te creëren. Dit is volgens de onderzoekers een zeer efficiënte manier om te communiceren.

Passive Wi-Fi is compatibel met traditionele WiFi-netwerken, maar maakt gebruik van een apart basisstation om de radiosignalen te creëren die naar de passieve apparatuur wordt gestuurd. Met de technologie zouden snelheden tot 11 megabits per seconde gehaald kunnen worden. Proeven wijzen uit dat Passive Wi-Fi over een afstand van .. meter probleemloos werkt.

Video
In de onderstaande video wordt de werking van Passive Wi-Fi uitgelegd.