Wouter Hoeffnagel - 13 februari 2016

Nederland wil internationale commissie tegen cybercrime

Overheden, bedrijven, denktanks en internetdeskundigen moeten hun krachten verenigen in een wereldwijde commissie om cyberaanvallen met een politiek of militair doel beter te kunnen voorkomen. Deze commissie gaat de ‘Global Commission on the Stability of Cyberspace’ heten.

De commissie is 12 februari door minister Koenders van Buitenlandse Zaken aangekondigd tijdens een internationale veiligheidsconferentie in München. De commissie moet met ideeën gaan komen voor internationale afspraken om het internet vreedzaam en veilig te houden en de digitale betrekkingen tussen landen te versterken. “Cyberaanvallen zijn dé bedreiging van de toekomst. Zowel voor landen, burgers, bedrijven en infrastructurele netwerken. De wereld is hierin veel te passief”, stelt minister Koenders van Buitenlandse Zaken.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
“Het internet is niet van landen of van bedrijven. We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om ons te beschermen tegen misbruik en om het internet vrij, open en veilig te maken en te houden voor toekomstige generaties”, aldus Koenders in een toespraak tijdens de conferentie.

Koenders wijst erop dat er steeds meer cyberoperaties worden opgezet gericht op burgerdoelen. Steeds meer landen nemen daarom maatregelen tegen cybercrime. Koenders stelt dat het noodzakelijk is dat er internationale overeenstemming wordt gevonden over wat wel en juist niet mag op het gebied van cyber. Nederland wil deze discussie versnellen en is kandidaat om in de Verenigde Naties (VN) mee te doen aan onderhandelingen over regelgeving op dit gebied. “De commissie moet innovatief zijn en open discussies voeren gebaseerd op degelijk internationaal onderzoek”, aldus Koenders

Plan verder uitwerken
Het plan worden de komende maanden verder uitgewerkt.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024