Wouter Hoeffnagel - 06 februari 2016

Cybercrime levert jaarlijks ruim 400 miljard euro schade op

Cybercrime veroorzaakt steeds meer schade. De gemiddelde schade die bedrijven door cybercriminaliteit lijden is in de afgelopen vijf jaar met 200% gestegen. Cybercriminaliteit levert wereldwijd jaarlijks een directe schadepost op van 405 miljard euro (450 miljard dollar).

Dit meldt het consultancybedrijf Hamilton Place Strategies. Cybercrime kan niet alleen leiden tot directe schade door downtime van IT-systemen, kosten voor het herstellen van IT-systemen en kosten voor het inhuren van externe beveiligingsexperts. Cyberaanvallen kunnen ook leiden door indirecte schade zoals reputatieschade. Deze vorm van schade is in de praktijk maar moeilijk te meten, maar kan wel tot flinke schade leiden. Bedrijven die slachtoffer worden van cybercrime doen er volgens Hamilton dan ook verstandig aan actief reputatieschade tegen te gaan. Dit kan door klanten duidelijk te informeren over maatregelen die het bedrijf heeft genomen om cybercrime te voorkomen.

Mediatraining
Ook zouden bedrijven interne medewerkers moeten trainen in de omgang met de pers. Cybercrime is immers complexe materie die door veel mensen als verwarrend wordt gezien. Door medewerkers een mediatraining te laten volgen kunnen zij de pers op de juiste wijze informeren over een aanval, de maatregelen die zijn genomen en de mogelijke impact op klanten.

Meer informatie is te vinden in deze paper van Hamilton Place Strategies.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024