Wouter Hoeffnagel - 04 februari 2016

ACM handhaaft boete van 2 miljoen euro voor KPN

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) handhaaft een boete van 2 miljoen euro die in 2015 is opgelegd aan KPN. Het telecombedrijf kreeg de boete opgelegd aangezien het bedrijf heeft verzuimd concurrenten die gebruik maken van het KPN-netwerk te informeren over diensten die het aanbood aan eigen klanten. De boete heeft betrekking op de periode 2009 tot en met 2012.

KPN kreeg in juli 2015 een tweetal boetes opgelegd van in totaal 8 miljoen euro. De eerste boete is een boete van 6 miljoen euro voor overtredingen die het bedrijf heeft begaan rond het aanbieden van de service voor storingssignalering ‘ISDN lijnbewaking’ in de periode 2009-2013. Daarnaast kreeg het bedrijf een boete van 2 miljoen euro in 2015 opgelegd voor overtredingen rond het aanbieden van de glasvezeltechniek ‘SDF backhaul’ in de periode 2009-2012.

Het telecomconcern heeft tegen beide boetes bezwaar aangetekend. In het beroep over de boete van 6 miljoen euro is nog geen besluit genomen. In het beroep tegen de boete van 2 miljoen euro krijgt KPN nu dus ongelijk, wat betekent dat de ACM de boete handhaaft. KPN kondigt tegenover NU.nl aan opnieuw in beroep te gaan tegen deze boete. Het bedrijf stelt het niet eens te zijn met de lezing van de ACM en de boete daarnaast te hoog te vinden.