Wouter Hoeffnagel - 04 februari 2016

IT-bedrijven groeien hard

Het vertrouwen in de technologie-, media- en telecom-sector (TMT-sector) groeit. De vooruitzichten voor 2016 zijn gunstig en de bruto toegevoegde waarde van de TMT-sector (Technologie, Media en Telecom) groeit naar verwachting met 4,5 procent. Dat is te danken aan de grootste onderliggende branche: de IT-sector. Die zal in 2016 sterk groeien, vooral als gevolg van de digitale transformatie waarin veel sectoren zich bevinden.

Dit voorspelt ABN AMRO De snelle groei van IT-bedrijven zorgt ervoor dat de TMT-sector één van de snelst groeiende sectoren van de Nederlandse economie is. IT-bedrijven die erin slagen een rol te spelen bij de transitie van verdienmodellen in de sectoren van hun klanten, kunnen volgens ABN AMRO ook in de komende jaren een forse groei realiseren. Ook het aantal bedrijven groeit snel; in het eerste kwartaal van 2016 zijn er zo’n 2.870 IT-bedrijven meer dan een jaar geleden. De overname-activiteit in de sector is vorig jaar ook toegenomen. Er waren vorig jaar 395 fusies of overnames, terwijl dit er in de acht jaar ervoor gemiddeld 239 per jaar waren.

Het bedrijfsleven bevindt zich in een digitale transformatie waarin nieuwe product-marktcombinaties worden aangeboord. Hierdoor wordt IT steeds belangrijker in bedrijfsprocessen. IT-bedrijven spinnen garen bij de digitalisering: de omzet binnen de sector nam in de afgelopen twee jaar met 17 procent toe. ABN AMRO verwacht voor 2016 een omzetgroei van 7 procent. Softwarebedrijven zijn een belangrijke aanjager van groei. De bestedingen aan software namen in 2015 met ongeveer 8 procent toe, met cybersecurity en virtualisatie daarbij als belangrijke groeimarkten. De groeiende behoefte aan cloud services leidt tot een zeer sterke groei van hosting-bedrijven.