Wouter Hoeffnagel - 04 februari 2016

Ambassadeurs en experts spreken over internationaal recht in cyberspace

Ambassadeurs en experts van over de hele wereld zijn deze week bijeen in Den Haag om te spreken over het online toepassen van internationale rechtsregels die al langer offline gelden. Nederland zet zich hierbij in voor een open, veilig en vrij internet.

De bijeenkomst vindt plaats van 2 tot en met 5 februari. Onder meer cyberaanvallen, mensenrechten en terrorisme komen tijdens de bijeenkomst ter sprake. Hierbij staan de volgende vragen centraal:

  • Waar begint en eindigt de verantwoordelijkheid van landen indien vanaf hun grondgebied cyberaanvallen worden uitgevoerd? 
  • Zijn mensenrechten als de vrijheid van meningsuiting ook onverkort van toepassing op het internet? 
  • Wat doe je als terroristen zich online organiseren?

In 2013 werd al voorzichtig de internationale consensus bereikt dat het internationaal recht ook van toepassing is op het cyberspace. De discussie over de interpretatie hiervan staat echter nog in de kinderschoenen. Nederland heeft als sterk gedigitaliseerd en daarmee potentieel kwetsbaar land er belang bij om deze discussie aan te jagen. De academische publicatie Tallinn Manual 2.0 on the International Law Applicable to Cyber Operations biedt in de discussie volgens de overheid goede handvatten.