Wouter Hoeffnagel - 02 februari 2016

Bijna 8 miljoen ICT-professionals zijn werkzaam in de EU

Bijna 8 miljoen mensen waren in 2014 in de Europese Unie (EU) werkzaam in de ICT-sector. In Nederland is 5% van de totale beroepsbevolking actief in de ICT-sector. Dit percentage ligt het hoogst in Finland, waar 6,7% van de beroepsbevolking in de ICT-sector werkt.

Dit blijkt uit cijfers van Eurostat, het statische bureau van de Europese Unie. Als we kijken naar absolute aantallen zijn de meeste ICT-specialisten in de EU werkzaam in het Verenigd Koninkrijk. In totaal gaat het om 1,49 miljoen Britten. Ook in Duitsland (1,47 miljoen) en Frankrijk (910.000) is het aantal ICT-professionals in absolute aantallen hoog. Gezamenlijk zijn deze drie landen goed voor bijna de helft van het totale aantal ICT-professionals dat in de EU werkzaam is.

Percentage van de beroepsbevolking
Als we echter kijken naar het percentage van de beroepsbevolking dat in de ICT-sector werkzaam is ziet de top 3 er heel anders uit. Finland gaat aan de leiding met 6,7%, gevolgd door Zweden (6%) en Luxemburg (5,1%). Estland en Nederland staat op een gedeelde vierde plaats. In beide landen is 5% van de beroepsbevolking werkzaam in de ICT-sector.

Het aantal ICT’ers in de EU is sinds 2011 in bijna alle EU-lidstaten gestegen. In totaal is het aantal ICT-professionals dat in de EU werkt met 1,2 miljoen toegenomen. Ook het aandeel ICT-professionals van de totale Europese beroepsbevolking is gestegen, van 3,2% in 2011 naar 3,7% in 2014.

Overgrote merendeel is man
Het overgrote merendeel (81,9%) van de Europese ICT-professionals is een man. Dit percentage is het hoogst in Luxemburg met 89,2%, gevolgd door Cyprus met 88,1%. Nederland staat op de derde positie; in ons land is 87,4% van de ICT-professionals een man. De verdeling tussen mannen en vrouwen ligt in Bulgarije (68,2%), Estland (70,4%) en Roemenië (71,1%) het dichtst bij elkaar.

56,5% van de ICT’ers in de EU heeft een hogere beroepsopleiding gevolgd. Dit percentage ligt het hoogst in Spanje (77,4%), België (71,9%), Bulgarije en Cyprus (beide 72,4%). In Nederland ligt dit percentage op 57,4%. Gemiddeld is ruim één op de drie (37,1%) ICT-specialisten in Nederland jonger dan 35 jaar. In Nederland ligt dit percentage op 33,6%.

Geschikte ICT’ers vinden zijn moeilijk te vinden
Goed opgeleide ICT-professionals zijn in alle EU-lidstaten moeilijk te vinden. Gemiddeld geeft ongeveer één op de drie Europese bedrijven aan moeite te hebben geschikte ICT’ers aan te trekken. Uitzonderingen zijn Spanja (14% van de bedrijven), Portugal (21%0, Bulgarije en Italië (beide 31%) en Polen (32%). Geschikte ICT’ers zijn in Tsjechië en Luxemburg het moeilijkste te vinden (beide 59%), gevolgd door Oostenrijk (56%) en Nederland (53%).

Het volledige rapport van Eurostat is hier te vinden.