Redactie - 22 januari 2016

Adjiedj Bakas: 'IT-industrie moet de eindgebruiker weer laten huppelen van geluk'

De IT-industrie heeft de afgelopen dertig jaar een enorme bijdrage geleverd aan de wereld. Ook in Nederland kan de branche bogen op zegenrijke bijdragen aan ondernemerschap en innovatie. Daar mogen de stakeholders in de branche terecht trots op zijn. Die successen moeten en mogen gevierd worden. “Maar de komende jaren blijft het geen feest,” zegt trendwatcher Adjiedj Bakas tijdens de Dutch IT-channel Awards Nieuwjaarsgala.

“ING becijfert dat 1:3 Nederlanders bang is door de digitale transformatie zijn baan te verliezen. Het is bekend dat mensen die bang zijn, innovatie tegenwerken. De Wereldbank stelt dat maar een kleine groep profiteert van de digitale transformatie en dat doorsnee burgers en bedrijven er veel minder baat bij hebben dan de IT-industrie pretendeert. De werkloosheid is in ons land en de rest van Europa op vergelijkbaar niveau als  tijdens de crisisjaren ’30 van de 20ste eeuw" aldus Bakas.

Waren het tot nu toe vooral laagopgeleiden die werkloos werden door de digitalisering, nu is de middenklasse aan de beurt aldus Bakas. "Yuri van Geest van Singularity University verwacht dat op den duur wel 80% van de mensen werkloos wordt. Tot nu toe is er geen nieuw perspectief voor deze mensen. Tien jaar geleden haatten de burgers de bouwbranche vanwege de bouwfraudes, erna volgden de banken, straks haten ze de IT-branche omdat die ze werkloos heeft gemaakt. Het is hoog tijd dat de branche bij zichzelf te rade gaat of dit wel de goede koers is. In een vijandig gezinde samenleving gedij je niet goed. Het is tijd voor een knuffeloffensief. Tijd om de samenleving als IT-branche weer aan het huppelen te krijgen. RTL-presentator Frits Wester zegt dat je als kind het gelukkigst was als je huppelde. Na ons 10de zijn we het huppelen verleerd. Nu moeten we dat opnieuw gaat leren in de Economie van het Geluk waar we naartoe moeten. Ik ben het met Wester eens. De IT-industrie moet niet alleen zelf meer gaan huppelen, ze moeten eindgebruikers en de samenleving als geheel weer aan het huppelen krijgen. Dan komt het allemaal goed.”

Bakas herinnert het publiek aan 1790, toen de machines ontstonden om Jacquard stoffen te weven met behulp van ponskaarten. Woedende werkloos geworden wevers, de Luddieten, sloegen de machines vervolgens kapot. “We moeten niet hebben dat legers werklozen straks datacenters, robots e.d. kapot gaan slaan. De mensen in het land moeten, al van jongs af aan, worden meegenomen in de digitale transformatie. En waar nodig moet die transformatie worden omgebogen en bijgevijld. Onderwijs is cruciaal, en programmeren moeten al op basisscholen in het curriculum. Maar de branche moet ook reëel vragen stellen aan het onderwijs. Niet vragen om opleidingen voor functieprofiel X, dat binnen enkele jaren toch weer vervagen is door functieprofiel Y. Daardoor raakt het onderwijs gefrustreerd. De branche moet ook thought leadership tonen in de aankomende transformatie van arbeidsmarkt en belastingheffing. Ik heb al uitgerekend dat een combinatie van vlaktaks en basisinkomen (in ruil voor sociale dienstplicht), in combinatie met het afschaffen van uitkeringen, tot een meer evenwichtige samenleving leidt. Daardoor kunnen allerlei innovaties die vanuit de branche komen, sneller groeien.”

“De branche moet ook beter nadenken over de beheersbaarheid van wat ze allemaal ontwikkelt, vindt Bakas. “Als zelfs insiders niet meer helemaal begrijpen waar IT-bedrijven mee bezig zijn, wordt dat moeilijk verkopen. IT-security blijft van het grootste belang, zeker in de Oorlogseconomie die we nu gaan krijgen.” 

De Digitale Transformatie: Het ‘Handboek Soldaat’

Adjiedj Bakas en Witold Kepinski bundelen nu hun krachten en komen dit jaar met het gezamenlijke boek, getiteld “De Digitale Transformatie; Het ‘Handboek Soldaat’ voor de disruptie en digitalisering van business”.  Ieder bedrijf uit de branche wordt opgeroepen om daaraan bij te dragen. Meer informatie bij Trend Office Bakas of Ralph Uittenbogaard 0206271017. Lees de Salesflyer (pdf).  Flyer_De Digitale Transformatie.pdf