Wouter Hoeffnagel - 14 januari 2016

Agentschap Telecom steunt 5G-experiment in Groningen

In Groningen wordt de komende drie jaar door het initiatief 5Groningen geëxperimenteerd met 5G in ‘fieldlabs’. Agentschap Telecom en het ministerie van Economische Zaken maken bekend 5Groningen te ondersteunen.

Al langer wordt er in fieldlabs in Nederland geëxperimenteerd met 5G. Voor 5G toepassingen gericht op het platteland was er echter nog niet zo’n fieldlab. Economic Board Groningen speelt hierop in met het initiatief 5Groningen

Bedrijvigheid, leefbaarheid en werkgelegenheid aanjagen
Noord-Groningen zoekt mogelijkheden om de bedrijvigheid, leefbaarheid en werkgelegenheid in het gebied te bevorderen. De Economic Board Groningen is opgericht om de economie in de regio te versterken. Hiervoor ondersteunt het projecten en initiatieven die een langetermijneffect hebben op de regio. Een van deze projecten is 5Groningen.

Onder andere Surfnet, Ericsson, Huawei, KPN, TNO en nu dus ook het Agentschap Telecom hebben zich aangesloten bij het initiatief. René Vroom, hoofd Innovatie van het Agentschap Telecom, benadrukt dat iedereen kan deelnemen aan het initiatief. “Het is echt bedoeld als een open lab. Dus open voor alle bedrijven en instellingen die aan de voorkant van de ontwikkeling van deze nieuwe standaard willen meedenken en testen.”

Nieuwe inzichten en kennis
Vroom stelt dat het project voor het agentschap zeer interessant is. “Het geeft ons nieuwe inzichten en kennis die we gebruiken om te onderzoeken hoe we op een slimme manier het overvolle spectrum kunnen benutten. In de nabije toekomst werken apparaten vaker ‘tegelijkertijd’ met hogere en lagere frequenties, of schakelen heel snel tussen hoog en laag spectrum, om steeds van een optimale bandbreedte gebruik te kunnen maken. Het is belangrijk om zicht te krijgen op nieuwe dwarsverbanden die in de toekomst zeer waarschijnlijk door nieuwe technische mogelijkheden gaan ontstaan. Dat kan zelfs een herverdeling van belangen en een verandering van businessmodellen gaan betekenen. Een smartphone of een ander connected device kan, los van operators, steeds meer de eigen intelligentie gaan benutten en krijgt daarmee voor de gebruiker extra toegevoegde waarde. De apparatuur wordt dankzij 5G via ‘seamless handovers’ verbonden, en kan straks gemakkelijk naadloos overspringen van het ene op het andere systeem zonder steeds opnieuw aan te hoeven loggen. 5G maakt, voortbouwend op LTE, weer compleet nieuwe toepassingen mogelijk.”