Witold Kepinski - 08 januari 2016

Futurist zet tech trends van 2016 op een rijtje

Trendwatcher en Futurist Richard van Hooijdonk heeft een gratis e-book uitgegeven over tech trends in 2016.

"De snelheid waarmee technologie ons leven verandert is zonder meer extreem te noemen. We hebben zoiets nog nooit eerder meegemaakt. De komende 10 jaar zal er meer veranderen dan de laatste 100 jaar. Door nieuwe technieken staan we aan de vooravond van grote veranderingen. Robots, drones, het Internet of Things, big data, 3D printers en biotechnologie veranderen de maatschappij, zorgen voor nieuwe businessmodellen en veroorzaken nog grotere disruptieve innovaties", aldus Van Hooijdonk. Hij beschrijft een aantal trends:

Big data wordt de belangrijkste schakel in elke mogelijke sector die je maar kunt bedenken en steeds nuttiger in het dagelijks leven

Zo’n beetje alles wordt slim: steden, sportkleding, mensen en zelfs koeien. Data en slimme algoritmen nemen beslissingen die voorheen door mensen werden genomen. Dit resulteert niet alleen in betrouwbare voorspellingen en een positieve impact op onze gezondheid, het bevordert ook de verkeersveiligheid en de efficiëntie van onze fabrieken – waar in 2020 overigens geen mensen meer achter de lopende band staan. In 2025 moeten we overigens ook gaan vrezen voor het voortbestaan van deze fabrieken want de 3D printer kan straks 50% van alle producten op goedkope thuis- en industriële printers uitprinten.

Met de autonome auto rijd je niemand van z’n sokken

In ieder geval blijven we langer leven. Onze jongste kinderen worden minimaal 130 jaar. Tegen de tijd dat ze 18 jaar zijn, kijken ze ons lachend aan als ze horen dat hun ouders nog een rijbewijs nodig hadden. Ze zullen vrolijk wegrijden in een kleine zelf-rijdende auto, die ze op hun bestemming aflevert om vervolgens daarna een pakketje op te halen en ergens af te leveren. De disruptie van traditionele pakketservices, zoals DHL, is hierbij begonnen. Ruim 96% van de auto’s staat stil, dus een andere oplossing is welkom. Minder auto’s, minder wegen, geen files en ongevallen meer. De toekomst ziet er prachtig uit.

Tradities staan op het punt om te veranderen. Het concept van eigendom is in 2025 iets dat in het verleden thuishoort. We willen geen muziek in eigendom; we huren liever de streams van Spotify voor 9,99 euro per maand. We wensen geen hotel; we verblijven liever in een prettige omgeving. Dus kiezen we voor AirBNB, die nog niet zo lang geleden ruim 1 miljoen boekingen op één dag wist te realiseren. Binnen vijf jaar zal dit bedrijf groter zijn dan de hele Hilton groep.

Het Internet of Things is een eindeloos netwerk; een koord waarmee alles in de wereld verbonden is

In de zorgsector worden de aankomende 5 jaar volop nieuwe medische apparaten geïntroduceerd waarmee we onze gezondheid in de gaten kunnen houden zodat we kunnen ingrijpen voordat er iets verkeerd dreigt te gaan. Mijn slimme matras, fitBit en intelligente pil zijn verbonden met mijn slimme spiegel die mij precies vertelt of alles goed met mij gaat. In 2025 wordt de huisarts vervangen door slimme devices die verbonden zijn met superdokter Watson van IBM en krijgen we een preventief seintje om ons te waarschuwen voor eventuele gezondheidsproblemen.

Er zijn 3D-printers in ziekenhuizen die in staat zijn om een hart, knieschijven of gewricht te printen

Predictive health wordt een van de groeimarkten met fantastische gevolgen voor ons allemaal en vooral voor de miljarden mensen in ontwikkelingslanden. Organen printen we in 2025 steeds vaker uit op bioprinters. Dit betekent een kleiner wordende wachtlijst voor mensen die deze organen zo hard nodig hebben. De kosten van het onderwijs stijgen met 5% per jaar en in 2050 zijn de meeste landen failliet – genekt door de hoge kosten van de gezondheidszorg. Het aantal artsen en ziekenhuizen loopt sterk terug en vele algemene ziekenhuizen verdwijnen zelfs. De huisarts zal omscholing moeten gaan overwegen.

Skills waar we vroeger ruim dertig jaar mee vooruit konden, zijn nu nog maar vijf jaar bruikbaar

Bijna alles wat we gewend zijn moet we afleren. Skills waar we vroeger ruim 30 jaar mee vooruit konden, zijn nu nog maar 5 jaar bruikbaar. Het fenomeen opleiding zal een hele andere invulling moeten krijgen; een leven lang leren wordt het motto. Van wat onze kinderen nu leren, kunnen ze over 10 jaar in de wereld nog maar 10% gebruiken. Veel banen waarvoor we nu worden opgeleid, bestaan straks simpelweg niet meer. De grootste uitdaging ligt in het onderwijs, waar afscheid genomen moet worden van de helft van de docenten om zo de toekomst van onze kinderen veilig te stellen. Bedrijven, instellingen en overheden moeten op een andere manier naar organisaties kijken. Een nieuwe vorm van management is nodig: ‘disruptive management’ - een nieuw type organisatie naast het huidige bedrijf, met een nieuwe cultuur, andere netwerken en nieuwe werknemers die andere eisen stellen aan werk, macht en resultaat. Het bedrijf van de toekomst ziet er compleet anders uit. Die zo mooi is, dat je het bijna niet gelooft.

Het e-book kan gratis worden gedownload via de onderstaande URL:

http://www.richardvanhooijdonk.com/ebook-trends2016/

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024