Redactie - 01 februari 2016

‘OpenStack ontsluit cloud, en wij ontsluiten OpenStack’

‘OpenStack ontsluit cloud, en wij ontsluiten OpenStack’ image

 

OpenStack kun je typeren als een operating system voor het moderne datacenter. Het is open source, opereert op IaaS-niveau en managet de daarop ondergebrachte virtuele machines op een geautomatiseerde manier. Mirantis, een Amerikaans bedrijf en al sinds 1999 actief in de softwareontwikkeling, richt zich sinds 2011 volledig op OpenStack. In die markt opereert het dan ook als een startup die zowel vorig jaar als in 2015 100 miljoen dollar aan venture capital wist binnen te slepen.

Mirantis behoort op dit moment tot de top drie OpenStack-contributors, meldt Rajiv Sodhi, Sales Director Telco’s en SP’s EMEA bij Mirantis. “En we zijn de nummer één qua bug fixing binnen OpenStack.” Daarnaast trekt Mirantis een reeks additionele projecten. Zoals Rally, een benchmark-project om de schaalbaarheid van OpenStack-implementaties te beoordelen, en Fuel, een open source deployment en managementtool voor OpenStack.

Mirantis groeit snel. Toen Sodhi (ex-Red Hat) eind 2013 in dienst kwam telde het bedrijf zo’n 500 medewerkers, terwijl men dit jaar al op 800 zit. “Het is een enorme rollercoaster, het gaat heel hard. En het is ook heel hard werken, kan ik je vertellen, want we zijn relatief klein.”

Hoe komt het dat de ontwikkelingen rond OpenStack steeds sneller lijken te gaan? Dat komt voort uit het principe van open source, zegt Sodhi. “Kijk even naar een bedrijf als Mirantis. Wij zijn een open source-bedrijf. We hebben vorig jaar 100 miljoen aan venture capital binnengehaald, en we hebben dat dit jaar nog een keer gedaan. Dat is niet alleen goed voor ons, maar dat is ook goed voor het hele ecosysteem. Als wij die funding besteden aan investeringen in de ontwikkeling van OpenStack – en alles wat wij doen, omdat we een open source-bedrijf zijn, gaat upstream weer de community in – dan heeft uiteindelijk iedereen daar profijt van, zowel onze klanten, leveranciers en partners, áls onze concurrenten. Tezamen met een steeds grotere groep bedrijven die het open source-concept omarmt, zorgt dat voor een soort sneeuwbaleffect.”

Cloud

“Eerst had je consolidatie, toen had je virtualisatie en nu heb je cloud”, vervolgt Sodhi zijn betoog. “En cloud betekent dat je de virtualisatie, de IT, verder gaat automatiseren, zodat je de ‘time to value’ kunt verkorten. Een goed voorbeeld is een ontwikkelomgeving voor softwaremakers die je met één druk op de knop kunt implementeren op het moment dat je hem nodig hebt. Met cloud en de bijbehorende cloudtools kun je dat nu voor elkaar krijgen. Daarom is het voor bedrijven zo interessant om richting de cloud te gaan. Want hoe korter de time to value, hoe eerder je op de markt bent, en des te groter je voorsprong op de concurrentie is.”

Channel

“Ik zeg altijd gekscherend: Linux kun je per kilo verkopen. Een klant die 10 kilo Linux wil hebben, dat is een transactie die heel goed via het kanaal kan worden afgehandeld. Maar je kunt niet zomaar even 10 kilo OpenStack leveren. Want dat is een halffabricaat. Iedereen kan er niet zomaar mee aan de slag, vooral niet als het om grote, ‘web-scaled’ implementaties gaat. En dat is waar wij ons vooral op richten. Daar heb je een sterke partner voor nodig, want er zijn zó veel valkuilen. Als je dan kijkt naar het kanaal, dan is dat voor de verkoop van OpenStack een moeilijk model. Het kanaal is vooral geschikt voor als je schaalbaar iets wilt kunnen verkopen. Maar als iedere keer jouw services en expertise nodig zijn, en niet alleen bij de uitvoering, maar ook bij de kwalificatie, de sizing, et cetera, dan is dat schaalbare weg. Tegelijkertijd beseffen wij dat het kanaal heel belangrijk is om bij bepaalde partijen aan tafel te komen en om mee samen te werken als er zich kansen voordoen.”

Waarom Mirantis?

Bedrijven als IBM en HP doen ook aan OpenStack, waarom moet de CIO van een bedrijf met Mirantis in zee? “Wij hebben al meer dan 200 klanten geholpen met OpenStack, dus we hebben heel veel ervaring. Maar als je kijkt naar hoe wij ons onderscheiden van al die andere partijen die OpenStack leveren, dan is dat in één woord samen te vatten: focus! We zijn nu met 800 man, en die doen maar één ding: OpenStack. Verder is alles wat wij doen open source. Er zit dus geen proprietary code in onze software. Je zit dus niet vast aan de extra features die wij toevoegen. Als een bedrijf wil stoppen met Mirantis kan het de software gewoon blijven gebruiken. Bovendien, omdat we maar een ding doen, gebruiken we OpenStack niet als katalysator om andere zaken mee te verkopen. Daarom komen klanten naar ons, omdat wij vendor-onafhankelijk zijn. Ons maakt het niet uit wat voor hardware je eronder zet, wat voor SDN-laag je gebruikt of wat voor PaaS-infrastructuur je implementeert. We hebben wel een aantal best practices, en plug-ins en drivers, maar we kunnen het ook voor andere situaties, want we hebben een serviceorganisatie die alles doet, van design tot implementatie en migratie.”

Sodhi omschrijft het ‘t liefst zo: “OpenStack ontsluit de cloud, en wij onsluiten OpenStack. OpenStack zorgt ervoor dat als je met cloud aan de slag gaat je niet afhankelijk wordt van de proprietary stack van een van de grote cloudleveranciers. En wij ‘unlocken’ vervolgens OpenStack. Wij hebben onze eigen distributie, Mirantis OpenStack, waarvan eind september release 7.0 is uitgebracht. Verder zijn we leverancier-onafhankelijk en trekken we een aantal belangrijke open source-projecten.”

Murano

Naast Mirantis OpenStack is Murano een belangrijk product van Mirantis. Murano is een OpenStack Application Catalog. Als een developer iets wil testen, kan hij op diverse plekken met één klik een VM ter beschikking krijgen, met storage-, netwerk- en CPU-capaciteit, legt Sodhi uit. Maar daarin moet hij vervolgens handmatig weer van alles gaan implementeren. Dat kost tijd, heeft geen toegevoegde waarde en komt elke keer terug. Met Murano kun je dat automatiseren. Met één druk op de knop wordt alles geïmplementeerd volgens de juiste specs. En je kunt het ook weer automatisch ontmantelen.

Web-scale

“Onze focus is gericht op web-scale implementaties”, onderstreept Sodhi nog eens tot slot. Qua klanten is het voor Mirantis daarom belangrijk de juiste partijen te selecteren. Partijen die echt serieus met OpenStack aan de gang willen gaan. Mirantis kijkt daarvoor met name naar telco’s, service providers en ISV’s.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024