Redactie - 09 december 2015

Allego: “Razendsnel groeien dankzij in-memory technologie”

Hoe zorg je dat je als groot, gerenommeerd bedrijf net zo 'lean' en innovatief kunt zijn als een start-up? Het antwoord van infrastructuurgroep Alliander is verrassend eenvoudig: door er zelf een te beginnen. Hun incubator Allego verzorgt een snelle groeimarkt: laadoplossingen voor zero emissie mobiliteit. Nog dit jaar wil Allego flink groeien in het aantal door hen beheerde laders. Dat vereist de nodige wendbaarheid en flexibiliteit. Het bedrijfsmodel was dat al wel, maar de IT nog niet. Tot ze onlangs overstapten naar een nieuw IT-platform.

Allego biedt oplossingen in Nederland, België en Duitsland. Elektrisch rijden zit in de lift, dus het is niet zo vreemd dat Allego goed voorbereid wil zijn voor snelle groei.

Die snelle groei vereist echter een strakke planning. “Het klinkt heel simpel: laadpalen neerzetten. Maar dat is het absoluut niet. Voordat een laadpaal, of het nou voor een auto, bus of boot is, eenmaal staat, gaat er een ingewikkeld traject aan vooraf met tientallen tussenstappen. Van het aanvragen van vergunningen en het realiseren van elektrische infrastructuur, tot het testen en informeren van bestuurders”, vertelt Marc Diks, IT-projectmanager van Allego.

Snel, sneller, snelst

Voor optimalisatie van dat proces stapte de start-up onlangs over naar SAP B1 HANA. Op het IT-platform is data real-time beschikbaar voor bijvoorbeeld rapportages of analyses. Het systeem is nog maar net 'live', maar werpt nu al zijn eerste vruchten af.

“De data waarover we nu beschikken, zijn 'real-time' afkomstig uit SAP Business One, het systeem waar we het hele plaatsingsproces mee managen.” Diks legt uit dat de software precies weergeeft hoe de zaken er op dat moment voorstaan. “Daarbij kunnen we door de hoge snelheid zelf rapportages maken. Hiervoor hebben we geen hulp meer nodig van consultants. Zo kunnen we niet alleen onszelf, maar ook onze aandeelhouders snel van de juiste inzichten voorzien.”

Toekomst

“Het managen van het plaatsingsproces is onze eerste case voor SAP HANA”, vervolgt Diks. “Daar blijft het niet bij. We gaan met name de rapportages verder uitbouwen, zodat we onze processen verder kunnen optimaliseren. Welke stappen hebben bijvoorbeeld de hoogste doorlooptijd en wijken af van de norm? Dat soort zaken willen we gaan analyseren, zodat we samen met bijvoorbeeld onze klanten tot een sneller en efficiënter realisatieproces kunnen komen.”