Witold Kepinski - 03 december 2015

Internetpionier Rob Blokzijl overleden

De Nederlandse IP-netwerkspecialist Rob Blokzijl is overleden. De internetpionier werd 72 jaar.

Robert "Rob" Blokzijl (geboren 1943, Amsterdam, overleden 1 december 2015) was een Nederlands natuurkundige en informaticus. Hij was voormalig voorzitter van het Nationaal Instituut voor Kernfysica en Hoge-Energiefysica (NIKHEF).

Blokzijl studeerde af aan de Universiteit van Amsterdam in 1970 en kreeg een doctoraat in de experimentele natuurkunde aan dezelfde universiteit in 1977. Blokzijl was actief in het opbouwen van netwerken voor de deeltjesfysica gemeenschap in Europa. Hij was mede-oprichter en voorzitter van NIKHEF en was betrokken bij het High Energy Physics Institute in Amsterdam. In het Réseaux IP Européens (RIPE), het Europese open forum voor IP-netwerken, was hij woordvoerder em later voorzitter van de stichting.

Hij was ook betrokken bij de oprichting van de RIPE NCC (RIPE Network Coordination Centre) in 1992 als de eerste Regional Internet Registry (RIR) in de wereld. In 1999 werd hij ook geselecteerd voor de ICANN Board door de Address Supporting Organization, waar hij tot december 2002 was betrokken. In 2013 kondigde Blokzijl zijn aftreden als voorzitter van RIPE. Het RIPE heeft een condoleanceregister opengesteld.

In 2010 werd hij bekroond met een lintje als Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving deze Koninklijke Onderscheiding van Lodewijk Asscher, de waarnemend burgemeester van Amsterdam.

bron: wikipedia

WK