Wouter Hoeffnagel - 02 december 2015

Reinheid, rust en regelmaat zijn kenmerkend voor een gezond datacenter

Reinheid, rust en regelmaat zijn kenmerkend voor een gezond datacenter. Door deze drie “R’s” na te streven kunnen datacenters het best voldoen aan hun taak: het realiseren van een optimale uptime zodat de organisatie op een kosteneffectieve wijze door kan draaien.

Dit blijkt uit onderzoek van Pb7 Research in opdracht van IT Room Infra ter gelegenheid van IT Room Infra 2015. Het onderzoek is gesponsord door Emerson Network Power. Directieleden blijken zich bij beslissingen over het datacenter vooral te laten leiden door kosteneffectiviteit. Facilitaire beslissers kijken vooral naar duurzaamheid, terwijl IT-beslissers zoeken naar continuïteit en standaardisering.

IT en facilitair beheer zijn gescheiden werelden
IT en facilitair beheer komen in het onderzoek naar voren als twee gescheiden werelden. Slechts tien procent van de respondenten geeft aan dat beide groepen binnen hun organisatie dezelfde taal spreken, terwijl 55 procent aangeeft dat beide groepen vaak en nauw met elkaar samenwerken.

Pb7 Research heeft ook gekeken naar downtimecijfers van datacenters. Hieruit blijkt dat een datacenter dat uitsluitend door de IT-afdeling wordt geleid gemiddeld meer downtime ervaart dan een datacenter waarin ook andere professionals zich hiermee bezig houden. Waar de door IT strikt geleide datacenters op jaarbasis een downtime van gemiddeld 6,3 uur laten zien, ligt dat bij de andere groep datacenters op 2,6 uur. Ook de oplostijden bij incidenten variëren sterk: van 1,2 uur tegenover gemiddeld 1,8 uur.

Multitenant datacenters presteren beter
Ook blijken multitenant datacenters van professionele aanbieders gemiddeld beter te presteren dan de inhouse datacenters. Multitenant datacenters hebben vaak veel geïnvesteerd in professionele processen en in een professionele inrichting. Ze blijken onder andere goed in staat om hooggekwalificeerd technisch personeel aan te trekken.

Van alle respondenten gebruikt 37 procent een Data Center Infrastructure Management (DCIM) platform. 24 procent van de respondenten zegt zich hierop te oriënteren. Het blijkt dat datacenters zonder DCIM-oplossing drie keer zoveel ongeplande downtime hebben en langere oplostijden melden. 44 procent geeft aan in DCIM te investeren om meer grip te krijgen op de totale datacenteroperatie.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024