Redactie - 30 november 2015

De Wondere Wereld van IT: Toezicht

In een eerdere column heb ik al geschreven over het toenemende belang van IT voor een bedrijf. In veel ondernemingen krijgt IT nog vaak negatieve in plaats van positieve aandacht en gaat het vooral om de kosten en niet zozeer over de mogelijkheden. Het aantal CIO’s in boardrooms is en masse afwezig. Hoe zit dat eigenlijk in het hoogste echelon van een bedrijf? Hoe is IT verankerd in de Raad van Commissarissen? Hoe vindt überhaupt het toezicht op IT plaats?

Recente onderzoeken laten zien dat het hiermee slecht gesteld is. Van alle mogelijke disciplines die je in een RvC mag verwachten, is financiën het best vertegenwoordigd. Op zich is dat heel logisch. Het belangrijkste doel van een RvC  is het houden van toezicht op de financiën en zorgen dat een directie geen onverstandige dingen doet. Dezelfde onderzoeken laten ook zien dat IT de discipline is die het slechtst vertegenwoordigd is in de RvC’s! En dat is verontrustend. Niet alleen is er veel geld en risico gemoeid met IT-investeringen, ook de reguliere operatie is in toenemende mate afhankelijk van IT en kan zelfs de continuïteit van een onderneming op het spel zetten. En IT kan ook veel kansen brengen. Sterker nog, het negeren van bepaalde IT-trends kan zelfs destructief zijn.

Wat ik bewonderenswaardig vind, is dat in de wereld van IT daar nu zelf aandacht voor komt. Bij CIO-net gaat men bijvoorbeeld beginnen met een opleiding om IT-executives klaar te stomen als commissaris. Er worden netwerkbijeenkomsten opgezet die commissarissen met IT in hun portefeuille bij elkaar brengen om ervaringen uit te wisselen. Ook komen er meer opleidingen die tot doel hebben om als zittende commissarissen meer kennis van IT bij te brengen. Elke commissaris zit met een bepaalde achtergrond en ervaring in de RvC, maar basiskennis over IT is net zo belangrijk als basiskennis over de financiën.

Zelf ben ik inmiddels acht jaar actief als commissaris waar ik mij uiteraard ook richt op IT. Of dit zinvol is geweest, is niet aan mij om te beoordelen. Wel zie ik een wereld die acht jaar geleden totaal anders was. Niet alleen is de commissaris veel actiever geworden in zijn rol als toezichthouder. Ook is de wondere wereld van IT dermate gewijzigd dat goed toezicht op IT onontbeerlijk is geworden voor vrijwel elk bedrijf.

Arnoud Klerkx is Chief Business Technology Officer en lid van de Raad van Bestuur van Sanoma Learning

Reageer via WWvanIT@gmail.com

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024