Wouter Hoeffnagel - 27 november 2015

Mobiele markt in Nederland lijkt te stabiliseren

De mobiele markt in Nederland vertoont tekenen van stabilisatie. De omzet uit diensten is op de markt met 1 procent gedaald op jaarbasis in het derde kwartaal van 2015. In vergelijking met het tweede kwartaal vertoont het segment echter wel groei. De mobiele netwerkoperators, inclusief Tele2 als vierde speler, behaalden een gezamenlijke omzet van 1,27 miljard euro in het kwartaal. De omzet en het marktaandeel van T-Mobile bleven dalen, terwijl KPN zijn positie als marktleider heeft verstevigd.

Dit blijkt uit het Dutch Mobile Operators Q3 2015-rapport van Telecompaper. In het derde kwartaal van dit jaar groeide de dienstenomzet met 2,2 procent vergeleken met het tweede kwartaal. Dit is tegen de trend in, waarbij de omzet in Q3 normaal gesproken vlak blijft of lager is. De daling op jaarbasis met 1 procent is ook een stuk beter vergeleken met de daling van de dienstenomzet in Q3 2014 met 7,4 procent. De verbetering is mede het gevolg van een verminderde impact van tariefregulering en versnelde groei in dataverkeer en de omzet hieruit. Dit compenseerde in toenemende mate de omzetdaling uit spraak.

Marktaandeel
Het marktaandeel van T-Mobile is opnieuw gedaald. T-Mobile, dat volgens geruchten in de verkoop is gezet door moederbedrijf Deutsche Telekom, noteerde in het derde kwartaal de sterkst gemeten omzetdaling op jaarbasis. Vooral het dalende aantal postpaid-klanten is hiervoor de reden. Daarentegen stegen de omzet en het aandeel van marktleider KPN. Het marktaandeel van KPN groeide in Q3 met 1,5 procentpunt op jaarbasis, goed voor een aandeel van 41 procent van de totale dienstenomzet. Ook Vodafone vergrootte zijn marktaandeel, namelijk met 0,4 procentpunt op jaarbasis, goed voor een derde aandeel in de totale dienstenomzet. Het marktaandeel van T-Mobile daalde juist met 2,2 procentpunt, voor een aandeel in de omzet van 22 procent. Tele2, dat sinds kort diensten over een eigen netwerk aanbiedt, was in Q3 goed voor een aandeel in de dienstenomzet van ongeveer 3 procent.

Gebaseerd op deze kwartaalresultaten en de huidige marktsituatie voorspelt Telecompaper dat de dienstenomzet van de Nederlandse netwerkoperators voor heel 2015 met 2 procent zal dalen naar 5,0 miljard euro. Naar verwachting krimpt de markt in de periode 2014-2019 met een negatieve, gemiddelde jaarlijkse groei (CAGR) van 0,9 procent. De omzet in 2019 komt hierdoor naar verwachting uit op 4,8 tot 4,9 miljard euro. Telecompaper verwacht onder andere dat de concurrentie op de markt verder zal toenemen met vier operators en de dalende omzet uit spraak niet volledig gecompenseerd zal worden door de groei in data-inkomsten. Andere negatieve factoren zijn de vertraagde invloed van de economische recessie in Nederland, het toenemend gebruik van OTT- en WiFi-diensten en mogelijk verdere wijzigingen in regelgeving.

Concurrentie blijft heftig
“De breuk in de regelgeving wat betreft gespreksafgifte en de sterke groei in dataverbruik heeft de druk op de inkomsten van de mobiele operators verlicht, maar de concurrentie blijft hevig”, aldus Alejandra van de Roer, Research Analyst en schrijver van het rapport. “We verwachten dat de markt in beweging zal blijven door de nieuwe mobiele bundels van Tele2, waardoor de prijsdruk waarschijnlijk verder zal toenemen.”

Op de Nederlandse markt waren eind september 2015 in totaal 20,6 miljoen simkaarten in gebruik, inclusief de vier operators en de MVNO’s en exclusief M2M. Dit is een stijging van 0,8 procent op jaarbasis. De groei kwam vooral uit de stijging van het aantal postpaid-klanten, voornamelijk bij KPN en Vodafone. De mobiele penetratie steeg licht naar 121,2 procent. Telecompaper verwacht dat de markt de komende vijf jaar met ongeveer 1 miljoen simkaarten zal groeien, naar ongeveer 21,5 miljoen in 2019 (exclusief M2M).