Wouter Hoeffnagel - 26 november 2015

Ministerie van V&J maakt rekenfout rond automatiseringsproject Radar

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft de Tweede Kamer opnieuw verkeerd geïnformeerd over het automatiseringsproject Radar. De overheid blijkt voor het project aanzienlijk meer te hebben betaald aan Capgemini dan eerder naar buiten was gekomen. Staatssecretaris Dijkhoff wijt de verkeerde cijfers aan een rekenfout

Dit meldt NRC op basis van een brief die staatssecretaris Dijkhoff 24 november 2015 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Radar is een systeem dat automatische signalen van mogelijke fraude moet herkennen, waardoor deze eenvoudiger aangepakt kan worden. ICT-leverancier Capgemini zou Radar bouwen, maar wist na drie jaar geen werkend systeem op te leveren. Justitie ontbond daarop in het geheim het contract en eiste een schadevergoeding. De ontwikkeling van het systeem werd vervolgens in het geheim uitbesteed aan Sogeti, een zusterbedrijf van Capgemini.

Kosten liggen 800.000 euro hoger
Volgens de cijfers die eerder naar buiten waren gekomen zou de overheid in totaal 2,5 miljoen euro hebben betaald aan Capgemini voor Radar. UIt de nieuwe brief die deze week naar de Tweede Kamer is gestuurd blijkt dit bedrag in werkelijkheid 800.000 euro hoger te liggen. Ook blijkt er na de ontbinding van het contract nog eens 2,1 miljoen euro aan Capgemini te zijn betaald voor de verdere bouw en onderhoud van het systeem.

Dijkhoff stelt eerder een verkeerd bedrag is genoemd door een rekenfout, een verkeerd gelezen factuur en meerwerk dat niets was meegeteld. De staatssecretaris stelt de fouten te betreuren.