Redactie - 26 november 2015

Arnoud Klerkx CIO of the Year 2015

Arnoud Klerkx, chief business technology officer bij Sanoma Learning en columnist voor Executive People, is winnaar van de CIO of the Year Award 2015. Klerkx dankt zijn uitverkiezing aan zijn cruciale rol in de verregaande digitale ontwikkeling van zijn bedrijf. De organisator hield daarmee vast aan het credo dat de rol van de deelnemers dit jaar belangrijker is dan hun functietitel.

Hoewel ‘chief business technology officer’ Klerkx geen traditionele CIO-rol vervult, kwam hij op nagenoeg alle onderdelen van het selectieproces als beste uit de bus: de totaalscore van het kwalitatieve en kwantitatieve onderzoek door The Boston Consulting Group (BCG), het intensieve leiderschapsassessment van Qhuba en zijn aanwezigheid en erkenning binnen de Nederlandse community van IT-verantwoordelijken. Ook Klerkx’ collega-genomineerden waren per saldo het meest over de Sanoma Learning-CBTO te spreken. In totaal zijn zo’n honderd Nederlandse technologieleiders door de jury uitgenodigd om mee te dingen naar de titel.

Nieuwe leider
“We hebben uiteindelijk voor een nieuw type leider gekozen, die door de uitrol van digitale leergangen een enorm relevante maatschappelijke verandering teweegbrengt en ook voor zijn eigen bedrijf echt het verschil maakt”, motiveerde juryvoorzitter Bernhard van Oranje de keuze. “Daarnaast speelt Arnoud Klerkx een zware rol in de digitale transformatie van zijn bedrijf, waarbij business en IT steeds meer versmelten. Hij heeft weliswaar niet de letters ‘CIO’ op zijn visitekaartje staan, maar hij staat wel model voor de IT-bestuurder van de toekomst. Iemand die niet primair werkt en denkt als een IT-man, maar acteert vanuit een echte businessvisie en -passie. Precies het profiel waarnaar we op zoek waren.”