Wouter Hoeffnagel - 24 november 2015

Oostenrijkse rechter onderzoekt class action-rechtszaak tegen Facebook

Het hooggerechtshof in Oostenrijk gaat onderzoeken of een class action-rechtszaak kan worden aangespannen tegen Facebook. De student Max Schrems eist een schadevergoeding van 500 euro van Facebook aangezien het bedrijf niet correct zou zijn omgegaan met zijn persoonsgegevens. Naast Schrems eisen ook 25.000 andere mensen een schadevergoeding.

Dit meldt Reuters. Schrems wil een class action-rechtszaak aanspannen waar gedupeerde Facebook gebruikers zich bij kunnen aansluiten. Schrems noemt het onlogisch duizenden individuele rechtszaken tegen het Amerikaanse bedrijf te starten. Bij een class action-rechtszaak hoeft de rechter zich slechts eenmaal over de zaak te buigen.

Safe Harbour verdrag
Schrems is bekend geworden nadat hij een aanklacht indiende bij de Ierse rechtbank nadat de Ierse Data Protection Officer weigerde de wijze waarop Facebook met persoonsgegevens omgaat te onderzoeken. Deze rechtszaak werd uiteindelijk doorverwezen naar het Europees Hof, die een streep zette door het Safe Harbour verdrag dat de uitwisseling van Europese persoonsgegevens met de Verenigde Staten (VS) regelt. De veiligheid van Europese data die in de VS is opgeslagen zou door het verdrag onvoldoende worden gewaarborgd. Inmiddels zouden de EU en VS dicht bij een nieuw verdrag zijn, dat het ongeldig verklaarde Safe Harbour verdrag moet vervangen.

Daarnaast bepaalde het Europees Hof dat de macht van privacycommissies niet wordt ingeperkt door het bestaan van een verdrag als het Safe Harbour verdrag. De Ierse Data Protection Officer kreeg van het Europees Hof de opdracht alsnog te onderzoeken hoe Facebook omspringt met Europese persoonsgegevens die in de VS wordt opgeslagen.