Wouter Hoeffnagel - 24 november 2015

Annemarie Jorritsma zet zich in voor meer vrouwen aan de top

Annemarie Jorritsma, Eerste Kamerlid voor de VVD, is door minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aangesteld als Kwartiermaker voor Topvrouwen.nl, de aanpak van de overheid voor meer diversiteit aan de top. De VVD-politica gaat zich inzetten voor een betere doorstroming van vrouwen naar de top van het Nederlandse bedrijfsleven.

Jorritsma volgt oud-kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) op, die afgelopen jaar samen met Leo Houwen de functie van Kwartiermaker vervulde. Jorritsma gaat samen met Houwen in gesprek met de top van bedrijven en organisaties over de manier waarop meer vrouwen de top kunnen bereiken.

Geringe groei
Het aantal vrouwelijke bestuurders in Nederland neemt toe, al is de groei van het aantal vrouwelijke topbestuurders gering. Sinds de invoering van de Wet bestuur en toezicht is het aandeel vrouwen in de raden van bestuur eind 2014 naar 9,6% gestegen. Het aandeel vrouwelijke commissarissen groeide naar 11,2%. De Wet bestuur en toezicht loopt per 1 januari 2016 af en schrijft voor dat de raden van commissarissen en raden van bestuur voor 30 procent moeten bestaan uit vrouwen.

De meeste bedrijven voldoen op dit moment niet aan dit streefcijfer. Bussemaker stelt dat dit geen recht doet aan het potentieel van vrouwen die geschikt zijn voor een boardfunctie. Desondanks is de minister voorzichtig positief over de groei van het aantal vrouwen in de top van de tweehonderd grootste Nederlandse bedrijven. Bij bijna één op de drie bedrijven was in de eerste helft van 2015 sprake van een evenwichtige man/vrouw-samenstelling. Eind 2014 lag dit percentage nog op 22%. Daarnaast heeft 70% van de raden van commissarissen nieuwe benoemingen benut om een vrouw te benoemen.

Laatste kans
Bussemaker geeft bedrijven nu een laatste kans om te laten zien dat het hen menens is. De Wet bestuur en toezicht wordt verlengd tot 2020. Volgend jaar wil de minister de balans opmaken om te controleren of de positieve beweging zicht voortzet of andere maatregelen noodzakelijk zijn.

Om potentiële vrouwelijke kandidaten voor een hoge bestuursfunctie beter zichtbaar te maken voor bedrijven en executive searchbureaus lanceerden minister Jet Bussemaker en werkgeversvoorzitter Hans de Boer eerder Topvrouwen.nl, een database voor talentvolle vrouwen. De database is een reactie op kritiek van bedrijven dat er onvoldoende geschikte vrouwen beschikbaar zijn voor bestuursfuncties. Na een oproep van Bussemaker en De Boer aan commissarissen om zelf potentiële vrouwelijke kandidaten voor een hoge bestuursfunctie aan te melden werden afgelopen maanden meer dan 1.000 topvrouwen aangemeld vanuit de verschillende boardrooms van Nederland. Deze database wordt overgedragen aan VNO-NCW en Stichting Talent naar de Top.