Wouter Hoeffnagel - 24 november 2015

Platform over het Nederlandse MKB gelanceerd

Op 23 november 2015 is in aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin ‘De Staat van het MKB’ gelanceerd. Hierbij zijn een website en een overzichtspublicatie gepresenteerd. Via het platform moet meer informatie beschikbaar komen over het MKB, waardoor het beleid en dienstverlening gericht op het MKB moet verbeteren.

De Staat van het MKB is een initiatief van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering en een samenwerking van het ministerie van Economische Zaken, CBS, MKB-Nederland en DARE, bestaande uit enkele hoogleraren die zich richten op ondernemerschap. De website staatvanhetmkb.nl ontsluit kennis over het mkb op verschillende manieren. Op de website worden rapporten en onderzoeken gepubliceerd over het MKB. Daarnaast worden actuele cijfers over het mkb beschikbaar gesteld via dashboards en database MKB-StatLine. Deze data zijn ook beschikbaar als open data.

De staat van het mkb 2015 belicht het mkb vanuit verschillende thema’s, waarbij de grote diversiteit binnen het mkb centraal staat. Zo wordt onder andere gekeken naar het economisch belang van het mkb. Daarnaast wordt gekeken naar onze ooster- en zuiderburen om het Nederlandse mkb in internationaal perspectief te bezien.