Wouter Hoeffnagel - 21 november 2015

Driekwart van de bedrijven heeft interne informatiebeveiligingsincidenten gehad

Bij cyberdreigingen denk je al snel aan aanvallen door cybercriminelen. Veel dreigingen komt echter niet van buitenaf, maar juist binnen de organisatie. Bijna driekwart van de bedrijven (73%) heeft te maken gehad met interne informatiebeveiligingsincidenten. Bij 42% van alle incidenten waarbij gevoelige informatie op straat komt te liggen zijn medewerkers betrokken.

Dit blijkt uit het IT Security Risk Survey van Kaspersky Lab en B2B International. Indien een bedrijf zijn IT-infrastructuur uitbreidt worden nieuwe componenten aan de infrastructuur toegevoegd, waarmee vaak ook nieuwe kwetsbaarheden ontstaan. Niet alle werknemers kun het hoge tempo waarin de gemiddelde IT-omgeving veranderd echter bijbenen en gaan hierdoor niet altijd op de juiste wijze met IT om, wat beveiligingsrisico's kan opleveren. Dit leidt er volgens Kaspersky toe dat bedrijven niet alleen door externe dreigingen worden bedreigd, maar ook door interne dreigingen veroorzaakt door werknemers.

Veel datalekken ontstaan per ongeluk
In veel gevallen worden datalekken per ongeluk gecreëerd, bijvoorbeeld doordat medewerkers informatie verkeerd doorsturen, software verkeerd gebruik of het beveiligingsbeleid negeren. 28% van de bedrijven geeft aan te maken te hebben gehad met datalekken die per ongeluk zijn gecreëerd. 14% van de bedrijven heeft echter te maken gehad met datalekken die express zijn gecreëerd, bijvoorbeeld door ontevreden werknemers. Naast datalekken vormen ook het verlies of diefstal van mobiele apparaten van werknemers een dreiging. 19% van de bedrijven geeft aan dat binnen hun bedrijf in het afgelopen jaar tenminste één mobiel apparaat met gevoelige data is verloren of gestolen.

De gevolgen van cyberincidenten kunnen groot zijn. Van de bedrijven die met interne dreigingen te maken hebben gehad geeft 21% aan hierdoor waardevolle data te zijn verloren, wat uiteindelijk impact had op hun bedrijfsvoering.

Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29