Wouter Hoeffnagel - 20 november 2015

Tweede Kamer gebruikt zwaar verouderde ICT-voorzieningen

De Tweede Kamer gebruikt zwaar verouderde ICT-voorzieningen voor de aansturing van technische installaties. Sommige computers zijn dusdanig oud dat er nog nauwelijks personeel beschikbaar is die hier verstand van hebben. Ook zijn reserveonderdelen nog nauwelijks te krijgen.

Hiervoor waarschuwt Stef Blok, minister van Rijksdienst, in een brief aan de Tweede Kamer. Blok spreekt over ‘versleten techniek’. “Zo wordt bijvoorbeeld een deel van de technische installaties van de Tweede Kamer aangestuurd door computers van voor 1992 (het jaar van ingebruikname van gebouw N, de uitbreiding Tweede Kamer). De leverancier en onderhoudsfirma (Siemens) heeft op dit moment in Nederland maar twee personen in dienst die nog kennis hebben van deze verouderde soft- en hardware. Ook zijn onderdelen vaak niet meer voorradig”, staat in de brief te lezen.

Blok schrijft ook zich zorgen te maken over andere problemen op het Binnenhof, waaronder de brandveiligheid en draagconstructies van het Binnenhofcomplex die niet langer veilig zouden zijn. Het is de bedoeling dat het Binnenhof op korte termijn wordt gerenoveerd om de problemen aan te pakken. Deze renovatie gaat naar verwachting zo’n 5,5 jaar in beslag nemen en kost maximaal 475 miljoen euro. Tijdens de renovatie gaat het Binnenhof dicht.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024