Wouter Hoeffnagel - 19 november 2015

Human Capital Agenda ICT-Innovatie moet knelpunten op ICT-arbeidsmarkt verhelpen

Knelpunten op de ICT-arbeidsmarkt vormen een rem op de groei van de digitale economie. Nederland ICT verwelkomt daarom de Human Capital Agenda (HCA) ICT-Innovatie die door René Penning de Vries van Team ICT is gepresenteerd op het ECP Congres. De HCA moet de aansluiting tussen vraag en aanbod gaan verbeteren en werknemers stimuleren hun leven lang te blijven leren. Nederland ICT onderschrijft het initiatief en kondigt aan werk te gaan maken van een aantal HCA-actielijnen.

Nederland ICT benadrukt het belang van tempo bij de uitvoering van het actieprogramma, wat noodzakelijk is door de groei van de digitale economie. Nederland ICT is zelf betrokken bij de uitvoering van diverse activiteiten. Via het reeds bestaande programma Geef IT Door worden gastlessen gegeven over cybersecurity en worden programmeerlessen gegeven in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Ook wordt onderzoek gedaan naar de ICT-arbeidsmarkt in opdracht van Nederland ICT, CIO Platform Nederland, CA-ICT. Nederland ICT zet zich in om publiek-private samenwerking tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven te versterken, zoals Centres of Expertise (HBO) en Centra voor Innovatief Vakmanschap (MBO).

Belangrijke rol weggelegd voor ICT-bedrijven
Nederland ICT ziet ook voor ICT-bedrijven een belangrijke rol weggelegd in het verhelpen van knelpunten in de ICT-arbeidsmarkt. ICT-bedrijven stellen al langer studiebeurzen beschikbaar voor goed presterende studenten. Nederland ICT noemt het echter ook van belang dat zij zorgen voor meer en betere stageplekken. Ook kunnen ICT-bedrijven helpen bij het stimuleren van leven lang leren.

In samenwerking met het onderwijs zal gericht gewerkt worden aan het aanbod van deeltijdonderwijs. Ook worden er sessies georganiseerd om leven lang leren hoog op de agenda te krijgen binnen bedrijven, in het bijzonder in het kader van hun HRM/HRD beleid.