Wouter Hoeffnagel - 12 november 2015

Roamingkosten in Benelux kunnen niet eerder worden afgeschaft dan in rest van EU

Het is niet mogelijk de roamingkosten in de Benelux af te schaffen voordat deze in de Europese Unie (deels) zijn afgeschaft. Dit staat voor 15 juni 2017 op de planning. Wel worden de mogelijkheden onderzocht om de roamingkosten in 2017 binnen de Benelux in tegenstelling tot in de EU geheel af te schaffen.

Dit meldt minister Kamp van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. De EU wil roamingkosten voor mobiel dataverkeer binnen de EU vanaf 15 juni 2016 afschaffen voor ‘normaal gebruik’. Telecomproviders mogen wel extra kosten in rekening brengen voor ‘excessief gebruik’. Waar de grens tussen normaal en excessief gebruik precies ligt wordt op uiterlijk 15 december 2016 bepaald door de Europese Commissie.

Eerder afschaffen in Benelux
De Tweede Kamer vindt het afschaffen van de roamingkosten lang duren en vroeg minister Kamp in juli te onderzoeken of deze binnen de Benelux eerder afgeschaft zouden kunnen worden. Minister Kamp zegt in zijn reactie dat dit onrealistisch en onwenselijk is. De minister geeft aan bij voorkeur de afschaffing in EU-verband te volgen, met name om extra regeldruk en implementatiekosten voor telecombedrijven in de Benelux te voorkomen. Ook zou een dubbel regime bij consumenten tot verwarring kunnen leiden.

Wel onderzoekt minister Kamp of het mogelijk is na juni 2017 niet alleen de roamingkosten voor normaal gebruik, maar ook voor excessief gebruik af te schaffen.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024