Wouter Hoeffnagel - 08 november 2015

Meer vraag naar programmeurs

In de eerste negen maanden van 2015 is het aantal vacatures voor programmeurs met 28 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Het aantal vacatures voor PHP-ontwikkelaars en Java-ontwikkelaars groeide daarbij het sterkst.

Dit blijkt uit onderzoek van Huxley IT, recruitmentbureau voor systeem- en netwerkspecialisten in Nederland en België. Bijna 50.000 vacatures (2014 & 2015) voor programmeurs zijn geanalyseerd. Het vacatureaanbod was het hoogst in juli 2015. Huxley IT heeft deze maand vergelijken met december 2015, het absolute dieptepunt van de crisis. Ten opzichte van dat moment is het vacatureaanbod met 167 procent gestegen.

Java, PHP, C++ en .net
De vier belangrijkste programmeertalen, Java, PHP, C++ en .net, laten allen een groei in het aantal beschikbare vacatures zien. Uit het onderzoek blijkt dat de vraag naar PHP-ontwikkelaars ten opzichte van 2014 met 33 procent het snelst groeit, gevolgd door Java-ontwikkelaars (28 procent) en net-ontwikkelaars (25 procent). De stijging van de vraag naar C++ontwikkelaars bedraagt 20 procent.

Joel Bennett, Manager IT-divisie bij Huxley IT: “Het herstel van de Nederlandse economie is heel duidelijk zichtbaar in de groei van het aantal vacatures voor programmeurs. Zo nu en dan fluctueert de vraag, maar de tendens is dat de vraag naar programmeurs toeneemt. In het bijzonder de vraag naar de programmeertalen Java en PHP. Jonge programmeurs die veel kansen willen hebben op de arbeidsmarkt, adviseren wij dan ook te kiezen voor één van de snelgroeiende programmeertalen.”