Wouter Hoeffnagel - 06 november 2015

Cloud maakt opsporen van belastingontduiker door FIOD moeilijker

De cloud maakt het voor de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst, moeilijker belastingontduikers op te storen. Waar data vroeger meestal lokaal werd opgeslagen, maken bedrijven nu steeds vaker gebruik van clouddiensten. Data is hierdoor niet langer fysieke aanwezig op apparaten die door de FIOD in beslag wordt genomen.

"Het achterhalen van feiten kan moeilijker en complexer zijn wanneer er gebruik wordt gemaakt van clouddiensten", zegt een woordvoerder van FIOD tegenover persbureau ANP. Ook kunnen onderzoeken door opslag in de cloud vertraging oplopen, aangezien de FIOD alleen via de rechter toegang kan krijgen tot de data. Dit kost extra tijd.

“Het achterhalen van de informatie lukt uiteindelijk vaak wel, maar het is dan een stuk complexer omdat dat juridisch en technisch ingewikkeld is”, aldus de woordvoerder. In sommige gevallen zouden verdachten proberen data in de cloud te wissen, aangezien deze niet direct in beslag kan worden genomen. “Maar in de praktijk is vaak gebleken dat de gewiste data uiteindelijk toch te achterhalen zijn.”