Wouter Hoeffnagel - 01 november 2015

Grotere mkb-bedrijven en jonge ondernemingen zijn meest optimistisch

Grotere bedrijven in het MKB en jonge ondernemingen zijn optimistischer over het ondernemingsklimaat dan kleine ondernemers en zzp’ers. De grotere bedrijven zijn minder hard geraakt door de crisis en profiteren daarnaast eerder van economische herstel, voornamelijk door internationale activiteiten die de organisaties uitvoeren.

Dit blijkt uit de OndernemersIndex van ING onder 1.200 mkb-ondernemers. De OndernemersIndex van ING staat in oktober op 114 punten, drie punten hoger dan bij de vorige meting in april. Hiermee zet de index de stijgende trend voort. De OndernemersIndex komt onder grote bedrijven uit op 130 punten, waarmee grotere bedrijven volgens ING ’opmerkelijk optimistischer’ zijn dan kleine ondernemers en zzp’ers.

Jonge ondernemers zijn optimistischer
Jonge ondernemers - jonger dan 35 jaar - blijken optimistischer te zijn over het ondernemersklimaat dan oudere ondernemers. Jonge ondernemers hebben vaak kleine bedrijven met geen of weinig personeel en zijn vaker dan oudere ondernemers actief in sectoren die weer groei vertonen, waaronder de ICT-sector.

Zo’n 40% van de ondernemers verwacht de komende twaalf maanden een hogere omzetgroei te realiseren. Dit vertaalt zich echter niet direct in meer werkgelegenheid. Gemiddeld verwacht één op de tien ondernemers in de komende twaalf maanden meer personeel in dienst te nemen. Dit aandeel ligt onder grotere bedrijven hoger dan onder kleinere bedrijven. 36% van de bedrijven met 50 of meer werknemers verwacht meer personeel in dienst te nemen, ten opzichte van 8% van de bedrijven met minder dan 10 werknemers. 85% van de ondernemers verwacht dat het aantal werknemers in de komende twaalf maanden gelijk blijft.

Omzet en/of winst vergroten
Het vergroten van de omzet en/of winst is voor de helft van alle ondernemers de belangrijkste doelstelling in de komende twaalf maanden. Een derde is van plan de prijzen of tarieven te verhogen. Van de zzp’ers is een kwart van plan de tarieven te verhogen, terwijl een derde aangeeft dit juist niet te willen doen.