Wouter Hoeffnagel - 23 oktober 2015

Kwart van de Nederlanders houdt rekening met afgeluisterd worden

Bijna 40 procent van de ondervraagden vindt dat het opsporen van criminelen door de Nederlandse overheid als excuus wordt gebruikt om de privacy van burgers te schenden. Ruim een kwart van de Nederlanders houdt er tijdens het bellen wel eens rekening mee afgeluisterd te kunnen worden. Ruim één op de vijf voelt zich hierdoor wel eens belemmerd om vrijuit te praten.

Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction en Telecompaper dat door Warble wordt gepresenteerd op de vooravond van de International Privacy Conference (IPC) in Amsterdam. Nederland tapt van alle landen ter wereld de meeste telefoongesprekken af, iets wat voor 68% van de Nederlanders nieuw is. Zo’n twee derde weet niet dat zijn telecomaanbieder standaard zijn naam, adres en woonplaats aan de overheid doorspeelt. Zodra Nederlanders hiervan op de hoogte zijn, hebben zij beduidend minder vertrouwen in de overheid en telecomaanbieders.

Minder dan een kwart van de Nederlanders vertrouwt WhatsApp, zo blijkt uit het onderzoek. Ruim de helft weet niet dat het gebruik van WhatsApp gratis is omdat WhatsApp privégegevens deelt met anderen. Zodra Nederlanders hiervan op de hoogte zijn, wantrouwt twee derde de populaire communicatie-app. Het vertrouwen in Facebook, de eigenaar van WhatsApp, is nog minder: slechts 6 procent vertrouwt Facebook zijn privé-gegevens zonder zorgen toe. Een ruime meerderheid vindt dat hij eigenlijk bedachtzamer zou moeten zijn als het gaat om zijn digitale privacy.