Wouter Hoeffnagel - 08 oktober 2015

Nederland ICT in gesprek met minister Van der Steur bij aftrap Week van de Veiligheid

De Week van de Veiligheid is deze week van start gegaan. Digitale veiligheid staat tijdens de week centraal, iets wat een steeds belangrijker onderwerp wordt door de snelle groei van de digitale economie. Tijdens de opening hadden Lotte de Bruijn (directeur Nederland ICT) en Rhett Oudkerk Pool (voorzitter adviescommissie Cybersecurity) een ontmoeting met minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie.

In het gesprek benadrukte Lotte de Bruijn het standpunt van Nederland ICT dat wet- en regelgeving op het gebied van veiligheid niet negatief mag uitwerken op innovatie en het vertrouwen in ICT. Aandacht voor veiligheid is van groot belang aangezien de bereidheid bij gebruikers om hierin te investeren nog altijd achterblijft.

10% van het budget reserveren voor beveiliging
Oudkerk Pool benadrukte tegenover de minister dat van het budget voor een ICT-project 10% gereserveerd zou moeten worden voor beveiliging. Minister Van der Steur liet blijken oog te hebben voor het belang van publiek-private samenwerking op dit terrein, iets waarover Nederland ICT met de minister in gesprek wil gaan.

De ICT-sector ziet zelf nadrukkelijk een eigen verantwoordelijkheid als het gaat om beveiliging. Veilige ICT-toepassingen en cybersecurity zijn met het oog op vertrouwen in ICT van cruciaal belang. Zo lanceerde Nederland ICT eerder het initiatief www.beschermjebedrijf.nl gelanceerd. Hier kunnen ondernemers aan de hand van een checklist bepalen welke maatregelen zij kunnen nemen om hun digitale veiligheid te vergroten. Ook levert Nederland ICT een bijdrage aan de jaarlijkse Alertonline campagne.