Wouter Hoeffnagel - 07 oktober 2015

Europese privacycommissies blij met ongeldig verklaring van Safe Harbour verdrag

Article 29 Working Party, een organisatie waarin Europese privacycommissies waaronder het College bescherming persoonsgegevens zich hebben verzameld, is zeer te spreken over de beslissing van het Europees Hof het Safe Harbour verdrag ongeldig te verklaren. De commissies spreken van een mijlpaal.

De commissies stellen dat de beslissing het recht op databescherming voor Europese burgers bevestigd. Ook bevestigt de uitspraak volgens de commissies dat het bestaan van massasurveillance en het ontbreken van mogelijkheden voor Europeanen om over hen verzamelde data in te zien, te laten rectificeren of te laten schrappen reden is vraagtekens te zetten bij het niveau van databescherming in de Verenigde Staten.

Ook zijn de privacycommissies blij dat het Europees Hof heeft besloten dat de macht van de commissies niet wordt ingeperkt door verdragen als het Safe Harbour verdrag. Hiermee doelen de commissies op het feit dat de Ierse Data Protection Officer alsnog onderzoek moet doen naar de wijze waarop Facebook omspringt met de bescherming van Europese data die het in de VS opslaat. De Ierse privacywaakhond weigerde dit eerder en verwees hierbij naar het Safe Harbour verdrag.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024