Redactie - 06 oktober 2015

Voor talent zijn er geen grenzen!

In de IT is de ‘war for talent’ een berucht verschijnsel. De houdbaarheid van IT-vaardigheden is uiterst beperkt. Ze zijn niet eens ‘tenminste houdbaar tot’ want na het verstrijken van de aangegeven datum is er aan die oude vaardigheden echt geen enkele behoefte meer. Iedereen wil de nieuwe vaardigheden. Nieuw voor deze tijd is dat het niet alleen om andere IT-vaardigheden gaat, maar ook om inzicht in welke zakelijke voordelen technologie te bieden heeft. Een enorme uitdaging!

Door het steeds hoger tempo van de digitalisering zien we ingrijpende verstoringen van markten en businessmodellen. Tegelijk ontstaan er ook nieuwe businessmodellen, want de voorgaande digitalisering zorgt ook voor innovatie. Sterker nog: zonder digitalisering geen vernieuwing. Afstand en tijd door globalisering spelen geen rol meer en de concurrentie wordt internationaal.         Het resultaat is dat alle bedrijven IT-bedrijven worden. Hierdoor worden de eisen die aan IT gesteld worden ook veel zwaarder: IT moet bijdragen leveren aan organisatiedoelstellingen.

Zonder IT geen innovatie

Deze nieuwe tijd vraagt andere vaardigheden van mensen, denk aan data analisten, en app-ontwikkelaars. Continu leren wordt geen ‘nice to have’ maar noodzakelijk, want banen voor het leven zijn er niet meer. De meeste IT-bedrijven dragen met innovatieve technologie bij aan de transformatie van markt en maatschappij, een transformatie die de manier waarop we leven, leren en werken ingrijpend verandert. Tegelijk moeten deze bedrijven ook meebewegen en de verwachte veranderingen vóór zijn. Dat vergt slagvaardigheid én het vermogen om zaken te realiseren.‘Zonder IT geen innovatie’ geldt dus ook voor deze bedrijven zelf!

Dynamiek

Het tempo van de veranderingen zorgt ook voor een ander bedrijfsritme. Vijfjarenplannen zijn iets van de vorige eeuw. Vandaag is een kwartaal eigenlijk al ‘lange termijn’. Daarnaast is er een groeiende behoefte aan kennis van andere werelden – andere sectoren en markten, bereidheid om continu leren, flexibiliteit en vermogen zich in korte tijd nieuwe vaardigheden eigen te maken. De dynamiek van IT-bedrijven is enorm toegenomen en daarom is iedereen op zoek naar talenten. Zij zijn geboren met technologie en zijn zelfverzekerd, zien de mogelijkheden van digitalisering, zijn gewend aan snelheid en kunnen denken en handelen vanuit de zakelijke voordelen die technologie te bieden heeft. Vanzelfsprekend gaat het ook om IT-vaardigheden, denk aan een gedegen software-achtergrond (app-ontwikkelaars) en kennis van data-analyse en security

Wat wil het talent zelf?

Nu is dit wat de IT-sector allemaal nodig heeft. Maar als je dat van mensen vraagt, moet je natuurlijk ook openstaan voor wat de nieuwe generatie van óns, de IT-bedrijven, verwacht. Wat hebben we jong talent te bieden? Door ervaring wijs geworden weet de IT-sector dat het niet in de eerste plaats gaat om een hoog salaris en een mooie auto. Veel belangrijker is uitdagend werk. Werken met nieuwste technologie bijvoorbeeld, met bijbehorende opleidingen en perspectief op internationale carrière. Dat is de vakinhoudelijke component. Maar ik ben ervan overtuigd dat we jonge talenten méér moeten bieden om voor hen aantrekkelijk te zijn.

There are no limits

Zorg voor een platte organisatie met korte lijnen en moedig disruptie aan! Ik vind het ook belangrijk om werknemers al jong verantwoordelijk te maken. Laat ze bijvoorbeeld zo snel mogelijk met een target naar een klant gaan (natuurlijk na een goede training). Binnen mijn organisatie in Nederland geven we talent ook een stem. We hebben een Schaduw MT in het leven geroepen, waarin talent van alle afdelingen vertegenwoordigd is. Hun stem wil je horen! Zij weten veel beter dan de gevestigde orde wat de markt vraagt en hoe de markt denkt. Tot slot denk ik dat de instelling van het bedrijf aantrekkelijk moet zijn. Wij vinden: de enige beperking ben je zelf – there are no limits! Wat wil je nog meer als jong talent?

Edwin Prinsen, Managing Director Cisco Nederland