Wouter Hoeffnagel - 05 oktober 2015

Bits of Freedom niet te spreken over korting die Achmea wil geven in ruil voor data

Bits of Freedom (BOF), dat ‘digitale burgerrechten’ verdedigt, is niet te spreken over de plannen van de verzekeraar Achmea om korting aan te bieden aan klanten die toestaan dat de verzekeringsmaatschappij data over hen verzameld. BOF waarschuwt dat bij deze werkwijze niet alleen grote privacyvraagtekens geplaatst kunnen worden, maar dat de plannen ook veel diepliggendere consequenties kunnen hebben voor iedere Nederlandse burger.

“Het lijkt misschien alsof je zelf kunt kiezen of je aan de praktijk van Achmea mee wilt werken of niet, maar zo simpel is het niet. De data die door Achmea wordt verzameld zal natuurlijk niet alleen gebruikt worden om op individueel niveau conclusies te trekken. De data krijgt voor een verzekeringsmaatschappij pas echt waarde als het geaggregeerd een beeld kan schetsen van een bepaalde bevolkingsgroep of postcode. Je forceert dus als het ware dat ook informatie over anderen beschikbaar komt. Van vrijwillig delen is geen sprake. Deze dynamiek wordt ook wel crowdforcing genoemd”, schrijft de organisatie op haar website.

Korting of boete
BOF stelt dat het niet alleen gaat om een korting voor mensen die dataverzameling toestaan, maar ook om een boete voor mensen die hiervoor niet kiezen. De organisatie stelt dat de omzet die Achmea wil maken door de plannen anders wordt verdeeld over klanten. De korting die klanten krijgen wordt hierbij verhaald om klanten die Achmea niet toestaan data over hen te verzamelen. “Deze ontwikkeling staat lijnrecht tegenover het grondbeginsel van verzekering, namelijk gedeeld risico onafhankelijk van individuele gevallen”, aldus BOF.

Ook stelt BOF dat het onduidelijk is wat Achmea met de verzamelde data van plan is. Ook is onduidelijk hoe de verzekeraar data gaat analyseren en hoe hieraan conclusies zullen worden verbonden. “Het kan dus zijn dat jij voor een veel hoger bedrag dan je buurvrouw een verzekering kunt afsluiten, en dat je geen of onvoldoende inzicht hebt in hoe de prijs tot stand komt en niet de mogelijkheid hebt hier invloed op uit te oefenen. Ofwel: het is onmogelijk om de gevolgen van je deelname te overzien, zowel voor jezelf als voor anderen. Maar dat er hier geen sprake is van vrije keuze, dat staat vast”, meldt BOF.