Wouter Hoeffnagel - 04 oktober 2015

Overheid besteedt slechts 1,3% van de begroting aan digitalisering

De overheid besteedt in 2016 in totaal 139 miljard euro aan haar taken. Slechts 1,3% hiervan, zo’n 1,8 miljard euro, heeft verband met digitalisering.

Dit blijkt uit onderzoek van consultancybureau Dicitas Consulting, waarover Consultancy.nl bericht. Dicitas Consulting heeft de begrotingen van alle ministeries naast elkaar gelegd en geanalyseerd. Hierbij zijn alle teksten doorzocht op woorden als Digital, Social, Mobile, Analytics, Cloud, Internet of Things en Cyber Security, afgekort als DSMACITCS.

publish2connect afbeelding 

Verontrustend
Samuel Pronk, Manager bij Dicitas Consulting, noemt de bevindingen verontrustend. “De Rijksoverheid heeft vorig jaar een Nationale Commissaris Digitale Overheid (NDCO) aangesteld. Je zou dan ook verwachten dat digitalisering een belangrijk onderwerp is in de Rijksbegroting van 2016, maar niets is minder waar”, stelt Pronk.

Pronk stelt dat de weinige aandacht voor digitalisering in de overheidsbegroting te maken heeft met het feit dat het thema nog niet verankerd is binnen de organisatie. “De meeste departementen spreken over digital als ‘toepassing van technologie op publieke middelen’. Sommige departementen gaan al een stap verder en spreken over digital als ‘inzet van gedigitaliseerde publieke middelen voor het generen van maatschappelijke baten’. Maar over de hele linie lijkt het alsof digitalisering er aan de haren wordt bijgesleept”, zegt Pronk.

Digitalisering omarmen
De term ICT komt met 420 keer het meest voor in de Rijksbegroting van 2016, gevolgd door digital/digitaal (270), cyber (141) en data (79). Pronk stelt dat het tijd is dat ministeries digitalisering in hun begrotingen meer omarmen. “Onze aanbeveling aan de Rijksoverheid is daarom ook om voor 2017 en daarna een alternatieve, digitale doorsnede van de Rijksbegroting te presenteren. Zodoende krijgt onze volksvertegenwoordiging ook een overduidelijke digitale draaiknop in het huishoudboekje van BV Nederland.”