Redactie - 03 oktober 2015

YIP: Passie voor innovatie en ICT

Jonge, succesvolle IT-professionals hebben zich verenigd in het YIP, de Young ICT Professionals, een zogenoemd ledennetwerk van branchevereniging Nederland ICT. Executive-People sprak met drie leden van het bestuur over hun keuze voor de IT, maatschappelijke vraagstukken en de rol van het onderwijs.

Sanja Stjepanovic, vice voorzitter van YIP, is binnenkort vijf jaar actief in de IT. Ze is bij HP als Program Manager voor een van de partnerprogramma's verantwoordelijk voor het recruiten van en succesvol samenwerken met partners. "Dat ik in de IT terecht ben gekomen was toeval", zegt ze. "Ik wilde voor een multinational werken vanwege de internationale omgeving. Tegelijkertijd zocht ik een groot bedrijf vanwege de mogelijkheden, en omdat je daar met veel verschillende mensen in contact komt. Het traineeship waarmee ik bij HP binnenkwam was direct een match."

"Zoals bij veel IT-bedrijven is het een open cultuur, niet hiërarchisch, en erg dynamisch. Dat is aantrekkelijk aan deze sector. Je komt ook snel in aanraking met innovatie in deze sector, en daar ga je als medewerker mee aan de slag. Eerder vaak dan in de rest van Nederland. Het is geweldig om voorop te lopen."

Internationale omgeving

Voorzitter Krista Vaesen werkt ondertussen ook bijna vijf jaar in de IT. Zij is bij Dell als Account Executive verantwoordelijk voor corporate accounts, waar zij IT-projecten begeleidt.  "Ik ben een voorbeeld van iemand die niet direct voor IT gekozen heeft. Na mijn masters European Studies en European Business wilde ik eigenlijk aan de slag in de consultancy, vanwege de internationale omgeving en omdat je bij veel verschillende klanten een kijkje in de keuken kunt nemen."

Dat is uiteindelijk toch de IT geworden omdat zij op zoek was naar een werkervaringsplek aan het einde van de master en een tip kreeg om eens met Dell te gaan praten. "Na de aanvankelijke periode van drie maanden ben ik gebleven. Dell is een organisatie waar je snel stappen kunt maken. De IT-sector is voortdurend in beweging, en geeft je de mogelijkheid jezelf te blijven ontwikkelen."

Cadeau

"Wat ik zocht in consultancy heb ik nu ook, daar heb ik IT als cadeau bijgekregen en ben ik nu heel blij om. IT heeft weliswaar een traditioneel imago, maar ik ben er achter gekomen dat er heel veel innovatie en ontwikkeling in zit. Bedrijven kunnen niet meer functioneren zonder IT."

Maarten van der Lee, nu Account Director bij BT Global Services, heeft een studie Bedrijfskunde afgerond. "Maar ik had eigenlijk het gevoel dat ik nog niet klaar was met studeren. Ook ik wilde bij een internationaal bedrijf werken. Ik was niet in de eerste plaats op zoek naar een bepaalde sector, maar naar een bedrijf waarin ik veel ontwikkeling zag, en waar ik mezelf kon ontwikkelen."

 Bij BT kon hij een beginnen aan een traineeship met meerdere rollen in verschillende delen van de organisatie. "Uiteindelijk had ik de keuze tussen een verzekeraar en BT als IT service provider. De voorwaarden die de verzekeraar bood waren allemaal beter, maar ik heb toch voor IT gekozen omdat dat me het meest aansprak. IT heeft veel raakvlakken met allerlei maatschappelijke thema's, dat maakt het interessant."

Positief

De drie zijn bestuursleden van de Young ICT Professionals, YIP. Dit is een ledennetwerk van branchevereniging Nederland ICT, bestaande uit ongeveer vierhonderd actieve YIP leden die allemaal werken voor een lidbedrijf van Nederland ICT. YIP is in 2011 opgezet door Lotte de Bruijn, de huidige directeur van Nederland ICT. Zij vroeg zich in die tijd af, bij een van de evenementen, waar alle jongeren waren. Met die vraag is het netwerk gestart.

Vaesen: "YIP is een platform voor jonge ICT professionals om zich te profileren en ICT positief op de kaart te zetten. Dat is onze missie. Onze eerste activiteit was de YIP-challenge, een dag waar de YIP leden fungeren als kennisbron om een maatschappelijk vraagstuk voor de overheid of semi-overheid aan te pakken. Dat hebben we ondertussen aangevuld met het innovatie event om nieuwe ideeën een podium te geven en jongeren te inspireren. Daar komen vooral start ups aan bod en bedrijven waar IT een duidelijke rol heeft gespeeld in het succes."

"YIP is een netwerk met mensen die allemaal een andere achtergrond hebben, dus ook allemaal een andere visie op de vraagstukken waar we mee te maken krijgen. De gemene deler is onze passie voor innovatie en ICT. We kijken in de meest brede zin naar die vraagstukken, daar leer je veel van, want je deelt kennis en leert van anderen werkzaam bij MKB tot aan multinationals."

Defensie

Van der Lee: We hebben een challenge gedaan voor het Rode Kruis, voor Defensie en over het onderwijs. De aanbevelingen voor Defensie bijvoorbeeld worden daar nog steeds serieus onderzocht. Het zijn laagdrempelige evenementen waar jonge medewerkers in de ICT graag tijd steken is de vraag hoe anderen bepaalde zaken aanpakken. Als je ziet hoe andere bedrijven het doen, zie je hoe alomvattend ICT is. Het raakt alle sectoren van Nederland. Niet alleen IT-bedrijven doen IT-uitgaven. Ook bedrijven als kledingzaken en voedselbedrijven zijn voor hun groei afhankelijk van IT."

Ook de leden van YIP merken dagelijks dat de digitale transformatie aan de gang is. Stjepanovic: "Mijn ervaring is dat het bedrijfsleven IT nog steeds anders gebruikt dan de consument. Het is dus zaak te begrijpen hoe de werknemer als consument IT gebruikt en hoe ze dat vervolgens in hun werkomgeving willen zien. Het thema mobility staat al langer op de kaart en er komen nog vele innovaties aan. Daar zijn best wel verbeteringen door te voeren."

Vaesen: "Het gaat niet meer om traditionele IT en keeping on the lights. Bij het innovatie event zijn veel start ups en bedrijven die innoveren met behulp van data. Daar zullen bestuurders in mee moeten gaan om de juiste beslissingen te kunnen maken. Doe je dat niet, besta je niet meer over vijf jaar.”

Van der Lee: "Er zijn veel mogelijkheden om IT in te zetten, het is voor bedrijven moeilijk om een keuze te maken uit alle beschikbare opties. Het is niet eens zozeer een kwestie van te weinig kennis. Het is daarom goed om bij jongere medewerkers te rade te gaan. De behoeften van jong en oud zijn hetzelfde, namelijk samen het bedrijf verder helpen, maar het kan geen kwaad om de mening van jongere medewerkers te vragen."

Het onderwijs speelt een belangrijke rol bij het zorgen voor nieuwe aanwas in de sector. Stjepanovic: "Het is in eerste instantie zaak om duidelijk te maken wat IT allemaal doet. Daar heb ik zelf nooit over nagedacht voor ik in de  IT kwam. Praktisch alle aspecten in ons leven worden gefaciliteerd door IT. Banken of ziekenhuizen kunnen niet meer zonder IT, er vinden zoveel innovaties plaats."

Vaesen: "Er is een gap aan kennis, het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat kinderen die nu op de basisschool zitten kennis te laten maken met ICT. Verweven met het middelbaar onderwijs, niet alleen in één apart vak als informatica. Maar ook door bijvoorbeeld meer kennis over programmeren op te kunnen doen. Niet om iedereen op te leiden tot programmeur, maar het draagt wel bij aan het analytisch vermogen en begrip van ICT-toepassingen. Persoonlijk vind ik het jammer dat ik het nooit als optie heb gehad. Waarom niet kiezen tussen Frans, Duits en programmeren? Wij worden weliswaar gezien als millennials, maar ik realiseer me al te goed dat wij nu ook achter de feiten aan lopen. Daar zou ICT in het onderwijs een rol in kunnen spelen."