Wouter Hoeffnagel - 03 oktober 2015

Apple CEO Tim Cook wil geen backdoors in software

Privacy is een fundamenteel mensenrecht. In software zouden dan ook geen backdoors moeten worden aangebracht. Daarnaast kunnen backdoors gevaar opleveren. Niet alleen opsporingsinstanties kunnen deze backdoors immers gebruiken, ook cybercriminelen kunnen misbruik maken van de achterdeurtjes. Dit stelt Tim Cook, CEO van Apple.

Cook doet de uitspraken in een interview met NPR. Het gebruik van privacy krijgt vanuit opsporingsinstanties al langer kritiek. Zo waarschuwen de FBI en Europol dat het gebruik van encryptie de opsporing van terroristen in de weg staat. De instanties willen dan ook dat techbedrijven opsporingsinstanties juist helpen bij het opsporen van terorrisme, onder andere door backdoors aan te brengen in software.

Apple CEO Tim Cook spreekt zich hier tegen uit. Cook benadrukt dat nationale veiligheid van belang is, maar stelt dat dit het aanbrengen van backdoors in software niet rechtvaardigt. Wel geeft Cook aan dat Apple data overhandigd aan overheden indien een rechter hiervoor een gerechtelijk bevel heeft afgegeven. Dit geeft overheden echter niet toegang tot alle data van gebruikers. Onder andere persoonlijke communicatie en financiële gegevens zou het bedrijf echter niet kunnen overhandigen, aangezien deze uitsluitend staat opgeslagen op het apparaat van gebruikers.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024