Wouter Hoeffnagel - 01 oktober 2015

Petitie voor minister van ICT

Op internet is een petitie verschenen waarin de overheid wordt opgeroepen een minister van ICT aan te stellen. Deze minister moet de belangen van de ICT-sector binnen de overheid gaan behartigen.

“ICT is van levensbelang voor ons land. Alle structuren zijn er mee verknoopt. In korte tijd is ICT een vitale infrastructuur geworden vergelijkbaar met elektriciteit en het wegennet . Het belang gaat echter verder: In Nederland werken meer dan een kwart miljoen mensen in de ICT-branche. De toegevoegde waarde voor Nederland is meer dan 5% van het bruto binnenlands product en dat neemt alleen maar toe. We hebben een bloeiende creatieve high-tech industrie die voor veel innovatie zorgt. ICT houdt ons land bij elkaar, is een motor voor groei én een belangrijk exportproduct”, staat te lezen op ministervanict.nl.

“Hoogste tijd voor een minister van ICT”
De initiatiefnemers achter de petitie willen dat een minister van ICT de belangen van de ICT-sector gaat behartigen. “Het wordt tijd dat we een minister van ICT krijgen die de ICT belangen behartigt. Een minister die het ICT beleid kan sturen, innovatie kan opdrijven en belangen behartigt in het buitenland. Alle hoogtechnologische groeilanden (India, China, Zuid-Korea) hebben een minister van ICT. Wie schuift daar namens de Nederlandse regering aan op handelsmissie?”

“Ook in het eigen huis van de overheid moet de urgentie omhoog. De publieke sector drijft op ICT, maar de overheid heeft de grootste moeite om complexe ICT projecten behoorlijk te sturen. Dat probleem kan alleen worden gepareerd door de ICT kennis te internaliseren. Hierdoor kan de overheid beter worden in wat ze doet: informatie verwerken. Er moet een groep gepassioneerde ICT-mensen komen in het ministerie met kennis van zaken die de overheidsprojecten in goede banen leidt. ICT is van levensbelang voor ons land. Het is de hoogste tijd voor publieke erkenning van dat belang. Het is de hoogste tijd voor een minister van ICT.”

Meer informatie
Op het moment van schrijven hebben 232 mensen de petitie ondertekend. De petitie is te vinden op ministervanict.nl.