Wouter Hoeffnagel - 01 oktober 2015

Onenigheid in top van UWV over structureel moeizame digitale dienstverlening

In de top van het UWV is onenigheid ontstaan over de structureel moeizame digitale dienstverlening aan werklozen en arbeidsgehandicapten. Binnen het UWV is een plan opgesteld om de problemen op te lossen, waar directeuren van de verschillende divisies binnen het UWV zich tegen verzetten. Hierdoor is ruzie ontstaan tussen de CIO en directeuren van de divisies, waardoor de Raad van Bestuur geen besluiten kan nemen om de problemen op te lossen.

Dit meldt het NRC op basis van onderzoek. Bij de UWV spelen al jaren problemen met de digitale verwerking van gegevens en websites als werk.nl en mijnuwv. De problemen leiden bij burgers tot frustraties en hebben daarnaast gezorgd voor miljoenenverspillingen. Over de oplossing voor deze problemen is nu dus onenigheid ontstaan.

Divisies worden zelf verantwoordelijk
Binnen het UWV is een plan opgesteld om de automatisering van systemen de verantwoordelijkheid te maken van divisies zelf. Bronnen van het NRC melden dat de directeuren van de verschillende divisies van mening zijn hierdoor onoplosbare problemen binnen te halen op hun afdeling. De directeuren zouden zich dan ook verzetten tegen het plan.

“Onder de Raad van Bestuur speelt zich een verbeten gevecht af tussen directeuren van de divisies en de ICT-baas over de organisatie van de ICT en de aansturing van de projecten. Dat alles tegen een achtergrond van stagnatie en mislukking van alle pogingen om de werking van de ICT beter op orde te krijgen”, meldt een ICT’er van het UWV die anoniem wil blijven.

Lees meer in het NRC.