Wouter Hoeffnagel - 28 september 2015

Geen IPv4 adressen meer in VS

In de Verenigde Staten zijn geen IPv4 adressen meer beschikbaar. Wel kunnen partijen nog proberen IPv4 adressen van andere partijen te kopen.

Dit meldt de American Registry for Internet Numbers (ARIN). De partij meldde in juli al door de IPv4 adressen heen te zijn. Wel had ARIN nog een beperkt aantal noodadressen achter de hand. Deze noodadressen zijn nu dus ook op.

Adressen kopen van andere organisaties
Wie een IPv4 nodig heeft kan deze proberen te kopen van andere partijen, een handel die nu volledig is vrijgegeven. Voorheen konden partijen die IPv4 adressen aan een andere partijen verkochten in de twaalf maanden die op deze deal volgde geen nieuwe adressen meer aanvragen bij ARIN, een maatregel om de doorverkoop van de adressen aan banden te leggen. Aangezien ARIN nu in zijn geheel geen nieuwe IPv4 adressen meer uitgeeft is deze beperking nu geen probleem meer. 

Naar verwachting kunnen organisaties die een kleine hoeveelheid IPv4 adressen nodig hebben via deze weg voorlopig nog adressen in handen krijgen. Grote partijen zoals Internet Service Providers die grote hoeveelheden adressen nodig hebben zullen waarschijnlijk moeite hebben deze te vinden. Daarnaast schiet de prijs van de adressen naar verwachting omhoog, waardoor ISP’s diep in de buidel zullen moeten tasten om een grote hoeveelheid nieuwe IPv4 adressen in handen te krijgen.

Overstap naar IPv6
ARIN adviseert partijen dan ook over te stappen op IPv6, waarvan maar liefst 99,967% van alle adressen nog beschikbaar is. Hiervoor is het echter wel noodzakelijk dat zowel de server als de client overweg kan met IPv6. Cijfers van Google wijst uit dat de omarming van IPv6 in de VS relatief hoog is; zo’n 21,38% van de Amerikaanse bezoekers van Google kan overweg met het IPv6 protocol. Ter vergelijking: in Nederland kan slechts 3,16% van de Google-bezoekers overweg met IPv6.