Wouter Hoeffnagel - 28 september 2015

EU en China richten zich samen op 5G

De Europese Unie gaat zich samen met China richten op de ontwikkeling van 5G, de opvolger van de mobiele netwerktechnologie 4G. Het 5G-netwerk moet in 2020 klaar voor gebruik zijn.

Hiervoor hebben beide partijen een overeenkomst getekend. De Europese Commissie maakt bekend dat beide partijen voor het eind van 2015 met een concept en tijdsplan zullen komen rond de ontwikkeling van 5G. De nieuwe netwerktechnologie moet helpen de groeiende de hoeveelheid mobiel internetverkeer te ondersteunen. Naar verwachting is de hoeveelheid mobiel internet in 2020 verdertigvoudigd ten opzichte van 2010.

Backbone van de digitale economie
“5G wordt de backbone van onze digitale economieën en gemeenschappen wereldwijd. Dit is waaronder bij 5G sterk ondersteunen en op dit gebied wereldwijde consensus en samenwerking zoeken. Met de overeenkomst die vandaag is gesloten met China gaat de EU een samenwerking aan met de belangrijkste Aziatische partner in de wereldwijde race om 5G in 2020 realiteit te maken. Het is een cruciale stap om van 5G een succes te maken”, zegt eurocommissaris Günther Oettinger.

De EU en China willen onder andere gezamenlijk onderzoek doen rond 5G, wereldwijde standaardisatie voor 5G gaan promoten en samen de meest veelbelovende radiofrequenties voor 5G identificeren. Daarnaast willen de partijen ook gezamenlijk onder zoek doen naar diensten en applicaties voor het 5G-netwerk, waarbij de focus vooral komt te liggen op Internet of Things.

Zuid-Korea en Japan
Onlangs heeft de EU vergelijkbare overeenkomsten gesloten met Zuid-Korea en Japan. De Europese Commissie investeert via het Horizon 2020 programma 700 miljoen euro om onderzoek en innovatie in 5G te ondersteunen.