Wouter Hoeffnagel - 24 september 2015

Werknemers zijn bezorgd over privacy door Mobile Device Management op BYOD-apparatuur

Bring Your Own Device (BYOD) wordt inmiddels binnen veel bedrijven gebruikt. Hierbij worden Mobile Device Management (MDM) oplossingen gebruikt om apparaten van eindgebruikers te beheren en te zorgen dat zakelijke data veilig blijft. Veel eindgebruikers zijn echter niet te spreken over deze MDM-oplossingen en vinden dat deze te veel beperkingen opleggen en te veel inbreuk maken op hun privacy.

Dit blijkt uit onderzoek van Bitglass, een bedrijf dat zich richt databeveiliging. Het rapport is gebaseerd op twee onderzoeken, waarvoor in totaal 2.242 eindgebruikers en beveiligingsprofessionals zijn ondervraagd. Bij BYOD worden persoonlijke mobiele apparaten van werknemers ook toegestaan voor zakelijk gebruik. Dit levert echter ook risico’s op. Zo kan een werknemer die wordt ontslagen nog allerlei zakelijke data op zijn persoonlijke apparaat hebben staan of kan zakelijke data op straat komen te liggen indien een werkgever zijn mobiele telefoon verliest.

Mobile Device Management
MDM-oplossingen bieden uitkomst door werkgevers beheermogelijkheden te geven over de apparaten. Zo kunnen met de oplossingen mobiele apparaten op afstand worden gewist, kan een scheiding worden aangebracht tussen zakelijke en persoonlijke data en kunnen bepaalde beveiligingsregels worden ingesteld om zeker te stellen dat gebruikers veilig met de apparaten omgaan. Veel werknemers zijn echter bang dat de werkgever door MDM-oplossingen te veel macht krijgt over persoonlijke data die op hun mobiele apparaten staat. Zo zijn werknemers bang dat werkgevers persoonlijke data kunnen inzien, wijzigen of verwijderen.

In de praktijk blijkt dit ertoe te leiden dat zowel werknemers als IT-professionals BYOD links laten liggen. Zo geeft 57% van de ondervraagde werknemers en 38% van de ondervraagde IT-professionals aan niet deel te willen nemen aan BYOD-programma’s aangezien zij niet willen dat de IT-afdeling van hun bedrijf toegang heeft tot persoonlijke data en applicaties. 64% van de werknemers geeft daaraan niet te willen deelnemen aan een dergelijk programma indien blijkt dat werkgevers de mogelijkheid hebben hun persoonlijke apparaten te wissen.

Persoonlijke en zakelijke data scheiden
Veel werknemers staan in principe overigens niet kritisch tegenover Bring Your Own Device. Zo geeft 64% van de werknemers aan deel te willen nemen aan BYOD-programma’s indien de werkgever niet de mogelijkheid heeft persoonlijke data en applicaties in te zien, te wijzigen of te verwijderen. Deze groep vindt het echter prima als werknemers in staat zijn zakelijke data te beschermen. Het scheiden van persoonlijke en zakelijke data lijkt voor deze groep dan ook van groot belang te zijn.